Page 1

Bygge- & Anlægsavisen Bredgade 36, 1. sal, Forhuset 1260 København K Tlf.: 33 44 55 55 Fax: 33 44 55 50

Nr. 2 Maj 2017 | 27. Årgang | Tlf: 33 44 55 55 | Årsabonnement: 706,- incl. moms | Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt

Stor boligforening har skåret 25% af vandforbruget på bare et år AKB i Lundtoftegade på Nørrebro i København har på bare ét år sparet hele 26% på deres vandforbrug – det svarer til 500.000 kr. lige ned i driftsregnskabet. Læs mere på side 8

Opfølgning på VVS’17  VVS'17 har været en stor succes set med vores øjne. Jeg er naturligvis både glad og stolt over vores udstillerrekord, men også over de mange besøgende, det er lykkedes at tiltrække. Læs mere på side 2

Tryk: OTM Avistryk ISSN 0908-1178 www.bygge-anlaegsavisen.dk


2

Særtillæg | opfølgning på vvs-messen 17 | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

Super stemning på VVS'17 VVS-messen har været et forrygende tilløbsstykke med mange besøgende i hallerne i Odense Congress Center. 9.373 besøgende gik igennem dørene til VVS'17, og dermed sætter årets messe ny besøgsrekord.

 V

VS'17 har været en stor succes set med vores øjne. Jeg er naturligvis både glad og stolt over vores udstillerrekord, men også over de mange besøgende, det er lykkedes at tiltrække. Det skyldes ikke mindst udstillernes imponerende og indbydende stande, siger messechef Michael Helm. VVS'17 er arrangeret i samarbejde med brancheorganisationen VELTEK, og adm. direktør, Per Rømer Kofod, er yderst tilfreds med, hvordan VVS'17 er forløbet: – Det er en flot besøgsrekord, VVS'17 sætter i år, men vigtigste af alt, så hører jeg fra ud-

stillerne, at det også er de rigtige besøgende, vi har haft. Allerede ved VVS'15 kunne man mærke en spirende optimisme blandt udstillere og besøgende, men til VVS'17 er optimismen i branchen sprunget ud i fuld flor, siger Per Rømer Kofod.

Fokus på faglighed Han har også bemærket et større fokus på fagligheden ved VVS'17: – De besøgende har forberedt sig hjemmefra og ved, hvad de går efter. Samtidig kan udstillerne præsentere nye teknologier og give de besøgende ny viden med hjem. Det danner grobund for en rigtig god dialog på standene, siger Per Rømer Kofod.

VVS'17 bød også på et helt nyt tiltag, nemlig et fagligt funderede konferenceprogram, der forløb under messens tre dage. Under temaet "Den moderne installatør" satte konferenceholderne fokus på de muligheder og udfordringer, som VVS-installatørerne ofte møder i deres hverdag. - Vi har i år implementeret nogle nye tiltag, såsom konferenceprogrammet, på VVS-messen, som vi helt sikkert vil tage med videre i vores arbejde til VVS'19, hvor vi forventer endnu en gang at nå nye højder. Jeg er i hvert fald stolt af de mange positive tilbagemeldinger, jeg har fået fra både udstillere og besøgende, slutter Michael Helm.


Fungerer

100% FOTODOKUMENTATION. KVALITETSSIKRING. MANGLER OG TILSYN.

NYT MODUL: DRIFT & VEDLIGEHOLD Generér automatisk din manual til drift og vedligehold Enkel administration af materiel og bygningsdele Definér selv dine bygningsdelskort

Øvrige moduler i iKontrol:

DOKUMENTER

MANGLER & TILSYN

OPGAVESTYRING

TEKNISKE FORESPØRGSLER

TJEKLISTER OG FORMULARER

KONTROLSKEMAER OG TJEKLISTER

SERVICEEFTERSYN

MØNSTERRUNDERING

FOTODOKUMENTATION

W ikontrol.dk

T 7060 6055


4

Særtillæg | opfølgning på vvs-messen 17 | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

Stor interesse for energirigtige fjernvarmenyheder på velbesøgt VVS-messe Det er ikke uden grund, at den netop overståede VVS-messe VVS’17 er Skandinaviens største af sin slags. Da messen sluttede i fredags, havde næsten 9.400 gæster besøgt de godt 200 udstillere i Odense Congress Center. Og særligt ét emne tiltrak sig stor opmærksomhed: Energioptimering.

 E

n af de udstillere, der med stor tilfredshed kunne notere sig interessen for de energirigtige løsninger, er Gemina Termix fra Sunds. Virksomheden brugte messen til at præsentere sit komplette program af fuldisolerede fjernvarmeløsninger, og ifølge salgsdirektør Lars Christensen var responsen fra de besøgende på standen overvældende.

– Gemina Termix er i dag den eneste producent, der inden for både fjernvarme­units, vandvarmere, fordeler­units til gulvvarme og væghængte compactstationer til etageejendomme kan levere en fuldisoleret løsning.

Og netop det faktum, at vi nu kan levere hele paletten, uden at kunden behøver efterisolere for at leve op til de skærpede krav i DS452-normen, var der stor interesse for blandt de mange besøgende på standen, fortæller Lars Christensen. Han tilføjer, at særligt Gemina Termix’ helt nye compactstation CS 28 ISO tiltrak sig stor opmærksomhed, fordi den ud over at opfylde kravene i DS452 udmærker sig på en række andre relevante parametre. – Mange VVS’ere gav blandt andet udtryk for, at den lavere vægt, den nemmere mon-

tering og den optimerede adgang til at servicere produktet var noget, de længe havde ønsket sig hos en compactstation.

Klima og miljø i centrum Ifølge salgsdirektøren var det tydeligt, at de besøgende på standen generelt interesserede sig meget for de energimæssige aspekter ved virksomhedens løsninger. – Der blev spurgt flittigt ind til faktorer som energitab og ressourceforbrug, og i det hele taget kunne vi klart fornemme, hvordan hele miljø- og klimaspørgsmålet fylder mere og mere, når kunderne vur-

derer de forskellige fjernvarmeløsninger. Dels fordi det er nødvendigt i forhold til de nyeste regelsæt på området, men i høj grad også fordi energioptimerede løsninger, som dem vi præsenterede på messen, slet og ret giver god mening; både økonomisk og samfundsmæssigt, fastslår Lars Christensen, der glæder sig til at følge op på de mange gode snakke, det blev til i Odense under den tre dage lange VVS-messe.


CERAPLUS BLUE SENSOR ELEGANCE OG SIKKERHED OVER HELE LINJEN

A M R BØ D E H NY

IDEALBLUE® TEKNOLOGI NIKKEL- OG BLYFRI VANDVEJE

VANDBESPARENDE KUN 5 L/MIN.

www.børma.dk


6

Særtillæg | opfølgning på vvs-messen 17 | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

Kompakt og kemikaliefri løsning på kalkproblemer På årets messe fik mange besøgende øjnene op for muligheden for at nedbringe kalkindholdet i vandet uden brug af kemikalier, ligesom Kalkknuseren fra AMTech Aqua Miljø med sin lille størrelse samtidig er oplagt at have i det lille teknikrum i for eksempel nye villaer. Tekst af Alexander Tengbjerg

A 

MTech Aqua Miljøs administrerende direktør John Zindel er meget tilfreds med forløbet på VVS’17, hvor man oplevede en positiv feed back fra de besøgende på virksomhedens stand: – Vi er yderst tilfreds med messen, hvor vi fik brandet os over for VVS’erne, samtidig med vi fik talt med en del vandværker, som efterfølgende ville have tilsendt et tilbud. Men i det hele taget var der mange, som fik øjnene op for, at Kalkknuseren med sin lille størrelse kan blive monteret i et teknikrum, der ofte er på størrelse med et kosteskab. Her er en håndterbar løsning, og det giver muligheder for mersalg for VVS’erne, når de har dialogen med en kunde omkring forskellige løsninger, siger John Zindel og fremhæver en enkelt samtale fra årets messe: – På VVS’15 for to år siden var der en meget påståelig VVS’er, som besøgte vores stand, og han var meget stor modstander af fysisk vandbehandling, ”for det virker ikke”. Men han kom tilbage til vores stand

i år, og i mellemtiden havde hans lokale vandværk investeret i Kalkknuseren, så han fik afprøvet løsningen i sit eget hjem, og han måtte indrømme, at det virker. Det er skønt med den slags direkte feed back.

hjerte- karsygdomme og huller i tænderne. Med Kalkknuseren bevarer vores drikkevand de gode helbredsmæssige egenskaber uden, at man må slås med de normale kalkudfordringer.

kemikalier og afdække uønskede følgevirkninger ved omgang med kalkholdigt vand. Hertil vil vi fremme en skånsom omgang med vores vandresurser og afhjælpe kalkgener hos forbrugeren.

