Mitt Roslagen 220922

Page 1

Viktigare att ha kul än att vinna RIMBO En gång i veckan samlas DAGARHUND-IRÖ © RÖ. I förra veckan var det Hundens Vecka, arrangerat av Krönika ”Däremot är jag oerhört tacksam för att jag fått ynnesten att växa upp och leva i den fria, rika, delen av vår erbarmliga värld.” POVE PERSSON SID 2 NYHETER Så gick det i kommunvalet © Fler möjligheter till anhörigstöd © Finnlines nya färjor på väg Nio månader gamla Yra blir visad av matte Jackis Lannek att det snart är dags för cirkelträning. FOTO: POVE PERSSON KOMMUNENS ENDA LOKALA LOKALTIDNING! NORRTÄLJE RIMBO HALLSTAVIK • VÄDDÖ TORSDAG 22/9 2022Totaltäckning! ALLA HUSHÅLL Stort modetema i detta nummer NORRTÄLJE Marianne fick liv i gym nastiken i Grisslehamn GRISSLEHAMN mekonomen.se Norrtälje Lommarvägen 1 Öppet Lördag 10.00 – 15.00 Söndag 11.00 – 15.00 I helgen är det dags för SUPERHELGvår Se sidan 13 September24-25

OCH HÄR KLAGAR VI över lågt grund vatten, elpriser och att vi inte får köra bensinslukande amerikanska pick-ups el ler stadsjeepar? Att vi eventuellt behöver se vindkraftsparker från altanen vid huset vi havet…Ärviivästvärlden, vi i Sverige, världens mest bortskämda folk?

Bara för att det finns länder. Något jag bara tycker är bra när det är fotbolls-VM.

Men tänk så många som utan möjlighet att påverka det har gjort det.

Jag har varit inne på det förr. Stolta över vad?Att Gustav Vasa, Gustav I eller Gustav Eriksson eller vad man nu väljer att kalla karl´n, brände skåningar? Han som med bru tala metoder och intensiv propaganda befäs te sin makt och röjde motståndare ur vägen?

Men strunt i det nu. Det är som det är. Folket har talat.

Stolta över den krigslystna kungen Karl XII? Som skämde ut sig och led stort ne derlag vid Poltava?

Men än så länge får vi rösta i demokra tiskaOchval.det älskar jag.

Bra där, Sverige.

ta i ett val som hyllar demokrati.

Eller schlager-vinsterna genom åren? Eller våra musikexporter i Abba?

Även om vi väljer att rösta på de som vill slänga ut andra. Det är inte okej. Men det är okej om vi valt det. Valt de som pra tar vi och dem.

DET ÄR NU TID att berätta, för er som ännu inte fattat det, att jag avskyr nationer, anser att de bara är en orsak till så mycket elän de i världen. Tänk er en värld utan länder? Utan gränser? En teoretiskt sett underbar värld. Om det inte vore för att människor befolkar dem…

2 MITT ROSLAGEN 22/9-22

Europe?Nä,jag

Vars regering kännetecknas av införan det av ett starkt centralstyre i hela riket med en effektiv byråkrati och en evange lisk statskyrka grundad på Luthers lära?

Nå väl. Jag är INTE en stolt svensk som många yrar eller rent av vrålar om. Däremot är jag oerhört tacksam för att jag fått ynnesten att växa upp och leva i den fria, rika, delen av vår erbarmliga värld.

DITT LOKALA PARTI Följ oss på Facebook eller besök vår hemsida www.roop.se Tack för alla röster! Vi ger inte upp, och vi glömmer er inte! z Fästingbussen SE TURLISTA vaccindirekt.se FästingbussenTBE•Bältros•Grundskydd•Hepatit SE TURLISTA vaccindirekt.se FästingbussenTBE•Bältros•Grundskydd•Hepatit GrundskyddBältrosTBEHepatit Mån 26/9 kl 15-19 Stora Coop Norrteljeporten Mån 10/10 kl 15-19 Stora Coop Norrteljeporten HÅLLPLATSER OCH TIDER

Och vi ska vara jäkligt glada att vi får rös

Stolta över agerandet under andra världs kriget då det ”neutrala” Sverige, styrt av smygnazister, eller även öppna sådana, lät tyska trupper utan problem färdas genom landet till bland andra Norge?

JagTroligen.med. Och du med.

Jag älskar det. Inte Sverige i sig. Tänk om jag i stället vuxit upp i Somalia. Syrien. Ryssland. Kambodja. Nordkorea?

Så är det liksom.

ska sluta raljera nu. Men min poäng är att det inte för en sekund går att vara stolt över sitt land, något land. Över Sverige, Kamerun, Irak, Japan eller vad du nu bor och ”hör hemma”.

Bevare mig.

Jag är inte det minsta stolt över att vara svensk Signerat Pove VD, annonsförsäljning och ansv utg: Wilhelmina Eriksson 072-168 79 92 wilhelmina@mittro.se Annonsförsäljning: Cippe Carlstedt, 072-168 79 91 Mariecippe@mittro.seWidholm,072-162 92 93 marie@mittro.se Mitt Roslagen Gäddvägen 5, 761 41 Norrtälje www.mittro.se Redaktör: Pove Persson, 076-892 36 61 pove@mittro.se Skribent: Maria Stenudd, maria@mittro.se Layout och annonsproduktion: Caroline Liljeberg, 072-168 06 36 caroline@mittro.se Följ och gilla oss på Facebook! Distribution: Vid utebliven tidning: Kontakta PostNord kundservice: 0771-33 33 10 kundservice.privat.se@postnord.com Tryck: Pressgrannar Svanenmärkt trycksak, 3041 0174 Mitt Roslagen är en lokalproducerad gratistidning som delas ut i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik, Väddö. På utvalda platser kan du hämta ditt exemplar i våra tidningsställ. Upplaga 31 897 ex. Mvh/Pove Persson, redaktör och reporter, 0768-92 36 61, pove@mittro.se Medlem i: För att du älskar våra annonser.* TACK! annonser som ger effekt *85% av våra läsare gillar reklamen i Gratistidningarna. Rapporten: ”Gratistidningen ett förändrat medielandskap”

Är vi i västvärlden, vi i Sverige, världens mest bortskämda folk? Troligen. Jag med. Och du med. Men än så länge får vi rösta i demokratiska val. Och det älskar jag."

Eller ska vi strunta i såna petitesser och i stället hylla vårt VM-brons i fotboll 1994?

JagMen.verkligen avskyr pratet om att vi ska vara stolta svenskar.

VALET ÄR ÖVER – och oavsett vad man tycker om resultatet är det rätt skönt. Jag har verkligen avskytt en valrörelse som på riksplanet mest handlat om att tala om vad andra gjort fel, i stället för att komma med egna idéer till lösningar.

MITT ROSLAGEN 22/9-22 3 Öppet: Mån–fre 10–18, Lör 10-16, Sön 11-16 Knutby torg | Tel. 0176-104 78 | sportringen.se 20% på alla hjälmar 20% på alla skor upp till 24 mån Svensktillverkad damcykel med aluminiumram lyse och korg. Ord. pris 6.995:5.995:- Du sparar 1.000:Europatillverkad damcykel komplett med lås, belysning 5.499:3.999:- Du sparar 1.500:15% på alla cykeltillbehör SKANSTULL sportringen.seNorrtäljelördag10–16, söndag 11–16 har en komplett verkstad. Ring och boka tid. med andra erbjudanden eller rabatter. 100:- rabatt på alla kläder handlar för 500:Gäller t.o.m 30/4. kupgonen och ta med den till butiken. 4 sammanhang eller när det är svårt att trycka fler färger. Enradig negativ Används ytterst sparsamt t.ex. mot färgade bakgrunder (annan färg än svart). Exempelvis i sponsorsammanhang eller när det är svårt att trycka fler färger. Specialist- eller egennamn, negativ Används ytterst sparsamt t.ex. mot färgade bakgrunder (annan färg än svart). Exempelvis i sponsorsammanhang eller när det är svårt att trycka fler färger. Följ oss gärna på sportringen_norrtaljeinstagram! INOMHUSTRÄNINGNU1.299:Ord pris 1.599:ADIDAS PRO N3XT En basketsko från Adidas med mjuk dämpning och bra stabilitet. Pris 999:UNDER ARMOUR HOVR RISE 4 Herr. Pris 1199:UNDER CHARGEDARMOURENGAGE 2 UNDER ARMOUR CHARGED AURORA 2 Pris: 749:ADIDAS LIGRA 7 JUNIOR. Perfekt allround inomhussko för Juniorer. Pris: 599:UNIHOC SHOE U3 JUNIOR En innebandysko som passar för alla inomhusaktiviteter. Pris: 499:UNDER ARMOUR HOVR OMNIA Dam. Pris: 1199:ASICS GT-2000 10 MK LÖPARSKO, DAM & HERR GT-2000™ 10 MK är en mångsidig löparsko som passar flera olika distanser. Den har en stickad överdel för en strumpliknande känsla och maximal komfort. Löparskor från Asics KOMPLETT CYKELVERKSTAD: SERVA DIN CYKEL HOS OSS • Vid köp av cykel så bjuder vi på monteringen och första servicen inom 3 månaderna. Värde 699:• Hos oss kan du göra service på din El-cykel och dämparservice. • Vi byter däck på El-Scooters.

kommer väcka massor av minnen. tidsenligt och den som lyckats

– Det här har blivit helt fantastiskt, bättre än jag vågat hoppas på, sa rektorn Therese Lilja och syf tade på tiden sedan förskolan öppnade i augusti.

MITT ROSLAGEN

4 MITT ROSLAGEN 22/9-22 HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Mitt Roslagen – Nu även i ställ

Anna Wiger Jensen, vice vd på Jensen Förskolor, klippte band med hjälp av barnen.

MITT ROSLAGEN

Vid invigningen var Anna Wiger Jensen, vice vd och en i ägarfamil jen av Jensen Förskolor på plats

ÄN SÅ LÄNGE är det 13 barn in skrivna på den vackert belägna och vackert och smart designade för skolan som har betydligt större ka pacitet än så.

– Man får träffa och umgås med folk i sin egen ålder, de som bo kat matbiljett får fantastisk mat av Tomas Persson, som driver bland andra Roslagsbageriet, det blir lotterier med suveräna priser skänkta av lokala företag och under middagen blir det även en modevisning med kläder från just den här tiden ”då det begav sig”, säger Wilhelmina Eriksson. Det blir garanterat en fantastisk kväll som med tanke på platsen

Här finns ställen där du kan hämta tidningen om du vill: B&B,

Östervägen i Hall stavik stängs av under arbete

Roslagen

för att klippa bandet. Till sin hjälp hade hon flera av de små barnen.

Ja, vi kommer sälja de biljetter som finns kvar i entrén, säger Wilhelmina Eriksson, vd för Mitt Roslagen och den som driver nostalgifesterna.

VigelsjöFörskolaJenseninvigd

Det här gör vi för att de som inte får den, de som inte är skriv na i kommunen, ändå ska kunna få ta del av tidningen, säger Wil helmina Eriksson, vd och ägare av Mitt Roslagen.

MITT ROSLAGEN

I ställ av den här typen kommer du som inte får tidningen i brevlådan kunna hämta den på sju olika plat ser i kommunen.

Förskolan är som sagt genom tänkt i minsta detalj, vackert belä gen med närhet till naturen, skog och vatten, ett stenkast från sjön Lommaren.–Lokalerna blev ännu bättre än jag trodde från början, sa Therese Lilja. Miljön både utanför försko lan och inomhus, de stora fönst ren som ger en känsla att man är ute när man är inne och tvärt om. Förskolan känns komplett.

Efter lite mingel, visande av lo kalerna, dryck och tilltugg avslu tades invigningen.

© NORRTÄLJE. För en vecka sedan var det officiell invigning av Jensen Förskola Vigelsjö. Föräldrar, personal, byggherrar och ansvariga hos Jensen var på plats tillsammans med ett gäng av barnen på förskolan. De sistnämnda gjorde stora ögon när även pippi Långstrump dök upp.

© NORRTÄLJE. På lördag är det äntligen dags för Club Nostalgi igen, den här gången på Hotell Roslagen, eller Okå som det hette förr. Och det finns några biljetter kvar för den festsugne.

gen har nu utökat sin service till er läsare. Förutom att den delas ut av Postnord varannan vecka till samtliga fastboende hushåll i kommunen, kan man nu också hämta tidningen i ställ på olika platser i kommunen.

Vad är då Club Nostalgi? Ja, det är just en nostalgitripp för folk som fyllt minst 35 år. En helkväll med 60-, 70- och 80-talsmusik.

POVE PERSSON,

bäst med det kommer vinna ett

Pappersstugan,Tempo,Willys,NorrtäljeRådmansöVretaCoop,RimboRimboHandelBageriStadsbibliotekNorrtäljeHallstavikÄlmsta

© NORRTÄLJE.

SEDAN KOM Pippi Långström (i forma av en utklädd Linda Wrang ell Sjögren. Och vi pratar succé. Barnen flockades kring den star ka –tjejen.Fårjag se dina muskler? Hör des ett av barnen fråga, samtidigt som han kavlade upp tröjärmen för att visa sina egna.

Det finns ännu biljetter kvar till Club Nostalgi

– Vi fyller på sakta men säkert, sa Therese Lilja. Vi har stadigt nya föräldrabesök inbokade.

– Det här är första gången vi in viger en förskola tillsammans med barn, så vi får helt enkelt improvi sera, sa hon medan barnen syssla de med lite allt möjligt…

CLUB NOSTALGIS INSLÄPP är från klockan 18, men de som har bokat rum på hotellet kan checka in från klockan 15.

Så här såg det ut vid baren på det senaste Club Nostalgi som då arrangerades på

Therese Lilja, förskolans rektor, är mycket nöjd med sin nya arbetsplats. – Det blev ännu bättre än jag vågat hoppats, sa hon.

© HALLSTAVIK. Östervägen 19 har vägen stängts av då man ska dra kablar från det be fintliga kabelskåpet till andra sidan av vägen. På grund av arbete vid Öst ervägen 19 stängs vägen av och skyl tas upp för omledning av trafiken. Ar betet beräknas pågå fram till den 30 september.

TEXT OCH FOTO

Pippi Långstrump blev ett bejublat inslag när Jensen Förskola Vigelsjö invigdes.

MITT ROSLAGEN 22/9-22 5 32 fina mönsterbilder i butikslager. Pris 199:- till 449:- per rulle. 199:-Frånperrulle Tre vackra färghistorier – och många nya kulörer Färgerna vi omger oss av betyder mer än någonsin – både när det gäller vad de berättar om oss, och hur de berikar atmosfären hemma. Den nya färgkartan från LADY består av tre härliga och unika kulörpaletter som är designade för att skapa nya historier i våra hem:  SERENE PRESENCE, NATURALLY GROUNDED och CURATED LIVING. Lycke snickerifärg 0,67 liter Lycke väggfärg reko 2,25 liter Lycke vägg helmatt 2,7 liter Supreme Finish (snickeri) 0,67 liter 399:- ord 469:Pure Color helmatt (vägg) 0,67 liter 299:- ord 339:- 169:-(tak)Perfektion0,67literord179:- Kvist och spärrgrund 0,67 liter 259:- ord 289:Ny kulörpaletterochmedfrånfärgkartaLADYkreativajordnära HappyNorrtäljeHomesRadarvägen 9B, Norrtälje Tel. 0176-108 80 Mån–fre 07–18, lör 10–16, sön 11–16 happyhomes.se Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar och slutförsäljningar. Rabatterna gäller på leverantörens rekommenderade pris och kan ej kombineras med andra rabatter. PREMIÄR FÖR LYCKE TAPETER, Happy Homes egna tapetkollektion TAPETER 249:- 199:- 479:NORRTÄLJE Billborgsgatan 14 Tel: 0176-156 00 Mån - fre 09.30 - 18.00 Lör 10.00&påelectroluxhome.se13.00småelcookshop 20% Erbjudandet gäller ej dammsugare och gäller endast på varor som finns i butikslager REA

cent och 23 mandat, medan SD får de övriga 12 platserna.

6 MITT ROSLAGEN 22/9-22

nytt

Den största framgången stod Sverigedemokraterna för, som fick 19,2 procent av rösterna, vilket är en ökning med nästan fyra pro centenheter jämfört med 2018.

© NORRTÄLJE. Från första oktober tills en ny or dinarie vd är på plats kommer Tomas Karlsson att axla rollen som tillförordnad vd för Norrtälje Vat ten och Avfall.

TOMAS KARLSSON har ti digare varit vd för Norrtäl je Energi och därefter kom mundirektör i Arboga. Han har en bred erfarenhet från olika branscher i både pri vat och offentlig sektor. I Ar boga har han bland annat jobbat med bolagsfrågor och haft ansvar för att bilda en kommunkoncern med de kommunala bolagen. I Norr tälje är han ett bekant ansik te för många efter två år på Norrtälje Energi.

Miljöpartiet 3 ,2% (–0,9) 2 mandat (–1)

I DEN AKTUELLA STUDIEN, kallad VASTA, ska behandling med extra läke medel sättas in vid hjärtstopp. Studien ska ge svar på om överlevnadschanser na då ökar, vilket internationella stu dier indikerat. Det handlar om läke medlet vasopressin, som bland annat ökar blodflödet i hjärtat och hjärnan, samt kortison, som ökar effekten av det adrenalin som ges i samband med hjärt-lungräddning.

MITT ROSLAGEN

oklart, när det slutliga resulta tet är klart blir det upp till parti erna att förhandla.

– Det känns tryggt att få in en rutinerad ledare som utöver sin erfarenhet av kommunala bolag har god kännedom om Norrtälje kommuns förvaltning. Jag är glad att han kunde tänka sig att ta det här jobbet så snabbt i detta viktiga skede för NVAA, säger styrelseord förande Tommy Lundqvist i ett

Karlssonmunkoncernen.men–pressmeddelande.DethärärenvälkomförstärkningikomTomaskanfokuserapå

som styrt kom munen under de senaste fyra åren samlar 42 procent och 26 av kom munens 61 mandat – ett mandat mindre än de haft sedan 2018. S, V och MP får tillsammans 36 pro

MITT ROSLAGEN

PRELIMINÄRT VALRESULTAT VID VALET TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE I NORRTÄLJE KOMMUN:

TOTALT utnyttjade drygt 43 000 av kommunens 53 000 röstberät tigade sin röst och nu är alltså det preliminära resultatet färdigt.

Centerpartiet 6,9% (–3,6) 4 mandat (–2)

Kristdemokraterna 3 ,7% (+0,5) 2 mandat (oförändrat)

Socialdemokraterna och Mode raterna ökade med drygt två pro centenheter var, S till knappt 28

– Tidigare har vi varit tvungna att tillfråga alla patienter som lades in om de ville medverka i studien i händelse av hjärtstopp. Det har varit problema tiskt av flera skäl, inte minst ur etisk synvinkel. Nu får vi möjlighet att i stäl let inhämta samtycket efter det akuta läget. Det här innebär att de allra svå rast sjuka patienterna också kan med verka i vetenskapliga studier. Det är avgörande för att sjukvården ska kun na förbättras och fler liv räddas, säger

Allianssamarbetetnågot.

Frida Lindgren, Agnes Burman och Sune Forsberg är är engagerade i VASTA-studien på Norrtälje sjukhus.

Senaste

Viktigt genombrott för hjärtstoppstudie på Norrtälje sjukhus

Moderaterna 2 5,1% (+2,2) 16 mandat (+2)

Liberalerna 6,3% (–2,5) 4 mandat (–1)

Socialdemokraterna 27,7% (+2,5) 1 8 mandat (+2)

också, medan Kristdemokrater na ökade

Tomas Karlsson, som tidigare varit vd på Norrtälje energi, kliver in som tillförordnad vd för Norrtälje Vatten och Avfall AB.

EN AV VALETS stora förlorare blev ROOP, som fick 1,6 procent av rösterna och därmed åker ur kommunfullmäktige.MenCenterpartiet backa de mest, från att ha fått över 10 procent 2018 till att nu landa på 6,9 procent. Liberalerna, Vänster partiet och Miljöpartiet backade

Han bor i Västmanland men har fortfarande kopplingar till Norrtälje, där en dotter bor. En ryggoperation fick honom att lämna jobbet i Arboga och numera driver Tomas egen verksamhet. Det gjorde att han kunde ta det här uppdraget med kort varsel.

