Limburg Manager 80

Page 1

€ 6,95

www.managermagazines.be

8

48

Minister Jo Vandeurzen

“Bedrijven moeten meer inzetten op gezondheid” Blz. 30

Inge Geerdens, CV Warehouse

“Ouderschapsverlof als ondernemer? Vergeet het!” Blz. 54

21 Editie: Provincie Limburg - Nummer 80 - Mei 2016 - Jaargang 16 Driemaandelijks in februari - mei - augustus - november Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1

63


LC PATENTS

“Nieuwe pand lost verwachtingen helemaal in.” LC Patents, een octrooi- en merkenbureau o.m. gespecialiseerd in de wereldwijde bescherming van intellectuele eigendomsrechten, kocht onlangs een nieuw pand via Wallter. “Acht jaar geleden hebben we een woonhuis gekocht en verbouwd om van daaruit kantoor te houden. Maar nu ons team uitbreidt, was de tijd rijp om naar een nieuw en ruimer pand te verhuizen”, vertelt zaakvoerder Bart Laenen. “Ons nieuwe pand is zo goed als instapklaar en ligt net buiten Hasselt en dicht bij de autostrade. Met Wallter was het fijn samenwerken. We zijn dan ook vrij vlot tot een compromis gekomen.”

W W W. WA L LT E R . B E Johan Tackoen - Theo Vanuytrecht - Lucy Tackoen-Verlinden - Jo Franco Wallter bvba - Thonissenlaan 68/1 - 3500 Hasselt Tel.: 011-286 786 - Fax: 011-286 787 - info@wallter.be

Te huur

Te koop

Te huur

Te koop

Rechter gedeelte van een bedrijfsgebouw gelegen in KMO-zone te Beverlo nabij de E313 afrit 26 Paal en afrit 25A Tessenderlo. Het gebouw omvat een toonzaal en kantoren aan de straatzijde (samen 150m²) en een bedrijfsruimte/opslagplaats (+/600m²)

Op KMO-zone “T Zand” worden 4 nieuwe KMO-units gebouwd met een oppervlakte tussen 194m² en 419m². Alle hallen hebben een hoogte van 6m. Units worden ‘casco’ afgeleverd met alle basisvoorzieningen, die beantwoorden aan de reglementeringen. Mogelijkheid tot samenvoegen van units. Verkoop onder toepassing van 21% BTW. (Vg - Iab - Gdv - Gvkr - Vv).

Twee handelspanden (297m² + 138m²), in recent gebouw, strategisch gelegen in het centrum van Houthalen. Het marktplein met ruime publieke parking ligt voor het gebouw. Onmiddellijk beschikbaar. Onroerende voorheffing ten laste van de huurder (basis KI € 3.399,00). Bezichtigen na afspraak met ons kantoor.

Handelshuis aan een drukke invalsweg naar het centrum van Wellen. Bestaande uit winkel, atelier met koelruimten. Totaal bebouwde oppervlakte van 259m². Tot voor kort uitgebaat als slagerij. Mits kleine aanpassingen geschikt voor elke handel of horeca. Appartement 1ste verd. 135m² (EPC score 639). Het geheel ligt op een perceel van 332m². (Vg - Wg - Gdv Gvkr - Gvv).

Genebroekstraat 94 – 3581 Beringen

Fabrieksstraat – Tessenderlo

Rode Kruislaan - Houthalen

Notelarenstraat 30 - Wellen

Te huur

Te koop

Te huur

Te huur

Handelsgelijkvloers (+/-130m²) op goede commerciële ligging, tussen café “De Vogelzang” en “Grand Café”. Mogelijkheid om het naastgelegen winkelpand (+/-150m²) op nummer 89 bij te huren. Onmiddellijk beschikbaar. Centrale verwarming met caloriemeters: € 75,00 per maand. Onroerende voorheffing ten laste van de huurder (basis KI € 2.551,00).

Multifunctionele recent gebouwde bedrijfsunit gelegen in industriezone Centrum Zuid. Het gebouw is opgesplitst in 809m² hal/magazijn en 147m² kantoor en beschikt over zijn eigen private parkings. Deze hal is verhuurd aan € 3.750,00 per maand. Vrij in onderling overleg. (Vg - Iab - Gdv - Vkr - Gvv)

Kantoren (+/-381m²) gelegen op de 2de verdieping, in standingvol gebouw langs de grote ring. Buitenparking kan gehuurd worden aan € 600,00/jaar/parking. Er is mogelijkheid om de oppervlakte van de kantoren uit te breiden met +/-129m² op de 3de verdieping. Onmiddellijk beschikbaar.

Zeer zichtbaar en strategisch gelegen vlakbij de ingang van Shopping 1 en zijn ruime parking. Commercieel pand met 7m voorgevel, bestaande uit een gelijkvloers (145m²), door een brede trap verbonden met de uitbatingsruimte (75m²) er onder. Koeling/verwarming gebeurt nu via split units. Onroerende voorheffing ten laste van de huurder (basis KI € 1.995,00). Geen gemeenschappelijke lasten. Beschikbaar vanaf 01/09/2016

Demerstraat 89-91 – Hasselt

Centrum Zuid 3023-4 - Houthalen

Herkenrodesingel 4 - Hasselt

Molenstraat 44 - Genk

2


I N H O UD

“Jongeren krijgen voortdurend twee boodschappen: ja, ondernemen is goed. Maar ook: als je bevalt, blijf je best drie maanden thuis en daarna kan je ouderschapsverlof nemen. Als ondernemer kan dat niet.” 54 Inge Geerdens, CV Warehouse

Vlaams minister Jo Vandeurzen “Sedentair kantoorleven verhoogt risico op obesitas”

Greet Nys, directeur Limburg bij Van Lanschot “Trots dat we financiële crisis zonder staatssteun overleefden”

30

4

Zakenecho’s

48

32

BOUW 8

Kati Lamens, Vlaamse architectenvereniging NAV

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid

“Verbetert gezonde levensstijl van werknemers uw bedrijfsproductiviteit?

62

VROUWELIJKE ONDERNEMERS 54

TECHNOLOGIE 40

HEALTHCARE 30

Gedeputeerde Erik Gerits bij Good Morning Club “Limburgse werkloosheid valt mee, ondanks sluiting Ford Genk”

CEO Hubert Bro volgde in september bij Iris Pierre de Muelenaere op

Inge Geerdens, winnares van de Womed Award 2005, strijdt tegen clichés

EVENEMENTEN 64

Manager Launch: heerlijk netwerken bij LaBaronale

BEDRIJFSADVIES 48

Greet Nys, Van Lanschot

Colofon: Limburg Manager, provincie Limburg, verschijnt driemaandelijks. Redactiesecretariaat en publiciteitsvoorwaarden: Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, Tel.: 011 808 854, Fax: 011 808 855, e-mail: info@managermagazines.be. Abonnementen: voorwaarden op www.managermagazines.be. Bestuurders: Lian Cuypers, Thieu Cuypers. Hoofdredactie: Stefan Kerkhofs. Publiciteits- en redactiecoördinatie: Angelique de Leeuw, Vicky Kox, Sylvie Loenders, Fatima Darghal. Vormgeving: Dirk Van Bun, Martine Vandervoort, Johny Verstegen, Walter Vranken. Werkten mee aan dit nummer: Kaat Geuens, Flore Keller. Fotografie: Johan Luykx.. Druk: Drukkerij Hendrix. Verantwoordelijke uitgever: Lian Cuypers, p/a Big Media Group nv. Copyrights: de overname van gehele of gedeeltelijke artikels is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever. Uitgave van Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, www.big-media-group.be. Lid van unie van de uitgevers van de periodieke pers, UPP.

3


ZA KEN EC HO’S

M E NSEN & ZAK EN

HASSELT – Bert Baeck is JCI Limburgse Jonge Ondernemer 2016 Bert Baeck van softwarebedrijf D-Square heeft de JCI Award Limburgse Jonge Ondernemer van 2016 gewonnen. Dankzij een combinatie van een ijzersterk dossier en een bijzonder enthousiaste presentatie wist hij de jury te bekoren. Van opleiding is hij burgerlijk ingenieur computerwetenschappen met achtergrond in Big Data, Data Mining en IoT. Bert Baeck is co-founder en actief binnen D-square sinds 2008. Deze onderneming is vooral bekend om haar product TrendMiner.

HASSELT – Constant Pompen wordt directeur van POM-ERSV Limburg De Zonhovenaar Constant Pompen wordt directeur van POM-ERSV Limburg. Deze organisatie staat in voor de voorbereiding, het overleg, de ondersteuning en de uitvoering van het provinciaal sociaaleconomisch beleid in Limburg. Erik Gerits, voorzitter van POMERSV Limburg, is tevreden: “Wij zijn blij met de aanstelling Constant Pompen van Constant Pompen die een ruime managementervaring bij heel wat bedrijven in binnen- en buitenland heeft opgedaan.”

BOCHOLT – Patrick Vanhees wordt voorzitter Ondernemingsclub Bocholt, Peer &Meeuwen-Gruitrode Leo Janssen, drie jaar actief als voorzitter van de Ondernemingsclub Bocholt, Peer & Meeuwen-Gruitrode (TRIOC), geeft zijn voorzittershamer door aan Patrick Vanhees. De nieuwe voorzitter was al jaren een geëngageerd bestuurslid van de TRIOC. Hij woont al 20 jaar in Meeuwen-Gruitrode en is eigenaar van het bouwbedrijf Vanhees, ook daar gevestigd.

LANAKEN – Chef van La Butte aux Bois wint Zilveren Botermessen op QL Jaardag

Ralf Berendsen van Hotellerie La Butte aux Bois heeft een Zilveren Botermes gewonnen op de QL Jaardag. Deze prijs wordt

4

Bert Baeck.

toegekend aan chef-koks die de lokale economie ondersteunen door streek- en seizoensgebonden producten te gebruiken. De twee andere winnaars waren Joost Verhoeven van Hotel De Weverij, Restaurant Cordial en Oss Nederland en Ludger Helbig van Auberge de Temple.

TESSENDERLO – Natalie Vanderschaeghe volgt Jos Dessers op bij Ondernemersclub Tessenderlo-Ham Jos Dessers draagt, na 20 jaar trouwe dienst, het voorzitterschap van de Ondernemersclub Tessenderlo-Ham over aan Natalie Vanderschaeghe. Zij is bestuurster van studiebureau Macobo in Tessenderlo. In 2016 bestaat de club ook 25 jaar. Dat werd gevierd met een schenking van 5000 euro voor zowel het Loois Hulphuis als voor Sint-Vincentius Ham-Tessenderlo.

HASSELT- An Nackom en Frank Leysen

vullen managementteam Skondras aan

Skondras, het internationaal verkoopondersteunend bedrijf met vestigingen in België, Nederland en Turkije, heeft zijn managementteam uitgebreid met An Nackom en Frank Leysen, respectievelijk HR manager en operations manager. Daarnaast opent Skondras drie nieuwe kantoren in Frankfurt, Londen en Parijs.

Frank Leysen.


PEER – Carrosserie Lourdaux verwerft ‘Five Star’ label van Cromax

Carrosserie Lourdaux in Peer werd in 2015 lid van het netwerk ‘Five Star’ van Cromax. “Dat is het Europese netwerk van toonaangevende, onafhankelijke, professionele schadeherstelbedrijven van Cromax,” vertelt zaakvoerder Wim Lourdaux. “Onze carrosserie bestaat sinds 1983 en is uitgegroeid tot een professioneel ‘state of the art’ carrosseriebedrijf. Wij staan garant voor een uitgelezen kwaliteit met een ervaren en performant team. We garanderen discrete herstellingen in onderaanneming. Onze interne organisatie levert een snelle en transparante service en goede samenwerking volgens afspraak. We werken met originele onderdelen en hebben multi-merken ervaring. We doen ook herstellingen van vrachtwagens en camionetten. Wij bewerken vanuit onze vestiging in Peer de regio Noord- en Midden-Limburg. Wij hebben ook een eigen transportdienst en afhaal- en leverservice. We zijn erkend door alle verzekeringmaatschappijen, hebben een duurzame relatie met alle expertiseburelen en staan voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. We dragen milieu hoog in het vaandel.” Info: www.carrosserielourdaux.be

LOMMEL – EK voetbal op groot scherm met Bar Paris

Bar Paris zal tijdens het EK voetbal, van 10 juni tot 10 juli, zorgen voor voetbalbeleving in Lommel. Er wordt een groot scherm op het Hertog-Jan plein geplaatst. Voor Bar Paris werkt Muchos Eventos van Rob Winnicki samen met SMB Organisation en de stad Lommel.

BREE/BRUSSEL – Veldeman bouwt tijdelijk operagebouw voor Brusselse Muntschouwburg

Omwille van verbouwingswerken heeft de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel nood aan onderdak. Op de site van Tour & Taxis bouwde Veldeman op maat de voorlopige Muntschouwburg met een capaciteit van 1100 personen. Operaproducties gaan nog door tot ten minste eind 2016 in de imposante TFS-tentstructuur.

HASSELT – Geert Bourgeois roept bedrijven op om mee te werken aan groener Vlaanderen

Tijdens een businessmeeting van VKW Limburg in Restaurant Figaro in Hasselt riep Vlaams minister-president Geert Bourgeois de aanwezige bedrijfsleiders op om mee te werken aan de Vlaamse klimaatambities. “Ondernemingen krijgen nog als enige spelers subsidies voor zonnepanelen. Daar kunnen jullie dus op blijven inzetten. Ook de wagenparken moeten aandacht krijgen. Vrachtwagens kunnen bijvoorbeeld overschakelen naar aardgas. Ter vergelijking: Schotland haalt vandaag al 50% van zijn elektriciteit uit hernieuwbare energie, maar heeft dan ook een enorm potentieel qua wind- en getijdenenergie en waterkracht. Vlaanderen scoort op dat vlak slechts 5,5%.” De minister-president temperde ook de verwachtingen over het inschakelen van vluchtelingen in het bedrijfsleven. “17% van de vluchtelingen is analfabeet en 80% is laag of ongeschoold. Dat is een profiel of scholingsniveau waar Vlaanderen jammer genoeg maar weinig jobs voor heeft.”

HASSELT – Start-up Cr3do lanceert nieuwe online platformen

De start-up Cr3do, gelegen op Corda Campus, ontwikkelde een website die architectuur verbindt met 3D-oplossingen. Oprichter Jens Raskin: “We maken onze 3D-services simpel en toegankelijk voor elke professional. De klant kan een 3D-model op maat aanvragen. De 3D-maquettes zijn een simpele en snelle oplossing voor architecten.”

Zake n e ch o’s - 5 c ho’s


HERENTALS/HAMONT – Agora Culinair neemt Van Hout Horeca over De familie Vleugels, eigenaar van onder andere Agora Culinair en ’t Vleesboerke, neemt Van Hout Horeca in Hamont over. Zo wordt het bedrijf een van de grootste horecagroothandelaars in België. De beide bedrijven werken al meer dan twintig jaar intensief samen in de aankoopgroepering Resto-Frit. “De familiale bedrijfscultuur bij Van Hout past bij het DNA van Agora Culinair,” zegt Mario Vleugels.

van een echte kmo kan behouden,” zegt CEO Ronny Ruyters. “Onze mensen hebben zich hier altijd thuis gevoeld in een vlakke, open structuur met een lage drempel. Dit behouden, in combinatie met onze ambitieuze plannen, is geen sinecure. Vandaar de keuze voor deze aanpak.”

BERINGEN – Boekhoudkantoor ABFK bestaat 15 jaar

HASSELT/GEEL – Nieuwe vestiging in Geel voor Officenter

Officenter opent een nieuwe vestiging in Geel. Het bedrijf zoekt op dit moment ondernemers uit de regio om samen het project tot een succes te brengen. Officenter heeft al vijf regionaal verankerde business- en coworkingcentra, in Hasselt, Turnhout, Antwerpen, Maastricht en Leuven.

PAAL-BERINGEN – Z-Staffing wordt Staffing Z-Staffing, specialist in staffing oplossingen, gaat sinds kort verder onder de nieuwe naam Staffing, met bijhorende nieuwe identiteit en logo. Staffing telt 50 vaste werknemers en 400 flex-krachten en heeft een jaarlijkse omzet van zo’n 20 miljoen euro. Het bedrijf is actief in onder andere uitzenden, werving en selectie, outsourcing en het geven van opleidingen.

BOCHOLT – Vergader eens in een huifkar

Boekhoudkantoor ABFK bestaat 15 jaar en vierde dat in stijl in De Centrale in Heusden-Zolder. Ze ontvingen er meer dan 500 gasten. Het team bestaat intussen uit vier vennoten en acht medewerkers die de dossiers van meer dan 600 klanten behartigen.

AARSCHOT/HASSELT –Samenwerkingsakkoord tussen Out Of Use en CityDepot voor ophaal elektro-afval

Out Of Use en CityDepot sloten een overeenkomst voor de ophaal van elektrisch en elektronisch afvalmateriaal bij bedrijven, organisaties en overheidsdiensten in acht Belgische steden. Voor elk bedrijf zijn voordeel: CityDepot kan haar retourtransporten vullen en Out Of Use heeft een oplossing voor het ophalen van kleine hoeveelheden elektro-afval in drukke stadskernen. In de samenwerking staat het ecologisch belang centraal.

FarmFun heeft een nieuw concept ontwikkeld om vergaderen aangenamer te maken. Het bedrijf introduceerde de ‘Conference on wheels’, waarbij een professioneel uitgeruste huifkar dienst doet als vergaderzaal. Deze wordt met een tractor tegen tien kilometer per uur door het landschap van Noord-Limburg getrokken. Er is geluids- en video-installatie aanwezig met een groot scherm.

HASSELT – ACA IT-Solutions verandert bedrijfsstrategie ACA IT-Solutions draait zijn bedrijfsstrategie 360° om. Het consultancybedrijf realiseert dit via het ‘The Connected Company’-model van Dave Gray. “De essentie is dat je, ondanks forse groei, de gemoedelijke sfeer en het familiale DNA

36 - Zakenecho’s

HASSELT – ‘Ondernemend Limburg’ start Limburg StartUp In februari werd de overkoepelende starterscommunity van ondernemend Limburg gelanceerd onder de naam Limburg StartUp. In januari waren er maar liefst 765 Limburgse starters: dat aantal lag nog nooit zo hoog. Limburg StartUp wil deze dynamiek een extra versnelling geven. Het gaat om een open platform, gedragen en ontwikkeld door ondernemend Limburg, om initiatieven te verbinden, starters te versterken en groeiprocessen te versnellen. De initiatiefnemers van de community zijn enkele ondernemers, UHasselt en PXL, JCI Limburg, Studentstartup, LRM en haar incubatoren en het Mediahuis. De meest recente Zakenecho’s vindt u op onze website www.managermagazines.be.


INNOVATIEF EN EFFICIËNT.

De nieuwe BMW 225xe Active Tourer, BMW 330e Berline Echt rijplezier

DE NIEUWE PLUG-IN HYBRIDS: BMW 2 REEKS ACTIVE TOURER EN BMW 3 REEKS BERLINE.

Met de lancering van BMW iPerformance neemt BMW opnieuw de pioniersrol op zich in het premiumsegment. Deze hybride technologie koppelt een elektrische aandrijving aan een klassieke verbrandingsmotor, wat een opmerkelijk gunstige invloed heeft op verbruik en uitstoot. Of u nu kiest voor de veelzijdige BMW 225xe Active Tourer of de sportieve BMW 330e Berline, steeds ervaart u een onovertroffen combinatie van dynamisch BMW rijplezier en innovatieve efficiëntie. Ontdek de BMW Plug-in Hybrids bij ons.

van Osch Hasselt Scheepvaartkaai 14 3500 Hasselt Tel. 011 21 15 10 www.vanosch.bmw.be

van Osch Halen Industriepark 1122 3545 Halen Tel. 013 46 01 30 www.vanosch.bmw.be

Beliën Neerpelt Hamonterweg 100 3910 Neerpelt Tel. 011 66 85 80 www.belien.bmw.be

Milieu-informatie (KB 19/03/04): www.bmw.be

Beliën Lommel Edward Anseelestraat 21 3920 Lommel Tel. 011 55 20 70 www.belien.bmw.be

1,9-2,1 L/100 KM • 44-49 G/KM CO2 7


Kati Lamens, Vlaamse architectenvereniging NAV

“Door de bomen het bouwbos blijven zien, dat is onze grote meerwaarde” Tegenwoordig moeten architecten voldoen aan een complexe wetgeving en neemt het belang van duurzaam bouwen almaar toe. Verzekeringsplicht, energieprestatieregelgeving, veiligheid en aansprakelijkheid zijn hot topics in deze sector. Hoewel de lat steeds hoger ligt voor hen, vormt hun uitgebreide kennis juist de meerwaarde van hun beroep. “Architecten voelen zich goed thuis in hun adviserende rol als coördinator,” verklaart Kati Lamens, voorzitster van de Vlaamse architectenvereniging (NAV). M.M.: Wat doet NAV en wat is haar meerwaarde? Kati Lamens: “NAV is een beroepsvereniging die gegroeid is door de dienstverlening naar haar leden. Ongeveer 60% van de architecten, ingeschreven bij de Orde van Architecten, zijn vertegenwoordigd in onze vereniging. Elke architect kan bij ons terecht voor bijstand met betrekking tot technische en juridische zaken. Bovendien zijn we ook sterk in de belangenbehartiging voor onze leden als gesprekspartner voor veel kabinetten inzake thema’s die te maken met het beroep van architecten.” M.M.: Vandaag wordt er meer verwacht van architecten, merken jullie dat ook bij bouwheren? “Dat klopt, maar dat is niet noodzakelijk negatief. Via allerlei fora wordt de opdrachtgever vandaag overstelpt met

8

informatie omtrent een, voor hem op het eerste zicht, eenvoudig bouwproject. EPB, veiligheid, ventilatie, stedenbouwkundige verordeningen, duurzame technieken, premies, … Voor een leek is dat vaak één groot kluwen. En dat is nu de meerwaarde van de architect, die wel het bos door de bomen ziet. Hij zorgt ervoor dat hij omringd is door de juiste partners om heel het project in goede banen te leiden: van het ontwerp tot en met de technische uitvoering of een extreem doorgedreven energieplan. Hij kan meer dan ooit zijn rol spelen, de architect is de bestgeplaatste persoon om al de spelers rond de tafel te krijgen.” M.M.: Nieuwbouwwoningen zijn energievriendelijker, maar wat gebeurt er met alle bestaande woningen?


