__MAIN_TEXT__

Page 1

Rakentaja

2019 OULU Messusanomat

Tarjolla tietoa, inspiraatiota ja vinkkejä rakentajille ja remontoijille

Kevään odotetuin tapahtuma! Menossa mukana sisustussuunnittelija

Seija Strand

Rakentaminen Remontointi Koti & sisustus

LIPUT

12 €

Ohjelmat, näytteilleasettajaluettelo ja kartta keskiaukeamalla

ammattijärjestäjä

Ilana Aalto

OULUHALLI 12.-14.4.2019 VIRALLISEN MESSULEHDEN JULKAISEE

yhteistyössä

#rakentaja2019


2 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

Asumisen ratkaisut sinun kotiasi varten Sunnuntaina jännitetään koko Suomen voimin eduskuntavaalien lopputulosta. Haluamme olla messujen puolesta mukana vaalihumussa ja vaalipäivänä äänestämisen yhteydessä onkin hyvä poiketa messuille, sillä tarElämäntilanteet vaihtelevat ja koti mukautuu arjen tarpeisiin. Koti on suo- joamme 2000 ensimmäiselle vierailijalle vaalikahvit messuvierailun yhtey­ malaisille turvallinen paikka, jossa pääsee rentoutumaan ja lataamaan dessä. akkuja hektisen arjen vastapainoksi. Toimivuus, esteettisyys, tila ja valo luovat jokaiseen kotiin ainutlaatuisen tunnelman. Ja se unelmakoti – se Rakentaja 2019 on Pohjois-Suomen suurin tapahtuma alallaan. Tervetuloa tapaamaan alan asiantuntijoita ja löytämään sinun kotiisi sopivat ratkaion jokaisella meillä hieman erilainen! sut – kaikki kerralla saman katon alta Ouluhallista. Rakentamisen viime vuosien ajan jatkunut buumi luo jälleen ajankohtaiset puitteet Rakentaja 2019 -tapahtumalle. Tapahtumasta löydät tuttuun tapaan kiinnostavimmat rakentamisen ja remontoinnin ratkaisut sekä inspiraatiota ja vinkkejä sisustamiseen ja pihasuunnitteluun. Tapahtuma palveleekin niin omakoti-, rivi- kuin kerrostaloasujiakin. Millainen on sinun unelmakotisi? Asutko mieluiten omakoti-, rivi- vai kerrostalossa? Mikä on ”se jokin” juuri sinun kodissasi?

Messuohjelman tähtenä loistaa sisustussuunnittelija Seija Strand, jonka mukaan visuaalinen kauneus pääsee kukoistamaan vasta silloin, kun asiat toimivat. Estradille nousee myös valloittava ammattijärjestäjä Ilana Aalto, jonka avulla kodin järjestämiseen ja tavarapaljouteen saa helpotusta.

Anna Tiensyrjä toimitusjohtaja Pohjois-Suomen Messut ry

Rakentaja 2019 Oulu Anna Tiensyrjä toimitusjohtaja +358 50 482 8599

Paikka: Ouluhalli, Ouluhallintie 20, 90130 Oulu Aika: pe-su 12.-14.4. pe klo 12-17 la klo 10-16 su klo 10-16

Mika Jääski tekninen johtaja +358 40 068 1317

Liput: 12 € / päivä, liput voi ostaa joko Pohjois-Suomen Messujen verkkokaupasta tai tapahtumaan saavuttaessa ovelta

Helena Paldanius projektimarkkinoija +358 50 311 8004

Verkkokauppa: www.seamchip.fi/pohjois-suomenmessut Maksu tapahtumassa käteisellä tai maksukortilla Eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät 10 € / päivä Alle 16-vuotiaat aikuisen seurassa veloituksetta

Aino Rinta-Säntti myyntineuvottelija +358 50 340 2238 Kaisu Kovalainen messusihteeri +358 50 311 8003

Järjestäjä:

Pohjois-Suomen Messut ry info@pohjois-suomenmessut.fi +358 50 311 8011

#rakentaja2019

Eeva Ojala tapahtumatuottaja +358 50 311 8008

MEDIARAUTI


Rakentaja

2019 Oulu

Messusanomat

Rakentaja 2019 on vahva kevään merkki!

Rakentaja 2019 on rakentamisen ja asumisen suurin tapahtuma Pohjois-Suomessa. Tapahtuma tuo lukuisia rakentamisen, remontoinnin sekä sisustuksen asiantuntijoita ja näytteilleasettajia Ouluhalliin 12.-14. huhtikuuta, pe klo 12-17 ja la-su klo 10-16.

sevat erilaiset korjausinvestoinnit, niiden vertailu ja hallinta, sisäilmaongelman vastuukysymykset taloyhtiössä sekä linjasaneerauksen yhteydessä tehtävä keittiöremontointi. Foorumin asiantuntijoille voi esittää myös yleisökysymyksiä puheenvuorojen välissä.

Rakentamisen ja remontoimisen ohella nyt 44. kertaa järjestettävän tapahtuman teemoissa näkyvät myös sisustus sekä piha ja puutarha. Tapahtuma palveleekin kaikkia kodista ja asumisesta kiinnostuneita kohderyhmiä. Näytteilleasettajia tämän vuoden Rakentaja 2019 -tapahtumassa on huikeat 170, joten tarjolla on paljon inspiraatiota ja tietoa tapahtuman teemoista. Näytteilleasettajiin pääset tutustumaan tämän lehden keskiaukeamalla.

Kodin sisustaminen tekee arjesta sujuvaa ja kotona olemisesta rentouttavaa. Rakentaja 2019 -tapahtuman ohjelmalavalla vierailee Kotoisa-ohjelmastakin tutuksi tullut sisustussuunnittelija Seija Strand, jonka puheenvuoro Unelmoi, suunnittele ja toteuta kuullaan ohjelmalavalla sekä lauantaina että sunnuntaina klo 11.00 ja klo 14.30. Seijan puheenvuoro käsittelee kodin värejä, materiaalivalintoja ja valaistusratkaisuja sekä kodin sisustuksen toiminnallisuutta, käytännöllisyyttä ja persoonallisuutta. Lisäksi Seija on kävijöiden tavattavissa puheenvuorojensa välillä osastolla 323 ja hän antaa konkreettisia sisustusvinkkejä esimerkiksi kodin värien käyttöön sekä toiminnallisuuteen liittyviin ongelmiin erilaisissa pohjaratkaisuissa.

Viime vuosien voimakas rakentamisen ja remontoimisen kasvu luo oivalliset puitteet Rakentaja 2019 -tapahtumalle. Tonttien kysyntä Oulun alueella on edelleen korkea ja alueelle nouseekin mitä mielenkiintoisempia taloja ja asunto-osakeyhtiöitä rivakkaan tahtiin. Vanhoja asuntoja myös remontoidaan ja sisustetaan innolla ja sydämellä. Koti on tärkeä osa elämää, johon halutaan panostaa. Rakentaja 2019 -tapahtuma ottaa huomioon omakotirakentajien ja -asujien lisäksi myös taloyhtiömuotoiset asumismuodot. Taloyhtiöt pääsevät keskiöön ohjelmalavalla Taloyhtiöfoorumissa erityisesti osakkaiden ja hallitusten näkökulmasta. Keskustelun teemoiksi nou-

Kodin ja arjen viihtyvyyttä pohditaan Ilana Aallon johdolla, kun koulutettu ammattijärjestäjä ja tietokirjailija luennoi messuilla lauantaina klo 13.00 ja sunnuntaina klo 12.00 tavaratulvan vähentämisestä. Inspiroiva luento, Paikka kaikelle – arki viihtyisämmäksi tavaraa vähentämällä on suunnattu kaikille, jotka haluavat käyttää vähemmän aikaa siivoamiseen ja tavaroiden järjestelyyn. Kävijät saavat luennolta mukaan 12 tavaratulvan poistoon ja tärkeiden tavaroiden järjestelyyn toimeenpanevaa konkreettista askelta, jotka ovat helppoja ottaa käyttöön kotona vaikkapa saman tien. Lisäksi ohjelmassa kuullaan monipuolisesti puheenvuoroja talotekniikan ratkaisuihin, oman talouden suunnitteluun, kiinteistökauppaan, pihasuunnitteluun ja sisustustrendeihin liittyviin teemoihin sekä ajan ilmiöihin keittiössä. Ohjelma on kokonaisuudessaan katsottavissa tämän lehden keskiaukeamalla. Tapahtumaa voi seurata sosiaalisessa mediassa #rakentaja2019 ja Facebook-sivuilla voi osallistua Rakentaja 2019 keskusteluihin ja arvontoihin. Myös messuilla voi kokeilla onneaan, sillä tapahtumassa arvotaan kävijäpalautetta antaneiden kesken DeZion lahjoittamat pussilakanasetit. Tapahtumaa pyritään kehittämään joka vuosi ja palaute kävijöiltä on ensiarvoisen tärkeää. Tervetuloa viihtymään Ouluhallille 12.-14. huhtikuuta!


4 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

Sisutussuunnittelija Seija Strand:

Vinkkejä unelmien toteuttamiseen kaiden kotisisustusprojekteille antaa ja miten se suunnitteluprosessi etenee, hän avaa messuaihettaan. – Luokseni messuille voi tulla esimerkiksi valokuvien kanssa, niin hahmotellaan mahdollisuuksia yhdessä.

Miten lähden liikkeelle? SEIJA STRAND tunnetaan muun muassa television Kotoisa-ohjelmasta. Sisustussuunnittelija Seija Strand saapuu Rakentaja 2019 Oulu -messuille tapaamaan messuvieraita ja kertoo ohjelmalavalla, millaisia asioita kannattaa miettiä ja ottaa huomioon, kun ryhtyy suunnittelemaan kotiinsa sisustusremonttia tai pohtii uuden kodin sisustusratkaisuja. – Ajattelin puhua messuvieraille siitä, mistä sisustusta miettiessä voisi lähteä liikkeille eli miten unelmia käytännössä lähdetään toteuttamaan, Seija Strand miettii. – Teenkö itse vai joku muu? Miten lähden liikkeelle, jos teen itse? – Annan messuilla vinkkejä pintamateriaaleista, maalien sävyistä, valaistuksesta ja muusta sisustuksen elementeistä. Kerron myös hieman siitä, mitä sisustussuunnittelijan työhön kuuluu, eli mitä esimerkiksi minä voin asiak-

Valokuva tai pohjapiirros mukaan

TEKSTI: ANITTA ISO-MARKKU

Sisustussuunnittelija Seija Strand on lavaesiintymisten välissä yleisön tavattavissa. Strand on luvannut antaa vinkkejä esimerkiksi kodin värien käyttöön ja toiminnallisuuteen liittyviin ongelmiin erilaisissa pohjaratkaisuissa. – Sisustussuunnittelijana olen hyvin käytännönlä-

Sisustussuunnittelija Seija Strand tunnetaan muun muassa television Kotoisa-ohjelmasta. Hän on lavaesiintymisien välillä yleisön tavattavissa Rakentaja 2019 Oulu -messuilla. Strandilta saa kysellä vinkkejä oman kodin sisustamiseen.

heinen. Jos mielessä on jokin sisustusasia, mihin haluaisi minulta messuilla kysyä vinkkiä, mukaan voi ottaa vaikka valokuvan tai pohjapiirroksen kohteesta. Katsotaan asiaa sitten yhdessä, Seija Strand lupaa.

Oheisessa kuvassa selkeäsi kiiveyksillä rajattu viheralue, mikä helpottaa pihanhotoa.

Pihanhoitoa voi ta tai käytäviltä on vaivalloista. Silloin elämäänsä voi helpottaa pyytämällä pihasuunnittelijan apua, ehdottaa Meeri Alatalo oululaisesta Carmenia Oy:stä.

– PIHANHOITO saattaa tuntua raskaalta esimerkiksi leikattavien nurmialueiden monimutkaisuuden takia tai rikkaruohojen kitkentä kukkapenkeistä, pensaiden juurel-

Ilana Aalto:

Paikka kaikelle – jo kotia rakentaessa Ihmisillä on taipumus sulloa säilytystilaansa liian paljon tavaraa ILANA AALTO kertoo päätyneensä ammattijärjestäjäksi osittain vahingossa. Aiemmin kulttuurihistorian tutkijana toiminut Aalto kertoo, että hän on ollut kodeista, perheistä ja arkielämästä kiinnostunut jo lapsesta lähtien. Hän on tutkinut muun muassa vanhemmuutta ja arjen historiaa. Ammattijärjestäjäksi Aalto kouluttautui vuonna 2014, pian kodin ammattijärjestäjä -toiminnan kotiuduttua myös Suomeen. Kotien järjestämisestäkin hän suunnitteli alun perin tekevänsä akateemista tutkimusta, mutta sitten järjestäminen suoraan ammattina veikin mennessään. Ilana Aalto on mukana Rakentaja 2019 Oulu -tapahtumassa ja kertoo vinkkejä sisustamisesta kaikille messuvieraille. Ilana Aalto julkaisi suositun Paikka kaikelle -opaskirjansa vuonna 2017. Nykyisin hän luennoi ja tarjoaa Paikka kaikelle -yrityksensä kautta kodinjärjestämisen verkkokursseja. Aal-

lon kodinjärjestämisoppiin voi tutustua myös ilmaiseksi Paikka kaikelle -blogista sekä Facebook-sivulta. Hän kertoo leikkisästi tavoitteekseen “pelastaa maailmaa kaappi kerrallaan”. Uutta kotia rakentaville ja asuntoaan remontoiville hän vinkkaa, että kodin järjestyksessä pysymiselle on hyvä luoda toimivat puitteet jo kodin suunnitteluvaiheessa. – Kodin jär-

jestyksessä pitämiseen on kolme keskeistä konstia: tavaraa on oltava sopiva määrä, kaikille esineille tulee olla omat paikkansa – ja esineet tulee laittaa käytön jälkeen omille paikoilleen, hän painottaa. – Näihin asioihin voi rakennus- tai remontointivaiheessa vaikuttaa erityisesti siten, että etsii kaikelle todella oman paikkansa. Kunkin tavaran pai-

kan tulee myös olla sellainen, että se on sieltä helppo ottaa ja helppo myös laittaa sinne takaisin. Useimmin käytetyt tavarat sijoitetaan kaikkein helpoimmin tavoitettaville paikoille, käden ulottuville. Keittiötä suunniteltaessa esimerkiksi hyvä lähtökohta on miettiä, kuinka paljon astioita ja ruuanlaittovälineitä omistaa ja mitkä niistä haluaa säilyttää, minkä jälkeen säilytystilan määrä suhteutetaan tavaran määrään. Vetolaatikoihin esimerkiksi ruuanlaittovälineet voi järjestää sen mukaan, kuinka usein niitä käytetään: päivittäisessä käytössä olevat ylempiin vetolaatikoihin, harvemmin käytetyt alemmas, hän kuvailee. – Vetolaatikot ja esimerkiksi vaatesäilytykseen sopivat metallikorisäilytysjärjestelmät ovat myös järjestyksen ylläpidon kannalta kätevämpiä kuin komerokaapit ja hyllyt. Vetolaatikon koko sisällön näkee helposti vetämällä laatikon auki, ja korin voi jopa tarvittaessa nostaa kätevästi kokonaan ulos kaapistosta järjestämistä varten. Kaappien ja hyllyjen ei myöskään kannata olla kovin syviä. Itse sanoisin, että jo 30 cm on riittävä hyllyn leveys. Sitä syvemmille hyllyille muodostuu helposti “takarivin hautausmaa”, Ilana Aalto tuumaa. – Ihmisillä on usein myös taipumus sulloa säilytystilansa lii-

an täyteen tavaraa. Niin sanottu “hukkatila” eli väljyys tavarasäilytyksessä luo käytettävyyttä. Hyllyistä on mukavampi ottaa tavaraa, kun esimerkiksi tiukkaan ahdetut pinot tai rivit eivät kaadu päälle yhtä asiaa välistä ottaessa, hän hoksauttaa.

Tilaa myös kierrätykselle

Erityisesti keittiöremonttia tai uuden keittiön ostamista suunnittelevia Ilana Aalto vinkkaa kiinnittämään huomiota riittävään jätekierrätystilaan: – Valitettavasti edelleen näkee ihan uusiakin keittiöitä, joissa eri kotitalousjätejakeiden säilytysastioille on varattu aivan liian vähän tilaa. Tehokas ja sujuva kierrättäminen ei ole mahdollista, jos erilaisia roskaämpäreitä, -pusseja ja -nyssäköitä joudutaan improvisoimaan allaskaappeihin ja keittiön nurkkiin. On hyvä haastaa keittiösuunnittelija ottamaan jätekierrätys järkevästi huomioon, Ilana Aalto huomauttaa.

Kodin siisteys vaikuttaa myös sisäilman laatuun Ilana Aalto huomauttaa, ettei kodin tarvitse olla tiptop -siivot-

tu, kunhan asukkaat itse viihtyvät. – On kuitenkin tärkeää, että kodissa on mahdollista ylläpitää sellaista järjestystä, että myös siivoaminen sujuu helposti eikä esimerkiksi imurointia tarvitse aloittaa raivaamalla lattiatilaa tyhjäksi nostelemalla isoja tavarakasoja huonekalujen päälle. Hyvä koti on helppohoitoinen. – Kodin helppohoitoisuus ja tavaramäärän kohtuullisuus vaikuttaa myös asunnon sisäilman laatuun, koska tavarat keräävät aina pölyä. Mitä enemmän asunnossa on tavaraa, sitä enemmän myös pölyä muodostuu ja sitä vaikeampaa pölyn poistaminen on. Kotipölyssä on myös haitallisia kemikaaleja kuten palonestoaineita. Sisäilman laadun merkityksestä terveydelle puhutaan yhä enemmän, mutta pölyn osuutta asiassa ei ehkä vielä usein huomata, Ilana Aalto arvelee. Ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aalto vierailee Rakentaja 2019 -tapahtumassa Ouluhallilla lauantaina ja sunnuntaina 13.–14.4.2019.

TEKSTI: ANITTA ISO-MARKKU


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 5

pihaa on vaikea pitää kunnossa, Meeri Alatalo toteaa.

Pihan selkeys on helppohoitoisuutta

Raskashoitoista pihaa voidaan hänen mukaansa kuitenkin selkeyttää niin, että siitä tulee kevyempi hoitaa. Pensaita ja perennaistutuksia voidaan vähentää tai siirtää yhtenäisille alueille niin, että ruohonleikkurin ajolinjoista tulee yksinkertaisempia. Pensaiden juurelle voidaan lisätä katekangas ja kuorikate, jolloin rikkaruohot eivät pääse kasvualus-

taan. Nurmialueita voidaan korvata esimerkiksi havupensailla: piha säilyy vihreänä talvellakin mutta nurmikonleikkuun määrä kesällä vähenee. – Monet suunnittelu- ja toteutuskohteet ovat vanhoja pihoja, joiden kasvit ovat vuosien saatossa kasvaneet liian isoiksi ja piha on jo liian tiheäkasvuinen. Uudistuksella voidaan saada pihaan avaruutta, valoa ja viihtyvyyttä. – Vastaavasti uuden pihan suunnittelussa tulee ottaa huomioon kasvien koko täysikasvuisena, jolloin esimerkiksi puut ja pensaat eivät tule liian lähelle rakennuksia. – Asiakkaalla ei välttämättä

tarvitse olla piirrettyä suunnitelmaa pihalla tehtävistä toimenpiteistä, mutta tarjouksen laskemisen kannalta suunnitelma olisi tietenkin hyödyksi, sillä siitä voi arvioida materiaalimäärät ja kuluvan työajan, hän huomauttaa. – Messuilla luokseni voi tulla vaikkapa kuvien tai piirrosten kanssa, jolloin voidaan yhdessä miettiä, millaisia ratkaisuja voitaisiin tehdä, Meeri Alatalo lupaa. Meeri Alatalo näyttää kuinka kasvimaan saa helppohoitoisemmaksi. – Nostetaan se ylemmäksi, niin ei tarvitse kumarrella. Asiantuntijat tekevät myös neuvontakäyntejä, hän kertoo.

i keventää monin tavoin Alatalo on mukana Rakentaja 2019 Oulu -messutapahtumassa kertomassa ja antamassa vinkkejä pihasuunnittelusta ja pihanhoidosta. – Uuden pihan suunnitte-

lussa kannattaa myös helppohoitoisuus ottaa heti alussa huomioon ja vanhaakin piha voi uudistaa helppohoitoisemmaksi, Alatalo muistuttaa.

– Vanhan omakotitalon piha on usein kasvanut ilman erityistä suunnitelmaa. Pensas siellä, toinen täällä, kukkia ja kasvimaita siinä välillä. Ei ihmekään, että tällaista

Taloyhtiöfoorumi Rakentaja 2019 Oulu -messutapahtumassa Ouluhallissa lauantaina

Asianajaja Kalle Pyrhönen kertoo Rakentaja 2019 -messutapahtumaan kuuluvassa Taloyhtiiöfoorumissa sisäilmaongelmien ratkaisun mahdollisuuksista taloyhtiöiden ja osakkaiden kesken. Taloyhtiöfoorumissa puhuvat myös kauppias Pauli Maronen Keittiömaailmasta sekä Ari-Matti Jänkälä ja Lasse Virtanen A-Insinöööreistä.

SISÄILMAONGELMIEN ilmenememien ja vastuunjakautuminen niiden korjaaamisesta on koettu usein ongelmalliseksi taloyhtiöissä osakkaan oman vastuun ja taloyhtiön kesken. Muun muassa tästä saa selvennystä Rakentaja 2019 Oulu -messutapahtumaan liittyvässä messuohjelmaan kuuluvassa Taloyhtiöfoorumissa. Lauantaina kello 11.30 – 13.00 messuyleisö saa kuulla erityisesti taloyhtiön osakkaita ja hallituksen jäseniä kiinnostavista asioista kolmen asiantuntijan esitelmistä näistä aiheista- selvitykset taloyhtiöiden osakkaita kiinnostavista asioista. Foorumin aloittaa kauppias Pauli Maronen, joka kertoo taloyhtiöiden putkiremonttien toteuttamisesta. Maronen toimii Keittiömaailmassa Oulussa. – Putkiremontti mielletään usein ikäväksi ja paljon rahaa vieväksi projektiksi, mistä ei kuitenkaan jää käteen mitään suurempaa näkyvää. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Putkiremontista saa helposti kiinnostavan ja mukavankin projektin, kun samalla uusii esimerkiksi myös keittiön. Uuden keitti-

ön hankinta ja suunnittelu herättää myös helposti osakkaiden kiinnostuksen ja parhaassa tapauksessa tämä vaikuttaa positiivisesti osakkaiden remonttiin suhtautumiseen, Maronen avaa omaa osuuttaan. Taloyhtiön korjaushankkeiden todellisuudesta foorumissa kertovat Ari-Matti Jänkälä sekä Lasse Virta A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy:stä. Heidän aiheinansa ovat muun muassa korjaushankkeiden taloudellinen hallinta sekä korjaushankkeen budjetointi ja kustannuslaskenta.

Sisäilmasta ogelmaa taloyhtiöissä

Asianajaja, varatuomari Kalle Pyrhönen lupaa kertoa Rakentaja-messujen Taloyhtiöfoorumissa sisäilmaongelmien käsittelystä taloyhtiöissä. – Yleisin syy taloyhtiön ja osakkaan välillä syntyneessä ristiriidassa on epäselvyys siitä, mikä asia kulloinkin

kuuluu jomman kumman osapuolen vastuulle. – Tämä koskee yhä useammin kosteusvaurioita ja sisäilman ongelmia, Pyrhönen huomauttaa. – Keskeisimpiä seikkoja riitatapauksissa on käsitys siitä, mennäänkö yleisen lainsäädännön mukaan, vai onko taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä sovittu jotain vastuujakoja yhtiön ja osakkeenomistajan kesken. Tämä on aina tapauskohtainen kysymys, ja riitatilanteessa tarvitaan ulkopuolinen asiantuntija eli käytännössä lakimies, jotta riidassa ei jouduta käräjätupaan. – Vastuunjako on kohtaisen tarkkaan ja selkeästi jaettu asunto-osakeyhtiölaissa. Yleisissä soveltavissa ohjeissa tapahtuu jatkuvasti muutoksia. Esimerkiksi hajulukon korjaaminen on nykyisin taloyhtiön vastuulla, Kalle Pyrhönen sanoo. Lisää taloyhtiöiden osakkaita ja hallitusten jäseniä sekä isännöitsijöitä ja kaikkia muitakin kiinnostavia tuoreita uutisia kuulee Rakentaja 2019 Oulu -tapahtumassa myöx perjantaista sunnuntaihin asti messujen kestäessä.


6 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

Tervetuloa osastollemme nro: 290-291

Asuntokauppa on monesti elämän suurin kauppa

Myyjällä on tiedonantoja ostajalla ennakkotarkastusvelvollisuus

ALE -20%

Kunnollinen kuntotarkastus on tehtävä

(12. – 28. 4. 2019)

TÄYDELLISEN PIHAN LUJAT AINEKSET

Teimme pihan kaunistamisen helpoksi. Loimme Kivi-iisi tuoteperheen, jolla pihalle saadaan heposti ilmettä. Kivi-iisi tuoteperheestä löytyy Aita-Albertti, myös valojen kera sekä Piha-Birgitta -tuotepaketit. Kysy lisää myyjiltämme! www.lujabetoni.fi

Kotimaiset ikkunat ja ovet asennettuina

R

Uusiin tilauksiin allergia-hyönteispuitteet tuuletusikkunoihin ilmaiseksi. Katso lisää: skaala.com Tervetuloa Oulun Rakentaja 2019 -messuille Skaalan osatolle 136!

– ASUNTO- tai kiinteistökauppaa tehtäessä osapuolten tulee tietää heille kuuluvat oikeudet ja velvollisuudet muistuttaa asianajaja, varatuomari Kalle Pyrhönen. Myyjän keskeisin velvollisuus on tiedonantovelvollisuus, ja ostajan velvollisuutena on tarkastusvelvollisuus. Myyjän tulee antaa kaikki kauppaan vaikuttavat tiedot, mutta myös oikaista ostajalla mahdollisesti olevat virheelliset käsitykset. Ostajan tulee ennakolta tarkastaa kohde, jota on ostamassa. – Vaikka asioita ei olisi kirjattu lakiin, tuntuisi varsin loogiselta toimia kauppatilanteessa ostajana ja myyjänä juuri vaaditulla tavalla. Aina näin ei kuitenkaan toimita, Kalle Pyrhönen tietää. Osapuolten tulisi Pyrhösen mukaan olla huolellisia kauppasopimusta tehtäessä. – Erityistä huomiota ostajan ja myyjän tulee kiinnittää kauppakirjaan, hän muistuttaa. Kauppakirjassa sovitaan lähtökohtaisesti kaikki kaupassa merkityksellinen. Tämän vuoksi osapuolten on syytä kirjata kauppakirjaan kaikki sen ehdot yksityiskohtaisesti, jotta niillä olisi merkitystä mahdollisessa riitatilanteessa. – Erityisesti myyjän tekemät vastuunrajoitukset vaikuttavat siihen, millaisiin toimiin ostaja voi kaupan jälkeen ryhtyä. Vastuuta on saatettu rajoittaa esimerkiksi tietyn kiinteistössä olevan virheen osalta siten, että kyseinen virhe on huomioitu jo kiinteistön kauppahinnassa huomauttaa Pyrhönen. – Sinällään ei olisi hullumpi ajatus se, että kauppakirjat teetettäisiin asunto- ja

kiinteistökauppariitoihin erikoistuneilla asianajajilla. Silloin ostajat ja myyjät tietäisivät varmasti mihin sitoutuvat. Kalle Pyrhönen tietää, että huolellisesta pohjatyöstä huolimatta kaikki ei mene kiinteistökaupoissa aina suunnitellusti. – Kaupan kohde osoittautuu toisinaan sovitusta poikkeavaksi. Sovitusta poikkeaminen saattaa johtua siitä, että asunnosta on annettu virheellistä tietoa. Useimmat asunto- ja kiinteistökauppariidat riidat perustuvat kuitenkin sellaiseen virheellisyyteen, jota kumpikaan kaupan osapuoli ei tiennyt kauppaa tehdessään. Silloin kyseessä on salainen virhe, Pyrhönen täsmentää. – Varsinkin vähän vanhemman omakotitalon myyjän kannattaa itse selvittää rakennuksen kunto. Usein omakotitaloihin kauppaa varten tehtävä kuntotarkastus sisältää märkätilojen pintakosteuden mittaamisen, mutta tarkastus tehdään muilta osin aistivaraisesti rakenteita purkamatta. Se, ettei tutkimuksia yleensä uloteta rakenteisiin, johtuu monessa tapauksessa kustannusten säästämisestä. Kustannusten säästäminen myyntivaiheessa aiheuttaa kuitenkin usein sen, että kustannukset kertautuvat myöhemmin, mikäli kauppa riitaantuu salaisen virheen vuoksi huomauttaa Pyrhönen.

Erikoistunut kauppariitoihin Asianajotoimisto Kalle Pyrhönen Oy on erikoistunut asunto- ja kiinteistökauppariitoihin. Kokemuksensa mukaan Kalle Pyrhönen hoksauttaa, mitä asioita tyypillisessä riitatapauksessa myyjän tulisi huomioida. – Ostaja esittää myyjää kohtaan vaatimuksen kiinteistöä rasittavasta virheestä, sen poistamiseksi toteutettavasta korjauk-

sesta, ja korjausta koskevista kustannuksista. Ostajan vaatimuksena on edellä mainittujen perusteella joko kauppahinnan alennus- tai kaupan purkuvaatimus. Pyrhönen painottaa sitä, että myyjän tulee olla erityisen tarkka siinä, miten reagoi ostajan vaatimuksiin. Huomiota on erityisesti kiinnitettävä siihen, ovatko esitetyt vaatimukset perusteltuja. – Tilanne voi olla sellainen, että ostajan kertoma virhe kiinteistössä sinällään on, mutta virhe voidaan korjata muullakin tavalla kuin ostaja on esittänyt, ja mahdollisesti selvästi pienemmin kustannuksin.

