Mitt Roslagen 230119

Page 1

M/S Rosella – den sista dansen

KAPELLSKÄR Nu släcks strålkastarljuset över scenen i nattklubben. Musikerna packar ner sina instrument, showen är över, ja mycket mer än så; en epok är över. Aldrig mer kommer Rosella tillbaka till hamnarna Kapellskär och Mariehamn. SID 18

TONY IRVING – BJUDER UPP TILL DANS! © NORRTÄLJE. I Roslagen finns en fin tradition av dans i alla former. Med Roslagens Dansklubb har man möjlighet att lära sig mer i organiserad form. SID 4
ordet ”Inte ens hunden är fundersam speciellt länge. Kommer grymtande fram, känner igen doften och lägger sig lugnt och stilla.” SID 2 NYHETER VD Peter Graf lämnar Tiohundra © World Snow Day i Kvisthamrabacken © Svårt biten av björn i Sanda FOTO: ANDERS SJÖGREN
ENDA LOKALA LOKALTIDNING! NORRTÄLJE RIMBO HALLSTAVIK • VÄDDÖ Totaltäckning! ALLA HUSHÅLL Palliativ vård – att jobba med livet NORRTÄLJE Att arbeta med palliativ vård är att jobba med livet. Det handlar om att hitta livskvalitet där det inte finns möjlighet till bot. Hanna Österholm och Anna Axner har arbete länge med människor i livets slutskede. SID 22 TORSDAG 19/1 2023 Torsdag 19/1 2023 TEMA Telefon 0176-126 33 skargarden trafikskola.se skargardenstrafikskola@telia.com Vasagatan (backen mot Roden), 761 31 Norrtälje 0176-126 33 skargardenstrafiwww.skargardenstrafikskola.se kskola@hotmail.com TA DITT MOPEDKORT FÖR 12 500:VI FINNS PÅ ROSLAGSGATAN 9! HOS KVALITÉN ÄN VINTERPRIS PÅ DITT KÖRKORT INKL ALLT! OR K MPANJ 3333:1/3 2023 Utbildning Att lära sig läsa för att lära genom läsning Gymnasiet – mer än högskoleförberedelse Förskolor för lärande och mångfald Kalludra, Vilmer Mattsson. Ida Eriksson och Hampus Jansson trivs bra på Wigulfskolan. EXTRA BILAGA ö ningserbjudande på a a fö åd i no tälje! Den 8 mars öppnar vi vår nya förrådsanläggning i Norrtälje. Förboka senast den 7/3 och välj valfri storlek för 299 kr/mån. Priset gäller i 6 månader och kan ej kombineras med andra erbjudanden, därefter ordinarie pris. Försäkring tillkommer. Hyr förråd helt enkelt! 299 :/mån
Wilhelmina har
KOMMUNENS

Wilhelmina har ordet

När ska man tappa masken?

NU ÄR HELGERNA ÖVER och vi har gått in i ett nytt år. Vi är tillbaka i vardagen men här sitter jag och tänker tillbaka på julen.

Vill nu gärna lägga in en liten varningstext här. Låt inte små barn läsa vidare i denna text. Den kan möjligtvis förstöra nästa jul.

Allt löper på som det ska på julaftonen. Lunchen ligger tungt kvar och självklart håller vi på traditionen. Klockan tre skall man titta på Kalle Anka och hans vänner. Sedan skall det ätas lite till, och vips så kommer jag på att det är något viktigt som skall utföras på jobbet. Inte köpa tidningen, utan traditionsenligt är det en akututryckning till jobbet som måste göras… på julafton. Tänk att man ska ha sån otur varje år. Ni förstår säkert var detta är på väg. Ut ur huset, fram med tomtekläderna, tillbaka in, på med basrösten, skräm hunden, få katten att lyfta på morrhåren, se de förväntansfulla tindrande ögonen hos barnen… eller?

JAG ÄR FAKTISKT inte riktigt säker på att barnen tror på tomten längre. Ser inte riktigt samma entusiasm. Får inte ens höra att jag missat tomten när jag kommer hem från jobbet igen. Är de små ironiska rösterna som säger; Åh, har tomten varit här i natt och lagt saker i julstrumpan en ledtråd. Kan det kanske finnas ett samband med att Otto har hunnit bli 19 år och Ida 15.

Inte ens hunden är fundersam speciellt länge. Kommer grymtande fram, känner igen doften och lägger sig lugnt och stilla. Katten har sedan länge sänkt morrhåren igen.

Så min stilla undran är; Hur länge ska man var tomte för sina barn? Hur länge lyckas vi upprätthålla charaden där alla snällt spelar med. Börjar tro att entusiasmen som jag kanske ser mer är för att göra mig glad, eller så har barnen bara vant sig med att tomten dyker upp och helt enkelt börjar bli lite blasé.

Kan det vara så att det finns ett skäl till att de vänner som vi bytte tomtetjänster med inte längre är lika engagerade. Att mer pragmatiska föräldrar kanske avslöjat för sina små 15 till 19-åringar att tomten inte hinner till alla, utan ibland har kommit och lagt paketen under granen i förväg. Eller – ve och fasa – påstått att tomten inte finns på riktigt.

Men till alla er som känner oro inför om mina små telning-

ar ska få träffa tomten även nästa jul så vågar jag med stor säkerhet säga att så kommer att ske. Lider av en stark övertygelse om att det kommer hända något akut på jobbet den 24 december även detta år.

NÅVÄL, tillbaka till verkligheten med en önskan om en god fortsättning på det nya året. I Er hand har ni ett ryk ande färskt nummer av Mitt Roslagen. En fyllig skolbila ga inför valet till förskola, sjunde klass och gymnasium.

Ett fint reportage om sista resan med Rosella som både en avslutning på det gamla med förtröstan och förhoppning om något gott nytt.

är faktiskt inte riktigt säker på att barnen tror på tomten längre. Ser inte riktigt samma entusiasm. Får inte ens höra att jag missat tomten när jag kommer hem från jobbet igen."

2 MITT ROSLAGEN 18/1-23
VD, annonsförsäljning och ansv utg: Wilhelmina Eriksson 072-168 79 92 wilhelmina@mittro.se Annonsförsäljning: Cippe Carlstedt, 072-168 79 91 cippe@mittro.se Marie Widholm, 072-162 92 93 marie@mittro.se Mitt Roslagen Gäddvägen 5, 761 41 Norrtälje www.mittro.se Tillförordnad redaktör: Anders Sjögren, 070-880 89 85 anders@mittro.se Skribent: Maria Stenudd, maria@mittro.se Layout och annonsproduktion: Caroline Liljeberg, 072-168 06 36 caroline@mittro.se Följ och gilla oss på Facebook! Distribution: Vid utebliven tidning: Kontakta PostNord kundservice: 0771-33 33 10 kundservice.privat.se@postnord.com Tryck: Pressgrannar Svanenmärkt trycksak, 3041 0174 Mitt Roslagen är en lokalproducerad gratistidning som delas ut i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik, Väddö. På utvalda platser kan du hämta ditt exemplar i våra tidningsställ. Upplaga 31 958 ex. Medlem i: För att du älskar våra annonser.* TACK!
som ger effekt *85% av våra läsare gillar reklamen i Gratistidningarna. Rapporten: ”Gratistidningen ett förändrat medielandskap”
Kurser våren 2023 Sensus studieförbund • Sticka tillsammans, start 25/1 • Medicinsk Qigong, start 9/2 • Hathayoga, start 9/2 • Broderi, helgkurs 11-12/2 • Släktforskning, start 15/2 • Skrivarkurs, start 22/2 norrtalje@sensus.se 0176-142 25 Mer info och anmälan sensus.se/norrtalje Följ oss på Facebook eller besök vår hemsida www.roop.se ROOP lever! ROOPs medlemmar är varmt välkomna på Årsmöte lördagen den 28/1 kl 13.00 Plats: Henrys i Rimbo Lättare förtäring finns Välkomna! DITT LOKALA PARTI Mvh/Wilhelmina Eriksson, VD Mitt Roslagen
annonser
Jag

Vår logotyp och grafiska profil är det som utåt sett håller oss samman. Därför är det viktigt att vi använder den på ett enhetligt sätt. Dels för att ett städat yttre ger större förtroende. Och dels för att vi får större genomslag i allt vi gör, eftersom varje butiks agerande påverkar alla andra Sportringenbutiker och kedjan i stort.

Huvudversion

Enradig version Används i huvudsak på fasadskyltar när formaten gör det svårt att använda huvudlogotypen.

Specialist- eller egennamn För butiker som frontar ett eget namn eller är specialiserade inom något område, men ändå till fullo vill ingå i Sportringen och ta del av alla fördelar. Namn eller specialitet sätts till höger om Sportringen. Se fler exempel på sid 6.

MITT ROSLAGEN 19/1-23 3 4 sammanhang eller när det är svårt att trycka fler färger. Enradig negativ Används ytterst sparsamt t.ex. mot färgade bakgrunder (annan färg än svart). Exempelvis sponsorsammanhang eller när det är svårt att trycka fler färger.
negativ
sparsamt t.ex. mot
svart). Exempelvis sponsor-
eller när det är svårt att trycka fler färger. Följ oss gärna på instagram! sportringen_norrtalje (Erbjudandet gäller på ord priser.)
vit/röd
Specialist- eller egennamn,
Används ytterst
färgade bakgrunder (annan färg än
sammanhang
Logotyp
Vår logotyp är tvåradig, vit och röd och används mot en svart bakgrund. Detta är den version som ska användas i så stor utsträckning som möjligt – i alla sammanhang.
OUTLET VINTERREA Öppet: Tisdag-fred 11-18, Lörd 10-15 Hantverkargatan 2 | Tel. 0176-104 78 | sportringen.se 50- GÄLLER TILL 31/1-23 70% PÅ HELA SORTIMENTET!

TAKT & TON

– FÖR GOD RELATION

© NORRTÄLJE – Svenskar är ett dansant folk, börjar Tony Irving när jag träffar honom över en kaffe på Åtellet. Åtminstone 20 procent av människorna i Sverige dansar på ett eller annat sätt. I Roslagen finns en fin tradition av dans i alla former. Det kommer från dansbanden i folkparkerna, dansen på Ålandsbåtarna och ett stort utbud av kurser och andra verksamheter.

ROSLAGENS DANSKLUBB, eller RDK, har egentligen redan varit i gång några år. Det började redan 2014 med en pardansklubb i Norrtälje. Detta var ett samarbete mellan en av Sveriges äldsta dansklubbar, Alemana Dansklubb och Tony Irving. 2018 grundades Sundsta Dansklubb för att bedriva pardans i Norrtälje. År 2020 slogs dessa verksamheter ihop och Roslagens Dansklubb startade.

– Vi ska arbeta för att främja pardans i alla former, berättar Tony Irving. Vi kommer att ha kurser i foxtrot, vals, tango, cha cha, rumba, salsa, bugg, swing och dansfitness. Vad det gäller de traditionella danserna kom -

mer vi att lära ut dem i de grundläggande, internationellt gångbara formerna av dansen. Har man lärt sig dansa här hos oss skall man till exempel kunna föra sig i en foxtrot på en bal i Washington, eller dansbandsveckan i Malung.

RDK ÄR EN IDEELL förening som bygger på lokala samarbeten. Festvåningen i gamla Stadshotellet som ägs av Åtellet är platsen som kurserna hålls.

– Åtellet är vår huvudsamarbetspartner, fortsätter Tony. Vi samarbetar även med Nordic Wellness som har flera kurser som ingår i medlemskapet för gymmet. Dans är en riktigt bra

träningsform för hela kroppen och även huvudet. Vi är medlemmar i danssportförbundet vilket är en del av riksidrottsförbundet. Man kan dansa för motion, för att tävla eller som en social företeelse.

DANS ÄR ETT HÄRLIGT SÄTT ATT LÄRA SIG UMGÅS ÖVER ÅLDERSGRÄNSER. ATT LÄRA SIG ATT FÖRHÅLLA SIG TILL VARANDRA. ATT FÖRA OCH ATT FÖLJA. VET MAN INTE VEM SOM FÖR"

PÅ FREDAGAR har klubben After Work-dans i sina träningslokaler. Det är en sluten tillställning endast för medlemmar där det alltid finns tränare på plats för att erbjuda hjälp och stöd.

– Det är väldigt duktiga tränare i klubben. Vi har till exempel Matilda Lindgren som bland annat är en av landets bästa buggdansare. Vi har Lilian Bjurselius och Gary Matheni som båda är ledare i alla dansformer på hög social dansnivå.

Tony Irving med sin bakgrund som danspedagog i Kalifornien redan 1982 och

utbildning bland annat i Fred Astaires Dance Studio som danslärare tillika utbildare, eximinator och domare i Danssportförbundet är huvudtränare i RDK och den som ligger bakom kursernas läroplan.

– Dans är ett härligt sätt att lära sig umgås över åldersgränser. Att lära sig att förhålla sig till varandra. Att föra och att följa. Vet man inte vem som för, hur skall man då kunna följa. Vi har även samarbeten med sko-

lan. Dansen hos unga är också ett sätt att lära

4 MITT ROSLAGEN 18/1-23 Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se
sig sociala gränser och inställning till varandra och sig själv, avslutar Tony Irving. ANDERS SJÖGREN TEXT & FOTO Festvåningen i gamla Stadshotellet ägs av Åtellet som är sammanarbetspartner till RDK. Tony Irving välkomnar er som är nyfikna och intresserade att komma och lära sig hos Roslagens Dansklubb.
För en festligare fest! VI HYR UT – Popcornmaskiner – Sockervaddsmaskiner – Karaoke – Festljus – Arkadspel – Ljus & ljud – Kaffebryggare etc Vi levererar till Norrtälje & Stockholm Finns i Norrtälje Boka på Roslagskul.se 0176-61 14 10 info@roslagskul.se

299:/mån

Öppningserbjudande på alla förråd i Norrtälje

Den 8 mars öppnar vi vår nya förrådsanläggning i Norrtälje. Förhandsboka innan den 7/3 och välj valfri förrådsstorlek för 299 kr/mån. Priset gäller i 6 månader och kan ej kombineras med andra erbjudanden, därefter ordinarie pris. Försäkring tillkommer. Hyr förråd helt enkelt.

MITT ROSLAGEN 19/1-23 5
NORRTÄLJE NO

Norrtälje sjukhus åter i normalläge

© NORRTÄLJE. Ett förbättrat vårdplats- och bemanningsläge gör att Norrtälje sjukhus återgår till normalläge torsdagen den 12 januari.

– Vi ser glädjande nog att trycket på sjukhuset minskat något de senaste dagarna. Det gäller både vårdplatsläget och covidflödet. Samtidigt minskar sjukfrånvaron bland personalen. Belastningen på intensivvården är fortsatt hög, men sammantaget ser vi en tydlig förbättring av läget, säger chefläkare Sune Forsberg.

Sjukhuset har delvis återupptagit de planerade operationerna, och kommer nu att successivt öka operationsverksamheten ytterligare.

– Vi kommer att jobba hårt för att de som behövt vänta på sin operation eller behandling ska få den utförd så snabbt det bara är möjligt. Samtidigt vet vi att läget kan förändras snabbt, och det behöver vi alltid ha en beredskap för, säger Sune Forsberg.

Norrtälje sjukhus har varit i stabsläge sedan måndagen den 19 december.

Man hotade sina tidigare kollegor

© NORRTÄLJE. Onsdag förra veckan fick polisen larm om en man som hotade sina tidigare kollegor på en arbetsplats i Norrtälje. En person som hade fått sparken från sin arbetsplats ringde in och hotade före detta kollegor Senare åkte personen in till arbetsplatsen och fortsatte där att hota de anställda.

På onsdagseftermiddagen vid halv tvåtiden larmades polisen till arbetsplatsen där en man i 50-årsåldern fick avlägsnades från platsen. Senare fick polisen åka dit igen då det visade det sig att mannen även fått med sig saker därifrån som inte tillhörde honom.

Den 50-årige mannen frihetsberövades och förhördes. I dagsläget är det oklart vad han misstänks för.

Pojke utsatt för misshandel

© NORRTÄLJE. En 13-årig pojke misshandlades efter en konflikt och fick senare uppsöka sjukhus. Misshandeln skedde i centrala Norrtälje på tisdagseftermiddagen förra veckan och pojken fick ta emot flera slag.

Det var till Tillfällegatan i centrala Norrtälje som polisen larmades om att två minderåriga hade hamnat i bråk med varandra som senare utvecklades till slagsmål dem emellan. Polisen upprättade en anmälan om misshandel och ärendet överlämnades till socialtjänsten eftersom parterna är minderåriga.

Peter Graf lämnar Tiohundra

© NORRTÄLJE. Efter snart tio år som Tiohundras verk ställande direktör lämnar Peter Graf uppdraget till sommaren 2023. Rekryte ringen av en ny VD påbör jas inom kort.

PETER GRAF har varit VD för Tiohundra sedan augusti 2013.

– Det har varit tio fantastiska år. Tiohundra är ett unikt bolag, och jag är både tacksam, glad och stolt över att jag fått möjlighet att vara med och utveckla Norr täljemodellen, som blivit känd i hela Sverige, säger Peter Graf.

– Beslutet jag fattat, att nu lämna Tiohundra med alla kompetenta och trevliga chefer och medarbetare, var inte lätt. Men tio år är en lång tid. Jag fyller 64 i år och vill ta chansen att hin-

"Haft stor betydelse för Tiohundras utveckling"

TIOHUNDRA AB:S styrelseordförande Barbro Naroskyin fram-

bolaget under hans tid som VD. – Tiohundra är ett mycket välskött bolag, känt för sin sammanhållna vård och omsorg, nöjda patienter och brukare, välfungerande verksamheter och

medarbetare som trivs på jobbet. Peter Grafs ledarskap och engagemang har haft stor betydelse för Tiohundras utveckling de här tio åren, säger Barbro Naroskyin.

Peter Graf har tidigare bland annat varit VD för Danderyds sjukhus och för Aleris AB, samt chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus.

REKRYTERINGEN av en ny VD till Tiohundra AB påbörjas inom kort.

– Peter Graf har sex månaders uppsägningstid och kommer att fortsätta sitt uppdrag som VD under vintern och våren, parallellt med att rekryteringsprocessen pågår, säger Barbro Naroskyin.

Vätö och Skebo skola får högst anslag

© ROSLAGEN. Barn- och skolnämnden i Norrtälje kom mun har nu beslutat hur de årliga anslaget till små skär gårds- och landsbygds förskolor och skolor ska förde las. Mest pengar får Vätö skola och Skebo skola som båda får 724 300 kr i extra stöd. Bland förskolorna till hör Björkö-Arholma förskola samt Köpmanholm för skola, vinnarna.

NU HAR BARN- OCH skolnämnden beslutat hur de pengar som årligen anslås till små skärgårds- och landsbygdsförskolor och skolor ska fördelas. Totalt fördelas 5,3 miljoner kronor som 13 skolor och förskolor får dela på.

– Det är mycket viktigt att alla barn och elever får en likvärdig utbildning, säger Robert Beronius (L), ordförande i Barn- och skolnämnden i ett pressmeddelande.

Han meddelar fortsätt ningsvis att genom gles bygdsbidraget stöttar barnoch skolnämnden skolorna i det arbetet genom att kompensera för merkostnader på grund av lågt barn- och elevtal och små gruppstorlekar. Detta är sista gången anslagen fördelas på detta vis. Barn- och skolnämnden kommer under 2023 ta beslut om en ny modell för resurstilldelning med en utvecklad form av dagens anslag

till skärgårds- och landsbygdsskolor som då ersätts med ett så kallat lokaliseringstillägg.  – Jag ser fram emot att ersätta glesbygdsbidraget med ett lokaliseringstillägg, säger Robert Beronius. Det innebär nämligen att vi inte behöver kompensera fristående skolor i tätorterna för när vi satsar på mindre skolor på

landsbygden. I gengäld kommer även fristående aktörer som vill driva förskolor eller skolor på landsbygden också kunna få ett lokaliseringstillägg. Därigenom skapa vi mer rättvisa villkor mellan kommunala skolor och fristående skolor samt mellan skolor i tätort och på landsort.

Covid-19 – vaccinationsråd 2023

© ROSLAGEN. Den 22 december presenterade Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer för vaccination mot covid-19. Äldre och riskgrupper rekommenderas ytterligare doser med start 1 mars i år. För de flesta är grundvaccination med två doser och en påfyllnadsdos ett tillräckligt skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19.

NÅGRA MÅLGRUPPER rekommenderas dock ytterligare påfyllnadsdoser från och med 1 mars. Dessa är personer som är 80 år och äldre samt de som bor på särskilda boende för äldre (SÄBO) rekommenderas två påfyllnadsdoser per år, en på våren och en på hösten, med minst sex månaders mellanrum.

De som är 65 - 79 år eller yng-

re och har medicinska riskfaktorer rekommenderas att vaccinera sig med en påfyllnadsdos hösten 2023. De kommer också att erbjudas en dos under våren även om det inte är en uttrycklig rekommendation.

De som har en sjukdom eller behandling som innebär att man behöver tätare intervall mellan doserna får ett individuellt vacci-

nationsschema av sin behandlande läkare. Vaccinationen sker på den behandlande mottagningen eller så skickas remiss till vårdcentralen som genomför vaccinationen.

cinerat dig eller fyllt på med de doser du erbjudits så rekommenderar jag att du gör det, säger Maria Johansson, förbundsdirektör Kommunalförbundet Sjukvård och Omsorg i Norrtälje.

INVÅNARE i Norrtälje kommun som inte vaccinerat sig alls eller har tagit färre än tre doser har ett stående erbjudande att få dessa vaccinationer.

– Det är fortfarande viktigt att du vaccinerar dig mot covid-19 för att få ett gott skydd mot svår sjukdom. Har du ännu inte vac-

Om Folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer kan även vaccinationserbjudandet komma att ändras.

6 MITT ROSLAGEN 18/1-23
Senaste nytt
"DET ÄR FORTFARANDE VIKTIGT ATT DU VACCINERAR DIG MOT COVID-19 FÖR ATT FÅ ETT GOTT SKYDD MOT SVÅR SJUKDOM."

Björn skadade man utanför Sanda

som tenderar att vara mer rörliga och nyfikna på omgivningen.

JOHAN JOHANSSON blev främst skadad i sin högra hand och kunde själv lägga ett provisoriskt tryckförband och larma räddningstjänst och ambulans. För Norrtelje Tidning berättar han att hunden Gordon är skälet till att det gick så väl som det gjorde.

– Den här fyraåriga Gonzy Polskin månde du höja till skyarna. Det är han som är orsak till att jag lever idag. Jag är helt övertygad om det. Han vek inte en tum. När han gick upp i skall gick björnen undan, berättar Johan Johansson för NT.

Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden säger enligt NT att flanörer och motionärer inte skall behöva känna rädsla. Björnattacker förekommer men är inte vanliga. Offren är näs-

tan alltid jägare med hundar men att man inte behöver vara rädd för att röra sig i skogen.

JÄGARFÖRBUNDET informerar om att en björn som rör sig i terrängen i normala fall viker undan i god tid om den upptäcker en människa. Jägare som sitter på pass eller rör sig försiktigt i skogen kan dock överraska en björn.

Enligt siffror från naturvårdsverket så uppgick – enligt populationsberäkning från 2017 – antalet björnar i Sverige till ca 2 900. Detta kan ställas i förhållande till en population om endast 650 från år 1991. Toppnotering var 3 300 från 2008.

Björnen brukar under denna tid på året ligga i ide och sova. Dock ligger de inte i dvala utan kan väckas. Benny Gäfvert berättar vidare att de björnar som är uppe och rör på sig ofta är yngre hanar

Beräkningen baseras dels på spillningsinventeringar som genomförs i länen, dels trender i björnobservationer som jägare samlar in samt provtagna döda björnar under inventeringsperioden. Nästa populationsberäkning av björnstammen i Sverige skall göra under innevarande år.

Cinderella gjorde provanlöp till Kapellskärs hamn

re, berättar Johanna Bojer-Svahnström för Nya Åland som rapporterade om nyheten under fredagen den 13 januari.

