Mitt Roslagen 221215

Page 1

Wilhelmina har ordet

TOMTEN NÄRA

– SNART KLAR FÖR START!

© NORRTÄLJE. Björn Törngren som belönat sig själv med nytt objektiv efter vinsten i sommarens fototävling delar i bild med sig av sin syn på Norrtälje julmarknad. SID 12

Junis – Barnens organisation

NORRTÄLJE Junis vill att alla barn ska få växa upp i en trygg och nykter miljö, i ett samhälle där alla barn inkluderas och får utvecklas. Arbetet utgår från FN:s barnkonvention som tydligt framhåller barnens bästa. SID 10

Generationshuset – med prisbelönta måltider

NORRTÄLJE De sociala ytorna som uppstår där barn och äldre får lära av varandra är till stor nytta. Att på ett äldreboende få sin lunch presenterad av en 4-åring som fått vara med och skapa måltiden kommer att skapa glädje stolthet och intresse. SID 38

Julmaten – med nya och gamla traditioner

ROSLAGEN Roslagen gör julen till en smakupplevelse och sann familjefest och använd syn, doft och smak i kombinationerna av god dryck och mat SID 28

”Detta säger en del om hur cementerade vi är i gamla föreställningar om sakers tillstånd. Jag är dessvärre inte bättre själv.” SID 2 NYHETER Covidläget fortsatt känsligt © Hanna Stymne Bratt ny ordförande i KSON © Viking Line säljer M/S Rosella FOTO: BJÖRN TÖRNGREN KOMMUNENS ENDA LOKALA LOKALTIDNING! NORRTÄLJE RIMBO HALLSTAVIK • VÄDDÖ Totaltäckning! ALLA HUSHÅLL
Skoman Norrtälje, Stockholmsvägen 28 • Öppettider: Mån-Fre: 10-18, Lör: 10-16, Sön: 11-16 • Tel: 0176-147 00 • SKOMAN.SE Metro2 2.199 KR Adak ReWool 2.499 KR SÄSONGENS NYHETER FRÅN ICEBUG Metro2 2.199 KR Pace3 2.199 KR TORSDAG 15/12 2022

”NEJ, JAG KAN INTE SKRIVA!” nästan ropade jag ut. ”Jag kan göra nästa vad som helst men säg inte att jag ska skriva!”.

Hur tror ni att det gick? Det gick så där, kan man lugnt säga. Med arbetskamrater som både har den goda och ibland frustrerande förmågan att övertala så sitter jag nu här och skall försöka sammanfatta ett år, och ingjuta lite hopp och se framtiden an.

Vill så gärna lyfta er alla som får vår tidning att bli så väl emottagen.

Ni annonsörer som gör den möjlig, att ni liksom jag känner att tryckt papper är någonting som man gärna vill ha i handen och att det är ett sätt att nå ut. Med en utgivning till samtliga hushåll i kommunen så är det just det vi gör.

Ni läsare som med stort engagemang och läsande kommer med synpunkter, skickar in tips, deltar i tävlingar, lämnar ris och ros. Ja, ni som på alla sätt bidrar till att göra tidningen till ett levande väsen.

JAG HAR EN ÖVERTYGELSE om att de mindre ägarledda företagen är de företag som verkligen får Roslagen att vara just Roslagen. Under våren så kommer vi att belysa de utmaningar och belöningar det innebär att vara företagare i Roslagen.

Som just ägare - till ett företag – och kvinna så kan man ibland finna sig i intressanta situationer.

Ett exempel på detta råkade jag ut för när jag skulle få bilen tvättad på gamla Waxy – numera XBD. Bilen är inte direkt diskret utan har Mitt Roslagen skrivet på båda sidor och en äldre herre ser mig kliva ut ur bilen för att vänta. Han kommer fram och säger ”Jobbar du på tidningen?”.

...en äldre herre ser mig kliva ut ur bilen för att vänta. Han kommer fram och säger ”Jobbar du på tidningen?”.

I min ödmjukhet så svarar jag att, ja visst gör jag det och frågar honom vad han tycker om den.

Vi samtalar alltså en stund. Den trevlige mannen avslutar efter en stund samtalet med att säga: ”När du kommer tillbaka till kontoret får du hälsa ägaren att HAN gör ett mycket bra jobb”.

”Ja, jag skall hälsa HENNE det”, säger jag utan att förklara att det är jag som äger och driver den.

I min ödmjukhet så svarar jag att, ja visst gör jag det och frågar honom vad han tycker om den. Vi samtalar alltså en stund. Den trevlige mannen avslutar efter en stund samtalet med att säga: ”När du kommer tillbaka till kontoret får du hälsa ägaren att HAN gör ett mycket bra jobb”.

”Ja, jag skall hälsa HENNE det”, säger jag utan att förklara att det är jag som äger och driver den.

Detta säger en del om hur cementerade vi är i gamla föreställningar om sakers tillstånd. Jag är dessvärre inte bättre själv. När jag ring er upp ett företag och frågar efter den som bestämmer så faller jag ofta själv in i fällan att fråga efter HONOM.

Så det är en av mina personliga utmaning ar inför nästa år. Att inte bara förutsätta att saker är på ett visst sätt utan vara ännu mer öppen för att se världen såsom den är. Kan ske kan det börja med att fråga om henne el ler honom.

FÖR MÅNGA HAR HÖSTEN varit ett litet stålbad med vår infla tion, osäkerhet på ränte marknaden och höga energipriser vilket säkert gjort att man tänker extra mycket på hur man spen derar sina pengar. Glöm då inte att det i ett sådant läge kan vara viktigare än någon sin att visa att man finns som företagare, att man har tjänster och produkter att erbjuda. För nu riktar man sig i ännu större utsträck ning till personer som behöver något.

NÄSTA ÅR kommer ni att upptäcka lite förändringar i vår tidning. Men här skall jag inte går händelserna i förväg utan lämna er nu med denna cliffhanger.

I hopp om en riktig God Jul och Gott Nytt År så säger jag på återseende i januari!

trycksak, 3041 0174

2 MITT ROSLAGEN 15/12-22
En önskan om ett gott slut och ett ännu bättre nytt Wilhelmina har ordet VD, annonsförsäljning och ansv utg: Wilhelmina Eriksson 072-168 79 92 wilhelmina@mittro.se Cippe Carlstedt, 072-168 79 91 Marie Widholm, 072-162 92 93 Gäddvägen 5, 761 41 Norrtälje www.mittro.se Tillförordnad redaktör: Anders Sjögren, 070-880 89 85 anders@mittro.se Skribent: Maria Stenudd, maria@mittro.se Layout och annonsproduktion: Caroline Liljeberg, 072-168 06 36 caroline@mittro.se Följ och gilla oss på Facebook! kundservice: 0771-33 33 10 kundservice.privat.se@postnord.com Tryck: Pressgrannar Svanenmärkt
Mitt Roslagen är en lokalproducerad gratistidning som delas ut i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik, Väddö. På utvalda platser kan du hämta ditt exemplar i våra tidningsställ. Upplaga 31 897 ex.
För att
annonser.* TACK! annonser som ger effekt *85% av våra läsare gillar reklamen i Gratistidningarna. Rapporten: ”Gratistidningen ett förändrat medielandskap”
Mvh/Wilhelmina Eriksson, VD Mitt Roslagen Medlem i:
du älskar våra
www.r-sec.se Säkerhet för privatpersoner & företag Roslagens Security är det trygga valet av larm, kameraövervakning och säkerhet 070-777 00 78 KÖPER - SÄLJER - FÖRMEDLAR BRA& BILLIGA BILAR Dag Fredriksson Bil AB www.begagnade-bilar.nu Tel 0176-27 42 60 0708-83 24 00 Lohäradsvägen, Estuna info@dagfredrikssonbil.se KÖPER ÄVEN TRASIGA BILAR!
MITT ROSLAGEN 15/12-22 3 Öppet: Mån–fre 10–18, Lör 10-16, Sön 11-16 Knutby torg | Tel. 0176-104 78 | sportringen.se 20% på alla hjälmar 20% på alla skor upp till 24 mån räntefritt Svensktillverkad damcykel med aluminiumram lyse och korg. Ord. pris 6.995:5.995:- Du sparar 1.000:Europatillverkad damcykel komplett med lås, belysning 5.499:3.999:- Du sparar 1.500:15% på alla cykeltillbehör SKANSTULL Norrtälje sportringen.se lördag 10–16, söndag 11–16 har en komplett verkstad. Ring och boka tid. med andra erbjudanden eller rabatter. 100:- rabatt på alla kläder handlar för 500:Gäller t.o.m 30/4. kupgonen och ta med den till butiken. sammanhang eller när det är svårt att trycka fler färger. Enradig negativ Används ytterst sparsamt t.ex. mot färgade bakgrunder (annan färg än svart). Exempelvis i sponsorsammanhang eller när det är svårt att trycka fler färger. Specialist- eller egennamn, negativ Används ytterst sparsamt t.ex. mot färgade bakgrunder (annan färg än svart). Exempelvis i sponsorsammanhang eller när det är svårt att trycka fler färger. Följ oss gärna på instagram! sportringen_norrtalje BLACK Rossignol Experience 76 Dam och Herr Rossignol Experience Pro kid 4 ANNONSEN GÄLLER ÅRET UT. MED RESERVATION FÖR SLUTFÖRSÄLJNING. 3999:5799: Längdskidor inklusive bindning. ATOMIC VASA RACE PAKETPRIS! 4499:6098: Längdskidor inklusive Madshus Rottefella Performance Classic bindning. MADSHUS RACE SPEED PAKETPRIS! Vi erbjuder service på dina längd/ alpinskidor och även snowboard Välkommen att boka tid! 3.999:Inkl bindning 1.799:Inkl bindning ÄNTLIGEN SKIDOR! Kom och fixa dina skidor hos mig! KOMPLETT SKIDVERKSTAD Vallning - Slipning - lagning mm SERVA DIN CYKEL HOS OSS • Hos oss kan du göra service på din El-cykel och dämparservice. • Vi byter däck på El-Scooters.

Grönt vatten i Norrtäljeån

© NORRTÄLJE. Under söndagen så färgades vattnet i Norrtäljeån grönt från ett läckage vid parkeringen på Stora Brogatan. Samtidigt så blev det en kraftig ångbildning vilken steg som en kraftig rök.

ORSAKEN TILL missfärgningen av vattnet berodde på ett ämne som heter Pyranin som sedan länge finns i fjärrvärmesystemets vatten just för att snabbt kunna upptäcka läckage.

Detta läckage berodde på att ett rör till en fjärrvärmeservis hade rostat sönder.

Efter en kortare avstängning av fjärrvärmen till berörda fastigheter så kunde felet åtgärdas.

Det skall enligt räddningstjänsten inte finnas någon risk för att vattnet skall vara förorenat eller miljöfarligt.

Ny lekpark och förskolelokal i Älmsta

© ÄLMSTA Kommunstyrelsen beslutade den 5 december att anslå 1,95 miljoner kronor till Väddöbygden ideell förening för etablering av lekpark i Älmsta. Detta för att det idag saknas en bra lekyta för barn i centrala Älmsta.

INVÅNARNA I OMRÅDET har haft önskemål om en lekpark och detta har efterfrågats både genom e-förslag och skrivelser till kommunstyrelsen. Det finns stort behov av fler förskoleplatser i Älmsta. Därför beslutade nu kommunstyrelsen att kommunen ska hyra en lokal för ändamålet. Detta trots att riktlinjen är att kommunen bygger och själv äger den här typen av lokaler. Anledningen att detta avsteg från riktlinjen är att behovet av lokal är stort för att kunna ha en verksamhet på plats redan hösten 2023.

Personligt ombud – ett tillfälligt stöd till en bättre livssituation

© NORRTÄLJE. Sedan slutet av augusti finns per sonligt ombud på plats för invånare över 18 år med psykisk funktionsnedsättning.

är ett tillfälligt stöd för att bidra till en förbättrad livssituation och möjlighet till ökad självständighet.

– VI HAR SETT ETT STORT behov av personligt ombud under en period när vi inte hade funktionen på plats. Därför har vi i vårt gemensamma arbete, tillsammans för psykisk hälsa, haft målet att kunna erbjuda personligt ombud igen, säger Camilla Gustavsson, avdelningschef och ordförande i styrgruppen för Tillsammans för psykisk hälsa, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON).

På uppdrag av KSON:s direktion, tecknades ett avtal med Stiftelsen Parasoll som erbjuder funktionen personligt ombud till invånare i Norrtälje, liksom till flera andra kommuner i Stockholms län.

– Det är mycket positivt att återigen kunna erbjuda funktionen till invånarna i kommunen, säger Camilla Gustavsson.

STIFTELSEN PARASOLL

intresseföreningarna RSMH (Riks förbundet för social och mental hälsa) och Schizofreniförbundet i Stockholms län. Personligt om bud arbetar fristående från myn digheter och har tystnadsplikt. Det kostar inget att ta kontakt.

jag på uppdrag av klienten utifrån hens behov och önskemål. Jag är ett tillfälligt stöd i att påverka till varon till det bättre. Tillsammans kartlägger vi hur behovet av stöd och hjälp ser ut och tar tillsammans fram en handlingsplan. Det handlar ofta om att hjälpa till att lotsa kli enten rätt och att samordna kon takter med myndigheter; allt från Försäkringskassan, Arbetsförmed lingen, psykiatrin till olika kom munala funktioner, säger Carina

TILLSAMMANS FÖR PSYKISK HÄLSA

– ETT ARBETE I BRED SAMVERKAN

Tillsammans med dig och för psykisk hälsa – det är grunden i det gemensamma arbetet som sker i bred samverkan mellan Norrtälje kommun och Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje för att främja psykisk hälsa. Ett 25-tal utvecklingsområden identifierades initialt att arbeta vidare med. Till årsskiftet 2022/2023 beräknas nio processer vara avslutade.

Vill du läsa mer om alla de 25 utvecklingsprocesserna som äger rum inom ramen för det gemensamma arbetet Tillsammans för psykisk hälsa? Läs mer på Norrtälje kommuns hemsida www.norrtalje.se

Du når Personligt ombud, Carina Henningsson via e-post carina.a-henningsson@parasoll.org eller ring på 073–674 11 86.

SOM PERSONLIGT OMBUD ARBETAR JAG PÅ UPPDRAG AV KLIENTEN UTIFRÅN HENS BEHOV OCH ÖNSKEMÅL. JAG ÄR ETT TILLFÄLLIGT STÖD I ATT PÅVERKA TILLVARON TILL DET BÄTTRE. TILLSAMMANS KARTLÄGGER VI HUR BEHOVET AV STÖD OCH HJÄLP SER UT OCH TAR TILLSAMMANS FRAM EN HANDLINGSPLAN."

Henningsson, personligt

CARINA HENNINGSSON, personligt ombud i Norrtälje, har redan flera klienter.

– Ni är välkomna att kontakta mig via e-post eller telefon. När vi har haft ett fösta inledande telefonsamtal och bestämt att vi ska ses, träffas vi vanligtvis i den lokal jag har på Roslagens sjukhus, Hamnvägen 12 i Norrtälje, säger Carina Henningsson.

4 MITT ROSLAGEN 15/12-22 Roslagen HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se Kryddan Välko en! /Mattias och Jonas med personal Billborgsgatan 7 Norrtälje Tel 0176-103 01 Alla dagar* 7–21 *avvikande öppettider vid storhelg Klipp ut och ta med kupongen till butiken Endast torsdag – söndag. Helgraba ! Kryddan Ta med kupongen till butiken! Erbjudandet gäller på ICA Supermarket Kryddan torsdag–söndag t.o.m 18/12 2022. Vi reserverar oss för slutförsäljning och ev tryckfel. Priserna gäller t.o.m 18/12 2022. Reservation för slutförsäljning och ev tryckfel. 10% Rabatt! Minst 25% rabatt! SUPERKLIPP 2990 /st Blandfärs ICA. Ursprung Sverige. 500 g. Max 22% fetthalt. Av nöt 50%, gris 50%. Jfr pris 59:80/kg. Max 2 köp/hushåll. *Gäller ej spel, tobak, lotter, receptfria varor eller pant. /kg 159k Färsk laxsida ICA Gott Liv. Ca 1200 g. Salmo salar. Odlad i Norge. Jfr pris 159:00/kg. Max 1 köp/hushåll. Noblesse Marabou. 130–150 g. Jfr pris 133:33–153:85/kg. Max 1 köp/hushåll. Minst 25% SUPERKLIPPrabatt! /st 20k Handla andra varor* för 300 kr så får du köpa…
ombud i Norrtälje från Stiftelsen Parasoll. Camilla Gustavsson avdelningschef och ordförande i styrgruppen för Tillsammans för psykisk hälsa, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON).

Kommande resetrender

Resetrenden med kryssningar håller i sig och nu kan vi boka in härliga rutter ända fram till 2025. Det är en spännande resform som ger mycket för pengarna.

Förutom kryssningar vill många resa längre bort utanför Europa. USA, Mexiko och Thailand är storsäljare hos oss på Freys. Många känner sig trygga med att boka hos oss. Förutom att vi tar hand om hela bokningsprocessen så finns vi även tillgängliga under hela resan.

Vi planerar också för nya, roliga gruppresor under nästa år. Hör av er till oss och lämna intresseanmälan redan nu.

Vi fortsätter även sätta ihop egna skräddarsydda paket. Det är där vår spetskompetens ligger, all kunskap som vi skaffat oss genom åren.

God Jul

När kylan biter sig in och stjärnorna gnistrar i midvinternatten… …är det lätt att drömma sig bort till en värmande sol och ett turkosskimrande vatten.

Att resa är den perfekta julklappen! Oavsett om det är till ett land man håller kärt eller till ett land man sparat i resemappen. Att ge bort en resa i julklapp kan både vara lätt och svårt. Vill man resa till varmt eller kallt? Resa långt bort eller nära hemmet vårt? Därför vill vi påstå att ett presentkort hos oss är den bästa gåvan! Er vän får själv välja vart resan bär och vips, så sitter din vän i planet och ser världen från ovan. Välkommen in!

Freys Resetävling

Skriv ditt svar och skicka till: Mitt Roslagen, Gäddvägen 5, 761 41 Norrtälje eller mejla svaret till tavling@mittro.se Märk med ”Resetävling 15/12”. Svar oss tillhanda senast 9/1 2023. Vinnaren får ett presentkort, värde 3000:- och presenteras i Mitt Roslagen 19/1. Lycka till!

MITT ROSLAGEN 15/12-22 5 REY S RESEBY RÅ TELEFON 0 176-555 95 | WW W .F REY SRESEBY RA. SE | I NF O@F REY SRESEBY RA. SE I SAMARBETE MED FREYS RESEBYRÅ
FACEBOOK: FREYS RESEBYRÅ | INSTAGRAM: FREYSRESEBYRA TELEFON 0176-555 95 | WWW.FREYSRESEBYRA.SE | INFO@FREYSRESEBYRA.SE
Vilket ord bildar bokstäverna? SVAR: Namn: Adress: Postnummer och ort: Tel: Hur känns det? – Jätteroligt, jag blev så glad. Vart vill du resa? – Förr var det varmare länder men nu vill jag resa och se lite kulturellt, typ Prag eller någon annan fin storstad. Med vem vill du resa? – Min fru såklart! Vinn ett presentkort! VÄRDE 3.000:STORT GRATTIS TILL OVE JANSSON, SOM BLEV DEN LYCKLIGE VINNAREN I RESETÄVLINGEN DEN 17 NOVEMBER T T N E O R S E K R P
WILHELMINA ERIKSSON
FOTO:
Ove Jansson med Ylva från Freys

Endoskopimottagningen byggs ut för ökad kapacitet

© NORRTÄLJE. Om drygt ett år väntas endoskopimottagningen på Norrtälje sjukhus kunna ta emot sina patienter i nya, rymligare lokaler. Utbyggnaden kommer att innebära förbättringar för såväl patienter som personal.

TIOHUNDRA rapporterar att trycket på endoskopimottagningen har ökat sedan Norrtälje sjukhus byggdes på 90-talet och förutsättningarna att bedriva en modern, trygg och säker vård har ändrats.

Mottagningens kapacitet kommer att öka i och med utbyggnaden. Antalet undersökningar blir fler, till exempel kommer vissa undersökningar som idag sker på operation att kunna utföras i endoskopins nya lokaler.

MOTTAGNINGEN kommer även kunna genomföra kolorektal screeningar som idag utförs i Stockholm. Dessa screeningar, som syftar till att upptäcka eventuell förekomst av tjockoch ändtarmscancer kommer nu kunna genomföras i Norrtälje. Det innebär att patienter slipper färdas längre sträckor då undersökningarna också kräver förberedelser för patienten.

Fler undersökningar kommer att kunna göras när ytan växer. Enskilda samtal med patienterna kommer att bli lättare att utföra.

Förutsättningarna att bedriva en trygg och säker vård kommer att förbättras med de nya lokalerna samt en förbättrad arbetsmiljö.

SAMARBETET med sjukhusets övriga mottagningar gör att endoskopimottagningen inte behöver stänga under byggets gång. Verksamheten kommer att hållas igång under byggtiden – om än i något mindre omfattning.

FAKTA OM NYA ENDOSKOPIMOTTAGNINGEN

Dagens lokal integreras med en angränsande förrådsyta och den nya lokalen på 345 kvadratmeter blir nästan dubbelt så stor som idag.

Ombyggnationen påbörjas i april 2023. Hösten 2023 beräknas verksamheten kunna flytta in i de nya, större lokalerna.

KÄLLA: LOCUM

Covidläget fortsatt känsligt

NORRTÄLJE. Chefsläkare Susanne Bergenbrandt Glas berättar i ett inslag på Tiohundras nyhetssida om läget i vården och vikten av att vara fortsatt försiktig för att inte belasta sjukvården mer än vad som redan görs.

PER GRUNDBERG som är kommunikationsansvarig vid Tiohundra ställer frågorna som Susanne Bergenbrandt Glas svarar på.

Vi hör signaler om ökande smittspridning allt fler som vårdas på sjukhusen i region Stockholm. Kan du berätta lite grand om hur läget är idag i Norrtälje?

– Ja, det stämmer ju. Vi har en smittspridning av Covid 19, och då Omikronvarianten. Det gör att folk inte blir jättesjuka, men man måste stanna hemma och hålla sig från jobbet. Speciellt inom vård och omsorgen så påverkar det sjukfrånvaron på sjukhuset. Så har vi då också en liten ökning i vårt Covidflöde. Idag har vi ett tiotal patienter, dock har vi ingen på intensiven ännu så länge. Det är ofta sköra, äldre, vaccinerade men som ändå genom den här sjukdomen tippar

över kanten vilket gör att dom behöver sjukhusvård.

DET ÄR JÄTTEVIKTIGT ATT MAN TAGIT DE VACCINATIONER MAN SKALL TA –ENLIGT SIN EGEN PLAN. DET ÄR OCKSÅ VIKTIGT ATT DU INTE GÅR PÅ DEN DÄR JULFESTEN OM DU ÄR DET MINSTA FÖRKYLD, ÄR HÄNGIG ELLER HAR FEBER FÖR ATT SKYDDA ANDRA"

Hur påverkar det här läget sjukvården?

