Vlaanderen Manager 57

Page 1

€ 6,95

www.managermagazines.be

Ondernemen in Kruishoutem Blz. 14

Kati Lamens, Vlaamse architectenvereniging NAV Blz. 24

Minister Jo Vandeurzen, “Bedrijven moeten meer inzetten op gezondheid” Blz. 46

HANS BECKHOFF, BECKHOFF AUTOMATION

“Bepaalde bedrijven zullen een veilige haven worden voor data, zoals banken voor geld” 1 Editie: Oost- en West-Vlaanderen - Nummer 57 - Juni 2016 - Jaargang 15 - Driemaandelijks in maart - juni - september - december - Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1


www.prosafco.be

Smart in protection ROESELARE

HASSELT

BEERSE

ELVERSELE

T2 +32 (0)51 26 86 86

T +32 (0)11 22 44 93

T +32 (0)14 61 18 99

T +32 (0)52 46 16 78


I N H O UD

“Om het erfdeel voor elke erfgenaam te berekenen, houdt men niet alleen rekening met het vermogen van de overledene op het ogenblik van overlijden maar ook met de schenkingen welke de overledene heeft gedaan tijdens zijn leven.” 78 Het Accountantsbureau Soenen en Partners Joop Verzele, burgemeester Kruishoutem “Kruishoutem is een vooruitstrevend toonbeeld hoe industrie, landbouw en de lokale bewoner hand in hand kunnen gaan”

Wim Allemeersch, AZ-Rembert “Alle zorgafdelingen zijn vernieuwd en voldoen aan de meest innovatieve accommodaties en medische technologieën”

14

4

Zakenecho’s

8

Hans Beckhoff, Beckhoff Automation

12

Hans Herbrant, Herbrant & Partners

ONDERNEMEN IN KRUISHOUTEM 14

Burgemeester Joop Verzele

18

Ranking: de 15 grootste bedrijven

BOUW 22

Kati Lamens, Vlaamse architectenvereniging NAV

48

Kenny Dierickx, Cheops “Hoewel on-site support soms noodzakelijk is, biedt IT-ondersteuning vanop afstand heel wat voordelen”

64

VOEDING 37

Vlaamse regering en FEVIA sluiten gezondheidsovereenkomst

HEALTHCARE 46

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid

48

Wim Allemeersch, AZ-Rembert

IT 64

Kenny Dierickx, Cheops

68

Verslag Klein-Brabant en wijndegustatie Wine Trading Factory

BEDRIJFSADVIES 70

Word een goede bedrijfsleider met deze acht tips

78

Het Accountantskantoor Soenen en Partners: vragen bij schenkingen

81

Welk loon geeft u werkende kinderen in uw familiebedrijf?

EVENEMENTEN 94

Gezellig netwerken in Planet Business Center in Sint-Denijs-Westrem

96

Heerlijk netwerken in Royal Palace in Wommelgem

Colofon: Antwerpen Manager, provincie Antwerpen, Vlaanderen Manager, provincies Oost- en West-Vlaanderen, verschijnt driemaandelijks. Redactiesecretariaat en publiciteitsvoorwaarden: Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, Tel.: 011 808 854, Fax: 011 808 855, e-mail: info@managermagazines.be. Abonnementen: voorwaarden op www. managermagazines.be. Bestuurders: Lian Cuypers, Thieu Cuypers. Hoofdredactie: Stefan Kerkhofs. Publiciteits- en redactiecoördinatie: Vicky Kox, Sylvie Loenders. Vormgeving: Dirk Van Bun, Martine Vandervoort, Johny Verstegen, Walter Vranken. Werkten mee aan dit nummer: Amaury Castro, Kaat Geuens, Estée Hoflack, Flore Kellens, Lies Paelinck, Charlotte Vanhamel. Druk: Drukkerij Hendrix. Verantwoordelijke uitgever: Lian Cuypers, p/a Big Media Group nv. Copyrights: de overname van gehele of gedeeltelijke artikels is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever. Uitgave van Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, www.big-media-group.be. Lid van unie van de uitgevers van de periodieke pers, UPP.

3


ZA KEN EC HO’S

M E NSEN & ZAK EN

AALST – Wim Bosmans wordt Business Development Director bij Globis Benelux

TEMSE - Dirk Gheeraert wordt sales manager DAF Trucks België/Luxemburg

Op 1 april werd Wim Bosmans verantwoordelijk voor het versterken van de marktpositie en de verdere groei van het Globis ERP Platform in België en Nederland, aansluitend in heel Europa. Globis is de ontwikkelaar van het ERP-pakket ‘Globis 10’. Dit pakket gebruiken middelgrote ondernemingen die actief zijn in logistiek en Wim Bosmans. productie. Met deze software kunnen organisaties efficiencyverbeteringen bereiken in hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen.