BO UW A R CHIT ECT U U R & B OU W M AT E R I AL E N

“De overheid is er zich van bewust dat er een inhaalbeweging nodig is voor het bestaande gebouwenpatrimonium. Maar er moet ook dringend een oplossing komen voor de ad hoc aanpak van bouwheren bij renovatieprojecten.” Kati Lamens

“De overheid is er zich van bewust dat er een inhaalbeweging nodig is voor het bestaande gebouwenpatrimonium. Maar er moet ook dringend een oplossing komen voor de ad hoc aanpak van bouwheren bij renovatieprojecten. Opdrachtgevers schaffen een te verbouwen woning aan, zijn er zich van bewust dat deze energetisch een hoop gebreken vertoont, zoeken uit welke premies ze kunnen krijgen en beginnen te isoleren. Hierbij komt vooraf geen onafhankelijk deskundig advies aan te pas. In een later stadium, wanneer de opdrachtgever vergunningsplichtige werken wenst uit te voeren komen ze bij een architect terecht. Deze stelt vast dat de woning naast een energetische problematiek ook een vochtprobleem heeft, stabiliteitsrisico’s vertoont, de geïsoleerde dakopbouw verkeerd is samengesteld met condensatie als gevolg,… Kortom de eerdere investering is deels slecht besteed en is verloren na aanpassingen. We pleiten ervoor om het bekomen van premies te koppelen aan een voorafgaand onafhankelijk deskundig advies. De architect is door zijn opleiding en ervaring in een waaier aan materies hiervoor de geknipte partner. Dat initiatief in combinatie met een gelijkschakeling van de BTW-voet voor renovatie en afbraak met volledige wederopbouw zal ervoor zorgen dat ook oude, beter te slopen panden, zullen vervangen worden en men kan spreken van een echte inhaalbeweging. Overheidsmiddelen lopen minder het risico ondoordachte lapmiddelen te worden.”

M.M.: Wat is er gewijzigd rond de verzekeringsplicht? “Alle bouwpartners zijn tien jaar aansprakelijk voor wat ze doen, maar enkel de architect moet zich daar verplicht voor verzekeren. Destijds werd deze verzekeringsplicht ingesteld

door de deontologie van de Orde van Architecten, je was als architect hoofdelijk aansprakelijk. Daar heeft de wet Laruelle verandering in gebracht door toe te laten dat je deze aansprakelijkheid ook met je vennootschap mag dragen. Maar de ongelijkheid tussen de verschillende bouwpartners is daarmee niet weggewerkt. De plicht geldt niet voor aannemers, ingenieurs,… Een aantal wetsvoorstellen liggen intussen op tafel die een einde moeten maken aan deze discriminatie. Op zich positief, maar inhoudelijk nog niet consument en architectvriendelijk, er is dus nog werk aan de winkel. M.M.: Is het tijdperk van de individuele architect aan het verdwijnen? “Er zijn toch nog veel individuele architecten, maar er is ook wel een duidelijke trend naar samenwerking. Het bouwverhaal is namelijk zo complex geworden dat je alleen niet meer alle kennis volledig kan beheersen. Heel het bouwproces heeft zoveel facetten met bijbehorende verantwoordelijkheden dat het onmogelijk is om al deze disciplines in huis te hebben. Veel middelgrote kantoren weten zich te omringen met de juiste experts in kader van de specificiteit van hun projecten en fungeren zo als enige aanspreekpunt naar de bouwheer toe en als coördinator van het geheel. De opdrachtgever wordt zo een groot deel ‘ontzorgt’. Als nu nog elke partij een gelijkwaardige verzekeringsplicht heeft voor de verantwoordelijkheden en taken die hij voor zijn rekening neemt, zijn we helemaal tevreden.” M.M.: Waarom is er zoveel kritiek op architectuurwedstrijden? “Het probleem is dat opdrachtgevers steeds meer van architecten eisen. Enorm veel architecten investeren heel veel tijd (lees betaalde werkuren) in deze wedstrijden. Maar van bijvoorbeeld 60 deelnemers is er maar één winnaar. Kantoren waarvan het orderboek grotendeels afhangt van het binnenhalen van opdrachten via wedstrijden kunnen bij een aantal verliezen op rij het financieel erg moeilijk krijgen. Opdrachtgevers van hun kant, weten vaak niet goed via welke procedure, voor welke vergoeding en wat ze inhoudelijk moeten vragen om een goede selectie te kunnen maken. Het is perfect mogelijk om op basis van referenties, een goede visienota of een aantal criteria te bepalen welke architect de beste is voor hun project. Daarom sensibiliseren we zowel de opdrachtgevers als de architecten in de juiste aanpak van een goede architectuurwedstrijd. Voor beide groepen hebben we een handvest gemaakt en dat werpt zijn vruchten af: verschillende opdrachtgevers en architecten vinden hun weg in deze problematiek naar NAV. Nu de overheid nog! Kijk alvast eens op onze site www.architectuurincompetitie.be

A rc h i te c tuur & B o uwm ate r ia len - 9


CREATIEVE OPLOSSINGEN VOOR CASSETTE GEVELBEKLEDING Limeparts nv, GZ-Zone 8, Oosterring 21, B-3600 Genk T +32(0)89 62 09 11 info@limeparts.be www.limeparts.be

O N T D E K D E Z E U N I E K E L O C AT I E ! Dit prachtige voormalige klooster van de Karmelieten werd compleet gerenoveerd en omgetoverd tot vakantieverblijf en conferentiecomplex voor kleine en grote groepen.

IN HET HART VAN DE FRUITSTREEK Wandel, fiets of toer langs de grootste monumentenstad van Limburg. Ga gezellig winkelen op de markt of kastelen kijken in Haspengouw. In de lente staan alle fruitbomen in bloei en dit geeft een prachtig aanzicht. Van april tot oktober staat Haspengouw dan ook volledig in het teken van fruit.

Dit is uw perfecte locatie voor: ■ ■ ■ ■

seminaries, vergaderingen en trainingen gezins- of groepsvakanties weekenduitstapjes feesten

Laat je verrassen en ontdek deze prachtige streek!! Eynestraat 44 | 3800 Zepperen Voor meer info & boekingen: Christiane Vervaet | Mobile +32 (0) 489 57 23 61 christiane.vervaet@vakantie-residenties.be | www.vakantie-residenties.be

10


Aannemingen Ca rmans

BlueBlocks: creatieve toepassing op de IKEA-site in Hasselt Carmans BT is een bruisend familiebedrijf, met een halve eeuw van groei en innovatie op de teller. Van een wegenbouwbedrijf zijn ze uitgegroeid tot een platform van complementaire bouwondernemingen. Na jarenlang investeren in het hergebruik van grondstoffen, vormen hun BlueBlocks het eerste eindproduct. De ‘blauwe economie’ vraagt om creatief ondernemerschap. Jullie draaien ten volle mee in de blauwe economie ... Wat zijn de concrete toepassingen van jullie product? Stefan Carmans: Onze BlueBlocks zijn multi-inzetbaar en leveren functionele en esthetische resultaten. Zo hebben we recent nog de geluidsmuren op de gloednieuwe IKEA-site in Hasselt aan onze portfolio kunnen toevoegen. Onze BlueBlocks maken het mogelijk om een geluidsmuur te bouwen die tegelijk als keermuur fungeert. Door onze BlueBlocks op een inventieve manier in te zetten kunnen we twee uitdagingen tegelijk aanpakken: keermuur en geluidsdemping. Zo slaan we twee vliegen in één klap... Wat maakt jullie BlueBlocks zo uniek? Stefan Carmans: Wel ja, het zijn superieure betonblokken met een uniek design. Het lijken wel legoblokjes, wat maakt dat je ze makkelijk en stevig op mekaar kan stapelen en dat ze een stabiel geheel vormen. Ze zijn ontworpen om schanskorven aan te bevestigen ... die je dan naar wens kan opvullen. Met keien geeft dat een stijlvolle look. Op de site van IKEA hebben we lavastenen gebruikt en dat heeft dan weer een geluidsabsorberend effect. Een geluidsstudie door de Gentse Universiteit heeft uitgewezen dat onze geluidsmuren zeer doeltreffend zijn. De basisprincipes van de blauwe economie doen het goed in de bouwsector? Stefan Carmans: Dat klopt. Reeds in onze pioniersjaren merkten we dat er bij wegenbouw grote hoeveelheden puin vrijkwamen. Door deze grondstoffen te reinigen en te laten certificeren, zijn

Stefan Carmans.

we op de bestanddelen uitgekomen waarmee we onze BlueBlocks konden ontwikkelen. Daarmee beschikken we nu over een hoogwaardig eindproduct met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding... ecologisch én economisch verantwoord.

FICHE Aannemingen en wegenbouw Infrastructuurwerken in brede zin Machinebouw Grondstabilisatie Grondreiniging BlueBlocks Energieopwekking Op- en overslag Breekwerf en puinrecyclage Pionier in veredeling van grondstoffen

Kanaalstraat 14 - 3560 Lummen - T 011 45 48 45 - info@carmans.be - www.carmans.be ou w Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eBraa n - 11
Louis Wolfs.

LW Cleaning

“Perfectie is mijn codewoord”

Michel Dourée.

Verhu i zingen Dourée

Topverhuizer Activiteit

Reinigen van ramen, industriële gevels (SWP panelen), zonnepanelen en ondergrondse garages. Opkuisen van nieuwbouw- of renovatieprojecten. Wassen van ramen van scholen en rusthuizen.

Verhuizingen Dourée draait al drie generaties mee in Tongeren. U kunt er terecht voor kleine pakketten en transporten tot in totaal veertig ton. De verhuisfirma beschikt over een bewaarservice waar uw goederen tijdelijk opgeslagen worden. Jean Dourée ging in Tongeren met de firma van start in 1937; kleinzoon Michel leidt het bedrijf vandaag.

Doelgroep

Service

Activiteiten

Van particulieren tot grote bedrijven in Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen.

Klanten

O.a. Mathieu Gijbels, BMW Garage Beckers, Autogroep Di Nitto, Group Bruno, Different Hotels, EFC Lummen, Quick, La Botte, DNY, Fashion Point, La Bottega.

Meerwaarde

“We hebben onlangs geïnvesteerd in een milieuvriendelijk osmosesysteem,” vertelt zaakvoerder Louis Wolfs. “Hiermee wordt water gefilterd tot ultra puur water dat elk vuil verwijdert zonder het gebruik van detergenten.

Verhuizingen Dourée staat bekend om zijn uitgebreide en persoonlijke service. Het bedrijf is erkend lid van de Belgische kamer van Verhuizers en werkt volgens de normen van ‘Official Movers’.

Speciaal

Bij Verhuizingen Dourée weten ze hoe ze met antiek moeten omspringen. Uw waardevolle attributen worden met de grootste zorg vervoerd. Een onberispelijk transport is verzekerd.

Materiaal

Dourée beschikt over twee verhuiswagens en drie bestelauto’s. De meubellift reikt tot de tiende verdieping.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

LW Cleaning heeft ingetekend op het project ‘Score your goal’ waarbij langdurig werklozen en kwetsbare jongeren gecoacht worden naar een job. Drie jongeren zijn onlangs aan de slag gegaan.

LW Cleaning Snoekwijerstraat 2bus5 – 3600 Genk info@lw-cleaning.be – www.lw-cleaning.be 14

Nieuwstraat 39 – 3700 Tongeren T 012 39 39 00 info@verhuizingendouree.be www.verhuizingendouree.be - T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o nd e raan

Luc Nizet en Dirk Driesmans.

Q-BUS Architecten bureau

“Energiezuinig bouwen op betaalbare wijze” Historiek

Opgericht in 1992

Zaakvoerders

Luc Nizet en Dirk Driesmans

Team

“We beschikken over een team van 13 vaste teamleden, waaronder 9 architecten. Met leeftijden tussen 24 en 58 jaar combineren we frisse ideeën met ervaring.”

Energiezuinig

“Wij leggen het accent op duurzaam en energiezuinig bouwen op een betaalbare wijze. Bovendien hebben we ervaring met passieve en BEN projecten.”

Projecten

Passiefschool ‘De Verdieping’, energiezuinig woon- en zorgcentrum Hof ter Bloemen, Ben-appartmenten, winkels, retail-projecten, diverse bedrijfsgebouwen, …

Verhuizing

“Onlangs zijn we verhuisd naar ons nieuw BEN en passief kantoorgebouw in Lummen. En dat voor een bouwkost die niet hoger is dan andere kantoorgebouwen.”

Q-BUS Architectenbureau Klaverbladstraat 1A – 3560 Lummen – T 011 37 12 12 – info@q-bus.net – www.q-bus.net - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


D-B uild

Degelijk bouwen Bouwen is vertrouwen … deze stelling onderbouwt D-Build elke dag. Projectbouw en bouwen in het algemeen is een kwestie van georganiseerd denken, verweven met het nodige vakmanschap. Bouwen is ook omgaan met mensen. In een wel erg concurrentiële sector treedt D-Build op de voorgrond als pleitbezorger van stijlvolle architectuur, maatwerk en precisie in de afwerking. Op welk terrein zijn jullie actief? Koen Vriens: “Onze aandacht gaat uit naar nieuwbouw van appartementen en woningen, in eigen projectontwikkeling of in samenwerking. We nemen daarbij het hele proces onder handen: van de aankoop van gronden, tot de ontwikkeling, het bouwen en het opleveren van de appartementen en woningen. Onze focus gaat uit naar totaalconcepten met een architecturale meerwaarde, uitgevoerd volgens de strengste energienormen. Voor de uitvoering van de werken vertrouwen we op deskundige, duurzame partners die door jarenlange samenwerking exact onze werkwijze volgen en die tevens staan voor kwaliteit. De verkoop wordt steeds gerealiseerd in samenwerking met gespecialiseerde immokantoren. D-Build is een team van mensen die elk voor zich top zijn in wat ze doen.”

Koen Vriens.

Hoe maakt u dat concreet? “We houden steeds rekening met de persoonlijke wensen van de kopers, zoals de door hen gewenste indeling, afwerking en materiaalkeuze. Op vraag van de toekomstige bewoners worden de plannen door middel van verschillende besprekingen op punt gezet. Dit vergt een intense en open communicatie met alle betrokken partijen. De klant kan bij ons zijn unieke woondroom waarmaken … én dat aan een heel correcte prijs. Natuurlijk wil het oog ook wat: mooie architecturale elementen brengen altijd een meerwaarde met zich mee. Als een project dankzij een leuke eyecatcher in de smaak valt, zullen de kopers er helemaal voor gaan. Tevreden klanten vertellen het voort … of komen terug om een tweede huis of appartement te kopen, voor zichzelf of als investering. Aantrekkelijke panden zijn een boost voor onze uitstraling!”

FICHE D-Build wordt gedragen door een dynamisch team onder leiding van Koen Vriens, met stuk voor stuk gedreven teamplayers die perfect de noden van de markt aanvoelen en voor wie een afspraak een afspraak is. Activiteiten: bouw van appartementen, woningen en villa’s, in eigen projectontwikkeling of in samenwerking. Regio: Vlaams-Brabant, Brussel, Antwerpen en Limburg.

Mijnwerkerslaan 8 – 3550 Heusden-Zolder – T 011 22 01 07 – koen.vriens@d-build.be – www.d-build.be ou w Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eBraa n - 15


Hugo Verdyck.

Iso -M obil

“Kwaliteit en service, dat is waar Iso-Mobil voor staat” Historiek

Opgericht in 1988

Zaakvoerder Hugo Verdyck

Activiteiten

Specialist in het spuiten van polyurethaan hardschuim (PUR). “Wij isoleren vloeren, de onderkant van daken en betonplaten, kruipruimten en spouwmuren. Maar ook voor akoestische isolatie kan u bij ons terecht.”

Cliënteel

Aannemers, particulieren, landbouw, pretparken… Verbouwingen “Wij injecteren spouwmuren van bestaande woningen. Ook kruipkelders nemen we onder handen. Bovendien ontvangt u subsidies wanneer u een bestaande woning isoleert.”

Duurzaam en energiezuinig

PUR is naast een milieuvriendelijk materiaal ook uiterst duurzaam. “Het gaat een eeuwigheid mee: onze kwaliteitscontroles bevestigen dat keer op keer.”

Klantenservice

“Wij spuiten niet enkel purschuim, ook het papierwerk voor isolatiepremies nemen we voor onze rekening. De klant moet enkel het dossier ondertekenen en opsturen. Kwaliteit en service, dat is waar Iso-Mobil voor staat.”

Sigrid Missotten, Patrick Pannemans en Raymond Drenth.

Kwad r O

KwadrO Tongeren viert z’n tweede verjaardag in stijl Tevreden klanten

“We blijven gestaag groeien in een best wel competitief marktsegment. Maar boven alles vormen we een jong en dynamisch team en dat merkt de klant aan de zeer persoonlijke service die wij leveren. Zo staan we in voor twaalf maanden gratis onderhoud na plaatsing, terwijl drie maanden gebruikelijk is in onze sector. Verder geven we tot 20 jaar garantie op alle PVC-ramen. Daarmee bekleden we een unieke positie op de markt. Door ons professioneel advies, compleet gamma en professionele uitvoering creëren we een aanzienlijke meerwaarde voor de klant en zijn woning. Tevreden klanten … daar gaan we voor, met het hele team”, aldus Raymond Drenth.

FICHE Activiteiten: plaatsing van ramen en deuren (in PVC, aluminium en hout), rolluiken, zonwering, garagepoorten, … Organisatie: Raymond Drenth en zijn echtgenote Sigrid Missotten leiden samen de KwadrO-franchise Tongeren – Diest – Genk. In de vestiging in Tongeren worden ze bijgestaan door sales managers Patrick Pannemans en Fanny Breesch.

KwadrO KwadrO Tongeren Luikersteenweg 186 – 3700 Tongeren

Geert Wijnants.

Electro Wijnan ts

Allround aanbod, duurzame oplossingen Allround aanbod

Dankzij de inzet van 20 vakbekwame, veelzijdige medewerkers kunt u rekenen op een uitgebreid pakket elektro-oplossingen: branddetectie, toegangscontrole, inbraakbeveiliging, domotica, verlichting, bekabeling van datanetwerken, ...

Klanten

Onder meer overheden (scholen), instellingen (zorgsector, ziekenhuizen) en bedrijven.

Opmerkelijk

“Wij bouwen onze schakelkasten zelf, het is een cruciaal toestel waar de elektronica van een bedrijf gebundeld wordt en met elkaar communiceert,” zegt zaakvoerder Geert Wijnants.

Trends en ontwikkelingen

“Er is een grote vraag naar ‘relighting’ en duurzame leds. Ook geïntegreerde systemen met domotica en KNX, het gestandaardiseerde netwerkcommunicatieprotocol voor ‘intelligent buildings’, zijn populair onder bedrijven. Voor deze zaken spelen wij kort op de bal.”

Nieuw gebouw

In de zomer verhuist het bedrijf naar een nieuw gebouw, voorzien van de nieuwste technologieën, op Schurhovenveld in Sint-Truiden.

KwadrO Genk Hasseltweg 84 – 3600 Genk KwadrO Diest Leuvensesteenweg 184 – 3290 Diest Ambachtsstraat 11B – 2390 Malle T 03 309 23 78 – info@iso-mobil.be www.iso-mobil.be 16 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Luikersteenweg 186 – 3700 Tongeren T 012 20 20 05 – tongeren@kwadro.be www.kwadro.be - T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o nd e raan

Schurhovenveld 4720, 3800 Sint-Truiden T 012 74 65 09 geert@electrowijnants.be www.electrowijnants.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n on d era an


Thi j s Dak- en Zinkwerken

“Klant profiteert van onze enorme ‘dak’-kennis en -ervaring” Ervaring, kwaliteit en service: dat garandeert Thijs Dak- en Zinkwerken. Oprichter Vincent Thijs installeert, herstelt en renoveert al 20 jaar met veel passie diverse soorten daken. De eerste tien jaren ging hij mee daken leggen met zijn ploegen, zodat ze het vak helemaal onder de knie kregen. Daar profiteert u van als klant. Thijs Dak- en Zinkwerken is gespecialiseerd in timmerwerk, dakbedekking (leien, pannen, zink), gevelbekleding, isoleren van daken en gevels, zinkwerken, hanggoten, afvoerbuizen en het plaatsen van dakvensters. “We zijn zowel actief bij particulieren als in onderaanneming voor onder andere Dethier (Alken), Margema (Dilsen) en Postelmans-Frederix (Beringen),” zegt Vincent Thijs. “Dan gaat het voornamelijk om scholen en openbare gebouwen.” Hoe is de markt de voorbije jaren geëvolueerd? Vincent Thijs: “Vroeger kwamen klanten naar ons toe met een bepaalde dakpan in gedachten. Dat is nu niet meer het geval. De klant zoekt tegenwoordig een dakpan die bij zijn huis past. Het is dus van belang om meer opties aan te bieden. Daarom breiden we onze toonzaal momenteel uit. Zo kan de klant de mogelijkheden zien en voelen. Gevelbekleding wint steeds meer aandeel. Klanten kunnen ook hiervoor terecht in onze nieuwe toonzaal om de mogelijkheden te ontdekken.”

Waarin zit jullie meerwaarde? “Je moet de klant verkopen wat hij nodig heeft, kijken naar het totaalplaatje: duurzaamheid, energiebesparingen op lange termijn,… dat telt meer dan ooit mee. Verder zorgen we dat het af is, we laten klanten niet wachten. Dat wordt erg geapprecieerd en gewaardeerd.” “Ervaring speelt in onze aanpak een grote rol. Ons team bestaat uit 17 gedreven en ervaren dakwerkers, die werken in vijf ploegen. Elk heeft zijn eigen specialiteit. Plus we blijven investeren in de opleiding van onze medewerkers. We zijn zowel gespecialiseerd in nieuwbouw als renovatie. We hebben ook ploegbazen die al meer dan tien jaar bij ons werken. Kortom: ze hebben veel kennis en ervaring. Als klant vaart u er wel bij!”

TE HUUR: EFFER ROOFCRANE “In 2009 hebben we een Effer Roofcrane aangekocht. Hier hebben we ook een vaste chauffeur voor in dienst genomen. Deze kraan bieden we te huur aan.”

37320 Thijs VincentGaspeldoornstraat 7 - 3650 Dilsen Stokkem T 0495 36 82 12 - info@dakwerkenthijs.be - www.dakwerkenthijs.be ou w Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eBraa n - 17


Jos Jeunen.

