Brabant Manager 48

Page 1

€ 6,95

www.managermagazines.be

15

21

Minister Jo Vandeurzen

“Bedrijven moeten meer inzetten op gezondheid” Blz. 30

Hans Beckhoff, Beckhoff Automation

“Machines zullen via internet met elkaar communiceren” Blz. 6

25 Editie: Vlaams-Brabant - Nummer 48 - Juli 2016 Jaargang 14 - Driemaandelijks in januari - april - juli - oktober Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1

30


Ontdek onze Garden Lounge!

Iedereen is terug welkom op het mooiste terras van Leuven en omstreken voor lekkere cocktails, een glaasje champagne, verse kof�ie of thee, hapjes van Arenberg, etc. De Garden Lounge is elke weekdag open van 11u tot 22u. Gratis ruime parking ter uw beschikking. In onze Garden Lounge kan u eveneens een ‘open air meeting’ plannen. Ons prachtig terras zorgt ongetwijfeld voor de nodige inspiratie. Faculty Club vzw, Groot Begijnhof 14, 3000 Leuven +32 (0)16 32 95 00

info@facultyclub.be

www.facultyclub.be


I N H O UD

“Het sedentaire kantoorleven vormt een van de risicofactoren voor de problematiek rond obesitas. Er zijn echter meer en meer bedrijven die dat beseffen en inzetten op gezondheid, bijvoorbeeld met staande vergaderingen.” 48 Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid

Ludo Stouthuyzen, LTC Vastgoedadvies “Onze ‘openhuisdagen’ leveren telkens veel gegadigden op”

Johan Durnez, Durnez Advocatenassociatie “Bespreek uw bouwplannen vooraf met uw advocaat”

Alain Heselmans en Els Melotte Nieuw pand voor Colora Aarschot en Home Dressers

13

23

30

4

Zakenecho’s

6

Coverstory: Hans Beckhoff (Beckhoff Automation)

HEALTHCARE 16

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid

18

Sanvita: “Gezonder leven is vaak makkelijker dan je denkt”

BEDRIJFSADVIES 27

Welk loon geeft u werkende kinderen in uw familiebedrijf?

EVENEMENTEN 28

Manager Launch - Netwerken in Koningsteen

Colofon: Brabant Manager, provincie Vlaams-Brabant, verschijnt driemaandelijks. Redactiesecretariaat en publiciteitsvoorwaarden: Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, Tel.: 011 808 854, Fax: 011 808 855, e-mail: info@managermagazines.be. Abonnementen: voorwaarden op www.managermagazines.be. Bestuurders: Lian Cuypers, Thieu Cuypers. Publiciteits- en redactiecoördinatie: Vicky Kox, Sylvie Loenders, Fatima Darghal. Vormgeving: Dirk Van Bun, Martine Vandervoort, Johny Verstegen, Walter Vranken. Werkten mee aan dit nummer: Kaat Geuens, Tom Goossens, Flore Keller. Fotografie: Koen Bauters, Johan Luykx, Davy De Coninck, Berten Steenwegen. Druk: Drukkerij Hendrix. Verantwoordelijke uitgever: Lian Cuypers, p/a Big Media Group nv. Copyrights: de overname van gehele of gedeeltelijke artikels is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever. Uitgave van Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, www.big-media-group.be. Lid van unie van de uitgevers van de periodieke pers, UPP.

3


ZA KE NEC HO’S

M E N SEN & ZAK EN

DIEGEM – Michiel Hoffmann versterkt LCL LCL, specialist in beheer van data centers, wierf Michiel Hoffmann aan als ‘business developer’. Een van de vele taken van Michiel Hoffmann is het aantrekken van nieuwe overheidsklanten. Hij werkt nauw samen met sales & marketing manager Cindy Cauwenbergh.

ZAVENTEM – Xerox België-Luxemburg verwelkomt Patrice Vidal als ‘country general manager’

Xerox maakte op 1 juni de benoeming bekend van Patrice Vidal tot ‘country general manager’ van Xerox België-Luxemburg. Hij is ook tegelijk benoemd tot general manager van de tak Benelux, afdeling Large Enterprises Organisation (LEO). Deze afdeling levert outsourcing diensten aan grote ondernemingen uit de privéen openbare sector in vijf continenten.

OTTENBURG – Univac benoemt Stefano Malvolti tot CEO

Univac, een internationaal biotechnologiebedrijf, heeft Stefano Malvolti tot CEO benoemc. Tyler Martin wordt onafhankelijk bestuurder en voorzitter van de Raad van Bestuur. Univac bestaat sinds 2013 en richt zich op het ontwikkelen van innovatieve vaccins op basis van activering van NK-cellen.

BRUSSEL – Philippe Dedobbeleer wordt

partner Transfer Pricing Team van BDO BDO België verwelkomt Philippe Dedobbeleer als partner in de groeiende afdeling belastingconsulten van BDO. Philippe maakt er deel uit van het Transfer Pricing Team, hij stond ook mee aan de oprichting van de Cel Verrekenprijzen en hij vertegenwoordigde België bij de Europese instanties en bij de OESO.

GROOT-BIJGAARDEN – Adecco België

verwelkomt Boudewijn Dupont om 3W te leiden Limburger Boudewijn Dupont geeft voortaan leiding aan de executive interim management activiteiten van

LEUVEN - Omnia Travel lanceert nieuwe website: www.omniatravel.be

Omnia Travel heeft onlangs zijn nieuwe website gelanceerd: www.omniatravel.be. Deze werd zo gecreëerd dat de wensen en behoeften van klanten centraal staan. Naast veel mooie aanbiedingen en ‘tips & tricks’ kunt u er een heleboel inspiratie opdoen voor uw volgende vakanties. Omnia Travel behoort tot de top van de reiskantoren in België, het reisbureau met vestigingen in Roeselare, Gent, Brussel, Leuven, Antwerpen en Hasselt draagt persoonlijke dienstverlening

4 - Zakenecho’s

dochteronderneming 3W van Adecco Group Belgium. Als coördinator van het project Groeigazellen bij BAN Vlaanderen en als managing director van SIM Belgium maakte hij al jaren de match tussen investeerders/managers en groeibedrijven. Boudewijn Dupont volgt Christine Van den Eynde op die Boudewijn Dupont de afgelopen achttien maanden zorgde voor een consistente marktpositie van 3W. Met een track-record van twintig jaar is 3W de meest betrouwbare partner in haar marktsegment.

DIEGEM – Henri Vanham wordt sales

manager België en Luxemburg bij Citrix Onlangs koos Citrix Henri Vanham als nieuwe sales manager. Hij wordt zo leider van het Citrix salesteam in Diegem. Onder leiding van Peter van Leest, country manager Benelux, wordt hij verantwoordelijk voor de groei en ontwikkeling van Citrix in België en Luxemburg. Henri Vanham heeft ruim 28 jaar ervaring in de IT-sector.

Henri Vanham

BOORTMEERBEEK – Pieter Waegenaer is

commercial director LeasePlan Belgium Gentenaar Pieter Waegenaer is de nieuwe ‘commercial director’ bij LeasePlan Belgium, de Belgische marktleider in fleet- en voertuigbeheer. Pieter Waegenaer was sinds april 2013 ‘manager executive accounts’ en volgde als commercial director Johan Portier op. en service hoog in het vaandel. Die filosofie weerspiegelt zich in de nieuwe webstek. Info: www.omniatravel.be

AARSCHOT – DVV kantoren in Tienen, Aarschot en Linter ontvangen trofee

De zaakvoerders van DE groep LB verzekeringen, Emanuel Hoornaert en David Hendrickx, zijn met hun DVV kantoren in Tienen, Aarschot en Linter laureaat ‘DVV TOP 50-2015’ geworden.


BRUSSEL – Elisabeth Chocolatier lanceert gloednieuwe webshop Na de terreuraanslagen van 22 maart bleef Elisabeth Chocolatier niet bij de pakken zitten. De chocoladespecialist startte een webshop (www.elisabeth.be) en profileert zich nu als ecommerce bedrijf.

BRUSSEL – Ernst & Young en Atlas Copco leasen fietsen bij ALD Automotive

De werknemers van de Belgische filialen van Ernst & Young en Atlas Copco kunnen sinds enkele weken fietsen leasen. ALD Automotive werd gevraagd door beide ondernemingen. De formule ‘ALD companybike’ is een financiële leasingovereenkomst voor bedrijfsfietsen, waarin ook diensten worden verworven zoals pechverhelping, verzekering en optioneel onderhoud.

ZAVENTEM – Destiny trekt Mentha Capital aan als investeerder

De Belgische cloud telecomoperator Destiny heeft private equity maatschappij Mentha Capital aangetrokken als investeerder. Deze extra fondsen zorgen voor verdere penetratie op de Belgische markt en groeiambitie op internationaal vlak.

Medeoprichter Daan De Wever: “Destiny heeft concrete plannen om op korte termijn internationale overnames te doen. Wij zijn dan ook verheugd met de steun van Mentha Capital als financiële partner die over de nodige expertise beschikt om onze ambities op korte termijn te realiseren.”

WERCHTER – Werchter Park ontvangt milieuvergunning voor 20 jaar

Provincie Vlaams-Brabant levert een milieuvergunning van 20 jaar aan de organisatie van Rock Werchter, met name de nv Live Nation Festivals en bvba Werchter Park. Deze vergunning geldt voor de uitbating van de festivalweide en de camping. In ruil hiervoor vraagt de provincie extra duurzame inspanningen.