FAKTA OM VASTA

© NORRTÄLJE. En hjärtstoppstudie som bedrivs på bland andra Norrtälje sjukhus kan nu utvidgas till att omfatta även medvetslösa patienter. Ett viktigt steg för att kunna hjälpa de allra svårast akut sjuka patienterna. Det menar Sune Forsberg, överläkare på Norrtäl je sjukhus och docent i anestesi och intensivvård. HJÄRTSTOPP på sjukhus, där hjärtlung-räddning påbörjas, är relativt van ligt. På Norrtälje sjukhus inträffar det mellan 40 och 50 gånger per år. Vid hjärtstoppet görs kompressioner och defibrillering. Dessutom får patienten adrenalin, för att snabbare få i gång cirkulationen.

Sverigedemokraterna 1 9,2% (+3,7) 1 2 mandat (+2)

– Norrtälje kommun lig ger mig varmt om hjärtat och det känns bra att vara tillbaka. Även om detta är ett tillförordnande ska jag göra mitt yttersta för att inte utvecklingsfrågorna står stilla. Verksamheten behöver ju rulla på oavsett vem som har vd-hatten på sig, säger Tomas Karlsson.

Tomas förstärkerKarlssonNVAA

© / ROSLAGEN. Länsstyrelsen genomför just nu räkningen till det slutliga valresultatet, men det preliminära resultatet är klart efter valet till kommunfullmäktige den 11 september. När samtliga kommunens 43 valdistrikt räknats ser valdel tagandet i kommunvalet ut att landa på knappt 82 procent, en tillbakagång från 84,5 procent i valet 2018.

DEN STÖRSTA FRAMGÅNG EN STOD ENRÖSTERNA,FICKKRATERNASVERIGEDEMOFÖR,SOM19,2PROCENTAVVILKETÄRÖKNINGMEDNÄSTANFYRAPROCENTENHETERJÄMFÖRTMED2018." KOMMUNNORRTÄLJEFOTO:

Övriga partier 1 ,1% (–0,3)

MITT ROSLAGEN

FOTO: TIOHUNDRA

procent och M till drygt 25 pro cent.

Karlsson är 61 år.

Sune Forsberg, som är en av de ansva riga för studien, i ett pressmeddelande.

NVAA medan rekrytering en av ordinarie vd fortgår. Dessutom kan Tobias Dahl berg återgå till sin ordina rie roll som vd på Norrtäl je Energi på heltid, säger kommundirektör Anette Madsen.Tomas

Vänsterpartiet 5,1% (–0,3) 3 mandat (oförändrat)

VASTA-studien omfattar pa tienter som är eller blir inlagda på sjukhus. Urvalet är män som är 18 år eller äldre och kvinnor som är 50 år eller äldre.

ROOP 1 ,6% (–1,5) 0 mandat (–2)

Hur styret kommer att se ut framöver är i skrivande stund

Hittills har studien begränsats av att patienten i förväg måste lämna sitt sam tycke till att medverka i studien i hän delse av ett hjärtstopp. Nu har en ny EU-lagstiftning gjort det möjligt att under vissa omständigheter inhämta samtycke i efterhand, när patientens tillstånd stabiliserats.

Norrtälje sjukhus är huvudan svarig (så kallad sponsor) för studien och är tillsammans med Sahlgrenska universitets sjukhuset i Göteborg och Sö dersjukhuset i Stockholm först ut i NärSverige.tillräckligt mycket data samlats in vid dessa sjukhus är tanken att utvidga studien till resten av Sverige.

Resultat i kommunvalet: S, M och SD ökar - ROOP åker ur

Fartygen byggs på var vet China Merchants Jin ling Shipyard i den kinesis ka staden Weihai.

– Våra Superstarfärjor kommer att vara större än de existerande i Star-klassen, och blir Finnlines flaggskepp både i fråga om storlek och teknologi. Vi skalar både upp rutten mellan Sverige och Finland och ökar standar

Funderar

Finnlines nya färjor på väg – en sjösatt, en kölsträckt

Vi avdraget!RUT-ordnar norrtalje@veterankraft.se | tel: 0176-32 08 00 Vi trädgårdenhöststädarochhemmet! HANTVERK • TRÄDGÅRD STÄDNING • LÖVKRATTNING M/S Finnsirius efter

DE TVÅ NYA fartygen är

Den 30 augusti sjösattes M/S Finnsirius och dagen ef ter inleddes bygget av syster fartyget M/S Finncanopus genom en kölsträcknings ceremoni.

De nya fartygen väntas vara klara för leverans un der andra halvan av 2023.

båda så kallade “RoPax-fär jor”, som fungerar som kom binerade frakt- och passage rarfartyg, och ingår i rederiets nya fartygsklass “Superstar”.

Välkommen att höra av dig!

info@msvenssonsbygg.se47

DE NYA FÄRJORNA kan ta emot drygt 1 000 passagera re och rymmer ungefär 300 lastbilar och 200 bilar. Farty gen har kapacitet för 20 pro cent mer gods jämfört med Finnlines tidigare fartyg och byggs med högaktuell, inn ovativ teknik, bland annat ett system för utsläppsre ducering.–Viärstolta över att kun na presentera nästa genera tion RoPax-fartyg, som sätts i trafik under 2023. Utrusta de med den senaste tekniken och hållbara innovationer kommer dessa stora fartyg inte bara att ge våra kunder skalfördelar utan också mins ka miljöpåverkan, säger Tom Pippingsköld, vd på Finnli nes, i pressmeddelandet.

In- och utvändig tvätt, inklusive avfettning, handtvätt, mattvätt,dammsugning,fälgtvätt,tvätt av fönsterrutorna, avtorkning paneler,

den på erbjudandet till våra kunder, säger Antonio Rai mo, Line Manager på Finn lines, i ett pressmeddelande.

When 0176-411

VI FINNS PÅ STORSTENSVÄGEN 5 - MITTEMOT BYGGMAX Avfettning, handtvätt, våtvax, sätestvätt hämtaVimotortvätt.mattvätt,invändigdjuprengöringsmaskin,medstäd,avtorkpanel,fönsterputsochkanimånavtidochlämnabil.MEDTAOCHUTKLIPP

du på förbränningstoalett?

Fundera inte, köp en av mig!

Hösterbjudande

nature calls

av

Man kan även lämna in sin toa hos mig på Gräddö för service och reparation.

Jag säljer, servar, reparerar och installerar Cinderella i hela Roslagen, både för fritidshus och för husbilar/husvagnar. Jag har alltid påsar och andra tillbehör med mig i bilen om det är något ni behöver.

MITT ROSLAGEN 22/9-22 7 HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

2000:-

© / ROSLAGEN. Rederiet Finnlines ska under 2023 sätta in två nybyggda fartyg på linjen mellan Ka pellskär och Finland. Finnlines har trafikerat rut ten mellan Kapellskär i Sverige, Långnäs på Åland och Nådendal i Finland sedan 1997.

ozonbehandling.motortvätt, 550:-

MITT ROSLAGEN sjösättningen.

Med utrymme för cirka 1 100 passa gerare samt 5 100 lastmeter för godsfordon, blir de 235 meter långa Superstarfartygen Finnlines största RoPax-färjor. PLC.FINNLINESFOTO:

Viimeiset neljä vuotta kuntaa hallinnut allianssiyhteistyö keräsi 42 prosenttia äänistä ja saa 26 kun nan 61 mandaatista - yhden mandaa tin vähemmän kuin heillä on ollut vuodesta 2018. S, V ja vihreät saa vat yhdessä 36 prosenttia äänistä ja 23 mandaattia, kun taas SD saa lo put 12 Tätapaikkaa.kirjoitettaessa on vielä epä selvää, miltä kunnanhallinto näyttää jatkossa. Tämä selviää Vaalien lop putuloksen varmistuttua ja eri osa puolten neuvoteltua valmiiksi.

Parhaiten menestyivät Ruotsi demokraatit, jotka saivat 19,2 pro senttia äänistä, mikä on lähes nel jä prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonnaSosiaalidemokraatit2018. ja Maltilli nen kokoomus nousivat kumpikin hieman yli kaksi prosenttiyksikköä,

NORRTÄLJEN KUNNAN KUNNALLISVAA LIEN ALUSTAVAT VAALITULOKSET:

Yksi vaalien suurista häviäjistä oli ROOP (Roslagenin sitoutuma ton puolue), joka sai 1,6 prosenttia äänistä ja jättää näin ollen kunnan valtuuston.Enitenhävisi kuitenkin keskusta puolue, joka oli saanut yli 10 prosent tia vuonna 2018 ja on nyt pudonnut 6,9 prosenttiin. Myös liberaalien, va

Kunnallisvaalien tulokset: S, M ja SD nousuun - ROOP putoaa pois

© NORRTÄLJE. Sydämenpysähdystutkimus, joka on muiden sairaaloiden lisäksi myös meneillään Norrtäljen sairaalassa, voidaan nyt laajentaa kos kemaan myös tajuttomia potilaita. Tämä on tärkeä askel pyrittäessä auttamaan kaikkein vakavim min sairaita potilaita. Näin sanoo Sune Forsberg, Norrtäljen sairaalan ylilääkäri ja anestesian ja te hohoidon SYDÄMENPYSÄHDYSdosentti.

sairaalassa, jossa elvytys aloitetaan, on suhteellisen yleistä. Norrtäljen sairaa lassa tämä tapahtuu 40–50 kertaa vuodessa. Sydä menpysähdyksen sattuessa suoritetaan kompressiot ja defibrillointi. Lisäksi poti laalle annetaan adrenalii nia verenkierron nopeut tamiseksi.

TOISTAISEKSI tutki musta on rajoittanut se, että potilaan on annetta va etukäteen suostumus tutkimukseen osallistumi sesta nutinsäädäntösattuessa.sydämenpysähdyksenNytuusiEU-laonmahdollistasuostumuksensaami

– Norrtäljen kunta on lähellä sydäntäni ja tuntuu hyväl tä palata. Vaikka kyseessä onkin vain väliaikainen nimitys, teen kaikkeni varmistaakseni, etteivät kehityskysymykset jää paikoilleen. Toiminnan tulee jatkua riippumatta siitä, kuka kantaa toimitusjohtajan hattua, sanoo Tomas Karlsson.

Vihreät 3 ,2% (–0,9) 2 mandaattia (–1)

Kun näistä sairaaloista on kerätty riittävästi tietoa,

© NORRTÄLJE. Lokakuun ensimmäisestä päivä stä alkaen siihen asti, kunnes uusi vakituinen toi mitusjohtaja on paikalla, toimii Tomas Karlsson Norrtäljen Vesi- ja jätehuolto Oy:n virkaatekevänä TOMAStoimitusjohtajana.KARLSSON

Ruotsidemokraatit 1 9,2% (+3,7) 1 2 mandaattia (+2)

Vasemmisto 5 ,1% (–0,3) 3 mandaattia (ei muutosta)

8 MITT ROSLAGEN 22/9-22 Uutisia suomeksi Många finsktalande personer, tusentals, bosatta i Norrtälje kommun har svårt att tillgodogöra sig information från kommunen och myndigheter. Därför har Mitt Roslagen, som med varje nummer når ut till alla fasta hushåll i kommunen, i samarbete med Sam Grandell, samordnare för finskt förvaltningsområde på Norrtälje kommun, beslutat att publicera vissa nyheter på finska.

ROOP 1 ,6% (–1,5) 0 mandaattia (–2)

KOMMUNNORRTÄLJEFOTO:

sää verenkiertoa sydämessä ja aivoissa, sekä kortisonis ta, joka lisää elvytyksen yh teydessä annettavan adre naliinin vaikutusta.

MITT ROSLAGEN

– Tuntuu turvalliselta saada mukaan kokenut johtaja, joka muun kuntayhtiöistä saaman kokemuksensa lisäk si tuntee hyvin Norrtäljen kunnan hallinnon. Olen iloi nen, että hän, hetken harkittuaan, pystyi ottamaan tämän tehtävän niin nopeasti vastaan tässä NVAA:lle tärkeässä vaiheessa, sanoo hallituksen puheenjohtaja Tommy Lund qvist lehdistötiedotteessa.

semmistopuolueen ja vihreiden kan natus laski, kun taas kristillisdemo kraatit nousivat hieman.

© ROSLAGEN. Lääninhallitus laskee parhaillaan lopullisia vaa lituloksia, mutta alustavat tulokset selviävät kunnallisvaalien jälkeen 11.9. Kun kaikki kunnan 43 vaalipiiriä on laskettu, kun nallisvaalien äänestysprosentti näyttää laskevan hieman alle 82 prosenttiin, mikä on vähemmän kuin vuoden 2018 vaalien 84,5 KAIKENprosenttia.

kaikkiaan noin 43 000 kun nan 53 000 äänioikeutetusta äänesti, ja nyt ovat alustavat tulokset valmiit.

NYT KYSEESSÄ olevas sa VASTA-nimisessä tut kimuksessa aloitetaan hoito sydämenpysähdyk sen sattuessa antavanTutkimuksenlisälääkkeillä.odotetaanvastaussiihen,li

sääntyvätkö siin,onsetkansainvälisetmahdollisuudet,selviytymiskutentutkimukovatosoittaneet.Kyselääkeaineestavasopresjokamuunmuassali

Tomas Karlsson voi keskittyä NVAA:han samalla kun va kituisen toimitusjohtajan rekrytointi jatkuu. Lisäksi Tobi as Dahlberg voi palata vakituiseen tehtäväänsä Norrtälje Energian päätoimisena toimitusjohtajana, sanoo kunnan johtaja Anette Madsen.

Frida Lindgren, Agnes Burman och Sune Forsberg ovat vastuussa VASTA- tutkimuksesta Norrtäljen sairaalassa.

S vajaaseen 28 prosenttiin ja M hieman yli 25 prosenttiin.

sen tietyissä olosuhteissa jälkikäteen, kun potilaan tila on tasaantunut.

LISÄTIETOA VASTA:STA

Liberaalit 6,3% (–2,5) 4 mandaattia (–1)

Tomas Karlsson on 61-vuotias. Hän asuu Västmanlan dissa, mutta hänellä on edelleen yhteyksiä Norrtäljeen, missä hänen tyttärensä asuu. Selkäleikkaus sai hänet jätt ämään työnsä Arbogassa, ja nyt Tomas johtaa omaa yrity stään. Tämä mahdollisti, että hän pystyi ottamaan tämän tehtävän vastaan lyhyellä varoitusajalla.

Kristillisdemokraatit 3 ,7% (+0,5) 2 mandaattia (ei muutosta)

VASTA-tutkimukseen kuuluvat potilaat, jotka jo ovat tai tulevat sairaalahoitoon. Tutkimuksen kohteena ovat 18 vuotta täyttäneet miehet ja 50 vuotta täyttä neet Norrtäljennaiset.sairaala on tutkimuksen päävastuullinen (ns. sponsori) ja yhdessä Göteborgin Sahlgrenskan yliopistollisen sairaalan ja Tukholman Södersjukhuse tin kanssa ensimmäisiä Ruotsissa.

Tärkeä läpimurto samenpysähdystutkimuksessydä--Norrtäljensairaalassa

FOTO: TIOHUNDRA

MITT ROSLAGEN

– Tämä on tervetullut vahvistus kuntakonserniimme.

Tomas Karlsson vahvistaa kunnan omistamaa osakeyhtiö Norrtäljen Vesi- ja jätehuolto OY:tä, NVAA:ta

Sosiaalidemokraatit 27,7% (+2,5) 1 8 mandaattia (+2)

Maltillinen kokoomus 2 5,1% (+2,2) 16 mandaattia (+2)

MITT ROSLAGEN

toimi aiemmin Norrtälje Energian toimitusjohtajana ja sitten kunnanjohtajana Arbogassa. Hänellä on laaja kokemus eri toimialoilta sekä yksityisel lä että julkisella sektorilla. Arbogassa hän on muun muas sa työskennellyt yritysasioiden parissa ja ollut vastuussa kuntakonsernin muodostamisesta kuntayhtiöiden kans sa. Norrtäljessä hän on monelle tuttu kasvo oltuaan kak si vuotta Norrtälje Energian palveluksessa.

Muut puolueet 1 ,1% (–0,3)

– Aiemmin jouduimme kysymään kaikilta hoitoon tulleilta potilailta, haluavat ko he osallistua tutkimuk seen istä,vastuussajokakiä,taavoidaanvaa,Tämätieteellisiinpotilaatmyöskeen.sendasijaanmasta.vähitenelmallistasattuessa.sydämenpysähdyksenSeonollutonguseistasyistä,eieettisestänäkökulNytmeilläonsenmahdollisuussaasuostumusmahdolliakuutintilanteenjälTämätarkoittaa,ettävakavamminsairaatvoivatosallistuatutkimuksiin.onerittäinratkaisejottaterveydenhuoltoakehittääjapelasenemmänihmishensanooSuneForsberg,onyksitutkimuksestaolevistahenkilölehdistötiedotteessa.

Keskusta 6,9% (–3,6) 4 mandaattia (–2)

Tomas Karlsson.

MITT ROSLAGEN 22/9-22 9 GÖRLA HANDELSPLATS  Görlavägen 11, Norrtälje  www.gorlahandelsplats.se www.gorlahandelsplats.se facebook/gorlahandelsplats instagram/gorlahandelsplats Service Nissan LEAF: förbrukning WLTP: Wh/km: 180-206, CO2-utsläpp g/km: 0. *Privatleasingerbjudandet sker i samarbete med Nissan Finans och gäller ett begränsat antal lagerbilar. Bilen ska återlämnas efter leasingperiodens slut. Skador utöver normalt slitage, samt ev. övermil faktureras av Nissan Finans. Samtliga erbjudanden gäller fram till 30.09.2022. Med reservation för eventuella ändringar. Bilen på bilden är extrautrustad. Försäljning Åkersberga Rallarvägen 14 Tel: 08-540 680 60 Mån-fre 9-18. Lör: 11-15 Verkstad Åkersberga Rallarvägen 14 Tel: 08-540 651 61 Mån-tors: 07.15-16.30 Fre: 07.15-14.30 Verkstad Norrtälje Görlavägen 11 Tel: 0176-100 66 Mån-tors: 07.15-16.30 Fre: 07.15-14.30 www.autocar.se Helt NissaneldrivnaLEAF Privatleasing 24 mån från 3.295 kr/mån* Inklusive service Nissan Originalservice Årlig service ser till att hålla din nya bil i toppskick Din Nissan verkstad står till tjänst. Boka Originalservice i dag. från 1.895 kr Försäljning Åkersberga Rallarvägen 14 Tel: 08-540 680 60 Mån-fre 9-18. Lör: 11-15 Verkstad Åkersberga Rallarvägen 14 Tel: 08-540 651 61 Mån-tors: 07.15-16.30 Fre: 07.15-14.30 Verkstad Norrtälje Görlavägen 11 Tel: 0176-100 66 Mån-tors: 07.15-16.30 Fre: 07.15-14.30 www.autocar.se Du kan boka din service direkt på vår hemsida: www. autocar.se. Behöver ni hjälp med er utemiljö? Vi hjälper företag och bostadsrättföreningar att få en vacker utemiljö. Plantering av höstblommor, lövupptagning, slyrensning och trädfällning, klottersanering, snöröjning och mycket mer. Kontakta oss gärna för kostnadsförslag. Läs mer på www.jrf.se JRF Mark AB Tele: 0176-550 40 | E-post: info@jrf.se

När det nu är dags för Got land blir det inte bara fotboll,

Fotbollsgänget i Roslagen SOL, där glädjen är viktigare än resultaten. Elin Valborg var den första tjejen som anslöt till laget. – Jag har spelat Åke Enström ordförande och Niklas Moberg, vice ordförande, har haft rollerna ända sedan Roslagen SOL bildades Att ha roligt viktigare än att vinna för Roslagen SOL ÄVEN FAST SPELAR NAS NIVÅER VARIERAR STORT ÄR ALLA VÄRDA LIKA MYCKET"

ter pandemin. Många i laget hade blivit lite lata, säger Åke

– Jag var första tjejen i la get, säger hon med stolthet i rösten. Det är roligt att spela, men det vore väldigt kul om det kom med ännu fler tje jer. Jag har spelat fotboll se dan jag var liten. Jag är helst forward, men är glad var jag än får spela.

då variationen är stor. Men det accepterar alla, att det bara är så.

