Kallax Företagsstad 2018

Page 1

STUDENT CONSULTING jakten på sommarjobbarna

SVENSK CATER gör en rejäl satsning

GLB BYGG

det våras för byggbolagen


4

6

Ät gott, må gott, sov gott!

10

RESTAURANG

IN N E H Å L L

4

REDAN FLERA PÅ PLATS I NYA FÖRETAGSPARKEN

6

LED-SKYLTARNA TALAR OM ATT DE ÄR LYSANDE PRODUKTER Reklamcentra

W.K Invest AB

10

FREDRIK FIXAR KUNDERNAS PROBLEM

14

DET VÅRAS FÖR BYGGBOLAGEN EFTER SNÖIGA REKORDVINTERN GLB Bygg

16

BYGGFÖRETAG SOM ÄVEN BYGGER GODA RELATIONER

20

SOMMARJOBBSBAROMETERN – JAKTEN PÅ SOMMARJOBBARNA Student Consulting

23

SVENSK CATER GÖR REJÄL SATSNING PÅ FÄRSKVAROR

Perssons Bilservice

Svenska Norrbygg AB

Svensk Cater

MediaTeam

& foto Hans Olov Ohlson

tryck

ansvarig utgivare

Lule Grafiska

Lisbeth Larsson

grafisk form

text

Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

2

K ALL A X FÖRETAGSSTAD

Vardagar mellan 10.30 – 13.30 serverar vi god och vällagad husmanskost. I våra lokaler finns även möjligheter för bordsbokning och minikonferens.

CATERING Vi levererar allt från kaffe och smörgås till bröllop och event. Stans bästa catering!

HOTELL Vi erbjuder ett prisvärt boende nära Luleå Airport. Enkla lösningar för grupper och idrottsklubbar.

www.kalaskulan.se Nordkalottstaden 2B, 972 54 LULEÅ Tel: 0920-22 88 18 E-post: info@kalaskulan.se


Lulviksvägen 22

WWW.KVÄNUM.SE

När du behöver skärande bearbetning till rätt pris, i rätt tid och med hög kvalitét, ring Erland Bomans Mekaniska AB, 0920-300 72 Skärande bearbetning är ett av våra starka områden. I vår maskinpark utför vi kvalificerad skärande bearbetning i de flesta material. Med vår breda kunskap erbjuder vi våra kunder den bästa metoden för kostnadseffektiv och kvalitetssäker bearbetning. Våra kunder finns i branscher som verkstadsindustri, fordonsindustri och inom elkraftverksindustrin,där hög precision och leveranssäkerhet är ett måste.

VI LEVERERAR KVALIFICERADE TEKNISKA KONSULTTJÄNSTER TILL REGIONENS TEKNIKOCH INDUSTRIFÖRETAG TJÄNSTER Konstruktion och ritningsframställning CE-märkning Projektledning Förstudier Projektering Byggledning BAS-U/BAS-P Inköp - och upphandlingsstöd Dokumentation och instruktioner Helhetsåtaganden info@nordkonsult.nu l +46 (0)70 349 44 82

ERLAND BOMANS MEKANISKA AB Maskinvägen 18, 972 54 Luleå

VÅREN 2018

3


Henrik Kuoppala, Tomas Wälimaa och Daniel Kuoppala ser nu fram emot att starta bygget av ytterligare en fastighet på den tomt som de vill utveckla till en företagspark.

REDAN FLERA PÅ PLATS I NYA FÖRETAGSPARKEN En mindre företagsspark håller på att växa fram i den nyaste fastigheten i Kallax företagstad. På Nordkalottvägen 20 finns redan sex företag på plats. – Det blev som vi tänkt, säger Daniel Kuoppala, en av fastighetens delägare. DET ÄR W.K Invest AB som investerat och låtit bygga den nya stora fastigheten på Nordkalottvägen 20. Företaget ägs gemensamt av Tomas Wälimaa och Daniel Kuoppala.   Deras nya fastighet stod klar i slutet av förra året och redan nu är de flesta lokalerna fyllda av företag.

VISST FANNS LOKALER Ett av dem är Reklamcentra (se särskild artikel) vars vd Roger Kurkkio sökte upp Wälimaa och Kuoppala medan bygget pågick.   – Han kom förbi när vi stod och skottade grus. Han frågade om vi hade några lokaler att erbjuda och det hade vi ju, berättar Tomas Wälimaa.   Visserligen var det utrymmet tänkt som garage eller verkstad åt bland annat Wälimaas Buss, men det gick snabbt att ändra de planerna.   – De egna intressena får komma sist, säger han skämtsamt och tillägger:   – Det är mångsidiga lokaler som kan användas till lite av varje.

UTFORMA SINA UTRYMMEN Fredrik Persson kände han sedan tidigare och han var inte svår att övertala att flytta över sitt företag Perssons Bilservice (se särskild artikel).   De nya hyresgästerna har fått möjligheten

4

K ALL A X FÖRETAGSSTAD

att vara med och utforma sina nya utrymmen utifrån sina särskilda behov.   – Så är det ju när man hyr in sig på ett nytt ställe att man har chansen att påverka en del detaljer, säger Wälimaa.

– Det är lättare när man delar på kostnaden och lättare att driva verksamheten – och roligare, menar Wälimaa. Det känns alltid tryggare att kunna bolla med någon.

SEX FÖRETAG I HUSET

Planen är att hus nummer 2 kommer att bli aningen större, 1 500 kvadratmeter.   – Vi rymmer inte fler hyresgäster i det här, men i det nya kommer det att finns en del lediga utrymmen, säger han.   Han säger att de ”famlar på startknappen” för det projektet. Tanken är att bygget ska starta i sommar och att det blir inflyttning i början på nästa år.   – Att få in ytterligare företag skapar dynamik i hela området. Det ena ger det andra och många bollar kommer i rullning, säger Kuoppala.