BRUSSEL – Sweco Belgium verzorgt

metronetwerk Grand Paris Express Het ingenieurs-, advies- en ontwerpbureau Sweco is medeverantwoordelijk voor de infrastructuurnetwerken en inrichting van het Franse openbaar transportnetwerk, meer bepaald de metrosectie van Lijn 17 ‘Le Bourget RER – Le Mesnil Amelot’. Sweco staat in voor het projectbeheer, de coördinatie van de studies en civiele techniek en de engineering van de stations en bijhorende werken. De Franse openbare instelling ‘Société du Grand Paris’ (SGP) is de opdrachtgever.

VILVOORDE/AARTSELAAR – Ricoh sluit

partnership met PDG Printing Solutions Eric Gryson, CEO van Ricoh Belgium/Luxembourg, heeft een nieuwe partner: PDG Printing Solutions uit Aartselaar. Kmo’s kunnen dankzij deze samenwerking rekenen op het beste van beide werelden: kennis, ervaring en verkoop van een lokale ondernemer én technische ondersteuning van een marktleider met een eigen productenlijn.

5


COV E RSTORY

6


Hans Beckhoff, Beckhoff Automation

“Dankzij ‘Internet of Things’ zal intelligentie van machines toenemen” “Als we later terug in de tijd kijken, zullen we zien dat de aansluiting en communicatie van machines op het internet tussen 2010 en 2020 volop is gestart.” Hans Beckhoff, stichter en CEO van het Duitse Beckhoff Automation, verduidelijkt zijn toekomstvisie over het veelbesproken ‘Internet of Things’ (IoT) met veel enthousiasme. Met TwinCAT Analytics en TwinCAT IoT levert zijn bedrijf efficiënte en eenvoudige tools, die internet- en cloud-communicatie voor machines tot stand brengen. Stefan Kerkhofs

Hans Beckhoff startte zijn technologie- en automatiseringsbedrijf in 1980 als een business unit van de elektro-zaak van zijn vader Arnold Beckhoff, toen hij zelf sturingsmechanismes voor machines in elkaar begon te steken. 36 jaar later telt zijn onderneming 3000 medewerkers en vestigingen in 35 landen. In meer dan 40 andere landen verkopen plaatselijke verdelers de hoogtechnologische producten van Beckhoff. De omzet van Beckhoff Automotion steeg in 2015 wereldwijd met 22% tot 620 miljoen euro. In 2020 wil het bedrijf de grens van één miljard euro doorbreken. “Het draait allemaal om het aansturen van machines, gebouwen, processen, enzovoort,” legt Hans Beckhoff uit. “Onze aanpak steunt vooral op de ontwikkeling van software. Al onze knowhow zit in één uniek softwareplatform. Dankzij het softwarepakket TwinCAT transformeren wij elke Windows pc in een krachtige ‘real time controller’ van machines. Maar we verkopen tegenwoordig toch veel meer hardware. We hebben onze eigen industriële pc’s en onze eigen I/O-systemen en ‘drive’-systemen ontwikkeld en geproduceerd. Het verschil met onze concurrenten zit hem in de unieke softwarebenadering voor het aansturen van machines en processen. Onder meer de sectoren verpakking, assemblage, metaal, kledij en medische producten doen dikwijls beroep op onze automatiseringsoplossingen voor machines.”

Tussen de grote IT-spelers in Silicon Valley Beckhoff Automation groeit als kool: het personeelsbestand vertienvoudigde sinds 1998, toen er een 300-tal medewerkers op de ‘payroll’ stond, en elk jaar start het Duitse bedrijf nieuwe verkoopsactiviteiten op in onontgonnen buitenlandse markten. In 2016 is het de beurt aan Colombia, Bolivia en Thailand. Hans Beckhoff: “35% van onze omzet realiseren we

in Duitsland, 27% in de rest van Europa, 27% in Azië en 10% in Noord-Amerika. Onder meer in de VS is er zeker nog groeimarge. We hebben pas een nieuw kantoor geopend in Dallas, die vestiging telt 120 medewerkers. Sinds een half jaar zijn we ook in Silicon Valley actief. Dankzij de aanwezigheid van veel IT- en technologiebedrijven, zoals Google, Microsoft en Intel, is dit voor ons zowel een goede markt als een leerrijke omgeving. In onze eigen automatiseringsproducten gebruiken wij veel technologie en toepassingen van IT-ondernemingen, zoals Microsoft en Intel. Als je er echt tussen zit, kunnen we medewerkers van die bedrijven uitnodigen en toepassingen met hen bespreken. Dat is daar, kort bij hen, veel makkelijker dan van op afstand.”

‘Internet of Things’ maakt machines slimmer Ook voor toepassingen rond het ‘Internet of Things’ – via het internet apparaten met elkaar verbinden, die via ingebouwde sensoren en meetapparatuur gegevens uitwisselen, zonder tussenkomst van mensen – zit Beckhoff Automation in Silicon Valley op de juiste locatie. “Machines worden meer en meer rechtstreeks op het internet aangesloten om data uit te wisselen,” stelt Hans Beckhoff. “Machines zullen ook meer geïntegreerde intelligente internettoepassingen krijgen, die zowel de efficiënte van de industriële processen als de intelligentie van de machines zelf sterk zullen verbeteren. De enorme CPU-kracht van het internet wordt zo ook beschikbaar voor de kleinste machines. Spraakherkenning bijvoorbeeld hoeft dan niet meer op de machine zelf geïnstalleerd te worden, want dankzij een toepassing op internet zal je met die machine kunnen praten. En ook de machines zelf zullen via internet met elkaar communiceren. De mogelijkheden zijn eindeloos, bij wijze van spreken. Met Beckhoff Automation

7


spelen we daar vandaag al volop op in. Dankzij toepassingen zoals TwinCAT Analytics en TwinCAT IoT kunnen bedrijven op een vrij eenvoudige manier efficiënte internet- en cloudcommunicatie voor hun machines tot stand brengen.”

Het belang van ‘data security’ in de ‘cloud’ Maar wat met de veiligheid van al die bedrijfs- en machineinfo die op het internet wordt opgeslagen en gedeeld? Lopen ondernemingen daarmee geen risico op bedrijfsspionage of sabotage? “Die angst mag bedrijven er alleszins zeker niet van weerhouden om in deze ontwikkelingen te investeren. De voordelen ervan zijn namelijk veel groter dan de gevaren. ‘Data security’ is uiteraard enorm belangrijk, daar moet je als onderneming met gezond verstand mee omgaan. Maar het zou niet slim zijn om de mogelijkheden van deze nieuwe toepassingen links te laten liggen, omdat het niet veilig ‘lijkt’. Je kan het vergelijken met de opkomst van de banken en de hele financiële wereld, eigenlijk. Lang geleden bewaarden mensen hun geld thuis of in een kluis, tot de bankwereld ontstond. Ook toen werden er – dikwijls terecht – vragen gesteld rond de veiligheid van dit systeem. Doorheen de jaren heeft de financiële wereld daar oplossingen voor gezocht en

gevonden. Zo zal het ook gaan met de opslag van gegevens in de cloud: bepaalde bedrijven zullen een veilige haven worden voor data, zoals banken voor geld.”

Innoveren, innoveren, innoveren Een van de sleutelfactoren in het indrukwekkende groeiparcours van Beckhoff Automation is de sterke innovatiegerichtheid van de Duitse multinational. “Op onze afdeling ‘Product Management’ werken een 70-tal ingenieurs,” geeft Hans Beckhoff aan. “En we beschikken over ongeveer 230 ‘development engineers’, die alles wat ze willen kunnen bekijken, onderzoeken, in vraag stellen,... We investeren elk jaar 8% van onze omzet, dat is ongeveer 45 miljoen euro, in innovatie, Er heerst een warme cultuur van open en vrije discussie in ons bedrijf, vooral dat is belangrijk om innovatie te stimuleren. Elke medewerker mag en kan zijn mening geven, en daar wordt naar geluisterd. We luisteren ook heel goed naar onze klanten en werken daar de juiste oplossingen voor uit. Feedback geven moedigen we echt aan bij Beckhoff, bij al onze ‘stake holders’. Dat moet ook, want we leggen onszelf op om elk jaar enkele innovatieve producten te lanceren. En om de vijf jaar willen we een écht revolutionaire creatie in

Hans Beckhoff en Patrick Gielis.

SINDS 2006 IN BELGIË, SINDS 2011 IN KORTRIJK Sinds 2006 heeft Beckhoff Automation een eigen vestiging in België, die in het begin van het jaar van Hasselt naar Lummen verhuisde. In 2011 kwam er een kantoor in Kortrijk. Beckhoff Automation telt in ons land achttien medewerkers: dertien in Lummen en vijf in Kortrijk. Aan het hoofd staat general manager Patrick Gielis.

8


“Ook de machines zelf zullen via internet met elkaar communiceren.”

de markt zetten. In vrijwel alle landen waar we vestigingen hebben, werken we bovendien intensief samen met universiteiten en hogescholen. Ook dat stimuleert onze innovatiegerichtheid, en het versterkt onze aantrekkingskracht bij goede technische profielen die wij voortdurend zoeken. Kortom: onze pijplijn van innovatieve, revolutionaire ideeën mag nooit leeg geraken. Daardoor vinden we nieuwe klanten. En dat is ook wat bestaande klanten van ons verwachten en waarom ze klant blijven.”

