Mitt Roslagen 221006

Page 1

NORRTÄLJE. För tredje året har Norrtälje Energi och Norrtälje Natur centrum arrangerat Hållbarhetsda garna riktat mot kommunens sjätte klassare. Förmiddagarna har de hållit till på Färsna gård, eftermiddagarna på Arsta kraftvärmeverk..

Krönika

får Norrtälje att dansa

11 000 gösyngel släpptes ut vid Marholmen

MARHOLMEN

11 000 gösyngel sat tes nyligen ut i vattnet utanför Marhol men. Det är en del i ett fiskevårdsprojekt som Stockholms stad driver i samarbe te med Sveriges fiskeguider och lokala företag, i detta fall Marholmen. SID 22 SJÄTTEKLASSARE FICK LÄRA SIG HÅLLBARHET ©
SIDAN 20
”Någon tog sig tid att skriva och ge mig fantastiskt beröm. Det värmde mig. Det gladde mig. Det väckte mig." POVE PERSSON SID 2 NYHETER Nytt avtal för Hamnkompaniet © Mitt Roslagen störst 2021 © L har sagt ja till SD-samarbete
Under tre veckor har Norrtälje Energi och Norrtälje Naturcentrum arrangerat Hållbarhetsda garna för sjätteklassare. Bland annat fick eleverna prova att få en fläkt att snurra, en lampa att tändas, med hjälp av hållbar energi, sol, vind och vatten.
FOTO: POVE PERSSON KOMMUNENS ENDA LOKALA LOKALTIDNING! NORRTÄLJE RIMBO HALLSTAVIK • VÄDDÖ TORSDAG 6/10 2022 BYGG&BO EN FRÅNTEMABILAGA MITT ROSLAGENTORSDAG 6/10 2022 Så fungerar timmätning Byt fönsterglas- spar energi! Virkespriserna på väg ned EXTRA BILAGA De
NORRTÄLJE Amanda Rangemo startade sin dansverksamhet In Motion Movements, höstterminen 2019 med 20 elever. Nu har företaget 250 elever och tio danslärare. Och mer på gång. – Jag har massor av idéer och målsättning ar. Det här har utvecklats mer och snabbare än jag vågade tror, säger 33-åringen. SID 24 NU ÄR VI STÖRST! Ett genomsnittligt nummer av har KANTAR ORVESTO Konsument Helår 2021 46 000 läsare

Signerat Pove

Jag fick ett sms

och tappade det helt

JAG GJORDE EN INTERVJU. Jag fick ett sms. Med bland det finaste nån har skri vit till mig.

Efter cirka 25 år i branschen vet jag att jag är en rätt bra skribent och journalist. Trots att jag inte har nån formell utbild ning i yrket, eller har den mest överlägs na utbildning du kan ha, cirka 22 år i lo kalpressens tjänst.

Så här stod det i sms:et: ”Tack för intervjun och dina frågor. Jag har blivit intervjuad många gånger och du har ett större engagemang och nyfikenhet

än de flesta journalister. Det ger mig alltid väldigt mycket energi när journalister stäl ler så bra frågor som du och är intresserade av varför jag gör det jag gör och inte bara av de ytliga aspekterna av det jag gör. Kände av det hos dig redan vid vårt första samtal.”

DET HÄR TAR JAG NU UPP HÄR, inte för att skryta på något sätt, utan för att det ligger nåt mycket större och ofta bortglömt i det hon gjorde när hon skrev de här ra derna till mig.

Jag är trygg i mitt jobb, för det mesta, och har skrivit om både stort och smått i vad som känns som en evighet.

Men, och det här gäller nog alla som arbe tar över huvud taget, vi behöver alla ibland få höra när vi gör nåt bra. Även om vi själ va känner det, vet om det.

Men i stressen och egosamhället glöms det ofta bort.

Varför är vi generellt så dåliga på att ge varandra beröm, snälla kommentarer, bju da på lite mänsklig värme?

Ord betyder ju så mycket. För egen del har jag levt på det där sms:et i snart en vecka. Jag var inne i en period då jag kände mig rätt less på mitt yrke, men vilken boost jag fick. Nån tog sig tid att skriva och ge mig fantastiskt beröm. Det värmde mig. Det gladde mig. Det väckte mig.

Jag bestämde mig för att själv bli bättre på att ge värme, beröm och uppmärksamhet för det många gör i vardagen.

Jag är stamkund på Willys i Norrtälje, även om jag också hand lar på Coop eller Ica ibland. Där har jag själv blivit vittne till hur stackars kas sörer och kassörskor, ofta ungdomar, får

ta skit för att en kund behöver vädra miss nöje mot nån, bara. Och ofta blir just de i kassan måltavlor.

Hur är en kund funtad som skäller på en ung tjej eller kille för att lättfilen är slut i butiken?

Varför? Det är ju som det är typ och det kommer snart ny lättfil till hyllan. Prova mellanfil så länge?

De som sitter där gör det för din skull, för att du ska kunna komma hem till fre dagstacon nyhandlad på smidigaste sättet. Visa dem tacksamhet. Le. Signalera värme.

Hur är en kund funtad som skäller på en ung tjej eller kille för att lättfilen är slut i butiken? Varför? Det är ju som det är typ och det kommer snart ny lättfil till hyllan. Prova mellanfil så länge?

JAG SKA INTE FASTNA I DETALJER, men det jag menar är att vi alla borde tän ka om, eller tänka på, att berömma varan dra mer, oavsett vilket yrke vi utövar. Säg inte bara nåt när något blivit fel.

Vi har vårt kontor ovanför Äldreliv i Gör la. De är jävla hjältar de som jobbar där. Tar hand om våra äldre och betyder så myck et för så många.

Hör ni det Äldreliv? Hör ni det alla som jobbar i hemtjänst, sjukvård?

Jag är sjukt imponerad av er.

Och ni inom barnomsorgen, så grymma och så viktiga. Alla som hjälper en till rätta i handeln. Kanon är ni.

Och bilmekaniker? Satan vilken sjukt bra kompetens ni har. Det säger jag inte bara för att min egen kunskap kring fordon stan nar vid däckbyte.

Och ni på Preem i Norrtälje där jag ofta, lite för ofta om sanningen ska fram, kastar i mig lunchkorven.

Det är en fröjd att gå in där. Otroligt trevlig personal, servicenivån är skyhög, alltid glatt bemötande. Tack.

Vi är alla bra på mycket, inte allt så klart, men mycket.

Låt oss säga det oftare till varandra. Det är också att hjälpa varandra.

Det är så lite som kan betyda så mycket.

Känner du att nån gör nåt bra, nåt im ponerande framför dig, om nån hjälper dig, uttryck den tacksamhet du känner.

En liten insats från den som säger det. Enorm betydelse för den som får ta emot.

Själv fick jag ett sms. Och liksom tappa de det av värme och glädje.

2 MITT ROSLAGEN 6/10-22
VD, annonsförsäljning och ansv utg: Wilhelmina Eriksson 072-168 79 92 wilhelmina@mittro.se Annonsförsäljning: Cippe Carlstedt, 072-168 79 91 cippe@mittro.se Marie Widholm, 072-162 92 93 marie@mittro.se Mitt Roslagen Gäddvägen 5, 761 41 Norrtälje www.mittro.se Redaktör: Pove Persson, 076-892 36 61 pove@mittro.se Skribent: Maria Stenudd, maria@mittro.se Layout och annonsproduktion: Caroline Liljeberg, 072-168 06 36 caroline@mittro.se Följ och gilla oss på Facebook! Distribution: Vid utebliven tidning: Kontakta PostNord kundservice: 0771-33 33 10 kundservice.privat.se@postnord.com Tryck: Pressgrannar Svanenmärkt trycksak, 3041 0174 Mitt Roslagen är en lokalproducerad gratistidning som delas ut i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik, Väddö. På utvalda platser kan du hämta ditt exemplar i våra tidningsställ. Upplaga 31 897 ex. Mvh/Pove Persson, redaktör och reporter, 0768-92 36 61, pove@mittro.se Medlem i: För att du älskar våra annonser.* TACK! annonser som ger effekt *85% av våra läsare gillar reklamen i Gratistidningarna. Rapporten: ”Gratistidningen ett förändrat medielandskap”

Träna från 312 kr / månad

MITT ROSLAGEN 6/10-22 3
friskissvettis.se/norrtalje

Mitt

– når

© NORRTÄLJE. Efter bara drygt tre år på mark naden är Mitt Roslagen nu störst i regionen när det gäller läsare per nummer under helåret 2021. Ett genomsnittligt nummer av tidningen hade då 46 000 läsare. Allt enligt siffror från Kantar Sifo och Orvesto konsument.

– Det här känns fantastiskt. Jag är oerhört glad, nu väntar vi med spänning på siffrorna för helår et 2022, säger Wilhelmina Eriksson, ägare och vd för Mitt Roslagen.

SIFFRORNA från Orvesto bjuder på många anledningar till glädje hos Mitt Roslagen.

Förutom antalet läsare av Mitt Roslagen med en upplaga på drygt 31 000 är det också lojaliteten bland dem som är fantastisk. 70,5 pro

Mitt Roslagen – Nu även i ställ

© NORRTÄLJE. Mitt Rosla gen har nu utökat sin service till er läsare. Förutom att den delas ut av Postnord varannan vecka till samtliga fastboende hushåll i kommunen, kan man nu också hämta tidningen i ställ på olika platser i kommunen.

Det här gör vi för att de som inte får den, de som inte är skriv na i kommunen, ändå ska kunna få ta del av tidningen, säger Wil helmina Eriksson, vd och ägare av Mitt Roslagen.

Här finns ställen där du kan hämta tidningen om du vill: B&B, Rimbo Coop, Rimbo

Vreta Handel

Rådmansö Bageri

Norrtälje Stadsbibliotek Willys, Norrtälje Tempo, Hallstavik Pappersstugan, Älmsta

cent av de tillfrågade uppger att de läser 3 av fyra nummer av tid ningen eller alla. Vilket ger en im ponerande räckvidd.

– Det ger oss ett härligt, sant och bra verktyg för oss i kontak ten med annonsörerna, säger Wil helmina Eriksson.

VILKA ÄR DÅ Mitt Roslagens lä sare? Enligt undersökningen är 53 procent kvinnor och 47 procent män. Snittåldern bland läsarna är i papperstidningssammanhang låg, 51,8 år.

– Ett härligt besked när många annars mest pratar om att det ”bara är gamlingar som läser pappers tidningar”, säger Wilhelmina Er iksson.

Om man skärskådar åldrarna som läser Mitt Roslagen framkom mer några kanske mer överraskan de siffror. 18 procent av läsarna är i åldrarna 18-30 år, att jämföras med att 32 procent är 65-80 år.

– Det är härligt att se vilken bredd vi har bland läsarna och vilken bredd vi har när det gäller deras intressen. På så sätt blir vi ännu mer attraktiva för annonsörer.

Varför har då Mitt Roslagen så bra siffror i den här undersök ningen?

– Jag tror det beror på att vi är en folklig tidning med 100 procent lokalt material, säger Eriksson. Och vi har också lojala annonsörer som ser vikten av att gynna det loka la. För dem är vi evigt tacksam ma och jag tror och hoppas att de, och ännu fler framöver, inser nyt tan att vi lokala företag fortsätter gynna varandra.

Hur går det för tidningen?

– Det går väldigt bra, säger Er iksson. Vi har sedan starten 2019 klarat ett tufft första år som före tag, vi har klarat oss igenom pan demin och 2022 blir vårt klart bäs ta år. Och 2023 ska bli ännu bättre.

Mitt Roslagen åldersgrupper. Källa: ORVESTO Konsument Helår 2021

Wilhelmina Eriksson,

Vi kommer fortsätta ge läsarna bra och uppskattad läsning och vi kom mer fortsätta bli en ännu bättre plattform för alla annonsörer i kommunen.

– Det ska bli spännande att se även dessa siffror, säger Eriksson.

4 MITT ROSLAGEN 6/10-22 HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.seRoslagen Priserna gäller torsdag 6/10-söndag 9/10 VÅTSERVETTER Minstingen 63 st, baby SMOOTHIE Minstingen 90 g, eko, från 6 månader Tempo Roslagshallen, Edebovägen 7, 763 43 Hallstavik - Telefon: 0175-207 15 - www.tempo.se - Öppet: Mån-Fre 8–19 Lör-Sön 9–18 30:2 FÖR Ord. pris 22,50 kr/st 10 FÖR Ord. pris 12,95 kr/st 5995 I butiken finner du fler fantastiska erbjudanden 5:/st BUTIKSBAKADE BULLAR Bonjour BAKPOTATIS 2 FÖR 10:-
Roslagen störst i regionen 2021
46 000 läsare per nummer
Helårssiffrorna för 2022 släpps i februari 2023. MITT ROSLAGEN
ägare och vd för Mitt Roslagen. MittRoslagenåldersgrupper Vara,Herrljunga,Vårgårda, Essungakommun % 6 4 3 5 3 6 9 6 9 11 8 11 11 10 16-1718-1920-2425-2930-3435-3940-4445-4950-5455-5960-6465-6970-7475-80 Källa:9 ORVESTOKonsumentHelår2021 MittRoslagenåldersgrupper Vara,Herrljunga,Vårgårda, Essungakommun % 6 4 3 5 3 6 9 6 9 11 8 11 11 10 16-1718-1920-2425-2930-3435-3940-4445-4950-5455-5960-6465-6970-7475-80 Källa:9 ORVESTOKonsumentHelår2021
MITT ROSLAGEN 6/10-22 5 NORDANRO PREMIUM Få 2000 kr i rabatt per 10 000 kr när du köper ett Nordanro Premium-kök NORDANRO NYA LUCKOR Få 1000 kr i rabatt per 10 000 kr när du köper ett Nordanro luckbyte NORDANRO FLEX Få 1000 kr i rabatt per 10 000 kr när du köper ett Nordanro Flex-kök Electrolux Black Line exklusivt hos Elon NYHET! Giltighetstid 10/10-18/12 2022. Avser kökssystem för Nordanro. Elon Norrtälje Flygfältets Handelsområde Radarvägen 9A, 0176–173 60, norrtalje@elon.se Mån–fre 10–19, lör 10–16, sön 11–16 Vi hjälper dig hitta rätt ljuskälla, välkommen in! Vi har belysning för alla rum!

Senaste nytt Över 20 viltolyckor per dag i länet

© ROSLAGEN. Under oktober och november kom mer mer än 20 bilister per dag att råka ut för olyckor med rådjur, älg, vildsvin och annan vilt i Stockholms län. Sedan början av 2010-talet har olyckorna blivit allt vanligare i länet. Det visar försäkringsbolaget Ifs genomgång av olycksdata från de senaste tio åren, som nu presenteras i ett pressmeddelande.

MED HÖSTEN kommer viltolyckorna. Oktober och novem ber är de månader då det sker överlägset flest olyckor med rådjur, älg, vildsvin och andra viltslag i Sverige. Bara i Stock holms län kan vi räkna med över 1 300 incidenter, motsvaran de över 20 per dag.

– Det är störst risk för viltolyckor i gryning och skymning. Det är då som de flesta djuren förflyttar sig för att leta föda. Det är viktigt att du håller extra uppsikt längs med vägkanter na, anpassar hastigheten och var extra vaksam då viltstängsel upphör, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Över tid har viltlolyckorna ökat kraftigt i Stockholms län. Un der de senaste tre åren anmäldes 7 180 fler olyckor än under motsvarande tid i början av 2010-talet (+80 procent).

I hela landet syns också en ökning de senaste åren, från 64 931 viltolyckor 2019 till 65 430 olyckor 2021. År 2020 präg lades av mindre bilåkande under pandemin, då 61 156 olyckor skedde, enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet.

– Det är svårt att ge ett svar på varför viltolyckorna fortsätter att öka. Antal bilar i trafik blir hela tiden fler, men å andra sidan är nya bilar säkrare med autobroms och annan säkerhetsut rustning. När bebyggelsen breder ut sig kommer människor och djur allt närmare varandra och djurens naturliga yta blir min dre, det skulle kunna vara en förklaring, säger Johan Granholm.

Jämfört med andra delar av landet inträffar förhållandevis få viltolyckor i Stockholms län om vi beaktar antalet person bilar i länet. Flest viltolyckor inträffade förra året i Kalmar län och Kronobergs län.

MITT ROSLAGEN

Länna förskola ska få nya lokaler – första steget taget

© BERGSHAMRA. Kommunstyrelsens samhälls byggnadsutskott fattade i slutet av september be slut om att inleda en utbyggnad av Länna förskola.

UTBYGGNADEN innebär att mark som idag är planlagd som naturmark måste användas och därför behöver en ny detaljplan göras. Detta ska enligt planerna vara färdigt sommaren 2024, varpå själva byggandet kan börja.

– Det här är en av flera efterlängtade satsningar för att kom munen ska kunna erbjuda ändamålsenliga lokaler med hög kva litet till barn och ungdomar och som möjliggörs tack vare höga överskottsmål, säger Robert Beronius (L), ordförande i kommu nens barn- och skolnämnd, i ett pressmeddelande.

Utbyggnaden av Länna förskola är en del av de prioritera de projekten i barn- och skolnämndens så kallade operativa lokalförsörjningsplan. Där finns också andra prioriterade pro jekt såsom exempelvis utbyggnader av skolorna i Svanberga och Älmsta.

Kriminalvårdare straffas för oacceptabel relation till intagen

© ROSLAGEN. En kvinna som är anställd kriminalvårdare på anstalten Norrtälje har för andra gången fått löneavdrag på grund av en “otillbörlig relation” med en intagen. Kvinnans kol legor har flera gånger larmat ledningen om att kvinnan utgör en säkerhetsrisk genom sin relation med internen. Hon har en gång tidigare straffats med löneavdrag sedan hon köpt snus för 900 kronor åt den intagne och denna gång ska hon ha skick at ett vykort med fyra lättklädda bilder där hon poserar på ett “sexuellt utmanande” sätt, enligt Kriminalvården. Kvinnan har bekräftat att det är hon på bilderna, men nekar till att ha skick at bilderna eller ha haft kontakt med internen utanför arbetet. Hon har nu straffats med 20 dagars löneavdrag.

arbete och meningsfull sysselsättning till perso ner med psykiska funktionsnedsättningar i yrkes verksam ålder. Nu har avtalet för verksamheten för längts i två år

Vid Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtäljes (KSON) direktionssammanträde den 21 september fattades beslut om att förlänga nuva rande avtal och att ge Tiohundra AB uppdraget att fortsatt driva verksamheten i ytterligare två år, nu fram till den 31 december 2024.

– HAMNKOMPANIET har funnits sedan 1992 och un der årens lopp har det varit olika organisationslösning ar för verksamheten. 2020 gav KSON i uppdrag till Ti ohundra att ansvara för drif ten genom att tillhandahålla lokaler och två handledare, säger Camilla Gustavsson,

avdelningschef, KSON, med ansvar för avtal med utföra re inom vården och omsor gen i ett pressmeddelande.

Nu har en uppföljning av Hamnkompaniet gjorts som visar på en väl fungerande verksamhet.

– I dagsläget är det 14 personer som kontinuer

i Hamnkompaniet som drivs som ett arbetskooperativ. Deltagarna trivs och har en meningsfull sysselsättning och ett stort eget inflytan de över verksamheten, säger Camilla Gustavsson.

SOM MEDLEM i Hamnkom paniet är deltagarna med utifrån sina egna förutsätt ningar och har ett stort in flytande på verksamheten. Hamnkompaniet har styrel semöten en gång i månaden där alla medlemmar också har rösträtt.

Det finns tre olika verk samhetsinriktningar för Hamnkompaniet; en cy

kelverkstad som utgör den heten. Det finns också en återvinnings- och hantverks del med tillverkning av åter vunnet material.

– Hamnkompaniet ligger på Kyrkogatan 11 i centrala Norrtälje och har öppet mån dag – torsdag klockan 08.00 – 16.00. Då är du som invå nare välkommen att komma förbi och titta på de produk ter som vi säljer och/eller om du vill lämna in en cykel för reparation, säger Helena Er iksson och Sören Vikström, handledare på Hamnkompa niet och Ann-Christin Nils son, ordförande i arbetsko operativet.

Valresultatet klart – så blev mandatfördelningen

giltiga valresultatet klart. Mikael Forssander, beredningsansvarig, berättar i ett pressmeddelande om läget och vad som händer härnäst.

VILKEN ÄR STATUSEN efter valet?

– Vi har fått ett slutgiltigt valresul tat samt bekräftat hur mandatfördel ningen mellan partierna ser ut och vilka personer som blivit invalda i kommun fullmäktige.

Vad kan man säga om resultatet?

– Det är inte ett entydigt resultat åt något håll, partierna förhandlar nu om hur kommunen ska styras de kom mande fyra åren. Mer än så har vi inte insikt i egentligen.

Är det någon större skillnad nu jämfört med förra mandatperioden?

– En skillnad nu är att Roslagens obe roende parti (ROOP) inte kommer att vara representerade i kommunfullmäk tige de kommande fyra åren. Mode raterna och Sverigedemokraterna har båda ökat med två mandat jämfört med förra perioden, samtidigt som Center

partiet har backat med två mandat.   När vet vi vilket styre det blir? – Formellt sätt börjar den nya man datperioden den 15 oktober. Fram till dess att kommunfullmäktige har träf fats och beslutat om ny kommunsty relse sitter den tidigare kommunsty relsen kvar. Kommunfullmäktige som planeras den 24 oktober kan komma att ställas in om förhandlingarna inte är klara än. En hård deadline är slutet av november. I november ska nämligen kommunfullmäktige fatta beslut om skattesats, så då behöver det finnas ett

nytt styre. Efter valet 2018 var förhand lingarna klara ungefär till höstlovet.

