Mitt Roslagen 18/3

Page 1

Krönika

NYHETER © Norrtälje sjukhus anpassar akuten till coronaviruset © Eckerö Linjen och Viking Line ställer in © Länsade pappans konto

” Ett samhälle där ’ingen’ vågar

investera i något, inte ens en kanelbulle på Tösses, vore förfärligt och rent förödande.” POVE PERSSON SID 2

kning! Totaltäc

L OK A LPRODUCER A D G R ATI S TIDNING! NOR RTÄ L JE • R IMB O • H A LL S TAV IK • VÄ DDÖ

ALLA L HUSHÅL

ONSDAG 18/3 2020

Monica Buhre från Grisslehamn har ett jätteäventyr på gång, även om nu coronaviruset skjutit upp det ett år. Hon ska vandra upp till toppen av det 5 545 meter höga berget Kala Patthar, intill Mount Everest. FOTO ANDERS SJÖBERG

På väg mot toppen Fiske på schemat

Kommunen inrättar en Många ville se Guldbron Tobias Dahlberg blir ny krisledningsorganisation under sin färd i skärgården vd för Norrtälje Energi Norrtälje kommun inrättar en krisledningsorganisation för hanteringen av coronarelaterade frågor. För att säkra att kommunen är väl förberedd att kunna agera snabbt och kraftfullt vid behov har kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) sammankallat krisledningsnämnden till till ett första orienteringsmöte.

Intressset var mycket stort när det kinesiska fartyget med Guldbron tog sig in till sin plats vid Slussen i Stockholm. Bara på den korta sträckan från Furusunds och Yxlans färjeläge till Furusund Värdshus hade hundratals nyfikna samlats för att få se fartyget.

Tobias tillträder formellt i juni, strax efter att han lämnar sitt nuvarande arbete. – På plats i Norrtälje vill jag förvalta och utveckla det som redan finns i Norrtälje Energi. Och göra kommunen än mer attraktiv, säger han när Mitt Roslagen träffar honom i Norrtälje Energis lokaler vid Baldersgatan.

VÄTÖ När vätöbon och läraren på Vätö skola, Ann-Sofie Sjöberg, för en tid sedan läste om ett projekt som kunde bidra till att rädda gäddan kontaktade hon Malin Kjellin hos Norrtälje sportfiskare. Nu är elever i årskurs 1 till 6 i Vätö skola i gång med projektet. – Det handlar om att ordna skyddade lekplatser åt gäddorna, säger AnnSofie.

SIDAN 4

SIDAN 8–9

SIDAN 16

SIDAN 20

KONTAKTA

Cippe Carlstedt tel 072-168 79 91

NORRTÄLJE

Med en bilaga i når du 31658 hushåll med en egen tidning! r Utflysklatgeen i Ro

vår som mar hös

E N

T I D N I N G

F R Å N

EN

t 2019

TI

DN

ING

FRÅN

ROSLAGENS FÖRET

AGA

RK

Freija

VI

En bilaga i Mitt Roslagen från

Sommar 2019

Wilhelmina Eriksson tel 072-168 79 92

ROSLAGEN

NN

O

VI

DIN LOKALA BYGGHANDEL

– du hittar oss på Görlavägen 3 i

R

L

Priserna är inkl. moms och gäller

E EV

RE

t.o.m 31/8 2019

Norrtälje

Exkl iva sommarerus bjudanden

R RA

EN TID ATT SP NING AR

A! Eve aktivit nemang och eter hel a året!

En liten ö med ett stort hjärta

❥ KAPELL SKÄRS VÄRDSHUS LMEN ❥ FURUSU NDS ❥ MARHO ARHOLMA NORD ARHEM & GÄSTHAMN SUNDSTA SÄTERI RPS GÅRD ❥ CAMPING –VANDR ❥ SAMSTO VÄRDSHUS ❥ FURUSU NDS

FOTO: JONAS FOTO I ROSLAGEN

ROSLAGEN

Minikryssa till Åland med Rosella

Kunskap om vatten och avlopp LÖSNINGAR, LEVERANTÖRER OCH UTBILDNINGAR

– ett spännande affärsnätverk med alla tänkbara branscher

HANDLA DÄR PROFFSEN HANDLAR


Krönika

(Ni kan gissa om vad)

PANIKEN OCH HYSTERIN kring Corona-viruset

har eskalerat kraftigt den senaste veckan. Rekordet råkade jag själv ut för i lördags då jag ville prova en skjorta på Dressman, men av expedit fick höra att det gått ut order till Dressmanbutikerna att de skulle stänga sina provhytter (Jo, det är sant). Inte utan att man undrar vad som brukar påg i provhytterna på Dressman, för det kan väl inte handla om risk för sammankomster med över 500 personer? Nå väl. Vad har vi lärt oss av coronan redan nu? Jo, att är det någonting som skulle ha stängts ned omedelbart när smittan dök upp är det sociala medier och kommentarsfält. Och all form av alarmistisk journalistik a´la kvällstidningar skulle ha satts i träda. För den skiten ställer till mer elände än vad viruset gör.

Ett samhälle där ”ingen” vågar investera i något, inte ens en kanelbulle på Tösses, vore förfärligt och rent förödande.

På riktigt nu. Vad håller vi på med? Vi har ett virus som riskerar livet på gamla och redan sjuka. Vi har en i övrigt frisk befolkning som riskerar symptom av modell vanlig förkylning och ”vanlig” influensa. Alltså något som drabbar oss varje år. Vårt svar, just i år 2020, är att i princip slå igen hela samhället. Vi har i skrivande stund sex dödsfall kopplat till corona i Sverige (gamla, redan sjuka, människor). Det är så klart en tragedi för varje enskilt dödsfall. Men så här ser det ju ut varje år. Varför har vi fått paniken just den här gången? I fjol dog i Sverige, enligt Folkhälsoinstitutet, 2 578 personer kopplat till influensa. I USA har influensaepidemier åren 2017-2018 orsakat 61 000 dödsfall, enligt Center of Disease Control. Händer upp nu: Hur många av dessa dödsfall läste vi om då? FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN försöker uppen-

barligen vara saklig i sin information. Men saklighet är inget för media. Saklighet och lugn säljer inte. Därför blåser exempelvis kvällstidningar upp det hela ohejdat. Hela saken tycks gå ut på att alarmera och skrämma istället för att informera. Klickjakt i sin renaste form. Och politiker som agerar utifrån hur stämningen är och åt vilket håll det blåser på sociala medier ka vi inte tala om. De är så livrädda att bli anklagade för att inte agera att de hellre agerar fel än inte alls. Allt det tillsammans med bisarra diskussioner i sociala medier från livrädda människor som är helt låsta i sin panik, riskerar att göra efterspelet till detta virus mångdubbelt värre. Hur kan något vara värre än att personer dör i till följd av viruset? kan man rätteligen fråga sig. Ja, jag vet inte, men kanske massarbetslöshet, på börsen försvunna sparkapital, allt fler människor i depression, som följd till detta, kan leda till en hel del dödsfall det med.

Och det för ett virus som enligt uppgifter från flera experter på området 80-90 procent blir förkylda eller får en ”vanlig” influensa av. Är våra panikåtgärder verkligen värda det? Är det värt att riskera att slå sönder en hel turistindustri världen över genom att stänga gränser kring länder där viruset redan har fått fäste? MEN VI MÅSTE TÄNKA PÅ DE GAMLA OCH REDAN SJUKA, vrålar nu garanterat den skräckoch panikslagna delen av befolkningen. Jo, självklart ska vi det. På samma sätt som vi (väl?) gör vid varje form av sjukdom. Eller ni menar väl inte att det är först nu, 2020 i samband med coronaviruset, som ni förstått att man inte ska ha kontakt med äldre människor när man är sjuk? Att man ska tvätta händerna? Att man ska hosta i armvecket? EGET PERSONLIGT ANSVAR, inga sociala medier och politiker som visar ledarskap och inte uppvisar samma panik som många, många andra, hade kanske varit lösningen på det här. Att ta beslut om att friska människor ska sluta leva, sitta hemma instängda och vänta på att bli sjuka eller inte, oklart när, är något jag betecknar som vansinne. Är du sjuk? Stanna hemma och häng inte med sjuka gamlingar eller andra riskgrupper. Är du frisk? Fortsätt att hålla samhället i gång. DET, är livsviktigt för oss alla. Även för den stora, stora majoriteten av oss människor som kommer uppfatta corona som en lättare eller kraftigare förkylning.

FÖR ARBETSLÖSHET, kraschade småföretag,

underleverantörer, som drabbats av krisande storföretag, och därifrån en nedåtgående spiral som till sist drabbar alla branscher, alla människor, kommer leda till ett fruktansvärt samhälle. Ett samhälle där ”ingen” vågar investera i något, inte ens en kanelbulle på Tösses, vore förfärligt och rent förödande.

Mvh/Pove Persson, redaktör och reporter, 0768-923661, pove@mittro.se

Mitt Roslagen är en lokalproducerad gratistidning som delas ut i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik, Väddö. På utvalda platser kan du hämta ditt exemplar i våra tidningsställ. Upplaga 31 914 ex.

2

VD, annonsförsäljning: Wilhelmina Eriksson 072-168 79 92 wilhelmina@mittro.se

Redaktör och ansv utg: Pove Persson, 076-892 36 61 pove@mittro.se

Annonsförsäljning: Cippe Carlstedt, 072-168 79 91 cippe@mittro.se

Fotograf: Anders Sjöberg

Marja Sjögrip, 072-168 79 93 marja@mittro.se

Layout och annonsproduktion: Jakob Ekman, jakob@mittro.se

Tryck: Pressgrannar Distribution:

Svanenmärkt trycksak, 3041 0174

Mitt Roslagen Gäddvägen 5, 761 41 Norrtälje www.mittro.se Följ och gilla oss på Facebook!

MITT ROSLAGEN 18/3 -20


VÄLKOMMEN TILL KÅRSTA PARK!

MED NATUREN SOM GRANNE

Kårsta Park erbjuder det bästa av två världar. Eller faktiskt tre: idylliskt läge mitt i naturen, pendlingsavstånd till Stockholm och Norrtälje samt moderna, genomtänkta bostäder till på landet-priser. Nu säljstartar vi etapp 2 med inflyttning i oktober! Är du nyfiken på ett naturnära och tryggt boende? Läs mer på karstapark.se eller prata med Harriet Andersson på 073-626 93 76.

RIMBO

77

NORRTÄL JE

ARL ANDA E4

E18 VALLENTUNA ÅKERSBERGA TÄBY

STOCKHOLM

Närhet!

Känn på Kårsta Park!

Kårsta Park ligger inom bekvämt pendlingsavstånd. Du tar dig mellan Kårsta och Stockholm på trekvart med Roslagsbanan, buss eller bil. Till Norrtälje är avståndet en knapp halvtimme.

Välkommen till Bergsjövägen 24 lördag den 21 mars kl 11 – 13. Då kan du bekanta dig med området inför byggstart av etapp 2. Obligatorisk föranmälan till harriet.andersson@omnires.se så ser vi till att det finns grillkorv och kokkaffe så det räcker till alla!

K A R S TA PA R K .S E


Veckan som gått KOLL PÅ CORONA – COVID 19

Krisledning ska hantera beslut och frågor © ROSLAGEN Norrtälje kommun inrättar en krisledningsorganisation för hanteringen av coronarelaterade frågor. För att säkra att kommunen är väl förberedd att kunna agera snabbt och kraftfullt vid behov har kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) sammankallat krisledningsnämnden till tisdag 17 mars. – Jag har valt att kalla in krisledningsnämnden till ett första orienteringsmöte på tisdag för att säkra att vi är beredda att fatta väl övervägda beslut som är brett förankrade i politiken i alla lägen. Samtidigt riggas tjänstemannaorganisationen från och med denna vecka med en snabbfotad krisledningsorganisation, säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens och krisledningsnämndens ordförande i ett pressmeddelande. En krisledningsorganisation på tre nivåer inrättas under måndagen för löpande hantering av coronarelaterade frågor. På strategisk nivå leder kommunstyrelsens tillika krisledningsnämndens ordförande Bino Drummond en krisledningsgrupp som möts dagligen. På operativ nivå leds en samordningsgrupp av räddnings- och säkerhetschef Magnus Wallin tillsammans med coronasamordnare Mats Pernhem, som till vardags är tillförordnad teknisk direktör. Samordnarens uppgift blir att se till att genomförandet av beslutade åtgärder sker på ett effektivt sätt. Därutöver leder tillförordnad kommundirektör Charlotta Tillbom förvaltningsövergripande lägesbildsmöten som bland annat säkerställer att alla verksamheter har rätt information. Norrtälje kommun väger dagligen olika handlingsalternativ mot varandra för att minska och fördröja coronavirusets spridning. Ett flertal åtgärder har vidtagits och beredskapen har höjts för olika scenarier. Kommunen har även kontinuerlig kontakt med Region Stockholm, Länsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och övriga kommuner i Stockholms län och övriga relevanta aktörer. MITT ROSLAGEN

Krisledningsnämndens uppgifter och verksamhetsområde Krisledningsnämnden kan under extraordinära händelser träda i funktion och kan då fatta beslut om att överta hela eller delar av verksamhetsområden från övriga nämnder i kommunen i den utsträckning som är nödvändig med hänsyn till den extraordinära händelsens art och omfattning. I dagsläget har krisledningsnämnden inte aktiverats som överordnad beslutsinstans, men sammankallas av ordföranden till ett orienteringsmöte som ett led i kommunens höjda beredskap.