– ABSOLUT ingenting är beslutat. Vi börjar med att se om hon kan ta in där. Efter det finns det många parametrar att beakta så-

som tidtabell, lönsamhet, anslutningar, påverkan på annan trafik. Men vi gör nu detta först för att överhuvudtaget kunna gå vida-

Boijer-Svahnström har tidigare även öppnat upp för möjligheten till eldrivna fartyg för kortare linjer som ett framtida alternativ.

MITT ROSLAGEN

MITT ROSLAGEN 19/1-23 7
© SANDA. På lördagen den 14 januari blev en man – hemmahörande i Vallentuna – attackerad av en björn. Händelsen inträffade utanför Sanda, på gränsen mellan Stockholm och Uppsala län. Mannen var ute i skogen tillsammans med sin hund för att fylla på foderspridare och samtidigt träna hunden. © KAPELLSKÄR M/S Cinderella lade i torsdags kväll till i hamnen i Kapellskär som ett test. Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström är dock noga med att dämpa eventuella förväntningar på ett återupptagande av trafiken mellan Kapellskär och Mariehamn.
HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se
Öppet Mån - fre 8-18 Lör 10-15 Sön 10-15 xbd.se 0176-550 66 Börja året med en storstädning av bilen! Vi finns på August Strindbergs gata 15, Norrteljeporten Denna tjänst bör tidsbokas, lättast gör ni det via vår hemsida XBD.se In- och utvändig tvätt, 30 min NU 499:- (Ord 599:-) In- och utvändig tvätt, 45 min NU 699:- (Ord 799:-) In- och utvändig tvätt, 60 min NU 899:- (Ord 999:-) Januari 2023! Gäller tom 31/1 www.anneblom.se
"DEN
HÄR FYRAÅRIGA GONZY POLSKIN MÅNDE DU HÖJA TILL SKYARNA. DET ÄR
HAN SOM ÄR ORSAK TILL ATT JAG LEVER IDAG. JAG ÄR HELT ÖVERTYGAD OM DET. HAN VEK INTE EN TUM. NÄR HAN GICK UPP I SKALL GICK BJÖRNEN UNDAN"

Norrtäljen sairaala palasi normaalitilaan

© NORRTÄLJE. Parantuneen hoitopaikka- ja henkilöstötilanteen ansiosta Norrtäljen sairaala palasi normaalitilaan torstaina 12. tammikuuta.

- OLEMME ILOISIA nähdessämme, että sairaalaan kohdistuneet paineet ovat viime päivinä hieman laskeneet. Tämä koskee sekä hoitopaikkatilannetta että koronatartuntojen määrää. Samaan aikaan henkilöstön sairaspoissaolot vähenevät. Tehohoidon kuormitus on edelleen korkea, mutta koko-

naisuuteen nähden näemme tilanteen selvästi parantuneen, ylilääkäri Sune Forsberg sanoo.

SAIRAALA ON osittain palannut suorittamaan suunniteltuja leikkauksia ja lisää nyt leikkaustoimintaansa asteittain.

– Teemme parhaamme,

jotta he, jotka joutuivat odottamaan leikkaustaan tai hoitoaan, saavat nämä tehtyä mahdollisimman nopeasti. Samalla tiedämme, että tilanne voi muuttua nopeastikin, ja siihen pitää aina varautua, Sune Forsberg sanoo.

Norrtäljen sairaala on ollut tehostetussa henkilöstötilassa maanantaista 19. joulukuuta alkaen.

Karhu vahingoitti miestä Sandan ulkopuolella

© SANDA. Karhu hyökkäsi lauantaina Vallentunalaisen miehen kimppuun. Tapaus sattui Sandan ulkopuolella Tukholman ja Uppsalan läänin rajalla. Mies oli metsässä kouluttamassa koiraansa ja täyttämässä rehunlevitintä.

Suomen eduskuntavaalit lähestyvät

Eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 2.4.2023. Ruotsissa voidaan äänestää kahdella eri tavalla; ennakkoäänestyspaikassa tai postiäänestyksellä.

NORRTÄLJEN äänestyspaikka on Norrtäljen kaupungin kirjasto.

Äänestyspaikka avoinna:

Perjantai 24.3.2023 klo 14 – 18 Lauantai 25.3.2023 klo 10 – 15

Hyvissä ajoin ennen saat postitse ilmoituskortin äänioikeudestasi Suomen väestötietojärjestelmään merkittyyn osoitteeseen.

JOS OSOITTEESI ON muuttunut, sinun pitää ilmoittaa siitä sähköpostilla address@maistraatti.fi, huolehdi että osoitetietosi ovat aina ajan tasalla. Kirjeäänestyksestä löydät tietoa ja neuvoja suurlähetystöstä tai oikeusministeriön nettisivuilta.”

JOHAN JOHANSSON loukkaantui pääasiassa oikeaan käteensä ja pystyi itse sitomaan itselleen tilapäisen painesidoksen sekä hälyttämään pelastuslaitoksen ja ambulanssin. Hän kertoo Norrtelje Tidningille, että kaikki on Gordon koiran ansiota, että kaikki meni niin hyvin kuin meni.

– Tätä nelivuotiasta Gonzy Polskinia voi vain ylistää taivaisiin. Se on täysin hänen ansiotansa, että olen elossa tänään. Olen siitä täysin vakuuttunut. Hän ei perääntynyt senttiäkään. Ja kun hän alkoi haukkumaan ja räyhäämään, karhu juoksi karkuun, Johan Johansson kertoo NT:lle.

BENNY GÄFVERT, Maailman luonnonsäätiön petoeläinasiantuntija, sanoo NT:n mukaan, että lastenrattaiden kanssa liikkuvien ja kuntoilijoiden ei tarvitse olla peloissaan. Karhun hyökkäyksiä kyllä tapahtuu, mutta ne eivät ole yleisiä. Uhrit ovat lähes aina metsä-

stäjiä koiriensa kanssa, mutta metsässä liikkumista, sitä ei tarvitse pelätä.

Tähän vuodenaikaan karhut yleensä nukkuvat talviuntaan. Ne eivät kuitenkaan ole syvässä unessa, vaan ne voivat herätä. Benny Gäfvert selittää edelleen, että hereillä liikkuvat karhut ovat usein nuorempia uroksia, jotka ovat enemmän aktiivisia ja uteliaampia ympäristöstään.

METSÄSTYSLIITOSTA kerrotaan, että maastossa liikkuva karhu kääntyy yleensä hyvissä ajoin pois jos se havaitsee ihmisen. Väijymässä istuvat tai varovasti metsässä liikkuvat metsästäjät voivat

toki kuitenkin yllättää karhun.

Ruotsin ympäristönsuojeluviraston lukujen mukaan - vuoden 2017 kantaarvion mukaan - karhuja oli Ruotsissa noin 2 900. Tätä voidaan verrata 650 karhuun vuonna 1991. Huippunoteeraus oli 3 300 karhua vuonna 2008. Laskelma perustuu osittain maakunnissa tehtyihin karhunjätösmittauksiin, osittain metsästäjien keräämien karhuhavaintojen ja kuolleiden karhujen määrään inventointijakson aikana. Seuraava karhujen kantalaskelma Ruotsissa tehdään kuluvan vuoden aikana.

Tämä koskee vuonna 2023 covid-19-rokotteita

© ROSLAGEN. Kansanterveysvirasto esitti 22. joulukuuta uudet suositukset covid-19-rokotuksista. Vanhemmille ja riskiryhmille suositellaan lisäannoksia tämän vuoden maaliskuun 1. päivästä alkaen. Useimmille ihmisille perusrokotus kahdella annoksella ja tehosterokotuksella on riittävä suoja vakavaa sairastumista vastaan covid-19:ssä.

JOILLEKIN kohderyhmille suositellaan kuitenkin vielä lisäannoksia 1. maaliskuuta alkaen. Nämä henkilöt ovat yli 80-vuotiaita sekä heitä, jotka asuvat vanhusten hoivakodissa (SÄBO), heille suositellaan vielä kahta lisäannosta tänä vuotena, yksi keväällä ja yksi syksyllä, vähintään kuuden kuukauden välein.

65–79-vuotiaille tai sitä nuoremmille, joilla on lääketieteellisiä riskitekijöitä, suositellaan ottama-

an tehosterokotus syksyllä 2023. Heille tullaan tarjoamaan annosta myös keväällä, vaikka se ei olekaan selkeä suositus.

NE, JOILLA ON sairaus tai käynnissä oleva hoito, joka vaatii tiiviimpiä annosvälejä, saavat henkilökohtaisen rokotusohjelman hoitavalta lääkäriltään. Rokotus tapahtuu hoitavalla klinikalla tai lähetteellä rokotuksia suorittavassa terveyskeskuksessa.

– On edelleenkin tärkeätä, että otat rokotuksen covid-19-tautia vastaan, jotta saat hyvän suojan vakavaa sairastumista vastaan. Jos et ole vielä rokotettu tai saanut täydennystä sinulle tarjotuilla annoksilla, niin suosittelen, että teet niin, sanoo Norrtäljen Hoito- ja hoiva-alan kuntaliiton johtaja Maria Johansson.

ROKOTTAMATTOMILLA

tai vähemmän kuin kolme annosta ottaneilla Norrtäljen kunnan asukkailla on pysyvä tarjous näiden rokotusten saamiseksi.

Jos Kansanterveysvirasto muuttaa suosituksiaan, myös rokotustarjous voi muuttua.

8 MITT ROSLAGEN 18/1-23 Uutisia
suomeksi
Många finsktalande personer, tusentals, bosatta i Norrtälje kommun har svårt att tillgodogöra sig information från kommunen och myndigheter. Därför har Mitt Roslagen, som med varje nummer når ut till alla fasta hushåll i kommunen, i samarbete med Sam Grandell, samordnare för finskt förvaltningsområde på Norrtälje kommun, beslutat att publicera vissa nyheter på finska.
norrtalje.se/suomeksi Suomalaiset sunnuntait ja suomalainen kielikahvila Monitoimitalo Magasinetissä Baldersgatan 14 (Rodengymnasiet, Norrtälje) 29/1 alkaen, kello 12-14.00 (12/2, 26/2, 12/3, 26/3, 9/4, 23/4, 7/5, 21/5) Träffpunkten - kerhotilassa tapahtuu: Lundmansgatan 4 D (lisätietoja 076–196 50 19) - Naisten käsityökerho maanantaisin kello 11.00 - Seniorcafè torstaisin kello 12.30-14.00. - Harrastajateatteri Maahiset tiistaisin kello 14-16.00 Tule ihmeessä mukaan nauramaan tarvitsemme lisää väkeä! Tervetuloa! Vellamokuoro Torstaisin kello 17-18.00 Kulttuurikoulu Norrtälje (lisätietoja 073–673 05 21) Hallstaviikin seniorikahvila Folkets hus, sisäänkäynti kirjaston ovesta 2 kerros Perjantaisin kello 9.00-11.00 (lisätietoja 076–196 50 19) 5/2 Suomenkielinen Jumalanpalvelus Norrtäljen kirkossa Kirkkovieraat ovat tervetulleita kirkkokahveille Mariagårdeniin kello.12.00
2023 Norrtälje suomeksi - Norrtälje på finska Norrtäljen kunta suomeksi, Lisätietoja 0176–713 22, sam.grandell@norrtalje.se
Suomalaisia aktiviteettejä Norrtäljen kunnassa
MITT ROSLAGEN 19/1-23 9 GÖRLA HANDELSPLATS  Görlavägen 11, Norrtälje  www.gorlahandelsplats.se Service www.autocar.se/levc Läs mer här ARLANDASTAD Thulins Plats 4A Tel: 08- 591 226 10 Mån-fre: 11-18, lör: 11-15 ÖSTERÅKER Rallarvägen 14 Tel: 08-540 680 60 Mån-fre 9-18, lör: 11-15 LEVC-London Electric Vehicle Company. Energiförbrukning, bl.körning med fulladdat batteri: 0,9l/100 km och 23,4 kWH per 100 km CO2-utsläpp 19 g/km. Enbart eldrift från 102,7 km. Total räckvidd 513 km. *Priset gäller företagsleasing exkl. moms. 20% förhöjd första hyra. Leasingperiod 36 månader. 50% restvärde. Uppläggnings- och aviavgift tillkommer. ELDRIVNA VN5 SNABB LEVERANS från 6.668 kr/mån* Årsskatt på 360 kr Ta hand om din Nissan Kampanj hos Team Autocar på Görla Handelsplats Byte av motorolja och oljefilter från endast 1.495 kr* Vår verkstad i Norrtälje står till tjänst. Boka redan i dag. NORRTÄLJE Görlavägen 11. Tel: 0176-100 66 Mån-tors: 07.15-16.30. Fre: 07.15-14.30 www.autocar.se *Erbjudandet gäller endast bokningar på vår anläggning i Norrtälje på Görla Handelsplats t.om 28 februari 2023. Gäller personbilar äldre än 3 år, transportbilar äldre än 5 år och max 5 liter olja. Du kan boka ditt besök på verkstaden direkt på vår hemsida: www. autocar.

Dieselläckage i Rimbo

© RIMBO. Strax före lunchtid torsdagen den 12 januari kallades räddningstjänsten ut på ett larm om farligt utsläpp i Rimbo.

När räddningstjänsten kom till platsen möttes de av en buss som läckte diesel.

Enligt räddningstjänstens ledningscentral rörde det sig om 300 lilter diesel som läckt ner i en dagvattenbrunn. Saneringen överläts till markägaren och en spol- och sugbil kallades till platsen för att lösa problemet.

Polisen tog körkortslös förare

© ROSLAGEN. På morgonen den 11 januari genomfördes en trafikkontroll på riksväg 76, i närheten av länsväg 1138.

Polisen skriver på sin hemsida att en kvinna som stoppades under trafikkontrollen hade kört bil utan giltigt körkort.

Snart fritt att dansa på krogen

© ROSLAGEN. Efter 67 år tas kravet på danstillstånd för krogägare bort, skriver TT. Det beslutade regeringen om i dag.

”Det här är en efterlängtad frihetsreform. Det är inte rimligt att staten ska reglera människors dans. Genom att ta bort kravet på danstillstånd minskar vi även byråkrati och kostnader för företagare och andra som ordnar dans”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande från justitiedepartementet samt klimat- och näringslivsdepartementet.

Det har funnits ett mycket brett stöd i riksdagen för att ta bort kravet på danstillstånd.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.

Test med drönarleverans av livsmedel till Gräddö och Tjockö

© GRÄDDÖ. Under hösten har boende på Gräddö och Tjockö i Norrtäljes skärgård kunnat få matleveranser med drönare. Projektet finansieras av Vinnova och är ett samarbete mellan Norrtälje kommun, ICA Gruppens innovationshubb ICAx, startup-bolaget Aerit och RISE. Syftet är att påskynda arbetet med att uppnå en klimatneutral logistik och att undersöka möjligheterna med drönarleveranser.

BOENDE PÅ GRÄDDÖ och på Tjockö i Norrtälje kommun har under hösten kunnat testa att beställa livsmedel från ICA Gräddö Skärgårdshandel och få varorna levererade med drönare till förvalda destinationer i närheten av sitt hem eller fritidsboende.

– För Norrtälje kommun är det här ett viktigt projekt. Vi ser det här som ett första steg mot att kunna bli en testbädd för leveranser med drönare för många olika projekt. Vår kommun är väldigt stor och många invånare bor på landsbygd och i skärgård, för dem kan drönarleveranser ge ny och bättre service, säger Daniel Klemesrud, Näringslivsutvecklare, Norrtälje kommun.

NORRTÄLJE KOMMUN är Stockholms läns till ytan största kommun och utgör cirka en tredjedel av länets yta. I Roslagen finns många öar och stora andel landsbygd som utgör en utmärkt arena för att testa drönarleveranser eftersom det är långa avstånd mellan kunder och butiker.

– Drönare möjliggör

framförallt mer miljövänliga last mile-transporter, men det finns även andra kvaliteten och tillgängligheten på tjänster på landsbygden. Vi hoppas att det i förlängningen kan stödja beteendeförändringar mot ett klimatneutralt samhälle, säger Lei Chen, seniorforskare vid RISE som leder projektet.

LEVERANSERNA har genomförs av start-up bolaget Aerits Nimbi leveransdrönare som är batterdriven och kan transportera varor upp till fyra kilo. Nimbi har ett autonomt vinschsystem som möjliggör både hämtning och avlämning av paket utan behov av ytterligare infrastruktur.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, minska klimatpåverkan från last mile-transporter och, naturligtvis, göra varje dag bekvämare för invånare, säger Alexander Perrien, VD för Aerit.

På Ica Gräddö Skärgårds-

handel har man tagit emot beställningar via en app och man har sedan packat varor i en speciell låda som sedan flugits hem till kunden med drönaren. På Tjockö har Lasse Gustafsson på Tjockö Butik och Krog varit delaktig i projektet bland annat med att samla rös-

ter från fastboende på öarna och som mottagningsplats för leveranser.

– Vi jobbar ständigt med att hitta nya sätt att göra varje dag lite enklare för våra kunder, samt att utforska hur vi kan genomföra mer hållbara transporter.

Drönarleveranser befinner

sig i en spännande utforskande fas och vi känner oss väldigt entusiastiska över att vara med i det här projektet tillsammans med ICA Nära Gräddö Skärgårdshandel och alla partners, säger Emma Lindahl, co-lead på ICAx.

10 MITT ROSLAGEN 18/1-23 Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se
Varorna packas i en speciell låda som sedan flygs hem till kunden med drönaren.
FOTO: NORRTÄLJE KOMMUN Med över 20 års erfarenhet kan vi hjälpa er med allt som har med el och belysning att göra! Välkommen till trivsamma med Elbelysning Norrtäljevägen 3, Älmsta. Vi är även ombud för systembolaget. Tel 0176-500 57 FRÅN ENDAST1000:ANNONSERA OCH NÅ UT TILL ALLA HUSHÅLL I NORRTÄLJE KOMMUN! Du kan läsa alla nummer på mittro.se! Krönika 4–5 Kommunen med corona © Rattfull läkare kan NORRTÄLJE Totaltäckning! inte säga sexig där jag sitter kalsonger, arbetskläder? ALLA HUSHÅLL Countrybrudar Kommunen agerar bredbandsfrågan –dramatik ROSLAGEN Ny Roslagen NORRTÄLJES EGNA Ny aktivitetspark planeras Rimbo –Krönika © skolteam Riksrevisionen kritiserar Norrtäljeanstalten Lommarskolan © Rån busstationen NORRTÄLJE Totaltäckning! »Jag överdrifter. jubättre. enhårfin kulturscen står Rimbo Äntligen Fiskargerinnovativodling Akvaponiprojektet FULLT MED FOLKA fick Coronapandemin Folkvagnsklubbs” Tandvärk? Få en tid direkt Boka tid online eller ring 08-22 22 22 Hallstavik, klinik Norrtälje SUSANNEFRÅNNORRTÄLJEBOR NÄRABRÄNDERNA OREGON MILJÖ ENERGI& BILAGA! vid KONTAKTA Cippe Carlstedt tel 072-168 79 91 Wilhelmina Eriksson tel 072-168 79 92 070-495 40 00 Medicinskt fotvårdsutbildad Fullt kundförsäkrad Pris 490:Inkl. varmt fotbad, avslutas med fotmassage och natursalva Hamnvägen 12, ROS, Norrtälje
NOTISER

Det här var inte riktigt Navids grej.

Tur då att vi kunde hjälpa honom att hitta rätt. På våra skivstångspass har Navid både kul och slipper oroa sig för sina juveler. Kom in till Friskis du med, så hjälper vi dig att hitta någonting som passar dig. Välkommen.

Föreläsningsturné om fiskarnas rike till Norrtälje

© NORRTÄLJE. Nu ska hemligheterna upp till ytan! Studiefrämjandet och Sportfiskarna arrangerar tillsammans med lokala fiskeklubbar en föredragsturné om våra svenska vatten, hur vi påverkat dem och hur vi kan skapa positiv förändring. Publiken kommer att få se våra fiskar och vattenvarelser på ett sätt som de aldrig tidigare skådat.

NATUR- OCH dokumentärfilmaren Martin Falklind har under fyra år utforskat Sveriges vattenmiljöer tillsammans med sitt filmteam. Nyligen visade SVT hans unika filmtrilogi Fiskarnas Rike där tittaren tas med på en magisk resa genom svenska älvar, sjöar och hav. Filmserien har väckt starka känslor runt om i landet och har blivit flerfaldigt prisbelönad både i Sverige och internationellt.

Nu kommer Martin och visar filmklippen tittarna inte fick se på TV. Han berät-

tar om det spännande arbetet bakom kulisserna och vad teamet har sett under sina år vid våra svenska vatten. Publiken ges möjlighet att ställa frågor och engagera sig i lokala vatten- och fiskefrågor då Studiefrämjandet och de lokala sportfiskeklubbarna är på plats.

ATT VÅRA SVENSKA fiskar har det tufft är ingen överdrift. Nästan samtliga svenska vattendrag är utbyggda av vattenkraft, vilket innebär att fiskarnas vandringar till matoch lekplatser hindras.

Merparten av våra viktiga rovfiskar har trålats bort från haven och många vatten har drabbats av obalans i ekosystemet.

MEN MARTIN VISAR också exempel på att negativa trender går att vända.

– Den blåfenade tonfisken, som nu har kommit tillbaka till svenska västkusten, är ett lysande exempel, säger Martin Falklind. Återkomsten av dessa gigantiska fiskar kanske ses som ett mirakel, men det är en följd av en serie kloka förvaltningsbeslut.

Och de besluten hade aldrig tagits, om inte människor hade agerat.

FISKAR ÄR OERHÖRT

VIKTIGA SPELARE I VÅR NATUR, JA I VÅRA LIV. DE ÄR MAT, DE ÄR EKONOMI, DE FRITIDSSYSSELSÄTTNING

OCH DE GER ARBETE. MEN FRAMFÖR ALLT SÅ UTGÖR DE BASEN I VÅRA NORDLIGA EKOSYSTEM"

Även det faktum att ekologi och ekonomi går hand i hand blir tydligt i Martins före-

drag. Vi människor får mängder av ekosystemtjänster av friska vattensystem. Exempelvis hänger den obehagliga algsoppa som vi idag ser i vissa sjöar och längs kusterna, ihop med att vi fiskat bort rovfiskar som torsken.

– Fiskar är oerhört viktiga spelare i vår natur, ja i våra liv. De är mat, de är ekonomi, de fritidssysselsättning och de ger arbete. Men framför allt så utgör de basen i våra nordliga ekosystem, säger Martin Falklind.

STUDIEFRÄMJANDET

och Sportfiskarna vill med föreläsningarna skapa möj-

ligheter att ta publikens engagemang vidare. Båda organisationerna arbetar för hållbart fiske och kan hjälpa människor att lära sig mer, organisera sig och bidra till lokal förändring, bland annat kan vi stötta ideella krafters arbete med att restaurera av vattenmiljöer. Vi omvandlar engagemang till praktisk handling men öppnar också upp för samtal om klimat- och miljöfrågor i ett lokalt perspektiv.

Martin Falklind kommer med föreläsningen till Norrtälje (Campus) den 20 februari.

Kielikahvila on 29 tammikuuta alkaen osa suosittujen Suomalaisten sunnuntaiden ohjelmaa. Puhumme ja keskustelemme suomeksi. Vietämme aikaa yhdessä ja pidämme hauskaa.

Käsittelemme yhteiskunnallisia uutisia, suomalaisia perinteitä ja kulttuuria ja sellaista mistä haluat keskustella. Kaikki ovat tervetulleita, aikuiset ja nuoret.

Kevään päivämäärät 29/1,12/2, 26/2, 12/3, 26/3, 9/4, 23/4, 7/5, 21/5. Aina kello 12.00–14.00. ILMAINEN OSANOTTO!

Rohkeasti mukaan!

Dags att öva finska och fika tillsammans! Språkcafét startar den 29 januari och är en del av våra populära Finska söndagar. Vi pratar om saker som händer i vardagen, finska nyheter och traditioner på ett lustfyllt sätt.

