Brabant Manager 47

Page 1

€ 6,95

www.managermagazines.be

“Verplicht advies van architect bij renovaties” Blz. 12

Ondernemen in Aarschot: “Werken aan leegstand” Blz. 16

Profiwash is grootste afwasfabriek in België Blz. 24

De tien netwerkgeboden van Stijn Van Der Meulen en Luc Jacobs

“Als je met bazooka op konijnen jaagt, blaas je het hele bos op” Editie: Vlaams-Brabant - Nummer 47 - April 2016 - Jaargang 14 - Driemaandelijks in januari - april - juli - oktober - Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1


Totaalinrichting van a tot z met 1 aanspreekpunt BADKAMERS KEUKENS SANITAIR DRESSINGS

Wij ontwerpen voor u met hart en ziel Eigen vakmensen renoveren uw project tot een pareltje!

2


I N H O UD

“Wees voorzichtig hoe u zich profileert op de sociale media en hou vooral een goed contact met uw buren. Zij zijn uw belangrijkste bewakers. Dezelfde regels gelden voor bedrijven in industriezones.” 46 Wim Buyl, Allseccon

4 8

Jean Eylenbosch, voorzitter Fevia “Exportcijfer verder verhogen is vandaag belangrijke uitdaging”

Hubert Bro is half jaar CEO van Iris “Canon kan deuren voor ons openen in de hele wereld”

Viviane Vanfleteren, Vivi Film “Bedrijven kunnen via ‘tax shelter’ risicovrij investeren in films”

20

38

55

Zakenecho’s

17

COVERSTORY

VOEDING

Stijn Van Der Meulen (Netwerkers.be) en Luc Jacobs (BNI Antwerpen-Mechelen)

20

Jean Eylenbosch, voorzitter FEVIA

24

Profiwash

BOUW 12

Kati Lamens, Vlaamse architectenvereniging NAV

ICT 38

Hubert Bro, Canon

54

Z-Steden: ondernemend Vlaanderen in de ‘spotlights’

EVENEMENTEN 59

Ondernemersdiner OrsmaalGussenhoven - Hof ten Steen

60

Manager Launch: Netwerken in Kasteel van Hoen

BEDRIJFSADVIES

ONDERNEMEN IN AARSCHOT

42

Fiskuvan

16

46

Allseccon: meer veiligheid start bij uzelf

Schepen lokale economie Mattias Paglialunga

MANAGER TV

Ranking: de 10 grootste bedrijven

Colofon: Brabant Manager, provincie Vlaams-Brabant, verschijnt driemaandelijks. Redactiesecretariaat en publiciteitsvoorwaarden: Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, Tel.: 011 808 854, Fax: 011 808 855, e-mail: info@managermagazines.be. Abonnementen: voorwaarden op www.managermagazines.be. Bestuurders: Lian Cuypers, Thieu Cuypers. Hoofdredactie: Stefan Kerkhofs. Publiciteits- en redactiecoördinatie: Angelique de Leeuw, Vicky Kox, Sylvie Loenders. Vormgeving: Dirk Van Bun, Martine Vandervoort, Johny Verstegen, Walter Vranken. Coverfoto: Koen Bauters. Werkten mee aan dit nummer: Bart Vancauwenberghe, Nathalie Dirix, Kaat Geuens, Flore Keller, Carina Lopez, Lieve Sterckx, Hervé Van de Weyer, Paul Verstappen. Fotografie: Johan Luykx, Koen Bauters, Davy De Coninck, Berten Steenwegen. Druk: Drukkerij Hendrix. Verantwoordelijke uitgever: Lian Cuypers, p/a Big Media Group nv. Copyrights: de overname van gehele of gedeeltelijke artikels is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever. Uitgave van Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, www.big-media-group.be. Lid van unie van de uitgevers van de periodieke pers, UPP.

3


ZA KEN EC HO’S

M E NSEN & ZAK EN

BOORTMEERBEEK – Pieter Waegenaer wordt

Commercial Director bij LeasePlan Belgium

Gentenaar Pieter Waegenaer is de nieuwe Commercial Director bij LeasePlan Belgium, de Belgische marktleider in fleet- en voertuigbeheer. Pieter Waegenaer was sinds april 2013 Manager Executive Accounts, maar volgt nu dus Johan Portier op.

LEUVEN – Eric Lauwers wordt ceo van Groep AVEVE

Eric Lauwers treedt op 16 mei in dienst als ceo van Groep AVEVE. Hij volgt Hendrik Soete op, die met pensioen gaat. Eric Lauwers verlaat na een carrière van vijftien jaar bierbrouwer AB Inbev. Hij werd in 2001 in België marketeer van het jaar.

HEVERLEE - Erik Van Esbroeck

versterkt managementteam Xedis

ervaring, zowel in de IT-sector (CSC, Compaq en Baan) als in de businesswereld (Belgacom en Bombardier). Erik Van Esbroek zal de commerciële afdeling van het bedrijf verder uitbouwen.

HERSELT - Bert Longin organiseert charity race met BV’s

Bert Longin, zaakvoerder van Extreme Kart in Herselt, organiseerde op 4 maart 2016 ‘No Brakes Karting Trophy’ ten voordele van vzw Oostrem. Deze voorziening ondersteunt volwassenen met een verstandelijke, motorische of meervoudige beperking. De opbrengst gaat naar de verbouwing van een aangrenzend pand van het opvanghuis. Voor het evenement wist Bert Longin bekende namen te strikken, zoals Wout Van Aert, Niels Albert, Ruben Vangucht en Anthony Kumpen.

DIEGEM - Marina Fernhout-Mollemans is managing director 3M Benelux

Erik Van Esbroek vervoegt het managementteam van ITconsultancybedrijf Xedis. Hij is al een aantal jaren actief bij Xedis in de Raad van Advies en beschikt over de nodige

Marina Fernhout-Mollemans volgt Patrick Rogiers op als managing director van 3M in de Benelux. Zij heeft meer dan 20 jaar managementervaring binnen en buiten 3M. Tot voor kort was ze managing director voor 3M Griekenland.

SCHEPDAAL – Valentino

LEUVEN – Tafelrond is positieve

maakt chocoladejurk voor ‘Salon du Chocolat’

Valentino Chocolatier maakte ter gelegenheid van het ‘Salon du Chocolat’ een jurk van 3000 chocoladedruppels in acht verschillende kleuren. Het ‘Salon du Chocolat’, het grootste chocolade-evenement ter wereld, organiseerde haar derde Belgische editie in februari. De jurk werd tijdens de openingsavond gedragen door RTLpresentatrice Anne Ruwet.

DIEST – Nieuw model Aimbizz ondersteunt groei en ontwikkeling van bedrijven

Het bedrijf Aimbizz lanceerde het nieuw model ‘Structuur Optimalisatie Model Canvas’ om bedrijven te ondersteunen in hun groei en ontwikkeling. Het is een soort stappenplan dat helpt om belangrijke beslissingen te nemen en dat een onderneming kan gebruiken om zijn activiteiten te managen voor groei en ontwikkeling. Het model is gebaseerd op de overtuiging dat organisaties zich gedragen als complexe levende systemen. Een verandering op één vlak kan een invloed hebben op een ander vlak. Elk deel is verbonden met elkaar. 4

impuls voor stad Leuven

Op 7 juni 2016 opent Tafelrond de deuren op de Leuvense Grote Markt. Het historische gebouw herbergt een designhotel, een restaurant, een wellness, vergaderzalen en een opnamestudio. Voor de dagelijkse leiding stelt Jan Callewaert, ondernemer en bezieler van Tafelrond, general manager Yannick Bouts en topchef Wouter van der Vieren voor. Tafelrond geeft zowel aan het toerisme als de werkgelegenheid een positieve impuls. De opening creeert een dertigtal jobs en wordt een ontmoetingsplaats Yannick Bouts, Jan Callewaert en Wouter van voor iedereen. der Vieren.

HOFSTADE – Neverland zorgt voor magie in Europa Neverland, een gevestigde waarde in de pretparkwereld, ontwerpt nu ook decors voor pretparken in het buitenland. Het bedrijf heeft in België vaste klanten zoals Plopsa, Bellewaerde, Walibi en Tomorrowland. Ondertussen is ook Eurodisneyland


Parijs een vast klant geworden en is er in verschillende buitenlandse pretparken geinvesteerd. Voor het Italiaanse Leolandia, nabij Milaan, heeft Neverland speciaal voor het feestjaar diverse concepten uitgewerkt. Ook in het Italiaanse Mirabilandia zullen attracties worden voorzien van een indrukwekkend decor. Verder start het bedrijf nog een project voor het Franse Nigloland en zijn er gesprekken over een pretpark in Barcelona. MOLENBEEK - Google, Dell en Microsoft helpen inwoners Molenbeek ondernemen Het initiatief Molengeek begeleidt 60 inwoners van Molenbeek in hun ondernemingsavontuur. De tweede editie ging van start eind januari en vormt een antwoord op de ongelijke behandeling die sommige bevolkingsgroepen ondervinden op de arbeidsmarkt. Het initiatief kan rekenen op de financiële en technische steun van de technologiebedrijven Google, Dell en Microsoft. Deze bedrijven moeten de organisatoren helpen bij het overwinnen van de digitale kloof.

GROOT-BIJGAARDEN – EIB en Puratos tekenen leningsovereenkomst

Puratos, wereldwijd producent van ingrediënten voor brood- en banketbakkers, chocolatiers en cateringbedrijven, heeft een leningsovereenkomst van 40 miljoen euro over zeven jaar ondertekend met de Europese Investeringsbank (EIB). Met deze tweede lening wil het bedrijf zijn R&D activiteiten voortzetten en innovatieve producten ontwikkelen. Puratos is ondertussen actief in meer dan 100 landen en investeert 2,5 % van zijn omzet in R&D.

VILVOORDE – 30 kaarsjes voor Connections, reiziger viert mee Op 11 maart vierde reisorganisatie Connections zijn 30ste verjaardag. In 1986 werd Connections opgericht door Angel Olivares en Ronny Bayens. Jetair, usit Ireland en CIEE (VS) sloten zich aan als trouwe partners van Connections. Op deze verjaardag verwende het reisbureau zijn klanten met wereldbestemmingen vanaf 300 euro en een korting van 30% op huurwagens in de States, Canada en Zuid-Afrika.

AARSCHOT/HASSELT – Samenwerkingsakkoord tussen Out Of Use en CityDepot voor ophaal elektro-afval Out Of Use en CityDepot hebben een overeenkomst voor het ophalen van elektrisch en elektronisch afvalmateriaal bij bedrijven, organisaties en overheidsdiensten in acht Belgische steden. Voor elk bedrijf zijn voordeel: CityDepot kan haar retourtransporten vullen en Out Of Use heeft een oplossing voor het ophalen van kleine hoeveelheden elektroafval in drukke stadskernen. In de samenwerking staat het ecologisch belang centraal.

GROOT-BIJGAARDEN – Regus opent businesscenter Regus, wereldwijd de grootste aanbieder van flexwerkplekken, heeft zijn eerste business center in Groot-Bijgaarden geopend. Het nieuwe center omvat 142 werkplekken en ligt op wandelafstand van het station. Bovendien verhuurt Regus opslagruimte in haar nieuwe vestiging. Daarnaast biedt het kantoorconcept een oplossing voor de dagelijkse pendelaars om te ontsnappen aan de files op de Brusselse ring. Regus ondersteunt bedrijven en werknemers ook met bijvoorbeeld meertalige administratieve ondersteuning.

Peter Verhaeghe.

De Clijne Taefel

Art deco én tijdloos Zaakvoerder

Peter Verhaeghe.

Historiek

Oudste restaurant van Leuven; een 16deeeuws pand in het hartje van de stad.

Vlaamse keuken

Klassieke Vlaamse gerechten met een hedendaagse touch. “We kozen bewust voor minder, en degelijke, mooi gepresenteerde gerechten.”

Art deco én tijdloos

Het restaurant bestaat uit het oorspronkelijke restaurant in Art deco-stijl en een grotere, tijdloze zaal in het aanpalende herenhuis.

Evaluatie

Peter Verhaeghe wil zijn keuken en service voortdurend blijven verbeteren. Daarom krijgen de gasten na de maaltijd vrijblijvend de kans om De Clijne Taefel te evalueren via een aangeboden iPad.

A la carte

A la carte eten is perfect mogelijk voor groepen tot maximaal 20 personen. Het keuzemenu is uitgebreid en gevarieerd, er is altijd wel iets voor ieders smaak.

Middeleeuwse kelder

Speciale en mooie locatie mét eigen bar om meetings, presentaties, seminaries en andere events tot 30 personen te organiseren.

Naamsestraat 47 – 3000 Leuven T 016 22 77 18 info@declijnetafel.be – www.declijnetafel.be 5 - Th e m a/ R ub r i e kZake k l e inneon c ho’s d era- an


ZA KEN EC HO’S

LAAT U GRATIS INFORMEREN VIA ONZE NIEUWSBRIEF Om u nog sneller te informeren over de meest recente zakelijke topics, kunt u zich gratis inschrijven op onze maandelijkse e-mail nieuwsbrief. Dankzij deze e-newsletter blijft u op de hoogte én maakt u elke maand kans op uitzonderlijke prijzen! Schrijf u snel in via de knop ‘Nieuwsbrief ’ op www.managermagazines.be!

DROGENBOS – Dockx Group opent eerste Dockx Service Shop Dockx Group opent zijn eerste nieuwe Dockx Service Shop in Drogenbos. Deze winkel bundelt de drie kernactiviteiten van het bedrijf – ‘rental’, ‘movers’ en ‘logistics’– in één dienst, Dockx Select genaamd. Door deze verzameling sluit Dockx Group zich aan bij de omnichannelstrategie van retailers en producenten. Het bedrijf wil de focus leggen op de logistiek na de aankoop van grote pakketten. Het nieuwe shopconcept zorgt dit jaar nog voor vijf nieuwe winkels, die werkgelegenheid zullen bieden aan minsten 30 mensen.

BRUSSEL – Quamotion internationaal op weg dankzij PMV

De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV overhandigde een lening kmo-cofinanciering aan de Belgische start-up Quamotion. Peter Sneyers van Business Angels Netwerk Vlaanderen stapt mee in als cofinancier. Quamotion is een beginnende onderneming in de ontwikkeling van testomgevingen voor mobiele applicaties. Het bedrijf ontving van PMV een investering van 150.000 euro.

ROTSELAAR – Sligro Food Group neemt JAVA Foodservice over Het Nederlandse bedrijf Sligro Food Group heeft JAVA Foodservice overgenomen. Concreet nam het Nederlandse bedrijf alle aandelen van Bejaco nv en haar dochterondernemingen

JAVA en Freshtrans over. Deze ondernemingen, beter bekend als JAVA Foodservice, is een Belgische topspeler in de foodservice. In België wil Sligro Food Group onder de naam JAVA Foodservice groeien in haar huidige marktsegmenten. Verder richt het bedrijf zich ook op bezorg- en zelfbedieningsactiviteiten op de Belgische markt. Dat zal gebeuren onder de naam Sligro.

ZAVENTEM - Odgers Berndtson

organiseert opnieuw ‘ceo for a day’

Odgers Berndtson, wereldwijde topspeler in executive search, organiseert dit jaar opnieuw het evenement ‘ceo for a day’. Zo krijgen studenten de kans om een dag door te brengen met een bekende Belgische ceo. Odgers Berndtson werkte hiervoor samen met de Solvay Brussels School voor Economie & Management. Er worden vijf masterstudenten geselecteerd en gematched met Belgische ceo’s. De ceo’s krijgen zo de kans om de volgende generatie van leiders te ontmoeten, terwijl de studenten kennismaken inspiratie kunnen opdoen bij toonaangevende leiders.

DIEGEM/GENT - Deloitte neemt Orbit One over Deloitte heeft Orbit One, een specialist in cloud-toepassingen, overgenomen. Orbit One is al 20 jaar actief als IT-consultant. Deze overname sluit perfect aan op de bestaande advies- en consultingdiensten van Deloitte in het kmo-marktsegment. Johan Vlaminckx, partner van Deloitte Accountancy: “Zowel Deloitte Accountancy- als Orbit One-klanten kunnen vanaf nu beroep doen op een team van 50 consultants die zich specialiseren in business insights & controlling, CRM en de digitale werkomgeving.”

De meest recente Zakenecho’s vindt u op onze website www.managermagazines.be.

J e w e r k dag vo l e n e r g i e s ta r t e n é n e i n d i g e n ? Kies nu voor bezield werken in een inspirerende groei- en leerlocatie: • ontspannen kader voor meetings

• verkwikkende fitness & massage

• smakelijke lunches

• body-mind-soul-activiteiten

Kom langs vóór 15 mei 2016 en krijg een toegangsbadge* cadeau t.w.v. ¤ 15. *Bevat 3 credits t.w.v. ¤ 15 - te gebruiken voor lunches of Carpe Diem-activiteiten - zie www.thehousetobe.com

36 - Zakenecho’s

thehousetobe.com


7


COV ERSTORY

Luc Jacobs en Stijn Van Der Meulen. 8


De tien netwerkgeboden van Stijn Van Der Meulen (Netwerkersclub) en Luc Jacobs (BNI Antwerpen-Mechelen):

“Geven en dus waardevol zijn voor anderen: daar draait het om” Moeder, waarom netwerken wij? Een vraag waar Stijn Van Der Meulen, oprichter van Netwerkersclub, en Luc Jacobs, directeur BNI Antwerpen-Mechelen, wel raad mee weten. Wij schoven bij beide beroepsnetwerkers aan tafel en distilleerden uit hun ruime ervaring en adviezen tien nuttige netwerkgeboden. Ik geef er zelf nog graag een elfde gebod bij: u zult vooral verder lezen! Stefan Kerkhofs/Foto’s: Koen Bauters

1. Netwerken draait om geven, geven, geven,… Stijn: “Daar hamer ik voortdurend op bij mijn leden: wie succesvol wil netwerken, moet op de eerste plaats bereid zijn om zijn contacten en relaties waarde te geven. Dat kan gaan om extra business, maar als je hem of haar tipt over een goede leverancier of degelijke nieuwe medewerker creëer je ook waarde. Daarom vraag ik mensen altijd uitdrukkelijk waar ik hen een plezier mee kan doen. Wie een goedgevuld orderboekje en uitstekende leveranciers heeft, wil misschien gewoon graag eens naar het voetbal gaan. En dan regel ik dat. Jawel, dat heeft ook waarde. Netwerken is vragen, én heel actief luisteren, zodat je vrijwel perfect weet wie wat nodig heeft. Zodat je iedereen kan ‘geven’ wat hij of zij nodig heeft.” Luc: “Inderdaad, ik zeg altijd: ‘geven loont’. Wie eerst wil krijgen en pas daarna wil geven, is verkeerd bezig. Dat werkt niet.”

2. Probeer nooit op een netwerkevenement te verkopen Luc: “Proberen te verkopen op een netwerkevenement, mag je echt niet doen, dat is dodelijk. Wie te intensief jaagt, verbrandt zijn netwerk. Op events leg je contacten, het netwerken begint daarna. Bij ons hebben we liever boeren: zaaien, verzorgen en uiteindelijk oogsten.” Stijn: “Inderdaad. Wie met een bazooka in het bos op konijnen jaagt, zal zeker een paar konijnen schieten, maar het bos zal er daarna niet meer zijn. Jammer genoeg snappen sommige ondernemers dat niet. Iemand een dienst of product door de strot rammen lukt één keer, maar geen meerdere keren. Laat staan dat ze je zullen aanbevelen. Je moet waardevol zijn voor iemand.”

zijn ondernemers te weinig mee bezig. Hoe maak je nieuwe klanten? Hoe hou je bestaande klanten? Hoe kan je via bestaande klanten nieuwe klanten maken?”

3. Structuur is nodig om efficiënt te netwerken Stijn: “Zowel BNI als Netwerkers.be kiezen voor een duidelijke structuur. Dat is nodig, want als je dat niet doet, moet je als deelnemer al geluk hebben dat je interessante mensen tegenkomt. Eén week vooraf weet je wie aanwezig is, en kan je een korte themavragenlijst invullen. Zo weten we wie wie aan tafel wil, en wat jij precies wil weten. We ontvangen onze gasten tussen 18 uur en 19 uur, werken ons programma af (zie kaderstuk ‘Netwerkers.be: hoe een avond eruit ziet’ , red.), op een plezante manier, en om 23 uur ronden we de avond verplicht af. Je moet een sluitingsuur voorzien, anders zit je met plakkers die tot half twee blijven keuvelen.” Luc: “BNI staat ook bekend om zijn gestructureerde aanpak. We heten onze leden en gasten welkom tijdens een staand ontbijt, van half zeven tot zeven uur ’s morgens. Daarna start de meeting in vier blokken: de netwerktraining, de 60 seconden presentatie met zoekvraag van alle deelnemers en gasten, de tien minuten presentatie waarbij één lid zijn bedrijf mag voorstellen, en tot slot de positieve aanbevelingsronde. Dan gaan de briefjes over tafel met contactgegevens van warme aanbevelingen. Dat betekent dat je iemand uit je netwerk hebt gebeld met de vraag of dat BNI lid hem of haar mag contacteren. Gewoon een telefoon doorgeven, blijft een koude ‘lead’. Dat ‘koude’ moet eruit.” Stijn: “Als organisator vind ik het ook belangrijk om het ludiek te houden. Een plezante touch doorbreekt het gefocust luisteren even. Daardoor is de sfeer optimaal, wat de onderlinge contacten bevordert.”

Luc: “Je kan ook niet al je contacten opvolgen. Met wie je een klik hebt, maak je een afspraak. Met de anderen niet. BNI afdelingen tellen een 35-tal leden. Als je met tien tot vijftien daarvan nauw samenwerkt, ben je goed bezig.”

