Page 1

Djoj programmakrant SEPTEMBER-DECEMBER 2017

Diamond Approach

3

Body&Mind Yogafestival

5

Seks met je hele hart

7

Mindful coachen

Dansend naar je essentie 12

9

Jubileum en benefietfeest

Op 1 september viert Centrum Djoj dat het 25 jaar

het eerst open.

Dansend naar je essentie

de Thea Lucia Klinefelter voor vrouwen de Moondance, Jarka Doeswijk gebruikt dansen bij coaching en Miranda Tabak laat je al dansend bindweefsel losser maken. Lees over de verrassende methodes van Thea, Jarka en Miranda op pagina 12.

3

Coaching

4

Therapie

4

Massage

6

Lichaamswerk

7

Dans

8

Meditatie

8 9

Yoga

10

Spiritueel

10

Sjamanisme

13

Tantra

14

Tao

14

Stemexpressie

15

Persoonlijke

1 september jubileum en benefietfeest

Het programma is rond 15 augustus te downloaden op www.djoj.nl. De toegang is gratis. Meld je wel vooraf even aan via www.djoj.nl!

16

Gezondheid

17

opleidingen

17

Natuurgeneeskunde 19

Open dagen: op ontdekkingstocht in de ziel bieden die dagen een voor­ proefje van hun activiteiten in de tweede helft van het jaar. Tussen de workshops door is het goed toeven in de bar en serre. Je kan er gezellig bijkletsen met een drankje en een hapje.

ontwikkeling Intuïtieve

Ontmoet de trainers en workshopgevers in Djoj op het grote jubileum en benefietfeest op 1 september. De opbrengst gaat geheel naar Stichting Meedoen! Kaarten reserveren: www.djoj.nl.

Op zaterdag 2 en zondag 3 sep­ tember kun je op ontdekkings­ tocht. De Open dagen zijn twee dagen boordevol gratis workshops en sessies waarin je kennismaakt met de verschil­ lende activiteiten in Centrum Djoj. Massage, meditatie, dans, lichaamswerk, intuïtieve oplei­ dingen, natuurgeneeskunde, tao, ­stemexpressie, tantra en veel meer. Veel trainers, coaches, thera­ peuten en workshop­gevers

In Centrum Djoj zijn ver­ schillende manieren om met dans bezig te zijn én daarbij meer over jezelf te weten te komen. Met je lichaam actief zijn én daardoor bij jezelf naar ‘binnen’ gaan: dat is wat de verschillende methodes hier te bieden hebben. Zo ontwikkel­

Communicatie

Mindfulness

geleden startte. In september 1992 gingen de deuren voor

destijds klaar om op het terrein iets anders te gaan doen. Maar zover kwam het niet: 25 jaar later hebben duizenden mensen cursussen, work­ shops en onder meer festivals bijgewoond, hebben zichzelf ontwikkeld en zijn wijzer geworden. Precies wat de bedoeling was en is. Lees meer op pagina 21.

21

Inhoud Djoj-agenda

25 jaar Djoj! Enkele trainers en work­ shopgevers vertellen hoe zij terugkijken. Het is vaste prik: wie je ook vraagt om over Djoj te spreken, roemt de sfeer en harmonie in het centrum. Peter Elshof die 25 jaar geleden Djoj begon, vertelt hoe hij het centrum een paar jaar ‘de kans’ wilde geven. Want als het niet zou lukken stond de gemeente

25 jaar Djoj!

Sluit de Open dagen af op zondag met een heerlijke vegetarische maaltijd à €10. De maaltijd reserveer je direct bij je aanmelding via de website. Kijk op pagina 2 en 18 voor een foto-impressie van de Open Dagen.

OPEN DAGEN 2 & 3 september

Healing

19

Relaties

19

Non-dualiteit

19

Training en opleiding

20

Festivals & events

22

Themadagen en -avonden

22

Vrouwen

22

Ondernemers

23

Nieuwsbrief ontvangen? Mail naar info@djoj.nl


2

Djoj agenda

Welkom bij Centrum Djoj Centrum Djoj is een centrum voor persoonlijke ontwikkeling in Rotterdam-Hillegersberg. Het programma is breed van opzet: van communicatie­ cursussen, business trainingen, coaching, massage, meditatie, familie­opstellingen, dans en ­sjamanisme tot thema-avonden en festivals. In deze krant vind je onze agenda voor het najaar van 2017. Op www.djoj.nl vind je altijd de actuele informatie.

Adres Centrum Djoj Antony Duyklaan 5-7 3051 HA Rotterdam Telefoon: 010 - 285 02 36 www.djoj.nl info@djoj.nl

Route Centrum Djoj is centraal gelegen in Rotterdam en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Kom je liever met de auto, stel je navigatie­systeem dan in op Station Rotterdam Noord of Ceintuurbaan. Hier vind je ruime (onbetaalde) parkeergelegenheid op 5 minuten loopafstand. Een ­uitgebreide route­beschrijving is te vinden op www.djoj.nl.

Openingstijden Maandag t/m vrijdag geopend van 9 tot 23 uur, op zaterdag van 9 tot 24 uur en zondag van 9 tot 18 uur. Wij hanteren dynamische tijden afhankelijk van het programma van de dag. Centrum Djoj is gesloten van 9 juli t/m 20 augustus, 16 oktober t/m 19 oktober en 24 december t/m 6 januari 2018. Djoj is dan wel geopend voor ­individuele sessies op afspraak (m.u.v. nationale feestdagen).

Colofon Djoj programmakrant is een halfjaarlijkse uitgave van Centrum Djoj in samenwerking met uitgeverij Koorddanser. Uitgever: Djoj BV (Eind)redactie & coördinatie: Annika Hartman, Wendy Pereboom, Ewald Wagenaar, Rob Wittkampf Foto’s Open Dag: Marijke Kodden Vormgeving: Monologo Productie: Rodi Druk De inhoud van de Djoj programmakrant valt onder verantwoordelijkheid van Centrum Djoj. © Rotterdam 2017

Voorwoord

De kracht van verbinden

Verbinden vanuit keuze ervaar ik als een heuse kracht en kwaliteit. Je werkelijk verbinden met je partner bijvoorbeeld, of je verbinden met de natuur, met jezelf en het leven zelf. Verbinden als activiteit, als werk­

woord en als oplossing voor diverse problemen. Zo intens verbinden met dat wat er is dat alles wat dat in de weg zit opgelost mag worden. We hebben het hier over kracht, inzicht, bewustwording én transformatie tegelijkertijd. Gaandeweg een aantal gesprekken kwamen Peter en ik erachter dat wat er in Djoj gebeurt, gaat om het je verbinden. Is “verbinden” niet een van onze grootste verlangens? Verbinden met het leven, je partner, kinderen, je missie? Zit geluk niet in het je steeds verder te verbinden met dat wat belangrijk is? En dus met het onderweg zijn naar een leven vanuit je volle potentie? Soms vragen Peter en ik ons af hoe de

wereld zou veranderen als iedereen zich zou verbinden met zijn volle po­ tentie. Vrij van karma, vol in kracht, licht en liefde. Hoe zouden mannen zijn als zij hun aandacht zo zouden kunnen richten dat ze hun vrouwen en hun rijkdom en liefde ten volle zouden kunnen zien? En andersom: hoe zou dit zijn voor vrouwen? Als grote wereldleiders de aandacht zouden hebben gehad die ze als kind nodig hadden gehad, hoe zouden ze dan regeren? Als ieder kind in liefde en met bewust-zijn zou opgroeien, zouden ze als volwassenen dan niet beter voor elkaar zorgen? Als we ons zouden verbinden met de aarde en alles wat erop leeft, dan zouden we er toch vanzelf goed voor zorgen?

Verbinden door dans, meditatie en communicatie. Maar ook door mas­ sage, tantra, tao, je lijf en je intuïtie. Verbinden kan ook zorgen voor het loslaten van oude (familie-)trauma’s of conditioneringen. Verbinden met de boodschap van ziek zijn en daar kracht en inzicht uithalen. Verbinden met elkaar, met ons eigen hart en met dat wat voor ons blote oog (nog) niet zichtbaar is. Wees welkom in Djoj, de plaats waar je je inmiddels al 25 jaar actief kunt verbinden met groei, met persoon­ lijke ontwikkeling en met verbindin­ gen die daar nog verder aan voorbij gaan.

Ingrid Elshof

Column

Soms met een knuffel gedag zeggen, soms niet

“Ik ga echt niet met iedereen knuffelen hoor!”, waren mijn woorden toen ik net in Djoj kwam werken. Ik vond het een leuke plek met leuke mensen, maar al dat geknuffel hoefde van mij niet zo.

Ik hield mensen liever wat meer op afstand. Dat was ook een stuk veiliger, dan konden ze niet te dichtbij komen. Dat ik daarmee ook veel misliep, daar stond ik niet bij stil. Een gemiddelde donderdagavond in Djoj. En één voor één druppelen er bekenden en onbekenden binnen. Allemaal verschillende types mensen, maar het is allemaal prima. Ik kan daar echt van genieten, al die verschillende mensen die zich thuisvoelen in Djoj. De uitgesproken Rotterdammer, de zachte vrouw waar je gelijk je levensverhaal mee zou willen delen, de zoekende op het spirituele pad, de harde zakenman. Allemaal komen ze hier iets brengen of halen of allebei. Iedereen op

zijn eigen pad. Soms zie je mensen groeien en veranderen. En zo ging het bij mezelf ook. Ik begon in Djoj met het organiseren van evenementen. Mindfulness­ festival, Yogafestival, Oshofestival. Doodeng vond ik het, maar ook een geweldige uitdaging. Omdat ik toch wel graag wilde weten wat ik nu eigenlijk aan het organiseren was, volgde ik regelmatig een workshop, cursus of behandeling bij iemand. Natuurlijk leerde ik daardoor stiekem ook heel veel over mezelf. Soms vond ik dingen moeilijk of raar. Regelmatig dacht ik bij mezelf, als ik weer eens uitbundig roepend aan het dansen was of juist stil op een meditatiekus­ sentje zat: “Wat ben ik hier nu eigen­

lijk aan het doen? Mijn vrienden zouden zich doodlachen als ze me zo zagen.” Maar alles hielp wel om mezelf beter te leren kennen en me meer te openen. Ik oordeel minder hard over mezelf en anderen en ik voel mijn grenzen beter aan. Ben ik al klaar? Nee nog lang niet, maar dat hoeft ook niet. Mijn overtuiging is dat het leven vanzelf de dingen op je pad brengt waarvan je iets te leren hebt. Nu zes jaar later kom ik op donderdagavond de bar binnen en zeg ik mensen gedag, soms met een knuffel, soms niet. Net hoe het aanvoelt. En ik hoef daar verder niet over na te denken. Heerlijk!

Annika Hartman

Open dagen: veel ervaren in tientallen workshops Veel doen, veel ervaren: een indruk van de Open Dagen in Centrum Djoj. Meer foto’s vind je op pagina 18.


Enjoy your life

3

DJOJ-AGENDA

De poort naar de mystieke diepte van de realiteit

COMMUNICATIE Hoe wisselen we informatie uit? Het verbeteren van intermenselijk contact gaat niet alleen over wát en hóe je het zegt, maar ook om de intenties erachter.

De Diamond Approach is een modern hedendaags spiritueel

GEWELDLOZE COMMUNICATIE

pad dat streeft naar de ontwikkeling van het menselijk potentieel tot zelfrealisatie. De realisatie van “je ware natuur” is een proces dat je zou kunnen zien als het slijpen van een ruwe diamant. Aldus Kyo Verberk, een Diamond Approach leraar. Ze vertelt over de Ridhwan school en de Diamond Approach (DA). “De Diamond Approach verkent de fundamentele natuurlijke staat door daar te beginnen waar je jezelf aantreft; dat kan een identificatie zijn met een innerlijk beeld van jezelf, een oordeel, maar ook een essentiële kwaliteit zoals belangstelling, openheid of een andere vorm van liefde. Waar je bent, is de poort naar de mystieke diepte van de realiteit”, aldus Kyo Verberk. “Het is een spiritueel pad, dat voortkomt uit, en antwoord geeft op, persoonlijke vragen die opkomen in ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld: “Hoe verhoud ik me tot de dagelijkse agressie om me heen?” Een vraag stellen is een vriendelijke uitnodiging aan wat zich bevindt tussen weten en niet-weten. De vraag stellen betekent dat je iets weet (in dit geval dat het mogelijk is om je te verhouden tot agressie) en ook dat je nog iets niet weet. Bijvoorbeeld dat je je kunt ver­ houden tot agressie in jezelf. Dat leidt tot specifiekere vragen: “Waarom voel ik me niet op mijn gemak met mijn oordelende gedachten?” en “Waar komt dat commentaar in mijn hoofd vandaan?” De Diamond Approach gebruikt een methode van open onderzoek die helderheid brengt over de relatie tussen je inner­lijke werkelijkheid en je ervaring van de werkelijkheid om je heen. Dat leidt tot meer begrip en vrijheid in je leven.” Waarop is de methode gebaseerd? “De kennis en methode zijn geba­ seerd op het werk van A.H. Almaas en vormen een brug in het tradi­ tionele conflict tussen psychologie en spiritualiteit, tussen lichaam en ziel, tussen het gewone aardse en het uitzonderlijke goddelijke leven. De methode omvat de beoefening van waarnemen (voelen, luisteren en zien), “aanwezig zijn” (meditatie) en open zelfonderzoek (Inquiry). De ­innerlijke houding van openheid voor wat waar is voor jou persoon­ lijk, geeft je toegang tot dimensies van de werkelijkheid die tradition­ eel gezien alleen voor een enkeling toegankelijk waren: dimensies van vrijheid, liefde, eenheid, vervulling en verlichting.” Een school met leraren? “Inderdaad, de Ridhwan school (“Ridhwan” betekent content, tevreden, vervuld) telt wereldwijd ruim 4000 studenten. In Europa wonen er zo’n 1300 die in 20 doorgaande groepen de Diamond Approach beoefenen. In Nederland zijn verschillende doorgaande groepen met ongeveer 300 studenten. Ik ben een van de 185 leraren in de Ridhwan school en geef individuele

sessies aan studenten. Daarnaast werk ik met kleine groepen van 15 studenten die daar meer over deze specifieke vorm van zelfonderzoek leren.” Wat doe je tijdens de weekenden in Centrum Djoj? “In de weekenden Heart of Life in Djoj bieden we de gelegenheid tot een persoonlijke kennismaking met de Diamond Approach. Elk weekend werken we met een facet van de diamant. Onze ware natuur heeft vele facetten die we essentiële kwaliteiten noemen. Wanneer we ontspannen zijn en onszelf met rust laten en als we niet pretenderen of proberen anders te zijn dan we zijn, wordt essentie voelbaar. Het eerste weekend gaat bijvoorbeeld over de moed van je hart. Om je ware natuur te ontdekken is moed nodig. Bijvoorbeeld om het vertrouwde beeld van jezelf en van anderen los te durven laten; uit het bekende te durven stappen, of om iets wat lastig is niet te vermijden. Ieder weekend werken we met een andere kwaliteit van het hart.” Wat is jouw rol? “Je helpt mensen het zelfonderzoek te verfijnen; om een volgende stap te maken die past bij waar ze op dat moment zijn. Als leraar belichaam je de essentiële kwaliteiten zodat de deelnemers iets kunnen proeven van de potentie voordat ze hun eigen ervaring ermee onderzoeken.” Kun je iets meer vertellen over Almaas? “Almaas is het pseudoniem van ­Hameed Ali geboren in K ­ oeweit. Sinds zijn 18de woont hij in Californië, waar hij psychologie en natuurkunde studeerde. Hij is de oprichter van de Ridhwan school (in 1974). Hij heeft een uitzonderlijk ruim hart en een vrije onderzoekende geest. Dat heeft hem geleid naar diepe realisaties en ontdekkingen over het menselijke bewustzijn en begrip van de menselijke ziel. Een bodhisattva van de 21ste eeuw; hij is een levend voorbeeld van ons menselijk vermogen om open te zijn voor verschillende zienswijzen. Dit voorjaar is zijn nieuwste boek uitgekomen: ‘The Alchemy of Free­dom. The Philosophers Stone and the Secrets of Existence’. Verschillende boeken zijn in het Nederlands vertaald. ‘Het nu van Moment tot moment’ is een van mijn lievelingsboeken.” Wat is het verschil met mindfulness? “Mindfulness geeft je de inhoud van

Ben je op zoek naar diepgaander contact in je (werk)relaties? Hoe kom je van conflict tot synergie en van compromis tot win-win? Wil je leren communiceren met compassie zonder je eigen belang te vergeten?

Kyo Verberk je ervaring; met open onderzoek ontdek je de relatie tussen de verschillende elementen van je ervaring en de betekenis ervan voor je dagelijks leven. “De Diamond Approach maakt gebruik van mindfulness maar heeft een andere reikwijdte. Het heeft een heel eigen gedachtegoed, maakt gebruik van verschillende spirituele stromingen (niet alleen van boeddhisme). Maar maakt ook gebruik van de laatste ontwikkelingen in de psychologie met name de inzichten over de persoonlijkheid en egostructuur. Dat begrip verheldert de egostructuur, ze wordt dan transparanter voor haar ware natuur. Innerlijke beelden en ideeën benemen ons het zicht op onze ware natuur.” Hoe ‘spiritueel’ is de methode? “Het is een inclusieve leer die de menselijke geest, het menselijk lichaam en alle menselijke gevoelens en emoties verwelkomt en transpa­ rant maakt voor de subtielere ervar­ ing van essentie en alle manifestatie herkent als een expressie van het Ene, of Absolute.” Wat heeft de Diamond Approach voor jou persoonlijk betekend? “De Diamond Approach heeft me geholpen zorgvuldiger met mezelf en

mijn omgeving om te gaan. De beoefening heeft innerlijke rust gebracht voor persoonlijke vragen en grote maatschappelijke problemen worden erdoor meer hanteerbaar gemaakt. Mijn verleden, mijn kijk daarop is milder geworden; de toekomst - waarin ook het verlies van mijn lichamelijke leven besloten ligt - ervaar ik als uitdagend, en dit moment vooral als eenvoudig en rijk. Zonder de Diamond Approach was dat voor mij waarschijnlijk onmogelijk geweest.” Waarop sluit de Diamond Approach goed aan? “Ik weet dat het goed aansluit op de uitgangspunten van mindfulness, van tantra en rebalancing omdat ik zelf rebalancer ben geweest, tantraleraar ben, mindfulness beoefen… alle perspectieven op persoonlijke groei en ontwikkeling kun je in de Diamond Approach diepgaand onderzoeken. In de groepen waar ik werk, zijn studenten voor wie open zelfonderzoek helemaal nieuw is en ook studenten met een rijke achtergrond op het gebied van spiritualiteit en persoonlijke groei. Die laatste groep noemt het soms ‘het neusje van de zalm’. Het is zeker geen pad voor iedereen; dat moet je voor jezelf ontdekken.”

Diamond Approach Een diamant staat voor precisie, scherpte en helderheid. Zoals een geslepen diamant het mogelijk maakt om licht (het ene) vanuit verschillende invalshoeken in alle verschillende kleuren (diversiteit) te reflecteren: zo zien we ieder mens als een unieke reflectie van het ene. De Diamond Approach is geen geloof, je wordt niet gevraagd iets aan te nemen van wat we vertellen, maar je wordt juist gestimuleerd om je eigen ervaring te onderzoeken. Meer over de school: www.ridhwan.org. Meer over de workshops in Djoj: www.djoj.nl.

Ai-opener biedt tweedaagse en vijfdaagse introductietrainingen Geweldloze (of Verbindende) Communicatie. Hierin leer je: • De gereedschappen van Geweldloze Communicatie in te zetten tijdens gesprekken met je familieleden, vrienden, collega’s • Je inleven (in de ander en jezelf) en verbinden met ieders diepere waarden en behoeftes • Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gevoelens en behoeftes • Heldere verzoeken te doen die aan zetten tot begrip en medewerking • Van (schijnbaar) tegengestelde belangen te komen tot oplossingen waarin alle betrokken zich kunnen vinden. Deelnemers gaan vooral zelf aan de slag met hun eigen (werk)situaties. Met als resultaat productieve interacties met familieleden, vrienden en collega’s in je (werk)omgeving. De training is voor iedereen die wil leren om vanuit verbinding en met meer helderheid te communiceren en nieuwsgierig is naar Geweldloze Communicatie. De trainingen worden gegeven door Martin van der Meulen of Dionne Verbeet, beiden internationaal gecertificeerde trainers in Geweldloze Communicatie. Praktische informatie De trainingen zijn van 9.15 tot 16.30 uur. De groepsgrootte is 8 tot maximaal 16 deelnemers. Kijk voor data en prijzen op www.ai-opener.nl. Of bel of mail ons voor meer informatie. Wellicht tot ziens! DATA 31 augustus, 18 september, 20 oktober, 16 november, 9.15 - 16.30 uur PRIJZEN Prijs voor tweedaagse/vijfdaagse voor particulieren: €275/€650. Dit is incl.trainingsmaterialen, koffie/thee en lunch. Voor ZZP-ers €375/€925 en voor deelnemers waarvan de organisatie betaalt €725/€1.775 (vrijgesteld van BTW). TRAINER Ai-opener Martin van der Meulen 010-465 00 68 info@ai-opener.nl www.ai-opener.nl/agenda.html


4

Djoj agenda DJOJ-AGENDA

COACHING / THERAPIE DJOJ-AGENDA

COACHING Een keuze, een moeilijke situatie, iets op het werk, een persoonlijke kwestie? Praten met een coach levert meer helderheid op over je situatie en de te ondernemen acties.

Zen Coaching offers simple and powerful coaching tools based meditation, mindfulness and spiritualpsychological principles, that can be applied in all circumstances to support inner connection, creative action and contribution to others. We are happy to finally introduce Zen Coaching in the Netherlands! More about Zen Coaching and all events here: http://zen-coaching.com/

ENERGETISCHE COACHING, JOLANDA SETZ

Energetisch Coachen vindt plaats op basis van intuïtieve waarneming. Het zogeheten energetisch waarnemen of readen. Bij deze vorm van coaching werken we er samen aan om informatie boven water te krijgen, die op dat moment in jouw energieveld aanwezig is. Ik ga in een soort trance, waardoor ik snel de vinger op de juiste plek kan leggen. Er zullen dan aspecten van jou naar voren komen, die aandacht willen om jouw energie weer volop te laten stromen. Voor een verbetering van relaties tussen mensen hoeft de ander zelfs niet eens aanwezig te zijn. Een sessie duurt ongeveer een uur. Daarna spreken we af hoe we verder gaan. Wil je dit zelf ook leren? De jaartraining Energetisch Coach start weer in het weekend van 25/26 november. Kijk op mijn website voor nadere informatie. DATA Start zaterdag 25 november, 10.00 - 21.30 uur PRIJZEN Zie website Courant Coaching TRAINER COURANT Coaching Jolanda Setz 06-411 985 67 courant@jolandasetz.com www.courantcoaching.nl

ZEN COACHING WORKSHOPS AT DJOJ!

Say Yes to Life - Zen Coaching Weekend Workshop at Djoj: 24th - 26th November An open invitation to explore: We are what we long for. True peace and power comes from relaxing into our beingness. Explore the effortless path, the path of YES, to inner strength, fulfillment, healing and creativity. Zen Coaching is a heart-based approach to coaching that unites the inner journey with effective action and manifestation. All workshops are practical, relaxed, and interactive.

Info and sign up: eva.zencoaching@ gmail.com DATA Vrijdag 24 november, 18.00 uur PRIJZEN €220,TRAINER Zen-Coaching Hanne Pedersen +4791244793 hanne@zen-coaching.com www.zen-coaching.com

DJOJ-AGENDA

THERAPIE Als levensvragen van diep komen en hun effect als probleem wordt ervaren, dan biedt de deskundigheid van een therapeut verlichting. Voor lichaam en/of geest.

LICHAAMSGERICHTE PSYCHOTHERAPIE

Lichaamsgerichte therapie en traumatherapie De natuurlijke stroom van de levensenergie in het lichaam wordt ervaren als plezierig. Het is wat we identificeren als vitaal, levendig. Dat is FLOW. Als je natuurlijke levensstroom wordt afgeremd door contractie van bijvoorbeeld je adem, je bewegingen, in je bindweefsel, vermindert ook het vermogen tot plezier en avontuur. Niet lekker in je vel / veel piekeren/ ­depressief voelen / onverklaarbare angsten / benauwdheid niet meer weten wie jij bent / jezelf steeds weer in relaties verliezen / burn-out. Deze vorm van therapie helpt je inzicht te krijgen in wat je weerhoudt om vol, levendig en vitaal in het leven te staan. Je ontdekt je overlevingsmechanismen, hoe die je hebben geholpen maar ook hoe die je NU in de weg staan teneinde jouw leven vorm te geven zoals jij dat graag wenst. Deze mechanismen zijn ontstaan omdat je ergens in je leven

gekwetst bent en dat was zo pijnlijk dat je besloot dat niet meer te willen voelen. Je hebt je wat gesloten, je adem wat minder diep gemaakt maar NU benauwt het je en zit het in de weg. Door middel van ademhalingstechnieken, gesprekstechnieken en bioenergetische oefeningen werken we aan het herstel van onze natuurlijke Flowstaat en van onze spontaniteit, vitaliteit, creativiteit, levenslust. Somatic Experiencing trauma therapie ‘Trauma is geen psychologisch, maar in de eerste plaats een biologisch verschijnsel. Door de taal van ons ­lichaam te leren spreken kunnen we ons ­lichaam helpen zichzelf te genezen’. SE werkt met de zogenaamde ‘felt sense’, het gewaarzijn van lichamelijke sensaties, om het lichaam te helpen spanning te ontladen. Bijvoorbeeld: warmte, tintelingen, kippenvel, sneller of langzamer worden van hartslag of ademhaling. Met de juiste begeleiding naar het belichaamde gevoel kan het lichaam het zelf genezende vermogen herstellen. DATA Op afspraak PRIJZEN €80,- per sessie (1,5 uur) (werknemers €125,- excl 21% BTW) TRAINER Karin Smit 010-415 25 18 / 06-168 442 79 karinsmit7@gmail.com www.takuskanskan.nl

In de sessies maak ik onder andere gebruik van de Karakteranalyse van Reich, Familie Opstellingen, Psychodrama en Gestalt. Ik word geïnspireerd door het leven zelf in al z’n facetten en zet graag mijn (levens)ervaring en kennis in om jou te ondersteunen in je groeiproces om zo te komen tot verdieping en verwerking. De essentie is om in beweging te komen. Ik werk intuïtief vanuit een holistische visie, met liefdevolle aandacht voor jou als mens. Naast het geven van Familie Opstellingen workshops bied ik ook een kort traject aan 1:1 van Systemisch Werk gericht op een specifiek thema. De sessies worden gegeven in Rotterdam en Oegstgeest. Interesse? Bel of mail me. DATA Op afspraak PRIJZEN €90,- voor individuele sessies per 80 min. Een kennismakingsgesprek van een half uur is kosteloos. TRAINER Praktijk de Wijze Steen Yeroen Ahling 071-515 05 41 / 06-514 734 21 praktijk@dewijzesteen.nl www.dewijzesteen.nl

LICHAAMSGERICHTE THERAPIE

LICHAAMSGERICHTE PSYCHOTHERAPIE

Lichaamsgerichte Therapie is een vorm van psychotherapie, die bedoeld is voor mensen die emotionele klachten hebben of begeleiding zoeken bij persoonlijke groeiprocessen. De therapie kan ook ingezet worden op het moment, dat er ingrijpende gebeurtenissen in je leven plaatsvinden, die vragen om aandacht en ondersteuning. In de sessie word je uitgenodigd stil te staan bij de signalen die je lichaam je geeft en om inzichtelijk te maken, wat deze signalen voor jou betekenen. Beweging, ademhaling, geluid en stilte zijn aspecten die hierin een belangrijke rol spelen. Tijdens dit proces kunnen emoties, herinneringen en weerstanden boven komen. Deze manier van werken is ervaringsgericht, want als je aan den lijve hebt ervaren waar het over gaat, beklijven de ervaringen en gaat de hieruit geleerde informatie niet verloren. Het lichaam is een prachtig “instrument” om mee te werken. Je zult gaan merken, dat je belemmerende gedragspatronen veranderen, dat je meer energie en innerlijke rust krijgt en dat je zelfvertrouwen toeneemt.