I företagsparken på Nordkalottvägen 20 finns nu sex företag:   Förutom Reklamcentra och Perssons Bilservice är det Byggpoolen, Tomas Wälimaas företag Wälimaas Buss, Daniel Kuoppalas värmepumpsföretag Save It, samt deras gemensamma bolag W.K Invest AB. Det är via det bolaget det har byggt huset – och det är bara början. Markområdet de köpt är på 12 000 kvadratmeter.   – Nu ska bygga hus nummer 2, säger Wälimaa   – Och hus nummer 3. Kanske, säger Daniel Kuoppala.

LÄTTARE ATT VARA TVÅ Båda är ”snabbskjutare”, vill att det ska hända saker. De träffades när de började bygga moduler för uthyrning i sambanad med gruvetableringen i Kaunisvaara.   – Det blev ju inte så långvarigt, men vi såg att vi kunde samsas, säger Wälimaa. När det blev aktuellt att köpa tomten i Kallax Företagsstad tvekade de inte en sekund.

PLATS I NYA HUSET

BÄSTA TÄNKVÄRDA LÄGE Platsen ser de som idealisk.   – Det här industriområdet är ganska fantastiskt, tycker Wälimaa. Det finns en väldigt bredd på utbudet. Det mesta finnu ju i området.   – Här finns restauranger och det är nära till flygplatsen. Det är bästa tänkbara industriområde, instämmer Kuoppala.   Därmed är det också perfekt för en företagspark som kommer att växa.


Lämna din bil till mig för professionellt underhåll och reparation!

Via Luleå är en helhetsleverantör när det kommer till privat-, affärs- och gruppresor Genom god service och ett rikligt engagemang skräddarsyr vi er resa enligt önskemål oavsett om det gäller en weekend i Stockholm, en bussresa i Nordkalotten eller konferensresa till Portugal. För den privata resenären är vi behjälpliga med att boka tåg, flyg, kryssningar charter och reguljärpaket enligt önskemål. Via Luleå samarbetar med researrangörer så som Swanson’s, VING, MSC Cruises, Hurtigruten med flera. Via Luleå arrangerar också färdigpaketerade resor från Luleå, med färdledare, till olika destinationer runt om i världen – vilket erbjuder våra resenärer ett tryggt och bekvämt sätt att resa. Vi har åratal långa samarbeten med Hemmets Journal och Icakuriren till vilka vi arrangerar läsarresor till Norrbotten och Nordkalotten under sommar och vinter. Företagskund? Via Luleå erbjuder er som företag en trygg, personlig och flexibel samarbetspartner. Våra leverantörsavtal gör det möjligt för oss att erbjuda bra produkter till bra priser. Detta tillsammans med en lång erfarenhet inom branschen och vår vilja att alltid hitta den bästa lösningen, är bra anledningar att anlita oss för era kommande resor. Specialister på gruppresor! Är ni över 10 personer räknas ni som en grupp och redan här får ni bättre priser på bland annat flygstolar och hotell. Vi hjälper till att boka upp er resa, och även arrangemang på plats så som entréer, guider m.m. Med egna bussar i företagsgruppen står vi även till förfogande när det gäller transfer. Välkommen att kontakta oss!

Nordkalottvägen 20, Luleå • Tel. 070-293 12 97

Smedjegatan 13H, Luleå Telefon 0920-23 23 50 info@vialulea.se www.vialulea.se

VÅREN 2018

5


Roger Kurkkio känner stolthet över att hans företag lyckats skapa produkter som ingen kan konkurrera med, tack vare verktyg som de själva modifierat.

LED-SKYLTARNA TALAR OM ATT DE ÄR LYSANDE PRODUKTER Reklamcentra har inte alltid velat skylta med det som företaget är bra på. Ändå är det just det som sker - hela tiden och lite överallt. Det sker dessutom på ett sätt som beskriver affärsidén – eftersom den är just lysande!   Nu söker företaget fler återförsälj för sina unika produkter. REKLAMCENTRA FINNS sedan årsskiftet i WK Invests nybyggda fastighet på Nordkalottvägen 20 i Kallax företagsstad. Där producerar företaget framför allt det som de senaste åren blivit en allt mer efterfrågad produkt. Olika former av skyltsystem baserade på LED-tekniken.   – Vi har utvecklat dem i tio år och vad det har kostat är svårt att säga, men nu börjar det hända saker, säger Roger Kurkkio, vd.

ANPASSADE LOKALER Den första garvfrästa LED-skylten levererade företaget redan 2009. Vid den tiden fanns verksamheten i Södra hamn i Luleå. Tre år senare flyttade man till området vid Coop Arena, men nu är företaget alltså nyinflyttat i markplanet i den nya fastigheten i Kallax företagsstad.   – Vi fick erbjudande om de här lokalerna och det passade oss. Egentligen är de 50 kvadratmeter mindre än på gamla stället,

6

K ALL A X FÖRETAGSSTAD

men de känns större och är definitivt bättre. Jag fick vara med och utforma dem så nu är de bra anpassade efter våra behov, säger Kurkkio.

TAR IN STORA FORDON Som mest har hans företag haft tio anställda. I dag är man sju.   – Produktionen här är mer effektiv. Här kan vi till exempel ta in stora fordon och sätta på stripes och annat. Vi slipper skicka iväg ett par man för att göra såna jobb på de ställen där fordonen annars finns.   Reklam på fordon, banderoller, dekaler, flaggor och olika varianter av traditionella skyltar ingår fortfarande i produktionen hos företaget, där Kurkkio började redan 1996. Sju år senare blev han vd, då som en av fem delägare.