4. Ken je onderscheidende waarde en zorg dat je die goed kan formuleren

Stijn: “Je moet ook een strategie hebben om te verkopen, daar

Stijn: “Veel ondernemers weten niet wat hun onderscheidende waarde is. Dat is nochtans belangrijk, want netwerken

Co to r y - 9 C o v e rs rstor


COV ERSTORY

is jezelf verkopen. Wie waardevol wil netwerken, moet zich daarin trainen. Daarom bouwen we in onze bijeenkomsten met Netwerkers.be telkens een korte training hierover in.” Luc: “Dat kan ik alleen maar beamen. Daar steken we ook veel tijd in. We leren onze leden om zichzelf te verkopen, onder meer in de 60 seconden presentaties. Waarom ik met jou zaken moet doen, is daarbij belangrijker dan wat je doet. Prijs en kwaliteit, waar ondernemers dan dikwijls mee uitpakken, is overigens helemaal geen onderscheidend vermogen. Je moet concreter zijn, zaken aanhalen waar je als potentiële klant iets aan hebt.” Stijn: “Tijdens mijn bijeenkomsten laat ik leden vertellen waarom wij klant bij hem of haar moeten worden. Anderen aan de tafel geven daar feedback op. Dat is een nuttige oefening. Uit constructieve feedback kan je veel leren.”

7. U zult op voorhand de deelnemerslijst ontvangen en doornemen Luc: “Dat vind ik belangrijk, ja: een deelnemerslijst is heilig. Daardoor kan je gericht netwerken. We doen het. En Antwerp Netwerkmeetings, A12 Business Club en M4M doen het ook.” Stijn: “Daar heeft Luc gelijk in. Met ‘Netwerkers.be’ laten we de deelnemers ook op voorhand weten wie er aanwezig is.” Luc: “Als ik op voorhand geen deelnemerslijst krijg, verwacht ik er niet veel van.”

Luc: “Ja, dat is gratis advies, zolang het opbouwend en beleefd is.”

Stijn: “Dan is het eerder ontspanning. ‘We zullen wel zien.’ Zoiets.”

5. Laat warme contacten niet koud worden

8. Beveel alleen maar mensen aan die je kan vertrouwen

Stijn: “Hoe je het draait of keert: netwerken draait om zakendoen. En dus is het belangrijk om initiatief te nemen als je contacten hebt gelegd. Als je iets wil realiseren, mag je warme contacten niet laten afkoelen.” Luc: “Ik zeg dikwijls: op een netwerkevent, leg je contacten, maar netwerk je niet. Het netwerken komt daarna. Ik zou altijd binnen de 48 uur telefonisch contact opnemen. Neen, niet via mail. Mensen ontvangen al zo veel mails. Wellicht sneeuwt je mail snel onder, zodat het effect ervan miniem is. Een connectie maken via LinkedIn kan zeker ook nuttig zijn. Zelf stuur ik wel pas een connectieverzoek als ik met iemand een opvolgingsgesprek heb gehad. Dus niet naar iedereen die ik ooit eens heb gesproken.” Stijn: “Ik wil alleszins weten waarom iemand met mij connecteerde. Nuttige info delen via sociale media vind ik geweldig. Dat is waar het om draait bij netwerken.”

6. Wees assertief. Durf je netwerk om waarde te vragen Stijn: “Een gezonde dosis assertiviteit is belangrijk om efficiënt te netwerken. Overdreven jagen is uit den boze, maar je mag je netwerk zeker wel om waarde vragen. Ben je op zoek naar nieuwe klanten, leveranciers of medewerkers? Vraag het dan aan contacten die je vertrouwt. Nogmaals, netwerken draait om geven. Alleen door te laten weten wat je nodig hebt en zoekt, geef je je contacten de kans om jou dat te geven.”

10

Luc: “Daarom speelt die zoekvraag binnen BNI ook zo’n centrale rol. Elke week zegt elk lid voor de hele groep wat hij of zij zoekt. Hoe concreter die vraag, hoe efficiënter anderen in hun eigen netwerk naar het juiste antwoord kunnen zoeken.”

Luc: “Iemand die ik nog niet goed ken, zal ik niet in mijn netwerk aanbevelen. Ik wil mensen eerst beter leren kennen, weten wat ze waard zijn. Een netwerk opbouwen, kost tijd. Het is geen spurt, maar een marathon. Ik beveel leden van BNI pas aan zodra ik zeker weet dat ze goede en betrouwbare diensten aanleveren. Het kan soms zelfs langer dan een jaar duren vooraleer dit vertrouwen is gerealiseerd.” Stijn: “Dat klopt. Is iemand integer? Gaat hij correct met klanten om? Hoe iemand fouten oplost, zegt bijvoorbeeld veel over hoe iemand zakendoet.” Luc: “BNI werkt op dat vlak zelfregulerend. Wie geen goed werk levert of geen vertrouwen opbouwt, zal na verloop van tijd geen aanbevelingen meer krijgen. Zo iemand verdwijnt vanzelf uit de groep.”

9. Samen met je collega of partner netwerken, vergt duidelijke afspraken Luc: “Ik neem mijn vriendin bijna nooit mee, want dat hindert alleen maar, hoe graag ik haar ook zie. Mijn advies: als je man of vrouw niet mee in je zaak werkt, daar geen binding mee heeft en niet graag ‘netwerkt’, kan je beter alleen gaan. Dat verhoogt alleen je eigen focus.” Stijn: “Als je samen met een collega of vriend gaat netwerken, moet je weten of je hetzelfde doel hebt. Daar maak je best afspraken over. Maar het kan toch nuttig zijn om met


zijn tweeën te gaan. Over je eigen ‘stoefen’ doe je best niet. Maar je netwerkgezel kan je wel bewieroken over zijn uitstekende service en aanpak. En omgekeerd. Wat je levenspartner betreft: het is belangrijk dat hij of zij goed om kan met je afwezigheid thuis voor netwerkactiviteiten. Anders vreet dat te veel energie. En je hebt energie nodig om te netwerken.” Luc: “Dat geldt ook voor ondernemen. Als je partner wil dat je maar 38 uur per week werkt, kan je moeilijk een rendabel bedrijf opbouwen.”

10. ’s Morgens of ’s avonds? Elk tijdstip heeft zijn voor- en nadelen Stijn: “Bij de opstart van Netwerkers.be heb ik geëxperimenteerd met diverse momenten: ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Uiteindelijk heb ik gekozen om de mensen ’s avonds samen te brengen. Met een goed glas wijn en een heerlijke maaltijd. Mensen hebben dan gedaan met werken. Ze zitten niet meer met extra werk in hun hoofd, wat je ’s morgens en ’s middags wel hebt.” Luc: “Wij doen het tussen half zeven en half negen ‘s ochtends, zodat onze leden geen werktijd hoeven te verliezen. Dat vroege uur is voor sommigen een drempel, zeker omdat elke BNI afdeling elke week bijeenkomt. Je hebt inderdaad ochtend- en avondmensen. Ons concept spreekt de echte avondmensen daardoor minder aan. Maar het voordeel is wel dat netwerken in de ochtend de avonden vrij houdt, voor je partner en gezin bijvoorbeeld.”

Netwerkersclub in de Gempemolen: “Kijk verder dan je eigen doelgroep!” In Vlaams-Brabant organiseert Stijn één netwerkavond per maand (behalve in juli en augustus), telkens ’s maandags, in de gezellige Gempemolen in Sint-Joris Winge. Telkens zijn er 36 deelnemers. Deze netwerkersclub kwam sinds januari elke maand samen en telt momenteel twintig vaste leden. Dat kunnen er maximum 24 worden. “Vanaf de eerste bijeenkomst in de Gempemolen was dit een absoluut succes,” stelt Peter Heymans van Haug Chemie. “Stijn Van Der Meulen brengt zakenmensen bij elkaar. Als ik één ding geleerd heb, dan is het dat netwerken verder kijken

is dan je eigen doelgroepen. Ik kijk uit naar elk volgende event!” “Iedereen wordt geïntroduceerd bij de 35 anderen,” vult Yves Claessens van YClick aan. “Alle aanwezigen in de zaal weten wie ik ben en wat ik doe, op basis van de voorstellingen. Gevolg na mijn eerste avond: heel veel nieuwe contacten met wie ik toen heb kunnen spreken. Enkele uitstekende om concreet business mee te doen op korte termijn.” Leden: Annemie Lambrechts, designcoach; Annick Fets, schoonheidsproducten; Charlotte Ingelbrecht, Mobistar; Emma Stevens, elektrotoestellen; Frank Huybrechts, verhuur mobilhomes; Gert Vanhaeght, apps; Hilde Goris, gezondheidscoach; Ivo Buys, harskunstenaar; Kim Ingelbrecht, incassobureau; Lex Schröer, promotiemateriaal; Luc Andries, elektrische toestellen; Pascal Wauters, architect; Peter Heymans, chemische reinigingsproducten; Roel Ceyssens, boom- en hoogtewerken; Sander Machiels, teambuildings; Silviane Cornut, telemarketing; Sonja Heydens, inbindtoestellen; Sven Bekkers, boekhouder; Yves Claessens, software; Tilly Buelens, administratie.

Netwerkersclub: hoe een avond eruit ziet § Tussen 18 uur en 19 uur: ontvangst § 19 uur: ‘hobbyronde’. Stijn Van Der Meulen: “Ik stel iedereen voor en vraag wat zijn of haar hobby is. Dat is een goede ijsbreker, want mensen worden losser als ze over hun passie vertellen. Het kan deelnemers ook ‘verbinden’: een gemeenschappelijke hobby zorgt daar dikwijls voor. § 19.15 uur-20.15 uur: lekkere warme maaltijd, gematcht en gezeten aan tafel, in de ‘Netwerkronde’. § 20.15 uur: een netwerk- en een salestraining van elk vijf minuten. § “Daarna is er gedurende vijf minuten een spreker, die we ‘challenger’ noemen, die antwoord geeft op wat uit de themavragenlijsten naar voren kwam. Aan een nieuwe tafel praat je hierover 20 minuten met de anderen.” § “Vervolgens mogen vijf leden zich vijf minuten voorstellen, en stellen alle anderen zich 30 seconden voor.” § “In de ‘Bestoef uw bezoekersronde’ spreek je als lid over je - eventuele - bezoeker(s).” § “Tussendoor is er ook ywee keer een korte rookpauze, met bewezen resultaat.” § “Op een ludieke manier reiken we daarna een prijs uit aan de Netwerker van de avond. Alle deelnemers stemmen door hun favoriet op een briefje te schrijven en in een helm of hoed te gooien.” § “En tot slot vragen we om 22 uur aan iedereen: ‘Wie wil je nog zien?’ Zo blijft iedereen, tot we de avond om 23 uur verplicht afronden.”

Co to r y - 11 C o v e rs rstor


Kati Lamens, Vlaamse architectenvereniging NAV

“Door de bomen het bouwbos blijven zien, dat is onze grote meerwaarde” Tegenwoordig moeten architecten voldoen aan een complexe wetgeving en neemt het belang van duurzaam bouwen almaar toe. Verzekeringsplicht, energieprestatieregelgeving, veiligheid en aansprakelijkheid zijn hot topics in deze sector. Hoewel de lat steeds hoger ligt voor hen, vormt hun uitgebreide kennis juist de meerwaarde van hun beroep. “Architecten voelen zich goed thuis in hun adviserende rol als coördinator,” verklaart Kati Lamens, voorzitster van de Vlaamse architectenvereniging (NAV). M.M.: Wat doet NAV en wat is haar meerwaarde? Kati Lamens: “NAV is een beroepsvereniging die gegroeid is door de dienstverlening naar haar leden. Ongeveer 60% van de architecten, ingeschreven bij de Orde van Architecten, zijn vertegenwoordigd in onze vereniging. Elke architect kan bij ons terecht voor bijstand met betrekking tot technische en juridische zaken. Bovendien zijn we ook sterk in de belangenbehartiging voor onze leden als gesprekspartner voor veel kabinetten inzake thema’s die te maken met het beroep van architecten.” M.M.: Vandaag wordt er meer verwacht van architecten, merken jullie dat ook bij bouwheren? “Dat klopt, maar dat is niet noodzakelijk negatief. Via allerlei fora wordt de opdrachtgever vandaag overstelpt met

12

informatie omtrent een, voor hem op het eerste zicht, eenvoudig bouwproject. EPB, veiligheid, ventilatie, stedenbouwkundige verordeningen, duurzame technieken, premies, … Voor een leek is dat vaak één groot kluwen. En dat is nu de meerwaarde van de architect, die wel het bos door de bomen ziet. Hij zorgt ervoor dat hij omringd is door de juiste partners om heel het project in goede banen te leiden: van het ontwerp tot en met de technische uitvoering of een extreem doorgedreven energieplan. Hij kan meer dan ooit zijn rol spelen, de architect is de bestgeplaatste persoon om al de spelers rond de tafel te krijgen.” M.M.: Nieuwbouwwoningen zijn energievriendelijker, maar wat gebeurt er met alle bestaande woningen?


BO UW A R C HI T E CT UUR

“De overheid is er zich van bewust dat er een inhaalbeweging nodig is voor het bestaande gebouwenpatrimonium. Maar er moet ook dringend een oplossing komen voor de ad hoc aanpak van bouwheren bij renovatieprojecten.” Kati Lamens

“De overheid is er zich van bewust dat er een inhaalbeweging nodig is voor het bestaande gebouwenpatrimonium. Maar er moet ook dringend een oplossing komen voor de ad hoc aanpak van bouwheren bij renovatieprojecten. Opdrachtgevers schaffen een te verbouwen woning aan, zijn er zich van bewust dat deze energetisch een hoop gebreken vertoont, zoeken uit welke premies ze kunnen krijgen en beginnen te isoleren. Hierbij komt vooraf geen onafhankelijk deskundig advies aan te pas. In een later stadium, wanneer de opdrachtgever vergunningsplichtige werken wenst uit te voeren komen ze bij een architect terecht. Deze stelt vast dat de woning naast een energetische problematiek ook een vochtprobleem heeft, stabiliteitsrisico’s vertoont, de geïsoleerde dakopbouw verkeerd is samengesteld met condensatie als gevolg,… Kortom de eerdere investering is deels slecht besteed en is verloren na aanpassingen. We pleiten ervoor om het bekomen van premies te koppelen aan een voorafgaand onafhankelijk deskundig advies. De architect is door zijn opleiding en ervaring in een waaier aan materies hiervoor de geknipte partner. Dat initiatief in combinatie met een gelijkschakeling van de BTW-voet voor renovatie en afbraak met volledige wederopbouw zal ervoor zorgen dat ook oude, beter te slopen panden, zullen vervangen worden en men kan spreken van een echte inhaalbeweging. Overheidsmiddelen lopen minder het risico ondoordachte lapmiddelen te worden.”

M.M.: Wat is er gewijzigd rond de verzekeringsplicht? “Alle bouwpartners zijn tien jaar aansprakelijk voor wat ze doen, maar enkel de architect moet zich daar verplicht voor verzekeren. Destijds werd deze verzekeringsplicht ingesteld

door de deontologie van de Orde van Architecten, je was als architect hoofdelijk aansprakelijk. Daar heeft de wet Laruelle verandering in gebracht door toe te laten dat je deze aansprakelijkheid ook met je vennootschap mag dragen. Maar de ongelijkheid tussen de verschillende bouwpartners is daarmee niet weggewerkt. De plicht geldt niet voor aannemers, ingenieurs,… Een aantal wetsvoorstellen liggen intussen op tafel die een einde moeten maken aan deze discriminatie. Op zich positief, maar inhoudelijk nog niet consument en architectvriendelijk, er is dus nog werk aan de winkel. M.M.: Is het tijdperk van de individuele architect aan het verdwijnen? “Er zijn toch nog veel individuele architecten, maar er is ook wel een duidelijke trend naar samenwerking. Het bouwverhaal is namelijk zo complex geworden dat je alleen niet meer alle kennis volledig kan beheersen. Heel het bouwproces heeft zoveel facetten met bijbehorende verantwoordelijkheden dat het onmogelijk is om al deze disciplines in huis te hebben. Veel middelgrote kantoren weten zich te omringen met de juiste experts in kader van de specificiteit van hun projecten en fungeren zo als enige aanspreekpunt naar de bouwheer toe en als coördinator van het geheel. De opdrachtgever wordt zo een groot deel ‘ontzorgt’. Als nu nog elke partij een gelijkwaardige verzekeringsplicht heeft voor de verantwoordelijkheden en taken die hij voor zijn rekening neemt, zijn we helemaal tevreden.” M.M.: Waarom is er zoveel kritiek op architectuurwedstrijden? “Het probleem is dat opdrachtgevers steeds meer van architecten eisen. Enorm veel architecten investeren heel veel tijd (lees betaalde werkuren) in deze wedstrijden. Maar van bijvoorbeeld 60 deelnemers is er maar één winnaar. Kantoren waarvan het orderboek grotendeels afhangt van het binnenhalen van opdrachten via wedstrijden kunnen bij een aantal verliezen op rij het financieel erg moeilijk krijgen. Opdrachtgevers van hun kant, weten vaak niet goed via welke procedure, voor welke vergoeding en wat ze inhoudelijk moeten vragen om een goede selectie te kunnen maken. Het is perfect mogelijk om op basis van referenties, een goede visienota of een aantal criteria te bepalen welke architect de beste is voor hun project. Daarom sensibiliseren we zowel de opdrachtgevers als de architecten in de juiste aanpak van een goede architectuurwedstrijd. Voor beide groepen hebben we een handvest gemaakt en dat werpt zijn vruchten af: verschillende opdrachtgevers en architecten vinden hun weg in deze problematiek naar NAV. Nu de overheid nog! Kijk alvast eens op onze site www.architectuurincompetitie.be

A rc h i te c tu ur - 13


Jan Peeters.

Eddy Van Beversluys.

Axci s Architecten

Omni Wood

E.V.B Algemeen Stud ie bureau

Energiezuinig wonen met het slimme hout

Meesters in houtconstructies

Gedroomde start voor uw bouwproject

Activiteiten

Een architectenbureau, een pionier in geavanceerde bouwmethodes met hout voor de particuliere woningbouw, flatgebouwen en bedrijfspanden.

Expertise

Slimme bouwmethodes met hout: CLT (Cross Laminated Timber) en SIP (Structural Insulated Panels).

Voordelen

De houten panelen worden op maat vervaardigd. Uitsparingen voor bijvoorbeeld ramen en deuren worden vooraf uitgezaagd. De buitenwanden krijgen nog een isolatielaag en worden voorzien van steenstrips of sierpleister. Deze methode gaat sneller en preciezer dn bouwen met bakstenen of betonvlakken. SIP en CLT hebben een hoog isolerend vermogen en een grote luchtdichtheid.

Opmerkelijk

Axcis tekende de plannen voor een project langs de Luikersteenweg in SintTruiden, het hoogste massiefhouten woongebouw van Europa.

Van dak tot huis

Omni Wood spitst zich toe op dakwerken en specialiseert zich ook in renovaties en nieuwbouw in houtskelet. Omni Wood realiseert projecten die in kwaliteit, uitvoering en stabiliteit hun gelijke niet kennen.

Eigen productie

Hoe groot de houtconstructies voor uw bouwproject ook zijn, Omni Wood maakt ze volledig zelf in een eigen atelier.

Studies voor bouwprojecten, wegen en rioleringen – nieuwbouw én renovatie. E.V.B. Algemeen Studiebureau schrijft uw verkavelingsdossier, en regelt alle vergunningen. Ook voor plaatsbeschrijvingen en schattingen kunt u bij hen terecht.

Tijdwinst

Troef

Uw houtconstructie wordt zoveel mogelijk geprefabriceerd. Uw dak of gebouw staat zo veel sneller in elkaar.

Ecologische materialen

Uw dak of gebouw isoleert én ademt als geen ander. Onder meer dankzij inblaasisolatie van houtvezels.

Eén aanspreekpunt

Van opmeting over plannen en offerte tot oplevering: u hebt maar één contactpersoon bij wie u met al uw vragen terechtkunt.

Hulp bij vergunningen

U krijgt alle plannen en tekeningen in 3D. Daarmee heb u alles in handen om uw stedenbouwkundige vergunning aan te vragen.

Axcis Architecten Roosberg 18 – 3400 Landen T 011 88 12 01 info@axcis.be – www.axcis.be 14 - Archi tectuur

Aanbod

Sint-Truidensesteenweg 259 – 3350 Linter T 011 78 31 71 – info@omniwood.be www.omniwood.be

“Waar anderen jarenlang zwoegen, krijgen wij bouwbedrijven, eigenaars en overheden op één lijn. Het geheim? Vertrouwen. Eigenaars ontvangen een eerlijke prijs, bouwmaatschappijen krijgen hun vergunningen, en overheden vertrouwen ons in het respecteren van het bijzonder plan van aanpak.”

Vijf in een

“E.V.B. Algemeen Studiebureau? Dat zijn vijf ervaren en betrouwbare experts. Ze zijn stuk voor stuk gebeten door infrastructuur, stedenbouw en ruimtelijke planning. En hebben een flexibele agenda. Zo rekent u ook ‘s avonds en in het weekend op ons.”

EVB Algemeen Studiebureau Oostkouter 17 – 1730 Asse – T 02 452 78 52 eddy.van.beversluys@pandora.be


Any Green

Benoît Pelleriaux.