Ongelmatilanteeseen avuksi ammattilainen – Asuntokaupan rahallinen intressi on yksittäisille ihmisille suuri. Sen vuoksi ongelmatilanteissa tulee tietää se, miten toimia oikein, muistuttaa asianajaja Kalle Pyrhönen. – Mikäli ostaja ei tunne lakia, ja jättää esimerkiksi virheilmoituksen tekemättä oikea-aikaisesti, se saattaa aiheuttaa jopa kymmenien tuhansien eurojen vahingon. Sen vuoksi on suositeltavaa käyttää asunto- ja kiinteistökauppoihin perehtynyttä asianajajaa heti ongelman ilmetessä. – Tällä ostaja tai myyjä voi varmistaa se, että asian hoitaminen lähtee oikeille raiteille heti alusta saakka, Kalle Pyrhönen toteaa.

PENTTI KIVIRANTA

VESIKATTOJEN AMMATTILAISET

Harri Manninen, p. 040 355 8135 Petri Heikkinen, p. 040 660 2655 Skaala IFN Oy I www.skaala.com

Alumiiniset terassiratkaisut • Kaiteet, lattiat & kylpytynnyrit • Uusi, helppohoitoinen vaihtoehto puulle

ProRakenne Oy on oululainen huopakattourakointiin erikoistunut yritys. Saat meiltä kattotyöt osaavien ammattilaisten toteuttamana. Laaja osaaminen ja pitkä kokemus kattourakoinnista mahdollistavat urakat laajoinakin kokonaisuuksina.

• Kaikki tuotteemme valmistetaan Suomessa p. 040-5814675 / 045-6352241 email. posti@jmpitkanen.fi

www.prorakenne.fi


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 7

IT’S IN OUR NATURE NIBE.FI

.-14.4. Olemme Oulussa 12 essuilla Rakentaja 2019 -m ! Sinua varten! Tule

UUTEEN TAI VANHAAN

VARMA VALINTA KODIN LÄMMITYKSEEN NIBE maalämpö-, ilmavesi- tai poistoilmalämpöpumppu tuo sinulle säästöä, helppoutta, ympäristöystävällisyyttä ja varmuutta. Niin uuteen kuin vanhaan taloon, halutessasi Avaimet käteen -toimituksena. Luonnollisesti.

Lähin NIBE jälleenmyyjäsi: www.nibe.fi


8 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

Kotipuutarhurin Keidas Oulun Hietasaaressa

IHANA KEVÄT KOTIIN PUUTARHALTA! Kevään ensi kukkijat, siemenet, pistokkaat, puutarhatarvikkeet ja viherkasvit.

Varaa kevään AITATAIMET nyt!

Puiden, pensaiden ja perennojen vahvat taimet, sekä puutarhurin parhaat vinkit aina mukaan!

Avoinna huhtikuussa: ark 9-18, la 10-16 , su 11-16 Hietasaarentie 39, Oulu • (08) 554 1999 • www.aleniuksenpuutarha.fi

Lämpö,- vesijohto- ja ilmastointiasennukset

<•> NIDE

- maalämpöjärjestelmät

Kysy tarjous, se ei maksa mitään! Käyttövesi- ja lämpölinjasaneeraukset alk. 1900€

<•> NIDE

KEVÄT TULEE OLETKO VALMIS! Meiltä kaikki sadevesituotteet, rumpuputket, rännikaivot, jätevesijärjestelmät ym. KYSY LISÄÄ!

y PÄIVYSTYS JA MYYNTI 24/7 0400 22 78 58

..

Kauppatie 24, 93400 Taivalkoski, lvi.taivalkoski.ky1@luukku.com

..

y

Hirsirakentamisen mekka on Pudasjärvi. – Täällä pienimmät lapset pääsevät moderniin hirsiseen päiväkotiin, isommat kouluun Hirsikampukselle ja ikäihmiset palvelukoti Hirsikartanoon. Vaikka ne ovat lajissaan maailman suurimpia, hirsi tekee niistä kodikkaita ja viihtyisiä, kertoo projektipäällikkö Aila Ryhänen. – Pudasjärven Hirsikampus, maailman suurin hirsikoulu, on terveellinen ja kutsuva oppimisympäristö, hän kuvailee.

Pudasjärvellä rakennetaan hyvinvoivia hirsikoteja Omaksi tai vuokralle – PUULLA on tutkitusti monia hyvinvointivaikutuksia. Moderni hirsitalo lieneekin eniten hyvinvointia edistävä koti, pohtii projektipäällikkö Aila Ryhänen Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamasta Moderni hirsikaupunki Pudasjärvi -hankkeesta. – Hirsi tasaa olosuhteita niin ihmisille kuin rakenteille miellyttäviksi ja terveellisiksi. Luonnollinen puu sitoo ilmasta kosteutta ja ilman kuivuessa luovut-

taa sitä takaisin. Samalla sitoutuu ja vapautuu lämpöä, ja säästyy energiaa. Hirsikodissa asuva hengittää hyvää ilmaa, ja pehmeä ääniympäristö auttaa rentoutumaan ja keskittymään. Ja täällä nukkuu makeasti! Ryhänen jatkaa. – Hirsi tuo luonnon myös kaupunkiin, ja modernin hirsitalon suuret ikkunat päästävät kevään valon osaksi kotia, Ryhänen kertoo. Ryhänen vinkkaa, että hirsi­ talon hyvinvointivaikutukset saa viritettyä huippuunsa valitsemalla myös sisustusmateriaalit luonnosta: villaa, pellavaa, kiveä ja tietenkin puuta ja kasveja.

– Väritkin tulevat luonnosta – syvänsinisestä vedestä usvaisiin pastelleihin. Toisaalta hirsitalo taipuu niin rockiin kuin retroon säilyttäen ominais­laatunsa. Hirsitalojen myyntikäyrät osoittavatkin kaakkoon, Ryhänen sanoo. – Hirsirakentamisen mekka on Pudasjärvi. Täällä pienimmille on kohta kaksikin hirsistä päiväkotia, isommat lapset lukiolaisiin asti käyvät koulua Hirsikampuksella ja ikäihmisille on palvelukoti Hirsikartano. Hirsi tekee näistä lajeissaan maailman suurimmista rakennuksista kodikkaita ja viihtyisiä, kertoo Ryhänen.

– Vuokrallekin hirsikoteja on tarjolla, Ryhänen vinkkaa. – Tilaa riittää myös omalle terveelliselle ja ekologiselle hirsikodille. Kaavoitetuilla tonteilla on tilaa koko perheen toiveille – eläimiä, pihasauna tai oma yritys, Ryhänen maalaa. Ryhänen toteaakin, että kodin tekevät koko perheelle sopiva ja viihtyisä terve talo, sekä ympäristö hyvine palveluineen. – Hirsipääkaupungissa, Pudasjärvellä, voi nauttia luonnosta ja terveestä talosta hienojen kesä– ja talviharrastusmah­ dollisuuksien ja hyvien palveluiden kera! Aila Ryhänen riemuitsee.

 

                                    



































 

 


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT â&#x20AC;¢ 9


10 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

Saunassa jokainen sentti on tärkeä

Lumisaunojen Kempeleen liikkeessä Zatelliitintiellä asiakkaita palvelevat myyjät Tiina Mannermaa (vas.), Jarno Käräjäoja (kesk.) ja Riitta Soronen (oik.). Zatelliitintien saunastudio laajentuu ensi kesän aikana.

LUMIJOKINEN LUMISAUNAT

on yksi maamme johtavista saunavalmistajista. Yksityisasiakkaiden lisäksi monet talotehtaat ja rakennuttajat ovat valinneet saunatoimittajakseen Lumisaunat. Lauteita toimitetaan Lumijoen tehtaalta koko maahan. Pohjois–Suomen alueella Lumisaunat myös asentaa saunanlauteet ja tekee saunaremontteja. Lumisaunojen mallisaunoja voi piipahtaa katsomassa saunastudiolla Kempeleessä.

Yksilöllinen sauna asiakkaan makuun

Lumisaunat-laudemallistossa on kuusi erilaista laudemallia, jotka ovat saatavissa useassa eri materiaalissa, joita ovat muun muassa haapa, tervaleppä, jättiläistuija, lämpöhaapa, lämpömänty ja radiata. Samaakin laudemallia voidaankin siis varioida monipuolisesti niin materiaalivalintojen kuin erilaisten tila– ja muotoratkaisujen kautta. Lumisaunojen toimitusjohtaja Jarno Käräjäoja korostaakin tilasuunnittelun suurta merkitystä niin saunan tunnelman kuin hyvän käytettävyyden kannalta. Lumisaunat suunnitellaan ja valmistetaan asiakkaalle aina mittojen mukaan. – Mitä pienempään tilaan sau-

na rakennetaan, sitä tärkeämpää tietysti on, että jokainen senttimetri saunatilasta käytetään fiksusti. Isommassa saunatilassa taas on tilaratkaisulla mahdollisuus luoda saunaan tunnelmaa vaikkapa kauniilla lauteiden keskelle integroidulla kiukaalla, vastakkain asetetuilla “face– to–face” –lauteilla tai jollakin muulla erikoisemmalla lauderatkaisulla, Käräjäoja pohtii. Vaikka suurin osa Lumisaunojen liikevaihdosta muodostuu yritysmyynnistä, yksilöllisiä saunasuunnitelmia asiakkaille tehdään silti paljon. Talotehtaidenkin kautta toimitettavat saunat suunnitellaan nimittäin Lumisaunoilla aivan samalla pieteetillä ja yhtä laajalla vaihtoehtovalikoimalla kuin saunansa suoraan Lumisaunoilta ostavien yksityisasiakkaiden saunat. – Saunan suunnittelu tapahtuu joko kasvokkain esimerkiksi täällä Kempeleen saunastudiollamme tai sitten puhelimen ja sähköpostien välityksellä kauemmas muualle Suomeen. Nettisivuillamme on monipuolisesti kuvia eri saunamalleistamme erilaisina toteutuksina. Sieltä saa käsityksen siitä, kuinka erilaiselta samakin laudemalli voi näyttää erilaisina värityksinä ja erilaisten lauderatkaisu-

jen kanssa toteutettuna. Yleensä pyydänkin asiakkaita ensin katselemaan kuvia sivuiltamme ja sitten kertomaan, mistä tykkäsivät. Sitä kautta lähtee kyllä hahmottumaan, millaisesta tyylistä kyseinen asiakas tykkää, Käräjäoja kertoo.

Ruskean lämpöhaavan ja sormipaneelien paluu

– Nykyään ei oikein voi nimetä yhtä saunatrendiä ylitse muiden, vaan ennemminkin samaan aikaan vaikuttaa muutama erillinen ja jopa toisilleen vastakkainenkin tyylisuunta. Joka tyylillä on omat vankat kannattajansa, Käräjäoja kertoo.

– Toiset haluavat nyt hyvin vaaleaa saunaa, esimerkiksi valkovahattua haapaa. Toisaalta trendikästä on luoda kontrastia lauteiden ja saunan seinän välille niin, että esimerkiksi lauteet ovat vaaleat tai lämpimästi puunväriset ja seinä puolestaan aivan tumma – tai toisin päin. Nämä yhdistelmät näyttävät hienoilta esimerkiksi linjoiltaan moderneissa Lumitrendi–lauteissa. Lämpöhaavan luonnollinen pehmeän ruskea sävy on nyt myös selvästi monien nouseva suosikki. Samoin menneiden vuosikymmenien hitti, kapea sormipaneeli seinissä ja katossa on taas noussut suosioon, esimerkiksi juuri lämpökäsitellyn haavan omassa värisävyssä, Käräjäoja kertoo. Laudemallien ja -materiaalien lisäksi saunasuunnittelussa korostuvat tietysti kiuasvalinta, saunan valaistus, erilaiset efektipinnat kuten kivi– tai laattaseinät, lasiseinä jne. Nykyisin saunaan saa jopa helppokäyttöisen äänentoistojärjestelmän niin, että saunassa voi kuunnella rentouttavaa musiikkia tai vaikka luontoääniä. – Toki aina on myös asiakkaita, jotka kysyvät “ihan tavallista perinteistä saunaa” ilman mitään “krumeluureja”. Myös heidän makuaan miellyttäviä saunamalleja meiltä löytyy aivan varmasti, esimerkiksi selkeälinjainen Lumiretro, pelkistetty Luminormi. Jarno Käräjäoja arvelee Lumisaunojen asiakkaista suurimman osan tulleen “puskaradion” kautta. Asiakastyytyväisyys on Lumisaunoille sydämen asia. Saunasuunnittelussa pyritään aina kertomaan asiakkaalle teknisesti paras tapa toteuttaa saunaratkaisut tyylistä kuitenkaan tinkimättä.

Lumitrendi on moderni, muotoilultaan jykävä ja kulmikas laudemalli. Tässä lauteet on veistetty trendikkäästä vaaleasta haavasta. Kääntyvät lauteen päät tuovat kokonaisuuteen lisää ilmeikkyyttä.

Luminormi on Lumisaunojen “riisuttu peruslaudemallisto”. Kuten kuvasta näkyy tyylikkäillä materiaalivalinnoilla selkeälinjaiset ja yksinkertaistetut lauteetkin näyttävät ylellisiltä. Lämpimän ruskea lämpöhaapa on materiaalina nouseva saunatrendi.

Lumitähti on muotoilultaan pyöristetty laudemalli. Tässä materiaalina väritykseltään eläväinen jättiläistuija, jonka sävyjen lämmin kirjo tulee kauniisti esille Lumitähti–lauteissa. Lumiretro on selkeälinjainen ja muotoilultaan perinteitä kunniottava, mutta samalla moderni laudemallisto. Sälekaiteet tekevät saunomista turvallisesta. Materiaalina tässä lämminsävyinen tervaleppä.


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT â&#x20AC;¢ 11


12 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

Oulujoki Rokua Oulujärvi

Rokua Geopark on geologisesti ainutlaatuinen maantieteellinen alue, jonka maastossa jääkauden merkit näkyvät muun muassa korkeina dyyneinä, syvinä suppina, laajoina suoalueina, suurina hiekkarantoina ja jäkälän peittäminä kangasmetsinä. Rokua Geoparkiin liittyvä yhteistyö on tuonut Oulujokilaakson kunnat Muhoksen, Vaalan ja Utajärven entistä tiiviimmin yhteen. Matkailun edistämisen lisäksi kunnat haluavat kehittyä yhdessä asuinalueena. Kuvassa ihaillaan maan pinnalla näkyvää yhtä maailman vanhinta gneissikalliota Manamansalossa.

ROKUA GEOPARK

– upea alue rakentaa ja asua Myös matkailjoiden kiinnostus seutuun on kasvanut ROKUA GEOPARK tuo nimenä

niin Pohjois-Pohjanmaalla kuin muuallakin Suomessa asuvien mieleen Unescon tunnustaman ainutlaatuisen luontoalueen ja matkailukohteen. Rokua Geoparkin alueen kunnat, Muhos, Vaala ja Utajärvi, haluavat kehittää toimintaansa ja profiloitua yhdessä paitsi luontomatkailukohteena myös omaleimaisena asumisympäristönä, jolla on läpi vuosituhansien jatkuneet kulttuuriperinteet. Rakentaja 2019 Oulu -messuilla Rokua Geoparkin alueen kunnat esittäytyvät yhdessä lapsiperheisiin vetoavalla hauskalla tavalla. Niin Muhoksella, Utajärvellä kuin Vaalassakin on tarjolla runsaasti tilavia, edullisia ja luonnonläheisiä tontteja hyvien liikunta- ja muiden palveluiden äärellä.

Muhos, Vaala ja Utajärvi vetävät yhtä köyttä

Rokua Geopark on geologisesti ainutlaatuinen maantieteellinen alue, jonka maastossa jääkauden merkit näkyvät muun muassa korkeina dyyneinä, syvinä suppina, laajoina suoalueina, suurina hiekkarantoina ja jäkälän peittäminä kangasmetsinä. Alueelta on löydetty myös kampakeramiikkaa ja muita merkkejä kivikautisesta asutuksesta. Rokua Geopark koostuu Oulujokilaaksosta, Oulujärvestä ympäristöineen sekä Rokuan harju- ja dyynialueesta. Alue

tunnetaan muun muassa kahden kilometrin mittaisesta luontopolku Lemmenpolusta, joka kulkee Oulujoen jylhässä kalliokanjonissa, ja kaikkiaan yli 100 km pitkästä Oulujokilaakson Tervareitistöstä, jossa merkitty patikka- ja hiihtoreitti kulkee Rokualta Oulun Sankivaaraan Oulujoen maisemissa. Rokua Geopark voitti yleisöäänestyksen perusteella Vuoden Retkikohde 2018 -palkinnon. Rokua Geoparkiin liittyvä yhteistyö on tuonut Oulujokilaakson kunnat Muhoksen, Vaalan ja Utajärven entistä tiiviimmin yhteen. Matkailun edistämisen lisäksi kunnat haluavat kehittyä yhdessä asuinalueena ja luoda yhteisiä hyviä käytäntöjä muun muassa alueensa rakennus- ja yritystoiminnan tukemiseen. Rokua Geoparkia hallinnoiva Humanpolis Oy mahdollistaa luontevasti alueen kuntien monipuolisen yhteistyön. Myös Rakentaja 2019 Oulu -messuihin Muhos, Vaala ja Utajärvi osallistuvat yhteisellä Rokua Geopark -messuosastolla. Matkailijoiden lisäksi Rokua Geoparkin alueella asuvien ihmisten paikallistuntemusta alueen geologisesta ainutlaatuisuudesta ja pitkästä historiasta pyritään edistämään niin, että se muodostuu vahvaksi osaksi alueellista identiteettiä. Muhoksen, Vaalan ja Utajärven alueella toimii muun muassa yksitoista Rokua Geopark -oppilaitosta yläkouluista lukioihin. Jääkausi ja sen ainutlaatuinen geologinen perintö ovat Rokua Geopark -kouluissa integroituina teemoina mukana kaikissa oppiaineissa. Kansainvälinen Unesco Global Geoparks -yhteystyö luo myös oppilaille hienoja mahdollisuuksia ja kokemuksia kansainvälisen opiskelijavaihdon ja leirikoulujen kautta. Muhoksen, Vaalan ja Utajärven alueella on paljon vapaita, tilavia tontteja niin vakitui-

seen kuin vapaa-ajan asumiseen. Kaikilla kunnilla on netissä omat tonttipörssit, joissa tontteihin ja asuinalueisiin voi tutustua kätevästi.

Muhoksella monipuoliset palvelut lähellä Oulua

– Muhos on Oulujoen maisema-aluetta ja kunnassa on monipuoliset palvelut lähellä Oulua. Kaava-alueen tonteissa tiet ja liittymät on nyt rakennettu valmiiksi. Vapaat tontit sijoittuvat Oulun rajalla Päivärinteelle, Leppiniemen hyvistä kalaapajistaan tunnettuun kulttuurihistorialliseen miljööseen, luonnonrauhaisaan Kylmälänkylään sekä Muhoksen keskustan alueelle, luettelee Humanpoliksen markkinointipäällikkö Susanna Ukkola. – Muhoksen kunta tekee Rakentaja 2019 Oulu -messuilla huikean tonttitarjouksen, josta kerromme lisää Rokua Geoparkin messuosastolla ja Muhoksen Tonttipörssissä, Ukkola vinkkaa.

Vaalaan on helppo tulla

– Monipuoliset palvelut ja asukaslukuun nähden runsaslukuiset erikoistavaraliikkeet houkuttelevat asioimaan idyllisellä kylänraitilla. Vaalassa on paljon vapaita, niin vapaa-ajan asumiseen kuin omakotitalorakentamiseenkin soveltuvia tontteja. Säräisniemen Ruununtörmän alueella törmään rajoittuvia tontteja on runsaasti, ja ne ovat tunnettuja kirkasvetisen Oulujärven uimarannoistaan. Ruununtörmän alueen lisäksi tontteja on saatavilla myös Nuojualta, Sahanrannasta, ja Martinlahdesta, kertoo Vaalan kunnan elinvoimaluotsi Marika Kumpulainen.

– Vaalaan on helppo tulla. Rakentajaa palvellaan yksilöllisesti ja juoksevia asioita hoidetaan kunnassa sisäisesti, asioiden sujuvuuden helpottamiseksi. Teemme rakentajan tukena paljon sellaista taustatyötä, mikä suuremmassa kuntakeskuksessa jäisi rakentajan itsensä vastuulle. Meillä voit keskittyä olennaiseen, hän lupaa. - Vaalan kunta julkaisee tonttitarjouksen ja rakentajille suunnatun yllätyslahjan Rakentaja 2019 Oulu -messuilla. Kerromme näistä lisää lähempänä ajankohtaa, paljastaa Kumpulainen.

Utajärvellä ollaan rakentajan kavereita

– Utajärvellä vakituisen asumisen tontteja on tarjolla muun muassa Kirkonmutkan alueella, Utajärven kirkonkylällä. Alue sijaitsee viime vuonna uudistetun Hyvinvointiraitin vieressä ja Tervareitistön ulkoilureittien läheisyydessä. Kaava on varsin vapaa ja rakennusoikeutta riittää myös esimerkiksi pihasaunaan, joten jokainen voi toteuttaa oman unelmakotinsa makunsa mukaan, kertoo Utajärven kaavoitusinsinööri Tiia Possakka. – Kaikista tonttikauppaan ja rakentamisen lupiin liittyvistä asioista on pyritty tekemään asiakkaille helppoja. Utajärvellä on käytössä Rakentajan kaverit -toimintamalli, mikä tarkoittaa, että kun rakentaja ottaa meihin kunnan viranomaisiin tontti- tai rakennuslupa-asioissa yhteyttä, me neuvomme ja ohjaamme rakentajaa ja selvitämme esimerkiksi lupa-asioita rakentajan puolesta keskenämme. Lupaasiat hoituvat nopeasti eikä ihmistä pompotella “luukulta toiselle”, hän kuvailee. – Utajärven kunta on lisäksi juuri päättänyt, että Kirkonmutkan tontit myydään tarjousten perusteella ja tarjoamme kysei-

sen alueen tontinostajille infrastruktuuriliittymät kaupan päälle – ja lisäksi lahjoitamme vielä kaikille rakentajille rentoutumisviikonlopun Rokuan kylpylähotellissa, Possakka vinkkaa.

Luonto, liikunnallisuus ja yhteisöllisyys yhdistävät oulujokisia – Oulujokilaakson kunnat ovat ihana paikka asua liikkuville ja aktiivisille ihmisille. Rokua Geopark tarjoaa upeat mahdollisuudet luontoliikkumiseen patikoiden, hiihtäen, maastopyöräillen ja meloen. Lisäksi joka kunnassa on oma uimahalli ja Muhoksella ja Utajärvellä jäähallit. Rokuan kylpylähotellissa voi kokea luksustunnelmaa, ja Muhoksella taas voi myös golfata ja nauttia kulttuuritapahtumista, kertoo Susanna Ukkola. – Kaupunkeihin verrattuna täällä maalla on perheen turvallista asua ja arki hoituu helposti; ihmiset tuntevat toisensa ja muista pidetään huolta, eikä terveys- ja muita palveluita tarvitse jonottaa. Juomavesikin on raikasta pohjavettä, hehkuttaa itsekin kaupungeissa asuttujen vuosien jälkeen takaisin Muhokselle palannut Ukkola. – Toisaalta olemme nykyajassa kiinni: nopeiden tietoliikenneyhteyksien ansiosta etätyöskentely on mahdollista eikä esimerkiksi Ouluun aja autolla juuri kauempaa kuin kaupungin lähiöistä. Junakin pysähtyy niin Muhoksella, Utajärvellä kuin Vaalassakin, Tiia Possakka täydentää. – Yrittäjyyttä myös tuetaan alueemme kunnissa yhteistyössä esimerkiksi Suomen Yrittäjät ry:n kanssa muun muassa niin, että olemme vast’ikään avanneet niin Muhokselle, Utajär-

velle kuin Vaalaankin tiettävästi ensimmäisinä Suomen kuntina kaikille yrittäjille ilmaiset etätyöskentelytilat. Niissä on mahdollisuus myös esimerkiksi järjestää tapaamisia ja verkostoitua, kertoo samaa projektia luotsaava Marika Kumpulainen.

Utajärvelle nousee GeoHouse Älykylä

– Moderni tietoteknologia ja yhteisöllisyys kohtaavat myös Utajärvelle suunnitteilla olevassa GeoHouse Älykylässä, kertoo Tiia Possakka. – GeoHouse älykylän tavoitteena on saada rakentamisen ja asumisen kustannukset mahdollisimman edullisiksi. Edullisuutta tavoitellaan mm. ryhmärakentamisen periaatteella ja alueelle toteutettavilla energiaratkaisuilla. Osuuskuntamallin sovittaminen asumiseen tulee madaltamaan myös tulevien asukkaiden omarahoitusosuuksia, jolloin hiiliviisaaseen omakotitaloon pääsee Utajärvellä kiinni tulevaisuudessa ennennäkemättömän helposti, Possakka visioi. Ideointivaiheessa olevaan Älykylään haaveillaan esimerkiksi yhteisiä harrastetiloja, yhteispuutarhaa ja vierasmajoitusta sekä yritystilaa, jossa vaikkapa kiertävä kampaaja tai hieroja, voisi tarjota palveluitaan pop up -tyyppisesti. Älykylän tai ehkä koko kunnan yhteisöllisyyttä voitaisiin tukea älylaitesovelluksella, jonka kautta kyläläiset voisivat sopia esimerkiksi, kuka naapureista hakee lapset hoidosta tai kuka voisi käydä kaupassa naapurinkin puolesta. Näin luotaisiin yhteisöllisyyttä, helpotettaisiin arkea ja pienennettäisiin myös hiilijalanjälkeä. Myös GeoHouse Älykylä hankkeeseen voi tutustua tarkemmin Rokua Geopark -osastolla Rakentaja 2019 Oulu -messuilla.

ANITTA ISO-MARKKU


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 13

Oulujoki Rokua Oulujärvi

M ES HY SU VÄ T TO AR NT JO TI U S

M u alk. lä hok ht s öh en i Lis nta mes ät 2 1 su ie 5 ta to 0 rj a e. ou ja Tu st lis tu on ää st tti hu u T ka ike on up ita ttip an ta örs Huu rjo si to uk ssä ka sia w up Ge ww at. op .m com ar uh 1 k- o 4 os s. .4 as fi/t . k to on lo lla tt 16 22 ipo as 5 rss ti, i

TONTTI

8300

Asumisen ja vapaa-ajan

ykkönen

Muhos

Oulujoki VT22

Utajärvi

8293

Valitse perheellesi parasta ja rakenna Geoparkiin

Elämänlaatu löytyykin yllättävän läheltä

Suomen ainoa Rokua UNESCO Global Geopark on kansainvälisesti arvostettu ja ainutlaatuinen alue Oulujoen, Rokuan ja Oulujärven maisema-alueilla. Hyviä tontteja löytyy kiinnostavilta alueilta monipuolisten kuntapalveluiden läheltä ja luonnonrauhasta. Helppo ja nopea tonttihaku, säästävät hinnat ja valmiit liittymät taajama-alueilla ovat rakentajaystävällisyyttä parhaimmillaan. Tutustu heti kuntien Tonttipörsseihin ja tartu tuumasta toimeen!

Geopark-alue sijaitsee Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien alueella lähellä Oulua ja Kajaania. Hyvät liikenneyhteydet Valtatie 22:ta pitkin palvelevat autolla ja bussilla liikkuvia, myös junalla pääsee. Asuinalueiden suunnittelussa on älykkäämmin huomiotu perheiden sujuvampi arki; palveluiden saavutettavuus, nopeat kuituverkot ja työskentelymahdollisuudet. Puhdas ja turvallinen ympäristö, palvelut, hyvä juomavesi, aktiviteetit, liikuntapaikat, modernit tilat, tasokas opetus ja alueen monipuolinen kulttuuri merkitsevät elämänlaatua kaikille.

Rokua

Tavataan Rakentajamessuilla osastolla nro 225 – tervetuloa!

Vaala 800

Oulujärvi 879 8820

10 km


14 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

Keisala Designin kylpyhuoneenhylly on kuin lasitaideteos Täydellisesti toisiinsa sopivat palaset

Rytingin Kauppa Oy

Palvelumme:

Tervetuloa!

• Elintarvikkeet PALVELUPISTE • Polttoaineet • Kahvio • Asiamiesposti • Pudasjärven Apteekin palvelupiste • Matkahuollon pakettipiste • Vuokrattavana kuomukärry Avoinna joka päivä klo 8.00-17.00

Rytingin Kauppa Oy Kelankyläntie 10, 93240 Rytinki, p. 044 082 7131 rytinginkauppa@gmail.com

TEUVO KEISALA, oululainen muotoilija, kyllästyi rumiin kylpyhuonehyllyihin, joissa sekalaiset shampoo- ja pesuainepullot luovat epäsiitin vaikutelman. Keisala päätti suunnitella suihkutarvikkeiden säilytykseen uudenlaisen, silmää hivelevän ja käytännöllisen kylpyhuonehyllyn. Syntyi pullot ja purnukat karkaistusta lasista valmistetun paneelin taakse kätkevä sivusta täytettävä design-hylly, johon sisustajat ovat nopeasti ihastuneet. Nyt hyllyn lasipaneeliin voi myös teettää minkä tahansa haluamansa kuvan, jolloin hylly voi olla kylpyhuoneen taideteos. – Lasi on kaunis, mutta haastavasti työstettävä materiaali. Lasia ei voi pätkiä paloihin kuin metallilevyä vaan yhden lasihyllyn valmistamiseksi voidaan joutua teettämään satojakin osia, jotta saadaan toisiinsa täydellisesti istuvat palaset. Minulle oli silti alusta asti selvää, että halusin valmistaa tämän kylpyhuonehyllyn nimenomaan lasista. Karkaistu lasi on paitsi esteettisesti omaa luokkaansa, myös kestävyydeltään ja puhtaana pidettävyydeltään mielestäni kylpyhuoneeseen ainoa oikea vaihtoehto, pohtii muotoilija Teuvo Keisala. Aiemmin muun muassa ter­ veys- ja sairaanhoitoalan tuotteita suunnitellut Teuvo Keisala on ansainnut aiemmilla muotoilutöillään myös design-palkintoja. – Glass by Keisala Design -kylpyhuonehyllyjä on valmistettu nyt kaksi vuotta. Olemme työskennelleet kovasti sen eteen, että tuotteen tuotantokustannukset on saatu sille tasolle, että tuote on nyt hintansa puolesta entistä useammille kuluttajille sopiva, Teuvo Keisala kertoo. – Kuluttajapalautteen perusteella valikoimaan lisättiin myös uusi pienempi hyllykoko, joka sopii myös pienempiin kerrostalo- ja rivitalokylpyhuoneisiin, Keisala jatkaa.