NÄR MITT ROSLAGEN söker en träning är drygt 15 spelare på plats. Laget, som spelar sjumanna, har varit runt i landet och gjort bra ifrån sig. Bland andra både i Malmö i söder och Öster sund i norr. Och nu väntar Gotland och säsongsavslut ning.–Att vara ute och resa och spela är fantastiskt roligt, sä ger Nicklas Mannerfeldt. Att vi gör bra ifrån oss gör det bara ännu roligare. Vi har två lag i spel, ett ”a-lag” och ett ”b-lag”. Det sistnämnda är

mixat med både killar och tjejer. Vi spelar i Mälarserien, men är även ute på andra tur neringar.–Viförsöker hela tiden skapa en familjekänsla, oav sett om vi vinner eller förlo rar ska alla trivas, säger Som meÄvenLogren.fast spelarnas nivå er varierar stort är alla vär da lika mycket, säger Som

© RIMBO. En gång i veckan samlas ett gäng i Roslagen SOL och spelar fotboll på Mullevallen i Rimbo. Det är ett gäng med olika funktionsvariationer som alla har fotboll som intresse.

10 MITT ROSLAGEN 22/9-22

– Det viktigaste för det här laget är att de får ha kul, säger Somme Logren, som tillsammans med Nicklas och Oscar Man nerfeldt tränar gänget.

ATT HA KUL är alltså nyck elordet för spelarna i Ros lagen Special Olympics, SOL. En av spelarna, som tillsammans med många i laget, snart ska till Gotland för säsongsfinal, är 30-åriga Elin Valborg.

Eller beställ bara uterummet / växthuset av oss och montera själv.

Vi säljer även kompletta uterum/växthus fristående, eller som tillbyggnad till ert befintliga hus.

Rum för avkoppling & odling Fristående uterum med stabil limträstomme, kanalplasttak alt. glastak samt karaktäristiska korsspröjsade glaspartier. RUM FÖR AVKOPPLING & ODLING limträstomme, kanalplasttak alt.RUM FÖR AVKOPPLING & ODLING limträstomme, kanalplasttak alt. SEDAN SVERIGEFRÅN1975 PROMAQ AB • Viksjövägen 10, 761 02 Norrtälje Tel. 0708-32 00 82 • tore@promaq.se PROMAQ AB • Viksjövägen 10, 761 02 Norrtälje Tel. 0708-32 00 82 • tore@promaq.se SEDAN SVERIGEFRÅN1975 BYGG & GRÄV Återförsäljare för Återförsäljare för BYGG & GRÄV Boka gärna ett kostnadsfritt hembesök Vi hjälper gärna till med ritningar och finansiering. AV OSS KAN NI: »Beställa måttanpassade partier - montera själv eller ta hjälp av oss. »Köpa kompletta uterum/växthus - fristående, eller som tillbyggnad till ert befintliga hus. »Även beställa allt markjobb inklusive gjuten betongplatta, trägårdsplattor eller trallgolv. Självklart med RUT- och avdrag!ROTVÄLJ RÄTT ISOLERGLASPARTI Isoleringsgrad glas: U-värde 1.3 W/m2 K Isoleringsgrad parti: U-värde 1,9 W/m2 K Isoleringsgrad glas: U-värde 1,3 W/m2 K Isoleringsgrad parti: U-värde 1,9 W/m2 K Isoleringsgrad glas: U-värde 1,3 W/m2 K Isoleringsgrad parti: U-värde 1,4 W/m2 K Isoleringsgrad glas: U-värde 1,1 W/m2 K TWIN LIGHT TWIN TWIN+ EXXPO WOOD 95 Twin Light är ett bättre Vår&Höst system som har stilren design, oisolerade aluminiumprofiler samt isolerglas. Skjutpartierna kan beställas

Tillhörande vårt Trä/Alu-system med följer även dubbelsylindrigt Assa-lås till de skjutbara partierna samt till altandörr. Expo Wood95:s alu-beklädnad kommer i 3 olika standardkulörer, vit, grå och svart. 25 mm låg ektröskel med aluminiumplat ta samt bromsfunktion i handtag ingår. Trätäckt med högkvalitativ akryllack enl. NCS-paletten.

Expo Wood95 är ett träsystem med aluminiumbeklädning på utsidan med ett karmdjup på 95 mm. Glaset som ingår är ett 24 mm D4-16 isolerglas. Systemet är komplett och kan anpassas som skjutpar ti, fast parti, fast parti med vädringslucka, altandörr samt gavelspetsfönster.

Hos oss kan ni även beställa allt markjobb med gjuten betongplatta, trägårdsplattor eller trallgolv då vi har alla nödvändiga maskiner såsom grävmaskiner och lastbilar. Självklart med RUT och ROT avdrag.

Twin är ett vinterträdgårdsystem med stilren design, isolerade aluminiumprofiler med brutna köldbryggor i luckorna samt isolerglas. Skjutpartierna kan beställas i vit, mattsvart eller silvergrå kulör utan extra kostnad men offereras även med annan valfri RAL-kulör mot pristillägg.

Hos oss kan ni beställa måttanpassade partier och montera dem själv eller kommer vi och monterar dem till er.

Twin Light är ett komplett inglasningssystem för uterum och vinterträdgård.

I systemet ingår bla. skjutdörrar, skjutfönster, överljus, fasta partier och gavelspetsar.

Twin+ är ett bättre vinterträdgårdsystem med stilren design, isolerade aluminiumprofiler med brutna köldbryggor i hela systemet samt isolerglas. Skjutpartierna kan beställas i vit, mattsvart eller silvergrå kulör utan extra kostnad men offereras även med annan valfri RAL-kulör mot pristillägg.

Återförsäljare av PROMAQ ViksjövägenAB 10 761 72 Mail:www.uterumnorrtälje.seNorrtäljetore@promaq.se Uterum för höstmys! HÖSTKAMPANJ: 20% på alla uterum Vi gärnahjälpertillmedritningarochfinansiering! GÄLLER 15/9 – 15/10

Vi säljer måttanpassade skjutpartier, fönster, och uterum allt efter era behov. Välj vilken säsong som passar er; vår, sommar eller vinter.

MITT ROSLAGEN 22/9-22 11 Boka ett besök i vårt visningsrum eller ett kostnadsfritt hembesök, RING 0708-32 00 82 MÅTTANPASSADE SKJUTPARTIER, FÖNSTER, OCH UTERUM - ALLT EFTER ERA BEHOV!

Twin är ett komplett inglasningssystem för uterum och vinterträdgård. I systemet ingår bla. skjutdörrar, skjutfönster, överljus, fasta partier och gavelspetsar.

Twin+ är ett inglasningssystemkomplettföruterum och vinterträdgård. I systemet ingår bla. skjutdörrar, skjutfönster, överljus, fasta partier och gavelspetsar.

Allt ni behöver för att montera våra produkter är vattenpass och en skruvdragare. Ni får allt färdigt i leveransen inget sågande eller måttanpassning, ingen förmontering av delar före montering. i vit, mattsvart eller silvergrå kulör utan extra kostnad men offereras även med annan valfri RAL-kulör mot en pristillägg.

– De kommer visa upp alla goda värden som fri luftsliv ger, säger Anna Eneroth. Det blir massor av stationer där man som besökare får prova på oli ka saker ur kanförverksamheter.föreningarnasDetmestärbarn,menävenvuxnaprovapå.

Nu är det klart att det är Daniel Eva eus och Emil Geschwind som tilldelats varsin plats.

POVE PERSSON

12 MITT ROSLAGEN 22/9-22 VILLA BLÅGÅRDEN, 1-planshus 110 m2 VILLA FÄLAREN, 1¾-planshus 136 m2 ABTryckeriKnivstaOriginal:För vidare information, pris och katalogbeställning se vår hemsida: www.floodstra.com eller ring: 018-38 73 00, 08-501 19 995 I våra husbyggnadssatser ingår: Allt byggmaterial ovan grund. Vitvaror från Miele, köksinredning från Ballingslöv, parkettgolv och centraldammsugare. Bygglovshandlingar, konstruktionsritningar, el och VVS-ritningar. Genuina Trähus från Sverige 33 katalog-sthus Framtidens höstskörd är räddad! Halva priset på alla fruktträd och bärbuskar . Hösten är bäst! Njut av hösten ute under tak Fika eller ät något från Vischans mustiga meny. Pubkväll varje fredag

turarvsplatser i vår kommun ska de prata ihop sig och återkomma med en aktivi tetsplanering för hösten. Må let är att ge möjligheter för besökare av olika målgrup per att ta del av stipendia ternas idéer och arbete, sä ger Kimberley

Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

– Nu när Daniel och Emil har varit runt och besökt kul

MITT ROSLAGEN

KOMMUNNORRTÄLJEFOTO: verksamhetsutvecklare på Norrtälje kommun.

© NORRTÄLJE. Innan sommaren utlys tes ett slöjdresidens, där intresserade inom kultur och hantverk kunde ansöka för att få utveckla utforskande projekt i relation till plats, kulturarv och förmed ling av kunskap.

Friluftslivets dag på Färsna på söndag © NORRTÄLJE. På söndag den 25 september mellan klockan 11 och 14 är det Friluftslivets dag på Färsna gård. Flera föreningar finns på plats för att visa upp sig och sin verksamhet. Det är andra året vi gör detta och vi hoppas utveckla det ännu mer kom mande år, säger Anna Eneroth,

kulturråd.somonårigtlingunga.skapkaskadensrielltlokalattrebetydelseatttäljeslöjdnodsprojektetungakultursamordnareGustavsson,barnochochkontaktpersonförvidNorrmuseer. SyftetmedresidensetärlyftaslöjdensrollochriktattillinvånaiNorrtäljekommunsamtuppmuntraförmedlingavkunskapochimmatekulturarvgenomslöjspråk.StipendiaternafåmöjlighetattutforsmetoderförattdelakunframförallttillbarnochPlatsförslöjdochförmedingåriårtreavetttrepilotprojektsomRegiStockholmgenomförochfinansierasavStatens

Daniel Evaeus och Emil Geschwind tilldelas slöjdresidenset Plats för slöjd och förmedling.

Norrtälje Roslagen,NaturskyddsföreningenNaturcentrum,OKRoslagen,

I BÖRJAN AV SEPTEMBER påbörjades Daniel Evaeus och Emil Geschwinds ar bete som stipendiater för slöjdnodsprojektet i Norr tälje kommun. Daniel Eva eus från Stockholm är instru mentbyggare och slöjdare och Emil Geschwind från Norrtälje är slöjdare och autodidaktisk kulturarvs pedagog.

dustrimuseum och Vikinga bynResidensperiodenStorholmen. star tade i början av september och pågår fram till sista no vember. Arbetet är i full gång och stipendiaterna har redan hunnit åka runt till ett flertal platser i kommunen. Bland andra har de träffat persona len på aktivitetshuset Maga sinet där de kommer att slöj da med besökare i den öppna ateljén. På Storholmen, Er ikskulle och Pythagoras har de inspirerats av platserna, tagit del av lokala berättel ser av kunniga eldsjälar och tittat på kulturarvsföremål.

Norrtälje Discgolf och Sve riges Turistförening.

PÅ PLATS PÅ SÖNDAG finns representanter från 4H, Friluftsfrämjandet,

Daniel och Emil tilldelas slöjdresidenset Plats för slöjd och förmedling

BÅDE DANIEL och Emil kommer att arbeta utforsk ande med slöjd och för medling tillsammans med besökare vid olika kultur arvsplatser i kommunen, bland andra Erikskulle fri luftsmuseum, Pythagoras in

24-25 September Passa på att fynda i vårt nyuppdaterade belysningssortiment! SUPERHELG Erbjudandet gäller alla befintliga och nya medlemmar i butiker och på mekonomen.se. Gäller ej redan prissänkta produkter, service, reparationer eller samtliga Thule-produkter. Kan ej kombineras med andra rabatter och erbjudanden. Öppettider mellan olika butiker kan variera. Med reservation för eventuella tryckfel. Välkomna!

har vi en Linjett, segel båt, från Rosättra varv i närheten av Vätö, säger Vivi-Anne.

Egna favoriträtter i boken?

Recept från Vätö i ny bok

© NORRTÄLJE. Massor av publik. Mängder av lokala band. Årets Gum mirock i Gummicentralens lokaler blev en succé.

– Vi var tvungna att begränsa oss lite så vi valde mat från midsom mar till kräftorna, säger Ann-Sofie.

© SINGÖ. En man på Singö har dömts till böter efter att ha fällt ett trettiotal träd inom ett område som omfattades av strandskydd. Mannen, som är i 60-årsåldern, anmäldes för nästan fem år sedan efter att gran nar i området märkt att träden fällts. Han har nekat till brott och motiverat agerandet med att han ville ha bätt re sjöutsikt och att fällningen inte or sakat någon större skada. Mannen döms för brott mot områdesskydd till 30 000 kronor i böter.

– Roslagspuddingen, ett recept som är 100 år, säger Vivi-Anne.

Brand vid gymnasium släcktes av allmänheten

ken med det var att det finns en idé om att senare göra till exem pel en vinterkokbok med julmat, säger Anne Olsson.

POVE PERSSON, TEXT OCH FOTO

© NORRTÄLJE. I förra veckan larmades räddningstjänsten om en brand i en hög sopor vid Skärgårds gymnasiet i Norrtälje. Det är oklart vad som orsakat branden, men den kunde släckas av allmänhet på plats innan räddningstjänsten anlände.

Fullt ös på Gummirocken

– Ja, om jag nu inte får säga hajk bananen, säger Niklas.

– För cirka 15 år sedan såg jag att Ljusterö hembygdsförening gjort en bok om kakor. Så jag föreslog se nare i vår hembygdsförening att vi

MITT ROSLAGEN

– Boken har fått finns respons, många pratar om den. Vi har sålt runt 500 ex sedan släppet i midsomras, säger Ann-Sofie.

FOTO:

Roslagen HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

– Kanelkycklingen, säger Ann-Sofie.Niklasinstämmer, men lägger till:

Körde rattfull –midsommardagenpådömstillböter

14

The David Harleyson Powertrio gjorde ett bejublat framträdande. PRIVAT

© ROSLAGEN. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har utrett soci altjänsten i Norrtälje kommun. I som ras lex Sarah-anmäldes socialtjänsten i kommunen till IVO sedan det upp dagats att man vid tre tillfällen mis sat orosanmälningar om barn som misstänkts fara illa. Enligt IVO har kommunen utrett vad som orsaka de misstagen samt vidtagit åtgärder för att det inte ska hända igen, varför ärendet avslutas.

© NORRTÄLJE. Förra hösten ofre dade en man i 25-årsåldern en kvinna på en bar i Norrtälje. Mannen ska ha tagit kvinnan på ryggen och rumpan utan hennes medgivande. Han döms nu till 15 000 kronor i böter för sexu ellt ofredande.

MITT ROSLAGEN

MITT ROSLAGEN

Ung man dömd till böter för ofredandesexuelltpåbar

Femsiffriga böter för man som fällde skyddade träd

MITT ROSLAGEN träffar tre med lemmar i Vätö kokboksgrupp ef ter sommaren. Boken Vätö Matarv, som gavs ut efter midsommar har funnits ett tag.

Ann-Sofie Sjöberg, Niklas Arnestrand och Vivi-Anne Olsson är tre femtedelar av Vätö kokboksgrupp. (övriga är Karl-Åke Pettersson och Susanne Nordqvist).

NOTISER

MITT ROSLAGEN

– Jag som norrlänning ville ha med till och med surströmmingen, men den finns ju knappt kvar har jag till min förskräckelse märkt, sä ger Niklas Arnestrand. I boken nu är det en blandning av fisk, kött, efterrätter och vegetariskt. Och det är inte bara historisk mat från Vätö, utan även sånt som Vätöbor na bara gillar.

IVO avslutar ärende om orosanmälningarmissade

MITT ROSLAGEN

– Det har blivit en stor bland ning med recept, mycket spretigt, men inriktningen är sommarmat i olika former, säger Vivi-Anne. Tan

– Pizza i kopp. Något som ock så mina döttrar på nio år älskar för att det är så enkelt att de kan göra detTrionsjälva.räknar även upp grön kålssoppan och tomat och pasta soppan.

Boken, som finns till försäljning på flera platser, som bland andra i Tempo på Vätö, och på Visit Rosla gen i Norrtälje har gått bra.

© VÄTÖ. Hösten 2021 började de samla in recept. Och redan i somras kom boken Vätö Matarv. – Folk har varit fantastiska på att bidra med re cept, säger Ann-Sofie Sjöberg i Vätö kokboksgrupp.

RECEPTEN i Vätö Matarv är rela tivt enkla rätter, avskalat.

skulle göra en kokbok. Då gick det snabbt. Vi började våren 2022 och till midsommar var den färdig, sä ger Ann-Sofie Sjöberg. Recepten samlade vi in på olika sätt med start hösten 2021.

Boken är även lokalt inriktad på omslaget.–Ja,där

D et var fantastiskt. Jag vill tacka publiken (medlemmarna i Gummiträdets vänner) som sköt te sig så bra och alla band och fri villiga som verkligen alla bidrog till att tillställningen rockade loss, sä ger Lasse Björklund, arrangör.MITTROSLAGEN

© VÄDDÖ. På midsommardagen i år stoppade polisen en bil vid Väddö kyrka. Bilens förare, en man i 60-års åldern, hade 0,37 promille alkohol i blodet vid kontrollen – gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. Man nen berättade i förhör att han på mid sommarafton druckit åtta starköl och en handfull snapsar. Han döms nu till 53 000 kronor i böter för rattfylleri.

Varifrån kom idén?

MITT ROSLAGEN 22/9-22 15 Besöksadress: Sundboden Skinnäsängarna 102, 742 43 Öregrund | Tel 0173 133 64 Sundboden firar 15 år! Fredag 8/7 Välkomna! | Mer info på www.sundboden.se Vi firar 15 år under 2022! www.sundboden.se

– Det är också mycket stickat, ull, naturmaterial. Och myck et lager på lager.

Modetema HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se Wille Modin på Inse om höstens trender: ”mer oversize, mer generös passform” Oscar Andersson och Wille Modin i trendiga kläder inför hösten. dunkappa,GrönTigerofSweden,6999kr Vit (finnsSamsøe,SamsøeTröja,1799krävenilila) Samsøe,SamsøeMössa,475kr LowjeansLevi´spitchbootcut,1249kr Jacka från Elvine, 3 199 kr.Skjorta från LES DEUX, 1 299 kr.Byxor från NNO7, 1 499 kr. Rock från Matinique, 2 799 kr Skjorta från Morris, 1 499 krLevis-jeans, modell 502, 1 099 kr POVE PERSSON, TEXT OCH FOTO Oversize(kalvläder)VäskaSkinnimitationbyxaVILA399krMössasvartTigerofSweden799krNunoo1499krfinnsi2färgerskjortaVILA329kr kappagadCremefärteddyVILA1099kr

– När det gäller utbudet ligger vi mer eller mindre där vi vill, säger Wille.

– Det var mycket för att jag själv var yng re. Nu är utgångsläget att vi riktar in oss på människor i medelåldern, även om vi har klä der för alla, säger Wille Modin. Det går väl digt fort i modebranschen. Det är svårt att bygga en hel butik på trend i en mindre stad som Norrtälje, vilket man indirekt gör om man satsar ungt.

Inse har alltså både herroch damkläder.

annat en second hand och en pop up-butik här i lokalen intill. Just nu har vi en filial i fis kehamnen i Grisslehamn, där vi har öp pet under sommaren. Det är en mindre butik med guld korn och ”bästsäljare” från Norrtälje-butiken.

16 MITT ROSLAGEN 22/9-22

Tankarna har funnits på att öppna ytterli gare en Inse-butik.