Vårens datum 29/1, 12/2, 26/2, 12/3, 26/3, 9/4, 23/4, 7/5, 21/5.

Alltid klockan 12.00–14.00.

Alla är välkomna, unga och gamla! Gratis att delta.

12 MITT ROSLAGEN 18/1-23 Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se
norrtalje.se/suomeksi Tervetuloa Kielikahvilaan suomeksi Monitoimitalo Magasinetissä! Välkomna till vårt Språkcafé på finska på aktivitetshuset Magasinet!
norrtalje@veterankraft.se | tel: 0176-32 08 00 Vi söker pensionärer som vill jobba hos oss! Vi gör vardagen enklare! STÄDNING • HANTVERK • BARNPASSNING TRÄDGÅRD • ELARBETEN • DATORSTRUL
Aktivitetshuset Magasinet Baldersgatan 14, Rodengymnasiet, Norrtälje
Martin Falklind kommer med föreläsningen till Norrtälje (Campus) den 20 februari.

Seniorträff

Måndagen den 20 februari kl 13 – 16 på Folkets Hus i Norrtälje, Galles gränd 5

I samarbete med Norrtelje Finska Förening och PRO Norrtälje.

PROGRAM:

Föredrag av riksdagsman Markus Selin om Sveriges och Finlands gemensamma historia. Musikunderhållning, Vellamo kören och Oskar Taipale på dragspel Kaffe med kaka Föranmälan senast 16/2 till: norrteljensuomiseura@outlook.com, tel. 0761-96 50 19 lars.sundberg52@outlook.com, tel. 0768-11 68 20

Varmt välkommen!

Senioriträffit

Maanantaina 20 helmikuuta klo 13 – 16 Folkets Hus Norrtälje, Galles gränd 5

Yhteistyössä Norrteljen Suomiseuran ja PRO Norrtäljen kesken

OHJELMA:

Kansanedustaja Markus Selin luennoi Ruotsin ja Suomen yhteisestä historiasta Musiikista vastaa Vellamo kuoro ja Oskar Taipale, hanuri

MITT ROSLAGEN 19/1-23 13
Lämpimästi tervetuloa! Fri entré Vapaa pääsy abkarlhedinbygghandel SE OM DITT HUS – VI HJÄLPER ER ATT INVESTERA I NYA FÖNSTER AB KARL HEDIN BYGGHANDEL NORRTÄLJE, Görlavägen 7B, 0176-188 84 info.norrtalje@abkarlhedin.se RIMBO, Finstavägen 4, 0175-714 10 info.rimbo@abkarlhedin.se Gasolfyllarna Vilhem Mobergs gata 12 761 46 Norrtälje 0176-20 49 10 norrtalje@gasolfyllarna.se fb.com/gasolfyllarna.norrtalje instagram.com/gasolfyllarna_norrtalje ÖPPETTIDER GASOL I LÖSVIKT! TILLBEHÖRSBUTIK/ LPG Måndag - Fredag 08.00 - 17.00 Lördagar 10.00 - 14.00 Söndagar Stängt Nya kunder som vill prova abonnemang med städning var annan vecka, får 25% rabatt under perioden fram till 31 mars, med 4 veckors intervall 12,5%. Passa på nu under första kvartalet 2023! Välkomna. info@rutstad.se • 0176-29 00 10 Testa ett städabonnemang Köp tid till ett gott liv! Just nu, upp till 25% rabatt
Kahvitarjoilu Ilmoittautuminen viimeistään 16/2; norrteljensuomiseura@outlook.com puh. 0761 -96 50 19 lars.sundberg52@outlook.com puh. 0768 -11 68 20

Internationell kägelsammankomst i Roslagsbro

© ROSLAGSBRO. Vårlyckan i Drottningsdal var mellan den 27 december till den 3 januari platsen där internationella relationer fördjupades. Genom jonglering och med tillägget passning hölls många käglor i luften.

DET HUVUDSAKLIGA språket man hör vid besöket i Vårlyckans idrottshall är engelska. Här finner vi deltagarna i vinterns Pass-out. De cirka femtio deltagarna kommer från flera europeiska samt från Israel och andra sidan Atlanten.

– Vi har deltagare från

nien, Norge, Sverige, Israel och USA.

MARIA BÖRJADE med jonglering för drygt 12 år sedan. Intresset uppstod i samband med att hon besökte Gotland och Söderköping under deras veckor med medeltidsteman.

– Det var då jag kom i när-

även mot den inriktningen som innebär passning. Sedan möttes jag och Staffan på ett evenemang i Jönköping några år senare och därefter kom jag i mer organi-

Vad är då Pass-Out för arrangemang och hur kommer det sig att detta sker i Drottningdal mitt i vin-

– Sammankomster för jonglering är något vi har hållit på med länge, förklarar Staffan Ulfberg som även han är med och ar-

rangerar träffen. Man har hållit på med dessa möten sedan i början av 2000-talet. De stora europiska konventen har flera tusen deltagare. I somras var det 3 000 personer som deltog i Madrid.

Det vi gör här är lite av en sub-kultur inom jongleringen. Vi är en grupp som tycker att inslaget passning är något som ger en extra dimension.

– Redan 2004 var det första specialarrangemanget för Pass-Out, fortsätter Staffan.

Då var det en liten träff utanför Köpenhamn. Året efter dubblerades deltagarantalet i Madrid för att sedan nå nivån som är idag med träffen i Hamburg 2006. Senast vi var i Sverige var 2015, så det var dags igen. Att vi har besök från USA är extra roligt. Det är en lång resa och till saken hör att det även är en årlig sammankomst där som sker på sommaren.

– Att vi är i Roslagbro och på vårlyckan beror till stor del på att det är väldigt bra lokaler, med vandrarhem-

met, köket och idrottshallen innanför samma väggar. Det gör det enkelt, trivsamt och kostnadseffektivt, förklarar Maria. Det blir också lite exotiskt för de långväga gästerna då man inte - hamnar i de stora städerna. Det är nästan likadant varje gång det är en träff – att man som gäst får se ställen man troligtvis inte skulle få se annars.

– Vi tycker det är riktigt roligt att så många kommer hit och väljer att tillbringa sin julledighet i Roslagsbro. Att vi kan träffas, utbyta erfarenheter, skratta och självklart passa varandra under jongleringens gemenskap, avslutar Maria och Staffan i samförstånd.

MITT ROSLAGEN 18/1-23 Roslagsbro HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se
TEXT & FOTO
Staffan Ulfberg och Maria Kjelldahl stod som arrangörer av Pass-Out i Drottningdal. Toto Ruhroth och Jon Peat från Tyskland respktive England firade nyåret i Roslagsbro tillsammans med Pass-Out. Jenny Matthiesen, Rachel Ganser och Joly De Vries har tagit jongleringen till en vetenskaplig nivå.
SAMMANKOMSTER FÖR JONGLERING ÄR NÅGOT VI HAR HÅLLIT PÅ MED LÄNGE. MAN HAR HÅLLIT PÅ MED DESSA MÖTEN SEDAN I BÖRJAN AV 2000TALET. DE STORA EUROPISKA KONVENTEN HAR FLERA TUSEN DELTAGARE."
Det gäller att hålla många käglor i luften, tungan rätt i mun och siktet rätt inställt.

Funderar du på

förbränningstoalett?

Fundera inte, köp en av mig!

Jag säljer, servar, reparerar och installerar Cinderella i hela Roslagen, både för fritidshus och för husbilar/husvagnar. Jag har alltid påsar och andra tillbehör med mig i bilen om det är något ni behöver.

Man kan även lämna in sin toa hos mig på Gräddö för service och reparation.

Välkommen att höra av dig!

MITT ROSLAGEN 19/1-23 15
0176-411 47 info@msvenssonsbygg.se
When nature calls

Norrtälje

© NORRTÄLJE. World Snow Day är ett årligen återkommande internationellt evenemang för att ge så många barn som möjligt chansen att uppleva glädjen med snö. Dagen är en del i FIS, det internationella skidförbundets kampanj för att uppmuntra de nationella förbunden att främja skidsporten. I år firades World Snow Day den 15 januari.

KVISTHAMRABACKEN var under söndagen fylld av barn, ung-

förmånligare, lika gott!

domar och även vuxna som ville passa på att fira World Snow

Day med åk i den 225 meter långa backen längst in i Kvisthamraviken. Med en skidlift som startar bara dryga metern över havet så skulle det vara intressant att få veta om det finns någon lägre.

DENNA DAG ÄR DET FRI åkning som gäller, friluftsfrämjandet som driver den av kommunen ägda anläggningen står för liftkorten. Roslagens Alpina skidklubb bjuder dagen till ära på fri

utlåning av utrustning för de som vill prova på utförsåkning. Norrtälje kommun står för korv och fika i cafeterian.

Kön ringlar sig lång. Både i serveringen och till liften. Eldstäderna är omgivna av korvgrillande barn och föräldrar. Parkeringen är helt full och bilar är parkerade efter hela vägsträckningen ner mot backen.

Ta bussen till båten!

Från

Campus Roslagen 08.20 15.30 13.20 20.30

Norrtälje busstation 08.25 15.25 13.25 20.25

Väster Knutby 08.27 15.23 13.27 20.23

Svanberga 08.35 15.10 13.35 20.10

Söderbykarl kyrka 08.40 15.05 13.40 20.05

Älmsta busstation 08.55 15.00 13.55 20.00

Båtavgång Grisslehamn 10.00 15.00

Du hittar din närmaste hållplats på eckerolinjen.se/norrtaljebussen

16 MITT ROSLAGEN 18/1-23
Åland!
VINTERBUFFÉ 240:–/person
(ordinarie pris
)
+ BÅT T/R + UNDERHÅLLNING 130:–
webbokning (ord.
www.eckerolinjen.se • Tel. 0175-258 00 • Öppet alla dagar Ta Eckerö Linjen till
Gör en dagsutflykt med trivsamma M/S Eckerö, drygt fyra trevliga timmar tur och retur över Ålands hav! Koppla av med trevlig underhållning, förmånlig shopping och riktigt god mat. Välj mellan vår härliga vinterbuffé, delikat à la carte eller husman och annat gott i kafeterian och bistron.
vid webbokning
260:-
BUSS
vid
pris 160:–)
Vi vill ge dig en särdeles god start på det nya året med en smakrik vinterbuffé Rätterna på buffén är färre i antal mot vår ordinarie buffé men det är alltid lika gott. Vinterbuffén serveras 1/1–23/2 2023. Lite mindre, lite
kl. hemma kl. hemma
HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: redaktion@mittro.se
KÖPER - SÄLJER - FÖRMEDLAR BRA& BILLIGA BILAR Dag Fredriksson Bil www.begagnade-bilar.nu Tel 0176-27 42 60 0708-83 24 00 Lohäradsvägen, Estuna info@dagfredrikssonbil.se KÖPER ÄVEN TRASIGA BILAR! Callie 0708 - 65 61 35 Utför Hushållsnära tjänster, Kontor- och storstädning Flyttstädningar Snöglädje på
World Snow Day

TACK Gina, Janne, Ingela, Leif, Anita, Kenneth, Erica, Åke, Lena, Göran, Curt, Monica, Lisbeth, Torbjörn, Lars, Ingrid, Birgit, Marie-Louise, Margareta, Hans, Laila, Helen, Noemi, Sandor, Annelie, Roland, Lennart, Ulla, Anneth, Bengt, Günther & Jannica för att ni följde med mig till Karibien i december. Det blev en fantastiskt rolig resa.

Love you all, puss och kram från Mia.

Att resa är att leva

I DECEMBER kastade vi loss för en två veckors kryssning i södra Karibien. En resa som tog oss via ett pärlband av öar ända ner till Grenada.

Vi fick uppleva Barbados vackra stränder, fullmånen över Martinique, rumpchock på Saint Martin, jonglörer i Martinibaren, morning walks, Captain Theo i poolen, ostron och hummer till middag, silent disco, katamaranutflykt runt Antigua, Jannes 50-årsfirande,

drinkar i Sunsetbaren, ABBA-party, härliga havsbad, regnskog, Broadwayshower, romprovning, snorkling och vandringar för att sedan avsluta på Miami Beach bästa hotell.

HÖR AV DIG TILL OSS om du också vill uppleva en liknande resa. Just nu har vi bra priser till Karibien men även till övriga delar av världen. Att resa är att leva tycker vi på Freys.

Varför inte kombinera en vecka i Thailand med en kryssning från Singapore. Eller två veckor runt nordoch sydön i Nya Zeeland.

VI SKRÄDDARSYR din resa efter dina önskemål och med det fartyg som vi tror passar just dig. En kryssning är verkligen den ultimata resan och dessutom mycket prisvärd. Det mesta ingår ju redan i priset.

STORT GRATTIS TILL LENA KJELLDAHL, SOM BLEV DEN LYCKLIGE VINNAREN I RESETÄVLINGEN DEN

igen.

Vart vill ni resa?

– Det har vi inte ens tänkt på.

Vem reser du med?

– Min man Gunnar såklart men det kommer säkert bli fler som åker för om alla ska med blir vi 17 st.

MITT ROSLAGEN 19/1-23 17 REY S RESEBY RÅ TELEFON 0 176-555 95 | WW W .F REY SRESEBY RA. SE | I NF O@F REY SRESEBY RA. SE Freys Resetävling FACEBOOK: FREYS RESEBYRÅ | INSTAGRAM: FREYSRESEBYRA TELEFON 0176-555 95 | WWW.FREYSRESEBYRA.SE | INFO@FREYSRESEBYRA.SE Skriv ditt svar och skicka till: Mitt Roslagen, Gäddvägen 5, 761 41 Norrtälje eller mejla svaret till tavling@mittro.se Märk med ”Resetävling 19/1”. Svar oss tillhanda senast 6/2 2023. Vinnaren får ett presentkort, värde 3000:- och presenteras i Mitt Roslagen 16/2. Lycka till! Vilket ord bildar bokstäverna? SVAR: Namn: Adress: Postnummer och ort: Tel: Hur känns det? – Jag är jätteglad. Vi har ju inte rest på länge så det ska bli så kul att få ut och resa
Vinn ett presentkort! VÄRDE 3.000:-
P R R U
15 DECEMBER
S A P E G
FOTO: WILHELMINA ERIKSSON Rebecca, Freys Resebyrå, tillsammans med en lycklig vinnare, Lena Kjelldahl.

En sista dans innan m/s Rosella lämnade Ålands hav

© KAPELLSKÄR. Sista turen med m/s Rosella på rutten Kapellskär-Mariehamn. Det skär rakt igenom, visst är det hjärtslitande. Sista turen, visst känns det sorgligt och vemodigt. När ska jag nästa gång ha möjlighet att ta båten över Ålands hav och njuta av skärgårdshavet, den karga ytterskärgården, skäret Tjärven och klippan Söderarm med sina karaktäristiska fyrar på den svenska sidan och skäret Kobba Klintar med sin gamla lotsstation på den åländska… Eller att njuta av skärgårdsbuffé med fönsterbord mot arkipelagen!

DEN HÄR SÖNDAGEN 8 januari är Rosella fyllt till bristningsgränsen. Minst 1 100 passagerare trängs i avgångshallen. Många vill ta ett värdigt farväl innan hon försvinner från vårt vatten. Temat för kryssningen är Back to the Sixties. Vinylbandet och New Generation turas om att stå på scenen och hylla 1960-talets stora hitlåtar av grupper som Tages, Hep Stars, Shanes, Beatles och Creedence. För en dag förvandlas Rosella till ett mecka för alla som älskar 60-talsmusik.

Back to the Sixties! Jag har åkt med Viking Lines fartyg mellan Kapellskär och Mariehamn sedan 1960-talet, med olika fartyg som trafikerat rutten. S/s Ålandsfärjan (1964–1972), s/s Drotten (1964–1965), m/s Viking 2 (1969–1977), m/s Marella (1980), m/s Ålandsfärjan (1987–2008) och så m/s Rosella som sattes i trafik år 2008. Många minnen väcks till liv. Den allra första resan var stormig.

En massa glas och flaskor krossa des när de i en förfärlig röra rull lade runt mot golv och väggar.

SJÖVÄDRET ÄR LUGNARE vid den här sista resan, men det blåser ändå upp till 17 sekundmeter i byarna, kuling.

– Så trist! Jag trodde inte det var sant när jag läste om det. Verkligen tragiskt att Rosella lämnar oss, säger jag medlidande till kvinnan i kassan när jag ska betala min räksmörgås med öl.

– Trist? Tragiskt? Det är milt sagt, det finns inga ord för vilken tragedi det här är för oss, inte bara för oss som haft Rosella som vår arbetsplats, utan också för alla resenärer, pendlare, de som åker för att hälsa på vänner och bekanta mellan Åland och Sverige och för alla dem som åker för att njuta av god underhållning, mat och dryck och för att få en skärgårdsupplevelse, svarar kvinnan tillbaka med dyster, nedstämd uppsyn.

För någon dag sedan fick hon veta att hon omplacerats av Viking Line till ett annat fartyg, hennes nya arbetsplats blir på Gabriella som går på rutten Stockholm-Helsingfors.

I NATTKLUBBEN eldar 60-talsbanden på för att få upp stämningen. De lyckas. Passagerarna trivs och mår bra. Men innerst inne, under ytan, kan man ta på det vemod och den sorg som finns både hos passagerare och personal. Om bara några dagar seglar Rosella vidare till andra vatten, för att föra grekisk flagg

och trafikera Egeiska havet. Försäljningen av Rosella är ett målmedvetet arbete av Viking Line, sägs det, av att modernisera flottan. Trotjänaren Rosella har gått i Viking Lines trafik sedan 1980. Hon sattes in på rutten Kapellskär-Mariehamn år 2008. Även om hon underhållits väl och håller en god standard, menar rederiet att hon i framtiden inte kan möta Viking Lines högt ställda krav på minimal miljöpåverkan, särskilt vad gäller koldioxidutsläpp.

För personalen kom beskedet att sälja Rosella som ett dråpslag. De

fick veta det precis samtidigt som alla vi andra genom tv, radio och tidningar; den första veckan i december. Nu ska anställda omplaceras på andra fartyg inom Viking

I samband med att Rosella sålts pausar Viking Line trafiken på rutten mellan Kapellskär och Mariehamn. Försäljningspriset är 11.250.000 euro och ger en bokföringsmässig vinst för Viking Line om ca 8.600.000 euro. Leveransen till Grekland sker under senare halvan av januari 2023.

NU SLÄCKS strålkastarljuset över scenen i nattklubben. Musikerna packar ner sina instrument, showen är över, ja mycket mer än så; en epok är över. Aldrig mer kommer Rosella tillbaka till hamnarna Kapellskär och Mariehamn.

Samtidigt som fartyget lämnar Ålands hav splittras en stor familj. Ett fartyg är ju också något av ett hem för passagerare och besättning.

Ja, allting har ett slut, men Rosella med besättning och liveband gav allt in i det sista. Hon seglade med flaggan i topp.

18 MITT ROSLAGEN 18/1-23 Kapellskär
TEXT & FOTO
ATT
För Lars Björklund och Lotta från Norrtälje var det självklart att ta en sista svängom på Rosellas sista tur mellan Kapellskär och Mariehamn. Kryssningsvärden Tony Wikström sjöng Stad I Ljus med tårar i ögonen. Det var ett känslosamt ögonblick när han tog farväl av Rosella på den sista turen. –
SÅ TRIST! JAG TRODDE INTE DET VAR SANT NÄR JAG LÄSTE OM DET. VERKLIGEN TRAGISKT
ROSELLA LÄMNAR OSS."
Michael Areklew är en legendarisk gitarrist och har spelat 24 år på Viking Lines båtar. Han började spela med sitt band Mades under 1960-talet och var i början av 1970-talet medlem i bland annat Stockholmarna och bandet Blåblus. Han har även medverkat på skivor med Abba, Björn Skifs och Shanes och var under en längre tid medlem i Burken & Rockfolket. Han spelar numera i New Generation och Shanes. Han kommer att sakna spelningarna på Rosella.
MITT ROSLAGEN 19/1-23 19 HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se
NU SLÄCKS STRÅLKASTARLJUSET ÖVER SCENEN I NATTKLUBBEN. MUSIKERNA PACKAR NER SINA INSTRUMENT, SHOWEN ÄR ÖVER, JA MYCKET MER ÄN SÅ; EN EPOK ÄR ÖVER. ALDRIG MER KOMMER ROSELLA TILLBAKA TILL HAMNARNA KAPELLSKÄR OCH MARIEHAMN."
Showen är över. Rosellas kryssningsvärdar packar ner sina instrument och tonar ner ljuset över scenen. Nu lämnar Rosella Ålands hav. Sista dansen på Rosella över Ålands hav.

Evenemang

KOMMANDE PROGRAM PÅ BIBLIOTEKEN I NORRTÄLJE KOMMUN

Försäljning av tidskrifter

Vi säljer ut tidskrifter från 2021. 3 stycken för 10 kronor 10 stycken för 20 kronor

Tisdag 10 januari – tisdag 24 januari kl 12-13

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Släktforskningens dag - Statare och dagsverkstorpare på Penningby gård

Föredraget handlar om två olika slag av jordbruksarbetare – statarna och dagverkstorparna.

Föredraget hålls av Urban Johansson, arkivarie, och det bygger på hans bok om Penningby gård.

Fri entré men föranmälan på bibliotek.norrtalje.se/evenemang

Lördag 21 januari kl 13-14

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Språkcafé

Språkcaféet är till för dig som vill träna din svenska tillsammans med andra. Language café for you who wants to practice swedish together.

Для вас, що тільки прибули з України. Наші волонтери допоможуть вам почати вчити шведську.

Vi fikar och samtalar på lätt svenska i mindre grupper. Läxhjälp finns också. Språkcaféet är gratis och vi bjuder på kaffe eller te. Ingen föranmälan. Välkomna! Torsdag 26 januari kl 13-14.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Förintelsens minnesdag

Varmt välkomna att uppmärksamma förintelsens dag på Stadsbiblioteket i Norrtälje. Fredag 27/1 samlas vi för att minnas och hedra förintelsens offer. Det blir tal och vi får även lyssna till musik av Roslagens Kulturskola. Huvudtalare är Per-Åke Axelsson som är präst i Norrtälje-Malsta församling. Se även utställningen ”RAZA. Om att sortera människor” som handlar om rastänkandets historia och om var idéerna om ras kommer ifrån. Fri entré.

Fredag 27 januari kl 15 - 16.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Filmklubb för unga

Vid 4 tillfällen i vår visar vi film för dig som är ung (åldersgräns kan variera från film till film). Det här är andra filmvisningen. Åldersgränsen är 11 år.

Den här filmen visar vi i samband med Förintelsens minnesdag. I filmen får vi följa Kitty som letar efter sin bästa vän i både det nutida Amsterdam såväl som det krigshärjade Europa på 40-talet. Vem letar hon efter? Svaret får du när du pratar med bibliotekspersonalen (antingen på plats eller via telefon/mejl 0175 256 54 / hbi@norrtalje.se). Eller så låter du dig överraskas på plats.

Genom att anmäla dig till den här filmvisningen ingår du automatiskt i vår filmklubb. Du bestämmer sedan själv om du vill delta på flera av våra filmvisningar.

Varmt välkommen!

Fredag 27 januari kl 15.30-17

Plats: Hallstaviks bibliotek

Bokcirkel

Vill du vara med och läsa tillsammans med andra i en bokcirkel på Hallstaviks bibliotek?

Anmäl dig till annalena.carlstedt@norrtalje.

se eller prata med oss på biblioteket. 0175256 52

Till denna första träff läser vi Bränn alla mina brev av Alex Schulman.

Arrangör: Biblioteken i Norrtälje Måndag 30 januari kl 15-16.30

Plats: Hallstaviks bibliotek

Språkcafé

Språkcaféet är till för dig som vill träna din svenska tillsammans med andra. Language café for you who wants to practice swedish together.

Для вас, що тільки прибули з України.

Наші волонтери допоможуть вам почати

вчити шведську.

Vi fikar och samtalar på lätt svenska i mindre grupper. Läxhjälp finns också.

