Page 14

14

Geworteld in Overijssel

DOOR MARCEL MENTINK

Geworteld in Overijssel

De Overijsselse roots van Henkjan Smits Voor onze rubriek Geworteld in Overijssel reizen we dit keer af naar de Gooise matras waar de meeste BN-ers hun domicilie hebben. We gaan naar de oud-juryvoorzitter van Idols en de X-factor en later van POPster! Nu presenteert hij samen met Manuela Kemp het radioprogramma De Max! We hebben het natuurlijk over Henkjan Smits, telg uit de confectiefamilie van Smits & Co uit Almelo.

H

enkjan Smits is geboren op 9 oktober 1961 en woonde aan de Wierdensestraat in Almelo. Als hij met zijn ouders door de stad liep werd hij altijd netjes begroet, want hij was het zoontje van “meneer Theo”. Deze meneer Theo was één van de drie directeuren van confectiefabriek Smits & Co. Smits heeft hoofdzakelijk goede herinneringen aan Almelo. Hij leerde fietsen, met veel vallen en opstaan, ging naar de Sinterklaasintocht en had er zijn eerste vriendinnetje.

Tukker in het Gooi

Eind 1970 verhuisde de familie Smits, vanwege het werk van vader, naar Naarden. Met zijn onvervalste Twentse accent kon Henkjan daar bepaald niet aarden en hij verlangde hevig terug naar Almelo. Zijn liefde voor muziek was er al vroeg en in Naarden speelde hij als zanger/gitarist in de band ‘No holding Back’. Optreden was zijn echte passie, en om dat te kunnen, belde hij stad en land af om ergens te kunnen spelen. Dat lukte vrij aardig waarna andere bands hem ook inschakelden om voor hen boekingen te regelen. Daarmee was zijn eigen boekingskantoor een feit. Enkele jaren later kwam Smits in dienst bij een platenmaatschappij en werkte hij onder anderen samen met Herman Brood en André Rieu. En toen kwam Idols. Na het succes van dat programma werd hij gevraagd om medepresentator van RTL Boulevard te worden. Al die bekendheid leverde hem uiteindelijk veel werk op. Smits begon lezingen te geven voor bedrijven en leende zijn stem aan verschillende audioboeken. Hij trouwde met een Oldenzaalse en ze hebben twee dochters.

Meneer Theo

Theo, de vader van Henkjan, was de tweede zoon in het gezin van Hendrik Jan Smits en Iny Bello. De familie uit Almelo bestond in z’n geheel uit drie zoons en twee dochters. Na het overlijden van vader Smits in 1958 was Theo samen met zijn broers Herman en Jaap één van de directeuren van Smits & Co. Theo was verantwoordelijk voor de overhemden, die werden verkocht onder de naam Rexalco.

Henkjan Smits. (foto: Roy van Ingen)

Op 1 januari 1969 kwam het tot een fusie tussen Bendien en Smits & Co. De nieuwe onderneming werd al snel gekenschetst als een ongelukkige optelsom van twee familiebedrijven. Het gevolg was een verdieping vol directeuren, elke stoel was dubbel bezet. Het werd Theo al snel duidelijk dat er voor hem geen plek was binnen het vernieuwde bedrijf. Hij werd agent bij Nino en later bij Van Delden en Schumann. Probleem was dat zijn klanten veelal in het westen gevestigd waren en heen en weer reizen niet echt een optie was op de langere termijn. Vandaar dat het gezin eind 1970 naar Naarden verhuisde.

Profile for MijnStadMijnDorp Historisch Tijdschrift Overijssel

MijnStadMijnDorp Historisch Tijdschrift Overijssel, oktober 2019