Er kan een moment in je leven komen dat je vastloopt, niet meer lekker in je vel zit of dat je geleefd wordt. Lichaamsgerichte therapie helpt je bij het veranderen van je patronen en gewoontes. Het gebruikt je lichaam als betrouwbaar uitgangspunt voor verbetering. Werken vanuit lichaamsbewustzijn is een directe weg naar meer energie en vrijheid. Dit zorgt voor innerlijke rust en een positiever zelfbeeld. Kijk eens op www.praktijk-stroom.nl en neem gerust contact op via info@ praktijk-stroom.nl. DATA Op afspraak PRIJZEN Gratis oriënterend gesprek, €75,- per sessie TRAINER Stroom, praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie Kim de Jong 06-249 336 18 info@praktijk-stroom.nl www.praktijk-stroom.nl

LICHAAMSGERICHTE THERAPIE

Lichaamsgerichte therapie gaat ervan uit dat het lichaam een belangrijke rol speelt bij psychische problemen. Je lichaam draagt al je bewuste en onbewuste ervaringen met zich mee. En is daarom een heel geschikte en betrouwbare insteek voor de aanpak van problemen. Ik werk tijdens sessies vooral met ademhalingstechnieken, bio-energetische en contactoefeningen, inquiries, verschillende vormen van massage en cranio-sacraal. Via deze wegen komt de doorstroming van energie in je lichaam weer op gang, waardoor je weer meer levendigheid, lichtheid en plezier zal ervaren. Lichaamsgerichte therapie kan behulpzaam zijn voor iedereen die ‘niet zo lekker in zijn vel zit’, of gewoon meer uit het leven wil halen. Bijvoorbeeld wanneer je: vaak gestresst bent, het leven zwaar vindt, je onzeker of bang voelt, het lastig vindt voor jezelf op te komen, relatie niet lekker loopt, je vaak somber voelt, de zin van het leven niet zo inziet, minder in je hoofd wil zitten, moeilijk ‘nee’ kunt zeggen, tegen problemen op je werk aanloopt, je moe en futloos voelt, problemen rond seksualiteit tegenkomt, jezelf niet ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ (genoeg) vindt, moeilijk contact kunt maken, aanraken of aangeraakt worden lastig vindt, of teveel hooi op je vork neemt. Wanneer je geïnteresseerd bent in lichaamsgerichte therapie, kun je in een gratis intakegesprek kijken of het van jouw kant ‘klikt’ en kan ik kijken of lichaamsgerichte therapie ondersteuning kan bieden in jouw specifieke situatie. Ik hoop dat je ook zult ervaren dat therapie niet ‘zwaar’, maar ook licht en plezierig kan zijn. Je bent van harte welkom! DATA Op afspraak PRIJZEN €95,- voor sessie van 80 minuten; intakegesprek gratis; een groot deel van de zorgverzekeraars vergoedt de kosten van een sessie geheel of gedeeltelijk. TRAINER Praktijk de Zon Dick Zoutendijk 06-203 690 17 praktijkdezon@online.nl www.praktijkdezon.nl

Voor meer informatie: www.djoj.nl


Enjoy your life

Yoga je mee?

5

Festival 16 septembe r

Ontstressen op het Yogafestival Op zaterdag 16 september wordt het Body&Mind Yogafestival gehouden in Centrum Djoj. Een inspirerende dag vol lessen, workshops, lezingen en meer! Yoga is een eeuwenoude weg naar verbetering van je algehele fysieke en mentale gezondheid. Door Anne Bakker

De meeste mensen denken bij yoga aan rekken en strekken. Maar yoga is veel meer dan dat. Haar oorsprong brengt ons naar de Indus vallei, ver voor het begin van onze j­ aartelling. Daar, in het huidige Pakistan, ontstonden de basisteksten voor het hindoeïsme. De yogafilosofie vindt haar oorsprong in deze oude Indiase religieuze geschriften. Het hindoeïsme kent verschillende

geschriften, maar de basis van al deze boeken zijn de Veda’s. De oudste Veda, de Rigveda (rond 1500 BC) wordt gerekend tot één van de oudste geschriften ter wereld. Veda is Sanskriet en betekent ‘weten’ of ‘kennis’. De Veda’s gaan over allerlei onderwerpen die te maken hebben met de menselijke samenleving: religieuze rituelen, zangkunst, magie, astrologie, filosofie, geneeskunde (ayurveda), wiskunde en yoga.

PRIMAL DECONDITIONING INTENSIVE

Een therapeutisch kindertijd de-conditionering programma dat werkt met onze basis conditionering gevormd in de eerste 7 jaren van ons leven. Onbewust vormt dit de blauwdruk van wie we worden als een volwassene. Conditionering wordt aan ons doorgegeven door ouders, familie, leraren en de samenleving – het is aangeleerd gedrag. Het voedt alles dat vals is in ons door het behouden van een persoonlijkheid. Dat op zijn beurt ons weghoudt van het echte, essentiële en ware in ons – een plek waar we ons thuis voelen en verbonden. Dit proces werkt door de lagen van onze persoonlijkheid die zich meestal manifesteren als onze zelfvernietigende

Naar verlichting Een ander belangrijk geschrift dat inzicht geeft in wat yoga nu eigenlijk behelst, zijn de Upanishad geschrif­ ten. Deze geschriften vormen een filosofische bijsluiter bij de Veda’s. De oorspronkelijke vedische teksten zijn korte, gecondenseerde verzen. De Upanishads zijn prozateksten die de abstracte verzen voorzien van uitleg en voorbeelden. Delen van de Upani­ shads zijn uitgewerkt tot de Vedanta filosofie: de essentie van de Veda’s. Het doel van de Vedanta is iemand zo gericht mogelijk naar verlichting (eenwording met God) begeleiden door middel van kennis en praktijk. Yoga speelt hierbij een belangrijke rol. Het woord yoga betekent in het Sanskriet ‘eenheid’ of ‘verbinden’. De yogi zoekt verbinding met het goddelijke, het universum, of de essentie van het bestaan. In de hindoe traditie wordt yoga onderverdeeld in vijf hoofdsoorten. Deze verschillende soorten yoga ver­ tonen overlap en vullen elkaar aan. Het zijn vijf verschillende wegen naar het hetzelfde hogere doel: éénwor­ ding met God. Zo is er het pad van de spirituele wijsheid (jnana yoga),

het pad van de juiste actie (karma yoga), het pad van devotie (bhakti yoga), het pad van de concentratie (raja yoga) en het pad van lichaam en ademhaling (hatha yoga) .

gedragingen, verslavingen en codependance problemen.

HAPTOTHERAPIE

Ontstressen In de loop der tijden is yoga uitgegroeid tot een wereldwijde verzamelnaam voor een veelheid aan fysieke, mentale en spirituele praktijken. In het westen is nog altijd de hatha yoga het bekendst: het uitvoeren van fysieke houdingen (asana) en ademhalingsoefeningen (pranayama). De kern van yoga - om tot een diepere staat van meditatie te komen - is nog steeds de basis. Maar passend bij onze tijd en cultuur, zijn we nu meer gericht op ontstressen en het vinden van rust en ontspan­ ning. We zoeken persoonlijke groei in yoga. We zoeken verbinding met

DATA 22 juni 2018 inkomen 16.00 uur, diner 18.00 uur en avondprogramma 24-26 juni 2018 van 07.00-23.30 uur 27 juni 2018 van 07.00-17.00 uur PRIJZEN 6 dagen €900,- inclusief ontbijt, lunch, diner en overnachtingen. Deelname na interview (beperkt aantal plaatsen). Wanneer deelnemers vanuit het buitenland inschrijven wordt de cursus in het Engels gegeven. TRAINER Living Truth - Therapie & Meditatie Bela Dubbelman 00-919890317302 / 06-398 846 99 info@livingtruthnow.com www.livingtruthnow.com

spieren, gewrichten en wervelko­ lom sterk en soepel. Ze masseren je organen en verbeteren zo de werking ervan. Ze brengen rust en ontspanning in lichaam en hoofd. Ze verbeteren je lichaamshouding en vergroten je concentratievermogen. Yoga is kortom, een eeuwenoude weg naar verbetering van je algehele fysieke en mentale gezondheid.

TIP!

Body&Mind Yogafestival

Het Body&Mind Yogafestival wordt op 16 september georganiseerd door Uitgeverij 11 in samenwerking met Centrum Djoj. Op het festival verzorgen ervaren yogadocenten uit Rotterdam een diversiteit aan yoga- en meditatielessen. Op het programma staan onder ander hatha, yin, restorative, do-in en anusara yoga. De lessen, lezingen en workshops worden verzorgd door onder andere Samsara Yoga Docentopleiding, Yoga Maya, Yoga met Lef, Centrum het Licht, Bewust in Contact, School van Ayurveda, Marga’s Yoga, Yoga Cabana, De Wereld van Nu, Kompassie Yoga en LotusFish. KIjk voor meer informatie en aanmelden op www.djoj.nl.

We gebruiken verschillende technieken, om ons opnieuw te verbinden met het gezonde en levende kind in ons, zodoende het vrij te maken van de hypnose van het verleden. Uiteindelijk is het mediteren op een dagelijkse basis dat maakt dat we ongeïdentificeerd blijven van onze verwondingen, met behoud van een gezonder en vervuld leven in dit huidige moment. Inclusief OSHO Dynamic en Kundalini Meditatie.

onszelf en de ander. In onze westerse wereld is die oude yoga uit de Indus vallei geworden tot een holistische benadering gericht op het verbinden van lichaam, geest en ziel. Yoga - en voor het gemak zien we hier even alle vormen van fysieke yoga als uitwasemingen van hatha yoga - brengt balans in je hele systeem. De oefeningen maken je

niet uitkomt om te voelen. Als hierin een patroon ontstaat, kun je allerlei lichamelijke en psychische klachten krijgen. Haptotherapie kan je helpen weer meer contact te maken met je lichaam en gevoel.

‘See me, feel me, heal me, touch me’ (The Who, 1969) Je lichaam geeft je door middel van gevoelssignalen informatie over jezelf, je omgeving en relaties met andere mensen. Deze gevoelssignalen zijn als het ware wegwijzers die je leven richting (kunnen) geven. Wat daarvoor nodig is? Contact met je lijf en gevoel! Maar hoe lastig kan dat in momenten in het leven van alledag zijn? We leven over het algemeen in een hoog tempo en er komen veel prikkels op ons af. Herken je dat je hoofd overuren maakt? En dat je soms ‘vergeet’ dat je nog een lijf hebt? Signalen die je lichaam geeft om aan te geven hoe het met je gaat, merk je dan niet of nauwelijks meer op. Soms is negeren van die signalen ook ‘makkelijker’, omdat het maar lastig is of

Haptotherapie bestaat uit een combinatie van gesprek, directe aanraking (affectief c.q. bevestigend) en ervaringsoefeningen. Het lijfelijke is primair de ingang. Als haptotherapeut help ik je door middel van genoemde werkvormen contact te maken met je lijf en je gevoel. Zo kun je weer gaan voelen wat je lijf je te vertellen heeft en hoe je omgaat met bepaalde situaties. Met het doorleven van onverwerkte gevoelens, kan heling plaatsvinden en ontstaat er weer ruimte. Dit is in je lijf voelbaar, het ontspant zich bijvoorbeeld meer, wordt levendiger en de ademhaling verdiept zich. Door woorden en betekenis te geven aan je gevoelservaringen, leer je de vertaalslag naar je dagelijks leven te maken, waardoor ervaringen en inzichten tijdens de behandeling ook in je leven van alledag handen en voeten krijgen. Voor mij blijft haptotherapie toch iets

wat je op de eerste plaats aan den lijve dient te ervaren! Ik nodig je dan ook van harte uit om in een sessie je eigen gevoelservaringen op te doen. Je kunt kennismaken met de basisbeginselen van haptonomie en/of een persoonlijk thema of hulpvraag onderzoeken. Zoals veel in je hoofd zitten, klachten van overbelasting, moeite met het maken van contact, last hebben van spannings-/stressklachten, rouw (verlies van een dierbare, gezondheid, werk, etc.), en zoveel meer! Zie voor verdere informatie www.praktijkberg.nl. DATA Beschikbaar op donderdagavond en zaterdagochtend, volgens afspraak. PRIJZEN €80,- per sessie TRAINER Praktijk Berg Monique van den Berg 06-229 005 89 praktijk.berg@kpnmail.nl www.praktijkberg.nl

Meer info: www.djoj.nl


6

Djoj agenda DJOJ-AGENDA

THERAPIE / MASSAGE

EMOTIONEEL LICHAAMSWERK THERAPIE

Alles wat je meemaakt in je leven heeft effect op je lichaam en geest. Dat wat je niet verwerkt zet zich vast in je lijf als spanning en heeft effect op je ademhaling en energieniveau. Lichamelijke en geestelijke klachten zijn vaak het gevolg. Emotioneel Lichaamswerk is een totaal-therapie. Het combineert een lichamelijke, emotionele en mentale aanpak om tot verwerking van oud zeer te komen. Dit maakt de weg vrij naar een ontspannen en vrijer leven waarin mildheid en liefde voor jezelf centraal komen te staan. Thema’s: spanningsklachten, burn-out, relatie- of seksuele problematiek, zingevingsvragen, rouw, trauma, ademhaling, spirituele ontwikkeling. DATA Op afspraak TRAINER Praktijk voor Bewustzijnsontwikkeling Annie Vermaat 06-498 907 05 info@annievermaat.nl www.annievermaat.nl

DJOJ-AGENDA

MASSAGE In verschillende soorten en vanuit diverse tradities is er

tafel wordt steeds één deelnemer gemasseerd, de ontvanger. De andere deelnemers, de gevers, masseren de ontvanger vol aandacht in lange synchrone strijkingen. De strijkingen kunnen worden afgewisseld met speelse aanrakingen van het hele lichaam. We streven naar een evenwichtige man/ vrouw verdeling per massagetafel, maar dit is vooraf niet te voorspellen.

gebruik van olie, contra-indicaties en praktische aanwijzingen komen aan bod. Met een duidelijke en uitgebreide handleiding kun je thuis meteen gaan masseren. De cursus is geschikt voor iedereen die wil leren masseren. Ook voor wie het wil gaan toepassen in het bestaande beroep of er zijn/haar beroep van wil maken. Na afloop ontvang je een certificaat.

Voorwaarde om deel te nemen is dat je gemakkelijk bent met naakt. Het staat je overigens geheel vrij om kleding aan te houden. De ontvanger geeft aan het begin van de massage haar/ zijn verlangens en grenzen aan. Van iedere deelnemer wordt verwacht dat de afgesproken grenzen gerespecteerd worden, zodat een veilige, ontspannen sfeer gecreëerd kan worden.

GEVORDERDEN CURSUS ONTSPANNINGSMASSAGE Je leert veel nieuwe technieken voor het gehele lichaam, waaronder een grote uitbreiding voor nek, schouders en rug. Vindt plaats op 24 en 25 maart 2018. Als vervolg op de basiscursus of voor mensen met massage ervaring elders.

We leggen in de massage geen focus op de geslachtsdelen, maar de geslachtsdelen zijn wel een onderdeel van het lichaam en mogen in de massage meegenomen worden, uiteraard binnen de grenzen die vooraf zijn aangegeven. Meenemen: twee grote handdoeken, een omslagdoek, je eigen massageolie (ca. 200 ml), sokken en eventueel een flessenwarmer. Centrum Djoj beschikt over douchegelegenheid (neem een extra handdoek mee). DATA 30 september, 28 oktober, 9 december, 19.30 - 23.00 uur PRIJZEN €25,- per avond TRAINER Hands-on Happiness Hans & Ellen 06-542 474 06 info@handsonhappiness.nl www.handsonhappiness.nl

START JE EIGEN PRAKTIJK Deze cursussen met aansluitend ­supervisie en/of coaching vormen een stevige basis voor het starten van een eigen massagepraktijk. DATA 7, 8 oktober en 4, 5 november, 9.30 - 17.30 uur PRIJZEN Weekend Basiscursus: €190,Weekend Gevorderdencursus: €190,TRAINER Meander massagecursussen Kitty Middelham 0592-308815 / 06-446 085 59 meander@massagepraktijk.net www.massagepraktijk.net

BASISCURSUS ONTSPANNINGSMASSAGE

BASISCURSUS ONTSPANNINGSMASSAGE

ruime keuze aan cursussen. En daarnaast is het ondergaan ervan een prettige, verlichtende of ontspannen ervaring.

8-HANDENMASSAGE

Acht tedere, liefdevolle, sensuele en spelende handen laten jouw lijf tintelen en genieten. Jouw overgave is een ware gift voor iedere gever. In dit maandelijks terugkerende evenement staan ontmoeting en massage centraal. In vrijheid ont-moeten en vol overgave aanraken en aangeraakt worden. De 8-handenmassage geeft jou de ervaring van ‘overvloedige’ aanraking; veilig en toch grensverleggend. Wanneer je je hieraan over kunt geven wordt het een ervaring waarvan je intens kunt genieten. We werken aan een massagetafel in groepjes van vijf deelnemers. Per

Kitty is gediplomeerd masseuse en coacher/trainer. Ze geeft sinds 20 jaar op deskundige wijze basis- en gevorderden cursussen in Centrum Djoj en weekendcursussen op mooie locaties in Drenthe. Daarnaast geeft zij massageworkshops aan het hospice en zorginstellingen. Zij is vakkundig opgeleid in een aantal meerjarige massageopleidingen en een 5-jarige opleiding tot coacher/trainer. Tijdens de cursussen zijn naast de trainer ook twee ervaren assistentes aanwezig. TWEE WEEKEND-BASISCURSUSSEN ONTSPANNINGSMASSAGE In deze 2-daagse cursus leer je een gevarieerde en volledige lichaamsmassage te geven met technieken uit de klassieke massage. Met extra aandacht voor gespannen spieren in nek, schouders en rug. Je werkt op een massagetafel en oefent op medecursisten. Je kunt ook als duo komen en op elkaar oefenen. Je leert zorgvuldig en met aandacht te masseren. Lichaamshouding, ademhaling,

Trudy is gediplomeerd masseuse en geeft op professionele wijze sinds 1998 basis- en gevorderden massagecursussen in Centrum Djoj. Zij bezit diploma’s, certificaten en licenties voor het geven van massage en is in het bezit van een onderwijsbevoegdheid. BASISCURSUS ONTSPANNINGSMASSAGE In de cursus leer je een hele lichaams­ massage te geven. Bedoeld voor mensen die thuis willen masseren en voor mensen die van massage hun beroep willen maken. In acht avonden (woensdag) leer je vele klassieke massagetechnieken zoals knedingen en strijkingen. We besteden aandacht aan sfeer, zorgzaamheid, lichaamshouding en geven praktische aanwijzingen. Je leert ook om stevig te masseren, waardoor je een goede doorbloeding stimuleert. Een goede lichaamshouding zorgt ervoor, dat masseren niet vermoeiend hoeft te zijn. Tijdens de cursus werken we op massagetafels en oefen je op elkaar. Je ontvangt een duidelijke handleiding, zodat je thuis verder kunt oefenen. Na afloop ontvang je een certificaat. De cursus is geschikt voor iedereen, ervaring is niet nodig. Je hoeft niet met iemand te

komen om de cursus te volgen. GEVORDERDEN MASSAGECURSUS Als vervolg op de basiscursus of voor mensen met massage ervaring elders. Begint januari 2018, zie de website. Je leert veel nieuwe technieken voor het gehele lichaam waaronder een zeer uitgebreide nek/schouder/rugmassage. Dit biedt verbreding/verdieping in je massageaanbod. Na afloop ontvang je een certificaat. EIGEN MASSAGEPRAKTIJK Met een combinatie van cursussen en een supervisie kun je ook een eigen massagepraktijk beginnen. Meer informatie op de website. DATA 20, 27 september, 4, 25 oktober, 1, 8, 15, 22 november, 19.00 - 21.30 uur PRIJZEN €230,- voor serie van 8 avonden TRAINER Massage en Cursus Luna Trudy Middelham 06-417 082 29 massage@luna.nl www.massage-en-cursus.nl

Redenen om massagetherapie te doen zijn veelvuldig. Neem bij twijfel vrijblijvend contact met me op. In een aantal thema’s heb ik mijzelf nog extra geschoold waaronder hoofdpijn, overgangsklachten, bekkenklachten en zwangerschapsmassage, stress, burnout en ontspanningstherapie. DATA Op afspraak PRIJZEN 1 uur €70, 75 minuten €85,-. De meeste zorgverzekeraars vergoeden (gedeeltelijk) een behandeling. TRAINER Praktijk voor massagetherapie Anne de Groot 06-151-951-71 info@annedegroot.com www.annedegroot.com

ONTSPANNINGSMASSAGE

MASSAGETHERAPIE

Een ontspanningsmassage bij mij duurt 5 kwartier.

Massage helpt je om de signalen van je eigen lijf (weer) beter waar te nemen. Het geeft je tools hoe je je kunt ontspannen, die je in je dagelijks leven kan toepassen. Een veel gehoorde opmerking in mijn praktijk is “ik vind het moeilijk om me te ontspannen”. Je kunnen ontspannen is een essentiele voorwaarde om een gezonde balans in je leven te hebben met de momenten dat er wel spanning is. Als de balans doorslaat naar te veel spanning in combinatie met te weining ontspanning ervaren we dat als overbelasting. De overbelasting kan zich op vele manieren uiten, zowel fysiek als psychisch/emotioneel. Bij de overgang en (post)zwangerschap kunnen allerlei klachten ontstaan door een veranderende hormonale balans in het lijf. Dit is van een andere orde maar ook (deels) te behandelen met massagetherapie eventueel in combinatie met andere behandelingen. De behandeling Bij fysieke klachten zal de nadruk op het gebruik van verschillende massagetechnieken liggen. Ik maak met name gebruik van Deep Tissue massage in combinatie met drukpunten, energetische massage en aandacht voor adem. Vanwege mijn lange ervaring kan ik een breed scala van klachten behandelen. Bij psychosomatische klachten kunnen, behalve gebruik van massagetechnieken, ook lichaamsgerichte technieken worden gebruikt. Dit zijn ademtechnieken, bewustzijnsoefeningen, meditatie of bijvoorbeeld expressieoefeningen.

Een massage kun je nemen: • als je in een drukke periode zit; • om weer bij jezelf te komen; • om te ervaren hoe je weer kunt (leren) ontspannen; • om weer in balans te komen via het aanrakingscontact; • om jezelf gewoon eens te verwennen. In onze cultuur zitten we meer in ons hoofd dan in de rest van ons lichaam. Spanning bouwt zich daardoor makkelijk op. Tijdens een massage werk ik daarom eerst, terwijl je op je rug ligt, van boven naar beneden. Op die manier wordt de negatieve spanning losgelaten. Daarna, terwijl je op je buik ligt, werk ik van beneden naar boven en wordt de weerbaarheid weer opgebouwd. Ik probeer als het ware je lichaam via mijn handen te lezen en daar waar nodig ontspanning en energie te geven. Na afloop van de massage kun je 5 tot 10 minuten op de massagebank blijven liggen om bij te komen. Daarna kun je beneden wat drinken en de tijd nemen voor je weer de drukke wereld in gaat. Kom het ervaren! DATA Op afspraak PRIJZEN Eerste massage ter kennismaking €50,-. Daarna: €75,- contant betalen. Mogelijke vergoeding nota door ziektekostenverzekering TRAINER Kabelbodyhealing Marga Kabel 020-617 58 41 / 06-441 154 42 info@kabelbodyhealing.nl www.kabelbodyhealing.nl


Enjoy your life

Aan de slag met tantra en lichaamsgerichte therapie

DJOJ-AGENDA

Seks met je hele hart

DJOJ-AGENDA

7

LICHAAMSWERK

LICHAAMSWERK Veel herinneringen en

Waarheid en ontspanning, daar draait het in essentie om als het gaat om ontwikkeling en persoonlijke groei. Dick

emoties liggen niet alleen in je hoofd, maar ook in je

Zoutendijk verzorgt groepswerk, tantrische massages en sessies in Djoj waarbij ontspanning tot in het diepste niveau

lichaam opgeslagen. Wat

van je essentie plaatsvindt. Waardoor ruimte voor nieuwe dingen kan ontstaan. Ook in de relatie met anderen.

voel je waar en hoe breng en houd je balans in gevoelens?

“De kern van mijn werk, of het nu om het individuele of groepswerk gaat, is het idee dat de waarheid altijd ontspanning geeft. Het zijn niet de lastige gevoelens zelf die de ‘ellende’ in ons leven geven, maar alles wat we doen om die gevoelens niet te voelen. Denk aan onze verslavingen aan werk, snoep, seks, aandacht, aan de neiging om uren per dag op onze smartphones en op internet te ‘zitten’, aan het vermijden van oogcontact, aan het praten in de tweede persoon terwijl we het over onszelf hebben, aan het plannen van de toekomst of het blijven hangen in het verleden, aan het oppervlakkig ademen, duizenden manieren”, aldus Dick Zoutendijk (53). Dick is lichaamsgericht therapeut, trainer en tantrisch masseur. Wat is er mis met die manieren? Dick: “Al deze defensiemechanismes halen ons weg uit onze natuurlijke energie of cyclus. Deze kent dezelfde beweging als eb en vloed, de gang van de planeten of de jaargetijden. Als we richting het ‘dal’ gaan, vinden we dat lastig en schieten we in onze verdedigingsmechanismes. En daarmee wordt de natuurlijke golf verlaten. En verlaten we onszelf en de ander. Er is dan angst dat het dal zal blijven. Daarom nodig ik steeds uit om te zijn met wat er is, wat er ook is. Vanuit het weten dat door het actuele gevoel te honoreren, het ermee te zijn of zoals ik vaak zeg ‘er wat te bivakkeren’, dit weer kan en zal veranderen.” Wat doe je daarvoor? “Ik werk zowel in de workshops in Djoj als in de weekendtraining ‘Hart, seks en liefde’ onder meer met oefeningen uit de tantra en de bio-energetica. Ik maak gebruik van Reichiaans ademwerk, actieve meditaties, inquiries en dans. Om zo meer contact te maken met de ‘rode’ energie, de meer dierlijke, impulsieve, instinctieve, ongepolijste, seksuele kant in ons. Hierdoor gaan mensen meer voelen, zowel van hun manieren om contact en intimiteit te vermijden, als ook van verlangens op het gebied van intimiteit en seksualiteit. De veilige setting biedt de kans om ook voorzichtig te experimenteren met nieuw gedrag. Niet zoals je altijd al deed, maar ook niet te ver buiten je comfortzone; precies in het gebied waar het een beetje spannend is en je het nog wel kan dragen. Vanuit mijn manier van kijken is dat de plaats, waar de groei plaatsvindt.” Waar komt je werkwijze vandaan? “Sinds 2008 ben ik aangesloten bij de Scandinavische groep van de ridhwan, een stroming rond het werk van Almaas, onder meer gebaseerd op het boeddhisme en het soefisme.

