Enkhuizen Boeit Magazine

Page 1

Magazine

Verken de stad te voet, per fiets of vanaf het water!

En verder...

Tips van locals, bijzondere adressen, fietsroutes, een kleurplaat en nog heel veel meer.in Enkhuizen

Welkom

www.visitenkhuizen.nl

Stad voor landrotten en zeebonken. Wandel, fiets of vaar door Enkhuizen en kijk je ogen uit. Binnen de oude vestingwal vind je maar liefst 366 rijksmonumenten én de meest bijzondere straatnamen. Ontdek ook het Zuiderzeemuseum en Sprookjeswonderland, laat je verrassen door de bijzondere winkeltjes en geniet van de gezellige horeca. Een dag in Enkhuizen vliegt voorbij, blijf gerust slapen en kom ook zeker nog eens terug! 3


Enkhuizen

in één beeld 52° 42' 40.727" N 5° 15' 53.991" E

18.657 inwoners

1

drommedaris

4 veerdiensten

naar Stavoren, Medemblik en Urk

366

rijksmonumenten

1 rechtstreekse trein naar

Amsterdam reistijd 62 minuten

116 km2

oppervlakte waarvan

104 km2

water

Wist je dat je in Madurodam een miniatuurversie van het station van Enkhuizen kunt vinden?


Inhoud pagina 6

Ontdek Enkhuizen pagina 32

Lekker eten & drinken

pagina 10

pagina 37

Musea saai? Echt niet!

“Er is zo veel te beleven in Enkhuizen en omgeving dat één dag nooit genoeg is om alles te kunnen zien.”

pagina 44

Samen maken we Enkhuizen groen

pagina 42

Overnachten in monumentaal groen

pagina 56

De vier veerdiensten van Enkhuizen

pagina 47

Op en rond het water

pagina 62

Fietsen door Westfriesland

pagina 24

Winkelen in Enkhuizen

En verder pagina 8

De schatkamer van Enkhuizen pagina 16

Erop uit met de kids pagina 30

pagina 60

Aan de wandel Weer of geen weer, het is altijd wandelweer! Bovendien is het hartstikke gezond en ook nog eens een ideale manier om een stad of streek te ontdekken.

Het succesverhaal van een klompenboer pagina 48 t/m 55

De havens van Enkhuizen pagina 66

Ontdek Westfriesland

5


Ontdek Enkhuizen In Enkhuizen lijkt het op veel plekken of de tijd heeft stilgestaan. Laat je verrassen tijdens een mooie stadswandeling. Ga op pad met het boekje Stadswandeling in Enkhuizen (verkrijgbaar bij de VVV), maak een stadswandeling onder leiding van een gids of stippel zelf een route uit. Langs het Flessenscheepjesmuseum en de voormalige Joodse synagoge bijvoorbeeld. Of over de oude vestingwal en door de Boerenhoek. Ga lekker slenteren en ontdek de schatten van Enkhuizen!

Binnenkijken Verschillende historische gebouwen kun je ook van binnen bekijken. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de bizar scheve stadsgevangenis of het spannende waaggebouw. Ook de hal van het stadhuis en de Zuiderkerk kun je bezoeken. En als je naar de Westerkerk gaat, moet je zeker even de trap naar boven nemen om de Librije te bezichtigen. Het is de oudste stadsbibliotheek van Nederland! Kijk voor openingstijden op de website. www.visitenkhuizen.nl

Op z’n mooist vanaf het water Enkhuizen is prachtig om vanaf het water te bekijken. Rondvaart Enkhuizen verzorgt van 1 april tot en met 30 september rondvaarten door de stad. De afvaarten starten van dinsdag tot en met zondag op het hele uur vanaf 11.00 uur. De laatste afvaart is om 17.00 uur. Meer info vind je op de website. www.rondvaartenkhuizen.nl En heb je Enkhuizen al eens vanaf een supboard bekeken? Dat is echt een aanrader! Het is relaxed en sportief tegelijkertijd. Ervaring is niet nodig. Een supboard en peddel wel, die huur je bij Supcentre Enkhuizen-Medemblik of bij Van Stek Watersport & Fun.

TIP! Maak een leuk ommetje door Enkhuizen met de ANWB Rare straatnamenroute Enkhuizen! De route is te vinden op de website www.visitenkhuizen.nl. Je hoort en ziet nog meer als je deze route samen met Esther Keesman loopt, de bedenkster van de route. Bel voor meer informatie en beschikbaarheid naar 06 - 82 15 52 33. 6


“Het mooiste stukje Enkhuizen is toch rond de haven, bij de Drommedaris en de bocht. Vooral ’s morgens vroeg of wat later in de middag als de zon niet zo hoog staat. Verder mag je natuurlijk de Boerenhoek niet vergeten met zijn mooie grachten. Let ook op details zoals de vele mooie gevelstenen!”

Henk Visser (fotograaf)

7


De schatkamer van Enkhuizen Drommedaris (1540) Enkhuizen is een stad met een rijke geschiedenis. Binnen de oude vestingwal vind je maar liefst 366 rijksmonumenten, elk met een uniek en boeiend verhaal. Bekijk Enkhuizen eens van dichtbij en proef op iedere straathoek de indrukwekkende historie van een VOC-stad met allure.

Onze top 10 1. Drommedaris (1540) 2. Koepoort (1649) 3. Stadhuis (1688) 4. Zuider- of Sint Pancraskerk (1524) 5. Westfriese Munt (1611) 6. Wester- of Sint Gomaruskerk (1519) 7. Snouck van Loosenhuis (1742) 8. Stadsgevangenis (1612) 9. Westerstraat 158 (1617) 10. Weeshuis (gevel 1616)

Koepoort (1649)

TIP! Zowel het Flessenscheepjesmuseum als Museum Sow to Grow zijn in een rijksmonument gevestigd. Hier kun je dus op je gemak de historische pracht en praal binnen bewonderen én een stukje wijzer worden.

Wester- of Sint Gomaruskerk De bouw van dit imposante godshuis – prijkend in de Top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten – startte rond 1427 en zou bijna honderd jaar duren. Pronkstukken van ‘de Wester’ zijn het beroemde koorhek uit 1542 en de orgelkas uit 1549. Deze wordt gezien als een van de oudste en mooiste orgelkassen van Nederland. Neem je in het Zuiderportaal van de kerk de wenteltrap naar boven, dan waan je je 400 jaar terug in de tijd. Hier vind je de Librije van Enkhuizen. Het is de enige zeventiende-eeuwse stadsbibliotheek in Nederland die bewaard is gebleven op haar oorspronkelijke locatie.

Zuider- of Sint Pancraskerk (1524) De Nachtwacht van Enkhuizen Wist jij dat de middeleeuwse gewelfschilderingen van de Zuiderkerk de grootste in heel Nederland zijn? De 54 taferelen vormen samen een uniek kunstwerk van maar liefst 1300 m2. Zo bijzonder dat een deskundige van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het zelfs betitelde als de ‘Nachtwacht van Enkhuizen’. Ga dus zeker even kijken!

8

Open de poort Wandel je over de eeuwenoude vestingwal, dan kom je twee historische waterpoorten tegen: de Boerenboom en de Oude Gouwsboom. Via deze poorten konden boeren de stad per schuit binnenkomen of verlaten. Erg belangrijk, want tot in de 20e eeuw kon je veel land in de polders rondom Enkhuizen alleen maar varend bereiken. De benaming ‘boom’ komt van de boomstam die aan kettingen vast zat en voor de poort dreef. Deze werd weggehaald als de schipper naar binnen mocht. Bij gevaar of hoog water werden de poorten afgesloten met stalen luiken. Wil je een keer onder de poorten doorvaren en de vestingwal vanaf het water bekijken? Boek dan een rondvaart bij Rondvaart Enkhuizen of WF Exclusive Boattrips.


Snouck van Loosenpark Een ander pareltje is het Snouck van Loosenpark, een van de eerste sociale woningbouwprojecten van Nederland. Dit idyllische park hebben we te danken aan jonkvrouw Maria Margaretha Snouck van Loosen (1807-1885). Ze was de laatste van zes kinderloze zussen uit het vermogende Snouck van Loosen-geslacht en had in haar testament opgenomen dat

na haar dood het hele familiekapitaal ‘teruggegeven’ moest worden aan de stad. Een deel van het geld moest gebruikt worden voor het realiseren van huisvesting voor arbeidersgezinnen. In 1897, twaalf jaar na haar dood, werd het Snouck van Loosenpark met 51 woningen geopend. Het is nog altijd een groene oase van rust, je zult er maar mogen wonen!

“Eén van mijn favoriete wandelroutes, Groene Wissel 459, komt door het Snouck van Loosenpark. Een lust voor het oog, dit groene wandelpark!” - Vera Wandelt

9


Dat een museum absoluut niet saai hoeft te zijn, bewijzen de leuke musea in Enkhuizen. Laat je aangenaam verrassen in het Zuiderzeemuseum, Flessenscheepjesmuseum en interactief museum Sow to Grow. Bij alle drie mag je met een Museumkaart gratis naar binnen. Check voor je bezoek altijd even de website voor de openingstijden, activiteiten en tentoonstellingen!

Musea saai? Echt niet!

Must See: Zuiderzeemuseum In het Zuiderzeemuseum vind je echt álles over het leven rond en op de voormalige Zuiderzee. Dat wil je niet missen! In 2021 staat het museum in het teken van toerisme. Vijftien ontwerpers en kunstenaars nemen je mee op een vakantie in eigen land. Ontdek bekende Nederlandse iconen in een nieuw jasje: van kaas tot klederdracht, en van fiets tot visserij. In het buitenmuseum wandel je over de klinkerstraatjes honderd jaar terug in de tijd. Meer dan honderdveertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp.

TIP!

Je kunt vanaf twee verschillende opstapplaatsen naar het museum toe varen! Liever wandelen? Dat kan ook: door de historische binnenstad of langs de haven en over de oude zeemuur loop je in een kwartiertje van de parkeerplaats bij het NS-station naar het museum.

Sow to Grow Wist je dat Nederland ‘wereldkam­ pioen’ is in plantenveredeling? Bij Sow to Grow leer je van alles over deze inte­ ressante tak van de plantensector. Bij elke bezienswaardigheid kun je op een leentablet 5 niveaus kiezen voor een toelichting. Sow to Grow is daarmee leuk voor jong en oud. Het interactieve museum is gevestigd in een prachtig pand in de binnenstad van Enkhuizen. In de naastgelegen kloostertuin en op het voorplein groeien en bloeien 10

natuurlijke voorbeelden van ons dagelijkse eten. Binnen vind je een modern belevingsproject over de fascinerende wereld van de plantenveredeling. In zeven stappen en met behulp van een echt laboratorium vergroot je je kennis van land- en tuinbouw. Ontdek bijvoorbeeld hoe een paprika verandert wanneer je een verandering in de DNA structuur aanbrengt. Er gaat een wereld voor je open!


“De leukste uitjes vinden wij de uitjes waar je in een totaal andere wereld terecht komt. Dan voelt het alsof je écht helemaal weg bent. Dat is bij het Zuiderzeemuseum het geval.”

Ook in de omgeving van Enkhuizen zijn leuke musea. Stuk voor stuk de moeite waard om ontdekt te worden!

8x museum in de regio 1. Museum Stoomtram (Hoorn) 2. Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij (Medemblik) 3. Westfries Museum (Hoorn) 4. Nederlands Stoommachinemuseum (Medemblik) 5. Museum van de 20e eeuw (Hoorn) 6. Kasteel Radboud (Medemblik) 7. Hoedenmuseum Zet ‘em op (Andijk) 8. Museum ‘Huis van Oud’ (Wognum)

- Marisca Kenter - van der Zwaan mamablogger.nl

“Ik vind het binnentuintje bij Sow to Grow echt heel erg leuk. In de kloostertuin is een heerlijk groen en gezellig plekje om even lekker neer te ploffen aan de picknicktafel, en dat midden in de binnenstad! Met uitzicht op de prachtige oude gevel van het museum.“ - Sharon Numan Nederlandsglorie.nl

Spannende tijdreis Beleef een avontuurlijke reis door de tijd en ontdek de historische driehoek Enkhuizen-Hoorn-Medemblik per stoomtram en boot. De stoomtrams rijden tussen Hoorn en Medemblik, de boot vaart tussen Medemblik en Enkhuizen. Een korte NS-treinreis tussen Enkhuizen en Hoorn maakt je dagtocht door de gouden driehoek compleet. Onderweg kijk je je ogen uit. Geniet van de rit in de nostalgische stoomtram, bewonder ondertussen de historische bruggen en gebouwen op de route en laat je adem benemen door de spectaculaire vergezichten vanaf museumboot Friesland. Neem ook zeker een kijkje in het historisch stoomtramstation in Hoorn! Hier kun je de permanente tentoonstelling De Tijdlijn bezoeken.

Flessenscheepjesmuseum Tijdens hun lange zeilreizen maakten de zeelieden vroeger flessenscheepjes in periodes van windstilte. Een vernuftig precisiewerkje waarbij alle onderdelen door de hals van de fles naar binnen moeten worden gebracht. In het Flessenscheepjesmuseum hebben ze de grootste collectie van de wereld verzameld. Meer dan duizend, in alle soorten en maten en uit alle delen van de wereld! Met scheepjes uit de historische zeilvaart, maar ook van de visserij, walvisvaart en het reddingswezen. Een doorlopende videopresentatie laat zien hoe precies een scheepje in de fles terecht komt. Het museum is gevestigd in een 17e eeuws sluiswachtershuisje, gebouwd boven de doorvaart naar de Zuiderhaven.

WEETJE Het spuihuisje is als kroeg gebruikt in de film De scheepsjongens van Bontekoe. 11


ADV RECREATIEKRANT 2019.qxp_Layout 1 07/11/2019 11:20 Page 1

Beeld- en ornamentsnijder • Restauratie houtsnijwerk • Historische reconstructie • Figuratief beeldhouwwerk • Ornamenten

Staaleversgracht 1 | 1601 NM Enkhuizen | 06-23503976 | info@annastringer.nl | www.annastringer.nl

Weet jij waar je belangrijkste voedsel vandaan komt Hoe belangrijk zijn planten in onze voedselvoorziening en op welke wijze leveren ze een bijdrage aan een gezonde leefstijl?

• Interactief museum, met animaties en spelletjes, voor jong en oud • De zaadindustrie als werkgever

Openingstijden en mogelijkheden: www.sowtogrow.nl houtsnijwerk beeldhouwwerk restauratie meubels

12

www.reudenroos.nl De Drie Kronen 65 | 1601 MT Enkhuizen 0228 - 52 06 03 | 06 - 273 13 205

Interactief Museum Sow to Grow A Plant Science Experience Westerstraat 111, 1601 AD Enkhuizen • www.sowtogrow.nl • info@sowtogrow.nl • 0228-725 747


MUST SEE ZUIDERZEEMUSEUM MUST SEE: ZUIDERZEEMUSEUM In het Zuiderzeemuseum vind je echt álles over het leven rond en op de voormalige Zuiderzee. Dat wil je niet missen! In 2021 staat het museum in het teken van toerisme. Vijftien ontwerpers en kunstenaars nemen je mee op een vakantie in eigen land. Ontdek bekende Nederlandse iconen in een nieuw jasje: van kaas tot klederdracht, en van fiets tot visserij. BUITENMUSEUM Wandel honderd jaar terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek de stoomwasserij of kijk mee met de ambachtslieden. Weet jij hoe je een net breit of een touw slaat? Kom het ontdekken! En ben je van alle indrukken hongerig geworden? Eet dan een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij of strijk neer bij één van de horecagelegenheden in het museum.

BINNENMUSEUM Bewoners uit de Zuiderzeeregio van rond 1900 vertellen in de tentoonstelling Zee vol verhalen over hun dagelijkse leven, kleding, huizen en avonturen. Over hun gebruiken en hun feesten. En over hun eeuwige strijd tegen het water, de betekenis van de watersnoodramp in 1916 en de aanleg van de dijk die alles veranderde: de Afsluitdijk. Bezoek vooral ook de Schepenhal met een unieke verzameling schepen. En de jonge bezoekers? Die gaan met Marretje de meeuw mee op een spannende reis. Kijk op www.zuiderzeemuseum.nl voor actuele tentoonstellingen. FAMILIEBELEVENIS Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum is niet alleen een leuke, maar ook een leerzame dag uit voor de hele familie! Maak met je (klein)kind een bootje van een klomp, ga langs bij de snoepwinkel of speel Oudhollandse spelletjes. Of ontdek in het waterdoepark Expeditie Waterwerken hoe je de kracht van water naar je hand kunt zetten. Check de dagagenda op www.zuiderzeemuseum.nl voor de actuele (kinder)activiteiten.

OPENINGSTIJDEN Kijk voor actuele openingstijden, tickets en routeinformatie op www.zuiderzeemuseum.nl Zuiderzeemuseum 0228 - 35 11 11 info@zuiderzeemuseum.nl www.zuiderzeemuseum.nl

13


www.sgtpeppersjazzclub.nl

14


Cultuur in Enkhuizen Een toren vol cultuur Enkhuizen heeft alles voor een heerlijk avondje uit: een gezellige sfeer, goede restaurants, leuke cafés en terrassen én een uitgebreid cultureel programma met voor elk wat wils. De agenda op www.visitenkhuizen.nl wordt dagelijks bijgewerkt en toont je altijd het meest actuele aanbod.

Zeg je Enkhuizen, dan zeg je de Drommedaris. Alles in deze bijzondere vestingtoren ademt cultuur. De toren heeft in het verleden verschillende functies gehad, van gevangenis tot postkantoor. Tegenwoordig is de Drommedaris boven alles een cultureel centrum. Met voorstellingen op het gebied van muziek, theater, film en meer. Maar ook buiten de muren worden regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals muziek en straattheater op het Landje van Top of op de Dijk. De Drom droomt weer van volle zalen. Kijk op hun site voor het actuele programma. www.drom.nl Bovenin de Drommedaris, onder het carillon, vind je de sfeervolle filmzaal van Cinema Enkhuizen. Neem plaats op het rode pluche en geniet, als het weer kan, van actuele films met middagvoorstellingen, kindervoorstellingen en op donderdagavond een premièrefilm. Het actuele filmoverzicht staat op de website. www.cinemaenkhuizen.nl

Talk of the town Op de begane grond van de Drommedaris vind je een van de hotspots van

Wist je dat..

De wereldberoemde pianorestaurateur Frits Janmaat sinds 2018 zijn atelier in Enkhuizen heeft? Maison Erard, Westerstraat 48. Zijn gerestaureerde vleugels gaan de hele wereld over.

