Pohjanmaan Raksa / YritysSanomat 3_2019

Page 1

RAKENNA JA REMONTOI SYKSYN VÄREISSÄ!

Pohjanmaan YritysSanomien erikoisjulkaisu • POHJANMAAN YRITYSSANOMAT – SYYS-RAKSA 2019

2000-luvun

Koko toimialan paras asiakastyytyväisyys

PARAS tyytyväisyys talotoimituksiin R

A

KE

NN

UST

UTKIMUS

RT

S

O

Y

Älvsbytalon ostaneet asiakkaat ovat tutkitusti olleet koko 2000-luvun ajan toimialan tyytyväisimpiä talotoimitukseensa (Rakennustutkimus RTS Oy, 2019). Älvsbytalo on turvallinen valinta Toimivat tilaratkaisut Viimeistelty työn jälki Raikas, lämmin ja energiatehokas koti

Muuttovalmiina, helposti ja edullisesti Ainutlaatuisen turvallinen kauppa: ei ennakkomaksuja

Kysy lisää omalta Älvsbytalomyyjältäsi: Hannah Hoijar, 050 349 3565, hannah.hoijar@alvsbytalo.fi Dennis Rönn, 050 558 7262, dennis.rönn@alvsbytalo.fi

PALVELU ON PAREMPAA AIDAN TOISELLA PUOLELLA. Usko asiakkaitamme: “Ystävällisiä oikeita ihmisiä, ei robotteja tai ärsyttävää pimpelipom-musiikkia.” “Osaa ennakoida asiakkaan tarpeen.” “Ainoa TYEL-vakuutusyhtiö, joka palvelee” Valitse palveleva työeläkeyhtiö.


2 • SYYS-RAKSA / YRITYSSANOMAT

Aki Palsanmäki meklaroi huutokaupan messuilla.

Vasara-messut 20 vuotta

Trendejä, uutuuksia ja perinteisiä ratkaisuja VASARA -rakennusmessut järjestetään lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Tänä vuonna onkin juhlavuosi, kun Vasara-messut järjestetään 20. kertaa. Tapahtuma on noussut vuosien aikana rakentajien, remontoijien, kodin uudistajien ja sisustajien syksyn ykköstapahtumaksi. Vasara kokoaa yhteen rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yritykset sekä kuluttajat. Pohjanmaan Expo tiedottaa, että esillä ovat alan uusimmat tuotteet, palvelut, työmenetelmät ja ratkaisut. – Kävijälle on tarjolla tietoa ja uusia ideoita, olipa kyseessä sitten uuden rakentaminen tai vanhan kunnostaminen tai sisustaminen. Tarjontaa on pien-, rivi- ja kerrostaloasukkaille, uudisrakentajille, asunnonvaihtajille, mökin kunnostajille, taloyhtiöiden vastuuhenkilöille sekä innokkaille sisustajille.

Kattavasti näytteilleasettajia Näytteilleasettajia on Pohjanmaan Expon mukaan kattavasti mukana eri toimialoilta: paljon uusia yrityksiä vanhojen tuttujen lisäksi. Keskiöön nousevat huonekalut ja design, talopaketit ja talotekniikka, keittiöt ja pintamateriaalit, isännöintipalvelut sekä kiertotalous rakentamisessa. Messutapahtumassa on esillä parikymmentä rakentamisen ja sisustamisen alan aihealuetta: tonteista materiaaleihin, tulisijoista kiinteistövälitykseen, julkisivuista pankkipalveluihin. Huonekalut ja design -teema sisustusalueella voi tutustua uusiin keittiömallistoihin, pintamateriaaleihin, huonekaluihin ja sisustustuotteisiin.

Huonekalualueella kävijä voi tutustua uutuushuonekaluihin ja trendeihin sekä tehdä hankintoja omaan kotiin. Laadukkaat, tunnetut ja kotimaiset merkit tarjoavat erilaisia kokonaisuuksia kodin kaikkiin huoneisiin. Pohjanmaan Expon mukaan viime vuoden kävijäpalautteen perusteella messuille toivottiin enemmän huonekaluja ja sisustamista. Tänä vuonna huonekaluja ja muita sisustustuotteita on esillä yli 400 neliön alueella.

Kolme lavaa keskusteluille Vasara-messuilla voi osallistua ohjelmaan kolmella lavalla: Vasara-lavalla, Taloyhtiölavalla ja Kiertotalouslavalla. Lauantaina kuullaan vaasalaisen asuntosijoittaja Sami-Jaakko Konttaksen haastattelu asuntosijoittamisesta ja asuntojen flippauksesta. – Kerron, miten aloitin nuorena miehenä asuntosijoittamisen ja miten sijoittamisen nälkä on vuosien mittaan kasvanut ja kehittynyt, Konttas lupaa. Päälavalla kuullaan muun muassa Vimpelin kunnanjohtajan Sami Gustafssonin ajatuksia digitalisaation vaikutuksesta tulevaisuuden maaseutuasumiseen. Lisäksi keskustellaan siitä. miten pieni kunta kuten esimerkiksi Korsnäs tai Vimpeli pystyvät kilpailemaan isojen kasvukeskusten kanssa ja miten kuntaa voidaan brändätä ja tuoda esiin printti- ja sähköisessä mediassa. Lauantain paneelikeskustelu käsittelee tulevaisuuden asumisen megatrendejä. – Kaupungistuminen, palveleva asuminen, yhteisöllisyys ja asumisen älykkäät ratkaisut on sel-

vä trendi myös Suomessa. Elämänarvojen muutos, ilmastonmuutos, omistamisen vähenevä tarve ja erilaisia palveluita tarjoava asuminen kasvaa. Näitä asioita lupaa keskusteluun Vaasan kaupungin kaavoitusarkkitehti Oliver Schulte-Tigges, joka johtaa paneelia.