Groen maakt gelukkig Wist u dat planten binnen een werkruimte niet alleen het zuurstofgehalte in de lucht maar ook de motivatie van uw medewerkers doen toenemen? Benoît Pelleriaux, zaakvoerder van Any Green, onthult het groene geheim. Bedrijven investeren steeds vaker in een groene werkomgeving. Hoe verklaart u dat? Benoît Pelleriaux: “Steeds meer bedrijven zijn ervan overtuigd dat een gezond binnenklimaat van hun gebouwen een positieve invloed heeft op het welzijn van hun werknemers. Ze stellen vast dat het loont om te investeren in een aangename, groene werkomgeving. Want het wordt steeds duidelijker dat mensen zich beter voelen in een ruimte waar planten voor een groene touch zorgen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat werknemers die zich goed voelen, niet alleen minder ziek maar ook gemotiveerder en productiever zijn.” Hoe verklaar je dat mensen binnen een groene omgeving beter presteren? “Eigenlijk zijn planten zoals mensen. Het zijn allebei levende wezens die reageren op het klimaat waarin ze zich bevinden. Net zoals planten goed gedijen in een omgeving met veel licht en een ideale vochtigheidsgraad, gaan mensen openbloeien in een omgeving waarin natuurlijke elementen geïntegreerd worden. We durven wel al eens te vergeten dat de mens zelf ook één en al natuur is. Het is dan ook vanzelfsprekend dat een groene, natuurlijke omgeving hem gelukkig stemt. ‘Green Happiness’ is een feit.” Voor welke specifieke diensten kunnen bedrijven bij jullie terecht? “We zijn gespecialiseerd in zowel het ontwerpen, aanleggen als

onderhouden van interieurbeplanting. Of het nu gaat over het plaatsen van planten van 20 centimeter of bomen van 12 meter hoog bij bedrijven, hotels, binnentuinen, zwembaden ... maakt niet uit. We zijn een team van 17 experten die samen over tonnen ervaring beschikken om de meest uiteenlopende werk- en leefomgevingen in gezonde, groene biotopen te transformeren.” De voorbije jaren hebben jullie er een specialiteit bijgekregen: gestabiliseerde en levende groene wanden. “Groene wanden zijn een echte trend. Je hebt de ‘Moss Fashion’. Dit is een gestabiliseerde groene wand die uit mos bestaat en die op basis van een ecologisch proces vereeuwigd werd. Het voordeel van deze wand is dat hij geen water, licht of specifieke temperatuur nodig heeft en bovendien uiterst geschikt is om geluid te absorberen. Daarnaast zijn er ook de ‘Living Walls’. Deze wanden bieden we aan in een formaat van 80x80cm dat afgewerkt wordt volgens de voorkeuren van de opdrachtgever. Ze zijn niet alleen een mooie decoratie, ze zijn ook duurzaam en daarenboven geluidsabsorberend.” Hoe ziet u de toekomst van Any Green? “De toekomst wordt ongetwijfeld nog groener. Wij willen dat groene toekomstverhaal graag verder uitbouwen. Onze ambitie is niet zozeer onze omzetcijfers te doen stijgen. Veel meer willen we inzetten op kwalitatieve service. Vandaag staan onze planttechniekers dicht bij onze klanten. En dat willen we zo houden. Het is die klantgerichte en creatieve aanpak die men het meest waardeert. Laten we dat vooral als ons handelsmerk behouden. Want na meer dan 25 jaren in het vak te staan, weet ik één ding zeker: het is door onze klanten en hun planten onze volle aandacht te geven, dat we gedurende al die jaren erin geslaagd zijn duurzame resultaten te plukken.”

Any Green Woluwelaan 143 A - 1831 Diegem-Machelen - T 02 253 10 69 - contact@anygreen.com - www.anygreen.com I n te r ieu r - 15


OND E RN E M EN I N A A RS C H OT

Ondernemen in Aarschot Mattias Paglialunga, schepen lokale economie:

“Het is hier goed wonen, leven en werken” Aarschot ligt in het hart van het Hageland en is een stad in volle bloei. Met een levendig handelscentrum stimuleert ze haar inwoners om te ondernemen en te werken in eigen streek. Bovendien bieden het stadsbestuur en het industrieterrein enorm veel werkgelegenheid. Wie toch elders werkt, maakt gebruik van de goede ligging van deze stad. “De Aarschottenaren hebben ideale pendelmogelijkheden naar de Vlaamse Ruit,” stelt Mattias Paglialunga, schepen van lokale economie. M.M.: Hoe ziet het economisch beleid van Aarschot eruit? Mattias Paglialunga: “Momenteel zetten we verder in op kernversterkende maatregelen om ons handelsapparaat te ondersteunen. Zo hebben we een nieuw platform centrummanagement opgericht, waarbij de stad een coördinerende rol vervult en de beslissingskracht bij de handelaars ligt. Daarnaast maken we 100.000 euro vrij om de beeldkwaliteit van de Grote Markt te verbeteren. Ook lanceren we een nieuwe actie om een actief flankerend beleid te voeren ten aanzien van leegstaande panden. Hiervoor maken we 35.000 euro per jaar vrij. Om al deze plannen daadwerkelijk uit te voeren, verruimen we onze dienst economie met extra personeelskracht. Verder moet een nieuwe citymarketing campagne de zichtbaarheid en aantrekkingskracht van onze stad vergroten. Naast deze campagne is er ook de lancering van het park & shop concept. Hierbij versterken we de parkeerrotatie en tegelijk koppelen we de activatie van consumentenbestedingen hieraan. Wat het industrieterrein betreft, bespreken we momenteel de resultaten

16

Mattias Paglialunga: “De combinatie van onze goede pendelmogelijkheden en onze lokale tewerkstelling zorgt voor een laag werkloosheidscijfer.”

van het openbaar onderzoek voor PRUP Nieuwland/ Meetshoven. Dat PRUP maakt het mogelijk voor onze bedrijven om in alle rechtszekerheid toch flexibele bouwvormen te hanteren. Op het bedrijventerrein zelf komen er nieuwe wegen, betere fiets- en voetpaden, een nieuwe riolering en meer groen. Op dit ogenblik pakken we de Betekomsesteenweg al aan en voorzien we een opwaardering van het park Elzenhof. Met Europese middelen willen we de biodiversiteit hier versterken, maar willen we ook van Elzenhof een aangename plek maken.”

M.M.: Wat maakt Aarschot een aantrekkelijke stad? “Dankzij de goede ontsluiting via spoor- en steenwegen beschikt Aarschot over een uitstekende ligging. Hierdoor is zowel het bedrijventerrein als het commerciële apparaat goed bereikbaar. Bovendien resulteert de combinatie van onze goede pendelmogelijkheden en onze lokale tewerkstelling in een laag werkloosheidscijfer. Verder zijn we met onze 10.000 leerlingen een echte


AARSC H OT RA N K I N G

“Dankzij de goede ontsluiting via spoor- en steenwegen beschikt Aarschot over een uitstekende ligging. Hierdoor is zowel het bedrijventerrein als het commerciële apparaat goed bereikbaar.” Mattias Paglialunga

De 10 grootste bedrijven Hieronder vindt u een klassement van de – naar toegevoegde waarde – 10 grootste bedrijven in Aarschot. Wij zochten ze op in de meest recente Trends Top 100.000, die zich baseert op de prestaties in het jaar 2014. 1. Duracell Batteries Toegevoegde waarde: 61,61 miljoen euro Sector: elektrische en elektronische apparaten, fabricage Werknemers: 523 - Algemeen directeur: Christoph Karkossa

2. Huize Eigen Haard scholenstad met kwalitatief onderwijs. Ook jongeren die moeilijker hun weg vinden, helpen we verder. Samen met organisaties als Arktos en VDAB zetten we in op flankerende maatregelen om te anticiperen op schooluitval of om de overgang na het secundaire onderwijs te begeleiden. Ons sterk uitgebouwd jeugdbeleid biedt jongeren ook de mogelijkheid om na schooltijd hun vaardigheden bij te schaven.” M.M.: Welke werkpunten merkt u nog op de stad Aarschot? “Aarschot kent een commerciële leegstand die boven het Vlaamse gemiddelde ligt. Dat cijfer loopt echter gelijk met andere kleinstedelijke gebieden die onder druk staan van perifere handel of e-commerce. Ook het industrieterrein heeft dringend een update nodig. Aarschot is financieel gezond, maar wil ook waken over een goede liquiditeitenbasis en een traject van duurzame schuldaflossing conform aan de regels van de Vlaamse overheid. Hierin zijn we ambitieus: het industrieterrein wordt aangepakt en het handelsapparaat bouwen we verder uit tot een bedrijvige kern. In Aarschot is het goed wonen, leven en werken.”

Toegevoegde waarde: 11,92 miljoen euro Sector: instellingen met huisvesting voor volwassenen met een mentale handicap - Werknemers: 198

3. Sint Jozefcollege Toegevoegde waarde: 11,19 miljoen euro Sector: scholen en onderzoekcentra - Werknemers: 6

4. SERIS Technology Toegevoegde waarde: 9,53 miljoen euro Sector: veiligheid, materiaal, installatie, productie, verkoop, verhuur Werknemers: 132 - CEO: Danny Vandormael

5. MBA Belgium & Luxembourg Toegevoegde waarde: 7,92 miljoen euro Sector: medische en farmaceutische apparatuur en uitrusting Werknemers: 28 - CEO: Steven Mesdom

6. Sint-Jozef Rusthuis Toegevoegde waarde: 5,55 miljoen euro Sector: rusthuizen, verzorgingstehuizen Werknemers: 104

7. Hospital Logistics Toegevoegde waarde: 4,79 miljoen euro Sector: transport, logistiek Werknemers: 74 - CEO: Eric Dewaet

8. D.S.V.

AARSCHOT IN CIJFERS Burgemeester: André Peeters (CD&V) Inwoners: 29.157 (2015) Werklozen: 913 (2013) Jeugdwerkloosheid: van 446 jongeren in 2013 naar 434 jongeren in 2014 Bedrijven: 287 Toerisme: 4 B&B’s en 5 hotels

Toegevoegde waarde: 4,29 miljoen euro Sector: burgerlijke bouwkunde, utiliteitsbouw, wegenwerken en waterbouw Werknemers: 114 - Gedelegeerd bestuurder: Roger Vander Velpen

9. Pashuysen Toegevoegde waarde: 3,63 miljoen euro Sector: auto’s, verkoop en garages Werknemers: 41 - Gedelegeerd bestuurder: Louis Gijsemans

10. Ubes Toegevoegde waarde: 3,62 miljoen euro Sector: metaalverwerking en -bewerking Werknemers: 28 - Algemeen directeur: Piet Gruwez A arsc h ot - 17


Vlak naast de Demer, verborgen in het Hagelandse groen, ligt Kasteel van Nieuwland – De Postiljon. Met zijn hotel, feestzaal, seminarielokalen, terrein van veertien hectare met vijver en park, en keuken die bekendstaat voor zijn culinaire hoogstandjes maakt deze locatie uw bedrijfsevenement tot een daverend succes. Maxim Leers.

Kasteel van Nieuwland – De Postiljon

Toplocatie voor al uw bedrijfsevenementen Van bedrijfsvergadering of seminarie tot teambuildingactiviteiten en personeelsfeesten: in Kasteel van Nieuwland – De Postiljon organiseert u al uw bedrijfsevents van 10 tot 280 personen. De parking biedt plaats aan 150 wagens. Wilt u uw personeel of klanten na een intensieve dag een nachtje laten uitrusten? In het hotel slapen ze in 24 moderne en klassiek ingerichte kamers als een roos. Bereikbaarheid? Het terrein – dat maar liefst 20 voetbalvelden groot is – ligt op maar vijf minuutjes rijden van de E314.

Thuiskomen in de natuur

Kasteel van Nieuwland – De Postiljon is een familiezaak waar u zich écht thuis voelt. Uitbater Maxim Leers: “In het hotel en de feestzaal is er op elk moment van de dag iemand van de familie aanwezig. Want we willen het verblijf of evenement van onze klanten altijd in het grootste comfort laten verlopen. We liggen ver weg van storend stads- en verkeerslawaai. De stilte en de rust

op het domein nodigen uit om bijvoorbeeld met de ramen wijd open of in de tuin zelf te vergaderen.”

Locatie exclusief voor u

Kasteel van Nieuwland – De Postiljon geeft u een sterke garantie. Kiest u om uw evenement er te laten plaatsvinden? Dan hebt u de locatie voor zich alleen. Maxim Leers: “We kiezen bewust om maar één evenement tegelijkertijd te laten plaatsvinden. Zo storen bedrijven elkaar niet tijdens hun activiteiten. Voor een bedrijfsevent houden we tot achttien kamers vrij. Ondernemingen hebben het hotel dan vrijwel voor zich alleen. Ze kiezen vrij om die kamers te gebruiken, al is het maar om hun werknemers zich te laten opfrissen voor ze aan tafel gaan.”

Alles wat u wilt

Organiseert u een evenement in Kasteel van Nieuwland – De Postiljon? Dan is echt álles mogelijk. Maxim Leers: “We zweren bij een flexibele en persoonlijke aanpak. Aan bedrijven vraag ik onmiddellijk wat ze precies willen en hoe ze dat graag gerealiseerd zien. We werken niet met formules omdat gewoonweg álles bespreekbaar is. Zo stond ons terrein al vol met tenten, lieten we helikopters en luchtballonnen landen en tekenden we quad- en survivalparcours uit op het terrein. We geven ook tips voor externe activiteiten zoals mountainbike- en kajaktochten. Voor seminaries en vergaderingen werken we wél met dagpakketten, maar ook die passen we op vraag volledig aan.”

KAST EEL VAN NI EU WL AND – DE POST I LJON

Beemdenstraat 61 – 3200 Aarschot – T 016 56 58 46 info@kasteelvannieuwland.be – www.kasteelvannieuwland.be 18 - Aars chot


Peter-Jan Timmerman en echtgenote Kristel.

Pejati

“Wij garanderen hoogste aankoopprijs voor goud” Wilt u (oud) goud verkopen? Dan garandeert Pejati in Tessenderlo u de hoogste prijs in België. U kunt er ook beleggingsgoud aankopen in de vorm van goudbaren en gouden munten. “Een solide investering, waarop u niet belast wordt, ook niet op de meerwaarde,” beklemtonen zaakvoerders Peter-Jan Timmerman en zijn vrouw Kristel. “En op termijn stijgt de waarde van goud altijd.” Vanuit heel België komen juweliers naar Pejati om oud goud te verkopen. “Zij vormen 90% van ons cliënteel,” zegt Peter-Jan Timmerman, die als gediplomeerd goudsmid in 1985 exclusieve juwelen met dure edelstenen begon te maken. “In 1991 hebben mijn vrouw en ik Pejati opgericht, om nieuwe juwelen te maken van oud goud. Toen goud duurder werd, kreeg ik steeds meer goud dat niet allemaal verwerkt kon of moest worden. Het smelten, zuiveren en uitbetalen van oud goud werd zo onze hoofdactiviteit. Onze centrale ligging in Tessenderlo, op het knooppunt van VlaamsBrabant, Limburg en Antwerpen, is daarbij een grote troef.”

Open, transparante communicatie

Pejati garandeert klanten de hoogste goudprijs in België. “We wegen het goud op een geijkte weegschaal op tafel, terwijl de klant erbij is. En dankzij mijn 30 jaar ervaring kan ik de waarde

van stukken zeer goed inschatten. De communicatie met de klant hierover verloopt open en transparant, plus we betalen onmiddellijk. Door die transactiesnelheid hoeven we geen verliesmarges in te calculeren en krijgt de klant telkens de hoogst mogelijke prijs.”

Stabiele belegging

Peter-Jan en Kristel zien ook de interesse voor goud als investering toenemen. “De aankoop van goudbaren of gouden munten wordt niet belast, de gerealiseerde meerwaarde bij verkoop evenmin. De goudprijs fluctueert, onder invloed van diverse factoren: economische conjunctuur, marktevoluties, oorlog, … Maar op lange termijn stijgt het altijd in waarde. Goud is een stabiele, degelijke belegging. Bij de Romeinen kocht je met één gouden munt een mooi gewaad. En dat, vandaag omgerekend ongeveer 1000 euro, betaal je nu nog altijd voor een mooi kostuum. Kortom, goud is en blijft een maatstaf.”

FICHE Activiteit: inkoop van goud (juwelen, tandengoud, gouden munten, sloopgoud), diamanten, platina, zilver, tin en elektronicaonderdelen, zoals printplaten. Aanbod van beleggingsgoud. Troeven: hoogste goudprijs in België, discrete aanpak in vertrouwen, centrale ligging.

Laar 18 - 3980 Tessenderlo - T 0473 26 36 85 - juwelen@pejati.be - www.pejati.be 19


VOE D I N G

Jean Eylenbosch, voorzitter FEVIA

“Duurzame groei door samenwerking en dialoog”

1 december 2015 was een nieuwe mijlpaal in de bestuursrangen van FEVIA. Die dag gaf gewezen voorzitter Bernard Deryckere de fakkel door aan de 56-jarige Jean Eylenbosch, die door de raad van bestuur van de federatie van de Belgische voedingsindustrie, tot nieuwe voorzitter werd gekozen. Eylenbosch, die de eretitel van baron draagt, maakt zelf al vijftien jaar deel uit van het FEVIA-bestuur en wil onder meer werk maken van een nog betere dialoog met zowel overheden, leveranciers als distributeurs. De nieuwe FEVIA voorzitter roept op om met ‘Food.be – Small country. Great food.’ samen de fierheid over onze voeding uit te dragen. Bart Vancauwenberghe

20


M.M.: Meneer Eylenbosch, hoe intens bent u verankerd met de Belgische voedingsindustrie? “Ik ben afkomstig uit een Brusselse brouwersfamilie. Na studies in de rechten werd ik advocaat. Vanaf 2000 ging ik aan de slag bij Coca-Cola Enterprises Belgium, waar ik verschillende nationale en internationale functies bekleed heb. Sinds 2011 ben ik Vice-President European Government Relations bij Coca-Cola Enterprises Inc. Daarnaast ben ik ook zaakvoerder van Chaudfontaine. Ik was altijd al sterk maatschappelijk geëngageerd en ben onder meer censor bij de Nationale Bank van België. Sinds 2002 fungeer ik als beheerder bij FEVIA, sinds 2000 ben ik ook bij FostPlus actief. In beide functies zet ik me sinds jaar en dag in voor de Belgische voedingsindustrie.” M.M.: Welke organisatie erft u van uw voorganger? “Onder meer dankzij zijn engagement mogen we stellen dat de Belgische voedingsindustrie sterk is en een brede waaier aan kwalitatieve producten aanbiedt. Op die manier dragen we meer dan een steentje bij aan een sterke Belgische economie. We zijn niet voor niets de enige industriële sector die de voorbije 10 jaar werkgelegenheid in ons land kon houden. Onze bedrijven, groot en klein, gaan voor een duurzame groei en dat wil ik als voorzitter stimuleren. Tegelijk willen we samen met de overheid onze verantwoordelijkheid blijven nemen op het vlak van milieu en volksgezondheid. Ik ben ervan overtuigd dat samenwerking daarbij de sleutel is om te komen tot echte oplossingen. We moeten wel beseffen dat we dat doen binnen een Belgische context, met concurrerende buurlanden vlakbij.” M.M.: In hoeverre draagt het merk ‘Food.be - Small country. Great food.’ daartoe bij? “De lancering van dit generieke merk, nog een verdienste van mijn voorganger, heeft ertoe bijgedragen dat de buitenwereld zich al een stuk beter van bewust is van onze rol als grootste industriële federatie van het land. Tot voor drie jaar was dat nauwelijks bekend. Het beste bewijs daarvan was een bezoek dat wij ruim drie jaar geleden brachten aan het kabinet van de toenmalige vicepremier Johan Vande Lanotte. Hij kende FEVIA niet, en dat was niet eens zijn fout, maar die van ons. Daaruit hebben we geleerd dat we heus niet zo verlegen moeten zijn en best trots mogen zijn op onze realisaties. Het heeft ons ervan overtuigd dat we de ambitie

mochten koesteren om hoger te springen. Natuurlijk, we moeten realistisch en pragmatisch blijven: ons landje vertegenwoordigt op de wereldkaart maar een miniem stipje. Daardoor is onze binnenlandse markt eerder beperkt en mogen we ons op exportvlak gerust nadrukkelijker profileren. Voor bedrijven afzonderlijk is dat moeilijk, maar via het sterke imago van Food.be, moeten we daar met vereende krachten wel in slagen. Iedereen Food.be-ambassadeur: als we daarin slagen, dan kunnen we duurzaam groeien.” M.M.: Hoe uitdagend is het anno 2016 om een Belgisch voedingsbedrijf te zijn? “Die ‘challenge’ is niet min. Ten eerste, omdat we ons ding moeten doen binnen een complexe regelgeving, waarbij zowel de Europese, de federale, de gewestelijke als de lokale normen moeten worden gerespecteerd. Daarom is het van belang de dialoog met die overheden te optimaliseren via een globalere aanpak. Een andere uitdaging moet zijn om ons exportcijfer nog te verhogen. Het zou super zijn mochten onze leden er gezamenlijk in slagen om die buitenlandse omzet binnen drie jaar te verhogen van 23 naar 25 miljard euro. Dat kan onder meer door een kmowerkgroep te dynamiseren en een kruisbestuiving tussen grote en kleinere bedrijven mogelijk te maken. Dit realiseren kan door het hanteren van een openkeukenconcept, waarbij iedereen van iedereen kan leren. De wil daartoe is er, alleen moet dit op een coherente manier worden aangepakt.” M.M.: Hoe staat u tegenover het plan van minister Peeters om de voedingswetten te moderniseren? “Onze wetgeving telt tal van voorbijgestreefde voedingswetten die een rem zetten op de innovatie van Belgische bedrijven. Dat is jammer, omdat we in ons land net sterk zijn in innovatie en met vernieuwende producten bijdragen aan een gezondere levensstijl. Het initiatief van minister Peeters om in dialoog met de sector die remmen weg te werken, zal onze competitiviteit versterken. Zo kunnen we blijven inzetten op duurzame groei en jobs in ons land houden. Van inbinden op kwaliteit is geen sprake. We zijn fier op de kwaliteit en de diversiteit van onze producten. Keer op keer merken we dat we net daarmee het verschil maken op de export en in eigen land. We willen wel de concurrentie kunnen aangaan met gelijke wapens en onze kwaliteit net extra in de kijker zetten. “

www.drinksonline.be T +32 (2) 720 04 17 21


Demapack

“Op maat gesneden papier voor industriële toepassingen” Heel wat productieprocessen hebben permanent behoefte aan hoogstaand technisch papier om optimaal te kunnen functioneren. Demapack is sinds jaar en dag een specialist in deze nichemarkt. Onder leiding van Lieven en Nele De Meulenaere is het familiebedrijf begin dit jaar BRC-gecertificeerd, waardoor het zich vooral in de voedingsindustrie nog nadrukkelijker kan profileren. Lieven en Nele De Meulenaere.