Enkhuizen: Drombar, dé plek voor een heerlijke lunch of cocktail.

The hottest place in the north Enkhuizen heeft met haar jaarlijkse jazzfestival en vele jazzbands een indrukwekkende historie als het om jazzmuziek gaat. In het verleden waren er meer dan tien jazzclubs in Enkhuizen. Bijna iedereen had wel een familielid dat in een bandje speelde. Jazzfestival Enkhuizen en de concerten van Sgt. Pepper’s Jazz-Club, the hottest place in the north, trekken nog altijd een enthousiast publiek. Normaliter organiseert de jazzclub negen keer per jaar swingende concerten met nationale en internationale jazzformaties in het Peperhuis. De actuele programmering voor dit jaar vind je op de website.

www.sgtpeppersjazzclub.nl

Apetrots! Begin 2021 is Cinema Enkhuizen uitgeroepen tot een van de vijf fraaiste bioscopen van Nederland. ‘Onze’ bioscoop wordt gewoon in één adem genoemd met Tuschinski, door het Britse Time Out Magazine uitgeroepen tot de mooiste bioscoop van de hele wereld!

Meer muziek en theater - De Gitaarsalon - Muziekkring Enkhuizen - De Nieuwe Doelen - Westerkerk - Hét Postkantoor Bovenkarspel - Zomeravondconcerten Zuiderkerk - KSM Enkhuizen 15


Erop uit met de kids Enkhuizen is volledig kidsproof. Kom het zelf ontdekken; grote en kleine speeltuinen, leuke doe-musea, kindertheater en -films in de Drommedaris, een zwemparadijs, klimpark, kindvriendelijke restaurants en natuurlijk… Sprookjeswonderland! Boek maar een week bij, want je kinderen zijn na een dag nog lang niet uitgekeken!

16


17


Met stip op nummer 1 Sprookjeswonderland Gluur binnen bij de huisjes van het Kabouterdorp, bezoek het kasteel van Violinde of maak samen met Vadertje Tijd een fantastische reis door de jaargetijden. Een treintje, dobberbootjes, kinderboerderij, speeltuin, schommelschip… In Sprookjeswonderland raak je niet uitgekeken! www.sprookjeswonderland.nl

Avontuurlijke tijdreis De locomotief fluit en de stoker gooit kolen op het vuur! Klaar voor vertrek? Een spannende reis door de tijd gaat beginnen... Afwisselend per boot, stoomtram en trein ga je op avontuur in de Historische Driehoek tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. www.stoomtram.nl

Een grote favoriet bij mij en mijn kinderen is Sprookjeswonderland. Vroeger woonde ik er vlakbij, dus ging ik als kleine dreumes regelmatig even op visite bij de kabouters in het Sprookjesbos. Maar ook nu ik zelf kinderen heb en we iets verder weg wonen, maken we regelmatig tijd vrij voor dit leukste uitje in Noord-Holland.

Speeltuinen groot en klein Verspreid over de stad vind je op de leukste plekken kleine speeltuinen. Maak een mooie wandeling en ontdek bijvoorbeeld de speeltuin in het Snouck van Loosenpark of even verderop tussen de Kuipersdijk en Vette Knol het leuke piratenschip. Neem zelf maar een dik boek mee, want die kids gaan niet meer mee. Wil je het groter aanpakken? Ga dan naar speeltuin Kindervreugde, vlakbij het Zuiderzeemuseum. Deze speeltuin is al 90 jaar een enorme hit bij kinderen en heeft zo’n 40 klassieke en moderne speeltoestellen!

- Mirjam Hart www.eengoedverhaal.nu

3x leuke doe-musea voor kinderen 1. Zuiderzeemuseum 2. Flessenscheepjesmuseum 3. Sow to Grow

Familiebelevenis Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum is niet alleen een leuke, maar ook een leerzame dag uit voor de hele familie. Maak met je (klein)kind een bootje van een klomp, ga langs bij de snoepwinkel of speel Oudhollandse spelletjes. Of ontdek in het waterdoepark Expeditie Waterwerken hoe je de kracht van water naar je hand kunt zetten. Check de dagagenda op de website voor de actuele (kinder)activiteiten. www.zuiderzeemuseum.nl

18

3x lekker actief 1. Zwemparadijs Enkhuizerzand 2. Klimpark Streekbos 3. Zeilschool Enkhuizen


Hoog in de toren Wist je dat helemaal bovenin de stoere vestingtoren aan de haven, de Drommedaris, een heuse cinema zit? Ze draaien er regelmatig kinderfilms. En wil je een leuke theatervoorstelling zien? Ook dat kan in de Drom!

Op de bonnefooi Een dagje uit hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Op de bonnefooi door straten en steegjes (ver)dwalen is soms al leuk genoeg. Zeker in Enkhuizen, met zoveel bijzondere gevelstenen en rare straatnamen. Maak er een wedstrijdje van wie de allergekste vindt!

Zeilen naar een onbewoond eiland

Uit eten met de kinderen? Deze restaurants zijn kidsproof - Grand Café Restaurant Van Bleiswijk - Onder de Wester - Strandpaviljoen Enkhuizen - Herberg de Compagnie - Pizzeria Bella Vita - Eetcafé Dikke Mik Kijk voor meer adressen op de website. www.visitenkhuizen.nl

Evenementen voor het hele gezin - Westfriese Waterweken - Foodtruck Festival Enkhuizen - Oudhollandse kermis Zuiderzeemuseum - Heksendag Sprookjeswonderland

De leukste kinderwinkels Met de komst van Kids & Conceptstore Meiden van de Wit is Enkhuizen een hippe kidswinkel rijker. Je vindt er niet alleen mooi speelgoed en kinderboeken, maar ook leuke cadeaus, kinderkleding, hebbedingetjes en nog heel veel meer. Ga hier maar eens naar buiten zonder iets te kopen. Onderweg naar Top1Toys, het paradijs op gebied van spelletjes en speelgoed, kom je Kiddokids tegen. Een trendy baby- en kinderkledingwinkel met altijd leuke aanbiedingen. Zijn de winkels dicht? Dan kun je altijd een kijkje nemen in hun webshops; vul je mandje en laat het lekker thuisbezorgen.

Ga mee op expeditie en ontdek een onbewoond eiland. Verschillende (zeil) schepen, waaronder de Schuttevaer, varen regelmatig naar de Marker Wadden. Daar kun je niet alleen heel veel vogels zien, er zijn ook kijkhutten (met glasbodem!), een wandelpad en je kunt er zelfs een twaalf meter hoge uitkijktoren beklimmen. En… er is een enorm strand, neem dus je zwemkleren mee!

Bloemen, beestjes en blote voeten - Bloemenpluktuin Enkhuizen - Hertenkamp Enkhuizen, met theetuin! - Fruitkwekerij ‘t Keetje - Schapenboerderij Schapenstreek - Blote Voeten Pad Bovenkarspel

Mag ik een ijsje? - Vivaldi - De IJskoninginnen - Bistro-Cafetaria Nooit Gedacht

TIP! Voor een regenachtige dag: bowlen of klimmen en klauteren bij Happy Days in Grootebroek.

We gaan nog niet naar huis Na zo’n avontuurlijke dag zijn jullie vast toe aan wat goede nachtrust. In Enkhuizen en omgeving vind je volop sfeervolle hotels en B&B’s waar je ook met kinderen goed terecht kunt. Wil je liever kamperen? Camping Dijk en Meer is een groene familiecamping aan het IJsselmeer. Je ritst er ‘s morgens je tent open en hoort het vrolijke getjilp van vogels. Dat is nog eens lekker wakker worden! Slaap je liever in een safaritent of pipowagen? Dat kan op Camping de Gouwe Stek. Het 2 kilometer lange Blotevoetenpad is hier ook een echte aanrader. Natuurlijk kun je ook een huisje huren: bijvoorbeeld op een van de vier vakantieparken. Villavakantiepark IJsselhof is favoriet bij kinderen. Met een zwembad, kinderboerderij, indoorspeelparadijs, trampolines én een ponyranch hoeven ze zich geen minuut te vervelen! Kijk voor meer overnachtingsadressen op de website. www.visitenkhuizen.nl

19


Volg ons op

Doe je schoenen uit en ga mee! Doe je schoenen uit en ganatuurpad mee! Een

Blote voetenpad

van 2,4 km Voeten Gouwe op blote voeten

Een educatief natuurpad van 2,4 km op blote voeten. Geschikt voor alle leeftijden, Geschikt voor alle leeftijden. Ook geschikt kijk op de website voor voor kinderfeestjes. Reserveren gewenst via de arrangementen voorHet blote voeten pad heeft 4 nieuwe website. kinder-, obstakels bedrijfs-, en familiefeestjes. gekregen, kom je dat ook uitproberen? www.gouwevoeten.nl

De volg ons ook op: De Gouw Gouw 11,111611 BS Bovenkarspel 0228-516958 1611 BS Bovenkarspel 06 - 51 31 72 58 www.gouwevoeten.nl

TEVENS UNIEKE FEESTLOCATIE Nes 204, 1693 CN • Onderdijk (gem Medemblik) 06-44898915 • info@wataars.nl • www.wataars.nl

(tegenover

h

Sprookjes Wonderland)

Een subtropisch recreatiebad met Kooizandweg 12 diverse voorzieningen met op de 1601 LK Enkhuizen ligweide een fantastische speeltuin. Tel: 0228-323173

ad

e

www.zwembadenkhuizen.nl

gen

en

he

20

Kooizandweg 12 1601 LK Enkhuizen

0228 - 32 31 73 www.zwembadenkhuizen.nl

Tegenover Sprookjeswonderland

Scan de QR code om naar de website te gaan


Sprookjeswonderland

Beleef de betovering! Sprookjeswonderland in Enkhuizen is een ideaal dagje uit voor gezinnen of (groot)ouders met jonge kinderen. Ontdek hoe de kabouters leven in het kabouterdorp en zing mee met hun vrolijke liedjes. Geniet van de vele verrassende uitbeeldingen in het sprookjesbos. In het grote kasteel is meerdere keren per dag de prachtige musical over het verwende prinsesje Violinde te bewonderen. In het Tijdhuis neemt Vadertje Tijd je mee op een reis door de vier seizoenen. Daarnaast is er een kinderboerderij en natuurlijk kun je je helemaal uitleven in de grote originele speeltuin. Je kunt een ritje maken op de rug van een levensechte

pony, een rondje varen in de Dobberbootjes of je rustig laten rijden in de parktrein. Bestuur zelf een heuse oldtimer of geniet in de nostalgische carrousel. Voor de echte durfals is er Schommelschip d’Avontuur of de Hekspeditie waarbij je een onvergetelijke reis met Heks Hupsakee maakt. De wandel- en siertuinen zijn een lust voor ieder zintuig. Ieder voorjaar worden wel 25.000 éénjarige zomerbloeiers aangeplant die zorgen voor een ware explosie van kleur in de borders, bloembakken en baskets.

Bezoek de website voor tickets en actuele coro na maatregelen!

OPENINGSTIJDEN Zomerseizoen Geopend van 2 april t/m 24 oktober 2021, dagelijks vanaf 10.00 uur. Winteropenstelling Geopend 18 en 19 december en van 26 december 2021 t/m 9 januari 2022, dagelijks van 11.00 - 18.30 uur. Let op Op 31 december sluit het park om 17.00 uur en op Nieuwjaarsdag is het park gesloten.

Diverse winkeltjes, restaurants en picknickplaatsen maken het park helemaal compleet!

Kooizandweg 9 1601 LK Enkhuizen Informatielijn 0228 - 31 78 53 www.sprookjeswonderland.nl 21


Lever je kleurplaat in bij Meiden van De Wit (Westerstraat 60 in Enkhuizen) en maak kans op een mooie prijs! De winnaars worden op 3 november 2021 bekend gemaakt op facebook VisitEnkhuizen.nl

22

Wil je de kleurplaat downloaden, scan dan de QR code!


I

K

L

I

M

P

A

R

K

L

N

Z

S

H

I

U

Z

W

E

M

B

A

D

I

S

T

E

O

P

O

L

X

F

S

J

H

S

M

R

K

L

D

I

D

W

P

X

E

P

N

E

A

S

D

X

A

K

E

M

R

R

K

C

Y

N

E

D

I

T

E

M

T

O

H

R

Q

S

D

N

Y

J

L

U

E

Vaar het scheepje naar de fles!

Lukt het jou om alle woorden te vinden? Zoek de 12 woorden en streep ze door.

- Camping - IJsje

O

G

C

A

M

P

I

N

G

T

S

N

- Speeltuin

K

Z

E

I

L

B

O

O

T

U

E

E

- Heksen

J

J

A

V

I

Q

I

W

D

I

U

V

- Spelen

E

I

J

S

J

E

X

Y

O

N

M

E

- Herten

S

D

V

B

K

Y

S

P

E

L

E

N

- Sprookjes

- Strand - Klimpark - Zeilboot - Museum - Zwembad 23


Fifth Avenue Fifth Avenue damesmodezaak voor modebewuste vrouwen die van kwaliteit houden. In onze ruime winkel kun je terecht voor een complete outfit. We hebben altijd een uitgebreide collectie van mooie merken zoals bijvoorbeeld Annette Görtz, Beate Heymann, Eva & Claudi, Ivko, Sarah Pacini, Backstage, Crea Concept, Para Mi, Belluna en Trine Kryger Simonsen. Verder hebben we volop keus in schoenen, tassen, accessoires en sieraden. Je kunt bij ons de tijd nemen, wij ontvangen je graag als gast en geven je aandacht, eerlijk advies en een uitstekende service. De paskamers zijn ruim en goed verlicht en mocht je even willen uitrusten dan serveren wij een goede kop koffie of thee. Je bent bij ons van harte welkom. Graag tot ziens! Fifth Avenue Westerstraat 118 TEL 0228 - 76 90 34 WEB www.fifthavenuefashion.nl (Achter onze winkel kun je 3 uur gratis parkeren: Clarissenplaats).

Winkelen in Enkhuizen Holland House Holland House, meer tassen en souvenirs vind je nergens! Maar liefst 300 m2 vol tassen en souvenirs. Uniek is onze collectie Enkhuizen kleding, aangevuld met nautische en Holland-kleding. Van mei tot oktober zijn wij 7 dagen per week geopend . Graag tot ziens! Holland House, you won’t find more bags and souvenirs anywhere else! No less than 300 m2 full of bags and souvenirs. Our collection of Enkhuizen clothing is unique, supplemented with nautical and Holland clothing. We are open 7 days a week from May to October. We look forward to seeing you!

Lingerie Marijke Lingerie Marijke is met een vloeroppervlakte van 250 m2 één van de grootste lingerie speciaalzaken van Nederland. We hebben lingerie voor iedereen, maar zijn vooral gespecialiseerd in lingerie voor grote maten die tot en met O-cup gaat. Door de grote voorraad die wij altijd in huis hebben, met name ook de grote maten, gaat al meer dan 50 jaar iedereen tevreden de winkel uit. Naast lingerie hebben we ook veel nacht- en badmode. Het hele jaar door krijgen we nieuwe collecties geleverd zodra ze beschikbaar zijn, zowel voor dames als heren. We verkopen alle grote merken en hebben daarnaast veel kleine merken met een eigen en aparte stijl. Kom langs, neem plaats aan de koffietafel en laat je vakkundig adviseren. Lingerie Marijke Westerstraat 132 TEL 0228 - 31 24 00 WEB www.lingeriemarijke.nl 24

Holland House Westerstraat 100 WEB www.hollandhouse-enkhuizen.nl Volg ons / Follow us Instagram: @hollandhouse_enkhuizen


Zusje van Tierlantijn In de Westerstraat is sinds 2018 het kleine Zusje van Tierlantijn geopend en vanaf het begin een groot succes. De collectie van het Zusje van Tierlantijn is zoals kleine zusjes zijn: stoer, eigenwijs en een tikkeltje brutaal. De basis van Zusje is de collectie van de populaire Nederlandse kledingen accessoiremerken ZUSSS en YAYA.

Tierlantijn Wonen Enkhuizen en Tierlantijn Wonen passen perfect bij elkaar, al ruim 40 jaar. Een historisch rijke stad en een winkel in een historisch pand. Door de jaren heen is Tierlantijn Wonen uitgegroeid tot een moderne woonwinkel met een fraaie collectie meubels, verlichting en woonaccessoires. Sfeervol en vernieuwend, in een landelijke/industriële stijl. Tierlantijn Wonen laat banken en stoelen maken onder eigen label ”Made by Tierlantijn”. Hiermee onderscheiden we ons van andere woonwinkels. En dat is uniek. Ook verkopen wij exclusieve verlichting van topkwaliteit, waaronder Frezoli by Tierlantijn en de originele en exclusieve Gispen lampen uit de jaren twintig. En ben je op zoek naar en nieuw servies? Wij hebben een hele grote collectie Bunzlau Castle. Kom eens bij ons langs! Met onze kennis van woontrends, smaak en service slaag je er vast en zeker in om jouw woondroom waar te maken.

