Page 1

Djoj programmakrant SEPTEMBER-DECEMBER 2018

Inwijdingen

3

Systemisch werk

7

Volwassen mannelijkheid 9

Martial arts

13

Mantrazang

21

Beweging vooruit

Moeiteloos leren leven

24

Inhoud Djoj-agenda

Wat een bewegingen overal, wereldwijd. Of krijgen we zoveel nieuws binnen? Niet alleen wereldwijd, ook heel dichtbij staat het niet stil. Vele mensen, en nog steeds weer meer, komen over de drempel van Djoj, over de drempel van meer persoonlijke ontwik­ keling, dans, gezelligheid, warmte en samenzijn en daarmee met meer levens­vreugde. Het verbaast me steeds weer wat voor een effect stappen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling op je kunnen hebben.

Communicatie

3

Meditatie

4

Therapie

4

Massage

5

Dans

6

Lichaamswerk

8

Mindfulness

Lees meer op pagina 2.

8

Yoga

10

Spiritueel

12

Sjamanisme

12

Tantra

12

Tao

14

Martial arts

15

Improvisatie-

Sjamanistisch Festival

Save the date: 20 oktob er

Maak op het 12 Sjamanistisch Festival kennis met de vele kanten en stromingen van het Sjamanisme. Na een geweldig festival in 2017 waar we gewerkt hebben met de transformatie van de Slang, staat het festival dit jaar in het teken van de wijsheid en mystiek van de Uil. Een nieuw festival met hetzelfde concept: een opening- en sluitingsritueel en vier rondes met workshops door de dag heen. Ook kun je sessies bijwonen, klankhealingconcerten en een sjamanistische minimarkt bezoeken. e

theater

15

Stemexpressie

16

Klankconcerten

16

Mantra

16

Persoonlijke ontwikkeling

16

Natuurgeneeskunde 19 Gezondheid

19

Healing

19

Mannen

19

Intuïtieve

Open je creativiteit met dans en stemexpressie

opleidingen

Warrior of the Dance and Singing

Opleiding

20

Non-dualiteit

20

20

Themadagen en

De workshop Warrior of the Dance and Singing verbindt kunst en spiritua­liteit. Eva Bergerová geeft deze workshop samen met collega Dymphi Peeters, die het stemexpressieen muzikale improvisatiege­ deelte leidt en begeleidt met live muziek. Het concept is geïnspireerd op improvisatie­ theater, dramatechnieken en

Lees meer op pagina 3.

bewuste dans­­­expressie. Eva: “Ik geloof dat we ons allemaal moeten uitdrukken om onze plaats in de wereld en harmonie en geluk vanbinnen te vinden. Bij bewuste expres­ sie door middel van dans, zang en podiumkunst kunnen we die vinden. Deze levensstroom bevindt zich in ieder van ons.” Vanwaar de naam Warrior?

“Voor mij betekent Warrior ‘dapper persoon’. De ­Warrior is in de klassieke vechtsport ­iemand die volledig aan­wezig is in het moment. De Warrior is een perfect symbool van wakker worden en uit je hoofd treden, een soort ‘awakening’ en ‘mind emptiness’. ” Lees meer op pagina 13.

-avonden

22

Ondernemers

23

Lezing/boek

23

Nieuwsbrief ontvangen? Mail naar info@djoj.nl

Kom genieten op de Open dagen Laat je verrassen op de Open dagen: twee dagen vol work­ shops en sessies waarin je kennismaakt met de verschil­ lende activiteiten, trainingen en cursussen. Massage, dans, meditatie, yoga, mindfulness, tantra, sjamanisme en veel meer. ­Trainers, coaches en therapeuten bieden die dagen een voorproefje van hun acti­ viteiten in het nieuwe seizoen. Het programma van de Open

Dagen is rond 15 augustus te downloaden op www.djoj.nl. De toegang is gratis. Meld je wel vooraf aan via de site. Op zondag is er een ­heerlijke vegetarische maaltijd verkrijg­ baar. Reser­veer deze direct bij je aanmel­ding.

OPEN DAGEN 25 & 26 augustus

Elke donderdagavond: Genietavond Kijk op pagina 22


2

Djoj agenda

Welkom bij Centrum Djoj

Voorwoord

Beweging vooruit

Centrum Djoj is een centrum voor persoonlijke ontwikkeling in Rotterdam-Hillegersberg. Het programma is breed van opzet: van communicatie­ cursussen, business trainingen, coaching, massage, meditatie, familie­opstellingen, dans en ­sjamanisme tot thema-avonden en festivals. In deze krant vind je onze agenda voor het najaar van 2018. Op www.djoj.nl vind je altijd de actuele informatie.

Adres Centrum Djoj Antony Duyklaan 5-7 3051 HA Rotterdam Telefoon: 010 - 285 02 36 www.djoj.nl info@djoj.nl

Lieve mensen, Wat een bewegingen overal, wereld­ wijd. Of krijgen we zoveel nieuws binnen? Niet alleen wereldwijd, ook heel dicht­bij staat het niet stil. Vele mensen, en nog steeds weer meer,

komen over de drempel van Djoj, over de drempel van meer persoon­ lijke ontwikkeling, dans, gezellig­heid, warmte en samenzijn en daarmee met meer levensvreugde. Het verbaast me steeds weer wat voor een effect stappen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling op je kun­ nen hebben.

verplaatsen van de slaapkamer, het aanpassen van het dakterras, het verwijderen van de vloerbedekking van de trap en het deels herindelen van de huis- en werkkamer). Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en het is wonderlijk wat het in positieve zin aan ons gezin en relatie heeft toegevoegd!

resultaten mogen er zijn! Wederom kruipt bij mij het dringende ­verlangen om al die mogelijkheden die er zijn binnen complementaire zorg naar buiten te brengen. Er is werkelijk met zo weinig ruimte, zoveel mogelijk om toe te voegen aan een gezonder en vreugdevoller leven, iedereen zou dit moeten weten!

Afgelopen zomer hebben Peter en ik in ons huis de cursisten gehad voor het examen van Feng Shui in combinatie met Nine Star Ki. Het hele huis doorgemeten, twaalf cursisten aan het werk en een aantal weken later de resultaten. Met verwonde­ring hebben we twee van de dictaten doorgenomen en ook doorgesproken met de docente. Niet veel later hebben we een flink aantal van de meest aansprekende adviezen uitgevoerd (waaronder het

Inmiddels ben ik ook weer veel bezig geweest met opstellingswerk. ­Ondanks alles wat ik afgelopen 25 jaar gezien en ervaren heb binnen de mogelijkheden van persoonlijke ontwikkeling, heb ik met verbazing en diep respect voor de trainster, doch ook voor de moed van de op­ stellers, deelgenomen aan opstelling­ swerk. Er worden zeer intense items opgesteld, ook degene die binnen de reguliere zorg moeizaam of slecht tot positieve resultaten leiden, en de

Naar de toekomst toe hoop ik dat velen dit mogen gaan ervaren of nog intenser mogen gaan ervaren. Het is bijzonder, intens en ongelofelijk waardevol!

groeiproces het tegenovergestelde effect lijkt te hebben bereikt. Als mensen me opbellen en vragen: “Weet je wel wie ik ben?” En dan een speciale(re) behandeling verwachten. Of als mensen na een cursus met een soort van verhevenheid om zich heen kijken en weten te melden: “Zij zijn nog niet zover.” “Ooit was ik ook zo.” Er wordt nog net niet bij gezegd “…de stumperds”. Ingewikkeld vind ik het ook wel, want ik denk gelijk: “Ik wil daar beter in worden!” Maar dat is nu precies waar het over gaat. ‘Beter’ worden? Dan wie? Dan wat? Het is een uitdaging om zonder oordeel

in het ‘hier en nu’ aanwezig te zijn. Ik vind het een interessante valkuil waar ik tijdens het schrijven van deze column ook al meerdere keren zelf in ben gevallen. In gedachten zie ik voor me hoe mensen me een compliment maken en ze over mijn stuk schrijven “wat een leuke column!” En dat ik dan denk “jeetje echt goed van mij!” Tsjah, ik ga er nog maar even op mediteren… Misschien moet ik dat eerst even op Facebook delen met een selfie erbij?

Mooie tijd voor al onze bezoekers in Djoj, en daarnaast uiteraard hetzelfde toegewenst voor allen! Liefdevolle groet,

Ingrid Elshof

Route Centrum Djoj is centraal gelegen in Rotterdam en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Kom je liever met de auto, stel je navigatie­systeem dan in op Station Rotterdam Noord of Ceintuurbaan. Hier vind je ruime (onbetaalde) parkeergelegenheid op 5 minuten loopafstand. Een ­uitgebreide route­beschrijving is te vinden op www.djoj.nl.

Column

Spiritueel narcisme

Openingstijden Maandag t/m vrijdag geopend van 9 tot 23 uur, op zaterdag van 9 tot 24 uur en zondag van 9 tot 18 uur. Wij hanteren dynamische tijden afhankelijk van het programma van de dag. Centrum Djoj is gesloten van 14 juli t/m 19 augustus, 22 t/m 25 oktober en 23 december t/m 6 januari 2019. Djoj is dan wel geopend voor i­ ndividuele sessies op afspraak (m.u.v. nationale feestdagen).

Colofon Djoj programmakrant is een halfjaarlijkse uitgave van Centrum Djoj in samenwerking met uitgeverij Koorddanser. Uitgever: Djoj BV (Eind)redactie & coördinatie: Annika Hartman, Wendy Pereboom, Ewald Wagenaar, Rob Wittkampf Foto voorpagina: Tessa Veldhorst / www.deschaapjesfabriek.nl Foto’s: Indra Paternotte (Open Dagen), Wim Barzilay (Boeddha Festival) Vormgeving: Monologo Productie: Rodi Druk De inhoud van de Djoj programmakrant valt onder verantwoordelijkheid van Centrum Djoj. © Rotterdam 2018

Laatst las ik een artikel over spiritueel narcisme uit Psychologie Magazine en moest daarbij denken aan wat ik

daarvan herken bij mezelf en in mijn werk bij Centrum Djoj. Narcisme, we hebben er allemaal wel wat van. Als je nu denkt “voor mij geldt dat natuurlijk niet” geniet dan nog even van deze heerlijke verheven gedachte die je ‘ego’ je zojuist heeft ingegeven. Leuk trucje toch van ons ego? In het wereldje van persoonlijke groei en ontwikkeling zie ik vaak de worsteling met de vereenzelviging met het ego dat we proberen los te laten, om volledig, zonder oordelen in het ‘hier en nu’ aanwezig te kunnen zijn. Ik maak regelmatig situaties mee waarin het zojuist doorgemaakte

Annika Hartman

Eventmanager Djoj

Op ontdekkingstocht tijdens de open dagen Ervaar helende handen, ontspanning tijdens yoga, je lijf beleven in een dansworkshop... op ontdekkingstocht tijdens de open dagen.

Save the date: 25 en 26 augustus


Enjoy your life

Inwijdingen in een nieuw energiepatroon

3

DJOJ-AGENDA

COMMUNICATIE Hoe wisselen we informatie uit? Het verbeteren van intermenselijk contact gaat niet alleen over wát en hóe je het zegt, maar ook om de intenties erachter.

Veel spirituele scholen hebben als markering van het bereiken van een bepaalde

GEWELDLOZE COMMUNICATIE

staat van zijn of een zeker ontwikkelingsniveau een inwijdingsritueel. Caro Daalder –bekend van het Sjamanistisch Festival in Djoj – ziet inwijdingen als overgangsmomenten. “Na een periode van groei ga je vooruit naar het volgende stuk en dit markeer je door middel van een inwijding. Een inwijding kan ook iets openzetten in je lichaam, of een blokkade opheffen, waardoor je verder kunt groeien.” Caro verzorgt in Djoj de Universal Rites. Wat ze “prachtige dimensionale inwijdingen” noemt. “Ik liep al lan­ gere tijd rond met het concept voor deze inwijdingen. Elke keer werd mij in mijn dromen en trancereizen heel duidelijk gemaakt dat ik hier iets mee moest doen, dat dit een heel erg belangrijk stuk is. Ik ontving zelf de inwijdingen en kon ze hierna verder ontwikkelen en uitwerken om ze door te geven aan anderen.” Waar mensen mee worstelen is het juist omschrijven wat deze ­inwijdingen met je doen en wat deze inwijdingen zijn, aldus Caro. “Het is deels een erg ongrijpbaar stuk, iets dat je ervaart maar moeilijk in woorden te vatten is. De beste manier om deze inwijdingen te o ­ mschrijven is dat ze jou diepe inzichten en bewustzijn brengen van de dimensies waarin we leven, zowel de aardse als de spirituele. Hierdoor kun je heel anders tegen dingen aan gaan kijken, omdat je vanuit een ander perspectief gaat kijken. Er gaat als het ware een wereld voor je open, eigenlijk meer­ dere werelden. Deze inwijdingen openen je bewustzijn, zodat je met hele andere ogen naar het pad van je ziel kunt kijken. Deze Dimensio­ nale Inwijdingen zijn de brug naar een ­totaal ander energiepatroon. Het is de stap in een dimensionaal universum. Een mooie, verbazing­ wekkende, boeiende, leerzame en verbindende manier om aan de reis in het onbekende te beginnen, het onbekende dimensionale pad, dat ons dichter naar ons thuis zal brengen en dus naar onszelf.” Voor iedereen Tijdens de inwijdingen van de Universal Rites worden deelnemers verbonden met de energieën van de verschillende dimensies. Caro: “We beginnen bij de 1e dimensie en deze dimensie bevat alle bouwstenen voor het gehele materiële zijn. De eerste, tweede en derde dimensie zijn ons bekend, maar tijdens de inwijdingen ontvang je inzichten die je nog niet eerder had over deze bekende dimensies. De energie van elke dimensie is anders, en naarmate je verder gaat met dit inwijdingspad wordt de energie steeds fijnstoffelij­ ker. Het is een bijzondere ervaring. De Universal Rites horen niet bij een mysterieschool of een specifieke traditie. Deze inwijdingen zijn voor iedereen toegankelijk die op zoek is naar verruiming van het bewustzijn

en het voeden van de ziel.” Er zijn in totaal twaalf dimensies en twaalf bijbehorende inwijdingen. “Doorgaans wordt eenmaal per maand een inwijding gegeven. Dan heb je de tijd tot de volgende maand om de informatie die je ontvangen hebt te integreren in jouw zijn. We beginnen meestal met een mooie trancereis naar de bewuste dimensie. We doen ook iets creatiefs en daarna ontvangt iedere deelnemer apart de inwijding. De meeste deelnemers ervaren een hoop inzichten en gaan anders naar het leven kijken. Ieder­ een vindt het erg moeilijk om het gevoel dat je ervaart onder woorden te brengen. Het is bewustzijn, bewust zijn, bewustwording en immense groei in perceptie.” Vervolgopleiding De mogelijkheden om iets meer te doen met de achterliggende energieën van deze inwijdingen zijn eindeloos volgens Caro. “Ik ben bezig de dimensionale energieën te integreren in mijn bestaande driejarige opleiding Energetische Healer. Deze opleiding bestaat uit verschillende modules en de dimensionale energieën passen hier perfect in. Een andere dimensie in het healerschap. Ik ben druk met deze nieuwe ontwikkeling bezig.” Hoe kwam Caro zelf met dit werk in aanraking? “Ik heb van huis uit veel over het christelijke geloof geleerd en de stromingen daarin. Spiritualiteit is altijd een belangrijke verbinding in mijn leven geweest. Ik heb mijn spirituele weg gevonden in het sjamanisme, wat een thuiskomen voor me was. Na een spontane ontmoeting met een medium in 1984 heb ik mij verder ontwikkeld in de spirituele wereld. Vooral in het sjamanisme en de verschillende stromingen hierin waaronder Siberisch, WestEuropees en Noord-Amerikaans sjamanisme. Maar ook in i­ ntuïtieve ­ontwikkeling, boeddhistische meditatie, reïncarnatie, trancecommunicatie, een coachopleiding en onder meer gesprekstechnieken. Verder heb ik met sjamanistische massage een eigen massagetechniek ­ontwikkeld waarvan veel mensen hebben genoten. Na afronding van mijn opleiding als parapsycholoog heb ik mij gespecialiseerd in sjama­ nisme, magie, witchcraft, druïdisme, de natuurtradities en speciaal in de healing­vormen daarvan.

“Ben je op zoek naar diepgaander contact in je (werk)relaties? Hoe kom je van conflict tot synergie en van compromis tot win-win? Wil je leren communiceren met compassie zonder je eigen belang te vergeten?”

Mijn thuisbasis is in het sjamanisme: de oer-oude healingen, de inzichten, wijsheid en het vinden van je eigen levenspad hierin, heeft ervoor gezorgd dat ik mij ver­ der ben gaan ontwik­ kelen en specialiseren in healingen, het helpen van mensen in alle vormen, en hun levenspad helpen belichten.” Eenheid van wat is Op de vraag wat voor Caro belang­ rijk is, komt er een duidelijk antwoord: “De eenheid van al wat is, is de basis geworden van mijn leven. Om deze eenheid te kunnen en mogen delen heb ik in 2008 De Quest opgericht, een s­ jamanistisch opleidingsinstituut. Hierin is mijn levenswerk, geloof en passie met elkaar verbonden en geef ik work­ shops, cursussen, opleidingen, privésessies en healingen. Ook het Sjamanistisch Festival en andere acti­ viteiten waarin sjamanisme de basis vormt, horen daarbij. Mijn grootste passies zijn mensen en natuur, en de verbindingen ertussen. Werken met groepen, maar ook individueel, is mijn specialiteit en passie, en dit doe

Caro Daalder van het Sjamanistisch Festival en de Universal Rites: “De eenheid van al wat is, is de basis geworden van mijn leven.” ik dan ook met veel liefde, plezier, duidelijkheid, humor en inspiratie.” Voor wie zijn de Universal Rites? Caro: “Het is voor iedereen die behoefte heeft zichzelf te ontwikkelen, inzichten in het eigen levenspad te krijgen en om bewuster te worden van zichzelf en de werelden om zich heen. Je hebt geen ervaring nodig, geen vooropleidingen of iets anders. Iedereen is welkom.” Meer informatie over de Universal Rites of de andere activiteiten met Caro Daalder: www.djoj.nl.

TIP!

Sjamanistisch Festival 2018 Het 12e Sjamanistisch Festival wordt gehouden op 20 oktober. Geweldig om te ontdekken en te ervaren voor beginners, maar zeker ook voor mensen die al wat meer gedaan hebben een interessante, boeiende en heerlijke dag. Vele sjamanen en begeleiders werken mee aan het festival en verzorgen workshops, waarvan je er vier kunt volgen. Ook kun je sessies bijwonen, klankhealing­concerten en een sjamanistische minimarkt bezoeken. Gezamenlijk zullen we de dag ritueel openen en een verbinding maken die de rest van de dag zal blijven bestaan. Met een eindritueel sluiten we de dag weer af. Kom genieten, ontmoeten en delen bij dit heerlijk bruisende festival.

Ai-opener biedt tweedaagse en vijfdaagse introductietrainingen Geweldloze (of Verbindende) Communicatie en sinds kort ook trainingen speciaal voor het onderwijs. Hierin leer je: • De gereedschappen van Geweldloze Communicatie in te zetten tijdens gesprekken met je familieleden, vrienden, collega’s • Je inleven (in de ander en jezelf) en verbinden met ieders diepere waarden en behoeftes • Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gevoelens en behoeftes • Heldere verzoeken te doen die aanzetten tot begrip en medewerking • Van (schijnbaar) tegengestelde belangen te komen tot oplossingen waarin alle betrokken zich kunnen vinden. Deelnemers gaan vooral zelf aan de slag met hun eigen (werk)situaties. Met als resultaat productieve interacties met familieleden, vrienden, leerlingen en collega’s in je (werk-)omgeving. De training is voor iedereen die wil leren om vanuit verbinding en met meer helderheid te communiceren en nieuwsgierig is naar Geweldloze Communicatie. De trainingen worden gegeven door internationaal gecertificeerde trainers in Geweldloze Communicatie. Praktische informatie De trainingen zijn van 9.15 tot 16.30 uur. De groepsgrootte is 8 tot maximaal 16 deelnemers. Kijk voor data en prijzen op www.ai-opener.nl. Of bel (010-465 00 68) of mail (info@ ai-opener.nl) ons voor meer informatie. Wellicht tot ziens! DATA Zie website PRIJZEN De prijs voor particulieren bedraagt €275,-. Dit is inclusief trainings­ materialen, koffie/thee en lunch. De prijs voor ZZP-ers is €375,- en voor deelnemers waarvan de organisatie betaalt €725,- (beide vrijgesteld van BTW). TRAINER Ai-opener Martin van der Meulen 010-465 00 68 info@ai-opener.nl www.ai-opener.nl


4

Djoj agenda DJOJ-AGENDA

MEDITATIE / THERAPIE DJOJ-AGENDA

MEDITATIE

MEDITATIE Voor velen de basis van hun spirituele ontwikkeling. Voor anderen een oase in een hectisch bestaan. Steeds nemen de verinnerlijking en de stilte een belangrijke plaats in bij meditatie.

AUM (AWARENESS UNDERSTANDING MEDITATION)

De AUM (Awareness Understanding Meditation) is een actieve sociale meditatie waarin we samen een reis langs de emoties zullen maken. Je lacht, huilt, schreeuwt, hebt lief, doet gek, danst en bent stil, we gebruiken muziek, bio-energetica en encounter­ technieken. Je merkt hoe dicht huilen en lachen, woede en liefde bij elkaar liggen en hoe fijn het is om deze energie eens in een veilige setting de vrije loop te laten. Maandelijks verzorgt een medewerker van de Humaniversity de AUM. De AUM geeft energie, verlost je van spanningen en stress, geneest ‘oude’ pijn, is gezond voor lichaam en geest en helpt je om in contact te komen met je kracht, vitaliteit en seksualiteit. Meedoen aan de AUM is een intense ervaring. Het effect na afloop is verschillend, over het algemeen voelen mensen zich ontspannen en opgeruimd. Na de AUM kun je genieten van de sauna en gezellig napraten aan de bar. Programma AUM: 18.30 uur : Intake ‘First time’ Aumers 19.00 uur : Uitleg AUM 19.30 uur : Indansen en ontmoeten 20.00 uur: The Awareness Understanding Meditation) 22.30 uur : Sauna & Jaccuzzi (speciaal afgehuurd) Samen naborrelen met lekkere hapjes. Tip: Neem een of twee extra t-shirts mee en een waterbidon! Zorg dat je op tijd bent, de kassa is tot 19.15 uur geopend, daarna is deelname niet meer mogelijk. DATA 7 september, 5 oktober, 2 november, 7 december, 19.00 - 23.00 uur PRIJZEN €20,- incl. flesje water. Indien dit je eerste AUM is word je uiterlijk om 18.30 uur verwacht. TRAINER Centrum Djoj 010-285 02 36 info@djoj.nl www.djoj.nl

Meer info: www.djoj.nl

Zijns-meditatie. Non duale meditatie voert je direct naar de bron. Het maakt je rustig en kalm. Je ontdekt dat achter gedachten een open ruimte is. Daar word je naartoe begeleidt. Meditatie maakt je bewuster dat je de potentie hebt je los te maken van gedachten en denken. Je komt te rusten in Zijn. DATA Vanaf 28 augustus wekelijks op dinsdag, 19.00 - 20.15 uur PRIJZEN €85,- voor 10 lessen TRAINER Advaita Yogacentrum Djihi Marianne van de Wetering 010-467 22 61 / 06-341 786 19 satsang@zonnet.nl www.advaita-yogacentrum.nl

DJOJ-AGENDA

THERAPIE

Wat is Somatic Experiencing? Somatic Experiencing (SE) is een ­psycho-somatische methode voor het helen van trauma. Deze methode richt zich in de eerste plaats op de effecten van trauma in ons lichaam (soma). Sensaties zijn de taal van ons lichaam, het ervaren van sensaties is daarom de ingang tot verwerking van trauma. EMI ~ Eye Movement Integration EMI is een zeer effectieve techniek in traumatherapie, die de natuurlijke ­correlatie tussen oogbewegingen (Smooth Pursuit Eye Movements) en denkprocessen gebruikt. Omdat de traumatische herinneringen gefragmenteerd zijn in het geheugen, brengen we deze herinneringen zacht terug met EMI en we voegen deze fragmenten weer samen. EMI is geen psychotherapie maar neurotherapie. DATA Op afspraak PRIJZEN €80,- per sessie (1,5 uur) (werknemers €125,- excl. 21% BTW ) TRAINER Karin Smit 010-415 25 18 / 06-168 442 79 karinsmit7@gmail.com www.takuskanskan.nl

LICHAAMSGERICHTE THERAPIE

Als levensvragen van diep komen en hun effect als probleem wordt ervaren, dan biedt de deskundigheid van een therapeut verlichting. Voor lichaam en/of geest.

LICHAAMSGERICHTE PSYCHOTHERAPIE In de loop van je leven doe je bewust en onbewust ervaringen op, die zowel psychisch als lichamelijk effecten kunnen hebben. Lichaamsgerichte therapie helpt je om weer in contact met jezelf te komen, grenzen te voelen, blijer te worden, meer energie te krijgen en om je patronen te doorbreken. Spreekt dit je aan? Deze vorm van therapie helpt je inzicht te krijgen in wat je weerhoudt om vol, levendig en vitaal in het leven te staan. Je ontdekt je overlevingsmechanismen, hoe die je hebben geholpen maar ook hoe die je NU in de weg staan teneinde jouw leven vorm te geven zoals jij dat graag wenst. Deze mechanismes zijn ontstaan omdat je ergens in je leven gekwetst bent en dat was zo pijnlijk dat je besloot dat niet meer te willen voelen. Je hebt je wat gesloten, je adem wat minder diep gemaakt maar NU benauwt het je en zit het in de weg. Door middel van ademhalingstechnieken, gesprekstechnieken en bioenergetische oefeningen werken we aan het herstel van onze natuurlijke flowstaat en van onze spontaniteit, vitaliteit, creativiteit, levenslust, ect. Somatic Experiencing ‘Trauma is geen psychologisch, maar in de eerste plaats een biologisch verschijnsel. Door de taal van ons ­lichaam te leren spreken kunnen we ons ­lichaam helpen zichzelf te genezen’.