Alulim

‘Innoveren, bijblijven. Dat is onze missie’ Alulim aluminiumconstructies is gespecialiseerd in de productie en plaatsing van aluminium constructies zoals aluminium ramen en deuren, beglazing, aluminium gevelbekleding, raamgevels, glazen constructies, veranda’s, rolluiken en verschillende vormen van zonwering. Vingerscan

De ontwikkelingen gaan razendsnel. “Er zit steeds meer domotica in onze ramen, deuren en rolluiken. Deuren die opengaan met een vingerscan, een touchscreen of met een IPhone horen tot de nabije toekomst,” zegt Jos Jeunen, zaakvoerder van Alulim.

Kunst

Jos Jeunen zit al dertig jaar in de aluminiumbusiness. Zijn passie voor het materiaal is nog even vurig als toen hij als 15-jarige aan het werk ging. “Elke dag opnieuw investeren we in techniek, kwaliteit en goede vakmensen. Continu innoveren blijft de grootste uitdaging voor de toekomst,” zegt Jos Jeunen.

Marcel Swennen.

Joyce Maar.

HSM Interieur

Studio D Creations

Uw specialist in gyproc

“Wij hebben … álles”

Activiteit

Activiteiten

HSM Interieur is een afwerkingsbedrijf gespecialiseerd in gyprocwerken. Terwijl gyprocwerken de hoofdactiviteit vormt, kan je het bedrijf ook contacteren voor dressings, maatkasten, schilderwerken en interieuradvies.

Werkwijze

Volgens de regels van de kunst, afwerking van gyproc met papieren voegbanden in de hoeken in plaats van te kitten.

Meerwaarde

Kwaliteit staat voorop. Zaakvoerder Marcel Swennen volgt zelf elke werf op. “Bij ons is bovendien een woord een woord. We komen elke afspraak na zoals besproken. Een persoonlijke aanpak en flexibele werking is een van onze sterke punten.”

Aantal medewerkers

Vijf medewerkers naast de zaakvoerder.

Ambitie

Als bedrijf nog een beetje groeien, maar zeker niet te groot worden. “We blijven een familiebedrijf met collegialiteit, persoonlijk contact en een snelle service als belangrijke waarden.” Verder wil HSM Interieur graag samenwerken met een belangrijke speler in de industriebouw en zo de afwerking van industriehallen op zich nemen.

Totaalconcept voor het interieur van bedrijven en particulieren.

Producten

Van keramische tegels, natuursteen, parket, laminaat en terrasvloeren tot kurk, gietvloeren, vinyl, trappen en deuren.

Zaakvoerster

Joyce Maar is amper 27 en werkte tot voor kort voor een andere tegelfirma. Toen die sloot, is ze met Studio D Creations haar eigen zaak begonnen.

Filosofie

Voor ieder wat wils. Zo staan de klassieke, vintage stijlen met kleine tegeltjes netjes naast de vloeren met een moderne cementlook, de hippe patroontegels en de grote tegels.

Kwaliteit

Studio D Creations koopt nieuwe tegels persoonlijk aan in Spanje en Italië en heeft ook een eigen parketlijn: geen Aziatische import, maar degelijke Europese productie.

Sterke service

Voor verkoop komt Studio D Creations vrijblijvend ter plaatse voor advies. Na verkoop is er een eigen plaatsings- en onderhoudsdienst.

Studio D Creations Nijverheidslaan 1563 – 3660 Opglabbeek T 089 30 83 37 – jos.jeunen@alulim.be www.alulim.be 18 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Lambertus Paulystraat 7 3670 Meeuwen-Gruitrode – T 089 85 87 46 info@hsm-interieur.be www.hsm-interieur.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raan

Paalsesteenweg 341 – 3583 Paal T 011 42 24 44 info@studiodcreations.com www.studiodcreations.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


zonwering, raamdecoratie & rolluiken

Genkersteenweg 313 – 3500 Hasselt – T 011 300 400 – F 011 24 31 44 – www.boflex.be

B ou w - 19


Prisca Heinze en Ronny Knoops.

Marc Loenders.

Martijn Buijtels.

Kivi Natuursteen

Loenders

BINNENtotaal

Gespecialiseerd in natuursteen

Uw specialist in badkamers, centrale verwarming, ventilatie en sanitair

“Vakkundige knowhow in alle binnenwerken”

Gespecialiseerd in Belgische blauwe hardsteen, graniet, marmer, kalksteen, composiet en arduin.

Historiek

De natuursteen producten worden met zorg en deskundigheid uitgekozen en afgewerkt. Altijd op maat van onze klanten.

Al 25 jaar lang is Loenders als installatiebedrijf specialist in centrale verwarming, sanitair, ventilatie, airco en zonnepanelen. Enkele jaren geleden werd met Loenders Outlet een speciaalzaak in badkamermeubels geopend.

Jong én ervaren

Uniek

Vakmanschap en kwaliteit

Kivi Natuursteen is gelegen in Bree en heeft meer dan 50 jaar ervaring. U krijgt perfect afgewerkte producten mét een unieke en persoonlijke aanpak.

Heel veel mogelijkheden

Natuursteen kent echt heel veel mogelijkheden. En dat komt vooral door de vele toepassingen en esthetische kwaliteiten. Belgische blauwe hardsteen is inzetbaar om onder andere plinten, deuromlijstingen en raamdorpels van te creëren, maar ook als massieve toepassing voor douchebakken, ligbaden en wasbakken. Natuursteen kan onder andere toegepast worden als vloer, zowel binnen als buiten. Daarnaast zijn er ook toepassingen mogelijk in de badkamer, in de keuken, in de tuin, als gevelbekleding.

Natuursteen met advies

De wensen van klant staan centraal. Dat zorgt voor een natuursteen die perfect bij hem past. En daardoor bespaart de klant geld: hij krijgt een product waar hij levenslang plezier aan heeft.

Met Loenders Outlet werd een uniek concept uitgebouwd. “De badkamer is uitgegroeid tot een plek waar mensen tot rust komen. Er wordt steeds meer aandacht aan geschonken. Loenders Outlet verkoopt in outlet Belgische kwaliteitsmerken en dat voor ieders budget, zelfs wanneer dat budget beperkt is.”

Meerwaarde

Loenders Outlet verkoopt voornamelijk einde reeksen die even mooi gepresenteerd worden als de nieuwe collectie. Het bedrijf gaat er prat op dat ze kwaliteit levert en enkel kiest voor Belgische kwaliteitsmerken.

Service

Sleutelklare interieurprojecten zonder kopzorgen, dat is waar BINNENtotaal sterk in is. Voor advies, planning, constructiewerken, afwerking tot de interieurinrichting is er slechts één aanspreekpunt. Activiteiten

“Wij coördineren alle werken en schakelen onderaannemers in voor alle bouwkundige werken, timmer- en schilderwerken, vloerafwerking, plaatsen van systeemwanden en plafonds. We hebben de nodige kennis in huis om klanten te adviseren wat betreft akoestiek, klimaatbeheersing, enzovoort,” zeggen zaakvoerders Hans Verspaandonk en Martijn Buijtels.

Sterktes

“Klanten kunnen rekenen op een sterke servicedienst, zowel bij de aankoop van een badkamermeubel als bij de totaalprojecten. We volgen correct de planning en leveren kwaliteit. Onze tien medewerkers zijn opgeleid met de nieuwste technieken. Daar staan we al meer dan 25 jaar bekend voor.”

“We werken met zeer scherpe prijzen. We zijn enorm projectgericht en zeer flexibel. We kunnen op korte termijn werken starten en leveren de werken op binnen de gevraagde tijd. We staan open voor elke nieuwe uitdaging.”

Astridlaan 247 – 3900 Overpelt T 0495 53 51 02 Marc@Loenders.be – www.loenders.be

Torendreef 9 – 5531 ES Bladel (NL) T 0031 6 30 99 50 59 of T 0031 6 46 23 66 27 info@binnentotaal.nl – www.binnentotaal.nl

Kivi Natuursteen Witte Torenwal 10 A – 3960 Bree T 089 69 01 63 – info@kivi-natuursteen.be www.kivi-natuursteen.be 20

- T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raan

- Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


Timmermans Interieur

“We blijven innoveren voor onze klanten” De expertise van Timmermans Interieur is intussen wijd en zijd bekend. Almaar meer bedrijven en organisaties kloppen bij dit meubelbedrijf aan voor hun grote of kleine projecten. Timmermans houdt de blik strak op de toekomst gericht en werkt voortdurend innovatieve oplossingen uit. Zo speelt het bedrijf nog korter op de bal en geniet u als klant van superieure kwaliteit. Timmermans Interieur heeft een ruime ervaring in de ‘akoestische’ kantoormarkt. Een belangrijke troef in een tijd waar veel aandacht naar comfortabele werkomstandigheden gaat. Momenteel is Timmermans Interieur aan de slag in een Brussels kantoorgebouw voor een akoestisch project dat een totale oppervlakte van maar liefst 12.000 vierkante meter beslaat. “In ZOL – Ziekenhuis Oost-Limburg – in Genk hebben we dan weer het meubilair ontworpen en geïnstalleerd voor een gloednieuw ambulant centrum”, zegt zaakvoerder Luc Timmermans. “In de Hasseltse scholen Kindsheid Jesu zorgden we voor het meubilair van achttien nieuwe klaslokalen. Daarbij waren een aantal digitale oplossingen, zoals smartboards, volledig in de afwerking geïntegreerd.”

Luc Timmermans.

meubelbedrijf een uiterst betrouwbare en bedreven partner is en resoluut voor vakwerk en innovatie kiest. “Recent is het magazijn van Timmermans Interieur nog volledig gedigitaliseerd”, zegt management assistent Stefan Vermeylen. “Dat houdt onder meer in: nog efficiënter en nog meer transparant werken. Voor onze klanten betekent dit dat we nog sneller op de bal spelen en het eindresultaat steeds meer kunnen verfijnen.”

FICHE Timmermans Interieur heeft een classificatie als Klasse 5-bedrijf op zak. Het bedrijf is met name gespecialiseerd in meubilair voor onder meer kantoren, ziekenhuizen, scholen en winkels.

Vakwerk

Timmermans Interieur telt 33 medewerkers. Drie medewerkers zijn interieurarchitect.

De werklijst van Timmermans Interieur telt nog diverse andere projecten. Maar deze voorbeelden tonen aan dat dit

Op de website toont Timmermans Interieur de vele projecten waar de medewerkers trots op zijn: www.timmermans-interieur.be

Industrieweg Zuid 1358 – 3520 Zonhoven – T 011 63 69 66 – info@timmermans-interieur.be – www.timmermans-interieur.be ou w Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eBraa n - 21


vlnr: Ann Dessein, Lieven De Groote, Fréderic De Groote en Christophe De Groote.

Wegmarkeringen De Groote -Deinze

“Wij wijzen u veilig de weg” Probeer het u maar eens voor te stellen: wegen zonder wegmarkeringen. In dat geval zou onze mobiliteit ongetwijfeld één gigantische chaos zijn. Onder meer dankzij Wegmarkeringen De Groote hoeven we daar niet voor te vrezen. De familiale onderneming gevestigd in de industriezone “De Prijkels” te Deinze verdeelt daarnaast ook markeringsmachines en is een kei in de plaatsing van vangrails. “We hebben zeker nog voldoende uitbreidingspotentieel, op voorwaarde dat we nieuwe en leergierige medewerkers vinden,” weet zaakvoerder Lieven De Groote. De familie De Groote heeft zich altijd doelbewust gefocust op horizontale wegmarkeringen. Onder het motto ‘schoenmaker, blijf bij uw leest’, zijn wij nooit gestart met verticale bewegwijzering. Wel begonnen we in 2000 met het plaatsen van zowel metalen als esthetisch houten vangrails, een activiteit die perfect complementair is met onze core business. Daarnaast verdelen we machines die onder extreem hoge druk beton en asfalt opruwen, en die gemaakte wegmarkeringen en rubber doen verdwijnen. We verwijderen ook zelf wegmarkeringen via twee goed uitgeruste vrachtwagens, die waterstralen met een druk van 2700 bar.” Het familiebedrijf genereert de helft van haar omzet uit opdrachten voor gemeentelijke en gewestelijke overheden, “maar wij trekken voor geen enkel project, hoe klein ook, onze neus op. Zo hebben we ook op heel wat haventerreinen, parkings en bedrijfssites de belijning verzorgd. De Ghelamco Arena in Gent was een prestigieuze realisatie, net als de recente wegmarkeringen op de E40, in opdracht van Stadsbader. We werken trouwens geregeld in onderaanneming voor aannemers en verzorgen voor hen ook regelmatig projecten in onze buurlanden, al focussen we ons nog altijd 22

hoofdzakelijk op de Belgische markt. Dat heeft onder meer ook te maken met andere belijningsnormen. Wij rijden regelmatig met enige fierheid over de Belgische wegen, waar we her en der de mooie resultaten van ons werk mogen spotten.” Hoewel het aanbrengen van wegmarkeringen een weergevoelige activiteit is, slaagt Wegmarkeringen De GrooteDeinze er prima in om goed om te gaan met tijds- en kwaliteitsdruk. “Dankzij ons uitgebreid wagen- en machinepark, ons goed opgeleid personeel en de enorme knowhow kunnen we iedere opdracht snel en flexibel afwerken.”


Sterke marktpositie

In deze specifieke nichesector behoort De Groote-Deinze al jarenlang tot de Belgische top drie. “Inmiddels hebben we onze specialisaties nog verder uitgebreid. Zo distribueren we in België de vangrailsystemen van het Spaanse merk Duero. Daarnaast verzorgen we de vertegenwoordiging van Graco, een echte referentie in machines voor wegmarkeringen. Daarmee bedienen we zowel gemeentebesturen als bedrijven.”

Voor dag en dauw

“In vergelijking met onze beginjaren, vertrekken onze mensen anderhalf uur vroeger naar de werven. Om het verkeer voor te zijn, beginnen we al om 6 uur. Voor teams die over Brussel moeten, is dat zelfs 5 uur. Gelukkig kunnen we rekenen op een polyvalent team van 30 mensen. Wij zouden ons personeel de komende jaren graag nog zien uitbreiden met leergierige en gemotiveerde medewerkers, maar die zijn tegenwoordig o zo moeilijk te vinden.” De jongste jaren loopt de orderportefeuille aardig vol. “Dat heeft onder meer te maken met een inhaalbeweging op vlak

van kwalitatieve wegmarkeringen. Nu de verlichting op zowat al onze autosnelwegen ‘s avonds wordt gedoofd, is het belang van oerdegelijke markeringen met reflectiegarantie gevoelig gestegen. Sowieso situeert onze werkpiek zich in de zomerperiode. De koude maanden gebruiken we om met eigen mensen ons machine- en wagenpark te updaten en onze vrachtwagens om te bouwen. Bij een winterprik worden we zowel door overheden als door ondernemingen ingehuurd om strooizout op wegen en parkings te verspreiden.”

Familiebedrijf

Bovenal blijft blijft De Groote-Deinze een pur sang familiebedrijf. “Mijn echtgenote Ann staat in voor alles wat met financiën en personeel te maken heeft, ikzelf verzorg de algemene leiding. Christophe, onze oudste zoon, studeerde KMO-management, heeft zich ingewerkt in de administratie en schoolde zich intussen bij tot preventieadviseur. Onze jongste zoon Fréderic profileert zich vooral ‘on the field’, waar hij zich tot een werfleider wil ontwikkelen. We beschikken iets verderop nog over 1 hectare extra industriegrond, die perspectieven opent naar de toekomst.”

Karrewegstraat 110 – 9800 Deinze – T 09 380 17 18 – degroote@wegmarkeringen.be – www.wegmarkeringen.be ou w Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eBraa n - 23


VDB Technics

“Als een productielijn stilvalt, moet je je klant zo snel mogelijk helpen” Zelf slaat Yves Van Den Bosch vrijwel nooit tegen een golfballetje, maar zijn bedrijf VDB Technics onderhoudt wel de machineparken van alle golfclubs in Limburg. “We verkopen deze machines om de ‘greens’ te maaien ook aan die clubs,” vertelt Yves Van Den Bosch. “We hebben ons gespecialiseerd in die nichemarkt.” Maar ook voor het onderhoud, de revisie, het herstellen en/of het verhuizen van uw productielijnen of transportsystemen en -banden bent u bij VDB Technics aan het juiste adres. Van je passie je beroep maken: Yves Van Den Bosch heeft het succesvol gerealiseerd. Meer nog: hij bouwde er sinds 2004 een rendabel en groeiend bedrijf rond uit. “Service is de sleutel voor onze trouwe en gestaag groeiende klantengroep,” legt hij uit. “Als een productielijn stilvalt door een technisch defect, dan moet je dat zo snel mogelijk oplossen. Elke minuut kost dan handenvol geld. In die industriële markt spelen wij heel kort op de bal.”

Limburg en net daarbuiten

Met een team van zes medewerkers is Yves daarom vooral in Limburg en net over de provinciegrenzen actief. “Want als je te ver moet rijden, leidt je service daaronder. Ik heb diverse klanten in de

Yves Van Den Bosch.

hout- en parketindustrie en in groenonderhoud. Onze expertise en ervaring in de golfwereld komt in die markt uitstekend van pas.”

Verkoop en verhuur van golfkarren

VDB Technics verkoopt en verhuurt ook golfkarren. “Ze worden veel gebruikt op campings en in grote productiebedrijven, want het is een gemakkelijk vervoermiddel. Om de paar weken rij ik overigens langs diverse campings in de Ardennen om onderhoud en eventuele herstellingen aan golfkarren en andere machines uit te voeren. Opnieuw: onze klanten daar appreciëren die service enorm.” Op grote evenementen tref je die golfkarren soms ook aan. “Om gasten van de parking naar de VIP-tent te rijden bijvoorbeeld. Ja, ik heb mijn hart verloren aan golfkarren. (lacht) Ik sleutel er dikwijls aan, steek er soms een snellere motor in. Ik maakte er al eens eentje met zes plaatsen.”

VDB Technics

Hengelhoefstraat 164 – 3600 Genk – yves@vdbtechnics.be – www.vdbtechnics.be 24

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


Patrick Jansen en Marc Cattrysse.

Jansen Doe -Het-Zelf en Prof&Mat

Met de uitgebouwde expertise van moederbedrijf Jansen Prof&Mat in Awans (vlakbij Luik) heeft op korte tijd een sterke reputatie opgebouwd als leverancier bij de plaatselijke bedrijven in de afbouwsector. Logisch, want Prof&Mat bouwt voort op de ruime ervaring, het uitgebreide aanbod en de onberispelijke service van het ‘moederbedrijf’ Jansen uit Meeuwen. Jansen is al meer dan 30 jaar een bekende doe-het-zelfzaak in Meeuwen. Het bedrijf is in de loop der jaren ook een vaste waarde geworden in de professionele markt, vooral dan bij de afwerkingsbedrijven. Jansen is een vertrouwde leverancier van onder meer valse plafonds, gipsen, isolatiemateriaal, tal van professionele machines en werkgerief. Jansen heeft als toeleverancier een uitstekende kennis van zijn vele producten. U kunt er bovendien voor deskundig advies terecht.

Luik

De Luikse vestiging van Jansen in Awans heet Prof&Mat. Het is een aparte vennootschap, met een eigen logo en huisstijl. Maar de service en kwaliteit zijn rechtstreeks afkomstig van het Meeuwense moederbedrijf. “Onze vestiging in Awans spitst zich vrijwel uitsluitend op de professionele markt toe,” zegt algemeen directeur Patrick Jansen.

“We beschikken er over een oppervlakte van 3000 m2 magazijn en een – beperkte – winkelruimte van 300 m2. We zijn er zes jaar geleden neergestreken en hebben intussen heel wat vertrouwen opgebouwd.”

Flexibel

Jansen is geen onderdeel van een grote keten of een internationale groep. De klanten krijgen er geen eenheidsworst voorgeschoteld. Jansen kent de individuele noden en behoeften en speelt daar flexibel op in. Patrick Jansen: “Hier maken we duidelijk het verschil en dat geldt ook voor Prof&Mat. De klanten van de Luikse vestiging zijn doorgaans kmo’s en zelfstandigen – vaak stukadoors – uit de regio. Ook voor bedrijven uit Zuid-Limburg is Prof&Mat interessant. De ligging is bovendien gunstig: diverse autowegen en de stad Luik bevinden zich vlakbij. De uitbreiding naar Luik was destijds een goede beslissing. De zaak draait goed. Limburg en Wallonië, dat klikt gewoon.

FICHE Bij Prof&Mat in Awans staan vijf medewerkers, onder wie de filiaalhouder, een vertegenwoordiger en baliemedewerkers, tot uw dienst. Jansen heeft zijn hoofdzetel in Meeuwen: hier is ook de doe-hetzelfzaak gevestigd. Er is ook nog een doe-het-zelf-filiaal in Riemst. Jansen stelt in totaal 36 mensen te werk.

Peerderbaan 45 – 3670 Meeuwen – T 011 79 03 20 – patrick.jansen@jansen-dhz.be – www.jansen-dhz.be Bo uw - 25


Levi Nelis en Ruth Meermans.

Mul t is

Nieuw studiebureau zit vol energie Activiteit

Guy Ista.

Gi mo Koffiebranderij

Conditus Chocolate C reatio ns

“Wij delen onze passie”

Chocolade op maat van elk bedrijf

Historiek

Opgericht in 1996

Studiebureau gespecialiseerd in het ontwerp van technische uitrustingen voor gebouwen.

Zaakvoerders

Zaakvoerders

“Wij branden uw koffie op ambachtelijke wijze, zelfs uw eigen ‘private label’ mélange. Daarnaast kan u bij ons terecht voor andere zaken, zoals wijnen of Limburgse streekproducten.”

Oprichters Ruth Meermans en Levi Nelis werken vanuit hun kantoor in Meeuwen-Gruitrode. In februari 2014 startten ze officieel met het bedrijf. Ruth specialiseerde zich in elektriciteit en Levi is bedreven in alles wat met lucht en water te maken heeft, zoals sanitair, verwarming en koeling.

Troef

Flexibiliteit en multidisciplinariteit zijn twee grote troeven. Als klein bedrijf heeft Multis de luxe om vlot op de vraag van de klant in te spelen. Ze hangen niet vast aan bepaalde leveranciers en kunnen zo standaardoplossingen ontwijken.

Aanpak

Multis speelt in op trends en blijft steeds up-to-date met de recente regelgeving. Daarvoor gaan ze graag de juiste investeringen aan.

Karin Lindekens en John Castermans.