BECKHOFF AUTOMATION Oprichting: 1980 Omzet 2015: 620 miljoen euro Werknemers: 3000 Hoofdzetel: Verl, Duitsland Hoofdkantoor België: Lummen, bijkantoor in Kortrijk

Familiale generatiewissel is belangrijke uitdaging

Buitenlandse vestigingen: 35, via verdelers commercieel actief in 40-tal andere landen

Belangrijke uitdagingen voor de volgende jaren zijn de snelle en sterke groei van Beckhoff Automation en de mogelijke overdracht van het bedrijf naar de volgende generatie, met name de dochter en zoon van Hans Beckhoff. “We moeten ervoor zorgen dat onze bedrijfsstructuur goed en efficiënt mee evolueert met de sterke groei die we jaar na jaar realiseren,” stelt Hans Beckhoff. “Die evolutie moeten we in de gaten houden en erop anticiperen door de juiste beslissingen te nemen. De familiale generatiewissel is een andere belangrijke uitdaging. Ik bekommer mij om de toekomst van mijn kinderen, uiteraard, maar de toekomst van het bedrijf is belangrijker. Als mijn kinderen het bedrijf willen en kunnen

overnemen, én als ze aanvaard worden door de onderneming, als er met andere woorden een échte ‘fit’ is, dan moeten ze het doen. Ik heb een goede relatie met mijn kinderen, zij snappen die mechanismen. Ze zullen zelf aangeven of ze die ‘fit’ voelen of niet. En als die er niet is: geen probleem. Als ze heel goede aandeelhouders worden van Beckhoff Automation, is dat ook prima!” “Een familiebedrijf biedt overigens veel voordelen: toewijding, menselijke aanpak, financiële stabiliteit, snel kunnen inspelen op opportuniteiten,… En bovendien geen aandeelhouders die rendement zoeken op korte termijn.”

9


Vivian Vanfleteren.

Vivi Film

Risicovrij in film of televisiereeks investeren Win-winsituatie

“We bieden aan ‘tax shelter’ investeerders een meerwaarde aan, zoals hen uitnodigen op de première, opnames en dergelijke. We willen een band creeren met onze investeerders, dit zorgt ook voor een win-winstiuatie voor beide partijen,” zegt Viviane Vanfleteren.

Risicovrij investeren

Bij Vivi Film is dit geen probleem, het enige risico voor investeerders vandaag is dat de film niet gemaakt wordt, maar hiervoor is het productiehuis kwalitatief verzekerd, de verzekering betaalt de investering en eventuele nalatigheidsintresten altijd terug.

Investeren voor elk bedrag

“Investeren kan al vanaf 5000 euro. We werken ook vaak samen met kleine bedrijven die een beperkte investering doen, dit kan bij ons allemaal. Wij zorgen voor een persoonlijke aanpak bij iedere investeerder.”

Oscarnominaties

De producties van Vivi Film genieten erkenning in binnen- en buitenland en worden internationaal vertoond. Vivi Film sleepte al twee oscarnominaties in de wacht. ‘Les Triplettes de Belleville’ uit 2003 en ‘The Secret of Kells’ uit 2009. “De Oscar ging telkens naar Pixar, maar het blijft een mooie referentie én voor Vivi Film opent het deuren,” sluit Viviane af.

Patrick Beelen.

PMP Kantoormeubelen

Ergonomie en design samenbrengen Activiteiten

Van het ontwerp, via de eventuele verbouwingen tot de afwerking en het meubilair. En dat zowel voor kleine en grote projecten. Dat kan bijvoorbeeld een winkel, kantoor, praktijk- of consultatieruimte zijn.

Aantal jaar actief Dertien.

Flexibiliteit

PMP Kantoormeubelen werkt ook tijdens het weekend, zónder meerprijs. Zo start u op maandagmorgen in een nieuwe en ergonomische werkruimte.

10

Dankzij zijn rustige ligging in het noorden van Limburg (op de grens van Overpelt en

Neerpelt),

zijn

multifunctionele

ruimtes en zijn prachtige inrichting is ‘De landelijke Residentie’ uitermate geschikt voor al uw:

l Vakanties l Seminaries l Bedrijfsfeesten l Recepties l Opleidingen l Familiefeesten

Mooie

multifunctionele

cursusruimte

(tot 20 personen), volledig uitgeruste keuken, 2 ruime feestzalen (tot 120 personen), overnachtingsmogelijkheid (tot 22 personen), overdekt buitenterras met vaste barbecue.

Paradepaardje

Uw werkruimte moet niet alleen mooi zijn, ze moet ook comfortabel en gebruiksvriendelijk zijn. Zaakvoerder Patrick Beelen investeert veel tijd in ergonomie en schoolt zich regelmatig bij.

Uitvoering

PMP Kantoormeubelen is aangesloten bij een samenwerkingsverband van aannemers en vakmannen. Zo krijgt u vakmannen over de vloer die ervaring hebben met projecten zoals dat van u. Patrick Beelen blijft uw contactpersoon doorheen het hele project.

PMP Kantoormeubelen Lindenberg 2A – 1700 Dilbeek – T 02 412 01 18 info@vivifilm.be – www.vivifilm.be

Geniet van een heerlijke vakantie

Aarschotsesteenweg 672 – 3300 Tienen T 0478 71 15 29 info@pmp-kantoormeubelen.be www.pmp-kantoormeubelen.be

De landelijke Residentie Bergeykseweg 1 l 3900 Overpelt Voor meer informatie & boekingen: Christiane Vervaet Mobile +32 (0)489 57 23 61 christiane.vervaet@vakantie-residenties.be

www.vakantie-residenties.be


Omni Wood

Dakwerken en houtskeletbouw van de bovenste plank De realisatie van uw dak of van uw gebouw in houtskelet geeft u het liefst in handen van échte vakmannen. Bij Omni Wood hebt u die gevonden. Het bedrijf leeft en ademt hout. Bedrijfsleider Peter Henot volgde elke mogelijke opleiding in hout, kent elke houtsoort, weet hoe hout werkt en reageert en voert zelfs stabiliteitsstudies uit. Uw project in houtbouw komt in geen betere handen terecht.

Peter Henot en Tina Simons.

Omni Wood specialiseert zich specifiek in daken en houtskeletbouw? Peter Henot: “Wij zijn er voor u als u uw woning renoveert, uitbreidt of nieuw bouwt in houtskelet. Daarnaast kunt u bij ons ook terecht voor elk dakproject, nieuwbouw én renovatie. Wij meten op, leveren plannen in 3D aan en realiseren uw project in een minimum van tijd. We voeren ook uw grond- en afbraakwerken en stabiliteitsstudies uit. En door ecologisch te isoleren en winddicht te bouwen, helpen we u gemakkelijker de energie-eisen te halen.” Jullie produceren alles zelf? “Gebinten en houtskeletmuren zetten we al zoveel mogelijk in ons atelier in elkaar. Door zelf te produceren, houden we alles zelf in de hand, kunnen we de uitvoeringstermijnen zo kort mogelijk houden en inspelen op de weersomstandigheden. Zo hebt u als klant ook maar 1 aanspreekpunt bij wie u met al uw vragen over uw bouwproject terechtkunt.” Jullie gaan verhuizen. Wat heb ik daar als mogelijke klant aan? “Omni Wood blijft groeien en we willen kwaliteit blijven leveren. We konden de stap naar een groter pand niet uitstellen. Onze nieuwe toonzaal met kantoren bouwen we volledig zelf in houtskelet. U kunt er naast de materialen ook maquettes bekijken. Zo ziet u meteen hoe wij werken en hoe onze constructies in elkaar zitten. En met de veel grotere loods hebben we meer opslagruimte en kunnen we grotere constructies in elkaar zetten. Zo moet u minder lang wachten op de start van uw project en zijn we ook sneller klaar bij u in het gebouw of op het terrein.”

FICHE Echte houtkenners: bij Omni Wood bent u zeker dat uw dak of uw gebouw in houtskelet een leven lang en langer meegaat. 100% tevreden klanten: bel gerust klanten op, of ga bij hen langs. Ze zijn unaniem: voor kwaliteit van materialen en uitvoering, stabiliteit en ecologisch bouwen moet u bij Omni Wood zijn. Volledig op maat: geen standaardconstructies bij Omni Wood. Wél een dak of gebouw in houtskelet dat precies is zoals u het wilt.

Sint-Truidensesteenweg 259 – 3350 Linter – T 011 78 31 71 - info@omniwood.be - www.omniwood.be 11


Frank Vanhentenrijck.

ProFlow+ Jan Peeters.

Axcis Architecten

Energiezuinig wonen met het slimme hout Activiteiten

Een architectenbureau, een pionier in geavanceerde bouwmethodes met hout voor de particuliere woningbouw, flatgebouwen en bedrijfspanden.

Expertise

Slimme bouwmethodes met hout: CLT (Cross Laminated Timber) en SIP (Structural Insulated Panels).

Voordelen

De houten panelen worden op maat vervaardigd. Uitsparingen voor bijvoorbeeld ramen en deuren worden vooraf uitgezaagd. De buitenwanden krijgen nog een isolatielaag en worden voorzien van steenstrips of sierpleister. Deze methode gaat sneller en preciezer dn bouwen met bakstenen of betonvlakken. SIP en CLT hebben een hoog isolerend vermogen en een grote luchtdichtheid.

Opmerkelijk

Axcis tekende de plannen voor een project langs de Luikersteenweg in SintTruiden, het hoogste massiefhouten woongebouw van Europa.