Bevar kalkens gode egenskaber

Ved hjælp af en Kalkknuser fra AMTech Aqua Miljø ændres krystalstrukturen i kalken således, at Calcit krystallerne ændres til Aragonit krystaller, som ikke danner kalkbelægninger:

Det er dokumenteret, at Kalkknuseren på sigt kun vil koste en tusindedel af de udgifter, man har brugt på kemiske produkter til at komme kalkgenerne til livs, forklarer John Zindel.

– Calcit har en stjerneformet og stabil struktur, der nemt binder sig til overflader, hvorimod Aragonit er mindre stabil og firkantet i strukturen, hvilket gør, at den ikke danner kalkbelægninger.

I private husstande vil Kalkknuseren reducere omkostningerne til opvarmning af vandet og sikre et højt og stabilt vandtryk. Samtidigt vil den forlænge levetiden på hårde hvidevarer, kaffemaskiner, dampstrygejern og wc-cisterner.

I Danmark bruges der store mængder kemikalier i Danmark, fordi det hårde vand kræver mere vaske- og skyllemiddel til tøjvasken og flere afkalknings- og rengøringsmidler i rengøringen, ligesom kalkaflejringer fra vandet giver et øget elforbrug og en kortere levetid for mange husholdningsmaskiner. Men kalken rummer også gode egenskaber, der går tabt, når man renser vandet kemisk, og udfordringen er således ikke at fjerne kalken, men derimod at bevare den. Derfor har AMTech Aqua Miljø valgt at løse kalkproblemet ved at ændre kalkens struktur, i stedet for at fjerne det, helt uden brug af kemiske hjælpemidler. Og det var budskab, som tiltalte mange besøgende på AMTech Aqua Miljøs stand, fortæller John Zindel: – Ionbytningsanlæg fjerner kalk og magnesium i vandet, og det giver større risiko for

Med lyd kan vi gøre Aragonits struktur megastabilt, så den nu ændrer det stjerneformede krystal til det firkantede krystal. Det betyder, at vi fortsat har kalk i vandet, men at eventuelle kalkpletter blot kan tørres bort med en våd klud, fortæller John Zindel.

Til gavn for miljøet og økonomien – Vi har hos AMTech Aqua Miljø fire overordnede mål: Vi vil nedbringe brugen af

For erhverv vil den kunne reducere vand, el og sæbeforbruget, og den kræver samtidigt meget lidt vedligeholdelse. For vandværkerne vil man kunne opnå et stabilt og højt vandtryk og øge vandkvaliteten, særligt når man afskaffer brugen af rensende kemikalier.


ANNONCE 8 ANNONCE

Særtillæg | opfølgning på vvs-messen 17 | bygge- & anlægsavisen

Stor boligforening har skåret 25% af vandforbruget på bare 1 år AKB i Lundtoftegade på Nørrebro i København har på bare ét år sparet hele 26% på deres vandforbrug – det svarer til 500.000 kr. lige ned i driftsregnskabet. Resultaterne viste et spare-potentiale på 17% på vandforbruget og hele 26% på det varme vand.

 D

en almennyttige boligforening AKB har længe haft en målsætning om at spare på vandet. Alle foreningens enkelte afdelinger skal inden 2020 sørge for at bruge 15 procent mindre vand, end de gjorde i 2005, men hvordan? Afdelingen Lundtoftegade på Nørrebro i København er muligvis ved at nå målet et par år før deadline, og de gør det ved at udskifte blandingsbatterierne i alle 699 lejligheder. Udskiftningen til vandbesparende armaturer i håndvask, køkkenvask og bruser skal på papiret barbere 17,3 procent af vandforbruget og give en besparelse på 495.000 kroner om året på vandregningen.Tallene var teoretiske, før projektet blev ført ud i livet, men bundede i et vandspare-projekt, som boligforeningen satte i gang ved at teste før- og efterforbrug i 4 testlejligheder, hvor der blev målt vandforbrug på armaturer og brusere.Testresultaterne brugte ejendomsleder i Lundtoftegade Kenneth Fuglsang og hans driftleder Rene Høier til at påvise ikke bare det store besparelsespotentiale, men også at overbevise boligforeningens bestyrelse samt til at et større energitilskud til projektet.

Realiserede større besparelse end forventet Testresultaterne viste et spare-potentiale på 17% på vandforbruget og hele 26% på det varme vand, hvilket samlet set ville give foreningen en årlig besparelse på driftsbudgettet på 1,2 mio. kr. De forventede besparelser samt et energitilskud på 250.000 kr. fra energiselskabet var med til at sikre, at hele projektet blev implementeret på rekordtid.

Således fik alle knap 700 lejligheder monteret nye vandhaner og brusere i starten af 2016, og nu her et år efter kan boligforeningen allerede glæde sig over at have sparet hele 25% på vandet – hvilket jo er mere end driftsafdelingen var blevet stillet i udsigt på baggrund af testresultaterne.

Fakta om AKB Lundtoftegade Antal lejligheder totalt: 699 stk. Vandforbrug: ca. 102.488 m3/året = ca. 3,8 mio. kr./året

– De energi-godkendte armaturer giver besparelser på både vandforbrug, men også i høj grad på forbruget af varmt vand, der udover en m3-pris også er meget dyr i opvarmning. Når både besparelserne på vand- og varmeforbrug lægges sammen kunne boligforeningen potentielt spare ca. 1,2 mio. kr. om året. Det gav en samlet tilbagebetalingstid på under to år,” forklarer Anja Aabye, der er konsulent hos FM Mattsson Mora Group Danmark.

Testcase blev foretaget i 4 lejligheder Testperiode: 30 dage før og 30 dage efter udskiftning

Resultat Besparelse 1.807 kr pr. lejlighed (3 armaturer + bruser ) (Baseret på ejendommens vand- og energiomkostninger) Tilbagebetalingstid: ca. 2 år (Forudsat et armatur koster ca. 1.000 kr. inkl. montage)

Sparede uden at opdage det Ifølge Kenneth Fuglsang og Rene Høier lagde beboerne i lejlighederne slet ikke mærke til, at de nye armaturer fungerede anderledes end de gamle. De lagde heller ikke mærke til, at de brugte mindre vand, end de plejede. De var glade og tilfredse med de nye armaturer. Der er ellers nogle store forskelle på de gamle armaturer og de nye. Blandt andet bruger beboeren helt automatisk mindre varmt vand, fordi armaturet har såkaldt koldstart. Det betyder, at vandet altid er koldt, når du åbner vandhanen i midterpositionen. Ifølge Anja Aabye har de fleste af os for vane altid at åbne vandhanen i midten. Derved bruger vi unødigt varmt vand: – Du sætter gang i opvarmningen af vandet, men er færdig med at vaske hænder, før det varme vand er fremme i hanen. Du

bruger altså energi på at opvarme vandet, uden at du nyder godt af det. Ved automatisk at stå klar på kold, bruger beboerne simpelthen mindre af det varme vand, forklarer Anja Aabye og fortsætter: – Ved at vandhanen er forudindstillet på koldt vand i stedet for blandet varmt og koldt, har jeg set energibesparelser på op til 60 procent. Og boligforeningen i Lundtoftegade er ikke det eneste sted, hvor vi har set så markante besparelser. Sammen med FM Mattsson Mora Group har vi lavet energicases i alt fra lufthavne til hoteller, hospitaler, kommuner, daginstitutioner, skoler og erhvervsejendomme. Det er dog ikke bare koldstarten, der gør det. Armaturerne er udstyret med både perlatorer, flowbegrænser og keramisk tætning, så dryppende vandhaner ikke spil-

Total potentiel besparelse (inkl. vand og energi til opvarmning af varmt vand): 1.263.093 kr./år* *I vand og energi ved udskiftning af 2.397 armaturer (699 lejl.)

ler en rolle i vandforbruget.Tilsammen betyder installationerne, at der simpelthen kommer mindre vand ud, men fordi der blandt andet bliver blandet luft i, så lægger brugeren ikke nødvendigvis mærke til det og har derfor ikke vandet tændt længere, eksempelvis, for at kompensere.


