Mitt Roslagen 221020

Page 1

Norrtälje först i länet med DigidelCenter

NORRTÄLJE Jobbet med det har pågått några år. Nu är Norrtälje kommuns DigidelCenter i Norrtälje stadsbibliotek invigt. – DigidelCen ter är till för att riva digitala sam hällshinder, sa Terese Raymond, nationell samordnare för projektet, när hon invigningstalade. SID 28 STOR INTERVJU MED CASPAR CAMITZ © NORRTÄLJE. Det stod mellan hand boll och musiken. Musiken vann. Nu har Norrtäljekillen Caspar Camitz nyligen släppt nytt med sitt band Katmanlo. – Jag tror att många kommer bli lite chockade, Krönika ”Seså, upp med kabel på ryggen och trampa i väg bara. Det löser sig inte utan att ni provar.” POVE PERSSON SID 2 NYHETER Tiohundra energisparar © Höga betyg för omsorgen © Norrtälje klarar inte klimatmål © Ny högskoleutbildning till Norrtälje 27-årige Norrtäljekillen, musikern och tänkaren Caspar Camitz: – Jag har lyckats begrava mitt ego och hittad en källa till trygghet. FOTO: ANDREAS MATTSSON.
KOMMUNENS ENDA LOKALA
LOKALTIDNING! NORRTÄLJE RIMBO
HALLSTAVIK
• VÄDDÖ TORSDAG 20/10 2022Totaltäckning! ALLA HUSHÅLL DÄCK&MOTOR på valfritt drivmedel Erbjudandet 50 öre rabatt /liter på valfritt drivmedel 30 öre rabatt /liter vid däckbyte bjuder vi på kaffe och bulle Gratis Fika ! Välkommen till oss! Din bemannade station Hallstavik hittar du: Drivmedel Biltillbehör VerkstadDäck Snabbmat Nybakat - SläpvagnsuthyrningViöppnarkl06.00 Dubbdäck eller dubbfritt?SID W-bil rustar och blickar framåt BILAGA MITT ROSLAGEN 20/10 2022 EXTRA BILAGA 8-10 timmar om dagen i trädgårdslandet NORRTÄLJE Hon kom från Norge till Stockholm. Hamnade i Dalsland. Sedan på Väddö. Nu bor hon i Färsna och är en av företagarna som odlar i Stadsbruk Roslagen vid Färsna gård. –Det här är framtiden, och det visar att man inte behöver en gård för att odla, säger Anne Rönning.. SID 18 www.betongtorpet.se beton gtorpet. beton gtorpet.webshop: Betongfigurerna kommer från Vid köp av Betongfigurer för minst 500 kr får du 100:I RABATT vid uppvisande av denna annons! GÄLLER TOM 31/10www.stensatersgard.se Handgjorda Betongfigurer Inredning & presenter - Antikt - Loppis - Secondhand ÖPPET: 22-23 oktober & 29-30 oktober kl 11-15 Kolartorpsvägen 7, Skebobruk Välkomna!

Signerat Pove

Krönikan skulle handla om Norrtäljes växtvärk – då bröt Rapport ut…

FISKARTER SOM DÖR UT för att de bör jat äta upp varandra från ett allt mindre dig nande smörgåsbord.

El som finns i Norrland går inte att ka blas ned till södra Sverige.

I kriget i Ukraina slåss två länder vars folk båda hyllar Karlsson på taket som en hjälte och förebild.

Jag tar mig för pannan i alla tre fallen.

Samtidigt som jag idkar krönika så pågår Rapport på min tv hemma i vardagsrummet i centrala Norrtälje. Lilla Norrtälje som se dan länge är för stort för en bonnläpp som jag, lilla Norrtälje med storstadskomplex så till den grad att man bara bygger och bygger och glömmer allt som måste hänga med, infrastruktur till exempel.

Lite av ”det löser vi sen”- stuk eller än värre som i den där Lorry-sketchen för länge sedan: ”Jag tänkte inte på det”, över det hela.

Men strunt i det nu. Det finns ju ett an tal värre saker att oroa sig och muttra över. Blev jag varse.

Den här krönikan skulle handla om Norr täljes växtvärk - men så bröt Rapport ut.

JAG HAR ALLTID VARIT nyhetsintresse rad, insett och tyckt att det är viktigt ”att hänga med” i vad som händer i Norrtälje, Sverige och världen.

Men nu är jag nära att ge upp, att blun da, hålla för öronen, somna och hoppas att jag vaknar till något annat.

Kan det här vara den värsta tid jag upp levt i mitt arma liv?

Troligen, och då upplevde jag ändå Ian och Bert och Ny Demokrati på 1990-talet.

Ur tv:n matas jag av: Rovfisket i Östersjön. Inte här minst ut anför oss i Roslagen.

Fisk som vi - och andra fiskar äter för att de ska växa och bli fiskar som vi människor kan äta - dammsugs upp av nån slags flytan de fiskfabriker. För vidare transport till an läggningar som sedan gör fiskfoder av mat fisken till fiskar i fiskodlingar som finns för att vi människor ska få fisk att äta.

Vi snackar en slags omväg de luxe här, va? Varför inte fiska ansvarsfullt och håll bart och låta oss äta den fisk som re dan finns, typ?

Ursäkta språket, men vad fan på går? Ska vi utrota fiskar för att få fiskar att äta?

Världen är galen, del 5 673.

Förbjud rovfisket kommer det stå på mitt plakat under demonstra tionerna nästa 1 maj. Men risken är att det då är för sent… Vi måste värdera fis

Höst, löven vissnar. Inte vi.

Det lokala behövs i diskussionen, kom till oss, vi lyssnar.

Eriksson 072-168

wilhelmina@mittro.se

Annonsförsäljning: Cippe Carlstedt, 072-168 79

cippe@mittro.se

Marie Widholm, 072-162 92 93 marie@mittro.se

Mitt Roslagen Gäddvägen 5, 761 41 Norrtälje www.mittro.se

Distribution:

Vid utebliven tidning: Kontakta PostNord kundservice: 0771-33 33 10 kundservice.privat.se@postnord.com

Följ och gilla oss på Facebook!

karna högre. De naturliga alltså.

Som jag gjorde redan som 6-åring då jag vägrade att sälja min livs första fiskfångst, en liten mört från Ljusnan, till min morbror som bjöd 50 kronor för den tidigt 70-tal.

Där och då insåg jag att det där kriget kommer att pågå i evigheter. Jag menar, hur ska två länder som båda hyllar en motbjudande, elak, egoistisk, stormobbare och småbögifierad gubb-pojke som lurar upp barn på taket nånsin kunna sluta fred?"

NÄSTA INSLAG I RAPPORT. Elbristen som väntar i framför allt södra Sverige.

Lös problemet ansvariga! Ingen lång bänk tack. Däremot gärna långkabel. Och det snabbt.

Jag vet att det inte är så enkelt, jag vet. Men som krönikör på landsortstidning kan jag strunta i det. Jag kan förenkla. Med ren populism om så behövs.

Så här erbjuder jag inspiration till an svariga:

När jag gjorde lumpen på I1 i Kungsäng en på 1980-talet skulle jag en iskall natt då vi låg i fält upprätta ett samband med al lierade under en övning. På med nån jävla rulle med kabel på ryggen och i väg.

Vart jag skulle? Det fick min vägvisare hålla reda på. Mig spelade det ingen roll. För som Lars Winnerbäck sjunger: det är lika långt åt alla håll.

Det där var ett exakt sånt tillfälle för mig. Vilket håll jag än skulle välja att gå åt i mörk ret så var det lika långt.

Vi hittade mötesplatsen efter några tim mars pulsande. Uppdrag slutfört. Kablar kopplade med varandra.

Så, Svenska Kraftnät eller vilka det nu är: Seså, upp med kabel på ryggen och tram pa i väg bara. Det löser sig inte utan att ni provar.

TREDJE INSLAGET i Rapport handlade om kriget i Ukraina. Rapports utsände följ de en grupp ukrainska soldater som kallar sig nåt i stil med Karlson På Taket-gruppen.

Astrid Lindgrens sagofigur är tydligen nån slags hjälte och förbild i både Ryssland och Ukraina.

Där och då insåg jag att det där kriget kommer att pågå i evigheter.

Jag menar, hur ska två länder som båda hyllar en motbjudande, elak, egoistisk, stor mobbare och småbögifierad gubb-pojke som lurar upp barn på taket nånsin kunna slu ta fred?

Jag stängde av Rapport.

Blundade, höll för öronen, men var hund ra procent säker på att jag i morgon vaknar till en minst lika galen värld.

Mvh/Pove Persson, redaktör och reporter, 0768-92 36 61, pove@mittro.se

Redaktör: Pove Persson, 076-892 36 61 pove@mittro.se

Skribent: Maria Stenudd, maria@mittro.se

Layout och annonsproduktion: Caroline Liljeberg, 072-168 06 36 caroline@mittro.se

Tryck: Pressgrannar Svanenmärkt trycksak,

Medlem i:

reklamen

annonser som ger effekt

2
VD, annonsförsäljning och ansv utg: Wilhelmina
79 92
91
Mitt Roslagen är en lokalproducerad gratistidning som delas ut i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik, Väddö. På utvalda platser kan du hämta ditt exemplar i våra tidningsställ. Upplaga 31 897 ex.
TACK!
*85% av våra läsare gillar
i Gratistidningarna. Rapporten: ”Gratistidningen ett förändrat medielandskap”
DITT LOKALA PARTI
Följ oss på Facebook eller besök vår hemsida www.roop.se
www.r-sec.se Säkerhet för privatpersoner & företag Roslagens Security är det trygga valet av larm, kameraövervakning och säkerhet 070-777 00 78
MITT ROSLAGEN 20/10-22 3 Öppet: Mån–fre 10–18, Lör 10-16, Sön 11-16 Knutby torg | Tel. 0176-104 78 | sportringen.se 20% på alla hjälmar 20% på alla skor räntefritt Svensktillverkad damcykel med aluminiumram lyse och korg. Ord. pris 6.995:5.995:- Du sparar 1.000:Europatillverkad damcykel komplett med lås, belysning 5.499:3.999:- Du sparar 1.500:på alla cykeltillbehör SKANSTULL Norrtälje sportringen.se lördag 10–16, söndag 11–16 har en komplett verkstad. Ring och boka tid. med andra erbjudanden eller rabatter. 100:- rabatt på alla kläder handlar för 500:Gäller t.o.m 30/4. kupgonen och ta med den till butiken. 4 sammanhang eller när det är svårt att trycka fler färger. Enradig negativ Används ytterst sparsamt t.ex. mot färgade bakgrunder (annan färg än svart). Exempelvis i sponsorsammanhang eller när det är svårt att trycka fler färger. Specialist- eller egennamn, negativ Används ytterst sparsamt t.ex. mot färgade bakgrunder (annan färg än svart). Exempelvis i sponsorsammanhang eller när det är svårt att trycka fler färger. Följ oss gärna på instagram! sportringen_norrtalje VAR REDO FÖR KOMPLETT CYKELVERKSTAD: SERVA DIN CYKEL HOS OSS • Vid köp av cykel så bjuder vi på monteringen och första servicen inom 3 månaderna. Värde 699:• Hos oss kan du göra service på din El-cykel och dämparservice. • Vi byter däck på El-Scooters. HALKAN – VI HJÄLPER DIG ATT BYTA DÄCK PÅ DIN CYKEL Fulldubbad cykeldäck från 1.499:(per par) inkl. montering Halvdubbade cykeldäck från 999:(per par) inkl. montering

Bråk om fryst kyckling ledde till misshandel

© NORRTÄLJE. I samband med en grillning i ett kollektiv i december i fjol uppstod bråk grannar emellan om en fryst kyckling. Nu har en 24-åring dömts till villkorlig dom för misshan del av sin granne. Bråket handlade en ligt domen om en fryst kyckling som 24-åring menade att grannen stulit från honom.

24-åringen har nu dömts till vill korlig dom och 15 000 kronor i böter för misshandel. Han ska även betala 5 000 kronor i skadestånd till grannen.

Skelett i Väddö kanal var konstgjort

© VÄDDÖ. Nyligen fick en fiskare upp vad som såg ut som en torso från ett mänskligt skelett i Väddö kanal. Polis larmades till platsen och där kunde de då snabbt konstatera att det rörde sig om en del av ett plast skelett, som bland annat används i undervisning.

Här finns Mitt Roslagen i ställ

© NORRTÄLJE. Mitt Rosla gen har nu utökat sin service till er läsare. Förutom att den delas ut av Postnord varannan vecka till samtliga fastboende hushåll i kommunen, kan man nu också hämta tidningen i ställ på olika platser i kommunen.

– Det här gör vi för att de som inte får den, de som inte är skriv na i kommunen, ändå ska kunna få ta del av tidningen, säger Wil helmina Eriksson, vd och ägare av Mitt Roslagen.

Här finns ställen där du kan hämta tidningen om du vill: B&B, Rimbo Coop, Rimbo

Vreta Handel

Rådmansö Bageri Norrtälje Stadsbibliotek Willys, Norrtälje Tempo, Hallstavik Pappersstugan, Älmsta

Tiohundra lanserar energisparkampanj

© NORRTÄLJE. Släcka lera rätt och vädra smart. Med enkla medel går det att minska på både elför brukning och värmebehov. Nu lanseras Tiohundras energisparkampanj.

TIOHUNDRAS verksam heter finns på omkring 70 adresser och nyttjar cirka 90 000 kvadratmeter loka lyta. Det innebär att vi för brukar stora mängder el –vilket i sin tur betyder att vi har möjlighet att spara en hel del.

– Omvärldsläget är minst sagt osäkert, vi står inför en vinter med kraftigt ökande elkostnader och rentav el brist. Samtidigt pågår den globala uppvärmningen i en takt som är högre än vi någonsin tidigare upplevt. Som stort offentligägt fö retag och en av Norrtälje kommuns största arbetsgi vare är det därför självklart att Tiohundra ska ta initia tiv som kan leda till mins kad energiförbrukning, sä ger VD Peter Graf.

– Vi uppmanar nu våra verksamheter att se över sin energianvändning och göra besparingar där det är möjligt, utan att det inver kar på patient- och brukar säkerhet eller arbetsmiljö. Vi kommer också att dela tipsen med varandra, så att vi tillsammans kan bli ännu bättre på att spara energi både på jobbet och hemma, säger miljöchef Anna-Lena Carling.

det miljöcertifierades Norr tälje sjukhus redan år 2000 och Tiohundra har offensi va miljömål inom allt från matsvinn till miljöbelastan de läkemedel.

– VI UPPMANAR NU VÅRA VERKSAMHETER ATT SE ÖVER SIN ENERGIANVÄND NING OCH GÖRA BESPARINGAR DÄR DET ÄR MÖJLIGT, UTAN ATT DET INVERKAR PÅ PATIENT- OCH BRUKARSÄKERHET ELLER ARBETSMILJÖ."

– Hållbarhets- och miljö frågor står alltid högt på Tiohundras agenda. Nu fokuserar vi särskilt på energianvändningen. Till sammans tror jag vi kan åstadkomma en hel del bara genom små beteen deförändringar, säger Pe ter Graf.

I DE FLESTA AV Tiohund ras lokaler ingår kostnaden för el och uppvärmning i hyran. Men även om en minskad elförbrukning där för inte märks direkt som

Till våra kunder i Norrtälje!

en ekonomisk besparing, är det ändå viktigt att hushålla och spara där det går, men ar Anna-Lena Carling.

– Dels är det troligt att hyreskostnaderna framöver kommer att påverkas av de högre elpriserna, men det är också viktigt att inte göra av med el i onödan – vi be höver hushålla för att mins ka risken för elbrist när det är som kallast i vinter.

Locum, som förvaltar Norrtälje sjukhus, har re dan kommit en bra bit på väg och har gjort en ener gikartläggning, som visade att energisnål belysning är en effektiv första åtgärd.

Därför byts nu gamla be lysningsarmaturer på sjuk huset ut mot LED-belys ning med smart styrning. I andra lokaler som vi an vänder är tekniken äldre

och enklare, men det går ändå att påverka elförbruk ningen.

– Det går att göra myck et bara genom beteendeför ändringar. En enkel sak som faktiskt har effekt är att släcka belysningen när vi går ut ur ett rum, säger fastighetssamordnare Pe ter Hansson.

ENKLA ENERGISPARTIPS ATT BÖRJA MED:

Sl äck ljuset när du lämnar rummet.

S e till att du inte ställer möbler i vägen för element och ter mostater.

Spara på kall- och varmvatten.

Skippa standby och stäng av apparater helt när det är möjligt.

Vädra smart. Om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termosta terna på elementen under tiden.

4 MITT ROSLAGEN 20/10-22 Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se Skoman Norrtälje, Stockholmsvägen 28 • Öppettider: Mån-Fre: 10-18, Lör: 10-16, Sön: 11-16 • Tel: 0176-147 00 • SKOMAN.SE 15% rabatt på ett köp Kan ej kombineras med redan nedsatta varor eller andra rabattkoder. Gäller t.o.m. 31/10 -2022 i Skoman - Norrtälje butiken, uppge rabattkod eller medtag denna kupong. Alla köp är dessutom bonusgrundande för dig som är klubbmedlem. ANVÄND KOD: NO15 GÄLLER I BUTIK CHARLOTTE OF SWEDEN 1.199 KR
Miljöchef Anna-Lena Carling och VD Peter Graf lanserar Tiohundras engerisparkampanj.
1.
2.
3.
4.
5.
FOTO: TIOHUNDRA
MITT ROSLAGEN 20/10-22 5 FREDAG 28/10 KL. 10 - 18 SÅGDAG I HALLSTAVIK! Lundåsvägen 2, Hallstavik 0175-225 77 www.pellesservice.com * ALLA PRISER I ANNONSEN ÄR INKL. MOMS OCH GÄLLER ENDAST UNDER SÅGDAGEN DEN 28/10! VI RESERVERAR OSS FÖR EVENTUELLA FELSKRIVNINGAR OCH SLUTSÅLDA PRODUKTER. 15% på alla skogskläder & skogsverktyg under sågdagen Representanter från: Husqvarna - Aspen - Suzuki - Kymco - Handelsbanken - Rindab 13” sågkedjor Betala för 2 HUSQVARNA 550 XPG MARK II MOTORSÅG SÅGDAGSPRIS: 8 990:Ord.pris: 11 000:HUSQVARNA 545 MARK II MOTORSÅG SÅGDAGSPRIS: 7 490:Ord.pris: 8 790:SÅGDAGSPRIS: 8 990:Ord.pris: 10 500:SÅGDAGSPRIS: 4 890:Ord.pris: 5 890:SÅGDAGSPRIS: 5 990:Ord.pris: 7 190:HUSQVARNA 450E MOTORSÅG HUSQVARNA 545FR RÖJSÅG Inkl. trimmerhuvud, röjklinga, slyklinga och sele HUSQVARNA 525RX GRÄSRÖJARE Inkl. trimmerhuvud, gräsklinga och sele SÅGDAGSPRIS: 650:Ord.pris: 859:SÅGKEDJEOLJA 20 LITER Vi bjuder på kaffe med dopp! HUSQVARNA KOMBIDUNK SÅGDAGSPRIS: 499:Ord.pris: 599:AUTOTUNE SKOGSRÖJSÅG Inkl. Uppvärmda handtag, röjklinga och sele HUSQVARNA 125BVX LÖVBLÅS HUSQVARNA PW 235 HÖGTRYCKSTVÄTT SÅGDAGSPRIS: 1 990:(ord.pris: 2.290:-) Sedan 44 år tillbaka är vår ”Sågdag” en årlig tradition! STOR NYHET I VÅR BUTIK! SVERIGELANSERING AV KYMCO ATV-MASKINER KYMCO MXU 700 EPS T3B Registrerad som Traktor B, servostyrning, vinsch och ALU-fälgar KYMCO MXU 550I EPS T3B Registrerad som Traktor B, servostyrning och vinsch KYMCO MXU 465 T3B Registrerad som Traktor B och vinsch KYMCO MAXXER 90 Lättkörd ATV för de yngre. Med elstart. SÅGDAGSPRIS: 10 500:(ord.pris: 12.100:-) SÅGDAGSPRIS: 3 590:(ord.pris: 4 390:-) Köp 1 st 13” svärd + 1 st kedja SÅGDAGSPRIS: 650:Ord.pris: 818:HUSQVARNA PW 350 HÖGTRYCKSTVÄTT SÅGDAGSPRIS: 3 790:(ord.pris: 4.190:-) Pris: 105 900:Pris: 79 900:- Pris: 28 500:Pris: 94 900:HUSQVARNA PW 125 HÖGTRYCKSTVÄTT SÅGDAGSPRIS: 1 590:Ord.pris: 1 790:SÅGDAGSPRIS: 43 900:Ord.pris: 48 300:10% rabatt på samtliga gräsklippare i vår butik! HUSQVARNA RIDER 214TC COMFORT EDITION

Fler möjligheter till anhörigstöd

© ROSLAGEN. Under hösten kommer Norrtälje kommun att erbjuda fler möjligheter till stöd för den som är anhörig till någon som inte klarar var dagen på egen hand. Många i kommunen har pro blem med exempelvis fysisk eller psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning som gör att de behöver hjälp och stöd i vardagen.

ATT VARA ANHÖRIG till en person med dessa behov kan ibland vara svårt och kan innebära att man själv behöver stöttning.

– Den som är anhörig kan själv behöva stöd i sin ofta påfres tande och ensamma situation. Det är bara att kontakta oss, så berättar vi mer om vilket stöd och vilka aktiviteter vi erbjud er. Alla anhöriga från 18 år och uppåt är välkomna att kontak ta oss, säger Ann-Marie Mattsson, anhörigstödsamordnare på Norrtälje kommun, i ett pressmeddelande.

Anhörigcaféer har startats i Rimbo, Hallstavik, Bergshamra och Norrtälje, liksom exempelvis promenadgrupper. De grup per som finns riktar sig i huvudsak till anhöriga till personer med demenssjukdom, men planen är att starta grupper även för anhöriga till personer med neuropsykiatriska funktionsned sättningar och psykisk ohälsa.

UNDER HÖSTEN ERBJUDS dessutom ett antal särskilda ak tiviteter.

– Bland annat kommer vi arrangera en föreläsning tillsam mans med den ideella föreningen Ung Hälsa i fokus. Det blir en temakväll onsdagen den 28 september för anhöriga med fokus på psykisk ohälsa. Torsdag den 10 november bjuder vi in till en föreläsning med författaren och föreläsaren Paula Tilly som berättar hur det är att leva med autismspektrumtillstånd ur ett inifrånperspektiv, säger Liselott Jansson, anhörigstödja re på kommunen, i pressmeddelandet.

Den som vill veta mer om anhörigstöd kan läsa om det på kommunens hemsida, norrtalje.se eller kontakta kommunen.

Nytt stiftelseprojekt ska höja grundskoleelevernas betyg

© ROSLAGEN. Roslagens Sparbanks Stiftelser har tagit initiativ till ett nytt projekt som ska säkra kom munens grundskoleelevers gymnasiebehörighet.

PROJEKTET, som går under namnet Studiepolare, vänder sig till grundskoleelever som riskerar att inte uppnå behörighet till gymnasiet eller som behöver extra stöd med sina studier av nå gon anledning. Genom att under två timmar en gång i veckan ses i grupper och få hjälp och stöd av engagerade lärare ska eleverna kunna höja sina betyg och öka sin studiemotivation samtidigt som de stärker sitt självförtroende.

– Till exempel vet vi att läsningen är den enskilt viktigaste komponenten för all inlärning, oavsett ämne. Elever som lä ser bra lyckas bättre i skolan och har lättare att tillgodogöra sig kunskap. Därför är vi mycket positiva till det här initiativet från Roslagens Sparbanks Stiftelser, säger Johan Kant, verk samhetschef för grundskolan i Norrtälje kommun, i ett press meddelande.

ELEVERNA eller deras vårdnadshavare får anmäla intresse för att delta i projektet som inledningsvis ska bedrivas på tre grundskolor i Norrtälje, Rimbo och Hallstavik.

– Vår målsättning är att detta ska vara en långsiktig sats ning som vi förhoppningsvis ytterligare kan utveckla i syfte att bidra till ett hållbart samhälle, säger Karolina Losell från Ros lagens Sparbanks Stiftelser i pressmeddelandet.