Superhot en eigentijds. Maar er is meer te beleven bij Zusje van Tierlantijn. Ook op het gebied van wonen laat Zusje zich van haar beste kant zien. Met stoere en trendy meubels en accessoires. Dus kom langs en geniet van een van de leukste winkels van Enkhuizen. Zusje van Tierlantijn Westerstraat 58 TEL 0228 - 52 62 98 WEB www.tierlantijn-wonen.nl Volg ons op Instagram: @tierlantijn_wonen

Tierlantijn Wonen Westerstraat 43-45 TEL 0228 - 31 73 40 WEB www.tierlantijn-wonen.nl Volg ons op Instagram: @tierlantijn_wonen

Beauty Salon Divera Beauty Salon Divera is al ruim 25 jaar een vertrouwd adres in Enkhuizen voor Wellness-behandelingen en huidtherapie. Je kunt bij ons terecht voor schoonheidsverzorging, Refectocil Eyelash Curl, Total Look Brow Styling en LOOkX Visagie. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in medische peelings en laserbehandelingen tegen o.a. acne, couperose, overbeharing, fibromen, ouderdomswratjes en pigmentvlekken. Ons team verzorgt bovendien huidverstrakkingen en littekenbehandelingen. Door onze samenwerking met Cosmetique Totale kunnen wij ook op doktersvoorschrift werken en worden veel behandelingen vergoed door de zorgverzekeraars. In onze (web-)shop vind je mooie producten van Maison Berger Paris/Lampe berger, Lady Esther Cosmetics, LOOkX make-up, Revitalash, Marc Inbane, Eucerin en Vision. Mail ons gerust als je vragen hebt, een afspraak wilt maken of een gratis consult wilt aanvragen. Beauty Salon Divera Van Bleiswijkstraat 68 WEB www.beautysalondivera.nl

Volg Beauty Salon Divera Facebook: /beautysalondivera Instagram: @beautysalondivera

25


DÉ HIPPE KIDS & CONCEPTSTORE Bij ons vind je baby- en kinderkleding (0-2 jaar), regenlaarsjes, speelgoed, interieuraccessoires, sieraden, verzorgingsproducten, boeken en nog veel meer. MEIDEN VAN DE WIT KIDS & CONCEPTSTORE

Westerstraat 60 1601 AL Enkhuizen TELEFOON MAIL WEBSITE

Vijzelstraat 52, 1601 NK Enkhuizen, 0228-318388

06 - 15 23 71 01 info@meidenvandewit.nl www.meidenvandewit.nl

overdekt winkelhart van Stede Broec

Locatie: Middend 34 36

Leeuwarden >

ruim 55 winkels grote diversiteit aan speciaalzaken overdekt winkelen ruime en gratis parkeergelegenheid Medemblik

A7

N302

1610 AC Bovenkarspel

Le

ly

www.streekhof.nl

Bovenkarspel

A7

<Amsterdam

Nabij treinstation

Hoorn

Overdekt winkelhart van Stede Broec 26

Enkhuizen

st

ad

>

Voor al uw tabakswaren, loterijen, tijdschriften, postzaken en cadeau- en wenskaarten. Westerstraat 105 • Tel 0228 - 526295


Van scheersalon naar kaasspeciaalzaak Westerstraat 71 Bij zijn opa en later bij zijn vader lagen de kazen al op zolder te rijpen. Niet zo vreemd dus dat Edwin de Graaff eigenaar is van de enige ambachtelijke kaashandel en notenbranderij in Enkhuizen. Tijdens zijn schooltijd werkt Edwin op zaterdag bij een van de bekendste kaaswinkels van Alkmaar. Ondernemen zit hem in het bloed: al op zijn 21e neemt hij de zaak over en nog geen 10 jaar later begint hij een tweede zaak op de Melkmarkt in zijn geliefde geboortestad Enkhuizen. Foto CHANTAL DE GRAAFF

De winkel groeit al snel uit zijn jasje en dus wordt uitgekeken naar een ruimere locatie. Die wordt gevonden: het prachtige monumentale pand op Westerstraat 71. Begin 1900 was hier de Enkhuizer Scheersalon gevestigd. Ook wel ‘De Enkhuizer Nachtclub’ genoemd, aangezien je er tot in de late uurtjes terecht kon voor een scheerof knipbeurt en discussiëren over het nieuws en politiek. De Graaff van Enckhuysen, zoals de ambachtelijke kaashandel en notenbranderij van Edwin tegenwoordig heet, houdt het bij beschaafdere openingstijden en is door de weeks gewoon tot 18.00 uur geopend. Met hun vakmanschap en gastvrijheid proberen Edwin en zijn team zoveel mogelijk klanten het naar de zin te maken en van passend advies te voorzien. Bijna alle kaas komt uit de eigen streek. De Beemsterkaas voert de boventoon,

samen met de enige echte Oude Enckhuyser kaas. Deze kaas wordt in West-Friesland bereid en rijpt, net als vroeger, op de eigen kaaszolders van familie De Graaff. Na achttien maanden wordt de kaas gekeurd en mag hij bij goedkeuring de band dragen met de Drommedaris, het baken van de stad. Het rijke assortiment boerenkaas en kaas van de boerderij mag er ook zijn. Van kleine boerenkaasjes tot kazen van meer dan twintig kilo per stuk. Niet alleen mensen uit eigen stad en regio, maar ook veel toeristen uit binnen- en buitenland weten een van de lekkerste winkels van Enkhuizen te vinden. Je hoeft ook alleen maar je neus te volgen! Edwin: “Onze notenbranderij is iets waar we heel trots op zijn. Dagelijks branden wij met zorg en vakmanschap onze noten en notenmixen. We horen onze klanten vaak zeggen dat ze buiten al door de geur werden verleid.”

En ben je eenmaal binnen dan wordt de verleiding alleen nog maar groter. Naast al die heerlijke kazen en noten lonken daar nog veel meer lekkernijen. Ambachtelijke bonbons, tapas, olijven, olijfolie en azijn uit het vat, zuidvruchten, prachtige wijnen… Probeer hier maar eens zonder iets te kopen naar buiten te lopen!

“Al meer dan vijfentwintig jaar zijn wij met trots ambassadeurs van onze prachtige stad. We koesteren onze plek midden in de stad waar wij met veel plezier onze klanten helpen. Wij zien u graag!”

27


VOOR DE LEKKERSTE KOFFIE, THEE EN CHOCOLADE westerstraat 92 | 1601 am enkhuizen | 0228 325 899 | www.coffy-huys.nl

Kadijkweg 65a

Lutjebroek

0228 - 562 894

Zo veel te beleven bij ‘t Keetje! Boerenlandwinkel  Fruitmanden/Kadootjes  Lunchroom Creatieve workshops  Fruitbomen  Zorgboerderij Kijk eens op onze website of kom eens gezellig langs!

HETKEETJE.NL Fruitkwekerij Zorgboerderij Winkel Terras & Arrangementen Kinderfeestjes Educatie

28


Meiden van De Wit Meiden van De Wit is dé hippe kids & conceptstore in de binnenstad van Enkhuizen. Als je op zoek bent naar dat ene écht bijzondere cadeau, dan ben je bij ons aan het juiste adres met ruim 20 bijzondere baby- en kindermerken van over de hele wereld. Wij hebben naast fantastische baby- en kinderkleding (0-2 jaar), ook een verrassende selectie aan interieuraccessoires, cadeautjes, knuffels, speelgoed, verzorgingsproducten, boeken, sieraden en nog veel meer. Wij geloven in de kracht van kwaliteit en duurzame materialen. Bij ons vind je dan ook merken met een goed verhaal zoals: Done by Deer, The Gift Label Amsterdam en Lil’ Atelier. Producten waar wij zelf in geloven. Onze collectie is zowel in de winkel als in de webshop hetzelfde.

Het Coffy-Huys In de gezellige binnenstad van Enkhuizen, tref je Het Coffy-Huys. Alleen al de prachtige gevel maakt je nieuwsgierig naar de inhoud van dit VOC pand. Kom gezellig binnen wandelen en laat je verrassen door ons concept! Een sfeervolle winkel voor verse koffie, meer dan 150 soorten (losse) thee, ambachtelijke bonbons, heel veel lekkers en het servies van Blond Amsterdam en Pip studio. Daarnaast hebben wij een bar en zithoek waar al het lekkers geproefd kan worden, met heerlijke huisgemaakte appeltaart. Een beetje haast? Een Coffee to go is zo gemaakt. Als aandenken aan Enkhuizen hebben wij een eigen koffie melange samengesteld: de Enkhuyser Huismelange. Leuk om cadeau te geven! Onze koffie wordt wekelijks vers gebrand in Enkhuizen. Een winkel met beleving! Tot ziens.

Meiden van De Wit Westerstraat 60 TEL 06 15 23 71 01 WEB www.meidenvandewit.nl

Het Coffy-Huys Westerstraat 92 TEL 0228 32 58 99 WEB www.coffy-huys.nl

HEMA HEMA Enkhuizen is gevestigd in het karakteristieke pand van de voormalige Munt-bioscoop, tegenover de Westerkerk. Sinds 1926 is het assortiment van de HEMA er op gericht om jouw dagelijkse leven gemakkelijker én leuker te maken. Met producten die opvallen door een goede kwaliteit, een mooi ontwerp en een scherpe prijs. Je vindt er alles wat je nodig hebt. Van mode tot gebak en van beddengoed tot verzorgingsproducten en woonaccessoires. Hema Enkhuizen is ingericht volgens het nieuwe, internationale winkelconcept. De winkel heeft een spannende en moderne uitstraling. Alles wat de hedendaagse klant verwacht van een winkel. Uiteraard is er een gezellig horeca waar je kunt genieten van heerlijke ontbijtjes, broodjes, snacks, gebak en diverse drankjes. Kom snel kijken! Het Hema team helpt je graag verder. HEMA Westerstraat 123 TEL 0228 - 32 11 63 WEB www.hema.nl

29


Het succesverhaal van een klompenboer

In 1919 is het crisis in Nederland. Piet Boudesteijn begint uit pure armoede een klompenhandel in de Stormpolder, onder de rook van Rotterdam. Zijn zoons Jan en Arie worden van de lagere school gehaald om te helpen met uitventen. Samen gaan ze met een fraaie hondenkar met twee trekhonden de boer op.

30


In de loop der jaren bouwen de twee broers de zaak van hun vader uit tot een bloeiende klompengroothandel en worden ze grossier in klompen. Jan en Arie maken de klompen niet zelf, maar kopen ze bij anderen in en schuren en beschilderen ze voor de verkoop. Voor het halen en wegbrengen is de hondenkar inmiddels vervangen door een heuse motorfiets met zijspan. Nog weer later laten de broers het pand verbouwen en gaan ze ook schoenen en laarzen verkopen. Mettertijd ontstaan hier diverse andere bedrijven uit. Holland House Enkhuizen is daar één van en wordt anno 2021 gerund door Thijs, een kleinzoon van Jan. Hij bestiert de tassen- en souvenirwinkel in de Westerstraat met een ongekend enthousiasme. Het assortiment van Holland House omvat vandaag de dag veel meer dan alleen maar klompen. Toch zijn klompen nog steeds favoriet, zeker bij de buitenlandse klanten. En dat levert vaak hilarische plaatjes op.

Geheime pareltje van Enkhuizen

Inmiddels is ook de volgende generatie een feit: Thijs en zijn vrouw Sandra zijn sinds december 2019 trotse ouders van dochter Alice Xiomara. De familie heeft haar hart verpand aan Enkhuizen en is een van onze meest bevlogen ambassadeurs geworden. Vol enthousiasme vertellen ze hun klanten uit binnen- en buitenland over de geschiedenis van de stad en wat er allemaal te zien en te doen is. Zo ontstond het idee om buiten het drukke seizoen een deel van de winkel in te richten met toeristische informatie. Sindsdien is Holland House gedurende de wintermaanden de officieuze VVV-dependance en kun je er van november tot en met februari ook terecht voor plattegronden, stadswandelingen en leuke tips. Wat Thijs zelf de mooiste verrassing van Enkhuizen vindt? De Boerenhoek! De hele sfeer, de mooie stadsboerderijen, bruggen en grachtjes… alsof je 100 jaar in de tijd teruggaat. En dat op loopafstand van de winkelstraat. Het best bewaarde geheime pareltje van Enkhuizen. Gekscherend zegt hij wel eens tegen zijn klanten dat dit mooie buurtje net Giethoorn is, maar dan zonder Chinezen.

31


Lekker eten en drinken

Nu het weer kan! In het historische centrum van de stad, aan het water, maar ook in de mooie omgeving van Enkhuizen vind je volop gezellige en verrassende eet- en drinkgelegenheden. Voor ieder moment, voor elke smaak en voor iedere portemonnee. Alle horeca ligt gezellig dicht bij elkaar en veel restaurants hebben een fijn terras. Waar je ook neerstrijkt, overal word je hartelijk en gastvrij ontvangen.

32

Rijksmagazijn Het voormalige rijksmagazijn van Rijkswaterstaat (anno 1907) is recent getransformeerd naar Eet- en Drinklokaal ‘RIJKSMAGAZIJN’. Dé nieuwe hotspot van Enkhuizen! Gelegen op de Westfriese Omringdijk biedt deze plek een fenomenaal uitzicht over de havens, het vuurtorentje en monumenten zoals de Drommedaris. Ervaar ruimte, vrijheid, prachtige luchten en reuring: veerboten (naar Zuiderzeemuseum, Urk, Stavoren en Medemblik), charters, passanten, wandelaars en je kunt zelfs de trein zien aankomen. Binnen of op het terras (rondom) kun je genieten van ontbijt, koffie met gebak, lunch, borrel, bites en wisselende dinerspecials. Gaat deze plek jouw hart veroveren? We zien je graag. Tot ziens! Eet- en Drinklokaal ‘RIJKSMAGAZIJN’ TEL 06 - 84 17 25 46 WEB www.rijksmagazijn.nl


Eet- en Drinklokaal RIJKSMAGAZIJN

Onder de Wester De hele dag in een ongedwongen sfeer genieten van koffie met huisgemaakt gebak/friandises, lunch, high tea, borrel en diner. Koude en warme proeverijen kun je al vanaf 12.00 uur bestellen met als paradepaardje “De Familietafel”: een feest van proeverijen in 2 gangen. Vanuit de open keuken wordt (h)eerlijk en seizoensgebonden gekookt met o.a. verse streekproducten met Fransmediterrane invloeden: lekker & gezond! Of je nu plaatsneemt op het terras aan het weeshuisplein, aan de stamtafel, de chef’s table of aan het raam: de vlotte en vriendelijke bediening zorgt ervoor dat iedereen zich thuis voelt bij Onder de Wester! Onder de Wester TEL 0228 - 32 20 60 WEB www.onderdewester.nl

Restaurant ONDER DE WESTER

Bistro-Cafetaria Nooit Gedacht Wereldberoemd in Enkhuizen. Bij Bistro-Cafetaria Nooit Gedacht gaan lekker en betaalbaar eten hand in hand. Een gezellig adres in hartje Enkhuizen voor een kop koffie, frisdrank, milkshake of ijsje. Maar ook voor een complete lunch of diner kun je bij familie Mittias en team terecht, zowel binnen als buiten op het gezellige en besloten tuinterras. Bistro-Cafetaria Nooit Gedacht is ‘wereldberoemd in Enkhuizen’ om zijn zelfgemaakte kroketten, lihanboutjes, kipsaté, nasi en bami. Maar er is meer, zoals kogelbiefstuk, spare ribs, schaslick en Argentijnse kipfilet. Krijg je al trek? Schuif gezellig aan of maak gebruik van de afhaalservice. Bistro-Cafetaria Nooit Gedacht is geopend van dinsdag tot en met zondag vanaf 11.00 uur. Nooit Gedacht TEL 0228 - 31 45 14 WEB www.bistro-nooitgedacht.nl

Bistro-Cafetaria NOOIT GEDACHT

Dikke Mik Om je vingers bij af te likken: de spare ribs van Dikke Mik! Dikke Mik is al sinds 1995 een begrip in Enkhuizen en omstreken vanwege de overheerlijke spareribs, saté en vele andere gerechten. Geniet van een gezellige, ongedwongen sfeer met een goede prijskwaliteitverhouding. Kom binnen voor een drankje of een hapje, ook om af te halen. Ook voor feesten en partijen ben je hier op het juiste adres. Op zomerse dagen kun je op het riante terras aan de oude binnenhaven heerlijk borrelen, lunchen en dineren. Met uitzicht op de Drommedaris geniet je van een geweldige ambiance. Dikke Mik organiseert regelmatig buitenevenementen op de Dijk. Leuk voor jong en oud! Bezoek de website voor actuele informatie. Het enthousiaste team van Dikke Mik staat voor je klaar. Dikke Mik TEL 0228 - 31 64 04 WEB www.eetcafedikkemik.nl

Eetcafé DIKKE MIK

33


Brouwerij De Werf THE PLACE TO BFF

In een oude scheepswerf midden in de historische binnenstad van Enkhuizen is Brouwerij De Werf gevestigd. Hier worden heerlijke bieren gebrouwen en het leven gevierd. Bij de Werf staat alles in het teken van Beer, Food & Fun (BFF). Proost! Flessenpost Volg Brouwerij de Werf via Flessenpost! voor exclusieve updates over de nieuwste bieren, events en meer. Meld je aan en krijg een uitnodiging voor een proefglas. Scan de QR-code!

Beer garden Verstopt achter de Brouwerij en het proeflokaal van Brouwerij de Werf vind je een van de beste spots van Enkhuizen voor drinks, comfort food en lotttts of fun. Is het de beste beer garden van West-Friesland? Misschien wel!

Candyshop Biertje mee voor thuis? De Candyshop (die vind je in het Proeflokaal) staat vol met funky flesjes, giftpacks en andere merchandize.

34

5x moet je proeven! 1. 2. 3. 4. 5.

Vonkel (Session IPA, 4,2%) Al het mooie begint met een Vonkel, proost! Porno Blond (Blond, 6%) Een tikkie ordinair, maar de Porno Blond is (stiekem) altijd lekker. Skitter (Tripel IPA, 9%) Sommigen noemen het ‘shinen’, wij zeggen ‘skitteren’. Wahja! Tropical (Tropical weizen, 5,2%) Wahja! is het West-Friese antwoord op “Why not” (waarom niet). Diepdonker (Russian Imperial Stout, 9%) Dompel je onder in het ondoorgrondelijke.


Grand Café Van Bleiswijk De lekkerste club sandwich van Westfriesland! Bij Grand Café Van Bleiswijk, ‘de huiskamer van Enkhuizen’, begint én eindigt je dag. Start de dag met een goede bak koffie met gebak of sluit je dag af met een gezellige borrel onder het genot van een lekker hapje. Rond het middaguur kun je er terecht voor een lekkere lunch met o.a. de befaamde club sandwich en geniet bij mooi weer van een lekker drankje op het zonnige stadsterras. Bij Van Bleiswijk kun je ongedwongen dineren terwijl de kinderen zich vermaken in de speelhoek. Ook kun je gerechten afhalen of bij uitzondering laten bezorgen. Voor meer informatie bezoek je de vernieuwde website met de daaraan gekoppelde webshop. Het gezellige grand café is gevestigd in een monumentaal pand in hartje centrum en is 7 dagen per week geopend voor koffie (To Go), lunch, borrel en diner. Het team van Van Bleiswijk staat voor je klaar! Grand Café Van Bleiswijk TEL 0228 - 32 59 09 WEB www.vanbleiswijk.nl

Afhalen en bezorgen Bij de meeste Enkhuizer horeca kun je terecht voor uitstekende bezorg- en/of afhaaldiensten. Coffee to go, lunch, high tea, tapas, pizza… het een nog lekkerder dan het ander! Bestel waar je maar zin in hebt en maak je eigen feestje thuis (of in je tijdelijke thuis). Met liefde klaargemaakt en persoonlijk bij jou bezorgd. Ontdek alle mogelijkheden en speciale aanbiedingen op www.enkhuizenbezorgt.nl

KOFFIE MET WAT LEKKERS (ook ‘coffee to go’) - Grand Café Van Bleiswijk - Het Coffy-Huys - Rijksmagazijn LUNCHEN OP HET TERRAS - Onder de Wester - Grand Café Van Bleiswijk - Het Station - De Mastenbar - Drombar

TIP! Loop voor een betoverend vleugje buitenland eens binnen bij Elsem, onze Libanese traiteur. Heerlijke gerechten en hapjes met de prachtigste namen en smaken uit 1001 nacht.