© NORRTÄLJE. Passformen är mer oversize på både herroch damsidan. Mycket lager på lager och lek med olika fär ger. Så beskriver Wille Modin, som driver Inse i Norrtälje, höstens trender bland kläder.

– Passformen går mot oversize nu i stället för det smala som gällde för ett år sen. Och det är både bland herroch damkläder. Och det går mot lite mer klassiskt när det gäller exempel vis jeans och kostymer. Passformen är mer generös. När det gäller färger är det mycket poppigt och starkt, utöver alla basfärger och naturnära toner man kan förvänta sig när det är höst.

I början av butiksverksamheten var kläder na mer inriktade mot yngre kunder.

Inse har cirka 25 varumärken, med en bredd som gör att hela familjen ska kunna handla där.

HÖSTENS TRENDER DÅ?

Wille Modin trivs med det han gör, även om tankarna ibland sagt att han skulle vilja prova något annat.

– Jag har provat några andra koncept, bland

Ja, i stora drag är det ganska likt förra hösten, säger Wille.

– Tidigare var det kanske 90-10 mellan herr och damsi dan, nu är det typ 65-35. Herrsidan är störst.

– Men jag trivs bra med det här. Jag blir nog kvar och försöker vidareutveckla verk samheten, säger han och ler.

WILLE MODIN startade Inse, med hjälp av sin pappa, 2006 när han var 19 år. Klädin tresset fanns där naturligt. Liksom känslan för

–business.Jagharalltid varit intresserad av kläder, jag har väl alltid varit fåfäng, säger Wille Mo din och skrattar.

Höstens trender?

© NORRTÄLJE. Lina Ekman driver Mixit i Norrtälje. Hös tens trender på damsidan beskriver hon så här:

– Det är mycket starka färger för att vara höst, myck et glansigt material, det ska vara lite festligt nu efter coronan. Till mångas glädje är också kavajer inne.

Och det är bra snurr i butiken. Om

Skoman Norrtälje, Stockholmsvägen 28 • Öppettider: Mån-Fre: 10-18, Lör: 10-16, Sön: 11-16 • Tel: 0176-147 00 GANT FOOTWEAR Killiin 1.199 KR StacyVAGABOND 1.399 KR Alltid öppet på skoman.se Kofta i blandningull-frånMosMosh1699kr NaomimodellJeansfrånMosMosh1499kr Shiny blus från 2 Biz 800 kr Modetema

POVE PERSSON

Många av butikens kunder är nyin flyttade i staden. Och en hel del från Stockholm besöker butiken.

– Mycket färg för att vara höst. Kavajer till mångas glädje. Glan sigt material trendar också, som att det ska vara lite festligare kläder nu efter coronan. Det är även mycket ull och kashmir. Manchesterbyxor är på väg till baka och jeans får gärna vara lite tuffa. Vi har många märken från Danmark och Holland nu bland våra kläder. Vi har ock så massor av underkläder i oli ka färger.

kunder kan komma in två gånger om dagen så vi får vara mycket aktiva, säger Lina och ler.

18 MITT ROSLAGEN 22/9-22

– Till kvinnor. Vi har haft ett rykte bland Norrtäljeborna om att vara en ”tantbutik”, men det stämmer inte. Vi har kläder för de flesta åldrar, sä ger Lina Ekman.

sättningen ligger kring sex miljoner kronor.–Visatsar på kvalitet rakt igenom, säger lina. Visst, det är lite dyrare pri ser, men man får vad man betalar för.

MIXIT STARTADES av Linas mam ma för 40 år sedan. Sedan åtta år har Lina tagit över. En klassisk Norrtälje butik med andra ord.

– ”det är kvalitet som gäller i vår butik”

Maxat på Mixit

– Flödet av folk i butiken är stund tals väldigt bra och vi måste vara på tårna. Vi skyltar om ofta då en hel del

Som riktar sig till?

Lina Ekman tog för åtta år sedan över Mixit från hennes mamma, som startade butiken för 40 år sedan.

MITT ROSLAGEN 22/9-22 19 Två par designerglasögon från 87 kr per månad Vid betalning på 24 månader Inga dolda avgifter 2 för 1 Marc Jacobs DAY Birger et Levi’sMikkelsen Norrtälje Tullportsgatan 11, 0176-104 30. Boka synundersökning på specsavers.se När du köper båge från 1595 kr får du ett andra par, till samma eller lägre värde, på köpet. Du betalar för paret med den dyraste kombinationen av glas och tillval. Om bågens värde det kostnadsfria paret är högre än bågens värde i det par du betalar för, behöver du betala mellanskillnaden. 2för1 är personligt. Enkelslipade standardglas (index 1,5) ingår priset. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Tillgängliga styrkor online är begränsade. Prisexempel: 2 par designerglasögon, delbetalning 24 månader, totalt pris 2075 kr. Delbetala från 86,50 kr per månad i 24 månader. Du betalar ingen ränta utan endast en fakturaavgift till Walley på 20 kr per faktura. Du kan ansöka om kredit för delbetalning hos Walley. Du hittar mer information om kreditvillkoren på https://www.specsavers.se/delbetala. Inga dolda avgifter och du äger dina glasögon. ©2022 Specsavers. Cecilia Vaihela på Malungsbutiken om höstens mode: "FAVORITER I HÖST ÄR MYCKET GRÖNT. OAVSETT OM DET GÄLLER YTTERPLAGG ELLER VÄSKOR SÅ ÄR DET GRÖNT SOM ÄR SKÖNT I HÖST OCH SOM GÖR ATT DU STICKER UT LITE EXTRA." "JACKOR ÄR MEST I ROPET. BÅDE BOMBARJACKOR OCH SKINNJACKOR TRENDAR. NÄR DET GÄLLER KAPPOR SKA DE VARA VADLÅNGA OCH TÄCKA KNÄNA. KAPPOR ATT KÄNNA SIG VARM OCH MYSIG I." Läckerjackaigrönt2700:-Gosigjackapraktiskmedfuskpäls3200:"BREDA AXELREMMAR PÅ VÄSKAN ÄR HETT I HÖST, MALUNGS HAR LÖSA AXELREMMAR I TEXTIL I OLIKA MÖNSTER OCH FÄRGER FÖR DEN SOM VILL VARA TRENDRIKTIG I HÖST." Väskor, Hand skar, jackorTofflorMössor,ochhittarnihososs! HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se WEBSHOP: WWW.MALUNGS.SE Sjötullsgatan 4, Norrtälje, 0176-165 13 DIN PERSONLIGA BUTIK! Sjötullsgatan 4, Norrtälje • 176-165 13 • www. malungs.se – över 40 år i Gamla Stan

Chelsea boots i skinn från Rosa Negra i en trendig röd färg som verkligen sticker ut i mängden. Resår i skaftet för lägg av- och påtagning och klassisk crepesula för hög komfort. Rosa Negra 1.250 kr hos Skoman.

Nytt och på skofrontenVackrapersonliga smycken

20

snyggt

Ett par chunky loafers i skinn med en grov guldfärgad dekorlänk från Gabor hör till höstens must have. Snygga och trendiga, passar bra till ett par jeans eller mer dres sade byxor. Komplettera gärna med ett par häftiga strumpor när det blir kallare ute. Gabor 1.450 kr hos Skoman.

Några av höstens mest populära smycken och nyheter från Guldsmederna i Norrtälje.

Mörkbruna chelsea boots med platå och fyrkantig tå. Stilen påminner om 90-talet men i en modernare tappning. Modellen heter Brooke och kommer från Vagabond. 1.699 kr hos Skoman.

Svarta högklackade platåloafers från Rosa Negra med en rak blockklack och silverfärgad dekorlänk. Ett elegant alter nativ som funkar både till vardags och fest. Rosa Negra 1.550 kr hos Skoman.

MITT ROSLAGEN 22/9-22

Höstens nyheter från CND Vinylux lacker, 145:- Finns även som Shellackbehandling hos Frisk & Skön. Ny look med bågarnya olika färger (800:-) och unika smycken (300:-). Från Plagget Nettan och Ida på Plagget i varsin oversize kavaj. Kavajerna finns i många olika färger och kostar 700:Ännu en storsäljare hos Plagget, stretchbyxor, onesize från storlek 34-44, pris från 500 kronor. En av Plaggets väska(400:-)färgadmedkombination(600:-),skinnbyxornastorsäljare,härienhöst-toppochen(550:-).

Solglasögon kan bäras året runt för att skydda dina ögon, och för att det är snyggt! Hos oss på Specsavers hittar du bågar från tex LUXe och LIBERTY.

Nu finns höstens nyheter hos oss på lätta sköna båge från Tech Specs. HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se Dr. Dennis Gross senaste "Vitamin C + Lactic Line". Priser från 995:- hos Frisk & Skön.

Höstnyheter från Franska Morel, ett märke som har flera olika kollektioner med olika inriktning i designen och ett fantastiskt hantverk, drivs av samma familj i 4 generationer. Pris på bågarna är 1900:- Finns på Synskärpan optik.

ne för ekonomi och värm länningens humor, så det har gått bra.

© NORRTÄLJE. Klockan visar 03:17. Hjärnan spin ner och tiden går. Många har sömnproblem. I det senaste avsnittet av Tiohundrapodden träffar de sjuksköterska Elin Lindström, som jobbar med sömnbehandling på Norrtälje norra vårdcentral.

– Händelser inträffar, stora som små, som kan göra att vi ligger vakna i sängen. Ibland kan sömn problemen vara ihållande och vi

– Men i grunden har vi lyckats för att vi bryr oss enormt mycket om våra kun der. Vi finns till för att hjäl pa kunderna med att skapa ett blomstrande hem. Det är så roligt att kunna göra fina saker av fina saker, det är sånt vi jobbar med. Det finns i blomstervärlden ett fantastiskt utbud från vilket du kan skapa arrangemang.

Från början tänkte paret Walldén att de skulle köra i tio år. Nu fyller butiken allt så

Vad är viktigast som flo rist?

– Det är en oerhört vacker lokal, med högt i tak, välvda fönster i ett fantastiskt läge i stan, säger Marianne.

–20.Det är så roligt och det finns så många höjdpunkter från åren. Topp tre är nog när jag fick vara med och deko rera kronprinsessan Victori

Tiohundrapodden: En god natts sömn håller dig vaken – på dagen

DE SOM JOBBAR hos Frö ken Knopp har gesäll- och mästarbrev, vilket visar att de kan sitt hantverk.

Paret kände inga i Norr tälje, så det var en tuff peri od i början.

– Vi är kanske mest kän

VARFÖRMarianne.JUST

POVE PERSSON

– Tack och lov fick vi mycket stöd från ett kvinn ligt nätverk, Ladies Circle och ett manligt, Round Ta ble. Vi fick mycket hjälp av dem. Och sedan har vi ju flir tat mycket med rospiggar na, säger Marianne och ler. Jag har smålänningens sin

– Det är så fascinerande, säger hon. Det har varit dop, bröllop, begravningar, både genom glädje och sorg.

– Du måste vara nyfiken på människan som står fram för dig. Och ha en stark käns la för färg och form. Det är mycket trender att följa. När det gäller inredning och krukväxter är det säsongs vis, annars handlar det om kanske sju-åtta år innan nya trender slår igenom. Just nu ska det vara mycket lokalod lat, avslutar Marianne som 2004 placerade sig som Sve riges bästa kvinnliga florist.

– Det häftiga är att du ald rig har en aning om vad kun den vill ha när den öppnar dörren och kommer in. Se dan får vi visualisera en vi sion, en dröm, som kunden har. Det är en konst i sig att läsa av vad de vill ha.

MITT ROSLAGEN

behöver hjälp att komma ur dem.  Hör mer och få pigga råd som kan funka vid såväl kortare som längre sömnproblem på www.ti ohundra.se. ElinLindström intervjuas av Helena Hvitfeldt, som ansva rar för utvecklingsarbetet i Ti ohundra.

22 MITT ROSLAGEN 22/9-22

da för våra bröllopsbinderier, säger Marianne. Men vi gör och levererar också till allt från dop till begravningar.

as bröllop, när jag fick mitt mästarbrev och när vi gjor de en dansföreställning på Tändkulan, som var en slags föregångare till stadsfesten.

FrökenBlomsterbutikenKnoppfyller 20 år I GRUNDEN HAR VI LYCKATS FÖR ATT VI BRYR OSS ENORMT MYCKET OM VÅRA KUNDER. VI FINNS TILL FÖR ATT BLOMSTRANDEKUNDERNAHJÄLPAMEDATTSKAPAETTHEM." FOTO: POVE PERSSONGänget som jobbar hos Fröken Knopp: fr v: Marianne Walldén (ägare), Sophie Johansson och Kattis Haglund. Saknas på bilden gör TessanHelenaScott.Hvitfeldt och Elin Lindström pratar sömn i Tiohundrapodden. TIOHUNDRAFOTO:

DEN kan man då undra…

© NORRTÄLJE. Marianne Walldén och hen nes man Thomas flyttade till Norrtälje –mycket målmedvetna. De skulle starta en blomsterbutik i en specifik lokal på Tullportsgatan 10. Det gjorde dem. Nu är det 20 år sedan.

Om vi skulle öppna i Norrtälje var det bara den här lokalen som gällde, säger

ELIN LINDSTRÖM berättar att det är naturligt att vi under pe rioder i livet kan ha svårare med sömnen.

UNDER ÅREN har Marianne genom sitt yrke också kun nat följa många Norrtälje familjer.

Sista ansökningsdag är 28 oktober 2022. Fonden förvaltas av Kungl. Patriotiska Sällskapet. Ansökningsblankett via hemsida eller 08-611 12 62.

MITT ROSLAGEN 22/9-22 23 FRÖKEN KNOPP i Norrtälje AB, Tullportsgatan 10, 761 30 NORRTÄLJE, Telefon: 0176-101 59 – Mejl: info@frokenknopp.se, WWW.FROKENKNOPP.SE BLOMMOR OCH FÄRGER SOM FÄNGSLAR OCH FÖRFÖR____. BLOMMOR FÖR LIVETS ALLA TILLFÄLLEN Inspiration DESIGN FRÖKEN KNOPP Mästarstämpeln garanterar inte bara skicklighet utan borgar för hållbarhet, pålitlighet och kvalitet. Låt dig fängslas av våra mästarfloristers känsla för färg, form och stil______. Årets inredningstrendheta ”Blue Hour” 2022/23

Villa nybodaVägEn rimbo

Välkommen att söka stipendium för Din goda gärning ur Stiftelsen Fredrik Björns Donationsfond

www.kungligapatriotiskasallskapet.se

Har Du trots detta en pension eller inkomst som understeg 193.200 kr under 2021 (och inte en förmögenhet som överstiger 50 000 kr)?

15

Stor villa i centrala Rimbo. 10 rok varav 6-7 sovrum (totalt ca 364 m²). Passar ypperligt för egen företagare eller den stora familjen, som önskar kunna sprida ut sig. Stort renoverat spa med dusch, badkar och bastu. Egen biosalong och musikstudio. Acceptpris 4 395 000 kr / hbj. Visning söndag 25/9 kl 13.00-13.30

KVINNOR ÖVER 50 ÅR SÖKES!

Har Du tagit hand om andra människor inom sjukvården, som hembiträde eller som diakon? I minst 15 år och någonstans i Stockholms län?

Fritidshus EkuddEn 19 rimbo Välskött sjönära fritidshus 3 rok med åretruntstandard. Gångavstånd 300 meter till Långsjön. Föreningen har barnvänlig badplats med brygga. Kaklat badrum renoverat 2020 med dusch, wc, golvvärme och handfat. Två sovrum. Vardagsrum med luftvärmepump. Acceptpris 2 300 000 kr / hbj Visning söndag 25/9 kl 11.00-11.30

Fritidshus sVartsättraVägEn 47

Området Svartsättra är ett mindre område beläget på södra sidan av Ubby-Långsjön. Smart planerat hus 2 rok + loft. Braskamin. Modernt badrum med dusch, handfat och toalett. Vatten året runt från förening. Nytt avlopp 2021. Gäststuga. Acceptpris 1 325 000 kr / hbj. Visning söndag 25/9 kl 11.00-11.30 Villa knutby-Åsby 101 Grindkrogen - Underbar fastighet med lantligt läge ca 40 minuter norr om Arlanda. 1,5-plansvilla anno 1850 i bra skick som är renoverad under senare år. 3 rok med goda utbyggnadsmöjligheter. Stor natur- och trädgårdstomt 5 684 m². Dubbelgarage, jordkällare med magasin och egen lada. Acceptpris 4 300 000 kr. Visning enligt ö.k. Uppsalavägen 9, 762 31 Rimbo telefon 0175-716 47 alt. 08-667 16 20 www.gesonmaklare.se e-post: info@gesonmaklare.se mäklarsamfundet hus * gÅrdar * skogsFastighEtEr Vi har ett flertal kapitalstarka köpare som genom oss önskar förvärva villor, fritidhus, torp, gårdar och skogsfastigheter över hela Uppland. Dessa affärer kan ibland, om så önskas av säljare, ske utan traditionell marknadsföring, skyltar och annonser d.v.s. under hand. Vi utför även skriftliga bankvärderingar. Boka direkt på vår hemsida. Välkomna!

KUNDEDÅ,GYMNASTIKVÄRLDENITILLSENMAMMAKOMTILLMIGOCHFRÅGADEOMJAGTRÄNANÅGRATJEJERIGYMPA." WEDINESMERALDAFOTO:

© GRISSLEHAMN. Marianne Bjarneskans är 72-åringen som har vigt merparten av sitt liv åt gymnastiken. Framgångsrik gym nast, kursinstruktör, tävlingsarrangör och tränare är bara några av de många titlar hon har samlat på sig genom åren, och än har hon inga planer på att sluta.

de lyckats utföra någonting, är värt mer än alla pengar i världen, säger hon.

Kryssa

–Jag var 50 år när vi flyttade hit, och trodde att jag hade gjort mitt i gymnastikvärl den då, tills en mamma kom till mig och frågade om jag kunde träna några tjejer i gympa. Jag tycker ju att det är så himla roligt med gym nastik, så jag kunde verkli gen inte tacka nej, säger hon ochPåskrattar.fråganom varför hon tycker att det är så roligt med gymnastik, svarar hon att det egentligen är ganska oförklarligt och att det rör sig om den känsla gymnas ten får när den lyckas.

– Mina favoritutmärkelser är bland andra Lingmedaljen, alltså gymnastikens främsta utmärkelse, som jag blev till delad på 90-talet. Men även riksidrottsförbundets högsta utmärkelse, som jag fick år 2021, vilket kändes helt fan tastiskt.Emellanåt har Marianne Bjarneskans haft grupper i Norrtäljes gymnastikklubb, men nu nöjer hon sig med sitt egenuppkomna barnlä ger som hon håller i på som rarna.–Det är 14 år sedan det startade och antalet deltaga re har ökat drastiskt, vilket är väldigt kul att se. Men lika roligt är det att se hur barn år efter år kommer tillbaka hit för att vara med, säger hon.

Vidare berättar hon om de utmärkelser som hon har blivit tilldelad genom åren. I högen saknas priser från den egna gymnastiska tävlings tiden, av den enkla anled ningen att tävlingar knappt fanns i gymnastik i Sverige under hennes aktiva år. Dä remot har hon mycket pre stigefulla utmärkelser i sin roll som tränare.

–Det var en person på en kurs för längesen som sa att jag är “en sån där som kom mer att hålla på tills jag är 80”, och jag befarar att han kommer att få rätt, skrattar hon fram.

ESMERALDA WEDIN Roslagen HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

24 MITT ROSLAGEN 22/9-22

med Rosella Mys in hösten på Rosella med vilt och skaldjur på tallriken, Café Rosella och tisdagsbingo med finfina priser. Prisex per person inkl buss t/r Kapellskär. Buffé 367:- inkl vin, öl, läsk & kaffe. 153:ÖstersjönsSkaldjursfestiskärgårdenmestprisvärdaresor

Därefter löstes den ambi tiösa tävlingstruppen upp, då medlemmarna blev äldre och började testa sina vingar på andra håll. Marianne Bjar neskans flyttade strax där på till Grisslehamn med sin man och fyra barn.