Språkcaféet är gratis och vi bjuder på kaffe eller te. Ingen föranmälan. Välkomna!

Torsdag 2 februari kl 13-14.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Språkcafé

Språkcaféet är till för dig som vill träna din svenska tillsammans med andra.

Language café for you who wants to practice swedish together. Для вас, що тільки прибули з України. Наші волонтери допоможуть вам почати вчити шведську.

Vi fikar och samtalar på lätt svenska i mindre grupper. Läxhjälp finns också.

Språkcaféet är gratis och vi bjuder på kaffe eller te. Ingen föranmälan. Välkomna! Torsdag 9 februari kl 13-14.30

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Författarbesök: David Thurfjell David Thurfjell är religionshistoriker och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. I sin bok Granskogsfolk tecknar han bilden av den svenska naturkärlekens religionshistoria, från fornnordiska föreställningar om besjälad vildmark, via de katolska och lutherska periodernas folktro och troslära, till den moderna tidens exploatering och naturromantik. Programmet är ett samarbete mellan Norrtälje stadsbibliotek och Naturskyddsföreningen i Norrtälje. Fri entré men föranmälan på: bibliotek.norrtalje.se/evenemang

Torsdag 9 februari kl 18-19

Plats: Norrtälje stadsbibliotek

Filmklubb för unga

Vid 4 tillfällen i vår visar vi film för dig som är ung (åldersgräns kan variera från film till film). Det här är tredje filmvisningen. Åldersgränsen är 11 år.

Den här filmen är baserad på en av världens mest lästa äventyrsromaner där huvudpersonen har blivit orättvist dömt till fängelset. När han lyckas fly vill han bara en sak: hämnd. Vilken film visar vi? Svaret får du när du pratar med bibliotekspersonalen (antingen på plats eller via telefon/mejl 0175 256 54 / hbi@norrtalje.se). Eller så låter du dig överraskas på plats.

Genom att anmäla dig till den här filmvisningen ingår du automatiskt i vår filmklubb. Du bestämmer sedan själv om du vill delta på flera av våra filmvisningar. Fri entré men föranmälan. Varmt välkommen!

Fredag 10 februari kl 15.30-17

Plats: Hallstaviks bibliotek

BOKRECENSIONER

Där barnen är kungar

av Delphine de Vigan Förlag: Sekwa

Mélanie växer upp i en tid när reality-TV slår igenom och hennes högsta önskan är att bli känd genom att delta i en dokusåpa. Trots försök att komma med i en tv-produktion lyckas hon aldrig slå igenom. Problemet är att hon inte är en tillräckligt tydlig karaktär för att passa in i det tv-formatet. Nu lever hon som gift tvåbarnsmamma i en förort till Paris och har svårt att hitta meningen med livet.

När hon startar en Youtubekanal om sin familj och sina barn vänder allt. Snart har hon miljontals följare och kan göra allt fler kommersiella samarbeten. Barnen blir motvilligt stjärnor medan Mélanie trivs med livet som aldrig förr.

En dag händer något som ställer allt på ända: hennes sexåriga dotter Kimmy försvinner när de leker kurragömma. Har hon blivit kidnappad?

Delphine de Vigan är fransyska född 1966 och ansedd som en av de riktigt stora samtida författarna i Frankrike. I boken lyfter hon ett högaktuellt ämne: var går gränsen för det privata och vilka skyldigheter har en människa som offentlig person och förälder. Hur långt är vi beredda att gå för att nå framgång och berömmelse?

Fri. En uppväxt vid historiens slut

Av

Lea Ypi

Förlag:

Albert Bonniers Forlag Översättning: Amanda Svensson

Vi befinner oss i Albanien med elvaåriga Lea. Tillvaron är trygg, självklar och fri genom hennes ögon. En tom cocacolaburk är en främmande men värdefull prydnad, något att bli osams över, grannar emellan.

Berättelsen börjar innan den kommunistiska regimen störtas och fortsätter när kapitalistiska krafter omformar allt Lea en gång visste.

De vuxna: föräldrarna, farmor, lärare, har talat i gåtor, ingenting de har sagt kan hon längre tro på. Plötsligt är både historien, nutiden och framtiden inte lika begriplig längre, istället komplex och full av frågor.

Vad är frihet?

Författaren Lea Ypi är politisk teoretiker och började skriva på denna bok som ett facklitterärt projekt, men under processen blev det också något annat, en självbiografisk berättelse om både den stora och den nära världen.

Du som läser den får ta del av båda.

ÖVRIGA EVENEMANG

Yoga för seniorer!

Välkomna till Magasinet, baldersgatan 14. Yoga på fredagar kl.10.00 för nybörjare och kl.11.00 för mer erfarna. Fri entré. Kontakt: 073-558 20 79

Oj, nu blev jag lite blyg!

En ömsint och rolig clownföreställning om att inte våga.

4/2 13.00 - Opalen Rimbo kulturscen 5/2 kl. 14.00 - Norrtälje Folkets hus 12/2 kl. 14.00 - Hallstavik Folkets hus

Målgrupp: 3-12 år

Längd: 45 min

Biljett: 50 kr www.roslagen.se Läs mer: www.norrtalje.se/barnkultur

Skrivarkurs

Skriv ur ditt liv. Har du något att berätta? Det kan vara det stora och det lilla.

STARTDATUM 22 februari 2023

Onsdagar Kl 17-19.15

5 tillfällen, 15 studietimmar

PLATS Sensus Norrtälje

Den här kursen fokuserar vi på att hämta inspiration ur det självupplevda. Berättarglädje och skrivande, utan krav på korrekthet eller slutprodukt. Handledda övningar. Samtal om text och skrivande. Frivilligt delande av text i gruppen. Alla skriftspråk är välkomna. Datum

Fem träffar under våren: 22 februari, 22 mars, 19 april, 10 maj (Norrtälje litteraturdagar) och 31 maj.

Joanna Wåhlin, Bibliotekarie och skrivpedagog

Förkunskaper

Inga förkunskaper och förberedelser krävs. Kursen är både för dig som jobbar på ett skrivprojekt och för dig som är nybörjare och för dig som aldrig skrivit.

Material

Ta med dator eller block. Penna och papper finns.

Plats

Våra lokaler finns i vid busstorget i centrala Norrtälje.

Övrig information

Vill du veta mer om kursen kontakta ledaren Joanna, tel 070-086 71 38 eller joanna.wahlin@norrtalje.se

Anmälan

direkt på denna sida eller till norrtalje@sensus.se. Du kan också ringa Sensus Norrtälje på 0176-142 25.

Rabatt

Sensus samarbetar idag med fackförbunden Vision, ST, Vårdförbundet avdelning Stockholm, Lärarförbundet, Försvarsförbundet, Finansförbundet. Som medlem i något av dessa förbund får du rabatt på våra kurser.

Öppen prova-på att skriva

Onsdag 8 februari kl 17-19. Kom och känn in rummet och testa några handledda skrivövningar. Ställ dina frågor och lufta dina funderingar, prata text och skrivande. Ingen föranmälan - välkommen!

Samarrangemang mellan Sensus och Stadsbiblioteket Norrtälje / projekt skrivande

20 MITT ROSLAGEN 18/1-23
I SAMARBETE MED NORRTÄLJE KOMMUN
MITT ROSLAGEN 19/1-23 21 Gäller 2023-01.06 t.o.m. 2023-01-29. Med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel. Röjarpris på ordning och reda! Arbetsjacka herr M-XXXL • Varmfodrad • Slitstark och vattenavvisande • Reflexdetaljer 007-682 Hopfällbar arbetsbänk 85x76x55 cm • Enkel att förflytta • Integrerade klämmor • Praktisk bottenbricka 009-974 Ord. pris 1 199.Garageinredning • Flexibel och genomtänkt design • Blank svart finish • Låsbara skåp och lådor 016-937 Förvaringslåda 45 l • Transparent låda och lock • Livsmedelsgodkänd • Temperaturspann: -40 – +120 °C 018-181 Scanna QR-koden med din mobil och se kampanjens alla erbjudanden! 199.Spara 100.Servicebyxa herr 46-60 • Slitstark arbetsbyxa • Dragkedjeförsedda benfickor • Mobilficka 010-168 Ord. pris 299.Förvaringshylla 90x180x45 cm • Tål upp till 265 kg/hyllplan • Fem hyllplan • Stadig stomme 017-287 Ord. pris 599.JulaClub 599.Spara 300.Trådback 6 korgar 44x103x53 cm • Påbyggnadsbar • Sex utdragbara korgar 667-000 Ord. pris 899.7999.Tokbilligt! JulaClub 799.Spara 400.7990 Tokbilligt! 299.Tokbilligt! JulaClub 449.Spara 150.Just nu! 50% på Modul Box System från Gäller på ord. pris Välkommen till Jula! Besök våra varuhus i Barkarby, Arninge, Nacka, Haninge, Värmdö, Kungens Kurva, Häggvik, Bromma och Södertälje. Eller handla online på jula.se

© NORRTÄLJE. På femte planet på Roslagens sjukhus bedrivs numera specialiserad palliativ vård. I november öppnade Forenade Care upp verksamheten som på sikt skall ha 16 vårdplatser. Till samma våningsplan på RoS flyttar även ASiH-verksamheten Norrtälje Roslagen.

ORDET PALLIATIV kommer från latinets ord pallium som betyder mantel och palliatus som betyder

chef vid Forenede Cares verksamhet på RoS. Det kan vara tufft för närstående att behöva åka långt för

dighet och med största möjliga livskvalitet i samband med en obotlig sjukdom där livets slut närmar sig. – Vi lägger vårt fokus på livet, berättar Anna Axner som är sjuksköterska på avdelningen. Det handlar mycket om att göra livet så gott som möjligt under den tid som finns kvar. Vi lindrar på alla sätt vi kan. Arbetet handlar också om relationen till anhöriga. Vi märker tydligt att det är dom små sakerna som blir viktiga i livets slutskede.

ENLIGT VÅRDHANDBOKEN så finns det 4 hörnstenar som skall känneteckna den palliativa vårdens värdegrund. Dessa är symtomlindring, teamarbete, kommunikation och relation, samt närståendestöd. – Symptomlindring innefattar mer än bara mediciner, förklarar Hanna. Det handlar inte bara om det fysiska behovet utan även psykiska, sociala och existentiella behov. Här kommer teamarbetet in. Vi arbetar tillsammans med läkare, kurator, sjuksköterskor, undersköterskor arbetsterapeuter och fysioterapeut. Allt för att täcka in så mycket som möjligt.

– Alla professioner inom den palliativa vården jobbar tillsammans för att även inkludera de anhöri-

ga i processen, förtydligar Anna.

Både Hanna och Anna har en lång bakgrund inom vården. Hanna började sin bana på Norrtälje Sjukhus för ett antal år sedan.

– Man känner verkligen att man gör skillnad för människor, varje dag, säger hon. Det gör också att man blir mer reflekterande över sitt eget liv.

Anna var tidigt i sin karriär anställd vid Byle Gård som är Forenade Cares palliativa vårdenhet i Täby.

– Man kan nästan säga att jag ramlade rakt in i den palliativa vården, nästan direkt efter min utbild-

ning, berättar Anna. Att jag fortsätter att arbeta med det säger väl allt om hur viktigt jag tycker att det är.

DE FÖRSTA PLATSERNA på Forenede Cares palliativa avdelning togs i bruk den 17 november. Den officiella invigningen med speciellt inbjudna gäster var den 21 december. Verksamheten finns inom regionens vårdval.

– Hela våningen är ombyggd, renoverad och anpassad för vården, avslutar Hanna Österholm.

22 MITT ROSLAGEN 18/1-23 Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se
ANDERS SJÖGREN TEXT OCH FOTO
Specialicerad palliativ vård på RoS
På Roslagens sjukhus finns numera Forenede Cares palliativa avdelning i nyrenoverade ändamålsenliga lokaler.
Tre eller fyra dagar per vecka Allmäntandvård Centralt läge i Norrtälje, Posthusgatan 5C Ansökan skickas till tandlakare@karinerkas.se karinerkas.se TANDSKÖTERSKA SÖKES Karin Erkas AB Tandläkare Logotypen trivs bäst på en stor yta utan att trängas. Här är den placerad på en blå bakgrund med vit fyllnadsfärg. Humana äldreboenden Björnö
Boka in en visning eller kontakta oss
du har
nina.jones@humana.se humana.se/bjorno humana.se/norrtaljehamn humana_bjorno humana_norrtaljehamn
Hanna Österholm och Anna Axner har arbetat under lång tid med i den palliativa vården.
och Hamnen Hos oss får du trygg omsorg, en hemtrevlig miljö och duktig, engagerad personal. Vi har alltid omsorg dygnet runt och aktiviteter för alla.
om
frågor!

www.forenedecare.se

ASiH Norrtälje Roslagen Forenede Care

Avancerad sjukvård i hemmet

Med stor kompetens och varmt bemötande bedriver vi vård inom flera områden. Avancerad sjukvård i hemmet (ASiH) är en vårdform som du kan välja om du har ett komplext vårdbehov där alternativet i många fall är sjukhusvård. Vi arbetar med människor i alla åldrar.

ASiH Norrtälje Roslagen är ett specialiserat palliativt hemsjukvårdsteam med verksamhet dygnet runt. Vi gör regelbundna besök hos patienten och akutbesök vid behov. Om det inte längre finns behov av specialiserad hemsjukvård skrivs man ut till sin husläkare.

Vi verkar i hela Norrtälje kommun

Det fria vårdvalet tillämpas och för patienten gäller samma villkor som för vård inom landsting. För att bli ansluten krävs remiss från läkare och att det finns behov av teamets samlade resurser.

Symtomlindring, teamarbete och närståendestöd Teamet består av läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut, kurator och dietist som arbetar för att tillgodose såväl fysiska som psykiska, sociala och existentiella behov.

Vi strävar efter att svårt sjuka patienter ska kunna behålla sin självständighet och självbild så långt det är möjligt och med högsta möjliga livskvalitet och trygghet.

Verksamheten kännetecknas av en helhetssyn på människan. Varje patient har en individuell vårdplan som utgår från patient och närståendes behov. Stöd till närstående är en viktig del av verksamheten.

När ASiH inte är tillräckligt

Om det finns behov av inneliggande vård har Forenede Care en specialiserad palliativ vårdavdelning på Roslagens sjukhus och på Byle Gård i Täby. Nära och god vård ger livskvalitet och trygghet.

ASiH Norrtälje Roslagen utgår från Roslagens sjukhus där Forenede Care idag erbjuder 10 vårdplatser för palliativ vård. Inom kort kommer 20 vårdplatser att erbjudas.

SPSV Norrtälje Roslagen Forenede Care

Professionell och personlig vård vid svår sjukdom på palliativ avdelning.

Välkommen till Forenede Care

Hanna Österholm Enhetschef. Telefon 076-101 94 30 E-post: hannao.bylegard@forenadecare.com Carina Filipsson Verksamhetschef. Telefon 0733-581 692 E-post: carina.filipsson@forenadecare.com

MITT ROSLAGEN 19/1-23 23
Forenede Care är ett familjeföretag som driver verksamheter inom vård och omsorg sedan 1998. Forenede Care har även ASiH-team i region Stockholm

Lyckad dag när Häverödalssprinten var tillbaka

© HÄVERÖDAL Söndagen den 18 december avgjor des Häverödalssprinten på Lundåsvallen. En täv ling där 40 åkare från sex olika klubbar, i alla åld rar, blandat med både tjejer och killar kom till start. Allt inleddes med en prolog där deltagar na körde individuellt på tid. Sedan delades åkarna in i tre olika block baserat på den tid man erhållit för att på så sätt få så jämna heat som möjligt i den 480 meter långa sprinttävlingen.

– VI HAR TILLVERKA KONSTSNÖ

hela december för att våra ungdomar i Häverödals SK ska få samma möjligheter som åkare i till exempel Dalarna eller Jämtland och norrut, berättar Per Thoresson. Vi har haft fem snökanoner i gång och idag har vi säkrat upp en slinga på drygt två kilometer. December har dessutom varit otroligt bra för oss att kunna ro ihop snötillverkningen då det varit kallt under en längre period och där vi även fått riktig snö.

– Själva tävlingen Häverödalssprinten har legat vilande under ett antal år nu, fortsätter Per Thoresson. Senast tävlingen genomfördes

var åren 2013-15. Efter det hade vi några milda vintrar som gjor de att vi inte kunde ha snö under december. Det dröjde in i januari innan vi hade en grund att kunna åka på. Dessutom drabbades vi av en pandemi som ställde till det för oss som så många andra.

TÄVLINGSFORMEN - Häverödals sprinten - är unik. Det är en tävlingsform som Häverödals SK är ensamma om. Arkitekten bakom upplägget – Jan Pettersson - är en av många som ställer upp och jobbar helt ideellt för att få det hela att gå ihop.

– Här kan precis alla vara med. Häverödalssprinten är tävlingen där föräldrar, tränare, aktiva och ledare kan utmana varandra oavsett ålder och kön. Här är prispal-

lar och tider sekundärt. Här prioriterar vi i stället jämna heat där alla får köra någon form av final, berättar Per Thoresson entusiastiskt.

– Normalt kör man en prolog där

sexton åkare går vidare medan övriga har kört klart. Här får alla köra kvartsfinal i sitt block där de två bästa från varje heat går till semifinaler och så vidare. Här får även de som inte kör in bland de sexton bästa köra någon form av final.

– Under 2022 års upplaga av Häverödalssprinten hade vi både A-, B-, C- och D- finaler från varje block där samtliga åkare gör sitt bästa efter sina förutsättningar.

– Vi hade dock hoppats på fler deltagare men ett antal klubbar hade bokat in sig på olika läger samt några återbud på grund av sjukdomar. Annars hade vi nog kunnat varit dubbla antalet åkare på plats. Men vi är mycket nöjda. Allt flöt på enligt tidsschema. Nytt för i år var att vi kunde komma ut snabbt med resultat tack vare liveuppdateringar som vår medarbetare Mikael Engman ordnat på ett fantastiskt sätt avslutar en nöjd Per Thoresson som för dagen hade äran att vara speaker.

24 MITT ROSLAGEN 18/1-23 Häverödal HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se
BO ANDERSSON TEXT & FOTO
Max Mässing (43), Stina Persson (41) och Jenny Alp (42) i hård kamp om bästa spår. Ida Jansson (25) och Meja Bylund (24) forsar fram i spåren under Häverödalssprinten

Aktivitetstips från seniorsamordnaren

NORRTÄLJE

Träningsaktiviteter i Norrtälje Aktiv senior tisdagar 12.30, Friskis&Svettis.

Soft dagspass, varje dag, kontakta Friskis&Svettis för tid.

Träningslust 85+, måndag och torsdag 14.00, Mathildahallen.

Träningslust, varje dag, Mathildahallen, ring för tid: 070-796 10 11.

Aktivitetshuset Magasinet Musikcafé för seniorer onsdagar 11.00–13.00. Finska söndagar, kl 12.00–14.00.

Yoga för seniorer, fredagar 10–12. Får vi lov att bjuda upp till dans, torsdagar klockan 13.00–15.00

RIMBO

Aktiviteter

Träffpunkten Rimbo, torsdagslunch, klockan 11.30.

Träningslust Rimbo, tis och sön, Bålbroskolans idrottssal. Ring för tid: 070-880 35 83.

Tennisspel 65+, tisdagar kl. 10-11, spel och fika. Rimbo Tennisklubb, 070–999 68 71.

HALLSTAVIK

Aktiviteter

Träningslust, Folkets hus Herräng, tisdag och fredag, klockan 10.00.

Stolarna vid havet, Torsdag 19 januari kl.19.00 på Folkets Hus. Biljetter finns på Visit Roslagen och Tickster.

VÄDDÖ/ÄLMSTA

Aktiviteter

Gympa soft, Friskis&Svettis, fredagar, kl 10. Stick-kafé och Sy-lan 22 januari och 12 februari Sy-lan: kl 10.00–16.00.

Stick-kafé: kl. 14.00–16.15. Lilla salen, Bergby byaväg 3.

Övriga aktiviteter

Fredagsmys med film

Folkets Hus, klockan 11.00–13.00.

Filmklubben ABF, mån, ons, tors, Folkets Hus, klockan 13.00.

Norrtälje kyrka, dagliga aktiviteter och sopplunch.

Markuskyrkan, dagliga aktiviteter och sopplunch.

Äldreombudsmannen har ordet

God fortsättning på nya året!

Våren 2019 axlade jag rollen som Norrtälje kommuns äldreombudsman och har även ansvar för Tillgänglighetsfrågor. Nu kommer jag att skriva i ”Äldreombudsman har ordet” för att nå alla bättre. I egenskap av äldreombudsman är jag en fristående, oberoende och självständig resurs för alla. Att uppmärksamma risker, brister, se behov och möjligheter samt omvärldsbevakning är viktiga uppgifter för mig. Jag träffar också föreningar och samverkar med väldigt många aktörer.

Du kan också kontakta mig för rådgivning, information, synpunkter och förslag. Men det viktigaste för mig är att arbeta tillsammans med Kommunala Pensionärsrådet (KPR) och Rådet för funktionshinder (RFF) som representeras av föreningar, tjänstemän från kommunen och kommunalförbundet sjukvård och omsorg (KSON) med flera.

Det är flera frågor som har lyfts i råden och som positiva exempel kan nämnas; 1) träningsbassängen på Roslagens sjukhus är färdigrenoverad. 2) Nu finns 2 timmars fri parkering vid Norrtälje Sjukhus. Du måste dock registrera sig i automaten eller i app. 3) Kommunen har förstärkt hörselstödet i några av sina mötessalar.

Under den senaste tiden har många hört av sig om att buss 969 ändrade rutt har skapat besvärligheter. Medan andra har fått det bättre. Jag förstår verkligen problemen och har lyft frågan till ansvariga och påtalat behoven. Alla vill ju kunna sköta sina egna ärenden så länge det är möjligt. Besvärligt när en enda buss hindrar det.

Vad händer under 2023?

Fler invånare blir äldre och lever allt längre. Nya behov uppstår. Boendefrågor, motverka ensamhet, digitaliseringens svårigheter för äldre och fortsatt samverkan med kommunens alla aktörer blir en del av mitt arbete. I år kommer också alla äldre som fyller 100 år få ett gratulationskort från äldreombudsman och Funkisfestivalen blir av även i vår. Givetvis händer mycket mer och jag återkommer med mer information.

Några goda råd in på nya året

• Se upp så du inte blir bedragen! Använd inte och lämna inte ut bank-id eller kod till någon okänd. Du kan bli lurad. Förvara och håll det hemligt, lika försiktigt som din legitimation och ditt pass.

• Kontakta DigidelCenter på Biblioteket om du vill ha stöd i det digitala. Ring 0176-283463.

• Är du digital? Följ äldreombudsman på Facebook. Skriv i Facebooks sökruta ”Äldreombudsman och klicka i ”Följ och ”Gilla”. Då får du aktuell information.

Boken kommer – på biblioteket finns talböcker, böcker i storstil och lättlästa böcker.

För dig som har svårt att besöka biblioteket finns Boken kommer, 0176–747 98.

• Ring eller maila mig om du har några frågor.

• Och till sist, stå på ett ben då och då! Träna din balans. Det är bra göra i dessa isiga och halkiga tider eller snarare, träna balansen ständigt. Du har allt att vinna på det.

Äldreombudsmannen bevakar strategiskt de äldres frågor och frågor som rör invånare med funktionsnedsättning. Ombudsmannen tar inte upp enskilda personers ärenden.

norrtalje.se/aldreombudsman 0176-717 81 facebook.com/aldreombudsman aldreombudsman@norrtalje.se

MITT ROSLAGEN 19/1-23 25
roslagen.se/seniorer-i-norrtalje
AKTIVITETER FÖR SENIORER FINNS SAMLADE PÅ ROSLAGEN.SE/SENIORER-I-NORRTALJE
ALLA
du
förslag på evenemang eller vill du ha programbladen till din mejl? Maila till: elisabeth.segerstedt@norrtalje.se Programbladen finns även att hämta på biblioteket. För senaste nytt för seniorer, följ mig på Facebook: seniorinorrtaljekommun
Har
frågor,
Elisabeth Segerstedt Seniorsamordnare I rollerna i Stolarna vid havet, Ralph Carlsson och Gustav Levin.

