Kundtidning: Husbilslandet 2022

Page 1

N O U D R A ÄG ljaren

de försä Prickskjutan sson Jonas Petter fokus d e m n o s s l O & Niklas naden! k r a m r e t f e å p

VI GARANTERAR DIN TRYGGHET HUSBILSLANDET FRÅN 1988 TILL IDAG FESTA MED FAMILJEN HUSBILSLANDET

4 KUNDER SOM VÄLJER HUSBILSLANDET VD:N HAR ORDET - KÄNN ”HUSBILSLANDSANDAN” KOLLA IN VÅRT STORA UTBUD AV FRITIDSFORDON


GRÄNSLÖS FRIHET KNAUS – STOLT LEVERANTÖR TILL HUSBILSLANDET Fem olika modellserier och ett flertal planlösningar att välja mellan. Vilken är din Knaus?

I över 50 år har Knaus skapat oförglömliga semesterögonblick, tack vare erfarenhet, hantverkskunnande och gränslös passion. Med innovativt nytänkande tilltalar Knaus en bred målgrupp med det variationsrika programmet. Läs mer på knaus.se

Importör:


LEDARE

VD:N HAR ORDET - Känn ”Husbilslandsandan”!

L

ite utkastat på landet mittemot ett pappersbruk har vi vår verksamhet. Varför finns vi just här? Jo, genom ett långt kulturarv där Ingvar Pettersson en gång startade upp verksamheten från ladan vid sin bostad år 1988. Vi har alltså funnits ­sedan 1988. Det visar på långsiktighet och trygghet. Det ger oss som jobbar i företaget ett ansvar att förvalta det som I­ ngvar en gång startade. Ingvar var en relationsskapare, säljare och entre­prenör som lade grunden till det som fortfarande är vårt DNA. Det finns en speciell anda här, ”Husbilslandsandan”, som både medarbetare och kunder värnar om att få leva kvar.

Husbilslandet i Bäck AB Bäckhems gård 681 91 Kristinehamn 0550-293 85 info@husbilslandet.com husbilslandet.com GPS-KOORDINATER Latitud 59.1661 Longitud 14.1736 ORDINARIE ÖPPETTIDER Försäljning Måndag - torsdag 8-18 Fredag 8-16 Lördag - söndag 11-15 Verkstad/butik/reservdelar Måndag - torsdag 7-17 Fredag 7-16

Eva-Klara Blomberg Högväg

FRÅN EN MINDRE verksamhet utan eftermarknad till en av Sveriges största husbils- och husvagnsanläggningar med både försäljning och eftermarknad under en period om 15 år. Vi har egentligen inte reflekterat över hur snabbt vi tagit oss framåt. Det enda som varit i fokus är kunden. Kunden ska uppleva att det är enkelt att ha med oss att göra. Vi vill också skapa en känsla av trygghet och helhet. Vi finns där genom livet. De relationer vi skapar med kunderna hos oss bygger på förtroende eftersom kunderna hänger med oss under flera år. Det börjar ofta med en husbil för att man som kund sedan byter bil ungefär var tredje till var femte år. Däremellan behövs såklart verkstadstjänster. DET SOM ÄR så fint här är att vi jobbar som ett lag. Det är inte en klyscha eller något som någon skrivit på ett A4 och stoppat i en låda. Vi lever laget. Det finns ingen här som är viktigare än någon annan. Var och en behövs för att vardagen ska fungera och för att vi ska kunna utföra ett kvalitativt jobb. Jag hade fem nyanställda på introduktion för att berätta om just det här. Samtliga sade att de efter den första tiden hos oss just känner att alla verkligen genuint bryr sig om varandra, stöttar varandra och jobbar mot gemensamma mål. JAG, SOM KOMMER från en helt annan bransch, ser och förstår vad Ingvar, hans son Nils och delägarna Niklas och Jonas byggt upp här – en unik anläggning dit kunderna återvänder. Jag var med en av medarbetarna till besiktningen i Kristine­ hamn och där berättade en av de som är anställda där att de lånas ut till andra besiktningsstationer i Sverige för att dela kunskap kring husbilar eftersom de har närhet till oss. När han varit ute på andra stationer berättade han att de som kom med husbil övervägande pratade om Husbilslandet. När han frågade vad det är som gör att de åker så långt svarade de att ”det finns inga andra som bemöter oss så bra!” Det värmer i hjärtat! Så tack alla fina kunder! Vi gör allt vi kan för att ni ska må bra med oss länge till och du som ännu inte är kund, välkommen in i Husbilslandsandan! EVA-KLARA BLOMBERG HÖGVÄG VD, HUSBILSLANDET

Vi har säsongsanpassade öppettider. Se husbilslandet.com för uppdaterad information

Husbilar

VÅRA MÄRKEN

Husvagnar

Vattentornsvägen 2 271 99 YSTAD 0411-24 11 00 www.mhis.se Denna tidning är producerad av Reklambossen i Ystad AB i samarbete med Husbilslandet i Bäck AB ANSVARIG UTGIVARE Jonas Pettersson TEXT & FOTO Ann Mellblom TRYCK Reflekt 3


HISTORIA

HUSBILSLANDETS RESA – Så här började den!

R

edan i mitten av 1960-­talet start­ade entreprenören och Kristine­hamns­­profilen Ingvar Pettersson före­taget Cabina, där han sålde båtar och husvagnar. Företaget blomstrade och samarbetet med husvagnstillverkaren C ­ abby i samma stad var nära och gott. I början av 1980-talet blev han erbjuden att ta över Polarvagnen i ­Örebro, varpå ett flerårigt pendlande mellan hemmet på gården Bäckhammar och Örebro började. INGVAR HADE EN FÖRMÅGA att läsa framtiden. Där stod det ”husbil”. Han tyckte också att pendlandet till Örebro var tidsödande. ”Varför inte ge sig in i en ny bransch och dess­ utom göra det på hemmaplan?”, fund­erade han.

