Mitt Roslagen 221103

Page 1

NORRTÄLJE.

Fightnight avgjordes

NORRTÄLJE Förra helgen avgjordes

Krönika ”Det är absolut inga dumhuvu den som röstade igenom beslutet om kritiserad lönehöjning. Tvärt om.” POVE

HUSHÅLL

Ljuset flödade i mörkret på EPA-träff

NORRTÄLJE Ett 30-tal fordon, EPA eller A-traktorer som de egentligen heter, och runt 100 personer slöt upp när Ung Fritid och Transportoch fordonsprogrammet på Roden gymnasiet ordnade en EPA-träff med ljustävling på Nordrona. SID 10

I detta nummer: stort vårdtema

ROSLAGEN I detta nummer av Mitt Roslagen är det stort vårdtema. Möt Hela företagshälsa, Förenade Care ASiH och Doktor.se som pratar vaccinationer. Dessutom: Michael Blum namnger vårdavdelningar. SID 20

MED MAMMA PÅ TRÄNING ©
Alexandra Storkova leder passen i mammapower hos Friskis &Svettis. Det är hon som bestämmer och har kontrollen. Tror hon. Bestämmer gör bebisarna som är med på plats när mammorna tränar… SIDAN 30
PERSSON SID 2 NYHETER Mobbning i byggsektorn utreds © Nya kommunstyret klubbat © Lyckade tester vid reningsverk Lille Noelle kämpar på för att hänga med i mamma Emilys träning. Ser det ut som. I själva verket är det nog ren nyfikenhet som fått Noelle att lyfta överkroppen. FOTO: POVE PERSSON KOMMUNENS ENDA LOKALA LOKALTIDNING! NORRTÄLJE RIMBO HALLSTAVIK • VÄDDÖ TORSDAG 3/11 2022Totaltäckning! ALLA
Jubel och succé när
Norrtälje Fightnight i thaiboxning inför fullsatta läktare i Sportcentrum i Norr tälje. Det blev en succékväll på alla sätt. Flera hemmafajters från Norrtälje MMA gjorde mycket bra ifrån sig. En av dem vann till stort jubel. SID16 Vi kan ställa ut container eller hämta ditt skrot med vår kranbil – kostnadsfritt! Du kan också komma till vår anläggning för att sälja metallskrot till oss Kontakt: Micke, tel 070-548 12 95 • E-post: roslagensmetall@telia.com • Långalma 157, Östhammar Sälj ditt metallskrot till oss! Det tjänar både du och miljön på www.roslagensmetall.se

Signerat Pove

Bland det mest tondöva jag upplevt från ett styre

JAG SKA SÄGA DET DIREKT: Jag har ing en aning vad kommunalråd är värda peng amässigt. Vad är en rimlig lön sett till deras ansvar och arbete?

Ingen aning.

I förra veckans fullmäktige fick vi i alla fall se vad de själva anser.

Rätt eller fel summa?

Som sagt: ingen aning.

Vad jag dock anser mig ha en aning om är när det kan vara lämpligt att justera sin redan generellt sett höga lön…

Det är INTE när vi vanliga dödliga var nats i månader om en förestående ekono misk katastrof bestående av skenade elpri ser, skenande inflation, höga bränslepriser vilket slår hårt i till ytan stora kommuner och regioner, som den vi lever i. Mörkrets vinter sägs närma sig och då mer mörker än vanligt.

Jag behöver väl inte ens nämna Norrland?

Men, åter igen: Jag vet inte vad ett eller flera kommunalråd är värda, så att säga.

De har ett stort ansvar, en stor arbets börda. Det tvivlar jag inte en sekund på.

Men kära nån…

Det finns nåt som heter tajming…

Att föreslå och klubba igenom en löne höjning på en bit över 35 procent i ett läge som detta?

Måste vara världsrekord i tondövhet?

Grattis i så fall, Bino och gänget. Till det mindre smickrande rekordet.

Vansinne sett till nån form av politisk ”världsfrånvändhet”, typ.

JAG HAR I YRKET haft en del att göra med Bino Drummond (M), Robert Bero nius (L), Andrea Kronvall (SD) och Tho mas Imeryd (KD) och i detta fall stackars Staffan Tjörnhammar (M), som så att säga fick klä skott för detta vansinne. Jag kan, oavsett deras politiska re presentation, för det är oviktigt i detta fall, säga att jag gillar dem alla.

De är trevliga, tillmötesgående (när så krävs möjligen, men ändå) och som jag uppfattar det, bra, seriösa och välvilliga människor.

Men vad hände?

Maken till dikeskörning i vardande dags ljus.

Jag skrev och skriver tondövhet.

För oavsett OM de eller några andra sty rande är värda en drygt 35-procentig löne förhöjning, (jag har personligen svårt att köpa det), så är det inte det som är det vär sta i min värld.

Utan det är tillfället.

Det finns nåt som heter tajming… Att föreslå och klubba igenom en lönehöjning på en bit över 35 procent i ett läge som detta? Måste vara världsrekord i tondövhet?"

Hur det gick till (utan att informera opposi tion, utan att ge andra en chans att reagera).

Obegripligt för en vanlig dödlig.

För det är absolut inga dumhuvuden som röstade igenom beslutet. Tvärt om. Det hade liksom varit enklare att förstå om så vore…

BINO BACKADE inom ett dygn. Bra så. Men skadan är nog, tyvärr för styrets skull, redan skedd.

Och kanske oåterkallig? Det här är inget

väljarna glömmer i en handvändning.

Hur återskapa förtroendet?

Fan vet. Om ens han.

Vidare: Det som hände när Bino och Modera terna backade från beslutet?

Herregud.

L (Beronius) och SD (Kronvall) fick det att låta som att de var kuppade in i detta. Som de inget anade.

Så sjukt löjligt.

De röstade FÖR denna lönehöjning (för SD:s del stick i stäv med att de gick till val på att INTE höja, tvärt om sänka, politi kernas ersättningar).

Pinsamt passar bra som beskrivning. För sök inte skylla på bara Moderaterna, även om förslaget från dem i sig är vansinnigt. Men stå för det ni gjorde när det röstades. Hur ska ni återupprätta förtroendet? Kan ni ens sitta kvar vid rodret?

Jösses. Ingen aning.

Men lycka till…

PostNord kundservice: 0771-33 33 10 kundservice.privat.se@postnord.com

Mvh/Pove Persson, redaktör och reporter, 0768-92 36 61, pove@mittro.se

Redaktör:

Skribent: Maria Stenudd,

076-892

072-168

Tryck: Pressgrannar Svanenmärkt trycksak, 3041 0174

Medlem

2 MITT ROSLAGEN 3/11-22
VD, annonsförsäljning och ansv utg: Wilhelmina Eriksson 072-168 79 92 wilhelmina@mittro.se Annonsförsäljning: Cippe Carlstedt, 072-168 79 91 cippe@mittro.se Marie Widholm, 072-162 92 93 marie@mittro.se Mitt Roslagen Gäddvägen 5, 761 41 Norrtälje www.mittro.se
Pove Persson,
36 61 pove@mittro.se
maria@mittro.se Layout och annonsproduktion: Caroline Liljeberg,
06 36 caroline@mittro.se Följ och gilla oss på Facebook! Distribution: Vid utebliven tidning: Kontakta
Mitt Roslagen är en lokalproducerad gratistidning som delas ut i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik, Väddö. På utvalda platser kan du hämta ditt exemplar i våra tidningsställ. Upplaga 31 897 ex.
i: För att du älskar våra annonser.* TACK! annonser som ger effekt *85% av våra läsare gillar reklamen i Gratistidningarna. Rapporten: ”Gratistidningen ett förändrat medielandskap”
DITT LOKALA PARTI Följ oss på Facebook eller besök vår hemsida www.roop.se En stor kommun behöver starka lokala förankringar Tappa inte fotfästet, kom med oss och bilda opinion oavsett kommundel och forum

Vi säljer måttanpassade skjutpartier, fönster, och uterum allt efter era behov. Välj vilken säsong som passar er; vår, sommar eller vinter.

Hos oss kan ni beställa måttanpassade partier och montera dem själv eller kommer vi och monterar dem till er.

Vi säljer även kompletta uterum/växthus fristående, eller som tillbyggnad till ert befintliga hus.

Hos oss kan ni även beställa allt markjobb med gjuten betongplatta, trägårdsplattor eller trallgolv då vi har alla nödvändiga maskiner såsom grävmaskiner och lastbilar. Självklart med RUT och ROT avdrag.

Eller beställ bara uterummet / växthuset av oss och montera själv.

Allt ni behöver för att montera våra produkter är vattenpass och en skruvdragare. Ni får allt färdigt i leveransen inget sågande

MITT ROSLAGEN 3/11-22 3
eller måttanpassning, ingen förmontering av delar före montering. Rum för avkoppling & odling Fristående uterum med stabil limträstomme, kanalplasttak alt. glastak samt karaktäristiska korsspröjsade glaspartier. RUM FÖR AVKOPPLING & ODLING Fristående uterum med stabil limträstomme, kanalplasttak alt.RUM FÖR AVKOPPLING & ODLING Fristående uterum med stabil limträstomme, kanalplasttak alt. glastak samt karaktäristika korsspröjsade glaspartier. SEDAN 1975 FRÅN SVERIGE PROMAQ AB • Viksjövägen 10, 761 02 Norrtälje Tel. 0708-32 00 82 • tore@promaq.se PROMAQ AB • Viksjövägen 10, 761 02 Norrtälje Tel. 0708-32 00 82 • tore@promaq.se SEDAN 1975 FRÅN SVERIGE BYGG & GRÄV Återförsäljare för Återförsäljare för BYGG & GRÄV Boka gärna ett kostnadsfritt hembesök Vi hjälper gärna till med ritningar och finansiering. Återförsäljare av PROMAQ AB Viksjövägen 10 761 72 Norrtälje www.uterumnorrtälje.se Mail: tore@promaq.se Vi gärnahjälper till medritningar finansiering!och Uterum till våren? MÅTTANPASSADE SKJUTPARTIER, FÖNSTER, OCH UTERUM - ALLT EFTER ERA BEHOV! Boka ett besök i vårt visningsrum eller ett kostnadsfritt hembesök, RING 0708-32 00 82

Singelolycka på Singövägen

© VÄDDÖ. I lördags skedde en sing elolycka på Singövägen, norr om Griss lehamn på Väddö. Föraren av en per sonbil hade kört i diket och hamnat på taket. Ingen person ska ha ska dats vid olyckan.

Motorcyklist åtalad för grovt rattfylleri

© HALLSTAVIK. En 52-årig man från Hallstavik hittades av förbipas serande avsvimmad vid sin krascha de motorcykel i september. Mannen visade sig ha 1,81 promille alkohol i blodet och har nu åtalats för grovt rattfylleri. Han har erkänt brott.

Rättelse

I FÖRRA NUMRET av Mitt Rosla gen, i Motorbilagan, var där en arti kel om Bergshamra Bilteknik och EdB Motor. Tyvärr fick EdB Motors Elias Bendris fel namn (han kallades Emil). Mitt Roslagen ber om ursäkt för det.

Här finns Mitt Roslagen i ställ

© NORRTÄLJE. Mitt Rosla

gen har nu utökat sin service till er läsare. Förutom att den delas ut av Postnord varannan vecka till samtliga fastboende hushåll i kommunen, kan man nu också hämta tidningen i ställ på olika platser i kommunen.

– Det här gör vi för att de som inte får den, de som inte är skriv na i kommunen, ändå ska kunna få ta del av tidningen, säger Wil helmina Eriksson, vd och ägare av Mitt Roslagen.

Här finns ställen där du kan hämta tidningen om du vill: B&B, Rimbo

Coop, Rimbo

Vreta Handel

Rådmansö Bageri

Norrtälje Stadsbibliotek Willys, Norrtälje Tempo, Hallstavik

Pappersstugan, Älmsta

Övervikt och fetma – så hittar du motivationen till förändring

ROSLAGEN. När blir

farlig? Växer

samma förut

att göra något åt sin vikt?

HÄNG MED när Tiohundrapod den träffar sjuksköterskorna Jen ny Mörnberg från Norrtälje norra vårdcentral och Hillevi Andersson

Körde fyrhjuling med 2,24 promille alkohol i blodet

© ROSLAGEN. Det var i september som polisen efter tips om att en man i Edsbro körde rattfull på en fyrhjuling.

Nu har mannen, som är i 50-årsåldern åtalats misstänkt för grovt rattfylleri efter att ha kört i diket med fyrhjuling en. Han hade enligt åtalet 2,24 promille alkohol i blodet och har erkänt brott.

från barn- och ungdomsmedicinska mottagningen (BUMM) på Norr tälje sjukhus. Tillsammans rätar de ut några

Fönster på skola krossat efter stenkastning

© ÄLMSTA. Mitt på dagen i mån dags kastade någon en sten mot ett fönster på Norrsundsskolan på Väddö. Innanför fönstret, som krossades, satt skolpersonal. Ingen skadades, men polisen har upprättat en anmä lan om skadegörelse och försök till misshandel.

frågetecken kring övervikt och fet ma och får hållbara tips på hur vi bäst fångar motivationen mot en hälsosam förändring.

ÖVERVIKT och fetma kan leda till en rad följdsjukdomar och hälso problem och är ett stort problem

både i Norrtälje kommun och i res ten av landet.

Programledare för podden är Helena Hvitfeldt, ansvarig för ut vecklingsarbetet i Tiohundra.

Det aktuella avsnittet, och alla tidigare avsnitt, hittar du på tio hundra.se MITT ROSLAGEN

Kaninbajslukt dolde delvis cannabisodling

© ROSLAGEN. En man i 20-års åldern har åtalats för bland annat narkotikabrott sedan polisen hittat en cannabisodling på Rådmansö. Mannen påträffades gående på E18 mot Kapellskär i november i fjol en dast iklädd morgonrock och rökan des en ”joint”.

Det hela ledde till en husrannsa

kan hos i 20-åringens hem. Polisen fann då flera cannabisodlingar i en friggebod. Friggeboden var ett tillhåll för kaniner och lukten från kaninernas avföring dolde delvis lukten från od lingen. Mannen har nu åtalats för nar kotikabrott och ringa narkotikabrott.

King

4 MITT ROSLAGEN 3/11-22 Roslagen HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se FOTO: TIOHUNDRA
Dödsbostädning med omsorg & hänsyn Vi har stor erfarenhet av att städa & tömma dödsbon och vi jobbar ihop med seriösa sterbhusuppköpare. Välkomna! info@rutstad.se • 0176-29 00 10
Edward, Snöboll, Asterix, Folva, Amandine, Cherie, Gul mandel m. fl. sorter. 5 och 20 kg förp. Även KRAV-potatis. Sv. Äpplen, morötter, lök, rödbetor, solrosfrö, fodermorötter. Nykokt sylt flera sorter (60-70% bärhalt). Säljes från lastbil. TISDAG 8/11: Östhammar vid Konsum 8, Hökhuvud k:a 8.30, Gimo k:a 9, Alunda OK/Q8 9.30, Tuna bygdegård 10, Almunge k:a 10.45, Knutby k:a 11.15, Edsbro k:a 11.45, Hallstavik bakom OK/Q8 12.45, Grisslehamn Q-star 13.30, Älmsta miljöstn 14, Norrtälje sportcentrum P 15, Rimbo Shell 16. Nästa tur 6/12. Ej kort. 0736-27 83 29, 070-298 39 40 www.potatisbilarna.se POTATIS - SYLT SOLROSFRÖ ! Allt inom måleri utföres! Månströms måleri RING 070979 78 62 Tiohundrapodden:
©
övervikten
övervikten bort hos barn? Har alla
sättningar
Helena Hvitfeldt, Jenny Mörnberg och Hillevi Andersson pratar övervikt och fetma i det senaste avsnittet i Tiohundrapodden. MITT ROSLAGEN
MITT ROSLAGEN 3/11-22 5 Leverantörsvägen 9 | Arninge restaurang@aktivitetscentertaby.se | aktivitetscentertaby.se | åran.se ALLT UNDER SAMMA TAK! KANDY´Z I DELICATO OUTLET SHUFFLEBOARD I TRACKMAN GOLFSIMULATOR I BOWLING LASERDOME I ARKADHALL I MINIGOLF I BILJARD I PINGIS I DART RESTAURANG MED LUNCH I GLASS I CAFÉMENY I RÄTTIGHETER I CATERING DELI CAT O OUTLE TÖ VER 1000 SO R TERS SM Å GODI S RES TA URAN G ÅRA N med fullständiga rättigheter SHUFFLEBOARD LASERDOME Dr. Käses’s Osthörna Leverantörsvägen 9 187 66 Täby tel. 08-702 09 30 Hantverksostar från Europas gårdar och kloster. TRACKMAN GOLFSIMULATOR BOKA MINIGOLF BOWLING BILJARD AKTIVITETER RING 08-702 09 30 Välkomna! <-----<----<---AKTIVITETER <--4 BANOR DR KÄSE OST H ÖRN A ÖPPET Söndag-Tisdag 10-21 Onsdag-Torsdag 10-23 Fredag-Lördag 10-01 MIXA AKTIVITETER UNDER 3 TIMMAR! Spela Laserdome, bowling, shuffleboard, biljard, minigolf och pingis. 279 kr /person Spela Laserdome 3 timmar 199 kr /person MULTIPASS LASERHÖSTLOVSPASS Event- eller Julmeny Öl- och ostprovningar

Byggstart i radhuskvarteret Tallbacken

© NORRTÄLJE. I slutet av oktober börjar byggak tören OBOS arbetet med 26 nya radhus i Norrtäljes nya stadsdel Lommarstranden.

TIDIGARE I ÅR började arbetet med infrastrukturen i den nya stadsdelen Lommarstranden. Norrtälje kommun har tillsam mans med entreprenören NCC sedan dess jobbat med om fattande markarbeten för gator, vatten- och avlopp samt par ker. Ett arbete som kommer att pågå till årsskiftet 2023–2024. Nu drar också arbetet med bostäder i gång. I slutet av ok tober 2022 börjar OBOS byggandet av de 26 radhus som be står av sex huskroppar och ligger i anslutning till väg 76 i den sydöstra delen av Lommarstranden. Målsättningen är att ar betet ska pågå fram till våren, då de första boende får tillträde.

Granskning ska stoppa mobbning på byggarbetsplatser

© ROSLAGEN. Fackförbundet Byggnads genom förde i slutet av oktober kontroller på ett flertal ar betsplatser i Stockholms län i syfte att göra upp med mobbning och kränkningar.

EN UNDERSÖKNING som Byggnads genomfört visar att två tredjedelar – 67 procent – av de tillfrågade Stockholmsmed lemmarna någon gång under de senaste åren upplevt eller be vittnat kränkande handlingar eller mobbning på sin arbetsplats.

I en majoritet av fallen har dessutom arbetsplatsens chef varit en av de som utfört mobbningen.

– Det här är helt oacceptabla siffror och måste bli en var ningsklocka för branschen. En osund machokultur leder inte bara till att många mår dåligt, det ökar också riskerna i den fy siska arbetsmiljön. Ska vi kunna rekrytera och behålla personal måste den psykosociala arbetsmiljön prioriteras högre. Bristen på kontroller och sanktioner gör att företag som inte tar sitt an svar helt kan smita under radarn, säger Tomas Kullberg, ordfö rande för Byggnads Stockholm-Gotland, i ett pressmeddelande.

Nytt kommunstyre valt – M, SD, KD och L tar över

© ROSLAGEN. I början av förra veckan valdes slutligen Norrtälje kommuns nya styre, ett majoritetsstyre till höger mellan Modera terna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

DE FYRA PARTIERNA presenterade också sin överenskommelse, det så kall ade Norrtäljeavtalet, där 165 punkter stakar ut vägen för samarbetet under de kommande fyra åren.

