__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

RakentajaRakentaja MessuSanomat OULU & POHJANMAA • 1/2020

Tietoa, inspiraatiota ja vinkkejä rakentajille ja remontoijille


2 • RAKENTAJAMESSUSANOMAT

”Onpa erikoinen lehti” MessuSanomat vaikka messuja ei järjestetäkään Tämä nyt silmissäsi näkyvä lehti, RakentajaMessuSanomat, on erikoinen julkaisu tänä keväänä. Koronavirusepidemian vuoksi maan hallituksen, eduskunnan tukemana, antamat määräykset ovat johtaneet maan kaikkien messutapahtumien peruuttamiseen. Terveys on totta kai etusijalla, ja epidemian leviäminen on estettävä tai ainakin terveydenhuollon resursseja liikaa rökittävän epidemiahuipun madaltaminen on järkevää juuri tässä tilanteessa. Samalla messuorganisaatiot ovat peruneet myös omat tiedotuslehtensä. Luet nyt siis erittäin harvinaista julkaisua tänä keväänä. Lehteämme jaetaan pientaloalueille Oulussa ja Seinäjoella. Muita rakentamisen alan julkaisuja tipahtaa ilmaiseksi postiluukkuun harvoin, jos ollenkaan.

Lisäksi tämä lehti on luettavissa sekä netti- että facebook-sivuiltamme. Osoitteet tämän tekstin lopussa. Korvataksemme messukäynnin puutetta päätimme siis julkaista alan uutuuksia ja perustietoja sisältävän lehden. Tässä se on. Nythän on kotona erikoisen hyvää aikaa tuumailla, mitä perusremontteja tai muita uudistuksia kodissa voisi tehdä. Mukavia lukuhetkiä!

PS. MessuSanomat ja RakentajaMessuSanomat ovat ihan oikeasti tämän lehden julkaisijalle Mediarautio Oy:lle Kaupparekisteriin rekisteröityjä aputoiminimiä. Jatketaan yhteistyötä, kiitos tällä kertaa tätä julkaisua viestinnässään käyttäville! PENTTI KIVIRANTA

päätoimittaja

www.mediarautio.fi – www.facebook.com/mediarautio

Yritykselle kumppani yrityskaupan avulla

Oululainen verkkokauppa Digitarvike Oy vaihtoi omistajaa vuoden alussa. – Yhtiön liiketoiminta on ollut kovassa kasvussa ja kasvu jatkuu edelleen, kertoo Janne Rajala, Digitarvike Oy:n perustajajäsen. Kuva: Pasi Salokannel

Raskainakin aikoina yritystoiminnan pelastus ja työpaikkojen säilyttämisen voi riippua hyvin onnistuneesta yrityskaupasta.

OULULAINEN verkkokauppa Digitarvike Oy vaihtoi omistajaa vuoden alussa. – Kauppa takasi yrityksen toiminnan vahvan kasvun jatkumisen, sanoo 43-vuotias Digitarvike Oy:n perustaja Janne Rajala Oulusta. Digitarvike Oy myy pääasiassa kameratarvikkeita. Se sai alkunsa vuonna 2005, kun oululainen harrastajavalokuvaajaryhmä huomasi, että Suomesta vaikea tilata tarvikkeita. Rajalan kotona toimintansa alkoittaneen yrityksen myynti on ollut nousujohteinen alusta saakka, mutta viime vuodet ovat olleet suorastaan nousukiitoa. – Vuonna 2005 elettiin aikaa, jolloin nettikaupat olivat vasta aluillaan. Tilailimme tavaraa ulkomailta ja huomasimme että suomalaiselle verkkokaupalle olisi tarvetta, taustoittaa Janne Rajala. Firma aloitti toiminimellä. Kun myynti kasvoi, yritys muutettiin osakeyhtiöksi. Nousu oli alussa maltillista, mut-

ta viimeiset viitisen vuotta ovat olleet ison kasvun aikaa. Vuonna 2019 liikevaihto ylsi 5,2 miljoonaan euroon ja tulosta syntyi yli 800 000 euroa.

Menestyksen salaisuus

– Olemme alusta saakka olleet kiinnostuneita ja innostuneita alamme tuotteista. Pyrimme aina siihen että asiakaspalvelijana toimii henkilö, joka oikeasti pystyy antamaan tietoa. Suurilla firmoilla asiakaspalvelu kyllä toimii, mutta tuotetietoa ei välttämättä ole, Rajala kertoo. Toimivan asiakaspalvelun lisäksi Digitarvikkeella on selkeä ja informatiivinen verkkokauppa. Tuotteita on helppo tilata. Myös verkkolöytyvyys on kunnossa. Kivijalkaliike sijaitsee Oulussa, mutta postilinjat ovat nopeat kaikkialle Suomeen. – Olimme alkuvuodesta mukana alan messuilla Helsingissä. Asiakas halusi tuotteen, jota

meillä ei ollut mukana. Hän tilasi sen verkkokaupastamme. Seuraavana päivänä asiakas tuli kiittämään nopeasta toimituksesta, tuote oli saapunut. Oulusta on yllättävän nopeat postilinjat, kertoo Janne.

Uusi omistuspohja

Syksyllä 2019 Janne Rajala päätti myydä yrityksensä. Keskeinen tarkoitus oli saada uuden omistuspohjan kautta vetoapua yrityksen johtamiseen, koska toiminta oli kasvanut laajaksi. – Olin lähdössä työmatkalle Kiinaan kun Suomen Yritysmyynnin edustaja teki lupauksen, että he ovat löytäneet ostajan siihen mennessä, kun tulen takaisin. Olen aina ollut varovainen uskomaan sellaista mikä ei ole tapahtunut. Mutta kun palasin, edustaja esitteli useamman ostajaehdokkaan. Yhden kanssa saimme sitten kaupan maaliin.

– Yllätyin miten helposti kaupanteko sujui, koska olin kuullut tapauksista, joissa myynti oli kestänyt vuosia. – Suomen Yritysmyynti toimi kaupanteossa kokeneena asiantuntijana. Näen yritysvälittäjän edunvalvojanani. Yrityskauppa on prosessi, jossa täytyy ottaa huomioon monia asioita. Välittäjällä on myös lakimies, joka katsoo että asiat menevät laillisesti.

Edelleen mukana yrityksessä

Digitarvikkeella on uusi pääomistaja, mutta Janne Rajalalla on yhä osuus yhtiössä ja hän jatkaa yhtiön palveluksessa. – Aion jäädä tekemään yritykseen sellaisia asioita, jotka kiinnostavat. On tämä niin mukavaa hommaa. En kuitenkaan aio antaa enää ihan kaikkia voimavarojani, sillä aika on tärkeä asia, päättää Janne Rajala.

MEDIARAUTI


RakentajaMessuSanomat

Teemme katto- ja julkisivuremontit laatutakuulla Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa, lupaa Matias Luokkanen.

Lumo Rakennuksen Matias Luokkanen:

Kodin perusremontin saa vielä ensi kesälle Laatu tarkoittaa myös sitä, että yllätyksistä kerrotaan asiakkaalle HALUAMANSA remontin saa vielä ajoitettua ensi kesäksi, vaikka koronavirusepidemia onkin muuttanut kevätajan aikataulujen näkymiä aika vahvasti. Näin lupaa Matias Luokkanen Lumo Rakennuksesta Oulusta. – Loppukesään silti alkaa olla parempi varautua, hän jatkaa. – Mutta kannattaisi nyt olla hereillä ja aloittaa remontin neuvottelut ja tehdä alustavat tilaukset saman tien, että remontin ajoitus ei sen enempää viivästy. Lumo Rakennus Oy panostaa Matias Luokkasen mukaan aina laatuun. Työn sisältö, sen jälki ja myös loppusiivoukset on oltava ”viime-

senpäälle”, siinä ei saa olla moittimista. – Kun kaikki on tehty huolella, asiakkaat suosittelevat itse meitä eteenpäin. Tämä on todettu, Luokkanen tiivistää. – Jos remontin edetessä tulee rakenteiden kunnossa jotain yllättävää esiin, me kerromme tilanteesta heti asiakkaalle. Hän päättää miten toimitaan. Siinä tilanteessa suunnittelemme asiakkaan kanssa yhdessä, mitä kannattaa tehdä, hän painottaa. Kun rakenteita avataan remontin edistyessä, voi ilmetä sellaisia vauroita, joista asiakas ei ole tiennytkään. – Emme tuollaisessakaan yllättävässä tilanteessa ”oio” remonttia tehdessä, vaan vaihtoehdot tehdään selväksi asiakkaalle. Asujan kannalta on tärkeää tietää, mitä remontin edetessä rakenteista on ilmennyt. Jos rakenteita avatessa ilmenee jotain, mikä oli remonttia suunnitellessa tiedossa, emme laita vahingoittuneisiin paikkoihin ”lun-

ta päälle” vaan kerromme asiakaalle mitä uutta on paljastunut.

Hyvä kello kuuluu

– Olemme panostaneet kovasti siihen, että asiakkaamme voi itse suositella meitä eteenpäin. Se on parasta mainontaa, Matias Luokkanen kiteyttää. – Meillä on kymmenkunta työntekijää nyt touhussa mukana, ja he kaikki ovat erittäin luotettavia. He tekevät työnsä huolellisesti, he kertovat yllätyksistäkin asiakkaille, ja lopputulos on turvallinen ja viimeistelty. Me yrittäjät, veljeni Olli-Pekka ja minä, tiedämme että he tekevät työnsä huolellisesti, kertoo Matias. Jompi kumpi meistä omistajista on valvomassa ja töissä mukana joka päivä remonttikohteissa, hän vakuuttaa. Tällä hetkellä Lumo Rakennus Oy:n korjauskohteisiin kuuluu todella monenikäisiä kiinteistöjä. – Viime vuosisadalta 2000-lu-

vun alkuun. Parikymmenen vuoden ikäisiä ei vielä niinkään peruskorjata, vaan rakennuksiin tehdään uudistuksia muuttuneiden elämäntilanteiden mukaan. Huoltomaalauksiahan toki kannattaa tehdä tarpeeksi usein, silloin seinät ja rakenteet pysyvät kunnossa eikä niitä tarvitse niin pian vaihtaa, Matias vinkkaa. Luokkanen muistuttaa, että jos asunto ei enää tunnukaan sellaiselta, mitä siitä alunperin odotti, tai jos se ei enää sovi nykytilanteen elämänmenoon, kannattaisi vertailla päivitysremontin kustannuksia siihen, että arkielämä olisi asunnossa joustavaa.

Lumo Rakennus Oy on rakentajien peruskumppani Oulussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa. Tuotteisiin kuuluvat mm. peruskorjaustyöt, muut rakennustyöt, ulkoverhoustyöt, kattoremontit.