Guy Ista en Monique Wathion

Activiteiten

Workshops

“Wij delen onze passie graag. Daarom organiseren wij de workshop ‘kennismaken met koffie’. Ideaal voor een ontspannen uitstapje met uw bedrijf.”

Mobiele koffiebar

“Met onze mobiele koffiebar staan we op diverse evenementen of bedrijfsfeesten. Voor extra beleving organiseren we een sessie ‘slow coffee’ of branden we ter plaatse een beperkte hoeveelheid koffie.”

Totaalleverancier

“Bestellen kan tegenwoordig ook via onze webshop. Verder zijn we totaalleverancier voor de horecasector en het bedrijfsleven en verdelen wij ook toestellen.”

Conditus Chocolate Creations is het familiebedrijf van Karin Lindekens en John Castermans dat sinds 1938 een passie heeft voor chocolade. Medio 2014 nam het bedrijf tevens zijn intrek in de nieuwe locatie op het industrieterrein van Opglabbeek. Conditus betekent ‘smakelijk’ in het Latijn. De naam werd gekozen als verwijzing naar Tongeren, de Romeinse stad, waar het bedrijf zijn roots heeft.

Activiteiten

Gespecialiseerd in promotionele en relationele chocolade geschenken voor marketing (give-away’s, relatiegeschenken, …) en HR doeleinden (Pasen, Sint, eindejaar, …), specifiek voor bedrijven, instellingen en verenigingen. Dit aan de hand van pralines en tablets, bedrukt met bedrijfslogo’s, foto’s en/ of tekst uit eetbare inkt, vaak in combinatie met een assortiment Xclusive of Luxury pralines. Daarnaast organiseert Conditus Chocolate Creations ook workshops.

Aanpak

We denken mee met onze klanten, creëren geschenken in hun huisstijl en staan bekend voor onze service en goede prijs-kwaliteitverhouding.

Gimo Koffiebranderij Weidestraat 10 – 3670 Meeuwen-Gruitrode T 011 96 88 62 info@multis-bvba.be – www.multis-bvba.be 26 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Bedrijvenstraat 6 – 3800 Sint-Truiden T 011 69 23 14 info@gimocaffe.be - www.gimocaffe.be

- T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o nd e raan

Nijverheidslaan 1536 – 3660 Opglabbeek T 089 89 03 10 – info@conditus.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


Deconinck

Excellent in stoom en thermische olieketels Met drie eigen merken wereldwijd klanten bereiken, het is niet iedere Vlaamse kmo gegeven. Familiebedrijf Deconinck-Wanson slaagt wel in die missie. De onderneming verzorgt turnkeyprojecten voor stoomketels, stoomgeneratoren en thermische olieketels en wordt geroemd omwille van de uitstekende service.

Wat maakt de marktpositie van Deconinck-Wanson zo sterk? Geert Deconinck: “Nadat onze vader (stichter Robert Deconinck) in 1982 de zaak had opgericht en zich gaandeweg specialiseerde in stoomketels, was de overname van de firma Wanson in 2004 een cruciale mijlpaal in onze historiek. Sindsdien kunnen we maatwerkprojecten verzorgen voor drie eigen merken. De Steambloc®-stoomketels zijn drietrek vlampijpketels uit hoogwaardig materiaal. Daarnaast hebben we de Vaporax®stoomgeneratoren en de thermische olieketels Thermopac®.”

Piet en Geert Deconinck.

In welke industrieën bent u vooral actief? “Farmacie, chemie, textiel, energie, verwarming, raffinaderijen, de voedings- en drankensector, de maritieme industrie: onze tentakels zijn wijdverspreid. Zestig procent van onze omzet realiseren we in het buitenland. Projecten in een straal van 350 km rond onze vestiging verzorgen we met eigen mensen. Onze klanten hebben de zekerheid dat onze gedreven projectleiders en ingenieurs hun realisatie tot in de puntjes opvolgen. Bovendien beschikken we over de grootste verhuurvloot in België voor stoomketels en thermische olieketels. Deze mobiele units worden gebouwd op chassis of op een trailer en zijn makkelijk inzetbaar.”

Hoe slaagt u erin zich te onderscheiden? “Sinds jaar en dag kiezen we resoluut voor maatwerk: zowel de ontwikkeling, het ontwerp, de constructie, de opbouw, de opstart als de dienst-na-verkoop gebeurt door ons eigen personeel. In België en een stuk van Nederland is een interventiedienst 24/7 beschikbaar. Bovendien garanderen we energetische aanpassingen die ook milieuvriendelijk zijn en kunnen gewenste extra’s vlot in onze systemen worden geïntegreerd.”

Deconinc k Legen Heirweg 43 – 9890 Asper-Gavere – T 09 384 63 27 – info@deconinck.com – www.deconinck.com Vo e d in g - 27


Renovatie Concepts

Energetisch uw huis renoveren Trouwe partner voor bouwadvies en renovatie uitvoeringen met een energiebewuste en architecturale touch. Zaakvoerder Johan Eertmans profileert zich in provincies Limburg, Nederlands Limburg, Antwerpen en een stuk van Vlaams Brabant. “Verder moet je niet gaan, dan kan je niet de beste service verlenen en is het kostelijk”, zegt Johan. Johan Eertmans.

Drie pijlers

Wij verzorgen de de uitvoering van u project op basis van de 3 basispijlers: advies, energetische en architecturale invalshoek.

Nieuw concept

Naast het eerste concept CAD-Conec Group bouwde Johan Eertmans begin dit jaar een nieuw concept uit: Renovatie Concepts. “Wij richten ons op professionele begeleiding en uitvoering van particulieren verbouwprojecten. Sinds 2005 zijn we actief in de bouwsector als CAD Service & Energieadviseurs onder de naam CAD-conec, onze hobby is natuurlijk steeds de uitvoering van bouw- en verbouwprojecten geweest. Vanaf 2016 gaan we deze twee elementen samen laten smelten en gaan we volledig voor uitvoering van particuliere verbouwprojecten. Dit op basis van ons concept met de drie belangrijke pijlers: correct bouwadvies, energie besparing volgen de EPB wetgeving & gevoel voor architectuur. We willen van u project een plaatje maken waar u trots op mag zijn en dit met kennis van zaken en respect voor het milieu.”

Grote markt

Het merendeel van de huidige woningen heeft een gemiddelde leeftijd van meer dan 30 jaar. De energiewetgeving verplicht mensen om te investeren in de renovatie van hun gebouw. “Deze woningen kunnen enkel hun waarde en hun leefbaarheid behouden met de juiste aanpassingen en investeringen. Vanaf 2017 zal ook de nieuwe energiewetgeving hierop inspelen. Het energiepremiestelsel gaat een grondige verandering ondergaan daar het momentele zijn doelstelling beduidend mist. Wij willen op deze logische volgende stap inspelen en meegroeien als uitvoerders met kennis van zaken.”

Monumentale en architecturale gebouwen

“In de toekomst wil ik mij met CAD-Conec Group en Renovatie Concepts verder specialiseren in de renovatie van monumentale & architecturale gebouwen.”

Renovatie Concepts Maastrichterweg 238 – 3620 lanaken – T 0032 (0)496 39 03 47 – cad.conec.group@gmail.com 28

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


Any Green

Benoît Pelleriaux.

Groen maakt gelukkig Wist u dat planten binnen een werkruimte niet alleen het zuurstofgehalte in de lucht maar ook de motivatie van uw medewerkers doen toenemen? Benoît Pelleriaux, zaakvoerder van Any Green, onthult het groene geheim. Bedrijven investeren steeds vaker in een groene werkomgeving. Hoe verklaart u dat? Benoît Pelleriaux: “Steeds meer bedrijven zijn ervan overtuigd dat een gezond binnenklimaat van hun gebouwen een positieve invloed heeft op het welzijn van hun werknemers. Ze stellen vast dat het loont om te investeren in een aangename, groene werkomgeving. Want het wordt steeds duidelijker dat mensen zich beter voelen in een ruimte waar planten voor een groene touch zorgen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat werknemers die zich goed voelen, niet alleen minder ziek maar ook gemotiveerder en productiever zijn.” Hoe verklaar je dat mensen binnen een groene omgeving beter presteren? “Eigenlijk zijn planten zoals mensen. Het zijn allebei levende wezens die reageren op het klimaat waarin ze zich bevinden. Net zoals planten goed gedijen in een omgeving met veel licht en een ideale vochtigheidsgraad, gaan mensen openbloeien in een omgeving waarin natuurlijke elementen geïntegreerd worden. We durven wel al eens te vergeten dat de mens zelf ook één en al natuur is. Het is dan ook vanzelfsprekend dat een groene, natuurlijke omgeving hem gelukkig stemt. ‘Green Happiness’ is een feit.” Voor welke specifieke diensten kunnen bedrijven bij jullie terecht? “We zijn gespecialiseerd in zowel het ontwerpen, aanleggen als

onderhouden van interieurbeplanting. Of het nu gaat over het plaatsen van planten van 20 centimeter of bomen van 12 meter hoog bij bedrijven, hotels, binnentuinen, zwembaden ... maakt niet uit. We zijn een team van 17 experten die samen over tonnen ervaring beschikken om de meest uiteenlopende werk- en leefomgevingen in gezonde, groene biotopen te transformeren.” De voorbije jaren hebben jullie er een specialiteit bijgekregen: gestabiliseerde en levende groene wanden. “Groene wanden zijn een echte trend. Je hebt de ‘Moss Fashion’. Dit is een gestabiliseerde groene wand die uit mos bestaat en die op basis van een ecologisch proces vereeuwigd werd. Het voordeel van deze wand is dat hij geen water, licht of specifieke temperatuur nodig heeft en bovendien uiterst geschikt is om geluid te absorberen. Daarnaast zijn er ook de ‘Living Walls’. Deze wanden bieden we aan in een formaat van 80x80cm dat afgewerkt wordt volgens de voorkeuren van de opdrachtgever. Ze zijn niet alleen een mooie decoratie, ze zijn ook duurzaam en daarenboven geluidsabsorberend.” Hoe ziet u de toekomst van Any Green? “De toekomst wordt ongetwijfeld nog groener. Wij willen dat groene toekomstverhaal graag verder uitbouwen. Onze ambitie is niet zozeer onze omzetcijfers te doen stijgen. Veel meer willen we inzetten op kwalitatieve service. Vandaag staan onze planttechniekers dicht bij onze klanten. En dat willen we zo houden. Het is die klantgerichte en creatieve aanpak die men het meest waardeert. Laten we dat vooral als ons handelsmerk behouden. Want na meer dan 25 jaren in het vak te staan, weet ik één ding zeker: het is door onze klanten en hun planten onze volle aandacht te geven, dat we gedurende al die jaren erin geslaagd zijn duurzame resultaten te plukken.”

Any Green Woluwelaan 143 A - 1831 Diegem-Machelen - T 02 253 10 69 - contact@anygreen.com - www.anygreen.com E co lo gi e - 29


HEALT H CARE

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid

“Bedrijven moeten meer inzetten op gezondheid en elkaar inspireren” De Vlaamse gezondheidszorg is momenteel volop aan het evolueren en staat voor allerlei uitdagingen. Ook hier speelt digitalisering een belangrijke rol: met innovatieve concepten wil Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, de Vlaamse zorgsector internationaal op de kaart zetten. Wij spraken met hem over de toekomst van het gezondheidsbeleid in Vlaanderen. M.M.: Wat zijn de uitdagingen voor het gezondheidsbeleid? Minister Jo Vandeurzen: “Gezien de grote uitdagingen is het cruciaal om meer in te zetten op gezondheidspromotie en ziektepreventie. Dit kunnen we niet alleen vanuit het domein welzijn. Alle beleidsdomeinen en actoren moeten mee aan boord. Bijgevolg is de samenwerking tussen bedrijven kennisinstellingen met actoren uit de sociale sector en de gezondheidszorg noodzakelijk. Als we kijken naar de behoefte inzake zorgvragen, zien we dat het hebben van meerdere ziektes (multimorbiditeit, red.) stijgt met de leeftijd. De gezondheidszorg moet de zorgvragen van deze patiënten beantwoorden. Zij veronderstellen nu eenmaal dat alles geïntegreerd en betaalbaar is. Daarnaast moeten we aandacht hebben voor continuïteit in de zorg. We zijn daarom gestart met een oproep voor pilootprojecten chronische zorg. Ook ouderen-, thuis- en geestelijke gezondheidszorg zijn belangrijk. Hoewel al deze vragen elkaar overlappen, verandert dat niks aan het feit dat we acute zorg moeten combineren met technologie en innovatie. De kunst bestaat erin om als overheid de toegang tot het zorgsysteem zo te organiseren dat het op deze nieuwe vragen een antwoord biedt.” M.M.: Welke prioriteiten heeft het gezondheidsbeleid in Vlaanderen? “Met de reorganisatie van integrale jeugdhulp is er een beweging in gang gezet om minder te redeneren in termen van bijvoorbeeld gehandicaptenzorg, bijzondere jeugdzorg en algemeen welzijnswerk. We moeten aantonen wat het probleem is in deze verschillende sectoren en hiervoor een geintegreerde oplossing bedenken. Een tweede beweging is de hervorming van de financiering van de gehandicaptenzorg. Met het decreet voor de Persoonsvolgende Financiering maken we de overstap naar een vraaggestuurd systeem. Verder zijn er nog de nieuwe bevoegdheden, waarbij Vlaanderen ervoor gekozen heeft om die onder te brengen in nieuwe takken van de zorgverzekering. Er zijn heel veel takken aan deze boom en het doel is om deze langdurige ondersteuningsvraagsstukken met een aangepast systeem te beantwoorden. Een groot blok hiervan is de bevoegdheid voor de

30 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Minister Jo Vandeurzen: “Met het actieplan 2.0 trekken we met alle overheden, onze strategische onderzoekscentra en Flanders Investment & Trade naar het buitenland.”

ondersteuning van de eerstelijnszorg. Dat moeten we hertekenen, wat een grote oefening zal zijn in Vlaanderen.” M.M.: Hoe belangrijk is de digitalisering? “Zonder de digitalisering zal het onmogelijk zijn om die grote uitdagingen te bemeesteren, noch uit het perspectief van kwalitatieve zorg, noch uit het perspectief van het budget. Op het vlak van ICT en e-health moeten we deze dynamiek volgen. De ‘e-health roadmap’ bundelt verschillende actiepunten voor e-gezondheidsdiensten in ons land. Momenteel zijn we bezig met een traject waarin we ons samen engageren om daar op elk niveau zaken rond te doen. Op Vlaams niveau zetten we met Vitalink in op optimale gegevensdeling in de eerstelijnszorg waar nu al persoonlijke medische


dossiers, vaccinaties en medicatieschema’s digitaal kunnen worden uitgewisseld en geconsulteerd.” M.M.: Werkt de zorgsector voldoende samen met de bedrijfswereld? “Het bindmiddel hierin is het Flanders’ Care concept, een horizontaal programma waarin ons beleidsdomein samenwerkt met Werk, Economie en Innovatie. Hierbij zetten we in op kwaliteitsvolle zorg, door innovatie en ondernemerschap te stimuleren. Met het actieplan 2.0 trekken we met alle overheden, onze strategische onderzoekscentra en Flanders Investment & Trade naar het buitenland. Hierbij benadrukken we dat het gaat om een community waarin we de zorgsector, de bedrijfswereld, de academische wereld en de patiëntenvertegenwoordigers samenbrengen om elkaar aan te moedigen. We moeten geïntegreerd werken en alles moet op elkaar afgestemd zijn.” M.M.: Moeten bedrijven meer inzetten op gezondheid en beweging op de werkvloer? “In Vlaanderen werken we met een pakket van gezondheidsdoelstellingen: suicidepreventie, voeding en beweging,

“Het sedentaire kantoorleven vormt een van de risicofactoren voor de problematiek rond obesitas.” vaccinatie, screening, … Veel van die doelstellingen hebben te maken met de dagelijkse biotoop van mensen, waardoor de werkplek cruciaal is. Daarom trachten we bedrijven via een aantal projecten te overtuigen om hierop in te zetten in samenspraak met onze partnerorganisatie ViGeZ en de Logo’s. Met nv Gezond willen we bedrijven inspireren. Verder vormt het sedentaire kantoorleven een van de risicofactoren voor de problematiek rond obesitas. Er zijn bedrijven die meer inzetten op gezondheid met bijvoorbeeld staande vergaderingen. Wij zijn ervan overtuigd dat zulke initiatieven effectiever zijn dan bedrijven te overstelpen met literatuur. Wij geloven in dat soort initiatieven en hopen dat ook bedrijven er de win-win van inzien.”

SLEUTEL OP DE DEUR VOOR WONINGBOUW EN INDUSTRIE

STUDIEBUREEL • VERLICHTING • DOMOTICA • ALARM • BRAND • CAMERA • DATA • TOEGANG • INSTALLATIE

Crommen Electro

Sleutel op de deur voor woningbouw en industrie

Sitsingenstraat 9 – 3730 Hoeselt – T 089 51 42 02 – crommen.gerard.bvba@telenet.be – www.gcromelec.be

Th e m a/ R ub r i e k k l e i nH oeal n dt ehcare raa n - 31


HEALT H CARE

Verbetert gezonde levensstijl van werknemers uw bedrijfsproductiviteit? Hoe gezonder uw werknemers, hoe hoger uw productiviteit? Christa Jouck van Officenter, Mark Aerts van EuroSys Business en Yoeri Severy van Yappa menen van wel. Zij doen met hun bedrijf mee aan de wedstrijd ‘Fitste Bedrijf van Limburg’ dat werd gelanceerd door Ready2Improve. Dit gezondheidsproject zet werkgevers en hun medewerkers aan om gezonder te leven, om hen zo te helpen om fysiek en mentaal beter te presteren. Tekst Flore Keller

Gezonde voeding en een fitte levensstijl zijn tegenwoordig een echte hype. Weg met McDonald’s en Quick, maak plaats voor speltbrood en Stevia! Wie gezond eet en geregeld sport, voelt zich beter in zijn vel. Uit een onderzoek van VIGeZ (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie) blijkt zelfs dat voor elke euro dat een bedrijf in gezondheid investeert, het drie euro winst terugverdient. Bovendien neemt hierdoor uw personeelsverloop af en verbetert uw bedrijfsimago. Het coachingprogramma ‘Het Fitste Bedrijf’ loopt over twaalf weken, het bedrijf dat de meeste vooruitgang boekt, wint. M.M.: Waarom doet u mee aan ‘Het Fitste Bedrijf van Limburg’? Mark Aerts (EuroSys Business): “We zijn ervan overtuigd dat onze deelname bijdraagt aan een goede teamspirit, fijne werksfeer en betere gezondheid. Kortom een win-win situatie voor iedereen in onze organisatie.”

gezondheid is essentieel in een groeiende organisatie. De gezondheidstoestand van werknemers heeft impact op hun werkprestaties en -vermogen. Gezonde, fitte werknemers presteren beter, zijn langer inzetbaar, zijn meer betrokken en verzuimen minder.” Christa Jouck, Officenter: “Onze deelYoeri Severy (Yappa): name aan ‘Het Fitste Bedrijf’ creëert “Inderdaad, gezonde meeen leuk competitiegevoel tussen onze dewerkers hebben meer werknemers.” energie en zijn minder vatbaar voor ziektes. Het verbetert ook de sfeer in de groep.”

Christa Jouck (Officenter): “Het creëert ook een leuk competitiegevoel tussen onze werknemers.”

M.M.: Is er in uw bedrijf een eigen voetbal-, basketbal- of andere sportploeg? Yoeri Severy (Yappa): “Ja, we spelen een aantal keer per jaar een voetbalmatch tegen klanten of vrienden.”

M.M.: Hoe heeft een gezondere levensstijl van de medewerkers een positieve invloed op hun productiviteit? Mark Aerts (EuroSys): “Een gezonde geest in een gezond lichaam werkt productiever. De extra positieve energie willen we vertalen in nog meer tevreden medewerkers en klanten. Een goede

Christa Jouck (Officenter): “Neen, maar wij steunen en sponsoren veel lokale initiatieven. Om een voorbeeld te geven: de dames van de pleegzorg zijn de Mont Ventoux opgefietst voor een goed doel. Dit fijne initiatief hebben wij gesponsord.”

32 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n


Yoeri Severy (Yappa): “We hebben sowieso onze wekelijkse verse Fruitsnacks fruitmand op kantoor. In oktober zijn we met het hele team naar Spanje getrokken. We zijn daar ook een aantal keer gaan lopen. Het eten was er misschien iets minder gezond. (lacht)”

Yoeri Severy, Yappa: “Gezonde medewerkers hebben meer energie en zijn minder vatbaar voor ziektes. Het verbetert ook de sfeer in de groep.”

Mark Aerts(EuroSys): “Sommige medewerkers komen te voet of met de fiets naar het werk om de concurrentie aan te gaan met hun collega’s.” M.M.: Doet u mee aan grote sportevenementen, zoals de 10 Miles of Dwars door Hasselt? Mark Aerts (EuroSys): “EuroSys Business neemt deel aan Levensloop in Limburg. Hiermee steunen we Levensloop dat fondsen werft voor de strijd tegen kanker.”

Mark Aerts (EuroSys): Wij organiseren jaarlijks teambuilding activiteiten per afdeling, hier houden we rekening met gezondheid en beweging. Zo hebben we 2 jaar op rij een “Coldspotting” georganiseerd, wat het tegenovergestelde is van een hotspot. Dus een plaats zonder technologie, zonder gsm’s en smartphones, zonder wifi, zonder elektriciteit. Dit samen met buitenactiviteiten zoals touwtrekken en een hindernissenparcours zorgden ervoor dat we én elkaar beter leerden kennen zonder technologische obstakels, én een actieve dag hadden waar iedereen aan meedeed.

Ingo Berben.

Selentic

“In elk onverwacht moment schuilt een mooie foto” Historiek: opgericht in 2009

Bijkomend stellen we sinds een half jaar elke week een uitgebreide fruitmand ter beschikking van onze medewerkers, wat ook erg gesmaakt wordt.

Zaakvoerder: Ingo Berben

Christa Jouck (Officenter): “Wij hebben vorig jaar meegedaan met de ‘24 uur van Zolder’, ten voordele van ‘Pleegzorg Limburg’. De 24 uur van Zolder vraagt veel training. Deze trainingen werden altijd samen gedaan, wat ook weer bijdraagt aan de groepssfeer.”

M.M.: Zou de overheid bedrijven moeten stimuleren om de gezondheid van de werknemers te verbeteren? Yoeri Severy (Yappa): “Dat kan, maar de intentie moet toch vooral vanuit het bedrijf zelf komen.”