Antal mandat:

Moderaterna: 16

Centerpartiet: 4

Liberalerna: 4

Kristdemokraterna: 2

Socialdemokraterna: 18

Vänsterpartiet: 3

Miljöpartiet: 2

Sverigedemokraterna: 12

6 MITT ROSLAGEN 6/10-22
MITT ROSLAGEN
MITT ROSLAGEN
FOTO: NORRTÄLJE KOMMUN
MITT ROSLAGEN

Tycker

Digital priotavla ökar patientsäkerheten

© NORRTÄLJE. Högre patientsäkerhet, bättre ar betsmiljö och sparad tid är några av effekterna som vårdavdelningarna på Norrtälje sjukhus noterat se dan whiteboardtavlorna för patientplanering ersatts av tv-skärmar kopplade till journalsystemet.

ARBETET med ”projekt pri otavlan” inleddes förra året. Efter en tid med det digitala arbetssättet är det nu tydligt att fördelarna överväger, en ligt Pia Hammarqvist, kva litetsutvecklare på Norrtäl je sjukhus.

– Framför allt ser vi vin ster i form av förbättrad pa tientsäkerhet. Det gamla sys temet, när all information om de inskrivna patienterna noterades för hand på stora whiteboardtavlor inne på av delningsexpeditionen, hade flera brister. Det fanns bland annat risk för att information av misstag suddades bort, el ler att magneter som använ des som markeringar kunde halka ner och hamna på fel rad, säger Pia Hammarqvist i ett pressmeddelande.

För att säkerställa att rätt och aktuell information all tid finns tillgänglig i den dag liga patientplaneringen be slutade sjukhuset att istället

börja visa uppgifterna digi talt på tv-skärmar, kopplade till journalsystemet TakeCa re där funktionaliteten redan fanns inbyggd.

– Jag kände till att andra sjukhus redan arbetade på liknande sätt, och föreslog efter ett studiebesök på Dan deryds sjukhus att vi skulle prova även hos oss, säger Pia Hammarqvist.

PÅ DEN DIGITALA tavlan visas till exempel uppgifter om patienternas vårdbehov, eventuell specialkost, plane rad utskrivning och under sökningar som ska göras. Här finns också möjlighet att visa vårdlag, bemanning och schemaläggning.

Alla yrkeskategorier som arbetar med patienterna på sjukhusets vårdavdelningar har nu möjlighet att direkt i sin dator se uppgifterna, vil ket är en stor fördel jämfört med tidigare.

– Läkaren kan till exem pel vid behov arbeta på dis tans och göra prioriteringar, vilket är tidsbesparande och underlättar arbetet på plats, säger Kim Rangemo, enhets chef på vårdavdelning 3.

De tavlor som användes tidigare kunde upplevas som röriga och otydliga.

CARINA MORÉN, enhets chef för rehabpersonalen på sjukhuset, är också mycket positiv till det nya arbetssät tet, som visat sig innebära en hel del fördelar man i förväg inte tänkt på.

– Våra dietister kan läsa in sig på patienterna hemifrån, så att de är väl förberedda. Det innebär att vi kan erbju da möjlighet till visst distans arbete, vilket är bra ur rekry teringssynpunkt. Att snabbt kunna få översikt över avdel ningarnas beläggning och pa tienternas vårdtyngd under lättar också mycket när våra arbetsterapeuter och fysio terapeuter planerar sin dag, säger Carina Morén.

L har bestämt sig – klart för högerstyre med SDsamarbete

© ROSLAGEN. Norrtäl je kommun ser ut att sty ras av en koalition lik den som förväntas bilda re gering i landet, sedan Li beralerna sagt ja till att samarbeta med Sveri gedemokraterna.

BESLUTET FATTADES vid ett möte för partimedlemmar i Liberalerna i Norrtäl je kommun som hölls den gångna helgen. Trots att L tidigare sagt att de inte vill släppa fram ett styre där SD

ingår har de nu alltså bytt fot och öppnar därmed för ett koalitionsstyre där de själva samarbetar med Moderater na, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

– Vi tror att det är den bästa lösningen. Det var ett tydligt och enhälligt beslut. Vi har sagt att vi kan samar beta med alla men att vi har mindre förtroende för vissa partier. Det vill säga vilka vi inte vill styra med. Man kan jämföra det här med det som sker på riksnivå. Liberalerna

förhandlar med Sverigede mokraterna även där men vill inte ha med dem i regering en, säger Robert Beronius, gruppledare för Liberaler na i Norrtälje kommun, till Norrtelje Tidning och men ar vidare att SD bland annat inte kommer att få några ord förandeposter i kommunens nämnder.

De fyra partierna har till sammans majoritet i kom munfullmäktige.

också

kvar

kryssar

vintern är

vår

Häng då

roligaste resa. Jag har några

lyxiga

30 november.

Equinox som

öar i södra Karibien.

även på resor. Just nu kostar

där det mesta ingår

så passa på.

pris:

Hoppas

Puss & kram från

MITT ROSLAGEN 6/10-22 7 HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se VÄLKOMMEN IN TILL OSS PÅ TULLPORTSGATAN FÖR BOKNING ELLER KONTAKTA OSS PÅ 0176-555 95 ELLER INFO@FREYSRESEBYRA.SE F REY S RESEBY RÅ TELEFON 0 176-555 95 | WW W .F REY SRESEBY RA. SE | I NF O@F REY SRESEBY RA. SE
du
att
jobbig.
med mig på årets
platser
gruppresa
Vi
ombord
Celebrity
tar oss till sex exotiska
Priserna ökar tyvärr
samma tvåveckors paket
över 60.000:-
Freys
43.350:-
vi ses.
Mia. www.bistromagasinet.se Tel 0176-29 22 80 • Hamnpromenaden 11, 761 34, Norrtälje Oktobererbjudanden: Följ oss på Facebook och insta Inom kort lanserar vi vår hemsida! Mellan den 17 november - 22 december kommer vi att servera julmiddag V.40 Trerättersmeny 399 kr Bruschetta di pomodoro Frutti di mare pasta Chocklad fondant V.41 Nutellapizza 159 kr V. 42 Risottovecka! Flera olika sorters risotto Öppettider Restaurang: Sön-tors 12-21, Fre-lör 12-22 Öppettider Café: Mån-sön 9-18
Kim Rangemo, Carina Morén och Pia Hammarqvist framför den digitala priotavlan på vårdavdelning 3.
FOTO: TIOHUNDRA ÖPPET: Mån-fre: 10-21 • Lör-sön: 11- 21 PIZZERIA NORRTÄLJE & SALLADSBAR • NARVAGATAN 1, NORRTÄLJE
MITT ROSLAGEN

Hamnkompaniet saa uuden jatkosopimuksen

© NORRTÄLJE. Hamnkompaniet Norrtäljes sä tarjoaa psyykkisesti toimintarajoitteisille ty öikäisille työtä ja mielekästä toimintaa. Nyt toi mintasopimusta on jatkettu kahdella vuodella. NORRTÄLJEN Hoitoja hoiva-alan Kuntaliiton (KSON) hallitus päätti 21.9. jatkaa nykyistä toim intasopimusta ja antaa Ti ohundra AB:lle tehtäväksi jatkaa toimintaa vielä kaksi vuotta, eli 31.12. 2024 asti.

– Hamnkompaniet on ollut olemassa vuodes ta 1992 ja toiminnalla on vuosien saatossa ollut er ilaisia hallinnollisia rat kaisuja. Vuonna 2020 an toi KSON Tiohundralle tehtäväksi vastata toimin nasta, järjestää toimitilat ja ylläpitää kaksi toiminna nohjaajaa, kertoo KSON:n osastopäällikkö Camilla Gustavsson, joka vastaa sopimuksista hoito- ja hoi va-alan yritysten kanssa.

NYT SUORITETTU toi minnanseuranta, osoit

taa, että Hamnkompani etin toiminta on hyvällä mallilla.

– Tällä hetkellä on 14 henkilöä vakituisesti mu kana Hamnkompanie tin toiminnassa. He ovat myöskin jäseniä työosuus kuntana toimivassa Hamn kompanietissä. Osallistu jat viihtyvät, he kokevat työnsä mielekkääksi ja he ovat vahvasti mukana päättämässä toimintaan liittyvissä asioissa, Ca milla Gustavsson sanoo.

HAMNKOMPANIETIN

toimintaan osallistuvat jä senet ovat mukana omien kykyjensä ja ehtojensa mu kaisesti, ja heillä on suu ri vaikutusvalta toiminta an. Hamnkompaniet pitää kerran kuukaudessa halli tuksen kokouksen, joissa

kaikilla jäsenillä on myös äänioikeus.

HAMNKOMPANIETISSA

on kolme eri toiminta-alu etta; polkupyöräpaja, joka muodostaa suurimman osan toiminnasta. Siellä on myös kierrätys- ja käsity öosasto, jossa valmisteta an erilaisia tuotteita kier rätysmateriaaleista.

– Hamnkompaniet si jaitsee Norrtäljen kes kustassa osoitteessa Kyr kogatan 11 ja on avoinna maanantaista torstaihin klo 8.00–16.00. Olet ter vetullut tutustumaan myy tävänä oleviin tuotteisi in ja/tai jos haluat tuoda polkupyörän korjattavak si, kertovat Hamnkompa nietin toiminnanohjaajat Helena Eriksson ja Sö ren Vikström sekä työ osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Ann-Chris tin Nilsson.

Ruotsinsuomalaisia

Suomalaiset sunnuntait Tule viettämään hetki suomeksi. Kaiken ikäisille! Aktiviteettitalo Magasinet (Baldersgatan 14) 9/10, 23/10, 6/11, 20/11, 4/12 klo 12.00-14.00

Hallintoalueen avoimet neuvonpidot 26/10 klo 18.00 Folkets hus Hallstavik 30/11 klo 18.00 Norrtäljen kunnantalo

Vellamokuoro torstaisin klo 17.45 Kulttuurikoulu Norrtälje (lisätietoja 073–6730521)

Träffpunkten- kerhotila Lundmansgatan 4 D (lisätietoja 076–1965019)

Naisten käsityökerho maanantaisin klo 11.00 ja keskiviikkoisin klo 16.00

Seniorcafè torstaisin klo 12.30-14.00.

Lounas 27/10 ja 24/11, muistathan ilmoittautua.

Teatteriryhmä Maahiset Tiistaisin klo 14.00

Hallstaviikin seniorikahvila Folkets hus, kirjaston ovesta ja 2 kerros Perjantaisin klo 9.00-11.00 (lisätietoja 070–633 18 41)

Norrtälje- Malstan seurakunta Sunnuntaimessu 6.11 klo 15.30, Norrtäljen kirkko Kauneimmat Joululaulut 4.12 klo 15.30, Norrtäljen kirkko

Norrtäljen kunta suomeksi Lisätietoja 0176–713 22 sam.grandell@norrtalje.se

Vaalitulos on nyt selvä

© NORRTÄLJE. Vaalien lopullinen tulos on nyt sel vä. Mikael Forssander, valmisteluvastaava, kertoo lehdistötiedotteessa tilanteesta ja siitä, mitä ta pahtuu seuraavaksi.

MIKÄ ON tilanne nyt vaa lien jälkeen?

– Olemme saaneet lopu llisen vaalituloksen ja vah vistaneet, miltä puolueiden välinen mandaattijako näytt ää ja keitä on valittu kunnan valtuustoon.

Mitä tuloksesta voi sanoa?

– Että tulos ei ole yksi selitteinen mihinkään suun taan, osapuolet neuvot televat nyt, miten kuntaa johdetaan seuraavat neljä vuotta. Meillä ei oikeasta an ole sen enempää tietoa.

Onko nähtävissä nyt jon kinmoinen isompi ero ed elliseen mandaattikauteen verrattuna?

– Erona nyt on se, että

Roslagenin sitoutumaton puolue (ROOP) ei ole edus tettuna kunnanvaltuustos sa seuraavana neljänä vuote na. Maltillinen kokoomus ja Ruotsidemokraatit ovat mo lemmat saaneet kaksi man daattia enemmän edelliseen kauteen verrattuna, kun taas Keskusta on saanut kaksi mandaattia vähemmän.

Milloin tiedämme, mil tä tuleva kunnan hallinto näyttää?

– Uusi toimikausi alkaa virallisesti 15. lokakuuta. Kunnes kunnanvaltuusto on kokoontunut ja päättänyt uu desta kunnanhallituksesta, pysyy edellinen kunnanhal litus paikallaan. 24. lokakuu ta pidettävä kunnanvaltuus

ton kokous voidaan perua, jos neuvottelut eivät ole vielä johtaneet ratkaisuun. Tähän varattu määräaika loppuu marraskuun loppuessa. Kun nanvaltuuston on nimittäin marraskuussa tehtävä päätös veroprosentista, joten uusi hallitus on saatava päätettyä ennen sitä. Vuoden 2018 vaa lien jälkeen neuvottelut saa tiin päätökseen suunnilleen syyslomaan mennessä.

MANDAATTIEN jakautu minen: Maltillinen kokoomus: 16 Keskusta: 4 Liberaalit: 4 Kristillisdemokraatit: 2 Sosiaalidemokraatit: 18 Vasemmisto: 3 Vihreät: 2 Ruotsidemokraatit: 12

Läänissä yli 20 villieläinonnettomuutta päivässä

© ROSLAGEN. Loka- ja marraskuun aikana Tukhol man läänissä joutuu yli 20 autoilijaa päivässä on nettomuuteen peuran, hirven, villisikojen ja muun riistan kanssa. 2010-luvun alusta lähtien ovat riis taonnettomuudet yleistyneet läänissä. Tämä ilme nee vakuutusyhtiö IF:n viimeisen kymmenen vuoden ajalta kerätystä tilastosta, josta kerrotaan lehdistö tiedotteessa.

SYKSYN MYÖTÄ tulevat myös riistaonnettomuudet. Loka- ja marraskuussa ta pahtuu Ruotsissa ylivoimai sesti eniten onnettomuuksia peurojen, hirvien, villisiko jen ja muiden riistalajien kanssa. Pelkästään Tukhol man läänissä voimme odot taa tapahtuvan yli 1 300 ta pausta, mikä vastaa yli 20:tä päivässä.

– Suurin riski joutua riistaonnettomuuteen on aamunkoitteessa ja hämärän laskeutuessa. Silloin useim mat eläimet lähtevät liikkeel le etsimään ruokaa. On tär keää, että pidät erityisesti silmällä tien penkereitä, ajat maltillisesti ja olet er

ityisen valppaana, kun riis ta-aita päättyy, sanoo IF:n moottoriasiantuntija Johan Granholm.

Tukholman läänissä ovat riistaonnettomuudet lisään tyneet voimakkaasti. Viimei sen kolmen vuoden aikana onnettomuuksia raportoiti in 7 180 tapausta enemmän kuin 2010-luvun alun vastaa vana aikana (+80 prosent tia).

Myös koko maassa on viime vuosina nähtävissä kasvua: 64 931 riistaonnet tomuudesta vuonna 2019 65 430 onnettomuuteen vuonna 2021. Vuotta 2020 leimasi pandemia, jonka ai kana auton käyttö vähentyi,

tällöin sattui 61 156 onnet tomuutta Valtakunnallisen riistaonnettomuusneuvos ton mukaan (Nationella Vilt olycksrådet).

– On vaikeata antaa yk siselitteistä syytä siihen, miksi riistaonnettomuudet lisääntyvät. Autojen määrä liikenteessä kasvaa jatkuvas ti, mutta toisaalta uudet au tot ovat turvallisempia, usein varustettuja automaattijar ruilla ja muilla turvavarus teilla. Kun ihmisasutus levi ää, tulevat ihmiset ja eläimet lähemmäksi toisiaan ja elä inten luonnollinen elintila pienenee, se voisi olla yksi syy, Johan Granholm sanoo.

Muuhun maahan ver rattuna Tukholman läänis sä tapahtuu suhteellisen vä hän riistaonnettomuuksia, jos otetaan huomioon hen kilöautojen määrä läänissä. Eniten riistaonnettomuuksia sattui viime vuonna Kalma rin ja Kronobergin läänissä.

8 MITT ROSLAGEN 6/10-22
aktiviteettejä Norrtäljen kunnassa: Uutisia suomeksi Många finsktalande personer, tusentals, bosatta i Norrtälje kommun har svårt att tillgodogöra sig information från kommunen och myndigheter. Därför har Mitt Roslagen, som med varje nummer når ut till alla fasta hushåll i kommunen, i samarbete med Sam Grandell, samordnare för finskt förvaltningsområde på Norrtälje kommun, beslutat att publicera vissa nyheter på finska.
MITT ROSLAGEN
MITT ROSLAGEN
MITT ROSLAGEN

Nu

Vår

Vinnaren

Vi

MITT ROSLAGEN 6/10-22 9 VÄLKOMMEN TILL HÖSTENS FREDAG 14 OKTOBER 10-19
avslöjas av juryn med Stefan “Trumman” Trumstedt kl 17.00 i vår butik i Norrtälje och på vår Instagram!
årliga tävling Dogger Big Cash. Hela sommaren har Sveriges fiskare kämpat för den längsta gäddan!
laddar vi upp för fullt inför en vecka fullproppad med fantastiska erbjudanden 7-17 oktober. Fredagen den 14/10 kl 10-19 smäller det i vår butik i Norrtälje med flera leverantörer och fiskeprofiler på plats. Dessutom presenteras vinnaren av DOGGER BIG CASH 2022 kl 17.00. Hoppas vi ses! Boksignering “Gäddbibeln“ med Tobias Fränstam VEM VINNER 100.000 kr?
finns
plats i butiken: Fiskegurun “Trumman” från CWC är på plats med sin båt Jonas från Daiwa visar upp höstens hetaste produkter Hitta rätt elektronik med hjälp av Jonas från Lowrance Shimanos “Rulldoktor“ ser över din rulle Sveriges Sportfiske & Fiskevårdsförbund Öppettider i butiken: Mån-tors: 12-18 Fre: 10-18 Lör: 10-15 Fredag 14/10: Extraöppet 10-19 Våra ambassadörer är på plats! Kom och prata fiske med @hallgrenemil & @jsnfiske Thomas från Abu Garcia presenterar nyheter inför fiskesäsongen 2023 Kampanj i vår butik i Norrtälje och på nätet: 7-17 oktober www.dogger.se/dogger-days Läs mer: Scanna QR-koden med din mobilkamera www.dogger.se Stockholmsvägen 49 761 43 Norrtälje Telefon: 0176-14889 7-17 OKT

NOTISER

Katter fick omhändertas efter vräkning

© RIMBO. Länsstyrelsen har beslu tat att omhänderta katter som tillhört en kvinna som vräkts från sin bostad i Rimbo. Kvinnan vräktes från sin bo stad i samband med ett ärende hos Kronofogden, vilka också anmälde till länsstyrelsen att katterna lämnats kvar i bostaden eftersom kvinnan inte kunde ta hand om dem. Enligt läns styrelsens beslut har katterna inte tagits väl om hand och bland annat haft problem med klåda.

Räddningsinsats efter MC-olycka i Norrtälje

© NORRTÄLJE. Förra helgen in träffade en trafikolycka i rondellen där Västra vägen möter Esplanaden. Det rörde sig om en motorcykel som kört omkull i rondellen. Olyckan orsakade inga personskador men väl en del köer eftersom vägen vid olycksplatsen fick stängas av under räddningsarbetet.

Böter för man som bar kniv i centrala Norrtälje

© NORRTÄLJE. I slutet av augus ti greps mannen av polis sedan han påträffats i Norrtälje med en kniv i en byxficka. Mannen, som är i 35-årsål dern och bor i Rimbo, har nu dömts till 5 000 kronor i böter för brott mot knivlagen.

Bil stoppades av polis – föraren körde rattfull

© VÄDDÖ. Förra helgen stoppade polisen en bil på Väddö. Detta efter att polisen larmats om att bilen kör des av en kraftigt berusad person. Fö raren fick följa med till polisstatio nen för provtagning och misstänks nu för rattfylleri.

Nu står det klart hur Hamnplanens kvarter ska se ut

© NORRTÄLJE. I slutet av september presenterade kommunen och de inblandade företagen planen för hur kvarteren längst ut i Norrtälje hamn ska se ut. Planen har tagits fram av kom munen i samarbete med AF Gruppen och Prevelop, de parter som vann den markanvisningstävling som Norrtälje kommun presenterade i maj 2021.

EFTER EN PROCESS är planen nu färdig och det står klart att kvar teren runt Hamnplan och på piren kommer att bestå av bostäder, ett hotell och en pirbyggnad, allt i kli matsmart trä.

Piren kommer att öppnas för all mänheten med havsbad och aktivi teter för båtlivet. Hotellet blir ett spa-hotell med omkring 135 rum och i bostadskvarteren planeras för drygt 120 bostäder med allt från et tor till tvåvåningslägenheter.

