Page 1

Motor & Maskiner Nr. 2 | Maj 2017 | 27. Årgang | Tlf: 33 44 55 55

Bygge- & Anlægsavisen tester:

Stærk og enkel pickup fra Fiat Med den solide og 180 hestes stærke pickup-truck Fullback fuldender Fiat sit professionelle modelprogram. Læs testen på side 8

3

Årsabonnement: 706,- incl. moms • Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt


2

3. SEKTION | Motor & Maskiner | bygge- & anlægsavisen

Rå muskelkraft og fornem kabineindretning Det er især i indretningen af kabinen, at Iveco Daily skiller sig ud og skriger lidt af luksus, mener tømrer Johnny Edil fra tømrerfirmaet Jeppe Jepsen. Bilen er en smule stor til bykørsel, men opfylder i høj grad håndværkerens behov for plads i både kabine og lastrum. Og så byder den på gemen rå muskelkraft. Tekst af Steffen Walton

M 

effekt fra 120 til 210 hk. Og i en lang række varianter til stort set alle behov med en totalvægt fra 3,3 ton til 7,2 ton og med en lastvolumen fra 7,3 m3 til 19,6 m3.

ed over 200 heste og et tomt lastrum er det forbandet med morgen-kø på motorvejen, når man netop har fået en spritny Iveco Daily til låns og ligger utålmodigt i yderste bane, mens en chauffør i en Iveco Stralis-lastbil overhaler indenom og kigger overbærende ned.

Stor bil med gode spejle og godt udsyn Johnny Edil er byggeleder hos tømrerfirmaet Jeppe Jepsen, der har 30 medarbejdere. Han har lovet at teste bilen med udgangspunkt i de erfaringer og forventninger til arbejdsbiler, han har som tømrer.

Selv om Daily’en er mindre, føles den lidt som en lastbil. Man sidder højt, og kabinen er rummelig og giver et storslået overblik over vejen.

– Den er stor, siger han, da han får øje på Iveco’en, som er højere og længere end de varevogne i mellemstørrelse, der holder på pladsen foran Jeppe Jepsens hovedkontor: Bl.a. Renault Trafic og Opel Movano.

Så lysner det, og vi giver gas, automatgearet spinder, og bilen accelererer som en hurtig, livlig personbil. Vi er på vej. Ned til Karlslunde, hvor vi har en aftale med Johnny Edil, der er tømrer og har lovet at kigge på den nye Iveco Daily med håndværkerbriller.

Prisvinder med mange varianter Den nye Daily Euro 6, der er fremstillet på Ivecos produk-

tionsanlæg i Suzzara i Italien, bygger på Ny Daily, der blev lanceret i 2014 og kåret til International Van of the Year

2015. Den har desuden vundet en række priser verden over – bl.a. i Tyskland, hvor den er udnævnt til Bedste

Commercial Vehicle under 3,5 ton. Den fås med to kraftige motorer på hhv. 2,3 og 3,0 liter slagvolumen med en

Han sætter sig ind. Det første, han bemærker, er sædet, der som i en lastbil kan justeres


Ville du ønske Den var

lidt længere?

Ny lang Toyota PROACE

Inkl. forsikring, service og reparationsaftale fra kun 2.195 kr./md. Med SmartCargo lastsystemet kan du fremover transportere ting, der er helt op til 4 meter lange. Ydermere kan du laste 1.400 kg og trække en anhænger, der vejer op til 2.500 kg og alligevel køre hele 18,9 km/l. Udstyr får du også masser af bl.a. aircondition, fartpilot, sædevarme, 4 airbags og radio med Bluetooth®. Kom forbi hos Toyota og prøv en tur. Det er go’ business. Operationel leasing inkl. Service- og reparationsaftale samt ansvars- og kasko-forsikring: Her dækkes med de forbehold og undtagelser der følger af policetekster og forsikringsbetingelser. Se de fulde forsikringsbetingelser hos din lokale Toyota-forhandler. Ekstraordinær førstegangsydelse 35.000 kr. Max. 15.000 km/år. 48 mdr. løbetid. Inkl. standardlak, etablerings- og leveringsomkostninger, nummerplader og deklaration. Ekskl. moms, grøn ejerafgift og ekstraudstyr. Positiv kreditgodkendelse forudsættes. Totalpris i løbetiden: (48 mdr. x 2.195 kr.) + førstegangsydelse 35.000 kr. = 140.360 kr. Alle priser er ekskl. moms. Prisen er inkl. forsikring samt service. Forbehold for prisændringer. Tilbuddet er gældende igennem Toyota Financial Services Danmark A/S. Tilbuddet gælder kun på varianten Toyota PROACE Long 2.0D 120hk Comfort 6M/T m/en skydedør og bagdøre u/ruder. Toyota PROACE Long 2.0D 120hk Comfort 6M/T. Brændstofforbrug v/bl. kørsel 18,9 km/l., CO2-udslip 139 g/km. Er vist med ekstraudstyr. Se mere på toyota.dk


4

efter chaufførens vægt og giver sig let under ham. – Man sidder godt, konstaterer han og starter bilen. – Umiddelbart har jeg en god fornemmelse af bilen. Også bagud på grund af de gode todelte sidespejle. Ofte er de små sidespejle et problem i varebiler. Men ikke her, hvor der generelt er et godt udsyn, siger han. Nemt at bakke, men lyden er irriterende – Jeg er sådan set fan af store biler. Men de har ofte det problem, at de er svære at vende rundt. Især når vi kører inde i København. Her skal vi ofte have fortovet til hjælp, når vi laver en U-vending, fortæller Johnny Edil. På en bred vej i Karlslunde laver han en U-vending og holder sig solidt inden for afstribningen. – Den drejer meget godt, konstaterer han og giver bilen gas. – Den kører rigtigt godt, man kan mærke, at den trækker. Den virker lækker at køre i. Og den er nem at manøvrere.

