Page 1

DANMARK Oktober 2017 19. ÅRGANG

maritimedanmark.dk

NR. 10 DKK 49,50

TEMA

RUTEFART

OPHUGNING

Motorer, teknologi og miljø

Den danske James Cook

Næsten ny gastanker


København, 2. – 4. Maj 2018

Fuld fart fremad

DANISH MARITIME FAIR 2. - 4. MAJ

2018

Hold dig opdateret på www.danishmaritimefair.dk

Udstillinger • Konferencer • Events


MARITIME DANMARK 10-2017

TOPHISTORIE 14

GRANLY DIESEL FULDENDER MARINE PALETTEN Der er nu mange tegn på, at aktiviteterne på det maritime område og ikke mindst fiskeriet er på vej op i gear, at Granly Diesel har fyldt op på alle hylderne, så man omgående kan levere de motorer, erhvervet efterspørger.

6

DEN DANSKE JAMES COOK

16

Under navnet James Cook er et Norden-produkttankskib med til at få hverdagen til at fungere på en række territorier i Stillehavet.

12

8

AUTONOME SKIBE TÆTTERE PÅ END VENTET Udviklingen inden for autonome skibe går hurtigere end først antaget. Allerede inden for de næste par år kan de første skibe være sat til søs. Det konkluderer en ny rapport fra Lloyd’s Register - Global Marine Technology Trends 2030 - som blev præsenteret under London International Shipping Week i midten september.

10

VERDENS FØRSTE 3D PRINTEDE PROPELLER Et hollandsk konsortium med Damen Shipyard Group, Bureau Veritas, Promarin og Autodesk har sammen med virksomheden RAMLAB fremstillet verdens første klassegodkendte 3D printede propeller prototype.

13

17 virksomheder, uddannelsesinstitutioner og andre aktører fra den maritime branche deltog i slutningen af september i det første platformsmøde omkring Danish Maritime Days, der finder sted i dagene 1. - 4. maj 2018.

GAS DEN DOMINERENDE ENERGIKILDE FRA 2035 Olie og gas vil også i fremtiden spille en afgørende rolle i verden energiforbrug. Det vurderer DNV GL i en ny rapport - Energy Transition Outlook - der estimerer det globale energiforbrug frem til 2050. Olie og gas vil i 2050 tegne sig for 44 procent af verdens energiforbrug mod 53 procent i dag. Fra 2034 vil gas være den dominerende energikilde, vurderes det i rapporten.

MAN PRÆSENTERER NYT MARITIMT FLAGSKIB MAN Diesel & Turbo har præsenteret MAN 45/60CR, det nyeste skud på stammen i selskabets 4x-serie af højtydende dieselmotorer, og efterfølgeren til den succesfulde model 48/60CR. Den nye MAN 45/60CR vil i første omgang være tilgængelig i en 12V og en 14V version, med en effekt på henholdsvis 15.600 og 18.200 kW.

GOD INTERESSE FOR DANISH MARITME DAYS

Copenhagen, 2. - 4. MAY 2018

17

EXHIBITION, CONFERENCES, EVENTS Welcome to the 4th Danish Maritime Fair.

29

DANISH MARITIME FAIR 2018 TAGER FORM Den næste udgave af Danish Maritime Fair er begyndt at tage form. Salget af stande går godt og konference aktiviteterne er ved at falde på plads. Danish Maritime Technology Conference er flagskibet i de aktiviteter der omgiver messen.


35

FREMDRIFT PÅ UDSKIBNING AF VINDMØLLER FRA AABENRAA På bare to år har den sønderjyske havneby Aabenraa haft en permanent vækst på udskibning af vindmølletårne til UK, Holland og Tyskland. Dermed er havnebyen blevet en konkurrent til vestkystens to store metropoler på vindområdet den tyske offshoreby Cuxhaven ved Elbens munding og Esbjerg Havn.

30

EUROPORT 2017 RULLER DEN RØDE LØBER UD Hollands næststørste by Rotterdam er - som et af knudepunkterne i den internationale skibstrafik - en by med mange folkeslag. Når Europort-messen slår dørene op den 7. november bliver havnebyen om muligt endnu mere international, når tusindvis af besøgende og udstillere fra hele verden gør deres entre.

36 32

31

IRAN RUMMER NYE MULIGHEDER Er du på udkig efter nye, langsigtede partnerskaber med kapitalstærke virksomheder på et ekspanderende marked - så er Irans internationale maritime messe, Iranimex, en oplagt mulighed. Messen finder sted i dagene 12 - 14. december på Kish Island, en økonomisk frizone få sømil fra det iranske fastland.

MARITIME DANMARK Postomdeles til navngivne abonnenter i Skandinavien. Til samtlige danske rederier, samtlige skibe i den danske handelsflåde, maritime industrier, servicevirksomheder, havne, offshore virksomheder samt interesseorganisationer og folketinget. ISSN 2246-5022 Udsendes desuden som E-magasin.

ANSVARSHAVENDE REDAKTØR Martin Uhlenfeldt Tlf.: +45 23 66 28 99 mu@maritimedanmark.dk

DIREKTION OG ADMINISTRATION

René Wittendorff Tlf.: +45 70 20 41 55 rw@maritimedanmark.dk

ANNONCER

Brian Kjær Tlf.: +45 70 20 41 55 bk@maritimedanmark.dk

ØVRIGE HISTORIER 38

BREXIT RULE THE WAVES

40

TIL SKÆRGÅRDSMØDE MED SVENSKERNE

42

NÆSTEN NY GASTANKER TIL SKROT

LAYOUT

Designunivers Tryk: PE Offset A/S, Varde 

DANMARK Oktober 2017 19. ÅRGANG

maritimedanmark.dk

NR. 10 DKK 49,50

UDGIVER

Maritime Danmark ApS Dir. René Wittendorff Esplanaden 30.4 1263 København K Telefon: +45 70 20 41 55 Profiler er betalte journalistiske produkter.

TEMA

RUTEFART

OPHUGNING

Motorer, teknologi og miljø

Den danske James Cook

Næsten ny gastanker

Næste udgave: 3. november 2017

FORSIDEFOTO: CARSTEN LUNDAGER

KOLOFON

Rederiet Høj har endnu engang ”tryllet” med et af skibene i flåden af entreprenørskibe. Det er sket for at forbedre det pågældende skibs ydeevne i et marked, hvor konkurrencen er skarp og hvor hvert eneste minut tæller i det samlede regnskab. ”Trylleriet” eller ombygningen er sket kun nogle få år efter at skibet, som har navnet Camilla Høj, var gennem en meget radikal ombygning i Thyborøn.

MAERSK SUPPLY RUNDER 50 ÅR Maersk Supply Service runder det skarpe hjørne i 2017 og kan se tilbage på 50 års service i offshore-sektoren. Det sker dog i stilhed, thi der er ikke meget at fejre i netop jubilæumsåret. Markedet er ikke til fejring og er reelt det dårligste nogensinde i selskabets levetid. Maersk Supply Service er ikke gået ram forbi, men må se til, at det ikke er muligt at tjene penge og at en halv snes skibe ligger oplagt i Fredericia.

SKIBSKIRUGI I HORSENS


DEN DANSKE JAMES COOK Under navnet James Cook er et Norden-produkttankskib med til at få hverdagen til at fungere på en række territorier i Stillehavet.

E

t af Nordems 25 store produkttankskibe af typen MR tog i efteråret 2014 navneforandring fra Nord Strength til James Cook. Navneskiftet markerede, at tankskibet blev udbefragtet til det australsk baserede rederi Petrocean, der i fast rutefart leverer raffinerede olieprodukter som benzin, flybrændstof, dieselolie, petroleum og fyringsolie til territorier i Stillehavet. Udbefragtningen af Norden-skibet er sket via Norient Product Pool (NPP), der har den kommercielle og operationelle drift af Nordens flåde af produkttankskibe. - Denne kontrakt med Petrocean giver os mulighed for at vise, at vi kan omsætte grundlæggende operationel viden til praksis – også når der er tale om en opgave anderledes end de sædvanlige. Det er vores mål at medvirke til optimering af Petroceans forretning, siger adm. direktør Søren Huscher, NPP.

James Cook losser i Port Vila, Vanuatu.

FOTO: WIKIPEDIA / SIDE 6

JAMES COOK – EN AF DE STØRSTE Den britiske søofficer og opdagelsesrejsen de James Cook (1728-1779) stod i spidsen for 3 af de vigtigste videnskabelige sørejser i oplysningstiden (ca. 1690 til ca. 1780). På disse rejser kortlagde han bl.a. dele af New Zealands kyster, Australiens østkyst og Amerikas nordvestkyst. James Cook, der anses for at være en af de største af alle opdagelsesrejsende, var også den første til at krydse den sydlige polarcirkel.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

I forbindelse med udbefragtningen har NPP måttet foretage nogle modifikationer af skibet, der er et moderne brændstoføkonomisk skib fra STX-værftet i Sydkorea, og som blev leveret til Norden i 2013 sammen med 3 søsterskibe. Men modifikationerne af skibet med en lastevne på ca. 50.000 tons har været forholdsvis simple at foretage, og de har forbedret Petroceans operation og planlægning.

- NPP har på flere plan et godt, fortroligt og venskabeligt samarbejde med personerne i og omkring Petrocean. De er løsningsorienterede og pragmatiske mennesker,” siger Søren Huscher.


Det er vores mål at medvirke til optimering af Petroceans forretning. - Adm. direktør Søren Huscher, NPP

ALTID VENTET MED LÆNGSEL

Når James Cook ankommer til Amerikansk Samoa, Fransk Polynesien og Vanuatu med 6-7 forskellige slags raffinerede olieprodukter i tankene – først og fremmest benzin, flybrændstof, dieselolie, petroleum og fyringsolie – er skibet altid ventet med længsel.

F

orklaringen er, at James Cook er den vigtigste leverandør af disse typer brændstof, siger den ene af de 2 faste kaptajner, Raj Kumar Verma. Denne status er også skyld i, at besætningen altid bliver mødt med åbne arme af indbyggerne på de fjerntliggende øer. - Der er knyttet mange tætte bånd mellem besætningsmedlemmerne og personalet på havnen. Men også i mange tilfælde mellem besætningsmedlemmerne og indbyggerne. Mange af os fra James Cook har oplevet, når vi har været i land, at folk har spurgt os, om det er os, der leverer bl.a. benzin til

deres private biler og til lastbilerne. Det brændstof, vi leverer til disse øer, får deres hverdag og liv til at fungere, så vi spiller en meget vigtig rolle for dem. Og det viser indbyggerne os ganske tydeligt og med stor varme og hjertelighed, siger Raj Kumar Verma. Hans kollega, kaptajn Manojkumar Parambath er glad for samarbejdet med Petrocean. - For at leve op til Petroceans forventninger, prøver vi i alle henseender at yde vores bedste, uanset om det handler om at laste, losse, rensning af tanke og valg af den bedste rute, siger Manojkumar Parambath.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 7 /


TEMA: MOTORER, TEKNOLOGI OG MILJØ

AF MARTIN UHLENFELDT

AUTONOME SKIBE TÆTTERE PÅ END VENTET

Udviklingen inden for autonome skibe går hurtigere end først antaget. Allerede inden for de næste par år kan de første skibe være sat til søs. Det konkluderer en ny rapport fra Lloyd’s Register - Global Marine Technology Trends 2030 - som blev præsenteret under London International Shipping Week i midten september. Danske Rederier opfordrer til, at der hurtigst muligt udvikles international regulering og standarder på området.