4

Ingvar Pettersson, grundare av Husbilslandet.

Så här såg Bäckhems Gård, där Husbilslandet än idag huserar, ut 1988.


HUSBILSLANDETS TIDSLINJE

Tidningsartikel från starten, 1988.

PIONJÄREN INGVAR, FÖR DETTA var i husbilens barndom, började i liten skala i en av Bäckhammars ­lador. Snart hade han samlat på sig sex olika husbilsmärken. Intresset var stort, men orosmolnen skulle hopa sig. Under första halvan av 1990-­talet fick ­ finanskristen hela Sverige att skaka. Husbilspionjären satt stilla i båten, med is i magen. Han klarade sig genom de tuffa åren och när Sverige återhämtade sig, fick han uppleva en husbilsboom han knappast hade våg­at drömma om.

MED ÅREN DROG SIG Ingvar tillbaka och hans livsverk togs över helt av son­en Nils tillsammans med delägarna ­Jonas Pettersson och N ­ iklas ­Olsson. Ingvar tog ett steg tillbaka, men var fram till sin bortgång år 2018 varmt engagerad i Husbilslandet och bidrog med såväl erfarenhet som goda idéer. I dags­läget har Nils Pettersson valt att lämna ägarskapet, men han finns fort­ farande kvar i företaget och delar med sig av sitt breda kunnande om branschen.

1988

Husbilslandet grundas av Ingvar Pettersson på hans gård Bäckhem utanför Kristinehamn. Under företagets första år säljer han 37 husbilar och omsätter 7,5 miljoner kronor. Bland husbilsfabrikaten märks Pilote, Bürstner, Swift och Elnagh.

1989

Ingvar Pettersson anställer sin första säljare.

1992

Den första verkstaden uppförs och tas i bruk.

1992

Tak för att skydda husbilarna från väder och vind byggs på Bäckhem, en näst intill unik sak för branschen. Arbetet är klart 1997.

1995

Husbilslandet börjar sälja husbilar från Knaus och samarbetet med importören Bergholm i Kristinehamn svetsas samman. Storsäljaren var Knaus 575 med den legendariska rundsoffan i aktern.

1998

Husbilslandet säljer 140 husbilar och omsätter 40 miljoner kronor.

2002

Verkstaden byggs ut.

2008

Husbilslandet har tio anställda, säljer 315 husbilar och omsätter 115 miljoner kronor.

2010

Nils Pettersson, Jonas Pettersson och Niklas Olsson går in som delägare.

2011

Utställningshallen på 1 750 m² invigs.

2017

Den nya, stora verkstaden uppförs.

2018

Ingvar Pettersson går bort. Jenny Edvardsson anställs som marknadskommunikatör (intern och extern kommunikation).

2019

Husbilslandet tar in husvagnar i sortimentet. Fabrikaten är Knaus, Weinsberg, Tabbert och T@b.

2020

Husbilslandet investerar i förnybar energi genom att installera solceller på taket. Verkstaden byggs ut med ytterligare 600 kvadratmeter.

2021

Eva-Klara Blomberg Högväg tillträder som vd för Husbilslandet.

2022

Husbilslandet har fyra heltids­ anställda säljare, närmare 40 ­anställda och omsätter 350 ­miljoner kronor.

d

ban des i sam ublicera p m o s . e s d n En anno slandets öppnan bil med Hus

5


NUTID

RESAN FORTSÄTTER & Ingvar Petterssons filosofi råder än

Vägen fram till målet, Husbilslandet.

N

ära 35 år har gått sedan den framsynte Ingvar Pettersson grundade Husbilslandet. Likt ett stabilt träd har företaget rotat sig och vuxit sig starkt. Skulle grundaren känna igen sig idag?

Utställningshallen med högt i tak för att även bjässarna från Morelo ska få plats.

Den ljusa verkstaden har 18 portar. 6

ANLÄGGNINGEN HAR GÅTT från lada till stor utställningshall. Verkstaden har byggts ut i omgångar och utrustats med branschens senaste maskiner. Antalet anställda har vuxit till 40 personer. Omsättningen har ökat till 350 miljoner kronor. VISST SKULLE INGVAR Pettersson ha känt igen sitt livsverk. Det är hans filosofi som råder på Husbilslandet. Kunden ska vara så nöjd med det bemötande, den produkt och eftermarknadsservice som erhålls att man väljer att komma tillbaka till Husbilslandet nästa gång det är dags att byta fritidsfordon. Tryggheten i köpet och transparensen när man köper ett begagnat fordon ska vara glasklar. Och slutligen: Vi ska ha roligt, umgås och känna att vi är en stor familj, familjen Husbilslandet! På Sommarfesten, Oktoberfesten, Påskfesten eller när helst du tittar in hos oss.


Hos oss på Autoexperten får du alltid: • • • •

3 års garanti på reservdelar 12 månaders fri assistansförsäkring vid service Möjlighet till räntefri delbetalning upp till 24 månader Utbildade fordonstekniker

Varmt välkommen till oss! Längre leve din bil! Hitta din närmaste butik och verkstad på autoexperten.se


INNAN KÖPET

INTRESSET FÖR DET MOBILA LIVET ÖKAR I FLER GRUPPER DET FANNS EN tid då husbilsfolket ofta var par i åldern 50+ med utflugna barn. Idag välkomnar vi flera nya kategorier av husbilsfolk. Vi tycker det är roligt att man upptäcker husbilens många sidor, både till nöje och till nytta.