Mijn praktijk is gevestigd in het centrum van Rotterdam en ik werk in Djoj. Eerst hebben we een oriënterend gesprek en kijken we of lichaamsgerichte therapie aansluit bij jouw hulpvraag en of het klikt tussen ons. Een groot aantal ziektekostenverzekeraars vergoedt een deel van de sessies vanuit de aanvullende verzekering. Kijk eens op www.praktijk-stroom.nl of neem contact op via info@praktijk-stroom.nl of 06-24933618. Je bent van harte welkom! DATA Op afspraak PRIJZEN Gratis oriënterend gesprek, €75,- per sessie TRAINER Stroom, praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie Kim de Jong 06-249 336 18 info@praktijk-stroom.nl www.praktijk-stroom.nl

BOWEN THERAPIE

De Bowen Techniek is een zachte en helende behandelingsvorm. Daarbij wordt met duimen en vingers een rollende beweging gemaakt over spieren en bindweefsel. Op een subtiele en ontspannen wijze wordt het zelfherstellende vermogen van het lichaam gestimuleerd om b ­ alans te zoeken en pijn te verminderen. Bij veel mensen is de balans in het zenuwstelsel verstoord. Een Bowen behandeling stimuleert bepaalde ­gedeeltes van het zenuwstelsel en dat zorgt voor een diepe ontspanning. Bij onder andere de onderstaande klachten kan een Bowen behandeling verlichting geven: • Stressklachten zoals rug- en hoofdpijn, hoge bloeddruk, ademhalingsproblemen en darmklachten. Slechte slapers en mensen met een kort lontje hebben er baat bij. • Pijnklachten veroorzaakt door onder andere fibromyalgie, artritis en artrose, RSI klachten, (sport) blessures aan hamstrings, arm, knie en enkel, ‘frozen shoulder’ en stijve gewrichten • Hooikoorts en allergische klachten • Tijdens een periode van ontgiften, na een virusinfectie, tijdens een chemokuur, kan een Bowen drainage-behandeling goede diensten bewijzen. DATA Op afspraak PRIJZEN €65,- per consult. Raadpleeg jouw zorgverzekeraar ivm vergoeding van het consult. TRAINER Raja Yoga Rotterdam Susanna Willis 010-422 60 36 swillis@kpnplanet.nl www.rajayogarotterdam.nl

PROVOCATIEVE THERAPIE

Provocatieve therapie en coaching is een frisse en onorthodoxe manier van coachen. De therapeut plaagt en kietelt en heeft daar zichtbaar plezier in. Hij zegt wat hij denkt, lacht veel en laat de cliënt lachen door hem een lachspiegel voor te houden. Een provocatieve therapeut is een geweldige sparringspartner die, altijd respectvol, goedmoedig en met een vette knipoog aan de grondvesten van je beperkende patronen en overtuigingen rammelt en je als geen ander op ludieke wijze weer in beweging weet te brengen. 

De provocatieve therapeut is de moderne nar, die de koning door zijn grappen en grollen als enige de waarheid kan zeggen. Je wordt op onnavolgbare wijze door elkaar geschud en dat stelt je in staat om rigoureus korte metten te maken met ongewenste en achterhaalde patronen in je leven, waardoor groei en groeiruimte kan ontstaan. Als je provocatieve therapeut werk ik vanuit: Warmte en respect: de basis voor veilig contact. Humor: dit bevordert relativering en ontlading. Uitdaging: dit bevordert het loslaten van belemmerende gedachten- en gedragspatronen. Alle soorten cliënten zijn bij mij welkom. Of het nu om persoonlijke problemen, relatieproblematiek of persoonlijke ontwikkelingsvragen gaat: de wens tot verandering is essentiëler dan de inhoud van de vraag. Ik nodig je graag uit voor een gesprek. DATA Op afspraak PRIJZEN €125,- per sessie van 1,5 uur TRAINER J. Vergeer Training Therapie Theater Jacqueline Vergeer 06-143 507 18 vergeerjacqueline@gmail.com www.provocatievetherapie.nl

EMOTIONEEL LICHAAMSWERK THERAPIE

Je wilt meer ontspannen en vrijer in je leven staan, de lat lager leggen, meer in verbinding zijn met jezelf en de ander, een zinvol leven leiden, enz. In plaats daarvan voel je je gespannen, zit je adem hoog en lukt het je niet om te veranderen. Als je meer uit jezelf en je leven wilt halen is Emotioneel Lichaamswerk therapie je antwoord. Het is een totaal-therapie die een lichamelijke, emotionele, mentale en spirituele aanpak combineert. Lichaamsgerichte en bewustzijnsoefeningen maken de weg vrij naar een ontspannen en vrijer leven. Mildheid en liefde voor jezelf komen centraal te staan. Je kunt bij mij terecht voor o.a. spanningsklachten, burn out, relatie- of seksuele problematiek, zingevingsvragen, rouwverwerking, stress, trauma, ademhalingsproblemen of spirituele ontwikkeling. DATA Op afspraak TRAINER Praktijk voor Bewustzijnsontwikkeling Annie Vermaat 06-498 907 05 info@annievermaat.nl www.annievermaat.nl


Enjoy your life

Jezelf terug in de flow brengen

5

DJOJ-AGENDA

Stromen met Jin Shin Jyutsu of het leven in eigen hand nemen

MASSAGE

DJOJ-AGENDA

MASSAGE In verschillende soorten en vanuit diverse tradities is er ruime keuze aan cursussen. En

Op een van de Anders Avondjes Uit in Djoj gaat Marie-Thérèse Penders dit najaar in op het jezelf laten stromen met Jin Shin Jyutsu. “Na een korte introductie van mezelf leg ik enkele basisbegrippen uit de Jin Shin Jyutsu uit, waarna

daarnaast is het ondergaan ervan een prettige, verlichtende of ontspannen ervaring.

we Jin Shin Jyutsu praktisch gaan toepassen. Deze avond is een kennismaking – een mogelijkheid om jezelf te leren kennen, te helpen, jezelf energetisch door te stromen”, aldus Marie-Thérèse.

8-HANDENMASSAGE Marie-Thérèse Penders: “De veiligheidsenergiesloten hebben op alle aspecten van de mens een uitwerking.”

Voelen of leren dat je je eigen condi­ tie of staat van zijn kunt veranderen, daarover gaat het Anders Avondje Uit met Jin Shin Jyutsu. Wie na deze avond meer van Jin Shin Jyutsu wil weten kan een aansluitende zelfhulp­ cursus volgen. In de zelfhulpcursus gaan deelnemers ontdekken hoe ze zichzelf kunnen helpen. Jin = Mens met wijsheid en mededogen, Shin = Schepper en Jyutsu = Kunst. Letterlijk vertaald: de kunst van de schepper door de wetende en meedogende mens. Jin Shin Jyutsu komt uit Japan. Gebaseerd op de Kojiki (book of ancient matters) en praktijkervaringen, onderzocht door Jiro Murai en toegankelijk gemaakt door Mary Burmeister. Jiro Murai heeft Jin Shin Jyutsu ontwikkeld. Hij werd geboren in een artsenfamilie. Toen hij 26 jaar oud was bleek hij terminaal ziek te zijn. Het was zijn wens zich boven op een berg terug te trekken en hij heeft daar zeven dagen lang de mudra’s toegepast. Hij verwachtte daar te overlijden. Dat gebeurde niet. Hij kreeg het heel warm en raakte bewusteloos. Toen hij bijkwam was hij genezen. Omdat hij dit zo bijzonder vond heeft hij zijn leven gewijd aan onderzoek. Hierbij heeft hij onder andere oude geschriften bestudeerd. Gelijktijdig behandelde hij heel veel verschillende mensen. Hij kreeg enkele studenten, waaronder Mary Burmeister. Toen zij naar Amerika emigreerde heeft hij haar zijn aantekeningen als cadeau meegegeven. Zij heeft vervolgens dit materiaal jarenlang bestudeerd en heeft dit in de huidige lesboeken vormgegeven. Is het een soort acupressuur? Marie-Thérèse: “Nee. In de acupressuur noemen ze de punten drukpunten of acupressuurpunten. Er wordt druk uitgeoefend op deze punten. In Jin Shin Jyutsu worden deze plekken veiligheidsenergiesloten genoemd. Er wordt geen druk uitgeoefend. Je legt je handen neer op deze specifieke plekken om ze te openen. Het enige dat je doet is bewust aanwezig zijn en luisteren. Je doet zelf niets. Je bent alleen met je eigen bewustzijn aanwezig en gaat luisteren naar de pulsering. Je wacht tot er een doorstroming op gang komt. De veiligheidsenergiesloten hebben op alle niveaus in het lichaam een uitwerking, fysiek, mentaal, emotioneel maar ook spiritueel. Kortom op alle aspecten van de mens. Het is ook geen Traditionele Chinese Medicine (TCM), maar het komt wel voort

uit het Traditional Asian Medicine bewustzijn. Kosmologisch denken. De basisprincipes, de kennis van de meridianen en de wondermeridianen zijn zeker aanwezig, maar het is in een veilige vorm gegoten waardoor het toepasbaar is voor iedereen. Het gaat uit van bewustzijn. Het werkt wel met de begrippen Yin en Yang evenals met de energetische wetten. Zo ook met de vijf elementen-leer en met pols luisteren, maar dit zijn begrippen die pas later worden geïntroduceerd.” Geef eens een paar voorbeelden van handelingen die iedereen kan uitvoeren? “Het vasthouden van de vingers. Omvat de duim als je je zorgen maakt, of bezorgd bent. Houd de wijsvinger vast als je je angstig voelt. De middelvinger kun je vasthouden als je boos bent. De ringvinger als je verdrietig bent. Ten slotte kun je de pink vasthouden als je voelt dat je erg je best doet. Hoe doe je dit? Omvat de vinger die past bij je emotie, niet knijpen, maar losjes enkele minuten in je andere hand nemen. Je kunt je vingers zolang vasthouden als je zelf wilt - totdat je voelt dat je emotie wegvloeit/wegsmelt. Het kan geen schade doen.” Wat leer je op de cursusdag? “Enkele begrippen en de filosofie worden uitgelegd. Er wordt een begin gemaakt met het gaan begrijpen van de oosterse denkwijze. We gaan samen de energiestromen toepassen. Doordat dit in een groep plaatsvindt, krijg je ook te maken met de groeps­ energie: dit heeft een versterkend effect op de toepassing. Er is ruimte voor vragen en deze vragen kunnen ook weer leiden tot meer inzicht bij de andere cursisten. Deelnemers leren hun handen te gebruiken, leren zichzelf te ondersteunen en ze zijn voortaan in staat hun levenskwaliteit te verbeteren met hun eigen handen.” Wat boeit je zelf in deze kunst en het lesgeven? “Ik vind het ontzettend leuk om mensen over Jin Shin Jyutsu te vertellen. Ik heb er prachtige voorbeelden van mogen zien en ondervinden. Iedereen heeft zijn handen altijd bij zich. Kortom, het is eigenlijk een must dat mensen hiermee kennismaken. Verder groei ook ik door de vragen die gesteld worden want ze dwingen mij tot duidelijkheid. Zo kan ik ook tot nieuwe inzichten komen en kan het ook mij helpen in mijn ontwikkeling.”

Acht tedere, liefdevolle, sensuele en spelende handen laten jouw lijf tintelen en genieten. Jouw overgave is een ware gift voor iedere gever. In dit maandelijks terugkerende evenement staan ontmoeting en massage centraal. In vrijheid ont-moeten en vol overgave aanraken en aangeraakt worden. De 8-handenmassage geeft jou de ervaring van ‘overvloedige’ aanraking; veilig en toch grensverleggend. Wanneer je je hieraan over kunt geven wordt het een ervaring waarvan je intens kunt genieten.

Hoe kwam je met Jin Shin Jyutsu in aanraking? “Door een goede vriendin ben ik meegenomen naar de eerste Jin Shin Jyutsu-cursus. Ze zei: ’Ik heb iets geweldigs meegemaakt, dit is ook iets voor jou!’ Omdat ik haar vertrouwde ben ik met haar meegegaan. Verder vertelde ze me niets. Tijdens de cur­ sus zat ik met enig ongeloof te luis­ teren, maar na de cursus ben ik gelijk begonnen met mezelf dagelijks te be­ handelen. Want wie weet… Het heeft me sindsdien heel veel gebracht aan levenskwaliteit. Tevens ben ik in 1999 begonnen met het organiseren van Jin Shin Jyutsu cursussen in Amsterdam, dit om het meer bekendheid te geven. Jaarlijks volg ik nog steeds zo veel cursussen als mogelijk. Sinds 2012 ben ik Jin Shin Jyutsu mentor, ik mag mensen die een vijfdaagse basiscursus gevolgd hebben begeleiden. Doordat ik verschillende mensen op verschil­

lende momenten van hun leven heb mogen behandelen en/of coachen met Jin Shin Jyutsu, heb ik waarde­ volle inzichten gekregen en begrijp ik hoe waardevol de kennis is en hoe belangrijk het is dat zoveel mogelijk mensen er kennis mee maken.” Voor wie is de cursus geschikt? “Voor iedereen, maar in het bijzonder voor wie op een keerpunt in zijn of haar leven staat. Mensen die de verantwoordelijkheid voor hun eigen leven willen nemen, zullen zich met deze cursus heel goed ondersteund voelen en zij krijgen veel gereedschap in handen om dit vorm te geven. Het is een cursus, voor iedereen b ­ oeiend onafhankelijk van het moment waarop hij in het leven staat.” Het Anders Avondje Uit is op 15 september en alle info over Jin Shin Jyutsu begint staat ook op www.djoj.nl.

Behandelingen voor vijf veelvoorkomende situaties Vijf Jin Shin Jyutsu ‘EHBO’ behandelingen: 1

2 3

4

5

Verwondingen: eerst je rechterhand over de wond, met de linkerhand hier bovenop, stopt het bloeden/sluit de wond. (Er mag tussenmateriaal tussen de wond en je handen in zitten.) Insectensteek: linkerhand boven de steek houden, rechterhand hier bovenop. Trekt het vuil eruit. Verslikken: plaats beide handen ontspannen aan de binnenkant van de knieën, daar waar de knieën elkaar raken als je ze naar elkaar toe beweegt. Datgene wat je ingeslikt hebt komt er zo uit. Verbrandingen: handen onder de kuiten plaatsen en aanwezig zijn met je aandacht en aanwezig blijven in je handen. Hoe lang je dit toepast is afhankelijk van de ernst van de verbranding. Bij slecht slapen: de duimmuis vasthouden met de andere hand. Helpt met weer inslapen.

We werken aan een massagetafel in groepjes van vijf deelnemers. Per tafel wordt steeds één deelnemer gemasseerd, de ontvanger. De andere deelnemers, de gevers, masseren de ontvanger vol aandacht in lange synchrone strijkingen. De strijkingen kunnen worden afgewisseld met speelse aanrakingen van het hele lichaam. We streven naar een evenwichtige man/ vrouw verdeling per massagetafel, maar dit is vooraf niet te voorspellen. Voorwaarde om deel te nemen is dat je gemakkelijk bent met naakt. Het staat je overigens geheel vrij om kleding aan te houden. De ontvanger geeft aan het begin van de massage haar/ zijn verlangens en grenzen aan. Van iedere deelnemer wordt verwacht dat de afgesproken grenzen gerespecteerd worden, zodat een veilige, ontspannen sfeer gecreëerd kan worden. We leggen in de massage geen focus op de geslachtsdelen, maar de geslachtsdelen zijn wel een onderdeel van het lichaam en mogen in de massage meegenomen worden, uiteraard binnen de grenzen die vooraf zijn aangegeven. Meenemen: twee grote handdoeken, een omslagdoek, je eigen massageolie (ca. 200 ml), sokken en eventueel een flessenwarmer. Centrum Djoj beschikt over douche­gelegenheid (neem een extra handdoek mee). DATA 22 september, 27 oktober, 8 december, 19.30 - 23.00 uur PRIJZEN €25,- per avond TRAINER Hands-on Happiness Hans & Ellen 06-542 474 06 info@handsonhappiness.nl www.handsonhappiness.nl


6

Djoj agenda DJOJ-AGENDA

MASSAGE / DANS

BASISCURSUS ONTSPANNINGS­ MASSAGE

BASISCURSUS ONTSPANNINGS­ MASSAGE

DJOJ-AGENDA

DANS Ervaar ruimte in en om je, de vrijheid, de expressie en het wonder van iedere beweging. De keuze aan dansvormen en -momenten is groot...

BEACHPARTY ‘JOY 2018’ Trudy is gediplomeerd masseuse en geeft op professionele wijze sinds 1998 basis en gevorderden massage­ cursussen in Centrum Djoj. Zij bezit diploma’s, certificaten en licenties voor het geven van massage en is in het bezit van een onderwijsbevoegdheid. BASISCURSUS ONTSPANNINGSMASSAGE In de cursus leer je een hele lichaamsmassage geven. Bedoeld voor mensen die thuis willen masseren en voor mensen die van massage hun beroep willen maken. In 6 avonden (woensdag) leer je vele klassieke massagetechnieken zoals knedingen en strijkingen. We besteden aandacht aan sfeer, zorgzaamheid, lichaamshouding en geven praktische aanwijzingen. Je leert ook om stevig te masseren, waardoor je een goede doorbloeding stimuleert. Een goede lichaamshouding zorgt ervoor, dat masseren niet vermoeiend hoeft te zijn. Tijdens de cursus werken we op massagetafels en oefen je op elkaar. Je ontvangt een duidelijke handleiding, zodat je thuis verder kunt oefenen. Na afloop ontvang je een certificaat. De cursus is geschikt voor iedereen, ervaring is niet nodig. Je hoeft niet met iemand te komen om de cursus te volgen. GEVORDERDEN MASSAGECURSUS Als vervolg op de basiscursus of voor mensen met massage ervaring elders. Begint januari 2019, zie de website. Je leert veel nieuwe technieken voor het gehele lichaam waaronder een zeer uitgebreide nek/schouder/rug massage. Dit biedt verbreding en verdieping in je massageaanbod. Na afloop ontvang je een certificaat. EIGEN MASSAGEPRAKTIJK Met een combinatie van cursussen kun je ook een eigen massagepraktijk beginnen. Meer informatie op de website. DATA 19, 26 september, 3, 31 oktober, 7, 14 november, 19.00 - 22.00 uur PRIJZEN €230,- voor serie van 6 avonden TRAINER Massage en Cursus Luna Trudy Middelham 06-417 082 29 massage@luna.nl www.massage-en-cursus.nl

Kitty is gediplomeerd masseuse. Zij is vakkundig opgeleid in vier beroepsmassageopleidingen. Daarnaast een vijfjarige beroepsopleiding tot coach/ trainer. Zij geeft sinds 21 jaar op deskundige wijze massagecursussen in Centrum Djoj en op mooie locaties in Drenthe. Hierbij helpen minimaal twee ervaren assistenten. BASISCURSUS ONTSPANNINGSMASSAGE Deze praktische cursus van één weekend is voor iedereen die wil leren masseren. Ervaring is niet nodig. Ook voor wie er zijn beroep van wil maken. Je leert een gevarieerde en volledige lichaamsmassage te geven met een gedegen aantal zachte tot heel stevige technieken uit de klassieke massage. Je leert zorgvuldig en met aandacht te masseren. We doen steeds een deel van het lichaam. Met extra aandacht voor stijve of gespannen spieren in nek, schouders en rug. Het aanleren van een goede, ontspannen lichaamshouding verhoogt de kwaliteit van de massage en het plezier in het geven. Gebruik van olie, contra-indicaties en tal van praktische aanwijzingen komen aan bod. Je ontvangt een duidelijke handleiding, zodat je thuis meteen kunt gaan masseren. Aan het eind ontvang je een certificaat. Je oefent op medecursisten. Je kunt ook als duo komen en op elkaar oefenen. GEVORDERDEN CURSUS (BEGIN 2019) Je leert veel nieuwe technieken voor het gehele lichaam waaronder een grote uitbreiding voor nek, schouders en rug. Deze cursus biedt verbreding/ verdieping in je massageaanbod. Als vervolg op de basiscursus of voor mensen met massage ervaring elders. START JE EIGEN PRAKTIJK Deze cursussen met aanvullend supervisie en/of coaching vormen een goede basis voor een eigen praktijk. DATA 6 oktober, 17 november, 9.30 - 17.30 uur PRIJZEN Weekend Basiscursus: €205,- incl. 2x lunch, koffie/thee, massageolie, gebruik massagetafels, handleiding en certificaat TRAINER Meander massagecursussen Kitty Middelham 0592-308815 / 06-446 085 59 meander@massagepraktijk.net www.massagepraktijk.net

Leef je uit, ga uit je dak en vier de zomer! Opnieuw gaan Centrum Djoj en Saryo van De Vijf Ritmes de verbinding aan om twee onvergetelijke Beach Parties neer te zetten op het Haagse strand. Onlosmakelijk zijn we met elkaar verbonden en dat laten we opnieuw merken door het plezier wat we met jullie willen delen. Op 6 juli en 31 augustus dansen we de sterren van de hemel in Beachhouse ‘At The Beach’, Strandslag 8, Den Haag. Vooraf worden er speciale party maaltijden (vegetarisch/vlees) geserveerd voor een party prijs, wel dien je hiervoor te reserveren op 06-31627611 of info@AtTheBeach.nl, nadat je je hebt ingeschreven. Voor de route en OV, kijk op www.atthebeach.nl. Kaarten verkrijgbaar via www.djoj.nl of aan de deur. 19.30 uur Aanvang 20.30 uur PURE DANCE (1 uur workshop) 24.00 uur Einde DATA Vrijdag 6 juli en 31 augustus, 19.30 uur PRIJZEN €12,50 voorverkoop, beide feesten €22,50, €15,- aan de deur. Voorverkoop stopt 3 dagen voor uitvoering TRAINER Terra Nova | De Vijf Ritmes Saryo van Lakerveld 015-256 62 86 / 06 481 520 72 terranova@devijfritmes.nl www.terranova-dans.nl

binding, zoals Biodanza ook een feest van verbinding is. Daarom presenteert Centrum Djoj in Rotterdam haar jaarlijkse Kerstbiodanza met ervaren Biodanza docenten!

nodigt je uit om het thema op verschillende manieren te ervaren. Soms rustig en verstild, dan opzwepend en wild, zo kun je al die verschillende aspecten diep doorleven.

Bij de Kerstbiodanza staat centraal: • Lekker eten! • Verbinding maken met jezelf en anderen • Expressie door middel van beweging • Ontmoeten • Saamhorigheid Dit alles geheel in een feestelijke kerstsfeer.

We eindigen in de cirkel alwaar we onze ervaringen delen. We verdiepen ons en de maan vragen we om kracht voor wat we verder nog nodig hebben.

Het programma is als volgt: 17.00 - 18.00: Ontvangst in de in kerstsfeer gehulde bar met een vers kopje koffie of thee en kerstbrood voor de liefhebber. 18.00 - 20.30: Een heerlijk vegetarisch kerstdiner bestaande uit twee gangen (diner en dessert). 20.30 - 23.00: Biodanzaworkshop waarbij muziek, beweging, expressie en verbinding centraal staan. 23.00 Naborrelen in kerstsfeer met een glaasje prosecco van ons (met of zonder alcohol) en sfeervolle muziek.

DATA 24 augustus, 21 september, 2, 23 november, 21 december, 20.00 - 22.15 uur PRIJZEN €15,- per avond TRAINER La Loba sjamanistische coaching en workshops Thea Lucia Klinefelter 06-163 693 54 info@laloba.nu www.laloba.nu

Het is ook mogelijk om alleen mee te doen aan een workshop. Aanmelden daarvoor is vanaf 20.00 uur, gevolgd door de workshop om 20.30 uur en het naborrelen daarna.

DATA Zaterdag 22 december, 17.00 - 00.00 uur PRIJZEN €29,50 incl. diner (entree vanaf 17.00 uur) en €19,50 excl. diner (entree vanaf 20.00 uur). Kaarten aan de deur kopen is ook mogelijk, mits er voldoende plek is. TRAINER Centrum Djoj 010-28 502 36 info@djoj.nl www.djoj.nl

MOONDANCE

Dansen met de volle maan voor vrouwen

Kerst is bij uitstek een feest van ver-

Djoj Outdoor Spring Event

Save the date

24 t/m 26 mei 2019 in Someren Gevarieerde workshops, markt, nieuwe ervaringen, ontmoeten en genieten!

CAPOEIRA LESSEN VOOR KINDEREN

Kom dansen, genieten en verbinden. Je bent van harte welkom!

KERSTBIODANZA

Kom dansen, ontmoeten, genieten en verbinden!

Een avond vol ontspanning, plezier en verdieping. Je ziel weer meer voelbaar. Kom en dans met ons mee, je bent heel welkom.

Welkom in de cirkel van vrouwen die zich met zichzelf, met elkaar en met de kracht van de maan willen verbinden. De kracht van de maan is met volle maan sterk voelbaar. Ze nodigt ons uit om onze kracht in de wereld te brengen. Door het samenzijn met andere vrouwen is het makkelijker om diep van binnen te voelen wat ons van binnen bezighoudt. We zullen ons verbinden middels een oeroud vrouwenritueel. We laten ons inspireren door de clanmother van die bewuste maancyclus, archetype vanuit de Noordamerikaanse Indiaanse spiritualiteit. We nemen het thema en al dansend onderzoeken we dit. Muziek

De oorsprong van Capoeira... Capoeira bestaat uit de elementen vechtsport, dans, muziek & acrobatiek. Capoeira is ontstaan onder de slaven in Brazilië als een manier om zich lichamelijk en mentaal te ontwikkelen met als doel zich te verdedigen tegenover hun slavendrijvers. en Capoeira nu... Tegenwoordig is Capoeira een wereldwijd bekende en gerespecteerde vechtsport. Capoeira is voor jong en oud, mannen en vrouwen en is een lust voor het oog. Capoeira wordt begeleid met typisch Braziliaanse instrumenten: de berimbau, de pandeiro, de caxixi, atabaque en de agogô. Daarbij worden er traditionele liederen gezongen die iedereen makkelijk mee kan doen. Capoeira draait om kameraadschap, samenhorigheid, positieve energie en speelsheid. Het is goed voor de conditie, ritmegevoel, flexibiliteit en motoriek. Boven alles is capoeira een spel, de vechtdans van vrijheid. Er is geen winnaar of verliezer! Axé Aanmelden via www.djoj.nl svp. DATA Iedere woensdag, 13.45 - 14.45 uur PRIJZEN €30,- per maand. Betaling van verschuldigde lesgeld op rekening van NL97RABO0102191301 tnv. P. Hagen Pimentel TRAINER Capoeiraschool Pedro Hagen Pimentel 06-270 956 53 phagenpimentel@gmail.com www.capoeiraschool.nl


Enjoy your life

7

DJOJ-AGENDA

Systemisch werk via het lichaam

DANS

Het roepen van de ziel

ECSTATIC DANCE (ORIGINAL)

MOVEMENT PERFORMANCE CREATION

Ecstatic Dance is begonnen op de dansvloer van Kalani/Puna/Big Island en door Max Fathorn meegenomen naar San Francisco. Vanuit San Francisco heeft de Ecstatic Dance community zich inmiddels verspreid over geheel de wereld en is nog steeds groeiende.

We look for Conscious dancers who like to create a performance.

“Bij systemisch werk via het lichaam wordt gewerkt op de massage­ tafel en wordt het lichaam aangeraakt. We stemmen ons af op de laag van de ziel, jouw essentie. De ziel woont in het lichaam en drukt zich daarin uit.” Aan het woord is Connie van der Arend.

darmontsteking, rugklachten, gewrichtsklachten en hoofdpijn. Kun je voorbeelden geven van wat deelnemers hebben ervaren? Hier enkele reacties van therapeuten die de training hebben gevolgd: ‘Ik heb heel veel handvatten gekre­ gen. Zelfverzekerder geworden in mijn manier van werken, meer ver­ trouwen in wat ik te bieden heb.’ ‘Mijn werkwijze is intenser en heeft zich verdiept. Ongelofelijk wat er kan gebeuren door het aanraken van de zielslaag.’ “Voor mij is het ook belangrijk geweest om mijn eigen thema’s te zien in mijn functioneren als therapeut en leraar, en handvatten te hebben om eruit te stappen.’”