3. SEKTION | Motor & Maskiner | bygge- & anlægsavisen

i siderne er samtidig både dybe og godt placeret, mener han.

Han stopper og sætter bilen i bakgear. Idet han bakker, går en bakalarm i gang, ligesom på en lastbil:

– Der er også en holder til arbejdssedler under forruden. Det er smart. Så ligger de ikke og flyder, som man ofte ser i forruden på håndværkerbiler. De to passagersæder kan åbnes, og under er der et stort opbevaringsrum.

– Det er skide irriterende, at den bipper, det gør ikke noget godt for roen. Selv om det måske er en vanesag, så ville jeg overveje at pille det fra, siger han og bakker hurtigt ind på en grusvej.

– Der er virkeligt gjort noget for at skabe plads. Der er kælet for detaljerne. Det er lidt luksus, konstaterer han.

– Det klarede den jo fint. Nok også fordi der er så gode spejle, der giver et godt udsyn bagud, siger Johnny Edil. Som en tyr i en porcelænsbutik Modsat andre varevogne i samme klasse, som for eksempel den nye Crafter, som VW markedsfører kraftigt med mange assistenter – bak, vognbane, parkering osv. – er der ikke meget hjælp til chaufføren i denne udgave af Daily’en. Der er dog mulighed for at tilkøbe bl.a. bakkamera, parkeringssensor og vognbaneassistent. Hvilket kan være en fordel i byen, hvor en bil af denne størrelse ikke altid føles velkommen. – Hvis du kører meget spjæld i København, er store biler som denne en ulempe. Især

Lastrum med god størrelse Vi parkerer bilen og går om og kigger på lastrummet, der i denne udgave er 10,8 m3: Det er rart, at man kan stå på de små veje med mange cyklister, der ikke er så gode til at holde tilbage. Her fylder man hurtigt vejen og lidt til. Samtidig er det svært at finde en parkeringsplads – på gaden fylder den nemt for to personbiler, og den er samtidig for høj til mange parkeringskældre. Kabinen er lidt luksus I kabinen er der god plads og en overflod af rum. Faktisk kunne man mistænke udviklerne for at have kigget på Iveco-lastbilernes kabine-

indretning, da de designede Daily’en. Et mobilt kontor med god plads til både passagerer og papirer. – Fint at man kan sidde tre uden at sidde oven på hinanden. I de biler, vi plejer at køre i, sidder vi noget tættere, siger Johnny Edil, der som tømrer er godt tilfreds med indretningen. – Der er masser af rum til opbevaring. Og så er det fedt med den ekstra kopholder i midten. De to kopholdere

oprejst herinde, mener Johnny Edil. – Det giver mulighed for, at man løfter ordentligt og passer på sig selv, når man går ind og ud med plader og andre tunge ting. Samtidig er der et håndtag ved sidedøren, det er fint, siger Johnny Edil. – Lastrummet har en god størrelse. Her er plads til at have lister med, hvilket jo giver den fordel, at man kan lade dem blive i bilen natten over, frem for at lægge dem på taget, så man ikke skal frygte for regn, siger han og konkluderer: – Bilen er ikke tosset som tømrerbil, hvis man har opgaverne til det.

Den testede model: Iveco Daily 35S21A8 V 10,8 m3 3,0 liters motor med 205HK og et moment på 470Nm8 trins automatisk gearkasse Lastrummet er på 10,8m3 Km/l 11,4 CO2 g/km 232 Pris for basisbilen er DKK 294.300 eksklusiv afgift (56.800) og moms Farve sort             DKK 4.500 Ekstra udstyr                   DKK 18.300   Samlet pris på gaden      DKK 317.100 eksklusiv afgift (56.800) og moms


Meget, mere og mest Vito. Nu kommer Vito i tre udstyrsvarianter. Let at købe, let at køre, og let at arbejde med.

Vito Go - 109 CDI kort, 2,8 t.

Vito More - 114 CDI kort, 3,05 t.

Vito Complete - 114 CDI kort, 3,05 t.

ServiceLeasing (Erhverv) fra 1.895 kr./md.

ServiceLeasing (Erhverv) fra 2.395 kr./md.

ServiceLeasing (Erhverv) fra 2.995 kr./md.

Førstegangsydelse 25.000 kr. / 48 mdr. 15.000 km/år.

Førstegangsydelse 30.000 kr. / 48 mdr. 15.000 km/år.

Førstegangsydelse 30.000 kr. / 48 mdr. 15.000 km/år.

Udstyrsliste Vito Go: Aircondition med aktivt kulfilter - justerbart rat – lysassistent - varme i førersæde - fartpilot med fartbegrænser - el-justerbare og opvarmede sidespejle - BlueEFFICIENCY pakke* - dobbelt passagersæde - forberedt for træk - tovejs højtalere - radio med Bluetooth, USB, AUX og SD-kort - elektrisk luft-forvarmer – dæktryksovervågning – bagklap - træthedsovervågning - sidevindsassistent elektrisk styretøj.