LUMO RAKENNUS OY Ristivyö 12 90830 HAUKIPUDAS Olli-Pekka Luokkanen 045 276 6259 Matias Luokkanen 045 276 6254 Email: info@lumorakennus.fi www.lumorakennus.fi


4 • RAKENTAJAMESSUSANOMAT

Kuivajääpuhallus kierrättää tehtaiden hiilidioksidipäästöjä ”Puhdistettava pinta ei kulu” KUIVAJÄÄPUHALLUKSEN

suosio pintojen puhdistusmenetelmänä on nousussa tehokkuutensa että ympäristöystävällisyytensä vuoksi, kertoo Matti Kullas Dry Ice Finlandista. – Tätä arkojenkin pintojen puhdistukseen sopivaa turvallista menetelmää on käytetty myös Suomessakin jo 30 vuotta, mutta sitä ei tunneta yhtä yleisesti kuin monia muita puhdistusmenetelmiä. Pohjois-Suomessa kuivajääpuhallus on ollut laajasti tarjolla vasta tällä vuosisadalla. Matti Kullas edustaa Oulussa ja mualla Pohjois-Suomessa Kouvolan Kuivajää Oy:tä, joka valmistaa kuivajäätä eli hiilihappojäätä. Se on kiinteään olomuotoon jäähdytettyä puhdasta hiilidioksidia. Matti Kullas kertoo, että kuivajääpuhallus on ympäristöystävällinen puhdistusmenetelmä. – Tämä kemikaaliton ja myrkytön menetelmä ei kuormita luontoa. Kuivajää on 79 asteen pakkaseen jäädytettyä hiilidioksidia. Se on kerätty teollisuuden prosesseista, joista hiilidioksidi olisi päästöinä muuten päässyt suoraan ilmakehään. Tämä hiilidioksidi on siis hyötykäyttöön kierrätettyä, Kullas sanoo. – Hiilihappojäätä puhalletaan pieniksi pelleteiksi, rakeiksi puristettuna puhdistettavaan pintaan. Lika irtoaa rakeiden osuessa siihen kuin haihtuen pois, hän kuvailee. – Puhallusvoiman ja rakeiden koon avulla menetelmää voidaan säätää monenlaisiin pintoihin sopivaksi.

Vanhat maalit ja homeet irti

Kuivajääpuhalluksella voi poistaa esimerkiksi vanhan maalin, puhdistaa homeet, nokijäljet

ja lian tiilistä, rakennusten seinät, sokkelit ja piharakenteet, katot, kaakelit, ikkunapuitteet, pellit sekä myös kaikki puupinnat. Se sopii kotien lisäksi myös teollisuuteen: pinttyneet rasvat ja öljyt irtoavat teollisuuden koneista kuin vanhoista autoista. – Puhdistettava tai poistettava pinta voi olla lähes mikä vaan, ja työn voi tehdä missä vaan, ulkona tai sisällä, kesällä tai talvella, hän listaa. Rakenteen pinta ei Kullaksen mukaan kulu tai vaurioidu ammattilaisen käyttäessä menetelmää. Siksi menetelmä sopii myös esimerkiksi graffitien poistoon. Sillä voidaan puhdistaa myös sähkölaitteet, koska vettä ei käytetä. Matti Kullas kertoo, että elintarviketeollisuus ja myös terveydenhuollon yksiköt tilaavat kuivajääpuhalluksia, koska menetelmä on puhdas ja vaaraton: -79°C asteinen hiilidioksidijää poistaa tehokkaasti bakteerit, hajunmuodostajat ja vaikeimmatkin kasvustot, vaikeiltakin pinnoilta.

Edullinen menetelmä

– Pidän kuivajääpuhalluksesta myös urakan tekijänä siksi, että kuivajääpuhallus on sotkuton ja vedetön menetelmä. Vain pois puhdistettava lika, maali tai pintaruoste varisee pieninä palasina alas. Hiekka ei sotke eivätkä kemialliset nesteet ja vesi kastele paikkoja, Kullas kertoo. – Etelä-Suomessa kuivajääpuhallus on vaihtoehtona ollut tarjolla pitempään, ja monet taloyhtiöt ovat julkisivupuhdistuksia tilatessaan siirtyneet kokonaan kuivajääpuhallukseen. Sitä käytettäessä ei ole vaaraa

Ympäristön suojeleminen ja kestävän kehityksen periaatteiden noudattamien ovat jouduttaneet kuivajääpuhalluksen suosiota.

esimerkiksi kosteusvaurioista, hän jatkaa. – Koska menetelmä on kuiva, me voimme työskennellä ympäri vuoden myös ulkona. Tästä koituu säästöjä taloyhtiölle, kun puhdistuksia ei tarvitse tehdä kovimpaan sesonkiaikaan. – Kuivajääpuhalluksessa riskit sekä työn tekijälle että kohteelle ovat minimaaliset. Suojaustyöt ovat paljon pienempiä tai niitä ei välttämättä tarvitse tehdä ollenkaan. Tavallisessa puhdistuksessa työntekijä tarvitsee vain suojalasit. – Työaikaa kuluu suojaustoimenpiteisiin ja jälkien siivoukseen paljon vähemmän, mikä vaikuttaa tietysti myös urakan hintaan, Matti Kullas huomauttaa. – Tavoitteenamme on edistää ympäristöystävällisen kuivajäämenetelmän käyttöä Suomessa ja saada se vähintäänkin samalle tasolle muiden Euroopan johtavien maiden kanssa. Kaiken tämän ansiosta, yrityksemme on hyväksytty arvostetun Cleantech Finland:in jäseneksi. Kuivajääpuhalluksen kustannuksista voi saada jopa 50% kotitalousvähennystä verotuksessa.

Kuivajääpuhdistuksen periaate on sama kuin esimerkiksi hiekkapuhalluksessa, mutta toimivuus ja tulos on toisenlainen. Matti Kullas kertoo, että hiilihappopuhalluksessa käytettävä materiaali on jäädytetty kiinteäksi -79 asteeseen. - Kun hiilidioksidirakeita ammutaan paineilmalla kohteeseen, tapahtuu hetkessä monta eri asiaa, jotka yhdessä tehostavat puhdistustulosta mutta jättävät kohteen alkuperäisen pinnan koskemattomaksi, hän jatkaa. Kun rae osuu kohteeseensa, sillä on liike-energiaa, joka hieman rikkoo likakerrosta. Samalla liike-energia muuttuu lämmöksi, jolloin hiilidioksidirakeet kaasuuntuvat ilmaan. Samalla hiilidioksidin tilavuus laajenee monisatakertaiseksi, joka aiheuttaa paineiskun kohteen pintaan, jolloin likakerros irtoaa. Kolmas puhdistava tekijä on pinnan jäähtyminen noin -70 asteeseen, jolloin esimerkiksi rasvat tai liimat ja muut epäpuhtaudet jähmettyvät ja irtoavat pinnasta. Lämmönvaihtelu aiheuttaa likakerrokseen halkeamia, jolloin niihin osuvat uudet hiilidioksidirakeet viimeistelevät lian irtoamisen. Pinttynytkin rasva, öljy, piki, vaha jäätyvät ja irtoavat.


RAKENTAJAMESSUSANOMAT • 5 KUNTAESITTELY

Tupoksen Saunarannassa piisaa puuhaa: Sara Vuotso nauttii kevätpäivästä pulkkamäessä. Eemeli Virta on tullut purkamaan energiaa leikkipuistoon äitinsä Anni Pääskysen ja perheen Lilli-koiran kanssa.

Hyvät palvelut ja luonnonläheisyys houkuttelevat Tupokseen

Saunaranta – kuin lintukoto”

Kovin monta kilometriä ei tarvitse Oulun kaupunkiin vievän moottoritien peltomaisemista poiketa, kun löytää itsensä nuoren koivikon keskeltä. Tupoksen ja Limingan välillä kulkeva maantie johdattaa Saunarantaan, joka tarjoaa omakotiasujalle isot tontit ja perinteistä kyläfiilistä.

Kevätaurinko paistaa Saunametsän perukalla sijaitsevaan leikkipuistoon. Leena Lääperi on lähtenyt ulkoilemaan jälkikasvunsa kanssa. Vilma, 7, taituroi kiipeilytelineessä, Onni, 3, nautiskelee hangessa makoillen ja puolivuotias Hilda tuhisee tyytyväisenä vaunuissa. – Mies on kotoisin tästä läheltä. Se on varmaan yksi syy, minkä takia päädyimme tänne asumaan, pohtii Leenaäiti ja jatkaa. – Katujen viheralueet on hoidettu täällä hyvin ja niin kauppaan kuin kouluunkin on lyhyt matka. Leikkiseuraakin Saunarannasta löytyy. – Mun kaveri asuu ihan tässä lähellä, Vilma kommentoi. Hyvät lähipalvelut nousevat esille myös Limingan kunnan elinkeino-

päällikkö Teemu Haapalan puheissa. – Alue on vain viidentoista minuutin päästä Oulun keskustasta ja viiden minuutin päässä Limingan kirkonkylältä. Saunaranta yhdistyy kivasti Tupoksen kylän vanhaan kaavaan, joten koulut, päiväkodit ja esimerkiksi kauppa ovat ihan lyhyen matkan päässä. Oulunsalossa lapsuutensa viettänyt Susanna Vuotso on päätynyt asumaan Tupoksen Saunarantaan Oulun ja Kempeleen kautta. – Saunaranta on tosi kiva paikka, kuin lintukoto. Alue on väljemmin rakennettu. Ihanaa, kun ympärillä on metsää ja puistoa – lapsille temmellystilaa. Tilaa riittää myös jokaisen pihamaalla, ja kaikille tonteille onkin kaavassa varattu paikka omalle

pihasaunalle.w – Meillä pihasaunan rakennus on parhaillaan harkinnassa, Vuotso paljastaa. – Meidän perheelle täällä on kaikki tarvittavat palvelut. Kuljen kaupungissa töissä, joten työmatkalta voin hoitaa sellaiset ostokset, mitä läheltä ei löydy. Tekemistä alueella piisaa erityisesti kuntoilijalle. Alueelle on suunnitteilla myös kuntoportaat ja latupohja ulottuu Saunarantaan ja yhdistyy rakenteilla olevaan Tupoksen kuntoreittiin sekä meriladulle. – Koulun kuntosali ja muut sisäliikuntatilat ovat myös asukkaiden käytössä. Urheilukenttä tarjoaa talvisin hyvät mahdollisuudet jääurheiluun, vinkkaa itsekin Tupoksessa asuva liikuntapalvelupäällikkö Janne

Laamanen. Kevään lähestymisestä huolimatta talven riemuja riittää vielä myös pienemmille talviurheilijoille. Sara Vuotso, 6, kipaisee leikkipuiston pulkkamäen päälle liukurin kanssa ja laskee alas suu naurussa. Kivenheiton päässä asuva Anni Pääskynen nauttii kevätauringosta pian kaksi vuotta täyttävän Eemeli-pojan ja Lilli-koiran kanssa. Nakkikeitto odottaa kotiliedellä valmiina, mutta vielä on hetki aikaa purkaa energiaa puiston laitteissa. Pääskynen kertoo muuttaneensa alueelle jo vuonna 2014. – Maisemat olivat silloin vähän toisenlaiset ja kodin hankinta oli eräänlainen heräteostos, hän naurahtaa. – Täällä on tosi rauhallista ja mukava asua. Ja kavereitakin löytyy!