JONAS PETTERSSON – Delägare och prickskjutande försäljare

P

å Husbilslandet har vi fyra heltidsanställda försäljare och de är djupt överens om hur det går till att sälja rätt husbil eller husvagn till rätt kund. - Dialogen med kunden och de svar vi får på våra frågor gör att vi kan skjuta prick på den husvagn eller husbil som passar som handen i handsken. Ibland kanske det inte alls stämmer överens med vad kunden tänkte sig från början, säger ­Jonas Pettersson. VAD SKA NI använda fritids­fordonet till? Hur många är ni? Ska ni använda fordonet året runt? Frågorna är många, men Jonas vill inte kalla det för en intervju. Han väljer istället ord­et samtal, både kring fritidsfordon och annat mellan himmel och jord: - Ju mer jag kan utläsa av svaren, desto bättre förstår jag vad kunden behöver och kommer att bli nöjd med. Till slut har jag samlat på mig så mycket information och känne8

dom att jag kan ringa in några få ­objekt och presentera dessa mer ingående. ATT KÖPA HUSBIL eller husvagn kostar mycket pengar. Det kräver respekt från försäljaren: - Därför är det min uppgift att se till att kunden får så mycket som möjligt för pengarna, ha en nära dialog, förklara för- och nackdelar och guida kunden i sitt köp. DU ÄR VARMT välkommen till Husbilslandet. Visst får du lov att på egen hand strosa omkring i vår fina, rymliga utställningshall med många, många fritidsfordon. Klämma och känna på varan. Provsitta och provligga. Men vårt bästa tips är att du slår dig ner tillsammans med en av våra säljare för ett samtal om vilken typ av fritidsfordon som passar dig bäst. Så kom gärna in och ta en ­kaffe med oss – kanske hittar du ditt drömfordon redan idag!

UNGA VUXNA MED smak för fricamping, äventyrs- och friluftsliv är en kategori. Ofta väljer de plåtisar. Små nog att parkera utanför lägenheten. Stora nog att för att leva i och kunna packa med all utrustning för skidåkning, cykling, fjällvandring eller andra fartfyllda aktiviteter i naturen. BARNFAMILJERNA VILL GE sina barn samma fantastiska minnen som de själva har från sin barndom. Smaken av somrar på campingplats­ er, grill, bad, äventyr och många nya vänner. Barnfamiljen tenderar ofta att välja husvagn, för att få mer yta. Trenden började redan före pandemin och fick extra skjuts när vi inte kunde semestra utomlands. YRKESMÄNNISKOR FRÅN OLIKA branscher upptäcker smidigheten med husbil. All utrustning finns i bagaget, kontoret också. Även här noterar vi att pandemin, med tveksamhet inför hotellnätter, har stärkt trenden. OAVSETT VILKEN KATEGORI du tillhör, från inbiten gammal husvagnseller husbilsräv, till absolut nybörj­ are, finns det du söker hos oss på Husbilslandet.


e!

a ad rst sser ö t s s sintre n e il rd No husb för g nin

e

för

Ett måste i varje husbil Navigera direkt till över

1600 tömningsplatser och 8750 husbilsplatser

Tömningsplatser, 12 Demo-platser

Hur blir jag medlem?

Besök oss på husbilsklubben.se. Mycket för dig som intresserad, ännu mer för dig som medlem.


TRYGGHETSGARANTI

KÄNN DIG TRYGG HOS OSS - Hela vägen från köp till leverans och service

Ä

nda sedan starten år 1988 har nöjda kunder varit vårt främsta fok­us. Med Husbilslandets Trygghetsgaranti har vi tagit denna filosofi ett steg längre. - Det har alltid varit en självklarhet för oss på Husbilslandet att kunderna ska känna sig trygga genom hela kundresan – från att de kliver in i försäljningshallen till att de rullar ut med sin nya husbil eller husvagn och tar del av våra servicetjänster, säger försäljningschef Jonas Pettersson. TRYGGHETSGARANTIN INNEBÄR ATT varje husbil eller husvagn är varudeklarerad. Fordonen kontrolleras enligt en mall med närmare hundra punkter, framtagna av Husvagnsbranschens Riksförbund. Naturligtvis är vi helt transparenta med eventuella fel och brister som upptäcks samt vilka åtgärder vi har utfört inför försäljningen. Vi går igenom varudeklarationen med dig som

kund, för att tydliggöra fordonets skick vid köpet. Du ska inte behöva råka ut för någon trist överraskning. Som en ytterligare säkerhet får du som kund med dig en begagnatförsäkring på tolv månader, som vi erbjuder i samarbete med Fragus (för upp till tolv år gamla husbilar och husvagnar). Försäkringen täcker de flesta riktigt kostsamma reparation­ erna, utan att du behöver betala någon självrisk. Vid godkänt skadeärende åtgärdas skadan av auktoriserad verkstad, så nära dig som möjligt. - VI VILL att våra kunder ska få en så bra upplevelse hos oss att de rekommenderar oss för andra och att ­Husbilslandet blir det självklara val­et när det är dags att byta fordon igen. Det är det bästa kvitto vi kan få, och för det kvittot finns inga gen­ vägar, betonar Jonas Pettersson.

TRYGGT ATT SÄLJA OCH KÖPA BEGAGNAT GENOM OSS Så här går det till på vår inbytesavdelning från det att vi har fått in fordonet tills det har fått en ny ägare.