Uw pomp- en filterinstallaties volledig op maat Merkonafhankelijk

ProFlow+ werkt samen met zowat alle leveranciers van pompen en filters. U krijgt altijd de beste oplossing voor uw toepassing.

Kostenbesparing

ProFlow+ zoekt altijd de pompen en filters die geschikt en juist gedimensioneerd zijn voor uw installatie en productie. Zo komt u altijd goedkoper uit.

Snelle service

uw gedetailleerde offerte met beste oplossingen, alternatieven en kosten krijgt u altijd op heel korte termijn. Uw pomp of filtereenheid ligt nooit lang stil. Daar zorgen de eigen voorraad en het transport per koerier voor. In de ateliers van ProFlow+ worden indien nodig meteen stukken op maat gemaakt.

Servicecontracten

ProFlow+ inventariseert uw installatie, stelt een dossier op en adviseert u welke onderdelen u in welke mate in eigen voorraad of in stock bij ProFlow+ moet houden om een vlot verloop van het servicecontract te garanderen.

De klok rond

ProFlow+ is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar.

Levi Corthauts.

Assurnova

Onafhankelijk advies voor een optimale verzekering Activiteit

Onafhankelijke verzekeringsmakelaar met een breed gamma aan verzekeringsproducten én dit tegen de meest voordelige prijs.

Duurzaam

Duurzame en langetermijnrelatie met haar cliënteel. Service en innovatie, dàt zijn de sleutelwoorden.

Gericht advies

Concreet en gericht advies voor een optimale verzekering. Risico-analyse is het vertrekpunt voor een verzekeringsoplossing op maat.

Verschil

Assurnova maakt het verschil door het juiste advies te geven op basis van het verzekeringsprofiel van de klant, door in alle objectiviteit verzekeringsproducten aan te bieden op maat van de klant en door een uitstekende service te verlenen met maximale beschikbaarheid.

No claim-bonus

Assurnova beloont klanten die geen schadegeval hebben.

Assurnova Axcis Architecten Roosberg 18 – 3400 Landen T 011 88 12 01 info@axcis.be – www.axcis.be 12

Bonastraat 22 – 3350 Wommersom T 0479 97 01 07 fvh@proflowplus.be – www.proflowplus.be

Spikboomstraat 6 3400 Landen T 016 88 75 87 levi@assurnova.be www.assurnova.be


LTC Vastgoedadvies

Kennis, ervaring en service voor uw vastgoed In Tienen vindt u de thuisbasis van LTC Vastgoedadvies terug, het toonaangevende immokantoor in VlaamsBrabant. Met drie kantoren en zeventien professionals leiden ze de verkoop en verhuur van uw vastgoed in goede banen. Brabant Manager sprak met initiatiefnemer Ludo Stouthuyzen.

Ludo Stouthuyzen.

Hoe maakt LTC Vastgoedadvies het verschil op de immomarkt? Ludo Stouthuyzen: “Het is misschien een beetje cliché, maar met kennis, ervaring en service maken wij het verschil. In 1990 startte ik als vastgoedmakelaar en in die 26 jaar zijn er 17 medewerkers aan boord gekomen. Het verschil met andere immokantoren? Specialisatie! Bij LTC Vastgoedadvies werkt iedere medewerker in een team met een specifieke taak: aankoop, verkoop, schatting, communicatie, administratie, … Een aanpak die werkt, want elke maand krijgen wij meer dan 20.000 bezoekers op onze website en verkopen wij gemiddeld 35 woningen.” In welke regio bent u actief? “We werken in heel Vlaams-Brabant, met de driehoek tussen Aarschot, Leuven en Tienen als kerngebied. In die steden kunt u in een van onze kantoren terecht. Onze focus ligt op de residentiële markt: de verkoop en verhuur van woningen en appartementen. Wij staan aan uw zijde tijdens het volledige traject: van schatting tot compromis. Vooral particulieren rekenen op ons, maar ook projectontwikkelaars vinden de weg naar LTC Vastgoedadvies. Het ultieme bewijs van onze sterke service is ongetwijfeld de mond-tot-mondreclame die we krijgen.” U organiseert ook openhuisdagen? “Drie keer per jaar zetten wij een selectie van ongeveer 40 woningen in de kijker. Dat is telkens de derde zondag van maart, juni en oktober. Daar komen veel gegadigden op af. Onze bereikbaarheid is sowieso een troef: op maandag, dinsdag en donderdag zijn onze kantoren open tot 19.30 uur, op woensdag en vrijdag tot 17 uur. Ook zaterdagvoormiddag staat onze deur open. En vindt iemand geen geschikt moment om langs te komen? Dan maken we graag een afspraak na de openingsuren.”

FICHE omschrijving: toonaangevend vastgoedkantoor in Aarschot, Leuven en Tienen aantal medewerkers: 17 actief sinds: 1990

Menegaard 24 - 3300 Tienen - T 016 82 59 56 - info@ltcfinance.be - www.ltcfinance.be vas tgo ed - 13


www.drinksonline.be T +32 (2) 720 04 17

HOE ÉCHT IS JOUW LEIDERSCHAP? Ontwikkel de noodzakelijke leiderschapsattitudes voor managers van vandaag en morgen in de opleiding ‘Echt leiderschap in dienst van mens en maatschappij’. Meer info en inschrijven: trainingcoachingsquare.com/kalender

14


Peter-Jan Timmerman en echtgenote Kristel.

Pejati

“Wij garanderen hoogste aankoopprijs voor goud” Wilt u (oud) goud verkopen? Dan garandeert Pejati in Tessenderlo u de hoogste prijs in België. U kunt er ook beleggingsgoud aankopen in de vorm van goudbaren en gouden munten. “Een solide investering, waarop u niet belast wordt, ook niet op de meerwaarde,” beklemtonen zaakvoerders Peter-Jan Timmerman en zijn vrouw Kristel. “En op termijn stijgt de waarde van goud altijd.” Vanuit heel België komen juweliers naar Pejati om oud goud te verkopen. “Zij vormen 90% van ons cliënteel,” zegt Peter-Jan Timmerman, die als gediplomeerd goudsmid in 1985 exclusieve juwelen met dure edelstenen begon te maken. “In 1991 hebben mijn vrouw en ik Pejati opgericht, om nieuwe juwelen te maken van oud goud. Toen goud duurder werd, kreeg ik steeds meer goud dat niet allemaal verwerkt kon of moest worden. Het smelten, zuiveren en uitbetalen van oud goud werd zo onze hoofdactiviteit. Onze centrale ligging in Tessenderlo, op het knooppunt van VlaamsBrabant, Limburg en Antwerpen, is daarbij een grote troef.”

Open, transparante communicatie

Pejati garandeert klanten de hoogste goudprijs in België. “We wegen het goud op een geijkte weegschaal op tafel, terwijl de klant erbij is. En dankzij mijn 30 jaar ervaring kan ik de waarde

van stukken zeer goed inschatten. De communicatie met de klant hierover verloopt open en transparant, plus we betalen onmiddellijk. Door die transactiesnelheid hoeven we geen verliesmarges in te calculeren en krijgt de klant telkens de hoogst mogelijke prijs.”

Stabiele belegging

Peter-Jan en Kristel zien ook de interesse voor goud als investering toenemen. “De aankoop van goudbaren of gouden munten wordt niet belast, de gerealiseerde meerwaarde bij verkoop evenmin. De goudprijs fluctueert, onder invloed van diverse factoren: economische conjunctuur, marktevoluties, oorlog, … Maar op lange termijn stijgt het altijd in waarde. Goud is een stabiele, degelijke belegging. Bij de Romeinen kocht je met één gouden munt een mooi gewaad. En dat, vandaag omgerekend ongeveer 1000 euro, betaal je nu nog altijd voor een mooi kostuum. Kortom, goud is en blijft een maatstaf.”

FICHE Activiteit: inkoop van goud (juwelen, tandengoud, gouden munten, sloopgoud), diamanten, platina, zilver, tin en elektronicaonderdelen, zoals printplaten. Aanbod van beleggingsgoud. Troeven: hoogste goudprijs in België, discrete aanpak in vertrouwen, centrale ligging.

