Maritime Danmark 8 2020

Page 1

DANMARK August 2020 22. ÅRGANG

maritimedanmark.dk

NR. 8 DKK 49,50

TORM

SYDFYN

SHIPPINGLAB

Remote surveys

Gratis rådgivning

Nyt projekt


/TECH, COPENHAGEN, APRIL 27TH - 29TH 2021

Danish Shipping

NO. 5 in the world

21

• Danish Shipping is No. 5 in the world of global operator nations • The Danish maritime industry is the world’s 7th largest in terms of exports • More than 10 pct. increase in operated GT from 2017 to 18 • Danish flagged merchant fleet has grown by 25 pct. from 2017 to 2018 • Biggest Danish export business (200 billion DKK) • 6.200 employed land-based – 17.000 seafarers • 100.000 employees in the Danish Maritime Cluster • 98% of the Danish operated fleet, managed from the Copenhagen area • Extensive networking possibilities

EXCUSES FOR EXHIBITING

•O rganized in cooperation with world leading World Maritime Technology Conference • The Danish maritime industry is the 8th largest in scrapping • F ree entrance. Registration in advance or on arrival •C onference hosted by Danish Society for Naval Architects and Marine Engineering Foundation, with 20 sister organizations of DSNAME from 17 countries as organization behind. • The Danish maritime industry is the 12th largest in ship repairs •H alf-day seminars, workshops, etc. makes it easier for employees to get permission = more visitors

• Possibilities for the exhibitors to brand themselves with relevant tracks - both on the booth and in a special overview in the Fair Guide • All activities at Tivoli Hotel & Congress Center, Copenhagen - no wasted time with transport • Activities are scheduled to avoid conflicts • 1000 Naval Architects from all over the world joining the conference • Included breaks in all events, giving time to visit the exhibitors • Conference tracks on creating sustainable shipping through technology and innovation


Karriereløft? Tag en diplomuddannelse i vedligehold med fleksibel undervisning.

EN DIPLOMUDDANNELSE giver dig viden og kvalifikationer, som kan aflæses direkte på virksomhedens bundlinje. Videncenter for Drift og vedligehold tilbyder et fleksibelt forløb, så du kan løfte dine kompetencer, også når du er på søen. EN TEKNOLOGISK DIPLOMUDDANNELSE i vedligehold styrker dit lederskab og din helhedsforståelse i arbejdet med vedligehold, driftssikkerhed og optimering. Lær at organisere og lede vedligeholdelsesopgaver, implementere strategier og analysere forbedringsteknikker, og få værktøjer til at udvikle dit personlige lederskab.

Læs mere på www.fms.dk og kontakt os for information om fleksibel diplomuddannelse.

Find vejen frem VIA University College Købmagergade 86 . 7000 Fredericia . 7620 6546

Teknisk diplomuddannelse i vedligehold


MARITIME DANMARK 8-2020

TOPHISTORIE

6

MHO-CO INVESTERER I GRØN FREMTID Når man er en del af en innovativ grøn industri, bør man afspejle de værdier industrien bygger på. Så enkel men også indlysende er tankegangen i Esbjerg rederiet MHO-Co, som er specialiseret i at transportere teknikkere til og fra havvindmøller i bl.a. Nordsøen.

10

8

NAVADAN HOLDER SKIBENE RENE Navadan har i mere end 25 år solgt rensemidler til rengøring af tanke og lastrum om bord på tusindvis af danske og udenlandske skibe. Virksomheden lægger stor vægt på kvalitet og innovation, og tilbyder løbende nyt udstyr, der sikrer stadig mere effektive løsninger.

TORM SPARER TID MED REMOTE SURVEYS DNV GLs Machinery Maintenance Connect (MMC) gør det muligt at præsentere vedligeholdelsesdata fra Sertica i et digitalt dashboard, hvilket betyder at skibsinspektøren ikke behøver gå ombord på hvert enkelt skib. De fleste surveys, bortset fra de årlige, mellemliggende og specielle surveys, kan nu blive udført remote og mere effektivt, med besparelser på tid og rejseudgifter.

11

STOR EFTERSPØRGSEL PÅ DATATJENESTER Brugen af satellitkommunikation forsætter med at vokse i den maritime sektor. Udviklingen skyldes især en stigende efterspørgsel på datatjenester, som kan få stor betydning for den digitale transformation af det maritime område.


17

12

Kabel- og rørtætningsspecialisten Roxtec har lanceret et nye GK brandtætningskit, der gør det meget hurtigt og nemt at sikre certificerede brandtætninger over vandlinjen på rigge, platforme, skibe og fartøjer.

MARITIME IVÆRKSÆTTERE KLIPPER SIG TIL GODE RÅD Flere sydfynske maritime iværksættere får styr på strategi med et klippekort til gratis rådgivning. Coronakrisen gør nu ordningen landsdækkende. JAR Marine Consult og Seaside Cabin er to små maritime virksomheder i det sydfynske, som har benyttet sig af en klippekort-ordning med gratis rådgivning.

16

EIMSKIP INDSÆTTER DETTIFOSS PÅ NORDATLANTEN Som led i det nye samarbejde mellem Royal Arctic Line og islandske Eimskip, er den første af Eimskips to nybygninger Dettifoss - nu begyndt at anløbe Aarhus Havn, der fremover er knudepunkt for godssejladserne til Grønland.

14

18

FRA STIV KULING TIL GRØN SKIBSFART Om alt går vel, vil strøm fra vindmøllerne ved Hvide Sande Havn om få år kunne omdannes til brint, som i en brændselscelle derpå kan levere motorkraft til det skib, der holder den lokale indsejling fri for sand. Men ambitionerne i det nye ShippingLab-projekt er langt større.