Kierrätystä ja hyväntekeväisyyshuutokauppa Sunnuntaina messuilla tehdään hyvää hyväntekeväisyyshuutokaupan merkeissä. Messujen näytteilleasettajat ja yhteistyökumppanit ovat lahjoittaneet tuotteita ja palveluita huutokaupattavaksi ja tuotto lahjoitetaan Project Liv -yhdistykselle. Huutokaupan meklarina toimii televisio-ohjelmistaan tuttu huutokauppakeisari Aki Palsanmäki. Ennen huutokauppaa apumies Markku nikkaroi puunkantotelineen, joka myös lahjoitetaan huutokaupattavaksi. Kiertotalous on yksi Vaasan seudun kärkiprojekteista ja seudulla toimii laaja kiertotalousyritysten verkosto. Uusiokäyttö, kierrätys, materiaalivirtojen hyödyntäminen nostetaan esiin eri kiertotaloustoimijoiden avulla. Aihe on esillä Vasarassa. Sisustustavaroiden vaihtotorille voi tuoda kotoa tarpeeton sisustusesine ja vaihtaa se toiseen esineeseen vaihtotorilla. Vaihtotori on avoinna la ja su klo 10-14. Perheen pienimmille tekemistä riittää Hopsis-leikkimaassa. Food House Catering palvelee messuvieraita lounas- ja kahvilapalveluillaan. Lauantaina saa messuvierailun lomassa nauttia Korsholm Big Bandin esityksistä.


YritysSanomat KAIKILLA on oikeus nauttia omassa kodissaan hyvästä sisäilmasta. Älvsbytalo on ottanut myös sisäilman laadun sydämen asiaksi suunnittelu- ja valmistusprosessissaan. Uuden kodin alusta alkaen hyvä sisäilman laatu varmistetaan oikeilla rakennusmateriaalivalinnoilla ja turvallisella, sisäilmanlaatutekijät huomioon ottavalla rakennusprosessilla, kertoo Älvsbytalomyyjä Dennis Rönn Vaasasta. Hän palvelee asiakkaita Vaasan seudulla – Me kaikki vietämme jopa 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa, joten sisäilman laatu on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta todella tärkeä tekijä. Hyvän sisäilman määritteleminen on usein hankalaa, sillä kun sisäilman laatu on kunnossa, sitä ei oikeastaan huomaa lainkaan. Hyvää sisäilmaa ei näe eikä haista. Jos talon ilmanvaihto toimii oikein, sitä ei tunne eikä kuule, pohtii Dennis Rönn. – On kuitenkin selvää, että hyvässä sisäilmassa asukkaat viihtyvät ja voivat hyvin. Hyvä sisäilma auttaa myös pitämään talon kunnossa. Älvsbytaloissa sisäilma on puhdasta ja hajutonta.

Dennis Rönn:

”Älvsbytalossa on erinomainen sisäilma” nustöissä kiinnitetty erityistä huomiota, Kukkonen toteaa.

Älvsbytalo 75 vuotta

Kaikki hyvän sisäilman eteen

Jos uuden talon sisäilman laatu ei ole hyvä, jotain on mennyt pahasti pieleen talon suunnittelu- tai rakennusprosessin aikana. Älvsbytalo on hionut talojensa suunnittelu- ja rakennusprosessin varmaksi ja turvalliseksi myös sisäilman laatua silmällä pitäen. Lopputuloksena on talo, jossa sisäilman laatu on varmasti hyvä. Älvsbytalot rakennetaan Kauhajoen tehtaalla valvotuissa ja kuivissa olosuhteissa valmistetuista tilaelementeistä. Kokeneet ammattilaiset pystyttävät talon tontilla harjakorkeuteensa nopeasti vain yhdessä päivässä. Rakenteet eivät joudu asennuksen aikana missään vaihteessa alttiiksi kosteudelle. Älvsbytalo vastaa itse talojen perustustöistä. Älvsbytalossa on tuulettuva rossipohja, siten kosteus ei pääse missään olosuhteissa nousemaan maaperästä rakenteisiin. Älvsbytalojen vesi- ja viemärijärjestelmät on keskitetty keittiöön sekä kylpyhuoneeseen. Kosteus- ja vedeneristykset sekä märkätilojen asennukset toteutetaan huolella. Pintamateriaalivalinnoilla on myös merkittävä vaikutus niin sisäilman laatuun kuin viihtyvyyteenkin. Älvsbytalojen sisämateriaalit ovat laadukkaita, käytännöllisiä ja valittu siten, ettei niistä vapaudu sisäilmaan haitallisia päästöjä.

Tiivis ja energiatehokas

– Tiiveyden ja energiatehokkuuden osalta Älvsbytalot täyttävät sekä maakohtaiset että EU:n asettamat tiukat vaati-

Kuvassa Älvsbytalon talomalli Edith. Edithissä on kolme huonetta, keittiö ja sauna. Huoneistoala on 107,0 m2 sekä esivalmisteltu yläkerta 49,7 m2.

Asiantuntija kehuu: ”Rossipohja on erinomainen ratkaisu” mukset. Rakenteiden läpi tulevia lämpövuotoja ei tarvitse pelätä, Dennis Rönn kertoo. Hän toteaa, että Älvsbytaloissa on turvallinen pattereilla toimiva vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, joka levittää lämmön asuntoon tasaisen miellyttävästi. Lämmönlähteenä on joko poistoilma- tai vaihtoehtoisesti kallio- tai maalämpöpumppu. Kallio- tai maalämpöpumpullisissa taloissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Poistoilmalämpöpumpulla varustetussa talossa raitisilma otetaan esilämmitettynä ja suodatettuna raitisilmaradiaattoreiden kautta. Ilmanpoistokanavat ovat keittiössä ja märkätiloissa. Lämmitys ja ilmanvaihto on toteutettu käytännöllisesti ja energiatehokkaasti siten, että raitista ilmaa riittää ja sisäilman laatu on kaikissa olosuhteissa hyvä. – Jokaiseen Älvsbytaloon tehdään lopputarkastus, jossa varmistetaan, että kaikki on kunnossa, ja muun muassa taloteknisten laitteiden säädöt käydään huolellisesti läpi tulevien asukkaiden kanssa. Näin säädöt saadaan varmasti kuntoon ja asuk-

kaat tulevat sinuiksi uuden talonsa kanssa, Rönn toteaa. Rakennusalan pitkäaikainen vaikuttaja ja asiantuntija, diplomi-insinööri Esko Kukkonen tutustui Älvsbytalon valmistusprosessiin ja Espooseen rakennettuun 1,5-kerroksiseen Edithtaloon. Kukkonen kiinnitti huomiota juuri valmistuneen talon tuoksuttomuuteen ja hyvään sisäilmaan. Kukkonen listasi tekijöitä, joilla Älvsbytalo varmistaa talojen sisäilman laadun. – Talojen rakenteet eivät joudu rakentamisen aikana missään vaiheessa alttiiksi kosteudelle. Tämä on erittäin tärkeää käytönaikaisten kosteusvaurioiden välttämisessä, Kukkonen toteaa. – Rossipohja on erinomainen ratkaisu. Tarvittaessa myös radontuuletus on sen kautta järjestettävissä kätevästi. Riittävän korkean rossipohjan kautta alapohjaa pääsee tarvittaessa myös huoltamaan ja korjaamaan, Kukkonen kiittelee. – Talot tuuletetaan kunnolla asennustöiden jälkeen ennen asiakkaalle luovuttamista. Rakennusaikaiset epäpuhtaudet tulisikin aina tuulettaa kunnolla

pois ennen talon luovuttamista hyvän sisäilman varmistamiseksi. Älvsbytaloissa on joka huoneessa määräysten mukainen, riittävä ja hyvä sisäilman laatu ja ilmanvaihtuvuus.