Udstyrsliste Vito More: Multifunktionsrat med trip computer – kombiinstrument med 4,2” display – regnsensor - krompakke interiør - loftslys med 2 læsespots - rude i bagvæg bagrude med visker/vasker.

Udstyrsliste Vito Complete: 7G-TRONIC PLUS automatgear - navigation komfortførersæde med armlæn - lændestøtte til førersæde – læderrat - elektrisk sammenklappelige sidespejle - dobbelt kopholder i midten (ikke ved dobbelt passagersæde) – parkeringsassistent og bakkamera – forkromet køler – indfarvede kofangere - metallak - oliefyr med timer og fjernbetjening - opvarmet sprinklersystem - advarsel ved lav sprinklervæske stand - radio i 5,8” farvedisplay med Bluetooth, AUX, USB og SD-kort.

*kun til 114 CDI.

Se meget mere på hessel.dk/vito

... og udstyret fra Vito Go: Aircondition med aktivt kulfilter - justerbart rat – lysassistent - varme i førersæde - fartpilot med fartbegrænser - el-justerbare og opvarmede sidespejle - BlueEFFICIENCY pakke - dobbelt passagersæde - forberedt for træk - tovejs højtalere - radio med Bluetooth, USB, AUX og SD-kort - elektrisk luft-forvarmer – dæktryksovervågning – bagklap - træthedsovervågning - sidevindsassistent elektrisk styretøj. Se meget mere på hessel.dk/vito

Prøvekør en Vito i 24 timer. Van ProCenter betyder en masse fordele for dig. Og vi ved din varebil betyder meget i din forretning, så derfor har Van ProCenter f.eks. en mekaniker på vagt døgnet rundt, udvidede åbningstider, erstatningsbiler og også mulighed for at prøvekøre en af de tre nye Vito’er i 24 timer. Ring og book, for der bliver rift om dem.

... og udstyret fra Vito More: Multifunktionsrat med trip computer – kombiinstrument med 4,2” display – regnsensor - krompakke interiør - loftslys med 2 læsespots - rude i bagvæg bagrude med visker/vasker. ... og udstyret fra Vito Go: Aircondition med aktivt kulfilter - justerbart rat – lysassistent - varme i førersæde - fartpilot med fartbegrænser - el-justerbare og opvarmede sidespejle - BlueEFFICIENCY pakke - dobbelt passagersæde - forberedt for træk - tovejs højtalere - elektrisk luft-forvarmer - dæktryksovervågning – bagklap træthedsovervågning sidevindsassistent elektrisk styretøj. Se meget mere på hessel.dk/vito

SJÆLLAND: Holbæk tlf. 7311 7400 • Næstved tlf. 7311 7100 • Ringsted tlf. 7311 7200 • Roskilde tlf. 7311 7000 • Slagelse tlf. 7311 7300 • JYLLAND: Herning tlf. 7211 6200 • Hjørring tlf. 7211 5300 Horsens tlf. 7211 6660 • Holstebro tlf. 7211 6300 • Randers tlf. 7211 5100 • Ringkøbing tlf. 7211 6400 • Silkeborg tlf. 7211 6500 • Thisted tlf. 7211 6900 • Vejle tlf. 7211 6600 • Viborg tlf. 7211 6700 Aalborg tlf. 7211 5200 • Aarhus tlf. 7211 5000 • Aars tlf. 7211 6800. www.hessel.dk B D

Mercedes-Benz Vito. Forbrug ved blandet kørsel 15,4 - 17,5 km/l, CO2-emission fra 150 - 171 g/km. Ejerafgift 2.670-3.470 kr. pr. halvår. ServiceLeasing inkl. service og vedligeholdelse: månedlig ydelse fra 1.895 kr./md. over 48 måneder, km-forbrug 15.000 km/år og en førstegangsydelse på 25.000-30.000 kr. Etableringsgebyr på 3.100 kr. og panthaverdeklaration 920 kr. Alle priser er inkl. afgift men ekskl. moms. Forudsætter positiv kreditgodkendelse via Mercedes-Benz Finans. Bilerne kan være vist med ekstraudstyr.


6

3. SEKTION | Motor & Maskiner | bygge- & anlægsavisen

For mange ulykker på de danske byggepladser På trods af store indsatser på de danske byggepladser er antallet af ulykker ikke faldet siden 1980. Bygge- og Anlægsavisen har talt med kontorchef i Arbejdstilsynet Katrine Wied Christensen om, hvorvidt det er muligt at vende udviklingen samt hvis ansvar det er. Tekst af Annika Lillelund

B  

OA: Hvilke udfordringer ift. arbejdsmiljø og sikkerhed er der på de danske byggepladser i dag?

de udførende virksomheder og deres ansatte giver en mere smidig og sikker byggeproces, hvor der også tages hensyn til at forebygge mod farlig eller sundhedsskadelig bæring og løft af tunge byggematerialer.