– Projektet skapar värden både för oss som bor i Norrtälje, för be

söksnäringen och för näringslivet i stort. Med utbyggnaden av Norr

PIREN KOMMER ATT ÖPPNAS FÖR ALLMÄNHETEN MED HAVSBAD OCH AKTIVI TETER FÖR BÅTLIVET. HOTELLET BLIR ETT SPA-HOTELL MED OMKRING 135 RUM OCH I BOSTADS KVARTEREN PLANERAS FÖR DRYGT 120 BOSTÄDER MED ALLT FRÅN ETTOR TILL TVÅVÅNINGSLÄGENHETER."

tälje hamn får vi en levande och ut vidgad stadskärna, mötesplatser för alla vid vattnet och en ännu stör re dragningskraft som besöksde stination, säger Carolina Sahlén, projektledare för hållbar stadsut veckling i Norrtälje, i ett pressmed

delande.

Planen ska nu godkännas av kommunstyrelsen och kommun fullmäktige och målet är att bygg start ska ske under 2025 och att kvarteren ska stå klara 2027-2028.

Så här köper du biljetter till Kulturgalan

© NORRTÄLJE. Den 18 november är det dags för den första kulturgalan i Norrtälje. Syftet är att fira och uppmärksamma kulturen och föreningslivet i Norrtälje kommun

MÅLET ÄR att skapa en årligen åter kommande gala, som är en värdig in ramning för utdelning av kulturpriser och kulturstipendier. Syftet är att sät ta fokus på kulturen och föreningsli vet och få en ny mötesplats för alla kulturutövare i Norrtälje kommun.

Det har länge funnits både en

idrotts- och en företagsgala i kom munen. I början av mars 2020 pre senterade Alliansen sina planer på att dra i gång en motsvarande gala för kulturen. Nu är det äntligen dags och 18 november kommer den för sta Kulturgalan äga rum.

Kulturgalan äger rum på Culinar

i Norrtälje och dörrarna öppnar kl. 18.00. Galan pågår kl. 19.00-21.30. Sen är det efterfest till kl. 03.00.

vemusik och underhållning av Rosla gens kulturskola, Norrtälje musikkår, Stadsröra och gästartister som för fattaren Arne Dahl, Frost-stjärnan Annika Herlitz och VM-dansmästar na Nils Andrén och Bianca Locatelli.  I biljettpriset på 275 kr per person ingår alkoholfritt bubbel och klas siska, lyxiga snittar. De som vill kan köpa dryck i baren. Hur du köper bil jetter står att läsa på norrtalje.se.

10 MITT ROSLAGEN 6/10-22
Skoman Norrtälje, Stockholmsvägen 28 • Öppettider: Mån-Fre: 10-18, Lör: 10-16, Sön: 11-16 • Tel: 0176-147 00 • SKOMAN.SE TEN POINTS Hedda 1.995 KR GANT FOOTWEAR Snowmont 1.999 KR
Roslagen HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
AF Gruppen och Prevelop har tagit fram det vinnande förslaget i nära samarbete med Norrtälje kommun. Visionsbild: Koncept/AFRY/Sydväst arkitektur och landskap. Kulturgalan leds av Karolina Lo sell och Anders Jalkeus. Det blir li
Välkommen till Jula! Besök våra varuhus i Barkarby, Arninge, Nacka, Haninge, Värmdö, Kungens Kurva, Häggvik, Bromma och Södertälje. Eller handla online på jula.se Ta sikte på höstens hemmaprojekt. Bländande priser värda att synas! 99.Tokbilligt! Elmejsel-/tångset 6 delar • Isolerade • Godkända för upp till 1000 V • Tvåkomponentshandtag 013-395 Ord. pris 399.Dimbar plafond LED Ø29,4 cm 1600 lm IP54 • Integrerad ljuskälla • Upphängningskrok ingår • Tunn – bygger bara ner 2,3 cm 019-942 Ord. pris 299.Ficklampa LED 1000 lm • Laddningsbar • Fyra ljuslägen • 240 m räckvidd 019-442 Ord. pris 229.599.Tokbilligt! 199.Tokbilligt! Sladdlös och kraftfull prestanda – lyser upp ditt projekt Skruvdragare Multiseries 35 Nm 2 Ah 18 V • Tvåväxlad • Chuck av stål • Batteri och laddare ingår 012-274 JulaClub 149.Spara 80.- 3990 Spara 40.299.Spara 200.JulaClub 219.Spara 80.329.Spara 70.Batteridriven arbetslampa LED 700 lm 9 W IP54 • Godkänd för utomhusbruk • Flexibelt stativ • USB-kabel ingår 016-210 LED-panel 4100 lm 4000 K 230 V • För takmontering • Jämnt ljusflöde • Transformaton ingår 019-928 Ord. pris 499.Arbetslampa LED 1900 lm 20 W IP65 • Vinklingsbart lamphus (360°) • Höj- och sänkbart stativ • Dammskyddad och striltät 018-971 Ord. pris 299.Normallampa med skymningssensor LED E27 8,8 W 806 lm • Skymningssensor • 15 000 timmars livslängd 019-488 Ord. pris 79.90 Gäller 2022-09-23 t.o.m. 2022-10-16. Med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel. Scanna QR-koden med din mobil och se kampanjens alla erbjudanden!

Evenemang

Förskolans öppna timme på Norrtälje stadsbibliotek

Onsdag 12 oktober kl 09.00 – 10.00

Svenska Start! Шведська починається ! В бібліотеці Нортальє

Språkträning för dig som nyligen kommit från Ukraina. Våra volontärer hjälper dig att komma igång med svenska språket.

ske insatser över hela Sverige för att främja ökad användning av e-tjänster och ökad digital delak tighet för alla.

På biblioteken i Norrtälje kommer du kunna ta del av en massa spännande aktiviteter. Veckan börjar med invigningen av våra digidelcenter och slutar med att Kattis Ahlström kommer och pratar om TV-programmet Seniorsurfarna.

Måndagen den 10/10

Fredagsmys

Kom och fredagsmys på biblioteket. Vi varvar ner inför helgen tillsammans med saga och film. Re kommenderad ålder 2 år och uppåt, i sällskap av vuxen. Fri entré.

Fredag 7 oktober kl 15.00 – 15.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Herräng – ett riksintresse

Kulturcirkeln i Herräng presenterar sitt arbete om Herrängs historia. - Föredrag - Skärmutställning

- Jan Olov och Annika Ivarsson pratar om sin nya bok

- GeoStory presenterar sitt arbete som de gjort tillsammans med Kulturcirkeln i Herräng Lördag 8 oktober kl 12.00 – 14.00

Plats: Hallstaviks bibliotek

Мовний тренінг для вас, що тільки прибули з України. Наші волонтери допоможуть вам почати вчити шведську мову.

Torsdag 13 oktober kl 13.00 – 14.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Språkcafé på Norrtälje stadsbibliotek

Torsdag 13 oktober kl 13:00 – 14:30

Advokatjour per telefon

Torsdag 13 oktober kl 15.30 – 17.00

Advokatjouren nås endast via tel 08-515 140 70.

Fredagsmys

Kom och fredagsmys på biblioteket. Vi varvar ner inför helgen tillsammans med saga och film. Re kommenderad ålder 2 år och uppåt, i sällskap av vuxen. Fri entré.

Fredag 14 oktober kl 15.00 – 15.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Yoga på Magasinet

Yoga för seniorer på fredagar på Magasinet, Bal dersgatan 14 i Norrtälje.

Fredag 14/10. Nybörjarkurs kl. 10.00 Kurs för erfarna kl. 11.00 Biljett: Fri entré Kontakt: magasinet@norrtalje.se

Invigning DigidelCenter på stadsbiblioteket:

Kl. 13.00 Bengt Ericsson inviger DigidelCenter på stadsbiblioteket. Terese Raymond berättar om det nationella Digidelnätverket

Kl. 14.00 Säkerhet och integritet på nätet en före läsning med Rasmus Eriksson, Datorskolan.

Tisdagen den 11/10

Kl. 10-12 samt 13-15 Seniornet finns i Stadsbibli otekets lokaler för att hjälpa dig med dina digita la funderingar.

Onsdagen den 12/10

Kl. 13- 16 Digiskoj på Stadsbibliotek. Prova på kul teknik och få reda på mer om bibliotekets e-tjänster.

Torsdagen den 13/10

Kl. 13-16 Minimässa på Stadsbiblioteket - kom och träffa studieförbunden NVB, ABF, Sensus, Vuxenskolan och Studiefrämjandet som visar upp sin verksamhet. På plats finns även företaget Strimma, äldreombudsmannen och seniorsam ordnaren.Vi från biblioteket finns även med och pratar om Talböcker och Legimus.

Lördagen den 15/10

Kl. 14-15 Kattis Ahlström på Stadsbiblioteket. Kat tis kommer att prata utifrån SVT:s TV-program ”Se niorsurfarna”. Föreläsningen kommer även livesän das till Hallstavik och Rimbo bibliotek.

Språkcafé på Hallstaviks bibliotek

Tisdag 18 oktober kl 15.30 – 17.00

Språkcafé på Rimbo bibliotek

Tisdag 18 oktober 16.00 – 17.30

Förskolans öppna timme på Norrtälje stadsbibliotek

Onsdag 19 oktober kl 09.00 – 10.00

Får vi lov?

Upplev det interaktiva verket ”FÅR VI LOV?”, ska pat av barn i staden! Som parkbesökare, och med hörlurar på, guidas du av barnen runtom i parken. Hela hösten 2022

Plats: Norrtälje Societetsparken och Ros lagsparken

Pettson och Findus med Blåsarsymfonikerna

Härlig allsångkonsert med kommunens kul turskolor tillsammans med Blåsarsymfoniker na För-konsert i foajén med Brännäsblåset och Grundlurarna kl. 14.30

Lördag 8/10 kl. 15.00

Plats: Roslagsskolans aula Norrtälje Biljett: 100 kr. www.roslagen.se

Språkcafé på Hallstaviks bibliotek

Tisdag 11 oktober kl 15.30 – 17.00

Språkcafé på Rimbo bibliotek

Tisdag 11 oktober kl 16.00 – 17.30

eMedborgarveckan

eMedborgarveckan, som är ett initiativ från Di gidel-nätverket, infaller i år den 10-16 oktober 2022. Under veckan är det meningen att det ska

Kl. 18-19 Föreläsning med Mattias Ribbing på Stadsbiblioteket. Mattias pratar utifrån sin bok Skärmsmart: 9 hjärnregler för prestation och välmående i en digitaliserad vardag. Föreläsning en kommer även livesändas på Rimbo och Hall staviks bibliotek.

Fredagen den 14/10

Kl. 13- 16 Digiskoj på Stadsbibliotek. Prova på kul teknik och få reda på mer om bibliotekets e-tjäns ter.

Biljett: du behöver en mobil med QR-läsare och ett par hörlurar. Skyltar med information och QR-koder finns uppsatta i parkerna. Du kan även låna MP3-spelare och hörlurar på Turistbyrån el ler Norrtälje Konsthall.

Utställning ”Folkets apotek” av Jody Wood

8 okt-26 nov

Plats: Norrtälje Konsthall

Upptäck kulturarv och museer på norrtalje.se/ kulturarv Hitta fler evenemang här: Norrtalje.se/evene mang

Nya Roslagsmuseet öppnar i vår

© NORRTÄLJE. Våren 2023 öppnar Norrtäljes nya museum – Roslagsmuseet – i gevärsfaktoriet på Hantverkaregatan. Byggnaden har genom gått en omfattande restaurering såväl ut- som invändigt som bedöms vara klar i februari 2023.

I MARS ELLER APRIL ska det nya museet alltså öppna portarna till en första utställning – om själva byggnaden och dess historia. Nam net Roslagsmuseet hade även den verksamhet som bedrevs i fakto riet fram till 2008 och stiftelsen Roslagsmuseet har godkänt att namnet lever vidare.

– Äntligen är ett bra tidsbe grepp, äntligen slutfört. Efter längtat av många. En omfattan de inre och yttre restaurering är snart slutförd för denna gång. Kulturhistoriska byggnader krä ver vård utöver det vanliga. Nu

gläds vi åt att återigen få besöka vårt nygamla museum i modern tappning. Namnet Roslagsmuseet är utmärkt på byggnad och verk samhet, vilket hela kultur- och fri tidsnämnden håller med om, säger Bengt Ericsson (C), ordförande i kommunens kultur- och fritids nämnd, i ett pressmeddelande.

PÅ BOTTENVÅNINGEN kommer den nya utställningen att berät ta om byggnadens historia, med ett rum som särskilt fokuserar på byggnadsvård. På övervåningen finns en stor, öppen yta där tan

ken är att kunna bedriva verksam het med workshops och föreläs ningar samt att kunna använda ytan som mötesplats för exem pelvis föreningar.

– Huset kommer vara huvud personen i den första utställning en och närvarande i alla rum. Vi vill visa vilka avtryck vi människor har gjort här, vilka som bott och

verkat här, hur det har kunnat se ut helt enkelt. Vi vill också berätta genom olika sinnen och samtidigt låta huset berätta på egen hand, säger Lina Lindström, som leder arbetet med museietableringen, i pressmeddelandet.

UNDER VÅREN planeras alltså Roslagsmuseet att öppna för be

sökare. Målet är att Roslagsmu seet ska kunna presentera utställ ningar som lockar alla invånare. Stort fokus ska ligga på det peda gogiska arbetet för barn och unga. Museet ska genom utställningar och en mindre kulturarvsbyrå bli ett skyltfönster för kommunens hela kulturarv och ett stöd för öv riga kulturarvsaktörer.

I och med att gevärsfaktoriet har ett stort värde i Norrtälje kom mun så är det också många invå nare som redan i dag har en stark relation till platsen.

– Vi vill gärna få åsikter och tan kar från invånarna om vad mu seet ska göra och vad nästa steg i museets historia ska bli, så att vi skapar en relevant verksamhet för invånaren, säger Lina Lindström.

12 MITT ROSLAGEN 6/10-22
MITT ROSLAGEN

Handelsstaden redo för restaurangvecka och modevisning

© NORRTÄLJE. Norrtälje Handelsstad har ett par event på gång den närmaste tiden. Först ut är Restaurangveckan mellan den 17 och 23 oktober. Sedan blir det mode visning och företagsvisning på Hedin Bil på Stockholmsvägen den 21 oktober.

UNDER RESTAURANG

VECKAN vill handelssta den att folk ska prova an dra restauranger än de som de normalt besöker när det är dags att ”äta ute”.

– Tanken är att vi ska få människor att besöka an dra restauranger än sina stamkrogar, säger Nettan Magnusson från Norrtälje Handelsstad.

– Om man besöker tre oli ka restauranger under veck an, fotar sitt kvitto och skick ar till handelsstaden, deltar man i utlottningen av pre sentkort.

Enligt Nettan Magnusson

kommer de flesta av stadens restauranger att delta under veckan.

– Restaurangerna kom mer ha olika erbjudanden. Ett för 199 kronor, ett för 299 kronor och sedan, med tanke på att staden i år fyl ler 400 år, kommer det fin nas en jubileumsmeny för just 400 kronor. Vad erbju

dandena innehåller är fritt för respektive restaurang att bestämma själva, säger hon.

DEN 21 OKTOBER är det dags för mode- och före tagsvisning på Hedin Bil på Stockholmsvägen.

– Hedin Bil är medlemmar i Handelsstaden och har per fekta lokaler för ändamålet, säger Nettan Magnusson.

Men det är ett begränsat antal platser så det är endast förköp som gäller.

– Biljetterna kostar 99 kronor och sälja hos fyra bu tiker i staden: Inse, Plagget, Mixit och Boutique Diva, sä ger Nettan Magnusson.

Och det är alltså inte bara en modevisning.

– Nej det kommer vara ett antal företag på plats som in formerar och visar upp sin verksamhet.

Förvaltare Norrtälje

Roslagsbostäder söker Fastighetsförvaltare med personalansvar till distriktskontoret i Norrtälje

Som fastighetsförvaltare i Norrtälje har du personal- och resultatansvar för ett förvaltningsområde bestående av ca 1200 lägenheter.

Din profil

Vi söker dig som har goda ledaregenska per och har en eftergymnasial utbildning eller likvärdig kompetens inom fastig hetsförvaltning. Det är meriterande om du har några års ledarerfarenhet samt om du har arbetat med fastighetsadmi nistrativa system och besitter kunskaper inom hyresjuridik och fastighetsekono mi. God datorvana är ett krav.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Som person är du en utpräg lad lagspelare, kommunikativ, förtroen degivande och har ett kundorienterat ar betssätt. Du är strukturerad, affärsmässig, målinriktad, gillar förändringar, har ett eget driv samt sätter kunden i fokus. B-körkort är ett krav

Vi erbjuder:

Heltidstjänst,

Kollektivavtal

Friskvårdsbidrag

Varmt välkommen med

månaders

ansökan

Intervjuer kommer ske löpande och tjänsten

komma

tillsättas

Hellsten, telefon:

Läs mer om tjänsten på roslagsbostader.se

MITT ROSLAGEN 6/10-22 13 Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se FESTIVALVECKA! VI FIRAR STORT FRAM TILL 16 OKTOBER COOKALONG MED FINALISTER FRÅN SVERIGES MÄSTERKOCK LIVEMUSIK PÅ SCEN DANS MODEVISNINGAR TÄVLINGAR TRÄFFA NYA TÄBY-KATTEN OCH MYCKET MER TRÄFFA TÄBY-KATTENI SIN NYA PÄLS
Tillsvidareanställning med 6
provanställning •
38 tim/vecka •
Ansökan
din
senast 2022-10-20 via mail till rekrytering@roslagsbostader.se
kan
att
innan sista ansökningsdag Rekryteringsansvarig Erika
0176-20 75 29 Vi ser fram emot din ansökan!

En liten smula bjuder på härligt fika

RÅVAROR Om råvaror kan man skriva spaltmeter, men jag nöjer mig med att förklara min ståndpunkt. Val av råvaror har alltid varit enkelt för mig, jag väljer de bästa tillgängliga råvarorna och kompromissar inte. Naturliga råvaror som smör, grädde, frukter, bär, den bästa chokla den och vaniljstången är just – naturligt. Jag är stolt över att inte arbe ta med smaktillsatser och konstgjorda ingredienser och kompromissar inte med det. Det är stor skillnad på ett riktigt päron och en knallgrön burk med ett innehåll som liknar klister. Om inte jag vill äta det så ser verar jag heller inte mina gäster det, och det tycker jag inte att du skall göra heller. Med goda råvaror, hantverk, lite kärlek och omsorg så kom mer resultatet att bli bra.

FANTASI och att uppfinna nya saker är det bästa som finns! Jag kan aldrig riktigt veta då en ny tanke om ett bakverk kommer, men det är alltid lika spännande första gången. Ofta tar det många försök och prov smakningar innan resultatet blir helt tillfredställande, men det gäller att stå fast och inte ge upp samt att noga anteckna alla ändringar. Ibland kan det vara tillfället eller tidsbrist som ger det där lilla extra, man an vänder det man har och då och då blir det en fullträff. Det är alltid ro ligt, trevligt & praktiskt att kunna baka i de formar – former man har hemma. Många gratängformar & uppläggningsfat blir lätt sående på en hylla – använd dem! Detta gör att det är svårt att ange ett exakt mått till alla recept – men tårtorna är tänkta till 12 bitar och bröden för en 1½ liters form. Valet av form avgör då även tiden i ugnen – Känn, stick i dem och prova dig fram bland formar & ugnstider!

BRA ATT VETA OM VANILJ – DENNA UNDERBARA KRYDDA!

Vaniljstängerna ska vara mjuka och böj liga när du köper dem.

• Förvara stängerna mörkt och svalt i tät förpackning.

Skrapa fröna ur stången, men låt även stången koka med för att ge smak.

• Du kan återanvända en vaniljstång fle ra gånger.

Vanilj anses vara kryddornas okrönta

drottning. Men så har bourbonvanilj från Ma dagaskar en fantastisk doft och smak som inte går att jämföra med någonting annat!

Madagaskar är världens ledande vaniljpro ducent. Men, precis som när det gäller ka kao, är vanilj en jämförelsevis ny gröda på Madagaskar, önationen i Indiska Oceanen.

Vanilj har sitt ursprung i Mexiko, där den var en hett eftertraktad vara för aztekerna.

Gör ditt eget vaniljsocker:

Torka en urskrapad använd vanlijstång. Lägg den i en mixer eller matberedare tillsammans med 1 dl socker – mixa ca 2 minuter, sila & du har det mest smakfyllda socker du kan önska & har använt hela din fina vaniljstång!

FANTASTISKA JORDNÖTSHJÄRTAN

Kakorna:

300 g jordnötssmör

1 dl sirap

1,5 dl socker

1,5 dl kokos

2 tsk vaniljsocker

1,4 l corn flakes

200 g mörk choklad av god kvalitet Jordnötssmör

Till Jordnötssmör: 280 g salta jordnötter

10 g farinsocker

1 msk matolja

Häll i en mixer och mixa ca 3 minuter till ett oljigt krämigt smör.

Till kakorna:

Blanda sirap och socker, krossa corn flakes med en träslev & blanda ihop allt tillen kladdig chokladsmet. Pressa ut i kakformar till önskad form eller häll på en plåtoch skär i bitar

UNDERBAR CHOKLADDRYCK

1/2 vaniljstång

7 dl mjölk

1 dl grädde

1 msk honung

1/2 cm kanelstång

1/2 hackad färsk chilifrukt 100 g mörk choklad (gärna från Valrhona)2 dl vispad grädde och kakaopulver att pudra toppen med.

Dela och skrapa ur vaniljstången. Värm vaniljstången tillsammans med kryddor, mjölk,grädde och honung. Hacka chokladen. Vispaden varma mjölkblandningen skummig ochslå den över chokladen. Sila och rör om. Toppa med vispgrädde och kakaopulver. Njut!