In die groep maken we vooral gebruik van inquiries, een manier om een bepaald onderwerp steeds verder uit te diepen, door steeds in het ‘nu’ te voelen wat er is. Te zijn met wat er is. Naast de lichaamsgerichte methodes maak ik in ‘Hart, seks en liefde’ ook gebruik van deze inquiries.”

BODYMIND OPLEIDINGEN

Bodymind Opleidingen heeft meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van de Lichaamsgeoriënteerde Psychotherapie. Bodymind Opleidingen verzorgt onder andere de vierjarige beroepsopleiding op post-hbo-niveau: Integrated Psychotherapy.

Waarover gaat ‘Hart, seks en liefde’? Voor vrijwel iedereen is het daadwerkelijk openen van je hart geen gemakkelijke zaak. We zijn vaak gekwetst in de liefde, als kind, als volwassene of allebei. Ook ga ik ervan uit dat vrijwel ieder wel iets ‘ingewikkelds’ heeft met seksualiteit: te veel, te weinig, pijnlijk, angstig, frustrerend, schaamtevol, verslavend, beperkt, grenzeloos, niet afgestemd, etc. In de workshop en training ‘Hart, seks en liefde’ gaan we aan de slag met het openen van ons hart en de doorstroming van onze seksuele energie en daarmee onze levensenergie. Om zo ons hart en onze seksualiteit weer met elkaar te verbinden.” Wat is het verschil met andere tantratrainingen? “Dat is voor mij natuurlijk lastig aan te geven. Ik vermoed dat de continue uitnodiging om steeds precies te zijn waar je bent in een open, veilige en accepterende omgeving de belangrijkste reden is waarom mensen bij ‘Hart, seks en liefde’ al tien jaar zulke grote stappen kunnen zetten. Juist omdat er geen doel is. Omdat je nergens naar toe hoeft.”

Dick Zoutendijk van waarom-vragen. Het kostte zeven basiscursussen, voor ik naar het vervolg mocht… Ik sleutel nu zo’n twintig jaar aan mijzelf. Dat was zeker in het begin een ongelofelijk zwaar pad, met veel wanhoop. Pas

Waarop sluit deze cursus goed aan? De workshop kan door iedereen worden gevolgd. Wel zullen mensen zonder ervaring in de lichaamsge­richte hoek, bio-energetische oefeningen of ademwerk het mogelijk als behoorlijk intensief ervaren. De weekend­training in de Achterhoek wordt in het algemeen gevolgd door mensen die al wel het een en ander op lichaams­ gericht gebied hebben gedaan, of de work­ shop hebben gevolgd.

‘Voor vrijwel iedereen is het daadwerkelijk openen van je hart geen gemakkelijke zaak. We zijn vaak gekwetst in de liefde, als kind, als volwassene of allebei’ Is tantra voor jou persoonlijk belangrijk? “Op het gebied van tantra zijn twee opleidingen die ik zelf volgde: de tweejarige ‘jaartraining’ bij het Centrum voor Tantra van Carla Verberk en Remmelt van Kleef, en mijn opleiding tot Sexological Bodyworker in Zwitserland. Die laatste is een opleiding onder supervisie van Joseph Kramer, een van de grondleggers op het gebied van erotische en tantrische massage. Deze beide opleidingen hebben me ongelofelijk veel gebracht. Ik kom van ‘ver’. Om even aan te geven hoeveel ik halverwege de jaren negentig ‘in mijn hoofd’ zat: toen ik mijn eerste basiscursus Emotioneel Lichaamswerk volgde, mocht ik van de trainer pas naar de vervolgcursus als ik zou stoppen met het stellen

later werd voor mij duidelijk dat een groeipad ook licht kan en mag zijn. Met veel plezier. En nog steeds vind ik het fijn en vervullend om alles wat zich aandient te onderzoeken.

25

Djoj

Info over de avondworkshop ‘Hart, seks en liefde’ staat op www.djoj.nl.

jaar

Benefietfeest

Vrijdag 1 september

Beroepsopleiding Integrated Psychotherapy De beroepsopleiding Integrated Psychotherapy bundelt het beste uit de lichaamsgeoriënteerde psychotherapie, aangevuld met de huidige inzichten in de ontwikkelingspsychologie. De opleiding bereidt studenten voor op het geven van individuele therapiesessies in de eigen praktijk. Het leiden van groepen - waarin ademwerk, lichaamswerk en verwante methoden worden toegepast – hoort daar ook bij. Kennismaken met de opleiding kan het beste via de tweedaagse introductieworkshop, die wordt gegeven in september. De eerstvolgende beroepsopleiding Integrated Psychotherapy start in oktober. Trainingen Naast de beroepsopleiding biedt Body­mind Opleidingen kortere en langere trainingen aan, gericht op professionals. Een van deze trainingen is Bodymind Systemisch Werk (opstellingenwerk). Ook organiseert Bodymind de jaartrainingen Heart & Sexuality en de opleiding Traumahealing. Voor therapeuten, coaches en anderen die met mensen werken verzorgt ­Bodymind de jaartraining Lichaamswerk voor Professionals. Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief via www.bodymindopleidingen.nl. TRAINER Bodymind Opleidingen Henne Arnolt Verschuren 010-466 76 25 info@bodymindopleidingen.nl www.bodymindopleidingen.nl


8

Djoj agenda DJOJ-AGENDA

LICHAAMSWERK / DANS / MEDITATIE

BEWUST ADEMEN

DJOJ-AGENDA

DANS Ervaar ruimte in en om je, de vrijheid, de expressie en het wonder van iedere beweging. De keuze aan dansvormen en -momenten is groot...

Door allerlei situaties in je leven ben je oppervlakkiger gaan ademen. Je gevoelsleven vervlakt daardoor ook en je hebt minder energie ter beschikking. Door voller en dieper te ademen geef je jezelf meer energie. Vastgezette emoties en spanning worden daardoor in eerste instantie voelbaarder. Die kun je uiten of er bewust doorheen ­ademen. Het effect is meer ruimte, openheid en vitaliteit. Leer hoe je bewust en dieper ademen in je dagelijks leven kunt toepassen. Ademsessies zijn ook individueel te boeken. DATA Woensdag 4 oktober, 19.45 - 22.15 uur PRIJZEN €35,TRAINER Praktijk voor Bewustzijnsontwikkeling Annie Vermaat 06-498 907 05 info@annievermaat.nl www.annievermaat.nl

LEVEN IN JE LIJF

Kom weer in contact met je lichaam. In deze cursus ga je met behulp van adem, contact en lichaamsgerichte oefeningen ontdekken wat je patronen zijn en hoe het anders kan. Je krijgt handvatten aangereikt voor een andere stijl van leven, met meer ruimte voor spontaniteit en levendigheid en minder voor alles wat ‘moet’. Door aandacht voor je lijf en een groter bewustzijn voor wat je denkt, voelt en wilt, komt er meer plezier in je leven. Je wordt meer zelfbewust, komt meer in je kracht en je kan beter eigen keuzes bepalen. Gratis open les op dinsdag 5 september. Vooraf aanmelden. Voor meer info en aanmelden: www. praktijk-stroom.nl en info@praktijkstroom.nl DATA Start 12 september, open les 5 september PRIJZEN €320,- voor 10 dinsdagavonden TRAINER Stroom, praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie Kim de Jong 06-249 336 18 info@praktijk-stroom.nl www.praktijk-stroom.nl

ALLE VRIJDAG­ AVONDEN BIODANZA!

lichamelijk en mentaal te ontwikkelen met als doel zich te verdedigen tegenover hun slavendrijvers. en Capoeira nu,... Tegenwoordig is Capoeira een wereldwijd bekende en gerespecteerde vechtsport. Capoeira is voor jong en oud, mannen en vrouwen en is een lust voor het oog. Capoeira wordt begeleid met typisch Braziliaanse instrumenten: de berimbau, de pandeiro, de caxixi, atabaque en de agogô. Daarbij worden er traditionele liederen gezongen die iedereen makkelijk mee kan doen. Capoeira draait om kameraadschap, samenhorigheid, positieve energie en speelsheid.

Dansen stimuleert je ‘Vivencia’, een intens gevoel te leven in het moment. Tijdens biodanza gaat het om intens beleven, oorspronkelijkheid, verbinden en contact. Niet met woorden en gedachten, maar met je gevoel. Biodanza is speels, liefdevol, heel erg leuk, en ... Dansen vanuit het hart Dans is jouw impuls, jouw hartslag en jouw adem. Het is het ritme van ‘t leven. Het is in tijd en beweging uitdrukken van geluk, plezier, verdriet en afgunst. (Jaques d’Amboise) Doelstelling van biodanza Het doel van biodanza is om mensen terug te brengen naar een manier van leven, waarin het leven zelf centraal staat. Biodanza zet je in beweging en versterkt je om te leven vanuit je natuurlijke kracht. Biodanza spreekt het gezonde onderbewuste deel in jezelf aan. Dansen bevrijdt en ontspant. Dans jouw dans van het leven. Bezoek een biodanza vivencia en ontdek zelf wat biodanza voor jou is. Please no jeans. DATA Iedere vrijdag, 20.00 - 22.15 uur PRIJZEN €15,- per keer (4 danskaart €12,50 per keer). Zie de folders in Centrum Djoj TRAINER Biodanza met Ruud Ruud van den Broek 010-422 82 13 / 06-539 209 45 bioruud@gmail.com www.biodanzarotterdam.com

CAPOEIRA LESSEN VOOR KINDEREN

Het is goed voor de conditie, ritme gevoel, flexibiliteit en motoriek. Boven alles is capoeira een spel, de vechtdans van vrijheid. Er is geen winnaar of verliezer! Axé DATA Iedere woensdag, 13.45 - 14.45 uur PRIJZEN €30,- per maand TRAINER Capoeiraschool Pedro Hagen Pimentel 06-270 956 53 phagenpimentel@gmail.com www.capoeiraschool.nl

Capoeira bestaat uit de elementen vechtsport, dans, muziek & acrobatiek. Capoeira is ontstaan onder de slaven in Brazilië als een manier om zich

1. Move however you wish 2. No talking on the dance floor 3. Respect yourself and one another Ecstatic Dance is a Drug & Alcohol Free Space. Please also refrain from photos, video, and shoes & scents. Many people dance in their own space, and others share their space with another. To engage in a dance with someone, use sensitivity: Are they open to sharing their space with me? Mirror movements, offer a hand, brush by, make eye contact, and see & feel how they respond... Ecstatic Dance is a Freeform Conscious Dance Space. DATA 16, 30 september, 7, 21 oktober, 4, 18 november, 2, 16 december, 19.30 - 22.30 uur PRIJZEN €12,50 incl. water en thee TRAINER Ecstatic Dance Rotterdam Petro Van de Pas 010-477 18 10 / 06-551 733 27 petrovandepas@planet.nl www.facebook.com/ ecstaticdancerotterdam/

KERSTBIODANZA

ECSTATIC DANCE (ORIGINAL)

Ecstatic Dance is begonnen op de dansvloer van Kalani/Puna/Big Island en door Max Fathorn meegenomen naar San Francisco. Vanuit San Francisco heeft de Ecstatic Dance community zich inmiddels verspreid over geheel de wereld en is nog steeds groeiende. Ecstatic Dance is een ultieme dansreis waarbij je ‘all-een’ of met een danspartner de eenheid met de groep ervaart. Het gaat om jouw eigen innerlijke ervaring en het ‘helemaal in je eigen lichaam komen’. Wanneer iemand je uitnodigt doordat je de handen worden toegereikt dans je samen zolang je dat wilt en als je alleen wenst (verder) te dansen breng je je handen samen voor je hart en bedank je de ander door de ander te groeten met een knikkend gebaar. Dansen doen we op blote voeten en met gemakkelijke losse kleding. De avond zal worden geopend en beëindigd met een ceremoniële cirkel.

De oorsprong van Capoeira,...

nagepraat en een drankje genuttigd worden in het café.

19.30 uur 20.00 uur 20.30 uur 22.30 uur

Deur open (warming up/ont-moeten) Openingsceremonie Ecstatic Dance Afsluitende Ceremonie

Vanaf het moment van binnenkomst in de zaal wordt er ‘helemaal niet meer gesproken’. Er kan na afloop nog

Kom dansen, ontmoeten, genieten en verbinden! Kerst is bij uitstek een feest van verbinding, zoals Biodanza ook een feest van verbinding is. Daarom presenteert Centrum Djoj in Rotterdam haar jaarlijkse Kerstbiodanza met ervaren Biodanza docenten! Bij de Kerstbiodanza staat centraal: • Lekker eten! • Verbinding maken met jezelf en anderen • Expressie door middel van beweging • Ontmoeten • Saamhorigheid Dit alles geheel in een feestelijke kerstsfeer. Het programma is als volgt: • 17.00 - 18.00 uur: Ontvangst in de in kerstsfeer gehulde bar met een vers kopje koffie of thee en kerst- brood voor de liefhebber. • 18.00 - 20.30 uur: Een heerlijk vegetarisch kerstdiner bestaande uit twee gangen (diner en dessert). • 20.30 - 23.00 uur: Biodanzawork- shop waarbij muziek, beweging, expressie en verbinding centraal staan. • 23.00 uur: Naborrelen in kerstsfeer met een glaasje prosecco van ons (met of zonder alcohol) en sfeervolle muziek. Het is ook mogelijk om alleen mee te doen aan een workshop. Aanmelden daarvoor is vanaf 20.00 uur, gevolgd door de workshop om 20.30 uur en het naborrelen daarna. Kom dansen, genieten en verbinden. Je bent van harte welkom!

DATA 23 december, 17.00 - 0.00 uur PRIJZEN €29,50 incl. diner (entree vanaf 17.00 uur) en €19,50 excl. diner (entree vanaf 20.00 uur). Kaarten aan de deur kopen is ook mogelijk, mits er voldoende plek is. TRAINER Centrum Djoj 010-285 02 36 info@djoj.nl www.djoj.nl

DJOJ-AGENDA

MEDITATIE Voor velen de basis van hun spirituele ontwikkeling. Voor anderen een oase in een hectisch bestaan. Steeds nemen de verinnerlijking en de stilte een belangrijke plaats in bij meditatie.

AUM

De AUM (Awareness Understanding Meditation ) is een actieve sociale meditatie waarin we samen een reis langs de emoties zullen maken. Je lacht, huilt, schreeuwt, hebt lief, doet gek, danst en bent stil, we gebruiken muziek, bio-energetica en encountertechnieken. Je merkt hoe dicht huilen en lachen, woede en liefde bij elkaar liggen en hoe fijn het is om deze energie eens in een veilige setting de vrije loop te laten. Maandelijks verzorgt een medewerker van de Humaniversity de AUM. De AUM geeft energie, verlost je van spanningen en stress, geneest ‘oude’ pijn, is gezond voor lichaam en geest en helpt je om in contact te komen met je kracht, vitaliteit en seksualiteit. Meedoen aan de AUM is een intense ervaring. Het effect na afloop is verschillend, over het algemeen voelen mensen zich ontspannen en opgeruimd. Na de AUM kun je genieten van de sauna en gezellig napraten aan de bar. Programma AUM in Djoj: 18.30 uur : Intake ‘First time’ Aumers 19.00 uur : Uitleg AUM 19.30 uur : Indansen en ontmoeten 20.00 uur: The Awareness Understanding Meditation) 22.30 uur : Sauna & Jaccuzzi (speciaal afgehuurd) Samen naborrelen met lekkere hapjes. Tip: Neem een of twee extra t-shirts mee en een waterbidon! DATA 8 september, 6 oktober, 3 november, 1 december, 19.00 - 23.00 uur PRIJZEN €22,50,- inclusief een flesje water en een borrelhapje na en gebruik van de sauna. TRAINER Centrum Djoj 010-285 02 36 info@djoj.nl www.djoj.nl


Enjoy your life

Mindful coachen: bewust aan het werk

DJOJ-AGENDA

MEDITATIE / MINDFULNESS

QUANTUM LIGHT BREATHMEDITATIECURSUS

DJOJ-AGENDA

MINDFULNESS Kijken naar wat is, zonder er

“Mindfulness is een methode om bewust en zonder oordeel aanwezig te zijn. Mindful

iets van te vinden. Mindful-

Coachen gaat een stap verder: je leert om aanwezig te blijven in de omgang met anderen,

ness veroverde de wereld, inclusief het bedrijfsleven.

in de eerste plaats met de mensen met wie je op je werk te maken hebt. Het is een

Want het maakt dat mensen

scholing in wijsheid, betrokkenheid en praktisch handelen.” Aan het woord is Inge Jager,

evenwichtiger in het leven

opleider aan de unieke tweejarige leergang Mindful coachen.

komen te staan.

snel met emoties of gedachten of hebben we het gevoel dat we iets moeten doen, bijvoorbeeld naar een doel toe werken. In deze opleiding leer je om dat niet te doen, maar nauwkeurig bij de ervaring van het moment te blijven. Vaak valt je dan precies datgene in waar de situatie om vraagt. Het verbluffende is dat er juist dan iets kan veranderen. Je leert in deze opleiding dus je intuïtie te verscherpen door gebruik te maken van je ‘overzichtsbewustzijn’.” En het derde verschilpunt? “Deze opleiding besteedt veel aandacht aan het fundament van alle geslaagde communicatie: het vermogen aanwezig te blijven. Aanwezig blijven klinkt misschien vaag, maar in onze opleiding leer je dat het buitengewoon concreet is. Door op een vriendelijke, open, niet oordelende manier bewust aanwezig te blijven, en niet onbewust op te gaan in het gesprek of je gesprekspartner, voelt de ander zich echt gehoord en gezien. Dat is de basis voor alle verandering.”

Inge Jager Het woord ‘coachen’ zou je op het verkeerde been kunnen zetten. Het is weliswaar een opleiding tot coach, maar het is veel meer dan dat: de opleiding biedt verdieping aan iedereen die met mensen werkt en die dus goed moeten kunnen communiceren. Trainer Inge de Jager (57) vertelt wie ze daarmee bedoelt: “Denk aan docenten, hulpverleners, pastoraal werkers, teamleiders, human resource staff en managers. We leren ze de principes van mindfulness - oftewel bewust aandacht brengen bij je lichaam, met een open, vriendelijke en vanuit een niet-oordelende houding - toe te passen in hun werksituatie. Mindful communiceren blijkt in werksituaties een wereld van verschil uit te maken: niet alleen verlopen communicatieprocessen veel soepeler, het leidt ook tot minder stress en meer plezier in het werk.” Hoe gaan de lessen in Djoj? “Tijdens de lesdagen knopen we aan bij de persoonlijke ontwikkeling van onze studenten. We creëren een sfeer waarin ze zich vrij en vertrouwd voelen en we dagen ze uit hun eigen ervaringen te verdiepen door de werkvormen toe te passen die we aanbieden. Elke cursusdag bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. We mediteren, bewegen en oefenen met elkaar. We intro­

duceren en behandelen de theorie die afkomstig is uit boeddhisme en neurowetenschappen. De studenten kunnen die direct toepassen. We con­ stateren steeds opnieuw hoe openend en verhelderend ons theoretische kader is.” Wat is dat kader? “Dat is een unieke en krachtige mix van mindfulness, boeddhistische psychologie en de nieuwste inzichten uit de neurowetenschappen. Onze studenten ervaren het steeds als bijzonder om te zien hoe wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het brein naadloos aansluit bij de 2500 jaar oude wijsheid uit het boeddhisme.” Wat is het verschil met andere coachingsopleidingen? “Op drie punten verschilt deze van andere. Eén: waar er in reguliere coachingsopleidingen weinig of geen aandacht is voor wat ons lichaam ons vertelt, beschouwen we in Mindful Coachen het lichaam en onze lichaamswaarnemingen als de basis voor zelfkennis. Twee: in deze opleiding leer je dat je in de omgang met anderen vaak het verst komt als je met een open bewustzijn aanwezig kunt blijven. Dat is ons vermogen om allerlei processen vanuit een overzicht gade te slaan. Gewoonlijk vereenzelvigen we ons

Zoek je rust? Ben je niet bang om jezelf tegen te komen? Hou je van muziek? Dan is dit de meditatievorm voor jou!

8-WEEKSE MINDFULNESS­ TRAINING

De Quantum Light Breath is een geleide ademmeditatie op inspirerende muziek. Je geeft jezelf een energiedouche en zuivert lichaam, geest en ziel. Vast geraakte emoties gaan weer stromen en de pure levensenergie komt vrij. De innerlijke deur naar wie je werkelijk bent opent. Deze meditatievorm is ontwikkeld door Jeru Kabbal (1930-2000), een 20ste eeuws mysticus en grondlegger van het Clarity Proces. Hij ontdekte dat als de principes van Vipassana worden gecombineerd met diep ritmisch en bewust ademhalen, het iemand lijnrecht in de ervaring van eenheid kan brengen zonder uren per dag in stilte te hoeven mediteren. De cursus wordt gegeven door Taetske Kleijn. Ze was leerling van Jeru gedurende de laatste zeven jaar van zijn leven. Hij droeg het geven van live QLB’s aan haar over.

Is de opleiding ‘spiritueel’? “Hoewel onze opleiding je leert ge­ bruik te maken van een wonderbaar­ lijk proces, zou het niet juist zijn van ‘spiritualiteit’ te spreken. Dit wonder­ baarlijke proces is dat je juist door ­recht te doen aan je directe ervarin­ gen, zicht kunt krijgen op wat zich achter al deze ervaringen verbergt: een open, niet oordelend, compassie­ vol bewustzijn. Dit bewustzijn kan je helpen aan vastgeroeste situaties en patronen te ontsnappen en is de weg naar verandering.”

Wat kan je van de QLB verwachten? • meer in het nu zijn • beter contact met je emoties • meer rust en helderheid • meer energie • verruimd bewustzijn En het is gewoon heel fijn om te doen!

Hoe ben je er zelf toe gekomen? “Eind jaren ’90 werd ik op het spoor van mindfulness gezet door het boek ‘Waar je ook gaat, daar ben je’ van Jon Kabat-Zinn. Mindfulness sloot prachtig aan bij de tantratrainingen die ik had gevolgd en is een van de pijlers van de Ridhwanbenadering van A.H. Almaas, waar ik me sinds 2002 in school. Het bijzondere van de opleiding Mindful Coachen, die is ontwikkeld door Dorle Lommatzsch, lag voor mij in de prachtige en inspirerende combinatie van mindfulness, boeddhistische psychologie en neurowetenschappen. Op al die drie terreinen had ik het nodige gedaan, en ik vind het een feest om een opleiding te kunnen verzorgen waarin deze drie gebieden zo prachtig samenkomen.”

Zin in meer Helderheid? 27, 28 en 29 oktober geeft Taetske een Clarity Driedaagse in Djoj.

Meer informatie over de tweejarige opleiding Mindful Coachen: www.djoj.nl.

9

Twitter: @Taetske Facebook: www.facebook.com/ CentrumTSUKI Kom naar de Open Dagen voor een voorproefje!

DATA 14, 28 september en 5 oktober, 19.45 - 21.45 uur PRIJZEN 3 avonden voor €55,-. Losse deelname €22,50 per avond. Losse deelname op 29/11 en 6/12 is alleen mogelijk voor mensen die al eerder een QLB cursus met Taetske hebben gedaan. TRAINER TSUKI Taetske Kleijn 071-517 35 08 tsk@tsuki.org www.tsuki.org

Meer info: www.djoj.nl

Mindfulnesstraining 8 weken - nu ook op de ochtend! Mindfulness helpt je om meer aanwezig te zijn in dit moment, zonder er over te oordelen. Het geeft je handvatten om op een bewustere manier om te gaan met stress en piekeren. Je leert positieve gevoelens dieper te ervaren en ruimte te geven aan negatieve gedachten en gevoelens, zonder er in mee te gaan. Je wordt milder voor jezelf en vriendelijker voor je omgeving. Ik verzorg trainingen bij Centrum Djoj sinds januari 2016 en doe dat met aardse humor en persoonlijke aandacht. Ik geef de training nu op de maandagavond (vanaf 4/9) én op de dinsdagochtend (vanaf 31/10). DATA Start 4 september 19.30 - 21.45 uur en 31 oktober, 9.30 - 11.45 uur PRIJZEN €300,- voor een serie van 8 dagdelen incl. werkboek en audiomateriaal. ­Inschrijven kan via www.djoj.nl of direct naar ademtij@gmail.com TRAINER Ademtij, mindfulness & begeleiding Carien Olbers 06-190 070 43 ademtij@gmail.com www.ademtij.nl

Workshops Klankhealing Minimarkt Sessies

Sjamanistisch Festival 2017 Zaterdag 14 oktober


10

Djoj agenda

DJOJ-AGENDA

MINDFULNESS / YOGA / SPIRITUEEL

MINDFULNESS EN RELATIES

DJOJ-AGENDA

YOGA

YOGA - ADEMONTSPANNING

DJOJ-AGENDA

SPIRITUEEL

Voor iedereen is er wel een

Het woord is ontleend aan

passende yogasoort. Om aan

‘spirit’, een energie die het

deel te nemen of om je in te

strikt materiële ontstijgt en

bekwamen en het anderen te

die een praktische uitwerking

leren.

in de houding en het gedrag

REIKI EN ANDERE HEALING FREQUENTIES

van ieder mens heeft. Wil je • kennismaken met mindfulness en leren hoe je de principes kunt toepassen in jouw relatie(s)? • minder irritatie in de omgang met anderen én jezelf? • weten hoe je je brein op veilig kunt zetten zodat je onbevangen samen kunt zijn? Wat is mindfulness? Mindfulness gaat over doelbewust aandacht brengen in het hier en nu, vanuit een open en vriendelijke houding. Het schept ruimte en rust voor jezelf. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Wat is mindfulness in relaties? In de workshops ‘Mindfulness en relaties’ richten we deze kwaliteiten niet alleen op onszelf maar juist op onze relaties met anderen. Je ontdekt hoe het komt dat je soms zo snel in de verdediging gaat... en hoe je die spiraal van verdedigen of de ander aanvallen kunt doorbreken. Mindfulness biedt verrassend simpele oplossingen die je helpen om in contact vriendelijker en meer open te zijn, waardoor je met gemak je relaties positief beïnvloedt. Boeddhisme en neurowetenschappen In deze workshops maak je kennis met de inspirerende combinatie tussen mindfulness, de eeuwenoude wijsheid uit het boeddhisme en de huidige kennis uit de neurowetenschappen. We leren onder andere de kunst van mindful spreken en luisteren toe te passen in onze (werk)relaties. We wisselen stukjes theorie af met praktische oefening. We leren simpele toepassingen van neurowetenschappelijke ontdekkingen en boeddhistische wijsheden. We koppelen die aan eigen onderzoek zodat je kunt toetsen hoe het voor jou werkt. De workshop biedt een inkijkje in de rijkdom van onderwerpen en werkvormen die we in de opleiding Mindful Coachen aanbieden. Maak kennis met enkele ingrediënten van onze opleiding en en laat je verrassen! DATA 26 augustus, 10.00 - 15.00 uur 19 oktober, 19.30 - 21.30 uur PRIJZEN €15, €40 of €55 (afhankelijk van workshop) en 2e persoon gratis TRAINER Academie voor Open Bewustzijn Inge Jager 020-665 24 20 / 06-421 664 51 inge@ingejager.nl www.openbewustzijn.nl

www.djoj.nl

IN BALANS MET YOGA EN QI GONG Yoga kun je gaan doen om verschillende redenen. Je wilt:

KLANKHEALING CONCERT

• bewuster en met minder stress

gerelateerde klachten leven; • in beweging blijven, in contact komen met jezelf en je lichaam; • innerlijke rust, evenwicht en vitaliteit in je leven.