BEER & BITES - Brouwerij De Werf - Herberg De Compagnie - Schipperscafé ‘t Ankertje VIS, VIS EN NOG EENS VIS - Vishandel Van der Veen/eethuis De Oude Rokerij - Vishandel Peter Visser - De 80 Seafood & Wine - De Visafslag Grand Café VAN BLEISWIJK

Restaurant Lotus

TIP VAN EEN LOCAL Voor het ultieme vakantiegevoel moet je naar De Mastenbar! Je hebt er een fantastisch uitzicht over het IJsselmeer, een heerlijk ruim terras mét fijne loungehoek en echt super lekker eten.

Oosterse gastvrijheid. Familie Lin startte op 1 oktober 1970 restaurant Lotus en was daarmee het eerste Chinese restaurant in Enkhuizen. De lotus staat in Azië al duizenden jaren bekend als symbool van zuiverheid en waarheid. Daar waar de Vijzelstraat de Westerstraat raakt vind je de glazen poorten van het zeer verzorgde restaurant. Eenmaal binnen stap je in een romantische wereld waar zachtroze gedekte tafels je als lotusbloemen verwelkomen. Bij Lotus is de klant koning, de gastvrouw en haar medewerkers staan garant voor plezierig en lekker eten. Het restaurant biedt 100 zitplaatsen voor (zaken-)lunch, diner of lopend buffet. Ook kun je maaltijden afhalen of laten bezorgen. Voor particulieren en bedrijven met een feest of evenement op locatie is er de Lotus cateringservice. Restaurant Lotus TEL 0228 - 31 35 38 WEB www.lotus-enkhuizen.nl

Restaurant LOTUS 35


Overnachten in Enkhuizen

36


Er is zo veel te beleven in Enkhuizen en omgeving dat één dag nooit genoeg is om alles te kunnen zien. Met het gezin op vakantie, een weekendje weg met vrienden, op zakenreis of een romantische citytrip voor twee? In en rond Enkhuizen vind je voor iedere gelegenheid een passende accommodatie.

37


3x bijzonder overnachten

38

KLIK! Laat je mooiste vakantiekiekjes bij Photo & Zo uitprinten.

Kamperen bij het kampvuur

Sneupen en slapen

Dromen op het water

Een gezellig barretje, kampvuurtje, zaterdagavond Paella-avond en natuurworkshops. Camping Dijk en Meer in Andijk is een kleinschalige camping met een heerlijk ongedwongen festival sfeertje. Geen eigen tent of caravan? Huur dan een tiny house of circuswagen!

Tante Bets is een kleurrijke winkel vol nostalgie uit vervlogen jaren. Je kunt er lekker sneupen tussen de curiosa en tweedehands spulletjes. Via een trappetje naast de winkel kom je bij B&B Tante Bets, een licht tweepersoons souterrain met een eigen terrasje aan het water.

Wat dacht je van overnachten op een schip? Slaap in een goed bed in een heuse hut en laat je naar dromenland wiegen door de golven. Stap aan boord van de Deo Annuente, Nooit volmaeckt, Windbruid of boek je droomplek via Holland Sail.


g

P

Elz enb

aan

ef

Dre

Hotels

Vest Vest

Dreef

st Ve

TS O

EN

KAAS MAR KT

N

N

E AV

H YS

BU

AM ND

n

te tke

u Zo

n

ole

lm Vo

Krabbersplaat

nd

rla

o Vo

ig ste

T GA

RS

BE

AB

KR

er

ig ste

am

nd

pe

PE

ing

arl

eH

d Ou

Hotel restaurant 2 Die Port van Cleve Ge

GE

RH

TE

er

en

HA VE

P

nd

ig ste

u Nie

ER

rla

AV EN

K

K

H we

en

ing

arl

AV E

N

VE

o Vo

er

NH

de

Flevolaan

ST OO RAAT S

DIJ

BU

ITE

3

DST RAAT

ER HA VEN DIJ ZUID

BREE

EDIE VEN

P

T AA TR NS

A T

Ves t

Burgwal

JA ST.

Oranj estra at

R. ST N

2

HA VE

N

EN

Bosmanka

g eswe

Vanaf deze zomer geopend: Hotel Snouck van Loosen.

Hotel restaurant Die Port van Cleve staat midden in het centrum van Enkhuizen, aan de binnenhaven met uitzicht op de Drommedaris. Het pand is uit het begin van de 17e eeuw en is een monumentaal stadsgezicht. Door de jaren heen heeft het pand veel veranderingen ondergaan, maar de karakteristieke sfeer is altijd gebleven. Onlangs is Die Port van Cleve volledig gerenoveerd. Het hotel telt 24 kamers, een restaurant, lounge, bar, terras met uitzicht op de haven en een sfeervolle zaal. Nieuw is de Heerenkamer, een smaakvolle ‘opkamer’ voor private dining en kleinschalig vergaderen. Verder beschikt het hotel over een lift en een eigen parkeergelegenheid achter het hotel. Hotelgasten kunnen gratis gebruik maken van internet. Die Port van Cleve TEL 0228 - 31 25 10 WEB www.deportvancleve.nl

Word jij een van hun eerste gasten?

Het Wapen van Enkhuizen is een klein en gezellig familiehotel in de historische binnenstad van Enkhuizen. In ons hotel kun je heerlijk overnachten, lekker ontbijten of bijeenkomen in onze zalen. Vanuit het hotel ben je dichtbij het Zuiderzeemuseum, de historische Driehoek, Sprookjeswonderland en de bruisende binnenstad. Alle hotelkamers beschikken over eigen sanitair, gratis wifi, flat screen televisies en koffie/thee faciliteiten. Voor families of langer verblijf hebben wij ook enkele zeer royale familiekamers/appartementen. Mark, Marlies en hun medewerkers heten je van harte welkom!

DE

BUYSHA VEN

SuyderSee Hotel TEL 0228 - 31 63 81 WEB www.suyderseehotel.nl

3 Het Wapen van Enkhuizen

OU

PA KT U

IN

Snoukstraat

Lange Tuinstraat

Stanfri

water Vlak

Admiraliteitsweg

Cromhoutstraat

1 Het SuyderSee Hotel

P K

IG

AN

K

TORENSTRAA T

DIJ A WA

PL

WESTERSTRAAT

SE IN PR

Zuiderboerenvaart

Klopperstraat

Zuiderboerenvaart

INA

SDIJ

P

WESTERSTRAAT

Kuipersdijk

Het SuyderSee Hotel is een gezellig familiehotel met ruime, smaakvol ingerichte hotelkamers en appartementen. Het hotel ligt midden in het levendige centrum van Enkhuizen, op Schepenwijk loopafstand van het treinstation, VVV, Zuiderzeemuseum, Sprookjeswonderland en de gezellige winkelstraten. Persoonlijke aandacht en gastvrijheid staan bij ons centraal. Onze moderne kamers en suites zijn van alle gemakken voorzien en zijn uitgerust met douche/toilet, haarKrabbersplaat droger, koffie/thee faciliteiten, televisie, telefoon, gratis wifi en een kluis om je waardevolle spullen in op te bergen. Het SuyderSee Hotel heeft een eigen parkeerterrein en een overdekte fietsenstalling.

1

IJKST RAAT

LST RA AT

D R IEBANEN

P

LM

VIS SER

OO ST ER HA VE N

Davidstraat

rgwal Kwakerspad

HE

renvaart

Rom einstr aat

e

Spijtbroeksbu

Westeind

WIL

Noorderboe

Molenweg

Nass au str aa t

in Enkhuizen

Venuslaan

VIJ ZE

at tra ts

VAN BE ISW

oo Gr

Ve st

N.

Molenweg

Om Enkhuizen écht te ontdekken, moet je langer dan één dag blijven!

Meer hotels in Enkhuizen en omgeving - De Koepoort - De Compagnie - De Logerie - De Halve Maan (Bovenkarspel)

Het Wapen van Enkhuizen TEL 0228 - 32 42 57 WEB www.hetwapenvanenkhuizen.nl 39


Biologische belevenisboerderij

Bed & Breakfast

kleinschalig kamperen • appartementen

groepsaccommodatie • B & B Voor een heerlijk ontspannen verblijf op een bijzondere plek! Direct gelegen aan het Markermeer met een klein strand.

www.appelhoek.nl • info@appelhoek.nl • Zuiderdijk 46 • 1608 MV Wijdenes • 0229 501 150

CAMPING DIJK & MEER

Bij een ontspannen vakantie of aangename citytrip hoort natuurlijk een comfortabel bed om te overnachten. Hou je van kleinschalig en een persoonlijke touch, reserveer dan een B&B in Enkhuizen of directe omgeving.

(TE ANDIJK)

DE GROENE FAMILIECAMPING AAN HET IJSSELMEER Proefpolder 4 • 1619 EH Andijk • www.campingdijkenmeer.nl

Boerencamping de gouwe stek Daar waar het goed toeven is Verharde camperplaatsen, kamperen op diverse veldjes, een veldje voor kamperen met de fiets Verhuur van pipowagens en safaritenten Veel speelgelegenheid voor kinderen, in het hoogseizoen zijn er diverse activiteiten Veel fiets- en wandel mogelijkheden in de omgeving

/degouwestek @campingdegouwestek www.degouwestek.nl 06 - 51 31 72 58

Op 500 meter recreatiebos met zwemmeer, sterrenwacht en klimpark

De Gouw 11, 1611 BS Bovenkarspel

groepsverblijf Onbezorgd genieten met elkaar

Bij Ad & An Bij Ad & An Knus en gezellig, vlakbij het Streekbos. Luxe groepsverblijf voor 42 personen met 6 slaapkamers, veel lichtinval Een aparte eetkamer en zitkamer met bar, voetbaltafel etc.

/degouwedroom @groepsverblijfdegouwedroom www.groepsverblijfdegouwedroom.nl 06 - 51 31 72 58 De Gouw 11, 1611 BS Bovenkarspel

40

Luxe terras met terrasmeubelen, en op het gras bevindt zich een speeltoestel Uitermate geschikt voor school-, bedrijfs,- familie- en vriendenuitjes!

De Laars 28 1602 MR Enkhuizen TEL 0228 - 31 38 09 MAIL contact@bijadenan.nl WEB www.bijadenan.nl


De Gouwe Stek

De Gouwe Stek Overnachten in een authentieke pipowagen. De Gouw 11 1611 BS Bovenkarspel TEL 06 - 51 31 72 58 MAIL info@degouwestek.nl WEB www.degouwestek.nl

‘n Kat aan ‘t Rad

’n Kat aan ‘t Rad In een monumentaal Gildehuis. Heiligeweg 23 1601 PN Enkhuizen TEL 0228 - 31 47 57 MAIL wpbuis@quicknet.nl WEB www.bedandbreakfast.nl

Villa Enkhuizen

3x thuis nagenieten Dat smaakt naar meer! 1. Enkhuizer krentenmik (bakkerij Rood) 2. Lokaal gebrouwen biertjes (brouwerij De Werf, Zuiderzee museum, De BrouwVrouw) 3. Enkhuizer merakel (bakkerij ‘t Broodhuys)

Villa Enkhuizen Prachtig uitzicht over de haven.

Kijk voor meer mogelijkheden op de website www.visitenkhuizen.nl

Snouck van Loosenpark 1 1601 EP Enkhuizen TEL 06 - 51 43 50 36 MAIL villa.enkhuizen@gmail.com WEB www.villa-enkhuizen.nl

41


Overnachten in monumentaal groen

Villa Enkhuizen

Als laatste telg van een Enkhuizer patriciërsfamilie besluit Jonkvrouw Margaretha Maria Snouck van Loosen (1807-1885) haar gehele familiekapitaal van zo’n slordige 8 miljoen gulden ‘terug te gegeven’ aan de stad. Zo laat ze onder andere in haar testament opnemen dat er huisvesting moet komen voor ‘lieden die ondanks voortdurende noeste arbeid geen woning kunnen betalen maar wel verdienen’.

42


TIP In het idyllische Snouck van Loosenpark wordt 1x per jaar een nostalgische snuffelmarkt georganiseerd. Kijk op www.visitenkhuizen.nl of je dit jaar op zaterdag 17 juli weer leuke curiosa en brocante kunt scoren.

In 1893 wordt 2,5 hectare grond gekocht bij de gedempte ‘Nieuwe Haven’, vlakbij de buitenhaven en het nieuwe treinstation uit 1885. Er wordt gestart met bouwen en vier jaar later is een van de eerste sociale woningbouwprojecten van Nederland een feit. Op 17 juni 1897 worden de vijftig woningen in het dan nog prille groene park betrokken. De huurprijs bedraagt anderhalve gulden per week, plus een gulden voor het gebruik van de gas-water-en-lichtvoorzieningen. Alleen arbeiders die zich netjes weten te gedragen, komen in aanmerking voor een woning. De opzichter, die zelf in het mooiste en grootste pand bij de ingang van het park woont, heeft van elk huis een sleutel zodat hij gevraagd en ongevraagd naar binnen kan om bewoners te controleren of ze zich aan de woonregels houden. Die regels zijn behoorlijk streng; zelf behangen is bijvoorbeeld uit den boze. Dat regelt de stichting die elk jaar een andere ruimte in het huis laat opknappen. Huisdieren houden is verboden en openbare

dronkenschap heeft directe verwijdering tot gevolg. Tegenwoordig zijn de regels minder streng en wordt de opzichterswoning bewoond door Ingrid Mol en haar gezin. Of zij nog altijd de sleutels van alle woningen hebben, kun je hen zelf vragen. Een deel van de villa is namelijk ingericht als B&B. Hoe chique is dat? Logeren in een deftige stadsvilla uit de 19e eeuw. Veel van de klassieke details zijn nog bewaard gebleven. De elegante hal, rijk versierde plafonds, statige trappen… En het ontbijt wordt geserveerd in de authentieke keuken. Wil je een keer écht uniek overnachten, vraag dan of het Zwanenhuisje vrij is. Een knus en sfeervol huisje boven de vijver. Vanuit je comfortabele bed kijk je uit op het prachtige park. De ideale plek voor een romantisch weekendje weg! Hou het in gedachten voor je trouwdag of Valentijnsdag… www.villa-enkhuizen.nl

43


Samen maken we Enkhuizen groen In Enkhuizen zijn al veel inwoners bezig met duurzamer leven en wonen. Dat begint al bij bewuster eten, een eigen moestuin en het scheiden van afval. Maar ook de thermostaat een tikkeltje lager zetten, de eigen woning beter isoleren en het plaatsen van zonnepanelen op het dak horen daarbij. Naast maatregelen die inwoners zelf nemen, kijken we ook hoe er in groter verband duurzame energie kan worden opgewekt in de hele gemeente. Gemeente Enkhuizen heeft zich samen met de andere Westfriese gemeenten ten doel gesteld om in 2040 energieneutraal te zijn. Dat betekent dat

er dan net zoveel duurzame energie wordt opgewekt als dat er in Westfriesland jaarlijks wordt gebruikt. Samen met bewoners kijken we naar wat de mogelijkheden zijn voor het opwekken van energie via zon en wind. En wat er wel of juist niet wenselijk is. Eén van de landelijke klimaatdoelen is om in 2050 van het aardgas af te zijn. De komende jaren wordt dit stapsgewijs ingezet. Los van dit landelijk gestelde doel zijn er in Enkhuizen nu al inwoners die zelf maatregelen hebben genomen om hun huis energiezuiniger te maken of zelfs al helemaal van het aardgas af te gaan. Een mooie stap naar een duurzame toekomst!

is verkoelend en voert het regenwater beter af. En heel belangrijk: een groene tuin is goed voor insecten, vlinders en vogels. Dus haal die tegels eruit en plaats planten, een moestuin of houtsnippers. En installeer een regenton: hiermee creëer je een eigen wateropslag en bespaar je drinkwater. Bovendien komt het opgevangen hemelwater zo niet in het riool terecht en hoeft het niet onnodig gezuiverd te worden. Gewoon doen, samen maken we Enkhuizen groen!

Samen voor een duurzame toekomst

Duurzame weetjes Kijk voor meer duurzame tips, nieuwtjes en weetjes op www.samenenduurzaam.nl

Maak jij het verschil? Iedereen kan een steentje bijdragen en alle beetjes helpen! Kies bijvoorbeeld voor een groene tuin. Een groene tuin

“Duurzaamheid heeft alleen toekomst wanneer we hier samen aan werken: inwoners, bedrijven, organisaties en de gemeente. Elk initiatief dat jij als inwoner neemt, waarderen wij enorm en dragen wij een warm hart toe. Alle beetjes helpen. Met elkaar zorgen wij voor een mooie plek voor de volgende generaties. Doe jij ook mee?” - Wethouder Esther Heutink-Wenderich

44


Gek op groen In Enkhuizen zijn we gek op groen en gek op bloemen! Jij ook? Dan word je vast blij van deze tips!

1 Je ziet ze steeds meer: “huisstalletjes” waar je bloemen (en fruit) van het seizoen kunt kopen. De bekendste is in de Boerenhoek, Spaans Leger 19.

4

3 Sinds vorig jaar hebben we een heuse plantenbieb in Enkhuizen! Een op de Elzenbaan en een in Paulus Potterstraat. Je mag er stekjes ruilen, meenemen of achterlaten voor iemand anders. De adresgegevens vind je op de facebookpagina van Plantenbieb Enkhuizen.

Zelf bloemen en kruiden plukken? In het Schootsveld net buiten de vestingwal liggen de schooltuinen van Enkhuizen. Een deel is ingericht als pluktuin. Lekker puur en biologisch! Meer info: schooltuinen@hertenkampenkhuizen.nl of bel naar 0228 - 32 03 10.

2

Midden in het Wilhelminapark vind je een verborgen pareltje van Enkhuizen: de theetuin van Hertenkamp Enkhuizen. Je hebt er prachtig uitzicht op de dierenweide en kunt ondertussen genieten van een heerlijk kopje koffie met huisgemaakt gebak of een lekkere lunch. Check wel eerst even of ze geopend zijn. www.hertenkampenkhuizen.nl

5 TuinGoed Bonatèr is een jonge, biologische tuinderij in Venhuizen, vlakbij de IJsselmeerdijk. Behalve een TuinGoedwinkel met de lekkerste groenten, fruit en kruiden hebben ze ook een fijne minicamping. Zet je tentje op in de pruimenboomgaard, de groentetuin of op de weide.