– Det gör att vi redan nu har vårdplatser stängda på grund av en bemanningsproblematik. Till följd av detta kan vi få stänga fler vårdplatser och då har vi bara ett sätt att hantera det på och det blir

nerna. Men där ser vi även att pa tienterna själva ställer in på grund av att dom är hemma och sjuka. Så vi får försöka lösa det på det sättet vi brukar.

Om man blir sjuk under helgerna med det inte är akut, hur skall man bete sig då?

– I första hand skall man försöka med att kontakta eller läsa på 1177 för att få råd. Vi har fak-

tiskt under jourtid – och det gäller även under helgerna – många andra möjligheter. Det finns jourläkarbilar, vi har närakuter, inte bara i Norrtälje utan i hela länet. Så det finns möjligheter, även till egenvård. Men är man sjuk och behöver sjukvård, har man ont i bröstet eller har man skadat sig allvarligt så är det självklart att man alltid skall uppsöka akutmottagningen. Vad är ditt viktigaste råd? – Det är jätteviktigt att man tagit de vaccinationer man skall ta –enligt sin egen plan. Det är också viktigt att du inte går på den där julfesten om du är det minsta förkyld, är hängig eller har feber för att skydda andra. Att inte smitta andra. Skall du besöka sköra äldre, sätt på dig ett munskydd för att skydda dom. Och jag är ledsen –men det kan komma att behövas besöksförbud på vissa äldreboenden eller avdelningar på sjukhuset just på grund av att vi behöver skydda de som finns där.

Hanna Stymne Bratt ny ordförande i KSON

© NORRTÄLJE. Norrtäljepolitikern och Socialdemokraten Hanna Stymne Bratt är nyvald ordförande för Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg enligt ett pressmeddelande från Socialdemokraterna i Norrtälje kommun.

KOMMUNALFÖRBUNDET Sjukvård och omsorg (KSON) leds av en direktion bestående av åtta ordinarie ledamöter och åtta ersättare från Norrtälje kommun och Region Stockholm, där Region Stockholm utser ordförande och Norrtälje kommun utser vice ordförande.

Eftersom Mittenkoalitionen bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet har tillträtt i Region Stockholm efter 16 års moderatlett styre så kommer KSON under mandatperioden 2022-2026 att få en ny ordförande i form av Hanna Stymne Bratt (S).

–Det känns otroligt inspirerande. Jag har suttit i opposition i

KSON under den senaste mandatperioden, men får nu äntligen möjligheten chansen att visa att vårt Norrtälje kan bättre, säger Hanna Stymne Bratt (S). Vi har väldigt tydliga prioriteringar för de närmsta åren. Norrtälje sjukhus ska byggas ut, och välfärdspersonalen som har slitit så hårt både under, innan och efter Coronapandemin behöver fler kollegor och bättre arbetsvillkor. Samtidigt väntar ekonomiskt tuffa tider, vilket kommer kräva hårt arbete och skarpa prioriteringar.

HANNA STYMNE BRATT bor i Norrtälje stad, och har lång erfarenhet från Norrtäljepolitiken. Idag är hon 2:e vice ordförande i

Utöver sina uppdrag i Norrtälje kommun har Hanna Stymne

Bratt även röstats fram till bland annat ordinarie ledamot i regionens viktiga hälso- och sjukvårdsnämnd och som ersättare i regionstyrelsen.

– Jag är oerhört stolt över förtroendet, inte minst över att få vara ordförande för KSON, fortsätter Hanna Stymne Bratt (S). Norrtäljemodellen med en integrerad sjukvård och omsorg är något som man avundas runtom i Sverige. Många kommer hit för att lära sig om hur vi arbetar. Den modell vi har ska vi vårda och utveckla. I och med den budget som lades i Region Stockholm av den nya S-ledda Mittenkoalitionen så får vården i Norrtälje dessutom äntligen 2 (2) utökade resurser. Det här innebär en ny inriktning för vården i både Region Stockholm och Norrtälje kommun.

Viking Line säljer fartyget M/S Rosella

© ROSLAGEN Under förra veckan kom beskedet att Viking Line säljer fartyget M/S Rosella till grekiska Aegean Sealines Maritime Co. Redan den 8 januari nästa år så trafikerar Rosella turen mellan Kapellskär och Mariehamn för sista gången

I PRESSMEDELANDE rapporterar Viking Line att man har avtalat om en försäljning av M/S Rosella till grekiska Aegean Sealines Maritime Co. Trotjänaren Rosella har trafikerat i Viking Lines flotta sedan 1980. Fartygets trafik inom Viking Line har kommit till sin slutpunkt. Även om hon underhållits

väl och håller en god standard kan hon inte i framtiden möta Viking Lines högt ställda krav på minimal miljöpåverkan, särskilt avseende koldioxidutsläpp.

Rosella kommer att föra grekisk flagg och trafikera i Egeiska havet.

Viking Line har målmedvetet arbetat på att modernisera flottan

och utvärderar alternativa lösningar för kortruttstrafiken mellan Kapellskär och Mariehamn.

Försäljningspriset uppgår till 11 250 000 euro och medför en bokfö-

ringsmässig vinst om ca 8 600 000 euro under första kvartalet 2023. Fartygets trafik upphör den 8 januari 2023. Leveransen sker under senare halvan av januari 2023. Det finns idag inga uppgifter om trafik mellan Kapellskär och Mariehamn kommer att ersättas.

Försäljningen av Rosella påverkar personalstyrkan i Viking Line, vilket innebär att omställningsförhandlingar kommer att inledas.

6 MITT ROSLAGEN 15/12-22
både socialnämnden och KSON för Socialdemokraterna. Nu lämnar hon socialnämnden och tillträder i stället som ordförande i KSON.
nytt
Senaste
Susanne Bergenbrandt Glas Hanna Stymne Bratt Rosella byter Ålands hav mot Egeiska havet i januari.
FOTO: VIKING LINE

Finlands självständighetsdag firades i Norrtälje kyrka

©

år som självständig stat. Detta uppmärksammades med musik, sång och tal i Norrtälje Kyrka.

FIRANDET ÄR ett arrangemang av föreningarna Roslagen Kalevala, Norrtelje Finska Förening NORSU och Norrtälje Finsktalande väntjänst.

– Detta är en mångårig tradition, berättar Sam Grandell. Norrtälje Kom -

mun har varit finskt förvaltningsområde sedan 2012 och man räknar med att ca 12% av kommunens invånare är inkluderade i den finska minoriteten.

MED INSLAG från kulturskolan, Musikkåren och Vell-

närliga ledningen av Kaisa Ekdahl – och övriga artister, Nelly Åkerlund, Alfons Ström, Patrik Komorowski, Andreas Nyberg, Oskar Taipale och Marcus Ström. Högtidstalet framfördes av Per Lodenius som vävde samman aktuella händelser i världen idag med den finska historien.

-

Fundera inte, köp en av mig!

Jag säljer, servar, reparerar och installerar Cinderella i hela Roslagen, både för fritidshus och för husbilar/husvagnar. Jag har alltid påsar och andra tillbehör med mig i bilen om det är något ni behöver. Man kan även lämna in sin toa hos mig på Gräddö för

och

MITT ROSLAGEN 15/12-22 7 HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: redaktion@mittro.se When nature calls 0176-411 47 info@msvenssonsbygg.se Funderar du
på förbränningstoalett?
service
reparation. Välkommen att
av dig! ÖPPETTIDER Jul & Nyår 2022 Julafton STÄNGT Juldagen STÄNGT Annandag jul STÄNGT Mellandagarna 8:00 – 18:00 Nyårsafton 10:00 15:00 Nyårsdagen STÄNGT d J u l n s k a r KÖP ETT FÖR MINST 500KR OCH FÅ EN TVÄTT PÅ KÖPET XPRESS BILVÅRD&DÄCK PRESENTKORT
höra
Vellamokören tar ton i Norrtälje kyrka under Finlands självständighetsdag

levalan, Norrteljen Suomi Seura NORSU:n ja Norrtäljen suomenkielisen ystäväpalvelun sekä Norrtäljen kunnan yhteistyönä. – Tämä on pitkä perinne, Sam Grandell sanoo. Norrtäljen kunta on ollut suomen kielen hallintoalue vuodesta 2012 lähtien ja kuntamme asukkaista noin 12 % on suomalainen tausta.

MUKANA esiintymäs -

Norrtäljen Kulttuurikoulu, Musikkåren ja Vellamo kuoro sekä muut laadukkaat esiintyjät Nelly Åkerlund, Alfons Ström, Patrik Komorowski, Andreas Nyberg, Oskar Taipale ja Marcus Ström.

Juhlapuheen piti Per Lodenius, joka puhui tämän päivän ajankohtaisista maailman tapahtumista kutoen ne itsenäisen Suomen historiaan.

Covid-tilanne on edelleen otettava vakavasti

NORRTÄLJE. Ylilääkäri Susanne Bergenbrandt Glas kertoo Tiohundran uutissivuilla terveydenhuollon tilasta ja siitä, kuinka tärkeää on olla jatkossakin varovainen, jotta terveydenhuoltojärjestelmää ei kuormitettaisi enemmän kuin jo nyt tehdään.

viestinnästä vastaava Per Grundberg esittää kysymyksiä, joihin Susanne Bergenbrandt Glas

Kuulemme signaaleja tartunnan leviämisen lisääntymisestä, ja yhä useampia ihmisiä hoidetaan Tukholman aluehallinnon sairaaloissa. Voitko kertoa hieman lisää Norrtäljen nykytilanteesta?

– Kyllä, tämä pitää paikkaansa. Covid 19 -tartunnat lisääntyvät, erityisesti Omikron-variantti. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmiset sairastuvat, joskaan eivät kovinkaan vakavasti, silti kaikkien on sairastuttuaan pysyttävä kotona ja poissa töistä. Tämä vaikuttaa erityisesti terveydenhuollon henkilökunnan poissaoloihin, sairaalahenkilöstön sairaslomiin. Myös

Suomalaisia aktiviteettejä Norrtäljen kunnassa 2023

Suomalaiset sunnuntait

Keväällä tapaamme Monitoimitalo Magasinetissä Baldersgatan 14 (Rodengymnasiet, Norrtälje)

29/1 alkaen klo 12-14.00 (12/2, 26/2, 12/3, 26/3, 9/4, 23/4, 7/5, 21/5)

Träffpunkten

- kerhotilassa tapahtuu!

Lundmansgatan 4 D (lisätietoja 076–196 50 19)

- Naisten käsityökerho 9/1 alkaen maanantaisin klo 11.00

- Seniorcafè torstaisin 12/1 alkaen klo 12.30-14.00.

- Teatteriryhmä Maahiset jatkaa tammikuussa Tervetuloa mukaan!

Vellamokuoro

12/1 alkaen

Torstaisin klo 17-18.00

Kulttuurikoulu Norrtälje (lisätietoja 073–673 05 21)

Hallstaviikin seniorikahvila

13/1 alkaen

Folkets hus, sisäänkäynti kirjaston ovesta. 2 kerros Perjantaisin klo 9.00-11.00 (lisätietoja 070–633 18 41)

Suomenkielinen Jumalanpalvelus

Norrtäljen kirkossa 8/1 Klo 13.00

Kirkkovieraat ovat tervetulleita kirkkokahveille Mariagårdeniin klo.12.00

Norrtäljen kunta suomeksi, Lisätietoja 0176–713 22, sam.grandell@norrtalje.se

Norrtälje suomeksi - Norrtälje på finska

Covid 19 -tartunnat ovat hie man lisääntyneet. Meillä on tänään noin kymmenen poti lasta, mutta teho-osastolla ei ole toistaiseksi ketään. Nämä henkilöt ovat usein heikko ja, iäkkäitä, rokotettuja, jot ka silti sairastuvat vakavasti, mikä tarkoittaa, että he tar vitsevat sairaalahoitoa.

Miten tämä tilanne vaikuttaa terveydenhuoltoon? – Tämä tarkoittaa, että meillä on jo nyt hoitopaikkoja suljettuina henkilöstöpulan vuoksi. Tämän seurauksena saatamme joutua sulkemaan lisää hoitopaikkoja ja silloin meillä on vain yksi tapa selvitä tästä ja se on peruuttaa suunniteltuja leikkauksia. Mutta olemme myös huomanneet, että potilaat itse peruuttavat aikoja, koska ovat kotona ja sairaita. Joten meidän on yritettävä

ratkaista tilanne tavalliseen tapaamme.

Jos sairastut pyhien aikana, mutta et vakavasti, miten tulee silloin toimia?

– Ensinnäkin sinun tulee yrittää ottaa yhteyttä tai lukea 1177 saadaksesi neuvoja. Meillä on itse asiassa monia muitakin mahdollisuuksia päivystysaikoina - ja tämä pätee myös viikonloppuisin. Meillä on päivystäviä lääkäriautoja ja päivystäviä terveysasemia, ei vain Norrtäljessä, vaan koko läänissä. Mahdollisuuksia on siis jopa

itsehoitoon. Mutta jos olet sairas ja tarvitset sairaanhoitoa, jos sinulla on rintakipuja tai jos olet vakavasti loukannut itseäsi, on sanomattakin selvää, että päivystykseen tulee aina mennä.

Mikä on tärkein neuvosi?

– On erittäin tärkeää, että olet ottanut ne rokotukset, jotka sinun on ollut määrä ottaa. On myös tärkeää, että suojellaksesi muita tartunnalta et mene niihin joulujuhliisi, jos olet vähääkään vilustunut, tunnet olosi puolikuntoiseksi tai jos sinulla on kuumetta. Jos aiot vierailla heikkokuntoisten iäkkäiden ihmisten luona, käytä hengityssuojaa suojellaksesi heitä. Ja olen pahoillanimutta tietyissä hoitokodeissa tai sairaaloiden osastoilla saattaa taas syntyä tarvetta kieltää vieraskäynnit koska meidän on suojeltava siellä olevia.

Viking Line myy autolautta Rosellan

© ROSLAGEN. Viime viikolla kerrottiin, että Viking Line myy M/S Rosella-aluksen kreikkalaiselle Aegean Sealines Maritime Co.:lle. Rosella liikennöi Kapellskärin ja Maarianhaminan välistä reittiä viimeisen kerran 8. tammikuuta ensi vuonna

VIKING LINE kertoo lehdistötiedotteessa, että se on sopinut M/S Rosellan myynnistä kreikkalaiselle Aegean Sealines Maritime Co.:lle. Uskollinen Rosella on palvellut Viking Linen laivastossa vuodesta 1980. Aluksen aika Viking Linen palveluksessa on nyt päättynyt. Vaikka Rosella on ollut hyvin huollettu ja ylläpitänyt hyvää tasoa, ei alus enää täytä Viking Linen kor-

keita päästö- ja ympäristövaatimuksia, etenkään hiilidioksidipäästöjen osalta.

ROSELLA TULEE purjehtimaan Kreikan lipun alla Egeanmerellä.

Viking Line on määrätietoisesti työskennellyt laivastonsa modernisoimiseksi ja arvioi vaihtoehtoisia ratkaisuja Kapellskärin ja Maarianhaminan väliselle lyhyelle reitille.

Kauppahinta on 11 250 000 euroa ja kirjanpidollinen voitto noin 8 600 000 euroa vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä. Aluksen liikenne päättyy 8.1.2023. Toimitus tapahtuu tammikuun 2023 jälkipuoliskolla.

TÄLLÄ HETKELLÄ ei ole tietoa siitä, korvataanko Kapellskärin ja Maarianhaminan välinen liikenne.

Rosellan myynti vaikuttaa Viking Linen henkilöstöön, mikä tarkoittaa, että saneerausneuvottelut alkavat.

8 MITT ROSLAGEN 15/12-22
Många finsktalande personer, tusentals, bosatta i Norrtälje kommun har svårt att tillgodogöra sig information från kommunen och myndigheter. Därför har Mitt Roslagen, som med varje nummer når ut till alla fasta hushåll i kommunen, i samarbete med Sam Grandell, samordnare för finskt förvaltningsområde på Norrtälje kommun, beslutat att publicera vissa nyheter på finska. HYVÄÄ JOULUA JA ONNELISTA UUTTA VUOTTA!
MITT ROSLAGEN
KUVA: VIKING LINE
Rosella vaihtaa tammikuussa Ahvenanmeren Egeanmereen. Susanne Bergenbrandt Glas
MITT ROSLAGEN 15/12-22 9 Service GÖRLA HANDELSPLATS  Görlavägen 11, Norrtälje  www.gorlahandelsplats.se NORRTÄLJE Görlavägen 11. Tel: 0176-100 66 Mån-tors: 07.15-16.30. Fre: 07.15-14.30 Erbjudandet gäller bokningar gjorda 15 december 2022 - 7 januari 2023. Du kan boka din service direkt på vår hemsida: www. autocar.se. *20% rabatt på ordinarie schemalagd service (gäller ej ekonomiservice) gäller endast på vår anläggning i Norrtälje och kan ej kombineras med andra rabatter eller kampanjer. Med resveration för felskrivningar. Service www.autocar.se/kampanj Gäller endast på Görla Handelsplats RABATT 20% * PÅ SERVICE KAMPANJ Gäller anläggning NORRTÄLJE BOKA REDAN IDAG. 15 DECEMBER - 7 JANUARI ÅKERSBERGA Rallarvägen 14. 08-540 651 61 Mån-tors: 07.15-16.30. Fre: 07.15-14.30 NORRTÄLJE Görlavägen 11. Tel: 0176-100 66 Mån-tors: 07.15-16.30. Fre: 07.15-14.30 www.autocar.se Årlig service ser till att hålla din nya bil i toppskick Vår verkstad står till tjänst. Boka din originalservice i dag. God Jul &Gott Nytt År

Junis är barnens organisation

© NORRTÄLJE. Junis drivs i IOGT-NTO:s lokaler på Stockholmsvägen 1B i centra la Norrtälje. Junis är barnens organisa tion där alla från 6 år upp till 15 år får vara med.

– Här ska alla barn känna sig välkomna, bli sedda och få vara med och bestämma, säger Malin Allerth som är verksamhets utvecklare på förbundets huvudkontor i Stockholm.

JUNIS HAR 180 föreningar runt om i hela landet. Den lokala föreningen i Norrtälje startade upp för en månad sedan efter att ha haft testverksamhet under våren.

– Barn- och ungdomsledaren Ellinor Ritzén frågade om jag ville engagera mig i Junis, berättar Johan Hallengren, barn- och ungdomsledare sen 2022, som tycker att det känns roligt att ha fått den här chansen.

Ellinor Ritzén som varit engagerad i IOGT-NTO sen 2021 då hon flyttade till Norrtälje.

Hon startade då efter förfrågan från styrelsen Junis tillsamman med Johan – Jag är tacksam att få den här möjligheten och att det har kommit intresserade barn på våra träffar.

Föreningarna runt om i landet anordnar läger, akti viteter, utflykter och annat roligt för barnen.

Det är lokalföreningen själva som bestämmer vil ken verksamhet de vill ha.

De finns till efter att skola och fritids har stängt och här kan barnen pyssla, leka, se film, utöva någon sport,gå på disco eller något annat skoj.

UNDER ÅRET har Junis i Norrtälje haft pysselverkstad, skattjakt utomhus som gick mellan IOGT-huset till Socitetsparken, sommarlovsdisco och halloweendisco.

– Jag tycker att skattjakten där vi fick följa en karta till en godisskatt var roligt, säger Fanny Hallengren, 7 år, och berättar att på hal-

klädd till häxa.

Träffarna leds av ideella ledare som gått en ledarutbildning.

– De erbjuds regelbundet olika kostnadsfria utbildningar för att utveckla sig och vara trygga ledare och förebilder för barnen. Föreningens ledord är drogfrihet och människor lika värde, säger Malin Allerth.

JUNIS VILL att alla barn ska få växa upp i en trygg och nykter miljö, i ett samhälle där alla barn inkluderas och får utvecklas.

Arbetet utgår från FN:s

barnkonvention som tydligt framhåller att barns bästa alltid ska komma i första rummet och att barn är individer med egna rättigheter.

– Junis står för en fin sak, säger Johan Hallengren som tycker att föreningen är ett sätt för barnen att lära sig träna på demokrati och jämlikhet mellan vuxna och barn.

I VINTER HAR föreningen temat Vit jul 2022 för att alla barn har rätt till en trygg och mysig jul, utan att behöva oroa sig för vuxna som

dricker. Barn behöver vuxna som tar ställning för Vit jul och lovar att inte dricka alkohol under julhelgen.

– Jag vill slå ett slag för en vit jul, Säger Ellinor Ritzén, och har du inte provat att fira jul utan alkohol så kan du testa det för barnens skull. Det är ju för dem vi firar jul.

Den 3 december har föreningen julpyssel och den 7 januari är det en julfest.

– Det bästa med Junis är att träffa kompisar, säger Fanny Hallengren som ser fram emot både julpyssel och julfest.

10 MITT ROSLAGEN 15/12-22
Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se JUNIS VILL ATT ALLA BARN SKA FÅ VÄXA UPP I EN TRYGG OCH NYKTER MILJÖ, I ETT SAMHÄLLE DÄR ALLA BARN INKLUDERAS OCH FÅR UTVECKLAS. ARBETET UTGÅR FRÅN FN:S BARNKONVENTION SOM TYDLIGT FRAMHÅLLER ATT BARNS BÄSTA ALLTID SKA KOMMA I FÖRSTA RUMMET OCH ATT BARN ÄR INDIVIDER MED EGNA RÄTTIGHETER." FOTO: JONAS FORSBERG Ellinor Ritzén slår ett slag för vit jul.
FOTO: PRIVAT FOTO: PRIVATBILXDE
Fanny Hallengren tycker Junis träffar är roliga. Här med pappa Johan Hallengren.

Vi säljer måttanpassade skjutpartier, fönster, och uterum allt efter era behov. Välj vilken säsong som passar er; vår, sommar eller vinter.

Hos oss kan ni beställa måttanpassade partier och montera dem själv eller kommer vi och monterar dem till er.

Vi säljer även kompletta uterum/växthus fristående, eller som tillbyggnad till ert befintliga hus.

Hos oss kan ni även beställa allt markjobb med gjuten betongplatta, trägårdsplattor eller trallgolv då vi har alla nödvändiga maskiner såsom grävmaskiner och lastbilar. Självklart med RUT och ROT avdrag.

Eller beställ bara uterummet / växthuset av oss och montera själv.

Allt ni behöver för att montera våra produkter är vattenpass och en skruvdragare. Ni får allt färdigt i leveransen inget sågande eller måttanpassning,

MITT ROSLAGEN 15/12-22 11
delar
ingen förmontering av
före montering.
Rum för avkoppling & odling Fristående uterum med stabil limträstomme, kanalplasttak alt. glastak samt karaktäristiska korsspröjsade glaspartier.
& ODLING Fristående uterum med stabil limträstomme, kanalplasttak alt. glastak samt karaktäristika korsspröjsade glaspartier. SEDAN 1975 FRÅN SVERIGE PROMAQ AB • Viksjövägen 10, 761 02 Norrtälje Tel. 0708-32 00 82 • tore@promaq.se PROMAQ AB • Viksjövägen 10, 761 02 Norrtälje Tel. 0708-32 00 82 • tore@promaq.se SEDAN 1975 FRÅN SVERIGE BYGG & GRÄV Återförsäljare för Återförsäljare för BYGG & GRÄV Boka gärna ett kostnadsfritt hembesök Vi hjälper gärna till med ritningar och finansiering. Återförsäljare av PROMAQ AB Viksjövägen 10 761 72 Norrtälje www.uterumnorrtälje.se Mail: tore@promaq.se Vi gärnahjälper till med ritningar finansiering!och Uterum till våren? MÅTTANPASSADE SKJUTPARTIER, FÖNSTER, OCH UTERUM - ALLT EFTER ERA BEHOV! Boka ett besök i vårt visningsrum eller ett kostnadsfritt hembesök RING 0708-32 00 82 God Jul & Gott Nytt År!
RUM
FÖR AVKOPPLING & ODLING Fristående uterum med stabil limträstomme, kanalplasttak alt. RUM FÖR AVKOPPLING

Julmarknad i fokus

Gott & festligt till havs

Fram till den 23/12 hinner du njuta av vårt välsmakande julbord och på nyårsafton dukar vi upp en festlig nyårsbuffé!