Wil je jouw lichaam op een speelse en liefdevolle manier vitaal, soepel en ­gezond houden? Heb je last van stressverschijnselen en is innerlijke rust en zelfkennis belangrijk voor je? Raja Yoga, ook wel de “Koninklijke Yoga” genoemd, is een weg naar harmonie en bewustwording en de fysieke Hatha Yoga is hier een onderdeel van. Met Qi gong worden we bewust van het subtiele lichaam als een zachte dans van energie. Tijdens de les wordt rekening gehouden met de persoonlijke mogelijkheden van de cursisten en de houdingen voert iedereen op zijn of haar eigen niveau uit. Naast de klassieke yogahoudingen en aandacht voor de ademhaling werken wij o.a. met oefeningen en meditaties geïnspireerd door de natuur zoals de stand van de zon en maan en de 4 windrichtingen. Thema’s vanuit de yoga filosofie worden een keer per maand besproken, zoals de Chakra’s en bijbehorende elementen. Meer informatie vind je op mijn website. Ook voor privébehandelingen met de Bowen Techniek of sessies met Energetische Meditatie. Je kunt me gerust mailen of bellen en een proefles volgen. PRIJZEN KIjk op mijn website onder lestijden en tarieven. TRAINER Raja Yoga Rotterdam Susanna Willis 010-422 60 36 swillis@kpnplanet.nl www.rajayogarotterdam.nl

Yoga is een systeem dat lichaams­ oefeningen, adem, meditatie en ontspanning op een uitgebalanceerde manier met elkaar verbindt. Yoga nodigt uit tot een natuurlijke diepere ademhaling. Door bewuster te ademen en de adembeweging te observeren kan je onrust, stress en opwinding verminderen. Je staat ontspannener in het leven en dat heeft effect op jouw welzijn. Mindfulness oefeningen nodigen uit om vanuit zelfcompassie en een niet oordelende aandacht aanwezig te zijn in jezelf, in het hier en nu. Als je vriendelijker wordt voor jezelf krijgen positieve waarden zoals moed, vreugde, liefde, veerkracht en creativiteit meer ruimte. In de lessen combineer ik oefeningen uit verschillende yogastijlen en tradities, waarvan Hatha yoga de meest bekende vorm is. Wat je tijdens de lessen leert, wordt op den duur iets van jezelf en daardoor toegankelijk voor je. De kwaliteit van aandacht beïnvloedt de kwaliteit van leven. Ik geef les op maandag- en vrijdagochtend, maandag- en donderdagavond. Heb je interesse? Volg dan een gratis kennismakingsles. Op mijn website vind je meer informatie en mogelijkheden. DATA Kijk op mijn website PRIJZEN Kijk op mijn website TRAINER Yoga & Meditatie Yolanda de Vrij 010-418 63 23 / 06-514 364 56 info@yolandadevrij.nl www.yolandadevrij.nl

OPEN DAGEN Zaterdag 2 september Zondag 3 september

Klankhealing concerten. Een uitnodiging voor een innerlijke reis. Terwijl je comfortabel ligt op een matras word je uitgenodigd om je aandacht naar binnen te keren en kan je ervaren hoe de klanken (frequenties) op jou inspelen en je weer opnieuw afstemmen op jouw unieke natuurlijke trilling. Wij maken hierbij gebruik van diverse etnische instrumenten uit verschillende delen van de wereld. Zoals de didgeridoo, klankschalen, Chinese gong, sjamanen trommels, rainsticks, waterphone, Halo en meer. Boventonen en stemvibraties worden ook geïntegreerd in de oceaan van geluidsgolven. Maak je eigen unieke klankenreis en ervaar hoe er meer ruimte ontstaat voor het contact met wie jij werkelijk bent. “inresonantie” Anne & Jacinta: Sinds de jaren 90 verzorgen wij Klankhealing concerten. Door onze jaren lange ervaring en ontwikkeling in het werken met de helende kracht van de klanken, hebben wij de concerten die wij geven steeds verder kunnen ontwikkelen en verfijnen. Wij werken vanuit een liefdevolle intentie met aandacht en zorgzaamheid. Waarbij wij ons verbonden voelen met de bron en alles wat leeft. We verwelkomen je graag op een van onze concerten. Voor info en reservering, klank@ inresonantie.nl of bel 072-534 03 05, www.inresonantie.nl. DATA 23 september en 25 november, 18.45 - 20.15 uur of 21.00 - 22.30 uur PRIJZEN €25,TRAINER Inresonantie Anne van der Horst 072-534 03 05 klank@inresonantie.nl www.inresonantie.nl

Onder de noemer “Reiki Centrum Rotterdam” organiseer ik zowel nationaal als internationaal cursussen, behandelingen, lezingen en workshops op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, healing en spirituele groei: * REIKI: Westers, Tera Mai en Jikiden * INNERLIJK KIND * AWAKENING YOUR LIGHT BODY * SHAMBHALA: MULTI DIMENSIONAL HEALING * CONTACT MET ENGELEN * GEHEIMEN VAN DE ZIEL * ALFA TRAINING * MEDITEREN KUN JE LEREN * LOUISE HAY “Je kunt je leven helen” * INCOMPANY TRAINING Voor mijn werken met mensen geldt als uitgangspunt: • Je bent uniek, de eerste, één die er zo nog niet was. • Een mens met een eigen geheim, met een hart dat voelt en • een ziel die luistert. Met oren die horen en ogen die zien. • Je leeft, komt telkens thuis om weer op weg te gaan. Omdat in onze moderne tijd veel mensen geïnteresseerd zijn in Reiki volgt er nu een korte beschrijving in volgelvlucht. De geneeswijze van Reiki werd aan het einde van de 19e eeuw door Mikao Usui herontdekt in Japan. Hij woonde in Kyoto en ontdekte dat men door middel van handoplegging in oude tijden wonderbaarlijke genezingen tot stand bracht. Zo kwam hij te weten dat er in oude kloostergeschriften symbolen, formules en beschrijvingen stonden, die onder andere door de profeten Mozes, Jezus, Boeddha, en Mohammed werden gebruikt als zij mensen heelden. In een visioen kreeg Usui de sleutel tot helen door: Hij noemde het Reiki! In de huidige tijd is Reiki nu toegankelijk voor iedereen! Voor meer informatie en cursussen/ workshops kun je bellen of mailen naar Annie van der Meer.

DATA EN PRIJZEN Zie de agenda op www.djoj.nl en op afspraak TRAINER Reiki Centrum Rotterdam Annie van der Meer 010-481 04 47 annievandermeer@planet.nl www.reikicentrumrotterdam.nl


Enjoy your life

11

DJOJ-AGENDA

Clarity: een weg voor zelfkennis

SPIRITUEEL

Welkom in de werkelijkheid

STARGATE EXPERIENCE WORKSHOP

Zelfkennis is als de steen der wijzen, de doos van Pandora en de heilige graal: het is de weg die leidt tot de kennis van wat er is. Taetske Kleijn van Tsuki ontwikkelde op basis van het gedachtegoed van Jeru een manier of methode om deze weg te gaan en te komen tot de helderheid of ‘clarity’ die het zicht geeft op de werkelijkheid zoals deze is.

Waarover gaat Clarity? Taetske: “Het gaat over zelfkennis. Met als doel om te ontwaken uit de droom die door het denken wordt gecreëerd. Jezelf en de werkelijkheid ongesluierd waarnemen. Op de korte termijn grondt het mensen in hun dagelijks leven. De ervaringen zijn vaak erg persoonlijk omdat het samenhangt met de thematiek die je zelf inbrengt. Maar bijna iedereen ervaart een vorm van diepere ontspanning en acceptatie van het leven dat ze al hebben.” Je noemt het een ‘weg met twee poten’… “Ja. De ene poot is de mind en de andere poot is de werkelijkheid. We stoppen in beide evenveel energie om het diepgaand te leren kennen. Dat doen we met behulp van vijf stappen: ontdekken, ontvouwen, bevrijden, eenheid en helderheid. Je krijgt daardoor zowel zicht op de onderliggende oorzaken van je problemen, als dat je leert om in het nu te leven. Het uiteindelijke doel van Clarity is het vinden van een antwoord op de vraag: wie ben ik?” Is het een systeem? “Ja, een systeem dat je helpt om ontspanning te vinden door de denkwereld te kunnen scheiden van de werkelijkheid. Het maakt een eind aan overbodig lijden. De bron van bijna al onze problemen en spanningen ligt in het niet kennen van en niet kunnen omgaan met onze eigen onbewuste patronen en overtuigingen. We geven mensen verschillende technieken om dat te onderzoeken en om er zelf mee te kunnen werken. Daarmee krijg je niet alleen de sleutel tot zelfkennis in handen, maar het zet je ook op je eigen benen. Je kunt het Clarity Proces ook een methode noemen. Hoewel alle technieken gericht zijn op het loslaten van de overbodige oude angsten en verlangens die het lichaam en het denken in een kramp houden. Dat brengt je in een toestand waar het methodeloze ‘op het nu richten’ mogelijk is in een diepgang die je anders niet kunt toelaten.” Is het een therapie? “Alle processen zijn zo ontworpen dat je ze zelf kunt toepassen. Door ontspanning in de geest, ontstaat ontspanning in het lichaam. Deze ontspanning maakt de weg vrij om je aandacht op het hier en nu te richten. Als je energie vastzit in problemen met je werk, je relatie of gezondheid, heb je gewoonweg

Wake up to your Higher Potential, your Path and your Inner Peace.

Taetske Kleijn

de innerlijke rust niet om je op je adem te richten en op een open onbevooroordeelde manier naar jezelf en de werkelijkheid te kijken. Nee, geen therapie dus.” Wat doe je tijdens de workshop? “We doen verschillende bewustzijnsoefeningen en meditaties. Denk bijvoorbeeld aan zelfonderzoek, regressiewerk, hier en nu technieken en krachtige ademmeditaties zoals de Quantum Light Breath. In de Driedaagse Clarity Workshop leer je de technieken kennen en toepassen. Een groot verschil met vele andere wegen is dat Clarity erop gericht is je de middelen in handen te geven om het zelf te doen. De leraar en de groep zijn er om je te helpen het onder de knie te krijgen, maar je doet het zelf. Verder staat Clarity los van religieuze of spirituele stromingen. Het kan goed met andere processen en richtingen samengaan.” Word je er gelukkiger van? “Veel mensen ontdekken bij Clarity dat geluk in je relatie met het moment ligt. Niet in je bezittingen, zelfs niet in je liefdesleven, je werk of je vriendschappen. Die zijn er

DATA Zondag 26 november, 9.30 - 16.30 uur PRIJZEN €95,- incl. koffie/thee en lunch TRAINER The Stargate Experience Janna Hopman 06-282 028 50 stargatelightwork@gmail.com www.stargatelightwork.nl

STARGATE CONNECTING TO HIGHER SELF workshops van verschillende lengte. De drie dagen vormen een kennismakingsworkshop. Lang genoeg om te kunnen ervaren of de technieken je liggen en of het je brengt waar jij naartoe wilt. Smaakt

Mijn perspectief is 180 graden gedraaid. De vraag ‘wie ben ik?’ speelt niet meer. om het leven en je vreugde daarin mee te delen, en verder zijn het geweldige spiegels om je te laten zien waar je vastzit en waar je ingangen tot verdere bevrijding kun vinden. Liefde en compassie voor anderen en voor alles wat leeft en is, ontstaat spontaan zodra je het voor jezelf kunt opbrengen.” De basis is non-dualiteit. Wat betekent dat voor jou? “Non-dualiteit is voor mij niet meer dan een woord. De werkelijkheid zou niet benoemd en uitgelegd moeten worden, zodat iedereen de kans heeft het zelf te ontdekken zonder van te voren al allerlei beelden en ideeën te krijgen voorgeschoteld door mensen die erover vertellen. Dat staat alleen maar in de weg. Op het moment dat je wakker wordt, zie je het gewoon.” Is er na deze cursus een vervolg? “Het Clarity Proces kent

Deze workshop helpt je om op te ruimen wat niet langer je hoogste goed dient en meer te leven vanuit je persoonlijke- en spirituele kracht. Je multidimensionaal en lichter Zelf te ervaren en activeren op DNA niveau. In de meditaties werken we deze dag samen met onze eigen Gidsen van hoger Licht, de Star Councils of Light en de geascendeerde Meesters. We doen dit in het multidimensionale portaal van de Stargate.

het naar meer, dan kun je aan een week deelnemen. De week is onze basisworkshop. Daarna ben je in staat om de processen zelfstandig toe te passen. Voor mensen die verder willen is er een driejarige training, de Inner Core en een trainersopleiding.” Wie is je leermeester(s)? “Mijn leermeester is Jeru Kabbal. Hij heeft dit proces ontwikkeld. Wat me in hem aansprak was zijn eenvoud in combinatie met een diepe intelligentie en wijsheid. Ik herinner me nog goed dat het me van m’n sokken blies dat iemand me vertelde hoe het zat, en me ook nog simpele middelen in handen gaf waarmee ik het zelf kon ontdekken, waardoor ik volstrekt onafhankelijk van hem was.” Is Clarity voor jou persoonlijk belangrijk? “Voor mij persoonlijk is het enorm belangrijk. Ik pas de technieken

dagelijks toe. Daardoor blijf ik helder, gezond en kan ik van het leven genieten. Ik heb zo’n zeven beginnersworkshops met Jeru gedaan en ben daarna de driejarige training bij hem gaan doen, plus de trainersopleiding. Na enkele korte ontwakingsmomenten ben ik in 1996 begonnen met Clarity workshops geven. Drie jaar later trok de sluier helemaal op. In 2000, toen Jeru stierf, heb ik mijn baan opgezegd om me er fulltime aan te kunnen wijden. Veel gevolgen (buiten ander werk!) heeft het niet gehad. Ik leef nog steeds met dezelfde man, ben nog steeds mijn eigen gekke zelf. Wel is mijn perspectief 180 graden gedraaid, als je het zo zou willen uitdrukken. De vraag ‘wie ben ik?’ speelt niet meer. Elke zoek-energie op het spirituele vlak is verdwenen. En ik ben heel gelukkig met mijn werk! Ik vind het geweldig om mee te maken dat mensen hun weg vinden. Je vroeg enkele deelnemers wat ze van het Clarity proces vinden… “Ze zeiden allemaal: het is life changing. Zo heb ik het ook ervaren. Vanwege het andere perspectief. Het is een cadeau om te kunnen genieten van het leven dat je hebt gekregen. De sleutel naar ontspanning en geluk zit 100% in jezelf. Het is dan echt heerlijk dat je ook zelf de middelen in handen hebt om daar wat mee te doen.” Meer over de workshops en activiteiten van Taetske Kleijn: www.djoj.nl.

Wake up to your Higher Potential and your Path. Een workshop gericht op het herstellen van je telepathische- en intuïtieve contact met je eigen hoger Zelf en je andere Gidsen van hoger Licht via specifieke oefeningen en ­gechannelde activaties. De ervaring leert dat iedereen deze dag wel een eigen vorm van contact ervaart. We worden deze dag geholpen door de energieën van de Star Councils of Light en de geascendeerde Meesters. We doen dit in het multidimensionale portaal van de Stargate. DATA Zondag 17 september, 9.30 - 16.30 uur PRIJZEN €95,- incl. koffie/thee/water en lunch TRAINER The Stargate Experience Janna Hopman 06-282 028 50 stargatelightwork@gmail.com www.stargatelightwork.nl

www.djoj.nl


12

Djoj agenda

Dansend naar je essentie In Centrum Djoj zijn verschillende therapeuten, coaches en begeleiders actief met dansen. Op heel verschillende manieren. Thea Lucia Klinefelter ontwikkelde voor vrouwen de Moondance, Jarka Doeswijk gebruikt dansen bij coaching en Miranda Tabak laat je al dansend bindweefsel losser maken...

De Moondance van Thea Lucia Klinefelter (42) is een ritueel voor

Hoe zou het zijn om je als

vrouwen bij volle maan. Het bestaat niet alleen uit dans;

vrouw vrij te voelen, lekker

centraal staat de verbinding met jezelf, de andere vrouwen

in je vel te zitten en je

om je heen en over de hele wereld, de krachten van de

volledige potentieel

natuur en de volle maan op dat moment.

tot uiting te brengen? Dat is de belofte van AbunDance dat Jarka Doeswijk in Djoj organiseert.

Thea: “Iedere maancyclus staat in een ander thema, een ander aspect van vrouw-zijn. Daarvoor gebruik ik het boek “Clanmothers (oermoeders)” van Jamy Sams als inspiratiebron. Mijn bijbel. Tijdens de dans ligt er de uitnodiging om je met jezelf te verbinden, om te voelen wat er daadwerkelijk aan de orde is in je leven. Je onderzoekt al dansende hoe het thema in jouw leven speelt en je geeft daar via de dans expressie aan. Iedere vrouw danst op en voor haarzelf. Soms zijn er ontmoetingen in de dans, maar het ligt je vrij om op jezelf te zijn. Het is een vrije dansex­ pressie; er zijn geen voorgeschreven bewegingen. Het gaat niet om het goed doen of mooi doen, maar over authentiek, jezelf de ruimte geven om zo te bewegen als het van binnenuit komt en past bij je stemming. Ga je uit van een methode? “De Moondance heb ik zelf ontwik­ keld. Het verbindt verschillende tradi­ ties zoals sjamanisme. Hier verbind je je met de ziel, de zichtbare en onzichtbare wereld, de natuur en de maan met haar ritmes. Maar ook de traditie van vrouwen­ cirkels is erin verwerkt. De essentie van Moondance is om dichter bij je essentie te komen, verbinding te ervaren met zusters en de kracht en werking van de maan toe te laten in je leven. Maar je vindt aspecten terug van Jamy Sams, Ike West, Diane Biermans, De vijf ritmes dans, tantra en onder meer van wat ik leerde op de School voor sjamanisme.” Is Moondance voor jou belangrijk? “Het helpt me elke keer weer om thuis te komen in mezelf, om vertrouwen te hebben in het leven, de steun, herkenning, de spiegels en de tranen en het lachen dat we als vrouwen in verbinding met elkaar hebben. Dit is een onmisbaar onderdeel van mijn leven geworden. Het op deze manier samen te zijn met vrouwen geeft mij een diepe ontspanning, het helemaal mezelf kunnen zijn. Heerlijk.” Hoe ben je erop gekomen? “Ik kon een keer niet deelnemen aan een vrouwendansweek, heftig teleur­ gesteld deelde ik dat de trainsters mee. ‘Er is een manier om toch mee te doen vertelde ze me. Als je zaterda­ gavond om 22.00 uur gaat mediteren bij het licht van de volle maan, dan

“Het vertrekpunt in deze reis is de relatie met je moeder. Deze unieke band heeft je vrouw-zijn groten­ deels gevormd – soms met barrières die je niet meer langer wilt”, aldus ­‘reisleidster’ Jarka Doeswijk (40).

ben je toch verbonden, want dat doen wij dan ook.’ Ik vond het wel een wat teleurstellend alternatief. Wat moet ik doen dan? ‘Het licht van de maan en haar energie in je schoot laten stromen’; ik vond het abracadabra, niet echt iets voor mij. Toch is dat de start geworden van wat uiteindelijk mijn werk is geworden. Voor ik het wist waren er tien tot vijftien vrou­ wen per avond.” En toen…? “Door het werk voor de volle maan­ vieringen kwam ik erachter dat er een cyclus is, dat die cyclus dezelfde fasen doorloopt als de menstruatiecyclus bij vrouwen. Er zijn namelijk eigenlijk altijd vijf in plaats van vier fases van de maan. En je kan je verbinden met die verschillende fases. Dan verbind je je ook met je menstruatiecyclus want die volgt dezelfde cyclus: bij nieuwe maan groeien de eitjes, bij volle maan zijn ze rijp, als er geen bevruchting plaatsvindt dan worden ze met afnemende maan weer afgestoten door het lichaam en met donkere maan zit je dus drie dagen voor nieuwe maan in je menstruatie en verlaat het daadwerkelijk je lijf. Dan ben je weer schoon en groeit er weer een nieuw eitje. En zo door je te verbinden met de verschillende fases

van de maan verbind je je dus ook met een heel belangrijk aspect van het vrouw zijn, namelijk je vruchtbaar­ heidscyclus. Je menstruatiecyclus. De cyclus van de maan volgen heeft mij heel veel gebracht. Het heeft me geleerd, dat ik met de stroom mee moet gaan. Ja, de maan is mijn kom­ pas in het leven. Op www.djoj.nl vind je de data waarop de moondance-bijeenkom­ sten worden gehouden.

AbunDance staat ergens voor… “De letters van AbunDance staan elk voor een laag waar de reizigster zich doorheen gaat bewegen. Verdeeld in drie etappes. De letters zijn gekoppeld aan bewegingsopdrachten en daarbij behorende oefeningen. We begin­ nen bij de A van aandacht, de B van benoemen en de U van uiten. Het be­ schrijft goed de eerste laag van jezelf zien en gezien worden. Een bedding voelen in jezelf, draagvlak creëren. De N van nodig is de tweede laag die je in contact brengt met je behoeftes en wat je wilt. De D is van dragen, hulp­ bronnen inschakelen en de A is van acceptatie, het voelen en ervaren van draagvlak leidt naar acceptatie van wat is en is geweest. De derde laag begint met de N van nieuw, je ervaart jezelf en het leven weer als nieuw. De C van je eigen creatievermogen die je nu voelt! Dat is het einddoel van deze reis; je oorspronkelijke draagkracht en scheppingskracht voelen en tot uiting kunnen brengen in jezelf en je leven. Met de laatste letter E geef je expressie hieraan.” Hoe gaat zo’n cursus? “In de cursus staat de wording als krachtige, scheppende vrouw cen­ traal. Er wordt gedanst en gedeeld, gemediteerd en gevisualiseerd,

gemasseerd en geoefend. In een sfeer van warmte en geborgenheid, waardoor je diep aardt in je lichaam en in je gewaar zijn. Je zal je ver­ bonden voelen en vol levenslust. Het idee achter Female AbunDance is dat iedere vrouw voelt wat haar ware draagkracht is en haar scheppings­ kracht aanwendt in haar leven.” Dans met ‘iets’ erbij? “Tijdens mijn lessen combineer ik dans en een helende reis voor vrou­ wen, omdat het lichaam de drager is van onze ervaringen en overtuigin­ gen. Het bewegende lichaam is een directe verbinding naar de emoties en de innerlijke gevoelswereld. Je innerlijke gevoelswereld verkennen brengt je in contact met je levenslust en dat is essentieel voor heling. De essentie van Female AbunDance is dat je voelt dat het leven bedoeld is als bekrachtiging van jezelf. Dat je zichtbaar wordt, voluit mag stralen en uniek bent.” Wat is dans voor jou? “Dans is mijn medicijn en mijn me­ dium. Het liefst uit ik me in dans en beweging, het voelt voor mij als een tweede taal. Als ik dans heb ik geen gedachten, is alles gevoel en beelden. Dat is waarom ik ook AbunDance vrije dansavonden organiseer voor mannen en vrouwen met live muziek. Mijn partner is percussionist en we hebben op zo’n avond een hele band paraat. Je kan mij geen groter plezier doen. Aan het eind van de avond ben ik verzadigd en vervuld van dans en muziek. En de sfeer die ontstaat als danslief­ hebbers dansen op live muziek is hartver­ warmend. Het is mijn missie een bedding voor de vrouw te creëren. Waarin deze vrouw haar eigen bedding zal vinden en in navolging daarvan haar natuur­ lijke scheppingskracht aanwendt om een leven te creëren voor zichzelf en anderen. Waar deze vrouw dan door en door blij van wordt.” De data van de volgende Female AbunDance cursus vind je op www.djoj.nl.


Enjoy your life

13

DJOJ-AGENDA

SJAMANISME Fascia is het

Met veerkracht pas je je continu

bindweef-

aan, aan het nieuwe nu,

sel in ons

en blijf je in balans

lichaam.

DJOJ-AGENDA

SJAMANISME

OPLEIDINGEN & ­INWIJDINGEN

Een ongeschreven oeroude maar springlevende spirituele traditie waarin de natuur en het natuurlijke een

Het loopt

hoofdrol spelen.

van top tot teen

OPLEIDING ENERGETISCH HEALER

en van huid tot bot als een driedimensionaal netwerk in ons lichaam. En dat kan je gezond en soepel krijgen en houden met de Fascia Dance met Miranda Tabak. Miranda is oprichter van Fascia Fit & Dance. Zij is gespecialiseerd in het (emotioneel) ontladen van spanning in het bindweefsel. Ze geeft work­ shops, groepslessen en individuele therapie. Is gastdocent aan de Fascia Therapie opleiding in het Erasmus MC en de Triggerpointcoach Acade­ my. Ze geeft internationaal trainingen aan therapeuten. Alsmede interac­ tieve lezingen over het activeren van het zelfgenezend vermogen, nadat zij zichzelf heeft genezen van chronische pijn na een auto-ongeluk. Ze weet veel over fascia. Innerlijke beweging Gezond fascia is gehydrateerd, soepel, sterk en beweeglijk. Het alledaagse leven, stress, repetitieve bewegingen drogen dit fascia uit. Dat zorgt ervoor dat we ons minder goed kunnen bewegen en er pijnklachten kunnen ontstaan. Het drinken van meer water is niet de oplossing omdat de cellen hun absorberende vermogen hebben verloren. Het is als het gieten van wa­ ter op steen. Met Fascia therapie, zelf­ massage en gevarieerde bewegingen kan het bindweefsel wel terugkeren naar de vloeibare en optimale staat van zijn, aldus Miranda Tabak (37). “Fascia Dance is het volgen van de in­ nerlijke beweging. Niets in je lijf staat ooit echt stil en het volgen van die be­ weging maakt dat je eigenlijk al danst. In die beweging opent zich van alles. Hoe vaak bewegen we nog spontaan? Hoeveel ruimte en toestemming geven we onszelf daarvoor? Want wat zal de ander (jijzelf) er wellicht van denken? En zo komen we heel subtiel in een holding patroon terecht. Hoe fijn is het om onszelf en elkaar daarvan te bevrijden. Om expressie te geven, te ervaren dat jij welkom bent zoals jij bent en tegelijkertijd ons fascia te hydrateren en verfrissen door gevarieerde bewegingen”, aldus Miranda. Hoe gaat Fascia Dance? “Tijdens de activiteiten Fascia Fit & Dance in Djoj is dans een onderdeel van het volledige fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele spectrum. Bij iedere activiteit staat een lichaamsgebied centraal en verbinden we de desbetreffende chakra. Met in gedachten houdend dat we één geheel zijn en het openen, bevrijden en ontspannen van een bepaald gebied effect heeft op het

Nieuwe opleidingen jaar I, II en III ­starten in september. Meer informatie wat we in welk opleidingsjaar gaan doen is op de website te vinden. De data staat hier per jaar ingevuld.