SÄLJ DITT ­FRITIDSFORDON TILL OSS – FÖR EN SNABB OCH TRYGG AFFÄR Kontakta oss gärna om du är intresserad av att sälja din husbil eller husvagn. M ­ ejla registreringsnummer och information om fordonet till info@husbilslandet. com. Beskriv fordonets skick och om det har någon extrautrustning. Bifoga gärna b ­ ilder invändigt och utvändigt. Vi är främst intresserade av fordon från årsmodell 2010 och nyare. Vi svarar så snabbt vi kan och vid intresse återkommer vi med ett prisförslag. Välkommen med din förfrågan! 10

1. Vi kontrollerar fordonet enligt ­närmare hundra punkter, framtagna av Husvagnsbranschens ­Riksförbund. Noterar vi fel på f­ ordonet, går det vidare till vår verkstad. 2. Verkstaden åtgärdar. 3. Våra duktiga medarbetare på rekondition­­eringen gör en grundlig städ och tvätt av fordonet. 4. Fordonet tar plats bland övriga försäljningsobjekt. 5. När fordonet hittar sin nya ägare, vill denne ofta ha någon form av extra­montage, inte sällan solceller. Det o ­ rdnar våra proffsiga verkstadstek­niker, varpå ny tvätt och städning följer. 6. Nu är vi redo att lämna över ­fordonet till dess nya ägare.

VI HJÄLPER DIG ATT FINANSIERA DITT KÖP I PRINCIP ALLA som köper ett fritidsfordon hos oss möter ­ Annelie Smedebo, som är ekonomiansvarig på Husbilslandet. Hon har varit hos oss i cirka 20 år, kan bolaget utan och innantill och har minst sagt minutiös ordning och reda på siffror och papper. - JAG HJÄLPER till med registrering hos Transportstyrelsen av eventuellt inbyte och det nya fordonet. Jag är också behjälplig med försäkring och låneansökningar. De allra flesta kunderna väljer avbetalning, förklarar Anneli Smedebo. FÖR AVBETALNING ANLITAR man Nordea, om kunden inte har annat önskemål. Fordonsförsäkringen tecknas oftast hos Länsförsäkringar, som erbjuder en prova på-månad om fordon­et inte är äldre än femton år. Det ska vara smidigt och enkelt för kunden. Anneli Smedebo tar hand om all administration kring köpet. Från försäkring och registrering till av­ betalning och slutbetalning. LÄS MER PÅ nordea.se/privat.


When nature calls

Photo: GettyImages

Scanna QR-koden och läs mer om Cinderella Travel

CINDERELLA TRAVEL MODERNT OCH MILJÖVÄNLIGT

Cinderella Travel tar fricamping till en helt ny nivå när det kommer till hantering av svartvatten. En tekopp ren aska är det enda som återstår

TOALETTSYSTEM ANPASSAT

efter fyra personers besök i en vecka.

FÖR HUSVAGNAR

Ingen användning av vatten Förbränner med gasol

OCH HUSBILAR

Ingen latrintömning Miljövänlig

Läs mer på: www.cinderellaeco.com


LEVERANSEN

GENOMGÅNG INNAN LEVERANS - Härifrån åker du inte förrän du har kläm på ditt fordon

Ä

ntligen är det dags! Din husbils- eller husvagnsdröm ska förverkligas inom kort. Du är på väg till Husbilslandet för att hämta den. Det kliar i fingrarna och dina planer för allt roligt du ska uppleva är stora, sköna, spännande, fyllda av nya vackra platser att upptäcka och utforska. ”Stopp”, säger Viktor Nordmark som är vår leveransansvarige: - Jag kan inte släppa iväg dig sådär vind för våg. Jag måste vara säker på att du har kläm på hur allt fungerar. På Husbilslandet får du en komplett genomgång av hela fordonet. Hur fungerar gasolen, värmen, panelerna, kylen, spisen, vatten, tömning och allt annat som husbils- och husvagnslivet medför? Det är viktigt att veta! DEN ALLRA ENKLASTE delen är att framföra fordonet. Här behövs sällan någon genomgång. Men sedan börjar det svårare kapitlet; att lära sig alla funktioner i din nya ”sommarstuga”. Vanligtvis tar det Viktor Nordmark runt 90 minuter att gå igenom fritidsfordonet med dess nya ägare. - Oavsett om du är nybörjare eller köper din tionde husbil finns det alltid någon ny detalj att sätta sig in i. Det svåraste är kontrollpanelerna, batterier, tolvvoltsströmmen, givare och tankar. Förr var det rejäla knappar att trycka på. Idag handlar det om touchpaneler. Allt är digitaliserat och visas på en skärm, säger Viktor Nordmark. DET ÄR MYCKET information. När du sedan är ensam försöker du minnas vad Viktor sade om Truma- eller Alde-­enheten. - Därför finns jag och mina kollegor aldrig mer än ett telefonsamtal bort, lyder svaret, bara att ringa mig! 12

Viktor Nordmark är leverans-­ ansvarig och ser till att du får en ordentlig genomgång av ditt nya fordon.

En riktigt bra start på förhållandet mellan dig och ditt nya fritidsfordon är att övernatta på Husbilsland­ets ställplats. När du har njutit av ditt morgonkaffe finns vi tillhands för att svara på ytterligare frågor som uppkommit under natten. Behöver något repeteras finns vi naturligtvis där för dig! PST! DET DÄR med 90 minuter ska du ta med en nypa salt. Kanske går det snabbare, kanske inte. Köper du en ny Morelo får du räkna med

Om du köper en Morelo får du räkna med några dagars genomgång.

ett par dagars genomgång (här på Husbilslandet har vi ett team som bara ­sysslar med Morelo). Vi vill inte släppa iväg dig förrän vi känner att du och ditt nya fordon får den allra bästa starten tillsammans. Vi kallar det trygghet för kunden, viktiga ord för oss!


Ta väl hand om din investering! Vårda den med kvalitetsprodukter från Cartec www.cartecshop.se Cartecs produkter används av Husbilslandet

Ett tryggare hem. Var du än är.