Grundlärarutbildning till fritidshem startar i Norrtälje

© NORRTÄLJE. Till hösten 2023 startar en ny hög skoleutbildning i Norrtälje. Det är en lärarutbildning med inriktning fritidshem.

– Det känns kanonbra att vi får hit den här utbild ningen, säger Joachim Kahlert, intendent på Lär centrum Norrtälje i ett pressmeddelande.

GRUNDLÄRARUTBILD

NINGEN med fokus fritids hem är på tre år och riktar sig till de som vill arbeta på fritidshem, man får även be hörighet att undervisa i spe cifika ämnen på grundskole nivå. Sista året får man välja vilket ämne man vill rikta in sig på, exempelvis bild eller idrott.

Enligt Joachim Kahlert finns det ett stort behov av utbildad fritidspersonal.

– Det är en kompetens som är efterfrågad i kom

munen och även våra grann kommuner har visat intres se, säger han.

I och med utbildningens start inleder Norrtälje kom mun ett samarbete med en ny skola: Linköpings univer sitet. Utbildningen kommer att hållas på distans med stu dieträffar på Lärcentrum i Norrtälje. Utbildningen startar hösten 2023 och till våren 2023 öppnar ansökan.

– Det bidrar till att man ökar utbildningsnivån i kom munen, vilket är ett mål som

finns i politiken. Att ha utbil dade fritidslärare på våra fri tidshem gör kommunen mer attraktiv som bostadskom mun för barnfamiljer. Att vi har och utvecklas högre ut bildningar är en viktig bygg kloss för ett hållbart samhäl le i Norrtälje kommun, säger Joachim Kahlert.

PATRIK DAHL (C) som är ordförande i utbildnings nämnden säger så här om att den nya utbildningen kommer till Norrtälje:

– Att erbjuda fler hög skoleutbildningar på plats i Norrtälje kommun har va rit ett av våra prioriterade mål under mandatperioden. Det känns bra att vi kommer kunna erbjuda en utbildning

till fritidslärare, det kommer bli bra för både eleverna och kommunen som arbetsgivare i framtiden. Jag vill rikta ett särskilt tack till alla medar betare som jobbat med det ta, säger Patrik Dahl.

Lärcentrum Norrtälje till hör Norrtälje vuxenutbild ning som finns på Campus Roslagens område. Genom ett samarbete med olika högskolor och universitet kan lärcentrumet erbjuda högskoleprogram med när träffar och studiegrupper i Norrtälje. Andra utbildning ar som går att läsa är sjukskö terskeprogrammet, förskol lärarprogrammet, socionom och tekniskt basår

Höga betyg för äldreomsorgen

© NORRTÄLJE. Nio av tio äldre i Norrtälje kommun är nöjda med den hemtjänst de får. Det visar Socialstyrelsens årliga undersök ning: Vad tycker de äldre om äldreomsorgen.

SOCIALSTYRELSEN genomför var je år en äldreundersökning bland in vånare på äldreboenden och bland de som bor hemma med hemtjänstin satser. Resultaten för Norrtälje kom mun är mycket goda och det är ock så resultat som håller i sig över tid. I årets undersökning svarar 91 pro cent av de som har hemtjänst och 81 procent av de som bor på ett äldre boende att de är mycket nöjda eller nöjda med den omsorg de får.

En av frågorna som ställs i under sökningen är Brukar personalen be möta dig på ett bra sätt?  Andelen positiva svar inom hemtjänsten i Norrtälje ligger på 98 procent, nå got högre än såväl riket i stort som länet. Motsvarande siffra för äldre boenden är 94 procent, vilket också ligger på en högre nivå än riket och för Stockholms län.

– Ett gott bemötande inom äldre omsorgen är en av de enskilt vikti gaste faktorerna för att främja äld res delaktighet och inflytande i sin vård och omsorg. Därför är det extra roligt att se att det bemötande som personalen vid verksamheterna ger uppskattas, säger Olle Reichenberg, direktionsordförande (M), Kommu nalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON).

EN AV FRÅGORNA i undersök ningen är: Har du under någon period avstått från någon av dina hemtjänstinsatser på grund av coro napandemin? Här visar det sig att nio av tio som har hemtjänst-insat ser inte avstått från dessa på grund av pandemin.

– Det är verkligen glädjande att våra invånare i så stor utsträckning

behållit sina hemtjänstinsatser un der pandemin. Det tolkar vi som ett högt förtroende för personalen och att omsorgs-verksamheternas uthål liga arbete med att förhindra smitt spridning gett resultat, säger Maria Johansson, förbundsdirektör, KSON.   Överlag visar jämförande siffror mellan åren 2019, 2020 och 2022 på goda resultat för äldreomsorgen i Norrtälje. På grund av pandemin genomförde Socialstyrelsen inte nå gon undersökning 2021.

6 MITT ROSLAGEN 20/10-22
Senaste nytt HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
MITT ROSLAGEN 20/10-22 7 Välkomna in i butiken! Happy Homes Radarvägen 9B, Norrtälje Tel. 0176-108 80 Öppet Mån–fre 07–18, lör 10-16, sön 11–16 happyhomes.se Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar och slutförsäljningar. Kombinera färg och tapet från Lycke 199:Vit 2,25 liter 199:/rulle Väggfärg Från Från Nyhet! Lycke tapeter Kampanj Färg, tapet & golv 21–31 oktober Ge dina möbler en ny kulör när du målar om och tapetserar hemma. rabatt på massor av tapeter 30% Alltid bra pris Lackfärg Vit 0,68 liter Ord pris 399:Supermatt väggfärg 699:369:Vit 2,7 liter

suomeksi

Norrtäljen vanhustenhoidolle korkeat arvosanat

© NORRTÄLJE. Yhdeksän kymmenestä Norrtäl jen kunnan vanhuksesta on tyytyväisiä saamaan sa kotihoitoon. Tämän ilmenee Sosiaalihallituk sen vuosikyselystä: Mitä vanhukset ajattelevat vanhustenhoidosta.

SOSIAALIHALLITUS

tekee vuosittain kyse lyn hoitokotien asukkai den ja kotihoidon tuella kotona asuvien keskuu dessa. Norrtäljen kun nan tulokset ovat erittä in hyviä ja sitä ne ovat jo olleet pidemmän aikaa. Tä män vuoden kyselyssä 91 prosenttia kotihoidon pii rissä olleista ja 81 prosent tia hoitokodissa asuvista vastasi olevansa erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä saamaansa hoitoon.

YKSI KYSELYN kysymyk sistä kuului Kohteleeko henkilökunta sinua hyvin? Norrtäljessä kotihoidon piirissä olevien myönteis ten vastausten prosentti osuus on 98 prosenttia, mikä on hieman korkeam pi kuin koko maassa ja

läänissä. Hoitokodeissa asuvien kohdalla vastaa va luku on 94 prosent tia, mikä on myös maata ja Tukholman lääniä kor keammalla tasolla. – Hyvä kohtelu on van hustenhuollossa yksi tär keimmistä yksittäisistä te kijöistä, joilla edistetään vanhusten osallisuutta ja vaikuttamista omaan hoi toonsa. Siksi on erityisen hienoa nähdä, että henki löstön tapaa kohdata asi akas arvostetaan, sanoo Norrtäljen Terveydenhuol lon Kuntaliiton (KSON) hallituksen puheenjohta ja Olle Reichenberg (M).

YKSI KYSELYN kysymyk sistä on: Oletko keskeytt änyt kotihoito tukeasi ko ronapandemian vuoksi? Tässä käy ilmi, että yh

deksän kymmenestä ko tihoidon piirissä olevista ei luopunut tuen vasta anottamisesta pandemi an vuoksi.

On todella ilahduttavaa, että kuntamme asukkaat ovat jatkaneet kotihoi to tuen vastaanottamis ta niin laajasti pandemi an aikana. Me tulkitsemme sen vahvaksi luottamuk sen osoitukseksi henkilö stöä kohtaan ja että hoito toiminnan pitkäjänteinen työ tartunnan leviämisen estämiseksi on tuottanut tulosta, sanoo KSONin kuntaliitonjohtaja Maria Johansson.

KAIKEN KAIKKIAAN ver tailuluvut vuosien 2019, 2020 ja 2022 välillä osoit tavat hyviä tuloksia Norr täljen vanhustenhoidolle. Sosiaalihallitus ei pande mian vuoksi tehnyt kyse lyä vuonna 2021.

Ruotsinsuomalaisia aktiviteettejä Norrtäljen kunnassa:

Suomalaiset sunnuntait Tule viettämään hetki suomeksi. Kaiken ikäisille!

Aktiviteettitalo Magasinet (Baldersgatan 14) 23/10 Luvassa mm. makkarakeittoa lounaaksi, 6/11, 20/11, 4/12 klo 12.00-14.00

Hallintoalueen avoimet neuvonpidot 26/10 klo 18.00 Folkets hus Hallstavik 30/11 klo 18.00 Norrtäljen Kunnantalo

Vellamokuoro torstaisin klo 17.45 Kulttuurikoulu Norrtälje (lisätietoja 073–6730521)

Träffpunkten- kerhotila Lundmansgatan 4 D (lisätietoja 076–1965019)

-Naisten käsityökerho maanantaisin klo 11.00 ja keskiviikkoisin klo 16.00

Tiohundra käynnistää energiansäästökampanjan

© NORRTÄLJE. Sammu ta valot, sisusta oikein huonekaluilla ja tuule ta älykkäästi. Yksinker taisin keinoin on mah dollista vähentää sekä sähkön- että lämmön kulutusta. Nyt käynni styy Tiohundran ener giansäästökampanja.

TIOHUNDRAN toimipisteitä sijaitsee noin 70 osoitteessa ja käsittää noin 90 000 neliö metriä tiloja. Tämä tarkoittaa, että kulutamme suuria määriä sähköä – mikä puolestaan tar koittaa, että meillä on mah dollisuus säästää paljon.

– Tilanne maailmassa on lievästi sanottuna epävar ma, edessä on talvi, jolloin sähkökustannukset nousevat jyrkästi ja sähköstä voi jopa tulla olemaan pula. Sam aan aikaan ilmaston läm peneminen maailmassa on nopeampaa kuin koskaan ai kaisemmin olemme kokene et. Koska Tiohundra on suuri julkinen yritys ja yksi Norr täljen kunnan suurimmis ta työnantajista, on selvää, että Tiohundra tekee aloit teita, jotka johtavat energi ankulutuksen vähentämi seen, toimitusjohtaja Peter Graf sanoo.

MUUTAMA YKSINKERTAINEN ENERGIANSÄÄSTÖVINKKI:

1. S ammuta valot, kun poistut huoneesta.

2. Varmista, ettet aseta huonekaluja lämpöpattereiden ja ter mostaattien tielle.

3. S äästä kylmää ja lämmintä vettä.

4. Älä käytä valmiustilaa vaan sammuta laitteet kokonaan aina kun mahdollista.

5. Tuuleta älykkäästi. Jos sinun on tuuletettava: Avaa paljon ja tuuleta lyhyen aikaa, sen sijaan, että avaat vähän ja tuu letat pitkään. Sammuta lämpöpattereiden termostaatit siksi aikaa, kun tuuletat.

entistä tehokkaimmiksi en ergian säästämisessä niin ty össä kuin kotonakin, kertoo ympäristöpäällikkö Anna-Le na Carling.

Norrtäljen sairaala sai en simmäisten joukossa Ruot sissa ympäristösertifikaatin jo vuonna 2000, minkä lisäk si Tiohundralla on kattavat ympäristötavoitteet, ruo kajätteiden hyödyntämise stä ympäristölle haitallisten lääkkeiden käsittelyyn.

– Kestävä kehitys ja ympäristöasiat ovat aina esillä Tiohundran asialistalla. Nyt keskitymme erityisesti energian käyttöön. Uskon, että yhdessä voimme saav uttaa yllättävän paljon muut tamalla käytöstämme edes hieman, Peter Graf sanoo.

lee tulevaisuudessa vaikut tamaan vuokrakustannuksi in, mutta on myös tärkeää, ettei sähköä tuhlata tarpeet tomasti – meidän tulee olla säästäväisiä nyt, jotta vältty isimme sähköpulan tulevana talvena, jolloin on kylmintä.

Norrtäljen sairaalaa isännöivä Locum on jo edi stynyt pitkälle ja tehnyt en ergiakartoituksen, joka osoit ti, että energiatehokkaaseen valaistukseen siirtyminen on tehokas ensimmäinen toi menpide.

-Seniorcafè torstaisin klo 12.30-14.00.

Lounas 27/10 ja 24/11, muistathan ilmoittautua.

-Teatteriryhmä Maahiset Tiistaisin klo 14.00

Hallstaviikin seniorikahvila Folkets hus, kirjaston ovesta ja 2 kerros

Perjantaisin klo 9.00-11.00 (lisätietoja 070–633 18 41)

Norrtälje- Malstan seurakunta

-Sunnuntaimessu 6.11 klo 15.30, Norrtäljen kirkko

-Kauneimmat Joululaulut 4.12 klo 15.30, Norrtäljen kirkko

Norrtäljen kunta suomeksi Lisätietoja 0176–713 22 sam.grandell@norrtalje.se

– Kannustamme nyt toi mipisteitämme tarkistama an energiankäyttöään ja sää stämään mahdollisuuksien mukaan vaikuttamatta poti las- ja käyttäjäturvallisuuteen tai työympäristöön. Jaamme vinkkejä myös toisillemme, jotta voisimme yhdessä tulla

Suurimmassa osassa Ti ohundran toimitiloista si sältyy sähkö ja lämmitys vuokraan. Mutta vaikka pie nentynyttä sähkönkulutusta ei siis heti havaittaisi talou dellisena säästönä, on silti tärkeää säästää ja säästää aina siellä missä vain voi, Anna-Lena Carling sanoo.

– On todennäköistä, että kohonnut sähkön hinta tu

Tästä johtuen sairaalan vanhat valaisimet korvata an nyt älyohjauksella va rustetuilla LED-valaisimilla. Muissa käyttämissämme toi mitiloissa on tekniikka van hempaa ja yksinkertaisem paa, mutta meillä on silti mahdollisuus vaikuttaa sä hkönkulutukseen.

– Pelkästään pienillä ta pojen muutoksilla voidaan saada aikaan paljon. Yksi sel lainen yksinkertainen asia, jolla on todella vaikutusta, on valojen sammuttaminen, kun poistumme huoneesta, kertoo kiinteistökoordinaat tori Peter Hansson.

Lisää mahdollisuuksia läheistukeen

© ROSLAGEN. Syksyn aikana Norrtäljen kunta tar joaa lisää mahdollisuuksia tukeen niille, joilla on lä heinen, joka ei selviä arjesta omin voimin. Monilla ihmisillä kunnassamme on ongelmia esimerkiksi fyysisen tai psyykkisen sairauden tai muun vajaa toiminnan vuoksi, mistä johtuen he tarvitsevat apua ja tukea arjessaan.

LÄHEISENÄ OLEMINEN tuen tarpeessa olevalle hen kilölle voi joskus olla vaikeaa ja voi johtaa siihen, että lähei nen itsekin tarvitsee tukea.

– Läheinen saattaa itse tarvita tukea usein stressaa vassa ja yksinäisessä elämän tilanteessaan. Ota meihin yh teyttä, niin kerromme lisää tarjolla olevista tukimuo doista ja aktiviteeteistä. Kaikki 18-vuotiaat ja sitä vanhemmat läheiset ovat ter vetulleita ottamaan meihin yhteyttä, sanoo Ann-Marie Mattsson, Norrtäljen kun

nan läheistukikoordinaat tori lehtitiedotteessa.

LÄHEISKAHVILOITA on pe rustettu Rimboon, Hallstavi kiin, Bergshamraan ja Norr täljeen niin kuin esimerkiksi myös yhteisiä kävelyryhmiä. Nämä nyt olemassa olevat ryhmät on tarkoitettu pääo sin dementoituneiden hen kilöiden läheisille, mutta tarkoitus on myös perustaa ryhmiä neuropsykiatrisia oi reyhtymiä omaavien ja mie lenterveysongelmaisten lä heisille.

Syksyn aikana tulemme tarjoamaan myös muuta mia erityisaktiviteetteja.

– Järjestämme muun mu assa, keskiviikkona 28. syys kuuta, luennon yhdessä va paaehtoisyhdistys Ung Hälsa i fokus:n kanssa. Silloin jär jestämme läheisille suunna tun mielenterveysongelmia käsittelevän teemaillan. Tor staina 10. marraskuuta tar joamme luennoitsija, kirjaili ja Paula Tillyn luennon, joka kertoo omakohtaisesti, mil laista on elää autismikirjon häiriön kanssa, kertoo kun nan läheistukityöntekijä Li selott Jansson, lehdistötie dotteessa.

Jos haluat tietää lisää lä heistuesta, voit lukea sii tä kunnan verkkosivuilta norrtalje.se tai ottaa yhteyttä kuntaan. MITT ROSLAGEN

8 MITT ROSLAGEN 20/10-22 Uutisia
Många finsktalande personer, tusentals, bosatta i Norrtälje kommun har svårt att tillgodogöra sig information från kommunen och myndigheter. Därför har Mitt Roslagen, som med varje nummer når ut till alla fasta hushåll i kommunen, i samarbete med Sam Grandell, samordnare för finskt förvaltningsområde på Norrtälje kommun, beslutat att publicera vissa nyheter på finska.
MITT ROSLAGEN 20/10-22 9 Avsändare tex i nederkant eller var Johan Pommer tycker det passar :) Storleks bredda eller öka enligt eget önskemål Avenir Next Demi BoldAvenir Next Heavy Vi finns i Skokanonens gamla lokaler på Knutby torg! Kampanjen gäller tom 31/10 NORRTÄLJE 25% på färg 20% på kakel 20% på tapeter

Möt Caspar Camitz – musiker och tänkare

© NORRTÄLJE. Det stod mellan handboll och musiken. Musiken vann. Nu har Norr täljekillen Caspar Camitz nyligen släppt nytt med sitt band Katmanlo.

– Jag tror många kommer bli lite chock ade, säger han.

HAN BERÄTTAR att själv känslan alltid varit dålig. Att det var andra i hans omgiv ning som sa att han kunde sjunga.

– De sa att jag hade grym röst, men jag kunde inte riktigt ta till mig det, berät tar Caspar när Mitt Rosla gen träffar honom på Café Hörnan i centrala Norrtälje. En tredjeplats i Idol 2020 är en bekräftelse på hans kunnande och talang. Men det kunde lika gärna blivit handboll för 27-åringen.

– Jag spelade både fotboll och handboll som yngre och var på väg att ta en plats i Rimbo HK:s a-lag i handboll, men då valde jag musiken.

Egentligen en motsägel se som blir tydlig när Cas par berättar vidare:

– Från när jag var 18 år till runt 25 var det många pröv ningar för mig. Jag var rädd att bli tittad på, rädd att bli lyssnad på, rädd att bli be dömd, berättar han. Men jag jobbade mycket på att bryta de rädslorna.

Och i takt med det kom också drömmarna att bli större och större.

– Nu vill jag bara sjunga för hela världen. Inte för att bli berömd, utan för att sjunga, för att med musiken hjälpa mig själv och andra.

Jag vet inte hur jag kommer fortsätta att formas framåt i livet. Men just nu, sedan jag kommit dit till att det är okej att bli bedömd, känner jag en slags nyfödelse, där jag kan uttrycka alla mina känslor.

NÄR HAN OMBEDS att be skriva sin musik blir svaret:

– Den är äkta, läkande. Spirituell soul. Jag har många mörka sidor i mig som jag konverterar till ljus, säger han eftertänksamt. Och i det ljuset som jag skapar ur mörkret får alla känslor plats. Jag känner att jag kan använda det för att bygga min egen styrka.

Han beskriver sig som den

27-åring han är, som en ung man med en gammal själ.

– Jag har som sagt sysslat med mycket prövande av mig själv. Jag har alltid varit i rö relse, alltid varit kreativ och alltid haft saker på gång. Det är först nu som jag kan fin na ett lugn.

Var kommer musiken i dig i från?

– Jag vet inte riktigt sä kert, men den har alltid ru vat i mig. Där jag står och är i dag vet jag att jag är ämnad för den. Jag känner att den är läkande för mig, musik, ljus… det är liv. Jag både ser och hör att musik påverkar mig själv och andra på ett positivt sätt.

Han har inte alltid haft den bästa kontakten med sin familj.

– Nej, mamma har haft fullt upp med sitt, pappa har jobbat med sina trauman och mina två bröder har sina in dividuella resor.

– Jag har under många år adopterat ut mig själv till vänner och deras familjer, där jag kunde finna trygg het där och då. Men nu har jag en mycket bättre relation med min familj. Vi står var andra närmare och kramas mycket.

Vem är du nu?

– Jag känner att jag är ”stor nu”, men ändå ny född och uråldrig på sam ma gång. Jag reser liksom med min själ och vi är inte alltid sams, vilket gör att jag hela tiden utvecklas. Men nu känner jag kanske för första gången i mitt liv att jag bara vill vara Caspar. I många år har jag velat vara någon an nan. Men nu har jag börjat våga ge mig själv kärlek och det förändrar en.

– Jag har lyckats begrava mitt ego och hittad en källa till trygghet.

NYA SLÄPPET Emotions

Wind tillsammans med ban det Katmanlo, Caspar skriver och skapar, sedan arrangerar

– JAG KÄNNER ATT JAG ÄR ”STOR NU”, MEN ÄNDÅ NYFÖDD

OCH URÅLDRIG PÅ SAMMA GÅNG. JAG RESER LIKSOM MED MIN SJÄL OCH VI ÄR INTE ALLTID SAMS, VILKET GÖR ATT

givningen också.

Jag måste fråga hur du ser på tiden i Idol idag, sju år senare?

– Det utsatte mig för struktur, vilket var väldigt viktigt eftersom det är det svåraste jag vet. Jag lycka des på ett sätt finna mig själv inom Idol-konceptet och för det är jag så tacksam.

Framtiden nu närmast?

de tillsammans, hur tror du den tas emot av publiken?

– Jag tror faktiskt att folk kan bli lite chockade. De kan ske säger eller känner att ”äntligen kom ha ut med sig själv”. För mig känns det för första gången 100 procent rätt bara.

Varför skriver du på eng elska och inte ditt moders mål?

– För att engelskan är ett större språk och det finns så många i mitt tycke bätt re uttryck i engelskan än i svenskan. Dessutom gör ju engelskan att musiken kan få större spridning.

ETT SVAR så gott som nå got. Men det räcker inte när det gäller Caspar, tänkaren, visionären.

– Jag vill med min musik till slut vara helt utan språk. Musik är ju i grunden ljud.

Drömmen är att producera bara ljud som får både mig själv och publiken att bara känna.

Handlar alla texter du skrivit hittills om dig?

– Ja på ett eller annat sätt.

Det kommer inifrån mig och mina erfarenheter. Men gi

– Jag är på väg in i en ny skapelseprocess, och så kom mer jag ha en del spelning ar under hösten. Sedan ska nästa form av Caspar ut. Nu har jag större ro, frid vilket jag tror kommer höras i min musik, kanske i form av mer glädje.

10 MITT ROSLAGEN 20/10-22
Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
Caspar Camitz, sju år efter Idol:
- Jag tror att jag äntligen hittat den jag är och vill vara, alltså
Caspar, säger han. FOTO: ANDREAS MATTSSON
JAG HELA TIDEN UTVECKLAS. MEN NU KÄNNER JAG KANSKE FÖR FÖRSTA GÅNGEN I MITT LIV ATT JAG BARA
VILL VARA CASPAR. I MÅNGA ÅR HAR JAG VELAT VARA NÅGON ANNAN. MEN NU HAR JAG BÖRJAT VÅGA GE MIG SJÄLV KÄRLEK OCH DET FÖRÄNDRAR EN."

AV OSS KAN NI:

»Beställa måttanpassade partier - montera själv eller ta hjälp av oss.

»Köpa kompletta uterum/växthus - fristående, eller som tillbyggnad till ert befintliga hus.

»Även beställa allt markjobb inklusive gjuten betongplatta, trägårdsplattor eller trallgolv.

Självklart med RUT- och ROTavdrag!

Twin Light är

bättre Vår&Höst system som har stilren design, oisolerade aluminiumprofiler samt isolerglas.