Laar 18 - 3980 Tessenderlo - T 0473 26 36 85 - juwelen@pejati.be - www.pejati.be 15


HEALT H C ARE

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid

“Bedrijven moeten meer inzetten op gezondheid en elkaar inspireren” De Vlaamse gezondheidszorg is momenteel volop aan het evolueren en staat voor allerlei uitdagingen. Ook hier speelt digitalisering een belangrijke rol: met innovatieve concepten wil Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, de Vlaamse zorgsector internationaal op de kaart zetten. Wij spraken met hem over de toekomst van het gezondheidsbeleid in Vlaanderen. M.M.: Wat zijn de uitdagingen voor het gezondheidsbeleid? Minister Jo Vandeurzen: “Gezien de grote uitdagingen is het cruciaal om meer in te zetten op gezondheidspromotie en ziektepreventie. Dit kunnen we niet alleen vanuit het domein welzijn. Alle beleidsdomeinen en actoren moeten mee aan boord. Bijgevolg is de samenwerking tussen bedrijven kennisinstellingen met actoren uit de sociale sector en de gezondheidszorg noodzakelijk. Als we kijken naar de behoefte inzake zorgvragen, zien we dat het hebben van meerdere ziektes (multimorbiditeit, red.) stijgt met de leeftijd. De gezondheidszorg moet de zorgvragen van deze patiënten beantwoorden. Zij veronderstellen nu eenmaal dat alles geïntegreerd en betaalbaar is. Daarnaast moeten we aandacht hebben voor continuïteit in de zorg. We zijn daarom gestart met een oproep voor pilootprojecten chronische zorg. Ook ouderen-, thuis- en geestelijke gezondheidszorg zijn belangrijk. Hoewel al deze vragen elkaar overlappen, verandert dat niks aan het feit dat we acute zorg moeten combineren met technologie en innovatie. De kunst bestaat erin om als overheid de toegang tot het zorgsysteem zo te organiseren dat het op deze nieuwe vragen een antwoord biedt.” M.M.: Welke prioriteiten heeft het gezondheidsbeleid in Vlaanderen? “Met de reorganisatie van integrale jeugdhulp is er een beweging in gang gezet om minder te redeneren in termen van bijvoorbeeld gehandicaptenzorg, bijzondere jeugdzorg en algemeen welzijnswerk. We moeten aantonen wat het probleem is in deze verschillende sectoren en hiervoor een geintegreerde oplossing bedenken. Een tweede beweging is de hervorming van de financiering van de gehandicaptenzorg. Met het decreet voor de Persoonsvolgende Financiering maken we de overstap naar een vraaggestuurd systeem. Verder zijn er nog de nieuwe bevoegdheden, waarbij Vlaanderen ervoor gekozen heeft om die onder te brengen in nieuwe takken van de zorgverzekering. Er zijn heel veel takken aan

16 - Healt hcare

Minister Jo Vandeurzen: “Met het actieplan 2.0 trekken we met alle overheden, onze strategische onderzoekscentra en Flanders Investment & Trade naar het buitenland.”

deze boom en het doel is om deze langdurige ondersteuningsvraagsstukken met een aangepast systeem te beantwoorden. Een groot blok hiervan is de bevoegdheid voor de ondersteuning van de eerstelijnszorg. Dat moeten we hertekenen, wat een grote oefening zal zijn in Vlaanderen.” M.M.: Hoe belangrijk is de digitalisering? “Zonder de digitalisering zal het onmogelijk zijn om die grote uitdagingen te bemeesteren, noch uit het perspectief van kwalitatieve zorg, noch uit het perspectief van het budget. Op het vlak van ICT en e-health moeten we deze dynamiek volgen. De ‘e-health roadmap’ bundelt verschillende


actiepunten voor e-gezondheidsdiensten in ons land. Momenteel zijn we bezig met een traject waarin we ons samen engageren om daar op elk niveau zaken rond te doen. Op Vlaams niveau zetten we met Vitalink in op optimale gegevensdeling in de eerstelijnszorg waar nu al persoonlijke medische dossiers, vaccinaties en medicatieschema’s digitaal kunnen worden uitgewisseld en geconsulteerd.”

“Het sedentaire kantoorleven vormt een van de risicofactoren voor de problematiek rond obesitas.” M.M.: Werkt de zorgsector voldoende samen met de bedrijfswereld? “Het bindmiddel hierin is het Flanders’ Care concept, een horizontaal programma waarin ons beleidsdomein samenwerkt met Werk, Economie en Innovatie. Hierbij zetten we in op kwaliteitsvolle zorg, door innovatie en ondernemerschap te stimuleren. Met het actieplan 2.0 trekken we met alle overheden, onze strategische onderzoekscentra en Flanders Investment & Trade naar het buitenland. Hierbij benadrukken we dat het gaat om een community waarin we de zorgsector, de bedrijfswereld, de academische wereld en de patiëntenvertegenwoordigers samenbrengen om elkaar aan te moedigen. We moeten geïntegreerd werken en alles moet op elkaar afgestemd zijn.” M.M.: Moeten bedrijven meer inzetten op gezondheid en beweging op de werkvloer? “In Vlaanderen werken we met een pakket van gezondheidsdoelstellingen: suicidepreventie, voeding en beweging, vaccinatie, screening, … Veel van die doelstellingen hebben te maken met de dagelijkse biotoop van mensen, waardoor de werkplek cruciaal is. Daarom trachten we bedrijven via een aantal projecten te overtuigen om hierop in te zetten in samenspraak met onze partnerorganisatie ViGeZ en de Logo’s. Met nv Gezond willen we bedrijven inspireren. Verder vormt het sedentaire kantoorleven een van de risicofactoren voor de problematiek rond obesitas. Er zijn bedrijven die meer inzetten op gezondheid met bijvoorbeeld staande vergaderingen. Wij zijn ervan overtuigd dat zulke initiatieven effectiever zijn dan bedrijven te overstelpen met literatuur. Wij geloven in dat soort initiatieven en hopen dat ook bedrijven er de win-win van inzien.”

Fotografie Sandra Vande vordt

Omdat een beeld meer zegt dan 1000 woorden Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, luidt het spreekwoord. En daarom geeft u de productie van uw beelden best in handen van fotografe Sandra Vandevordt. Bedrijfsfotografie is een van haar expertises “Hoe goed een website ook in elkaar steekt en hoe sterk ook de content, zonder mooie foto’s is de aantrekkingskracht ervan vrijwel nihil,” beklemtoont Sandra Vandevordt. “Dat geldt ook voor bedrijfsbrochures, nieuwsbrieven, enzovoort.” De ervaren beroepsfotografe werd al door veel bedrijven succesvol ingeschakeld, zoals goudhandelaar Pejati, Kerkstoel Bouwmaterialen, Spa instituut Sensi, Patisserie Janssen in SintTruiden, enzovoort. “Ik heb inderdaad ervaring met uiteenlopende sectoren. Ik zorg telkens dat ik vooraf perfect weet wat de klant wil en hoe de locatie er uit ziet, ook inzake belichting. Daarna spreken we af wanneer ik de foto’s maak. Ook de uiteindelijke fotokeuze gebeurt in nauw overleg met de klant.” Sandra Vandevordt heeft een eigen fotostudio en –winkel. Ze fotografeert ook bedrijfsevenementen en –reportages, packshots, baby’s, trouwfeesten, families, kinderen, pasfoto’s, enzovoort.

Fotografie Sandra Vandevordt Tiensesteenweg 52, 3800 Sint-Truiden – T 011 75 83 93, 0496 89 15 26 fotografie-sandra@telenet.be – www.fotografie-sandra.be 17HEALT H C ARE

Sanvita

“Gezonder leven is vaak makkelijker dan je denkt” Een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat geldt ook voor u als ondernemer. Want draait het bij u fysiek of mentaal niet zoals het moet ? Dan lopen de persoonlijke prestaties terug, en daarmee ook de efficiëntie van uw onderneming. Sandra Deboes van Sanvita toont ondernemers, werknemers en particulieren de weg naar een gezondere levensstijl via voeding op maat, rekening houdend met dagindeling, gezinssituatie, persoonlijke voorkeuren, mate van fysieke activiteit, … En dat gezond eten een uitdaging is als ondernemer, weet ze maar al te goed. Als zaakvoerder van de familiezaak stond ze enkele jaren geleden zelf voor deze uitdaging. “Voor mij was het duidelijk, ik wou geen compromissen sluiten op het vlak van voeding, ondanks het drukke werkschema. Een werkweek van 60 à 80 uur is geen uitzondering voor bedrijfsleiders. Dat tempo kan je niet blijven volhouden als je je lichaam niet verzorgt. Als je fysiek niet in orde bent, doet dit onvermijdelijk afbreuk aan je prestaties, en dit heeft op lange termijn gevolgen voor zowel je professionele als je privéleven.” Ik ben gewonnen voor gezonder leven. Waarom kies ik voor Sanvita? “De basis van een goede gezondheid is een lichaam in balans. Dit kan je alleen bereiken door terug te keren naar de basis, namelijk een natuurlijk en evenwichtig voedingspatroon, maximaal afgestemd op jouw persoonlijke situatie. En dan heb ik het niet over calorieën tellen of porties afwegen, want honger lijden zorgt alleen maar voor frustraties. Alles begint en eindigt bij evenwicht. Focus je alleen op gewicht, dan ga je aan je globale gezondheid voorbij, en weinig calorieën betekent helaas niet altijd dat je de juiste dingen eet. Daarentegen bereikt én behoudt een lichaam in balans automatisch een gezond gewicht. Vergelijk het met een onderneming : wanneer je bij een probleem het overzicht over de ganse organisatie bewaart, zal je andere oplossingen zoeken én vinden dan wanneer je je laat verblinden door één specifiek

Sandra Deboes .

probleem. Ondernemer zijn betekent elke dag opnieuw scherp staan en het beste van uzelf geven, dit vraagt een globale aanpak. Naast de eigen specialisatie inzake voeding werkt Sanvita dan ook zeer nauw samen met personal trainers en relaxatietherapeuten om u van a tot z te begeleiden. Wat betekent dat precies in de praktijk? “De redenen waarom men mij contacteert, zijn zeer divers: dit gaat van gewichtsbeheersing of een opgeblazen gevoel tot klachten omtrent vermoeidheid, stress en zich niet meer kunnen opladen. Met Sanvita kies je voor een persoonlijke aanpak op maat van uw leven, ritme en behoeftes. Na een grondige analyse bespreken we een plan van aanpak in functie van uw specifieke situatie, en kijken we samen hoe een nieuwe gezondere levensstijl in de praktijk om te zetten is. Dit is vaak de grootste uitdaging. Creatief zijn is dan de boodschap. En soms maken een aantal kleine aanpassingen al meteen een groot verschil. Gezonder leven is vaak makkelijker dan je denkt!”