TIO ÅRS UTVECKLING I dag är han ensam ägare till det företag som

omsätter cirka tio miljoner kronor per år och vars verksamhet kraftigt förändrats under den tid han varit med.   – Det är en tuff bransch med hård konkurrens. I dag kan många skaffa en printer och printa ut dekaler, men de kan inte ta på sig större jobb.   Det kan däremot Reklamcentra, tack vare många års medveten utvekling av det som nu är företagets unika produkter: Flexibla LED-skyltar och LED paperflex-skyltar, att använda både inomhus och utomhus.

TAGIT FRAM EGEN PRODUKT Kurkkio säger, inte utan stolthet:   – Vi har skapat en produkt som ingen kan konkurrera med. Det har vi kunnat göra tack vare att har skapat ett eget verktyg, ett verktyg som vi modifierat. Grejen är att kunna erbjuda LED-skyltar med utbytbara bilder, unikt anpassade till varje enskild kund.   – Vi vet att man producerar billigt i Kina.


I affärer, på kontor, på restauranger… LED-skyltar i olika varianter är unika och bokstavligt talat lysande produkter som Reklamcentra får alltmer efterfrågan på.

Min tanke blev då: Hur ska vi kunna göra det bättre? Jo, genom att skräddarsy. Alla företag och butiker har olika bredder och höjder på sina utrymmen.

KVALITETEN DEN BÄSTA En annan viktig sak är kvaliteten.   – De måste vara mer hållbara än andras. Vi har ett materialval som gör att skyltarna tål att stå i många år, även utomhus. De ska inte vrida sig och magneterna ska vara bra. Inte någonstans har det kommit ner en skylt för oss.   Fördelarna med LED-skyltarna är många.   – De avger ingen värme, kräver lite energi och är 100 procent återvinningsbara. Många pratar om miljötänk, men vi pratar inte – vi gör det!

JOBBAR ALLTMER GLOBALT I dag finns det många kunder och ställen som Reklamcentra kan använda som referenser. LED-skyltar finns bland annat i 43 lekland i Sverige, Norge och Danmark.   – Och kommer också att finnas Tyskland till hösten.   Skyltar i otaliga varianter finns också i 50 ICA-butiker runt om i Sverige.   – De börjar bli kända. Många fler ICAhandlare börjar också vara intresserade. Det finns 33 säljställen i Sverige där de säljer Reklamcentras LED-skyltar. På gång är också ett sälssamarbete med flera företag i Oulu i Finland.   – Vi vet att vi har en fantastisk produkt, avslutar Kurkkio. Nu söker vi bara ännu fler återförsäljare.

VÅREN 2018

7


KALLAX FÖRETAGSSTAD VÄXER OCH UTVECKLAS

www.norrkustmarina.se

Kallax Företagsstad är ett handelsområde med många fördelar. Närheten till centrum och Luleå Airport bara för att nämna en. En annan är tidningen Kallax Företagsstad som är ett bra sätt för de dryga 130 företagen som finns på området att visa upp och profilera sig. Tidningen produceras och trycks i Kallax Företagsstad.

Tel. 0920-24 14 00 | E-post: info@mediateaminorr.se

VI LEVERERAR EN TREVLIGARE TILLVARO Lindströms transport i Luleå är det innovativa transport- och logistikföretaget som tar nya vägar och vill leda utvecklingen mot en sundare transportnäring, därför har vi tagit ställning för Fair Transport.

Tel: 0920-45 12 00 | www.trevliga.se

8

K ALL A X FÖRETAGSSTAD


Vi gör dina affärer lysande.

VÅREN 2018

9


Det händer att kunder vill vara med i verkstan och se på när Fredrik Persson mekar med deras bil.

FREDRIK FIXAR KUNDERNAS PROBLEM

Ovanför porten syns den skylt/logo som husgrannen Reklamcentra har fixat åt Fredrik Persson.

Det händer att kunder vill vara med i verkstan och se på när Fredrik Persson mekar med deras bilar. Ibland har det då också hänt att han fått frågan om han inte tycker att det är irriterade att ha någon som tittar på.   – Men mig gör det ingenting, säger han. FREDRIK PERSSON STARTADE Perssons Bilservice för sju år sedan. I alla år har han hyrt in sig i lokaler i Kallax Företagsstad, men i februari flyttade han till helt nya lokaler i den nyuppförda faststigheten på Nordkalottvägen 20. Den ägs av W.K Invest, alltså Tomas Wälimaa och Daniel Kuoppala.   – Jag var i samma hus som Tomas och kände honom sen tidigare. Han sa att ”Nu är det bara att du flyttar”, så det var han som ”lurade” med mig, säger han, brett leende.

KÖRDE LASTBIL I 15 ÅR Fredrik Persson utbildade sig tidigt till bilmekaniker, men lämnade det jobbet i många år. Först för att köra grävmaskin i skånska Kristianstad i tre år och därefter för att vara lastbilschaufför i 15 år. I det bolaget började han också meka igen - och för sju år sedan tog han steget fullt ut och startade eget.   – Jag backade tillbaka till mekanikerbranschen. Jag ville utvecklas och gillar utmaningar.

UTMANINGAR DRIVER Han beskriver utmaningar som det som driver honom. Han vill ”lösa saker och ting” för kunderna och gillar när de kommer till honom efter att ha varit hos andra och inte fått sakerna fixade. ”Kan du lösa det här

10

K ALL A X FÖRETAGSSTAD

problemet?” är en fråga han gärna vill höra – och ännu hellre vill han ta sig an uppgiften och kunna svara ”Jo, det kan jag.”   – Alla bilar är ganska snarlika, oavsett märken, menar han. Man löser problemen på ganska lika sätt.