Saunaranta lyhyesti: – sijaitsee Limingan Tupoksessa hyvien liikenneyhteyksien varrella – reilunkokoiset tontit ovat jatkuvassa myynnissä – kohtuulliseen hintaan – hyvät lähipalvelut: muun muassa kauppa, päiväkoti, yhtenäiskoulu, posti, kirjasto, neuvola – monipuoliset mahdollisuudet liikkumiseen ja harrastamiseen

Kiinnostuitko?

Varaa tonttisi: www.liminka.fi/tontit tai soita: 044 497 3637


6 • RAKENTAJAMESSUSANOMAT

TULE TUTUSTUMAAN MALLISTUDIOOMME! Hiltusentie 20 A 5, 90620 Oulu

Sähköasennustyöt tulee teettää pätevyydet ja urakointioikeudet omaavalla sähköurakoitsijalla.

Sähköasentaja tuo mukavuutta turvallisesti

Yksityis- ja yritysasiakkaiden sähkötyöt Sähköurakointi | sähkösuunnittelu Sähkösaneeraukset Huoltokeikkatyöt Energiansäästöratkaisut Clebox-kodinohjausjärjestelmät Aurinkopaneelit Äänentoistojärjestelmät LED-valaistukset

JO MUUTAMAT PARANNUKSET kodin sähköistykseen voivat nostaa asumisen laadun tämän päivän vaatimustasolle. Itse ei tule toimeen tarttua, sillä kyse on jo lainkin mukaan oikeudet omaavan ammattilaisen työstä.

Satasen säästöstä korvaamaton vahinko

Sähkölaitteiston haltija, kuten omistaja-asukas, on vastuussa laitteiston turvallisuuden ylläpitämisestä. Hänen on korjautettava havaitut viat riittävän nopeasti eli käytännössä kutsuttava ammattitaitoinen sähköasentaja paikalle, jos sähköissä ilmenee vikoja. Itse ei asennuspuuhiin tule ryhtyä. Vakuutusyhtiöiden mukaan virheellisestä asennustyöstä aiheutunut vahinko ei ole ennalta-arvaamaton, eikä aina oikeuta korvaukseen. Rakennusta ja irtaimistoa suurempi huoli ovat tietenkin henkilövahingot, joita ei voi rahallakaan korvata.

Kuntokartoitus ja ideoita parannuksiin

Pistorasiat ja valokytkimet kuluvat käytössä, mutta ei sähköistyksen kuntoa tarvitse silti jatkuvasti tarkkailla. Kuitenkin jo aikaa nähneeseen asuntoon kannattaa kutsua sähköasentaja tekemään kuntokartoitus ja varmistua siitä, että sähköistys on turvallinen käyttää. Samalla voi saattaa sähköistystä ajan tasalle lisäämällä pistorasioita, valaisinpisteitä tai vaikkapa turvallisuutta lisäävä kosteus- tai liesivahti. Nykyaikainen ledivalaistus ja valaistuksen ohjaus tarjoavat puolestaan mahdollisuuksia mm. energiatehokkuuden parantamiseen sisällä ja ulkona. Sähköasentaja auttaa ideoimaan ja löytämään kotiin sopivat tarvikkeet ja valaisimet laajasta ammattilaisvalikoimasta. Häneltä saat myös takuun tehdylle työlle ja kuitin kotitalousvähennystä varten.

SÄHKÖALAN AMMATTILAINEN JOHON VOIT LUOTTAA LUOTETTAVAA SÄHKÖTYÖTÄ MYÖS TALOYHTIÖILLE! 0400 960 342 | asiakaspalvelu@oulunsahkotek.fi | www.oulunsahkotek.fi

TEE SE

ITSE

-Maakellari

pyydä esite ja tarjous!

ä!

ttä y t s y p ppo

Hel

Kodin sähköistyksen turvallisuus on tärkeää kaikille asukkaille.

www.jrholvikellari.fi p. 050 342 5234


RAKENTAJAMESSUSANOMAT • 7

Tulevaisuuden suunnitelmissa GeoHouse Älykylä UTAJÄRVELLE rakennetaan maailman ensimmäinen GeoHouse Älykylä. Tämä ei suinkaan ole ainoa uutinen, joka kertoo siitä, miten Utajärven kunta nousee positiivisesti esille verrattuna Ouluun tai moniin Pohjois-Pohjanmaan maaseutukuntiin. – Totta kai omat Utajärven suunnitelmamme toteutetaan Oulujoki-Oulujärvi -alueen kuntien yhteistyön mukaisesti, painottaa kaavoitusinsinööri Tiia Possakka. Utajärven kunnassa jo nyt toteutuva uusin asuinalue sijoittuu Kirkonmutkan kaava-alueelle, ihan taajaman liepeeseen. Kaava on vahvistettu, ja tontit ovat myynnissä muun muassa etuovi.com -nettiosoitteessa. Kirkonmutkan tonteille saa infraliittymät ”kaupanpäälle”, eli tontin hinta sisältää myös vesijohto- ja viemäriliittymät sekä muun infran, josta normaalisti tulee lasku tontin hinnan lisäksi. Tiia Possakan mukaan Oulun ja sen ympäristöalueen kuntien asumisen helppoutta ja edullisuutta kannattaa vertailla – ainakin lapsiperheiden – myös päiväkotien ja varsinaisen kouluvaiheen lisäpalveluiden hinnoittelun perusteella. – Ensinnäkin, kun päätttää hankkia tontin Utajärveltä, nyt Kirkonmutkasta, ja rakentaa sinne, välivaiheen takuuna meillä on kunnan vuokra-asunto, jossa voi asua ilmaiseksi ensimmäiset puoli vuotta. Utajärvellä kehitetty Lapsiperhepaketti on Tiia Possakan mukaan hyvin kattava. Heti alkuun on tarjolla maksuton päivähoito. Ja sen jälkeen maksuton aamu- ja iltapäivätoiminta esikoululaisille, ja se yltää koulun kolmosluokalle saakka

Utajärvellä kehitettiin Lapsiperhepaketti takaa edullisemman energian myös tulevaisuudessa. Uusiutuvista lähteistä tuotettu energia on myös ympäristöystävällisempää. Kohteeseen suunnitellaan hybridiratkaisua, jossa muutama eri energiantuotantomuoto yhdistyvät kylän tarpeita vastaavaksi kokonaisuudeksi. Rakennusmateriaaleissa huomioidaan hänen mukaansa sekä elinkaariajattelu että ympäristö. – Alueen asuinrakennukset ovat puurakenteisia: ne sitovat hiilidioksidia mahdollisimman pitkään.

Vyöhyke kerrallaan

Utajärvelle rakennetaan maailman ensimmäinen GeoHouse Älykylä.

– Väliinputoamisen käppiä ei siis tule, hän painottaa. Kotihoidontuen kuntalisän 300 e kuussa saa perheen nuorimmasta alle kaksivuotiaasta lapsesta. – Lisäksi kunnan ikäihmisten palveluseteli tuo vaihtoehtoja ikäihmisen arkeen. Toisaalta maksuton lukio takaa nuorille tasavertaiset mahdollisuudet ylioppilastutkintoon. Nämä kaikki edut ja muut tuet saa parhaiten selvil-

le Utajärven nettisivuilta, Possakka hoksauttaa.

Utajärvelle rakennetaan Älykylä

Utajärven tulevaisuudennäkymiin kuuluva GeoHouse Älykylä sijoittuu Oulujoen maisemiin, valtatie 22:n reitin varrelle.

– Asuinalueen suunnittelu pohjautuu ASV Arctic Smart Village Oy:n Älykylä-konseptiin, avaa Utajärven kunnanjohtaja Anne Sormunen. Hän paljastaa, että GeoHouse Älykylässä rakentamisen ja elämisen kustannukset tuodaan alemmas ryhmärakentamisen ja asumisosuuskunnan avulla. – Elinvoimaisuutta tuo muun muassa omavarainen energiantuotanto ja yhteisomistajuus.

Näin lasketaan arjen kustannuksia ja lisätään resurssitehokkuutta. GeoHouse Älykylässä kaikkea ei tarvitse omistaa itse, vaan osuuskunta voi omistaa hyödykkeitä, kuten sähköauton, ruohonleikkurin ja työkaluja. Anne Sormusen mukaan GeoHouse Älykylän energiantuotannon osalta pyritään hiilineutraaliuteen. – Omavarainen energiantuotanto sekä pienentää asumisen kustannuksia että

Tehdyn suunnitelman mukaan turvallinen ja yhteisöllinen GeoHouse rakennetaan vaiheittain eli vyöhyke kerrallaan. – Asuinrakennukset sijoitetaan alueen laidoille lähelle luontoa, ja keskialue jää autovapaaksi, yhteiseen käyttöön ja vaikkapa puutarhaviljelyyn. Tilaa peleihin ja leikkeihin on oman pihapiirin lähellä, Anne Sormunen jatkaa. Älykylä kaavoitetaan Valtatie 22 varrelle. Liikenteen melun esto luvataan huomioida suunnitelmissa. Älykylästä pääsee valtatietä pitkin Ouluun vajaassa tunnissa. Alueelle luvataan yhteys myös linja-autoilla ja junilla, eri puolille maata.


8 • RAKENTAJAMESSUSANOMAT

Markiiseilla voidaan vähentää terassin ja sisätilojen liikalämpeäminen sekä antaa sadesuojaa terassille.

”Oikein valituilla kaihtimilla voi välttää jopa ilmalämpöpumpun hankinnan”

Sunloc Oy keskittyy valosuojaratkaisuihin Asiakkaan toiveiden mukaan – MEILLÄ SUNLOCISSA on to-

della laaja valikoima erilaisia valosuojaratkaisuja eli esimerkiksi kaihdin- ja verhotuotteita koteihin sekä sisälle että ulkotiloihin. Tuotteemme ovat kotimaisia. Toteutamme palvelumme aina mittauksesta ja suunnittelusta asennukseen asti, painottaa Juhana Korkiakoski Sunloc Oy:n tiimistä. Sunlocin toimipiste sijaitsee Kempeleessä, mutta asennuksia toteutetaan käytännössä koko Suomessa. – Tällä hetkellä päätoiminta-alue on Pohjois-Suomi ja Oulun talousalue, hän jatkaa. – Asennamme kaihdintuotteitamme sekä omakoteihin että rivitaloihin ja myös kerrostaloasuntoihin. Sunlocin palvelulistaan kuuluvat esimerkiksi säle- ja rullakaihtimet, sisustus- ja lamellikaihtimet, markiisit, vekkiverhot, ikkunalasien kalvotukset sekä myös toteutukseen liittyvät

laitteet kuten kiskot tai vaikkapa integroidut säätimet.