Skjutpartierna kan beställas i vit, mattsvart eller silvergrå kulör utan extra kostnad men offereras även med annan valfri RAL-kulör mot en pristillägg.

Twin Light är ett komplett inglasningssystem för uterum och vinterträdgård.

I systemet ingår bla. skjutdörrar, skjutfönster, överljus, fasta partier och gavelspetsar.

Twin är ett vinterträdgårdsystem med stilren design, isolerade aluminiumprofiler med brutna köldbryggor i luckorna samt isolerglas. Skjutpartierna kan beställas i vit, mattsvart eller silvergrå kulör utan extra kostnad men offereras även med annan valfri RAL-kulör mot pristillägg.

Twin är ett komplett inglasningssystem för uterum och vinterträdgård. I systemet ingår bla. skjutdörrar, skjutfönster, överljus, fasta partier och gavelspetsar.

Twin+ är ett bättre vinterträdgårdsystem med stilren design, isolerade aluminiumprofiler med brutna köldbryggor i hela systemet samt isolerglas. Skjutpartierna kan beställas i vit, mattsvart eller silvergrå kulör utan extra kostnad men offereras även med annan valfri RAL-kulör mot pristillägg.

Twin+ är ett komplett inglasningssystem för uterum och vinterträdgård. I systemet ingår bla. skjutdörrar, skjutfönster, överljus, fasta partier och gavelspetsar.

Expo Wood95 är ett träsystem med aluminiumbeklädning på utsidan med ett karmdjup på 95 mm. Glaset som ingår är ett 24 mm D4-16 isolerglas. Systemet är komplett och kan anpassas som skjutpar ti, fast parti, fast parti med vädringslucka, altandörr samt gavelspetsfönster.

Tillhörande vårt Trä/Alu-system med följer även dubbelsylindrigt Assa-lås till de skjutbara partierna samt till altandörr. Expo Wood95:s alu-beklädnad kommer i 3 olika standardkulörer, vit, grå och svart. 25 mm låg ektröskel med aluminiumplat ta samt bromsfunktion i handtag ingår. Trätäckt med högkvalitativ akryllack enl. NCS-paletten.

MITT ROSLAGEN 20/10-22 11 Boka ett besök i vårt visningsrum eller ett kostnadsfritt hembesök, RING 0708-32 00 82 MÅTTANPASSADE SKJUTPARTIER, FÖNSTER, OCH UTERUM - ALLT EFTER ERA BEHOV! Vi säljer måttanpassade skjutpartier, fönster, och uterum allt efter era behov. Välj vilken säsong som passar er; vår, sommar eller vinter. Hos oss kan ni beställa måttanpassade partier och montera dem själv eller kommer vi och monterar dem till er. Vi säljer även kompletta uterum/växthus fristående, eller som tillbyggnad till ert befintliga hus. Hos oss kan ni även beställa allt markjobb med gjuten betongplatta, trägårdsplattor eller trallgolv då vi har alla nödvändiga maskiner såsom grävmaskiner och lastbilar. Självklart med RUT och ROT avdrag. Eller beställ bara uterummet / växthuset av oss och montera själv. Allt ni behöver för att montera våra produkter är vattenpass och en skruvdragare. Ni får allt färdigt i leveransen inget sågande eller måttanpassning, ingen förmontering av delar före montering. Rum för avkoppling & odling Fristående uterum med stabil limträstomme, kanalplasttak alt. glastak samt karaktäristiska korsspröjsade glaspartier. RUM FÖR AVKOPPLING & ODLING limträstomme, kanalplasttak alt.RUM FÖR AVKOPPLING & ODLING limträstomme, kanalplasttak alt. SEDAN 1975 FRÅN SVERIGE PROMAQ AB • Viksjövägen 10, 761 02 Norrtälje Tel. 0708-32 00 82 • tore@promaq.se PROMAQ AB • Viksjövägen 10, 761 02 Norrtälje Tel. 0708-32 00 82 • tore@promaq.se SEDAN 1975 FRÅN SVERIGE BYGG & GRÄV Återförsäljare för Återförsäljare för BYGG & GRÄV Boka gärna ett kostnadsfritt hembesök Vi hjälper gärna till med ritningar och finansiering.
VÄLJ RÄTT ISOLERGLASPARTI Isoleringsgrad glas: U-värde 1.3 W/m2 K Isoleringsgrad parti: U-värde 1,9 W/m2 K Isoleringsgrad glas: U-värde 1,3 W/m2 K Isoleringsgrad parti: U-värde 1,9 W/m2 K Isoleringsgrad glas: U-värde 1,3 W/m2 K Isoleringsgrad parti: U-värde 1,4 W/m2 K Isoleringsgrad glas: U-värde 1,1 W/m2 K TWIN LIGHT TWIN TWIN+ EXXPO WOOD 95
ett
Återförsäljare av PROMAQ AB Viksjövägen 10 761 72 Norrtälje www.uterumnorrtälje.se Mail: tore@promaq.se Uterum för höstmys! HÖSTKAMPANJ: 20% på alla uterum Vi gärnahjälper till medritningar finansiering!och GÄLLER 15/9 – 31/10

Många

12 MITT ROSLAGEN 20/10-22 Rimbo HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
sugna marknadsbesökare © RIMBO. Mellan 40 000 och 60 000 besökare brukar flanera på Rimbo mark nad varje år. Någon klar siffra för hur många som besökte marknaden finns inte, men helt klart var det många som var marknadssugna efter pandemiuppehållet. Mitt Roslagen tog med sig kameran och besökte förra torsdagens händelse, dagen efter den lite mindre marknaden i Norrtälje.
Anna
Almén var på plats och sålde fina handgjorda kristall-ljus.
Peter Engström njöt av alla härligheter på Rimbo marknad. Oliver var en vanlig försäljningsvara på marknaderna i både Rimbo och Norrtälje. Rimbo marknad lockade som vanligt massor av besökare. Hunden Rocky var på plats på marknaden till sammans med sin husse Mikael Sundman, som i förhållande till Rocky var för lång för att få plats på bild. Kanske var det dessa skällande leksakshundar som fångade Rockys intresse…
MITT ROSLAGEN 20/10-22 13 When nature calls 0176-411 47 info@msvenssonsbygg.se Funderar du på förbränningstoalett? Fundera inte, köp en av mig! Jag säljer, servar, reparerar och installerar Cinderella i hela Roslagen, både för fritidshus och för husbilar/husvagnar. Jag har alltid påsar och andra tillbehör med mig i bilen om det är något ni behöver. Man kan även lämna in sin toa hos mig på Gräddö för service och reparation. Välkommen att höra av dig! Linda Williamsson DIPL SLH ÅTERHÄMTNINGSTERAPEUT serenityforyou.aterhamtning@gmail.com 10% RABATT på samtalsstöd i återhämtningsterapi/ stresshantering för de samtal som bokas under november månad. Jag hjälper dig som drabbats av stressrelaterad ohälsa Boka tid via Åsa Windahl asa.windahl@gmail.com – 070-221 74 47 ROSLAGENS HUNDAKUPUNKTUR K Boka tid via Sara Skogefält 070-755 78 18 Massage, Kraniosakralterapi och Medicinsk laser  Med denna annons får du 10% rabatt på 20 min medicinsk laserbehandling eller 25 min massage i november 2022  Bokas på www.massarairoslagen.bokadirekt.se Ge dig själv en härlig stund - kroppen kommer ge dig mycket mer tillbaka! 3 H H ä l s a H a r m o n i H e l h e t Hösterbjudande 10% på ansiktszonterapi MSTR ärrvävnadsbehandling. Ann Katrin Schmitt på 0703-343412 eller via Bokadirekt.se. Hösterbjudande 10% på ansiktszonterapi eller MSTR ärrvävnadsbehandling Bokning sker till Ann Katrin Schmitt på 0703-34 34 12 eller via Bokadirekt.se Kundaliniyoga Erbjudande Yogakurs 6 ggr 950 kr Plats: Götgatan 14 Start: Tors 27/10 kl 18.00 eller Mån 31/10 kl 07.00 Annette Nilsson Cert. Kundaliniyogalärare 073-759 26 48 www.yogavis.se Götgatan 14 ~ inre harmoni Ni hittar oss under samma tak, Götgatan 14, Norrtälje (på gaveln mot kyrkogården)
• BISTRO • RESTAURANG CAFÉ & BAR www.centrumbistro.se • info@centrumbistro.se STORT TRADITIONELLT Julbord Lördag 30 nov – Fredag 20 dec Inkl välkomstglögg, lättöl, must & vatten. Dessert & stort gottebord, samt kaffe. Pris 525 kr Välkommen att boka på tel 0175-736 20 Fredagar och lördagar 26 nov-17 dec För sällskap över 30 personer som önskar andra dagar går det jättebra att ringa och boka in det Boka på 0173 - 88 900 /info@gimoherrgard.se gimoherrgard.se Julbord påGIMO HERRGÅRD Välkommen till ett traditionellt julbord i herrgårdsmiljö Fr. 795kr/person Serveras från 2/12 till 22/12 julbord2022.indd 1 2022-10-17 13:21:28 För mer info www.havspiren.se Boka bord: 0707-26 02 91 eller info@havspiren.se Julbord på Havspiren 3/12 - 19/12 SITTNINGAR: Ons - Fre 18.00 • Lör 13.00 & 18.00 • Sön 13.00 Välkommen att avnjuta vårt härliga 595:Jultallrik 225:Lunch mån-fre kl 11-14 Endast förbeställning! Välkomna till Vischan på Kröns Trädgård för ett oförglömligt julbord. Det är havets läckerheter och närproducerade produkter som är i fokus. Önskas mer information, maila: hej@restaurangvischan.se eller ring 0176-510 41 Årets julbord
15 Julbord Ett intimt & lantligt julbord med småskalig prägel – avslutas med ett härligt gottebord! 695 kr per person Julbordet dukas fram Onsdag – Fredag 18.00 Lördag – Söndag 13.00 & 17.00 2-18 december Wira Tingshuset Boka: www.wirarestaurang.se Julmarknad 25-27 nov Fre 12-16 Lör, Sön 10-16 Mordgåtan“Detsistastycket”spelasäven somtraditionellmordgåtamedtrerätters meny30septemberoch28oktober Firajulenmedspänning,humorochgodmat ROSLAGENS GOLFRESTAURANG Golfbanevägen 45, Norrtälje • Tel. 0760-345 344 roslagensgk.restaurang@gmail.com VARJE FREDAG & LÖRDAG FRÅN DEN 25 NOVEMBER Pris 695:-/pp Förbokning krävs 076-034 53 44 JULBORD Välkomna att avnjuta vårt traditionella, svenska Rädda julen! Rosella avgår varje dag från Kapellskär – fulladdad med nöjen, fantastiska shoppingfynd och Kocklandslagets klassiska julbord. Prisex per person. Dagskryssning med julbord inkl vin, öl, läsk & kaffe 17/11-23/12. 462:Kryssa med Rosella Östersjöns mest prisvärda resor Boka på Vikingline.se

Norrtälje ser inte ut att klara sin del av Parisavtalet

© NORRTÄLJE. Norrtälje är en av 273 kommuner i landet som enligt Klimatkollen inte ser ut att klara sin del av Parisavta let, baserat på utvecklingen de senaste fem åren. Utsläppen i Norrtälje har minskat de senaste fem åren, men fortsätter ut släppen på samma sätt som de senaste åren når kommunen inte målet i Parisavtalet. Kommunens koldioxidbudget sprick er enligt Klimatkollen redan 2025.

2020 SLÄPPES 149 744 ton kol dioxid ut i Norrtälje kommun, en ligt nya siffror från SMHI. Det är en minskning med 9 procent jämfört med året innan. I hela riket mins kade utsläppen med nio procent under 2020. En del av det är för stås kopplat till pandemin, när de preliminära siffrorna för hela lan

det 2021 presenterades i mitten av juni noterades en åter en ökning – även om utsläppen fortfarande var lägre än 2019.

Allt enligt en artikel från nyhets sajten Newsworthy och tidskriften Sveriges Natur.

För att klara Parisavtalets mål på en temperaturökning väl under 2

Så klarar kommunerna i Stockholms län budgeten

Kommun CO2-utsläpp Procentuell Kan klara 2020 minskning budgeten för att klara i nuvarande CO2-budgeten tempo

Botkyrka

Danderyd

Haninge

Järfälla 74 718 24 %

Lidingö 26 902 28 %

Nacka 91 054 23 %

Norrtälje 149 744 23 %

Nykvarn 38 557 23 %

Nynäshamn 189 524 20 %

Salem 36 867 24 %

Sigtuna 297 660 25 %

Sollentuna 114 365 20 %

Solna 103 078 20 %

Stockholm 1 003 534 15

Sundbyberg 18 443 23

Södertälje 270 697 21

Tyresö 18 897 21

Täby 77 761 23

Upplands Väsby 62 874 22

Upplands-Bro 172 287 62

Vallentuna 59 429 23

Vaxholm 16 798 23

Värmdö 85 399 24

Österåker 66 791 24

grader, med sikte på 1,5 grad, behö ver koldioxidutsläppen begränsas. Och för Sveriges del – har forska re vid Uppsala Universitet räknat ut – finns inte mer än 170 miljo ner ton kvar om man ska hålla sin del av en budget som med 50 pro cents sannolikhet kan klara 1,5 gra der. Med nuvarande utsläppstakt spräcks budgeten om tre år och ut släppen skulle därför behöva mins ka med 21 procent årligen.

Norrtälje är alltså en av 273 kom muner i landet som enligt Klimat kollen inte ser ut att klara sin del av Parisavtalet. I Stockholms län är det fyra kommuner som ser ut att klara budgeten.

SVERIGES KLIMATMÅL är for mulerade på ett annat sätt och det finns ingen antagen nationell bud get. Men däremot har flera kommu ner och regioner på eget initiativ

tagit fram lokala koldioxidbudget ar, baserade på Uppsalaforskarnas beräkningar.

– Det är ett första steg att infor mera sig om utmaningen. Många kommuner har höga ambitioner och det är en bra information till medborgarna och företag som man arbetar med. I nästa steg behöver man göra en konkret plan utifrån budgeten, en plan som man förstås måste revideras kontinuerligt, sä ger Martin Wetterstedt, forskare vid Uppsala Universitet.

– Det handlar om att man har med sig det här när man plane rar nya stadsdelar, kollektivtrafik och vägbyggen. Man kan ställa krav när man upphandlar. Sedan finns det sådant som kommunerna inte har rådighet över, som lokala indu striers utsläpp, men här kan kom munen finnas med som spindeln i nätet. Ofta har kommunerna bra

kontaktytor med näringslivet.

Ola Spännar, som tidigare var kommunikationschef för Center partiet, har tillsammans med Fri da Berry Eklund tagit initiativet till Klimatkollen. Han upplever att det blivit en lokal diskussion på sina håll efter att de presenterade hur kommunernas utsläpp står sig jäm fört med lokala koldioxidbudgetar – då baserade på 2019 års siffror –tidigare i år.

– Man får en diskussion om vil ka som är de stora utsläppskällor na, och vad vi kan göra åt det. Varje kommun har olika förutsättning ar, men genom att följa det här kan man se hur det går utifrån just sin kommuns förutsättningar. Det blir lite som handikapp i golf, säger han. Det handlar om att inte nöja sig med vad Kina eller nån annan bor de göra utan vad som gäller kon kret här. MITT ROSLAGEN

110 ha jord och skogsfastighet på Ljusterö Västergården ligger i ett högt och vackert läge med marken samlad i ett område med gräns mot Marumsfjärden i öster. Pris: 13 500 000 kr/högstbjudande.

Heltäckande mäklartjänst för jord och skog Värdering - Rådgivning

Fastighetsombildning - Delförsäljning

16 MITT ROSLAGEN 20/10-22 Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
90 926 22 % 5
33 214 19 % 4 Ekerö 39 432 22 % 5
114 148 23 % 5 Huddinge 107 863 22 % 5
5
5
5
5
5
5
5
5
4
4
% 4
% 5
% 5
% 5
% 5
% 5
% 5
% 5
% 5
% 5
% 5
MITT ROSLAGEN 20/10-22 17 ÖPPETTIDER: Ons–Fre 11–17 Lör 11–15 Norrtäljevägen 470, Norrtälje 0176-126 63 www.köksboden.seKÖKSBODEN Inredningsprylar 30% rabatt på kök & köksluckor HÖSTKAMPANJ Gäller 20/10 - 30/11

Norrtälje

8-10 timmar om dagen i trädgårdslandet

© NORRTÄLJE. Hon kom från Norge till Stockholm. Hamnade i Dalsland. Sedan på Väddö. Nu bor hon i Färsna och är en av företagarna som odlar i Stads bruk Roslagen vid Färsna gård.

Det här är framtiden det visar att man inte be höver en gård för att odla, man kan odla ändå, sä ger Anne Rönning med ett brett leende.

FRÅN SIN ETTA i Färsna har Anne Rönning bara några hundra meter till sin odlingsbädd nedanför Fär sna gård.

– Det här är min trädgård, säger Anne och slår ut med sin arm mot sin odlingsbädd som hon i år haft för första gången.

Anne, som när hon inte står i trädgårdslandet är busschaufför, har via Stadsbruk Roslagen med Pascal Letter i spetsen fått hjälp med att komma i gång med sitt fö retag Åkerfröken.

– Jag har testodlat i år och har fått gå ett inkubatorprogram och fått hjälp att starta mitt företag av Stadsbruk Roslagen och det har va rit ovärderligt, säger Anne. Det är i tider som dessa oerhört viktigt att fler startar gröna företag, inte minst på grund av den omställning vi måste göra.

– Företagsnamnet kom jag på när jag satt i bussen och tänkte.

Jag kom att tänka på en medicinal växt som också klassas som ogräs, som heter åkerfräken. Ibland kän ner jag mig som ett ogräs, säger

ANNE, som tidigare bland annat jobbat på Kröns på Väddö är utbil dad trädgårdsmästare. Hon kom in i Stadsbruk Roslagen i april, så det blev en rivstart.

– Jag har alltid odlat hemma där jag bott så odlingen har alltid fun nits i mig. Nu har jag testodlat mas sor av olika grönsaker, bland andra tomater, olika sorters kål, moröt ter i olika färger, sallad, men mest fokus första året har varit att star ta företaget.

– Tanken med första årets od

lingar är att ta reda på vad de olika grönsakerna ger i skörd. Vad det är som folk vill ha. Jag vill också hit ta de grönsaker som just hos mig ger skörd under en lång säsong.

Vad har gått bäst under pre miäråret?

– Grönkålen och enormt stor blomkål. Jag fick nästan en chock när jag såg det första blomkåls huvudet. Och zucchinin har ock så växt bra.

Något som överraskat?

– Ja sockerärtor, fast i negativ bemärkelse. Jag trodde den skul le bli bättre. Den har dessutom en väldigt begränsad skördeperiod.

– I positiv bemärkelse måste jag säga salladslöken. Jag har aldrig fått till den när jag odlat hemma, men nu blev den jättebra.

ODLINGSBÄDDARNA har Anne byggt själv, så hon har full koll på vad som finns där i. Hon har testat olika former av naturgödsel.

Och odlingsåret har dessutom fått ned hennes egna matkostna

– Jag är vegetarian så jag har haft stor nytta av odlingen för egen del. Sedan har jag också sålt en del till caféer och restauranger, vilket är tanken med företaget och det jag

fick till i år fyra nya grönsaksodlare och en tobaksodlare att lägga till premiär årets tre och aktiviteten kring od lingsbäddarna är oftast intensiv.

– Och redan efter första året har jag bestämt mig för att expandera, säger Anne. Så nästa säsong kom mer jag ha ett samarbete med Kär odlat, Sara Lewell, som odlar blom mor här i Färsna och i Sänsjö, öster

– Jag kommer odla grönsaker där och komplettera hennes blomod lingar och blomförsäljning.

Det finns fler anledningar till att ”egenodling” blir allt viktigare. Ett av skälen har Anne märkt när hon kör buss…

– Under de fem år jag har gjort det har andelen insekter som fast nar på vindrutan minskat jätte mycket, vilket visar att insekter na blivit allt färre. Och försvinner de så försvinner vi. Så enkelt är det.

18 MITT ROSLAGEN 20/10-22
HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
Anne Rönning där hon trivs som bäst: i grönsakslandet. – I sommar har jag nog tillbringat 8-10 timmar om dagen här, säger hon vid Mitt Roslagens besök.

Stort tack

Jag och ett härligt gäng är hemkomna från gruppkryssningen i Medelhavet. Solens varma strålar förlängde vår sommar och maten har aldrig smakat bättre. Vi strosade i Ajaccio på den gröna ön Korsika och vandrade till fyren i den italienska byn Portofino. Efter härliga besök i Barcelona och Palma avslutade vi med en guidad rundtur i fantastiska Rom. Vilken resa vi har haft!

Tack alla ni som följde med mig och förgyllde den här kryssningen!

Kram, Rebecca

Kryssa i Medelhavet

Vill du göra en liknande kryssning i Medelhavet på egen hand? Vi på Freys skräddarsyr din resa och ger dig tips hela vägen. Se prisexempel nedan: Upplev Korsika, Portofino och Cannes. Avresor varje vecka under våren 2023. Pris från 25 000:- per person för en vecka med flyg, hotell, balkonghytt och all inclusive.

Kryssa i den grekiska övärlden. Avresor i september då vädret är som bäst. Pris från 24 000:- per person för en vecka med flyg, hotell, balkonghytt och all inclusive. Att kryssa är den ultimata resan.

Följ med Freys

Kryssar du hellre i grupp har vi en hytt kvar på vår fina kryssning i Karibien 30 november. Två veckors äventyr tillsammans med ett härligt gäng väntar. Öar vi tidigare bara hört namnen på får vi nu chansen att uppleva på riktigt. Grenada, Barbados och Saint Lucia är bara några av dem.

Flyg, transfers, hotell, balkonghytt, alla måltider och drycker ombord.

Pris: 43.350:-

Vem bokar sista hytten?

Freys Resetävling

känns det?

Det känns mycket bra. Jag har vunnit flera gånger tidigare.

vill du resa? – Jättegärna till Kroatien

Vem tar du med dig?

Mitt Roslagen, Gäddvägen 5,

Norrtälje eller mejla svaret till tavling@mittro.se Märk med ”Resetävling 20/10”. Svar oss tillhanda senast 7/11 2022. Vinnaren får ett presentkort, värde 3000:- och presenteras i Mitt Roslagen 17/11. Lycka till!

– Självklart min fru CarolineVinn ett presentkort!

MITT ROSLAGEN 20/10-22 19 REY S RESEBY RÅ TELEFON 0 176-555 95 | WW W .F REY SRESEBY RA. SE | I NF O@F REY SRESEBY RA. SE I SAMARBETE MED FREYS RESEBYRÅ
FACEBOOK: FREYS RESEBYRÅ | INSTAGRAM: FREYSRESEBYRA TELEFON 0176-555 95 | WWW.FREYSRESEBYRA.SE | INFO@FREYSRESEBYRA.SE
Skriv ditt svar och skicka till:
761 41
Vilket ord bildar bokstäverna? Svaret är relaterat till texten ovan. SVAR: Namn: Adress: Postnummer och ort: Tel: Hur
Vart
VÄRDE 3.000:-
STORT GRATTIS TILL DANIEL ANDERSSON, SOM BLEV DEN LYCKLIGE VINNAREN I RESETÄVLINGEN DEN 22/9
T
Y C L B E R E I
FOTO: WILHELMINA ERIKSSON Mia Läck, Daniel Andersson och Ylva Haglund

18-åring åtalad för att ha kastat brinnande flaska mot personal

© NORRTÄLJE. Den 18-åriga kvinnan tände eld på en flaska fylld med handsprit och kastade den mot en anställd på det hvb-hem i Norrtälje som hon bodde på. ”För att skrämmas” sa 18-åringen i för hör. Nu har hon åtalats för det och andra brott som skedde i februari och mars i år.

18-ÅRINGEN åtalas för bland annat för försök till grov mord brand och försök till grov misshandel. Dessutom för ofredande, förgripelse mot tjänsteman och ringa narkotikabrott

I förhör har kvinnan berättat att hon tände på och kasta de flaskan med brinnande handsprit för att skrämma perso nalen på boendet.