Connie van der Arend: “Wezenlijk contact is een leidraad in mijn leven.” De ziel is een kind van twee werelden Het laat zich vallen in de tijd Maar blijft ook een engel van de eeuwigheid Herman Cools Wat is dat, systemisch werk via het lichaam? Connie: “De ziel is onderdeel van een groter geheel. Je kunt op deze laag voelen, hoe deze resoneert met het familiesysteem, met de partner, vrienden, met het land van herkomst en met het grote veld. Wanneer je systemisch wilt werken via het lichaam, is de laag van de ziel de ingang om daar contact mee te maken. Je maakt op deze laag dus contact met iemands essentie en ook met het familiesysteem.” Je verzorgt daarvoor een training? “Ja, om therapeuten systemisch werk via het lichaam te leren toepassen. Wie is deze cliënt werkelijk? Is deze persoon verbonden met zijn eigen essentie of trilt hij mee met het veld van de familie? Is de vraag waar de cliënt mee komt, er een die voortkomt uit wat de cliënt zelf heeft meegemaakt in zijn leven of zijn er invloeden vanuit het familiesysteem? Wat kan en wil de ziel daarover prijsgeven? In de training leer je hoe je met de zielslaag contact kunt maken. Contact maken doe je vanuit het hart. Je leert te vertrouwen op

de wijsheid van het lichaam. Via het lichaam kan je ervaren of de spanning of het niet aanwezig zijn in (delen van) het lichaam afkomstig is van problemen van de cliënt zelf of dat het een resonantie is op een trauma in het familieveld.” Veel systemisch werk lijkt op familieopstellingen… “Systemisch werk is een overkoepe­ lende naam. Bij familieopstellingen is de familie het systeem waar je contact mee maakt. Bij organisatie­ opstellingen is de organisatie het systeem waarmee gewerkt wordt. Ikzelf gebruik meestal het woord systemisch omdat het ruimte geeft om op meerdere lagen/velden af te stemmen.” Met wat voor vragen komen klanten? “Wanneer problemen of trauma’s in de familie niet opgelost worden, worden ze doorgegeven aan latere generaties. Het fenomeen tweede generatie-oorlogsslachtoffers is zeer bekend. Maar elk trauma dat niet verwerkt wordt, wordt op celniveau doorgegeven. De vragen waar cliënten in de praktijk mee komen zijn heel divers. Het kunnen fysieke of emotionele klachten zijn of thema’s die men tegenkomt in het leven. Bijvoorbeeld burn-out klachten, angsten, weinig zelfvertrouwen, depressie, slapeloosheid, stress, beter contact willen ervaren met zichzelf,

Is dit werk voor jou persoonlijk belangrijk? “Wezenlijk contact is een leidraad in mijn leven. Tot mijn 25e heb ik gewerkt in een ziekenhuis en ziekenhuisapotheek als analiste. Ik miste daar het wezenlijke contact. De cliënt werd niet gezien in zijn totaliteit. Van 1980 tot 1984 heb ik natuurgeneeskunde gestudeerd. Ben zestien jaar werkzaam geweest als stafdocent aan de Akademie voor Natuurgeneeskunde in Bloemendaal. Mijn zoektocht naar wat wezenlijk is, is steeds doorgegaan. Via lichaams­ gerichte therapie, healing, reading en haptonomie kwam ik uiteindelijk ­terecht bij Phoenix opleidingen voor de familieopstellingen. Dat bracht alles bij elkaar wat ik al gevoeld had in het lichaam. Uiteindelijk heeft dat geleid tot het ontwikkelen van de methode systemisch werk via het lichaam. In 2014 gaf ik mijn eerste training hierover aan therapeuten onder de titel ‘het roepen van de ziel’. In september 2016 kwam mijn boek uit: Het veld van Aandacht, sys­ temisch werk via het lichaam.” Waarop sluit deze bijeenkomst voor deelnemers goed aan? “Deze 10-daagse training is bedoeld voor therapeuten die hun werkwijze willen verdiepen. Ervaring met systemisch werk is een voorwaarde. De training sluit goed aan bij massagetherapeuten en begeleiders van opstellingen. Maar ook andere therapeuten met lichaamsgerichte interesse kunnen door deze training verdieping brengen in hun werk.” Meer info: www.djoj.nl.

Ecstatic Dance is een ultieme dansreis waarbij je ‘all-een’ of met een danspartner de eenheid met de groep ervaart. Het gaat om jouw eigen innerlijke ervaring en het ‘helemaal in je eigen lichaam komen’. Wanneer iemand je uitnodigt doordat je de handen worden toegereikt dans je samen zolang je dat wilt en als je alleen wenst (verder) te dansen breng je je handen samen voor je hart en bedank je de ander door de ander te groeten met een knikkend gebaar. Dansen doen we op blote voeten en met gemakkelijke losse kleding. De avond zal worden geopend en b ­ eëindigd met een ceremoniële cirkel. 19.30 uur 20.00 uur 20.30 uur 22.30 uur

Deur open (warming up/ont-moeten) Openingsceremonie Ecstatic Dance Afsluitende Ceremonie

Vanaf het moment van binnenkomst in de zaal wordt er ‘helemaal niet meer gesproken’. Er kan na afloop nog nagepraat en een drankje genuttigd worden in het café. 1. Move however you wish 2. No talking on the dance floor 3. Respect yourself and one another Ecstatic Dance is a Drug & Alcohol Free Space. Please also refrain from photos, video, and shoes & scents. Many people dance in their own space, and others share their space with another. To engage in a dance with someone, use sensitivity: Are they open to sharing their space with me? Mirror movements, offer a hand, brush by, make eye contact, and see & feel how they respond... Ecstatic Dance is a Freeform Conscious Dance Space DATA 1, 15, 29 september, 20 oktober, 3, 17 november, 1, 15 december, 19.30 - 22.30 uur PRIJZEN €12,50 incl. water en thee TRAINER Ecstatic Dance Rotterdam Petro Van de Pas 010-477 18 10 / 06-551 733 27 petrovandepas@planet.nl www.facebook.com/ ecstaticdancerotterdam

Meer info: www.djoj.nl

In 8 evenings we work towards a performance (which will happen at 9th evening) with live music. From nothing, we step into a creative process. So we look for brave and courageous dancers who want to find and show their talent under the guidance of Eva Bergerová, Dymphi Peeters and Saryo van Lakerveld. If you recognize yourself in this description, then maybe this is a project for you.

• You love to dance, move and

express it to the world • You want to explore your creativity, your body and your inner world • Explore the ritual roots of the theater • Go for the adventure • Looking for deep connections with other human beings Phoenix from the Fire is a title of the performance. This is the only thing we know and the rest we create together. We offer you techniques from conscious dance and theatre based on the Ritual Theater concept “Step out of the Story”, so that you have tools for our creation and improvisation of the performance. We will learn you how to create a situation from standing in the present moment and how to develop it. Voice expression and some techniques from Martial arts will be also used as techniques to open up the body and be in the present moment. We create a sacred circle, a safe space to explore our inner space and present it outward. We will challenge you. Why?

• Connect to the deep ancient ritual archetype world of our ancestors • Heal and release yourselves • Open creative stream and find an artist in you • Belong to the group • Extend your borders • Lot of fun

For the sake of the group and performance, you need to be available on all evenings and no experience needed. DATA 5, 12, 19 oktober, 2, 9, 16, 23, 30 november, 7 december, 19.30 - 22.15 uur PRIJZEN €280,- for whole project TRAINER Warrior of the Dance Eva Bergerova 015-256 62 86 / 06-238 834 06 eva@evaberger.eu www.evabergerova.eu


8

Djoj agenda DJOJ-AGENDA

DANS / LICHAAMSWERK / MINDFULNESS

PURE DANCE | DE VIJF RITMES

Dansen omdat je leven je lief is en om je hart te openen. Het geeft je een betere conditie en helpt je om thuis te komen in jezelf. De Vijf Ritmes is een dans van weldaad voor lichaam, geest en spirit. Het is een vrije dansvorm die je nergens in vastlegt. Het laat de danser, die in ieder van ons zit, naar buiten komen om zijn/haar dans in vrijheid te dansen. De dans beweegt zich van Vloeiend naar Staccato, Chaos, Lyrisch en dan Stilte; tussen wild en stil, groot en klein, ontvangen en geven en helpt ons in contact te zijn met de stroom die door ons heen beweegt en het innerlijke vuur wat daar altijd aanwezig is. Elk ritme heeft zijn eigen klank en beweging en resoneert met onze binnenwereld. Het brengt je in diepe verbondenheid met jezelf en laat het leven weer in je stromen. We werken van de basis, het lichaam naar meer diepgang, het hart. De dans spiegelt wat daar allemaal leeft en hoe we met deze energie omgaan. Deze avonden zijn vrij toegankelijk en voor iedereen geschikt. DATA Vanaf 6 september wekelijks op donderdag, 19.30 - 21.45 uur PRIJZEN Kosten voor de hele najaarcyclus: €182,- (14 avonden à € 13,-). Eenmalig €16,50. 5x Strippenkaart €77,50 | 10x €145,-. Ben je nieuw: 10x strippenkaart €135,TRAINER Terra Nova | De Vijf Ritmes Saryo van Lakerveld 015-256 62 86 / 06-481 520 72 terranova@devijfritmes.nl www.terranova-dans.nl

WARRIOR OF THE DANCE AND SINGING

and expression Dance and Singing called Step out of the Story. We use theatrical techniques consciousness and spontaneous dance and singing. And Martial arts. Previous experience with dance and singing no must. If you already gained experience in your life in dancing and singing and martial arts it is great, but no must. We believe everybody has an artist inside! This workshop is about expressing yourself in front of loving eyes. We believe that is the greatest gift we can give ourselves and the other.

OPLEIDING MINDFUL COACHEN

DJOJ-AGENDA

LICHAAMSWERK Veel herinneringen en emoties liggen niet alleen in je hoofd, maar ook in je lichaam opgeslagen. Wat voel je waar en hoe breng en houd je balans in gevoelens?

Opleiding Mindful Coachen, word een mindful professional!

LEVEN IN JE LIJF

Who is a warrior? The part inside us, which is always in present moment. Everybody has a warrior inside! Through the warrior we are learning to be conscious, we express the energy of life, of freedom, courage and authenticity. Dance & Theater & Martial Arts: Eva Bergerová Voice & music (kora, flute, harmonium): Dymphi Peeters This workshops is inspired by a ritual dance theater performance called “Warrior of the Dance.” DATA 22 september, 24 november, 15 december, 19.30 - 22.00 uur PRIJZEN €17,- per avond TRAINER Warrior of the Dance Eva Bergerova 015-256 62 86 / 06-238 834 06 eva@evaberger.eu www.evabergerova.eu

TANTRIC DANCE PARTY

Een leuke en krachtige manier om te verbinden met jezelf en de ander. Gebruik de dans om je kracht te ervaren en je gedachten te laten varen. Neem de uitdaging om diepe connecties te maken vanuit speelsheid.

Do you want to EXPRESS YOURSELF? Feel to DANCE use the VOICE and CREATE? Then come and taste it. “It is our mission to empower you to express yourself from the inside out in front of loving eyes by means of dance, theater, martial arts and voice improvisation. We believe that spirituality and creativity are connected”. You will experience a performance and after that, you are going to dive into the experience of expressing the creativity in your own dance and voice (and Martial Arts). You will get a new concept for creation

Voor meer info en data zie Tantric Dance website, http://rotterdam.­ tantricdance.nl. DATA 22 september, 27 oktober, 22 december, 19.30 - 23.30 uur PRIJZEN €18,- voorverkoop, €20,- aan de deur TRAINER Art of Loving Elfriede van der Sanden 06-181 895 85 info@tantricdance.nl www.tantricdance.nl

Werken met meer rust en meer aandacht vanuit een eeuwenoude traditie...

• Wil je minder gehaast je werk

De Leven in je lijf cursussen zijn geschikt voor mensen die in groepsverband zichzelf beter willen leren kennen. In deze cursus kun je nieuwe stappen zetten en breng je jezelf in beweging. Leven in je lijf brengt je meer in contact met jezelf. Op een andere manier mensen ontmoeten, elkaar werkelijk zien, samen verbinden. Door het volgen van deze activiteiten word je meer open, ontspannen en vrijer. Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan langs bij één van de gratis open avonden of workshops. De cursus bestaat uit 10 dinsdag­ avonden en wordt gegeven door Kim de Jong. De cursus Leven in je lijf start 3 keer per jaar. Voor actuele data of voor meer informatie kijk je op www.praktijk-stroom.nl of bel 06-249 336 18. DATA Start 11 september, 19.30 - 22.00 uur PRIJZEN €320,- voor 10 dinsdagavonden. TRAINER Stroom, praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie Kim de Jong 06-249 336 18 info@praktijk-stroom.nl www.praktijk-stroom.nl

DJOJ-AGENDA

MINDFULNESS We beginnen de avond met een Chakra dans, er zal een demo gedanst worden en daarna is de workshop. Verder is later op de avond ruimte voor vrij dansen met een DJ.

MINDFUL OUDERSCHAP

Kijken naar wat is, zonder er iets van te vinden. Mindfulness veroverde de wereld, inclusief het bedrijfsleven. Want het maakt dat mensen evenwichtiger in het leven komen te staan.

doen en meer aandacht hebben voor mensen? • Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen? • Wil je mindfulness leren toepassen in je werk met mensen? Dan is de opleiding Mindful Coachen iets voor jou! Mindful Coachen heeft zijn basis in mindfulness: een training van open, vriendelijke en niet oordelende aandacht. Mindful Coachen werkt vanuit de eeuwenoude traditie van de boeddhistische psychologie én met de nieuwste inzichten uit de neurowetenschappen. Een scholing in wijsheid, betrokkenheid en praktisch handelen, die direct resultaat brengt voor jezelf en voor de mensen met en voor wie je werkt. De opleiding Mindful Coachen is ­geschikt voor alle mensen die met mensen werken, bijvoorbeeld leerkrachten, psychologen, therapeuten, medewerkers in welzijn en zorg, teamleiders en coaches. Nieuwsgierig geworden? Wil je kennismaken met dit mooie werk? Kom naar één van de maandelijkse introductieworkshops: ‘Mindfulness en relaties’. Kijk op onze agenda: www.openbewustzijn.nl Voor meer informatie of een gratis coachgesprek neem je contact op met Inge Jager. DATA 8 september, 16.00 - 18.00: gratis informatieavond, 19 oktober, 10.00 17.00 uur: start opleiding PRIJZEN Opleidingskosten eerste jaar €2.170,-, zakelijk: €2.695,- Korting bij betaling ineens, gespreid betalen mogelijk. TRAINER Academie voor Open Bewustzijn Inge Jager 06-421 664 51 inge@openbewustzijn.nl http://openbewustzijn.nl/

OPEN DAGEN Zaterdag en zondag 25 & 26 augustus

Feel organiseert speciaal voor kinderen, jongeren en ouders trainingen in mindfulness vanuit de Academie voor Mindful Teaching. In de kinder- en jongerentraining kun je leren hoe je jezelf tot rust kunt brengen en kunt omgaan met lastige gevoelens en gedachten. Iedereen heeft weleens last van stress, onzekerheid of een hoofd vol gedachten. Soms is het dan lastig om je te concentreren, te ontspannen of lekker te slapen. Een ­training helpt je om in contact met jezelf te blijven in een wereld vol prikkels en versterkt je concentratie en zelfvertrouwen. Er wordt gewerkt in kleine groepjes in verschillende leeftijdsgroepen. In een mindfulnesstraining speciaal voor ouders leer je hoe je rust kunt brengen in de dagelijkse hectiek van het ouderschap. De opvoeding kan regelmatig spanning met zich meebrengen, maar hoe ga je daarmee om? En hoe kun je je kind goed ondersteunen in zijn emotionele ontwikkeling? Deze ‘mindful parenting’ training helpt je om meer rust en balans te vinden, goed voor jezelf te blijven zorgen en meer te genieten van de mooie momenten. De training is zowel geschikt voor ­ouders die nog niet eerder een mindfulnesstraining hebben gedaan, als voor ouders die al een mindfulness­ training hebben gedaan en op zoek zijn naar opfrissing of verdieping met betrekking tot de opvoeding. De trainingen worden gegeven door Monique Wijsman, zij is naast haar werk in het onderwijs een gespecialiseerd mindfulnesstrainer in de opvoeding. DATA 19, 26 september, 3, 10, 17, 31 oktober, 7, 14, 21 november, 9.15 - 11.30 uur PRIJZEN Zie mijn website TRAINER Mindfulness voor kinderen, jongeren en ouders Monique Wijsman 06-282 617 61 info@feel-mindfulness.nl www.feel-mindfulness.nl


Enjoy your life Steven Somsen: er is een nieuw mannelijk antwoord nodig

9

DJOJ-AGENDA

MINDFULNESS

“Mannen, maak de vrouw deelgenoot van je leven”

MINDFULNESS EN RELATIES

“Bij veel mannen is er inmiddels meer dan genoeg gevoel- en hartbewustzijn; aan de orde is meer stevigheid, zeker ook in de relatie met de vrouw. Maar dat luistert nauw. Enerzijds gaat het erom een vrouw helemaal toe te laten in je leven en haar helemaal deelgenoot te maken van wat er in je omgaat, openheid dus, maar tegelijk moet je de polariteit in stand houden: jij helemaal man, zij helemaal vrouw. Ik zie weinig mannen die helder hebben wat dat betekent en die dat klaar spelen.” Aan het woord is ‘mannencoach’ Steven Somsen.

“Ik ben al 30 jaar bezig met bezin­ ning op het man-zijn, eerst als een persoonlijke zoektocht, daarna samen met anderen. Ik startte 24 jaar geleden met mijn eigen mannen­ groep waarin we op zoek gingen naar diepere mannenvriendschap. Ik heb heel veel onderzocht op het gebied van man-vrouw relaties: zowel theoretisch als in de praktijk. Mijn leraren waren Hans Korteweg van het ITIP, Barry Long (spiritualiteit en seksualiteit), Isaac Shapiro - ­Meetings in Truth - en nog steeds Théun Mares - Toltec Legacy, het pad van de krijger”, aldus Steven.

De eerste zegt: ‘Dat zie je toch, ik hak stenen.’ De tweede zegt: ‘Ik hak stenen om mijn gezin te kunnen verzorgen.’ Dan vraagt de reiziger het aan de derde die antwoordt:

en iedereen, is voorwaarde voor een goed leven. Neem de relatie met je vrouw bijvoorbeeld: beginpunt is dat je haar helemaal toelaat en deel­ genoot maakt van alles in je leven.

Wat hebben mannen van nu nodig? Steven: “Hart, stevigheid en verantwoordelijkheid. Vrouwen hebben zich ontwikkeld. Er zijn nieuwe mannelijke antwoorden nodig. Doen wat vrouwen van je willen gaat niet werken, veel mannen hebben dat misschien al gemerkt. Je zult als man dat antwoord ergens in jezelf moeten vinden en daar is het ook te vinden. Sterker nog: het is juist de bedoeling dat je het in jezelf vindt. Er is niet voor niets geen ‘handboek man’.” Je zet mannen ‘in hun kracht’. Wat is dat dan? Steven: “Ik zet niemand in zijn kracht. Ik leer mannen dat ze hun natuurlijke agressie moeten ontdekken en constructief leren gebruiken in plaats van die te onderdrukken. Conflicten zijn inherent aan het bestaan en zeker aan een volwassen relatie met de vrouw. Leer ze hanteren, ze leiden je naar verdieping. En naar zelfrespect. Leer feedback van het leven en van vrouwen, hoe negatief soms ook, te absorberen en verantwoordelijkheid te nemen voor wat je ermee doet. Ook als je er bewust voor besluit niets mee te doen. Jij alleen beslist.” Wat is ‘zijn koers in het leven’? “Iedere man is iets unieks op het spoor, al vanaf zijn geboorte. Alles wat je overkwam en overkomt, inclusief je trauma’s, zette je op dat spoor. Dus je koers is niet iets wat je bedenkt; de koers is er al. Maar leer hem zien, zoals de steenhouwer in dit korte verhaaltje: Een reiziger ziet drie steenhouwers aan het werk en vraagt: ‘Wat ben je aan het doen?’

moet leren luisteren naar je hart. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Wat betekenisvol is, is ook een kwestie van voortschrijdend inzicht. Het draagt bij aan vrijheid voor allen, aan welzijn, integriteit, autonomie van het individu, bekrachtiging en verbinding. Het is altijd groter dan je eigen kleine ik-belang. Maar pas op met idealisme. Het is nooit eenzijdig ‘goed’ - dat is een valkuil - want ook geldt dat een man moet kunnen kappen, dus vernietigen van wat niet (meer) werkt, wat dus niet levensbevestigend is. Vrouwen doen dat veel minder gemakkelijk.” Welke technieken zet je in om mannen dat te leren? “Allerlei technieken: werken in twee­ tallen, fysieke oefeningen, soms een geleide fantasie, inzichtoefeningen en onder meer gesprekken. Dat doen we in de workshop. Maar inzicht moet altijd leiden tot concrete acties in het dagelijks leven. Actie is essentieel voor man-zijn. We starten daarom altijd met een rondje om te horen hoe dat is gegaan.”

Mannencoach Steven Somsen: “Mannen, de wereld wacht op jullie impuls.” ‘Ik ben steenhouwer, en ik bouw aan een kathedraal.’ Dit diepe weten is essentiële kennis voor elke man, voor een zinvol en succesvol leven.

Concreet start intelligente samen­ werking met het openen van je hart en vervolgens neem je het initiatief, doet wat aan de orde is. Bijvoorbeeld:

“Ik leer mannen dat ze hun natuurlijke agressie moeten ontdekken en constructief leren gebruiken” Word je ervan bewust wat dat spoor is. Alleen zo kun je wat belangrijk is onderscheiden van onzin en bijzaken. Zo geef je leiding aan je eigen leven, aan werk, aan relaties waaronder vrouw en kinderen. Niet weten wat te doen, is geen optie voor een volwassen man. Een man weet wat hij wil.”

een moeilijk onderwerp aansnijden, intimiteit of een vrijpartij starten, haar confronteren, negatieve feed­ back van haar toelaten, en daarnaar luisteren, een nieuw project starten. Niets uitgezonderd. Ook de wereld wacht op jouw impuls. Passiviteit of hulpeloosheid is geen optie voor een man.”

Wat bedoel je met ‘initieert altijd intelligente samenwerking met de vrouw’? “Intelligent kunnen samenwerken met het leven, jezelf, je vrouw, alles

Wanneer weet hij of hij ‘betekenisvol bijdraagt’? “Dat voel je of dat weet je. En anders zorg dat je het te weten komt. Daar is geen methode voor, behalve dat je

Wat voor resultaten en inzichten ervaren deelnemers? “Mannen voelen zich steviger, meer en dieper vertrouwend op zichzelf en onder meer moediger naar vrouwen. En vooral: minder beschikbaar en bereidwillig omdat hij heeft leren onderscheiden wat belangrijk is en wat niet trouw is aan zijn eigen koers.” Is er na de workshop een vervolg? “Er is een doorgaande maandelijkse mannengroep voor wie wil. Die is trouwens ook beschikbaar voor mannen die de workshop niet gedaan hebben.” Dus voor wie is je workshop? “Het is voor mannen die hun potentieel en dus mannelijkheid beter willen leren kennen. Volwas­ sener willen leren zijn in de relatie met vrouwen, meer in hun kracht, zinvoller willen leven en werken en creatiever zijn op hun levenspad. Het enige wat gevraagd wordt, is moed en de bereidheid te leren.”

Kijk op www.djoj.nl voor workshops ‘Volwassen mannelijkheid’.

Wil je

kennismaken met mindfulness en leren hoe je de principes kunt toepassen in jouw (werk)relaties?

weten hoe je je brein op veilig kunt zetten zodat je onbevangen samen kunt zijn?

Je kunt kiezen uit drie verschillende workshops. Wat is mindfulness? Mindfulness gaat over doelbewust aandacht brengen in het hier en nu, vanuit een open en vriendelijke houding. In de workshop ‘Mindfulness en relaties’ richten we deze kwaliteiten juist op onze relaties met anderen. Je ontdekt hoe het komt dat je soms zo snel in de verdediging gaat... en hoe je die spiraal van verdedigen of de ander aanvallen kunt doorbreken. Mindfulness en neurowetenschappen: je maakt kennis met de inspirerende combinatie tussen mindfulness en de huidige kennis uit de neurowetenschappen. Met meer ontspanning je werk doen: Je leert de elementen van mindfulness heel praktisch toe te passen op jezelf in je werk. De nieuwste inzichten uit de neurowetenschappen onderschrijven de positieve werking van mindfulness. Je kunt aan de slag met een eigen casus. De workshops bieden een inkijkje in de rijkdom van onderwerpen en werkvormen die we in de opleiding Mindful Coachen gebruiken. DATA Zaterdag 8 september, 10.00 - 15.00 uur PRIJZEN €15,- (workshop 2 uur) en 2e persoon gratis of €40,- (workshop 5 uur) en 2e persoon gratis TRAINER Academie voor Open Bewustzijn Inge Jager 06-421 664 51 inge@openbewustzijn.nl http://openbewustzijn.nl/

BOEDDHA FESTIVAL 3 februari


10

Djoj agenda

Safe School brengt meer authenticiteit op scholen

“Jongeren lopen met een masker op” “Er is een groot gevoel van afgescheidenheid onder de leerlingen op scholen. Ze gedragen zich vaak anders dan ze zich van binnen echt voelen. Onder meer door het effect van de sociale media hebben jongeren een verknipt beeld van zichzelf en de werkelijkheid om hen heen. Daarnaast lijkt persoonlijk contact en sociale omgang met elkaar minder belangrijk. En ook van docenten wordt in deze tijd gevraagd om echt als mens voor de klas te staan”, aldus Tamara Hillebrand, coach en initiator van Safe School. “De jongere spiegelt op school de leerkracht, vaak iets waar beiden moeite mee hebben. Jongeren tolereren slecht autoriteit als deze niet echt van binnenuit komt. Dit is voor docenten een grote uitdaging. Wat leerlingen en leerkrachten nodig heb­ ben is de verbinding met zichzelf en van daaruit met de ander. Als je echt jezelf kunt zijn, geef je de ander ook toestemming om zichzelf te zijn en dan is de weg naar elkaar, naar meer begrip en respect van elkaars situatie bereikbaar. Uiteindelijk leidt dit tot meer authenticiteit en daar verlangt iedereen diep van binnen naar”, aldus Tamara. Met een uitgebalanceerd programma waarin ieder onderdeel zo is gecreëerd dat de leerlingen en leerkrachten in hun gevoel aangesproken en geraakt worden, in plaats vanuit het hoofd, werkt Safe School op scholen. Het programma bestaat uit lesmateriaal, multidisciplinaire theatervoorstel­ ling, Safe talk, zeven inspirerende workshops naar keuze, een afsluiting waarin ze zelf optreden en een even­ tuele terugkomdag. Wat gebeurt er in dat programma? Tamara: “Het vertrekpunt van de lesprogramma’s van Safe School is de multidisciplinaire theatervoor­ stelling die dit jaar Identi-tijd heet. Safe School slaagt erin om met de voorstellingen jongeren van het begin tot het eind te boeien en te raken. Jongeren zijn kritisch, maar door gebruik te maken van acteurs en dansers waarin ze zich kunnen her­ kennen, het ‘one of the guys’-principe, stellen jongeren zich meer open.