Paardensport: “Als fotograaf is mijn passie voor paardensport een goede leerschool geweest. Paarden zijn beweeglijke dieren en hebben mij leren anticiperen op het juiste moment.”

M.M.: Gebruikt u deze investeringen in gezondheid ook als promotiemiddel om werknemers aan te trekken? Christa Jouck (Officenter): “Wij willen hiermee vooral onze bestaande medewerkers en klanten motiveren, nieuwe aantrekken is zeker niet het hoofddoel.”

Mark Aerts (EuroSys): “Als de overheid dit soort initiatieven zou stimuleren zou dat een goede zaak zijn, al zal dit niet werken als het niet door het bedrijf zelf gedragen wordt.”

Yoeri Severy (Yappa): “Dat is een logisch gevolg. We dragen graag onze waarden uit, potentiële ‘Yappanezen’ die zich hierdoor aangetrokken voelen, verwelkomen we in ons team.” M.M.: Organiseert u teambuilding dagen? Zo ja, schenkt u op die dag ook aandacht aan gezondheid? Bijvoorbeeld gezonde snacks, lunch, …? Christa Jouck (Officenter): “We proberen telkens leuke initiatieven te verzinnen om dingen te doen in teamverband. Bijvoorbeeld op Secretaressedag organiseren we iets leuks voor de dames. Vorig jaar is Jani langsgekomen voor een ‘make-over’.”

Christa Jouck (Officenter): “Neen, ik ben absoluut tegen subsidiëring. Initiatieven moeten vanuit het bedrijf komen, niet vanuit de overheid.”

Mark Aerts, EuroSys Business: “Een gezonde geest in een gezond lichaam werkt productiever.”

Activiteiten: fotografie, webdesign, grafisch ontwerp

Tools: “Recent heb ik twee administratieve tools geïmplementeerd voor de paardensport: EquiHealth – een systeem om je budgetten bij te houden – en Cavallo, een inschrijfsysteem voor wedstrijden.” Events: “Op events en party’s hou ik me op de achtergrond. Ik vind het veel authentieker om mensen in hun natuurlijke doen te laten.” Referenties: Business Time, EquiTom, Manege Bosscherhof, VikingCo, Mobile Vikings, Abdel Said Sporthorses, Katharina Offel Sporthorses, ….

Weg naar As 164 – 3660 Opglabbeek T 0496 91 03 05 – ingoberben@selentic.net www.selentic.net H ealt h ca re - 33


Geodis Belgium

“Als wereldspeler in logistiek staan we dicht bij onze klanten” Geodis is een wereldspeler in logistieke dienstverlening: ruim 38.000 medewerkers in meer dan 67 landen, meer dan 120.000 klanten en een jaaromzet van meer dan 8 miljard euro. In België telt de multinational 150 medewerkers, verspreid over vijf kantoren in Deurne (nationale hoofdzetel), Schoten, Antwerpen Airport, Machelen en Strombeek-Bever. “Wij nemen het complete logistieke proces van onze klanten uit handen, zodat zij zich voor de volle 100 % op hun corebusiness kunnen toeleggen,” beklemtoont managing director Alain de Heldt.

34


Geodis biedt logistieke oplossingen op maat via de vijf bedrijfstakken ‘Supply Chain Optimalisatie’, ‘Freight Forwarding’ (lucht- en zeevervoer), ‘Contract Logistiek’, ‘Distributie & Express’ en ‘Wegvervoer’. Het is de vierde grootste logistieke dienstverlener in Europa en de achtste grootste wereldwijd.

“Een van onze waarden is ‘make it easy for the customers to do business with us’” Dankzij zijn gemotiveerde personeel slaagt Geodis er in België in om de hoge eisen van zijn klanten in te willigen. “Onze medewerkers maken het verschil,” zegt Alain De Heldt. “Zij zijn het hart van onze organisatie. Elke dag opnieuw leveren we kwaliteit in een competitieve markt. We moeten niet alleen inspelen op de behoeften van de klant, maar ook op de veranderende marktomstandigheden. Uitmuntendheid zit ingebakken in onze bedrijfscultuur. Onze medewerkers komen graag werken en dat straalt af op onze klanten.”

Voor groot en minder groot “Geodis heeft altijd dichtbij zijn klanten gestaan, ook al zijn we een deel van een groot internationaal bedrijf,” vult de managing director aan. “Een van onze waarden is ‘make it easy for the customers to do business with us’. Daarmee willen we benadrukken dat Geodis toegankelijk moet blijven voor alle soorten van klanten, zowel de grote spelers die meer geautomatiseerde oplossingen verlangen als de kmo’s die soms liever iets minder ‘high tech’ handel drijven.”

Out of the box Geodis Belgium doet er alles aan om zijn reputatie als betrouwbare partner te handhaven. Alain De Heldt: “Je moet je elke dag afvragen wat je beter kan doen en ‘out of the box’ denken. Luisteren naar de klant is de boodschap. We fungeren overigens niet alleen als dienst-, maar ook als

adviesverlener. Gespecialiseerde vakkennis speelt in deze context een erg belangrijke rol. Zo wordt het verschil dat we maken voor de klant tastbaar.” “We zoeken vooral naar die extra toegevoegde waarde die ons onderscheidt van anderen. Denken we maar aan het meer en meer gecompliceerde douanelandschap waar we met ‘to the point’ assistentie onze klanten bijstaan om voor hen de meest aangewezen oplossingen te vinden. Of de focus die we leggen op onze ‘customer’ service die onze klanten duidelijk maakt dat ze geen nummer zijn in het grote geheel. Een voorname sterkte is ook dat we over de jaren heen met veel van onze klanten zijn meegegroeid en dus ook een goed begrip hebben van wat hun business inhoudt en wat hun logistieke vereisten zijn.”

“Je moet je elke dag afvragen wat je beter kan doen en ‘out of the box’ denken. Luisteren naar de klant is de boodschap.” Flexibiliteit en veiligheid garanderen De haven van Antwerpen is voor Geodis uitermate belangrijk. “Door zijn expertise geniet het Havenbedrijf respect in heel Europa. Omdat we dicht bij de haven liggen, kunnen we kort op de bal spelen en onze klanten de nodige flexibiliteit bieden.” Ook veiligheid is meer en meer een ‘hot item’ binnen de transportsector. “Dat aspect integreren we in onze dagelijkse werking. We voldoen aan alle reglementeringen inzake veiligheid, zowel voor de lucht- als de zeevracht.”

Multimodaal transport en milieu Transport is en blijft cruciaal in onze economie omdat het een sterke invloed heeft op zowel de aan- als verkoop. “In samenspraak met onze klanten zoeken we naar de beste oplossing en gaan we voluit voor een multimodaal transportpakket. Het spreekt voor zich dat we ook op het ecologische aspect letten en daarin neemt transport via het spoor- en over het water een belangrijke plaats in.”

Lo g i s t i e k & E x p ed i t ie - 35


“We zijn over de jaren heen met veel van onze klanten meegegroeid en hebben dus ook een goed begrip van wat hun business inhoudt en wat hun logistieke vereisten zijn.” Alain de Heldt

Geodis groeit sterk dankzij overname van Amerikaanse OHL Eind vorig jaar, op 3 november, rondde Geodis de overname af van OHL (Ozburn-Hessey Logistics), gevestigd in het Amerikaanse Nashville, Tennessee. OHL is een van de toonaangevende 3PL bedrijven in de VS, met een jaaromzet van meer dan 1,2 miljard euro. 3PL staat voor ‘Third Party Logistics’. Veel bedrijven schakelen externe partijen in om hun logistieke activiteiten uit te besteden. Deze externe partners heten de ‘Third Party Logistic Providers’. OHL, opgericht in 1951, heeft meer dan 120 distributiecentra in Noord-Amerika, met meer dan 11 miljoen m² flexibele magazijnruimte en het aanbod van geïntegreerde globale leveringsketen en beheeroplossingen. Kortom, dankzij deze overname beschikt Geodis onder meer over extra ‘Freight Forwarding’ vermogen en verbeterde e-fulfillment expertise. “Deze acquisitie stelt ons in staat om marktleidende oplossingen op mondiaal niveau aan te bieden met uitgebreide expertise in elke fase van de ‘Supply Chain’,” stelt MarieChristine Lombard, CEO van Geodis wereldwijd. “Door onze capaciteiten samen aan te bieden vergroten we ons

36

wereldwijd aanbod naar in de VS gebaseerde klanten, in de EU en elders.” OHL is gespecialiseerd in de sectoren kleding, elektronica, gezondheidszorg, voedsel en drank en verpakte goederen.


Kwalitatieve duurzaamheid in de ‘supply chain’ Geodis heeft oog voor duurzaamheid. De multinational zoekt steeds naar duurzame oplossingen waar het kan, om zo het energieverbruik te minimaliseren. In 2011 stapte het bedrijf

in het VoKa Milieucharter van de Provincie Antwerpen. Met dit charter op zak kan Geodis in de toekomst verschillende milieu-uitdagingen aangaan.

Geodis Belgium Bisschoppenhoflaan 645 – 2100 Deurne – T 03 328 12 11 – sales.be@geodis.com – www.geodis.com Lo g i s t i e k & E x p ed i t ie - 37


Patrick Geerinck.

Patrick Driesen.

NPG energy

Haven Genk

Padital

Genk als logistieke draaischijf

”We lossen vragen snel en correct op”

Algemeen Directeur Patrick Geerinck

Historiek

Opgericht in 1936 als Port Charbonnier de Genck om de Waalse industrie te voorzien van Genkse steenkool. In de volksmond is deze haven nog steeds gekend als de ‘kolenhaven’ ... al verloopt de aanvoer van steenkool nu in omgekeerde richting: er worden kolen aangevoerd om de elektriciteitscentrale van E.ON te doen draaien. Haven Genk is intussen uitgegroeid tot een modern trimodaal platform, perfect in balans op economisch en op ecologisch vlak (de stroombevoorrading gebeurt voornamelijk door windmolens).

Activiteiten

Havenbedrijf, de enige trimodale terminal in Limburg, partner in logistiek, expeditie en douane-procedures.

Aangevoerde/ afgevoerde goederen

Behalve liquid bulk, alle soorten goederenverpakkingen: containers, droge bulk, conventionele lading, projectlading, enz. en alle soorten goederen, zoals: inox schroot, ijzererts, steenkool, staalplaten, chemische producten, rubber, voeding, medische benodigdheden, textiel, enz.

André Jurres.

Patrick Driesen startte in 1994 met Padital als toeleverancier van matrassen. Het bedrijf telde toen 17 medewerkers. Bij een brand in 2006 zei hij de meubelindustrie vaarwel en koos voor een leven tussen het sop en de voertuigen. Activiteiten

Actief in de schoonmaak van trucks, personenwagens, mobilhomes en caravans.

Aantal medewerkers

3 fulltime en 2 parttime medewerkers. Zaakvoerder Patrick Driesen werkt ook mee.

Specialisatie

Padital staat bekend voor de perfecte nabehandeling en klantvriendelijke service. “Door de nauwe band met onze klanten kunnen we kort op de bal spelen en eventuele problemen meteen correct kunnen oplossen.”

Meerwaarde

Fungeert als logistieke draaischijf en schakel tussen de Antwerpse Haven en de Euregio Maas-Rijn.

Groene energie in actie Activiteit

NPG energy is actief op de markt van de groene stroom als ontwikkelaar, investeerder en beheerder. Het bedrijf spitst zich toe op kleine tot middelgrote projecten met technologieën zoals biogas, wind- en zonne-energie maar ook warmtekrachtkoppeling of thermische energie. Doorgaans werkt NPG energy hiervoor samen met lokale ontwikkelaars.

Projecten

NPG heeft intussen projecten gerealiseerd in onder meer Willebroek (zonne-energie), Sankt-Vith (windfarm) en Antwerpen, Tongeren, Bocholt en Peer (biogas).

Doel

NPG energy wil tenminste 150 MW produceren over een periode van vijf jaar. Het gaat voornamelijk om projecten in België en Nederland.

Missie

Groene energie draagt bij tot de duurzame groei van de industriële activiteiten en tot een beter leven voor iedereen. NPG levert een bijdrage tot de cruciale 20-20-20-doelstellingen.

Wie

André Jurres en Jacques Adam hebben NPG energy in 2008 opgericht. In het verleden waren ze respectievelijk CEO en COO van Essent Belgium. Beiden hebben een uitgebreide kennis van de energiemarkt. De derde partner in het bedrijf is Roger van Gestel die sinds 2011 de Nederlandse markt voor zijn rekening neemt. Het Luxemburgse energiebedrijf Enovos is sinds 2013 mede-aandeelhouder.

Padital Kolenhavenstraat 6 - 3600 Genk T 089 30 06 60 info@havengenk.be - www.havengenk.be 38 - Them Trans port a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Europarklaan 1031 - 3530 HouthalenHelchteren - T 011 60 42 32 padital.nv@gmail.com - www.padital.be

Tongersesteenweg 99 – 3770 Riemst T 012 44 19 99 – info@npgenergy.eu www.npgenergy.eu


Peter-Jan Timmerman en echtgenote Kristel.

Pejati

“Wij garanderen hoogste aankoopprijs voor goud” Wilt u (oud) goud verkopen? Dan garandeert Pejati in Tessenderlo u de hoogste prijs in België. U kunt er ook beleggingsgoud aankopen in de vorm van goudbaren en gouden munten. “Een solide investering, waarop u niet belast wordt, ook niet op de meerwaarde,” beklemtonen zaakvoerders Peter-Jan Timmerman en zijn vrouw Kristel. “En op termijn stijgt de waarde van goud altijd.” Vanuit heel België komen juweliers naar Pejati om oud goud te verkopen. “Zij vormen 90% van ons cliënteel,” zegt Peter-Jan Timmerman, die als gediplomeerd goudsmid in 1985 exclusieve juwelen met dure edelstenen begon te maken. “In 1991 hebben mijn vrouw en ik Pejati opgericht, om nieuwe juwelen te maken van oud goud. Toen goud duurder werd, kreeg ik steeds meer goud dat niet allemaal verwerkt kon of moest worden. Het smelten, zuiveren en uitbetalen van oud goud werd zo onze hoofdactiviteit. Onze centrale ligging in Tessenderlo, op het knooppunt van VlaamsBrabant, Limburg en Antwerpen, is daarbij een grote troef.”

Open, transparante communicatie

Pejati garandeert klanten de hoogste goudprijs in België. “We wegen het goud op een geijkte weegschaal op tafel, terwijl de klant erbij is. En dankzij mijn 30 jaar ervaring kan ik de waarde

van stukken zeer goed inschatten. De communicatie met de klant hierover verloopt open en transparant, plus we betalen onmiddellijk. Door die transactiesnelheid hoeven we geen verliesmarges in te calculeren en krijgt de klant telkens de hoogst mogelijke prijs.”

Stabiele belegging

Peter-Jan en Kristel zien ook de interesse voor goud als investering toenemen. “De aankoop van goudbaren of gouden munten wordt niet belast, de gerealiseerde meerwaarde bij verkoop evenmin. De goudprijs fluctueert, onder invloed van diverse factoren: economische conjunctuur, marktevoluties, oorlog, … Maar op lange termijn stijgt het altijd in waarde. Goud is een stabiele, degelijke belegging. Bij de Romeinen kocht je met één gouden munt een mooi gewaad. En dat, vandaag omgerekend ongeveer 1000 euro, betaal je nu nog altijd voor een mooi kostuum. Kortom, goud is en blijft een maatstaf.”

FICHE Activiteit: inkoop van goud (juwelen, tandengoud, gouden munten, sloopgoud), diamanten, platina, zilver, tin en elektronicaonderdelen, zoals printplaten. Aanbod van beleggingsgoud. Troeven: hoogste goudprijs in België, discrete aanpak in vertrouwen, centrale ligging.

Laar 18 - 3980 Tessenderlo - T 0473 26 36 85 - juwelen@pejati.be - www.pejati.be 39


TECH N O LO G I E I N N OVATIE & AU TO M ATISATIE

CEO Hubert Bro volgde in september bij Iris Pierre de Muelenaere op:

“Overname door Canon biedt wereldwijd erg veel kansen” Het bedrijf Iris in Louvain-la-Neuve zit in een nieuwe fase in haar bestaan. De specialist in OCR, wat voluit ‘optical character recognition’ betekent, met kantoren over de hele wereld, werd in 2013 overgenomen door multinational Canon en kreeg in september met Hubert Bro een nieuwe CEO. Hij volgde stichter en ex-‘Manager van het Jaar’ Pierre de Muelenaere op. “De combinatie van Iris en Canon is een sterk huwelijk,” stelt Hubert Bro. “Alle verkoopskanalen van Canon kunnen nu wereldwijd ook het volledige aanbod van producten en diensten van Iris verkopen.”

40

Iris werd in 1987 opgericht door Pierre de Muelenaere. Op dat moment waren er een vijftigtal bedrijven actief in ‘optical character recognition’. In 2015 blijven er daarvan nog amper drie over: het Russische ABBYY, het Amerikaanse Nuance en Iris. Het Belgische bedrijf groeide organisch en via overnames. In 2013 werd de onderneming zelf overgenomen door Canon, marktleider in systeemintegratie. Die acquisitie biedt veel kansen. Canons netwerk van zakelijke klanten in 150 landen moet de drijver worden van de wereldwijde groei en bekendheid van de Iris-producten en -diensten.

Iris is gespecialiseerd in OCR-technologie. Daarmee kan je snel documenten scannen, bewerken en delen. En dus je efficiëntie verhogen. Het bedrijf bestaat uit twee afdelingen: ‘Iris producten en technologieën’, waar de producten en OCR-technologie ontwikkeld en verbeterd worden, en ‘Iris professional solutions’, dat zich bezig houdt met dienstverlening en ondersteuning bij document management en IT infrastructuur.

“Iris is een uniek bedrijf met haar eigen waarden. Ik wil het pad van Pierre de Muelenaere en zijn team verder bewandelen.”

Nieuwe CEO Hubert Bro wil vooral de activiteiten in NoordAmerika, Azië en Europa bevorderen. Hij is al meer dan 30 jaar aan de slag bij Canon. “We mikken op organische groei,” zegt hij. “Canon kan deuren voor ons openen in heel Europa en elders. Dit heeft een grote impact op de verkoop en distributie van Iris producten. De voorbije jaren werd er veel geinvesteerd in de ontwikkeling van de markt in de Verenigde Staten, wat daar volgend jaar een groei met meer dan 10% moet opleveren. Ook de overeenkomst met Hewlett Packard

GROEI IN DE VS


“Canon kan deuren voor ons openen in heel Europa en elders. Dit heeft een grote impact op de verkoop en distributie van Iris producten.” Hubert Bro

om Iris technologie te integreren in hun eigen producten, in plaats van zelf scanningproducten te ontwikkelen, speelt daarbij een rol.” Wat maakt de Iris producten zo uniek? “De mogelijkheid om meer dan 130 talen te herkennen,” antwoordt Hubert Bro. “Bovendien garandeert de scanningtechnologie hoge kwaliteit en prestaties. Iris heeft de beste scanningtechnologie ter wereld.” “De producten van Iris kunnen de efficiëntie van een kantooromgeving enorm bevorderen. Alle documenten, zoals facturen, kunnen gescand worden in plaats van manueel in te geven. Dit levert een grote kost- en tijdsbesparing, zodat het personeel zich meer kan concentreren op taken met een hogere toegevoegde waarde.”

KANTOORREVOLUTIE

Carlo Morini.

Morini Network Consulting

“Ik vind het belangrijk om dicht bij mijn klanten te staan” Morini Network Consulting combineert technische knowhow met een zeer persoonlijke en klantgerichte aanpak. Carlo Morini: “Wij verzorgen de installatie, configuratie en het volledige beheer van de ICT-infrastructuur van onze klanten. We staan tevens in voor de beveiliging van het netwerk. Wat ikzelf cruciaal vind in onze dienstverlening is dat we de door ons geplaatste infrastructuur achteraf blijven beheren. We bieden onze diensten voornamelijk in Limburg aan. Ik ben zelf verankerd in deze provincie en het lijkt me ontzettend belangrijk om dicht bij onze klanten te staan, ook letterlijk. Dit maakt dat we hen op een zeer flexibele manier kunnen ondersteunen. We zijn 24 uur op 24 bereikbaar en hoeven nooit in de file te staan om ter plaatse te geraken.”

Zaakvoerder

Carlo Morini (industrieel ingenieur).

Naast deze producten die een deel van de documentenstroom kunnen verbeteren, bouwt Iris ook complete oplossingen. Het personeel verstrekt ook consultancy. “De wereld wordt zich bewuster van de nood om kantoorefficiëntie te verbeteren. Je kan het een kantoorrevolutie noemen. Niemand ontsnapt aan de digitale transformatie. Dit betekent dat we moeten blijven kijken naar systemen die de efficiëntie kunnen verbeteren. Iris kan hier een grote sprong voorwaarts betekenen.”

Structuur

Zal de overname door Canon het DNA van Iris veranderen? “Iris is een uniek bedrijf met haar eigen waarden. Net die speciale cultuur willen we behouden, zodat het bedrijf verder kan blijven bloeien en groeien. Het is mijn doelstelling om het pad van Pierre en zijn team verder te bewandelen.”

Limburg en het oosten van Vlaams-Brabant.

BVBA, opgericht in 2006.

Activiteiten

Installatie en configuratie van servers, switchen, firewalls en draadloze netwerken in diverse sectoren (verzekeringswezen, horeca, KMO’s, scholen, non-profit organisaties, …) en het beheer van de geplaatste infrastructuur.

Regio

Akkerstraat 2 – 3600 Genk – T 089 36 40 68 carlo@morini.be – www.morini.be 1

2 I n no vat i e & Auto m at isa t ie - 41


Patrick Gielis.

Beckhoff

Nieuwe thuishaven is technologisch visitekaartje De Belgische vestiging van het automatiseringsbedrijf Beckhoff is sinds kort in een nieuw bedrijfspand in Lummen gehuisvest. De kantoorruimte is het neusje van de zalm van domotica en technologie. Zo toont Beckhoff hoe zijn vele krachtige oplossingen in de automatisering werken. Sinds eind oktober is Beckhoff van Hasselt naar het gloednieuwe bedrijvencentrum Klaverblad in Lummen verhuisd. Je vindt ze nu terug op de tweede verdieping, met een majestueus uitzicht op het klaverblad, een knooppunt van drukke Europese autowegen en met verkeer in alle richtingen.