14 MITT ROSLAGEN 6/10-22 Roslagen HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: pove@mittro.se
THERESE BAALACK /EN LITEN SMULA
CLUB nostalgi diSco Stand-up MAT dryckmusikquiz STORT TACK TILL HOTELL ROSLAGEN OCH ALLA ER SOM GJORDE KVÄLLEN TILL EN SUCCÉ HÅLL DIG UPPDATERAD VIA FACEBOOK 40+ på alla glas vid köp av kompletta glasögon Varmt välkomna! Öppet Vardagar 10–18 Åkersberga Rallarvägen 8 (i Willyshuset) Tidsbest. 08-540 220 05 Öppet Vardagar 10–18 Hallstavik Norra Uppsalavägen 7 Tidsbest. 0175-200 25 Öppet Vardagar 10–18 REA! Norrtälje Billborgsgatan 1 Tidsbest. 0176-109 00 • Öppet Vardagar 10–18 Åkersberga Rallarvägen 8 (i Willyshuset) • Tidsbest. 08-540 220 05 • Öppet Vardagar 10–18 Hallstavik Norra Uppsalavägen 7 • Tidsbest. 0175-200 25 • Öppet Vardagar 10–18 Rimbo Centralvägen 3C 0175-72020 • Öppet Vardagar 10–18 GRAND 30% Välkommen till din Personliga Optiker i Roslagen! SOLGLAS PÅ KÖPET Köp progressiva eller enkelslipade premiumglas och få ett par solglas på köpet. Bågar finns från 300:-, 1,5 index på par nr 2. GÄLLER 10 MAJ TILL 2 JULI OCH GÅR EJ ATT KOMBINERA MED ANDRA RABATTER ELLER ERBJUDANDEN. Norrtälje Billborgsgatan 1 • Tidsbokning 0176-109 00 • Öppet Vardagar 10–18 Åkersberga Rallarvägen 8 (i Rallaren) • Tidsbokning 08-540 220 05 • Öppet Vardagar 10–18 Hallstavik Tidsbokning 0175-200 25 • Öppet Vardagar 10–18 Rimbo Centralvägen 3C Tidsbokning 0175-720 20 • Öppet mån-tor 10–18, fre stängt Gammelbygatan 22 • Tidsbokning 0173-7516 66 • Öppet Vardagar 10–18 3 Primär logotyp Sekundär logotyp TULLPORTSGATAN 20 ”MITTISTAN”, TEL 0176-125 58 GLAD ALLA HJARTANS DAG! VI HAR ETT BRETT SORTIMENT PÅ SÖTA NALLAR! VÄLKOMMEN TILL OSS! Vasagatan 1 (backen mot Roden), 761 31 Norrtälje 0176-126 33 • www.skargardenstrafikskola.se skargardenstrafikskola@hotmail.com Banderoller HÅTÖ GÅRD Vi söker erfarna Grävmaskinister och lastbilschaufförer är ett anläggningsföretag som utför allt från enskilda husgrunder, vatten och avlopp till att klara helhetslösningar i arbetet med att se en ny stadsdel växa fram. Om tjänsten • Anställningarna är tillsvidare • Krav på behörighet för grävmaskin resp. lastbil med släp. Välkommen med din ansökan! Kontakt För grävmaskinister: Lars-Åke 070-817 10 95 lars-ake@radmansoschakt.se För lastbilschaufförer: ”Knotan” 070-817 10 91 knotan@radmansoschakt.se beton gtorpet.Posthusgatan 6 Norrtälje tlf.0176-15656 www.guldsmederna.se KÖKSBODEN Bromma keramik

SUCCÉ för Club

NORRTÄLJE. Glatt humör, feststämning, god mat och uppskattad mode visning. Året Club Nostalgi på Hotell Roslagen blev en succé.

– Det blev fantastiskt, säger Wilhelmina Eriksson, vd för Mitt Roslagen och den som driver Club Nostalgi. Det var så härligt med stämningen som var. Alla var glada och verkade uppskatta tillställningen. Maten från To mas Persson var suverän, liksom musiken av DJ Larsa.

Magnus Wetterholm, vd för Hotell Roslagen, är också nöjd. – Verkligen. Vi är från hotellets sida mer än nöjda, säger han. Vi har pra tat om en fortsättning nästa år, men då kanske till och med i utökad form. Vi har pratat om att kanske ha disco på nedervåningen och dansband uppe. Just nu har vi inte tillgång till nedervåningen, men det är ju en förhand lingsfråga med vår hyresvärd.

Att det blir en fortsättning är Wilhelmina Eriksson helt inne på.

– Det är absolut målet inför nästa år, säger hon. Mitt Roslagen var så klart på plats och fotade årets upplaga, via Jonas Foto.

16 Roslagen
Värdinna
njöt av detglada 80-talet
Sara Johansson, Maria Åkerblom, Karin Liden, Camilla Malmgren och Kenneth Malmgren Ulrika Wallin,Morgan Svensson , Kalle Granholm och Anna

Club Nostalgi

17 HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
Idah
och
Ludde
var på
spexhumör
denna kväll och matchade varandra
Dessa härliga tjejer är Jennie Törnqvist och Maka Vättö Folkesson Ett av de vinnande borden Uffe Hellsing och Nina Klaar Hellsing var på plats Kvällens BÄSTA UTKLÄDDAbelönades med Lyxpris från Rånäs Slott Maria Nordemo och Ida Eriksson bjöd på underhållande 60-, 70- & 80´-tals mannekänguppvisning God mat , härlig kväll , skön musik och det bästa var att man kunde sova kvar på hotellet Modellen Tom Svjetlana Miletic, Rebecca Hagel borg, Karin Lafquist/Ridderdal och Johanna Levison.

Vad kostar ett missat samtal?

Konstig fråga för många, men för vissa som kanske har verksamheten i en kon kurrensutsatt branch kan ett missat samtal betyda att kunden väljer en konkurrent och att man därmed förlorat en potentiell affär.

SÅ VAD ett missat samtal kostar är så klart högst be roende av vad man jobbar med eller eventuellt säljer, men vi kan alla hålla med om att det sällan är positivt med ett missat samtal. Varken för dig eller för kunden. Många förknippar kan ske tidigare en telefonväxel med något stort åbäke med kopplingar som man tryckt in i ett mörkt rum. Någon som någon satt upp utifrån en mall som fungerade för länge sedan och som man se dan bara accepterat att den är som den är. Verkligheten idag är något helt annat!

VI PÅ DIALECT säljer, kon figurerar och levererar flera olika molnväxlar och växel tjänster. Molnväxlar gör det möjligt att ha en kostnadsef fektiv växellösning som ger mycket större möjligheter

till anpassning utifrån dina unika behov än en traditio nell växel. Kapaciteten ökar på molnet och systemet kan skalas uppåt eller nedåt på ett väldigt enkelt sätt när man behöver göra föränd ringar i personalstyrkan el ler i företagsstrukturen.

MED VÅR MOLNVÄXEL från

Dialect är du tillgänglig på dina villkor och kan hänvi sa dina samtal till rätt per son om du inte kan svara. I molnväxeln ingår alla växelfunktioner som förhindrar att viktiga samtal hamnar mellan stolarna eller mis sas. Växeln är speciellt ut vecklad med funktioner som gör det lätt att anpassa och hantera spontana möten som dyker upp. Med en molnlös ning kommer också alltid nya uppdateringar och ständiga förbättringar.

Olika yrkesroller behö ver arbeta på olika sätt, på kontoret och utanför. Där för väljer de flesta företagen

att använda flera telefonty per: mobil-, fast- eller mjuk varutelefon. Lika viktigt är det att kunna blanda ope

ratörer. Det finns inga be gränsningar att växa i den na lösning.

VÅR VÄXEL FUNGERAR som en telefonitjänst i mol net. Detta betyder att du slipper dyra investeringar i hårdvara och betalar istäl let en låg månadshyra. Dina telefonikostnader blir också mer förutsägbara och lätta att kontrollera. Telefonikost naderna hålls även nere ge nom att alla i företaget kan ringa kostnadsfritt inom Sverige, Norden eller Värl den genom de operatörsavtal som vi ordnar. Och du kan ringa gratis när du reser i ut landet genom att bekvämt använda mjukvarutelefonen i datorn och ett headset.

Och som inte allt det vore övertygande nog, att presen tera och visa ett fastnäts nummer utåt upplevs som både mer professionellt och seriöst än att bara kunna nås på ett eller flera mobilnum mer.

SÅ OAVSETT om ni är 1 el ler 100 som jobbar på före taget, tveka inte på att höra av er till mig eller mina kol legor på Dialect så bokar vi in ett möte och ser till att ta fram en molnväxel helt an passad efter just era behov.

Ni vet vart ni når oss, robin. paymer@dialect.se, 0176-29 22 20 eller på sociala medier @dialectroslagen.

18 MITT ROSLAGEN 6/10-22
Annons DENNA ARTIKEL ÄR EN ANNONS MED VÅR MOLNVÄXEL FRÅN DIALECT ÄR DU TILLGÄNGLIG PÅ DINA VILLKOR OCH KAN HÄNVISA DINA SAMTAL TILL RÄTT PERSON OM DU INTE KAN SVARA. I MOLNVÄXELN INGÅR ALLA VÄXELFUNKTIONER SOM FÖRHINDRAR ATT VIKTIGA SAMTAL HAMNAR MELLAN STOLARNA ELLER MISSAS." VI KÖPER DIN BIL Gösvägen 28, 761 41 Norrtälje, Görla (mittemot helikopterflygplatsen) Du kan känna dig trygg när du säljer din bil till oss – oavsett modell eller antal mil Kontakta oss på 073-745 55 56 eller via mail norrtaljebilhall@gmail.com

Krönika

DET FINNS NÅGOT MAGISKT, nå got mystiskt att stå under stjärnhim len en natt långt bort från stadens ljus och brus. Så liten man känner sig men ack vad det är vackert och lugnande. Himlavalvet som breder ut sig med sitt mörker. Planeter och stjärnorna lyser upp mörkret som smycken. Jag blir poetisk och tänker på dikter. Till exempel, Erik Blombergs; ”Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där. Vi ser ju inga stjärnor där intet mör ker är” och Lina Sandells; ”Jag kan icke räkna dem alla, de prov på Guds godhet jag rönt. Likt stjärnornas tal lösa skara, de hava ej namn eller tal, men stråla likt dessa så klara, jämväl i den mörkaste dal”.

Jag undrar vad som finns där bort om stjärnorna? Allt jag vet är att vi människor lever under samma himmel och att det finns bara en enda mänsk lighet. Alltså ett enda vi. Vår vackra blåa planet är en enda skapelse med en mångfald av djur och arter som tyvärr minskar dag för dag. Vad vi har brukat våld på varandra och vår natur. Vad vi har misslyckats på så många plan med att hålla sams. Nu behöver vi le das av högre värden, medmänsklighet och omtanke. Så märkligt vårt språk har blivit. Vi saknar ord. Språkfattig domen breder ut sig och stjärnorna talar till oss utan ord. Ibland brukar jag välja en stjärna och försöka hålla kvar den i blicken. Den blinkar och blinkar som om den vill säga något. Kanske vill den trösta.

FN:s generalsekreterare António Guterres sa nyligen att mänskligheten står inför ett val – kollektiv handling eller kollektivt självmord och syftade i sin utsaga på klimatkrisen.

I DETTA NU pågår Rysslands anfall skrig i Ukraina. En tredjedel av Pa kistan har svämmat över och en ligt ”läkare utan gränser” är minst 33 miljoner människor påverkade. Vi lever under samma himmel. Det finns bara en enda himmel. Den kny ter samman kontinenter, hav och län der och vi människor hör ihop. Vi är alla världsmedborgare. Egentligen finns bara ett enda stort vi – inget vi och dem. Många av oss känner makt löshet inför alla katastrofer som hän der runt omkring oss i världen. Men ingen kan ensam rädda världen. Det finns bara en enda väg och det är ”till sammans”. Tillsammans kan vi utföra stordåd och ställa tillrätta och hjälpa de som drabbas av lidande. Man kan

fråga sig varför kan inte världens led are kan enas under rubriker som med mänsklighet och hållbarhet och stäl la allt annat i relation till detta? FN:s generalsekreterare António Guterres sa nyligen att mänskligheten står in för ett val – kollektiv handling eller kollektivt självmord och syftade i sin utsaga på klimatkrisen. Halva mänsk ligheten är i farozonen för översväm ningar, torka, extrema stormar och skogsbränder. Priserna skenar på mat och fossila bränslen. Varningstecken är många. Varje ny dag är en utmaning men också en gåva. Det är fantastiskt att få vakna upp på morgonen och upp täcka att världen finns kvar och att det är fred i Sverige. Höstlöven skiftar i färg och solen värmer lagom mycket. Det är tacksamhet som präglar till varon men samtidigt är det en stän dig oro för skeenden i både det stora och det lilla. Som så ofta kan vi pusta ut och hämta kraft ur sinnesrobönen;

”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra. Mod att föränd ra det jag kan och förstånd att inse skill naden”.

TILLSAMMANS med medarbetare, volontärer och förtroendevalda i Ros lagens östra pastorat gör vi massor med saker som bidrar till att lätta bör dan för drabbade människor. Vi är ju alla drabbade. En kvinna jag mött sa så klokt att; ”det som gör ont hos nå gon annan gör ont i mig med”.

Församlingarna har många vackra kyrkor och gudstjänster och menings fulla verksamheter för alla åldrar. Vi har också insamlingar till t.ex. Svens ka kyrkans internationella arbete där insamlade medel går till akut drabba de områden runt omkring i världen. Det finns arbetsglädje och framtids tro. Det finns hopp och värme och starkast ändå är tacksamheten. Jag är övertygad om att varje sammanhang och plats i samhället kan bidra till hö gre värden som medmänsklighet och hållbarhet på sina sätt. Som mänsk lighet betraktad blir vi aldrig starka re än vår svagaste länk. Därför behö ver det gemensamma nyckelordet och den gemensamma vägen vara ”tillsam mans”. Om vi utgår från vårt hopp sna rare än våra rädslor kan vi hjälpas åt att samla mod att förändra det vi kan genom att stå upp för medmänsklig het i det lilla och därmed också i det stora. Då verkar vi tillsammans som en stjärnhimmel med många plane ter och stjärnor som lyser i mörkret.

MIKA WALLANDER, PRÄST OCH KYRKOHERDE I ROSLAGENS ÖSTRA PASTORAT mika.wallander@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/ roslagensostrapastorat Facebook: RÖST i Svenska kyrkan

MITT ROSLAGEN 6/10-22 19 MIKA WALLANDER
Stjärnhimlen norrtalje.se/magasinet Baldersgatan 14, onsdagar 11.00–16.00 Musikcafé Höstprogram 28 sep – Thomas Sving 5 okt – Mats Larsson 19 okt – Cilla Hector 2 nov – Amelie Cronéer Helsing 16 nov – Basalt 30 nov – Janne Ramqvist med vänner 14 dec – Anna & Michael Blum Övriga onsdagar är det musikquiz www.anneblom.se

Sjätteklassare får lära sig hållbarhet

© NORRTÄLJE. För tredje året har Norrtälje Energi i samarbete med Norrtälje Naturcentrum arrangerat Hållbarhetsdagarna rik tat mot kommunens sjätteklassare. Förmiddagarna har de hållit till på Färsna gård, eftermiddagarna på Arsta kraftvärmeverk. Fokusområdena är som tidigare 3 av de Globala Målen: Ing en hunger, hållbar energi, rent vatten och sanitet.

– Engagemanget från eleverna är stort, säger Maja Sandin, Norrtälje Energi, som är projektledare för Hållbarhetsdagarna.

NÄR MITT ROSLAGEN be söker Färsna är sjätteklassen på plats från Freinetskolan Mimer i Norrtälje.

– Vi har tema hållbarhet i höst så det här passade rik tigt bra, säger Jonas Lund man, lärare på Mimer.

Under dagarna har de tre

fokusområden. Lotta An dersson från Norrtälje Na turcentrum pratar vatten och sanitet med eleverna som se dan fick göra ett antal tester för att se hur mycket vatten vi gör av med i olika sam manhang. Bland annat fick de lära sig att det går åt cir

ka fem liter vatten vid varje spolning i toaletten, vilket ger en åtgång på cirka 30 li ter per person och dag.

– Här vill vi få eleverna att bland annat tänka över om man kan använda min

av kranen vid tandborstning med mera, säger Maja San din. Och genomgående kring varje fokusområde hoppas vi att eleverna tänker till själva och tar hem sina kunskaper till föräldrarna och utmanar dem att spara vatten.

ANNA BLOMSTEN från Norrtälje Energi pratade om hållbar energi, sol, vind och vatten och lät eleverna pro va på olika sätt att få bland annat en fläkt att starta, en lampa att tändas, med hjälp av små solpaneler, vatten el ler vind.

Och Julia Gotthardsson

och mat, innan eleverna fick en ”bingobricka” med olika grönsaker och rotfrukter de skulle leta upp och skörda vid odlingarna.

DAGEN AVSLUTADES ef ter rundvandring och mer kunskapsinhämtning på Ar sta kraftvärmeverk med en tävling. Eleverna har klass vis byggt bilar av återvun net och miljövänligt mate rial. Och den bil som tar sig en viss sträcka på snabbast tid samt uppfyller tävlings

kriterierna kring den miljö vänliga designen kommer inbringa 10 000 kronor till klasskassan.

– Till Hållbarhetsdagarna bjuder vi in alla sjätteklasser i kommunen. Vi kan ta emot nio klasser, och vi fick fak tiskt kö i år. Det är ett stort intresse från skolorna för detta och det är jättekul, säger Eva Blixt från Norr tälje Energi.

20 MITT ROSLAGEN 6/10-22 Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
POVE PERSSON, TEXT OCH FOTO Ebba och Feliz från Freinetskolan Mimer i Norrtälje på jakt efter grön saker och rotfrukter som de fått uppdrag att hitta och skörda. – Vi har hittills plockat morötter, säger de samtidigt som majskolvar står på tur. De här killarna var på jakt efter potatis. Lotta Andersson från Norrtälje Naturcentrum pratade om rent vatten och sanitet med eleverna. Här får de gissa och sedan mäta upp hur mycket vatten som går åt i varje spolning i en toalett.
hem till sin familj och vänner, säger hon.
Tyra, Ida och Maja försökte få fläkten att snurra med hjälp av små solpaneler.

MITSUBISHIELECTRIC

MITSUBISHIELECTRIC SOLID - MSZ-AP25VGK

Har du el-uppvärming eller är trött på att hugga ved? Oavsett hjälper SOLID dig att sänka dina uppvärmingskostnader. SOLID - det perfekta valet för värme eller

MITSUBISHI ELECTRIC

Har du el-uppvärming eller är trött på att hugga ved? Oavsett hjälper SOLID dig att sänka dina uppvärmingskostnader. SOLID - det perfekta valet för värme eller kyla till stugan.

UNDERHÅLLSSVÄRME – ÄVEN NÄR DU ÄR BORTA

Har du el-uppvärming eller är trött på att hugga ved? Oavsett hjälper SOLID dig att sänka dina uppvärmingskostnader. SOLID - det perfekta valet för värme eller kyla till stugan.

SOLID håller ditt hem varmt och frostfritt hela vintern. Med underhållsvärme väljer du själv önskad temperatur steglöst från +10 ºC till +31 ºC.

UNDERHÅLLSSVÄRME – ÄVEN NÄR DU ÄR BORTA SOLID håller ditt hem varmt och frostfritt hela vintern. Med underhållsvärme väljer du själv önskad temperatur steglöst från +10 ºC till +31 ºC.

UNDERHÅLLSSVÄRME – ÄVEN NÄR DU ÄR BORTA

ALLTID FRIA HEMBESÖK Är du osäker på placering eller val av luftvärmepump? Hos oss ingår alltid fri rådgivning och hembesök.

Är du osäker på placering eller val av luftvärmepump? Hos oss ingår alltid fri rådgivning och hembesök.

SOLID håller ditt hem varmt och frostfritt hela vintern. Med underhållsvärme väljer du själv önskad temperatur steglöst från +10 ºC till +31 ºC.

ALLTID FRIA HEMBESÖK

KONTAKTA OSS OM DU VILL VETA MER!