HON BERÄTTAR om när truppgymnastiken kom att etablera sig i Sverige nå gon gång på sent 60-tal. Då hade Marianne Bjarneskans en tränarroll för en lovan de trupp på Järfällagymnas terna.–Det var fantastiskt kul att se dem utvecklas och lyckas på tävlingsbanan. De vann JSM, SM, NM och deltog i världens första inof ficiella EM-tävlingar i gym nastik, där de sammantaget kammade hem en tredje, an dra och till sist en förstap lats, säger hon leendes.

Marianne Bjarneskans från Grisslehamn har vigt sitt liv åt gymnastiken.

REDAN SOM FYRAÅRING började Marianna Bjar neskans att träna gymnas tik på fritiden. Anledningen, berättar hon, är för att både hennes mamma och morfar har utövat sporten i olika ut sträckning. Klubben hon bör jade med gymnastik på heter Malmöflickorna. Ett par år senare, i samband med att familjen flyttade till Stock holm, bytte hon klubb till tarväldigtvarandebörjadeenattetochpåBrommagymnasterna.–JagbörjadesomledareBrommagymnasternaengagerademigmyckidenklubben.Faktumärjagvarmednärdetvarrelativtlitenklubbochväxatillderasnustorlek,vilketvarspännande,berätMarianne.

– När man märker att den man tränar kommer på hur man gör en rörelse eller tek nik, hur euforiska de blir när

–JAG VAR 50 ÅR NÄR VI FLYTTADE HIT, OCH TRODDE ATT JAG HADE GJORT MITT

68 år i planervärldengymnastik-–ingapåattsluta

MARIANNE Bjarneskans är idag 72 år gammal och stäl ler sig tveksam till att hon någonsin kommer att kun na sluta med gymnastiken.

För bokning & 0175-605frågor:54 Söndagar =Höstmys på Sundsta! Under september & oktober myser vi till det lite extra och njuter av söndagarna! 25 SEPTEMBER & 30 OKTOBER Höstbrunch kl 11-15 450:2-9-16 & 23 OKTOBER Scones & go´fikabuffé kl 11-15 250:Långt kvar men nära ändå! 25/11-21/12 Julbord i vacker Roslagsmiljö Krogen i Skogen Vita Huset & En Liten restaurang@sundsta.seSundstavägenSmula11576191Norrtälje Hjärtligt Välkomna! Mordgåtan“Detsistastycket”spelasäven somtraditionellmordgåtamedtrerätters meny30septemberoch28oktober Firajulenmedspänning,humorochgodmat Välkomna till Vischan på Kröns Trädgård för ett oförglömligt julbord. Det är havets läckerheter och närproducerade produkter som är i fokus. Önskas mer information, maila:ellerhej@restaurangvischan.sering0176-51041 Årets julbord Julbord I Roslagen

Ta bussen till båten!

Rånäs HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se Gifta er i december? Då kan ni med fördel boka plats på Rånäs Slott. TANKEN ÄR ATT BRUDPAR SKA FÅ ETT ALLDELES FÖRBEREDELSERBRUDPARETHELABEHÖVASLOTTSBRÖLLOPPEGETIENROMANTISKMILJÖUTANATTABONNERASLOTTET.OCHSLIPPERSTRESSENKRINGOCHDETALJPLANERING" FOTO: RÅNÄS SLOTT

Höstens populära viltbordsbuffé ombord på M/S Eckerö serveras under tiden 23/9–17/11. Boka bord! Just nu har vi ett extra bra erbjudande söndagar till torsdagar.

www.eckerolinjen.se • Tel. 0175-258 00 • Öppet alla dagar

Höstens godaste viltbord!

Prisexempel 2 395:–/4 personer I priset ingår person- och bilbiljett t/r med Eckerö Linjen, familjerum på Hotell Pommern, frukost, entré till Mariebad för 2 vuxna + 2 barn u. 12 år.

lopp i en romantisk miljö utan att behöva abonnera hela slottet. Och brudparet slipper stressen kring förbe

ning och med tillägget vigsel paket. Efter vigseln finns en vokalist på plats och ni kom mer själva att få välja en sång från repertoaren, så ni får ett

© RÅNÄS. När Rånäs Slott hade sin egen variant på ”drop in-bröllop” i somras fanns många på väntelistan. Därför öppnar man upp för ännu ett datum i år, lördag den 10 december. Det berättar slottet i ett

Båtresan med M/S Eckerö och ett par nätter på hotell är ett efterlängtat avbrott i vardagen. Både barn och leksugna vuxna trivs i äventyrsbadet Mariebad med vattenfall och bubbelbad, vattenrutschkana, snurriga virvlar och värmande bastu.

MITT ROSLAGEN

antal år erbjudit weekend gäster en möjlighet att gifta sig på plats på slottet.

har nu i ett

BUSS + BÅT T/R + UNDERHÅLLNING Webbpris 120:– (ordinarie pris 140:–)

Härliga höstlovsdagar på Åland!

Boka ditt bröllopspaket på Därranasslott.sebokarman ett ordina rie weekendpaket, med lyxig middag, sjöbastu, övernatt

Du hittar din närmaste hållplats på www.eckerolinjen.se/norrtaljebussen

På hösten njuter vi gärna extra mycket av vällagad mat tillsammans med vänner och familj. Ombord dukar vi upp en mängd vilda delikatesser från våra skogar och hav. När vi utgår från vad naturen bjuder på just för tillfället är råvarorna som finast och då blir det ju så gott! Det stora utbudet av fina råvaror är härligt för inspirationen i köket. Välkommen ombord – nu är det extra gott!

BADPAKET I MARIEHAMN

Ännu påbrölloppsyramerRånäsSlott

26 MITT ROSLAGEN 22/9-22

VILTBORDSKAMPANJ! 290:–/vuxen vid avresa söndagar–torsdagar Övriga dagar webbpris 350:–/vuxen (ordinarie pris 370:–). Erbjudandet gäller endast vid webbokning.

RÅNÄSpressmeddelande.SLOTT

redelser och ”Antingendetaljplanering.kommerman på tu man hand eller så tar man med sig närmsta famil jen eller vänner.”

romantisk och personligt av slut på ceremonin. Innan brudskålen med champag ne och snittar tar vid.

”Under de senaste åren har vi kunnat erbjuda våra weekendgäster detta och det har varit mycket uppskattat”, skriver slottet i pressmed delandet.”Härfår gästerna sitt all deles egna slottsbröllop utan att behöva hyra hela slottet. En get-away på tu man hand eller med de närmsta vän nerna och familjen närva rande.”, fortsätter de. Tanken är att brudpar ska få ett alldeles eget slottsbröl

Plats: Opalen Rimbo Kulturscen Biljett: 40 www.roslagen.sekr.

TipsrundaKanTändTryckPonnyridningmedväxtereldmedtändståldusvamparna?medpris Kostnadsfritt för barn och vuxen Läs mer på klockanSöndagFärsnanorrtalje.se/farsnagård1,Norrtälje25september11.00–14.00

Språkcafé på Hallstaviks bibliotek Tisdag 27 september kl 15.30 – 17.00

28 MITT ROSLAGEN 22/9-22 norrtalje.se

En Ajvide ljudvandring: Nu är det september - den tid på året då stora de lar av händelserna i John Ajvide Lindqvists roman ”Vänligheten” faktiskt utspelar sig. Vad passar då inte bättre än att ladda hem appen ”Vänligheten” och gå denna dramatiserade ljudvandring. Den startar utanför Norrtälje stadsbibliotek. Har du fi ka-korgen med dig kan du stanna till i Societets parken, då har man ungefär halva sträckan kvar. Njut av höstens praktfulla färger. Pågår alla tider dygnet runt. Plats: Norrtäljes centrala delar.

Träffa kommunens äldreombudsman och SvenskaPlats:Onsdagseniorsamordnare28septemberkl14.00 – 15.00NorrtäljestadsbibliotekStart!

Språkcafé på Rimbo bibliotek Tisdag 27 september kl. 16.00 – 17.30

Cirkus Radio Trattofon

Poddcafé för vetgiriga på Hallstaviks bibliotek Torsdag 22 september kl 18.00 – 20.00

Bokcirkel på Hallstaviks bibliotek Måndag 26 september kl 15.00 – 16.00

Plats: Opalen Rimbo Kulturscen Biljett: Gratis upp till 25 år. www.roslagen.se

Torsdag 29 september kl 13.00 – 14.30

Plats: Rodengymnasiets aula Norrtälje Biljett: Gratis upp till 25 år. www.roslagen.se

Ett drömspel

Barnteater som är en smällkaramell av akrobatik, dans och fysisk komedi!

Plats: Rodengymnasiets aula Norrtälje Söndag 2/10 kl. 15.00

Svenska Start! Шведська починається ! В бібліотеці Нортальє

Evenemang

Torsdag 29 september kl 13.00 – 14.30

Biljett: du behöver en mobil med QR-läsare och ett par hörlurar. Skyltar med information och QR-koder finns uppsatta i parkerna. Du kan även låna MP3-spelare och hörlurar på Turistbyrån el ler Norrtälje Konsthall.

Förskolans öppna timme på Norrtälje stadsbibliotek Onsdag 28 september kl 09.00 – 10.00

починаєтьсяШведська ! В бібліотеці Нортальє

Språkcafé på Rimbo bibliotek Tisdag 27 september kl 16.00 – 17.30

Friluftslivets dag är ett samverkansprojekt mellan Norrtälje kommun, Friluftsfrämjandet, 4H, Norrtälje Naturcentrum, OK Roslagen, Norrtälje Discgolf, Naturskyddsföreningen och Svenska Turistföreningen.

Torsdag 22 september kl 13.00 – 14.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Finska för invandrare

En komedi med farsartade missförstånd och finskt allvar. Samtidigt är det ett rörande och kärleksfullt porträtt av två personer som vill hitta sig själva. Fredag 30/9 kl. 19.00-21.00

Språkcafé på Rimbo bibliotek Tisdag 4 oktober kl 16.00 – 17.30

Förskolans öppna timme på Norrtälje stadsbibliotek Onsdag 5 oktober kl 09.00 – 10.00

Språkcafé på Norrtälje stadsbibliotek Torsdag 22 september kl 13.00 – 14.30

Bokcirkel på Hallstaviks bibliotek Måndag 26 september kl 15.00 – 16.00

FredagFredagsmys30september kl 15.00 – 15.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Lördag 1/10 kl. 14.00

Utställning ”Folkets apotek” Upptäck kulturarv och museer på norrtalje.se/kulturarv Norrtalje.se/evenemang

Häng med Friluftslivetspå dag

En visuell, estetisk och tankeväckande scen konstupplevelse fylld av humor, sorg och fantasi. Söndag 25/9 kl. 19.00-20.30

Får vi lov?

Språkcafé på Hallstaviks bibliotek Tisdag 27 september kl 15.30 – 17.00

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Torsdag 6 oktober kl 13.00 – 14.30

Språkcafé på Hallstaviks bibliotek Tisdag 4 oktober kl 15.30 – 17.00

Syftet att visa upp de goda värden som friluftslivet bär med sig – inte minst för barnen.

Upplev det interaktiva verket ”FÅR VI LOV?”, ska pat av barn i staden! Som parkbesökare, och med hörlurar på, guidas du av barnen runtom i parken. Hela hösten 2022 Plats: Norrtälje Societetsparken och Ros lagsparken

Språkcafé på Norrtälje stadsbibliotek

Svenska Start! починаєтьсяШведська ! В бібліотеці Нортальє

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Förskolans öppna timme på Norrtälje stadsbibliotek Onsdag 28 september kl 09.00 – 10.00

Singlar se hit

Du betalar 19.000:- extra för eget bruk. Singelpris: 62.350:- inkl allt.

Flyg, transfers, reseledare, kryssning i balkonghytt samt all mat och dryck ombord.

dag iland är det härligt att komma ombord igen. Det turkosblå karibiska havet blir vår utsikt under de sista två dagarna. Äntligen får vi tid att utforska vårt vackra nyrenoverade fartyg. Direktflyg 30 november från Arlanda.

MITT ROSLAGEN 22/9-22 29 REY S RESEBY RÅ TELEFON 0 176-555 95 | WW W .F REY SRESEBY RA. SE | I NF O@F REY SRESEBY RA. SE I SAMARBETE MED FREYS RESEBYRÅ Freys Resetävling FACEBOOK: FREYS RESEBYRÅ | INSTAGRAM: FREYSRESEBYRA TELEFON 0176-555 95 | WWW.FREYSRESEBYRA.SE | INFO@FREYSRESEBYRA.SE

Vi kan erbjuda ett par hytter för singlar på vår gruppresa i vinter. Dessa hytter är lika stora och fina som för övriga. Med en stor dubbelsäng och en härlig balkong.

Sista chansen att boka vår härliga Karibienkryssning i vinter. Vi kan lova dig två veckor med spännande utflykter och roligt umgänge. Mia som följer med som reseledare tycker att Freys gruppresa är årets höjdpunkt med så mycket glädje.

Denna resa passar dig som både är van att kryssa och för dig som vill prova på den nya resetrenden. För en sak är säker. En kryssning passar alla så tag chansen nu när allt är inkluderat.

Nu vill vi slå ett slag för er som reser själva. Kanske känns det lite skrämmande att resa på egen hand. Följ då med på vår gruppresa i vinter som innebär att du blir en i gänget. Fördelarna är många, inte minst kring måltider och utflykter.

Den sista av sex öar vi besöker på vår härliga två veckors resa är Antigua. Ön med 365 stränder är en av de mest populära i Karibien. På dess östra kust badar du med stora Efterstingrockor.enskön

Ett pärlband av öar

Oförglömliga minnen

Dubbelpris: 43.350:- inkl allt. Freys har ett rabatterat specialpris just nu så passa på.

Skriv ditt svar och skicka till: Mitt Roslagen, Gäddvägen 5, 761 41 Norrtälje eller mejla svaret till tavling@mittro.se Märk med ”Resetävling 22/9”. Svar oss tillhanda senast 30/9 2022. Vinnaren får ett presentkort, värde 3000:- och presenteras i Mitt Roslagen 20/10. Lycka till! Vilket ord bildar bokstäverna? Svaret är relaterat till texten ovan. PostnummerAdress:Namn:SVAR: och ort: Tel: Hur känns det? – Jag är så förvånad och chockad att jag vann för jag trodde det var min chef som ringde. Vart vill du resa? – Jättegärna till Grekland men det kanske blir Spanien för där bor min svärfar. Vem ska du resa med? – Min Nicklas.sambo Vinn presentkort!ett VÄRDE 3.000:VIKTORIA JONSSON BLEV VINNAREN I RESETÄVLINGEN DEN 25/8 K O S T N R O G R C I FOTO: WILHELMINA ERIKSSON

När de vita sydstatsbönderna tvingas frige sina slavar sö ker bröderna Prentiss och Landry sin tillflykt på George och Isabelle Walkers gård. I sorgen över att ha förlorat sin ende son i kriget tar paret Walker sig an dem på ett sätt som får

Elfte boken i Fjällbackaserien. Två fruktansvärda händelser, utan synbart samband, ska kar Fjällbacka. En känd fotograf hittas brutalt mördad i sin utställningslokal. Henning Bauer, nobelpristagare i littera tur, drabbas av ett våldsamt dåd på den lilla ö där han hål ler till för att skriva den tionde delen i sin världsberömda romansvit.PatrikHedström och kollegorna på Tanumshede po lisstation kommer ingenvart med utredningen av fall en, samtidigt som Erica Falck gräver i ett tragiskt mord i 1980-talets Stockholm. Hon inser snart att det förflutnas trådar sträcker sig in i nutiden och att gamla synder läm nar långa skuggor efter sig.

Emma Frans – Tänk som en forskare BonnierCarlsen

30 MITT ROSLAGEN 22/9-22

Boktips

Här finns rätter både för fredagskvällar när du vill lyxa till det lite extra och snabblagade läckerheter som pas sar när du är trött efter veckan. Recepten är även per fekta att laga med vännerna eller familjen – barnen kan också hjälpa till. Drick något gott, spela skön musik och sjung med samtidigt som ni rör i grytorna!

Vetenskapliga begrepp och metoder förklaras och dis sekeras, tankevurpor uppmärksammas och teorier ifråga sätts. För när det kommer till vetenskap kan alla – stora som små – lära sig att tänka som en forskare!

FRÅN HALLSTAVIKS BOKHANDEL NORRA UPPSALAVÄGEN 12 hallstaviksbokhandel@telia.com0175-20009 LOTTERBÖCKERKONTORSMATERIALSJÖKORTSPELOCHPUSSEL DataElinstallationer,ochService ElinstallationSkyvings AB 070-21 201 18 Skyvings Elinstallation AB 070-21ronnie@skyel.se20118 Elinstallationerochservice Skyvings Elinstallation AB 070-21 20118 ronnie@skyel.seElinstallationerochservice VilhemGasolfyllarnaMobergs gata 12 761 46 0176-20Norrtälje4910 instagram.com/gasolfyllarna_norrtaljefb.com/gasolfyllarna.norrtaljenorrtalje@gasolfyllarna.se TILLBEHÖRSBUTIK/LÖSVIKT!GASOLÖPPETTIDERILPG Måndag - Fredag 08.00 - 17.00 Lördagar 10.00 - 14.00 Söndagar Stängt 070-562 33 88 | jidde65@live.se | Bromskärsvägen 76, Blidö GRUS - SAND - JORD (FINNS PÅ STORSÄCK) CONTAINER - TRANSPORTER KRANBIL - MARKENTREPRENAD Säkerhetwww.r-sec.seförprivat-personer&företag Roslagens Security är det trygga valet av larm, kameraövervakning och säkerhet 070-777 00 78

Medan bröderna försöker skapa sig ett liv efter slaveri ets trauman uppdagas en historia om förbjuden kärlek mel lan två nyligen hemkomna soldater. Deras hemlighet får fa sansfulla konsekvenser som Isabelle måste ha mod att ta itu med.

Elisabet Nemert – Drömmarnas flod Forum

Vad är egentligen vetenskap? Med tydliga exempel och en stor portion humor guidar den välkända medicinska forskaren Emma Frans oss genom vetenskapens fantastiska – och ibland snåriga – djungel.

En flod, en båt, ett annat liv. Noha, en oerhört framgångsrik affärsman, har lämnat det flotta kontoret på Wall Street och excesserna i New York för Amazonas regnskog. På flykt från den person han själv blivit och inte längre vill vara.

Kristina Eriksson – Fredagsmys Semic

Fixa fredagsmyset med härliga recept på hemgjord gnoc chi, marinerade lammracks, kryddiga räkor, vit pizza med lax eller pasta vongole. Duka upp smårätter och överras ka med egengjorda snacks. Runda av med creme catal ana, pistageglass eller en ljuvlig äppelkaka med kanels mul till efterrätt.

Camilla Läckberg – Gökungen Forum

Vattnets sötma är en historisk bladvändare med starka kopp lingar till vår egen tid. Lika spännande som poetiskt lyckas den berätta om medmänsklighet under de mest skrämman

Nathan Harris – Vattnets sötma

Kassandra, kvinnan han älskar, har gått ifrån honom och i hemlighet rest till Sverige där hon ha sina rötter. Under fär den på floden möter Noha utsatthet, fattigdom och vilda djur – och en gammal kvinna som guidar honom på förunderliga vägar. Parallellt, i Blekinge, upplever Kassandra sitt livs mest omtumlande tid.