– Älvsbytalojen vesi- ja viemärijärjestelmät on keskitetty keittiöön ja kylpyhuoneyksikköön. Se on erittäin hyvä asia. Mahdollisten vesivahinkojen estämiseen on laitteissa ja asen-

Älvsbytalo viettää tänä vuonna 75-vuotisjuhlavuottaan. – Vuosien saatossa on valmistunut yli 42 000 Älvsbytaloa, ja voikin sanoa, että tyytyväisiä asiakkaita meillä on yllin kyllin, iloitsee Älvsbytalomyyjä Dennis Rönn. Uutena omakotirakentamisen trendinä Rönn näkee pientalot, jotka kiinnostavat nyt varsinkin nuoria pariskuntia. Älvsbytalo vastaa pienomakotitalojen kysyntään pinta-alaltaan 6284 m2 taloilla. Kompaktissa rakentamisessa korostuu hyvä ja käytännöllinen tilasuunnittelu. – Tässä kokoluokassa ei ole aiemmin juuri rakennettu omakotitaloja eli pientaloja ei juuri löyty ”käytettyinä” myynnistä – tai ne eivät vastaa varustelutasoltaan ja tilankäytöltään nykyaikaisia vaatimuksia. Älvsbytalon suositut pienomakotitalot kuten 62,5-neliöinen Siiri, ja 84,5-neliöinen Saara ovat todellisia tilaihmeitä ja kompaktista koostaan huolimatta varustelultaan täysiverisiä omakotitaloja. Älvsbytalon modernit pienomakotitalot ovat myös poistolämpöilmapumpun ansiosta erittäin energiatehokkaita, mikä vastaa ekologisuutta ja ekonomisuutta arvostaviin asiakkaisiin, Rönn tuumaa.

Kuvassa Älvsbytalon talomalli Siiri päätyterassilla. Siirissä on kolme huonetta, keittiö ja sauna. Huoneistoala on 62,5 m2.


4 • SYYS-RAKSA / YRITYSSANOMAT

Kestävä Kivitalo 2019 -palkinto As Oy Toppilan Punaiselle Myllylle

VAASALAISTA PERINNETTÄ SÄILYTETTIIN UUDISRAKENTAMISESSA OULUSSA. Vaasan Höyrymylly Oy:n omistaman Toppilan Höyrymyllyn vanha rakennus on muuttunut Oulussa moderniksi asuintaloksi, jonka toinen tiilistä muurattu pääty on alkuperäinen. As Oy Toppilan Punainen Mylly on toteutettu perinteitä kunnioittaen ja hyviä, paikalla rakentamisen periaatteita noudattaen. Rakennuksen toteuttajille myönnettiin vuoden 2019 Kestävä Kivitalo -palkinto. Nähdäänkö nyt Oulussa toteutettua vastaavaa vanhan ja uuden yhdistämistä myös Vaasassa, se on kaavasuunnittelijoiden, arkkitehtien ja rakennuttajien vallassa.

Uudisrakennus kunnioittaa satamasymbolia

www.mediarautio.fi

JULKISET PALKINNOT ohjaavat omalla tavallaan uusien rakennushankkeiden suunnittelijoita. Nyt trendinä näyttää olevan vanhan rakennuksen osan säilyttäminen ”muistomerkkinä” aemmasta miljööstä. Vaasan Höyrymylly Oy:n rakennukset olivat muodostuneet satavuotisen historiansa aikana Toppilansalmen satamamiljöön symboliksi Oulussa. Nyt Toppilan Valssimyllyn tiiliset päädyt muistuttavat yhä vanhasta vilkkaasta satamasta ja myllyn toiminnasta, vaikka paikalle toteutettiin nykyaikainen asuinkerrostalo. Päädyistä toinen on säilytetty ennallaan ja toinen muurattu uudelleen vanhoista tiilistä kymmenen metrin päähän alkuperäisestä paikastaan. Valssimyllyn ensimmäinen osa valmistui 1924 Vaasan Höyrymylly Oy:n tilaamana. Myllyä on laajennettu neljä kertaa. Teollinen toiminta myllyssä loppui vasta 1990-luvun alussa, jolloin se jäi tyhjilleen. – Myllyrakennus on Oulun kaupunkikuvan kannalta tärkeä. Sen muuttamista asunnoiksi pohdittiin ensimmäisiä kerto-

ja jo parikymmentä vuotta sitten, mutta tuloksetta. Onneksi se vihdoin toteutui, PohjoisPohjanmaan museon korjausarkkitehti Raimo Tikka pohtii. Tontilla on kaavamerkintänä sr/ur eli uudisrakennuksen tulee olla ulkoiselta hahmoltaan ja mitoiltaan entistä vastaava. – Alun perin kaavan mukaan rakennuksen molemmat päädyt olisi pitänyt säilyttää paikoillaan. Toinen päädyistä oli kuitenkin niin huonossa kunnossa, että sen pystyssä pysymistä ei voitu varmistaa. Vaikka pääty olisi pidetty entisellä paikallaankin, se oli pitänyt muurata uudelleen, Tikka jatkaa.