Svar: Bygge- og anlægsbranchen er stadig præget af mange alvorlige arbejdsulykker, akutte overbelastninger og nedslidning f.eks. grundet dårlige arbejdsstillinger. De typiske ulykker kan være fald fra højden fra tage, stilladser og stiger eller gennem tagplader, der ikke kan bære. Herudover sker der mange ulykker med fald i niveau og særligt når der samtidig skal håndteres materialer. Der sker ulykker med maskiner eller materialer i bevægelse, som man bliver klemt og ramt af og i forbindelse med brug af elektrisk værktøj – f.eks. håndsave eller med kørende maskiner, og der sker ulykker i forbindelse med overbelastning og tunge løft. Endelig er en række ulykker snuble- og faldeulykker, som skyldes, at der ikke er ryddet ordentligt op på arbejdspladsen. BOA: Hvor går det fremad? Og hvor gør det ikke? Svar: Arbejdstilsynet oplever, at dele af byggebranchen har øget sit fokus på arbejdsmiljøforebyggelse, mens forholdene ikke har ændret sig i andre dele af branchen. Det oplever vi bl.a. på Arbejdstilsynets byggepladsaktioner, hvor en del af de besøgte byggepladser har styr på arbejdsmiljøet, mens Arbejdstilsynet på andre byggepladser er nødt til at afgive flere forbud og strakspåbud om farligt eller sundhedsskadeligt arbejde. Der hvor bygherrerne har styr på deres ansvar i forhold til at sørge for aftaler og opfølgning omkring fælles sikkerhedsforanstaltninger, er det Arbejdstilsynets erfaring, at det fysiske arbejdsmiljø på byggepladserne er væsentligt bedre, end på byggepladser, hvor der ikke er styr på så-

danne overordnede forhold. Det gælder f.eks. i forhold til adgangsveje, oprydning, orienteringslys, og f.eks. også i forhold til de enkelte virksomheders muligheder for anvende nødvendige hjælpemidler ved intern transport af byggematerialer og til montagearbejde på byggepladserne. BOA: Antallet af arbejdsulykker er ikke faldende – hvorfor tror du ikke? Svar: Det er selvfølgelig problematisk og en situation, der skal ændres. Det er vigtigt at understrege, at det er virksomhedernes ansvar at sørge for, at der arbejdes under ordnede forhold, og at arbejdet kan udføres sikkert. Vi kan se, at de virksomheder der har ledelsesmæssigt fokus på arbejdsmiljø og hvor alle i virksomheden tager ansvar for arbejdsmiljø også nedbringer arbejdsulykker markant, så det kan lade sig gøre. Det kræver bedre planlægning og fokus på arbejdsmiljøforebyggelse både under projektering og i byggeprocessen. Et eksempel er de mange snubleulykker. Her er det vigtigt at ordentlige adgangsveje er tænkt ind

fra start, og at de er nemme at vedligeholde i hele byggeperiode. Det vil være medvirkende til at fjerne mange af de ulykker, der sker byggepladser. BOA: Er det muligt at mindske antallet af ulykker? Svar: Det er helt sikkert muligt at gøre noget ved ulykkerne.Vi kan se, at de virksomheder, der har stort fokus på sikkerhed, kan gennemføre store byggerier med markant færre ulykker. Det, der er helt afgørende, er, at der er styr på planlægningen af byggepladserne og planlægningen af de enkelte arbejdsprocesser på byggepladsen med fokus på, at arbejdet skal kunne udføres sikkert. Det vil samtidigt i mange tilfælde også forbedre forebyggelsen mod akutte overbelastninger og nedslidning, da bedre planlægning også er central i forhold til mulighederne for at anvende nødvendige tekniske hjælpemidler ved transport og montage af byggekomponenter på byggepladserne. Et andet afgørende element til at forbedre arbejdsmiljøforebyggelsen er, at planlægningen skal ske i samarbejde mellem bygherren og de projekterende, samt med de enkelte

virksomheder og i virksomhederne med inddragelse af de ansatte, hvor der også tales om, hvordan arbejdet kan og skal udføres sikkert. Et yderligere element er, at de enkelte virksomheder skal sørge for, at deres ansatte rent faktisk kan udføre arbejdet forsvarligt. Kodeordene for en forbedret forebyggende indsats, som Arbejdstilsynet ser det, er bedre planlægning af de enkelte arbejdsopgaver, at de ansatte er tilstrækkeligt oplærte og instruerede i arbejdet og brugen af de hjælpemidler, der skal anvendes til arbejdet, samt tilsyn med at arbejdet kan udføres som planlagt, samt at de ansatte har forstået instruktionen og faktisk udfører arbejdet sikkert. BOA: Kan ny teknologi få antallet af arbejdsulykker til at falde? Svar: Byggeteknisk er der sket mange forandringer i byggeriet, men der er samlet set ikke sket en tilsvarende udvikling i f.eks. samarbejdsformer og planlægning af byggepladserne og byggeprocesserne med nødvendig inddragelse af arbejdsmiljøhensyn. I dele af byggeriet er der dog erfaringer, der underbygger, at øget samarbejde mellem arkitekter, ingeniører,