Välkommen till Jula! Besök våra varuhus i Barkarby, Arninge, Nacka, Haninge, Värmdö, Kungens Kurva, Häggvik, Bromma och Södertälje. Eller handla online på jula.se Gäller 2022-09-16 t.o.m. 2022-10-02. Med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel. Scanna QR-koden med din mobil och se kampanjens erbjudanden!alla Äntligen inomhusfix! Rätt verktyg till rätt pris! Verktygspaket 7 delar 18 V, 4,0 Ah • Fyra olika verktyg. • Rejäl och stöttålig väska. • Batteri och snabbladdare ingår. 007-443 Ord.pris 4 499.- NU 3 299.301.-/mån i 12 mån.* Total kreditkostnad 313.3299.Spara 1200.JulaClub 1299.Spara 1200.JulaClub 699.Spara 600.Grovdammsugare 30 l, 1050 W • 230 V-uttag med start-/stopp. • Blåsfunktion. • Munstycken, filter m.m. ingår. 015-478 Ord.pris 2 499.- JulaClub 1 299.Filterpåsar 013-709 Trådlös väderstation • Mäter inom-/utomhustemperatur. • Registrerar luftfuktighet. • Vindhastighet- och regnmätare. 014-331 Ord.pris 1 299.- JulaClub 699.Knivar + knivblock 6 delar • Fem olika knivar. • Rostfritt stål. • Knivblock av bambu. 021-330 Ord.pris 399.- NU 199.2-i-1Skaftdammsugare25,2V,25min, 0,65 l • Skaft- och handdammsugare. • LED-belyst turbomunstycke. • 25 minuter drifttid. 017-680 Servicebyxa herr • Slitstark arbetsbyxa. • Dragkedjeförsedda benfickor. • FinnsMobilficka.istorlekarna 46–60. 010-168 Ord.pris 299.- NU 199.Batteridriven arbetslampa LED 700 lm, 9 W, IP54 • Godkänd för utomhusbruk. • Flexibelt stativ. • USB-kabel ingår. 016-210 899. 199.Spara 100.99.Tokbilligt! Garagedomkraft 2,5 t, 75-510 mm • Lyfter högt – 510 mm. • Lågprofildesign. • Dubbla kolvar. 012-148 137.-/mån i 12 mån.* Total kreditkostnad 145.1599.Tokbilligt! 199.Spara 200.-

32 MITT ROSLAGEN 22/9-22 Äldreombudsmannen tackar för alla svar på INTERNATIONELLAÄLDREDAGEN1OKTOBER 5 myter om åldrande och hälsa ”Pensionärer har all tid i –världen”70-åringar är mer aktiva än någonsin. ”Man mår dåligt av att gå i pension” 70-75% hanterar övergången bra. ”Prata inte om psykisk ohälsa och –självmord”Attprata om det är avgörande för att förebygga suicidförsök. Under 50 år har AgeCap vid Göteborgs Universitet studerat hur seniorer lever och mår. Forskaren Ingmar Skoog säger att det finns myter om hur äldre lever och att åldras inte innebär att befinna sig i dödens väntrum. ”Äldre ligger inte” – Två tredjedelar av männen och hälften av kvinnorna var aktiva förra året. ”Demens är en naturlig del av –åldrandet”50%avlandets 90-åringar kan undgå demens. senior-enkäten 2022! 80% vill bo kvar hemma så länge som möjligt. 90% vill bo i Norrtälje stad vid flytt till anpassat boende. Seniorboende eller Trygghetsboende efterfrågas mest, få vill bo på vanligt 90%äldreboende.upplever att de har god hälsa utifrån förutsättningarna. 47% upplever ensamhet. 30% är aktiva i en förening. 21% är osäkra på vart man ska vända sig för att få vård och omsorg. 92% upplever att det är tryggt att leva och bo i Norrtälje kommun. FLER SENIORENKATENNORRTALJE.SE/ENKÄTSVAR,Enkätsvaren visar: Madeleine 0176–717madeleine.rietschel@norrtalje.seäldreombudsmanRietschel81 Frågor eller funderingar? Kontakta mig! Läs mer på norrtalje.se

Kajsa,

– Ja relativt. Det är, myck et förenklat, ett slags agili ty, men utan hopp. Det är skonsammare mot hundar som inte har rörligheten på topp, säger Lannek.

är medlemmar i klubben.

Under Hundens vecka, som arrangeras över hela landet just vecka 37 varje år, arrangerar Studie främjandet föreläsningar, uppvisningar och andra roliga aktiviteter för både hundägare och hundar Studiefrämjandets vision med Hundens vecka är att alla hundägare ska ha ett aktivt liv med sin hund. Hundens vecka ska bidra till en bättre folkhälsa. Veckan sker i samarbete med Studiefrämjandets medlemsorganisationer Svenska Kennelklubben, Sveriges Hundungdom och Svenska Brukshund klubben och alla deras föreningar/hundklubbar som väljer att delta.

7 år, backar föredömligt upp bakbenen på en platta under över seende av matte Sanna Hedström.

– Jägarhyddan skulle säl jas så vi blev hemlösa en tid. Men sedan välkomnades vi av Rö IK och det har varit bra, säger Jackis Lannek.

Labradoren

– Här finns det olika svårighetgrader, och tan ken är att både hund och människa ska få träning, sä ger Jackis Lannek. Vi har ju även friskvård i klubben. Det kan för hundarnas del handla om att titta uppåt och nedåt för att träna nacken, det han handla om att träna benen genom att backa eller att trä na core, stabilitet för bålen, genom att räcka vacker tass.

skrattade.

KLUBBEN HAR kurser, tävlingar och med lemmar kan också prova på en hel del tävlingsformer. I lördags fick de prova på rall ylydnad, Hoopers och en hel del–annat.Under den här veckan eller dagarna har vi bjudit på en buffé av det vi gör i klub ben, säger Jackis Lannek. Hoopers var något nytt i Sverige?

ALLA ÄR VÄLKOMNA hos oss. Orden är Jackis Lannek, ordförande och instruktör i Norrtälje Lokala Kennel klubb, NLKK, en klubb som bildades 1996 och som i dag har cirka 170 medlemmar.

Det går ”så där” under pratstunden, då Ture är mycket intresserad av att beblanda sig med de andra hundarna.–Menhan kommer lära sig, säger Kjell med säkerhet.

– Vi välkomnar alla raser, även blandraser. Hunden är hela tiden i centrum och vi är måna om att alla känner sig välkomna om det kom mer hit, säger hon. Vi bru kar säga att vi är den ideella klubben där alla säger hej, där ingen blir utanför på nå gotDesätt.flesta medlemmarna i

Vid merleterriernspatserarrallylydnadsbanan3,5-årigeairdaIan.Förtillfälletintresseradavatt”läsa

MITT ROSLAGEN 22/9-22 33 Rö HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

TEXT OCH FOTO

– I rallylydnad handlar det om att passera ett varierat antal skyltar med instruk tioner om vad hundekipa gen ska göra, berättar han.

POVE PERSSON,

er tass ännu ett par nivåer.

KÄLLA: STUDIEFRÄMJANDET Samling inför cirkelträning. Hundarna är redo, visserligen med varierande intresse… Sväng höger? Nja, finns mycket annat att intressera sig för, tänkte 3,5-åri ge airdaleterriern Ian…

sig, sa

INNAN LÖRDAGENS ak tiviteter börjar träffar Mitt Roslagen labradoren Ture, 9 månader och husse Kjell Johansson.–Viärhär och passivi tets-tränar. Ture är helvild så han behöver få se hur an dra hundar beter sig, att man kan sköta sig, säger Kjell och skrattar.

En vecka med hunden i centrum Ture, nio månader, och husse Kjell Johans son, höll sig en bit vid sidan av. – Vi tränar passivt i dag, Ture är helvild och behöver få se hundar som kan upp föra Kjell och

–Men.Viär på jakt efter en plats där vi kan ha ett litet klubbhus och kontinuer lig tillgång till en gräsplan, fortsatte Jackis Lannek. Pro

blemet här är att vi så klart inte kan vara på Rös huvud fotbollsplan. Och vi kan bara vara på den lilla gräsplanen om det är torrt. Och vi kan inte vara i klubbhuset efter som det finns allergirisk, så det här är inte helt bra för det vi vill göra.

På den lilla gräsplanen på går cirkelträning för hund och matte eller husse.

FAKTA

© RÖ. I förra veckan var det Hundens Vecka, arrangerat av Studiefrämjandet i samarbete med hundklubbar i hela lan det. Hos Norrtälje Lokala Kennelklubb i Rö märktes det under tre dagar. Det hand lade om nosework, rallylydnad, utställ ningsträning, träningsformen ”sund med hund” och prova på den nya hundspor ten Hoopers.

ten och hur viktigt vatten är i krig eller andra kriser, sa Per Hellström, medan de delade ut populära vat tenflaskor till förbipasserande.

SjövärnskårenMolle.

– Han är fantastisk på sitt jobb, sa husse Rolf Schrötter, som är hundan svarig inom Missing People i Västmanland.

TOTALFÖRSVARET är all verksam het som behövs för att förbereda Sverige för krig och andra olika for mer av kriser. Där ingår militärtoch civilt försvar.

4-åriga Liam Borgström var redo att ta över befälet på Sjövärnskårens trossfärja av fartygschefen Johan Lindroth.

© NORRTÄLJE. Det var mycket folk som tog sig till Societetsparken när där var Totalförsvarsdagen. En populär fyrbenting var på plats, sökhun den Molle, som gör en hel del jobb åt Missing People.

Hunden

2,5-åriga unghunden Molle var på plats tillsammans med husse och Missing People. Många ville hälsa på och klappa

– Men vi hjälper till med massor av andra uppdrag vid behov, sa Ar nella Hadzisulejmanovic. Det kan bland annat handla om att bistå vid sjöräddningar, om transporter av svävare, brandbil, vatten och an nanDjurambulansen,hjälputrustning.ambulanshe

MITT ROSLAGEN 22/9-22 Norrtälje

MOLLE, en unghund på 2,5 år, ut bildar sig i att urskilja människor som dött eller ligger till synes liv lösa i olika miljöer.

populär Totalförsvarsdagenpå

POVE PERSSON, TEXT OCH FOTO Molle

På plats bland alla som ställde ut och visade upp sin verksamhet fanns Norrtälje Vatten och Avfall. De informerade om det viktigas te av allt när det gäller krisbered skap: vatten.

– Han är oerhört effektiv i jämfö relse med oss människor, sa husse Rolf Schrötter. Han söker av 8-10 hektar på en och en halv timme. Han har gjort en hel del fynd åt oss

likoptern, hemvärnets bandvagnar var andra populära inslag under ef termiddagen.–Dethärär en viktig och rolig dag tycker jag. Kanske framför allt

SJÖVÄRNSKÅREN Roslagen visa de upp en trossfärja som främst an vänds för navigationsutbildningar.

Roslagen visade upp och lät folk besöka dem på deras trossfärja.

som vi aldrig klarat utan hund. Då känner man som husse en stolthet.

– Vi har med oss en mobil vat tentank och informerar om hur man säkerställer tillgång på vat

de tider vi lever i nu. Att få se vad som finns för allas vår skull i hän delse av kriser, sa Hans Åström, en av besökarna.

• Hämtning av bygg- och grovsopor

• Hämtning av bygg- och grovsopor

• Utläggning av bojar och flytbryggor

www.skargardstjanst.eu Vi kör i vått och torrt!

• Bärgning och bogsering

• 070-537 90 19

Hasse Vogel

– Hämtning av bygg- och grovsopor

– Leverans av grus och jord i storsäck

– Bärgning och bogsering

– Hämtning av bygg- och grovsopor

• Bärgning och bogsering

• 070-537 90 19 www.skargardstjanst.eu

Hasse Vogel

– Lastbåt

– Mark- och schaktarbete

• Mark- och schaktarbete

• Utläggning av bojar och flytbryggor

Hasse Vogel

– Lastbåt med kran för frakt av gods

• Leverans av grus och jord i storsäck

– Mark- och schaktarbete

• Hämtning av bygg- och grovsopor

i

• Lastbåt med kran för frakt av gods

– Utläggning av bojar och flytbryggor

• Utläggning av bojar och flytbryggor

– Lastbåt med kran för frakt av gods

• Mark- och schaktarbete

MITT ROSLAGEN 22/9-22 35 SKA RIMBO–BYGGA?DUVIFINNSBÅDEIOCHNORRTÄLJE! Hög kvalité - ofta testvinnare! CYKELSERVICE I NORRTÄLJE Tullportsgatan 20 761 30 Norrtälje Tel 0176-131 90 Lörd9–17.30Mån-FreÖPPET10–14Mobil 073-070 73 56 E-post www.cykelservice.seinfo@cykelservice.se Vi säljer mest av Ambassadör , och priset är då 19.900:- kr. Elcykel ECO AmbassadörRIDE 7-växlad 19.900:HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se Djurambulansen, med fyra ambulanser i Stockholms län, var på plats. –Våra uppdrag handlar främst om vilda djur, många fåglar och harpaltar till exempel, sa Rickard Angnetur, här på bild tillsammans med Markku Norrtälje Vatten och Avfall var riktigt representerade där de informerade om vatten och hur viktigt det är i kris tider. Fr v: Per Hellström, Fredrik Lindh, Per Sahlgren Grimborg och Tommy Söderquist. Det var populärt både bland stora och små att åka bandvagn. När ambulanshelikoptern landade på kajen var det många som ville ta sig en titt och en provsittning. • Lastbåt med kran för frakt av gods

• Leverans av grus och jord i storsäck

• Lastbåt med kran för frakt av gods

– Bärgning och bogsering

• 070-537 90 19 kör vått och torrt!

www.skargardstjanst.eu Vi

med kran för frakt av gods – Leverans av grus och jord i storsäck – Utläggning av bojar och flytbryggor – Bärgning och bogsering – Hämtning av bygg- och grovsopor – Mark- och schaktarbete medkranförfraktavgods avgrusochjordistorsäck avbojarochflytbryggor ochbogsering avbygg-och grovsoporschaktarbeteHasseVogel•070-5379019 www.skargardstjanst.eu Vikörivåttochtorrt! Lastbåtmedkranförfraktavgods Leveransavgrusochjordistorsäck Utläggningavbojarochflytbryggor Bärgningochbogsering Hämtningavbygg-ochgrovsopor Mark-ochschaktarbete

– Leverans av grus och jord i storsäck

Vi kör i vått och torrt!

– Utläggning av bojar och flytbryggor

• Leverans av grus och jord i storsäck

• Bärgning och bogsering

• Mark- och schaktarbete

Tiden väntar inte på någon

SÅ KOM DEN DÄR DAGEN, VI SKULLE E GENTLIGEN HA VARIT TRE FAMILJER TILL, MEN EN POJKE HADE BYTT UT ALLA STAMCELLER OCH EN FLICKA FRÅN EN ANNAN FAMILJ VAR TVUNGEN ATT VARA I KARANTÄN FÖR ATT HON SKULLE BYTA UT SITT HJÄRTA FÖR ANDRA GÅNGEN OCH EN AV POJKARNA SOM SKULLE VARIT MED HADE GÅTT VIDARE."

SÅ KOM DEN DÄR DAGEN, vi skulle egentligen ha varit tre familjer till, men en pojke hade bytt ut alla stamceller och en flicka från en annan familj var tvungen att vara i karantän för att hon skulle byta ut sitt hjärta för andra gången och en av pojkarna som skulle varit med hade gått vidare. Livet är skört. Därför är det viktigt att ta vara på stunden här och nu, för tiden väntar inte på nå gon.

ter Konrad och han har snud dat vid döden flera gånger fast han bara är elva år. Han har inte tid att vänta.

TÄNK ER MARHOLMEN i vår vackra skärgård en sep temberdag. Det var så vack ert att det nästan gjorde ont. Klockan var 19.00 och kväll en var vacker, man såg solen mellan molnen och havet var spegelblankt. Där på bryggan stod en annan sol, Konrad, han sken av lycka för vi kom farande med båten. Vi hade bestämt att vi skulle ut och

åka båt till Spillersboda. Väl ombord och på väg så får Konrad syn på en stor få gel. Det var en fiskjuse och efter en stund såg vi en havsörn. Det blev nästan som en fågelsafari. Helt underbart.

Framme vid ”Spillan” tan kade vi båten och höjdaren blev när de vänliga lant handlarna öppnade upp den stängda lanthandeln så att

36 MITT ROSLAGEN 22/9-22

PÅ NÅGOT SÄTT så tycker jag att det verkar som om de flesta människorna tror att de ska leva för alltid och pla nerar för det. Tänk om de levde lite mer bara för dagen och slutade slåss mot mörk ret och förde in ljuset, för tiden väntar inte på någon.

derbara ni för att ni gjorde vårVikväll.skavara tacksamma för livet som ger oss möjligheter att älska, jobba och se upp motNustjärnorna.laddarPlexus vänner för nya äventyr. Tanken är att vi ska ut och fiska ström ming, besöka fjärilshuset och så klart ett julbord och bio. Johan Oldenmark

Ibland förstår man inte förren ef teråt. Det här pärlbandet är sju meter långt o speglar Konrads liv. Några pärlor Konrad förkla rat till mig. Grön=dålig dag, Blå= operation, Moln= sövas, Ceps= tappa hår, Röd=injektioner. Detta är bara några.

vi kunde köpa glass. Tänk er lyckan! Det är den typen av medmänskliga handlingar som ger oss hopp. Tack un

Plexus Vänner Anstalten Österåker och Täby söker fler medarbetare KRIMINALVÅRDEN ARBETAR FÖR ATT GÖRA SAMHÄLLET SÄKRARE OCH TRYGGARE. VI VERKSTÄLLER STRAFF, UTREDER OCH BEHANDLAR FÖR ATT MINSKA ÅTERFALL I BROTT. MER ÄN 10 000 MEDARBETARE ARBETAR PÅ HÄKTEN, ANSTALTER OCH I FRIVÅRD FÖR ATT BRYTA DEN ONDA CIRKELN. VI BRYTER DEN ONDA CIRKELN Vi söker både dig som vill arbeta i sommar men även dig som vill gå vår Kriminalvårdsutbildning för tillsvidareanställning. Vi utbildar dig med full lön. Läs om våra tjänster på www.kriminalvarden.seochansökidag! Vilken kväll. Helt fantastiskt. Konrad funderade hur fort båten gåt?Här ligger vi med båten i Spillersboda. Konrad skall strax köra vidare.

som

Prioritet är cykel- och gångvägar 4 km runt alla skolor, som ett parti fö reslår. Flera partier föreslår samarbete

Vindkraft

Inrätta ett Klimatkontor Visserligen är det bara tre partier som föreslår det, men de andra förstår sä kerligen vikten av att samla kompetens för att leda och samordna utveckling en. Annars händer det inte så mycket.

Det som tre-fyra partier främst tryck er på är inrättandet av anropsstyrd tra fik i glesbygd, att Roslagsbanan förlängs till Rimbo/Arlanda, en direktbuss Norr tälje-Arlanda, samt ännu bättre trafik till Stockholm, bland annat direktbuss till Karolinska/Hagastaden.

Hela fem partier vill prioritera klimats mart och energisnålt byggande. Ett av partierna lyfter fram att allt byggande ska i första hand prövas mot möjlighe ten till byggnation i trä.

Upphandling är ett effektivt sätt att styra både produktion och konsumtion mot en klimatomställning."vettig

MITT ROSLAGEN 22/9-22 37 www.anneblom.se Restaurang Öppet hela vintern fredagar & lördagar kl 18-23 Camping Öppet året om med bemanning på helgerna Campingen har öppet året om med bemanning på helgerna. Restaurangen har öppet hela vintern på fredagar och lördagar. Björkö Örn Camping & Gräddös Pärla www.caravanclub.se www.graddosparla.se

med lokala ideella krafter. Det kan göra att det går snabbare och blir billigare.

Klimatsmart byggande

Kommunen upphandlar för mycket stora summor varje år. Upphandling är ett effektivt sätt att styra både pro duktion och konsumtion mot en vet tig klimatomställning. Det har i alla fall tre partier begripit.

Utan en vettig klimatpolitik kommer varken Norrtälje eller någon annanstans på jorden vara en uthärdlig plats att leva på. Det har knappast märkts i val rörelsen. Men jag har studerat samtli ga partiers klimatprogram. Intressant! Det är mycket stora skillnader i ambi tionsnivå och hur konkret man är. En liten detalj att notera är var avsnittet om Klimat står. Är det en naturlig in ledning som en övergripande fråga, el ler är det ett påhäng på slutet? Är det i så fall tecken på någonting?

Utbyggd vindkraft är avgörande för att vi ska klara elbehovet. Även vad det gäller vindkraft är det tre partier som vill att kommunen tar initiativ. Det gäl ler främst havsbaserad vindkraft, vil ket är lämpligt eftersom vi är en kust kommun. Vindkraft till havs stör inte så mycket och kan producera mycket.