Förslagen delades in i fokusområden ekonomi, landsbygd, trygghet, skola, miljö, näringsliv och inkludering.

Bland förslagen märks en satsning på nya resecentrum i Norrtälje och Rim bo, omröstningar om kommunens of fentliga konst, återinförande av sopbå

ten, frivilliga slumpmässiga drogtester i skolan, tillståndskrav för tiggeri och språkkrav för personal i skolan.

– DET HÄR SKA VARA ETT SAM ARBETE SOM ALLA TJÄNAR PÅ, OCH DÄR DET INTE SKA FIN NAS NÅGRA FÖRLORARE.

– Det här ska vara ett samarbete som alla tjänar på, och där det inte ska fin

nas några förlorare. Vi har haft bred enighet för de grundläggande dragen och stor respekt för de enskilda parti ernas åsikter, säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande, till Norrtelje Tidning.

Drummond och Robert Beronius (L) sitter kvar på sina poster sedan förra mandatperioden, men nu i samarbe te med de nya kommunalråden Tho mas Imeryd (KD) och Andrea Kronvall (SD). Kronvall blir därmed den första sverigedemokraten någonsin att sitta med i kommunens styre.

MITT ROSLAGEN procent av läkemedelsrester

Under oktober månads sista vecka genomförde fackförbun det arbetsplatsbesök på över 200 arbetsplatser i Stockholms län, i syfte att granska arbetsmiljön och uppmärksamma frå gan om mobbning och kränkningar på jobbet.

– Vi vet sedan tidigare att den här typen av specialkontrol ler ger resultat. Jag vill se en nivåhöjning i arbetsmiljöarbetet i hela Stockholms län, säger Tomas Kullberg.

Rimbobo i fängelse för våldtäkt ombord på färja

© ROSLAGEN. Två män, den ene hemmahörande i Rimbo, har dömts till fem års fängelse för en våld täkt han och en annan man begick på en Finlands färja förra året.

RIMBOBON, som är i 25-årsåldern, har tillsammans med en 29-årig man begått en våldtäkt på en kvinna i en hytt på Vi king Lines Cinderella i december förra året. Enligt domen ska mannen från Rimbo bland annat tagit strypgrepp på kvinnan under våldtäkten, dessutom har de båda männen enligt kvin nan gjort ”high five” under våldtäkten. De har dömts för grov våldtäkt till fem års fängelse och till att betala skadestånd om 227 000 kronor till kvinnan.

© NORRTÄLJE. Det var granulerat, aktiverat kol som drog det längs ta strået när olika tekniker för läkemedelsrening testades och utvär derades vid Lindholmens avloppsreningsverk i Norrtälje.

FÖRSTUDIEN med läkemedelsrening kunde påbörjas hösten 2021 tack vare bidrag från Naturvårdsverket. Syftet med förstudien var att undersöka vil ken reningsmetod som är bäst läm pad utifrån de lokala förutsättningar na. Det ingår även i utbyggnadsplaner för Lindholmen, att det kommunala bolaget ska arbeta förminska den här typen av utsläpp.

Trots att det ännu inte finns några krav för rening av läkemedelsrester, så renas ändå nästan en tredjedel av dessa i den normala reningsprocessen vid av loppsreningsverket redan i dag. Med granulerat aktiverat kol (GAC) skul le den siffran bli 95 procent och med ozon 90 procent, men olika metoder är olika effektiva för olika substanser.

BERNDT BJÖRLENIUS på B2 pro cessteknik redogör i ett pressmedde lande:

– Ozoneringen har svårt med azo ler, till exempel flukonazol* och hög

fluorerade föreningar (PFAS)* – dessa är aktivt kol bättre på att avskilja. Det aktiva kolet däremot fungerar lite säm re på furosemid* och diklofenak* än vad ozonering gör – så det finns föroch nackdelar med respektive metod. Därför är det viktigt när reningskraven kommer framöver, att de specificerar vilka ämnen som skall tas bort.

– GRANULERAT KOL KRÄVER MINDRE YTOR, MINDRE AR BETSTID OCH MINDRE EL ÄN OZON. DET ÄR BÄTTRE SETT TILL OMRÅDEN SOM ARBETS MILJÖ OCH SÅRBARHET."

BÅDA METODERNA visade dock ge nomsnittligt hög effekt och därför blev hållbarhet och resursanvändning vikti ga faktorer när vinnaren skulle koras. – Granulerat kol kräver mindre ytor, mindre arbetstid och mindre el än ozon. Det är bättre sett till områden som ar

betsmiljö och sårbarhet. På sikt finns dessutom möjligheter att producera och regenerera kolet inom landet och på så sätt minska transporterna, säger projektledare Jennie Åberg på Norrtäl je Vatten och Avfall.

Den 29 september hölls ett semina rium på Campus Roslagen, där repre sentanter från bland annat bransch organisationen Svenskt Vatten, tillståndsmyndigheter och vårdbola get Tiohundra fanns representerade.

• Flukonazol används bland annat mot svampinfektioner.

• PFAS är ett samlingsnamn på hög fluorerade föreningar, som har ska pats för att stöta bort fett, smuts och vatten.

• Furosemid är ett vätskedrivande preparat som främst används för behandling av hjärtsvikt och ödem.

• Diklofenak är smärtstillande och an vänds i till exempel inflammations dämpande gel.

Läs mer om läkemedelsrening vid Lind holmens avloppsreningsverk på nvaa.se

6 MITT ROSLAGEN 3/11-22 Senaste nytt
MITT ROSLAGEN

Samfällighet startar kampanj för att rädda Marötornet

© ROSLAGEN. Det hundraåriga Marötornet står på ön Marö utanför Kapellskär men är i behov av renovering och upprustning.

TORNET, en 35 meter hög fackverkskonstruktion i stål, restes på Marö på 1920-talet och har sedan dess bland an nat fungerat som väderob servationsplats och storm varningsstation, samt som militär utkikspost under an dra världskriget. Efter att ha stått i skärgår

dens väder och vind i hundra år är tornet nu i behov av re novering, vilket Marö sam fällighetsförening alltså in lett en kampanj för att få till.

FÖRENINGENS MÅL är att samla in en miljon kro nor för att bekosta nya ste gar och avsatser samt nytt

golv till plattformen – tor nets stomme är i gott skick.

DE SOM DONERAR pengar för att rädda tornet kan ex empelvis få en namnskylt på trappstegen och kommer att få en inbjudning till en invig ningsfest när tornet är fär digt. Målbilden är att kunna inviga ett nyrenoverat torn under 2024.

Kommunens nya majoritet gör omtag i arvodesfrågan

© ROSLAGEN. Norrtälje kommuns nya höger styre hamnade omedelbart i nationellt blåsvä der sedan de beslutat om en mycket kraftig lö nehöjning för sig själva.

KNAPPT hade klubban hunnit slås i bordet efter att det nya majoritets styret med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna valts innan krishanteringen behövde inledas.

Bakgrunden är att de fyra partierna på sam manträdet i början av förra veckan fattade beslut om en kraftig höjning av arv odet för kommunens po litiker.

Kommunstyrelsens ord förande Bino Drummond (M) skulle få en höjning med hela 27 procent, över 23 000 kronor, till ett arvo de på 110 400 kronor, och övriga kommunpolitikers arvoden skulle därmed också höjas eftersom de beräknas utifrån ordfö randens arvode.

Nyheten om den krafti ga ökningen mitt i tider av inflation och ekonomiska utmaningar spred sig över hela landet och ut i värl den – i förra veckan rap porterade media i Austra lien om historien.

EFTER EN FLODVÅG av kritik från kommunens opposition, medborgare i kommunen och landet, samt i traditionella och sociala medier beslutade man sig snart för att backa. Redan någon dag efter att beslutet fattats återkallade majoritetsstyret beslutet om höjningen.

– När det gäller gårda gens beslut i kommunfull mäktige om höjda arvoden till förtroendevalda har det mötts av skarp kritik som vi har tagit stort intryck av. Min inställning är att ett

sånt här beslut måste ha en bred förankring i kom munfullmäktige, vilket har brustit i det här fallet, sa Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ord förande, i ett pressmed delande och fortsatte:

Vi på Freys tycker att resor hör till livets höjdpunkter

I en tid då vi har internet glömmer många bort det personliga mötet.

Det gör inte vi på Freys.

Vi vill gärna träffa dig för att gemensamt sy ihop den resa som passar just dig bäst! Det är när vi lär känna dig, som vi kan göra ett bra jobb.

Välkommen in till den lilla personliga resebyrån!

0176-555 95 | WWW.FREYSRESEBYRA.SE

FREYS RESEBYRÅ

– Det gick för fort och jag har kommit till slutsat sen att beslutet behöver göras om. Jag kommer där för kalla samtliga grupple dare från övriga partier till samtal om hur vi bör job ba med frågorna framöver och förslagsvis överlåta an svaret till den tillträdande val- och demokratinämn den som tillträder efter nästa fullmäktigemöte.

MITT ROSLAGEN 3/11-22 7 HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se FACEBOOK:
| INSTAGRAM: FREYSRESEBYRA TELEFON
| INFO@FREYSRESEBYRA.SE
VILLA TÄRNAN, 1-planshus 118 m2 VILLA SYNINGEN, 1-planshus 130 m2 Original: Knivsta Tryckeri AB För vidare information, pris och katalogbeställning se vår hemsida: www.floodstra.com eller ring: 018-38 73 00, 08-501 19 995
I våra husbyggnadssatser ingår: Allt byggmaterial ovan grund. Vitvaror från Miele, köksinredning från Ballingslöv, parkettgolv och centraldammsugare. Bygglovshandlingar, konstruktionsritningar, el och VVS-ritningar. Genuina Trähus från Sverige
33 st katalog-
hus Marötornet på Marö utanför Kapellskär är i stort behov av renovering, något som nu samfälligheten vill sam la in pengar till.
DET GICK FÖR FORT OCH JAG HAR KOMMIT TILL SLUTSATSEN ATT BESLUTET BEHÖVER GÖRAS OM."
FOTO: ANDREAS
ABRAMSSON

Suomalaiset juhlat August Jansgårdenissa Hallstavikissa

© HALLSTAVIK. Suomalainen elokuva. Suomalainen lounas. Suomalaiset kahvit. Ja suomalaista musiikkia ja tanssia. Vauh tia riitti, kun August Jansgården Hallstavikissa järjesti suoma laisen juhlan suomenkielisille asukkailleen.

On ollut hyvä päivä. Kaikki ovat niin ystävällisiä ja muka via, sanoi yksi kodin asukkaista Leena Marjamaa.

KEJO AHO ON August Jansgårde nin toiminnanjohtaja ja yksi aloit teentekijöistä suomalaisille juhlille. Joista tuli erittäin arvostetut ja pidetyt.

Yksi, joka oli saanut kutsun juh liin, oli Norrtäljen kunnan Suomen kielen hallintoalueen koordinaat tori Sam Grandell.

– Ilahduin todella paljon, kun sain kutsun, hän sanoi. Olin niin iloisesti yllättynyt, että joku muuk in kuin meidän ruotsinsuomalai

set yhdistyksemme järjestää täällä kunnassamme ohjelmaa meille suo menkielisille. Olemme pitkään yrittäneet parantaa suomen kie len asemaa ja saada suomenkielisiä palveluita vanhainkoteihin ja hoi va-alalle. Tarve suomenkielisille kuulla ja puhua suomea on suu ri, sillä vanhetessamme on erittä in suuri riski menettää myöhem min opittu kieli, tässä tapauksessa juuri ruotsin kieli.

AUGUST JANSGÅRDENIN asuk

kaista kaksi on aviopari Touko Sal miketo ja vaimo Kyllikki.

– Voihan hitto, kuinka olemme tanssineet, sanoi 84-vuotias Touko ennen kuin hän ja hänen vaimonsa toistivat tanssinsa Mitt Roslagenin kameran edessä ja lisäsi, että hän on tanssinut koko ikänsä.

Touko kertoi meille, että hän ja hänen vaimonsa olivat olleet nai misissa yli 70 vuotta - eivätkä he koskaan ole riidelleet.

Ruotsinsuomalaisia aktiviteettejä Norrtäljen kunnassa:

5/11 klo 18.00 Digitaalinen kirjailijahaastattelu Hallstavikin kirjastossa Journalisti Marika Pietilä (SVT) haastattelee Elina Backmania hänen uudesta romaanistaan: Kun jäljet katoavat Vapaa pääsy

Suomalaiset sunnuntait Tule sinäkin viettämään hetki suomeksi. Kaiken ikäisille! Paikka: Aktiviteettitalo Magasinet (Baldersgatan 14) klo 12.00-14.00

6/11 kahvitellaan, pelataan pelejä ja suunnitellaan tulevia 20/11 Jouluaskartelua, 4/12 Koko perheen pikkujoulut

Avoimet neuvonpidot

Syksyn viimeinen tapaaminen 30/11 klo 18.00

Norrtäljen kunnantalolla Vellamokuoro Torstaisin klo 17-18.00

Kulttuurikoulu Norrtälje (lisätietoja 073–673 05 21)

Ruotsissa 64 vuotta, josta 17 vuot ta Hallstavikissa.

– Olen myös asunut Gimossa ja muualla täällä, hän sanoi. Olen nyt kolmatta vuotta täällä August Jansgårdenissa ja nautin siitä todel la. On niin tärkeää saada olla mui den suomalaisten ystävien kanssa.

NÄIN HÄN KERTOI levätessään hieman tuolilla elokuvanäytök

sen (Mustavalkoisen suomalaisen elokuvan Seitsemän veljestä), suo malaisen makkarakeitto lounaan, kahvin, munavoin kera tarjottu jen karjalanpiirakoiden, musiikin ja tanssin jälkeen.

Toivomme, että voisimme pe rustaa suomenkielisen osaston Au gust Jansgårdeniin.

– Ajatus on, että voisimme saa da aikaan osaston, jossa on vaikka pa kahdeksan asukaspaikkaa, Kejo Aho sanoo ja kertoo, että hoivako dissa asuu nykyään kahdessa osas tossa 16 asukasta, joista 7 on suo menkielisiä.

Kunnan uusi enemmistö ottaa palkkiokysymyksen uudelleen harkintaan

Träffpunkten - kerhotilassa tapahtuu!

Lundmansgatan 4 D (lisätietoja 076–196 50 19)

-Naisten käsityökerho maanantaisin klo 11.00 ja keskiviikkoisin klo 16.00

-Seniorcafè torstaisin klo 12.30-14.00.

24/11 Yhteinen lounas Muistathan ilmoittautua.

-Teatteriryhmä Maahiset Tiistaisin klo 14.00

Tervetuloa mukaan!

Hallstaviikin seniorikahvila Folkets hus, sisäänkäynti kirjaston ovesta. 2 kerros

Perjantaisin klo 9.00-11.00 (lisätietoja 070–633 18 41)

Norrtälje - Malstan Seurakunta -Sunnuntaimessu 6/11 klo 15.30, Norrtäljen kirkko

-Kauneimmat Joululaulut 4/12 klo 15.30, Norrtäljen kirkko

Norrtäljen kunta suomeksi, Lisätietoja 0176–713 22 sam.grandell@norrtalje.se Norrtälje suomeksi - Norrtälje på finska

© R OSLAGEN. Norrtäljen kunnan uusi oikeis tohallitus päätyi heti kansallisen myrskyn koh teeksi päätettyään antaa itselleen tuntuvat pal kankorotukset.

KOKOUSNUIJA oli hädin tuskin ehtinyt iskeä pöy tään, sen jälkeen, kun uusi enemmistöhallitus jonka muodostaa maltillinen ko koomus, ruotsidemokraa tit, kristillisdemokraatit ja liberaalit tuli valituksi ennen kuin oli aloitetta va kriisinhallinta.

Taustalla on se, että nämä neljä puoluetta päät tivät viime viikon alus sa olleessa kokouksessa an kunnan poliitikkojen palkkioiden tuntuvista korotuksista.

KUNNANHALLITUK

SEN puheenjohtaja Bino Drummond (M) saisi hui keat 27 prosentin, yli 23 000 kruunun korotuksen 110 400 kruunuun, ja näin ollen myös muiden kun tapoliitikkojen palkkioita korotettaisiin, koska ne

on sidottu puheenjohta jan palkkioon.

Uutinen tästä jyrkästä korotuksesta inflaation ja muiden taloudellisten haasteiden aikana levisivät nopeasti koko maahan ja maailmalle – viime viikolla jopa Australian media ker toi tapahtuneesta.

KUNNAN opposition, kunnan omien ja maan kansalaisten sekä perin teisessä että sosiaalises sa mediassa syntyneen kritiikin hyökyaallon jäl keen he päättivät pian pe rääntyä. Vain muutama pä ivä päätöksen tekemisen jälkeen enemmistöhalli tus perui päätöksen ko rotuksesta.

– Mitä tulee eiliseen kunnanvaltuuston päätök seen korottaa edustajien palkkioita, niin tämä on

kohdannut terävää kritiik kiä, jonka otamme tosis samme. Minun mielipi teeni on, että tällaisella päätöksellä on oltava laaja pohja kunnanvaltuustossa, jota tässä tapauksessa ei ollut, sanoo kunnanhalli tuksen puheenjohtaja Bino Drummond (M) tiedotte essa ja jatkoi:

– Tämä meni liian no peasti ja olen tullut sii hen tulokseen, että asia täytyy käsitellä uudesta an. Kutsun siksi kaikki muiden puolueiden ry hmäjohtajat keskuste lemaan, miten meidän pitäisi tulevaisuudessa ty öskennellä, ja ehdotukse na siirtäisin vastuun tästä tulevalle vaali- ja demokra tiavaltuustolle, joka aloit taa työnsä seuraavan val tuustonkokouksen jälkeen.

8 MITT ROSLAGEN 3/11-22 Uutisia suomeksi Många finsktalande personer, tusentals, bosatta i Norrtälje kommun har svårt att tillgodogöra sig information från kommunen och myndigheter. Därför har Mitt Roslagen, som med varje nummer når ut till alla fasta hushåll i kommunen, i samarbete med Sam Grandell, samordnare för finskt förvaltningsområde på Norrtälje kommun, beslutat att publicera vissa nyheter på finska.
POVE PERSSON MITT
ROSLAGEN
Pia ja Tuija August Jansgårdenissa valmii na tarjoilemaan suomalaista makkarakeit toa suomenkielisille asukkaille. Yli 70 vuotta kestänyt aviopari, Touko ja Kyllikki Salmiketo, laittoivat jalalla koreasti. Leena Marjamaa, asukas August Jans gårdenissa, yhdessä toiminnanjohtaja Kejo Ahon kanssa.
MITT ROSLAGEN 3/11-22 Välkommen till Jula! Besök våra varuhus i Barkarby, Arninge, Nacka, Haninge, Värmdö, Kungens Kurva, Häggvik, Bromma och Södertälje. Eller handla online på jula.se Gäller 2022-10-28 t.o.m. 2022-11-13. Med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel. Kapa ner priserna i dina vinterprojekt! Inget kan stoppa dig nu! EA G Pulverbrandsläckare 6 kg • För släckning av trä och gas • Påfyllningsbar • Manometer och väggfäste 442-052 LED-armatur 5000 lm, 44 W, 4000 K • Integrerad och stark ljuskälla • Kan seriekopplas • Monteringsbeslag ingår 016-233 299.Tokbilligt! 499.Tokbilligt! 399.Spara 400.Knivar + knivblock Essential 6 delar • Fem olika knivar • Fingerstopp • Kan diskas i maskin 015-253 Ord.pris 799.Grovdammsugare 25 l 1200 W • Motorlindning av aluminium • 230 V-uttag för elverktyg • 4 tillbehör/munstycken ingår 005-271 Ord.pris 1 599.999.Spara 600.Brandfilt 120x120 cm • För kvävning av mindre bränder • Filt av starkt glasfibertyg • Oljor tränger inte igenom 013-983 Kaminfläkt • Drivs helt av kaminens värme • Sprider värmen vidare • Startar vid 60 °C 015-305 299.Tokbilligt! 249.Tokbilligt! Vinterkängor 36–47 • Vattentåliga • Tillverkade av konstläder • Uttagbar innersula 021-223 Kap- och gersåg 230 V 1500 W Ø216 mm • Laser för högsta precision • Damm- och spånsug • Många inställningsmöjligheter 009-460 1499.Tokbilligt! 5990 Tokbilligt! Scanna QR-koden med din mobil och se kampanjens alla erbjudanden!