Miranda Tabak

gehele systeem. In het voorjaar heb­ ben we ons gefocust op de doorstro­ ming van het bindweefsel rondom het hartgebied. Door fascia (bindweefsel) rondom de nek, schouders en borst­ kas te ontspannen met foamroller en fascia therapieballen, verdwenen niet alleen fysieke pijnklachten, ook openden de kanalen waardoor liefdevolle energie weer vrij vanuit het hart kan stromen. In het najaar zullen we ons richten op het bindweefsel rondom de basischakra, het gebied van de onderrug tot aan de voeten. En gaan we de kwaliteiten verkennen die erachter liggen zoals vitaliteit, veiligheid, vertrouwen, moed, aar­ ding, manifestatie, in je energie zijn. Wanneer het bindweefsel rondom dit gebied ontspant en doorstroomt geeft dat ruimte aan dit krachtige energie­ centrum om te openen. Dit geeft ons stevigheid en aarding. En dat vormt de basis voor het openen van de hogere deuren van bewustzijn.” Waar komt deze dans vandaan? “Fascia dans is organisch tot stand gekomen. Het is de optelsom van mijn passies, opleidingen en ervarin­ gen. Een samensmelting van oeroude energetische bewegingsleer en hedendaagse wetenschap uit diverse disciplines. We maken gebruik van lichaamswerk, zelfmassage, ener­ giewerk zoals qigong en energy ba­ lancing, sharings, dans en meditatie. Verschillende ontspannings-, bewe­ gings- en bewustzijnsoefeningen. We bewegen van ontspanning en beweging naar veerkracht. Als ik naar een therapeut ging, werd er vaak gezegd ‘we gaan de spierkracht opbouwen’. Dat eindigde vaak in een grote teleurstelling. Naar mijn idee bouwde ik niet de gewenste spier­ kracht op maar compensatiekracht. Totdat de inzichten van fascia onder­ zoeken op mijn pad kwamen. Toen

leerde ik onnodige spierspanning los te laten en te vertrouwen op mijn werkelijke core-stability, het fasciaal netwerk in ons lichaam en bewoog ik soepel naar het opbouwen van veerkracht. Zowel fysiek als mentaal en emotioneel.” Waarom zou je moeten meedoen? “Verandering hoort bij het leven en vraagt veerkracht. Met veerkrachtig fascia vang je die onverwachte struikeling over een stoeptegel op. Net als mentale en emotionele veerkracht je helpt om terug te veren bij tegensla­ gen. Met veerkracht pas je je continu aan, aan het nieuwe nu, en blijf je in balans.” Je was ooit bijna professioneel danseres geworden… “Tien jaar geleden was ik energetisch therapeut en dansdocent. Ik stond aan het begin van een danscarrière. Ik was aangenomen en kreeg een dans­ opleiding aangeboden. Drie maanden voor de start van de opleiding kreeg ik een auto-ongeluk. Dansles geven, optreden, workshops verzorgen, dat alles behoorde tot het verleden. Er waren dagen bij dat ik geen vinger kon bewegen, ik belandde in een burn-out en viel kort daarna ook nog van de trap. Daar lag ik dan. Het werd een keerpunt in mijn leven. Uit de kruisbestuiving tussen mijn s­ tudies en cursussen uit de Oosterse en Westerse geneeskunde ontwikkelde ik mijn helende reis. Van visualisaties in bed naar een omgebouwde huiskamer met fasciarollers en therapieballen. Mijn motto was ‘you only need one person to believe it. Be that person’. Stapje voor stapje, met vallen en op­ staan vonden mijn kleine bewegingen steeds meer bereik. Nu dans ik alweer een tijd met heel veel plezier.” Voor meer informatie over Fascia Fit & Dance: www.djoj.nl.

De Quest organiseert verschillende activiteiten, waaronder de opleiding Energetisch Healer en Ritueel Healer, cursussen in Sjamanisme, orakelen, klankhealing en workshops in verschillende stromingen. Maar vooral ook Inwijdingen. De meest belangrijke op dit moment is de Universal Rites. De Universele Dimensies. Waar we als mensheid overstappen naar de volgende Dimensie, krijg je hier de inwijdingen voor zodat je energie en lichaam hiervoor klaar zijn. Meer informatie hierover is op de website te lezen. Data staan op website en nieuwsbrief.

Sjamanistische healing is de eerste healingsvorm van de mensheid. Zover terug gaat het in de tijd, en zo goed werkt het vandaag de dag nog. Een sjamaan is de contactpersoon tussen de wereld van de spirits, zowel de aardse natuurspirits als de spirits uit andere werelden, en deze fysieke wereld.

DATA Zie website voor verschillende activiteiten TRAINER De Quest Caro Daalder 010-418 45 12 / 06-242 055 81 dequest@live.nl www.centrumdequest.nl

Sjamanen zijn zeer krachtige healers. Dit stamt af uit het verleden toen de sjamaan vele functies in een stam had waaronder: dokter, maatschappelijk werker, psycholoog en vredebrenger. Sjamanen gaan ervan uit dat als de ziel niet goed functioneert, dit lichamelijke klachten veroorzaakt.

SJAMANISTISCH FESTIVAL 2017

In deze opleiding werken we met: trance­reizen, trancedansen, soulretrieval, Shape-shifting, heilige ruimtes, healen op afstand, energetische ­bescherming, aardse bescherming, verschillende healingtechnieken, werken met spirits, gidsen en krachtdieren, rituelen, massages, familie opstellingen en veel meer. De basis is Sjamanisme, maar we gebruiken ook andere healing stromingen in deze opleiding. Als je interesse hebt en jezelf beter wilt leren kennen is dit een mooie kans om op een energetische manier healing te ervaren en delen. Inzichten in jezelf te krijgen, en je krachten en talenten te ontdekken. Ook als je niets met healing hebt is dit een mooie opleiding om meer over sjamanisme en jezelf te leren!! DATA 24 september en 21 oktober, 10.00 - 17.00 uur PRIJZEN €55,- per cursusdag voor jaar I, €65,per cursusdag voor jaar II, €75,- per cursusdag voor jaar III TRAINER De Quest Caro Daalder 010-418 45 12 / 06-242 055 81 dequest@live.nl www.centrumdequest.nl

Een 11e festival waarop je kunt kennismaken met de vele kanten en stromingen van het Sjamanisme. Geweldig om te ontdekken en te ervaren voor beginners, maar zeker ook voor mensen die al wat meer gedaan hebben een interessante, boeiende en heerlijke dag. Het is een dag van 10.00 tot 22.00 uur, met meer dan 20 workshops waarvan je er vier kunt volgen. Aangevuld met drumcirkels, sessies, klankhealingconcerten, sjamanistische minimarkt enz. Met een uitgebreid begin- en eind­ ritueel en vele Sjamanen/begeleiders. Kom genieten, ontmoeten en delen bij dit heerlijk bruisende festival. DATA Zaterdag 14 oktober, 10.00 - 22.00 uur PRIJZEN €50,- inclusief vier workshops, healingen, begin- en eindritueel en koffie/thee gedurende de hele dag. De prijs voor het diner is €10,- welke bij binnenkomst aan de bar betaald dient te worden. TRAINER De Quest Caro Daalder 010-418 45 12 / 06-242 055 81 dequest@live.nl www.centrumdequest.nl


14

Djoj agenda

DJOJ-AGENDA

TANTRA / TAO DJOJ-AGENDA

TANTRA De ziel streeft naar vereniging met andere zielen en de eigen essentie. Dat wordt op een spirituele en lichamelijke manier in de tantrische traditie vormgegeven.

TANTRA & TAO VERBINDINGEN

Tantra is een ontdekkingstocht in jezelf. Door jezelf, samen met de ander opnieuw te leren ontdekken ga je anders kijken, om deze schoonheid te leren zien. Je ervaart hierdoor meer ruimte in jezelf en in de ontmoeting met de ander. De aanraking, warmte, in contact zijn met jezelf en de ander. Om je heerlijk in te laten koesteren, met een heerlijk verbindende massage. Deze geef je vanuit jouw liefde en vanuit jouw hart verbinding. Waar de ontvanger in volle overgave ontvangt. Grenzen vervagen. DATA 23 september, 4 november, 23 december, 19.15 - 23.30 uur PRIJZEN €99,- per stel of €75,- alleengaande TRAINER Bodyconnections BLIC Deva DT 06-105 554 09 info@bodyconnections.nl www.bodyconnections.nl

TANTRA FESTIVAL

houden alle begeleiders er rekening mee dat het een laagdrempelige dag is waar iedereen ontspannen mee kan doen met de activiteiten. Er zijn 36 workshops in acht zalen. De afgelopen jaren was het festival uitverkocht met 260 deelnemers en 40 trainers. De inschrijving start om 11.45 uur, de eerste workshop is van 13.00 uur tot 14.45 uur, de tweede van 15.15 tot 17.00 uur. Van 17.00 uur tot 19.00 uur is het diner. De volgende workshops zijn van 19.00 uur tot 20.45 uur van 21.15 uur tot 23.00. Het festival wordt georganiseerd door Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden. Jan zal samen met Caroline ook twee workshops geven. Het programma wordt verder gevuld door zowel bekende als minder bekende namen uit de Nederlandse wereld van tantra, en mogelijk ook enkele buitenlandse tantratrainers. DATA Zaterdag 11 november, 11.30 - 23.30 uur PRIJZEN €45,- een eventueel diner kost €10,extra TRAINER Tantratraining Jan den Boer Caroline van Wijngaarden 06-246 947 04 tantratraining@kpnmail.nl www.tantratraining.nl

TANTRIC DJOJ!

Wilde Ziel en Djoj organiseren gezamenlijk Tantric Djoj! Tantra zonder doel, zonder verwachting, helemaal in het leven van NU zijn! Hoe meer speelsheid en verliefdheid er is, des te meer geniet je en daarmee word je gezonder en neemt je weerstand tegen ziekten toe. Mark Naaborgh en Janine Vermeulen nemen je mee in een heerlijk programma waarin uitgebreid ruimte is om je meest goddelijke, mooie zelf te zijn. Op het programma (globaal): Kriya Yoga voor een powerboost van je energie Tantrische dans om contact te maken met jezelf en elkaar

Het Tantra Festival is een jaarlijks terug­kerende unieke kans om kennis te maken met de verschillende vormen van tantra, biodanza e.d. zoals die op dit moment in Nederland gegeven worden. Het festival biedt kennismaking en inspiratie, maar ook vernieuwing en verdieping. Een kans om te proeven van de verschillende vormen van tantra en dergelijke. Dat betekent ook dat de sfeer en de inhoud van de workshops heel verschillend kan zijn. Soms is het meer gericht op spiritualiteit en meditatie, soms meer op intimiteit en ­seksuele energie, soms beide. Wel

Zintuigenreis om je te openen voor nieuwe, meer subtiele ervaringen Verbindende ademhaling, gevolgd door Kundalini Healing Meditatie : om je mind op te schonen en helemaal in contact te komen met je meest pure zelf. Energetische tantramassage: om helemaal te genieten van je lijf en het leven! Je hoeft geen ervaring te hebben met tantra, meestal zijn we met een mix van ervaren en onervaren mensen en dat gaat juist heel goed. Singles of stellen? Allebei welkom. Opgeven via www.djoj.nl. Soms z­ etten

we de inschrijving van mannen of vrouwen even “on hold”, zodat we evenwicht houden in de opbouw van de groep. De uitgebreide lunch is bij de prijs inbegrepen. Na afloop kun je (voor een tientje extra) weer heerlijk mee dineren.

TANTRISCHE ­MASSAGE

De training is voor mensen die het hele Basisjaar (module A & B) hebben gevolgd.

Vier met ons mee en schrijf je in! Liefs Janine en Mark. DATA 7 oktober en 2 december, 9.30 - 17.30 uur PRIJZEN €65,- bij betaling vooraf via iDeal, (€75,- aan de deur). Diner €10,- te bestellen online en contant betalen. TRAINER Wilde Ziel Janine Vermeulen en Mark Naaborgh 06-137 954 37 wildeziel.contact@gmail.com www.wildeziel.nl

TANTRISCH GENIETEN

veld te slaan en meer op ons gemak. De taoïsten noemen deze beoefening de eerste formule van de Interne ­Alchemie. Wat wil zeggen dat we ­zware/vastzittende emoties omzetten in levenskracht: lood verandert in goud.

Een tantrische massage is gericht op een zo vrij mogelijke doorstroming van seksuele energie (en daarmee van onze levensenergie) in het gehele ­lichaam. In een tantrische massage wordt het gehele lichaam gemasseerd. Na een tantrische massage kan vaak een toegenomen (seksueel) lichaamsbewustzijn en een toegenomen gevoel van vrijheid en levendigheid worden ervaren.

DATA Start 14 september, 19.45 - 21.45 uur PRIJZEN €245,- voor 12 avonden TRAINER Taoworks Birgit Haberkamp 06-445 606 42 bihab@wxs.nl www.taoworks.nl

HEALING TAO BASIS MODULE A

Tantrische massages geef ik in mijn eigen praktijkruimte in Djoj of bij jou thuis. Bij een massage thuis zijn de extra kosten afhankelijk van je woonplaats. Je bent van harte welkom! Deze avonden nemen we je mee op een tantrische ontdekkingsreis. Iedere avond krijgt een ander thema en we bouwen de avonden geleidelijk op. Genieten staat voorop, waarbij het gaat om te genieten van alles wat er op ieder moment voor jou is. Genieten van je lichaam, genieten van aanraken en aangeraakt worden, genieten van de ontmoeting met een ander, genieten van het contact met een ander. En dat kan op veel verschillende manieren. Iedere avond staat los op zichzelf en krijgt een ander thema. Je kunt je per avond aanmelden. Overigens zit er wel een opbouw in de avonden. De invulling van de avonden wordt enkele weken voorafgaand aan een avond door ons gepubliceerd in de agenda van Djoj. Hierbij laten we ons leiden door wat er in de voorgaande avond ontstond, door de energie van die avond en door de energie van de groep. Om je toch een idee te geven, hierbij een kleine greep uit ons aanbod: joyfull touch/bewust aanraken, speelse contact avond, hartverbinding, ademhalingsmeditaties, zintuigenreis, tantrische blinddate, kashmirische massage, meerhandenmassage enz. Het is nooit te laat om te leren genieten..., met ease, joy & glory. Ellen en Hans DATA 15 september, 20 oktober, 17 november, 15 december, 19.30 - 22.30 uur PRIJZEN €30,- per avond TRAINER Hands-on Happiness Hans & Ellen 06-542 474 06 info@handsonhappiness.nl www.handsonhappiness.nl

DATA Op afspraak PRIJZEN €110,- voor 70 minuten TRAINER Praktijk de Zon Dick Zoutendijk 06-203 690 17 praktijkdezon@online.nl www.praktijkdezon.nl

DJOJ-AGENDA

TAO Net zo ongrijpbaar als ervaarbaar; de Tao wordt niet in rumoer en drukte gevonden maar wel in de stilte van het hart en biedt je wijsheid uit het oude China.

FUSIE VAN DE 5 ­ELEMENTEN

Met deze training brengen we verhoogd bewustzijn in de wisselwerking van gedachten en gevoelens en het effect hiervan op ons lichaam. We leren de ‘negatieve’ versplinterende energie van de emoties om te zetten in kracht en focus. Ons energetisch centrum groeit. We werken met de 5 yin organen: longen, nieren, lever, hart en milt, onze zintuigen en de 5 elementen: metaal, water, hout, vuur en aarde om tegengestelde emoties met elkaar te verenigen en zo interne spanningen te transformeren in gecenterde aanwezigheid. We zijn minder makkelijk uit het

Het Healing Tao Systeem omvat eenvoudige fysieke oefeningen (Chi Kung), meditaties (Nei Kung), en theorie over het taoïsme en het menselijk lichaam. De oefeningen zijn erop gericht in alles wat we doen, voelen en denken fysiek volop aanwezig te zijn en op deze manier als een geheel te functioneren. We bieden verkwikkende en opbouwende oefeningen om gespannen gebieden te ontkrampen, zodat we ons vitaal en weer lekker in ons vel voelen zitten en van daaruit adequaat kunnen handelen in het dagelijks leven. Een eeuwenoude benadering op een westerse manier aangeboden om ons te helpen helder, flexibel en krachtig in het leven te staan. De Basiscursus bestaat uit twee ­Modules van 12 lessen. In het najaar 2017 bied ik de Module A aan. In deze Module maken we contact met onze Yin Organen: Longen, Nieren, Lever, Hart, Milt. We verdiepen ons bewustzijn voor het orgaan en zijn functie in het geheel. De 6 Helende Klanken en de 5 elementen leer vormen de basis. We besteden twee lessen aan ieder element en orgaan. Deze lessen zijn geschikt voor beginners en mensen die deze Basistechnieken willen verdiepen. DATA Open les 5 september, start cursus 12 september, 19.45 - 21.45 uur PRIJZEN €245,-, Open les €10,TRAINER Taoworks Birgit Haberkamp 06-445 606 42 bihab@wxs.nl www.taoworks.nl

Meer info: www.djoj.nl


Enjoy your life Haptotherapie: in gesprek met je lichaam

Maak contact met je lijf en gevoel

DJOJ-AGENDA

TAO / STEMEXPRESSIE

HEALING TAO BASIS

Haptonomen werden ooit bekend doordat ze voetballers aan overwinningen hielpen. Maar Monique van den Berg is haptotherapeut en geeft sessies in Centrum Djoj. Ze vertelt over haptotherapie, wat het is en wat je ervan kan verwachten. In onze maatschappij worden we vaak aangesproken op onze ratio in plaats van ons gevoel. Daarnaast leven we over het algemeen in een hoog tempo en komen er veel prikkels op ons af. Dit kan ervoor zorgen dat we vervreemden van ons gevoel. Signalen die je lichaam geeft om aan te geven hoe het met je gaat, merk je dan niet of nauwelijks meer op. Als hierin een patroon ontstaat, kun je allerlei lichamelijke en psychische klachten krijgen. Monique van den Berg (43) is haptotherapeut en vertelt: “In de haptotherapie staat het gevoelsleven van de mens centraal. Ingang is ons voelende lichaam. Het geeft ons informatie over aspecten van onszelf, onze omgeving en over onze relaties. Al onze ervaringen die we in ons leven opdoen, worden opgeslagen in ons lichaam. Wat ons cognitieve geheugen niet meer weet, weet ons lichaam zich nog wel te herinneren en te vertellen. Ieder lichaam vertelt zijn eigen verhaal op zijn eigen wijze, bijvoorbeeld in de vorm van spanning, verharding, verstrakking, leegte, blokkades en terughouden, maar ook in de vorm van ontspanning, verzachting etc. Dit verhaal staat centraal in de ontmoeting tussen haptotherapeut en cliënt.” Wat doe je tijdens de behandelingen? “De sessies bestaan uit een combi­ natie van gesprek, directe aanrak­ ing - affectief en bevestigend - en ervarings­oefeningen. Het lijfelijke is primair de ingang. Door aanrak­ ing – de cliënt ligt hierbij vaak op een behandelbank – en ervaringsoefenin­ gen help ik iemand contact te maken met zijn lijf en gevoel. Wat is er voelbaar in je lijf? Wat vertelt je dat? En hoe ga je daarmee om?” Wat gebeurt er dan? “Onze eerste neiging is vaak om weg te gaan van pijn en ongemak. Ik nodig iemand dan in de aanraking met mijn handen uit om zich juist te verbinden met wat hij of zij niet wil, kan of durft te voelen. En als hij zich daarmee verbindt, wat is er dan weer voelbaar? Met het doorleven van onverwerkte gevoelens kan heling plaatsvinden en ontstaat er weer ruimte. Dit is in het lijf voelbaar, het ontspant zich bijvoorbeeld meer, wordt levendiger en de ademhaling verdiept zich. Door woorden en betekenis te geven aan je gevoelservaringen, wordt geleerd de vertaalslag naar het dagelijkse leven maken. Iemand die komt met klachten van overbelasting, laat ik in een oefening bijvoorbeeld ervaren, voelen, hoe hij omgaat met zijn grenzen en ik vraag hem of hij dit

herkent in zijn leven van alledag.” Ga je uit van een model of methode? “Het woord haptonomie is afgeleid van de Griekse woorden hapsis (gevoel) en nomos (regels, wetten): de leer van het voelen. Veldman is de grondlegger van de haptonomie. Hij heeft zijn levenswerk gemaakt van het bestuderen van het gevoelsleven van de mens in zijn geheel; lichaam, ziel en geest zijn ook niet te scheiden. Haptotherapie is de therapeutische toepassing van haptonomie.” Met wat voor klachten komen mensen bij je? “De rode draad is altijd het opnieuw - contact maken met het lijf en gevoel. Iemand die komt met klachten van overbelasting, laat ik in een oefening bijvoorbeeld ervaren, voelen, hoe hij omgaat met zijn grenzen. Bijvoorbeeld: veel in je hoofd zitten, piekeren, spannings-/ stressklachten, klachten van overbelasting, burn-out, psychische klachten, trauma, psychosomatische klachten, rouw en verlies, vragen rond zingeving en onder meer moeite hebben met het maken van contact.” Is haptotherapie voor jou persoonlijk belangrijk geweest? “Mede met haptotherapie ben ik met mijn gevoelsleven in contact gebracht. Dat is niet altijd makkelijk geweest – op momenten was het ook confronterend – maar ik ervaar het als een verrijking in mijn leven. Haptotherapie heeft me onder meer bewust gemaakt van mijn overlevingspatronen. Als je je lijf als een huis beziet, leefde ik veel op ‘zolder’ (hoofd) of zat in momenten zelfs op het dak. Haptotherapie c.q. opleiding heeft me letterlijk aan den

lijve laten voelen, ervaren, wat dat me kost en ook wat het me brengt om in mijn lijf aanwezig te zijn, namelijk meer rust, stevigheid en draagkracht.” En het is je beroep geworden… Het heeft mijn leven veel meer diepgang gegeven, ook in de contacten met anderen. Daarnaast heeft het richting aan mijn leven gegeven. Mijn hart, passie, ligt bij deze therapievorm. Tijdens mijn opleiding HBO-Verpleegkunde, ik was toen begin 20, kwam ik voor het eerst in aanraking met haptonomie. Een haptotherapeut verzorgde gastlessen op de opleiding. Het was een korte, maar voor mij zeer waardevolle kennismaking. Hoewel ik toen geen idee had wat haptonomie inhield, voelde ik een diep verlangen en wist ik: ’Dit is wat ik wil!’. Als ik erop terugkijk, was dat in mij het verlangen naar contact, mezelf leren kennen en ontwikkelen, anders dan alleen verstandelijk. Er zijn heel wat jaren en nog een studie Gezondheidswetenschappen – richting Geestelijke Gezondheid­ kunde, Universiteit Maastricht – overheen gegaan, voordat ik daadwerkelijk zover was om aan de opleiding te beginnen. Mijn verlangen is de afgelopen jaren gevoed, hoewel dit in mijn beleving een voortdurend proces blijft.”

Praktijk Berg Monique van den Berg leerde het vak van meerdere docenten op de Academie van Haptonomie in Doorn, waar ze de opleiding tot haptotherapeut volgde. Sinds 2012 werkt ze in haar eigen praktijk, in eerste instantie als haptotherapeut in opleiding en sinds 2015 als gediplomeerd GZ-haptotherapeut. Daarnaast is ze, in verschillende functies, ruim vijftien jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Meer informatie: www.praktijkberg.nl en www.djoj.nl..

15

Qigong helpt het lichaam schoon, soepel en sterk te maken. In combinatie met meditatie zorgt het dat de energie vrij door het lichaam kan stromen. Je leert werken met de Innerlijke Glimlach en de 6 Helende Klanken waardoor de organen schoon worden. Vervolgens laadt je weer op met de frisse energie van de natuurkrachten. Met IJzeren Hemd qigong krijgt het lichaam een stevige innerlijke structuur. Bekkenbodemoefeningen en het Warmen van de Stoof maken dat de energie vrij gaat stromen. DATA Start 4 september, 19.30 - 21.30 uur PRIJZEN €228,- voor 12 lessen TRAINER De Borrelende Bron Josta Onneweer 010-465 04 53 josta2015@outlook.com www.deborrelendebron.nl

DJOJ-AGENDA

STEMEXPRESSIE

die remmen en pantsers. Dit is letterlijk het ontdooien van je stem, opdat die zo puur en echt mogelijk kan klinken en een belichaming wordt van wie jij ten diepste bent. Jouw klank, jouw roep, jouw lied. Sommige deelnemers herinneren zich hun lied nog steeds, jaren later, als bron van kracht en vertrouwen en als manier om in het leven te staan. Tijdens deze cursus komen vele aspecten van stemexpressie aan bod, zoals de helende stem, met jouw lichaam als resonerende, voelende en ‘wetende’ klankkast. En oerzang en de bekkenstem. Verder veel klinken met de groep, jamsessies, surfen op de klanken. Aan de ene kant overgave aan de stroom, aan de andere kant oprijzen om jouw unieke klank te laten horen. Wees welkom, als je benieuwd bent, als je eerste stappen op dit gebied zet, maar ook als je al veel geklonken of gezongen hebt en je je nog meer wilt overgeven aan de wonderbaarlijke wereld van klank, stem en ziel. DATA 21, 28 september, 5, 12, 26 oktober, 2, 9, 16, 23 november, 7 december, 19.45 - 22.15 uur PRIJZEN €300,- voor elf avonden TRAINER Marius Engelbrecht 06-484 943 58 info@mariusengelbrecht.nl www.mariusengelbrecht.nl

KLANK & QIGONG

Met je stem druk je jezelf uit. In woorden of in zang: dit uiten samen met en naar anderen staat bij stemexpressie centraal.

DE BEVRIJDENDE KRACHT VAN JE STEM Zingen en bewegen vanuit je centrum; actief ontspannen; lichaam en klank als één geheel ervaren.