Nyt Nyt saunan saunan Tutustu ostajalle asennus ostajalle asennus netissä: veloituksetta, veloituksetta, lumisaunat.fi kysy lisää! kysy lisää!

Harri Leppävuori,

Palkittu oululainen muotoilija Teuvo Keisala kyllästyi epäesteettisiin ja epäsiisteihin kylpyhuonehyllyihin, ja päätti suunnitella itse jotain parempaa tilalle. Syntyi lasitaideteokselta näyttävä Glass by Keisala Design -kylpyhuonehylly.

Aluksi lasista hyllyä valmistettiin mustana ja maidonvalkoisena, mutta nyt hylly on saatavissa millä tahansa kuvalla, joka painetaan lasipintaan. – Sisustussuunnittelijat ovat todella innostuneet tästä kustomoitavuudesta. Hyllyyn voidaan painaa yksilöllisesti vaikkapa asiakkaan oma valokuva, kunhan kuvan resoluutio on riittävä. Toisaalta hyllyssä voi olla kuvaaiheena vaikkapa taide­teos. Väriä ja kuvaa vaihtamalla hyllyn ulkonäkö on myös helppo sitoa kunkin kylpyhuoneen muuhun sisustukseen. Tämä on hauska ja tyylikäs tapa tuoda kylpyhuoneeseen hieman väriä tai asukkaan omaa tyyliä näkyville, Teuvo Keisala kuvailee.

Rakentaja 2019 -messuilla mahdollisuus tutustua uuteen prototyyppiin Glass by Keisala Design -kylpyhuonehyllyjen uusien mallien prototyypit ovat juuri valmistuneet. Teuvo Keisala tuo hyllyt nähtäväksi Rakentaja 2019 Oulu -messuille. Hyllyä voi myös tilata suoraan Glass by Keisala Design -tuotemerkin taustalla toimivalta Outek Oy:ltä, joka on Keisalan perheyritys. Innovatiivisilla Glass by Keisala Design -kylpyhuonehyllyillä on epäilemättä mahdollisuus yltää myös maailman laajuiseen menestykseen. Oululaisille kuluttajille Glass by Keisala Design on kuitenkin myös lähi­ designia: hyllyt suunnitellut ja valmistuttava yritys toimii Oulussa, ja myös hyllyjen valmistus tapahtuu tällä hetkellä Suomessa. Glass by Keisala Designin uusien kylpyhuonehyllyjen prototyypit ovat valmistuneet juuri ajoissa Rakentaja 2019 Oulu -messuille. Hyllyssä suihkuvälineet piilotetaan sivusta täyttämällä kauniin karaistusta lasista valmistetun paneelin taakse. Hyllyn lasipaneeliin voidaan painaa mikä tahansa kuva.

TEKSTI ANITTA ISO-MARKKU KUVAT JARI ISO-MARKKU


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 15

MUOVIPUTKIPONTTOONIT • Laituri- ja lauttaponttoonit nopeasti ja edullisesti. • Meiltä myös valmiit laiturit, laiturilautat ja saunalautat. www.floatsp.com puh. 040 511 5723 FLOATING SYSTEMS PRODUCTION OY I Työpajantie 6, 95410 Tornio puh. +358 40 511 5723 I reino.lauri@gmail.com I www.floatsp.com


16 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

Löylyn tähden™

Kerkes-kivillä esim. Aitokiuas lämpiää reilussa tunnissa!

-kiuaskivet • lyömätön kestävyys • puhtaat löylyt • 5 vuoden takuu • soveltuu kaikkiin kiuastyyppeihin

Pulipuli, lumet suli! Lumisen talven jälkeen katoltasi voi sulaa tuhansia litroja vettä. • Tilaa ilmainen kuntoarvio, tarkistuta katon ja rännien kunto ajoissa. • Uusi katto säältä suojaan päivässä! Tuotteet suoraan tehtaalta, markkinoiden parhailla takuilla.

Soita 08 2377 9501 Kattoarvonnan säännöt:

vesivek.fi

NESTEMÄINEN

KANGASTAPETTI AITO ALKUPERÄINEN

Pavicem

MIKROSEMENTTI

MIKROSEMENTTI | NESTEMÄINEN KANGASTAPETTI | EFEKTIMAALIT | ROCA & NEWKER DESIGNLAATAT

Parempaa pintaa

VERKKOKAUPPA myynti@sbl.fi 040 755 9005 www.pinnoitekauppa.fi Jälleenmyyjämme kautta maan löydät sivuiltamme www.sbl.fi

Katso lähin jälleenmyyjäsi ja tutustu: www.kerkes.fi tai soita: 050 373 1313


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 17

“Limingassa on aikaa elämälle!” Lakeustalosta kuntalaisten yhteinen olohuone LIMINKA on reippaasti kasvava kunta, jossa panostetaan ekologisuuteen, kansainvälisyyteen, kulttuuriin, lapsiin ja nuoriin sekä paikallisten yritysten tukemiseen. Vast’ikään valmistunut yritystalo Lakeustalo kokoaa yhteen 19 toimijaa hotellista kuntokeskukseen, kunnanvirastoon ja Kelan palveluihin. Lakeustalon viihtyisä kahvilatila on nopeasti muodostunut kuntalaisten yhteiseksi olohuoneeksi. – Limingassa on tällä hetkellä vapaita omakotiasumisen tontteja Kirkonrannan alueella Limingan kuntakeskuksessa sekä Saunarannassa Limingan Tupoksessa. Lisäksi Liminkaan kaavoitetaan parhaillaan kahta uutta asuinaluetta: Poutalaa, joka sijaitsee Ammattiopisto OSAO:n lähellä, sekä Kotirantaa Kirkonkylän pohjoispuolelle Temmesjoen läheisyyteen, kertoo Teemu Haapala, Limingan kunnan elinkeinopäällikkö.

Uusia kouluja ja päiväkoteja

Uusi Ojanperän alakoulu Kasitien eteläpuolella on aloittanut toimintansa Limingassa syksyllä 2018. Teemu Haapala kertoo, että uusi koulu on suunniteltu uuden opetussuunnitelman mukaisesti “muuntojoustavaksi” eli koulun tilat muuntautuvat hetkessä avoimista yhteistiloista perinteisemmiksi luokkahuoneiksi. Osana Limingan kunnan kansainvälisyysohjelmaa Ojanperän koulussa toimii englanninkielisen opetuksen ryhmä. Ojanperän alakoulun kanssa samassa pihapiirissä toimii Ojanperänkankaan päiväkoti. Limingan kuntakeskuksessa puolestaan avataan tänä keväänä uusi Liminganlahden yhteinäiskoulun alakoulu, joka on rakennettu vanhan Linnukan koulun tilalle. Uusi alakoulu toimii samassa korttelissa yläkoulun ja lukion sekä Linnukan päiväkodin kanssa. Läheiseen urheilukortteliin on suunnitteilla uusi liikuntahalli ja urheilupuisto. – Liminganlahden yhtenäiskoulun yläluokat ovat myös Limingan kunnan kansainvälisyysohjelman hengessä kielirikasteisia eli noin 25 % opetuksesta tarjotaan englannin kielellä, Teemu Haapala sanoo. Kolmas Limingan kunnan peruskoulu toimii Tupoksella. Tupoksen yhteinäiskoulua kutsutaan leikillisesti myös “900 oppilaan kyläkouluksi”. – Limingan lukiossa toimii yrittäjyyslinja. Suunnitteilla on myös kansainvälinen yrittäjyyslinja yhteistyössä Martti Ahtisaari Institute of Global Busi-

Lakeustalo on nopeasti muodostunut Limingan uudeksi maamerkiksi ja kuntalaisten yhteiseksi olohuoneeksi.

ness and Economicsin kanssa, hän kertoo. – Uudet, modernit ja sisäilmaltaan puhtaat koulut sekä monipuoliset jatko-opiskelumahdollisuudet ovat ehdottomasti yksi Limingan kunnan keskeisiä valtteja. Meillä on myös omassa kunnassa monipuoliset harrastusmahdollisuudet miekkailusta viulunsoittoon eli harrastusten perässä ei tarvitse lähteä esimerkiksi kaupunkiin. Kunnanjohtajamme Pekka Rajala onkin osuvasti sanonut, että “Limingassa on aikaa elämälle”. Aikaa itselle tärkeisiin asioihin jää enemmän, kun esimerkiksi hiihtoladulle pääsee suoraan omasta pihasta, eikä tarvitse lähteä ajelemaan autolla pitkää matkaa päästäkseen harrastuspaikalle, Teemu Haapala kuvailee.

Kolme keskeistä yritysaluetta

Limingan kunnalla on kolme keskeistä yritysaluetta. Ankkurilahden yritysalue sijaitsee Tupoksessa, logistisesti upealla alueella moottoritien varrella, vain vartin ajomatkan päässä lentokentältä. Ankkurilahden viimeiset kaavoitetut yritystontit ovat parhaillaan myynnissä. Alueelle on myös suunnitteilla useita kymmeniä uusia yritystontteja. – Sijainnilla Ankkurilahdella on yritykselle upea mainosarvo, sillä Tupoksen kohdalla moottoritietä ajaa noin 5,5 miljoonaa ajoneuvoa vuodessa. Tu-

Limingan kunnan elinkeinopäällikkö Teemu Haapala kertoo, että Limingan kunnan keskeisiä arvoja ovat ekologisuus, kansainvälisyys, paikallisen kulttuurielämän tukeminen, lapsiin ja nuoriin panostaminen sekä paikallisten yritysten toimintaedellytysten tukeminen.

pos on myös luonteva pysähtymispaikka pitkää matkaa ajaville, niin henkilöautoille kuin raskaalle liikenteellekin, Teemu Haapala kertoo. – Tupoksessa, Ankkurilahden yritysalueen lähellä sijaitseva Saunarannan omakotitaloalue on juuri valmistunut. Alueen viimeisen pätkän infrastruktuuri on nyt valmis eli rakentamaan pääsee vaikka heti. Siellä on vielä hyvin tontteja tarjolla. Alue sopii erinomaisesti Ankkurilahdella työskenteleville: mutta sieltä nopea työmatka niin Liminkaan, Tyrnävälle, Kempeleeseen kuin Ouluunkin. Alueen nyt valmistuessa tiejärjestelyjä kehitetään niin, että myös Saunarannan perimmäisestä osasta tulee entistä sujuvampi tieyhteys Tupoksen kylälle. Saunarannan kaava on poikkeuksellinen niin, että talojen keskellä on viihtyisä viheralue, hän kuvailee. Liminganportti Kakkonen Valtatie 8:n eli “Kasitien” varrella puolestaan on Limingan kunnan uusi yritysalue, johon pääsee nyt rakentamaan. – Myös Liminganportissa yritysten näkyvyys on erinomainen, sillä noin kaksi kolmasosaa moottoritielle suuntautuvasta liikenteestä kulkee Kasitien kautta. Huippuaikoina sielläkin liikkuu siis yli 18000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Lisäksi Kasitien varrella yritykset ehti-

vät näkyä ohiajaville suhteessa pidempään, koska ajonopeus on alhaisempi kuin moottoritiellä, hän pohtii. – Limingan kunnan kolmas yritysalue on Ekokortteli eli kiertotalousyritysten oma alue vanhan nelostien varressa eli myöskin erinomaisella logistisella paikalla. Alue on kaavassa ja siellä on jo muutama kiertotalousyritys. Toivomme kuitenkin alueelle voimakasta kasvua ja monenlaisia kiertotalouden toimijoita. Kiertotalouden tukeminen on osa Limingan kunnan ekologista visiota. – Yksi Limingan kunnan tavoite on, että Oulun kaupungin sekä Iin, Kempeleen ja Limingan kuntien välillä kulkisi tulevaisuudessa lähijuna, joka mahdollistaisi työmatkapendelöinnin kuntien välillä hyvin kohtuullisella hiilijalanjäljellä. Ajatuksenamme on, että lähijunaradan varteen rakennettaisiin kerrostaloja, joista olisi kävelymatka juna-asemalle. Tällöin myös kaupungissa tai toisessa kunnassa töissä käyvät voisivat halutessaan elää ilman autoa, Limingan kunnan elinkeinopäällikkö Teemu Haapala visioi. Mahdollisuutta lähijunayhteyden rakentamiseksi selvitetään parasta aikaa Oulun kaupungin, Iin, Kempeleen ja Limingan yhteistyönä.

ANITTA ISO-MARKKU


18 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

Lisää elävyyttä kodin pintoihin Näyttävät efektipinnat seiniin ja lattioihin helpoilla tuotteilla Oriental Coat on nestemäinen kangastapetti, joka levitettään seinään lastalla märkänä puuromaisena massana. Materiaali kuivuu kangaspintaiseksi tapetiksi.

SUOMEN BETONILEIMASIN

tuo Suomeen erikoispinnoitteita ja rakennusmateriaaleja tarkasti valikoiduilta yhteistyökumppaneilta Euroopasta. – Materiaalit ovat ammattilaistasoisia, mutta samalla niin helppokäyttöisiä, että kotisisustajakin onnistuu niiden avulla luomaan näyttäviä pintoja seiniin, lattioille ja jopa kattoon, sanoo Suomen Betonileimasin Oy:n yrittäjä Ira Kuoppala. Valikoimaan kuuluvat muun muassa Cameleo-erikoispinnoitteet, nestemäiset kangastapetit, mikrosementti, kivipintaiset sisustuslevyt ja designlaatat. – Cameleo-erikoispinnoitteet ovat yksi esimerkki Suomen Betonileimasimen monipuolisesta tuotevalikoimasta. Cameleo-tuoteperheeseen kuuluu niin maaleja kuin laasteja. Tuotteita voi käyttää seinien lisäksi myös lattioiden pinnoittamiseen. Erilaisilla Cameleo-tuoteperheen tuotteilla voi luoda niin raakaa betonipintaa visuaalisesti jäljitteleviä pintoja kuin kauniita helmiäisen- ja metallinhohtoisia pintoja useissa värisävyissä, hän jatkaa. – Cameleo-erikoispinnoiteita valmistava tehdas on hyvä esimerkki siitä, millaisia yhteistyökumppaneita olemme etsineet ja valinneet: Cameleo-tuotteita valmistaa puolalainen perheyritys, joka on toisaalta sopivalla tavalla pieni ja meille hyvin tutuksi muodostunut kump-

miedon tuoksuisia, niiden vähäinen asennusvaiheessa tuntuva haju on suorastaan miellyttävä. Tuotteiden minimoitu haju on tärkeää niin asentajien terveyden ja hyvinvoinnin kannalta kuin myös loppukäyttäjän näkökulmasta: asunnon sisäilmaan ei jää tuotteesta epämiellyttäviä hajuja ja mahdollisesti allergisoivia aineita, Kuoppala sanoo.

Nestemäinen kangastapetti on ekologista

Seinän helmiäishohtoinen pinnoite on Cameleo Deco Coatingsin pinnoite Travertine Pearl Effect.

pani ja samalla kuitenkin sopivan iso yritys niin, että he pystyvät aina vastamaan kysyntäämme luotettavasti ja nopeasti, kuvailee Ira Kuoppala. – Cameleo on erikoismaalareiden perustama yritys. Nämä puolalaiset erikoismaalarit työskentelivät 2000-luvun alussa Yhdysvalloissa ja eri puolilla Eurooppaa käyttäen työssään erilaisia sisustuspinnoitemateriaaleja. He alkoivat poh-

tia, miksi silloin markkinoilla olleet efektipinnoitemateriaalit olivat tyypillisesti niin vaikeasti sekoitettavia ja käytettäviä. Ammattitaidollaan he tiesivät, että yhtä hienoon lopputulokseen voitaisiin päästä myös helpommin käytettävillä materiaaleilla. Toinen heitä häiritsevä asia olivat tuolloin markkinoilla olleiden efektipinnoitteiden voimakkaat hajut, jotka aiheuttivat asentajille päänsär-

kyä. He päättivät kehittää uusia efektipinnoitemateriaaleja, jotka olisivat helppokäyttöisiä niin ammattilaisille kuin kotisisustajillekin, ja joissa hajut minimoitaisiin. Näin syntyivät Cameleo-pinnoitteet, Ira Kuoppala kuvailee. Cameleonin tehdas on toiminut Puolan pienessä Sremin kaupungissa vuodesta 2002 lähtien. – Cameleo-pinnoitteet ovat

Suomen Betonileimasin maahantuo myös nestemäisiä kangastapetteja eli vesipohjaisia, saumattomia kuitutapetteja, jotka levitetään seinään lastalla. Nestemäiset kangastapetit ovat 100% luonnollisista aineista valmistettuja ja biohajoavia, eivätkä sisällä kemikaaleja tai myrkkyjä. Nestemäiset kuitutapetit ovat myös hajuttomia. Nestemäisten kangastapettien valmistuksessa käytetään muun muassa tekstiiliteollisuuden ylijäämäkuituja. – Nestemäinen kuitutapetti on meillä Suomessa uusi jut-

tu, mutta esimerkiksi Japanissa tätä materiaalia on käytetty jo vuosisatoja. Meidän valikoimassamme on japanilaisia ja puolalaisia nestemäisiä kuitutapetteja. Nestemäisellä kangastapettia voi seinien lisäksi asentaa lattioihin, portaisiin ja jopa kattoon. Värisävy- ja kuiturakennevalikoima on todella laaja, ja valikoimassamme on myös japanilaisen Oriental Coatin erityisesti meille suomalaisille yhteistyössä Suomen Betonileimasimen kanssa kehittämiä sävyjä, Kuoppala kertoo. – Nestemäisen kangastapetin asentaminen on hyvin helppoa, aivan kuten kaikkien muidenkin edustamiemme tuotteiden. Me neuvomme ja ohjaamme tuotteittemme käyttöön myös esimerkiksi puhelimen välityksellä. Voimme myös vinkata Oulun alueella toimivia asentajia, joiden tiedämme taitavan tuotteidemme asentamisen hyvin. Meiltä voi myös tilata näytepaloja eri materiaaleista, Kuoppala kertoo. Suomen Betonileimasimen tuotteisiin ja muun muassa tekstiilitapetin asentamiseen pääsee tutustumaan Rakentaja 2019 Oulu -messuilla.

Toiveidesi koti Iistä? ii.fi/tontit

ANITTA ISO-MARKKU


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 19

Suomen suurin valikoima! Yli miljoona toimitettua tuotetta vuonna 2018! Yli 100 000 eri tuotetta ja yli 1000 tuotemerkkiä 30 osastolla

100% riskitön kauppa: Kotimainen perheyritys jo vuodesta -88

Helppo ja turvallinen maksaminen

Ilmainen vaihtoja palautusoikeus 30 päivää

Nopeat toimitukset: jopa 1–3 arkipäivää

Aina edulliset hinnat kestävät vertailun

Valikoimaan kuuluvat mm. nämä huippumerkit: HAGL…FS

LOGOTYPE

L O G O T Y P E F O R O B L O N G S U R FA C E S . TO B E U S E D A S N E G AT I V E W H I T E O N A B L A C K O R D A R K B A C K G R O U N D

PLEASE CONTACT HAGL…FS IF YOU REQUIRE ASSISTANCE OR ADVICE WITH THE APPLICATION OF THE LOGOTYPE TEL +46 226 670 00, FAX +46 226 571 59


20 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

Oulun Rakentaja-messuilla osastolla 263 Lämpimästi tervetuloa!

Maalaus- ja tasoitetyö

M. Suojanen Oy • Uudis- ja korjausmaalaus • Tasoitetyöt • Rappaukset • Parvekesaneeraukset Pyydä tarjous!

✆ 0400 682 581

www.maalausjatasoitetyo.fi

mainos84x50.pdf

1

5.8.2016

12.01

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

tarrat - teippaukset - kyltit - opasteet - painotyöt PAINOIDEA oy

Hautakorventie 15 G

90620 OULU

Puh. (08) 554 6064

tilaukset@tahtitarra.fi

OLEMME AVANNEET UUDEN LÄMPÖPUMPPUMYYMÄLÄN! Tule tutustumaan uutuuksiin ja hyödynnä avajaistarjoukset! Liikkeessä ja Facebookissa voit osallistua myös ilmalämpöpumpun arvontaan.

Ilmalämpöpumput Minimoi lämmityskulut - maksimoi mukavuus MITSUBISHI ELECTRIC LN UUTUUSMALLIT

saatavilla nyt upeissa väreissä. Myös rahoitus - kysy lisää! Scanof�icen lämpöpumput alueellasi toimittaa

Palolankuja 3, 90620 OULU p. 040 506 8945 myynti@kylmacenter.�i | www.kylmacenter.�i

Älvsbytalon talomalli Edith kuuluu kevään uuteen mallistoon. Kolme huonetta, keittiö ja sauna, huoneistoala 107,0 m2 + esivalmisteltu yläkerta 49,7 m2. Sekä uusissa että aiemmissa Älvsbytalo-malleissa on riittävä ja hyvä sisäilman laatu ja ilmanvaihtuvuus, arvioi rakennusalan pitkäaikainen vaikuttaja ja asiantuntija, diplomi-insinööri Esko Kukkonen. Hän tutustui Älvsbytalon valmistusprosessiin ja Espooseen juuri rakennettuun 1,5-kerroksiseen Edith-taloon. – Kiinnitin huomiotani talon tuoksuttomuuteen ja hyvään sisäilmaan.

Mittaukset osoittavat:

”Älvsbytalossa on erinomainen sisäilma” KAIKILLA ON OIKEUS nauttia omassa kodissaan hyvästä sisäilmasta. – Älvsbytalo on ottanut myös sisäilmanlaadun sydämen asiaksi suunnittelu- ja valmistusprosessissaan. Uuden kodin alusta alkaen hyvä sisäilman laatu varmistetaan oikeilla rakennusmateriaalivalinnoilla ja turvallisella, sisäilmanlaatutekijät huo­ mioon ottavalla rakennusprosessilla, kertoo Oulun seudun Älvsbytalo-myyjä Santeri Paloniemi. – Vietämme jopa 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa, joten sisäilman laatu on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta todella tärkeä tekijä. Hyvän sisäilman määritteleminen on usein hankalaa, sillä kun sisäilman laatu on kunnossa, sitä ei oikeastaan huomaa lainkaan. Hyvää sisäilmaa ei näe eikä haista. Jos talon ilmanvaihto toimii oikein, sitä ei tunne eikä kuule, Santeri Paloniemi pohtii. – On kuitenkin selvää, että hyvässä sisäilmassa asukkaat viihtyvät ja voivat hyvin. Hyvä sisäilma auttaa myös pitämään talon kunnossa. Älvsbytaloissa sisäilma on puhdasta ja hajutonta.

varmasti hyvä, Santeri Paloniemi jatkaa. Suomessa myytävät Älvsbytalot rakennetaan Suomessa, Kauhajoen tehtaalla, valvoituissa ja kuivissa olosuhteissa valmistetuista tilaelementeistä. Kokeneet ammattilaiset pystyttävät talon tontilla harjakorkeuteensa nopeasti vain yhdessä päivässä. Rakenteet eivät joudu asennuksen aikana missään vaihteessa alttiiksi kosteudelle. Älvsbytalo vastaa itse talojen perustustöistä. Älvsbytalossa on tuulettuva rossipohja, siten kosteus ei pääse missään olosuhteissa nousemaan maaperästä rakenteisiin. Älvsbytalojen vesi- ja viemärijärjestelmät on keskitetty keittiöön sekä kylpyhuoneeseen. Kosteus- ja vedeneristykset sekä märkätilojen asennukset toteutetaan huolella. – Pintamateriaalivalinnoilla on myös merkittävä vaikutus niin sisäilman laatuun kuin viihtyvyyteenkin. Älvsbytalojen sisämateriaalit ovat laadukkaita, käytännöllisiä ja valittu siten, ettei niistä vapaudu sisäilmaan haitallisia päästöjä, Paloniemi lisää.

Kaikki hyvän sisäilman eteen

Tiivis ja energiatehokas

Jos uuden talon sisäilman laatu ei ole hyvä, jotain on mennyt pahasti pieleen talon suunnittelu- tai rakennusprosessin aikana. – Älvsbytalo on hionut talojensa suunnittelu- ja rakennusprosessin varmaksi ja turvalliseksi myös sisäilman laatua silmällä pitäen. Lopputuloksena on talo, jossa sisäilman laatu on

Tiiveyden ja energiatehokkuuden osalta Älvsbytalot täyttävät sekä maakohtaiset että EU:n asettamat tiukat vaatimukset. Rakenteiden läpi tulevia lämpövuotoja ei tarvitse pelätä. Älvsbytaloissa on turvallinen pattereilla toimiva vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, joka

levittää lämmön asuntoon tasaisen miellyttävästi. Lämmönlähteenä on joko poistoilma- tai vaihtoehtoisesti kallio- tai maalämpöpumppu. Kallio- tai maalämpöpumpullisissa taloissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Poistoilmalämpöpumpulla varustetussa talossa raitisilma otetaan esilämmitettynä ja suodatettuna raitisilmaradiaattoreiden kautta. Ilmanpoistokanavat ovat keittiössä ja märkätiloissa. Lämmitys ja ilmanvaihto on toteutettu käytännöllisesti ja energiatehokkaasti siten, että raitista ilmaa riittää ja sisäilman laatu on kaikissa olosuhteissa hyvä. – Jokaiseen Älvsbytaloon tehdään lopputarkastus, jossa varmistetaan, että kaikki on kunnossa, ja muun muassa taloteknisten laitteiden säädöt käydään huolellisesti läpi tulevien asukkaiden kanssa. Näin säädöt saadaan varmasti kuntoon ja asukkaat tulevat sinuiksi uuden talonsa kanssa, Paloniemi kertoo.

Asiantuntija sanoo: ”Rossipohja on erinomainen ratkaisu” Rakennusalan pitkäaikainen vaikuttaja ja asiantuntija, diplomi-insinööri Esko Kukkonen tutustui Älvsbytalon valmistusprosessiin ja Espooseen rakennettuun 1,5-kerroksiseen Edithtaloon. Hän kiinnitti huomiota juuri valmistuneen talon tuok-

suttomuuteen ja hyvään sisäilmaan. Esko Kukkonen listasi pyynnöstämme tekijöitä, joilla Älvsbytalo varmistaa talojen sisäilman laadun.

Talo rakennetaan kosteudelta suojassa

– Talojen rakenteet eivät joudu rakentamisen aikana missään vaiheessa alttiiksi kosteudelle. Tämä on erittäin tärkeää käytönaikaisten kosteusvaurioiden välttämisessä, diplomi-insinööri Esko Kukkonen toteaa. – Rossipohja on erinomainen ratkaisu. Tarvittaessa myös radontuuletus on sen kautta järjestettävissä kätevästi. Riittävän korkean rossipohjan kautta alapohjaa pääsee tarvittaessa myös huoltamaan ja korjaamaan, hän kiittelee. – Talot tuuletetaan kunnolla asennustöiden jälkeen ennen asiakkaalle luovuttamista. Rakennusaikaiset epäpuhtaudet tulisikin aina tuulettaa kunnolla pois ennen talon luovuttamista hyvän sisäilman varmistamiseksi. Älvsbytaloissa on joka huoneessa määräysten mukainen, riittävä ja hyvä sisäilman laatu ja ilmanvaihtuvuus. – Älvsbytalojen vesi- ja viemärijärjestelmät on keskitetty keittiöön ja kylpyhuoneyksikköön. Se on erittäin hyvä asia. Mahdollisten vesivahinkojen estämiseen on laitteissa ja asennustöissä kiinnitetty erityistä huomiota, Esko Kukkonen toteaa.


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 21

Myydyin allas Skandinaviassa

Juuri nyt 20 % alennus kaikista Delux allas -paketeista ! 0500 452 367 / 09-2711005 www.uimari.net

Luo nn osta a n Inn ostavas s a Maisemass a hmislä h e i n en I Nuorekas Kultt uu rir i ka s Asu inp a i k ka s i

WWW.LIMINKA.FI

Töitä? Työntekijöitä?

Toiveidesi koti Iistä?

Henkilöstöpalvelua nopeasti ja joustavasti!

SOL Henkilöstöpalvelut Oy Myyntipäällikkö Jukka-Pekka Lukkarila 0400 355 783

Tutustu asuinalueisiin: ii.fi/tontit


22 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

Rakenna kotisi lähelle luontoa Kempeleen Metsärinteelle! www.kempele.fi/tonttitarjonta

Nyt on onnistuneen kattoremontin ja ulkoverhouksen aika! Soita ilmainen arviointi

040 5827 450

Leppiojantie 20 91800 Tyrnävä www.tahtirakennus.fi


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 23

RAKENTAJAN APUNA, KUN SATTUU JA TAPAHTUU

TERVETULOA! Olemme avoinna vuoden jokaisena päivänä • ma–to 7–21 • pe 7–20 • la–su 10–18

varaa aika 010 414 00* tai mehilainen.fi * Soitto maksaa kiinteän verkon liittymästä sekä matkaviestinverkon liittymästä 0,0835 €/puh. + 0,1669 €/min.