8-WEEKSE MINDFULNESSTRAINING MBSR/CT

Mindfulness helpt om opmerkzamer te zijn op wat er in en om je heen gebeurt. Aandachtig aanwezig zijn biedt steeds weer de kans om uit automatische niet-helpende patronen te stappen en ‘gezondere’ keuzes te maken. “Sinds ik mindfulness beoefen ervaar ik meer kalmte in mijn hoofd en lijf. Ik zie sneller wanneer ik oordeel of pro-

Tamara Hillebrand van Safe School: “Ik durfde ook niet over mijn gevoel en wat er in mij omging te praten.”

Wat zie je dan vaak gebeuren? “Vaak denken jongeren dat ze de enige zijn bij wie het van binnen of thuis niet lekker loopt. Ze lopen met een masker op en proberen zo ‘nor­ maal’ mogelijk over te komen. Als ze merken dat we allemaal in een ander jasje onze problemen en aangeleerde overtuigingen hebben, geeft dat verlich­ting en wederzijds respect. Met als gevolg onder meer minder pesten en betere prestaties.” Wie zijn je opdrachtgevers? “Wij werken voornamelijk op scho­len, zoals speciaal en regulier basisonderwijs, voorgezet speciaal en regulier onderwijs en het MBO. Wij bedienen dan meestal één of meer leerjaren. Meestal zo tussen de 75 en 175 leerlingen. Een programma kost vanaf €2250,-. Daarnaast zijn losse Safe Talks mogelijk. Wij worden dan voor specifieke problemen gevraagd en met de deelnemende klassen zoeken wij in een open en eerlijk gesprek naar een doorbraak of een oplossing. Verder brengen wij het pro­ gramma, aangepast aan de wens van het bedrijf, aan hun werknemers in het bedrijfsleven. Overal kunnen wij ons werk en eigen ervaringen delen met de jongeren en volwassenen die er klaar voor zijn om anders naar zich­ zelf te kijken en die een nieuwe weg

beer iets te veranderen wat door mij niet te veranderen is en kan daardoor makkelijker loslaten. Mindfulness helpt me milder te zijn voor mezelf en vriendelijker voor mijn omgeving.” Carien Olbers geeft sinds 2016 de MBSR/MBCT trainingen bij Djoj, zij is VMBN cat 1 trainster, waardoor vergoeding door de zorgverzekeraar soms mogelijk is.

Mindfulness bij stress, (dreigende) burn-out en piekeren

Foto: Wim Uijtdewilligen

Ze zijn hierdoor eerder bereid om te delen wat er van binnen leeft en zo komt het proces op gang; het gevoel van veiligheid en vertrouwen wordt steeds groter in de loop van de dag, net als de diepgang van de gesprekken, waardoor wederzijds respect ontstaat.”

DATA 10, 17, 24 september, 1, 8, 15, 29 oktober, 5 november, 19.30 - 21.45 uur PRIJZEN €300,- voor een serie van 8 dagdelen incl. werkboek en audiomateriaal. Inschrijven voor een serie van 8 dagdelen kan via Djoj of direct naar ademtij@gmail.com TRAINER Ademtij, VMBN categorie 1 trainster Carien Olbers 06-190 070 43 ademtij@gmail.com www.ademtij.nl

in willen slaan. Een weg die leidt naar authenticiteit, echtheid, openheid, ver­ bondenheid, creativiteit, meer balans en geluk in jezelf en je leven.” Wanneer is Safe School begonnen? “Na een ongeval in 1993 kon ik mijn carrière als danseres niet voortzetten. Hierdoor startte mijn reis naar bin­ nen. Ik heb verschillende opleidingen en workshops gevolgd. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik een leven leid­de dat was gebaseerd op oude overtuigingen waaronder dat ik niet goed genoeg zou zijn en dom. In 2008 heb ik die angst in de ogen gekeken en ben ik gaan doen waar mijn hart sneller van ging kloppen: theater en bewustwording, en zo ontstond

DJOJ-AGENDA

YOGA

Stichting Safe School. Zelf heb ik als kind niet veel van mijn ‘echte’ ik laten zien. Ik durfde ook niet over mijn gevoel en wat er in mij omging te praten. Al kon ik het gelukkig wel kwijt in dans. Kinderen helpen zich te openen en ze al op jonge leeftijd be­ wust te laten worden van overtuigin­ gen die vaak niet waar zijn, maakt een groot verschil voor later. We hebben al ongeveer 20.000 jongeren hiermee mogen inspireren.” Is er na de workshop een vervolg? “Op verzoek van de school is er eventueel een terugkomdag. Ook zijn er scholen die ons in het eerste jaar laten komen en nog een keer in het derde jaar. Ik vind het heel leuk en

Met Qi gong voelen we het subtiele lichaam in een zachte dans van energie.

Voor iedereen is er wel een

Waar ligt je kracht als begeleider? “Ik denk dat die ligt in het afstemmen op het gevoel. Ik weet dan precies bij wie ik moet zijn en welke vragen er gesteld moeten worden of wanneer ik juist niets moet doen. Ik kom in een soort flow terecht, heel magisch. Ik blijf het geweldig vinden dat jongeren hiervoor zo open staan.”

Meer informatie over de bijeenkomsten in Djoj van Safe School: www.djoj.nl

doorgegeven. Een yogasessie kan individueel of in een groepsles worden gevolgd. Meer informatie vind je op mijn website. Ook voor privé behandelingen met de Bowen Techniek of sessies met Energetische Meditatie.

passende yogasoort. Om aan deel te nemen of om je in te bekwamen en het anderen te leren.

Je kunt me gerust mailen of bellen.

IN BALANS MET YOGA EN QI GONG Wil je jouw lichaam op een speelse en liefdevolle manier vitaal, soepel en gezond houden? Heb je last van stressverschijnselen en is innerlijke rust en zelfkennis belangrijk voor je? Misschien zijn deze yogalessen iets voor jou. Raja Yoga, ook wel de “Koninklijke Yoga” genoemd, is een weg naar harmonie en bewustwording en de fysieke Hatha Yoga is hier een onderdeel van.

mooi om te horen wat een dag teweeg heeft gebracht en waar ze nu staan ten opzichte van toen.”

Voor wie? Tijdens de les wordt rekening gehouden met de persoonlijke mogelijkheden van de cursisten en de houdingen voert iedereen op zijn of haar eigen niveau uit. Yoga is geen starre discipline en de lesstof wordt met liefde en speelsheid

DATA EN PRIJZEN Kijk op mijn website onder lestijden en tarieven. TRAINER Raja Yoga Rotterdam Susanna Willis 010-422 60 36 swillis@kpnplanet.nl www.rajayogarotterdam.nl

Meer info: www.djoj.nl


Enjoy your life

Peter Smit: “Meer dan een vechtsport”

11

DJOJ-AGENDA

YOGA

Taiji Quan:

YOGA - ONTSPANNING - MEDITATIE

meditatieve gezondheidskunst Peter Smit doceert Taiji Quan (Tai Chi Chuan) in Djoj. Taiji Quan betekent Ultieme Vuist en is een eeuwenoude Chinese interne kunst (Nei Jia), maar is tegelijkertijd ook een meditatieve gezondheidskunst. Het kan dus beoefend worden voor zelfverdediging en ter verbetering van de gezondheid en welzijn van lichaam en geest. In het westen is het vooral populair geworden als gezondheidskunst. Een kennismaking. In Taiji draait het om langzame, ­zachte, ronde, spiralende, onon­ derbroken, natuurlijke, vloeiende bewegingen, die met volledige focus en bewustzijn (mindfulness) worden uitgevoerd. “De beoefenaar beweegt als stromend water en als drijvende wolken en laat alle lichaamsdelen gezamenlijk in harmonie bewegen (externe harmonie). Dit zorgt ervoor dat interne kracht (Qi) opgebouwd en versterkt wordt en dat de Qi circu­ latie in het lichaam wordt geactiveerd en verbetert. Interne harmonie van lichaam, geest en Qi ondersteunt externe bewegingen met ­innerlijke kracht. Dit maakt energetisch be­ wegen op een diep verenigd niveau ­mogelijk en brengt de beoefenaar in een kalme, ontspannen meditatieve staat. Op deze manier wordt de fysieke en mentale gezondheid ver­ beterd en kunnen klachten worden verholpen, aldus leraar Peter Smit. Wat zijn precies ‘martial arts’? Klinkt zo agressief... Peter: “Martial arts is Engels voor vechtkunst of krijgskunst, wat in Chinees Wushu genoemd wordt. In China wordt Wushu (vechtkunst) ook wel Kungfu of Gongfu genoemd, wat ook een andere betekenis heeft, namelijk vaardigheid door oefening ofwel het niveau van de beoefenaar. Kungfu kent verschillende stijlen.” Gaat het om verdediging tegen geweld of om iets anders en hoe zit dat? “In principe is vechtkunst ontwik­ keld als zelfverdedigingskunst. In de oudheid moest je in staat zijn jezelf te beschermen tegen rovers en wilde dieren. Om die reden hebben de monniken van het Shaolin klooster leren vechten en een belangrijk stempel gedrukt op de geboorte en ontwikkeling van Kungfu. Uiteraard zijn er beoefenaars die het gebruiken voor verkeerde doeleinden.” Wat is Taiji? “Taiji Quan is beweging en stilte in harmonie, met yin en yang in balans en harmonie. Het is meditatie en mindfullness in motion. De bewe­ gingen zijn gebaseerd op de ritmes van de natuur, in lijn met de wetten van het universum en ze zijn veelal afgeleid van dierenbewegingen, omdat die natuurlijk bewegen om te overleven en ziekten te voorkomen. Taiji Quan (Tai Chi Chuan) is van oudsher en in essentie een interne Chinese vechtkunst. Een belang­ rijk kenmerk van Taiji als interne vechtkunst is het gebruiken van interne kracht (Qi) door de ex­ terne, harde kracht (Yang) van de

Je kan Yoga gaan doen om verschillende redenen;

tegenstander met zachtheid (Yin) te ­beantwoorden. Taiji heeft zijn fundament liggen in Traditionele Chinese Medicijnleer (TCM). Taiji is mede ontworpen om de energiehuishouding te verbe­ teren door interne Qi te cultiveren en circulatie van Qi in het lichaam te bevorderen. Daarom wordt Taiji vaak beoefend voor de gezondheid en gepromoot als bewegingsvorm ter ontspanning van lichaam en geest.” Het lijkt wel een schijngevecht… “Elke vorm - Taiji kent er tientallen bestaat uit verschillende bewegingen, die in een bepaalde volgorde voor een bepaald doel zijn opgebouwd en samen een harmonieus en compleet geheel vormen. Deze Taiji vormen verschillen qua niveau, lengte en complexiteit. Elke authentieke, tra­ ditionele Taiji vorm is ontwikkeld als een soort schijngevecht (ook wel schaduw­ boksen genoemd) om de vechtkunsttoepassingen (ap­ plicaties) tot expressie te laten komen. Een goed uitgevoerde Taiji vorm is een expres­ sie van schoonheid, gratie, balans en har­ monie. Het is als een kunstwerk, dans of boek, dat een verhaal vertelt.” En waarin onder­ scheidt het zich van westerse sporten? “Westerse sporten zijn vooral gericht op de externe kant van bewegen; fysieke kracht, snelheid, lineair bewe­ gen en spanning van spieren. Taiji kenmerkt zich net als Qigong juist op het interne kant van bewegen: energetische kracht, rond of circulair en langzaam bewegen en het ont­ spannen van het lichaam (spieren), waarbij de pezen fysiek gezien meer het werk doen en worden versoepeld en versterkt. Peeskracht, in tegenstel­ ling tot spierkracht, draagt bij aan de lenigheid en beheersing van fysieke bewegingen.” Wanneer is iemand een ‘master’? “Iemand verdient de titel master – meester - als die een bepaalde discipline op het allerhoogste niveau beoefent, dit systeem volledig kent en beheerst. Op het gebied van Qigong ben ik een senior leraar met veel ervaring en inmiddels heb ik grote expertise hierin opgebouwd en beoefen/beheers ik Qigong op hoog niveau. Veel leraren (collega’s) komen

• Je wilt bewuster en met minder

stressgerelateerde klachten leven; • in beweging blijven, in contact komen met jezelf en je lichaam; • innerlijke rust, evenwicht en vitaliteit in je leven. Yoga is een systeem dat lichaamsoefeningen, adem, ontspanning en meditatie op een uitgebalanceerde manier met elkaar verbindt. Yoga nodigt uit tot een natuurlijke diepere ademhaling, maakt helder en bevordert een vitaal gewaarzijn. Het zenuwstelsel en afweersysteem worden positief beïnvloed. Door bewuster te ademen en de adembeweging te observeren kan je onrust, stress en opwinding verminderen. Je staat ontspannener in het leven en dat heeft effect op jouw welzijn.

Taiji Quan-leraar Peter Smit: “Er is niets mooier dan van je passie/hobby je werk te maken.” daarom ook bij mij lessen volgen. Op het gebied van Taiji ben ik ‘basic ­instructor’ en beoefen/ beheers ik Taiji op gevorderd medium niveau. Mijn Qigong ervaring en Kungfu achtergrond hebben hier een grote bijdrage aan geleverd. Ik zie mijzelf als een gids, die mensen begeleidt op hun pad van persoonlijke ontwik­ keling om een goede gezondheid, lang leven, balans, innerlijk geluk en welzijn te bereiken. Er is dus een groot verschil tussen leraar/instruc­ teur en master.” Wat bereiken mensen die een workshop doen? “Allereerst is een workshop of les niet het eindresultaat. Het is geen pilletje dat je inneemt en daarmee allerlei klachten wegneemt. Hier is consequente beoefening (liefst dagelijks) voor nodig en is een geleidelijk proces. Maar de voordelen zijn talrijk: fysiek, lichaamsstructuur, coördinatie, energetisch, mentaal, en de stofwisseling bijvoorbeeld verbetert aanzienlijk bij regelmatige beoefening.” Wat brengt dit werk jezelf? “Er is niets mooier dan van je passie/

hobby je werk te maken. Ten tweede wil ik deze kostbare Chinese schat­ ten (Qigong en Taiji) die eeuwenlang geheim zijn gebleven, en de positieve effecten ervan graag met anderen delen. Taiji geeft mij een gevoel van vrijheid en harmonie; vrij en harmo­ nisch bewegen waarbij Qi lichaam en geest verenigd zijn. Loskomen van alledaagse beslommeringen, in het moment (NU) zijn. Een goed uitgevoerde Taiji vorm is als een kunstwerk, dans of boek, dat een verhaal vertelt.” Voor Taiji ben ik diverse malen naar de Wudang bergen (Wudang Shan) in China geweest om (naast Qigong) met name Taiji te trainen bij verschillende gerenommeerde meesters. Daarbij heb ik natuurlijk ook twintig jaar Shaolin Kungfu ervaring (inclusief de titel van assis­tent-leraar) en inmiddels zeven jaar Qigong ervaring, die een grote bijdrage hebben geleverd aan mijn Taiji niveau. Als ik iets leuk vind en ik het wil leren, dan doe ik dat ook zo goed mo­ gelijk met volledige toewijding. Ik wil dan ook optimaal begrip hebben van wat ik doe en overbreng op anderen.”

Meer informatie over de cursussen van Peter in Djoj: www.djoj.nl.

Mindfulness oefeningen nodigen uit om vanuit zelfcompassie, mildheid en een niet oordelende aandacht aanwezig te zijn in jezelf, in het hier en nu. Als je vriendelijker wordt voor jezelf krijgen positieve waarden zoals moed, vreugde, liefde, veerkracht en creativiteit meer ruimte. In de lessen combineer ik oefeningen uit verschillende yogastijlen en tradities, waarvan Hatha yoga de meest bekende vorm is. Wat je tijdens de lessen leert, wordt op den duur iets van jezelf en daardoor toegankelijk voor je in het dagelijkse leven. De kwaliteit van aandacht beïnvloedt de kwaliteit van leven. Ik geef les op maandag- en vrijdagochtend, maandag- en donderdagavond. Heb je interesse? Volg dan een gratis kennismakingsles. Op mijn website vind je meer informatie en mogelijkheden. DATA EN PRIJZEN Kijk op mijn website TRAINER Yoga & Meditatie Yolanda de Vrij 010-418 63 23 / 06-514 364 56 info@yolandadevrij.nl www.yolandadevrij.nl

Meer info: www.djoj.nl


12

Djoj agenda

DJOJ-AGENDA

SPIRITUEEL / SJAMANISME / TANTRA DJOJ-AGENDA

SPIRITUEEL

FULL SPECTRUM SPIRITUALITY

Het woord is ontleend aan ‘spirit’, een energie die het strikt materiële ontstijgt en die een praktische uitwerking in de houding en het gedrag van ieder mens heeft.

DIAMOND APPROACH IN HET NEDERLANDS

De Diamond Approach is een pad van transformatie door persoonlijk onderzoek dat gebaseerd is op het werk van A.H. Almaas dat uitgaat van de eenheid van lichaam, geest en de diepte van onze ware natuur. De Diamond Approach wordt wereldwijd aangeboden door gecertificeerde leraren van de Ridhwan school die gevestigd is in Berkeley CA. Dit hedendaagse spirituele pad verkent de mystieke diepten van de realiteit, terwijl het een rijk en vervullend leven in de wereld omarmt. Vanuit de ­optiek van de Diamond Approach heb je oneindige mogelijkheden om jezelf en het leven te ervaren. En, wanneer we de natuurlijke bewegingen van onze ziel met een vriendelijke belangstelling volgen, worden verschillende aspecten van onze essentie voelbaar. Dat brengt het denken tot rust, opent het hart en gegrond in ons lichaam kunnen we verder meegenomen worden van alledaagse kennis naar het mysterie van het menselijk bestaan. Hoe meer we intiem zijn met wat waar is in het moment, hoe meer de diepte van het mysterie voelbaar wordt en expressie krijgt in ons dagelijks leven. 8 en 9 september: De subtiele kracht van Doorzettingsvermogen: Kyo V ­ erberk en Odile van Eck We werken met een solide kwaliteit van onze ware aard die we ervaren als ontspannen en flexibel. Wanneer we opmerken dat we vastzitten in innerlijke taferelen en zien dat ons leven zich voor een groot deel in onze fantasie afspeelt, kan deze onwrikbare kwaliteit verschijnen en laten zien hoe doorzettingsvermogen niet inspannend is, maar verassend moeiteloos. DATA 8 en 9 september, 10.00 - 17.30 uur PRIJZEN €180,- per weekend, incl. koffie thee en lunch TRAINER Diamond Approach Kyo Verberk 06-110 535 58 verberkkyo@gmail.com www.heartoflifeweb.wordpress.com

This workshop is the first in a series that teaches the Science of Human Potential. It offers both powerful tools and big picture understandings for personal transformation and inner growth. Through this synthesis of Spirituality, Psychology and Energy Awareness, it offers a comprehensive and empowering approach to personal growth. This is not a standalone workshop, but rather the start of a journey into selfexploration. It teaches what it means to walk the Path and what it means to carry out the Inner Work needed to clear up unconscious patterns. By creating space for consciousness to mature, Essence qualities of the Soul start to be fully embodied. This is not an overnight enlightenment course and you will not be suddenly rid of lifelong conditioning. You will, how­ ever, start to directly experience what it means to touch Soul consciousness as you apply the tools and insights to effectively deal with the daily challenges that often engulf your consciousness. You will learn to embrace the power of your sensitivity, to express your truth, to be dynamically creative, to be loving and playful, to be authentically empowered, and to be connected to higher purpose, to your Higher Self. These are but a few of the Essence qualities of the Soul, and through inner work you create space for them to be expressed and to be lived. Through the recognition of the patterns of the personality parts and how they operate in your psyche, that you are taking the first essential step in personal transformation. You are clearing the way for the highest version of you to start manifesting. These workshops will give you both the tools and the Discover Your Essence, Live Your Potential. DATA 1, 2 september en 3, 4 november, 9.30 - 18.30 uur PRIJZEN €300,- ( €250,-) for students incl. koffie/thee/lunch TRAINER Alexander Vollebregt 06-285 644 39 premala@avontuurexperience.com

Awaken into your higher potential and your path. Het in contact komen met je eigen hogere aspecten van je Ziele Zelf en andere Gidsen is geen speciale gave of talent, dat maar voor enkelen is weggelegd. Het is gewoon de volgende stap in onze evolutie en bewustzijn ontwikkeling als mens. Alles wat we hiervoor nodig hebben is in potentie aanwezig in het multidimensionale DNA in onze cellen. Door gerichte oefeningen en door gechannelde activaties werken we aan het activeren en meer openen van je hogere chakra’s, je prana kanaal en het openen van je pijnappelklier (derde oog). Hierdoor wordt contact met je eigen en andere Gidsen mogelijk en makkelijker. Want naast de energieën van de derde dimensie, zijn we in staat nog veel hoger Licht te dragen in de prachtige biologische en fijnstoffelijke vorm waarin we nu leven. Na dit voorwerk gaan we praktisch oefenen om contact te maken. We doen dit de hele dag binnen de onder­steuning van het geactiveerde multidimensionale energieveld van de Stargate (kijk voor informatie hierover op mijn site). Het zijn in deze hogere energie frequenties maakt dat onze eigen energie vanzelf via resonantie in een hogere trilling komt. Daarnaast worden we bij dit proces liefdevol ondersteund door onze persoonlijke en andere helpers van Licht uit de hogere dimensies. De ervaring leert dat iedereen die meedoet aan de workshop aan het eind van de dag wel een eigen vorm van contact heeft gehad. Als je eenmaal hebt ervaren hoe zich dit bij jou openbaart, dan kun je hiermee en met de oefeningen die je hebt geleerd, zelf aan de slag om dit verder te ontwikkelen. DATA Zondag 11 november, 9.30 - 16.30 uur PRIJZEN €95,- incl. koffie/thee/water en lunch TRAINER The Stargate Experience Janna Hopman 06-282 028 50 stargatelightwork@gmail.com www.stargatelightwork.nl

sterk multidimensionaal energieveld in de ruimte ankert. In dit energieveld gaan we door de dag heen, korte en langere meditaties doen. Alles wat je hierbij hoeft te doen is lekker te ontspannen en met een open instelling toe te laten wat in deze energie getransformeerd en geheeld en geactiveerd kan worden. Naast de energie van de Stargate wordt het veld verrijkt met de energie van Helpers van hoger Licht die in de hogere dimensies verblijven, zoals de geascendeerde Meesters, sterrenfamilie zoals o.a. de Arcturianen en Pleiadiers en Engelen. Zij zullen ons bij dit proces liefdevol ondersteunen. Door contact met deze hoge vibraties komt je eigen energie moeiteloos via resonantie in een verhoogde staat van trilling. Geblokkeerde energie en oude programmering in je stoffelijke- en fijnstoffelijke systemen kan hierdoor getransformeerd worden en tegelijkertijd wordt op DNA niveau in je cellen door deze lichtfrequenties je hoger menselijk en spiritueel potentieel geactiveerd. Dit proces raakt je op een diep niveau en helpt je opmerkelijke en positieve veranderingen in je leven te creëren. DATA Zaterdag 22 september, 9.30 - 16.30 uur PRIJZEN €95,- incl. koffie/thee en lunch TRAINER The Stargate Experience Janna Hopman 06-282 028 50 stargatelightwork@gmail.com www.stargatelightwork.nl

DJOJ-AGENDA

SJAMANISME Een ongeschreven oeroude maar springlevende spirituele traditie waarin de

Kom genieten, ontmoeten en delen bij dit heerlijk bruisende festival. DATA Zaterdag 20 oktober, 10.00 -22.00 uur PRIJZEN €50,- inclusief 4 workshops, healingen, begin- en eindritueel en koffie/thee gedurende de hele dag TRAINER De Quest Caro Daalder 010-418 45 12 / 06-242 055 81 dequest@live.nl www.centrumdequest.nl

DIVERSE OPLEIDINGEN DE QUEST

Caro Daalder organiseert verschillende opleidingen en cursussen vanuit De Quest. Caro biedt allerlei mogelijkheden om jouw eigen persoonlijke quest te helpen belichten via het spirituele pad. Opleiding Energetisch Healer: Deze opleiding geeft inzicht in de vele sjamanistische healing technieken waarbij de nadruk gelegd wordt op het bewust worden van jouw eigen kracht en mogelijkheden. Healingen, Privé Sessies. Bel of mail als je vragen hebt! TRAINER De Quest Caro Daalder 010-418 45 12 / 06-242 055 81 dequest@live.nl www.centrumdequest.nl

natuur en het natuurlijke een hoofdrol spelen.

DJOJ-AGENDA

TANTRA

SJAMANISTISCH FESTIVAL

De ziel streeft naar vereniging met andere zielen en de eigen essentie. Dat wordt op een spirituele en lichamelijke manier

STARGATE TRANSMISSIONS OF LIGHT DAG

in de tantrische traditie vormgegeven. Op het 12e Sjamanistisch Festival maak je kennis met de vele kanten en stromingen van het Sjamanisme. Geweldig om te ontdekken en te ervaren voor beginners, maar zeker ook voor mensen die al wat meer gedaan hebben een interessante, boeiende en heerlijke dag.

STARGATE CONNECTING TO HIGHER SELF Deze dag helpt je om op een eenvoudige en effectieve manier meer geluk, bewustzijn en positieve verandering in je leven te brengen en laat je ervaren wie je als mens in groter kosmisch verband bent. De Stargate is een uit Heilige Geometrieën geconstrueerde vorm, die een

Vele sjamanen en begeleiders werken mee aan het festival en verzorgen workshops, waarvan je er vier kunt volgen. Ook kun je sessies bijwonen, klankhealingconcerten en een sjamanistische minimarkt bezoeken. Gezamenlijk zullen we de dag ritueel openen en een verbinding maken die de rest van de dag zal blijven bestaan. Met een eindritueel sluiten we de dag weer af.

RODE TANTRA VOOR STELLEN

Eendaagse cursus rode tantra voor stellen door Pure Nature Passion. Helene Baayen en Jan Tromp van Pure Nature Passion gaan op initiatief van Djoj tweemaal een praktische cursus van één dag over tantra organiseren. LEES VERDER OP PAGINA 13 -->


Enjoy your life Eva Bergerová over Warrior of Dance and Singing en Wushu (kung-fu)

Martial arts: de kunst van het leven om uiteindelijk meer vrijheid en plezier in jezelf te ervaren. Het concept is geïnspireerd op improvi­ satietheater, dramatechnieken en bewuste dans­­­expressie zoals 5-ritmes, bewegingsgeneeskunde, stemexpres­ sie en muzikale improvisatie.”