Hvordan og hvor hurtigt forandringer ved planlægning, byggeproces og samarbejde vil udvikle sig i branchen, er naturligvis svært at forudsige, men der kan være store forandringer på vej. Det gælder bl.a. i forhold til automatisering og robotteknologi, og i allerførste række 3D-projektering, der brugt rigtigt f.eks. også kan tage højde for at sikre de nødvendige pladsforhold under byggeprocessen, så der f.eks. kan bruges flere tekniske hjælpemidler, så sundhedsskadelige arbejdsstillinger kan undgås. BOA: Kan anvendelse af maskiner/hjælpemidler som erstatning eller supplement for manuel kraft hjælpe? Svar: Øget brug af maskiner og hjælpemidler kan være med til at fjerne akutte overbelastningsskader, så der ikke løftes og bæres tunge byggematerialer, og f.eks. kan fjernstyrede maskiner sikre, at de beskæftigede kan være placeret, så de ikke kan udsættes for farlige forhold. Virksomhederne skal til gengæld være meget opmærksomme på nødvendig oplæring og instruktion i sikker anvendelse af maskiner og hjælpemidler. Brug af maskiner og hjælpemidler ændrer på risikobilledet, og der sker også meget alvorlige ulykker og dødsulykker ved brug af dem. Som eksempel kan nævnes de motoriserede trillebøre, som Arbejdstilsynet netop har sat fokus på pga. to dødsulykker sidste år. BOA: Hvis ansvar er det, og hvor sætter vi ind? Svar: Svaret er bl.a. bedre planlægning, bedre samar-

bejde mellem byggeprojekts aktører, og større fokus hos de enkelte arbejdsgivere på oplæring, instruktion og tilsyn er væsentlige elementer i en indsats for at få antallet af ulykker i byggeriet til at falde. Det betyder naturligvis, at alle byggeriets aktører har en meget væsentlig rolle at spille for at ændre situationen. I de enkelte byggeprojekter skal bygherren leve op til de krav, der gælder i bekendtgørelse om bygherrens pligter f.eks. koordineringspligten under projektering og byggeproces. Rådgiverne og de projekterende skal ligeledes aktivt overholde de krav, der er fastsat i Arbejdstilsynets bekendtgørelse på dette område f.eks. i forhold til et arbejdsmiljømæssigt forsvarligt design af de enkelte bygningsdele samt planlægning af de forskellige arbejdsprocesser i forhold til hinanden, så de hver især og i samspil kan udføres arbejdsmiljømæssigt forsvarligt. Slutteligt er det helt afgørende, at de enkelte, udførende virksomheder også øger forebyggelsen i samarbejde med de ansatte – det drejer sig i om samarbejde at planlægge de enkelte arbejdsprocesser og at tale om, hvordan arbejdet kan udføres sikkert. Byggeriets organisationer er helt centrale i indsatsen, og her oplever Arbejdstilsynet, at deres samarbejde er øget, og en række tiltag er iværksat. Det gælder f.eks. Byggeriets Arbejdsmiljøbus, samt et projekt rettet mod lærlingenes arbejdsmiljø og en vejledningstelefon rettet mod bygherrer og projekterende.


3. SEKTION | Motor & Maskiner

7

| bygge- & anlægsavisen

Bejco Minidumper har i dialog med Arbejdstilsynet udviklet en klemsikring, der når den bliver aktiveret kører frem, og på den måde forhindrer klemning ved bakulykker.

Motoriserede trillebøre skyld i to dødsulykker i 2016 De motoriserede trillebøre er praktiske og ser umiddelbart ikke farlige ud. Men motorbørens kræfter bliver til tider undervurderet og har desværre været skyld i alvorlige ulykker - heriblandt to dødsulykker - i 2016.

 M

otorbøren er populær hos mange anlægsgartnere, fordi den er ideel, hvor pladsen er trang og skåner kroppen for tunge løft. Men desværre viser Arbejdstilsynets ulykkesstatistik også, at den er årsag til alvorlige arbejdsulykker heriblandt to dødsulykker i 2016.

– I november-december mistede en 48-årig murer og en 34-årig kvindelig medarbejder på en minkfarm livet, mens de arbejdede med en motorbør. En person døde da han kom i klemme mellem mur og motorbør mens han bakkede. Derfor anbefaler vi på det kraftigste, at virksomhederne skal montere det sikkerheds-kit, der er lavet til at forhindre ulykker ved bakning, fortæller chefkonsulent i Arbejdstilsynet Anders Mortensen.

Et andet problem, der ofte fører til arbejdsulykker med motorbøre, er, at man overvurderer motorbørens egenskaber. – Vi ser desværre også, at der fyldes for meget på børen, i forhold til hvad den er bygget til eller i forhold til det terræn og underlag, den skal køres på. Netop kombinationen af for meget læs og dårligt terræn var årsag til den anden dødsulykke i 2016, siger Anders Mortensen. En af motorbørens styrker er, at den kan komme igennem porte og hvor der ofte er smalt, men er også været medvirkende til flere alvorlige arbejdsulykker. – En af de mest hyppige arbejdsulykker med motorbøren er skader, hvor

fingrene kommer i klemme ved kørsel f.eks. gennem døre og porte og ind og ud af containere. Kør derfor forsigtigt gennem smalle passager, råder Anders Mortensen

11 gode råd Arbejdstilsynet har udarbejdet en række gode råd til de medarbejdere, der arbejder med motorbøre. De elleve gode råd lyder: • Brug kun motorbøren, hvis betjeningsorganerne virker, som de skal

Arbejdstilsynets Markedsovervågning har samtidig rettet henvendelse til fabrikanten bag de to motorbøre for at finde ud af, om de lever op til Maskindirektivets krav samt for at drøfte, hvordan sikkerheden kan forbedres.Arbejdstilsynet opfordrer ejere af motorbøre til at eftermontere det sikkerhedskit, som fabrikanterne har udarbejdet efter en ulykke i 2009, hvor en person blev klemt ihjel i forbindelse med bakning.