Krönika

Kyrktankar

I SKUGGAN AV gängkriminalitet, elpriser och krig lever en vän till mig med stora psykiska påfrestningar. Hans berättelse behöver nå ljuset. Han kom till Sverige år 2014, via Afghanistan, Iran, Grekland och Turkiet. Hans berättelse om resan är hårresande. Hans historia är svindlande. Minnena plågar och jagar honom.  Idag är han en vuxen man och det är just det som är problemet. Hans mamma och syskon har fått besked om att de får stanna i Sverige. Han väntar. Väntar, väntar och väntar. Allt annat än uppehållstillstånd i Sverige kan innebära döden för honom. ”Vad är det för skillnad mellan livet och döden” frågar han sig? Han vill att jag ska hjälpa honom att bestämma hur han ska göra, men det går inte. Allt jag säger är ”välj livet” men om det inte är någon skillnad mellan liv och död hur ska han då veta vad livet är? Jag försöker gång på gång påtala hur många vänner han har omkring sig. Hur många vi är som bryr sig om honom och hans öde.

Han vill berätta. Han vill att vi ska hjälpa honom att leva. Han har sträckt ut sina händer många gånger och alla hans nyvunna vänner i Sverige turas om att stödja både honom och varandra. Vi har blivit ett slags nätverk runt denna svensktalande, kristna elektriker som både har jobb och går på folkhögskola.

Han är en man vi tycker om och tror på. Han är snäll, omtänksam, duktig på sitt arbete och med sina studier. Han behövs. Han bidrar. Han bär på så mycket svårt men har ändå förmågan att ge så mycket.

JAG TÄNDER ETT LJUS för honom i kyrkan och för alla andra som på grund av ondska hamnat på platser där de egentligen inte vill vara. Jag ber att 2023 ska bli hans år. Jag tänker på Jesus som också var på flykt när romerska soldater skulle döda alla nyfödda pojkar. Jag tänker på alla de som är på flykt just nu. Mina tankar i kyrkan är ofta allvarliga och tunga. Kyrkan är en trygg plats när man behöver tänka på djupet för här omfamnas våra tankar av hopp och ljus. Här finns en större berättelse som säger att allt kommer att bli bra till slut. Gud överger ingen. Gud lovar närvaro i allt som sker till tidens, inte livets, slut. Kyrkan är också platsen för tacksamhet. Tacksamheten över allt fint och gott som vi får vara med om i livets alla skiften.

NÄR FRÄMLINGSFIENTLIGHET

frodas och när hat och misstro får fäste är det viktigt att vi väljer att se

allt det goda i andra människor men också hos oss själva. Tyvärr spelar det ingen roll för en del personer om nyheter och information är sanna eller inte för att uttrycka aversioner mot andra människor.

Förintelsens minnesdag den 27:e januari behöver vara en dag där vi ber för fred och frihet samt en framtid där vi påminns om att allt vi säger och gör har stor påverkan och betydelse för vår historia, inte bara vår egen utan även för kommande generationer.

Jag tänder ett ljus för honom i kyrkan och för alla andra som på grund av ondska hamnat på platser där de egentligen inte vill vara. Jag ber att 2023 ska bli hans år. Jag tänker på Jesus som också var på flykt när romerska soldater skulle döda alla nyfödda pojkar.

Jag tänker på alla de som är på flykt just nu.

JAG SITTER I KYRKAN och tänker. Jag tänker på hur vi kommer att fira när vår vän förhoppningsvis och äntligen får sitt uppehållstillstånd. Alla som känner honom och varit med på delar av hans resa kommer vara välkommen. Vilken lycka! Men fram till dess måste vi alla vänta. Under tiden är vi bärare av hopp och ljus för varandra. Under tiden vill han att hans berättelse ska nå ljuset så att fler får veta vad både han och många med honom går igenom. Välfungerande och ambitiösa unga personer är inte en börda utan en tillgång för vårt vackra land.

Personen som texten handlar om har läst, godkänt och vill att hans berättelse ska nå ljuset.

MIKA WALLANDER, PRÄST OCH KYRKOHERDE I ROSLAGENS ÖSTRA PASTORAT mika.wallander@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/ roslagensostrapastorat Facebook: RÖST i Svenska kyrkan

26 MITT ROSLAGEN 18/1-23
• Trädfällning - tar även ner träd som står omöjligt till • Flisning av grenar • Stubbfräsning Vi kan även hjälpa dig med röjning av sly och högt gräs! Innehar Motorsågskörkort A, B, C & E Skyliftkörkort Ansvarsförsäkring Tveka inte att höra av er! Jörgen Brinkhage 070-522 78 72 info@brinkhage.se Maila gärna MED RUTAVDRAG BETALAR DU ENDAST 50% AV ARBETSKOSTNADEN Alla talar svenska
MITT ROSLAGEN 19/1-23 27 Furusunds El 08-704 22 75 Behörig elinstallatör www.furusundsel.se Furusunds El 08-704 22 75 Behörig elinstallatör www.furusundsel.se Din Jakt och skyttebutik i Roslagen KÖP DIN MÖRKEROPTIK HOS OSS! ÖPPETTIDER: Mån, ons & fre 10-17 • Tis 10-18 • Tors 10-20 VI KÖPER OCH SÄLJER VAPEN HOS OSS HITTAR DU DET MESTA INOM JAKT OCH SKYTTE Skyttetjanst.se • Tel. 0176-208 280 MOBIL: 070-39 27 270 MAIL: info@smedanders.com RIMBO Rinalds Trädgårdsservice AB Trädfällning, Stubbfräsning och Trädgårdsskötsel 073-559 96 48 www.rinaldstradgardsservice.se M/S Solskär LEVERERAR GRUS/BADSAND UTLÄGGES 08-570 331 95, 070-571 95 80 0176-22 62 25 Bildemontering www.malstabildemo.com Malsta B ILAR – SJÄ LVPLOCK Inlämning av skrotbilar/släp m m. Ring innan.

Välkommen till platsen där samtal förs

HEJ, PÅ DIG, säger jag åt kunden som stiger in i butiken. Hur kan jag hjälpa dig? Vad är du på jakt efter? Ja, det visar sig förstås vara väldigt olika. Väl digt få är på jakt ef ter det vanliga, det som några klassar som storsäljare. Många är på jakt efter det som spelar roll för just dem, det unika som tilltalar just de ras smak. Ordet spän ning, fakta eller kärlek betyder olika för dig och för mig. Bra för mig kan vara uselt för dig, och vice versa. Det är lättare att utröna om vi pratar om saken, eller hur?

I en bokcirkel ska vi läsa boken Arvejord. Den handlar om Österbotten, om en plats där människor passerat under mängder av år. De har upplevt lycka, fattigdom, utsatthet, skrock och verklighet. Krig, svält och rikedom har passerat gården och dess folk under 400 år. Generation efter generation har levt, älskat och slitit här. Den innehåller beskrivningar av människor, tider och liv. Några har redan läst och är berörda och omskakade. De följer människorna noga, sätter sig in i deras situation, funderar över hän-

delserna och njuter av texten. Flera ger uttryck för glädje att ha läst och ser fram emot samtalet. Någon annan säger; jag vill inte, det här är inte för mig, jag kommer att bli less och förbannad.

Nja, säger jag, ge det en chans.

Kanske kan du skala bort det förutfattade och se med nya ögon? Ja, säger hon, det kanske visar sig att jag kommer att älska den. Oavsett vilket, så tar vi hand om det i samtalet, säger vi båda. Där ska vi mötas med den gemensamma ambitionen att lyssna, lära och förstå våra (och andras) olika reaktioner och känslor. Vi begrundar hur vi förhåller oss till text, och samtidigt oss själva. Kanske är det mest det vi gör, utvecklar vår egen kunskap om oss själva, när vi möter andra i samtalet? Man kan ogilla boken, ledsna på sitt eget motstånd men älska samtalet för att man upptäcker något nytt. Nytt, både om sig själv och boken.

DET FINNS DE som säger att livet är för kort för att läsa böcker som inte fångar. Jag håller inte med

om det, noterar jag efter läsning av böcker som möter motstånd men som visar sig magiska för att jag anstränger mig, tänker och kanske också samtalar om dem. Kanske är det den uppföljande tanken och samtalet som gör dem magiska? Någon säger; jag minns inga böcker jag har läst, jag skulle aldrig kunna prata om dem. Jo då, säger jag, jag kan slå vad om att du kan. När vi pratar, så fångar vi tillsammans handling, detaljer, miljöer, karak-

Vi behöver inte tycka eller känna lika, bara vara uppmärksamma både på oss själva och de andra som finns i rummet. Ja, det är förstås inte så bara, men blir bättre när vi ser varandra och försöker förstå."

tärer, frågetecken och härligheter. Vi minns tillsammans och hittar fram till sådant vi inte kunnat se utan vår gemensamma hjälp. Vad gör en enstaka detalj för handlingen? Kan jag hoppa över en sida eller tre? Nej, då missar vi, förstås. Vi minns i samtalet som växer fram över en kopp fika. Det är sådant som samtal gör, skapar större berättelser, när vi anstränger oss en smula tillsammans.

JAG TROR ATT VI tillsammans med andra kan skapa energi, glädje och lust, för bättre liv och mer gemenskap. Jag tror att det är människorna i gruppen som gör samta-

let, som påverkar hur det blir för att de är unika och fantastiska individer och hjälper till att göra det bra. Varje enskild person spelar roll, påverkar. Vi behöver inte tycka eller känna lika, bara vara uppmärksamma både på oss själva och de andra som finns i rummet. Ja, det är förstås inte så bara, men blir bättre när vi ser varandra och försöker förstå.

Välkommen till Kulturtorget, platsen där samtal förs.

GRINDE Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje www.roslagensbokhandel.se

28 MITT ROSLAGEN 18/1-23
ANETTE
Norrtälje HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 070-880 89 85 redaktion@mittro.se MINSKA ENERGISVINNET! Värmeisolering är ofta sämre hos äldre portar då lister torkat, gångjärn hamnat snett eller för att porten helt enkelt har slitits ut, då bidrar den inte till en energisnål miljö i garaget. Funderar du över om det är värt att investera i produkter med bättre isolering och tätning? Boka ett gratis hembesök så hjälper vi dig att se på garagets förutsättningar och ta fram olika, energieffektiva alternativ! Uppsala Tfn 018- 12 25 00 BRA ENERGIVAL P O RTARSOMMINSK A R ENERGISVINN

Följsam polyester med fleeceinsida som isolerar. Bröstficka med ID-kortshållare. Kroppsnära passform ger bra rörlighet.

kr

inkl. moms Gäller t.o.m 31/5 2018

2018

1283 Skaljacka Varsel

Vind- och vattentät skaljacka med tejpade sömmar. Andasfunktion, som är perfekt enligt lager på lager-principen. Bröstfickor med kardborrelås och bröstfickor med vattentäta blixtlås. Framfickor med blixtlås. Dubbla innerfickor med blixtlås och öppen innerficka. Reglerbar i ärm och nederkant. Avryckbar huva med dragsko. Meshfoder skapar luftbuffert och ventilation. Certifierad enligt EN343 mot regn. Certifierad i varselklass3 enligt EN20471.

Vind- och vattentät skaljacka med tejpade sömmar. Andasfunktion, som är perfekt enligt lager på lager-principen. Bröstfickor med kardborrelås och bröstfickor med vattentäta blixtlås. Framfickor med blixtlås. Dubbla innerfickor med blixtlås och öppen innerficka. Reglerbar i ärm och nederkant. Avryckbar huva med dragsko. Meshfoder skapar luftbuffert och ventilation. Certifierad enligt EN343 mot regn. Certifierad i varselklass3 enligt EN20471.

Ordinarie Pris 969 kr inkl. moms

Ordinarie Pris 969 kr inkl. moms

MITT ROSLAGEN 19/1-23 29 ALLT INOM MARK Avlopp • Dränering Grunder • Tomtplanering Hämtlager av grus och jord finns på Väddö 070-274 77 59 info@rcabentreprenad.se Brygg och kajbyggnationer • Båthus och bastubyggnader Muddring och vassborttagning med egen färja Arbetspråm med kran, även för uthyrning • Avlopp & husgrunder Daniel Eriksson 0176-450 38 • 0708-455 863 www.arkipelagservice.com S A PERSIENN & MARKISSERVICE AB 08-511 780 40 | kundtjanst@samarkis.se | www.samarkis.se Terrassmarkiser - Fönstermarkiser - Balkongmarkiser Dukbyten - Träpersienner - Persienner - Lamellgardiner Rullgardiner - Plissegardiner - Balkongskydd - Insektsnät Servicearbeten - Automatik - Motorer - Reklamtryck Vi firar 30 år med 15-25% rabatt på utvalda produkter under hösten Lars Carlsson Tel: 070-668 86 96 Totalentreprenader inom markarbeten Vi utför alla typer av markarbeten DIN LOKALA HANTVERKARE I ROSLAGEN kummelnasbygg.se NU HAR VI ÄVEN BÅT OCH GÖR JOBB UTE PÅ ÖARNA! Nu finns det massor av nyheter i butiken! Öppettider Måndag - onsdag 7 - 17 Torsdag 7 - 18 Fredag 7 - 15 Sommartider Juni- Augusti se hemsida eller Facebook www.4work.se Baldersg. 16 010/199 35 35 830 kr inkl. moms Gäller t.o.m 31/5 2018 5150 Hoodie Vision Lite 629 kr inkl. moms Gäller t.o.m 31/5 2018 2377 Hantverksbyxa Varsel Lättskött polyester/bomull som håller färg och form. Hölsterfickor med extra fack och extra ficka med blixtlås. Bakfickor med lock och kardborrestängning. Benficka med extrafack och lock med kardborrestängning. Tumstocksficka med knivhållare. Förstärkning i hölsterfickor och på knäskyddsfickor. C42-64 kan förlängas med 5 cm genom ett utvik i benslutet. Certifierad i varselklass 2 enligt EN20471. Ordinarie Pris 699 kr inkl.moms 879
1283
Följsam polyester med fleeceinsida som isolerar. Bröst-
med
Butiken med personlig service! Nu finns det massor av nyheter i butiken! Baldersg. 16 010/199 35 35 830 kr inkl. moms Gäller t.o.m 31/5 2018 5150 Hoodie Vision Lite 629 kr inkl. moms Gäller t.o.m 31/5 2018 2377 Hantverksbyxa Varsel Lättskött polyester/bomull som håller färg och form. Hölsterfickor med extra fack och extra ficka med blixtlås. Bakfickor med lock och kardborrestängning. Benficka med extrafack och lock med kardborrestängning. Tumstocksficka med knivhållare. Förstärkning i hölsterfickor och på knäskyddsfickor. C42-64 kan förlängas med 5 cm genom ett utvik i benslutet. Certifierad i varselklass 2 enligt EN20471. Ordinarie Pris 699 kr inkl.moms 879 kr inkl. moms Gäller t.o.m 31/5
Skaljacka Varsel
ficka
ID-kortshållare. Kroppsnära passform ger bra rörlighet. Reglerbar i huva och nederkant. Sömmar och dragkedja i fluorescerande färg och reflexer på axlarna för förhöjd synbarhet. S-3XL Ordinarie Pris 1039 kr inkl. moms
S-3XL
inkl. moms Butiken med personlig service! Butiken med personlig service! BALDERSGATAN 16 • TEL 010-199 35 35 • WWW.4WORK.SE MED FLERA… Besök vår hemsida: www.srab.nu Kontakta oss för mer info eller offert! Jimmy Boström 072-704 98 66 Magnus Eriksson 072-704 98 67 • Sanering • Rivning • Avloppsrensning/Spolning • Taktvätt • Klottersanering • Avfuktning/Vattenskador Vi utför alla typer av saneringsarbeten! Inget jobb är för litet eller för stort – både privatpersoner och företag är välkomna! Besök vår hemsida: www.srab.nu Kontakta oss för mer info eller offert! Jimmy Boström 072-704 98 66 Magnus Eriksson 072-704 98 67 • Sanering • Rivning • Avloppsrensning/Spolning • Taktvätt • Klottersanering • Avfuktning/Vattenskador Vi utför alla typer av saneringsarbeten! Inget jobb är för litet eller för stort – både privatpersoner och företag är välkomna! -Sätter kronan på din trädgård Tel 073-089 98 22 info@arboristroslagen.se • www.arboristroslagen.se #arboristroslagen Avancerad trädfällning Stubbfräsning • Beskärningar Flisning • Bortforsling Försäljning av: murtegel, sotluckor, spjäll, kakel, klinkers och kalkbruk m.m. Våtrumsbehörighet enligt BKR. Pallpris på kakel (matt/blank): BUTIK: 0176-22 50 23 Rösavägen 66, Norrtälje • www.romurkakel.se Vit 15x15cm 100kr/kvm Vit 20x20cm 115kr/kvm Vit 20x30cm 125kr/kvm Vit 20X40cm 125kr/kvm MICKE: 070-540 79 71 Vi saluför tätskikt,fix, fog och flytspackel. Micke Andersson MOBIL 070-540 79 71 BUTIK Rösav. 66, Norrtälje WEBSHOP www.romurkakelab.se E-MAIL romurkakel–ab@hotmail.com Webshop www.romurkakelab.se Butik Rösav. 66, 761 97 Norrtälje Mobil 070-540 79 71 E-mail romurkakel_ab@hotmail.com Micke Andersson Entreprenad och försäljning inom murning och kakelsättning Våtrumsbehörig enl. BKR. DITT KRANBILSÅKERI I ROSLAGEN TRANSPORTER OCH LYFT AV DET MESTA BODAR CONTAINRAR BÅTAR HUSMONTAGE MM RÄCKVIDD UPP TILL 36 METER 0176 26 07 70 0709 78 68 00 bergshamraakeriab@telia.com Transporter och lyft av det mesta Bodar • Containrar Båtar • Husmontage mm Räckvidd upp till 36 meter 0176-26 07 70 • 070-978 68 00 bergshamraakeriab@telia.com DITT KRANBILSÅKERI I ROSLAGEN Sundstavägen 45, 761 91 Norrtälje Tel. 076-0176 555 4 Auktoriserat serviceombud för: AUKTORISERAT SERVICEOMBUD 0176-103 09 • mail@bobergsdrift.se Bobergs DRIFT & SERVICE AB 4 VÄRMEPUMPSERVICE MARK-, LUFT/VATTEN- OCH FRÅNLUFTVÄRMEPUMPAR Jesper Sjödin 0734-25 57 57 Gamla Norrtäljev. 94 761 91 Norrtälje Sjodinsvvs@gmail.com Ditt lokala vvs företag www.sjodinsvvs.se –Vi utför alla typer av vvs-arbeten Perssons Autoservice AB Estunavägen 68, Norrtälje 0176-152 20 Ståhls städ & fastighetsservice AB Er hjälp i vardagen stahlsstad@hotmail.com 0720-165 188 Kontakta oss i dag för ett första besök eller för att få en offert. HEM- KONTOR- & FLYTTSTÄD • MATTVÄTT • FÖNSTERPUTS TRAPPSTÄD • INFÖR VISNING-STÄD • VÅRSTÄD AV STUGAN MAGNUS STÅHL Maskin & Montage AB BILREPARATIONER • DÄCKSERVICE TRÄDGÅRDSMASKINER LANTBRUKSMASKINER PÅSERVICE PLATS! HASSE JANSSON ”Lagar de’ mesta åt de flesta!” VÄDDÖ ☎ 070–2287290 Rosl ag en s BYGG & ANLÄGGNING Robin Marxer 072-713 49 58 Mail. r.marxer@hotmail.se
Reglerbar i huva och nederkant. Sömmar och dragkedja i fluorescerande färg och reflexer på axlarna för förhöjd synbarhet.
Ordinarie Pris 1039 kr
30 MITT ROSLAGEN 18/1-23 Hantverkare till alla dina projekt! Hantverkare till alla dina projekt! Tegelbruksvägen 5, Rimbo Öppet: Mån-tors 7-18, Fre 7-16 Lör 10-14 Baldersgatan 16 B, Norrtälje Öppet: Mån-tors 10-14 Kom in med ditt skrot till oss , privatpersoner & företag. Vi har även uthyrning av container. Baldersgatan 16 B, Norrtälje Öppet: Mån Hantverkare till alla dina projekt! Välkommen att kontakta oss! Välkommen att kontakta Trygga installationer till fasta priser! Välkommen att kontakta oss! 070-234 28 78 • www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! 070-234 28 78 • www.jeroc.se Tegelbruksvägen 5, Rimbo Öppet: Mån-tors 7-18, Fre 7-16 Lör 10-14 Baldersgatan 16 B, Norrtälje Öppet: Mån-tors 10-14 070-234 28 78 www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! Kom in med ditt skrot till oss , privatpersoner & företag. Vi har även uthyrning av container. Metallskrot Kabelskrot Bilbatterier Hantverkare till alla dina projekt! 070-234 28 78 www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! 070-234 28 78 Kom in med ditt skrot till oss – privatpersoner & företag. Vi har även uthyrning av container. Tegelbruksvägen 5, Rimbo Öppet: Mån-tors 7-18, Fre 7-16, Lör 10-14 Baldersgatan 16 B, Norrtälje Öppet: Mån-ons, Fre 10-14 Hantverkare till alla dina projekt! 070-234 28 78 www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! www.jeroc.se Välkommen att kontakta oss! 070-234 28 78 NYHET! Solcellsinstallation & service Kontakta oss!

SÄLJ DITT METALLSKROT TILL OSS!

DET TJÄNAR BÅDE DU OCH MILJÖN PÅ.

Roslagens Metallåtervinning AB köper all slags järn- och metallskrot. Vi kan ta emot lant- bruksmaskiner, spisar, pannor, element, tankar, plåt, elmotorer, diskbänkar, motordelar, med mera. Du kan antingen komma och sälja ditt skrot hos oss eller så kan vi hämta ditt skrot med vår kranbil. Du får reda på vad du får för ditt

skrot innan vi hämtar eller om du kommer och levererar. När vi hämtar skrot tas materialet hem till skrotgården där det klassas och vägs in, sedan

betalar vi er. Vi hämtar fraktfritt och utan dolda avgifter.

Roslagens Metallåtervinning AB bearbetar/förädlar sedan skrotet och slutprodukten blir till olika fraktioner som skickas till smältverk för tillverkning av nytt material. Du gynnar kretsloppet genom att sälja ditt skrot till oss och tjänar en liten slant på kuppen.

Vi kan ställa ut container eller hämta ditt skrot med vår kranbil – kostnadsfritt!

Välkommen!

Du kan också komma till vår anläggning för att sälja metallskrot till oss.

Kontakt: Micke, tel 070-548 12 95 • epost: roslagensmetall@telia.com Långalma 157, Östhammar • www.roslagensmetall.se

Välkommen!

Micke 070-548 12 95 e-post: roslagensmetall@telia.com LÅNGALMA 157, ÖSTHAMMAR

32 MITT ROSLAGEN 18/1-23
Ge inte bort ditt metallskrot – sälj det till oss!

Natur&klimat

Vad är välfärd?