Den nya tillfälliga byggnaden där en yttre sortering av människor sker har nu sedan en tid tagits i bruk. Foto: Pove Persson

Norrtälje sjukhus anpassar akuten till coronaviruset © NORRTÄLJE På grund av det nya coronaviruset covid-19 har en tillfällig byggnad för yttre sortering av patienter tagits i bruk vid Norrtälje sjukhus. Med anledning av coronaviruset covid-19 har Region Stockholm beslutat att akutmottagningarna i länet ska ha möjlighet att utföra triagering av patienter (en process för att sortera och prioritera patienter med utgångspunkt från anamnes, symtom och ibland vitalparametrar som andningsfrekvens, puls och kroppstemperatur) på ett säkert sätt utomhus. Detta för att minska risken för smitt-

spridning till övriga patienter. – Vi behöver ha möjlighet att göra en första sortering av patienterna innan de kommer in på akutmotVI BEHÖVER HA MÖJLIGHET ATT GÖRA EN FÖRSTA SORTERING AV PATIENTERNA INNAN DE KOMMER IN PÅ AKUTMOTTAGNINGEN.

tagningen, säger Catarina Pommer, verksamhetschef på akutmottagningen vid Norrtälje sjukhus, i ett pressmeddelande. Patienter som kommer till akutmottagningen med symtom som feber, hosta eller andra luftvägsbesvär ska inte gå in på mottagningen, utan kontaktar akutens reception med hjälp av en ringklocka. Därefter hänvisas de till sorteringsbyggnaden där sjukvårdspersonal gör en första bedömning av tillståndet och beslutar om hur patienten ska omhändertas. – Precis som vanligt

när en patient kommer till akuten är det tillståndet och symtomen som avgör hur patienten tas omhand. Läkare kommer att bedöma om patienten till exempel behöver undersökas ytterligare eller läggas in för fortsatt vård, säger Jan Bergman, chef för medicinkliniken på Norrtälje sjukhus, i pressmeddelandet. Patienter med behov av akutsjukvård som inte har anledning att misstänka covid-19 kommer att tas omhand som vanligt på akutmottagningen. MITT ROSLAGEN

Kommunchef kan ha spenderat flera miljoner

Guide i hur du ska tvätta händerna

©ROSLAGEN Den kommunchef som gjort privata inköp för kommunens pengar kan ha spenderat så mycket som sex miljoner kronor. Det är Norrtälje kommuns internutredning som kommit fram till att man kunnat identifiera inköp som inte hör hemma i verksamheten till ett värde av omkring fem-sex miljoner kronor, långt mycket mer än man tidigare trott. Den ansvarige åklagaren Hans Morgell avvaktar dock. – Det är inte säkert att jag gör samma bedömning som kommunen, säger han till Norrtelje Tidning.

1. Skölj händerna under rinnande varmt vatten. 2. Använd rikligt med tvål, detta för att det ska börja löddra. 3. Arbeta sedan in löddret så att det täcker hela handen. Alla delar ska vara täckta med lödder. Det vill säga, alla fingrar, ovan och undersida samt mellan fingrarna. Tvätta också hän-

© ROSLAGEN Bra handhygien är A och O när det kommer till att skydda sig mot sjukdomar, då många bakterier sprider sig genom kontakt med händer. Här är en guide i hur du ska tvätta dina händer, extra aktuell i dessa Corona-tider. derna minst 30 sekunder för att det ska ge maximal effekt. 4. Skölj av händerna och torka dem, gärna med en egen handduk som bara du har använt. Kan man använda engångshandukar är det att föredra. När ska man tvätta händerna? Du ska tvätta dina händer vid dessa tillfällen:

- När du kommer in efter att ha varit utomhus - När du har varit på toaletten - När du har synlig smuts på händerna - Innan du ska laga mat - Innan du ska äta Är handsprit nödvändigt? Egentligen inte, det bästa är att man använder sig av vatten och tvål. Handsprit dödar vissa bakterier och virus men inte alla. Har du inte möjlighet att tvätta händerna kan det vara bra att använda handsprit, men

MITT ROSLAGEN 4

MITT ROSLAGEN 18/3 -20


HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Din leverantör av solceller i Roslagen

Det gäller om du är symptomfri © ROSLAGEN Den nya viruspandemi som ger sjukdomen covid-19 sprids i samhället och alla medborgare har ett ansvar för att bidra till att minska spridningen av smittan. Även du som är symptomfri har ett ansvar för att se till att virusets spridning blir så liten som möjligt. I dagsläget finns inga rekommendationer för symptomfria personer att stanna hemma från skola eller arbete, däremot gäller att vidta förebyggande åtgärder mot smitta. Allmänt förebyggande åtgärder mot smitta är: – Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen. Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun. – Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Tvätta i minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter toalettbesök.

– Undvik all kontakt med sjuka människor. Även om du är frisk ombeds du undvika alla besök till sjukhus och äldreboenden om det inte är absolut nödvändigt. Sök information i huvudsak genom internet, för att se till att de som verkligen behöver komma fram till samhällets tungt belastade telefontjänster kan göra det. Var dock källkritisk, mycket falsk eller obekräftad information cirkulerar. På krisinformation.se finns en samlad bild av den bekräftade information som finns i nuläget från samtliga myndigheter. För aktuell information om kommunens arbete med viruset hänvisas till kommunens hemsida. För information om symptom eller övriga sjukvårdsfrågor hänvisas till 1177 Vårdguiden och i första hand till hemsidan 1177.se, för att avlasta den tungt belastade telefonlinjen.

Din leverantör av solceller i Roslagen Nyckelfärdiga solcellspaket jektet Personlig kontakt genom hela pro i Sverige 1200 installerade anläggningar Kostnadsfritt hembesök Ring eller maila Anders idag cellsolar.se 070 - 450 54 64, anders.sjogren@

MITT ROSLAGEN

Det gäller om du har symptom från luftvägarna © ROSLAGEN Den nya viruspandemi som ger sjukdomen covid-19 sprids i samhället och alla medborgare har ett ansvar för att bidra till att minska spridningen av smittan. Det är av yttersta vikt att samtliga med ett eller flera av följande symptom stannar hemma: – feber – hosta – snuva – ont i halsen Det gäller även dig som bara har milda symptom. Den som har symptom som tyder på eventuell smitta ska stanna hemma och i största möjliga mån undvika att träffa andra människor under hela sjuk-

Nyckelfärdiga solcellspaket Personlig kontakt genom hela projektet 1700 installerade anläggningar i Sverige Kostnadsfritt hembesök

domstiden och i minst 48 timmar efter att man är symptomfri. Att inte träffa andra människor gäller såväl i arbetslivet som i privatlivet. Såväl barn som vuxna med symptom ska stanna hemma från skola eller arbete. För att underlätta sjukfrånvaro har regeringen beslutat att avskaffa karensdagen samt kravet på läkarintyg till och med den fjortonde sjukdagen. Eventuell sjukfrånvaro ska dock fortsatt anmälas enligt gällande rutin för din arbetsplats. För aktuell information om viruset och kommunens arbete hänvisas till kommunens hemsida. För information om symptom eller övriga sjukvårdsfrågor hänvisas till 1177 Vårdguiden och i första hand till hemsidan 1177.se, för att avlasta den tungt belastade telefonlinjen.

Vårens Bycaféer - 2020 INSTÄLLT - INSTÄLLT

MITT ROSLAGEN

Lägesrapport för kommunala skolor och förskolor © ROSLAGEN Norrtälje kommuns barn- och utbildningskontor arbetar aktivt med att bevaka utvecklingen kring det nya coronaviruset. I nuläget är ingen kommunal skola eller förskola stängd. Barn- och utbildningskontoret har tillsatt en krisledningsgrupp och jobbar i syfte att säkerställa att undervisning upprätthålls, förskola och barnomsorg ges, samt att skapa trygghet, förhindra spekulation och bidra med hänvisning till fakta. Kommunens fokus är att säkerställa att eleven får den undervisning den har rätt till samt att bidra till att minska risken för smittspridning genom försiktighetsåtgärder. Lägesbilden förändras snabbt och kommunen genomför kontinuerligt nya bedömningar av situationen. Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska elever eller personal ska stanna hemma från skolan oavsett om man rest eller inte. MITT ROSLAGEN

Våra omtyckta Bycaféer. ALLA VÅRENS TRÄFFAR STÄLLS IN. Om läget i samhället ändras meddelar vi. Beslut vid årsmöte sönd15 mars 2020.

den generella rekommendationen är att tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Vill du göra handtvättningen lite roligare? Tycker du att det känns tråkigt att stå där med händerna under rinnande vatten och se tvålen löddra? Ett tips är då att sjunga på en låt som du tycker är bra. En bra låt att sjunga med barnen är till exempel Blinka lilla stjärna. Det gör processen roligare och det kanske uppmuntrar barnen till att tvätta händerna oftare. SAGA HARALDSSON

Källa: 1177 Vårdguiden

10 mars Torbjörn Grundberg dragspel 17 mars Per Lodenius, Vad man gör-och inte gör i Riksdagen 24 mars Ovanliga och vanliga lotterier 31 mars Sara Edberg Roslagens Sparbank och Carola Wiklund, Polisen 7 april Per Zethelius och Spillkråkorna 14 april Lotteri 21 april Birgitta Rasmusson, känd kakdrottning 28 april Hans Andersson och Bengt Ericsson, Hästar och traktorer 5 maj Staffan Klingsbor, dragspel 12 maj Avslutning

APRIL. Tre händelser.

30 april - Valborg.

15 april, onsd kl 19. Kvinnor på runstenar i Roslagen. Entré och fika 60 kr. 19 april sönd kl 14. Jazz i bygdegården. Per Zethelius med Country Side Stompers med stora Rurikkören. Entré och fika 100 kr. 30 april - Valborg - torsd kl 18.30 öppnar Bygdegården. Eld, sång och tal kl 20.00. Mer info till höger

Traditionell Valborg med sång, tal och servering. Barnen egen eldbrasa. Körsång med Thomas Sving. Anna Eneroth (foto) håller vårtal. Bor i Norrtälje med rötter i Skåne.

Alla planerade program se hemsidan. Följ oss på www.estunabygdegard.se

Rikligt med tvål och varmt vatten. Och tvätta händerna ofta. Det är ett bra råd i tiden. Foto: Lovisa Stegius

Hyra? Barnkalas, barndop, föreningsmöte, fest m m. Plats för 70 sittande.

MITT ROSLAGEN 11/3 -20

Ring eller maila Anders 070 - 450 54 64, anders.sjogren@cellsolar.se www.cellsolar.se

5


Roslagen

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Det kommer att vara tomt under en månad i hamnen och vid kajen där Eckerölinjen normalt lägger till i Grisslehamn. Detta på grund av inställd trafik med anledning av coronaviruset. Foto: Anders Sjöberg

Eckerö Linjen ställer in alla turer i en månad © ROSLAGEN På grund av coronaviruset har Eckerö­linjen beslutat ställa in alla turer fram till och med den 14 april.

DET VAR I MÅNDAGS ,

den 16 mars, som beslutet trädde i kraft och inte för-

NOTISER Berusad man gjorde motstånd – greps

© NORRTÄLJE I torsdags greps en man för våldsamt motstånd efter att polisen försökt omhänderta honom vid Norrtälje busstation. MANNEN VAR KRAFTIGT BERUSAD OCH POLIS HADE LARMATS TILL BUSSTATIONEN FÖR ATT OMHÄNDERTA HONOM. Mannen var kraftigt berusad och polis hade larmats till busstationen för att omhänderta honom. Han var dock inte särskilt intresserad av att följa med och polisen fick till slut övermanna mannen och gripa honom. Han är nu misstänkt för våldsamt motstånd. MITT ROSLAGEN 6

rän den 15 april kommer M/S Eckerö trafikera mellan Grisslehamn och Åland

Fängelse för misshandel av minderårig flicka

© NORRTÄLJE Den man i 40-årsåldern som greps i januari misstänkt för att ha misshandlat en ung flicka har nu dömts till fängelse. Såväl polisen som den regionala insatsstyrkan slog till mot en bostad utanför Norrtälje i januari och grep mannen, som påträffades tillsammans med en skadad minderårig flicka. I förra veckan dömdes han till sex månaders fängelse för misshandel och barnpornografibrott. Dessutom ska han betala 15 000 kronor i skadestånd till flickan. MITT ROSLAGEN

Två i bråk med ordningsvakter

© NORRTÄLJE Natten till i lördags greps två män efter bråk med ordnings-

igen. Eckerö Linjen bekräftar att samtliga inbokade resenärer kontaktas. Beslutet togs efter att Utrikesdepartementet avrått från alla resor utomlands. – Vår högsta prioritet på

Eckerö Linjen är våra gästers och medarbetares hälsa, välmående och säkerhet, skriver företaget i ett pressmeddelande. Sent på eftermiddagen i måndags kom också beske-

det i ett pressmeddelande VÅR HÖGSTA från Viking Line att turer- PRIORITET PÅ ECKERÖ na med M/S Rosella melLINJEN ÄR VÅRA lan Kapellskär och MarieGÄSTERS OCH hamn ställs in till och med MEDARBETARES HÄLSA, den 13 april. VÄLMÅENDE OCH ELIAS STEGIUS SÄKERHET.

vakter i centrala Norrtälje. De båda männen är misstänkta för våldsamt motstånd, samt för våld mot tjänsteman respektive misshandel. Polis fick kontaktas efter att ordningsvakterna hamnat i bråk med männen. Övriga omständigheter kring situationen är okända. Mitt Roslagen

Sommarstuga på Väddö i brand

©VÄDDÖ. I söndags larmades räddningstjänsten till en brand i en mindre sommarstuga i Havsskogen på Väddö. Sommarstugan på ungefär 50 kvadratmeter var drabbad av en fullt utvecklad brand när räddningstjänsten anlände i söndags förmiddag. Efter en dryg timme var branden släckt. Ingen person ska ha skadats vid branden, vars orsak ännu är okänd. MITT ROSLAGEN

Bilen orsakade stor skada på bland annat elskåpet, som redan under söndagen byttes ut. Foto: Annika Persson (läsarbild)

BIL I KROCK MED ELSKÅP ©

NORRTÄLJE I söndags körde en personbil in i ett elskåp på Stockholmsvägen i centrala Norrtälje. Ingen ska ha kommit till skada vid olyckan men elskåpet totalförstördes och bilen fick allvarliga skador. Det är oklart vad som orsakat olyckan. Ingen strömförsörjning ska ha störts av att elskåpet förstördes.