Oulu, Kauppurienkatu 9


24 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

L U O N N O N M U K A I S TA P U H TA U T TA

”Remonttia ei kannata lykätä liian pitkään”

Remontti Idea tekee remontteja laidasta laitaan, mutta eniten tilataan kosteatilojen remontteja eli kylpyhuoneita ja saunoja. Remontti Idea sitoo jokaiseen remonttiprojektiinsa yhden asentajan, joka hoitaa kyseisen projektin alusta loppuun asti.

alansa kokeneita moniosaajia. Asiakas tapaa remontin aloituspalaverissa kaikki oman remonttinsa kanssa työskentelevät ihmiset, kertoo Remontti Idean yrittäjä Hannu Määttä. – Koemme tärkeäksi, että asia­kas tietää ja tapaa etukäteen ihmiset, jotka remontin aikana tulevat hänen kotiinsa. Asentajamme ovat asiakaspalveluhenkisiä henkilöitä, joita uskaltaa jututtaa ja jotka myös itse kertovat aktiivisesti, mitä remontissa tänään tapahtuu ja kuinka hommat etenevät, Määttä sanoo. – Valtaosa meidän asiakkaistamme asuu kodissaan koko remontin ajan, ja siksikin on tärkeää, että asentaja on asiallinen ja mukava tyyppi. Asiakkaat myös pyytävät tutuiksi tulleita asentajiamme ihan nimeltä uusiin projekteihin, Marko Kemppainen tietää. Remontti Idealla on omistuksessaan Oulussa myös vuokraasunto, johon asiakkaat voivat

Remontti Idean asiantuntijoilta saa neuvoja REMONTTI IDEA on oululainen pitkän linjan remonttialan erikoisliike. Vuodesta 2005 lähtien toiminut Remontti Idea tarjoaa asiakkailleen kaikki kodin sisä- ja ulkoremontit, sähkö- ja putkityöt mukaan lukien. Yrityksessä on kaikkiaan 35 työntekijää, ja remonttiprojekteja kertyy noin 350 vuodessa. Remontti Idean asiakkaita ovat pääosin yksityishenkilöt, joiden lisäksi remontteja tehdään myös taloyhtiöille ja yrityksille. – Teemme remontteja laidasta laitaan, mutta eniten meiltä tilataan kosteatilojen remontteja eli kylpyhuoneita ja saunoja. Remontoitavissa kohteissa on monenlaisia ja monen ikäisiä taloja. Viime vuosina myös 1990-luvulla rakennetut rakennukset ovat alkaneet nousta remonttikohdelistoillemme, kuvailee Remontti Idealla asentajana ja teknisenä asiantuntijana työskentelevä Marko Kemppainen. Kemppainen on myös rakenteiden kosteuden mittaaja ja VTT:n sertifioima märkätilavalvoja. Remontti Idea toteuttaa myös vaativia rakenne- ja kosteusvaurioremontteja. Märkätilavalvontapalveluita voi tilata Remontti Idealta myös erikseen, esimerkiksi asuntokaupan pintakosteus- tai rakennekosteusmittauksen. – Valitettavasti kostean tilojen remonttien yhteydessä ilmenee nykyisin toisinaan jonkin asteisia kosteusvaurioita. Meiltä kosteuskartoitusten laatiminen ja kuivatukset kyllä onnistuvat. Vinkkaan kuitenkin kaikille kodin omistajille, että remonttia ei kannata lykätä liian pitkään, varsinkaan jos on pienintäkään syytä epäillä, että talon rakenteissa saattaa olla ongelmia. Mitä pidempään kosteus ehtii asunnon rakenteissa muhia, sitä laajempia kosteus- ja homevaurioita se voi aiheuttaa. Siitä taas muodostuu remonttikuluja, jotka riittä-

Tuttua asentajaa kysytään nimeltä remontin tekoon vän ajoissa tehtävällä remontilla voitaisiin välttää, Kemppainen pohtii. – Lisäksi asukkaat saattavat remontointia lykätessään altistua rakenteisiin kertyvän kosteuden seurauksena huonolle sisäilman laadulle.

Valesokkeleista paljon huolta

– Olemme toteuttaneet Remontti Idealla vuosien varrella paljon myös niin sanottujen riskirakenteiden ja jo todettujen homevaurioiden korjauksia, Kemppainen kertoo. Valesokkeli on esimerkki talon rakenteet kosteudelle altistavasta riskirakenteesta, jollaisia tehtiin 1970–1980 -luvuilla, hän toteaa. Valesokkelitalon rakenteissa lattiapinta on lähes maan tasolla, vaikka ulkoverhoilulla on voitu luoda vaikutelma, että talon perustus kohoaisi korkeammalle. Valesokkeleita voidaan korjata esimerkiksi kengittämällä alajuoksut. Sitävastoin rossirakenteessa on alunperinkin talon alapohjan alla paljon ilmatilaa. Rossirakenteessa sokkelit ovat todellisia, eivätkä ne ole valheellisia vaan aitoja. Valesokkelin korjaaminen voi

olla tarpeen silloin, kun kosteusvaurioita on jo havaittu, mutta varalta myös mahdollisten tulevien kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi. – Muita sisäilman laadun parantamiseksi tehtäviä rakenteellisia remontteja ovat esimerkiksi lahovauriokorjaukset ja kapselointi, jossa haitallisten aineiden kuten mikrobien pääsy sisätiloihin estetään. Näistäkin vaativista rakennekorjausmuodoista Remontti Idealla on kokemusta, hän sanoo. – Yleinen tietoisuus sisäilman laatuun vaikuttavista tekijöistä on selkeästi noussut viime vuosina. Asiaan on herätty uudella tavalla. Meillä Remontti Ideassa riskirakenteisiin on aina kiinnitetty huomiota ja niistä on tiedotettu asiakkaille, mutta aiemmin olemme saaneet selittää, mitä riskirakenne käytännössä tarkoittaa ja millaista haittaa kosteusvauriot voivat sisäilman laadulle aiheuttaa. Nyt asiakkaat ovat valistuneempia ja näistä asioista osataan jo suoraan kysyä, Kemppainen ihastelee. Remontti Idea sitoo jokaiseen remonttiprojektiinsa yhden asentajan, joka hoitaa kyseisen projektin alusta loppuun asti. – Tämä on mahdollista, koska Remontti Idean asentajat ovat

majoittua remontin ajaksi, mikäli se on tarpeen. – Lapsiperheelle esimerkiksi vaikkapa vedentulon tilapäinen katkeaminen voi olla sijaisasunnon käyttöä vaativa tekijä, Kemppainen toteaa. Hannu Määttä ja Marko Kemppainen tapaavat messukävijöitä Remontti Idean messuosastolla Rakentaja 2019 Oulu -tapahtumassa. – Osastollamme voi sopia esimerkiksi maksuttomasta arviokäynnistä kotiin, Määttä innostaa. – Remonttiarviossa muodostuu hyvä käsitys remontin tarpeesta ja kustannuksista. Remontti Idean kautta on suoraan mahdollista hakea myös joustavaa remonttirahoitusta. Kotitalousvähennystä saa edelleen, maksimissaan 50 % työnosuudesta eli 2400 euroa /henkilö tai 4800 euroa /talous, hän muistuttaa. – Nykyisin jo valtaosa uusista asiakkaistamme tulee aiempien asiakkaiden suositusten kautta. Asiakastyytyväisyytemme on erittäin korkeaa, ja pidämme sitä kunnia-asianamme, kertaa Remontti Idean yrittäjä Hannu Määttä.

TEKSTI ANITTA ISO-MARKKU


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT â&#x20AC;¢ 25


26 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

Rakentaja 2019 Oulu OHJELMAT PERJANTAI – SUNNUNTAI

12.–14.4.2019

OHJELMALAVALLA MM.

PERJANTAI

SEIJA STRAND

13.00

Korkokatolla turvaat taloutesi koronnousun varalta Maija Jurvelin ja Arttu Kuivila, Oulun Osuuspankki

14.00

Kiinteistöjen lämmitys- ja käyttövesiputkistojen ongelmat – ongelman havaitseminen ja ratkaisuvaihtoehdot Sami Niemi, Bauer Watertechnology

14.30

Miten ostat oikeanlaisen iv-koneen? Harri Orajärvi, Swegon

15.00

Trendiviidakossa apunasi sisustussuunnittelija Anita Valkonen, Maja, Decor ja Lifestyle Shop

15.30

Ajan ilmiöt keittiössä Annemari Nordenswan, Novart

15.00

Mitä ottaa huomioon ulkomaalin valinnassa? Elsa Laiti, Värisilmä

LAUANTAI 11.00

Unelmoi, suunnittele ja toteuta sisustussuunnittelija Seija Strand

11.30

Taloyhtiöfoorumi: taloyhtiön osakkaita ja hallituksen jäseniä kiinnostavia teemoja klo 11.30-13.00.

11.30

Keittiöremontti putkiremontin yhteydessä Pasi Maronen, Keittiömaailma Oulu

12.00

Sisäilmaongelma taloyhtiössä – miten vastuu jakautuu yhtiön ja osakkaan välillä Kalle Pyrhönen, Asianajotoimisto Kalle Pyrhönen

12.30

Kannattaako korjata? Taloyhtiön korjaushankkeiden todellisuus Ari-Matti Jänkälä ja Lasse Virta, A-Insinöörit Rakennuttaminen

13.00

Paikka kaikelle – arki viihtyisämmäksi tavaraa vähentämällä ammattijärjestäjä Ilana Aalto

14.00

Korkokatolla turvaat taloutesi koronnousun varalta Maija Jurvelin ja Arttu Kuivila, Oulun Osuuspankki

14.30

Unelmoi, suunnittele ja toteuta sisustussuunnittelija Seija Strand

15.00

Pihan kevättyöt – mihin aikaan leikataan puut ja pensaat sekä muita vinkkejä pihan hoitoon Johanna Rahko, Carmenia

ILANA AALTO

KALLE PYRHÖNEN

MEERI ALATALO

SUNNUNTAI 11.00

Unelmoi, suunnittele ja toteuta sisustussuunnittelija Seija Strand

11.30

4 Öljyn Maali ja muut Virtasen Maalitehtaan kestävät perinteiset ulkomaalit Mauri Mikola, Virtasen Maalitehdas

12.00

Paikka kaikelle – arki viihtyisämmäksi tavaraa vähentämällä ammattijärjestäjä Ilana Aalto

13.00

Miten välttää asuntokaupan juridiset sudenkuopat Kalle Pyrhönen, Asianajotoimisto Kalle Pyrhönen

14.00

Pihasuunnittelu – miten pihasta saa toimivan ja kauniin kokonaisuuden Meeri Alatalo, Carmenia

14.30

Unelmoi, suunnittele ja toteuta sisustussuunnittelija Seija Strand

15.00

Haja-asutusalueen jätevesiasiat Merja Talvitie, ProAgria Oulu

ANITA VALKONEN

ARI-MATTI JÄNKÄLÄ


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 27

NÄYTTEILLEASETTAJALUETTELO 357

Aakkoset Aakkosilla on laaja valikoima tarjottimia, kortteja, julisteita, kehyksiä ja sisustukseen liittyviä tuotteita. Haluamme tarjota kaikille korkeaa laatua, nopeita toimituksia ja parasta palvelua. Löydät uniikkeja ideoita ja inspiraatioita sekä vinkkejä ja neuvoja omaan sisustukseen.

363

Alexandria Pankkiiriliike Oyj, Oulu Alexandria tarjoaa laadukkaita ja helppohoitoisia säästämisen ja sijoittamisen ratkaisuja sekä ensiluokkaista henkilökohtaista palvelua. Asiantunteva ja palvelualtis henkilökuntamme auttaa löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivat säästämisen ja sijoittamisen ratkaisut. Valikoimamme tarjoaa käyttöösi sopivat työkalut, oli kyseessä pienempi tai suurempi summa.

105

Bauer Watertechnology Oy Kemikaalittomat Bauer-vedenkäsittelylaitteet lämmitys-, jäähdytys- ja käyttövesijärjestelmiin. Bauer-vedenkäsittelylaite puhdistaa tehokkaasti tukkeutumat putkistoista ja lämmönvaihtimista sekä suojaa sisäiseltä korroosiolta.

284

232

60

Keittiöremontti ilman remonttia.

Hunton Oy kestäviä rakenneratkaisuja. Puukuituiset rakennuslevyt ja uutuutena Nativolämmöneristeet, ainoa oikea puukuitueriste. Saatava sekä levy että puhallusvillana.

Kotimaiset Jita-tuotteet sade-, salaoja- ja jätevesille! Meiltä myös kompostorit, kuivakäymälät ja laiturit!

140

JM Pitkänen Oy

Elega Oy

290 Elfa

Beam Keskuspölynimurit ja tarvikkeet.

Elfa on valmistanut älykkäitä, mittojesi mukaan tehtyjä säilytysratkaisuja jo yli puolen vuosisadan ajan. Kehitämme säilytysjärjestelmiä, jotka helpottavat elämääsi. Nykyaikaisen ja toimivan muotoilun ansiosta voit helposti luoda tarpeittesi mukaisen säilytysjärjestelmän mihin tahansa tilaan kodissa.

298

129

Bo LKV Oulu Oy

Elisa Oyj

Kiinteistönvälitys Bo LKV Oulu.

144

106

Beam / Beamark Oy

100

Bosch Lämpötekniikka

Enertech Ab filial i Finland Laadukkaat CTC maalämpöpumput ja ilmavesilämpöpumput.

Hunton Oy

If Vakuutus If Vakuutus

329 II-ikkunat ja ovet Energiatehokkaat ikkunat ja ovet, halutessasi myös asennettuina.

331 Iin kunta Toiveidesi koti Iistä. Ii tarjoaa turvallista asumista, yhteisöllisyyttä ja edullista rakennusbudjettia vain 25 minuutin ajomatkan päässä Oulun keskustasta. Omakotitalotonttien koot vaihtelevat 1 100 – 3 200 m2, tutustu asuinalueisiin: ii.fi/tontit

Allaway keskuspölynimurit.

Bosch Lämpötekniikka ja alueen Bosch Lämpömestarit esittelevät Bosch-lämmitysratkaisuja ja etsivät parhaat ratkaisut juuri sinun tarpeisiisi. Tervetuloa tutustumaan kevään uutuuksiin!

54

Sisällä

Hirsitalot ja huvilat muuttovalmiina.

325

Messulakritsat.

38

Olemme suunnitelleet keittiöitä jo lähes 50 vuoden ajan. Näihin vuosiin on sisältynyt paljon uuden oppimista, ihmisten kuuntelemista ja tuotteiden testaamista, ja olemme aina pyrkineet yhä parempaan toteuttaaksemme ihmisten keittiöunelmia.

65

Allaway Oy

Alutec lasiterassit

Candy Team Oy

Terassi- ja parvekelasitukset, valmisterassit, lasikaiteet.

74

Pöytä

Annunen Aune Swipe -tuotteet

173

Arbelius LKV Myy kotisi 30 vuoden kokemuksella.

376

Arkkikaluste Oy Kalusteita muotoilusta asennukseen. Meiltä yksilölliset keittiöt, kylpyhuoneet ja muut kodin kalusteet. Osastollamme perjantaina myös Hi-Macs komposiittikiven maahantuoja kertomassa tuotteen mahdollisuuksista.

273

Aroma Sense suihkut • Oletko ollut suihkussa, jossa on huono pesuteho? • Tuntuuko ihosi paremmalta järviuinnin jälkeen? • Oletko puhdistanut kalkkia lattialta? • Haluatko säästää vettä ja energiaa? Jos vastasit yhteen kysymykseen kyllä, Aroma Sense suihku on juuri sinulle!

Carmenia Oy Teemme pihasuunnittelua ja -neuvontaa yksityisasiakkaille, taloyhtiöille sekä yrityksille. Teemme myös leikkipaikkatarkastuksia.

141

Defero Oy Defero on aurinkosuojauksen ammattilainen.

165

Deko-Talo Oy Muuttovalmiit omakotitalot.

271

Designtalo Yksilöllisesti räätälöidyt, muuttovalmiit omakotitalot ja vapaa-ajan asunnot. Tule tutustumaan ainutlaatuiseen Kotiräätäli-palveluun.

Pöytä DeZio

Modernisti ajattomat sisustustekstiilit ja sisustustuotteet.

308

Finnlamelli

Geberit & IDO Geberit Oy on maailmanlaajuisesti toimiva saniteettiteollisuuden eurooppalainen markkinajohtaja. Geberit-konsernin tuotemerkit Geberit ja IDO tarjoavat kokonaisvaltaisen kylpyhuone- ja saniteettiratkaisun aina seinän takana olevaan tekniikkaan, seinä-wc elementeistä, käyttövesi- ja viemäriputkistoihin ja suihkukaivoratkaisuihin, kuin kotimaisiin kylpyhuonekalusteisiin, wc-istuimiin ja pesualtaisiin, sekä Pohjoismaisiin kylpyamme- ja suihkuratkaisuihin. Tuotteemme valmistetaan parhaista raakaaineista ja takaamme pitkän varaosasaatavuuden kaikkiin tuotevalikoimiimme.

IKEA

Pöytä Interior Design Johanna Taskula Interior Design Johanna Taskula on sisustussuunnittelutoimisto yksityisille- ja yritysasiakkaille. Toimiston erikoisosaamisena on uudiskohteiden ja lomakiinteistöjen sisustussuunnittelu.

292

49

Inwido Finland Oy /Pihla

Valmistamme Leppävirralla lämpöpumppuja, kaukolämmönjakokeskuksia ja varaajia. Esittelemme messuilla uutuustuotteemme Aries invertterimaalämpöpumpun sekä Gebwell Smart älylaitesovellukseen, jolla Aries maalämpöpumppua ohjataan.

Pihla on laadukas ja perinteikäs suomalainen puu-alumiiniikkunoiden, parvekeovien ja ulkoovien valmistaja. Energiatehokkaita tuotteita käytetään sekä pientaloissa että kerrostaloissa niin remonteissa kuin uudisrakentamisessakin. Pihla on myös lukuisten talotehtaiden pitkäaikainen yhteistyökumppani.

338

352

Gebwell Oy

Gigantti Parhaat merkit ja ylivoimaiset messuhinnat. Gigantti, Epoq keittiöt, Bosch, Siemens, Festivo, Savo ja Temptech.

Isku

Hailuodon kunta

Isku on suomalainen perheyritys, joka suunnittelee ja valmistaa huonekaluja Lahdessa, Mukkulan tehtaallaan. Yritys myy huonekaluja koteihin 25 myymälässään ympäri Suomen, omien Isku-kalusteiden lisäksi myös muita tunnettuja huonekalubrändejä.

Ekokate Oy

131

Pöytä

286

Oulun kattopalvelu Oy & Ekokate Oy. OKP: Huopakatot ja kuntotarkastukset. Ekokate: Tiili- ja peltikatteiden huolto.

Honkarakenteen intohimona on jo yli 60 vuoden ajan ollut rakentaa taloja, joissa ihmiset asuvat ja voivat hyvin. Honka-koti on uuden elämän alku.

Itsenäiset Partylite konsultit.

Asuntokolmio Oy LKV

151

119

Asianajotoimisto Kalle Pyrhönen Oy Luotettava kumppanisi juridisissa asioissa. Olemme erikoistuneet asunto- ja kiinteistökauppariitoihin, rakennus- ja urakkasopimusoikeuteen, sopimus- ja vahingonkorvausoikeuteen sekä oikeudenkäynteihin.

Asuntokolmio Oy LKV

138

Aurea Kodit Oy Kiinteistövälityspalvelut Aurea Kodit Oy

41

EcoAir EcoAir on vuonna 2000 perustettu, sisäilman laadun mittauksiin sekä ilmanvaihdon parannuksiin erikoistunut yritys.

254

Ekovilla Ekovilla on hengittävien eristeiden markkinajohtaja Suomessa. Tervetuloa tutustumaan Ekovilla tuotteisiin ja palveluihin osastollemme.

236

Hailuodon kunta

Honkarakenne Oyj

30

Hopealoimu Tulisijat ja Rakennuskivet Valmistamme Hopealoimu varaavia tulisijoja ja rakennuskiviä.

Itsenäiset Partylite konsultit

154 Jalotakka Oy Kotimaiset JT teräshormit takkoihin ja kiukaisiin, http://www.jalotakka.com Kotimaiset Linnatuli takat ja tulisijat, http://www.linnatuli.fi

Jita Oy

221

Olemme alumiinisia terassiratkaisuja tuottava perheyritys. Toiminnassamme olemme panostaneet laatuun sekä kotimaisuuteen ja siksi kaikki tuotteemme valmistetaan Suomessa.

263

Joensuun Sänkytehdas Oy Meijeritie 1, 83100 Liperi, Puh. 050 4322791 www.joensuunsankytehdas.fi Kotimaiset Premium vuoteet. Kotimainen Koitere-sarja valmistetaan käsityönä PohjoisKarjalassa.

102

Jukkatalo

mituotteiden valmistaja. Se on perustettu v. 1949. Tuotantolaitokset sijaitsevat Lempäälässä, Tampereen naapurissa.

171

Katman Oy Kattotyöt, huopakatot, kattojen saneeraukset, uudiskohteet, viherkatot, perusmuurien vesieristykset.

161

Katto-Kaasinen Katto-Kaasinen on korjaus- ja uudisrakentamista tarjoava yritys. Olemme erikoistuneet kattoremontteihin ja kattohuoltoihin. Vahvuuksiamme ovat kotimaiset työntekijät ja tuotteet, viimeistelty työn jälki sekä asiakkaalle vaivaton Avaimet käteen -palvelu.

108

Kaukora Oy

307

Keisala Design

Talopaketit muuttovalmiina tai pakettitoimituksena.

Modernit lasiset suihkuhyllyt, kylpyhuone. GLASS BY KEISALA DESIGN.

322

283

Juujärvi LKV Oy OMA KOTI ON MAAILMAN PARAS PAIKKA. Aitous, asiakaslähtöisyys ja ammattitaito. Siinä ovat avaimet onnistu-neeseen asuntokauppaan. Olitpa sitten uuden tai hieman vanhemman, pienen tai suuren, valmiin tai remonttia kaipaavan asunnon omistaja tai siitä haaveileva, olet juuri sopiva asiakas meille! Yhdessä yhteistyötahojemme kanssa teemme unelmistasi sinulle vaivattomia saavuttaa. Aloitetaan jo tänään, jotta huomenna olet ottanut ensimmäisen askeleen kohti unelmiesi kotia.

239

Jämerä Kivitalot Oy Jämerä on yksiaineinen, hengittävä ja paloturvallinen massiivikivitalo yksilöllisesti toteutettuna.

164

Järkikoti Oy Järkikodin rakentamisessa palataan rakentamisen juurille. Massiivipuisiin koteihin, joiden suunniteltu käyttöikä on vähintään 100 vuotta. Massiivipuiset ulkoseinät, tuulettuva alapohja, järkevästi asennettu tekniikka ja huolellinen rakentaminen lupauksen takeina. Tervetuloa tutustumaan!

143

Kalustetukku Oulu Kalustetukku on kotimainen perheyritys, joka myy Charmiakeittiöitä ja muita kodin kiintokalusteita. Kalustetukku tunnetaan laadukkaana ja joustavana toimittajana. Jokaisella Kalustetukun paikkakunnalla on myös liikkeen oma varasto, joka takaa nopea ja edullisen toimituksen. Tervetuloa!

246

Kastelli Talopaketit muuttovalmiina tai peruspakettina, huvilapaketit.

147

Katepal Oy Katepal Oy on Suomen johtava bitumisten kateaineiden ja bitu-

Keittiömaailma Oulu /13urlington Oy Keittiömaailma Oulu on täyden palvelun keittiömyymälä. Meiltä saat kaiken aina suunnittelusta asennukseen. Ainutlaatuinen tuotevalikoimamme mahdollistaa kaikkien kodin kiintokalusteiden hankkimisen samasta paikasta. Keittiömaailma tarjoaa ainoana Suomessa, kaksi kotimaista merkkikeittiötä saman katon alta. Valikoimaamme kuluu Suomen arvostetuin keittiömerkki A la Carte -keittiöt ja Suomen myydyin keittiömerkki Petra-keittiöt. Kahden laajan keittiömalliston lisäksi Keittiömaailmasta löydät kalusteet myös säilytykseen, kodinhoitoon sekä kylpyhuone- ja wc tiloihin. Kaikki tämä ammattilaisen suunnittelemana, kotiin kuljetettuna ja asennettuna. Tule tutustumaan alan parhaisiin tuotteisiin ja viimeisimpiin innovaatioihin. Ansaitset paremman keittiön ja sen ideointi kannattaa aloittaa Keittiömaailmasta.

224

Kempeleen kunta Kempele - yhteisöllistä elämä lähellä kaikkea.

82

Kesälasi Oy Kesälasi Oy on oululainen yritys, joka on erikoistunut parveke-, terassi-, lasikattoihin ja kesä huoneisiin. Tuotemerkit, Santex, Nika, Lukkan ja Cover.

268

Kiertokaari Oy Biokaasun tuottaminen biojätteestä on oiva esimerkki kiertotaloudesta. Lajittelemalla jätteensä jokainen meistä tulee osaksi kiertotaloutta, työllistää paikallisia ihmisiä, vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Hyödynnä lajittelun tuomat edut kotona ja mökillä.

JATKUU SEURAAVALLA SIVULLA


28 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

NÄYTTEILLEASE

JATKUU SIVULTA 27

U5

Kiimingin seurakunnan Missionuoret Makkara- ja mehumyyntiä Kiimingin seurakunnan Missionuorten Afrikan matkan kulujen tukemiseen.

216

Kone- ja Vihertyö Haapa-aho Oy Maanrakennuspalvelut vankalla ammattitaidolla jo yli 20 vuotta!

Pöytä

Kotilinkki Kotilinkki on valtakunnallinen kiinteistönvälityspalvelu. Verkkotoimeksiannon ansiosta saat asuntosi myyntiin helposti, nopeasti ja luotettavasti. Tervetuloa onnistuneille asuntokaupoille!

66

Kotisi LVI Kotisi LVI on perehtynyt omakotitalouksien putkisto ja energiasaneerauksiin. Tule katsomaan huikeita messutarjouksia.

382

K-Rauta Äimärautio K-Rauta Äimäraution talomyynnin ja remontoinnin osasto. Tule tutustumaan Ainoa kodin sekä Kimara hirsitalojen ja huviloiden mallistoihin. Esittelyssä myös Kimaran uutuusmallisto Raami. Paikalla myös remonttimestarimme sekä kalustesuunnittelija auttamassa sinua kodinremontoinnin suunnitelmissa.

234

Kuusamo Hirsitalot Kuusamo Hirsitalot toimittaa niin perinteisen tyylin hirsitaloja kuin moderneja ja yksilöllisiä taloja. Talomalliston lisäksi voimme suunnitella asiakkaan omiin suunnitelmiin ja luonnoksiin perustuen. Talojen lisäksi mallistossamme on huviloita, mökkejä, aittoja, saunoja ja autotalleja.

228

Lammi-Kivitalo /Lammin Betoni Oy Lammi-Kivitalot on osa Lammin Betoni Oy:tä. Lammin Betoni on yli 60-vuotias suomalainen perheyritys, joka valmistaa valettavia muotti- ja eristeharkkoja, väliseinäharkkoja ja pihatuotteita. Konserniin kuuluu myös Lammi-Perustus Oy, joka valmistaa Tassu valmisanturamuotteja.

244

Limingan kunta Liminka on ihana paikka asua, elää ja yrittää. Meillä luonto on lähellä jakoska kaikki palvelut toimivat ja ovat lähellä - sinulle jää aikaa elämälle. Uudet koulumme ja päiväkotimme, sekä puhdas luonto ja mittavat harrastusmahdollisuudet odottavat sinua ja perhettäsi Suomen nuorimmassa kunnassa. Tervetuloa Liminkaan!

256

Lindan Kotipalvelu Oy Kotisiivoukset, remonttisiivoukset, yrityssiivoukset, muuttosiivoukset, ikkunanpesut.

132

Loiste Loiste - enemmän kuin energiaa. Meiltä saat ratkaisut parempaan arkeen ja edulliset sähkösopimukset.

169

LS Lumisaunat Oy LS Lumisaunat Oy toimittaa saunanlauteet, kiukaat, lasiseinät, valaistukset, ym. saunatuotteet.

356

LUCCA Consult Oy Lämpöä ja tyyliä sisustukseen! LUCCA Consult Keinomateriaalista valmistetut sisustuspeitteet, tyynyt ja taljat. Lammasvuodista saa esim. näyttäviä tuolinpäällisiä ja lämpimiä peitteitä sekä taljoja lattialle. Tunnelman täydentävät lammastyynyt. Meiltä saat myös lehmäntaljoja. Kaikkia tuotteita on saatavana useissa eri väreissä.

72

Lujabetoni Oy Lujabetonin piha- ja muurikivet, harkot, kaivonrenkaat, putkipainot, pienpaalut, valmisbetoni ja Fescon Oy:n pihatuotteet esillä messuilla.

pöytäliinat. Lisäksi Tuohen Taika -korusarja, joka sisältää 4 eri kokoista korvakorua ja kaulakorut kirurginteräs-/asemetalliketjulla.

U4

MINIMEIJERI Rukiisia Kyyttöjuustoburgereita, ulkona.

TM Rakennusmaailma ja Deko-lehdet.

313

156

Modeo Oy Modeo on suomalainen toimistojen ja julkisten tilojen kalustamiseen erikoistunut yritys. Teemme yrityksille kokonaisvaltaisia toimitilaratkaisuja, tilojen suunnittelusta tyylikkääseen kalustukseen. Palvelemme myös yksityisasiakkaita.

225

Muhoksen kunta

76

Muovi-Simola Oy

276

Oulun ja Kemi-Tornion talousalueilla toimiva putkialan yritys. Tavoitteenamme on tarjota alueemme parasta ja laadukkainta LVI-palvelua, josta jää mukava asiakaskokemus.

Pöytä

Maja, Decor & Lifestyle shop Raikas ja moderni täyden palvelun sisustusliike. Messuilla mukana suositut Oulu-julisteet ja piensisustustuotteet. Perjantaina lavalla sisustussuunnittelijamme Anita Valkonen jakaa vinkkejä sisustuksen trendiviidakosta.

188

Masku Stressless-lepotuolit, -sohvat ja -kotiteatterituotteet. Svane-Sängyt ja -patjat. Pohjanmaan Kalusteen sohvat, lepotuolit ja ruokaryhmät.

375

Matto Nurminen Matnur Oy Sisustusliike Matto Nurminen (Matnur Oy) on palvellut asiakkaita ammattitaidolla jo yli 50 vuotta. Tuotevalikoimaamme kuuluu muun muassa kaikki lattiamateriaalit, laatat ja kylpyhuonekalusteet.

248

Mesvac Oy Mesvac Hörmann Autotallin ovet.

Pöytä Mettäntytöt Oy Pellavapuuvillaiset Kelon Kutsu -laudeliinat (lyhyt ja pitkä), saunatyynyt, keittiöpyyhkeet ja

Optikon Oma & Suutarin Oma.

Kortit, julisteet, kirjat. Minna.L.Immonen.

149

Lvi-Palvelu Pitkälä Oy

Optikon Oma

319

Minna-Kortti Oy

Terassilasit, parvekelasit, valmisterassit.

Lumon

300

Pöytä

Kotimaisia lasikuidusta valmistettuja pitkäikäisiä ja laadukkaita uima-altaita ulko- ja sisäkäyttöön. Helmi-allas on suunniteltu nimenomaisesti Suomen vaativiin olosuhteisiin. Allas saapuu valmiina suoraan tehtaalta, Porvoosta. Vain kytkentä vedenpuhdistuslaitteisiin tehdään paikan päällä.

186

tuspalveluiden kokonaisuuden helposti saman katon alta. Asiantuntijamme tavoitat helposti, myös puhelimella! www.op.fi/ oulu/soitasuoraan

Muurametalot Oy Muuttovalmiisiin talopaketteihin erikoistunut suomalainen talotehdas, avainsanat: Talopaketit ja valmistalot.