Denna spalt blir nu ett stående inslag i Mitt Roslagen. Artiklarna skrivs av medlemmar i Naturskyddsföreningen Roslagen som har engagemang och särskilda kunskaper om natur och klimat. Det kan handla om djur, växter, naturmiljöer och aktuella frågor i kommunen alltifrån strandskydd till bilar och barkborrar. Frågor och synpunkter mejlas till skribenten eller redaktionen, redaktion@mittro.se

ENA MORGONEN tar jag en ispromenad med broddar för att hämta tidningen, nästa dag plaskar jag i stövlar till brevlådan. Dag tre skottar jag undan plogvallen vid landsvägen i hård vind och snödrev. Till helgen är snön borta men så fryser det på igen. Vädret går bananas när klimatet glider oss ur händerna. Jordens medeltemperatur höjs fortare än någonsin. Anledningen är en gränslös ökning av global produktion och fossila transporter. Klotet töms på mineraler och malm och en miljon arter är på väg att utrotas. Om denna utveckling ska fortsätta kommer vi att lämna över en värld med stämpeln MAKULERAD till dem som är barn idag. Vi vuxna måste fråga oss:

”VAD ÄR VÄLFÄRD? Vad är ett gott liv?” Mitt svar är: ”Rent vatten, näringsrik mat, vacker natur, tak över huvudet, värme, rena kläder, sjukvård, utbildning, meningsfullt arbete med schyssta villkor, vänskap, kärlek och omtanke.” Jag svarar inte: ”Billiga flygresor till semesterorter, större skärmar, mer streaming, snabbare internet, tuffare bilar, billigare ’soppa’, nya kläder när modet växlar, ny telefon varje år …” Mitt svar är i stället: ”Strunta i lyx och flärd. Ett enkelt, tryggt och stressfritt liv är gott nog. Glöm semestrar Thailand. Hav, skog och fjäll i Sverige är tillräckligt. Gör ansvarsfulla miljö- och klimatval i vardagen. Ställ krav på politikerna.” En stor förändring av

vårt livsmönster kan kännas jobbig för en del – men så gott som alla mår i längden bara bra av den. Vi får ett gott liv i utbyte mot stress och otrygghet.

En stor förändring av vårt livsmönster kan kännas jobbig för en del – men så gott som alla mår i längden bara bra av den. Vi får ett gott liv i utbyte mot stress och otrygghet."

SOMLIGA SÄGER att vi är så små med våra tio miljoner att våra utsläpp knappt märks. Feltänkt! Fler än 100 stater är mindre än Sverige. Tillsammans är vi över 400 miljoner – lika många som USA plus Storbritannien. Om inga små länders växthusgaser ”märks” – varför skulle USA och Storbritannien bry sig? Eller andra stora stater? Nej, vartenda land på jorden måste dra sitt strå till stacken, särskilt de rika som Sverige. Vårt land släpper ut mycket koldioxid i fattiga länder som vi bokför där och inte här – nästan dubbelt så mycket per person än vad vår officiella statistik visar. Den omfattar nämligen varken utsläpp från import, sjöfart, svensk produktion utomlands eller utrikesflyg. I verkligheten är Sverige inget föredöme.

DET HÄNDER I DAGARNA:

Onsdag 25/1 kl. 19 (fika och mingel från 18.30) ”Skogslandet - ett samtal med DN-journalisten och författaren Lisa Röstlund som granskat det svenska skogsbruket. I skogslandet Sverige pågår en strid. Biologer larmar: De sista kontinuitetsskogarna försvinner.” Lisa Röstlund har borrat djupt i frågan och intervjuat mängder av aktörer på bägge sidor i debatten. Arrangör: Norrtälje Naturcentrum (NNC) Plats: Nordrona ”Sjösala”, Evert Taubes gata 1, Norrtälje. Anmälan senast 20 januari till Ola Nordstrand, olanordstrand57@gmail.com

Torsdag 9/2 kl. 18 David Thurfjell föreläser på Stadsbiblioteket i Norrtälje utifrån sin bok Granskogsfolk om vårt förhållande till skogen och naturen i övrigt. Anmälan till Ola Nordstrand. Vi bjuder på fika. Boken Granskogsfolk saluförs i Bokhandeln i Norrtälje med rabatterat pris för dig som kommer på föreläsningen.

En del tycker att vi ska ”hjälpa på plats” i stället för att ställa om själva. Men om alla på planeten konsumerade som svenskar skulle vårt jordklot inte kunna föda oss. Då skulle vi behöva tre klot till. Pandemin har visat att vi kan anpassa oss till en ny verklighet och ställa om. Det har vi också förbundit oss till i Parisavtalet. Det är i första hand en nationell fråga. Regering och Riksdag måste börja agera för att säkra våra barns framtid, inte bara för att vinna nästa val med kortsiktiga gottköpslöften.

MEN VÅRA KOMMUNPOLITIKER har minst lika stort ansvar. I Roslagen finns mycket de kan göra. Det handlar till exempel om samhällsplanering, laddning av elbilar, hållbart kommunalt skogsbruk och

stöd till markägare som vill slippa kalhugga, hållbarhetskriterier vid alla upphandlingar, återvinning och återbruk, utsläppsbudget för både kommunala och privata verksamheter, nya säkra cykelvägar, montering av solceller på kommunala byggnader och stöd till privata installationer. Framför allt: inrätta ett klimatkontor som styr och samordnar alla delar i omställningen, informerar, inspirerar och utbildar företag och medborgare.

KALLE GÜETTLER, HÄVERÖ KALLE FÖRFATTARE, TIDIGARE LÄRARE, SKOLBIBLIOTEKSPEDAGOG OCH TAXIFÖRARE. HEMSIDA / BLOGG: KALLEGUETTLER.WORDPRESS.COM. guettler@gmail.com

MITT ROSLAGEN 19/1-23 33
Träffpunkt klimatet, lördagar på Stora Torget ”Rör inte min kompis!” Kalle G med en månghundraårig vän.
FOTO OLA NORDSTRAND

Vi vill Noel Vaerlien hylla när han den 22 januari 3 år fylla. Många Grattiskramar och pussar från mormor, moster och morbror.

Gratisgrattis!

Till minne

RAGNAR BERGSTEN

PASTOR RAGNAR Bergsten i Norrtälje har dött, i en ålder av 86 år. En stor profil har därmed lämnat oss och kommer att lämna ett stort tomrum efter sig.

Ragnar Bergsten gjorde sig ett namn i Norrtälje både som pastor i missionsförsamlingen Rodenkyrkan och som politisk aktiv socialdemokrat.

Det var alltid ett nöje att träffa Ragnar. Jag lärde känna honom i slutet av 1970-talet.

Under årtionden träffades vi sedan i främst olika kyrkliga och politiska sammanhang, inte minst som journalist då jag under 25 år bevakade Norrtälje kommunfullmäktige. Sedan år 1974 satt nämligen Ragnar med i Norrtälje kommunfullmäktige. I slutet av hans aktiva tid i fullmäktige var han äldst i församlingen. Vid fyllda 80 var han fortfarande still-goingstrong i den beslutande församlingen.

I SLUTET AV 1970-TALET blev han invald som ordfö-

rande i socialnämnden och när det borgerliga blocket fick majoritet var han dess vice ordförande. Han brann för sociala frågor och var med om att driva igenom flera stora sociala förändringar, som att starta upp Tiohundranämnden. Han drev frågor som att rusta upp äldreboenden runt om i kommunen, bland annat Eneberg, Kristinagården och August Jansgården, samt nybygget av Vårdbo.

Han var även ordförande under en period för det ekumeniska RIA-arbetet i Norrtälje (Rådgivning i alkoholoch narkotikafrågor). Till RIA:s lokal vid Stockholmsvägen i Norrtälje kom socialt utsatta människor, det var ett av de ställen Ragnar Bergsten gärna tog tid att vara på.

SKRATTET LÅG alltid nära i ett samtal med Ragnar, han hade humor och kunde ge kvicka, rappa kommentarer. Han var också starkt engagerad i många samhällsfrågor

och därför kunde ett samtal även präglas av allvar.

Ragnar Bergsten föddes 23 oktober 1936 i Lugnvik i Kramfors kommun, Bjärtrå socken, Västernorrlands län och hans föräldrar var sågverksarbetaren Valfrid Bergsten och hans hustru Anna Paulina, född Lundholm. Efter att Ragnar studerat på Härnösands folkhögskola åren 1957-1959 gick han på Lidingös teologiska se-

Min älskade make Vår käre pappa, svärfar och farfar Rune Lundin

* 28 maj 1938 har stilla insomnat Norrtälje 26 december 2022 YVONNE Per och Idah Alexander Robin Släkt och vänner

Vi alla som känt Dig och vet hur Du var önskar så att Du bland oss fanns kvar Men nu när Du gått dit vi alla ska gå med glädje vi minns allt det fina ändå

Begravningsgudstjänsten äger rum i Norrtälje kapell fredag 27 januari kl 11.00. Därefter inbjudes till en minnesstund med anmälan till Wallins begr.byrå tel 0176-574 58 eller www.wbb.se senast 24/1. Valfri klädsel. Tänk gärna på Cancerfonden. Se Runes minnesrum på www.wbb.se

minarium under åren 19591963. Han var först pastor i Bastuträsk och Norsjö. År 1963 gifte han sig med Siv Mattsson från Spillersbodai Spillersbodas missionshus. Innan Ragnar Bergsten efterträdde Lars Noremo som pastor i Rodenkyrkan runt åren 1979/1980 hade han varit regionpastor i Roslagen. Som regionpastor predikade och verkade han i olika missionsförsamlingar. Han var pastor i Rodenkyrkan fram till mitten av 1980-talet då han blev ombudsman för Broderskapsrörelsen; de kristna socialdemokraternas förbund.

ÅR 1983 INVIGDES den nya Rodenkyrkan i Norrtälje. En av eldsjälarna till att bygget förverkligades och genomfördes var Ragnar Bergsten.

Ragnar Bergsten levde ett aktivt liv, efter sin övertygelse. Han påverkade och förändrade samhället och genom sin förkunnelse gav han människor tro och hopp.

Efter en längre tids sjuk-

Min älskade Christer Nilsson

* 14 mars 1943 † 31 december 2022

Vadholma PIA

Sture och Gunnel Kaj och Rose-Marie Ewa Släkt och vänner

Så har vi vandrat du och jag i kärlek, hand i hand.

Så har vi delat varje dag i våra drömmars land.

Vår lycka var vår rikedom, nu har du gått, min hand är tom.

Du lämnade livet, jag är kvar. Djupt i mitt hjärta jag gömmer ett rum där du bor.

I

h davolröfmeh tivilb gad i t eravigsgardppu nis lli J retfe sutsirK suse e modkujs sdit ergnäl n S A sredn A enr L sra m def rejlima

Ty allt gott som du gav jag aldrig, nej aldrig det glömmer.

Enligt Christers önskemål sker gravsättning i minneslunden på Ljusterö kyrkogård.

Vid frågor kontakta Wallins begr.byrå tel 0176-574 58.

Hedra gärna Christers minne med en gåva till Hundstallet. Se Christers minnesrum på www.wbb.se

gnirögtsnäjt.tulsD Nuråfaliv.tu llakgajsaggälinellumS tedarötsttim.ppohk ,jetedllaksaksnörgnellukN t slligajdaralkröfråts.ppo G svitedläveranöksenmä röfnimorthconimgnåsh nttasappohhcoatnävä suserayks.gnågJ KnilöjS

dom somnade han in 2 januari i Norrtälje. Ragnar Bergsten efterlämnar hustru Siv och tre söner.

B moni reks negninvarge f anräg knäT .nejlima A nednofremiehzl Brelle 8911-109 Rnakryknedo B,5975-1895 s.3925 732 321 :hsiw

Ses.sunof.rodissennim e

MITT ROSLAGEN 19/1-23 35 HÄLGE av Lars Mortimer Födelsedagar Avlidna Annonsera födelsedagar, nyfödda och bröllop i Mitt Roslagen utan kostnad. Skicka text och bild till familj@mittro.se 0176-574 58 | www.wbb.se Erik Robin Pia Lennart - med tiden
detta tecken skall du segra Pastor
Ragnar
Bergsten
* 23 orebotk 1639 ✝ 2 jirauna 2320
Grattis Tove på din födelsedag den 29 januari önskar Cippe och Irene. Vi vill gratta glada och härliga Benji som fyller år den 26 januari från volleybollgänget Annonsera födelsedagar, nyfödda och bröllopi Mitt Roslagen utan kostnad. Skicka text och bild till familj@mittro.se Senast fredagen veckan innan publicering.

Nu

det dags att boka vårens röjsågs- och motorsågsutbildningar!

Med rätt kunskaper och förutsättningar i avverkningarbetet kan du undvika olyckor och onödiga belastningar samtidigt som ditt arbete blir effektivt, säkert och trevligare!

Vi erbjuder olika nivåer på kurserna- från nybörjarutbildning till kurser för er som har stor erfarenhet och kanske t.om. är yrkesverksamma i branschen. Kurslitteratur ingår på samtliga utbildningar. Utbildningsintyg utfärdas vid godkända prov.

För anmälan och mer information - kontakta oss på mail: utbildning@lattviktsmotor.se

Anders Samuelsson har mångårig erfarenhet som utbildare och expertis inom området

36 MITT ROSLAGEN 18/1-23 Vi är auktoriserad serviceverkstad för alla varumärken vi saluför. Abborrvägen 1, NORRTÄLJE • 0176-176 00 Måndag-fredag 7-17, lördag 10-14 MASKINUTHYRNING Kunskap & kvalité sedan 1952
är
SELFPROPELLED DUAL STAGE AUGER THROWS SNOW 13M REVERSE GEAR LED LIGHTS MULTIDIRECTIONAL CHUTE 61CM CLEARING WIDTH BRUSHLESS MOTORS ego_annons_248x184_lattvik_2023.indd 2 2023-01-11 15:49 Med reservation för slutförsäljning
Torsdag 19/1 2023 TEMA Telefon 0176-126 33 skargardenstrafikskola.se skargardenstrafikskola@telia.com TA DITT MOPEDKORT FÖR 12 500:VI FINNS PÅ ROSLAGSGATAN 9! HOS OSS ÄR KVALITÉN HÖGRE ÄN PRISET! VINTERPRIS PÅ DITT KÖRKORT INKL ALLT! STOR KAMPANJ! 3333:Trafikverkets avgifter tillkommer ERBJUDANDENA GÄLLER T O M 1/3 2023 Utbildning Att lära sig läsa för att lära genom läsning Gymnasiet – mer än högskoleförberedelse Förskolor för lärande och mångfald
Era Kalludra, Vilmer Mattsson. Ida Eriksson och Hampus Jansson trivs bra på Wigulfskolan.

Undervisning och lärande - en investering för framtiden

ra det gemensamma uppdraget mot uppsatta mål på ett ännu bättre sätt. Ett arbete som kräver långsiktighet, hållbarhet och systematik.

– VI JOBBAR MED människor där målet är att bygga trygga individer som är en självklar del av samhället. Ett ledord vi arbetar med är gemensam ansvarskultur där alla bidrar och där vi har höga förväntningar på varandra, chefer, medarbetare, barn, elever och vårdnadshavare, börjar Jenny Nordström som är Förvaltningsdirektör vid Barn- och ut-

Ledning, stöd och utveckling ska gå som en röd tråd inom hela orga-

– För att uppnå detta så arbetar vi utifrån kommunens skolutvecklingsprogram, Programmet utgår ifrån ett systematiskt kvalitetsarbete, där vi synliggör kvalitet och likvärdighet, vad vi gör, varför vi gör det och vad det leder till, säger Jenny Nordström.

VARJE FÖRSKOLA och skola skall utvärdera, planera och vid behov sätta in åtgärder i sin verksamhet

kontinuerligt. Kunskap om resultat, resurser och lokala förutsättningar skall finnas både bland medarbetare och ledning på varje enskild enhet.

Skolutveckling handlar om att ständigt sträva efter att genomfö -

– Uppdraget är i slutändan undervisning. Att ge alla som arbetar inom skolan möjlighet att effektivt använda de resurser som står till förfogande. Vi skall väcka nyfikenhet inför lärandet. Lyssna och lära av varandra. Likvärdighet handlar om allas rätt till hög kvalitet på utbildningen samt att ge alla möjlighet att ta till sig av utbildningen, oavsett bakgrund och förutsättningar. Utvecklingskraften ligger i nyfikenheten både för sin närhet och sin omvärld. Både förskolan och skolan är en del av samhället och samhället en del av skolan och förskolan, avslutar Jenny Nordström.

VILL MAN LÄSA MER om Skolutvecklingsprogrammet för Norrtälje kommunala förskolor och skolor så finns hela programmet att finna på Norrtälje Kommuns hemsida. www.norrtalje.se. Väl där skriver man enklast ”Skolutvecklingsprogram” i sökfältet.

2 TEMA UTBILDNING – BILAGA I 19/1-23
Norrtäljes förskola och skola ska vara en plats där alla barn och elever får möjlighet att nå sin fulla utvecklingspotential. Vår verksamhet är en investering för framtiden!
Har du barn som ska börja förskoleklass eller årskurs 7 till höstterminen 2023? Då ska du göra skolval i januari, vilket innebär att du önskar skola åt ditt barn. E-tjänsten är öppen 17 januari – 5 februari. NORRTALJE.SE/SKOLVAL ALLT OM SKOLVALET Den lilla skolan med stora möjligheter! Torsdag 9 Februari kl 16.00-18.00 Kokarevägen 10 763 34 Hallstavik ÖPPET HUS -Vi jobbar med människor där målet är att bygga trygga individer som är en självklar del av samhället, säger Jenny Nordström, Förvaltningsdirektör vid Barn- och utbildningskontoret.
Skolutvecklingsprogrammet för Norrtälje kommun finns att läsa på kommunens hemsida.

Välkommen till JENSEN förskola i Norrtälje!

Vi är en förskola som ligger i en nybyggd och toppmodern fastighet med en stor gård, ateljé, rörelserum och eget kök i Vigelsjö, Norrtälje. Hos oss står bildning och kunskap i fokus och vi har en hälsoprofil där ditt barn får massor av rörelse och hälsosam mat. Vi har en hög trivsel och trygghet där över 96% av våra tusentals föräldrar rekommenderar oss.

Kunskap i fokus Förskoletiden är början på ditt barns bildningsresa. Vi vill ge våra förskolebarn en extra dimension av utveckling och kunskap under sin förskoletid.

Trygghet

Du som förälder ska alltid känna dig trygg med att ditt barn har en bra dag hos oss och blir sedd av engagerade pedagoger och har goda kompisrelationer.

Hälsoprofil

På JENSEN tar vi fasta på alla barns rätt till en god hälsa, lek och riklig rörelse i naturen. Utöver bra mat och aktiviteter så beger vi oss ut på utflykt varje vecka.

Läs mer på jensenforskola.se/vigelsjo

Stöd och hjälp vid psykisk ohälsa

Ulf Mårdberg och Désirée Lundberg arbetar med barnoch

– VI HAR TVÅ OLIKA linjer, börjar Ulf Mårdberg som är enhetschef för de olika mottagningarna. Den första linjen är samtalsmottagningen. Här kan vem som helst ringa in och prata. Här hanterar vi vad vi kallar för lättare psykisk ohälsa. Vi lyssnar och försöker utreda vad vi kan göra exempelvis med familjen eller skolan för att på så sätt kunna göra tidiga insatser. I de olika mottagningarna så kan kontakt med oss ske utan att

det krävs vare sig vetskap eller samtycke från vårdnadshavare.

Till samtalsmottagningen kan man vända sig vid symtom som ängslan och oro, separationsproblem, nedstämdhet, problem kring mat, sömn eller stress, beteende- och uppförandeproblem, kriser eller annan familjeproblematik.

– Den andra linjen är BUP – Barn- och ungdomspsykiatrin, fortsätter Désirée Lundberg som är chef vid BUP. Hos

oss handlar det om att erbju da insatser på specialistnivå. Här pratar vi om allvarliga symptom på psykisk ohäl sa och diagnoser. Vi samver kar även med vårdnadshava re och skola.

I MOTSATS TILL vad många tror så finns det sedan hösten 2021 ingen kö för att komma till Barn- och ung domspsykiatrin.

– Vi hade tidigare ett mycket stort tryck då väldigt

jobbade oss igenom hela kölis tan och bokade besök, planerade behandling och insatser. Man kan kontakta barnoch ungdomspsykiatrin antingen via så kallad egenanmälan eller via remiss. Remisskrav gäller för neuropsykiatriska utredningar.

I TIOHUNDRAANDA arbetar man intensivt med att ingen skall falla mellan stolarna. Detta sker bland annat genom vårdnivåmöten. Där samverkar man från de olika

ATT TA KONTAKT MED OSS. DET ÄR INTE SVÅRT, DET KAN NOG SNARARE VAR JOBBIGT ATT TA STEGET."

mottagningarna och BUP för att säkerställa att rätt insatser sker till olika individer.

– Utöver detta så har vi även BUS. Det står för Barn och unga i samverkan, fortsätter Ulf Mårdberg. Här ses vi en gång i månaden och samverkar över de kommunal och regionala verksamheterna för att se vad man kan bidra med.

– Vi vill uppmana alla som mår dåligt på ett eller annat sätt att ta kontakt med oss. Det är inte svårt, det kan nog snarare var jobbigt att ta steget. Kan man inte ringa mellan 8 och 16.30 så kan man gå in på 1177 och boka tid, avslutar Désirée och Ulf unisont.

Tag chansen att lämna intresseanmälan för ditt barn att börja här hos oss på Hugin. Här finns förskola och grundskola åk F-9.

Hos oss får ditt barn utvecklas tillsammans med våra engagerade och kunniga medarbetare. Vi finns i Norrtälje stadskärna och samarbetar med Norrtälje naturcenter på Färsna.

Varje barn är vinnare Dagens skola skapar morgondagens samhälle

Hugin - en plats att växa på

Rektor: Lena Abbing lena@freinetskolanhugin.se Tel. 0176-33 39 11

Freinetskolan Hugin Lilla Brogatan 10 761 30 Norrtälje 0176-33 39 00 vxl info@freinetskolanhugin.se www.freinetskolanhugin.se

4
Glöm inte att anmäla dig till studiecirkeln! kontakta oss
på ABF Norrtälje! info.norrtalje@abf.se 0176-129 50
ungdomars psykiska hälsa på samtalsmottagningen barn och unga, ungdomsmottagningen och mottagningen för unga vuxna, respektive BUP – Barn- och ungdoms psykiatrin. Dom vill här berätta lite om sitt arbete och hur det går till att söka stöd och hjälp. Familjens Hus på Drottnings Kristinas väg innehåller Barnhabilitering, BUP/Kärnan, Öppna förskolan, samtalsmottagningen, logopedmottagning, barnvårdscentral och barnmorskemottagning.

Ny gymnasieprofil på Ekebyholms Gymnasium

Nu finns en ny spännande gymnasieprofil att välja på Ekebyholms Gymnasium utanför Rimbo. Den nya profilen är en biståndsprofil med namnet Internationell Humanitär Utveckling, IHU.

– Vi ser med fram emot att kunna erbjuda våra elever det här spännande upplägget, säger rektor Thore Karlsson med tillförsikt.

EKEBYHOLMSSKOLAN har sedan tidigare två högskoleförberedande program, Naturvetenskapligtoch Samhällsvetenskapligt program.

– Dessa har vi haft i många år, berättar Thore Karlsson. Vi tänker att den nya biståndsprofilen Internationell Humanitär Utveckling blir ett sätt för skolan att profilera sig inom en egen unik nisch.

Flera gymnasieskolor profilerar sig inom olika sportintressen, där eleverna läser de obligatoriska kurserna för det valda gymnasieprogrammet, men styr upp de fria valbara kurserna med särskilda profilkurser inriktat mot till exempel. praktik och teori i fotboll eller hästsport.

INTERNATIONELL Humanitär

Utveckling kan ses som en biståndsprofil och kommer att ha de givna och obligatoriska programkurserna, med särskilt utvalda profilkurser på 3-400 poäng som riktar sig mot internationellt biståndsarbete. Dessa kurser kommer att undervisas på engelska vilket vidgar vyerna och möjlighet att växa i både ta-

lad och skriven kommunikation i en alltmer globaliserad kontext.

Profilen kommer att ha kurserna ledarskap och organisation, religion specialisering samt etik och människans livsvillkor.

– Det här är kurser som vi valt ifrån Skolverkets stora utbud, säger Thore Karlsson.

DET SKOLAN TYCKER är extra givande för eleverna är att de i tredje årskursen kommer de att ges möjlighet till praktik i fält. Eleven erbjuds att i cirka tre veckor, ensam eller i par, vara med och observera och delta i ett humanitärt- alternativt utvecklingsprojekt utomlands. Skolan har ett nära samarbete med biståndsorganisationen ADRA Sverige, som är en del av ADRA Internationals väletablerade nätverk och finns som autonoma organisationer i 125 länder i världen. ADRA Sverige tillsammans med andra nordiska ADRA kontor kommer att jobba med Ekebyholms gymnasium för att hitta trygga och givande praktikplatser för eleverna.