Är du osäker på placering eller val av luftvärmepump? Hos

rådgivning och hembesök. KONTAKTA

VARMA

VARMA HUSET HAR ALLA NÖDVÄNDIGA CERTIFIKAT BRANCHEN KRÄVER

MITT ROSLAGEN 6/10-22 21 0176-22 62 25 Bildemontering www.malstabildemo.com B ILAR – SJÄ LVPLOCK Inlämning av skrotbilar/släp m m. Ring innan. Hör upp Rospiggar! Vi hjälper gärna till att städa hos dig Allt från städning inomhus, tak, fasad och altan till trädgårdsskötsel! Kontakta oss om du vill ha hjälp med något i och kring ditt hem. info@rutstad.se • 0176-29 00 10Forsmarks Kraftgrupp AB söker driftpersonal 31 okt Sista dag för ansökning VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR NORRTÄLJE/ELMSTA Hantverksvägen 3 Väddö JÄRFÄLLA Kaminvägen 4 Järfälla SOLLENTUNA 08-754 36 00 www.varmahuset.se Kontakt 0176-524 40 mikael@varmahuset.se Kontakt 08-583 500 53 john@varmahuset.se www.varmahuset.se SVALT PÅ SOMMAREN OCH VARMT PÅ VINTERN Bättre än så blir det inte!
HUSET HAR ALLA NÖDVÄNDIGA CERTIFIKAT BRANCHEN KRÄVER
oss ingår alltid fri
OSS OM DU VILL VETA MER!
VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR
NORRTÄLJE/ELMSTA Hantverksvägen 3 Väddö JÄRFÄLLA Kaminvägen 4 Järfälla SOLLENTUNA 08-754 36 00 www.varmahuset.se Kontakt 0176-524 40 mikael@varmahuset.se Kontakt 08-583 500 53 john@varmahuset.se www.varmahuset.se RING OSS GÄRNA! SVALT PÅ SOMMAREN OCH VARMT PÅ VINTERN Bättre än så blir det inte! VARMA HUSET HAR ALLA NÖDVÄNDIGA CERTIFIKAT BRANCHEN KRÄVER VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR Installerat och klart 17.900:efter ROT, inklusive moms MEDWIFIINBYGGD SVALT PÅ SOMMAREN OCH VARMT PÅ VINTERN Bättre än så blir det inte! www.varmahuset.se www.varmahuset.se Installerat och klart 17.900:efter ROT, inklusive moms VARMA HUSET HAR ALLA NÖDVÄNDIGA CERTIFIKAT BRANCHEN KRÄVER VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR NORRTÄLJE/ELMSTA Hantverksvägen 3 Väddö JÄRFÄLLA Kaminvägen 4 Järfälla SOLLENTUNA 08-754 36 00 www.varmahuset.se Kontakt 0176-524 40 mikael@varmahuset.se Kontakt 08-583 500 53 john@varmahuset.se www.varmahuset.se RING OSS GÄRNA! Installerat och klart 17.900:efter ROT, inklusive moms MEDWIFIINBYGGD SVALT PÅ SOMMAREN OCH VARMT PÅ VINTERN Bättre än så blir det inte!
KONTAKTA OSS OM DU VILL VETA MER! VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR
NORRTÄLJE/ELMSTA Hantverksvägen 3 Väddö JÄRFÄLLA Kaminvägen 4 Järfälla SOLLENTUNA 08-754 36 00 www.varmahuset.se Kontakt 0176-524 40 mikael@varmahuset.se Kontakt 08-583 500 53 john@varmahuset.se www.varmahuset.se RING OSS GÄRNA! Installerat och klart 17.900:efter ROT, inklusive moms MEDWIFIINBYGGD SVALT PÅ SOMMAREN OCH VARMT PÅ VINTERN Bättre än så blir det inte! VARMA HUSET HAR ALLA NÖDVÄNDIGA CERTIFIKAT BRANCHEN KRÄVER Installerat och klart 20.490:efter ROT, inklusive moms

11 000 gösyngel utsläppta vid Marholmen

© MARHOLMEN. Cirka 11 000 gösyngel sattes nyligen ut i vattnet utanför Mar holmen. Det är en del i ett fiskevårdspro jekt som Stockholms stad driver i samarbete med Sveriges fiskeguider och lokala företag, i detta fall Marholmen.

– Vi letar efter klassiska göslokaler i innerskärgården och vill ha geografisk spridning, sa Björn Söderberg, fiskekonsulent vid Stockholms stad.

TROSA, Mörkö, Dalarö, Vax holm – och Marholmen. Alla platser fick nyligen gösyngel utsatta. Som en del i fiske vård, återväxt. Totalt handla de det om cirka 46 000 yngel, varav runt 11 000 hamnade vid ett av baden vid Marhol men.

– Gösen jagar i varma och lite grumliga vikar i inner skärgården, så det här är ett bra och klassiskt gösvatten,

Marholmen, som står för kalaset, sa Björn Söder berg. Det är viktigt för oss med geografisk spridning i vårt län. Och Marholmen och till exempel Furusund är som sagt klassiska vatten för gös.

Ynglen som sätts ut är enligt Gunnar Molander ”ensomriga” och drygt en halv decimeter långa. Men inte alla kommer bli vuxna individer.

– Nej, både andra fiskar

– GÖSEN JAGAR I VARMA OCH LITE GRUMLIGA VIKAR I INNERSKÄRGÅRDEN, SÅ DET HÄR ÄR ETT BRA OCH KLASSISKT GÖSVATTEN."

och skarven är stora fiender när ynglen är små, sa han.

Det tar ett par år för de yngel som klarar sig att bli vuxna.

Hur kommer det då sig

att Marholmen hakade på detta?

– Vi är ju en ö och vill bi dra med det vi kan, sa Bibi Rydbacken, marknad- och försäljningschef på Marhol men. Vi vill göra ännu mer men det här var det minsta vi kunde göra. Hela persona len på vår anläggning är med på detta och känner stolthet. Vi kommer säkerligen göra mer framöver.

22 MITT ROSLAGEN 6/10-22 Marholmen HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
POVE PERSSON, TEXT OCH FOTO
När tanken väl öppnas så går det fort att sätta ut de 11 000 gösynglen vid Marholmen. Viktigt att de inte sätts ut i helt öppet vatten för då riskerar de att bli ett smörgåsbord för bland andra skraken. Ynglen som sätts ut är i åldern ”ensomriga”. Gunnar Molander är mannen som kör ut gösynglen från Dylta Bruk över hela landet. Björn Söderberg, fuiskekonsulent vid Stockholms stad, leder fiskevårds projektet tillsammans med flera aktörer.

Forenede Care

Care

Med stor kompetens och varmt bemötande bedriver vi vård inom flera områden. Avancerad sjukvård i hemmet (ASiH) är en vårdform som du kan välja om du har ett komplext vårdbehov där alternativet i många fall är sjukhusvård. Vi arbetar med människor i alla åldrar.

ASiH Norrtälje Roslagen är ett specialiserat palliativt hemsjukvårdsteam med verksamhet dygnet runt. Vi gör regelbundna besök hos patienten och akutbesök vid behov. Om det inte längre finns behov av specialiserad hemsjukvård skrivs man ut till sin husläkare.

Vi verkar i hela Norrtälje kommun

Det fria vårdvalet tillämpas och för patienten gäller samma villkor som för vård inom landsting. För att bli ansluten krävs remiss från läkare och att det finns behov av teamets samlade resurser.

Symtomlindring, teamarbete och närståendestöd Teamet består av läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut, kurator och dietist som arbetar för att tillgodose såväl fysiska som psykiska, sociala och existentiella behov.

Vi strävar efter att svårt sjuka patienter ska kunna behålla sin självständighet och självbild så långt det är möjligt och med högsta möjliga livskvalitet och trygghet.

Verksamheten kännetecknas av en helhetssyn på människan. Varje patient har en individuell vårdplan som utgår från patient och närståendes behov. Stöd till närstående är en viktig del av verksamheten.

När ASiH inte är tillräckligt Om det finns behov av inneliggande vård har Forenede Care en specialiserad palliativ vårdavdelning, Byle Gård i Täby. Under 2022 utökar Forenede Care sin verksamhet i Norrtälje med en specialiserad palliativ vårdavdelning på Roslagens sjukhus.

Välkommen till Forenede Care

Hanna Österholm Enhetschef. Telefon 076-101

23
94 30 E-post: hannao.bylegard@forenadecare.com Carina Filipsson Verksamhetschef. Telefon 0733-581 692 E-post: carina.filipsson@forenadecare.com www.forenedecare.se Forenede
har även ASiH-team i region Stockholm AVANCERAD SJUKVÅRD I HEMMET ASiH Norrtälje Roslagen

Norrtälje

De får Norrtälje att dansa

– In Motion Movements växer så det knakar

In Motion Movements, höstterminen 2019 med 20 elever. Nu har företaget 250 elever och tio danslärare. Och mer på gång. – Jag har massor av idéer och målsättningar. Det här har ut vecklats mer och snabbare än jag vågade tror, säger 33-åringen.

ALLDELES NYLIGEN blev ett nytt projekt som danslä raren och företagaren Aman da Rangemo från Norrtälje jobbat för en tid.

– Vi har för en tid sedan startat en förening som he ter Foundation Roslagen. Vi hade ett test kring intres set när vi ordnade ett för sta event den 13 juli, nere på trädäcket i hamnen, be rättar Amanda. Vi hade stre etdance-framträdande, ar tister, battle, freestyle-rap, live-grafitti, scratchskola och discjockey. Det blev super lyckat med 200 ungdomar som kom dit.

– Eftersom vi fick så bra respons vill vi nu göra mer så jag jagar bidrag och spon sorer så vi kan göra fler olika event för de ungdomar som brinner för hip hop-kulturen, men saknar en förening som

andra sporter har, fortsätter Amanda. Vi tror att det ger fler ungdomar en chans att hitta en gemenskap, en plats att få utöva sin passion bland trygga vuxna och personer de ser upp till. På längre sikt tror jag också att det ökar tryggheten i kommunen.

I DAG HAR In Motion Mo vement sin verksamhet och sina kurser i hyrda lokaler på olika platser i Norrtälje. Det handlar om Actic (gym), Nordic Wellnes (gym) och Magasinet (före detta Ver ket intill Rodengymnasiet).

– Det är ett rejält pysslan de rent logistiskt att få ihop det med alla våra 23 dans grupper i åldrarna 4 år och uppåt, säger Amanda. Därför är drömmen att vi ska hitta en egen lokal med ytor som räcker till för vår verksam

het. Men det är lite svårt. Vi behöver runt 100 kvadratme ter för en kurs. Vi behöver en öppen rektangulär lokal.

In Motion Movements håller kurser i barndans, streetdance, showdans, jazz dans, disco och salsa. Och även funkisdans för de med olika typer av funktionsva riationer.

– Det är jag väldigt stolt över att vi kan erbjuda. Det finna annars inte så mycket för den gruppen.

NU I HÖST startar hon också, i samarbete Tiohundra och Fokushuset streetdance för unga vuxna som är drabbade av depressioner och ångest.

– Det finns faktiskt forsk ning som visar att det mot verkar just sådant, säger Amanda.

Och Amanda driver också

ett dansprogram på Väddö Folkhögskola. Överallt dans alltså…

– Det är en 1-årig utbild ning med stor bredd av oli ka danser, en yrkesförbere

dande kurs för de som vill bli exempelvis danslärare, dan sare eller när det gäller dans inom filmproduktioner.

Amanda Rangemo började själv dansa när hon var 6-7 år,

men först på allvar när hon började på gymnasiet. Men redan när hon var 14 år un dervisade hon på Medbor garskolan.

Tidigt spelade hon även

24 MITT ROSLAGEN 6/10-22
Amanda Rangemo, för en stund sittande och inte dansande. – Jag fastnade tidigt för dans och lever nu min dröm när jag kan jobba heltid med det jag älskar, säger hon. Det är fart, ljus, färger och action när dansgrupperna är i gång. FOTO: POVE
PERSSON FOTO: EBBA RANGEMO

fotboll, men dansen tog över då hon blev allt mer inspi rerad av MTV (Music Te leVision).

– Jag tycket bland andra Missy Elliots dansare var så coola, berättar Amanda. Vad är då ”grejen” med dans?

– Att du kan kliva in i en dansbubbla och vara dig själv. Och inte behöva tän ka på annat, svarar Amanda. Man kliver in i en roll, det blir lite teater av det.

Sedan en tid jobbar Amanda heltid med In Mo tion Movements, något hon haft som mål redan sedan starten.

Och siktet och målen är tydligt inställda på att verk samheten ska växa ännu mer.

– Jag vill i framtiden

plocka in fler dansstilar, nå andra grupper och även rikta in mig på att showa på sven sexor och möhippor, tillfäl len då de som deltar bara vill ha kul.

Till sist Amanda, är du

en som även dansar myck et under utekvällar?

– Inte alls. För jag dansar aldrig onykter, säger hon och skrattar.

MITT ROSLAGEN 6/10-22 25 HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: Trädfällning - tar även ner träd som står omöjligt till Flisning av grenar Stubbfräsning Vi kan även hjälpa dig med röjning av sly och högt gräs! Innehar Motorsågskörkort Ansvarsförsäkring Tveka inte att höra av er! Jörgen Brinkhage 070-522 78 72 info@brinkhage.seMaila gärna MED RUTAVDRAG BETALAR DU ENDAST 50% AV ARBETSKOSTNADEN
POVE PERSSON
Felicia Claesson var den första dansläraren som Amanda anställde. Och hon är omåttligt populär bland bar nen: - Hon är sjukt duktig, hon är cool och har rosa hår, säger Amanda och ler. De olika dansformerna som In Motion Movements håller kurser i är många och varierade. Många är barnen som älskar att dans. FOTO: EBBA RANGEMO FOTO: EBBA RANGEMO FOTO: EBBA RANGEMO

i Norrtälje Energis fototävling i sommar

© NORRTÄLJE. Över 300 bidrag med mo tiv från Roslagen kom in när Norrtälje Energi utlyst sin tävling ”Min laddstation” om bilder som skulle få pryda elskåp i staden. En jury valde ut tio av bilderna och därefter röstade allmänheten fram bilden tagen av Björn Törngren, som därmed vann 10 000 kronor i presentkort hos Norrtälje Handelsstad.

VINNARBILDEN föreställer Björns och hans frus stuga som de är del ägare i. Stugan ligger i Utfredel i den yttre skärgården.

– Jag har fått många kommentarer om bilden, jätterolig tävling! Kul idé att göra just under sommaren när det är mycket turister på plats också, helt underbart att elskåpen har fått leva och inte blivit förstörda, säger Björn till Norrtälje Energi.

Andra pris, 5 000 kronor, gick till Nettan Magnusson. Hennes bild är tagen från en SUP-bräda nedanför det gamla badhuset vid Norrtäljeån. Och tredjepristagare, 3 000 kronor, blev Svante Brus för sin bild på hunden Atlas vid Bodaviken på Singö.

Delade ut checkarna till vinnarna gjorde Norrtälje Energis Eva Blixt. Drygt 800 personer röstade i täv lingen.

26 MITT ROSLAGEN 6/10-22 DITT KRANBILSÅKERI I ROSLAGEN TRANSPORTER OCH LYFT AV DET MESTA BODAR CONTAINRAR BÅTAR HUSMONTAGE MM RÄCKVIDD UPP TILL 36 METER 0176 26 07 70 0709 78 68 00 bergshamraakeriab@telia.com FD. Callie 0708 - 65 61 35 Flyttstäd Hemstäd Fönsterputs Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: pove@mittro.se Vinnarbilderna
MITT ROSLAGEN

629 kr

629 kr

inkl. moms

Följsam polyester med fleeceinsida som isolerar. Bröstficka med ID-kortshållare. Kroppsnära passform ger bra rörlighet. Reglerbar i huva och nederkant. Sömmar och dragkedja i fluorescerande färg och

Följsam polyester med fleeceinsida som isolerar. Bröstficka med ID-kortshållare. Kroppsnära passform ger bra rörlighet. Reglerbar i huva och nederkant. Sömmar och dragkedja i fluorescerande färg och reflexer på axlarna för förhöjd synbarhet.

879 kr

879 kr

inkl. moms Gäller t.o.m 31/5 2018

2018

2377 Hantverksbyxa Varsel

2377 Hantverksbyxa Varsel

Lättskött polyester/bomull som håller färg och form. Hölsterfickor med

utför

utför

fack

med blixtlås. Bakfickor med lock och kardborrestängning. Benficka med extrafack och lock med kardborrestängning. Tumstocksficka med knivhållare. Förstärkning i hölsterfickor och på knäskyddsfickor. C42-64 kan förlängas med 5 cm genom ett utvik i benslutet. Certifierad i varselklass 2 enligt EN20471. Ordinarie Pris

kr inkl.moms

extra

Lättskött polyester/bomull som håller färg och form. Hölsterfickor med extra fack och extra ficka med blixtlås. Bakfickor med lock och kardborrestängning. Benficka med extrafack och lock med kardborrestängning. Tumstocksficka med knivhållare. Förstärkning i hölsterfickor och på knäskyddsfickor. C42-64 kan förlängas med 5 cm genom ett utvik i benslutet. Certifierad i varselklass 2 enligt EN20471. Ordinarie Pris

kr inkl.moms

Skaljacka Varsel

1283 Skaljacka Varsel

Vind- och vattentät skaljacka med tejpade sömmar. Andasfunktion, som är perfekt enligt lager på lager-principen. Bröstfickor med kardborrelås och bröstfickor med vattentäta blixtlås. Framfickor med blixtlås. Dubbla innerfickor med blixtlås och öppen innerficka. Reglerbar i ärm och nederkant. Avryckbar huva med dragsko. Meshfoder skapar luftbuffert och ventilation. Certifierad enligt EN343 mot regn. Certifierad i varselklass3 enligt EN20471. Ordinarie Pris

Butiken med personlig

Vind- och vattentät skaljacka med tejpade sömmar. Andasfunktion, som är perfekt enligt lager på lager-principen. Bröstfickor med kardborrelås och bröstfickor med vattentäta blixtlås. Framfickor med blixtlås. Dubbla innerfickor med blixtlås och öppen innerficka. Reglerbar i ärm och nederkant. Avryckbar huva med dragsko. Meshfoder skapar luftbuffert och ventilation. Certifierad enligt EN343 mot regn. Certifierad i varselklass3 enligt EN20471. Ordinarie Pris 969 kr inkl. moms

kr

Butiken med personlig service!Butiken med personlig service!

MITT ROSLAGEN 6/10-22 27 ALLT INOM MARK Avlopp • Dränering Grunder • Tomtplanering Hämtlager av grus och jord finns på Väddö 070-274 77 59 info@rcabentreprenad.se Brygg och kajbyggnationer • Båthus och bastubyggnader Muddring och vassborttagning med egen färja Arbetspråm med kran, även för uthyrning • Avlopp & husgrunder Daniel Eriksson 0176-450 38 • 0708-455 863 www.arkipelagservice.com S A PERSIENN & MARKISSERVICE AB 08-511 780 40 | kundtjanst@samarkis.se | www.samarkis.se Terrassmarkiser - Fönstermarkiser - Balkongmarkiser Dukbyten - Träpersienner - Persienner - Lamellgardiner Rullgardiner - Plissegardiner - Balkongskydd - Insektsnät Servicearbeten - Automatik - Motorer - Reklamtryck Vi firar 30 år med 15-25% rabatt på utvalda produkter under hösten Lars Carlsson Tel: 070-668 86 96 Totalentreprenader inom markarbeten Vi utför alla typer av markarbeten Nu finns det massor av nyheter i butiken! Öppettider Måndag - onsdag 7 - 17 Torsdag 7 - 18 Fredag 7 - 15 Sommartider Juni- Augusti se hemsida eller Facebook www.4work.se Baldersg. 16 010/199 35 35 830 kr inkl. moms Gäller t.o.m 31/5 2018 5150 Hoodie Vision Lite
inkl. moms Gäller t.o.m 31/5 2018
extra
och
ficka
699
inkl. moms Gäller t.o.m 31/5 2018
969
inkl. moms 1283
reflexer på axlarna för förhöjd synbarhet. S-3XL Ordinarie Pris 1039 kr inkl. moms
service! Nu finns det massor av nyheter i butiken! Baldersg. 16 010/199 35 35 830 kr inkl. moms Gäller t.o.m 31/5 2018 5150 Hoodie Vision Lite
Gäller t.o.m 31/5
699
S-3XL Ordinarie Pris 1039 kr inkl. moms
BALDERSGATAN 16 • TEL 010-199 35 35 • WWW.4WORK.SE MED FLERA… Besök vår hemsida: www.srab.nu Kontakta oss för mer info eller offert! Jimmy Boström 072-704 98 66 Magnus Eriksson 072-704 98 67 • Sanering • Rivning • Avloppsrensning/Spolning • Taktvätt • Klottersanering • Avfuktning/Vattenskador Vi
alla typer av saneringsarbeten! Inget jobb är för litet eller för stort – både privatpersoner och företag är välkomna! Besök vår hemsida: www.srab.nu Kontakta oss för mer info eller offert! Jimmy Boström 072-704 98 66 Magnus Eriksson 072-704 98 67 • Sanering • Rivning • Avloppsrensning/Spolning • Taktvätt • Klottersanering • Avfuktning/Vattenskador Vi
alla typer av saneringsarbeten! Inget jobb är för litet eller för stort – både privatpersoner och företag är välkomna! -Sätter kronan på din trädgård Tel 073-089 98 22 info@arboristroslagen.se • www.arboristroslagen.se #arboristroslagen Avancerad trädfällning Stubbfräsning • Beskärningar Flisning • Bortforsling Försäljning av: murtegel, sotluckor, spjäll, kakel, klinkers och kalkbruk m.m. Våtrumsbehörighet enligt BKR. Pallpris på kakel (matt/blank): BUTIK: 0176-22 50 23 Rösavägen 66, Norrtälje • www.romurkakel.se Vit 15x15cm 100kr/kvm Vit 20x20cm 115kr/kvm Vit 20x30cm 125kr/kvm Vit 20X40cm 125kr/kvm MICKE: 070-540 79 71 Vi saluför tätskikt,fix, fog och flytspackel. Micke Andersson MOBIL 070-540 79 71 BUTIK Rösav. 66, Norrtälje WEBSHOP www.romurkakelab.se E-MAIL romurkakel–ab@hotmail.com Webshop www.romurkakelab.se Butik Rösav. 66, 761 97 Norrtälje Mobil 070-540 79 71 E-mail romurkakel_ab@hotmail.com Micke Andersson Entreprenad och försäljning inom murning och kakelsättning Våtrumsbehörig enl. BKR. VI UTFÖR SERVICE, REPARATIONER OCH DÄCKSERVICE PÅ ALLA BILMÄRKEN BILTEKNIK I GRÄDDÖAB 0176-139 49GRÄDDÖ BYVÄG 32 Sundstavägen 45, 761 91 Norrtälje Tel. 076-0176 555 AUTOSUND ROSLAGEN AB AUTOSUND ROSLAGEN AB 0709-55 86 11 autosund@telia.com Kilvägen 6, 76391 Hallstavik SLÄPVAGNAR & DÄCKSERVICE ✔Specialist på service av släpvagnar ✔Reservdelar till samtliga fabrikat ✔Bil & däckservice UTHYRNING AV SLÄPVAGNAR& BÅTTRAILER Flytt,flak,nätgrindar, biltrailer, mm Jesper Sjödin 0734-25 57 57 Gamla Norrtäljev. 94 761 91 Norrtälje Sjodinsvvs@gmail.com Ditt lokala vvs företag www.sjodinsvvs.se –Vi utför alla typer av vvs-arbeten Perssons Autoservice AB Estunavägen 68, Norrtälje 0176-152 20 Ståhls städ & fastighetsservice AB Er hjälp i vardagen stahlsstad@hotmail.com 0720-165 188 Kontakta oss i dag för ett första besök eller för att få en offert. HEM- KONTOR- & FLYTTSTÄD • MATTVÄTT • FÖNSTERPUTS TRAPPSTÄD • INFÖR VISNING-STÄD • VÅRSTÄD AV STUGAN MAGNUS STÅHL Maskin & Montage AB BILREPARATIONER • DÄCKSERVICE TRÄDGÅRDSMASKINER LANTBRUKSMASKINER PÅSERVICE PLATS! HASSE JANSSON ”Lagar de’ mesta åt de flesta!” VÄDDÖ ☎ 070–2287290 Rosl ag en s BYGG & ANLÄGGNING Robin Marxer 072-713 49 58 Mail. r.marxer@hotmail.se Är du också en Specialist och vill synas här? Kontakta Cippe på tel 0721-68 79 91 eller maila cippe@mittro.se

Jessica ska lyfta på VM – ”allt ska klaffa samtidigt för guld”

© SVANBERGA. Jessica Jading är bestämd och målmedveten. Den förre fotbollsspelaren ibland andra Rimbo IF började som 46-åring med styrke lyft. Och hon är i den absoluta toppen i sin klass med medaljer i stora mästerskap.