MITT ROSLAGEN MITT ROSLAGEN 18/3 -20


VÄLKOMMEN TILL DÄCKRINGEN HOS KC MOTORS I NORRTÄLJE Vi på KC Motors i Norrtälje tillhör nu den kompletta däckkedjan, Däckringen. Välkommen när det är dags för dig att byta eller köpa nya däck.

FÖRSÄLJNING AV DÄCK TILL ALLA BILMÄRKEN OCH MODELLER.

VI UTFÖR MONTERING OCH HJULSKIFTE HOS OSS HITTAR DU DÄCKHOTELL.

NORRTÄLJE Stockholmsvägen 39 Tele: 0176-797 74. Mån-Fre 9-17. MITT ROSLAGEN 18/3 -20

kcmotors.se 7


Furusund

Guldläge för unik sjö Kinesiska fartyget Zhen Hua 33 med sin imponerande storlek fick många att gapa när det gled in mellan Yxlan och Furusund.

© FURUSUND Intresset var mycket stort när det kinesiska fartyget Zhen Hua 33 tog sig in till Stockholm via Kapellskär och Furusundsleden. Bara på den korts sträckan från Furusunds och Yxlans färjeläge till Furusund Värdshus hade hundratals nyfikna samlats för att få se fartyget som fraktade Guldbron mot sin plats vid Slussen i Stockholm.

DET VAR strax efter klockan nio

som fartyget och bron skymtade i höjd med Gräskö, österut från Furusund. När den gigantiska fören sedan tornade upp sig i precis innan färjelägena hörde ett sorl bland åskådarna på land. För 227 gånger 43 meter fartyg och 140 meter Kinatillverkad bro var en mäktig syn. Enligt uppgift är fartyget med sina 43 meters bredd, det bredaste fartyg som någonsin kört in i Furusundsleden. Bron, med sina 140 gånger 45 meter, väger 3 700 ton. Fartygets dödvikt är 50 000 ton. En som var imponerad på ”publikplats” i närheten av värdshuset var Kerstin Olsson från Norrtälje. – Jag och gubben åkte hit, fak8

tiskt på mitt initiativ. Vi är pensionärer och jag tänkte att det här kunde vara en trevlig utflykt. Man har ju hört så mycket om den här transporten ända från Kina. Det är ju också historiskt på ett sätt, i alla fall en historisk känsla.

MAN HAR JU HÖRT SÅ MYCKET OM DEN HÄR TRANSPORTEN ÄNDA FRÅN KINA. DET ÄR JU OCKSÅ HISTORISKT PÅ ETT SÄTT. ZHEN HUA 33 är med sina 227 meter det längsta fartyget i sin klass. Bara lastdäcket är 185 gånger 43 meter. Hon avgick från Kina med målet Slussen för drygt 70 dygn sedan och var, vid ankom-

sten till Stockholm över en månad försenad. Anledningen till det var bland annat ett påtvingat stopp i vattnet utanför Portugal på grund av hårda vindar och hög sjö. TORSTEN ERIKSSON från Stock-

holm hade tagit sig till först Kapellskär, sedan Furusund, för att få se fartyget med dess guldskimrande last. Varför? – Ja, du, sa han och skrattade. Dels är jag, som gammal sjöman, väldigt intresserad av fartyg av alla de slag. Dels bor jag vid Slussen och tänkte att jag ville se den så snart som möjligt och sedan försöka följa den vid flera platser längs rutten in till Stockholm. Zhen Hua 33 anlöpte Slussen senare under eftermiddagen. Då hade tusentals och åter tusentals människor från Kapellskär till Stockholm sett ekipaget. POVE PERSSON, TEXT ANDERS SJÖBERG, FOTO

Det kinesiska fartyget med sin guldskimrande last fick många att vilja ta sig till Furusund för att MITT ROSLAGEN 18/3 -20


ÄR NOG INTE DU HELLER

25.000 i rabatt på lagerbilar!

ÖRDAG 21/ L CROSSOVERN L A I C PE RBJUDANDEN DENNA D 3 S E S-CROSS 4X4 SUZUKI FINA AAGR! D N RELLEH UD ETNI G Suzuki ger dig alltid mycket för pengarna och just nu Bokning kan du få ännu mer! Välkommen in på en provtur!

Subaru-service 200 kr rabatt eller 1L olja

Torkarblad

10% S-CROSS 4X4

JUST NU FRÅN

Bokning Suzuki-service

201.900:-*

ORD. PRIS FRÅN 226.900:-

10%

15.000 :-

INKL. 7” PEKSKÄRM MED SMARTPHONE LINKAGE, NYCKELFRITT STARTSYSTEM, BACKKAMERA M. M.

På berget mellan Furusunds värdshus och gästhamnen samlade många människor för att se det mäktiga kinesiska fartyget och Guld­ bron på väg mot Slussen i Stockholm.

OUTBACK

.900:–

25.000 i rabatt på lagerbilar!

CROSSOVERN SUZUKI S-CROSS 4X4

KÖP TILL VINTERHJUL, MOTORVÄRMARE OCH DRAGKROK FÖR ENDAST

CIRKAVÄRDE UPP TILL 30.000:-

3 ÅRS FRI SERVICE*

VI BJUDER PÅ KORV MED Bilen på bilden kan vara extrautrustad. BRÖD!

ECIVRES IRF SRÅ 3

*

HALLSTAVIK, Uppsalavägen 57 0175-234 46, www.cegerbladsbil.se Mån–Fre 8–17, Lör 10–14

75 negävalasppU ,KIVATSLLAH

es.Mån libmil. sd alb8re–17, geclör .w10 w w–14. ,64cegerbladsbil.se 432- 5710 0 km. CO2-utsläpp: 166/193 g/km (enl. NEDC/WLTP). Bilen på bilden är extrautrustad. *Eller vid 1500, 3000 och 4500 Uppsalavägen 57, Hallstavik, 0175-234 46. – fre

Suzuki ger dig alltid mycket för pengarna och just nu kan du få ännu mer! Välkommen in på en provtur!

41– 01 röL ,71– 8 erF – nåM

Kontrollansvarig i Norrtälje

.lim 0 054 hco 0 0 03 ,0 051 div rellE* .dat surtuart xe rä nedlib åp neliB .)PTLW /CDEN .lne( mk

Fartyget gled majestätiskt fram mellan färjeläget i Furusund och det i Köpmanholm på Yxlan, som syns i bild. Och många ville föreviga ögon­ S-CROSS blicket. 4X4

transport15.000:JUST NU FRÅN

201.900:-*

ORD. PRIS FRÅN 226.900:INKL. 7” PEKSKÄRM MED SMARTPHONE LINKAGE, NYCKELFRITT STARTSYSTEM, BACKKAMERA M. M.

KÖP TILL VINTERHJUL, MOTORVÄRMARE OCH DRAGKROK FÖR ENDAST Fredrik Eng CIRKAVÄRDE UPP TILL 30.000:-

070-225 65 69

Ska ni bygga nytt och behöver en kontrollansvarig? Vi upprättar även arkitektritningar och bygglovshandlingar info@engkon.se

www.engkon.se

Takkampanj! Takomläggning (tegel, betong, plåt & papp)

Bilen på bilden kan vara extrautrustad.

Takmålning Taktvätt

Bränsleförbr. bl. körning NEDC-korr: 5,6-6,2 l/100 km. CO2 127-141 g/km. WLTP: 7,2-7,8 l/100 km. CO2 163-177 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans och 12 års garanti mot genomrostning. *Gäller så långt lagret räcker.

ROT-avd, ansvarsförsäkring Även mindre arbeten utföres!

Uppsalavägen 57, Hallstavik, 0175-234 46. Mån – fre 8 –17, lör 10 –14. cegerbladsbil.se ta sig en titt. Med trafikkaos a´la midsommar som följd… MITT ROSLAGEN 18/3 -20

FRI OFFERT

ECT Bygg AB

0737-87 87 09 9


Roslagen

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Disco gav klirr i klasskassan © NORRTÄLJE Nu kan femteklassarna Emma, Linna och Stella pusta ut. Deras projekt att ordna disco för klassen tillsammans med Plexus Vänner är över. Och det blev lyckat – trots att en del ändringar på grund av corona-viruset fick göras. Klass fem i Kvisthamraskolan samlar in pengar till en klassresa våren nästa år, då de är inne på sin sista termin i sexan. Att ordna ett disco i Lännagården var ett knep. I fredags skedde det och nästan alla elever i klassen, 35 av 40, kom. Men planen var att det skulle vara ännu fler. – Ja, från början sa vi att alla i klassen fick ta med sig en vän, berättar Emma Kolehmainen som tillsammans med Linna Larsson och Stella Thorén var festfixarna. Men när det här med coronaviruset kom så valde vi att hålla det inom klassen. Tjejerna har själva jobbat stenhårt med inbjudningar, biljetter, poppa popcorn, skriva manuskort, fixa musikquiz och ordna körschemat för kvällen. Biljetten gällde sedan för en omgång dricka, popcorn och korv. – Ville man ha mer så fick man köpa och pengarna som kom in går till klassresan, berättar Emma. Dryck, godis, korv och allt som behövdes skänktes av Plexus Vänner. Till

och med en discjockey från Uppsala, Gustav Andersson, kom till Lännagården och underhöll. Han spelade musik utifrån tjejtrions önskemål, men även efter eget huvud. – Han var jättebra, säger Emma och Linna, som träffar Mitt Roslagen. Förutom godis, dricka, korv och andra godsaker fixade tjejerna dans, lekar i form av limbo och musikquizet, det sista utifrån en spellista som Linna satt ihop. – Början på låtarna spelades upp och så skulle la-

gen vi delat upp skriva ned vad det var för låtar. Ingen hade alla rätt, säger Linna. Nu väntar andra aktiviteter för att samla in pengar till den kommande klassresa som, om planeringen håller, ska kunna ta klassens 40 elever till Idre. – Det behövs mycket pengar till det, säger Emma. Men vi ska måla egna tavlor och sälja, vi ska sälja kakor och planerar att ordna loppis. Och vi skulle sälja maj-blommor, men den försäljningen är stoppad på grund av corona, så det kanske vi får göra i höst istället. Till sist, var gästerna på discot nöjda? – Ja! Det var i alla fall vad alla sa när vi frågade, säger Emma. POVE PERSSON

FAKTA Plexus Vänner verkar för att de som är i lite extra behov av glädje, ska få tillfälle och möjlighet att komma ut på ett äventyr, en middag eller liknande. Att Plexus Vänner sponsrade discot för klass 5 på Kvisthamraskolan beror på att klassen haft det väldigt tufft och stökigt under många år med stor omsättning på lärare. Plexus Vänner startade 2012, av initiativtagare Johan Oldenmark, Plexus i Gladiatorerna i TV4. Efter ett avsnitt av Fångarna på fortet, hade Johan och lagkamraterna skänkt vinstpengarna till Barncancerfonden. När han sedan fick reda på att de pengar de skänkt inte helt skulle gå till de aktiviteter som de hade kommit överens om, bestämde han sig för att starta Plexus Vänner. Där går alla pengar som samlas in till välgörenhet.