Overvågning og Alarmer EP1 MultiAlarm 0-10V Signal-overvågning, trykvagt og temperatur-overvågning. Alarmerer med lys og lyd. FloodAlert Alarm til forebyggelse af fugtskader. Alarmerer med lys, lyd og e-mail.

TempAlert

Alarm til overvågning af temperatur, i f.eks. kølerum, server-rum mm. Alarmerer med lys, lyd og e-mail.

Control Signal Simulator Brug for at teste spjæld, ventilatorer eller andet udstyr ? Lille smart 0-10V / 4-20mA batteri-drevet styresignal simulator - lige til at tage med på den næste reguleringsopgave.

LS Control A/S Industrivej 12, Gelsted DK-4160 Herlufmagle +45 5550 5550 lsc@lscontrol.dk www.lscontrol.dk

NYE MULIGHEDER MED DANSK METAL

LØNTJEK Vi tjekker, at du får det rigtige i løn og pension. KONTRAKTTJEK Vi tjekker dit ansættelses­ bevis i løbet af 24 timer – også inden du skriver under. JOBSERVICE Vi har kontakterne og hjælper dig med at finde et nyt job. KARRIEREPLAN Vi finder de kurser, der kan bringe dig tættere på fx et bedre job eller mere i løn. ARBEJDSMILJØ Vi giver dig svar på dine spørgsmål om sikkerhed og arbejdsmiljø på jobbet. DINE RETTIGHEDER Vi er der for dig, hvis din arbejdsgiver ikke over­ holder dine rettigheder. OVERENSKOMSTER Vi forhandler overens­ komster, der bl.a. sikrer ret til pension, løn under barsel og ekstra fridage.


10 ANNONCE

Særtillæg | opfølgning på vvs-messen 17 | bygge- & anlægsavisen

Helt tæt på produktionen Ribe jernindustri, der står bag den kendte RIO Radiator, inviterede på VVS-messen i Odense indenfor i fabrikshallerne, hvor man takket være et sæt virtual reality-briller kunne se, hvordan de ikoniske produkter bliver produceret, samt medarbejderne bag dem. Tekst af Alexander Tengbjerg

 R

den designet til at gå i et med omgivelserne og giver herved en stor fleksibilitet i forhold til indretningen.

ibe Jernindustri deltager hvert år på VVS-messen, men i år handlede det ikke kun om at vise klassikerne og de nye produkter frem. Man valgte i stedet at vise hele fabrikken fra Ribe frem sammen med de mange forskellige medarbejdere, der arbejder på den.

– Denne radiator er perfekt til hospitaler og laboratorier. Men den viste sig efterfølgende også at være anvendelig i helt almindelige boliger, hvor man døjede med eksempelvis støvallergi. Lignum radiatoren er et godt eksempel på, at en radiator kan meget mere end bare at afgive varme, fortæller Michael Boel Olesen.

– Vi er jo noget så sjældent som en dansk radiatorfabrikant, der rent faktisk producerer i Danmark, og det er vi stolte af. Vi vil ikke bare snakke om kvalitet og godt håndværk, men også vise det. Derfor har vi, takket være virtual reality-briller, kunnet vise en 360graders film over fabrikken, så det føles som om, man selv står ved siden af samlebånd, støbemaskiner og knitrende svejseapparater. Vi ville derfor ikke bare stå og fortælle om håndværket bag vores produkter, men vise det til de besøgende på messen, fortæller Michael Boel Olesen, der er administrerende direktør i Ribe Jernindustri.

Retroradiatorer Men hvor nogle ønsker at radiatorer skal gå i et med omgivelserne, er der andre, som vil vise dem frem. Det gælder især for gamle herskabslejligheder og murstensboliger, der fremstår som charmerende tidslommer i de moderne storbyer. Har men en bolig med pæne plankegulve og stuk i loftet, vil en nyere radiator kunne skille sig meget ud.

Svimlende antal muligheder

Derfor har Ribe Jernindustri skabt en radiator med et gammelt look, men med moderne egenskaber. Hudevad Classic er en pladejernsradiator, der ligner en klassisk søjleradiator fra 1930’erne, men er fremstillet med de nyeste produktionsmetoder. Efterspørgslen på Hudevad Classic radiatorerne er særligt høj i England, hvor den blandt andet er brugt i flere historiske bygninger, bemærker Michael Boel Olesen og fortsætter:

En indsigt i produktionen giver også en indsigt i mulighederne. En radiator er nemlig ikke bare en radiator, hvis man spørger Michael Boel Olesen. Det ses i de mere end 51 millioner forskellige kombinationsmuligheder, som man kan finde indenfor Ribe Jernindustris produktsortiment: – Når man er lokalt forankret og har udvikling, ledelse og produktion under næsten det samme tag, så kan vi kvalitetssikre og skræddersy alle radiatorerne efter vores kunders specifikke krav og ønsker. Vi har altid haft det mål at skabe radiatorer, der i design og ydelse kan modstå tidens tand. Det kræver, at man lytter nøje til kundernes ønsker, men også at råvarerne bag er nøje udvalgte, hvilket man også kan få at se i vores video på messen, udtaler Michael Boel Olesen.

Lignum radiatoren er her bygget ind i vinduesrammen i et laboratorium på Panum Instituttet i København.

Fra laboratoriet til dagligstuen Specifikke krav fra kunder har oftest ledt til udviklingen af helt nye produkter. Det er for eksempel sket gennem hospitaler og laboratoriers ønske om et produkt, der kunne fremme hygiejnen i de sårbare

miljøer. Her har Ribe Jernindustri udviklet Hudevad Care Lignum radiatoren, der er markedets mest hygiejniske radiator. Den kan integreres i de fleste overflader og har ingen åbninger eller kanter, hvor der kan sætte sig støv eller bakterier. Samtidigt er

– Det er jo et tydeligt eksempel på, at folk ikke er ligeglade med valget af radiator. En radiator fylder visuelt meget i rum og har en grundlæggende kernefunktion, derfor mener vi, at man skal kunne tillade sig at være kræsen, når den rigtige radiator skal udvælges.