Vanhaa ja uutta taitavasti yhteen Myllyn toinen pääty siis tuettiin ja jätettiin paikalleen. Muuten koko rakennus purettiin. Julkisivuista ja toisesta päädystä otettiin hyväkuntoiset tiilet talteen ja niistä muurattiin toinen pääty uudelleen mallin mukaisesti, hieman irti uudisrakennuksesta. Uudisrakennus toteutettiin näiden päätyjen väliin. Rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on ajateltu historiallisen perinnön säilyttämis-

tä, pitkää elinkaarta, asumisviihtyvyyttä ja rakennuksen elinkaaren aikaisia käyttökustannuksia. Kohteen julkisivut ovat puhtaaksimuurattua, osin rapattua ja osin kierrätettyä tiiltä ja rungon välipohjarakenteet on tehty betonista paikalla valaen. Kestävä Kivitalo -yritysryhmä myönsi As Oy Toppilan Punaisen Myllyn toteuttajille tämän vuoden Kestävä Kivitalo -palkinnon. Sen saivat oululaiset Rakennusteho, Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy, Insinööritoimisto Putkonen Oy sekä Pohjois-Pohjanmaan museo. – Rakennuksen suunnittelijat ja rakentaja ovat onnistuneet paikalla rakentamisen keinoin luomaan lopputuloksen, jossa rakennuksen muotokielessä yhdistyvät omaleimaisella tavalla sekä alueen historia että moderni kerrostalorakentaminen, Kestävä Kivitalo -ryhmän puheenjohtaja Pentti Lumme toteaa. – Vanhan teollisuusrakennuksen hyödyntäminen osana ulkoarkkitehtuuria sekä purettujen tiilien hyödyntäminen uusiokäytössä antavat kohteelle erityisen arvon. Vanhaa ja uutta arkkitehtuuria yhdistämällä on As Oy Toppilan Punaisesta Myllystä tullut tyylikäs uusi maamerkki vanhaan satamamaisemaan, hän jatkaa.


SYYS-RAKSA / YRITYSSANOMAT • 5

CTC lämpöpumppujen aatelia! Valitse CTC lämpöpumppu. Ammattimainen asennus ja korkea laatu takaavat huolettoman käytön vuosiksi eteenpäin.

Eniten lämmintä käyttövettä luokassaan, invertteriohjaus ja korkein energialuokka tekevät CTC lämpöpumpusta yhden markkinoiden parhaista.

*Energia luokka - Lattialämmitys tai patterit, Ohjauksen kanssa.


6 • SYYS-RAKSA / YRITYSSANOMAT ARTIKKELITILA

Haapaniemen hiippakuntakartano kauniisti Kuortaneenjärven rannalla

Yritystilaisuuksista perhejuhliin

II

kennus on tilava ja löylyhuoneet löytyvät sekä miehille että naisille. Saunan terassilta avautuu upea näkymä järven selälle. - Muutama vuosi sitten rakensimme rantaan myös puolikodan, joka keväisin ja kesäisin tarjoaa rentottavan paikan makkaranpaistoon ja yhdessäoloon.

HAAPANIEMI

hiippakuntakartano Luonnonkauniilla ja rauhallisella paikalla Kuortaneenjärven rannalla sijaitseva Haapaniemen hiippakuntakartano tarjoaa hyvät ja tilavat olosuhteet erilaisille tapahtumille perhejuhlista yritysten tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Yksityitilaisuuksia perhejuhlista ryhmien majoitukseen

Kuva Lukkarin majoitustilasta 2hengen huoneesta Haapaniemen rannalta aukeaa upea näkymä Kuortaneenjärven selälle

Historiallisesti arvokas Haapaniemen ympäristö Aikoinaan pappila toimi sotasairaalana sekä Lotta-Svärd järjestön ja Etelä-Pohjanmaan Naisten Huoltosäätiön invalidikotina. Vuonna 1968 Lapuan hiippakunnan seurakunnat hankkivat Haapaniemen koulutus-, työskentely- sekä kokoontumistiloiksi. Nykyinen päärakennus on valmistunut vuonna 1779.

Kuortaneenjärven rannalla kodikas kokonaisuus Tänä päivänä Haapaniemessä järjestetään yritysten, seurakuntien ja yhteisöjen käyttöön koulutusta, kokouksia, neuvotteluja sekä virkistystä arjen keskelle. - Asiakkaiden käytössä on rantasauna, puolikota, polkupyöriä, frisbeegolf sekä talvisin hyvin hoidetut hiihtoladut järven jäällä, kertoo Haapaniemen

a l a p i e a, joka

n u a s u v a S

Holvisauna sulautuu ympäristöönsä ja kaunistaa pihapiiriä. Holvimuotoinen katto ja hengittävä harkkopinta tekevät holvisaunan löylyistä miellyttävän pehmeät, kosteat ja tasaiset.

Edullinen rakennussarja - hyvät ohjeet ja helppo pystyttää!

Holvisaunat Oy Rahtitie 2, EURA, p. 050 3425234, holvisaunat.fi

isännöitsijä Tuomas Hemminki. Puhdasvetisen Kuortaneenjärven rannalla sijaitseva Haapaniemi tarjoaa hienot ja viihtyisät puitteet rentouttavaan ajan käyttöön. Hyvin varustellut majoitushuoneet sopivat erinomaisesti niin viikonloppuvieraille kuin pidempiaikaisille asiakkaillemme. - Yritykset ovat myös löytäneet Haapaniemen. Tyhyä, kokouksia ja virkistystä arkeen, sitä tarjoamme huippuhienossa ympäristössä järven rannalla, Hemminki sanoo.

Kuortaneen Urheiluopiston kanssa tyhyä ja virkistystä

- Asiakkaidemme hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi teemme yhteistyötä Kuortaneen Urheiluopiston kanssa, missä haluttaessa järjestetään mm. ohjattuja kuntopiirejä Tuomas Hemminki kertoo. Hikijumpan jälkeen on aika nauttia saunan lämmöstä ja pulahtaa vilvoittavaan järveen. Rannassa sijaitseva saunara-

Haapaniemi tarjoaa hyvät puitteet erilaisiin tapahtumiin. Juhlallisuutta riittää häistä muistotilaisuuksiin ja majoituspalveluita niin perheille kuin ryhmille. Ruoat valmistamme itse ja tarjoilemme maittavaa luomuhenkistä lähiruokaa ruokalassamme. - Viime vuonna saimme valmiiksi uuden majoitustilan ja nyt majoituskapasiteettimme on 60 yöpymispaikkaa. Kaikki majoitustilamme ovat käyneet läpi tarkistukset sekä remontit. Hyvältä näyttää ja olemme valmiina ottamaan vieraamme hyvin hoidettuun taloon vieraiksemme. Käy tutustumassa www.hiippakuntakartano.fi


SYYS-RAKSA / YRITYSSANOMAT • 7

Vaasan Maalaustyö

MEDIARAUTI

SEMKO OY

Betoniin valettavat tartunta- ja kiinnitysosat • Betonin käsittelylaitteet • Kevyet teräsrakenteet Tehtaantie 8, 60100 Seinäjoki 020 7288350 www.semko.fi


8 • SYYS-RAKSA / YRITYSSANOMAT

YRITTÄJÄ

Mitoita YEL-työtulosi oikein! Työtulo vaikuttaa paitsi eläkkeesi määrään myös sairaus- ja vanhempainpäivärahaan sekä työttömyysturvaan.