Andere groene minicampings - Gouwe Stek (Bovenkarspel) - De Appelhoek (Wijdenes) - Dijk & Meer (Andijk)

6 7 Even ten noorden van recreatiegebied het Streekbos wordt een weiland omgetoverd tot voedselbos. Met een voedselbos produceer je noten, fruit en andere eetbare gewassen, terwijl je ondertussen de bodem en de biodiversiteit herstelt. Het belooft een waar paradijs te worden voor natuur en mens! De vrijwilligers van IVN Westfriesland vertellen je er graag meer over. www.ivn-westfriesland.nl

De bloemisten van Bloem & Plant en De Jong Fleuriade zijn ware kunstenaars. Ze maken van ieder boeket een kleurrijke creatie. Mooi om weg te geven, maar zeker ook als cadeautje voor jezelf! 45


Nautisch Enkhuizen.nl Alle Nautische bedrijven alle dagen van 08.00 tot 20.00 ook via het servicenummer: 06 - 28 18 33 99 Willem Barentsz, al 13 jaar de enige zeilende veerdienst in Nederland! Ik hou van Holland, dat is het gevoel waarmee je van boord stapt als je meegevaren hebt met de Willem Barentsz, de mooie topzeilschoener. Van 17 juli t/m 28 augustus vaart het schip dagelijks (met uitzondering van de zondagen) tussen Enkhuizen en Urk over het prachtige IJsselmeer. Zelf meehelpen de zeilen hijsen of rustig kijken hoe anderen dat doen. De wind door je haren en zelf even sturen, een kopje koffie met appelgebak of een lekkere snack: het kan allemaal. Ook je fiets kan mee en de accu kan worden opgeladen. Voor € 32,00 heb je een retourtje en ben je een hele dag lekker weg. Heerlijk een dagje uitwaaien, zonder zorgen en écht Hollands.

KÖSTER SAILS Paktuinen 25c | 1601 GD Enkhuizen +31 228 32 29 66 | www.kostersails.nl

Dekzeilen, hoezen, bootkappen en reparaties voor watersport, huis&tuin en industrie

restaurant terras catering

De Mastenbar Compagnieshaven 3, Enkhuizen

46

0228 - 31 36 91 www.demastenbar.nl

Alle informatie vind je op: www.veerdienst-urk-enkhuizen.nl of reserveer op telefoonnummer: 06 - 51 49 19 43 . Scheep in!


Op en rond het water

E

nkhuizen is typisch zo’n stad waar schepen een dagje langer blijven. Gewoon omdat er zoveel te doen is,

Dankzij de vele havens en grachtjes is Enkhuizen goed vanaf het water te bewonderen

ook op het gebied van waterrecreatie. Dankzij de vele havens en grachtjes is Enkhuizen goed vanaf het water te bewonderen. Dat kan op allerlei manieren; stap aan boord voor een rondvaart, huur zelf een bootje of ga op een SUP-board de stad verkennen. Leren zeilen, surfen of waterskiën? Ook dat kan in Enkhuizen. Je vindt de adressen achterin dit magazine en op www.visitenkhuizen.nl

Zeilen bij de volle maan Een mooie zonsondergang op het water meemaken, daar heeft iedereen wel een beeld van. Maar heb je de volle maan wel eens uit het IJsselmeer zien opkomen? Beleef het aan boord van de Schuttevaer. De Vollemaanstochten zijn onder voorbehoud op 26 mei en 24 juni.

Helden van Enkhuizen Met een beetje mazzel kun je op woensdagavond de helden van KNRM Enkhuizen spotten tijdens hun wekelijkse oefenavond. Op het terras van De Mastenbar zit je eerste rang!

TIP VOOR STOERE ZEEBONKEN ÉN LANDROTTEN 4X SLAPEN OP HET WATER 1. Deo Annuente, vakantiehuis op het water 2. Holland Sail, overnachten op een historisch zeilschip 3. Nooit Volmaeckt, Boat & Breakfast 4. Windbruid, wegdromen op een ruim 100 jaar oude tjalk

De zeilende veerdienst naar Urk. Van 17 juli tot en met 28 augustus.

Uniek in de wereld Bij Enkhuizen ligt het eerste naviduct ter wereld: een aquaduct, maar dan met een schutsluis in de waterloop. Hier kun je dus met je fiets of auto onder een sluis door rijden.

Nautische evenementen (onder voorbehoud) 22 t/m 28 juli Westfriese Waterweken 14 & 15 augustus Maritiem Weekend Zuiderzeemuseum 28 augustus t/m 4 september WK 8mR 9 & 10 oktober Klipperrace Met familie, vrienden óf alleen op zeilvakantie? Hijs de zeilen met Holland Sail (Enkhuizen). Geniet van Nederland op z’n best: vanaf het water en op een traditioneel zeilschip. 47


ntenw

Mee

uwe nla

an

eg S. Ce Gemeentelijke Havens

Reig e

rweg

P. Sm

itstra

at

Buyshaven

engastraat D. Wier

n Kastanjelaa

rand

ard

G. B

Rode Pa

g T. Kranenbur

weg

Iep

en

laa n

Meid oorns traat

Elz enb

aan

ef Dre

Vest

HK1 KNZ&RV Buyshaven Flevolaan 6 1601 MA, Enkhuizen Marifoonkanaal 31 TEL 0228 - 31 56 60 06 - 30 13 68 54 MAIL buyshaven@knzrv.nl WEB www.buyshaven.nl www.knzrv.nl

ord

No

st Ve

nd

Ha

Ve st

Venuslaan

Exterpad

Venuslaan

Venuslaan

er

Davidstraat

straa t Rom ein

Spijtbroeksb

P

Vette Knol ai Wa

Kuipersdijk

g

OU

D

Pa ktu

ine

Snouckstraat

Lange Tuinstraat

Cromhoutstraat

Admiraliteitsweg

P Dijk

at

Burgwal

Ves t

Oran

t aa tr ns

se

Zuiderboerenvaart

in Pr

Klopperstraat

jestr aat

WESTERSTRAAT

Driebanen

P. Potterstraat

Nass au str aa t

rt

Zuiderboerenvaart

g Le

S

oerenvaa

Oude Grach t

Westein de

Noorderb

a pa

Molenweg

- Wasruimte - Aftappunt vuilwatertank - Aftappunt bilgewater - Kinderspeelgelegenheid - Verkoop gasflessen - Bakker / broodservice - Voorziening gehandicapten - Trailerhelling voor kleine bootjes

urgwal Kwakersp ad

ns

Voorzieningen

Kr

r te wa st va

oo Gr

Molenweg

N.

Hemeltje Drie Zalmen

at tra ts

n

Par kla

an

P Bosmanka

de

BUYSHA VEN

Flevolaan

Schepenwijk

HK1 P

N

d

lan

or Vo

E AV

H YS

BU

AM ND

PE

48

n

pe

Ge

GE


Havens van Enkhuizen OP DE KAART

Compagnieshaven

HK2 Compagnieshaven

Aste

rstra at

Compagnieshaven 7 1601 ZA, Enkhuizen TEL 0228 - 31 33 53 WEB www.compagnieshaven.nl MAIL info@compagnieshaven.nl Noorderw eg

Goudb loemst raat

Reigerw eg

Voorzieningen - Brandstof & gasflessen (ook GTL) - Watersportwinkel - Wasserette - Stortplaats chemisch toilet - Aftappunt vuilwatertank - Aftappunt bilgewater - Voorziening gehandicapten - Havenwinkel, incl. broodservice - Restaurant - Kinderspeelgelegenheid - Reparatie zeil/tuigage - Jachtservice - Trailerhelling - Oplaadpunt elektrische auto

P

Vest

t

Noorderw eg

ch gra der

an

sla

eg ew

ilig

Wil he

raat

lmin

apla

nts

Ve rl

straat

aat

Wa ag

P

stra at

Zilverstraat

Melk mark t

WESTERSTRAAT Torenstraat

Oo

Spo

Dijk

Ha ve nw eg

BU

ITE

eH uw

Nie

er

er

HA VE

N

g rlin

de

Ou

ig ste

Ha

KR er

ig ste

AT

SG

ER

B AB

r ge

in

arl

AV E

ER

am

k

er

N

VE

HK2

HK3 Gemeentelijke Havens

HK3

NH

nd

W ier dij

OO sterha ven ST str ER aat HA VE Ka N de

k Zuid

k

ors traa t

dstr aat

aven dij

Dij

Bree

N

er H

HA VE

COMPAGNIEHAVEN

P

t raa

Ven e

die

st Jan St.

DE

n

aat arstr gena Wa nstraat chote Lins Van

n

oen

iswijk st

Vis ser sdi jk

Van B e

Vijz e

lstr a

at

He

Breed

rui

ig ste

Havenweg 3 1601 GA, Enkhuizen Marifoonkanaal 12 TEL 0228 - 31 24 44 06 - 23 70 03 90 WEB www.enkhuizen.nl/havens MAIL havendienst@enkhuizen.nl

Voorzieningen - Wasserette - Aftappunt vuilwatertank - Aftappunt bilgewater - Voorziening gehandicapten 49


Gemeentelijke Havens

Divers, historisch en gezellige bedrijvigheid Op steenworp afstand van het station, de VVV en de befaamde Drommedaris vind je de Gemeentelijke Havens: een verzameling aanlegplaatsen waar de meest uiteenlopende havenactiviteiten plaatsvinden. De sfeervolle Gemeentelijke Havens zijn in trek bij zowel vaste ligplaatshouders als passanten. De eerste groep bezoekers maakt gebruik van boxen in de Oosterhaven. Passanten meren af in de Buitenhaven en Oude Haven, waar de schepen keurig gestapeld liggen. Eén ding hebben de Gemeentelijke Havens gemeen: vanaf je boot stap je zo het oude centrum van Enkhuizen in! De nieuwe Harlinger Steiger heeft een multifunctioneel karakter. Binnenvaartschepen maken graag gebruik van deze bijzondere aanlegplek, die ook regelmatig fungeert als locatie voor bruiloften en partijen. De nieuwe Harlinger Steiger en de L-steiger zijn geheel vernieuwd en verlengd. Naast de vernieuwde uitstraling voldoen deze plaatsen weer volledig aan de wensen en eisen van deze tijd.

50


Nieuw: nachtregister Voor een klantvriendelijke en veilige haven zijn wij vanaf mei 2021 wettelijk verplicht een nachtregister bij te houden. Dat betekent dat de gegevens van het overnachtende schip en van de eigenaar/schipper geregistreerd moeten worden. Ook zal er controle van het identiteitsbewijs plaatsvinden. Het nachtregister wordt digitaal bijgehouden en gebeurt gelijktijdig met het betalen van het havengeld.

Havengeld Het havengeld betaal je op de dag van aankomst. Dit kan via: - QR-code, te vinden op het QR-bord in de buurt van je ligplaats - Inloggen op www.i-marina.eu Volg het stappenplan voor betaling en registratie in het nachtregister. Na betaling ontvang je een bevestigingsmail met daarin alle haveninformatie. Een havenmedewerker komt bij je langs voor de controle van je identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs).

Let op: het is vanaf mei 2021 niet meer mogelijk om op het havenkantoor of bij een van de automaten te betalen. Een SepCard aanschaffen of opwaarderen doe je nog wel via de betaalautomaat.

Municipal Harbours

You will find the Gemeentelijke Havens (Municipal Harbours) at a stone’s throw from the station, the Tourist Information office and the famed Drommedaris Tower. It is a collection of mooring places where the most diverse harbour activities take place.

Stadthäfen

In unmittelbarer Nachbarschaft von Bahnhof, Fremdenverkehrsverein (VVV) und dem berühmten “Drommedaris”-Turm findet man die “Gemeentelijke Havens” (Stadthäfen): eine Ansammlung von Anlegeplätzen, die den unterschiedlichsten Hafenaktivitäten Platz bieten.

In het Krabbersgat, een van de drukste vaarroutes op het IJsselmeer, ligt de Gependam. Hier zorgen indrukwekkende charterschepen van de bruine vloot voor een adembenemend uitzicht, terwijl op de steiger vele toeristen voet aan wal zetten vanuit de riviercruisevaart. Ook de Veerhaven behoort tot de Gemeentelijke Havens. Vanaf hier maak je de overtocht naar Stavoren, Urk, Medemblik én natuurlijk naar ons eigen Zuiderzeemuseum. Het gehele seizoen, volgens vaste dienstregeling.

PRAKTISCH WEETJE

Alle Enkhuizer havens nemen vuil- en bilgewater in van de recreatievaart. De Gemeentelijke Havens beschikken zelfs over een vuilwaterinstallatie (dus niet bilgewater) voor charterschepen. Enkhuizen hecht namelijk belang aan een schoon IJsselmeer.

Gemeentelijke Havens Havenweg 3 1601 GA Enkhuizen TEL 0228 - 31 24 44 06 - 23 70 03 90 MAIL havendienst@enkhuizen.nl Marifoonkanaal: 12

51


Compagnieshaven Een moderne, gezellige jachthaven, uitstekend geoutilleerd met de meest uiteenlopende faciliteiten en conform de nieuwste internationale richtlijnen: dát is de Compagnieshaven! Direct aan het IJsselmeer gelegen en op slechts enkele minuten lopen van het historische centrum van Enkhuizen. Ook trein- en busstation zijn snel te bereiken.

Op en nabij de Compagnieshaven is een compleet aanbod aan faciliteiten voor een aangenaam verblijf. De Compagnieshaven ligt tegen het eeuwenoude centrum van Enkhuizen en grenst aan het prachtige Zuiderzeemuseum. Deze geweldige ligging verhoogt direct je vakantiegevoel. Bij het op het terrein gelegen restaurant “De Mastenbar” kun je genieten van een heerlijke lunch, diner of borrel. Buiten, op het terras met het mooiste uitzicht op het Krabbersgat, zorgen de vele langsvarende schepen voor een steeds wisselend uitzicht. Naast de Mastenbar bevindt zich voor de kleintjes een speeltuin die van een goede omheining is voorzien, zodat je kind er veilig kan spelen. Sprookjeswonderland, subtropisch Recreatiebad EnkhuizerZand en speeltuin Kindervreugde (sinds 1931) zijn op korte loopafstand. Komende vanaf het IJsselmeer vaar je het Krabbersgat binnen. De eerste haven aan stuurboordzijde is de Compagnieshaven. Je vaart door tot vlak voor het havengebouw alwaar één van de vriendelijke havenmeesters je vanaf de meldsteiger Door de prachtige een ligplaats toeén unieke ligging wijst. Alle ligplaattrekt deze middelsen zijn voorzien grote haven elk jaar van stroom (16 weer grote aantallen Amp), water en WiFi welke bij de toeristen. prijs zijn inbegrepen. Ook voor douchen heb je geen extra geld, pasjes of munten nodig. Boodschappen kun je doen bij de supermarkt en scheepsbenodigdheden vind je bij Joosten Watersport. Voor nieuwe zeilen of reparatie kun je terecht bij UK de Vries Sails en Jachtservice Enkhuizen helpt je graag bij motorproblemen of onderhoud. Verder kun je bij ons terecht voor benzine, diesel en de ultra schone GTL.

52


Het haventerrein kun je verlaten via de hoofdingang naast Joosten Watersport of via het in 1615 gebouwde Staverse Poortje. Deze doorgang is gemaakt in de gemetselde zeemuur die de waterkering vormt voor het oostelijke deel van de binnenstad. De muur is in 1608 gebouwd op een lagere dijk die dateert uit 1567 en had zowel een zeewerende als een verdedigende functie. Kortom, de Compagnieshaven is de ideale aanlegplaats voor een vaste ligplaats, een overnachting en een bezoek aan de prachtige stad Enkhuizen.

Companies Harbour

The Compagnies Haven (Companies Harbour) is a private harbour with 650 berths. It is a marina right in the middle of the centuries old centre, adjacent to the Zuiderzeemuseum and a two-minutes walk from the town centre.

Om de Compagnieshaven compleet te maken vullen wij aan met 8 gerelateerde bedrijven: - KNRM Enkhuizen - Watersportvereniging EWVA - Restaurant De Mastenbar - Joosten Watersport - Supermarkt - Jacht Service Enkhuizen - Windkracht 5 Zeilbootverhuur - UK De Vries Sails - Connect Yachtbrokers - Massenberg Yacht care

Compagnieshaven Enkhuizen Compagnieshaven 7 1601 ZA Enkhuizen TEL 0228 - 31 33 53 MAIL info@compagnieshaven.nl WEB www.compagnieshaven.nl

Compagnieshaven Der Compagnieshaven, ein privat geführter Jachthafen mit 650 Liegeplätzen, bildet den Zugang zum Jahrhunderte alten Stadtzentrum, ligt direkt neben den berühmten Zuiderzeemuseum und ist nur zwei Minuten zu Fuß von der Innenstadt entfernt!

53


Buyshaven

Verscholen achter het NS-Station, aan de zuidelijkste punt van het Krabbersgat, bevindt zich het best bewaarde geheim van Enkhuizen: de Buyshaven. Kleinschalig, sfeervol, groen en gemoedelijk. Met persoonlijke aandacht van de havenmeester, verse broodjes die ’s morgens door de plaatselijke bakker worden bezorgd, gratis leenfietsen (met versnellingen!) waarmee u in een mum van tijd naar het centrum fietst. Vanaf het station is het nog geen tien minuten lopen. Dus ook een ideaal punt voor opstappers!

54

De Buyshaven bestaat uit twee delen: u kunt in overleg met de havenmeester een plekje uitkiezen aan één van de nieuwe steigers in het buitengedeelte, pal achter de Gependam, waar het hartje zomer heerlijk koel is en met een prachtig uitzicht over het Krabbersgat; of ‘binnenin’, waar u -ook als er wat meer wind staat- heerlijk beschut ligt. Tussen al het groen ligt de Kombuys: een markant clubgebouwtje dat door alle passanten vrij gebruikt kan worden, en waar u zelf uw drankjes afrekent op basis van vertrouwen. Waar vindt u dat tegenwoordig nog? Ideaal om binnen op te warmen als het weer even te wensen overlaat, maar ook heel fijn tijdens zwoele zomeravonden. Er staan enkele barbecues, die -in overleg met de havenmeestergratis kunnen worden gebruikt.

Zo kunt u in de ondergaande zon die heerlijke dag op het water nog een beetje verlengen... Uiteraard is er gratis WIFI en is het gebruik van het moderne sanitair, elektra en water bij het liggeld inbegrepen. De Buyshaven is onderdeel van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging (KNZ&RV), opgericht in 1847 en daarmee de oudste watersportvereniging van Nederland. Een vereniging met historie, traditie en anno 2021 nog springlevend! U hoeft geen lid te zijn om hier te overnachten. In de Buyshaven is iedereen van harte welkom! En mocht u uw vaartocht in zuidelijke richting voortzetten, dan bent u natuurlijk van harte welkom in de andere haven van de Koninklijke: de Muidenhaven.