FICHE Opleiding: Master in de psychologie (KUL) , Gezondheidscoach (Syntra), Voedings-, Gezondheids- en Levenswijzeconsulent (Europese Academie) Focus: geen mirakeloplossingen maar een geleidelijke evolutie naar een duurzame, gezondere levensstijl, en dit op een natuurlijke manier. Locaties: Aarschot en Willebroek, ook andere locaties zijn mogelijk.

Liersesteenweg 43 – 3200 Aarschot – T 0477 20 37 31 – sandra@sanvita.be – www.sanvita.be 19


Niels Welkenhuyzen en Michiel Vanreyten.

Digital Talents

Eén digitaal platform voor al uw bedrijfsprocessen Digital Talents, een frisse onderneming aan de Corda Campus, specialiseert zich in webgebaseerde software toepassingen zoals webshops, complexe webprojecten en zakelijke software. Deze IT-talenten gaan met passie en overgave te werk. Een blik op hun website maakt meteen duidelijk waar deze jongens voor staan: transparantie, efficiency en correcte service. Zaakvoerders Michiel Vanreyten en Niels Welkenhuyzen weten waarover ze spreken. Beide heren blikken terug op een jarenlange ervaring bij een groot IT-bedrijf. Vanuit die ervaring groeide ook de idee dat de bestaande IT-markt nood heeft aan efficiëntere oplossingen. “Vaak werken bedrijven met duurdere softwarepakketten, maar gebruikt het personeel slechts een klein aantal functies van het programma,” verduidelijkt Vanreyten. “Ze betalen dus voor een hoop functionaliteit, die voor hen weinig relevant is of de software nodeloos ingewikkeld maken. Dat willen we ten allen tijden voorkomen. Vandaar dat we Company Connected hebben ontwikkeld. Dat is een ‘in house’ gemaakt softwarepakket voor ondernemingen. Het pakket is een bouwdoos van modules en mogelijkheden die naar nood en wens opgezet kan worden. Company Connected is een digitaal platform dat gebruikt kan worden voor al uw bedrijfsprocessen. Met dit platform verzeker je de online aanwezigheid van uw onderneming, plan je je onderneming, vereenvoudig je de administratie, beheer je HR en 20 - T ECHNOLOGIE: I CT & Tel eco m

analyseer je bedrijfsdata. Dat zijn de vijf peilers van ons product. Het software-pakket is gebouwd met moderne technologieën, waarmee we snel en indien gewenst, in fases kunnen werken.”

Stop that train

Digital Talents legt zich toe op kleine én grote projecten van de kmo-markt. “De Belgische kmo-markt is volop bezig met een inhaalbeweging,” zegt Welkenhuyzen. “Dat voelen we ook aan het aantal aanvragen. Belgen kopen steeds meer online, maar grijpen vandaag nog te vaak naar buitenlandse sites, terwijl hier zoveel potentieel voor het rapen ligt. Het grote voordeel van een webshop is dat klanten online hun producten kopen en evenzeer genieten van de service en het vertrouwen die een lokale handelaar biedt. Zo hebben we voor Eurocampers een nieuwe site met webshop ontwikkeld. Mensen die hun kampeerartikelen online kopen, kunnen er later altijd terecht voor herstellingen, productinformatie of andere vragen.”


op dit moment hebben we gewoon geen ontevreden klanten. In de toekomst wordt dat misschien een utopie, maar het is wel ons streefdoel. We maken er ook een erezaak van om altijd binnen de drie werkdagen een gedetailleerde prijsofferte voor te leggen aan onze prospects. Vaak verschieten ze dat het zo snel gaat, maar dat is net wat onze klanten en prospects enorm appreciëren. In onze prijsvoorstellen goochelen we ook niet met moeilijke termen, maar presenteren we een duidelijk en transparant overzicht. Het heeft geen zin om de klant met allerhande technische details rond de oren te meppen. Daar heeft ie geen boodschap aan. Het belangrijkste is dat de klant zich begrepen voelt en uiteindelijk waar krijgt voor zijn geld. Simpel, maar niet evident anno 2016.”

Focus op tevreden klanten

Deze digitale talenten ontbreekt het niet aan ondernemingszin. Ze werken met overgave en ‘goesting’ en staan met beide voeten op de grond. “Onze motivatie halen we uit de positieve reacties van onze klanten,” zegt Vanreyten. “Het klinkt misschien hooghartig, maar

Een continue stroom van tevreden klanten is misschien een onrealiseerbare droom, maar voorlopig betekent dat wel een uitbreiding voor Digital Talents. “We plannen om tegen eind dit jaar te groeien naar een 15-tal medewerkers,” zegt Vanreyten. “We willen de flexibiliteit van een kmo behouden en niet uitgroeien tot een groot IT-bedrijf, maar door het stijgende aantal projecten dringen nieuwe aanwervingen zich op. Dat is uiteraard een positieve zaak,” lacht Vanreyten.

Kempische Steenweg 301 bus 13 – 3500 Hasselt – T 011 45 47 87 – info@digitaltalents.be – www.digitaltalents.be

21


Olivier Troch.

XIBIT

Pure passie voor IT XIBIT is afgeleid uit de termen ‘eXtra Intelligentie’ en BIT, het kleinste deel van een byte. XIBIT ontwerpt en implementeert software op maat. Xibit staat voor een complementair team van developers die met kennis van zaken software op maat ontwerpen en implementeren. Software op maat

“Wij ontwerpen de website, bouwen de website en zorgen ervoor dat hij mooi oogt,” zegt zaakvoerder Olivier Troch. “De voorbije jaren zijn we ons echter steeds meer gaan focussen op het ontwikkelen van online databases. Met onze dataoplossingen kunnen wij data op een dusdanige manier beheren dat ze een troef worden waarmee een bedrijf z’n resultaten kan versterken.”

Troeven

“Onze knowhow en flexibiliteit.” Amerikaanse klanten weten dat XIBIT ook s’ avonds voor hen paraat staat. Daarom worden er ook webapplicaties met een ‘help-button’ gebouwd. Zo kan de klant ‘on the spot’ verder geholpen worden.

Spirit

“Je kan ons best omschrijven als passionele informatici. De juiste oplossingen voor onze klanten definiëren en implementeren; eigenlijk zien wij dat niet zozeer als een job maar als een passie.”

Karina Urbina.

Bring the business

Succesvol worden dankzij het internet Activiteiten

Ik help ondernemers om ‘succesvol’ te zijn dankzij het ‘internet’, zodoende ze binnen 6 maanden à 1 jaar rendabel worden. Meerbepaald: ik leer ondernemers hoe ze hun online visibiliteit en reputatie kunnen verhogen om spontaan méér klanten aan te trekken. Leer hen hoe ze beter, sneller en efficiënter kunnen verkopen via sociale media en hoe ze hun business moeten aanpakken om te komen tot verandering met snel resultaat.

Klanten

Alle ondernemers die via het internet willen verkopen of ondernemers die via het internet bekend willen worden. Voorbeelden: online webshops, schrijnwerkers, consultants, kinesitherapeuten, boekhouders, verzekeringskantoren tot advocaten, juweliers, …

Verandering

De totale business aanpak opent letterlijk de ogen van de ondernemer m.b.t. hun online mogelijkheden. “Ik leer hen om hun business ‘anders’ te durven zien dan wat ze jaar en dag gewoon zijn, met gegarandeerd resultaat,” vertelt Karina Urbina.

Programma’s en trainingen

Bring the Business biedt online programma’s en een zes maanden traject aan, waar de focus ligt op individuele coaching (persoonlijke objectieven) en groepscoaching (dynamiek tussen gelijkgezinden die elkaar helpen en ondersteunen). Na zes maanden heeft de klant gegarandeerd resultaat!

Olivier Van Mullem.

Van Mullem & Zonen

Multiobus: vaste vervoerspartner van De Lijn in de regio Vlaams-Brabant Recent gefusioneerd

Als kleine speler kan een busmaatschappij beter de krachten bundelen met stevige partners, moet Van Mullem & Zonen gedacht hebben. Zij fusioneerden met P. Van Mullem, Demerstee en De Vlinder. “Op deze manier staan we sterker in de markt en kunnen we rustig groeien en ons aanbod uitbreiden,” zegt Olivier Van Mullem van Multiobus.

Uitgroeien tot nummer één busvervoer

“Wij zitten met Multiobus in de regio Oost-Vlaams-Brabant op 5 verschillende sites. Wanneer een bedrijf uit de regio dus een bus nodig heeft voor een evenement, voor een personeelsuitstap of voor het dagelijks vervoer van werknemers, moet de bus maar van achter de hoek komen.”

Persoonlijk professionalisme

Bij Multiobus wordt familiale en persoonlijke dienstverlening gecombineerd met de professionele werking van een grote kmo.

Van Mullem & Zonen Papenboskant 37 – 1861 Meise – T 02 451 00 50 info@xibit.be – www.xibit.be 22

Chemin du Stoquoi 28 – 7822 Meslin-L’Eveque T 0497 40 92 97 karina.urbina@bringthebusiness.be www.bringthebusiness.be

Industriepark 18 – 3300 Tienen T 016 81 25 52 info@multiobus.be www.multiobus.be


Mieke Cassiers en Tom Devos.

UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel stelt voor: Ondernemersforum: lerend netwerk voor ambitieuze ondernemers Een coaching traject van vijf sessies brengt een groep ambitieuze ondernemers samen met één doel: een boost geven aan hun onderneming! Tijdens dit traject, begeleid door een zorgvuldig geselecteerde coach, wordt er praktijkgericht gewerkt rond bepaalde aspecten van het ondernemerschap. De ondernemers delen hun kennis, visie en creativiteit met elkaar.

PRAKTISCH Vanaf september start UNIZO Vlaams-Brabant en Brussel vijf nieuwe trajecten. Elk traject bestaat uit vijf sessies. Kesseldal – Kessel-Lo Groep 1: E-Marketing: Scoren met online marketing B2C Groep 2: Klantgericht ondernemen: Scoren met je dienstverlening

Mieke Cassiers, zaakvoerder van Chocola-Tuti nam in 2015 deel aan het traject ‘Klantgericht ondernemen’. Deze groep werd begeleid door Tom Devos van het bedrijf INTAGO. Mieke richtte haar bedrijf op vanuit haar passie voor chocolade. Organiseren van workshops en feestjes voor kinderen breidde al snel uit naar andere doelgroepen. Om verdere groei te garanderen, zocht ze een manier om zich ook als ondernemer verder te ontwikkelen. Zo kwam ze terecht bij Ondernemersforum. “Ik ben aan dit traject begonnen uit nieuwsgierigheid: Hoe kon ik mijn klantenbinding verbeteren? Het werken in een kleine groep gaf je de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en gaf de mogelijkheid een vertrouwensrelatie op te bouwen met de deelnemers.” Coach Tom Devos bevestigt dit. Vanuit zijn bedrijf Intago is hij dagelijks bezig met de vraag hoe je als ondernemer het verschil kan maken voor je klant? “Het Ondernemersforum is een ronde tafel van ambitieuze ondernemers. Je leert in een sneltempo bij over het gekozen thema, maar krijgt er ook nog eens een klankbord bij van ondernemers die van dezelfde dingen wakker liggen. Geen droge theorie, maar praktijkgerichte coaching!”

Groep 3: Leadership & Coaching Wanneer? donderdag 29 sept, 13 okt, 27 okt, 10 nov, 24 nov. Kasteel van HAM – Steenokkerzeel Groep 4: Sales B2B: Boost your business Groep 5: E-Marketing: Scoren met online marketing B2B Wanneer? dinsdag 27 sept, 11 okt, 8 nov, 22 nov, 6 dec. Verloop 19u15: Onthaal met warm en/of koud buffet 20u00: Start sessie 22u00: Netwerkdrink Prijs (excl. BTW): Unizo-Leden: 360 € Niet UNIZO-leden: 460 €

www.chocola-tuti.be – www.intago.be Inschrijven en meer info via www.unizo.be/ondernemersforum – Yves.steyaert@unizo.be – 016 28 44 45 On d e r n e m e n i n M i d d e n B raba n t - 23


Koen Snoeys.

Sandra Huyberechts, Wim Marissens, Stijn Van der Mijnsbrugge, Yannick Debrie.

Groep VAB

Fiskodata

Coach, begeleider en adviseur als accountant Heldere communicatie als tweerichtingsverkeer

“In deze branche is dat van cruciaal belang. Wij rekenen erop dat onze klanten ons duidelijk briefen over de gemaakte uitgaven. Het vraagt om een vertrouwensband van de beide partijen,” zegt Wim Marissens.

Frisse wind

“Bij Fiskodata waait er een frisse wind, maar onze visie blijft altijd hetzelfde: no-nonsenseaanpak, proactief denken en innovatie. We zijn bij Fiskodata ook vooruitstrevend: wij werken al meer dan twintig jaar ‘in the cloud’. Onze klanten kunnen op afstand aan hun boekhouding werken.

Knowhow voor vzw’s

“Fiskodata heeft knowhow gecreëerd op vlak van automatisch binnenhalen van nieuwe gegevens, we automatiseren altijd om efficiënter te werk te gaan.”

Klanten briefen

“Wij briefen onze klanten periodisch, we maken een unieke rapportage uit weinig tekst en duidelijke cijfergegevens per item en een grafische voorstelling. Zo krijgt men in één opslag een beeld van de kerncijfers en kan de klant een vergelijking doen met voorgaande perioden.”

Filip Dewijnants

Fidalgo

Kleine kaart, grote keuken Zaakvoerders

Chef Filip Dewijnants en gastvrouw Christel Steenwegen.

Menu PURE

Wij serveren één seizoensgebonden menu dat maandelijks wisselt. Klanten kiezen uit vier tot zes gerechten en stellen zo een menu samen. Chef Filip Dewijnants zweert bij kraakverse producten. Er is een assortiment uitgelezen wijnen naar ieders budget.

Zakenlunches

Op weekdagen bieden we ’s middags een lunch van drie gerechten aan. In ons zaaltje kunnen lunchvergaderingen gehouden worden met maximum zestien personen.

Makkelijk bereikbaar

Een centrale ligging met de rust van de landelijke omgeving op het tuinterras terwijl de autosnelweg niet veraf is. Klanten kunnen voor de deur parkeren.

Motto

Puur, dagvers en gewoon heel erg lekker!

Erkenningen

15/20 in de Gault&Millau. In de Michelingids wordt de eigentijdse keuken geprezen.

Dé mobiliteitsdokter, ook voor bedrijven Activiteit

De grootste Vlaanderen.

mobiliteitsclub

van

B2b-manager: Koen Snoeys. Interventies

De 270 eigen wegenwachters verzorgen jaarlijks 320.000 interventies in België en buitenland. 80 % van de wagens wordt ter plaatse gerepareerd, met kwaliteitsgarantie.

Andere cijfers

VAB dekt 1,7 miljoen voertuigen en ontvangt jaarlijks 550.000 oproepen. Het beschikt over 1200 medewerkers.

Omzet: 200 miljoen euro (2013). Extra service

De klant hoeft nooit op een sleepvoertuig te wachten, want VAB sleept de wagen zelf naar de garage en zorgt onmiddellijk voor een vervangwagen.

Totaalplaatje

Groep VAB verzorgt zowel de alarmcentrale, de planning, de wegenwacht als de vervangwagens in eigen beheer.

Aanpak bedrijven

“Onze accountmanagers stemmen dankzij regelmatige updates en analyses onze service nog beter af op uw bedrijf. Dankzij de vele diensten binnen de VABgroep bieden we een totaaloplossing aan voor het wagenpark. Bijvoorbeeld: tankkaarten, fietsbijstand, rijopleidingen, technische checks op locatie, …”

FISKODATA R. Dansaertlaan 76A – 1702 Groot-Bijgaarden T 02 466 06 10 wim.marissens@fiskodata.be www.fiskodata.be 24

Outgaardenstraat 23 - 3300 Tienen T 0475 61 21 55 info@fidalgo.be - www.fidalgo.be

Pastoor Coplaan 100 – 2070 Zwijndrecht T 03 253 61 92 – fleet@vab.be www.vab.be/bedrijfsservice


Durne z Advocatenassociatie

Bouwplannen? Praat eerst met uw raadsman U bent een ambitieuze ondernemer, en hebt plannen voor de toekomst. Misschien hebt u al een bouwterrein of pand op het oog voor een nieuw project. “Dat is goed,” zegt advocaat Johan Durnez. “Maar bespreek uw plannen eerst met uw advocaat. Want er zijn enorm veel risico’s onderweg.”

Wanneer ik bouw denk ik aan mijn architect, aannemer of ingenieur. Niet aan mijn advocaat. Johan Durnez: “En toch legt u beter eerst uw plannen voor aan uw jurist. Want het is te laat om afspraken te maken zodra een overeenkomst gesloten is. En er zijn veel vragen waarop u graag het antwoord weet, vóór u tot een akkoord komt. Ligt het terrein in watergebied? Zijn verzakkingen mogelijk door een onstabiele bodem? En zit er misschien verontreiniging in die bodem? U controleert ook het best of er geen terugkoopclausule in de overeenkomst staat. Want dan is het niet eenvoudig om financiers te vinden voor uw project.” En dan zijn we nog niet gestart met onze bouwwerkzaamheden? “Nee, want u moet eerst uw vergunningen aanvragen. En als dat traject niet vlot verloopt, krijgt u procedures bij de Bestendige Deputatie of de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dat kan maanden of zelfs jaren aanslepen. Ligt uw project stil? Dan is het geïnvesteerde kapitaal geblokkeerd. Misschien wordt uw vergunning definitief geweigerd en moet u uw krediet terugbetalen aan de bank. Weet dat u dan ook een schadevergoeding te wachten staat. Hoeveel die bedraagt? Als ondernemer betaalt u álle interesten terug die de bank verliest. Dat is een groot verschil met een particulier die leent en vervroegd terugbetaalt. Die betaalt maar drie tot zes maanden interest als schadevergoeding.” Ook bij de werkzaamheden zelf speelt u een rol? “Een goede samenwerking tussen bouwheer, aannemer en architect is noodzakelijk. Uw advocaat speelt hier een rol als bemiddelaar. Het doel? Conflicten oplossen zonder ze voor de rechtbank te brengen. Dat kunnen onderlinge conflicten zijn, maar ook met

Johan Durnez.

misnoegde buurtbewoners. Natuurlijk kan uw advocaat niet élk risico uitschakelen. Maar hij informeert u wel volledig over de moeilijkheden die zich kunnen voordoen. Dat geeft u de mogelijkheid om gefundeerde keuzes te maken.”