Victor vann ljustävlingen bland eporna ”enligt mamma är jag galen”

© NORRTÄLJE. Ett 30-tal fordon, EPA eller A-trak torer som de egentligen heter, och runt 100 per soner slöt upp när Ung Fritid och Transport- och fordonsprogrammet på Rodengymnasiet ordnade en EPA-träff med ljustävling på Nordrona.

– Det började med att jag behövde ett trans portmedel, men nu har det gått över styr. Enligt mamma är jag galen, sa vinnaren i ljustävlingen, Victor, och skrattade.

NORRTÄLJE KOMMUN är en väl digt ”EPA-tät” kommun, med cir ka 300 fordon av det slaget, vilket är flest i länet. Den här EPA-träf fen är ett led i att man från kom munens sida, Ung Fritid, vill bygga en relation med motorintressera de ungdomar.

– Det här är en kultur och för många en typ av andra hem, att hänga med likasinnade som har motorintresset gemensamt, sa Gunilla Lundin, avdelningschef för Ung Fritid på kultur- och fritids kontoret. Vi vill skapa mötesplat ser för och en relation med ungdo marna och det här är ett bra sätt.

Förutom ”häng” och korvgrill ning, anordnades en ljustävling för de som ville. Det handlade om att ha mäktigaste ljuset på sin EPA. Ju

ryn bestod av Julius ”Julle” Ljung dahl, tidigare EPA-åkare med stort ljusintresse och känd från motor sporten. Han utsåg Victor och den nes EPA till vinnare.

Hur många ljuskällor har du på ditt fordon, Victor?

– Jag har tappat räkningen för länge sedan, sa han. Jag vet att jag har 100 dioder inne i hytten, men utvändigt vet jag inte. Men min inställning är att ”flest lam por vinner”.

DET VAR EN MÄKTIG SYN när

Victor tände upp lamporna. I två år har han kört epan och det lär bli nåt år till innan det blir körkort och riktig bil.

– Det började som ett transport medel. Sedan dess har det hänt sa ker, säger Victor och skrattar. Enligt mamma har jag blivit galen. Lam porna började i hytten för jag ville ha en skön och mysig känsla där.

Sedan gick det över styr kan man säga.

Nu tillbringar han mycket mer tid i epan än just själva transport behovet.

– Jag kör upp en full tank, 2 000 kronor, på typ tio dagar.

På plats var kompisarna Ame lia, Iris och Alva, alla tre normalt EPA-förare, men inte för kvällen av olika skäl.

– Min är trasig, sa Alva. Och det är då jag märker hur beroende jag blivit av den. Jag bor i Bergsham ra och behövde epan för att kun na ta mig till olika saker. Nu är jag väldigt beroende av att få skjuts av andra så fort jag ska nånstans.

tycker att kul turen med epor är så mycket mer

– Umgänget till exempel, sa Iris. Man träffar nya människor hela ti den och det är roligt.

– Det är ett bra häng, sa Amelia. Det blir något extra när alla gillar

Och intresset för fordon stan nar inte när tjejerna fyller riktig bil och stora fordon. Både Amelia och Alva går fordonsprogrammet med transport som mål.

– Jag ska bli lastbilschaufför, sa Alva.

– Jag med, sa Amelia.

Iris går el-programmet.

– Jag vet inte om det blir så mycket fordon för mig i framti den, men just nu är det jättekul med EPA och allt runt omkring dem, sa hon.

10 MITT ROSLAGEN 3/11-22 Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
POVE
PERSSON, TEXT OCH FOTO
Det fanns ett stort intresse för att tävla med sina ljus på EPA-träffen på Nordrona. Kompisarna Amelia, Iris och Alva har EPA-intresset gemensamt. – Vi gillar allt runt omkring det, sa de. Vinnaren av ljustävlingen blev Victor och hans EPA. – Det började med ljus i hytten, sen har det gåttöver styr, sa han med ett skratt.
LAMPORNA BÖRJADE I HYT TEN FÖR JAG VILLE HA EN SKÖN OCH MYSIG KÄNSLA DÄR. SEDAN GICK DET ÖVER STYR KAN MAN SÄGA."
MITT ROSLAGEN 3/11-22 11 Norrtäljevägen 470, Norrtälje • 0176-126 63 • www.köksboden.se KÖKSBODEN hos KÖKSBODEN Julmarknad Välkomna på Norrtäljevägen 470 Hantverk mm - Betongtorpet - Fiskbilen - Stensta gårdsbageri Cippes Foto - Irenes foto & hantverk med flera Lördagen den 19 Nov kl 10-17 Korv med bröd & kaffe Posthusgatan 6 | Norrtälje | 0176 - 156 56 | guldsmederna.seGULDSMEDERNA Säljs exklusivt i vår ateljé ROSLAGSLÄNKEN JULMARKNAD PÅ HÅTÖ GÅRD Lör 12 nov kl 11-15 Försäljning av diverse hantverk mm Loppis Ponnyridning Vill du stå och sälja? Hör av dig på hatogard@hotmail.com Caféet öppet: Tomtegröt Skinksmörgås Lägereldskaffe och hembakat! www.hatogard.se

Baka med sylt

MARMELAD:

Ordet marmelad kommer från franskans mar melade, som i sin tur har sitt ursprung i portugis iskans marmelo. Marmelo är namnet för kvitten (buske: rosenkvitten). Dess frukt passar utmärkt att göra ”marmelad” utav, det vill säga fruktmos ihopkokt med mycket socker. Skillnaden mot sylt är hårfin, men marme lad är i allmänhet fastare (kokas i lite vat ten) och används främst som smörgåspålägg. Marmelad kan numera innehålla alla sor ters frukter och bär. Citrusfrukter är exempelvis vanliga i marmelad. Apelsin, pomerans (engelsk marmelad), citron, lime och grapefrukt, liksom andra frukter såsom aprikos, körsbär och plom mon är också vanligt. Bär förekommer flitigt, till exempel björnbär, blåbär, hallon och jordgubbar, men även grönsaker kan förekomma liksom ing efära, en ört som används som krydda och är särskilt vanlig i det asiatiska köket. Förutom som smörgåspålägg används olika marmelader som smaksättare av rätter, såser och efterrätter

MANDELTÅRTA

ingredienser 175 g smör

1 1/2 dl mjölk 3% 75 g mandelmassa

1 ägg 8 droppar bittermandelolja

1 1/2 dl socker

1 dl honung

3 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1/2 tsk bakpulver

Ställ fram smöret och så att det blir rumsvarmt. Sätt ugnen på 10 gra der. Värm mjölken till 30 grader. Rör smör och mandelmassa till en slät smet. Tillsätt ägget. Rör försiktigt ner de övriga ingredienserna och häll smeten i en smord form med löstagbara kanter, ca 24 cm i dia meter. Grädda i nedre delen av ug nen i ca 50 minuter. Låt kakan kall na innan du tar den ur formen och glaserar den med fast sylt.

SYLTGROTTA

250 g smör 1,5 dl socker 4,5 dl mjöl 1,5 tsk bakpulver 1 dl maizena 5 msk fast sylt

Sätt ugnen på 170c. Ställ fram smö ret så det blir rums tempererat.Rör smör och socker till en lätt och luf tig blandning i ca 3 minuter. Tillsätt mjöl, bakpulver och maizena, rör

till en slät smet. Mjöla händerna och rulla till bollar som du lägger i formar, ca 40 g / st. Gör ett hål i varje grotta som du fyller med en fast sylt. Ställ formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Se till att inte öppna ugns luckan under de första 10 minuter na annars sjunker grottan samman. Tips! Använd en citruspress att göra hålet med så får du en vacker stjär na av sylten!

SYLT:

Sylt är sockerkonserverade bär eller frukter. Är sockerhalten hög (över 65 procent) kan mikroorganismer näm ligen inte växa. Vid lägre sockerhalt kan olika konserveringsmedel utgö ra komplement.

Ordet sylt kommer av salt, alltså egentligen något som saltats in (jfr: sylta). Det härstammar från medel tiden då insaltning var den norma la konserveringsmetoden. Ordet har hängt med även när man lärde sig sockerkonservering.

Skillnaden mot marmelad är hårfin, men sylt är i allmänhet lösare och används oftast till mat eller ihop med andra varor i till exempel frukost och efterrätter, men även för att smak sätta såser och maträtter. Marmelad används mest som smörgåspålägg. Jämför även gelé. De flesta bär och frukter kan syltas, till exempel blåbär, hallon, lingon, jordgubbar, hjortron, körsbär, ingefära och pumpa

Recept:

Ingredienser

1 kg bär

8 1/4 dl/750 g socker

1 vaniljstång – om du vill!

Rensa de färska bären. Koka bär, socker och vaniljstång till 106 gra der. Tänk på att inte röra då finns ris ken att sylten sockrar sig. Skumma ytan. Häll upp sylten i väl rengjorda burkar och skruva på locken direkt medan sylten är varm.

12 MITT ROSLAGEN 3/11-22 Roslagen HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
THERESE BAALACK /EN LITEN SMULA
MITT ROSLAGEN 3/11-22 13 På anstalten Norrtälje kan vi erbjuda ett arbete med goda karriärmöjligheter. Vi utbildar dig med full lön och du får bland annat lära dig våra metoder kring säkerhet och det återfallsförebyggande arbetet. Hos oss är du med och bidrar till att göra samhället säkrare och tryggare tillsammans med kunniga kollegor. Är du trygg, stabil och har god samarbetsförmåga? Då kan du vara den vi söker. Läs mer och sök lediga tjänster på www.kriminalvarden.se VI BRYTER DEN ONDA CIRKELN KRIMINALVÅRDEN ÄR EN DEL AV RÄTTSVÄSENDET OCH VI ANSVARAR FÖR HÄKTEN, ANSTALTER, FRIVÅRD OCH TRANSPORTER. VI ARBETAR FÖR ATT GÖRA SAMHÄLLET SÄKRARE OCH TRYGGARE. VÅRT VIKTIGASTE MÅL ÄR ATT MINSKA ÅTERFALL I BROTT – ATT BRYTA DEN ONDA CIRKELN. JOBB FÖR DIG SOM VILL GÖRA SKILLNAD Just nu söker anstalten Norrtälje tillsvidareanställda och timanställda kriminalvårdare Skanna koden med din mobilkamera August Strindbergs gata 19 Norrtälje NY SECOND HAND / OUTLET stadsmissionen.semån-fre 10-18 lör 10-16, sön 11-16 Här kan du även skänka kläder och prylar. Tack!

VD – Visit Roslagen

Visit Roslagen är Roslagens destinationsbolag. Bolagets roll är att utveckla, marknadsföra och sälja varumärket Roslagen med turistrelaterade tjänster och produkter i destinationen Roslagen. Bolaget sitter centralt i Norrtälje och jobbar såväl med kommuner som med privata aktörer i Norrtälje, Östhammar och Österåker. Turistbyråverksamhet bedrivs i Norrtälje året runt och i Öregrund under sommarmånaderna. Destinationsbolaget har en viktig funktion rörande att ge inspirerande information och service till besökare och främja ett gott värdskap. Bolaget är också en mötesplats för besöksnäringen och bidrar till näringens kompetens- och ekonomiska utveckling.

VD för Visit Roslagen

Vi söker en ledare som vet hur paketeringen av rese- och besöksanledningar ska formas. Är du en person som kan kommunicera kultur, natur och upplevelser på ett affärsdrivet sätt är du den vi söker för rollen!

Om Visit Roslagen

Destinationsbolaget har en viktig funktion rörande att ge inspirerande information och service till besökare och främja ett gott värdskap. Bolaget är också en mötesplats för besöksnäringen och bidrar till näringens kompetens- och ekonomiska utveckling.

Dina ansvarsområden

∙Affärsutveckla och sälja bolagets turistprodukter/tjänster

∙Ta fram affärsstrategier och lägga budget på kort resp. lång sikt

∙Se till att finansiellt resultat uppnås och levereras

∙Marknadsföring av turistprodukter/tjänster

∙Den dagliga driften med bas på Norrtälje Turistbyrå

∙Leda, utveckla och engagera dina medarbetare, (4-6 personer på heltid samt säsongsarbetare)

∙Utveckla och bibehålla starka relationer med kommunerna, B2B partners, leverantörer, lokala aktörer och självklart med gäster och deras agenter ∙Driva utbildning och klok marknadsföring med de bästa ingredienserna

Du har erfarenhet av ∙Affärsutveckling ∙B2B försäljning

∙PR och Marknadsföring Meriterande med erfarenhet inom turism, både inom MICE-segmentet (affärsturism) och inom den privata marknaden.

Vi söker dig som ∙Älskar försäljning och har förmåga att hitta det unika i Roslagen att paketera för besökaren ∙Gillar att arbeta i team och är en doer som får saker att hända ∙Är strukturerad och ser till hela bolagets behov ∙Kommunicerar naturligt, trovärdigt och engagerande ∙Har en entreprenöriell ådra och är kreativ

Vi tror att du idag har en likvärdig operativ roll i samma bransch eller inom kommunikation.

Du uppskattar det okonstlade och är förstående för det vänliga som Roslagen är känt för.

Vi ser vidare att du är affärsmässig och en given ledare.

Det här är en unik möjlighet att få jobba och utveckla de absolut vackraste platserna i Sverige, Roslagen. Resan framåt är mycket lovande och du kommer ha en central roll för destinationens vidare utveckling!

Välkommen med din ansökan!

För vidare information om rollen välkommen att kontakta våra rekryterare på Huvudverket. www.huvudverket.eu

Alt Lena Detter direkt på tel. 070 – 744 00 79 - lena.detter@huvudverket.eu

Intervjuer kommer ske löpande och tjänsten kan komma att tillsättas omgående.

g AB avalds

AB

Allt inom Bygg & Anläggning

inom Bygg & Anläggning

Renoveringar Nyproduktion

Om- & tillbyggnader Ö-jobb Bryggor

Om-

inom Bygg

Allt inom Bygg & Anläggning

070-556

mats.ravald@telia.com

mats.ravald@telia.com

F-skattsedel och försäkringar finns!

F-skattsedel

Nyproduktion

Om-

tillbyggnader Ö-jobb

070-556

mats.ravald@telia.com

mats.ravald@telia.com

mats.ravald@telia.com

F-skattsedel och försäkringar finns!

F-skattsedel och försäkringar finns!

F-skattsedel och försäkringar finns!

14 MITT ROSLAGEN 3/11-22
13 35 AB avalds
Renoveringar
&
Bryggor
13 35 ds Allt
070-556 13 35
g
avalds Allt
Renoveringar Nyproduktion
& tillbyggnader Ö-jobb Bryggor
och försäkringar finns! 070-556 13 35 www.r-sec.se Säkerhet för privatpersoner & företag Roslagens Security är det trygga valet av larm, kameraövervakning och säkerhet 070-777 00 78 FD. Callie 0708 - 65 61 35 Flyttstäd Hemstäd Fönsterputs www.anneblom.se

Dags för Aktie-TV kväll

– så här placerar du dina pengar bäst just nu

Nu lanserar vi höstens upplaga av Aktie-TV, programmet som guidar dig genom bankens aktuella investeringsstrategi, synen på aktiemarknaden och vilka sektorer samt bolag som kan vara intressanta att placera i. Efter sändningen kommer vi diskutera innehållet i programmet och besvara dina frågor.

Onsdag den 16 november

Lokal: Roslagens Sparbanks samlingssal i Norrtälje, ingång Kyrkogatan/ Danskes gränd

Tid: 18.15 - ca 20.00

Anmälan

Sista dag för anmälan den 11 november via: www.allready.net/roslagen eller scanna QR-koden

Användarnamn: placera

Lösenord: aktier

Du kan även ringa vårt Kundcenter på: 0176 - 770 00

Vi bjuder på wraps och fika!

Har du några frågor eller kommentarer inför eller efter programmet är du välkommen att mejla oss:

Anders Bernström, anders.bernstrom@roslagenssparbank.se

Per Jäderqvist, per.jaderqvist@roslagenssparbank.se

Gert Holmberg, gert.holmberg@roslagenssparbank.se

Varmt välkommen till ett spännande program!

Se Placera med Roslagens Sparbank

Vi redogör för de senaste trenderna på finansmarkna den och går igenom aktuella rekommendationer inom sparande och placeringar, nytt program varje månad. Anders, Gert och Per www.roslagenssparbank.se/ placera

Höstens delikatesser

Smaka på höstens vällagade delikatesser från skog och hav. Ombord på M/S Eckerö kan du njuta av vår populära viltbordsbuffé fram till den 17 november. Boka bord!

Pigga upp hösten med skördetidens smaker och vällagad mat tillsammans med vänner och familj. Vi skapar en höjdpunkt för alla matälskare genom att utgå från lokala råvaror och det som naturen för tillfället bjuder på. Välkommen på ombord viltbordsbuffé – våra kockars favoritbord!

VILTBORD 290:–/vuxen vid avresa söndag–torsdag.

Gäller endast webbokningar. Övriga dagar 350:–/vuxen (ord. pris 370:–).

LILLSEMESTER I MARIEHAMN prisexempel 881:–/person

I priset ingår person- och bilbiljett t/r med Eckerö Linjen, del i dubbelrum på Hotell Pommern i centrala Mariehamn, frukost, 3-rätters skärgårdsmeny i hotellets fina restaurang.

BUSS + BÅT T/R 120:– vid webbokning (ord. pris 140:–)

ANSLUTNINGSBUSS Du hittar din närmaste hållplats på www.eckerolinjen.se/norrtaljebussen

www.eckerolinjen.se • Tel. 0175-258 00 • Öppet alla dagar

MITT ROSLAGEN 3/11-22 15
Ta en paus på Åland!

SEGERVRÅLET MED MINA SISTA KRAFTER"

Norrtälje Fightnight – vilken succékväll

© NORRTÄLJE. Förra helgen avgjordes Norrtälje Fightnight i thaiboxning inför fullsatta läktare i Sportcentrum i Norrtälje. Det blev en succékväll på alla sätt. Flera hemmafajters från Norrtälje MMA gjorde mycket bra ifrån sig. Bäst gick det

Adam Ekman. Synd bara att match en fick brytas tidigt i tredje ronden på grund av att han skadade sig. – Att få vinna och dessutom på hemmaplan var en grym känsla. Man blir extra stark av hemma publiken.

NU BLEV ADAM EKMAN den enda hemmasegraren under galan, men man kan göra väldigt bra ifrån sig även om man inte vinner.

Framför allt var det tre junio rer från hemmaklubben som ut märkte sig.

– Om vi börjar med 13-årige Vig go Jourlin. Herregud vilken figh ter han är. Han är tuff på riktigt, säger Uffe Helsing, grundare och tränare i Norrtälje MMA. Han gick dessutom tre matcher under galan och i den första vann han på poäng, även om det var en så kallad dip lommatch, där inga vinnare utses.

– Sen gick han två matcher till mot fajters som båda var både äld re, tyngre och längre än honom. Och förlorade på poäng. Men vil ka matcher han gjorde.

13-åriga Giovanna Gatica Ahl gren imponerade också trots po ängförlust.

– Hon är en riktigt tuff tjej. Hon

började träna först i april och gick en diplommatch nu, hennes för sta fajt. Hon var skitduktig och har både skalle och talang för detta, säger Helsing.