Vlot bereikbaar

“Onze ligging is bijzonder gunstig,” zegt Patrick Gielis, general manager van Beckhoff in België. “We krijgen een grote visibiliteit, omdat we ons vlakbij belangrijke verkeersaders bevinden. Onze vestiging is hierdoor ook zeer vlot bereikbaar. Bovendien liggen we ver van de filegevoelige regio’s zoals Brussel en Antwerpen.”

Ruim

Beckhoff beschikt in Lummen over een oppervlakte van zowat 600 m², bijna het dubbele van de bedrijfsoppervlakte in Hasselt. De ruimte is met de hulp van een architect volledig ingericht volgens de concrete behoeften van Beckhoff. “We werken hier met dertien mensen – administratie, sales en support – maar er is ruimte voor 21,” zegt Patrick Gielis. “Zo kunnen we nog gemakkelijk uitbreiden.”

aangename en ruime kantoren. In een testruimte kan – elektrisch veilig – geëxperimenteerd worden met allerhande configuraties. Een goed uitgerust opleidingslokaal staat open voor klanten van Beckhoff. “Maar ook voor Vlaamse scholen,” zegt Patrick Gielis. “Want we willen studenten laten kennis maken met de nieuwste technologieën in de automatisering. We hebben de nodige knowhow in huis. Ook de demowand is zeker het vermelden waard. Hiermee tonen we hoe onze modules in diverse configuraties werken.”

Uitgekiend

Technologie

De nieuwe bedrijfsoppervlakte van Beckhoff is het resultaat van een uitgekiend ontwerp. De medewerkers van Beckhoff werken nu in

42

De nieuwe thuishaven van Beckhoff is voorzien van de slimste technologieën voor kantoorinrichting. Ze worden vanzelfsprekend


ondersteund door de geavanceerde systemen van Beckhoff, discreet weggeborgen in schakelkasten.

Alle technologie in dit gebouw is gericht op comfort, efficiëntie en zuinig verbruik.

Traditionele TL-buizen vind je in de kantoorruimte niet meer terug – laat staan dat iemand nog een gloeilamp zou moeten vervangen. Het verlichtingsysteem bestaat uit superzuinige leds. De verlichting heeft een moderne sturing, gekoppeld aan onder meer bewegingsdetectoren. Het licht floept aan als iemand een ruimte of een zone betreedt en dooft weer als er niemand meer aanwezig is. Je vindt vrijwel geen schakelaars meer tegen de wanden. En als er een is, dan is die uitgerust met EnOcean, de toonaangevende sensortechnologie waarmee je draadloos (en batterijloos!) de verlichting regelt.

Patrick Gielis: “We zijn trots op onze nieuwe uitvalsbasis. Voor ons is dit een plek waar we aangenaam en comfortabel kunnen werken. Voor de klanten en bezoekers is het een showroom – of een technologisch visitekaartje, als je wil. Het maakt duidelijk hoe diep de technologie van Beckhoff is doorgedrongen tot het dagelijkse leven.”

Het lichtsysteem bepaalt ook voor een groot deel de sfeer in het gebouw. De ledstrips, esthetisch weggewerkt in de muren, geven verschillende kleuren. Hier is geopteerd voor een technologie die onder meer in de theaterwereld goed bekend is: DMX 512. Dit is een protocol dat een snelle aansturing van de kleur, de richting en intensiteit van het licht toelaat.

Zuinig

Vanzelfsprekend is ook de verwarming elektronisch en slim geregeld. Zo melden contacten of een raam open of dicht is. Aan de hand van deze informatie zal de verwarming bijgeregeld worden.

FICHE Beckhoff is in oorsprong een Duits bedrijf. Het is een belangrijke en innovatieve producent van onder meer I/O’s, industrial pc’s en automatiseringssoftware. Beckhoff heeft distributiepunten in meer dan 60 landen. Beckhoff is sinds 2006 in België actief, met vestigingen in Lummen en Kortrijk. Klanten zijn onder meer producenten verpakkingsmachines, drukkerijen, windmolens en domotica voor bedrijven. In ons land telt Beckhoff 17 medewerkers: 13 in Lummen en 4 in Kortrijk.

Klaverbladstraat 11 B 2/2 – 3560 Lummen – T 013 25 22 00 – info@beckhoff.com – www.beckhoff.be I nn o vat i e & Auto m a t is at i e - 43


Niels Welkenhuyzen en Michiel Vanreyten.

Digital Talents

Eén digitaal platform voor al uw bedrijfsprocessen Digital Talents, een frisse onderneming aan de Corda Campus, specialiseert zich in webgebaseerde software toepassingen zoals webshops, complexe webprojecten en zakelijke software. Deze IT-talenten gaan met passie en overgave te werk. Een blik op hun website maakt meteen duidelijk waar deze jongens voor staan: transparantie, efficiency en correcte service. Zaakvoerders Michiel Vanreyten en Niels Welkenhuyzen weten waarover ze spreken. Beide heren blikken terug op een jarenlange ervaring bij een groot IT-bedrijf. Vanuit die ervaring groeide ook de idee dat de bestaande IT-markt nood heeft aan efficiëntere oplossingen. “Vaak werken bedrijven met duurdere softwarepakketten, maar gebruikt het personeel slechts een klein aantal functies van het programma,” verduidelijkt Vanreyten. “Ze betalen dus voor een hoop functionaliteit, die voor hen weinig relevant is of de software nodeloos ingewikkeld maken. Dat willen we ten allen tijden voorkomen. Vandaar dat we Company Connected hebben ontwikkeld. Dat is een ‘in house’ gemaakt softwarepakket voor ondernemingen. Het pakket is een bouwdoos van modules en mogelijkheden die naar nood en wens opgezet kan worden. Company Connected is een digitaal platform dat gebruikt kan worden voor al uw bedrijfsprocessen. Met dit platform verzeker je de online aanwezigheid van uw onderneming, plan je je onderneming, vereenvoudig je de administratie, beheer je HR en 44

analyseer je bedrijfsdata. Dat zijn de vijf peilers van ons product. Het software-pakket is gebouwd met moderne technologieën, waarmee we snel en indien gewenst, in fases kunnen werken.”

Stop that train

Digital Talents legt zich toe op kleine én grote projecten van de kmo-markt. “De Belgische kmo-markt is volop bezig met een inhaalbeweging,” zegt Welkenhuyzen. “Dat voelen we ook aan het aantal aanvragen. Belgen kopen steeds meer online, maar grijpen vandaag nog te vaak naar buitenlandse sites, terwijl hier zoveel potentieel voor het rapen ligt. Het grote voordeel van een webshop is dat klanten online hun producten kopen en evenzeer genieten van de service en het vertrouwen die een lokale handelaar biedt. Zo hebben we voor Eurocampers een nieuwe site met webshop ontwikkeld. Mensen die hun kampeerartikelen online kopen, kunnen er later altijd terecht voor herstellingen, productinformatie of andere vragen.”


op dit moment hebben we gewoon geen ontevreden klanten. In de toekomst wordt dat misschien een utopie, maar het is wel ons streefdoel. We maken er ook een erezaak van om altijd binnen de drie werkdagen een gedetailleerde prijsofferte voor te leggen aan onze prospects. Vaak verschieten ze dat het zo snel gaat, maar dat is net wat onze klanten en prospects enorm appreciëren. In onze prijsvoorstellen goochelen we ook niet met moeilijke termen, maar presenteren we een duidelijk en transparant overzicht. Het heeft geen zin om de klant met allerhande technische details rond de oren te meppen. Daar heeft ie geen boodschap aan. Het belangrijkste is dat de klant zich begrepen voelt en uiteindelijk waar krijgt voor zijn geld. Simpel, maar niet evident anno 2016.”

Focus op tevreden klanten

Deze digitale talenten ontbreekt het niet aan ondernemingszin. Ze werken met overgave en ‘goesting’ en staan met beide voeten op de grond. “Onze motivatie halen we uit de positieve reacties van onze klanten,” zegt Vanreyten. “Het klinkt misschien hooghartig, maar

Een continue stroom van tevreden klanten is misschien een onrealiseerbare droom, maar voorlopig betekent dat wel een uitbreiding voor Digital Talents. “We plannen om tegen eind dit jaar te groeien naar een 15-tal medewerkers,” zegt Vanreyten. “We willen de flexibiliteit van een kmo behouden en niet uitgroeien tot een groot IT-bedrijf, maar door het stijgende aantal projecten dringen nieuwe aanwervingen zich op. Dat is uiteraard een positieve zaak,” lacht Vanreyten.

Kempische Steenweg 301 bus 13 – 3500 Hasselt – T 011 45 47 87 – info@digitaltalents.be – www.digitaltalents.be

ICT - 45


An Jacobs en Jan Weltens.

Jacobs Dany

Digitaal boekhoudkantoor van de toekomst Activiteit

Boekhoudkantoor Dany Jacobs is een familiebedrijf in Beringen, dat zowel kleine zelfstandigen als grote bedrijven als klant heeft.

Aantal werknemers

Het kantoor combineert jeugdigheid en topervaring in haar team van 8 medewerkers.

Missie

Dany Jacobs bvba wil het boekhoudkantoor van de toekomst zijn.

Visie

Hun innovatieve aanpak staat volledig in functie van de klant, want “hoe beter de klanten het doen, hoe beter wij het doen”.

Troeven

Dit boekhoudkantoor onderscheidt zich van andere kantoren door haar doorgedreven digitalisering en inzet op vlak van originele PR en relatiemarketing. Ze zijn ook het eerste kantoor in Limburg (en het tweede in België) dat de gedragscode voor elektronische facturatie ondertekende.

Wilbert van de Pas.

Dennis Godderie.

APD i ct

Webtify

Uw ICT is onze zorg

Geert Hoste was meteen een vaste klant

APD ict heeft oog voor de mens achter de technologie. Dankzij een voortreffelijke ICT-infrastructuur en aanvullende ondersteuning kunnen mensen vlotter communiceren en kunnen bedrijven zich focussen op hun core business. APD ict ondersteunt kleinere en middelgrote bedrijven in hun ICT-implementatie. Dat gaat van levering en installatie van hardware en VPN-verbindingen tot het volledige beheer van de ICT-infrastructuur. “Zo zijn we een ‘one stop shop’ voor onze klanten. Door onze flexibele manier van werken nemen we al hun beslommeringen weg. Deze dienstverlening realiseren we in eerste instantie door middel van beheer op afstand. Wanneer dit niet toereikend is, gaan we ter plaatse. Vanuit onze thuisbasis Eersel geraken we vlot en filevrij in Belgisch Limburg en in de provincie Antwerpen. Het lijkt me essentieel om dicht bij de klant te staan,” aldus Wilbert Van de Pas. De expertise van APD ict reikt een stuk verder dan kantoorautomatisering en netwerkbeheer. Meedenken met de klant, daar gaat het om. “We zullen voor elke klant een oplossing op maat uitwerken. Webdesign … dat behoort bijvoorbeeld ook tot ons kennisdomein,” geeft Wilbert van de Pas weer.

Wie

Webtify is een klein webagency, opgestart in 2009. Vandaag werkt zaakvoerder Dennis Godderie samen met twee freelancers: Davy Fraussen is een krak in webdevelopment en neef Godderie is salesverantwoordelijke.

Sterkte

Klein maar snel en in nauw contact met hun klanten. Webtify ontwikkelde de website voor Geert Hoste, na een mailtje van zaakvoerder Dennis. “Ik stuurde hem een voorstel voor een website. Geert Hoste was meteen verkocht en feliciteerde me voor mijn enthousiasme. Vandaag is hij nog steeds een trouwe klant.”

Flexibel

Bedrijven die graag in levende lijve zien waar ze voor betalen, kunnen Webtify ook in huis ontvangen, waar Dennis Godderie zijn grafische en programmeerkwaliteiten ter plaatse uitvoert.

Your IT, our business Hekstraat 60 – 3580 Beringen – T 011 27 83 20 jan@danyjacobs.com – www.danyjacobs.com 46 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Meerheide 100-B – 5521 DX Eersel (NL) T 0031 497 36 22 22 wilbert@apd.nl – www.apd.nl

Kopeikstraat 7 – 3690 Zutendaal T 0479 27 84 46 dennis@webtify.be – www.webtify.be


BME.BE

Wij zorgen voor de e-fulfilment van uw producten U heeft een uitstekend product maar nog geen webshop? Of u heeft wel een webshop maar u vraagt zich af hoe u de producten moet stockeren en hoe ze bij de klant geraken? BME heeft een krachtig antwoord: het zorgt voor het hele traject in e-commerce en e-fullfilment. Of het nu om een leuke gadget of een diepgevroren streekproduct gaat – uw product bereikt vlot en probleemloos zijn eindbestemming. Sinds het voorjaar is BME van Geel naar Genk verhuisd. Door het raam van de kantoorruimte zie je de binnenkant van een immense hall. 5.500 vierkante meter groot, een prachtruimte om nieuwe e-business te ontplooien. De stockageruimte is het meest zichtbare deel van BME. Maar in deze jonge onderneming schuilt nog veel meer. “We ontzorgen u volledig van de e-commerce en e-fullfilment”, zegt Chris Pietermans, die samen met Daniel Ciccodemarco het bedrijf oprichtte. “Van de ontwikkeling van een webshop, de hosting op onze eigen servers, een geautomatiseerd en performant magazijnbeheer tot de logistiek. We nemen alle etappes voor onze rekening. Voor de logistiek – wereldwijd – werken we met gespecialiseerde firma’s samen.”

Koel

Chris Pietermans en Daniel Ciccodemarco.

Steun

Intussen is ook Koen Vanderweyden aan boord als partner bij BME. Hij brengt zijn expertise in financieel en zakelijk beleid mee in het bedrijf. Daarnaast geniet BME financiële steun van LRM en KBC. “We hebben nu de nodige structurele ruggensteun, zegt Chris Pietermans. “Dat geeft de kracht om voluit te gaan en onze business te laten groeien.”

FICHE

In de hall is ruimte voorzien voor een grote koel- en diepvriescel. Ze zijn volledig ingericht volgens de normen van HACCP en het FAVV. Daniel Ciccodemarco: ”Verse en diepgevroren producten zijn een belangrijke troef. Het biedt interessante perspectieven voor bijvoorbeeld pakketten met kant-en-klaarmaaltijden of streekproducten. Een partnership met een specialist in gekoelde transporten zorgt ervoor dat de waren in perfecte staat bij de klant bezorgd worden.”

BME is in 2009 opgericht. Aanvankelijk spitste het bedrijf zich toe op het maken van webshops, maar nu neemt het de hele e-fulfilment voor zijn rekening. BME telt momenteel een tiental medewerkers. Voor de logistiek werkt BME samen met BPost, PostNl, DPD, Dynalogic, GLS en TNT. BME zorgt ook voor de assemblage van uw producten. Handig als uw product uit diverse onderdelen bestaat.

BME Henry Fordlaan 62 – 3600 Genk – T 0478 27 12 85 – daniel@bme.be – www.bme.be ICT Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n - 47


BED RI JFS ADVI E S P R I VAT E B ANK IN G

Greet Nys, Van Lanschot

“Persoonlijke aandacht is belangrijk” De Van Lanschot groep is een van de oudste onafhankelijke banken in Europa, met meer dan 275 jaar ervaring op de teller en ruim 56 miljard euro in beheer. Daarmee is Van Lanschot de grootste private bank in de Benelux. In Limburg telt de bank van oudsher veel ‘Nederbelgen’ als klant, vermogende Nederlanders die in België zijn komen wonen. “Maar het aandeel Belgische klanten neemt al jaren toe en overtreft ondertussen ruimschoots de relaties van Nederlandse oorsprong,” stelt Greet Nys, directeur in Hasselt en verantwoordelijk voor de regio Limburg bij Van Lanschot. Van Lanschot heeft zijn strategie voor de Belgen naar verschillende doelgroepen toegespitst. “Naast de vermogende particuliere beleggers hebben we een speciale afdeling voor Institutionele relaties zoals steden, gemeenten, universiteiten, pensioenfondsen, congregaties en ziekenhuizen. De laatste jaren werd er verder gespecialiseerd naar Health care (medische beroepen), Business Professionals (auditbedrijven, advocatenkantoren…) en Familiale ondernemingen,” legt Greet Nys uit. “Elk van deze zuilen wordt geconfronteerd met belangrijke momenten in de carrière waarbij professionele bijstand op het financiële en planningsvlak zeer welkom zijn.” M.M.: Is de bank de laatste jaren veranderd? Greet Nys: “We zijn er trots op dat we de financiële crisis zijn doorgekomen zonder staatssteun. Sindsdien zijn wij zowel intern als extern verder geëvolueerd. Intern, door nog méér dan voorheen het beleggersprofiel te bespreken alvorens we aan het beleggen gaan. Zowel voor de cliënt als voor ons heeft dat toegevoegde waarde. We

48 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

beschikken over gesofisticeerde maar toch begrijpbare instrumenten om opportuniteiten en risico’s in beeld te brengen. De klanten appreciëren dat wij aan hun zijde staan en samen met hun vanuit hun eigen doelstellingen en wensen een persoonlijk, intens en individueel traject opstellen.” “Extern is de bank ook mee geëvolueerd in de tijd via het openen van onze internetpoot EVI. Waar we oorspronkelijk enkel een traditioneel spaarboekje aanboden via internet, kan men sinds vorige week via die weg op vermogensbeheer intekenen. Op deze wijze hebben wij de mogelijkheden tot kennismaking met de bank zeer sterk verruimd en hebben we makkelijker toegang tot de volgende generatie die een andere soort van dienstverlening verlangt.” “De klanten appreciëren dat wij aan hun zijde staan en samen met hun vanuit hun eigen doelstellingen en wensen een persoonlijk, intens en individueel traject opstellen.”


M.M.: Wat is het instapkapitaal bij Van Lanschot? “De dienstverlening verschilt afhankelijk van de grootte van het belegbaar vermogen. De instap waarbij een private banker aan uw zijde staat bedraagt minimaal 500.000 euro. Naarmate de bedragen groter worden, wordt het ook steeds relevanter om gebruik te maken van de diensten van de afdeling Wealth structuring. Sinds vorige week hebt u ook de mogelijkheid om via het EVI-netwerk kennis te maken met het pure vermogensbeheer voor kleinere instapbedragen.”

Geniet van een heerlijke vakantie

M.M.: Hoe is jullie visie op beleggingen wereldwijd?

Dankzij zijn rustige ligging in het noorden van

“Een wereldwijd gespreide portefeuille is belangrijk Limburg de grens van en Neerpelt), omdat de(op economieën vanOverpelt de verschillende werelddelen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wij doen zijn multifunctionele ruimtes en zijn prachtige dat vanuit het oogpunt van een Europese belegger met inrichting is ‘De landelijke Residentie’ uitermate aandacht voor de uiteindelijke invloed van de valuta’s geschikt voor al uw: op een beleggingsportefeuille. Met de volatiliteit van de laatste weken denken we dat de markten een beetje overdreven hebben en dus eerder tijdelijk wat ‘over Vakanties l Seminaries l Bedrijfsfeesten gecorrigeerd’ zijn. Bij heropleving zullen we het echter Recepties l Opleidingen l nog Familiefeesten niet nalaten om aandelenposities iets verder terug te brengen. We streven uiteindelijk naar een mooi evenwicht tussen aandelen en obligaties in een gespreide Mooie multifunctionele cursusruimte (tot 20 portefeuille. Door de tijd en tussentijdse volatiliteit heen personen), we volledig uitgeruste keuken, 2van.” ruime verwachten daar degelijke rendementen feestzalen (tot 120 personen), overnacht-

M.M.: En op obligaties?

ingsmogelijkheid (tot 22 personen), overdekt

buitenterras methet vaste barbecue. “Zij zorgen voor opvangen van schokken en de nodige stabiliteit. Qua looptijden van obligaties neigen we naar een verdere verkorting om de schokken nog te verminderen. De verwachting van een hogere lange rente gaat namelijk gepaard met lagere obligatiekoersen. Hoe langer de aangehouden looptijd, hoe De landelijke Residentie l Bergeykseweg l 3900 Overpelt kwetsbaarder een obligatie is voor1 dit effect. Binnen het obligatiedeel van een portefeuille worden verder Voor meer informatie & boekingen: strategische keuzes gemaakt tussen staatsleningen en Christiane Vervaet l T+32 (0) 11 808 934 bedrijfsobligaties. Die laatste zijn interessant als het Mobile +32rendement (0) 489 57 23 61 verwachte voldoende compensatie biedt christiane.vervaet@vakantie-residenties.be voor het bedrijfsrisico. De voorbije maanden was deze risicopremie vaak klein. Na de laatste weken is bedrijfswww.vakantie-residenties.be papier eerder ‘neutraal’ gewaardeerd tegenover staatsobligaties. De risicovollere obligaties, zoals ‘emerging market debt’ en ‘high yield’ obligaties vinden we momenteel te duur en dus het extra risico niet waard.”

Geniet van een heerlijke vakantie Dankzij zijn rustige ligging in het noorden van Limburg (op de grens van Overpelt en Neerpelt), zijn multifunctionele ruimtes en zijn prachtige inrichting is ‘De landelijke Residentie’ uitermate geschikt voor al uw: Vakanties

l

Seminaries

l

Bedrijfsfeesten

Recepties

l

Opleidingen

l

Familiefeesten

Mooie multifunctionele cursusruimte (tot 20 personen), volledig uitgeruste keuken, 2 ruime feestzalen (tot 120 personen), overnachtingsmogelijkheid (tot 22 personen), overdekt buitenterras met vaste barbecue.

De landelijke Residentie l Bergeykseweg 1 l 3900 Overpelt

Voor meer informatie & boekingen: Christiane Vervaet l T +32 (0) 11 808 934 Mobile +32 (0) 489 57 23 61 christiane.vervaet@vakantie-residenties.be

www.vakantie-residenties.be

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d era an - 49 2


Marleen Caulier.

Met MCA Vastgoed verdwijnt u niet in de massa Activiteit: MCA-Vastgoed is het vastgoedkantoor van Marleen Caulier, Erkend Vastgoedmakelaar sinds 2008 en gevestigd in Hasselt centrum. MCAVastgoed realiseert verkopen van residentieel vastgoed alsook investeringsvastgoed, dankzij grondige vakkennis en een uitgebreid netwerk. Gedreven: investeren in vastgoed blijft interessanter dan beleggen in financiële formules. Marleen Caulier begeleidt u professioneel en gedreven bij de aan- en verkoop van uw (eigen) woning of investeringsvastgoed. Ze zoekt zelf actief naar mogelijke kopers of investeerders. “Voor commercieel erg interessante locaties in de Hasseltse binnenstad beoordeelt ze samen met hen het rendementspotentieel. Diverse panden en ontwikkelingssites kregen zo al een waardevolle nieuwe bestemming.” Primeur bij MCA-Vastgoed: sinds kort kunnen ook kopers die een pand bij andere makelaars of notarissen of particulieren wensen aan te koop, bij MCA-Vastgoed terecht. Marleen begeleidt deze kopers bij de prijsonderhandeling en bereidt voor hen het correcte bod voor, rekening houdend met de staat van de woning en de echte waarde van het pand. Deze werking is in Amerika normaal, maar hier nog niet ingeburgerd. Geef toe, sommige verkopers gooien ook echt met de klak naar de verkoopprijs.