Detta när en anställt upptäckt att 18-åringen försökt bryta sig in i hvb-hemmets kontor. I förhör har hon också sagt att an ledningen till försöket att ta sig in på kontoret var att hon ville försöka få tillbaka sin mobiltelefon.

Kvinnan nekar till brott.

Utbildningsnivån stiger bland kommunens utrikesfödda

© ROSLAGEN. Sedan år 2000 har andelen utrikesfödda i arbetsför ålder med minst gymnasieutbildning ökat med näs tan 4 procentenheter i Norrtälje kommun. Trenden är nationell och under de senaste 20 åren har befolkningens utbildningsni vå i Sverige i allmänhet stigit kraftigt. I Norrtälje kommun hade år 2000 67,3 procent av de utrikesfödda i åldern 20-64 minst gymnasieutbildning, medan siffran år 2020 var 71,1 procent, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Bland kommunens in vånare i samma ålder som är födda i Sverige var motsvarande siffra drygt 87 procent.

Våldtäktsman från Rimbo häktad för fler våldtäkter

© RIMBO. I somras dömdes mannen från Rimbo till fäng else i fem år och fyra månader för grov våldtäkt och sju fall av sexuellt ofredande. Nu har han häktats för ytterligare tre fall av våldtäkt och misshandel. Initialt var det mannens fru som larmade polisen angående våldtäkterna. Mannen ska ha berät tat för frun att han förgripit sig på flera kvinnor. Bland annat be rättade han om en våldtäkt under knivhot mot en kvinna vid en badplats i Täby och en våldtäkt mot en kvinna vid en badplats i Uppsala två år tidigare.

Rörelse för att uppmärk samma psykisk ohälsa

© NORRTÄLJE. Den 10 oktober var den in ternationella dagen för att uppmärksam ma psykisk ohälsa, World Mental Health Day. För först gången uppmärksamma des den med en promenad, en lunk eller joggingtur i Norrtälje. Ett 50-tal perso ner deltog.

Ett fint initiativ och det kändes själv klart att ställa upp, sa en av deltagarna Alex Diaz Ahlberg efter att ha sprungit fem kilometer.

START OCH MÅL var vid snäckan i hamnen i Norr tälje. Där stod bland andra Livellen Hellstrand, samord nare på unga psykisk hälsa hos kommunen, och tog emot de som ville gå, lun ka eller springa någon av de tre olika sträckorna, 1,3 och 5 kilometer.

– Det är första gången vi uppmärksammar den här da gen i Norrtälje, sa hon. Vi vill med detta lyfta hur viktigt det är med motion, fysisk ak tivitet, för den psykiska häl san. Det är viktigt både när det gäller förebyggande som här och nu.

Evenemanget är ett sam arbete mellan facebookgrup pen Rörelseglädje Norrtälje och Norrtälje kommun. Un der evenemanget samlades det också in pengar till fon den för psykisk hälsa.

FÖRST I MÅL efter att ha sprungit fem kilometer var Alex Diaz Ahlberg. En minst sagt van löpare, som bland annat genomfört ett så kall lat run-streak, då han sprang minst 1,6 kilometer (en eng elsk mil) varje dag i 100 da gar i följd.

En annan som verkligen

fick kämpa sig runt 1 kilo metersrundan var ME-sjuke Bosse Yxe som gick tillsam mans med sin särbo Cecilia Golan.

– Oj, oj. Det här var över min förmåga, pustade han vi lande på rollatorn efter mål gång. Jag fick plocka fram min fighting spirit, för jag har mycket svårt att ta mig fram på grund av sjukdomen. Det kändes självklart för mig att försöka fixa detta då jag har förlorat en vän på grund av psykisk ohälsa, så jag gick för honom i dag.

ÄLDSTE deltagaren var 87-årige Svea Ahlholm som gick 3 kilometer med sin vä ninna Sylvia Eriksson, 77.

– Jag går 50-60 minuters promenader varje dag och jag har motionerat i stort sett hela livet, sa Svea.

– Jag går också i stort sett varje dag, sa Sylvia.

Det var en liten pärs för båda den här dagen.

– Ja, sa Svea och Sylvia nickade. Det blåste väldigt mycket. Och att gå i dag kän des viktigt då det är för en god sak.

20 Norrtälje
Linda Wrangell Sjögren och Sofie Ahlholm från Norrtälje kommun, tillsammans med Alex Diaz Ahlberg som sprang 5-kilometersslingan. – Det här är ett mycket bra initiativ, sa han om dagen som uppmärksammade psykisk ohälsa. Micael Hellsing och Nina Klar Hellsing var på plats
Välkommen till Jula! Besök våra varuhus i Barkarby, Arninge, Nacka, Haninge, Värmdö, Kungens Kurva, Häggvik, Bromma och Södertälje. Eller handla online på jula.se Gäller 2022-10-07 t.o.m. 2022-10-30. Med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel. Platta priser på höstens arbetskläder och skor! 499.Spara 200.Pannlampa LED 300 lm • Vattenresistent • Fyra vita ljuslägen • Två röda ljuslägen 018-278 Varseljacka S-XXXL • Vinterfodrad • Vind- och vattentät • Justerbar huva 016-818 Ord. pris 699.349.Tokbilligt! 1599.Tokbilligt! 7990 Tokbilligt! Garagedomkraft 2,5 t 75-510 mm • Lyfter högt – 510 mm • Lågprofildesign • Dubbla kolvar 012-148 Mutterdragare med sladd 400 Nm 450 W 230 V • Knackfunktion • Variabel hastighet • Höger-/vänstergång 013-729 Arbetsbyxa herr 46-60 • Förstärkning av Corduratyg • Partier med fyrvägsstretch • Flertalet fickor och fack 004-816 Ord. pris 599.- JulaClub 399.Fleecejacka herr S–XXXL • Fodrad • Med huva • Flera fickor och hel dragkedja 015-283 Ord. pris 349.- JulaClub 249.Scanna QR-koden med din mobil och se kampanjens alla erbjudanden! JulaClub 399.Spara 200.299.Tokbilligt! LED-armatur 5000 lm 44 W 4000 K • Integrerad ljuskälla • Kan seriekopplas • Monteringsbeslag ingår 016-233 Energiklass (A++ - F): E JulaClub 249.Spara 100.Skyddsskor 36-47 • Låg vikt • Ventilerande innerfoder • Stålhätta 013-560 Ord. pris 699.- JulaClub 549.JulaClub 549.Spara 150.Fleecejacka herr S-XXXL • Två handvärmarfickor • Bröstficka med dragkedja • Hel dragkedja fram 015-737 149.Tokbilligt!

Imponerande bredd

i utbudet hos Massara

© NORRTÄLJE. Sara Skogefält har jobbat som massör till och från sedan 2005. Vid årsskiftet i år flyt tade hon sitt företag Massara till Götgatan 14 i Norrtälje. Men massagen bara en del i hennes fö retag. Och: i de nya lokalerna erbjuder fem andra kvinnor varierade behandlingsformer – och konst.

LAGUPPSTÄLLNINGEN i källar lokalen på Götgatan är stark och bred.

Sara Skogefält erbjuder massa ge, kraniosakral terapi, medicinsk laser. Dessutom är hon spaterapeut på Marholmen.

Åsa Windahl är hundakupunk tör sedan sju år.

– Jag styrde över till det efter som mina händer är helt slut ef ter 45 år som massör, säger hon. Akupunktur ges till hundar av sam ma skäl som till människor, fast jag kan inte sätta lika många nålar i en hund. En del av hundarna blir lite rädda första gången, men efter det är det tydligt att de gillar det.

De känner att det hjälper dem. Jag möter hundarna på deras villkor.

ANN KATRIN SCHMITT driver fö retaget 3H, Hälsa Harmoni Helhet.

– Jag erbjuder ansiktszontera pi där jag arbetar med grunden till kroppens fysiska, psykiska, neurologiska orsaker till obalans och behandling av MSTR ärrväv nad. Det har visats i forskning att om vi lämnar ärr obehandlade kan detta minska effekten av andra be handlingsmetoder. MSTR löser upp spänningar i ärren, även om de är flera år gamla.

– Jag är snart färdigutbildad fasteterapeut och jobbar utifrån

klientens hälsonivå med kostråd, VASS-fasta i syfte att rena krop pen och få bort obalanser som tex trög mage, matsmältning, koncen trationsproblem, svettningar, hu vudvärk med mera.

ANNETTE NILSSON driver Yo gaVis.

– Jag har kurser i Kundaliniyo ga och meditation, och under vi lan spelar jag gong som ger djup avslappning, berättar hon. Ge nom kundaliniyogan får man ta del av tusenårig vishet och kom mer i djupare kontakt med vår inre vägvisare. Yogan stärker kroppen, balanserar sinnet och bidrar till väl mående. Klasserna ger dig möjlig het att komma närmare ditt inre, förbättra din hälsa och uppleva ge menskapen i yogagrupperna.

Linda Williamsson är Återhämt ningsterapeut.

– Det är vad det låter som, säger hon. Jag är specialiserad på att hjäl

pa människor att återhämta sig från utmattning och annan stressrelate rad sjukdom, och att hantera stress, ohälsa. Jag jobbar med stresshan tering/återhämtningsterapi både i enskilda samtal och i grupp, och jag leder retreats och kurser i mind fulness och meditation.

– Evelinas målningar ger enormt mycket till vår lokal, den passar in utmärkt kopplat till vårt övriga ut bud, säger Sara Skogefält.

DET SOM inledningsvis handlade om Massara och massage, har allt så växt rejält under det här året.

– Vi delar på lokalen som har ett behandlingsrum, ett större rum för bland annat yoga, kök, och bad rum, säger Sara Skogefält. I verk samheterna här finns en röd tråd även om vi erbjuder olika saker. Det kretsar kring hälsa och välmå ende helt enkelt.

Till sist: Evelina Minotta. Hennes tavlor pryder väggarna i lokalen.

– Jag hämtar inspiration från Roslagens säregna natur och teck nar och målar främst klassiska land skapsmotiv. Enligt min erfarenhet är det få saker som fascinerar folk lika mycket som klassisk, förestäl lande konst.

Tjejerna har öppet hus lördag 26/11 där man kan komma och pra ta med dem i lokalen. Samt prova på meditation, mindfulness och Yoga. För mer info se www.göt gatan14inreharmoni.se.

22 MITT ROSLAGEN 20/10-22
Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
I VERKSAMHETERNA HÄR FINNS EN RÖD TRÅD ÄVEN OM VI ERBJUDER OLIKA SA KER. DET KRETSAR KRING HÄLSA OCH VÄLMÅENDE HELT ENKELT."
Ett gäng med stor bredd i kunskap och utbildning i lokalen på Götgatan 14. Fr v: Evelina Minotta, Åsa Windahl, Ann Katrin Scmitt, Sara Skogefält, Annette Nilsson och Linda Williamsson.

Krönika

Vem sätter dina mål i livet - du själv eller andra?

VÅR HJÄRNA är till stora delar en målsökande organism. Du söker hela tiden efter kortsiktiga som långsikti ga åtgärder för olika typer av ändamål. Om du inte väljer dina egna så kom mer livet välja dom åt dig.

Om du inte planerar din tid väl och noggrant i en kalender, så kommer slumpen börja avgöra vart du är och vad du gör. Att få saker gjort kan bli ett aber. Du kommer uppleva stress för att tiden aldrig räcker till och blir över. Sa ker blir aldrig som du har tänkt dig, för någon annan har tänkt åt dig. Dina be slut fattas på fel grunder då dom inte är baserade på dina egna behov och värderingar.

Om du inte planerar din tid väl och noggrant i en kalender, så kommer slumpen börja avgöra vart du är och vad du gör. Att få saker gjort kan bli ett aber. Du kommer uppleva stress för att tiden aldrig räcker till och blir över. "

Givetvis är det ju lättare att bara åka med och se på, hävda att livet är orätt vist - när du i stället skulle behöva bör ja ta ansvar, sätta upp en plan mot ett

långsiktigt mål där du också ser över vad du behöver göra på kort- och mel lanlång sikt.

NÄR DET INTE ÄR DU som bestäm mer, så är det heller inte du som väljer vem du vill jobba med, på vilket sätt och med vilken belastning.

Med den här livsstilen (om man så vill) blir det viktigare om hur man ska ändra på andra och annat, än sig själv - en sann källa till frustration och ut mattning. Don Quixote försökte sig på detta drag - gör inte samma misstag du.

Ta i stället med dig:

En lista på vad du vet att du behöver göra som du inte gör just nu.

Sen så, Ringer vi samtalet. Byter jobb. Tar ut skilsmässan. Går ut på dejten. Säger nej. Säger ja. Tar plats på mötet. Gör resan. Ställer krav. Tar risken. Gör upp med det förflutna. Slutar ta genvägar och tar itu med det mest besvärliga först. Inser att meditationen på fem minu ter är bättre än den som aldrig blir av. Och att promenaden du tar är bätt re än gympassen du aldrig genomför.

Förstår att Livet du valde att leva i slutändan är mer värt än det liv du ald rig vågade leva.

Kim Juhlin -din terapeut & coach. kontakt@juhlinterapi.se

MITT ROSLAGEN 20/10-22 23
VILLA VALLOXEN, 1-planshus 124 m2 VILLA EKHOLMEN, 1¾-planshus 136 m2 Bisnode 200121 Original: Knivsta Tryckeri AB För vidare information, pris och katalogbeställning se vår hemsida: www.floodstra.com eller ring: 018-38 73 00, 08-501 19 995 I våra husbyggnadssatser ingår: Allt byggmaterial ovan grund. Vitvaror från Miele, köksinredning från Ballingslöv, parkettgolv och centraldammsugare. Bygglovshandlingar, konstruktionsritningar, el och VVS-ritningar. Genuina Trähus från Sverige 33 st kataloghus ANSLUTNINGSBUSS Du hittar din närmaste hållplats på www.eckerolinjen.se/norrtaljebussenwww.eckerolinjen.se • Tel. 0175-258 00 Webbpris BUSS + BÅT T/R 120:–Ordinarie pris 140:–Våra kockars favoritbord! VILTBORDSKAMPANJ! 290:–/vuxen vid avresa söndagar–torsdagar Övriga dagar webbpris 350:–/vuxen (ordinarie pris 370:–). Erbjudandet gäller endast vid webbokning. Höstens populära viltbordsbuffé ombord på M/S Eckerö serveras t.o.m. 17/11. Boka bord! Just nu har vi ett extra bra erbjudande söndagar till torsdagar. Elinstallationer, Data och Service Skyvings Elinstallation AB 070-21 201 18 Skyvings Elinstallation AB 070-21 20118 ronnie@skyel.se Elinstallationer och service Skyvings Elinstallation AB 070-21 20118 ronnie@skyel.se Elinstallationer och service

Finnlines firar 75 år som godsrederi – nya fartyg siktas vid horisonten

Finnlines har en lång och framgångsrik historia i Finland, och fokuserar på att fortsätta utvecklas. Finnlines är den le dande transportören av Finlands importoch exportvaror och med tre nya fartyg i Eco-klassen siktar man på att reduce ra sitt klimatavtryck. Nästa år ansluter även två nya hållbara kombinerade godsoch passagerarfartyg. Igår firade Finnlines sitt 75-årsjubileum och M/S Finneco II besökte Södra Hamnen i Helsingfors.

FINLAND LIKNAR på många sätt en ö, och är därför väl digt beroende av regelbun den och tät sjöfartstrafik. Finnlines affärsmodell byg ger på schemalagda matarlin jer. Man erbjuder den finska exportindustrin regelbund na och pålitliga förbindelser med europeiska exportmark nader och säkerställer im porten av viktiga varor, vilket garanterar försörjningstrygg heten.

Finnlines levererar dess utom passagerartjänster och har åtta roropassagerarfar

tyg i trafik på rutten Sveri ge-Åland-Finland, mellan Sverige och Tyskland, samt mellan Finland och Tysk land. Dessa RoPax-färjor kombinerar transport av pas sagerare och gods, vilket ökar rutternas och fartygens nytt jandegrad och möjliggör ett hållbart och ansvarsfullt re sande. Det har uppmärksam mats av Visit Finland, som har tilldelat Finnlines ut märkelsen Sustainable Tra vel Finland.

Finnlines fortsätter att ut öka sin service genom att öka

fraktkapaciteten och förbätt ra sitt nätverk – göra det mer effektivt, pålitligt och håll bart för kunderna.

UNDER SOMMAREN 2022, har Finnlines öppnat en ny rutt mellan Rosslare på Ir land och Zeebrugge i Belgien, som är en viktig förbindel selänk till den irländska in dustrin. Under sommaren utökade man också sin flotta

med tre nybyggda miljövän liga godsfartyg, som trafike rar rutten Bilbao–Zeebrugge/ Antwerp–Travemünde–Hel singfors/Kotka–Paldiski. Fraktkapaciteten för vart och ett av fartygen är 5 800 last meter, vilket motsvarar un gefär 400 trailrar. De tre jät tefartygen har utrustats med den bästa tillgängliga tekni ken och erbjuder därför inte bara kunderna stordriftsför

delar, utan även en minskad klimatpåverkan som stöttar deras gröna omställning. Några exempel är “air lubri cation” (ett innovativt sys tem som använder luftbubb lor för att minska friktionen mellan fartygets skrov och vattnet, och därmed bräns leförbrukningen), kraftful la batterier och solpaneler.

Finnlines är även i färd med att bygga två kombi

nerade gods- och passage rarfartyg, RoPax-färjor, i den nya Superstar-klassen, som planeras sättas i trafik 2023. Vart och ett av dessa kan transportera 300 lastbi lar, 200 bilar - och hela 1 100 passagerare. Introduktionen av de nya RoPax-färjorna ut gör en betydande investering i passagerartrafiken mellan Sverige, Åland och Finland på rutten Kapellskär–Lång näs–Nådendal (på finska Na antali).

FINNLINES har levererat tjänster till finska importoch exportföretag och till sammans med sina kunder säkerställt den finska försörj ningstryggheten i hela 75 år. Företaget startade med sex gamla ångfartyg 1947 med syftet att stötta den finska handelsflottan. Idag äger och driver Finnlines en flotta be stående av 23 fartyg, varav 20 är finskflaggade.

24 MITT ROSLAGEN 20/10-22 Roslagen HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
August Strindbergs gata 19 Norrtälje NY SECOND HAND / OUTLET stadsmissionen.se VI ÖPPNAR 27 OKT mån-fre 10-18 lör 10-16, sön 11-16

Under andra världskriget fanns kvinnorna med på alla fronter – som sjuksköterskor, piloter, prickskyttar, partisaner, agenter, kökspersonal, luftvärnssoldater, signalister och tolkar. Deras drivkrafter var pliktkänsla och patriotism, men också en läng tan efter frihet och att spränga de gränser som tidens kvinnoroll satte upp. Utan deras berättelser är historien om andra världs kriget inte fullständig. Ändå lyser de med sin frånvaro i de flesta böcker som skrivits om konflikten.

I sin engagerande bok Glömda soldater ändrar Anna Larsdot ter på detta, när hon låter oss följa ett antal kvinnor på uppdrag i andra världskrigets Europa, USA och Asien. Mitt i krigets verk lighet får vi möta sjuksköterskan Thelma Sanders, prickskytten Roza Sjanina, motstånds kvinnan Hedda Lundh, luftvärnsofficeren Mary Churchill och den svenska lottan Gunborg Hagberg, samt många fler.

Zeina Mourtada, Veckans matsedel BonnierFakta

MATPLANERINGEN ÄR FIXAD.

I Zeinas nya bok ligger fokus på vardagsmat som fun kar. Använd dig av de praktiska veckomenyerna när tid och fantasi tryter och laga ny, spännande mat från olika län der. Eller testa något av de mer välkända recepten från Zei nas blogg. Här finns mängder av rätter som får alla att ivrigt samlas runt matbordet, som thaiköttbullar i jordnötssås, venezuelansk ost-och potatissoppa, persisk kycklinggryta och snabblasagne.

Helen Tursten, Vampyrfesten Tukan

Misk är inte riktigt som andra barn, för hon är en vampyrflicka. Hon bor tillsammans med tre äldre vampyrer på en gammal vind, men de vuxna vampyrerna är inte särskilt intresserade av henne.

Misk behöver hitta en riktig kompis, men hur ska det gå till när alla människobarn är vakna på dagen, och hon på natten? Då ser hon att skolan i hennes närhet ska ha en Halloweenfest…

Peter Stjernström, Sjösprång Lind&Co

När den nationalistiska kulturföreningen Bredablick kommer till Gotland för att lajva svensk hembygdskultur blir det startskottet för en serie grova brott med rasistiska förtecken. Vad är det för hemskheter som pågår? Undrar den sjuttioåriga kvinnan Walla Hammar, vars självpåtagna livsuppgift är att hålla sin del av ön i balans. För att lyckas tar hon hjälp av sitt barnbarn Bella och det ”bortomsliga”, det andra kallar skrock och tokerier.

Wallas synsätt är allra mest ifrågasatt av hennes son Pelle, som tillsammans med Nadja Rumi, en ung reporter på P4 Got land, startar en egen utredning. Deras utgångspunkt är raka motsatsen till Wallas; fakta och vetenskapliga metoder. Men inget är så enkelt som det först ser ut. Gamla brott och nya oförrätter seglar upp och snart blir livet extremt farligt för alla inblandade.

Wendy Holden, Den kungliga guvernanten Piratförlaget

En episk berättelse om drottning Elizabeths barndom och kvin nan som fostrade henne.

London 1933. Tjugotvååriga Marion Crawford har rest från Skottland för att bli guvernant åt de små prinsessorna Elizabeth och Margaret Rose. Det enda kravet hon har på deras föräldrar, Hertigen och Hertiginnan av York, är att hon ska få tillåtelse att införa en aning normalitet i flickornas skyddade och privilegie rade tillvaro.

Marion trotsar de gammalmodiga etikettsreglerna genom att ta med prinsessorna på tunnelbaneresor, till offentliga simbas sänger och på shoppingturer på Woolworths. Från sin position i kungafamiljens absoluta centrum blir hon vittne till nittonhundratalets stora händelser; Ed vard VIII:s abdikation, den glamourösa kröningen av Elizabeth II och andra världskrigets början. Hon lotsar de kungliga flickorna genom allt detta, lika nära som en mor.

Men Marion Crawford får göra stora uppoffringar som familjen Windsors nära förtrogna. Äktenskap, barn, egna åsikter – allt får hon offra i skuggan av den kungliga glansen. Men kommer det att räcka för att behålla kungafamiljens tillgivenhet när allt rasar?

MITT ROSLAGEN 20/10-22 25 NORRA UPPSALAVÄGEN 12 0175-20009 hallstaviksbokhandel@telia.com BÖCKER KONTORSMATERIAL LOTTER SJÖKORT SPEL OCH PUSSEL Med över 20 års erfarenhet kan vi hjälpa er med allt som har med el och belysning att göra! Välkommen till trivsamma med Elbelysning Norrtäljevägen 3, Älmsta. Vi är även ombud för systembolaget. Tel 0176-500 57 Boktips
FRÅN HALLSTAVIKS BOKHANDEL kampanj teckna gymkort nu 399:/ MÅN GYMKORT FR. 1 ÅRS BINDNINGSTID! Få 10 st speltillfällen till vår nya padelanläggning på Backtorpshöjden 42, Norrtälje Hitta din padelklubb på padel.nordicwellness.se Bokning
sker via

Elektronisk körjournal

Många känner nog igen sig i scenariot att man sitter i sin eller företagets bil i slutet av arbetsdagen och ska försöka kom ma ihåg och anteckna dagens alla resor i ett litet block eller på någon anteckning i telefonen. Tröttsamt och upplagt för att det garanterat kommer missas eller bli fel någonstans.

MAN VET att man måste göra det, men hur många har egentligen koll på vad det innebär om Skattever ket faktiskt skulle komma och kräva in underlag för körjournalen.

Många tror att det bara är företaget som drabbas vid en revison, men det är faktiskt både företaget och den en skilda anställda som ställs som betalningsskyldiga om det skulle visa sig vara fel i körjournalen och vi pratar inte heller som några obetyd liga summor. Vid företagsägt fordon gäller dessutom omvänd bevisbörda när det kommer till körjournal. Skat

teverket behöver inte, vid en revision, kunna bevisa att du gjort fel. Det räcker med att du inte kan styrka att du inte använt ett företagsägt fordon privat i mindre än ringa om fattning (mer än 10 tillfällen, eller mer än 100 mil per år.).