- Det er vigtigt, vi ikke sidder på hænderne nu og afventer, siger Underdirektør i Danske Rederier, Maria Bruun Skipper. - Politisk er der stor opbakning på området i Danmark, hvor man gerne ser, at man tester autonome skibe på dansk farvand. Men skibsfarten er jo international, og derfor er det vigtigt, at de mange gode nationale pilotprojekter kan spilles ind i en international sammenhæng, siger Maria Bruun Skipper.

senere at forsøge at samle disse, end der er der ved at udvikle en bred international standard baseret på regulering”, hedder det i rapporten. KRÆVER EN ANALYSE Danmark og en række andre lande har i IMO presset på for at få lavet en analyse af den eksisterende regulering på området.

LOVMÆSSIGE RAMMER Lloyd’s Register slår i rapporten bl.a. fast, at de vigtigste udfordringer ikke er selve teknologien, men hvilke lovmæssige rammer de autonome systemer skal operere indenfor. Rapporten anbefaler, på linje med de danske redere, at der hurtigst muligt indføres en international regulering på området for autonome skibe, så man undgår selvstændige nationale regler, der kan være vanskelige at håndhæve internationalt, hvis de ikke er ens udformet. ”Det er vigtigt at forstå, at det formentligt kan være mere risikabelt, at lade national regulering udvikle sig i de enkelte lande for

/ SIDE 8

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

- Fremtidig regulering skal tage højde for den hastige udvikling, der sker i øjeblikket, og vi må også se på, hvilke nuværende regler der blokerer for denne udvikling. Rapporten viser at det går hurtigere, end man først forventede, og derfor må vi også få sat fart på denne proces, siger Maria Bruun Skipper.


The Future is Clear ME-GI dual fuel done right

MAN B&W MC/MC-C Engines MAN B&W ME/ME-C/ME-B Engines MAN B&W ME-GI/ME-C-GI/ME-B-GI Engines The new ME-GI generation of MAN B&W two-stroke dual fuel ‘gas injection’ engines are characterised by clean and efcient gas combustion control with no gas slip. The fuel exibility and the inherent reliability of the two-stroke design ensure good longterm operational economy. Find out more at www.mandieselturbo.com


TEMA: MOTORER, TEKNOLOGI OG MILJØ

AF MARTIN UHLENFELDT

VERDENS FØRSTE 3D PRINTEDE PROPELLER Et hollandsk konsortium med Damen Shipyard Group, Bureau Veritas, Promarin og Autodesk har sammen med virksomheden RAMLAB fremstillet verdens første klassegodkendte 3D printede propeller prototype.

Propellen, der har en diameter på 1.350 mm og vejer 400 kilo, blev fremstillet af en Nikkel Aluminium Bronze (NAB) legering på RAMLAB (Rotterdam Additive Manufacturing LAB). Propellen, der er designet af Promarin, er af en type der anvendes på Damens Stan Tug 1606. Fremstilling foregik på et Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM) anlæg ved hjælp af et Valk svejsesystem og Autodesk software. Det er nok de færreste der kender meget til disse anlæg i dag, men forventningen - ikke kun blandt konsortiet men også bredt i industrien er - at vi kommer til at høre rigtig meget om 3D printere, og hvad de kan bruges til i den maritime sektor, i de kommende år. KOMPLICERET OPGAVE - Udfordringen har været at oversætte en 3D CAD-fil på en computer til et fysisk produkt. Opgaven kompliceres af, at denne propel har en dobbeltbøjet geometrisk form med nogle meget overgange, siger Kees Custers, projektingeniør i Damen’s F & U-afdeling. Denne første prototype proppeller vil blive brugt til displayformål, og planlægning af det næste eksemplar er allerede i gang. DEN NÆSTE SKAL UD AT ARBEJDE - Vi starter produktionen af ​​den næste klassegodkendte propeller senere i næste måned, nu med alle de erfaringer vi har samlet i løbet af de sidste par måneder, siger Kees Custers. - Vi satser på at installere poppeller nummer to på en af ​​vores slæbebåde senere i år.

/ SIDE 10

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK


FOTO: RAMLAB AND DAMEN SHIPYARDS

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 11 /


TEMA: MOTORER, TEKNOLOGI OG MILJØ

AF MARTIN UHLENFELDT

GAS DEN DOMINERENDE ENERGIKILDE FRA 2035 Olie og gas vil også i fremtiden spille en afgørende rolle i verden energiforbrug. Det vurderer DNV GL i en ny rapport - Energy Transition Outlook - der estimerer det globale energiforbrug frem til 2050. Olie og gas vil i 2050 tegne sig for 44 procent af verdens energiforbrug mod 53 procent i dag. Fra 2034 vil gas være den dominerende energikilde, vurderes det i rapporten.

Rapporten forudser at den globale efterspørgsel efter energi vil flade ud efter 2030 og derefter støt falde de næste to årtier takket være stigende energieffektiviteten. Andelen af ​​fossile brændstoffer vil blive reducere fra 81 procent i dag til 52 procent i 2050. Efterspørgslen efter olie vil toppe i 2022, drevet af forventninger om en markant stigning i antallet af elektriske køretøjer. Elektriske køretøjer ventes at udgøre 50 procent af det globale bilsalg i 2035. Gas vil ifølge DNV GL spille en nøglerolle i energiforsyningen sammen med vedvarende

/ SIDE 12

energi, men efterspørgslen efter gas ventes at peake omkring 2035, hvor gas vil være den dominerende energikilde og den sidste af de fossile brændstoffer der topper. Der er således fortsat mindst to årtier tilbage, hvor fossile brændstoffer spiller en afgørende - om end faldende - rolle i den globale energiforsyning. Det vil kræve store investeringer, men også en stram omkostningsstyring. - Olie- og gasindustrien skal fastholde en streng omkostningsstyring for at forblive relevant, siger Elisabeth Tørstad, CEO, DNV GL - Oil & Gas.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

- Øget digitalisering, standardisering og autonome operationer vil spille en central rolle for at opnå langsigtede omkostningsbesparelser - samtidig med at olie- og gasindustriens udledning af kulstof nedbringes, tilføjer Elisabeth Tørstad. Den overordnede rapport, som omtales her, vil senere blive fulgt op af 3 sektorspecifikke tillæg - herunder et om den maritime branche. Den maritime rapport vil blive offentliggjort senere i år.


AF MARTIN UHLENFELDT

MAN PRÆSENTERER NYT MARITIMT FLAGSKIB

MAN Diesel & Turbo har præsenteret MAN 45/60CR, det nyeste skud på stammen i selskabets 4x-serie af højtydende dieselmotorer, og efterfølgeren til den succesfulde model 48/60CR. Den nye MAN 45/60CR vil i første omgang være tilgængelig i en 12V og en 14V version, med en effekt på henholdsvis 15.600 og 18.200 kW.

- Den nye motor kombinerer de bedste funktioner i den nuværende 48/60CR - som MAN’s common-rail system med ECOMAP-kapacitet - og tilføjer nye teknologier som turboladning i to trin, hvilket udmønter sig i et uovertruffet lavt brændstofforbrug. Den resulterende reduktion i driftsomkostningerne vil sammen med den positive miljøeffekt helt sikkert tiltrække stor markedsinteresse, siger Wayne Jones, Chief Sales Officer i MAN Diesel & Turbo

lusomkostning - f.eks. krydstogtskibe, RoPaxfærger, Ro/ro skibe og uddybningsfartøjer.

48/60CR ventes med især at vinde indpas i skibstyper med traditionel stor vægt på livscyk-

- I denne motor smelter nyskabende teknologi sammen med omfattende erfaring hos en ver-

Ud over de allerede nævnte varianter, ventes der senere at blive tilføjet 6L og 10L motorer, samt dual-fuel udgaver. V-varianterne ventes på markedet i slutningen af 2020, mens de første L-varianter ventes på markedet i 2022.

VI SØGER EN STÆRK INDKØBER Er det dig?

SØBY VÆRFT A/S

densmarkedsførende producent af firetaktsmotorer. Fire-takts motorerne fra MAN Diesel & Turbo har akkumuleret millioner af driftstimer verden over, så vi kender vores kunders behov meget præcist. Vi satte os det klare mål, at den nye motor skulle være banebrydende både hvad angår ydeevne og effektivitet. Det mål har v nået, siger Wayne Jones. Denne nye motor er godkendt af alle større klassifikationsselskaber, opfylder IMO Tier II kravene mens IMO Tier III kravene opfyldes via MANs intern SCR-system

• E r du struktureret, forhandlingsvant og har en god teknisk baggrund indenfor indkøb, så hører vi gerne fra dig. • Vi tilbyder et job med masser af udfordringer og stor indflydelse på din egen hverdag. Du får 65 nye kollegaer og bliver en del af en kultur, hvor nærhed og dialog er i højsædet. • Vi har travlt på Søby Værft og til at understøtte vores vækst har vi brug for en stærk indkøber med teknisk indsigt.

www.shipyard.dk

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 13 /


PROFIL

GRANLY DIESEL AF FINN BRUUN

FULDENDER MARINE PALETTEN Der er nu mange tegn på, at aktiviteterne på det maritime område og ikke mindst fiskeriet er på vej op i gear, at Granly Diesel har fyldt op på alle hylderne, så man omgående kan levere de motorer, erhvervet efterspørger.

Med tilføjelsen af en ny stor Cummins-motor – en QSK på 95 liter – er paletten udvidet yderligere, både når det gælder fremdrivningsmotorer og generatoranlæg. Samtidig har Granly Diesel også har fået Stamford og AvK generatorer under sine vinger efter, at Cummins Inc. har overtaget disse 2 fabrikker globalt set. Hertil kommer, at Granly Diesel har fået distributionen i Danmark og Grønland af britiske Beta Marine produkter. Beta Marine pro-

ducerer mindre marine fremdrivningsanlæg og generatoranlæg baseret på det japanske højkvalitetsmærke Kubota. Granly Diesel har været distributør for Cummins Inc. siden 1959, og kan glæde sig over, at den verdensomspændende amerikanske motorproducent med over 40.000 ansatte, der dagligt fabrikerer omkring 2.000 dieselmotorer fra 17 forskellige fabrikker, fortsat styrker sit program.

Vicedirektør Preben Vogt, Granly Diesel noterer således, at Cummins slår på, at de i dag er verdens største inden for motorsegmentet fra 100 HK og op til 4.000 HK. - Den nye Cummins QSK 95 liters motor, som vi nu har fået på programmet, betyder, at vi til fremdrivning kan levere op til 4.000 hk og til generatoranlæg op til 3.000 kW. Så det er en rimelig stor motor, siger han og nævner, at det blandt Cummins mange segmenter er salg af primært marine motorer, som Granly beskæftiger sig med i Danmark, og specielt til fiskeriet. NU SKER DER NOGET Og der er nok at gøre i øjeblikket: - Vi har på service og reservedelssiden rigtig god gang i den. På nysalg har vi ligesom konkurrenterne set lidt en downperiode, fordi der jo ikke er så mange nybygninger i gang som før. Men vi mærker nu, at der begynder at ske noget igen, siger han og tilføjer, at fiskeriet har haft positive takter i 2016. - Det ser ud til at fiskerne har haft et – som de siger - fornuftigt år, og det ventes at fortsætte i 2017, fremhæver han.