Raf Joosen

Fitness Specialist

“Fitte werknemers bieden niets dan voordelen” Historiek

Opgericht in 2004

Zaakvoerder

Maria Anzalone.

Ciné Città

Italiaans tafelen op C-mine Historiek

“Wij beschikken over een ruim aanbod fitnesstoestellen en sportvoeding. Bovendien richten wij sportruimtes in en leveren we advies op maat.”

In november bestaat Ciné Città tien jaar. Intussen runt Maria Anzalone ook een brasserie (Basic Brasserie; BelgischFranse keuken) en een cateringdienst (C-taste) met een multiculturele aanpak. Ciné Città verwijst naar de wereldberoemde filmstudio’s in Rome waar kaskrakers als Ben Hur werden gedraaid.

Cliënteel

Op de kaart

Raf Joosen

Activiteiten

“Naast particulieren kloppen ook steeds meer werkgevers aan bij ons. We hebben gewerkt voor gevangenissen, brandweerkazernes, revalidatiecentra en grote bedrijven.”

Werkgevers

“We verwennen onze klanten met klassieke Italiaanse gerechten en verrassende suggesties die u nergens anders vindt.”

Toplocatie

“Steeds meer werkgevers richten een fitnessruimte in voor hun personeel. Fitte werknemers bieden niets dan voordelen: minder vaak ziek, een hogere productiviteit en minder stress.”

C-mine in Genk, de nieuwe pleisterplaats in Limburg. U vindt het restaurant in de prachtige gerestaureerde badzalen van de mijngebouwen van Winterslag, waarin ook het bioscoopcomplex Euroscoop gehuisvest is.

Internationaal

Sfeer

“We richten onze pijlen ook op de internationale markt. We hebben contacten in Italië en willen in andere landen meer voet aan de grond krijgen.”

Ciné Città biedt via de grote ramen uitzicht op de imposante schachtblokken, die aan het mijnverleden herinneren. Bij mooi weer kunt u ook plaatsnemen op het terras.

Partners: Marleen heeft goede en regelmatige contacten met retailmakelaars en diverse investeerders of projectontwikkelaars.

Fitness Specialist bvba Guido Gezellestraat 17, 3500 Hasselt T 0485 34 56 71 – info@mca-vastgoed.be www.mca-vastgoed.be 50 -

Kuringersteenweg 508 – 3511 Hasselt T 011 76 15 48 info@fitnessspecialist.be www.fitnessspecialist.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raan

C-Mine 1 – bus 1 – 3600 Genk T 089 36 38 85 info@cine-citta.com – www.cine-cita.com


Kurt Deferm en Patrick Verachtert.

Ser vilex Advoca ten

Erkend als dienstverlener KMO-portefeuille Patrick Verachtert en Kurt Deferm zijn enthousiast. Hun advocatenkantoor Servilex, is sedert januari 2016 officieel erkend door Het Agentschap voor Ondernemen als dienstverlener. Dat betekent dat zelfstandigen tot 40 % korting kunnen krijgen voor juridisch advies en opleiding. Een gesprek. De tafel van het ruime kantoor van het voormalige brouwershuis van de familie Kerkhofs in het centrum van Overpelt ligt bezaaid met juridische tijdschriften. De bestofte jeneverflessen van ‘Pelter Klaare’ maakten plaats voor dikke dossiers met onder meer vennootschaps-, handels-, jeugd en fiscaal recht. Sinds enkele weken huist hier het advocatenkantoor Servilex.

Vernieuwend

Het prachtige historische gebouw ademt standvastigheid, traditie en ervaring en is afgewerkt in hoogtechnologische materialen. Meteen een mooie weergave van de visie van deze ondernemende advocaten. “Door de diversiteit aan masteropleidingen kunnen we nagenoeg iedereen verder helpen,” steekt vennoot Patrick Verachtert van wal. “Elke vrijdag bespreekt één van onze

advocaten een artikel uit een juridisch tijdschrift uit zijn of haar vakgebied. Daardoor blijven ook de collega’s op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.”

Voordeliger juridisch advies

Dat dit kantoor vooruit wil, blijkt ook uit de erkenning voor de verdeling van de KMO-portefeuille. Maandenlang nam het Agentschap voor Ondernemen hun dienstverlening onder de loep, wat resulteerde in een positief advies. “Hierdoor kunnen we zelfstandigen op alle vlakken voordeliger verder helpen,” aldus mede-vennoot Kurt Deferm. “Dat kan gaan van het nalezen van contracten tot advies voor startende ondernemingen.”

Verandering

Daarnaast organiseert Servilex ook, vaak in samenwerking met andere dienstverleners zoals banken, verzekeraars en makelaars, opleidingen. Het kantoor werd daarvoor speciaal uitgerust en voorzien van alle nodige accomodatie. “Bedrijven gaan hier onmiddellijk op in,” aldus Patrick Verachtert. “Vreemd genoeg zijn er heel wat zelfstandigen niet op de hoogte van de voordelen van de KMO-portefeuille. Tijd voor verandering dus,” lacht Verachtert.

Dorpsstraat 124 — 3900 Overpelt — T 011 66 64 44 — info@servilex.be — www.servilex.be A d v o cate n & Co n s ul e n ten - 51


Durne z Advocate nassociatie

Bouwplannen? Praat eerst met uw raadsman U bent een ambitieuze ondernemer, en hebt plannen voor de toekomst. Misschien hebt u al een bouwterrein of pand op het oog voor een nieuw project. “Dat is goed,” zegt advocaat Johan Durnez. “Maar bespreek uw plannen eerst met uw advocaat. Want er zijn enorm veel risico’s onderweg.”

Wanneer ik bouw denk ik aan mijn architect, aannemer of ingenieur. Niet aan mijn advocaat. Johan Durnez: “En toch legt u beter eerst uw plannen voor aan uw jurist. Want het is te laat om afspraken te maken zodra een overeenkomst gesloten is. En er zijn veel vragen waarop u graag het antwoord weet, vóór u tot een akkoord komt. Ligt het terrein in watergebied? Zijn verzakkingen mogelijk door een onstabiele bodem? En zit er misschien verontreiniging in die bodem? U controleert ook het best of er geen terugkoopclausule in de overeenkomst staat. Want dan is het niet eenvoudig om financiers te vinden voor uw project.” En dan zijn we nog niet gestart met onze bouwwerkzaamheden? “Nee, want u moet eerst uw vergunningen aanvragen. En als dat traject niet vlot verloopt, krijgt u procedures bij de Bestendige Deputatie of de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dat kan maanden of zelfs jaren aanslepen. Ligt uw project stil? Dan is het geïnvesteerde kapitaal geblokkeerd. Misschien wordt uw vergunning definitief geweigerd en moet u uw krediet terugbetalen aan de bank. Weet dat u dan ook een schadevergoeding te wachten staat. Hoeveel die bedraagt? Als ondernemer betaalt u álle interesten terug die de bank verliest. Dat is een groot verschil met een particulier die leent en vervroegd terugbetaalt. Die betaalt maar drie tot zes maanden interest als schadevergoeding.” Ook bij de werkzaamheden zelf speelt u een rol? “Een goede samenwerking tussen bouwheer, aannemer en architect is noodzakelijk. Uw advocaat speelt hier een rol als bemiddelaar. Het doel? Conflicten oplossen zonder ze voor de rechtbank te brengen. Dat kunnen onderlinge conflicten zijn, maar ook met

Johan Durnez.

misnoegde buurtbewoners. Natuurlijk kan uw advocaat niet élk risico uitschakelen. Maar hij informeert u wel volledig over de moeilijkheden die zich kunnen voordoen. Dat geeft u de mogelijkheid om gefundeerde keuzes te maken.”

FICHE Filosofie: de advocatenassociatie waar u als ondernemer terechtkunt voor advies én begeleiding. Aantal medewerkers: 12. Advocaat-vennoten: Johan Durnez en Erwin Goffin.

Waversebaan 134 A – 3050 Oud-Heverlee – T 016 40 60 40 – info@durnezadv.be – www.durnezadv.be 52 - Adv ocaten & Co n su l en ten

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


Smart in protection ROESELARE

HASSELT

BEERSE

ELVERSELE

T +32 (0)51 26 86 86

T +32 (0)11 22 44 93

T +32 (0)14 61 18 99

T +32 (0)52 46 16 78


“Ik ben helemaal niet bezig met mijn ‘vrouw-zijn’. Ik moet mijn bedrijf recht houden in een mannenwereld. Dat is mijn hoofdzorg.”

Inge Geerdens, winnares van de Womed Award 2005, strijdt tegen clichés

“Maak ‘ondernemen’ makkelijker, voor vrouwen én voor mannen” Moet vrouwelijk ondernemerschap speciaal in de verf gezet worden? Inge Geerdens, oprichtster en eigenares van CV Warehouse, specialist in rekruteringssoftware en winnares van de Womed Award 2005, heeft er een dubbel gevoel bij. “Ja, want als man moet je je veel minder verantwoorden voor die keuze om te ‘ondernemen’,” vindt ze. “Maar in feite moet het gewoon in het algemeen makkelijker worden om ondernemer te worden. Zowel voor mannen als voor vrouwen. Nu gaat er veel talent verloren, omdat potentiële ondernemers als werknemers te vlug in een gouden kooi belanden en daar niet meer durven uitkomen.” Stefan Kerkhofs

Dat het voor vrouwen moeilijker is om die ondernemende stap te zetten, erkent ze wel. “Vrouwen hebben meer moederinstinct en trekken zich de opvoeding van kinderen en het huishouden meer aan, dat klopt. Maar toen onze kinderen jong waren, heeft mijn man de rol van huisman op zich genomen. Hij werkte op de achtergrond mee in ons bedrijf. Nu de kinderen pubers zijn – 14, 15 en 17 – is hij voltijds in de firma aan de slag. Maar veel vrouwen kunnen niet terugvallen op een huisman of andere oplossing. En dan is het moeilijker

54

om de stap naar het ondernemerschap te zetten. Maar eerlijk gezegd: ik ben helemaal niet bezig met mijn ‘vrouw-zijn’. Ik moet mijn bedrijf recht houden in een mannenwereld. Dat is mijn hoofdzorg.” Dat mannen zich minder moeten verantwoorden voor de uithuizigheid, die het runnen van een bedrijf met zich meebrengt, ervaart Inge Geerdens wel. “Met onze rekruteringssoftware CVWarehouse hebben we klanten in meer dan 20 landen. Ik


VRO UWELIJKE O N DERN E ME RS

“Waarom leerkrachten niet verplichten om eerst twee jaar in een bedrijf te werken, vooraleer ze hun onderwijscarrière starten? Of één of meer bedrijfsstages tijdens vakantieperiodes?” vertoef daarom veel in het buitenland, en krijg daar vragen en opmerkingen over. Hoe doe je dat met je gezin? Tja, dat maakt deel uit van mijn job. Van mannen wordt dat meer aanvaard. Accepteren we moeders als ondernemer en/of met lange werkdagen? Ik denk dat er nog veel werk aan de winkel is. Als voormalige winnares van de Womed Award en jurylid van het tv-programma Topstarter geef ik geregeld lezingen of word ik uitgenodigd in panelgesprekken. Mij vragen ze vrijwel altijd hoe ik werk en gezin combineer en zo. Maar de vraag ‘wat doe uw bedrijf precies?’ stellen ze me zelden of nooit.” M.M.: Maar de bekendheid die u als vrouwelijke ondernemer geniet, straalt wel af op uw bedrijf? Inge Geerdens: “Helemaal niet. Mensen weten niet exact wat ik doe. Als je schoenen verkoopt en naamsbekendheid belangrijk is, speelt dat misschien wel, dat weet ik niet. Maar niet als je – zoals mij – B2B actief bent. Toen ik met Topstarter op tv kwam, hebben we drie maanden geen enkel contract verkocht. Dat kan toeval zijn. Of denken prospects en klanten dat je je handen vol hebt, dat je geen tijd hebt om hen op dat moment verder te helpen? Ik weet het niet. Maar ik ben toch blij dat ik Topstarter heb gedaan. Ik begeleidde al zeven jaar starters voor Bryo van Voka en had echt het gevoel daar een meerwaarde te kunnen betekenen. Ondernemerschap ‘zoals het is’ naar het grote publiek brengen, dat was mijn doel. En daar zijn we in geslaagd. De gemiddelde Vlaming weet daar te weinig over. Het programma bereikte ook de juiste doelgroep, jonge mensen tussen 17 en 30 jaar. Maar of het ondernemerschap heeft gestimuleerd? Tja… Jongeren krijgen voortdurend twee boodschappen: ja, ondernemen is goed. Maar ook: als je bevalt, blijf je best drie maanden thuis en daarna kan je nog ouderschapsverlof nemen. Als ondernemer kan dat allemaal niet. En als je kleine kinderen hebt, is het niet het juiste moment om een bedrijf te starten. En daarna ben je misschien te oud om dat risico nog te nemen…” “De kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven is ook veel te groot. In de cruciale adolescentiejaren worden onze kinderen

opgeleid door mensen die vaak ‘risico-avers’ zijn. En in het hoger onderwijs, kunnen ze niet meer ‘buizen’, alles draait rond studiepunten die ze jaar na jaar verwerven. Ze leren nog amper tegenslagen incasseren. Dat is nefast voor hun ondernemersmentaliteit. Ik studeerde na mijn humaniora vertaler. Op geen enkel moment is tijdens mijn schoolcarrière het woord ‘ondernemer’ gevallen. Dat ik daar aanleg voor heb, is nooit boven water gekomen. Het onderwijssysteem heeft daar te weinig aandacht voor.” M.M.: Ziet u een oplossing? “Om ondernemerschap te herkennen en aan te moedigen, moet je er voeling mee hebben. De meeste leerkrachten hebben echter nooit in een bedrijf gewerkt. Meer nog: het onderwijs als beroepskeuze komt soms mee voort uit ‘risico-aversheid’. Als leraar heb je werkzekerheid, zeker als je benoemd bent, een degelijk salaris, een goed pensioen, veel vakantie ook, … Er zijn uiteraard heel veel erg gemotiveerde leerkrachten. Maar wat ondernemen is, weten ze vaak niet. Waarom ze niet verplichten om eerst twee jaar in een bedrijf te werken, vooraleer ze hun onderwijscarrière starten? Of één of meer bedrijfsstages tijdens vakantieperiodes? Hun kennis over en voeling met ondernemen zou er enorm door toenemen. En dat kunnen ze dan overbrengen op hun leerlingen. Dit zou een enorme win zijn.” M.M.: Bent u lid van een werkgeversorganisatie of businessclub voor vrouwen? “Neen, ik ben alleen lid van Voka, via mijn engagement in het starterplatform Bryo. Maar ik ga zelden naar netwerkbijeenkomsten. Ik heb daar geen tijd voor. Ik netwerk wel, maar in kleinere meetings en vaak ook internationaal.” M.M.: Wat zijn de verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers? “Dat weet ik niet. Ik ben nooit man geweest. Het verschil situeert zich vooral thuis, denk ik, omdat je als vrouw dikwijls ook mama bent. Maar man of vrouw, om te slagen met je bedrijf moet je in België vrij hard kunnen zijn. Al ben ik zelf eerder direct, hard zou ik mezelf niet noemen.” M.M.: Wat is het belangrijkste advies dat u meegeeft aan startende ondernemers? “Veronderstel niks, maar vraag. Contacteer de juiste instanties en vraag door tot je de juiste info hebt. Anders neem je misschien verkeerde beslissingen. En reken 50 % meer kosten en 50 % minder omzet dan voorzien in je businessplan. Kosten worden altijd onderschat, en omzet overschat. Als je dat hebt aangepast, kan je starten.”

To p v ro u wen - 55


Anjes Daems

“Wij hebben het ruimste aanbod in de regio”

Anjes Daems.

Wie vastgoed zegt, komt in Beringen haast vanzelf bij Mijn-immo terecht. Het immokantoor heeft de voorbije twee decennia een sterke reputatie opgebouwd in de regio. “Onze ervaring vertaalt zich in tevreden klanten,” zegt zaakvoerster Anjes Daems. Bij Mijn-immo kunt u terecht voor het aan- of verkopen, huren of verhuren van gronden, woningen, appartementen of een kleinhandelszaak. “Wij zijn gespecialiseerd in residentieel vastgoed,” legt Anjes Daems uit. “Daartoe rekenen we ook de verkoop van nieuwbouwappartementen en rentmeesterschap.”

STERK IN DE STREEK Mijn-immo heeft kantoren in Beringen en Heusden-Zolder. “Ons aanbod is heel sterk toegespitst op die regio,” zegt Anjes Daems. “Het maakt dat we de lokale markt door en door kennen. En als klant doet u daar uw voordeel mee: wie een huis zoekt in de streek, vindt bij ons een ruime keuze.”

VERTROUWDE GEZICHTEN Anjes Daems en haar medewerksters (toevallig allemaal vrouwen) vormen een hecht team met jaren anciënniteit. “Wij willen een relatie op lange termijn opbouwen met onze klanten. En dan is het prettiger als ze vertrouwde gezichten terugzien. Soms krijgen we zelfs mensen over de vloer van wie de ouders jaren geleden met ons kantoor in zee zijn gegaan. Een tevreden klant is de beste reclame.”

TEVREDENHEID Nadat een dossier is afgerond, peilt Mijn-immo naar de tevredenheid van de klant. “Bij kopers krijgen we voor dienstverlening een score van 92 procent,” weet Anjes Daems. “Klanten appreciëren onze professionaliteit. Wij volgen uw dossier op de voet, tot en met de ondertekening van de akte. En wij durven ook moeilijker dossiers aan: zelfs als u denkt dat uw pand niet in de smaak zal vallen, zetten we ons in voor uw zaak.”

NETWERK Mijn-immo is al zeventien jaar aangesloten bij ERA, de bekende koepel van vastgoedmakelaars. Ook daar wordt u als klant beter van: “We combineren de expertise en reputatie van het ERAnetwerk met de persoonlijke aanpak van ons kantoor. Via ERA worden onze medewerksters, opgeleid in vastgoed en rechtspraktijk, voortdurend bijgeschoold.”

FICHE Zaakvoerder: Anjes Daems Vestigingen: Beringen en Heusden-Zolder Activiteiten: kopen, verkopen en verhuren, rentmeesterschap Oprichtingsjaar: 1994

Koolmijnlaan 34 bus 1 – 3580 Beringen – T 011 42 33 80 - mijn-immo@era.be – www.era.be/mijn-immo Dorpstraat 69/1 – 3550 Heusden Zolder 56 - Topv rouwen


M arket i n g -


Pell ettieri Hasselt bvba

Professionele syndicus Pellettieri springt op de trein in Hasselt

Pellettieri Vastgoed is reeds een gevestigde waarde in Noord-Limburg. Het kantoor te Lommel beheert in het noorden van Limburg en de Antwerpse Kempen een portefeuille van een paar honderd gebouwen. Hiervoor staat een team van 6 personen dagelijks klaar om de mede-eigenaars/bewoners van deze gebouwen te ondersteunen tijdens het dagelijks leven in hun mede-eigendom.

Antonio Pellettieri.

De appartementsmarkt in Hasselt wijzigt! Dit komt door enerzijds de snelgroeiende nieuwbouwmarkt in Hasselt en omstreken en anderzijds de oudere gebouwen die nu alle wettelijke aanpassingen in orde moeten brengen. Hierbij is de vraag naar een goede en professionele syndicus van groot belang. Antonio Pellettieri springt daarom op deze trein en zal samen met vennoot Karel Timmermans vanaf eind april 2016 het nieuwe kantoor te Hasselt openen. Ondanks dat het kantoor nog niet fysiek geopend is, zijn er toch reeds een 10-tal gebouwen die Pellettieri Hasselt als syndicus het vertrouwen hebben gegeven. De transparante en correcte aanpak van ieder gebouw is daarbij een troef. Tevens is er hun beheerssysteem dat iedere mede-eigenaar toelaat om, ieder moment van de dag, de status van een openstaand probleem te bekijken /te volgen. De openheid waarmee gecommuniceerd wordt ten opzichte van de eigenaars/bewoners wordt hiermee nog extra verbreedt.

Pellettieri Hasselt bvba De Schiervellaan 22 bus 01, 3500 Hasselt 0472 88 21 01 / 0477 84 01 31 – info.hasselt@pellettieri.be – www.pellettieri.be Erkend vastgoedmakelaar BIV nr. 503896 – 508748 – België

Karel Timmermans.

581


Nagelstudio Ann Vanduffel

Ann Vanduffel en dochter Romy.

Droomt u ook van mooie nagels, gemak en verwennerij? Meer dan vijftien jaar geleden opende Ann Vanduffel haar nagelstudio in het hartje van Lommel en is nu uitgebloeid tot een gekende professionele nagelstyliste. Bij nagelstudio Ann Vanduffel kan iedereen terecht voor een mooie set gelnagels met de laatste nieuwe modetrends. De nagelstudio onderscheidt zich duidelijk van de concurrentie op vlak van sterke kwaliteit en een uitstekende service. Daarenboven hebben de klanten een ruime keuze uit meer dan 180 kleuren waardoor er een zeer groot klantenbestand is opgebouwd met de loop der jaren. “Klanten weten dat ze hier buiten gaan met mooie verzorgde gelnagels, helemaal gemaakt naar hun wens”, stelt Ann Vanduffel. Dochter Romy treedt in de voetsporen van haar moeder. “Romy geeft een andere touch aan onze studio, doordat ze continu de laatste nieuwtjes opvolgt. Vooral de jongere klanten vinden dit geweldig.”