OSTAMME

KAIKENLAISTA METALLI-/RAUTAROMUA YRITYKSILTÄ ja YKSITYISILTÄ

• Toimitamme vaihtolavat • Isommille erille myös noutopalvelu • Romuautojen virallinen vastaanottopiste

UT L E T S U D IE T S U O J R A HINTA-/T

4 3 2 0 5 5 5 0 4 0

POHJANMAAN METALLIVÄLITYS OY Linjatie 5, 61850 KAUHAJOKI, 06 232 2002 Jarrumiehentie 46, 66400 LAIHIA, 06 477 0152

www.pohjanmaanmetallivalitys.fi

Vanhakin sähköpääkeskus voi olla täysin turvallinen, kun se täyttää asentamisajankohdan määräykset.

Urakoitsijaliitto:

Sähköasennuksia myydään epäasiallisilla perusteilla OVEN TAAKSE yllättäen ilmestynyt henkilö saattaa esittäytyä sähköurakoitsijaksi tai valtuutetuksi sähkötarkastajaksi, ja haluaa nähdä esimerkiksi kodin sähkökeskuksen. Tuloksena voi olla hintava tarjous sähköistyksen uudistamisesta, jota ei todellisuudessa tarvitsisi välttämättä tehdä lainkaan. Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäsenistö on raportoinut liittoon havaintoja sähköistysremonttien harhaanjohtavasta ovelta ovelle -myynnistä. Kohteena ovat olleet useimmiten vanhahkoissa omakotitaloissa asuvat ikäihmiset. Seinäjoella toimivan Pohjois– Suomen Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Juha Lounatvuoren mukaan myös hänen toimialueellaan on törmätty viime vuosina siihen, että sähkötöitä myydään valheellisin väittein. – Eräässäkin tapauksessa omakotitalon omistajalle oli tarjottu talon sähköpääkeskuksen vaihtoa 2 500 euron ”tarjoushintaan” väittämällä, ettei sähkökeskuksissa saa nykyisten EU–määräysten mukaan enää

olla perinteisiä tulppasulakkeita, sanoo Lounatvuori. – Onneksi talon omistaja soitti meille ennen kauppoja. Tutkimme sähkökeskuksen ja totesimme, ettei sen vaihtamiselle ollut mitään tarvetta, ja vaikka olisi ollutkin, keskuksen ja sen vaihtotyön hinnaksi olisi meidän arviomme mukaan tullut korkeintaan 700 euroa, Lounatvuori kertoo.

Ei pakkoa uudistaa

– Sähkökeskuksia, pistorasioita tai muitakaan sähkölaitteistoja ei tarvitse uusia pelkästään muuttuneiden määräysten takia. Kun asennuksia tehtäessä on noudatettu silloisia vaatimuksia, niiden täyttäminen riittää, toteaa STUL:n tekninen johtaja Esa Tiainen. Jos sähköistyksen kunto alkaa mietityttää tai jotain on rikki, sähköasennusoikeudet omaava asentaja tulee kutsua paikan päälle tarkistamaan tilanne ja tekemään korjaukset. Vakiintuneilla toimijoilla on

käytössään myös määrämuotoinen kodin sähköistyksen kuntokartoitus -menetelmä. Sen avulla tehtyjen havaintojen ja mittausten perusteella sähköasentaja antaa toimenpidesuositukset. Toimintaan ei Tiaisen mukaan kuulu uhkakuvien maalailu tai painostus tilaamiseen.

Tervettä epäluuloa

– STUL on tehnyt mm. Suomen Omakotiliiton kanssa viestinnällistä yhteistyötä tarkoituksena varoittaa kansalaisia epäasiallisista kaupustelijoista. On taas syytä kehottaa ihmisiä terveeseen epäluuloon silloin, kun kutsumatta paikalle saapunut sähköasentaja alkaa ehdotella tuhansien eurojen hintaisia sähköistysremontteja. Jos epäilykset vilpillisyydestä heräävät, kannattaa tarkistaa tarjotun työn hintataso ottamalla yhteyttä johonkin STUL:n ylläpitämästä www.löydäsähkömies.fi palvelusta löytyvään sähköurakoitsijaan.


SYYS-RAKSA / YRITYSSANOMAT • 9

Jätevesisuunnitelmat kuntoon lokakuun loppuun mennessä ren läheisyydestä tai pohjavesialueen ulkopuolella. Silloin jätevesijärjestelmä pitää kunnostaa vasta seuraavan ison remontin kuten vesikäymälän rakentamisen yhteydessä. Vastaavasti, jos kiinteistö on enintään sata metriä edellä mainituista vesialueista tai pohjavesialueella, vaadittujen jätevesijärjestelyjen määräaika umpeutuu nyt lokakuun lopussa.

Poikkeuksia voi hakea

Jos rantakiinteistö on enintään sadan metrin päässä laissa ja asetuksessa mainituista vesialueista tai pohjavesialueella, vaadittujen jätevesijärjestelyjen määräaika umpeutuu nyt lokakuun lopussa.

ERITYISESTI RANTATONTTIEN

jätevesien järjestelyä koskeva uusin jätevesilainsäädäntö tulee voimaan lokakuun viimeisenä päivänä tänä vuonna. Uusin asetus tarkentaa jätevesilakia, joka hyväksyttiin keväällä 2017. Sitä sanotaan oleellisesti lievennetyksi niistä pykälistä, jotka lyötiin lukkoon muutama kuukausi aiemmin. Jätevesiasetusta on muutettu useaan kertaan. Haja-astusalueen jätevesijärjestelmien tulee olla kunnossa tänä vuonna. Useamman kerran muuttunut jätevesiasetus koskettaa etenkin rantatonttien ke-