Foto: Sebastian Kemel

Eva Bergerová doceert de martial arts (Chinese vechtkunst) van de taoïstische wushu (kung-fu) school ‘The Soaring Eagle’. Deze school is gespecialiseerd in het onderwijzen van “trigrammen”: een heilige verborgen gids voor eenvoud en begrip van de principes van het lichaam, dynamiek en ritme. Daarnaast verzorgt ze samen met Dimphy Peeters de workshop Warrior of Dance and Singing die een stroom op gang brengt van creatieve expressie met dans, theater en stem.

van gevechtskunst: wushu (kungfu), door de taoïstische school van traditionele Chinese wushu genaamd “The Soaring Eagle”. Eva was ooit regisseur van een van de beste drama-theaters in Praag en ze danste al toen ze begon met lopen. Collega Dymphi Peeters voegde aan het concept het stemwerk toe. De traditionele gevechtskunst wushu leerde ze van haar leraar Yurij Belov van een van de grootste traditionele scholen in Rusland.

volledig aanwezig is in het moment. Op het moment van het gevecht werkt het lichaamsinstinct als van­ zelf. Het kan het moment zijn waarop onze kundalini-energie ontwaakt. Dus voor mij is de Warrior een

Je doet ook iets met de stem? “Naast het vrij bewegen van je lijf werkt het vrij bewegen van je stem zeer krachtig. Je stem is ook een interessante metafoor voor hoe je in het leven staat en in hoeverre je jezelf hoort (intuïtie) en je jezelf durft te laten horen. In de workshop zullen we je bekrachtigen om je eigen zangstem te vinden en te gebruiken om jezelf en anderen te bekrachtigen. Het gaat niet om mooi zingen, al kan het prachtig klinken, maar om echt eerlijk uit te drukken in klank wat je voelt in het moment. Als je je bijvoorbeeld bang voelt, kun je de angst laten klinken. Dit lucht vaak enorm op. Klank met een liefdevolle intentie werkt helend, steunend en als een schoonmaak. We creëren met de deelnemers unieke stemklanklandschappen met begeleiding van de warme aardende klanken van de West-Afrikaanse kora, een harpachtig instrument, waarbij je je eigen solo-podiummoment op basis van improvisatie in beweging en dans kunt vormgeven. Dit alles in een veilige setting en voor liefdevolle harten en buiken. Dit soort holis­ tische projecten zal je op geen andere plek vinden.” Waarom zou je de Warrior-workshop moeten doen? “Mensen zijn soms bang om hun stem te laten horen of om zich te uiten in dans wanneer anderen kijken. Ze vragen vaak of ze ervaring in sommige van de gebruikte vormen moeten hebben zoals dans, vecht­ kunst, muzikale im­ provisatie of theater. Nou, dat is dus niet zo. We creëren vanuit het huidige moment, alle emoties en reacties zijn welkom. Het gaat er juist om iets creatiefs te doen met de emotie die je in het moment voelt. Er is altijd wel iets gaande.”

“Alles in een veilige setting en voor liefdevolle harten”

Foto: Tessa Veldhorst

“Eerst moet ik zeggen dat we over twee onderwerpen gaan praten”, begint martial arts-deskundige Eva Bergerová. Ze doelt daarbij op de twee verschillende workshops die ze verzorgt. Allereerst de workshop Warrior of Dance and Singing, een creatieve workshop die bedoeld is voor het openen van expressie en creativiteit met dans- en stemexpres­ sie, muzikale improvisatie, podium­ kunst en vechtkunst. Deze workshop geeft ze samen met collega Dymphi Peeters die het stemexpressie- en muzikale improvisatiegedeelte leidt en begeleidt met live muziek. Het tweede onderwerp is de beoefening

Wat doe je in de workshops? “In de Warrior of Dance-workshop openen we onze creativiteit en vrijheid van binnenuit, in de wushuvechtsportlessen leren we mindful­ ness en vrijheid te vinden in gedetail­ leerde structuren en instructies. Er is een verschil tussen deze twee, maar ze zijn complementair aan elkaar. Beide gaan over kunst - de kunst van het leven.” Hoe agressief is dit? “Het hangt ervan af wat we ervan maken. Voor mij betekent Warrior ‘dapper persoon’. We kozen deze naam voor de workshop omdat de Warrior in de betekenis van de klassieke vechtsport iemand is die

perfect symbool van wakker worden en uit je hoofd treden, een soort ‘awakening’ en ‘mind emptiness’. Door vechtkunst te trainen, leer je omgaan met je emoties en je mentale obstakels. Er is geen ruimte voor agressie, alleen voor transformatie.” Kun je iets meer vertellen over de achtergronden? “De workshop Warrior of the Dance and Singing is gebaseerd op het originele concept van Ritueel Theater, genaamd Step out of the Story. Het verbindt kunst en spiritualiteit. Ik geloof dat we ons allemaal moe­ ten uitdrukken om onze plaats in de wereld en harmonie en geluk vanbinnen te vinden. Bij bewuste expressie door middel van dans, zang en podiumkunst kunnen we die vinden. Deze levensstroom, die artiest genoemd wordt, bevindt zich in ieder van ons. Het doel is

En de vechtkunst wushu? “Mensen vragen wel eens of ze er niet te oud voor zijn. Nee, je spieren worden hier niet te oud voor. Je hersenen ook niet. Er is altijd een persoonlijke manier voor elk mens. Hoe lang ik moet trainen om het onder de knie te krijgen? Begin ­gewoon, met enthousiasme en moed en het antwoord zal vanzelf komen.”

Kijk op www.djoj.nl voor de bijeenkomsten en workshops met Eva Bergerová.

13

DJOJ-AGENDA

TANTRA Helen en Jan hebben een nuchtere en vooral praktische kijk op tantra. Makkelijk toepasbare tips en oefeningen kunnen een bijdrage leveren aan meer verbinding in je relatie en een intensere seksualiteit. Deze dagen zijn alleen voor stellen en er wordt alleen met de eigen partner gewerkt. Er kan en mag bloot gewerkt worden. Er vinden seksuele oefeningen plaats maar beslist geen intiem, geen inwendige handelingen en niet orgasme-gericht. Dit om een veilige en duidelijke setting te creëren. We besteden aandacht aan ademhaling, bekkenbodemspieren en natuurlijk doen wij onze zintuigenreis. We kleden de ruimte sfeervol aan op dezelfde manier zoals we dat ook op het tantra festival doen. DATA 26 januari en 26 oktober 2019, 12.00 - 22.00 uur PRIJZEN Kosten zijn €150,- per stel, inclusief koffie, thee en diner en tussendoor hapjes met fruit, kazen etc. TRAINER Pure Nature Passion Helene Baayen 06-525 410 01 info@purenature.nl www.purenature.nl

TANTRA

Tantra trainingen door Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden. Tantra is een spiritueel bewustwordingsproces, waarin je leert om aanwezig te zijn in je seksuele energie, emoties en denkpatronen, zonder iets te verdringen of iets te moeten uitleven. In dit proces is het mogelijk de energie van de passie te transformeren naar liefde, mededogen en spirituele openheid. De workshops zijn zowel voor singles, stellen als mensen die een relatie hebben en alleen komen. Meer informatie en inschrijven zie onze website: www.tantratraining.nl DATA - 22 september: Workshop Tantra, het verlangen naar verbinding - 27 september: start Tantra avondcursus (10 donderdagavonden), - 10 november: Tantra Festival (11.30 23.00 uur, 36 workshops) - 15 december: Workshop Hoe tantra je liefdesleven kan verrijken PRIJZEN Workshop €75,-. Avondcursus €250,-. Tantrafestival €55,-. TRAINER Tantratraining Jan den Boer, Caroline van Wijngaarden 06-246 947 04 tantratraining@kpnmail.nl www.tantratraining.nl


14

Djoj agenda

DJOJ-AGENDA

TANTRA / TAO

TANTRIC DANCE VERDIEPING DRIELUIK

• Verlang je naar meer ‘aliveness’? • Wil je de werkelijke magie van

Tantric Dance ervaren en verdiepen? • Heb je zin in een middag vol avontuur, onderzoek, verbinding en transformatie? Kom dan naar dit drieluik! Een middag met een intieme groep mensen, waar ruimte is voor jouw persoonlijke ervaring. We gaan werken met sharing, tantrische contactoefeningen, oefeningen om ‘in je lichaam’ te komen en er komen tal van handvatten om de tantric dance NOG magischer te maken!

per avond aanmelden. Overigens zit er wel een opbouw in de avonden. De invulling van de avonden wordt enkele w ­ eken voorafgaand aan een avond door ons gepubliceerd in de agenda van Djoj. Hierbij laten we ons leiden door wat er in de voorgaande avond ontstond, door de energie van die avond en door de energie van de groep. Om je toch een idee te geven, hierbij een kleine greep uit ons aanbod: joyfull touch/bewust aanraken, speelse contact avond, hartverbinding, adem­ halingsmeditaties, zintuigenreis, tantrische blinddate, kashmirische massage, meerhandenmassage enz. We streven naar een evenwichtige man/vrouw verhouding. Dit kunnen we echter nooit vooraf garanderen. Het is nooit te laat om te leren genieten..., met ease, joy & glory.

DATA Deel 1: Juicy Surrender (2 sept) Deel 2: Powerful Guidance (7 okt) Deel 3: Dancing Alchemie (11 nov) De deur is open om 13.45 uur en de workshop duurt van 14.00 - 17.00 uur.

OM-MEDITATIE

TRAINER Elfriede van der Sanden. Ze hanteert een speelse maar toch verdiepende manier van begeleiden. DATA 2 september, 7 oktober, 11 november, 14.00 - 17.00 uur PRIJZEN Drieluik 95,-/ losse workshop €35,TRAINER Art of Loving Elfriede van der Sanden 06-181 895 85 info@tantricdance.nl www.tantricdance.nl

TANTRISCH GENIETEN

Deze avonden nemen we je mee op een tantrische ontdekkingsreis. Iedere avond krijgt een ander thema en we bouwen de avonden geleidelijk op. Genieten staat voorop, waarbij het gaat om te genieten van alles wat er op ieder moment voor jou is. Genieten van je lichaam, genieten van aanraken en aangeraakt worden, genieten van de ontmoeting met een ander, genieten van het contact met een ander. En dat kan op veel verschillende manieren. Iedere avond staat los op zichzelf en krijgt een ander thema. Je kunt je

DJOJ-AGENDA

Deze training is alleen toegankelijk voor mensen die al de fusie 1 en 2 technieken hebben geoefend.

OM Groep NL organiseert in het najaar in Djoj een workshopdag door OM- en EFT-getrainde therapeuten. Orgasmic Meditation (OM) is een sensuele, intieme meditatie. OM wordt beoefend door 15 minuten kleine ‘strokes’ te geven op het ‘1-uur-punt’ van de clitoris. De OM-practice is gebaseerd op Boeddhistische traditie en op nieuw onderzoek. In deze dag kun je ervaren: • Focus, zelfinzicht, autonomie, authenticiteit en intens contact. • Vrouwen ervaren speciaal meer levenslust, (opnieuw) toegang tot het mogen uitdijen in een zachte orgastische staat. • Mannen ervaren o.a. subtiele fysieke sensaties en meer authenticiteit (minder ‘please-gedrag’). Bij OM NL ligt de nadruk op zelfonderzoek en ‘zijn-met-wat-er-is’, in contact met jezelf en de ander: non-doing, zonder doel, mindful, gericht op concrete lichaamssensaties (hier en nu). Je leert de ‘container’, de regels van Nicole Daedone, die je als vrouw veilig­ heid bieden.

HEALING TAO MODULE A VERDIEPING

DATA Start 13 september, 19.45 - 21.45 uur PRIJZEN €245,TRAINER Taoworks Birgit Haberkamp 06-445 606 42 bihab@wxs.nl www.taoworks.nl

TAO

HEALING TAO BASIS Net zo ongrijpbaar als ervaarbaar; de Tao wordt niet in rumoer en drukte gevonden maar wel in de stilte van het hart en biedt je wijsheid uit het oude China.

Ellen en Hans DATA 14 september, 19 oktober, 16 november, 14 december, 19.30 - 22.30 uur PRIJZEN €30,- per avond TRAINER Hands-on Happiness Hans & Ellen 06-542 474 06 info@handsonhappiness.nl www.handsonhappiness.nl

De middagen hebben verschillende thema’s. We raden aan het hele drieluik te volgen, maar een deel mag ook.

DATA Zondag 28 oktober, 11.00 - 17.30 uur PRIJZEN €95 p.p. per workshopdag TRAINER Anam Cara Marie-Paule Thijssen, Jos Wolffensperger 06-260 668 02 amor5267@casema.nl www.anamcara-utrecht.nl

FUSIE VAN DE 5 ELEMENTEN 3

In de fusie technieken versterken we de dantien (ons onderste energiecentrum in de buik) met de energieën van de 8 natuurkrachten (richtingen). We fuseren de energieën uit de organen, klieren, zintuigen en de energie van de negatieve emoties tot één harmonieus geheel. De balans en harmonie die we zo verkrijgen in ons innerlijk universum stelt ons in staat om in contact te komen met de uitgebalanceerde en harmonieuze energieën in het externe universum. Die energieën kunnen we gebruiken voor ons individuele welzijn en onze spirituele groei. In deze training realiseren we met de gefuseerde energie een parel van zuivere kwaliteit. Met deze parel openen we de kringloop, het middenkanaal, de zijkanalen en het gordelkanaal, zodat de energie nog beter kan stromen door ons hele systeem en er een diepe verbinding van ons fysieke en ons energielichaam groeit. In Fusie III brengen we de yin en yang energie verder in balans door 4 extra meridianen (brug en regulator) met de parel te openen. We bewegen met de parel door de 8 wondermeridianen. Deze diepe energiekanalen zijn als een blauwdruk of matrix van onze ziel of energielichaam. Als deze energie­ kanalen geopend zijn kunnen we op een diep niveau helen en oude trauma’s en belemmeringen integreren. Daarnaast werken we op een diep niveau met de parel in en om de ruggengraat. Dat schoont de wervelkolom op, verbindt de drie tantiens met elkaar en geeft bescherming.

Healing Tao Basis Qigong helpt het lichaam schoon, soepel en sterk te maken. In combinatie met meditatie zorgt het dat de energie vrij door het lichaam kan stromen. Je leert werken met de Innerlijke Glimlach en de 6 Helende Klanken waardoor de organen schoon worden en vrij van blokkades. Om vervolgens jezelf weer op te laden met de frisse energie van de natuurkrachten. Met IJzeren Hemd qigong krijgt het lichaam een stevige innerlijke structuur. Bekkenbodem­oefeningen en het Warmen van de Stoof maken dat de energie niet snel weer verloren gaat, maar door het lichaam circuleert. Start maandag 10 september, 12 lessen van 19.30 - 21.30 uur. Healing Tao Gevorderd - Fusie I Emoties horen bij het leven. Als zij echter de overhand krijgen raken de organen uit balans. Met de 6 Helende Klanken reinigen we de organen. Met Fusie I gaan we een stapje verder met het in balans brengen van de emoties. We maken gebruik van de Paqua’s, de verzamelpunten en de controlerende cyclus van de vijf elementen om contact te maken met de organen en de bijbehorende emoties. Op een dieper niveau gaan we emotionele blokkades opruimen. De vrijgekomen energie transformeren we naar levensenergie waarmee wij onszelf voeden. Start dinsdagochtend 11 september, 12 lessen van 9.00 - 11.00 uur. DATA Zie bovenstaand PRIJZEN €230,- voor 12 lessen TRAINER De Borrelende Bron Josta Onneweer 010-465 04 53 josta2015@outlook.com www.deborrelendebron.nl

Meer info: www.djoj.nl

In de Module A maak je kennis met de Innerlijke Glimlach - een meditatie van zelfacceptatie en zelfgenezing. Je leert over de 5 fases van de 5 elementen zoals die in het Taoïsme onderwezen worden. Je leert over de werking van de organen en welke rol ze spelen in ons fysieke, maar ook emotionele welzijn. Je leert welk effect je gedachten op je emotionele en fysiek welzijn hebben. Je leert letterlijk je organen voelen en in balans brengen. In deze module verdiepen we deze ervaringen door met specifieke Qi Gong de organen te ondersteunen en door nog verder in te gaan op de verschillende aspecten van emoties en hoe we deze door onvoorwaardelijke aandacht kunnen uit balanceren. Deze training is geschikt voor mensen die al eerder de Module A training hebben gevolgd en voor mensen die de Module B training hebben gedaan. Ben je nieuwsgierig, en heb je nog geen ervaring met de Healing Tao Trainingen dan kun je als instroom een privé­consult bij mij volgen. DATA Start 18 september, 19.45 - 21.45 uur PRIJZEN €245,TRAINER Taoworks Birgit Haberkamp 06-445 606 42 bihab@wxs.nl www.taoworks.nl

KENNISMAKINGSLES HEALING TAO

In deze les maak je kennis met basis Qi Gong. Ik geef een overzicht over de taoïstische kosmologie en hoe je de Tao kunt cultiveren en ik begeleid je in een taoïstische meditatie. Ik zal ook ingaan op de inhoud van de module A verdiepingstraining die de week erop begint. Als je nog geen ervaring hebt met de Healing Tao Trainingen, dan is voor het instromen in deze training van 12 weken een privéconsult nodig. Je kunt hiervoor contact met me opnemen via info@taoworks.nl of na afloop van de kennismakingsles een afspraak maken.

LEES VERDER OP PAGINA 15 -->


Enjoy your life Het Hawaii DNA in onze cellen

DJOJ-AGENDA

MARTIAL ARTS / IMPROVISATIETHEATER

Terug in je seksuele flow Ben jij je ervan bewust hoe de seksuele energie in je lichaam stroomt? Met de helende meditatieve reis door je lichaam van Jane Haridat ga je die ervaren. En leer je om vastzittende energie vrij te maken.

Wat gebeurt er als seksuele energie verstopt zit? Jane: “Je voelt je chagrijnig, moe, somber, onrustig, futloos en je loopt rond met allerlei burnout-achtige verschijnselen. Je zit vast in je leven, je bedrijf draait eerder verlies dan winst. Je mist het creatieve gevoel dat je nodig hebt. Er komt letterlijk niets uit je handen. Je voelt je vaak slachtoffer van het leven. Je zoekt liefde, erkenning en vervulling bij een ander. Je hebt totaal geen zin om te vrijen. En je voelt je steeds ongemakkelijker in je relatie.” Hoe komt het dat seksuele energie of de levensstroom vervuild is? Jane: “Door alle negatieve overtui­ gingen die wij mee hebben gekregen ­vanuit onze omgeving over sek­ sualiteit, ons lijf, seks, genieten, ons vrouw- en manzijn etc. Allemaal onwaarheden die ons klein hebben gehouden en die bedoeld waren om ons juist sterker te maken. Dus op zich functioneel, maar de vraag is of je die illusies je leven lang wilt blijven geloven?” Wat is het tegendeel van illusies? “De waarheid! En dat is dat jouw seksuele energie goed moet stromen omdat het jouw levenskracht, jouw levensstroom is. Als deze kraan openstaat en de straal goed door je lijf stroomt, dan voel je je vitaal, gezond en creatief. Dan heb je zin om bergen te verzetten in plaats van als een zombie op de bank te zitten en je slachtoffer van alles en iedereen te voelen. En van iedereen te verwachten dat die van je moet houden en voor je moet zorgen. Deze staat maakt dat je zakelijk creatiever en productiever bent.” Je werkt met ‘Hawaii’. Wat is dat? “Hawaii is een hele belangrijke Lemurische vortex voor de aarde. Lemurië was de periode waarin we nog geen fysiek lichaam hadden. We leefden vanuit een hoog bewustzijn, wat nu ook wel bekend staat als de vijfde dimensie. Lemurië is niet een plek maar een hoog bewustzijns­ niveau. Op Hawaii zijn de leylijnen, de meridianen uit deze tijd, nog aan­ wezig. Dat betekent dat de kwaliteit van deze energie nog steeds aanwezig is. Ik noem dit de Aloha-energie. Als je op Hawaii bent, voel je de energie vanuit iedere cel. Het is een blijma­ kende kracht die mensen uitnodigt om heel liefdevol te zijn naar elkaar. Hawaii is geen stroming maar een paradijs in de Pacific Ocean. Het Lemurisch bewustzijn van toen is vergaan, maar het goede nieuws is dat we dit Hawaii DNA in onze cellen hebben. Wat ik met mijn werk in wezen doe is het reactiveren van deze DNA-kracht zodat we terugkeren in onze essentie.”

15

DATA Dinsdag 11 september, 19.45 - 21.45 uur PRIJZEN €15,TRAINER Taoworks Birgit Haberkamp 06-445 606 42 bihab@wxs.nl www.taoworks.nl

DJOJ-AGENDA

IMPROVISATIETHEATER Vorm van theater waarbij je het verhaal, de personages en de dialogen ter plekke verzint.

JE RUIMTE INNEMEN

DJOJ-AGENDA

MARTIAL ARTS Martial Arts ofwel vechtkunst is een geheel van vechttechnieken en -tradities.

MARTIAL ARTS CLASSES

Ken je dat? Je bent in interactie met iemand (je baas, collega, partner, vriend(in), kind) en je merkt dat je verzwakt in de verbinding. Je voelt dat je ruimte en persoonlijke macht weggeeft, maar kunt niet achterhalen hoe dat nu precies gebeurt. Of nog vervelender, je merkt het achteraf pas en weet niet hoe dit te veranderen. Heb je weer over je grenzen heen laten gaan, hoe kun je daar toch meer bewustzijn op krijgen om dat volgende keer te voorkomen?

Jane Haridat: Het is mijn missie is om Nederland naar Hawaii en Hawaii naar Nederland te brengen.

Is Hawaii hetzelfde als tantra? “Hawaii energie en tantra energie hebben volgens mij hetzelfde doel en dat is ons terugbrengen naar onze essentie. Mijn slogan is ‘Embracing your sexuality is embracing your True Self ’. Hawaii heeft echter een compleet andere energie/bewustzijn dan India waar tantra vandaan komt. Maar het uiteindelijke doel is hetzelfde. Het is spiritueel georiënteerd. Ik verbind spiritualiteit met seksualiteit.”

voor velen diepgaand werken. Dit is onder andere een reis door het lichaam, ademhalingsoefeningen, aanraakoefeningen om intimiteit op te bouwen. Oefeningen om verbinding met elkaar te maken. Oefeningen om het hart te openen. Ik werk ook met familieopstellingen om de overgedragen pijn, verdriet en blokkades uit familielijnen stop te zetten zodat de deelnemers weer vanuit hun eigen energie leven en liefhebben.

Zit er een organisatie achter? “Ik werk met de kracht van Hawaii vanuit mijn eigen organisatie Jane Haridat. Ik ben in vele levens op Hawaii geweest, ik heb er toen hoge posities bekleed waaronder het Hogepriesterschap. In 2008 ben ik in dit leven daar voor het eerst geweest en ik kwam letterlijk thuis. Ik ben in 2010 terug geweest, ik heb in 2011 alles in Nederland verkocht en ik heb er in 2012 gewoond. In deze periode heb ik mezelf voorbereid op mijn huidig werk. De voorbereiding is in het dagelijkse leven geweest door diepgaande innerlijke reizen en contacten met de Spirits. Ik heb in wezen mijn opleiding van de Spirits gehad. Ik heb nooit cursussen hiervoor gevolgd. Hierdoor kon mijn innerlijke wijsheid tot bloei komen.”

Gaan de mensen uit de kleren? “Deelnemers blijven gekleed.”

Wat ga je doen op cursusdagen? “Ik organiseer verschillende soorten workshopdagen. Zo is het voor vrouwen heel belangrijk om zich bewust te worden van de kracht van hun baarmoeder. Opgeslagen pijn en angsten zorgen voor veel ellende, terwijl de baarmoeder een bron is van creatie en nieuw leven. Op deze dagen wordt hun baarmoeder liefdevol schoongemaakt van oude ballast. Dat gebeurt met praktische oefeningen waarin ze boosheid loslaten, en liefde terug laten stromen in hun bekken. Ik gebruik ook altijd hele krachtige meditaties die

En wat heeft het jezelf gebracht? “Ik heb zelf een misbruikverleden. Dit is mijn ‘school’ geweest waarmee mijn hele ontwikkeling vorm heeft gekregen. Ik ben nu meer dan ooit in mijn kracht en zie hoe de diepgaande effecten van mijn werk zich nu snel diepgaand verspreiden. Hawaii heeft mij teruggebracht naar mijn ware essentie. Ik weet nu dat het mijn missie is om Nederland naar Hawaii en Hawaii naar Nederland te brengen. Dit was mij in 2009 verteld door de Spirits, alleen wilde ik dat toen niet geloven. Het is allemaal uitgekomen. Ik doe nu jaarlijks retreats op Hawaii om mensen af te helpen van hun blokkades op hun seksuele energie zodat zij terugkeren naar hun essentie.” Tot slot… “In het laatste jaar steeds krijg ik steeds meer jonge vrouwen tussen de 25 en 35 in mijn praktijk die nu willen ervaren wat ‘divine sexuality’ is.

Meer over de bijeenkomsten ‘Terug in je seksuele flow’ door de kracht van Hawaii met Jane Haridat: ­www.djoj.nl.

Op speelse wijze inzicht verwerven in hoe je verbaal en non-verbaal communiceert en jezelf versterkt of verzwakt in relatie tot de ander.

The “Soaring Eagle” school. I invite you to my weekly classes. What you learn? • Basic techniques which you find in most styles • The Soaring Eagle School - individual forms and working with a partner • Learning the eight trigrams principles • Weapons training • Qi-gong • Self Defence • Personal training program is an option Why should you do this? • To get fit • To understand your body & mind and release the stress • To be mindful and to be in the present moment • For challenge, self-respect and self- confidence • To raise your life energy and for more quality in life • For fun along the way DATA Wekelijks op woensdag, 10.00 - 11.30 uur PRIJZEN €12,50,- per sessie, 10x card €110,TRAINER Warrior of the Dance Eva Bergerova 015-256 62 86 / 06-238 834 06 eva@evaberger.eu www.evabergerova.eu

Meer info: www.djoj.nl

In deze workshop gaan we door middel van improvisatietheater op een speelse en luchtige manier aan de slag met principes als: kracht en macht, je positie ten opzichte van de ander en communicatie, verbaal en non-verbaal. En hoe je in houding en communicatie jezelf op subtiele wijze ten opzichte van de ander kunt versterken en/of verzwakken. Plezier en inzicht gaan hand in hand deze dag. Door middel van interactieve spelletjes en theater krijg je meer bewustzijn op het dagelijkse spel van getouwtrek om ruimte, positie en invloed waar we onbewust allemaal aan meedoen. Theorie wordt afgewisseld met inzichtgevende oefeningen. Speelse theaterscènes maken veel duidelijk over hoe we vaak onbewust grenzen aangeven, overschrijden, laten overschrijden en onze persoonlijke ruimte opeisen of juist weggeven. Je gaat anders naar de interactie tussen mensen om je heen en die van jezelf, nu en in het verleden kijken. Er is veel ruimte voor persoonlijke inbreng zodat je handvatten meekrijgt om in de toekomst bewuster de interactie aan te gaan. DATA 30 september, 28 oktober, 2 december, 10.00 - 17.00 uur PRIJZEN €95,- inclusief koffie/thee en lunch TRAINER J. Vergeer Training Therapie Theater Jacqueline Vergeer 06-143 507 18 vergeerjacqueline@gmail.com www.provocatievetherapie.nl


16

Djoj agenda

DJOJ-AGENDA

IMPROVISATIETHEATER / STEMEXPRESSIE / KLANKCONCERTEN / MANTRA / PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

SPEEL JE VRIJ!