Wat doet uw bedrijf precies? Lieven: “Onze corebusiness is het sheetcutten en het slitten en rewinden van de meest uiteenlopende technische papiersoorten en/of folies. Het komt erop neer dat wij grote moederrollen omzetten naar rollen, bobijnen en vellen in kleine of grote afmetingen. Vooral ons machinepark dat uitgerust is om grote breedtes te kunnen verwerken, is een enorme troef. Bij de slitter/rewinder kunnen we rollen tot 250 cm inhangen. De sheetcutter kan een breedte van 180 cm aan.” Nele: “Sinds de verhuis zeven jaar geleden van Eke naar Oudenaarde hebben we ons machinepark gevoelig uitgebreid, maar daarnaast is de jarenlange ervaring en knowhow van een heel trouw team van medewerkers een belangrijk gegeven dat in onze sector het verschil kan maken. We focussen op de voedingssector, diverse andere industrieën (onder meer textiel, metaal, …) en subcontracting, waarbij het papier of de folie van de klant in nauw overleg verwerkt wordt naar een gewenst formaat.” Hoe belangrijk is het behalen van het BRC-certificaat? “Vorig jaar hebben we onze volledige infrastructuur en administratie hiermee in regel gebracht en tegelijk de productieflow geoptimaliseerd. Ook onze medewerkers beseffen maar al te goed het belang hiervan en zorgen ervoor dat al onze afgewerkte producten perfect aan de eisen inzake traceerbaarheid en voedselveiligheid voldoen. Meestal komen onze producten nooit bij de particuliere consument terecht, maar is de hoge kwaliteit ervan wel essentieel om de productieprocessen van onze klanten optimaal te laten verlopen. Daarom vermijden we bewust goedkopere alternatieven.

De ervaring leert dat klanten die zich hier wel toe laten verleiden, vroeg of laat daarvan terugkomen omdat minderwaardig papier voor veel verdoken verliezen zorgt.” Wat verwacht u naar de toekomst toe? “We zijn sterker geworden in de breedte, waardoor we helemaal klaar zijn voor een grote stap vooruit, met de blijvende focus op kwaliteit en flexibiliteit die eigen is aan een familiale kmo. Zeker met het BRC-certificaat in handen, beschikken we nog over heel wat potentieel om onder meer bij voedselverwerkende bedrijven onze marktpositie te verstevigen.”

FICHE Producten: boter-, bak- en ‘meatsaver’-papier, recyclagepapier, geraffineerd papier, vet- en vochtwerend papier, wit en bruin kraftpapier, golfkarton op rol, enzovoort…

Lindestraat 26 – 9700 Oudenaarde – T 055 21 09 90 – info@demapack.be – www.demapack.be – facebook.com/demapack 22

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


Deconinck

Excellent in stoom en thermische olieketels Met drie eigen merken wereldwijd klanten bereiken, het is niet iedere Vlaamse kmo gegeven. Familiebedrijf Deconinck-Wanson slaagt wel in die missie. De onderneming verzorgt turnkeyprojecten voor stoomketels, stoomgeneratoren en thermische olieketels en wordt geroemd omwille van de uitstekende service.

Wat maakt de marktpositie van Deconinck-Wanson zo sterk? Geert Deconinck: “Nadat onze vader (stichter Robert Deconinck) in 1982 de zaak had opgericht en zich gaandeweg specialiseerde in stoomketels, was de overname van de firma Wanson in 2004 een cruciale mijlpaal in onze historiek. Sindsdien kunnen we maatwerkprojecten verzorgen voor drie eigen merken. De Steambloc®-stoomketels zijn drietrek vlampijpketels uit hoogwaardig materiaal. Daarnaast hebben we de Vaporax®stoomgeneratoren en de thermische olieketels Thermopac®.”

Piet en Geert Deconinck.

In welke industrieën bent u vooral actief? “Farmacie, chemie, textiel, energie, verwarming, raffinaderijen, de voedings- en drankensector, de maritieme industrie: onze tentakels zijn wijdverspreid. Zestig procent van onze omzet realiseren we in het buitenland. Projecten in een straal van 350 km rond onze vestiging verzorgen we met eigen mensen. Onze klanten hebben de zekerheid dat onze gedreven projectleiders en ingenieurs hun realisatie tot in de puntjes opvolgen. Bovendien beschikken we over de grootste verhuurvloot in België voor stoomketels en thermische olieketels. Deze mobiele units worden gebouwd op chassis of op een trailer en zijn makkelijk inzetbaar.”

Hoe slaagt u erin zich te onderscheiden? “Sinds jaar en dag kiezen we resoluut voor maatwerk: zowel de ontwikkeling, het ontwerp, de constructie, de opbouw, de opstart als de dienst-na-verkoop gebeurt door ons eigen personeel. In België en een stuk van Nederland is een interventiedienst 24/7 beschikbaar. Bovendien garanderen we energetische aanpassingen die ook milieuvriendelijk zijn en kunnen gewenste extra’s vlot in onze systemen worden geïntegreerd.”

Deconinc k Legen Heirweg 43 – 9890 Asper-Gavere – T 09 384 63 27 – info@deconinck.com – www.deconinck.com Vo e d in g - 23


FACI L ITY MANAGEME NT

Waarom horecabedrijven met Profiwash samenwerken Waarom besteden horeca- en cateringbedrijven hun afwas uit aan Profiwash in Rotselaar? Leon Schreurs van Brochetto en Filip Fransen van Witlov getuigen.

“Wij verzorgen de catering van verschillende grote evenementen, met veel afwas. Als we daar personeel voor moeten inzetten, lopen de kosten veel te hoog op.”

“De samenwerking zorgt voor een enorme ontlasting voor onze keuken.”

Leon Schreurs, Brochetto

Filip Fransen, Witlov

“Afwaspersoneel vinden is heel moeilijk”

“Profiwash bespaart ons extra medewerkers”

Het barbecue- en grillrestaurant Brochetto in Heist-op-denBerg, uitgebaat door Leon Schreurs en zijn dochters, is sinds november vorig jaar wekelijkse klant bij Profiwash. Samen met deze klant selecteerde de afwasspecialist uit Rotselaar bestek en porselein, plus de nodige verpakkingen voor een optimale logistiek, ook voor de interne ‘handling’, bijvoorbeeld bij het indekken. “We willen immers overal op en top professioneel zijn en tijd sparen,” zegt zaakvoerder Leon Schreurs van Brochetto. Wekelijks verzorgt Profiwash het vaatwerk van Brochetto.

Het Brusselse cateringbedrijf Witlov, gerund door Filip Fransen, is een nieuwe klant bij Profiwash. De afwasexpert begeleidde hen bij de aankoop van hun servies en bij de optimalisatie en aankoop van alle duurzame verpakkingen, zowel vanuit het standpunt klantenbeleving en logistiek als ‘vaatwastechnisch’. Door de nieuwe samenwerkingsovereenkomst verzorgt Profiwash nu voor elk evenement van Witlov de volledige vaatwas.

“Wij zijn heel tevreden over de samenwerking,” stelt Leon Schreurs van Brochetto. “We geven al ons porselein mee, zoals borden en soeptassen, maar ook bestek, gietijzeren grillplaten, enzovoort. Alles komt blinkend en proper terug. Met het op- en afhalen van de vaat is Profiwash bovendien altijd stipt op tijd, dat waarderen we.” “Waarom we met Profiwash samenwerken? Eerst en vooral omdat we daardoor personeel kunnen uitsparen. Het is momenteel bovendien erg moeilijk om hiervoor voldoende medewerkers te vinden. Anderzijds is het ook een enorme ontlasting voor onze keuken.” 241 - Faci li t y Managemen t

Filip Fransen is vol lof over de dienstverlening van Profiwash. “Ik ben heel tevreden over hun service, ze brengen telkens alles netjes en schoon terug. We geven vooral glazen, bestek en borden mee. De potten en pannen, die onze koks gebruiken, wassen wij zelf af.” Profiwash beschikt over een poleermachine, u kan er dus van op aan dat alles in perfecte staat wordt terugbezorgd. “De uitbesteding van onze afwas heeft voor ons heel wat voordelen,” zegt Filip Fransen van Witlov. “Wij deden het vooral voor het financiële voordeel. Wij verzorgen de catering van verschillende grote evenementen. Als we personeel moeten inzetten voor die uiteenlopende afwas, lopen de kosten veel te hoog op. Het zijn telkens grote hoeveelheden vaatwas, dus uitbesteden aan Profiwash was voor ons een heel goed idee.”


Profiwash

“Horecabedrijf bespaart kosten door afwas uit te besteden” Efficiënter werken door de afwas van bestek, servies en glazen uit te besteden: Profiwash in Rotselaar, de grootste afwasfabriek in België, helpt horecabedrijven kosten besparen. “Investeren in dure eigen afwasinstallaties en –medewerkers hoeft dan niet meer,” beklemtoont Lode Schepers, die Profiwash in 2003 oprichtte. Afwaswerk outsourcen biedt diverse voordelen. “Ondernemers kunnen hun soms beperkte horecaoppervlakte zo optimaal benutten,” legt Lode Schepers uit. “Extra tafels renderen wellicht beter dan een eigen professionele vaatwasmachine, die moet bediend worden door moeilijk te vinden medewerkers, met veel verloren uren. Als je ook de snel stijgende elektriciteits- en waterkosten in rekening brengt, wordt nog duidelijker waarom je bespaart door je afwas uit te besteden. Via de studiecentra van vakorganisatie Horeca Vlaanderen kunnen bedrijven dergelijke terugverdiencijfers en kosten trouwens laten uitrekenen.”

volgens HACCP-, BRC- en andere voedselveiligheidsnormen is cruciaal voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het kost veel energie om daarvoor zelf een, dikwijls laaggeschoolde, afwas- of keukenmedewerker op te leiden. Het resultaat van de eigen vaat is trouwens meestal minder dan dat van ons.”

Heel gunstige aankoopprijzen

Bestek, servies en glazen kunnen klanten overigens via Festarent, een zusterbedrijf van Profiwash, aankopen. “Festarent verhuurt alle materialen voor feesten en beschikt over 70.000 bestekken en 350.000 glazen en borden. Daardoor kunnen we heel gunstige aankoopprijzen onderhandelen. Klanten profiteren daar mee van.”

Wekelijks transport

Eigen voertuigen van Logistra, het transportbedrijf in de groep, halen het vuile bestek, servies en glaswerk op de afgesproken ogenblikken op en brengen het hygiënisch gereinigd en netjes gesorteerd terug. “We spreken die tijdstippen met onze klanten af, rekening houdend met hun openingsdagen.”

Kennis van voedselveiligheid

Profiwash bouwde sinds 2003 een trouw cliënteel uit in vier sectoren: evenemententoeleveranciers en -organisatoren, rust- en ziekenhuizen, voedingsbedrijven (inclusief de zeer vele chocolatiers) en horeca & catering. “Voor elke sector en af te wassen producten hebben wij de juiste kennis over detergenten en reiniging in huis. Dat wij werken

FICHE Activiteit: afwasspecialist voor horeca en voedingsbedrijven, evenementenbureaus en rust- en ziekenhuizen. Troeven: “Onze afwasexpertise bespaart klanten kosten en verbetert hun efficiëntie.”

Wingepark 4a – 3110 Rotselaar – T 016 44 17 45 – info@profiwash.be – www.profiwash.be Vo e d in g - 25


Frank Vanhentenrijck.

ProFlow+

Uw pomp- en filterinstallaties volledig op maat Merkonafhankelijk

ProFlow+ werkt samen met zowat alle leveranciers van pompen en filters. U krijgt altijd de beste oplossing voor uw toepassing.

Kostenbesparing

ProFlow+ zoekt altijd de pompen en filters die geschikt en juist gedimensioneerd zijn voor uw installatie en productie. Zo komt u altijd goedkoper uit.

Snelle service

uw gedetailleerde offerte met beste oplossingen, alternatieven en kosten krijgt u altijd op heel korte termijn. Uw pomp of filtereenheid ligt nooit lang stil. Daar zorgen de eigen voorraad en het transport per koerier voor. In de ateliers van ProFlow+ worden indien nodig meteen stukken op maat gemaakt.

Servicecontracten

ProFlow+ inventariseert uw installatie, stelt een dossier op en adviseert u welke onderdelen u in welke mate in eigen voorraad of in stock bij ProFlow+ moet houden om een vlot verloop van het servicecontract te garanderen.

De klok rond

ProFlow+ is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar.

Bart Soete en Frans Van Laere.

Culinaire Finesse

“Van intiem diner tot groots bedrijfsfeest… Wij verzorgen al uw feesten van a tot z!” Show cooking

Spektakel in de keuken is helemaal ons ding. Wij verrassen uw gasten met een wokfestijn met een explosie aan oosterse smaken, met een gastronomische reis rond de wereld of met sfeervolle gezelligheid rond de Oklahoma Joe Barbecue.

Voor al uw culinaire verwennerijen

Bij Culinaire Finesse kunt u altijd terecht. In onze slagerij haalt u uw kwaliteitsvlees om zelf de keuken in te duiken. Geen zin, geen tijd? Uw kanten-klare maaltijd staat al klaar. Avondje uit? Schuif aan in het Verwenkaffee in Dilbeek. Wilt u uw familie of medewerkers een uniek feest aanbieden? Culinaire Finesse is uw geknipte partner: van aankleding van de zaal tot zuiderse tartaar van Belgisch witblauw.

Samen 40 jaar ervaring

Bart Soete en Frans Van Laere hebben opgeteld 40 jaar ervaring in de keuken. Met deze slager-spekslagers en traiteurs en hun professionele team lopen al uw feestjes van een leien dakje. Van stevige barbecue tot gastronomische verfijning.

Culinaire Finesse Bonastraat 22 – 3350 Wommersom T 0479 97 01 07 fvh@proflowplus.be – www.proflowplus.be 26 - Voedi ng

Robert Dansaertlaan 234 1702 Groot-Bijgaarden – T 02 466 83 67 info@culinairefinesse.be www.culinairefinesse.be - T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o nd e raan

Julien en Jonatan Roelandt.

A.B. Europe

Wereldwijd zakendoen zonder zorgen Aanbod

“Wij geven advies en ondersteuning bij alle exportformaliteiten, zoals certificaten, visa en apostilles. Wij regelen alles. U kiest.”

Uw voordelen

“’AB’ Consular Consultancy Buro heeft alle essentiële kennis en de strategische contacten. Wij zijn kind aan huis bij de Kamers van Koophandel en andere instanties. Zo slagen wij erin om uw documenten razendsnel in orde te brengen.”

25 jaar ervaring

“’AB’ Consular Consultancy Buro” is een onderdeel van AB Europe NV, en heeft een jarenlange ervaring op gebied van de logistiek, transport, marketing en sales. De toekomst is verzekerd want de zonen Julian en Jonatan zitten mee in het bedrijf.”

Drie vestigingen

“U vindt ons in Asse, Brussel en op Brucargo. Een van onze consulenten is altijd in de buurt om uw vragen te beantwoorden en uw documenten af te halen of te leveren.”

“AB” Consular Consultancy Buro DIV: A.B. Europe NV HQ Louwijn 13 – 1730 Asse – T 02 452 50 82 ab.consulting@abeurope.be www.abeurope.be


Wasserij De Pare l

De duurzame kwaliteitsaanpak van een echt familiebedrijf Runt u een restaurant of een feestzaal en bent u op zoek naar een wasserij die perfect weet hoe uw kleren en tafellinnen te reinigen en te strijken? Dan bent u bij Wasserij De Parel in Aarschot aan het juiste adres. Zaakvoerders Johan Deboes en zijn vrouw Daisy De Raedemaeker zorgen ervoor dat uw tafels en medewerkers er op elk moment net en professioneel uitzien. Daisy De Raedemaeker, vader Deboes en zoon Johan Deboes.

Wasserij De Parel is een écht familiebedrijf. “Mijn vader heeft het samen met mijn grootvader opgericht,” vertelt Johan Deboes. “We bestaan al meer dan 60 jaar. We werken voor particulieren en bedrijven en hebben ons in de loop der jaren toegelegd op horecazaken. Vooral in die sector zijn kwaliteit en professionele uitstraling cruciaal. Zowel hun tafellinnen als de kledij van hun kelners en keukenmedewerkers reinigen en strijken wij snel, tot in de puntjes en efficiënt. Wij plooien nog veel met de hand, zodat we de properheid van het wasgoed extra kunnen controleren. Daar hechten wij veel belang aan.”

bleekmiddels. Vroeger had je slijtage na 200 wasbeurten, nu pas na 550. Kortom, als klant realiseer je zo een stevige besparing.”

Ophalen en leveren wanneer u het wenst

Juiste bleekmiddel laat linnen langer leven

Onder meer ‘t Rietlaer in Rillaar, Restaurant Vital in Gelrode en restaurant en feestzaal Cijnshof in Tienen doen beroep op de persoonlijke kwaliteitsaanpak en -service van Wasserij De Parel. “Wij halen het wasgoed, indien gewenst, op bij de klant en leveren het op het afgesproken tijdstip mooi gestreken terug af. Zelf brengen en ophalen kan ook.”

Duurzaamheid staat al even centraal in de dienstverlening van Wasserij De Parel. “We werken sinds kort met een nieuw bleekmiddel, op basis van enzymen, dat de levensduur van het linnen bijna verdrievoudigt, in vergelijking met klassieke

De groeiende klantenportefeuille van Wasserij De Parel strekt zich uit over Vlaams-Brabant tot in het zuiden van Limburg. “In die regio zijn we sinds kort actief. Ook in Zuid-Limburg is er veel vraag naar onze diensten.”

Liersesteenweg 43 – 3200 Aarschot – T 016 56 60 82 – wasserijdeparel1@gmail.com – www.wasserijdeparel.be 27


Jean-Pierre De Nil.

TVH Equipment

“Betere service vanuit vereenvoudigde structuur” Het leven voor klanten en de eigen medewerkers vereenvoudigen, en op die manier het kwaliteitsniveau van de dienstverlening verder opkrikken: dat is wat TVH Equipment bereikt met de vorig jaar doorgevoerde fusie. “De bundeling van al onze Belgische activiteiten heeft zowel intern als extern duidelijkheid gecreëerd en daar plukken we nu de vruchten van,” weet Jean-Pierre De Nil, Director Access Equipment bij TVH Equipment. Welke reorganisatie heeft TVH vorig jaar ondergaan? Jean-Pierre De Nil: “Tot begin 2015 beschikte de TVH Group in België over vier bedrijven die, op basis van dezelfde producten, een gelijkaardige service leverden in heel ons land. Circa een jaar geleden namen we de beslissing om die entiteiten in twee fases te laten samensmelten tot TVH Equipment. Sinds 1 maart vorig jaar zijn het voormalige Gunco NV, Milcon NV en Thermote & Vanhalst NV onder die naam gegroepeerd, later kwam daar ook nog Havelange NV bij. Op die manier kon onze hele organisatie zich operationeel aan de nieuwe structuur en benaming aanpassen.” Waarvoor kunnen klanten nu bij TVH Equipment terecht? “Onder deze merknaam bundelen wij de verkoop, de verhuur en de service van access equipment (onder meer hoogwerkers en

schaarliften) en material handling (heftrucks, verreikers, zijladers voor warehousing,…). We bieden dit aan vanuit drie operationele hoofdvestigingen met volledig ingerichte werkplaatsen, gelegen in Waregem, Antwerpen en Nijvel. Limburgse klanten bedienen we logistiek vanuit Antwerpen, met ondersteuning van een lokaal commercieel team. Op die manier blijven we regionaal sterk aanwezig.” Hoe heeft de markt op die wijzigingen gereageerd? “We hebben snel ervaren dat klanten nu nog sneller wegwijs geraken in ons aanbod, en vlugger het juiste product vinden. Daar zit ook onze sterke regionale ondersteuning voor veel tussen. De goede geografische spreiding valt in de smaak, net als ons ruime aanbod: met een gebundelde vloot van ruim 3500 toestellen voor korte termijn, zijn we in staat om iedereen snel te helpen.”

Brabantstraat 15 – 8790 Waregem – T 056 43 42 11 – info@tvh.com – www.tvh.com 28 - Metaal & Machi n es

-


Smart in protection ROESELARE

HASSELT

BEERSE

ELVERSELE

T +32 (0)51 26 86 86

T +32 (0)11 22 44 93

T +32 (0)14 61 18 99

T +32 (0)52 46 16 78 29


TRAN S P ORT LO GI STIEK & EX P ED ITIE

Geodis Belgium

“Als wereldspeler in logistiek staan we dicht bij onze klanten” Geodis is een wereldspeler in logistieke dienstverlening: ruim 38.000 medewerkers in meer dan 67 landen, meer dan 120.000 klanten en een jaaromzet van meer dan 8 miljard euro. In België telt de multinational 150 medewerkers, verspreid over vijf kantoren in Deurne (nationale hoofdzetel), Schoten, Antwerpen Airport, Machelen en Strombeek-Bever. “Wij nemen het complete logistieke proces van onze klanten uit handen, zodat zij zich voor de volle 100 % op hun corebusiness kunnen toeleggen,” beklemtoont managing director Alain de Heldt.