Arviokäynnistä hyvä aloittaa

Juhana Korkiakoski kuvailee, että valosuojaratkaisun hankkimista suunnittelevien kannattaa aloittaa asiaan perehtyminen arviokäynnistä. – Me emme veloita arviokäynnistä mitään. Hänen mukaansa valosuojaratkaisuilla ja asunnon sisäisillä kaihdinsermeillä on helppo lisätä asumisen viihtyisyyttä ja kodikkuutta. – Kuulemme asiakkailta runsaasti palautetta, että verho- ja kaihdinratkaisujen toteuttamisen jälkeen ”nyt tämä vasta on koti”, hän paljastaa. Viihtyisyyden kasvun lisäksi kaihtimilla saadaan Korkiakosken mukaan hallittua kodin lämpötilaa todella tehokkaasti. – Kaihtimien asennus on vaihtoehto jopa ilmalämpöpumpulle, jolla yritettäisiin saada kesällä viileyttä asuntoon. Useat kaihdin- ja verhokankaat toimivat tehokkaana äänenvaimentajana, mutta joihinkin kaihtimiin on saatavis-

sa äänieristävää kangasta erikseen. Taustahälyt voivat vähentyä merkittävästikin.

Kokemusta pitkältä ajalta

Sunloc Oy on toiminut yrityksenä reilun puolitoista vuotta Kempeleessä. – Henkilökunnallamme on kokemusta alalta kuusi vuotta. Itselläni on kokemusta pidemmältä ajalta, niin myynnistä, asennuksista, suunnittelusta, tuotannosta, Juhana Korkiakoski sanoo. – Me pystymme tekemään asiakkaalle koko toteutuksen hänen omien toivomustensa mukaan, toki ehdotamme hänelle miten erilaiset tavoitteet olisi edullisinta ja toimivinta ratkaista. Asiakkaan ei tarvitse tehdä suunnitelmia eikä osallistua asennuksiin, Korkiakoski naurahtaa. Joillakin asiakkailla on hänen mukaansa erittäinkin vahva näkymys siitä, miten hän haluaa kotiaan uudistettavan. – Silloin meidän tehtävämme tietenkin on toimia asiakkaan

näkemyksen mukaan. Asiakkaan näkemysten toteuttaminen on ensiarvoisen tärkeää meille. Tuomme tällöin esille järkeviä vaihtoehtoja, joilla tavoitteet voi toteuttaa.

Asiakkaalle esitellään eri vaihtoehdot

– Mutta vastaavasti esimerkiksi jos asiakkaalla ei ole vielä käsitystä siitä, miten ikkunaverhoilla voi vähentää sisätilojen kuumumista auringonpaisteella, mielellämme esittelemme monet käytettävissä olevat vaihtoehdot. Sähkötoimiset ja matkapuhelimella ohjatut kaihtimet ovat myös suosittuja. Useat tälläiset kaihtimet toimivat akkukäyttöisinä, eikä erillisiä sähkötöitä tarvita. Nämä ovat helppoja ja luotettavia ratkaisuja loppukäyttäjälle. Juhana Korkiakoski painottaa, että Sunloc Oy:n lähtökohtana ovat laatu, palveluherkkyys ja täsmällisyys. – Tomintamme sisältää mittaus- ja tarvekartoituksen yhdessä asiakkaan kans-

Juhana Korkiakosken mukaan Sunlocin toiminnassa asiakaspalvelun periaate on se, että asiakkaalle esitellään hänen haluamiensa kaihdin- ja verhoratkaisujen erilaiset vaihtoehdot, kustannukset ja muut asiaankuuluvat seikat, ja päätöksen tekee asiakas itse.

sa sekä asennuspalvelun. Huoltotoiminta on myös tärkeä osa asiakaspalveluamme, hän tiivistää. – Pidämme erittäin tarkasti kiinni lupaamistamme toimitusajoista, kertoo Juhana Kor-

kiakoski kempeleläisestä kaihdin- ja verhoalan yrityksestä Sunlocista. – Alalta saamani kokemuksen perusteella se on asiakaspalvelun onnistumisen kannalta yksi keskeisimmistä asioista, hän toteaa.


RAKENTAJAMESSUSANOMAT • 9

Nyt ennakkomarkinoinnissa Soittajankankaalla

Valintana kivitalo ENNAKKOMARKKINOINTI on alkanut! Pohjolan Kivitalo Oy rakentaa LUHTITALON suositulle Soittajankankaalle. Hinta- ja kokoesimerkkejä: Lipunkantajantie 1

1h + tupak 2h + k+ s 3h + k+ s 3h + k+ s 4h + k+ s

32,0 m2 44,5 m2 51,0 m2 66,0 m2 84,0 m2

vmh. 94 700 € vmh. 121 900 € vmh. 134 800 € vmh. 158 000 € vmh. 193 900 €

mh. 63 200 € mh. 48 760 € mh. 53 920 € mh. 63 200 € mh. 77 560 €

Soita lisätietoja ja varaa omasi! p. 044 236 6435

Anne-Mari Kalliopuska kiinteistönvälittäjä LKV yrittäjä 050 911 2998 @tuirankimalainen

Heli Kuusisto kiinteistönvälittäjä LKV markkinointipäällikkö 050 371 7557

Teuvo Haverinen kiinteistönvälittäjä LKV kaupanvahvistaja 050 386 6660

Margareeta Haapajoki myyntineuvottelija 044 766 3662 @margareetahaapajoki

KIINTEISTÖMAAILMA TUIRA | Sataman Kodit Oy LKV 044 236 6435, tuira@kiinteistomaailma.fi Valtatie 45 L1, 90500 Oulu www.kiinteistomaailma.fi/oulu-tuira

Julia on aina pitänyt kivitaloista ja hän kertookin, että sillä oli iso merkitys ostopäätökseen. ”Kivitalot ovat mielestäni kauniita ja moderneja ja uusi on aina uusi. Tykkään kun saan olla eka, joka asunnossa asuu.” Talossa on parasta ”Ulkonäkö, hyvät valinnat mm. valaistuksessa, hyvin käytetyt neliöt ja oma piha”, kertoo Julia. Julia asuu Oulunsalossa Pohjolan Kivitalot Oy:n rakentamassa rivitaloyhtiössä. Hän kehuu rakennuttajaa joustavuudesta ja siitä, että hän sai mahdollisuuden vaikuttaa osaan materiaaleista. Julia osti asunnon Tuiran Kiinteistömaailmalta, kun rakennustyöt olivat pitkällä, mutta kesken. Uudiskohteessa materiaaleihin voi vaikuttaa täysin, jos on mukana suunnittelussa rakentamisen alkuvaiheessa. Välittäjä tekee rakennusliikkeen ja asiakkaan kanssa yhteistyötä ja ohjaa asiakkaan muiden yhteistyökumppaneiden, kuten kalustetoimittajan juttusille.

Paula Kaarre kiinteistönvälittäjä LKV 045 650 5955 @paulakaarrelkv

Heidi Lahdenkauppi vuokraus myyntineuvottelija 041 318 8964

Carita Katisko kiinteistönvälittäjä LKV 040 519 4908

Lea Viitala myyntineuvottelija 044 236 6435

Tommi Kohonen Valokuvaaja


10 • RAKENTAJAMESSUSANOMAT

Nyt on onnistuneen kattoremontin ja ulkoverhouksen aika! Soita ilmainen arviointi

040 5827 450

Leppiojantie 20 91800 Tyrnävä www.tahtirakennus.fi

Asuntokaupassa pyörteilee kovasti Asuntokauppa käy asunnon ostotarjouslomakkeeseen ja mallilausekkeen kaupvielä toistaiseksi pakirjaan. lähes entiseen Ostajan malliin koronavitutustuttava ruspandemiasta tilanteeseen huolimatta.

Saunaranta – turvallinen paikka kasvaa VARAA TONTTISI! WWW.LIMINKA.FI raksalehti_128x130mm.indd 1

19.3.2020 10.58.05

Töitä? Työntekijöitä? Henkilöstöpalvelua nopeasti ja joustavasti!

SOL Henkilöstöpalvelut Oy Myyntipäällikkö Jukka-Pekka Lukkarila 0400 355 783

ASIASTA KERTOIVAT ensimmäisinä valtakunnallisten tilastojen perusteella Helsingin Sanomat ja Rakennuslehti. Helsingin Sanomien tekemän kyselykierroksen perusteella suurin osa isoista kiinteistönvälitysketjuista on päättänyt lopettaa julkiset näytöt ja siirtyä yksityisiin näyttöihin. Koronan vaikutus koskee nyt asuntonäyttöjä, koska niitä ei voi järjestää. Se hidastaa asuntokauppaa vahvasti lähitulevaisuudessa. Hallitus on kieltänyt yli kymmenen hengen julkiset kokoontumiset. Monet välitysliikkeet ovat ottaneet käyttöön tavallisesta poikkeavia käytäntöjä, jotta viruksen leviämistä voitaisiin ehkäistä. Ketjut ohjeistavat asiakkaitaan ja henkilöstöään hyvään käsihygieniaan. Osa pyytää desinfioimaan kädet näytöllä, välttämään kättelyä, pitämään etäisyyttä ja jäämään kotiin, jos vointi ei ole hyvä. Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n mukaan viime viikot ovat olleet jonkin verran normaalia hiljaisempia. Asunnonvälitysfirma Remaxin toimitusjohtaja Pasi Aalto on havainnut muutosta huonompaan suuntaan viime aikoina. – Näkymät tulevat olemaan haastavat seuraavat kuukaudet. Alkushokki on luonut epävarmuutta. Korona varmasti hidastaa asuntokauppaa väliaikaisesti. Uusi tilanne aiheuttaa taloudellista epävarmuutta, joka saa ihmisiä siirtämään asunnon vaihtoa, Aalto sanoo. Kiinteistönvälitysalan keskusliitto KVKL on varautunut siihen, että kaupantekotilaisuudet siirtyvät koronan takia. Tätä varten KVKL on laatinut liitteen

Erityisesti ostajan täytyy tietää, että jos hallinnan luovutus viivästyy myyjälle tai hänen kanssaan samassa taloudessa asuville asetetun karanteenin vuoksi, ostaja ole oikeutettu korvauksiin. – Digitaalinen asuntokauppa on nyt ylivertaisessa asemassa. Korona on omiaan lisäämään etäpalvelujen suosiota, mutta valitettavan harva voi vapaasti valita digitaalisen kaupanteon, sanoo KVKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth. Vuokra-asuntoja välittävä Vuokraturva on myös siirtynyt asuntojen vuokraukseen virtuaalisesti. Asuntokauppaa ei lain mukaan voi kuitenkaan siirtää täysin digitaaliseksi, koska ostajalla on vastuu kohteen tarkastuksesta: ostaja ei voi vedota virheenä asiaan, joka hänen olisi selkeästi pitänyt havaita ennen kaupantekoa. – Emme suosittele, että kauppaa tehtäisiin ilman fyysistä tutustumista kohteeseen. Välittäjän on myös lain mukaan käytävä kohteessa ja otettava selvää, että se on sellainen kuin toimeksiantosopimuksessa lukee, Ehrnrooth sanoo. Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä kertoo, että näyttöjä on peruttu jonkin verran. – Varsinkin vanhemmat ihmiset ottavat viranomaisten neuvot vakavasti ja hyvä niin. Selkeä muutos on siinä, paljonko halutaan olla tapaamisissa. Tämä tulee varmasti hidastamaan asuntokaupan prosessia”, Kyhälä sanoo. Habitan toimitusjohtajan Mika Pärssisen mukaan asuntoja tulee myyntiin aiempaa vähemmän. – Ihmiset, jotka ovat miettineet laittavansa asuntonsa

myyntiin kevään aikana, miettivät nyt selkeästi pidempään. Sanoisin, että kahden viikon päästä nähdään, mikä vaikutus oikeasti on”, Pärssinen sanoo. Bo LKV:n toimitusjohtaja Tuomo Räsänen muistuttaa, että asumisen tarpeet eivät ole kadonneet koronan takia. Asunnonvaihdon taustalla on yleensä selkeä tarve, kun elämäntilanteet muuttuvat. Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa on samoilla linjoilla kollegoidensa kanssa. Ihmiset miettivät tilannettaan nyt tarkkaan. – Luulen, että asuntokauppa tulee hetkellisesti hidastumaan. On varmasti tapauksia, joissa mietitään kaksi kertaa. Jotkut varmaan jäävät odottelemaan hiukan”, Hintsa sanoo.