BUSS + BÅT + JULBORD 365:–/person (ord. pris 525:–). Erbjudandet gäller dagskryssningar sön–tors t.o.m. 22/12 och endast webbokningar.

FESTLIG NYÅRSBUFFÉ 430:–/person Serveras 31/12 på 13.30, 15.00- och 18.30-avgången.

Fira nyår på Åland!

Nyårssupé på Hotell Arkipelag prisexempel 2468:-/person I priset ingår anslutningsbuss till Grisslehamn t/r, båtresa t/r, buss Mariehamn–Eckerö t/r, 4-rätters nyårssupé inkl. dryckespaket, del i dubbelrum en natt, entré till nattklubben, frukost.

BUSS + BÅT T/R 120:–vid webbokning (ord. pris 140:–)

ANSLUTNINGSBUSS

© NORRTÄLJE. Den andra advent hölls det julmarknad i Norrtälje stad. På plats var den av Norrtelje Energi prisbelönta fotografen Björn Törngren som delat med sig av några bilder från ett vintrigt evenemang som innehöll det mesta inför julen - förutom snö. www.eckerolinjen.se • Tel. 0175-258 00

Du hittar din närmaste hållplats på www.eckerolinjen.se/norrtaljebussen

MITT ROSLAGEN 15/12-22 Norrtälje
Detaljstudie av de vackra juldekorationerna som pryder Norrtäljes stadskärna En värmande brasa i den krispiga kylan Bland mycket gott fanns det glögg och marmelad
MITT ROSLAGEN 15/12-22 13 HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se 070-495 40 00 Medicinskt fotvårdsutbildad Fullt kundförsäkrad Pris 490:Inkl. varmt fotbad, avslutas med fotmassage och natursalva Hamnvägen 12, ROS, Norrtälje Gäller from 2 januari 2023 Josefin tar en paus och njuter av värmande glögg och iakttar omgivningarna Ett stort folkvimmel rörde sig i hela stadskärnan och bjöd på en härlig adventsstämning. Tomten studerar noggrant en nyinkommen önskelista från ett optimistiskt barn? www.betongtorpet.se beton gtorpet. webshop: Betongfigurerna kommer från www.stensatersgard.se Julklappstips! Vi bjuder på kaffe, glögg och pepparkakor! Lördag 16 dec & Söndag 17 dec kl 10-16 Julöppet Kolartorpsvägen 7, Skebobruk Välkomna! Handgjorda betongfigurer
14 MITT ROSLAGEN 15/12-22 Lär dig dansa SNABBT, ENKELT och ROLIGT roslagensdansklubb.se Tränare Tony Irving Kursstart 6 februari Mer info/anmälan: Julklappar som håller i generationer Posthusgatan 6 | Norrtälje 0176 - 156 56 | guldsmederna.se GULDSMEDERNA

Fortsatt vikande bostadsmarknad

© ROSLAGEN. Priserna på bostäder fortsätter att sjunka i så gott som hela landet. I Norrtälje kom mun har priserna på bostadsrätter och villor sjun kit med 4,2 respektive 3,6 procent under de se naste 12 månaderna. Osäkerhet kring ränteläget och ökade energikostnader är två av anledningar na till den försiktigare bostadsmarknaden.

TROTS DET TURBULENTA året så har antalet försäljningar av villor i kommunen varit femtio fler under perioden januari till november i år jämfört med samma period förra året. För bostadsrätter var det tvärt om – en minskning av ägarbyten på strax över hundra lägenheter. – Det är helt naturligt att marknaden blir lite försiktig i sådana här tider, säger Maria Strömbäck som är delägare och mäklare på Mäklarhuset i Norrtälje. Vi är i praktiken tillbaka på det prisläge som var innan pandemin och prisuppgången den fick med sig. Sedan finns det andra faktorer som spelar in när en affär skall göras.

Köparen befinner sig mentalt i en situation med scenarier om en ytterligare prisnedgång och vill ta hänsyn till det. Säljaren i sin tur kan befinna sig i en prisbild baserat på vad grannen fick för sitt hus i februari – innan kriget i Ukraina startade.

Hemnet så ser man att försäljningarna tar längre tid och att budgivningarna blivit mer sällsynta.

– Ja, det kommer nog att vara en lugnare marknad under en period. Hur länge är svårt att sia om då det är så många omvärldsfaktorer som spelar in, fortsätter Maria. Vi har också levt länge i ett väl-

digt lågt ränteläge som gör att nu när de kanske börjar normaliseras så finns det ett antal köpare

på bostadsmarknaden som aldrig upplevt räntor på dagens nivåer, medans vissa lite äldre minns sina första köp med boräntor upp mot 12–13%. Visserligen under en helt annan prisbild.

– HITTAR MAN HUSET eller bostadsrätten man söker – eller blir lite kär i – och har för avsikt att bo där under en lång tid så är det

inte så att jag tycker man ska vänta på vad som kanske kommer. Utbudet är just nu som det alltid brukar vara när man är inne i december och nya försäljningar brukar komma efter alla helgerna. Ta samtalet med mäklaren och kolla vad som är möjligt – kanske är 2023 året man hittar sin drömbostad, avslutar Maria.

Nyinvigning hos Swedol lockade många

© NORRTÄLJE. Angelica Björklund, butikschef i Norrtälje har med sin personal haft några intensiva veckor för att få allt färdigt inför invigningen. Efter hårt jobb så stod allting klart och gästerna och kunderna kunde välkomnas.

SWEDOL HAR sedan man öppnade i Norrtälje 2007 hållit till på Viktor Karlssons Väg 2 i Norrtälje. Nyinvigningen och ombyggnationen av lokalerna är äntligen klar. Man har rustat för ett nytt koncept, uppdaterade avdelning ar och ny inredning.

dan starten 2007, berättar Angeli

ca Björklund som är butikschef. Redan 2020 så slog vi oss ihop med Tools och sedan dess har vi arbetat med att organisera oss efter detta. Sedan maj i år så befinner vi oss i samma backoffice system vilket klart har förbättrat

INVIGNINGEN

BLEV som en ex-

tra Swedoldag med ett högt kundtryck och många nyfikna som gärna ville se det nya konceptet.

Swedols sponsorobjekt – Norrtäljeborna Isak Samuelsson och Andreas Nilsson – hade sin Crossmotorcykel respektive Rallybil på plats för påseende.

Vi hade en otroligt fin dag, fortsätter Angelica. Det var mycket god stämning. Representation från flera leverantörer såsom Milwaukee, Hikoki, Essve och Soudal som levandegjorde sorti-

mentet och kunde svara på frågor och presentera sina produkter.

Det är alltid roligt med bra drag i butiken, fylller vice butikschef Gustav Karlsson i. Många tyckte nog att burgarna var riktigt bra.

Det gick åt 475 burgare till i huvudsak glada gubbar.

SWEDOL ÄR EN BUTIK för yrkesfolk som även välkomnar privatpersoner så att alla ska kunna ta del av det breda sortimentet.

Bra att veta kan vara att butikerna inom Swedol har individuella

sortiment. Norrtäljes butik säljer till exempel mest hydralikprodukter i Sverige.

Att Norrtäljes butik är den enda i regionen som har en kvinnlig chef är något som också gör Norrtälje speciellt.

Ja så är det. Inte nog med det. Vi har ovanligt många kvinnliga anställda i butiken också. Det kan ibland utmana konventionerna en del och orsaka lite dråpliga situationer, avslutar Angelica med ett leende.

MITT ROSLAGEN 15/12-22 15 Roslagen HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se
Kön till hamburgarna ringlade sig lång och var en av dagens populäraste inslag. Gustav Karlsson och Angelica Björklund konstaterar nöjt att invigningen var lyckad. Kanske är 2023 året du hittar din drömbostad?
FOTO: MÄKLARHUSET FOTO: CIPPE CARLSTEDT FOTO: SUSSIE BJÖRKLUND
VI ÄR I PRAKTIKEN TILLBAKA PÅ DET PRISLÄGE SOM VAR INNAN PANDEMIN OCH PRISUPPGÅNGEN DEN FICK MED SIG"

Boktips

Karin Smirnoff - Havsörnens skrik Polaris

Lisbeth Salander är tillbaka. Likaså journalisten Mikael Blomkvist. I den sjunde boken i den globala världssuccén Millennium, Stieg Larssons spänningsepos, är spelplatsen den norra delen av Sverige, händelsernas centrum där naturtillgångar och enorma pengar flödar. Mörka krafter samlas och både Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist har tagit sig hit av privata skäl. Bara för att konstatera att deras närmaste är måltavlor och de är inslungade i en våldsam jakt på liv och död.

”Inte döda, bara skrämmas. Och där har vi den store ledaren också” säger Lisbeth och vinkar åt Sonny, men nu är det nog dags att dra innan hans hjärnceller lyckas hoppa på rätt plats längs minnenas allé. Förhoppningsvis har meddelandet gått fram.

Muna Shehadi - Rosalinds resa Printz

Rosalind, Olivia och Eve är döttrarna till den vackra och omtalade skådespelerskan Jillian Croft, och hennes make Daniel Braddock. Trots att deras mor till och från kämpade med sin psykiska hälsa hade de på många sätt en storslagen uppväxt. Men när hon dör kommer döttrarna över läkarjournaler som antyder att deras mor aldrig kunnat föda dem.

Medan Olivia och Eve hävdar att det som står i journalerna inte kan stämma, kan mellansystern Rosalind inte släppa tanken på att hela hennes barndom kan vara en lögn. Hon börjar forska i vad som kan ha hänt, och spåren leder henne till operasångerskan Leila Allerton i New Jersey, och hennes härliga familj. Rosalind blir snabbt insläppt i familjens bullriga gemenskap, men vad ska de säga när de får reda på anledningen till att hon sökt upp dem? Rosalinds resa är första delen i en triologi. En spännande och romantisk slukarserie!

Dick Harrison - Ondskans tid

Historiska media

I dag framstår det som obegripligt. Från 1400-talet och tre århundraden framåt avrättades omkring 35 000 människor i Europa, anklagade för att ha ägnat sig åt förbjuden trolldom och orsakat omvärlden skada. Majoriteten av de drabbade tillhörde de lägre socialskikten, med enstaka undantag i högborgerliga och adliga kretsar. De allra flesta av de åtalade var kvinnor. Och ingen av dem hade, såvitt vi vet, verkligen gjort något ont. Hur kunde detta ske?

I Ondskans tid skildrar Dick Harrison med drivet berättande och sedvanlig uppslagsrikedom de stora häxprocesserna och trolldomsförföljelserna i Europa från forntiden och framåt. Särskilt fokus ägnar han åt Norden under 1500- och 1600-talen, då idel oskyldiga människor avrättades för brott som inte existerade annat än i fantasin. Egentligen handlade det om intolerans mot oliktänkande. Med hjälp av hypoteser om Satan och helvetet kunde de bisarra övergreppen rättfärdigas. Människan lärde sig konsten att förfölja sina fiender i organiserad form och skala, med fruktansvärda resultat.

E.P Uggla - Felet med Eden BonnierCarlsen

Det är inte ett sjukhus, som Ava först trodde. Eden är mer än så. En plats. Ett samhälle? Ava bryr sig inte. Claras utläggningar om Eden är bara meningslöst ordbajsande. Ändå tränger några ord igenom. Mamma. Pappa. Och död. När sjuttonåriga Ava vaknar från den nya influensan tillhörhon de äldsta i världen. Influensan har dödat nästan alla utom de riktigt unga. Hon har hamnat i Eden, det paradis som en klick av de äldre överlevarna har byggt, där empati är ett skällsord och alla tvingas tävla mot varandra. Frågorna gnager i Ava. Varför har hon, begåvad men sällan bäst, placerats med eliten? Och hur har ett helt nytt samhälle kunnat skapas på bara några månader? Alla frågor landar i samma svar. Något är skrämmande fel med Eden.

Felet med Eden är första delen i en gastkramande dys- topi om världen efter en dödlig pandemi.

16 MITT ROSLAGEN 15/12-22 NORRA UPPSALAVÄGEN 12 0175-20009 hallstaviksbokhandel@telia.com BÖCKER KONTORSMATERIAL LOTTER SJÖKORT
SPEL OCH PUSSEL
Med över 20 års erfarenhet kan vi hjälpa er med allt som har med el och belysning att göra! Välkommen till trivsamma med Elbelysning Norrtäljevägen 3, Älmsta. Vi är även ombud för systembolaget. Tel 0176-500 57 Allt inom måleri utföres! Månströms måleri RING 070979 78 62 Vi finns vid Lilla torget i Norrtälje caferekommenderas | 070-852 75 10 Kommer kunder, svärmor, kompisar, grannar eller andra trevliga människor på besök? Satsa på dem och catera från oss – det hållbara alternativet Snart dags för skolval Har du barn som ska börja förskoleklass eller årskurs 7 till höstterminen 2023? Då ska du göra skolval i januari, vilket innebär att du önskar skola åt ditt barn. E-tjänsten är öppen 17 januari – 5 februari. NORRTALJE.SE/SKOLVAL ALLT OM SKOLVALET
FRÅN HALLSTAVIKS BOKHANDEL
God Jul och Gott Nytt År! önskar God jul & Gott Nytt År ÖPPET: Ons-Fre 11-17 • Lör 11-15 0176-126 63 • www.köksboden.se KÖKSBODEN 070-796 03 61 www.me-2.sweden.nu Investera i solenergi? Välj Svensk Takenergi! Solc e ll er lima t. Bör ja m e d att bok a e tt k ostnadsf rit t h em be sö k på sve ns k ta kenerg i.s e e ll e r rin g Johan Torndal 0708-500 322 ! Varför välja svenskt? minst miljön. Visste du att svenska solceller produceras med 80% mindre C02-utsläpp än kinesiska tillverkare? Räknar man även in den månadslånga båtfrakten är valet enkelt – både för dig och miljön. Våra svenska solpaneler tjänar in sitt produktionsutsläpp på ca 4 månader. Det kallar vi hållbart! För oss, miljön och plånboken är valet enkelt – välj svenska produkter! Solceller - Vad bör man tänka på? Att investera i en solcellsanläggning oavsett storlek är en långsiktig investering. En solpanel extremt utsatt av yttre påverkan. Den ska klara av vind, snö, salter, föroreningar, vatten och inte minst UV-ljus från solen. För att en solpanel ska vara en god investering behöver den ha så lång livstid som möjligt. Våra solpaneler är av högsta kvalitet med de bästa materialen. Vi gör ordentliga långtidstester vilket ger oss färre servicekostnader. Detta gör att vi fortfarande kan hålla konkurrenskraftiga priser, och sparar på miljön. Investera i solenergi? Välj Svensk Takenergi! Solc e ll er ut lima t. Bör ja m e d att bok a e tt k ostnadsf rit t h em be sö k på sve ns k ta kenerg i.s e e ll e r rin g 0703619400 ! Varför välja svenskt? minst miljön. Visste du att svenska solceller produceras med 80% mindre C02-utsläpp än kinesiska tillverkare? Räknar man även in den månadslånga båtfrakten är valet enkelt – både för dig och miljön. Våra svenska solpaneler tjänar in sitt produktionsutsläpp på ca 4 månader. Det kallar vi hållbart! För oss, miljön och plånboken är valet enkelt – välj svenska produkter! Solceller - Vad bör man tänka på? Att investera i en solcellsanläggning oavsett storlek är en långsiktig investering. En solpanel extremt utsatt av yttre påverkan. Den ska klara av vind, snö, salter, föroreningar, vatten och inte minst UV-ljus från solen. För att en solpanel ska vara en god investering behöver den ha så lång livstid som möjligt. Våra solpaneler är av högsta kvalitet med de bästa materialen. Vi gör ordentliga långtidstester vilket ger oss färre servicekostnader. Detta gör att vi fortfarande kan hålla konkurrenskraftiga priser, och sparar på miljön. Erbjudande! 30% Solcellsbidrag Vi befinner oss i ett priskrig som inte gynnar någon – allra minst miljön. Visste du att svenska solceller produceras med 80% mindre CO2-utsläpp är kinesiska tillverkare? Räknar man även in den månadslånga båtfrakten är valet enkelt – både för dig och miljön. Våra svenska solpaneler tjänar in sitt produktionsutsläpp på ca 4 månader. Det kallar vi hållbart! För oss, miljön och plånboken är valet enkelt – välj svenska produkter! Kontakt: Stockholm Norra Stefan Pettersson 073-028 00 58 stefan.pettersson@svensktakenergi.se Varför välja svenskt? Stefan Pettersson 073-028 00 58 2 Estunav 67, Norrtälje • Tel 0176-180 00 • 070-638 61 00 • www.friskaflaktar.se Pilg. 3, Norrtälje (vid Granngården) • Tel 0176-108 40 • www.friskaflaktar.se Passa på, utnyttja ROT-avdraget! Vill du veta din möjliga besparing. Kontakta Luftvärmepumpen för svenska krav! Alltid installerad och klar i ditt hus av proffs! 16000 ORD. PRIS 20900:–Ovanstående priserbjudande som är exkl moms gäller tom 30/6 2010 Til Panasonic Sverigep Modellerna passa butiks finn MODELL GENERALAGENT FÖR PANASONIC VÄRMEPUMPAR & LUFTKONDITIONERING VENETO FLÄKTKONVEKTORER PROCOOL/COOLMAN LUFTKONDITIONERING K INNAN AB, TRAKTORGATAN 2, 745 37 ENKÖPING, TEL 0171-47 90 75, FAX 0171-44 00 97, info@kinnan.se, ww w.kinnan.se Halvera din värmekostnad! Halvera din värmekostnad! KYL & VÄRME KYL & VÄRME AB Pilgatan 3, Norrtälje • Tel 0176-108 40 • friskaflaktar.seService från endast 1.500:VÄRMEPUMPAR Estunav 67, Norrtälje • Tel 0176-180 00 • 070-638 61 00 • www.friskaflaktar.se m KYL & VÄRME AB Pilgatan 3, Norrtälje • Tel 0176-108 40 • friskaflaktar.se Vi hjälper dig att spara mer BESTÄLL EN SERVICE NU! Varför service? • Optimera din besparingskapacitet • Bevara hela värmeeffekten • Förläng livslängden • Få ett bättre inomhusklimat • Ger jämnare inomhustemperatur Service från endast 1.500:God Jul & Gott Nytt År önskar vi alla våra kunder! VÄRMEPUMPAR Nu finns en av Stockholms bästa Nung 0176-22 90 01 www.roslagenselprojekt.se E-mail. norrtalje@studieframjandet.se Tel. 08-555 35 227 www.studieframjandet.se/Stockholms-lan/Info/Norrtalje God Jul & Gott Nytt År! Studiefrämjandet önskar alla kursdeltagare Kommande kurser Läker tiden alla sår? Norrtälje 20 januari kl 18.30 Träslöjdskurs Rimbo 3 februari kl 18.30 Jägarskolan Intensiv Färsna Gård 17 Roslagen Runt Investera i solenergi? Välj Svensk Takenergi! ge för Sve ns k t k lima t. Bör ja m e d att bok a e tt k ostnadsf rit t h em be sö k på sve ns k ta kenerg i.s e e ll e r rin g Johan Torndal 0708-500 322 ! Varför välja svenskt? minst miljön. Visste du att svenska solceller produceras med 80% mindre C02-utsläpp än kinesiska tillverkare? Räknar man även in den månadslånga båtfrakten är valet enkelt – både för dig och miljön. Våra svenska solpaneler tjänar in sitt produktionsutsläpp på ca 4 månader. Det kallar vi hållbart! För oss, miljön och plånboken är valet enkelt – välj svenska produkter! Solceller - Vad bör man tänka på? Att investera en solcellsanläggning oavsett storlek är en långsiktig investering. En solpanel extremt utsatt av yttre påverkan. Den ska klara av vind, snö, salter, föroreningar, vatten och inte minst UV-ljus från solen. För att en solpanel ska vara en god investering behöver den ha så lång livstid som möjligt. Våra solpaneler är av högsta kvalitet med de bästa materialen. Vi gör ordentliga långtidstester vilket ger oss färre servicekostnader. Detta gör att vi fortfarande kan hålla konkurrenskraftiga priser, och sparar på miljön. Investera i solenergi? Välj Svensk Takenergi! ge för Sve ns k t k lima t. Bör ja m e d att bok a e tt k ostnadsf rit t h em be sö k på sve ns k ta kenerg i.s e e ll e r rin g 0703619400 ! Varför välja svenskt? minst miljön. Visste du att svenska solceller produceras med 80% mindre C02-utsläpp än kinesiska tillverkare? Räknar man även in den månadslånga båtfrakten är valet enkelt – både för dig och miljön. Våra svenska solpaneler tjänar in sitt produktionsutsläpp på ca 4 månader. Det kallar vi hållbart! För oss, miljön och plånboken är valet enkelt – välj svenska produkter! Solceller - Vad bör man tänka på? Att investera i en solcellsanläggning oavsett storlek är en långsiktig investering. En solpanel extremt utsatt av yttre påverkan. Den ska klara av vind, snö, salter, föroreningar, vatten och inte minst UV-ljus från solen. För att en solpanel ska vara en god investering behöver den ha så lång livstid som möjligt. Våra solpaneler är av högsta kvalitet med de bästa materialen. Vi gör ordentliga långtidstester vilket ger oss färre servicekostnader. Detta gör att vi fortfarande kan hålla konkurrenskraftiga priser, och sparar på miljön. Erbjudande! 30% Solcellsbidrag Vi befinner oss i ett priskrig som inte gynnar någon – allra minst miljön. Visste du att svenska solceller produceras med 80% mindre CO2-utsläpp är kinesiska tillverkare? Räknar man även in den månadslånga båtfrakten är valet enkelt – både för dig och miljön. Våra svenska solpaneler tjänar in sitt produktionsutsläpp på ca 4 månader. Det kallar vi hållbart! För oss, miljön och plånboken är valet enkelt – välj svenska produkter! Kontakt: Stockholm Norra Stefan Pettersson 073-028 00 58 stefan.pettersson@svensktakenergi.se Varför välja svenskt? Stefan Pettersson 073-028 00 58 2 Estunav 67, Norrtälje • Tel 0176-180 00 • 070-638 61 00 • www.friskaflaktar.se Pilg. 3, Norrtälje (vid Granngården) • Tel 0176-108 40 Passa på, ROT-avdraget! Vill du veta din möjliga besparing. Luftvärmepumpen för svenska krav! Alltid installerad och klar i ditt hus av Ovanstående priserbjudande som är exkl moms gäller tom Till kommande värmesäson Panasonic Sverigepumpen sin Modellerna passar utmärkt för butikslokaler med kylbehov 4,6–6,6 kW finner du under ww w.kinnan.se, MODELL GENERALAGENT FÖR PANASONIC VÄRMEPUMPAR & LUFTKONDITIONERING VENETO FLÄKTKONVEKTORER PROCOOL/COOLMAN LUFTKONDITIONERING K INNAN AB, TRAKTORGATAN 2, 745 37 ENKÖPING, TEL 0171-47 90 75, FAX 0171-44 00 97, info@kinnan.se, Halvera din värmekostnad! Halvera din värmekostnad! KYL & VÄRME KYL & VÄRME AB Pilgatan 3, Norrtälje • Tel 0176-108 40 • friskaflaktar.seService från endast 1.500:Välkommen! VÄRMEPUMPAR NYTT TELENUMMER 0176-180 00 Estunav 67, Norrtälje • Tel 0176-180 00 • 070-638 61 00 • www.friskaflaktar.se ärmepump KYL & VÄRME AB Pilgatan 3, Norrtälje • Tel 0176-108 40 • friskaflaktar.seService från endast 1.500:Välkommen! God Jul & Gott Nytt År önskar vi alla våra kunder! VÄRMEPUMPAR Nu finns en av Stockholms bästa städfirmor även i Norrtälje. Vi välkomnar nu Nung som vårt senaste stjärntillskott i gänget. God Jul & Gott Nytt År! Studiefrämjandet önskar alla kursdeltagare Roslagen Runt Investera i solenergi? Välj Svensk Takenergi! Solc e ll er ut veck lad e i S ver i ge för Sve ns k t k lima t. Bör ja m e d att bok a e tt k ostnadsf rit t h em be sö k på sve ns k ta kenerg i.s e e ll e r rin g Johan Torndal 0708-500 322 ! Varför välja svenskt? minst miljön. Visste du att svenska solceller produceras med 80% mindre C02-utsläpp än kinesiska tillverkare? Räknar man även in den månadslånga båtfrakten är valet enkelt – både för dig och miljön. Våra svenska solpaneler tjänar in sitt produktionsutsläpp på ca 4 månader. Det kallar vi hållbart! För oss, miljön och plånboken är valet enkelt – välj svenska produkter! Solceller - Vad bör man tänka på? investera en solcellsanläggning oavsett storlek är en långsiktig investering. En solpanel extremt utsatt av yttre påverkan. Den ska klara av vind, snö, salter, föroreningar, vatten och inte minst UV-ljus från solen. För att en solpanel ska vara en god investering behöver den ha så lång livstid som möjligt. Våra solpaneler är av högsta kvalitet med de bästa materialen. Vi gör ordentliga långtidstester vilket ger oss färre servicekostnader. Detta gör att vi fortfarande kan hålla konkurrenskraftiga priser, och sparar på miljön. Investera i solenergi? Välj Svensk Takenergi! Solc e ll er ut veck lad e i S ver i ge för Sve ns k t k lima t. Bör ja m e d att bok a e tt k ostnadsf rit t h em be sö k på sve ns k ta kenerg i.s e e ll e r rin g 0703619400 ! Varför välja svenskt? minst miljön. Visste du att svenska solceller produceras med 80% mindre C02-utsläpp än kinesiska tillverkare? Räknar man även in den månadslånga båtfrakten är valet enkelt – både för dig och miljön. Våra svenska solpaneler tjänar in sitt produktionsutsläpp på ca 4 månader. Det kallar vi hållbart! För oss, miljön och plånboken är valet enkelt – välj svenska produkter! Solceller - Vad bör man tänka på? Att investera en solcellsanläggning oavsett storlek är en långsiktig investering. En solpanel extremt utsatt av yttre påverkan. Den ska klara av vind, snö, salter, föroreningar, vatten och inte minst UV-ljus från solen. För att en solpanel ska vara en god investering behöver den ha så lång livstid som möjligt. Våra solpaneler är av högsta kvalitet med de bästa materialen. Vi gör ordentliga långtidstester vilket ger oss färre servicekostnader. Detta gör att vi fortfarande kan hålla konkurrenskraftiga priser, och sparar på miljön. Erbjudande! 30% Solcellsbidrag Vi befinner oss i ett priskrig som inte gynnar någon – allra minst miljön. Visste du att svenska solceller produceras med 80% mindre CO2-utsläpp är kinesiska tillverkare? Räknar man även in den månadslånga båtfrakten är valet enkelt – både för dig och miljön. Våra svenska solpaneler tjänar in sitt produktionsutsläpp på ca 4 månader. Det kallar vi hållbart! För oss, miljön och plånboken är valet enkelt – välj svenska produkter! Kontakt: Stockholm Norra Stefan Pettersson 073-028 00 58 stefan.pettersson@svensktakenergi.se Varför välja svenskt? Stefan Pettersson 073-028 00 58 2 Estunav 67, Norrtälje • Tel 0176-180 00 • 070-638 61 00 • www.friskaflaktar.se Pilg. 3, Norrtälje (vid Granngården) • Tel 0176-108 40 • Passa på, ROT-avdraget! Vill du veta din möjliga besparing. Kontakta Luftvärmepumpen för svenska krav! Alltid installerad och klar i ditt hus av proffs! Ovanstående priserbjudande som är exkl moms gäller tom 30/6 Till kommande värmesäsong lanserar Kinnan ett kan Panasonic Sverigepumpen sin Modellerna passar utmärkt för butikslokaler med kylbehov 4,6–6,6 kW finner du under ww w.kinnan.se, MODELL GENERALAGENT FÖR PANASONIC VÄRMEPUMPAR & LUFTKONDITIONERING VENETO FLÄKTKONVEKTORER PROCOOL/COOLMAN LUFTKONDITIONERING K INNAN AB, TRAKTORGATAN 2, 745 37 ENKÖPING, TEL 0171-47 90 75, FAX 0171-44 00 97, info@kinnan.se, Halvera din värmekostnad! Halvera din värmekostnad! KYL & VÄRME KYL & VÄRME AB Pilgatan 3, Norrtälje • Tel 0176-108 40 • friskaflaktar.seService från endast 1.500:Välkommen! VÄRMEPUMPAR NYTT TELENUMMER 0176-180 00 Estunav 67, Norrtälje • Tel 0176-180 00 • 070-638 61 00 • www.friskaflaktar.se värmepumpa KYL & VÄRME AB Pilgatan 3, Norrtälje • Tel 0176-108 40 • friskaflaktar.se Vi hjälper dig att spara mer BESTÄLL EN SERVICE NU! Varför service? • Optimera din besparingskapacitet • Bevara hela värmeeffekten • Förläng livslängden • Få ett bättre inomhusklimat • Ger jämnare inomhustemperatur Fr. 1500:Service från endast 1.500:Välkommen! God Jul & Gott Nytt År önskar vi alla våra kunder! VÄRMEPUMPAR Nu finns en av Stockholms bästa städfirmor även i Norrtälje. Vi välkomnar nu Nung som vårt Tele: 0176 - 55 700 www.anneblom.se Helena Christina Nattaya Nung ELINSTALLATION SERVICE Glöm inte att utnyttja ROTAVDRAGET vid elarbeten! 0176-22 90 01 www.roslagenselprojekt.se E-mail. norrtalje@studieframjandet.se God Jul & Gott Nytt År! Studiefrämjandet önskar alla kursdeltagare Kommande kurser 2020 Läker tiden alla sår? Norrtälje 20 januari kl 18.30 Träslöjdskurs Rimbo 3 februari kl 18.30 Jägarskolan Intensiv Färsna Gård 5 mars kl 18.30 Roslagen Runt – lite mindre, lite personligare Välj Äldreliv hos Norrtälje kommun: 0176-710 00 GO D J U L & G O T T N Y T T ÅR! Vi vill även tacka vår personal för ett bra arbete 2022!
God Jul & Gott Nytt År önskar e-post: roslagensmetall@telia.com hemsida: www.roslagensmetall.se BYGGERALLT-FRÅNGOLVTILLTAK LB´s Byggservice 0709-26 19 15 Byggservice 0709-26 19 15 BYGGER LB´S BYGGSERVICE VÄSTANVIK Allt från grund till tak Altaner Renovering sommarstugor Fönsterbyten mm Epost: lillebror.byggservice@gmail.com LB´s Byggservice 0709-26 19 15 Byggservice 0709-26 19 15 BYGGER E-post: lillebror.byggservice@gmail.com God Jul & Gott Nytt År! Roslagens Elektriska AB Etabl. 1914 0176-126 10 info@ roslagenselektriska.se God Jul & Gott Nytt År önskar FRÖTUNA TA XI & BUSSAB MOBIL: 070-39 27 270 MAIL: info@smedanders.com RIMBO Bromskärsvägen 60, 760 17 Blidö • 070-517 12 53 Reparationer av kapell och segel Kulans Hus KONST BÖCKER www.kulanshus.se Anders Jansson 0706-33 55 16 - MONTAGE - SERVICE - RENGÖRING A.J´s VentilAtion God Jul & Gott Nytt År önskar