16-åriga Clara Thörnqvist var den tredje junioren som impone rade på Helsing och publiken, trots poängförlust.

– Hon fick en spark i ansiktet nästan direkt i matchen, men bet ihop och gjorde en grym match.

Det är alltid tufft att komma till

baka efter en tidig träff, men som sagt, hon var grym, säger Helsing.

Uffe Helsing är mycket nöjd över galan som helhet. Dels med insat serna från alla hemmafajters, dels med publiktillströmningen.

– Vi hade sex egna fajters med, vi har aldrig haft så många, säger han. Dessutom hade vi tre med som är från Norrtälje, men tävlat för an dra klubbar. Publikrekord, grym ma matcher, det här blev över för väntan.

MITT ROSLAGEN 3/11-22
Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
Adam Ekman, Norrtälje MMA, avslutade kvällen i ringen under Norrtälje Fightnight. Som vinnare. – Jag skrek ur mig segervrålet med mina sista krafter, säger han. JAG SKREK UR MIG Hemmafajtern Bader Abo Alhilja på väg att sätta in en träff på sin motståndare. Bader föll knappt efter en heroisk insats efter att i början av matchen träffats av en stenhård spark på benet. En vecka efter matchen kunde han knappt gå… 13-åriga Giovanna Gatica Ahlgren gick sin första match efter att bara ha tränat thai boxning sedan i april. – Hon var helt enkelt sjukt duktig, säger Uffe Helsing som verkli gen pushat henne att våga detta.

Fredag

Fredag

på www.sundboden.se

www.sundboden.se

Besöksadress: Sundboden Skinnäsängarna 102, 742 43 Öregrund | Tel 0173 133

Besöksadress: Sundboden Skinnäsängarna 102, 742 43 Öregrund | Tel 0173 133

Fredag

Välkomna!

Mer info på www.sundboden.se

Besöksadress: Sundboden Skinnäsängarna 102, 742 43 Öregrund | Tel 0173 133

MITT ROSLAGEN 3/11-22 17
64 Sundboden firar 15 år!
8/7
|
Vi firar 15 år under 2022! www.sundboden.se
64
8/7 Välkomna! | Mer info
64 Sundboden firar 15 år!
8/7 Välkomna! | Mer info på

EFTER RÅNET:

Sofies liv slogs i spillror

© NORRTÄLJE.Hon var en framgångsrik, glad och utåtriktad affärskvinna som levde ett gott liv. Men en kväll i januari 2018 förändrades allt. Hon blev knivstuck en flera gånger och grovt misshandlad vid ett rån i hennes butik, Nightmare Outlet, vid Knutby torg. Det ledde till en brant utförsbacke för Sofie Söderström. Idag är hon helt utblottad och har miljonskulder.

– Jag har ingenting längre, jag har sålt allt jag hade. Jag lever inte för att jag vill leva, jag lever för att jag måste reda ut detta för mina barn och barnbarns skull, säger hon.

HON SKULLE BARA gå till bankboxen med pengar ef ter stängning. Klockan var strax efter 19 och Sofie Sö derström och hennes hund Nelly gjorde sig redo att lämna butiken för kvällen. Då slets en bakdörr till bu tiken upp.

– Jag hade en kassalåda i handen när bakdörren slits upp och, som jag uppfattar det, tre maskerade, svart klädda män, rusade in.

Sofie började springa. Men en av männen kom i kapp direkt.

–Det första han gjorde var att hugga mig i lungan med en kniv, berättar hon.

– Jag dödar dig, jag har inget att förlora, var det enda han sa.

Efter det band han Sofies händer bakom hennes rygg med buntband och sedan följde ytterligare två kniv hugg i lungan och en väl digt grov misshandel, där han slog Sofie i ansiktet fle ra gånger och kastade runt henne i butiken.

– Övervåldet var fruktans värt, säger Sofie.

HON FÖRLORADE medve tandet och vaknade sedan lig gande i ”en sjö” av blod av att hunden Nelly satt och pep.

– Då märkte jag att rånar na var borta.

Med stor möda lyckades hon ta sig ut ur butiken för att kalla på hjälp. Rånarna hade tagit hennes mobil så hon kunde inte ringa 112.

– Jag stapplade bakbun den och blodig fram och väs te, jag kunde knappt få fram ett ljud på grund av punkte rad lunga, om hjälp till tre personer på torget, men ing en hjälpte mig. De bara åkte,

säger Sofie och skakar på hu vudet.

Till sist kunde hon slä pa sig in på Preem-macken vid Estunavägen – där fick hon hjälp.

– Mats (Brander) som jobbade där var helt under bar. Han räddade mitt liv och larmade sedan både polis och ambulans. Jag flögs med he likopter till Karolinska.

NU HAR DET GÅTT drygt fyra år sedan den hemska händelsen. Ingen är gripen för rånet, trots att polisen enligt Sofie har både finger avtryck och dna.

Och Sofie som hon var innan rånet finns inte läng re, menar hon.

– Rånarna förstörde mitt liv. Jag var en framgångsrik affärsidkare med flera buti ker. Jag var positiv och glad. Nu är jag en helt annan per son, det enda som får mig att kämpa vidare är mina barn och barnbarn. I övrigt finner jag ingen glädje i någonting.

– Och då började ändå det allra värsta efter att jag kom ut från sjukhuset och försök te börja om. Jag tänkte att butiken i Norrtälje skulle bli min sista innan jag kunde bli en välbärgad pensionär, med planen att flytta till Spanien. Så blir det inte…

När Sofie kom tillbaka ef ter sjukhusvistelsen, hand lade det mycket om stress över att butiken var stängd och att hon inte kunde job ba. Hon klarade inte heller av att vistas i butiken, knappt ens i Norrtälje.

– Jag var livrädd för att återvända, i början gick det inte alls, men till slut måste jag ju. Så jag valde att sälja ut allt i butiken, jag mer el

ler mindre gav bort allt. Men allt det jag berättat hittills är ändå inte det värsta som hänt.

SOFIE HADE TIDIGARE lå nat ut cirka en halv miljon till en person som några måna der efter rånet hörde av sig. Hon kunde inte betala tillba ka pengarna till Sofie, men hon kom med ett förslag.

– Hon sa att hennes son

hade en affär på gång som jag kunde få kliva på, det skulle ge mig massor av pengar och på så sätt skulle pengarna jag lånat ut så att säga komma tillbaka, berättar Sofie.

Som för att kliva in i den affären var tvingad att låna pengar. Massor av pengar både i form av blancolån och lån av privatpersoner, vissa som man kanske inte ska ha med att göra.

JAG MÅSTE FIXA DET HÄR FÖR MINA BARN OCH BARNBARNS SKULL. ATT JAG NÄSTAN HAR BLIVIT MÖRDAD ÄR INGENTING JÄMFÖRT MED DEN HÄR EKONOMISKA KATASTROFEN JAG HAMNAT I."

– Men jag råkade ut för manipulation på hög nivå, säger Sofie. Och blev utsatt för en hel del hot. Jag blev till slut blåst på flera miljo ner. Man kan ju naturligt vis tycka att jag var dum i huvudet, men jag var helt fast i tanken på att få tillba ka de där pengarna vänin nan var skyldig mig. Jag hade tjatat på henne i åratal och såg verkligen det här som en möjlighet.

– I dag har jag skulder på nästan 4 miljoner, skulder jag aldrig kommer kunna beta la tillbaka. Jag får brev från Kronofogden och inkassobo lag i stort sett varje dag. Men jag äger ingenting längre, jag har sålt allt. Jag har tagit mig igenom många mardrömmar i livet, men det här kommer jag aldrig ur.

Och någon skuldsanering genom Kronofogden blir det inte heller.

– Jag har ansökt, men de säger att jag inte gjort till räckligt för att själv försö ka lösa situationen. De fat tar inte. De som blåst mig på pengarna är jag livrädd för.

NÄR SOFIE SKA LYFTA fram något som är positivt säger hon något som snara re andas uppgivenhet:

- Jag kände länge skräck för att hämta posten i post lådan eftersom det alltid lig ger något från inkasso eller fogden där. Nu skiter jag i vad som ligger där. Ställ er i kö, känner jag.

I dag är Sofie sjukskriven, sedan länge har hon gjort av med sina 300 dagar med sin lilla ersättning från Alfa-kas san. Och hon har sålt allt.

– Jag har till och med spa rat några titanskruvar som

jag opererat bort efter en skada som ung som jag nu hoppas kunna sälja. Titan är väl eftertraktat?

För att få ihop lite extra pengar ska nu Sofie ha en loppis. Den sker den 5 no vember i Nykvarns hem bygdsgård i Dyvik, i Öst eråkers kommun, mellan Norrtälje och Åkersberga.

– Jag åker runt och får sa ker överallt som jag nu ska försöka sälja. Det som driver mig nu i det här är att jag är skyldig min ena son peng ar, de ska han bara få tillba ka. Jag måste fixa det här för mina barn och barnbarns skull. Att jag nästan har bli vit mördad är ingenting jäm fört med den här ekonomis ka katastrofen jag hamnat i. – I februari 2021 uppda gas allt för min familj, att jag hade sumpat alla peng ar. De kallade mig till ett fa miljemöte, för att hjälpa mig, men det kändes då inte som hjälp. Jag var bara så pres sad. Jag hade förlorat alla mina drömmar och nu satt jag där…

– Jag var en så stark och klok person innan allt detta. Nu finns inte den Sofie kvar. Hur ser en vecka ut för dig nu?

– Jag städar. Jag har fått mani. Jag bor i en stuga hos min pappa och jag hittar all tid nån bod eller nåt att stä da. Annars gör jag i stort sett ingenting. Jag har inte råd. Mitt i eländet orkar ändå Sofie med lite galghumor.

– Starta aldrig ett företag som heter Nightmare, säger hon med ett snett lite trött leende.

18 MITT ROSLAGEN 3/11-22
POVE PERSSON Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR:
Sofie Söderström var i mycket dåligt skick när hon fördes till Karolinska sjukhuset efter att ha blivit knivhuggen tre gånger och grovt misshand lad i samband med rånet i januari 2018. Hunden Nelly och Sofie Söderström var båda med under det ödesdigra rånet som sked de i Sofies butik i Norrtälje. FOTO: POVE PERSSON
FOTO: PRIVAT
19 BEHÖVER DU HJÄLP MED ATT FÄLLA TRÄD? Djupeskog Trädfällning AB ® Andreas Åkerlund, Åskärrets Väg 50, 761 74 Norrtälje www.djupeskog.se | Mobil: 0709-71 65 16 | E-post: andreas@djupeskog.se Djupeskog Trädfällning är specialister på trädfällning och stubbfräsning i Roslagen, Uppsala och Stockholm. 4 Gratis hembesök 4 Offert med fast pris och RUT-avdrag 4 Heltäckande arboristtjänster inom trädfällning, beskärning, bortforsling, flisning och stubbfräsning Hos oss arbetar specialister med lång erfarenhet som kan hjälpa dig med trädfällning. Snabbt, smidigt och säkert -oavsett om du anlitar oss som privatperson eller företag. Låt oss göra den svåra biten. Ring våra trädfällare i dag och prata med en expert! HANDLA PÅ HEMMAPLAN Diesel • HVO Smörjmedel • Ad Blue Värmepellets Eldningsolja Ring oss på 0176-153 00 LOPPIS PÅ NYKVARNS HEMBYGDSGÅRD! Kom och fynda och fika på vår inomhusloppis LÖRDAGEN DEN 5/11 KL 11-16, stänger gärna senare! Nykvarns Hembygdsgård, Gallbodav. 53, Åkersberga Varmt Välkomna! Kontakt: Micke, tel 070-548 12 95 • E-post: roslagensmetall@telia.com Långalma 157, Östhammar www.roslagensmetall.se Sälj ditt metallskrot till oss! Det tjänar både du och miljön på VÅRT NORRTÄLJE NYUPPFÖRANDE musik HEIMER SJÖBLOM text ERIK AXEL KARLFELDT foto BIRGER BJÖRNESTEDT piano MARTIN FABIAN En sång- och bildberättelse med Roslagens Vokalensemble Roslagens Vokalensemble BILJETTER FINNS HOS FRÖKEN KNOPP, TULLPORTSGATAN 10. PRIS 100 KR. BILJETTFÖRSÄLJNING ÄVEN VID ENTRÉN EN TIMME INNAN KONSERT. MER INFO WWW.ROSLAGENSVOKALENSEMBLE.SE FREDAG 13 JUNI KL 19.00 ELIMKAPELLET, TULLPORTSGATAN, NORRTÄLJE GILLA OSS PÅ FACEBOOK! NS BL BILJETTER FINNS HOS FRÖKEN KNOPP, TULLPORTSGATAN 10. PRIS ÄVEN VID ENTRÉN EN TIMME INNAN KONSERT. MER INFO WWW.ROSLAGENSVOKALENSEMBLE.SE FREDAG 13 JUNI ELIMKAPELLET, TULLPORTSGATAN, GILLA OSS PÅ GE E MM NORRTÄLJE FOLKETS HUS BILJETTER SÄLJS HOS TURISTBYRÅN, ONLINE PÅ WWW.ROSLAGEN.SE OCH VID ENTRÉN EN TIMME FÖRE KONSERT. PRIS 150 KR. BARN UNDER 16 ÅR GRATIS. MER INFO WWW.ROSLAGENSVOKALENSEMBLE.SE SÖNDAG 13 NOV 2022 KL 16:00 BILJETTER FINNS HOS FRÖKEN KNOPP, TULLPORTSGATAN 10. PRIS 100 KR. BILJETTFÖRSÄLJNING ÄVEN VID ENTRÉN EN TIMME INNAN KONSERT. MER INFO WWW.ROSLAGENSVOKALENSEMBLE.SE FREDAG 13 JUNI KL 19.00 ELIMKAPELLET, TULLPORTSGATAN, NORRTÄLJE GILLA OSS PÅ FACEBOOK! R SLAGENS VOKALENSEMBLE UNDER LED N I N G A V EMMA ANSTEY VÅRT NORRTÄLJE SÖNDAG 13 nov, kl 16.00 FOLKETS HUS, NORRTÄLJE BILJETTER HOS TURISTBYRÅN ELLER WWW.ROSLAGEN.SE PRIS 150 KR. BARN UNDER 16 ÅR GRATIS.

”Glöm inte vaccinera er mot säsongsinfluensan”

NORRTÄLJE. På Kapellet i centrala Norrtälje kör DOKTOR.SE, Prosalus, vaccinationer för fullt. Dels mot covid, dels resevaccinationer, dels mot TBE, lunginflammation och bältros. Men nu vill de slå ett slag för kommande vaccinationer mot säsongsinflu ensan.

– Vi börjar vaccinera mot säsongsinfluensan den 8 november, det är drop in och gratis för alla över 65 år samt i riskgrupp, säger Alexandra Jorda, driftans varig.

ÄVEN OM PANDEMIN är att betrakta som över så finns det många anledningar att vaccinera sig mot covid, ett virus som är i ständig förändring.

– Vi får no leva med det och därför är det viktigt, framför allt för multisjuka och äldre att vacci nera sig vidare, det är viktigt att ta dos 4 och 5 för dem, säger Johan Larsson, verksamhetschef för vacci nationsbolaget.

MEN I KAPELLET finns också möjligheterna att ta andra vaccin. Mot TBE till exempel.

– Fästingarna är aktiva i stort sett året runt, så det kan vara bra och smart att passa på att ta vac cinet när det inte är sommar och långa köer, säger Johan Larsson.

Trots att allt fler vaccinerar sig så ökar TBE, vilket visar att vi behö ver en högre vaccinationsgrad.

Resevaccinationer är också en tjänst som de erbjuder.

– Där är det viktigt att ta sina doser i tid innan resan, säger Johan Larsson. För om du blir sjuk när du exempelvis har en dos kvar kan du inte ta den andra dosen. Resevaccin gäller olika för alla länder utanför Europa.

Bältros är en annan sjukdom som de starkt rekommenderar att vaccinera sig mot.

– Vaccinet mot bältros har 90 procent effekt med nuvarande vaccin. Och den har lika hög verk ningsgrad efter åtta år, säger Alex andra Jorda. Bältros är en sjukdom som kan ge hemsk smärta i flera år

och kan vara riktigt jobbig främst för äldre.

Och så säsongsinfluensan. Den får man börja vaccinera mot den 8 november.

– Man får inte glömma bort den nu så här efter pandemitiden, säger Johan Larsson. Att vaccinera sig och dessutom fortsätta sköta sin hygien kan spara människoliv.

Vaccinationen mot säsongsin fluensan går väldigt snabbt jämfört med mot covid.

– Ja, för du slipper sitta kvar ef ter det vaccinet. Så vi har kapacitet för 1 000 vaccinationer per dag när det gäller det, säger Alexandra Jor da.

Även fast de jobbar för att und vika köbildning utomhus så upp

HAR DU FRÅGOR om olika vaccinationer eller vill boka tider ringer du DOKTOR.se, Prosalus, växel, 0176- 282770. Du kan även hitta information på doktor.se, där du bland annat kan se öppettider för Covid-19-vaccinationer och för säsongsinfluensa-vaccinationer.

20 MITT ROSLAGEN 3/11-22
POVE PERSSON
vaccinationsgrad
nu under hösten och vintern. Mitt Roslagens utsände passade på att ta dos 4 av covidvaccinet.
FOTO: POVE PERSSON TEMA VÅRD & HÄLSA 3/11-22 Ny förskola och äldreboende i Norrtälje Där generationer möts I vinter slår vi upp portarna till vår nya förskola och äldreboende i kvarteret Tryckeriet – mitt i Norrtälje. I en och samma fastighet kommer vi inom kort erbjuda en levande miljö där barn och äldre träffas på ett naturligt sätt. Sök en förskoleplats eller flytta in på äldreboendet och ta del av en tillvaro utöver det vanliga. Vi kallar det kort & gott Norlandia Generationskoncept Anmäl intresse redan idag! • Förstklassig pedagogik – god och säker vård & omsorg • Egen kock – vällagade måltider • Rörelseglädje med gemensamma hälsoaktiviteter • Samtal, gemenskap & erfarenhetsutbyten • Moderna lokaler i nybyggd fastighet Välkommen till Lilla & Stora Rospiggen! Läs mer: norlandia.se/rospiggen Norlandia Lilla & Stora Rospiggen Lilla & Stora Rospiggen

De låter Roslagen ge namn åt avdelningarna

NORRTÄLJE. I stället för att döpa avdelning arna till A, B, C eller 1, 2, 3 har Norlandia ta git hjälp av Michael Blum och Anders Roth för att döpa avdelningarna i generations boendet Rospiggen i Norrtälje till namn från Roslagen. Till exempel Penningby och Riddersholm.

– Sammanlagt är det namn på åtta slott, herrgårdar och en prästgård, säger Malin Herrlin, verksamhetschef.

INSPIRATIONEN kom mer från ett av bolagets bo enden i Halmstad. Och om man vill plocka ut namn med Roslagsanknytning i kommunen, vänder man sig med fördel till Norrtäl jekännaren Michael Blum. Han tog i sin tur hjälp av fo tografen Anders Roth, som gjorde dokumentärfilmen om cykelreparatören Sivan i Norrtälje.

Anders har bildsatt, Mi chael har skrivit korta texter om respektive avdelnings namn.

– Det är åtta namn som jag valt ut, säger Michael. Jag tände direkt på idén när jag fick frågan av Norlandia.

Anders:

– Jag avbildade det som Micke valt ut, men så la jag till en liten röd detalj i alla bilderna, en detalj man kan ske inte ser vid en första an blick, men som ger lite mer liv åt bilden, säger han.

– Och jag har försökt få med lite historik och några anekdoter i texterna, säger Michael.