Upphandling

Det är fyra partier som vill prioritera denna insats. Det passar extra bra just nu, när vi har tillfällig energikris och när regeringen uppmanar till energi effektivisering som en av åtgärderna.

Solceller

Bra klimat klimatsamarbeteför

Bobo@blid.nuBlideman

Krönika

Jag tänkte inte peka finger åt något parti. Tvärtom! I min tidigare krönika försökte jag lyfta fram de frågor som jag tycker är viktigast. Nu tänkte jag visa på vad de olika partierna prioriterar. Det roliga är att det finns en stor samsyn om viktiga frågor. Därför kan jag nu presentera Norrtälje kommuns kom mande Klimatpolitik oavsett vilka par ti som styr, eftersom de tycker så lika.

Förbättrad kollektivtrafik

Cykel- och gångvägar Alla partier lyfter fram denna fråga, som indirekt är en klimatfråga. Om det är tryggt att cykla eller gå, behöver inte bilen användas så mycket. Om jag för står rätt, är det ett kommunalt ansvar i tätorter, medan Trafikverket ansva rar för miljön mellan dem. Trafikver ket kan tänkas göra prioriteringar om kommunen är med och medfinansierar.

Laddstolpar

I stort sett alla partier vill att lämpliga gamla tak på offentliga byggnader ska ha solceller och vid all nybyggnation. Tre partier vill främja byggande av solcellsparker.

Transportsektorn är en av de viktigaste klimatbovarna i Norrtälje. Fler laddstol par vill fem partier prioritera. De måste finnas både för fastboende hyresgäster och för besökare. Här behövs en ome delbar offensiv. Snart stoppas tillverk ning av fossilbilar. Då måste elbilar och hybrider kunna laddas!

DET FINNS MÅNGA intressanta för slag från partierna. Här har jag bara lyft fram förslag som minst tre partier har föreslagit. Alltså borde de ha stor chans att bli verklighet. Eller hur?

Energieffektivisering

BOSSE BLIDEMAN

VALET ÄR ÖVER. I skrivande stund är det oklart vilka partier som kom mer att styra.

Det är Region Stockholm som ansvar för kollektivtrafiken. Då är det viktigt att kommunen trycker på, alternativt själv är med och tar ett delansvar.

KIM JUHLIN

tror jag ibland, kraften av psykologisk smärta och

Tel 0175-547 www.norrtaljehalsocentral.sewww.rimbohalsocentral.se000Tel0176-282700 Träffa vår personal i vår app samt våra läkare även under kvällar och helger. Ladda där–”Hälsocentralen”hemduhittardenapparfinns! NYHET!

Orolig för minnet?

38 MITT ROSLAGEN 22/9-22

SÅ I SKRIVANDETS STUND sitter jag på balkongen uppe på Birger Jarlsga tans etage vid korsningen Nybrogatan - Ingemar Bergmans gata. Hör sorlet nere från Teatergrillen och gågatans framfart, jag blickar ut över takåsarna via Dramaten, och funderar ju givet vis ”hur fasiken hamnade jag här?” - på

Regelbunden fysisk aktivitet, sociala kontakter och men tal stimulering, nya erfarenheter och att fortsätta lära genom livet, samtidigt som man undviker rökning och är spar sam med alkohol och onyttig mat har gynsamma effekter på hjärnhälsan.

Kim Juhlin -din terapeut & coach. kontakt@juhlinterapi.se

Stefan Peyda Legitimerad läkare Prosalus AB, Rimbo Hälsocentral

hälsocentralRimbohälsocentralNorrtälje

Alla sorters minne är viktiga för måendet; arbetsminne, kunskaper och fakta, färdigheter, händelser i livet, tid och rum, lokalsinne med flera. Med stigande ålder minskar antalet kopplingar mellan hjärnans nervceller och minnet påverkas. Det är fullt normalt att efter 70-års åldern märka av en klar försämring i arbetsminnet och i att få fram långtidsminnen som fakta och namn. Det kan kallas glömskhet, och man minns igen efter en stund.

Man behöver tydligen kliva över gränser för att veta vart dom går…

Minnesproblem utreds noggrant på Hälsocentralen av läkare, sjuksköterska och arbetsterapeut. En närstående kan ge viktig information. Efter svar på blodprover och hjärnröntgen sammanfattas om fynden tyder på någon minnessjukdom och hjälp kan då ges. Känner du dig orolig för ditt eller en anhörigs minne är du välkommen till oss!

SÅ JAG FUNDERADE på att ändra tonläge för denna text för att ge ut rymme för kärlek och ömhet. Jag bör jade fundera på varför jag funderade på att göra just så. Och kom fram till att mitt behov av paus och att finna mening med mitt liv, återigen har bli vit mer prioriterat efter ett slitsamt år med att nå framgång i en tuff bransch.

Jag gick en kvällspromenad härom dagen, runt Björnö på Roslagsleden, upp förbi Campus och den gamla vård centralen för att sedan runda tillbaka genom skogen till den lilla staden. Kont emplerade den tid som gått och åren som har passerat här uppe i Norrtäl je - vem jag varit och hur jag då tänkte och kände, vad jag gjorde, vart jag bod de och vilka jag umgicks med, bara för några år sedan. Innan pandemin och innan den där olyckliga kärleken som höll på att förgöra mig. Vilken den del vis gjorde. Vilket givetvis var en stor anledning till att jag är där jag är idag.

Krönika

Stockholms mest prestigefyllda adress. Jag har tagit mig från en arbetsplats i en barack ute vid Norrtälje sjukhus till en av Sveriges mest exklusiva kontors ytor - på mindre än ett år, mitt i en pan demi, på plats i ett personligt inferno (ref. A.Strindberg) orsakat av krossa de drömmar om en kvinna.

Vid så pass svår förlust av intellektuella funktioner att sociala och arbetslivsfunktioner störs och hjälp behövs kan man prata om olika typer av demens. Bara var tionde person har demens kort efter pensionen, vid 80-års ålder var femte, och vid 90-års ålder ungefär hälften. Den vanligaste typen är Alzheimers demens, där knappt 1 procent är ärftliga. Patienten kan upprepa sig ofta, glömma det som nyss hänt och sagts, och få svårt att förstå, att betala räkningar, med tid och datum osv. Den näst vanligaste demensorsaken är hjärt-kärlsjukdom; högt blodtryck och höga blodfetter ger blödningar i stela och trånga kärl. Många små hjärninfarkter som uppstått under lång tid ger till slut genomslag i form av blod kärlsdemens. Minnessvårigheter innan pension kan vara tidig demens, men också utmattning, depression, vitamin B12-brist, sköldkörtelsvikt, borrelia m.m. kan ligga bakom.

Jag behövde riva ner korthuset jag byggt upp och börja om från början med ganska grundläggande men komplexa aspekter av mig själv och mitt liv. Det ta trots alla år av psykoterapi och tim mar av meditation och kontemplation.

Kärleken är störst - men inte allt

SVARET ÄR GIVETVIS mentalt bräns le! Vi underskattar tror jag ibland, kraf ten av psykologisk smärta och den po tential av framgång den kan ge oss. Revansch och upprättelse är väldigt viktiga mentala tillstånd för att ta sig igenom trauman och kriser till ett star kare och mer meningsfullt liv. Om du tycker att du har hört det här förr, fast kanske i formuleringen ”man lär sig av misstag” men anser att det låter som en klyscha, är det nog för att det är så just för dig. Dvs, du har än så länge inte gjort jobbet. Om du hade insett poten tialen av dig själv och vilket liv du fak tiskt skulle kunna leva och hur under bart man faktiskt kan känna - hade du satt igång och gjort något åt det. Men istället går du runt halvtrött mer eller mindre dagligen, tänker samma tan kebanor och känner samma typer av känslor. Oinspirerad träffar du sam ma gamla tjatiga människor som också dom fortsätter på samma gamla tråki ga stig och du utför samma gamla trå kiga arbetsuppgifter som du inte anser skänker något värde. Motivationen är inte stark hos dig och en känsla av ett meningsfullt liv sviktar. Jag säger bara - om du inte sätter upp dina egna mål i livet, sätter någon annan upp dom åt dig. Inse att vår hjärna är en målsökan de överlevare som ständigt vill sträva.

SÅ DETTA BLIR en inbjudan till oss alla att välkomna kärleken till att om famna alla delar av våra liv, och från mig till dig en invit att ta tillbaka manda tet att återta kontrollen över dig själv - för vi har ju hela livet på oss att göra någonting med det.

Vi underskattar den potential av framgång den kan ge oss. Revansch och upprättelse är väldigt viktiga mentala tillstånd för att ta sig igenom trauman och kriser till ett starkare och mer meningsfullt liv."

MITT ROSLAGEN 22/9-22 39 provträna en hel vecka! NORRTÄLJE gäller på alla av våra tre gymanläggningar Tillkommer kostnad för kort/armband HÖSTENSRABATTFAVORITERPORTARFÖR S TOLTAHUS Vi mäter och kollar garagets förutsättningar utan kostnad. Vi monterar och anpassar din nya port/dörr på en dag. Vi tar hand om din gamla port och återvinner den. ENKELT, SNABBT OCH TRYGGT – MONTERAT OCH KLART Erbjudandet gäller 30/8-15/10. Fullständiga villkor finns på garageportexperten.se UPPSALA Tel: 018-12 25 00 PELLES SERVICE AB Lundåsvägen 2, Hallstavik, 0175-225 77 www.pellesservice.com STOR NYHET I VÅR BUTIK! Sverigelansering av KYMCO ATV-maskiner Pris: 28.500:Pris: 79.900:Pris: 94.900:Pris: 105.900:KYMCO MXU 700 EPS T3B Registrerad som Traktor B, servostyrning, vinsch och ALU-fälgar. KYMCO MXU 550i EPS T3B Registrerad som Traktor B, servostyrning och vinsch. KYMCO MXU 465 T3B Registrerad som Traktor B och vinsch. KYMCO Maxxer 90 Lättkörd ATV för de yngre.Elstart.

– Både äldreboendet och försko lan öppnar i december och vi ser verkligen fram mot det, säger Malin Herlin, som blir verksamhetschef för äldreboendet Stora Rospiggen, något hon kommer att kombinera med den rollen på Norlandia Gran parkens äldreboende, en tjänst hon har sedan Norlandiatidigare.ärettfamiljeägt före tag som driver cirka 50 äldreboen den och cirka 100 förskolor i hela Sverige.

Förstklassig pedagogik – god och säker vård & omsorg •

Hur är det med platser då?

Norlandia redo ”generationskoncept”för

PÅ BOTTENVÅNINGEN i de all deles nybyggda lokalerna på plat sen där Norrtelje Tidning tidigare huserade: Förskola. På våningarna över: Äldreboende. Mitt Roslagen fick en titt så här några månader innan öppnandet.

EN ANNAN SAK som Norlandia gärna lyfter fram är ”NorlandiaS kuttet”.–Ja,säger Malin Wikström. Det handlar mycket om olika former av rörelseglädje för både barnen och de äldre. Konceptet införlivas i hela huset så även de äldre, tillsammans med barnen, kommer erbjudas oli ka former av rörelseglädje för att kunna bibehålla och även stärka kroppsfunktioner.–Helagenerationskonceptet syf

POVE PERSSON Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

tar till att äldre och barn ska kun na lära av varandra, fortsätter hon. Och att skapa glädje och livskvali tet. Det är inte minst viktigt för de äldre som annars i många fall lider av ofrivillig Pedagogernaensamhet.påförskolan och omvårdnadspersonalen på äldre boendet kommer jobba nära var andra och har gemensamma per sonalutrymmen.–Detharvarit fantastiskt att få vara med och utforma lokalerna ef

– Genom måltidspedagogiken ser vi också många möjligheter till gemensamma aktiviteter mel lan barnen som måltidsförberedel ser, bakning och utomhusmatlag ning, fortsätter hon.

– Det kommer att drivas som ett generations koncept, där de äldre och barnen i vissa samman hang träffas på ett naturligt sätt, säger Malin Wik ström, skolchef på Norlandia Förskolor region Nord.

© NORRTÄLJE. I december öppnar Norlandia Lil la & Stora Rospiggen i Tryckeriet i Norrtälje. 80 äldreboendeplatser och 60 förskoleplatser under ett och samma tak.

I en och samma fastighet erbjuds en levande miljö där barn och

träffas på ett naturligt sätt. Detta i form av:

– Vi har egna kockar som lagar maten i välutrustat kök i samma byggnad, säger Malin Herlin. Det serveras vällagade, nyttiga och smakrika rätter till både barnen och de äldre. Det handlar mycket om att kanske främst barnen ska lära sig nya smaker och där kan de äldre verkligen bidra.

– Vi har precis börjat marknads föra oss i Norrtälje, så det finns platser att söka, säger Malin Wik ström.

40 MITT ROSLAGEN 22/9-22

kock – vällagade måltider • Rörelseglädje med gemensamma hälsoaktiviteter • Samtal, gemenskap & erfarenhetsutbyten • Moderna lokaler i nybyggd fastighet  KÄLLA: NORLANDIA.SE/ROSPIGGEN Barn och äldre i en härlig gemensamhet. Det blir det när Norlandia startar förskola och äldreboende i samma byggnad i Norrtälje. På innergården vid nybygget Tryckeriet blir det lekplats för barnen, som har förskolan i bottenvåningen. Våningarna ovanför där Malin Wikström, skolchef på Norlandia Försko lor Region Nord och Malin Herlin, verksamhetschef i Norrtälje, står blir det äldreboende. Malin Herlin och Malin Wikström i det som snart är en alldeles ny förskola i Norrtälje. FOTO: NORLANDIA PERSSONPOVEFOTO: PERSSONPOVEFOTO:

I december slår Norlandia upp portarna till en ny förskola Norrtälje. äldre

och äldreboende i kvarteret Tryckeriet – mitt i

ter våra behov, säger Malin Herlin. Och det här konceptet kommer bli jättebra. Jag ser ju i verksamheten på Granparken hur uppskattat det är när vi samarbetar en del med förskolor. Det gynnar både de äld re och barnen.

– För några år sedan utveckla de vi ett unikt koncept som vi kall ar Norlandia Generationskoncept, berättar Malin Wikström. Grun den där är att vi har förskola och äldreboende i samma byggnad, för att barn och äldre ska kunna mö tas på ett naturligt sätt.

FAKTA

• Egen

I konceptet ingår även ett mål tidskoncept, Mat med Smak, som båda verksamheterna tar del av.

Källarväggar:Golvvärme

Detta leder till en torr och varm källarvägg som ger ett behagligare inomhusklimat och sänker dina uppvärmningskostnader!

Extrapersonal sökes

Källarväggar:Golvvärme

För att förhindra fukt i källarväggar och krypgrund använder vi oss av Isodräns fuktskydd som dränerar, kapillärbryter, värmeisolerar och torkar ut.

Sulorna tillverkas som standard i längderna 2,0, 3,0 och 5,0 meter.

Källarväggar:Golvvärme

Prefabricerad i längder upp till 6000 mm och projektanpassas så att ett minimum av arbetsplatsinsatser erfodras.

För att förhindra fukt i källarväggar och krypgrund använder vi oss av Isodräns fuktskydd som dränerar, kapillärbryter, värmeisolerar och torkar ut.

5,0 meter.

Källarväggar:Golvvärme

• Avloppsrensning/Spolning

ALBA grundbalk och grundsula

Sulorna tillverkas som standard i längderna 2,0, 3,0 och 5,0 meter.

Kontakta

Vi utför alla typer av saneringsarbeten! Inget jobb är för litet eller för stort – både privatpersoner och företag är välkomna!

För arbetsplatsinsatser erfodras. och

Prefabricerad i längder upp till 6000 mm och projektanpassas så att ett minimum arbetsplatsinsatserav erfodras. Sulorna tillverkas som standard i längderna 2,0, 3,0 och 5,0 meter.

Prefabricerad i längder upp till 6000 mm och projektanpassas så att ett minimum arbetsplatsinsatserav erfodras.

offert! Jimmy

För att förhindra fukt i källarväggar och krypgrund använder vi oss av Isodräns fuktskydd som dränerar, kapillärbryter, värmeisolerar och torkar ut.

ALBA grundbalk och grundsula Prefabricerad i längder upp till 6000 mm och projektanpassas så att ett minimum arbetsplatsinsatserav erfodras. Sulorna tillverkas som standard i längderna 2,0, 3,0 och 5,0 meter.

Detta leder till en torr och varm källarvägg som ger ett behagligare inomhusklimat och sänker dina uppvärmningskostnader!

För ett varmt och behagligt golv använder vi oss av Thermotech golvvärmesystem.

murbruk utan synliga fogar.

För ett varmt och behagligt golv använder vi oss av Thermotech golvvärmesystem.

vår hemsida, se filmen från grund till färdigt hus, hur man bygger med NC-blocket. speciella spår och bildar ett murbruk utan synliga fogar.

För att förhindra fukt i källarväggar och krypgrund använder vi oss av Isodräns fuktskydd som dränerar, kapillärbryter, värmeisolerar och torkar ut.

Detta leder till en torr och varm källarvägg som ger ett behagligare inomhusklimat och sänker dina uppvärmningskostnader!

För ett varmt och behagligt golv använder vi oss av Thermotech golvvärmesystem. Sulorna tillverkas som standard i längderna 2,0, 3,0 och 5,0 meter.

Besök vår hemsida, se filmen från grund till färdigt hus, hur man bygger med NC-blocket. Nyströms Cement – en bra grund att stå på Hus av Leca - Naturligtvis bäst! isoleringCellplast-Bjälklags-element Bjälklag av lättklinkerbetongarmerad NC-block i leca bygger du ditt hus rätt från början. Torrstaplas, fylls med bruk i speciella spår och bildar ett murbruk utan synliga fogar. Leca byggblock Massivblock 70-400mm ALBA kantelement

Besök

För ett varmt och behagligt golv använder vi oss av Thermotech golvvärmesystem.

Besök vår hemsida, se filmen från grund till färdigt hus, hur man bygger med NC-blocket.

Detta leder till en torr och varm källarvägg som ger ett behagligare inomhusklimat och sänker dina uppvärmningskostnader!

För ett varmt och behagligt golv använder vi oss av Thermotech golvvärmesystem. mm och så att ett minimum arbetsplatsinsatserav erfodras.

Bjälklag av lättklinkerbetongarmerad

För att förhindra fukt i källarväggar och krypgrund använder vi oss av Isodräns fuktskydd som dränerar, kapillärbryter, värmeisolerar och torkar ut.

Besök vår hemsida, se filmen från grund till färdigt hus, hur man bygger med NC-blocket. Nyströms Cement – en bra grund att stå på Hus av LecaisoleringCellplast-Bjälklags-element Bjälklag av lättklinkerbetongarmerad ditt hus rätt från början. Torrstaplas, fylls med bruk i speciella spår och bildar ett murbruk utan synliga fogar. Massivblock 70-400mm ALBA kantelement Prefabricerad i längder upp till 6000 mm och projektanpassas så att ett

Källarväggar:Golvvärme

Källarväggar:Golvvärme

• Avfuktning/vattenskador

Nyströms Cement

För att förhindra fukt i källarväggar och krypgrund använder vi oss av Isodräns fuktskydd som dränerar, kapillärbryter, värmeisolerar och torkar ut.

6000 mm och projektanpassas så att ett minimum av arbetsplatsinsatser erfodras.

6000 mm och projektanpassas så att ett minimum arbetsplatsinsatserav erfodras.

Källarväggar:Golvvärme

– en bra grund att stå på Hus av Leca - Naturligtvis bäst! isoleringCellplast-Bjälklags-element Bjälklag av lättklinkerbetongarmerad längderna 2,0, 3,0 och 5,0 meter.

Besök vår hemsida, se filmen från grund till färdigt hus, hur man bygger med NC-blocket. lättklinkerbetong NC-block Med våra egenproducerade NC-block i leca bygger du ditt hus rätt från början. Torrstaplas, fylls med bruk speciella spår och bildar ett murbruk utan synliga fogar. Leca byggblock Massivblock 70-400mm ALBA kantelement Prefabricerad i längder upp till 6000 mm och projektanpassas så att ett minimum av arbetsplatsinsatser erfodras. ALBA grundbalk och grundsula Prefabricerad i längder upp till 6000 mm och projektanpassas så att ett minimum arbetsplatsinsatserav erfodras.