BEHÅLL VÄRMEN SÄNK ELRÄKNINGEN

igenom den långvågiga strålningen som alstras när fastigheten värms upp, den blir istället kvar inomhus. Jämfört med till exempel traditionellt kopplade fönster kan du halvera värmeförlusten. Genom att uppgradera eller byta ut dina nuvarande glas och fönster kan du sänka dina värmekostnader med flera tusen kronor per år, beroende på vilka och hur mycket glas du har idag.

SÄNK ELRÄKNINGEN

M/S Solskär LEVERERAR GRUS/BADSAND UTLÄGGES 08-570 331 95 • 070-571 95 80 God Jul & Gott Nytt År Finstavägen 1, 762 51 Rimbo Telefon: 070 835 79 77 www.aquavvs.se AQUA VS – Din lokala rörmokare –AQUA VS Finstavägen 1, 762 51 Rimbo Telefon: 070 835 79 77 • www.aquavvs.se önskar God Jul & Gott nytt år! Gasolfyllarna Vilhem Mobergs gata 12 761 46 Norrtälje 0176-20 49 10 norrtalje@gasolfyllarna.se fb.com/gasolfyllarna.norrtalje instagram.com/gasolfyllarna_norrtalje ÖPPETTIDER GASOL I LÖSVIKT! TILLBEHÖRSBUTIK/ LPG Måndag - Fredag 08.00 - 17.00 Lördagar 10.00 - 14.00 Söndagar Stängt GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR önskar vi från Ludvig & Co Fastighetsförmedling Vi vill passa på att tacka våra kunder för det gångna året och ser framemot det kommande året! Fastighetsmäklare skog- och lantbruk Sybrenne Jellema, 08-657 47 56 sybrenne.jellema@ludvigfast.se God Jul & Gott Nytt År önskar GLASJOUR DYGNET RUNT 020-80 80 00 MÄSTARE PÅ GLASETS MÖJLIGHETER UPPSALA | GNISTAGATAN 13 • UPPSALA@RYDSGLAS.SE • 018-69 10 40 NORRTÄLJE BACKTORPSHÖJDEN 22 • NORRTALJE@RYDSGLAS.SE • 0176-26 12 80 ÖSTHAMMAR VERKSTADSVÄGEN 5 • OSTHAMMAR@RYDSGLAS.SE • 0173- 109 95 TIERP TIERP@RYDSGLAS.SE • 0293- 109 99
desto mer vill du höja värmen och ju dyrare blir elräkningen. Med rekordhöga elpriser bör du istället minska din förbrukning. Det som ger absolut störst effekt på elräkningen är att minska
i din fastighet.
glas
DINA GLAS PÅVERKAR ELFÖRBRUKNINGEN. Ju svalare det blir
uppvärmningsbehovet
Då krävs det att dina
kan behålla värmen. Energiglas släpper inte
TA HJÄLP AV OSS FÖR ATT BEHÅLLA VÄRMEN
GL ASJOUR DYGNET RUNT 020-80 80 00
För att du ska känna dig trygg med ett eventuellt glasbyte räknar vi gärna ut hur stor påverkan det skulle ge på just din elförbrukning. Scanna QR-koden och fyll i uppgifterna. Inom 24 timmar får du ett svar. Tjänsten är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något.
BEHÅLL VÄRMEN
God Jul & Gott Nytt År

Vi kör i vått och torrt!

Vi kör i vått och torrt!

• Lastbåt med kran för frakt av gods

• Lastbåt med kran för frakt av gods

• Lastbåt med kran för frakt av gods

• Leverans av grus och jord i storsäck

• Leverans av grus och jord i storsäck

• Leverans av grus och jord i storsäck

– Lastbåt med kran för frakt av gods

– Leverans av grus och jord i storsäck

• Utläggning av bojar och flytbryggor

• Utläggning av bojar och flytbryggor

• Utläggning av bojar och flytbryggor

• Bärgning och bogsering

• Bärgning och bogsering

• Bärgning och bogsering

• Hämtning av bygg- och grovsopor

• Hämtning av bygg- och grovsopor

• Hämtning av bygg- och grovsopor

• Mark- och schaktarbete

• Mark- och schaktarbete

• Mark- och schaktarbete

– Lastbåt med kran för frakt av gods – Leverans av grus och jord i storsäck – Utläggning av bojar och flytbryggor – Bärgning och bogsering – Hämtning av bygg- och grovsopor – Mark- och schaktarbete

– Utläggning av bojar och flytbryggor – Bärgning och bogsering

– Hämtning av bygg- och grovsopor

– Lastbåt med kran för frakt av gods – Leverans av grus och jord i storsäck – Utläggning av bojar och flytbryggor – Bärgning och bogsering – Hämtning av bygg- och grovsopor – Mark- och schaktarbete

– Mark- och schaktarbete

Utläggning av bojar och flytbryggor

Leverans av grus och jord i storsäck

Hasse Vogel • 070-537 90 19 www.skargardstjanst.eu

Lastbåt med kran för frakt av gods

• 070-537 90 19 www.skargardstjanst.eu

Hasse Vogel

Din lokala äggleverantör roslagsagg@hotmail.com ROSLAGSÄGG God Jul önskar vi på
önskar Simpnäs rökeri med butik www.minenaochandra.com
God Jul & Gott Nytt År!
90 19
Hasse Vogel • 070-537
www.skargardstjanst.eu Vi kör i vått och torrt!
• Bärgning och bogsering • Hämtning av bygg- och grovsopor • Mark- och schaktarbete
90 19
Vi kör i vått och torrt! – Lastbåt med kran för frakt av gods – Leverans av grus och jord i storsäck – Utläggning av bojar och flytbryggor – Bärgning och bogsering – Hämtning av bygg- och grovsopor – Mark- och schaktarbete www.martenstrafikskola.se God Jul & Gott Nytt År önskar ETT HÅLLBART PARTNERSKAP RÄTT REDSKAP, VID RÄTT TIDPUNKT. Abborrvägen 1, 761 41 Norrtälje Tel: 0176-102 20 norrtalje@cramo.com VI ÖNSKAR ER EN GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR! Ring alltid oss först! Norrort AB #Roffes www.roffes.se • Mail: roffesnorrort@gmail.com Växel 08-181818 Jörgen: 070-049 78 76 FRÖTUNA RÖR 076-145 42 90 God Jul & Gott Nytt År önskar
Hasse Vogel
070-537
www.skargardstjanst.eu
God Jul & Gott Nytt År önskar Köpmannag. 3, RIMBO • www.bob-rimbo.se VÄLKOMMEN TILL OSS! Köpmannag. 3, RIMBO Tel. 0175-730 30 www.bob-rimbo.se ÖPPETTIDER: Månd-fred 8-19 Lördag 10-17 Söndag 11-16 JULÖPPET Julafton 09-14 Juldagen 11-16 Annandagen 11-16 NYÅRSÖPPET Nyårsafton 10-15 Nyårsdagen 11-16 - Gör det billigare! VÄLKOMMEN TILL OSS! Köpmannagatan 3, RIMBO 0175-730 30 www.bob-rimbo.se ÖPPETTIDER: Månd-fred 8-19 Lördag 10-17 Söndag 11-16 B & B BILLIGT OCH BRA -Gör det billigare! Priserna gäller o m 24 december 2019. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel /st GLAS 220g. Jfr pris 45:45/kg 10:/st DUKA FRAM JULEn! 30:2 FOR 10-PACK ÄGG Annars 17:95/st. Julafton 9-14 Juldagen 11-16 Annandag jul 11-16 Nyårsafton 10-15 Nyårsdagen 11-16 Vi önskar er alla God Jul & Gott Nytt År Hej Den blir bra! Bara rätta söndag 11 och telefon 0175 mvh /Larsa Varmt Välkomna hälsar Kasperi & Patrik För personbilar & lätta lastbilar ROSLAGENS FORDONSSERVICE info@roslagensfordonsservice.se 0175-20 200 Vi utför reparation, service och diagnostik, AC och däck Esplanaden 14, Norrtälje | 0176-177 95 | info@janssonsmarkiser.com ...men innan dess vill vi önska er alla God Jul & Gott Nytt År! JANSSONS MARKISER Nu går vi mot ljusare tider RÖGÅRDSGATAN 7, NORRTÄLJE. TEL 0176-100 20, ÖPPETTIDER: MÅN-FRE 10-18 LÖRD 9-15 Tider därutöver enl ök. www.friskoskon.se Presentkort på en härlig behandling GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!
totalekonomi, mindre stress och ansvar för er, samt smidigt genomförande. Husbolaget kan även bistå med elarbeten som elinstallationer, belysning och service-ärenden genom Roslagens Elservice. Kontakta oss idag för mer information! Ring idag 070-6302285 Helhetslösningar på Totalentreprenad ☎ Ett telefonnummer för att lösa alla era behov
har
att
er
Ni har endast en
för att
och uppsatt budget. Det blir bättre totalekonomi, mindre stress och ansvar för er, samt smidigt genomförande. Husbolaget kan även bistå med elarbeten som elinstallationer, belysning och service-ärenden genom Roslagens Elservice. Kontakta oss idag för mer information! Helhetslösningar på Totalentreprenad ☎ Ett telefonnummer för att lösa alla era behov GOD JUL ÖNSKAR VI PÅ VÄTÖ BYGGARE Jonas Jonsson mobil: 070-50 88 961 e-post: jonas@vatobyggare.se VÄTÖ BYGGARE Jonas Jonsson mobil: 070-50 88 961 e-post: jonas@vatobyggare.se – Altaner – Anslagsplatser – Avloppsanläggningar – Bryggor – Båtupptagning – Egen tillverkning – Fönster – Grävning/Schakt – Kök – Renoveringar – Stall – Tillbyggnader – Våtrum vatobyggare.se Vätö Byggare AB • 070-50 88 961 • jonas@vatobyggare.se VI GÖR ALLT INOM BYGG: Renovering Nybyggnation Utbyggnader Bryggor mm Gräver God Jul & Gott Nytt År!
Vi har kompetens att hjälpa er med planering, utförande av ert nästa bygg, renovering & grävprojekt. Ni har endast en kontaktperson för att säkerställa kvalitet enligt tidsplan och uppsatt budget. Det blir bättre
Vi
kompetens
hjälpa
med planering, utförande av ert nästa bygg, renovering & grävprojekt.
kontaktperson
säkerställa kvalitet enligt tidsplan

Elinstallationer och service Styr- och reglerteknik

Elinstallationer och service Styr- och reglerteknik

Fastighetsautomation Tvättutrustningar Data/Fibernät

Fastighetsautomation Tvättutrustningar Data/Fibernät

Luftvärmepumpar

Luftvärmepumpar

Elinstallationer och service Styr- och reglerteknik

Styr-

Tvättutrustningar Data/Fibernät

Luftvärmepumpar

Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Vi samarbetar med:

Elinstallationer och service Styr- och reglerteknik Fastighetsautomation Tvättutrustningar Data/Fibernät Luftvärmepumpar

Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Vi samarbetar med:

Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Vi samarbetar med:

Elinstallationer och service Styr- och reglerteknik Fastighetsautomation Tvättutrustningar Data/Fibernät Luftvärmepumpar

Elinstallationer och service Styr- och reglerteknik Fastighetsautomation Tvättutrustningar Data/Fibernät

Elinstallationer och service Styr- och reglerteknik Fastighetsautomation Tvättutrustningar Data/Fibernät

samarbetar med: Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Vi samarbetar med:

Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Vi samarbetar med:

Elinstallationer och service Styr- och reglerteknik Fastighetsautomation Tvättutrustningar Data/Fibernät Luftvärmepumpar

Luftvärmepumpar

Trädgårdsservice AB Trädfällning, Stubbfräsning och Trädgårdsskötsel 073-559 96 48 www.rinaldstradgardsservice.se Rinalds Trädgårdsservice AB ädgårdsservice AB Trädfällning, Stubbfräsning ubbfräsning och Trädgårdsskötsel 073-559 96 48 96 48 www.rinaldstradgardsservice.se God Jul & Gott Nytt År önskar God Jul & Gott Nytt År! QSTAR Grisslehamn ÖPPET ALLA DAGAR Tel 0175-300 60 Välkommen! HANDLA PÅ HEMMAPLAN Diesel • HVO • Smörjmedel • Ad Blue Värmepellets • Eldningsolja Ring oss på 0176-153 00 God Jul & Gott Nytt År Vi
Vi
Vi
Vi
Vi
Elinstallationer
samarbetar
samarbetar
Visamarbetar samarbetar Elinstallationer StyrFastighetsautomation Tvättutrustningar Data/Fibernät Luftvärmepumpar Vi samarbetar
samarbetar
Visamarbetar samarbetar
Fastighetsautomation
Vi
Fastighetsautomation Tvättutrustningar Data/Fibernät
Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Elinstallationer och service Styr-
reglerteknik Fastighetsautomation Tvättutrustningar Data/Fibernät Luftvärmepumpar Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Elinstallationer och service Styr- och reglerteknik Fastighetsautomation Tvättutrustningar Data/Fibernät Luftvärmepumpar Elinstallationer och service Styr- och reglerteknik Fastighetsautomation Tvättutrustningar Data/Fibernät Luftvärmepumpar God jul önskar vi på Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Vi samarbetar med: Elinstallationer och service Styr- och reglerteknik Fastighetsautomation Tvättutrustningar Data/Fibernät ÖPPET: Måndag - Fredag 09–20 Lördag & Söndag 09–18 ÖPPET JUL & NYÅR: Julafton 09–14 Juldagen 09–17 Nyårsafton 09–16 Nyårsdagen 11–18 God Jul & Gott Nytt År önskar vi på Tempo Vreta handel Stora Björknäsvägen 2, 761 98 Vreta • 070-750 31 57
Luftvärmepumpar
och

Roslagen

Kyrkan mitt i byn

© ROSLAGEN. För många är det en självklarhet att besöka en kyrka i advents- och juletid, eller att fira nyår i kyrkan. Du behöver inte resa utanför landets gränser för att finna magiska kyrkor. Det kan räcka långt att färdas kort, när man bor i Roslagen. Vilka fantastiska kyrkor vi har i vår närhet, i Norrtälje och i våra grannkommuner!

I boken Kyrkan Mitt I Byn porträtterar jag alla kyrkor i kommunerna Norrtälje, Östhammar, Tierp, Heby och Älvkarleby, totalt ett 70-tal kyrkor.