KOLOFON MARITIME DANMARK Postomdeles til navngivne abonnenter i Skandinavien. Til samtlige danske rederier, samtlige skibe i den danske handelsflåde, maritime industrier, servicevirksomheder, havne, offshore virksomheder samt interesseorganisationer og folketinget. ISSN 2246-5022 Udsendes desuden som E-magasin.

NY BRANDTÆTNING TIL KABLER, KABELBUNDTER OG KABELSKINNER

ANSVARSHAVENDE REDAKTØR Martin Uhlenfeldt Tlf.: +45 23 66 28 99 mu@maritimedanmark.dk

DIREKTION OG ADMINISTRATION

René Wittendorff Tlf.: +45 70 20 41 55 rw@maritimedanmark.dk

ANNONCER

Niels Hass D: +45 7610 1156 / M: + 45 2933 6606 nh@maritimedanmark.dk

HIDTIL STØRSTE TRAWLERORDRE TIL KARSTENSENS Rederiet Christian í Grótinum P/f fra Klaksvik på Færøerne har indgået en kontrakt med Karstensens Skibsværft om bygning af en ny 89,35 m Pelagisk Snurper / Trawler til en værdi af godt 300 millioner kroner værftets hidtil største trawlerordre.

LAYOUT

Designunivers Tryk: Rosendahls, Esbjerg

DANMARK August 2020 22. ÅRGANG

maritimedanmark.dk

NR. 8 DKK 49,50

UDGIVER

Maritime Danmark ApS CVR.: 30708598 Brogade 25A 5900 Rudkøbing Telefon: +45 70 20 41 55 Profiler er betalte journalistiske produkter.

TORM

SYDFYN

SHIPPINGLAB

Remote surveys

Gratis rådgivning

Nyt projekt

Næste udgave: 27. august 2020


PROFIL

MHO-CO INVESTERER I GRØN FREMTID Når man er en del af en innovativ grøn industri, bør man afspejle de værdier industrien bygger på. Så enkel men også indlysende er tankegangen i Esbjerg rederiet MHO-Co, som er specialiseret i at transportere teknikkere til og fra havvindmøller i bl.a. Nordsøen.

O

g den grønne tankegang går igen i rederiets to nye hybride CTV’er, som MHO for nyligt har kontraheret på Afai Southern Shipyard i Kina. ”At designe og bygge hybride CTV’er er et kæmpe skridt i den miljørigtige retning”, siger Mik Henriksen, CEO og grundlægger af MHO-Co.

”Med de nye skibe tilbyder vi stadig nogle af de største og mest driftssikre CTV’er i verden, og de kan omstilles til fremtidens teknologier”, siger Mik Henriksen.

De 35 meter lange katamaraner udstyres med nyudviklede motorer fra Volvo, kombineret med DC-grid hybrid fremdrivningsteknologi fra Danfoss Editron. Elmotorerne sparer vægt og plads, og bruger tilmed mindre brændstof,

DRIFTSSIKKERHED Driftssikkerhed er et af nøgleordene hos MHOCo. ”Det vi lægger mest vægt på når vi bygger skibe er, at de skal være til rådighed for kunderne hver dag. Derfor installerer vi robust udstyr i skibene - så der ikke er noget der går i stykker”, forklarer Mik Henriksen.

Fremdrivningspakken er indrettet, så den på et senere tidspunkt kan tilpasses nye strømproducerende metoder - f.eks. brintceller.

”Hvis man f.eks. sætter lidt større motorer i, og kun kører dem 70 - 75 procent, så holder alting meget længere. Skibene er selvfølgelig dyrere

at bygge, måske en 20 procent, til gengæld får man lavere reparationsregninger”. De to nye CTVer, som Mik Henriksen selv har været med til at designe, er lidt kortere men til gengæld en meter bredere end rederiets seneste skibe. Det betyder at der er længere mellem skruerne, hvilket er med til at gøre dem endnu mere manøvredygtige. Z-BRIDGE De nye CTV’er er også nyskabende på en anden front. De udstyres begge med en Z-bridge på frontdækket - et adgangssystem med en teleskopboom der kompenserer for skibets bevægelser, hvilket giver en sikker overgang fra skibsdæk til havvindmølle for op til seks personer og last. ”Det er helt nyt på markedet, faktisk så nyt at de først går i gang med at teste dem af her i august”, siger Mik Henriksen. Sammenlignet med traditionelle teleskop gangways vejer Z-bridge langt mindre, hvilket er af

/ SIDE 6

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK


afgørende betydning for lette fartøjer som MHOs aluminiums katamaraner. Dertil kommer, at Z-bridge har hele vægten nede i bunden, hvilket er afgørende for skibets stabilitet. Hvor højt oppe kan I sætte folk af med en Z-bridge? ”Vi kan sætte teknikkerne af helt oppe i 26 meters højde, på den platform hvor elevatoren går fra. Så kan de tage elevatoren resten af vejen og slipper for at skulle ud og klatre på stiger”, fortæller Mik Henriksen. GRUNDLAGT I 2015 Mik Henriksen er skibsføreruddannet på Svendborg Navigationsskole, og har sejlet med hurtiggående enheder siden begyndelsen af 1990’erne, da han kom til at sejle med de to norsk-ejede katamaraner Søløven og Søblomsten, der blev sat i fart mellem Aarhus og Kalundborg. Det blev senere til sejlads med de store hurtigfærger (HSC) fra de australske værfter

Austal og Incat. Han har gennem årene været ansat på begge værfter i rollen som kaptajn på afleveringsrejserne. MHO-Co blev grundlagt af Mik Henriksen i 2015. Rederiet råder over en række fartøjer bland andet tvillingeskibene MHO Gurli og MHO Esbjerg, der med deres 39 meter er verdens største crew transfer vessels.