Een ontdekkingsreis in klank: klinken, bewegen, ontmoeten, jamsessies en veel meer. Je eigen pure ongepolijste eerlijke kwetsbare en krachtige stem ontdekken en vanuit je diepste kern klinken. Dat gaan we beleven in deze cursus. Het laten klinken van je stem is een heel pure en directe uiting van je zelf. Je stem kan diepe lagen in jou raken. Daarom is klinken en uiten zo bevrijdend. Aan de andere kant zit er rond onze stem vaak een laagje verlegenheid, schroom of juist prestatie. Dit geldt voor velen van ons en dat is helemaal niet erg. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het ook het mooie van je stem is, het gevoelige ervan. Als dat er helemaal mag zijn, zonder oordeel, dan gebeurt er iets bijzonders. Dan smelten

Taoïstische qigong en meditaties maken het lichaam schoon en energierijk. De spieren laten het teveel aan spanning los en bindweefsels en fasciën/ vliezen kunnen afvalstoffen afvoeren. Je leert steeds beter de verschillende onderdelen van je lichaam te voelen. De klank profiteert daarvan, spieren, botten, vliezen, bindweefsels komen steeds makkelijker in trilling. We zingen klanken volgens de methode Lichtenberg. De verfijnde trilling van de klank werkt diep in alle structuren door. Dit zorgt ervoor dat de bewegingen van de qigong soepel en moeiteloos worden. DATA 13 oktober en 1 december, 10.00 - 17.00 uur PRIJZEN €80,TRAINER De Borrelende Bron Josta Onneweer 010-465 04 53 josta2015@outlook.com www.deborrelendebron.nl


16

Djoj agenda

DJOJ-AGENDA

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING DJOJ-AGENDA

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING Wie ben ik? Het is de meest gestelde vraag onder allen die aan de slag gaan met hun eigen ontwikkeling.

ACCESS CONSCIOUSNESS® BARS®

t/m 15 jaar kunnen gratis mee met de betalende volwassene. Kinderen tussen 16-18 jaar betalen de helft van de prijs. Sessie van 90 minuten: €90,(op afspraak. Locatie class: Rotterdam of Zoetermeer. Locatie sessie: Zoetermeer. TRAINER Acces to Inner Happiness Patricia Wagner 06-242 612 47 info@access2innerhappiness.nl www.access2innerhappiness.com

DRIEDAAGSE CLARITY WORKSHOP

Ken je dat, dat je steeds in datzelfde cirkeltje draait? Malende gedachten in je hoofd? Negatieve stemmetjes? Dat je je leven laat bepalen door angst, onzekerheid, perfectionisme, aanpassen aan anderen?

Ontdek Clarity. Ontdek jezelf! Leef lichter en intenser. In deze drie dagen gaan we aan de slag met het Clarity Proces, een prachtige en werkzame weg om met behulp van het dagelijks leven tot helder inzicht te komen.

Er zijn tal van keuzes om hiermee om te gaan. Vaak zijn deze gericht op actief bezig zijn met het veranderen van het gedrag of de gedachten. Hoe zou het zijn om dit te combineren met een proces waarbij er GEEN ACTIE van jou nodig is? Waarbij ontvangen en de bereidheid te willen veranderen de sleutel is? Waarbij de bereidheid los te willen laten wat niet werkt voor jou, openingen geeft naar nieuwe mogelijkheden?

Het is geen filosofische of intellectuele benadering, maar praktisch en concreet. Het maakt gebruik van zelfonderzoek, regressiewerk, hier en nu technieken en krachtige ademmeditaties zoals de Quantum Light Breath.

Dit proces heet de Bars® en is een onderdeel van Access Consciousness®. De Bars® zijn 32 punten op het hoofd die in verbinding staan met verschillende elementen van het leven. Denk aan creativiteit, geld, lichaam, seksualiteit, verdriet, vreugde, communicatie. Over al deze elementen vorm je gedurende je leven allerlei belemmerende gedachten die jou kunnen beperken andere keuzes te maken of mogelijkheden te zien. Tijdens een Bars® sessie worden deze 32 punten zacht aangeraakt, waardoor alle gedachten, gevoelens en emoties die beperkend werken ontladen kunnen worden, waardoor ruimte ontstaat. Je brein wordt opgeschoond van alle junkmail. Dit proces kun je in één dag leren in een Bars® Class. Tijdens zo’n dag ontvang je twee keer een sessie en geef je twee keer een sessie. Hierna mag je jezelf een Bars Practioner noemen, wat inhoudt dat je betaalde sessies mag geven aan cliënten. Wil je liever een individuele sessie ontvangen? Ook dit is mogelijk. Neem daarvoor contact met mij op. DATA 2, 16 september, 7, 21 oktober, 4, 18 november, 2, 16 december, 9.45 - 18.00 uur PRIJZEN Bars® Class: €270,- inclusief de handleiding, hoofd-kaarten, koffie, thee en versnaperingen. Kinderen

Het doel is je te hepen om stevig gegrond in het dagelijks leven te staan, met een heldere kijk op jezelf en de wereld. Het Clarity Proces is opgebouwd rond vijf stappen: 1. Ontdekken 2. Ontvouwen 3. Vrijheid 4. Eenheid 5. Helderheid Om vrij te zijn, moet de identificatie met de beperkingen uit het verleden ophouden. In de workshop leer je hoe je oude onbewuste patronen kunt ontdekken en ophelderen. Je gaat jezelf beter begrijpen, je lichaam ontspant, de energie gaat weer stromen. Het nu komt tevoorschijn in al zijn kracht, levendigheid en schoonheid. Bevrijding komt uiteindelijk niet door iets te veranderen, maar door de illusies van het denken te doorzien. Clarity geeft je daar de handvatten voor. Deze workshop focust op de eerste twee stappen, maar alle andere stappen komen ook aan bod. Clarity is geen quick fix. Het is een gedegen weg met veel diepgang. Aan het eind van de workshop ga je als herboren naar huis, en met een nieuw perspectief. Onderdeel van het Clarity Proces is een actieve ademmeditatie, de Quantum Light Breath (QLB). Op 14, 28 september en 5 oktober kun je in Djoj een QLB cursus met Taetske doen. Kom voor een kennismaking naar de open dagen op 2 of 3 september! DATA 27, 28 en 29 oktober, 10.00 - 21.30 uur

GEZOND & LEKKER

Heerlijke maiskoekjes Ingrediënten: • Mais 300 gram • Knoflook 2 teentjes • Bieslook • Eieren 2 stuks • Cassavemeel 2 eetlepels (mag ook bloem zijn) • Zonnebloemolie om in te bakken • Zout • Zwarte peper Bereiding: Snijd de bieslook fijn. Doe de mais in de keukenmachine en maal deze wat fijner of druk de korrels plat met een vork. Er mogen nog best wat grovere stukken in zitten. Neem een mengkom en klop hierin de eieren los. Voeg hier de knoflook, peper en zout aan toe en vervolgens ook het cassavemeel (of de bloem). Meng het geheel tot er geen klontjes meer zijn. Doe de bieslook en mais bij het mengsel en roer het goed door elkaar. Verhit een beetje zonnebloemolie in de pan en doe daarin enkele schepjes van het beslag, druk een beetje plat met een lepel en bak daarvan de maiskoekjes aan beide kanten tot ze goudbruin zijn. Ga door tot het beslag op is. Eet smakelijk! PRIJZEN €345,- voor drie dagen, inclusief cursusmateriaal, lunch, diner, koffie en thee. Er is eenvoudige overnachting mogelijk voor €20,- per nacht die je contant voldoet. Wel graag even telefonisch reserveren op ­010-285 02 36. TRAINER TSUKI Taetske Kleijn 071-517 35 08 tsk@tsuki.org www.tsuki.org

MAAK RUIMTE VOOR WAT JE ECHT WILT

Is er iets dat je elke keer weerhoudt om te doen wat je ECHT wilt? Wil je jouw persoonlijke proces versnellen? Zit er nog iets in de weg? Tijdens deze dagworkshop maken we ruimte, om je meer vrij te voelen om te doen wat je ECHT wilt en meer passie en voldoening te ervaren. Resultaten: • jouw diepste verlangen en bijdrage kennen • ontspannen, geestelijk en lichamelijk opgeruimd zijn • je vrij voelen om meer durf en lef te tonen • zicht op technieken om op te ruimen en te helen We werken vanuit stap 3 van mijn passiecirkel: opruimen. Om een doorbraak te bereiken naar een leven vanuit motivatie, ons diepste verlangen gaan we vooral de emotionele lading opruimen van wat nog in de weg zit. Oude onbewuste overtuigingen, onbewust oud zeer. En dat ZONDER dat we gaan wroeten in het verleden. Tenslotte stemmen we

hoofd en hart op elkaar af. Reken op een intensieve dag waar je lichaam ook op zal reageren. Ontdek nieuwe technieken en nieuwe mogelijkheden. Alles is erop gericht om een transformatie te starten die jou een gevoel van ruimte en vrijheid geeft. Het helpt als je tevoren zelf al gaat werken met de MIR-methode (mirmethode.nl). ‘Ik heb een aantal oude blokkades die ik meedroeg losgelaten en ben een stapje dichter bij mezelf gekomen. Er is ruimte om weer te durven dromen’ Ingrid Hobbel DATA Zaterdag 28 oktober, 10.00 - 17.00 uur PRIJZEN €95,- incl koffie/thee en lunch TRAINER Vind jouw eigen plek (ogen open!) Ronald de Waal 06-249 883 85 ronald@vindjouweigenplek.nl www.vindjouweigenplek.nl

NON DUAAL ZELF­ LEIDERSCHAP

Bij Zelfleiderschap is er meer volwassenheid en autonomie om keuzes te kunnen maken in verbinding met anderen. Als je vanuit Zelfleiderschap herkent dat verschillende kindsdelen de leiding over willen nemen, kun je jezelf leren door de illusie van het ‘niet o.k. zijn’ heen te gaan. Dan kom je in je zijnsgrond die onverdeeld open, liefdevol, uniek en autonoom is, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Dan verschijnt het Non duaal Zelf leiderschap vanuit heelheid in de vorm van het juiste te doen zonder het hoofd noch het hart te ontkennen. Thema’s: • Kenmerken van leiderschap. Onderzoek superego begeleiding. • Fases in het leerproces en het effect op ons bewustzijn. • Identiteit rondom moeten en niet willen en de lichaamsspanningen. • Persoonlijk willen en universeel willen. • Interactie als je iemand bent en als je niemand bent. • Werking van de geest en vrijheid. • Zelf begeleiding, los-laten en herkennen van je innerlijke gids. • Duaal en non-duaal gewaarzijn. Dit alles wordt ondersteund door lichaams­werk, waardoor je de sensaties in het lijf gaat voelen en meer present wordt. De effectieve oefeningen komen uit de tradities van Advaita, Zijnsoriëntatie, Gestalt en eigen bron. De training is voor gevorderden.

Leiderschap staat vaak in het perspectief van het verbeteren van de vaardigheden van het ego, voor het sturen van anderen. Wat niet herkend wordt, is de onbewuste aanname dat de ander of jij niet in orde is. Dit zorgt voor een gevoel van tekort en een zoeken naar meerwaarde buiten jezelf. Je stuurt handelen vanuit een intentie om het anders te maken, meer te worden en corrigeert jezelf op de wijze waarop je ouders dat deden.

DATA 11, 25, 28 oktober, 18 november, 8 december, 13.00 - 17.30 uur of 19.30 - 21.00 uur of 10.00 - 17.30 uur PRIJZEN €1050,- 8 dagen en twee evaluatiedagen excl. lunch TRAINER Guri de Blok 06-229 652 97 info@gurideblok.nl www.gurideblok.nl


Enjoy your life

17

DJOJ-AGENDA

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING / GEZONDHEID / INTUïTIEVE OPLEIDINGEN

WORKSHOP: JOUW GEBRUIKS­ AANWIJZING

Wil je graag weten wat je levensdoelen zijn? Er zijn twee manieren om daar achter te komen. Dat kan heel praktisch en concreet door je geboortehoroscoop te verkennen of via principes uit de Jungiaanse psychologie inzicht te krijgen in jezelf. Lijkt je dit interessant? Kom dan naar één van de workshops of de najaarscursus (start september). Je leert thema’s en symbolen te vertalen die inzicht geven in jezelf. Ik reik je “gereedschap” aan om harmonieus te kunnen functioneren en de ander nog beter te begrijpen. Daarmee kan jij je zelfvertrouwen vergroten. Nieuwsgierig geworden? Laat het mij weten. Avond of dagdeel wordt in overleg bepaald. Je kunt ook een karakter­analyse laten maken. Voor info: miekehartwig@live.nl. DATA Dinsdag 12 september, 19.30 - 22.00 uur PRIJZEN Infoavond €15,- Cursus (10 delen) €295,TRAINER Isis Karakteranalyse Mieke Hartwig 010-418 83 23 / 06 21853140 miekehartwig@live.nl www.karakteranalyse-en-Jung.nl

vreugdevoller en gezonder leven.­ Samen, middels individuele sessies, kunnen we mooi en doelgericht werk verzetten. Wat je nodig hebt is jouw inzet om voor je wens(en) te willen gaan. We kunnen werken met diverse verschillende ingangen en werkstructuren, afhankelijk van je vraag. Sleutelwoorden zijn persoonlijk inzicht en vaardigheden, wijsheid, energie in en om je heen en transformatie. Daarnaast kunnen we werken aan intens diepe ontspanning door middel van zachte, doch krachtige, ontspannende en aardende voetreflexzone-massage. De individuele sessies zijn gebaseerd op openheid, nieuwsgierigheid en respect. Doordat er vrij snel vertrouwen en inzicht ontstaat, kunnen we vaak vrij vlot mooie resultaten bereiken.

Als je me ergens ziet op Djoj, spreek me gerust aan. Je bent van harte welkom met je vraag. DATA Op afspraak PRIJZEN Vanaf €45, afhankelijk van de sessie/ cursus TRAINER Coaching en Healing Rotterdam Ingrid Elshof-Driessen 010-452 06 43 / 06-273 669 13 ingrid@coachingenhealingrotterdam.nl www.coachingenhealingrotterdam.nl

FLOATING LOTUS ONTDEK VERSTILLING

GEZONDHEID

INTUïTIEVE OPLEIDINGEN Die fluisterzachte innerlijke

met balans. Aan het in evenwicht houden van energie, a ­ ctie en rust kan ieder proactief werken. Om gezond te blijven of om beter te worden. Ontdek de heilzame kracht van verstilling. Floating Lotus biedt een ruimte waarbinnen je de stress intense wereld achter je kan laten. Float moeiteloos op het wateropper­vlak en ervaar diepe en heilzame ontspanning van lichaam en geest. Een unieke omgeving welke gewichtloosheid en absolute verstilling biedt. Geniet een ongekende rust, vitaliteit, aanwezigheid en helderheid van geest. Ontdek de kracht van verstilling voor jezelf. Boeken doe je via www.floatinglotus.nl DATA Dagelijks, 9 - 22 uur PRIJZEN Introductie prijs €25,-

PRIJZEN Zie website TRAINER Intuïtieve Opleidingen Rotterdam Peter de Winter 0184-421429 / 06-533 641 13 intuitief@dds.nl www.intuitief.com

INTUÏTIE & PERSOONLIJKE KRACHT

stem die je steeds de goede kant op stuurt, voor wie ernaar luistert.

HEALING OPLEIDING ROTTERDAM 12 september 2017 gratis informatieavond! Rust, kracht, levenslust en innerlijke balans. Het allerbeste in jezelf wakker maken, vertrouwen en toepassen. Oefeningen die verhelderend zijn en ontspannend.

Vanuit hartsenergie, liefdevol en zelfbewust contact maken. Je versterkt je intuitie, je spiritualiteit en ontwikkelt je heldere en (zelf)helende vermogens.

Dagopleiding van 8 lesdagen van 10 tot 17 uur in Centrum Djoj Start: 2x per jaar: in sept./okt. en jan./feb. Avondopleiding van 18 avonden (19.30 - 22.00) en 2 lesdagen (10.00 -17.00) in Djoj of de Open Hof (Ommoord) Start: 3x per jaar, in sept, jan. en mei

De healing opleiding is ontwikkeld op de universiteit van Berkeley USA, waarbij oosterse en westerse technieken elkaar versterken. Kenmerkend voor de opleiding is de duidelijke vorm, stevige onderbouwing en grote ruimte voor creativiteit en eigen inbreng.

Gezondheid heeft te maken

Welkom, mijn doel is samen met jou actief op pad te gaan naar meer levensvreugde en gezondheid. Kortom op naar een

DJOJ-AGENDA

De sessies zijn op afspraak. De prijs is afhankelijk van je vraagstelling en de tijd die we ervoor nodig hebben. Deze varieert van €45 (tot max een uur), €55 (max anderhalf uur) tot €65 (max twee uur met de mogelijkheid een combi te maken tussen een werkstructuur en een voetreflexzone-massage).

DJOJ-AGENDA

COACHING EN HEALING

TRAINER Floating Lotus Roeland Warnaar 010-307 31 76 team@floatinglotus.nl www.floatinglotus.nl

De opleiding wordt gegeven door Christine Snoeijer en Peter de Winter, intuïtieve docenten sinds 1999, opgeleid aan Cico Utrecht. Je vooropleiding: voldoende intuïtieve basis, of Intuïtie en persoonlijke kracht (Djoj), of de intuïtieve opleiding van Anna van Leeuwen: (Open Hof, ­www.annavl.net. Je kunt ook instappen met extra privélessen. Onze Healing opleiding is een beroepsopleiding die voldoet aan de overheidseisen van geregistreerd kort beroepsonderwijs en is daarmee fiscaal aftrekbaar. Meer weten: www.intuitief.com / ­intuitief@dds.nl Gratis energiecheck: 06-533 641 13. DATA 6 oktober, 10 november, 1 december, 10.00 - 17.00 uur

Werken met visualisaties, meditatie, uitwisseling en lichaamswerk. Zo versterk je je intuïtie en energie (je aura en je chakra’s), leert deze beter kennen én balanceren. Elke lesdag leert je nieuwe praktische toepassingen, zodat je ook in moeilijkere omstandigheden helder blijft, steviger, bij jezelf. Door de inzichten in jezelf, groeit je helderheid, je leert vertrouwen en varen op je intuïtie. Het oplossen van je levensthema’s loopt als een rode draad door de lessen heen. Over de trainers: Peter de Winter is de hoofdtrainer en inspireert mensen als intuïtief docent en coach sinds 1999 op het gebied van bewustzijn en persoonlijke ontwikkeliing. Met Christine en Floor Snoeijer geeft hij gezamenlijk, sinds 2007 vorm aan de intuïtieve opleidingen in Rotterdam, waaronder in Djoj. Alle drie zijn zij gecertificeerd Healer, Aurareader en yogadocent en hebben hun eigen praktijk in Sliedrecht en Floor in Krommenie. Intuïtieve Opleidingen Rotterdam staat geregistreerd bij het centraal register kort beroepsonderwijs (crkbo). Onze beroepsopleidingen kunnen hiermee worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. De opleiding brengt je dicht bij je gevoel en laat je zien dat spiritualiteit in het dagelijks leven onmisbaar is. DATA 12, 23 september, 21 oktber, 18 november, 2 december, 20.00 - 22.00 uur of 10.00 - 17.00 uur PRIJZEN €395,- voor 4 zaterdagen, incl. lunch, koffie en thee TRAINER Intuïtieve Opleidingen Rotterdam Peter de Winter 0184-421429 / 06-533 641 13 intuitief@dds.nl www.intuitief.com

READING OPLEIDING ROTTERDAM

Je ontwikkelt je helderziende en invoelende vermogens tot Reader. Reading of heldere waarneming ken je misschien als helder zien, voelen, ­horen, proeven, ruiken of soms als helder weten. Ieder mens bezit een natuurlijke aanleg voor een of meerdere van deze heldere vermogens. In de Reading opleiding ontwikkel je deze vermogens en leer je met jouw talenten en vanuit je hart contact te maken met wie je cliënt in wezen is. Vanuit dit contact wordt de uitstraling van je cliënt waarneembaar en daarmee ook de spelende thema’s in zijn of haar leven. Je leert oordeel-loos kijken naar spelende patronen in verleden en heden, hun oorsprong ontdekken en samenhang te brengen. Het is verbazingwekkend hoe je na verloop van tijd tot een samenhangend inzichtgevend verhaal kunt komen door je intuïtie en helderheid te volgen. En het is vooral heel prachtig om jezelf en de ander in alle schoonheid te ontmoeten, oordeelloos en vrij. Start 1x per jaar in sept/okt. Op 21 zondagen + 4 zaterdagen van 10 tot 17.00 uur in Centrum Djoj. Gemiddeld is er 2x per maand les met een zomerstop van twee maanden en een winterstop van een maand. In januari/februari is er een weekendles met daarin de specialisatie mannelijke en vrouwelijke energie. Voor de zomer is er een weekendles waarin de specialisatie karakterstructuren is. De opleiding wordt ook afgesloten met een afrondend weekend. Docenten: Christine Snoeijer en Peter de Winter. Vooropleiding: kennis van het aura- en chakrasysteem en Healing. Aanvullende privélessen zijn mogelijk. Ook de Reading Opleiding is geregistreerd als kort beroepsonderwijs en fiscaal aftrekbaar. Contact: intuitief@dds.nl/06- 533 641 13. Bel gerust voor een gratis check. DATA Start 17 september, 10.00 - 17.00 uur PRIJZEN Zie website TRAINER Intuïtieve Opleidingen Rotterdam Peter de Winter 0184-421429 / 06-533 641 13 intuitief@dds.nl www.intuitief.com

www.djoj.nl


18

Djoj agenda

Mis ze niet: de Open Dagen De Open Dagen in Centrum Djoj: een tweetal dagen lang gratis proeven van workshops, cursussen en sessies. Op zaterdag 2 en zondag 3 september ben je welkom! Ontmoet de trainers en docenten en vraag ze het hemd van het lijf. Ze zitten ervoor!

‘Ontwikkelen en verbinden, dat is waar het in Centrum Djoj om draait’

2&3 septem ber


Enjoy your life

19

DJOJ-AGENDA

NATUURGENEESKUNDE / HEALING / RELATIES / NON-DUALITEIT

DJOJ-AGENDA

DJOJ-AGENDA

NATUURGENEESKUNDE

HEALING

Gaat de reguliere geneeskun­de

Als oude wonden gaan

over het wegwerken van ziek-

opspelen vragen ze om

te, in de natuurgeneeskunde

genezing of healing. Een

draait het om het herstellen

litteken op je ziel kan soms

van de verstoorde balans

blijven, maar storen doet het

waarna het lichaam zelf de

je daarna niet meer.

gezondheid kan regelen.

STOP EEN BLOESEM IN JE GENEZING

In de Dietmar Krämer Therapie worden diepgewortelde gewoontepatronen laag voor laag afgebouwd met behulp van bloesems, edelstenen, etherische oliën, klanken en kleuren. Ik bekijk je klachten in een groter verband, en ga na welke verborgen zielsconcepten tot de klachten hebben geleid. Hoe zijn de klachten ontstaan? Onder welke omstandigheden zijn de problemen zo groot geworden? Wat wil je veranderen in je manier van leven? Hoe stond je in het leven voordat de klachten begonnen? Een behandeling begint met een kennismaking. In een veilige en vertrouwelijke setting geef je aan welke klachten je hebt. Ik luister aandachtig en stel vragen. Op basis van de diagnose stel ik een behandeling voor. Er is hierin geen plek voor zweverigheid. Je krijgt dan bloesemdruppels en eventueel olie of edelstenen mee voor dagelijks gebruik. We bespreken maandelijks de vooruitgang met behulp van jouw belevingen en mijn notities. Op deze manier komt er inzicht, doorvoelen en doorleven van patronen in jouw leven. De Dietmar Krämer Therapie kan je helpen bij zowel geestelijke als lichamelijke problemen. Dat kan een depressie zijn, burn-out, stressklachten, angsten of het moedeloze gevoel dat je niet ten volle kunt leven. Maar ook als je last hebt van fysieke klachten zoals chronische rugklachten, hoofdpijn, frozen shoulder of maag- en darmklachten, kan deze therapie veel voor je betekenen. DATA Op afspraak PRIJZEN Een kennismakingsconsult kost € 70,incl. bloesemfles. Voor overige tarieven en vergoedingen via zorgverzekeraars zie mijn website voor nadere informatie. TRAINER Fons Vermaas 010-450 35 74 info@fonsvermaas.nl www.fonsvermaas.nl

OORSUIZEN ­(TINNITUS) EN RUST

Oorsuizen (tinnitus) kan als een bliksem inslaan. Opeens dringt het tot je door dat er een geluid in je hoofd zit. Dat kan veel in je leven teweegbrengen. Maar hopeloos is het niet…! Maak kennis met vele zelfhelende methoden en ontdek zelf wat bij jou werkt! De cursus leert je niet alleen met oorsuizen om te gaan, maar leert je veel over je’zelf’. De oefeningen vormen een leidraad ook voor andere moeilijke situaties in je leven. In kleine groep, met veel ruimte voor je eigen ervaring en beleving. Sylvia I. Saakes is ervaringsdeskundige. Ze wist haar oorsuizen nagenoeg geheel te verminderen. “Een bijzondere aanpak!” “Haar eigen ervaring maakt het verschil!” “Er was veel ruimte en respect voor mijn ervaring. Deze sessies maakten dat ik weer van mijn leven en van mijn vakanties kan genieten”. DATA 26 september, 3, 10, 24, 31 oktober, 7 november, 19.30 - 22.15 uur PRIJZEN €270,-. Inschrijven voor 1 september: 10% korting. Is de prijs een belemmering voor je, neem dan contact met me op. TRAINER Praktijk Sylvia I. Saakes Sylvia I. Saakes 010-471 81 65 / 06-409 166 00 info@praktijk-S.org www.sylvia-i-saakes.com

DJOJ-AGENDA

RELATIES Hoe verhoud jij je tot de ander? Dat kan iedereen in je omgeving zijn maar

VERSTERK JE RELATIE

wilt delen. Relateren begint met houden van jezelf.