Fragus Group är det ledande företaget i Norden inom garantitjänster för fordonsmarknaden. Vi erbjuder begagnatgarantier för både husvagnar och husbilar, och kan även erbjuda garanti som tar vid efter att din fabriksgaranti går ut. Enkelt och tryggt. Fråga din återförsäljare efter en Fragus GOSafe-garanti när du köper ditt fritidsfordon. Du kan läsa mer om våra garantier på www.fragus.com


I VÅRT NÄROMRÅDE

KRISTINEHAMN TYCKER OM HUSBILAR OCH HUSBILSFOLK

Gästhamnen i Kristinehamn

H

ur blev Kristinehamn hela ­Sveriges husbilsnav och en så pop­ulär husbilsdestination? Vi ställer frågan till tur­ ism- och ­destinationsutvecklaren ­i Kristinehamn, Linnea Palmqvist.

- HUSBILAR OCH husvagnar är en stor näring i Kristinehamn. Från importören Bergholm och tillverkaren Nordic Husbilar till välrenommerade återförsäljare som Husbilslandet. Många har kommit till Kristinehamn för husbilsservice och upptäckt den mysiga, charmiga, husbilsvänliga, stadsnära, naturnära, historierika och fina staden vid Vänerns strand. Man har blivit vänligt mottagen och då vill man komma tillbaka hit. I Kristinehamn märks det tydligt att vi tycker om husbilar och husbilsfolk, svarar Linnea. Hon tipsar också om några av stad­ ens sevärdheter och möjligheter till upplevelser. 14

HÅRT TRYCK PÅ GÄSTHAMNEN PICASSOSKULPTUREN VID VÅLÖSUNDET är sevärd året runt. Skulpturen, som är femton meter hög, är en av Pablo Picassos första monumentala skulpturer. Tète de femme, kvinnohuvud, heter den och föreställer Picassos hustru Jacqueline. Alldeles intill utgår också båtfärd­ er och vandringsleden Jaquelines natur­­­stig som är mycket populär.

Tommy Gustafsson, entreprenör som driver ställplatsen Gästhamnen, är nästan lite bekymrad inför årets högsäsong: - Vi vill så gärna välkomna alla som söker sig hit, men det 50-­talet platser som finns fylls snabbt.

VÄNERNLEDEN ÄR NY för i år. Den passerar genom Kristinehamn med omnejd och bjuder på härliga cykelutfärder längs Vänerns strand. Har du inte cykel med dig, finns sådan att hyra. Köp med dig matsäck eller stanna till på någon restaurang eller café längs leden. Det finns gott om dem.

Sedan starten 2014 har ställplatsen utmärkt sig för ­grillkvällarna om somrarna, musikunderhållningen, räksmörgåsarna, det mys­iga läget intill Vänerns strand, närheten till centrum, fina service­hus och vänligt ­bemötande.

STADSVANDRING I KRISTINEHAMN är en spännande tidsresa tillbaka till den tid under 150 år då världsmarknadspriset på järn bestämdes i Kristinehamn. Här möter du bland andra den mäktiga och rika fru Nordenfeldt, som förklarar varför

- Vi hälsar dig välkommen när du anländer och välkommen tillbaka när du lämnar oss. Vår ambition är att när du åker härifrån ska du red­an längta till nästa gång du kommer hit, säger Tommy.


I Kristinehamn hittar du många mysiga matställen.

det finns så många stora och rymliga hus. När hela världen kom till Kristinehamn för att sätta järnpriset, skulle de ha någonstans att bo. Fru Nordenfeldt hade både pengar och bostäder. Detta är bara en av flera stadsvandringar som Kristinehamn erbjuder, i samlad trupp eller på egen hand via skyltar eller QR-kod. NJUT DEN GENUINA maten på restauranger, caféer och de många gårdsbutikerna. Inslagen av lokalproducerade livsmedel är många. Från nyskördade grönsaker och rotfrukter till bär och oljor, bryggerivaror, honung, sylt, ostar, ostkaka, kalvdans, korv och hemstöpta ljus. - Hör av dig till Turistbyrån så får du många fler tips om allt som Kristinehamn har att erbjuda, lovar ­Linnea. Ta en cykeltur på nya Vänernleden. Picassoskulpturen Tête de femme.

Paddla kajak i Kristinehamns skärgård.

15


EFTER KÖPET

VI HJÄLPER DIG MED: Bokade kundjobb

Vi tar emot ett tjugotal bokade besök om dagen.

Chassiavdelning

Reparationer och ­service.

Däckservice

Däckbyte och hjul­ inställningar.

Eftermontage

Montering av stödben, solpaneler, AC i bodelen, cykelställ, förbrännings­ toaletter och olika special­ anpassningar.

Fuktskador

Om oturen skulle vara framme så löser vi det.

Försäkringsskador Vi tar hand om vanliga försäkringsskador och även väggar och tak. Kundmottagning

Här hittar du även tillbehörs­butik samt reserv­delar.

Motorservice

Vi är auktoriserade av Fiat och av samtliga varumärk­ en i vårt sortiment.

Rekond & Tvätt

Allt från invändig städ och rengöring av klädsel till utvändig tvätt, polering och lackförsegling.

Teknik i bodelen

Värme, kyl, AC med mera.

Tunga lyft

Vår tungbilsavdelning är utrustad med tre lyftar för tunga bilar, som Morelo.

Niklas Olsson, verkstadschef och delägare.