SPECIALISERAD PÅ AC-SERVICE Han tar sig an alla bilmodeller och problem, men har också specialiserat sig på acservice.   – Det började jag med för några år sen. Det är inte så många andra som håller på med det, säger han.   Det ställs särskilda miljökrav på den som sköter sån service. Det krävs en speciell certifiering – både för honom personligen och för firman.   – Jag har gått en särskild utbildning, säger han.

ÅTERKOMMANDE KUNDER I kundregistret har han över 520 namn och många av dem är såna som återkommer.   – Dessutom har jag nu fått en massa företagskunder som kommer med sina firmabilar, säger han och räknar bland annat upp JIAB, Hemglass och Reklamcentra. Via kunderna sprids kunskapen om hans kompetens och personlighet.

– Det är så jag velat ha det, att det sprids från mun till mun.

INRETT KONTORET SJÄLV Tills vidare jobbar han ensam, men ibland önskar han att han hade nån F-skattare som han kunde plocka in när det behövs. Fast såna är inte lätta att få tag på.   Lokalerna skulle rymma ytterligare någon. I verkstadsdelen har han två lyftar. I anslutning finns också ett omklädningsrum och ett fikarum/kontor en trappa upp – utrymmen han skissat och utformat på egen hand.   – Det har jag bekostat själv. På så sätt har jag hållit nere hyran per kvadratmeter.

NYTÄNDNING I NYA LOKALERNA De nya lokalerna har gett honom en nytändning. Han har nu jobb inbokade två-tre veckor framåt i tiden, ganska stadigt under året.   – Det flyter på och jag får mer och mer kunder.   En del av kunderna är pensionärer. De erbjuds att gå trappa upp och ta en kopp kaffe medan han mekar, men ibland vill de hellre vara med i verkstan och se på. Det är inget som irriterar honom.   – Fulla veckor och nöjda kunder, det är så jag vill ha det, säger han.


LULEÅ GRAFISKA

LÄGG IN ER EGEN ANNONS 186x265 ELLER UTFALLANDE A4.

VÅREN 2018

11


RÄTT TID, RÄTT PLATS OCH RÄTT UTRUSTNING I bygg- och industrisektorn innebär konkurrenskraft och lönsamhet att stora krav ställs på effektivitet, korta ledtider och snabba omställningar. JIAB Hyrcenter är Norrbottens snabbast växande ställnings- och maskinuthyrningsföretag och en flexibel, kvalitets- och servicemedveten partner till regionens bygg- och industriföretag.

NÅGRA AV VÅRA PRODUKTVARUMÄRKEN

12

K ALL A X FÖRETAGSSTAD


fastigheter för alla behov VI MONTERAR HAKI STÄLLNINGAR!

LULEÅ • PITEÅ • GÄLLIVARE • HAPARANDA Tel. 0920-121 22 • Maskinvägen 16, 972 54 Luleå www.jiabhyrcenter.se • info@jiabhyrcenter.se

Telefon 070-669 08 31

VÅREN 2018

13


DET VÅRAS FÖR BYGGBOLAGEN EFTER SNÖIGA REKORDVINTERN Efter rekordvinterns stora snömängder kan man säga att det våras för många byggföretag, bland dem GLB Bygg.   – Vi har riktigt mycket att göra just nu, säger Magnus Olofsson, företagets nye vd. GLB BYGG HAR sitt kontor på Maskinvägen 21 i Kallax Företagsstad. Företaget är ett av många vars tjänster har blivit extra efterfrågade efter den långa och svåra vintern. Tunga snömängder har fått många tak att rasa in – och när de väldiga snömassorna börjat tina har det blivit fler vattenskador är normalt.   – Det är alltid en del såna jobb varje vår, men i år är det ovanligt mycket, konstaterar Magnus Olofsson.

LÖSER AKUTA PROBLEM På företagets avdelning för Byggservice har man utökat antalet anställda och fått hyra in fyra extra fordon. Tack och lov finns erfarenhet av att lösa akuta problem. För Byggservice tillhör det vardagen att agera snabbt i akuta lägen.   – Det kan ha uppstått saker under natten, en vattenläcka i en lägenhet eller nåt. Då måste vi snabbt lösa de akuta problemen och inventera, sanera och reparera, säger Olofsson och tillägger med respekt:   – På Byggservice är de helt fantastiska på att lösa den sortens problem.

Magnus Olofsson – ny vd i GLB Bygg, som har extra mycket jobb just nu efter den gångna rekordvintern.   – Man måste lyfta blicken: Hur grupperar vi oss? Vi har ju mål på ett och två år, så hur klarar vi personalförsörjningen? Och hur får vi alla att må bra?   Den frågan gäller alltfler. Vid senaste månadsskiftet utökade företaget med tre personer och har nu 61 anställda. Årsomsättningen har legat på mellan 130 och 150 miljoner kronor de senaste åren och så blir det i år också, för företaget har mycket att göra just nu.

SKRÄCKBLANDAD FÖRTJUSNING

UPPSTÅR DOMINOEFFEKT

Själv har han mer vana att jobba med projekt, att samordna och planera och få allt att fungera. Han började i branschen 1998 som arbetsledare hos PEAB under bygget av Sunderby sjukhus. Senare blev han biträdande regionchef innan han för tre år sedan blev en av sex delägare i GLB Bygg. Övriga fem är Mats Bergström, Thomas Holmgren, Per Liikamaa, Patrik Stöckel och Petter Wikström. Sedan i mars är Olofsson företagets vd.   – Med lite skräckblandad förtjusning, säger han och skrattar. Det gäller ju att hantera mer och mer personalfrågor och arbetsmiljöfrågor.