DJOJ-AGENDA

NON-DUALITEIT Begrip uit het oude India en een letterlijke vertaling van advaita, wat niet-twee betekent. Het is het bewust­ zijnsniveau dat alles een Introductieavond 22 september! Wil je: • meer vitaliteit in je relatie? • meer uit je relatie halen dan je op dit moment ervaart? • meer verbinding met je partner ervaren? • vastzittende patronen in je relatie doorbreken? Om jullie waardering en liefde voor elkaar weer meer te laten stromen en daarmee jullie relatie weer vitaler te laten zijn, is de “Houd me vast”-training ontwikkeld, gebaseerd op de Emotionally Focused Therapy (EFT) van Sue Johnson. EFT is vooral gericht op het herstellen van de emotionele betrokkenheid en verbondenheid tussen partners. “Partners die zich zeker over de liefde van hun partner voelen, kunnen kwetsbaar en open zijn en verbinding maken. Partners die zich niet zeker over de liefde van hun partner voelen, kunnen boos, bang of bazig worden, of ze vermijden het contact helemaal en blijven afstandelijk. Een gevoel van veilige verbinding tussen liefhebbende partners is de sleutel tot een liefdevolle relatie en een diepe bron van kracht voor de afzonderlijke deelnemers aan zo’n relatie.” (citaat Sue Johnson) Het “Houd me vast”-programma is een relatietraining, dus geen therapie. In deze training gaan jullie werken aan een hechtere en veiligere basis om weer meer verbinding met elkaar te gaan ervaren. Jullie leren patronen te herkennen die een negatieve invloed hebben op jullie relatie en je leert om moeilijke dingen beter met elkaar te bespreken, waardoor jullie liefde weer vrijer kan gaan stromen. De training wordt gegeven door EFTtherapeuten Rens van Vuuren en Willi Soepboer. We werken met videomateriaal, oefeningen en (huiswerk)opdrachten. Jullie gaan samen actief aan de slag, dus de nadruk ligt op het werken tussen de partners onderling. DATA 1, 15 en 29 oktober., 10.00 - 16.30 uur PRIJZEN Introductietraining €30,- per stel, €590,- per stel voor serie van drie dagen (2 personen, naam tweede persoon in opmerkingenveld opgeven) incl. koffie, thee en lunch alsmede het boek Houd me vast. TRAINER Praktijk voor relatietherapie Rens van Vuuren & Willi Soepboer 010-41 20 971 info@rensvanvuuren.nl www.rensvanvuuren.nl

evengoed een speciaal iemand met wie jij je leven

AAU SINGLE EVENT

Meer info: www.djoj.nl

uitdrukking is van één en hetzelfde onnoembare en het ‘ik’ een bedenksel. Ga voor SLOW dating! Je hebt zin in een fijn avondje uit, maar niet in die massale bijeenkomsten voor singles. Speeddaten en daten via social media en apps, daar heb je aan geroken, zonder succes. Je zou een eventuele toekomstige partner graag op een andere manier willen ontmoeten en zoekt daarin naar gelijkgestemdheid. Hoe mooi is het als je iemand ontmoet waarbij er een gevoel van herkenning is. Iemand die op één of andere manier vertrouwd voelt. Iemand waarbij je eens een keer niet je best hoeft te doen, maar die je accepteert zoals je bent. De ruimte die jij nodig hebt kun je nemen, dat wordt gerespecteerd en je neemt samen de tijd om de verbinding aan te gaan. Heb je hier behoefte aan kom dan naar onze verleidelijke single avonden. Op de AAU Special hebben wij voor de singles onder ons een heel Anders Avondje Uit! Programma:

• Aanvang gezamenlijk vegetarisch diner 18.00 uur • Aanvang workshop 19.30 uur • Aanvang dansen 21.30 uur

Centrum Djoj serveert op verzoek gluten- en/of lactosevrije maaltijden. Dit dien je vooraf, bij aanmelding te melden in het opmerkingenveld. Tijdens deze verleidelijke avonden ga je met andere singles genieten van een heerlijke maaltijd en een ‘prikkelende’ workshop. Informatie over de workshop staat ook online in het datumveld. Heb je zin om daarna na te praten in ons café? Meld je dan nu aan! DATA 9 september, 28 oktober, 25 november, 18.00 - 23.30 uur PRIJZEN €34,50. incl. vegetarisch diner en excl. consumpties. Er is geen PIN Automaat aanwezig. Annulering is mogelijk, onder inhouding van € 7,50 administratiekosten, tot vijf dagen voor aanvang. Daarna is de annuleringsfee 100%. Maximaal aantal deelnemers is 60 (30 om 30). Meld je bijtijds aan. Vol=Vol. Wij streven naar een gelijk aantal mannen en vrouwen. Daardoor kan het soms voorkomen dat de inschrijving niet mogelijk is. TRAINER Powered by Centrum Djoj Connecting People Sharing your personal growth Informatie via contact(formulier) info@connectingpeople.nu www.connectingpeople.nu

NON-DUALITEIT AVONDEN

De laatste vrijdag van de maand zijn er bijeenkomsten over non-dualiteit. Hierbij gaat het om de directe ervaring van vrijheid, stilte, rusten in wie je werkelijk bent. De vorm van de bijeenkomst is een meditatie, thema en open ontmoeting. We starten ons onderzoek precies op de plaats waar we ons zelf aantreffen (bijvoorbeeld in dualiteit, pijn, stress). Door ons open te stellen voor onze eigen directe ervaring en deze leidraad te volgen, gaan we onze ware nonduale aard herkennen. Iedere avond kent zijn eigen unieke dynamiek en zal diverse thema’s onthullen. Het leven nodigt je elk moment uit om je Zelf te zijn. Door je eigen dilemma in te brengen onderzoeken we of de vorige zin waar is. Aan de hand van jouw vraag reizen we via de mind/intellect of via het gevoel naar de directe ervaring van Zijn. Vanuit dat perspectief herken je dat je altijd al thuis bent. Dat jouw stilte, vrijheid, vreugde, liefde en kracht onbeschadigd is en niet begrensd. Hierdoor verandert je Presentie. Ieder kent momenten van diep geluk en eenheid als je iets bereikt in je denken, voelen of handelen. Op die momenten valt het doel en streven weg en is er geen ik meer. Dan kan je ware aard verschijnen. Je essentiële identiteit, waarin de kwaliteiten van rust, openheid, vrede, eenheid verschijnen zonder dat je iets doet. De gebruikelijke verwarring is dat je denkt dat je het geluk bereikt hebt door te doen. Maar wezenlijk is dat door stoppen met streven, de dualiteit tussen jou en de wereld oplost en je essentiële identiteit verschijnt. Zodra je dit vast wilt houden verdwijnt de ervaring. Precies op die plek vraagt het presentie, los-laten en non-doing. Dan ben je thuis in je Zelf. DATA 25 augustus, 29 september, 27 oktober, 24 november, 19.15 - 21.30 uur PRIJZEN €15,- per avond en consumpties voor eigen rekening TRAINER Guri de Blok 06-229 652 97 info@gurideblok.nl www.gurideblok.nl


20

Djoj agenda

DJOJ-AGENDA

NON-DUALITEIT / TRAINING EN OPLEIDING

NON-DUALITEIT THEMADAGEN

Het begrip non-dualiteit zegt zoveel als dat je herkent dat er voorbij de verscheidenheid Eenheid is. En als je die eenheid ervaart, herken je dat er niets is buiten die Eenheid. Dat is een ander perspectief van de werkelijkheid dan de dagelijkse realiteit waarin de diversiteit zo evident is. Op de themadagen is het vertrekpunt het duale perspectief. Jouw gevoelde en gedachte werkelijkheid precies zoals je hem ervaart en voor jou waar is. Vandaaruit gaan we ervaringsgericht onderzoek doen, naar de werkelijkheid van de ervaring. Door dit zelfonderzoek krijg je zicht op de werking van je zintuigen en geest. Je herkent dat je ruimer bent dan je waarneming en dat er essentiële kwaliteiten verschijnen, zoals rust, liefde, verbondenheid, kracht. Kwaliteiten die niet het resultaat zijn van een actie, maar de inherente aspecten van je Zijn. Wanneer je dit verder onderzoekt opent zich de ervaring van tijdloosheid en onbegrensd zijn. Vanuit dat non-duale perspectief verdwijnen conflicten en herken je wie je wezenlijk bent. De tweedaagse workshops zijn ingericht met praktische oefeningen waarbij jij je eigen waarheid en ervaring kunt onderzoeken en de perspectiefwisseling kunt ervaren. Rondom de thema’s: • Vreugde in werk • Rust in je hoofd en oplossen innerlijk conflict • Bevrijding van pijn en ongemak DATA 22 september, 6, 13, 27 oktober, 10.00 - 17.30 uur PRIJZEN €160,-/zakelijk € 240, inclusief lunch koffie en thee TRAINER Guri de Blok 06-229 652 97 info@gurideblok.nl www.gurideblok.nl

REIS NAAR DE ­RIJKDOM IN JE ZELF

Tijdens de training ga je jouw neiging herkennen om in het dagelijks leven onbewust te reageren op situaties die lijken op het verleden. Het is uitdagend je gedragspatronen, die stoelen op oude ervaringen en aannames, te doorbreken en niet ‘te verzanden’ in onbewust overlevingsgedrag. Door present te zijn bij wat zich voordoet en

dat als ingang te gebruiken, reis je naar de rijkdom in Jezelf. Je leert op een revolutionaire manier om te gaan met ongewenste situaties, lichamelijke en emotionele pijn. We ‘reizen’ in oefeningen door hindernissen en weerstanden als verlangen, vermoeidheid, twijfel, onrust en onzekerheid heen. Door een speciale techniek die denken, voelen en bewust Zijn combineert, leer je de emotionele wonden te zien en te doorzien, waardoor rijkdom van presentie voelbaar wordt. Er worden mogelijkheden aangereikt om de verbinding met jouw essentiële kwaliteiten als vreugde, kracht, liefde en schoonheid verder te herstellen of te verdiepen. Je leert hoe je compleet in verbinding kunt blijven met jezelf en tegelijk in contact met de ander. Dieper verwerken en helen loont, om te landen in de rijkdom die jezelf bent. Kort gezegd: je leert jezelf door ‘het zwarte gat’ heen te loodsen en te bevrijden van belemmering. De 8-daagse training is verspreid over een periode van circa acht maanden. Hierbinnen vinden ook twee (tussentijdse) evaluatiegesprekken plaatst. Je ontvangt een syllabus met theorie, dagprogramma’s, oefeningen en handvatten over hoe je de verbinding met jezelf op een natuurlijke manier versterkt. Na dit jaar beschik je over nieuwe volwassen zelfbegeleidingsmogelijkheden. DATA 15, 21 september, 11, 20 oktober, 13.00 - 17.30 uur of 19.30 - 21.30 uur of 10.00 - 17.30 uur PRIJZEN Informatieavonden gratis, informatie­ workshop €20,-. Training duurt 8 dagen, intake en 2 coachingsessies: €1050,-, zakelijk €1490,- inclusief lunch koffie en thee TRAINER Guri de Blok 06-229 652 97 info@gurideblok.nl www.gurideblok.nl

DJOJ-AGENDA

TRAINING EN OPLEIDING De variatie in bijeenkomsten waar je wijzer wordt is erg groot. Reken erop dat je bewuster, heler, evenwichtiger of rustiger wordt.

CURSUS WIE BEN IK EN WIE... NIET?

Leer onderscheid te maken wie jij echt bent en wat van een ander is. Ontvang praktische methoden en tools om je los te maken van het verleden/ het oude, te genieten in het Nu en de eerste stap te zetten met jouw nieuwe kracht in jouw nieuwe levensfase.

1. Ontdek waar jouw emotionele triggers vandaan komen en hoe deze te filteren. 2. Leer energieverbindingen zelf te zuiveren. 3. Onderscheidt welke energie van jou is. 4. Ontvang methoden om jouw blokkades eenvoudig op te lossen. 5. Train in je eigen energie te staan en jezelf te beschermen. 6. Leer te wensen vanuit je hart. Wat moet je weten: • Cursus bestaat uit zes avonden • Je krijgt een cursus map met cursusmateriaal • Les inhalen is mogelijk Voor informatie en een gratis Coachgesprek, neem contact op met Eelco Jager. DATA 4, 11, 25 oktober, 1, 8, 15 november, 19.30 - 22.00 uur PRIJZEN €555,- incl BTW (betaling mogelijk in vier termijnen) TRAINER Opleiding praktijk Centrum Ascending Phoenix Eelco Jager 06-386 669 29 eelco@ascendingphoenix.com www.ascendingphoenix.com

OPLEIDING FENG SHUI PROFESSIONAL

Deze door CRKBO en ZHONG geaccrediteerde beroepsopleiding wordt verzorgd door de Feng Shui Academie in samenwerking met Centrum Djoj. De beroepsopleiding tot Feng Shui Professional in Conceptual Feng Shui is bedoeld voor iedereen die van Feng Shui haar of zijn werk wil maken of een kennisfundament wil leggen vanuit persoonlijke interesse. Daarnaast biedt de opleiding aan mensen die werken of betrokken zijn bij de ontwikkeling, vormgeving en inrichting van onze directe leefomgeving de mogelijkheid om meer te leren over de invloed die de omgeving heeft op de gebruikers ervan. De kennis opgedaan gedurende deze beroepsopleiding is verder zeer geschikt om als verdieping toe te passen naast een bestaande therapeutische - beroepspraktijk. Op de Feng Shui Academie onderwijzen we in Conceptual Feng Shui. Conceptual Feng Shui is trouw aan de klassieke regels van Feng Shui maar beseft en accepteert dat deze om eigentijdse inpassing vragen in onze huidige levensstijl. Daarbij is Feng Shui mensenwerk en dat vindt zijn beslag in de opzet en inhoud van de opleiding. De Feng Shui opleiding die de Feng Shui Academie aanbiedt, is daarom niet alleen heel praktisch van opzet, maar vooral ook gericht op het proces van bewustwording en inhoudelijke kennisoverdracht. Een proces dat bij de student begint. De Feng Shui Academie is een o ­ fficieel

erkende onderwijsinstelling voor beroepsopleidingen en kent diverse accreditaties. Een compleet overzicht lees je op onze website. DATA Zaterdag 9 september, 11.00 - 17.30 uur PRIJZEN €2.245,- Totaal 20 zaterdagen + een aantal examendagen TRAINER Feng Shui Academie Nina Elshof 0575-848 777 taoffice@fengshuiacademie.com www.FengShuiAcademie.com

OPLEIDING MINDFUL COACHEN

introductieworkshops: ‘Mindfulness en (werk)relaties’. Voor informatie en een gratis Coachgesprek neem je contact op met Inge Jager. DATA Start 29 september, 10.00 - 17.00 uur. Gratis informatieavond: 26 augustus, 16.00 - 18.00 uur PRIJZEN Opleidingskosten eerste jaar €1.980,(early bird: tot 1 juli €1.950,-), zakelijk: €2.925,- Betaling mogelijk in vier termijnen. TRAINER Academie voor Open Bewustzijn Inge Jager 020-665 24 20 / 06-421 664 51 inge@ingejager.nl www.openbewustzijn.nl

CURSUS PRAKTISCH WERKEN MET KLANKSCHALEN

Opleiding Mindful Coachen, word een mindful professional! Werken met meer rust en meer aandacht vanuit een eeuwenoude traditie...

• Wil je minder gehaast je werk

doen en meer aandacht hebben voor mensen? • Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen? • Wil je mindfulness leren toepassen in begeleiding bij mensen? • Wil je creatiever en effectiever kunnen werken? Dan is de opleiding Mindful Coachen iets voor jou! Wat is Mindful Coachen? Mindful Coachen heeft zijn basis in mindfulness: een training van open, vriendelijke en niet oordelende aandacht. Mindful Coachen werkt vanuit een eeuwenoude traditie én met de nieuwste inzichten uit de neurowetenschap. Een scholing in wijsheid, betrokkenheid en praktisch handelen, die direct resultaat brengt voor jezelf en voor de mensen met en voor wie je werkt. Voor wie is de opleiding Mindful Coachen geschikt?

Aan het einde van deze cursus kun je zelfstandig klankschalen inzetten tijdens coaching, meditaties, yoga, leer je masseren, begeleid je mensen uit het hoofd in het lichaam, geef je klankconcerten en klankontspanningen. In acht lessen leer ik alles wat je moet weten over klankschalen en leer je andere instrumenten te ontdekken. Of je nu ervaren bent of beginnend, dat maakt niet uit. Elke les bestaat uit een stukje theorie en veel praktijk. Tussen de lessen door kun je vragen stellen of dingen laten zien via een facebookgroep als je dit wenst. Hier kunnen jullie ook onderling elkaar inspireren en motiveren in deze wonderlijke wereld van klank Hier een kort overzicht van wat je kunt verwachten:

Op 15 september is er een gratis informatie avond.

Module 1 Oorsprong van klankschalen, toepassingen, hoe vind je jouw klankschaal, technieken. Module 2 Resonantie ontdekken door ze te zien horen en voelen, samenwerken met resonantie, delen van energie via je klankschaal, klank en emotie. Module 3 1 op 1 werken met klankschalen, massagetechnieken, protocol of intuïtie, klank en coaching. Module 4 Kristallen schalen en hun toepassingen, werken met de wind en de zee. Module 5 Oplossen van veel voorkomende problemen, klank en chakra’s, klank en mantra’s. Module 6 Werken met andere klanken zoals didgeridoo, percussie, snaren enz. Module 7 Onder begeleiding specialiseren en ontdekken.

Je kunt ook deelnemen aan één van de

LEES VERDER OP PAGINA 22 -->

Voor bijvoorbeeld leerkrachten, psychologen, therapeuten, medewerkers in welzijn en zorg, teamleiders en coaches, kortom voor alle mensen die met mensen werken. Affiniteit en ervaring met meditatie is noodzakelijk om de opleiding te kunnen volgen. “Door de opleiding lukt het mij om in mijn werk minder gejaagd te zijn en de rust die ik voel ook over te brengen op anderen.” Renéé van Booren, gedragswetenschapper binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking


Enjoy your life

25 jaar Djoj!

21

Van ontevredenheid naar dankbaarheid

Op 1 september viert Djoj dat het 25 jaar geleden startte. In september 1992 gingen de deuren voor het eerst open. Enkele trainers en workshopgevers vertellen hoe zij terugkijken. Ontmoet de trainers en workshopgevers in Djoj op het grote jubileum- en benefietfeest op 1 september.

Peter en Christine de Winter In september 10 jaar intuïtieve opleidingen bij Djoj!

Martin van de Meulen Geweldloze communicatie met Ai-Opener

Annie Vermaat Trainer en lichaamsgericht therapeut, coach en supervisor

“In september is het precies 10 jaar geleden dat we met onze intuïtieve opleidingen in Djoj neerstreken, sindsdien heten we Intuïtieve Opleidingen Rotterdam. We zochten destijds een warme en fijne plek, een plek die meer bood voor onze cursisten, met lekkere koffie en een goede lunch. Wat ons hier aanspreekt? Ik denk de goede sfeer, gezonde collegialiteit, geïnteresseerde bezoekers. Een plek waar mensen zichzelf durven zijn en de heerlijke lunch die door Rose en Julio wordt verzorgd. Wat me verder aanspreekt is de goede dynamiek, actieve en vriendelijke houding van de werknemers, waarmee je al snel een persoonlijke band voelt. Prima verzorgd. Een leuke ervaring? Zowel Christine als ik zijn van de begroetingsknuffel, de meeste mannen zijn een beetje huiverig van mijn (bijna) twee meter hug. Lia Hartman, die voor ons alle boekingen verzorgt, knuffelt graag, dat zat al vanaf de eerste ontmoeting gebeiteld. Waarop Peter, de eigenaar, zei: ‘En ik dan?’ Sindsdien gaat er geen begroeting meer voorbij zonder deze warme ontmoeting.”

“Zo’n veertien jaar geleden kwam ik hier terecht. In augustus 2003 kwam ik, na tweeënhalf jaar wonen en werken in Brazilië, terug in Neder­ land en iemand stelde voor om naar de open dag van Djoj te gaan. Ik ben niet meer weggeweest. In Brazilië was ik met Geweldloze Communicatie in aanraking gekomen en terug in Nederland wilde ik daar trainingen in gaan geven. Centrum Djoj was daarvoor de ideale plek en is nog steeds de locatie waar de meeste van onze trainingen worden gegeven. En Ai-opener heeft er zelfs zijn kantoor. Wat me vooral in Djoj aanspreekt is de verbinding. Deelnemers geven aan dat ze de plek als een warm bad ervaren door de mensen, het open contact en hoe ze worden benaderd. Omdat ook bij Geweldloze Commu­ nicatie de intentie is om verbinding te maken spreekt me dit zeer aan. Ik ben Centrum Djoj en de mensen die het hebben opgezet en dit runnen persoonlijk dankbaar, omdat ik er dertien jaar geleden mijn vrouw heb ontmoet en we hier tien jaar geleden ons trouwfeest hebben gehouden. Met andere woorden: Djoj heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt.”

“In 1995 kwam ik in Djoj als trainer en therapeut, en soms als deelnemer van een workshop of training. Ik woonde 23 jaar geleden in Utrecht en zocht ruimtes om mijn yogagroepen te kunnen geven. In de omgeving van Utrecht kon ik niets vinden dat mij aansprak. Toen zag ik de adverten­ tie van Djoj, waarin groepsruimtes werden aangeboden in haar ‘nieuwe’ pand aan de Antony Duyklaan. Het was toen allemaal nog wat kneuterig en zoekend. Ik maakte zelf de ruimte schoon en heel lang heb ik zelf thee gezet voor mijn cursisten en cliënten, omdat er nog geen barpersoneel was. Ik heb lang moeten wennen dat ik dat niet meer zelf ‘mocht’ doen. Zelf thee zetten voelde namelijk ook erg als ‘thuis’. Djoj is voor mij een plek waar heel veel mogelijk is. Waar mogelijk wordt geprobeerd om het zowel de trainer als de bezoeker naar de zin te maken. In alle jaren dat ik in Djoj werk zijn niet alleen mijn cliënten en ikzelf in bewustzijn gegroeid en ontwikkeld, maar is ook Djoj groot gegroeid en het centrum ontwikkelt zich nog steeds. Zowel in aanbod als op de manier waarop het zichzelf in de markt zet.”

Alle kinderen doen mee! Het is niet voor ieder kind vanzelfsprekend om een fiets of computer te hebben, lid te zijn van een sportvereniging, een zwem­ diploma te halen of mee te gaan op werk­ week. Als een gezin moet leven van een inkomen rond de bijstandsnorm zijn dat grote uitgaven. Deze kinderen kunnen niet meedoen met andere kinderen en raken in een sociaal isolement. Zo kunnen zij geen goede start van hun leven maken. Stichting Meedoen in Rotterdam probeert zoveel mogelijk kinderen te laten meedoen!

Noteren: 1 september daverend feest!

TIP!

Op 1 september wordt vanaf 19.00 uur vanwege het 25-jarige jubileum in Djoj een daverend jubileumen benefietfeest gehouden waarvoor iedereen van harte is uitgenodigd. Je moet je wel even aanmelden voor een van de kaarten (op = op) via de site. De opbrengst (toegang €10 p.p.) gaat geheel naar Stichting Meedoen. Info en reserveren (op=op): www.djoj.nl.

Franca Rootskoor

“Zo’n 24 jaar geleden kwam ik in Djoj terecht via het Rootskoor. Als ik aan Djoj denk herinner ik mij de gastvrijheid en gezelligheid. Ook de rustige en intieme sfeer spreekt me erg aan. Een anekdote? Meer dan 20 jaar geleden begonnen we op vrijdagavond na het zingen te dansen bij de bar. Iedereen deed mee. Later mochten we ‘tussen de schuifdeuren’ de piano gebruiken na het zingen: Herbert speelde en wij improvi­ seerden er op los met een glas in de hand, héérlijk!”

Yolanda de Vrij Yogadocent

“Ik huur al minstens vijftien jaar ruimte in Djoj om yogalessen te geven. Ik ben meegegroeid in het concept dat er nu is. Via een cursus ben ik in contact gekomen met Djoj. Ik heb de opbouwfase meegemaakt, zowel in de renovatie van het pand als op het organisatorische vlak. Ik heb Djoj zien groeien van ‘klein naar groot’. Djoj was en is altijd in bewe­ ging. De weg naar professionalisering kostte tijd en was nodig. Velen heb­ ben ieder op eigen wijze bijgedragen hoe Djoj nu is. Wat me hier aanspreekt? Dan denk ik aan een openhartig, laagdrempelig, professioneel, krachtig centrum waar ik steeds met plezier yogalessen geef. En de ongedwongen, warmhartige sfeer waarin velen zich welkom en thuis voelen. Toegankelijk voor een breed publiek dat vriendelijk uitgenodigd wordt door Djoj om zich te ontwikkelen of te genieten op een manier die meer geluk en welzijn in ieders leven kan brengen. Een anekdote? Eén van de grappige dingen: in mijn les tijdens de medita­ tie zag ik een verdwaald veldmuisje. Niemand die dit merkte. Na afloop van de meditatie zei een cursist: ‘Het was deze keer echt muisstil.’ Ik zweeg.”

Het was 1992. Het idee was om een centrum voor persoonlijke ontwikkeling te starten. Dat had te maken met mijn ontevre­ denheid over mijn toenmalige bestaan; ik was niet gelukkig met de manier van leven in die tijd. Ik was ook niet gelukkig met mijn baan en ik vond de mogelijkheden voor groei te be­ perkt. Het was mijn intentie om me te verbinden met mensen die ook geboeid waren in activiteiten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. In die tijd hield ik me bezig met mijn eigen ouder-kind projec­ ties en ik werkte aan een leven waarin het ontplooien van mijn potentieel belangrijk was. We schreven een plan voor een plek waar mensen zich persoonlijk konden ontwik­ kelen. We keken in die tijd naar lichaamswerk en massage om mensen te ondersteunen bij hun eigen ontplooiing zodat ze zich, net als wij, ook vrij konden voelen. We gaven het centrum een termijn: binnen drie of vier jaar zou duidelijk moeten zijn of er animo genoeg voor zou zijn. Als het niet lukte, stond de gemeente klaar om de plek voor iets anders te ontwikkelen. We zijn nu 25 jaar verder en de plek is een centrum geworden met het meest brede aanbod aan cursussen, workshops en opleidingen in Nederland op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ik voel blijheid en geluk dat we dit samen in september kunnen vieren. Er is ook veel dankbaar­ heid bij de grote support van de medewerkers en vrijwilligers al die jaren die ik ook hier van harte wil bedanken voor hun inbreng die Djoj anno 2017 nog steeds mogelijk maakt. Zijn we klaar? Welnee. We blij­ ven ons ontwikkelen en zoeken voortdurend naar wat jong en oud kan helpen zich te blijven ontwikkelen. Maar nu gaan we vieren: hierbij nodig ik iedereen van harte uit voor de feestavond op 1 septem­ ber. De toegangsprijs van €10 gaat in z’n geheel naar Stichting Meedoen die een verbonden­ heid heeft met Djoj. Tot ziens in Djoj, op de feest­ avond op 1 september of de open dagen op 2 en 3 september! Peter Elshof, directeur Centrum Djoj


22

Djoj agenda

DJOJ-AGENDA

FESTIVALS EN EVENTS / THEMADAGEN EN -AVONDEN / VROUWEN Module 8 Laat je talent zien en inspireer Natuurlijk sluiten we de laatste module af met een mooi certificaat. Omdat klank soms zijn eigen weg kiest is dat ook van toepassing op de inhoud van de modules. Soms is het voor het proces beter om dingen te verschuiven of op een andere manier in te vullen. Daarnaast wil ik ook graag ruimte hebben voor jou eigen vraag dus als je iets mist wat je graag ook in de cursus aan bod wil laten komen laat me dit dan weten. Bij vragen kun je altijd contact met me opnemen. DATA 25 september, 2, 9, 23, 30 oktober, 6, 20, 27 november, 19.30 - 22.00 uur PRIJZEN €240,- voor hele cursus van acht lessen. Betaling in twee termijnen mogelijk. TRAINER De Weg van het Midden Melanie Hartog 06-225 019 48 melanie@dewegvanhetmidden.nl www.dewegvanhetmidden.nl

DJOJ-AGENDA

FESTIVALS EN EVENTS Djoj organiseert zelf en in samenwerking met deskundigen diverse events, sommige al vele jaren met succes. In één evenement of dag kom je veel te weten over één onderwerp.