SÅ HUR SKA MAN gå till väga för att minska fel och dessutom spara en massa tid på att föra körjournal? Svaret stavas Elektronisk Körjounal!

Med en elektronisk körjo urnal i bilen registreras alla resor per automatik och i re altid. Man kan också få ut mängder med information

JOBB FÖR

så som position, körbeteen de, service och besiktnings status. Journalen registrerar också trängselskatt vilket un derlättar vid uträkningen vid månadsslutet.

MED EN ELEKTRONISK

KÖRJOURNAL I BILEN REGISTRERAS ALLA RESOR PER AUTOMA TIK OCH I REALTID."

Har föraren en förmånsbil så kan han enkelt sätta upp ett automatiserat tidssche ma där alla resor inom vissa tider och dagar automatisk loggas som tjänsteresor och övriga resor utanför schemat

som privata. Skulle man dock göra en avvikelse eller behö va ändra någon resa så gör man detta snabbt och enkelt via tillhörande mobilapp. Där kan man även vid månades slut gå in och godkänna mån adens resor så att ekonomi avdelningen får ett färdigt underlag på vad som ska för månsbeskattas och så vidare.

Med detta så säkrar man inte bara upp mot att mindre missar kommer göras utan sparar även tid och pengar. Man har räknat på att med en anställd som har en tim kostnad på 450 kr så krävs endast en tidsvinst på 20 mi nuter för att för att du ska börja gå plus.

UPPKOPPLAD utan att kän na sig övervakad! Föraren i en förmånsbil tillexempel kan själv välja om resorna endast ska visas efter god känd månad och kan dess utom välja att inte alls visa privata resor, om man skul le få känslan att man känner sig övervakad.

Och du som förare, Har du förmånsbil med omfat tande tjänstekörning (mer än 3000 mil i tjänst), har du rätt till en sänkning av för månsvärdet med 25%. För att kunna påvisa dessa mil är elektronisk körjournal en god investering som betalar sig snabbt.

SOM VANLIGT, kontakta oss så guidar vi er och hjälper er med att komma igång med elektronisk körjournal. Vi hjälper med allt från att re gistrera användare och for don, montera GPS-puckarna i bilen samt utbildar förar na och administrationen hur man använder journa len samt tar tillvara på det färdiga underlaget.

Ni når oss på 0176-29 22 20, robin.paymer@dialect.se eller på Stockholmsvägen 26.

SOM VILL GÖRA SKILLNAD

Just nu söker anstalten Norrtälje tillsvidareanställda och timanställda kriminalvårdare

På anstalten

Vi utbildar

med full

kring säkerhet och det återfallsförebyggande

Hos oss är du med och bidrar till att göra samhället säkrare och tryggare tillsammans med kunniga kollegor.

Är du trygg, stabil och har god samarbetsförmåga? Då kan du vara den vi söker.

Läs mer och sök lediga tjänster på www.kriminalvarden.se

26 MITT ROSLAGEN 20/10-22
Norrtälje kan vi erbjuda ett arbete med goda karriärmöjligheter.
dig
lön och du får bland annat lära dig våra metoder
arbetet.
VI BRYTER DEN ONDA CIRKELN KRIMINALVÅRDEN ÄR EN DEL AV RÄTTSVÄSENDET OCH VI ANSVARAR FÖR HÄKTEN, ANSTALTER, FRIVÅRD OCH TRANSPORTER. VI ARBETAR FÖR ATT GÖRA SAMHÄLLET SÄKRARE OCH TRYGGARE. VÅRT VIKTIGASTE MÅL ÄR ATT MINSKA ÅTERFALL I BROTT – ATT BRYTA DEN ONDA CIRKELN.
DIG
Skanna koden med din mobilkamera
Annons DENNA ARTIKEL ÄR EN ANNONS
MITT ROSLAGEN 20/10-22 27 Upplev havet med Finnlines avgångar per dag Kapellskär-Långnäs-Nådendal www.finnlines.se 2

Evenemang

Svenska Start! Шведська починається

Нортальє

Torsdag 20 oktober kl 13.00 – 14.30

Norrtälje stadsbibliotek

Språkcafé på Norrtälje stadsbibliotek

Torsdag 20 oktober kl 13.00 – 14.30

Poddkafé för vetgiriga på Hallstaviks bibliotek

Temat Bildningsbyrån: Anarkismen

Torsdag 20 oktober kl 18.00 – 20.00

Fredagsmys

Kom och fredagsmys på biblioteket. Vi varvar ner inför helgen tillsammans med saga och film. Re kommenderad ålder 2 år och uppåt, i sällskap av vuxen. Fri entré.

Fredag 21 oktober kl 15.00 – 15.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Bokcirkel på Hallstaviks bibliotek

Tycker du om att läsa och prata böcker?

Kom med i vår bokcirkel! Måndagar kl 15.00 (24/10 och 21/11) Anmälan och information: an nalena.carlstedt@norrtalje.se eller 0175-256 53 Måndag 24 oktober kl 15.00 – 16.00

Språkcafé på Hallstaviks bibliotek

Vill du vara med, ring 0175-256 53 eller mejla annalena.carlstedt@norrtalje.se Språkkaféet är gratis och vi bjuder på kaffe eller te.

Tisdag 25 oktober kl 15.30 – 17.00

Språkcafé på Rimbo bibliotek

Välkommen att öva svenska på Rimbo bibliotek! Vi träffas på tisdagar mellan 16.00-17.30. Frågor: Kontakta biblioteket eller Malin Jonsgården, dia kon, 0175-748 21

Tisdag 25 oktober kl 16.00 – 17.30

Förskolans öppna timme på Norrtälje stadsbibliotek

Varje onsdag under hösten håller biblioteket öp pet för alla förskolor som vill besöka oss före öp pettid mellan klockan 9.00-10.00. Ingen föran mälan krävs och självklart finns personal på plats för att hjälpa er.

Onsdag 26 oktober kl 09.00 – 10.00

Svenska Start! Шведська починається ! В бібліотеці Нортальє

Språkträning för dig som nyligen kommit från Ukraina. Volontärer hjälper dig att komma i gång med svenska språket. Мовний тренінг для вас, що тільки прибули з України. Наші волонтери допоможуть вам почати вчити

Torsdag 27 oktober kl 13.00 – 14.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Språkcafé på Norrtälje stadsbibliotek

Språkcaféet är till för dig som vill träna din svens ka tillsammans med andra. Vi fikar och samta lar i mindre grupper på torsdagar kl 13.00-14.30 på Norrtälje stadsbibliotek. Ingen föranmälan. Språkcaféet är gratis och vi bjuder på kaffe eller te. Språkcaféet är ett samarbete mellan Bibliote ken i Norrtälje och Sensus.

Torsdag 27 oktober kl 13.00 – 14.30

Fredagsmys

Kom och fredagsmys på biblioteket. Vi varvar ner inför helgen tillsammans med saga och film. Re kommenderad ålder 2 år och uppåt, i sällskap av vuxen. Fri entré.

Fredag 28 oktober kl 15.00 – 15.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Nya skor!

En rolig och spännande föreställning med musik, komik och magi.

Målgrupp: 3-8 år

Längd: 35 min

Lärarhandledning: Ja

Måndag 31 oktober kl 10.30 och 13.00

Plats: Norrtälje Rodengymnasiets aula Biljett: Fri entré, boka plats www.norrtalje.se/ mittlov

TRASSLIGT

En cirkusshow på högsta nivå om hjälpsamhet, tillit och om rätten att få vara sig själv. Showen innehåller lindans, parakrobatik, repkonster och jonglering. Showen är ordlös och fungerar ut märkt att spela för grupper med olika språkbak grunder. Cirkusshowen presenteras av Folkets Hus och Parker i samarbete med Cirkus Cirkör. ≈

Målgrupp: Familjeshow från 4 år.

Längd: 40 min

Måndag 31 oktober kl 13.00 Plats: Folkets Hus Hallstavik kl. 13.00 Workshop: Drop-in från kl. 14.30. Från 5 år

Fri entré, boka plats www.norrtalje.se/

Språkcafé på Hallstaviks bibliotek Vill du vara med, ring 0175-256 53 eller mejla annalena.carlstedt@norrtalje.se Språkkaféet är gratis och vi bjuder på kaffe eller te. Tisdag 1 november kl 15.30 – 17.00

Rundvandring på

Norrtälje Luftvärnsmuseum

För barn och unga i åldern 6-15 år. Deltagare un der 10 år ska ha vuxet sällskap. På visningarna är det fri entré, men obligatorisk förbokning, se bok ningslänk. Visningen tar ca 1,5-2 h. 1-3/11, 10.00 - 12.00 & 13.00 - 15.00 4/11, 10:00 - 12:00

Fri entré, boka plats www.norrtalje.se/

Måla stenar och boksläpp av Stenarnas natt

Babysång

Sjung och ramsa tillsammans med andra barn och föräldrar. Gäller dig som är 0-2 år i sällskap med vuxen. Charlotte Ström från Roslagens Kul turskola leder sångstunden. Ingen föranmälan. Drop in.

Onsdag 26 oktober kl 11.00 – 12.00

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Sussie Westerdahl släpper boken Stenarnas natt. Kom och träffa författaren och passa på att måla stenar. Välkommen till en mysig pysselstund. Stenar, färg och penslar finns på plats. Har du själv en fin sten som du vill dekorera så går det naturligtvis bra att ta med den.

Åldersrekommendation: Från 6 år

Fri entré. Ingen föranmälan.

Onsdag 2 november kl 14.00 – 15.00

Plats: Hallstaviks bibliotek

13-åriga Alba växer upp hos sin farbror i den lil la staden Värend. En dag möter hon Siri Sax som lär henne om runmagi. Det ena leder till det an dra och Alba hamnar i landet Bortom, där hon får veta att hennes pappa trots allt lever, men varför skulle han tro på att just hon är barnet som för svann för 13 år sedan? Många farliga situationer uppstår när hon försöker vinna hans förtroende. Jag kan ju inte berätta precis hur det går men det hela kompliceras av att pappan dessutom är Häx mästaren, landet Bortoms beskyddare. Hela bok en genom gnager det: är han god eller ond? Finns det någon som Alba kan lita på?

Ta den här boken och högläs med dina barn! Den fungerar för alla som vill läsa riktigt bra fan tasy, från 9 år och ända upp till vuxna. Varning: du kommer att behöva läsa nästa del i serien också, den heter: Alba och Nattramnens grav.

EPA-träff med pimp-my-rid-slöjd på Pythagoras

Ta med din Epa och parkera på gårdsplanen.

Målgrupp: 15-19 år

Onsdag 2/11 kl. 13.00-16.00

Fri entré, drop-in

Nosferatu 2: vampyrens återkomst - en skräckföreställning

Nu möter vi återigen vår favoritvampyr Nosfera tu som tar med oss på rysliga äventyr och pirriga överraskningar. Vågar du följa med?

Målgrupp: 6-10 år

Längd: 45 min

Torsdag 3/11 Rodengymnasiets aula, Norr tälje kl. 10.30 och 13.00

Fredag 4/11 Kulturscen Opalen, Rimbo kl. 14.00

Biljett: Fri entré, boka plats www.norrtalje.se/ mittlov

Titel: Får vi lov?

Upplev det interaktiva verket ”FÅR VI LOV?”, ska pat av barn i staden! Som parkbesökare, och med hörlurar på, guidas du av barnen runtom i parken. Hela hösten 2022

Plats: Norrtälje Societetsparken och Ros lagsparken

Biljett: du behöver en mobil med QR-läsare och ett par hörlurar. Skyltar med information och QR-koder finns uppsatta i parkerna. Du kan även låna MP3-spelare och hörlurar på Turistbyrån el ler Norrtälje Konsthall.

Utställning ”Folkets apotek” av Jody Wood 8 okt-26 nov

Plats: Norrtälje Konsthall

28 MITT ROSLAGEN 20/10-22
! В бібліотеці
шведську мову.
Veckans barnbokstips av Anna Mätlik, barnbiblotikarie: Alba och landet Bort om av Mårten Gisby Verkstan är öppen och du kan få hjälp med enkla re fix av gammal-i-gården-mekaniker Östen. I kaféet finns fika, värme och pimp-my-ride-slöjd med Daniel och Emil. Nya skor! En rolig och spännande föreställning med musik, komik och magi. Charlotte Ström från Roslagens Kulturskola leder sångstunden.

Norrtäljes DigidelCenter invigt – först i länet

© NORRTÄLJE. Jobbet med det har pågått några år. Nu är Norrtälje kommuns DigidelCenter i Norrtälje stadsbibliotek invigt. D igidelCenter är till för att riva digitala samhäll shinder, sa Terese Raymond, nationell samordnare för projektet när hon invigningstalade.

DIGIDELCENTER är tänkt att erbjuda en trygg miljö där man kan upptäcka och lära sig mer om digitala tjänster. Och om verk tyg som smarta telefoner, surfplattor och annan teknik.

2016 invigdes landets första center i Hel singborg, som sedan följdes av Motala innan 15 till invigdes nästan samtidigt.

Och nu var det alltså dags att inviga i Norr tälje, vilket gör att det blev det första Digi delCentret i Stockholms län.

Invigningen skedde i Norrtälje stadsbib liotek, men finns också i biblioteken i Rim bo, Hallstavik och Väddö, samt i biblioteks bussen.

– Alla i landet designar sina DigidelCen ter som de vill, utefter de behov och de frå gor som är vanligast på respektive plats, vad folk vill ha hjälp med, sa Terese Raymond. Målet, eller drömmen, är att vi får ett cen ter i varje kommun i landet.

Bengt Ericsson, C, ordförande i kulturoch fritidsnämnden klippte bandet.

– Det här är början på något nytt och vik tigt, sa han. Men vi är långt ifrån framme, vi har nio mil kvar om man ska dra en pa rallell till Vasaloppet. Starten har bara gått.

PÅ CENTREN är det meningen att man, för utom att få gratis tillgång till wi-fi, möjlig het att skriva ut, få låna dator av bibliote ket, och möjlighet att skanna dokument, även ska kunna prata om, fråga och få svar på digitala frågor.

– Det här är väldigt viktiga frågor, sa Tere se Raymond. De digitala hindren skapar en ojämlikhet som vi vill bygga bort med det här.

Om man känner sig osäker kring dessa digitala frågor och kring dess teknik, men inte vågar fråga för att man kanske känner sig dum, hur ska man tänka då? – Att det aldrig är du som användare av tekniken som det är fel på. När människan möter teknik måste det alltid vara väl desig nat och konstruerat. Når de som konstrue

FAKTA

Förutom det som redan räknats upp i texten ovan erbjuder DigidelCenter följande:

• Möjlighet att låna över 7 000 lo kala, nationella och internationel la tidningar och tidskrifter från en dator.

• Du kan låna e-böcker och e-ljud böcker till mobil, dator eller läs platta via apparna Biblio eller hem sidan. Och Bibblix, som är gratis, erbjuder cirka 2 000 e-böcker för barn mellan 6 och 12 år.

Digitala läshjälpmedel, Legimus och Talboken kommer, för dig som har en läsnedsättning.

• F ilm via digitala tjänsten Cineas terna för både barn och vuxna.

• Körkortsteori online, gratis med Trafiko på biblioteket. Där får du tillgång till videor och körkortsfrå gor. Teorin finns på svenska, engel ska, persiska och arabiska.

rar och designar det inte fram, ja då är det deras fel att användaren inte förstår, sa Te rese Raymond.

Alla DigidelCenter har sin egen budget, men nätverket har av ekonomiska skäl va rit nära nedläggning då det varit svårt att få finansiering till den del som Terese Ray mond ingår i, det övergripande och natio nella arbetet.

– Men nu har vi säkrat finansiering för en samordnare för fyra år framåt och det är skönt, säger Terese Raymond med glädje.

Varifrån kommer ångest?

Ångest är en oroskänsla som sätter kroppen i beredskap när fara förväntas och aktiverar det stressystem som i årtusenden hjälpt oss överleva hot. Hjärtat slår fort och hårt, man svettas, blir darrig, yr och andfådd. Dagens faror kan ut göras av stress, krav och oro. Vid sjukliga ångesttillstånd är tanken ständigt be redd på faror och alarmsystemet är känsligt och begränsar istället för att skydda. Ångest är vanligt, inte minst bland unga. Både tankar och kroppsliga känslor kan utlösa ett stressvar men hos vissa är ångesten helt oprovocerad och oförut sägbar. Ångesten i sig är ofarlig men obehaglig. För att slippa uppleva stark ång est utvecklas ett beteende som på kort sikt minskar ångesten men som i längden är begränsande och ohållbart; det kan handla om att undvika vissa platser eller situationer, utföra självskada eller tvångshandlingar, att det uppstår ätstörningar eller ett osunt alkoholbruk, m.m.

Många gånger blir man inte helt av med ångesten, men den går att hantera. Stabila vanor för träning, mat och sömn ger en bra grund för att minska ång esten. Prata med någon som lyssnar. Ställ dig själv frågor och skriv ned; om jag hamnar i en situation som skulle kunna ge mig ångest, vad är det värsta jag ser framför mig hända? Hur troligt är det? Varför gör det mig orolig? Vad gör ång esten med min kropp och tanke? Hur hanterar jag ångesten? Begränsas mitt liv?

För ångest som är begränsade och svår att hantera finns effektiv hjälp. En lösning anpassas till dig och utförs ihop med vården. En bra psykologkontakt är A och O. En läka re gör en undersökning, tar blodprover (för att inte mis sa kroppsliga orsaker till symptomen), och sätter diagnos. Remisser eller recept på tillfälliga mediciner skrivs ibland. För barn och unga kan en skolkurator eller ungdomsmot tagning vara en första hjälp. Vid svår ångest, abstinens besvär eller självmordstankar kan du när som helst kontakta vården för akut hjälp. Låt inte ångesten be gränsa dig!

Norrtälje hälsocentral

MITT ROSLAGEN 20/10-22 29 Tel 0175-547 000 www.rimbohalsocentral.se Tel 0176-28 27 00 www.norrtaljehalsocentral.se Träffa vår personal i vår app samt våra läkare även under kvällar och helger. Ladda hem ”Hälsocentralen” – du hittar den där appar finns! NYHET!
Rimbo hälsocentral
Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
Terese Raymond är samordnare för DigidelCenter i hela Sverige. Hon var på plats och invigningstalade i Norrtälje.
FOTO: POVE PERSSON

I naturen med Patrik Luther

© NORRTÄLJE. Mitt Roslagen kan återigen bju da på ett antal djurbilder tagna av Norrtäljes lo kala mästerfotograf; Patrik Luther. Håll till godo kära läsare och det här fallet tittare! Bilderna är tagna i vår fina kommun.

Vill du se mer bilder av Patrik? Följ honom på instagram @pataluth, där han har över 85 000 följare från hela världen.

30
Patrik Luther En äppeltjuv i Nysättra
MITT ROSLAGEN 20/10-22 31
Älg i Nysättra Två nyvakna grävlingar i Långgarn Bäver i Vigelsjö

söker

ETT

AV DIN GRATISTIDNING:

förstärkning

Mitt Roslagen.

vill att

Att vara stresstålig är en bra egenskap i det här yrket.

har några års erfarenhet

arbetet som journa list/skribent och att du kan fotografera.

Du bör behärska svenskan på ett mycket gott sätt och vara noggrann.

Vi vill att du både kan arbeta självständigt och tri vas och fungera i team. Och att du är nyfiken och kre ativ när det gäller att komma på reportageidéer. Du bör också vara utrustad med en känslig och vaken nyhetsnäsa. Och besitta stor nyfikenhet.

Du bör ha utbildning i journalistik eller ha motsva rande kunskaper inhämtade på annat sätt.

Mitt Roslagen är en extremt lokal tidning som täck er stora delar av Roslagen och därför bör du brinna för lokal journalistik, både det stora och det lilla. Att du ska jobba med lokal journalistik innebär också att vi eftersöker en ämnesbredd hos dig.

B-körkort är ett krav. Skicka din ansökan, senast den 25 november, till wilhelmina@mittro.se, tel. 0721-68 79 92

33 11/2 2019 kl 17–19 Biblioteket, Hallstavik 12/2 2019 kl 17–19 Café Chocolate, Rimbo inbjuder till läsarträff! För annonsering kontakta Wilhelmina Eriksson tel 072-168 79 92 eller HÄR KAN DU HÄMTA
EXEMPLAR
Journalist/Skribent Vi
nu
till
Vi
du
av
Rink (framsida) 248x60 mm 19 500:Helsida 248x372 mm 24 000:1/2-sida liggande 248x184 mm 12 500:1/2-sida stående 122x372 mm 12 500:1/4-sida stående 122x184 mm 6 650:1/4-sida liggande 248x90 mm 6 650:1/8-sida 122x90 mm 3900:1/16-sida 58x90 mm 1950:ANNONSMÅTT OCH PRISER UTGIVNINGAR 2019 LOKALPRODUCERAD GRATISTIDNING! NORRTÄLJE • RIMBO • HALLSTAVIK • VÄDDÖ Annonsmaterial levereras som tryckanpassad, högupplöst pdf. Färgprofil Coated Fogra 39/ISO Coated v 2 300%, upplösning 300 dpi. Material anpassat enl specifikation, måste vara tidningen tillhanda senast måndag kl 12 före utgivningsdag. * 16/4, 26/4 och 28/5 avvikande utgivning pga helg, färdigt annonsmaterial inlämnas senast kl 12 tre dagar före utgivningsdag. Färgprofil och inställningar kan hämtas från www.pressgrannar.se/prepress/. * deadline annonsmaterial gäller tryckfärdiga filer. Som tryckfärdig fil räknas högupplöst pdf, 200 dpi. Anpassad för Dagspress/Rulloffset. Kontakta annons@roslagslivab. se för färgprofil och inställningar. DELAS UT TILL FRITIDSBOENDE!} Årsplan 2019 Januari 1T  v1 2 O 3 T 4 F 5 L 6 S 7 M  v2 8 T 9 O 10 T 11 F 12 L 13 S 14 M  v3 15 T 16 O 17 T 18 F 19 L 20 S 21 M  v4 22 T 23 O 24 T 25 F 26 L 27 S 28 M  v5 29 T 30 O 31 T Februari 1F 2 L 3 S 4 M  v6 5 T 6 O 7 T 8 F 9 L 10 S 11 M  v7 12 T 13 O 14 T 15 F 16 L 17 S 18 M  v8 19 T 20 O 21 T 22 F 23 L 24 S 25 M  v9 26 T 27 O 28 T Mars 1F 2 L 3 S 4 M  v10 5 T 6 O 7 T 8 F 9 L 10 S 11 M  v11 12 T 13 O 14 T 15 F 16 L 17 S 18 M  v12 19 T 20 O 21 T 22 F 23 L 24 S 25 M  v13 26 T 27 O 28 T 29 F 30 L 31 S April 1M  v14 2 T 3 O 4 T 5 F 6 L 7 S 8 M  v15 9 T 10 O 11 T 12 F 13 L 14 S 15 M  v16 16 T 17 O 18 T 19 F 20 L 21 S 22 M  v17 23 T 24 O 25 T 26 F 27 L 28 S 29 M  v18 30 T Maj 1O 2 T 3 F 4 L 5 S 6 M  v19 7 T 8 O 9 T 10 F 11 L 12 S 13 M  v20 14 T 15 O 16 T 17 F 18 L 19 S 20 M  v21 21 T 22 O 23 T 24 F 25 L 26 S 27 M  v22 28 T 29 O 30 T 31 F Juni 1L 2 S 3 M  v23 4 T 5 O 6 T 7 F 8 L 9 S 10 M  v24 11 T 12 O 13 T 14 F 15 L 16 S 17 M  v25 18 T 19 O 20 T 21 F 22 L 23 S 24 M  v26 25 T 26 O 27 T 28 F 29 L 30 S * SOMMARUTGÅVA PREMIÄR! * * Annonsera i en redaktionell miljö med senaste nytt från Roslagen! Tidningen distribueras på onsdagar till alla hushåll i Norrtälje kommun. Upplaga 31 914 ex. Sommarutgåva juni och juli 50 000 ex. VI SÖKER FLER MEDARBETARE: BEHÖVER DU HJÄLP MED ATT FÄLLA TRÄD? Djupeskog Trädfällning AB ® Andreas Åkerlund, Åskärrets Väg 50, 761 74 Norrtälje www.djupeskog.se | Mobil: 0709-71 65 16 | E-post: andreas@djupeskog.se Djupeskog Trädfällning är specialister på trädfällning och stubbfräsning i Roslagen, Uppsala och Stockholm. 4 Gratis hembesök 4 Offert med fast pris och RUT-avdrag 4 Heltäckande arboristtjänster inom trädfällning, beskärning, bortforsling, flisning och stubbfräsning Hos oss arbetar specialister med lång erfarenhet som kan hjälpa dig med trädfällning. Snabbt, smidigt och säkert -oavsett om du anlitar oss som privatperson eller företag. Låt oss göra den svåra biten. Ring våra trädfällare i dag och prata med en expert!