sämökkejä. Niiden pitää täyttää puhdistusvaatimus 31.10.2019 mennessä. KERRATAANPA aluksi, millaisia rantatontteja jätevesisääntely ei koske: 1) Niitä taloja ja tontteja, joiden kiinteistön rakennuslupa on myönnetty vuonna 2004 tai sen jälkeen. Näiden rakennuslupien ehtona oli, että talossa piti jo olla säännökset täyttävä käsittely. 2) Jos kiinteistössä tarvitaan vain kantovesi, ja hyskä eli huussi on asianmukaisesti järjestetty, eikä jätevesistä aiheudu pilaantumisen vaaraa. Kunnan ympäristönsuojelumääräyk-

sissä alueella saattaa kuitenkin olla voimassa ankarammat vaatimukset.) 3) Jos kiinteistö on liitetty tai liitetään viemäriverkostoon. 4) jos kiinteistön omistaja on syntynyt ennen 9. maaliskuuta 1943. SEN SIJAAN, verrattuna edellä kohtaan 1), jätevesisääntely koskee niitä taloja, joiden rakennuslupa on myönnetty ennen vuotta 2004, ja sillä kuitenkin on vielä jätevesijärjestelmä, joka ei täytä nykysääntöjä. Uusi asetus ei myöskään koske tilannetta, jossa kiinteistö on yli sata metriä vesistön tai me-

Hakemuksen perusteella myönnettävät poikkeamiset aikatauluista ja muista yksityiskohdista koskevat pelkästään puhdistusvaatimusta. Toisin sanoen kiinteistöllä tulee aina olla selvitys jätevesijärjestelmästä sekä sen käyttö- ja huolto-ohjeet. Käsittelyvaatimuksista voidaan poiketa vain muutamissa tapauksissa. Puhdistusvaatimus koskee kaikkia jätevettä tuottavia kiinteistöjä, jotka eivät ole liittyneet viemäriverkostoon, paitsi sellaisia toimintoja, joihin on ympäristölupa. Se milloin puhdistusvaatimukset tulee täyttää, riippuu kiinteistön iästä, sijainnista ja kiinteistöllä tehtävistä toimista. Jätevesiä ei tarvitse puhdistaa, mikäli syntyvän jäteveden määrä on niin vähäistä, että siitä ei aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa. Tällaisia vähäisiä

jätevesimääriä syntyy usein esimerkiksi vapaa-ajan asunnoilla, jotka ovat kantoveden varassa ja joissa ei ole käytössä vesikäymälää eikä muitakaan vesivarusteita. Vähäiset jätevesimäärät voidaan johtaa hallitusti maahan ilman puhdistamista, mutta suoraan vesistöön ei vähäisiäkään jätevesiä saa johtaa. Automaattinen ikävapautus oikeuttaa ne vakituisen asutuksen kiinteistönhaltijat, jotka olivat vuoteen 2011 mennessä täyttäneet 68 vuotta, poikkeamaan vaatimuksista mikäli käytössä on toimintakuntoinen järjestelmä. Tällöin puhdistusvaatimus siirtyy täytettäväksi kiinteistön tuleville käyttäjille. Kunta voi myös hakemuksesta myöntää ranta- ja pohjavesialueilla määräaikaisen lykkäyksen enintään viideksi vuodeksi kerrallaan, mikäli ympäristökuormitus on huomattavan vähäinen tai käsittelyjärjestelmän parantaminen on kustannuksiltaan kiinteistönhaltijalle kohtuutonta. Kohtuuttomuutta arvioidessa kunta ottaa huomioon esimerkiksi kiinteistön haltijan ja kiinteistöllä vakituisesti asuvien korkean iän tai muut vastaavat elämäntilanteet sekä muut sosiaaliset esteet, kuten pitkäaikaisen työttömyyden tai sairauden. Rakenteiden kunnossapito kuuluu kaikkien kiinteistöjen tehtäviin. Ympäristönsuojelulain mukaiset poikkeamiset eivät myöskään koske ve-

sihuoltolaitosten toiminta-alueilla voimassa olevaa liittymisvelvollisuutta, vaan sitä säätelee vesihuoltolaki. Poikkeaminen aikatauluun voidaan myöntää, jos yleinen viemärijärjestelmä asennetaan alueelle lähitulevaisuudessa.

Sääntöjä huovattu moneen kertaan

Jätevesilakia ja -asetuksia on sorvattu kuluneella vuosikymmellä useaan kertaan. Kun alkuperäinen jätevesiasetus tuli voimaan 2004, sen määräyksiä pidettiin kohtuuttomina. Uusi, kohtuullistettu laki tuli voimaan vuonna 2011. sitäkin pidettiin ylitiukkana. Toissa vuonna tuli voimaan uusi, vielä lisää kohtuullistettu versio aiemmasta. Tiukimmat määräykset koskevat uudessa versiossa vain kiinteistöjä, jotka sijaitsevat alle sadan metrin päässä vesistöstä tai muuten herkästä alueesta, esimerkiksi pohjavesialueesta, eli useimmissa tapauksissa rantatonttien kesämökkejä. Nyt lokakuun lopussa voimaan tulevat säännökset merkitsevät arvioiden mukaan vähintään pikkukunnostusta noin 100.000 rantakiinteistölle. Yli sadan metrin päässä rannasta sijaitsevilla tonteilla jätevesijärjestelmä pitää kunnostaa vain isompien remonttien yhteydessä. Tälle ei ole asetettu mitään määräpäivää.

Talvirenkaassa oltava riittävät nastat, urat ja pito vielä keväälläkin TALVEN MERKIT muistuttavat renkaidenvaihdon ajankohtaisuudesta. Renkaat kannattaa vaihtaa jo ennen, kuin on aivan pakko. Kausivaihdon yhteydessä renkaat on tarkastettava: vain riittävä urasyvyys ja nastarenkaassa tasainen nastoitus mahdollistavat talvirenkaan luotettavan toiminnan haastavissa talvikeleissä Kun ensimmäiset lumet satoivat maahan varhain ja yöpakkaset saivat tiet liukkaiksi, lähes loppuun saakka kulutettu sanonta osoittautui todeksi: talvi yllätti niin autoilijat kuin tällä kertaa jopa rengasalan ammattilaisetkin. – Vaikka kelit tästä vielä lämpenisivätkin, tämä oli muistutus siitä, että talvirenkaita on alettava vaihtaa alle viimeistään nyt, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo. Lain mukaan autossa on oltava talvirenkaat joulukuun ensimmäisestä päivästä lähtien. Nastarenkaita saa käyttää jo marraskuun ensimmäisestä päivästä lähtien, kelien vaatiessa aiemminkin. On parempi katsoa säätilaa ja lämpömittaria kuin tuijottaa tiu-

kasti kalenteria. Talvi etenee eri tahtiin eri puolilla Suomea.