FESTIVAL TANTRISCHE RELATIES

dere verrijking voor je relatie kan zijn. Het festival gaat ook over ontmoeten, uitwisselen met andere stellen, gesprekken, samen eten. Daarom zowel een lunch als diner. Tijdens de lunch en het diner is er ook de mogelijkheid om live muziek te luisteren in de zalen. DATA Zaterdag 30 september, 10.30 - 21.00 uur PRIJZEN €65,-, lunch en diner: €18,TRAINER Tantratraining Jan den Boer Caroline van Wijngaarden 06-246 947 04 tantratraining@kpnmail.nl www.tantratraining.nl

YOGA FESTIVAL

OPEN DAGEN

Een tweetal dagen boordevol gratis workshops en sessies waarin je kan kennismaken met de verschillende activiteiten, trainingen, cursussen, massage, meditatie, dans, yoga, lichaams­werk, coaching en veel meer van Centrum Djoj. Veel trainers, coaches, therapeuten en workshopgevers bieden die dag een voorproefje van hun activiteiten voor het nieuwe seizoen. Tussen de workshops door is het goed toeven in de bar en serre. Je kan er gezellig bijkletsen met een drankje en een hapje. De toegang is gratis, mits vooraf aangemeld via www.djoj.nl. Reserveren voor een workshop is niet mogelijk. Vrije inloop. Vol=Vol!

Uitgeverij 11 en Centrum Djoj organiseren ook dit jaar weer samen het Body&Mind Yoga Festival! Zet in je agenda: zaterdag 16 september. Een middag met onder meer: • Yogalessen van de beste en leukste docenten van Rotterdam • Ashtanga, integrale, yin, hatha, do-in, anasura en meer! • Lezingen, documentaires en workshops • Live muziek • Groepsmeditatie • Gratis thee • Veel gezelligheid en inspiratie! Er zijn snacks en broodjes te koop in het restaurant. Vanaf 18 uur wordt er ook een heerlijke vegetarische maaltijd geserveerd voor €10,-. Voor deze maaltijd kun je je van tevoren inschrijven. Betaling van de vegetarische maaltijd vind plaats bij binnenkomst, op de dag zelf.

DATA 2 september, 12.00 - 18.00 uur en 3 september, 12.00 - 21.00 uur PRIJZEN Gratis mits vooraf gereserveerd via www.djoj.nl. Koffie en thee hele dag €5,- p.p.p.d. Betalen bij binnenkomst. Pinnen in niet mogelijk. Broodjes zijn à €2,- tussendoor verkrijgbaar aan de bar. De vegetarische maaltijd is uitsluitend op zondag verkrijgbaar à €10,- per persoon. TRAINER Centrum Djoj 010-285 02 36 info@djoj.nl www.djoj.nl

DJOJ-AGENDA

THEMADAGEN EN -AVONDEN Voor een leuk uitje, om de ander te ontmoeten of om dat ene moment voor geen goud te missen. Kom, zie en

van wat de trainer jou te bieden heeft. Een workshop duurt 2 à 2,5 uur waardoor er ook echt tijd is om dieper op het onderwerp in te gaan en te ervaren wat het voor jou kan doen.

spel, maar toch is het meer dan dat! De Tarot is een boek zonder woorden, met mystieke en verborgen kennis, een geheime taal met boodschappen van het verleden en van de toekomst.

Voorafgaand aan de workshop serveren wij een heerlijke vegetarische maaltijd. Deze maaltijd wordt ongeveer 1 uur voor het begin van de workshop uitgeserveerd. Heb je een dieet? Wij houden rekening met gluten en/of lactosevrije diëten. Geef dit bij aanmelding op in het opmerkingenveld, dan zullen wij dit voorbereiden.

Energetische Healing is geweldig om stress en ontspanning te krijgen, maar ook om te helen van traumatische ervaringen, het verwijderen van blokkades en meer.

Wil je alleen komen, maar niet alleen eten? Dan kan je bij de opmerkingen vermelden dat je graag aan de ‘aanschuiftafel’ wilt eten, dan zit je bij andere alleengaanden die graag gezelschap willen hebben aan de tafel.

DATA Wekelijks op donderdagavond, 18.00 - 23.30 uur Van juni t/m september is de sauna gesloten. In juni en september wordt er wel een diner geserveerd en is er een masseur aanwezig en vinden de overige activiteiten plaats. PRIJZEN Diner €10, sauna met diner €15, sauna €5, massage €17,50, droomreis €17.50, tarot €10,-, droomreis & Tarot € 25, Healing €17,50. Svp vooraf reserveren. Massage telefonisch aanvragen op 010-285 02 36. TRAINER Centrum Djoj 010-285 02 36 info@djoj.nl www.djoj.nl

We verwelkomen je graag op deze sfeervolle avonden! DATA 21 oktober, 18 november, 16 december, 19.00 - 21.30 uur of 20.00 - 22.30 uur PRIJZEN €15,- (inclusief diner) bij binnenkomst voldoen. Pinnen is niet mogelijk. TRAINER Centrum Djoj 010-285 02 36 info@djoj.nl www.djoj.nl

GENIETAVOND

Tantra is een unieke kans om je liefdesrelatie te verrijken. Nu voor het eerst een speciaal Tantrafestival voor stellen of gelegenheidsstellen. Laat je deze dag meenemen in workshops en geniet van ontmoeten, muziek en lekker eten. Een kleinschalig festival in vier zalen. Vier stellen gespecialiseerd in tantra en/of relatietrainingen en ervaringsdeskundige in hun eigen relatie gaan dit festival verzorgen: Jan en Caroline, Han en Marita, Anthony en Linda en Mayana en Kevin. Het jaarlijkse Tantrafestival begin november was vorig jaar al een maand tevoren uitverkocht. Er is belangstelling voor meer, daarom organiseren we dit extra festival. In dit festival kiezen we voor meer verdieping dan het Tantrafestival, waardoor het een bijzon-

ANDERS AVONDJE UIT

Een les of lezing geven op het festival? Neem contact op met Anne: anne@ bakker.info Houd voor het volledige programma onze website in de gaten. Er zijn in Djoj yogamatten te koop van een goede kwaliteit TPE voor €25,- per stuk. Er is geen pinautomaat dus graag contant betalen. DATA Zaterdag 16 september, 14.00 – 20.00 uur PRIJZEN €20,- inclusief thee TRAINER Centrum Djoj 010-285 02 36 info@djoj.nl www.djoj.nl

DJOJ-AGENDA

VROUWEN Voor vrouwen worden speciaal bijeenkomsten georganiseerd. Waarom wachten op het weekend? Elke donderdagavond is het genietavond in Centrum Djoj! Met een verrukkelijk vegetarisch diner, droomreis, relaxende massage, en een heerlijke sauna! Onze keuken wordt al jarenlang vorstelijk bezet door het Braziliaanse echtpaar Júlio en Rose! Dertig jaar ervaring in de kookkunst van natuurlijke voeding: steeds weer nieuwe gerechten maar altijd lekker en gezond! En dat voor slechts €10.

doe mee. Heb je een yogamat? Breng hem mee! We hebben een beperkt aantal yogamatten te leen op het festival.

Waarom wachten op het weekend? Jouw ontspanning begint op donderdagavond!

Centrum Djoj gebruikt ook wel eens vis in de vers samengestelde vegetarische maaltijden. Indien je streng vegetarisch bent, dan graag van tevoren melden bij binnenkomst aan keuken of bar. Voor een afspraak met de masseur graag telefonisch reserveren (0102850236). De kosten voor een massage van circa 30 minuten zijn €17,50. Voor de sauna of het diner is reserveren online nodig.

IN VROUWELIJKHEID

Met vrouwen samen zijn, delen wat er in je leeft, door dat je samen met vrouwen bent is dat anders, misschien wel makkelijker. ‘In Vrouwelijkheid’ is een tweedaagse workshop voor vrouwen. De bedoeling van de workshop is om vrouwen te begeleiden naar meer en beter contact met hun eigen ‘vrouwelijkheid’, om naar binnen te kijken bij jezelf en dat gespiegeld te zien om je heen.

Tijdens deze avonden kun je kiezen uit diverse workshops. De workshops worden gegeven door trainers die bij Djoj een activiteit organiseren. Je kunt op die manier kennismaken met het aanbod van de trainer en van Djoj.

Op de Genietavonden van Centrum Djoj, kun je nu ook een Droomreis, Tarot of Energetische Healing ervaren. Een droomreis is een trancereis waarin je een uur lang heerlijk mag wegdromen terwijl je toch inzicht, healing of energie krijgt. Kosten €17,50. Droomreis & Tarot € 25,- .

Op de eerste dag wordt stap voor stap toegewerkt naar het vormen van een Kring van Vrouwen waarin iedere vrouw de voor haar juiste plek inneemt. Hierbij wordt zowel gekeken naar dat wat jou verbindt met de ander, als naar dat wat jou van die ander onderscheidt. Door hier heel bewust aandacht aan te geven, kan je veel te weten komen over jezelf. Vanuit dit bewustzijn kan je leren je grenzen aan te geven, zodat je - binnen de veiligheid van die grenzen - meer ontvankelijk kan worden.

De workshops zijn een soort ‘proeverij’

De Tarot is in feite een simpel kaart-

LEES VERDER OP PAGINA 23 -->

Zin in een gezellig en inspirerend avondje uit? In je eentje of samen met anderen? Al jaren organiseert Centrum Djoj maandelijks het Anders Avondje Uit. Een heerlijk vegetarisch diner gevolgd door een workshop naar keuze.

Vanaf 18.00 uur ben je van harte welkom!


Enjoy your life

Tantrische relaties:

acceptatie en investeren Relaties vragen een investering, zowel als je gelukkig bent samen als wanneer je steeds meer verwijdering voelt. Hoe kun je elke keer opnieuw de weg naar de liefde vinden? Door Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

en altijd stoppen. Zo ontstond er voor ons een wereld van nieuwe mogelijkheden om seksueel contact te maken, contact met de levensenergie, diepgaander en intiemer dan oppervlakkig seksueel contact. Het heeft onze relatie verdiept en verrijkt.

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden Liefde heeft twee dimensies: de spontane chemie, het gevoel van verliefdheid dat je overvalt; en het kiezen voor liefde en jezelf oefenen in een verbindende relatie. De spontane verliefdheid duurt gemiddeld drie maanden. We hebben in onze cultuur de illusie dat deze er ‘vanzelf ’ en ook de rest van onze relatie moet zijn. Hierdoor stellen we te hoge eisen aan elkaar of gaan velen te snel naar de volgende relatie. Wij hebben ontdekt dat je door zelfonderzoek en actieve meditaties het gevoel van liefde elke keer opnieuw kunt creëren. Als je afstand en irritatie voelt is het zaak om eerst de liefde in jezelf te herontdekken om je vervolgens weer te verbinden met je geliefde. Zelfs als je geliefde uit contact is, kun je in contact zijn met dit ‘uit contact zijn’. Er kan dan een meer diepgaande verbinding ontstaan. Wie verliefd wordt op een ander, kan ontdekken dat je door deze projectie de verliefdheid, het verlangen in jezelf, weer ontdekt hebt. Daarmee is een nieuwe verbinding mogelijk met je eigen partner. Als de zin in seks verdwijnt, kun je in tantra nieuwe dimensies van seks ontdekken waardoor de hele vraag over zin-of-geen-zin verdwijnt en seks een natuurlijk onderdeel van je relatie wordt, veel rijker dan de spontane lust in die eerste drie maanden. Elk probleem, elke strijd en elke vlucht uit de relatie kan door zelfonderzoek juist een kans blijken om jezelf weer te verbinden in die ene unieke relatie die ooit begon met die prachtige verliefdheid.

Ons eigen relatie-onderzoek Onze eerste ontmoetingen waren onder meer op het schoolplein, als we onze kinderen naar school brachten. Vrienden van ons zeiden dat het schoolplein zinderde van verliefdheid. We hadden allebei een verbroken relatie en kinderen. Wij vonden bij elkaar de liefde voor elkaar en de intentie om een liefdevol gezin te creëren. De echte vonk ontstond toen we samen op de bank zaten tijdens een bezoek aan de sauna. We keken elkaar aan en we voelden allebei dat er iets heel bijzonders gebeurde. Die onverklaarbare, diep rakende chemie is nooit meer weggegaan. Toch hebben we ook hard moeten werken aan de relatie. Tantra als levenswijze is daarin voor ons heel ondersteunend. In tantra mediteren we op onze emoties, op heftige verlangens en op seksualiteit. Ook kijken we of we nog steeds aandachtig aanwezig kunnen zijn op het moment dat heftige ervaringen in ons bewegen. Dat is ook waarom seksualiteit een belangrijke rol in tantra heeft, niet vanwege de seks maar vanwege de meditatie. Daarin kun je nieuwsgierig zijn naar alles wat er in je opkomt. Dan is er geen begin en eind, geen zin of geen zin, geen doel en dus ook geen teleurstelling. Zo kan het zijn dat één van ons moe is en tijdens het vrijen in slaap valt of verdrietig wordt of dat er ineens iemand aan de deur staat. Ook kan het zijn dat één van ons opgewonden is en de ander juist rustig. Als je geen doel hebt, kun je ook niet verstoord worden en is alles welkom. Als het zo vrij is, kun je eigenlijk altijd beginnen met vrijen

Onvrij zijn is bevrijdend Veel relatieonderzoek begint met het benoemen van de problemen. Natuurlijk hebben ze die aandacht nodig, maar soms kan het juist goed zijn om eens terug te gaan naar de mooiste momenten in het begin van je relatie, en elkaar daar opnieuw over te vertellen. Dat is de basis van de chemie die jullie bindt. Vervolgens hebben de problemen natuurlijk ook aandacht nodig, maar wat is een probleem? Veel mensen zijn niet helemaal vrij: soms boos, angstig of jaloers. Als je elkaar dat verwijt, ontstaat er een conflict. Maar het is ook mogelijk om die onvrijheid positief op te pakken. Onze ontdekking is dat het erkennen van onvrijheid heel bevrijdend is. Je hoeft elkaar geen verwijten meer te maken maar je kunt elkaar steunen. Onvrijheid vraagt samen gedeelde afspraken om daar een veilige bedding voor te geven. De chemie van de relatie is dus zelden voldoende om lang bij elkaar te blijven. Een relatie vraagt ook investeren. Dat begint dus bij het erkennen van je onvrijheid, en vervolgens kun je je daaruit bevrijden in drie stappen: • Bewustzijn van je patronen, van je onvrijheid, van je emoties, van je overtuigingen. • Het formuleren van een heldere intentie hoe je het anders wilt, bijvoorbeeld leven vanuit liefdevolle aandacht als een keuze. • Oefenen, oefenen en oefenen, bijvoorbeeld de tantrische meditaties. Zo kun je een liefdevolle toekomst voor je relatie creëren. Ook al ben je nog niet vrij, je kunt wel leren om de vrijheid in jezelf te herkennen en kiezen om van daaruit te leven. Het leven vanuit liefdevolle aandacht is dus een keuze die je hier en nu kunt maken. Jan en Caroline organiseren op 30 september het eerste Festival Tantrische Relaties in Centrum Djoj. Een kleinschalig festival samen met de andere trainers Han en Marita (Body2chill), Anthony en Linda en Mayana en Kerwin. Jan en Caroline zijn ook de organisatoren van het Tantrafestival waarvan de 14e editie op 11 november in Djoj plaatsvindt. Meer informatie en aanmelden: www.tantratraining.nl.

23

DJOJ-AGENDA

VROUWEN / ONDERNEMERS Op de tweede dag wordt gekeken naar de positie die jij ten opzichte van de vrouwen uit jouw familie(historie) inneemt. Hoe kan jij jouw plek innemen in deze Lijn van Vrouwen? Kan je teruggeven wat niet van jou is, en helemaal aannemen wat dat wel is? Hoe begrens je jezelf zonder je hart te sluiten? Al met al heeft deze workshop tot intentie je gronding in je eigen sekse te laten ervaren. Zowel in de horizontale (gelijkwaardige)lijn, als in de verticale (familie)lijn.

DJOJ-AGENDA

ONDERNEMERS Bewustwording is iets waarvoor het zakenleven en organisaties zich steeds meer interesseren.

BEWUST ONDERNEMERS NETWERK CAFÉ ROTTERDAM

Er wordt gewerkt met bio-energetica, encounter, gestalt, adem- en constellatie­technieken en familie­ opstellingen. Deze workshop wordt gegeven in Centrum Djoj door Karin Smit en Paola van der Hulst. DATA 17 en 18 november, 10.00 - 21.00 uur PRIJZEN €236,- (€200,- voor de training en €36,- voor koffie/thee/lunch en diner) TRAINER Paola van der Hulst en Karin Smit Karin 06-168 442 79 Paola 06-284 354 40 vanderhulst.paola@gmail.com www.paolavanderhulst.nl

VROUW EN VRIJ

Wil jij: • als vrouw stilstaan bij wat vrouwelijkheid voor jou betekent? • contact maken met jouw innerlijke kracht, de wijsheid van je hart en je sensualiteit? • je vrouwelijke energie opladen en dicht bij jezelf zijn? • rust, verbondenheid, tederheid, warmte en plezier ervaren? • je volle agenda en drukke bestaan even laten voor wat het is? Dan is dit de perfecte workshop voor jou. Herboren in je vrouw-zijn ga je naar huis. Krachtig, open, energiek, ontspannen en ontvankelijk. Het hart is de kern van ons wezen en voor de vrouw de poort naar sensualiteit. Als je hart zich opent vallen je gedachten stil en voel je verbondenheid met alles om je heen. DATA 25 oktober, 1, 8, 15, 22 november, 19.30 - 22.15 uur PRIJZEN 5x woensdagavond €175,TRAINER Praktijk voor Bewustzijnsontwikkeling Annie Vermaat 06-498 907 05 info@annievermaat.nl www.annievermaat.nl

BONR is Bewust Ondernemers ­Netwerk Rotterdam. Dit netwerk staat voor verbinden, verdiepen en versterken. Meer dan zien en gezien worden en leads for business scoren, draait het in dit netwerk om het vergroten van de kracht van de deelnemende ondernemers. Wij helpen elkaar om onze authentieke kwaliteiten te ontwikkelen en hiermee ons persoonlijke leiderschap en onze ondernemerskracht te vergroten. Door met elkaar te investeren in een duurzame ontwikkeling van onszelf, vergroten wij dus onze ­gezamenlijke ondernemerskracht. BONR heeft als missie om ons bewustzijn te laten groeien en anderen te inspireren. BONR is een groeiend platform dat is ontstaan vanuit de overtuiging dat we bewuster met onszelf en de wereld om ons heen om mogen gaan. Via ons netwerk creëren we gelegenheden waar wij elkaar ontmoeten, inspireren en samenwerken om van elkaar te leren. Jij kunt ook lid worden en profiteren van dit waardevolle netwerk. We komen maandelijks bij elkaar. We bespreken actuele thema’s die ons dagelijks bezighouden. We inspireren elkaar door het aanbieden van onze producten, ondersteunen en adviseren bij het ontwikkelen van nieuwe initiatieven en behandelen verschillende vragen op het gebied van bewust ondernemen. Als ‘bewust ondernemer’ heb jij bij ons de gelegenheid om collega’s te ontmoeten via ons ondernemerscafé. Dit is een interactieve setting waarbij ook jij de kans krijgt om ons in een korte workshop van een half uur tot maximaal drie kwartier, te inspireren vanuit jouw kennis, visie en missie over het (bewust)ondernemerschap. Zo blijft er voldoende ruimte over om te netwerken in het Bewust Ondernemers Café. We hopen je te mogen begroeten! DATA 29 september en 24 november, 16.00 - 18.00 uur PRIJZEN Deelname gratis, consumpties zijn voor eigen rekening TRAINER Rob Wittkampf Bewust Ondernemers Netwerk Rotterdam Contact via de mail s.v.p. info@bonr.nl www.bonr.nl


24

Djoj agenda

Geluk komt van binnen Met haar bedrijf Heart4Happiness verzorgt Sheila Neijman de opleiding tot gelukscoach.

Festivals & evenementen najaar 2017

In negen maanden leer je hoe je aan je eigen én andermans geluk kunt werken. kun je werkelijk je geluksbewustzijn verhogen. Hiervoor is motivatie nodig. Je werkt namelijk niet aan een cognitieve vaardigheid als het leren van een nieuwe taal, maar aan je persoonlijkheid en (emotio­neel) bewustzijn.”

Sheila ontwikkelde zelf gelukscoaching en de opleiding ertoe. “De opleiding voor Gelukscoach is een op weten­ schap gebaseerde benadering die ver­ schillende disciplines combineert en die daarmee de belangrijkste bouw­ stenen vormen voor geluk, welzijn, relaties en persoonlijk leiderschap.” Wat leer je in je opleiding? “De opleiding bestaat uit negen modules van ieder een hele dag. Het eerste waaraan gewerkt wordt is een emotioneel veilig klimaat. Zonder emotionele veiligheid kun je trainen wat je wilt, maar beklijft geen enkele training. Vervolgens komen zelfbewustzijn (regie over je mind), zelfregulering (regie over je lichaam), relatiebewustzijn (regie over je hart) en sociaal bewustzijn (regie over je leven) aan bod. We werken onder meer veel aan je emotionele intelligentie.” Wat ben je na het afstuderen? Na de opleiding ben je enerzijds in staat om het geleerde toe te passen voor jezelf en anderzijds bij anderen als gelukscoach, ofwel in werksituaties zoals manager, chief happiness officer. Daar ga je het geleerde toepassen, ‘het doen’. De opleiding is zo opgezet dat je van geluk een gewoonte of levenskunst leert maken.” Ga je uit van een model of methode? “De Gelukscoach methode is niet ­alleen gebaseerd op moderne weten­ schap als cognitieve en neuroweten­ schap, epigenetica, neuroplasticiteit, positieve psychologie en emotionele intelligentie. Wij maken onder meer ook gebruik van mystieke wijsheid en Oosterse geneeskunde. Dit zijn geen conflicterende wereldbeschouwingen, maar eerder verschillende manieren om geluk te onderzoeken en toe te passen. Inmiddels onderzoekt de wetenschap verschillende mystieke wijsheden die tot voordeel kunnen strekken bij het verhogen van geluk.

Afhaalpunten Djoj-krant

Ook werken we met de bewustzijns­ schaal van David Hawkins.” Wat gebeurt er tijdens een gelukscoachingssessie? “Een gelukscoachingssessie is altijd afhankelijk van de behoeften en de vraag of probleem van de klant. Een sessie meet het huidige bewustzijns­ niveau met de bewustzijnsschaal en interactief gaan klanten aan de slag met het verhogen van het bewustzijn van emoties. Welke effecten k­ unnen emoties hebben op jezelf en de ander, dan wel de omgeving? Je leert het reguleren van emoties en ze op gepaste wijze te uiten, zonder ze op de ander te projecteren. Er wordt gewerkt met diverse technieken. In de opleiding werken we met een buddy­schap. Het uitgangspunt is als bij sporten: je gaat samen gemakke­ lijker oefenen dan alleen.” Wat is het verschil met veel andere coachingsvormen? Volgens mij zal elke coachingsvorm uiteindelijk als resultaat een beter gevoel en meer geluk nastreven. ­Omdat geluk een wetenschap is, science of happiness, heeft het een wetenschappelijk fundament. Daar­ naast zal je eerst zelf als gelukscoach door een proces heen moeten om het geluk in jezelf te verhogen voordat je coach kan zijn. Het is dus geen driedaagse opleiding, maar een transformatieproces, zeg maar een levensreis. Deze coaching is het meest geschikt voor mensen die het beste uit hun leven willen halen en hier ook een motivatie voor hebben.” Welke ongelukspatronen zie je vaak in je praktijk? “Mooie vraag. Het grootste ongeluks­ patroon is dat mensen zich meestal niet bewust zijn hoe zij hun eigen geluk saboteren. Dus: onbewust door het leven gaan. En als mensen openstaan om hieraan te werken,

Schiedamse Vest 79 3012 BE Rotterdam

Hoe ‘spiritueel’ is je leergang/cursus? “De leergang is gebaseerd op mo­ derne wetenschap gecombineerd met oosterse geneeswijzen. Er wordt goed gekeken naar wat werkt en wat niet. Wij vinden niet snel iets zweverig of spiritueel. Wel kijken we altijd naar de combinatie tussen weten­ schap en spiritualiteit. Voorbeelden hiervan zijn Bruce Lipton, David Hawkins, Candice Perth. Vooruit­ strevende wetenschappers die oude ­spirituele wijsheden wetenschappelijk bevestigen. Met de klassieke oude rigide wetenschap hebben wij minder feeling.” Hoelang duurt het voor je geluk hebt bereikt? “Geluk is een levensreis. Het gaat namelijk over het verhogen van je geluksbewustzijn. Als je kijkt naar de bewustzijnsschaal van David ­Hawkins of gewoon feitelijk kijkt naar de wereld, zie je dat we voornamelijk in een laag bewustzijn leven. Je kunt geen gelukscoach­ opleiding volgen en daarna duur­ zaam gelukkig zijn. Geluk is een way of life waarbij je streeft naar een hoger bewustzijn. Als ik kijk naar wie ik nu ben en mijzelf vergelijk met tien jaar geleden, heb ik een totaal ander bewustzijn. Geluk is een zijnsstaat. En zolang we in een lager bewustzijn zitten, zoeken we naar geluk. Als we gelukkig zijn, hoeven we het niet meer te zoeken maar kun je het geven.” Is gelukscoaching voor jou persoonlijk belangrijk geweest? “De gelukscoachopleiding is voor mij een belangrijk transformatie­ proces geweest. Ik heb psychologie gestudeerd en verpleegkunde. Ook ik heb aardig wat saboterende mecha­ nismen in mijn leven opgebouwd die mijn geluk in de weg stonden, voornamelijk gevormd in mijn jeugd. Door hier structureel aan te werken is er meer ruimte ontstaan waardoor andere waarden als nederigheid en leiderschap zich meer positief heb­ ben ontwikkeld. Nederigheid vond ik vroeger ‘not-done’ en paste niet bij mijn rebelse kant. Ook had ik aardig wat boosheid in mijn systeem wat een grote saboteur was. Vooral op relatievlak. Dit is totaal getransfor­ meerd. Door geluk te trainen word je ook daadwerkelijk gelukkiger.”

Voor info over de geluks­­ opleiding: www.djoj.nl.

1 september 25 jaar Djoj 2 & 3 september Open dagen 16 september Yoga Festival 14 oktober Sjamanistisch Festival 11 november Tantra Festival 23 december Kerstbiodanza

www.djoj.nl

Anders Avondje Uit Zin in een gezellig en inspirerend avondje uit? In je eentje of samen met anderen? Al jaren organiseert Centrum Djoj

€15 veget arisch diner & works hop

maandelijks het Anders Avondje Uit. Je legt de basis met een heerlijke vegetarische maaltijd van onze Bra­ ziliaanse koks Júlio en Rose. En volgt daarna een lezing of workshop met een bijzonder thema, bijvoorbeeld natuurge­ neeskunde, meditatie of mindfulness. Op www.djoj.nl vind je het overzicht van de verschillende workshops waaruit je kunt kiezen en kun je je aanmelden. De prijs bedraagt €15 inclusief diner. Zaterdag 21 oktober, 18 november en 16 december, vanaf 18.00 uur.

Lotus New en Age Pannekoekstraat 101 a 3011 LD Rotterdam foto: Roelien Reinders

barbershop nikolaas NewAgeWinkel.nl Frits Ruysstraat 32-a 3061 MG Rotterdam

Kleiweg 103 b 3051 GL Rotterdam

Djoj Programmakrant najaar 2017  
Djoj Programmakrant najaar 2017  

Programmakrant van Centrum Djoj, met interviews en achtergrondartikelen over persoonlijke ontwikkeling

Advertisement