Upplägget är att man tävlar mot sig själv, men det är ju gulden man vill åt, säger hon när Mitt Roslagen hälsar på i hemmagymmet i Svanber ga, under förberedelserna inför veteran-VM i Kanada den 10 oktober.

JESSICA JADING, uppvuxen i Fin sta har en lång idrottskarriär. Det var ridning som sen blev fotboll (i Lohärads IF, Rimbo IF i dåvaran de näst högsta serien i landet, Rö och Roslagsbro) från början innan hon styrde över till cross fit. Men en skada fick henna att ta ett kliv in till en annan sport, styrkelyft.

– Jag testade och märkte snabbt att jag var duktig på de tre mo ment som ingår (knäböj, bänk press, marklyft), men framför allt marklyft.

2017 var hon med i SM och tog sitt första svenska rekord i marklyft, 160 kilo.

– Men det varade inte länge. En minut senare klarade en an nan tjej 161, säger Jessica och ler. Men 2019 fick jag revansch då jag tog 161,5 kilo.

TÄVLINGARNA, som innebär tre lyft i varje disciplin, där du bestäm mer dina egna vikter, är för Jessica

upplagt för en tävling mot sig själv.

– Men som sagt, man vill ju åt gulden, men det är så små margi naler så man måste lyckas till ful lo exakt där och då.

2021 deltog hon i VM och var på jakt efter Europarekordet som var 165 kilo då.

– Jag fick upp 167,5 kilo, men det bortdömt vilket jag hade väl digt svårt att förstå. Det blev ett VM-silver då.

Jessica tävlar i57-63-kilosklas sen. På landslagsnivå. Men det är inte särskilt glamoröst.

– Haha, nja, man får betala allt själv, från trikåerna till resorna, säger hon. Men det är en så rolig sport. Det är en häftig känsla att kunna lyfta tre gånger sin egen vikt.

MED SIN IDROTT vill Jessica in spirera andra genom att visa att det aldrig är för sent att börja med något nytt. Och hon menar att det är en stor samhällsvinst om fler tränar.

– Min egen förebild i sporten är min klubbkamrat i Täby AK är Jerry

Williams änka, Britten Fernström.

Hon är 73 år och helt fantastisk.

Nu väntar alltså veteran-VM i Kanada för Jessica. Nu i helgen bör jar det för hennes del.

Målet?

– Jag kan inte vinna totalen

(alla tre discipliner sammanlagt) för där är jag lite för dålig i de an dra disciplinerna än marklyft. Men marklyft kan jag vinna. Världsre kordet är 175,5 och mitt person bästa är 175. Jag har lyft 176 kilo på träning, men det är annat i täv ling där, som sagt, allt måste klaffa samtidigt. Jag tror att det blir en fajt mellan mig och en asiatisk tjej.

Jessica tränar fem dagar i veck an, mestadels i hemmagymmet.

– Jag har den disciplinen att jag klarar av att sköta träningen hem ma. Och utrustningsmässigt har jag allt jag behöver där.

28 MITT ROSLAGEN 6/10-22 Svanberga HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se
POVE PERSSON, TEXT OCH FOTO 2021 DELTOG HON I VM OCH VAR PÅ JAKT EFTER EUROPAREKORDET SOM VAR 165 KILO DÅ. – JAG FICK UPP 167,5 KILO, MEN DET BORTDÖMT VIL KET JAG HADE VÄLDIGT SVÅRT ATT FÖRSTÅ. DET BLEV ETT VM-SILVER DÅ."
Jessica Jadings starkaste disciplin i styrkelyft är marklyft, där hon nu hoppas på att slåss om guldet i veteran-VM i Kanada. I bänkpress är Jessica enligt henne själv inte tillräckligt bra för att kunna slåss om VM-guldet totalt i styrkelyft. Men det kan ändra sig över tid med hjälp av ännu mer träning. Knäböj är den tredje disciplinen i styrkelyft.
MITT ROSLAGEN 6/10-22 29 Erbjudanden från Bilhall i Norrtälje GULDPAKET Helrekond Däckskifte Service Olja + Oljefilter Tvätt av extra däck FRÅN Boka direkt via bilhallnorrtalje.se SILVERPAKET Heltvätt Däckskifte Service Olja + Oljefilter Tvätt av extra däck FRÅN Boka direkt via bilhallnorrtalje.se Boka nu! För mer info om helrekond och heltvätt, läs på vår hemsida bilhallnorrtalje.se eller ring 073-745 55 56 Erbjudandena gäller från 2022-10-01 till 2022-12-01 Gösvägen 28, 761 41 Norrtälje, Görla (mittemot helikopterflygplatsen) KOMFORT eller SPORT VI HJÄLPER DIG ATT VÄLJA RÄTT! BRETT SORTIMENT AV KVALITETSDÄCK OCH FÄLGAR I ALLA PRISLÄGEN! BETALA PÅ 4 MÅNADER. INGEN RÄNTA. INGA AVGIFTER. www.sds.nu DÄCK OCH GUMMI E neby Bil Gummi AB E neby Bil Gummi AB 0176-22 80 90 DÄCKSKIFTE Laga stenskottet nu – innan det spricker! VERKSTAD I GÖRLA, GÄDDVÄGEN 1 0176-575 15 • www.glaslagarn.com Ta med annonsen och få 25% rabatt på självriskenvid vindrutebyteFRI STENSKOTTSLAGNING Gäller vid giltig försäkringt.o.m 31/12-22 ✃ Vi firar 25 år! Din Jakt och skyttebutik i Roslagen KÖP DIN MÖRKEROPTIK HOS OSS! ÖPPETTIDER: Mån, ons & fre 10-17 • Tis 10-18 • Tors 10-20 VI KÖPER OCH SÄLJER VAPEN HOS OSS HITTAR DU DET MESTA INOM JAKT OCH SKYTTE Skyttetjanst.se • Tel. 0176-208 280

Lös Rikskrysset och du har möjlighet att vinna tio Trisslotter!

SÅ HÄR GÖR DU: Bokstäverna i Rikskryssets

bildar

KAN DET VID

i de

rutorna enligt nyckeln: Tävlingen

ANNONS-

RÖSTAS FÖRSLAG

FÖNSTER

I SKALAN

I CYKEL-

HÖRNOR

Lösning och vinnare från vecka 37

Tävla senast söndag 16 oktober kl. 24.00 på ett av följande sätt: Webb: http://respons.wordex.se

Följ instruktionerna på sidan. Pris: 10,80 kr. Telefon: Ring 0944-114 90 04. Knappa in 9957 följt av fyrkant, lösningskod, fyrkant. Pris: 12 kr. Sms: Skicka ett sms till 726 60. Knappa in WRS (mellanslag) 9957 (mellanslag) lösningskod. Pris: 12 kr plus mobiloperatörens avgift.

30 MITT ROSLAGEN 6/10-22 SUDOKU Rikskrysset 2240 9 4 1 7 5 4 1 5 8 3 5 1 4 7 5 9 6 2 6 3 9 8 1 3 2 8 3 9 4 6 2 2 3 5 6 © Bulls 9 3 5 4 8 7 2 2 9 5 7 9 5 3 1 4 2 3 6 4 1 9 3 7 4 4 5 2 7 6 © Bulls 3 6 4 4 5 5 8 1 6 1 3 8 5 1 6 9 5 4 3 7 7 3 8 3 9 © BullsLÄTT MEDEL SVÅRT©Bulls ©Bulls ©Bulls Lös Rikskrysset och du har möjlighet att vinna tio Trisslotter! Å Ä Ö = 1G H I = 4P Q R S = 7 A B C = 2J K L = 5T U V = 8 D E F = 3M N O = 6W X Y Z = 9 Så här gör du: Bokstäverna i Rikskryssets blå rutor bildar ett ord på sex bokstäver: Omvandla bokstäverna i de blå rutorna till en sexsiffrig lösningskod enligt nyckeln här nedanför: 123456 Vid frågor om inslaget på sidan, kontakta: rikskrysset@bulls.se Lösningen publiceras om tre veckor. ©Bulls SAMVETSKVAL MILNE BAKOM NALLE PUH BLOTTA SMAK I EN BOLL DUKTIG GOLFSPELARE GETT SIG AV DRA PÅ MUNNEN ÖGRUPP NORR OM FIJI KALLAS TRÅNGT SUND PÅ BILHJUL STEN I RING FN I USA SER INRE STRUKTUR BILMÄRKE STYRHJÄLP KAN GARDINER BLI INTA VÄTSKA SKYMMER HALSEN OXIDATION TILLÅTER VISS BEREDNING ÖLAND OCH GOTLAND FARTÖKNINGARNA STYRDE I KINA PÅ BIL FRÅN HAAG HÅLLA NERE GRÄS PÅ KÅKEN MED REN SMÖRJA SPORTIG KÄRRA
SEGERTECKEN
MOND-
RIAN I KONSTEN VÄXTE JESUS UPP I
PÅS-
DRYCK INKOMST FÖR UNGA
TUSEN
TON GRAVERA
GÖR
MYGGOR HÖRS I BIKUPA ENGELSK GATA BOR I ÖSTRA FINLAND GÅR I TERRÄNG UR FUNKTION ARBETSLUST FÖRKYLDA SORGLÖS NATRIUM I KEMIN
FÖRÄLSKELSE LUMPEN MUSIKAL SÄGER NEJ ÅTSKILJA GLOBAL KAMP
GRUNDÄMNE
ALLÉ NÅGON
KORT DYRKAN
DRUVÄMNE SALTLAG VAR KARLOSKAR ACCELERERA FRUKTAT
VIRUS
SAMMANLÄNKANDE BÄR BIL I ATEN GÅR PÅ BIO ENGELSK TITEL BLÅÖGA FÖRÅNGA DELOMRÅDE HETSADE HÖG HASTIGHET GJORDE HOTEL CALIFORNIA MED TON VISAR VÄGEN BLÅSNEJLIKA BOKLIG NIN BLANDAD DRYCK I SLUTET AV BIKT KROPPSEXPERT NOTERA ETT HÅRT TILLSLAG KAN FRISYR VARA LYSANDE RING MART I ESTLAND ÄNGSLIG
KAN MAN SIN VÖRDNAD
ERAT MED RÖD TEXT MORGONVÄTA
MITT
HJUL U -HIT KASKPRYDNAD BRÅK BLOMMAR I HAV LOS ANGELES LIV OCH LINA TÄTA
TON
ISRÄNNA RÖR SIG PÅ TEATER FICK TOKIG TOG EFTER PLUSPOL SÄTT ATT FARA FRAM OVÄNSKAP MEDALJÖRER JAG PÅ FRANSKA I DUO FÖRNEKAR MYCKET OLYCKLIG STJÄL PENGAR LABERO KNAPRAT BJÄSSE I LUND KLAFFA MICHIGAN KORT KAN MAN HÅLLA SJUNGA MUNTERT DIET SAKNAR DJUP EX-SKIVJÄTTE HALT SKIKT TORKAR SÄD SITARMUSIK GLATT LIVLIG KOMMIT I KLÄM ENGELSK STAD FALLHÅLL GÖDSELSMUTSIG ILA TRÄDNYMF SES STUP MEJERIGÖRA MÅLTIDSÖRJA ALLVARLIGT TILLSTÅND GEOLOGISK ERA ÄR KRYP RASERI GREKTECKEN NR SINA AVSLUTAR HELG ÄR GROGGY FÅGEL MISSMUSIKAL VALUTA MED NY I ISRAEL KLUBB FÅRPÄLS ANTIMON I KEMIN GROVT HÅR STÄNDIGT PÅPEKA TRIVS ENSAM UTÖVAS PÅ SKÄRM ARTIKELN MÖTTS LIGGA I FOTO: MOSTPHOTOS BILDENS ORT Rikskrysset 9957 Tävling 9957 1:a pris (10 lotter): Pentti Iivonen, MÖLNDAL. 2:a pris (6 lotter): Stephen Croall, VÄXJÖ. 3:e pris (3 lotter): Lisbet Nilsson, VISBY. S I O J K O L U M N I S T Ä H K A O S Y E E T A G E L K N J Ö T K A N Y M P A N S A R O M A K T M E D E L M Ö S S A U E R E A E T L R F S A M E N U T L E D I L M I S T I D K E Å O S A O E S S Ä Ö A R U T E O D E S K O G S K Y R K O G Å R D E N Ö L K R A S F M A A N Å O R A M A R D S Ä R Å T E R V A N D R A L I T E R B E R I S K A A A S R V S A V I I A N A E U T U R L A K O N I S K I M A M Ä G A N D E G L O P P T A S S A S P R I T R E N D Z E N R E N T R E T I M R E N R E E L A R E A L N R Y T M I N I S M Å K A R E N S K I P A A R O S A V K I N G I N N I N N E D E L N U O E Y R A D E N A G G A D E L T P E R I F E R E O L E R A N E H E T Ä R L T R I S S O R A R R E S T E R A A L E E T T D E N A N S I D E A L T Y N G D T V I S T L O F T T A G E N L Y A K A A ©Bulls ÖGON- POOL VREDELEDA TILL ODÖREN KÖNSKÅSÖR VÅNINGSSTÖRRE DOMÄN RENHÅLRÖK FIN VÅR KÅDRIK BESTÄMT MÄSTA- VIKTIGA" ÄR PASSDERNT GREVE FÅR TIK TAXA BADORT MÅTT FARA DE FRUKTER IHOP TYP UTVECK- GREN AV ÄR SUR NJURFÅ TILL VILLIG OMTÖCKÄR INTE GÅR HÖGTID GREKER MOND YTTRE PUCKAR SY IN VÅRD SÄNKE
blå rutor
ett ord på sex bokstäver: Omvandla bokstäverna till en sexsiffrig lösningskod
blå
avlutas söndag kl. 24.00. Tävlar gör du på ett av följande sätt: Webb: http://respons.wordex.se Följ instruktionerna på sidan. Pris: 10,80 kr. Telefon: Ring 0944-114 90 04. Knappa in den fyrsiffriga tävlingskoden följt av fyrkant, lösningskod, fyrkant. Pris: 12 kr. Sms: Skicka ett sms till 726 60. Knappa in WRS (mellanslag) fyrsiffriga tävlingskod (mellanslag) lösningskod. Pris: 12 kr plus mobiloperatörens avgift. Lycka till!

fyller

Grattis älskade

för att

Nyfödda

Gratisgrattis!

Annonsera födelse dagar, nyfödda och bröllop i Mitt Rosla gen utan kostnad. Skicka text och bild till familj@mittro.se Senast fredagen veckan innan publicering.

Ögats dag

Torsdagen den 13 oktober kl 13.00-16.20

Plats: ROS Hamnvägen 12, Norrtälje -

salen

MITT ROSLAGEN 6/10-22 31 GÖKBOET av HANNA STRÖMBERG Födelsedagar
Annonsera födelsedagar, nyfödda och bröllop i Mitt Roslagen utan kostnad. Skicka text och bild till
familj@mittro.se
Vi
vill gratta vår fina son/ bonusson LUKE som fyll de 10 år den 5 oktober. Stor puss och kram från pap pa, Stefie, Ronja, Sofia, Donna, Olaf och Zalazar! Vi älskar dig!
Stort GRATTIS min ”Extra pappa” Perre på din dag den 8:e oktober önskar Ida Stort grattis Anna som fyl ler år den
13
oktober önskar Jocke Välkomna till världen Eira och Ylva i Melbourne, Australien. Mamma Maja Sutherland (född Hallegren, Norrtälje) födde tvillingarna hemma på toalettgolvet, pappa Rob fick agera barnmorska. Storebror Tyr 1,5 år sov sig igenom det hela.
- med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se - med tiden Jour dygnet runt www.wbb.se - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se Jour dygnet runt 0176-574 58 Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se Erik, Ove, Robin och Pia - med tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se Erik, Ove, Robin och Pia Erik, Robin, Pia och Lennart Med över 20 års erfarenhet kan vi hjälpa er med allt som har med el och belysning att göra! Välkommen till trivsamma med Elbelysning Norrtäljevägen 3, Älmsta. Vi är även ombud för systembolaget. Tel 0176-500 57 KÖPER - SÄLJER - FÖRMEDLAR BRA& BILLIGA BILAR Dag Fredriksson Bil AB www.begagnade-bilar.nu Tel 0176-27 42 60 0708-83 24 00 Lohäradsvägen, Estuna info@dagfredrikssonbil.se KÖPER ÄVEN TRASIGA BILAR! Ronja Blixt
10 år den 6 oktober!
unge Tack
du ger oss energi och härliga skratt och är värl dens bästa syster. Vi ska se till att din dag blir superdu per. PoK från mamma, pap pa och Wilda! Vi ordnar RUTavdraget! norrtalje@veterankraft.se | tel: 0176-32 08 00 Vi höststädar trädgården och hemmet! HANTVERK • TRÄDGÅRD STÄDNING • LÖVKRATTNING Synskadades lokalförening i Norrtälje och ABF Norrtälje inbjuder alla intresserade till denna dag. Presentation av Daisyspelare och dokumentläsare Föreläsning med tips och råd om hur du kan underlätta vardagen som synskadad. Kaffe med tilltugg Försäljning av handarbeten Varmt välkomna!
Stora
Hantverkare till alla dina projekt! Hantverkare till alla dina projekt! Tegelbruksvägen 5, Rimbo Öppet: Mån tors 7 18, Fre 7 16 Lör 10 14 Baldersgatan 16 B, Norrtälje Öppet: Mån tors 10 14 Kom in med ditt skrot till oss , privatpersoner & företag. Vi har även uthyrning av container. Baldersgatan 16 B, Norrtälje Öppet: Mån tors 10 14 070-234 28 78 www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! Hantverkare till alla dina projekt! Välkommen att kontakta oss!Välkommen att kontakta oss! Trygga installationer till fasta priser! Välkommen att kontakta oss! 070-234 28 78 • www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! 070-234 28 78 • www.jeroc.se Hantverkare till alla dina projekt! 070-234 28 78 www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! 070-234 28 78 Tegelbruksvägen 5, Rimbo Öppet: Mån-tors 7-18, Fre 7-16 Lör 10-14 Baldersgatan 16 B, Norrtälje Öppet: Mån-tors 10 14 070-234 28 78 www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! Kom in med ditt skrot till oss , privatpersoner & företag. Vi har även uthyrning av container. Metallskrot Kabelskrot Bilbatterier Hantverkare till alla dina projekt! 070-234 28 78 www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! 070-234 28 78 Kom in med ditt skrot till oss – privatpersoner & företag. Vi har även uthyrning av container. Tegelbruksvägen 5, Rimbo Öppet: Mån-tors 7-18, Fre 7-16, Lör 10-14 Baldersgatan 16 B, Norrtälje Öppet: Mån-tors 10-14
BYGG&BO BYGG&BO EN TEMABILAGA FRÅN MITT ROSLAGEN TORSDAG 6/10 2022 Så fungerar timmätning Byt fönsterglas - spar energi! Virkespriserna på väg ned

Pousette -

EDSBRO. Det finns nog ingen i Edsbro med omnejd som inte vet vad Pou settes trä - numer XL-bygg Pousette är. Går du i byggtankar så finns här en 800 kvadratmeter virkeshall att bota nisera i.