Handelsbank rauhoittelee

Koronavirus vaimentaa asuntomarkkinoiden aktiviteettia. Silti Handelsbanken arvioi katsauksessaan, että ne voivat selvitä pandemiasta säikähdyksellä. Maailmantalous taantuu tänä vuonna ja Suomessa talous on Handelsbankenin mukaan jo taantumassa. Pankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan tilanteen vaikutukset Suomen asuntomarkkinoihin voivat kuitenkin olla vähäiset, jos taantuma jää lyhyeksi. Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen muistuttaa, että finanssikriisistä Suomen asuntomarkkinat selvisivät pienillä vaurioilla. Näin voi hänen mukaansa käydä tälläkin kertaa. – Mikäli talouden toipuminen siirtyy, asuntomarkkinoiden aktiviteetti vaimenee jonkin verran”, hän ennakoi. – Asuntomarkkinat ovat jakautuneet useaksi osamarkkinaksi. Kysyntä on kohdistunut edelleen erityisesti suurimpiin kasvukeskuksiin: pääkaupunkiseudulle, Tampereelle, Turkuun ja Ouluun.


RAKENTAJAMESSUSANOMAT • 11

Löylyn tähden™

Kerkes-kivillä esim. Aitokiuas lämpiää reilussa tunnissa!

-kiuaskivet • lyömätön kestävyys • puhtaat löylyt • 5 vuoden takuu • soveltuu kaikkiin kiuastyyppeihin

Katso lähin jälleenmyyjäsi ja tutustu: www.kerkes.fi tai soita: 050 373 1313


12 • RAKENTAJAMESSUSANOMAT

DRY ICE FINLAND

A

C

B

Tiedotus ja valmistelevat työt

- Asukasta tiedotetaan remontin ajankohdasta ja loppumisesta sekä ennalta vaadittavista toimenpiteistä. - Asunnoissa voi asua remontin ajan, pyrimme järjestämään mahdollisimman häiriöttömän asumisen. - Lattia- ja seinäpinnat suojataan tarpeen mukaan.

Viemäriremontti sukitustekniikalla - Vanhan viemärin sisään valmistetaan uusi muoviputki. - Tekninen käyttöikä vastaa tehdastekoista muoviputkea. - Soveltuu erinomaisesti kaikille putkimateriaaleille (alk. Ø 50 mm betoni-, valurauta- ja muoviputket). - Lattiakaivojen saneeraus.

Lopputarkistus ja raportointi

- Lopputuloksen tarkistaminen TV-kameralla. - Pesualtaiden vesilukkojen kiinnitys, ja tarvittaessa uusinta sekä lattiakaivon puhdistusaukon tulppaus. - Siivous tehtyjen toimenpiteiden jälkeen.

Rovaniemi • Kemi • Tornio • Oulu Puh. 0207 121 240 | posti@kilpimaa.com | www.kilpimaa.com

MUOVIPUTKIPONTTOONIT • Laituri- ja lauttaponttoonit nopeasti ja edullisesti. • Meiltä myös valmiit laiturit, laiturilautat ja saunalautat. www.floatsp.com puh. 040 511 5723 FLOATING SYSTEMS PRODUCTION OY I Työpajantie 6, 95410 Tornio puh. +358 40 511 5723 I reino.lauri@gmail.com I www.floatsp.com


RAKENTAJAMESSUSANOMAT • 13

Osasto 253. Tervetuloa!

kiertokaari.fi

Soilcon Oy käyttää maaperätutkimuksiin modernia GM 65 GTC -kairavaunua.

Pitkäaikainen kokemus tuo hyötyä asiakkaalle Soilconilla uusi kätevä maaperän tutkimusvaunu KUNNALLISTEKNIIKKA on kauhavalaisen Soilcon Oy:n vahvuus, joka on mahdollistanut ammattitaitoisen ja nopean reagoinnin sekä yhteisöjen, yritysten että yksityisten toimeksiantojen toteuttamiseen. – Tuore hankintamme on tehokas, nykyaikaiseen gps- ja muuta digitaalista tekniikkaa soveltava maaperätutkimusvaunu, joka varmistaa alan pitkäaikaiseen kokemukseen perustuvat palvelumme, kertoo toimitusjohtaja Jouni Mäenpää. – Olemme ylpeitä kokemuksestamme aluesuunnittelussa, jonka takeena ovat omat laatujärjestelmämme sekä vakiintuneet yhtenäiset toimintatapamme. – Uuden modernin kairavaunumme ansiosta voimme hyödyntää monenlaisia maaperän tutkimusmenetelmiä, hän lisää. Maaperätutkimusten osuus on Mäenpään mukaan Soilconin toiminnassa jatkuvassa kasvussa. Näitä tutkimuksia tarvitaan kunnissa päätöksenteon ja suunnittelun tueksi. – Modernilla tekniikalla saadaan aiempaan verrattuna samoilla kuluilla nykyisin huomattavasti kattavampia ja tarkempia tutkimustuloksia. – Soilcon Oy on dynaaminen suunnittelu- ja asiantuntijatoimisto, Mäenpää painottaa. – Päätoimialojamme ovat kun-

Soilconin palveluihin kuuluvat muun muassa puristinheijarikairaus, heijarikairaus, siipikairaus, porakonekairaus, painokairaus, tärykairaus ja pohjavesiputkien asennus sekä kaikki kunnallistekniset ja vesihuoltoon liittyvät tutkimukset ja toteutukset.

nallistekniikan suunnittelu, vesihuollon linja- ja laitossuunnittelu, ympäristöselvitykset, geo- ja mittaustekniikan palvelut, pilaantuneiden maiden selvitykset, maalaboratorio sekä maa- ja pohjarakennuksen laadunvalvontaan liittyvät tehtävät. Alan kokemusta Soilcon Oy:n perustajilla ja henkilökunnalla on jo yli 60 vuotta. Soilcon on perustettu vuonna 2010. Yhtiössä on viisi suunnittelijaa ja laaja yhteistyöverkosto. Soilconin kaikki palvelut ovat saatavilla Oulun seudulta alkaen Pirkanmaan pohjois-

osia myöten. – Maaperätutkimuksia teemme koko maassa etelästä pohjoiseen. – Pitkäaikaisen kokemuksemme ja modernin laitteistomme ansiosta pystymme reagoimaan nopealla aikataululla. Olemme tottuneet elämään asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Palvelumme nopeus, varmuus ja korkea laatu ovat meille tärkeitä, Jouni Mäenpää toteaa. – Maaperätutkimuksien palveluiden tehostamiseksi olemme hankkineet uuden monipuolisen kairavaunun. Perinteisten

paino- ja tärykairausten lisäksi laitteistolla onnistuvat myös heijari- ja puristinheijarikairaukset. Pystymme tekemään nopeasti myös leikkauslujuuden mittauksen perustuvat siipi- ja porakonekairaukset. Näitä mittauksia tarvitaan erityisesti kallioperän tutkimisessa. – Kunnallistekninsen suunnittelun standartoitu konseptimme on pitkään hiottu ja toimii kokemuksemme mukaan hyvin, myös vesihuollossa. Asiakas saa tästä hyötyä suunnittelun kustannustehokkuudesta, Mäen­pää jatkaa.

WWW.MEDIARAUTIO.FI


14 • RAKENTAJAMESSUSANOMAT

Kattojen pesut ja maalaukset Pelti-, tiili- ja mineriittikattoihin Vesikourut, tikkaat, lumiesteet - myös vanhojen uusimiset ja korjaukset

Kotitalousvähennysmahdollisuus

Soita ja kysy tarjous!

050 594 2992

kjkmestarit.fi

MEDIARAUTI

ASIANTUNTIJASI TUTKIMUKSESSA & SUUNNITTELUSSA

Tutkimus

Suunnittelu

Soilcon Oy, Nikolaintie 6 A, 62200 Kauhava

puh. 06 434 2300

Valvonta www.soilcon.fi


RAKENTAJAMESSUSANOMAT • 15

CTC lämpöpumppujen aatelia! Valitse CTC lämpöpumppu. Ammattimainen asennus ja korkea laatu takaavat huolettoman käytön vuosiksi eteenpäin.

Eniten lämmintä käyttövettä luokassaan, invertteriohjaus ja korkein energialuokka tekevät CTC lämpöpumpusta yhden markkinoiden parhaista.

*Energia luokka - Lattialämmitys tai patterit, Ohjauksen kanssa.


16 • RAKENTAJAMESSUSANOMAT YRITYSESITTELY

Lasittamisella lisätilaa ja mukavuutta koko perheelle

säistä riippumatta, ympäri vuoden. Lasitetulla terassilla on mukava istuskella ja viettää aikaa vaikka harrastusten parissa. Lasiterassilla voi nauttia aamiaista koko perheen kanssa, kun kevätaurinko lämmittää. Illanistujaisiin lasiterassi tarjoaa tunnelmalliset puitteet. – Näyttävin, tai oikeastaan näkymättömin lasitustuotteemme on limittäin liukuva, pystypuitteeton Alutec5 -lasitus. Lasitetulla terassilla voit ihailla ympäröivää maisemaa täysin esteettä, kun lasituksessa ei ole häiritseviä karmeja, Rompasaari korostaa.

Avaimet käteen palvelu

Ylivieskalainen Alutec Oy on palvellut asiakkaitaan jo yli 40 vuoden ajan. – Vuosien kokemuksemme ja monipuolinen osaamisemme auttaa meitä toteuttamaan asiakkaidemme toiveet kestävistä parvekekaiteista ja -lasituksista, alumiiniovista ja -ikkunoista aina tyylikkäisiin terassilasituksiin asti. Toimimme koko Suomen alueella, kertoo Markku Rompasaari Oulusta.