KYRKAN MITT I BYN är ett gammalt ordspråk. Centrumkärnor har en tendens att flytta på sig, men den gamla stenkyrkan, eller träkyrkan, står stadigt i jorden bland ny och äldre bebyggelse. Kyrkan är ofta ortens äldsta byggnad. Förr kunde kyrkan vara medelpunkten i invånarnas liv, och det är kring kyrkobyggnaden som många städer vuxit fram. Sveriges kyrkor har därför ett stort kulturhistoriskt värde. Och

varje kyrkobyggnad har sin speciella karaktär, en unik egenskap, precis som vi människor har olika egenskaper. Den kan vara stram, generös, utstråla makt, vara enkel och ödmjuk. I boken hoppas jag att kyrkornas speciella egenskaper kommer fram.

ATT STIGA IN I EN KYRKA kan vara som att öppna ett smyckeskrin. Och man tappar nästan an-

dan när man stiger in i en kyrka och möts av dess charm och praktfullhet och av att stå omsluten av dess medeltida konst, skulpturer och tro.

Kyrkan mitt i byn har i alla tider varit en mötesplats för människor i alla åldrar. Kyrkan är en trygg punkt. Våra kyrkor är fulla av historia. Där firas regelbundet gudstjänster och här äger viktiga händelser i människors liv rum. Dop,

24 MITT ROSLAGEN 15/12-22
konfirmation, vigsel och begravning. Men också vanliga gudstjänster, meditation, öppen förskola, seniorträffar, soppluncher, körsång, kaffe och livekonserter. Kyrkobyggnader väcker känslor. Vi har många sevärda kyrkor, många med fängslande historia och anekdoter. Skulpturen i Häverö kyrka av den heliga Birgitta är från 1400-talet.

ESTUNA KYRKA är en typisk Upplandskyrka, med intressanta detaljer och är en av Upplands äldsta och märkligaste.

FRÖTUNA KYRKA är ovanligt stor och ståtlig och ligger vackert intill vatten. Frötuna kyrka är en av Roslagens allra stilfullaste kyrkor med många kulturskatter. Kyrkan har många sköna och fina medeltida skulpturer.

LOHÄRADS KYRKA var en mäktig kyrka. Altarprydnaden tillhör det ovanliga slaget, den har nämligen varit gavel på en praktsäng från 1600-talet.

Jag får en överväldigande känsla av att vara omsluten av medeltida tro och konst när jag stiger in i Rimbo kyrka och går mot koret! Kyrkorummet är fyllt med färg och symboler.

är ovanligt rik på medeltida måleri och skulptur. Man tappar andan inför all prakt som möter ögat. Ja, det är bara en handfull exempel, av närmare ett

70-tal, om vilka kyrkor du kan läsa om i boken.

Mer information om boken lämnas på telefon 070-7122 722. Boken Kyrkan Mitt I Byn finns bland

MITT ROSLAGEN 15/12-22 25 HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se
annat på Turistbyrån i Norrtälje, Hallstaviks bokhandel, ICA Älmsta och Kontorshuset i Östhammar. CHRISTER BERGSTRÖM TEXT OCH FOTO Kyrkfönster i Norrtälje kyrka Frötuna kyrka Många Roslagskyrkor har vackra votivskepp. Votivskeppet i Frötuna kyrka är från år 1748. Singö mässhake

Debatt

du att göra din röst hörd? Har du ett stort engagemang? Vill du tycka till i stora eller små frågor? Mejla ditt debattinlägg eller din insändare

Önskas färre mediciner till jul?

Tack vare läkarvetenskapen lever vi allt längre, men ibland kan det bli för mycket av det goda; ”Polyfarmaci” betyder att minst fem olika mediciner ordinerats till en och samma person samtidigt. Det betyder inte att du är felmedicinerad, men polyfarmaci ökar risken att effekten blir en annan än vad som var tänkt om medicinerna förstärker eller försvagar varandra. Hjärnan, blodtrycket och mag-tarmkanalen är känsligast för polyfarmaci. Det kan ge förvirring, fall, magbesvär, magblödning och obalans i blodsalterna – framförallt hos äldre. Myndigheten SBU fann att var femte äldre patient som söker vård har en läkemedelslista som ger biverkningar. Biverkningar kan leda till inläggning på sjukhus, något som ofta går att förebygga.

Ju fler läkemedel du har desto viktigare att du regelbundet får gå igenom dem med din läkare. En del mediciner som en gång i tiden varit bra för dig kan ha gjort sitt eller blivit direkt olämpliga. Socialstyrelsen listar bl.a. flera sorters smärtlindrande, ångestminskande, sömnmedel eller mediciner mot överaktiv blåsa som olämpliga för äldre. Gör dock aldrig några ändringar i medicinerna utan att först rådgöra med en läkare. Ha även för vana att fråga varje gång du får en ny medicin hur länge det är tänkt att du ska ha den, vilka vanliga biverkningar som du kan förvänta dig, om den passar ihop med dina andra mediciner, och var och hur ofta medicineringen ska följas upp.

Önskar du dig färre mediciner eller misstänker biverkningar behöver du inte vänta på Tomten; boka ett avstämningsmöte för genomgång av läkemedelslistan hos oss. Kanske kan några mediciner tas bort, bytas mot nyare med mildare biverkningar, eller så kan dosen sänkas.

Sporthallen i Hallstavik klarar inte dagens krav

EN HELT VANLIG LÖRDAG i oktober månad besökte jag Hallstaviks Sporthall, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Jag är liksom uppvuxen med den. Den har stått där i all sin glans, om det nu finns någon glans kvar, så länge jag kan minnas. Hallen byggdes under hösten och vintern 1962–63 och stod klar för invigning under våren 1963 och än idag fungerar den som en sporthall förväntas göra. Eller nästan i alla fall.

Där spelas det innebandymatcher i stort sett varje helg. Där har det spelats otaliga handbollsmatcher genom alla år, för att inte nämna alla tennisbollar som slagits i den hallen bland mycket annat som fotboll, vollyboll, badminton och basket och alla dessa gympatimmar som skolan haft bara för att nämna några av alla evenemang som passerat revy genom åren.

MEN NU ÅTER till den där lördagen i oktober månad. Tre innebandymatcher stod på menyn denna dag, Det skulle egentligen varit fyra men en match hade fått ställas in. Det som slår en mest när man besöker denna sporthall är den ständiga trängseln som uppstår från entrén upp till läktaren där alla lag, publik, press numera ska gå in samma väg. När det blir så pass mycket folk som det var denna lördag så blir det väldigt trångt just i denna passage. Dessutom grillades det hamburgare utanför entrén så alla som skulle äta en burgare skulle ju också trängas där såklart. En flaskhals helt enkelt.

Där ska alltså spelare på väg till ett av två befintliga omklädningsrum passera samtidigt som publik ska gå in samma väg på väg till sin läktarplats. Lägg därtill en kiosk-kö som de ska forcera på vägen till omklädningsrummet. Även toabesökare ska in där och trängas samtidigt som några yngre innebandyförmågor hittat en liten plats i kapprummet intill att lattja lite med klubba och boll så förstår nog alla att det blir en aning rörigt just där och då.

OMKLÄDNINGSRUM JA.

Det finns och har alltid bara funnits enbart två omklädningsrum plus ett litet utrymme till omklädningsrum för domarna. Väl på plats för ombyte så visar det sig att det redan är ett lag på plats där. Så man får snällt dela omklädningsrum med ett för dem okända spelare från ett annat lag. Det kommer så småningom ytterligare ett lag som ska genomgå samma procedur i samma omklädningsrum. Det funkade på min tid som aktiv i olika idrotter men idag ställs ju helt andra krav.

Och denna lördag var det enbart två pojk-, två senioroch två u-lag som skulle dela på dessa två omklädningsrum. Nästa gång kanske det även ska in ett dam/flicklag också som ska ha tillgång till dusch och omklädningsrum.

Det är väl kul med att det är full fart i hallen med många lag och mycket publik. Ja självklart. Men vi har ju under framför allt valrörelsen haft en debatt om behovet av nya hallar. I Norrtälje

är man trångbodda och vill ha ytterligare en hall vilket jag självklart unnar Norrtälje. I Rimbo skulle man nog inte heller tacka nej till ännu en hall.

Men i Hallstavik skulle jag nog vilja påstå att behovet är som störst just nu. Jaja säger nog vän av ordning. En blåögd Hallstabo vill så klar se om sitt eget bo i första hand. Men ärligt talat. Vi har en sporthall som sedan 1963 stått som värd för oss Hallstabor, som varit oss trogen i alla väder. En hall där det lappats och lagats på om och om igen men som alltid varit vid vår sida som en trogen kär vän. Men det är också en hall som börjar bli väldigt gammal, sliten och alldeles för trångbodd för dagens krav och efterfrågan och som skulle må bra av att få lite avlastning.

EN NY SPORTHALL skulle kunna ta över och med stolthet föra traditioner av olika idrotter vidare och skapa sin egen historia under många år och generationer framöver. En hall där alla lag som kommer på besök ska kunna kliva in i ett eget tomt omklädningsrum utan att behöva trängas med andra lag, en hall där publiken har sin egen ingång till läktaren, en hall där spelare, publik, kioskbesökare samt folk på väg till toaletten slipper trängas på en och samma yta. Jag är övertygad om att alla skulle må bra av detta. Inte minst vår kära trogna gamla vän Sporthallen.

26 MITT ROSLAGEN 15/12-22 Tel 0175-547 000 www.rimbohalsocentral.se Tel 0176-28 27 00 www.norrtaljehalsocentral.se Träffa vår personal i vår app samt våra läkare även under kvällar och helger. Ladda hem ”Hälsocentralen” – du hittar den där appar finns! NYHET!
En God och frisk jul önskar vi Er alla! Stefan Peyda, legitimerad läkare Doktor.se Rimbo Hälsocentral
Norrtälje hälsocentral Rimbo hälsocentral
Gillar till redaktion@mittro.se BOSSE ANDERSSON FOTO: BOSSE ANDERSSON Hallstaviks sporthall från 1963 börjar bli gammal, sliten och trångbodd för dagens krav och efterfrågan.
MITT ROSLAGEN 15/12-22 27 JulaClub 799. Spara 200.Ljusträd LED 1,8 m IP44 • Varmvitt ljus • Fästs med förankringspinnar • Transformator ingår 022-518 Ord. pris 999.- JulaClub 799.Brandfilt 120x120 cm • För kvävning av mindre bränder • Filt av starkt glasfibertyg • Oljor tränger inte igenom 013-983 5990 Tokbilligt! Ljusslinga LED 50 m IP44 • Bärnstensfärgat sken • 500 lampor • Dubbeltimer 022-464 329.Tokbilligt! 299.Tokbilligt! Skarvsladd IP44 10 m • Kan användas utomhus • Uttag med lock • Jordad 403-274 149.Tokbilligt! Pulverbrandsläckare 6 kg • För släckning av trä och gas • Påfyllningsbar • Manometer och väggfäste 442-051 499.Tokbilligt! Ljusslinga LED 31 V 16,1 m IP44 • 160 LED-lampor på 16 m • Påbyggnadsbar • Utomhusgodkänd 022-434 Ord. pris 229.- JulaClub 149.JulaClub 149.Spara 80.Bländande priser på gnistrande julprylar! 1 299.Tokbilligt! Välkommen till Jula! Besök våra varuhus i Barkarby, Arninge, Nacka, Haninge, Värmdö, Kungens Kurva, Häggvik, Bromma och Södertälje. Eller handla online på jula.se Gäller 2022-11-11 t.o.m. 2022-11-28. Med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel. Scanna QR-koden med din mobil och se kampanjens alla erbjudanden! Julgran 210 cm • Naturtroget utseende • 2640 grenar • Julgransfot ingår 021-810 Flaggstångsslinga LED 8 m IP44 • Åtta sammankopplade ljusslingor • Timerfunktion • Rullar för upplindning ingår 016-871 JulaClub 799.Spara 200.Ljusträd LED 1,8 m IP44 • Varmvitt ljus • Fästs med förankringspinnar • Transformator ingår 022-518Ord. pris 999.-JulaClub799.Brand lt 120x120 cm • För kvävning av mindre bränder • • Oljor tränger inte igenom 013-983 5990 Tokbilligt! Ljusslinga LED 50 m IP44 • Bärnstensfärgat sken • lampor • Dubbeltimer 329.Tokbilligt! 299.Tokbilligt! Skarvsladd IP44 10 m • Kan användas utomhus • Uttag med lock • Jordad 403-274 149.Tokbilligt! Pulverbrandsläckare 6 kg • För släckning av trä och gas • Påfyllningsbar • Manometer och väggfäste 442-051 499.Tokbilligt! Ljusslinga LED 31 V 16,1 m IP44 • 160 LED-lampor på 16 m • Påbyggnadsbar • Utomhusgodkänd 022-434 Ord. pris 229.-JulaClub149.JulaClub 149.Spara 80..Julgran 210 cm • Naturtroget utseende • grenar • Julgransfot ingår 021-810 Flaggstångsslinga LED m IP44 • Åtta sammankopplade ljusslingor • Timerfunktion • Rullar för upplindning ingår 016-871 Gäller t.o.m. 2022-12-27. Med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel.

Förnya traditionerna med vin till julmaten

Visst hör mat och vin ihop, men när det dukas upp till julbord kanske många väljer bort vinet och föredrar öl och snaps i stället. Den svenska julmaten har, historiskt sett, en väldigt stark koppling till öl, julmust och snaps. Men behöver det vara så? Traditioner är till för att förnyas, så för dig som känner för det; angrip julbordet med viner. Vin och julmat trivs utmärkt i varandras sällskap bara man håller sig till några tumregler.

FÖR ATT KOMMA i rätt stämning kan man börja med ett torrt mousserande som aperetif.

Ja, det är alltid uppskattat att starta med torra bubblor. Själv väljer jag gärna ett mousserande från Alsace, Loire eller Bourgogne, eller en spansk cava som Reserva de la Familia Juvé y Camps. Du hittar dem på systembolaget, antingen i det ordrinarie sortimentet eller i beställningssortimentet. Ett torrt, fruktigt mousserande vin med en fin mousse som fyller gommen ger samtidigt en försmak av nyårsfirandet som väntar bara veckan senare.

STARKSPRIT kan torka upp munnen och det kan vara svårt att förena vin och sprit, inte minst för att det starka bedövar smaklökarna och kan få dålig inverkan på det som kommer efter. Men ett vettigt tips för den som inte vill offra julsnapsen för vinets skull tycker jag är:

Till julbordets första tur som till största delen handlar om sill, men även rätter som exempelvis strömming och ansjovis kan man gott och väl ta öl och snaps. Rökt ål är lämplig att ta i den här omgången, sedan kan du välja vin till resten. Tänk bara på att ta det lite lugnt i så där tio, femton minuter efter snapsarna så att gommen får vila upp sig och så att den starka smaken tonas ner.

JULMATEN KAN vara tuff.

Den kan vara fet, salt, kryddig och smakrik.

Välj därför prisvärda standardviner som medelfylliga, halvtorra och smakrika med litet fruktsötma. Det balanserar den salta julmaten. Ett annat tips är att inte köpa för dyra viner, just för att det kan vara knepigt att kombinera dessa ädla drycker med julmaten.

Rätter som innehåller ättika, samt äggrätter bör man helt undvika att dricka vin till. Ättika är en av vinets

verkliga fiender. Ättika är en defekt i vinet och kombinationen gör att vinets syra försvinner, vinet fördärvas.

Äggrätter är svåra därför att produktens proteiner innehåller mycket svavel. Vinets syra frigör svavlet i ägget och ger en dålig smakupplevelse.

LUTFISKEN ÄR EN av de rätter som är svår att finna en vinpartner till. Den speciella smaken ger både vita och röda viner en metallisk bismak, men ett rött italienskt vin med sötma är värt att prova.

I Frankrike är fisk och det söta dessertvinet sauternes följeslagare sedan gammalt, men ska man ge sig på den kombinationen får man väl äta lutfisken före eller i samband med desserten för annars förstör det söta vinet smaken av de torra/halvtorra.

Till rökt och gravad lax och de mer saltiga rätterna är en bra mousserade spansk cava med frisk syra som Anna de Cordoniu eller Cordoniu Cuvée Raventos, att rekommendera.

Fetare fiskar som exempelvis lax, sill och ål har en markerad smak och kräver ett vin med mycket karaktär, fyllighet och syra.

Syran lyfter upp det feta i fisken och fylligheten i vinet

behövs därför att fisken har mycket smak.

TILL KÖTTRÄTTERNA som exempelvis julskinka, fårfiol, rådjurs- eller renkött, mam-

mas köttbullar, revbensspjäll och prinskorv blir valet ett fylligt, fruktigt och fatlagrat vin, gärna från sydfranska Rhonedalen, Provence eller Languedoc-Roussillon.

28 MITT ROSLAGEN 15/12-22
Roslagen
När man ändå passar på att kombinera vin till julbordet kan man ju också förnya rätterna. Tapasrätter av till exempel serranoskinka är en fröjd att kombinera till Rias Baixas, en av Spaniens främsta vitvinsregioner. Här växer den gröna druvan Albariño.
inte
En av mina favoritkombinationer på julbordet är
ett
Varför
börja julbordet med en aperitif? En spansk cava som Reserva de la Familia Juvé y Camps blir utmärkt.
köttbullar till
franskt beaujolaisvin från Brouilly.
GÖR JULEN TILL EN SMAKUPPLEVELSE OCH SANN FAMILJEFEST OCH ANVÄND SYN, DOFT OCH SMAK I KOMBINATIONERNA AV VIN OCH MAT. FÖRSÖK ATT FINNA LIKNANDE SMAKER I MATEN OCH VINET OCH SOM BALANSERAR VARANDRA."
Gravad lax går utmärkt till torr champagne, särskilt Blanc de blancs, champagne gjort på gröna druvor, eller en tysk Riesling Kabinett eller Spätlese. Chardonnay som på bilden, eller ett vitt Rhonevin är också förträffligt.

VINETS FIENDER:

• V indruvor har för hög syra för att matcha viner.

• Starka kryddor har för starka smaker som tar död på vinet.

• Tomat har för hög syra. Tillagad tomat går bra till vin.

• Råa grönsaker.

• Ät tika.

• V inäger.

• Stora mängder curry. Äggrätter.

De sydfranska är nämligen fylliga, smakrika och alkoholstarka.

Sista turen till julbordet blir kanske desserter i form av bland annat fruktsallad, ostar, kompotter, tårtor och kakor.

Prova ett starkvin till frukt och bakverk; madeira, portvin, muskatell, tokajer.

Och du, glöm inte bort portvin till nötterna, det missar jag aldrig!

Ett alternativ är att slopa

VINETS VÄNNER:

• Feta såser

• Smör

• Olivolja

• Oliver

• Bröd

• T illagade råvaror: kött, fisk, paprika, tomat, mild chili, lök, vitlök.

• Stekt och lätt saltad svamp.

snapsen helt. Dels för att inte riskera vinets smak och för att säkerställa julen som en värdig glädjehögtid.

Börjar man med nubbe är det lätt hänt att konsumtionen trappas upp vartefter.

Sedan kan julen, om det vill sig illa, sluta på otrevligt sätt och då blir barnen förlorare. Barn passar bättre än sprit till julens fröjder.

GÖR JULEN TILL EN smakupplevelse och sann famil-

jefest och använd syn, doft och smak i kombinationerna av vin och mat.

Försök att finna liknande smaker i maten och vinet och som balanserar varandra.

De allra flesta egenskaper i vin och mat går att kombinera när sådant som sötma, sälta, syra och beskhet balanseras - som vi nyss sa - i vinet och maten.

Från Midvinterblot till Julbord

© ROSLAGEN. Julbordet är en tradition som de flesta har en relation till och nästan varje familj har något som är oumbärligt vid det ofta dignande bordet. Men varifrån kommer denna tradition?

VÅRT SVENSKA JULBORD har anor sedan långt tillbaka i tiden. Traditionen med festlighet och överflöd startade redan på Vikingatidens Midvinterblot. Detta var en offerrit som sammanföll med vintersolståndet, och därför låg väldigt nära de germanska hedniska julfestligheterna.

Vid midvinterblotet så offrade man djur för att blidka gudarna – köttet från dessa djur kokades och tillagades då inget fick förgås. Kvar från denna tid finns troligtvis idag bara Dopp-i-grytan, julkorven och lutfisken.

Traditionen levde kvar, och julborden utvecklades med fler och fler rätter, ofta med lokal anknytning. I norr har man fortfarande stora inslag av vilt, Skåne har sin luade ål och brunkål, och här i Roslagen och Uppland räknar man Julgädda, bruna bönor och lutfisk som lokala inslag.

FÖRST PÅ 1700-TALET började julskinkan göra sitt intåg. Då främst i välbärgade familjer på stora herrgårdar. För övriga så var denna del av grisen alldeles för värdefull för att slösa på sig själva, i stället var grishuvud vanligt. Däremot så fick syltorna stort genomslag nästan överallt under denna tid.

I slutet av 1800-talet kom nästa för-

ändring. Då man hade lärt sig konservera i större utsträckning och kunde spara olika delikatesser till julen.

ATT ÄTA JULBORD PÅ RESTAURANG var inget man gjorde förrän runt 1920. Då kunde man någon eller några söndagar före jul bli serverad julbord.

1970-talet var tiden för den senaste stora omvälvningen av vårt svenska julbord. Då plockades smörgåsbordsmaten över även till julen. Sillen, köttbullarna, prinskorven och Jansson Frestelse blev snabbt ett klassiskt inslag i buffén. Detta har fått som följd att många olika högtider har fått en mattradition som påminner om varandra, såsom jul, midsommar och påsk.

Under 70-talet blev det också vanligt att arbetsgivare bjöd ut sin anställda på julbord som en belöning för väl utfört arbete under året.

NÄR NI NU SÅ SMÅNINGOM kommer att ta del av årets julbord kan ni passa på att fundera och kanske fråga vad som är gammal eller ny tradition. Kanske har ni själva hittat helt andra specialiteter som ni inte skulle kunna vara utan på julafton.

MITT ROSLAGEN 15/12-22 29 HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se
MITT ROSLAGEN Carl Larssons Midvinterblot
TEXT OCH FOTO
FOTO: PIXABAY
NATIONALMUSEUM FOTO: PIXABAY
FOTO: HANS THORWID,

Sammanfattning av året som gått

Lucia har ridit vidare och julafton står snart för dörren!

För min egen del så känns det som att den här hösten har gått undan med en väldig fart, och man hann knappt uppfatta när vi klev in i den från början relativt varma hösten som vi hade här.

DET HAR OCKSÅ för min del varit en höst med väldigt mycket i kalendern, där jag både hunnit med en tripp till Frankrike, varit runt om i Sverige på olika utbildningar och event, samt en massa affärer på hemmaplan, vilket känns hur kul som helst! Så nu försöker jag landa och knyta ihop det här året och hoppas på att nästa år blir ännu bättre trots det rådande världsläget.

Vi har hunnit gå igenom en hel del tjänster i de numren jag fått bidra med vår kunskap och det är väldigt roligt att se den fina responsen från alla inlägg. Jätteroligt att så många hört av sig och vill veta mer om det

tjänster jag skrivit om och vad mer vi kan erbjuda på Dialect.