Linna Larsson och Emma Kolehmainen kan nu, tillsammans med Stella Thorén, pusta ut efter sitt disco­ arrangemang i Lännagården. Foto: Pove Persson

NOTISER Villa övertänd – brann ned till grunden

© RIMBO En villa i Närtuna utanför Rimbo brann ned till grunden natten till i söndags. När räddningstjänsten larmades till platsen var villan redan övertänd och bortom räddning. Räddningspersonalen fick fokusera på att bevaka branden så att den inte spred sig till omgivningen. Ingen person ska ha befunnit sig i huset vid tillfället och därmed kom ingen till skada. Orsaken till branden är okänd. MITT ROSLAGEN

Kvinna bedrog sin pappa på hundratusentals kronor

© ROSLAGEN

En kvinna i 45-årsåldern hemmahörande i Norrtälje kommun spenderade nästan 800 000 kronor av sin pappas pengar. Kvinnan hade år 2012 kommit överens med pappan om att hon skulle få ansvaret för att sköta hans ekonomi. Under de kommande sex åren gjorde kvinnan nästan 50 överföringar på totalt knappt 770 000 kronor till sitt eget konto från pappans. Först våren 2018 uppdagades bedrägeriet, när pappan kollade sitt konto och upptäckte att där bara fanns 19 öre. Utöver att föra över hundratusentals kronor hade kvinnan också tagit ett lån på

10

175 000 kronor i pappans namn. Kvinnan har erkänt brott och har berättat att hon utvecklat ett shoppingberoende, varför pappans pengar användes till konsumtion av diverse varor och tjänster. Efter att ha försökt lösa situationen inom familjen polisanmäldes saken och kvinnan har nu dömts för bland annat grovt bedrägeri. Hon döms till skyddstillsyn och att genomgå ett behandlingsprogram för att hantera sitt beroende. Utöver att betala tillbaka pengarna ska hon även betala knappt 158 000 kronor i skadestånd till den bank där hon tog lån i falskt namn. MITT ROSLAGEN

Ny kundvalsmodell förändrar hemtjänsten

© ROSLAGEN Den nya kundvalsmodellen i Norrtälje kommun innebär förändrade arbetssätt för hemtjänsten. De ändrade ekonomiska förutsättningarna innebär att Tiohundra tvingas göra effektiviseringar i form av kortad arbetstid för ett stort antal medarbetare. Den 1 april träder förändringar i kundvalet inom hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering i kraft. I dag ges hemtjänstutförarna ersättning för utförd tid. Den nya modellen ger utförarna en fast ersättning för den tid som är beviljad i biståndsbeslutet. Samtidigt förändras er-

© NORRTÄLJE En personbil och en minibuss krockade i måndags förmiddag på väg 276 i höjd med avfarten till Görlavägen. Enligt polisen skadades ingen person i olyckan. För en stund var det totalstopp på 276:an, men snart kunde polisen släppa på växelvis trafik. FOTO: POVE PERSSON sättningsnivåerna, vilket ställer krav på ytterligare effektivisering. – Vi har jobbat hårt för att få hemtjänstens ekonomi i balans. Det nya kundvalet innebär en intäktsminskning om ca 15 miljoner kronor årligen. Det medför att vi oundvikligen måste vidta åtgärder som dessvärre kommer att påverka våra medarbetare, säger Tiohundras VD Peter Graf i ett pressmeddelande. Omkring 75 vårdbiträden i hem-

tjänsten berörs av den föreslagna förändringen, som innebär att samtliga med tjänstgöringsgrad över 75 procent nu kommer att erbjudas 75 procents tjänst. – Det är en tuff omställning som påverkar många medarbetare. Vår ambition är att göra förändringarna på bästa sätt för både kunder och medarbetare, säger Gisela Palm Lamerstedt, verksamhetschef, i pressmeddelandet. MITT ROSLAGEN MITT ROSLAGEN 18/3 -20


Kampanj Motorolja 4 liter Castrol Edge (flera sorter)

Glödlampa Osram Night Breaker Laser H7

Ord. pris 727−�945:-

Ord. pris 449:-

499:-

Fälgrengöring Sonax WheelCleaner MaxEffect 750 ml

149:-

399:-

Eldabutiken Norrtälje

VÄLKOMNA IN I VÄRMEN

Startbooster Noco GB40 Plus 1000 A Li

1 295:Ord. pris 1 595:-

Ord. pris 199:-

A+

ÅRETS KAMIN CONTURA 810

PRIS FR 15 900 :-

Delbetala 743:-/ mån

Erbjudanden och rabatter gäller t.o.m. 22 mars 2020 eller så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra rabatter, tjänster, lokala avtal eller erbjudanden.Med reservation för eventuella tryckfel.

Norrtälje Lommarvägen 1 0176-166 55

Öppet Mån – Fre Lördag

08.00 – 18.00 10.00 – 15.00

Eldabutiken Norrtälje Storstensvägen 6 (bredvid Byggmax) tel 0176-142 00 | norrtalje@eldabutiken.se Öppettider: Mån-Tors 10-18, Fre 10-17 samt Lör 11-14

www.eldabutiken.se

August Strindbergs gata 3 | tel 0176-136 66 | öppet: vardagar 10-19, lördag 10-17, söndag 11-17 MITT ROSLAGEN 18/3 -20

11


Grisslehamn

På väg mot top

Monica Buhre vandrar och springer en hel del i de vackra miljöerna i områdena kring hennes hem i Grisslehamn. Allt för att bli så bra förberedd som möjligt inför det stora äventyret.

© GRISSLEHAMN Grisslehamnsbon Monica Buhre, 55, ska ut på en rejäl vandring. Hon ska i välgörenhetssyfte vandra upp till Kala Patthar, en bergstopp på 5 545 meters höjd i Mount Everest-området. Hon var redo – men nu har coronavirusets härjningar skjutit fram äventyret. – De har stängt hela Everest-området för säsongen, berättar Monica, som ändå ser fram mot ett nytt försök om ett år. POVE PERSSON, TEXT ANDERS SJÖBERG, FOTO 12

MENINGEN VAR att expe-

ditionen, ledd av den rullstolsburne äventyraren, föreläsaren och inspiratören Aron Anderson, skulle ha inletts den 5 april i år, men nu är det ombokat till den 9 april 2021. – Det kändes ju lite snopet när jag fick beskedet, säger Monica. Men att de stängt ned hela området där under säsongen nu i april– maj är på grund av att bergsbefolkningen som bor där är väldigt fattiga och utsatta. Det finns ingen sjukvård i området och dessutom ska det tydligen vara så att vi-

ruset är extra farligt på hög höjd. Så jag har full förståelse för beslutet. Men drömäventyret är inte inställt, bara flyttat. – Jag får väl se det som att jag får extra tid på mig att träna. Jag ska trappa ned lite med träningen en månad nu, sedan kör jag på igen. Monica Buhre fick kännedom om resan och vandringen via en tidningsannons. Hon ansökte om att få följa med och blev en av de 16 som valdes ut bland 200 sökande. – När jag såg annonsen i tidningen tyckte jag att den

pratade med mig. Fysiken har spelat väldigt stor roll i urvalet – och att man är bekväm och bra på att jobba mot sponsorer och det är jag, säger Monica. ÄR DU EN äventyrare?

– Nej, haha. Jag är nog mer impulsiv och jag gillar utmaningar. Och nu visade det sig att min livssituation gjorde det möjligt att ta mig an en sådan här grej. Jag har alltid velat upp på höga berg och jag gillar som sagt att utmana mig själv. Att det inte blivit av hittills beror nog på att jag är fyrabarnsmamma och MITT ROSLAGEN 18/3 -20


HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

oppen Monica Buhre ser fram mot äventyret i Himalaya, även fast det nu skjuts fram ett år.

NU VISADE DET SIG ATT MIN LIVSSITUATION GJORDE DET MÖJLIGT ATT TA MIG AN EN SÅDAN HÄR GREJ. JAG HAR ALLTID VELAT UPP PÅ HÖGA BERG OCH JAG GILLAR SOM SAGT ATT UTMANA MIG SJÄLV. FAKTA Rullstolsburne ARON ANDERSON är professionell äventyrare och uppskattad inspiratör och föreläsare. Han har antagit utmaningar som de flesta inte ens skulle drömma om. Och genomfört äventyr som kräver en exceptionell styrka, både fysiskt och mentalt. Hans fantastiska bedrifter inspirerar andra att inse sina möjligheter – oavsett svårigheter. Som första person i rullstol har Aron bestigit Kebnekaise och Kilimanjaro, han har simmat 37 kilometer över Ålands hav, armcyklat från Malmö till Paris och skidat 300 kilometer över Antarktis till Sydpolen. Bland mycket annat. Källa aronandersson.se

KALA PATTHAR är en bergstopp på 5 545 meter över havet belägen i Mount Everest-området, söder om bergskedjan Pumori (7161 m). Dess relativa höjd är endast 10 meter, men är ändå ett populärt mål bland vandrare, eftersom bergstoppen ger en bra utsiktspunkt mot Mount Everest, Lhotse, Nuptse Nup II och Changtse. Världens högsta webbkamera, Mount Everest webcam, är stationerad på Kala Patthar. Klättring börjar vid Gorakshep (5164 m), som var det ursprungliga baslägret för bestigningen av Mount Everest. Kala Patthar med Pumori i bakgrunden. Foto Gerd Eichmann

har jobbat enormt mycket. – I somras sålde jag mitt företag med 74 anställda, Buhres Hemtjänst i Österåker där jag jobbat mer eller mindre dygnet runt under de fem år sedan jag startade företaget, samtidigt som jag sålde min stora gård på Singö och köpte ett mindre hus i Grisslehamn. Nu är barnen vuxna, så nu har jag tid och råd att göra detta. Och eftersom äventyret syftar till att samla in pengar till cancerforskningen betalar alla resan, allt, ur egen ficka. – Det kostar mellan MITT ROSLAGEN 18/3 -20

70 000 och 100 000 kronor, men jag gör det för den goda sakens skull och samtidigt får jag mig ett äventyr till livs. ARON ANDERSON-ledda äventyr och expeditioner har dragit in mellan 12 och 14 miljoner kronor till Barncancerfonden genom åren. Att Aron brinner för just detta förklaras till stor del att han själv drabbades av cancer som 7-åring. – Allt han gör syftar till att samla in pengar till Barncancerfonden, berättar Monica. Bland annat säljs det

olika former av sponsorpaket inför äventyren där alla pengar går till fonden. Företag köper paket, där de får loggor på våra kläder, flaggor som syns vid etapper och delmål och dessutom får de synas i de sociala medier som är kopplade till äventyren. Det är också massor av privatpersoner som sponsrar. MONICA BUHRE, som är

dotter i fiskhandlarfamiljen Buhre i Grisslehamn (farfar Hugo, mamma Eivor och pappa Hasse) har sina rötter i Grisslehamn. Och

mycket av den nästan dagliga träningen pågår just där. Hon gymar på hotell Havsbaden och går och springer väldigt mycket i omgivningarna i det lilla samhället. När hon inte åker in till Stockholm och tar sig an ”trapporna på Söder”. – I går var jag inne där och gick upp för alla trappor med de tusentals trappsteg som finns där, säger hon när hon dagen efter tar emot Mitt Roslagen i sitt hem. Jag hade med mig 16 kilo packning i ryggsäck, den mängd vi kommer att ha när expeditionen startar, och det tog

hela dagen att vandra alla trappor. Det var andra gången jag gjorde det. Är du tillräckligt tränad för något så här ansträngande? – Jag vet inte, det kanske man aldrig blir. Men jag har inför den nu inställda resan i år tränat mellan 90 minuter och fyra timmar per dag sedan det stod klart att jag blev uttagen till expeditionen. – Mest handlar det om att träna uthållighet. Vi ska absolut inte bygga muskler för muskler käkar väldigt mycket syre, vilket blir en bristvara ju högre upp man kommer.

Apropå packningen som givetvis består av rena nödvändigheter som mat, mediciner och kläder, har du gjort plats för någon onödig grej att ha med i ryggsäcken? – Ja, jag ska ha med mig en lite flaska champagne som jag ska öppna när jag når toppen, säger Monica och skrattar. ÄR DU NERVÖS inför ett

äventyr av det här slaget? – Nej, jag är helt lugn. Det ska bara bli kul och spännande. Jag har aldrig undrat vad jag gett mig in på. 13


Krönika

BOSSE BLIDEMAN

Kvaliteansvar & totalentreprenad!

THORELLS BYGG AB

Pär Thorells Bygg AB 070-6508657 NYBYGGNAD, RENOVERING, RITNINGAR Öster-Sänsjövägen 6 info@thorellsbygg.se 761 98 Norrtälje www.thorellsbygg.se

Pär Thorell 0176- 532 16 • 070-650 86 57

Vi tar hand om helheten åt våra kunder! www.thorellsbygg.se

Tänk om I DEN HÄR KRÖNIKAN provar jag två tankar – dels att många känner igen vindar i samhället som har likhet med 30-talets Europa och dels den aktuella flyktingsituationen vid gränsen mellan Grekland och Turkiet. TÄNK OM det största partiet i Sverige blir ett parti som värnar om svenskarna som ett speciellt sorts folk. De vinner folks sympati, vinner regeringsmakten och tillsätter posten som statsminister. Oppositionen är splittrad och försvagad. Regeringen känner sig stärkt. Man vill inte avskaffa yttrandefriheten, bara smalna av den så att svenskheten prioriteras. Det värsta skällsordet är ”liberal” eftersom det inbegriper mångfald, som är en motsats mot svenskheten. Den måste därför bekämpas. Eftersom man med hjälp av ett par andra partier fått regeringsmakten, har man folkets stöd. Alltså går man vidare och inskränker friheten alltmer för sådan som inte är godkänt svenskt – med folkets stöd. Många människor som tycker att välfärden har krackelerat och som ser att klyftorna ökar i Sverige är djupt besvikna. Kanske är det dags att ge auktoritär regim chansen, Vi ser ju i Polen och USA hur snabbt det kan skifta.

finns mobbar som gärna misshandlar dem. Polisen gör ingenting. Många är rekryterade efter sina åsikter. Det gäller även människor inom media, vilket gör att informationen likriktas till människor. Det blir allt svårare för många att bo kvar. De måste fly. Men vart? I DENNA samhällssituation har Finland inkorporerats i Rysslands intressesfär. De tar inte emot några flyktingar från Sverige. Eftersom det råder liknande tendenser i flera andra länder i Europa, har många flyktingar försökt sig att ta sig till

Vad händer sen? Efter ett antal år har kanske yttrandefriheten inskränkts och många människor sitter i fängelse som statens fiender pga fel åsikter.