Zit er in jou een kind zit dat zich graag eens vrij zou spelen? Improvisatietheater is een vrolijke en speelse manier om je eigen creativiteit te ontdekken en te ontwikkelen. Om scènes te gaan creëren “on the spot” besteden we uitgebreid aandacht aan de basisprincipes van improvisatietheater, principes die je kunnen helpen bij je persoonlijke groei en het verwezenlijken van je leerdoelen: in het moment zijn, zien wat er is, daar ja tegen zeggen en vertrouwen op je eigen spelimpulsen. Het is heerlijk om te ontdekken dat er altijd wat komt als je jezelf daar de ruimte voor geeft. Als je dat vertrouwen ontwikkelt win je aan vrijheid. Deze basisprincipes zijn tevens de ingrediënten die je kunnen helpen om tot persoonlijke groei te komen. Door samen te improviseren kom je vaak op een luchtige en humorvolle wijze je eigen persoonlijke thema’s tegen. Door de feedback op je theaterspel wordt daar dan op een natuurlijke en organische manier een vertaalslag naar gemaakt. Je zult merken dat als je op die feedbackpunten veranderingen in je theaterspel kunt aanbrengen, je ook aan innerlijke ruimte en vrijheid wint m.b.t. je persoonlijke thema’s. We beginnen de dag met een uitgebreide warming-up. Lekker los komen door middel van speelse oefeningen. Voorts gaan we met elkaar scènes maken, waarin de feedback garant staat voor spel- en persoonlijke ontwikkeling. Wat is er mooier om tot groei te komen dan door te spelen, plezier te maken en met elkaar te lachen. Gun het jezelf. Speel je vrij! DATA 16 september, 12 oktober, 11 november, 10.00 - 17.00 uur PRIJZEN €95,- inclusief koffie/thee en lunch TRAINER J. Vergeer Training Therapie Theater Jacqueline Vergeer 06-143 507 18 vergeerjacqueline@gmail.com www.provocatievetherapie.nl

DJOJ-AGENDA

DJOJ-AGENDA

STEMEXPRESSIE

KLANKCONCERTEN

Met je stem druk je jezelf

De klank en trilling van

uit. In woorden of in zang:

klankschalen hebben een

dit uiten samen met en

bijzondere werking. Ze

naar anderen staat bij

brengen je in contact met de

stemexpressie centraal.

stilte in jezelf.

DE BEVRIJDENDE KRACHT VAN JE STEM

KLANKSESSIE TER ONTSPANNING

PRIJZEN €25,TRAINER Inresonantie Anne van der Horst 072-534 03 05 klank@inresonantie.nl www.inresonantie.nl

DJOJ-AGENDA

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING Wie ben ik? Het is de meest gestelde vraag onder allen die aan de slag gaan met hun eigen ontwikkeling.

DJOJ-AGENDA

MANTRA Een mantra is het zingen

DE ONTDEKKING VAN HET WARE ZELF

van herhalende ‘spirituele’ teksten.

MANTRA ZANG MET LIVE MUZIKANTEN

Een ontdekkingsreis in klank: klinken, bewegen, ontmoeten, jamsessies en veel meer. Je eigen pure ongepolijste eerlijke kwetsbare en krachtige stem ontdekken en vanuit je diepste kern klinken. Dat gaan we beleven in deze cursus (10 donderdagavonden). Het laten klinken van je stem is een heel pure en directe uiting van je zelf. Je stem kan diepe lagen in jou raken. Daarom is klinken en uiten zo bevrijdend. Aan de andere kant zit er rond onze stem vaak een laagje verlegenheid, schroom of juist prestatie. Dit geldt voor velen van ons en dat is helemaal niet erg. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het ook het mooie van je stem is, het gevoelige ervan. Als dat er helemaal mag zijn, zonder oordeel, dan gebeurt er iets bijzonders. Dan smelten die remmen en pantsers. Dit is letterlijk het ontdooien van je stem, opdat die zo puur en echt mogelijk kan klinken en een belichaming wordt van wie jij ten diepste bent. Jouw klank, jouw roep, jouw lied. Sommige deelnemers herinneren zich hun lied nog steeds, jaren later, als bron van kracht en vertrouwen en als manier om in het leven te staan. Tijdens deze cursus komen vele aspecten van stemexpressie aan bod, zoals de helende stem, met jouw lichaam als resonerende, voelende en ‘wetende’ klankkast. Verder veel klinken met de groep, jamsessies, surfen op de klanken. Aan de ene kant overgave aan de stroom, aan de andere kant opstaan en jouw unieke klank laten horen. Wees welkom, als je benieuwd bent, als je eerste stappen op dit gebied zet, maar ook als je al veel geklonken of gezongen hebt en je je nog meer wilt overgeven aan de wonderbaarlijke wereld van klank, stem en ziel. DATA 20, 27 september, 4, 11 oktober, 1, 8, 15, 22, 29 november, 13 december, 19.45 - 22.15 uur PRIJZEN €330,- voor 10 avonden TRAINER Marius Engelbrecht 06-484 943 58 info@mariusengelbrecht.nl www.mariusengelbrecht.nl

Eén avond per maand kan je jezelf een geschenk geven door deel te nemen aan het klank(schaal)sessie en dat voor slechts €15,-. De klanken van klankschalen, gongs, oceandrum etc. geven kalmte, harmo­ niseren zonder aanzien. Door de trillingen wordt het lichaam aangezet tot ont-spanning en balans. Op deze manier ervaar je de ontspanning ­zoals je die kent van een aangename ­vakantie. Een geschenk voor jezelf of een cadeau voor iemand anders. DATA Vrijdag 28 september, 26 oktober, 30 november, 14 december, 19.30 - 21.30 uur PRIJZEN €15,TRAINER Streamwinner Martin de Lange 010-522 25 25 / 06-101 373 05 martinjj.delange@gmail.com www.streamwinner.com

KLANKHEALING CONCERT

Klankhealing concerten. Een uitnodiging voor een innerlijke reis. Terwijl je comfortabel ligt op een matras wordt je uitgenodigd om je aandacht naar binnen te keren en kan je ervaren hoe de klanken (frequenties) op jou inspelen en je weer opnieuw afstemmen op jouw unieke natuurlijke trilling. Wij maken hierbij gebruik van diverse etnische instrumenten uit verschillende delen van de wereld. Zoals de ­didgeridoo, klankschalen, Chinese gong, sjamanen trommels, rainsticks, water­phone, Halo en meer. Boventonen en stemvibraties worden ook geïntegreerd in de oceaan van geluidsgolven. Maak je eigen unieke klankenreis. Voor info en reservering: klank@inresonantie.nl of bel 072-534 03 05, www.inresonantie.nl DATA 29 september en 24 november, 18.45 - 20.15 uur / 21.00 - 22.30 uur

Mantra zang wordt 1x per maand in samenwerking met PeaceConcerts en Centrum Djoj georganiseerd. De avonden vinden plaats in de grote zaal. Wisselende muzikanten die zich toeleggen op deze vorm van devotionele en meditatieve samenzang en muziek zullen de avonden begeleiden. Wat is Mantra zang? Het woord mantra komt uit het Sanskriet, een taal uit het oude India. Een mantra is een specifieke frequentie, trilling of geluid. Denk maar aan een woord, zin of gedicht met een positieve intentie. Door de vibratie en door de intentie zet een mantra energie in beweging en kan het helpen om onder andere liefde, vreugde, wijsheid ofwel welzijn te ervaren. PeaceConcerts organiseert concerten met live muzikanten die zich toeleggen op en een uiting zijn van mystieke, devotionele, meditatieve muziek. Dit raakt diepe schoonheid en stimuleert welzijn. Lees meer over de magie van mantrazang op pagina 21. In samenwerking met Djoj organiseert PeaceConcerts op 26 oktober een chant avond met de PeaceSinger zanger en muzikant Alexander van Breemen (The Road Ahead van City to City) die in Nâm zijn inspiratie vond. Alexander: “Creëer Wel-Zijn voor de wereld waarin je leeft en daarmee ook jezelf.” Nâm Chanting is een diep en vreugdevol delen in dat wat ons allen verbindt open voor mensen van alle culturen en achtergronden. Lees meer mantrazang en Alexander van Breemen op pagina 22. DATA Zie website PRIJZEN €15,TRAINER PeaceConcerts en Mantra zingen Rene Verlaan 015-213 07 89 / 06-531 079 99 r-verlaan@hotmail.com www.facebook.com/ PeaceDance-andPeaceConcerts-1325423587549941

Ken je het gevoel dat je nog iets moet? Dat je wordt opgejaagd of dat er iets mist? Het is alsof er eerst nog iets moet gebeuren voordat je kunt ontspannen en genieten. Maar dit verlossende moment komt steeds niet. En dit houdt je voortdurend - misschien wel je hele leven - bezig. Nooit klaar, nooit af. In deze cursus ga je ontdekken hoe een leven eruit ziet vanuit de realisatie dat je al goed bent en dat je eigenlijk niets hoeft te doen om gelukkig te zijn. Er is een leven mogelijk waarbij ‘jezelf zijn’ voldoende is en in zichzelf vervullend. Juist de overtuiging dat je niet goed genoeg bent, stelt je geluk uit. Het maakt dat je overal bent behalve bij jezelf. Je probeert je verlangens naar liefde en erkenning - die je al lange tijd met je meedraagt - na te streven, zonder dat het je werkelijk voedt. Sterker nog: het put je uit. Dat is teleurstellend en frustrerend. Wat nodig is, is dat je leert zijn met wat is. Je kunt leren jezelf te ontmoeten precies waar je bent, hoe je ook bent. Je kunt jezelf liefde geven op de plekken waar liefdeloosheid is, je kunt jezelf respect geven waar waardeloosheid is. Iets in jou komt tot rust en voelt zich gezien. Je komt thuis bij jezelf. In deze cursus maak je kennis met de mooiste inzichten en oefeningen uit de zijnsoriëntatie, het clarity proces, yoga en mindfulness. Alles is erop gericht dat je vertrouwd raakt met jezelf, je mooie en minder mooie kanten. Je begint te ontspannen, hoe je jezelf ook aantreft. Je groeit in verbinding en kracht. Precies wat nodig is om jezelf en de wereld tot bloei te brengen. DATA 31 augustus, 28 september, 5, 19 oktober, 2, 16, 30 november, 14.30 - 17.00 uur PRIJZEN €200,TRAINER Georg Hubner en Yvonne Blonk 06-250 500 76 info@georghubner.nl www.georghubner.nl

www.djoj.nl


Enjoy your life

17

DJOJ-AGENDA

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

GEZOND & LEKKER

RUIMTE VOOR JE ZACHTE KRACHT

In vervolg op de basistraining, of een vergelijkbare andere opleiding, is er de mogelijkheid om te verdiepen. In de basis heb je je eigen talenten ontdekt en daar veel mee geoefend, in deze cyclus van 10 lessen ga je verder de diepte in. Je leert onder andere hoe je in een reading specifieke informatie kan geven, hoe je zuiver kunt waarnemen en doorgeven en verschillende manieren van healing.

Heb je het idee dat je meer kunt? Wil je meer sprankelen? Weet je niet hoe je daar komt?

Ook hier staat veel en uitgebreid oefenen centraal. Je leert door te ervaren.

Tijdens deze dagworkshop maken we ruimte voor je diepste verlangen. Dat is niet je zwakte maar je kracht. Het is waarvoor je op aarde bent. Je gaat meer vrijheid en voldoening ervaren, zodat je meer gaat sprankelen.

Deze cyclus van 10 dagen is onderdeel van een mogelijke 3-jarige opleiding, die opleidt tot een therapeut die een eigen praktijk heeft. Het is niet noodzakelijk om de hele opleiding te doen om de verdieping te kunnen volgen.

Resultaten: • jouw diepste verlangen en bijdrage kennen • durf en lef om je zachte kant in te zetten • ontspannen, geestelijk en lichamelijk opgeruimd zijn • meer sprankeling

DATA Start 17 oktober, 10.00 - 16.00 uur PRIJZEN €950,- 6 dagen in Djoj Rotterdam, 4 dagen in Baarn TRAINER Belinda’s Praktijk Belinda Keyzers 06-232 876 36 info@belindaspraktijk.nl www.belindaspraktijk.nl

Sla wraps met tonijn en avocado dressing Ingrediënten Voor de sla wraps: • 4 grote slabladeren (Romaine sla) • 1 blikje tonijn in olie, uitgelekt • 45 gr cherrytomaten • 30 gr geraspte wortel • 1/2 kleine rode ui Voor de avocadodressing: • 125 ml Griekse yoghurt • 1/4 kleine avocado • 3 el verse peterselie • eventueel een 1/2 pepertje • 1/2 teentje knoflook • sap van 1/4 limoen of citroen • snuf zout • zwarte peper naar smaak

DRIEDAAGSE CLARITY WORKSHOP

Lekker frisse hap voor tussendoor of als voorgerecht

Een smakelijk voorgerecht vormen deze frisse sla wraps gevuld met tonijnsalade, cherrytomaten, wortel en ui. Onnodig te zeggen, maar we doen het toch: dit is koolhydraatarm en daarvan hoeven we de voordelen niet meer uit te leggen. Tast gerust toe! De tonijn, sla en een avocadodressing leg je op slabladen in plaats van de bekende koolhydraatrijke Mexicaanse wraps. Je kan Romaine sla gebruiken, maar evengoed een andere slasoort. Bereiden doe je zo: Neem voor de avocadodressing de keukenmachine en voeg yoghurt, avocado, peterselie, pepertje, knoflook, limoensap, zout en peper toe. Zet de blender aan tot je een gladde saus hebt. Voeg een beetje water toe als de dressing wat te dik is. Snijd de cherrytomaten en rode uien in kleine stukjes en verdeel vervolgens de tonijn, cherrytomaten, ui en wortel over de slabladen. Besprenkel de slabladeren met een eetlepel avocadodressing. Eet smakelijk!

Proces een weg van zelfbevrijding en zelfrealisatie. Onderdeel van de training zijn regressietechnieken, hier-en-nu-oefeningen en een krachtige ademmeditatie: de Quantum Light Breath.

Het Clarity Proces biedt simpele ­oefeningen en inzichten die je kunnen helpen meer te ontspannen in het moment. In deze driedaagse training krijg je de basisprincipes aangereikt waarop Jeru Kabbal zijn benadering heeft ontworpen. Je leert te communiceren met het onderbewuste deel in jezelf – dat jou wil beschermen voor moeilijkheden die er niet meer zijn – en manieren om het onderbewuste uit die nachtmerrie te begeleiden. Als de hypnose door projecties uit het verdelen wegvalt, komt het moment vanzelf tevoorschijn en wordt het leven een stuk eenvoudiger, vrijer en vervullender. We introduceren verschillende metaforen voor het onderbewuste, die ervoor zorgen dat je beter begrijpt hoe het werkt. Ook leer je hoe je ermee kunt omgaan. In plaats van dat het onderbewuste jouw leven bepaalt, wordt het jouw taak je onderbewuste in beheer te nemen. Uitgangspunt van de benadering is dat het onderbewuste geen verschil ziet tussen herinnering en realiteit en daarmee gelooft dat moeilijke ervaringen uit het verleden nu nog steeds plaatsvinden. Je wordt uitgenodigd te onderzoeken waar je verlangens en angsten vandaan komen, hoe ze je leven beïnvloeden en te ontdekken wie je bent zonder conditioneringen uit het verleden. In die zin is het Clarity

DATA 9, 28, 29 en 30 september, 10.00 - 18.00 uur PRIJZEN €345,- (minima betalen €295,-) TRAINER Georg Hubner 06-250 500 76 gcphubner@gmail.com www.georghubner.nl

NON DUAAL ZELF LEIDERSCHAP

Vanuit vertrouwen en verbondenheid en de ervaring van rijkdom geef je anders leiding dan vanuit wantrouwen, isolement en een gevoel armoede. In het laatste geval probeer je steeds meer te verwerven en is de zelfcoaching in de vorm van de strenge instructies vanuit het superego. In de training ga je de ervaring met de rijkdom in je zelf verdiepen, door contact te maken met wie jij wezenlijk bent, voorbij de grenzen van je egoaannames. Door de non-duale ervaring van eenheid en onbegrensdheid van het bewustzijn, ontstaat een diepe rust

en ervaar je liefde voor het leven. De ervaring van Eenheid (de bron, je ware natuur) verandert de manier van leiderschap en zelfbegeleiding. Vanuit liefde voor de verbinding en de waarheid, verschijnt mildheid in de omgang met je zelf en de ander. De innerlijke houding verandert van ego-perspectief met te kort en moeten, naar zielsperspectief van mildheid en willen. De volgende fase is de overgang van innerlijke leiding die persoonlijk is naar overgave en de herkenning van de universele leiding in het hier en nu. Non duaal Zelf leiderschap. Een geschenk voor je zelf en de ander. De 8-daagse training start in november 2018 tot mei 2019. Gun je zelf één van de kennismakingsmogelijkheden. Thema’s • Kenmerken van leiderschap. • Onderzoek superego begeleiding. • Fases in het leerproces en het effect op ons bewustzijn. • Identiteit rondom moeten en niet willen en de lichaamsspanningen. • Persoonlijk willen en universeel willen. • Interactie als je iemand bent en als je niemand bent. • Werking van de geest en vrijheid. • Zelf begeleiding, los-laten en herkennen van je innerlijke gids. • Duaal en non-duaal gewaarzijn. DATA Start 9 november, 10.00 - 17.30 uur PRIJZEN €1050,- 8 dagen en twee evaluatiedagen excl. lunch TRAINER Guri de Blok 06-229 652 97 info@gurideblok.nl www.gurideblok.nl

Om een doorbraak te bereiken gaan we vooral de emotionele lading opruimen van wat nog in de weg zit. Oude onbewuste overtuigingen, onbewust oud zeer. En dat ZONDER dat we gaan wroeten in het verleden. Tenslotte stemmen we hoofd en hart op elkaar af.

WORKSHOP: JOUW GEBRUIKS­ AANWIJZING

Reken op een intensieve dag waar je lichaam ook op zal reageren. Ontdek nieuwe technieken en nieuwe mogelijkheden. Alles is erop gericht om een transformatie te starten die jou een gevoel van ruimte en vrijheid geeft. Het helpt als je tevoren zelf al gaat werken met de MIR-methode (mirmethode.nl). ‘Ik heb een aantal oude blokkades die ik meedroeg losgelaten en ben een stapje dichter bij mezelf gekomen. Er is ruimte om weer te durven dromen’ Ingrid Hobbel DATA Zaterdag 6 oktober, 10.00 - 17.00 uur PRIJZEN €95,- incl koffie/thee en lunch TRAINER Vind jouw eigen plek (ogen open!) Ronald de Waal 06-249 883 85 ronald@vindjouweigenplek.nl www.vindjouweigenplek.nl

TRANCE HEALING & READING VERDIEPING

Mijn ervaring en mijn uitgangspunt is dat iedereen Reading & Healing talent heeft. De een wat meer dan de ander, maar iedereen heeft talent. En zoals met elk talent, daar moet je mee oefenen om dat te verbeteren.

Wil je graag weten wat je levensdoelen zijn? Dat kan heel praktisch en concreet door je eigen geboortehoroscoop te verkennen en via principes vanuit de Jungiaanse psychologie inzicht te krijgen in jezelf. Lijkt je dit interessant? Kom dan naar één van de workshops (bijvoorbeeld 11 september) of de najaarscursus (start september). Je leert thema’s en symbolen te vertalen naar je eigen situatie. Ik reik je “gereedschap” aan om harmonieus te kunnen functioneren en de ander nog beter te begrijpen. Nieuwsgierig geworden? Laat het mij weten. Cursusavond of dagdeel wordt in overleg bepaald. Je kunt ook een karakteranalyse laten maken. Voor meer info: miekehartwig@live.nl of kijk op mijn website. DATA Dinsdag 11 september, 19.30 - 22.00 uur PRIJZEN Workshop €15,TRAINER Isis Karakteranalyse Mieke Hartwig 010-418 83 23 / 06-218 531 40 miekehartwig@live.nl www.karakteranalyse-en-Jung.nl


18

Djoj agenda

Leren mediteren tijdens Boeddha Festival Om meer mensen kennis te laten maken met het boeddhisme organiseert het Boeddhahuis, in samenwerking met Centrum Djoj, jaarlijks het Boeddha Festival Rotterdam. Noteer alvast 3 februari in je agenda voor het 4 Boeddha Festival! (Foto’s Wim Barzilay) e

Boeddha Festival: 3 februari 2019

‘Het hart ziet vaak helderder dan het verstand’

‘Als je compassie niet ook voor jezelf geldt, is die incompleet.’

‘Zorg voor ieder moment en je zorgt voor de hele tijd.’


Enjoy your life

19

DJOJ-AGENDA

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING / NATUURGENEESKUNDE / GEZONDHEID / HEALING / MANNEN

CONCEPTUAL FENG SHUI PROFESSIONAL

Je omgeving heeft een bepalende invloed op hoe jij je voelt. Met behulp van Feng Shui kunnen we de omgeving analyseren en woorden geven aan de invloed die daarvan uitgaat op de gebruiker, op jou dus. Maar die omgeving wordt ook in grote mate juist weer gevormd door jou als gebruiker van de ruimte. Jij bent immers degene die een verzameling stenen is begonnen of dat vergezicht aan de muur heeft gehangen.

DJOJ-AGENDA

DJOJ-AGENDA

NATUURGENEESKUNDE

GEZONDHEID

Gaat de reguliere geneeskun­de

Gezondheid heeft te maken

over het wegwerken van ziek-

met balans. Aan het in

te, in de natuurgeneeskunde

evenwicht houden van

draait het om het herstellen

energie, ­actie en rust kan

van de verstoorde balans

ieder proactief werken. Om

waarna het lichaam zelf de

gezond te blijven of om beter

gezondheid kan regelen.

te worden.

STOP EEN BLOESEM IN JE GENEZING

Bij de Feng Shui Academie leer je dan ook met behulp van Nine Star Ki inzicht te krijgen in de persoonlijke karaktertrekken van de bewoners in een huis. Nine Star Ki is een vorm van Chinese astrologie die toegepast wordt binnen de Feng Shui. Aan de hand van je geboortedata geven jouw Nine Star Ki getallen de rode draad weer in je leven. Het benoemt je talenten en kwaliteiten maar ook de persoonlijke uitdagingen en valkuilen die je zult tegenkomen. De combinatie van de energetische werking van de omgeving (Feng Shui) en iemands persoonlijke energetische tendens (Nine Star Ki) kun je gebruiken om op een dieper niveau één harmonieuze omgeving te creëren waar de energie vrij stroomt die zowel jouzelf als je huis voedt. Je ontwikkelt de vaardigheid om zelf met deze krachtige tools te kunnen werken in onze erkende en geaccrediteerde* opleiding tot Feng Shui Professional. Je wordt er rijker door, bewuster. Meer mens. Meer jezelf. Feng Shui brengt harmonie, niet alleen in je omgeving, maar vooral in jezelf. En als je dat felbegeerde diploma in handen hebt, kun je aan de slag. Om andere mensen te helpen balans te brengen in hun leven. De harmonie in hun huis en hun leven te vergroten en hun welbevinden te verbeteren. Ben jij er klaar voor? *volledig overzicht op onze website DATA Definitieve startdatum volgt PRIJZEN € 2.775,- Totaal 20 zaterdagen + een aantal examendagen. TRAINER Feng Shui Academie Nina Elshof 0575 - 848 777 taoffice@fengshuiacademie.com www.FengShuiAcademie.com

Dans De Vijf Ritmes Donderdagavond vanaf 6 september

ADEM & SPIEREN IN BALANS

• Wil je leren wat een goede

In de Dietmar Krämer Therapie worden diepgewortelde gewoontepatronen laag voor laag afgebouwd met behulp van bloesems, edelstenen, etherische oliën, klanken en kleuren. Ik bekijk je klachten in een groter verband, en ga na welke verborgen zielsconcepten tot de klachten hebben geleid. Hoe zijn de klachten ontstaan? Onder welke omstandigheden zijn de problemen zo groot geworden? Wat wil je veranderen in je manier van leven? Hoe stond je in het leven voordat de klachten begonnen? Een behandeling begint met een kennis­making. In een veilige en vertrouwelijke setting geef je aan welke klachten je hebt. Ik luister aandachtig en stel vragen. Op basis van de ­diagnose stel ik een behandeling voor. Er is hierin geen plek voor zweverigheid. Je krijgt dan bloesemdruppels en eventueel olie of edelstenen mee voor ­dagelijks gebruik. We bespreken maandelijks de vooruitgang met behulp van jouw belevingen en mijn notities. Op deze manier komt er inzicht, doorvoelen en doorleven van patronen in jouw leven. De Dietmar Krämer Therapie kan je helpen bij zowel geestelijke als lichamelijke problemen. Dat kan een depressie zijn, burn-out, stressklachten, angsten of het moedeloze gevoel dat je niet ten volle kunt leven. Maar ook als je last hebt van fysieke klachten zoals chronische rugklachten, hoofdpijn, frozen shoulder of maag- en darmklachten, kan deze therapie veel voor je betekenen. DATA Op afspraak PRIJZEN Een consult kost €70,- + bloesem en/ of olie ca. €35,Voor vergoedingen via zorgverzekeraars zie mijn website voor nadere informatie. TRAINER Fons Vermaas 010-450 35 74 info@fonsvermaas.nl www.fonsvermaas.nl

natuurlijke ademhaling is? • Wil je leren hoe je je adem tot rust kan brengen? • Wil je je longfunctie verbeteren? • Wil je een soepel en ontspannen lichaam? • Wil je meer contact met je lichaam? • Wil je je beter in je vel voelen? • Wil je stress ademhaling de baas? • Wil je je niet meer benauwd voelen of buiten adem raken bij activiteit? Iedereen heeft wel eens ademhalingsoefeningen gedaan, maar ademen gaat niet over tellen hoelang je in-, of uitademt, het lichaam weet van nature wat het moet doen. Wij moeten er alleen voor zorgen dat we de juiste voorwaarden scheppen en dat betekent de spieren die meewerken aan de ademhaling trainen in wat ze nu eigenlijk horen te doen. Een goede ademhaling zorgt niet alleen voor de juiste balans van zuurstof en kooldioxyde in het bloed en voor een goede longfunctie, maar ook voor een goede gronding en energieverdeling, het bevordert de stofwisseling, masseert de darmen en zorgt voor rust in het hoofd t.b.v. een goede concentratie en slaap. Het zorgt tevens voor ons welzijn en voor algehele rust en weerbaarheid. In de training oefenen we: • een goede rust- en actieve ademhaling • de juiste spierspanning en soepelheid van alle spieren die betrokken zijn bij de ademhaling • een goed gebruik van de mond- en keelholte, want deze zijn een belangrijk onderdeel van ons ademhalingssysteem

ACUPUNCTUUR (JAPANS & SHEN FOCUS)

Sylvia geeft sinds 20 jaar bewust­ zijns- en meditatiegroepen en is ervaringsdeskundige. Zij wist haar oorsuizen nagenoeg geheel te verminderen. “Een bijzondere aanpak!” “Haar eigen ervaring maakt het verschil!” “Er was veel ruimte en respect voor mijn ervaring”.

Acupunctuur wordt vaak ingezet bij pijnklachten. Minder bekend is dat acupunctuur, bij uitstek en in oorsprong, heel mooi past in een persoonlijk (ontwikkelings)pad. En het is perfect inzetbaar bij preventie/herstel van stress & burn-out klachten. Sterk beïnvloed door Japanse stijlen, gericht op de eenheid op Shen/Spirit niveau en met als uitgangspunt het appreciëren van Qi zonder oordeel; een behandeling kernmerkt zich door subtiele technieken en weinig naalden. Less is More. Na 12,5 jaar praktijk in RotterdamCentrum werk ik nu vanuit Djoj. Voel je welkom en ervaar de kracht en dynamiek van stilte. DATA Op afspraak, PRIJZEN €100,- per sessie. Aangesloten bij beroepsvereniging Zhong. TRAINER Freed’om Body Mind Spirit Ronald Aartsen 06-169 369 74 acupuncturist.contact@gmail.com www.japanseacupunctuur.com

DATA Dagelijks tot 22 uur, volgens afspraak PRIJZEN Neem contact met me op over kosten van individuele sessies. TRAINER Praktijk Sylvia I. Saakes Sylvia I. Saakes 010-471 81 65 / 06-409 166 00 info@praktijk-S.org www.sylvia-i-saakes.com

DJOJ-AGENDA

MANNEN Voor mannen worden speciaal bijeenkomsten georganiseerd.