Krönika

”Jag har lösningen på gängvåldet”

ATT FÅ VÄXA UPP i ett samhälle som präglas av trygghet och tillit är en mänsklig rättighet. I det stora hela är Sverige då ett bra land. Och vi är lä nets tryggaste kommun. Både våra in vånare och det förebyggande arbetet från kommunen och polisen förtjänar ett tack för det.

Men gängvåldet präglar samhällsde batten. Inte minst inför valet tävlade vissa partier om vem som hade tuffast politik och vem som vill ha de hårdaste straffen. Även om forskarvärlden på pekar att det inte är lösningen.

En och annan påpekade att fokus borde vara på det förebyggande arbetet för att hejda rekryteringen till gängen. Redan i förskoleåldern kan man många gånger märka vilka ungar som kommer ha det tufft vidare i livet. Då skulle man kunna erbjuda stödjande insatser på frivillig basis. Tidiga insatser minskar behovet av omfattande åtgärder i form av tvångsåtgärder. ”Minska gängvåldet – satsa på MVC” är en bra paroll! Med råd, stöd och avlastning, kanske fram för allt i familjer med de frånvarande fäderna och med mammor som inte orkar ha ett framtidsperspektiv.

Samtidigt har det grundläggande pro blemet helt ”glömts bort” i debatten. Vad handlar gängkonflikterna om? Jo, mestadels om att bevaka sina knarkre vir. Och varför är det så viktigt? Jo, för försäljning av narkotika ger så myck et pengar. Och varför är det så för? Jo, för att människor använder narkoti ka. Och varför det? Ja, det är den in tressanta frågan. VARFÖR I HELVETE MÅSTE MÄNNISKOR KNARKA??? Frå gan gäller alltifrån tonåringens hasch ande till medelklassens kokainsniffan de på fester.

HOS OSS KAN DU KÖPA

DIN HUSSTOMME

stora

projekt

VAD LEVER VI I FÖR KULTUR där droganvändningen bara ökar? Är det vanliga Svensson-livet för trist? I Sve rige har vi till stora delar avskaffat Gud, men vi har inte uppfunnit något annat som människor kan sluta upp omkring. Mer är att åka till något köpcentrum och storhandla på söndagarna. Idrot ten har fortfarande ett visst grepp om människor. Den kan vara inkluderande och skapa gemenskap. Men där finns också avarter.

Varför finns det ingen opinion om att inte använda droger, inte ens nå gon enstaka gång vid en fest. Det är inte bara en hälsoaspekt eller en eko nomisk fråga. Det finns kampanjer och organisationer både mot rökning och

alkohol. I populärkulturen finns det ofta en romantiserande syn på användning av droger, som hjälper till att förstär ka synen på droger som något positivt och normalt. Baksidan med ökad risk för beroende och förstörd hälsa syns inte. En annan aspekt är att det är dyrt att knarka. Har man inte pengar, mås te man stjäla. Det är i sig en ingång till kriminalitet. Det är även en klassfråga. Ungdomar som kommer från ekono

Vad handlar gängkonflik terna om? Jo, mestadels om att bevaka sina knarkrevir. Och varför är det så viktigt? Jo, för försäljning av narkotika ger så mycket pengar. Och varför är det så för? Jo, för att människor använder narkotika. Och varför det? Ja, det är den intressanta frågan. VARFÖR I HELVETE MÅSTE

miskt och socialt fattiga familjer har ett sämre skyddsnät än andra. Men glöm inte: att köpa narkotika är att stödja den grova organiserade brottsligheten.

Man kan alltid argumentera att frå gan kan lösas genom att legalisera nar kotika. Men det är väl knappast någon som tycker att alla narkotika ska säljas fritt bland sill och potatis på Coop eller ICA. Då finns det alltså utrymme för fortsatt smuggling och illegal langning.

Utan köpare av sex – ingen prostitu tion. Utan köpare av knark – inga gäng uppgörelser om knarkrevir. Så enkelt – och så svårt - är det. Även om vi inte är drabbade (än) av gängvåld i Norr tälje, är frågan om normalisering av att använda narkotika viktig att uppmärk samma. Kan vi vänta oss en kampanj från Trygg i Norrtälje i samverkan med nykterhets- och idrottsrörelsen? Man kan tänka sig att Arvsfonden med gläd je skulle satsa ett antal miljoner på ett sådant initiativ.

34 MITT ROSLAGEN 20/10-22
www.anneblom.se abkarlhedinbygghandel
Till både
och små

tjugo

stadigt

Boka höstens flytt redan nu och uppge kod ”MR” så får du 15% RABATT gäller t.o.m. 31/12

Boka höstens flytt redan nu och uppge NT så ger vi 15% gäller t.o.m. 31/10

Med tjugo års branscherfarenhet står A-J Express stadigt till er tjänst vid flytt.

MITT ROSLAGEN 20/10-22 35 Ont om tid i DIN LOKALA FLYTTFIRMA FLYTTKAOSET? Med
års branscherfarenhet står A-J Express
till er tjänst vid flytt. UPPSALA 018-25 55 00 • STOCKHOLM 08-25 55 00 WWW.FLYTT.SE 20 ÅR MED +100.000 FLYTTAR! Ont om tid i DIN LOKALA FLYTTFIRMA FLYTTKAOSET?
UPPSALA 018-25 55 00 • STOCKHOLM 08-25 55 00 WWW.FLYTT.SE 20 ÅR MED +100.000 FLYTTAR! FÖLJ OSS GÄRNA PÅ @FLYTTFIRMOR WWW.FLYTT.SE NORRTÄLJE 0176-22 55 00 • STOCKHOLM 08-25 55 00 • UPPSALA 018-25 55 00

Lös Rikskrysset och du har möjlighet att vinna tio Trisslotter!

SÅ HÄR GÖR DU: Bokstäverna i Rikskryssets blå rutor bildar ett ord på sex bokstäver: Omvandla bokstäverna till en sexsiffrig lösningskod i de blå rutorna enligt nyckeln: Tävlingen avlutas söndag kl. 24.00. Tävlar gör du på ett av följande sätt: Webb: http://respons.wordex.se Följ instruktionerna på sidan. Pris: 10,80 kr. Telefon: Ring 0944-114 90 04. Knappa in den fyrsiffriga tävlingskoden följt av fyrkant, lösningskod, fyrkant. Pris: 12 kr. Sms: Skicka ett sms till 726 60. Knappa in WRS (mellanslag) fyrsiffriga tävlingskod (mellanslag) lösningskod. Pris: 12 kr plus mobiloperatörens avgift. Lycka till!

Tävla senast söndag 6 november kl. 24.00 på ett av följande sätt: Webb: http://respons.wordex.se Följ instruktionerna på sidan. Pris: 10,80 kr. Telefon: Ring 0944-114 90 04. Knappa in 4492 följt av fyrkant, lösningskod, fyrkant. Pris: 12 kr. Sms: Skicka ett sms till 726 60. Knappa in WRS (mellanslag) 4492 (mellanslag) lösningskod. Pris: 12 kr plus mobiloperatörens avgift.

Lösning och vinnare från vecka 40

Elisabeth Björk,

(6

Gun Artursson, ONSALA.

3:e

(3

Nils Erik Östrand, LIDKÖPING.

36 MITT ROSLAGEN 20/10-22 SUDOKU Rikskrysset 4492 6 4 5 6 3 2 9 9 4 8 7 5 3 4 5 8 4 5 6 9 5 9 3 2 1 3 6 4 1 5 8 6 5 8 4 © Bulls 2 5 6 4 9 4 5 2 1 3 8 4 1 9 7 1 8 9 5 7 8 4 9 2 1 7 6 6 2 8 © Bulls 6 5 2 5 7 8 3 7 4 3 6 1 4 3 5 8 4 1 8 6 2 5 1 7 © BullsLÄTT MEDEL SVÅRT©Bulls ©Bulls ©Bulls Lös Rikskrysset och du har möjlighet att vinna tio Trisslotter! Å Ä Ö = 1G H I = 4P Q R S = 7 A B C = 2J K L = 5T U V = 8 D E F = 3M N O = 6W X Y Z = 9 Så här gör du: Bokstäverna i Rikskryssets blå rutor bildar ett ord på sex bokstäver: Omvandla bokstäverna i de blå rutorna till en sexsiffrig lösningskod enligt nyckeln här nedanför: 123456 Vid frågor om inslaget på sidan, kontakta: rikskrysset@bulls.se ©Bulls ANKEL LÖVTRÄD VÅRPRIMÖR ÅTERANPASSNING MEDDELANDE OM PAKET GREKISK OST SÖKER JAGAD ÄR VÄL MÅNGEN SKADA STARK AVSKY GÅR ATT LAGA DRÄNERA PYTTSAN! JAPANSK MASSAGE KORT FÖR
KANSKE
HÖRS
I BERLIN SYNAT
GÖRA
FATTIG
LEDIGHETEN SLÄNGA DRIVER PÅ FÖLJS AV QI
KIRCHSTEIGER HAR
VATTEN OMKRING SIG LANGHAMMER
EFTERSOM BLADVERK SITTER I MÖRKER BLIR KLOKARE
VINKANDE
WÄGNER SÅLEDES SKULPTERAT GÖR VÄRRE VÄRRE INGET ENGAGEMANG GLUTTA SPÅKORTLEK SFÄRISK SKAPARANDA VÄVNADSVÄNLIG METALL PADDELBÅT DEL I MÅL LEDIG TJÄNST METALLFÖRENING INBÄDDAT MADRIDLAG
MINDRE
MÅTT GAMMAL PLOG KAN SES I DAMM HETLEVRAD BRANDGULT FLYGORGAN VISAR STÄLLNING BARRIÄR
AVENYN GUDINNA SVAMPGIFT
SNÖRVLA BRÅDSKA ÅTGÄRDER HELT STILLA HAR PUCKLAR HÄSTSJUKDOM BRA HAND BATTERITYP LITTERÄR
SVEN
BETAR PÅ ALP-
SLUTTNING
ÄR NOG
BUFFLAR SAGOFIGUR FÖRPLIKTELSE
RETORISK FIGUR STAMPA LITE KARPFISK
BAGGE GAMMAL PLATTA
TALLIUM
I KEMIN
PUTS
FRAMKALLA TAMPAS MED TJUREN
FRÅN ARG JYCKE KVITTAT GÖR
BOLAG MAJDAM
STRÅL-
FORMIG ORKAT
KEMISKT ÄMNE LITTERÄR
BEHN
BRÖD
FRÅN INDIEN
SNOKAR-
NA LOVAT ALGERISK MUSIK SLUTET PÅ LOV HOCKEYPLATS
FELVÄNT FIRMAS
FALL
HAR
KLINGA ÄR LÄPPSTIFT
RYA
GENOMSUR
PLANLÖST
I
VERKLIGA LIVET
HERDE-
DIKT VÄN TILL PUH
MODERN
TEKNIK ÄDEL ARAB GE UT BÖCKER FINT HÅRBAND MÄTS GARNET I
KAN
EN
HÖGER VARA ÄR
STARK?
ER-
SÄTTNING Ö I BODENSJÖN
STORLEK
NEDSTÄMD NUMMER GRÄSÄTARE STAT I AFRIKA TYP AV KANOT MÅLARPRINSEN
LÅTER
GÄLLT GENOM UPPNÅ TOPP KROPPSKÄRL
KALVAR
STOR SKED
KAN
VAKT STÅ I
TROJA-
HJÄLTE GRISHANNE
ÅT
S-HÅLLET
ÄR
"FIN" HUND TONÅRSUTSLAG GÖR HÅL PÅ KAVAJ KAN TID SLÅS BILBRÄNSLE "FIN" GÄST FALLA TUNGT LÅNGDRAGEN
NÄCK-
ROSVÄXT ARTISTEN LADY GA.. RAPPT NEJ FÖRE L SPANSK DRYCK SMEKNING INFRARÖD M MITT I VINGUMMI DANSAR LENA PH I BETONING PARASITDJUR
DUBBELSIDIG KAN GOLFAREN UNDVIKA GNIDA INTENSIVT FOTO: MOSTPHOTOS BILDENS ORT Rikskrysset 4492 Tävling 4492 1:a pris (10 lotter):
URÅSA. 2:a pris
lotter):
pris
lotter):
Å A R T N A V K A P S E L U N A G A T R R S E R V O E Ä R O S T Ö A R D R I C K A T N L S K O K R Ä M S T U B A G T A K Y R A G E T E V E C K O P E N G P R R A K T N A R K J E S H G R E A S E S Ä R A T E N N N G N T A N N I N U T V A N D R A R E E B O L A L A K E S G R M R S E V A P O R E R A R A K E T F A R T E A G L E S G U I D E V A N A I S K T R N I T N I N G G B L Ä R A L A A R B E T Y G A D A G G G E N O M N A V O N E K U R R L A A G G D R E V A R Å K S P A T T A N O D T R E O R T V Å F A T A L R Å N A R E J O E L N O R R K Ö P I N G E K M N E D G I E M R A G A F A S T N A T D Y N G I G D R Y A D S L U T T A R T R Y T A S E P S I S E O C E N I L S K A U L G Y R C A T S S H E K E L U L L S I T U T A E R E M I T D A T A S P E L R A G G V A R A N R Å K A T S A R B E T A ©Bulls NALLE BLOTTA EN BOLL SIG AV TRÅNGT MÄRKE HALSEN TILLÅTER GOTLAND KÄRRA VÄXTE PÅSGRAVERA HÖRS UR FÖRVID FÖRALLÉ LÄNK- GÅR ENGELSK BLÅÖGA ÅNGA ADE GJORDE VÄGEN DRYCK EXPERT HÖRNOR VÖRDNAD RÖD TEXT LOS TÄTA ISRÄNNA RÖR PLUSPOL SÄTT ATT OVÄN- STJÄL JÄTTE HALT GLATT ENGELSK TRÄD- STUP ÄR KRYP SINA ÄR FÅGEL FÅRPÄLS HÅR PÅ MÖTTS

Fyra generationer på samma bild

Sif Waldegård Rosling har skickat in en bild på hennes familj i fyra generationer. Då sonen numera bor i Spa nien finns inte många till fällen till en sådan bild för henne.

Från v: Sif Waldegård Ros ling, Jesper Rosling, Nick las Rosling och minstingen Alvin Rosling.

Dags för tjejkväll på stan i Norrtälje

© NORRTÄLJE. Den 27 oktober är det dags för årets tjejkväll, ordnad av Norrtäl je Handelsstad. Med start på Stora torget 17.00 inleds en kväll med överrask ningar och erbjudanden.

– Tanken med tjejkvällarna är att det ska vara en trevlig tillställning under hösten, där du och dina vänner kan umgås och ha kul, få erbjudanden i butiker och på restauranger, säger Nettan Magnusson från handelsstaden.

KLOCKAN 17 inleds kväll en med en överraskning.

– Jag säger inte mer än så om det. Vill man se vad

det är får man komma till torget, säger Nettan hem lighetsfullt.

På plats på torget får

man också en goodiebag. Butikerna är under kvällen öppna till klockan 20.

– Norrtelje Brenneri och

Korv & sånt är där, likväl Börje Johanssons Bil som visar bilar, säger Nettan.

Erik, Ove, Robin och Pia

med

runt 0176-574

med

med tiden

med

med

Erik, Ove, Robin och Pia

Erik, Ove, Robin och Pia

tiden

med tiden

Erik, Robin

Erik, Robin

Erik, Ove, Robin och Pia

med Jour dygnet 0176-574 www.wbb.se

Erik, Ove, Robin och Pia

Erik, Ove, Robin och Pia

Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se

Erik, Ove, Robin och Pia

Jour dygnet 0176-574 www.wbb.se

Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se

Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se

Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se

Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se

Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se

MITT ROSLAGEN 20/10-22 37
GÖKBOET
av
HANNA STRÖMBERG
Födelsedagar Annonsera födelsedagar, nyfödda och bröllop i Mitt Roslagen utan kostnad.
Grattis Dalton
på 3 års dagen i efterskott! Önskar "morfar å mormor"
Grattis fina Olivia som fyllde år den
18
oktober! Grattar gör Safia
och
Sabyr. Hipp
Hipp
Hurra! Grattis
Mak på 1-årsdagen som in föll den 13 oktober. Vi älskar dig! Grattar gör Bakyt, Safia, Sabyr och Chynara! Halva priset efter RUTavdrag! norrtalje@veterankraft.se | tel: 0176-32 08 00 Vi höststädar hemmet! MÅLAR OM • PUTSAR FÖNSTREN STÄDAR • ORDNAR BLOMSTERLÅDORNA FIXAR BALKONGEN • ... OCH MYCKET MER - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se - med tiden Jour dygnet runt www.wbb.se - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se Jour dygnet runt 0176-574 58 Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet
58
-
och -
-
tiden
-
- med
-
-
tiden
-
tiden
Erik,
Robin, Pia och Lennart
Vi finns vid Lilla torget i Norrtälje caferekommenderas | 070-852 75 10 Det är fairtradevecka nu… Fairtrade innebär: • Schyssta löner för producenter • Vettig arbetsmiljö • Ansvar för miljön • Social bonus till lokalsamhället Vi är ett fairtrade-café Gör nytta och fika hos oss!

till

Norrtälje

Onsdagar. 2

13.

Datum bestäms senare

Es tuna Bygdegård 5

16.30 Estuna kyrka

7

Matlagningskurs för gubbs. Avslutas efter cirka fem träffar med att våra damer bjuds på fest. Följ vår hemsida under fliken *Program*.

Alla Helgons Dag. Kyrkogårdsvandring med Rune Larsson och Bengt Ericsson. Samling 16.30 vid Stigluckan. Vi går sakta på vår vackra kyrkogård och berättar. Kl. 18.00 Minnes-Gudstjänst i kyrkan.

En gång i månaden. Månadsträff dagtid. Trivsel och samvaro. Enkel servering. Program, underhållning, sång - musik - film - bildvisning. Lotteri. Sön 20

12 16. Årets kulturhelg.

Konstutställning med underhållning en dag. Sönd 20 nov. Konst från Estuna (motivet eller konstnären från Estuna). Har du tavlor med Estuna motiv tacksamma för lån till utställningen. Ring 0706 938877 Bengt E. Vi hämtar/lämnar.

Kl 12.30 och 14.30 berättar om konstverken och konstnären

Kl 13 och 15 Sånger mellan hjärta och svärta av trubaduren Janne Ramqvist (foto) med vänner gitarr, flöjt och bas. Servering. Öppettid 12 16. Fri entré.

Filmvisning Bildvisning

Julafton 24 dec Kl 12

Bilder och filmer från Estuna - även från Norrtälje och Stockholm. Datum bestäms senare. Söndagar i vinter kl 14.00. Följ oss på hemsidan.

GOD JUL. Estuna Bygdegård öppnar för dig som vill få en God början på Julen. Mitt på dagen julsmörgås och risgrynsgröt. Sång och musik med Per Zethelius. Bygdegården bjuder. Anmäl: 0706 938877 Bengt Ericsson.

100 000 kronor för en imponerande gädda

© NORRTÄLJE.

ler i Norrtälje ända sedan 1960-talet. Bolaget grundades re dan 1932 då kärnverksamheten bestod av tennisartiklar och strax såg Doggerlinan dagens ljus, och resten är som man sä ger - Historia.

NÄR MITT ROSLAGEN söker Dogger under fredagen så är det Dogger Days stora event med prisutdelningen i den årliga tävlingen Dogger Big Cash som huvudattrak tion. Med under dagen finns representanter från ett an tal av leverantörerna av fis keutrustning samt ett fler tal profiler inom sportfisket.

Lär känna din hembygd. Bussrundtur i Estuna. Våren 2023.

Rundtur buss. Repris på resan för fyra år sedan. Samling Bygdegården fika. Buss tar oss runt i Estuna. 3-4 stopp. Vi hittar spår efter sjösänkningarna på 1800-talet.

Kunniga guider berättar om bygden. Dag bestäms senare. Följ oss på hemsidan.

Valborgsmässoafton. Tradi tion med eld, sång och vårtal. Fiskdamm, chokladhjul m m. Barnens eld kl 19.45. Stora elden kl 20. Servering från 18.30.

Dogger Days skall vara ett återkommande arrangemang – en mässa - som både skall öppna och avsluta den tra ditionella sportfiskesäsong en, berättar Emil Wallung er som är VD för Dogger. Vi vill erbjuda en möjlighet att träffa andra sportfiskare, ta del av erfarenheter från någ ra av våra ambassadörer, Jo han Nilsson och Emil Hall gren. Få en möjlighet att se det senaste inom vårt pro duktsortiment och framför allt se vem som kammar hem storvinsten i Big Cashtävling en. Vem har fångat den längs ta gäddan.

Sportfisket i Sverige är mycket anrikt. Redan i slu tet på 1800-talet så anser man det vara friskvård, och redan 1897 bildas Svenska Fiskareförbundet där en av grundpelarna handlade om fiskevård.

Sportfiske handlar i stor utsträckning om ”Catch and release”. Man fångar fisken och släpper tillbaka den. Att vara sportfiskare handlar om att arbeta för mångfald och balans i fiskebeståndet, för tydligar Emil. Att då fånga och behålla de största och starkaste fiskarna är ett sätt att utarma styrkan i bestån det. ANDERS SJÖGREN

38 MITT ROSLAGEN 20/10-22
HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.seAlla välkomna
nov kl
nov och
dec kl
nov kl
Klipp och sätt på kylskåpet 2023 30 april 2023
www.estunabygdegard.se
Fredrik Lindh från Sundsvall tog hem vinsten i Dogger Big Cash. Den vinnande bidraget var en gädda som uppmättes till hela 131 cm. Den glada vinnaren fick ta emot beskedet över telefon. Juryn bestod av Henrik Sjöberg, Anton Morath, Lars-Åke Lundin, Emil Wallunger samt fiskegurun Stefan ”Trumman” Trumstedt. – Det har kommit in över 100 bidrag till tävlingen. Av dessa var hela nio stycken gäddor över imponerande 110 centimeter, berättar VD Emil Wallunger. Några av Doggers ambassadörer var med och pratade sportfiske med besökarna. John Nilsson är en ambassadör på hemmaplan då han är från Roslagen. Mer långväga besök var det av Emil Hallgren från Olofström. Fiskeribiolgen och en av Sveriges största sportfiskeprofiler, Tobias Frän stam signerade sin bok Gäddbibeln, en bok fylld av historier, djup kun skap, unika bilder, illustrationer och recept

Roslagen

5 STEG FÖR EN MER MILJÖVÄNLIG BRASA

1. Välj ved av hög kvalitét. Olika träslag brinner på olika sätt, och avger olika värme. Gran och tall brinner förhållande vis snabbt och gör att brasan kan kräppa och knastra. Hårt trä brinner längre och lugna re. Rönn och bok är exempel på trä som ger mycket energi per vedträ.

2. L ägg ett par större vedträn underst i kaminen och några mindre ovanpå. Korslägg ved en luftigt som i en fyrkant.

3. P lacera naturligt tändmedel i toppen av brasan, strax under det översta lagret vedträn. Tänd på brasan och låt ka minluckan stå lite öppen tills elden tagit sig i den översta veden.

4. När flammorna är borta och det har bildats en glödbädd är det dags att fylla på med två-tre vedträn. Lägg ved en luftigt och gärna i kors. Ha spjället helt öppet och juste ra det när lågorna har dragit igång igen.