HUR TROR NI

kommer att tas emot av de boende (inflyttning sker i vintern)?

– Jag tror det blir populärt och omtyckt, säger Malin Herrlin. Det kommer skapa samtalsämnen både mellan de boende seniorerna och deras anhöriga här på Stora Rospiggen och deras an höriga. Tanken är också att barnen på Lilla Rospiggen, förskolan på nedre våningen, kan ta del av detta genom att göra besök hos de äldre och få lära sig lite om respektive avdelningsnamn.

– Boende på respektive

avdelning kan också besöka de andra avdelningar och lära sig av de bilderna och texterna, fortsätter Malin.

I FÖRLÄNGNINGEN

finns också tanken på att smycka även andra väggytor på avdelningarna med bilder av Anders.

– Ja, med bilder från Ros lagen och Norrtälje, säger Malin.

Namnen som Michael Blum valt ut som avdel ningsnamn är:

Penningby (bildsatt med Penningby slott), Rånäs (bildsatt med slottet), Frötu na (bildsatt med prästgår den), Järsö (Järsö gård), Värnberg (herrgården), Stjärnholm (herrgården), Noor, (herrgården), Ridders holm (slottet).

Drop-in Vaccination

Kapellet, Tullportsgatan 24

Lunginflammation

Tisdag 08 nov kl. 09.30-16.00

Lunchstängt: 12.00-12.45

Onsdag 09 nov kl. 09.30-16.00 Lunchstängt: 12.00-12.45

Torsdag 10 nov kl. 09.30-16.00 Lunchstängt: 12.00-12.45

Fredag 11 nov kl. 09.30-12.00

Söndag 13 nov kl. 12.00-15.00

Måndag 14 nov kl. 09.30-12.00

Tisdag 15 nov kl. 10.00-16.00 Lunchstängt: 12.00-12.45

Onsdag 16 nov kl. 10.00-16.00 Lunchstängt: 12.00-12.45

Torsdag 17 nov kl. 10.00-16.00 Lunchstängt: 12.00-12.45

Fredag 18 nov kl. 09.30-12.00

MITT ROSLAGEN 3/11-22 21
Säsongsinfluensan &
Vid frågor eller rådgivning, ring oss på 0176-28 27 70 Doktor.se Prosalus Vaccination
POVE PERSSON Malin Herrlin, Michael Blum och Anders Roth på plats i Norlandia Rospiggens generationsboende i kvarteret Tryckeriet i Norrtälje. Så här ser bilden ut som Anders Roth tagit till avdelningen Penningby, notera den röda jackan i vänsterkanten, en av de röda detaljer Anders har sett till att få med i bilderna.

Hela erbjuder en helhet

NORRTÄLJE. På Hela företagshälsovård i Norrtälje gillar man att jobba med helhet. Det är ett av skälen att naprapaten Marcus Lofjord stortrivs efter ett år i företaget.

därför tar det längre tid att rätta till.

Helst skulle Marcus inte behöva jobba med sin napra pati. Men behovet i samhäl let är stort.

Som naprapat har Marcus en välfylld verktygslåda.

– Det som lockade mig, efter att ha haft egen mottagning, var att få jobba i team, som vi gör här på Hela, vilket gör att vi får större förståelse för patienten, säger han. HELAS marknadskoordi nator och personalansvarige, Roger Bäckman, säger att företaget är snabbfotat. Med det menar han att det går snabbt att få akuttider och att de olika specialisterna kan möta patienten tillsam mans vid behov.

– Du slussas aldrig runt hos oss och råkar ut för långa tider mellan träffarna, säger han.

Och gott om specialister finns det hos Hela. Förutom naprapaten Marcus Lofjord finns där specialister inom läkarvård, arbetsmiljö, indi vid- och organisationsstöd, hälsokontroller, ergonomi och träning.

– Just helheten som är unik ger företag en trygg, ef fektiv och komplett företags hälsovård, något som sänker företagens kostnader för ohälsa och ger en ökad pro duktivitet, säger Roger Bäck man. Och ger en tryggare och friskare personalgrupp.

NÄR DET GÄLLER

Marcus Lofjord jobbar han med sin naprapati för att fö rebygga, utreda och behand la både akuta och kroniska problem.

– Det handlar om musk ler och leder, säger han. Smärta i rörelseorganen. Det vanligaste åkommor som pa tienter kommer till mig med är ryggskott, nackspärr, ax elsmärtor, muskel- och led värk och huvudvärk.

– Allt från massage till ledbehandling, manipula tion där jag ”knäcker till” leder, säger han. Jag jobbar med att normalisera krop pen. Jag vill hitta orsakerna till olika former av lidande och korrigera det.

– Jag jobbar alltså inte bara med själva problemati ken utan försöker också hitta orsakerna.

Ibland krävs bara ett be sök hos Marcus, men ofta behövs flera, till exempel 3-5 behandlingar för en nack spärr.

– Målet är ju att patienten inte ska behöva mig, säger han. Därför är förebyggan de arbete så viktigt. Varje människa borde egentligen ha några typer av övningar de gör hemma några gånger i veckan, så kanske jag inte behövs. Prehab och rehab är lika viktigt, men det är svåra re att få människor att göra prehab. Man väntar ofta till problemen är akuta.

Marcus gör också trä ningsprogram på webben där han utgår från baspro gram, men sedan justerar efter patientens behov.

ENLIGT ROGER Bäck

man börjar företagsledare åter förstå vikten av före tagshälsovård i förebyggande syfte.

– De ser sänkta kostnader på sikt, säger han och påpe kar att Hela också tar emot privatkunder för till exempel resevaccinationer och andra typer av vaccinationer.

Marcus Lofjords arbete kan stundtals vara smärt samt, men det ska vara skönt smärtsamt.

– Han är känd för sina armbågar, säger Roger Bäck man och skrattar.

– Men visst, det händer att folk haltar in hos mig och springer härifrån, säger Mar cus och ler.

Längst tid tar det att komma till rätta med sen problematik.

– Det beror på att det ofta finns längre orsaker till det,

– Jag har kallats både Sa tan och Gud, säger Marcus som också jobbar med dry needling, som är nålar men inte i form av akupunktur, ultraljudsdiagnostik och stötvågor mot till exempel hälsporre och musarm.

22 MITT ROSLAGEN 3/11-22
POVE PERSSON, TEXT OCH FOTO Enligt
Roger Bäckman börjar företags
ledare åter förstå vikten av företagshälso vård i förebyg gande syfte. De ser sänkta kost nader på sikt"
Roger Bäckman, marknadskoordinator och personalansvarig hos Hela i Norrtälje, får agera försökskanin när Marcus Lofjord agerar naprapat inför Mitt Roslagens kamera.
En del av Företagshälsovård Tel. 0176-173 80 | Danskes gränd 4, Norrtälje All vaccination sker med läkare på plats för din säkerhet. Och självklart har vi alltid vaccin hemma för att snabbt kunna hjälpa dig. Undvik mardrömmar på drömsemestern! TEMA VÅRD & HÄLSA 3/11-22 VÅRD FÖR ALLA U ND ER ETT TAK! Västra Stockholmsvägen 11, 762 31 Rimbo Tel. 0175-741 00 • www.hlm-rimbo.se Öppettider: Måndag-fredag 08-17 Kvällsmottagning mån-tors (tidsbokade) Visste du att vi erbjuder digital vård med din husläkare? Ladda ner vår app HLM Rimbo-Edsbro. Välkommen att lista dig hos Husläkarna Rimbo-Edsbro, den lättillgängliga vårdcentralen med både MVC, BVC samt egen app med videobesök där du träffar våra läkare. Vi har även mödravårdscentral

Forenede Care

Forenede

Med stor kompetens och varmt bemötande bedriver vi vård inom flera områden. Avancerad sjukvård i hemmet (ASiH) är en vårdform som du kan välja om du har ett komplext vårdbehov där alternativet i många fall är sjukhusvård. Vi arbetar med människor i alla åldrar.

ASiH Norrtälje Roslagen är ett specialiserat palliativt hemsjukvårdsteam med verksamhet dygnet runt. Vi gör regelbundna besök hos patienten och akutbesök vid behov. Om det inte längre finns behov av specialiserad hemsjukvård skrivs man ut till sin husläkare.

Vi verkar i hela Norrtälje kommun Det fria vårdvalet tillämpas och för patienten gäller samma villkor som för vård inom landsting. För att bli ansluten krävs remiss från läkare och att det finns behov av teamets samlade resurser.

Symtomlindring, teamarbete och närståendestöd Teamet består av läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut, kurator och dietist som arbetar för att tillgodose såväl fysiska som psykiska, sociala och existentiella behov.

Vi strävar efter att svårt sjuka patienter ska kunna behålla sin självständighet och självbild så långt det är möjligt och med högsta möjliga livskvalitet och trygghet.

Verksamheten kännetecknas av en helhetssyn på människan. Varje patient har en individuell vårdplan som utgår från patient och närståendes behov. Stöd till närstående är en viktig del av verksamheten.

När ASiH inte är tillräckligt Om det finns behov av inneliggande vård har Forenede Care en specialiserad palliativ vårdavdelning, Byle Gård i Täby. I november utökar Forenede Care sin verksamhet i Norrtälje med en specialiserad palliativ vårdavdelning på Roslagens sjukhus.

Välkommen till Forenede Care Hanna Österholm Enhetschef. Telefon 076-101 94 30 E-post: hannao.bylegard@forenadecare.com

Filipsson Verksamhetschef. Telefon 0733-581

carina.filipsson@forenadecare.com www.forenedecare.se

23
Carina
692 E-post:
Care har även ASiH-team i region Stockholm AVANCERAD SJUKVÅRD I HEMMET ASiH Norrtälje Roslagen

Välkommen på en givande föreläsning där

och författaren, Lars Björklund, berättar om det svåra med att vara anhörig. Hur kan vi orka när allt känns hopplöst?

Ensamma klarar vi inte så mycket. Vi behöver varandra och vi behöver hitta praktiska lösningar som kan hjälpa oss med det som blivit vårt ansvar.

Du får också veta mer om det stöd du som anhörig kan få – du är inte ensam! Föreläsningen är gratis och vi bjuder på fika. Välkommen önskar Anhörigstöd i Norrtälje.

Kontakta anhörigstöd – du är inte ensam

NORRTÄLJE. – Du som är anhörig kan själv behöva stöd i din ofta påfrestande situation. Kontakta Anhörigstöd i Norrtälje så kan du få råd och stöd och möjlighet att träffa andra anhöriga i olika grup per och aktiviteter, säger Liselott Jansson, anhörigstödjare, Kom munalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON).

NÄR DU KONTAKTAR anhörigstöd kan du:

• Genom enskilda samtal eller i grupper få råd, stöd och information om vart det går att vända sig för att få tips på sådant som kan underlätta situationen för dig.

• Möjlighet att få träffa andra anhöriga, till exempel genom olika aktiviteter.

• Få tips på olika kontakter; till exempel till handläggare för insatser som går att ansöka om och till frivilligorganisationer som kan vara bra att känna till och kunna vända sig till.

• Möjlighet att gå på olika föredrag och te maföreläsningar som anhörigstöd anord nar.

– Vi erbjuder olika anhöriggrupper och anhörigcaféer i både Rimbo, Hallstavik och Norrtälje och dessutom promenadgrupper.

Den 5 december bjuder vi in till en före läsning med prästen och författaren Lars Björklund på temat: Hur ska jag orka vara anhörigvårdare? Han förmedlar vikten av att inte behöva vara ensam och att hitta praktis ka lösningar i ens vardag, säger Ann-Marie Mattson, anhörigstödsamordnare, KSON.

AKTUELLA AKTIVITETER SOM ANHÖRIGSTÖD I NORRTÄLJE ANORDNAR NOVEMBER – DECEMBER I ÅR:

Föreläsning: Hur ska jag orka vara anhörigvårdare?

Prästen och författaren, Lars Björk lund, berättar om det svåra med att vara anhörig.

Hur kan vi orka en dag till när allt känns hopplöst?

Välkommen på en givande föreläs ning när Lars Björklund presenterar tankar om hur vi kan orka. Ensamma klarar vi inte så mycket. Vi behöver varandra och vi behöver hitta prak tiska lösningar som kan hjälpa oss med det som blivit vårt ansvar. Men vi behöver också hitta ord och tankar för det svåra”

Vad gör man när ansvar för, beroen de av och kärlek till en annan männ iska blir en alldeles för tung börda?

Du får också veta mer om det stöd du som anhörig kan få – du är inte ensam!

Föreläsningen är gratis och Anhö rigstöd i Norrtälje bjuder på fika

Datum och tid: 5 december klockan 13.30–15.00.

Framför allt ges möjlighet att få träffa andra anhöriga som befinner sig i liknade situation för att kunna prata med varandra. Anhörigstöd i Norrtälje bjuder på fika.

Anhörigcafé i Norrtälje

Plats: Enebergs äldreboende, Lund mansgatan 6.

När: 1 december klockan 13.00–15.00

Anhörigcafé i Rimbo

Plats: Träffpunkten i Rimbo, Uppsala vägen 7.

När: 4 november klockan 10.00 – 11.30 2 december klockan 10.00 - 11.30

Anhörigcafé i Hallstavik

Plats: Träffpunkten i Hallstavik centrum, Folkets Hus plan 2, ingång genom bibliotekets entré.  När: 6 december klockan 13.30–15.00

Anhöriggrupper

senast 28 november till: anhorigstod@norrtalje.se eller ring 0176 – 746 74

Plats: Folkets hus i Norrtälje, Galles väg 5.

Anmälan: senast 28 november till anhorigstod@norrtalje.se eller ring 0176 – 746 74

Caféer för anhöriga i Norrtälje, Rimbo och Hallstavik:

Caféerna arrangeras som öppet hus, vilket innebär att ingen anmälan behövs. Det är bara att komma vid ett tillfälle som passar. OBS: Det här är de datum som återstår i år, nya datum kommer.

På caféerna ges information om anhörigstöd och vilket stöd du kan få.

Vi har grupper för anhöriga till perso ner med demens, där vi pratar om de mens ur ett anhörigperspektiv. Är du intresserad av att delta i en grupp är du välkommen att kontakta anhörig stödet. Planering pågår för att starta fler grupper, bland annat för anhöriga till närstående med psykisk ohälsa och neuropsykiatriska funktionsned sättningar.

Kontaktuppgifter till Anhörigstöd i Norrtälje:

Ann-Marie Mattsson, anhörigstödsamordnare, KSON Liselott Jansson, anhörigstödjare, KSON

E-post: anhorigstod@norrtalje.se Tel: 0176 – 746 74

MITT ROSLAGEN 3/11-22 FÖRELÄSNING FÖR DIG SOM ANHÖRIG: HUR SKA JAG ORKA VARA ANHÖRIGVÅRDARE? TID: MÅNDAG 5 DECEMBER KL. 13.30 – 15.00 PLATS: FOLKETS HUS I NORRTÄLJE, GALLES GRÄND 5
prästen
ANMÄLAN
TEMA VÅRD & HÄLSA 3/11-22

”Fantastiskt för kommunens invånare”

NORRTÄLJE. Stressigt bland flyttkartong er. Mitt Roslagen träffar Forenede Cares ASiH strax innan flytten från Nordrona till ROS i Norrtälje ska vara genomförd. – Vi öppnar en palliativ slutenvårdsavdel ning där. Det är fantastiskt för kommunin vånarna att de får detta i kommunen, säger Hanna Österholm, enhetschef hos ASiH Fo renede Care.

SEDAN TIDIGARE har Forenede Care en palliativ slutenvårdsavdelning för patienter i livets slutskede i Täby. Nu får patienter med obotliga sjukdomar som är svårt sjuka möjlighet att vår das på en avdelning även i Norrtälje. Detta är positivt för både den som är sjuk och den anhöriga som slipper åka från kommunen som va rit fallet tidigare i många fall.

Dels får Forenede Care en ny avdelning med 20 rum och plats för 15-16 patien ter, dels fortsätter givetvis det fortsatta arbete med avance rad sjukvård i hemmet, vars organisation också flyttar till ROS.

– Det som avgör vilken patient som läggs in på av delningen och vem som får vård i hemmet styrs av flera faktorer, säger Annika

Larsson, sjuksköterska. Att patienten ska ha behov av medicinskvård gäller för av delningen, var patienten ska vårdas, inom hemsjukvård eller på avdelningen bestäms genom dialog med patienten och dennes anhöriga.

– Det kan till exempel handla om att nån patient läggs in på avdelningen för att anhöriga ska få vila, till exempel en partner som an nars drar ett tungt lass i hem met, så att man sedan orkar vårda hemma till livets slut, säger Hanna Österholm.

INFLYTTNINGEN ska enligt planen ske nu i början av november.

– Vi har blivit lovade att få ta in den första patienten i november. Vi är redan lite försenade mot utgångspla nen, så vi hoppas verkligen

det blir av nu, säger Hanna Österholm. Vi är alla fullt taggade nu och hoppas det kommer i gång som det är sagt nu.

Vårdavdelningen på ROS är färgsatt med varma fär ger, som ska ge en känsla av att patienten är hemma fast denne vårdas på avdelning. Och där finns tillgång till ett team med bland annat läka re, arbetsterapeut, kurator och sjukgymnast, allt för att ge bästa möjliga vård.

Hur upplever ni som jobbar med svårt sjuka människor i deras slutskede av livet uppdraget, ert jobb?

– Vi säger att vi jobbar med livet, inte döden, säger Hanna Österholm.

– Vi jobbar för att ge patienterna en guldkant i slutskedet och det är jätte viktigt, säger Anna Axner, distriktssköterska. Och vi får så mycket tillbaka från patienter och deras anhöriga.

Hanna igen:

– Det är ett fantastiskt jobb där man verkligen får göra skillnad för patienter na. Och det ger oss ett annat perspektiv på livet.

Humana Björnö

ett äldreboende nära både centrum och natur!

Välkommen till äldreboendet Björnö med trygg omsorg, hemtrevlig miljö och engagerad personal. Vi erbjuder omsorg dygnet runt, ljusa lägenheter och aktiviteter för alla.

Anmäl intresse, boka in en visning eller ring oss om du har frågor! 073 - 069 30 18

bjorno@humana.se humana.se/bjorno

humana_bjorno

FAKTA:

Palliativ vård är behandlingar och stöd för att du ska kunna ha ett så aktivt, meningsfullt och bra liv som möjligt trots att du har en livshotande sjukdom. Alla delar av livet och tillva ron räknas. Här är några exempel på hjälp och stöd:

Du kan få lindring eller förebyggande hjälp mot till exempel smärta, illamå ende eller trötthet.

Du kan få stöd att hantera känslor som oro eller ångest, eller hantera tankar om livet och döden.

Du kan få vägledning så att du kan ordna tillvaron med ekonomin eller dina närstående.

Du kan få hjälpmedel som kan under lätta vardagen.

KÄLLA: 1177.SE

MITT ROSLAGEN 3/11-22 25
POVE PERSSON Anna Axner, Hanna Österholm och Annika Larsson hos Förenade Care är taggade för att få komma i gång och jobba på en helt nyöppnad palliativ slutenvårdsavdelning på ROS i Norrtälje.
Bara Fötter I ROSLAGEN KASERNGATAN 1, CAMPUS ROSLAGEN Välkomna önskar Helena Sjödin! MEDICINSK FOTVÅRD Välkommen till Bara Fötter i Roslagen! Din fotklinik på Kaserngatan 1 på Campus. Boka tid via bokadirekt.se eller ring Helena på 070 985 00 12 Medicinsk fotvård – behandlar, förebygger och lindrar. BOKA TID VIA bokadirekt.se ELLER PÅ TELEFON0709 85 00 12

Full fart på träffpunkterna för seniorer i kommunen

ROSLAGEN. Det finns i kommunen fem träffpunkter för seniorer. Träffpunkterna, som drivs ideellt av olika frivilliga föreningar har ett digert program.