WORKSHOP VOLWASSEN MANNELIJKHEID

DJOJ-AGENDA

HEALING Als oude wonden gaan opspelen vragen ze om genezing of healing. Een litteken op je ziel kan soms blijven, maar storen doet het je daarna niet meer.

OORSUIZEN (TINNITUS) EN RUST

We oefenen de ademhaling zowel liggend, zittend als staand. Door de ademtraining zijn er al op korte termijn verbeteringen waar te nemen. DATA Start 11 september en 20 november, 20.00 - 22.00 uur PRIJZEN €280,- voor 8 avonden TRAINER Voice Prof Laura van der Voort 06-300 973 13 lauravandervoort1@gmail.com www.voiceprof.nl

vanzelf ontspanning en verlichting en krijg je inzicht in de logica erachter. Ervaar je innerlijke rust en stilte, ondanks het oorsuizen. Meestal zijn 1-4 sessies voldoende. In Djoj, in mijn praktijk of via Skype.

Oorsuizen (tinnitus) kan als een bliksem inslaan. Opeens dringt het tot je door dat er een geluid in je hoofd zit. Dat kan veel in je leven teweegbrengen. Maar hopeloos is het niet! Ontdek hoe je zelf invloed op je oorsuizen kunt uitoefenen, o.m. door uit je reactiepatronen te blijven. Dan komt er

De workshop ‘volwassen mannelijkheid’ gaat over de essentie van man-zijn. Oude rolmodellen passen niet meer. Wat gevraagd wordt is een nieuw mannelijk antwoord. Dat ­antwoord ligt in elke man verborgen maar je zal het zelf moeten vinden, het is uniek voor jou. Wat helpt is dat er principes zijn oeroud en getest - die nog steeds gelden. Die principes dien je in elke situatie van je leven toe te passen, maar natuurlijk helemaal in de relatie met de vrouw. Het zijn er 9: leiden, strategisch leven, vechtkracht, je schaduw kennen, commitment, ankeren en begrenzen van de vrouw en, tenslotte, verantwoordelijkheid. In de workshop gaan we hiermee aan de slag – via onderzoek en ­oefeningen - zodat je in contact komt met de bron van mannelijkheid, jouw unieke potentieel. DATA Elke dinsdag in november, 19.00 - 22.00 uur PRIJZEN €240,- voor 4 avonden TRAINER Steven Somsen 06-543 081 95 steven@vrijemoed.nl www.volwassen-mannelijkheid.nl


20

Djoj agenda

DJOJ-AGENDA

INTUïTIEVE OPLEIDINGEN / OPLEIDING / NON-DUALITEIT

DJOJ-AGENDA

INTUïTIEVE OPLEIDINGEN Die fluisterzachte innerlijke

INTUÏTIE & PERSOONLIJKE KRACHT

READING & HEALING BASIS

kant op stuurt, voor wie

Enkele reacties: “je heelt”/ “wat prachtig om zo andere mensen te ontmoeten”/ “ik heb het gevoel dat ik thuis gekomen ben”/ “die innerlijke rust kan ik nu zelf oproepen”/ “ik voel me veel meer open en gezond, het stroomt”/ “het is prachtig wat ik nu voor mijn gezin kan betekenen” Je vooropleiding: Intuitie en persoonlijke kracht (Djoj) of gelijksoortig (Anna van Leeuwen: www.annavl.net). De opleiding is een beroepsopleiding die is ingeschreven bij het CRKBO en fiscaal aftrekbaar. Er start ook 3x per jaar een avondopleiding, in de Open Hof (Ommoord). Meer weten: Gratis energiecheck: 06- 53364113 / www.intuitief.com / intuitief@dds. DATA 29 september, 27 oktober 10.00 17.00 uur, 8 november, va 9.00 uur PRIJZEN Zie website TRAINER Intuïtieve Opleidingen Rotterdam Peter de Winter 0184-421 429 / 06-533 641 13 intuitief@dds.nl www.intuitief.com

wat heeft dat “zelf” nodig om

Non-dualiteit betekent ‘niet-

gelukkig te kunnen zijn?

twee’. Het is het bewustzijns­

(COACH)OPLEIDING ZIJNSORIËNTATIE

HEALING OPLEIDING ROTTERDAM

De lesstof van de opleiding is deels ontwikkeld op de universiteit van Berkeley USA. We behandelen het gehele energetische systeem, de fysieke, emotionele, mentale en spirituele auralichamen, vorige levens aura, contracten, de Chakra’s, gronden, astrale koord, trauma plekken, kosmische verbinding, gidsen, energiekoorden, etc. waarbij oosterse en westerse technieken elkaar versterken, in een duidelijke vorm, stevig onderbouwd en met grote ruimte voor creativiteit en eigen inbreng. De opleiding wordt gegeven door Christine Snoeijer en Peter de Winter, intuitieve docenten en aurareaders sinds 1999.

NON-DUALITEIT

niveau waarin het besef

ernaar luistert.

Vanuit hartsenergie maak je zelfbewust contact met de helende stroom van aarde en kosmos en je eigen specifieke heldere en (zelf)helende vermogens, die je zowel voor jezelf als voor anderen kunt inzetten.

DJOJ-AGENDA

OPLEIDING Hoe ga je met je “zelf”om en

stem die je steeds de goede

Je versterkt je intuïtie, je ontdekt en ontwikkelt je spirituele kwaliteiten en persoonlijke talenten. Eens per maand, op 8 zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur, start: september en januari in Djoj.

DJOJ-AGENDA

voorop staat dat alles een uitdrukking is van één en hetzelfde onnoembare en het ‘ik’ een bedenksel.

Elk van de 4 zaterdagen leert je nieuwe praktische toepassingen, zodat je onder allerlei omstandigheden helder blijft, stevig en bij jezelf... Je rust en openheid groeit, je leert vertrouwen en varen op je intuïtie. Het doorzien van je levensthema’s vormt een rode draad door de training. Zo leer je het beste in jezelf ontdekken, dit te vertrouwen en op jouw eigen wijze manier praktisch toe te passen. Je intuïtie en energie kunnen zoveel meer voor je betekenen dan alleen een onderbuikgevoel. De oefeningen werken verhelderend en ontspannend. Je leert beter mediteren en de kracht kennen van verbeelden, energie voelen en jezelf openstellen of juist afschermen voor wat het leven je brengt. Ook leer je uit te nodigen wat je leven vruchtbaar en waardevol kan maken. Peter de Winter is de hoofdtrainer en inspireert mensen als intuïtief docent en coach sinds 1999 op het gebied van bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling. Met Christine en Floor Snoeijer geeft hij sinds 2007 vorm aan Intuïtieve Opleidingen Rotterdam. Ze zijn alledrie gecertificeerd Healer, Aurareader, coach en yogadocent en hebben hun eigen praktijk, Peter en Christine in Sliedrecht en Floor in Krommenie. De opleiding brengt je dicht bij je ­gevoel en laat je de onschatbare waarde zien van spiritualiteit in het dagelijks leven. Enkele reacties: “ik wist dat ik erg gevoelig was maar wat fijn dat ik dat ook zachter kan draaien” “Wat leuk om te spelen met energie... Het werkt echt” “Ik vond mezelf nooit zo leuk, maar nu vind ik mezelf echt grappig, en mijn partner vindt dat ook.” Praktisch: onze Intuïtieve opleidingen zijn geregistreerd als beroepsonderwijs (CRKBO) en aftrekbaar van de inkomsten belasting. DATA 15 september, 6 oktober, 3, 24 november, 10.00 - 17.00 uur Welkom op onze gratis introductieavond: 4 september, 20.00 - 22.00 uur PRIJZEN €395,- voor 4 zaterdagen, incl. lunch, koffie en thee TRAINER Intuïtieve Opleidingen Rotterdam Peter de Winter 0184-421 429 / 06-533 641 13 intuitief@dds.nl www.intuitief.com

Mijn ervaring en mijn uitgangspunt is dat iedereen Reading & Healing talent heeft. De een wat meer dan de ander, maar iedereen heeft talent. En zoals met elk talent, daar moet je mee oefenen om dat te verbeteren. Je leert om je talent te benutten en vooral om er op te vertrouwen dat wat je ziet, voelt en doorkrijgt, goed is. Je leert om verbinding, een link, te maken met de wereld om ons heen. Je leert je intuïtieve en helende talenten te ontdekken en te verdiepen. Het onbewuste, bewust te maken. Boodschappen specifiek te maken. Feitelijk leer je om op een andere manier waar te nemen. Voor wie? Voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp. Misschien zelf consulten wil gaan geven. Zijn/ haar talenten wil inzetten in het werk. Zelf een praktijk wil opzetten. Voor ­iedereen die heel veel wil oefenen onder deskundige begeleiding. Voor iedereen die binnen een jaar een hoog niveau van readen en healen wil halen. Voor iedereen dus die heel intensief aan de slag wil. Deze training is zowel voor beginners als iedereen die al eerder opleidingen heeft gedaan. Wat doen we? Heel veel oefenen. Oefenen in een vertrouwde, ontspannen, maar vooral veilige omgeving. Je traint jezelf om te vertrouwen op je helende en intuïtieve vaardigheden. Je leert je in te voelen en het benoemen van vragen en klachten van de ander. We oefenen ook in het op afstand invoelen en helpen van anderen. Na de dagen in Djoj gaan we het geleerde in praktijk brengen tijdens de praktijkweekenden in Baarn. Hier werken we ook met mensen van buitenaf. Mede door deze dagen, ben je volop bezig om te trainen en integreert het readen en healen helemaal in je systeem. DATA Start 10 oktober, 10.00 - 16.00 uur PRIJZEN €950,- voor de hele opleiding: 6 zaterdagen in Djoj Rotterdam, 2 weekenden in Baarn TRAINER Belinda’s Praktijk Belinda Keyzers 06-232 876 36 info@belindaspraktijk.nl www.belindaspraktijk.nl

Meer info: www.djoj.nl

NON-DUALITEIT AVONDEN In de Opleiding Zijnsoriëntatie gaat het om de kunst van het leven en om het levensgeluk dat daar direct mee samenhangt. Het gaat om de relatie met jezelf, de relatie met anderen en de relatie met het leven als zodanig. Op dat gebied blijkt er heel veel te leren. We kunnen leren authentieker te zijn, meer ons zelf worden, meer in staat onze unieke vorm tot bloei te brengen. We kunnen leren warmere en diepere relaties te onderhouden, waarin je meer samen-zijn kunt ervaren en meer van dit samen-zijn kunt genieten. Levensgeluk van jezelf en je omgeving is niet zo maar vanzelfsprekend. Levensgeluk hebben we ook niet helemaal in de hand, maar gelukkig hebben we er wel invloed op. Daarom is er begeleiding bij en opleiding in de kunst van het leven mogelijk. Alleen al de bereidheid in jezelf te willen investeren is een uitdrukking van zelfrespect waar jouw “zelf” blij van wordt. De opleiding gaat er heel concreet over hoe je met je “zelf” om gaat en wat dat “zelf” nodig heeft om gelukkig te kunnen zijn. Je leert de wetmatigheden van het leven: hoe je goed, slecht of beter met jezelf, met anderen en met het leven zelf kunt omgaan. Je krijgt concrete instrumenten waarmee je jezelf dagelijks kunt coachen en begeleiden. Het Basisjaar Opleiding Zijnsoriëntatie vormt de basis en daarmee het eerste jaar voor zowel de Training Zijns­ oriëntatie als voor de Coachopleiding Zijnsoriëntatie. De Training Zijnsoriëntatie is een meerjarig traject gericht op persoonlijke en spirituele ontwikkeling. De Coachopleiding Zijnsoriëntatie is bovendien een beroepsopleiding waarin geleerd wordt anderen op de zijnsgeoriënteerde manier te begeleiden en om een zijns­georiënteerde praktijk op te zetten. DATA Gratis Open Avond: 10 september, 11 oktober, 19.30-21.30 uur Introductieworkshop (€ 20,-): 16 september, 14 oktober, 13.30-17.00 uur, Start basisjaar: 11 november 2018, 10.00-18.00 uur PRIJZEN Privé: €3.200,- (20 meestal losse dagen) inclusief intake en 4 individuele gesprekken TRAINER Centrum Zijnsoriëntatie Georg Hubner 030-262 14 87 / 06-250 500 76 georg@zijn.nu www.centrumzijnsorientatie.nl

De laatste vrijdag van de maand zijn er bijeenkomsten over non-dualiteit. Hierbij gaat het om de directe ervaring van vrijheid, stilte, rusten in wie je werkelijk bent. De vorm van de bijeenkomst is een meditatie, thema en open ontmoeting. We starten ons onderzoek precies op de plaats waar we ons zelf aantreffen (bijvoorbeeld in dualiteit, pijn, stress). Door ons open te stellen voor onze eigen directe ervaring en deze leidraad te volgen, gaan we onze ware nonduale aard herkennen. Iedere avond kent zijn eigen unieke dynamiek en zal diverse thema’s onthullen. Het leven nodigt je elk moment uit om je Zelf te zijn. Door je eigen dilemma in te brengen onderzoeken we of de vorige zin waar is. Aan de hand van jouw vraag reizen we via de mind/intellect of via het gevoel naar de directe ervaring van Zijn. Vanuit dat perspectief herken je dat je altijd al thuis bent. Dat jouw stilte, vrijheid, vreugde, liefde en kracht onbeschadigd is en niet begrensd. Hierdoor verandert je Presentie. Ieder kent momenten van diep geluk en eenheid als je iets bereikt in je denken, voelen of handelen. Op die momenten valt het doel en streven weg en is er geen ik meer. Dan kan je ware aard verschijnen. Je essentiële identiteit, waarin de kwaliteiten van rust, openheid, vrede, eenheid verschijnen zonder dat je iets doet. De gebruikelijke verwarring is dat je denkt dat je het geluk bereikt hebt door te doen. Maar wezenlijk is dat door stoppen met streven, de dualiteit tussen jou en de wereld oplost en je essentiële identiteit verschijnt. Zodra je dit vast wilt houden verdwijnt de ervaring. Precies op die plek vraagt het presentie, los-laten en non-doing. Dan ben je thuis in je Zelf. DATA 31 augustus, 28 september, 26 oktober, 30 november, 19.30 - 21.30 uur PRIJZEN De cursus van 4 woensdagavonden is €120,-. De losse avonden zijn €15,-. Consumpties voor eigen rekening. TRAINER Guri de Blok 06-229 652 97 info@gurideblok.nl www.gurideblok.nl


Enjoy your life

21

Zing mee met het muzikale trio onder leiding van Laura van de Craats

Ervaar de magie van mantrazang Mantra’s zijn eeuwenoude spreuken, afkomstig uit India, die herhaald worden om openheid te bereiken: manasah (geest) en tra (bevrijding van de geest).” Wij hebben deze avonden in Djoj zo genoemd, omdat de term ‘mantra’ het meest herkenbaar is als het gaat om het zingen van herhalende ‘spirituele’ teksten”, aldus René Verlaan, organisator van de mantra-avonden in Djoj. Samen met de schrijfster van de muziek, Laura van de Craats, vertelt hij over de avonden. Deze avonden die in samenwerking met Djoj worden georganiseerd, zijn gericht op het zingen van muziek, toegewijd aan het mystieke Hart. Elk muzieknummer wordt ondersteund door gitaar, percussie en heeft een melodielijn. Meestal zijn er drie muzikanten op de mantra-avonden aanwezig: zang, gitaar, percussie en eventueel aanvullende instrumenten. Laura van de Craats is de leider van het trio en schrijfster van de muziek. Zij beschrijft de muziek als: “Muziek die is toegewijd aan het principe dat wij allen onderdeel zijn van één groot geheel, één bewustzijn waarin de wereld verschijnt. Dit wordt ook wel de universele eenheid, liefde of bewustzijn genoemd.” Laura vindt dat een quote van Rumi de essentie van de muziek goed omschrijft: “You’re not a drop in the ocean, You are the entire ocean in a drop”. Ganesh Ramnath speelt op deze avonden op de Indiase tabla en brengt Indiase zang. Na zijn conservatorium­opleiding te hebben afgerond, geeft hij tabla- en zangles. Hij treedt regelmatig op met diverse Indiase artiesten. Zijn prachtige stem en percussiespel maken de muziek en het zingen tot een geweldige ervaring. Farid drumt soms ook mee, hij be­ speelt de “daf ” drum op geniale wijze en noemt het geluid “de schreeuw van de liefde”. Diverse zangers en andere muzikan­ ten nemen ook deel aan de avonden in Djoj. Laura zingt bijvoorbeeld regelmatig samen met Shanto, een zanger die met zijn mooie improvi­

satie de muziek erg goed aanvoelt en aanvult. De spirituele dimensie van het zingen is het moeiteloze gewaarzijn van alle klanken en andere verschijnselen en het kunnen ‘verdwijnen in de muziek’. René: “Als je mensen vraagt een moment van geluk te beschrijven dan noemen zij bijvoorbeeld vaak een moment in de natuur: ‘Het was zo prachtig: ik was even helemaal weg’. Dat is een geweldige ervaring. Mantrazang kan een algeheel groter welzijn en heling bewerkstelligen.” Waarom deze instrumenten? Laura: “De functie van instrumenten, inclusief de stemmen, is om de aan­ dacht te brengen naar het oordeelloos gewaarzijn van het huidige moment. Daarbij zit de magie niet in de indi­ viduele sound van de instrumenten, maar in het opgaan in het gewaarzijn van de totaliteit ervan. De klanken die ontstaan, zorgen voor een mooie en openende ambiance om samen een prachtige ervaring te delen. We gebruiken verschillende soorten percussie-instrumenten waaronder tabla, daf, djembé en cajon. Tevens gitaar, bamboe en sjamaan­fluit, harmonium, cello, hang, didgeridoo en shakers.” Je noemt de muziek ‘devotioneel’. Wat bedoel je daar precies mee? Laura: “Devotie betekent toewijding aan Alomvattende Liefde. Het is een woord om de (oordeelloze) aandacht te brengen naar alle sensaties en waarnemingen die verschijnen in het

bewustzijn. Het woord devotioneel wordt gebruikt bij deze muziek om aan te geven dat deze intentie aan­ wezig is bij het zingen. Komt deze mantrazang uit India? René: “In India werden al e­ euwen ­terug teksten gereciteerd om te refe­reren aan de staat waarin de eenheid wordt ervaren (Samadhi). Native Americans spreken “­Mitakuye O­yasin” (een spreuk om mensen de ervaring van eenheid toe te wensen). Zo zijn er bijvoorbeeld in het soefisme, christendom, islam, boeddhisme en bij andere religieuze stromingen en levenswijzen allemaal teksten die de aandacht op dit geheel richten. De muziek komt dus overal vandaan.” Laura: ”Misschien klinkt dat een beetje cliché, maar het begin is gemaakt van binnenuit. Het zoeken naar de zin van het bestaan heeft mij in contact gebracht met allerlei verschillende boeken, bijeenkomsten, dans, muziek en ontmoetingen. Er was niet één richting. Het was en is nog steeds overal te vinden.”

met iets rustigs en naarmate de avond vordert hebben we ook wat meer dynamiek.”

Wat ga je op een avond doen? René: “Bij binnenkomst kunnen mensen een plaats in de cirkel zoeken en even ‘aankomen in de ruimte’. Er is rustige muziek tot iedereen zijn plek heeft gevonden. Na een kort welkomstwoord en een introductie beginnen we met zingen. Mensen die alleen willen luisteren, zijn welkom om te luisteren. Vaak zingen bijna alle mensen direct wel mee. We beginnen

Is dit werk voor jou persoonlijk belangrijk? Laura: “Voorheen heb ik in de zorgsector en binnen het onderwijs gewerkt als docente training sociale vaardigheden. Daarnaast ben ik yoga­­docente. In het contact met mensen heb ik altijd een fascinatie gehad voor de gelijkheid die achter de verschillen ligt. Elk individu is uniek en daarachter zijn we in essentie één.

Meezingen? Zoek naar ‘mantra zang’ op www.djoj.nl.

Laura van de Craats: “…toewijding aan Alomvattende Liefde.” Zingen en dansen zijn verweven in alles wat ik ervaar in mijn leven. Mijn hart ligt daarom bij het uiten van alle wonderlijke indrukken die het leven geeft door middel van zang en dans, in het samenzijn met anderen.” René: “Het organiseren en samen­ werken met de muzikanten geeft mij veel vreugde en inspiratie alsmede natuurlijk het samenzijn tijdens de Mantra bijeenkomsten zelf.”

Muzikant bij mantrazang Alexander van Breemen: van egocentrische en onbewuste popmuzikant naar ‘service to life’ Na het succes en een veeleisend leven als zanger/gitarist van met Chanten onder andere de hitsong ‘The eSinger The Peac ber: Road Ahead’ (City to City) op 26 okto a 22 leek muzikant Alexander van zie pagin Breemen na een periode van persoonlijke crisis als door een onzichtbare hand gestuurd te worden in een andere richting. Hij vond inspiratie en een weg uit een burn-out in Nâm Yoga, waarbij dagelijkse reflectie en meditatie een bepalende rol in zijn leven begonnen te spelen. Grondlegger en mysticus Yoginâm Abbahjí zag in hem al snel de vaardigheid van muzikaal leider van authentieke, mystieke chantsritu­ elen, zoals deze al sinds duizenden jaren door de mens worden gebruikt

in tal van tradities (zoals bijvoorbeeld bij de soefi’s). Vanaf dat moment zou hij tien jaar persoonlijke training en guidance ontvangen van Abbahjí zoals dit ook bij de pandits in India gebeurt, waarbij spirituele- en muzikale vor­

ming hand in hand gaan. Daarnaast kreeg hij ook een taak om vanuit de besloten rituelen uit ‘de oude wereld’ een brug te slaan naar de heden­daagse, moderne wereld door een meer open vorm te ontwikkelen, toegankelijk voor iedereen, waarin verschillende

achtergronden geen rol spelen. Alexander: “‘Nâm’ is immers dat waar alle spirituele tradities in es­ sentie over gaan (vaak verscholen achter de culturele jas). Het gaat uit van de universele gedachte dat alles met elkaar verbonden is in een onkenbare eenheid die tegelijkertijd onze essentie is: de mens heeft op de eerste plaats een transcenden­ tale of oneindige natuur met een materiële en tijde­lijke expressie. Wanneer de eerste genegeerd wordt, heeft dit gevolgen voor de tweede. De bijeenkomsten zijn daarom voor alle mensen, vanuit alle culturele- of spirituele achtergronden; ervaring speelt geen rol.” Alexander begeleidt de chants over het algemeen met ‘buraq’, een bij­ zonder snaarinstrument dat al meer dan een decennium met hem over de

wereld reist en mensen samenbrengt. Bij sommige grote bijeenkomsten (de zogeheten Nâm Celebrations) worden ook drums en andere instru­ menten gebruikt. Alexander: ”Van een egocentrische en onbewuste popmuzikant begon iets zich steeds dienstbaarder op te stellen naar het leven en alles wat zich hierin aandiende. Dit wordt ook wel het openen voor ‘de natuurlijke staat’ genoemd. De chants-bijeen­ komsten zijn één van de instrumen­ ten om dit te trainen waardoor deze houding van ‘service to life’ eigenlijk automatisch wordt. Het zit immers universeel in ieder mens en is een oude wijsheid die ook mij heeft laten zien dat welzijn/geluk, of hoe je het ook wil noemen, niet iets persoon­ lijks is maar dat wat we creëren in afstemming op dat geheel waar we onlosmakelijk onderdeel van zijn.”


22

Djoj agenda

DJOJ-AGENDA

NON-DUALITEIT / THEMADAGEN EN -AVONDEN

NON-DUALITEIT THEMADAGEN

Het begrip non-dualiteit zegt zoveel als dat je herkent dat er voorbij de verscheidenheid Eenheid is. En als je die eenheid ervaart, herken je dat er niets is buiten die Eenheid. Dat is een ander perspectief van de werkelijkheid dan de dagelijkse realiteit waarin de diversiteit zo evident is. Op de themadagen is het vertrekpunt het duale perspectief. Jouw gevoelde en gedachte werkelijkheid precies zoals je hem ervaart en voor jou waar is. Vandaaruit gaan we ervaringsgericht onderzoek doen, naar de werkelijkheid van de ervaring. Door dit zelfonderzoek krijg je zicht op de werking van je zintuigen en geest. Je herkent dat je ruimer bent dan je waarneming en dat er essentiële kwaliteiten verschijnen, zoals rust, liefde, verbondenheid, kracht. Kwaliteiten die niet het resultaat zijn van een actie, maar de inherente aspecten van je Zijn. Wanneer je dit verder onderzoekt opent zich de ervaring van tijdloosheid en onbegrensd zijn. Vanuit dat non-duale perspectief verdwijnen conflicten en herken je wie je wezenlijk bent. De workshops zijn ingericht met praktische oefeningen waarbij jij je eigen waarheid en ervaring kunt onderzoeken en de perspectiefwisseling kunt ervaren. Rondom de thema’s: • Vreugde in werk • Rust in je hoofd en oplossen innerlijk conflict • Bevrijding van pijn en ongemak. DATA 19 en 26 oktober, 10.00 - 17.00 uur PRIJZEN €160,- zakelijk €240,- inclusief lunch koffie en thee TRAINER Guri de Blok 06-229 652 97 info@gurideblok.nl www.gurideblok.nl

Je leert op een revolutionaire manier om te gaan met ongewenste situaties, lichamelijke en emotionele pijn. We ‘reizen’ in oefeningen door hindernissen en weerstanden als verlangen, vermoeidheid, twijfel, onrust en onzekerheid heen. Door een speciale techniek die denken, voelen en bewust Zijn combineert, leer je de emotionele wonden te zien en te doorzien, waardoor rijkdom van presentie voelbaar wordt. Er worden mogelijkheden aangereikt om de verbinding met jouw essentiële kwaliteiten als vreugde, kracht, liefde en schoonheid verder te herstellen of te verdiepen. Je leert hoe je compleet in verbinding kunt blijven met jezelf en tegelijk in contact met de ander. Dieper verwerken en helen loont, om te landen in de rijkdom die jezelf bent. Kort gezegd: je leert jezelf door ‘het zwarte gat’ heen te loodsen en te bevrijden van belemmering. De 8-daagse training is verspreid over een periode van circa acht maanden. Hierbinnen vinden ook twee (tussentijdse) evaluatiegesprekken plaatst. Je ontvangt een syllabus met theorie, dagprogramma’s, oefeningen en handvatten over hoe je de verbinding met jezelf op een natuurlijke manier versterkt. Na dit jaar beschik je over nieuwe volwassen zelfbegeleidingsmogelijkheden. DATA Workshop: 31 augustus, 13.00 - 17.30 uur Start training: 3 november, 10.00 - 17.30 uur PRIJZEN Informatieworkshop €20,-. Informatieavonden gratis. Training van acht dagen, intake en twee coaching­ sessies: €1050,- /zakelijk €1490,inclusief lunch koffie en thee. TRAINER Guri de Blok 06-229 652 97 info@gurideblok.nl www.gurideblok.nl

DJOJ-AGENDA

THEMADAGEN EN -AVONDEN Voor een leuk uitje, om de ander te ontmoeten of om dat ene moment voor geen

REIS NAAR DE RIJKDOM IN JE ZELF

goud te missen. Kom, zie en doe mee.