NIKLAS OLSSON

– Eftermarknaden är det viktigaste för att fortsätta sälja fritidsfordon

I

vår verkstad är det ständigt liv och rörelse. Alla vet vad de ska göra och de arbetar effektivt, noggrant och professionellt. - Eftermarknaden är superviktig, inte minst för att vi ska fortsätta att sälja fritidsfordon, säger delägare och verkstadschef Niklas Olsson. Husbilslandet verkstad syssel­sätter 30 personer och vi satsar extra i år. Bara under mars och april välkomnade vi fem nya ­medarbetare. Det betyd­er att vi kan svara dig snabb-

are, åtgärda snabbare och effekt­ ivare samt ha fler reserv­ delar på lager. Under 2020 stod den senaste utbyggnaden färdig att tas i bruk, med ytterligare sex portar, det vill säga totalt arton portar.

2017 invigdes verkstaden med pompa & ståt av Jonas, Ingvar, Nils och Niklas.

En del av den nya verkstadsdelen som stod klar 2020.

16

VÅR VERKSTAD ÄR en fullserviceverkstad, godkänd av SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, och av HRF. Vår personal fortbildas löp­ ande, allt för din trygghet.

I vår kundmottagning möter du Jarmo Leukumaa, Alex Franz, Elise Lindberg ­ och Camilla Carlström.

Beatrice Koza gör rent en inbytesbil.


Isabella AIR

uppblåsbart tält Isabella Air sätter helt nya standarder inom uppblåsbara förtält. Här kombineras de bästa erfarenheterna från mer än 60 års tältutveckling med en genomtänkt design och den senaste IsaAir-lufttekniken. Med Isabella Air kompromissar vi inte med materialen. Vi använder uteslutande samma välkända material som vi använder i våra traditionella Isabella-förtält. Tältets förarbete från tyg till det färdigsydda tältet är gjort i Europa.

www.isabella.net

En varmare vintersäsong Royal Camping Curly Fårskinn med passform för Fiat Ducato. Stort och heltäckande skinn samt skinn till armstöd. Skinnet är ECO-Tan färgat vilket gör det mjukt och skonsamt för både barn och vuxna.

Royal Camping Pläd En härligt mjuk stickad pläd i 100% bomull. Maskintvätt 40°C. OBS! ingen torktumling. T13-87C Royal Camping Haga pläd. 120 x 150 cm. Färg: Smoked Pearl. T13-88C Royal Camping Läckö pläd. 120 x 150 cm. Färg: Chanterelle.

Handla tillbehör via KAMA Order to Store (OTS)

Beställ på nätet och hämta varan i din KAMA-butik. Fraktfritt! Över 10 000 artiklar ett klick bort! www.kamafritid.se


VÅRT SAMHÄLLSANSVAR

TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD

U

nder fjolåret hade Husbils­ landet och våra kunder glädjen att skänka 138 000 kronor till Viggo Foundation. Det är vi stolta över och det ska våra kunder också vara. KOMIKERN MÅNS MÖLLER startade Viggo Foundation då han inte hittade någon förening som passade sonen Viggo, med autistiskt syndrom och lätt utvecklingsstörning. Med insamlade medel anordnar Viggo Found­ ation olika aktiviteter för att främja idrottande för barn som Viggo.

Barn med funktionsvariationer får genom Viggo Foundation en meingsfull fritid.

U

VI STÖTTAR OCKSÅ det lokala föreningslivet, främst ungdomsidrott. Genom åren har vi även stöttat andra föreningar med välgörande ända­ mål, bland annat Team Rynkeby och Prostatacancerföreningen. OM DU HYR bil av Husbilslandet medan din bil är på verkstaden, bidrar du till Viggo Foundation. Övernattar du på vår ställplats, bidrar du också till att barn med funktions­ variationer får en meningsfull fritid. Vi upplever att våra kunder ofta lägger lite extra pengar, då man vet att ända­målet är gott. Tack!

Om du vill stödja Viggo Foundation utan att gå genom oss

18

SOLEN GER LIV, VÄRME OCH ENERGI

När du övernattar på vår ställplats bidrar du till Viggo Foundation.

nder 2020 investerade vi på Husbilslandet närmare 2 500 000 kronor för att installera solceller på taket. Våra 840 solceller mäter runt 2 400 kvadratmeter och producerar ungefär hälften av de 430 000 kilowattimmar som årligen behövs för att driva Husbilslandet. Att själva producera förnyelsebar energi, och till och med sälja överskottet under de soligaste månaderna, känns alldeles rätt. INNE I HUSBILSLANDETS försäljningshall finns växelriktaren som omvandlar likspänningen från solcellerna till växelspänning. Detta är själva hjärtat i anläggningen.


E&P är godkända av

Al:KO

QUALITY FOR LI FE

E&P/AL-KO är officiellt godkända a� montera E&P Levelsystem på Mercedeschassi!

E&P HVDRAULI IMPORTÖR AV AUTOMATISKT NIVELLERINSSVSTEM FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL. • • • •

MER ÄN 15 ÅRS ERFARENHET ÖVER HELA VÄRLDEN. DET MEST SÅLDA NIVÅSYSTEMET I EUROPA HYDRALISKT NIVÅSYSTEM MED DEN LÄGSTA TILLÄGGSVIKTEN DET MEST PRISVÄRDA NIVÅSYSTEMET PÅ MARKNADEN

HYDRAULICS

Al:KOOUALITY FOR LIFE

Leve I system

Skrålabäcksgatan 12 51163 Skene info@ep-hydraulics.se tel. +46 (0)705640725 www.ep-hydraulics.se


TILLBEHÖR I FOKUS

INSTALLERA FÖRBRÄNNINGSTOALETT – för ett smidigare husbilsliv

H

usbilslivet är underbart, men handen på hjärtat, hur roligt är det att tömma svartvatten? Lösningen för ett luktfritt och enklare husbilsliv är förbränningstoaletten Travel från Cinderella. Prata med verkstaden på Husbilslandet, de vet hur det går till att installera Cinderella Travel i din husbil. CINDERELLAS TEKNIK FÖR förbränning­är både effektiv och miljövänlig där urin och fekalier förbränns med gasol. Frisk luft sugs in genom ett tilluftsrör och frånluften från förbränningen renas genom en katalysator före utsläpp genom skorstenen. En vanlig ”aha-upplevelse” är att det inte luktar något efter besöken, det tack vare fläkten som skapar ett undertryck i toaletten. Kvar av ditt toa­ lettbesök blir endast en kaffekopp

Kvar av ditt toa­lettbesök blir endast en kaffekopp aska per person och månad.

aska per person och månad. Askan är helt ofarlig, du kan antingen kasta den i soporna eller sprida ut den i naturen.