5. Eldar du brasan rätt brinner den med en klargul låga utan att sota eller imma igen ka minens glas. Från skorstenen syns då inte röken alls, för utom då det är kallt ute och ofarlig kondens som ser ut som vit rök kan bildas. Metoden att tända brasan från toppen istället för under ifrån, som de flesta är vana vid, minskar utsläppen i sam band med upptändning med upp till 80 procent. Samman taget kan utsläppen av skad liga ämnen och sot halveras under en eldningscykel.

Så eldar du på rätt sätt – spara pengar och miljö

© ROSLAGEN. Med högre elpriser och en osä kerhet kring vinterns kalla månader är det många som väljer att värma sina hus med ved. Men hur miljöskadligt är det egentligen, och vad kan du göra för att elda på ett så kli matsmart sätt som möjligt?

ENLIGT Naturvårdsverket är eldning med ved en av de största orsakerna till luftför oreningar i Sverige. I syn nerhet i tätbebyggda områ den. När ved brinner bildas

sotpartiklar och kolväten som är hälsofarliga att andas in. Förore ningarna kan orsaka både luftvägs relaterade, hjärt- och kärlsjukdo mar och i vissa fall cancer. Genom att elda på rätt sätt så är du snäll

mot både din hälsa, plånbok och miljön. En eld som brinner på rätt sätt kan nämligen minska utsläp pen med upp till 50 procent.

nar många djur, svampar och väx ter. Bränderna gör att strukturen i skogen förändras. Döda träd och död ved skapar förutsättningar för biologisk mångfald och skogen blir mer öppen, ljus och varm.

ATT TRÄD BRINNER är däremot ett viktigt steg i skogens naturli ga kretslopp. Skogsbränder gyn

– Eldar man rätt och har till gång till gratis eller billig ved, så är det en utmärkt möjlighet till kostnadsbesparing, säger Klas Granström, energirådgivare vid Norrtälje kommun i ett press meddelande.

MITT ROSLAGEN 20/10-22 39
GENOM ATT ELDA PÅ RÄTT SÄTT SÅ ÄR DU SNÄLL MOT BÅDE DIN HÄLSA, PLÅNBOK OCH MILJÖN."
HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
KONTAKTA OSS SÅ HJÄLPER VI DIG! Anders Lindstedt Granövägen 74 760 17 Blidö 0709-20 30 89 info@andersentreprenad.se 070-562 33 88 | jidde65@live.se | Bromskärsvägen 76, Blidö GRUS - SAND - JORD (FINNS PÅ STORSÄCK) CONTAINER - TRANSPORTER KRANBIL - MARKENTREPRENAD
40 MITT ROSLAGEN 20/10-22 Manual för vår visuella identitet Riktlinjer för obligatoriska element Vi är auktoriserad serviceverkstad för alla varumärken vi saluför. Abborrvägen 1, NORRTÄLJE • 0176-176 00 Måndag-torsdag 7-17, fredag 7-18, lördag 10-14 MASKINUTHYRNING KÖP DIN MED PLOG INNAN SNÖN KOMMER! POLARIS SPORTSMAN 570 EPS FRÅN 1227: / MÅN 6000:NYTTJA DIN TILLBEHÖRSCHECK* WWW.POLARISSVERIGE.COM VÄLJ DIN FAVORIT INNAN 31 DEC. *Gäller Polaris originaltillbehör vid köp av ny Sportsman- (utvalda modeller). Frakt & monteringskostnad tillkommer. Lokala variationer kan förekomma. Med reservation för slutförsäljning och tryckfel. Gäller t.om 31 december 2022. OBS! Maskinen på bilden är extrautrustad. Räkneexempel: Pris 116.900 kr, Kontant 20%, kontant 23 380 kr, finansierat belopp 93 520 kr, Kontraktslängd 36 mån, Ränta 3,95%, Restvärde 50,00%, Restvärde 58.450 kr, Eff.a Ränta 5,29 % Månadskostnad 1227 kr Total kreditkostnad 11.778 kr, Total Kreditfodran 105.298 kr. Upplägg.avg 695 kr, Avi.avg 55 kr Polaris Finans är en del av Santander Consumer Bank. Sedvanlig kreditprövning sker. Giltighetstid t.om. 31/12 2022. Pris från 116.900 : - inkl. moms Sportsman_Värdecheck_Vinter_A4 Wide_SE.indd 1 07.09.2022 19:36 KÖP DIN MED PLOG INNAN SNÖN KOMMER! POLARIS SPORTSMAN 570 EPS FRÅN 1227:- / MÅN 6000:NYTTJA DIN TILLBEHÖRSCHECK* WWW.POLARISSVERIGE.COM VÄLJ DIN FAVORIT INNAN 31 DEC. *Gäller Polaris originaltillbehör vid köp av ny Sportsman- (utvalda modeller). Frakt & monteringskostnad tillkommer. Lokala variationer kan förekomma. Med reservation för slutförsäljning och tryckfel. Gäller t.om 31 december 2022. OBS! Maskinen på bilden är extrautrustad. Räkneexempel: Pris 116.900 kr, Kontant 20%, kontant 23 380 kr, finansierat belopp 93 520 kr, Kontraktslängd 36 mån, Ränta 3,95%, Restvärde 50,00%, Restvärde 58.450 kr, Eff.a Ränta 5,29 % Månadskostnad 1227 kr Total kreditkostnad 11.778 kr, Total Kreditfodran 105.298 kr. Upplägg.avg 695 kr, Avi.avg 55 kr Polaris Finans är en del av Santander Consumer Bank. Sedvanlig kreditprövning sker. Giltighetstid t.om. 31/12 2022. Pris från 116.900 : - inkl. moms Sportsman_Värdecheck_Vinter_A4 Wide_SE.indd 1 07.09.2022 19:36 så är din maskin i topptrim till våren när du behöver den som mest! Boka service och vinterförvaring nu Med rätt service kan din maskin fortsätta prestera på topp, efter 70 år i branschen vet vi vad vi talar om! Just nu har vi kortare väntetid på service och som alltid erbjuder vi kvalitetsservice till fast pris. Med vänlig hälsning/ Verkstadsteamet Läs mer om våra fasta servicepriser och andra tjänster så som transport, förvaring och platsbesök www.lattviktsmotor.se
Kunskap
& kvalité sedan 1952
DÄCK&MOTOR på valfritt drivmedel Max 100 L Erbjudandet gäller tom 22-12-31 50 öre rabatt /liter på valfritt drivmedel Max 100 L Erbjudandet gäller tom 22-12-31 30 öre rabatt /liter vid däckbyte bjuder vi på kaffe och bulle Gratis Fika ! Välkommen till oss! – Din bemannade station i Hallstavik Här hittar du: Drivmedel - Biltillbehör - Verkstad Däck - Snabbmat - Nybakat - SläpvagnsuthyrningViöppnarkl06.00 Vardagar Dubbdäck eller dubbfritt? SID 5 W-bil rustar och blickar framåt SID 2 BILAGA I MITT ROSLAGEN 20/10 2022 FOTO: CIPPES FOTO

W-bil rustar och blickar framåt

NORRTÄLJE. Tre år har gått sedan W-bil slog upp portarna vid Norrteljeporten. Det har av olika anledningar stundtals varit en tuff peri od, men nu blickar familjen Wärn, som driver företaget, framåt med gjädje och förhopp ningar.

– Vi har en verksamhet där ledordet alltid varit service, det är därför vi klarat oss, säger Pierre Wärn.

OCH APROPÅ SERVICE.

I verkstaden arbetar sju mekani ker som är kompetenta på alla bilmärken, inklusive sportbilar som Ferrari och Lambourghini.

Företaget mekar även husbilar och har en lyft som klarar riktigt stora varianter.

– Vi jobbar också med många företagsbilar, hantverkares bi lar, och där ska servicen inom kort öka ännu mer, säger Pierre Wärn. Vi kommer börja göra jobb i verkstaden både kvällar och helger, främst för företagare så att de inte alltid ska behöva ”stå stilla” för att deras bil rasat.

Det kommer spara pengar för företagarna. Det kommer att gå att boka till klockan 22 på kväl lar och dagtid helger.

SEDAN I MARS är W-bil MECA som reservdelsleveran tör och jobbar som mest att bygga upp en reservdelsbutik.

Eller den är redan på plats, och är ytterst levande.

– De levererar ett grundinne håll till oss, men vi anpassar det efter de behov vi märker av just hos oss, säger Pierres syster Cen sie. Innehållet i reservdelsbuti ken uppdateras och uppgrade ras hela tiden.

Men det går självklart inte att lagerhålla allt.

– Nej, säger Censie. Men vi får leveranser från MECA tre gånger om dagen, morgon, för middag och eftermiddag, så det går snabbt att få hem delar. Vi kan även få expressleveranser utöver de andra, men då får kunden betala lite extra.

Varför har ni valt MECA?

– Av flera skäl, säger Pierre. Bland andra garantibiten där vi kan lämna 3 års garanti på repa rationerna. MECA är också en eftermarknadsleverantör som står för och lever upp till sina

tycker vi ska ha mer i ersättning.

Som ”stockholmare” och nyetablerade i Norrtälje, hur har ni blivit mottagna?

– Otroligt bra, säger Pierre. Vi kände snabbt att det inte hand lade om konkurrens bland andra verkstäder. I stället har vi ett väl digt bra samarbete med många.

NÄR DET GÄLLER försälj ningen av bilar kommer W-bil, som säljer nybilar av märkena Fiat, Jeep, Abarth, Alfa Romeo och arbetsbilar, alltmer styra mot begagnatmarknaden.

– Det är så svårt att få hem

nybilar, väntetiderna är långa, säger Pierre. Därför satsar vi mer på begagnat, säger Pierre.

Som alltmer, tillsammans med syskonen Censie och Gu selina, tar över företaget av för äldrarna Camilla och Gus.

– Det är dags för oss att läm na över, säger Camilla. På sikt ser vi att både våra barn och barnbarn tar över familjeföre taget som i dag sysselsätter 14 personer.

2 DÄCK & MOTOR – BILAGA I 20/10 2022
Pierre och Censie Wärn redo framför den nya reservdelsbutiken i lokalerna vid Norrteljeporten. Vid verkstadens stora lyft för bland andra husbilar jobbar teknikerna Gösta Svensson och Tom Rydberg.
»VI KOMMER BÖRJA GÖRA JOBB I VERKSTADEN BÅDE KVÄLLAR OCH HELGER, FRÄMST FÖR FÖRETAGARE SÅ ATT DE INTE ALLTID SKA BEHÖVA ”STÅ STILLA” FÖR ATT DERAS BIL RASAT.«
DÄCK & MOTOR – BILAGA I 20/10 2022 3 25% på arbete och reservdelar om du bokar ditt verkstadsSpolarvätska 99:(barncancerfonden) 11–13 MARS Biltema) 25% på arbete och reservdelar Spolarvätska 4 för 99:(barncancerfonden) INVIGNINGSHELG 11–13 MARS 0176-280 500 • Öppettider Mån-fre 7-18 | Lör 10-14 • wbil.se Adress August Strindbergs gata 15 (Norrtäljeporten efter Biltema) 25% på alla tillbehör och reservdelar som köps eller beställs under invigningshelgen Passa på att 20% på optimering INVIGNINGSHELG 11–13 Vi är din lokala MECA-verkstad Även butik med expresslager för både privat- och företagskunder! 0176-280 500 • Öppettider Mån-fre 7-18 | Lör 10-14 • wbil.se Adress August Strindbergs gata 15, Norrtäljeporten • info@wbil.se NYA FIAT 500 ELECTRIC Privatleasa fr. 3.899 kr/mån* Med Fiat Privatleasing får du ett smidigt bilinnehav där du som kund hyr bilen istället för att köpa. När avtalstiden är slut lämnar du tillbaka bilen till din återförsäljare. Privatleasa din nya Fiat i 36 månader inklusive service, nybilsgaranti och vägassistans. Boka verkstadsbesök hos oss och få 500:- i rabatt på arbeten över 2.500:UPPGE KOD “MITT ROSLAGEN” NÄR DU BOKAR! Gäller t.o.m 31 dec 2022
DÄC 20/10 2022 C4 förbrukning 4,5–5,9 l/100 km, CO2-utsläpp 119–134 g/km. Utsläppsvärdena är angivna enligt WLTP-körcykeln, avser blandad körning och gäller för specificerad grundnivå. Citroën garantier: 5 års nybilsgaranti, 3 års lackgaranti, 12 års genomrostningsgaranti, 3 års vagnskadegaranti och 8 års vägassistans. Citroën Privatleasing; avtalstid 12 månader, max 1 000–1 500 mil beroende på version, garanterat restvärde, Rörlig ränta, Citroën Privatleasing inkluderar Citroën Serviceavtal. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Vi reserverar oss för eventuella ändringar, avvikelser och feltryck. För mer information se citroen.se. CUSTOMER REVIEWS CITROEN-ADVISOR.SE 5CITROËN C4 från 3.599 kr/mån 12 MÅNADERS PRIVATLEASING SNABB LEVERANS CITTRABIL NORRTÄLJE AB, BRAXENVÄGEN 2, 0176-189 50, www.cittrabil.se KOMFORT eller SPORT VI HJÄLPER DIG ATT VÄLJA RÄTT! BRETT SORTIMENT AV KVALITETSDÄCK OCH FÄLGAR I ALLA PRISLÄGEN! BETALA PÅ 4 MÅNADER. INGEN RÄNTA. INGA AVGIFTER. DÄCK OCH GUMMI E neby Bil Gummi AB E neby Bil Gummi ABENEBY DÄCK OCH GUMMI BIL OCH GUMMI AB 0176-22 80 90 www.sds.nu FÖRSÄLJNING AV FÄLG OCH DÄCK VINTERFÖRVARING DÄCK BILSERVICE • BILREPARATIONER • AC SERVICE 4-HJULS MÄTNING • ROSTREPERATIONER TEKTYLERING AV UNDEREDE – SKYDDAR BILEN MOT ROST

Dubbdäck eller dubbfritt?

– så här säger Eneby Bil & Gummi

ESTUNA. Sedan 1 oktober är det tillåtet att köra med dubbdäck. Och varje år kommer de batten i gång: dubbfritt, alltså friktionsdäck, eller dubbdäck?

– Det beror på var man bor och verkar. De som gör det i Roslagen rekommenderar vi dubbdäck till, men sitter du och pendlar till Stockholm på E18 varje dag kan friktionsdäck vara bättre, säger My Jansson som tillsam mans med sin sambo Ola Utter driver Eneby Bil & Gummi.

DET ÄR INTE LÄTT det där med däck. Och i år kan det vara ännu lite knepigare än vanligt. Anledningen till det är svårighe ter att helt enkelt få hem däck.

– Vi vet ännu inte riktigt vil ka däckmärken vi kommer att kunna sälja, då det är brist på däck i branschen, säger Ola Ut ter. Anledningen är bland annat situationen med Ryssland, där annars mycket gummi tillverkas.

Något som påverkar många som behöver nya däck.

– Många är väldigt märkest rogna och vill alltid köra på

samma märke. Medan andra är lite mer öppna för att styras över till annat märke, säger My Jansson.

MEN ÅTER TILL DUBB el ler inte.

– Det går inte bara att säga att det ena är bättre än det an dra, säger My. Allt beror på kundens behov och var den le ver och verkar. Det behövs en balans mellan friktionsdäck och dubbat.

Sedan spelar ju snömängd och kyla stor roll för vad som är

bäst i respektive vädersituation.

Dubbdäcken fungerar bäst på is, men river upp hälsofarliga partiklar på barmark. Dubbade och dubbfria däck har däremot likvärdigt grepp på barmark och snö.

I Roslagen, där vi ofta drab bas av så kallad blåis, finns det enligt Ola inget dubbfritt däck som greppar.

– Men oavsett vad man väljer för däck ska de alltid kombine ras med sänkt hastighet på vint rarna, säger han.

tra under högsäsongerna med däcken och under sommaren.

– När det är däckbytessäsong gör vi 600-650 däckskiften och vi har bara tidsbokning. Av de vi skiftar åt har cirka 380 av dem sina däck i vårt däckhotell, säger Ola.

FAKTA

Förutom däckverkstaden så har företaget också en bilverk stad där de tar emot alla märken.

– Och eftersom vi ligger lite ”i skogen” har vi sex lånebilar för de som behöver när de läm nat sin bil hos oss, säger Ola.

Från den 1 december-31 mars ska personbil klass I, personbil klass II, lätt lastbil, tung lastbil, tung buss och lätt buss samt släpvagnar som dras av sådana fordon, vid färd på väg vara försedda med vinterdäck eller likvärdig utrustning när vinterväglag råder. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Exempel på likvärdig utrustning är snökedjor eller sandspridare.

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

OLA KÖPTE däck- och bil verkstaden 2007 och driver den nu tillsammans med sambon My. De är fyra heltidsanställda i företaget och tar in nån ex

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

DÄCK & MOTOR – BILAGA I 20/10 2022 5
Johan Schelin, Emil Svensson, My Jansson och Ola Utter på Eneby Bil & Gummi är ständigt redo att hjälpa kunderna, oavsett om det gäller fordon eller däck.
KÄLLA: TRANSPORTSTYRELSEN
»I ROSLAGEN, DÄR VI OFTA DRABBAS AV SÅ KALLAD BLÅIS, FINNS DET ENLIGT OLA INGET DUBBFRITT DÄCK SOM GREPPAR.«
FOTO: POVE PERSSON

Bussigt familjeföretag

I Rimbo har Fridströms Busstrafik AB sitt garage och kontor. Ett familjefö retag som nu drivs av tredje genera tionen sedan starten i den lilla byn Rö utanför Rimbo,1957.

– Vi månar om våra bussar, vår per sonal och våra kunder, säger Joakim Fridström och beskriver hur de tack vare detta har kunder som återkom mer år efter år.

SKOL- OCH beställ ningstrafik, samt produ cering av egna resor håller företaget rullande.

Oavsett om det gäller en lång eller kortare resa, så är kundbemötandet personligt både vid bok ning och under resan.

– Farfar startade före taget 1957, säger Joakim Fridström och pappa Bengt och mamma Ro se-Marie tog över företa get 1983. Bussarna rullar 6-8000 mil per år och buss. Rekordet är 12000 mil. Vilket är många, långa erfarna mil på vägarna

Fridströms värnar om bygden och sponsrar oli ka föreningar.

– Vi har bland annat sponsrat Rimbo hand boll i många år, berättar Joakim Fridström som tycker att det är viktigt att stödja ungdomsfören ingarna på orten.

VAD ÄR DET som får ett företag att fortsätta efter 65 år i branschen?

– För mig är det den sociala kundkontakten, säger Joakim Fridström, den största glädjen är att ge god service och trevlig reseupplevelse till de kun der vi har.

För kundernas del är glada, trevliga chaufförer som bjuder på en bra re seupplevelse viktigt och ger nöjda kunder.

Joakim Fridström an ser att ha långa kund relationer bygger på att arbetsgivaren värnar om arbetsmiljön, vilket ger nöjda chaufförer som sprider glädje till resenä rerna på resan till skolan, matchen eller solsemes tern.

6 DÄCK & MOTOR – BILAGA I 20/10 2022
– Jag har kört kunder som åkte med oss när jag växte upp, skrattar Joa kim Fridström, det är få företag förunnat att ha så stadigvarande nöjda kun der. MARIA STENUDD Fridströms Busstrafik AB är ett gediget företag som rullat på i 65 år nu. Joakim Fridström Trivs som busschaufför och tycker att det bästa med yrket är den sociala kundkontakten.
N or r täljevä g en 3 1 , 764 30 Väddö AC Service Däck • Däckhotell D in lokala verksta d - Allt inom bilreparatione r
DÄCK & MOTOR – BILAGA I 20/10 2022 7GÖRLA HANDELSPLATS  Görlavägen 11, Norrtälje  www.gorlahandelsplats.se Service VÅRT LÖFTE. DIN UPPLEVELSE. Årlig service ser till att hålla din Nissan i toppskick. Fri kontroll av status på startbatterier* Originalservice från 1.895 kr NORRTÄLJE Görlavägen 11. Tel: 0176-100 66 Mån-tors: 07.15-16.30. Fre: 07.15-14.30 ÅKERSBERGA Rallarvägen 14. Tel:08-540 651 61. Mån-tors: 07.15-16.30. Fre: 07.15-14.30 Erbjudandet gäller bokning senaste 31 decmeber 2022. Du kan boka din service direkt på vår hemsida: www. autocar.se. *Fri kontroll av ditt startbatteri gäller i samband med service eller verkstadsbokning. www.autocar.se Nya Nissan ARIYA • Räckvidd upp till 533 km** • e-4ORCE 4-hjulsdrift med dubbla elmotorer • ProPILOT med Navi-link • Upp till 1.500 kg dragvikt*** Privatleasing från 5.995 KR/mån* Nissan ARIYA förbrukning WLTP: Wh/km: 166-185, CO2 g/km: 0. *Angiven månadskostnad är beräknad på bilar som från 2023 får en statlig klimatbonus på 50 000 kr. Privatleasing sker i samarbete med Nissan Finans och gäller ett begränsat antal lagerbilar. Bilen ska återlämnas efter leasingperiodens slut. Skador utöver normalt slitage, samt ev. övermil faktureras av Nissan Finans. **Siffror gällande räckvidd baseras på tester i enlighet med EU-lagstiftning. Tillvalsutrustning, körsätt, väderförhållanden och topografi kan påverka resultatet. ***Beroende på version. Samtliga erbjudanden gäller fram till 31.12.2022. Med reservation för eventuella ändringar. Bilen på bilden är extrautrustad. En ultimat eldriven körupplevelse ÅKERSBERGA Rallarvägen 14 Tel: 08-540 680 60 Mån-fre 9-18. Lör: 11-15 Verkstad & service Åkersberga: 08-540 651 61 Norrtälje: 0176-100 66 Mån-tors: 7.15-16.30. Fre: 7.15-14.30 www.autocar.se

Från Gräddö till Bergshamra – Bilteknik utökar

BERGSHAMRA. Gräddö Bilteknik har flyttat till Bergshamra och blivit Bergshamra Biltek nik. Större lokaler, stor uppställningsplats och nära samarbete med EdB Motor som säljer begagnade bilar gjorde valet att flytta enkelt.

– Vi var i stort behov av större lokaler helt en kelt, säger Zakkarias Bendris som driver verk staden tillsammans med sin fru Chatherine och deras son Emil (EdB Motor).

I LOKALEN i Gräddö var företaget, eller företagen sedan sonen Elias startade sitt före tag 2020, trångbodda. Efter att ha sökt andra lokaler en tid fick de nys om de sammanlagt 4 000 kvadratmeter (ute+inne) i Bergshamra, dit de nu flyttade den 1 september.

– Det är inte så långsökt som

det kan låta då jag är uppvuxen här intill, säger Chatherine.

De har nyss flyttat in där verkstaden upptar cirka en fjär dedel av lokalen, medan EdB Motor och Emil delar övriga yta med ett litet kontor som är un der uppbyggnad.

Alla tre är övertygade om att flytten kommer att bli bra.

– För vår del med verkstaden blir det bättre på många sätt, säger Chatherine. Dels för verk stadsdelens skull, dels för vår stora uppställningsplats utanför. Där kan vi ta emot husbilar, husvagnar, båtar, trailers.

EMIL OCH hans EdB Motor säljer alltså begagnat, han både köper in och förmedlar försälj ningar av alla typer av bilar, och sysslar med chiptuning, motor optimering och programmering av bilar. Företaget erbjuder fi nansieringslösningar via samar bete med finansbolag, där man som kund har stor frihet i hur snabbt man vill betala av lånet, ett år eller tolv? Vi hittar lös ningar, säger han och fortsätter:

– Det är perfekt att ha det här

intill verkstaden, kombinatio nen verkstad och bilhall. Zak karias servar alla bilar jag köpt in innan jag säljer dem vidare. Jag lämnar inte ifrån mig en bil som inte är genomgången.

bra som helst, säger Zakkarias. Det är större och vi slipper störa grannar.

Ingen risk att ni tappar verkstadskunder?

– Nej det tror jag inte, sä ger Zakkarias. Vi bor ju kvar i Gräddö och vi tar med oss kun ders bilar hit om och när de vill det och lämnar tillbaka dem när de är klara. Och hittills har det dykt upp nya kunder varje dag. Hur stora ska ni bli?