Kätevä tapa laajentaa oman kodin pinta-alaa

Lasittamalla terassi saadaan aktiivikäyttöön Lisätilaa säällä kuin säällä KESKEISTÄ Markku Rompasaaren ja Aapo Järvimäen mielestä Alutec Oy:n palveluissa on pohjois-pohjanmaalainen laatu ja luotettavuus. – Oma tuotantolaitoksemme sijaitsee Ylivieskassa, jossa valmistamme terassi-ja parvekelasitukset. Toiminta on kaikin puolin muutenkin kotimaista. Tarvittavat raaka-aineet hankimme toimivilta suomalaisilta yhteistyökumppaneil-

ta. Rompasaari ja Järvimäki toimivat Alutec lasiterassit myyntineuvottelijoina Oulun alueella, jossa meillä on myös paikalliset omat asentajat. – Markkinamme keskittyy enimmäkseen pientalopuolelle: omakoti- ja rivitalojen asiakaskunta on nykyisin pääkohteemme. Myös kiinnostus kesämökkien terassien rakentamiseen ja lasittamiseen on kasvanut sekä toteutamme myös parvekelasitukset kerrostaloihin, kertoo Markku Rompasaari. – Terassilasitukset ovat edelleen tämän kevään hittituote. Nyt kun koronavirustartuntojen

ehkäisemiseksi suositellaan pysymään mahdollisimman paljon kotona, terassin laajentaminen lasittamalla lisäolohuoneeksi on hyvinkin sopiva ratkaisu. Pystymme toteuttamaan terassilasituksen niin, että asiakkaan ei tarvitse olla myyjän eikä asentajan kanssa tekemisissä fyysisesti. Teemme terassin suunnitelman ja mittauksen ulkoa käsin, tarjous ja kaupan vahvistaminen toteutetaan sähköisesti. Tarjouksen tekeminen ja kohteeseen perehtyminen eivät maksa asiakkaalle mitään, Aapo Järvimäki lisää. – Terassien lasitukset ja tar-

vittaessa uusien terassien perustukset voidaan tehdä ympäri vuoden. Kun tämän selvittää asiakkaalle, paljastuu että aika moni on luullut, että lasituksia voi tehdä vain kesällä. Kyllä tämä on ympärivuotista hommaa, Markku Rompasaari huomauttaa. – Terassin lasittamisesta suurin asiakkaalle koituva hyöty on tietenkin lisätila, Rompasaari painottaa. – Jonka käyttö on myös helppoa, Järvimäki lisää. Talvella ei tarvitse lapioida lumia eikä kesällä välittää vesisateesta ja tuulesta. Suojaisessa ulkotilassa oleskelu onnistuu

Alutec lasiterassit toteuttaa asiakkaiden toiveiden mukaan terassi- ja parvekelasitukset, lasikaiteet, alumiini- ja puurunkoiset valmisterassit perustuksineen sekä lasikatot avaimet käteen periaatteella. – Usein lasitus tehdään olemassa olevan terassin päälle, mutta ellei terassia vielä ole tai olemassa oleva pohja liikkuu roudan vaikutuksesta niin silloin voimme toteuttaa esim. ruuvipaaluperustukset, joka on yleisin vaihtoehto. Nykyisen terassin laajentaminen onnistuu myös, monet tekevät tämän lasituksen yhteydessä koska se tulee halvemmaksi samalla kertaa tehtynä kuin erikseen. Avaimet käteen palvelu on asiakkaalle helppoa: Me hoidamme kohteen toteutuksen alusta loppuun itse sekä kaikki tavara tulee saman katon alta, painottaa Markku Rompasaari.

Hän kertoo havainneensa, että rakennusaikana toteutetut terassit eivät välttämättä ole optimaalisesti sijoitettu hyvää tilankäyttöä tai lasittamista varten. Pienet rakennekorjaustoimenpiteet voidaan toteuttaa lasituksen yhteydessä, joten kaikki terassit pystymme lasittamaan. Yksikään terassi ei ole jäänyt lasittamatta talon rakenteiden takia, toteaa Rompasaari.

Kotimainen tuotanto ja asennus

Alutecin asennuksissa käytettävät alumiinirakenteet valmistetaan Alutecin tuotantolaitoksessa Ylivieskassa. Koko tuotanto ja asennus toteutetaan kotimaisin voimin. – Karkaistu turvalasi, jota käytetään aina terassilaseissa, tulee myös Suomesta. Alumiiniprofiilit pursotetaan myös kotimaassa, Järvimäki paljastaa. – Hinnan lisäksi laatu on asiakkaan kannalta keskeinen asia. Me pyrimme heti alusta alkaen niin laadukkaaseen tulokseen, että siihen ei jää asiakkaalla huomauttamista. Toimitusvarmuus on myös nykyään asiakkaalle todella tärkeää, tähän olemme myös panostaneet. Sen mitä lupaamme, sen myös toteutamme, Järvimäki lupaa. Alutec Oy:n palveluihin kuuluu terassi- ja parvekelasitusten lisäksi projektipuolella myös julkisivurakentaminen eli lasiseinät sekä alumiiniovet. Alutec Oy:llä on myös jälleenmyyntiverkosto, joka kattaa koko Suomen.

ALUTEC OY Savontie 349, 84100 Ylivieska Myynti Marko Nivala 040 670 2362 www.alutec.fi

SEMKO OY

Betoniin valettavat tartunta- ja kiinnitysosat • Betonin käsittelylaitteet • Kevyet teräsrakenteet Tehtaantie 8, 60100 Seinäjoki 020 7288350 www.semko.fi


RAKENTAJAMESSUSANOMAT • 17 YRITYSESITTELY

Vallila yllättää neutraaleilla sävyillä ja pukee klassikot raikkaisiin uutuusväreihin tisen tummaan kylpyhuoneeseen Vallila on tunnettu tuomaan ripauksen retrohenkisrohkeista ja väriktä raikkautta. käistä kuoseistaan, joihin suunnittelijat Klassikoita ja vaaleaa ammentavat vaikut- viileän Makeba-kuosin tapaan, uusinteita luonnosta ja tapainos on tehty myös suomalaisen tekstiilitaiteilija Marjatta ympäristöstä.

Howard Smithin Makeba-kuosi on klassikko jo vuodesta 1968, nyt verhoa on saatavana hehkuvan oranssissa värissä.

NYT VALIKOIMASSA on Vallilan klassisten ja räväköiden kuosien lisäksi vaaleita ja neutraaleita yksivärisiä sävyjä. Vallila panostaa yhä enemmän vastuullisuuteen materiaaleissaan ja on tuonut myyntiin ensimmäiset kierrätysmuovista valmistetut tuotteet. Vuoden 2020 teemana onkin yllätyksellisyys ja vastuullisuus. Vallilasta tulee usein ensimmäisenä mieleen rohkeat kuviot ja värikkäät kankaat. Kevään uutuksien teemana onkin kotimaan luonto kukkaloistoineen ja kevään 2020 kokoelma sisältää noin 80 uutuuskuosia ja uusintapainosta eri värityksillä. Klassikkoverho, Howard Smithin suunnittelma Makeba, on koristanut koteja jo vuodesta 1968 lähtien ja se on saanut uusintapainoksessa yllensä tyylikkään oranssin värin, joka toimii minimalistisessakin sisustuksessa upeana aksenttina. Samaa Makeba-kuosia on nyt myös pyyhkeissä, jotka sopivat niin skandinaavisen vaaleaan kuin dramaat-

Metsovaaran suunnittelemasta jännittävästä Kiira-kuosista. Makuuhuoneeseen saa näyttävyyttä Kiira-klassikkokuosilla, rauhallisen harmaassa sävyssä, niin vuodevaatteina kuin pimentävinä verhoina. Kevään kokoelma yllättää myös neutraaleilla tuotteilla, kuten valloittavan vaaleilla keittiötekstiileillä, jotka sopivat boheemin räiskyvälle kokkaajalle yllättäväksi yksityiskohdaksi, mutta myös skandinaavisen vaalean sisustuksen jatkumoksi.

Vastuullisuus on vuoden 2020 kantava teema

Vallila panostaa vahvasti vastuullisuuteen ja kasvattaa jatkuvasti vastuullisesti tuotettujen materiaalien osuutta tuotteissaan. Vallila onkin jäsen kahdessa vastuullisuutta edistävässä järjestössä, Better Cotton Initiativessa (BCI) sekä Business Social Compliance Initiativessa (BSCI). BCI kehittää puuvillan tuotantotapoja ja vähentää viljelyn ympäristövaikutuksia. Val-

Suomalaisen tekstiilitaiteilija Marjatta Metsovaaran Kiira-kuosi toistuu makuuhuoneen lakanoissa ja pimennysverhoissa.

lila on sitoutunut vastuullisemman puuvillan hankintaan tämän ohjelman kautta. BSCI puolestaan kehittää sosiaalista vastuuta ja parantaa työolosuhteita kansainvälisissä toimitusketjuissa. Yli 90 prosenttia Vallilan tekstiilituotteista on Öko Tex -sertifioituja, mikä tarkoittaa,

että tuotteet ovat turvallisia käyttäjille sekä haitta-aineettomia. Vallila suosii myös kiertotalouden periaatteita ja on tuonut myyntiin kierrätetystä PETmuovista valmistetut tuotteet. Vallilassa vastuullisuus tarkoittaa ihmisten ja ympäristön kunnioittamista.


18 • RAKENTAJAMESSUSANOMAT

Yrittäjä, älä jää yksin! Suomen Yrityskummien verkosto tarjoaa pienille ja pk-yrityksille maksutonta tukea taloudellisen tilanteen selkeyttämisessä. YRITYSKUMMEILLA on pitkä kokemus yrityksen johtamiseen liittyvistä haasteista ja vuosittain yli 1000 yrittäjää hakee valtakunnallisen verkkosivun kautta yrityskummeilta tukea liiketoiminnan kehittämiseen. – Erityisesti nyt tässä taloustilanteessa me yrityskummit korostamme ennakoinnin ja suunnitelmallisuuden tärkeyttä. Yrittäjien on itse toimittava aktiivisesti ja pyrittävä tekemään muutokset ennen eräpäiviä. Moni yrittäjä kokee tässä taloustilanteessa tarvetta myös keskustella jonkun kokeneen kanssa ja me yrityskummit olemme käytettävissä, kertoo yrityskummien hallituksen puheenjohtaja

Kaarlo Nurmiranta. Viime vuosina erityisesti yksinyrittäjien osuus on kasvanut yhteiskunnassa, ja tämä kehitys heijastuu myös yrityskummeille tulleisiin toimeksiantoihin. Peräti 50% viime vuoden asiakasyrityksistämme oli yksinyrittäjiä. Tyypillisesti yrittäjät hakevat yrityskummeilta tukea liiketoiminnan kehittämiseen, markkinointiin, myyntiin, yrityksen johtamiseen, asiakassuhteisiin ja rahoitukseen. – Helmikuussa 2020 tehdyn asiakaskyselyn perusteella asiakasyrittäjät olivat erittäin tyytyväisiä yrityskummipalveluun. Tämä tulos vahvistaa yrityskummien uskoa ja motivaatiota jatkamaan tekemäänsä vapaaehtoistyötä. Toimintamme kattaa koko maan ja alueellista toimintaamme koordinoi 21 aluekummia. Lähtökohta toiminnassamme on aina ollut, että yrittäjä ei jää yksin, toteaa Kaarlo Nurmiranta. Yrityskummia voi hakea verkkosivun kautta.

me korjaamme

KOTISI KIVIJALASTA VIIMEISEEN LISTAAN Tilaa ilmainen arviokäynti!

restent.fi

Hyödynnä 041 505 5632 kotitalousvähennys.