PRISVINDENDE DANSK DESIGN

NYHED

BELL

er en hel ny komplet dansk designet og produceret armaturserie fra Damixa. Serien omfatter et- og togrebs køkken- og badarmaturer, termostater, hoved- og håndbruser samt komplet brusesystem. Se det hele på damixa.dk


12 ANNONCE

Særtillæg | opfølgning på vvs-messen 17 | bygge- & anlægsavisen

Fremtidens vådrum er klar til installation På VVS messen kunne man for andet år i træk møde tyske wedi, der i over 30 år har været kendt rundt om i verden for sine vådrumsløsninger herunder designelementer, spa- og wellnessprodukter samt byggesystemer. Virksomheden er repræsenteret i over 36 lande og nu er tiden for innovative vådrumsløsninger kommet til Danmark. Tekst af Elias Inceer

 D

aniel Meiners, Area Manager for wedi i Norden, kan se tilbage på en veloverstået VVS messe, hvor han for blandt andet forhandlere, flisemurer og arkitekter fik præsenteret virksomhedens vådrumssystemer, der med afsæt i tysk ingeniørkunst, håndværksdyder og innovative tankeprocesser sætter nye højder inden for systemkomponenter til hurtig og sikker montering. – Vores løsninger har i mange år været de foretrukne rundt om i verden, og derved kan vi tilbyde det danske marked gennemtestet kvalitet med garanti. Hos wedi har vi blandt andet udviklet innovative brusebadsløsninger til gavn for hurtigere og mere sikker renovering samt nybyggeri. wedi produkter opfylder kravene til den europæiske godkendelse ETAG 022 (del 3). Ift. det danske marked opfylder vi kravene til ETA Danmark og har en MK og VA-godkendelse. Hermed giver vi vores kunder en tryghed i, at der ikke opstår uventede overraskelser - hverken under arbejdet eller efter leveringen, siger Daniel Meiners.

Dette giver en tryghed både hos entreprenører, leverandører og bygherren om, at slutresultatet altid er i overensstemmelse med gældende lovgivning og de fremtidssikret af højeste kvalitet

af tid og resurser i installationsprocessen: – Med Fundo Integro har vi integreret afløbsteknikken i det fladeste bruseelement med indbygget fald, og det sætter helt nye muligheder i spil. Der er kun brug for 90 mm monteringshøjde, hvilket gør produktet optimalt til restaurering og nybyggeri.

størrelse. Det giver nye muligheder til at indfri både æstetiske ønsker samt en lynhurtig installation, siger Daniel Meiners.

Vores kunder får en til dato uset grad af frihed til formgivning. Fungo Integro er et monteringsklart produkt, som blot skal tilsluttes hovedafløbsrøret forklarer Daniel Meiners og uddyber, at afløbsteknikken kommer pre-installeret fra fabrikken.

– Arkitekter, ingeniører og installatører har længe efterspurgt komplette byggesystemer og løsninger, der kan optimere byggetiden og samtidigt indfri ønsket om frihed til at tænke nyt. Med vores mangeårige erfaring og innovative sikre systemer eliminerer vi fejlgraden i byggeriet og nedsætter byggetiden for entreprenøren. Det giver i sidste ende mærkbare resultater på bundlinjen i hele projektets fødekæde, siger Daniel Meiners og afslutter:

Tættere end nogensinde

Et vandtæt valg

For at imødegå en kendt udfordring med at få afløbsrenden helt tæt til væggen med en direkte hældning, gør wedi Fundo Riolito Neo det nemt at tilpasse gulvelementerne til de ønskede mål:

Der er især wedi’s brusebunde med indbygget fald, som Daniel Meniers ser frem til at præsentere på messen. Fundo Integro og Fundo Riolito Neo er to af de produkter, som skaber solide fundamenter - til solide formål. I lighed med wedi’s øvrige brusebunde tilbydes kunderne garanteret vandtæthed, høj systemsikkerhed og besparelse

– Vi oplever en begejstring over, at man ikke længere behøver at bekymre sig om forbindelsen til væggen eller vandtæthed. Fundo Riolito Neo er 100 % vandtæt og højdeindstillingen er integreret direkte i rendeafdækningen. Desuden kan det holde til en høj belastning fra en minimal flise-

Udfordrer standarterne wedi ser optimistisk på fremtiden på både det internationale og danske marked.

– Vi udfordrer med andre ord markedstandarderne og på VVS’17 oplevede vi en stor efterspørgsel fra såvel mindre som større danske virksomheder. Vi tolker dette som en anerkendelse fra vores danske samarbejdspartnere, og værdsætter den velkomst vi oplever her i Danmark.


Særtillæg | opfølgning på vvs-messen 17 | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

13

Leverandør af stærke VVS-løsninger I PURUS mærker man en stigende efterspørgsel efter sin VVS-løsninger, og på VVS´17 fremviste man en række nyheder, som man har store forventninger til.

 P

URUS er med mere end 50 års erfaring med udvikling og fremstilling af både standardløsninger og skræddersyede VVS-løsninger den førende leverandør og samarbejdspartner for designere og rådgivere, som stiller krav til funktionalitet, hygiejne og holdbarhed. På VVS’17 fremviste PURUS nyheder, som nye almindelige gulvafløb til smøremembran med de vanlige PURUS riste, men også de såkaldte TILE Insert, hvor man lægger selve klinken som rist. Man kan også opleve PURUS Line – linieafløbene er der også fundet nye ristemønstre

til – samt PURUS Line til vinylbelægning til det offentlige byggeri, hospitaler mv. Endvidere viser man et program i en smal Industri afløbsrende, kaldet PURUS 100-renden.

sportscentre over hele Norden. Her stilles der store krav til styrke og rengøringsvenlighed, og det opfylder vores løsninger til fulde.

Stærke løsninger i Industri-render

Totalleverandør og sparringspartner

- Vores produkter er robuste, slidstærke og af høj kvalitet. Vi har mange års erfaring i produktion af Industrirender og har en bred palette af totalløsninger i lækkert design med optimal hygiejnestatus både til både private og offentlige bygninger, fortæller Birger Christensen, adm. direktør i PURUS og fortsætter: – Gennem årene har vi leveret standard- og skræddersyede løsninger til storkøkkener, restauranter, sygehuse, institutioner og

PURUS har mange års erfaring med produktudvikling og salg af afløbssystemer, vandlåse og andre miljørelaterede produkter, og har gennem mange år specialiseret sig i udskillere i alle størrelser og til alle formål. Sortimentet er senere blevet udvidet med et stort udvalg af rustfri sanitet i gennemført, robust og elegant design. Og med egen produktion i moderkoncernen BLS Industries (Tidl. PURUS AB)

siden 1945 og opkøb af både P2Stål og S.P. Service & Products i 2010 omfatter PURUS’ sortiment rustfri produkter i alle afskygninger. Siden det første opkøb i 2010 har virksomheden allerede indtaget en endnu større del af VVS-markedet end tidligere. Udover PURUS markedsfører BLS Industries også følgende stærke brands: UNIDRAIN, JAFO,TRIO PERFEKTA & JOTI. Birger Christensen slutter af: – Vi vil vise branchen, at vi er Nordens førende inden for vores segment i VVS og sanitet. Og takket være vores sortiment-udvidelser gennem årene kan vi levere fuldt integrerede løsninger til vidt forskellige typer af projekter.


14 ANNONCE

Særtillæg | opfølgning på vvs-messen 17 | bygge- & anlægsavisen

Vendte minus til plus med E-Komplet Da Vietz El-installation A/S i Hasle ved Aarhus fik E-Komplet, fik man øje på de opgaver, der ikke gav overskud. Nu kan indehaver Poul-Henning Vietz følge de enkelte projekter og holde øje med dækningsgraden – og det har givet pote på bundlinjen

I 

og lavede så proformafakturaer, som blev printet ud til overmontørerne, som så tjekkede dem med svendene. Og først herefter kunne vi fakturere kunden, forklarer PoulHenning Vietz.

2016 fik vi vendt et negativt resultat til et plus, og jeg er ikke tvivl om, at det er E-Komplets skyld. Med E-Komplet har vi fået meget mere fokus på den enkelte opgave, hvor vi løbende kan følge vare- og timeforbrug og dermed holde øje med dækningsprocenten. Og det har givet en meget bedre bundlinje. Indehaver Poul-Henning Vietz, Vietz Elinstallation i Hasle ved Aarhus er mere end godt tilfreds med virksomhedens nye administrationsløsning fra E-Komplet. Vareindkøb, timeforbrug med mere lægges ind på den enkelte opgave, og det gør det blandt andet muligt for overmontøren at holde øje med bundlinjen på opgaven. Men sådan har det ikke altid været i virksomheden.