Een groene oase vlakbij de historische binnenstad

A green oasis at the heart of historic Enkhuizen

A green oasis at the heart of historic Enkhuizen Nestled away behind the central rail station on the southern side of the Krabbersgat is Enkhuizen’s bestkept secret: the Buyshaven Marina. It’s a small-scale, pleasant, green and friendly marina, with personal attention from the harbour master. Fresh bread delivered each morning by the local baker and free bikes on which to head into the city centre, the Buyshaven Marina has an atmosphere all of its own. What’s more, the marina is a great place to pick up or drop off your crew being just a ten-minute walk from the train station. The Buyshaven has two berthing options. Under the guidance of the harbour master you can choose a berth on one of the new jetties in the outer part, right behind the Gependam. It’s deliciously cool here in summer and you’ll have fine views over the Krabbersgat. You can also opt for the inner harbour, where you’ll be fully protected from the wind when the weather is more inclement. In between the trees you’ll find the Kombuys: a cosy clubhouse that is open to all and where visitors still pay for their own drinks based on trust (how often do you see that nowadays?). This is the perfect place to warm up when the weather is poor, and an ideal spot to chill on balmy summer evenings. A number of barbecues are available on site and free to use upon checking with the harbour master. Everything you need to extend that wonderful day on the water into the evening and watch the sunset…

Foto CHRISTIAN LOCHNER

Naturally, there is free wireless internet, modern toilet, shower and washing facilities, as well as electricity and water, all included in the berthing fee. The Buyshaven Marina is owned by the Royal Netherlands Yacht Club (Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereenging in Dutch). Established in 1847, the oldest watersports club in the Netherlands has a rich heritage and tradition that continues to thrive in 2021! You don’t have to be a member to stay the night; the Buyshaven is open to all. If you are continuing your passage to the south, then you are most welcome to visit Muiden, where the other marina belonging to the Royal Netherlands Yacht Club is located.

Gemütlich, überschaubar und mitten im Grün. Mit persönlicher Betreuung durch den Hafenmeister, frischen Brötchen, die jeden Morgen vom Bäcker geliefert werden, kostenlosen Leihfahrrädern (Mit Gangschaltung!), mit denen man im Nu ins Stadtzentrum radelt, und nur zehn Gehminuten vom Bahnhof entfernt. Kurzum, der ideale Gastliegerhafen! Der Buyshaven besteht aus zwei Teilen. Wenn Sie (nach Rücksprache mit dem Hafenmeister) einen Liegeplatz an einem der neuen Stege im äußeren Teil des Hafens direkt hinter dem Gependam wählen, haben Sie es auch an heißen Sommertagen immer angenehm kühl und können Sie den wunderschönen Ausblick aufs Krabbersgat genießen. Oder Sie entscheiden sich für den inneren Hafenbereich, wo man auch bei starkem Wind jederzeit geschützt anlegen kann. Im grünen Herzen des Hafens befindet sich das markante Klubhaus „De Kombuys“, das von allen Gastliegern frei genutzt werden kann und wo die konsumierten Getränke noch auf Vertrauensbasis abgerechnet werden. Wo gibt‘s das heute noch? Ein gemütlicher Treffpunkt, an dem man sich bei rauem Wetter aufwärmen und an schwülen Sommerabenden herrlich entspannen kann. Es stehen auch einige Grillgeräte zur Verfügung, die – nach Rücksprache mit dem Hafenmeister – kostenlos genutzt werden können. So können Sie einen wunderschönen Tag auf dem Wasser perfekt ausklingen lassen... Selbstverständlich steht Ihnen eine kostenlose WLAN- Verbindung zur Verfügung und sind die Benutzung der modernen sanitären Einrichtungen sowie die Kosten für Wasser und Strom in der Liegegebühr inbegriffen. Der Buyshaven ist einer der Häfen des Königlich Niederländischen Segel- und Rudervereins (Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging), der im Jahr 1847 gegründet wurde und damit der älteste Wassersportverein der Niederlande ist. Ein traditionsreicher Verein mit einer reichen Geschichte, der auch heute noch äußerst aktiv ist! Man muss übrigens kein Mitglied sein, um hier übernachten zu können. Ob Mitglieder, Gastlieger oder Besucher – im Buyshaven ist jeder herzlich willkommen! Und sollten Sie Ihre Fahrt in südlicher Richtung fortsetzen, würden wir uns freuen, Sie im anderen Hafen des KNZ&RV, dem Muidenhaven in Muiden, begrüßen zu dürfen.

Der „Buyshaven“

Eine grüne Oase unweit des historischen Zentrums Etwas versteckt hinter dem Bahnhof, am südlichsten Punkt der Fahrrinne Krabbersgat, verbirgt sich der absolute Geheimtipp Enkhuizens – der Buyshaven!

KNZ&RV Buyshaven Flevolaan 6 1601 MA Enkhuizen TEL 0228 - 31 56 60 of 06 - 30 13 68 54 MAIL buyshaven@knzrv.nl WEB www.buyshaven.nl of www.knzrv.nl VHF 31 55


De vier veerdiensten VAN ENKHUIZEN

In de zomermaanden vertrekken maar liefst vier verschillende veerdiensten vanuit de havens van Enkhuizen. Je kunt zelfs kiezen voor een zeilende veerdienst, een unieke ervaring! Vaar met de ‘Bep Glasius’ naar Stavoren of monster aan op ‘De Friesland’ voor een tocht naar Medemblik. Wanneer je naar Urk wilt varen zijn er twee mogelijkheden: topzeilschoener ‘Willem Barentsz’ zeilt in bijna drie uur naar Urk, met passagiersschip ‘De Zuiderzee’ ben je in 90 minuten aan de overkant van het IJsselmeer.

56


Stavoren

Overzichtskaartje VEERDIENSTEN

IJSSELMEER

Medemblik Enkhuizen Urk

MARKERMEER

Enkhuizen - Stavoren

Enkhuizen - Medemblik

Bep Glasius

de Friesland

Een overtocht met veerboot Bep Glasius is het begin van een gezellige fietsvakantie of een dagje uit. Vanaf het comfortabele salonschip zie je de mooiste jachten en klassieke schepen voorbij glijden. Of misschien zelfs een vlucht aalscholvers. Een dagretour van drie, zes of negen uur brengt je weer terug naar de overkant. www.veerboot.info

Museumschip Friesland brengt je over het IJsselmeer naar Medemblik. Na een wandeling door het stadje vaar je weer mee terug naar Enkhuizen of je stapt op de Museumstoomtram naar Hoorn. Een prachtige rit door het Westfriese landschap met fraaie stolpboerderijen en weidse vergezichten. www.museumstoomtram.nl

Enkhuizen - Urk

Enkhuizen - Urk

de Zuiderzee

Willem Barentsz

Met het passagiersschip de Zuiderzee vaar je heen en weer naar Urk. De overtocht naar het voormalige eiland vertrekt twee keer per dag en duurt negentig minuten. De veerdienst kan onderdeel zijn van je fietsvakantie, maar ook een dagje Urk is de moeite waard. Proef aan boord de vers gebakken kibbeling van kapitein Riekelt, een absolute aanrader! www.de-zuiderzee.nl

De mooie topzeilschoener Willem Barentsz is met haar vele zeilen een majestueuze verschijning op het IJsselmeer. De enige zeilende veerdienst ter wereld vaart tussen Enkhuizen en Urk. Zelf meehelpen de zeilen zetten of rustig kijken hoe anderen dat doen? De wind door je haren voelen en zelf sturen? Het kan allemaal. Een rondleiding ‘op’ Urk maakt je dag compleet. www.veerdienst-urk-enkhuizen.nl

57


Veerdienst Enkhuizen-Urk De Zuiderzee Veerdienst sinds 1890

05 juli t/m 04 september 2021

TARIEVEN

maandag tot en met zaterdag Vaartijd

90 minuten

Vanuit Urk Vanuit Enkhuizen

09:00 - 16:00 uur 11:00 - 18:00 uur

Vertrekplaats Urk Vertrekplaats Enkhuizen

Burg.J.Schipperkade Veerhaven bij VVV

Kaarten zijn aan boord verkrijgbaar.

Volwassen

4-11 jaar

Fiets

Enkele reis

€15,-

€10,-

€3,-

Dagretour

€18,-

€13,-

€5,-

TIP Wilt u zeker zijn van een plaats, koop dan uw kaartje op onze website www.de-zuiderzee.nl

De Zuiderzee is het hele jaar beschikbaar voor groepsarrangementen, dagtochten en rondvaarten.

oplaadpunt

LF routes

58

De Zuiderzee

info@de-zuiderzee.nl

@dezuiderzee

www.de-zuiderzee.nl


Ontdek Urk In Urk ben je zo. Via de A6 of vanaf Enkhuizen met de veerdienst. Urk is een levendig en karakteristiek vissersdorp. Een voormalig eiland. Een pittoresk dorp waar nog steeds dat eilandgevoel kan worden beleefd. Shop in de oude straatjes en geniet van een heerlijk kopje koffie op een van de gezellige terrasjes.

Wandel en doe boekje

Cultuurroute

Zin in een wandeling door het oude centrum van Urk? Speurtocht of gezellige opdrachten? Dan is het wandel en doe boekje net iets voor jou!

Kruip in de huid van een eilandbewoner. Doe deze interactieve speurtocht met het gezin en leer op een leuke manier over de geschiedenis van Urk als eiland in de Zuiderzee.

Ga je liever op pad met een lokale gids? Vraag dan naar de mogelijkheden.

Verschillende opdrachten over dialect, klederdracht, visserij en huisvesting komen voorbij tijdens de tocht.

prijs

€35,-

Per gezin tot 7 personen

Duur: ca. 2,5 uur

Heb je alle taken goed volbracht? Dan ontvang je een echt diploma!

In de zomer kun je vanaf Enkhuizen met twee bijzondere veerdiensten naar Urk varen. De Willem Barentsz zeilt in bijna 3 uur over het IJsselmeer, met passagiersschip De Zuiderzee ben je er in 90 minuten.

Ansichtkaartenspel Ansichtkaartspel ‘Groeten uit Urk’. Ga op pad met je mobiel, een dosis gezelligheid en een set ansichtkaarten Groeten uit Urk. Op de ansichtkaarten staan een aantal afbeeldingen. Je gaat op zoek naar deze afbeeldingen. Als de locatie gevonden is, kan er een foto van de ansichtkaart gemaakt worden, waarbij de kaart als een puzzelstukje in de foto valt. Iedere kaart heeft een aantal punten.

prijs

€4,50

www.touristinfourk.nl

Kijk voor actuele informatie op de website of scan de QR code. info@touristinfourk.nl

06 - 55 87 43 25

0527 - 68 40 40 59


Aan de wandel

60


Weer of geen weer, het is altijd wandelweer! Bovendien is het hartstikke gezond en ook nog eens een ideale manier om een stad of streek te ontdekken.

Wandelen door Enkhuizen - Stadswandeling Enkhuizen (boekje verkrijgbaar bij de VVV) - ANWB Rare Straatnamenroute Enkhuizen (online) - Route.nl Stadswandeling door historisch Enkhuizen (online) - Rondje Zuiderzeemuseum (app Wandelnetwerk Noord-Holland) - Groene Wissel Enkhuizen 2 (online)

“Een van de mooiste plekjes van Enkhuizen is het Snouck van Loosenpark. Een lust voor het oog dit groene wandelpark!” - Vera Wandelt

De wijde wereld in De combinatie van IJsselmeer, landerijen en karakteristieke dorpjes leent zich uitstekend voor een prachtige wandeltocht door de omgeving van Enkhuizen. Heerlijk op de bonnefooi of stel thuis eerst een route samen. Op www.wandelnetwerknoordholland. nl kun je op basis van knooppunten je eigen route uitstippelen. Op de site vind je ook kant-en-klare (thema) routes.

Streekpad Westfriese Omringdijk Zoek je een mooie route die je in verschillende etappes kunt lopen? Dan is het Streekpad Westfriese Omringdijk misschien iets voor jou. Een afwisselende route van 150 kilometer over de oudste dijk van Nederland. Een aantal trajecten is speciaal voor deze route opengesteld. Je kunt de 8 etappes gratis downloaden vanaf wandelnet.nl/ streekpad-westfriese-omringdijk. De route is een van de 5 kanshebbers voor de titel ‘Beste Wandelroute van de Benelux 2021’. Door Westfriesland loopt ook een aantal Lange-Afstands-Wandelpaden (LAW), zoals het Groot Frieslandpad en het Zuiderzeepad. Deze voeren je langs de mooiste stukjes van Nederland, zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen. Etappe 27 van het Zuiderzeepad is een van de favorieten van Bregje Schipper (Wandelvrouw.nl):

“Wandelen over de IJsselmeerdijk van Enkhuizen naar Medemblik. Super! Ik doe hem elk jaar wel een keertje. Lekker uitwaaien en een flinke tippel van 24 km zonder auto’s.” Lees meer via de website wandelvrouw.nl/wandelen-enkhuizennaar-medemblik

“Het gloednieuwe Streekpad Westfriese Omringdijk is een hoogtepunt in het Noord-Hollands landschap met het bankje bij De Ven als allermooiste plekje. Vóór ons strekt het nagenoeg windstille IJsselmeer zich uit met her en der een geduldig dobberend zeilbootje. Achter onze ruggen staat al dik drie eeuwen De Ven, een van de oudste vuurtorens van Nederland. Een kordate witte vierkanter; ooit onmisbaar als wegwijzer voor de scheepvaart richting de hoofdstad.” Foto AD SNELDERWAARD

- Sarah-Mie Luyckx in dagblad Trouw 61


Fietsen door Westfriesland

Ontdek het veelzijdige Westfriese landschap rond Enkhuizen eens op de fiets. Het is er heerlijk rustig en ruim, met karakteristieke dorpjes, molens, uitgestrekte landerijen en vergezichten over het IJsselmeer tot zo ver de horizon reikt. Het hele gebied is gedekt met knooppunten, je fietst dus eenvoudig van knooppunt naar knooppunt. De fietsroutes zijn uitgezet over de beste fietspaden, vaak autovrij en in twee richtingen bewegwijzerd.

62


LF Zuiderzeeroute

Populaire fietsroutes

Een parel van een route, niet voor niets genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2021!

LANGS DIJKEN EN VELDEN (31 KM) 30

27

48

49

83

82

66

11

10

30

12

28

47

WWW-ROUTE: WIJDENES - WESTWOUD DE WEELEN (40 KM) 30

12

28

47

10

9

80

67

65

30

26

13

25

48

49

83

82

66

Dit ‘rondje IJsselmeer’ leidt je door een rijke historie van de voormalige Zuiderzee. Met de LF Zuiderzeeroute ontdek je wat de krachtmeting tussen mens en natuur heeft opgeleverd. Je fietst over grote stukken ingepolderd land en waterbouwkundige werken. Tijdens de 440 kilometer lange route kom je ook langs middeleeuwse handelssteden, het voormalige eiland Schokland en vele karaktervolle vissersdorpen. Voor het gemak is de route ingedeeld in 8 dagtrajecten van maximaal 70 kilometer. Dit maakt de route ook bijzonder geschikt voor een fietsvakantie in eigen land.

OPPERDOEZER RONDJE (61 KM) 30

26

13

25

52

16

57

56

55

57

74

90

89

69

70

72

73

54

16

15

14

30

Meer fietsroutes Op www.route.nl vind je meer dan 12.000 fiets- en wandelroutes die je gratis kunt downloaden. Machtig Mooi Westfriesland, een fietsroute van 53 kilometer langs IJsselmeer en tulpenvelden is een van onze favorieten!

Fietsroute Westfriese Omringdijk

Bandenpech of fiets huren?

Deze fietsroute is maar liefst 156 kilometer lang en volgt grotendeels de originele loop van de Westfriese Omringdijk, de oudste dijk van Nederland. Als je stevig doortrapt, fiets je hem in een dag. Maar het is zeker ook leuk om er een meerdaagse tocht van te maken, zodat je onderweg alle tijd hebt om bezienswaardigheden te bezoeken. Op de route liggen steden als Hoorn, Alkmaar, Schagen en Medemblik. www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/fietsroute-westfriese-omringdijk

Dekker Tweewielers Enkhuizen Bijl Tweewielers Smit Brandhoff Tweewielers

0228 - 31 29 61 0228 - 32 11 81 0228 - 32 57 71

Vers van het land Fietsend door Westfriesland kom je overal kraampjes langs de weg tegen. Hier koop je allerhande verse streekproducten. Dat is niet alleen duurzaam, je steunt ook de lokale boeren, telers en kwekers. Kijk voor adressen én leuke wandel/fiets/autoroutes op www.verkoopstalletjes.nl

AFSTAPTIPS - - - - -

Theetuin De Libel (Andijk, nabij knooppunt 15) Tearoom The Robin (Wijdenes, nabij knooppunt 67) De Egelantier (Wijdenes, nabij knooppunt 67) IJgenweis eten & drinken (Bovenkarspel, nabij knooppunt 26) ‘t Keetje (Lutjebroek, nabij knooppunt 25)

Op ontdekkingstocht door Westfriesland met de FIETS4DAAGSE HOORN

63


Roy Kat

Ontdek & Beleef West-Friesland Welkom in het groene, kleurrijke, gastvrije, waterrijke West-Friesland. Welkom in onze inspirerende regio waar je de ruimte beleeft en het landschap ontdekt via eindeloze, avontuurlijke wandel- en fietsroutes. En dankzij de talrijke vaarroutes is West-Friesland ook vanaf het water een steeds weer verrassende ontdekking.

Welkom in historische steden als Medemblik, Hoorn en Enkhuizen. Medemblik, de oudste stad van West-Friesland met historische pakhuizen en grachtenpanden uit lang vervlogen tijden. Hoorn kent een rijke geschiedenis, met een oude binnenstad en misschien wel de mooiste haven aan het IJsselmeer. Enkhuizen, ging het in de zeventiende eeuw voor de wind, dat zie je terug in de vele monumentale panden die de oude havenstad nog rijk is. Welkom in West-Friesland, in alle jaargetijden steeds weer verrassend bijzonder, en altijd iets te ontdekken of te beleven.

beleefwestfriesland.nl

Drommedaris, Enkhuizen Westfries Museum, Hoorn Westfriese Omringdijk 64


W

issel een fietstocht eens af met een mooie vaartocht over het IJsselmeer en rust aan boord

lekker uit. Nergens kun je fietsen en varen zo makkelijk combineren als in Enkhuizen. Op alle vier veerdiensten die vanuit Enk-

Fietsen en varen

huizen vertrekken kun je je fiets meenemen. Of je nu op doorreis bent of vanuit Enkhuizen een middagje wil fietsen in bijvoorbeeld Gaasterland. En wat denk je van langs het IJsselmeer naar Medemblik fietsen en met de boot weer terugvaren? Kijk wel even hoe de wind staat, misschien is het handiger om het andersom te doen! Varen naar Urk en het voormalige eiland op de fiets verkennen? Ook dat kan vanuit Enkhuizen: zeilend met de mooie topzeilschoener de Willem Barentsz of met het comfortabele passagiersschip De Zuiderzee. Op alle schepen kun je een hapje en drankje nuttigen.