DIALECT ÄR som jag skrev i min första artikel en marknadsledande leverantör till små och medelstora företag, där vi erbjuder helhetslösningar inom allt från IT, telefoni, copy/print, fordonslösningar, produkter och affärs-, tid- och orderhanteringssystem. Vi finns som franchise utspridda över hela landen men just vårt företag driver fem kontor i Norrtälje, Östhammar, Uppsala, Täby samt inne på Torsplan i Stockholm City.

Vi har under det senaste året vuxit och anställt fle-

ra duktiga kollegor, vilket vi ser ut att fortsätta med även under nästa år. Jättekul att kunna växa i dessa tider, då det även betyder att vi kan erbjuda ännu bättre service och hjälpa ännu fler kunder i deras utmaningar till att hitta smarta digitaliserade lösningar.

I MIN FÖRSTA ARTIKEL så skrev jag en del om alkolås. Vi kan nu även meddela att vi är ensamma i Norrtälje att kunna erbjuda installation, kalibrering och service av Villkorade Alkolås från Dignita. Vi erbjuder fortsatt bärbara alkoholmätare från både Dräger och Dignita som fungerar för alla. Hör av er så hjälper vi er att se till att både du och kollegorna håller våra vägar säkrare!

En annan artikel som också fick mycket respons var den om körjournaler! Där var det många som fick upp ögonen för hur mycket tid

och pengar man kan spara, genom att automatiskt logga sina körningar istället för att sitta och skriva ner för hand, och även i vissa fall gissa sig fram. Med en automatisk körjournal blir det dessutom lättare att gå tillbaka och se historiken och användandet av fordonen vid en eventuell revision eller granskning.

SÅ NÄR NI NU sitter i vinter och smälter julmaten, tänk igenom en snabbis på alla de där jobbiga eller osäkra momenten i ert företags vardag, så kontaktar ni mig eller mina duktiga kollegor och ser vad vi kan göra för att göra er arbetsvardag ef-

fektivare och mindre trasslig. Oavsett om det är en telefonväxel, mail och Microsoft 365, telefoner och datorer el-

VI HAR HUNNIT GÅ IGENOM EN HEL DEL TJÄNSTER I DE NUMREN JAG FÅTT BIDRA MED VÅR KUNSKAP

ler kanske ett helt nytt affärssystem ni behöver, vi kan hjälpa er!

TACK FÖR I ÅR alla läsare och stort tack till Wilhelmina för denna fantastiska tidning!

God Jul och Gott Nytt År, önskar jag och gänget på Dialect!

30 MITT ROSLAGEN 15/12-22
Annons DENNA ARTIKEL ÄR EN ANNONS
teckna kampanjen online Världens bästa julklapp firar 25 år 10-KORT ORD PRIS 999kr TRÄNA PÅ ALLA KLUBBAR I SVERIGE 499kr 12 MÅNADER ORD PRIS 7188kr TRÄNA PÅ ALLA KLUBBAR I SVERIGE 3999kr 6 MÅNADER ORD PRIS 4100kr TRÄNA PÅ ALLA KLUBBAR I SVERIGE 2499kr 749kr 3 SPELTILLFÄLLEN 60 eller 90 min SPELA PADEL Hitta våra padelcenter: padel.nordicwellness.se 12 MÅNADER ORD PRIS 3948kr TRÄNA PÅ ALLA EXPRESSKLUBBAR 2499kr 1599kr PERSONLIG TRÄNARE 3 X 60 MIN ORD PRIS 2025kr Gäller t.o.m. 24/12 2022 och kan tecknas på valfri klubb eller online (padel ej online). Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel. Gäller ej Nordic Wellness Kinna och Hönö. Medlemskapet aktiveras automatiskt den 25 december 2022 om du inte sätter igång det själv tidigare. Värdekorten kan aktiveras senast 6 månader ifrån inköpsdagen. Från den dagen du aktiverar ditt värdekort är det giltigt i 6 månader. 070-562 33 88 | jidde65@live.se | Bromskärsvägen 76, Blidö GRUS - SAND - JORD (FINNS PÅ STORSÄCK) CONTAINER - TRANSPORTER KRANBIL - MARKENTREPRENAD Elinstallationer, Data och Service Skyvings Elinstallation AB 070-21 201 18 Skyvings Elinstallation AB 070-21 20118 ronnie@skyel.se Elinstallationer och service Skyvings Elinstallation AB 070-21 20118 ronnie@skyel.se Elinstallationer och service

Krönika

Att ta risker är bland det smartare du kan göra…

…OM DU VILL HA en hälsosammare relation till dig själv, andra och världen. Min erfarenhet är att många människor väljer att ”play it safe” i allt för hög utsträckning. Vilket i längden kan riskera att du blir passiv, neurotisk och lite tom inombords. Livet tappar mening och du din potentiella drivkraft.

För du vill öka självförtroendet och den inre stabiliteten genom en successivt vidgad trygghetzon. Bli mentalt starkare genom att börja göra saker som känns jobbiga, helst i områden där du saknar kunskap och kontroll.

Börja med att säga ifrån och sätta upp gränser om du till exempel inte har provat det tidigare.

Fokusera på allt som kan gå bra, istället för att älta allt som alltid går åt helvete ändå.

Jag menar bara -

Det finns ju en hel värld som väntar där utanför.

Bara du tar för dig och ger den en chans.

Prova ett nytt jobb i en ny bransch till exempel, det skulle kunna vara ett första steg. Ett annat är att ta ut skilsmässa eftersom du ändå inte får ut något vettigt från din partner, trots alla försök.

Men mina ord är inte lag.

Det handlar mer om att ta ut riktmärken. Ge dig påminnelser om sådant du oftast redan känner till.

Uppmaningar att göra det där som du vet att du behöver göra - men som du av olika skäl inte gör just nu.

JAG VILL TA FRAM DET BÄSTA ur dig. Även om det ibland kan innebära att du blir lack. Först på mig, sedan på dig själv - för att därifrån sen gå ut och förändra världen. Du blir handlingskraftig. För ärligt talat, När du mår bra, tänker rätt och har mental skärpaÄr det inte då du också presterar som bäst,

oavsett vilket livsområde det än handlar om?

Är det inte från den position där jag kan kräva lite mer från dig? Så att du kan nå ännu längre och åstadkomma ännu häftigare saker.

Eftersom dom bästa alltid jobbar på att bli ännu bättre.

"Bli mentalt starkare genom att börja göra saker som känns jobbiga, helst i områden där du saknar kunskap och kontroll.

Börja med att säga ifrån och sätta upp gränser om du till exempel inte har provat det tidigare. Fokusera på allt som kan gå bra, istället för att älta allt som alltid går åt helvete ändå."

Självklart behöver du inte göra någonting åt något alls. Det är okej. Men då har du ett jobb att börja utveckla stark tacksamhet och förmåga att kunna uppskatta det lilla i livet. Och det är ingen lätt match - hur kravlöst än detta kan låta. Bara se dig omkring, hur folk hanterar att ha tråkigt, till exempel.

SÅ OAVSETT VAD du väljer att göra, ska du se till att skapa din frihet och följa din passion!

KLAPPAT OCH KLART PÅ ETT KORT

GE BORT ETT PRESENTKORT I JUL EXTRA JULÖPPET FRAM TILL 23 DEC

Kim Juhlin - Framgångsterapeuten Personlig och mental rådgivare kontakt@juhlinterapi.se

MITT ROSLAGEN 15/12-22 31

Krönika

BOSSE BLIDEMAN

Avhumaniseringen i juletid

ETT POLITISKT ungdomsförbund skrev tidigare på en valaffisch med anonyma (mörkhyade) flyktingar att Sverige inte skulle behöva ”lida”. Vaddå lida? Jo, risken att flyktingarna skulle söka uppehållstillstånd i vårt land. Och kosta pengar. Man råkade glömma bort att det på många håll inom vården och i serviceyrken är invandrare som bär upp vår välfärd.

Om man reducerar människor till en kostnad, blir det problematiskt. I regeringen finns det resonemang om att inte minst barnen till flyktingar kostar mycket pengar, ”hur mycket pengar som helst”, t o m kan de få gratis tandvård. Så bra – vad är annars alternativet? Att betala med pengar som inte finns? Man undrar om vart barnperspektivet och kunskapen om Barnkonventionen har tagit vägen.

VAD GÖR DET MED OSS människor när man ställer olika grupper mot varandra?

Man använder sig av språket för att avhumanisera flyktingar och invandrare. De kopplas ihop med kriminalitet. (Det finns en grupp med kriminella svenskar på spanska solkusten. Vill vi att Spanien försöker stoppa svenskars resande till solen på grund av denna klick?) Det är ett farligt sätt att demonisera människor. Dessutom sätter regeringen en ära i att bekräfta det i handling när man ska begränsa rättigheterna till välfärd som är självklara för oss andra. Inte minst vill man göra fattiga människor ännu fattigare. De blir som andra klassens medborgare. Människor ska känna sig så ovälkomna som möjligt. När dessa inte längre ses som civiliserade människor värdiga att bo och leva i samhället som oss andra, tar man oundvikliga steg mot hatbrott, våld och polarisering.

En del vill dra paralleller till 30-talet när motsättningar på etnisk/religiös grund ökar. Men det räcker med att i närtid tänka på krigen i Balkan. En belysande berättelse är Fausta Marianovic bok med den träffande titeln ”Sista kulan sparar jag åt grannen”. Vänner, arbetskamrater och grannar blir i ordets reella bemärkelse dödsfiender när etniska grupper ställs mot varandra, när de fastnar i nationellt tänkande. Det föregås av en viss retorik, ett hatspråk, avhumanisering, karikatyrer, krav på sämre villkor för ”de andra”.

REGERINGEN VILL ATT flyktingar ska känna sig så ovälkomna som möjligt. Alla ska bara få tillfälliga uppehållstillstånd. Vilket naturligtvis motverkar integrationen. Varför ska man utbilda

sig och lära sig svenska om man bara är här på nåder och sen kan slängas ut? Det är stressande och inhumant.

JAG SER ATT DET FINNS krafter i regeringen som vill att flyktingar ska kunna återförenas med sina familjer. Det låter ju humant – och självklart. Det är djupt inhumant att splittra familjer, makar mellan varandra eller att tvinga barn att leva utan sina föräldrar. Hur kul är det att bara se sin pappa via ett videosamtal på mobilen? År efter år. Samtidigt ställer man krav på inkomster och storlek på bostäder som i praktiken betyder att man inte alls vill främja anhöriginvandring. Man vill hindra den eftersom det då blir färre flyktingar. Man ”vill kraftigt begränsa” migrationen till Sverige. Vitt blir svart.

Regeringen vill att flyktingar ska känna sig så ovälkomna som möjligt. Alla ska bara få tillfälliga uppehållstillstånd. Vilket naturligtvis motverkar integrationen. Varför ska man utbilda sig och lära sig svenska om man bara är här på nåder och sen kan slängas ut? Det är stressande och inhumant.

DETTA ÄR EN BETRAKTELSE inför julen. Ukrainska flaggan vajar utanför kommunhuset. Samtidigt ska våra ukrainare leva på 72 kr per dag. Är inte det en avhumaniserande motsägelse? ”Öppna era hjärtan” sa en statsminister. ”Vi bygger inga murar” sa hans efterträdare. Men herregud, det var ju för flera år sedan. Vilken mossig politik. Så naivt att drömma sig tillbaka. Eller …?

God jul!

PS. Det kommer ett nytt år och nya utmaningar. Detta är min sista krönika i Mitt Roslagen. Stort tack för alla hejarop och givande reflektioner som ni läsare har bidragit med.

Bo Blideman bo@blid.nu

32 MITT ROSLAGEN 15/12-22
• Trädfällning - tar även ner träd som står omöjligt till • Flisning av grenar • Stubbfräsning Vi kan även hjälpa dig med röjning av sly och högt gräs! Innehar Motorsågskörkort A, B, C & E Skyliftkörkort Ansvarsförsäkring Tveka inte att höra av er! Jörgen Brinkhage 070-522 78 72 info@brinkhage.se Maila gärna MED RUTAVDRAG BETALAR DU ENDAST 50% AV ARBETSKOSTNADEN Alla talar svenska
MITT ROSLAGEN 15/12-22 33 Vi har det som gör julen extra speciell! Julkänsla Väg 77 Mellan Rimbo och Norrtälje Uppfart bredvid Tusen Ting ”Brandbilen” Tel 0175-60607 Gilla oss på facebook & följ oss på instagram www.facebook.com/wallbytradgard • @wallbytradgard Vard a g 9 - 1 7 • Lö r / S ö n / H e lg d a g 10-1 6 Eget stilfullt komponerade julgrupper Amaryllis och hyacinter från vår egen odling Lokalt odlade julstjärnor och krukväxter Tomtar och prydnadssaker ÖPPET ALLA DAGAR FRAM TILL JUL Vardagar 9-17 • Lördagar/Söndagar 10-16

Evenemang

KOMMANDE PROGRAM PÅ BIBLIOTEKEN I NORRTÄLJE KOMMUN

BOKRECENSIONER

Snöbarnet

av

Eowyn Ivey

Förlag: Bazar

Översättning: Klara Lindell

Poddcafé för vetgiriga på Hallstaviks bibliotek

Vi diskuterar allt mellan himmel och jord! Först lyssnar vi på en podd, sedan diskuterar vi.

Filosofiska rummet: Kan vi lära av historien? Generationerna som överlevde förintelsen eller som deltog i världskrigen finns snart inte kvar och vi hänvisas till museer, böcker och föremål för att få del av historien. Men vad kan vi förstå, när inte den egna erfarenheten finns bland oss? Hur relevanta är berättelser om krig och samhällsbyggen för 100 eller 300 år sen för oss idag? Är historien en karta som leder oss vilse eller kan den föra oss förbi hinder och förhindra nya katastrofer?

Anmälan och information: annalena.carlstedt@norrtalje.se, 0175-256 53

Torsdag 15 december kl 18 - 20

Plats: Hallstaviks bibliotek

Quiz och snöjakt på jullovet!

Testa dina kunskaper om bokserien Dagbok för alla mina fans i vår quiz! Hjälp till att hitta alla snöflingor i biblioteket. Ålder: 4 -16 år

Fredag 23 december – måndag 9 januari kl 10 - 17

Plats: Biblioteken i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik och Väddö.

Tänk er ett snötungt Alaska 1920. Ute i en timrad stuga med skogen som närmsta granne bor det barnlösa paret Mable och Jack. En dag när snön faller magisk och tung gör de en snögubbe i form av ett barn. Nästa dag är snögubben borta, men Mabel hittar en liten flicka ute i skogen. Är det deras snöbarn som fått liv? Detta snöbarn som är vild och fri, som har svårt att sova inomhus för hon känner sig instängd.  Snöbarnet som försvinner in i skogen under långa perioder, men som alltid kommer tillbaka till Mabel och Jack. Vem är hon egentligen? Är hon en magisk gåva eller är hennes historia snarare tragisk och ytterst verklig?

En helt magiskt vacker berättelse om olika slags längtan och snö.

Stargate: en julberättelse

av Ingvild H. Rishøi

Förlag: Flo

Översättare: Marie Lundquist

Stargate är en pub. Där sitter 10-åriga Ronjas och 16-åriga Melissas pappa med sina vänner och super. Han gör det trots att julen närmar sig nu och om ingenting händer blir det bara Havrefras på julbordet.

Det som händer är julgransförsäljning. Blöta vantar och en kyla, ett mörker i stadsdelen Tøyen i Oslo.

Fredagsmys

Kom och fredagsmys på biblioteket. Vi varvar ner inför helgen tillsammans med saga och film. Rekommenderad ålder 2 år och uppåt, i sällskap av vuxen. Fri entré.

Fredag 16 december kl 15 - 15.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Språkcafé på Hallstaviks bibliotek Vi fikar och samtalar i mindre grupp. Vill du vara med, ring 0175-256 53 eller mejla annalena.carlstedt@norrtalje.se

Språkkaféet är gratis och vi bjuder på kaffe eller te. Språkkaféet är ett samarbete mellan Biblioteken i Norrtälje och Sensus.

Tisdag 20 december kl 15.30 - 17

Plats: Hallstaviks bibliotek

Jullovsfilm

Vill du vara med i Hallstaviks biblioteks filmklubb? Prata med personalen eller maila: barnbokning@norrtalje.se Från 7 år

Onsdag 4 januari kl 15 - 16.30

Plats: Hallstaviks bibliotek

ÖVRIGA EVENEMANG

Kom och prova på Yoga för seniorer

Fredag 16 december Kl. 10 för nybörjare och kl. 11 för mer erfarna.

Plats: Magasinet i Rodens aula. Ingen föranmälan.

I Otid och Evighet

Norrtälje konsthall visar stolt konstnärerna Lars Ranold, Anders Engqvist och Leo Correia de Verdiers utställning I Otid och Evighet. 10 december –21 januari.

Plats: Norrtälje Konsthall

Många gånger glittrar det till, som det gör i december. Det finns vuxna i omgivningen som både lyckas och misslyckas med att sträcka ut hjälpande händer, i riktning mot de barn som försöker vara förälder till sin förälder.

Rishøis språk är sparsamt men direkt och det fullständigt lojala barnperspektivet tvekar aldrig.

Ett bonustips är Vinternoveller av samma författare, tre berättelser som också utspelar sig i det socioekonomiskt utsatta och i det som kanske bränner till på riktigt i läsaren.

Välkomna att besöka Havstornet!

Som en del av att Norrtälje stad firar 400 år så kan alla som vill besöka Havstornet. Söndag 18/12 kl 12 - 16 och tisdag till fredag i mellandagarna 27-30/12 kl 12-16 Fri entré och ingen föranmälan. Det finns värdar som tar emot er och tar med er upp.

Mellandagsshow med Kultursparken

Kultursparken showar och underhåller med sång och musik i Havstornet. En ljuvlig blandning av teater, sång och musik! 27, 28, 29 och 30 december kl 19

Plats: Havstornet, Rederigatan 2, Norrtälje Hamn

Biljettpris 100 kr Förköp Visit Roslagen

Får vi lov?

Upplev det interaktiva verket ”FÅR VI LOV?”, skapat av barn i staden! Som parkbesökare, och med hörlurar på, guidas du av barnen runtom i parken.

Advokatjour per telefon

Behöver du hjälp med en juridisk fråga? Nichols & Co Advokatbyrå erbjuder 15 minuters rådgivning kostnadsfritt. OBS! Advokatjouren nås endast via telefon 08-515 140 70.

Boka i förväg via: info@advokatnichols.se Torsdag 15 december kl 15.30 – 17

Förskolans öppna timme på Norrtälje stadsbibliotek

Varje onsdag under hösten håller biblioteket öppet för alla förskolor som vill besöka oss före öppettid mellan klockan 9-10. Ingen föranmälan krävs och självklart finns personal på plats för att hjälpa er.

Onsdag 21 december kl 09 - 10

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Stråkets julavslutningskonsert

En konsert med juliga inslag framförda av Roslagens Kulturskolas alla stråkelever, från de allra yngsta till de allra äldsta.

Fredag 16 december kl 18.30

Plats: Rodengymnasiets aula

Fri entré.

Frågor: roslagenskulturskola@norrtalje.se

Så minns vi Monica Zetterlund Anna och Michael Blum sjunger och berättar om en av våra mest folkkära artister. Var med när de tolkaren av våra älskade jazzlegender Monica Zetterlund. Välkomna till Havstornet!

Onsdag 28/12 kl 15.00

Plats: Havstornet, Rederigatan 2, Norrtälje Hamn

Biljettpris 100 kr. Förköp Visit Roslagen

Hela hösten 2022

Plats: Norrtälje Societetsparken och Roslagsparken

Biljett: du behöver en mobil med QR-läsare och ett par hörlurar. Skyltar med information och QR-koder finns uppsatta i parkerna. Du kan även låna MP3-spelare och hörlurar på Turistbyrån eller Norrtälje Konsthall.

34 MITT ROSLAGEN 15/12-22 I SAMARBETE MED NORRTÄLJE KOMMUN
FOTO A.ROTH
MITT ROSLAGEN 15/12-22 35 August Strindbergs gata 19 Norrtälje NY SECOND HAND / OUTLET stadsmissionen.se mån-fre 10-18 lör 10-16, sön 11-16 Här kan du även skänka kläder och prylar. Tack! DET ÄR VI SOM ARBETAR PÅ LAGRET I NORRTÄLJE ...OCH VI SOM ARBETAR PÅ LAGRET I RIMBO VILL VI ÖNSKA ER ALLA EN RIKTIGT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Prisbelönt måltidskoncept till Generationshuset

© NORRTÄLJE. När Lilla & Stora Rospiggen efter årsskiftet startar upp verksamheten med förskola och äldreboende i samma fastighet är mötet över generationer lika viktigt som Mat med Smak – ett pedagogiskt och smakfullt sätt att relatera till sin kost.

DET STORA HUSET i korsningen av Diamantgatan och Estunavägen i Norrtälje är strax redo att öppnas för verksamhet. Med ett nytt skinande storkök, lokaler för förskoleverksamhet för 60 barn i bottenplanet. Ovanpå det plats för 80 äldre

med stora fina gemensamhetsytor, takterrass och innergård. På taket skall det även finnas plats att odla grönsaker som kommer att användas i verksamhetens matlagning.

– Det har varit ett väldigt stort intresse inför vårt öppnande, och

det är många som anmält intresse både för äldre- och förskoleverksamheten. Den 16 januari öppnar äldreboendet och under februari månad räknar vi med att förskoleverksamheten går i gång, berättar Norlandias projektledare Johan Lignell när han visar runt i byggnaden som precis färdigställs.

FÖR NÅGRA ÅR SEDAN utvecklades ett unikt arbetssätt som kalllas Norlandia Generationskoncept. Grunden är att ha förskola och äldreboende i samma byggnad,

för att barn och äldre ska kunna träffas och göra saker ihop.

– Vi är nog först i Sverige med att i samma bolag forma lokaler och verksamhet för både äldre och yngre. Det är påvisat att det finns mycket positiva effekter för båda åldersgrupperna. De sociala ytorna som uppstår där barn och äldre får lära av varandra är till stor nytta. Att på ett äldreboende få sin lunch presenterad av en 4-åring som fått vara med och skapa måltiden kommer att skapa glädje, stolthet och intresse, fortsätter Johan.

PATRIK KARLBERG som är Kostoch måltidschef på Norlandia Förskolor vill betona viken av livslånga positiva matvärderingar.

– Vi tror på idén att mat som lagas med omtanke och nära där den skall serveras blir både godare och nyttigare, säger Patrik. Mat med Smak är ett utarbetat måltidskoncept som gjort att vi vunnit pris i bland annat kategorin Årets Måltidschef i White Guide Junior – Sveriges största tävling inom offentliga måltider.

36 MITT ROSLAGEN 15/12-22 Norrtälje
Årets julklapp är handgjord! Varmt välkommen till silversmedjan i Gåsvik Öppet torsdag, fredag och lördag kl 11-16 ända fram till jul! Stora Bagghusv. 251, Väddö (250 m från Edblad i Gåsvik) | 0704-86 96 97 www.druggesmycken.se Slända i silver 1495:Vi söker pensionärer som vill jobba med oss! norrtalje@veterankraft.se | tel: 0176-32 08 00 God Jul önskar Veterankraft! STÄDAR • PUTSAR FÖNSTREN ... OCH MYCKET MER

FAKTA

KÄLLA: NORLANDIA.SE/ROSPIGGEN

WHITE GUIDE JUNIOR är en organisation som bland annat ska belöna förskolor och skolor som lyckas med samarbetet runt maten. Där måltidschefer och kockar tillsammans med lärare, rektorer, barn och eleverna själva lyckas koppla ihop pedagogik och gastronomi.