30


Geodis biedt logistieke oplossingen op maat via de vijf bedrijfstakken ‘Supply Chain Optimalisatie’, ‘Freight Forwarding’ (lucht- en zeevervoer), ‘Contract Logistiek’, ‘Distributie & Express’ en ‘Wegvervoer’. Het is de vierde grootste logistieke dienstverlener in Europa en de achtste grootste wereldwijd.

“Een van onze waarden is ‘make it easy for the customers to do business with us’” Dankzij zijn gemotiveerde personeel slaagt Geodis er in België in om de hoge eisen van zijn klanten in te willigen. “Onze medewerkers maken het verschil,” zegt Alain De Heldt. “Zij zijn het hart van onze organisatie. Elke dag opnieuw leveren we kwaliteit in een competitieve markt. We moeten niet alleen inspelen op de behoeften van de klant, maar ook op de veranderende marktomstandigheden. Uitmuntendheid zit ingebakken in onze bedrijfscultuur. Onze medewerkers komen graag werken en dat straalt af op onze klanten.”

Voor groot en minder groot “Geodis heeft altijd dichtbij zijn klanten gestaan, ook al zijn we een deel van een groot internationaal bedrijf,” vult de managing director aan. “Een van onze waarden is ‘make it easy for the customers to do business with us’. Daarmee willen we benadrukken dat Geodis toegankelijk moet blijven voor alle soorten van klanten, zowel de grote spelers die meer geautomatiseerde oplossingen verlangen als de kmo’s die soms liever iets minder ‘high tech’ handel drijven.”

Out of the box Geodis Belgium doet er alles aan om zijn reputatie als betrouwbare partner te handhaven. Alain De Heldt: “Je moet je elke dag afvragen wat je beter kan doen en ‘out of the box’ denken. Luisteren naar de klant is de boodschap. We fungeren overigens niet alleen als dienst-, maar ook als

adviesverlener. Gespecialiseerde vakkennis speelt in deze context een erg belangrijke rol. Zo wordt het verschil dat we maken voor de klant tastbaar.” “We zoeken vooral naar die extra toegevoegde waarde die ons onderscheidt van anderen. Denken we maar aan het meer en meer gecompliceerde douanelandschap waar we met ‘to the point’ assistentie onze klanten bijstaan om voor hen de meest aangewezen oplossingen te vinden. Of de focus die we leggen op onze ‘customer’ service die onze klanten duidelijk maakt dat ze geen nummer zijn in het grote geheel. Een voorname sterkte is ook dat we over de jaren heen met veel van onze klanten zijn meegegroeid en dus ook een goed begrip hebben van wat hun business inhoudt en wat hun logistieke vereisten zijn.”

“Je moet je elke dag afvragen wat je beter kan doen en ‘out of the box’ denken. Luisteren naar de klant is de boodschap.” Flexibiliteit en veiligheid garanderen De haven van Antwerpen is voor Geodis uitermate belangrijk. “Door zijn expertise geniet het Havenbedrijf respect in heel Europa. Omdat we dicht bij de haven liggen, kunnen we kort op de bal spelen en onze klanten de nodige flexibiliteit bieden.” Ook veiligheid is meer en meer een ‘hot item’ binnen de transportsector. “Dat aspect integreren we in onze dagelijkse werking. We voldoen aan alle reglementeringen inzake veiligheid, zowel voor de lucht- als de zeevracht.”

Multimodaal transport en milieu Transport is en blijft cruciaal in onze economie omdat het een sterke invloed heeft op zowel de aan- als verkoop. “In samenspraak met onze klanten zoeken we naar de beste oplossing en gaan we voluit voor een multimodaal transportpakket. Het spreekt voor zich dat we ook op het ecologische aspect letten en daarin neemt transport via het spoor- en over het water een belangrijke plaats in.”

Lo g i s t i e k & E x p ed i t ie - 31


“We zijn over de jaren heen met veel van onze klanten meegegroeid en hebben dus ook een goed begrip van wat hun business inhoudt en wat hun logistieke vereisten zijn.” Alain de Heldt

Geodis groeit sterk dankzij overname van Amerikaanse OHL Eind vorig jaar, op 3 november, rondde Geodis de overname af van OHL (Ozburn-Hessey Logistics), gevestigd in het Amerikaanse Nashville, Tennessee. OHL is een van de toonaangevende 3PL bedrijven in de VS, met een jaaromzet van meer dan 1,2 miljard euro. 3PL staat voor ‘Third Party Logistics’. Veel bedrijven schakelen externe partijen in om hun logistieke activiteiten uit te besteden. Deze externe partners heten de ‘Third Party Logistic Providers’. OHL, opgericht in 1951, heeft meer dan 120 distributiecentra in Noord-Amerika, met meer dan 11 miljoen m² flexibele magazijnruimte en het aanbod van geïntegreerde globale leveringsketen en beheeroplossingen. Kortom, dankzij deze overname beschikt Geodis onder meer over extra ‘Freight Forwarding’ vermogen en verbeterde e-fulfillment expertise. “Deze acquisitie stelt ons in staat om marktleidende oplossingen op mondiaal niveau aan te bieden met uitgebreide expertise in elke fase van de ‘Supply Chain’,” stelt MarieChristine Lombard, CEO van Geodis wereldwijd. “Door onze capaciteiten samen aan te bieden vergroten we ons

32

wereldwijd aanbod naar in de VS gebaseerde klanten, in de EU en elders.” OHL is gespecialiseerd in de sectoren kleding, elektronica, gezondheidszorg, voedsel en drank en verpakte goederen.


Kwalitatieve duurzaamheid in de ‘supply chain’ Geodis heeft oog voor duurzaamheid. De multinational zoekt steeds naar duurzame oplossingen waar het kan, om zo het energieverbruik te minimaliseren. In 2011 stapte het bedrijf

in het VoKa Milieucharter van de Provincie Antwerpen. Met dit charter op zak kan Geodis in de toekomst verschillende milieu-uitdagingen aangaan.

Geodis Belgium Bisschoppenhoflaan 645 – 2100 Deurne – T 03 328 12 11 – sales.be@geodis.com – www.geodis.com Lo g i s t i e k & E x p ed i t ie - 33


Patrick Gielis.

Beckhoff

Nieuwe thuishaven is technologisch visitekaartje De Belgische vestiging van het automatiseringsbedrijf Beckhoff is sinds kort in een nieuw bedrijfspand in Lummen gehuisvest. De kantoorruimte is het neusje van de zalm van domotica en technologie. Zo toont Beckhoff hoe zijn vele krachtige oplossingen in de automatisering werken. Sinds eind oktober is Beckhoff van Hasselt naar het gloednieuwe bedrijvencentrum Klaverblad in Lummen verhuisd. Je vindt ze nu terug op de tweede verdieping, met een majestueus uitzicht op het klaverblad, een knooppunt van drukke Europese autowegen en met verkeer in alle richtingen.

Vlot bereikbaar

“Onze ligging is bijzonder gunstig,” zegt Patrick Gielis, general manager van Beckhoff in België. “We krijgen een grote visibiliteit, omdat we ons vlakbij belangrijke verkeersaders bevinden. Onze vestiging is hierdoor ook zeer vlot bereikbaar. Bovendien liggen we ver van de filegevoelige regio’s zoals Brussel en Antwerpen.”

Ruim

Beckhoff beschikt in Lummen over een oppervlakte van zowat 600 m², bijna het dubbele van de bedrijfsoppervlakte in Hasselt. De ruimte is met de hulp van een architect volledig ingericht volgens de concrete behoeften van Beckhoff. “We werken hier met dertien mensen – administratie, sales en support – maar er is ruimte voor 21,” zegt Patrick Gielis. “Zo kunnen we nog gemakkelijk uitbreiden.”

aangename en ruime kantoren. In een testruimte kan – elektrisch veilig – geëxperimenteerd worden met allerhande configuraties. Een goed uitgerust opleidingslokaal staat open voor klanten van Beckhoff. “Maar ook voor Vlaamse scholen,” zegt Patrick Gielis. “Want we willen studenten laten kennis maken met de nieuwste technologieën in de automatisering. We hebben de nodige knowhow in huis. Ook de demowand is zeker het vermelden waard. Hiermee tonen we hoe onze modules in diverse configuraties werken.”

Uitgekiend

Technologie

De nieuwe bedrijfsoppervlakte van Beckhoff is het resultaat van een uitgekiend ontwerp. De medewerkers van Beckhoff werken nu in

34

De nieuwe thuishaven van Beckhoff is voorzien van de slimste technologieën voor kantoorinrichting. Ze worden vanzelfsprekend


ondersteund door de geavanceerde systemen van Beckhoff, discreet weggeborgen in schakelkasten.

Alle technologie in dit gebouw is gericht op comfort, efficiëntie en zuinig verbruik.

Traditionele TL-buizen vind je in de kantoorruimte niet meer terug – laat staan dat iemand nog een gloeilamp zou moeten vervangen. Het verlichtingsysteem bestaat uit superzuinige leds. De verlichting heeft een moderne sturing, gekoppeld aan onder meer bewegingsdetectoren. Het licht floept aan als iemand een ruimte of een zone betreedt en dooft weer als er niemand meer aanwezig is. Je vindt vrijwel geen schakelaars meer tegen de wanden. En als er een is, dan is die uitgerust met EnOcean, de toonaangevende sensortechnologie waarmee je draadloos (en batterijloos!) de verlichting regelt.

Patrick Gielis: “We zijn trots op onze nieuwe uitvalsbasis. Voor ons is dit een plek waar we aangenaam en comfortabel kunnen werken. Voor de klanten en bezoekers is het een showroom – of een technologisch visitekaartje, als je wil. Het maakt duidelijk hoe diep de technologie van Beckhoff is doorgedrongen tot het dagelijkse leven.”

Het lichtsysteem bepaalt ook voor een groot deel de sfeer in het gebouw. De ledstrips, esthetisch weggewerkt in de muren, geven verschillende kleuren. Hier is geopteerd voor een technologie die onder meer in de theaterwereld goed bekend is: DMX 512. Dit is een protocol dat een snelle aansturing van de kleur, de richting en intensiteit van het licht toelaat.

Zuinig

Vanzelfsprekend is ook de verwarming elektronisch en slim geregeld. Zo melden contacten of een raam open of dicht is. Aan de hand van deze informatie zal de verwarming bijgeregeld worden.

FICHE Beckhoff is in oorsprong een Duits bedrijf. Het is een belangrijke en innovatieve producent van onder meer I/O’s, industrial pc’s en automatiseringssoftware. Beckhoff heeft distributiepunten in meer dan 60 landen. Beckhoff is sinds 2006 in België actief, met vestigingen in Lummen en Kortrijk. Klanten zijn onder meer producenten verpakkingsmachines, drukkerijen, windmolens en domotica voor bedrijven. In ons land telt Beckhoff 17 medewerkers: 13 in Lummen en 4 in Kortrijk.

Klaverbladstraat 11 B 2/2 – 3560 Lummen – T 013 25 22 00 – info@beckhoff.com – www.beckhoff.be I nn o vat i e & Auto m a t is at i e - 35


Koen Snoeys.

Olivier Troch.

Groep VAB

XIBIT

Dé mobiliteitsdokter, ook voor bedrijven

Pure passie voor IT

Activiteit

De grootste Vlaanderen.

mobiliteitsclub

van

De 270 eigen wegenwachters verzorgen jaarlijks 320.000 interventies in België en buitenland. 80 % van de wagens wordt ter plaatse gerepareerd, met kwaliteitsgarantie.

XIBIT is afgeleid uit de termen ‘eXtra Intelligentie’ en BIT, het kleinste deel van een byte. XIBIT ontwerpt en implementeert software op maat. Xibit staat voor een complementair team van developers die met kennis van zaken software op maat ontwerpen en implementeren.

Andere cijfers

Software op maat

B2b-manager: Koen Snoeys. Interventies

VAB dekt 1,7 miljoen voertuigen en ontvangt jaarlijks 550.000 oproepen. Het beschikt over 1200 medewerkers.

Omzet: 200 miljoen euro (2013). Extra service

De klant hoeft nooit op een sleepvoertuig te wachten, want VAB sleept de wagen zelf naar de garage en zorgt onmiddellijk voor een vervangwagen.

Totaalplaatje

Groep VAB verzorgt zowel de alarmcentrale, de planning, de wegenwacht als de vervangwagens in eigen beheer.

Aanpak bedrijven

“Onze accountmanagers stemmen dankzij regelmatige updates en analyses onze service nog beter af op uw bedrijf. Dankzij de vele diensten binnen de VABgroep bieden we een totaaloplossing aan voor het wagenpark. Bijvoorbeeld: tankkaarten, fietsbijstand, rijopleidingen, technische checks op locatie, …”

Pastoor Coplaan 100 – 2070 Zwijndrecht T 03 253 61 92 – fleet@vab.be www.vab.be/bedrijfsservice 36

“Wij ontwerpen de website, bouwen de website en zorgen ervoor dat hij mooi oogt,” zegt zaakvoerder Olivier Troch. “De voorbije jaren zijn we ons echter steeds meer gaan focussen op het ontwikkelen van online databases. Met onze dataoplossingen kunnen wij data op een dusdanige manier beheren dat ze een troef worden waarmee een bedrijf z’n resultaten kan versterken.”

Troeven

“Onze knowhow en flexibiliteit.” Amerikaanse klanten weten dat XIBIT ook s’ avonds voor hen paraat staat. Daarom worden er ook webapplicaties met een ‘help-button’ gebouwd. Zo kan de klant ‘on the spot’ verder geholpen worden.

Spirit

“Je kan ons best omschrijven als passionele informatici. De juiste oplossingen voor onze klanten definiëren en implementeren; eigenlijk zien wij dat niet zozeer als een job maar als een passie.”

Papenboskant 37 – 1861 Meise – T 02 451 00 50 info@xibit.be – www.xibit.be - T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o nd e raan


Enbro

“Bespaar fors dankzij uw energiemakelaar” Altijd kunnen rekenen op de beste prijs voor uw gasen elektriciteitsverbruik? Dankzij Enbro (afkorting voor Energy Brokers) is dit niet langer een utopie. De onafhankelijke energiemakelaar geeft u graag gratis advies en brengt iedereen met een btw-nummer in contact met de meest geschikte aanbieder op de markt. Hoe is Enbro ontstaan? Stijn Rigolle: “Sinds oktober 2013 lanceerden we op de Belgische markt een concept dat in het Verenigd Koninkrijk al jaren aanslaat en ondertussen ook in Nederland heel populair is geworden. Het komt erop neer dat wij met onze specifieke knowhow voor iedere onderneming en zelfstandige, zij het nu de lokale bakker of de grote multinational, de juiste prijs op de markt bedingen.” Hoe gaan jullie daarbij te werk? “Eerst maken we voor onze klant een integraal energieprofiel op, waarna we naar de diverse aanbieders openlijk de vraag stellen voor hun beste prijsvoorstel, via een uitgeschreven tender. Vervolgens bepalen we voor de klant het beste voorstel. Daarnaast gaan we, zeker voor de grote verbruikers, de facturatie controleren op fouten en volgen we het contract op, zodat het niet stilzwijgend verlengd wordt zonder het opnieuw te toetsen aan de mogelijkheden op de markt. Onze klant kan op elk moment gerust zijn dat wij uitkijken naar betere voorwaarden en daarnaast de lopende contracten en facturen nauwgezet opvolgen. Uiteraard bezorgen we onze klanten ook regelmatig actuele marktinformatie. Eigenlijk kan je onze aanpak goed vergelijken met die van een onafhankelijke verzekeringsmakelaar, maar dan voor de energiemarkt.”

Stijn Rigolle.

Welke evolutie heeft Enbro al doorgemaakt? “Met een team van 26 mensen (12 intern, aangevuld met 14 freelance vertegenwoordigers) creëren we iedere week 150 tot 180 nieuwe klanten, onder meer dankzij ons eigen callcenter. We weten dat 80 % van de markt nog altijd klant is bij één van de drie grootste aanbieders, dat betekent dat ons werk als makelaar nog lang niet af is. Wij slaan eigenlijk een brug tussen de leverancier en de klant, en worden door de energieleverancier betaald. Daardoor kunnen we de eindklant ook gratis adviseren.”

FICHE Oprichting: najaar 2013. Sinds eind vorig jaar is het bedrijf gevestigd in Heule. Doelstelling: een marktaandeel van 10 à 15 % halen. Toekomstplannen: op termijn wil het bedrijf uitbreiden naar Duitsland en Frankrijk, met lokale vestigingen.

Heulse Kasteelstraat 9 A – 8501 Kortrijk-Heule – T 09 394 394 0 – GSM: 0475 42 80 70 – info@enbro.be – www.enbro.be rgi ne - 37 Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o nEdneeraa


I CT

CEO Hubert Bro volgde in september bij Iris Pierre de Muelenaere op:

“Overname door Canon biedt wereldwijd erg veel kansen” Het bedrijf Iris in Louvain-la-Neuve zit in een nieuwe fase in haar bestaan. De specialist in OCR, wat voluit ‘optical character recognition’ betekent, met kantoren over de hele wereld, werd in 2013 overgenomen door multinational Canon en kreeg in september met Hubert Bro een nieuwe CEO. Hij volgde stichter en ex-‘Manager van het Jaar’ Pierre de Muelenaere op. “De combinatie van Iris en Canon is een sterk huwelijk,” stelt Hubert Bro. “Alle verkoopskanalen van Canon kunnen nu wereldwijd ook het volledige aanbod van producten en diensten van Iris verkopen.”

38

Iris werd in 1987 opgericht door Pierre de Muelenaere. Op dat moment waren er een vijftigtal bedrijven actief in ‘optical character recognition’. In 2015 blijven er daarvan nog amper drie over: het Russische ABBYY, het Amerikaanse Nuance en Iris. Het Belgische bedrijf groeide organisch en via overnames. In 2013 werd de onderneming zelf overgenomen door Canon, marktleider in systeemintegratie. Die acquisitie biedt veel kansen. Canons netwerk van zakelijke klanten in 150 landen moet de drijver worden van de wereldwijde groei en bekendheid van de Iris-producten en -diensten.

Iris is gespecialiseerd in OCR-technologie. Daarmee kan je snel documenten scannen, bewerken en delen. En dus je efficiëntie verhogen. Het bedrijf bestaat uit twee afdelingen: ‘Iris producten en technologieën’, waar de producten en OCR-technologie ontwikkeld en verbeterd worden, en ‘Iris professional solutions’, dat zich bezig houdt met dienstverlening en ondersteuning bij document management en IT infrastructuur.

“Iris is een uniek bedrijf met haar eigen waarden. Ik wil het pad van Pierre de Muelenaere en zijn team verder bewandelen.”

Nieuwe CEO Hubert Bro wil vooral de activiteiten in Noord-Amerika, Azië en Europa bevorderen. Hij is al meer dan 30 jaar aan de slag bij Canon. “We mikken op organische groei,” zegt hij. “Canon kan deuren voor ons openen in heel Europa en elders. Dit heeft een grote impact op de verkoop en distributie van Iris producten. De voorbije jaren werd er veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de markt in de Verenigde Staten, wat daar volgend jaar een groei met meer dan 10% moet opleveren.

GROEI IN DE VS


“Canon kan deuren voor ons openen in heel Europa en elders. Dit heeft een grote impact op de verkoop en distributie van Iris producten.” Hubert Bro

Ook de overeenkomst met Hewlett Packard om Iris technologie te integreren in hun eigen producten, in plaats van zelf scanningproducten te ontwikkelen, speelt daarbij een rol.” Wat maakt de Iris producten zo uniek? “De mogelijkheid om meer dan 130 talen te herkennen,” antwoordt Hubert Bro. “Bovendien garandeert de scanningtechnologie hoge kwaliteit en prestaties. Iris heeft de beste scanningtechnologie ter wereld.” “De producten van Iris kunnen de efficiëntie van een kantooromgeving enorm bevorderen. Alle documenten, zoals facturen, kunnen gescand worden in plaats van manueel in te geven. Dit levert een grote kost- en tijdsbesparing, zodat het personeel zich meer kan concentreren op taken met een hogere toegevoegde waarde.”

KANTOORREVOLUTIE Naast deze producten die een deel van de documentenstroom kunnen verbeteren, bouwt Iris ook complete oplossingen. Het personeel verstrekt ook consultancy. “De wereld wordt zich bewuster van de nood om kantoorefficiëntie te verbeteren. Je kan het een kantoorrevolutie noemen. Niemand ontsnapt aan de digitale transformatie. Dit betekent dat we moeten blijven kijken naar systemen die de efficiëntie kunnen verbeteren. Iris kan hier een grote sprong voorwaarts betekenen.”

Eddy Vandezande.

Group S

Brede dienstverlening voor iedere ondernemer Kunnen rekenen op een sociale groep bij elke belangrijke stap in de uitbouw van uw onderneming? Het kan bij Group S. De specialist in human resources en management solutions zorgt via een klantgerichte, kwalitatieve en onafhankelijke multiservice voor passende ondersteuning van starters, zelfstandigen en kmo’s. Een onderneming opstarten en draaiend houden is geen kinderspel. De diensten van Group S maken het leven van managers en ondernemers alvast een stuk eenvoudiger, onder meer via de online tools en documenten. “Starters kunnen terecht bij onze ondernemingsloketten, het sociaal verzekeringsfonds en het ziekenfonds,” stipt Eddy Vandezande aan. “Daarnaast verzorgen we voor hen ook aanvullende verzekeringen. Van zodra u personeel in dienst neemt, kunnen we ook het sociaal secretariaat, het kinderbijslagfonds en de bescherming van zowel werkgever als werknemers op onze schouders nemen. Bovendien kunnen we instaan voor diverse aspecten van het personeelsbeheer en verzorgen we diensten voor specifieke sectoren, zoals de bouw en woonzorgcentra.” Ook als u de internationale toer opgaat, blijft Group S graag uw partner. De onderneming beschikt hiervoor over een eigen organisatie in Frankrijk en een internationale cel.