Dock vallfärdar kunder från hela Roslagen hit, mycket beroende på snabb service.

POUSETTES TRÄ

har i stort sett haft samma inriktning i alla år. Dock hade företaget från början en egen såg som tyvärr fick stängas när det blev nya lagar och regler från arbetsmiljöverket.

– Kvar finns nu ändå en jätteverksamhet, med försäljning av all tänkbar byggmateriel och det mes ta som hör därtill, säger Helen Pousette.

Pousettes trä i Edsbro, numera X-Bygg Pousettes, grundades av Stig Pouset te år 1946. Han skänkte långt senare företaget till sina döttrar Karin, Mia och Lena. Karin köpte sedan ut systrarna och nu driver hon företaget till

sammans med sina dött rar Helen och Marléne.

HÄR PÅ DEN 48000

kvadtartmeter stora tom ten finns mer eller mindre allt när det kommer till byggnation.

– Vi klyver, hyvlar och impregnerar fortfarande också, säger Helen Pouset te. Vi får en hel del beställ ningar på specialhyvlingar och virkesdimensioner.

Här säljs allt för huset och sådant som inte finns på hyllorna eller i lager skaffas fram på ett par da gar.

Företaget säljer också maskiner för både proffs och gör-det-självare. I bu tiken säljs mycket färg.

DEN 800 kvadratmeter stora virkeshallen byggdes för två år sen.

– I princip har vi nu gjort en stor hall i stället för tre mindre. Det blir enklare för både kund och oss, säger Daniel Matts son som ansvarar för hal len. Vi har ju som sagt 48 000 kvadrat mark här så plats finns.

Det allra bästa med den

nya hallen är ett värmeför råd där virke som behöver värme kan lagerhållas för att inte krokna.

– Där har vi bland an nat lister och sockelvirke, säger Daniel. I kalldelen finns sedan massor av vir kesdimensioner. Vi satsar på många olika längder för att minska spillet för kunden.

Förvånande nog är

Stockholm företagets största marknad.

– Det beror till stor del på vår service och att vi har ett stort lager och kunnig personal, från vil ket vi snabbt kan leverera med egen transport till kund, säger Marléne Pou sette.

– Annars har vi också mycket kunder i närområ det i Roslagen och vi säljer

också mycket till andra brädgårdar, säger Helen Pousette.

Att företaget har stor yta är positivt för arbets miljö och anställda kondi tionsmässigt:

– Ja, säger Daniel Mattsson med ett skratt, jag har räknat ut att jag snittar ungefär en mil om dagen.

Hos oss på Pousette får du alltid god service och ett vänligt bemötande. Vi säljer allt för huset. Det vi inte har på hyllorna eller i lager skaffar vi fram på ett par dagar. Vi säljer maskiner för både proffs och gör-det-självare, allt från cirkelsågar till borrmaskiner. Butiken säljer även mycket färg och vi har en brytmaskin som kan blanda till alla kulörer.

2 6/10-22BYGG&BO EN RIKTIG BYGGHANDEL
Tel. 0175-69 00 00 www.pousette.xlbygg.se travarufirma@pousette.se Hallstaviksvägen 1B, Edsbro Vardagar 06.30 - 16.00 • lördagar 09.00 - 13.00 VI ERBJUDER LEVERANS MED EGNA BILAR!
ett företag med anor
MARIA STENUDD Hos XL Bygg Pousette i Edsbro finns bland annat en 800 kvadratmeter stor virkeshall. Hos Pousette finns kunnig personal redo att hjälpa dig som kund
6/10-22 3BYGG&BO Avsändare tex i nederkant eller var Johan Pommer tycker det passar :) Storleks bredda eller öka enligt eget önskemål Friytor och dekor Avenir Next Demi BoldAvenir Next Heavy Avenir Next Bold Vi finns i Skokanonens gamla lokaler på Knutby torg! Crown 490 Pris 8.995:Ord. pris 10.999:Crown 310 Pris 4.995:Ord. pris 5.999:Baron 490 Pris 11.999:Ord. pris 13.999:Utförsäljning av grillarHöstkampanj Samtliga priser gäller så långt lagret räcker Hällmark 78 cmBålpanna Jette ÅF-LOGGA Nya Alcro Villa är en halvmatt fasadfärg med mycket god glans och kulörhållning och långt underhållsintervall. Kvalitetsfärg för din träfasad Gardena Slangvinda 35 m 2.395:25 m 1.995:Herdins Linoljesåpa 2,5 l Pris 299:Pris 3.190:-Pris 3.795:Klotgrill Freda Pris 1.390:ALCRO VILLA är en akrylatfärg avsedd för användning utomhus samt passar för ny- och ommålning av fasader. Alcro Villa har en mycket god kulör/glanshållning, den håller långa underhållsintervaller, är lätt att måla med och ger ett perfekt slutresultat. Glans 15 Halvmatt. Pris gäller valfri kulör 9 L. Höstpris 1.799:Ord. pris 3.245:-

Byt ut ditt

– spar energi

NORRTÄLJE Innan höststormar och snöoväder viner runt knuten är det läge att se över sina fönster.

Jonas Persson på Norrtälje Glasmästeri Abborrvägen 18 i Norrtälje ger tips och råd för att sänka värmekostnaderna och mins ka värmesvinnet från otäta, gamla fönster.

I TIDER SOM DESSA kan det vara stor idé att se över sina fönster.

Många tror att de behöver byta ut alla sina gamla fönster till nya fönster för att minska sina uppvärmningskostnader.

Otäta gamla fönster ger stora värmeförluster och ger en dragig miljö, men titta över om det räcker att täta fönstren eller byta glas istället.

– Först och främst se till att fönstren är täta, säger Jonas Persson på Norrtälje Glasmäs teri. Särskilt äldre fönster kan behöva tätas. Fönster går att täta med lister anpassade för aktuellt fönster, och antingen gör du det själv eller anlitar experthjälp.

Nästa steg är att byta ut det gamla glaset till nytt energig las eller isolerglas med bättre U-värde. Byte av glas i kopp lade fönster kan göras med isolerglas eller energiglas som anpassas efter kundens behov.

»OTÄTA GAMLA FÖNSTER GER STORA VÄRMEFÖRLUSTER OCH GER EN DRAGIG MILJÖ.«

– Isolerglas är en beställ ningsvara som tillverkas på fa brik efter ett visst mått, säger Jonas Persson. Värt att veta, är att isolerglasmontage inte passar på alla sorters gamla 2-kopplade fönster.

Det är bara innerglaset som byts och kunden kan antingen komma in med fönsterbågen och få glaset bytt över dagen som är den billigaste varian ten eller så görs det hemma hos kunden.

MODERNA FÖNSTER

med isolerglas har en mycket god isoleringsförmåga men fönster från 70/80-talet kan förbättras avsevärt med ett modernt isolerglas. Så ett byte av endast glaset är en kost nadseffektiv åtgärd.

– Du behöver inte byta fönster, byt glas istället, säger Jonas Persson I gamla tvåglas fönster försvinner trettiofem procent av energin av ditt hus uppvärmning. Minska de energiförlusterna genom en ergiglasning och på så sätt en ergieffektivisera dina fönster. Eftersom vi bara byter insidan så kan du bevara utseendet på dina fönster.

6/10-22BYGG&BO CT Mark-, luft/vatten- och frånluftvärmepumpar 0176-103 09 • mail@bobergsdrift.se Bobergs DRIFT & SERVICE ABVÄRMEPUMPSERVICE Auktoriserat serviceombud för: Boka en genomgång/service av er värmepump* inför vintern RING OSS FÖR BOKNING OCH PRISUPPGIFT! *Gäller endast de märken/modeller av värmepumpar som vi arbetar med. JK-BYGG Jonas Karlsson 070-782 80 10 carl.jonas71@hotmail.com Allt inom Bygg Från tanke till färdigt hus. Din totalentreprenör! Rådmansövägen 135, 761 94 Norrtälje | 0176-28 25 90 www.mtbygger.se Gasolfyllarna Vilhem Mobergs gata 12 761 46 Norrtälje 0176-20 49 10 norrtalje@gasolfyllarna.se fb.com/gasolfyllarna.norrtalje instagram.com/gasolfyllarna_norrtalje ÖPPETTIDER GASOL I LÖSVIKT! TILLBEHÖRSBUTIK/ LPG Måndag - Fredag 08.00 - 17.00 Lördagar 10.00 - 14.00 Söndagar Stängt
fönsterglas
MARIA STENUDD Jonas Persson, Norrtälje Glasmästeri ger tips om fönster och fönstertätning.
6/10-22 5BYGG&BO Sveriges vassaste problemlösare finns i Norrtälje! Hyreslandslaget står för maskinkunskaper och lokalkännedom på högsta nivå. Vi har styrkan från våra 24 depåer runtom i landet, men ser oss som en lokal aktör. Välkommen in till Fredrik, Majsan, Calle och Anna för att hyra marknadens bästa maskiner, utrustade med problemlösning och omtanke. Att hyra äger! Välkommen in och hyr marknadens bästa maskiner! HLL Hyreslandslaget Backtorpshöjden 7, 761 97 Norrtälje Tel: 0176—109 10, E-post: norrtalje@hllab.se VAR FÖRBEREDD OM OLYCKAN ÄR FRAMME 1199:exkl moms FÖRSTA HJÄLPENSTATION CEDERROTH 329:exkl moms FÖRSTA HJÄLPEN-KIT CEDERROTH MEDIUM ALLTID VASSA PRISER Köp dina Järnvaror på Cramo. Online eller i någon av våra butiker runt om i Sverige. Se ett större sortiment av järnvaror på cramo.se VAR FÖRBEREDD OM OLYCKAN ÄR FRAMME 1199:exkl moms FÖRSTA HJÄLPENSTATION CEDERROTH 329:exkl moms FÖRSTA HJÄLPEN-KIT CEDERROTH MEDIUM ALLTID VASSA PRISER Köp dina Järnvaror på Cramo. Online eller i någon av våra butiker runt om i Sverige. Se ett större sortiment av järnvaror på cramo.se Kunskap & kvalité sedan 1952 Abborrvägen 1, NORRTÄLJE 0176-176 00 Mån-tors 7-17, fre 7-18, lör 10-14

Uterum Norrtälje gör allt för kunden

LOHÄRAD. Intresserad av uterum i högsta kvalitet? Då finns Uterum Norrtälje i Lohärad, ett företag som drivs av Tore Swenson.

– Vi bygger uterum med millimeterpass, helt efter kundens önskemål, och vi gör allt, från ritning och byggnadslov till färdigt på plats om kunden vill, säger han.

EFTER ETT antal år boen de i Spanien återvände Tore Swenson, ursprungligen från Helsingborg, till Sverige. Och hamnade i Lohärad.

Där har han nu fasat ut bygg, transport och gräv ur sitt tidi gare företag och låtit uterum, skjutdörrar, glasväggar och orangerier/växthus i glas bli hans verksamhet till 100 pro cent, sedan i våras.

När det gäller uterummen är möjligheterna närmast oändliga. Och Tore sköter allt kring en så dan affär om kunden vill.

– Jag tar emot hembesök i Lohärad. Då kan kunderna be rätta vad de vill ha och jag kan visa dem olika versioner och

göra ändringar i datorn i 3-D, så kunden kan se exakt hur det kommer att bli och se ut. Sedan sköter jag allt, från ritning och bygglov till att allt är monterat på plats, berättar Tore.

– Jag gör allt utom glaspar tierna hemma. Jag har egen plåtverkstad och eget snickeri på gården. Glaspartierna kom mer från Expodul i Jönköping, vilka jag är återförsäljare för.

TORE ÄR ENSAM i företa get, men jobbar en del med två underleverantörer.

– Det underlättar om jag vid resning av stommen har hjälp, men jag har fixat sånt ensam också, säger Tore och ler.

Expodul säljer runt 100 ute rum i veckan, Tore säljer ett i veckan, så det är minst sagt full fart.

Sedan i våras har Tore sålt 24 uterum i olika storlekar.

Tore Swenson har 34 år i branschen och menar att ute rum har varit ”inne” hela tiden.

– Ett bra uterum förlänger ju sommaren med två månader åt båda håll, både från vår och mot höst, så det är populärt. I år har det gått fantastiskt bra och för utsättningarna finns för att det ska fortsätta så, säger Tore.

I Lohärad går det också att hämta broschyrer och titta på

visningsrum, som snart är två till.

– Ja, jag håller på och förbe reder två till bakom det jag har nu. Och sedan hoppas jag få klart för visning av orangeriet, vinterväxhuset, säger Tore.

Förutom måttanpassade uterum erbjuder Tore och Ute rum Norrtälje måttanpassade glastak-system för uterum och vinterträdgårdar, industriväggar i form av skjutdörrar, gångdör rar och fasta partier. Twin isole ringssystem med skjutbara och fasta glaspartier för uterum och vinterträdgårdar, vår och höst och för vintersäsong och mått

tanpassade limträstommar, en stomme för uterum och vinter trädgårdar som levereras exakt färdigkapad och konfektione rad.

Sedan Tore styrde om foku set i firman har det som sagt rullat på mycket bra.

– Je verkligen. Jag vill passa på och tacka de kunder jag haft hittills för att de gett mig för troendet att färdigställa deras uterum, säger han.

Mer info kan du få på Ute rumNorrtälje.se

6
MITT ROSLAGEN, TEXT OCH FOTO
Sedan i våras har Tore Swenson styrt om sitt företag att till 100 procent gälla kompletta uterum, skjutdörrar, orangerier, vinterträdgårdar och industriväggar i glas. Tore Swenson vid ett visningsuterum vid hemmet i Lohärad. Som snart blir fler. Två till är på gång bakom detta. Uterummen kan fås med antingen fasta glas eller skjutbara.
6/10-22 7BYGG&BO Gratis rådgivning Boka via telefon, mejl eller sms När du väljer en smart köksrenovering hos oss så är du snäll mot både miljö och plånbok. Oavsett om det gäller kök, tvättstuga eller förvaring så skräddarsyr vi lösningen efter dina behov. Läs mer om möjligheterna på www.norddesign.se eller kontakta oss på tel. 0200-23 20 23 för en kostnadsfri rådgivning. Mikael Linnér 0708-85 11 16 mikael.linner@norddesign.se VILLA SYNINGEN, 1-planshus 130 m2 VILLA EKOLN, 1½-planshus 162 m2 Original: Knivsta Tryckeri AB För vidare information, pris och katalogbeställning se vår hemsida: www.floodstra.com eller ring: 018-38 73 00, 08-501 19 995 I våra husbyggnadssatser ingår: Allt byggmaterial ovan grund. Vitvaror från Miele, köksinredning från Ballingslöv, parkettgolv och centraldammsugare. Bygglovshandlingar, konstruktionsritningar, el och VVS-ritningar. Genuina Trähus från Sverige 33 st kataloghus Stort urval av ljung och höstväxter! Höstglädje Rätt tid för plantering av HÖSTLÖKAR Stort sortiment på plats! Stort urval av LJUNG OCH HÖSTFÄGRINGSVÄXTER! Väg 77 Mellan Rimbo och Norrtälje Uppfart bredvid Tusen Ting ”Brandbilen” Tel 0175-60607 Gilla oss på facebook & följ oss på instagram www.facebook.com/wallbytradgard • @wallbytradgard Vard a g 9 1 7 • Lö r / S ö n / H e lg d a g 10-1 6 79:Alunrot Från vår egen odling styck HÖG TID FÖR PLANTERING AV HÖST- OCH VITLÖK

Bygg MA ats Rav

Bygg MA ats Rav

Allt inom Bygg & Anläggning

Allt inom Bygg & Anläggning

Bygg MAB ats Ravalds

gg AB Ravalds Bygg Anläggning

Renoveringar Nyproduktion

& tillbyggnader

& tillbyggnader

070-556 13 35 Bygg MA ats Rav

Renoveringar

Allt inom Bygg & Anläggning Renoveringar Nyproduktion

Allt inom Bygg & Anläggning Renoveringar Nyproduktion

& tillbyggnader

& tillbyggnader

070-556 13 35

070-556 13 35

8 6/10-22BYGG&BO
Om-
Ö-jobb Bryggor mats.ravald@telia.com F-skattsedel och försäkringar finns!
Om-
Om-
Ö-jobb Bryggor mats.ravald@telia.com F-skattsedel och försäkringar finns!
Nyproduktion tillbyggnader Ö-jobb Bryggor mats.ravald@telia.com och försäkringar finns!
Renoveringar Nyproduktion Om-
Ö-jobb Bryggor mats.ravald@telia.com F-skattsedel och försäkringar finns! 070-556 13 35 KRANBILAR GRÄVMASKINER TMA-BILAR VÄGAVSTÄNGNING KRANBILAR GRÄVMASKINER TMA-BILAR VÄGAVSTÄNGNING www.jsonmm.se Tony Johansson 0709-55 66 42 Furusunds El 08-704 22 75 Behörig elinstallatör www.furusundsel.se Furusunds El 08-704 22 75 Behörig elinstallatör www.furusundsel.se www.r-sec.se Säkerhet för privatpersoner & företag Roslagens Security är det trygga valet av larm, kameraövervakning och säkerhet 070-777 00 78 Totte Grönwall Snickeri Vi utför allt inom bygg & snickeri FURUSUND - Tel 070-940 82 38 totte.gronwall@gmail.com Angskärs bygg ab – ett byggföretag i Roslagen KOM IHÅG ATT UTNYTTJA ROTAVDRAGET! välkommen att kontakta oss! 076–349 76 40 www.angskarsbygg.se angskarsbygg@hotmail.comMOBIL: 070-39 27 270 MAIL: info@smedanders.com RIMBO KONTAKTA OSS SÅ HJÄLPER VI DIG! Anders Lindstedt Granövägen 74 760 17 Blidö 0709-20 30 89 info@andersentreprenad.se
BYGG&BO Passa på att energieffektivisera dina befintliga fönster till vintern Oavsett typ av fönster så går det att göra kostnadseffektiva lösningar Kontakta oss för mer information Ditt lokala glasmästeri med allt inom glas! Isolerglasbyten – Energiglasning – Omkittning - Fönsterreparationer Norrtälje Glasmästeri AB Abborrvägen 18, Görla, 761 41 Norrtälje Mail kontakt@norrtaljeglasmasteri.se • Tel 0176-555 55 Bygga nytt hus i osäkra tider? Vi erbjuder marknadens lägsta priser och låg energiförbrukning. Ett smartare val, helt enkelt. Kontakta mig om du vill veta mer. Roland Axelsson, säljare roland.axelsson@alvsbyhus.se 070-555 63 10

Energiföretagen förklarar: Timmätning

Det talas mycket om elavtal med timmät ning, speciellt sedan sommaren 2022 då elen mer långvarigt varit dyrare än den hittills varit under den omreglering av elmarknaden, som startade på allvar i Sverige 1996. Att få sin elanvändning mätt varje timme kan framför allt vara fördelaktigt för aktiva kunder som bor i villa. Energiföretagen förklarar.

DEN 1 JULI 2017 ändrades

ellagen så att elkunder har rätt att få sin elanvändning mätt per timme. Om en kund vill ha timmätning och kundens be fintliga elmätare inte kan avläsas per timme, ska elnätsföretaget byta elmätare inom tre månader efter det att kunden framfört sin begäran.

Så fungerar timmätningen

Timmätning innebär att kun dens rörliga elpris sätts och de biteras timvis. Det betyder att kunden får ett nytt elpris för varje timme på dygnet. Skill naden mellan ett traditionellt månadsbaserat rörligt elavtal –som bygger på ett medelpris på elen per månad – och ett rörligt elavtal med timpris, är att kun den ännu mer kan påverka sina elkostnader genom att anpassa sin elanvändning. Det går an nars alltid oavsett avtalsform att påverka sina kostnader genom att använda mindre el.

»TIMMÄTNING INNEBÄR ATT KUNDENS RÖRLIGA ELPRIS SÄTTS OCH DEBITERAS TIMVIS. DET BETYDER ATT KUNDEN FÅR ETT NYTT ELPRIS FÖR VARJE TIMME PÅ DYGNET.«

Börspriset visar när elen är bil ligare och dyrare över dygnets timmar. En kund som väljer ett avtal med timpris (alltså rörligt

pris debiterat per timme) beta lar för vad elen faktiskt kostar för varje timme, plus elhandels företagets påslag och moms. Det betyder att elkostnaden beror på när på dygnet kunden använder elen. Detta är viktigt när priset som sagt varierar över dygnets timmar.

Elpriset styrs av tillgång och efterfrågan på el, så därför är el priset oftast högre de timmar då flest använder el, och lägre när få gör det. Vanligen är elpriset som lägst nattetid och högst på da gen, framför allt på morgonen och under sena eftermiddagen/ kvällen. Kunder som kan styra sin elanvändning till tider utan för de timmar då flest använder elen kan påverka sin elkostnad.

Timmätning – fördelar för aktiva kunder och systemet

Syftet med timmätt avtal är att öka möjligheten för elkunden att påverka sina elkostnader ge nom att ändra sitt användnings mönster. Den som har kontroll på när elpriset sjunker och kan lägga om elanvändningen till dessa tider kan sänka sina el kostnader. Dessutom öppnas en ny marknad för tjänster och produkter för kundernas elan vändning. Genom att använda smarta produkter som auto matisk styrning av husets upp värmning, laddning av elbil, tvättmaskin, diskmaskin, tork tumlare kan elanvändningen schemaläggas till dygnets billi gare timmar.