• Undersøg, om der er noget, som du kan bakke ind i - inden du bakker • Kør kun baglæns, når det er nødvendigt og hvis motorbøren er indrettet, så den stopper og reverserer, så du ikke kan komme i klemme • Fyld ikke mere i motorbøren, end den er beregnet til • Kør forsigtigt, hvis der er dårlig plads - fx når du skal gennem døre og porte og ind og ud af containere • Kør ikke med motorbøren på steder, der er stejlere, end den er beregnet til • Stil dig aldrig, så du kan komme i klemme, hvis motorbøren vælter - fx på ramper og skråninger • Kør ikke for tæt på udgravninger o.l. • Husk, at motorbøren bremser og styrer dårligere, når du kører på en rampe • Pas på, at dit tøj ikke kommer til at starte kørsels- eller tipfunktionen ved et uheld • Sørg for, at motorbøren er ordentligt vedligeholdt.


8

3. SEKTION | motor & maskiner | bygge- & anlægsavisen

Bygge- & Anlægsavisen tester:

Fiat Fullback

Stærk og enkel pickup fra Fiat Med den solide og 180 hestes stærke pickup-truck Fullback fuldender Fiat sit professionelle modelprogram. Tekst af Steffen Walton

D  

et virker umiddelbart lidt underligt at køre rundt i en stor pickup-truck med et fiat-logo på kølergrillen. Men den er god nok: Med lanceringen af Fullback fuldender Fiat sit professionelle produktprogram: Fra den lille vakse bybil Fiorino til den store Ducato. Og indimellem bl.a. den alsidige varebil Talento, der dækker de fleste håndværkerbehov – og altså pickuppen Fullback.

For eksempel samarbejder både Mercedes og Renault med Nissan om pickups baseret på NP 300 Navara’en.

Baseret på Mitsubishi L200 – Du kan jo køre ud og hente en L200 hos Mitsubishi. Så kan du få et par Fiat-skilte af mig og sætte på, siger sælgeren hos Fiat-forhandleren med et glimt i øjet, da vi venter på, at testbilen bliver klar. Altså underforstået, at Fiat har købt det meste af den thailandsk byggede bil hos Mitsubishi.

Her på motorvejen er første tanke, at der ikke er så meget pis med Fullbacken. Sammenlignet med Nissans Navara eller Toyotas Hilux er den ret så enkel og uden dikkedarer, hvilket egentlig får den til at fremstå rå i ordets bedste betydninger.

Men rebadging, som det hedder, når én bilproducent sætter sit eget logo på en bil, der er produceret af en konkurrent, er ret almindeligt i varevognssegmentet, hvor der er store udviklingsomkostninger at spare på den konto.

let at manøvrere rundt i svingene. Men man skal passe på hastigheden. Det er en dejlig bil. Jeg ville ikke være utilfreds med at køre i sådan én, siger han.

Rå og uden dikkedarer Vi ruller ud på motorvejen – på vej ned mod tømrerfirmaet Egon Olsen & Søn i Solrød Strand. Her har tømrer og konduktør Jonas Larsen lovet at kigge på bilen med baggrund i de erfaringer, han har med at indkøbe biler til et stort tømrerfirma.

Der er et godt overblik i den lyddæmpede kabine med gode spejle og en god fornemmelse af den relativt store bil, der derfor ikke overbelaster vognbaneassistenten unødigt. 2,4 liters turbodieselmotor Fiat Fullback er udstyret med en 2,4 liters turbodie-

– Men er det en luksus-personbil, eller er det en håndværkerbil? Nok mest det første. Selv om den vil være glad for at have en trailer bagpå med en stor maskine, siger han. selmotor med 180 hk og 430 Nm, og den kommer med firehjulstræk som standard. Der kan vælges mellem en 6-trins manuel gearkasse eller 5-trins automatgear. Den kan trække 3.100 kg. på krogen, og den har lasteevne på et ton. Priserne starter ved 224.900 kr. (ekskl. moms) for udgaven med 6-trins manuelt gear, mens startprisen er 249.900 kr. for automatgearsudgaven. Alle Fiat Fullback kommer med komplet sikkerhedsudstyr med bl.a. syv airbags, vognbaneassistent og bakkamera. Desuden er der klimaanlæg, sædevarme, regnsensor og Bluetooth.

Mere mester- end tømrerbil På parkeringspladsen foran tømrerfirmaet Egon Olsen og Søn i Solrød Strand holder der ikke mange pickuptrucks.Til gengæld er der en del varevogne i mellemstørrelse, og Jonas Larsen har ikke planer om, at det skal være anderledes. – Det er en mesterbil. En tømrer vil ikke have meget gavn af den i dagligdagen, konstaterer han som det første, da vi sætter os ind i Fullbacken og begiver os ud på en prøvetur, hvor vi kører ad små veje på landet: – Den kører godt. Den vil gerne derudaf. Den er dejlig