Slap af med papirarbejdet Vietz El-Installation havde en regnskabsløsning, der skulle udfases, og Poul-Henning Vietz havde hørt godt om E-Komplet hos flere kolleger i branchen. – Så vi fik besøg af en konsulent, der viste os, hvordan E-Komplet fungerede i praksis, og der var ingen tvivl; det skulle vi have, slår Poul-Henning Vietz fast.

Færre medarbejdere i administrationen – Faktisk har vi sparet så meget tid og papirarbejde, at vi i dag er to medarbejdere mindre i administrationen, samtidig med at vi har fået meget mere overblik over den enkelte opgave, fortæller PoulHenning Vietz.

Indehaver Poul-Henning Vietz, Vietz El-installation, Hasle. Medarbejderne blev sat ind i E-Komplet, og ret hurtigt stod det klart, at der var penge at spare på den nye løsning – For eksempel kunne overmontøren nu meget nemmere holde øje med timeforbruget, og projektlederne kan selv fakturere. Før havde vi en meget ”tung” løsning; medarbejderne på kontoret tog imod håndskrevne sedler fra projektlederne

På trods af at tids- og vareforbrug kan køres sammen, og at man kan styre både løn og fakturering via løsningen, betegner Poul-Henning Vietz E-Komplet som ”en simpel løsning”. – Den er nem at bruge, og har vi spørgsmål, kan vi altid ringe til E-Komplet. De er også gode til at lytte til vores ønsker, og er det muligt at opfylde ønsket, sker det ret hurtigt – og det er dejligt. Vi er 100 procent tilfredse med E-Komplet, understreger Poul-Henning Vietz og fortsætter: – Det vigtigste er, at vi har fået så meget mere overblik!

– I 2016 fik vi vendt et negativt resultat til et plus, og jeg er ikke tvivl om, at det er E-Komplets skyld. Nu kan vores projektledere selv fakturere – men endnu vigtigere; der er blevet meget mere fokus på den enkelte opgave, hvor vi løbende kan følge vare- og timeforbrug og dermed holde øje med dækningsprocenten. Og det har givet en meget bedre bundlinje.


Særtillæg | opfølgning på vvs-messen 17 | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

15

Branchen skal kunne give solid rådgivning om energioptimering Der har været stor interesse om årets VVS-messe, og ifølge administrerende direktør Per Rømer Kofod fra brancheorganisationen VELTEK afspejler den store interesse, at mange udstillere har mange helt nye produkter klar, som de gerne vil præsentere. Tekst af Tim Panduro

 B

ranchen har siden 2013 været udfordret af nye godkendelseskrav til komponenter og produkter til drikkevandsinstallationer. Godkendelsesproceduren har ikke fungeret, og mange produkter har måttet vente længe på en dansk godkendelse. I juli 2016 blev der imidlertid åbnet op for, at produkter med hollandske, svenske og tyske godkendelser lovligt kunne sælges i Danmark. Det betyder, at der har været langt flere nyheder på standene end på de tidligere messer, mener administrerende direktør Per Rømer Kofod fra brancheorganisationen VELTEK, som er medarrangør af messen.

Fokus på energioptimering Mange af de ny produkter har energioptimering og miljøvenlighed som omdrejningspunkt – uanset om det er rør, fittings, vandfiltre eller armaturer. VVS-området er nemlig et overset område, når det kommer til energioptimering af boliger og andre bygninger, mener Per Rømer Kofod. – Hvis du spørger den almindelige dansker om energioptimering, vil de fleste nævne termoruder og isolering. Det er også vigtige områder, men der har været fokus på dem siden oliekrisen i 1973, og vi er nået til et punkt, hvor det kan være svært at

seneste år, heriblandt en opdatering på den teknologiske udvikling i branchen. Messedeltagelse er en form for uddannelse og klart den hurtigste måde at komme på omgangshøjde med udviklingen i branchen og hvad der eller rører sig på markedet, siger direktøren, der også håber, at de mange rådgivere vil dukke op og blive inspireret til hvordan de kan skabe værdi og øget komfort for deres kunder. forsvare omkostningerne i forhold til den gevinst som kan opnås. Modsat er vi dårligt nok kommet i gang med at optimere vores varme, vand og ventilationssystemer, og her kan stadig opnås store besparelser ved langt mindre investeringer, siger Per Rømer Kofod, der savner større fokus på potentialet i VVS-området.

givning om optimering, selvom det måske ikke er den opgave, han i første omgang var kaldt ud til. Det kan blandt andet være at kigge på husets varmesystemer eller at foreslå installering af berøringsfri vandhaner, så unødigt vandspild undgås. Ud over gevinsten for miljøet og øget komfort, kan der også være mange penge at spare for kunden. Hvis man kigger på vandregningen i et velisoleret hus, kan den være ganske tæt på varmeregningen i størrelse, siger Per Rømer Kofod.

Han peger på, at der eksempelvis ingen lovgivningsmæssige krav er til det maksimale energiforbrug for en cirkulationspumpe. Per Rømer Kofod opfordrer derfor branchen til selv at blive mere opmærksom på at give solid faglig rådgivning om energioptimering til kunderne, for kunderne er ikke blevet informeret gennem årtier, som de er om isolering og termoruder.

Kig på hele levetiden

– Når en håndværker står ude hos kunden, skal han være klædt på til at give faglig råd-

– Som besøgende får man en præsentation af branchens nyheder indenfor de

På Danmarks største vvs-messe, VVS’17 i Odense er der blandt de besøgende både installatører, rådgivere, kommuner og andre offentlige bygherrer.

– Fokus, når man bygger nyt eller renoverer, er på anlægsudgifterne. I stedet burde man kigge på udgifterne i byggeriets levetid. Så vil man opdage, at det kan svare sig at tænke optimering inden for vand, varme og ventilation ind i bygningerne. Udgiften er muligvis lidt højere fra begyndelsen, men den tjener sig hurtigt ind igen, mener Per Rømer Kofod.


16 ANNONCE

Særtillæg | opfølgning på vvs-messen 17 | bygge- & anlægsavisen

Tre-i-én trykvagt gør livet lettere - og billigere Trykvagten

EP1 fra LS Control dækker tre trykområder, og kan desuden måle flow og temperatur. Alsidigheden gør livet lettere for installatøren og billigere for både grossist og slutkunde. Tekst af Frank Ulstrup

 M

Hele tre ting

ere alsidige produkter, gør til stadighed livet lettere for en række faggrupper. Et godt eksempel er elinstallatøren, der ofte står og skal vælge mellem tre typer af trykvagter afhængigt af det aktuelle ventilationssystem.

Med til populariteten hører dog også, at EP1 let kan konfigureres til at måle både flow og temperatur, uden at der skal ændres noget i installationen.

– Det gør den igen til en meget fleksibel og alsidig vagt, siger Thomas Jacobsen og fortæller, at man i EP1 har skiftet den gammeldags mekaniske membran ud med et lille digitalt print.

Men med en trykvagt fra elektronikvirksomheden LS Control, behøver han nu kun have én enkelt med i bilen.Trykvagten, der bærer navnet EP1, dækker nemlig hele spændet fra 20 til 2000 pascal – et spektrum, der normalt kræver tre trykvagter.

Alsidig men enkel Key Account Manager i LS Control,Thomas Jacobsen, fortæller, at EP1 ligger på hylderne hos de fleste grossister, og at kunderne holder fast i produktet, når de først har prøvet det. Og han forstår dem godt. – Det er jo en kæmpe fordel, at installatøren ikke skal fylde bilen med trykvagter,

MODUL-SYSTEM VI INDRETTER DIN SERVICEBIL!