MHO-CO A/S Morsøgade 4 6700 Esbjerg Denmark +45 53 70 46 45 info@mho-co.dk www.mho-co.dk

FAKTA OM DE NYE CTV’ER · Designet af Mik Henriksen, MHO-Co · 35 meter lang katamaran · 110 m2 fordæk og 15 m2 agterdæk · Udstyret med Danfoss› Editron PMelmotorer · Plads til 24 passagerer · Indrettet med stort loungeområde og otte kahytter · Færdigbygget i andet kvartal 2021 · Skal servicere Hornsea Project 2 Offshore Wind Farm for Ørsted med Grimsby UK som udgangspunkt · Bygges af Afai Southern Shipyard (Panyu Guangzhou) Ltd., i Guangzhou, Kina

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 7 /


PROFIL

NAVADAN HOLDER SKIBE Navadan har i mere end 25 år solgt rensemidler til rengøring af tanke og lastrum om bord på tusindvis af danske og udenlandske skibe. Virksomheden lægger stor vægt på kvalitet og innovation, og tilbyder løbende nyt udstyr, der sikrer stadig mere effektive løsninger.

”Navadan er en professionel og global virksomhed i stadig udvikling. En moderne virksomhed der har teknologien, og stiller den nyeste teknik til rådighed for vores kunder”, siger Peter Krogh, CEO og virksomhedens ejer siden 2011. ”Vi er et helt andet sted i dag, end vi var for 10 år siden. Der er langt bedre udstyr til rådighed

/ SIDE 8

for at rense og vedligeholde skibe, og Navadan er med til at bringe vores kunder med ind i en utrolig spændende fremtid”, siger Peter Krogh. HØJTRYKSRENSNING I HØJDEN Noget af det nye udstyr anvendes f.eks. til højtryksrensning i højden. I et tørlastskib kan der være op til 18 - 20 meter fra bunden af lastrummet og op til toppen. Igennem tiden

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

har man brugt mange kreative løsninger for at gøre rent. Man har firet folk ned oppefra, stået på meget høje stiger, og mange andre mere eller mindre kreative løsninger - hvoraf de fleste har det til fælles, at de er farlige. Navadan har nu udviklet udstyr der gør, at man kan stå nede på bunden af lastrummet og rense med højtryk helt oppe i 20 meters højde.


”Det er ikke det samme som, at vi ikke også beskæftiger os med robotter - det gør vi. Vi holder bestemt øje med markedet. Vi har ikke vores egen model, men vi har kontakt til mange, der udvikler de her ting, og det betyder bl.a., at vi sælger flere modeller af ROV’er der ofte kan erstatte dykkere ved opgaver under vandlinjen. Og her er økonomien altså helt anderledes til vores kunders fordel”, fortæller Peter Krogh. FRA TANK TIL TØRLAST Oprindelig solgte Navadan rensemidler til tankskibe, men i 2011 - hvor Peter Krogh overtog virksomheden - gik Navadan også ind i tørlast. Om bord på tørlastskibe sker rengøringen i forbindelse med cargoskift, så man sikrer, at den nye fragt ikke bliver kontamineret af den gamle. Ofte kan man rense 90 - 95 procent mekanisk, men de sidste 5 - 10 procent får man typisk ikke væk. Det er derfor man har brug for tilpassede typer af rensemidler. Rensemidler til skibe er tit det samme som der bruges i hjemmet, men leveres i mere koncentreret form. Herved optimeres logistik og opbevaring, når vandet først tilsættes om bord.

MARKANT VÆKST I har en årlig vækst der i gennemsnit ligger på over 20 procent. Hvordan bærer I jer ad med det ? ”Vi har nogle dygtige folk, så når man ringer til os, så kommer man straks i kontakt med en kvalificeret medarbejder, der ved hvad det handler om og som kender shipping. De får mere og mere travlt ude på operationskontorerne, opererer stadig flere skibe - derfor har de brug for at samarbejde med nogen, de kan stole på”, forklarer Peter Krogh. ”Vi er ikke den type virksomhed, hvor det bare handler om at sælge. Det gør det selvfølgelig også, men det handler først og fremmest om at løse opgaven bedst muligt”. STORE KUNDER ”Vores kunder er typisk store rederier, f.eks. Maersk Tankers, Norden og Oldendorff. Vi har cirka 1.000 leveringer om året, og 98 procent af dem går til udlandet. De områder vi leverer mest til, er Sydamerika, USA, Spanien og Singapore. Og så selvfølgelig til de store søfartsbyer rundt omkring i verden. Vi er der, hvor skibene er”.

Tørlastskibe bruger en mængde udstyr når de renser deres skibe, og som følge heraf er udstyr blevet en stadig større del af Navadans forretning.

ENE RENE ”Det er indtil videre vores alternativ til kørende robotter. Vores ’højtryk i højden’ udstyr er inspireret af den nyeste teknik og koster rederen 10-15 procent af en robot. Og besætningen kan selv operere udstyret, de kan endda selv reparere det, hvis noget af en eller anden årsag skulle gå i stykker - det kan man ikke med robotter”, siger Peter Krogh. ROBOTTER ”Der er mange, der er i gang med at teste robotter rundt omkring, og imens de gør det, så bruger de vores udstyr, når lastrummet hurtigt skal klargøres til næste last - og det er lige til at gå til”.

Navadan er i dag distributør for en lang række udstyrsproducenter, ikke kun indenfor rensning, men også håndværktøj til vedligehold af skibe. Godt 70 procent af virksomhedens omsætning kommer i dag fra tørlastmarkedet.

NAVADAN A/S Malervej 4 2630 Taastrup +45 49 17 03 57 navadan@navadan.com www.navadan.com

UDFØRES AF BESÆTNINGERNE Rensning af en produkttanker giver fortsat besætningerne udfordringer på tid og teknik. Her er Navadan førende som rådgiver og anbefaler ofte at tage en af deres supervisorer om bord. Men som udgangspunkt er det besætningen om bord der udfører arbejdet. Rensning af et tørlastskib går sjældent helt galt, så der gælder det om at bruge det rette udstyr. For begge skibstyper gælder, at de skal klargøres hurtigst muligt til næste last. Det er vores fælles opgave. ”Det er helt klart styrken ved vores produkter, at det er besætningen som bruger dem”, siger Peter Krogh.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 9 /


AF REDAKTIONEN

TORM SPARER TID MED REMOTE SURVEYS

DNV GLs Machinery Maintenance Connect (MMC) gør det muligt at præsentere vedligeholdelsesdata fra Sertica i et digitalt dashboard, hvilket betyder at skibsinspektøren ikke behøver gå ombord på hvert enkelt skib. De fleste surveys, bortset fra de årlige, mellemliggende og specielle surveys, kan nu blive udført remote og mere effektivt, med besparelser på tid og rejseudgifter.

“Vi forbereder nu vores inspektioner digitalt ved at uploade data forud for en inspektion. Eftersom al data er tilgængeligt i Sertica, har det vist sig at være relativt nemt, da det kun kræver, at vi opsætter en rapport i Sertica, som sendes til DNV GL”, siger Sean Roberts, PMS Project Manager hos Torm. Jesper Achard Henriksen fra Logimatic forklarer: “Torm uploader vedligeholdelsesdata til MMC gennem vores Analytics modul i Sertica. Typisk inkluderer disse data jobhistorik på klasse relaterede jobs. Sertica overfører automatisk klasse relevante data i et planlagt interval”. OPDATERER HVER UGE Torm har uploadet vedligeholdelsesdata fra de seneste fire år, og opdaterer data hver uge. Den ugentlige

/ SIDE 10

rapport sendes automatisk til DNV GL, og indeholder information så som skibets navn, komponentklassekode, jobbeskrivelse, jobhistorik, driftstid og forfaldstid. “Når vedligeholdelsesdata er tilgængelige i vores dashboard, kan vi udføre remote vedligeholdelsessurveys af hele Torms flåde på én gang, og dermed spare tid og reducere afbrydelser af den daglige drift”, siger Rolf Petter Hancke, Project Manager Digital Class hos DNV-GL. Disse dashboards erstatter den indledende og årlige MPMS-survey ombord, og giver et komplet overblik over al klasse relateret vedligehold, herunder både udført og forfaldent. Torm kan tilgå data i realtid for at oprette en vedligeholdelsesplan, og kan sammenligne søsterskibe til optimering af performance.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

FACTS OMKRING DNV GL • Grundlagt i 1864 • Verdensførende klassifikationsselskab • Hovedsæde i Høvik, Norge • 12.000 medarbejdere i over 100 lande på verdensplan • Tilbyder klassifikation, teknisk forsikring, software og selvstændig ekspertrådgivning til den maritime-, olie & gas- og energiindustri. FACTS OMKRING LOGIMATIC • Dansk softwarevirksomhed grundlagt i 1987 • 120 medarbejdere i Danmark, Chile og Singapore • Specialiseret i maritimautomation og softwareudvikling, integration og dataoverførsel • DNV GL certificeret i DS/EN ISO 9001:2015 siden 1998 FACTS OMKRING SERTICA • Fleet Management system lanceret i 1991 • Benyttes af rederier i hele verden og er ombord på 1300 skibe • Optimering af vedligehold, indkøb, HSQE og performance


AF REDAKTIONEN

STOR EFTERSPØRGSEL PÅ DATATJENESTER

Brugen af satellitkommunikation forsætter med at vokse i den maritime sektor. Udviklingen skyldes især en stigende efterspørgsel på datatjenester, som kan få stor betydning for den digitale transformation af det maritime område.

K

onstant forbindelse til internettet for udveksling af data har en stadig mere afgørende rolle i den maritime sektor, og det har øget efterspørgslen på satellitbaserede kommunikationstjenester. Ifølge en ny rapport af Trusted Business Insights var markedet for maritim satellitkommunikation i 2018 mere end to milliarder dollars værd, mens det forventes at vækste yderligere 8,9 procent fra 2019 til 2025. Den stigende efterspørgsel på satellitkommunikationstjenester skyldes især en voksende interesse for data, som er en central brik i den digitale transformation af den maritime industri. Det forklarer Joel Box, Sales Manager hos GateHouse Maritime, der leverer komplekse AIS-trackingløsninger og software til det maritime område: UENDELIG MANGE MULIGHEDER ”Datatjenester giver brugeren nærmest uendeligt mange muligheder for at analysere og bruge

data proaktivt. Det betyder, at shippingvirksomheder kan optimere en lang række interne processer ved aktivt at analysere data. Det kan eksempelvis være at beregne brændstofseffektivitet eller estimere ankomsttidspunkt og dermed opnå markante driftsbesparelser. Og på samme måde kan havne øge sikkerheden i havne- og terminalområderne”, siger Joel Box. Ifølge Joel Box viser den store efterspørgsel på datatjenester, at den digitale transformation af den maritime industri er i fuld gang: SYSTEMINTEGRATION ”I mange år har de fleste shippingvirksomheder, havne og myndigheder udviklet egne softwaresystemer, som ofte er forbundet med store udgifter til drift og vedligeholdelse. Men med den intensiverede digitalisering af den maritime sektor er flere virksomheder begyndt at anvende softwareløsninger og datatjenester,

der tilbyder langt mere avancerede og fleksible værktøjer til dataanalyse”. ”Det næste skridt for mange maritime virksomheder vil blive yderligere systemintegration på tværs af virksomheden. Det vil betyde, at brug og distribuering af data i værdikæden kan automatiseres, og dermed får man flere data og mere effektiv udnyttelse af data”, siger Joel Box. GATEHOUSE MARITIME GateHouse Maritime er en del af GateHouse Group, som også inkluderer GateHouse Telecom og GateHouse Igniter. GateHouse Maritime er pionerer inden for satellitbaseret AIS-tracking og leverer markedsførende tracking- og monitoreringsløsninger samt komplekse funktioner til kunder i den maritime sektor over hele verden.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 11 /


AF REDAKTIONEN

MARITIME IVÆRKSÆTTERE KLIPPER SIG TIL GODE RÅD

Flere sydfynske maritime iværksættere får styr på strategi med et klippekort til gratis rådgivning. Coronakrisen gør nu ordningen landsdækkende. JAR Marine Consult og Seaside Cabin er to små maritime virksomheder i det sydfynske, som har benyttet sig af en klippekort-ordning med gratis rådgivning.

D

en maritime iværksætter Jan Rindebæk havde gavn af den, da han ved årsskiftet stiftede sin egen virksomhed JAR Marine Consult efter 25 år som ansat i shippingbranchen. ”Det er de mest effektive rådgivningstimer, jeg nogensinde har haft. Uden dem havde jeg ikke haft styr på, hvordan jeg strategisk ville forme min virksomhed med alt fra værdier og sammenhæng mellem ydelser til en fremtidig exitplan”, siger Jan Rindebæk. Han sprang ud som selvstændig, da hans kone fik job i Svendborg. Der havde de begge studeret, / SIDE 12

og der ville han også gerne arbejde ud fra. Han havde opdaget, der var behov for projektledelse, når rederier installerer systemer til røgrensning eller ballastvand, og siden har der været bud efter ham. ”I 2. halvår skal jeg udvide med agenturdel og serviceaftaler, og den plan har konsulenten hjulpet med mig at få på plads gennem klippekortet”, siger Jan Rindebæk. BYGGER HUSBÅD SOM STUDIEBOLIG Virksomheden Seaside Cabin har fået et klippekort til strategisk rådgivning om at kommer-

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

cialisere deres ’opfindelse’. Det er en lille husbåd, der kan ligge i havne og bruges som studie- eller fritidsbolig. Den adskiller sig ved være så kort, at den skal overholde regler som en lystbåd og ikke som et hus, ligesom den kan transporteres som en 20 fods container. Og så er den udført med træaptering i et skandinavisk design. ”Vi kommer til at anvende klippekortet til blandt andet rådgivning om at nå frem til relevante personer hos kommuner med havne, hvor vi vil passe ind”, siger Peter Kiær, der sammen med vennen Peter Hansen ejer og driver Seaside Cabin.


FAKTA SHAREFIFTY5 ShareFifty5 tilbyder hjælp til vækst og forandring inden for it og den maritime branche. Det drejer sig om uddannelse, kurser og netværk, der har udsigt til flere medarbejdere, bedre bundlinje og muligheder for samarbejder. Det kan også være et 360 graders eftersyn af virksomheden, rådgivning fra specialister, netværksarrangementer og vidensdeling på tværs. Tilbuddet er finansieret af en række sydfynske kommuner, Region Syddanmark og EU. ShareFifty5 holder til på Kvægtorvet i Svendborg. www.sharefifty5.dk LANDSDÆKKENDE UNDER CORONAKRISEN Sædvanligvis er det kun sydfynske virksomheder, der kan benytte tilbud fra organisationen ShareFifty5. Men under coronakrisen udvides tilbuddet om klippekort til rådgivning til at dække hele landet. ”Krisen er en usædvanlig situation. Derfor har vi fået ok til at tilbyde klippekort til rådgivning til iværksættere og SMV’er over hele landet”, siger projektleder Charlotte Kirkegaard Flugt, ShareFifty5. Med et klippekort i hånden kan en maritim virksomhed købe rådgivning hos en konsulent i henholdsvis 10 eller 20 timer til en timepris på 900 kr. ”Det kan være hos en advokat, en revisor, en marketingekspert eller en strategisk rådgiver. Vi kan henvise til rådgivere fra vores store netværk, men man kan udmærket vælge en selv”, forklarer Charlotte Kirkegaard Flugt. Der er gode erfaringer med klippekortet fra en række sydfynske maritime virksomheder, og hun opfordrer interesserede virksomheder til at søge hos ShareFifty5 hurtigt, da antallet af klippekort er begrænset.

ADVICE-KLIPPEKORT ShareFifty5’s Advice-klippekort giver gratis rådgivning på 10 eller 20 timer fra et korps af rådgivere, ligesom ansøgeren kan byde ind med et forslag til rådgivere. Iværksættere kan ansøge om 10-timers rådgivning hos en fagspecialist. Der er tidligere godkendt ansøgninger til juridisk sparring, hjælp til appudvikling og en masse produkt– og forretningsudvikling. En etableret virksomhed kan ansøge om et 20-timers klippekort til en innovationsmentor. Der er tidligere godkendt ansøgninger til bl.a. ingeniørrådgivning og større marketingsstrategier. JAR MARINE CONSULT Jan Rindebæk, 53 år, ejer af JAR Marine Consult, er uddannet maskinmester og har mere end 25 års erfaring i det Blå Danmark. Efter mange år som teknisk direktør i et større dansk tankskibsrederi, har han valgt at bruge sin erfaring fra ind- og udland som selvstændig konsulent. Virksomheden har adresse på Kvægtorvet, Frederiksgade 8, i Svendborg, et af Fyns centrale områder for maritim industri. www.marine-consult.dk SEASIDE CABIN Virksomheden blev etableret i 2019 under navnet Floating Home Aps og ejet af Peter Kiær og Peter Hansen. Sidstnævnte er også medejer af Nautic Wood i Søby på Ærø, som virksomheden hører til hos. Seaside Cabin er en lille husbåd på 6 x 2,55 meter beregnet til studie- eller fritidsbolig for to personer. Dens ramme er af aluminium, og selve boligen er af bæredygtigt FSC-mærket træ. Den kan drives af en el-motor, som benytter bådens batterier, der lades med solceller eller landstrøm. Totalvægten på den patenterede båd er 3.200 kg, og der er containerlås til transport. www.seasidecabin.dk