Beta motorer baseret på japanske Kubota-motorer

/ SIDE 14

- Der bliver investeret nu, og derfor har vi valgt, at alt hvad der hedder generator-motorer - altså til

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

generatoranlæg - har vi i dag på hylden til omgående levering. Når kunderne finder ud af, at nu skal det være og ringer rundt, skal vi være dem, der kan levere her og nu. Og vi kan se, at det bærer frugt, siger Preben Vogt. OFFSHORE TIL FORHANDLING Granly er traditionelt også leverandør til offshore, men alle projek-


Bt. Den nye store motor i Cummins-programmet

motormærke af høj kvalitet og som bruges f.eks. inden for minkbranchen eller af producenter af redskabsbærere.

ter i olie- og gassektoren er meget afventende i øjeblikket, hvor der er så meget politik omkring Nordsøen. - Men det er en stor sektor, som vi følger, og vi er jo før kommet videre efter spændte forhandlinger mellem oliebranchen. STAMFORD OG AVK Cummins har opkøbt de 2 fabrikker, der bygger Stamford og AvK

gener a t o r e r, og som Cummins-distributør har vi derfor fået forhandlingen og agenturet for dem i Danmark. Det gør os til officiel samarbejdspartner i Danmark for alle der skal have en ny Stamford eller AvK generator, og det er en god udvikling. Faktisk dækker disse 2 producenter effekt området fra 10 kWe til 8800 kWe. Desuden tilbydes også reservedele til disse 2 mærker. KUBOTA TIL SØS Granly Diesel er også aktiv på industrisiden på landjorden og har i mange år haft distributionen af Kubota motorer, der er et japansk meget konservativt

- Men fra i 1. januar 2017, har vi som noget nyt fået distributionen i Danmark og Grønland af engelske Beta Marine produkter, som er bygget op på en Kubota. Dermed får vi for første gang en Kubota marine motor. Kubota fabrikken i japan leverer ikke selv marine motorer, men det gør Beta Marine. I forhold til Cummins, som har størrelse fra 100 og opefter, er Beta’s en lille motor, som går fra 100 og ned til 10 HK, så de to produkter passer vældig godt sammen. Så nu kan vi også levere til f.eks. små garnjoller eller til sejlbåde eller lystbåde. Så her har vi en komplet pakkeløsning. Også dem vil vi lagerføre, så vi hurtigt kan levere, siger Preben Vogt og understreger, at Granly Diesel har døgnvagt og altid tager telefonen.

DØGNVAGT - Vi sover med telefonen. Det er en del af kulturen hos os, så hvis der bliver ringet fra en borerig eller en fisker, så besvarer vi opkaldet og rykker umiddelbart, siger han og nævner at Granly Diesel også har rejsemontører, som tager ud i verden, hvor skibene befinder sig og servicer dem ombord. - Vi er 40 mennesker i Granly Diesel, som er en del af Granly Gruppen med omkring 300 ansatte her i Danmark. Granly Diesel har lokation både i Esbjerg og Osted ved Lejre og vi har montører begge steder, så vi dækker alle kundernes behov, også i udlandet, understreger Preben Vogt.

GRANLY DIESEL A/S Hovedvejen 233 B, Osted 4320 Lejre Tlf. +45 46 42 35 50 www.granlydiesel.com Esbjerg afdeling Fiskerihavnsgade 34 6700 Esbjerg   Tlf. +45 76 11 49 30

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 15 /


GOD INTERESSE FOR DANISH MARITME DAYS 17 virksomheder, uddannelsesinstitutioner og andre aktører fra den maritime branche deltog i slutningen af september i det første platformsmøde omkring Danish Maritime Days, der finder sted i dagene 1. - 4. maj 2018.

D

a mødet fandt sted efter deadline er det ikke muligt at referere indholdet af mødet, der blev holdt i Danske Maritime domicil i Herlev. Formålet med platformsmødet var, at sætte kursen for DMD 2018, herunder at give information om planlægning og eksekvering af dagene. DANISH MARITIME FAIR Det er på forhånd givet, at Danish Maritime Fair bliver det største af de arrangementer der kommer til at finde sted under Danish Maritime Days. Derfor deltog Medie Gruppen Maritime Danmark, der står Danish Maritime Fair, også på mødet for at orientere om planerne for Danish Maritime

/ SIDE 16

Fair, herunder muligheden for at afvikle Danish Maritime Days-arrangementer i Lokomotivværkstedet, den store messehal i Sydhavnen der på ny danner ramme om Danish Maritime Fair. - Vi er meget positivt indstillet overfor at samle så mange Danish Maritime Days arrangementer i, eller i umiddelbar nærhed af, Lokomotivværkstedet, siger Martin Uhlenfeldt, partner i Medie Gruppen Maritime Danmark. - En større sammenhængskraft mellem de enkelte arrangementer har været et ofte udtalt ønske i forbindelse med de tre første udgaver af Danish Maritime Days, siger Martin Uhlenfeldt

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

- Ikke for at begrænse pluraliteten i arrangementerne, men for at gøre det lettere for deltagerne at komme fra det ene arrangement til det andet. HVERT ANDET ÅR Staten yder ikke længere støtte til Danish Maritime Days, men arrangementet videreføres som en aktivitetsplatform i et samarbejde mellem Danske Maritime, Danske Rederier og Søfartsstyrelsen. Det er hensigten, at DMD skal afholdes hvert andet år, og planlægning heraf vil rotere mellem de tre partnere. Danske Maritime er tovholder på DMD 2018.


Copenhagen, 2. - 4. MAY 2018

EXHIBITION • CONFERENCES • EVENTS WWW.DANISHMARITIMEFAIR.DK


5

The top nationality of visitors 1. Denmark, 2. Sweden, 3. UK, 4. Norway, 5. The Netherlands *

24%

71

Visitors from outside Denmark

Visiting countries

120

518

Visiting Shipowning companies

Top-Level Executives or owners

* Statistics from 2016

SHIPOWNERS VISITING DMF 2016: A P Møller Maersk A/S A/S Dan-Bunkering Ltd. A2SEA A/S Arctia Oy Ariston Navigation Corp. Atlantic Ship Management AtoB@C Shipping Axis Offshore A/S Bernhard Schulte Ship Management B-Gas BOW Shipping Bres-Line Canal Tours Carnival Group C-Bed BV Celsius Shipping Chevron Clipper Group A/S

Dampskibsselskabet NORDEN A/S Danish Defence Acquisition and Defence Organization Danish Naval Homeguard DanPilot Danske Færger A/S DFDS A/S Dockendale Ship Management DMC Co Ltd DONG Energy DTU Aqua Em. Z. Svitzer A/S Erria A/S Esvagt Evergas Management Finnlines Fred Olsen Marine Service Fred.Olsen Windcarrier


WELCOME TO THE 4TH DANISH MARITIME FAIR Danish Maritime Fair was started in 2014, as a part of Danish Maritime Days. We create an international forum where shipowners, organizations and authorities across the border can meet in Copenhagen every second year. Where intimacy and networking is our strength, and where one can exchange ideas and opinions. DANISH MARITIME DAYS 2018 With a high number of conferences and relevant events going on - including the high level conference Danish Maritime Technology Conferences - and opportunities to meet and discuss business with high-level representatives from successful Danish shipowners and international shipowners. Copenhagen will be the destination for Maritime Professionals arriving from all over the world.

DMF2014 The first exhibition brought together 4.000 maritime professionals from all segments in the industry, with almost 40% decision makers for purchasing, visiting 180 exhibiting companies. DMF2015 The 2015 exhibition outnumbered this with 4.500 attending, attracted by the 218 exhibitors and an impressive number of high level conferences and events.

COPENHAGEN Enjoy one of the world´s most innovative capitals, experience state of the art city architecture and take a stroll at Nyhavn, once busy with traditional maritime business, now home to some of the finest restaurants and bars.

DMF2016 In 2016 the exhibition reached 4.600 attending maritime professionals from a total of 71 countries. There number of exhibiting companies was 229. DMF2018 With the new timing of DMF - 1.week of May and every second year - we expect to break new records in 2018 .

232 Furetank Chartering Denmark A/S Færgen A/S Føniks A/S GAC Denmark GAC Dubai GAC Nordic A/S Gearbulk Management Switzerland AG Gemsa Petroleum Co. (Gempetco) Goldenport Shipmanagement Ltd. H. Folmer Hafnia Tankers HH-Ferries Hoegh Wallem Ship Management Holland America Group Hundested-Rørvig Færgefart A/S Hurtigruten Ikonship A/S

J Lauritzen JA Rederiet JMB ApS KARIN Tankers A/S KEM Offshore KNOT Management Denmark A/S Laternative Taşımacık A.ş Lauritzen Bulkers Lauritzen Kosan A/S Maersk Supply Service Maersk Drilling Maersk FPSO A/S Maersk Singapore Maersk Tankers Maersk Tankers Singapore Maritime Supply Aps. Maritime United Operator Mercyships

LOGISTICS The exhibition centre is located 15 minutes walk from the city centre and the Central Train Station and just 15 min. from Copenhagen Kastrup Airport. We have reserved great rooms at the prestigious hotels offered by the ARP-HANSEN Hotel Group and attractive rates on flights in co-operation with the official DMF airline: AirFrance / KLM.

4.600

visitors Exhibiting companies

M-Tech Offshore A/S Multi Mak Mærsk Line A/S Nordane Shipping a/s Nordic Tankers AS Norvic Shipping Europe Nørresundby Shipping A/S OljOla AB Peace Boat Peter Madsen Rederi Philippine Transmarine Carriers Rederiet Høj A/S Rederiet Stenersen AS Ridgebury Tankers ROHDE NIELSEN A/S Royal Arctic Line Royal Australian Navy Royal Caribbean Cruises Ltd.

Royal Danish Navy Saga Charter Samsø Rederi Scandlines Danmark ApS. Seago Line A/S Shipping.dk Skoleskibsforeningen DANMARK Spar Shipping Star Ferries Pvt Ltd Stena Line Scandinavia AB Swire Blue Ocean A/S Synergy Maritime Søfartsstyrelsen Team tankers International Terntank Rederi A/S Thorco Projects TKB Shipping Torghatten Nord

TORM A/S Transpetrol Tärntank Ship Management AB UASC UltraShip ApS Unifeeder A/S Uni-Tankers A/S Utkilen V.Ships Viking Supply Ships Wagenborg Shipping Sweden AB Wallem Group Weco Shipping A/S World marine offshore XO Shipping A/S


DANISH MARITIME FAIR IS A MARKET FOR RELATIONS Not to say that products aren’t important. But it becomes abundantly clear in what priority things come looking at the visitor’s motivation for attending a tradeshow. All visitors have that in common that they want to meet people who can solve their problems. That is because:

Danish Maritime Fair forms a mini ecosystem for exactly this process and tradeshows in general is by far the richest most advanced media available to marketeers of industrial products and services. It is a market place where business relations are forged.

• Products cannot build trust or demonstrate themselves, they need to be explained in relation to the buyer’s context

EXHIBITOR LOUNGE AND NETWORKING DINNER DMF2018 is designed with networking in mind. The concept has been upgraded with improvements to facilitate not only the dialogue with visitors, but also with co-exhibitors.

• Product specifications and letters of contracts cannot account for every causality in the process of implementation and transaction. • Every contract or agreement is forged and altered through interaction over time in the business relation. • Most buying decisions in business involve groups of people rather than individuals. INK ON THE DOTTED LINE Marking up the contrasts this way, it is easy to see that the product and its features are merely an invitation to talk, but the quality of the business relationship is what puts ink on the dotted line.

Although not every visitor at trade shows are buyers, they all have in common that they can influence their professional network in one way or another. That is the background for the exhibitor lounge, where exhibitors can enjoy a full catering experience during the show and network with other exhibitors - and the high-end Networking Dinner taking place on Thursday evening

EXHIBITING COMPANIES IN 2016:

A. Henriksen Shipping ABB AS, Marine Service Aegir Marine AHOY Rotterdam Ajour Alad Ltd Alesco International AB Alfa Instruments Alfa Laval Nordic All About Shipping AP Solutions Oy ATPI Awotech ApS. Bacher AS Baird Maritime Baltic Lifejackets Baltic Press Ltd Befragterklubben Bernhard Schulte Shipmanagement Blue Media Blue Ocean Solutions Finland Blueflow Energy Management Blueflow Technologies AB BS Specialslanger A/S Bureau Veritas, Danmark Business Academy Southwest BYG OVEN PÅ Bølgekraftforeningen Børsen C Alarm

Callenberg Technology Group A/S Chalmers Chris-Marine CODAN FORSIKRING, Marine Cool4sea Copenhagen Business School Copenhagen School of Marine Engineering og Technology Management Coromatic AS Cosmos Trawl A/S CRR Denmark CT Live ltd. Damen Shipyards Dampa AS Danelec Marine AS Danish Institute of Arbitration Danish Maritime Authority Danish Ship Decor Danish Shipowners´Association DAN-MO Fairwind ApS DanPilot Dansk Færgehistorisk Selskab Dansk Søredningsselskab Danske Havne Danske Maritime Daspos AS Data Respons DESMI Danmark A/S Digital Ship Ltd Dirchsen Aps

DT Interlink DVV Media Group East Metal Trade AS Ellehammer AS, GLOSTRUP Elomatic Marine Engineering Oy Emri A/S Envidan Erma First Essiq AB Evac OY F. Engel Falck Safety Service A/S Fayard A/S FKAB Force Technology Fredericia Shipping Fredericia Shipping Faaborg Jern G & O Trading Gedhus Consult Geomares Publishing BV Gerhard D. WEMPE KG Division Chronometerwerke Global Maritime Hub Global Shipping Career Go Wide Gothia Marine Granly Diesel A/S Green Instruments AS Green Jakobsen

Green Oil Hammelmann GmbH Hans Buch A/S Hanstholm Elektronik Harding Safety AS Hauschildt Marine AS Helkama Bica Oy Hempel A/S International Congress of Maritime Arbitrators 2017 Intertech BV IOP Marine A/S Iver C. Weilbach og Co A/S JOB2SEA Johnson Controls Denmark ApS. Kalundborg Havn Kap Horn Sportswear Keel Kelvin Hughes AS Kotra KPI Bridge Oil Langh Tech Oy Ab Lankhorst Ropes Leki Marine Lemag Linatex AS Lindemann ApS Lindø UddannelsesCenter LINK PUBLISHER Linnéuniversitetet


Danish Maritime Fair is a maritime exhibition with focus on the Scandinavian market, but covering the entire range of maritime subsectors, inclusive but not limited to: Authorities, Bunkers, Commercial, Design, Education and Research Institutions, Electrical Engineering, Electronic Systems, Insurance and P&I, IT, Lawyers & Solicitors, Logistics, Maritime Services, Media, Naval Equipment, Navy, Organisations, Paint, Ports & Terminals, Crewing and Search & Selection, Safety, Ship Fittings, Shipbrokers, Charterers and Agents, Shipowners, Shipyards, Spareparts, Technical Systems and Technical Components.

Lukoil Marine Lubricants Germany GmbH Lyngaa Marine MAERSK FLUID TECHNOLOGY AS MAN Diesel og Turbo Marine Control Services AS Marine Insight Marine Log Marinfloc Maritime Development Center of Europe Maritime Market Russia MaritimeBusiness.dk Maritimt Magasin Marpro ApS. Marsafe AB MARsters Maskinmestrenes Forening Masytec AS Mebotech Aps Mecklenburger Metallguss GmbH Media Group Maritime Denmark Megatrade Mercator Media Ltd Mercy Ships Mil-tek MS Engineering A/S MS Maritime Museum of Denmark Navteam A/S Nederman Danmark

Netherlands Maritime Technology Nordic Tankers NSSL Global Næstved Havn Odin Diving AS OSM Palfinger Pan European Networks Parker Kittiwake PBES Peace Boat PJ Diesel Engineering PP Led Teknik PP Teknik Precision Technic Marine ProMare ApS Rajant Corporation Raytheon Anschütz Riggerne ApS. RINA Risk Intelligence Rivertrace Engineering ROYAL INSTITUTION OF NAVAL ARCHITECTS S&K Group SAJ Instrument Ab (Ltd) Satmind Scan Con Group Scanjet Marine Ab Scankab Cables

ScanMarine DK ApS ScanTech Marine Services Scanunit Danmark SeaMaster ApS Serman og Tipsmark SH Group A/S Shanghai Seahow Media Co.,Ltd. Shanghai Lingang Marine Hightech Industry Development Co.,Ltd. Ship2Shore Shipgaz Training AB Ship-info.com Shipping.dk Siemens A/S Simac SKF Danmark A/S Skipsrevyen AS Skuld, Assuranceforeningen Soft-team SpecTec ApS STM Validation Svensk Sjøfartstidning Swedish Maritime Administration Swedish Maritime Technology Forum Syddansk Universitet Sørensen og Kofoed AS Tallinn University of Technology, Estonian Maritime Academy TEHO EuROPE BV   The Nautical Institute

Thomas Miller P&I Thomas Miller Specialty Thomsen Wine Consult Tradewinds Trainor Elsikkerhet Trans-it AS Transportøkonomisk Forening Trident BV Tru-Marine Pte Ltd Tuco Marine ApS UAD Udvikling Fyn, Maritime Cluster Funen Uni-Tankers A/S United Kingdom Hydrographic Office Vestergaard Group A/S Vestergaard Marine Service Visumservice Group, Denmark Branch VMS Technology Voldgiftsinstituttet Vordingborg Havn WeCare4u Danmark A/S Wilhelmsen Ship Service World-Valve B.V. Wärtsilä Danmark A/S Wärtsilä Lyngsø Marine Wärtsilä Svanehøj Åland Sjöfart Magasin


DANISH MARITIME FAIR PRICES Sign on fee: 3,500 DKK / 470 EUR per participating company on the stand Price per m2

1,866 DKK / 250 EUR Inclusive basic shell wall built up, company name on wing sign mounted on shell walls, 1 spot per 4m2 mounted in rig, 1,6Kw Electricity, free wifi, vacuum cleaning one time per day, basic listing in online catalogue and an unlimited number of free tickets to guests

Online package

795 DKK / 110 EUR Own page on www.danishmaritimefair.dk with company description, gallery for photos, video and company logo on the front page exhibitor slider

Official Exhibitor Pass, per person

1,699 DKK / 230 EUR Official exhibitor pass allows access to the Exhibitor Lounge, with full catering (breakfast, free coffee/ tea, soft drinks/beer, lunch and cake and ticket to the large Networking Dinner Wednesday evening in the large Main Deck Conference room with beer/wine ad lib, drinks bar (extra cost may appear), unique entertainment, live music and dance. (Limited number of tickets for the dinner available per reservation, sold after first come first basis.

UPGRADE WITH A TURNKEY STAND INTERIOR PACKAGE AND SAVE TIME AND MONEY: 9 M2

12 M2

15 M2

18M2

Price

Price

Price

Price

Name frieze Company name (max. 20 letters (GillSans Light, Helvetica, Times New Roman)

Carpet 1 bar table 2 bar chairs 1 table 80 X 120 cm with table cloth 4 chairs Locker (1x1m) Information counter Refrigerator

Note: Turnkey stand interior must be ordered latest April 1th, 2018. Additional items may be ordered from the venue webshop or exhibitor forum.

2,800 DKK / 375 EUR Save 98 EUR compared to list price

3,350 DKK / 450 EUR Save 130 EUR compared to list price

5,800 DKK / 780 EUR Save 183 EUR compared to list price

6,600 DKK / 895 EUR Save 250 EUR compared to list price


0740

World Careers

0305

Germen Shipowners Lounge

BOOKING:

VENUE:

PHONE: +45 7020 4155 OR E-MAIL: BOOKING@DANISHMARITIMEFAIR.DK

The Train Workshop/Lokomotivværkstedet Otto Busses Vej 5A, 2450 København SV, Denmark


SPONSORSHIP & PR OPTIONS Danish Maritime Fair is the flag ship of Danish Maritime Days, measured in numbers. The event attracts a high number of senior decision makers and shipowning companies from Northern Europe. The event is a great opportunity to market your company. We have developed several options in various price ranges

Press Release Package via Blue Media • D  anish / English Press Release written by a professional journalist based on an interview with you

the E-version of the magazine • T his will be published in the Daily newsletter next day

• B  ased on the press release, a 1-page profile advertisement (advertorial) will be written and published in Danish Maritime Magazine (English) or Magasinet Maritime Danmark (Danish)

• P  ress release will be sent out to approx. 300 maritime journalists world wide

• P  ress Release in short version will be published on www.maritimedanmark.dk and www.maritimedenmark. dk with link to the full advertorial in

• L ink to advertorial will be shared across our social media channels with a follower base of approx. 56.000 maritime profiles

Price: 19,900 DKK/2,672 EUR

Volume discount: 5 Press releases for 74,625 DKK/ 10,016 EUR (save 24,875 DKK/3,339 EUR)

Networking Dinner Sponsor The networking dinner have space for up to 480 guests and an amazing night have been prepared for you, with live music, performances, beer, wine and soft drinks flowing free from tap and great food. Guests will be a mix of exhibitors and invited VIP´s. • L ogo on monitors when not in use for performance • Logo in exhibition brochure and on website • 1 roll up next to the stage

Price: 9.000 kr./1,210 EUR

Advertising Package • 3 X ¼ page insert in Danish Maritime Magazine or Magasinet Maritime Danmark • 1 large content banner on www.maritimedanmark.dk & www.maritimedenmark.dk

Price: 14,920 DKK / 2,003 EUR

Café Banner - only three available Large 0,80 m X 2 m banner mounted on the railing to the café, highly visible from the main aisle. Produced in good quality, with rings for mounting by rope. Will be handed over to exhibitor after the exhibition.

Price: 9,000 DKK/1,210 EUR

Logo on carpet on the main aisle Your logo or message as an integrated part of the main aisle carpet, e.g. visit us at stand no. or other relevant text:

Price: 1,80 X 1 m: 6,000 DKK / 805 EUR

Banner in Danish Maritime Fair newsletter (approx. 12.000 receivers) Single time: 2,980 DKK / 400 EUR 6 times: 14,900 DKK / 2.000 EUR


Gold Sponsor

- only available for one company • T op Banner on www.danishmaritimefair.dk (on all pages shared with Silver and Bronze sponsor)

• L ogo on facebook/LinkedIn cover page for Danish Maritime Fair

• L ogo on the 3 X 2 m large billboard posters by registration, entrance and exit of the fair (3 positions)

• 1 month left side banner on www.maritimedanmark.dk & www.maritimedenmark.dk in sept. 2016

• L ogo on cover of exhibition brochure (distributed in +10.000 copies)

• 5.000 Lanyards

• Logo in all visitor/exhibitor Newsletters

Price: 50,000 DKK / 6,750 EUR

Silver Sponsor

- only available for one company • T op Banner on www.danishmaritimefair.dk (on all pages shared with Silver and Bronze sponsor) • L ogo on the 3 X 2 m large billboard posters by registration, entrance and exit of the fair (3 positions) • L ogo on cover of exhibition brochure (distributed in +10.000 copies) • Logo in all visitor/exhibitor Newsletters

• Logo on facebook/LinkedIn cover page for Danish Maritime Fair • 1 month left side banner on www.maritimedanmark.dk & www.maritimedenmark.dk in sept. 2016 • Logo on visitor badges

Price: 25,000 DKK / 3,355 EUR

Bronze Sponsor

- only available for one company • T op Banner on www.danishmaritimefair.dk (on all pages shared with Silver and Bronze sponsor) • L ogo on the 3 X 2 m large billboard posters by registration, entrance and exit of the fair (3 positions) • Logo in all visitor/exhibitor Newsletters • L ogo on facebook/LinkedIn cover page for Danish Maritime Fair

• Logo on cover of exhibition brochure (distributed in +10.000 copies) • 1 month left side banner on www.maritimedanmark.dk & www.maritimedenmark.dk in sept. 2016

Price: 10,000 DKK / 1,350 EUR


SPECIAL REDUCED AIR FARES & HOTEL RATES In partnership with ATPI, AirFrance / KLM and ARP-HANSEN Hotel Group, Danish Maritime Fair has negotiated special ticket fares and hotel rates for all participants of Danish Maritime Fair 2016. AIR FARES Use below links and get your instant benefits: Book your international ticket to and from Copenhagen with AirFrance / KLM and enjoy the special fares for Danish Maritime Fair.

HOTEL RATES Make your hotel reservation for your stay in Copenhagen and enjoy special rates on selected hotels within the ARP-HANSEN Hotel Group. 10% discount on dayrate - book early and save more

Book your hotel at discount rate on www.danishmaritimefair.dk/hotels/

Copenhagen Island Hotel

Tivoli Hotel

Wake Up Copenhagen

The Square Hotel

Walking distance from exhibition Business Class Covered by Danish Maritime Fair Shuttle Busses

Walking distance from exhibition Business Class Covered by Danish Maritime Fair Shuttle Busses

Walking distance from exhibition Budget solution Covered by Danish Maritime Fair Shuttle Busses

Walking distance from exhibition Business Class Covered by Danish Maritime Fair Shuttle Busses

www.copenhagenisland.com

www.tivolihotel.com

www.wakeupcopenhagen.com

www.thesquarecopenhagen.com


LET’S MAKE YOUR EXHIBITION Exponent is a safe choice when choosing trade show supplier. We have a competent staff, and a wide knowledge of the exhibitions. We solve all kinds of exhibitionneeds- large and small challenges all or parts of the contract, from idea to finished exhibition. Our permanent staff of installers with own workshop and own systems makes you succeed. Official partner for Danish Maritime Fair.

Exponent as Fabriksparken 12B 2600 Glostrup Denmark T: +45 7026 3300 www.exponent.dk


MEDIA GROUP MARITIME DENMARK The organizers of Danish Maritime Fair, is the Media Group Maritime Denmark, which has roots that go far back in time, in 2016 we celebrated the 60 years anniversary for the Danish language magazine FiskerBladet. Besides Fiskerbladet, the Media Group Maritime Denmark publish the English language magazine Danish Maritime Magazine and Danish language magazine Magasinet Maritime Danmark. The extremely popular news sites www.maritimedanmark.dk and www.maritimedenmark.dk was added in 2007 and have grown ever since, to an impressive amount of very active users.

The exhibition Danish Maritime Fair was added to the portfolio back in 2014 and are by now an established institution in the Danish maritime community.

All our news channels are free to use and that have made us the most popular maritime media in Denmark, measured by numbers.

ARITIME DANISH MMAGAZINE September 2017

DKK 49,50

No. 2

DKK 49,50

DANMARK September 2017 19. ÅRGANG

PIRATES Remain a threat

TOTAL Acquires Maersk Oil

DMD/DMF Getting ready for 2018

maritimedanmark.dk

NR. 9

61. ÅRGANG · SEPTEMBER 2017 NR. 9

MAGASINET FOR FISKESEKTOREN

DKK 49,50

MOLSLINJEN

TEMA

TUCO MARINE

Opjusterer på vand og land

Maritim industri

Ny højtryks spulebåd

Ny stålkutter I Hirtshals Unge fiskere får millionstøtte Minister: Et godt og sundt erhverv

843,498 341,874 86,266 articles read per month

All news channels are free for users

visits per month

users

CONTACT PHONE: +45 7020 4155 OR E-MAIL: SALES@MARITIMEDANMARK.DK


DANISH MARITIME FAIR 2018 TAGER FORM

Den næste udgave af Danish Maritime Fair, der har holdt flyttedag og nu finder sted i begyndelsen af maj måned - med god afstand til verdens største maritime messe SMM - er begyndt at tage form. Salget af stande går godt og konference aktiviteterne er ved at falde på plads. Danish Maritime Technology Conference er flagskibet i de aktiviteter der omgiver messen.

- Vi er glade for og stolte af, at Danske Maritime på ny har valgt at afvikle Danish Maritime Technology Conference i forbindelse med Danish Maritime Fair, siger Martin Uhlenfeldt, partner i Medie Gruppen Maritime Danmark. SHIPOWNERS LOUNGE En af de største succeser på Danish Maritime Fair 2016 var Shipowners Lounge, en stand der gjorde det muligt at komme i dialog med Danske Rederier og deres medlemsvirksomheder under afslappede former.

- Vi arbejder også på at øge antallet af nationale stande på Danish Maritime Fair. Vi har f.eks. lige gennemført et fremstød i Polen for at slå på tromme for Danish Maritime Fair. De kommercielle aktiviteter på messen, der finder sted fra den 2. - 4. maj, vil på ny blive ledsaget af et stort udbud af konferencer og mødeaktiviteter.

Danish Maritime Technology Conference Hovedkonferencen er som nævnt Danish Maritime Technology Conference, der afvikles den 3 og 4. maj i Lokomotivværkstedet. Herud over arbejder Medie Gruppen Maritime Danmark på for første gang selv at initiere en maritime konference. Mere herom senere, Endelig vil der blive åbnet op for, at så mange Danish Maritime Days arrangementer som muligt kan blive afviklet i, eller i umiddelbar nærhed af, Lokomotivværkstedet. Målet er at gøre det lettere at komme fra det ene arrangement til det andet, samtidig med at risikoen for overlappende arrangementer mindskes.

FOTO: CARSTEN LUNDAGER

- Vi arbejder videre med konceptet og håber i løbet af de kommende år, at

kunne introducere flere Lounger i stil med Shipowners Lounge. Vi er i dialog med skibsredere fra flere lande der har vist interesse for at deltage, siger Martin Uhlenfeldt.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 29 /


EUROPORT 2017 RULLER DEN RØDE LØBER UD AF MARTIN UHLENFELDT

Hollands næststørste by Rotterdam er - som et af knudepunkterne i den internationale skibstrafik - en by med mange folkeslag. Når Europort-messen slår dørene op den 7. november bliver havnebyen om muligt endnu mere international, når tusindvis af besøgende og udstillere fra hele verden gør deres entre.

E

uroport satser hårdt på at tiltrække delegationer, udstillere og besøgende fra hele verden. Og det er lykkes. I år ruller arrangørerne bl.a. den røde løber ud for at byde velkommen til nationale pavilloner fra lande som: Holland, Spanien, Frankrig, Kina, Storbritannien, Kroatien, Singapore, Italien, Finland, Grækenland, Korea, Iran, Rumænien, Polen, Bulgarien og Danmark. Der er også etableret et omfattende socialt program for at sikre, at besøgende og deres partnere har et behagelige ophold i Rotterdam, en multikulturel by der byder på mange interessante og spændende oplevelser. HEMPEL Blandt udstillerne på årets messe finder man den danske, men også meget internationale, producent af marinemaling - Hempel. Hempel, der har deltaget i Europort mange gange, vil i år fokusere på selskabets prisvindende Hempaguard X7 - en antifouling der over tid sikrer en brændstofbesparelse på seks procent, sammenlignet med de bedste konkurrenter.

/ SIDE 30

HEMPAGUARD X7: • Six per cent fuel savings compared with best-in-class antifoulings over the entire docking interval • Excellent fouling resistance for idle periods of up to120 days • 95 per cent less biocide than traditional antifoulings • Vessels complying with a full Hempaguard X7 specification are offered a performance satisfaction guarantee Du finder Hempel på Europort-udstillingen Rotterdam Ahoy fra den 7-10 november på stand nr. 3403. DELTAG Maritime Danmark er nordisk agent for Europort2017, og du kan høre meget mere om deltagelse i messen ved at kontakte Maritime Danmark på +45 7020 4155 eller sende en mail til sales@maritimedanmark.dk. Vi glæder os til at høre fra dig.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK


IRAN RUMMER NYE MULIGHEDER AF MARTIN UHLENFELDT

Er du på udkig efter nye, langsigtede partnerskaber med kapitalstærke virksomheder på et ekspanderende marked - så er Irans internationale maritime messe, Iranimex, en oplagt mulighed. Messen finder sted i dagene 12 - 14. december på Kish Island, en økonomisk frizone få sømil fra det iranske fastland.

E

fter mange års isolation er de iranske virksomheder glade for igen at være en del af det internationale erhvervsliv. Den udskudte efterspørgsel er stor, såvel fra befolkningen som de iranske virksomheder.

I 2016 fandt den første udgave af Iranimex - åben for udlandet og organiseret i samarbejde med Europort - sted på Kish Island. Messen talte 300 udstillere fra 22 lande, og antallet af besøgende rundede 9.000.

Iran har fået adgang til de udenlandske konti der indeholder midler der længe har været indefrosset. Kapitalkraften er stor.

Den iranske transportminister og chefen for den iranske flåde var blandt de besøgende, der også talte repræsentanter for adskillige rederier, skibsværfter og højtstående medarbejdere i den iranske olie- og gassektor.

NYE FORRETNINGSFORBINDELSER Iranimex spiller en afgørende rolle i etableringen af ​​ny forretningsforbindelser mellem iranske og internationale virksomheder med fokus på shipping samt olie- og gassektoren. Messen har eksisteret i 18 år, men den har af velkendte årsager været lukket land for udlændinge i mange år.

Messen støttes af en lang række vigtige foreninger og organisationer, herunder den iranske sammenslutning af Naval Architecture & Marine Engineering og Kish Investment and Development Co.

EN ANDERLEDES VERDEN At gøre forretninger i Iran er en behagelig oplevelse. Iranerne er kendt for deres gæstfrihed og vil, hvis de får chancen, tale om timer om deres land, deres forretning og deres fremtid. Gerne over en middag eller en kande te. Få venner mens du etablerer forretningsforbindelser der vil række langt ud i fremtiden. DELTAG Maritime Danmark er nordisk agent for Iranimex2017, og du kan høre meget mere om deltagelse i messen ved at kontakte Maritime Danmark på +45 7020 4155 eller sende en mail til sales@maritimedanmark.dk. Vi glæder os til at høre fra dig.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 31 /


AF BENT MIKKELSEN

MAERSK SUPPLY RUNDER 50 ÅR Maersk Supply Service runder det skarpe hjørne i 2017 og kan se tilbage på 50 års service i offshore-sektoren. Det sker dog i stilhed, thi der er ikke meget at fejre i netop jubilæumsåret. Markedet er ikke til fejring og er reelt det dårligste nogensinde i selskabets levetid. Maersk Supply Service er ikke gået ram forbi, men må se til, at det ikke er muligt at tjene penge og at en halv snes skibe ligger oplagt i Fredericia. Dertil kommer reduktionen i flåden over de seneste par år, hvor rundt en snes enheder er solgt fra.

D

et startede i sommeren 1967 med leveringen af de to første supplyskibe. Det var efter tysk design og de blev bygget af Rolandwerft i Bremen. Mærsk Supplier og Mærsk Feeder var 52 meter lange og på 499 brt og 802 dwt, og var bygget til at servicerer boreplatformen Mærsk Explorer, der blev leveret samme år, som den første til A. P. Møller. Siden er det gået stærkt med et langt 50-årigt togt med stadig større skibe, flere hestekræfter, flere features om bord og stadigt mere avancerede muligheder i arbejdet på overfladen, men også under havets overflade. Over de senere år har Maersk Supply Service udviklet netop den

/ SIDE 32

sektor med såkaldte Subwater Construction Work – altså tage del i det konstruktionsarbejde, der sker under vandet med rørledninger eller kabellægning etc. Det sker gennem eksisterende enheder, som er ombygget til disse opgaver med hivkompenserede kraner, der kan sætte emner ned til 2.000 meter vand, men fra senere i jubilæumsåret med den første af de nye og meget avancerede Stingray-klasse, der bygges i Kina. Første enhed er allerede sat ud i et længere charter i mexicansk farvand. Skibene er 147 meter lange og 27 meter brede og er på 8.000 dwt og bliver udstyret med en 400 tons (hivkompenseret) kran og dynamisk positione-

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

ringsanlæg til DP3-klasse. Stingray-klassens fire skibe føjer sig til de resterende fire enheder af ankerhåndteringsskibene i M-klassen, der er under bygning hos Kleven Værft i Ulsteinvik. Første skib var Mærsk Master på 11.181 bt og med 230 tons pæletræk. STARTEN Efter starten med Mærsk Supplier og Mærsk Feeder gik A. P. Møller mere systematisk til værks og bestilte otte enheder i 1970. De blev leveret fra Aarhus Flydedok og fra Rolandwerft i Bremen, men sidstnævnte gik dog fallit og tre skibe i stumper blev købt og slæbt til Aarhus for at blive gjort færdige. Serien blev således


på syv skibe i stedet for otte. De blev sat ind bl.a. på Nordsøen, hvor det var amerikanske rigge og amerikanske borebisser, der styrede løjerne på platformene. Det førte til nogle bizarre episoder med supplyskibene. Eksempelvis har en for længst pensioneret skibsfører fortalt om dengang, da de blev beordret ud til en platform i Nordsøen med én 10-fods container. Det var enormt vigtig, og den skulle bare ud til platformen uagtet, at der var storm med 10 meter høje bølger fra vest. Der var ingen vej udenom, og med skibet sikret forlod supplyskibet Esbjerg med den ene container på dæk. Besætningen har dog mildt sagt ikke den store lyst til at fortsætte i vejret og valgte godt på den anden side af Fanø at åbne containeren for at se, hvad, der var så enormt vigtig for drift af en borerig. Det viste sig, at containeren indeholdt Coca Cola’er fra top til bund! Det fik supplyskibets besætning til at sige stop. De vendte skibet rundt på en bestemt måde så søen løb henad dækket og tog containeren med overbord. Ja, så måtte de jo vende om og konstatere at vejret og søen havde taget lasten! De otte små supplyskibe havde et pæletræk på 45 tons. Det blev øget allerede i 1973, da der blev leveret syv skibe af T-klassen fra Aukra i Norge. De klarede 65 tons, men det standsede ikke der. I 1976/77, da tankskibskrisen var på sit højeste, byggede Odense Staalskibsværft en serie ankerhåndteringsskibe af B-klassen af de plader, som allerede var indkøbt til supertankere. B-skibene (Mærsk Battler m.fl.) rykkede manometeret op på 100 tons pæletræk.

PON POWER A/S Vi er din autoriserede forhandler af Cat- og MaK motorer, service og reservedele. Vores service og reservedelsafdeling står til rådighed 24/7/365, så du kan holde driften kørende. www.pon-cat.com

RoRo & Ferry Services Global Technical Services & Excellence • Classification, Certification, Surveys & Approval • Ballast Water • Scrubber Technologies • LNG as Fuel & Dual/Triple Fuel

www.bureauveritas.com www.veristar.com

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 33 /


I 1979 røg måleren op på 151 tons pæletræk, da Odense-værftet leverede Maersk Retriever som den første af seks enheder, der alle fik engelsk flag, og som i øvrigt blev tro tjenere i flåden med mere end 30 års drift – Maersk Retriever sejlede 33 år i flåden. Halvsøsteren Mærsk Clipper fra Aarhus Flydedok i 1983 rundede 161 tons pæletræk og har fortsat rekorden for den længste charter nogensinde i rederiets historie med 28 år for samme kunde. Mærsk Clipper blev sluttet til brasilianske Petrobras i 1984 og blev på kontrakten frem til 2012. NYE TYPER Op gennem 1980’erne blev der eksperimenteret med hestekræfterne og designet på skibene. Odense Staalskibsværft leverede i 1986 Mærsk Master og Maersk Mariner, der var usædvanlige på den måde, at de havde et lukket lastrum foran styrehuset. De fik også lidt ekstra hestekræfter og klarede 175 tons pæletræk. Ideen med et lukket lastrum vandt aldrig indpas i industrien (det var vanskeligt for kranførerne på riggene at styre godset op fra lugen). Året efter – i 1987 – fik rederiet fire L-klasse skibe fra Waterhuizen i Holland. Det vakte også opsigt på den måde, at de kun havde én skorsten, der var ført op gennem midten af styrehuset. Indtil leveringen af Mærsk Leader havde supplyskibe altid haft

/ SIDE 34

to skorstene ført op i siden af apteringshuset. L-klassen havde 135 tons pæletræk. Rekorderne fortsatte med leveringen af Mærsk Puncher i 1992 fra Søviknes Verft i Norge. Skibet rundede 200 tons mærket i pæletræk, da der blev testet i en norsk fjord. I 1997 blev der leveret fire enheder, der alle havde B-navne (Mærsk Battler var første), som tog teten igen med 240 tons pæletræk. De blev bygget af Simek i Flekkefjord og blev de sidste i en årrække fra norske værfter. Det skyldes det faktum, at værfterne ofte solgte det design, som var udviklet af Maersk Supply sammen med underleverandørerne, til de konkurrerende norske redere i offshore. Samtidig var bygning af de fire skibe i Flekkefjord en mindre heldig oplevelse, thi værftet var ved at gå fallit i byggeperioden og A. P. Møller måtte betale ekstra for at sikre leveringen af skibene og værftets fortsatte eksistens. Der gik 20 år inden Maersk Supply var tilbage ved et norsk værft. DE STØRSTE De næste enheder blev leveret fra Singapore (S-klassen med 200 tons pæletræk), mens der blev sat en rekord igen i 2000 med leveringen af Mærsk Assister fra Volkswerft Stralsund, der nu

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

også var en del af A. P. Møller-gruppen. Skibet satte rekord med 272 tons pæletræk fra fire MaK-maskiner med 23.480 hestekræfter. Selve skibet var da også stort med en længde på 90 meter og 23 meter i bredden og 5.100 dwt. Typen viste sig interessant i markedet, da de store og stærke skibe kunne arbejde længere og mere sikkert end mindre enheder. Der blev i årene frem til 2010 bygget yderligere 11 enheder af klassen, der både har A-navne og L-navne. Mærsk Attender blev i 2007 ombygget med en 200 tons kran til subsea construction arbejder. Sideløbende med nybyggeriet har Maersk Supply Service købt brugt tonnage ved særlige lejligheder. Det var bl.a. seks Husky-klasse skibe i Canada i 1987 eller fire T-klasse skibe fra UK i 1990. Over årene har rederiet også haft en del ”firsts” med store og signifikante slæb af store produktionsplatforme. Senest har rederiet i foråret stået for slæbet af Hebron-platformen i Canada. Konstruktionen blev slæbt fra Bulls Arm i Mosquito Cowe på New Foundland til Jeanne d’Arc-bassinet omkring 350 km. ud for New Foundlands kyst. Det krævede syv Maersk Supply enheder – ankerhandlingsskibe – at slæbe platformen med en højde på 220 meter og med egenvægt på 750.000 tons.


AF JENS NØRGAARD

FREMDRIFT PÅ UDSKIBNING AF VINDMØLLER FRA AABENRAA På bare to år har den sønderjyske havneby Aabenraa haft en permanent vækst på udskibning af vindmølletårne til UK, Holland og Tyskland. Dermed er havnebyen blevet en konkurrent til vestkystens to store metropoler på vindområdet den tyske offshoreby Cuxhaven ved Elbens munding og Esbjerg Havn. Sidstnævnte ligger fortsat i spidsen som den typiske installationshavn til havvindmøllerne i Nordsøbassinet.

A

t det lige er Aabenraa der i øjeblikket oplever en øget vækst på over 50 procent på udskibning af vindmølletårne for henholdsvis Siemens Wind Power og MHI Vestas er nærliggende. Producenten af vindmølletårne er den stålforarbejdende dansk-amerikanske koncern Valmont SM A/S i Hjordkær der ligger umiddelbart vest for Aabenraa. Med til at rykke Aabenraa Havn ind på søkortet som udskibningshavn er ikke mindst, at havnen, som dybvandshavn, har forstået at markere sig i markedet under opførelsen af Baltic 2 i trekanten mellem Tyskland, Danmark og Sverige som nærmeste nabo til Kriegers Flak. Her skal den svenske energikoncern Vattenfall i øvrigt opføre den foreløbig senest godkendte danske havvindmøllepark. Valmont SM A/S forarbejder årligt mere end 90.000 tons stål – en stor del af stålet går til tårnproduktionen. De største elementer har en diameter på 6,5 m og en længde på 25-40 meter. Det er bl.a. tårne beregnet til de absolut

største møller på 7 megawatt. Siden leveringerne til Baltic 2 er møllerne vokset med ikke mindre end 30 procent. Disse kæmpemøller kan man ved selvsyn iagttage på det nationale testcenter Østerild i Thy. REDUCERER OMKOSTNINGER Hovedparten af de tårne der udskibes fra Aabenraa Havn transporteres på specialskibe. Siemens Wind Power har til formålet chartret to ro/ro fartøjer via den danske logistikkoncern Deugro Danmark A/S. Skibene er specielt designet til mølletransport og har reduceret transportomkostningerne med 15-20 procent. Det er sket ved at forenkle lastning og losning. I stedet for at en kran skal løfte elementerne ombord ruller man komponenterne til/fra borde (Ro/Ro). De to specialskibe som sejler for den tyske vindkoncern ligner ved lastning og losning en kæmpe hval, med en gigantisk bovport der via Aabenraa Havns ro/ro rampe gør det muligt, at køre komponenterne direkte ombord.

FRUSTRATIONER FJERNES MHI Vestas benytter ligeledes specialskibe til sine transporter, men lastning foregår på mere konventionel måde med kranløft. Havnen i Aabenraa har mellem 2 og 6 udskibninger af mølletårne om måneden. Aabenraa Havns direktør Henrik Thykjær er selvsagt mere end tilfreds med udviklingen. Direktøren ser det som havnens bidrag til at reducere de tonstunge landevejstransporter på det danske vejnet til stor frustration for bilisterne. Med sit udsagn får Henrik Thykjær opbakning af CEO Claus Bo Jørgensen, Valmont SM A/S, som i et tidligere interview i Maritime Danmark bl.a. sagde: -At sejle tårnene fra Esbjerg eller Cuxhaven er ikke nogen økonomisk løsning. Konkurrencen på transportpriserne er for hård.

Specialskibet ”Rotra Vente” lastes i Aabenraa Havn. Læg mærke til ”gabet” i form af bovporten.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 35 /


SKIBSKIRUGI I HORSENS AF BENT MIKKELSEN

Rederiet Høj har endnu engang ”tryllet” med et af skibene i flåden af entreprenørskibe. Det er sket for at forbedre det pågældende skibs ydeevne i et marked, hvor konkurrencen er skarp og hvor hvert eneste minut tæller i det samlede regnskab. ”Trylleriet” eller ombygningen er sket kun nogle få år efter at skibet, som har navnet Camilla Høj, var gennem en meget radikal ombygning i Thyborøn.

D

et kunne ved første øjekast ligne, at en række fejl blev rettet efter den store ombygning i 2014, da entreprenørskibet Camilla Høj midt i sommerstilheden blev sendt til et lille værft i Szczecin i Polen for at få skroget bygget ud med sponsons i begge sider. Men det er ikke tilfældet. - Vi har nu lært skibet at kende i de tre år, vi har været i gang, og det har vist sig, at det ikke helt præsterer som vi havde håbet på, og derfor har vi valgt at forbedre skibet på flere måder. Det er ikke fordi det var fejlkonstrueret fra starten, men vi finder jo finesserne hen ad vejen og er derved i stand til at optimere skibets drift, fortæller Jens Erik Høj, der er driftschef i familierederiet. - Vi har jo gennem årene oplevet, at det kan være vanskeligt at beregne sig frem til et entreprenørskibs lasteevne og stabilitet, men det finder mandskabet forholdsvis hurtigt ud af gennem det daglige arbejde, og derefter kan vi så forbedre tingenes tilstand til gavn for skibets økonomiske bundlinje og naturligvis også for besætningens sikkerhed generelt, siger Jens Erik Høj. Bredere / SIDE 36

Det lille værft i Szczecin brugte to måneder til at bygge et nyt skrog udenpå det oprindelige og dermed fik Camilla Høj bredden øget fra 9,2 meter til 12,20 meter fordelt med 1,5 meter i hver side. Selve lastkassen, som måler 12,5 x 7,0 meter og har en dybde på 4,2 meter, er ikke blevet udvidet i forbindelse med ombygningen. - Det har betydet, at vi har fået et mere stabilt skib og arbejdsplatform, end vi havde tidligere. Der var skibet under visse omstændigheder lidt livligt uden, at det var noget problem, men absolut noget, vi skulle tage hensyn til. Ombygningen har også betydet, at lasteevnen er øget med rundt en tredjedel til 730 tons mod 550 tons før hen. Og det igen betyder, at nu kan vi rent faktisk fylde skibet op med f.eks. vådt sand, som vi graver fra havbunden, fortæller Bror Krejberg, der er skipper på Camilla Høj. Antallet af tons har ikke sådan særlig stor betydning i det daglige arbejde. En last er en last uanset om det er let materiale, som f.eks. silt eller bladder fra en ”løs” havbund eller et havnebassin, eller om det er de tungere

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

materialer, som f.eks. ler eller sand med sten, som graves op under uddybning. I øjeblikket arbejder Camilla Høj med tungt og vådt sand, som udgraves i forbindelse med bygning af en ny lystbådehavn i den nordlige del af Esbjerg havn. Der er udlagt et areal til en sprit ny havn, og der er Camilla Høj i gang med at grave ud, således at det rent faktisk bliver muligt at sejle ind i det nye havneområde. Arbejdet sker i et samarbejde med Rohde Nielsen A/S, som hovedentreprenør på vandbygningsdelen. Derfor er rejserne med det opgravede materiale også meget kort i forhold til andre opgaver. Camilla Høj flytter sig kun nogle få hundrede meter for at lægge til på siden af pumpestationen Tyr R, som med sugeudstyr tømmer lastrummet på Camilla Høj for lasten af opgravet sand og sender materialet længere ind på byggepladsen via en lang rørledning. Der bliver det opgravede sand til en kunstig ø midt lystbådehavnen. SANDPUMPER Camilla Høj er den nyeste enhed i Rederiet Højs flåden, som p.t. tæller otte enheder i


form af entreprenørskibe og selvsejlende pramme. Skibet kom til rederiet i 2012 som kondemneret vrag af sandpumperen BG Stone 1, der i oktober 2012 kæntrede og delvis sank i Kattegat nord for Fyn under arbejdet med at pumpe ral fra havbunden. Efterfølgende blev skibet kondemneret og var reelt på vej mod ophugning efter 40 år på havet. Det skete dog ikke, da vraget blev købt af Rederiet Høj og blev langs kaj i hjemhavnen Horsens ryddet for alt inventar, maskineri, aptering mv. til et skrog i rent stål. Derefter blev det sendt til Szczecin for at blive genopbygget som entreprenørskib med moderne aptering. Stålarbejdet blev udført i Szczecin, mens aptering og indretning af resten af skibet blev udført i Thyborøn. - Det var en kæmpe opgave, men også en spændende opgave på den måde, at vi fik et moderne skib ud af et vrag og til helt anden pris, end hvis vi blot havde bestilt en nybygning fra et værft, siger Jens Erik Høj. Oprindelig blev Camilla Høj bygget af Bogense Skibsværft og leveret i 1972 som nybygning under navnet Bodil Dammann. Det blev tegnet og designet af Horsens-firmaet Jørgen Petersen A/S og vakte dengang opsigt ved at have et asymmetrisk styrehus. Skibsingeniør Jørgen Petersen valgte at lave et styrehus, der var lukket helt i borde, men kun i bagbordsside. Derved kunne skipperen sidde indendørs og betjene sugerøret under pumpning og samtidig have et godt udsyn til udstyret, der hænger på siden af skibet. Et asymmetrisk styrehus var ikke set før juli 1972, da skibet sejlede ud fra Bogense.

I årene efter har skibet haft flere ejere tillige stationeret flere steder. Oprindeligt blev skibet bygget til sejlads på Esbjerg, men kom siden til København under navnet Bodil Sten. Fra 2003 var skibet ejet i Svendborg under navnet Flint-

holm og blev i 2008 solgt til Råstofsselskabet BG Stone i Viborg og fik firmanavnet på skroget indtil forliset i oktober 2012. FAMILIEREDERI Rederiet Høj ejes i dag af brødrene Søren, Jens Erik og Henrik Høj, der er sønner af selskabet stifter skibsfører Erik Høj. Da han lagde ud med sit første skib Elisabeth i 1958, havde han også efternavnet Hansen. Elisabeth startede med at være entreprenørskib. Den type arbejde blev senere udviklet og i 1969 fik Erik Høj den anden nybygning til et segment, der ellers var præget af gammelt ombygget materiel. Det var nybygningen Elisabeth Høj, der blev bygget af Ørskov Stålskibsværft på tegninger fra Jørgen Petersen i Horsens. Det har været og er fortsat en tro tjener i flåden. Skibet sejler stadigvæk og har gennem de senere år været gennem en større ombygning og en forlængelse og ventes at holde meget længe fremover. Erik Høj fortsatte linjen med nybyggede entreprenørskibe med Aase Høj i 1977, Grete Høj i 1980 og Margrethe Høj i 1988. Erik Høj døde i 2003 og da han blev gravsat på kirkegården i Horsens blev der sat en speciel gravsten, som et af skibene havde fisket op i havet ved Endelave, som en passende sidste hilsen til en mand, der havde levet af at hente sten op fra havbunden.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 37 /


BREXIT RULE THE AF MARTIN UHLENFELDT

Der er stil over det, når den maritime branche i Storbritannien afvikler London International Shipping Week hvert andet år. Det skete senest fra den 11. til den 15. september. Opbakningen er massiv hele vejen op gennem det politiske system. Det indledende møde på førstedagen fandt f.eks. sted i Downing Street nr. 10.

/ SIDE 38

- London International Shipping Week er den mest spektakulære mulighed for at promovere den maritime branche i Storbritannien i nyere tid, siger den britiske Shipping Minister John Hayes.

over en næsten stoisk tro på, at det nok skal gå alt sammen.

- Med tanke på tiden efter Brexit, må vi må trække på vores gloværdige fortid, og igen blive en global søfarts- og handelsnation, siger John Hayes.

- Vi vil jo spise lige så meget bacon, og køre i lige så mange tyske biler som vi hele tiden har gjort, lyder det gang på gang. Den største frygt synes at være, at administrationen af nye toldregler bliver for bureaukratiske.

- Vi må, med Churchills ord, vælge det åbne hav. Brexit

- Men, det går nok. Briterne er et ukueligt folkefærd. Vi må håbe for dem, og for os, at de får ret.

Og hvis pomp og pragt er omkvædet for London International Shipping Week, er Brexit den underliggende melodi.

FORDOMS STORHED Man skal langt ned af Themsen for at få øje på andet end museumsskibe. Fra at være verdens absolutte shipping hovedstad, er London i dag kun en maritim skygge af sig selv. Ganske vist summer de gamle kajanlæg langs Themsen igen af aktivitet, men i dag har det intet med den maritime branche at gøre. Mænd i arbejdstør

Selv om skæringsdatoen for Storbritanniens løsrivelse nærmer sig, har kun de færreste i den maritime branche i Storbritannien en klar opfattelse af, hvad der kommer til at ske. Ud

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK


WAVES flankeret af byggekraner rejser det ene store boligkompleks efter det andet langs Themsen. Ikke altid lige pænt, men sikkert dyrt. London vokser og det samme gør priserne. Tilbage i centrum af byen er den maritime servicesektor dog stadig stærkt repræsenteret. London har fortsat godt fat i maritime servicevirksomheder indenfor forsikring og finansiering. Men antallet af aktive rederier eller maritime produktionsvirksomheder er lavt.

SPÆNDENDE BY Men man kan ikke tage fra London at indpakningen er pæn. I modsætning til byer som København, Oslo og selv Hamborg, er London en verdensby. Og det forstår arrangørerne af London Internationale Shipping Week at udnytte. London er en by stort set alle gerne vll besøge. For mit eget vedkommende bød LISW blandt andet på et informationsmøde for Isle of Man Register der blev afholdt i et toppen af et af tårnene på Tower Bridge. Ikke at informationerne blev mere væsentlige af den årsag, men indpakningen er ikke til at hamle op med - hverken i København, Oslo eller Hamborg.

TREDJE GANG Det var tredje gang at London Internationale Shipping Week fandt sted, og arrangementet har vokset sig stærkere for hver gang. Under den fælles paraply LISW2017 fandt der i år 150 arrangementer sted, hvilket tiltrak 15.000 maritime stakeholders fra mere end 50 lande. Som nævnt med en markant politisk overbygning der blandt andet kunne aflæses i, af 15 udenrigsministre havde fundet vej til London i anledning af LISW2017. London kan endnu. Brexit eller ej.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 39 /


AF MARTIN UHLENFELDT

TIL SKÆRGÅRDSMØDE MED SVENSKERNE

Der er i de seneste år skrevet betydelig mere om tilbagegang for den svenske handelsflåde, end fremgang for det maritime Sverige. Men broderfolket har ligesom vi en lang og stærk maritim tradition. Et af de steder hvor erhvervet fortsat står stærkt er den lille klippeø Donsö i skærgården ud for Gøteborg.