YRITYSKUMMI YRITYKSESI KASVUN TUKENA SUOMEN YRITYSKUMMIT RY on

kokeneista yrittäjistä, yritysjohtajista ja liike-elämän asiantuntijoista koostuva valtakunnallinen verkosto, johon kuuluu 1200 jäsentä. Yrityskummit tarjoavat osaamistaan ja kokemustaan maksuttomasti Suomessa toimivien yrittäjävetoisten yritysten liiketoiminnallisten haasteiden ratkaisemiseksi. Yhdistyksen toimintaa tukevat Työ- ja elinkeinoministeriö, Yksityisyrittäjäin säätiö, kunnat ja seudulliset kehitysyhtiöt, yritykset ja järjestöt. Lisätietoja yrityskummitoiminnasta löydät osoitteesta www.yrityskummit.fi

Suosi paikallista etenkin vaikeina aikoina SUOMEN KYLÄT RY on huolissaan kylien ja korttelien pienyrittäjistä, palveluita tuottavista yhdistyksistä ja työpaikoista talouden äkkipysähdyksen takia. Esimerkiksi maamme elinkeinoista viime vuosina nopeimmin kasvanut matkailuala on nopeiden tukitoimien tarpeessa. Kasvisravintola Frantsilan Kehäkukan asiakkaista ja liikevaihdosta on viikon aikana kadonnut yli puolet. – Muistan vielä hyvin 1990-luvun laman jäljet. Ne pitäisi nyt välttää, tai jälkitaudeista voi tulla pahemmat kuin itse taudista, toteaa yrittäjä Olli Ahonen. Leader-tuetun kasvuyrityksen pöydissä on nyt tilaa. Yrityksessä on otettu käyttöön kaikki mahdolliset varotoimet käsidesistä kahvojen ja aterimien desinfiointiin sekä henkilöstön nuhaisuuden nollatoleranssiin. Alkamassa on myös annosten kotiinkuljetus. – Pelko on pahinta myrkkyä bisnekselle ja sitä on nyt onnistuttu kylvämään kiitettävästi, jatkaa Ahonen. Ymmärrän

että pitää mennä terveys edellä ja että epidemiahuippu on vasta edessä, mutta kyllä ihmisten pitää voida syödä kriisissäkin, sanoo Ahonen Valtiovallalta Ahonen odottaa vahvoja toimia yritysten ahdingon helpottamiseksi. Yhtäkään normaaliolojen elinvoimaista yritystä ei saa kriisin johdosta päästää konkurssiin. – Maamme yrityksistä yli 90 prosenttia on alle 10 työpaikan mikroyrityksiä ja niissä on puolet maamme yritystyöpaikoista, muistuttaa Ahonen. Suomen 54 Leader-kehittämisyhdistyksen kautta on vuosina 2015-20 käynnistetty mikro- ja pienyritysten kehittämishankkeita satojen miljoonien eurojen arvosta, josta julkisen tuen osuus on noin kolmannes ja yrittäjien osuus kaksi kolmannesta. Tätä mittavaa kehittämispanosta ja syntyneitä tuhansia uusia yrityksiä ja työpaikkoja ei saa päästää valumaan hukkaan.


RAKENTAJAMESSUSANOMAT • 19

Kiinnostus omakotitalon putkiremonttiin kasvaa Paikalliseen urakoitsijaan luotetaan eniten

vaukset ovat sidonnaisia ikävähennyksiin, jolloin korvaus voi olla vain murto-osa todellisista kuluista, kertoo Terhi Klemetti.

OMAKOTI- ja paritaloasukkaiden putkiremontin teettämisaikeet ovat aavistuksen nousussa viime vuoteen verrattuna. Tuoreen tutkimuksen tuloksista voidaan päätellä, että putkiremonttia suunnitelleet ovat myös jo toteuttaneet suunnitelmiaan. Suurimmalla osalla tutkimukseen vastaajista on vielä alkuperäinen tai osittain korjattu putkisto kodissaan. – Hälyttävää on, että Suomessa tapahtuu yli 100 vesivahinkoa joka päivä ja suurin osa niistä syntyy nimenomaan vanhojen käyttövesiputkien rikkoutuessa. Automaattinen vedenkäytönvalvonta on yleistymässä, mutta se ei yksin ole ratkaisu, muistuttaa kertoo palvelukonseptipäällikkö Terhi Klemetti Uponorilta. Uponorin toteuttamassa tutkimuksessa selvitettiin kuluttajien aikeita putkiremonttiin. Kysely julkaistiin muun muassa Facebook -sivustolla helmikuun 2020 aikana ja se oli avoin kaikille. Kyselyyn vastasi 806 henkilöä ympäri Suomea. Tutkimuksen tulkinnassa on keskitytty erityisesti yli 20 vuotta vanhoihin omakoti- ja paritaloihin, joita oli yhteensä 686. Tutkimusta on toteutettu jo puolen vuosikymmenen ajan vuosittain.

Vedenkäytön valvonta yleistyy

Vedenkäytön seurantaan ja valvontaan on jo olemassa erilaisia ratkaisuja. Terhi Klemetin mukaan kiinnostus niitä kohtaan on selvästi nousussa. Tutkimukseen vastanneilla 17 %:lla on kodissaan vesivuotovahti ja 12 % harkitsi sellaisen ostoa. – Nykyään on saatavilla esimerkiksi mobiilisovelluksen kautta hallinnoitava vedenvalvontayksikkö, joka kattaa koko kodin käyttövesijärjestelmän ja voi tarvittaessa jopa katkaista vedentulon automaattisesti. Jos putkiremontti ei jostain syystä ole vielä ajankohtainen, automaattinen vedenkäytön valvonta helpottaisi seurantaa ja voisi estää ison vesivahingon syntymisen.

Paikallinen tekijä on kuluttajille tärkeää valinnassa

Paikallinen tekijä ja luotettavat tuotteet ovat kuluttajille tärkeitä valintatekijöitä

Remontti on ajankohtainen 43 prosentille

Suomalaisissa kodeissa sattuu vuosittain yhteensä jopa 37.000 vesivahinkoa. Eniten vahinkoja aiheuttavat vanhat käyttövesiputkistot ja toiseksi eniten rikkinäiset tai väärin liitetyt kodinkoneiden liitäntäletkut.

Yli puolet tutkimukseen vastaajista kertoo, että omassa kodissa on alkuperäinen tai osittain korjattu putkisto. Muilla putkisto on täysin uusittu ker-

ran tai useammin. Remontti on ajankohtainen 43 %:lle vastaajista, kun taas 57 % kertoo, ettei remontille ole tarvetta. – Putkiremontti poistaisi van-

hojen putkien aiheuttaman vesivahinkoriskin kertaheitolla. Vahingon korjaaminen on huomattavasti kalliimpaa kuin ennakkoon tehty putkiremontti. Usein

luotetaan liikaa vakuutukseen ja siitä saataviin korvauksiin, mutta todellisuudessa vakuutus ei useinkaan kata kustannuksista kuin osan. Vakuutusten kor-

Paikallinen ja tuttu LVI-alan yrittäjä on mieluisin vaihtoehto putkiremontin tekijäksi. Paikallisen yrittäjän valitsee 92 % vastaajista joko suoraan tai esimerkiksi putkivalmistajan verkoston kautta. Tekijän valinnassa painavat myös remontissa käytettävät tuotteet ja materiaalit. Halpaa hankintahintaa pitää tärkeimpänä vain 8 % vastaajista. – Urakoitsijan lisäksi asiakkaille on tärkeää, että remontissa käytetään luotettavan ja alan pitkäaikaisen toimijan tuotteita, joka vastaa niistä myo¨s tulevaisuudessa Jopa 94 % vastaajista on tyytyväisiä jo toteutettuun remonttiin.


20 • RAKENTAJAMESSUSANOMAT

Ilmalämpöpumpun hankkiminen on nyt ajankohtaista!

SÄÄSTÄ LÄMMITYSKULUISSA JOPA 50%! Meiltä uusimmat Mitsubishi Electric ja Gree ilmalämpöpumput suoraan varastosta!

Tule tutustumaan ilmalämpöpumppu -uutuuksiin myymälässämme ja hyödynnä talvietu!

Scanof�icen lämpöpumput alueellasi toimittaa

Palolankuja 3, 90620 OULU p. 040 506 8945 myynti@kylmacenter.�i | www.kylmacenter.�i

Näin suomalaiset haluavat asua – oma piha, sauna ja riittävästi tilaa K-RAUTA TUTKI, miten suomalaiset haluavat asua. Tutkimuksen mukaan omakotiasujien arvioissa tärkeimpinä nousevat esille oma piha, sauna ja riittävä tila. Rakentajana suomalainen haluaa tehdä helpoimmat työt itse. Omakotitalon rakennusprojektin mahdollisista kitkakohdista kysyttäessä puoliso nousi kiitosten kohteeksi. Suomalaiset pitävät lujasti kiinni omassa kodissaan kolmesta toiveesta: oma piha antaa rauhan ja mahdollisuuden ajanviettoon, saunan merkitys on edelleen vahva ja kodissa on oltava perheelle riittävästi tilaa.

Oma piha houkuttaa

Omakotitalossa asuvilta tai omakotitaloon muuttoa harkitsevilta kysyttiin syitä asua omakotitalossa. Omaa pihaa arvosti 91 % kyselyyn vastanneista. Asuminen ilman seinänaapureita houkutti 74 % vastaajista. Lähes puolet (45 %) kertoi pitävänsä pihan hoidosta ja taloon liittyvästä puuhailusta. Oma rauha ja vapaus saivat useita mainintoja myös avoimissa vastauksissa.

Näistä en luovu: piha ja sauna

Pihan merkitys näkyy tutkimuksessa yleisemminkin. Kun vastaajilta kysyttiin, mistä kodin asioista he eivät voisi luopua, suosituin (75 % vastaajista) vaihtoehto oli ”Kodissa on piha”. Saunalla on myös vankka merkitys suomalaisessa omakotitalossa: 68 % ei luopuisi omas-

ta saunasta. Vaikka pihan merkitys korostui tutkimuksessa, eivät vastaajat pitäneet terassia niinkään korvaamattomana. 28 % vastaajista mainitsi terassin olemassaolon tärkeänä asiana. Kodin koon vastaaminen asujien tarpeita oli kolmanneksi suosituin vaihtoehto (55 %).

Lämmitysmuodon vaihto kiinnostaa eniten uusista ratkaisuista

Tutkimuksessa kysyttiin vastaajan kiinnostuksesta hankkia uusia ratkaisuja omaan kotiin. Vaihtoehdoista eniten kannatusta saivat lämmitysmuodon vaihto energiatehokkaammaksi (29 %) sekä puhdas sisäilma ja sitä edistävät ratkaisut (25 %). Toimiva jätehuolto ja modernit kierrätysratkaisut kiinnostivat viidennestä vastaajia. Vastaavasti 44 % kertoi, ettei harkitse uusia ratkaisuja kotiinsa. Esimerkiksi aurinkoenergia kiinnostaa kyselyyn vastanneita: avoimissa vastauksissa aurinkopaneelien hankintaa kertoi harkitsevansa useampi vastaaja.