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 13 /


AF REDAKTIONEN

FRA STIV KULING TIL GRØN SKIBSFART

Om alt går vel, vil strøm fra vindmøllerne ved Hvide Sande Havn om få år kunne omdannes til brint, som i en brændselscelle derpå kan levere motorkraft til det skib, der holder den lokale indsejling fri for sand. Men ambitionerne i det nye ShippingLab-projekt er langt større. Her er målet at gøre brugen af brint kommercielt bæredygtigt indenfor skibsfart generelt – gennem et godt lokalt demoprojekt, ny teknologi og en god portion papirarbejde.

D

et er selve udviklingen af det nye brændselscellemodul og det nødvendige udstyr ombord, som har opnået støtte fra ShippingLab. Bag projektet står Hvide Sande Shipyard, Ballard Power Systems og Odense Maritime Technology (OMT), som nu er i fuld gang med at undersøge, hvordan de eksisterende erfaringer med brint-brændselsceller kan bruges på skibe. For selv om en del busser og lastbiler i dag kører på brint, stiller de særlige forhold ombord på et skib helt andre krav, fortæller Kristina F. Juelsgaard, som er Business Development Director hos Ballard Power Systems Europe, hvor man er specialister i blandt andet brændselsceller: ”Der er stor forskel på at køre på brint igennem byen med Linje 10 og på at bringe samme power system ombord på et skib til bølgeskvulp og understrøm. Dels er der vejret og påvirkning fra vand og salt, og samtidig skal systemet både kunne klare fremdriften af skibet og øget arbejdseffekt, når skibet ligger stille og graver. Det har vi udviklet en god løsning på, og samspillet med de maritime eksperter i ShippingLab er helt afgørende for at få prøvet tingene af i praksis og finde ud af, hvad der rent faktisk virker bedst til søs. Ikke alle grønne typer brændstoffer vil egne sig til alle typer skibe, så vi ser frem til at få en god, fælles erfaring med brint”, siger Kristina F. Juelsgaard. EPOKEGØRENDE GRØNT PROJEKT Hos Hvide Sande Shipyard glæder administrerende direktør Carl Erik Kristensen sig over, at et lokalt behov for en større, stærkere og mere moderne dredger samtidig kan danne grundlag for et – måske – epokegørende grønt projekt. Det helt overordnede fælles mål er zero-emission. Om brint er det rigtige at satse på, vil nu

/ SIDE 14

vise sig, men at det har stort potentiale, er der enighed om: ”Brint fungerer rigtig godt i andre sammenhænge, så om alt går vel, kan det også bruges her. Vi er glade for at deltage i projektet, fordi vi som værft gerne vil være med i front i udviklingen af nye løsninger, som kan gøre skibsfarten langt mere bæredygtig i fremtiden. Samtidig er det en glæde, hvis vi med lokalproduceret strøm både kan levere tilstrækkelig meget brint til projektet og derudover sende overskudsvarmen ud til fjernvarmeforbrugerne – og uanset hvad, kommer vi til at lære en masse af projektet”, siger Carl Erik Kristensen. Kendt design Konkret vil det nye skib blive designet ud fra et kendt design til en slæbe- og supplybåd. Men når der skal brint ombord, skal der også tages stilling til, hvordan den kan opbevares og påfyldes sikkert, fordi brint er en brændbar gas, der skal håndteres forsvarligt. Der skal findes løsninger til at sikre ventilation, eventuel brandslukning, monitorering m.m. Derfor kommer selve godkendelsesprocessen og risikovurderingen til at fylde en del, og projektet skal – i samarbejde med myndighederne – være med til at sætte rammen for brug af brint på skibe. Men alt det kan løses, mener parterne bag projektet. ODENSE MARITIME TECHNOLOGY I sidste ende bliver det afgørende succeskriterium, om projektet kan gøres kommercielt rentabelt. Men parterne er optimistiske, og hos Odense Maritime Technology ser Thomas Eefsen, som er Chief Commercial Officer, et stort potentiale i projektet: ”Dels er der det lokale perspektiv i at få omsat vindmølleenergien, så den kan bruges

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

til drift af den lokale skibsfart. Samtidig er det vores forventning at brugen af brint generelt har et stort potentiale i forhold til at reducere klimabelastningen fra specielt nærskibstrafikken. Vores interesse i projektet er at demonstrere og vurdere potentialet af ’grøn’ brint hele vejen fra produktion, lagring, bunkering og til anvendelse som drivmiddel. Så når vi forhåbentlig lykkes med dette, kan brugen af brint blive et stærkt kort i den grønne omstilling af den nære skibsfart, og i det øjeblik vi sejler mere klimavenligt, vil vi forhåbentlig se langt mere godstransport flytte over på skibe og dermed øge omsætningen i branchen. Så der er mange spændende perspektiver i dette projekt”, siger Thomas Eefsen. ShippingLab Arbejdet med at udarbejde businesscasen og afprøve mulighederne i praksis vil strække sig over de kommende to år, og Kjeld Dittmann, som er formand for ShippingLab, er glad for at have fået endnu et spændende projekt med i det efterhånden vidt forgrenede samarbejde i ShippingLab: ”Skibsfarten står overfor store udfordringer med at omstille driften fra traditionelle brændsler til mere miljøvenlige løsninger, og for nærskibsfarten ser brændselsceller ud til at være et lovende alternativ. Samtidig er det konkrete projekt spændende for ShippingLab, fordi der er mulighed for at skabe et lokalt økosystem omkring brinten, og det kan give os værdifuld læring om problemstillinger og løsninger for produktion, distribution og forbrug af brint som drivmiddel til nærskibsfart”, siger Kjeld Dittmann. Udover midlerne fra ShippingLab arbejdes der nu på at finde yderligere finansiering.