Pöytä

Namaste Dreams ry Ekologisia huovutettuja mattoja, pannunalusia, peittoja ym. http://www.namastedreams.com

215

NIBE Kodin ja käyttöveden lämmitys varmalla NIBE lämpöpumpulla: Maalämpö, ilma-vesilämpö ja poistoilmalämpö. Sopiva ratkaisu jokaiseen kotiin. Luonnollisesti.

315

Niemi Palvelut Oy Miten voimme olla avuksi? Tarvitsetpa apua koti-, ulkomaan- tai yritysmuuttoon, messuille ja tapahtumiin, logistiikkaan, varastointiin tai kierrätykseen, saat kaikki palvelut samasta osoitteesta – meiltä!

138

Nordea Tervetuloa keskustelemaan osastollemme asuntolaina-asioista sekä kuulemaan Nordean digitaalisista palveluista ja sähköisestä tunnistautumisesta.

Otavamedia

Oulaisten kaupunki, hyvä paikka asua ja harrastaa Oulaisten kaupungissa kaikki on lähellä. Paljon hyviä asuntoja ja tontteja rakentajille tarjolla. Hyvät nopeat kulkuyhteydet. Oulainen on palkittu parhaana kuntana yrittäjille ja asukkaille. Tulkaa tekin käymään osastollamme 156 keskustelemassa asumisesta, vapaa-ajasta. TERVETULOA!

U2

Oulun Demarit

Oulun Sosialidemokraattinen Työväenyhdistys.

270

Oulun Energia Oy Oulun Energia on yli 129 vuoden kokemuksella toimiva tulevaisuuden energiayhtiö. Autamme sinua mielellämme sähkösopimuksiin, aurinkosähköjärjestelmiin ja kodin lämpöratkaisuihin liittyvissä asioissa.

35

Oulun kaupunki Ota askel kohti unelmaasi! Osastolla esitellään kaupungin tonttitarjontaa ja kaupunkisuunnittelun ajankohtaisia asioita, rakennusvalvonnan ohjaus- ja lupapalveluja sekä Oulun Veden ohjeita vesihuoltopalveluista uudis- ja korjausrakentajille.

126

Oulun Pihatyö Pihasuunnittelu, piharakentaminen. Rakentamis- ja remonttipalvelut.

127

Oulun Porrastalo - Grado Desing portaat - Westwood portaat - Hoviportaat Meidät osoitteesta Tapsitie 6, 90630 Oulu, avoinna ma-pe klo 9-17.

243

Oulun Remontti Idea Oy Kaikki kodin remontit takuutyönä! Kylpyhuoneet, saunat, keittiöt, sisustukset, kosteusvauriokorjaukset, terassit, ulkovuoraukset ja -maalaukset. Kaikki kodin lvi- ja sähkötyöt, käyttövesi- ja lämpöverkko-saneeraukset.

giansäästötaloja. Rakennuspalikat® nyt lähitehtaalta suoraan työmaallesi. Lämpösokkelit, kuivat kellarit, energiansäästötalot, uima-altaat, maakellarit, tukimuurit jne.

178 Parkettiliike Säkkinen Oy - Parkettilattiat - Laminaattilattiat - Vinyylilattiat - Korkkilattiat - Lankkuparketit - Tekstiililattiat - Lattioiden asennukset ja kunnostukset

173

Peab Oy Uudet asunnot hyvillä sijainneilla.

U3 Perussuomalaiset rp Jaamme poliittista materiaalia. Paikalla eduskuntavaaliehdokkaita.

Pöytä Peura Puukko Oy Käsityönä valmistetut Puukot, nimi kaiverrus terään veloituksetta, Liikelahjat, Puutuotteet, Teroittimet ym.

159 Pipelife Finland Oy

Unohda rispaantuneet saumatuusi kylpyhuone edullisesti, vaivattomasti ja saumattomasti! Remontoimme laadukkaasti- nyt myös keittiö-, putki- ja ikkunaremontit. http://www.varmakoti.fi

220 Pop Pankki, Pohjanmaan Osuuspankki Olemme kotimainen rohkea ja vahva pankkiyhteisö, joka haluaa olla asiakkaidemme luottamuksen arvoinen ja aina ylittää odotukset.

220

Profiilikeskus Oy – Kaikki mitä kattosi tarvitsee. Profiilikeskus on yli 25 toimintavuotensa aikana toimittanut laadukkaan, tyylikkään ja kestävän peltikaton jo yli 60 000 pohjoisen Suomen taloon. Kun tarvitset varmasti korkealaatuisen peltikaton pohjoisen ankaraan säähän, pyydä tarjous!

296 Puujumala Puisia sisustus- ja pientuotteita. Mittatilauksesta melkein mitä vaan.

174

Puustelli Kotimaiset kiintokalusteet.

43

Puzer Keskuspölynimurit Kotimaiset Puzer keskuspölynimurit ja tarvikkeet.

Raahen kaupunki Raahe on täydellinen pikkukaupunki: luonnonkaunis, historiallinen, mielenkiintoinen asuinpaikka ja samalla myös toimiva, lyhyiden etäisyyksien palvelukeskittymä ja työssäkäyntialue meren äärellä.

114

Rainbow puhdistusjärjestelmä. Puhdas ilma helpottaa! www.rainbowsystems.fi

233

Rakennustutkimus RST Oy Rakentaja- ja korjaajaneuvontaa, ilmaiset Valintaoppaat.

294 Ramirent Finland Oy Ramirent Finland Oy on Suomen suurin rakennuskonevuokraamo, jolla on yli 50 vuokraamon verkosto. Palvelemme ammattitaidolla niin suuria kuin pieniä asiakkaita, yrityksiä ja yksityisiä.

Pop Pankki, Suurpohjan Osuuspankki

119

Olemme kotimainen rohkea ja vahva pankkiyhteisö, joka haluaa olla asiakkaidemme luottamuksen arvoinen ja aina ylittää odotukset.

Meille jokainen koti on arvokas.

OmaSP – Lähellä ja läsnä.

333

158

47

Oulun Osuuspankki tarjoaa ainutlaatuisen pankki- ja vakuu-

Palikkatalo.fi 45 vuotta turvallisia ja terveitä suomalaisia ener-

Uuden ajan massiivipuukoteja, omakotitalot ja loma-asunnot.

Palikka Oy

Profiilikeskus Oy

Rainbowsystems

Pohjolan Varmakoti Oy

Power Suomen uusi elektroniikkajätti. Valtava valikoima. Aina halvat hinnat.

OP Oulu

265

280

Aurinkosähköjärjestelmät, valokuitu, kaukolämmön Avaimet käteen -palvelut.

Oulun Seudun Sähkö

Puolueetonta ja maksutonta haja-asutusalueen jätevesineuvontaa sekä muiden ProAgria Oulu Ry:n sekä Oulun maa- ja kotitalousnaisten palveluiden esittelyä.

68

39

OmaSp – Lähellä ja läsnä

ProAgria Oulu jätevesineuvonta

Pipelife Finland on yksi Suomen johtavista LVIS-tuotteiden valmistajista. Tuotevalikoimamme kattaa laajasti rakentamisessa ja saneeraamisessa tarvittavat putki- ja kaivoratkaisut, sekä sähkösuojatuotteet. Pipelife osastolla voit tutustua valikoimamme maalämpöratkaisuihimme ja haja-asutuksen jätevesijärjestelmiin. www.pipelife.fi www.puhdastulevaisuus.fi

238

241

133

Power

PR-rakenne

RE/MAX Arvokodit

122 Renoa Group Oy Renoa Group on Suomen johtava talotekniikan palveluita pientaloihin ja kiinteistöihin tarjoava asiantuntijaorganisaatio. Valtakunnallisena toimijana takaamme sinulle ja perheellesi huolettomampaa asumista yli 30 000 toteutetun remontin tuomalla kokemuksella. Renoa Groupilta saat kotitalouksien ja taloyhtiöiden käyttövesi-, lämmitys-, viemäri-, huolto-, sähkö- ja sisäilmapalvelut – eli kaiken, mitä tarvitset kodin kunnos-


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 29

ETTAJALUETTELO tukseen, korjausrakentamiseen ja huolettomaan asumiseen. Nuorekkaaseen ja yrittäjähenkiseen joukkoomme kuuluu jo yli 550 henkilöä ja vuosittainen liikevaihtomme on kasvanut jo 50M€. Toimimme myös Ruotsissa.

310 RestaKoti Oy Hormipinnoitukset Kattopinnoitukset Tulisijat

85 Rex Nordic Oy Rexener paljut ja uima-altaat, sekä Airrex terassilämmittimet.

225 Rokua Geopark -alueen kunnat; Muhos, Utajärvi ja Vaala Unesco Global Geopark-alueen kunnat Muhos, Utajärvi ja Vaala tarjoavat viihtyisää ja turvallista asuinympäristöä, virkeää elinkeinoelämää sekä arjen vastapainoksi rentouttavia matkailu- ja virkistäytymismahdol-lisuuksia joki- sekä järvimaisemissa. Tule tutustumaan alueeseen osastomme välityksellä!

183 Sanerall Oy Kauan eläköön katto!

58 Savon Aurinkoenergia Oy Savon Aurinkoenergia Oy on kasvava kotimainen energiayhtiö, joka myy aurinkoenergiaratkaisuja yrityksille ja kotitalousasiakkaille Avaimet käteen -palveluna.

117 Scanoffice Oy Lämpöpumput, Ilmanvaihtolaitteet ja aurinkosähköjärjestelmät.

217 Sector Alarm Oy Sector Alarm tarjoaa kokonaisvaltaisia turvallisuuspalveluita kotitalouksille ja pk-yrityksille ympäri Euroopan. Hälytyskeskukseen yhdistetty hälytysjärjestelmämme suojaa jo 500 000 kotia ja liiketilaa. Olemme tällä hetkellä alan toiseksi suurin toimija niin Suomessa kuin koko Euroopassa.

68 Siikajoen kunta Siikajoki on rauhallinen kunta, jossa on monta persoonallista ja aktiivista kylää. Vapaita tontteja löytyy mm. meren läheisyydestä Tauvosta. Kuntaa halkoo Siikajoki, joka luo viihtyvyyttä asumiselle ja harrastuksille.

317 Siikalatvan kunta Elinkeinot, yrittäjyys, alihankinta, toimitilat, asuminen, tontit, koulutus, työvoima.

136 Skaala INF Oy Kotimaiset ikkunat ja ovet asennettuina Skaalalta. Tutustu kattavaan valikoimaamme ja uutuustuotteisiimme. Löydät meidät netistä http://www.skaala.com.

MUUTOKSET MAHDOLLISIA

386

jat, kaikki hormivaihtoehdot, tiilet ja laastit.

käteen” -ovenvaihtopalvelu, valtakunnallinen asennuspalvelu.

Kotimainen Sovella säilytysjärjestelmä eteisiin, vaatehuoneisiin, autotalleihin ja varastoihin. Vankka, käytännöllinen rakenne ja ajaton muotoilu säilöö sinun kotisi aarteet.

296

46

Sovella

299 Suojapinnoitus Suojapinnoitus.fi - Pintojen pysyvää siisteyttä Suojapinnoituksella teemme kotisi pinnoista kalkkia ja muita epäpuhtauksia hylkiviä, jolloin kodin puhtaanapito helpottuu merkittävästi. Pinnoitteen avulla esimerkiksi saunan lasiseinään ja suihkuseinään ei enää pinty kalkkia!

266

Suomen Betonileimasin Oy Suomen Betonileimasin on 100% suomalainen, vuonna 1997 perustettu perheyritys. Maahantuomme erikoispinnoitteita ja rakennusmateriaaleja vain sellaisilta toimittajilta, jotka noudattavat samoja arvoja kuin mekin: tuote ja sen laatu ovat kunnia-asia. Tutustu lisää sbl.fi

301 Suomen Terveysmaailma Oy Duqem-terveystyynyt, -patjat, -sängyt.

48 Swegon Oy SWEGON CASA TUOTTEET: Energia tehokkaat ilmanvaihtolaitteet, jotka huolehtivat huoneistoon tuleva ilma on aina suodatettua ja puhdasta. Älykäs ilmanvaihto ei hukkaa lämpöenergiaa. Tuotteet ovat Eurovent-sertifioituja.

127 Takkamestarit Oulu & Rovaniemi - Contura-takat - Nordpeis-takat Meidät osoitteesta Tapsitie 6, 90630 Oulu, avoinna ma-pe klo 9-17.

116 Target Julkaisut Oy SUOMEN RAKENTAJAUUTISET. Tehokas rakentamisen ja korjaamisen media.

77 Telia Telialta laitteet ja liittymät jokaiseen elämän tilanteeseen.

218

Thermokynnys Oy Thermokynnys on hallien ja varastojen HD-energiakynnys. Ainoa valmiskynnys, joka katkaisee kylmäsilla oven kohdalta. Käy uudisrakentamis- ja saneerauskohteissa mm. nosto-, kippija taiteoviin.

312 Tiileri Tiileri on kotimainen vuonna 1952 perustettu perheyritys. Tervetuloa Tiilerin osastolle tutustumaan tuotteisiimme. Asiantuntijamme avulla löydät sopivat ratkaisut rakentamiseen. Valikoimistamme löytyvät tulisi-

TIIMAdesign

Tweg Company Oy

Oululaista muotoilua. Sisustustekstiilit ja käyttöesineet. Uudet Oulu-aiheiset tuotteet. Käsityönä valmistetut korut.

Valmistaa ja myy: - Saunan kiukaat, piiput ja varusteet - Vesikaton läpivientisarjat - Grillihuuvat

323

111

Elämänkumppaneita tositarkoituksella.

VILPE® - parempaa sisäilmaa, energiatehokkuutta ja rakenteiden pitkäikäisyyttä kaikkiin tiloihin!

247

369

Vepsäläinen

Verisure Oy

32

Verisure on Suomen suosituin hälytysjärjestelmä, joka on yhdistetty hälytyskeskuksen valvontaan.

Kohta 10 000 tehtyä kohdetta. Vankalla kokemuksella kilpailukykyiseen hintaan.

249

163

225

Tiivi

Utajärven kunta

Tule ja tutustu Tiivi Kristalli ikkuna- ja ovituotteisiin sekä Tiivi Connect älytuotteisiin. Ratkaisut vaativimpiinkin kohteisiin. Markkinoiden laajimmat takuut. Sertifioitu Tiivi Kristalli asennus.

225

Meidän katon alla on hyvä olla. Kattoremontit sekä rännit asennettuna ympäri Suomen helposti ja laadukkaasti, 100 % kotimaisella toimitusketjulla.

U1

Vallox Oy

53

Energiatehokkaat Valloxilmanvaihtokoneet, Vallox Aito Kotilämpö –ilmalämmityskone, Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä, Vallox Capto -liesikuvut ja -tuulettimet.

Vieser Oy Vieser Oy tarjoaa innovatiivisia tyylikkäitä lattiakaivojärjestelmiä.

295

115

Viherrakennus Pihakukot Oy

Tulikiven keraamiset ja vuolukiviset tulisijat sekä sähkö- ja puukiukaat.

Maahantuo FuranFlex / VentilFlex sukitusmenetelmää ilmanvaihtokanavien ja hormien korjaukseen. Tuotevalikoimassa myös teräspiiput, keraaminen eristevilla ja muut hormi- sekä IV tuotteet alan ammattilaisille.

297 Tiitinen Antero Tmi Kotimaiset luontaistuotteet, jalkavoide, inkiväärivoide, pihkavoide, myös nahkatuotteille hoitoaine.

TMI: Tapio Veli Määttä Ruoka, Kuusamon muikut, perunat, kasvikset, makkara, makkaraperunat, lohi, kastikkeet, virvoitusjuomat, kahvi, yms....

Tulikivi Oyj

55

Turner Door Oy Teollisuus-, rullaovet, lastauslaiturit, autotallinovet, ”avaimet

Umen-Lämpö

Vaalan kunta

121

Ventia Oy

Vesivek Oy

148

Vestelli Oy

74

Teemme pihan kiveys-, istutus- ja hoitotöitä yksityispihoille, taloyhtiöille ja yrityksille.

VILPE Oy

Värisilmä Oulu, Haukipudas ja Raahe Värisilmä ulkomaalauksen ja sisustamisen ammattilainen. Tutustu Maalitohtori, Sävylä ja Tunnetila palveluihimme. Värisilmät Haukipudas, Oulu ja Raahe.

320

Värisilmä Oulu, Haukipudas ja Raahe Värisilmä ulkomaalit, maalitohtori auttaa ulkomaalin valinnassa.

264

Älvsbytalo Älsbytalo muuttovalmis talopaketti. Edullinen ostaa, rakentaa ja asua. www.alvsbytalo.fi

MUUTOKSET MAHDOLLISIA. PÄIVITETTY LISTA SIVULLA WWW.POHJOISSUOMENMESSUT.FI


30 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

Näe Oulu uusin silmin

Uusinta uutta Limingantulliin!

Aina vähän lomalla

ENNAKKOMARKKINOINNISSA

As Oy Oulun Sepänahjo Rautionkatu 22

Oulussa on paljon uniikkia, omaleimaista. Kuten Limingantulli, josta on kasvamassa kaupungin uusi nuori sydän. Hanki itsellesi arvoalueelta uusi laadukas Peabin rakentama koti.

Uuden Mestarikorttelin ensimmäiseen taloon on tulossa moderneja kaupunki­ asuntoja yksiöistä kolmioihin. Omalle tontilleen rakennettavan Sepänahjon jokaisessa asunnossa lämpöä luo ihana vesikiertoinen lattialämmitys. HUONEISTOESIMERKKEJÄ AS

Tervetuloa 17.4. klo 17–18 kaikkien kohteidemme esittelyyn Peabin toimistolle, Rautatienkatu 86!

MUUTTOVALMIS!

KRS TYYPPI

MH €

VH €

1h+kt

25,5

37.300

125.000

1

2h+kt

46,0

51.128

170.400

2

3h+k+s

69,5

72.539

241.800

A 15

2

A2 B 15

Energialuokka C. Arv. valmistuminen keväällä 2020.

MYYNNISSÄ!

MUUTTOVALMIS!

As Oy Oulun Tullikulma Rautatienkatu 80

As Oy Oulun Tullihaka Rautatienkatu 76

Funkkista keskustassa! Täydellisesti saneeratussa Oulun Tekussa vielä vapaana muutama uniikki asunto. Muurimaiset ulkoseinät ja lähes kahden metrin korkuiset ikkunat luovat tunnelmaa.

Tullikulmasta avautuu vaikuttavia kaupunkinäkymiä. Porras­ käytävästä pääset hissillä suoraan maanalaiseen lämpimään autohalliin. Unohda lumityöt, anna huoltoyhtiön hoitaa raskaimmat pihahommat!

Hiljattain valmistuneen Tullihaan pohjaratkaisut on suunniteltu käytännöllisiksi. Huoneistoissa on laadukkaat pintamateriaalit, moderni keittiö, lasitettu parveke ja oma sauna.

HUONEISTOESIMERKKEJÄ

HUONEISTOESIMERKKEJÄ

As Oy Oulun Teku Albertinkuja 20

AS

KRS

TYYPPI

M2

MH €

VH €

AS

KRS

HUONEISTOESIMERKKEJÄ

TYYPPI

M2

MH €

VH €

A 32

4

2h+k+ph

45,0

68.175

225.000

A7

2

2h+kt+p

39,5

44.565

143.300

B 49

1

2h+kt+s

57,0

71.650

237.700

A6

1

2h+kt+s+p

48,0

49.373

158.300

B 50

3

3h+k+ru+s

78,0

103.850

343.700

A8

2

4h+k+s+p

90,0

92.949

298.700

Energialuokka E.

peabkoti.fi

Energialuokka C. Arv. valmistuminen 6/2019.

Peab Asuntomyynti, Essi Matchett, LKV / puh. 040 188 0460, essi.matchett@peab.fi

AS

KRS

TYYPPI

MH €

VH €

A 37

6

2h+k+s+p

50,5

58.250

193.700

A 29

5

3h+k+s+p

62,5

66.720

221.700

A 31

5

3h+k+s+p

71,0

75.900

252.300

Energialuokka C. Muuttovalmis.


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 31

50 vuotta keittiöitä Kempeleen Kalusteelta Kauneus ja käytännöllisyys tavoitteena KEMPELEEN KALUSTE täyt-

tää elokuussa 50 vuotta. Kempeleen Kaluste on valmistanut koko toimintansa ajan keittiöja muut kiintokalusteensa itse omissa tuotantotiloissaan Kempeleessä. Suunnittelu- ja myyntityötä tehdään jo toisessa sukupolvessa. Tuotannossa käytetään useiden eri valmistajien materiaaleja: keittiökaapin ovia ja mekanismeja, kalusteisiin asennettavia altaita, valaisimia, keittiötasoja, välitilamateriaaleja ja niin edelleen. Tuotteet valmistetaan pääosin nykyisten standardimittojen mukaan, mutta tarvittaessa kalusteet suunnitellaan ja valmistetaan myös erikoismitoin, jotta tila saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti. Kempeleen Kaluste tarjoaa koko kiintokalustetoimituksen suunnittelusta asennukseen saakka. Kempeleen Kalusteen showroom- ja toimistotilassa Kempeleen Kissankulmassa seinän takaa vaimeasti kantautuvat porakoneen ja sirkkelin äänet kuuluvat atmosfääriin. Tuotantotilat ovat nimittäin toimiston ja show roomin yhteydessä. Verstaan puolella työskentelevät kiintokalusterakentamisen kokeneet ammattilaiset. Toimiston puolella asiakkaita tervehtii kolme keittiösuunnittelijaa ja -myyjää: Merja Anttonen, Johanna Myllymäki ja Janne Pälvilä.

Suunnittelu tietokonepohjaista

– Uuden keittiön suunnittelu tai keittiöremontti lähtee meillä liikkeelle siitä, että asiakas varaa meiltä suunnitteluajan ja tulee sitten sovittuna aikana piipahtamaan täällä showroom -tilassamme. Meillä on esillä laaja valikoima erilaisia materiaaleja, ja niiden avulla voimme yhdessä hahmotella asiakkaan makua ja toiveita. Toteutamme keittiö­ suunnitelmamme aina asiakkaan

kevät

tuli

konttiin - TULE SINÄKIN.

Kempeleen Kalusteen keittiösuunnittelijat Johanna Myllymäki, Merja Anttonen ja Janne Pälvilä toivottavat asiakkaat tervetulleiksi tutustumaan kiintokalustemateriaaleihin ja malleihin Kempeleen Kalusteen show roomiin Kissankulmassa.

tarpeiden ja toiveiden mukaisesti niin, että lopputuloksessa myös asiakkaan oma persoonallisuus pääsee esille, Merja Anttonen kuvailee. – Itse suunnittelu tapahtuu tietokonepohjaisesti alan uusimmilla ohjelmistoilla. Nykyisin suunnittelukuvat ovat niin valokuvamaisia, että asiakas saa jo niistä erinomaisen käsityksen siitä, miltä valmis keittiö tulee näyttämään, Johanna Myllymäki jatkaa. Myllymäki itse on aloittanut uransa Kempeleen Kalusteella 20 vuotta sitten: juuri, kun keittiösuunnittelussa siirryttiin suunnitelmien piirtämisestä käsin tietokoneella tehtävään suunnitteluun. Myllymäki kertoo keittiösuunnitteluohjelmien kehittyneen uransa aikana valtavasti. – Keittiöiden lisäksi suunnittelemme ja valmistamme myös muita kodin kiintokalusteita, esimerkiksi kylpyhuonekalusteita, kodinhoitohuoneiden kalusteita ja erilaisia komerokokonaisuuksia, vinkkaa Janne Pälvilä.

Kokeneet asentajat

– Kempeleen Kalusteella on myös oma kokenut asentaja,

joka asentaa kalustekokonaisuudet paikoilleen asiakkaan kodissa huolellisesti ammattitaidolla. Myös keittiön putki- ja sähkötöitä varten voidaan asiakkaalle suositella hyviä yhteistyökumppaneita. Kempeleen Kalusteen kautta on mahdollista hankkia kaikki keittiökoneetkin. – Toimitusaikamme on hyvin ketterä: meiltä voi saada uuden keittiön asennettuna jopa kahdessa viikossa. Tämä on monille asiakkaille tärkeää. Esimerkiksi vesivahingon sattuessa itse kuivatusprosessi voi kestää useamman viikon, minkä jälkeen uusi keittiö luonnollisesti on parasta päästä asentamaan paikoilleen mahdollisimman nopeasti, Pälvilä tietää.

Niin perinteisiä keittiöitä kuin näyttävää spa-tunnelmaa Kempeleen Kalusteen keittiösuunnittelijat kertovat, että keittiösuunnittelussa trendien seuraamista oleellisempaa on tunnistaa asiakkaan omat toiveet ja mieltymykset.

– Meillä on sekä hyvin perinteistä keittiötä toivovia asiakkaita, että asiakkaita, jotka toivovat keittiöltään visuaalista näyttävyyttä ja vau-efektiä, Johanna Myllymäki kertoo. Materiaalien suhteen Kempeleen Kalusteen valikoima on laaja, ja myös alan mielenkiintoisia uutuuksia esitellään asiakkaille mieluusti. – Nykyisin esimerkiksi keittiöaltaat voidaan valmistaa värillisestä komposiittimateriaalista – ja toisaalta metalliset altaat ja hanat voivat olla vaikkapa kuparin tai messingin värisiä, millä saadaan keittiöön ylellistä tunnelmaa, Janne Pälvilä kuvailee. – Välitilamateriaalien valikoima on myös nykyisin laaja: perinteisten kaakelien lisäksi voidaan käyttää esimerkiksi yhtenäisiä akryyli-, alumiini- ja laminaattivälitilalevyjä. Yhtenäinen välitilalevy on helpompi pitää puhtaana kuin kaakelit saumoineen, ja lisäksi levyjen värija kuviovaihtoehdot ovat lähes rajattomat, Myllymäki lisää. – Kannattaa pirauttaa ja varata suunnitteluaika, suunnittelijat vinkkaavat.

Kun ostat Kontista, tuet samalla Punaisen Ristin tärkeää avustustyötä Suomessa ja maailmalla.

TEKSTI JA KUVA ANITTA ISO-MARKKU

Lähin Kontti-kierrätystavaratalosi: Tyrnäväntie 14, 90400 Oulu Puhelin 040 1390 731 Avoinna ma-pe 9-18, la 9-16 kontti.punainenristi.fi www.facebook.com/SPRKontti

Kempeleen Kalusteen omat puusepät valmistavat asiakkaan toiveiden mukaan valmistetut keittiökalusteet Kempeleen Kissankulmassa sijaitsevalla verstaalla.


32 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

Ammattistailaajat viimeistelevät asunnon myyntikuntoon KANSANKADULLA sijaitsevaa Bo LKV:n uutta toimistotilaa voi kadulla ohi kävellessään ja ikkunasta tunnelmaa tirkistäessään erehtyä luulemaan trendikkääksi sisustusliikkeeksi kiinteistövälitystoimiston sijaan. Pehmeän aistikkaasti sisustettu, tunnelmaltaan valoisa ja kodikkaan kutsuva tila edustaa Bo:n visuaalista konseptia, joka toistuu linjakkaasti läpi koko Bo:n toiminnassa ammattistailaajien ja -valokuvaajien toteuttamista kotikuvista tyylikkäisiin nettisivuihin. Bo LKV julkaisee jopa omaa kaksi kertaa vuodessa ilmestyvää sisustuslehteään, jonka voi napata ilmaiseksi mukaansa Bo:n toimistolta. Kaikki lehdessä esitellyt asunnot ovat Bo:n oikeita välityskohteita. Bo:n nettisivuilla taas on helppo unohtua selailemaan kotikohteiden kuvia. Tuntuu kuin katselisi somepalvelu Instagramin tai Pinterestin inspiraatiokuvagallerioita. Ammattikuvajat ja stailaajat ovat osanneet tuoda kodeista niiden parhaat puolet esiin niin, että oikeastaan mihin tahansa asuntoon olisi valmis muuttamaan vaikka heti. Kuvien voimin asunnot käyvät nopeammin kaupaksi – etenkin kun Bo:lla panostetaan vahvasti myös somenäkyvyyteen.

Uudenlaista kiinteistövälitystä:

Bo LKV laajentunut Ouluun maan luonnollisesti hieman hidastuu, mutta meillä on edelleen laajenemishalua ja esimerkiksi kiinteistövälittäjiä mahtuisi vielä Oulunkin tiimiin muutama mukaan, Janne Hietanen kertoo.

Entistä enemmän myös ostotoimeksiantoja

Bo LKV:n Oulun toimistolla on viihtyisä ja kodikas sohvanurkkaus, jossa asiakkaan on mukava jutella vanhan kotinsa myymisestä tai uuden kodin ostamisesta ja ylipäätään kotiin liittyvistä toiveistaan ja haaveistaan kiinteistövälittäjän kanssa.

Bo:n visuaalinen konsepti välittyy vahvasti Oulun toimiston kauniissa ja valoisissa tiloissa. Sisustus on funktionaalinen ja minimalistinen, jolloin kauniit yksityiskohdat, design-elementtien muodot ja materiaalit pääsevät oikeuksiinsa.