VAKANTIETIP Boek bij Boat Bike Tours de 8-daagse Sail & Bike reis Over het IJsselmeer. Je fietst langs de IJsselmeerkust, een traditioneel zeilschip is je varende hotel. Dineren en ontbijten doe je ook aan boord en iedere dag krijg je een lunchpakket mee. En een dag geen zin om te fietsen? Dan vaar je gewoon lekker mee naar de volgende bestemming.

Fietsen en varen voor het goede doel

Op zaterdag 11 september 2021 vindt hopelijk de 10e editie van Tour de Stavour plaats. Jaarlijks wordt met deze toertocht geld ingezameld voor onder meer het KWF Kankerfonds. De deelnemers verzamelen zich op de veersteiger in Enkhuizen, varen met de Bep Glasius naar Stavoren en fietsen vervolgens de 100 kilometer naar Enkhuizen terug. Een prachtige tocht die altijd tot in de puntjes is verzorgd. Of het evenement dit jaar doorgaat en waar je de kaarten kunt kopen lees je op Facebookpagina TourDeStavour.

65


Ontdek Westfriesland Kolhorn

Schagen

Nieuwe Niedorp

Tuitjehorn Waarland

Broek op Langedijk

Heerhugowaard

Alkmaar

TIP Culinaire rondvaart door Westfriesland. Maak met gastheer Ron van Leeuwen (WF Exclusive Boattrips) een unieke rondvaart langs de verborgen parels van Westfriesland en geniet onderweg van culinaire hoogstandjes. www.luxeboottrips.nl 66


ALKMAAR - Hollands Kaasmuseum - Kaasmarkt

‘Skoftig mooi’ Westfriesland wordt volledig omsloten door de oudste dijk van Nederland; de Westfriese Omringdijk. Een dijk van een dijk, zo wordt hij ook wel genoemd. Het 126 kilometer lange monument loopt via de steden Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Schagen en Medemblik weer terug naar Enkhuizen. Ontdek de geheimen achter de dijk, ontdek Westfriesland!

ANDIJK - Hoedenmuseum Zet ‘m op BOVENKARSPEL - Klimpark Streekbos - Blote Voeten Pad - Overdekt winkelcentrum Streekhof BROEK OP LANGEDIJK - Museum Broeker Veiling ENKHUIZEN - Zuiderzeemuseum - Sprookjeswonderland - Flessenscheepjesmuseum - Sow to Grow GROOTEBROEK - Happy Days HEERHUGOWAARD - Poldermuseum Het Gemaal

Medemblik

HOORN - Westfries Museum - Museum van de Twintigste Eeuw - Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Opperdoes Andijk Twisk

Lutjebroek

Bovenkarspel

Grootebroek

Enkhuizen

Wognum KOLHORN - Museum De Turfschuur LUTJEBROEK - Schapenboerderij De Schapenstreek - Fruitkwekerij ‘t Keetje MEDEMBLIK - Nederlands Stoommachinemuseum - Kasteel Radboud - Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij

Hoorn

NIEUWE NIEDORP - Grootmoederstijd en Motorenmuseum OPPERDOES - Imkerij de Bijenstal SCHAGEN - Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg - Regionaal Museum 1940-1945 TUITJENHORN - Van Blanckendaell Park TWISK - Monumentendorp Twisk WAARLAND - Vlindertuin Vlindorado WOGNUM - Museum Huis van Oud

67


Historische Vaarkaart Enkhuizen & Stede Broec EROP UIT MET DE SCHUIT

Eeuwenlang voeren de Westfriese boeren en tuinders iedere dag met hun schuit door de sloten naar hun verspreid liggende akkers. Hoewel er sinds de ruilverkaveling veel veranderd is in het Westfriese landschap, zijn er nog steeds elementen terug te vinden die karakteristiek zijn voor de ontwikkeling van het gebied. Samen met Vereniging Oud Enkhuizen en Vereniging Oud Stede Broec hebben we een handige en leuke vaarkaart gemaakt: de Historische Vaarkaart. Haal hem deze zomer gratis op bij VVV Enkhuizen en ontdek per boot de geschiedenis van dit waterrijke gebied. Wist jij bijvoorbeeld dat: - De Noordergracht vroeger de Modderpomp heette? - De huisjes bij het Spaans Leger raddraaiershuisjes worden genoemd? - De Broekerhaven op de 3e plaats van Hollandse handelssteden stond?

Een schuit of bootje huren? Bootverhuur Enkhuizen www.bootverhuurenkhuizen.nl RIJO Bootverhuur www.rijobootverhuur.nl

68


Adressenlijst nautisch Havenkantoren KNZ&RV Buyshaven Flevolaan 6, Enkhuizen 06 - 30 13 68 54 www.buyshaven.nl Compagnieshaven Compagnieshaven 7, Enkhuizen 0228 - 31 33 53 www.compagnieshaven.nl Watersportbrandstof Gemeentelijke Haven Havenweg 3, Enkhuizen 0228 - 31 24 44 www.enkhuizen.nl/havens

Veerdiensten Rederij V&O 0228 - 32 66 67 (info) 0228 - 32 60 06 (reserveringen) www.veerboot.info Veerdienst Enkhuizen-Stavoren met‘Bep Glasius’. Dagtochtenschip Willem Barentsz 06 - 51 49 19 43 www.willem-barentsz.nl Zeilende veerdienst Enkhuizen-Urk. Ook dag- en avondtochten. Passagiersschip De Zuiderzee Middelbuurt 42, Urk 06 - 53 60 88 13 www.de-zuiderzee.nl Veerdienst Urk-Enkhuizen en rondvaarten vanaf Urk.

Museumschip Friesland www.msfriesland.nl www.museumstoomtram.nl Veerdienst Enkhuizen-Medemblik, onderdeel van Museumstoomtram.

Verhuur & rondvaarten Bootverhuur Enkhuizen Heiligeweg 20-21, Enkhuizen 06 - 23 00 41 62 06 - 53 35 23 82 www.bootverhuurenkhuizen.nl Deo Annuente Enkhuizen 06 - 51 68 16 84 www.deo-annuente.nl Rondvaarten met een voormalige viskotter op het IJsselmeer. Holland Sail Stationsplein 3, Enkhuizen 0228 - 31 21 33 www.hollandsail.nl Traditionele zeilschepen voor dagtochten en meerdaagse zeilreizen. Lady Victoria 046 - 41 05 479 www.ladyvictoria.nl Crewed zeilcharters Tweemastklipper Nooit Volmaeckt Enkhuizen 06 - 51 41 53 88 www.nooitvolmaeckt.hollandsail.nl

Dagtochten en meerdaagse zeilreizen.

Rondvaart Enkhuizen Oude Gracht 4, Enkhuizen 06 - 13 14 26 60 www.rondvaartenkhuizen.nl Rondvaart door de grachten van Enkhuizen, in het hoogseizoen elk uur, ook voor groepen. SailWise Bierkade 1, Enkhuizen 0228 - 35 07 56 www.sailwise.nl Watersportvakanties voor mensen met een beperking. Schuttevaer (zeilend grandcafé) 06 - 40 39 50 62 www.schuttevaer.info Zeildagtochten, o.a. naar de Marker Wadden WF Exclusive Boattrips 06 - 41 10 43 58 www.luxeboottrips.nl Luxe culinaire rondvaarten

Massenberg Yacht Care | RENSKIB Compagnieshaven 3E 1, Enkhuizen 06 - 11 59 61 61 www.renskib.shop Optimaal, effectief en duurzaam onderhoud

Makelaar Van Stek Yachting Spoorstraat 1, Enkhuizen 06 - 53 62 60 48 www.vanstekyachting.com

Scheepssier Reudenroos De Drie Kronen 65, Enkhuizen 0228 - 52 06 03 www.reudenroos.nl Ambachtelijk houtsnijwerk en meubels

Zeilschool Service & Onderhoud Nautisch Enkhuizen 06 - 28 18 33 99 (dagelijks 08.00 - 20.00 uur) www.nautischenkhuizen.nl Servicenummer nautische bedrijven Köster Sails Paktuinen 25c, Enkhuizen 0228 - 32 29 66 www.kostersails.nl Zeilmakerij

Zeilschool Enkhuizen 06 - 45 46 53 99 www.zeilschoolenkhuizen.nl Zeilcursussen en verhuur van zeilboten

Nautische winkel Joosten Watersport Compagnieshaven 1, Enkhuizen 0228 - 32 23 76

De KNRM komt mensen in nood op het water te hulp Staat dag en nacht klaar met 1.300 vrijwilligers. Vaart met 80 reddingboten 2.100 keer per jaar uit voor noodmeldingen. Redt 3.500 mensen per jaar. Wordt in stand gehouden door donaties, schenkingen en nalatenschappen. Ontvangt geen subsidie. Verricht hulpverleningen kosteloos. KNRM redt het niet zonder u.

Help mee: www.knrm.nl

KNR1290309314912_Adv_VVV_Enkhuizen_195x45mm_A.indd 1

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

5-12-2019 15:02:02

69


Adressenlijst

eten & drinken Restaurants Bella Vita (Italiaans) Melkmarkt 2, Enkhuizen 0228 - 56 21 60 www.pizzeriabellavita.nl Grand Café-Restaurant Van Bleiswijk Westerstraat 84-86, Enkhuizen 0228 - 32 59 09 www.vanbleiswijk.nl De Brasserie Westerstraat 164, Enkhuizen 0228 - 31 69 84 www.de-brasserie.nl By NAP Havenweg 4, Enkhuizen 0228 - 52 84 59 www.restaurantbynap.nl Herberg de Compagnie Spoorstraat 10-14, Enkhuizen 0228 - 32 33 34 www.herbergdecompagnie.nl Dikke Mik H.J. Schimmelstraat 10, Enkhuizen 0228 - 31 64 04 www.eetcafedikkemik.nl Domino’s Pizza Venedie 11, Enkhuizen 0228 - 74 81 31 www.dominos.nl Dubbel & Dwars Venedie 5, Enkhuizen 0228 - 76 90 61 www.dubbelendwars.net Enkhuizer Friethuys Tussen Twee Havens 5, Enkhuizen 06 - 57 91 45 47 www.enkhuizerfriethuys.nl

70

Restaurant Lounge 18 Melkmarkt 4, Enkhuizen 0228 - 32 11 61 www.restaurant18.nl Markerwaard Dijk 62, Enkhuizen 0228 - 32 15 70 www.restaurant-markerwaard.nl De Mastenbar Compagnieshaven 3, Enkhuizen 0228 - 31 36 91 www.demastenbar.nl McDonald’s De Dolfijn 2a, Enkhuizen 0228 - 32 17 00 www.mcdonalds.nl Bistro Cafetaria Nooit Gedacht Westerstraat 51-53, Enkhuizen 0228 - 31 45 14 www.bistro-nooitgedacht.nl Onder de Wester (Mediterraans) Westerstraat 113, Enkhuizen 0228 - 32 20 60 www.onderdewester.nl Het Peperhuis Wierdijk 18, Enkhuizen 0228 - 35 11 35 www.zuiderzeemuseum.nl Uitsluitend voor groepen, op afspraak Die Port van Cleve Dijk 74-78, Enkhuizen 0228 - 31 25 10 www.deportvancleve.nl Porto Vecchio (Italiaans) Havenweg 5, Enkhuizen 0228 - 75 61 09 www.portovecchioenkhuizen.nl

India Roti Room (Indiaas) Nieuwstraat 15, Enkhuizen 0228 - 32 14 74 www.indiarotiroom-enkhuizen.nl

Eet- en Drinklokaal Rijksmagazijn Tussen Twee Havens 11, Enkhuizen 06 - 84 17 25 46 www.rijksmagazijn.nl

Lotus (Oosters) Westerstraat 95, Enkhuizen 0228 - 31 35 38 www.lotus-enkhuizen.nl

Het Station Stationsplein 2, Enkhuizen 0228 - 31 26 75 www.stationscafe.nl

Vishandel Van der Veen Bocht 1, Enkhuizen 0228 - 31 25 06 Vishandel Visser Tussen Twee Havens 7, Enkhuizen 0228 - 32 53 78 www.devishandel.nl Restaurant de Egelantier ‘t Wuiver 32, Wijdenes 0229 - 50 12 86 www.egelantier.net IJgenweis eten & drinken Veilingweg 21, Bovenkarspel 0228 - 74 50 02 www.ijgenweisstreekbos.nl Het Grootslag Proefpolder 6, Andijk 0228 - 59 15 13 www.grootslaghoreca.nl Happy Days/De Beleving Industrieweg 48a, Grootebroek 0228 - 52 11 13 www.happydays-nh.nl Pannekoekbakkerij Houtlust De Hout 26a, Hem 0228 - 54 40 58 www.pannekoekbakkerijhoutlust.nl

Cafés/Bars ‘t Ankertje eten & drinken Dijk 6, Enkhuizen 0228 - 31 57 67 www.cafe-ankertje.nl Grand Café-Restaurant Van Bleiswijk Westerstraat 84-86, Enkhuizen 0228 - 32 59 09 www.vanbleiswijk.nl Brouwerij De Werf Paktuinen 6, Enkhuizen 0228 - 22 21 60 www.brouwerijdewerf.nl Herberg de Compagnie Spoorstraat 10-14, Enkhuizen 0228 - 32 33 34 www.herbergdecompagnie.nl

Dubbel & Dwars Venedie 5, Enkhuizen 0228 - 76 90 61 www.dubbelendwars.net De Mastenbar Compagnieshaven 3, Enkhuizen 0228 - 31 36 91 www.demastenbar.nl Dikke Mik H.J. Schimmelstraat 10, Enkhuizen 0228 - 31 64 04 www.eetcafedikkemik.nl Onder de Wester Westerstraat 113, Enkhuizen 0228 - 32 20 60 www.onderdewester.nl Die Port van Cleve Dijk 74-78, Enkhuizen 0228 - 31 25 10 www.deportvancleve.nl Eet- en Drinklokaal Rijksmagazijn Tussen Twee Havens 11, Enkhuizen 06 - 84 17 25 46 www.rijksmagazijn.nl Het Station Stationsplein 2, Enkhuizen 0228 - 31 26 75 www.stationscafe.nl Het Strandpaviljoen Kooizandweg 6, Enkhuizen 06 - 45 46 53 99 www.strandpaviljoenenkhuizen.nl

Theetuinen Theetuin Hertenkamp Enkhuizen Wilhelminaplantsoen 2, Enkhuizen 0228 - 32 03 10 www.hertenkampenkhuizen.nl Theetuin De Libel Dijkweg 172, Andijk 06 - 29 49 47 03 www.theetuindelibel.nl Tearoom the Robin ‘t Wuiver 2b, Wijdenes 06 - 50 81 49 59


Adressenlijst overnachten Hotels Herberg de Compagnie Spoorstraat 10-14, Enkhuizen 0228 - 32 33 34 www.herbergdecompagnie.nl De Koepoort Westerstraat 294, Enkhuizen 0228 - 31 49 66 www.dekoepoort.nl Die Port van Cleve Dijk 74-78, Enkhuizen 0228 - 31 25 10 www.deportvancleve.nl Hotel Snouck van Loosen Spoorstraat 3, Enkhuizen 06 - 27 07 67 38 www.hotelsnouckvanloosen.nl SuyderSee Hotel Koltermanstraat 7, Enkhuizen 0228 – 31 63 81 www.suyderseehotel.nl Het Wapen van Enkhuizen Breedstraat 59, Enkhuizen 0228 - 32 42 57 www.hetwapenvanenkhuizen.nl

Bed & Breakfast Bij Ad & An De Laars 28, Enkhuizen 06 - 52 68 77 35 06 - 27 58 19 35 www.bijadenan.nl B&B Enkhuizen Westerstraat 157, Enkhuizen 0228 - 56 44 95 06 - 20 36 20 80 www.bedandbreakfast enkhuizen.com

Koekelo(e)ren onder de Zuidertoren Zuiderkerksteeg 20, Enkhuizen 0228 - 52 85 65 De Linde Melkbon 10, Enkhuizen 0228 - 31 88 75 www.delindeenkhuizen.nl De Logerie De Gouw 46e, Enkhuizen 06 - 44 29 67 13 www.delogerie.nl B&B Orangerie Seyndersloot 1, Enkhuizen 0228 - 32 26 29 06 - 46 38 17 86 Tante Bets Waaigat 6, Enkhuizen 06 - 53 33 35 42 06 - 51 71 81 85 www.tantebets.nl Villa Enkhuizen Snouck van Loosenpark 1, Enkhuizen 0228 - 52 77 12 06 - 51 43 50 36 www.villa-enkhuizen.nl ’t Vissershuis Zuiderhavendijk 63, Enkhuizen 06 - 17 42 96 69 www.tvisserhuis.nl Windbruid (schip) Haven Enkhuizen 06 - 27 29 74 36 www.windbruid.nl De Gouwe Stek De Gouw 11, Bovenkarspel 0228 - 51 69 58 www.degouwestek.nl

’n Kat aan ’t Rad Heiligeweg 23, Enkhuizen 0228 - 31 47 57 wpbuis@quicknet.nl

Nelly’s B&B ’t Wuiver 2b, Wijdenes 06 - 50 81 49 59 www.nellysbb.nl

’t Karnemelkhuys Karnemelksluis 12, Enkhuizen 0228 - 31 63 75 06 - 33 63 51 73 www.karnemelkhuys.nl

Huisje Bloem Broekerhavenweg 235, Bovenkarspel 06 - 51 48 60 11 www.huisjebloem.com

Vakantiewoningen Aan de Kade Kade 26a, Enkhuizen 06 - 43 82 60 09 hbc.beerding@quicknet.nl Deo Annuente (schip) t.o. Havenweg 4, Enkhuizen 06 - 51 68 16 84 www.deo-annuente.nl Het Monumentje Bagijnestraat 4, Enkhuizen 0228 - 31 51 36 06 - 12 85 98 37 www.vakantiewoning enkhuizen.com Studio 91 aan de Gracht Zuider Havendijk 91, Enkhuizen 06 - 38 45 10 68 info@zuiderhavendijk.nl Appartement Aan de Veste Noordergracht 56, Enkhuizen 06 - 39 58 52 52 www.aandeveste.com

Campings Camping De Vest Noorderweg 31, Enkhuizen 06 - 34 00 26 09 www.campingdevest.nl Geopend van 1 april t/m 30 september Boerderijcamping De Appelhoek Zuiderdijk 46, Wijdenes 0229 - 50 11 50 www.appelhoek.nl Geopend van half maart t/m eind oktober Camping Dijk & Meer Proefpolder 4, Andijk 06 - 15 67 56 71 www.campingdijkenmeer.nl Familiecamping aan het IJsselmeer Boerencamping De Gouwe Stek De Gouw 11, Bovenkarspel 06 - 51 31 72 58 www.degouwestek.nl Geopend van half maart t/m eind oktober. Ook pipowagens en safaritenten te huur.