Dels alltså beroende på den gångna rekordvintern, dels tack vare alla nybyggen som skett och sker i Luleåområdet. Varje sådant nybygge ger följdeffekter.   – Både Luleå Energi och Vattenfall har till exempel byggt nytt ute på Porsön. Det har inneburit att deras kontorslokaler inne i centrala stan behövt anpassas till nya hyresgäster. Ibland blir det en väldig dominoeffekt, säger han.   Samma effekt kan uppstå tack vare nybygget av bostäder. Då uppstår rotationen på bostadsmarkansden och när hyresgäster flyttat ut passar fastighetsägarna på att beställa så kallade successionsrenoveringar innan nya hyresgäster flyttar in.

UTÖKAT PERSONALEN Samtidigt känner han att det är personligt utvecklande.

14

K ALL A X FÖRETAGSSTAD

FIXAR HELHETSLÖSNINGAR   – Det kan också vara så att en fastighets-

ägare har ett par hundra lägenheter i beståndet i ett område och vill att vi tar på oss att renovera ett tiotal av dem per år. Ibland finns det byggkunniga personer hos kunderna, som närmast vill detaljstyra. Andra gånger passar det beställaren bättre att överlämna ansvaret och låta GLB Bygg ”fixa allt”.   – Det tar ofta vår förre vd Thomas (Holmgren) hand om. Han är fantastiskt duktig på att ordna helhetslösningar.   En del projekt sträcker sig över tid, andra är akuta och måste åtgärdas direkt. Varje dag innebär nya situationer att ta hand om.   – Det är det som är tjusningen och ger dynamik åt det här jobbet.

VILL VÄXA SOM FÖRETAG För tillfället är det väldigt mycket jobb i Luleåområdet, men företaget har också viss verksamhet i Boden.   – Och i Piteå har vi renoverat nio lägenheter.   Olofsson och hans medarbetare ser sig också omkring för att ytterligare vidga vyerna.   – Vi vill ju växa som företag, men vi vill inte växa ur kostymen. Luleå är en bra marknad just nu. Det finns jobb åt alla. Företaget trivs med sin bas i de utbyggda lokalerna i Kallax Företagsstad.   – Det är ett lugnt område med en bra mix av företag, tycker Magnus Olofsson.


BROMSA IN

...vid Rydahls servicelager i Luleå Reservdelar till lastbil, buss, tunga släp och trailer. 2

Välkommen att kontakta vårt servicelager i Luleå. Vi lagerför de vanligaste reservdelarna till lastbil, buss, tunga släp och trailers. Våra senaste produkttillskott är belysning, olja och delar till avgassystem.

Maskinvägen 3 Order & kundservice

0920-27 17 30 Öppettider Avhämtning: Mån-fre 08:00-17:00 Telefonorder: Mån-fre 07:00-17:00 www.rydahls.se

Hälsningar John Åström

ERFARENHET OCH KUNNANDE GER NÖJDA ÅTERKOMMANDE KUNDER! Maskinvägen 21, 972 54 Luleå Telefon: 0920-23 37 60 • Fax: 0920-22 03 42

www.glbbygg.se

VÅREN 2018

15


Stefan Skagervik, vd, utanför den nya fastighet som är under uppbyggnad och där hans företag Svenska Norrbygg AB flyttar in i början av hösten.

BYGGFÖRETAG SOM ÄVEN BYGGER GODA RELATIONER Kontor och ett showroom. Det är vad som kommer att finnas i Svenska Norrbyggs nya fastighet i Kallax Företagsstad.   – Vi vill försöka ta ett lite nytt grepp och bjuda in kunderna till en mötesplats här hos oss, säger Stefan Skagervik, vd. SKAGERVIK STARTADE Svenska Norrbygg AB 2005. I alla år har företaget haft sin bas i Sjulsmark i Piteå kommun, men i slutet av sommaren flyttar företaget kontoret till den fastighet som just nu byggs på Nordkalottvägen 10 i Kallax Företagsstad. Den nya fastigheten får en yta på 240 kvadratmeter och ska i markplanet rymma kontor och ett showroom.   – Men en trappa upp är det lika mycket utrymme och där finns det plats för en hyresgäst, säger Skagervik.

TILLGÄNGLIGA FÖR KUNDERNA Företaget kommer att ha kvar verksamhet i Piteå, men för närvarande finns många av kunderna i Luleåområdet. Det är ett viktigt skäl till att man bygger nytt i Kallax Företagsstad.   – Vi går från att vara ”gårdsbutik” till att vara mer synliga och tillgängliga för våra kunder, menar han.

ALLA TYPER AV RELATIONER Många av de kunderna är privatpersoner och det är dem han hoppas få en ännu bättre dialog med på nya stället. Svenska

16

K ALL A X FÖRETAGSSTAD

Norrbygg AB är nämligen ett byggföretaget som är intresserat av att också bygga goda relationer.   – Det handlar om just relationsbyggande, betonar han. Vi vill bygga vidare på alla typer av relationer för att skapa mera affärer.

ROT-AVDRAGET FANTASTISKT Det nya huset blir en mötesplats som ännu bättre ger de förutsättningarna..   – Mötena ska vara tidsbokade och kvalitativa för bästa möjliga service. Vi kan prata, diskutera och gå igenom projekten. Kunderna ska enkelt kunna komma hit och träffa oss och vi kan då visa vad vi kan. En sak som företaget kan är Rot-arbeten.   – Rot-avdraget har varit fantastiskt för oss. Vi gör mycket Rot-jobb åt privatpersoner och vill gärna fortsätta att vara en stor aktör på den marknaden, vara förstaalternativet för kunderna.