LUCKY DOG CAMPER

– En tryggare resa för din fyrbenta vän

D

et är vanligt att fyrbenta familje­medlemmar är med på res­ an. I år har Knaus, tillsammans med Lucky Dog Camper, lanserat det säkra och smarta systemet för hund i husbil. Det fungerar lika bra för små som stora hundar. För hundens komfort och säkerhet skapas den lugna vrån i en av garderoberna under sängarna. Den är försedd med gallergrind, så att din bästa vän är med om allt som händer och sker, men på ett säkert och tryggt sätt. Lucky Dog Camper går att öppna både från sovrummet och från utsidan av husbilen. Vi kan även bygga om äldre husbilar, för att din älskling ska få resa tryggt i sitt eget rum. Det är självklart att alla ska vara med på äventyret!

20

DE FLESTA HUSBILAR rullar fort­ farande av fabriksbandet med traditionell kassettklosett installerad. Men det går att eftermontera en förbrännings­toalett från Cinderella. - Fler och fler visar intresse för våra förbränningstoaletter. Den tar lite mer plats i anspråk, men min egen plåtis (som är under sex meter) är ett bevis på att det går även om det är knappt om utrymme. Vissa fabrikat, däribland Morelo, förbereder för byte till förbränningstoalett redan i tillverkningen och fler och fler tillverkare hakar på det förhållningssättet, säger Erik Roos, marknadsansvarig på Cinderella Eco Erik Roos Sverige. CINDERELLA ECO GROUP firar 25 år 2022, men det är bara början på vår resa. Förbränning är framtiden, att spola bort latrinen med dricksvatten är på utdöende om du frågar oss. Friheten att kunna åka vart du vill utan att fundera på var du ska tömma ditt svartvatten, är där Cinderella Travel verkligen visar sig på styva linan.

ndreas A h c o a Ann äsa om saken och bytte l u d l l i V i rde slag llatoalett ? o j g m o s indere till en C QR-koden! Scanna


Kristinehamn Sveriges Husbilsdestination I år välkomnar vi Kabe och Hymer med sina klubbträffar.

Välkommen Du också!

En av Sveriges populäraste husbilsplatser - enligt tidningen Husbil & Husvagn Kristinehamns Gästhamn & Ställplats, Hamnvägen 9. fb/insta 070-588 28 277


NÖJDA KUNDER

KUNDERNA SOM VÄLJER HUSBILSLANDET

22

ANETTE BÄCKLUND &­MATS HJALMARSSON

ULLA & ANDERS ­HÅKANSSON

Paret blev för två år sedan ägare till en Knaus, införskaffad hos en annan återförsäljare. När det var dags att serva bilen och byta kamrem, valde de dock att ta omvägen till Husbilslandet: - Vi har fått väldigt bra förtroende för Husbilslandet. Vi ringde runt och frågade oss fram och det bemötande vi fick här gjorde att vi valde att åka hit för att serva husbilen, byta kamrem, olja och få den omsedd, så att allt är i sin ordning inför vårens och sommarens alla resor.

Det har blivit ett antal vagnar under årens lopp för de inbitna husvagnsägarna från Kristinehamn. Den senaste är en sju och en halv meter lång Knaus Südwind. - Vi är väl bekanta med Husbils­landet. Vi blir alltid lika fint bemötta och känner oss som hemma. Vi har gjort bra affärer med trevlig personal och fått fin och proffsig hjälp av verkstaden. Allt är snyggt skött av dem. Därför fanns det inget alternativ för oss när vi köpte ny husvagn, säger Anders Håkansson.

ULF KRANTZ

ELISABETH ANDERSSON & SÖREN KARLSSON

Ulf har rest 30 mil, från Åsa, till Husbilslandet för att hämta den nya ”sommarstugan”, en Morelo. Jörgen Öberg, experten på Morelo, går igenom hela fordonet med honom. - Direkt när jag kom till hit kände jag att det var rätt. Detta är ett familje­företag. Jag driver också ett, så Jonas Pettersson och jag fick mycket bra kontakt. Här på Husbilslandet är de tillmötesgående, förtroendeingivande, lätta att prata med och återkopplar snabbt. Jag känner mig trygg i att jag kan komma hit och få snabb och professionell hjälp om jag får problem. Hustrun kommer snart med tåget och vi övernattar på ställplatsen. Det känns tryggt, ifall vi skulle ha fler frågor imorgon.

De kommer från Vretstorp och väntar på sin sjunde husbil, en Knaus Sun I 900 LEG. S ­ ören säger att den fina interiören avgjorde. Tyvärr drar leveransen ut på tiden, ett dilemma för hela branschen, men den som väntar på ­något gott... - Vi har köpt alla våra husbilar på Husbilslandet. Den första köpte vi 2009 och har alltid blivit väl bemötta. Folket på Husbilslandet är jättebra. Jag anser att det inte går att handla annanstans. Man pratar med vänner som har köpt husbil av andra försäljare och som inte blir väl bemötta när något problem uppstår. Många av dem låter Husbilslandet serva deras husbilar nu, för de är verkligen tillmötesgående, säger ­Sören.