Praktiken utomlands planeras till sista årets hösttermin, för att sedan bearbetas och analyseras under våren tillsammans med lärare och studiekamraterna. Troligen kommer många elever att göra sitt så kal llade gymnasiearbete på 100 poäng inom ramen för sin praktikerfarenhet utomlands.

– Vi vill att den nya profilen ska vara en inspiration, säger Thore Karlsson. Ett engagemang utanför sig själv - för medmänniskor. Vi är en global värld med många och be-

svärliga utmaningar. Viktigt att vi visar tolerans, håller ihop och stödjer varandra över landsgränser såväl som kulturella gränser för att bygga en bättre värld.

EKEBYHOLMSSKOLAN ser den nya profilen som ett intressant sätt att prova nya möjligheter att få vara ute i fält.

– Vi har sett hur såna här erfarenheter vidgar perspektiven, engagerar och påverkar unga människor och deras världsbild på ett positivt sätt,

säger Thore Karlsson, som själv arbetat 10 år utomlands med bistånd. Att aktivt se och delta i ett praktiskt samarbete att få visa omsorg om andra tror vi leder till ett större intresse för medmänsklighet och empati och lite mindre fokus på det egna jaget. Ett viktigt sätt att tillsammans bygga en bättre värld och samtidigt ett sätt att få öppnade ögon inför att i framtiden arbeta i Sverige eller utomlands med bistånd eller andra humanitära insatser.

5
Den nya biståndsprofilen Internationell Humanitär Utveckling blir ett sätt för skolan att profilera sig inom en
egen unik nisch.
Ekebyholmsskolan ligger vackert belägen i Ekebyholm utanför Rimbo. FOTO: THORE KARLSSON. FOTO: THORE KARLSSON.
6 TEMA UTBILDNING – BILAGA I 19/1-23 Hos oss får du de erfarenheter och den kunskap du behöver för framtiden, oavsett om du vill börja jobba direkt efter gymnasiet eller plugga vidare. Välkommen! VILL DU VETA MER? SCANNA HÄR! Ansök till Rodengymnasiet FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM! @rodengymnasiet .norrtalje Läs mer på roden.se

Rodengymnasiet – En skola som speglar samhället

På Rodengymnasiet finns en inspirerande och kreativ arbetsmiljö för dig att växa i, med lärare som kan sina ämnen och vill få dig att känna samma upptäckarglädje. Som elev ska du känna att du bli utmanad på ett bra sätt och att du klarar mer än du trodde var möj ligt. På skolan går ca 1200 elever som är för delade på yrkesförberedande-, högskoleför beredande och introduktionsprogram.

– HOS OSS KAN MAN vid sitt gymnasieval även söka sig till någon av de olika profiler som vi kan erbjuda, börjar Gustav Johansson som är rektor vid Rodengymnasiet. Profiler är individuellt val som du startar direkt i årskurs ett. De profiler vi kan erbjuda idag är: Functional fitness, fotboll, musik och Yoga. Det innebär att man vid två tillfällen i veckan kan ägna sig åt ett av sina specialintressen under skoltid som ingår i elevens studieplan. Nyhet för i år är att vi erbjuder körsång som en del av musikprofilen. Intresseanmälan för profil görs via Rodengymnasiets hemsida.

Rodengymnasiet är en stor skola som samtidigt försöker behålla känslan av den lilla skolan. Utformningen av lokalerna med egna korridorer för de olika inriktningarna gör att eleverna både kan uppleva känslan av det lilla intima. Sedan är det inte svårt att ta del av det större sammanhanget.

– Vi arbetar mycket med trivsel,

berättar programrektor Jonas Gus tafsson. Att alla skall känna sig sed da och delaktiga. Lärarna och även vi befinner oss nära eleverna och vi fikar ofta tillsammans i cafeterian. Samtidigt som vi arbetar för att vara moderna och innovativa så försöker vi också vara traditionsbärare och behålla de goda sakerna från förr.

RODENGYMNASIET

ett brett och varierat utbud av pro gram och utbildningar. Oavsett om eleven är helt inriktad på fortsatta akademiska studier eller vill ut i arbetslivet så fort som möjligt.

– Vi vill gärna slå ett slag för de praktiska yrkesprogrammen, säger programrektor David Holmström. Vi har inom el-, bygg- samt restaurang- och livsmedel lärlingsprogram där man tillbringar minst femtio procent av tiden ute på arbetsplatser.

– Rodengymnasiet erbjuder även introduktionsprogram där yrkesintroduktion är ett av programmen lägger programrektor Johanna Iroegbu

till. Här kan elever som saknar behörighet till nationellt program få möjlighet att läsa praktiska kurser i yrkespaket som avslutas med ett diplom. Detta erbjuds inom fordon, barn och fritid, vård och omsorg,

försäljning och service samt naturbruksprogrammet.

– Vi vill ha en skola som speglar samhället, fortsätter Johanna. Att förbereda elever för vidare studier eller arbetsliv och samtidigt kunna

torskap, trygghet och många specialiserade roller runt våra elever.

– Vi vill också avdramatisera gymnasievalet en aning. Det behöver inte vara ett livsval, känner man att det inte blev rätt så finns det alltid tid att hitta nya vägar. Låt det ta lite tid, avslutar Gustav Johansson.

TEMA UTBILDNING – BILAGA I 19/1-23 7
DAVID HOLMSTRÖM. VI HAR INOM EL-, BYGG- SAMT RESTAURANGOCH LIVSMEDEL LÄRLINGSPROGRAM DÄR MAN TILLBRINGAR MINST FEMTIO PROCENT AV TIDEN UTE PÅ ARBETSPLATSER.«
Programrektorerna Jonas Gustafsson, David Holmström, Johanna Iroegbu och rektor Gustav Johansson utgör en del av skolledningen vid Rodengymnasiet.
PROGRAMREKTOR

Alla skolor vill väl ha höga studieresultat, gemyt och glada, framgångsrika elever. Få lyckas. En klass eller årgång här eller där, men att behålla barn från första klass till sista är få förunnat. Så vad är hemligheten bakom Montessoris nöjda barn och föräldrar? Att det är en liten skola? Att man har en unik undervisningsform, vackra historiska lokaler eller vad?

MÅNGA ÄR DE som börjat redan i förskolan hos Montessori, som blivit kvar och aldrig ens funderat över att byta. Alla känner alla och man har mer eller mindre vuxit upp tillsammans.

– Hos Montessori ser man barnet, dess behov och låter barnet utvecklas när det är moget för det, förklarar Cristina Croneld som arbetar i teamet med tre 5/6:or på Gustafslund. En kombination som skapar trygghet och relationer som leder vidare till högstadiet. En känsla av lugn och gemenskap som genomsyrar den lilla skolan med de stora visionerna.

EN SAK ÄR SÄKER och det är att en skolform inte kan passa alla. Den som trivs bäst i anonymitet och storskalighet har inget att hämta hos Montessoriskolan i Gustafslund ej heller den som vill ha lantlig idyll runt knuten. Här är man mitt i Norrtälje, har Stockholmsbussarna och de mest frekventerade butiksområdena

på gångavstånd. Många av eleverna kan både gå och cykla till skolan, eller för den delen ta bussen som stannar precis utanför.

på Sportcentrum och individuell träning i Matildahallen. Resultaten visar sig i form av motivation och arbetsro i de teoretiska ämnena.

– Skolan ska ge eleverna en glädje till rörelse där de kan utmana sig själva och klara något man ej trodde sig kunna, fortsätter Anders som skapat Montessori Classic, en variant av den Svenska klassikern med löpning, cykel, simning och vandring.

Lindor Redzepi, årskurs 9, har som målsättning att försöka knipa den åtråvärda pokalen genom att vandra 3 mil, cykla 5 mil, springa en knapp d:o och genomföra den tuffaste delen. Den traillika ”Climb” som tilldrar sig i Kvisthamrabacken. – Jag vill verkligen gå till skolan. Det är inte för svåra uppgifter och vi gör många utflykter, säger Lindor som trivs så att det syns.

– Man känner sig hemma här helt enkelt! Långt efter att eleverna gått vidare till gymnasiet kommer de förbi och hälsar på, berättar Anders Erlandsson, lärare i SO och idrott. En visionär som satsar på grundträning i idrott där alla tillåts hitta sin träningsform med hjälp av bollsporter

LUNCHEN KÄNNS SOM en större släktträff, fast med fler barn än vuxna. Det surras och skrattas snarare än slamras som det brukar i en skolmatsal. Maten hämtas i serveringsrummet, är Kravmärkt, lokalproducerad, snyggt presenterad och framför allt hemlagat god. Alla vi som är föräldrar – eller lärare –vet hur det är med barn som inte ätit eller rört på sig ordentligt. Grinigt, noll koncentration och hela systemet ur balans. Inte på Montessori.

8 TEMA UTBILDNING – BILAGA I 19/1-23
Redzepi
Erlandsson siktar högt En Montessori Classic tack! »JAG VILL VERKLIGEN GÅ TILL SKOLAN. DET ÄR INTE FÖR SVÅRA UPPGIFTER OCH VI GÖR MÅNGA UTFLYKTER, SÄGER LINDOR SOM TRIVS SÅ ATT DET SYNS.«
MITT ROSLAGEN Lindor
och Anders
FOTO: CAROLINE FORD
FOTO: CHRISTINA ERLANDSSON

Läsning

– Nyckeln till allt lärande

– Vi vet att läsningen är den enskilt viktigaste komponenten för all inlärning, oavsett ämne. Elever som läser bra lyckas bättre i skolan och har lättare att tillgodogöra sig kunskap, säger Johan kant, verksamhetschef för grundskolan i Norrtälje kommun och han brinner för barn läsning och läsförståelse.

I NORRTÄLJE KOMMUN har man sedan ett par år sjösatt ett för Sverige unikt projekt avseende barns läsning. Att genom kontinuerlig uppföljning kartlägga barns läsning i skolan genom täta uppföljningar och återkoppling av resultaten med grundskolechefens kommentarer.

– Vi började med detta arbetssätt 2020 för lågstadieelever, läsåret 21-22 blev både låg- och mellanstadium inkluderade, börjar Johan Kant. Hårt och skickligt arbete ute bland lärarna har gjort att vi redan märker en väsentlig skillnad.

Innevarande läsår är det första där arbetet implementerats fullt ut i grundskolan. Ändå kan Johan Kant redan se resultat från pilotåren.

– Vi ser redan att barn kommer bättre rustade till mellanstadiet vad

det gäller läsning, fortsätter Johan. Arbetet fungerar så att fyra gånger om året gör man inrapportering hur långt eleverna har kommit i sin läsutveckling utifrån ett särskilt schema. Elevernas resultat rapporteras in och hanteras i olika databaser. Utifrån detta får vi fram var skolan och klassen befinner sig kunskapsmässigt. Detta följs upp och åtgärder utifrån skolans identifiering och resurser i form av lärartid omfördelas. Fokus läggs på vikten av läsning. – Läsning påverkar inlärningen i alla ämnen. Det påverkar dig som person. Genom läsning – och vad jag hoppas på – bokslukning – så utökar du ditt ordförråd, din förmåga till förståelse för dig själv och andra, att kunna sätta ord på känslor, att verbalt kunna undvika fysis-

ka konflikter, säger Johan och visar tydligt hur mycket han värdesätter förmågan att läsa.

OM EN SKOLA där böcker börjar bli mer sällsynta och elever i allt större utsträckning får tillgodogöra sig sin läsning och informationsinhämtning via tekniska hjälpmedel som läsplattor och datorer säger Johan följande:

– Att läsa på padda och skärm ger inte alls samma effekt som att läsa i fysiska böcker. Personligen tycker jag att det är lite av en katastrof att böcker i undervisningen väljs bort i den utsträckning som det görs. Paddor och datorer är självklart bra att ha, men de skall ses som komplement och verktyg och inte som det primära läromedlet.

– Uppmuntra även läsning hemma. Läs böcker för era små barn, låt de lite större barnen läsa för er. Prata om böcker, författare, väck nyfikenheten av fiktiva världar och jobba på att ge en syn på läsning som en ynnest och inte som ett tvång, avslutar Johan Kant.

MITT ROSLAGEN

Johan Kant, verksamhetschef för grundskolan i Norrtälje kommun och djupt engagerad i barns läsning.

»FYRA GÅNGER OM ÅRET GÖR MAN INRAPPORTERING HUR LÅNGT ELEVERNA HAR KOMMIT I SIN LÄSUTVECKLING UTIFRÅN ETT SÄRSKILT SCHEMA. ELEVERNAS RESULTAT RAPPORTERAS IN OCH HANTERAS I OLIKA DATABASER. UTIFRÅN DETTA FÅR VI FRAM VAR SKOLAN OCH KLASSEN BEFINNER SIG KUNSKAPSMÄSSIGT.«

TEMA UTBILDNING – BILAGA I 19/1-23 9
8 FEBRUARI N O RRTÄLJE UTBI LDNINGSDAG GUIDEN TI L L DINFRAMTID Global livsstil, lokalt liv NORRTÄLJE UTBILDNINGSDAG är en mässa som kommer äga rum på Culinar, Vilhelm Mobergs gata 2, Campus Roslagen kl. 16.00 till 19.00. Träffa alla Norrtäljes gymnasieskolor, högskolor och delar av kommunens näringsliv, samlade i Culinars lokaler på Campus Roslagen. Lärare, elever och studievägledare finns på plats för att berätta mer och hjälpa dig i ditt studieval. Välkommen. FORDON PÅ PLATS! Grävare/ Skotare/ Lastbil

Fokuset på

gav resultat

DEN 12 JANUARI 2023 kom besked om vilka YH-utbildningar som blivit beviljade runtom i Sverige. Campus Roslagen sände in hela 13 utbildningsansökningar. Utbildningsansökningarna har tagits fram i samarbete med näringslivet i kommunen för att matcha kommunens anställnings- och kompetensbehov. Av dessa 13 beviljades sju utbildningsstarter, varav sex helt nya. Detta år beviljades generellt färre utbildningar än tidigare år. Av 1207 ansökningar beviljades endast 420, vilket motsvarar 35 %. Därför är det fantastiskt att 56 procent av Campus Roslagens ansökningar beviljades. Samtliga utbildningar genomförs i samarbete med externa utbildningsanordnare.

Nya utbildningar i Norrtälje 2023:

Byggnadsingenjör – klimat och konstruktion (KYH) NY!

Installationsingenjör solel, lagring och laddning (KYH) NY!

Processtekniker - Smart industri (KYH) NY!

Vindkrafttekniker On- & Offshore (KYH) NY! Arbetsledare anläggning (KYH) NY!

Hotel & Restaurant Manager (TUC) NY!

Information om skolvalet

Du som har ett barn som ska börja i förskoleklass eller i årskurs 7 kom mande läsår behöver lämna dina önskemål i skolvalet. E-tjänsten för vårdnadshavare är öppen för skolval under en begränsad period i början av året. Inlogg ning sker med bankid. Skolvalet 2023 sker 17 januari – 5 februari.

ALLA ELEVER HAR RÄTT att öns ka plats i alla kommunala och fristående skolor i Norrtälje kommun. Elev som inte lämnar önskemål om plats i specifik sko la eller som inte kan erbjudas plats i önskad skola är garanterad plats i en kommunal skola. Det går att lämna minst ett och max fem önskemål om skola och vi rekommenderar att man listar fler än en. Antalet skolor påverkar inte chansen att få eller inte få plats i den skola man önskat i första hand. Tänk på att önskemålet av skola kan påverka rätten om skolskjuts.

Elever som går i årskurs 6 på en skolenhet som också erbjuder högre årskurser har placeringsförtur och flyttas upp till årskurs 7. Du behöver ändå logga in på e-tjänsten för vårdnadshavare och

delta i skolvalet för att bekräfta att det är ditt önskemål.

DET ÄR VIKTIGT ATT BÅDA vårdnadshavarna godkänner önskemålet om skola. När den ena vårdnadshavaren registrerar ett skolval kommer den andra vårdnadshavaren att få ett meddelande via sms. Man ombeds att logga in på e-tjänsten för vårdnadshavare och svara. Om den andra vårdnadshavaren inte svarar eller om vårdnadshavarna inte är överens om önskemålet av skola kommer kommunen att placera eleven på en skola

utifrån ordinarie urvalsprinciper. Skolvalet kommer inte att behandlas förrän det är bekräftat av båda vårdnadshavarna.

Skolvalet genomförs på e-tjänsten för vårdnadshavare, både till kommunala och fristående skolor. De fristående skolorna hanterar sina egna köer och fattar egna beslut om mottagande.

Om du redan fått besked från en fristående skola att eleven har tagits emot där, behöver du ändå logga in på e-tjänsten för vårdnadshavare pch göra ett skolval för att bekräfta att detta är ditt önskemål.

10 TEMA UTBILDNING – BILAGA I 19/1-23 Välj studieglädje på Montessoriskolan! - den aktiva skolan för dig som vill utvecklas! montessoriskolan.nu ww w .s ka rgard s. se
info@skargards.se förmerinformation!
VifinnsäveniÅkersberga. NORRTÄLJE Torsdag2februarikl.17–19 ÖPPETHUS FRISÖR SKOGSBRUK NÄTVERKSTEKNIKER BAGERI/KONDITORI GRÄVMASKINIST HÄSTSKÖTARE KYLTEKNIKER ELEKTRIKER DJURVÅRD LANTBRUK VVS Alla eleverfår busskort Skollunch lagadav våregen kock Dinframtid–Dittgymnasieval Vibjuderpålättareförtäring.
Kontaktaosspå
Sommargatan11,Norrtälje–Tel:0176–18811
framtidsbranscher
Hela 17 utbildningsstarter och sex helt nya utbildningar hösten 2023 på Campus Roslagen!

En förskola i unik miljö

Den 14 januari 2013 slog Förskolan i Almerska villan i Hallstavik upp portarna för den första verksamhetsdagen. Rektor Cecilia Krafft och biträdande rektor, Åsa Lamu fick möjligheten att bygga verksamheten tillsammans och har båda varit förskolan trogen under hela dess öppna tid.

– JAG OCH ÅSA har följt varandra hela vår verksamma tid inom förskolan, berättar

varandra så sökte vi båda oss till Almerska villan.

– Vi har haft en unik möj

samhet tillsammans, 6 månader före förskolans öppnande, fortsätter Åsa Lamu.

Förskolan Almerska Villan ägs och drivs av Roslagens västra pastorat som huvudman. Det är en vanlig förskola som startades av dåvarande Häverö-Edebo-Singö församling.

– Man ville göra en samhällsinsats och vi driver förskolan som vilken som helst. När ansökan om att starta så angavs att vi är en ickekon

2013 hade tillbringat sin bröllopsnatt här.

Förskolan Almerska Villan arbetar alltid med hållbar utveckling. Till hjälp med detta använder man sig av Planetagenter. Pratsamheten för planeten är det aktuella namnet för temat kommunikation, språk och kultur.

– Det handlar om språkutveckling, förklarar Cecilia. Vi arbetar med flerspråkighet och interkulturalitet. Under förra läsåret så var temat Raketen för planeten och då låg ton-

vikten på kreativitet, återbruk, normkritiskt tänkande. Det handlar mycket om mångfald och kultur. Utöver detta så är det som på många andra förskolor att vi lägger stort fokus även på värdegrundsarbete på olika sätt.

VARJE ÅR ÄR DET återkommande fokusområden. Under höstterminen handlar det om Normer, värden och språk. På vårterminen koncentrerar man sig mer på matematik, naturvetenskap och

teknik.

– Vi lagar all mat i Almerska villan utav egen kock. Det är riktigt härligt när det närmar sig lunch och dofterna sprider sig i huset. Barnen får vara med att påverka menyerna och när ett barn fyller år så få hon eller han möjligheten att servera sin favoriträtt, avslutar Cecilia.

TEMA UTBILDNING – BILAGA I 19/1-23 11
De olika projektteman skall även synas i utemiljön där det även odlas grönsaker under säsong. Cecilia Krafft och Åsa Lamu har arbetat tillsammans på Almerska Villans förskola sedan den öppnades för 10 år sedan. Den Almerska Villan är ett landmärke i Hallstavik och har haft många olika funktioner genom åren.

Från förskolan till studenten på Balderskolan

Inbäddad i grönskan ligger Balderskolan. Vid Balderskolan finns förskola för barn med funktionsnedsättning, grundsärskola och gymnasiesärskola. Grund- och gymnasiesärskolan vänder sig till alla elever som är mottagna i särskolan.

– VI STRÄVAR EFTER att skapa undervisningsgrupper utifrån elevernas utvecklingsnivå och sociala nivå, berättar Carina Köhl som är rektor vid skolan. Hos oss bygger inlärning

och Balder Fritid, som är en korttidstillsyn.

Kan man gå i samma skola från förskolan till studenten? Ja, vid Balderskolan i Norrtälje går det alldeles utmärkt. Det är stor fördel eftersom det ger barn och elever kontinuitet i hur personalen arbetar och samma vuxna finns kring dem genom åren.-

kelt sätt. Balderskolan är en del av Utvecklingspedagogik Sverige AB som bedriver skol- och omsorgsverksamhet.

– Vissa barn och elever vid Balderskolan behöver mycket stöd, andra mindre. Spannet är brett. Behovet av rutiner, struktur och sammanhang är emellertid gemensamt för alla. Förskolan och grundsärskolan har samverkan för att anpassa för varje elev i behov av rörelse, lek och kreativitet. Vi erbjuder en stimulerande och utmanade miljö varje dag för alla elever oavsett ålder och behov, säger pedagogen Malin Gustafsson.

Alla barn och elever ska lyckas Ledorden i lärandet är individens erfarenheter, förmågor och förutsättningar. Målet är att alla barn och elever ska lyckas varje dag och varje lektion. Arbetet underlättas av den höga personaltätheten som gör det

– Tillsammans väcker vi nyfikenhet och tar reda på vad eleven finner lustfyllt. Vi bygger sedan vidare på lusten och väver in den som delar i läroplanerna, säger pedagogen Malin Gustafsson.

Ofta arbetar man tematiskt över flera ämnen. Naturen som finns runt husknuten är en stor inspirationskälla. En stor del av verksamheten bedrivs utomhus. Med Malin Ljung, som ansvarar för skolans utomhuspedagogik, kan Balderskolan erbjuda varierad och stimulerande miljö för alla elever.

ihop samtidigt. Vilket man väljer kan bero på dagsformen. I klassrummen finns möjlighet att använda digitala verktyg. Språk, lärande och identitetsutveckling hänger ihop.

– Vi tänker på att eleverna alltid ska bli pratade med och inte om, eftersom de har ett kommunikationssystem som fungerar just för dem individuellt, förklarar Malin Gustafsson.

Alla barn är allas barn

Att ha alla årskullar, och även korttidstillsynen Balder Fritid, under samma tak innebär att all personal träffar alla barn och elever hela tiden. Det gör att man kan stötta varandra på ett smidigt sätt och följa barnens och eleverna utveckling genom hela

– Talesättet ”Alla barn är allas barn” stämmer verkligen in hos oss, och det skapar en trygghet för både förskolebarn, skolelever och vuxna,

12 TEMA UTBILDNING – BILAGA I 19/1-23
Borrhagens förskola är en av få förskolor i Norrtälje kommun som erbjuder barnomsorg årets alla dagar, dygnet runt Barn mellan 1-13 år som har vårdnadshavare med obekväma arbetstider är välkomna till oss för en trygg vistelse kvällar, helger och nätter. Vid behov kan eventuellt hämtning och lämning erbjudas då vår förskola ligger lantligt med skogen runt knuten. Ansökan görs på Norrtälje kommuns hemsida. Mer information om vår verksamhet finns på www.borrhagens.se Borrhagens Förskola Vängsjöbergsv. 19, 762 95 Rimbo | Tel. 08-512 920 45
på brasan inför dagens aktivitet nere
Carina Köhl arbetar som rektor vid Balderskolan i Norrtälje. Utomhuspedagogen Malin Ljung lägger
en pinne
vid Lommarsjön.