Vain syvät urat toimivat loskassa

Laki vaatii talvirenkailta urasyvyyttä vähintään 3 millimetriä. Raja on sama niin nastallisissa kuin nastattomissakin, eli tuttavallisemmin kitkarenkaissa. – Suosittelemme kuitenkin, että urasyvyyttä olisi kausivaihdon yhteydessä vähintään viisi millimetriä. Silloin rengas toimii vielä suhteellisen hyvin ainakin alkutalven, Nuora toteaa. Jos urasyvyyden tarkastamiseen tarvittavaa työntömittaa ei takakontista löydy, tai urien syvyys epäilyttää, kannattaa kääntyä ammattitaitoisen rengasliikkeen puoleen. – Omat renkaat ja niiden kunto on tunnettava, Nuora sanoo. Vesiliirrosta ja renkaan märkäpidosta puhutaan usein kesärenkaiden yhteydessä, mutta riittävä kulutuspinta on vähintään yhtä tärkeä ominaisuus talvirenkaissa. Loskaliirto on jopa vesiliirtoa vaikeammin hallittavissa. Yhä useampi valitsee etenkin kaupungeissa nastattomat talvi-

renkaat, mutta myös nastarenkailla on vankkumaton kannattajakuntansa. Oikea, itselle sopiva rengas valitaan pääasiallisen käyttötarpeen mukaan. Tärkeimmät turvavarusteet ovat renkaan kunto, sopiva ajo-

nopeus ja maltti liikenteessä. Jos nastarenkaiden kunto on unohtunut tarkastaa keväällä, on nastat syynättävä ennen alle laittamista. Katkenneet tai heiluvat nastat eivät enää pure jäähän. Lain mukaan nastarengassar-

jan parhaan ja huonoimman renkaan nastapoikkeama saa olla enintään 25 prosenttia. Jos poikkeama vaikuttaa suurelta, nastat on laskettava. Liian suuri poikkeama aiheut­ taa epävakautta ja vaikeuttaa au-

ton käsittelyä etenkin yllättävissä ääritilanteissa. Usein katsomme näitä asioita lain näkökulmasta. – Renkaat on pidettävä kunnossa oman ja muiden tielläliikkujien turvallisuuden vuoksi, Nuora kiteyttää.


10 • SYYS-RAKSA / YRITYSSANOMAT

Venesatama vieressä, käyttö kuuluu tontin hintaan

Tilavia tontteja merenrannassa Starörenin aluetta kehittävä kaavaehdotus käsittelyssä

Metsästys- ja kalastusluvat helppo hankkia

STARÖRENIN uuden kaavaluonnoksen mukaan merenrannan tonttialueelle voidaan rakentaa omakotitalojen lisäksi myös kerrostalo, jos joku rakennuttaja niin haluaa. – Kerrostalohuoneistoja on kyselty paljon, ja pian niitä saattaa olla tarjolla. Ihmiset haluavat asua lähellä luontoa, mutta saada nykyään samalla myös asunto-osakeyhtiön yhteispalvelut, kertoo Henry Backlund tontteja markkinoivasta Moiki-yhtiöstä. – Omakotitontteja on meillä myynnissä vielä 12. Suoraan alueen rannassa sijaitsevan piensataman venepaikka sekä tonttialueen vesi- ja viemäriliitännät kuuluvat tontin hintaan, hän jatkaa. Backlund kertoo, että Starörenin tieolot ovat hiljattain kehittyneet ratkaisevasti. – Tänne johtaa nyt peruskorjattu, asfaltoitu, erinomainen autotie. Koko alueella on katuvalot. Se vaikuttaa viihtyvyyteen: voi käydä kävelyllä pimeäänkin aikaan. Alueen infrastruktuuri on kunnossa. – Idylliselle Vaasan saaristomeren rannalle Staröreniin kunnostetaan myös oma uimaranta.

Henry Backlund korostaa Starörenin rauhallisuutta ja palveluiden läheisyyttä. – Tämä on täydellinen asuinalue myös lapsiperheelle, hän iloitsee. – Lähimpään kouluun on matkaa vain neljä kilometriä, ja lähin ruokakauppakin on vain 3,5 kilometrin päässä. Matkaa Vaasaan on vain kolme varttituntia. – Staröreniä ympäröivät kalarikkaat vedet, ja asukkaana Korsnäsissä voi liittyä mukaan paikalliseen metsästysseuraan.

Jäinen meri kiehtoo talvella Kysytäänpä Starörenistä alueella jo asuvilta. Pernilla Sandman perheineen on asunut täällä jo muutaman vuoden. – Meren läheisyys antaa upeat mahdollisuudet ja maisemat niin uimiselle kuin veneilyllekin. Illalla voi tuudittautua makuuhuoneessa rauhalliseen meren ääntelyyn, kuvailee Pernilla Sandman. – Meri on läsnä talvellakin. Kävely- ja hiihtoretket meren jäällä tuovat sielun rauhaa. Toivotamme lapsiperheet tervetulleiksi Staröreniin! hän sanoo.

Uudessa kaavaehdotuksessa (oikealla alhaalla) Starörenin tonttien määrää on nykyiseeen voimassa olevaan asemakaavaan verrattuna. Nämä on muutettu yh tontille voi rakentaa kerrostalon. Kerrostalo ei estä ok-tonttien näkymiä merell vielä 12. Tontin hintaan sisältyy mm. venesataman (vasemmalla) vapaa käyttöo

Henry Backlund:

Bygg dina drömmars hus på Starören! Havsnära och stora tomter – och nära Vasa! Ny detaljplan för bostadsområdet på Starören

Starören är i första hand ett bostadsområde för egnahemshus. Den nya detaljplanen gör det också möjligt att bygga flervåningshus. – Det har kommit en del förfrågningar om lägenheter i våningshus. Och nu blir det också möjligt, säger Henry Backlund från Moiki Invest. – Med några förfrågningar till så nappar säkert något byggföretag på

erbjudandet att bygga! – Vi kan ännu erbjuda 12 tomter för egnahemshus. Byggrätterna är rejäla – upp till närmare 400 m2! Infrastrukturen är i skick. Vatten- och avloppsanslutningar ingår i tomtpriset och även båtplats! Vägen till området är nyasfalterad och vägbelysningen gör det trevligt att ta en promenad även under den mörka årstiden.