Det bästa sol- och vinterskyddet på marknaden för husbilar!

Specialanpassade Comfort sol- och vinterskydd till din husbil innebär perfekt passform. Enkel och säker montering inom ca 25 sek. utan stege, elastiska band, skruv och sugproppar! Se vår användningsvideo för sol-och vinterskydd på www.rvmasters.se Comfort Solskydd : Se utan att synas. Du bevarar ditt privatliv och samtidigt har du god sikt utåt inifrån husbilen. Du får ett trevligt och naturligt ljus och stänger upp till 90% av solens strålningsvärme (UV). Comfort Vinterskydd: Med hög isoleringseffekt (3 cm) håller du värmen mycket bättre i din husbil, och därmed mer komfort. Och du sparar gas för uppvärmning!

Våra vinterskydd är 3 cm tjocka med isolering. • Vinterskydd. • Byte av markisväv. • Sunblocker för markis.

• Vi kan anpassa till alla husbilsmodeller, både alkov och integrerad.

Besök vår webbplats för erbjudanden!

RV MASTERS

Comfort Sunscreen AB Edebäck, Stationshuset • 683 92 HAGFORS www.rvmasters.se • 073-844 60 13


VÅRA VARUMÄRKEN

HUSBILSLANDETS STORA

KNAUS | HUSBILAR & HUSVAGNAR | TYSKLAND Det självklara valet för dig som letar efter ett modell­ program med stor bredd, kvalitet, innovation, design och frihet. I en Knaus är det alltid resan som är målet.

WEINSBERG | HUSBILAR & HUSVAGNAR | TYSKLAND Weinsberg vilar på begreppen enkel, klok, smart och gör själ för desamma. Med inriktning på en yngre målgrupp tillverkar man moderna husbilar till attraktiva priser.

TABBERT | HUSVAGNAR | TYSKLAND Tradition, krav och kvalitet. Med mer än 50 års erfarenhet sätter tyska Tabbert standard bland premiumhusvagnar.

T@B | HUSVAGNAR | TYSKLAND Färgstark husvagnstillverkare med fokus på mindre hus­ vagns­modeller, alla med charm som gemensam nämnare.

24


UTBUD AV FRITIDSFORDON

CI (CARAVANS INTERNATIONAL) | HUSBILAR | ITALIEN Italiensk hantverksanda med avancerad teknologi och modern design som främsta kännetecken.

MORELO | HUSBILAR | TYSKLAND Lyx från Tyskland. Tillverkningen kombinerar bästa möjliga produktionsteknik med traditionellt hantverk i fordon av absolut toppklass.

ROLLER TEAM | HUSBILAR | ITALIEN En banbrytande, avancerad produkt vad gäller nya lösningar. Italiensk omsorg om designen.


KUNDVÅRD

FAMILJEN HUSBILSLANDET - Vi älskar vår kundklubb

Sommarfesten går traditionsenligt av stapeln första helgen i juli.

Jenny Edvardsson är marknads­ kommunikatör på Husbilslandet.

I

ngvar Pettersson lärde oss att kundvård är A och O. Vi ser på varje kund som en i vår stora familj. Vi jobbar för att ni ska må bra, träffas, umgås och ha roligt. - Vi älskar att ställa till med fest och möta våra kunder! säger Husbilslandets marknadskommunikatör Jenny Edvardsson, som håller i de festliga trådarna. Alla som har köpt ett fritidsfordon av Husbilslandet erbjuds medlemskap i kundklubben. SOMMARFEST PÅ HUSBILSLANDET är en härlig tillställning som av tradition går av stapeln första helgen i juli. Senast fanns närmare 300 ekipage på plats. Förutom att kika på nya fritidsfordon, vankas det god mat och dryck, dans och glatt umgänge i Folk­ets Park i Bäckhammar. OKTOBERFEST ÄR EN självklarhet för Husbilslandet. Traditionellt ska det vara: tysk mat, tysk dryck och klassisk Tyrolermusik.

Traditionell Oktoberfest med tysk mat, tysk dryck och klassisk Tyrolermusik.

PÅSKFEST GÅR I vårens tecken med nygräddade våfflor, vårvisning och musik. - VI VILL visa uppskattning för att ni väljer att vara kunder hos oss. Man måste förtjäna sina kunder. Därför lägger vi mycket energi på att vårda våra kundrelationer. Den bästa reklamen du kan ha är en nöjd kund. Obetalbart, framhåller Jenny ­Edvardsson. Nygräddade våfflor, vårvisning och musik råder på påskfesten.

26


VÅRA 34 EGNA CAMPINGPLATSER I SVERIGE

MOBIL FRITID

Från Ivön i syd till Norsträsk i norr bor du till medlemspriser.

195 8 • MER

FÖRMÅNER AKTIVITETER TRYGGT GEMENSKAP

RDE SEDA Ä V AN V A R A C

195 8 • MER

N

N

L I B O M D I T I R F CLUB

SVERIGES STÖRSTA FÖRENING FÖR MOBIL FRITID – Bli en av oss du också!

R VÄ

DE S E D A

MERVÄRDE PÅ DIN FRITID.

w w w .c a ra v a nclub . s e


DEN NYA GENERATIONEN

KNAUS – STOLT LEVERANTÖR TILL HUSBILSLANDET

Visste du att... ... du kan bygga din egen Knaus Husbil! Läs mer på: knaus.se

Knaus Husbilar är det självklara valet för dig som letar efter ett husbilsprogram med stor bredd. Knaus Knaus borgar för kvalitet, design, innovation och frihet. I en Knaus är det alltid resan som är målet. Läs mer på knaus.se

Importör: