Beleef Westfriesland (2024)

Page 1

Westfriesland

FIETSEN & WANDELEN

DE ALLERLEUKSTE UITJES

DE LEKKERSTE RESTAURANTS

Beleef TOERISTISCH MAGAZINE

WELKOM

in Westfriesland

Waar geschiedenis, avontuur en ontspanning samenkomen voor een onvergetelijke ervaring. We nodigen je uit om te genieten van alles wat Westfriesland te bieden heeft.

Ontdek de rijke historie van onze steden, dompel jezelf onder in de boeiende wereld van alle musea, en laat je betoveren door de natuurlijke schoonheid van de vele fiets- en wandelroutes. Geniet van heerlijke culinaire ervaringen in de gezellige restaurants, en laat je verwennen tijdens een comfortabele overnachting in een van de gastvrije accommodaties.

Of je nu op zoek bent naar een actief avontuur in de buitenlucht of juist wilt ontspannen en tot rust wilt komen, Westfriesland biedt voor ieder wat wils. Laat je inspireren door de vele mogelijkheden die onze regio te bieden heeft en laat je verblijf in Westfriesland een herinnering worden om te koesteren.

Veel plezier met het beleven van Westfriesland!

Bezoek ook onze website en volg ons op social media. BELEEFWESTFRIESLAND.NL

3

06 Door de tijd

10 Musea

16 Met de kids

22 Uitagenda

27 Op de fiets

30 Aan de wandel

34 Plattegrond Westfriesland

36 Naar het water

Historie all over Van stadsplein tot museum in het dorp.

4
INHOUD
10

42 Winkelen

48 Eten en drinken

56 Overnachten

Varen, suppen, chillen en meer

In Westfriesland is het water nooit ver weg. Dat betekent heel veel fun op, rond en in de meren.

‘Effe de biene strekken’, zeggen de Westfriezen. En dat kan hier uitstekend. Ga te voet op ontdekkingstocht door de landerijen, dorpjes en historische steden.

62 Kleurplaat en puzzel

Kamperen met de kids

Lekker ravotten op een camping in de natuur of spelen tussen de koeien op de boerderij. Wat kiezen jullie?

5
30 36 48 58
6 DOOR DE TIJD

DOOR DE TIJD

Westfriesland is een schatkamer vol verhalen. Over oude stadjes, toegankelijke wateren, uitgestrekte polders en rijke tradities. Bewaard in het landschap, intieme musea, historische collecties, monumentale boerderijen, én hun eigen taal. Een veelzijdige plek om te recreëren. Kom tot rust in de vrije natuur of ontdek het spannende verleden van de historische steden Hoorn, Medemblik en Enkhuizen.

Lang geleden, zo rond het jaar 800, was Westfriesland een veenmoeras dat toen nog boven de zeespiegel lag. Pioniers groeven sloten om het moeras te ontwateren en legden dijkjes aan. Al die dijken samen vormden rond 1250 een geheel: de Westfriese Omringdijk. Deze dijk omarmt het land en beschermde de mensen tegen de woeste zoute Zuiderzee.

Op de grens van land en water

Dit sterke staaltje waterbouwkunde is een iconisch symbool van de eeuwenlange strijd tegen het water. De indrukwekkende dijken en molens die nog steeds het landschap sieren, zijn stille getuigen van de Westfriese wil om het water te beheersen. Meer ontdekken op de grens van land en water? In etappes kun je de hele dijk rondwandelen of -fietsen.

Typisch Westfries!

Westfriesland heeft een eigen taal die nog actief wordt gebruikt, vooral in de dorpen. In het Westfries woordenboek van Jan Pannekeet vind je de betekenis van Westfriese woorden, spreuken en gezegdes.

Schilderachtige historie

In de 17e eeuw bloeide Westfriesland op tot een welvarende handelsregio. De steden Hoorn, Enkhuizen en Medemblik waren met hun havens belangrijke centra voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Het bracht rijkdom naar het gebied. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de prachtige herenhuizen, grachtenpanden, monumentale boerderijen en imposante kerken. De rijke kooplieden en scheepsbouwers drukten hun stempel op de architectuur en cultuur van Westfriesland. Nog altijd goed zichtbaar in de historische steden en schilderachtige dorpen langs de rand van het IJsselmeer.

Kun jij raden wat dit betekent?

Vraag het de inwoners van Westfriesland en je hoort meteen hoe klinkt.

• Eten wat de pot skaft!

• Louf ken lang an

• An de reet weest?

• Moi anzitte, dom kaike en overal bar van ophore

• Ze kinne ut pittig rooie mit mekaar

7

de Garden is dé ontdekkingstuin voor bloemen, groenten en kruiden

In Enkhuizen groeit iets moois. In de zomermaanden opent de Garden de onzichtbare deuren naar dé showtuin voor groenten, bloemen en kruiden. Vlak voor de historische Koepoort en stadsmuur vind je deze prachtig gelegen tuin waarin je wordt meegenomen op een ontdekkingsreis langs alles wat groeit en bloeit.

Weet jij nog hoe bloemen, planten en kruiden eruitzien voordat ze verpakt in handzame zakjes en pakjes, voorzien van labels en toevoegingen, in de schappen van de supermarkt liggen? Ontdek het in de Garden.

Wandel tussen groenten en kruiden uit onze maaltijden en de mooiste bloemen door. Doe inspiratie op voor de eigen tuin en geniet van de veelzijdigheid en schoonheid van de beplantingen en constante assortimentsvernieuwing.

Openingstijden

Leuk en leerzaam Een bezoek aan de Garden is een uitje met een educatief karakter. Je leert wat onze bodem te bieden heeft en welk belang het dient voor de voedselketen, een gezonde leefomgeving en toename van biodiversiteit. Leuk en leerzaam, of je nu liefhebber bent van tuinieren of met je gezin erop uit wilt.

Bloemetjes en bijtjes

Geen bloemen zonder bijen, daarom geeft de Garden het goede voorbeeld. Met drie bijenkasten vol vriendelijke Buckfast bijen en een prachtige strook van insectvriendelijke bloemen.

de Garden is van juli t/m september open op zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur en op woensdagochtend van 9.00-12.30 uur. Toegang is gratis. Op een aantal zaterdagen zijn er speciale proef-, ruik- en plukactiviteiten. Bekijk de details op www.degarden.nl

Bezoekadres

De ingang van de Garden ligt langs het fietspad aan de Randweg in Enkhuizen, tussen de spoorlijn Enkhuizen-Hoorn en het Westeinde.

Bezoek de rijke geschiedenis van deze authentieke, monumentale West-Friese boerderij met de creatieve twist van vrijdenker Adriaan Donker. Het prachtige interieur is decor van diverse Nederlandse speelfilms (o.a. ‘Zwartboek’).

- in Enkhuizen groeit iets moois - - Ontdekkingstuinwww.degarden.nl

‘Rustpunt’ voor fietsers en wandelaars met terras en horeca in De Kapberg.

Geopend 1 april – 1 oktober vrijdag t/m zondag

Koningspade 31, Hoogwoud

0226 - 35 14 31

Rustpunt in uw ontdekking van West-Friesland MUSEUMBOERDERIJ ʻWEST-FRISIA’ www.museumboerderijwestfrisia.nl

TIP combineer je bezoek met een boottochtje via Rondvaart Enkhuizen
8

Van Zuiderzee tot IJsselmeer

Eeuwenlang was de Zuiderzee zowel zegen als uitdaging voor Westfriesland. De visserij bloeide en verbinding over water groeide. In het Zuiderzeemuseum duik je in een zee vol verhalen over het leven van toen.

De afsluiting van de Zuiderzee in de twintigste eeuw veranderde het landschap ingrijpend. De Zuiderzeewerken startten rond 1920 met de aanleg van de Afsluitdijk, waardoor het IJsselmeer ontstond. Traditionele visserij maakte plaats voor nieuwe vormen van economie, en de karakteristieke havensteden Hoorn, Enkhuizen en Medemblik pasten zich aan.

Meer weten over deze overgang? Een stadswandeling met gids neemt je mee door de tijd.

De Westfriese Omringdijk is 126 kilometer lang en markeert de grenzen van Westfriesland. De dijk loopt van Hoorn, langs Alkmaar, Schagen, Medemblik, Enkhuizen en dan terug naar Hoorn

Herinneringen aan moed

De Tweede Wereldoorlog spaarde ook Westfriesland niet. Verhalen van verzet, moed en opoffering vormen een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis. Je ziet het aan de vele monumenten en herdenkingsplaatsen in de steden en dorpen. Het Oorlogsmuseum in Medemblik brengt deze historie met exposities en met interactieve Experience Tours in beeld.

Een tijdloze bestemming

Modern Westfriesland koestert zijn rijke erfgoed van traditionele ambachten en historische stadskernen. Waarin elke steen, dijk en traditie bijdraagt aan het unieke verhaal van dit betoverende stukje Nederland. Tegelijkertijd vind je er bloeiende bedrijven, winkels, horeca, watersport en een levendige culturele scene. Een ideale bestemming. Tijd om Westfriesland eens binnen te stappen. ■

Beleef Westfriesland in de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec. Een bedrijvige, bloeiende regio die op de grens van land en water volop kansen biedt voor recreatie.

9
DOOR DE TIJD

MUSEA

10
NEDERLANDS STOOMMACHINEMUSEUM IN MEDEMBLIK

MUSEA

Duik in het verleden, leer over flessenscheepjes of planten, zet een hoed op, bak koekjes of bezoek een bijzondere boerderij. Aan mooie musea in de regio zeker geen gebrek.

Bij het oude laten

Nieuwsgierig naar hoe het er op een gemengd bedrijf in de jaren veertig en jaren vijftig van de vorige eeuw aan toeging? Als je het Huis van Oud – een kleine boerenwoning uit 1878 –binnenstapt, waan je je in vervlogen tijden. Denk: kolenkachels, bedstedes en een granieten aanrechtblad. In de schuur zie je iets van de primitieve manier van werken en in de stallen vind je agrarische attributen van halverwege de vorige eeuw. Elk jaar is er een wisselende tentoonstelling. decrommeleeck.nl/huisvanoud

Hoofdklasse

In Hoedenmuseum Zet ‘m op in Andijk vind je heel veel… inderdaad. Vergaap je aan meer dan vierhonderd hoeden. Ook zijn er hoedenspelden, dozen, boeken, tijdschriften en andere spullen die ermee te maken hebben. Sommige hoeden mag je passen. hoedenmuseum.nl

Typisch Westfries!

• Museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud

Kom naar het kasteel

• Museumboerderij De Anloup in Zuidermeer

Trek een harnas aan en voel je voor even een ridder. Waar? In Kasteel Radboud in Medemblik. Het kasteel werd in 1288 gebouwd als burcht, nu is het een museum waar je kennismaakt met de middeleeuwen. Kom ook op de uitkijk staan op de kantelen. Er zijn wisselende tentoonstellingen en activiteiten, en voor de kinderen is er onder meer een speelzolder. kasteelradboud.nl

Aan de bak

Maak je klaar voor een reis langs je zintuigen in het Bakkerijmuseum in Medemblik. Proef de versgebakken koekjes en het marsepein, ruik het lekkere brood en de chocolade, kijk je ogen uit op deze historische plek en leer over de geschiedenis van het ambacht. Zelf aan de bak, dat kan ook. Perfect uitje voor de kinderen. deoudebakkerij.nl

Zien in Hoorn

In het Museum van de 20e eeuw in Hoorn beleef je vast veel ‘o jaaa, dat ken ik nog’momenten. De honderden voorwerpen en tientallen interieurs nemen je mee naar het leven in de vorige eeuw. Van oud keukengerei tot de eerste spelcomputers, van de videorecorder tot nostalgisch speelgoed en nog veel meer: dit museum brengt je terug naar toen. museumhoorn.nl

Hogere plantenkunde

Wist je dat Nederland ‘wereldkampioen’ is in plantenveredeling? Bij Sow to Grow in Enkhuizen leer je van alles over deze interessante tak van de plantensector. Bij elke bezienswaardigheid kun je op een leentablet vijf niveaus kiezen voor een toelichting. Sow to Grow is daarmee leuk voor jong en oud. Het interactieve museum is gevestigd in een prachtig historisch pand in de binnenstad van Enkhuizen. In de naastgelegen kloostertuin en op het voorplein groeien en bloeien natuurlijke voorbeelden van ons dagelijkse eten. sowtogrow.nl

12
MUSEA

Glashelder

Vroeger maakten zeelieden flessenscheepjes als er een periode van windstilte was tijdens hun lange zeilreizen. Een precisiewerkje waarbij alle onderdelen door de hals van de fles naar binnen moeten worden gebracht. In het Flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen is de grootste collectie van de wereld verzameld. Meer dan duizend, in alle soorten en maten en uit alle delen van de wereld! Je vindt het museum in een zestiende-eeuws sluiswachtershuisje. Leuk weetje: het spuihuisje is als kroeg gebruikt in de film De scheepsjongens van Bontekoe.

flessenscheepjesmuseum.nl

5x heel speciaal

• Dieselgemaal Beetskoog in Oudendijk

• Bromfiets Museum Berkhout

• Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik

• Eendenmuseum in Andijk

• Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Proef de natuur Ooit een Witrik, een Brandrode of een Baggerbonte koe gezien? In het Rundveemuseum in Aartswoud kan dat! Omdat er met de koeien raszuiver wordt gefokt, zijn er altijd kalfjes die bij de moeder drinken. Het levende museum wil de oorspronkelijke Nederlandse koeienrassen laten voortleven. Dat is hard nodig: van sommige rassen lopen er in ons land nog maar 400 rond. Ook de andere, kleinere boerderijdieren zijn niet vaak meer te zien. Bezoek dit unieke museum. Grote en kleine bezoekers maken beslist een verrassende middag mee! rundveemuseum.nl

Duik in de Zuiderzee Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen brengt verhalen tot leven van de mensen die vroeger langs de kust van deze woelige zee woonden. In het buitenmuseum beleef je het dagelijkse leven van honderd jaar geleden, voordat de Afsluitdijk in 1932 van deze zoute zee een zoetwatermeer maakte. Zie, hoor, voel, proef en ruik! Kijk binnen bij de smid en stoomwasserij of steek je handen uit de mouwen bij de touwslager en maak een praatje met de voddenboer. Bezoek zeker ook het binnenmuseum. Ontdek in deze schatkamer de grootste museale collectie schepen van Nederland en de interactieve tentoonstelling Zee vol verhalen om nog dieper in het leven aan de voormalige Zuiderzee te duiken. ■ zuiderzeemuseum.nl

13

Duik in de wereld van vroeger!

Ontdek alles over het leven rond en op de voormalige Zuiderzee, nu IJsselmeer en Markermeer. Dat wil je niet missen!

Buitenmuseum

Wandel, na een korte vaartocht op de veerboot langs de kustlijn van Enkhuizen, honderd jaar terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het unieke buitenmuseum. Meer dan honderdveertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek de stoomwasserij of kijk mee met de ambachtslieden. Weet jij hoe je een net breit of een touw slaat? Kom het ontdekken! En ben je van alle indrukken hongerig geworden? Eet dan een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij of strijk neer bij één van de horecagelegenheden in het museum.

Het buitenmuseum is open van eind maart tot begin november en tijdens de evenementen Pietendorp en Zuiderzeelicht.

Kijk voor actuele openingstijden, tickets en routeinformatie op www.zuiderzeemuseum.nl

Binnenmuseum

Bewoners uit de Zuiderzeeregio van rond 1900 vertellen in de tentoonstelling Zee vol verhalen over hun dagelijkse leven, kleding, huizen en avonturen. Over hun gebruiken en hun feesten. En over hun eeuwige strijd tegen het water, de betekenis van de watersnoodramp in 1916 en de aanleg van de dijk die alles veranderde: de Afsluitdijk. Bezoek vooral ook de Schepenhal met een unieke verzameling schepen. En de jonge bezoekers? Die gaan met Marretje de meeuw mee op een spannende reis. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor de actuele tentoonstellingen.

Waterwijs

Dompel je in 2024 onder in de wereld van water en ontdek hoe bewoners rond de Zuiderzee zuinig moesten omgaan met ‘schoon’ water. Waar haalden bewoners rond de Zuiderzee vroeger schoon drinkwater vandaan en wat kunnen we van hen leren?

Familiebelevenis

Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum is niet alleen een leuke, maar ook een leerzame dag uit voor de hele familie! Maak met je (klein)kind een bootje van een klomp, ga langs bij de snoepwinkel of speel Oudhollandse spelletjes. Of ontdek in het waterdoepark Expeditie Waterwerken hoe je de kracht van water naar je hand kunt zetten. Check de dagagenda op zuiderzeemuseum.nl voor de actuele (kinder)activiteiten.

0228 - 35 11 11

info@zuiderzeemuseum.nl www.zuiderzeemuseum.nl

14

DE ZUIDERZEE

Vaar met de Veerdienst van Enkhuizen naar Urk Ook rondvaarten vanaf Urk

Elk jaar in juli en augustus Zie voor vertrektijden onze website www.de-zuiderzee.nl

MUSEUM HET OUDE RAADHUIS TOURIST INFO

Ontdek de boeiende wereld van plantenveredeling

Midden in het schilderachtige Enkhuizen, ligt aan de Westerstraat 111 het historische Weeshuis, waar we je uitnodigen om Sow to Grow te ontdekken. Oorspronkelijk opgezet als een museum gewijd aan de Nederlandse zaadindustrie, heeft Sow to Grow nu een transformatie ondergaan om het cruciale belang van plantenveredeling voor gezondheid en welzijn te belichten.

Van nostalgische gereedschappen tot de nieuwste veredelingstechnieken, dit is jouw kans om de evolutie te ervaren die Nederland tot een wereldleider in zaadlevering heeft gemaakt. Sow to Grow heeft voor zowel jong als oud iets te bieden, of je nu wilt kijken, ervaren of leren.

Reis door de tijd:

Ontdek de fascinerende ontwikkeling van plantenveredeling door de eeuwen heen. Bewonder zorgvuldig bewaarde historische objecten die de basis hebben gelegd voor de groene revolutie.

Multimediale betovering:

Laat je verbazen door hedendaagse technieken en processen die de vormgeving van onze voedselproductie en welzijn bepalen. Van traditionele veredeling tot geavanceerde labtechnieken, diverse media laten zien hoe onze voeding wordt gecreëerd, zowel in het verleden als in het heden.

Inspiratie voor iedereen:

Of je nu een gepassioneerde tuinier bent, een liefhebber van wetenschap, of simpelweg nieuwsgierig naar de wereld om je heen, Sow to Grow biedt informatie, kennis en inspiratie voor ieder-een. Ontdek de impact van plantenveredeling op jouw dagelijks leven.

Familievriendelijk plezier:

Breng je familie mee en maak leren leuk! Interactieve tentoonstellingen en boeiende activiteiten zorgen ervoor dat zelfs de jongste ontdekkingsreizigers genieten van hun bezoek. Mis deze groene reis niet!

Sow to Grow:

Er gaat een wereld voor je open!

Locatie: Westerstraat 111, 1601 AD Enkhuizen

Openingstijden en meer informatie: www.sowtogrow.nl

Eten en drinken aan boord te koop
URK
15

MET DE KIDS

Met de kinderen naar Westfriesland? Dat wordt onvergetelijk. Van de spannendste speeltuinen en coolste zwembaden tot de mooiste plekken in de natuur en de bijzonderste bioscopen. Reken maar dat ze niet meer naar huis willen.

Speurneuzen gezocht

Ontdek Enkhuizen met een speurtocht. Speciaal voor kinderen is er een ‘Kraak de code-route’ langs bijzondere plekken in Enkhuizen. Naast vragen en opdrachten staan er ook allerlei grappige weetjes in. Ook interessant voor volwassenen. Na zo’n anderhalf uur wandelen en speuren ben je weer terug bij het beginpunt en kun je proberen de geheime code te kraken. Gelukt? Haal dan bij de VVV je speurneuzendiploma op. visitenkhuizen.nl

Lang en gelukkig

Gluur binnen bij de huisjes van het Kabouterdorp, bezoek het kasteel van Violinde of maak samen met Vadertje Tijd een fantastische reis door de jaargetijden. Een treintje, dobberbootjes, kinderboerderij, speeltuin, schommelschip… In Sprookjeswonderland in Enkhuizen raak je niet uitgekeken! sprookjeswonderland.nl

Spelen maar!

Zij leven zich uit, jij zit erbij met een tijdschrift op een bankje of op het terras.

- Stadsspeeltuin de Speelhoorn in Hoorn

- Speeltuin Emmapark in Medemblik

- Speeltuin Kindervreugde in Enkhuizen

- Speeltuin Neshof in Onderdijk

16
MET DE KIDS

Ai, het regent Gelukkig is er ook met slecht weer genoeg te doen.

• Kinderparadijs Koggenland, de naam zegt het al: deze binnen- en buitenspeeltuin in Hensbroek is een paradijs om te spelen, rennen en ravotten. Mét camping.

• Bij Samcity in Hoorn leven de kinderen (en jij!) zich uit op trampolines, in het BMX- en skatepark, in de escaperoom of tijdens een lasergame battle.

• Wist je dat helemaal boven in de stoere vestingtoren aan de haven in Enkhuizen, de Drommedaris, een heuse bioscoop zit? Cinema Enkhuizen. Regelmatig draaien er kinderfilms.

• Nog zo’n speciale plek om naar de film te gaan: Cinema Oostereiland in Hoorn. In een oude gevangenis!

• Bowlen? Karten? Lasergamen? Escaperoom? Kan allemaal bij Happy Days in Grootebroek.

• Bij indoorspeeltuin FunFestijn in Medemblik kunnen de kids hun lol op met de tofste toestellen. Het thema? Piraten schateiland. Is het mooi weer, dan pakt je kind de buiten speeltuin ook gewoon mee.

17

MUSEUMSTOOMTRAM

HOORN

Gaan jullie mee op een spannende reis door de tijd?

Op avontuur door de tijd

De locomotief fluit en de stoker gooit kolen op het vuur! Klaar voor vertrek? Een spannende reis door de tijd gaat beginnen... Afwisselend per boot, stoomtram en trein ga je op avontuur in de Historische Driehoek tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. stoomtram.nl

Plons!

Neem een duik in de zwembaden van Optisport. De Waterhoorn in Hoorn is een recreatief zwembad met 4 baden, een baby- en peuterbad, glijbaan, wildwaterbaan, sauna’s, bubbelbaden én gezellige horeca. De Wijzend in Zwaag (geopend van eind april tot september) heeft een recreatiebad met ‘piratenschip’, een 34 meter lange glijbaan, een 50-meter wedstrijdbad én een ruime ligweide inclusief speelelementen. Op beide locaties zwem je met het gezinsticket extra voordelig. optisport.nl

Voor het hele gezin Evenementen waar iedereen van gaat stralen.

• Westfriese Waterweken in Medemblik, Hoorn, Stede Broec en Opmeer

• Foodtruck Festival Enkhuizen

• Kermis Hoorn (een van de grootste van Nederland)

Neem je zwemspullen mee Bikini of zwembroek aan en op naar het zwembad.

• De Wijzend in Zwaag

• Buitenmeere in Obdam

• Koggenbad in De Goorn

• ’t Woudmeer in Hoogwoud

• De Waterhoorn in Hoorn

• Zuiderzee in Medemblik

• Enkhuizerzand in Enkhuizen

18
MET DE KIDS
- MEDEMBLIK - OPPERDOES

Kijk, daarboven!

Klimpark Streekbos in Bovenkarspel is dé plek voor alle waaghalzen die wel zin hebben in het echte klimwerk. Met vijf parcoursen, variërend in moeilijkheidsgraad, kun je in dit spectaculaire, ecologische park alle kanten uit. Of je nou vier of twaalf meter de hoogte in wilt: actief, grensverleggend en avontuurlijk is het altijd. Want wat dacht je van de ziplines van meer dan zestig meter? Dat wordt tokkelen to the max Voor beginners en gevorderden. Enne, ook (groot)ouders kunnen hun klimkunsten testen. klimparkstreekbos.nl

Stick to the plan

Midgetgolfen is altijd een goed idee. Wie slaat het balletje het makkelijkst langs, over en door de hindernissen? Wie legt het parcours af in zo min mogelijk slagen? Kortom, wie is de midgetgolfkampioen? Ontdek het bij Het Wapen van Wogmeer. Extra pluspunten: bij dit café kun je ook neerploffen voor een heerlijke kop koffie of aanschuiven voor een diner. wapenvanwogmeer.nl

KLIMPARK STREEKBOS IN BOVENKARSPEL

Lekker natuurlijk

Buiten zijn, daar worden ze blij van.

• Blotevoetenpad Gouwe Voeten in Bovenkarspel: schoenen uit en lopen maar. Vies worden mag!

• Schapenboerderij Schapenstreek in Lutjebroek: lammetjes kijken en biologische ijsjes eten.

• Natuurspeeltuin De Weijver in Hoogwoud: zand, water, speelweide, hutten en meer.

• Fruitkwekerij ’t Keetje in Lutjebroek: met beleeftuin, speelplek en lunchroom.

• Maisdoolhof Bij Boergondisch in Wervershoof: dwalen en speuren tussen het mais.

Magisch mysterie

De jeugdige inspecteurs van Museumkids beoordelen het Zuiderzeemuseum elk jaar weer als Kidsproof. Zowel in het buiten- als binnenmuseum is er van alles te doen en beleven voor gezinnen. Speel samen spelletjes van toen, zoals kegelen, hoepelen en stokpaardje rijden. Maak een zeilbootje van een klomp en hijs de kinderen in Marker of Volendammer klederdracht voor het perfecte plaatje! Ga in het binnenmuseum met een speciale zaklamp en vergrootglas op pad door de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen en ontraadsel het mysterie. Wist je trouwens dat je hier ook kinderfeestjes kunt vieren? ■ zuiderzeemuseum.nl

19
20

Spannendste Tijdreis met Stoomtram en Boot

Kijk voor meer informatie, dienstregeling en tickets op stoomtram.nl

Een compleet en avontuurlijk dagje uit!

SHM_standaard advertentie 130x195mm FC HR snij + afloop-1.pdf 1 21

UITAGENDA

Zin in een festival, kermis, markt, expositie of sportieve uitdaging?

Westfriesland heeft het allemaal. In een stadse of landelijke omgeving kun je actief meedoen of langs de zijlijn genieten. Het hele jaar rond.

Wat ga jij doen vandaag?

Voorjaar

Fancy Fair

Koggenhal De Goorn

Hoorn Modestad

Laatste weekend van maart

Eipop & platen- en CD-beurs

Hoorn

Rock ’n’ Roll Festival

Hoorn

Battle4life: obstacle run

Julianapark Hoorn

Fiets4Daagse

Hoorn

Landfair Medemblik

Truckfestival Westfriesland Medemblik

Voorjaarsmarkt

Enkhuizen en Hoorn

Hobby- en kunstroute Boerenhoek Enkhuizen

Voorjaar

Jazzfestival Enkhuizen

Food Festival Venhuizen

Harddraverij Venhuizen

Dinsdag na Pinksteren

Oldtimerfestival

Hem

Burgpop Hoogkarspel

Hemelvaartsdag

Jaarmarkt Hoogkarspel

Vrijdag na Hemelvaart

Snertpop

Midwoud

Koningsdag

27 april, heel Westfriesland

22
UITAGENDA

IRONMAN 70.3

Eén van de meest uitdagende sportevenementen ter wereld: de Ironman. Voor de atleten onder ons met stalen zenuwen. Zij zwemmen 1900 meter in de haven van het Markermeer, fietsen 90 kilometer door het Westfriese land en rennen als toetje 21,1 kilometer door de historische stad Hoorn. Meedoen aan deze editie is een prestatie van formaat, zelfs al is de 70.3 mijl de helft van een hele Ironman. Aanmoedigen? Graag! ironman.com

Zomer

Hoornse Stadsfeesten

IRONMAN Westfriesland Sportevenement, heel Westfriesland

Oldtimerdag Medemblik

Live in Hoorn muziekfestival

Dijkpop Andijk

Gitaarfestival

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Landbouwshow Opmeer

Eerste maandag van augustus

Zomer

Maritiem Weekend Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Westfrieslands Festival

Muziekfestival Onderdijk

Kermis Hoorn

10-daagse grote kermis in de binnenstad

Lappendag Hoorn

Laatste kermisdag

Outdoor Stereo & Hoorn Zingt Hollands

Laatste weekend van augustus

De boer op

De Landbouwshow in Opmeer is het grootste agrarische evenement van Noord-Holland. Op de eerste maandag van augustus maak je kennis met de wereld van paardensport en veekeuringen. Ontdek de charme van een Concours Hippique, dressuurshows en keuringen van koeien, schapen, geiten, pluimvee en zelfs alpaca’s, konijnen en cavia’s. Terwijl de tuig- en springpaarden zich aanspannen, beleven jong en oud een ontspannen dag. landbouwshow-opmeer.nl

23

Zomer

Cube Outdoor Muziekfestival Bovenkarspel

Hoornse Havenconcerten

Eerste zaterdag van september

Cultuurweekend

Eerste weekend in september in Hoorn

Harddraverij Enkhuizen

Derde donderdag in september

Harddraverij Medemblik

Derde maandag in september

Zomermarkten

Enkhuizen, Hoorn, Medemblik en diverse dorpen

24 uurs zeilrace Medemblik

Open Monumentendag

Tweede weekend in september, heel Westfriesland

Westfriese Waterweken

Hoorn, Medemblik, Opmeer, Stede Broec

Ga je mee te kermis?

Al eeuwenlang populair: De Westfriese kermissen. Binnen de Omringdijk tellen we er jaarlijks 75. Kermis kwam eeuwen geleden voort uit de ‘kerkmis’ en startte daarom op zondag na de kerkdienst. Mensen spaarden het hele jaar voor een paar dagen vermaak en ook nu nog staan ze hoog op de agenda. De dorpskermissen spelen zich voornamelijk af in en rond de cafés, gecombineerd met sport en spel. Op de kermis in Hoorn staan de attracties centraal. Deze is, na Tilburg, de grootste van Nederland. waarisdekermis.nl

Najaar

Oudhollandse kermis Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Molenpop

Molen de Hoop Wervershoof

Estafette Loop

Koggenland

Modelspoorbeurs

De Koggenhal De Goorn

Cultuurfestival Paraplu Enkhuizen

Soms worden evenementen uitgesteld of afgelast. Kijk op de websites voor actuele informatie.

24
UITAGENDA

Najaar

Enkhuizer Klipperrace

Halloweenfair

Hem

Bokkentoer Medemblik

Tweede zondag van oktober

Lichtjesavond Medemblik

West-Friesland Muziekfestival

Harmonie, fanfare en brassbands, Dorpshuis Centrum Andijk

Pietendorp Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Sinterklaasintocht

Diverse plaatsen

Sprookjeswinterland

Hoewel Sprookjeswonderland in de wintermaanden is gesloten, opent het park rond de kerstvakantie de poorten naar het bijzondere Sprookjeswinterland. Laat je betoveren in feestelijke winterse sferen. Zing uit volle borst mee met de bewoners van Berenwinterland en neem een kijkje in de huiskamer van de Kerstman. Duizenden sfeerlichtjes en honderden lantaarntjes zorgen voor een feeëriek schouwspel. Een warm welkom! sprookjeswonderland.nl

Zuiderzeelicht

Het mooiste licht in het donker vind je rond de kerstvakantie in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Wandel in de avonduren door de sfeervol verlichte straatjes en laat je meeslepen door Oudhollandse legendarische verhalen. Licht, beeld en geluid brengen vervlogen tijden tot leven. Trek iets warms aan en stap terug in de tijd. zuiderzeemuseum.nl

Winter

Winterfairmarkt

De Koggenhal De Goorn

Schaatsbaan in de binnenstad

Hele maand december in Hoorn

Dickensdag Medemblik

Carnavalsoptocht

Carnavalszaterdag of -zondag in Ursem, Wognum, Zwaag

Meer activiteiten? Vind ze lokaal: Drechterland www.drechterland.nl

Enkhuizen www.visitenkhuizen.nl

Hoorn www.ikhouvanhoorn.nl

Koggenland www.koggenbuurtjes.nl

Medemblik www.visitmedemblik.nl

Opmeer www.opmeergewoonanders.nl

Stede Broec www.stedebroec.nl ■

25

Iedereen is welkom!

Geen GVB nodig

ZIN OM OP EEN RELAXTE MANIER KENNIS TE MAKEN MET DE GOLFSPORT? GOLFBAAN DE VLIETLANDEN IS DE PLACE TO BE! TROMMEL JE HELE CREW OP, VAN JE OMA TOT JE BESTE VRIENDIN, EN GA DE UITDAGING AAN OP DE DRIVING RANGE WIE SLAAT DE VERSTE BAL OF SPEELT DE OEFENHOLE MET DE MINSTE SLAGEN? OF WAT DACHT JE VAN EEN SPANNEND POTJE PUTTEN OP DE OEFENGREEN?

VOOR SLECHTS 10,- EURO PER PERSOON HEB JE ONBEPERKT TOEGANG TOT ONZE OEFENFACILITEITEN, INCLUSIEF VERHUUR SET EN RUIM 40 BALLEN VOOR DE DRIVING RANGE ALS JE NOG MEER AFWISSELING ZOEKT, DAN KUN JE VOOR DATZELFDE BEDRAG OOK LEKKER JEU DE BOULEN OP ONZE BAAN KORTOM, EEN MIDDAGJE OM NOOIT TE VERGETEN!

IETS MEER ERVARING? DAN KUN JE BIJ ONS AL VANAF 25,ZELFSTANDIG DE BAAN IN

MET OPEN ARMEN HETEN WIJ U VAN HARTE WELKOM OP DE GEZELLIGSTE GOLFBAAN VAN NOORD-HOLLAND!

www golfbaandevlietlanden nl Grutteweide 31 1693HR Wervershoof 0228-200 000

26

OP DE FIETS

Dé manier om de regio te ontdekken is op de fiets. Rijd tussen de weilanden met koeien en schapen, langs het mooie Markermeer, over smalle weggetjes in pittoreske dorpjes, door bruisende steden of langs magische monumenten en molens. Je blijft je verwonderen. Wind in je haar, zon op je snoet en genieten maar.

OP DE FIETS

Tulpen uit… Westfriesland

Op route.nl vind je meer dan 12.000 fiets- en wandelroutes die je gratis kunt downloaden. Machtig Mooi

Westfriesland, een route van 53 kilometer langs het water en tulpenvelden, is een van onze favorieten! route.nl

De A is van Abbekerk

Zin in een prachtige tocht van 53,7 kilometer langs leuke Westfriese dorpen? Start in het pittoreske Abbekerk en rijd onder meer via Zuidermeer en Avenhorn naar Scharwoude en Hoorn. Tot slot volg je een fantastische route langs Nibbixwoud en Midwoud. fietsknoop.nl

Check hier de beste routes

Selecteer een plek of knooppunt in Westfriesland en hup, in de pedalen!

Wat een toptocht

De Westfriese Omringdijk fietsroute is maar liefst 156 kilometer lang en volgt grotendeels de originele loop van de Westfriese Omringdijk, de oudste dijk van Nederland. Als je stevig doortrapt, fiets je hem in een dag. Maar het is zeker ook leuk om er een meerdaagse tocht van te maken, zodat je onderweg alle tijd hebt om bezienswaardigheden te bezoeken. Op de route liggen onder meer Oudendijk, Ursem en Aartswoud. fietsnetwerk.nl

Ruim een week

Een parel van een route! Dit ‘rondje IJsselmeer’ leidt je door een rijke historie van de voormalige Zuiderzee. Je fietst over grote stukken ingepolderd land en waterbouwkundige werken. Tijdens de 440 kilometer lange route kom je ook langs middeleeuwse handelssteden, het voormalige eiland Schokland en vele karaktervolle vissersdorpen. De route is ingedeeld in 8 dagtrajecten van maximaal 70 kilometer lfzuiderzeeroute.nl

- recreatieschapwestfriesland.nl/routes - fietsknoop.nl/planner

- fietsroutenetwerk.nl/routeplanner

- anwb.nl/fietsroutes/fietsknooppuntenplanner

28
53,7 km 53 km 156 km 440 km
DE FIETS
OP

4 dagen geluk

Fietsliefhebbers die toevallig in Hoorn zijn tijdens de Fiets4daagse hebben geluk. Dat betekent namelijk vier dagen genieten van supermooie tochten: de Beemsterroute, Tulpenroute, Zuiderzeeroute en de Westfrieslandroute. Als je je inschrijft kun je er ook voor kiezen om iets te doneren aan het goede doel. fiets4daagsehoorn.nl

Voor het goede doel

Jaarlijks wordt met Tour de Stavour geld ingezameld voor onder meer het KWF Kankerfonds. De deelnemers verzamelen zich op de veersteiger in Enkhuizen, varen met De Zuiderzee naar Stavoren en fietsen vervolgens ruim 100 kilometer naar Enkhuizen terug. Een prachtige tocht die altijd tot in de puntjes is verzorgd. tourdestavour.nl

Rustpunten

Toe aan koffie, thee of tosti?

• Café Halfweg in Ursem

• Brasserie 1718 in Hoogwoud

• Theetuin De Libel in Andijk

• Rustpunt Roosje in Spierdijk

• De Egelantier in Wijdenes

• Villa Groet in Avenhorn

Bike

op de boot

Wissel een fietstocht eens af met een mooie vaartocht over het IJsselmeer en rust aan boord lekker uit. Nergens kun je fietsen en varen zo makkelijk combineren als in Enkhuizen. Op alle drie veerdiensten die vanuit Enkhuizen vertrekken kun je je fiets meenemen. Of je nu op doorreis bent of vanuit Enkhuizen een middagje wilt fietsen in bijvoorbeeld Gaasterland. En wat denk je van langs het IJsselmeer naar Medemblik fietsen en met de boot terug? Of naar Urk en het voormalige eiland op de fiets verkennen? visitenkhuizen.nl

Vers van het land

Fietsend door Westfriesland kom je overal kraampjes langs de weg tegen. Hier koop je allerlei verse streekproducten. Dat is niet alleen duurzaam, je steunt ook de lokale boeren, telers en kwekers. Kijk voor de adressen op onderstaande website. ■ verkoopstalletjes.nl

29

AAN DE WANDEL

‘Effe de biene strekken,’ zeggen de Westfriezen. En dat kan hier uitstekend. Westfriesland barst van de prachtige wandelroutes. Kom kuieren door het afwisselende landschap van polder, water, historische steden en stolpboerderijen. Binnen de Omringdijk vind je volop natuur en cultuur- historie én mooie plekjes om even op te steken voor een koppie.

DWARS DOOR HET LAND

De wijde wereld in De combinatie van IJsselmeer, landerijen en karakteristieke dorpjes leent zich perfect voor een prachtige wandeltocht door Westfriesland. Ga op de bonnefooi op pad of stippel je eigen route uit.

Zuiderzeepad

Tijdens etappe 27 van het Zuiderzeepad geniet je tussen Medemblik en Enkhuizen van het zicht op het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee. Medemblik is de oudste stad van Westfriesland en halteplaats van de stoomtram Hoorn-Medemblik. Bekend om onder andere Kasteel Radboud en het Bakkerijmuseum.

“Wandelen

over de IJsselmeerdijk van Enkhuizen naar Medemblik. Super! Ik doe het elk jaar wel een keertje. Lekker uitwaaien en een flinke tippel van 24 km zonder auto’s.”

Bregje Schipper, wandelvrouw.nl

Streekpad Westfriese Omringdijk

De Westfriese Omringdijk markeert de grenzen van Westfriesland. Via het Streekpad wandel je in etappes de dijk rond. De totale route beslaat 150 kilometer. Een prachtige route door de polder, langs de dorpen aan het IJsselmeer en de historische steden. Even met de benen languit? Steek op bij een van de vele cafés of restaurants. wandelnet.nl

In het Streekbos

De vier wandelroutes door het Streekbos in Bovenkarspel leiden tussen bomen, struiken, grasland en water door. Een paradijs voor dieren en insecten. Via het natuurpad loop je langs het Ecoproject dat zorgt voor diversiteit aan planten, vlinders, libellen, vogels en kleine zoogdieren. Of kies voor de Bronstijdroute en ontdek het Archeologisch Voetspoor dat een plattegrond van een boerderij uit de bronstijd vormt. wandelnetwerknoordholland.nl

Volg de kabouters

Aan de wandel met kleine kinderen? Doe de kinderwandelroutes in Abbekerk, Koggenland (de Hulk) en Enkhuizen. Je kunt ze herkennen aan de vrolijke kabouters: kabouter Babbel, kabouter Pinnemuts en Dwergje Berend. Onderweg speuren kinderen naar de kabouterbordjes die je meteen de weg wijzen. jouw.teamsportservice.nl/ west-friesland

De leukste routes

Routekaarten vind je bij hotels, VVV’s, B&B’s, campings en ook online.

- route.nl

- wandelnet.nl

- recreatieschapwestfriesland.nl

- opmeergewoonanders.nl

30
AAN DE WANDEL

STADSWANDELINGEN

Ridder te voet

Verken de historische steden Hoorn, Enkhuizen en Medemblik te voet. Je wandelt zo naar de tijd van ridders, boeren en buitenlui. Slenter door de pittoreske straatjes in de binnenstad, langs monumentale (stolp)boerderijen, historische panden en mooie havens. Wandel op eigen gelegenheid of kies voor een gids, dan weet je zeker dat je niets mist.

Hoorn

In de authentieke havenstad Hoorn stap je door de geschiedenis. Van de 17e eeuw met haar schilderachtige straatjes, traditionele pakhuizen en havens naar (het Museum van) de 20e eeuw of het nu: met aantrekkelijke winkelstraten en terrasjes. Wat kies jij? Een thematische wandeling over de Tweede Wereldoorlog of langs de historische poortjes van de stad? Laat je verrassen! oudhoorn.nl/stadswandeling

Medemblik

Ook in Medemblik lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Tegenwoordig kun je je hier nog steeds vergapen aan prachtige pakhuizen, schattige straatjes, prominente poorten en statige kerken. Start bij meelmolen De Herder en wandel de Goudkustroute door het historische centrum van Medemblik en ontdek de charme van dit oudste stadje van Westfriesland. visitmedemblik.nl/wandelen

Enkhuizen

Kies voor een van de bijzondere wandelroutes door historische havenstad Enkhuizen. Ga je voor de Stadswandeling Enkhuizen of de Rare Straatnamenroute? De kinderspeurtocht of toch liever een Escape Tour of de Moordroute Enkhuizen? We hebben ze allemaal uitgetest en goedgekeurd! visitenkhuizen.nl/stadswandeling

VAN LOOSENPARK IN ENKHUIZEN
“Een van de mooiste plekjes van Enkhuizen is het Snouck van Loosenpark. Een lust voor het oog dit groene wandelpark!”
Vera Wandelt
31
FOTO: AD SNELDERWAARD SNOUCK

BIJZONDER WANDELEN

Rare-straatnamenroute

‘Hoerejacht’ of ‘Tussen Hel en Vagevuur’. Je zult er maar wonen! In Enkhuizen zijn deze straat- en steegnamen heel gewoon. De geboren Enkhuizense Esther Keesman dook in de historie van straten en stegen van Enkhuizen, ontwierp een wandelroute en won daarmee overtuigend de ANWB Routewedstrijd. Ontdek de oorsprong van de rare straatnamen en geniet van de typische Zuiderzee-schoonheid.

Wonen in Iconen

Een prachtige vierdelige luisterroute middels een podcast, waar je naar kunt luisteren tijdens het wandelen of fietsen door de gemeente Medemblik. De podcastserie gaat door en over het Westfriese landschap. Met oog voor het water en het groen en al die bijzondere gebouwen die het landschap markeren en bijzondere verhalen vertellen zo oud als het landschap zelf. De podcast geeft achtergrondinformatie, leuke weetjes en doe-tips voor onderweg. woneniniconen.nl

Tip!

Wandel door de geschiedenis

van Hoorn

De geschiedenis van de 17e-eeuwse havenstad komt tot leven in ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’. Via een spectaculaire multimediashow (± 15 min) en twee wandelroutes ontdek je de historische hoogtepunten van Hoorn. Na de showdie op de wanden van de monumentale Scheepenen kamer in het Westfries Museum wordt geprojecteerd - kun je een stadswandeling maken langs de bijzondere monumenten in de Hoornse binnenstad. De wandelroutes loop je met eigen telefoon (podwalk) of wandelgidsje.

Presentator Edson da Graça begeleidt je op een stadswandeling langs de monumenten van deze eeuwenoude stad. Onderweg krijgt hij gezelschap van de mysterieuze Cleo. Wat brengt hem dat? Ontdek, leer en raak geïnspireerd door alle verhalen die deze iconische Noord-Hollandse havenstad je te bieden heeft.

ontdekhetverhaalvanhoorn.nl

32
AAN DE WANDEL
Wandel deze route via de gratis ANWB Eropuit-app

Ontdek het verhaal van Hoorn

De geschiedenis komt tot leven in beeld en geluid

Kijk de show

Multimediashow in de Statenpoort, Nieuwstraat 23, Hoorn (15 minuten)

Loop de route

&ontdekhetverhaalvanhoorn.nl

Stadswandeling met eigen smartphone of wandelgidsje (1 of 1,5 uur)

33

Hensbroek

Obdam

Ursem

Aartswoud

Hoogwoud

Opmeer

Spanbroek

Spierdijk

Koggenland Opmeer

Lambertschaag

De Weere

Opperdoes

Twisk

Zuidermeer

Nibbixwoud

Wognum

Avenhorn

Berkhout

Zwaag

Hoorn Hoorn
34

Medemblik

Onderdijk

Wervershoof Oostwoud

Medemblik

Blokker

Zwaagdijk Oost

Westwoud

Hoogkarspel

Drechterland

Wijdenes

Schellinkhout

IJsselmeer

Andijk

Enkhuizen

Stede Broec

Lutjebroek

Grootebroek

Bovenkarspel

Enkhuizen

Venhuizen

Oosterleek

Markermeer

100.000

35 Schaal = 1 :

NAAR HET WATER

Waterrijk Westfriesland heeft alles voor een mooie dag aan, op of in het water. Zwem in het IJsselmeer en Markermeer vanaf de strandjes, gooi je hengel uit in de binnenwateren, vaar mee op een stoer zeilschip of geniet vanaf de wal van het uitzicht en de vele recreatieboten.

NAAR HET WATER

Zo ver je kijkt

Westfriesland is door drie kanten omringd door water. Over de Westfriese Omringdijk fiets of wandel je langs de IJsselmeerkust van plaats naar plaats, van haven naar haven en van strand naar strand. Bezoek recreatiegebied het Enkhuizerzand, de Vooroever tussen Enkhuizen en Medemblik en het stadsstrand van Hoorn. Of kies voor de binnenwateren bij recreatiegebied Streekbos, Nesbos of het Egboetswater.

In goed vaarwater

Stap aan boord voor een rondvaart, maak een vaartocht over de grote meren of verken de stad op een sup-board. Leren zeilen, surfen of waterskiën? Ook dat kan op vele plaatsen langs de Westfriese kust. Of verken de vaarroutes door de binnenwateren per sloep of kano. Een netwerk aan slootjes, meertjes en plassen verbindt de vele dorpen in het waterrijke landschap. Ideaal voor een dagje uitwaaien, watersporten of vissen. Kijk voor stranden en vaarroutenetwerk op de website.

Surfen op de wind

Sportieve waterliefhebbers leven zich uit langs de Westfriese kust. Een waar paradijs voor wind- en kitesurfers. Het Nesbos aan de Vooroever bij Medemblik en de Uiterdijk bij Schellinkhout zijn legale kitesurfspots.

Leren kitesurfen? Kitefeel in Schellinkhout is de kitesurfschool van de regio.

Het grootste stadsstrand van ons land vind je aan de Hoornse kust

Grootste stadsstrand van Nederland

Op de nieuwe Oeverdijk ligt het grootste aan een meer gelegen stadsstrand van Nederland. Een unieke plek aan de Hoornse kust. Met horeca, fiets- en wandelpaden en uitzicht op stad en water. Kom spelen, wandelen, zonnen, sporten of gewoon lekker liggen na een duik in het Markermeer.

recreatieschapwestfriesland.nl

Stadshavens

De 17e eeuw herleeft in de karakteristieke havens van Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. In die tijd werd hier veel internationale handel via het water gedreven. De havens vormen de toegangspoort naar het IJsselmeer en het Markermeer. Een ideale uitvalsbasis voor waterrecreatie of een zeilvakantie. Overnacht op je eigen zeilboot in de haven of boek een verblijf in de binnenstad. Je vindt de historische stadscentra en alle faciliteiten op loopafstand.

5x bootje of sup huren

• Recreatiepark de Groote Vliet in Onderdijk

• Camping Veerhof in Oostwoud

• Europarcs IJsselmeer in Medemblik

• Europarcs Markermeer in Enkhuizen (alleen supverhuur)

- Les deux ponts in Oudendijk

3x slapen op de golven

• Windbruid: wegdromen op een ruim 100 jaar oude tjalk in Enkhuizen

• Tiny Float: een drijvende studio in de haven van Andijk

• Nooit Volmaeckt: Boat & Breakfast in Enkhuizen

38
NAAR HET WATER

Veerdiensten

Over water naar een ander stukje Nederland?

Maak gebruik van een veerdienst. In de zomermaanden brengen comfortabele schepen je naar Stavoren of Urk en weer terug. Passagiersschip de Zuiderzee verzorgt de overtocht van Enkhuizen naar Urk. De veerdienst was de enige verbinding met het vasteland toen Urk nog een eiland was. De Zuiderzee houdt deze historische tocht in stand en biedt ook volledig verzorgde arrangementen aan boord.

Botenverhuur Opmeer

Voor gezinnen op zoek naar avontuur en verfrissing, biedt Botenverhuur Opmeer de ideale ervaring! Stap aan boord en laat je kinderen kennismaken met een dag vol spannende ontdekkingen op het water. Creëer met de hele familie herinneringen die een leven lang meegaan terwijl je geniet van het varen in het prachtige Westfriesland. Vaar langs historische bezienswaardigheden en landschappen. Onderweg is er ook genoeg te doen en te zien, zoals musea die de rijke geschiedenis van de regio belichten. Kinderen kunnen zwemmen bij een strandbad langs de route. Wanneer zij spelen en plezier hebben, kun je zelf ontspannen en genieten van het rustgevende uitzicht. Bij Botenverhuur Opmeer vind je voor elk gezelschap een geschikte boot!

De Waterhoorn & De Wijzend

Voordelig & spetterend zwemplezier!

Dagticket voor het hele gezin!

Zwembad De Waterhoorn optisport.nl/waterhoorn

* Maximaal 4 personen, minimaal één volwassene

19,95

Buitenbad De Wijzend optisport.nl/wijzend

39

Stap aan boord

en laat het avontuur beginnen!

Neem onderweg een pauze bij het strandbad. Heerlijk voor de kinderen!

Voor iedereen die verlangt naar een dag vol historische charme en gezelligheid op het water. Huur een boot in Opmeer!

Bij Botenverhuur Opmeer ervaar je de magie van samen zijn, omringd door prachtige landschappen en oude bezienswaardigheden. Of het nu vakantie is of een stralende dag, de vloot ligt klaar om je te verwelkomen voor een dag vol plezier en ontdekking. Laat de drukte achter je en maak kostbare herinneringen terwijl je geniet van de vrijheid van het water in Westfriesland. botenverhuuropmeer.nl

STADSHAVENS MEDEMBLIK BV

DE GASTVRIJE HAVENS BINNEN DE STAD MEDEMBLIK

Bij aankomst in Medemblik kom je direct in het historische centrum van de stad. Hier kun je naar behoefte een keuze maken uit de Oosterhaven, Pekelharinghaven, Westerhaven en het Overlekerkanaal.

Vier eeuwen gastvrijheid

In onze havens wordt je als watersporter en bezoeker gastvrij ontvangen door onze havenmeesters om je een perfecte service te bieden.

Vierhavens met ieder een eigen karakter

Een bezoek aan één van onze vier havens is een ware belevenis. Elke haven heeft zijn eigen charme, van rust tot liggen voor het zeilerscafé van Nederland: Café Brakeboer.

Aan jou de keuze. De havens zijn voorzien van Wifi, sanitair, elektra en drinkwater (behalve het Overlekerkanaal).

Full Service

In de Pekelharinghaven kun je terecht voor fietsverhuur, watersportartikelen/Sail Shop, Contest Brokerage. Zowel de Oosterhaven als de pekelharinghaven is een toeristisch punt, waarbij informatie te verkrijgen is over “Wat te doen in Medemblik”.

We beschikken in de Pekelharinghaven over een hefkraan tot 2.000 kg, camperplaatsen en Restaurant De Driemaster (met fantastisch uitzicht over de gehele haven).

Stadshavens Medemblik heeft de blauwe vlag en vanaf 2024 komt daar de groene wimpel bij. Hier zijn wij trost op!

Stadshavens Medemblik B.V.

Oosterhaven 2 (hoofdkantoor) 1671 AA Medemblik

06-53416795

Marifoon: VHF kanaal 9

Positie: 52 46. 235 N 005 06. 495 E www.stadshavensmedemblik.nl

40

UNIEK NAUTIEK

Westfriese Waterweken

Van het Westfriese water hebben we nooit genoeg. Dat vieren we in juli en augustus in Hoorn, Medemblik, Opmeer en Stede Broec. In, op en langs het water. Natuurlijk met sportieve actie voor jong en oud. Van drakenbootrace tot zeilclinic, van zwemestafette tot waterballenrace.

Geen zin in een nat pak? Aan wal geniet je van de markt, kinderactiviteiten en live muziek. waterweken.nl

Maritiem Weekend

Zuiderzeemuseum

Liefhebber van zee en visserij? Kom naar Enkhuizen en ontdek het historische zeemansleven van Westfriesland. Stoere zeemansverhalen, shanty’s, scheepsmotoren en de geur van verse vis. Stap aan boord van een groot vissersschip, leer over oude ambachten en geniet van zeemansliederen uit alle windstreken. Kinderen vlechten een knopenbordje, pimpen een klompbootje of maken muziek. Doe je mee? zuiderzeemuseum.nl

Enkhuizer Klipperrace

Het Krabbersgat vol Klippers, een machtig gezicht! In oktober vormt Enkhuizen twee dagen lang het decor van het Nederlands Kampioenschap hardzeilen voor Klippers. Deze spannende race bestaat uit twee delen. Bij de Drie Steden Race doen de schepen Medemblik, Stavoren en Urk aan. Start en finish zijn in Enkhuizen. Een spektakel voor zowel deelnemers als toeschouwers. klipperrace.nl

De 24 uurs zeilrace

24 uur lang zeilen, wachten, koken, eten en slapen en daarbij zo veel mogelijk mijlen afleggen. Dat is de 24 uursrace die eind augustus gehouden wordt. Het grootste zeilevenement van Nederland, waaraan zo’n 400 kajuitzeilboten deelnemen. Starthavens liggen aan het Markermeer en het IJsselmeer, de finish is in Medemblik. De horeca, live muziek en een enthousiast publiek wachten de boten op in het gezellige havenstadje. Feest! 24uurszeilrace.nl

Onder water

Tip: watertaxi!

Met de boot van A naar B? Pak een watertaxi in Hoorn en je combineert praktisch vervoer met het mooiste uitzicht Vanaf meerdere opstapplaatsen ben je in 10 minuten in het centrum of de oude haven, waar parkeren niet zo makkelijk is.

Zonder water onder water. Dat kan echt. Bij Enkhuizen ligt het eerste naviduct ter wereld: een aquaduct, maar dan met een schutsluis in de waterloop. Hier rijd je met je fiets of auto onder een sluis door.

Tip: op zeilvakantie Geniet van Westfriesland op z’n best: vanaf het water en op een traditioneel zeilschip. Een zeilvakantie met familie, vrienden óf alleen? Hijs de zeilen met Holland Sail. ■

41
NAAR HET WATER

WINKELEN

Op zoek naar iets speciaals of gewoon lekker shoppen zonder doel? In Westfriesland zijn vele plekken om je winkelhart op te halen. In de steden en de dorpen, voor winkelketens, speciaalzaken en buurtwinkeltjes. Lokale producten ontdekken?

Langs verschillende fiets- en wandelroutes vind je verkoopstalletjes aan de weg.

Tot de kern

Winkelcentrum Vijverhof in De Goorn biedt o zo veel: kaas, brood, delicatessen, sieraden, kleding, bloemen, boeken…. Naar de juwelier, drogisterij of de kapper kan er ook. Of schuif aan in de cafetaria.

Winkelen in Hoogwoud? Dat kan bij het grote tuincentrum De Boet en verschillende kaasmakerijen. Ook erg leuk: het winkelcentrum in Spanbroek

In de Reigerspassage in Hoogkarspel kun je prima terecht voor je dagelijkse boodschappen, een nieuw outfit, cadeautjes, sieraden en meer. Even naar de kapper? Kan ook. Doe meteen een rondje door het winkelcentrum.

Winkelhart Zwaagdijk vind je vlak bij Hoorn. Bij dit compacte winkelcentrum is het makkelijk parkeren en ligt alles lekker dicht bij elkaar. Doe er je boodschappen, kies een nieuwe garderobe en ga voor een nieuwe bril of doe ideeën op voor je interieur bij de woonwinkels.

Ieder dorp heeft zo zijn charme, ook op winkelgebied. Vooral in de pittoreske dorpjes vind je nog echte buurtwinkeltjes. Van boetiek tot supermarkt, van kapper tot beautysalon. Vraag het aan de locals of ontdek ze terwijl je door de dorpen fietst of wandelt.

Typisch van hier Houd de herinnering aan je verblijf in Westfriesland extra lang vast door een streekproduct mee naar huis te nemen. Doet het ook goed als cadeau.

• Westfriese krentenmik

• Westfries slokkie, likeur

• Wervershover Slokkie, kruidenbitter

• Hoornsche Broeder, krenten/rozijnenbrood gevuld met bruine suiker en kaneel

• Enkhuizer Merakel, appelkruimeltaart met kruidcake

• Speciaalbiertjes uit de regio

Een lokaal product: dat is nog eens een mooi souvenir voor thuis
42 WINKELEN

Meteen naar Medemblik

Dwaal heerlijk rond door de prachtige straten van Medemblik en vergaap je aan de vele winkeltjes. Wat dacht je van een te gekke interieurwinkel of biologische speciaalzaak? Of die leuke modezaak, boekhandel of cadeauwinkel? Dit alles vind je vlak bij elkaar in de mooie historische binnenstad waar ook genoeg horeca is om tussendoor bij te komen van al het winkelmoois. Medemblik heeft dan misschien niet het grootste winkelgebied, compleet is het in elk geval wel!

Slenter van boetiekjes naar een boekhandel en van een galerie naar kledingshops

Hup naar Hoorn

De Hoornse binnenstad is dé plek om lekker te winkelen. Je hebt er alles, en dan wandel je ook nog eens tussen historische panden. Wil je (bijna) alle winkels meepakken, ga dan voor het beroemde ‘winkelrondje’, met daarin Kleine Noord, Gedempte Turfhaven, Gouw en Grote Noord. Je komt langs grote kledingwinkels en kleine boetiekjes. Ziet bijzondere woonwinkels, tassenshops, parfumerieën, een boekhandel en cadeauwinkeltjes. Ook zeker niet overslaan, want enorm sfeervol: de Hoornse straatjes Hier geen ketens, maar ambachtelijke winkels en speciaalzaken vol handgemaakte sieraden, brocante en kunst. Tussen de Grote Kerk en de Koepelkerk slenter je van boetiekje naar beautysalon, van kunstgalerie naar kinderschoenenzaak en van koffietentje naar tweedehands boeken. Met gevulde tassen en een voldaan gevoel lekker uit eten? Ook dat kan uitstekend in Hoorn. Wie weet plak je er nog wel een kroegentocht achteraan.

Enkeltje Enkhuizen

In het centrum van Enkhuizen struikel je haast over van die anders-dan-anders-winkeltjes. Neem alleen al de vele plekken waar je terechtkunt voor de leukste woonaccessoires, van modern tot tweedehands. Kaas, delicatessen, brood, koffie… ook daar vind je speciaalzaken voor. Liever kleding shoppen? Ook dan: welkom in Enkhuizen. Extra plezierig is dat veel winkels in een mooi, oud pand zitten en de oude stad een lust is voor het oog. Vergeten we haast de vele fijne restaurantjes nog, waar je overdag neerstrijkt voor koffie, thee of lunch of de dag afsluit met een lekker diner.

Tip!

Proef lokale producten bij Westfriese verkoopstalletjes langs de weg en maak meteen een praatje met de boer die het geteeld heeft.

44 WINKELEN

Overdekt shoppen

Trek gerust een dagje uit voor het Streekhof in Stede Broec Makkelijk te bereiken met de trein vanuit Enkhuizen en Hoorn of kom met de auto, parkeergelegenheid genoeg. In dit overdekte winkelcentrum vind je zo’n 60 winkels onder een dak. Denk aan kleding- en schoenenwinkels, versspecialisten, drogisterijen en een boekwinkel. Maar ook: speciaalzaken voor cadeautjes, kaas, koffie en thee. Je benen rust gunnen doe je in een van de gezellige koffie- of lunchtentjes of op een van de terrassen. Ja, ook die zijn overdekt dus welk seizoen het ook is, je geniet altijd warm en droog. ■

45 WINKELCENTRUM STREEKHOF

Camping De Gouwe Stek

De leukste en gezelligste familiecamping in Noord-Holland!

• Veel speelgelegenheid op het terrein

• Fien en Teun camping

• Vissteiger

• In de mei-, en zomervakantie is er kleinschalige animatie

• Babybad, familiedouche en invalide sanitair aanwezig

• Tevens verhuur van 3 safaritenten en 3 pipowagens en een groepsaccommodatie

• Veel fiets-, en wandelroutes in de omgeving

• Aan de overkant is er een bos met zwemmeer en zandstrand Voor honden is er een speciaal losloopgebied en zwemmeer

• Op 2,5 km vanaf centrum Enkhuizen

BEZOEK HET MOOISTE OVERDEKTE WINKELCENTRUM VAN WESTFRIESLAND

• 60 winkels onder 1 dak

• Lekker eten en drinken

• Alle speciaalzaken onder 1 dak

• Ruime gratis parkeergelegenheid

Blote voetenpad

Een avontuurlijk natuurpad van 2,4 km op blote voeten.

Het langste blote voetenpad van Noord-Holland!

Geschikt voor alle leeftijden, ook geschikt voor kinderfeestjes. Reserveren gewenst via de website.

Doe je schoenen uit en ga mee!

De Gouw 11, Bovenkarspel 06 - 51 31 72 58 www.gouwestek.nl

KAAS VAN EIGEN BOERDERIJ Kom je proeven?

• Veilig, warm en droog www.streekhof.nl

De Middend 34-36, 1611 AA Bovenkarspel

GOUWE 1B | 1718LJ | HOOGWOUD MA - ZA | 9:00-17:00
46

VAN BLOEIENDE LENTES TOT BETOVERENDE KERSTSHOWS

Tuin-, Sfeer- & Kluscentrum De Boet in Hoogwoud is een begrip in de regio voor liefhebbers van huis, tuin en dier. Hier beweeg je met de seizoenen mee. In het voorjaar word je vrolijk van onze lentebloeiers en bomen in De Buitentuin, in de zomer komen bezoekers van heinde en ver voor onze uitgebreide tuinmeubelshow, in het najaar zijn we gehuld in herfstkleuren en wordt de oktober woonmaand volop gevierd op onze Wonen & Interieur afdeling en in de winter luiden we het jaar uit met onze spectaculaire kerstshow die meer dan een miljoen bezoekers trekt! Bij De Boet bezoek je niet zomaar een tuincentrum, wij creëren een belevenis voor jong en oud. Dus kom langs, laat je verrassen door onze afwisselende collectie, onze persoonlijke aandacht, de gemoedelijke sfeer en geniet!

Beleef de seizoenen in stijl bij Tuin-, Sfeer- & Kluscentrum De Boet

10.000 m 2 tuininspiratie in De Buitentuin

Oosterboekelweg 2a, Hoogwoud | 0226 - 352 197 | www.deboet.nl | 7 dagen per week open!

In De Hooghe Heeren in Hoogwoud komt alles samen

Dorpsrust. Feestgedruis. Heerlijk heden. Ver verleden. Grand Café. Bruine kroeg. Ongedwongen. Nog ientje toe. Platte petten. Hooghe hoeden. Veel beleven. En niks moeten.

Voel je welkom bij De Hooghe Heeren en geniet een overheerlijk kopje koffi e met gebak, gezellige lunch of smakelijk diner.

10%

KORTING

Na een bezoek aan De Boet!

En combineer je je bezoek aan Tuincentrum De Boet met De Hooghe Heeren? Dan krijg je op vertoon van je kassabon maar liefst 10% korting op de rekening! Bon apetit!

Voor de actievelingen

Fietsknooppunt 1

DE eten, drinken en geniete n www.dehoogheheeren.nl

Herenweg 60, Hoogwoud | 0226 - 351 566 | 7 dagen per week open vanaf 11 uur!

47
Zonnig terras
48 ETEN EN DRINKEN

ETEN EN DRINKEN

‘Eten wat de pot skaft!’ zeggen de Westfriezen, maar in je vrije tijd ga je liever uit eten. Gastvrij Westfriesland zorgt ook dan goed voor jou. Van ontbijt tot uitgaan, van snelle snack tot uitgebreide kaart. Ontdek de gezellige restaurants, eetcafés en kroegen, maar ook de fruitkwekerijen, wijngaarden en boerenlandwinkels waar je streekproducten kunt proeven. Smakelijk!

49

BRASSERIE 1718

OASE IN EIGEN LAND EEN TERRASJE PAKKEN

Binnen de Westfriese Omringdijk vind je een oase aan eeten drinkplaatsen waar je je laaft aan smakelijke gerechten en drankjes uit binnen- en buitenland. Waar heb jij trek in?

Waan je in de subtropen bij strandpaviljoen De Zoete Zee bij Medemblik, strandpaviljoen Enkhuizen aan het IJsselmeer en strandpaviljoen Oranje Buiten aan het Markermeer. Luier lekker met een drankje en je voeten in het zand of eet een hapje op het terras. Zit het weer niet mee? Ook binnen geniet je van de bootjes op het onstuimige water. Restaurant Oase is een verborgen parel achter de dijk in Schellinkhout, gelegen aan het Hoornse Hop. Een hotspot met design, cocktails en eten waarbij je je vingers aflikt!

Zin in ‘t zonnetje? Met geweldig uitzicht op de landerijen, het IJsselmeer, het Markermeer of in het gezellige stadscentrum. Strijk neer op een van de gezellig drukke terrassen of kies voor de rust van een theetuin.

5x theetuin & terras

• ‘t KeiRoosje in Wognum

• Theetuin Zwaagdijk

• De Libel in Andijk

• ’t Vosje in Oostwoud

• Thee Bij de Haan in Twisk

Culinaire luxe

• Meijer’s 2.0 in Medemblik

• Het Kerkje in Andijk

• Marque Restaurant in Hoorn

• Oxalis in Wervershoof

• HAVN in Hoorn

• La Mère Anne in Oudendijk

• De Amethist in Obdam

Aan het water

• 1619 Eten & Drinken in Andijk

• De Kwikkel in Medemblik

• De Mastenbar in Enkhuizen

• Halfweg in Ursem

• Les Deux Ponts in Oudendijk

• MED Trattoria in Medemblik

• Schipperscafé ’t Ankertje in Enkhuizen

• Grand Café & Restaurant

’t Hop in Hoorn

• De Woeste Hoogte in Bovenkarspel

ETEN EN DRINKEN

3X DORPSE ZAKEN

Brasserie 1718

Op de fiets op doorreis? Stap in Hoogwoud af voor een kop koffie met eigengemaakt gebak. Of kies voor streekproducten bij je lunch of diner. Zo leer je de Westfriese dorpen nog beter kennen.

Café ’t Centrum

Stop in De Weere voor een lunch in het gezellige eetcafé. Dorstig? Boek een high wine of high beer. Liefhebber van speciaal bier? Maak kennis met biergenootschap Humulus Lupulus.

3X HISTORISCHE LOCATIE

Kasteel Café bij Radboud

Een hapje nemen uit de tijd? In het Kasteel Café bij Radboud in Medemblik drink je koffie op het terrein van Graaf Floris V.

Eet- en drinklokaal Rijksmagazijn

Eet- en drinklokaal Rijksmagazijn in Enkhuizen werd in 1907 gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat. Het monument valt onder het industrieel erfgoed en kijkt aan drie kanten uit op het water. Een smakelijk bezoekje waard!

Robacher’s Watermolen

Dit romantische landgoed in Hauwert ligt verscholen achter een welkomstpoort. Een imposante oprijlaan brengt je naar het watermolenterras en het Landhuis of naar De Herenkamer & Hofstede. Een heerlijke plek om je even terug te trekken óf een feestje te vieren.

Café de Stompe Toren

Neem een drankje in Café de Stompe Toren in Aartswoud, waar de pluche kleden nog op tafel liggen en de wanden behangen zijn met foto’s uit vervlogen tijden.

LEKKER(S) MET DE KIDS

• Bij IJgenweis eten & drinken in het Streekbos doe je rustig een drankje met zicht op de kinderen die zich vermaken op het strandje, in het meer en de speeltuin. Uitgespeeld? De menukaart is er voor het hele gezin.

• Noem een lievelingsgerecht met een P. Juist! De pannenkoekenhuizen in Avenhorn, Hem en Scharwoude hebben er zin in.

• Een eetcafé met een indoor zandbak? Jazeker! Bij Turf in Hoorn geniet jij van de lunch terwijl de kindjes spelen in het zand, spelletjes doen of kleuren.

• Knutselen, koekjes bakken, voorlezen, muziek én lekker eten?

Dat kan allemaal bij Pret Kidscafé in Hoorn. Wat een pret!

51

Proef de Streek

Een plak met roomboter besmeerde krentenmik, een romig schapenmelkijsje of een echte Westfriese pieper. De streek staat op het menu van restaurants en eetcafés, maar proef je bijvoorbeeld ook bij fruitkwekerijen en boerenlandwinkels. Wat doet jou watertanden?

Kaasboerderij Berkhout

Trek in kaas? Op de Kaasboerderij Berkhout in Hoogwoud maken ze de kazen van eigen koeienmelk, maar ook van geitenmelk, schapenmelk en biologische melk. Deze kaas vind je op Schiphol, in toeristenwinkels, kaasspeciaalzaken én in de kaaswinkel op het erf. Kom kennismaken met het oude ambacht, de koetjes en de lekkernijen.

Wijngaard Saalhof

Dol op wijn? Bij wijngaard Saalhof in Wognum proef je de originele wijnen van Westfriese bodem. Laat je rondleiden, doe een wijnproeverij en eet in het heerlijke restaurant.

De Opperzoeker Ronde

Power to the pieper! De Opperdoezer Ronde is niet zomaar een pieper. Dit smakelijke, kleine ronde aardappeltje is beroemd in heel Nederland en heeft een Beschermde Oorsprong Benaming. Alleen aardappels die binnen een straal van één kilometer rond de kerk van Opperdoes worden geteeld mogen deze naam dragen.

Proef

de Westfriese keuken op een van de vele bijzondere plekken in de regio

Typisch Westfries!

Broeder, ketelkost en skotwal zijn voorbeelden van typisch Westfriese gerechten die niet vaak meer worden bereid. Maar ken je de Westfriese krentenmik, de Opperdoezer Ronde en Westfriese wijnen al? Deze streekproducten vind je terug op het menu en in de winkels.

10x borrels & bites

• Het Wagenwiel in Lambertschaag

• De Brouwerij in Medemblik

• Brouwerij de Werf in Enkhuizen

• Het Café van Wervershoof

• Brakeboer in Medemblik

• De Post in Midwoud

• Vroeg of Laat in Spanbroek

• ‘t Springend Paard in Hensbroek

• Nelly’s in Obdam

• De Paus in Lutjebroek ■

52
ETEN EN DRINKEN

Welkom in

De Koninklijke Horeca Enkhuizen heet u van harte welkom in het gastvrije Enkhuizen!

Bezoek deze parel van Westfriesland aan het prachtige IJsselmeer. Maak een wandeling door de historische binnenstad of bezoek één van onze vele attracties en combineer dit met een bezoek aan één van onze vele horecabedrijven. Van gezellig lunchrestaurant, tot swingende kroeg en van bruisend terras tot klassiek restaurant. Enkhuizen heeft voor ieder wat wils.

Ook voor een langer verblijf bent u in Enkhuizen aan het juiste adres: verblijf in één van onze hotels en B&B’s en geniet van de stad en haar omgeving. Bezoek onze culturele instellingen, bierbrouwerij of watersportactiviteiten.

Liever een passend plekje op één van onze hippe terrassen aan het Venedië? De keuze is reuze!

De Koninklijke Horeca Enkhuizen heet u van harte welkom in onze prachtige stad.

www.visitenkhuizen.nl
Westfriesland Enkhuizen 53
Westfriesland!

ONTSPANNEN LUNCHEN BORRELEN DINEREN SLAPEN

Genieten in ‘t Wapen

Hotel Medemblik biedt comfortabele kamers en een gastvrije sfeer, waardoor het een ideale keuze is voor toeristen die de omgeving willen verkennen.

Restaurant Het Wapen van Medemblik staat bekend om zijn heerlijke gerechten. Het restaurant biedt een gevarieerd menu met zowel lokale specialiteiten als internationale gerechten.

Oosterhaven 1, 1671 AA Medemblik

Tel: +31 (0)227 - 54 38 44

Proef, proost, deel en ontdek! bijoost.nl

info@hotelmedemblik.nl www.hetwapenvanmedemblik.nl

Bij Oost kom je niet zomaar eten. Kom naar Oost voor de onovertroffen sushi van chef Myo en verfijnde smaken met een geheel eigen twist van onze chefs. Zij nemen je graag mee op een culinaire Wereldreis door onze kaart. Oost brengt met eten mensen en culturen bij elkaar.

24_2186 Wapen van - Adv 166x236 fc_C_V1.indd 1 31-01-2024 08:14 54
55
OVERNACHTEN
HOTEL MEDEMBLIK IN MEDEMBLIK

OVERNACHTEN

Westfriesland is eigenlijk te groot en mooi om in één dag te ontdekken. Kom daarom overnachten in een van de te gekke hotels of knusse B&B’s. Kamperen of een huisje huren kan natuurlijk ook: er zijn genoeg leuke (natuur)campings en vakantieparken. Waar droom jij weg?

CAMPINGS

CAMPING

BOVEN 'T MAAIVELD

3x een met de natuur

Boven ’t Maaiveld in Hoogwoud

Een camping voor paradijsvogels, zoals ze het zelf noemen. Wat dat betekent? Nieuwe verhalen maken bij het kampvuur, optredens in de Oranjerie, proeven van lokale kazen en avontuur all over.

campingbovenhetmaaiveld.nl

Dijk & Meer in Andijk

Dauw op het gras, de zon die langzaam opkomt, fluitende vogels, ritselende bladeren en het IJsselmeer op loopafstand. ’s Avonds bak je een pizza in een van de ovens of rooster je marshmallows bij het kampvuur. De kinderen? Die struinen heerlijk rond met hun nieuwe vrienden. campingdijkenmeer.nl

De Gouwe Stek in Bovenkarspel

Zeiden we natuur? Dan zit je hier goed. Met een blotevoetenpad, veel groen en een vissteiger wil je niet meer naar binnen. Logeren kan ook in een pipowagen. degouwestek.nl

HOTELS

EN B&B'S

Hallo haven

Dat is nog eens lekker wakker worden. Vanuit je kamer in Hotel Snouck van Loosen kijk je zo op de oude haven van de stad. Het sfeervolle boutiquehotel mag dan het oudste hotel van Enkhuizen zijn, aan moderne gemakken en gezelligheid van nu ontbreekt het hier niet, na een flinke verbouwing in 2021. hotelsnouckvanloosen.nl

Going to the chapel

Boven in een kerk in hartje Hoorn ontspan je helemaal in Heavens Hotel Alsof je een andere wereld binnenstapt, zo betoverend. Zak weg in de heerlijke bedden en verwonder je over de stijlvolle details in je kamer.

Hapje eten of een drankje? Loop naar beneden, daar zit restaurant The Saint. heavenshotelhoorn.com

Aanraders

• Minicamping Het Twiskerveld in Twisk

• Camping Veerhof in Oostwoud

• Minicamping De Kampeertuin in Wijdenes

• Boerderijcamping De Manuelhoeve in Aartswoud

• Minicamping Het Stammeland in De Weere

• Camping ’t Venhop in Berkhout

Magie in Medemblik

Die locatie. Die sfeer. Die gastvrijheid. Hotel Medemblik, in het centrum van het gezellige stadje, is een fijne en ideale uitvalsbasis voor een paar dagen in de regio. hetwapenvanmedemblik.nl

58 OVERNACHTEN

Relaxen op het platteland

In een prachtige stolpboerderij uit 1929 in Zuidermeer vind je bed and breakfast De Koegang. Midden op het platteland, met weilanden zo ver je kijkt, met vee dat graast en Hollandse luchten boven je, ervaar je een gevoel van rust en proef je het fijne buitenleven. koegang.nl

Doezelen tussen de druiven

Met namen als ‘Wijnhuis Pinot Noir’ en ‘Wijnhuis Baron’ kan het niet anders dan dat je je in een bijzondere vakantiewoning bevindt. En dat is ook zo: bij Saalhof in Wognum slaap je midden in de wijngaard en voel je je helemaal tot rust komen. Heerlijk, die Franse sferen. In het landhuis – in jarendertigstijl – van Saalhof is een bed and breakfast met uitzicht over de wijngaard. Kom je liever met de camper? Dat kan hier ook. Net als aanschuiven in het restaurant voor een hapje en een wijntje van Saalhof zelf. saalhof.nl

Warme sfeer

Dompel je onder in de huiselijke en warme sfeer van De Gouden Karper in het pittoreske Rustenburg. Dit kleinschalige hotel ligt op een mooie plek. Op zonnige dagen geniet je vanaf het terras bij het hotel van het uitzicht op drie historische strijkmolens. Ook leuk: De Gouden Karper ligt vlak bij een ouderwetse sluis. degoudenkarper.nl

Wakker worden met uitzicht op het water of het weiland

11 droomplekken

• Het Twiscker Huys in Twisk

• Chez Bob in Bovenkarspel

• Villa Groet in Avenhorn

• De Stadshoeve in Medemblik

• Ysbrantsz in Hoorn

• Ben in Broek in Benningbroek

• ‘T Slot 64 in Opperdoes

• Appartement Zandwerven 23 in Spanbroek

• De Tocht in Berkhout

• Ons Nest in Westwoud

• Villa Enkhuizen in Enkhuizen

59

Favo’s van de kinderen

- Naar camping Kinderparadijs Koggenland in Hensbroek betekent veel speelplezier in de binnen- en buitenspeeltuinen.

- Safaritent? Pipowagen? Kom naar Villavakantiepark IJsselhof in Andijk. Met zwembad, kinderboerderij, indoor speelparadijs, trampolines én een ponyranch.

- Binnenzwembad met glijbaan, alleen al daarvan worden ze blij. Maar er is nog veel meer vertier in vakantiepark EuroParcs - IJsselmeer in Medemblik.

- Lastig kiezen: naar de speeltuin, het pannaveldje of toch zwemmen in het meer. Op Chaletpark Holiday in Hensbroek bestaat vervelen niet.

- Op Park Westerkogge in Berkhout plonsen ze in het buitenbad, rennen ze over paadjes of spelen ze een potje voetbal op het veldje. ■

60
CAMPING DIJK & MEER OVERNACHTEN

Jouw zomervakantie... Je hebt ‘t gevonden

Boek nu jouw zomervakantie!

Bekijk onze website europarcs.nl

Vakantiegevoel in unieke waterrijk omgeving

Prachtige chalets en bungalows te huur met eigen steiger aan vaar- en/of viswater Op ons park kunt u vissen in eigen visvijver, spelen op de speelweide, (tafel)tennissen, voetballen, basketballen, een boot of kano huren en eten in eetcafé 't Hartje. In de zomer organiseren wij diverse (gratis) activiteiten Op aanvraag zijn meerdere honden welkom Ook hebben wij een groepsaccommodatie voor max. 10 personen en tegen betaling is er een laadpaal voor uw auto aanwezig Weekendhuurprijs vanaf € 240,00

Schöne Chalets und Bungalows zu vermieten mit eigenem Steg Wir haben ein eigenen Teich zum Angeln, einen Spielplatz, ein (Tisch)Tennisplatz, ein Fußballfeld, ein Basketballplatz, ein Boots- und Kanoverleih und im Eetcafé 't Hartje können Sie von ein köstliche Mahlszeit genießen Im Sommer organiseren wir zahlreiche kostenlose Aktivitäten Auf Anfrage können Sie mehrere Haustiere mitbringen Auch haben wir eine Gruppenunterkunft für max 10 Personen und es gibt eine Ladestation für Ihr Auto gegen Gebühr Wochende Mietpreis ab € 240,00

Beautiful chalets and bungalows for rent with its own pier for sailing and/or fishing In our park you can fish in our own fishing pond, play on the playground, there is a (table) tennis court, football field, basketball court, you can rent a boat or canoe and enjoy a delicious meal in eetcafé 't Hartje During the summer we organize a lot of free activities You can bring on requast several pets. We also have a group accomadtion for max. 10 persons and there is a charging station for your car available for a fee Week d i price from € 240,00.

Onderdijk
info@vakantieparkdegrootevliet nl WWW.DEGROOTEVLIET.COM Nieuwe koop- en bouwmogelijkheden op lege kavel! Informeer naar de mogelijkheden: chris@vakantieparkdegrootevliet.nl 61
Vakantiepark De Groote Vliet
245 1693 CG Wervershoof 0228-583229
62

Woordzoeker

BLOTEVOETENPAD BOERDERIJ BOTENVERHUUR FIETSVIERDAAGSE FLESSENSCHEEPJES GOUDKUSTROUTE HARDDRAVERIJ

Oplossing

Hop on, hop off

Ontdek de highlights van Medemblik met de CityTours

Onze gratis CityTours rijdt van april t/m oktober op zaterdag en zondag. In de schoolvakanties van dinsdag t/m zondag.

Voor actuele informatie, zie: facebook.com/citytoursmedemblik.

Discover the highlights of Medemblik by CityTours

Our free CityTours is available from April to October on Saturdays and Sundays. During school holidays from Tuesday to Sunday.

TOERISTISCHE INFORMATIE

Medemblik is de plek waar land en water elkaar raken. Met onze historie zijn wij Rijk aan Verhalen. Kom aanwaaien en maak je eigen verhaal!

Wil je meer van Medemblik ontdekken? Kom langs bij een van onze informatiepunten op de onderstaande adressen of kijk op www.visitmedemblik.nl

MEET MEDEMBLIK

TOURIST INFORMATION

Medemblik is the place where the land meets the water. Our history makes us Rich in Stories. Come along and create your own story!

Would you like to discover more of Medemblik? Visit one of our information points at the addresses below or visit www.visitmedemblik.nl

Local art, crafts, gifts and souvenirs Nieuwstraat 58, Medemblik

STADSHAVENS MEDEMBLIK Pekelharinghaven 50, Medemblik

JACHTHAVEN ANDIJK Nieuwe Haven 1, Andijk

RECREATIEBEDRIJF
Kom aanwaaien!
MIDGETGOLF-BILJARTGOLF-POOLBALL-CURLING Check
It’sfree!
F E H O E D E N M U S E U M F E B L O T E V O E T E N P A D I N I B E T A Z U I D E R Z E E E G N O K S V E E R D I E N S T T O S T A D S W A N D E L I N G S U W E A F N E A K A S T E E L V D K N S K R E N T E N M I K T I K I V B R D IJ S S E L M E E R E U T E O I I V N A C L L E S E R S E R E E W A T E R H O O R N D T S H R S S B O E R D E R IJ D A R U U D H A R D D R A V E R IJ A O R U E S O W T O G R O W P O G U F R R L O M R I N G D IJ K J S T E S IJ K L I P P E R R A C E E E N S C H I L D E R A C H T I G S HOEDENMUSEUM KAASBOERDERIJ KASTEEL KITESURFEN KLIPPERRACE KRENTENMIK OMRINGDIJK SCHILDERACHTIG SOWTOGROW STADSWANDELING VEERDIENST WATERHOORN ZUIDERZEE IJSSELMEER 63

Karsten Travelstore

In Zwaag vind je hét kampeerwalhalla van Westfriesland: de Karsten Travelstore. Een snoepwinkel van ruim 10.000 m kampeerders, wandelaars en andere reislustige personen hun hart op kunnen halen. Je kijkt je ogen uit!

Kampeeraccessoires

Maak het jezelf comfortabel! Is het devies van de familie Karsten. En met een mooie, sterke en snel opgeze e tent kom je een heel eind, maar dat is niet alles. Een comfortabel boxmatras, een goede slaapzak, een jne tafel en een goede stoel maken het plaatje compleet. Ook die vind je er gelukkig in overvloed. Net zoals prachtige verlichting, jn servies en een passende koelbox. Nog wat nodig op de camping? Je slaagt hier geheid.

Karsten Travelstore De Factorij 9 Zwaag

Wandelspecialist

En als je dan eenmaal op die camping zit, blijf je natuurlijk niet voor je tent zi en. Gelukkig staat Karsten sinds jaar en dag ook bekend als wandelspecialist. Met een gigantische collectie wandelschoenen in alle soorten en maten. Maar welke past jou precies? Laat je voeten en eventueel zelfs je vaten doormeten door de wandelprofessionals van het “Footlab” en ga je volgende wandeling comfortabel tegemoet.

In een notendop:

• Familietenten

• Kampeeraccessoires

• Wandelschoenen

• Outdoor Fashion

Aangevuld met een knappe jas of een goed vest van de betere outdoormerken, wie doet je wat!

• Vouwwagens

• Voortenten

• Caravanluifels

• Bijze enten

50 jaar dé kampeerwinkel van Westfriesland
Al
64
65

Colofon

Beleef Westfriesland is een initiatief van gemeente Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec en is mede mogelijk gemaakt door de Westfriese Bedrijvengroep en diverse ondernemers in Westfriesland.

Projectcoördinatie

Hageman Marketing & Communicatie Annemieke Hageman, annemieke@beleefwestfriesland.nl

Advertentieverkoop

Barbara Bisschop (Queen of Sales)

Redactie en eindredactie

Mieke de Beer-Koomen, Ilona Stuijt

Fotografie

Duco de Vries, Benno’s Fotografie, Inge Korver Fotografie, Marcel Rob, Jean Paul Bardelot Fotografie

Coverfoto

Zuiderzeemuseum, Madelon Dielen Fotografie

Vormgeving

Ngaio den Hertog (Donder & Straal)

Aan dit nummer werkten verder mee

Anne Schneider (kleurplaat), Marianne de Zwart

Oplage Verspreiding

50.000 exemplaren Hub Media

Drukwerk

Eerste druk

Rodi Rotatie Diemen april 2024

Beleef Westfriesland is gratis af te halen bij havens, musea, attracties, recreatiebedrijven, horeca en winkels. Wil je het magazine ook aan je gasten meegeven?

Mail dan naar annemieke@beleefwestfriesland.nl.

Graag tot ziens!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.