– Syftet med träffpunkterna är att motverka ensamhet för kom munens äldre invånare, säger Kerstin Stambert, samordnare för ideell sektor på Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norr tälje (KSON).

KSON har ett övergripan de samordningsansvar för träffpunktsverksamheterna; vilket bland annat innebär att tillhandahålla lokaler och teckna avtal med förening arna som sedan ansvarar för själva driften av verksam heten och därmed de aktivi teter som erbjuds.

– På de fem träffpunk

terna i kommunen; Hall stavik, Häverödal, Väddö/ Älmsta, Norrtälje och Rim bo finns totalt 22 aktiviteter per vecka som 13 föreningar samarbetar kring att anord na. Alla aktiviteterna vänder sig till dig som senior och det krävs inget medlemskap för att delta, säger Kerstin Stam bert. Av alla aktiviteter som

Träffpunkterna erbjuder är en klart populärast.

– Ja, det är att äta mat, lunch, tillsammans till själv kostnadspris, säger Kerstin Stambert. Det är också den aktivitet som lockar flest män, vilka annars är lite svå ra att locka dit.

ANDRA EXEMPEL på

DETTA HÄNDER PÅ TRÄFFPUNKTERNA:

HALLSTAVIK

Folkets hus plan 2, ingång i bibliotekets entré. Kontaktperson: Riitta Lukander, 076-196 50 19

Aktiviteter på Träffpunkten Hallstavik: Fredagar klockan 09.00 – 11.00, Samtalsgrupp, tvåspråkig finska/svenska Fredagar klockan 14.30, Kortspel, Skip-bo

HÄVERÖDAL

Postvägen 4 Kontaktperson: Ingrid Holgersson, 076-393 12 33

Aktiviteter på Träffpunkten Häverödal:

Tisdagar klockan 12.00 – 14.00, Bingo Onsdagar klockan 11.00 – 14.00, Stick-café Torsdagar klockan 10.00 – 11.00, Sittgympa Fredagar klockan 12.00, Matlagning och gemensam måltid. Föranmälan krävs.

VÄDDÖ/ÄLMSTA

Skogsbacken 2, Älmsta

Kontaktperson: Gunvor Andersson, 070-268 84 64

Allhelgonahelgen

Välkommen att besöka församlingarnas öppna kyrkor

aktiviteter är kortspel, bin go, teater, Glada seniorer, en nystartad grupp som nyligen varit på seniorkollo, sam talsgrupper, sittjympa och handarbeten.

– Antalet som kan vara

Aktiviteter på Träffpunkten Väddö:

Tisdagar klockan 12.00 – 14.30, Kortspel med kaffe

Onsdagar klockan 10.00, Skrivarcirkel. OBS! Ges inte varje vecka, ta kontakt för mer information.

Onsdagar klockan 12.00, Bingo. Onsdagar klockan 14.30, Litteraturcirkel. OBS! Ges inte varje vecka, ta kontakt för mer information.

Torsdagar klockan 11.00 – 14.00, Handarbetscafé med kaffe och smörgås.

Fredagar kockan 12.00, Gemensam lunch, varannan fredag ojämna veckor. OBS! Föranmälan senast ons dag samma vecka.

NORRTÄLJE

Lundmansgatan 4 D, ingång på kortsidan av huset. Kontaktperson: Riitta Lukander, 076-196 50 19

Aktiviteter på Träffpunkten Norrtälje: Måndagar klockan 11.00 – 13.00, Handarbetsgrupp för kvinnor, tvåspråkig finska/svenska Måndagar klockan 13.30 – 15.00, Måndagscafé Tisdagar klockan 10.00 – 13.30, Handarbetscafé Tisdagar klockan 14.00 – 18.00, Teatergrupp Maahiset, tvåspråkig finska/svenska

med på respektive aktivitet varierar, säger Kerstin Stam bert. Det kan vara mellan 5 och 30 personer, så ibland behövs föranmälan till de ansvariga personer ni ser i faktarutan nedtill.

– Engagemanget kring träffpunkterna är fantastiskt. Jag rekommenderar verkli gen våra seniorer att göra ett besök.

4 november: 9.00-15.00 Frötuna kyrka, 9.00-15.00 Rådmansö kyrka, 9.00-15.00 Roslagsbro kyrka, 9.00-15.00 Norrtälje kyrka, 9.00-15.00 Väddö kyrka, 9.00-15.00 Estuna kyrka, 15.00-18.00 Singö kyrka, 15.00-19.00 Norrtälje kapell

Alla helgons dag, 5 november: 10.00-15.00 Riala kyrka, 10.00-19.00 Norrtälje kapell, 11.00-14.00 Lohärads kyrka, 11.00-16.00 Roslagsbro kyrka, 11.00-16.00 Söder bykarls kyrka, 11.00-18.00 Estuna kyrka, 11.00-18.00 Vätö kyrka, 12.00-15.00 Björkö-Arholma kyrka, 12.00-15.00 Singö kyrka, 12.00-16.00 Rådmansö kyrka samt Rådmansö församlingshem, 12.00-16.00 Frötuna kyrka, 12.00-16.00 Väddö kyrka, 12.00-17.00 Länna kyrka, 12.00-18.00 Norrtälje kyrka, 14.00-17.30 Blidö kyrka, 16.00-18.00 Malsta kyrka

Tider för minnesgudstjänster annonseras i Norrtelje Tidning den 4 november samt på hemsidan www.svenskakyrkan.se/ roslagensostrapastorat

Tel 0176-799 00

Onsdagar klockan 12.30 – 15.30, Glada seniorer, samtal kring aktuella frågor, föreläsningar mm

Onsdagar klockan 16.00 – 19.00, Sygrupp, Kruppakraa tarit, tvåspråkig finska/svenska

Torsdagar klockan 12.30 – 16.00, Seniorcafé och lunch, tvåspråkig finska/svenska. Gemensam lunch sista tors dagen varje månad. OBS! Föranmälan krävs.

RIMBO

Uppsalavägen 7 Kontaktperson: Marie-Louise (Maja) Eriksson, 0730-60 42 91

Aktiviteter på Träffpunkten Rimbo: Måndagar klockan 12.30 – 15.00, Café och kortspel Tisdagar klockan 12.30 – 15.00, Blandade handarbeten. Välkommen också du som bara vill träffas och fika. Onsdagar klockan 12.30 – 15.00, Röda korskretsen i Rimbo.

Onsdagar klockan 17.00 – 21.30, Bridge.

Torsdagar klockan 11.30 – 13.00, Lunchcafé med hemla gad husmanskost.

Torsdagar klockan 18.00 – 21.00, Schack.

Fredagar klockan 13.00 – 15.00, Bingo med café

26 MITT ROSLAGEN 3/11-22 TEMA VÅRD & HÄLSA 3/11-22
POVE PERSSON Kerstin Stambert, samordnare för ideell sektor på KSON, rekommenderar kommunens seniorer att besöka träffpunkterna i kommunen och delta i aktiviteterna.
INTERNETBOKNING www.leveren.se Har du ont? Jag hjälper dig med de flesta besvär i muskler och leder, såsom värk i rygg, nacke, axlar och mycket mer. 070-643 92 82 Vårgatan 2, Norrtälje
Fredag
FOTO: PRIVAT

VI GÖR DET VI ÄR BÄST PÅ!

På uppdrag av Kommunalförbundet Sjukvård och Omsorg i Norrtälje [KSON] utför vi basal hemsjukvård, hemrehabilite ring och hemtjänst. Vi erbjuder även RUT-tjänster.

BASAL HEMSJUKVÅRD: Du som har svårt att ta dig till en vårdcentral och/ eller behöver stöd av sjuksköterska i hemmet. Det kan tillexempel gälla att du får stöd kring mediciner, ta prover eller kanske att lägga om ett sår. Då har du rätt till hemsjukvård!

HEMREHABILITERING: Behöver du hjälpmedel och/eller träning i hemmet, då erbjuds du kontakt med vår arbetsterapeut eller fysioterapeut. Har du slutat att ta den där promenaden du tyckt om eller tappat lusten för viktiga och lustfyllda sysslor i hemmet? Då kan vi stötta dig att ta dig en den där aktiviteten igen!

HEMTJÄNST: Om du behöver hjälp i vardagen så har du rätt att ansöka om hemtjänst hos kommunens biståndshandläggare. Hemtjänsten hos Allegio ger dig stöd i din vardag, så att du ska kunna leva ett så självständigt och meningsfullt liv som möjligt. Det kan handla om allt från hjälp med enklare sysslor någon dag i veckan, till hjälp flera gånger per dygn. Det är dina behov som ska styra. Exempel på insatser som hemtjänsten ofta utför är städ, inlöp och hjälp med personlig hygien. Du kan även då hjälp med ledsagning till olika aktiviteter.

RUT-TJÄNSTER: Vi gör mer än hemtjänst. Allegio erbjuder även hushållsnära tjänster där du kan använda dig av RUT-avdrag. Våra superduktiga lokalvårdare ger ditt hem ren kärlek.

Delar av vår HSL- grupp. Ana Sjuksköterska, Ann Arbetsterapeut, Christoffer ochCharlie Fysioterapeuter, Jenny Arbetsterapeut & Verksamhetschef. Saknas på bildsjuksköterskorna Michaela och Stefan.

Tel. 0176-64 23 15 E-post. norrtalje@allegio.se www.allegio.se

allegio_norrtalje Kolla även in vår hemservice instagram: allegio_hemservice

000

bidrag,

i

när du fyllt

ägs av

arbetsgivare

Som medarbetare i Tiohundras vård- och omsorgsverksamheter gör du skillnad på riktigt, varje dag.

MITT ROSLAGEN 3/11-22 27
Hälsa, vård och omsorg där du är Klart du ska jobba med oss!
Tiohundra
Region Stockholm och Norrtälje kommun och är en trygg
i oroliga tider. 2
kr
friskvårds-
tillgång till gym, höjd tjänstepension och extra semesterdagar
40. Gör skillnadüBra förmåner Tryggt jobbü ü tiohundra.se 0176-10 100 Läs meroch sök idag!

– lite mindre, lite personligare

Äldreliv erbjuder hemtjänst, hem sjukvård och hemrehab på uppdrag av kommunen.

VI SÖKER JUST NU: Arbetsterapeut

Vi har sedan länge varit verksamma i Roslagen och lärt känna många av våra kunder. Genom engagerade medarbetare och nära samverkan med vår uppdrags givare är vi extra stolta över vår höga kundnöjdhet.

Om du vill veta mer om oss på Äldreliv kommer vi gärna hem till dig och berättar om hur vi kan hjälpa dig i din vardag.

Välkommen med din ansökan till Therese Green, Verksamhetschef therese.green@aldreliv.com

Ring oss på Äldreliv för ett hembesök: 0176-26 79 00

Välj Äldreliv hos Norrtälje kommun: 0176-710 00

Äldreliv är ett lite mindre, lite personligare hemtjänstföretag i Roslagen som stolt strävar efter att förenkla äldre människors liv och vardag. www.aldreliv.com

Capio ASIH Norrtälje

ASIH Norrtälje ingår i Capio och bedriver avancerad sjukvård i hemmet på uppdrag av Region Stockholm.

Vi är en mobil verksamhet som är tillgänglig dygnet runt och verkar i hela Norrtälje kommun.

För att bli patient hos oss behövs en remiss från din läkare.

Vårt team består av alla professioner som behövs för att kunna ge en professionell och trygg vård i hemmet.

Vi söker en till sjuksköterska till vårt team. Vill du ha ett omväxlande, lärorikt och mycket trevligt jobb?

Välkommen att hör av dej till oss på tel 0176-28 31 10

28 MITT ROSLAGEN 3/11-22

Finsk fest på August Jansgården i Hallstavik

HALLSTAVIK. Finsk film. Finsk lunch. Finskt fika. Och finsk musik och dans. Det var full fart när August Jansgården i Hallstavik ordnade finsk fest för sina finsktalande boende.

– Det har varit en bra dag. Alla är så snälla och trev liga, sa Leena Marjamaa, en av de boende på hem met.

KEJO AHO är enhetschef på Au gust Jansgården och en av initiativ tagarna till den finska festen.

Som var mycket viktig och upp skattad.

En som var på plats efter att ha blivit inbjuden var Sam Grandell, samordnare för finskt förvaltnings område i kommunen.

– Jag blev alldeles till mig när jag fick inbjudan, sa han. Jag blev glatt förvånad att någon annan än sve rigefinska föreningar ordnar något för finländarna här i kommunen.

Vi har länge kämpat för att få in finskan på äldreboenden. Behovet för de finsktalande att få höra och prata finska är stort, då det när man

blir äldre går väldigt snabbt att tap pa det inlärda språket, i det här fal let svenskan.

TVÅ AV DE BOENDE på Au gust Jansgården är äkta paret Touko Salmiketo och frun Kyllikki.

– Jäklar vad vi har dansat, sa 84-årige Touko innan han och frun upprepade dansen inför Mitt Ros lagens kamera och lade till att han dansat i hela sitt liv.

Touko berättade att han och frun varit gifta i över 70 år – och aldrig bråkat.

– Aldrig! Jag har inte vågat, sa han och skrattade. Och nu är det ju ingen idé att börja.

Leena Marjamaa har bott i Sve rige i 64 år, varav 17 år i Hallstavik. – Jag har även bott i Gimo och på andra ställen här, berättade hon. Nu är jag inne på tredje året här på August Jansgården och jag stortrivs. Och det är så viktigt att få möjlighet att vara med andra finska vänner. Detta medan hon vilade lite på

VILL DU FÅ FINA FÖTTER?

Välkommen till Medicinsk Fotvård Anna Bergman på Campus Roslagen!

stolen efter filmvisning (finska fil men Sju bröder, i svartvitt), lunch i form av finsk korvsoppa, och fika med karelska piroger med äggsmör och musik och dans.

FÖRHOPPNINGEN är att de på August Jansgården ska få starta en finsktalande avdelning.

Vi har länge kämpat för att få in finskan på äldre boenden. Behovet för de finsktalande att få höra och pra ta finska är stort, då det när man blir äldre går väldigt snabbt att tappa det inlärda språket, i det här fallet svenskan."

– Jag tänker mig att vi får en av delning med säg åtta boende, säger Kejo Aho och berättar att gården i dag har 16 boende på sina två av delningar, varav 7 är finsktalande.

Här får du hjälp med problemfötter, råd för egenvård eller bara en avkopplande stund.

Jag är utbildad medicinsk fotterapeut och behandlar bl. a. förhårdnader, liktorn, kartnaglar och nagelsvamp.

Jag erbjuder även fot- och underbensmassage.

Boka din tid på www.bokadirekt.se eller kontakta mig via mejl eller telefon: fotvardbergmans@gmail.se • 072-322 01 35

Besöksadress: Kaserngatan 1, plan 0, Norrtälje

MITT ROSLAGEN 3/11-22 29
TEMA VÅRD & HÄLSA 3/11-22
Leena Marjamaa, boende på August Jansgården, tillsammans med en hetschefen Kejo Aho. Pia och Tuija på August Jansgården redo att servera finsk korvsoppa till de finskta lande boende. Äkta paret sedan drygt 70 år, Touko och Kyllikki Salmiketo, bjöd upp till dans.

© NORRTÄLJE. Alexandra Storkova leder passen i mammapower hos Friskis&Svet tis. Det är hon som bestämmer och har kontrollen. Tror hon. Bestämmer gör be bisarna som är med på plats när mam morna tränar.

– Ja, så är det ju, bebisarna styr vad som händer här, säger Alexandra.

Bebisar basar

fokuserar på att bygga upp kroppen efter graviditet. Var och en jobbar helt utifrån sina egna förutsättningar. Och bebisen ligger med bredvid under passen.

– Det här är vårt tredje pass den här terminen, säger Alexandra Star kova. Och det kommer fler för var je gång. Men innan man kommer med här bör man ha fått klartecken från mödravården att träna.

Träningspasset sker i grupp med öv ningar noga utvalda och anpassnings bara för var och en, beroende på var varje mamma befinner sig i sin efter graviditet.

– Fokus i träningen är på bål och höfter och bäckenbottenkontroll, sä ger Alexandra. Och som sagt, var och en jobbar på efter sina förutsättningar. Vill man pausa gör man det, vill man ta i mer eller mindre gör man det.

UNDER MITT ROSLAGENS BESÖK PÅ ETT AV PASSEN BLEV DET BÅDE BLÖJBYTEN, TORKANDE AV KRÄKS OCH UTFORDRING I FORM AV AMNING UTAN HÄNSYN TILL VAR I PASSET MAMMA ELLER PAPPA, VILKA OCKSÅ ÄR VÄLKOMNA, BEFANN SIG."

Och så får man så klart vara medve ten om att cheferna, bebisarna, kom mer pocka på uppmärksamhet.

UNDER MITT ROSLAGENS besök på ett av passen blev det både blöjbyten, torkande av kräks och utfordring i form av amning utan hänsyn till var i passet mamma eller pappa, vilka också är väl komna, befann sig.

– Det händer en hel del, säger Alex andra och skrattar. Men sett till hel heten av ett sånt här pass kan man se det som att man får en dos kvalitets tid med sin bebis.

Träningen finns också i digital form i appen friskisgo, där man kan välja oli ka program.

Norrtälje
POVE PERSSON,
Alexandra Starkova leder passen i Mammapower hos Friskis&Svettis. Men de som verkligen styr och ställer är bebisarna. när mammorna tränar… Vad gör du mamma? ser Uma ut att undra när Erika tränar. En snabb kräkning från Juliet fick mitt i passet tas om hand av mamma Jessica. Allt kan hända när som helst under Mammapower. Ögonkontakt, närhet och träning i fin kombi nation. Fint visat av lil la Theo och mamma Amanda. Medan mamma Denise kämpar på sin matta, kämpar lille Bill på sin filt. Träning? Vad är det? Lille Else valde att läsa tidningenmedan mamma Linn tränade.

Energifylld familjejympa

© NORRTÄLJE. Mitt Roslagen passade även på att be söka familjejympan, för föräldrar med sina barn som här får vara mellan 2 och 6 år. Det var drag och ener gi kan man säga… – Nu blir det fart här, sa Alexandra Starkova, som för dagen vikarierade för Eva Blixt, som annars leder fa miljejympan, innan ett slags kaos bröt ut.

BARNENS ENERGI gick att ta på re dan innan jympan började. Fokuset är att barnen tillsammans med föräld rarna ska röra på sig och ha roligt, nå got som syntes på inte minst barnen. Tillsammans med musik ger rörel sen och glädjen en härlig inramning där grundmotorisk träning liksom kom mer på köpet.

Första delen består av olika rörelser innan det hela avslutas med en popu lär hinderbana och sagostund.

UPPENBART ÄR DET SKÖNT för föräldrarna att barnen får varva ned ordentligt innan de ska transporte ras hem.

Mitt Roslagen frågade en av pap

MITT ROSLAGEN 3/11-22 31 HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
Alexandra Starkova drog i gång familjejympapasset och genast hade hon två tjejer intill sig som blev lite av småledare då. Mila och hennes pappa David hadestort engagemang under träningen. Alicia och Freja var på plats med ett stort antal kilo bus i sig. Valentina och Elsa hade stor show under passet. Valentina utan att för ett ögonblick släppa taget om dockan. Passet avslutades med en populär sagostund, för alla att varva ned till. Pappa Anton och Ida i härligt samspel. Varför görs det enkelt för sig? Istället för att kliva över ribban valde Freja att krypa under den, baklänges.

Evenemang

Spökhistorier

Högläsning i mörkret. Du är väl inte mörkrädd? Från 6 år

Torsdag 3 november kl 15.00 – 15.30

Plats: Väddö bibliotek

Fredagsmys

Kom och fredagsmys på biblioteket. Vi varvar ner inför helgen tillsammans med saga och film. Re kommenderad ålder 2 år och uppåt, i sällskap av vuxen. Fri entré.