Hvidovre: 70 25 21 60, info@modul-system.dk

eller er nødt til hjemmefra at tjekke, hvilket tryk det aktuelle anlæg opererer med. Dertil kommer, at den er uhyre simpel at montere, så en installatør uden forudgående erfaring med produktet, let klarer det. Det er de to vigtigste grunde til, at efterspørgslen på EP1 er konstant stigende – også selvom vi ikke har lavet nogen større markedsføring.

Her som i en række af LS Controls øvrige produkter er det de digitale muligheder, der øger alsidigheden og samtidig muliggør et meget kompakt design. Den populære trykvagt er ikke større end en traditionel en af slagsen. Og den koster i øvrigt stort set det samme, selvom den altså indeholder en række funktionaliteter og måler tryk i en meget bred skala.

www.modul-system.dk


Særtillæg | opfølgning på vvs-messen 17 | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

17

Ny armaturklassiker kan monteres med én hånd Det re-designede Safira armatur fra Oras har netop fået Danmarkspremiere på VVS´17 i følgeskab med et helt nyt patenteret installationssystem, som gør det nemt og hurtigt at montere.

 F

Tekst af Steffen Walton lot, nemt og praktisk: Det legendariske Safira armatur fra Oras kommer nu i et opdateret design med en række nye modeller til både badeværelse og køkken. Samtidig er armaturet blevet usædvanligt nemt og hurtigt at montere. Oras har nemlig udviklet og fået patent på et nyt installationssystem, der letter VVS-installatørens hverdag.

– Det giver en sidste finish rent æstetisk, og har samtidig den praktiske og hygiejniske betydning, at armaturet dermed samler et minimum af snavs, siger Maria Jensen

Fakta: Ny Oras 3S-Installation

– Vi vil gøre det nemmere for installatøren, der nu kan spare en del tid på at montere armaturerne, fortæller salgs- og marketingassistent Maria Jensen fra Oras. – Samtidig er der tænkt på ergonomi og komfort. En VVS-installatørs arbejde foregår ofte i akavede stillinger og under svære omstændigheder. Nu kan man i de fleste situationer stå ret op og montere vandhanen – og i de fleste tilfælde med én hånd, forklarer Maria Jensen om systemet, der består af en hurtig tre-steps-løsning, der inkluderer en innovativ bespændingsdel og en fleksibel skruetrækker.

Topsælger i Norge Det nye installationssystem er opfundet i Finland og testet af VVS’ere i Norge, hvor det allerede er blevet populært. – De norske VVS-installatører er meget begejstrede, og Safira er nu den model, vi sælger allerflest af i Norge, oplyser Maria Jensen.

Sammen med den nye Oras Safira armatur-serie lanceres et nyt installationssystem, som gør installatørens arbejde nemmere i hverdagen. Nu er det så blevet danskernes tur, og der for første gang kunne opleve den re-designede armatur-serie på VVS’17. – Vi havde stor succes med konkurrencen på vores stand, hvor de besøgende kunne prøve, hvor nemt og hurtigt det er at montere Safira amaturet med det nye system, fortæller Maria Jensen.

- Vi har valgt at opdatere udseendet, men det er stadig med den velkendte og gennemtestede Oras-indmad, som vi altid har brugt i Safira-armaturerne, siger Maria Jensen.

Fokus på hygiejne

– Det nye design giver flere valgmuligheder til både køkken- og håndvask. Vi har inden for de senere år oplevet en stigende efterspørgsel på sidebetjente greb. Både fra installatørerne og fra slutkunderne. Det er nu muligt at få i Safira-serien. Og det giver en hygiejnefordel, fordi du ikke drypper vand ned over armaturet, når du lukker for det efter at have vasket hænder, forklarer Maria Jensen.

Safira-serien har 30 år på bagen, og den kommer som nævnt i et nyt opdateret design med en række nye varianter til både køkken og badeværelse.

I de nye design er der samtidig en afstand mellem greb og armaturkrop på kun fem millimeter.

– Indtil videre er det kun Safira-serien, der har det nye monteringssystem. Men vi tør godt vove den påstand, at det er fremtidens monteringsteknik, lover hun.

Systemet består af en hurtig tresteps-løsning, der inkluderer en innovativ bespændingsdel og en fleksibel skruetrækker. Hvor monteringsbeslagene traditionelt har to separate dele, er alt nu integreret i én. Dermed skal installatøren kun at bruge én hånd for at installere armaturet. En fleksibel skruetrækker gør installationen hurtig og nem. Bundpakningen sidder allerede på armaturet. Støttepladen gør monteringen fleksibel i bordplader og vaske – fra 1 mm til 40 mm tykkelse både ved rustfri stål- og porcelænsvaske.


18 ANNONCE

Særtillæg | opfølgning på vvs-messen 17 | bygge- & anlægsavisen

Brugervenlig digital kvalitetssikring Det digitale kvalitetssikringssystem fra iKontrol sparer arbejdsgange og sikrer alle registreringer ét sted. Nu har de søsat et nyt drifts- og vedligeholdelsesmodul, der kraftigt letter udarbejdelsen af vedligeholdelsesmanualer. Tekst af Alexander Tengbjerg

A 

arhusianske iKontrol står bag et digitalt system til kvalitetssikring og fotodokumentation, der samler alt ét sted og afslutter registreringerne i én arbejdsgang. Det er et fleksibelt administrationssystem og en app til både iOS og Android, hvor forskellige moduler tilvælges efter virksomhedens specifikke behov. Systemet optimerer de tidskrævende processer og gør det muligt at undgå unødvendigt besvær med papirarbejde og dobbelte arbejdsgange.

Fleksibel modulsammensætning – Vi har designet et meget brugervenligt system, der sparer arbejdsgange og sikrer, at alt er gemt det rigtige sted. Virksomheder har forskellige behov, og derfor er det via iKontrol muligt at sammensætte og opsætte modulerne i en sådan grad, at man som kunde, inden for standardmodulerne, kan få en skræddersyet løsning efter behov. Systemet er derfor meget fleksibelt, og når man får sat de forskellige funktioner op, er det også meget let at lære at bruge i praksis, forklarer Torben Kovaltsenko Jørgensen, administrerende direktør hos iKontrol, og uddyber: – Når en medarbejder befinder sig på byggepladsen, kan han/hun i én arbejdsgang via app’en tage billeder af et bestemt

at vedligeholde dine drift- og vedligeholdelsesoplysninger. Anvender du iKontrol til at generere dine drift- og vedligeholdelsesmanualer, skal du blot opdatere dine oplysninger ét sted. Herefter slår dine ændringer igennem alle de steder, du ønsker. Herved sikrer du, at du ikke kommer til at sende fejlagtige beskrivelser ud til dine slutkunder.

forhold, der skal dokumenteres, markere det ind på en plantegning eller landkort og skrive kommentarer dertil. App’en uploader herefter registreringerne til iKontrol-serverne, som kan tilgås fra vores administrationssystem. Herfra kan data deles eller eksempelvis eksporteres til PDFdokumenter Systemet er også velegnet til at lave tjeklister til håndværkeren, så arbejdet udføres korrekt og konsekvent hvér gang. Det hele kan samtidigt dokumenteres af håndværkeren, der tager billeder af det udførte arbejde. Systemet gør det både nemmere og mere sikkert at registrere og dokumentere, fordi det holder styr på informationerne og journaliserer dem korrekt. Samtidig kan medarbejderen på byggepladsen hele tiden skabe sig et overblik over det arbejde, som er udført og det, der endnu mangler.