FAKTA OM SHIPPINGLAB Der arbejdes med tre forskellige arbejdspakker i ShippingLab, som hver indeholder en række forskellige projekter. ShippingLab støttes af Innovationsfonden, Den Danske Maritime Fond, Orient’s Fond og Lauritzen Fonden. Dertil kommer egenfinansiering fra projektets partnere. Det samlede budget er 87 mio. kroner.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 15 /


EIMSKIP INDSÆTTER DETTIFOSS PÅ NORDATLANTEN Som led i det nye samarbejde mellem Royal Arctic Line og islandske Eimskip, er den første af Eimskips to nybygninger - Dettifoss - nu begyndt at anløbe Aarhus Havn, der fremover er knudepunkt for godssejladserne til Grønland.

D

ettifoss vil indgå i Eimskips Liner system som en del af den røde linje, der sikrer flere ugentlige afskibninger af såvel eksport som import gods via Danmark, Skandinavien samt Europa til/fra Færøerne, Island og Grønland. Dertil kommer Eimskips ugentlige afgange fra Reykjavik til det nordøstlige USA og Canada. ”Samarbejdet forbinder Royal Arctic Line med Eimskips globale netværk, og åbner nye muligheder for det grønlandske marked”, hedder det i en meddelelse fra Eimskip.

/ SIDE 16

De to nye skibe vil, når det andet skib er leveret, tilføre en yderligere kapacitet på 50 procent, idet de hver laster 2.150 TEU, hvortil kommer hurtigere transit/leveringstid for såvel importører som eksportører.

I Aarhus har Eimskip pakhusfaciliteter på mere end 20.000 m2 plus mere end 60.000 m2 udendørsareal, hvilket sikrer optimal godshåndtering af projektlast. Dertil kommer egen reparationsafdeling af dry- som reefercontainere.

AARHUS HAVN Eimskip Aarhus råder i dag over en unik lokation på Østhavnsvej, med direkte adgang til APMT containerterminalen, hvilket sikrer en effektiv godshåndtering uanset type, form, volumen og vægt.

DØR-TIL-DØR OPERATØR Eimskip Danmarks strategi er at være dør-til-dør operatør, hvor rederiet kontrollerer logistikfunktionerne hele vejen. Virksomheden, der har mere end 100 medarbejdere i Danmark, råder over alle nødvendige funktioner og services in house.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK


AF REDAKTIONEN

NY BRANDTÆTNING TIL KABLER, KABELBUNDTER OG KABELSKINNER Kabel- og rørtætningsspecialisten Roxtec har lanceret et nye GK brandtætningskit, der gør det meget hurtigt og nemt at sikre certificerede brandtætninger over vandlinjen på rigge, platforme, skibe og fartøjer.

I

hele verden efterspørger værfterne brandtætninger, der kan hjælpe dem med at tætne omkring kabler og kabelbundter i skotter og dæk over vandlinjen. Roxtec kan nu imødekomme den store efterspørgsel og løse udfordringerne med kabeltæthed takket være den certificerede GK kabel- og rørtætningsløsning. ”Og så er den til og med nem at anvende”, siger Roger Johansson, Executive Vice President and Business Area Manager Marine & Offshore i Roxtec International AB. FLEKSIBILITET OG CERTIFICERING GK Firestop tætningsløsningskit kombinerer forskellige letvægts og halogenfri brandhæmmende materialer som fx. tætningslister og

modstandsdygtigt fiberglas mod koldrøg ved en pose, udarbejdet i integreret brandhæmmende materiale. Det brandhæmmende materiale udvides for således at lukke hullet i tilfælde af brand eller en temperaturstigning til over 150 ° C. GK brandtætningskit er godkendt til marine brandklasse A i henhold til RoHS and REACH. Det er certificeret til brug sammen med enhver type boltet eller svejset sleeve og enhver marinegodkendt fugemasse. ”GK brandtætning er A-0 brandgodkendt, og kræver ingen anden ekstra isolering”, siger Roger Johansson.

”GK brandhæmmende tætningskit er meget bedre end almindelig tætningsmasse. Tætningen kan åbnes for at give mulighed for yderligere kabler og er ideel til brug i retrofit-projekter”. DESIGNET TIL AT SPARE TID OG PLADS GK brandtætningskit er hurtigt og nemt at installere omkring kabelbundter og kabelskinner. Det er pladsbesparende og omkostningsminimerende, takket være den høje udfyldningsgrad. ROXTEC DENMARK Roxtec Denmark er et datterselskab i den svenskejede RoxtecGroup, der er verdens førende leverandør af modulbaserede kabel- og rørtætninger.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 17 /


AF REDAKTIONEN

HIDTIL STØRSTE TRAWLERORDRE TIL KARSTENSENS Rederiet Christian í Grótinum P/f fra Klaksvik på Færøerne har indgået en kontrakt med Karstensens Skibsværft om bygning af en ny 89,35 m Pelagisk Snurper / Trawler til en værdi af godt 300 millioner kroner - værftets hidtil største trawlerordre.