Fredag 4 november kl 15.00 – 15.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Norrtälje Konsthall

Under höstlovet blandar vi ihop egna påhittade mediciner av alla dess möjliga ingredienser. Fanta sin får flöda och möjligheterna är oändliga! Fri entré. Ons 2/11 – fre 4/11 mellan kl. 10-13 i Studion på Norrtälje konsthall.

Skräckspåret på Borgmästarholmen är tillbaka!

För dig mellan 13-16 år. Du väljer själv vilken tid du vill komma, mellan klockan 18.00-21.00. Vän tetid kan förekomma, vi rekommenderar varma kläder. Fri entré

Fredag 4 november, på höstlovet.

Höstlovs-bingo!

Besök denna länk och fyll i din egen bingobricka: www.roslagen.se/hostlovsbingo

Rundvandring på Norrtälje Luftvärnsmuseum

För barn och unga i åldern 6-15 år. Deltagare un der 10 år ska ha vuxet sällskap. På visningarna är det fri entré, men obligatorisk förbokning, se bok ningslänk. Visningen tar ca 1,5-2 h.

Biljett: Fri entré, boka plats www.norrtalje.se/ mittlov

Fredag 4 november kl 10.00 - 12.00

Nosferatu 2: vampyrens åter komst - en skräckföreställning

Nu möter vi återigen vår favoritvampyr Nosfera tu som tar med oss på rysliga äventyr och pirriga överraskningar. Vågar du följa med?

Målgrupp: 6-10 år

Längd: 45 min

Biljett: Fri entré, boka plats www.norrtalje.se/ mittlov

Fredag 4 november kl. 14.00

Plats: Rimbo Kulturscen Opalen Språkcafé på

Hallstaviks bibliotek

Vi fikar och samtalar i mindre grupp. Tisdag 8 november kl 15.30 – 17.00

Professionell trädfällning och rådgivning

Europa efter Putins krig mot Ukraina

Martin Kragh, forskare vid Utrikespolitiska Insti tutet, ger sin syn på händelseutvecklingen under Putin och dennes relation till väst.

Tisdag 8 november kl 18.30 – 19.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Babysång

Sjung och ramsa tillsammans med andra barn och föräldrar. Gäller dig som är 0-2 år i sällskap med vuxen. Charlotte Ström från Roslagens Kul turskola leder sångstunden. Ingen föranmälan. Drop in.

Onsdag 9 november kl 11.00 – 12.00

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

HBTQI-klubben

Gå med i vår bokklubb där vi läser böcker på HBTQI-tema. Klubben är öppen för dig mellan 13 och 19 år. Den här gången läser vi Hästpojkar na av Johan Ehn.

Onsdag 9 november kl 16.00 – 17.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Fredagsmys

Kom och fredagsmys på biblioteket. Vi varvar ner inför helgen tillsammans med saga och film. Re kommenderad ålder 2 år och uppåt, i sällskap av vuxen. Fri entré.

Fredag 11 november kl 15.00 – 15.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Farsdagsfika, Alfonskalas & Biblioteksjubileum

Det är inte bara Alfons Åberg som fyller 50 år utan även biblioteket i Hallstavik! Och så är det fars dag. Allt detta firar vi med högläsning, pys sel och fika! Och bäst av allt: Alla får en present! Från 4 år. Fri entré.

Måndag 14 november kl 16.00 – 17.00

Plats: Hallstaviks bibliotek

Kura skymning på Norrtälje bibliotek

I samarbete med Föreningen Norden och Sen sus kurar vi skymning på biblioteken i Norrtälje, Rimbo, Älmsta och Hallstavik. Det blir musikun derhållning av musikgruppen KIMM. Fritt inträde men föranmäl att du kommer på bibliotek.norr talje.se/event.

Måndag 14 november kl 19.00 – 20.00

Kura skymning på Hallstaviks bibliotek

Vuokko Nikinen läser årets text som är hämtad ur Patrik Svenssons Augustvinnande Ålevangeliet. Fritt inträde men föranmäl gärna.

Måndag 14 november kl 19.00 – 20.00

Kura skymning på Väddö bibliotek

Texten läses av Håkan Lundén och Lisbeth Modin.

Vi bjuder på fika. Fritt inträde men föranmälan.

Går bra att föranmäla även via telefon 0176-747 98 under bibliotekets öppettid.

Måndag 14 november kl 19.00 – 20.00

Språkcafé på Hallstaviks bibliotek

Vi fikar och samtalar i mindre grupp. Tisdagar 15.30-17.00. 8 deltagare. Vill du vara med, ring 0175-256 53 eller mejla annalena.carlstedt@ norrtalje.se Språkkaféet är gratis och vi bjuder på kaffe eller te. Välkomna! Språkkaféet är ett sam arbete mellan Biblioteken i Norrtälje och Sensus. Tisdag 15 november kl 15.30 – 17.00

Elina Backman

Vad är den finländska deckarens hemlighet? Journalisten Marika Pietilä från SVT:s finsksprå kiga redaktion intervjuar nya deckarstjärnan Elina Backman (f. 1983) om nya romanen När spåren försvinner. Textat på svenska Digital författarintervju på Hallstaviks bibliotek. Fri entré. Ingen föranmälan.

Mikä on suomalaisen jännitysromaanin salaisuus?

Journalisti Marika Pietilä Svtn suomenkielisestä toimituksesta haastattelee Elina Backmania hä nen uudesta romaanistaan Kun jäljet katoavat. Digitaalinen kirjailijahaastattelu Hallstavikin kir jastossa. Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista. Arrangör: Biblioteken i Norrtälje Ett samarbete med Finlandsinstitutet Tisdag 15 november kl 18.00 – 19.00 Plats: Hallstaviks bibliotek

Kura skymning på Rimbo bibliotek

I samarbete med Föreningen Norden och Sensus kurar vi skymning på biblioteken i Norrtälje, Rim bo, Älmsta och Hallstavik. Årets text är hämtad ur Patrik Svenssons Augustvinnande Ålevange liet. Duo Dukát: Peter Vedin och Birger Björner stedt musicerar.

Fritt inträde men föranmäl att du kommer. Tisdag 15 november kl 19.00 – 20.00

Babysång

Sjung och ramsa tillsammans med andra barn och föräldrar. Gäller dig som är 0-2 år i sällskap med vuxen. Charlotte Ström från Roslagens Kul turskola leder sångstunden. Ingen föranmälan. Drop in.

Onsdag 16 november kl 11.00 – 12.00 Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Kom och fira att

Alfons fyller 50 år!

Alfonmys i Gläntan på Norrtälje stadsbibliotek. Vi bjuder på majskrokar och festis.

Gosedjursövernattning

Låt ditt gosedjur få komma på Alfonskalas och övernattning!

Inlämning onsdag 16/11 kl 12-19

Hämtning fredag 18/11 kl 10-17

Rekommenderas från 4 år och uppåt. Fri entré. Onsdag 16 november kl 15.00 – 16.00

Torsdag 17 november kl 15.00 – 16.00

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Advokatjour per telefon

Behöver du hjälp med en juridisk fråga? Nichols & Co Advokatbyrå erbjuder 15 minuters rådgiv ning kostnadsfritt. OBS! Advokatjouren nås en dast via telefon 08-515 140 70. Boka i förväg via mejl: info@advokatnichols.se Torsdag 17 november kl 15.30 – 17.00

Höstkollage med Mumik

Upplev en blandning av koreograferade dan ser, improviserad teater och musik! Mumik är ett samarbete mellan Tiohundras verksamhetsom råde Funktionsstöd och Kulturskolan i Rimbo och är tänkt att ge alla, oavsett funktionsvariationer, möjlighet att delta i olika kulturaktiviteter.

Fri entré, boka plats: www.rimbokultur.se

Torsdag 17 november kl 13.00

Plats: Rimbo Kulturscen Opalen

Fredagsmys

Kom och fredagsmys på biblioteket. Vi varvar ner inför helgen tillsammans med saga och film. Re kommenderad ålder 2 år och uppåt, i sällskap av vuxen. Fri entré.

Fredag 18 novemberkl 15.00 – 15.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Får vi lov?

Upplev det interaktiva verket ”FÅR VI LOV?”, ska pat av barn i staden! Som parkbesökare, och med hörlurar på, guidas du av barnen runtom i parken. Hela hösten 2022

Plats: Norrtälje Societetsparken och Ros lagsparken

Biljett: du behöver en mobil med QR-läsare och ett par hörlurar. Skyltar med information och QR-koder finns uppsatta i parkerna. Du kan även låna MP3-spelare och hörlurar på Turistbyrån el ler Norrtälje Konsthall.

Utställning ”Folkets apotek” av Jody Wood

8 okt-26 nov

Plats: Norrtälje Konsthall

Upptäck kulturarv och museer på norrtalje. se/kulturarv

• Vi utför fällning av träd på tomter, i urbana miljöer och skogsområden.

• Vi precisionsfäller träd där en fällning kan skada omgivningen.

• Vi forslar bort hela träd eller bara grenar och lämnar veden kvar i lämpliga bitar för klyvning.

• Professionell beskärning och rådgivning om vad som är den bästa åtgärden för varje specifikt träd.

• Vi utför professionell beskärning och rådgivning om vad som är den bästa åtgärden för varje specifikt träd.

• Vi utför fällning av träd på tomter, i urbana miljöer och i skogsområden.

• Vi skotar ut ert ris och stam med vår suveräna miniskotare som tar sig fram överallt och knappt lämnar spår.

• Professionell beskärning och rådgivning om vad som är den bästa åtgärden för varje specifikt träd.

• Vi anlitas ofta för att precisionsfälla träd, där fällningen kan skada omgivningen.

KONTAKT: 070-73 55 066

• Professionell beskärning och rådgivning om vad som är den bästa åtgärden för varje specifikt träd.

jimmystradteknik@gmail.com Maila helst så återkommer så fort vi kan! Efter snart 20 år branschen har vi goda referenser och lämnar alltid kostnadsfria offerter med fasta priser.

• Vi utför fällning av träd på tomter, i urbana miljöer och i skogsområden.

• Vi utför fällning av träd på tomter, i urbana miljöer och i skogsområden.

• Bortforsling av hela trädet alternativt av grenar och lämnar veden kvar i lämpliga bitar för klyvning.

Kontakt: 070-73 55 066

BESKÄRNING

• Vi anlitas ofta för att precisionsfälla träd, där fällningen kan skada omgivningen.

• Vi anlitas ofta för att precisionsfälla träd, där fällningen kan skada omgivningen.

• Bortforsling av hela trädet alternativt av grenar och lämnar veden kvar i lämpliga bitar för klyvning.

TRÄDVÅRD • BESKÄRNING • TRÄDFÄLLNING

0176 26 07 70 0709

- 73 55 066

TRÄDFÄLLNING

• Bortforsling av hela trädet alternativt av grenar och lämnar veden kvar i lämpliga bitar för klyvning. Kontakt: 070-73 55 066

- 73 55

32 MITT ROSLAGEN 3/11-22
DITT
KRANBILSÅKERI I ROSLAGEN TRANSPORTER OCH LYFT AV DET MESTA BODAR CONTAINRAR BÅTAR HUSMONTAGE MM RÄCKVIDD UPP TILL 36 METER
78 68 00 bergshamraakeriab@telia.com Läs mer på jimmystradteknik.se TRÄDVÅRD • BESKÄRNING • TRÄDFÄLLNING
070
066 TRÄDVÅRD - BESKÄRNING OCH TRÄDFÄLLNING jimmystradteknik.se TRÄDVÅRD •
070
TRÄDVÅRD - BESKÄRNING OCH TRÄDFÄLLNING 2021-04-13 18:04:09
Läs mer på jimmystradteknik.se
Kontakt: 070-73 55 066 070 - 73 55 066 TRÄDVÅRD BESKÄRNING OCH TRÄDFÄLLNING trädteknik_2021.indd 1 2021-04-13 18:04:09TRÄDVÅRD • TRÄDFÄLLNING• BESKÄRNING

Nu finns det massor av nyheter i butiken!

830 kr

inkl. moms Gäller t.o.m 31/5 2018 5150 Hoodie Vision

Följsam polyester med fleeceinsida som isolerar. Bröstficka med ID-kortshållare. Kroppsnära passform ger bra rörlighet. Reglerbar i huva och nederkant. Sömmar och dragkedja i fluorescerande färg och reflexer på axlarna för förhöjd synbarhet. S-3XL Ordinarie Pris 1039 kr inkl. moms

Följsam polyester med fleeceinsida som isolerar. Bröstficka med ID-kortshållare. Kroppsnära passform ger bra rörlighet. Reglerbar i huva och nederkant. Sömmar och dragkedja i fluorescerande färg och reflexer på axlarna för förhöjd synbarhet. S-3XL Ordinarie Pris 1039 kr inkl. moms

879 kr

879 kr

Rivning

629 kr

inkl. moms Gäller t.o.m 31/5 2018

inkl. moms Gäller t.o.m 31/5 2018

2377 Hantverksbyxa Varsel

inkl. moms Gäller t.o.m 31/5 2018 2377 Hantverksbyxa Varsel

31/5 2018

Lättskött polyester/bomull som håller färg och form. Hölsterfickor med extra fack och extra ficka med blixtlås. Bakfickor med lock och kardborrestängning. Benficka med extrafack och lock med kardborrestängning. Tumstocksficka med knivhållare. Förstärkning i hölsterfickor och på knäskyddsfickor. C42-64 kan förlängas med 5 cm genom ett utvik i benslutet. Certifierad i varselklass 2 enligt EN20471. Ordinarie Pris 699 kr inkl.moms

Lättskött polyester/bomull som håller färg och form. Hölsterfickor med extra fack och extra ficka med blixtlås. Bakfickor med lock och kardborrestängning. Benficka med extrafack och lock med kardborrestängning. Tumstocksficka med knivhållare. Förstärkning i hölsterfickor och på knäskyddsfickor. C42-64 kan förlängas med 5 cm genom ett utvik i benslutet. Certifierad i varselklass 2 enligt EN20471. Ordinarie Pris 699 kr inkl.moms

1283 Skaljacka Varsel

Vind- och vattentät skaljacka med tejpade sömmar. Andasfunktion, som är perfekt enligt lager på lager-principen. Bröstfickor med kardborrelås och bröstfickor med vattentäta blixtlås. Framfickor med blixtlås. Dubbla innerfickor med blixtlås och öppen innerficka. Reglerbar i ärm och nederkant. Avryckbar huva med dragsko. Meshfoder skapar luftbuffert och ventilation. Certifierad enligt EN343 mot regn. Certifierad i varselklass3 enligt EN20471. Ordinarie Pris 969 kr inkl. moms

Vind- och vattentät skaljacka med tejpade sömmar. Andasfunktion, som är perfekt enligt lager på lager-principen. Bröstfickor med kardborrelås och bröstfickor med vattentäta blixtlås. Framfickor med blixtlås. Dubbla innerfickor med blixtlås och öppen innerficka. Reglerbar i ärm och nederkant. Avryckbar huva med dragsko. Meshfoder skapar luftbuffert och ventilation. Certifierad enligt EN343 mot regn. Certifierad i varselklass3 enligt EN20471. Ordinarie Pris 969 kr inkl. moms

Butiken med personlig

MITT ROSLAGEN 3/11-22 33 ALLT INOM MARK Avlopp • Dränering Grunder • Tomtplanering Hämtlager av grus och jord finns på Väddö 070-274 77 59 info@rcabentreprenad.se Brygg och kajbyggnationer • Båthus och bastubyggnader Muddring och vassborttagning med egen färja Arbetspråm med kran, även för uthyrning • Avlopp & husgrunder Daniel Eriksson 0176-450 38 • 0708-455 863 www.arkipelagservice.com S A PERSIENN & MARKISSERVICE AB 08-511 780 40 | kundtjanst@samarkis.se | www.samarkis.se Terrassmarkiser - Fönstermarkiser - Balkongmarkiser Dukbyten - Träpersienner - Persienner - Lamellgardiner Rullgardiner - Plissegardiner - Balkongskydd - Insektsnät Servicearbeten - Automatik - Motorer - Reklamtryck Vi firar 30 år med 15-25% rabatt på utvalda produkter under hösten Lars Carlsson Tel: 070-668 86 96 Totalentreprenader inom markarbeten Vi utför alla typer av markarbeten Nu finns det massor av nyheter i butiken! Öppettider Måndag - onsdag 7 - 17 Torsdag 7 - 18 Fredag 7 - 15 Sommartider Juni- Augusti se hemsida eller Facebook www.4work.se Baldersg. 16 010/199 35 35 830 kr inkl. moms Gäller t.o.m 31/5 2018 5150 Hoodie Vision Lite 629 kr inkl. moms Gäller t.o.m
service!
Baldersg. 16 010/199 35 35
Lite
1283 Skaljacka Varsel
Butiken med personlig service!Butiken med personlig service! BALDERSGATAN 16 • TEL 010-199 35 35 • WWW.4WORK.SE MED FLERA… Besök vår hemsida: www.srab.nu Kontakta oss för mer info eller offert! Jimmy Boström 072-704 98 66 Magnus Eriksson 072-704 98 67 • Sanering •
• Avloppsrensning/Spolning • Taktvätt • Klottersanering • Avfuktning/Vattenskador Vi utför alla typer av saneringsarbeten! Inget jobb är för litet eller för stort – både privatpersoner och företag är välkomna! Besök vår hemsida: www.srab.nu Kontakta oss för mer info eller offert! Jimmy Boström 072-704 98 66 Magnus Eriksson 072-704 98 67 • Sanering • Rivning • Avloppsrensning/Spolning • Taktvätt • Klottersanering • Avfuktning/Vattenskador Vi utför alla typer av saneringsarbeten! Inget jobb är för litet eller för stort – både privatpersoner och företag är välkomna! -Sätter kronan på din trädgård Tel 073-089 98 22 info@arboristroslagen.se • www.arboristroslagen.se #arboristroslagen Avancerad trädfällning Stubbfräsning • Beskärningar Flisning • Bortforsling Försäljning av: murtegel, sotluckor, spjäll, kakel, klinkers och kalkbruk m.m. Våtrumsbehörighet enligt BKR. Pallpris på kakel (matt/blank): BUTIK: 0176-22 50 23 Rösavägen 66, Norrtälje • www.romurkakel.se Vit 15x15cm 100kr/kvm Vit 20x20cm 115kr/kvm Vit 20x30cm 125kr/kvm Vit 20X40cm 125kr/kvm MICKE: 070-540 79 71 Vi saluför tätskikt,fix, fog och flytspackel. Micke Andersson MOBIL 070-540 79 71 BUTIK Rösav. 66, Norrtälje WEBSHOP www.romurkakelab.se E-MAIL romurkakel–ab@hotmail.com Webshop www.romurkakelab.se Butik Rösav. 66, 761 97 Norrtälje Mobil 070-540 79 71 E-mail romurkakel_ab@hotmail.com Micke Andersson Entreprenad och försäljning inom murning och kakelsättning Våtrumsbehörig enl. BKR. VI UTFÖR SERVICE, REPARATIONER OCH DÄCKSERVICE PÅ ALLA BILMÄRKEN 0176-139 49GRÄDDÖ BYVÄG 32 Sundstavägen 45, 761 91 Norrtälje Tel. 076-0176 555 4 Auktoriserat serviceombud för: AUKTORISERAT SERVICEOMBUD 0176-103 09 • mail@bobergsdrift.se Bobergs DRIFT & SERVICE AB 4 VÄRMEPUMPSERVICE MARK-, LUFT/VATTEN- OCH FRÅNLUFTVÄRMEPUMPAR Jesper Sjödin 0734-25 57 57 Gamla Norrtäljev. 94 761 91 Norrtälje Sjodinsvvs@gmail.com Ditt lokala vvs företag www.sjodinsvvs.se –Vi utför alla typer av vvs-arbeten Perssons Autoservice AB Estunavägen 68, Norrtälje 0176-152 20 Ståhls städ & fastighetsservice AB Er hjälp i vardagen stahlsstad@hotmail.com 0720-165 188 Kontakta oss i dag för ett första besök eller för att få en offert. HEM- KONTOR- & FLYTTSTÄD • MATTVÄTT • FÖNSTERPUTS TRAPPSTÄD • INFÖR VISNING-STÄD • VÅRSTÄD AV STUGAN MAGNUS STÅHL Maskin & Montage AB BILREPARATIONER • DÄCKSERVICE TRÄDGÅRDSMASKINER LANTBRUKSMASKINER PÅSERVICE PLATS! HASSE JANSSON ”Lagar de’ mesta åt de flesta!” VÄDDÖ ☎ 070–2287290 Rosl ag en s BYGG & ANLÄGGNING Robin Marxer 072-713 49 58 Mail. r.marxer@hotmail.se Är du också en Specialist och vill synas här? Kontakta Cippe på tel 0721-68 79 91 eller maila cippe@mittro.se

Krönika

VI HAR EN EKA som är tämligen tungrodd. Men får man väl till ett or dentligt årtag så kommer man gan ska långt på det. Ekan rör sig på ett helt annat sätt än den lilla plåtbå ten. I den lilla plåtbåten får vi ro och ro för att komma framåt. Skillnad är bra, olika slags båtar behövs för olika ändamål. Problemet är bara att när det blåser är den lilla plåtbåten svå rare att manövrera än den stora och tunga ekan. Ekan är tryggare och sta bilare. Långsam men pålitlig. Vädret måste därför avgöra vilken båt som ska användas. Nu ligger emellertid båda båtarna på land inför den an nalkande vintern.