– Vi har haft 12 finalister i 6 av White Guide Juniors 16 kategorier, fortsätter Patrik – inte utan stolthet. Detta för att vi satt våra måltider i fokus. Det krävs engagemang och kunskap i köken och en ledning som tycker att våra måltids-

upplevelser är viktiga. Med det på plats så händer det positiva saker.

TILL TJÄNSTEN som kock för Lilla & Stora Rospiggen har Norlandia värvat roslags- och matprofilen Fredrik Rosell. Fredrik har arbetat

med mat i förskolor i mer än 10 år och har med tiden blivit en inspiratör där han genom sociala medier jobbat för att vara idégivare till andra förskolors kockar att laga mat från grunden.

– Jag är väldigt glad över denna

möjlighet, berättar Fredrik. Jag finner koncepten – både vad det gäller generationshuset och Mat med Smak – väldigt lockande. Barn kan lära för livet genom en god och balanserad kosthållning. Måltidspedagogiken är viktig. Att tidigt få lära sig att bredda sin smakpalett och se vad som ingår i maten väcker nyfikenhet.

Som verksamhetschef för äldreboendet finner vi Malin Herlin. Hon kommer senast från ett annat av Norlandias äldreboenden i Norrtälje – Granparken.

– Från Granparkens äldreboende har vi redan erfarenhet av interaktionen mellan äldre och förskolebarn då vi haft aktiviteter tillsammans med en förskola i närområdet. Därigenom så har vi sett de härliga effekterna, berättar Malin. När det gäller mat och måltider är det en mycket viktig del av verksamheten. Bra mat tillagad från grunden tillsammans över generationer kommer att skapa mycket glädje, för mycket handlar om omgivning och sällskap.

MITT ROSLAGEN 15/12-22 37 HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se Tempo Roslagshallen, Edebovägen 7, 763 43 Hallstavik - Tel: 0175-207 15 - www.tempo.se - Öppet: Mån-Fre 8–19 Lör-Sön 9–18 Priserna gäller torsd 15/12-sönd 18/12 Vi önskar våra kunder en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! 14995 /st 1590 /hg VÅR EGNA JULTALLRIK SILLAR OCH RÖROR Butikstillverkade 4995 /st JANSSONS FRESTELSE Butiksgräddad 4995 /kg KOKT JULSKINKA, Garant. 49,95 kr/kg (Bäst i test hos Allt om Mat/Expressen vid deras stora julskinketest nov 22) OST FRÅN OCKELBO 650 gr/st (Gäller Blå, Svart och Åländsk bondost) VANNAMEIRÄKOR 800 gr Skalade och frysta. Nordic Seafood 5995 /st Ord. pris 79,95 kr/st 189:Ord. pris 205 kr/st Vi är ombud för:
MITT ROSLAGEN Nästa år slår Norlandia upp portarna till en ny förskola och äldreboende i kvarteret Tryckeriet – mitt i Norrtälje. I en och samma fastighet erbjuds en levande miljö där barn och äldre träffas på ett naturligt sätt. Detta i form av: Förstklassig pedagogik – god och säker vård & omsorg Egen kock – vällagade måltider Rörelseglädje med gemensamma hälsoaktiviteter Samtal, gemenskap & erfarenhetsutbyten Moderna lokaler i nybyggd fastighet Malin Herlin har erfarenhet med generationsöverlappande verksamhet från sin tidigare tjänst vid Granparken Det har varit en väldigt stort intresse inför vårt öppnande, berättar Johan Lignell
DE SOCIALA YTORNA SOM UPPSTÅR DÄR BARN OCH ÄLDRE FÅR LÄRA AV VARANDRA ÄR TILL STOR NYTTA. ATT PÅ ETT ÄLDREBOENDE FÅ SIN LUNCH PRESENTERAD AV EN 4-ÅRING SOM FÅTT VARA MED OCH SKAPA MÅLTIDEN KOMMER ATT SKAPA GLÄDJE, STOLTHET OCH INTRESSE"
Patrik Karlberg (till höger) presenterar Lilla & Stora Rospiggens nyförvärv Fredrik Rosell som snart sätter på sig matchtröjan.

Hjärtstoppet som förändrade livet

© ROSLAGEN. Michael Reger, 51 år, uppvuxen i Norrtälje, numer boende i Åkersberga, drabbades av plötsligt hjärtstopp i februari 2020. Tack vare att en man i närheten kunde HLR och att det fanns en hjärtstartare på plats kunde hans liv räddas.

DET BÖRJADE som en vanlig morgon. Michael Reger och hans fru Marina skulle ta en promenad med några vänner och senare en fika.

Michael kände sig lite krasslig på morgonen, så han stod i valet och kvalet huruvida han skulle följa med eller ej, men ändrade sig i sista stund och följde med på promenaden i alla fall.

– Det räddade hans liv. Han hade aldrig överlevt om han varit ensam hemma, säger Marina Reger.

Efter promenaden skulle sällskapet fika någonstans, men stället som var tänkt var rätt så fullt och de serverade brunch.

– Vi ville inte ta upp ett helt bord bara för att dricka kaffe, säger Michael, så min fru föreslog ett ställe närmare centrum, vilket var ett lyckosamt drag.

EFTER CIRKA TIO minuter, en kvart in i det trevliga samtalet drabbades Michael av ett hjärtstopp. Allt gick väldigt fort. Marina förstod inte vad som hände. Från att de samtalat och skrattat, så ändras Michaels ansiktsuttryck på en microsekund och han segnar ner mot golvet.

En man vid bordet bredvid lyckades fånga upp honom innan han når stengolvet.

– Minns att folk trodde att han satt i halsen, berättar Marina, men jag skrek att ”han har inte satt i halsen, det är något annat!”

Michael tackar sin lyckliga stjärna att mannen som fångar upp honom gått HLRkurs veckan innan och påbörjar HLR direkt och personalen som nyligen gått kurs på hjärtstartare och fått en på plats, rycker snabbt in och hjälper till med livräddningen.

HAN KÄNNER EN otrolig tacksamhet för att det finns människor som gått HRL och som vågar hjälpa. Att det finns hjärtstartare ute i samhället. Utan dessa hjältar hade han inte levt idag. Han har fått träffa några av

dem efter händelsen och fått tacka dem.

MICHAEL LÅG en vecka på sjukhus och minns den veckan som väldigt diffus. Tre veckor senare blev det bypassoperation.

Händelsen har påverkat dem alla. Deras hund som var med på caféet reagerar idag beskyddande och reagerar direkt om Michael hostar eller andas annorlunda och går då och vaktar honom. – Jag hade jättelänge bilden av Michael som ”dog” på näthinnan, berättar Marina. Jag fick råd av kuratorn att se på honom idag och se hur han ser ut när han lever för att mota bort den negativa bilden. Det är inte det lättaste, men det går bättre och bättre.

FAKTA OM PLÖTSLIGT HJÄRTSTOPP

Plötsligt hjärtstopp är: När hjärtat av oväntad anledning plötsligt stannar.

Symtom: Den drabbade förlorar omedelbart medvetandet och saknar puls och normal andning. Onormal andning (ytliga, långsamma, snarkande andetag) kan förekomma, men förmår inte syresätta blodet.

Drabbade i siffror: Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp. Sedan millennieskiftet har antalet personer i Sverige som överlever plötsligt hjärtstopp mer än femdubblats – från 110 till över 600

räddade liv och har legat relativt stabilt de senaste tio åren. Det motsvarar fortfarande att en person dör av plötsligt hjärtstopp varje timme.

Tiden är dyrbar: Vid plötsligt hjärtstopp, larma 112, påbörja hjärt-lungräddning och använd en hjärtstartare om sådan finns.

Forskningsframgångar: Forskning visar att den som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen har mer än dubbelt så stor chans att överleva. Därför är allmänhetens insats avgörande. Forskning har visat att i de fall som en hjärtstartare används inom

stressiga arbete som projektledare inom fönsterrenovering/måleribranschen till att börja som grävmaskinist och mår idag bra. Regelbunden träning såsom Friskis & svet-

tispass, turer i joggingspåret och långgolf bidrar också till hälsan.

– Än idag kan jag få ångestattacker över att livet är så skört, berättar Michael eller

bara börja gråta när jag ser något fint och av tacksamhet över att leva. Du ska aldrig ta något för givet.

de första minuterna kan så många som sju av tio överleva.

Forskningens utmaningar: hitta mekanismerna och orsakerna bakom hjärtstopp, utveckla undersökningsmetoder för att hitta personer som är i riskzonen för hjärtstopp och utveckla ännu bättre metoder att vårda hjärtstoppspatienter så att hjärnans funktioner räddas.

Hjärt-Lungfondens visionära forskningsmål: är att du som råkar ut för hjärtstopp ska överleva och inte få hjärnskador. Fler kan klara livhanken om omhändertagandet i akut-

fasen och behandlingen utvecklas. Forskningen syftar även till att förebygga att du drabbas av hjärtstopp.

Finansiering: Som största fristående finansiär av hjärt- och lungforskning stödjer Hjärt-Lungfonden löpande flera hundra vetenskapligt utvalda forskningsprojekt vid Sveriges universitet och universitetssjukhus. Hjärt-Lungfonden får varje år ansökningar om forskningsanslag för cirka 2 miljarder kronor och delar varje år ut omkring 300 miljoner kronor till forskning om hjärt- och lungsjukdom.

38 MITT ROSLAGEN 15/12-22 Roslagen HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se
MICHAEL HAR NU bytt sitt MARIA STENUDD FOTO: PRIVAT Michael och Marina Reger är tacksamma över att det slutade väl, så de tillsammans kan fortsätta njuta av vackra dagar i skärgården.
ÄN IDAG KAN JAG FÅ ÅNGESTATTACKER ÖVER ATT LIVET ÄR SÅ SKÖRT, BERÄTTAR MICHAEL ELLER BARA BÖRJA GRÅTA NÄR JAG SER NÅGOT FINT OCH AV TACKSAMHET ÖVER ATT LEVA. DU SKA ALDRIG TA NÅGOT FÖR GIVET"

ASiH Norrtälje Roslagen Forenede Care

Avancerad sjukvård i hemmet

Med stor kompetens och varmt bemötande bedriver vi vård inom flera områden. Avancerad sjukvård i hemmet (ASiH) är en vårdform som du kan välja om du har ett komplext vårdbehov där alternativet i många fall är sjukhusvård. Vi arbetar med människor i alla åldrar.

ASiH Norrtälje Roslagen är ett specialiserat palliativt hemsjukvårdsteam med verksamhet dygnet runt. Vi gör regelbundna besök hos patienten och akutbesök vid behov. Om det inte längre finns behov av specialiserad hemsjukvård skrivs man ut till sin husläkare.

Vi verkar i hela Norrtälje kommun

Det fria vårdvalet tillämpas och för patienten gäller samma villkor som för vård inom landsting. För att bli ansluten krävs remiss från läkare och att det finns behov av teamets samlade resurser.

Symtomlindring, teamarbete och närståendestöd

Teamet består av läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut, kurator och dietist som arbetar för att tillgodose såväl fysiska som psykiska, sociala och existentiella behov.

Vi strävar efter att svårt sjuka patienter ska kunna behålla sin självständighet och självbild så långt det är möjligt och med högsta möjliga livskvalitet och trygghet.

Verksamheten kännetecknas av en helhetssyn på människan. Varje patient har en individuell vårdplan som utgår från patient och närståendes behov. Stöd till närstående är en viktig del av verksamheten.

När ASiH inte är tillräckligt

Om det finns behov av inneliggande vård har Forenede Care en specialiserad palliativ vårdavdelning på Roslagens sjukhus och på Byle Gård i Täby. Nära och god vård ger livskvalitet och trygghet.

SPSV Norrtälje Roslagen

Professionell

Välkommen till Forenede Care

Hanna Österholm Enhetschef. Telefon 076-101 94

E-post: hannao.bylegard@forenadecare.com Carina Filipsson Verksamhetschef. Telefon 0733-581 692 E-post: carina.filipsson@forenadecare.com www.forenedecare.se

MITT ROSLAGEN 15/12-22 39
Care
och personlig vård vid svår sjukdom på palliativ avdelning.
Forenede
Care är ett familjeföretag som driver verksamheter inom vård och omsorg sedan
30
Forenede
1998.
Forenede Care har även ASiH-team i region Stockholm

Glitterfest på äldreboende

© NORRTÄLJE. Med ett Wallmans Salongerliknande koncept så bjöds de gästerna in på Attendos äldreboende på Maria Winkvists väg. Med en meny bestående av Schlagerskagen, Wallenbergare à la Waterloo och glittrig chokladmousse. Allt detta toppat med artisteri av personalen.

INGELA UNOSSON som är konceptansvarig vid boendet ligger bakom initiativet.

– Det är lite nervöst, säger hon med ett leende strax innan det är dags för att sparka igång underhållningen. Vi vill bjuda våra boenden på en stor härlig musikshow som vi i personalen har övat och tränat in. Det är liknande Wallmans salong med tre rätters

middag med extra allt. Vi är amatörer så klart men vi bjuder på ABBA, Elvis, Dolly Parton, Tina Turner, Baccara i en fartfylld show och påkostade kostymer. Våra boenden älskar musikuppträdanden så vi vill ge dem lite extra kul.

NÄR SHOWEN drar igång med ett fartfyllt och glitt-

rande nummer av Abba och Waterloo riktig ser man hur spänningen ökar hos gästerna samtidigt som anspänningen släpper hos artisterna. Engagemanget är stort och underhållningsvärdet högt.

– Det som våra boenden inte kan åka till, det tar vi hit, säger Camilla Nystrand som är verksamhetschef på Attendo Maria Winkvist med ett leende.

Förutom att underhålla de boende så är även evenemanget en del i en personaltävling som arrangeras bland Attendos verksamheter runt om i Sverige. Boendet som vinner får 10 000 kronor.

Tomtar i ån paddlar för efterlevande

© NORRTÄLJE.

SPES ARBETAR MED suicidprevention och efterlevandestöd till de som drabbats av självmord.

– Eftersom psykisk ohälsa bland barn och unga ökar, känns det rätt att välja just SPES i år, säger Denise Keyser. Hon fortsätter:

– Familjemedlemmar i familjer där någon tagit sitt eget liv löper större risk att drabbas av psykisk ohälsa och att själva bli suicidala.

Tomtarna samarbetar i år även med

Norrtälje Kajakklubb och klubben ”Sup å Sånt” i Hägernäs Strand så extra många paddlande tomtar väntas.

– Tänk att vi nu har en tradition av tomtar som paddlar genom vår fina stad den fjärde advent. Att många väljer att komma och titta och vinka till oss varje år är superroligt! Eller rättare sagt ”SUPerroligt! säger Lisa Brown.

MITT ROSLAGEN

40 MITT ROSLAGEN 15/12-22 Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se
Ingela Unosson bjuder upp till show till tonerna av Waterloo Förväntansfulla gäster får ta del av dagens innehåll i form av mat och underhållning För tredje året i rad kommer Norrtäljeån att fyllas med paddlande tomtar den fjärde advent. I år har initiativtagarna och SUP-entusiasterna Denise Keyser, Atmajala, och Lisa Brown, Lisa Brown Yoga, valt att paddla till förmån för lokalorganisationen för SPES. Förra året visade sig att det tar på krafterna när man ska ta sig fram i ån med SUP-bräda och tomtedräkt.
FOTO CIPPE CARLSTEDT
INFORMATION: Söndag 18 december kl 14.00 med början från Norrtäljeåns inlopp vid kajakklubbens brygga. Beroende på isläget kan rutten ändras. Insamling till SPES swishnr 900 76 67 (ange tomtepaddling Norrtälje).
MITT ROSLAGEN 15/12-22 41 Säkra din plats! Förskola & äldreboende under samma tak Missa inte chansen att ta del av en tillvaro utöver det vanliga – på Lilla & Stora Rospiggen kommer vi inom kort erbjuda en levande miljö där barn och äldre träffas på ett naturligt sätt. Mitt i Norrtälje i nybyggda & trivsamma kvarteret Tryckeriet. • Förstklassig pedagogik – god och säker vård & omsorg • Egen kock – vällagade måltider • Rörelseglädje med gemensamma hälsoaktiviteter • Samtal, gemenskap & erfarenhetsutbyten • Moderna lokaler i nybyggd fastighet Läs mer & ansök: norlandia.se/rospiggen Välkommen till Lilla & Stora Rospiggen norlandia.se/rospiggen Norlandia Lilla & Stora Rospiggen Snart öppnar Generationshuset Lilla & Stora Rospiggen Malin Wikström & Malin Herlin, skolchef respektive verksamhetschef.

Modern pop möter folkmusik

I mitten på november släpptes ”Natten är kung” med Saga alias Johanna Stribrant. Saga är ett alter ego i form av en vikingatjej som reser i tiden till vårt moderna samhälle. Musiken är modern pop/dance möter folkmusik.

UPPHOVSKVINNAN till musikgruppen Sarek, norrtäljebon, artisten och låtskrivaren Stina Jadelius Engelbrecht känd för megahiten ”Genom Eld Och Vatten”. Producenten, entreprenören och artistmanagern Marcus Neonberger, grundaren till bland annat. 100% Party med över 80.000.000 streams bakom sig på Spotify och YouTube har tillsammans med producenten och folkmusikern Jens Engelbrecht och sångerskan Johanna Stribrant skapat artisten SAGA.

TRE LÅTAR och tre videos har spelats in för triologin om SAGA. Del #1 heter ”Natten Är Kung” och är inspelad i Norrtäljes vikingaby med omnejd.

– Jag har arbetat med musik sen 1998, säger Marcus Neonberger och varit manager åt Sarek. Stina och jag har haft kontakt under alla år. Initiativtagarna träffades i Norrtälje och snart växte en fusion fram i form av en vikingatjej som

gör en tidsresa som i filmen Tillbaka i framtiden.

– Det här är Sarek 2.0, säger Stina Jadelius Engelbrecht. Modern pop och dance möter folkmusikinstrument och medeltida tonspråk med en tillhörande fantasieggande story om en vikingatjej som i vår värld genom musiken kämpar för att få ut sitt budskap om kärlek och gemensam strävan.

– Vi träffades och gjorde det här som terapi och själavård, säger Marcus Neonberger, Alla gjorde sin grej som vi sen satte ihop och det blev jättebra. Vi hade inte förväntat oss dem här positiva responsen.

Låten hade förra helgen 103.000 visningar på Tiktok, 43.000 visningar på Facebook och 55000 lyssningar på Spotify.

www.saga-music.se

Låten på Spotify:  https://sptfy.com/ saga_natten

Videon på YouTube: https://youtu.be/ P-M7-zx_kdU

Humana äldreboenden Björnö och Hamnen

Hos oss får du trygg omsorg, en hemtrevlig miljö och duktig, engagerad personal. Vi har alltid omsorg dygnet runt och aktiviteter för alla.

Boka in en visning eller kontakta oss om du har frågor! nina.jones@humana.se humana.se/bjorno humana.se/norrtaljehamn

humana_bjorno humana_norrtaljehamn www.anneblom.se

42 MITT ROSLAGEN 15/12-22
HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se
Roslagen
MARIA STENUDD I mitten på november släpptes ”Natten är kung” med Saga alias Johanna Stribrant.

SKREV I DENNA TIDNING för ett antal år sedan och nu är jag tillbaka.

Har fått förnyat förtroende att lufta mina tankar om stort och smått. Mest smått skulle jag tro att det blir, det är ju i det lilla vi lever varje dag även om det stora i mångt och mycket påverkar oss.

När jag tänkte på att ”jag är här igen” så dök det upp ett minne av en händelse från 00-talet.

Under de åren gjorde jag under ett antal vintrar ett 80-tal konserter på Åland och i de svensktalande delarna av Finland.

Jag reste alltid över Åland eftersom min käre vän och kollega, Torbjörn Engman, skulle fiskas upp på Kumlinge. Han skötte all administration, var ljudtekniker och oftast förband på de flesta spelningar.

Dessutom brukade han låna ut sin stuga till mig. Då och då åkte jag ut i den Åländska arkipelagen, kunde bara ta det lugnt och fila lite på låtar och texter.

MED LITE TID ÖVER mellan färjorna brukade jag gå in och titta lite i affärer i Mariehamn.

En gång gick jag in i en liten presentbutik för att titta runt lite. Alltid hittar man något, om inte annat några roliga vykort.

Kvinnan bakom disken kände genast igen mig och jag såg på henne att hon blev imponerad över att det var jag.

Normalt brukar jag bli generad och lätt obekväm i sådana situationer men hon var så rar och berättade att hon varit och lyssnat på mig i en kyrka på Åland och tyckt att det var så fint.

Hon talade ganska långsamt och mjukt med en finlands-svensk accent som härrörde från fasta Finland. Det blev ett roligt och varmt möte i vinterkylan.

Nästa gång jag passerade Mariehamn besökte jag återigen butiken och samma kvinna stod bakom disken.

”Aaaaaa….du är här igen….” sa hon leende på sin klingande dialekt. Hon talade ganska långsamt och på …aaaaa… gick hon först upp i tonläge i början för att landa rätt långt ner

på slutet. Det lät så mysigt och det blev återigen ett trevligt samtal och en fin stund.

Det blev så att varje gång jag passerade Mariehamn så kunde jag inte hejda mig från att gå in för att höra om hon skulle säga det där igen, och mycket riktigt, varje gång mötte hon mig med de orden: aaaaa…du är här igen. Jag kunde inte låta bli att gå dit för att få höra henne säga det.

”Aaaaaa….du är här igen….” sa hon leende på sin klingande dialekt. Hon talade ganska långsamt och på …aaaaa… gick hon först upp i tonläge i början för att landa rätt långt ner på slutet. Det lät så mysigt och det blev återigen  ett trevligt samtal och en fin stund.

Det var ju inte så snällt egentligen men naturligtvis köpte jag något litet och dessutom blev hon alltid så glad av att se mig och uppskattade mina besök så det var nog till bådas belåtenhet.

NUMERA ÄR DET GLEST mellan besöken på Åland. För några år sedan medverkade jag dock på Kumlinge visfestival och på vägen dit ville jag självklart se om den lilla presentbutiken fanns kvar.

Nej, den var borta!

Det var fantastiska år när jag turnérade runt i broderlandet. Många minnen får man med sig  genom livet. Damen i presentbutiken är ett bland många.

Ja nu stundar julen, den står väl rentav för dörren.