R

ederiet Christian í Grótinum har de seneste måneder arbejdet intensivt sammen Karstensens Skibsværft, for at skabe et koncept som rederiet vurderer, er såvel økonomisk som teknisk særdeles attraktivt. ”Det er en stor glæde for Værftet at få lov til at arbejde sammen med dette fremsynede og innovative Rederi, som har været et af de ab-

/ SIDE 18

solut førende på Færøerne og hele Nord-Atlanten igennem mange år”, siger værftet i en kommentar til indgåelse af kontrakten. SKRÆDDERSYET ”Det har været magtpåliggende for Rederiet at have fuld indflydelse i hele designfasen, således er projektet skræddersyet nøjagtig til de ønsker og krav, som de har”.

Skroget til det nye ”Christian í Grótinum” skal bygges hos Karstensen Shipyard Poland, og det færdige skib leveres i januar 2022. Kontraktprisen er på godt 300 millioner kroner, og dermed den mest værdifulde kontrakt indgået af Karstensens Skibsværft på noget fiskefartøj. FERSK FANGST Rederiet har været optaget af innovative og optimerede løsninger,

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK

delvis baseret på de senere års meget positive drift på nuværende ”Norðborg”, dog vil det nye skib ikke have ombord-produktion eller fryseri, men være baseret på fersk fangst. Der er lagt speciel megen vægt på at optimere arbejdsforhold, sikkerhed og komfort for besætningen. I lighed med de øvrige pelagiske fartøjer, som Værftet har under


FARTØJETS HOVEDDIMENSIONER: Længde overalt 89,35 m Bredde moulded 17,00/18,00 m Dybde shelterdæk 9,60 m ØVRIG TEKNISK DATA: Winch anlæg Elektriske wincher Sidepropeller Brunvoll, 1400 kW Nedsænkbar kombi-thruster Brunvoll, 1479 kW RSW-anlæg 3 x 1100 kW + 80 kW Vakuum anlæg 3 x 66 kW / 3 x 3200 l tank

”CHRISTIAN Í GRÓTINUM” Nuværende ”Christian í Grótinum” blev indkøbt fra Norge (ex Kvannøy) i 2013. Dette skib skal nu afhændes, og afløseren bliver den femte til at bære det stolte navn ”Christian í Grótinum”. Navnet betyder Christian-fra-stedetmed-mange sten, og refererer til Kristian Martin Rasmussens bedstefar, som flyttede til Klaksvik omkring 1900.

bygning til redere i Irland, Island, Norge, Sverige og Danmark, er også nye ”Christian í Grótinum” af eget design. SÆTTES NAVN PÅ LEVERANDØRER Med hensyn til valg af leverandører og komponenter, skal en række af disse endelig udvælges i de kommende uger. Her vil der også fra rederiets side være fokus på bæredygtighed, kvalitet, innovation og driftssikkerhed. Hele skibets koncept, og ikke bare fremdrivningsanlæg eller wincher, er nøje vurderet og beregnet på basis af rederiets nøjagtige driftsprofil. Det er Rederiet Christian í Grótinums erklærede mål at udføre et bæredygtigt fiskeri med minimal NOX/CO2 udledning pr kg fanget fisk. Grundlagt i 1971 Rederiet blev etableret i 1971 af Palli Rasmussen, Jákup Ziskason og Kristian Martin Rasmussen. Rederiets første nybygning, ”Christian

Som antydet ovenfor så driver rederiet med pelagisk konsum- og industrifiskeri, primært blåhvilling samt sild og makrel. Det nye fartøj skal drives efter samme principper. Bogi Rasmussen fortsætter også som skipper på den nye ”Christian í Grótinum”. Nye ”Christian í Grótinum” vil blive udrustet med elektriske wincher og elektrisk fiskepumpe.

í Grótinum”, blev i 1975 leveret fra Skala Skibsværft. Efter nogle år, hvor der blev drevet fiskeri i udlandet, blev rederiet reorganiseret omkring Rasmussen familien, med Kristian Martins sønner, Jón, Eyðun og Bogi som omdrejningspunkter. Rederiets ejerskab er i dag fordelt med 25% hos Kristian Martin Rasmussen og det samme hos hver af hans 3 sønner. I 1997 indgik rederiet et samarbejde med Ole Rasmus og Helge Møgter fra Austevoll, Norge, ombygning af en ny ”Christian í Grótinum”. I 1999 købte rederiet et andet færøsk rederi, Hvalnes P/F, inkl. det pelagiske fartøj ”Norðborg”. Dette var en skelsættende begivenhed, som dannede grundlag for en ny vinkel på det pelagiske fiskeri, med ombord-produktion og frysning af fangsten. Resultatet blev ultimativt bygning af den nuværende, store ”Norðborg”, som blev leveret i 2009.

Vi har brug for dig! - på broen, i gummibåden, ved radioen, i maskinen, på dækket, i kabyssen ... Bliv frivillig i Marinehjemmeværnet

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIMEDANMARK.DK SIDE 19 /


Leverandør af el- og elektronikløsninger til de maritime erhverv Broudstyr og navigation • Service og fejlfinding • Energioptimering • ATEX-inspektioner Mere end 35 års erfaring

Tel. +45 97 96 18 88 • Mail: salg@he-as.dk Vagttelefon: Elektronik: +45 20 74 18 88 • El: +45 20 73 18 88 HANSTHOLM Kai Lindbergs Gade 47 DK-7730 Hanstholm

LINDØ Lindø Industripark DK-5330 Munkebo

ESBJERG H E Bluhmes Vej 45 DK-6700 Esbjerg

T: +45 97 96 18 88 • www.he-as.dk

THYBORØN Værftskaj 12 DK-7680 Thyborøn


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.