Krönika Bosse

VAD HÄNDER SEN? Efter ett antal år har kanske yttrandefriheten inskränkts och många människor sitter i fängelse som statens fiender pga fel åsikter. Många människor har svårt att leva kvar i Sverige. Friheten att tycka fritt är försvunnen, har man fel åsikter riskerar man antagligen sitt jobb och angereviret för att ha fel åsikter är utbrett. Europa är världens rikaste världsdel, men består av många länder. Och många gränser. Slagordet ”Bygg muren” ekar i många länder. EU är maktlöst. DET ÄR INTE inbördeskrig i Sverige, det finns ingen militär som anfaller oss. Men den svenska regeringen visar sitt förakt mot traditionell västerländsk demokrati som ”liberal propaganda”. Ryssland får en ny vän och lovar broderlig hjälp till Sverige vid en krissituation. Det blir allt svårare för dem som inte tycker som staten eller som har utländskt ursprung. Och det

Danmark, som motvilligt har tagit emot en del. Men flyktingar från Sverige finns det inte plats för. Norge har förblivit en liberal demokrati, där finner regeringen det naturligt att ta emot flyktingar från Sverige. Men det kommer många på en gång. Till slut säger den norska regeringen att man måste ”ta en paus”. Det är för jobbigt att arbeta med integrering. Människor reagerar på alla flyktingar. DE DEMOKRATISKA krafterna i Sve-

rige blir alltmer desperata. Fler och fler fängslas på godtyckliga grunder. Läger för oliktänkande sätts upp, det kallas för ”omskolning”. Vad är utvägen? Gummibåtar till Storbritannien? Tänk om.

R A L I B

KÖPER - SÄLJER - FÖRMEDLAR

Dag Fredriksson Bil AB

KÖPER ÄVEN TRASIGA BILAR!

www.dagfredrikssonbil.se

Tel 0176-27 42 60 | 0708-83 24 00 Lohäradsvägen, Estuna • info@dagfredrikssonbil.se

Vi utför alla typer av markarbeten

rn! å 5 2 he sc an i br

Lars Carlsson Tel: 070-668 86 96

SLÄPVAGNAR & DÄCKSERVICE ✔Specialist på service av släpvagnar ✔Reservdelar till samtliga fabrikat ✔Bil & däckservice

UTHYRNING AV SLÄPVAGNAR & BÅTTRAILER Flytt, nätgrindar, flak, biltrailer, mm

AUTOSUND ROSLAGEN AB

0709-55 86 11

autosund@telia.com Kilvägen 6, 76391 Hallstavik

TOM JANSSON´S BIL SERVICE • BROMSAR AVGASSYSTEM FRAMVAGNAR

BILVERKSTAD

0176-164 05

Storstensvägen 8 (vid Norrtälje Bilelektro), 761 53 Norrtälje

Kvisthamra Veterinärklinik Öppet

Mån–Fre 8.30–17.00

Bergsgatan 26. Norrtälje

Tel 22 33 02

Vaccinationer • Id-märkning Operationer • Internt Lab Besiktningar och hälsokontroll Konsulterande hjärtspecalist Tandvård med ultraljud Foderrådgivning

Leg DSS Klinikchef Gun-Britt Kvart • Leg vet Robert Winberg • Leg vet Maria Häger Leg. DSS Malin Blanck • Leg DSS Tussi Malmquist • DJV Angelica Klaar

Bo Blideman bo@blid.nu

Har du ont? Jag hjälper dig med de flesta besvär i muskler och leder, såsom värk i rygg, nacke, axlar och mycket mer.

070-643 92 82

Vårgatan 2, Norrtälje 14

G

INTERNETBOKNIN

www.leveren.se

MITT ROSLAGEN 18/3 -20


inkl. moms inkl. moms Gäller t.o.m Gäller 31/5 2018 t.o.m 31/5 2018

2377 Hantverksbyxa Varsel Varsel 2377 Hantverksbyxa

Lättskött polyester/bomull som håller färg form. Lättskött polyester/bomull somoch håller färg och form. HölsterfickorHölsterfickor med extra fack extra ficka medoch extra fack ochmed extra ficka med 1283 Skaljacka 1283 Varsel Skaljacka Varsel blixtlås. Bakfickor med lock ochmed kardborrestängning. blixtlås. Bakfickor lock och kardborrestängning. Vind- och vattentät skaljacka medskaljacka tejpade sömmar. Andasfunktion, Vind- och vattentät med tejpade sömmar. Andasfunktion, Benficka medBenficka extrafack och lock med kardborrestängmed extrafack och lock med kardborrestängsom är perfekt lager på lager-principen. Bröstfickor med somenligt är perfekt enligt lager på lager-principen. Bröstfickor med ning. Tumstocksficka med knivhållare. i ning. Tumstocksficka medFörstärkning knivhållare. Förstärkning i kardborrelås och bröstfickor vattentäta Framfickor kardborrelås ochmed bröstfickor medblixtlås. vattentäta blixtlås. Framfickor hölsterfickorhölsterfickor och på knäskyddsfickor. C42-64 kan Din lokala äggleverantör och på knäskyddsfickor. C42-64med kan blixtlås. Dubbla innerfickor med blixtlås och öppen innerficka. med blixtlås. Dubbla innerfickor med blixtlås och öppen innerficka. förlängas medförlängas 5 cm genom utvik i benslutet. med ett 5 cm genom ett utvik i benslutet. Reglerbar i ärm och nederkant. med dragsko. roslagsagg@hotmail.com Reglerbar i ärm ochAvryckbar nederkant.huva Avryckbar huva med dragsko. Certifierad i varselklass enligt EN20471. Certifierad i2varselklass 2 enligt EN20471. Meshfoder skapar luftbuffert och ventilation. Certifierad enligt Meshfoder skapar luftbuffert och ventilation. Certifierad enligt Renoveringar • Nyproduktion Ordinarie PrisOrdinarie 699 kr inkl.moms Pris 699 kr inkl.moms EN343 mot regn. Certifierad enligt EN20471. EN343 mot regn.i varselklass3 Certifierad i varselklass3 enligt EN20471. Skyvings Elinstallation AB Omtillbyggnader • Ö-jobb • Bryggor Ordinarie& PrisOrdinarie 969 kr inkl. Prismoms 969 kr inkl. moms

Ravalds Bygg AB s t a M Allt inom Bygg

Elinstallationer och service

& Anläggning

070-21 20118

070-556 13 35

Butiken med personlig service! Butiken med personlig service! Butiken med personlig service! ronnie@skyel.se

Elinstallationer, Data och Service

mats.ravald@telia.com F-skattsedel och försäkringar finns!

MED FLERA…

Vi utför allt inom bygg Öppettider Öppettider Måndag och - onsdag - 17 Måndag -7markentreprenad onsdag 7 - 17

Skyvings Elinstallation AB 070-21 201 18

Torsdag Såsom 7 - 18om-7och Torsdagny-, - 18tillbyggnad, renovering bad, kök, tomter, omFredag avFredag 7 - tak 15 mm. 7 - Markplanerar 15

dräneringar, grunder, enskilda avlopp. Nästan allt! Sommartider Juni- Augusti se hemsida eller Facebook Sommartider JuniAugusti se hemsida eller Facebook Gilla oss! BALDERSGATAN 16 • TEL 010-199 35 35 • WWW.4WORK.SE

Norrtälje Mobilkranar AB 070-216 52 21 070-603 23 16 info@lyftkranar-akersberga.se www.lyftkranar-akersberga.se

www.4work.se www.4work.se FREDRIK EKHOLM Baldersg. 16 Baldersg. 16AB ALLSERVICE

070-651 32 39 010/199010/199 35 35 35 35 Gilla oss på Facebook

www.ekholmallservice.se

kin & s a M

Montage A B

HASSE JANSSON

BILREPARATIONER DÄCKSERVICE LANTBRUKSMASKINER

SER PÅ P VICE LAT S!

”Lagar de’ mesta åt de flesta!” VÄDDÖ

☎ 070–2287290

Ståhls städ & fastighetsservice AB Er hjälp i vardagen TVÄTT • FÖNSTERPUTS HEM- KONTOR- & FLYTTSTÄD • MAT • VÅRSTÄD AV STUGAN TRAPPSTÄD • INFÖR VISNING-STÄD

stahlsstad@hotmail.com

0720-165 188

Kontakta oss i dag för ett första besök eller för att få en offert.

ANDERS: 070-770 03 08 fromsbygg@gmail.com MAGNUS STÅHL

www.bcrör.se

Din rörmokare i Norrtälje kommun! Perssons Autoservice AB

Blidö Centralrör AB68, utförNorrtälje allt inom VVS i Roslagen Estunavägen 0176-152 20

Micke Andersson

MOBIL 070-540 79 71 BUTIK Rösav. 66, Norrtälje Pallpris på kakel (matt/blank): WEBSHOP www.romurkakelab.se Vit 15x15cm 100kr/kvm E-MAIL romurkakel–ab@hotmail.com

Vit 20x20cm 115kr/kvm Vit 20x30cm 125kr/kvm Vit 20X40cm 125kr/kvm

Vi saluför tätskikt,fix, fog och flytspackel.

Försäljning av: murtegel, sotluckor, spjäll, kakel, klinkers och kalkbruk m.m.

• Installation & Service • Rörmokeri • VVS • Vacuumtoaletter • Värmepumpar Regnvattensystem Din• rörmokare i Norrtälje kommun! Blidö Centralrör AB utför allt Passa på att utnyttja Rot-avdrag få en lägre arbetskostnad vid inom VVSochi Roslagen

de flesta rörinstallationer eller andra arbeten som vi utför i din fastighet.

Rösavägen 66, Norrtälje

• www.romurkakel.se

LOKALA

HANTVERKARE I ROSLAGEN kummelnasbygg.se

NU HAR VI ÄVEN BÅT OCH GÖR JOBB UTE PÅ ÖARNA!

ANDERS: 070-770 03 08

fromsbygg@etanet.se

ebbot data R ÖPPETIDE

Allt inom data

Måndag 11.30–17.00, Tisdag–Torsdag 10.00–18.00 Fredag 09.30–16.00

070-090 38 52

Våtrumsbehörighet enligt BKR.

RIMBO RIMBO MOBIL: BUTIK:070-39 0176-2227 50 270 23 MAIL: info@smedanders.com MICKE: 070-540 79 71

DIN

Blidö Centralrör AB Gransätersgatan 51 761 60 Norrtälje, Mob: 070-829 96 14 Blidö Centralrör AB | Gransätersgatan 51 | 761 60 Norrtälje www.bcror.se E-post: bcror@telia.com Mob: 070-829 96 14 | E-post: c-ror@telia.com

info@ebbotdata.se • www.ebbotdata.se V I F I N N S I R I M B O O C H PÅ FA C E B O O K

Angskärs bygg ab – ett byggföretag i Roslagen

K O M IH Å G AT T VDRAGET! U T N Y T T JA R O TA välkommen att kontakta oss! DITT KRANBILSÅKERI I ROSLAGEN TRANSPORTER OCH LYFT AV DET MESTA BODAR CONTAINRAR BÅTAR HUSMONTAGE MM RÄCKVIDD UPP TILL 36 METER 0176 26 07 70 0709 78 68 00 bergshamraakeriab@telia.com

076–349 76 40 www.angskarsbygg.se

angskarsbygg@hotmail.com

ÄR DU OCKSÅ SPECIALIST? KONTAKTA CIPPE CARLSTEDT, 072-168 79 91 FÖR ANNONSERING MITT ROSLAGEN 18/3 -20

15


Norrtälje

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Tobias Dahlberg tillträder som vd för Norrtälje Energi i juni. – Jag är väldigt glad över att jag fick jobbet, säger han. Foto Pove Persson

Tobias tar över ledningen för Norrtälje Energi © NORRTÄLJE Tobias Dahlberg, 46, är ny vd för Norrtälje Energi. Han tillträder formellt i juni, strax efter att han lämnar sitt nuvarande arbete, och efterträder Tomas Karlsson. – På plats i Norrtälje vill jag förvalta och utveckla det som redan finns i Norrtälje Energi. Och göra kommunen än mer attraktiv, säger han när Mitt Roslagen träffar honom i Norrtälje Energis lokaler vid Baldersgatan. TOBIAS DAHLBERG är

uppvuxen i Sundsvall, där han efter avslutad militärtjänstgöring och skola jobbade i 15 år på SCA, Ortvikens pappersbruk, som förutom att vara ett av världens största tryckpappersbruk även levererar spillvärme i stora mängder till fjärrvärmenätet i Sundsvall. – Jag började från grunden där, i packsalen på Vivsta varv i Timrå, berättar Tobias Dahlberg. När han sedan efter 15 år och avancemang i företaget gick vidare flyttande han till Stockholm och blev produktionschef hos Fortum, med 16

ansvar för värme och el i region Stockholm nordvästra. Nu jobbar han fram till i juni på konsultbolaget AFRY, tidigare Ångpanneföreningen, i Solna, med ansvar för kraft, värme och förnybart. Från hemmet i Vallentuna kommer han nu få längre till jobbet, men betydligt kortare restid när han börjar i Norrtälje. – Haha, ja jag kommer sitta med ett leende i bilen nu när jag slipper köerna in mot Stockholm, säger han. Och leende och skratt verkar Tobias Dahlberg ha nära till. Det återkommer

Tobias Dahlberg.