Ikke indrettet til kontor Indvendigt er den rummelige og lyddæmpede kabine udstyret med lædersæder. Og da en kabine også funger som kontor for svendene på opgave, kigger Jonas Larsen efter rum til at opbevare papirer og håndbøger. Dem er der ikke mange af, bortset fra handskerummet og et lille praktisk rum mellem sæderne. – Der mangler plads til at lægge mobiltelefonen fra sig. Det kan da ikke komme bag på dem, at folk har telefoner, siger han.Han undrer sig over designet i frontpanelet: Øverst er der et lækkert finish omkring navigations-

systemet, men under sidder der nogle gummibelagte ret tykke knapper og en cigarettænder, der virker lidt retro i stilen. – Der er ikke noget her i kabinen, hvor jeg tænker: Det er smart eller lækkert, eller der har de tænkt sig om, siger Jonas Larsen. Han konkluderer: – Det er en flot og fed bil. Men det er så også det. Den virker lidt discountagtig. Der er ikke rigtigt noget lækkert eller smart. Prisen er ok, men det er stadig ikke en billig firehjulstrækker. Hvis valget stod mellem denne og en Nissan Navara, ville jeg vælge Nissan, der virker noget mere robust og med et mere lækkert finish i kabinen. Den testede model: Fiat Fullback D-Cab 2.4 Diesel 180 HK MT6 Tophastighed km/t 179 Brændstoføkonomi, km/l 15,6 CO2, g/km 169 Fiat Fullback fås fra (ekskl. moms) kr. 224.900


danmarkspremiere på den helt nye isuzu d-max dk´s stærkeste pickup er blevet endnu stærkere

høj nyttelast

lån med hjem!

PRIS FRa kr. 199.990 ex. moms D

F

Forbrug: Co2 183-205 g/km 14,3-12,8 km/l Bilen er vist med ekstraudstyr. Prisen er ekskl. levering (kr. 4.480) og evt. farvetillæg. Isuzu D-MAX findes også på hvide plader. Euro6 udEn ad bluE.

høj trækkapacitet

høj nyttelast

garanti

Alle D-MAX modeller kan leveres med en fleksibel trækanordning og må trække helt op til 3,5 ton.

D-MAX har én af klassens højeste lasteevner, med en nyttelast på 1 TON + (udstyrsvariationer kan påvirke lasteevnen).

Alle D-MAX leveres med 5 år/100.000 km garanti.

se mere på WWW.isuzu.nu


10

3. SEKTION | Motor & Maskiner | bygge- & anlægsavisen

Dårligt vejr er ingen hindring Tørvejr på byggepladsen hele året optimerer byggeprocessen og skaber gode arbejdsvilkår for håndværkerne. Danske SiteCover overdækker byggepladser med store telte med indbyggede kraner, og dermed opnås en smidigere proces, som både kommer bygherre og håndværker til gode. Tekst af Annika Lillelund

 D

anske SiteCovers telte står i skrivende stund på Bispebjerg Hospital, på DTU og hos Novo Nordisk. De store telte med indbyggede kraner skaber produktionsfaciliteter, som man normalt kender fra indendørs faciliteter, og det skaber en mere forudsigelig byggeproces og dermed også en bedre bundlinje, forklarer Jacob Maintz, den ene stifter af firmaet SiteCover: – Med en overdækket byggeplads kan man reducere sine vejrforanstaltninger, for enhver entreprenør har ca. 40 vejrligs dage indregnet i budgettet, hvor man hverken kompenseres på tid eller pris. Dem kan man helt undgå. Desuden viser statistikken, at man må forvente mellem en og otte dages forsinkelse pr. 100 dage, og det koster dagboder og drift, som man også kan minimere ved at kunne arbejde på byggepladsen døgnet rundt i 365 dage om året. Ser vi på de blødere værdier i byggeret, opnår bygherre færre sygeog dagpenge, da tørre og varmere arbejdsforhold er sundere for medarbejderne, men også for byggeriet.

Støtte og finansiering satte skub i tingene Siden 2009 har de to stiftere Jacob Maintz og Claus Wilhelm Hansen arbejdet på ideen om at overdække byggepladser. Jacob Maintz har en baggrund som bygningskonstruktør og har tidligere arbejdet med elementbyggeri, mens Claus Wilhelm Hansen er uddannet smed og har arbejdet med overdækningskonstruktioner til koncerter, og det var netop en af hans prøvekonstruktioner på 30x50 meter, som kunne bære 120 tons udstyr i taget, som fik tankerne hen på overdækninger til byggeriet. Men selvom ideen var klar. Markedet lå for fødderne og responsen var god, tog det alligevel noget tid at få gang i det første projekt, da prototyperne er dyre, forklarer Jacob: – Det er nogle finansielt tunge prototyper, som koster omkring 8 millioner. Så selvom vi havde en villig entreprenør og en perfekt byggeplads klar i 2010, kunne vi ikke komme i gang pga. manglende finansiering. Vi brugte derfor en del tid på at modne vores virksomhed og søge fonde og støtte samt at videreudvikle vores produkt. Den første støtte

fik vi fra Realdania, som støttede med udviklingen af et prøvemodul og med patentanvendelsen og beregninger. Her fik vi også vores modul i vindtunnel-test, og derfor ved vi, at det holder i op til 20 m/sek. i konstant vind. Efter det fik vi støtte fra Welfare Tech Invest, Vækstfonden og Markedsmodningsfonden,

som støtter den første, kommercielle anvendelse. Uden deres hjælp havde vi ikke fået vores produkter af sted, så dem skylder vi meget. Fra musik til byggeplads Den første store opgave for SiteCover var en overdækning af Wembley til en Ed Sheeran-koncert, for via

Claus Wilhem Hansens baggrund og netværk i musikbranchen, fik SiteCover til opgave at overdække dele af Wembley til koncerten – og det satte for alvor skub i tingene på byggefronten, og næste opgave blev en overdækning af Novos faciliteter, da der skulle bygges til, forklarer Jacob Maintz:

sit i byggeri, og på den måde opnår man et langt sundere byggeri, når det ikke bliver vådt. Desuden er det en stor fordel, at man kan påbegynde de tekniske installationer og opsætning af gipsplader, selvom taget ikke er lukket, for det sparer tid og alle de justeringer genererer selvfølgelig en bedre bundlinje.