Zal de overname door Canon het DNA van Iris veranderen? “Iris is een uniek bedrijf met haar eigen waarden. Net die speciale cultuur willen we behouden, zodat het bedrijf verder kan blijven bloeien en groeien. Het is mijn doelstelling om het pad van Pierre en zijn team verder te bewandelen.” Prins Bisschopssingel 34A – 3500 Hasselt – T 011 26 55 55 – www.groeps.be - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Te c h n o l og ie - 39


Niels Welkenhuyzen en Michiel Vanreyten.

Digital Talents

Eén digitaal platform voor al uw bedrijfsprocessen Digital Talents, een frisse onderneming aan de Corda Campus, specialiseert zich in webgebaseerde software toepassingen zoals webshops, complexe webprojecten en zakelijke software. Deze IT-talenten gaan met passie en overgave te werk. Een blik op hun website maakt meteen duidelijk waar deze jongens voor staan: transparantie, efficiency en correcte service. Zaakvoerders Michiel Vanreyten en Niels Welkenhuyzen weten waarover ze spreken. Beide heren blikken terug op een jarenlange ervaring bij een groot IT-bedrijf. Vanuit die ervaring groeide ook de idee dat de bestaande IT-markt nood heeft aan efficiëntere oplossingen. “Vaak werken bedrijven met duurdere softwarepakketten, maar gebruikt het personeel slechts een klein aantal functies van het programma,” verduidelijkt Vanreyten. “Ze betalen dus voor een hoop functionaliteit, die voor hen weinig relevant is of de software nodeloos ingewikkeld maken. Dat willen we ten allen tijden voorkomen. Vandaar dat we Company Connected hebben ontwikkeld. Dat is een ‘in house’ gemaakt softwarepakket voor ondernemingen. Het pakket is een bouwdoos van modules en mogelijkheden die naar nood en wens opgezet kan worden. Company Connected is een digitaal platform dat gebruikt kan worden voor al uw bedrijfsprocessen. Met dit platform verzeker je de online aanwezigheid van uw onderneming, plan je je onderneming, vereenvoudig je de administratie, beheer je HR en 40

analyseer je bedrijfsdata. Dat zijn de vijf peilers van ons product. Het software-pakket is gebouwd met moderne technologieën, waarmee we snel en indien gewenst, in fases kunnen werken.”

Stop that train

Digital Talents legt zich toe op kleine én grote projecten van de kmo-markt. “De Belgische kmo-markt is volop bezig met een inhaalbeweging,” zegt Welkenhuyzen. “Dat voelen we ook aan het aantal aanvragen. Belgen kopen steeds meer online, maar grijpen vandaag nog te vaak naar buitenlandse sites, terwijl hier zoveel potentieel voor het rapen ligt. Het grote voordeel van een webshop is dat klanten online hun producten kopen en evenzeer genieten van de service en het vertrouwen die een lokale handelaar biedt. Zo hebben we voor Eurocampers een nieuwe site met webshop ontwikkeld. Mensen die hun kampeerartikelen online kopen, kunnen er later altijd terecht voor herstellingen, productinformatie of andere vragen.”


op dit moment hebben we gewoon geen ontevreden klanten. In de toekomst wordt dat misschien een utopie, maar het is wel ons streefdoel. We maken er ook een erezaak van om altijd binnen de drie werkdagen een gedetailleerde prijsofferte voor te leggen aan onze prospects. Vaak verschieten ze dat het zo snel gaat, maar dat is net wat onze klanten en prospects enorm appreciëren. In onze prijsvoorstellen goochelen we ook niet met moeilijke termen, maar presenteren we een duidelijk en transparant overzicht. Het heeft geen zin om de klant met allerhande technische details rond de oren te meppen. Daar heeft ie geen boodschap aan. Het belangrijkste is dat de klant zich begrepen voelt en uiteindelijk waar krijgt voor zijn geld. Simpel, maar niet evident anno 2016.”

Focus op tevreden klanten

Deze digitale talenten ontbreekt het niet aan ondernemingszin. Ze werken met overgave en ‘goesting’ en staan met beide voeten op de grond. “Onze motivatie halen we uit de positieve reacties van onze klanten,” zegt Vanreyten. “Het klinkt misschien hooghartig, maar

Een continue stroom van tevreden klanten is misschien een onrealiseerbare droom, maar voorlopig betekent dat wel een uitbreiding voor Digital Talents. “We plannen om tegen eind dit jaar te groeien naar een 15-tal medewerkers,” zegt Vanreyten. “We willen de flexibiliteit van een kmo behouden en niet uitgroeien tot een groot IT-bedrijf, maar door het stijgende aantal projecten dringen nieuwe aanwervingen zich op. Dat is uiteraard een positieve zaak,” lacht Vanreyten.

Kempische Steenweg 301 bus 13 – 3500 Hasselt – T 011 45 47 87 – info@digitaltalents.be – www.digitaltalents.be

ICT - 41


Kurt Vannieuwenhuysen.

Fiskuvan

Wij zijn de huisarts van uw onderneming Ondernemen doet u met passie: u heeft doelen, maakt plannen en koestert ambities. Maar op het pad van de ondernemer zijn er ook valkuilen, en daarom is een ervaren gids meer dan welkom. Iemand die u advies én inzicht in uw cijfers geeft. Zodat u alles in handen heeft om de juiste keuzes te maken voor uw zaak. Manager Magazines sprak met Kurt Vannieuwenhuysen van Fiskuvan. Hoe maakt Fiskuvan het verschil voor mijn zaak? Managing director Kurt Vannieuwenhuysen: “Omdat wij uw rechterhand zijn. We denken niet alleen met u mee, we denken proactief voor uw zaak. Want u krijgt de informatie die u nodig heeft om gefundeerde beslissingen te nemen – op het juiste moment. Beschouw de experts van Fiskuvan als uw coach: u heeft doelstellingen met uw zaak, samen zorgen we ervoor dat die realiteit worden.”

42

Zijn die doelstellingen heel divers bij uw klanten? “Natuurlijk, want iedere ondernemer is uniek, en heeft zijn eigen plannen, ambities en doelen. Een overname, een nieuw bedrijfsgebouw, een betere balans tussen werk en privéleven … Onze rol als boekhouder, accountant of fiscalist is de laatste jaren sterk veranderd. Natuurlijk zijn de cijfers nog altijd onze invalshoek, maar eigenlijk zijn we de huisarts van de ondernemer. Waarbij we preventief ingrijpen om uw zaak gezond te houden. En wanneer


B ED R I J FS A DV I E S

het nodig is, sturen we u op tijd door naar de fiscale en juridische specialisten.” Hoe vertaalt die evolutie zich in uw dienstenpakket? “Het aanbod wordt breder. Wij blijven uw boekhouder, maar we begeleiden u bijvoorbeeld ook bij uw successieplanning. U denkt nu ongetwijfeld dat dit voornamelijk voor onze oudere klanten belangrijk is. Fout! Zodra u met een onderneming start, staat successieplanning hoog op de agenda. Want we denken allemaal dat we 90 jaar worden, maar niemand heeft een glazen bol. Bovendien verandert uw gezinssituatie met de jaren: u trouwt, krijgt kinderen, start een nieuwe relatie … Uw successieplanning verandert mee, dus blijft die een aandachtspunt. Vertel uw wensen aan uw Fiskuvan-expert, en wij gaan ermee aan de slag. Even later krijgt u een plan, met de alternatieven tot in de puntjes uitgewerkt. Daarna is het aan u om knopen door te hakken, en zet u de stap naar de notaris.” Voor groeiende ondernemingen heeft u ook een aanbod? “Inderdaad. Hier komt onze rol als coach helemaal naar voren. U heeft groeiplannen? Fiskuvan becijfert ze, en geeft u informatie waarmee u die doelen realiseert. We hebben aangepaste software in huis, om uw budgetten en groeiplannen op te stellen en op een overzichtelijke manier weer te geven. En u krijgt uw cijfers

wanneer ú ze nodig heeft: elke maand, elk kwartaal of een paar keer per jaar. Met Fiskuvan als coach heeft u alles in handen om er voluit voor te gaan met uw onderneming. Want we vertalen de cijfers en boekhoudkundige informatie op uw maat: duidelijk en to the point. U gaat er onmiddellijk mee aan de slag.” Reken ik ook voor mijn personeelsbeheer op Fiskuvan? “Met onze sociale audit vormen wij de link tussen uw onderneming en uw sociaal secretariaat. Is uw arbeidsreglement waterdicht? Zitten uw personeels- en beloningsbeleid goed? En wat zegt uw policy voor bedrijfswagens? Dat zijn veel vragen waarop u het antwoord wilt weten. Want het sociale beheer van uw onderneming is heel divers, en soms verliest u het overzicht. Dan is een externe expert met een objectieve blik welkom. Fiskuvan neemt elk aspect van uw sociale beleid onder de loep, en geeft u aanbevelingen. Dat geeft u de kans om bij te sturen waar het nodig is.” U kiest ervoor om dicht bij uw klanten te staan? “Een coach moet een nauwe band hebben met de bedrijven die hij begeleidt. En dat weerspiegelt zich in de twee troeven van Fiskuvan: bereikbaarheid en persoonlijke service. U kunt terecht in onze zes kantoren in de driehoek Brussel, Gent en Antwerpen. Elke werkdag van acht uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds én op zaterdagvoormiddag staan we voor u klaar. Bovendien geven onze experts u een antwoord op elke ondernemersvraag. Dus laat ons gerust weten hoe we uw zaak vooruit kunnen helpen.”

FICHE Waar: actief in heel Vlaanderen, met zes kantoren in de driehoek Brussel-Gent-Antwerpen. Filosofie: Fiskuvan vertaalt cijfers naar glasheldere informatie, zodat u het beste uit uw onderneming haalt. Missie: ondernemers helpen om meer voordeel te halen uit hun dagelijkse business.

Groot in persoonlijke service Ed. Schelfhoutstraat 232 – 1770 Liedekerke – T 053 64 47 00 – kurt@fiskuvan.be – www.fiskuvan.be 43


Durne z Advocate nassociatie

Bouwplannen? Praat eerst met uw raadsman U bent een ambitieuze ondernemer, en hebt plannen voor de toekomst. Misschien hebt u al een bouwterrein of pand op het oog voor een nieuw project. “Dat is goed,” zegt advocaat Johan Durnez. “Maar bespreek uw plannen eerst met uw advocaat. Want er zijn enorm veel risico’s onderweg.”

Wanneer ik bouw denk ik aan mijn architect, aannemer of ingenieur. Niet aan mijn advocaat. Johan Durnez: “En toch legt u beter eerst uw plannen voor aan uw jurist. Want het is te laat om afspraken te maken zodra een overeenkomst gesloten is. En er zijn veel vragen waarop u graag het antwoord weet, vóór u tot een akkoord komt. Ligt het terrein in watergebied? Zijn verzakkingen mogelijk door een onstabiele bodem? En zit er misschien verontreiniging in die bodem? U controleert ook het best of er geen terugkoopclausule in de overeenkomst staat. Want dan is het niet eenvoudig om financiers te vinden voor uw project.” En dan zijn we nog niet gestart met onze bouwwerkzaamheden? “Nee, want u moet eerst uw vergunningen aanvragen. En als dat traject niet vlot verloopt, krijgt u procedures bij de Bestendige Deputatie of de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dat kan maanden of zelfs jaren aanslepen. Ligt uw project stil? Dan is het geïnvesteerde kapitaal geblokkeerd. Misschien wordt uw vergunning definitief geweigerd en moet u uw krediet terugbetalen aan de bank. Weet dat u dan ook een schadevergoeding te wachten staat. Hoeveel die bedraagt? Als ondernemer betaalt u álle interesten terug die de bank verliest. Dat is een groot verschil met een particulier die leent en vervroegd terugbetaalt. Die betaalt maar drie tot zes maanden interest als schadevergoeding.” Ook bij de werkzaamheden zelf speelt u een rol? “Een goede samenwerking tussen bouwheer, aannemer en architect is noodzakelijk. Uw advocaat speelt hier een rol als bemiddelaar. Het doel? Conflicten oplossen zonder ze voor de rechtbank te brengen. Dat kunnen onderlinge conflicten zijn, maar ook met

Johan Durnez.

misnoegde buurtbewoners. Natuurlijk kan uw advocaat niet élk risico uitschakelen. Maar hij informeert u wel volledig over de moeilijkheden die zich kunnen voordoen. Dat geeft u de mogelijkheid om gefundeerde keuzes te maken.”

FICHE Filosofie: de advocatenassociatie waar u als ondernemer terechtkunt voor advies én begeleiding. Aantal medewerkers: 12. Advocaat-vennoten: Johan Durnez en Erwin Goffin.

Waversebaan 134 A – 3050 Oud-Heverlee – T 016 40 60 40 – info@durnezadv.be – www.durnezadv.be 44 - BEDRIJFS ADVIES : A dvo ca ten & C o n su l en ten

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


Sandra Huyberechts, Wim Marissens, Stijn Van der Mijnsbrugge, Yannick Debrie.

Fis kodata

Helder advies en innovatieve aanpak “Voor de ondernemer, zelfstandige of vzw is de tijd dat ‘de boekhouder het wel oplost’ voorbij. Onze rol is die van coach, begeleider en adviseur.” Bestuurder Wim Marissens van Fiskodata heeft een glasheldere visie op de rol van de accountant. U vindt helder communiceren erg belangrijk. Waarom? Wim Marissens: “Heerlijk helder is in deze branche van cruciaal belang. Als ondernemer neem je niet alleen beslissingen omdat iets wettelijk moet. Dat is een achterhaald idee. In de loop van een kwartaal heeft de ondernemer, zelfstandige of vzw de plicht om zijn organisatie goed te doen draaien en om in te grijpen waar nodig. De klant moet dan absoluut naar ons toe communiceren. Wij rekenen erop dat onze klanten ons duidelijk briefen over de gemaakte uitgaven. Beroepsmatig patrimonium is vandaag de dag lang niet altijd zo duidelijk af te bakenen. Dat vraagt om een vertrouwensrelatie van beide kanten.” Fiskodata zorgt dan zelf ook voor heldere communicatie? “Communicatie is tweerichtingsverkeer. We maken er een punt van om onze klanten overzichtelijk periodisch te briefen. Onze unieke rapportage bestaat uit weinig tekst en compacte cijfergegevens per item en een grafische voorstelling. In één oogopslag krijgt de klant een beeld van de kerncijfers én kan hij ze vergelijken met voorgaande perioden en de opgemaakte previsie. Daarnaast

durven we de klant er duidelijk op te wijzen wanneer het niet goed gaat. We communiceren proactief door onze klanten bv. een raming van de voorafbetaling van het volgende jaar te bieden. Geen standaardlijsten dus, maar een duidelijk overzicht en een beknopte to do-lijst.” Fiskodata onderging wijzigingen in het management. Heeft dat gevolgen voor die aanpak? “Er waait een frisse wind door Fiskodata, maar de visie blijft: een no-nonsenseaanpak, proactief denken en innovatie. Zowel in onze service als op het vlak van automatisering zijn we zeer vooruitstrevend. Fiskodata werkt al meer dan 20 jaar ‘in the cloud’. Onze klanten kunnen al heel lang op afstand aan hun boekhouding. Wij hebben de knowhow op het vlak van automatisch binnenhalen van allerlei gegevens en zijn echte voorlopers. Wij zien geen meerwaarde in het inputten van data die al ergens bestaan maar automatiseren om efficiënter te werken.”

FICHE Knowhow voor vzw’s: 35% van het cliënteel van Fiskodata zijn vzw’s met hun specifieke aanpak. Glasheldere visie met drie pijlers: no-nonsenseaanpak, proactief denken en innovatie. Luisterbereid: Fiskodata gaat op zoek naar de grondslag van uw vraag om de juiste aanpak uit te tekenen.

R. Dansaertlaan 76A – 1702 Groot-Bijgaarden – T 02 466 06 10 – wim.marissens@fiskodata.be – www.fiskodata.be n cny - 45 Th e m a/ R ub r i e k k l eAi cco n o nudnetaraa


FACILITY MAN AG E M E N T

Meer veiligheid start op de eerste plaats bij uzelf De laatste dagen, weken en maanden worden we overspoeld door zeer onrustwekkende berichten. Geweld, bomaanslagen, we kennen ook een grote toevloed van immigranten. Deze gebeurtenissen beuken danig op ons in en zorgen ervoor dat velen onder ons zich zeer ongerust maken. Een automatisch gevolg daarvan: een heus onveiligheidsgevoel. Stefan Kerkhofs

Als we echter een beetje meer inzoomen op onze persoonlijke levenssfeer, dan merken we al gauw dat we niet allemaal even bewust omgaan met onze persoonlijke veiligheid. Los van het feit of de hierboven opgesomde incidenten onze persoonlijke veiligheid al dan niet beïnvloeden, delen we met Jan en alleman heel wat privé dingen. We vertellen op Facebook aan iedereen waar we zoal uithangen en wanneer we met vakantie zijn. Velen onder ons gaan op een zeer nonchalante wijze om met hun sociale media en laten hun profiel onbeveiligd achter. Ze houden geen rekening met het feit dat de vrienden van onze vrienden niet altijd onze vrienden zijn …

UW BUURMAN, UW BEWAKER Ik krijg wel al eens te kampen met de stelling: “Ik ben niet altijd thuis. Mijn vrouw zou daarom graag een alarmsysteem aanschaffen, want ze heeft een behoorlijk groot onveiligheidsgevoel.” Wanneer ik dan bij de mensen in kwestie aanbel, constateer ik behoorlijk snel dat heel wat zaken echt niet kloppen. De woning wordt verborgen achter een grote haag, het slot van de voordeur deugt niet, de tuinmeubelen kunnen gebruikt worden om via de eerste verdieping binnen te klimmen, enzovoort. Op deze manier maken we het leven van de crimineel wel echt heel gemakkelijk. De eerste reactie om het veiligheidsgevoel te versterken, moet altijd uitgaan naar een aantal voor de hand liggende oplossingen. Zorg dat uw woning zichtbaar is zodat uw buren of omstaanders kunnen zien wie er rond loopt. Schenk extra aandacht aan ramen en deuren, vooral de sloten. Wees voorzichtig hoe u zich profileert op de sociale media en hou vooral een goed contact met uw

46

buren. Zij zijn uw belangrijkste bewakers. Dezelfde regels gelden voor bedrijven in industriezones. Meer nog, daar kunnen criminelen zeer gemakkelijk ongestoord werken. Er is weinig of geen sociale controle wanneer bedrijven sluiten. Bijkomstig probleem bij ondernemingen zijn de medewerkers. Criminaliteit in bedrijven wordt bijna altijd van binnenuit georganiseerd. Niemand hoort het wanneer ramen worden ingegooid of wanneer een alarm loeit.

ALARMSYSTEEM MÉT INTERVENTIE Wanneer de hierboven opgesomde maatregelen (en er zijn er nog veel meer), genomen zijn, kunt u nog altijd overwegen om een alarmsysteem te laten installeren. Maar vergeet niet dat een alarmsysteem zonder een goede opvolging geen enkel nut heeft. Als de sirene loeit zonder interventie van de gebruiker, bewakingsdienst of politie, dan zal de crimineel evengoed vrij spel hebben. Er bestaan hiervan meer dan voldoende voorbeelden in de praktijk. We leven nu eenmaal in een maatschappij waar het onontbeerlijk is geworden om met veiligheid bezig te zijn. Veiligheid begint steeds bij ons, de mens.

Wim Buyl, Zaakvoerder – Allseccon www.allseccon.eu – info@allseccon.eu – T 0475 627 909


Katrien Van Herck, Bob Laes en Edwin Bellis.

B-V Advocaten & Partners

“Onze beste reclame zijn onze tevreden cliënten” ‘Een ander soort advocatenkantoor’. Zo profileren B-V Advocaten & Partners zich. Geef toe: het klinkt verfrissend. Maar is het dat ook in de praktijk? Katrien Van Herck en Edwin Bellis beantwoorden die vraag met een vurig pleidooi voor hun vernieuwende aanpak. Wat typeert jullie alternatieve aanpak? Katrien Van Herck: “We stellen vast dat onze cliënten vooral nood hebben aan een advocaat die dichtbij hen staat. Ze willen geen tussenpersonen maar rechtstreeks contact met hun raadsman. Ze verwachten ook een betrokkenheid. Iemand die hun belangen op een persoonlijke manier verdedigt en hun dossier van nabij opvolgt. Het is dat soort engagement dat wij als kantoor bieden. Het vormt ook de basis van ons gepersonaliseerd advies dat steeds als doel heeft onze cliënt oplossingen te bieden waarmee hij z’n doelstellingen kan realiseren.” Hoe staat het met jullie prijszetting Edwin Bellis: “Gepersonaliseerd advies betekent niet dat onze tarieven niet concurrentieel zouden zijn. Integendeel. Net zoals bedrijven steeds vaker kiezen om via een ‘lean and mean concept’ hun toegevoegde waarde naar hun klanten te vergroten, zo hebben ook wij voor een formule gekozen waarbij we overbodige kosten wegwerken. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat efficiëntie ook in onze sector een cruciale factor is. Want minimale kosten betekenen dat we onze cliënt maximale waarde kunnen bieden.”