JAG VILL FÖRVALTA OCH UTVECKLA DET SOM REDAN FINNS I BOLAGET. HJÄLPA TILL ATT GÖRA KOMMUNEN ALLT MER ATTRAKTIV FÖR FÖRETAG OCH MÄNNISKOR. flera gånger under intervjun. När han nu har fått jobbet som vd för Norrtälje Energi, i konkurrens med cirka 200

sökande, är det inte omöjligt att han snart får även närmare till jobbet. Familjen, som består av frun, en son och en dotter, funderar på att flytta till Norrtälje. – Både min dotter och fru sysslar med hästsport, så vi är lite sugna på att hitta en hästgård i Norrtäljetrakten, säger Tobias Dahlberg. Som själv har en bakgrund som både ishockey– och fotbollsspelare. Och hockeytränare. – Jag spelade fotboll i GIF Sundsvall till jag i 15– årsåldern valde ishockeyn i Sundsvall/Timrå som då var hopslagna. Nu spelar jag veteranhockey i Vallentuna och ser mycket hockey då min son spelar i Wings (Arlanda). Åter till jobbet. Varför energi? – Jag har alltid varit teknikintresserad och jag kom i kontakt mycket med el- och ångteknik på pappersbruket

i Sundsvall. Sedan har jag skruvat mycket med bilar och skotrar genom åren. Och nu är sol och annan förnybar energi ett stort intresse. Tobias Dahlberg, som i Norrtälje Energi kommer att ha 60 anställda under sig, har också ett stort intresse för ledarskap och organisation. Hur är du som ledare? – Jag har nog en coachande ledarstil, jag vill ge stort förtroende till personalen. Jag vill uppmuntra till att de söker egna lösningar. Jag försöker vara den ledare som jag själv vill ha. Vad tänker du att du vill åstadkomma som vd för kommunägda Norrtälje Energi? – Jag vill förvalta och utveckla det som redan finns i bolaget. Hjälpa till att göra kommunen allt mer attraktiv för företag och människor. Och det genom att undersöka möjligheten att blanda in mer förnybart i mixen som vi redan har. – Jag vill också att vi tidigt är med i processerna när det gäller nybyggnationer i kommunen, det byggs ju en hel del i Norrtälje, och ha en diskussion med de som byg-

ger fastigheter vad vi har för alternativ. Vi ska också vara transparanta och tydligt upplysa invånarna vad vi har att erbjuda när det gäller energiförsörjning och uppvärmning. Vad gör du när du inte arbetar? – Jag idrottar mycket, springer och cyklar. Sedan umgås jag med familjen och följer dottern i ridsporten och sonen i hockeyn. Till sist, har du koll på Norrtälje som kommun och vad visste du om Norrtälje Energi innan du sökte jobbet? – Jag vet hyggligt mycket om Norrtälje. Jag har varit här en del då det ju inte är långt från Vallentuna. Det är en fantastiskt fin stad och kommun. Och jag har varit här en del kopplat till sonens hockeyspelande. Norrtälje Energi kände jag till lite eftersom jag i mitt nuvarande arbete jobbar mycket med konsulter mot just energibolag. Fram tills Tobias Dahlberg tillträder sin nya tjänst som vd går Lena Stockman, chef för ekonomi och administration hos Norrtälje Energi in som tillförordnad vd. POVE PERSSON MITT ROSLAGEN 18/3 -20


Helena

Christina

Nattaya

Nung

Hur går det med livspusslet? Är det dags att kalla in proffsen och använda fritiden till roligare saker än att städa? Sedan 1996 har vi underlättat vardagen för våra kunder – är det er tur nu?

AB Karl Hedin Bygghandel Koppardalsvägen 34, AVESTA Tel 0226-864 80, Fax 0226-864 89 Öppettider: vardagar 7-17, lö 9-13 www.abkarlhedin.se

www.anneblom.se

! JUST NU LL

DERAR DU PÅ

nytt kök?

U P P TI

: 0 0 0 . 5 1 R ABAT T! I

RING FÖR

OFFERT

0 33 0176 -27 8

FUNDERAR DU PÅ

nytt kök? FUNDERAR FUNDERAR DU DU PÅ PÅ FUNDERAR DU PÅ nytt nytt kök? kök? nytt kök?

Byt köksluckorna istället. a fint resultat men lägre pris!

För katalog eller kostnadsfritt hembesök: N U!

J U ST J U ST N U ! LUPP TILL 08-121 PUT!IL83 N STP116 JUU

L 0:I L0 P.T0 UP 0 0 Byt köksluckorna 1 istället. 0 . 5 5 1 T:TI-!RABATT 0 BA A0 0 R . I 5 1 Lika fint resultat men lägre pris! www.sormlandskok.se I RABATT!

Byt Byt köksluckorna istället. Bytköksluckorna köksluckorna istället.istället. Lika Lika resultat fint resultat men menpris! pris! lägre pris! Likafint fint resultat men lägre lägre

För katalog e

www.sorm

För katalog ellerFör kostnadsfritt katalog eller hembesök: kostnadsfritt hembes

För katalog eller kostnadsfritt hembesök:

08-121 116 08-121 83 116 8 0176-27 80 33 08-121 116 83

Nya l ärlösn

www.sormlandskok.se www.sormlandskok.s www.sormlandskok.se

MITT ROSLAGEN 18/3 -20

Nya luckor

17


Norrtälje

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Handelsplats för motorbranschen tar form © NORRTÄLJE Väggar och tak är på plats. Nu pågår arbetet med dörrar och fönster. Team Autocars bygge vid Görlavägen går framåt i rasande fart. – Det fortlöper helt enligt planen. Om några veckor kommer skyltprogrammet från Nissan och i juni ska vår Nissan-verkstad, -service och däckhanteringen vara i gång, säger Nicklas Unnerstad, vd för Team Autocar i Åkersberga, som nu snart också öppnar i Norrtälje. BYGGET AV den första

etappen i det som ska bli en handelsplats för motorbranschen norr om Görlavägen vid Görla industriområde är i full gång. Tidsplanen är att i juni öppna den första verksamheten på platsen. – Först ut är vår serviceanläggning för Nissan, säger Nicklas Unnerstad. Där hoppas vi vara i gång till sommaren. I samma byggnad finns också plats för flera andra verksamheter i motorbranschen, fortsätter Nicklas. Dels för vi sedan en tid diskussioner med några potentiella hyresgäs-

ter men vi är också intresserade av fler företag. Deras största prioritering är enligt företaget att finna verksamheter som långsiktigt kan samarbeta och skapa synergier företag emellan. Önskan är också att verksamheterna kan komplettera varandra och erbjuda kunderna ett så brett urval av produkter och tjänster som möjligt. De planerar för möjligheter till gemensam marknadsföring och aktiviteter, för att tillsammans kostnadseffektivisera företagens kommunikation med marknaden på området.

Nicklas Unnerstad, vd för Team Autocar.

– Vi försöker jobba så snabbt som möjligt för att kunna köra igång. Förhoppningen är att hela anläggningen i etapp ett är igång efter sommaren. Viktigast är inte hur snabbt vi öppnar utan att vi skapar bra synergier företagen emellan, säger Nicklas. Har ni några andra företag klara? – Vi för som sagt diskussioner med flera. Men jag

TÄVLING – VINN TRISSLOTTER!

Här vid Görlavägen, mitt emot Opus Bilprovningen i Görla Industriområde bygger Åkersbergabaserade Team Autocar ett nytt handelscentrum för motorbranschen. Den första verksamheten i den första etappen ska enligt planen öppna i juni. Foto: Pove Persson

kan avslöja att vi har klart med att en stor oberoende verkstadskedja etablerar sig i byggnaden. I etapp två ska sedan

bland annat en bilanläggning med nybilsförsäljning av Nissan byggas. – Det projektet ligger på bordet hos arkitekterna men

vi kommer redan i etapp ett förbereda stora del av det som hör till etableringen av Nissan, avslutar Nicklas. POVE PERSSON

GISSA FÖREMÅLET

INOM NORRTÄLJE MUSEERS verksamhet finns mängder av intressanta och spännande föremål, allt ifrån vardagliga bruks­ föremål till de mest märkvärdiga och ovanliga ting. Föremålet här till vänster är, som många gissade, en växelmyntsorterare. Den finns i Roslagsmuseets samlingar. De två först dragna rätta svaren var inskickade av: Yvonne Nygren, Norrtälje Jerker Persson, Väddö De får två trisslotter i var. Lotterna kommer med posten.

18

T Vad är detta för föremål och vad användes det till? Föremålet kommer från Roslagsmuseets samlingar. Skicka ditt svar till tavling@mittro.se Glöm inte skriva namn och adress i svaret. MITT ROSLAGEN 18/3 -20


MINIKRYSSNING Kapellskär–Mariehamn

75

Vårkänslor på Köksboden

Vi har sänkt priset på massor av varor!

prisex per person inkl buss

Shoppingfest till sjöss Minikryssa från Kapellskär till Åland. Det blir prisfest i taxfreen med sänkt pris på massor av varor, nya nöjen varje dag och god mat med Kocklandslagets buffé i topp. Fem glada timmar som ger mersmak!

KAMPANJ KAMPANJ 30% RABATT 30% RABATT KAMPANJ på kök & garderober.

kök & garderober. 30% på RABATT Gäller 1/3-31/3

på kök & garderoberGäller 1/3-31/3

Gäller 1/3–31/3

Boka på Vikingline.se/rosella Anslutningsbuss från Norrtälje och Rimbo alla dagar, från Hallstavik, Skebobruk och Östhammar fredag och lördag.

VI

VE R FÖ R

Öppet: Öppet: köksboden.se köksboden.se Ons-Fre 11-17 info@koksboden.net Ons-Fre 11-17 info@koksboden.net Lör-Sön 11-15 63 Lör-Sön 11-15 0176-126 63 0176-126

KLIGAR ERA Beställ din kompletta pool med vår entreprenad under mars/april och få en poolrobot på köpet

FINANSIERING

HÄLSNINGAR FRÅN POOLARNA PÅ BLARCK!

L O O P BIO

Markus Holstein

Fredrik Eng

Mikael Blarck

Vi har en egenutvecklad poolstomme som är mer välisolerad än traditionell Thermopool. Konstruktionen medger även mindre förbrukning av dyr betong. Poolstommen är smart konstruerad så att ”gör det självaren” ska få ett så bra resultat som möjligt, men vi erbjuder självklart även totalentreprenad.

Tel 010-175 30 11 • Mer info på vår hemsida www.blarck.se

by R A I TA E N V I R O N M E N T

BDT för alla behov • • • • • • •

Gråvattenrenare som tar liten plats Behöver ingen elektricitet Enkel att installera Enkelt underhåll Inga kemikalier eller tillsatser krävs Testad och bra för miljön Låga driftskostnader

Fredrik Eriksson Telefon: 0733 - 16 17 87

MITT ROSLAGEN 18/3 -20

19


Vätö

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Vätö skola nappade på fiskeprojekt © VÄTÖ När vätöbon och läraren på Vätö skola, Ann-Sofie Sjöberg, för en tid sedan läste om ett projekt som kunde bidra till att rädda gäddan kontaktade hon Malin Kjellin hos Norrtälje sportfiskare. Nu är elever i årskurs 1 till 6 i Vätö skola i gång med projektet. – Det handlar om att ordna skyddade lekplatser åt gäddorna, säger Ann-Sofie. I FÖRRA veckan ägnade

eleverna på Vätö skola en dag åt Blå Bårder och projekt Skolbäcken som är ett initiativ av Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund (Sportfiskarna). Projektet riktar sig till barn och unga för att genom praktiska insatser och handlingar på ett pedagogiskt sätt visa på näringskedjans betydelse för miljön. Blå Bård att likna med en inhägnad bassäng, där vattnet blir lite varmare under tidig vår och där gäddyngel kan växa till sig i bättre skydd. – Barnen fick nu under ledning av Malin Kjellin vara med och ordna en sån plats i Sjövik, längst in i Söderviken på Vätö, säger Ann-Sofie Sjöberg. De var med och ledde in vatten och röjde plats i en vassdunge så att gäddhonorna får hjälp med en bra plats att lägga sina ägg. – Barnen tyckte det var jätteroligt och för oss lärare är det ju väldigt kul att vi kan få en extra biologilektion utomhus. Det var också extra roligt för barnen att de fick låna vadarstövlar av sportfiskarna, det var populärt bland många.