M

an tager en lille svensk klippeø på godt 100 hektar og en befolkning på 1.400 mennesker, sætter store telte op på den lokale sportsplads, hyrer ekstra færger til at sejle i pendulfart ind til den nærtliggende storby Gøteborg - og wupti, så har man skabt en maritime begivenhed der hvert andet år tiltrækker maritime profiler fra mange lande. / SIDE 40

Donsö Shipping Meet, der løb af stablen i begyndelsen af september måned, er helt sin egen. Og på charmerende vis. Der er alt det der altid er der - en konference der tegner de overordnede perspektiver, præsentationer - hvor maritime virksomheder og organisationer har lejlighed til at præsentere

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

deres produkter og kompetencer, speeddating og messestande. Men så er der også det man normail ikke ser. Forretningsfolk i jakkesæt der vandrer og op og ned i små smalle gader, eller lader sig fragte rundt i legetøjstog på hjul, af den slags man normalt forbinder med Tivoli eller byfester i


Sidstnævnte - Fayard - var også at finde blandt indlægsholderne ved de firmapræsentationer der fulgte i kølvandet på de mere overordnede indlæg efter åbningsceremonien i Idrætshallen. Fayard gav deres bud på installering af udstyr til rensning af ballastvand - i dagens anledning flankeret af adm. direktør i Danske Maritime, Jenny Braat, der stillede skrapt på det langstrakte forløb.

- Der er nok at tage fat på. Både for redere, myndigheder, teknologivirksomheder og mange andre, så vi er parate i 2020 når de nye regler træder i kraft, sagde Anne H. Steffensen.

- Den nye aftale om ballastvand, der blev indgået lige før sommerferien betyder, at der kan gå både 5 og 10 år før skibe, der for længst burde have installeret anlæg til rensning af ballastvand, får det, sagde Jenny Braat.

Efter frokost på anden dagen var det slut, og deltagerne klemte sig igen sammen på de små færger der fragtede folk væk fra den lille klippeø.

- Det er vi fra dansk side kede af. For der er god grund til at indfører rensning af ballastvand. Når vi ser i havene omkring os, finder vi mange evasive arter der ødelægger vores vande. Det er et væsentligt problem. Ivan Larsen, Sales Manager, Fayard gennemgik de tilbud om installering af udstyr til ballastvandrensning som Fayard er klar med. Udstyr der kan installeres, når skibene alligevel skal på værft – og uden at forlænge værftsopholdet.

Det var ikke kun på scenen at de danske og svenske skibsredere stod skulder ved skulder. Det gjorde de også på deres velbesøgte fællesstand på messen.

DONSÖ At det lige er Donsö der lægger klipper til mødet er ingen tilfældighed. Øen har en stærk maritim tradition og mange svenske redere og rederier har trådt deres barnesko på øen, der fortsat er hjemsted for adskillige svenske rederier - især indenfor tankfart Donsö Shpping Meet blev i år besøgt af godt 1.800 besøgende og udstillere, sidstnævnte fordelt på 260 stande.

DANSKE OG SVENSKE REDERIER Danske Rederier var også at finde på scenen, hvor foreningens adm. direktør Anne H. Steffensen deltog i et fællesoplæg med Executive Vice President Pia Berglund fra Den Svenske Rederiforening,

Det er anderledes, hyggeligt, og velfungerende.

- Jeg har været her på Donsö før, men det er første gang jeg deltager i Donsö Shipping Meet. Og jeg er imponeret. Det er fantastisk hvad I har stablet på benene her, og jeg vil helt sikkert komme igen, sagde Anne. H. Steffensen.

DANSKE FINGERAFTRYK En del danske udstillere havde fundet frem til teltene på fodboldbanen. Cosmos Trawl, Desmi, Hanstholm Elektronik og Fayard – for blot at nævne nogle af de godt en halv snes danske udstillere.

Emnet for præsentationen var implementeringen af de nye svovlregler i 2020, herunder vigtigheden af at sikre overholdelse via kontrol – så det ikke kan betale sig at snyde frem for at overholde reglerne.

provinsen. Frokosten der indtages stående i den lokale sportshal.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 41 /


NÆSTEN NY GASTANKER TIL SKROT AF BENT MIKKELSEN

En norsk-ejet og dansk kontrolleret gastanker er sejlet til Aliaga i Tyrkiet for ophugning. Skibet er leveret spritnyt fra værft i efteråret 1992 og er således et næsten ”nyt” skib, men alligevel må tankskibet lide den tort at blive forvandlet til genbrugsmaterialer. Oprindeligt var skibet bygget til fornyelsen af den mindre flåde i Lauritzen-Kosan, men ejerskabet over de forgangne 25 år viser, hvor vanskeligt markedet har været for denne type skibe.

G

astankskibet B Gas Linda, der sejler under Malta-flag for det danske operatørselskab B Gas A/S, på vegne af det norske ejerselskab B Gas AS med adresse i Grimstad, har sejlet sin sidste tur. Det var fra Romano Port i Albanien i Adriaterhavet til Aliaga i Tyrkiet og der sejlet direkte op på stranden for at blive skåret i stykker og sendt til de lokale smelteværker for at blive omdannet til nyt stål.

på 129.000 kbm., mens andre tager sig af den tidligere tyske Deltagas på 3.400 kbm og Power S på 2.900 kbm.

B Gas Linda er den første af en kvartet af små gastankskibe på 1.700 kbm., som blev bygget til Lauritzen-Kosan i 1992/93, som sejles til ophugning. Det skyldes de strikse regler, der er omkring sejladsen med flydende gas om bord på de specialbyggede skibe. Det er især olieselskaberne, der skal have gassen og petrokemiske stoffer transporteret, der har meget kontante regler for skibene. Det er stort set umuligt at få noget som helst last om bord på et skib, som er i nærheden eller over aldersgrænsen på 25 år. Og det er formentlig grunden til, at det nu er slut for skibet, der blev leveret under navnet Linda Kosan i oktober 1992.

I øjeblikket arbejder de forskellige firmaer på B Gas Linda foruden containerfeederskibet Mærsk California. Derudover ligger coasteren Joudi sat op på stranden. Den blev bygget i 1973 af Sønderborg Skibsværft som Lotte Ty til Rederiet Ty-Line, der også havde hjemme i Sønderborg. Den står side om side med den kroatiske færge Sveti Stefan II, der har en fortid hos DFDS som Prins Hamlet fra overfarten mellem Hamburg og Harwich. På reden ud for ophugningspladserne ligger fragtskibet Haj Amin I under Togo-flag og venter på, at der bliver plads. Den blev bygget i Frederikshavn i 1976 som Mercandian Commander til Mercandia-gruppen. Ophuggerne i Aliaga har over de seneste 10-12 måneder også haft travlt med at forvandle aldrende borerigge (mest semi-submersible) til genbrugsmaterialer. Den aktuelle krise i offshore sektoren har ført til en mindre af armada af rigge, som er blevet slæbt til Tyrkiet.

B Gas Linda føjer sig til en række andre gastankskibe, som alene i indeværende år har sejlet den sidste sømil og dermed har forladt markedet. Udover B Gas Linda er andre ophuggere i gang med den algierske LNG-tanker Larbi Ben M’Hidi

/ SIDE 42

Ophuggerne i Aliaga i Tyrkiet – der er 18 forskellige ophugningsfirmaet på pladsen – har over dette forår taget godt fra i rækken af tidligere danske skibe, der af den eller den anden grund falder for aldersgrænserne og går til genbrug.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

LAURITZEN-KOSAN B Gas Linda blev som nævnt bygget til LauritzenKosan i 1992 og skibene i kvartetten var den første fornyelsen af flåden af gastankskibe efter at J. Lauritzen i 1989 købte hele Kosangas-flåden fra Tholstrup-familien. De fire skibe (Laura Kosan, Linda Kosan, Lotta Kosan og Lydia Kosan) afløste en håndfuld aldrende gastankskibe med langt mere end 25 år på kølen, men dengang var bureaukratiet endnu i sin vorden og det var faktisk muligt at sejle med gamle men særdeles velholdt gastankskibe. Sejladsen gik efter planen, og de nye skibe overtog de gamle farter hen ad vejen, men markedet blev pint af en anden dansk konkurrent, der meldte sig på banen. Det var KiLShipping (Knud I. Larsen), der i årene omkring 1995 fik leveret tre nye gastankskibe fra Ørskov


Staalskibsværft i Frederikshavn. De gik i direkte konkurrence med Lauritzen-Kosan. Det blev dog lavet om i 2001, da KiL-Shipping måtte give op, og en del af koncernen blev overtaget af Camillo Eitzen, der fra et domicil i Gentofte førte en aktiv ekspansionspolitik i shipping i Danmark. Der blev så lavet en samarbejdsaftale mellem Lauritzen-Kosan og Eitzen Gas om driften af de mindre gastankskibe under 3.000 kbm. Samarbejdet fik navnet Sigas-Kosan (Sigas fordi Tschudi & Eitzen og senere Eitzen havde en tradition med, at skibene altid havde SI som de første bogstaver i navnet). Samarbejdet fortsatte indtil 2006, da Lauritzen-Kosan valgte at opgive det segment med mindre gastankskibe og solgte den del af flåden til Camillo Eitzens Eitzen Gas. Samtidig skiftede skibene navn fra de oprindelige Kosan-navne

til Sigas som præfix som f.eks Sigas Linda, som det var tilfældet for det skib, der netop er sejlet op på stranden. MERE NORSK Eitzen Gas og flere andre divisioner blev i 2011 afviklet fra Camillo Eitzen. Gasdivisionen med flåden på godt et dusin enheder blev solgt til det norske B Gas A/S, der har adresse hos Bergshav Management i Grimstad (som i 1989 opstod, da en del af Ugland-familien valgte at starte på egen hånd). Bergshav Management A/S samlede en investorgruppe med bl.a. Lorentzens Skibs-A/S samt en gruppe investorer samlet af Perato World Wide Shipping AS, som overtog skibe og aktiviteter og samtidig etablerede et kontor i København, hvor den stab, der havde taget hånd om skibene i Eitzen Gas fortsatte med dette.

Over de forgangne seks år er der blevet solgt skibe af ældre dato, ligesom der er blevet taget flere nyere enheder ind på bareboatcharter. Nyeste enhed i flåden er B Gas Summit, der i juni 2015 blev leveret direkte fra Kitanihonværftet i Hachinohe i Japan for græsk regning. Skibet er det nyeste af tre søsterskibe, som er på bareboatcharter til B Gas A/S. De største enheder i B Gas-flåden er søsterskibene B Gas Maud og B Gas Margrethe, der begge er på 5.017 kbm og bygget i 2006. Bergshav Management har udover gastankskibene også investeret i en række andre skibe. Det gælder bl.a. syv ankerhåndteringsskibe samt 16 olietankskibe i størrelsen fra 3.500 DWT til flere Aframax-tankskibe på 115.000 DWT.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 43 /


Maritime Ship Supply

IF YOU NEED IT... WE HAVE IT!

24/7

WHO ARE WE • We are a new serious partner • We are here to help you

Skibshandler Damsgaard

THIS IS IMPORTANT FOR US •W  e are here to make your life easier

• Co-operation • Service

Maritime Ship Supply Langerak 45 • DK-9900 Frederikshavn +45 88 44 04 14 • info@mssupply.dk www.mssupply.dk

• Flexibility • Reliability of supply 24/7

Maritime Ship Supply

Maritime danmark 10 2017  
Maritime danmark 10 2017  

Den danske James Cook: Under navnet James Cook er et Norden-produkttankskib med til at få hverdagen til at fungere på en række territorier i...