Met hoeveel advocaten werken jullie? Katrien Van Herck: “Ons team bestaat uit elf advocaten. Ik leg de nadruk op ‘team’ omdat onze specialisaties complementair zijn. Elk van ons heeft z’n specifieke expertise. We hebben zowel experten op het vlak van handelsrecht, vastgoedrecht, familierecht, intellectuele eigendom als arbeids- en strafrecht in huis. Doordat we samen onder één dak zitten, kunnen we onze kennis vlot uitwisselen en ervoor zorgen dat onze cliënt in elke zaak het meest gefundeerde advies krijgt. Dat laatste vinden we essentieel. Hoe grondiger wij ons werk doen, hoe gefundeerder ons advies en hoe sterker onze resultaten voor onze cliënten. Dat deze aanpak ernstige inspanningen van ons vraagt, zoveel is zeker. Maar het zijn net die inspanningen die ons tevreden cliënten opbrengen die op hun beurt hun positieve ervaring doorvertellen aan anderen. Zij zijn onze sterkste reclame.” Zijn er nog domeinen waarin jullie zich anders opstellen? Edwin Bellis: “We zetten ons zeker in om de zaken zo helder mogelijk naar onze cliënten te communiceren. Het heeft geen zin om hen met ellenlange wetteksten te belasten. Het is aan ons om ons in de situatie van onze cliënt te verplaatsen en hem begrijpbare en heldere informatie te bezorgen. Betekent dit dat we hiervoor wat meer tijd moeten nemen, dan doen we dat zonder dat we hiervoor elke extra minuut aanrekenen. Ons motto is niet voor niets: givers gain. Het is onze oprechte overtuiging dat geven effectief loont. Het creëert een synergie die de basis vormt voor duurzame relaties met onze cliënten.”

Sint-Maartenstraat 61-0002 – 3000 Leuven – Tel.: 016 880218 – info@b-vadvocaten.be – b-vadvocaten.be A d v o catuu r - 47


Levi Corthauts.

Assurnova

Onafhankelijk advies voor een optimale verzekering Activiteit

Onafhankelijke verzekeringsmakelaar met een breed gamma aan verzekeringsproducten én dit tegen de meest voordelige prijs.

PMP Kantoormeubelen

Ergonomie en design samenbrengen Activiteiten

Van het ontwerp, via de eventuele verbouwingen tot de afwerking en het meubilair. En dat zowel voor kleine en grote projecten. Dat kan bijvoorbeeld een winkel, kantoor, praktijk- of consultatieruimte zijn.

Aantal jaar actief Dertien.

Duurzaam

Duurzame en langetermijnrelatie met haar cliënteel. Service en innovatie, dàt zijn de sleutelwoorden.

Gericht advies

Concreet en gericht advies voor een optimale verzekering. Risico-analyse is het vertrekpunt voor een verzekeringsoplossing op maat.

Verschil

Assurnova maakt het verschil door het juiste advies te geven op basis van het verzekeringsprofiel van de klant, door in alle objectiviteit verzekeringsproducten aan te bieden op maat van de klant en door een uitstekende service te verlenen met maximale beschikbaarheid.

No claim-bonus

Assurnova beloont klanten die geen schadegeval hebben.

Assurnova Spikboomstraat 6 3400 Landen T 016 88 75 87 levi@assurnova.be www.assurnova.be 48 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Filip Dewijnants

Patrick Beelen.

Flexibiliteit

Fidalgo

Kleine kaart, grote keuken Zaakvoerders

Chef Filip Dewijnants en gastvrouw Christel Steenwegen.

Menu PURE

Wij serveren één seizoensgebonden menu dat maandelijks wisselt. Klanten kiezen uit vier tot zes gerechten en stellen zo een menu samen. Chef Filip Dewijnants zweert bij kraakverse producten. Er is een assortiment uitgelezen wijnen naar ieders budget.

PMP Kantoormeubelen werkt ook tijdens het weekend, zónder meerprijs. Zo start u op maandagmorgen in een nieuwe en ergonomische werkruimte.

Zakenlunches

Paradepaardje

Makkelijk bereikbaar

Uw werkruimte moet niet alleen mooi zijn, ze moet ook comfortabel en gebruiksvriendelijk zijn. Zaakvoerder Patrick Beelen investeert veel tijd in ergonomie en schoolt zich regelmatig bij.

Uitvoering

PMP Kantoormeubelen is aangesloten bij een samenwerkingsverband van aannemers en vakmannen. Zo krijgt u vakmannen over de vloer die ervaring hebben met projecten zoals dat van u. Patrick Beelen blijft uw contactpersoon doorheen het hele project.

Op weekdagen bieden we ’s middags een lunch van drie gerechten aan. In ons zaaltje kunnen lunchvergaderingen gehouden worden met maximum zestien personen.

Een centrale ligging met de rust van de landelijke omgeving op het tuinterras terwijl de autosnelweg niet veraf is. Klanten kunnen voor de deur parkeren.

Motto

Puur, dagvers en gewoon heel erg lekker!

Erkenningen

15/20 in de Gault&Millau. In de Michelingids wordt de eigentijdse keuken geprezen.

PMP Kantoormeubelen Aarschotsesteenweg 672 – 3300 Tienen T 0478 71 15 29 info@pmp-kantoormeubelen.be www.pmp-kantoormeubelen.be - T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raan

Outgaardenstraat 23 - 3300 Tienen T 0475 61 21 55 info@fidalgo.be - www.fidalgo.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n on d era an


Leen Leerschool en Kristof Vansina.

Ent i ris

Kwaliteit en flexibiliteit van een maatwerkbedrijf Maatwerkbedrijven kennen steeds meer succes. Want naast flexibiliteit bieden ze u service én topkwaliteit. U kent ze misschien onder de oude naam: beschutte werkplaatsen. Brabant Manager trok naar maatwerkbedrijf Entiris, en sprak er met Leen Leerschool en Kristof Vansina. Wat kan Entiris betekenen voor úw bedrijf? Voor welke diensten doe ik een beroep op Entiris? Leen Leerschool: “Denkt u eraan om bepaalde activiteiten uit te besteden? Of hebt u extra werkkrachten nodig, voor korte of lange termijn? Leg dan uw vraag voor aan Entiris. Want u rekent op ons voor een brede waaier aan diensten – in onze vestigingen of bij u op locatie. U schakelt ons in voor handwerk, het verpakken van uw producten – ook in clean rooms -, het onderhouden van uw tuin … Elke vraag is welkom.” Hebben maatwerkbedrijven zoals Entiris een bijzondere werkwijze? “Uw opdracht delen we op in verschillende stappen. En dan bekijken wij voor elke stap wat de vereiste competenties zijn. Voor onze mensen op de werkvloer is dit een comfortabele manier van werken.

Het biedt hun de kans om écht goed te worden in wat ze doen – met veel voldoening en beroepseer als resultaat. Uw voordeel? Het werk gebeurt efficiënt en snel met topkwaliteit als resultaat.” Doen particulieren ook een beroep op Entiris? Kristof Vansina: “Voor onze groendiensten is dat inderdaad mogelijk. Dan zorgen wij voor de aanleg of het onderhoud van uw tuin. De frequentie van de werkzaamheden kiest u natuurlijk zelf. Een paar keer per jaar, of liever elke week? Alles is mogelijk. Een werkleider komt dan langs met zijn team van vier of vijf groenarbeiders. Allemaal hebben ze een specifieke taak en specialiteit. En we hebben een duurzame aanpak. Zo gebruiken we geen pesticiden, maar kiezen we voor onkruidbranders. Met een maatwerkbedrijf zoals Entiris geeft u het milieu én de maatschappij een duwtje in de rug.”

FICHE Activiteiten: maatwerk, verpakking, handwerk, cleanroom, staalboeken, groenzorg, locatiewerk Vestigingen in: Aarschot, Diest, Heist-op-den-Berg, Herent, Kampenhout, Kessel-Lo en Mechelen Aantal werknemers: 1700 Het bekijken waard: ontdek de nieuwe website en bedrijfsvideo op entiris.be

Entiris vzw: Centrale diensten – Gaston Geenslaan 92 (Havennummer A205) – 3200 Aarschot – T 016 44 14 60 – info@entiris.be – www.entiris.be 49


Vriendelijkste Handelaars Handelsgids organiseert voor het tweede jaar op rij de verkiezing van de Vriendelijkste Handelaar. Volgens de organisatie verdient het aspect vriendelijkheid de nodige belangstelling en appreciatie. Handelsgids zet dan ook graag de Vriendelijkste Handelaars van Vlaanderen in de spotlights. Hieronder enkele Vriendelijkste Handelaars uit uw provincie.

Animalia uit Aarschot

Retoucheshop uit Begijnendijk

Buvens Wild & Gevogelte uit Bekkevoort

Als jong bedrijf is het fijn om te horen dat klanten ons waarderen. Als dierenspeciaalzaak hebben wij voeding en accessoires voor dieren. Mattias Paglialunga (Schepen Lokale Economie Aarschot) overhandigde deze award.

Het is een erkenning om voor de 2de keer verkozen te worden tot Vriendelijkste Handelaar. Als anderen ons vragen om reclame bij hen te maken, antwoorden wij dat wij al jaren zeer tevreden bij Handelsgids zijn.

Dit is het 2de jaar dat wij deze award in ontvangst nemen. Via Handelsgids wordt ons bedrijf in de kijker gezet. Hans Vandenberg (Burgemeester Bekkevoort) en Luc Janssens (Schepen van Handel Bekkevoort) overhandigde de award.

Vandenhoeck nv uit Bertem

Texaco Vamol uit Boutersem

Garage De Clerck uit Haacht

Het krijgen van deze award doet mij plezier. Wij proberen altijd vriendelijk te zijn, want vriendelijkheid kost geen extra moeite! JoĂŤl Vander Elst (Burgemeester Bertem) overhandigde de award. Handelsgids vind ik een gemakkelijk instrument om mee te werken.

Er is niets leuker dan te horen dat de klanten ons vriendelijk vinden. Bovendien bestaat onze zaak al 42 jaar. Handelsgids is een ondersteuning om bereikbaar te zijn via mediakanalen. Mia Smets (Schepen Lokale Economie Boutersem) overhandigde de award.

Deze award is voor ons een blijk dat de klanten onze inzet waarderen. Wij doen de verkoop van nieuwe KIA- en tweedehanswagens, onderhoud en herstellingen. De award werd uitgereikt door Steven Swiggers (Burgemeester Haacht).

Apostroff uit Hoeilaart

De Schoensmid uit Leuven

Kapsalon Maggy uit Linter

Voor mij is het een eer om deze award in ontvangst te mogen nemen. Ik baat een taverne uit in Dilbeek, maar ben oorspronkelijk van Hoeilaart. Het was dan ook fijn dat Tim Vandeput (Burgemeester Hoeilaart) aanwezig was om mij de award te overhandigen.

De award is een teken dat mijn klanten mij vriendelijk vinden. Handelsgids is voor mij een medium die op een goedkope manier nieuwe klanten aanbrengt. Well done Handelgids! De award is uitgereikt door Erik Vanderheiden (Schepen van Handel Leuven).

Ik vind het aangenaam om te weten dat mijn klanten mij een vriendelijke handelaar vinden, want dit geeft mij energie om zo verder te doen. Handelsgids is een handig medium om mijn klanten te bereiken. Marc Wynants (Burgmeester Linter) reikte deze award uit.

50


Drinkcenter Drinkcenter BaetsBaets bvba bvba uit Lubbeek uit Lubbeek

Dalimar uit Rotselaar Dalimar uit Rotselaar

Kappers & Co&uit Tienen Kappers Co uit Tienen

Het ontvangen Het ontvangen van devan award de award voor voor Mijn zaak Mijnstaat zaakop staat de 2de op de plaats 2de als plaats als Deze award Deze award krijgen,krijgen, vind ikvind echtik fijn. echtHet fijn. Het Vriendelijkste Vriendelijkste Handelaar Handelaar doet wel doet ietswel metiets mij.met mij. Vriendelijkste Vriendelijkste Handelaar Handelaar van Rotselaar van Rotselaar en en geeft aan geeftdataan dedat klanten de klanten ons goede ons goede puntenpunten Het toont Hetaan toont dataan de dat klanten de klanten mij appreciëren. mij appreciëren. dat vind dat ik vind zeer ikgoed! zeer Wij goed! zijnWij sinds zijn1995 sindseen 1995 een geven geven voor onze voorklantvriendelijkheid. onze klantvriendelijkheid. Ik baatIk baat Sinds 1978 Sindskan 1978 iedereen kan iedereen bij ons bij terecht ons terecht voor voor schoonheidsinstituut schoonheidsinstituut voor alle voorschoonheidsalle schoonheidsmijn kapperszaak mijn kapperszaak al 25 jaar al 25 uit.jaar Wijuit. doen Wij aldoen aleen ruim eenassortiment ruim assortiment van bier, van wijn, bier,frisdrank, wijn, frisdrank, verzorgingen. verzorgingen. U kan U bij kan ons bij terecht ons terecht voor pervoor perles vanles wassen, van wassen, knippen, knippen, föhnen,föhnen, kleurenkleuren tot tot sterke dranken, sterke dranken, melkproducten melkproducten en geschenken geschenkmanente manente make-up, make-up, ontharingen, ontharingen, gelnagels, gelnagels, het zetten het zetten van permanents. van permanents. Via Handelsgids Via Handelsgids artikelen. artikelen. Handelsgids Handelsgids is handig is handig om mooie om mooie nailart, nailart, wimperverlenging wimperverlenging en zonnebank. en zonnebank. Mijn Mijn kunnenkunnen klantenklanten informatie informatie over onze overzaak onzevinzaak vinreclamereclame te maken te maken voor onze voorzaak. onze De zaak. award De award klantenklanten kunnenkunnen via Handelgids via Handelgids meer informameer informaden, maar den,ook maar over ookdeover andere de andere handelaars handelaars in in werd uitgereikt werd uitgereikt door Jo door Pierson Jo Pierson (Schepen (Schepen tie vinden tie vinden over mijn overzaak, mijn zaak, zeer handig! zeer handig! Mijn Mijn TienenTienen en omstreken. en omstreken. De award De award werd overwerd overLokale Lokale Economie Economie Lubbeek). Lubbeek). prijzen prijzen werdenwerden overhandigd overhandigd door Christel door Christel handigd handigd door Wim doorBergé Wim (Schepen Bergé (Schepen van Hanvan HanHendrixHendrix (Schepen (Schepen van Handel van Handel Rotselaar). Rotselaar). del Tienen). del Tienen).

Santess Santess Haar &Haar Nagelstudio & Nagelstudio uit Tremelo uit Tremelo

Hairstyle Hairstyle Paul Paul uit Zaventem uit Zaventem

Lingerie Jeannine uit Zemst Lingerie Jeannine uit Zemst

Wij zijnWij zeer zijntrots zeerdat trots wij dat metwij deze metaward deze award het het Ik vind Ik het vind zeer hetaangenaam zeer aangenaam om Vriendelijkste om Vriendelijkste Deze award Deze doet awarddeugd. doet deugd. Het is een Het erkenning is een erkenning 2de jaar 2de opjaar rij Vriendelijkste op rij Vriendelijkste Handelaar Handelaar van van Handelaar Handelaar van Zaventem van Zaventem te zijn.teWij zijn. volgen Wij volgen van de van klanten de klanten dat ik goed dat ikbezig goedben. bezig Deben. zaak De zaak TremlelTremlel mogenmogen zijn. Het zijn.geeft Het ons geeftdan onsook dan ook regelmatig regelmatig bijscholingen bijscholingen en trainingen en trainingen omdat omdat bestaatbestaat nu 70 nu jaar70 enjaar ik sta en er ik onderstussen sta er onderstussen een goed eengevoel. goed gevoel. Wij zijnWij zowel zijn een zowel haareenals haar- als het kappersvak het kappersvak telkenstelkens evolueert evolueert en dit zowel en dit zowel 28 jaar28 in.jaar Bij Lingerie in. Bij Lingerie Jeannine Jeannine kan iedereen kan iedereen nagelstudio. nagelstudio. Wij knippen Wij knippen zowel dames, zowel dames, heren heren op modegebied op modegebied als op als technisch op technisch vlak. Ieder vlak. Ieder want wij hebben eenassortiment ruim assortiment terechtterecht want wij hebben een ruim als kinderen, als kinderen, zelfs de zelfs allerkleinste! de allerkleinste! Elk jaarElk jaar haar verschilt haar verschilt van structuur, van structuur, dit herkennen dit herkennen van lingerie en wij bieden bovendien ook klevan lingerie en wij bieden bovendien ook klegaan wij gaan samen wij samen op knipcursus op knipcursus in het buitenin het buitenvraagt vraagt dus dedus nodige de nodige kennis kennis zodat we zodat metwe met ieder wat Ik wil dat klanten ding aan.ieder Voorwat ding aan. Voor wils! Ik wils! wil dat klanten land. Hier land.leren Hier wij leren danwijdedan laatste de laatste nieuwenieuwe aangepaste aangepaste haarverzorging haarverzorging en kwaliteitsen kwaliteitsnaar huismet gaan met eengevoel goed gevoel van “Dat naar huis gaan een goed van “Dat technieken. technieken. Dit jaarDitbestaat jaar bestaat mijn haarstudio mijn haarstudio producten producten aan deaan slagdekunnen slag kunnen gaan. Bij gaan. onsBij ons zouwillen niet dat willen dat klanten is wat isik wat wil!”.ikIkwil!”. zou Ikniet klanten 40 jaar.40 Ik jaar. ga Handelgids Ik ga Handelgids meer gebruiken meer gebruiken om om staan we staan alswe team als achter team achter één enéén hetzelfde en hetzelfde naar huismet gaan ietszewaar zich niet goed naar huis gaan ietsmet waar zichze niet goed promo’s promo’s aan teaan kondigen te kondigen aan mijn aanklanten, mijn klanten, doel! Namelijk doel! Namelijk de klant detevreden klant tevreden stellen stellen en wij en wij in voelen. Handelsgids biedt deom kans om in voelen. Handelsgids biedt ons deons kans want ikwant merkik dat merk ze dat deze ze regelmatig deze regelmatig raad- raadgaan proberen gaan proberen om dit om in de dittoekomst in de toekomst verder verder aan klantenbinding te zonder doen, zonder zelf veel aan klantenbinding te doen, zelf veel plegen.plegen. Paul Dams Paul Dams (Burgemeester (Burgemeester Tremelo) Tremelo) te zetten. te zetten. Dirk Philips Dirk Philips (Schepen (Schepen van Sociale van Sociale te moeten Bart Coopman te moeten doen. doen. Bart Coopman (Burge-(Burgeoverhandigde overhandigde de award. de award. Zaken Zaken Zaventem) Zaventem) heeft de heeft award de award aan ons aan ons meester al weggeroepen meester Zemst)Zemst) was al was weggeroepen toen detoen de overhandigd. overhandigd. foto genomen foto genomen werd. werd.

Wordt Wordt u de u de Vriendelijkste Vriendelijkste Handelaar Handelaar van van 2016? 2016? Wilt uWilt dit ujaar dit ook jaar meespelen? ook meespelen? Schrijf Schrijf u danu nu danalnu in voor al in voor de Lente-Actie de Lente-Actie van Handelsgids.be van Handelsgids.be en wie en wie weetweet staatstaat u volgend u volgend jaar in jaar deinkijker! de kijker! Iedereen Iedereen kan deelnemen kan deelnemen ook als ookmen als men geengeen klantklant is vanis van Handelsgids. Handelsgids. Inschrijven Inschrijven kan via: kanwww.handelsgids.be/lenteactie/meedoen via: www.handelsgids.be/lenteactie/meedoen

M arket i n g - 51


Daisy Schoonjans, Bruno Vermeeren en Leen Vermeeren.

BeBoosted

Win de slag om de klant Hoe springt u bij prospects in het oog? Door een sterke positie op de markt te realiseren. BeBoosted helpt u daarbij. Ze noemen zich een marketing- en communicatiebedrijf. Maar zijn eigenlijk veel meer dan dat. U rekent op hen van uw prilste bedrijfsconcept tot de bezorging van uw direct mail. Zo wint ú de slag om de klant. Manager Magazines sprak met zaakvoerder Leen Vermeeren. Jong, ambitieus en met pit. Wat doet BeBoosted voor bedrijven? Leen Vermeeren: “We zijn uw rechterhand voor marketing en communicatie – een heel bedrijfsleven lang. Anders gezegd: BeBoosted is uw externe marketingmanager. Veel voordeliger dan een vaste werknemer, want u vergoedt alleen onze gepresteerde uren. En u profiteert van de expertise van een multidisciplinair team van acht. Daarom werken we meestal met servicecontracten. Zodat u ons bijvoorbeeld inschakelt voor de ontwikkeling van uw website én daarna voor het onderhoud en de updates.” Voor welke marketingdiensten kan ik precies bij u terecht? “U rekent op ons van bij de start van uw onderneming: voor een brainstorm over uw toekomstvisie, marktonderzoeken en marketingplan. Ook ontwikkelen en ontwerpen we uw volledige huisstijl – van logo tot powerpointsjabloon. U krijgt een pareltje van een website, mét de troeven van SEO en SEA. Want BeBoosted is een erkende Google-partner. Dus prijkt u veel gemakkelijker bovenaan de zoekresultaten. We lanceren u op sociale media én beheren al uw accounts. Daarnaast profiteert u van onze incompanydrukkerij. Voor businesskaartjes, folders en promomaterialen. Ook maken en versturen we uw

52

direct mails. Dankzij ons partnerschap met bpost maakt u gebruik van uitgebreide databestanden. Doel van al die acties? Uw positie op de markt versterken, nieuwe klanten aantrekken en uw bedrijfsresultaten verbeteren.”