Välkommen till Lilltäppans förskola

Lilltäppan ligger i ljusa lokaler på Lommarvägen i Vigelsjö. Vi har egen gård och närhet till natur som vi ofta gör utflykter till. Vi erbjuder en personlig och familjär förskoletid i små barngrupper då vi har plats för 25 barn i åldrarna 1-5 år. Vi utmanar barnen att använda alla sina sinnen genom fria och styrda aktiviteter. Under förmiddagarna är barnen indelade i åldershomogena grupper där barnens intressen styr en del av undervisningen. Vårt mål är att barnen ska känna glädje och trygghet hos oss och lämna förskolan med nya kunskaper och erfarenheter.

Varmt välkomna att besöka oss för att träffa pedagoger och se förskolans lokaler, boka gärna en tid innan för att veta att vi finns på plats. Bästa hälsning, Lena Neumann, rektor

LILLTÄPPANS FÖRSKOLA

Lommarvägen 7, 761 52 Norrtälje 073-688 57 07 info@lilltappansforskola.se www.lilltappansforskola.se

Välkomna på öppet hus!

Du och ditt barn är varmt välkomna till vårt Öppet hus på Norlandia förskola Rimbo, lördag 21 januari 2023 klockan 9.30-11.30

Kom och träffa Skogsmulle!

Vi bjuder på pizzabullar och varm saft!

På Norlandia förskola

Rimbo arbetar vi med:

Omsorg

Undervisning ̵Norlandia Skuttet - hälsa och rörelse ̵Vi har egen kock som lagar mat utifrån Norlandias koncept “Mat med smak” –hälsosam mat som är lagad från grunden. ̵Go Green – hållbar utveckling ̵Team Quest som det här läsåret handlar om färger – ett tema som alla Norlandias förskolor arbetar med.

Letar du efter lokaler att hyra?

Ljusa, nya och fina lokaler uthyres för pedagogisk verksamhet, kontorsverksamhet eller annat. Två större rum 37,2 kvm och 35,7 kvm samt två mindre rum på 8,1 kvm och 8,6 kvm

Tillgång till egen gård kan ordnas. I hyran kan även mat och städ ingå, enligt överenskommelse.

Kontakta rektor Lena Sjöbom 072-383 09 95 eller på lena.sjobom@norlandia.com

En del av Utvecklingspedagogik Sverige AB

Inbäddad i grönskan ligger Balderskolan. Här går förskolebarn som behöver specialpedagogiskt stöd och elever som tas emot i särskolan. Man arbetar hela tiden för att koppla ihop barnens och elevernas förmågor och intressen med läroplanen.

Alla barn och elever ska lyckas

Ledorden i lärandet är individens erfarenheter, förmågor och förutsättningar. Och målet är att alla barn och elever ska lyckas. Varje dag! Varje lektion!

Det underlättas av den höga personaltätheten som gör det möjligt att arbeta nära varje barn och elev hela tiden. Tillsammas kan vi väcka nyfikenhet och ta reda på vad som är lustfyllt. Det bygger vi sedan vidare på och väver in som delar i läroplanerna, säger pedadoden Malin Gustafsson.

Rektor: Carina Köhl, carina.kohl@up.se Tel 010-140 12 60, 0733-56 33 27

vi kan erbjuda:

För mer information om Balderskolan, besök vår hemsida up.se/balderskolan

Barnen och eleverna på Balderskolan har varierande behov av stöd. Spannet är brett. Behovet av rutiner, struktur och sammanhang är emellertid gemensamt för alla. Förskolan och grundsärskolan har samverkan för att anpassa för varje elev i behov av rörelse, lek och kreativitet. Vi erbjuder en stimulerande och utmanande miljö varje dag för alla elever oavsett ålder och behov.

TEMA UTBILDNING – BILAGA I 19/1-23 13
En verksamhet utformad efter barnens behov och intressen
Ställ ditt barn i kö via norrtalje.se
Ekebyholmshöjden
1, Rimbo
Vad
• Hög specialpedagogisk kompetens • Hög personaltäthet • Små undervisningsgrupper • Anpassade lokaler • Förskola • Grundsärskola • Gymnasiesärskola
• Fritidshem
• Korttidsverksamhet
• Glädje, trygghet och respekt
VT 23

Välkommen till Förskolan Almerska Villan

Förskolan Almerska Villan är en fristående förskola i Hallstavik med god personaltäthet som erbjuder en småskalig, trygg och utvecklande verksamhet där barnen tillåts utvecklas och lära utifrån sina egna behov och intressen.

Vi är stolta över att ha en professionell personal och en egen kock på förskolan som lagar vår mat.

Vill du ha en förskola till ditt/dina barn som erbjuder ett brett utbud av material och redskap och lägger stor vikt vid att miljön på förskolan är lustfylld, inbjudande, tillåtande, utforskande, innehållsrik och främjande? Då är Förskolan Almerska Villan en förskolan för just ditt/dina barn!

Vi har några få platser kvar, så skynda er att ansöka här: www.norrtalje.se/e-tjanster/e-tjanst-for-vardnadshavare/ Läs mer om vår verksamhet här: www.svenskakyrkan.se/almerskavillan

Tveka inte att höra av dig förskolans rektor Cecilia Krafft om du har några frågor: cecilia.krafft@svenskakyrkan.se

Fyra röster om Wigulfskolan

Vi frågade fyra elever på Wigulfskolan om tre saker som man tyckte var bra med just sin skola, samt någonting man skulle vilja förändra.

14 TEMA UTBILDNING – BILAGA I 19/1-23
Vi
har några få platser kvar!
FÖRSKOLAN ALMERSKA VILLAN Almerskavägen 7, 763 34 Hallstavik

Wigulfskolan – Tydlighet Trygghet Kunskap

Wigulfskolan är den nya gamla skolan i Norrtälje. När rektor Erik Nord fick uppdraget att leda skolverksamheten i gamla Lommarskolan så fanns där endast 50 elever. Nu – tre år senare – är skolan nästan fullt belagd med nära 300 elever från förskola upp till nian samt resursklasser med kö för att komma in på högstadiet.

– ETT STORT SKÄL till vår snabba tillväxt i elevantal är självklart att man tog bort högstadiet från Grindskolan, börjar Erik Nord. Vi strävar efter att ha en klass i varje årskurs från förskoleklass till sjätte klass. På högstadiet skall vi sedan vara 2 klasser i varje årskurs.

Wigulfskolan arbetar med tre ledord. Dessa är: Tydlighet, Trygghet och Kunskap. Utifrån dessa ord har man skapat rutiner för att på bästa sätt möta alla elevers olika förutsättningar för att utvecklas och ta till sig kunskap.

– Vi är en förhållandevis liten skola, fortsätter Erik. Det tillsammans med att alla åldrar rör sig i samma korridorer gör att alla mer eller mindre känner alla. Detta skapar en trygg miljö. En annan sak är att vi har infört mobilförbud på sko-

lan. Detta gör att en väsentlig yta för potentiella kränkningar är borttagen. Vi har också – genom vår hälsopedagog – planerade rastaktiviteter för låg- och mellanstadiet. Genom dessa aktiviteter så finns det alltid en möjlighet för alla att vara med och delta på rasterna. Man kommer undan från dispyter, diskussioner och exkluderande när det blir tydligt för alla vilka regler som finns och man eliminerar risken att inte bli vald.

SKOLAN HAR förutom 40-talet lärare en ordentlig stab av övrig personal för att bygga en trygg miljö.

– Det finns två speciallärare, en specialpedagog, en lärare med svenska som andraspråk, kurator, och skolsköterska, räknar Erik upp. Utöver det har vi även en socialpedagog som i huvudsak arbetar med elev till elev-

relationer där det inte finns någon beroendeställning vilket gör att eleverna kan prata på ett annat sätt än till sin lärare. Sedan har vi även en hälsopedagog som bland annat arbetar med rörelsepauser i klassrummen, planerar rastaktiviteterna, har hand om cafeterian på skolan, och ser till att gymmet i idrottshallen används på rätt sätt.

»VI ÄR EN FÖRHÅLLANDEVIS LITEN SKOLA. DET TILLSAMMANS MED ATT ALLA ÅLDRAR RÖR SIG I SAMMA KORRIDORER GÖR ATT ALLA MER ELLER MINDRE KÄNNER ALLA. DETTA SKAPAR EN TRYGG MILJÖ.«

INFÖR SKOLVALET skall Wigulfskolan den 19 januari mellan klockan 16.00 och 18.00 ha ett öppet hus för att nyfikna skall ha en möjlighet att göra ett besök.

– Vi har fått många telefonsam-

senaste valet så fick vi tacka nej till ett 20-tal på högstadiet men i de

TEMA UTBILDNING – BILAGA I 19/1-23 15
-
tar Erik Nord. MITT ROSLAGEN
Wigulfskolan i januaridis. www.jarlatrafikskola.se Jarla trafikskola Norrtälje Hantverkaregatan 21, 761 30 Norrtälje | 0176-188 68 30% rabatt på tre körlektioner + digital teori inkl frågor 2 399:-
gäller till 28/2 och kan brukas fram till 4/6 2023 (ord 3 425:-)
Erik Nord, rektor vid Wilgulfskolan har tillsammans med sitt team bygg upp sin nygamla skola.
Erbjudandet

Trygghet, självkänsla, kunskap och hälsa

JENSEN förskola i Vigelsjö, Norrtälje är en helt nybyggd förskola som öppnade 2022. Den är utformad i harmoni med sin omgivning och i vacker miljö - med närhet både till natur och vatten. Allt gjort i tätt samarbete mellan förskolan, arkitekter och byggherre.

– FÖRSKOLAN ÄR utformad för både barnen och miljöns perspektiv, börjar Linda Alm som är verksamhetschef och skolchef, berätta medan vi går runt i lokalerna. Det är rejäla ytor, låga fönster så att utemiljön får krypa nära. Stora fönsterpartier invändigt gör att pedagogerna hela tiden har lätt att överblicka vad som händer. Jag uppmanar alla som är nyfikna att boka in ett besök för att se själva. Det infinner sig en wow-känsla när man får uppleva förskolan på plats.

JENSEN FÖRSKOLA har tydligt inbyggda pedagogiska mål i sin verksamhet. Det är en bildningsresa som bygger på fyra hörnstenar. Dessa är trygghet och självkänsla, kunskap i fokus, pedagoger med höga ambitioner och en tydlig hälsoprofil. Traditioner och gemenskap är också viktigt. Detta för att skapa en vi-känsla på förskolan. Man firar såklart Lucia och uppmärksammar Nobel, men

har även egna traditioner som JENSEN-loppet och vernissager.

– Att lära sig ska vara lustfyllt, berättar Linda vidare. Det ska vara stimulerande och entusiasmerande.

Vi har tydligt inbyggda mål i vår pedagogik och genom ett starkt mentorskap inom JENSEN så lär pedagogerna hela tiden av varandra. Lärandet ska inte ske på bekostnad av glädjen, utan vi ska lära genom leken. På det sättet introducerar vi barnen till språk, matematik, omtanke, hälsa, konst och kultur, naturvetenskap, historia och en tidig förståelse för vår omvärld.

FÖRSKOLAN SKA PÅ SIKT ha plats för sammanlagt 140 barn när alla avdelningar är fyllda.

– Vi utökar med en avdelning åt gången och avsikten är att vi ska växa in i lokalerna lite i taget. Jag är så stolt över våra skickliga pedagoger och den verksamhet som de redan har lyckats skapa här, avslutar Linda Alm.

JENSEN EDUCATION grundades 1996 av Håkan Jensen och startade med vuxenutbildning. Idag erbjuder JENSEN under sitt paraply yrkeshögskola, gymnasium, grundskola och sedan 2005 även förskola. Bolaget har över tid blivit ett av Sveriges största privata utbildningsföretag och har verksamheter i de flesta större städer runt om i landet. Håkan Jensen är fortfarande bolagets långsiktiga ägare och VD.

MITT ROSLAGEN

Linda Alm.
JENSEN Förskolas verksamhets- och skolchef
»LÄRANDET SKA INTE SKE PÅ BEKOSTNAD AV GLÄDJEN, UTAN VI SKA LÄRA GENOM LEKEN. PÅ DET SÄTTET INTRODUCERAR VI BARNEN TILL SPRÅK, MATEMATIK, OMTANKE, HÄLSA, KONST OCH KULTUR, NATURVETENSKAP, HISTORIA OCH EN TIDIG FÖRSTÅELSE FÖR VÅR OMVÄRLD.«
– Fyra grundstenar som nya JENSEN förskola vilar på

NY PROFIL

Internat I onell

Human I tär u tveckl I ng

FÖR EN BÄTTRE FRAMTID

Skolans ambition är att IHU-profilen ska främja förståelse för andra människor och utveckla den enskildes tolerans och omsorg för kulturell mångfald och grundläggande demokratiska värden, samt förmågan att förstå, lyssna och leva sig in i andras villkor och värderingar.

ETT STORT FOKUS PÅ MEDMÄNNISKAN

Vi tror att ungdomar mår bra av att ta del i aktiviteter där fokus ligger utanför sig själv, och där empati, medmänsklighet och engagemang för och med andra människor, blir mer prioriterat i elevernas världsbild. Civilkurage - att våga stå upp för andra och jobba mot orättvisor.

MÖJLIGHET TILL PRAKTIK I FÄLT

Det planeras även för ett nära samarbete med biståndsorganisationen ADRA Sverige och deras internationella samarbetspartners, i syfte att etablera trygga praktikplatser i pågående biståndsprojekt. Eleven får möjlighet att under ca tre veckor förlägga studierna utanför Sverige.

UNDERVISNING AV KURSER PÅ ENGELSKA

För att förbereda våra elever för kommande studier och livsuppdrag i den alltmer internationella gemenskapen kommer vi att undervisa profilkurserna på engelska. Detta förbereder och lyfter eleverna att bli internationellt kommunikativa i både skrift och tal.

19/1-23
Samhällsvetenskapsprogrammet | Naturvetenskapsprogrammet Möjlighet till gymnasieboende Läs mer om vår profil på www.ekebyholm.se
En friskola på Kristen grund

Norrtälje anpassad gymnasieskola erbjuder Yrkespaket

Utanför Rimbo finns Norrtälje gymnasiesärskola med det nationella programmet Skog, mark och djur. Här varvas teori och praktik för att ge motivation och en utbildning i helhet.

EN NYHET SEDAN EN TID tillbaka är att verksamheten i Rimbo förutom det nationella programmet Skog mark och djur inom den anpassade gymnasieskolan erbjuder Yr-

kespaket Naturbruk inom Rodengymnasiets introduktionsprogram i sina lokaler på Ekebyholm norr om Rimbo.

Utbildningen är till för den som

inte är klar med grundskolans kärnämnen, till exempel svenska, engelska och matematik, men redo att ta sig an delar av gymnasieskolans yrkeskurser och läsa mot yrkesutgången Skötsel av utemiljöer.

– Eleverna är ute mycket när de läser gymnasiekurserna inom naturbruk och fordonsteknik, säger rektor för Norrtälje anpassad gymnasieskola

och programrektor för Rodengymnasiets introduktionsprogram Annika Moe. Hos oss varvar vi teori och praktik varje dag. Detta för att ge både motivation och en helhet i utbildningen.

ANNIKA MOE berättar att personalen arbetar nära eleverna. Eleven ingår i en mindre grupp och perso-

nalen kan på så sätt ta stor hänsyn till individuella behov inom båda utbildningarna.

– Vi arbetar i en familjär miljö där det är viktigt att var och en blir sedd. Hos oss förbereds eleven för ett självständigt yrkesliv säger Annika Moe. Förutom yrkeskunskaper är det viktigt för oss att eleverna lämnar oss efter färdig skolgång med stärkt självförtroende och självkänsla.

UTBILDNINGARNA HAR tydliga yrkesutgångar inom skötsel av utemiljöer

Eleverna förbereds för arbete inom lantbruk, skogsbruk, naturvård, renhållning, fastighetsskötsel inom trädgård, kyrkogård och parker. Eleverna får också kunskaper i djurvård, framför allt lantbruksdjur men skolan ser över om de även kan ge ytterligare erfarenhet till eleverna i form av smådjursskötsel. Skolan har även möjlighet att ge elever kunskaper inom enkel reparation av maskiner.

Annika Moe kan med stolthet meddela att i år tar några elever både motorsågskörkort och truckkort.

18 TEMA UTBILDNING – BILAGA I 19/1-23
Anpassad gymnasieskola Utbildning med dina behov i fokus VISSTE DU? I ÅR BYTER SÄRSKOLAN OFFICIELLT NAMN TILL ANPASSAD SKOLA! Behöver du en gymnasieutbildning som matchar just dina behov? Norrtälje anpassad gymnasieskola erbjuder inriktade utbildningar med extra stöd och omsorg som ger dig chans till ett rikt yrkesliv. Vi erbjuder • Skog-, mark- och djurprogrammet • Hotell-, restaurang- och bageriprogrammet • Individuella programmet Kontakta oss Besök oss gärna! Kontaktuppgifter hittar du på norrtalje.se/nag. norrtalje.se/nag

Högläsning

– Grunden för språkutveckling

Språket är nyckeln till all inlärning i skolan. Högläsning väcker intresset för läsning och böcker. Det finns en tydlig koppling mellan ett rikt språk och möjligheten att ta till kunskapsutveckling. Det faktum att ett ordförråd på ca 50 000 ord är nödvändigt för att tillgodogöra sig innehållet i en vanlig dagstidning talar sitt eget tydliga språk.

SUNDBLOM, verksamhetschef för förskolan i Norrtälje kommun och Kia Kilpinen, rektor för Norrtälje nordöstra förskoleområde med förskolorna Körsbäret, Svanberga, Sjöhagen och Vätö arbetar målinriktat för att utveckla barns språk.

– Vi ser att det behövs mycket läsning för unga barn, börjar Kia. Tidigare såg vi högläsningen som ett sätt att varva ner i barngrupperna. Sedan en tid tillbaka har vi utvecklat arbetet med planerad högläsning. Vi läser i mindre grupper för att alla ska kunna - och våga - vara delaktiga. Kia lyfter även fram vikten av att ha en miljö som stimulerar till läsning.

– Det ska synas redan när man kliver in genom entrén på förskolan att ”här läser vi!”

PÅ VÄTÖ FÖRSKOLA har man skapat hallbibliotek för att kunna erbjuda lättillgängliga böcker för barn och vårdnadshavare. Böcker som man har möjlighet att låna med sig hem. Det är mycket ny litteratur där en normkreativ inriktning fått ta plats. Allt skall inte handla om kärnfamiljen, där pappa är brandman. Det kan handla om stjärnfamiljer, att ha två pappor eller mammor, och där genusperspektivet är modernt och speglar samhället som det ser ut idag.

– Vi jobbar för att närvaron av fysiska böcker skall vara lättillgängliga, fortsätter Henrik Sundblom. Vi har samma böcker på flera olika språk för de som inte har svenska som enda språk i familjen. Detta för att ett utvecklat modersmål är grunden för en gynnsam språkutveckling.

»I VÅRT MODERNA SAMHÄLLE MED STÄNDIG NÄRVARO AV TELEFONER OCH LÄSPLATTOR SÅ ÄR DET LÄTT ATT SAMTALET BLIR LIDANDE. DETTA FÅR TILL FÖLJD ATT DE NATURLIGA SAMTALEN BLIR LIDANDE. DÄRFÖR ÄR DEN GEMENSAMMA LÄSNINGEN MED BARNET VIKTIG, ÄVEN I HEMMET.«

Det har genom det systematiska kvalitetsarbetet på förskolorna framgått att barns språk, ordförråd och språkförståelse han minskat i omfång. Detta kan få till följd att barn får svårt att beskriva exempelvis känslor vilket i sin tur kan påverka andra kognitiva egenskaper.

– Det här är något vi jobbar på att förändra så barnen kan få en stadigare plattform att använda sig av, säger Kia.

– I vårt moderna samhälle med ständig närvaro av telefoner och läsplattor så är det lätt att samtalet blir lidande, förtydligar Henrik. Detta får till följd att de naturliga samtalen blir lidande. Därför är den gemensamma läsningen med barnet viktig, även i hemmet.

– Intresset för böcker och i förlängningen språkutvecklingen kommer ifrån goda läsande förebilder, fortsätter Kia. Högläsningen, läs-

ningen och språkbruket är inte något som barnen enbart behöver få under tiden de tillbringar på förskola, eller skola.

UTÖVER DEN STORA tonvikten vid läsning och böcker så använder sig förskolan också av musik som ett uttryckssätt.

– Vi har en särskild pedagog för att ”Musikspråka”. Genom musik kan man skapa ett forum så att även de barn som ännu inte har ett verbalt språk kan vara delaktiga. Här kan de som annars inte vågar ta plats sjunga, klappa med, eller skapa ljud på andra sätt. Vi ser att barnen som vanligtvis inte gärna tar för sig, kan göra sin röst hörd i dessa mindre sammanhang och kan växa som individer avslutar Kia Kilpinen.

Välkommen till Skärsta Friskola

– Den lilla skolan för lärande och gemenskap Vill du...

att ditt barn ska en gå i en skola där varje elev blir sedd? Där möjligheterna till lärande sker i en trygg gemenskap. Skärsta friskola har årskurserna F-6 www.skarstafriskola.net

Blir du nyfiken på vår skola? Och vill ha kontakt med oss, hör av dig till rektor Linda Nordgren Kilpeläinen, tel 070-273 27 84 eller mail linda.kilpelainen@skarstafriskola.net Välkommen med frågor och funderingar eller för att boka ett besök hos oss!

Låt Skärsta friskola bli ditt val i skolvalet 2023!

TEMA UTBILDNING – BILAGA I 19/1-23
Med lättillgängliga böcker i hallbibliotek vill förskolan inspirera till läsning. HENRIK Kia Kilpinen, rektor för Norrtälje nordöstra förskoleområde med förskolorna Körsbäret, Svanberga, Sjöhagen och Vätö arbetar målinriktat för att utveckla barns språk. Foto Privat Henrik Sundblom, verksamhetschef för förskolan i Norrtälje kommun. Foto Norrtälje Kommun

Innovitaskolan är en för- och grundskola där vi kombinerar traditionell undervisning med moderna verktyg och metoder.

Välkommen på Öppet hus den 19:e januari kl. 17.30-19

Träffa våra lärare, se hur eleverna jobbar med det pedagogiska koncept Innovita Skills och få reda på hur vi utbildar för varje framtid.

Från förskola till årskurs 6

På Innovitaskolan Norrtälje går barn och elever i förskola till årskurs 6 vilket ger dem en stabil grund i början av livet.

På vår skola är vi extra stolta över vårt arbete kring framtidsfrågor, som t ex hållbar utveckling, och att vi skapar möjligheter till lärande även utanför skolans väggar genom spännande aktiviteter i vår fina närmiljö.

Vill du komma i kontakt med oss?

Du når oss på 0176-20 87 30 eller norrtalje@innovitaskolan.se.

Hälsningar från Linda, rektor på Innovitaskolan Norrtälje

TEMA UTBILDNING – BILAGA I 19/1-23
TILL VÅR HEMSIDA!
-en skola för varje framtid Info och ansökning: campusroslagen.se Utbilda dig i Norrtälje! Sjutton utbildningsstarter i höst på Campus Roslagen! Solenergiprojektör Undersköterska demensvård Spec. undersköterska akutsjukvård Spec. undersköterska psykiatri Frontenddeveloper Stödpedagog Processtekniker Miljösamordnare hållbara byggnader Byggnadsingenjör - klimat och konstruktion NY! Processtekniker - Smart industri NY! Vindkrafttekniker On- & Offshore NY! Arbetsledare anläggning NY! Installationsingenjör sol-el, lagring och laddning KYH NY! Hotel & restaurant manager NY! Akvaponiingenjör Nystart! Byggproduktionsledare ROT Fastighetsingenjör
INNOVITASKOLAN NORRTÄLJE
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.