– Byggebranchen vil forståeligt nok se en referenceliste, inden de springer på noget helt nyt, og det havde vi ikke, og der findes ikke noget, der ligner vores overdækninger. Vi kunne vise vores beregninger på et stykke papir, og det var selvfølgelig ikke nok. Men efter Wembley var der en klar case, som genererede nye opgaver. Første opgave i byggeriet blev Novo Nordisk, hvor vi overdækkede deres auditorium fra september 2015 til januar 2016. Novo er first movers, hvad sådan noget angår, og her fik vi lejlighed til at invitere bygherrer op for at se, hvad det handlede om, og Jacob Maintz fortsætter:

Stor efterspørgsel på overdækning Med Novo som første case i byggeriet er der for alvor sat skub i tingene, og SiteCover har travlt:

– Vi har nu igen en overdækning hos Novo, og den opsamlede i en af regnvejrsweekenderne i år 150 kubikmeter vand. Det er altså 150 tons vand, man undgår

– Vi får rigtig meget opmærksomhed og mange henvendelser, og nu er udfordringen at følge med efterspørgslen. Vi skal låne mange penge, hver gang vi får en ordre i hus, og vi skal have oparbejdet en overskudskapacitet, fordi vi siger nej til for mange nu. Vi skal have så meget grej, at vi kan servicere på kort tid også. Det vigtige næste skridt er at komme med på store sager, så vi får oparbejdet det, og det ser godt ud. Nu arbejder vi bl.a. på Femern, slutter Jacob Maintz af.


NORDJYSK LIFT A/S LIFTE · MANITOU · GRAVEMASKINER · STILLADS · ENTREPRENØRMATERIEL OG MEGET MERE

UDLEJNING TIL INDUSTRI-OG BYGGEBRANCHEN – vi tilbyder alt fra dagsleje til årsleje

RING OG FÅ EN INDUSTRIAFTALE

HJØRRING

AALBORG

ÅRHUS

HILLERØD

FREDERIKSHAVN

THISTED

ODENSE

VEJLE

RANDERS

KØBENHAVN

GRENÅ

Frederikshavnsvej 315 Tlf. 99 245 245 Toftegårdsvej 26 Tlf. 99 245 235

Halkjærvej 11 Tlf. 99 245 265 Industrivej 21 Tlf. 99 245 255 Nikkelvej 19 Tlf. 99 245 250

Skejby Nordlandsvej 307 Tlf. 99 245 295 Cikorievej 15 Tlf. 99 245 225 Hammerholmen 5-7 Tlf. 99 245 285

Lokesvej 8 Tlf. 99 245 280 Sadelmagervej 16 Tlf. 99 245 290 Fabrikvej 12 Tlf. 99 245 270

Vi har Danmarks bredeste udvalg af materiel – også de nyeste Case-maskiner på lager Se vores store udvalg på www.nordjysklift.dk


KLEBER Transpro 4S

HELÅRSDÆKKET TIL VAREVOGNE

e

(3)

C*

d

(4)

B

b

(5)

72 dB(6)

LÅNG LEVETID(7) 100%

KLEBER Transpro 4S 76%

PIRELLI CARRIER ALL SEASON

68%

MAXXIS VANPRO MA-LAS AS

The best for fuel efficiency(1)

Performing on snow

Among the bests for wet braking(2)

B

C

Peace of mind, every time

(1) KLEBER Transpro 4S presents rolling resistance labelling C, ex-aequo with PIRELLI Carrier All Seasons. Other main competitors : MAXXIS MA-LAS VanPro AS rated E-F, GOODYEAR Cargo Vector 2 rated C-E, CONTINENTAL Vanco Four Seasons 2 rated E. Source: Product Tracking Report June 2016. (2) KLEBER Transpro 4S presents wet labelling B. Main competitors : PIRELLI Carrier All Seasons rated A to B, GOODYEAR Cargo Vector 2 rated A to C, CONTINENTAL Vanco Four Seasons 2 rated B, MAXXIS MA-LAS VanPro AS rated C-E. Source: Product Tracking Report June 2016. (3) Fuel efficiency (from A to G). (4) Grip on wet road (from A to G). (5) External rolling noise class (from 1 to 3). (6) External rolling noise measured value (decibel). * 3 Peak Mountain Snow Flake marking ** Mud & Snow marking (7) Test udført af DEKRA TEST CENTER på vegne af Michelin i marts 2017 med dimensionen 235/65 R16C på en MERCEDES SPINTER 313 CDI

Bygge anlægsavisen sek3 20170515  
Bygge anlægsavisen sek3 20170515