Nuorekkuus ja visuaalisuus erottuvat Juuri vahva visuaalisuus on uuden, mutta suorastaan räjähdysmäisen nopeasti valtakunnallisesti laajentuneen Bo LKV:n keino erottautua perinteisistä kiinteistövälitysyrityksistä. – Meillä Bo:lla kaikki kotikohteet stailataan ja kuvataan sisustuslehtitasoisesti. Se ei siis ole meillä erillismaksullinen lisäpalvelu vaan sisältyy aina hintaan, kertoo Bo:n myyntijohtaja, LKV Janne Hietanen. – Näemme, että myyntistailauksen ja tyylikkäiden kuvien merkitys asuntomyynnissä on todella suuri. Asunnon myyntistailauksen tavoitteena on välittää ostajalle ideoita ja mielikuvia siitä, mitkä ovat tilan mahdollisuudet. Kalustus auttaa hahmottamaan tilojen mittakaavaa ja kauniit yksityiskohdat luovat asuntoon kutsuvaa tunnelmaa. Vaikka jokainen uusi asukas tietysti sisustaa kotinsa myöhemmin oman makunsa mukaan, voi myyntistailauksesta varmasti parhaimmillaan saada ideoita, joita ei välttämättä muuten huomaisi toteuttaa, Janne Hietanen pohtii. Hietanen korostaa, että stailauksella ei koskaan pyritä peittämään asunnon vikoja. – Kiin-

kasvanut 100 % joka vuosi neljän viime vuoden ajan ja työntekijämäärämme on kasvanut samaa tahtia. Viime vuosi oli paras vuotemme tähän mennessä, ja välitimme yhteensä 2 297 asuntoa. Jatkossa kasvu var-

teistövälittäjän työssä on iso vastuu, ja koen että alamme arvostus on viime aikoina ollut nousussa. Hyvä myyntivälittäjä on aina rehellinen; jos asunnossa on remontin tarvetta se tietysti kerrotaan avoimesti ostajalle. Bo voi tarvittaessa myös auttaa myyvää asiakasta suosittelemalla yhteistyökumppaneitaan, joiden avulla asunnon remontointi myyntikuntoon onnistuu – tai vastaavasti voimme suositella ostajalle yhteistyökumppaneitamme, joiden avulla onnistuu myös uuden asunnon remontointi oman maun mukaisek-

si, Hietanen kertoo. Bo LKV myös lupaa, ettei asuntomyynnistä heidän kauttaan muodostu asiakkaalle kuluja, ellei kauppaa synny.

Bo on kasvanut nopeasti

Bo LKV:n toimisto avasi ovensa Oulussa toukokuussa 2018. Kiinteistövälittäjä Janne Hietanen kertoo, että vuoden ajan Oulussa toiminut Bo on jo löydetty hyvin. Valtakunnal-

lisesti Bo on toiminut nyt neljä ja puoli vuotta. Toiminta lähti liikkeille Turusta, missä kaksi pariskuntaa halusi perustaa uudenlaisen kiinteistövälitystoimiston raikkaalla, nuorekkaalla ja visuaalisella konseptilla. Yritys laajeni pian Helsinkiin, ja nyt Bo toimii lisäksi jo Espoossa, Vantaalla, Lahdessa, Porvoossa, Jyväskylässä, Tampereella – ja tietysti Oulussa. Työntekijöitä Bo:lla on yhteensä 140, joista Oulussa työskentelee 12 kiinteistövälittäjää, sihteeri, valokuvaaja ja stailaaja. – Bo LKV:n liikevaihto on

– Olemme välittäneet kuluneen vuoden aikana Oulussa ihan kaikenlaisia kohteita siirtolapuutarhamökistä isoihin omakotiasuntoihin asti, Hietanen hymyilee. – Yksi tärkeä periaate meille Bo:lla onkin, että kaikki kohteemme koosta riippumatta saavat saman palvelun ja kohtelun, ja ihan kaikki kodit ovat meille tervetulleita. Olemme erittäin asiakaspalvelulähtöisiä; meille äärimmäisen tärkeää on, että sekä myyjä että ostaja ovat asuntokauppaansa hyvin tyytyväisiä. Emme ole vain myyjän kiinteistövälittäjä vaan samalla tavalla ostajan palveluksessa. Toivomme tietysti, että tyytyväinen ostaja-asiakas haluaa myöhemmin myydä asuntonsa kauttamme. Toisaalta myös ostotoimeksiantojen määrä on selkeästi kasvussa. Uskonkin että tulevaisuudessa mennään yhä enemmän siihen, että edustamme suoraan myös ostajia; etsimme asiakkaalle uutta kotia hänen toiveidensa ja tarpeidensa perusteella, Hietanen ennustaa. Bo LKV:n väki toivottaa oululaiset tervetulleiksi tutustumaan niin messuosastolleen Rakenna 2019 Oulu -messuille kuin uudelle toimistolleen Kansankadulle. – Tänne voi aina poiketa nappaamaan uuden lehtemme tai vaikka kupilliselle kahvia juttelemaan asumisesta ja omista asunnon osto- tai myyntitoiveista, Janne Hietanen toivottaa.

ANITTA ISO-MARKKU

Bo:n myyntijohtaja, LKV Janne Hietanen toivottaa kaikki oululaiset tervetulleiksi piipahtamaan niin Bo:n uudella toimistolla Kansankadulla kuin Bo:n osastolla Rakentaja 2019 Oulu -messuilla. Molemmista paikoista voi napata mukaansa myös Bo:n oman ilmaisen sisustuslehden.


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 33

Suomen parhaat unet Iskusta!

Best in test.

Myymälässä sekä Iskun messuosastolla paikalla uniergonomian asiantuntijat auttamassa sopivan patjan valinnassa. Tervetuloa!

1290

-25

Original Supreme

Kaikki tyynyt

Promise Box

vuode 160 x 200 cm sis. 7 cm sijauspatjan sekä puujalat

3895

(5058 €)

5976

%

(1559 €)

(7350 €)

Promise Adjustable

-patja 80 x 200 x 21 cm

Etusi

moottorisänky 160 x 200 cm sis. 7 cm sijauspatja + jalat

–269

TARJOUKSET VOIMASSA MESSUILLA & OULUN MYYMÄLÄSSÄ LOPPUVIIKON AJAN!

Etusi jopa

–47

ISKU KOTI OULU, Taka-Lyötyn aukio 4 ma-pe 10-19, la 10-16, su 12-16 • isku.fi

Etusi

–1374 ISKU.fi


34 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

ProAgria antaa neuvontaa HAJA-ASUTUSALUEIDEN jäte-

vesihuoltoa koskevan lain siirtymäaika päättyy 31.10.2019. Viimeistään lokakuun loppuun mennessä kaikkien alle 100 metrin päässä vesistön tai meren rannasta tai luokitellulla pohjavesialueella sijaitsevien kiinteistöjen jätevesihuoltojärjestelmät on siis saatettava vuodesta 2004 asti voimassa olleen jätevesilain vaatimusten mukaiseksi. – Käytännössä kaikissa vuoden 2004 jälkeen rakennetuissa kiinteistöissä jätevesihuoltojärjestelmä on nykysäädösten mukainen. Myös osassa sitä aiemmin 1990-luvulla rakennetuissa kiinteistöissä jätevesihuoltojärjestelmä voi täyttää nykyvaatimukset. 1990-luvulla asennetut jätevesihuoltojärjestelmät alkavat kuitenkin olla jo sen ikäisiä, että on syytä tarkistaa niiden toimivan edelleen hyvin, kertoo ProAgrian projektipäällikkö Merja Talvitie. – Jos omistuksessa on hajaasutusalueella, eli siis maaseudulla, sijaitseva ennen vuotta 2004 rakennettu kiinteistö, jonka jätevesihuoltojärjestelmää ei ole vuoden 2004 jälkeen pistetty kuntoon, on kiinteistön omistajan nyt syytä pikimmiten tarkistaa, sijaitseeko rakennus joko alle 100 metrin päässä rannasta tai määritellyllä pohjavesialueella. Ympäristöhallinnon nettisivuilla on julkinen kartta, johon on merkitty vaaleanpunaisella värillä alueet, joita siirtymäajan päättyminen koskee. Sieltä on siis helppo tarkistaa, mikä tilanne on oman tontin ja kiinteistön osalta, Talvitie kertoo. Kartta on internetissä osoitteessa: https://www.syke.fi/fiFI/Avoin_tieto/Uutiset/Hajajatevesisaadosten_siirtymaaikaalueet(44651).

Siirtymäaika päättyy:

Haja-asutusalueen jätevesihuoltojärjestelmät nyt ajan tasalle JÄTEVESIEN PUHDISTUKSEN JÄRJESTELMÄVAIHTOEHDOT Imeytys maahan (tai kantovesipuhdistamo)

KANTOVESI

Harmaiden vesien laitepuhdistus HARMAAT VEDET Harmaiden vesien maaperäkäsittely HARMAAT VEDET Umpisäiliö

VESSA VEDET

Kaikkien jätevesien laitepuhdistamo

KAIKKI JÄTEVEDET

Kaikkien jätevesien maaperäkäsittely *johon voidaan tarvittaessa lisätä fosforointikäsittely

“Kuivan maan” kiinteistöjen järjestelmät uusitaan remonttien myötä

Niin sanotusti “kuivalla maalla” eli yli 100 metrin päässä vesistöstä tai muualla kuin pohjavesialueella sijaitsevien kiinteistöjen on myös lakisääteisesti uudistettava jätevesijärjestelmänsä nykyisten lakien ja asetusten mukaisiksi joko kiinteistöön kohdistuvan isomman remontin yhteydessä tai nykyisen jätevedenpuhdistusjärjestelmänsä tullessa käyttöiältään tiensä päähän. – Myös “kuivalla maalla” kiinteistöjä omistavien on järkevää tässä saumassa tarkistaa, onko oman kiinteistön jätevesijärjestelmä uusimisen tarpeessa. Järjestelmä ei saa aiheuttaa haittaa ympäristölle. Mikäli esimerkiksi lähialueen rannempana asuvat naapurit uusivat omia jätevesijärjestelmiään lain siirtymäajan päättyessä, voi olla kustannustehokasta päivittää oma järjestelmä samalla, Talvitie hoksauttaa.

Ikävapautus ennen 8.3.1943 syntyneille

– Poikkeus sääntöön ovat kiinteistöt, joissa asuu vakitui-

Haja-asutusalueiden jätevesihuoltoa koskevan lain siirtymäaika päättyy pian. Nyt on aika päivittää kesämökkien ja muiden maaseudun kiinteistöjen jätevesijärjestelmät ajan tasalle, jotta Suomen kauniit vesistöt ja maaperä säilyvät puhtaina.

sesti ainoina asukkaina kiinteistönhaltija tai -haltijat, jotka ovat syntyneet ennen 8.3.1943. Näillä henkilöillä on niin sanotun ikävapautuksen perusteella oikeus asua omistamissaan kiinteistöissä elämänsä loppuun saakka niiden jätevesijärjestelmiä uudistamatta, kunhan käytössä oleva järjestelmä toimii eikä aiheuta ympäristölle haittaa. Kun ikääntyneet kiinteistönhaltijat muuttavat kodistaan pois esimerkiksi palvelukotiin, tai menehtyvät, perikunta on

velvollinen saattamaan kiinteistön jätevesijärjestelmän nykysäädösten mukaiseksi. Jätevesijärjestelmä on myös uusittava, jos kiinteistössä asuu vakituisesti yksikin 8.3.1943 jälkeen syntynyt asukas eli esimerkiksi kiinteistönhaltijan nuorempi puoliso, Merja Talvitie selittää. – Kunnalta on myös mahdollista hakea lykkäystä jätevesijärjestelmän uusimiseen viiden vuoden sykleissä taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin syin, Talvitie muistuttaa.

Jätevesi-iltoja yhdistyksille ja naapurustoille Kiinteistön omistajalla on itsellään velvollisuus hahmottaa, vaatiiko hänen omistamansa kiinteistön jätevesijärjestelmä uudistamista. ProAgria kuitenkin auttaa ja neuvoo kansalaisia asiassa. Projektipäällikkö Merja Talvitien voi tilata pitämään Jä-

tevesi-iltaa esimerkiksi naapuriporukalle tai paikalliselle yhdistykselle tai kerholle. – Jätevesijärjestelmän uusimisprosessi kannattaa aloittaa siitä, että kyselee naapureilta, mikä heidän tilanteensa on ja pohditaan yhdessä, millaisiin ratkaisuihin kannattaisi ryhtyä. Jo pelkästään selvitystyö kevenee ja kustannuksissakin muodostuu helposti säästöä, kun asioita tehdään yhdessä. Naapuriyhteistyö kannattaa: esimerkiksi viemäröintihankkeet

maaseudulla ovat sellaisia, että yhden kiinteistön osallistuminen tai osallistumattomuus voi joko nostaa tai kaataa ne, Talvitie tietää.

Jätevesien puhdistusjärjestelmiä on monenlaisia eri tarpeisiin

Ympäristölain ja jätevesiasetuksen asettaman valtakunnallisen perustason lisäksi kunnissa voi olla omia jätevesihuoltoa koskevia määräyksiä osana kunnan ympäristönsuojelumääräyksiä. Niin ikään rakennusjärjestykset ja kaavat saattavat sisältää omia jätevesien käsittelyä koskevia määräyksiään. Nämä kaikki on myös syytä selvittää ennen kuin valitsee uuden jätevesijärjestelmän. – Erilaisia vaihtoehtoja jätevesien puhdistamiseen on monta riippuen siitä, millaista veden käyttö kiinteistössä on ja millaista jätevettä syntyy, Talvitie selittää. – Niin sanottu “kantovesi” eli vesi, joka tuodaan kantamalla sisälle rakennukseen, jossa ei ole minkäänlaista vesijohtoliittymää tai viemäröintiä, voidaan myös viedä harmaana vetenä rakennuksesta kantamalla ulos ja imeyttää maaperään. Maaperään imeyttäminen kuitenkin edellyttää, ettei harmaa vesi pääse valumaan esimerkiksi kalliota pitkin vesistöön. Toinen vaihtoehto on kevytrakenteinen kantovesipuhdistamo. – Mikäli kiinteistössä syntyy vain harmaata vettä, eli käytössä on esimerkiksi kuivakäymälä, tai jos vessavedet on mahdollista johtaa umpisäiliöön erilleen harmaista vesistä, harmaat vedet voidaan joko laitepuhdistaa tai maaperäkäsitellä. Jos taas kaikki jätevedet käsitellään yhdessä, eikä viemäriliittymä ole mahdollinen, vaihtoehtoja ovat kaikkien jätevesien puhdistaminen laitepuhdistamolla tai maaperäkäsittelyllä. Kaikille näille järjestelmille on useita valmistajia, ja niitä voi vertailla Ympäristöhallinnon ylläpitämällä sivustolla ymparisto.fi/ puhdistamosivusto, Talvitie sanoo. Sivulle on koottu monista järjestelmistä riippumatonta tutkimustietoa. – Toinen sivusto, josta haluan tässä yhteydessä vinkata on Käymäläseura Huussi ry:n nettisivu www.huussi.net . Paras jätevesihuoltamisen tapa on vältellä jäteveden syntymistä. Kun vessavesien syntymisestä päästään kokonaan eroon, harmaista vesistä huolehtiminen onkin jo helpompi juttu, Talvitie hoksauttaa.

ANITTA ISO-MARKKU


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 35

Kiertokaari Oy

(ent. Oulun Jätehuolto Oy)

Kattavasti tietoa asumisen ja rakentajan jätehuollosta sekä jätteiden hyötykäytöstä.

Osasto 268, tervetuloa!

Nelilokero-palveluun voi tutustua netissä Lassila & Tikanojan internet-sivuilla. Oulussa Nelilokeron voi myös tilata ilmaiseksi koekäyttöön kuukaudeksi.

Kuluttajan on helppo pienentää hiilijalanjälkeään Omakotiasuja: Lajittele jätteesi suoraan piharoskasäiliöön! HIILIJALANJÄLJEN pienentäminen puhuttaa tänä keväänä kaikkia, ja itse kukin miettii varmasti konkreettisia keinoja pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Jätteensä lajittelemalla jokainen kuluttaja voi tehdä merkityksellisen ekoteon omassa arjessaan. Suomalaisissa taloyhtiöissä jätteiden lajittelumahdollisuudet ovatkin nykyisin pääsääntöisesti hyvät. Sen sijaan omakotiasujilla olisi vielä asiassa petrattavaa. Omakotiasujat tuottavat arviolta noin yhden kolmasosan kaikesta yhdyskuntajätteestä. Valitettavan monessa omakotitaloudessa kaikki tai lähes kaikki syntyvät kotitalousjätteet päätyvät lajittelemattomina sekaisin polttokelpoiseen jätteeseen, koska eri jätejakeiden kuljettaminen kierrätyspisteisiin esimerkiksi kauppojen yhteyteen koetaan hankalaksi. Näin ei tarvitse olla. – Lassila & Tikanoja tarjoaa Oulun seudun omakotitalouksien pihaan kaksi- ja nelilokeroisia jäteastioita, joihin kotitalousjätteet voi lajitella kätevästi. Kaksilokeroisessa jäteastiassa on sisällä omat lohkot pakkausmuoville ja polttokelpoiselle jätteelle, nelilokeroisessa jäteastiassa taas on oma paikkansa pakkausmuoville, polttokel-

poiselle jätteelle, keräyspaperille ja kartonkipakkauksille. Kaksi- ja nelilokeroiset jäteastiat tyhjentää erikoisauto, jossa on niin ikään omat lokerot eri jäterakeille. Halutessaan muovijätteelle saa L&T:ltä omaan pihaan myös erillisen muovijäteastian, kertoo Lassila & Tikanojan ympäristöpalveluden yksikönpäällikkö Jani Sivupuro.

Kierrätä ainakin pakkausmuovi

– Toivomme, että omakotien asukkaat innostuisivat kierrättämään ainakin pakkausmuovijätteensä pois polttokelpoisen jätteen seasta, haastaa yksikönpäällikkö Jani Sivupuro. – Lassila & Tikanojan tavoitteena on saada miljoona suomalaista muovin erilliskeräyksen piiriin ensi vuoteen mennessä. L&T on panostanut paljon muovin erilliskeräykseen ja nyt tarvitaan enää kuluttajien intoa sen lajitteluun. Uskomme, että parhaiten kotitalouksien pakkausmuovit ja kaikki muutkin kierrätysjätejakeet päätyvät kiertoon, kun ne voi yksinkertaisesti viedä jäteastiaan omalle pihalle eikä niitä tarvitse lähteä kuljettelemaan mihinkään kauemmas, kuten esimerkiksi lähimmän isomman kaupan pihaan, Sivupuro tuumii. – Jätteiden lajitteleminen omaan pihaan tuotuihin jäteastioihin ei myöskään välttämättä tule omakotitalouksille kalliimmaksi kuin vain yhden jäteasti-

an tyhjentäminen, sillä vaikka esimerkiksi kaksi- tai nelilokeroisen jäteastian tyhjentäminen on hieman kalliimpaa kuin yhden perinteisen polttokelpoisen jätteen jäteastian tyhjennys per tyhjennyskerta, voi jätteet lajittelemalla toisaalta onnistua pidentämään jäteastian tyhjennysväliä, mistä taas vastaavasti muodostuu säästöä, hän selittää. – Tulevaisuudessa esimerkiksi omakotitalouksien muovijätteen kierrättäminen muodostuu kokonaiskustannusten kannalta sitä edullisemmaksi, mitä useammat omakotitaloudet siihen lähtevät mukaan. Muovinkierrätysverkoston tiiviys heijastuu myös siihen, mitä muovijäteastian tyhjentäminen per kerta kuluttajille maksaa. Siksikin toivoisin, että mahdollisimman monet omakotitaloasujat lähtisivät mukaan muovinkierrätystalkoisiin – se on kaikkien yhteinen etu, Sivupuro miettii.

Tulevaisuudessa kierrätys entistä monipuolisempaa

Uutta omakotitaloa rakentaville Jani Sivupuro vinkkaakin, että jätekatos kannattaa rakentaa riittävän suureksi niin, että sinne mahtuu jäteastioita useammille eri jätejakeille. L&T:n kaksi- ja nelilokeroiset jäteastiat on suunniteltu säästämään varastointitilaa sisätiloissa, mutta ne ovat hieman perinteisiä ulkoroskalaatikoita isompia. – Itse haaveilen, että ihan jo-

kaisen talon pihaan saataisiin tulevaisuudessa ainakin kaksi nelilokeroista jäteastiaa, jolloin siis yhteensä voitaisiin kerätä jopa seitsemää eri kotitalousjätejaetta. Silloin voisimme hakea suoraan ihmisten omasta pihasta polttokelpoisen sekajätteen, pakkausmuovin, kartongin, paperin, metallin, lasin ja biojätteet. Ylimääräisen kahdeksannen lohkon voisi käyttää esimerkiksi lisätilana pakkausmuoville, hän visioi. – Biojätteiden kierrätysmahdollisuutta meiltä kysytään eniten, se haluttaisiin yhdeksi jakeeksi nelilokeroon. Valitettavasti Oulun kaupungin tämän hetkiset jätehuoltomääräykset eivät houkuta omakotitalousten biojätteen erilliskeräyksen esimerkiksi nelilokeron kautta, koska nykysäädösten mukaan erilliskerätty biojäte pitäisi noutaa kesäkaudella viikoittain ja talvikaudellakin kahden viikon välein. Tällöin nelilokerikon tyhjentäminen valitettavasti muodostuu kuluttajille liian hintavaksi. – Toivommekin tähän muutosta ja pyrimme vaikuttamaan siihen, että määräyksiä muutettaisiin niin, että voisimme hakea erilliskerätyn biojätteen esimerkiksi kesäkaudella kerran kahdessa viikossa ja talvikaudella kerran neljässä viikossa. Tällaisesta onkin jo kokemusta muilta alueilta Suomessa, Sivupuro kertoo.

ANITTA ISO-MARKKU


36 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT LÄMMITYSÖLJYN HINTA alkoi laskea neljä vuotta sitten ja nyt se näyttää asettuneen paikoilleen. Öljylämmityksestä luopuminen ei edullisen käyttöhinnan vuoksi enää houkuttele, vaan laitteet huolletaan ja vaihdetaan uusiin. Suomessa on noin 160 000 öljylämmitteistä pientaloa. Tässä joukossa on edelleen 1980-luvulla rakennettuja öljylämmitteisiä taloja, joissa on vielä alkuperäiset öljylämmityslaitteistot. – 30–40 vuotta vanhat kattilat eivät ole enää energiatehokkaita eivätkä myöskään taloudellisia käyttää, sanoo erityisasiantuntija Eero Otronen Suomen Lämmitystiedosta. 1970–1980-lukujen öljykattilan vaihtaminen kehittyneempään kattila-, poltin- ja säätölaite-tekniikkaan pienentää lämmityskustannuksia useimmissa tapauksissa 20– 30 prosenttia. – Öljylämmitysmuodon väheneminen on merkittävästi hidastunut. Lisäksi moni on alkanut etsiä täydentäviä lämmitysjärjestelmiä öljyn rinnalle. Ekologisesti ajatellen ei öljylämmityslaitteistoa siis kannattaisi ajaa ylivanhaksi, toteaa Otronen.

Kattila on öljylämmityksen sydän

Alkaako öljykattilasi olla yliikäinen? Olisiko uuden kattilan aika? Kattila on öljylämmityksen sydän. Kun sydän sykkii hyvin, toimii koko järjestelmä paremmin. Jos kattilan ikä on ylittänyt kolmekymmentä vuotta, on viimeistään järkevää vaihtaa tilalle uusi, energiatehokkaampi kattila. Moni seikka kertoo siitä, että kattila on tiensä päässä: Onko öljynkulutus lisääntynyt? Eikö lämmintä vettä riitä tarpeeksi? Eikö poltin toimi kunnolla? Entä likaantuuko kattila nopeasti? Kattilanvaihto uuteen ei vaadi kymmenien tuhansien investointeja. Uuden peruskattilan saa muutamalla tuhannella eu-

ARTIKKELITILA

Uusi öljykattila ja pohdi ilma-vesilämpöpumppua öljyn rinnalle!

Hybridilämmityksellä on tulevaisuutta, järjestelmä vuodenajan mukaan pun takaisinmaksuaika on useita vuosia lyhempi. Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö asennetaan seinään tai maatelineeseen. Rakennuslupaa ei tarvita, eikä sen takia tarvitse rikkoa pihan kivetyksiä tai muita päällystyksiä. Myös pihamaan nurmikot ja istutukset saavat olla rauhassa. Lisäksi maalämpö ei sovellu kaikille tonteille esimerkiksi maaperän tai kaavan vuoksi.

Öljyllä lämmittäminen on edullista Poltinhuolto mittauksineen on osaavan ammattilaisen tehtävä, mutta kattilan puhtaanapito sopii asukkaalle itselleenkin.

rolla. Panostus maksaa itsensä takaisin. Uusi kattila tuottaa lämpöä tehokkaammin ja öljynkulutus vähenee. Kattilaremontissa myös lämmönsäätöautomatiikka tulee päivitettyä. Vanha kattila kuluttaa öljyä noin 2500–3500 litraa vuodessa. Uudella kattilalla voi saada jopa kolmanneksen säästön kulutuksessa. Uudella kattilalla on huoletonta toiminta-aikaa edessä pitkälle tulevaisuuteen. Nykykattiloiden tekniikka on erittäin kehittynyttä, ja rinnalle voi liittää myös uusiutuvaa energiaa. Öljykattilan vaihdon yhteydessä kannattaa usein kunnostaa myös tekninen tila. Ammattilainen osaa neuvoa, onko järkevää uusia samalla esimerkiksi pumput ja paisunta-astia. Kattilan vaihtotarve ei tule sinulle yllätyksenä, kun huolehdit

poltinhuolloista vuosittain. Hyvin suunniteltu kattilavaihto on aina taloudellisin. Uusi öljykattila ja poltin maksavat asennuksineen keskimäärin 5 000–7 000 euroa. Jos öljylämmitykseen liitetään lisäksi ilma-vesilämpöpumppu, kustannus on 7 000–10 000 euroa. Tehtäessä valintaa hybridilämmityksestä tulee tarkastella mm. kiinteistön sijaintia ja kokoa, asukasprofiilia, lämmönjakotapaa sekä omaa ajankäyttöä suhteessa tarvittavaan lämmöntuottoon. Ilma-vesilämpö- ja maalämpöpumppu tekevät kumpikin saman: lämmittävät sekä rakennuksen että lämpimän käyttöveden. Ilma-vesilämpöpumppu ei kuitenkaan vaadi energiakaivon poraamista, joka on maalämmön hankkijalle isoin kuluerä. Siksi ilma-vesilämpöpum-

ÖLJYLÄMMITYKSEN KUNNOSTUSVERTAILU KUNNOSTETTU ÖLJYLÄMMITYS

Investointi 6000 €

Vuosihyötysuhde 90 %

Energiakulutus 25 000 kWh Öljyn kulutus 2500 litraa Öljyn hinta 1,00 €/l Käyttökustannukset 2500 €/v

VANHA ÖLJYLÄMMITYS

MAALÄMPÖ

Pinta-ala: 150 m2, Energiatarve: 22 500 kWh

Investointi 20 000 €

Vuosihyötysuhde 75 %

Vuosihyötysuhde, COP 3,0

Energiakulutus 22 500 kWh Sähkön kulutus 7500 kWh Sähkön hinta 0,17 €/kWh Käyttökustannukset 1275 €/v

Energiakulutus 30 000 kWh Öljyn kulutus 3000 litraa Öljyn hinta 1,00 €/l Käyttökustannukset 3000 €/v

Käyttökustannuksien ero: 1225 € Maalämmön eduksi Investointien ero: 14000 € Öljylämmityksen eduksi Takaisinmaksuaika: 12 v Maalämmön osalta 12 v Öljylämmityksen osalta

Vertailu vanhan öljylämmitysjärjestelmän kunnostamisesta: uusi öljylämmitysjärjestelmä tai maalämpö KIINTEISTÖN lämmitettävä pinta-ala on 150 neliömetriä ja vuotuinen energiatarve 22 500 kWh. Vanha öljykattila on otettu käyttöön 1980-­luvun alkupuolella ja kattilan vuosihyötysuhde on 75 prosentti. Kiinteistön vuotuinen energiakulutus on 30 000 kWh. Lämmitysöljyä kuluu 3 000 litraa. Polttoöljyn maksaessa 1,00 euroa litralta ovat lämmityksen käyttökustannukset 3 000 euroa vuodessa. Kun päätetään kunnostaa ja modernisoida öljylämmitysjärjestelmä, keskimääräinen investointi on 6 000 euroa. Uudella kattilalla vuosihyötysuhde pa-

ranee 90 prosenttiin. Tämä tarkoittaa, että vuotuiseksi energiakulutukseksi muodostuu 25 000 kWh eli lämmitysöljyä kuluu 2 500 litraa. Lämmityksen käyttökustannus on 2 500 euroa vuodessa. Jos öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön, on keskimääräinen investointi 20 000 euroa. Vuosihyötysuhteella COP 3,0 saadaan maasta energiaa 15 000 kWh ja lämmityksen sähkön kulutus on 7 500 kWh. Kiinteistön kuuluessa sähkön hintatilastoissa käyttäjäryhmään K2 on tilastoitu keskihinta 0,17 €/kWh, eli lämmityksen käyttökustan-

nukseksi tulee 1 275 euroa vuodessa. Vertailun tulos: Käyttökustannuksissa maalämpö saa vuositasolla 1225 euron edun. Vastaavasti investointikustannuksissa öljylämmityksen uudistaminen tulee 14 000 euroa maalämpöä edullisemmaksi. Öljylämmityskunnostus on mak­settu takaisin 12 vuodessa ja samoin maalämmössä takaisinmaksu vie 12 vuotta. Lähteet: Energiavirasto, Öljy- ja biopolttoaineala ry; lämmitysenergian keskihinta vuonna 2018.

Lämmitysöljyn hinta on pysynyt vakaana neljättä vuotta, jolloin keskimääräiset hinnat ovat vaihdelleet 75 sentistä 100 senttiin litralta. Hintataso on ollut 25–35 % edullisempi verrattuna neljän viiden vuoden takaisiin huippuhintoihin. Eikä näköpiirissä ole lämmitysöljyn kallistumista vuoden 2019 aikana. Tämä varmasti luo öljylämmittäjille uskoa investoida uusiin öljylämmityskattiloihin eikä ole tarvetta haikailla kalliiden lämmitystapamuutosten perään maalämpöön. Päivittäin enää noin viisi öljykattilaa vaihdetaan lämpöpumppuun, kun niitä kalliin lämmitysöljyn aikana vaihdettiin vielä kolminkertainen määrä. Joka päivä öljylämmittäjät omilla kustannuksillaan tekevät kunnostuksia yli 8 öljylämmitysjärjestelmään, mikä tarkoittaa vuositasolla reilua 3000 järjestelmää (lähde, Rakennustutkimus RTS Oy, Asuntokorjaaja 2018).

Maalämpö on syvältä

Jos 1960–80-luvuilla rakennettuun pientaloon harkitaan lämmitystapamuutosta öljylämmityksestä maalämpöön, on syytä asiaan perehtyä huolella LVI-suunnittelijan opastuksella. Mikäli talon lämmönjako on toteutettu patteriverkostona, kuten yleensä on vanhemmissa taloissa, tulee myös verkoston tarkastelu ja uudelleen mitoitus huomioida suunnittelussa. Uusi toimiva maalämpöjärjestelmä edellyttää useimmiten myös pattereiden vaihtoa matalalämpöradiaattoreiksi tai lämmönjaon uusimista vesikiertoiseksi lattialämmitykseksi. Hyvin harvoin taajamissa pienillä tonteilla on mahdollista toteuttaa lämmönkeruuta pinta-alaa vievänä vaakaputkistona. Porattu lämpökaivo on miltei ainoa toimiva ratkaisuvaihtoehto. Maalämpö tulee syvältä, kaivojen syvyydet pientaloissa vaihtelevat 150 metristä 250 metriin. Vain riittävän syvä ja oikein mitoitettu energiakaivo mahdollistaa toimivan maalämpöjärjestelmän.