Er zijn veel communicatiespelers op de markt. Hoe maken jullie het verschil? “In de eerste plaats door een volledig pakket aan te bieden. Van marktonderzoek tot promomaterialen. Producten op papier, digitaal en audiovisueel. Voor kmo’s en grote bedrijven. De meeste zaken gebeuren bij ons in huis. Voor andere opdrachten vertrouwen we op de kwaliteit van onze vaste partners. Daarnaast zijn er nog wat extra’s. Zo krijgt u toegang tot ons crm-systeem. Dat betekent dat u ziet wie er wanneer aan uw opdracht werkt, en wat de stand van zaken is. Dat is pas transparantie. Ook bereikt u ons de klok rond. Ontdekt u ’s avonds een probleempje op uw website? Dan proberen we dat meteen te fiksen. Nog een pluspunt: BeBoosted is perfect op de hoogte van de laatste trends in marketing en communicatie. Bruno woonde een tijdje in de Verenigde Staten, en heeft er nog altijd goede contacten. Nieuwigheden pikken we dus meteen op. En passen we toe zodat ú hier het verschil maakt.” Naar welke projecten kijkt u met plezier terug? “Te veel om op te noemen! Maar kledingzaak Van Den Bril is zeker het vermelden waard. Drie jaar geleden klopten ze bij ons aan. Om hun DNA mee te bepalen, en zich zo te onderscheiden op de modemarkt. Sindsdien nemen we hun hele

marketing- en communicatiestrategie voor onze rekening. Met een aanzienlijke boost voor hun financiële cijfers tot gevolg. Ook jonge onderneemster Bella Naim is een van onze klanten. Zij opende in 2016 een pop-up Brow Bar in de Antwerpse Stadsfeestzaal, een schoonheidssalon voor uw wenkbrauwen. We zorgden voor de volledige vormgeving – van het logo tot het interieur van de Brow Bar zelf. En ontfermden ons over de campagne, het openingsfeest en de persstrategie. Een echt succes! En bovendien leuk om te doen. U ziet: onze klantenportefeuille is bewust heel divers. Om ons scherp te houden, om elke keer een nieuwe uitdaging aan te gaan. Geen voorgekauwde kost dus. U krijgt bij ons exclusiviteit.”

FICHE Team: zaakvoerders Bruno Vermeeren en Leen Vermeeren, en 8 medewerkers. Aanbod: marketing- en communicatiediensten. Troeven: erkende partner van Google en bpost en mee met de nieuwste digitale trends.

NOOIT EERDER GEZIEN EN ALTIJD RAAK Eventmanagement tot in de puntjes

Ook leidt Kimaro uw evenementen in goede banen. Openingsreceptie, persconferentie of beurs? Alles wordt geregeld van de registratie tot de hostesses.

Campagnes met een twist

Zoekt u een communicatiecampagne die écht opvalt en die niemand koud laat? Dan zit u goed bij Kimaro, dochterbedrijf van BeBoosted. Ze blazen iedereen omver met guerrilla-, kids- en kunstmarketing. Op en top origineel! Het hart van uw klanten sneller doen slaan? Kijk op www.kimaro.be. En maak een vrijblijvende afspraak met managing partner Daisy Schoonjans.

BeBoosted – Boomsesteenweg 41 – 2630 Aartselaar – T 03 808 22 02 – info@beboosted.com – www.beboosted.com

M arket i n g - 53


ook te zien op

Z-Steden: ondernemend Vlaanderen in de ‘spotlights’ Z-Steden / Manager TV zet ondernemend Vlaanderen in de ‘spotlights’. Van eind januari tot 11 april stond er elk weekend een stedenreportage op het programma op Kanaal Z. Hieronder vindt u een overzicht van de eind maart en in april uitgezonden reportages, met de namen van de deelnemende bedrijven. U kunt de afleveringen nog altijd bekijken op www.managertv.be. Veel kijkplezier! Temse Deelnemende bedrijven: Lobelle Design, Kontrimmo, ProbuFisc, Stelcon, Mastervoice Wommelgem Deelnemende bedrijven: Veko Lightsystems, Dauby, CTAC, Imtech, SLV Belgium, Ometa Antwerpen

Antwerpen Deelnemende bedrijven: Bermaso/Bibi Fashion, Ardis Advocaten, Bureau M.F.J. Bockstael, Vooruitzicht Invest, Beirens Wellens, Emsys, Brand Energy & Infrastructure Services Kruibeke, Sint-Niklaas en Maasland Deelnemende bedrijven: Maes Eric, Stefan Van Bogaert, Mussche Peter & Zonen, Stuer Egghe, Tzigane, MDL Euregio, Hermans & Co

Aartselaar Deelnemende bedrijven: Blue Moon Team, DSG Belgium, Fibrecount/Oesterbaai, BIMF, EDS, Garage De Linde, SKM, Moyersoen.

Uw bedrijf op Manager TV? Wilt u uw eigen bedrijf, producten en diensten via Manager TV in de schijnwerpers plaatsen? Dat kan! Neem contact op met Ahmed El Aamraoui van Manager TV (tel.: 0489/24 17 06).

Z-Steden op Kanaal-Z is een productie van Zidis. Communicatie speelt alsmaar een belangrijke rol binnen eender welke organisatie. Zidis speelt daar handig op in door de communicatiemiddelen op elkaar af te stemmen: van idee tot productie! Bedrijfsfilms, televisie, bedrijfsfotografie, animaties, ... Dit is maar een greep uit het Zidis-aanbod dat uw communicatiedoelstellingen kan waarmaken en de wereld insturen. Zie daar es, ... kortweg Zidis! Bekijk de portfolio op www.zidis.be

54

video

zidis photo

design


Viviane Vanfleteren.

Vivi Film

“Persoonlijke meerwaarde voor ‘tax shelter’ investeerders” Risicovrij een deel van uw vennootschapsbelastingen investeren in (animatie)films en/of televisiereeksen, met een bruto rendement van 9,98% op jaarbasis? Dankzij de gewijzigde ‘tax shelter’ wetgeving, die op 1 januari 2015 van kracht werd, maakt productiehuis Vivi Film het mogelijk. “Dat de film uiteindelijk niet gemaakt wordt, is vandaag het enige risico voor investeerders,” vertelt CEO Viviane Vanfleteren. “Maar daarvoor laten wij ons kwalitatief verzekeren. Als de film er dan niet komt, betaalt de verzekering zowel de investering als de eventuele nalatigheidsintresten, die de fiscus kan vragen voor het niet verkregen fiscaal voordeel, terug.” Vivi Film biedt ‘tax shelter’ investeerders in haar producties nog andere voordelen: “Product placement levert voor sommige bedrijven veel meerwaarde op. In onze laatste animatiefilm ‘Trippel Trappel’, over huisdieren die Sinterklaas willen vieren, investeerden Lotus Bakeries en Blokker mee. De eerste via een tax shelter in combinatie met product placement, de tweede kocht enkel product placement. Dit creëerde een win-win voor beide partijen. We zoeken onze investeerders dan ook vaak heel gericht. Die band tussen het bedrijf en de film levert een mooie synergie op.” Andere investeerders zijn niet geïnteresseerd in publicitaire samenwerkingsmogelijkheden en investeren enkel voor het rendement, wat perfect mogelijk is bij Vivi Film. “We nodigen alle investeerders ook uit tijdens de opnames en op de première. Bij animatiefilms zijn hun kinderen uiteraard eveneens welkom. We zorgen dan voor veel beleving en bezorgen hen achteraf enkele dvd’s. Kortom, we kiezen voor een erg persoonlijke aanpak met investeerders. Dat wordt geapprecieerd.”

Van 5000 tot 241.935 euro Investeren via ‘tax shelter’ kan bij Vivi Film al vanaf 5000 euro. “We werken geregeld samen met dokters en kleine bedrijven die voor een eerder beperkte investering kiezen. Bij grote ondernemingen kan dat tot maximaal 241.935 euro gaan.”

Twee Oscarnominaties Viviane Vanfleteren startte in 1990 met Vivi Film en heeft met haar productiehuis al een heleboel (animatie-)films en televisiereeksen op haar actief. Twee animatiefilms sleepten zelfs een Oscarnominatie in de wacht: ‘Les Triplettes de Belleville’ uit 2003 en ‘The Secret of Kells’ uit 2009. “De eerste keer waren we genomineerd voor ‘Beste Animatiefilm’ én voor ‘Beste Lied’, de tweede keer voor ‘Beste Animatiefilm’. De Oscar ging telkens naar een Pixar-productie, niet naar ons. Maar het blijft een mooie referentie. Het opent deuren.” ‘Weekend aan Zee’ is een andere bekende productie van Vivi Film.

Lindenberg 2A – 1700 Dilbeek – T 02 412 01 18 – info@vivifilm.be – www.vivifilm.be Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n - 55


RESTAURANT ARENBERG Synoniem voor topgastronomie, gastvrijheid en genieten zonder zorgen!

Meesterkok Lieven en gastvrouw Iris Demeestere streven samen met hun vakkundig opgeleide ploeg reeds 20 jaar naar eenzelfde doel: Topgastronomie brengen tegen een eerlijke prijs en de gasten onthalen met een onvoorwaardelijke, discrete gastvrijheid Lichte creatieve keuken met respect voor het basisproduct, gebruik makend van kraakverse kruiden, smaakvolle bouillons, zachte olijfolie… Prachtige wijnkaart met topdomeinen tegen correcte prijzen Aangenaam comfort en modern uitgevoerd interieur in een 18e eeuwse pachthoeve Mooi aangelegde binnentuin met zonovergoten terras om ontspannen te genieten van de gastronomie Ligging in bosrijke omgeving op een domein van 6ha groot, Vlakbij het E40-E314 kruispunt op 2 minuten rijden van Leuven-centrum Privé parkeerplaats Gesloten op zondag, maandag en woensdagavond

RESTAURANT ARENBERG Kapeldreef 46 - 3001 Heverlee (Egenhoven) T016/22 47 75 F: 016/29 40 64 restaurant.arenberg@telenet.be www.restaurantarenberg.be 56

’t Molenhuys

Van zakenlunch tot gezellig etentje In Bunsbeek kan u gezellig tafelen in brasserie ’t Molenhuys. De specialiteiten van het huis zijn de vleesgerechten, maar ook voor lekkere visgerechten en diverse snacks bent u hier aan het juiste adres. De naam ‘t Molenhuys is ontleend aan de oorspronkelijke bestemming van het pand, dat vroeger fungeerde als een molen. Echte vleesliefhebbers waarderen de specialiteiten van deze brasserie. Het vlees wordt hier nog zelf versneden, zodat we steeds de beste kwaliteit kunnen garanderen, en al de gerechten worden met dagverse producten bereid door de zaakvoerdster, Greta Noé, zelf. Op zonnige dagen vertoeven de klanten graag op het mooie terras. Daarnaast stellen wij, vanaf 8 personen, een chalet ter beschikking voor een gezellige fondue of een heerlijke barbecue met een all-inclusive formule. Ideaal voor een familie- of bedrijfsfeest. De brasserie bestaat ondertussen vier jaar en het team is volop bezig met het uitwerken van bedrijfsformules. Zo biedt ’t Molenhuys ook een volledige catering aan: zowel voor feesten als leveringen voor bedrijven stelt het team graag een menu voor u samen. “Ook voor een zakenlunch of voor een vergadering verwelkomen wij u graag. Bovendien verzorgen wij uw barbecue of komen we zelfs bij u thuis koken.”

’t Molenhuys Tiensesteenweg 62 – 3380 Bunsbeek T 016 82 06 20 info@brasseriemolenhuys.be www.brasseriemolenhuys.be


Way2e vents

Hotspot voor de eventbranche Al vijftien jaar is Way2events dé referentie voor uw evenementen en incentives. Onlangs opende het bedrijf zijn tweede vestiging: de Savaria Lounge in Zaventem. Dat is een creatieve broedplaats én hun uitvalsbasis voor de Brusselse klanten. Zaakvoerder Ruben Schroyen vertelt u er alles over. Wat is precies het doel van uw nieuwe kantoor, de Savaria Lounge? Ruben Schroyen: “Onze nieuwe stek in Zaventem is twee in één: werkplek en ontmoetingsplaats. Vanzelfsprekend is het een thuis voor onze medewerkers: van hieruit bedienen we onder meer onze klanten uit het Brusselse. Daarnaast brengen we creatieve geesten bijeen. Iedereen die onze passie voor bedrijfsevenementen deelt, is hier welkom. Daarom organiseren we elke maand een themamiddag: we nodigen een tiental mensen uit, zetten een thema centraal, en wisselen ideeën uit. Savaria Lounge is dé hotspot voor de eventbranche.”

De Savaria Lounge staat dus ook open voor uw klanten? “Zeker. Onze klanten maken gebruik van de werk- en vergaderruimtes. Plant u een workshop, productvoorstelling of vergadering voor een select publiek? De Savaria Lounge is uw adres. Alleen al het interieur ademt creativiteit. Ook voor een teambuilding zit u hier goed: eerst een paar uur brainstormen of vergaderen. Daarna de zinnen verzetten tijdens een chocoladeworkshop of ginproeverij. Dat werkt! Misschien nog een laatste troef uitspelen: onze ligging vlak bij de luchthaven. Uw bedrijf ligt bijvoorbeeld in Oostende, en u ontvangt een buitenlandse zakenrelatie. Vermijd dan de Belgische files, en bespaar uw relatie een lange rit. Kies voor de Savaria Lounge, een toplocatie op tien minuten van de luchthaven.” Reken ik op way2events voor élk bedrijfsevenement? “Corporate events, incentives, teambuilding, hospitality … U rekent op ons voor elk evenement in binnen- en buitenland. We nemen het hele traject voor onze rekening. Dus laat ons weten wat u van uw evenement verwacht en wij doen de rest.”

Way2events Leuvensesteenweg 510 - 1930 Zaventem - T 02 342 15 50 - info@way2events.be - www.way2events.be E v e n e m en ten - 57


Karina Urbina.

Bring the busine ss

Succesvol worden dankzij het internet Activiteiten

Ik help ondernemers om ‘succesvol’ te zijn dankzij het ‘internet’, zodoende ze binnen 6 maanden à 1 jaar rendabel worden. Meerbepaald: ik leer ondernemers hoe ze hun online visibiliteit en reputatie kunnen verhogen om spontaan méér klanten aan te trekken. Leer hen hoe ze beter, sneller en efficiënter kunnen verkopen via sociale media en hoe ze hun business moeten aanpakken om te komen tot verandering met snel resultaat.

Klanten

Alle ondernemers die via het internet willen verkopen of ondernemers die via het internet bekend willen worden. Voorbeelden: online webshops, schrijnwerkers, consultants, kinesitherapeuten, boekhouders, verzekeringskantoren tot advocaten, juweliers, …

Verandering

De totale business aanpak opent letterlijk de ogen van de ondernemer m.b.t. hun online mogelijkheden. “Ik leer hen om hun business ‘anders’ te durven zien dan wat ze jaar en dag gewoon zijn, met gegarandeerd resultaat,” vertelt Karina Urbina.

Programma’s en trainingen

Bring the Business biedt online programma’s en een zes maanden traject aan, waar de focus ligt op individuele coaching (persoonlijke objectieven) en groepscoaching (dynamiek tussen gelijkgezinden die elkaar helpen en ondersteunen). Na zes maanden heeft de klant gegarandeerd resultaat!

Chemin du Stoquoi 28 – 7822 Meslin-L’Eveque T 0497 40 92 97 karina.urbina@bringthebusiness.be www.bringthebusiness.be 58

Magy Sools.

Alvast

Sools

Een immokantoor als geen ander

Landschapsen tuinarchitect

Zaakvoerder Dimitri Bertels.

Regio

Alvast is actief in de ruime regio Halen-Diest-Tessenderlo.

Activiteiten

De dienstverlening van Alvast omvat niet alleen verkoop en verhuur, maar ook bemiddeling en beheer (syndicus of rentmeester), zowel voor particulier als voor bedrijfsvastgoed.

Tien jaar ervaring

Alvast werd opgericht in 2005 en is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een gevestigde waarde in de ruime regio. Die jarenlange expertise uit zich onder meer in een realistische waardebepaling voor uw pand.

Zichtbaarheid

Ieder pand staat in de kijker dankzij doelgerichte mailings naar kandidaatkopers en slim gebruik van verschillende sociale media. Elk nieuw pand komt terecht in een uitgebreid databestand van cliënteel dat effectief zoekt. Onze vernieuwde website is full-responsive voor mobiele surfers op huizenjacht. De uitgebreide etalage laat toe om elk pand te afficheren in met led verlichte kaders.

Projectontwikkeling

Alvast adviseert u ook als u een groter pand of bedrijfsoppervlakte wilt verkopen of verhuren?

Beheer

Alvast biedt een volledige service voor het beheer van uw mede-eigendom, van onderhoudscontracten en administratie tot het totale financiële plaatje.

Groen visitekaartje

Magy Sools is al 20 jaar actief als landschaps- en tuinarchitect. Ze werkt voor particulieren en bedrijven. In beide gevallen is de tuin heel vaak een groen visitekaartje voor vrienden, kennissen en zakenrelaties. De tuin is het verlengstuk van het imago dat mensen en bedrijven willen uitstralen.

Duurzaamheid

Magy Sools gebruikt duurzame elementen in een bestaande tuin. Ze houdt rekening met de huidige situatie: de omgeving, de sfeer in en rond de woning, de manier van leven, … Aspecten als licht en schaduw, ruimtegevoel, de seizoenen, het landschap bepalen de sfeer het ontwerp. Want dat ontwerp moet straks de tuin worden waar mensen gaan in leven.

Ook voor bedrijven

Elke tuin is verschillend. Elk klant, bedrijf of particulier, heeft een eigen verhaal. Dat verhaal vertaalt Magy Sools in het tuinontwerp. Bedrijven willen een die past bij hun imago en uitstraling.

Sools Graanmarkt 2 – 3290 Diest – T 013 31 12 33 info@alvast.be – www.alvast.be

Kruisstraat 47 – 3294 Diest T 013 32 84 44 info@magysools.be – www.magysools.be


EVEN EMENT E N

Het nuttige aan het aangename koppelen De voorbije maanden verzamelde ‘Brabant Manager – Uw netwerk’ tientallen ondernemers tijdens een handvol evenementen. Deze businessevents koppelen het nuttige (nieuwe contacten leggen en bestaande relaties verstevigen) aan het aangename (wining & dining).

Maak van ons netwerk - Uw netwerk!

Voor meer info kan u terecht bij Patrick Monziba: 0489 24 13 47 Op www.facebook.com /managermagazines kunt u alle foto’s van deze events bekijken en delen.

24-03-2016

HOF TEN STEEN - ONDERNEMERSDINER ORSMAAL-GUSSENHOVEN

E v e n e m en ten - 59


Netwerken in Kasteel van Hoen Zakelijk netwerken in de grandeur van een historisch erkend kasteel uit de 17de eeuw? Het Kasteel van Hoen in Geetbets bood daarvoor op dinsdag 26 januari de ideale locatie. In dit mooie kader kreeg de 46ste Brabant Manager een uiterst stijlvolle lancering, met heerlijke hapjes en drankjes. De deelnemers aan deze ‘Manager Launch’ konden bovendien weer veel nuttige nieuwe contacten leggen en bestaande relaties verstevigen. Kasteel van Hoen, Kasteellaan 17, 3450 Geetbets, T 0477 94 99 15 info@kasteelvanhoen.be, www.kasteelvanhoen.be

601 - Manager Laun ch


EVEN EM EN TE N MA N AG ER L AUN C H

Met dank aan onze structurele partner:

Uw bedrijf in de spotlights op ons event? lian.cuypers@managermagazines.be

Op www.managermagazines.be /events kunt u alle foto’s van deze avond, en van onze andere Manager Launches, bekijken. Een videoverslag van deze avond vindt u op www.manager-tv.be.

M an age r La un c h - 261


Heropening Garden Lounge!

Iedereen is vanaf 18 april terug welkom op het mooiste terras van Leuven en omstreken voor lekkere cocktails, een glaasje champagne, verse kof�ie of thee, hapjes van Arenberg, etc. De Garden Lounge is elke weekdag open van 11 uur tot 22 uur. Gratis ruime parking ter uw beschikking. In onze Garden Lounge kan u eveneens een ‘open air meeting’ plannen. Ons prachtig terras zorgt ongetwijfeld voor de nodige inspiratie. Faculty Club vzw, Groot Begijnhof 14, 3000 Leuven +32 (0)16 32 95 00

info@facultyclub.be

www.facultyclub.be


63


INNOVATIEF EN EFFICIËNT.

De nieuwe BMW 225xe Active Tourer, BMW 330e Berline Echt rijplezier

DE NIEUWE PLUG-IN HYBRIDS: BMW 2 REEKS ACTIVE TOURER EN BMW 3 REEKS BERLINE.

Met de lancering van BMW iPerformance neemt BMW opnieuw de pioniersrol op zich in het premiumsegment. Deze hybride technologie koppelt een elektrische aandrijving aan een klassieke verbrandingsmotor, wat een opmerkelijk gunstige invloed heeft op verbruik en uitstoot. Of u nu kiest voor de veelzijdige BMW 225xe Active Tourer of de sportieve BMW 330e Berline, steeds ervaart u een onovertroffen combinatie van dynamisch BMW rijplezier en innovatieve efficiëntie. Ontdek de BMW Plug-in Hybrids bij ons.

Gregoir Jette Tentoonstellingslaan 317 1090 Jette Tel. 02 474 04 74 www.gregoir.bmw.be

64

BMW Brussels Leuvensesteenweg 864 1140 Evere Tel. 02 730 49 11 www.bmwbrussels.be

Van den Broeck nv H. Moeremanslaan 146 1700 Dilbeek Tel. 02 466 20 88 www.vandenbroeck.bmw.be

Milieu-informatie (KB 19/03/04): www.bmw.be

1,9-2,1 L/100 KM • 44-49 G/KM CO2


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.