SPECIALISTER PÅ VÅTRUM Företaget är lite extra specialiserat på badrum och våtrumsarbete. Årsomsättningen ligger på cirka 20 miljoner kronor, den nivå där det legat i flera år.

– Men konkurrensen är mördande och vinstmarginalen ofta bara fem procent, påpekar han. Kunderna har blivit allt mer kostnadsmedvetna – och avvaktande.

TV-PROGRAM OROAR Skagervik skrattar till:   – Folk ser för mycket på TV... Program som Fuskbyggarna och liknande har gjort att människor är på sin vakt. Fast det är inget som oroar honom:   – Är det nåt så är det bara att de kommer in och resonerar. Vi löser det mesta face to face.

SÄLJER EN PRODUKT Platsen för den nya fastigheten tycker han är närmast perfekt:   – Det här är klockrent. Det är närhet till centrum, men ändå viss distans. Det går bra att komma in och ut med bilarna. Det passar honom att finnas i handelsområde som Kallax Företagsstad längs vägen till flygplatsen.   – Vi har perfekt skyltläge – och vi är ju inte bara ett byggföretag utan det är en produkt vi säljer, avslutar han.


Detaljerna gör den stora skillnaden Detaljerna Detaljerna gör gör den den stora stora skillnaden skillnaden

Om vi ska lyfta en sak om hur det är att bygga hus med oss – är det att vi bryr oss om varenda detalj, frånlyfta offert själva utförandet i byggprocessen. Oavsett stort eller oss smått, Om vi ska entill sak om hur det är att bygga tillsammans medom ossvi–bygger är det att vi bryr omåt varenda Om vi ska lyfta en sak om hurfastighetsbolag det är att bygga hus med oss –viktigaste är det attärvi att bryr oss om varenda privatpersoner, företag eller tycker vi att det du känner dig trygg detalj, från offert till själva utförandet i byggprocessen. Oavsett om vi bygger stort eller smått, åt Om vi ska lyfta en sak om hur det är att bygga hus med oss – är det att vi bryr oss om varenda detalj, till själva utförandet i byggprocessen. Oavsett om vi bygger stort åt under under från hela offert processen och attfastighetsbolag slutresultatet blir precis som önskat. Föratt vi du vet atteller det smått, är trygg privatpersoner, eller tycker vi att detdu viktigaste är känner dig detalj, från offertföretag till själva utförandet i byggprocessen. Oavsett om vi bygger stort eller smått, åt privatpersoner, företag eller fastighetsbolag tycker vi att det viktigaste är att du känner dig trygg detaljerna som gör stora skillnaden. dusom i nybyggnadsombyggnadstankar? hela processen ochden att slutresultatet blir Går precis du önskat.eller För vi vet att det är detaljerna som gör privatpersoner, företag eller fastighetsbolag tycker vi att det viktigaste är att du känner dig trygg under helaskillnaden. processen ochdu atti nybyggnadsslutresultateteller blir precis som du önskat. För vi vet att det är den stora ombyggnadstankar? Tveka inte att höra avGår dig. under hela processen och att slutresultatet blir precis som du önskat. För vi vet att det är detaljerna somhöra gör av den stora skillnaden. Går du i nybyggnads- eller ombyggnadstankar? Tveka inte att dig. detaljerna som gör den stora skillnaden. Går du i nybyggnads- eller ombyggnadstankar? Tveka inte att höra av dig. Tveka inte att höra av dig.

Läs mer på norrbygg.se Läs mer på norrbygg.se Läs mer på norrbygg.se

Svenska Norrbygg har varit verksam sedan 2005. Vi bygger stort som smått åt privatpersoner, företag, fastighetsbolag, med flera. Vi utför alla typer av entreprenader, från totalentreprenad till mindre byggproSvenska Norrbygg har varit verksam sedan 2005. Vi bygger stort som jekt eller renoveringsprojekt där du som kund vill göra delar av arbetet Svenska har varit verksam sedan 2005. med Vi bygger som smått åt Norrbygg privatpersoner, företag, fastighetsbolag, flera.stort Vi utför själv. Vi verkar främst i Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyn i Norrbotten. smått åt privatpersoner, företag, flera. Vibyggproutför alla typer av entreprenader, från fastighetsbolag, totalentreprenadmed till mindre alla typer av entreprenader, från totalentreprenad till mindre byggprojekt eller renoveringsprojekt där du som kund vill göra delar av arbetet jekt renoveringsprojekt duBoden som kund göra delar av arbetet själv.eller Vi verkar främst i Piteå, där Luleå, och vill Älvsbyn i Norrbotten. själv. Vi verkar främst i Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyn i Norrbotten.

www.norrbygg.se––0911 070-597 www.norrbygg.se - 2077 5077 30––kontakta@norrbygg.se kontakta@norrbygg.se www.norrbygg.se – 0911 - 20 50 30 – kontakta@norrbygg.se www.norrbygg.se – 0911 - 20 50 30 – kontakta@norrbygg.se

VÅREN 2018

17


TRAKTOR- OCH MASKINTJÄNSTER ANDSKYDDSFÖRENKLA BR RT EGET VÅ ARBETET MED SBA-SYSTEM WEBBASERADE

5274 ISO/TEC 17020 (B)

Vi erbjuder ett modernt och effektivt brandskydd. LBIS Din trygghet! I säkerhetens tjänst sedan 1976 Arbetsområde: Hela Norrland

Vi har ny modern maskinpark och erfarna, kunniga maskinförare.