Man körde bil med revolver i dörrfack

© RIMBO En man i 55-årsåldern har dömts till fängelse för vapenbrott och olovlig körning. Det var i juni förra året som polisen stoppade mannen vid ICA i Rimbo efter att man noterat att bilen var belagd med körförbud. Vid närmare kontroll visade det sig att mannen saknade giltigt körkort – och att han hade en revolver i förarsidans dörrfack. Mannen hävdade att han köpt pistolen på en loppmarknad men att han inte förstått att det handlat om ett funktionsdugligt, licenspliktigt vapen. Nu har mannen dömts till ett års fängelse. MITT ROSLAGEN Brobygge inleds i Norrtälje hamn

© NORRTÄLJE Arbetet med Havslänken, den gångoch cykelvägsbro som ska förbinda hamnen med Societetsparken, har nu inletts. Våren 2021 ska bron stå klar. 20

Nu ska eleverna göra ett återbesök på platsen den 21 april. Då utrustade med vattenkikare för att få se vad som hänt så långt. – Förhoppningsvis leder det här till att eleverna får större förståelse för hur viktig gäddan är för miljön, säger Ann-Sofie. ALLT SOM ökar fiskebeståndet i vattnen gynnar både sportfisket och den biologiska mångfalden och påverkar miljön på ett positivt sätt. Något som också skapar förutsättningar

för naturen att själv rena miljön. Ett sätt att underlätta den reningen är att med vassrensning skapa så kal�lade blå bårder mellan vass och strandkanter. – NÄR DET finns gott om gäddor och andra rovfiskar minskar algblomningen, eftersom rovfiskarna livnär sig på de fiskar som annars äter stora mängder av de djurplankton, insektslarver och snäckor som i sin tur håller nivåerna av giftiga växtplankton och bakterier nere, säger Malin Kjellin från Sportfiskarna i ett pressmeddelande från kommunen. Fler gäddor ger klarare och friskare vatten, helt enkelt, vilket barnen hjälper till med att skapa och själva kan se effekterna av. POVE PERSSON

Innan vassvadandet började krävdes lite uppvärmning. Foto: Privat

Eleverna är utrustade med vadarstövlar som de fått låna av sportfiskarna och redo att ge sig ut i vassen. Foto: Privat

Malin Kjellin från sportfiskarna berättade och visade barnen hur man gör en Blå Bård.

Skanska är den entreprenör som ska projektera och bygga Havslänken. Den fas som inletts nu består i projektering och planering och under våren inleds själva byggandet. Den öppningsbara bron kommer att vara 4,5 meter bred och ha en inseglingsfri höjd på omkring 2,7 meter. Det är inte kommunens skattepengar som bekostar bron, utan de företag som bygger kvarteren i Norrtälje hamn. ELIAS STEGIUS

Drograttfull på E18

© ROSLAGEN I förra veckan greps en man av polis på E18 utanför Norrtälje. Polisen stoppade bilen efter att man fattat misstankar om att något inte stod rätt till. Vid kontroll uppträdde mannen påverkat och dessutom påträffades narkotika i bilen. Mannen, som är i 30-årsåldern, är nu misstänkt för narkotikabrott och drograttfylleri. MITT ROSLAGEN

SIF Norrteljes U13-lag imponerade när de vann serien i år. Foto: Privat

Serieseger för SIF U13 © NORRTÄLJE. SIF Norrteljes U13-lag i bandy vann i år serien Stockholm Norr U13. Bakom sig har de lag som bland andra Hammarby och Sirius. –Jag är stolt över spelarna, säger lagets tränare, Fredrik Persson. Innan säsongen trodde Fredrik Jag hade heller ingen tydlig bild av Persson inte på att laget skulle hur vi skulle formera laget. kunna nå hela vägen till serieseger. Men i den första matchen, där la– Det var svårt att veta var speget spelade 4-4 borta mot Sirius, larna stod i en jämförelse med de efter att ha haft ledningen i halvandra lagen, säger Fredrik Persson. tid med 3-0 tänkte Persson att det

skulle bli en rolig vinter. – Och som det blev! säger han. Laget gjorde en mycket stabil säsong som resulterade i 12 vinster, två oavgjorda och tre förluster. Målskillnaden 57-21 imponerar också. – Jag är stolt över spelarna, för det jobb och engagemang de lagt ned. De har kämpat precis så mycket som det behövs för att vinna en serie. MITT ROSLAGEN MITT ROSLAGEN 18/3 -20


Evenemang I S A M A R B E T E M E D N O R R TÄ L J E K O M M U N Fredagsmys i Norrtälje

LLT! Ä T S N I

Kom och fredagsmys på biblioteket med saga och filmsnutt. För barn från 2 år och uppåt. Fredag 20/3 kl 15.00 Plats: Norrtälje stadsbibliotek. Fri entré.

Macka i mars - Mats Löfström

IT-hjälpen på Norrtälje stads­ bibliotek Ta med din surfplatta, mobiltelefon eller dator och få hjälp av en handledare. Datorskolan handleder enskilt under 25 minuter. Sista timmen erbjuds drop-in. Du bokar din tid i förväg. Torsdag 19/3 kl 14.45-18.45 Plats: Norrtälje stadsbibliotek. Fri entré men föranmälan.

Är du nyfiken på lokala författare? Varje fredag i mars träffar du en lokal författare i olika genrer som pratar om skrivande och om sina böcker. Denna gång är det Mats Löfström 20/3. Fredag 20/3 kl 12.00. Kostnad 50 kr för macka o kaffe/te. Anmäl senast en vecka innan. Plats: Norrtälje stadsbibliotek

LLT! INSTÄ

LLT! Ä T S N I

Handarbetscafé i Hallstavik Torsdag 19/3 kl 14.00-15.30 Plats: Hallstaviks bibliotek. Fri entré.

Handarbetskväll Vi träffas handarbetar med vad vi vill. Vid varje tillfälle går vi igenom en ny teknik. Torsdag 19/3 kl 16.30-19.00 Korrektur på er annons Plats: Norrtälje stadsbibliotek. Fri entré.

LLT! INSTÄ

ons cka 52 i Lokaltidningen vecka 52 Poddkafé för vetgiriga

Handarbetscafé i Rimbo Vi handarbetar och biblioteket tipsar om nya böcker i ämnet. Tisdag 24/3 kl 14-16 Plats: Rimbo bibliotek

LLT! Ä T S N I

SeniorNet-träff på Stadsbiblioteket

LLT! Ä T S IN

Plats: Norrtälje stadsbibliotek. Fri entré.

LLT! Ä T S IN

Augustin Erba skriver romaner, facklitteratur, dramatik för radio och arbetar som redaktör för Dagens Nyheter. Han gästar Rimbo bibliotek. Tisdag 24/3 kl 19.00. Fri entré. Plats: Rimbo bibliotek

ÖVRIGA EVENEMANG Norrtälje Bangolf Baldersgatan 16. Inomhushallen är öppen: Tisdagar 10.00-14.00 trivselgolf Torsdag 10.00-14.00 trivselgolf Lördagar 12.00-17.00 Bangolf för alla För mer info: www.bangolfen.se eller facebook, Norrtälje Bangolf

Välkomna till RoslagsBlomman´s lilla loppis. Överskottet går till ekonomiskt utsatta barn/ ungdomar i Norrtälje kommun.  Adress: Vigelsjövägen 3 B i Norrtälje. Hemsida: www. roslagsblomman.se. Öppet helgfria lördagar mellan 11.00-14.00.  (Påskafton 11/4 har vi stängt).

Vill du veta mer om ditt hus?

Seniorer lär seniorer IT med datorer, surfplattor och smartphones. Öppet hus på Stadsbiblioteket i Norrtälje tisdagar kl 1012, 13-15. Tisdag 24/3 kl 10.00-12.00, 13.00-15.00 Plats: Norrtälje stadsbibliotek. Fri entré.

Varje torsdag under våren håller biblioteket öppet för alla förskolor. Torsdag 19/3 kl 9.00-10.00 Plats: Norrtälje stadsbibliotek

T! Vi träffas, fikar och tränar LLsvenska. Ä T S Torsdag 19/3 IN kl 13.00-14.30

Författarbesök: Augustin Erba på Rimbo bibliotek

LLT! Ä T S N I

Förskolans öppna timme

Språkcafé och läxhjälp på Stads­ biblioteket

KOMMANDE PROGRAM PÅ BIBLIOTEKEN I NORRTÄLJE KOMMUN 19/3–25/3

Prinsesslördag på Norrtälje stadsbibliotek

LLT! INSTÄ

Saga, sång, musik och pyssel. Kom gärna uppklädd i dina finaste prinsesskläder. Lördag 21/3 kl 11.00 Plats: Norrtälje stadsbibliotek. Rekommenderad ålder: 4-8 år.

Babysång på Norrtälje stads­ bibliotek Sjung och ramsa tillsammans med andra föräldrar och barn. För barn 0-2 år i sällskap med vuxen. Onsdag 25/3 kl 13.00 Plats: Norrtälje stadsbibliotek. Fri entré.

LLT! Ä T S IN

Drakar och dragqueens på Rimbo bibliotek

Ny TV-serie med Ewa Fröling; Seniorsurf@rna

I denna sagostund läser en erkänd dragartist Ewa Fröling kommer till Norrtälje stadsbibsagor för barn. liotek och pratar med oss om hur det var att Lördag 21/3 kl 11.15 gå från nybörjare till ”senior-proffs” med digiPlats: Rimbo bibliotek. Fri entré men förtala verktyg. anmälan. Kommentar från producent: Kommentar producent: Onsdag 25/3 från kl 15.00-16.30. Fri entré. Begränsat antal platser

LLT! INSTÄ

Båt & Byggnadsvård i Roslagen, lördag 21 mars kl 14-16 Vill du veta mer om ditt hus? När byggdes det? Vilka har bott där? Hur många ägare har det funnits? Finns det några gamla fotografier och kartor bevarade? Föreläsare Eleonora Undin berättar om hur man kan gå till väga i gårdsforskning och visar vilka källor man kan vända sig till. Kostnad: 85 kr, 65 kr för medlemmar i Svenska byggnadsvårdsföreningen Anmälan: info@bbviroslagen.se

Bilder från Uruguay Café Chocolate, Rimbo, lördag 21/ 3 kl. 11.00-17.00 Vernissage Pågår 21/3-16/4 Kl.18.00 Konsert Musik från Uruguay Inträde 100 kr

LLT! INSTÄ

Boktips på Hallstaviks bibliotek

Vi lyssnar på ett avsnitt från Bildningspodden Välkommen på boktips på Hallstaviks bibliKorrektur på er annons dringar Återkom eller ettsedan godkännande med ev ändringar ellervarar etti godkännande och diskuterar vi. Sändningen Kommentar från producent: otek. Ett urval av vårens bokutgivningar prei Lokaltidningen vecka 52 18.00 18.00 efteråt ungeca endock timmesenast och diskussionen tur på er snarast, annons senteras. Kommentar från producent: fär52 lika lång. De ämnen vi väljer kan handtidningen vecka Måndag 23/3 kl 15.00. Fri entré. la om existentiella frågor, miljö eller filosoPlats: Hallstaviks bibliotek Återkom ändringar eller ett godkännande Korrektur med på erev annons fer. Lite mer udda ämnen har varit ”effektiv Kommentar från producent: snarast, dock senast 18.00 i Korrektur Lokaltidningen vecka 52 påeller er”det annons m med ev ändringar ett godkännande altruism”, ockulta sekelskiftet eller vad Kommentar från producent: Bokcirkel på Väddö bibliotek i Lokaltidningen vecka 52 som helst egentligen. Det finns massor av , dock senast 18.00 Vi läser både nya och gamla böcker och det Har ni ett evenemang som ni vill tipsa om? ämnen attev välja mellan. Föreläsare har varit Återkom med ändringar eller ett godkännande är bokcirkelns deltagare som bestämmer vilÅterkom med ev ändringar Jonna godkännande Ebba Witt-Brattström, och snarast, dock senast 18.00 eller ettBornemark Skicka information till pove@mittro.se i form av löpande text. snarast, dock senast 18.00 Korrektur er annons ken bok. SverkerpåSörlin för att nämna några. Kommentar från producent: För attkan komma gratis på Mitt Roslagens evenemangsida får ditt i Lokaltidningen vecka 52 Måndag 23/3Stora kl 17.30 annonser kan vara skalade Stora och annonser varamed skalade och 19/3 kl mejl 18.00-20.00 ejl Mail:Torsdag Vänd detta Plats: Väddöanpassade bibliotek. Fri Ingen på en A4. förutom inte kosta mer än 100 kronor. förentré. att rymmas anpassade evenemang, för att rymmas på eni undantagsfall A4. Plats: Hallstaviks Tel: 08-550 554 10 bibliotek. Fri entré. föranmälan. Återkom med ev ändringar eller ett godkännande Stora annonser kan vara skalade och

LLT! Ä T S IN

LLT! Ä T S IN

Mail: Vänd detta mejl snarast, dock senast 18.00 Tel: 08-550 554 10 änd dettaBästa mejl hälsningar Mail: Vänd detta mejl 550 554 10 Anna Stenmark Bästa hälsningar Mail: Vänd detta Tel: 08-550 554 10mejl ngen Mitti Produktionsavdelningen Mitti Anna Stenmark Tel: 08-550 554 10 hälsningarProduktionsavdelningen Mitti Bästa hälsningar tenmark Bästa Annahälsningar Stenmark Mail: Vänd detta mejl Mitti Produktionsavdelningen tionsavdelningen Mitti Anna Stenmark Tel: 08-550 554 10 Produktionsavdelningen Mitti

LLT! Ä T S IN

%

!

%

Skicka in evenemang

%

anpassade för att rymmas på en A4.