För att förhindra fukt i källarväggar och krypgrund använder vi oss av Isodräns fuktskydd som dränerar, kapillärbryter, värmeisolerar och torkar ut.

MITT ROSLAGEN 22/9-22 41

För att förhindra fukt i källarväggar och krypgrund använder vi oss av Isodräns fuktskydd som dränerar, kapillärbryter, värmeisolerar och torkar ut.

• Taktvätt • Klottersanering

Besök vår hemsida, se filmen från grund till färdigt hus, hur man bygger med NC-blocket. Nyströms Cement – en bra grund att stå på Hus av Leca - Naturligtvis bäst! isoleringCellplast-Bjälklags-element Bjälklag av lättklinkerbetongarmerad NC-block Med våra egenproducerade NC-block i leca bygger du ditt hus rätt från början. Torrstaplas, fylls med bruk i speciella spår och bildar ett murbruk utan synliga fogar. Leca byggblock Massivblock 70-400mm ALBA kantelement Prefabricerad i längder upp till 6000 mm och projektanpassas så att ett minimum av arbetsplatsinsatser erfodras. ALBA grundbalk och grundsula Prefabricerad i längder upp till 6000

Sulorna tillverkas som standard i längderna 2,0, 3,0 och 5,0 meter.

Detta leder till en torr och varm källarvägg som ger ett behagligare inomhusklimat och sänker dina uppvärmningskostnader!

Prefabricerad i längder upp till 6000 mm och projektanpassas så att ett minimum av arbetsplatsinsatser erfodras. Prefabricerad i längder upp till 6000 mm och projektanpassas så att ett minimum arbetsplatsinsatserav erfodras. Sulorna tillverkas som standard i längderna 2,0, 3,0 och 5,0 meter.

ALBA grundbalk

Detta leder till en torr och varm källarvägg som ger ett behagligare inomhusklimat och sänker dina uppvärmningskostnader!

ALBA grundbalk och grundsula

ett varmt och behagligt Besök vår hemsida, se filmen från grund till färdigt hus, hur man bygger med NC-blocket. Nyströms Cement – en bra grund att stå på Hus av LecaisoleringCellplast-Bjälklags-element Bjälklag av lättklinkerbetongarmerad att ett minimum av arbetsplatsinsatser erfodras.

Källarväggar:Golvvärme

Sulorna tillverkas som standard i längderna 2,0, 3,0

Detta leder till en torr och varm källarvägg som ger ett behagligare inomhusklimat och sänker dina uppvärmningskostnader!

Detta leder till en torr och varm källarvägg som ger ett behagligare inomhusklimat och sänker dina uppvärmningskostnader!

För att förhindra fukt i källarväggar och krypgrund använder vi oss av Isodräns fuktskydd som dränerar, kapillärbryter, värmeisolerar och torkar ut.

Till vårt HVB- hem Levahemmet Kolarmora söker vi extra behandlingspersonal, som på kort varsel kan hoppa in vid sjukdom och ledigheter. Meriterande är bakgrund inom liknande områden. Körkort krävs. Placeringsort, Levahemmet Kolarmora, 1,5 mil väster om Hallstavik. Kontakt: 0174-52 46 01, 0152-71 45 71 info@levagruppen.se

projektanpassas

Besök vår hemsida, se filmen från grund till färdigt hus, hur man bygger med NC-blocket.

Källarväggar:Golvvärme

isoleringCellplast-Bjälklags-element

Källarväggar:Golvvärme

Prefabricerad i längder upp till 6000 mm och projektanpassas så att ett minimum av arbetsplatsinsatser erfodras.

För att förhindra fukt i källarväggar och krypgrund använder vi oss av Isodräns fuktskydd som dränerar, kapillärbryter, värmeisolerar och torkar ut.

För ett varmt och behagligt golv använder vi oss av Thermotech golvvärmesystem.

För ett varmt och behagligt golv använder vi oss av Thermotech golvvärmesystem.

För ett varmt och behagligt golv använder vi oss av Thermotech golvvärmesystem. minimum av arbetsplatsinsatser erfodras.

Bjälklag av lättklinkerbetongarmerad NC-block i leca bygger du ditt hus rätt från början. Torrstaplas, fylls med bruk i speciella spår och bildar ett murbruk utan synliga fogar. Leca byggblock Massivblock 70-400mm ALBA kantelement

– en bra grund att stå på Hus av Leca - Naturligtvis bäst! isoleringCellplast-Bjälklags-element Bjälklag av lättklinkerbetongarmerad insatser erfodras.

isoleringCellplast-Bjälklags-element

För ett varmt och behagligt golv använder vi oss av Thermotech golvvärmesystem.

Nyströms Cement

Detta leder till en torr och varm källarvägg som ger ett behagligare inomhusklimat och sänker dina uppvärmningskostnader!

Besök vår hemsida: www.srab.nu oss för mer info eller Boström 072-704 98 66 Magnus Eriksson 072-704 98 67

• Sanering • Rivning

Detta leder till en torr och varm källarvägg som ger ett behagligare inomhusklimat och sänker dina uppvärmningskostnader!

arbetsplatsinsatser erfodras. Sulorna tillverkas som standard i längderna 2,0, 3,0 och 5,0 meter.

Lösning och vinnare från vecka 35

42 MITT ROSLAGEN 22/9-22 SUDOKU Rikskrysset 5163 4 7 1 5 8 4 3 8 2 9 7 1 9 1 6 8 3 9 6 5 3 4 1 9 1 3 6 7 9 8 9 6 3 2 7 © Bulls 4 2 8 5 1 5 6 5 9 6 4 8 6 1 8 9 4 5 2 9 4 4 6 1 3 5 2 5 6 9 © Bulls 5 8 7 7 6 2 9 5 7 8 3 3 2 6 7 5 9 2 4 2 4 6 8 5 4 8 © BullsLÄTT MEDEL SVÅRT©Bulls ©Bulls ©Bulls Lös Rikskrysset och du har möjlighet att vinna tio Trisslotter! Å Ä Ö = 1G H I = 4P Q R S = 7 A B C = 2J K L = 5T U V = 8 D E F = 3M N O = 6W X Y Z = 9 Så här gör du: Bokstäverna i Rikskryssets blå rutor bildar ett ord på sex bokstäver: Omvandla bokstäverna i de blå rutorna till en sexsiffrig lösningskod enligt nyckeln här nedanför: 123456 Vid frågor om inslaget på sidan, kontakta: rikskrysset@bulls.se Lösningen publiceras om tre veckor. ©Bulls HELIG STRÅL-KRANS KAN BLI TILL VIN TAGGIGFULING KLÄD-FÖR-NAD SKÅDES-LÄSERPELARE VITVINS-DRUVA ININGRIKT-MOT EFTER PS I BREV KAJKATYCKA BOLAGSPEL-KAST-SPORT SERABOG-NÖTT TÄTA STÄLL-TILL-NING SMÅDELHETTEPARTI "SUP"SOPRANBIRGITTRE I RING-ROPETREV GRIS-BOET SNOS RONFILMJAMESCAME- HARSPEL-KORTUT-HÅLLIG DRICKS JORD-MÅN UPPGIFT MÖTENTIDIGA ENKLA REDSKAPKASTSTÄRK-VIRUSFÖR-ERHÅL ARNAFISK-RÖD- HÖJT RISHÖGE MITT LOTTENI BÅTDEL HACKASHEDER-SAM SKÄMDAJÄMTERITVA KLAGA KANALLUFT- STÄLLERSKINN-TÄCKEUPP MATKRYPPLATSVILO- NÅGONFINSKTFALL DAGDELARMEDIVAR DÖLJERKISELBROTT UTTALADMANING SNAPS"OST"SILL,& NÖTNINGBORT-INTEBJUDEN PULVERFINT TITT ÖVERSTPÅHUS FÖRERYMD-HUNDTIO SHERIFF SJU I VÅRT LIV VARINGS-FÖR-KÄRL VÅGATRIDER ADRESSSKRIKSESI ÖDES-DIGER OVIKTIG UTÖKAÅSE FÅGELSTOR HAR GUDSCENENMEDFJÄLL HUMÖRUR VÄSTRAINTEMYNT-ENHET PERSIENFÖRR SPARSAMREMOR COWBOY TYPNÅLAV BITANDE TUPPA AV SVINDELGUERN-SEY-DOMÄN NOSARSÖTSTAD NORRAITYSK-LAND BLI GRÖN ANNALISTTECKENKORS-FÖR GRANN-LÅTKRÅK-FÅGELN STRIDS-LINJEUNDER-HANDLA VAKEN STÄRKERFÄRSK PROPPFELETFIXAMED KALLADSÅ GUDINNANALLA RUIN-SCENSTAD SKJUTAPÅFÖR-TULLAS RAKAR FORMENÄLDREDENSKOL- VARLIGALL-IGGY GIVARERÅDMEDELDRIV- FRANSKKONST-NÄR SÅRADÄR PUHVÄNESTER STUM-SPEL ALPGET OCHACK...KALA-BALIK LÄNGRENER SKAL-DJUR ÅLA JAPANSKDRÄKTORKA MUNK KRUSIGA SPORTFÖRSLAG KVIST MARX-MAN ANMÄLERSIGSOMSÖKANDE KUTTERINNAN-FÖR DIETKOSTLADY SPELS-DRAG-TERM PÅIGENBENEN THORFORMED UTVIN-NING ERITREAMEDITA-TIONAVSER BLÄ! TITTARSTINT HUND-RAS ALTERNA-MELLANTIV HÅLLAKANLÅDA BÅGE BUSK-VÄXT FOTO: MOSTPHOTOS PLATSBILD-ENS Rikskrysset 5163 Tävling 5163 1:a pris (10 lotter): Märta Ingrid Petersson, VÄSTRA KARUP. 2:a pris (6 lotter): Margareta VÄNERSBORG.Andersson, 3:e pris (3 lotter): Åsa Nylin, ÅKERSBERGA. T O P B U T B Y G G N A D R M S N U S A L U G U R E K L I P S O N S S K O T G O L T M H E T E R O G E N F O D R A A M U A A H A S Ö L T T O R A M T E T A D M A R C B M M F E N E V A D I T O M U R A U R L K R I G G A M M E L S T A D S N O T I D R A V U L E I S R K O I R Ö N Å A N D R A P R I S D D T Y O F Ä R G K R D A R E T A A L R I K K A B S E T I M R Å S A F T G Ö K E N N Å K L A G A S K E E T C S L I R I G T A N D E A D D E K A J N Ö T T E N N R G U M P A D E K Ä N D A R T E G N A N A N N U E L L T N E L D H S Å L S E G D R A P L O Ö D O M U T T Y D A M A R K E P G Y M M A R P Y S A R L P R Å L D E G A O D I L L T O S C A V A S E G E R N F O N I V R A R N A T A K E L A O G Ä R N A K A I L Ö P A V K T L I G O R N E F R I T G R Y N E T ©Bulls ÖVER MÄRKE MÅL ÖKNAMN SÄLJS VÄRMEN ÅSYN ÖSTTURKSKALDEMÅTTSTÅNDPÅ GER UT- BÖNELÅNG- FÅGLAR SJUK- ÖVERFÖRR SPETS-SLÅ PLAGG GREPP TÄCKT GIFT LÖRDAG SJUKAN BÅTTÅGSTAM- ÅRING WAY KORT SATSER ROLIG SLÄPPS ÖPPNA STYR SPECIGÅ LÅNG- ETTÅRIGT ORGANIMAN GÅR GÖR ÄRMLÖS KREATUR TÅRTA VINST FÖRE FN SJÄLGÄNG

Tävla senast söndag 2 oktober kl. 24.00 på ett av följande sätt: Webb: Följhttp://respons.wordex.seinstruktionernapåsidan. Pris: 10,80 kr. Telefon: Ring 0944-114 90 04. Knappa in 5163 följt av fyrkant, lösningskod, fyrkant. Pris: 12 kr.

Sms: Skicka ett sms till 726 60. Knappa in WRS (mellanslag) 5163 (mellanslag) lösningskod. Pris: 12 kr plus mobiloperatörens avgift.

SÅ HÄR GÖR DU: Bokstäverna i Rikskryssets blå rutor bildar ett ord på sex bokstäver: Omvandla bokstäverna till en sexsiffrig lösningskod i de blå rutorna enligt nyckeln: Tävlingen avlutas söndag kl. 24.00. Tävlar gör du på ett av följande sätt: Webb: http://respons.wordex.se Följ instruktionerna på sidan. Pris: 10,80 kr.

Sms: Skicka ett sms till 726 60. Knappa in WRS (mellanslag) fyrsiffriga tävlingskod (mellanslag) lösningskod. Pris: 12 kr plus mobiloperatörens avgift. Lycka till!

Lös Rikskrysset och du har möjlighet att vinna tio Trisslotter!

Telefon: Ring 0944-114 90 04. Knappa in den fyrsiffriga tävlingskoden följt av fyrkant, lösningskod, fyrkant. Pris: 12 kr.

GÖKBOET av HANNA STRÖMBERG Födelsedagar Annonsera födelsedagar, nyfödda och bröllop i Mitt Roslagen utan kostnad. Skicka text och bild till familj@mittro.se

Annonsera

och börja jobba. SD är ju störst och bör ju då rim ligen få statsministerpos ten. Därefter tillsätter man de 22 ministerposterna för delat mellan de fyra parti erna efter storleksordning. Samtliga partier får därmed en eller fler ministerposter.

födelsedagar, nyfödda och bröl lop i Mitt Roslagen utan kostnad. Skicka text och bild till familj@mittro.se Senast fredagen veckan innan publicering. Gratis grattis! Grattis Joachim Olsson 13 september på 50-års dagen önskar grannarna på landet. - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 www.wbb.se58 Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 www.wbb.se58 - med tiden Jour dygnet www.wbb.serunt - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 www.wbb.se58Jourdygnetrunt0176-57458 Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 Erik, Ove, Robin och Pia - med Jourwww.wbb.se0176-574dygnet RobinErik,och - med Jourwww.wbb.se0176-574dygnet RobinErik, - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 www.wbb.se58 Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 www.wbb.se58 Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 www.wbb.se58 Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 www.wbb.se58 Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 www.wbb.se58 Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 www.wbb.se58 Erik, Ove, Robin och Pia Erik, Robin, Pia och Lennart Med över 20 års erfarenhet kan vi hjälpa er med allt som har med el och belysning att göra! Välkommen till trivsamma med NorrtäljevägenElbelysning3,Älmsta. Vi är även ombud för systembolaget. Tel 0176-500 57 Kontakta oss stuga@stugsommar.se 020–625 625 • stugsommar.se/hyra-ut HYR UT DIN STUGA MED OSS Tryggt – Enkelt – Betalning i förskott Skattefritt upp till 50 000 kr Var ute i god tid inför 2023 KÖPER - SÄLJER - FÖRMEDLAR BRA&BILARBILLIGA Dag Fredriksson Bil AB www.begagnade-bilar.nu Tel 0176-27 42 60 0708-83 24 00 Lohäradsvägen, info@dagfredrikssonbil.seEstunaKÖPERÄVENTRASIGABILAR! HANDLA HEMMAPLANPÅ Diesel • HVO Smörjmedel • Ad Blue VärmepelletsEldningsolja Ring oss på 0176-153 00 Gillar du att göra din röst hörd? Har du ett stort engagemang? Vill du tycka till i stora eller små frå gor? Mejla ditt debattinlägg eller din insändare till pove@mittro.se Välkomna med Era bidrag! Insändare 2023Båtsäsongenärsnarthär! Tapetserarverksta’n Tel. 0702-315 www.andersskalin.se802 ÄvenBåtdynor&Kapellmöbelrenovering Vi finns vid Lilla torget i Norrtälje caferekommenderas | 070-852 75 10 Ta en… – ditt hållbara val

Upp till bevis nu politiker

BLOCKET fått svenska fol kets röster. Nu gäller det. Upp till bevis att ni gör nå got bra och visar att ni står bakom folkets önskningar!

Ställ nu inte till det och gör ”sandlåda” av det hela utan börja jobba!

Ni har fått svenska fol kets förtroende, visa att ni kan leva upp till detta.

I min lilla värld så bör det ta vara enkelt att omgåen de tillsätta en ny regering

LARS ”AMERIKALASSE”LARSSON

MITT ROSLAGEN 22/9-22 43

NU HAR DET BORGLIGA

Vi är auktoriserad serviceverkstad för alla varumärken vi saluför. Abborrvägen 1, NORRTÄLJE • 0176-176 00 Måndag-torsdag 7-17, fredag 7-18, lördag 10-14 Kunskap & kvalité sedan 1952 MASKINUTHYRNING WWW.POLARISSVERIGE.COM *Priset visar Ranger 570 EPS Nordic Pro inkl. Polaris originalhytt. Frakt & monteringskostnad tillkommer. Lokala variationer kan förekomma. Med reservation för slutförsäljning och tryckfel. Gäller t.om 31 december 2022. OBS! Maskinen på bilden är extrautrustad. Räkneexempel: Pris 261.900 kr, Kontant 20%, kontant 52.380 kr, finansierat belopp 209.520 kr, Kontraktslängd 36 mån, Ränta 3,95%, Restvärde 50,00%, Restvärde 130 520 kr, Eff. Ränta 4,57 % Månadskostnad 2749 kr Total kreditkostnad 23.069 kr, Total Kreditfodran 232.589 kr. Upplägg.avg 695 kr, Avi.avg 55 kr Polaris Finans är en del av Santander Consumer Bank. Sedvanlig kreditprövning sker. Giltighetstid t.om. 31/12 2022. RANGER 570 EPS NP + HYTT FRÅN 2749: / MÅN 570 EPS NP 1000 EPS NP VÄDERSKYDDAD OCH VARM I RANGER NORDIC PRO MED HYTT VÄLJ DIN FAVORIT INNAN 31 DEC. Pris från 261.900 : - inkl. moms (209.520 : - ex.moms) * SPARA UPPTILL 16.000 KR VID KÖP AV EN RANGER MED KOMPLETT HYTTPAKET, INKL. VÄRME, VINSCH, OCH ALUMINIUMFÄLGAR XP 1000 NP Ad_Ranger_Vinter_A4 Wide_SE.indd 1 12.09.2022 08:11 WWW.POLARISSVERIGE.COM *Priset visar Ranger 570 EPS Nordic Pro inkl. Polaris originalhytt. Frakt & monteringskostnad tillkommer. Lokala variationer kan förekomma. Med reservation för slutförsäljning och tryckfel. Gäller t.om 31 december 2022. OBS! Maskinen på bilden är extrautrustad. Räkneexempel: Pris 261.900 kr, Kontant 20%, kontant 52.380 kr, finansierat belopp 209.520 kr, Kontraktslängd 36 mån, Ränta 3,95%, Restvärde 50,00%, Restvärde 130 520 kr, Eff. Ränta 4,57 % Månadskostnad 2749 kr Total kreditkostnad 23.069 kr, Total Kreditfodran 232.589 kr. Upplägg.avg 695 kr, Avi.avg 55 kr Polaris Finans är en del av Santander Consumer Bank. Sedvanlig kreditprövning sker. Giltighetstid t.om. 31/12 2022. RANGER 570 EPS NP + HYTT FRÅN 2749:- / MÅN 570 EPS NP 1000 EPS NP VÄDERSKYDDAD OCH VARM I RANGER NORDIC PRO MED HYTT VÄLJ DIN FAVORIT INNAN 31 DEC. Pris från 261.900 : - inkl. moms (209.520 : - ex.moms) * SPARA UPPTILL 16.000 KR VID KÖP AV EN RANGER MED KOMPLETT HYTTPAKET, INKL. VÄRME, VINSCH, OCH ALUMINIUMFÄLGAR XP 1000 NP Ad_Ranger_Vinter_A4 Wide_SE.indd 1 12.09.2022 08:11 PROFESSIONAL ego_annons_248x184_lattvik.indd 2 2022-09-14 15:17