Vi tillhandahåller och underhåller: • Brandsläckare • Brandposter • Utbildningar, även heta arbeten • Rökgasventilation • Utrymning • FOGMAKER fordonssprinkler • Heta arbeten utrustning • SBA • Brandtätning • Brandlarmsprovning • Hjärtstartare • Miljöcertifierad enligt ISO 14001 • Ackrediterad av Swedac för återkommande kontroll av dyktuber och kolsyreflaskor.

Brand & Industriservice i Luleå AB

www.brand-service.se • info@brand-service.se • 0920-22 57 85

M N Luleå Maskin & Svets AB Maskinvägen 15, Luleå • Tel. 070-525 27 46

! Välkommen

BioBact AB

Växtnäring för din trädgård Tel. 0920-892 91 www.biobact.se

ALLA BILMÄRKEN

RAAD BILSERVICE Rep & Service Tel. 076-131 33 98

18

K ALL A X FÖRETAGSSTAD

BlixtFrakt

För transportlösningar Tel. 070-540 25 01

CreativeMoves massage-friskvård-hår-smink www.creativemoves.dinstudio.se

Tel. 070-296 17 82


Kontakta oss när det gäller ditt tak!

Vi utför alla typer av takarbeten. Dessutom har vi stor erfarenhet av annat. Vi är specialister på tak och tätskikt och levererar helhetslösningar. Det innebär att vi föreslår produkter och konstruktioner för trygga tak med lång livslängd och god ekonomi.

We are in the shit happens business

Vi samverkar med Icopal och arbetar enbart med P-märkta produkter. Våra takmontörer är utbildade av materialleverantören och utför alltid arbetet enligt dennes anvisningar. Naturligtvis eftersträvar vi långsiktigt goda relationer med våra kunder. Nyckelord för vår verksamhet är professionalism, lyhördhet och engagemang. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi gärna mer.

Industrivägen 13, 972 54 Luleå | Tel: 0920-20 39 20 Fax: 0920-20 39 21 | patomella.tak@telia.com

Boka bud på 0920-20 03 90 eller www.jetpak.com

Tel. 0920-887 75 • Upplagsvägen 7, Luleå • www.naidenbygg.se

VÅREN 2018

19


SOMMARJOBBSBAROMETERN – JAKTEN PÅ SOMMARJOBBARNA Företagarna har tillsammans med rekryterings- och bemanningsföretaget StudentConsulting genomfört en unik undersökning av företagares och arbetssökares syn på och förväntningar inför sommarens arbetsmarknad. UNDERSÖKNINGEN VISAR att arbetssökare i hög utsträckning tror att det kommer att vara lättare att hitta ett sommarjobb i år jämfört med förra året – medan företagare tror att det kommer att vara betydligt svårare att rekrytera säsongspersonal. Det är sommarjobbarnas marknad vilket innebär en tuff konkurrens mellan företagen för att lyckas hitta medarbetare med rätt kompetens.   – Svårigheten att finna arbetskraft med rätt kompetenser är företagens största tillväxthinder. När företagare definierar kompetens handlar det inte nödvändigtvis om utbildning eller arbetslivserfarenhet – utan oftare om de sociala förmågorna. Många företagare är beredda att lägga ned tiden och resurserna som krävs för att utbilda en person som har rätt attityd, är självgående och ansvarstagande, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

STORT BEHOV AV SÄSONGSPERSONAL Fyra av tio företagare med minst en anställd har behov av att stärka upp med säsongspersonal någon gång under året. Inom hotell- och restaurangbranschen är behovet extra stort med åtta av tio företagare som uppger att de har ett rekryteringsbehov.   Sommarjobbarna anger att de i hög utsträckning vänder sig till Arbetsförmedlingen för att hitta ett jobb, medan företagarna i hög utsträckning förlitar sig på att personal med rätt kompetens går att hitta inom det egna nätverket. Detta förstärker bilden av att

20

K ALL A X FÖRETAGSSTAD

företagare och arbetssökare riskerar att ha fortsatt svårt att hitta varandra på arbetsmarknaden. Det gör att många företagare kommer att behöva testa tidigare oprövade tillvägagångssätt och kanaler för att locka till sig arbetssökande med rätt kompetens.   – Vi ser att det är viktigt att företagen planerar för sin sommarrekrytering i god tid, och att man tänker på hur rekryteringsprocessen ska se ut. Vilka kompetenser behövs i verksamheten? Och vilka möjliga vägar kan jag använda mig av för att hitta rätt person? säger Tobias Lindfors, vd för StudentConsulting.

SMÅ FÖRETAG FÅR DET TUFFARE Trots att fyra av fem jobb skapas i de små företagen planerar majoriteten av arbetssökarna att söka jobb inom framförallt offentlig sektor och hos större företag, vilket innebär att småföretagare kommer att få det extra tufft med att hitta rätt kompetens.   – För att lyckas med matchningen på sommarens arbetsmarknad krävs att företagare söker bredare i jakten på arbetskraft. De jobbsökande måste också lägga mer tid på att ta reda på vilka arbetsgivare som finns eftersom det är småföretagen som skapar jobben, avslutar Mårder.

NATIONELLT AVTAL I Norrbottens län uppger 25 procent av Företagarnas medlemmar att rekrytering av nya medarbetare är största tillväxthindret och

även nationellt är detta det största tillväxthindret. Därför har Företagarna tecknat ett nationell rekryterings- och bemanningsavtal med StudentConsulting.