Stora kan vara skalade ochhär är en lågupplöst PDF, logotyper Det här ärannonser en lågupplöst PDF, logotyper Det anpassade för att på och en A4. Stora annonser kanrymmas vara skalade och kan se suddiga ut på din ochskärm bilder kan se suddiga ut på din skärm Stora kan skalade ochPDF, anpassade förannonser att Det rymmas på en %bilder här ärvara enA4. lågupplöst logotyper men blir tydliga i tryck. men blir tydliga i tryck. anpassade för att rymmas på en A4. och bilder kan se suddiga ut på din skärm

%

%

!

! men blirPDF, tydliga i tryck. Det här är en lågupplöst logotyper

Det här är en lågupplöst PDF, logotyper och bilder kan se suddiga ut på din skärm Stora annonser kan vara skalade och men blir tydliga i tryck. anpassade för att rymmas på enut A4.på din skärm och bilder kan se suddiga

bilder kan se suddiga ut på din skärm Det här är en lågupplöst PDF, logotyper ! ! och men % blir tydliga i tryck.

!

Bästa hälsningar Anna Stenmark Produktionsavdelningen Mitti

!

men blir tydliga i tryck.

Fastighetsskötsel Trädbeskärning Svetsning Fastighetsskötsel Städ Städ Trädbeskärning

Det här är en lågupplöst PDF, logotyper och bilder kan se suddiga ut på din skärm men blir tydliga i tryck.

Lokala företag näradig! dig! Lokal företag Lokal företag nära nära dig!

Lokalfinner företag nära dig! Här finner du du söker! Här du detdet dudig!söker! Lokal företag nära Välkommen in på www.anlitaoss.se och läsoch om läs om Välkommen in på www.anlitaoss.se Välkommen in på www.anlitaoss.se alla trevliga företag och ta kontakt direkt! är finner du det du söker! alla trevliga företag och ta kontakt direkt! Lokaldu företag nära dig! Här finner det du söker!

Svetsning

och om alla trevligaoch företag kommen in påläs www.anlitaoss.se läs om Välkommen in på www.anlitaoss.se och läs om Här finner du det du och ta och kontakt direkt!direkt! söker! trevliga företag ta kontakt

0176 131 10

alla trevliga företag och ta kontakt och direkt! Välkommen in på www.anlitaoss.se läs om alla trevliga företag och ta kontakt direkt!

Vill du också synas här? Kontakta oss! Vill du också synas Ring 070-293 38 06 Kontakta oss! Maila info@anlitaoss.se

här?

Vill du också synas här?38 Ring 070-293 06 Vill du också synas här? Vill du också synas här? Kontakta oss! Maila info@anlitaoss.se Kontakta oss! Kontakta oss! Ring 070-293 38 06 38 06 Ring 070-293 Ring 070-293 38 06 MailaMaila info@anlitaoss.se Maila info@anlitaoss.se info@anlitaoss.se MITT ROSLAGEN 18/3 -20

info@janseentreprenad.se 0176-13110 • info@janseentreprenad.se instagram @janse.entreprenad 21


Korsord LÄGLIGAST

AGATER

Varje vecka finns det ett kryss att lösa i Mitt Roslagen. Rätt lösning på korsord hittar du på mittro.se EJ PÅ VERS

TRIVAS

ÄTER RENAR

DEN SUGER

PÅ VETESTRÅ

BLIR DEN GEMENT SOM EJ ELAK FÅR

FÖR SMÅ

TRAMSAR

MITT I FARLED

LÄMNA OBEAKTAD

LÄNGTAT EFTER

BLIR LAG DEN AVMED LÄGGER KRONOR VISIT

VETO BLIR KRÄFTORNA

ÄGGLIK NYTTJAS NÄR MAN GARVAR

POL HALVRUNDA RUM

MÖRK RUNT ÖGAT HASSE

SMAL TRÄSTÅNG

PATINA

MÄLARKOMMUN

HELA

NEDSLAGSGROPEN GRODD

HÄLSAR FINT

KRÄMPA SÄDESKÄRVE STRÖDDE UT GRUS?

ORKA

GJORDE MAN PÅ TRÄFF RÖJA KONSTRIKTNINGAR

INSATS AV ETT TEAM

KAN MAN TID

NORDTYSK HAMNSTAD MISSMOD HON KAN SPÅ

ZOO PÅ HJUL

SVAG ANING

KONSTNÄRLIG TAUBE

BÄCKEN RELATIVT STUBB

FINNS I BILD

FÖRSE TOA

FINNS KÄRNAN

PLATS FÖR TORKNING

GRANNAR

APERITIF

METALLSTAVEN

KUNGASON TOPPEN

LOKAL I SKOLAN

KD RENA HÅNET

MATRISERNA

VARIT KÄR I

TRÄSLAG BLIR PIZZAN SPIRORNA

FLACKA VISA UPP EN VÄNLIG MIN

ERÖVRA

SITTPLATSER

FÖRFATTARE KÅRE DEM DUKAS DET PÅ

DATORENHET DEN SER I DIMMA

DEN MED KORT MAN

STORSLAGNA FESTEN

HAR FÖRMÖGEN

PIPPI I HAPARANDA

TORFTIG

RÄKNEORD

SKADA

HAR ÖLAND SITT

ÄR LÄRD

BLÅSES I SMÅLAND

SKÅDATS HAR NAGEL

FUKTFRI

MÄRREN OTUR

STAD I KENYA

ETT STYCKE PAPPER

ÄR ALLTID FLOTT FINARE DRÖMTID ÄN PAPPA POOL

RÅK

SLUTA ATT VÄXA FETA

GÅR MAN MED PRONOMEN

VOTERAR

KALL

ANKARPLATSEN

GRYNING

FOSTRATS

FRAMKALLA

ANISLIKÖR

PARNINGSLEK TA KLIV

GÖR OLIKA VIRA

DRABBAD AV SVINDEL

SES AVLOPP

HÄLLDE UR

OMOGEN FRUKT

RUM FÖR MÅNGA

FOR TENNISORT RYKTADES

NIA UPPMANING VID MÅL

HOPPIG FINSK DANS

DJUP GENANS

BLÄNKAREN GRUS

DEN ÄR GIFTIG PÅ EN ROCKA

LÅNGSAMMA

UNDERTECKNA

CYKELLOPP BLIR OFTA STÄRKTA

SMÅ TOMTAR

SUDOKU 8

1

3

4 6

2

7

9

4 8

3

8

1

1

5

6

3

6

7

7

3

2

6 6

3

8

8 ©Bulls © Bulls

1

9

6

MEDEL

8

4

9

1

6

4

5 5

3 3

9 2

7 2

3

4

4

6 2

2

8

2

4 4

1 9

8

2

5 6

2

4

5

LÄTT

9

6 9

1

2

JOBBAR MYCKET IHÄRDIGT

HAL OCH FRUSEN

KAN MAN HA PÅ ABB I LÄNGRE DRÄNERAT

MATADE

22

ANGÅR INGEN ANNAN

SLOCKNAR LÄTT

©Bulls

SPELAR TON NR 1 LITEN UTSIKROLL TERNA

SIGNAL VID FARA

SALVAN

OKOMPLICERADE

F.D. MAN

FÖRTROLLA

VARA NÄRA NOG

9

9

6

1

2

3

8

6

9

5

7

8

8

5

3

6 8 ©Bulls © Bulls

SVÅRT

9 5

3

4 6 ©Bulls © Bulls

MITT ROSLAGEN 18/3 -20


Med över 20 års erfarenhet kan vi hjälpa er med allt som har med el och belysning att göra!

Välkommen till trivsamma

Födelsedagar

Grattis Mila på din 7 årsdag den 21 mars! Kramar önskar Farfar, Eva och lilla Bamse.

Annonsera på familje­sidan – gratis! Skicka din hälsning på familj@mittro.se

Många grattiskramar Bobo på din dag den 19:e mars önskar din familj

Veckans ros

Grattis Marcus Carlstedt på födelsedagen den 24/3 önskar Pappa.

med Elbelysning Norrtäljevägen 3, Älmsta. Vi är även ombud för systembolaget. Tel 0176-500 57

HyrHyr- &&Trädgårdsmaskiner Trädgårdsmaskiner AB AB Nysättra Nysättra 0176/230016 0176/230016

Samuelssons Samuelssons

Samuelssons Samuelssons

Läs Läs mer mer på:på: Hyr- &&Trädgårdsmaskiner AB HyrTrädgårdsmaskiner AB www.samuelssons.nu www.samuelssons.nu Nysättra 0176/230016 Nysättra 0176/230016

Läs mer på:på: Läs mer HyrHyr- & & Trädgårdsmaskiner Trädgårdsmaskiner AB AB www.samuelssons.nu www.samuelssons.nu Nysättra Nysättra 0176/230016 0176/230016

Samuelssons Samuelssons

Läs Läs mer mer på:på:

Service Service www.samuelssons.nu www.samuelssons.nu Delar Delar

Serva din gräsklippare Försäljning Service Delar

Läs mer på:

Grattis Mamma Susanne på 62-årsdagen den 21 mars. Tack för att du alltid finns för oss! Många kramar önskar Natalie, Jennifer & Tessie.

STORT GRATTIS JULIA på din födelsedag den 20:e mars önskar Pappa, Mina, Otto, Ida och Loffe såklart.

Gratis

Till alla fantastiska Lokalvårdare inkl arbetsledaren med "SISU" i Norrtälje Kommun! Ni är bäst! Proffesionella, ambitiösa, engagerade och lojala. Många varma kramar! Jag saknar er! Teija

Grattis pappa Dennis på din dagisen 22:a mars önskar dina grabbar.

grattis!

Dagens Ros vill jag ge till Johan Larsson på Norrtälje/Rimbo Hälso­ central för all hjälp! Du är bara BÄST! Mvh Ida

www.samuelssons.nu

Samuelssons

Hyr- & Trädgårdsmaskiner TrädgårdsmaskinerAB AB Nysättra 0176/230016 Nysättra 0176/230016

Grattis Kjelle på din födelsedag den 18:e mars önskar din familj.

TOMTER SÖKES

Annonsera födelsedagar, nyfödda och bröllop i Mitt Roslagen utan kostnad. Skicka text och bild till familj@mittro.se

- med tiden

Vi finns till för er – dygnet runt. Välkommen in till oss!

s

Rimbo Begravningsbyrå BEGRAVNING FAMILJEJURIDIK HEMBESÖK

s

Leif Eriksson, tel 0175-700 Rimbo21Begravningsbyrå Rimbo Skolväg 15 B, Rimbo www.rimbobegravning.se

0702-11 12 13 MEDELÅLDERS PLUS av SVEN-BERTIL BÄRNARP

MITT ROSLAGEN 18/3 -20

Erik, Ove, Robin och Pia Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se

s

Rimbo Begravningsbyrå

s

Rimbo Begravningsbyrå

23


HARDEST WORKING. SMOOTHEST RIDING.

ET!

J/NYH KAMPAN Sportsman 570 EPS SP Öhlins edition T3B, -20,

KAMPANJ! 10 000:-

NYHET!

i tillbehör på kvarvarande 2019 års modeller

Sportsman 570 EPS T3B -19, Ord.pris 97 375:-, Nu Begränsat antal, kan inte kombineras med tillbehörskampanj.

Cylindervolym

87 900:Motor

116875:-

567 cc

Sportsman 570 EPS Agri pro T3B, -20,

Drivlina

1-cyl 4-takt DOHC

98625:-

ALLA PRISER INK MOMS. Hi Perf. Close Ratio AWD/2WD

FJÄDRING

SPORTSMAN 570 X2 EPS

Fjädring fram

MacPherson, 208 mm fjädringsväg

Fjädring bak

Dubbla A-armar,

Marknadens mest kompletta maskin. Utrustad med lastflak med 241 mm fjädringsväg ett smart nedfällbart passagerarsäte. Med Turf-läge för körning DÄCK / FÄLG på känsliga underlag och för snävare svängradie i kombination Beställ din nya vattenskoter innan 31 mars. med både motorbroms (EBS) och ADC (Active Descent Control) Däck fram 25 x 8-12; Carlisle 489 Få en värdecheck på25tillbehör är ingen terräng eller uppgift för svår för Sportsman 570 X2. Däck bak x 11-12; Carlisle 489

Säkra upp sommarnöjet 2020!

värd upp till 8000:-Stål Fälg

SAGE GREEN

10 7.3 75:KAMPANJ

PRIS FRÅN:

I NKL MOMS

CAN-AM OUTLANDER PRI S EXKL MOMS: FRÅN 8 5.9 0 0 :570 PRO+/MAX PRO+ T MY2020

Produkt en på bilden kan vara ut rust ad ut över st andardut förande.

Maxlast fram / bak

40,8 kg / 180 kg

Tankvolym

25,5 L

Markfrigång

279 mm

Längd / Bredd / Höjd

2280 x 1219 x 1219 mm

Axelavstånd

1422 mm

Torrvikt

358 kg

REGISTRERINGSFORMER Terräng Traktor B Traktor A

10 000 SEK RABATT

WWW.POLARISSVERIGE.COM Inkl.moms. Gäller tom 21/5 2020. Med reservation för slutförsäljning.

Abborrvägen 1, Norrtälje - Tel. 0176 - 176 00 - www.lattviktsmotor.se

©2019 Bombardier Recreational Products Inc (BRP). Med ensamrätt. TM, ® och BRP-logotypen är registrerade varumärken tillhörande BRP eller dess dotterbolag.

DIMENSIONER


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.