Nyt modul fra iKontrol Ved afleveringen af et projekt begynder drifts- og vedligeholdelsesfasen, hvilket betyder, at der skal afleveres en vedligeholdelsesmanual, hvori det fremgår, hvordan det anvendte materiel og bygningsdele skal vedligeholdes af kunden i forhold til garantien. Her har iKontrol iværksat en ny måde at forsimple denne tidskrævende proces, der kommer både kunden, håndværkeren

– Udover at kunne definere dine ”stamkort” har du ligeledes mulighed for at vedhæfte producenternes produktark og datablade på dit materiel eller bygningsdele. Du kan ligeledes definere tilstandskrav, vedligeholdelsesanvisninger m.m. Al information, herunder producentens PDF, bliver automatisk flettet ind i den færdige rapport, som dermed er klar til aflevering, fortæller Torben Kovaltsenko Jørgensen og fortsætter: og entreprenøren til gode, hvilket Torben Kovaltsenko Jørgensen uddyber: – Vores drifts- og vedligeholdelsesmodul gør, at man sparer tid ved aflevering af et projekt. Man opretter sit materiel og sine bygningsdele én gang, hvorefter disse kan genanvendes fra projekt til projekt. Dette gør arbejdsgangen i forhold til at generere en drift- og vedligeholdelsesmanual meget enklere, og som udførende sparer du store mængder af tid. Herudover hjælper systemet dig ligeledes i forbindelse med

– Generelt set skal du anvende iKontrol, såfremt du ønsker en elegant, enkel og målrettet løsning til kvalitetssikring, fotodokumentation, tilsyn og mangler eller drift og vedligehold. Vi leverer et produkt, der er i top, når det kommer til overskuelighed, brugervenlighed og tilgængelighed. Vi har med vilje holdt systemet simpelt og netop dette, har vi utrolig mange kunder, som er glade for.


Særtillæg | opfølgning på vvs-messen 17 | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

19

Energisk biomasse opvarmer danskerne Ejer af HARGASSNER Danmark ved BVS/Varmeservice, Bent Christensen, præsenterede på årets VVS’17 messe en række HARGASSNER produkter, som sætter nye standarder inden for fuldautomatiske opvarmningssystemer og gør op med den måde, vi ser brændsel på. Tekst af Elias Inceer

 T

ræ-, og flis- og pillekedler giver åbenlyse fordele til gavn for både miljø, økonomi og holdbarhed. Det var et af budskaberne på årets VVS’17 messe, hvor den danske forhandler af HARGASSNER kedler stod klar med information om fremtidens opvarmningssystemer. – Jeg havde en rigtig god dialog med installatører og slutkunder om de mange fordele ved at skifte fra olie/gaskedler kørende på fossile brændstoffer over til biomasse. De er ligeså nemme at håndtere, væsentligt billigere i drift og tilbyder en meget længere levetid, siger Bent Christensen og uddyber:

– Først og fremmest er det fuldautomatiske kedler. Det betyder, at kunderne kan forvente en væsentligt lettere proces, når det ønskede område skal opvarmes. Et glidende ristsystem sikrer, at træpille kedlerne renser sig selv og komprimerer asken i en askeskuffe, der af samme årsag skal tømmes sjældent. Man er således fri for støv, aske og vigtigst af alt, luftbårne partikler – hvilket giver mulighed for opsætning af kedlen både inde som ude.

Lavere emission og udgifter

Brænder for sagen

HARGASSNER kører på biomasse ved at brænde træpiller- og flis. Sammenlignet med ældre olie- og gasfyr får man en minimal CO2 udledning. Ekstensive undersøgelser viser, at man sparer minimum 50 % på varmeudgiften ved træpiller og yderligere 50 % heraf ved brug af flis sammenlignet med konventionelle kedler. En lambda sonde i kedlerne gør, at man opnår det optimale udbytte af forbrændingen med mere end 95 % i effektivitet.

Det er tydeligt at Bent Christensen brænder for både sagen og produkterne. Selv startede han sin egen virksomhed i år 2000 og har siden udviklet sin forretning til udelukkende at forhandle HARGASSNER produkter. – Eventyret startede med, at jeg var på en østrigsk messe og blev fascineret af de muligheder og den kvalitet, som blandt andet HARGASSNER produkterne muliggjorde. Siden er jeg gået over til udelukkende at forhandle HARGASSNER og har oplevet en stødt stigning i efterspørgslen. Det bekræfter mig i, at jeg her har med en teknologi og kvalitet at gøre, der er kommet for at blive, afslutter Bent Christensen.

– HARGASSNER produkterne kommer som standard med klimastyring, der automatisk regulerer varmeeffekten, så kun den absolut nødvendige energi genereres. Herved undgår man altså unødig udledning og spild af resurser, fortæller Bent Christensen. Grunden til at træpiller er et miljøvenligt og effektivt brændsel er blandt andet, at de er lavet af 100 % naturligt træ uden tilsætningsstoffer, der kan produceres af træaffald. Af samme årsag er de uafhængige af skiftende brændstofpriser og giver derved en tryghed ift. driftspris.

Østrigsk håndværk HARGASSNER er en familieejet østrigsk virksomhed, der siden 1984 har haft en vision om at være førende inden for miljøvenlige opvarmningssystemer. Knap 250 ansatte på fabrikken i Østrig og eksport til over 20 lande vidner om, at virksomheden konstant udvikler innovative systemer og produkter, så kvaliteten, og dermed levetiden, står som et af markedets bedste.


20 ANNONCE

Særtillæg | opfølgning på vvs-messen 17 | bygge- & anlægsavisen

Free Energy har vundet miljøprisen ”National Energy Globe Award Sweden 2015” og Stora Inneklimatpriset, prestigefyldte priser i den nordiske bygge- og VVS-branche. Fra venstre Anders Skjærvik, Marcus Kanewoff, Gilbert Jensen, Lars Andrén og Roar Petersen.

En skandinavisk prisbelønnet solstrålehistorie

 A

solenergi, når der ikke er behov inde i huset. Løsningen indeholdt desuden 3 store landvindinger: indbygget måleudstyr til verificering af ydelsen; en iPad til brugeroplevelse; og endelig et avanceret tilbudssystem til forhandlere af HYSS.

small step for man – a giant leap for mankind”, sagde en kendt astronaut engang. Ofte har de betydningsfulde opfindelser en iderig og energirig grundlægger bag sig, som overvinder selv de største udfordringer. Da den erfarne VVS-mester Rolf Lillemo fra Norge var 62 år gammel, sagde han sit job op for at forfølge sin drøm og starte egen virksomhed Free Energy. Rolf Lillemo havde arbejdet som teknisk chef på en tysk industrivirksomhed i mange år og udviklet en række løsninger til varmemarkedet. Da Rolf fyldte 60, ville han virkeliggøre sin drøm om at udvikle den varmepumpe, som skulle slå alt andet. Den tyske virksomhed takkede nej til at udvikle ideen, så Rolf tog muligheden for at gøre det selv. I samarbejde med det norske selskab STP startede Rolf Lillemo i 2009 udviklingen af HYSS (Hybrid Solar System), en hybrid jordvarmepumpe, som med hjælp fra solvarme skulle vise sig at overgå alle andre varmepumper på markedet. Ingeniørerne hos Free Energy satte sig selv et ambitiøst mål: I et kabinet med gulvplads på 60x60 cm ville de bygge en hybrid varmepumpe indeholdende et komplet jordvarme- og solvarmeanlæg

Energinet.dk i Danmark, SP i Sverige og ENOVA i Norge har lavet målinger af kørende jordvarmeanlæg i de 3 skandinaviske lande, og kom frem til årsvirkningsgrader (SCOP-værdier) mellem 2,5 og 2,9. I løbet af 2014 og 2015 viser de første HYSS systemer SCOP-målinger på over 7, og dermed er Rolfs mål om en fordobling nået. HYSS anlæggene opnår den meget sjældne højeste energimærkning A+++ til både rumopvarmning og varmt vand. iPad gør HYSS enkel at bruge – og som skulle være mindst dobbelt så energieffektiv som andre jordvarmeanlæg, eller med andre ord kun bruge den halve mængde strøm. ”Det må gå” sagde Rolf altid – og det gjorde det. I 2014 havde ingeniørerne knækket alle nødderne, så HYSS anlægget kunne udnytte hele temperaturspektret i solfangerne til at få dobbelt så mange driftstimer, hjælpe jordvarme-kompressoren til bedre effektivitet og samtidig lagre overskydende

Alt er desværre ikke solstråle i denne historie. I sommeren 2014 bliver Rolf diagnosticeret med cancer – men han når at se sit barn blive født og målsætningen opfyldt, inden han går bort i december 2014. I Rolfs ånd har teamet arbejdet videre med hans drømme og mål om at skabe ”The best heat pump ever”. Teamet består af drivende entreprenører fra Danmark, Norge og Sverige, med et stærkt engagement for klimavenlige løsninger og har som vision at tilbyde solbaserede energiløsninger, som kan levere al den energi, som bygninger behøver.