STORT MEDIEINTRESSE FÖR RAPPORTEN Söndag 25 mars lanserades sommarjobbsbarometern. TT Nyhetsbyrån skickade ut en artikel som nu har plockats upp över 70 nyhetsredaktioner. Läs artiklarna och hela rapporten på studentconsulting.se/ foretagarna

FAKTA OM STUDENTCONSULTING StudentConsulting finns på 176 orter i Sverige, Norge och Danmark, har över 400 000 talanger och utför 11 314 rekryteringar per år. De fick utmärkelsen Branschens nöjdaste kunder senaste tre åren av Nöjd kund Index (NKI). Koncernen har huvudkontoret på Nordkalotten i Luleå och är Norrbottens största privata arbetsgivare och omsatte senaste året 1,25 miljarder. StudentConsulting har vunnit många utmärkelser, bland annat har Tobias Lindfors blivit ”Årets företagare i Sverige 2010” och ”Årets grundare och entreprenör i Sverige 2011” och fick nyligen ta emot Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj som delas ut av Kronprinsessan Victoria.


Störst i Norden på nöje, aktiviteter och konferens!

! n are mm so la he e öj N

Har du personal så det räcker i sommar? Vi finns på 176 orter i Sverige, Norge och Danmark. I vårt nätverk har vi 400 000 talanger att matcha mot era behov.

studentconsulting.com

VÅREN 2018

21


HYRKART LÅNG BANA I NATUREN PÅ MOTORSTADION VID VÄGEN TILL LULEÅ AIRPORT

NU MED R E FÖ DREVAD PPO HÖGRE T FART

DROP-IN 8 MINUT ER

160:/ BIL & RACE

VI HAR ÄVEN UPPLEVELSECART MED DUBBELKOMMANDO FÖR 2 PERSONER (EX. VUXEN+BARN)

ÖPPETTIDER DROP-IN 2018 26 maj – 24 juni • lör – sön • kl 15 – 21 23 juni – 15 augusti • mån – sön • kl 14 – 21 18 – 26 augusti • lör – sön • kl 14 – 20 VID IHÅLLANDE REGN ÄR BANAN STÄNGD

22

K ALL A X FÖRETAGSSTAD

BOKA NÅGON AV VÅRA POPULÄRA GRUPP-/FÖRETAGSRACE 070-551 92 14


I de väldiga lagerutrymmena i Svensk Caters nya fastighet har hyllorna fyllts på med uppåt 8 000 olika kyl-, frys- och kolonialartiklar, helt enligt grossistchefen Mattias Näslunds planer.

SVENSK CATER GÖR REJÄL SATSNING PÅ FÄRSKVAROR En ökad satsning på färskvarudelen. Det är vad som väntar nu när Svensk Cater Norrbotten kommit i ordning i sin nya fastighet i Kallax Företagsstad. – Vi får fler och fler marknadsandelar, säger Mattias Näslund belåtet. FÖR ETT ÅR sedan flyttade Svensk Cater Norrbotten in i sin nya, stora fastighet på Nordkalottvägen 22 i Kallax Företagsstad. Byggnaden är på drygt 5 000 kvadratmeter och har inneburit en investering på ungefär 60 miljoner kronor.   I dag jobbar 22 personer i huset - på lagret och på kontoret en trappa upp. Som grossistchef för Svensk Cater i Norrbotten kan Mattias Näslund se tillbaka på allt som skett och hur roligt det varit.   – Det har varit ett händelserikt år, konstaterar han.

ALLT ÄR NU SAMLAT Dels har företaget integrerat enheten i Gällivare med den i Luleå. Allt finns nu samlat i den nya, stora fastigheten vid vägen ut till flygplatsen.   De 13 personer som jobbade i Gällivare erbjöds att flytta med till Luleå, men samtliga valde att stanna kvar på sin hemort.   – De flesta är ju ordentligt rotade där de jobbar. Men det är ju goda tider på arbets-

marknaden där uppe så de flesta verkar ha fått andra jobb, säger Näslund.

NYANSTÄLLER PERSONAL Dels har man i Luleå utökat sin personal.   – Vi har vuxit med fyra-fem stycken det senaste året, och bland annat anställt två säljare, säger han. Ambitionen för Svensk Cater Norrbotten är fortfarande att växa, både vad gäller marknadsandelar och personal. - Vi går framåt och det är otroligt roligt. Vi får hela tiden nya kunder och vi utvecklar vårt sortiment.

SATSNING PÅ FÄRSKVAROR På det nya husets fasad står det ”Svensk Cater – din lokala matgrossist.”   Just det lokala är grunden för företagets satsningar.   – Vi tror på närhet och lokal förankring, säger han.   Den tanken kommer att vara extra viktig nu när företaget gör sig redo för att ytterli-

gare utöka sin marknad i Norrbotten. Det ska ske tack vare närhet, service och goda relationer.   – Vi kommer att göra en rejäl satsning på färskvarudelen, att erbjuda ännu mer färskvaror och protein, lovar han.

FINA FÖRUTSÄTTNINGAR Inte minst har man blickarna på den offentliga sidan.   Redan nu har Svensk Cater avtal med kommunerna Luleå, Boden, Pajala och Jokkmokk, men det räcker inte.   – Vi riktar in oss på flera kommuner och på regionen, säger Näslund.   Med den nya fastigheten som bas finns fina förutsättningar för fortsatt expansion.   – Fastigheten fungerar bra vad gäller logistiken. Läget är jättebra för våra transporter in och ut, säger han och gläds åt att Kallax Företagsstad fortsätter att få nya företag.   – Det är roligt att hela området utvecklas, tycker han.

VÅREN 2018

23


Vi finns på Kallax Företagsstad Besök oss

Nordkal ottvägen

16

Svensk Cater är en av Sveriges ledande livsmedelsgrossister för uteätarmarknaden och storkök. Vi är rikstäckande och från Luleå i norr till Malmö i söder har vi 20 lager. Alla med ett noga utvalt sortiment som möter den lokala marknadens behov. Ett starkt lokalt engagemang är vårt signum.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.