Nagelstudio Ann Vanduffel Adelbergpark 38 – 3920 Lommel – T 0477 96 65 05

59


Vriendelijkste VriendelijksteHandelaars Handelaars Handelsgids Handelsgids organiseert organiseert voorvoor het tweede het tweede jaar jaar op rijopderijverkiezing de verkiezing van van de Vriendelijkste de Vriendelijkste Handelaar. Handelaar. Volgens Volgens de organisatie de organisatie verdient verdient het aspect het aspect vriendelijkheid vriendelijkheid de nodige de nodige belangstelling belangstelling en appreciatie. en appreciatie. Handelsgids Handelsgids zet dan zet dan ook ook graag graag de Vriendelijkste de Vriendelijkste Handelaars Handelaars van van Vlaanderen Vlaanderen in dein de spotlights. spotlights. Hieronder Hieronder enkele enkele Vriendelijkste Vriendelijkste Handelaars Handelaars uit uw uitprovincie. uw provincie.

Het Bakkershuis Het Bakkershuis uit Alken uit Alken

Madrico Madrico uit Bree uit Bree

Eetcafé Eetcafé Gasthof Gasthof Lederhose Lederhose uit Diepenbeek uit Diepenbeek

betekent veel ons. voor Wij ons. WijDeze award Deze Deze awardaward betekent veel voor betekent voor mij datmij dedat klanten Deze award betekent voor de klantenWij zijnWij zeer zijnfier zeer datfier wijdat de wij award de award voor Vrienvoor Vrienjaar16ons brood,brood,onze zaak verkopen jaarzelfgemaakt ons zelfgemaakt verkopen al 16 al Wij zijnWij wezijn gespecialionzeappreciëren. zaak appreciëren. we gespeciali-delijkste delijkste Handelaar Handelaar hebben hebben ontvangen. ontvangen. In In patisserie, speculaas en cake. In Alken staan staanseerd seerd patisserie, speculaas en cake. In Alken in las-inenlasconstructiewerken voor inen constructiewerken voor in-1996 1996 zijn wijzijn gestart wij gestart met ons metrestaurant ons restaurant en en wij bekend voor ons brood,brood,terne transportmaterialen. wij bekend voorovengebakken ons ovengebakken Ook zijn wijzijn dealer terne transportmaterialen. Ook wij dealerondertussen ondertussen verhuren verhuren wij ookwijalook 12 jaar al 12kamjaar kamrijsttaartjes en speculaas. Handelsgids bete- bete-van industrie-, rijsttaartjes en speculaas. Handelsgids propaanen butaangas en de en deers. Handelsgids van industrie-, propaanen butaangas ers. Handelsgids vindenvinden wij een wijmooi een mooi me- mekent voor bekendmaking bij onze kentons voor ons bekendmaking bijklanten. onze klanten.toebehoren hiervan. toebehoren hiervan. dium, dium, want wij want hebben wij hebben geen eigen geen website. eigen website.

Slagerij Slagerij StefanStefan en Vera enuit Vera Dilsen-Stokkem uit Dilsen-Stokkem

Yellow Yellow RefillRefill Center Center uit Genk uit Genk

Traiteur Traiteur NicoNico FruitFruit uit Hasselt uit Hasselt

Deze award Deze award geeft aan geeftdat aan dedat mensen de mensen mij ap-mij ap-Wij zijnWij steeds hard aan werk, doen lange De award voor Vriendelijkste Handelaar bete- betezijn steeds hardhet aan het werk, doen lange De award voor Vriendelijkste Handelaar preciëren. preciëren. Als deAls klanten de klanten tevreden tevreden zijn, zijn zijn, wijzijn wijdagendagen kent voor datmij dedat klanten ons respecteren. en deze geeft ons terug enaward deze award geeft ons energie terug energie kentmij voor de klanten ons respecteren. dat ook! datHeel ook!tof Heel dattof dedat Schepen de Schepen van econovan econo-om er om tegenaan te gaan. Onze zaak Als slagerij-traiteur hebben wij voor er tegenaan te gaan. Onze bestaat zaak bestaat Als slagerij-traiteur hebben wijieder voor wat ieder wat mie, Lotte mie, Lotte Trippaers Trippaers de award de award persoonlijk persoonlijksinds sinds 2009 2009 en toen wij nog wils. 90% producten zijn zelfgeen beschikten toen beschikten wijniet nog niet wils. van 90%onze van onze producten zijn zelfgeoverhandigde.De overhandigde.De verkiezing verkiezing van Vriendelijkste van Vriendelijksteover een maakt.maakt. Handelsgids vindenvinden wij belangrijk en Handelsgids heeft hier overwebsite. een website. Handelsgids heefteen hier een Handelsgids wij belangrijk en Handelaar Handelaar vind ikvind echtikeen echtgoed een initiatief. goed initiatief. wij zijnwij dan tevreden hiervan. belangrijke rol gespeeld! belangrijke rol gespeeld! zijnook dansuper ook super tevreden hiervan.

’t Vitamientje ’t Vitamientje uit Hechtel-Eksel uit Hechtel-Eksel

Bakkerij Somers uit Hoeselt Bakkerij Somers uit Hoeselt

Pet Stop Pet Stop uit Houthalen-Helchteren uit Houthalen-Helchteren

De award De award is een isbekroning een bekroning voor ons voorwerk ons en werk enVriendelijk zijn kost is de is de Nu wijNudeze prestigieuze awardaward gewonnen Vriendelijk zijngeen kostgeld, geendaarnaast geld, daarnaast wij deze prestigieuze gewonnen toont toont aan dat aandedat klanten de klanten tevreden tevreden zijn. Wij zijn. Wijklant geen maar de koning! Als dierhebben krijgenkrijgen we veel van onze klant nummer, geen nummer, maar de koning! Als dierhebben wefijne veelreacties fijne reacties van onze zijn generaties zijn generaties lang gekend lang gekend om ons omdagvers ons dagversenspeciaalzaak hebben wij eenwijruim klanten. Naast Naast het verkopen van groenten en enspeciaalzaak hebben eenassortiruim assortiklanten. het verkopen van groenten en brood,brood, speculaas speculaas en onze en lekkere onze lekkere Limburgse Limburgsement aan voor uw huisdier. Han- Hanfruit zijn wijzijn gespecialiseerd in verse salades, mentproducten aan producten voor uw huisdier. fruit wij gespecialiseerd in verse salades, vlaaien. vlaaien. Handelsgids Handelsgids betekent betekent bij onsbij een ons beeen be-delsgids is voorisons omdatomdat soepen en rauwkost. Door Handelsgids zijn zijn delsgids vooreen onsmeerwaarde, een meerwaarde, soepen en rauwkost. Door Handelsgids tere bereikbaarheid tere bereikbaarheid voor onze voorklanten. onze klanten. men ons makkelijk terug vindt hetop internet. beter vindbaar op hetop internet. men ons makkelijk terugop vindt het internet. beter vindbaar het internet.

60 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n


Het Vlijtig Het Vlijtig BijtjeBijtje uit Kortenaken uit Kortenaken

IJssalon IJssalon Vleugels Vleugels uit Leopolsburg uit Leopolsburg Coenen Coenen Bakkerij uit Lummen Bakkerij uit Lummen

De award heeft een plaats plaats gekregen De award heeftmooie een mooie gekregenVerkozen worden tot Vriendelijkste Handelaar Verkozen worden tot Vriendelijkste HandelaarDe award geeft aan klanten met een De award geeftdat aandedat de klanten met een en hieren krijgen wij dagelijks reactiereactie op. Wijop. vin-Wij vin-van Leopolsburg hier krijgen wij dagelijks vindenvinden wij zeer van Leopolsburg wijaangenaam. zeer aangenaam.goed gevoel naar de winkel komen. Wij staan goed gevoel naar de winkel komen. Wij staan den ditden eenditzeer erkenning van onze een mooie zeer mooie erkenning van onzeWij bieden u ambachtelijk hoeve-ijs aan in aan een in eenbekend Wij bieden u ambachtelijk hoeve-ijs om ons lekker brood brood en groot bekend om ons lekker en assortigroot assortiklanten. Onze Onze specialisatie is zelfmaakmode klanten. specialisatie is zelfmaakmodebreed breed assortiment aan smaken. Supergrote assortiment aan smaken. Supergrotement aan Wij zijnWij ook datfier dat mentpatisserie. aan patisserie. zijnzeer ookfier zeer en handwerken, daarnaast biedenbieden wij ookwij ook ijscoupes en handwerken, daarnaast zijn onze De eindejaarsijscoupes zijnspecialiteit! onze specialiteit! De eindejaars-onze onze burgemeester van lummen, Luc Luc burgemeester van lummen, interieuraccessoires aan. aan. interieuraccessoires actie en de en Lente-Actie is een is groot actie de Lente-Actie een voordeel. groot voordeel.Wouters ons deons award heeft overhandigt. Wouters de award heeft overhandigt.

Het Roombolleke Het Roombolleke uit Meeuwen-Gruitrode uit Meeuwen-Gruitrode

Slagerij Grieten uit Neerpelt Slagerij Grieten uit Neerpelt

Lingerie Lingerie Caresse Caresse uit Opglabbeek uit Opglabbeek

Het is Het tof dat klanten ons zien Vrienfantastisch om te om horen dat onze is tofdedat de klanten onsals zien als Vrien-Het is Het is fantastisch te horen dat klanonze klan-Ik benIkblij datblijdedat klanten ons zien Vrienben de klanten onsals zien als Vriendelijkste Handelaar van Meeuwen-Gruitrode. dat wijdat goed hebben en delijkste Handelaar van Meeuwen-Gruitrode.ten vinden ten vinden wij personeel goed personeel hebben endelijkste naons jaren onstebest te doen, Handelaar, na jaren best doen, delijkste Handelaar, Wij bieden naast naast onze ambachtelijk bereide bedienen. Al onze Wij bieden onze ambachtelijk bereidehen goed hen goed bedienen. Al specialiteiten, onze specialiteiten,wordt wordt ook erkend door klanten. onze klanten. dit ookditerkend door onze Wij Wij ijs, ookijs,allerhande snackssnacks aan. Onze kipkapkipkap en balkenbrij worden met veel ook allerhande aan. zaak Onzeligt zaak ligtzoals zoals en balkenbrij worden met veelzijn gespecialiseerd zijn gespecialiseerd in lingerie voor moeilijke in lingerie voor moeilijke niet palniet in het en toch we datwe datliefde liefde gemaakt. Handelsgids vindenvinden wij een pal centrum in het centrum enmerken toch merken gemaakt. Handelsgids wij eenmaten,maten, daarnaast verkoop ook nachtkledij, daarnaast verkoop ik ookiknachtkledij, klantenklanten ons beter via Handelsgids. mee te werken. ons vinden beter vinden via Handelsgids. fijne firma fijne om firma omsamen mee samen te werken. kousen en badmode. kousen en badmode.

’t Pittig ’t Pittig Baguetje Baguetje uit Overpelt uit Overpelt

Supra Supra Delvigne Delvigne uit Tongeren uit Tongeren

Doe Het DoeZelf HetSchroeders Zelf Schroeders uit Zutdendaal uit Zutdendaal

Deze award is eeniserkenning en hetenbewijst datfier ik de HandeDeze award een erkenning het bewijstIk benIkzeer benfier zeer datVriendelijkste ik de Vriendelijkste Hande-Ik benIkzeer benfier zeer op award, deze award, opfier deze vooral vooral omdatomdat mij datmijmijn ik heel zijn. zijn.laar van Tongeren ben. De vele datteam mijn en team en ikgoed heel bezig goed bezig laar van Tongeren ben. Deleuke vele reacties leuke reactiesde klanten de klanten mij,personeel mijn personeel en zaak onze zaak mij, mijn en onze Bij ’t Pittig kunnen klantenklanten alles vervanikklanten heb gekregen, makenmaken mij mijvertrouwen. Bij ’t Baguetje Pittig Baguetje kunnen alles ver-die ik die van klanten heb gekregen, vertrouwen. vind Handelsgids zeer handig Ik vindIkHandelsgids zeer handig krijgenkrijgen qua broodjes. Ik probeer steedssteeds mijn mijnapetrots. Zo hebZo ik heb een ik klant hierdie al hier 16 jaar qua broodjes. Ik probeer apetrots. eendie klant al 16 jaarals promotie-ondersteuning als promotie-ondersteuning en vindbaarheid en vindbaarheid zaak verder uit te uit bouwen en Handelsgids zegt ik dat nogiksteeds dezelfde ben! ben!op hetopinternet. zaak verder te bouwen en Handelsgidskomt en komt endat zegt nog steeds dezelfde het internet. Wij bieden als doe-het-zelf Wij bieden als doe-het-zelf helpt mij daar mee! mee! Van Handelsgids heb ik heb veeliksteun gekregen. helpt mijenorm daar enorm Van Handelsgids veel steun gekregen.zaak een zaakruime een ruime assortiment assortiment aan. aan.

Wordt Wordt u de u de Vriendelijkste Vriendelijkste Handelaar Handelaar van van 2016? 2016? Iedereen Iedereen kan deelnemen kan deelnemen ook ook als men als men geengeen klantklant is van is Handelsgids. van Handelsgids. Inschrijven Inschrijven kan via: kan www.handelsgids.be/lenteactie/meedoen via: www.handelsgids.be/lenteactie/meedoen

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n - 61


De Good Morning Club verzamelt elke eerste donderdag van de maand om 8 uur ’s morgens in De Barrier in Houthalen. Wilt u er op donderdag 2 juni, en/of een andere keer bij zijn? Surf naar www.goodmorningclub.be en schrijf u in.

3 maart – Filip Vanheusden

7 april – Erik Gerits

Filip Vanheusden is de voorzitter van Horeca Vlaanderen en verdedigt de belangen van horecazaken. “In oktober werd de verplichting van de witte kassa voor zaken die tien procent omzet uit maaltijden halen, aangepast. Voortaan moeten enkel bedrijven die meer dan 25.000 euro bruto-omzet uit maaltijden ter plaatse genereren, een witte kassa installeren. Ook de flexi-jobs hebben veel gevolgen in de horecasector. Bij deze flexi-jobs komen tal van bijdragen bij, vandaar dat Horeca Vlaanderen pleit voor een verlaging van het btw-tarief en van de loonlasten,” stelde Filip. Hij is ervan overtuigd dat de overheid vandaag nog iets moet ondernemen om een einde te maken aan deze ellenlange discussie.

Erik Gerits is de nieuwe gedeputeerde van Economie in Limburg. Hij vertelde over de ontwikkelingen van Limburg en bracht vier topics naar voren: interne staatshervorming, economisch beleid, arbeidsmarkt en uitdagingen. “We moeten de detailhandel in Limburg versterken,” klonk het. “E-commerce mag de handel niet overnemen. In Limburg staan bijna 2000 panden leeg. We stellen als provinciebestuur kennis en advies ter beschikking, waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Ook de werkloosheid bij jongeren en vijftigplussers pakken we aan. Bij de sluiting van Ford Genk dachten we dat er een hoog werkloosheidsaantal zou ontstaan. 7,92 % van de actieve Limburgse bevolking is vandaag werkzoekend, dat valt goed mee. De knelpuntsteden blijven Genk en Maasmechelen.”

62


Chit ra – Huisfotograaf Manager Magazines

Specialist in bedrijfsfotografie en -video’s ‘Beeld’ betekent ‘chitra’ in het Sanskriet en dat is ook waar Johan Luykx voor staat: mooie en creatieve beelden produceren van personen, producten, gebouwen en bedrijfsrealisaties. Vooral foto’s, maar ook video’s. Onder meer als huisfotograaf van deze Limburg Manager legde hij al vele tientallen ondernemers en hun bedrijven en activiteiten knap op beeld vast. Johan Luykx.

graag bij, want zij tonen mij wat ik zeker in beeld moet brengen. Die foto’s komen dan op hun website of in een folder. Villa’s en woningen fotograferen voor vastgoedmakelaars doe ik ook geregeld. En ik word dikwijls ingeschakeld op evenementen, zoals de Manager Launch of bedrijfsopeningen en –jubilea.”

Eigen studio

Johan heeft een eigen studio waar hij personen en producten onder ideale belichting fotografeert. “Maar meestal ga ik ter plaatse. Hun eigen habitat of fotogenieke locaties leveren de beste beelden op.” “Ik ben in mijn puberteit in de jaren ’80 als concertfotograaf begonnen,” blikt Johan Luykx terug. “Vooral punkbands en zo. Dat doe ik vandaag nog altijd het liefst, maar ook voor bedrijven ga ik graag aan de slag. Ze huren mij dikwijls in voor portretten van de CEO, het directieteam of het voltallige personeel, en om realisaties te fotograferen, zoals trappen, hekwerk en keukens. De klant rijdt dan met mij naar die referentieprojecten. Ik heb ze er

Bedrijfsfilms

In videoreportages verdiende Johan zijn sporen op huwelijken en met bedrijfsfilms. “Ik heb er al vele tientallen op mijn actief. Het is een ander vak dan fotografie, onder meer door de montage. Maar ik doe het graag en heb ondertussen al veel ervaring. Klanten vragen mij terug voor nieuwe opdrachten. Het bewijst dat ik goed werk lever.”

Chitra Kuilstraat 11, 3920 Lommel – T 0474 59 14 13 – info@chitra.be – www.chitra.be Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n - 63


Heerlijk netwerken bij LaBaronale De 79ste Limburg Manager kreeg een succesvolle en lekkere lancering bij LaBaronale in Zolder. Gastheer Piero Gallucci trakteerde de aanwezigen op heerlijke Italiaanse hapjes, gemaakt met ambachtelijke streekproducten uit Italië, die hij vanuit LaBaronale in België verdeelt. Ook zijn eigen Caffè PIU werd uiteraard geserveerd. De deelnemers aan deze ‘Manager Launch’ konden bovendien weer nuttige nieuwe contacten leggen en bestaande relaties verstevigen. LaBaronale – De Lange Beemden 29, 3550 Zolder – T 011 72 91 50 – info@labaronale.com – www. labaronale.com

Piero Gallucci (LaBaronale).

64 - Manager Laun ch

Stefan Carmans (Carmans).


EVEN EM EN TE N MA N AG ER L AUN C H

Met dank aan onze structurele partner:

Uw bedrijf in de spotlights op ons event? lian.cuypers@managermagazines.be

Op www.managermagazines.be /events kunt u alle foto’s van deze avond, en van onze andere Manager Launches, bekijken. Een videoverslag van deze avond vindt u op www.manager-tv.be.

M an age r La un c h - 65Uw betrouwbare partner in vastgoed & beheer

LOMMEL - TE HUUR

LOMMEL - TE KOOP

LOMMEL - TE HUUR

App. op de tweede verdieping gelegen te Hertog Janplein 18B. Het app. bestaat uit een inkomh., 2 toiletten, woonk. met aansluitend kkn., berg./waspl., 2 slpks., badk., 2 terassen, kelderberg., en autostpl. EPC: 89 kWh/m² Huurprijs: €705 + €60 gem. kosten

Mooie villa te Weimortels 75. De woning besch. over een inkomh., toilet, bureau, ruime woonk. met aansluitend kkn., 2 berg./waspl., 3 slpks., hobbyk., badk., ruime zolder, dub. garage, tuin met terras en tuinhuis. EPC: 199 kWh/m² Prijs: €380.000 Vg, Wg, Gdv, Gvkr, Vv.

Commercieel gelegen handelspand gelegen te Hees. Het pand heeft een totale opp. van 220m² en beschikt over voldoende parkeergelegenheid op het Hertog Janplein. Huurprijs: €2200

OVERELT - TE KOOP

LOMMEL - TE HUUR

LOMMEL - TE KOOP

Mooi glv.app. gelegen te Ringlaan 193/4. Het app. beschikt over een inkomh., toilet, berg., 2 slpks., woonk. met aansluitend kkn., badk., terras en autostpl. EPC: 139,24 kWh/m² Prijs: €205.000 Vg, Wg, Gdv, Gvkr, Vv.

Mooi app. gelegen aan het Hertog Janplein nr. 14A. Het app. beschikt over een inkomh., toilet, open woonk., kkn., 3 slpks., 2 badk., berg./waspl., 3 terrassen, kelderberg. en autostpl. EPC: 114 kWh/m² Huurprijs: €850 + €45 gem. kosten

Instapkl. woning gelegen te Arendstraat 9. De woning beschikt over een inkomh., toilet, ruime woonk. met aansluitend kkn., berg./waspl., 3 slpks., badk., garage en tuin. EPC: 331 kWh/m² Prijs: €295.000 Vg, Wg, Gdv, Gvkr, Vv.

LOMMEL - TE HUUR

LOMMEL - TE KOOP

OVERPELT - TE KOOP

Mooi en gezellig app. gelegen te Hensendriesweg 22A. Het app. beschikt over een inkomh., toilet, 2 slpks., badk., ruime woonk. met aansluitend kkn., berg., terras, kelderberg., en autostpl. EPC: 117 kWh/m² Huurprijs: €755

Mooie serviceflat gelegen aan het Hertog Janplein 63/307. Het app. bestaat uit een inkomh., toilet, badk., 1 slpk., ruime woonk. met aansluitend kkn., berg. en terras. E-PEIL: E 201 Prijs: €179.000 Vg, Wg, Gdv, Gvkr, Vv.

Mooi gelegen bouwgrond gelegen te Gagelweg. De bouwgrond heeft een opp. van 8 are 12. Bouwvoorschriften: Open bebouwing, Inplanting: voorgevel min. 12 m en max. 15 uit de as van de weg Afmetingen: bouwdiepte max. 12 m en bouwhoogte max. 1,5 bouwlagen onder de kroonlijst Prijs: € 120.000

OPENING NIEUW KANTOOR IN HASSELT TE “DE SCHIERVELLAAN 22 BUS 1.” OPENING VOORZIEN VOOR HALF MEI 2016! Het aankopen of verkopen van een eigendom vergt een belangrijke beslissing en voor velen is het een droom. Wij willen uw betrouwbare partner zijn. Openingsuren: maandag: dinsdag: woensdag:

op afspraak 10u00-12u00 - 14u00-17u30 10u00-12u00 - 14u00-17u30

donderdag: op afspraak vrijdag: 10u00-12u00 - 14u00-16u00 zaterdag: 10u00-12u30

Hertog Janplein 22 - 3920 Lommel tel.: 011 54 04 88 - gsm: 0472 88 21 01 info@pellettieri.be - www.pellettieri.be


LG Products, uw specialist in: Prefab Betonelementen Uniek: Koudebrug vrij door kunstof verbinding Uitgewassen silex Volwaardige traditionele baksteenstrips Staalconstructies Schrijnwerk Plaatconstructies

www.lgproducts.be - 3670 Meeuwen - T +32 11 79 02 02 - info@lgproducts.be


Limburg Manager 80

Mei 2016


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.