Rakentajana halutaan tehdä helpoimpia töitä itse

Suomalaisten into tehdä itse näkyy tutkimustuloksissa. Omakotitalon rakennuttamiseen osallistuneilta vastaajilta selvitettiin mieluisinta tapaa toteuttaa rakennusprojekti. 38 % vastaajista haluaa teh-

dä helpompia töitä itse omassa kodissa ja käyttää ammattilaisia vain luvan vaativiin töihin. Neljännes vastasi haluavansa rakentaa talonsa mahdollisimman pitkälle itse. Oman kädenjäljen näkyminen kiinnostaa myös, sillä 21 % tilaa valmistalopaketin, mutta haluaa vaikuttaa omilla valinnoillaan sisustukseen. – Yksilöllisyyden kaipuu ja oman jäljen näyttäminen näkyy myös tässä tutkimuksessa selvästi. Yksilöllisyyttä voi näyttää niin helpoimpien töiden tekemisen muodossa kuin esimerkiksi sisustusvalintojen tekemisessä, K-Raudan talomyynnistä vastaava myyntipäällikkö Ari Koski sanoo.

Rakentaminen sujuu ilman kitkaa

Omakotitalon rakennuttamiseen osallistuneilta selvitettiin myös rakennusprojektin aikana mahdollisesti tulleita haastavia tilanteita. 61 % vastaajista kertoi, että rakentamisen aikana ei syntynyt kitkaa eri osapuolten välille. Yksittäisistä vaihtoehdoista suurimmiksi nousivat kitka työmaalla urakoineiden henkilöiden tai asentajien kanssa (14 %) ja kitka kunnan tai kaupungin rakennusviranomaisten kanssa (12 %). Rakentaessa tai rakennuttaessa omakotitaloa työt sujuivat vastaajien mukaan hyvin erityisesti puolison kanssa: 68 % vastaajista mainitsi puolison. Myös rautakauppa tai muu rakennustarvikkeiden noutopaikka saivat hyviä mainintoja (62 %), samoin työmaalla urakoineet henkilöt tai asentajat (59 %).


RAKENTAJAMESSUSANOMAT • 21

Keliin sopivien renkaiden merkitys kasvaa, jotta turhat kolarit eivät kuormita viranomaisia koronakriisin keskellä. Ruuhkautumisen välttämiseksi renkaanvaihtoja on porrastettava kelien mukaan ja varattava niihin etukäteen aika. SAMALLA KUN koronavirus on laittanut maailman sekaisin ja pysäyttänyt lähes koko yhteiskunnallisen toiminnan, kevät lähestyy vääjäämättä. Tieliikenteessä se merkitsee talvija kesärenkaiden vaihtokauden alkua. – Tilanne on täysin poikkeuksellinen. On sopeuduttava poikkeusoloihin, mutta samaan aikaan pitäisi muistaa hoitaa myös renkaanvaihdon tapaisia, elämään kuuluvia rutiinitehtäviä, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo. Poikkeusoloissa ihmisten henkilökohtainen vastuu liikenneturvallisuudesta kasvaa entisestään. On tärkeää, että tiellä liikkuessa on alla keliin sopivat renkaat. Myös liikennekäytöksen on oltava jopa aiempaakin joustavampaa ja tarkkaavaisempaa, jotta turhat onnettomuudet eivät työllistäisi muutenkin kovan työtaakan kanssa painivia viranomaisia ja terveydenhuoltoa.

Renkaanvaihtoon vain ajanvarauksella

Tärkeä toimi koronan vastaisessa taistelussa on ihmisten välisten kontaktien välttäminen. – Renkaanvaihtoon onkin tästä syystä varattava tavallista enemmän aikaa, jotta liikkeisiin ei pääse syntymään ruuhkaa, Nuora sanoo. Parasta on varata vaihtoaika etukäteen. Suurimmalla osalla liikkeistä on käytössä verkkoajanvaraus. Jos omassa rengas-

liikkeessä ei verkkoajanvarausta ole, on hyvä soittaa etukäteen ja kysyä sopivaa aikaa. Asiat voi hoitaa fiksusti monella tavalla. Ihmisten liikkumista rajoittamalla Suomessakin pyritään siihen, että koronaepidemia pitenisi mutta loivenisi ja terveydenhuoltoa kuormittavat tautihuiput pysyisivät poissa. Nuora näkee, että nykytilanteessa myös renkaanvaihdon on toimittava samoilla periaatteilla. Toimialalla pyritäänkin nyt venyttämään vaihtosesonkia molemmista päistä. Jos asuu etelässä ja pohjoiseen ei ole asiaa, voi hyvin vaihtaa jo nyt kesärenkaita alle. Vastaavasti ihmiset, jotka joutuvat liikkumaan Suomen läpi, voisivat odotella ja pidentää vaihtokautta omalla toiminnallaan sieltä toisesta päästä. Tärkeintä on, että alla olevat renkaat sopivat vallitseviin sääoloihin. Sosiaalisten kontaktien rajoittamisen ohessa toinen tehokas keino koronaviruksen rajoittamiseksi on huolellinen käsihygienia. Autonrengasliiton jäsenyrityksissä kiinnitetään huomiota siisteyteen ja hyvään hygie­ niaan aiempaakin enemmän. On asiantuntevan rengasliikkeen merkki, että niin asiakkaiden kuin henkilöstönkin turvallisuudesta pidetään hyvä huoli. Koronaviruksen aikana houkutus ryhtyä renkaidenvaihtoon itse voi kasvaa, kun etätöissä on aikaa ja ihmismassoja on vältettävä. Tee se itse -renkaanvaihtoon voi Nuoran mielestä ryhtyä, jos homma on hallussa, renkaistaan on tottunut huolehtimaan itse ja autotalista löytyy

On sopeuduttava poikkeusoloihin, mutta samaan aikaan pitäisi muistaa hoitaa myös renkaanvaihdon tapaisia, elämään kuuluvia rutiinitehtäviä

Rengashuolto muistettava koronan keskelläkin jämäkkä, vaihtotöihin tarkoitettu tunkki. – Sen sijaan vain koronan pelon takia vaihtotöihin on turha ryhtyä. Kun puutteellinen osaaminen ja auton hätäaputunkki yhdistetään, voi syn-

tyä pahojakin vahinkoja. Niillä on turha kuormittaa terveydenhuoltoa etenkin nyt, Nuora muistuttaa. Autonrengasliitto ja sen asian­tuntijayritykset seuraavat jat-

kuvasti koronatilanteen muuttumista. Nuora pitää mahdollisena, että tilanteen myötä asiakkaille keksitään tarpeen vaatiessa uusia joustavia palveluratkaisuja. – Yhteiskunnan erityis-

tilanteessa rengasturvallisuus on entistä tärkeämpää. Jokaisen alan on tehtävä osansa, että selviämme yhdessä ja mahdollisimman pienin vaurioin, Nuora kiteyttää.


22 • RAKENTAJAMESSUSANOMAT

Lämpöä koteihin jo vuodesta 1949

Säästäminen lämmittää

Jäspi Tehowatti Air Ilma-vesilämpöpumppu uusiin ja vanhoihin omakoti- ja rivitaloihin.

Tiesitkö, että energiaremontin voi tehdä myös vähitellen? Iso osa ilma-vesilämpöpumpuista asennetaan vanhan öljykattilan rinnalle ja säästöä syntyy jopa 1 000 euroa vuodessa.

Kotimaiset Jäspi-tuotteet suunnittelee ja valmistaa Raisiossa toimiva Kaukora Oy. Jälleenmyyjät löydät osoittesta www.jäspi.fi.


RAKENTAJAMESSUSANOMAT • 23

PARHAAT PALVELUT

YRITYSPALVELUHAKEMISTO YRITYSPALVELU HAKEMISTO

KORKEALAATUISET BETONIPERUSTUKSET

SOKKELISEPÄT OY www.sokkelisepat.fi Puh. 0400 842 802

Osaa auttaa Opi ensiapua kurssilla Lisätietoa: Suomen Punaisen Ristin lähin piiritoimisto tai 020 701 2376 (arkisin klo 9-16, matka puhelimesta 8,35 snt/puhelu + 17,17 snt/min)

punainenristi.fi/opi-ensiapua

SPR_Osaa_auttaa_eri_kokoja.indd 3

02/06/2017 9.56

MEDIARAUTI


24 • RAKENTAJAMESSUSANOMAT

Luotettava kotimainen rakentaja Uudisrakentaminen - asunnot ja toimitilat Korjausrakentaminen

Lujatalo Oy Rautionkatu 14 B, OULU

W E S T FA L I A

lujatalo.fi

BRINK

BOSAL

L a at u t a k u u TA KU U

Koukkupajan asennuspisteissä asennamme laadukkaat vetokoukut autoosi satumaisen edullisesti! ESIMERKKIHINTOJA:

UUDET AUTOT

KIINTEÄ / IRR.

BWM 5-sarja Ford Mondeo Kia Rio Mitsubishi Outlander Nissan Qashqai Skoda Octavia

670/820 € 570/720 € 520/670 € 570/720 € 520/670 € 570/720 €

KÄYTETYT AUTOT Nissan Qashqai 2007-2014 Opel Mokka 2012-2020 Renault Megane 2009-2020 Toyota Avensis 2008-2015 VW Golf 2008-2020 VW Passat 2005-2020

KIINTEÄ / IRR.

470/620 € 570/720 € 570/720 € 520/670 € 570/720 € 570/720 €

TÄYSIN KÄYTTÖVALMIIKSI ASENNETTUNA TAKUUTYÖNÄ! Hinta sisältää 7-napaisen sähkösarjan. 13-napainen +70 €

3

ARAGON

!

V U O T TA

Yli 10 000 asennusta Suomessa vuonna 2019!

TARJOUSPYYNNÖT JA TILAUKSET

010 420 1700 info@koukkupaja.fi Asennamme ainoastaan eurooppalaisia E-tyyppihyväksyttyjä vetokoukkuja. Olemme Suomen suurin alallamme ja meillä on markkinoiden paras 3 vuoden takuu!

ESPOO • HÄMEENLINNA • HELSINKI-VANTAA • HELSINKI-HERTTONIEMI • IISALMI • JOENSUU JYVÄSKYLÄ • KOUVOLA • KUOPIO • LAHTI • LAPPEENRANTA • LEMPÄÄLÄ • MIKKELI • OULU PORI • ROVANIEMI • SEINÄJOKI • TAMPERE • TURKU • TUUSULA • VAASA

Profile for Mediarautio Oy

RakentajaMessuSanomat Oulu & Pohjanmaa 2020  

Julkaisija Mediarautio Oy

RakentajaMessuSanomat Oulu & Pohjanmaa 2020  

Julkaisija Mediarautio Oy

Advertisement