Jagror jag skall gå och öppna och säga: ”…aaaaaa…du är här igen…”

MITT ROSLAGEN 15/12-22 43 PELLES SERVICE AB Lundåsvägen 2, Hallstavik, 0175-225 77 www.pellesservice.com NYHET Original King JULERBJUDANDE! Espegard Braspanna 60 Kymco MXU 465 T3B 4x4 ATV Vinsch på köpet! Kindling Cracker Vedklyv AL-KO LSH 370/4 Vedklyv Husqvarna 130 Motorsåg Specialpris: 4.490:(ord. 4990:-) AL-KO 151B Röjsåg Specialpris: 3.990:(ord. 4290:-) Pris 79.900:Pris 2.490:Husqvarna Lövblås - Leksak Ser ut som en riktig ryggburen lövblås! Från 3 år. Blåser en konstant ström av bubblor. NYHET Pris 789:Pris 1.395:Pris 2.195:NYHET Vi önskar alla våra nya och gamla kunder en God Jul och ett Gott Nytt år!
Krönika
SUSANNE ALFVENGREN
Ja nu är jag här igen… Forsmarks Kraftgrupp AB söker driftpersonal Läs mer om jobbet på vattenfall.se/forsmark 29 jan Sista dag för ansökning

SL:s tips till resenärer vintertid

SL arbetar hårt för att kunna köra så mycket och stabil trafik som möjligt även när vintern bjuder på halka, tung snö och is i växlar. Helt går det inte att förebygga störningar. Under vilka väderförhållanden är det bra som resenär att ha lite extra marginaler för resan?

SNÖFALL, HALKA och växlande temperaturer kan ställa till det för kollektivtrafiken även om SL gör allt för att förebygga störningar.

KOLLEKTIVTRAFIKEN

drabbas på samma sätt som annan trafik av halt väglag och bussförarna måste anpassa hastigheten. Turer kan behöva ställas in om väghållarna ligger efter med att ploga och sanda vägarna vid häftiga snöfall eller blixthalka.

För att slippa ställa in trafik kan bussbolagen läg-

ga om trafiken tillfälligt för att undvika sträckor där det är svårt att köra när det är halt. Det kan vara gator med svåra kurvor eller där det blir trångt när det ligger snödrivor och står fordon parkerade.

Bussbolagen kan önska att väghållarna prioriterar vägar som ansluter till spårtrafik eller på andra sätt är särskilt viktiga för kollektivtrafiken, men i regel är det de större vägarna de väljer att ploga först.

DÅ BÖR MAN HA

EXTRA MARGINAL

Är det halt under skorna? Ta till extra tid, bussförarna behöver anpassa hastigheten vid halt väglag.

Ligger snön tjock efter natten? Ta till extra tid, det kan ta tid innan alla vägar är plogade så att SL-bussarna kan köra där.

Har temperaturen sjunkit eller ökat snabbt? Ta till extra tid, temperaturväxlingar kan leda till is i växlar som måste röjas så att tågen kan köra genom dem.

SOM TÅGRESENÄR kan man drabbas av förseningar eller inställda turer vid snabba temperaturväxlingar. När snö som töat fryser till is i växeln går den inte igen som den ska och trafiken kanske måste kanske ledas om. Personalen som röjer snö och is prioriterar de växlar där flest tåg går genom, men det finns också elektriska värmeslingor som ska hålla växlarna fria från is. Men förseningar kan också uppstå om Trafikverket väljer att låsa vissa växlar

för att förhindra att växlarna går sönder. Då kan SL tvingas köra färre tåg än vanligt. En annan utmaning är mängden snö, upp till 2-3 ton, som fastnar och fryser till is under pendeltågen. Även om det finns avisningsmaskiner i alla depåer kan det bli kö till duscharna och tågen hinner inte ut i trafik i tid.

FÖR TUNNELBANEresenärer är det främst på Gröna linjen och Röda linjen det kan bli förseningar på grund av vädret eftersom

de till stor del går utomhus, till skillnad från Blå linjen. Snöröjningsfordon används för att hålla tunnelbanespåren fria från snö och is och SL försöker särskilt förhindra växelfel där det påverka många resenärer.

PÅ SL.SE OCH I SL-APPEN kan man se hur vädret påverkar just där man ska åka. Här finns den senaste informationen direkt från företagen som kör den. Om det är väldigt svårt väder som påverkar stora delar av trafiken på

många håll i länet, kan det vara svårt för trafikinformatörerna att hinna med. I de lägena kan det ibland dröja tills informationen kommer upp.

DET ÄR OCKSÅ BRA att ta del av väderleksrapporter så vet man om det ska falla mycket snö eller växla snabbt mellan plus- och minusgrader. SMHI har ett vädervarningssystem med gula, orangea och röda varningar som sätts utifrån vilka konsekvenser vädret kan få.

Vi stödjer Suicide Zero och deras livsviktiga arbete att minska självmord. För varje kunduppdrag skänker vi 50 SEK oavkortat till Suicide Zeros organisation för att bidra kring arbetet med psykisk ohälsa. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

44 BEHÖVER DU HJÄLP MED ATT FÄLLA TRÄD? Djupeskog Trädfällning AB ® Andreas Åkerlund, Åskärrets Väg 50, 761 74 Norrtälje www.djupeskog.se | Mobil: 0709-71 65 16 | E-post: andreas@djupeskog.se Djupeskog Trädfällning är specialister på trädfällning och stubbfräsning i Roslagen, Uppsala och Stockholm. 4 Gratis hembesök 4 Offert med fast pris och RUT-avdrag 4 Heltäckande arboristtjänster inom trädfällning, beskärning, bortforsling, flisning och stubbfräsning
Hos oss arbetar specialister med lång erfarenhet som kan hjälpa dig med trädfällning. Snabbt, smidigt och säkert -oavsett om du anlitar oss som privatperson eller företag. Låt oss göra den svåra biten. Ring våra trädfällare i dag och prata med en expert!
Roslagen HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se
Vid vädervarningar är det extra bra att hålla sig uppdaterad inför resan på sl.se.
MITT ROSLAGEN 15/12-22 45 Vid blandad körning: bränsleförbrukning 1,5 l/100km, CO2-utsläpp 33 g/km. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Nya Mazda CX-60 är en elegant och kraftfull laddhybrid med 63 km räckvidd och en dragvikt på 2 500 kg. Precis som alla Mazda är den byggd runt föraren: japanska hantverkstraditioner ligger bakom de noggrant utvalda materialvalen och med hjälp av ny teknik som ansiktsigenkänning kan bilen automatiskt justera en lång rad förarinställningar såsom körställning, ljud och klimat - allt för bästa möjliga körupplevelse. JAPANSKT HANTVERK
CX-60 LADDHYBRID MAZDA CX-60 FRÅN 517 500 KR Höglunds Bil AB Björnövägen 15 761 41 Norrtälje www.hoglundsbil.se HELT NYA
MAZDA

I FRISKA LUFTEN

TJUTER KAN GE LIFT

KRÄVER KANSKE KRYSS NÅGON

KUNGSFISK

FULL AV TOBAKSSMULOR

BURFÅGEL KRÄVER SYRE

BYGGMATERIAL ANGER STRECK

MUSIKVERK BOK

FIX IDÉ PIMPELVERKTYG BRÄNSLE VIKTIG

VENEDIGBRO ELIT OCH BAKA

BRUKAR VILSNA HUR SA?

DEN ÄR SIST I SYSKONSKARAN GÄRNA LÅTA FÅ KÄRLIG

KAN MAN SÅSEN

FÖRE FEL VÄG BESTÄLLNING

LÄMNA GLATT UTTRYCK

TID SÄTTA FRÖN ISA BOKLIG HELLSING DEL AV ORD GENLJUDER BÅTPLATS

DNAPROV EFTER FALUN? FOTO: MOSTPHOTOS KOMMUNEN PÅ BILDEN ÄR ...?

Tävla

ett av

senast

söndag 25 december kl. 24.00

följande

sätt:

Webb: http://respons.wordex.se Följ instruktionerna på sidan. Pris: 10,80 kr. Telefon: Ring 0944-114 90 04. Knappa in 7835 följt av fyrkant, lösningskod, fyrkant. Pris: 12 kr. Sms: Skicka ett sms till 726 60. Knappa in WRS (mellanslag) 7835 (mellanslag) lösningskod. Pris: 12 kr plus mobiloperatörens avgift.

ERAT BLIR LÖKARNA FÖR REPRESENTANT

LANE KRAFT KURANTA FÖR TUNISIEN

TILL SKRATTA STORT GÅR DET IBLAND ORMLIK FISK

Lösning och vinnare från vecka 47

HAR Rikskrysset 7835 Tävling 7835 O M B L R O B G E R Ö R D M O B U A N D N L A T A S T S

Lös Rikskrysset och du har möjlighet att vinna tio Trisslotter! FRÅN ENDAST1000:ANNONSERA OCH NÅ UT TILL ALLA HUSHÅLL I NORRTÄLJE KOMMUN! KONTAKTA Cippe Carlstedt , tel 072-168 79 91

BOKFÖR KALLVÄKTARE LÄMNA FÖLJER TÄRKER FÖRFEG

46 MITT ROSLAGEN 15/12-22 Rikskrysset 7835 Lös Rikskrysset och du har möjlighet att vinna tio Trisslotter! Å Ä Ö = 1 G H I = 4 P Q R S = 7 A B C = 2 J K L = 5 T U V = 8 D E F = 3 M N O = 6 W X Y Z = 9 Så här gör du: Bokstäverna i Rikskryssets blå rutor bildar ett ord på sex bokstäver: Omvandla bokstäverna i de blå rutorna till en sexsiffrig lösningskod enligt nyckeln här nedanför: 1 2 3 4 5 6 Lösningen publiceras om tre veckor. ©Bulls GIKT ICKE VÄNTAD EGO ÖSTLIGT DRAG ÅTERLED BILFRI VÄG GOSSE & FISK HUSRUM HAR MED MÅNEN ATT GÖRA BETITTA RENSA SPANNMÅL ÖPPEN SVALKAR I VÄRME GÄLLA TURKFOLK ÄR FOSSILRIKA NEON I KEMIN ÄR DEN FROMME
RAKT MOTSATT SKYDDAD PLATS FÖR VILT MACKAPÄR ALPFLOD AVVIKANDE ÄMBETSMAN FÖRR ÄDLA BRITTER SVÄLTA
SKRIFT BRUTET BRÄNSLE LÄTTJA ÄR ENÖGD HANKS MATTE PÅ SCHEMA LED I EKVATION RÖRELSEKONST IDROTTSSTADION MOT MITTEN
SOLGUD
BÅTAR POETEN ELIOT
MED
SATS
STAT SAKNAR
BANK ANTIK ÄMBETS-
HÄNGIG SAGO-
GRYM LEDARE BERÖMD
LYRIK BAK PÅ
LÄNGS
FRAKT-
STATERS
OSALIG HUVUDPRYDNAD
MAN DRABBAR HYN BARRIG BUSKE
BRÖDER KYNNE
BRASSE & PORTUGIS TORKAT BRÖD KÖTTBIT
BÖRS-
SERVE-
DEL
SES I FRAS MED GUD
BAISSE ENSKILT ORD OROSELEMENT SKA VARNA MED MAJA I DIKT ÄR KANTARELLEN ANSAMLING FÖRSTA TONEN
RAS UR NORSK
GREKTECKEN NR FÅGEL BRA MED INTE STAD I ISRAEL BESLUT GÅR SPÖKET HÖRS UNDER MATCH DEN DRAR PÅSDRYCK TVÅ PUNKTER FÄLLER GRÄS "STÖVEL-
LANDET"
CHEF I VERK BERGIGT RIKE MÖJLIGEN KORT HETSA PÅ MUNTRA UPP SCOCCO SANDÉN RUTIN-
KLIPPA
STÅ UT GE AV TID PÅ BENEN KAMPSPORT SAUDIER TA
BRUKAR TJATIG BANDIT DET
SANK MARK OLJELAND DRICKER VI UR FÖRTÄRA TIMMAR BAKTERIE
SAMHÄLLE LAGRA MYCKET DÅLIG TJUSIGA RUM ODENS SON
DE KAN SAKAS I KORTSPEL GJUTA IN JÄRN DJURSORT
SJÖMÄRKE PAPEGOJORNA FRANSK STAD VALUTA I JAPAN IDYLLISK INNAN CD
FILMISK PRÄSTSKRUDAR EU FÖRR

-

AUNE KONTTORI BRUNDIN

VÅR KÄRA VÄN och ordförande Aune Konttori Brundin har lämnat oss i en förlamande stor sorg.

Aune avled oväntat den 9 november 2022 i en ålder av 77 år.

Aune sörjs närmast av maken Hans Brundin, barn och barnbarn.

AUNE VAR FÖDD i staden Imatra i Finland och kom till Sverige som 20 åring. Här utbildade hon sig till förskolelärare och arbetade sedan med barn på olika förskolor i hela sitt yrkesverksamma liv fram till sin pension 2012.

Aune hann inte mer än gå i pension förrän hon drabbades av Åldersförändringar i gula fläcken och synen blev hastigt sämre.

Aune blev inskriven på syncentralen där hon fick information om SRF och SRF Norrtälje. Aune blev intresserad och blev SRF-medlem i november 2013.

Aune blev invald i SRF Norrtäljes styrelse och satt som ledamot i två. När valberedningen frågade henne om hon kunde tänka sig posten som ordförande så tackade hon ja och har haft den posten sedan dess.

Aune har hjälpt många ny-synskadade personer, både SRF-medlemmar och blivande medlemmar, genom de samtal hon hade i Kamratstöds grupper hon höll i tillsammans med andra kamratstödjare.

Aune höll, tillsammans med andra medlemmar, Tipsträffar, bokcirklar, månadsmöten, jullunch samt en årlig resa.

Aune tänkte alltid på andra i första hand så under pandemin ringde hon och styrelsen upp alla medlemmar för att höra hur de hade det. Aune ville allas väl.

Det sista Aune hann med nu i slutet av oktober var att ta emot studiebesöket av SRF Norrtäljes syster förening på Åland. De skulle ha kommit redan 2019 men pandemin kom i vägen.

Aune berättade för mig och styrelsen, vid senaste styrelsemötet, att hon önskade avgå som ordförande vid årsmötet 2023 men vara kvar i styrelsen.

Aune, jag vill tacka dig för alla år jag fått ha dig som min arbetsledare, ordförande och vän i SRF Norrtälje!

Du har lämnat ett stort tomrum efter dig.

Jag kommer aldrig glömma dig!

Vila i frid älskade Aune!

ANITA MADDOCK SRF NORRTÄLJES ADMINISTRATÖR/ ADJUNGERAD SEKRETERARE

med tiden

- med tiden

-

med tiden

- med tiden

-

- med tiden

Erik, Ove, Robin och Pia - med

Erik, Ove, Robin och Pia

Erik, Ove, Robin och Pia

Erik, Robin, Pia och Lennart

Erik, Ove, Robin och Pia

- med tiden

Jour dygnet runt 0176-574 58

Jour dygnet runt 0176-574 58

- med tiden

Jour dygnet runt 0176-574 58

runt www.wbb.se

- med tiden

Jour dygnet runt

Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se

Erik, Ove, Robin och Pia

Robin och Pia

- med tiden

- med tiden

Erik, Robin

Erik, Robin och

Erik, Ove, Robin och Pia

Erik, Ove, Robin och Pia

med Jour dygnet 0176-574 www.wbb.se

Erik, Ove, Robin och Pia

Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se

Erik, Ove, Robin och Pia

Jour dygnet 0176-574 www.wbb.se

Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se

Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se

Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se

Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se

Jour dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se

MITT ROSLAGEN 15/12-22 47 SUDOKU 2 6 1 7 5 8 8 9 2 6 7 8 6 2 6 7 4 5 6 9 1 1 3 9 9 2 6 5 3 1 2 1 5 8 7 © Bulls 4 7 9 2 5 8 1 6 1 6 4 2 1 5 6 7 1 6 2 9 9 4 8 3 8 9 7 5 6 5 © Bulls 5 1 2 2 8 7 4 9 6 8 9 8 7 2 6 9 2 5 1 4 6 5 4 2 1 © Bulls LÄTT MEDEL SVÅRT ©Bulls ©Bulls ©Bulls HÄLGE av Lars Mortimer Till minne Annonsera födelsedagar, nyfödda och bröllop i Mitt Roslagen utan kostnad. Skicka text och bild till familj@mittro.se Gratisgrattis! Annonsera födelsedagar, nyfödda och bröllop i Mitt Roslagen utan kostnad. Skicka text och bild till familj@mittro.se Senast fredagen veckan innan publicering. - med tiden
dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se Robin och Pia - med tiden
dygnet runt 0176-574 58 www.wbb.se - med tiden
dygnet
Jour
Jour
Jour
Följ oss på Facebook eller besök vår hemsida www.roop.se
DITT LOKALA PARTI
Vi sviker inte väljarna, och ser fram emot 2023-26
Grattis Sabyr på 2 årsdagen den 12 december! Vi älskar dig! Önskar syster Safia, Pappa och mamma Stort grattis på din dag i förskott Tobbe som fyller år den 22:a dec önskar din vän Stort grattis Janne JB på din födelsedag den 31:e dec önskar frugan Jag vill gratta Henrik som fyller år den 17:e dec från frugan.
48 MITT ROSLAGEN 15/12-22 Vi är auktoriserad serviceverkstad för alla varumärken vi saluför. Abborrvägen 1, NORRTÄLJE • 0176-176 00 Måndag-fredag 7-17, lördag 10-14 MASKINUTHYRNING Kunskap & kvalité sedan 1952 Telefontider: 0176 - 176 00 Mån-Fre - 08:30-11:00 samt 13:00-16:00 Lördag - 10:00-14:00 Adress: Abborrvägen 1, 761 41 Norrtälje Telefontider: 0176 - 176 00 Mån-Fre - 08:30-11:00 samt 13:00-16:00 Lördag - 10:00-14:00 Adress: Abborrvägen 1, 761 41 Norrtälje WWW.POLARISSVERIGE.COM KÖP DIN MED PLOG INNAN SNÖN KOMMER! POLARIS SPORTSMAN 570 EPS FRÅN 1227:- / MÅN 6000:NYTTJA DIN TILLBEHÖRSCHECK* VÄLJ DIN FAVORIT INNAN 31 DEC. *Gäller Polaris originaltillbehör vid köp av ny Sportsman- (utvalda modeller). Frakt & monteringskostnad tillkommer. Lokala variationer kan förekomma. Med reservation för slutförsäljning och tryckfel. Gäller t.om 31 december 2022. OBS! Maskinen på bilden är extrautrustad. Räkneexempel: Pris 116.900 kr, Kontant 20%, kontant 23 380 kr, finansierat belopp 93 520 kr, Kontraktslängd 36 mån, Ränta 3,95%, Restvärde 50,00%, Restvärde 58.450 kr, Eff.a Ränta 5,29 % Månadskostnad 1227 kr Total kreditkostnad 11.778 kr, Total Kreditfodran 105.298 kr. Upplägg.avg 695 kr, Avi.avg 55 kr Polaris Finans är en del av Santander Consumer Bank. Sedvanlig kreditprövning sker. Giltighetstid t.om. 31/12 2022. Pris från 116.900 : - inkl. moms Sportsman_Värdecheck_Vinter_A4 High_SE.indd 1 07.09.2022 19:36 WWW.POLARISSVERIGE.COM KÖP DIN MED PLOG INNAN SNÖN KOMMER! POLARIS SPORTSMAN 570 EPS FRÅN 1227:- / MÅN 6000:NYTTJA DIN TILLBEHÖRSCHECK* VÄLJ DIN FAVORIT INNAN 31 DEC. *Gäller Polaris originaltillbehör vid köp av ny Sportsman- (utvalda modeller). Frakt & monteringskostnad tillkommer. Lokala variationer kan förekomma. Med reservation för slutförsäljning och tryckfel. Gäller t.om 31 december 2022. OBS! Maskinen på bilden är extrautrustad. Räkneexempel: Pris 116.900 kr, Kontant 20%, kontant 23 380 kr, finansierat belopp 93 520 kr, Kontraktslängd 36 mån, Ränta 3,95%, Restvärde 50,00%, Restvärde 58.450 kr, Eff.a Ränta 5,29 % Månadskostnad 1227 kr Total kreditkostnad 11.778 kr, Total Kreditfodran 105.298 kr. Upplägg.avg 695 kr, Avi.avg 55 kr Polaris Finans är en del av Santander Consumer Bank. Sedvanlig kreditprövning sker. Giltighetstid t.om. 31/12 2022. Pris från 116.900 : - inkl. moms Sportsman_Värdecheck_Vinter_A4 High_SE.indd 1 07.09.2022 19:36 WWW.POLARISSVERIGE.COM VÄLJ DIN FAVORIT INNAN 31 DEC. *Priset visar Ranger 570 EPS Nordic Pro inkl. Polaris originalhytt. Frakt & monteringskostnad tillkommer. Lokala variationer kan förekomma. Med reservation för slutförsäljning och tryckfel. Gäller t.oam 31 december 2022. OBS! Maskinen på bilden är extrautrustad. Räkneexempel: Pris 261.900 kr, Kontant 20%, kontant 52.380 kr, finansierat belopp 209.520 kr, Kontraktslängd 36 mån, Ränta 3,95%, Restvärde 50,00%, Restvärde 130 520 kr, Eff. Ränta 4,57 % Månadskostnad 2749 kr Total kreditkostnad 23.069 kr, Total Kreditfodran 232.589 kr. Upplägg.avg 695 kr, Avi.avg 55 kr Polaris Finans är en del av Santander Consumer Bank. Sedvanlig kreditprövning sker. Giltighetstid t.om. 31/12 2022. Pris från 261.900 : - inkl. moms (209.520:- ex.moms) * VÄDERSKYDDAD OCH VARM I RANGER NORDIC PRO MED HYTT SPARA UPPTILL 16.000 KR VID KÖP AV EN RANGER MED KOMPLETT HYTTPAKET, INKL. VÄRME, VINSCH, OCH ALUMINIUMFÄLGAR 570 EPS NP 1000 EPS NP RANGER 570 EPS NP + HYTT FRÅN 2749:- / MÅN XP 1000 NP Ad_Ranger_Vinter_A4 High_SE.indd 1 09.09.2022 13:07 WWW.POLARISSVERIGE.COM VÄLJ DIN FAVORIT INNAN 31 DEC. *Priset visar Ranger 570 EPS Nordic Pro inkl. Polaris originalhytt. Frakt & monteringskostnad tillkommer. Lokala variationer kan förekomma. Med reservation för slutförsäljning och tryckfel. Gäller t.oam 31 december 2022. OBS! Maskinen på bilden är extrautrustad. Räkneexempel: Pris 261.900 kr, Kontant 20%, kontant 52.380 kr, finansierat belopp 209.520 kr, Kontraktslängd 36 mån, Ränta 3,95%, Restvärde 50,00%, Restvärde 130 520 kr, Eff. Ränta 4,57 % Månadskostnad 2749 kr Total kreditkostnad 23.069 kr, Total Kreditfodran 232.589 kr. Upplägg.avg 695 kr, Avi.avg 55 kr Polaris Finans är en del av Santander Consumer Bank. Sedvanlig kreditprövning sker. Giltighetstid t.om. 31/12 2022. Pris från 261.900 : - inkl. moms (209.520:- ex.moms) * VÄDERSKYDDAD OCH VARM I RANGER NORDIC PRO MED HYTT SPARA UPPTILL 16.000 KR VID KÖP AV EN RANGER MED KOMPLETT HYTTPAKET, INKL. VÄRME, VINSCH, OCH ALUMINIUMFÄLGAR 570 EPS NP XP 1000 NP 1000 EPS NP RANGER 570 EPS NP + HYTT FRÅN 2749:- / MÅN Ad_Ranger_Vinter_A4 High_SE.indd 1 09.09.2022 13:07
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.