Omin toimin kohti parempaa energiatehokkuutta

– Jokainen talonomistaja tekee tietysti omat ratkaisunsa, mutta kiinteistöä kannattaa aina tarkastella kokonaisuutena, Eero Otronen sanoo. – Järjestelmän modernisoiminen ei vähennä kulutusta, mikä-

li talo on kovin hatara ja päästää lämmön taivaan tuuliin. Öljynkulutuksen laskun ja taloudellisen hyödyn nimissä kannattaakin tarkastaa talon tiiveys, ovatko eristeet niin hyvät kuin voisivat olla. – Ovatko asumistottumukset järkevät, onko huonelämpötila mahdollisesti yli Suomessa tarkoituksenmukaisena pidetyn 20–22 asteen. Kannattaa tarkistaa myös, ovatko lämmityksen termostaattisäädöt kunnossa. On hyvä tarkastaa myös, ettei vettä kuluteta turhaan: hanojen, suihkujen ja muun käyttövesikaluston kunto sekä termostaattien toimivuus. Vielä mietintään, onko omissa kulutustottumuksissa korjaamisen varaa. – Rinnakkaisen lämmitysmuodon, aurinkokeräimen tai lämpöpumpun käyttö käyttöveden lämmitykseen on järkevää erityisesti 4-6 henkilön, suuremmissa talouksissa, joissa vedenkulutus on runsaampaa kuin 2-3 hengen talouksissa, Eero Otronen sanoo. Oma osuutensa öljyn kulutuksen määriin on myös öljypolttimen huollolla ja kattilan puhdistuksella. – Poltin on syytä huoltaa vähintään 2 vuoden välein ja kattila puhdistaa vuosittain. Samoin myös yli 10 vuotta vanha poltin tulee huollattaa vuosittain. Kattilan likaantumisen myötä sekä kulutus että päästöt kasvavat, muistuttaa Otronen.

TEKSTI JA KUVAT: SUOMEN LÄMMITYSTIETO OY

Uusiutuvat nestemäiset polttoaineet ovat kestävä energianlähde

ILMASTONMUUTOSTA hillitsevässä energiajärjestelmässä kannattaa yhdistää erilaisia tapoja tuottaa energiaa. Uusiutuvien nestemäisten polttoaineiden pitkä säilyvyys ja helpot kuljetusmahdollisuudet tekevät niistä ihanteellisen uusiutuvan energialähteen. Laki biopolttoöljyn jakeluvelvoitteesta määrää korvaamaan osan lämmitykseen tarkoitetusta kevyestä polttoöljystä vuodesta 2021 alkaen biopolttoöljyllä. Biopolttoöljyn hinta on vielä tavallista öljyä korkeampi, mutta hybridikäytössä hinnan merkitys vähenee. Biopolttoöljyä voi yhdistää seoksena tavalliseen öljyyn, ja koko öljylämmitys voi toimia hybridilämmityksenä esimerkiksi biolämmitysöljyn ja ilma-vesilämpöpumpun kanssa. Eurofuelin puheenjohtaja Ernst-Moritz Bellingenin mukaan uusiutuva lämmitysöljy otettiin käyttöön Saksassa vuonna 2010. Kiinteistönomistajat kokivat laitteiden toimivan

uusiutuvilla nestemäisillä polttoaineilla hyvin eikä niistä ole enää aiheutunut myöskään hajuhaittoja. Bellingenin mukaan meneillään oleva energiamurros onkin haaste, jonka tavoitteet voidaan saavuttaa vain yhdistämällä kaikki energiamahdollisuudet. – Tässä yhteydessä näen uusiutuvien nestemäisten tuotteiden tulevaisuuden myönteisenä myös lämmityksessä. Suurin haaste on saada tuotetta tietty määrä kohtuulliseen hintaan, mutta tulevan kaupallisen tuotannon myötä tuotteiden saatavuus kasvaa ja niiden hintoja voidaan laskea, Bellingen sanoo. Sähköllä on suuri rooli ilmastonmuutosta hidastavassa energiamurroksessa, mutta sähkö vaatii kallista varastointi- ja akkuteknologiaa. Siihen verrattuna uusiutuvilla nestemäisillä polttoaineilla on paljon etuja: hyvä säilyvyys ja jo olemassa oleva teknologia, infrastruktuuri, logistiikka ja varastointi.

Suomessa Neste myy sataprosenttisesti jätteistä ja tähteistä valmistettua dieseliä, jonka avulla autoilijat voivat vähentää kasvihuonekaasupäästöjään jopa 90 prosenttia. Sitä voitaisiin käyttää myös lämmityksessä. – Ilmastotalkoissa tarvitaan kaikkia ratkaisuja, joissa fossiilisia polttoaineita korvataan uusiutuvilla vähähiilisillä ratkaisuilla. Neste on jo yli 10 vuoden ajan tarjonnut markkinoille Neste MY uusiutuvaa dieseliä vähentämään liikenteen päästöjä. Olemme selvittäneet mahdollisuutta tuottaa myös uusiutuvaa lämmitysöljyä hyödyntämällä samaa tuotantoteknologiaa, kertoo Markku Honkanen, teknisten palveluiden päällikkö Nesteeltä.

Suomen Lämmitystieto Oy Arto Hannula Puh: 010 617 7416 arto.hannula@ley.fi www.ley.fi


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 37

ARTIKKELITILA

OULUN ENERGIALLA on tarjolla sähkösopimuksissa jokaiselle jotakin. Perusvaihtoehtojen kirjo on laaja: tarjolla on useita erilaisia kuluttajatuotteita, ja lisäksi sopimuksia voidaan jonkin verran myös räätälöidä asiak­ kaan erityistarpeiden ja toiveiden mukaisiksi. – Asiakkaan kanssa yhteistyössä etsitään kullekin sopivin ratkaisu, myyntipäällikkö Elina Mota Oulun Sähkönmyynti Oy:stä kiteyttää. Oulun Sähkönmyynti Oy on Oulun Energia Oy:n ainoa oma sähkönmyyntiyhtiö, suoraan tytäryhtiönä. – Peruspaketteja on kaiken kaikkiaan seitsemän erilaista. Esimerkiksi vihreätä ja edullista. Erilaisten sisältöjen lisäksi meillä on vaihtoehtoina myös sekä toistaiseksi voimassa olevia että määräaikaisia sopimuksia. – Peruspaketeista Farmivirta on ainutlaatuinen tuote koko Suomessa. Määräaikainen sopimuksemme on nimeltään Varmavirta. Vihreävirta on taas nimensä mukaisesti tuotettu vain vihreällä energialla. Muita tuotteita ovat esimerkiksi Virtapaketti ja Spot-sopimus. Kvartaali on kolme kuukautta kerrallaan voimassa oleva sopimus, Elina Mota avaa sopimuskirjon sisältöä. – Meidän Seniorisähkö-tuotteemme on myös ainutlaatuinen koko maassa. Eläkeläiset ovat tehneet näitä sopimuksia ympäri Suomen. Helppo, huoleton, määräaikainen sopimus. Perusmaksusta saa eläkeläisalennuksen. – Myös suorasähkölämmittäjä voi tehdä kauttamme kuhunkin vuorokautiseen optimaaliseen sähkönhintaan perustuvan sopimuksen.

Oulun Energialla sopivia ratkaisuja hyvin kätevästi pyytää tarjouksen. Pyrimme kontaktoimaan myös sähköisesti tarjousta pyytäneet asiakkaat puhelimitse tarkentaaksemme tarjousta. – Keskustelemalla suoraan puhelun aikana asiakkaan kanssa näistä erilaisista vaihtoehdoista voidaan tosiaan etsiä asiakkaalle sopivin vaihtoehto. Autamme häntä hahmottamaan ja konkretisoimaan juuri hänen kulutukseensa sopivat ratkaisut, Elina Mota kertaa.

Toimii koko maassa

Voit keskittyä rakentamiseen, me hoidamme sähkösopimukset luotettavasti kuntoon Puhelinpalvelua kannattaa käyttää

Elina Mota kertoo, että Oulun Energian sähkönmyyntiyhtiöön eli Oulun Sähkönmyyntiin voi ottaa yhteyttä joko virallisen nettisivun yhteyskanavilla tai yksinkertaisesti soittamalla. – Meillä on normaa-

liin päiväaikaan jatkuva puhelinpalvelu, jossa asiakasta autetaan kaikin tavoin. Usein on niin, että puhelimessa keskustelemalla pääsee parhaiten kertomaan omista tarpeistaan ja kuulemaan meidän tarjoamistamme parhaista ratkaisuista kuhunkin sähkönkulutustilanteeseen. Toki nettisivumme kautta voi myös

– Oulun Energia Oy toimii valtakunnallisesti. Sähkösopimuksemme ovat päteviä ympäri Suomen, Hangosta pohjoisimpaan Lappiin. Meidän kanssamme voi siis tehdä sopimuksen kaikkialla Suomessa, ei vain Oulussa ja lähiympäristössä. Tämä voi kiinnostaa myös Oulun seudulla asuvia, joiden kesämökki on kokonaan muualla Suomessa. Sähköverkkojen ulkopuolella sijaitseville mökeille voi tehdä Oulun Energian kanssa myös aurinkopaneelisopimuksen. – Meillä on ympäristövastuullisuudesta kiinnostuneille asiakkaille erityisiä sopimuspaketteja, Elina Mota muistuttaa. – Lisäksi muistakin paketeista voi valita ympäristövastuullisen vaihtoehdon. Näihin muihin tuotteisiin voi liittää ympäristövastuullisen energian tuotantotavan, satsaamalla kyseisen paketin perushintaan pienen lisäpanostuksen.

Myös aurinkoenergiasta voi tehdä sopimuksen – Myymme aurinkosähköpaketteja sekä omakotitaloihin että pienempiin tai suurempiin teollisuus- ja liikerakennuksiin, kertoo projektipäällikkö Antti Korkala Oulun Energiaan kuuluvasta Oulun Sähkönmyynti Oy:stä. – Lisäksi toimitamme myös kauempana maaseudulla sijaitseviin sähköverkon alueella sijaitsevien pienempienkin kiinteistöjen kulutuksiin sopivia aurinkosähköjärjestelmiä, mutta myös kokonaan kiinteän sähköverkon ulkopuolelle kesämökeillä toimivia itsenäisiä aurinkosähköjärjestelmiä. Antti Korkala muistuttaa, että omakotitalossa aurinkosähköjärjestelmä on järkevä vaihtoehto silloin kun kulutusta on sen verran, että osa siitä pystytään kattamaan aurinkosähköpaneeleilla. Vaikka aurinkosäh-

köä pystyykin täällä pohjoisissa olosuhteissa tuottamaan ainakin maaliskuusta lokakuuhun, keskitalven kulutukseen tarvitaan sähköä kiinteästä verkosta. – Kannattaa muistaa, että kuluttaja saa verotuksestaan kotitalousvähennyksen asennukseen liittyvästä työstä. Yritykset saavat vastaavasti hankintansa perusteella energiatukea hakemalla Business Finlandilta ja maataloudet investointukea omasta tukijärjestelmästään, Antti Korkala kertoo. Maatilan kokoiseen sähköntarpeeseen sopivan aurinkosähköjärjestelmän Oulun Energia on asentanut esimerkiksi Hailuotoon Kujalan tilalle jo nelisen vuotta sitten, ja kokemukset ovat hyvät. Aurinkosähköjärjestelmä sopii erityisen hyvin kiinteistöhin, joissa tarvitaan jäähdytystä, erityisesti kesäisin. – Hyvänä esimerkkinä viimeaikaisista asennuksistamme Oulun seudulla on Oulun pääkirjasto, Antti Korkala vahvistaa.

Oulun Energia Oy Kasarmintie 6, 90130 Oulu Asiakaspalvelu: 08 5584 3100 Aurinkomyynti 020 710 1003 www.oulunenergia.fi

Omat työntekijät varmistavat laadun Kone- ja Vihertyö Haapa-aho tekee maanrakennustyöt sekä Oulun seudulla että koko maassa – myös ok-tonteilla YLI 20 VUOTTA Oulussa toiminut Kone ja Vihertyö Haapaaho toteuttaa maanrakennustöitä niin yksityisille kuin yritysasiakkaillekin. Lisäksi Haapa-aho kaivaa salaojia ja myös remontoi olemassa olevien rakennusten salaojituksia. – Kone- ja Vihertyö Haapaaho toteuttaa maanrakennustyöt kokonaisvaltaisesti avaimet käteen -periaatteella, kertoo yrittäjä Miika Haapa-aho. – Maanrakennustöihin kuuluvat tontin raivaus, kaikki kaivuutyöt, jyrsinnät, maa-ainesten toimitukset, vesijohdot ja viemäröinnit, sadevesi- ja salaojat, maakaapeloinnit, routasuojaus ja urakan dokumentoinnin arvostetulla Kotopro-järjestelmällä. Kone- ja Vihertyö Haapa-aho on oululainen yritys, joka toimii nykyisin koko Suomen alueella. – Kokemusta on isoista maanrakennustyöurakoista, esimerkiksi päiväkotien ja palvelutalojen perustuksia Haapa-aho toteuttaa paljon. Kalustoomme koostuu

noin 25 tonnin tela-alustaisista koneista, joissa on 3D-laitteisto. – Isompiin urakoihin saatamme vuokrata koneita yhteistyökumppaneilta, mutta meillä on aina omat miehet työmaalla. Omaa työvoimaa käyttämällä varmistamme, että työn jälki on aina korkeatasoista, Miika Haapa-aho jatkaa. Haapa-ahon Oulun yksikössä työskentelee 18 ihmistä. – Samalla pieteetillä kuin isommat urakat tehdään maanrakennustyöt myös yksityisiin omakotitaloihin. Maanrakennustöitä tehdään ympäri vuoden talvikelien urakkaa hidastamatta. – Monet yksityisasiakkaat tulevat meille rakennusliikeyhteistyökumppaniemme suositusten kautta. Kohtaamme kaikki asiakkaat samalla tavalla yksilöllisesti, ja työmme laadusta olemme tietysti aina viime kädessä vastuussa suoraan asiakkaalle, hän sanoo. – Kokonaisrakennusaikataulun ja kustannusten kannalta on tärkeää, että maanrakennustöiden aikataulut eivät veny. Korkean työn laadun lisäksi keskeinen kilpailuvalttimme on, että meillä aikataulut pitävät, Miika Haapa-aho toteaa. Maanrakennustöiden lisäksi Kone ja Vihertyö Haapa-aho tekee kaikki omakotitalotontin pihatyöt kuten maanpintojen laskemiset, asfaltoinnit, laatoitukset ja muurien asentamiset.

Salaojien saneeraukset yli 20 vuoden kokemuksella

Salaojia Haapa-aho kaivaa uusille tonteille, mutta myös olemassa olevien rakennusten salaojien saneeraukset onnistuvat. – Salaojaremontointi on tarpeen, jos tontilta puuttuvat salaojat kokonaan, talo on rakennettu ennen 1990-lukua tai salaojat toimivat heikosti eli ovat tukkeutuneet osittain tai kokonaan, Miika Haapa-aho kertoo. – Kunnolliset ja toimivat salaojat ovat tärkeitä, jotta talon perustuksiin ei pääse kertymään kosteutta. Olemassa olevien salaojien remontointi vaatii oman osaamisensa, joka eroaa melkoisesti uuden tontin salaojien kaivamisesta. Minulla itselläni on salaojista ja salaojaremontoinnista kokemusta jo yli 20 vuoden ajalta. Kone ja Vihertyö Haapa-aholla maanrakennus- ja salaojitusprojektit suunnitellaan yrittäjän mukaan aina joustavasti kunkin asiakkaan tarpeiden mukaisesti.

TEKSTI ANITTA ISO-MARKKU KUVAT JARI ISO-MARKKU

– Kone- ja Vihertyö Haapa-aho toteuttaa maanrakennustyöt kokonaisvaltaisesti avaimet käteen -periaatteella. Haapa-aho käyttää aina omia työntekijöitään työmailla. Näin varmistetaan työn laatu, Miika Haapa-Aho kertoo.

Kone- ja Vihertyö Haapa-aho on oululainen yritys, joka toimii koko Suomen alueella. Kokemusta on isoista maanrakennustyöurakoista, esimerkiksi päiväkotien ja palvelutalojen perustuksia Haapa-aho toteuttaa paljon.

Miika Haapa-Aho • 040 7233 280 info@haapa-aho.com • https://haapa-aho.com Alaransulantie 22, 90900 Kiiminki


38 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT – Sector Alarmin hälytysjärjestelmä valvoo kotia murtojen ja palojen varalta jatkuvasti ja jos jotain sattuu, hälytyskeskuksemme ottaa tilanteen haltuun, kertoo Niina Perälä, joka asentaa hälytysjärjestelmiä kaiken kokoisiin koteihin Oulun seudulla. Turvallisuustarpeet vaihtelevat, mutta oman kodin suojaaminen on kaikille tärkeää. – KOKEMUKSENI MUKAAN

Sector Alarmilta saa kokonaiskartoituksen kodin turvallisuudesta Murtojen ja palojen lisäksi hälytysjärjestelmä suojaa esimerkiksi vesivahingoilta.

ihmiset tuntevat yleisesti murto- ja palohälytysjärjestelmien ja muiden turvallisuusjärjestelmien tärkeyden, mutta monella jää turvallisuusasioiden hoitaminen kuntoon tekemättä yksinkertaisesti siksi, kun perusarjessa on niin paljon muutakin muistettavaa, sanoo Oulun alueen koteja suojaava hälytysjärjestelmäasentaja Niina Perälä Sector Alarmilta. Ennen asennusta Perälä käy yhdessä asiakkaan kanssa läpi, millaisia turvallisuustarpeita kodissa on. Hälytysjärjestelmän laitekokonaisuus muodostetaan sen mukaan. Asennuksen yhteydessä järjestelmä yhdistetään Sector Alarmin hälytyskeskukseen, joka päivystää kellon ympäri, joka ikinen päivä.

Palohälytys säästää kallisarvoista aikaa

Tärkeä osa kodin hälytysjärjestelmää on palosuojaus. Kun savuilmaisin havaitsee savua, alkaa hälytys ja hälytyskeskus saa tiedon välittömästi. – Tämä on erityisen tärkeää, kun järjestelmä rekisteröi alkavan palotilanteen. Hälytyskeskukseen automaattisesti yhteyden ottava palohälytysjärjestelmä säästää kallisarvoista aikaa palon syttymisestä avun saamiseen. Hälytyksen sattuessa hälytyskeskustyöhön koulutettu päivystäjämme selvittää hälytyksen syyn ja hankkii tarvittavan avun, kertoo Niina Perälä. – Omia palovaroittimia pitää muistaa itse aina silloin tällöin varmistaa, että ne toimivat. Sector Alarmin hälytysjärjestelmässä on sekin hyvä puoli, että me huolehdimme järjestelmän toimivuudesta jatkuvasti, hän jatkaa.

Murroilta ja vesivahingoilta suojautuminen – Sector Alarmin hälytysjärjestelmä on suunniteltu suojaamaan koti ja omaisuus monin tavoin. Murtosuojaukseen kuuluvat esimerkiksi ovi- ja ikkunatunnistimet, lasirikkoilmaisimet ja tärinäilmaisimet. Ne havaitsevat, jos kotiin yritetään tunkeutua ja laukaisevat hälytyksen, Niina Perälä kertoo. – Tärkeä osa murtosuojausta on liiketunnistin, joka havaitsee, jos sen toimintasäteen sisällä liikutaan, ja se laukaisee hälytyksen. Kameratunnistimessa liiketunnistin on sisäänrakennettuna: kamera ottaa samalla tilasta kuvia ja lähettää ne hälytyskeskuk-

seemme, joka tekee tilannearvion ja hälyttää tarvittaessa avun paikalle, hän lisää. – Täydellinen kiinteistön valvonta on tarpeen silloin, kun kukaan ei ole kotona, mutta myös kotona oltaessa turvallisuusvalvonta on tarpeen. Sector Alarmin hälytysjärjestelmään kuuluu erityinen Kotona-toimintatila, niin sanottu kuorisuojaus. Liikkuminen sisätiloissa ei aiheuta hälytystä, mutta hälytys laukeaa, jos esimerkiksi tunnistimella varustetun oven tai ikkunan avaa. Kotona-tila on hyödyllinen esimerkiksi pikkulapsiperheissä tai jos on huoli, että unissakävelijä voisi päästä huomaamatta ulos. Samoin silloin, jos kotona on niin isoja lemmikkieläimiä, ettei liiketunnistimia voi käyttää.

– Hitaasti rakenteisiin tihkuva vesivuoto on vaikea havaita, mutta toisaalta isokin putkirikko jää havaitsematta, kun asukkaat ovat poissa kotoa. Vesi-ilmaisimemme havaitsee vuodon heti alussa, jolloin päästään nopeasti toimenpiteisiin, Niina Perälä selventää.

Helppo käyttää myös puhelimella – Hälytysjärjestelmää on helppo ja nopea käyttää. Sisään tullessa ei tarvitse painella koodinumeroita, vaan järjestelmän voi kytkeä pois päältä avaimenperätunnistimella. – Mobiilisovelluksen avulla järjestelmää voi käyttää vaikka matkoilla. Hälytyksen voi esi-

merkiksi kytkeä päälle tai pois tai vaikka säätää valaistusta älypistorasioiden avulla, Niina Perälä kertoo. – Valaistusta vaihtelemalla voi saada aikaan vaikutelman, että asukkaat ovat paikalla, vaikka oikeasti oltaisiin matkalla toisella puolella maailmaa, hän vinkkaa.

Turvatarkistus kannattaa tilata asiantuntijalta – Suosittelen, että turvallisuusasioiden tuumaamiseen varaa itselleen aikaa, ja mielellään kutsuu asiantuntijan tekemään turvallisuuskartoituksen

ja ehdotuksen erilaisista kokonaisuuksista, asiakkaan oman tarpeen mukaan, Niina Perälä sanoo. – Me Sector Alarmissa tulemme mielellään auttamaan kotiin turvallisuusasioiden selvittämisessä. Näin asia ei pääse vahingossa unohtumaan. – Lähdemme omasta aloituspaketistamme miettimään, onko se riittävä, vai liitetäänkö siihen saman tien muitakin turvallisuutta parantavia palveluita, Perälä kertoo ja jatkaa: – Mietimme yhdessä asiakkaan kanssa, minkälainen järjestelmä kussakin tilanteessa ja asiakkaan tarpeeseen verrattuna kuuluisi rakentaa. Niin saadaan jokaiseen kotiin juuri oikeanlaista turvaa, kertoo Niina Perälä Sector Alarmilta.

Suojaamme kotisi 24/7 Kodin hälytysjärjestelmä suojaa kotisi paloilta ja murroilta. Tule tutustumaan palveluumme Oulun Rakentaja 2019 –messuille, osastolle 217. www.sectoralarm.fi


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 39

HAAVEENA RAIKKAAN ILMAN KOTI?

Löydät meidät Rakentaja 2019 -messuilta Ouluhallista 12.-14.4.2019

Tervetuloa osastollemme 121!

www.vallox.com

Terassi- ja parvekelasit esillä Oulun rakentajamessuilla. Osasto 186 Lasitettu terassi tai parveke on kotisi uusi ulottuvuus. Se avautuu kauniilla säällä ulkotilaksi, ja sulkeutuu suojaisaksi tilaksi sateella tai tuulella. Lasitettuna terassi tai parveke laajentaa sisustusmahdollisuudet uusiin ulottuvuuksiin. Nyt 6 kk koroton rahoitus.

Myynti ja tiedustelut: Puh. 040 686 9893 040 556 9063 JanLa Oy Oulun Teräspalvelukeskus Gneissikuja 10, 90620 OULU


40 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

Rakennat tai remontoit Ramirentiltä koneet ja laitteet joka tarpeeseen

Tule tutustumaan messutarjouksiimme Rakentaja 2019 -messuille osastolle 294!

Löydät lähimmän vuokraamosi: www.ramirent.fi

Konevuokraamo palveluksessasi

Turvallinen ja helppo kierrätyspalvelu Onko yrityksenne nurkissa IT-, sähkö- tai elektroniikkalaitteita, jotka odottavat kierrätykseen pääsyä? Kuusakoski on kokenut ja luotettava kumppani kaikkiin kierrätystarpeisiin, metalleista tietoturvakäsittelyä vaativiin materiaaleihin.

Kysy lisää! puh. 020 781 7640, oulu@kuusakoski.com Ruskonniityntie 4, 90630 OULU Avoinna ma-pe klo 7.30 - 15.30 www.kuusakoski.com


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 41

...juuri sellaisena kuin haluat ®

®

YKSILÖLLISET OMAKOTITALOT TÄYSIN VALMIIKSI TAI HALUAMAASI VALMIUSASTEESEEN Meiltä saat myös maatyöt samaan sopimukseen. Tutustu myytäviin kohteisiin kotisivuillamme. Kääpätie 10 | 90820 Kello | GSM 0400 401 601

www.avanttila.fi

Lehtimainos kasvot 2018.indd 1

23.5.2018 8.15


42 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

KIINTEISTÖLIITTO Pohjois-Suomi

Synttärijatkot!

Jatkoimme juhlatarjousta 30.6.2019 asti! Omakotitalo muuttovalmiiksi rakennettuna alkaen 135 500 €! Tutustu malleihin verkossa tai ota yhteyttä talomyyjäämme!

Synttärit 83 83 m² 3h+k, alk. 115 000 € Synttärit 95 95 m² 4h+k, alk. 125 500 € Synttärit 105 105 m² 5h+k, alk. 133 500 € Synttärit 110 110 m² 5h+k, alk 149 500 €

myynti@jopera.fi | 020 743 1414 | www.jopera.fi

Näköislehti koko vuoden netissä: www.mediarautio.fi > LEHDET

rssit u k u p Ensia -20% ä l l ä kes

Kesällä on hyvää aikaa kouluttaa henkilöstöä. 0400 112 113 ensiapukoulutus.fi


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 43

Uusia tuulia taloyhtiöiden päättäjille Laitala. Purkava uusrakentaminen eri muodoissaan voi käytännössä tuoda mahdollisuuksia taloyhtiöille, jotka sijaitsevat kasvukeskuksissa hyvien liikenneyhteyksien äärellä. Lisäksi lakimuutos tuo mukanaan myös velvoitteita taloyhtiöille, joissa jonkun osakkaan omistusosuus on enemmän kuin 90 prosenttia. Nämä yhtiön ilmoitusvelvoitteet mm. yhtiön osakkaille ja patentti- ja rekisterihallitukselle tulevat voimaan heinäkuun alussa tänä vuonna.

Uusi laki purkavasta uudisrakentamisesta KULUVA VUOSI on tuonut monenlaista uutta huomioitavaa taloyhtiöiden toimintaan. Esimerkiksi laki huoneistotietojärjestelmästä toi tullessaan sähköisen osakehuoneistorekisterin. Vuoden alun jälkeen uudet yhtiöt perustetaan suoraan digitaalisesti eikä niiden osalta enää paineta paperisia osakekirjoja. Uusien perustettujen yhtiöiden osalta muutos tapahtuu vaiheittain. Ennen tämän vuoden tammikuun alkua perustettujen asunto-osakeyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelonsa ylläpito huoneistotietojärjestelmään 1.5.2019 – 31.12.2022 välisenä aikana. – Hoppuilla ei tämän asian kanssa kannata. Taloyhtiön on hyvä huolehtia, että hallituksen ja isännöitsijän tiedot kaupparekisterissä ovat varmasti oikein, kertoo Kiinteistöliitto PohjoisSuomen toiminnanjohtaja Johanna Laitala. Tietosuojalaki täydentää EU:n tietosuoja-asetusta. Niin

Nuohoojan tilaaminen on nyt kiinteistönomistajan vastuulla

Kiinteistöliitto Pohjois-Suomen toiminnanjohtaja Johanna Laitala seisoo oululaisen purkutalon ovella. – Taloyhtiön kannattaa laatia asukaskyselyn avulla strategia eli toimintasuunnitelma, jossa määritellään halutaanko kiinteistön tasoa nostaa suunnitelmallisesti, halutaanko säilyttää alkuperäinen tai nykyinen taso vai annetaanko tason laskea suunnitellusti. Nuo päätökset vaikuttavat kiinteistönpitoon, Laitala muistuttaa.

sanotun GDPR:n (General Data Protection Regulation) eli yleisen tietosuoja-asetuksen soveltaminen alkoi jo toukokuussa 2018. Asetus ja laki koskevat lähtökohtaisesti kaikenlaista henkilötietojen käsittelyä. Tietosuojalailla säädetään täsmennyksiä tietosuoja-asetukseen sekä säädetään myös mm. valvontaviranomaisesta. Uusi kansallinen tulorekisteri otettiin käyttöön vuoden 2019 alusta. – Taloyhtiöiden osalta tulorekisteriin on ilmoitettava mm. hallituksen jäsenille maksetut Lumi on tupruttanut purkutalojen sisäänkäynnit umpeen. – Purkaminen voi olla myös strateginen valinta, sanoo Kiinteistöliiton Pohjois-Suomen toiminnanjohtaja Johanna Laitala.

kokouspalkkiot ja kustannusten korvaukset, kuten esimerkiksi matkakorvaukset, neuvoo Laitala. Sähköinen ilmoitus rekisteriin on tehtävä viiden kalenteripäivän kuluessa maksupäivästä.

Lukkotyöt ammattilaisille

Lukkojen asentaminen, sarjoittaminen ja muut niin sanotut turvasuojaustehtävät täytyy tammikuusta 2019 lähtien hankkia vain luvan saaneilta yrityksiltä. Uudistuksen taustalla on asumisturvallisuuden parantaminen. – Muutos koskee ansiotarkoituksessa tapahtuvaa ja toimeksiantoon perustuvaa turvasuojaustoimintaa, kuten esimerkiksi lukkojen asentamista ja sarjoittamista tai lukitusjärjestelmi-

en ja murtohälytysjärjestelmien asentamista tai korjaamista, sanoo Johanna Laitala. – Taloyhtiössä kannattaa olla selvillä myös siitä, kenellä on päästy taloyhtiön yhteisiin teletiloihin. Huolimattomuus lukitusturvallisuudessa voi johtaa ilkivaltaan ja tietoturvariskeihin. Taloyhtiöllä on vastuu teletilojensa lukituksesta ja tietoturvallisuudesta.