Spotpriset på elbörsen fast

ställs ett dygn i förväg. Kun derna kan då se när elen är som dyrast och billigast i god tid för att anpassa elanvändningen. Många elhandelsföretag som erbjuder timprisavtal har prisin formation via en webbtjänst el ler mobilapplikation, men det går också att hitta spotpriset på elbörsen Nord Pools webbplats.

»TIMMÄTNING KAN ALLTSÅ MEDFÖRA BÅDE LÄGRE ELPRISER OCH ETT EFFEKTIVARE RESURSUTNYTTJANDE AV SYSTEMET – VILKET I FÖRLÄNGNINGEN KAN GE LÄGRE KOSTNADER FÖR ELHANDEL OCH ELDISTRIBUTION I HELA SAMHÄLLET.«

En annan fördel är att elhan delsföretagens påslag ofta är lägre vid timbaserade avtal än månadsbaserade, eftersom de

slipper att ta höjd för risken att elpriserna kan gå upp. Dessut om använder kunderna mindre el under timmarna med högst pris.

På så vis kan vi få en system påverkan om fler väljer timmät ta avtal, genom att de bidrar till ett lägre effektuttag under kri tiska perioder. Timmätning kan alltså medföra både lägre elpri ser och ett effektivare resursut nyttjande av systemet – vilket i förlängningen kan ge lägre kost nader för elhandel och eldistri bution i hela samhället. Det här kallas att hushållen bidrar med flexibilitet.

Risker med timbaserat avtal – välja månadsba serat i stället?

Observera att timmätning stäl ler krav på engagemang. Kun der bör inte välja ett sådant avtal om de inte aktivt kan eller vill följa upp elanvändningen. Om elanvändningen inte kan mins kas när elpriset är högt riskerar kostnaden i stället att öka med

timbaserade avtal, jämfört med om kunden har ett månadsbase rat rörligt avtal.

För den som har ett ”vanligt” månadsbaserat rörligt avtal, så har det rent ekonomiskt ingen betydelse när på dygnet elen används. Priset baseras på de genomsnittliga timpriserna på elbörsen under en månad, plus elhandelsföretagets påslag. Pri set är med andra ord inte direkt kopplat till exakt när på dygnet kunden själv använder elen.

Den som väljer ett månads baserat rörligt avtal ska också vara medveten om att månads priset per kilowattimme som gällde när avtalet ingicks både kan stiga och sjunka under kommande månader. Detta ef tersom priset följer svängning arna på elbörsen.

Generellt gäller också att för den som bor i lägenhet är möj ligheterna att tjäna på en flexi bel elanvändning med timpri savtal väsentligt mindre än för den som bor i villa.

utför

typer av

10 6/10-22BYGG&BO
Besök vår hemsida: www.srab.nu Kontakta oss för mer info eller offert! Jimmy Boström 072-704 98 66 Magnus Eriksson 072-704 98 67 • Sanering • Rivning • Avloppsrensning/Spolning • Taktvätt • Klottersanering • Avfuktning/vattenskador Vi
alla
saneringsarbeten! Inget jobb är för litet eller för stort – både privatpersoner och företag är välkomna!
Spotpriset
på elbörsen fastställs ett dygn i förväg. Kunderna kan då se när elen är som dyrast och billigast i god tid för att anpassa elanvändningen.

Allt

ett kostnadsfritt hembesök

för höstmys!

AV OSS KAN NI:

»Beställa måttanpassade partier - montera själv eller ta hjälp av oss.

»Köpa kompletta uterum/växthus - fristående, eller som tillbyggnad till ert befintliga hus.

»Även beställa allt markjobb inklusive gjuten betongplatta, trägårdsplattor eller trallgolv.

Självklart med RUT- och ROTavdrag!

Twin Light är ett bättre Vår&Höst system som har stilren design, oisolerade aluminiumprofiler samt isolerglas. Skjutpartierna kan beställas i vit, mattsvart eller silvergrå kulör utan extra kostnad men offereras även med annan valfri RAL-kulör mot en pristillägg.

Twin Light är ett komplett inglasningssystem för uterum och vinterträdgård. I systemet ingår bla. skjutdörrar, skjutfönster, överljus, fasta partier och gavelspetsar.

Twin är ett vinterträdgårdsystem med stilren design, isolerade aluminiumprofiler med brutna köldbryggor i luckorna samt isolerglas. Skjutpartierna kan beställas i vit, mattsvart eller silvergrå kulör utan extra kostnad men offereras även med annan valfri RAL-kulör mot pristillägg.

Twin är ett komplett inglasningssystem för uterum och vinterträdgård. I systemet ingår bla. skjutdörrar, skjutfönster, överljus, fasta partier och gavelspetsar.

Twin+ är ett bättre vinterträdgårdsystem med stilren design, isolerade aluminiumprofiler med brutna köldbryggor i hela systemet samt isolerglas. Skjutpartierna kan beställas i vit, mattsvart eller silvergrå kulör utan extra kostnad men offereras även med annan valfri RAL-kulör mot pristillägg. Twin+ är ett komplett inglasningssystem för uterum och vinterträdgård. I systemet ingår bla. skjutdörrar, skjutfönster, överljus, fasta partier och gavelspetsar.

Expo Wood95 är ett träsystem med aluminiumbeklädning på utsidan med ett karmdjup på 95 mm. Glaset som ingår är ett 24 mm D4-16 isolerglas. Systemet är komplett och kan anpassas som skjutpar ti, fast parti, fast parti med vädringslucka, altandörr samt gavelspetsfönster. Tillhörande vårt Trä/Alu-system med följer även dubbelsylindrigt Assa-lås till de skjutbara partierna samt till altandörr.

Expo Wood95:s alu-beklädnad kommer i 3 olika standardkulörer, vit, grå och svart. 25 mm låg ektröskel med aluminiumplat ta samt bromsfunktion i handtag ingår. Trätäckt med högkvalitativ akryllack enl. NCS-paletten.

Boka ett besök i vårt visningsrum eller ett kostnadsfritt hembesök, RING 0708-32 00 82 MÅTTANPASSADE SKJUTPARTIER, FÖNSTER, OCH UTERUM - ALLT EFTER ERA BEHOV! Vi säljer måttanpassade skjutpartier, fönster, och uterum allt efter era behov. Välj vilken säsong som passar er; vår, sommar eller vinter. Hos oss kan ni beställa måttanpassade partier och montera dem själv eller kommer vi och monterar dem till er. Vi säljer även kompletta uterum/växthus fristående, eller som tillbyggnad till ert befintliga hus. Hos oss kan ni även beställa allt markjobb med gjuten betongplatta, trägårdsplattor eller trallgolv då vi har alla nödvändiga maskiner såsom grävmaskiner och lastbilar. Självklart med RUT och ROT avdrag. Eller beställ bara uterummet / växthuset av oss och montera själv.
ni behöver för att montera våra produkter är vattenpass och en skruvdragare. Ni får allt färdigt i leveransen inget sågande eller måttanpassning, ingen förmontering av delar före montering. Rum för avkoppling & odling Fristående uterum med stabil limträstomme, kanalplasttak alt. glastak samt karaktäristiska korsspröjsade glaspartier. RUM FÖR AVKOPPLING & ODLING limträstomme, kanalplasttak alt.RUM FÖR AVKOPPLING & ODLING limträstomme, kanalplasttak alt. SEDAN 1975 FRÅN SVERIGE PROMAQ AB • Viksjövägen 10, 761 02 Norrtälje Tel. 0708-32 00 82 • tore@promaq.se PROMAQ AB • Viksjövägen 10, 761 02 Norrtälje Tel. 0708-32 00 82 • tore@promaq.se SEDAN 1975 FRÅN SVERIGE BYGG & GRÄV Återförsäljare för Återförsäljare för BYGG & GRÄV Boka gärna
Vi hjälper gärna till med ritningar och finansiering.
VÄLJ RÄTT ISOLERGLASPARTI Isoleringsgrad glas: U-värde 1.3 W/m2 K Isoleringsgrad parti: U-värde 1,9 W/m2 K Isoleringsgrad glas: U-värde 1,3 W/m2 K Isoleringsgrad parti: U-värde 1,9 W/m2 K Isoleringsgrad glas: U-värde 1,3 W/m2 K Isoleringsgrad parti: U-värde 1,4 W/m2 K Isoleringsgrad glas: U-värde 1,1 W/m2 K TWIN LIGHT TWIN TWIN+ EXXPO WOOD 95
Återförsäljare av PROMAQ AB Viksjövägen 10 761 72 Norrtälje www.uterumnorrtälje.se Mail: tore@promaq.se Uterum
HÖSTKAMPANJ: 20% på alla uterum Vi gärnahjälper till medritningar finansiering!och GÄLLER 15/9 – 15/10
12 BYGG&BO NYBYGGA(i' NYBYGGA(i' Bygg och Markarbeten ... de är vi bra på! Måleriarbeten... de är vi bra på! 0708 - 17 98 48 nybyggab@gmail.com Vi utför: Nybyggnation Ombyggnation Markarbeten Måleriarbeten Välkomna! Roslagens Elektriska AB Etabl. 1914 0176-126 10 info@ roslagenselektriska.se
6/10-22 13BYGG&BO Välkommen till idylliska Elmstalunden i Älmsta! Här finns inbjudande och nyrenoverade hyresrätter invid den vackra Väddökanalen. 1-4 rok om 50-92 kvm. Visning 10/10 och 24/10 kl. 15.00 på Värdshusv. 18! Scanna för att se lediga lägenheter BEHÖVER DU HJÄLP MED ATT FÄLLA TRÄD? Djupeskog Trädfällning AB ® Andreas Åkerlund, Åskärrets Väg 50, 761 74 Norrtälje www.djupeskog.se | Mobil: 0709-71 65 16 | E-post: andreas@djupeskog.se Djupeskog Trädfällning är specialister på trädfällning och stubbfräsning i Roslagen, Uppsala och Stockholm. 4 Gratis hembesök 4 Offert med fast pris och RUT-avdrag 4 Heltäckande arboristtjänster inom trädfällning, beskärning, bortforsling, flisning och stubbfräsning Hos oss arbetar specialister med lång erfarenhet som kan hjälpa dig med trädfällning. Snabbt, smidigt och säkert -oavsett om du anlitar oss som privatperson eller företag. Låt oss göra den svåra biten. Ring våra trädfällare i dag och prata med en expert!

Virkespriserna på väg ned efter pandemiåren

NORRTÄLJE. Efter relativt höga virkespriser under pandemin är de nu generellt på väg nedåt.

– Att priserna varit höga har flera orsaker, bland annat virkesbrist, men nu är produktio nen i kapp, säger Annelie Holgersson, plats chef på AB Karl Hedin i Norrtälje.

NÄR STÅL OCH JÄRN ökar i pris, liksom transporter na, går virket i motsatt riktning. Och för AB Karl Hedin i Norr tälje går det bra.

– Ja, det är bra snurr, säger Annelie Holgersson. Vi har gått otroligt bra de senaste två åren. Men på grund av allt som hän der i landet och omvärlden räk nar vi med ett litet tapp framö

ver. Dels beror det på en hel del kriser vi inte kan påverka, dels har folk börjat resa igen efter pandemin och bygger inte lika mycket nu som under pande min.

Detta trots lägre virkespriser. – Ska man bygga handlar det inte bara om priser, utan om en helhet. När det gäller virkespri serna gissar jag att de kommer

hålla i sig på lägre nivå under överskådlig tid.

AB KARL HEDIN har egen skog och egen såg som förser sina butiker runt om i landet med panelvirke och reglar.

– Prisnedgången är generell i branschen, men vi har klart en fördel genom att ha så mycket egen skog, säger Annelie Hol gersson. Vi jobbar alltid för att hålla priserna nere. Prissättning en inom bolaget är central, så det inte ska avvika oavsett var hos Karl Hedin man handlar. Och vi försöker hela tiden vara prismässigt bra i jämförelse med våra konkurrenter.

Fördelningen bland Karl He

dins kunder är enligt Annelie Holgersson 75 procent före tagskunder och 25 procent pri vatkunder.

– Vi har alltid varit mer in

FAKTA

riktade mot företag, men alla är självklart välkomna till våra bu tiker, säger hon.

Din lokala maskinuthyrare.

AB Karl Hedin bygghandel finns idag på 48 orter från Östersund i norr till Trollhättan i söder. Med runt 500 anställda och en om sättning om ca 3,7 md kr (2021) är bygghandeln den största och mest expansiva delen i koncernen AB Karl Hedin.

Varje butik är anpassad efter lokala förutsättningar på varje ort, både avseende sortiment och unika kundlösningar. Gemensamt för alla butiker är den höga kvalitén och långsiktigheten i urvalet av produkter. Virket kommer ofta från bolagets egen skog, egna sågverk och egen förädling.

14 6/10-22BYGG&BO ramirent.se
Baldersgatan 24, Norrtälje. Tel: 0176-779 80
MITT ROSLAGEN Annelie Holgersson är platschef för AB Karl Hedin i Görla i Norrtälje. FOTO: POVE PERSSON

Våra reningsverk

munala avlopp

använda

Fördelarna med

kontrollera

sätt

Våra reningsverk

(svartvatten).

Kommunernas

uppbyggda

avloppsvatten

vatten

lämplig

är
enligt samma principer som i stora kom-
men renar mindre mängd
och därför
att
för rening av
för fastigheter med enskilt avlopp.
att installera reningsverk för ditt enskilda avlopp är att
dess funktion samt utföra eventuell provtagning och på så
säkerställa att det uppfyller reningskraven.
klarar av att rena både BDT- (gråvatten) och WC vatten
Reningsverken är gjorda för att klara hög skyddsnivå.
inventering av enskilda avlopp handlar om att skydda dricksvattenbrunnar från att orenat vatten tränger in samt skydda naturresurserna. Vi erbjuder reningsverk som är godkända enligt EU standard och kan därför ge en garanti på 15 år. Rena ditt avloppsvatten med vårt biologiska avloppsreningsverk Ring oss på tel: 08-911 039 eller besök vår hemsida, www.reningsverket.se VVS AQUAVVS Finstavägen 1, 762 51 Rimbo Telefon: 070 835 79 77 www.aquavvs.se AQUAVVS – Din lokala rörmokare –VVS Varför försöka själv? Låt oss göra jobbet. MARKBÄDD PÅ BURK • Renar WC + BDT avlopp utan el • Tar minimalt utrymme i anspråk (2 x 2 m) • Behöver inte grävas om • I Sverige sedan 2009, > 4500 installerade 08- 4100 77 27 | info@4evergreen.se Kontakta oss så berättar vi mer: www.markbäddpåburk.se Boka ett kostnadsfritt hembesök Ring mig, Per, på min mobil: 0733 - 53 20 09 så berättar jag mer om enskilt avlopp utan el.
16 6/10-22BYGG&BO Allt inom måleri utföres! Månströms måleri RING 070979 78 62 FRÅN ENDAST1000:ANNONSERA OCH NÅ UT TILL ALLA HUSHÅLL I NORRTÄLJE KOMMUN! Du kan läsa alla nummer på mittro.se! KrönikaKommunen rustad Misstänkt Rattfull läkare kan förlora Totaltäckning! Känner där jag sitter kalsonger, strumpor ALLA HUSHÅLL Countrybrudar Kommunen agerar bredbandsfrågan Hästutflykten ROSLAGEN Tandvärk? Få en tid direkt Boka tid online eller ring 08-22 22 22 och Norrtälje Ny klinik Ny bildtävling! Kyrkor NORRTÄLJES EGNA Ny aktivitetspark planeras Rimbo Krönika skolteamRiksrevisionen kritiserar NorrtäljeanstaltenLommarskolan busstationen LOKALPRODUCERAD överdrifter.störreju inteen Ennykulturscen står Rimbo arrangörer Fiskarinnovativnäringodling Campus FULLT MED FOLKANORRTÄLJE tidigare hand­Folkvagnsklubbs” vårTandvärk? Få en tid direktBoka tid online eller ring 08-22 22 22 Hallstavik, Rimbo och klinik Norrtälje SUSANNEFRÅNNORRTÄLJENÄRABRÄNDERNA OREGON MILJÖ ENERGI& BILAGA! rån vid busstatioKONTAKTA Cippe Carlstedt tel 072-168 79 91 Wilhelmina Eriksson tel 072-168 79 92 RENOVERINGS- ELLER NYBYGGNADSTANKAR? Vår egen byggservice utför all slags ny-, om- och tillbyggnad. Vi erbjuder även alla typer av måleritjänster, in- och utvändigt. Kontakta oss för kostnadsfri offert! Tel: 010-15 56 106 fredrik.pettersson@skadeservice.se www.skadeservice.se SPAR ENERGI! Isolera dina värmerör och spar pengar Det förhindrar värmespill (15-20%), kondensbildning och sönderfrysning. Vi kommer på ett kostnadsfritt besök och lämnar offert ROT-avdrag är giltigt Telefon: 0709 - 480 326 • E-post: norrtaljesnickeri@live.se Besöksadress: Baldersgatan 16 A Följ oss på instagram @norrtaljesnickeri Allt inom inredningssnickeri  Kök  Garderober  Bokhyllor  Bardiskar  Receptionsdiskar och mycket mer! Platsbygger kök! Tål att jämföras prismässigt med fabriksbyggda kök UTNYTTJA ROTAVDRAGET! FRÖTUNA RÖR 076-145 42 90Anders Jansson 0706-33 55 16 - MONTAGE - SERVICE - RENGÖRING A.J´s VentilAtion
BYGG&BO SÅGBILEN Trädfällning fasta priser mattias 070-288 54 62 anders 070-689 21 42 82 NYBYGGDA HYRESRÄTTER Inflyttning 2024 ÅL-1995, Roslagsbostäder, skylt Skala 1:10 240 x 300 cm Välkommen till Roslagsskutan i Älmsta Moderna hyresrätter i centrala Älmsta – inflyttning sommaren 2020. Läs mer om lägenheterna och kösystemet på vår hemsida. NU ÄR FÖRSTA SPADTAGET TAGET! Registrera dig i vår bostadskö på www.roslagsbostader.se

Vi

Elinstallationer och service

Elinstallationer och service

Styr- och reglerteknik

Fastighetsautomation

Styr- och reglerteknik

Fastighetsautomation

Tvättutrustningar

Data/Fibernät

Tvättutrustningar

Data/Fibernät

Luftvärmepumpar

Luftvärmepumpar

Vi samarbetar med:

samarbetar med:

samarbetar

samarbetar med:

Helhetslösningar

18 6/10-22BYGG&BO Vi har kompetens att hjälpa er med planering, utförande av ert nästa bygg, renovering & grävprojekt. Ni har endast en kontaktperson för att säkerställa kvalitet enligt tidsplan och uppsatt budget. Det blir bättre totalekonomi, mindre stress och ansvar för er, samt smidigt genomförande. Husbolaget kan även bistå med elarbeten som elinstallationer, belysning och service-ärenden genom Roslagens Elservice. Kontakta oss idag för mer information! Ring idag 070-6302285 För dig och din fastighet
på Totalentreprenad ☎ Ett telefonnummer för att lösa alla era behov Även montering & service Försäljning av Cinderella förbränningstoaletter Har lånetoalett för reparation & service Även montering av: – Braskaminer & Skorstenar – Bastuaggregat – Anslutning Kaminer i skorstensmur – Kassetter i öppen spis Ring för offert: 0708-46 32 64 EDLUNDS MONTERING & SERVICE Per Edlund, Norrtälje
samarbetar med: Vi samarbetar med: Vi samarbetar med:Vi samarbetar med:
Vi
Vi
Vi
med:
6/10-22 19BYGG&BO Trädfällning 076-077 32 11 Markfällning Sektionsfällning Flisning Stubbfräsning info@bohlinstradfallning.se M/S Solskär LEVERERAR GRUS/BADSAND UTLÄGGES 08-570 331 95, 070-571 95 80 Norrtälje Mobilkranar AB 070-216 52 21 070-603 23 16 info@lyftkranar-akersberga.se www.lyftkranar-akersberga.se Solljusterapi www.bergbygard.se info@bergbygard.se ∙ 076-89 26 201 Bergby 1, 763 94 Hallstavik Den 15 oktober öppnar vi åter upp solparadiset i Roslagen Njut av välgörande solljus, 28 graders värme & sand mellan tårna Boka här

Vi

Vi

specialister på

avloppslösningar

Kontakta

20 6/10-22BYGG&BO
är
hållbara
med minireningsverk Ett minireningsverk är ett enskilt avloppssystem för villor, fritidshus och föreningar som renar avloppsvattnet enligt de högsta skyddskraven vi har i Sverige. En optimal lösning för fastigheter med enskilda avlopp. Vilket minireningsverk passar bäst för dina behov? Ecobox Small Ecobox BDT Soldio Smart Kapacitet 1-5 personer 1-5 personer 1-6 personer Fri från kemikalier Toalettavlopp Energiåtgång per år Ca 400 kWh Ca 300 kWh Ca 410 kWh 1-2 gånger / 1 år 1 gång / 2 årSlamtömning 1-2 gånger / 1 år *statistiken baseras på standardfastighet och användning GodkändförROT-avdrag CE-märkning Ursprungsland Sverige Sverige Tyskland Serviceavtal ecoboxcenter roslagen & stockholms skärgård
hjälper er att hitta rätt i avloppsdjungeln!
oss! Vi har erfarenhet av över 1000installerade minireningsverk,över 150 BDT och 50 regnvatten-system från Öregrund till Trosa. Läs mer på vår hemsida www.ModernaAvlopp.se 0176-580 58 | info@modernaavlopp.se | www.ModernaAvlopp.se