Markedsresponsen har været over al forventning og i dag sælges HYSS Model R (til ære for Rolf) i Skandinavien til stor glæde for husejere, som vil have det mest økonomiske og miljøbesparende system på markedet. Næste versioner af HYSS omfatter varmepumper fra 50-250 kW til større bygninger, og lanceres i slutningen af 2017. Free Energy udstiller på VVS messen stand C-5000 og søger efter flere danske forhandlere samt en salgschef med potentiale som direktør.

Solfangere integreres smukt i taget


Er jeres ejendom bygget før 1970’erne? - Så er det en god idé at gennemgå faldstammernes tilstand

Vil du undgå vandskader og bygningsarbejder så kontakt Proline i dag for en gratis besigtigelse og tilbud. Relining og strømpeforing er en miljøvenlig, økonomisk og tidsmæssig besparelse.

Proline Group Tlf. 6361 8545 info@proline-group.dk www.proline-group.com


22 ANNONCE

Særtillæg | opfølgning på vvs-messen 17 | bygge- & anlægsavisen

VVS’17 gav proof of concept Besøgende på VVS-messen tog godt imod nyheden om et strategisk samarbejde mellem beregnerfirmaerne Nørhede VVS & El beregning og LF-Beregning. Tekst af Frank Ulstrup

 D

e mange hundrede, der besøgte Nørhede VVS & El beregning på VVS’17, tog rigtig godt imod nyheden, om virksomhedens samarbejde med LF-Bereg-

ning i Hvidovre.

– Jeg synes, vi fik rigtig mange anerkendende kommentarer med på vejen. Både nye og gamle kunder kunne sagtens se fornuften i, at vi gerne vil gøre det, vi er bedst til, og samtidig opnå en størrelse, der gør, at vi kan byde ind på de helt store opgaver, siger direktør i det Herning-baserede Nørhede VVS & El beregning, Sten Nørhede. Sammen med sine kolleger, kunne han fortælle VVS-messens gæster, at samarbejdet blev etableret 1. marts 2017, og at begge parter har store forventninger.

– Vi forventer at blive 15 – 20 beregnere, når samarbejdet er fuldt udbygget. Det betyder, at vi så kan håndtere de helt store teknikentrepriser på f.eks. supersygehusene. Vi har i forvejen beregnet på Skejby Sygehus, Novo Zymes og en hel masse andre større projekter – men kun på VVS-delen. I fremtiden vil vi inkludere hele teknikpakken, siger Sten Nørhede.

tig mange, der sagtens kunne se fornuften i, smiler direktøren.

Mindre bøvl for kunden

På messen, der satte rekord med 9.300 besøgende, var der dog travlt, så Sten Nørhede og hans kolleger holdt sig til den korte version.

Sten Nørhede peger på endnu en fordel, som messegæsterne nikkede ivrigt til. – Det handler jo om, at vi kommer til at kunne spare vores kunder for en masse projektstyring og en masse tvister vedrørende fagskel og koordinering. Vi kan så at sige cleare problemerne internt, når vi står for alle beregninger, så kunderne helt slipper for den del. Det perspektiv, var der rig-

Nogle var også nysgerrige i forhold til, hvordan samarbejdet var kommet i stand, for selvom der ikke er voldsomt mange beregnervirksomheder i Danmark, er der stadig langt fra Herning til Hvidovre, som Sten Nørhede udtrykker det.

– Kort fortalt, så ville LF-Beregning med otte ansatte, gerne udvide forretningen til også at dække VVS-arbejde. Samtidig havde vi mistet én af vores to el-beregnere, og søgte derfor en ny. Midt i den proces blev vi enige om, at vi måtte kunne hjælpe hin-

anden med et samarbejde. Det er den korte version, griner Sten Nørhede og nævner, at man fortsat søger to VVS-beregnere til Hvidovre og én el-beregner til Herning.


TRO V IN E L P O AND R ST O V PÅ 727 NR 4

D E R FO R E R I N T R O I K K E E N ALMINDELIG MØBELSERIE. Det er rene linier, det er praktisk, det er metal.

Det indebærer samtidigt, at vi kan mindsker hånd-

Intro er et baderumsmøbel, som tåler hårdt brug. Til

teringen af spildevandsafleding og affaldshåndtering

forskel fra træ, som kan være fugtfølsomt, er metal mere hårdfør. Underdelene kan desuden skylles over. Møbelserien er smidig og optar lidt plads, hvilket gør den perfekt i det lille baderum.

FARVER UDEN OPLØSNINGSMIDLER Den pulverfarve vi anvender er fremstillet af polyester og epoxi. Farven indeholder ingen opløsningsmidler og med hjælp af et

MATERIALET ER VALGT MED OMHUG Vi fremstiller Intro af galvaniseret metal, et materiale som oprindeligt blev anvendt af bil industrien. Behandlingen med zink/jern-legering giver en meget god beskyttelse mod rust. Samtidig øges vedhæftningen, hvilket giver farven en høj finish. Naturligvis gør vi selv alt på vores egen fabrik i Sverige

genanvendingssystem, genbruger vi overskydende farve

V I M O N T E R E R S E LV A LT Efter en proces på 2 timer og 30 minutter, og en tur på 240 meter gennem lakeringsmaskinen, er de forskellige dele til Intro færdige. Herefter monteres de sammen, direkte på stedet, af vores dygtige med-

E T M I L J ØV E N L I GT VA LG

arbejdere. Det endelige resultat bliver et alt andet end almindeligt metalskab.

Som rustbeskyttelse anvender vi den helt fosforfrie Bonderite® NT. Med kun 20 til 30 nanometers tykkelse, bliver beskyttelseslaget ikke bare tyndere end det som normalt opnås med jernfosfat, det giver også overlegen kvalitet. Den nanokeramiske process mindsker også belastningen på miljøet og forbedrer slidstyrken. Bonderite® NT indeholder ingen organiske stoffer som fosfater, COD, BOD eller giftige tungmetaller

Vil du vide mere, besøg svedbergs.dk eller ring på 22 666 999


edi_Anzeige_Sanwell_DK_266x350_2017_rz_Layout 1 25.04.17 14:29 Seite 1

NY NY wedi Sanwell vægelement wedi Sanwell vægelement

Den store bruse væg er særlig karakteristisk på grund af dens enestående bredde på op til 1,20 m. Den har en indbygget niche, der allerede er for-

seglet fra bruse fabrik.væg Installeres med de kendte på wedi værktøjer, 610 ogbredde wedi armeringsbånd, muliggør installation påder mindre enderenfortime. Den store er særlig karakteristisk grund af dens wedi enestående på op til 1,20 m.dette Den har en indbygget niche, allerede Efter installationen af wedimed Sanwell vægelement kan der efter timer beklædes med fliser. dette muliggør installation på mindre end en time. seglet fra fabrik. Installeres de kendte wedi værktøjer, wedi24 610 og wedi armeringsbånd, Efter installationen af wedi Sanwell vægelement kan der efter 24 timer beklædes med fliser.

www.wedi.eu www.wedi.eu

Bygge anlægsavisen sek4 20170515  
Bygge anlægsavisen sek4 20170515