JAG MÖTTE EN PERSON som var lite som ekan, lite tung och långsam. Vederbörande kände till exempel ett motstånd mot att byta vanliga e-brev som hittills alltid fungerat i alla år till ett annat slags digitalt kommu nikationssystem. Hen hade givetvis fortfarande en analog kalender och såg ett emotionellt värde i invanda mönster och rutiner.

Jag mötte en annan person som var lite som den lilla och lätta plåt båten. Vederbörande hade ett ganska raskt fotarbete. Snabbt på plats när det gällde och snabb i vändningarna om det så behövdes. När det blåste storm kunde dock hen få ligga i och ro på alldeles väldigt för att hålla kur sen och inte kapsejsa med sin värde fulla besättning ombord.   Sedan mötte jag en tredje person. Den personen hade vind i seglen och sa ” c’est la vie”. Vederbörande kas tade ankare, sov en stund på öppet hav och tänkte, låt det storma och låt det mojna, ”sånt är livet”. Personen bad ofta att Vladimir Putin skulle ta reson och för unga pojkar som fast nat i drogmissbruk och sen kommit i händerna på kriminella gäng. För att flickorna i Iran skulle få rätt att leva sina egna liv av den enkla anled ningen att de har det bad hen också.

TRE OLIKA PERSONER alltså, samtliga förebilder, med styrkor och svagheter som tilltalar mig. Alla människor har både och. Starka och mindre starka sidor och en del do minerande drag. Antropologi är som bekant läran om människan och teo logi är läran om Gud. Båda lärorna hör samman. Jag satt i kyrkan under votivskeppet och tänkte på hur jag kan känna igen olika sidor hos mig själv i andra människor. Jag tänkte på Gud som håller allt och oss alla i sin hand. I en mening kanske vi är skeppsbrutna i denna tid av oro. Hur finner vi ro i en orolig värld? Vad är

Roegentligen ro? Är det stiltje, närva ro, en form av aktiv vila eller något annat? Historiens årtag hur hör de samman med framtidens strapat ser? Jag tänkte på sjörövare och det marina livet i olika delar av världen och så tänkte jag på Noa. En fjärde person som när världen hotades av översvämning tog med sig djuren och familjen ombord. Jag tänkte på hur de inte såg fast mark på väldigt länge och på duvan som till slut kom tillba ka med en liten grön olivkvist i näb ben. Hopp! Måtte vi också få vara med om att finna fast mark under fötterna när det gungat lite för länge.

November är en mörk månad. Den mörkaste på många sätt. Snart tänder vi ljus på kyrkogårdarna för alla dem som gått före oss in i en annan värld. Sedan tänder vi adventsljus och hänger stjärnor i våra fönster.

NOVEMBER ÄR en mörk månad. Den mörkaste på många sätt. Snart tänder vi ljus på kyrkogårdarna för alla dem som gått före oss in i en an nan värld. Sedan tänder vi advents ljus och hänger stjärnor i våra föns ter. De ska få signalera helighet och närhet i en ordlös bön. För när vi tän der ljus händer det något också inom oss. Ett enda litet ljus är allt som be hövs för att lysa upp ett stort mör ker. Längre fram, framåt jul blir det spännande. Då är det förhoppningsvis vackert och vitt ute. Gud tänder då ännu en stjärna så högt upp på him len som det går. Den stjärnan säger; ”allt kommer bli bra”.

TILL ALLA EKOR, plåtbåtar och an dra slags sjöbjörnar där ute vill jag säga - ge inte upp! ”Det går en bro från tro till ro”. Låt oss navigera ge nom mörkret ihop och må Gud tän da lanternor i våra hjärtan som lyser oss samman!

MIKA WALLANDER, PRÄST OCH KYRKOHERDE I ROSLAGENS ÖSTRA PASTORAT mika.wallander@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/ roslagensostrapastorat Facebook: RÖST i Svenska kyrkan

34 MITT ROSLAGEN 3/11-22 • Trädfällning - tar även ner träd som står omöjligt till • Flisning av grenar • Stubbfräsning Vi kan även hjälpa dig med röjning av sly och högt gräs! Innehar Motorsågskörkort A, B, C & E Skyliftkörkort Ansvarsförsäkring Tveka inte att höra av er! Jörgen Brinkhage 070-522 78 72 info@brinkhage.seMaila gärna MED RUTAVDRAG BETALAR DU ENDAST 50% AV ARBETSKOSTNADEN

kran för frakt

Leverans av grus och jord i storsäck

Utläggning

och jord i storsäck

av bojar och flytbryggor

Bärgning och bogsering

Hämtning av bygg- och grovsopor

schaktarbete

MITT ROSLAGEN 3/11-22 35 KOMFORT eller SPORT VI HJÄLPER DIG ATT VÄLJA RÄTT! BRETT SORTIMENT AV KVALITETSDÄCK OCH FÄLGAR I ALLA PRISLÄGEN! BETALA PÅ 4 MÅNADER. INGEN RÄNTA. INGA AVGIFTER. www.sds.nu AB E neby Bil Gummi AB 0176-22 80 90 DÄCKSKIFTE KRANBILAR GRÄVMASKINER TMA-BILAR VÄGAVSTÄNGNING KRANBILAR GRÄVMASKINER TMA-BILAR VÄGAVSTÄNGNING www.jsonmm.se Tony Johansson 0709-55 66 42 Din Jakt och skyttebutik i Roslagen KÖP DIN MÖRKEROPTIK HOS OSS! ÖPPETTIDER: Mån, ons & fre 10-17 • Tis 10-18 • Tors 10-20 VI KÖPER OCH SÄLJER VAPEN HOS OSS HITTAR DU DET MESTA INOM JAKT OCH SKYTTE Skyttetjanst.se • Tel. 0176-208 280 Laga stenskottet nu – innan det spricker! VERKSTAD I GÖRLA, GÄDDVÄGEN 1 0176-575 15 • www.glaslagarn.com Ta med annonsen och få 25% rabatt på självriskenvid vindrutebyteFRI STENSKOTTSLAGNING Gäller vid giltig försäkringt.o.m 31/12-22 ✃ Vi firar 25 år! Furusunds El 08-704 22 75 Behörig elinstallatör www.furusundsel.se Furusunds El 08-704 22 75 Behörig elinstallatör www.furusundsel.se • Lastbåt med kran för frakt av gods • Leverans av grus och jord i storsäck • Utläggning av bojar och flytbryggor • Bärgning och bogsering • Hämtning av bygg- och grovsopor • Mark- och schaktarbete Hasse Vogel • 070-537 90 19 www.skargardstjanst.eu Vi kör i vått och torrt! – Lastbåt med kran för frakt av gods – Leverans av grus och jord i storsäck – Utläggning av bojar och flytbryggor – Bärgning och bogsering – Hämtning av bygg- och grovsopor – Mark- och schaktarbete • Lastbåt med kran för frakt av gods • Leverans av grus
• Utläggning
• Mark- och
Hasse Vogel • 070-537 90 19 www.skargardstjanst.eu Vi kör i vått och torrt! – Lastbåt med
av gods –
av bojar och flytbryggor – Bärgning och bogsering – Hämtning av bygg- och grovsopor – Mark- och schaktarbete • Lastbåt med kran för frakt av gods • Leverans av grus och jord i storsäck • Utläggning av bojar och flytbryggor • Bärgning och bogsering • Hämtning av bygg- och grovsopor • Mark- och schaktarbete Hasse Vogel • 070-537 90 19 www.skargardstjanst.eu Vi kör i vått och torrt! – Lastbåt med kran för frakt av gods – Leverans av grus och jord i storsäck – Utläggning av bojar och flytbryggor – Bärgning och bogsering – Hämtning av bygg- och grovsopor – Mark- och schaktarbete medkranförfraktavgods avgrusochjordistorsäck avbojarochflytbryggor ochbogsering avbygg-ochgrovsopor schaktarbeteHasseVogel•070-5379019 www.skargardstjanst.eu Vikörivåttochtorrt! Lastbåtmedkranförfraktavgods Leveransavgrusochjordistorsäck Utläggningavbojarochflytbryggor Bärgningochbogsering Hämtningavbygg-ochgrovsopor Mark-ochschaktarbete 0176-22 62 25 Bildemontering www.malstabildemo.com Malsta B ILAR – SJÄ LVPLOCK Inlämning av skrotbilar/släp m m. Ring innan.
38 MITT ROSLAGEN 3/11-22 Hantverkare till alla dina projekt! Hantverkare till alla dina projekt! Tegelbruksvägen 5, Rimbo Öppet: Mån tors 7 18, Fre 7 16 Lör 10 14 Baldersgatan 16 B, Norrtälje Öppet: Mån tors 10 14 Kom in med ditt skrot till oss , privatpersoner & företag. Vi har även uthyrning av container. Baldersgatan 16 B, Norrtälje Öppet: Mån Hantverkare till alla dina projekt! Välkommen att kontakta oss!Välkommen att kontakta Trygga installationer till fasta priser! Välkommen att kontakta oss! 070-234 28 78 • www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! 070-234 28 78 • www.jeroc.se Tegelbruksvägen 5, Rimbo Öppet: Mån-tors 7-18, Fre 7-16 Lör 10-14 Baldersgatan 16 B, Norrtälje Öppet: Mån-tors 10 14 070-234 28 78 www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! Kom in med ditt skrot till oss , privatpersoner & företag. Vi har även uthyrning av container. Metallskrot Kabelskrot Bilbatterier Hantverkare till alla dina projekt! 070-234 28 78 www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! 070-234 28 78 Kom in med ditt skrot till oss – privatpersoner & företag. Vi har även uthyrning av container. Tegelbruksvägen 5, Rimbo Öppet: Mån-tors 7-18, Fre 7-16, Lör 10-14 Baldersgatan 16 B, Norrtälje Öppet: Mån-ons, Fre 10-14 Hantverkare till alla dina projekt! 070-234 28 78 www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! 070-234 28 78

Fritt fram för gäddlek på Arholma i vår

© ARHOLMA. Arholma fiskevårdsområdesförening AFVOF har tillsammans med Sportfiskarna restaurerat en gammal för bindelse mellan havet och en av öns insjöar som historiskt varit en viktig lekplats för gädda och abborre. Genom att öppna upp förbindelsen igen hoppas AFVOF att kunna bidra till ett ökat rovfiskebestånd i Östersjön

– BESTÅNDEN av gädda och abborre har minskat dramatiskt i vårt område. Landhöjningen och igenväx ta vandringsleder till fiskar nas lekplatser i insjöar och strandängar har bidragit till att gäddans yngel numer föds i havet och där blir de ett lätt byte för Storspiggen som ökat markant i Öster sjön, säger Klas Magnusson som är ordförande i AFVOF i ett pressmeddelande.

Den aktuella insjön på Arholma, Stofföfladen, är en idealisk miljö för lekan

SVALT PÅ SOMMAREN OCH VARMT PÅ VINTERN Bättre

blir det inte!

SVALT PÅ SOMMAREN OCH VARMT PÅ VINTERN Bättre

det inte!

Syftet med de olika projekten är desamma – att öka möjlig heter för fisk att leka ostört och att skydda fiskyngel.

VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR

Arholma i Norrtälje kom mun är en av de mest välkän da öarna i Stockholms skär gård med såväl karga klippor som uppodlat kulturland skap. I dag är stora delar av ön naturreservat förvaltat av Skärgårdsstiftelsen. Arhol ma har ett 50-tal fastboende, åretruntbutik, dagliga pass båtsturer till fastlandet samt en betydande turistnäring.

MITSUBISHIELECTRIC

MITSUBISHIELECTRIC

SOLID - MSZ-AP25VGK

Har du el-uppvärming eller är trött på att hugga ved? Oavsett hjälper SOLID dig att sänka dina uppvärmingskostnader. SOLID - det perfekta valet för värme eller

MITSUBISHI ELECTRIC

Har du el-uppvärming eller är trött på att hugga ved? Oavsett hjälper SOLID dig att sänka dina uppvärmingskostnader. SOLID - det perfekta valet för värme eller kyla till stugan.

Har du el-uppvärming eller är trött på att hugga ved? Oavsett hjälper SOLID dig att sänka dina uppvärmingskostnader. SOLID - det perfekta valet för värme eller kyla till stugan.

UNDERHÅLLSSVÄRME – ÄVEN NÄR DU ÄR BORTA SOLID håller ditt hem varmt och frostfritt hela vintern. Med underhållsvärme väljer du själv önskad temperatur steglöst från +10 ºC till +31 ºC.

UNDERHÅLLSSVÄRME – ÄVEN NÄR DU ÄR BORTA SOLID håller ditt hem varmt och frostfritt hela vintern. Med underhållsvärme väljer du själv önskad temperatur steglöst från +10 ºC till +31 ºC.

ALLTID FRIA HEMBESÖK

Är du osäker på placering eller val av luftvärmepump? Hos oss ingår alltid fri rådgivning och hembesök.

Är du osäker på placering eller val av luftvärmepump? Hos oss ingår alltid fri rådgivning och hembesök.

UNDERHÅLLSSVÄRME – ÄVEN NÄR DU ÄR BORTA SOLID håller ditt hem varmt och frostfritt hela vintern. Med underhållsvärme väljer du själv önskad temperatur steglöst från +10 ºC till +31 ºC.

ALLTID FRIA HEMBESÖK

KONTAKTA OSS OM DU VILL VETA MER!

Är du osäker på placering eller val av luftvärmepump? Hos oss ingår alltid fri rådgivning och hembesök.

KONTAKTA OSS OM DU VILL VETA MER!

VARMA HUSET HAR ALLA NÖDVÄNDIGA CERTIFIKAT BRANCHEN KRÄVER

MITT ROSLAGEN 3/11-22 39
de fisk. Sjön har ett skyddat vid Stockholms Universitets EN 40 METER lång ränna
Arholma HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: pove@mittro.se
Klas Magnusson, ordförande i Arholma Fiskevårdsområdesförening och Micael Söderman från Sportfiskar na är nöjda med fiskevårdsinsatsen gällande Stofföfladen på Arholma. FOTO: PRIVAT
VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR NORRTÄLJE/ELMSTA Hantverksvägen 3 Väddö JÄRFÄLLA Kaminvägen 4 Järfälla SOLLENTUNA 08-754 36 00 www.varmahuset.se Kontakt 0176-524 40 mikael@varmahuset.se Kontakt 08-583 500 53 john@varmahuset.se www.varmahuset.se
än så
NORRTÄLJE/ELMSTA Hantverksvägen 3 Väddö JÄRFÄLLA Kaminvägen 4 Järfälla SOLLENTUNA 08-754 36 00 www.varmahuset.se Kontakt 0176-524 40 mikael@varmahuset.se Kontakt 08-583 500 53 john@varmahuset.se www.varmahuset.se RING OSS GÄRNA! SVALT PÅ SOMMAREN OCH VARMT PÅ VINTERN Bättre än så blir det inte! VARMA HUSET HAR ALLA NÖDVÄNDIGA CERTIFIKAT BRANCHEN KRÄVER VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR Installerat och klart 17.900:efter ROT, inklusive moms MEDWIFIINBYGGD SVALT PÅ SOMMAREN OCH VARMT PÅ VINTERN Bättre än så blir det inte! www.varmahuset.se www.varmahuset.se Installerat och klart 17.900:efter ROT, inklusive moms VARMA HUSET HAR ALLA NÖDVÄNDIGA CERTIFIKAT BRANCHEN KRÄVER VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR NORRTÄLJE/ELMSTA Hantverksvägen 3 Väddö JÄRFÄLLA Kaminvägen 4 Järfälla SOLLENTUNA 08-754 36 00 www.varmahuset.se Kontakt 0176-524 40 mikael@varmahuset.se Kontakt 08-583 500 53 john@varmahuset.se www.varmahuset.se RING OSS GÄRNA! Installerat och klart 17.900:efter ROT, inklusive moms MEDWIFIINBYGGD
än så blir
KONTAKTA OSS OM DU VILL VETA MER!
VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR NORRTÄLJE/ELMSTA Hantverksvägen 3 Väddö JÄRFÄLLA Kaminvägen 4 Järfälla SOLLENTUNA 08-754 36 00 www.varmahuset.se Kontakt 0176-524 40 mikael@varmahuset.se Kontakt 08-583 500 53 john@varmahuset.se www.varmahuset.se RING OSS GÄRNA! Installerat och klart 17.900:efter ROT, inklusive moms MEDWIFIINBYGGD SVALT PÅ SOMMAREN OCH VARMT PÅ VINTERN Bättre än så blir det inte! VARMA HUSET HAR ALLA NÖDVÄNDIGA CERTIFIKAT BRANCHEN KRÄVER Installerat och klart 20.490:efter ROT, inklusive moms

är specialister på hållbara avloppslösningar med minireningsverk

Ett minireningsverk är ett enskilt avloppssystem för villor, fritidshus och föreningar som renar avloppsvattnet enligt de högsta skyddskraven vi har i Sverige. En optimal lösning för fastigheter med enskilda avlopp.

Vilket

för dina behov?

MITT ROSLAGEN 3/11-22 Vi
minireningsverk passar bäst
Ecobox Small Ecobox BDT Soldio Smart Kapacitet 1-5 personer 1-5 personer 1-6 personer Fri från kemikalier Toalettavlopp Energiåtgång per år Ca 400 kWh Ca 300 kWh Ca 410 kWh 1-2 gånger / 1 år 1 gång / 2 årSlamtömning 1-2 gånger / 1 år *statistiken baseras på standardfastighet och användning GodkändförROT-avdrag CE-märkning Ursprungsland Sverige Sverige Tyskland Serviceavtal ecoboxcenter roslagen & stockholms skärgård Vi hjälper er att hitta rätt i avloppsdjungeln! Kontakta oss! Vi har erfarenhet av över 1000installerade minireningsverk,över 150 BDT och 50 regnvatten-system från Öregrund till Trosa. Läs mer på vår hemsida www.ModernaAvlopp.se 0176-580 58 | info@modernaavlopp.se | www.ModernaAvlopp.se