Goda möjligheter till jakt och fiske! Starören området i Korsnäs är lugnt och fridfullt. Som bostadsområde passar det bra för alla åldrar, men riktigt bra för barnfamiljer. Skola, butik och övrig service ligger på cirka 3 kilometers avstånd. Till Vasa kör man på lite mer än en halv-

timme. I Korsnäs är det så att nästan alla är intresserade av jakt och fiske. Ett gott sätt att ta vara på fritiden!

Också idylliskt på vintern! Pernilla Sandman med familj har bott på området några år.

– Närheten till havet skapar otroliga möjligheter. Att simma. Att åka ut med båten. – Vi hör måsarna och havet från sovrummet och njuter av fina solnedgångar, säger Pernilla Sandman. – Havet är fantastiskt även på vintern. Att ta en skidtur på isen är något alla borde få uppleva. – Här är idylliskt också på vintern!


SYYS-RAKSA / YRITYSSANOMAT • 11

.. STAROREN HAVSNÄRA BOENDE I KORSNÄS

lähellä Vaasaa

”Korsnäs on pieni, mutta toimiva ja luonnonläheinen asuinpaikkakunta” KORSNÄS on ”hyvin pieni kunta”, mutta kaikki perusasiat ovat kunnossa. Korsnäs on rauhallinen, turvallinen pikkukunta. Peruspalvelut ovat hyvät: lasten päivähoito, koulutoimi, terveyspalvelut, vanhustenhuolto sekä kaupat, apteekki, kaikki toimivat hyvin. – Koko Korsnäsin kunta on hyvin luonnonläheinen paikka. Täällä voi harrastaa kalastusta, metsästystä, veneilyä, patikointia... Marjastus ja sienestys on suosittua, Henry Backlund Moiki Oy:stä kehuu. Hänen mukaansa yhteistyö kunnan ja yritysten kesken on saumatonta. – Korsnäs on turvallinen asuinkunta kaikenikäisille ja myös palvelut ovat hyvät. Hyvän perusturvan lisäksi Korsnäsin kunnassa on viihtyisä asuin-

ympäristö. – Kunnan omien sosiaalipalvelujen lisäksi asukkaiden ja kesävieraiden kesken toteutuu vahva solidaarisuus. Verkostot tuovat turvallisuutta ja pitkää elinikää. Puhdas luonto ja ainutlaatuinen saaristo ovat kunnan vahvuus, hän jatkaa. Korsnäs sijaitsee Rantatien varressa Vaasan eteläpuolella, noin 50 km päässä Vaasasta. Uusi, laajentavassa muutoskäsittelyssä etenevä Starörenin kaava-alue sijaitsee meren äärellä noin kolmen kilometrin päässä koilliseen Korsnäsin keskustasta. Kaava-alueen pinta-ala on noin 13,5 ha ja se on suunniteltu asumistarkoitukseen. Nykyään alueella on seitsemän rakennettua tonttia, ja kaavan mukaisia tontteja on myynnissä vielä kaksitoista.

Staröreniin (punainen rengas yläkuvassa) on kaavamuutoksen edetessä mahdollisuus rakentaa myös kerrostaloja.

vähennetty kahdella AP-tontilla hdeksi AK-tontiksi eli kyseiselle le. Tontteja on vapaana Starörenissä oikeus.

En liten och naturnära

Korsnäs är en liten och trivsam bygd där så gott som allt fungerar väl. Kort sagt en lugn och trygg plats att bo på. Grundservicen är i skick: dagvård, skola, hälsovård, åldringsvård och naturligtvis butiker. I Korsnäs är man nära naturen. Fiske och båtliv hör till. Men också bär- och svampplockning ligger nära korsnäsbon. På Starören området finns idag sju bebyggda tomter. Hela området är 13.5 ha stort och helt och hållet planerat för bostäder. Strandvägen leder till Korsnäs. Avståndet till Vasa är c. 50 kilometer och i tid betyder det ungefär 40 minuter.

.. STAROREN HAVSNÄRA BOENDE I KORSNÄS

www.staroren.fi Jan-Erik Ravals kertoo lisää tonteista ja sopii näytöistä. p. 040-525 9556 Starörenin tontit myy Moiki Invest Oy p. 040-525 9556


12 • SYYS-RAKSA / YRITYSSANOMAT

PORUKALLA

TAPAHTUMAT

1000

KEILAAMAAN

lle

TYHYPÄIVÄT

500 lle

MAJOITUS

700

Synttärit, polttarit, yritystilaisuudet tai illanvietto kavereiden kesken!

lle

PARHAAT TAPAHTUMAT Meillä vietät ikimuistoisia hetkiä isossa tai pienemmässä seurueessa.

Varaa ajoissa

TULOSSA HUIKEA PIKKUJOULUKAUSI!

POPEDA

US PYYDÄ TARJO g .c o m in e m a b o w li n

ANTTI KETONEN

STEVE ‘N’ SEAGULLS LAURA VOUTILAINEN

m a il @ c

KAKE RANDELIN EIJA KANTOLA SAIJA TUUPANEN

SOITA JA VARAA!

Pikkujoulupaketti alk.

020 751 6300 peurunka@peurunka.fi

WWW.CINEMABOWLING.COM

53€

Puh.hinta 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min.

/hlö

KATSO LISÄÄ: peurunka.fi/viihde

Kauppapuistikko 18, 65100 Vaasa, puh. 0207 19 19 19

PEURUNKA.FI

(8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min)

KOSKA VAIN TOIMIVAT KONEET TUOTTAVAT SIGMA TRUKIT RATKAISEE LOGISTISET HAASTEESI

SIGMA TRUKIT LÖSER DINA LOGISTISKA UTMANINGAR

Uusien ja käytettyjen trukkien myynti Trukkien huolto ja varaosat Trukkien vuokraus

Försäljning av nya och begagnade truckar Truckservice och reservdelar Uthyrning

OLEMME MUKANA VASARA-MESSUILLA VI ÄR MED PÅ VASARAMÄSSAN Vain toimivat koneet pitävät tavaravirran liikkeessä ja kasvattavat tuottavuuttasi. Otamme logistiikan kumppaninasi täyden vastuun, jotta trukeissasi riittää käyttövoimaa nostaa ja siirtää – aina kun sitä tarvitset.

26.–27.10.2019 OSASTO/MONTER

A48

MYYNTI 044 486 0300 HUOLTO 044 486 0208 WWW.SIGMATRUKIT.FI

DRIVEN BY PEOPLE.