ANDERS AVONDJE UIT

worden gegeven door trainers die bij Djoj een activiteit organiseren. Je kunt op die manier kennismaken met het aanbod van de trainer en van Djoj. De workshops zijn een soort ‘proeverij’ van wat de trainer jou te bieden heeft. Een workshop duurt 2 à 2,5 uur waardoor er ook echt tijd is om dieper op het onderwerp in te gaan en te ervaren wat het voor jou kan doen. Voorafgaand aan de workshop serveren wij een heerlijke vegetarische maaltijd. Deze maaltijd wordt ongeveer 1 uur voor het begin van de workshop uitgeserveerd. Heb je een dieet? Wij houden rekening met gluten en/of lactosevrije diëten. Geef dit bij aanmelding op in het opmerkingenveld, dan zullen wij dit voorbereiden. Wil je alleen komen, maar niet alleen eten? Dan kan je bij de opmerkingen bij je aanmelding op www.djoj.nl vermelden dat je graag aan de ‘aanschuiftafel’ wilt eten, dan zit je bij andere alleengaanden die graag gezelschap willen hebben aan de tafel. We verwelkomen je graag op deze sfeervolle avonden! DATA 15 september, 13 oktober, 17 november, 15 december, 19.00 - 21.30 uur of 20.00 - 22.30 uur PRIJZEN €15,- (inclusief diner) bij binnenkomst voldoen. Pinnen is niet mogelijk. TRAINER Centrum Djoj 010-285 02 36 info@djoj.nl www.djoj.nl

GENIETAVOND

Waarom wachten op het weekend? Elke donderdagavond is het genietavond in Centrum Djoj! Met een verrukkelijk vegetarisch diner, droomreis, relaxende massage, en een heerlijke sauna! Onze keuken wordt al jarenlang vorstelijk bezet door het Braziliaanse echtpaar Júlio en Rose! Dertig jaar ervaring in de kookkunst van natuurlijke voeding: steeds weer nieuwe gerechten maar altijd lekker en gezond! En dat voor slechts € 10. Centrum Djoj gebruikt ook wel eens vis in de vers samengestelde vegetarische maaltijden. Indien u streng vegetarisch bent dan graag van tevoren melden bij uw binnenkomst aan keuken of bar.

Tijdens de training ga je jouw neiging herkennen om in het dagelijks leven onbewust te reageren op situaties die lijken op het verleden. Het is uitdagend je gedragspatronen, die stoelen op oude ervaringen en aannames, te doorbreken en niet ‘te verzanden’ in onbewust overlevingsgedrag. Door present te zijn bij wat zich voordoet en dat als ingang te gebruiken, reis je naar de rijkdom in Jezelf.

Zin in een gezellig en inspirerend avondje uit? In je eentje of samen met anderen? Al jaren organiseert Centrum Djoj maandelijks het Anders Avondje Uit. Een heerlijk vegetarisch diner gevolgd door een workshop naar keuze. Tijdens deze avonden kun je kiezen uit diverse workshops. De workshops

Voor een afspraak met de masseur graag telefonisch reserveren (0102850236). De kosten voor een massage van circa 60 minuten zijn € 25. Voor de sauna of het diner is reserveren online nodig. Vanaf 18.00 uur ben je van harte welkom! Waarom wachten op het weekend? Jouw ontspanning begint op donderdagavond!

DATA Wekelijks op donderdagavond, 18.00 - 23.30 uur Van juni tot en met september is de sauna gesloten. In juni en september wordt er wel een diner geserveerd en is er een masseur aanwezig en vinden de overige activiteiten plaats. PRIJZEN Diner €10, sauna met diner €15, sauna €5,-, massage €25, Svp vooraf reserveren. Massage telefonisch aanvragen op 010-2850236. TRAINER Centrum Djoj 010-285 02 36 info@djoj.nl www.djoj.nl

de zalen. Je kunt je niet van tevoren opgeven voor een workshop of sessie, gewoon binnenlopen, vol=vol! Bij de sessieruimte hangt/ligt vaak een inschrijflijst.

RELATIE-DAG VOOR STELLEN

DATA 25 augustus, 12.00 - 18.00 uur 26 augustus, 12.00 - 21.00 uur PRIJZEN Gratis, mits vooraf aangemeld via www.djoj.nl. Koffie en thee hele dag €5,- p.p. Betalen bij binnenkomst. Pinnen in niet mogelijk. De vegetarische maaltijd is uitsluitend op zondag verkrijgbaar à €10,- per persoon. TRAINER Centrum Djoj 010-285 02 36 info@djoj.nl www.djoj.nl

Je relatie is dé plek waar je je veilig wilt voelen, en gesteund om van daaruit in de wereld te zijn. Je wilt graag een goede relatie, samen. Maar misschien voelt jouw relatie niet zo. Is er vaak ruzie om praktische dingen, zijn er vervelende opmerkingen. Dan voelt je relatie niet zo veilig en voel je je niet zo verbonden – eerder eenzaam.

Tip: de lijst met workshops is rond 15 augustus te downloaden op www.djoj.nl. Door ziekte of andere oorzaak kan het voorkomen dat op de dag zelf een workshop komt te vervallen. Bij de ingang ligt ook de meest actuele lijst met workshops voor die dag. Op zondag rond 18.00 uur is er tegen betaling van €10,- een vegetarische maaltijd verkrijgbaar. Deze dient bij aanmelding op www.djoj.nl direct gereserveerd te worden.

PEACECONCERTS: CHANTEN MET THE PEACESINGER

Kom dan naar deze Relatie-dag van 4u2.team en ervaar hoe jullie je relatie kunnen verbeteren. DATA Zondag 21 oktober, 11.00 - 17.30 uur PRIJZEN €170,- per stel TRAINER Anam Cara Marie-Paule Thijssen, Jos Wolffensperger 06-260 668 02 amor5267@casema.nl www.anamcara-utrecht.nl

OPEN DAGEN (GRATIS)

Twee dagen boordevol gratis workshops & sessies waarin je kan kennismaken met de verschillende activiteiten, trainingen, cursussen, massage, meditatie, dans, yoga, lichaamswerk, tao, tantra en veel meer van Centrum Djoj. Veel trainers, coaches, therapeuten en workshopgevers bieden die dag een voorproefje van hun activiteiten voor het nieuwe seizoen. Tussen de workshops door is het goed toeven in de bar en serre. Je kan er gezellig bijkletsen met een drankje en een hapje. De toegang is gratis, mits vooraf aangemeld via www.djoj.nl. Vrije inloop in

PeaceConcerts organiseert concerten met live muzikanten die zich toeleggen op en een uiting zijn van mystieke, devotionele, meditatieve muziek. Dit raakt diepe schoonheid en stimuleert welzijn. In samenwerking met Djoj organiseert PeaceConcerts een chant avond met de PeaceSinger zanger en muzikant Alexander van Breemen (The Road Ahead van City to City) die in Nâm zijn inspiratie vond. Alexander: “Creëer Wel-Zijn voor de wereld waarin je leeft en daarmee ook jezelf.” Regelmatig afstemmen in ‘Awareness’ zorgt ervoor dat je beter om kunt gaan met ongemak, stress, ingrijpende situaties, ziekte en om het geheel waarin wij leven als vanzelf in vreugde, compassie en liefde te dienen. Nâm Chanting is een diep en vreugdevol delen in dat wat ons allen verbindt open voor mensen van alle culturen en achtergronden. Lees meer op pagina 21. DATA 26 oktober, 20.00 - 22.00 uur TRAINER PeaceConcerts Rene Verlaan 015-213 07 89 / 06-531 079 99 r-verlaan@hotmail.com www.facebook.com/ PeaceDance-andPeaceConcerts-1325423587549941


Enjoy your life

Bodynamic:

DJOJ-AGENDA

ONDERNEMERS / LEZING / BOEK

connectie met jezelf via het lichaam

DJOJ-AGENDA

ONDERNEMERS

“We werken eraan dat je jezelf voelt in je lichaam.

Bewustwording is iets

Je kijkt hoe je lichaam in verschillende situaties

waarvoor het zakenleven en organisaties zich steeds

reageert. Je ontdekt hoe je psychologische

verbeteren van het manage-

dan dat je niet kunt overleven als je ze niet had”,

de werkvloer.

ment tot bewustwording op

aldus Kristina Vasiljevaite van Bodynamic.

Kristina Vasiljevaite (r) samen met de grondlegger van Bodynamic Lisbeth Marcher: “Leren hoe het eigen leven kan worden gestuurd…” uitputtende studie is Bodynamic theorie ontstaan, De theorie houdt in dat er 125 spieren zijn die verbonden zijn aan 11 levensthema’s met daarin zeven ontwikkelingsfasen. Heel specifiek en precies. Wat voor problemen of thema’s zie je zoal? “Bodynamic is voor iedereen die naar ontwikkeling streeft of problemen heeft. Maar ook bij behandeling van diverse psychologische stoornissen van zware tot lichte problematiek, denk aan autisme, posttraumatische stress, depressie, burn-out, en ADHD. Mensen die lijden aan onverklaarbare spierpijn kunnen ook terecht bij een Bodynamic therapeut. Bodynamic wordt ook toegepast op mensen die in instellingen worden behandeld, uiteraard in overleg met

een psychiater. Steeds staat het lichaam centraal. Het accent op het lichaam is essentieel; het kunnen benoemen van en verbinden met wat iemand voelt. Steeds gaat het erom te leren hoe het eigen leven kan worden gestuurd door gebruik te maken van de kennis van het eigen lichaam. Bewustwording van wat nodig is, en wat kan helpen om bij een doel te komen.” Wat is het verschil met andere psychologische methodes? “Als diagnostisch middel gebruikt Bodynamic de lichaamskaart (Bodymap). Aan de hand van zo’n lichaamskaart kan de behandelaar zien waar de blokkades of shocks zijn, in welke gebieden van iemands leven. Ook geeft het een goede weergave van de sterke en zwakke kanten van een persoon. Veel andere methodes gebruiken vragenlijsten waardoor het soms lastig kan zijn voor de cliënt om te uiten waar het probleem zit. Op de bodymap kan de therapeut zien hoe sterk het zelfvertrouwen van iemand is of hoe goed iemand samen met zijn partner kan zijn en wat daarbij moeilijk of makkelijk gaat. Wat Bodynamic ook anders doet, is dat er in de sessies niet naar wordt gestreefd om je pantsers af te breken, want die heb je niet zomaar gekregen. Je pantser heeft je namelijk gered. Er wordt wel gekeken naar meerdere opties om jezelf te beschermen. In die zin is de Bodynamic-therapeut ook een onderwijzer.” Welke technieken zet je in? “We gebruiken altijd het voelen. Daarna kijken we naar de emotie die daarachter zit. Daarvoor hebben we verschillende oefeningen. Bodynamic’s gesprekstechniek Bodyknot wordt daarvoor gebruikt. We onderscheiden wat we zien en onze interpretatie daarvan. We analyseren vooral niet. We leren hoe een cliënt het eigen centrum kan voelen en hoe iemand in zichzelf kan blijven.” Kun je een voorbeeld geven? “Vaak komt er een opluchting bij een uitzichtloze situatie en ontstaat er hoop dat een situatie echt kan verbeteren. Bijvoorbeeld een man met ADHD had zich nog nooit

TRAINER Rob Wittkampf Bewust Ondernemers Netwerk Rotterdam Contact via de mail s.v.p. info@bonr.nl www.bonr.nl

meer interesseren. Voor het

verdedigingssystemen in je lichaam werken. Je ziet

Bodynamic is een lichaamsgericht psychologisch systeem dat gebruikt wordt door het lichaam om een probleem op te lossen. Dit systeem is gebaseerd op kennis van de verbinding tussen spieren en verschillende psychische thema’s. “Zoals Jung de droom gebruikt, gebruikten wij het lichaam. Door over het thema – of vraagstuk - te praten en specifieke spieren te activeren, kunnen we tot diepere kennis komen over de cliënt, maar we kunnen ook nieuwe imprint maken.” De oorsprong van Bodynamic ligt in Denemarken, en de oprichtster is Lisbeth Marcher. Het onderzoek dat de basis vormde voor Bodynamic startte in 1972 en in 1982 was het Bodynamic instituut gevormd. De grondlegger is actief in lesgeven, artikelen schrijven en is zelfs bezig met een nieuw boek over karakterstructuren. Door een

23

BEWUST ONDERNEMERS NETWERK CAFÉ ROTTERDAM

zo rustig en veilig gevoeld zonder medicijnen in een workshop. Tijdens de workshop waren we op zoek gegaan naar ieders grenzen en naar het innerlijke centrum dat het meest comfortabel is. Door mijn opstelling dat elke grens oké is, werd het makkelijker voor de ander om een grens te ervaren die misschien niet standaard is, maar die wel eigen was. We moeten ons immers eerst bewust zijn van waar we zijn, voordat we weten waarheen we willen gaan. Of die keer dat een veteraan die angstig was en door zijn oorlogstrauma last had van PTSS, uiteindelijk een gezin heeft gekregen waarvan hij nooit had durven dromen.” Hoe kwam je zelf met dit werk in aanraking? “Op mijn 14de heb ik opgeschreven dat ik in de toekomst kinderpsy­ choloog zou willen worden. Ik was al op jonge leeftijd op zoek naar manieren om mijn leven leuker te maken. Niemand in mijn omgeving kon mij de ‘wetten van het leven’ uitleggen. Ik ging op zoek in boeken, studies pedagogiek en psycholo­ gie en bij diverse trainingen zoals Gestalt, maar niets raakte me. Na de komst van mijn zoon kwam ik op de Foundation Training (basistraining) van Bodynamic en dat heeft mijn leven veranderd en verbeterd. Zo helder, zo concreet en zo opluchtend was het voor mij. Dit gun ik aan iedereen. Vanuit daar is ook mijn wens ontstaan om te verdiepen en te groeien in Bodynamic.” Is dit iets voor wie al meer op het gebied van persoonlijke ontwikkeling heeft gedaan? “Ieder mens die nieuwsgierig is om het leven leuker en beter te krijgen, meer inzicht te krijgen, meer gereedschap wil hebben hoe zij of hij de ander beter kan helpen, zou deze workshop moeten volgen. Of je nou wel of geen ervaring hebt maakt weinig uit.

Meer over de workshops van Kristina Vasiljevaite van Bodynamic: ­www.djoj.nl.

Dit netwerk staat voor verbinden, verdiepen en versterken. Meer dan zien en gezien worden en leads for business scoren, draait het in dit netwerk om het vergroten van de kracht van de deelnemende ondernemers. Wij helpen elkaar om onze authentieke kwaliteiten te ontwikkelen en hiermee ons persoonlijke leiderschap en onze ondernemerskracht te vergroten. Door met elkaar te investeren in een duurzame ontwikkeling van onszelf, vergroten wij dus onze gezamenlijke ondernemerskracht. BONR heeft als missie om ons bewustzijn te laten groeien en anderen te inspireren. BONR is een groeiend platform dat is ontstaan vanuit de overtuiging dat we bewuster met onszelf en de wereld om ons heen om mogen gaan. Via ons netwerk creëren we gelegenheden waar wij elkaar ontmoeten, inspireren en samen werken om van elkaar te leren. Jij kunt ook lid worden en profiteren van dit waardevolle netwerk. We komen maandelijks bij elkaar. We bespreken actuele thema’s die ons dagelijks bezig houden. We inspireren elkaar door het aanbieden van onze producten, ondersteunen en adviseren bij het ontwikkelen van nieuwe initiatieven en behandelen verschillende vragen op het gebied van bewust ondernemen. Als ‘bewust ondernemer’ heb jij bij ons de gelegenheid om collega’s te ontmoeten via ons ondernemerscafé. Dit is een interactieve setting waarbij ook jij de kans krijgt om ons in een korte workshop van een half uur tot maximaal drie kwartier, te inspireren vanuit jouw kennis, visie en missie over het (bewust) ondernemerschap. Zo blijft er voldoende ruimte over om te netwerken in het Bewust Ondernemers Café. We hopen je te mogen begroeten! PRIJZEN Gratis, je hoeft (nog) geen lid te zijn van BONR. Consumpties zijn voor eigen rekening. Graag via de website aanmelden. Kun je er om wat voor reden niet bij zijn dan is het dringende verzoek om ons te mailen op info@bonr.nl. No Show is €15.

DJOJ-AGENDA

LEZING / BOEK

MOEITELOOS LEREN LEVEN, DOOR JAN BOMMEREZ

Wil je ook graag meer FLOW en moeiteloosheid in je leven? Spreker Jan Bommerez is interna­ tionaal spreker over verandering en transitie, waarbij hij de link maakt naar emotionele intelligentie. Veranderen begint bij leren loslaten! Wat zou er gebeuren wanneer we onze probleemfocus loslaten en ons volledig kunnen richten op op de gewenste uitkomst? Deze bewezen methode voor een leven met minder stress en meer plezier en FLOW wordt aangeboden voor de lage prijs van €150,-. Je krijgt na aanmelding een e-boek versie van de bestseller ‘Minder Moeten Meer FLOW’ toegestuurd ter waarde van €19,95. ‘Minder Moeten Meer FLOW’ is een absolute aanrader!! Zelfs na het 5 keer gelezen te hebben ontdek ik nog steeds nieuwe dingen. Het heeft mijn leven weer op de rails gebracht. Er moet niets in je leven, maar als er 1 ding zou ‘moeten’ dan is het ‘lezen’ van dit boek je grootste kans op een moeiteloos en gelukkig leven vol vertrouwen! Martin de Bock Na de workshop krijg je ook nog eens drie boeken van Napoleon Hill digitaal toegestuurd en een uniek e-boek van Dr. David Hawkins over het ontplooien van je innerlijke kracht. Tenslotte krijg je ook al de inspirerende dia’s die tijdens de workshop gebruikt worden voor verdere referentie. DATA 24 juni, 9.30 - 17.00 uur PRIJZEN €150,- incl koffie/thee en (vegetarische) lunch. Dit bedrag dien je contant te betalen bij binnenkomst. Er is GEEN PIN automaat aanwezig! Deelname kan uitsluitend na aanmelding via www.djoj.nl. TRAINER Jan Bommerez 06-103 809 52 JanBommerez@msn.com www.moeitelooslerenleven.com


24

Djoj agenda

Wees de alchemist van je eigen leven!

Festivals & evenementen najaar 2018

Het universum wordt bestuurd door wetmatigheden, fundamentele principes. Al die wetmatigheden komen echter neer op één enkele wet. We kennen sommige van zijn werkingen en andere niet of veel minder. Het is de wet die planeten in hun baan houdt en kinderen laat groeien in de moederschoot. Het is de wet die sterrenstelsels geboren laat worden en die het gras laat groeien. Het is de wet die atomen verzamelt tot materie. Het is de wet die mensen tot elkaar aantrekt. Het is allemaal de Wet van de Aantrekking. Door Jan Bommerez

Omdat alles eerst een idee is vooraleer het vorm wordt, is de Wet van de Aantrekking eigenlijk actief in onze denkwereld en zien we er de effecten van in onze ervaringswereld. Ideeën zijn krachten, het zijn subtiele energie­ vormen die verrijzen uit de wereld van het potentieel. Ideeën uit de creatieve dimensie hebben een hogere frequen­ tie dan licht, warmte en klank. Elke manifestatie in de schepping heeft een vibratiesnelheid. Klank is daarvan een bekend voorbeeld. Het menselijk oor kan vibraties horen tot maximum 38.000 Hz (cycli per seconde). Hogere vibraties manifesteren zich als hitte. Warmte begint vanaf 1,5 miljoen vibraties per seconde. Daarboven vinden we licht. De hoogste lichtfrequentie nog zichtbaar voor het menselijk oog is violet dat vibreert aan 3 miljoen Hz. Daarboven vinden we ultraviolet en andere onzichtbare vibraties. Nog hoger, veel hoger – niemand weet op dit moment hoe hoog - vinden we het rijk van de creatieve ideeën... Alles is eerst een idee! Wat we daarom dienen te leren is om ons af te stemmen op de Bron van alle creatieve ideeën en niet zo zwaar te tillen aan onze reactieve gedachten. Napoleon Hill, tijdens een lezing in 1917 (rond die tijd ontstond ook de kwantumfysica). Mentale golven bestaan op een spectrum net als radiogolven. Liefdevolle, vredevolle, accepterende etc. gedachten bevatten geen oordeel en dus geen weerstand. Ze hebben daarom een zeer hoge frequentie. Angstige, boze, jaloerse, gefrustreerde etc. gedachten bevatten weerstand en hebben daarom een lage frequentie. De gedachten zonder oordeel zijn van het ware zelf (geleid door het hart). De gedachten die een oordeel bevatten zijn van het reactieve zelf (geleid door de overlevingshersenen). De frequen­ tie die we uitzenden (van het ware zelf of van het schijnzelf) bepaalt wat we kunnen ontvangen: wat je zaait zul je oogsten. Gedachtegolven kunnen ook in resonantie zijn of in dissonantie met de gedachtegolven van andere mensen. Met sommige mensen ervaren we synergie, met anderen niets en met nog anderen frictie. Meer over gedachtegolven We leven in een soort onzichtbare mentale zee (soms de Universele Mind genoemd) die reageert op onze men­ tale activiteit. Net zoals een steen die je

Afhaalpunten Djoj-krant

in het water gooit kringen veroorzaakt, zo veroorzaken gedachten effecten in alle richtingen. Wat we de realiteit noemen is eigenlijk in essentie men­ taal. Het is door onze mentale proces­ sen dat we het onzichtbare omzetten tot onze zintuiglijke ervaringen. Informatie wordt dan vorm, net zoals een computer bits en bytes omzet tot beeld op het scherm. Onze gedachten creëren effecten, zoals een hoge toon bijvoorbeeld een glas kan doen trillen. Een stemvork die aangeslagen wordt zal alleen andere stemvorken in beweging brengen die in een zelfde ‘trillingsband’ bestaan. Zo is dat ook met gedachten. Onze ge­ dachten hebben - afhankelijk van onze mindset - een soort ‘sleutel’ zoals een muzieksleutel. Die sleutel bepaalt onze ‘toonhoogte’. De toonhoogte bepaalt dan weer zowel wat we uitzenden naar de ‘mentale zee’ als wat we kunnen ontvangen uit de ‘mentale zee’. Alles wat we zijn, komt voort uit onze gedachten. Met onze gedachten scheppen we onze wereld. Boeddha Gedachten, gevoelsstaten en acties Gedachten en gevoelsstaten zijn twee kanten van hetzelfde muntje. Je kan geen optimistische gevoelsstaten ervaren met pessimistische gedachten. Gedachten en gevoelsstaten hebben dan ook weer invloed op onze acties en omgekeerd. Probeer eens pes­ simisme te voelen terwijl je juichend staat te dansen... Een positieve toonsleutel (mindset) genereert moed, volharding, optimisme, dankbaarheid, helderheid, vertrouwen, etc. Een nega­ tieve toonsleutel genereert depressie, passiviteit, verveling, irritatie, frustra­ tie, angst, lafheid etc. Het komt er dus op aan dat je bewust je mentale toon leert instellen... Door de wetmatigheden van mind te leren begrijpen kun je de sleutel ervan veranderen. Dat is waar de wil om de hoek komt kijken. De wil is een expressie van IK BEN De wil is niet van het organisme maar van ons wezen. Het is in de mate dat we niet ons ware zelf zijn dat we willoos of koppig worden. Onze bestemming is om bewuster te worden maar dat gebeurt niet ongewild. Het vergt wilskracht om de inertie van de materie te overwinnen. Het bewustzijn groeit niet onbewust en de wil groeit niet ongewild.

Schiedamse Vest 79 3012 BE Rotterdam

6 juli Beachparty Joy 2018 25 en 26 augustus Open dagen G.I. Gurdjieff Het vergt wilskracht om onze latente vermogens te ontwikkelen. Ons ware zelf is de bron van onze wilskracht. Het ware zelf is het enige wat de angsten van het reactieve zelf kan overwinnen. De wil is altijd poten­ tieel aanwezig. Het is onze mindset die bepaalt of de wil ook gebruikt zal worden. De wil is het instrument van het ware zelf, het IK BEN. Karaktervorming We dienen te leren om onbewuste impulsen, neigingen en reacties te vervangen door bewuste keuzes op ba­ sis van universele principes. Dat is de essentie van bewuste karaktervorm­ ing. Covey noemt dat de noodzakeli­ jke evolutie van reactief naar proactief. Als je het emotionele zelf niet beheerst zal het jou beheersen. Napoleon Hill De sleutel tot karaktervorming is dat je genoeg aspiratie hebt om je ware potentieel te ontwikkelen. Het echte werk is in de emotionele sfeer. Het enige wat een mens belet om zijn volle potentieel te bereiken is zijn emotionele reactie op de feiten. Neville Onder dramatische omstandigheden zie je soms waartoe mensen plots in staat zijn. Denk aan de grootmoeder die een auto optilt om haar kleinzoon te bevrijden... Het is kwestie van ons enorme potentieel ook te leren aan­ boren als er geen dreiging is.

Op 24 juni 2018 verzorgt Jan Bommerez in Djoj de workshop ‘Moeiteloos leren leven’. Informatie en aanmelden: www.djoj.nl.

Lotus New en Age Pannekoekstraat 101 a 3011 LD Rotterdam foto: Roelien Reinders

31 augustus Beachparty Joy 2018 20 oktober Sjamanistisch Festival 10 november Tantra Festival 22 december Kerstbiodanza 5 en 6 januari 2019 Open dagen

www.djoj.nl

Anders Avondje Uit Zin in een gezellig en inspirerend avondje uit? In je eentje of samen met anderen? Al jaren organiseert Centrum Djoj

€15 veget arisch diner & works hop

maandelijks het Anders Avondje Uit. Tijdens deze avonden kun je kiezen uit diverse work­ shops. De workshops worden gegeven door trainers die bij Djoj een activiteit organi­ seren. Je kunt op die manier kennismaken met het aanbod van de trainer en van Djoj. De workshops zijn een soort ‘proeverij’ van wat de trainer jou te bieden heeft. Een workshop duurt 2 à 2,5 uur waardoor er ook echt tijd is om dieper op het onderwerp in te gaan en te ervaren wat het voor jou kan doen. Voorafgaand aan de workshop serveren wij een heerlijke vegetarische maaltijd. Zaterdag 15 september, 13 oktober, 17 november, 15 december, vanaf 18.00 uur.

barbershop nikolaas NewAgeWinkel.nl Frits Ruysstraat 32-a 3061 MG Rotterdam

Kleiweg 103 b 3051 GL Rotterdam

Profile for Monologo Communicatie & Vormgeving

Djoj Programmakrant najaar 2018  

Programmakrant van Centrum Djoj, met interviews en achtergrondartikelen over persoonlijke ontwikkeling

Djoj Programmakrant najaar 2018  

Programmakrant van Centrum Djoj, met interviews en achtergrondartikelen over persoonlijke ontwikkeling

Advertisement