Vaihtoehtoja korjausrakentamiseen

Asunto-osakeyhtiölain muutos ns. purkavasta uusrakentamisesta on tullut voimaan maaliskuun alussa tänä vuonna. – Lakimuutos tarjoaa vaihtoehtoja huonokuntoisten rakennusten korjaamiselle, kertoo

Uusi vuosi toi muutoksia myös nuohoukseen. Vuoden alussa muuttuneen pelastuslain mukaan kiinteistönomistajalla on vapaus valita nuohooja. – Taloyhtiöiden on nyt entistä tärkeämpää huolehtia, että huoneistoissa olevien tulisijojen ja hormien nuohous tulee määräajoin hoidetuksi. Aiemmin piirinuohoojat ottivat yhteyttä asiakkaisiin, mutta säädösten muuttuessa kiinteistönomistajan oma vastuu kasvoi, pohtii Laitala ja jatkaa. – Taloyhtiön on syytä olla asiassa aktiivinen, sillä kyse on koko yhtiön ja kaikkien huoneistojen sekä asukkaiden paloturvallisuuden kannalta merkittävästä asiasta. Muutostyönä teetettyjen takkojen ja hormien nuohous kuuluu osakkaan kunnossapitovastuulle. – Sähköautojen lataus, kunnossapitovastuiden jakaantuminen taloyhtiössä ja niihin liittyen märkätilaremontit puhuttavat tällä hetkellä taloyhtiöissä. Kiinteistöliitto Pohjois-Suomen jäsenet saavat neuvoja näissä asioissa ja pääsevät osallistumaan maksuttomiin koulutuksiimme. Viime vuonna meillä oli 31 tapahtumaa ja kaikkiaan niihin osallistui yli 1000 taloyhtiön edustajaa, kertoo Johanna Laitala yhdistyksen toiminnasta.

TEKSTI JA KUVAT ANITTA ISO-MARKKU


44 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT ARTIKKELITILA

LÄHES 10.000 ASUKKAAN II on lapsiperheiden suosiossa. Paikkakunta tarjoaa turvallista asumista, yhteisöllisyyttä ja mahdollisuuden rakentaa oma koti edullisella rakennusbudjetilla. Ii sijaitsee keskeisellä paikalla, Oulun naapurissa. Nelostien remontin valmistuessa ensi vuonna Oulun ja Iin välinen ajomatka lyhentyy noin 20 minuuttiin.

Oulun ja Iin välinen ajomatka ensi vuonna enää parikymmentä minuuttia

Ii on tunnettu kauniista luonnon maisemistaan. Iissä voikin asua metsän ja vesistöjen välittömässä tuntumassa niin, että oma piha on ”kävyn heiton päässä” marjamättäistä ja kalavesistä.

Toiveidesi koti Iistä

Iin kunta myy ja vuokraa tilavia omakoti- ja paritalotontteja kuntakeskuksessa, Olhavassa ja Kuivaniemellä. Kaiken kaikkiaan tarjolla on noin 120 tonttia eri puolilla kuntaa. Tonttien koot vaihtelevat 1100 – 3200 m². Kaavoitetuilla asuinalueilla on valmis kunnallistekniikka, joten tonteille pääsee rakentamaan heti. Rakennushankkeita koskevat lupa- ja ilmoitusasiat hoituvat Lupapiste.fi -verkkopalvelussa silloin, kun se rakentajalle itselleen parhaiten sopii.

Iihin uusi liikuntakeskus

Iihin avataan loppuvuodesta uusi liikuntakeskus, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet eri liikuntalajien harrastamiseen sekä toimii estradina musiikkija kulttuuritapahtumille. Iin aktiiviset asukas- ja harrastusyhdistykset järjestävät myös monenlaista toimintaa ja tapahtumia. Iiissä kaikilla kouluasteilla toteutetaan Suomessa ainutlaatuista kansainvälistä taidekasvatusta yhteistyössä paikallisten ja kansainvälisten taiteilijoiden kanssa. Myös lähiluontoa hyödynnetään oppimiseen innostamisessa. Kunnan alueella toimii 100 megabitin laajakaistayhteys, joka mahdollistaa etätyöskentelyn ja tulevaisuudessa 3D-televisiolähetykset.

Liesharju sopii aktiivisille lapsiperheille Havainnekuva uudesta Liesharjun asuntoalueesta. Liesharjuun toteutetaan turvallinen kevyenliikenteenväylä, jota voi esimerkiksi pyöräillä Iin keskustaan. 2,5 km matka taittuu hyvää kevyenliikenteenväylää pitkin sukkelasti.

MEDIARAUTI

Liesharjun omakotitaloalue Iin eteläosassa sijaitsee sopivasti kävely- ja pyöräilymatkan pääs-

sä kuntakeskuksen palveluista. Iissä aktiivisesti toimivat perhekahvilat sekä liikunta- ja musiikkikerhot ovat hyviä paikkoja tutustua muihin alueen lapsiperheisiin. Liesharjun luonnon kauniilla mäntykankaalla tontit jakautuvat kolmelle tonttikadulle, joiden nimet ovat Vatukka-, Puolukka- ja Mesimarjapiha – onhan metsä marjoineen vain kävynheiton päässä. Tonttikadut muodostavat ympyrälenkin, jonka keskelle jäävien nurmialueet on varattu asukkaiden yhteisölliseen käyttöön. Katujen keskusympyröihin voidaan rakentaa esimerkiksi leikkialueita, istutuksia, marjapensaita tai vaikka grillikatos. Liesharjuun rakennetaan katuvalaistus ja kevyenliikenteenväylä ja suunnitteilla on myös leikkipuisto. Kesällä alueelle valmistuu yksityinen päiväkoti. Liesharjuun voi tutustua internet-osoitteessa ii.fi/liesharju .

Uusia tontteja Tikkasenharjussa ja Illinsaaressa

Tikkasenharjun Elokujan korttelissa on vapaana erillispientalotontteja, joiden koot ovat 1650 – 2021 m². Asuinalueen lähellä sijaitsee yksityinen päiväkoti, sekä uusi liikunta- ja leikkipuisto, jossa on palloilu- ja luistinkenttä. Keväällä alueelle valmistui kuntoilu- ja hiihtoreitin varrelle Tikkamäki, joka sopii koko perheen mäenlaskuun ja ulkoiluun. Illinsaaren asuinalueelle on syksyllä tulossa kymmenen uutta omakotitalotonttia. Illinsaari Iijoen suistossa on ainutlaatuinen asuinympäristö luonnossa liikkumisesta ja luonnon keskellä elämisestä nauttiville. Saarella on uimaranta, hiihto- ja kuntoilureitistö, frisbeegolfrata ja kota. Kuntakeskustan palveluihin matkaa on noin kolme km. Omakotitalotonttien vuokrahinta vuodelta on 5% myyntihinnasta kolmen ensimmäisen vuoden ajan, ja sen jälkeen 6%. Vuokratontin voi myös myöhemmin ostaa, jolloin jo maksettua vuokrahintaa hyvitetään ostohinnasta. Tontteja voi varata, vuokrata ja ostaa suoraan kunnan verkkosivuilla osoitteessa ii.fi/tontit .


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 45

MUOVI KIERTOON HELPOSTI.

2 h + k + sauna, 62,5 m² + esivalmisteltu yläkerta alkaen 28,5 m²

Reilu Lasse pienellekin tontille

MESSUTARJOUS MUOVINKERÄYKSESTÄ! Tilaa muovinkeräysastia -30 % Muovinkeräysastian avulla harvennat polttokelpoisen jätteen tyhjennysrytmiä, josta syntyy säästöä! Tutustu Nelilokeroon Yksi astia, neljä lokeroa. Nelilokero helpottaa jätteen lajittelua siellä, missä sitä syntyy.

Alkaen vain

120 080  €

sis. alv

Hinta sis. rahdin ja vakioperustukset.

nelilokero.fi

Kysy lisää omalta Älvsbytalomyyjältäsi: Santeri Paloniemi, 040 5648 077 santeri.paloniemi@alvsbytalo.fi

lt.fi

Katso koko mallistomme: alvsbytalo.fi

KIERTOTALOUDEN KÄYTÄNNÖN TEKIJÄ


46 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

CTC lämpöpumppujen aatelia! Valitse CTC lämpöpumppu. Ammattimainen asennus ja korkea laatu takaavat huolettoman käytön vuosiksi eteenpäin.

Eniten lämmintä käyttövettä luokassaan, invertteriohjaus ja korkein energialuokka tekevät CTC lämpöpumpusta yhden markkinoiden parhaista.

*Energia luokka - Lattialämmitys tai patterit, Ohjauksen kanssa.


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 47

ARTIKKELITILA

MITOS OY on sekä valmistanut, että maahantuonut erikoispölynhallintatuotteita jo vuodesta 2002. Yrityksen toimitusjohtaja Tomi Siikanen perusti Mitos Oy:n Kangasniemellä vuonna 2002 ja on siitä asti toimittanut asiakkailleen Etelä-Savosta käsin kaikki rakennustyömailla vaadittavat pölynhallinta- ja suojaustarvikkeet, henkilö- sekä putoamissuojaimet, että työkengät- ja vaatteet. – Kotimainen tuotantomme pystyy vastaamaan alalle tyypillisiin asiakaskohtaisiin tarpeisiin ja maahantuonti täydentää valikoimamme kattamaan henkilösuojauksen alansa huipputuotteilla, Siikanen kertoo.

Pölynhallinta työkohteissa on entistä tärkeämpää

Laadukas kotimainen tuotanto yhdistettynä kansainvälisiin huippuvalmistajiin

Niin rakennustyömailla, kuin remonttikohteissakin, pölyn leviäminen on yksi suurimpia haittatekijöitä. Se aiheuttaa paitsi sotkua, mutta myös terveysriskejä sekä nostaa tulipalovaaraa. Hyvin hoidettu pölynhallinta alentaa työtapaturmariskejä, sekä helpottaa työskentelyä remonttikohteessa. Tehokkaalla pölynhallinnalla pystytään myös vähentämään yksittäisten remonttihuoneiden haittavaikutuksia muualle huoneistoon. – Usein ajatellaan, että riittää kun ovet suojataan muoviriekaleilla remontin ajaksi, eikä ajatella, että ovien kautta joudutaan myös kulkemaan remontin aikana. Olemme kehittäneet tähän ongelmaan markkinoiden parhaita ratkaisuja, kertoo Siikanen, viitaten Mitos Oy:n vetoketjuoveen. Vetoketjuovea on valikoimassa useaa eri mallia, jolloin jokaiseen käyttötarkoitukseen löytyy varmasti toimiva ja helppokäyttöinen ratkaisu. Ovien vetoketjut saa auki molemmin puolin ovea ja ne on rakennettu tukkeutumattomaksi, eli ne kestävät remonttiolosuhteissa pitkään ilman vaihtoa tai huoltoa. Vetoketjuovien lisäksi Mitoksen valikoimasta löytyy asennustuet ja pikaseinäpylväät, minkä ansiosta remonttialueet pystytään eristämään myös huoneen sisällä.

Ram Board -lattiasuoja HEAVY DUTY on lattian ja seinien väliaikainen suoja ammattilaisille kovaan käyttöön. Täydellinen suoja betoni-, puu-, laatta-, kivi-, linoleumi-, epoksi- ja monille muille lattiapinnoille. Hyvin paikallaan pysyvä sekä helposti muotoiltava suoja moneen käyttöön. Yhdellä tuotteella suojaat pinnat tehokkaasti ja nopeasti, voidaan taittaa kouruksi esim. nurkkaan ja seinille. Kestävä ja uudelleen käytettävä.

Pelkkä pahvi ei riitä suojaamaan lattiaa

Mikäli lattia halutaan suojata tehokkaasti remontin ajaksi, ei pelkkä pahvi riitä. Pahvi suojaa kyllä hetken naarmuilta, mutta iskuja ja kosteutta vastaan pahvi ei tarjoa tarvittavaa suojaa. Mikäli siis haluat säästyä myös lattian vaihdolta keittiökalusteita vaihtaessa, kannattaa lattian päälle laittaa remontin ajaksi siihen tarkoitukseen erikoisvalmistettu suoja. Mitos Oy:ltä löytyy lattian suojaukseen kaksi huippuvaihtoehtoa: Formax Floorguard Premium sekä Ram Board. Formax Floorguard Premium soveltuu erinomaisesti kotikohteiden suojaukseen. Se on itsestään lattiaan kiinnittyvä ja soveltuu niin parketin, laminaatin kuin muidenkin lattiapintojen suojapeitteeksi. Se myös vaimentaa lattiaan kohdistuvia iskuja sekä estää veden läpäisyn. – Formax soveltuu remonttikohteiden lisäksi täydellisesti myös väliaikaiseksi suojaksi, vaikka moottoripyörän huoltoon tai askartelualustaksi lapsille, Siikanen muistuttaa Formaxin eri käyttökohteista ja -tarkoituksista.

Helppokulkuinen muoviin asennettava VetskariOvi pölyttömään kulkemiseen remonttikohteissa. VetskariOvi ® -A on muoviseinään asennettava kulkuaukko, kätevä ratkaisu erilaisissa saneeraus- ja rakennuskohteissa. Avattava ja suljettava kulkuaukko helpottaa liikkumista työmaalla ja samalla se estää tehokkaasti ilmavirtaukset ja rakennuspölyn leviämisen.

Ram Board on kovempaan käyttöön tarkoitettu kestävä ja helposti työstettävä suoja. Ram Boardia Mitos Oy on maahantuonut vuodesta 2010, ja siitä on nopeasti kasvanut yrityksen johtava tuotebrändi. – En ole vielä tähän päivään mennessä parempaa ja kokonaisvaltaisempaa lattiasuojaa kovaan käyttöön löytänyt kuin Ram Board, Siikanen kertoo. Ram Board-tuoteperheestä löytyy myös karmija nurkkasuojat, joten kyseessä on hyvin kokonaisvaltainen tuoteperhe. Sekä Formax Floorguard, että Ram Board valmistetaan kierrätettävistä materiaaleista. – Kierrätettävyys ja uudelleenkäyt-

tö on tärkeä osa tuotteidemme kustannustehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Sillä saavutetaan myös asiakkaidemme keskuudessa säästöjä, kun suojamateriaalit eivät ole kertakäyttökamaa ja niitä voidaan käyttää uudestaan toisessa kohteessa, Siikanen kertoo.

Mitos toimittaa tuotteitaan jälleenmyyjien kautta loppukäyttäjille – Tuotteemme löytyvät hyvin varustelluista rautakaupoista

ympäri Suomen, Siikanen kertoo kysyttäessä tuotteiden saatavuudesta. Mitoksen edustajat kiertävät myös omien alueidensa jälleenmyyjien luona kertomassa tuotteista loppukäyttäjille asiakas­ aamutilaisuuksissa. Ne ovat Siikasen mukaan hyviä paikkoja asiakkaille kysyä vinkkejä tai ohjeita tuotteiden käyttöön liittyen. Tavaraa löytyy ympäri Suomen hyllyistä, mutta tuotteita valmistetaan myös ”mittatilauksena”, mikäli asiakas näin pyytää. – Haluamme tarjota asiakkaillemme vain alan parhaat tuotteet ja tarvikkeet. Siitä emme tingi, Siikanen vakuuttaa.

Itsekiinnittyvä lattiasuoja Formax Floorguard Premium on nopea ja vaivaton käyttää ja soveltuu käytettäväksi parkettien, laminaattien muovilattioiden ja muiden lattiapintojen suojapeitteenä. Lattiasuoja pysyy hyvin paikoillaan eikä lipeä jalan alta. Tarttuu napakasti suojattavaan pintaan, mutta irtoaa helposti, jonka jälkeen Formax on helppo käyttää uudelleen.

Mitos Oy Teollisuustie 11, Kangasniemi 51200 010 526 1690 • info@mitos.fi www.mitos.fi


48 â&#x20AC;¢ RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 49

SEMKO OY

Betoniin valettavat tartunta- ja kiinnitysosat • Betonin käsittelylaitteet • Kevyet teräsrakenteet Tehtaantie 8, 60100 Seinäjoki 020 7288350 www.semko.fi

Jaa. Taas pitäis jotain keksiä. FUJITSU

Lifebook A357 Core i5

VFY:A3570M45SONC

Laatukannettava vaativiin puuhiin. Ohut ja keveä kannettava kotiin tai toimistoon 15,6 tuuman heijastamattomalla Full HD näytöllä ja numeronäppäimistöllä. Koneessa on Intelin Core i5 7200U prosessori, 8 gigaa muistia ja 256 gigainen SSD-levy. Yksi USB-liitännöistä toimii lataavana, vaikka kone ei olisi käynnissä. Windows 10 Pro, takuu 1 vuosi.

699,-

3 vuoden paikanpäällä -takuu 99,-

SOUNDMASTER NR-976 Mummon radio CD-soittimella.

Nostalginen CD-Radio

Hieno ja näppärän kokoinen retroradio CD-soittimella. Tästä oiva laite vaikka mökille jenkkakoneeksi. Laitteessa on myös kuulokeliitäntä, joten voit kuunnella yöradiota ja metsäkukkia muita häiritsemättä.

129,SOUNDMASTER NR-850

99,-

Digitaalinen retroradio?!?

Retroradio FM/DAB-vastaanotolla

Tyylikäs retroradio CD-soittimella. Digitaaliviritin RDS-toiminnolla sekä FMettä DAB+ vastaanottoon. Bluetoothilla voit toistaa äänet puhelimesta tai tabletista ja MP3-tiedostoja voi soitella CD:ltä ja muistitikulta. Lisäksi voit sujuvasti ladata puhelimen USB-liitännästä, ja on tässä vielä herätyskellokin.

199,-

239,-

Streez

Bluetooth-kaiutin

29,39,-

Meteliä mökkiin ja pihalle.

Safety? Check.

Tehokas kaiutin jossa Bluetooth 4.0, NFC ja perinteinen 3,5mm audio-liitin sekä microSD muistikortinlukija. Sisäänrakennetun akun ansiosta voit ottaa musiikin kaikkialle mukaan ja soittaa sitä jopa 7h!

Streez

29,90

Bluetooth-kuulokemikrofoni Kokoon taitettava Bluetoothkuulokemikrofoni, valkoinen tai harmaa. Toisto-, äänenvoimakkusja kappaleenvaihto painikkeet.

25,-

SOUNDMASTER NR-540

Nostalginen musiikkikeskus

F-SECURE

Safe

Musiikki soimaan ja tikulle!

Tämä laadukas puukuorinen retrosoitin sykkii sisältä uusinta tekniikkaa. Kaukosäätimellä varustettu soitin kykenee soittamaan vinyylejä, CD-levyjä, kasetteja, radiota ja USB-musiikkilähteitä. Lisäksi tällä laitteella on mahdollista nauhoittaa kuulemaasi musiikkia USBlaitteille MP3-muodossa, eli nyt äkkiä vanhat LP-levyt talteen USB-muistille!

279,-

249,-

Kädet kuntoon alehintaan! Handy Care Ring™ -hoitorengas on uusi itsehoitoväline, joka on tarkoitettu tennis- ja golfkyynärpään, hiirikäden sekä muiden käden rasitusvammojen hoitoon. Oululaista osaamista.

79,-

59,-

F-Secure Safe kolmeksi vuodeksi yhdelle laitteelle

F-Secure SAFE on palkittu tietoturvaohjelmisto, joka suojaa sinua viruksilta, troijalaisilta ja kiristysohjelmilta. SAFE suojaa myös pankkiyhteytesi. Voit asettaa aikarajoituksia lastesi internetin käytölle. Koko perheesi voi surffata turvallisesti niin pöytäkoneilla kuin mobiililaitteilla.

99,-

F-Secure Safe kolmeksi vuodeksi viidelle laitteelle

199,-

SOUNDMASTER NR-545DAB ♥ ihan Nostalginen musiikkikeskus digitaalisena vimpan

päälle!

Tämä laite se vasta sykkiikin vielä uudempaa tekniikkaa. Viereisen laitteen loistavien toimintojen lisäksi tässä on digitaaliviritin RDS-toiminnolla sekä FM- että DAB+ vastaanottoon. Bluetoothilla voit toistaa äänet puhelimesta tai tabletista langattomasti. Ääntäkin voit säätää taajuuskorjaimella.

329,-

299,-

p O C i ] < ¬ Muista myös laadukas huoltomme. Tietokoneen perushuolto alkaen 50,email: myynti@laatumikro.fi www.laatumikro.fi Isokatu 73, 90120 Oulu Puh. 8811 211 email: myynti@laatumikro.fi www.laatumikro.fi

Avoinna ma-pe 9-17 Tuotteita rajoitetusti.


50 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

Matka jatkuu, vaikka autolle tulisikin haaveri Antti Hartikainen on erikoisosaaja auton ovien avaamisessa, auton­avainten korjaamisessa ja uusien autonavainten valmistamisessa. Tässä Antti ”jututtaa” auton tietokonetta läppärinsä välityksellä.

Hartikainen Yhtiöt viettää tänä vuonna 35-vuotisjuhlavuottaan avain valmistetaan jopa samana päivänä, Antti Hartikainen kertoo. – Osa uusista automerkeistä vaatii PIN-koodin uuden avaimen ohjelmointia varten. Se on yleensä luovutettu asiakkaalle ajoneuvon oston yhteydessä, mutta jos PIN-koodi on kadonnut, pystymme useimmista uudemmista automerkeistä lukemaan sen suoraan ajoneuvosta tietokoneen avulla.

Valtakunnallisesti ainutlaatuinen liikenteenohjauspalvelu

Lasiratkaisut sisustamiseen ja rakentamiseen: -liukuovet -saunanseinät -suihkuseinät -kaiteet -keittiön välitilat -terassilasitukset

Hartikainen Yhtiöiden liikenteenohjausauton selkeä informaatioteksti kertoo tiellä liikkujille tiellä sattuneesta häiriötilanteesta.

Nuottasaarentie 8 90400 Oulu 08-535 5300 sales@lasilipponen.fi

www.lasilipponen.fi Autonavaimien valmistaminen on uutuus Hartikainen Yhtiöiden kattavassa palvelutarjonnassa. Moniin automerkkeihin avain voidaan valmistaa myös asiakkaan toivomassa värissä – vaikkapa herkullisen pinkkinä.

HYÖDYNNÄ MAKSUTON NEUVONTA!

Koti tai mökki veden äärellä?

Jätevesiasiat kuntoon ajoissa! Jos omistat omakotitalon tai mökin pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta, jätevesijärjestelmä on muutettava lain vaatimalle tasolle lokakuun loppuun mennessä. Tiedätkö, mitä nykyiset jätevesimääräykset tarkoittavat juuri sinun kiinteistölläsi? Hyödynnä puolueeton tieto ja maksuton neuvonta. Haetaan yhdessä eri kysymyksiin parhaat mahdolliset kiinteistökohtaiset ratkaisut. Lisätietoa: merja.talvitie@proagria.fi, 045 6578 611 Nettineuvontaa: www.proagriaoulu.fi/jatevesi

Jätevesihanketta Pohjois-Pohjanmaalla rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja hallinnoi ProAgria Oulu.

proagriaoulu.fi • oulu.maajakotitalousnaiset.fi

HinausHartikaiselta nyt myös lisäavaimia autoon – ovien avaus, akkuapu ja apukäynnistys ovat arkipäivää – OULULAINEN Hartikainen Yhtiöt Oy on palvelukirjonsa monipuolisuudelta ainutlaatuinen hinaus-, tie- ja liikenteenohjauspalveluita tarjoava yritys, toteaa Antti Hartikainen, yksi perheyhtiön neljästä sisaruksesta. – Palveluihimme kuuluvat myös akkupalvelu ja apukäynnistys, vahingossa lukkiutuneiden auton ovien avaus ovia rikkomatta sekä uutuutena avainpalvelut eli auton avaimien korjaus ja uusien autonavaimien valmistus. Kaikkia palveluita tarjotaan 24h -palveluna eli ketään ei jätetä pulaan. Hartikainen Yhtiöt toimii koko Pohjois-Suomen alueella. Hartikainen Yhtiöiden luk-

kospesialisti on perheyrityksessä jo parikymmentä vuotta työskennellyt Antti Hartikainen. Hän kertoo olleensa auton lukoista kiinnostunut mopokortti-ikäisestä lähtien. Nuori Antti perehtyi aluksi lukkojen avaamiseen ja niiden mekaniikkaan romuautoilla, sitten myös perheyrityksen työntekijöiden autoilla sekä yrityksen omalla kalustolla. Tullessaan itse ajokortti-ikään hän pääsikin siirtymään tositoimiin eli tien päälle auttamaan asiakkaita, jotka olivat esimerkiksi vahingossa lukinneet autonsa avaimet auton sisään tai joiden auton lukkoon tai avaimeen oli tullut jokin vika. Näissä tilanteissa asiakkaalla on usein melkoinen hätä, jos esimerkiksi pieni lapsi tai lemmikki on jäänyt auton sisälle lukkojen taakse. Antti Hartikaisen hyvät hermot ja rauhallisuus ovatkin jääneet monelle kiitolliselle asiakkaalle mieleen. Sittemmin hän on hakenut sekä auton ovien avaamiseen että itse avainten valmistukseen osaamista kursseilta ja koulutuksista Euroopasta. Nyt hän osaa sekä korjata että tehdä uu-

sia auton avaimia. Hartikainen Yhtiöt valmistaa pajallaan sekä itse metallisen avaimen koneella jyrsien että sähköavaimen ohjelmoiden. Uusia avaimia tehdään sekä kadonneiden tilalle että kakkos­ avaimia vara-avaimiksi. – Onhan kätevintä, että yhteisauton jokaisella kuljettajalla on oma avaimensa. Hartikainen Yhtiöiden avainpalvelussa voi jopa teettää halua­mansa värisen avaimen, useimpiin automerkkeihin. – Ties vaikka iloisen värinen autonavain pysyisi paremmin tallessa.

Uusi auton avain jopa samana päivänä – Tarvittaessa pystymme tekemään uusienkin autojen avaimen hyvinkin nopeasti – jopa samana päivänä. Ajoneuvo, jonka avain on kadonnut, voidaan avata paikan päällä ovia rikkomatta niin, että asiakas saa autosta ulos tärkeät tavaransa, jonka jälkeen auto voidaan hinata toimipisteellemme, jossa uusi

Kun Nelostiellä tai missä tahansa muualla Pohjois-Suomessa rysähtää ja syntyy esimerkiksi ketjukolari, voi tiellä nähdä Hartikainen Yhtiöiden liikenteenohjausyksiköt, jotka on kutsuttu liikennettä ohjaamaan. – Liikenteenohjauspalvelumme alkoi aikoinaan siitä, kun ryhdyimme kehittämään oman työmme turvallisuutta. Olemme kehittäneet liikenteenohjauslaitteistomme ja turvavarusteemme vastaamaan teilla tehtävän vaarallisen työn vaatimuksia, Antti Hartikainen toteaa. Hartikainen Yhtiöillä on vuosien kokemus tiiviistä yhteistyöstä viranomaisten kanssa. – Ennakoimattomien poikkeustilanteiden lisäksi teemme liikenteenohjausta myös tilaustyönä erilaisissa massatapahtumissa tai esimerkiksi tien korjaustyön yhteydessä, kertoo Minna Hartikainen. Minna Hartikainen on yksi neljästä Hartikaisen sisaruksesta. Perheyrityksessä työskentelevät Minna ja hänen kolme veljeään; Antti, Andreas ja Eemeli. Eemeli Hartikainen toimii Rovaniemen toimipisteen vetäjänä. Lisäksi Minnan mies Petri Tikkala toimii perheyrityksessä liikenteenohjauksen projektipäällikkönä. Toimitusjohtajana Hartikainen Yhtiöissä toimii sisarusten äiti, Kaisu Hartikainen. – Lisäksi Hartikainen Yhtiöt työllistää useita nuoria henkilöitä, Kaisu Hartikainen kertoo. Hartikainen Yhtiöt tarjoaa hinaus- ja tiepalveluita koko Oulun seudulla ja Pohjois-Suomen alueella ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Toimipisteet sijaitsevat Oulussa, Kemissä ja Rovaniemellä. Palvelutarjontaan kuuluu myös ympärivuorokautinen akkupalvelu ja apukäynnistys. – Valttimme on palvelumme monipuolisuus: pystymme auttamaan autoilijoita monissa ongelmissa ja hätätilanteissa. Ketään ei jätetä tien varteen, summaa toimitusjohtaja Kaisu Hartikainen.

TEKSTI JA KUVAT ANITTA ISO-MARKKU


RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT • 51

PARHAAT PALVELUT

YRITYSPALVELUHAKEMISTO

MAINOSTELINEITÄ

KORKEALAATUISET BETONIPERUSTUKSET

SOKKELISEPÄT OY www.sokkelisepat.fi Puh. 0400 842 802

Osaa auttaa Opi ensiapua kurssilla Lisätietoa: Suomen Punaisen Ristin lähin piiritoimisto tai 020 701 2376 (arkisin klo 9-16, matka puhelimesta 8,35 snt/puhelu + 17,17 snt/min)

punainenristi.fi/opi-ensiapua

SPR_Osaa_auttaa_eri_kokoja.indd 3

02/06/2017 9.56


52 • RAKENTAJA 2019 OULU MESSUSANOMAT

Pihan kaunistus, jossa säilyvät sekä mehut, että perunat

! e s t i e s Tee Esim. “Puutarhuri” harkkosarja ohjeineen 1900,+ rahti

Luotettava kotimainen rakentaja Uudisrakentaminen - asunnot ja toimitilat Korjausrakentaminen

Lujatalo Oy Torikatu 15, 4.krs, OULU

lujatalo.fi

Tilaa esite ja hinnasto jrholvikellari.fi - p. 050 342 5234

Profile for Mediarautio Oy

Rakentaja 2019 Oulu Messusanomat  

Julkaisija Mediarautio Oy yhteistyössä Pohjois-Suomen Messut ry

Rakentaja 2019 Oulu Messusanomat  

Julkaisija Mediarautio Oy yhteistyössä Pohjois-Suomen Messut ry

Advertisement