Bergshamra Bilteknik mekar, precis som när det höll till i Gräddö, alla bilmärken. Och delarna tar de i huvudsak från AD Bildelar och Mekonomen med leveranser dagligen. De servar och fyller på AC också.

– Den här flytten känns hur

– Det är lagom som det är nu tycker jag, säger Chatherine. Jag vill inte att vi är fler.

– Det är väl kanske mest Emils verksamhet som kommer bestämma hur stora vi blir, säger Zakkarias. Så att växa mer? Man ska aldrig säga aldrig.

8 20/10 2022 072-906 20 21 Mail: JD@Fordonsservice.info Din reparatör av entreprenadoch lantbruksmaskiner JD Fordonsservice & reparation Perssons Autoservice AB Estunavägen 68, Norrtälje 0176-152 20
Familjen Chatherine, Zakkarias och Emil Bendris är redo att ta emot kunder i sina nya lokaler i Bergshamra. FOTO: POVE PERSSON
»DEN HÄR FLYTTEN KÄNNS HUR BRA SOM HELST. DET ÄR STÖRRE OCH VI SLIPPER STÖRA GRANNAR.«
DÄCK & MOTOR – BILAGA I 20/10 2022 9 Backtorpshöjden 26, Norrtälje www.bolka.se Specialité: USA bilar Nu även service och vinterförvaring av båtar Tel 0176-159 42 KÖPER - SÄLJER - FÖRMEDLAR BRA& BILLIGA BILAR Dag Fredriksson Bil AB www.begagnade-bilar.nu Tel 0176-27 42 60 0708-83 24 00 Lohäradsvägen, Estuna info@dagfredrikssonbil.se KÖPER ÄVEN TRASIGA BILAR! Öppet: Vardagar 7.00-16.30 Lunchstängt 10.30-11.30 Från 18/10 extra öppet: Lördagar 9.30-12.30 www.hedinsdack.se Kör s ä K e r t m e d d äcK från Adress: Upps AlA ån–fre 7–16.30 ( lU nc H 10.30–11.30) viHJälppåvägen? telHArservicebil! 0175-23240 www.dackpartner.se Däck till alla fordon och för alla underlag DÄCKHOTELL Vi tar hand om hjulbyte, rengöring och förvaring HJÄLP PÅ VÄGEN? Vi har servicebil! 0175-232 40 Uppsalavägen 59, Hallstavik | ÖPPET Mån-Fre 7-16.30 (Lunch 10.30-11.30) 29 oktoberLÖRDAGSÖPPET med pangerbjudanden! Tvätt med maskinvax 1500:Rekond utvändigt 2000:Sätestvätt & invändig städ 1500:KLIPP UT OCH TA MED KLIPP UT OCH TA MED KLIPP UT OCH TA MED QSTAR Grisslehamn ÖPPET ALLA DAGAR Tel 0175-300 60 Välkommen! HALLSTA BUSS AB 0175-235 50 info@hallstabuss.se Behöver du buss? Ring Bussar i alla storlekar RING ELLER SMSA FÖR EN TRYGG KONTANT AFFÄR! Tex obes, oserv, körförbud och avställda, firmabilar, USA bilar mm. Köper er bil efter er beskrivning. Även husbilar & husvagnar BEG BILAR KÖPES UTAN KRAV 073-639 39 94, ROLF Tungt släp - BE och B96 - Utöka din behörighet www.martenstrafikskola.seKarosslackering i Norrtälje AB www.karosslackering.se Skadeverkstad • Försäkringsskador Små skador under självrisk Rekond • Lackskydd • Biltvätt KAROSSLACKERING & REKOND Gösvägen 22, Görla, NORRTÄLJE, 0176-280 660

Det lokala familjeföretaget sedan 1957

hyra buss?

10 DÄCK & MOTOR – BILAGA I 20/10 2022 0176-22 62 25 Bildemontering www.malstabildemo.com Malsta VI HÄMTAR DIN KOMPLETTA SKROTBIL GRATIS VILL DU SJÄLV KÖRA DIN KOMPLETTA SKROTBIL TILL OSS FÅR DU 1000 KR VI UTFÖR SERVICE, REPARATIONER OCH DÄCKSERVICE PÅ ALLA BILMÄRKEN KÄRLEKSHAGEN 3, 761 11 BERGSHAMRA 0176-139 49 Välkomna till oss! ZACKE CHATHERINE ELIAS Har nu etablerat verksamheten i Norrtälje. Ett mindre företag med över 30 års kunskap och erfarenhet i marinbranschen. Vi har all modern verkstadsutrustning för att kunna utföra professionella arbeten på motorer med den senaste tekniken. Sikavägen 12 | Tel 08-299 389 ballstamarin.se Auktoriserad för: Service, vinterförvaring och reservdelar www.fridstrombuss.se Tel 0175-703 00 Est 1957 • Transfers • Grupper • Föreningar • Konferenser • Temaresor • Sverigeresor • Europaresor • Festligheter Har ni idén har vi kunskapen www.fridstrombuss.se RESOR 2022 GEKÅS, ULLARED 18-19 November Pris från 950:-/pp -endast få platser kvar2-3 maj 2023 Pris från 1095:-/pp Behöver du
Hos oss är alla är välkomna att boka buss med chaufför till t ex bröllop, kickoff, utflykter, etc.. Vi kör både kort och långt inom Sverige eller utanför Sveriges gränser.

Nya Peugeot 309 SW

- the new face of Peugeot

Nya Peugeot 308 SW är här. Ultra-modern och effektiv, utan att på något vis kompromissa med kundernas förväntningar och önskemål. Profilstark på alla vis - med en sportig och so fistikerad siluett.

NÄR PEUGEOT 308 SW nu presenteras görs det med en ny karaktärsfull profil, med en slank och aerodynamisk siluett, utmanande designspråk och Peugeots nya lejonemblem cen trerat i fronten.

Peugeot har arbetat för att ta fram en design som utstrå lar karaktär och som ska väcka uppmärksamhet, samtidigt som nya Peugeot 308 SW ska vara funktionell. Därför är nya Peu geot 308 SW längre, lägre och slankare än sin föregångare:

Längden är numera 4,64 m (+6 cm).

Höjden är 1,44 m (lägre med 2 cm).

Vindrutan är vinklad bakåt för en slankare profil.

Samtidigt finns det gott om utrymme för passagerarna, tack vare den ökade längden och en hjulbas på 2,73 m.

Peugeot har även fokuserat på användbarheten i nya Peugeot 308 SW, vilket visar sig genom detaljer som att andra sätes raden är delbar i tre sektioner

(40/20/40), att golvet i baga geutrymmet kan placeras på två olika nivåer och att modellen har massor av förvaringsutrym men.

NYA PEUGEOT 308 SW är, likt sitt syskon nya Peuge ot 308, utrustad med den se naste generationen av Peugeot i-Cockpit, den hyllade förarmil jön som är en central del i Peu geots modeller. I nya Peugeot 308 SW består Peugeot i-Cock pit av:

En ny kompakt ratt, med rattvärme och integrerade reglage.

En tredimensionell display på 10 tum, placerad för att föraren lätt ska kunna ta del av information utan att släppa blicken från trafiken.

En 10-tums högupplöst pek skärm utrustad med nya Peu geot i-Connect Advanced, ett intuitivt och avancerat info tainment-system.

Nya Peugeot 308 SW erbjuds givetvis med den senaste gene

innehåller adaptiv farthållare med Stop&Go-funktion, fil hållningsassistent, semiautoma tiskt filbyte, hastighetsrekom mendation och anpassning av hastighet vid kurvtagning och mycket mer.

PEUGEOT FORTSÄTTER att arbeta med sin Power of Choice-strategi i nya Peugeot 308 SW, som erbjuds med så väl bensin- som dieselmotorer och som plug in-hybrid. Plug in-hybriden erbjuds i två versioner - med 180 eller 225 hästkrafter. PureTech-ben

sinmotorerna erbjuds med 110 eller 130 hästkrafter, med ma nuell växellåda eller som auto mat. BlueHDi-dieselmotorn är på 130 hästkrafter, med manu

1
ell växellåda eller som automat. Nya Peugeot 308 SW byggs i franska Mulhouse och de första kundleveranserna beräknas ske kring årsskiftet.
12 DÄCK & MOTOR – BILAGA I 20/10 2022 onlineTidsbokning www.biloslap.seförhjulskifte: Norrtälje 07024-7Däckjour 3312413 Är du redo för vintern? Öppettider Måndag–Fredag 07:00 - 16:00 Baldersgatan 33, Norrtälje • 0176-124 07 info@nbos.se • www.biloslap.se Varmt Välkomna hälsar Kasperi & Patrik För personbilar & lätta lastbilar ROSLAGENS FORDONSSERVICE info@roslagensfordonsservice.se 0175-20 200 • KAMREMSBYTEN • BROMSAR • SERVICE Vi utför bl a: • KAROSSERI • ALLA REPARATIONER • DIAGNOSTIK Nystartad fristående bilverkstad strax utanför Hallstavik med fokus på kvalité och kundnöjdhet.
DÄCK & MOTOR – BILAGA I 20/10 2022 3 Däckbyte med förbundna ögon...typ! Övning ger färdighet och vi på Däckteam har bytt tusentals däck. Vi kan allt som är värt att veta om både gummiblandningar, dubb och däckmönster till din bil. Titta in till oss så hjälper vi dig! Däckteam Norrtälje, Tälje Däckservice AB Estunavägen 74 • 761 53 Norrtälje • 0176-161 10 Mån-fre 07.00-17.00 • www.taljedackservice.se vet vilka däck du behöver Vinterdäcken köper du hos oss! Fabriksvägen 3, RIMBO Tel 0175 - 715 51
14 DÄC CA Cegerblads Bil AB Bilverkstad Måndag-torsdag 07.00-16.30, Fredag 07.00-13.45 Lunchstängt 10.30-11.15 0175-234 46 Norra Uppsalavägen 57, Hallstavik www.adbildelar.se 4-hjulsmätning Service/Reparationer AC-Service Däcktjänster Bilrekond Däck för Personbil, Lastbilsdäck, Mc, Moped och grönytor. Jourbil Finstavägen 3, Rimbo. Öppettider mån–fred 7–17, Lördagar 8–13 (under säsong) tel: 0175-71720 www.rimbogummiverkstad.com Däckhotell Vi utför även bilservicearbeten! Dags för vinterdäck dackpartner.se Plats för heading Dags att börja tänka på VINTERDÄCK! Förvaring • Försäljning • Montering av däck Gösvägen 28,Norrtälje Tel 0176-224 030 www.dackonline.se • till@eddiesdackservice.se EDDIEs DÄCKSERVICE Dags att börja tänka på VINTERDÄCK! – Förvaring – Försäljning – Montering av däck EDDIEs DÄCKSERVICE Gösvägen 28, Norrtälje Tel 0176-224 030 www.dackonline.se • till@eddiesdackservice.se
DÄCK & MOTOR – BILAGA I 20/10 2022 1 5 Bilverkstad i Rimbo Anders Bilmek Fabriksvägen 6, Rimbo Tel. 0175-736 63 Välkommen till Skandinaviens största bilverkstadskedja Hitta din närmaste Bilverkstad i Roslagen Bilverkstäder i Norrtälje Perssons Autoservice Estunavägen 68, Norrtälje Tel. 0176-152 20 Roslagsbro Bil & Smide Nedra Söderbyvägen 35, Roslagsbro Tel. 0176-23 50 65 Bilverkstäder i Hallstavik Autoservice i Hallstavik Sättrabacken 1, Hallstavik Tel. 0175-209 68 Sättra Bil & Plåt AB Lundåsvägen 1, Hallstavik Tel. 0175-215 20 För frågor kontakta verkstadsansvarig Joel Lindblom Joel.lindblom@mekonomen.se 076-106 33 79 Vi gör BilLivet enklare TM Butik Norrtälje Lommarvägen 1 Tel. 0176-166 55 Driver du däckmonterande verkstad i Roslagen?

Med känsla för motorer

Henkan Brunfelter driver sitt företag Start & Speed AB på Finstavägen 87 utanför Rimbo. Här finns reservdelar, tillbehör, merchandise och däck till Harley Davidson. Dock är före taget återförsäljare för flertalet aktörer på marknaden och servar även andra motorcy kelmärken.

– VI UTFÖR ALLA sorters reparationer, customiseringar, rake, stretch, felsökningar och service, säger Henkan Brunfel ter som berättar att de även har vinterförvaring av motorcyklar. Garaget kan ta in inte mindre än 40 stycken hojjar.

Henkan Brunfelter som är ägaren utav Start & Speed AB har mångårig erfarenhet av mo torer och är självlärd.

Hans motorintresse bör

jade med moped på slutet av 1960-talet och utökades till bi lar och motorcyklar.

– Jag är uppväxt med hoj och i mitten på 70-talet blev det Har ley Davidson för hela slanten.

AMERIKANSKA BILAR ligger också Henkan varmt om hjärtat och han äger inte mindre än fem rariteter.

– Jag gillar motorer helt en kelt, säger han med ett leende.

Henkan som mekat och skruvat åt andra under många år, startade eget 2007 och har specialiserat sig på just Harley Davidson och bygger även mo torcyklar efter kunds önskemål.

Med Henkans enorma kun skap och gedigna erfarenhet kan han i princip erbjuda all customisering av H-D´s. Allt från små modifikationer till ett komplett custombygge.

– Kunden kommer oftast in med en bild på någon hoj som de tycker är snygg och vill ha något snarlikt. Jag skissar och börjar bygga på ramen.

En custom byggd Harley Da vidson tar cirka 4 månader att få klar, offert lämnas.

– Kunden kan ändra sig många gånger på vägen och då drar det ut på tiden.

Företaget har förutom buti ken, en hemsida med webbshop med ett brett sortiment av re servdelar och tillbehör som säljs över hela Sverige.

Här finns även kläder och H-D & Custom relaterad mer chandise.

– Vi tar hem reservdelar och kläder från Europa på någon dag. Från USA tar det en vecka.

Under lågsäsong har butik och verkstad öppet fyra vardagar i veckan, men när högsäsongen börjar utökas det med två dagar till måndag-lördag.

– Vi har många gamla trogna

kunder, så det gäller att vara till gänglig. Kunden kommer först, så är det något speciellt så är det bara att ringa, menar Henkan som brinner för sitt jobb och ser det som en klar fördel att få job ba med det han gillar bäst.

16 DÄCK & MOTOR – BILAGA I 20/10 2022
MARIA STENUDDRenovering och ihopsättning av en Shovel-motor. Här är det byte av styre, service och montering av fastighetsmätare. Johannes och Henkan.

Ladda er bilar — utan a det behövs mer el.

Wayblers patentsökta, molnstyrda lastbalansering gör a bostadsrä sföreningar med ökande laddbehov kan ladda er fordon utan a bygga ut be ntlig elkapacitet. Upp till sex gånger fler än vad konventionell laddning klarar av.

Med hjälp av uppkopplade laddboxar och algoritmer som hela tiden läser av status hos anslutna fordon räknar Wayblers system ut var elen behövs bäst. E system som är extra e ektivt där bilen står parkerad en längre tid — som hemma medan man sover, till exempel.

Wayblers lösning täcker in alla steg i kedjan, från egen svensktillverkad laddbox, via integrerade system för administration och betalning som avlastar föreningsstyrelsens arbete, till användarapp för boende. Dessutom är vår mjukvara kompatibel med laddboxar av andra märken.

Har din bostadsrä sförening få e ökat behov av laddningsmöjligheter? Välkommen a skapa din skräddarsydda lösning ihop med Waybler.

Rethinking charging

DÄCK & MOTOR – BILAGA I
www.waybler.com
DÄCK & MOTOR – BILAGA I 20/10 2022 Hallstavik/Rimbo 0175-70366 VÄGHJÄLP DYGNET RUNT Norrtälje 0176-177 55 Hallstavik/Rimbo 0175-70366 Norrtälje 0176-177 55 Om det händer… • Bärgning av alla fordon • Låsöppning • Starthjälp • Transporter • Dygnet runt • Året runt Rikstäckande bärgning & bilassistans 020-912 912 Nyhet! Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 Din Vianor-partner i Norrtälje Stockholmsvägen 41, tel: 0176-103 71 Välkommen in till oss med allt som rör däck & fälg! Vi har allt du behöver för en bekväm och säker vinter. Allt ifrån mindre skottkärredäck till större entreprenaddäck. Varmt välkommen in till oss, luta dig tillbaka och njut av en kopp kaffe, så fixar vi resten! Välkommen in till oss! Nokian Tyres Hakkapeliitta 10
DÄCK & MOTOR – BILAGA I 20/10 2022 9 Premiär för nya MG4 En ny 100 % elektrisk halvkombi från MG Köp din nästa bil hos oss. Passa på innan årsskiftet** Varmt välkomna till Hedin Bil Norrteljeporten Privatleasingpris: 3 990 kr/mån* HEDIN BIL NORRTELJEPORTEN August Strindbergs gata 19 | 0176-209799 info.mg-norrtalje@hedinbil.se | hedinbil.se Mån–fre: 09-18. Lör. 10-14. Vi har över 2000 st begagnade bilar i lager Vi bjuder på kaffe och tårta under Lördagen 22/10 10:00-14:00 Blandad elförbrukning 1,66 kWh/100 km enligt körcykeln WLTP. *Privatleasing baserat på 36 mån, 1 000 mil/år, inkl service och exkl uppläggnings- och aviavgift. **Klimatbonus beslutas och utbetalas av Transportstyrelsen, vid årsskiftet sänks klimatbonusen från 70 000 kr till 50 000 kr. För mer information se transportstyrelsen.se. Bilen i annonsen kan vara extrautrustad. MG4 levereras med garanti 7 år eller 150 000 km för fordonet. Garantin för drivlinans batteri är 7 år eller 150 000 km.
NYA PEUGEOT 508 WHAT DRIVES YOU? Peugeots nybilsgaranti inklusive Assistance gäller 3 år eller 100.000 km det som först inträffar. Bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 3,7–5,7 l/100 km, WLTP: 4,7–7,3 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning: NEDC: 98-131 g/km, WLTP: 120-161 g/km. För mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuella ändringar,avvikelser och feltryck. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. 269.900 ÖPPET HUS I HELGEN Stockholmsvägen 47, 761 24 NORRTÄLJE, Ordinarie öppettider: mån–fre www.dinmotorroslagen.se NYA PEUGEOT 508 WHAT DRIVES YOU? Peugeots nybilsgaranti inklusive Assistance gäller 3 år eller 100.000 km det som först inträffar. Bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 3,7–5,7 l/100 km, WLTP: 4,7–7,3 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning: NEDC: 98-131 g/km, WLTP: 120-161 g/km. För mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuella ändringar,avvikelser och feltryck. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. 269.900 ÖPPET HUS I HELGEN Stockholmsvägen NYA PEUGEOT 508 WHAT DRIVES YOU? Peugeots nybilsgaranti inklusive Assistance gäller 3 år eller 100.000 km det som först inträffar. Bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 3,7–5,7 l/100 km, WLTP: 4,7–7,3 l/100 km. utsläpp blandad körning: NEDC: 98-131 g/km, WLTP: 120-161 g/km. För mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuella 269.900 ÖPPET HUS I HELGEN Stockholmsvägen 47, 761 24 NORRTÄLJE, Ordinarie öppettider: mån–fre www.dinmotorroslagen.se NYA PEUGEOT 508 WHAT DRIVES YOU? Peugeots nybilsgaranti inklusive Assistance gäller 3 år eller 100.000 km det som först inträffar. Bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 3,7–5,7 l/100 km, WLTP: 4,7–7,3 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning: NEDC: 98-131 g/km, WLTP: 120-161 g/km. För mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuella ändringar,avvikelser och feltryck. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. 269.900 ÖPPET HUS I HELGEN Stockholmsvägen 47, 761 24 NORRTÄLJE, Ordinarie öppettider: mån–fre www.dinmotorroslagen.se NYA PEUGEOT 508 WHAT DRIVES YOU? Peugeots nybilsgaranti inklusive Assistance gäller 3 år eller 100.000 km det som först inträffar. Bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 3,7–5,7 l/100 km, WLTP: 4,7–7,3 l/100 km. utsläpp blandad körning: NEDC: 98-131 g/km, WLTP: 120-161 g/km. För mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuella ändringar,avvikelser och feltryck. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. 269.900 ÖPPET HUS I HELGEN Stockholmsvägen NYA PEUGEOT 508 WHAT DRIVES YOU? Peugeots nybilsgaranti inklusive Assistance gäller 3 år eller 100.000 km det som först inträffar. Bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 3,7–5,7 l/100 km, WLTP: 4,7–7,3 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning: NEDC: 98-131 g/km, WLTP: 120-161 g/km. För mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuella ändringar,avvikelser och feltryck. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. 269.900 ÖPPET HUS I HELGEN Stockholmsvägen PEUGEOT 508 YOU? 3 år eller 100.000 km det som först inträffar. Bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 3,7–5,7 l/100 km, WLTP: 4,7–7,3 l/100 km. WLTP: 120-161 g/km. För mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuella kan vara extrautrustad. I HELGEN Stockholmsvägen 47, 761 24 NORRTÄLJE, 0176-155 08 Ordinarie öppettider: mån–fre 7–18, lör 10–15 www.dinmotorroslagen.se PEUGEOT 508 YOU? 3 år eller 100.000 km det som först inträffar. Bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 3,7–5,7 l/100 km, WLTP: 4,7–7,3 l/100 km. WLTP: 120-161 g/km. För mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuella kan vara extrautrustad. I HELGEN Stockholmsvägen 47, 761 24 NORRTÄLJE, 0176-155 08 Ordinarie öppettider: mån–fre 7–18, lör 10–15 www.dinmotorroslagen.se PEUGEOT 508 YOU? 3 år eller 100.000 km det som först inträffar. Bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 3,7–5,7 l/100 km, WLTP: 4,7–7,3 l/100 km. WLTP: 120-161 g/km. För mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuella kan vara extrautrustad. I HELGEN Stockholmsvägen 47, 761 24 NORRTÄLJE, 0176-155 08 Ordinarie öppettider: mån–fre 7–18, lör 10–15 www.dinmotorroslagen.se PEUGEOT 508 YOU? 3 år eller 100.000 km det som först inträffar. Bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 3,7–5,7 l/100 km, WLTP: 4,7–7,3 l/100 km. WLTP: 120-161 g/km. För mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuella kan vara extrautrustad. I HELGEN Stockholmsvägen 47, 761 24 NORRTÄLJE, 0176-155 08 Ordinarie öppettider: mån–fre 7–18, lör 10–15 www.dinmotorroslagen.se Stockholmsvägen 47, 761 24 NORRTÄLJE, 0176-155 08 Öppettider: mån–fre 7–18, lör 10–14 www.dinmotorroslagen.se *I mån av tid, vinterkontroll däckmönster, glykol och bromsar. ** Servicepriset är beroende på årsmodell och bilmodell. Ex 10+ service 1.298 kr, 5+ service 1.898 kr 3+ service 2.598 kr. ***Privatleasing 12, 24, el 36 mån inkl service och 1000mil/år, 3 års nybilsgaranti, ingen kontantinsats. 0176-155 08 Snabb och prisvärd service SERVICE FRÅN 1.298:-** (ALLA BILMÄRKEN) 0176 -155 08 Proffsigt hjulskifte DROP IN HJULSKIFTE NU 299:inkl vinterkoll* 0176 -155 08 Ont om plats? DÄCKHOTELL 799:-/säsong*** inkl hjulskifte BOKA PÅ 0176-155 08 Vill du sälja din bil? 0176 -155 08 VI KÖPER DIN BIL! – Snabbt – Enkelt Transportbil eller personbil 0176-155 08 BÄTTRE BEG. BIL – Tryggt köp – Alltid 1 års garanti 0176 -155 08 Korttidsleasing? PRIVATLEASING EL • PLUGINHYBRID • BENSIN/DIESEL – DU VÄLJER 12, 24 eller 36 MÅN Från 3.799:-/mån**** Upplev nästa generations personbil! PREMIÄR NYA PEUGEOT 308 SW 0176 -155 08 NYA DÄCK! – Erbjudanden – Alla märken 0176 -155 08 Spricka i vindrutan? VINDRUTOR – Vi lagar stenskott – Vi byter din ruta – Snabbt och smidigt DIN MOTOR ROSLAGEN – 55 ÅR I ROSLAGENS TJÄNST –
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.