Boerencamping Tuingoed Bonatèr Burgemeester J. Zijpweg 5, Venhuizen 06 - 20 85 97 20 www.tuingoedbonater.nl

Groepsaccommodaties De Gouwe Stek De Gouw 11, Bovenkarspel 06 - 51 31 72 58 www.degouwestek.nl Nieuw groepsverblijf op camping, nabij Enkhuizen, tegenover het Streekbos met zwemwater. De Logerie De Gouw 46e, Enkhuizen 06 - 44 29 67 13 www.delogerie.nl Luxe groepsaccommodatie naast het Streekbos, op het platteland. Voor groepen tussen 10 en 14 personen. Tweemastklipper Nooit Volmaeckt (schip) Haven Enkhuizen 06 - 51 41 53 88 www.nooitvolmaeckt.hollandsail.nl Van oktober t/m maart. Overnachten op een traditioneel zeilschip in de haven van Enkhuizen. Voor groepen t/m 18 personen. Weeshuis Enkhuizen Westerstraat 109-111, Enkhuizen www.belvilla.nl Luxe groepsaccommodatie voor maximaal 32 personen, gevestigd in een Rijksmonument in de historische binnenstad. Windbruid (schip) Haven Enkhuizen 06 - 27 29 74 36 www.windbruid.nl Overnachten op een traditioneel zeilschip in de haven van Enkhuizen. Voor groepen t/m 16 personen.

71


Adressenlijst shoppen Villavakantiepark IJsselhof Proefpolder 4-720, Andijk 0228 - 59 19 26 www.ijsselhof.eu Diverse groepsaccommodaties (12 t/m 16 personen), waaronder een luxe ingerichte woonboerderij.

Beauty Beauty Salon Divera Van Bleiswijkstraat 68, Enkhuizen www.beautysalondivera.nl

Boeken & tijdschriften Bungalowparken Villavakantiepark IJsselhof Proefpolder 4-720, Andijk 0228 - 59 19 26 www.villvakantieparkijsselhof.nl Vakantiepark Het Grootslag Proefpolder 4, Andijk 0228 - 59 29 44 www.vakantieparkhetgrootslag.nl Resort Markermeer Zuiderdijk 1b, Bovenkarspel 06 - 53 49 31 56 www.europarcs.nl

Accommodaties overig Restinn Andijk Rikkert 10, Andijk Restinn Oosterleek Zuiderdijk 31, Oosterleek www.restinn.nl Hotelkamerhuisjes op het platteland.

Foto, Video, Audio Photo & Zo Vijzelstraat 52, Enkhuizen www.photoenzo.nl

Gifts & souvenirs

Smit & Co Vijzelstraat 65, Enkhuizen www.boekhandelsmitenco.nl

De Baanbreker puur & g!fts Venedie 6, Enkhuizen www.baanbrekerenkhuizen.nl

Primera Westerstraat 105, Enkhuizen www.primera.nl

Holland House Westerstraat 100, Enkhuizen www.hollandhouse-enkhuizen.nl

Primera Middenweg 61b, Andijk www.primera.nl

VVV Enkhuizen Tussen Twee Havens 1, Enkhuizen www.visitenkhuizen.nl

Brood & Banket ‘t Broodhuys Westerstraat 76, Enkhuizen www.bakkerijbroodhuys.nl Bakkerij Rood Westerstraat 81, Enkhuizen www.bakkerijrood.nl

Delicatessen Het Coffy-Huys Koffie, thee, bonbons Westerstraat 92, Enkhuizen www.coffy-huys.nl De Graaff van Enckhuysen Kaas, noten, bonbons Westerstraat 71, Enkhuizen www.degraaffvanenckhuysen.nl

Fietsen Dekker Tweewielers Torenstraat 10, Enkhuizen www.dekker-tweewielers.nl Smit Brandhoff Tweewielers Westerstraat 25, Enkhuizen www.smitbrandhoff2wielers.nl

Kringloopwinkel ’t Zoldertje Harpstraat 3-5, Enkhuizen

Kunst & Ambacht Reudenroos Houtsnijwerk De Drie Kronen 65, Enkhuizen www.reudenroos.nl Anna Stringer Houtsnijwerk Staaleversgracht 1, Enkhuizen www.annastringer.nl

Mode & Accessoires Fifth Avenue Fashion Westerstraat 118, Enkhuizen www.fifthavenuefashion.nl Holland House Tassen Westerstraat 100, Enkhuizen www.hollandhouse-enkhuizen.nl Linda Mode Accessoires Westerstraat 124, Enkhuizen Lingerie Marijke Westerstraat 132, Enkhuizen www.lingeriemarijke.nl

72


Adressenlijst erop uit De Sprong Westerstraat 125, Enkhuizen La Vie en Rose Westerstraat 52, Enkhuizen www.lavieonline.nl Dirk de Wit Hoofdstraat 224, Bovenkarspel www.dirkdewitmode.nl Zusje van Tierlantijn Westerstraat 58, Enkhuizen www.tierlantijn-wonen.nl

Opticien Oogwereld Van der Klei Westerstraat 41, Enkhuizen www.oogwereld.nl

Outdoor & tenten Karsten Travelstore De Factorij 9, Zwaag www.karstentravelstore.nl

Sanitair Nic. Poen Bagijnestraat 2, Enkhuizen www.nicpoen.nl

Slijterij Slijterij De Dijk Dijk 38, Enkhuizen www.slijterijdedijk.nl

Speelgoed Meiden van De Wit Westerstraat 60, Enkhuizen www.meidenvandewit.nl Top 1 Toys Westerstraat 103, Enkhuizen www.top1toys.nl

Supermarkt Albert Heijn Westerstraat 188, Enkhuizen

Deen Supermarkten Clarissenplaats 2, Enkhuizen Koperwiekplein 17, Enkhuizen

Tuin & Dier GreenSand Olivijn Tussen Twee Havens 1, Enkhuizen www.greensand.nl De Moel Zijdwerk 9, Wervershoof

Toeristische informatie VVV Enkhuizen e.o. Tussen Twee Havens 1, Enkhuizen 0228 - 31 31 64 www.visitenkhuizen.nl

Themapark Sprookjeswonderland Kooizandweg 9, Enkhuizen 0228 - 31 78 53 www.sprookjeswonderland.nl

Warenhuis HEMA Westerstraat 123, Enkhuizen www.hema.nl

Watersportartikelen Joosten Watersport Compagnieshaven 1, Enkhuizen www.joostenwatersport.nl

Winkelcentrum Streekhof Middend 34-36, Bovenkarspel www.streekhof.nl

Witgoed & Muziek De Wit Beeld en Geluid Westerstraat 37-39, Enkhuizen www.dewitbeeldgeluid.nl

Wol & fournituren Wol in Enkhuizen Vijzelstraat 46, Enkhuizen www.wolinenkhuizen.nl

Woninginrichting Tierlantijn Wonen Westerstraat 43-45, Enkhuizen www.tierlantijn-wonen.nl Zusje van Tierlantijn Westerstraat 58, Enkhuizen www.tierlantijn-wonen.nl

Van Stek Watersport & Fun Spoorstraat 1, Enkhuizen 06 - 53 62 60 48 www.vanstekwatersportenfun.nl SUPcentre Wilgenkade 1, Enkhuizen 06 - 10 18 14 73 www.supcentre.nl WSV De Ven Waterski en wakeboard www.wsvdeven.nl Zeilschool Enkhuizen Kooizandweg 6, Enkhuizen 06 - 45 46 53 99 www.zeilschoolenkhuizen.nl

Speeltuin Speeltuin Kindervreugde Wagenaarstraat, Enkhuizen 0228 - 31 92 93 www.speeltuin-enkhuizen.nl

Zwembad Recreatiebad Enkhuizer Zand Kooizandweg 12, Enkhuizen 0228 - 32 31 73 www.zwembadenkhuizen.nl

Bowling, Karting, Lasergamen Happy Days Industrieweg 48a, Grootebroek 0228 - 52 11 13 www.happydays-nh.nl

Actief

Natuur Bezoekerscentrum ‘Hertenkamp Enkhuizen’ Wilhelminaplantsoen 2, Enkhuizen 0228 - 32 03 10 www.hertenkampenkhuizen.nl Blote Voeten Pad De Gouw 11, Bovenkarspel 0228 - 51 69 58 www.gouwevoeten.nl IVN West-Friesland Streekbospaviljoen Veilingweg 21a, Bovenkarspel 0228 - 52 04 86 www.ivn-westfriesland.nl Fruitkwekerij ‘t Keetje Kadijkweg 65a, Lutjebroek 0228 - 56 28 94 www.hetkeetje.nl

Enkhuizer Sport Centrum De Gouw 1, Enkhuizen 0228 - 32 29 76 www.enkhuizersportcentrum.nl

Volkssterrenwacht Orion Veilingweg 21b, Bovenkarspel 06 - 48 85 04 45 www.volkssterrenwachtorion.nl

Elements Yoga (& Retreats) 0228 - 76 40 44 06 - 50 40 65 99 www.elementsenkhuizen.nl

Schapenboerderij Schapenstreek De Gouw 57a, Lutjebroek 06 - 10 09 94 47 www.schapenstreek.nl

Klimpark Streekbos Veilingweg 21, Bovenkarspel 06 - 10 86 23 38 www.klimparkstreekbos.nl 73


Kinderboerderij Bezoekerscentrum ‘Hertenkamp Enkhuizen’ Wilhelminaplantsoen 2, Enkhuizen 0228 - 32 03 10 www.hertenkampenkhuizen.nl Sprookjeswonderland Kooizandweg 9, Enkhuizen 0228 - 31 78 53 www.sprookjeswonderland.nl

Musea Flessenscheepjesmuseum Zuiderspui 1, Enkhuizen 0228 - 31 85 83 www.flessenscheepjesmuseum.nl Sow tot Grow Westerstraat 111, Enkhuizen 0228 - 72 57 47 www.sowtogrow.nl Zuiderzeemuseum Wierdijk 12-22, Enkhuizen 0228 - 35 11 11 www.zuiderzeemuseum.nl Museumstoomtram Hoorn-Medemblik Van Dedemstraat 8, Hoorn 0229 - 25 52 55 www.stoomtram.nl Hoedenverzameling Zet ‘m Op Hornpad 11, Andijk 0228 - 59 29 54 www.hoedenmuseum.nl

Muziek, theater, film

De Nieuwe Doelen Spoorstraat 2, Enkhuizen 0228 - 31 20 50 www.denieuwedoelen.com Gitaarsalon 06 - 22 92 15 05 www.gitaarsalon.nl

WF Exclusive Boattrips Luxe culinaire rondvaarten 06 - 41 10 43 58 www.luxeboottrips.nl

Dekker Tweewielers Torenstraat 10, Enkhuizen 0228 - 31 29 61 www.dekker-tweewielers.nl

Autoverhuur

Smit Brandhoff Tweewielers Westerstraat 25, Enkhuizen 0228 - 32 57 71 www.smitbrandhoff2wielers.nl

Muziekkring Enkhuizen 0228 - 31 55 63 www.muziekkringenkhuizen.nl

Kreeft Auto & Service Kruitmolen 11, Enkhuizen 0228 - 79 65 16 www.kreeftautoservice.nl

Sgt. Pepper’s Jazz-Club Concertzaal Peperhuis Wierdijk 12, Enkhuizen 0228 - 31 47 91 www.sgtpeppersjazzclub.nl

Van der Linden van Sprankhuizen De Dolfijn 6, Enkhuizen 0228 - 31 64 64 www.lvs-autogroep.nl

Westerkerk Westerstraat 138, Enkhuizen 0228 - 31 78 00 www.westerkerkenkhuizen.nl

Autobedrijf Karreman & Zoon Horn 27, Andijk 0228 - 59 13 38 www.ajkarreman.nl

Taxi Taxi 324040 0228 - 32 40 40 www.taxi324040.nl Taxicentrale West-Friesland 0228 - 51 25 00 www.taxicentralewf.com

Hét Postkantoor Hoofdstraat 17, Bovenkarspel 0228 - 74 39 10 www.hetpostkantoor.info

Groepsarrangementen Fruitkwekerij ‘t Keetje O.a. zelfpluktuin, kinderfeestjes en arrangementen 0228 - 56 28 94 www.hetkeetje.nl Happy Days O.a. bowlen, karten en lasergamen Industrieweg 48a, Grootebroek 0228 – 52 11 13 www.happydays-nh.nl

Cinema Enkhuizen Paktuinen 1, Enkhuizen 0228 - 23 22 96 www.cinemaenkhuizen.nl

Rondvaart Enkhuizen Oude Gracht 1, Enkhuizen 06 - 13 14 26 60 www.rondvaartenkhuizen.nl

Cultureel Centrum De Drommedaris Paktuinen 1, Enkhuizen 0228 - 31 20 76 www.drom.nl

Wat Aars Arrangementen, feesten en partijen 06 - 44 89 89 15 www.wataars.nl

Blijf op de hoogte! Kijk voor alle toeristische informatie, adressen, leuke tips en een actuele evenementen kalender op www.visitenkhuizen.nl. En natuurlijk kun je ons ook op de socials volgen! EnkhuizenBoeit VisitEnkhuizen.nl

74

Fietsverhuur

VisitEnkhuizen.nl


Belangrijke telefoonnummers Important phone numbers Wichtige Telefonnummern Artsen

Doctors - Ärzte

Noodgevallen

Emergencies - Notfälle Alarmnummer - Emergency number - Notrufnummer 112 Geen directe spoed No immediate emergency Sonstige Rufnummern 0900-8844 Politiebureau - Police office Polizeistation Stede Broec Industrieweg 35c, Grootebroek

KNRM

Life-boat - Rettungsboot VHF Kanaal 16 0900 - 01 11 0228 - 31 41 99 (Boothuis) Compagnieshaven 3a, Enkhuizen

Stadskantoor

Townhall - Rathaus Stadskantoor Enkhuizen Hoogstraat 11, Enkhuizen 0228 - 36 01 00

Tandarts

Dentist - Zahnarzt

Apotheek

Pharmacy - Apotheke

Gezondheidscentrum Enkhuizen Huisartsen binnen de Vest Molenweg 9a, Enkhuizen

Tandartsen West-Friesland 0226 - 36 02 29 24 uur per dag bereikbaar.

BENU Apotheek Molenweg Molenweg 7a, Enkhuizen 0228 - 31 27 77

De Vries & Bleijendaal 0228 - 32 27 27

Dentists West-Friesland 0226 - 36 02 29 Contactable 24 hours per day.

Apotheek De Koperwiek Meeuwenlaan 1, Enkhuizen 0228 - 31 59 59

Van der Klei & Oomen 0228 - 31 25 31 Fluitman & Van Beek 0228 - 31 29 97 Centrale Huisartsenpost Hoorn: 0229 - 29 78 00 Bereikbaar tussen 17.00 en 8.00 uur op werkdagen en de gehele dag op zaterdag, zondag en feestdagen. General Practice Center Hoorn: 0229 - 29 78 00 Between 17.00 and 8.00 on working days and the whole day on Saturday, Sunday and holidays. Zentrales Hausarztpost Hoorn: 0229 - 29 78 00 Zwischen 17.00 und 8.00 Uhr an Arbeitstagen und den ganzen Tag an Samstag, Sonntag und Feiertagen.

Colofon EnkhuizenBoeit© is een initiatief van Toeristisch Platform Enkhuizen (gemeente, havens, VVV, musea, attracties, recreatie-

Enkhuizen geproduceerd door Stichting Marketing Enkhuizen. Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Ondernemersfonds Enkhuizen.

Dierenarts

Animal Veterinary - Tierarzt Dierenkliniek Enkhuizen De Gouw 33, Enkhuizen 0228 - 31 70 00

Dierenambulance

Animal Ambulance - Tier-Ambulanz

Dierenambulance Hoorn e.o. 0229 - 24 53 53 Stichting Dierenambulance West-Friesland 06 - 11 82 53 06

Coördinatie, advertentieverkoop en (eind-)redactie Stichting Marketing Enkhuizen Marianne de Zwart info@marketingenkhuizen.nl 0228 - 31 31 64

Postagentschap Postoffice - Postamt

Deen Supermarkten Clarissenplaats 2, Enkhuizen Koperwiekplein 17, Enkhuizen Primera Westerstraat 105, Enkhuizen

VVV - Tourist Office Fremdenverkehrsverein VVV Enkhuizen e.o. Tussen twee Havens 1, Enkhuizen 0228 - 31 31 64 info@marketingenkhuizen.nl www.visitenkhuizen.nl Holland House Westerstraat 100, Enkhuizen Toeristische informatie verkrijgbaar van november t/m februari. Information service available from November until February. Touristeninformation von November bis Februar.

René Postel, Madelon Dielen, Juul Mulder, Menno Schaefer, Elly van Veen, Vereniging Oud Enkhuizen, Vereniging Oud Stede Broec.

Vormgeving Donder & Straal Ngaio den Hertog www.donderenstraal.nl

Aan dit nummer werkten verder mee Annemieke Hageman (redactie) en Studio klein geluk (kleurplaat & puzzel).

Fotografie Henk Visser Fotografie,

Oplage 31.000 exemplaren

bedrijven, horeca en winkels) en wordt i.o.v. Toeristisch Platform

Zahnärtze West-Friesland 0226 - 36 02 29 24 Stunden pro Tag erreichbar.

Drukwerk Rodi Rotatie Diemen

Enkhuizen Boeit 2021 is gratis af te halen bij VVV Enkhuizen e.o. en wordt verder verspreid via havens, musea, attracties, recreatiebedrijven, horeca en winkels.

75Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.