FICHE Filosofie: de advocatenassociatie waar u als ondernemer terechtkunt voor advies én begeleiding. Aantal medewerkers: 12. Advocaat-vennoten: Johan Durnez en Erwin Goffin.

Waversebaan 134 A – 3050 Oud-Heverlee – T 016 40 60 40 – info@durnezadv.be – www.durnezadv.be 25


10

Our incentive partner www.x-perience.be


BED RI JFS ADVI E S

Welk loon geeft u werkende kinderen in uw familiebedrijf ? Heel wat eigenaar-ondernemers hopen dat hun kinderen ooit het familiebedrijf overnemen. Maar welk loon moeten ze krijgen als ze in uw bedrijf starten? Opteert u voor een laag of een hoog loon, krijgt iedereen hetzelfde loon of maakt u dit afhankelijk van hun functie? Guy Jans, adviseur familiebedrijven, geeft inzicht. Auteur: Guy Jans, adviseur familiebedrijven

Vaak krijgen kinderen bij de start van hun loopbaan hetzelfde laag loon. Dit omdat in de beginfase hun functie meestal niet zo duidelijk is. Maar ook onder het motto dat ze zich maar moeten bewijzen en later het bedrijf toch van hun zal zijn. Maar dat wordt snel onhoudbaar. Na een tijd vragen ze opslag omdat ze willen trouwen, kindjes kopen, een huis bouwen of kopen, ... Dan zie je in familiebedrijven vaak een tegengestelde reactie. De kinderen krijgen plots een relatief hoog loon. Want we moeten toch goed zorg dragen voor onze kinderen en kleinkinderen, niet waar? Maar is dat wel goed? Want als ze op termijn hun plaats toch niet vinden in het bedrijf, kunnen of willen ze niet meer weg. Omdat ze intussen een levensstandaard opbouwden op basis van dit loon. Het familiebedrijf verlaten is voor hen financieel niet meer haalbaar. Ze krijgen in een ander bedrijf nooit een dergelijk loon op basis van hun kennis en kunde. Weggaan is financiële harakiri. Ze hangen als het ware permanent aan een financieel infuus. Maar u hebt dan wel ongelukkige en gedemotiveerde kinderen in uw bedrijf. Niet leuk en bevorderlijk voor de verstandhouding.

VERKOOP AAN DERDEN De problemen worden nog veel groter als het familiebedrijf wordt verkocht aan derden. De nieuwe eigenaar is meestal niet bereid om die hoge lonen te betalen aan familieleden. Meestal verlaten ze het bedrijf en gaan elders aan de slag met een (veel) lager loon. Met alle financiële gevolgen voor hun levensstandaard. Eigenlijk is een (te) hoog loon een vergiftigd geschenk, een paradox, die ingaat tegen ons gevoel voor logica, onze verwachting en ons familiaal gevoel.

WAT IS WIJSHEID? Maar wat is dan wel verstandig? De meest duurzame oplossing is een marktconform loon te betalen volgens de functie van een familielid. Ook als elk kind dan niet even veel zal verdienen. Het is geen goed idee om het familiale gelijkheidsbeginsel door te trekken naar een bedrijfsmatige omgeving. Meer nog, elk kind evenveel betalen, dat is pas oneerlijk. Kies dus voor een duurzame loonpolitiek en vermijdt moeilijke toestanden achteraf. Maar maak het dan wel in een vroeg stadium bespreekbaar in uw familie, zodat u geen vervelende precedenten schept. De insteek van uw loonpolitiek moet u overigens uitgebreid verduidelijken en verdedigen, zodat familie en schoonfamilie de logica ervan begrijpen. Gelukkig leggen meer en meer families dergelijke afspraken schriftelijk vastleggen in een familiecharter (of familiestatuten). Daarmee creëert u een eensgezinde familie. Meer info: http://guyjans.blogspot.be

27


Netwerken in Koningsteen Op donderdag 2 juni bleek het domein Koningsteen in Kapelle op-den Bos, waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 13de eeuw, de geschikte locatie om te netwerken en de 47ste Brabant Manager voor te stellen. Kortom, ook tijdens deze ‘Manager Launch’ legden de deelnemers weer veel nuttige nieuwe contacten en verstevigden ze bestaande relaties, vergezeld van heerlijke hapjes en drankjes. Koningsteen – Oxdonkstraat 168, 1880 Kapelle op-den Bos T 015 71 00 52 – F 015 71 14 13 – info@koningsteen.be – www.koningsteen.be

28 - Manager Launch


EVEN EME NTE N MA N AG ER L AUN C H

Met dank aan onze structurele partner:

Uw bedrijf in de spotlights op ons event? lian.cuypers@managermagazines.be

Op www.managermagazines.be /events kunt u alle foto’s van deze avond, en van onze andere Manager Launches, bekijken. Een videoverslag van deze avond vindt u op www.manager-tv.be.

29


INT E RI E U R

Colora/Homedressers

Van een likje verf tot de details van uw interieur Een nieuw kleurtje op de muren doet wonderen voor de uitstraling van uw woning. Wilt u het beste resultaat? Dan haalt u topkwaliteit in huis – verf zoals u die bij Colora in Aarschot vindt. U krijgt er kleuradvies, verftips en eindeloos veel inspiratie voor kleur en behang. Onder hetzelfde dak vindt u Home Dressers, de speciaalzaak voor uw interieur. Brabant Manager sprak met Els Melotte en Alain Heselmans, de drijvende krachten achter het team. U bent meer dan zomaar een verfwinkel? Alain Heselmans: “In ons nieuwe pand op de Liersesteenweg vindt u twee zaken onder één dak. Colora is uw adres voor alles wat te maken heeft met verf en behang. Bij Home Dressers vindt u alles voor uw interieur en decoratie. Denk aan gordijnen, meubels, verlichting, … Voor elk detail van uw binnenafwerking zit u hier goed.”

Els Melotte en Alain Heselmans.

Els Melotte: “Alles is gestart met onze verf- en behangwinkel, ondertussen al tien jaar geleden. Klanten vonden ons kleuradvies echt top en zo kwamen ze ook bij ons terecht met andere interieurvragen: over raamdecoratie, binnenschrijnwerk en noem maar op. Ons team heeft de kennis én de ervaring om van elk project een pareltje te maken, natuurlijk binnen de wensen en het budget van de opdrachtgever. Zo is Home Dressers ontstaan. Sinds een maand of vier bent u welkom in onze nieuwe zaak: voor ideeën, inspiratie én advies. Ons team staat voor u klaar.” Werkt u alleen voor particulieren of ook voor bedrijven? Alain Heselmans: “Voor beide. Denkt u aan verven of behangen en steekt u graag de handen uit de mouwen? Dan vindt u bij Colora verf en behang, en rekent u op ons technische advies: want er zijn vaak aandachtspunten waar u het best rekening mee houdt. Hebt u geen tijd of zin om het werk zelf te doen? Dan staat ons netwerk van onderaannemers voor u klaar – kwaliteit verzekerd. Wilt u voor uw woning, kantoor of horecazaak een binnenafwerking die perfect is afgestemd op uw smaak en budget? Dan is Els de persoon die u nodig hebt. Samen met ons team van interieuradviseurs en stylisten leidt ze uw project in goede banen – van ontwerp tot coördinatie. Dus kom zeker eens langs wanneer u bouw- of verbouwplannen hebt.”

FICHE Colora Aarschot en Home Dressers: twee zaken onder één adres. Het totaalplaatje voor uw interieur. zaakvoerders: Els Melotte en Alain Heselmans

Liersesteenweg 159 – 3200 Aarschot – T 016 46 45 74 – colora.aarschot@colora.be – www.colora.be 30


BEZOEK ONZE NIEUWE WEBSITE www.entiris.be

ENTIRIS VZW Gaston Geenslaan 92 (Havennummer A205), B-3200 Aarschot - T +32 16 44 14 60 - info@entiris.be - www.entiris.be

AARSCHOT  DIEST  HEIST-OP-DEN-BERG  HERENT  KAMPENHOUT  KESSEL-LO  MECHELEN


DRIVING LUXURY ELECTRIFIED. DE NIEUWE BMW 7 REEKS PLUG-IN HYBRIDS.

Aan boord van de BMW 7 Reeks wordt u omringd door luxe van het hoogste niveau en de meest vooruitstrevende innovaties. Rijplezier zoals u het nog nooit hebt ervaren. Met de BMW 740e, 740Le en 740Le xDrive toont dit luxemodel zich van zijn meest duurzame kant. Deze Plug-in Hybrids verenigen het beste van twee werelden: de krachtige motorisatie zet een verbluffend laag verbruik en een toonaangevende emissie neer. Kom bij ons langs en laat u verbluffen.

Gregoir Jette Tentoonstellingslaan 317 1090 Jette Tel. 02 474 04 74 www.gregoir.bmw.be

BMW Brussels Filiaal van BMW Belux Leuvensesteenweg 864 1140 Evere Tel. 02 730 49 11 www.bmwbrussels.be

Van den Broeck nv H. Moeremanslaan 146 Afrit 13 - Ring Brussel West 1700 Dilbeek Tel. 02 466 20 88 www.vandenbroeck.bmw.be

Milieu-informatie (KB 19/03/04): www.bmw.be

2,0-2,5 L/100 KM • 45-56 G/KM CO2

De nieuwe BMW 7 Reeks Plug-in Hybrids Echt rijplezier


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.