Sinds 1 april is Dirk Gheeraert benoemd tot sales manager DAF Trucks België/ Luxemburg. Dirk werkt sinds 2011 bij DAF Trucks Belux, recent als business planning manager verantwoordelijk voor DAF MultiSupport, Used Truck sales, Product Management en Sales Engineering. Daarvoor was hij regional sales manager en verantwoordelijk voor dealer sales in een deel van België. Dirk rapporteert aan Marty van den Dungen en maakt deel uit van het management team van DAF Trucks Belux.

SINT-NIKLAAS – Justine de Vooght wint Jane M. Klausman Women in Business award van Zonta Waasland

GENT – Yoshi Aesaert wint JCI Award Oost-Vlaamse Jonge Ondernemer van het jaar Yoshi Aesaert, zaakvoerder van het onafhankelijke audiovisueel productiehuis Marmalade, is Oost-Vlaamse Jonge Ondernemer van het jaar 2016. Hij volgt zo Benjamin Rieder op als laureaat. Op 29 april vertegenwoordigde Yoshi Aesaert Oost- Vlaanderen tijdens de verkiezing van de JCI Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar.

Zonta Waasland heeft op 15 maart de zevende Zonta Jane M. Klausman Women in Business award uitgereikt aan Justine de Vooght. Die prijs wil jonge vrouwen helpen hun bachelor- en masteropleidingen in bedrijfsbeheer voort te zetten om zo meer kansen te kunnen krijgen in de internationale zakenwereld. De voorbije drie jaar combineerde Justine de Vooght haar studies handelsingenieur aan de Universiteit Antwerpen met een sportcarrière als speelster en kapitein (2012-2014) van de Belgische nationale jeugd hockeyploeg. Zonta Waasland maakt deel uit van Zonta International. De leden zetten zich in voor de gelijkberechtiging van vrouwen. De organisatie telt meer dan 30.000 leden wereldwijd, in meer dan 1.200 clubs in 67 landen.

ARDOOIE - Nathalie Sintobin is vrouwelijke ondernemer van het jaar

GENT - New Balls Please wint gouden

vervolledigen.” New Balls Please organiseert bedrijfsevenementen voor grote spelers zoals TomTom, Volvo, Sanoma, De Lijn, Opel, Deloitte, A.S. Adventure en Callebaut.

en bronzen event award BEA 2016

‘Live storytelling agency’ New Balls Please heeft een gouden en bronzen BEA 2016 gewonnen tijdens de Benelux Event Awards, een soort Oscars in de evenementensector. Het internationale eventbureau heeft ondertussen in het totaal vier BEA awards op haar palmares staan. Zaakvoerders Stein Hoogstoel, Valérie De Coster en Michel Van Camp: “Sinds de opstart van ons bedrijf, amper twee jaar geleden, leggen we de focus op onze klanten. Samen creëren we een visie, een identiteit en veel meer dan een ervaring. We denken na over hoe business ideeën optimaal vervuld worden en hoe we netwerkwensen 4

Nathalie Sintobin van Frucon² werd met de WOMED Award bekroond als vrouwelijke ondernemer van 2015. Met deze prijs belonen MARKANT en Unizo vrouwelijke ondernemers die minstens vijf jaar in hoofdberoep een succesvolle onderneming leiden. Frucon² is een e-commerce bedrijf dat internationaal actief is en haar klanten voorziet van alle diensten die bij onlineverkoop van belang zijn. De prijs voor ‘De Belofte 2015’ ging naar de Antwerpse Laurentine Van Landeghem, oprichtster van Clouds of Fashion. De WOMED Award Zuid ging naar de Guinese Nene Hadh Cherif, die als voorzitster van de boerengroep Wakaly een echt leidersfiguur is in haar dorp.

TEMSE – Michel Van Den Brande (Kontrimo) scoort hit in Vlaamse Ultratop

De Wase stellingbouwer Michel Van Den Brande, baas van het bedrijf Kontrimo en bekend van het programma ‘The sky is the Limit’, bracht met schlagerzanger Dennie Damaro zijn eerste single uit, ‘Ik breng geen bloemen voor je mee’. Het blijkt een groot succes, enkele dagen na de release klimt Van Den Brande naar nummer 30 in de Vlaamse Ultratop 50.

Dennie Damaro en Michel Van Den Brande.


BRUGGE/ROESELARE – DM&S investeert in toekomst van start-ups

MECHELEN/BRUSSEL – Willemen Groep wint HR Pioneer Award

Het is een nieuwe trend in ons land. Grote bedrijven in België werken mee aan de toekomst van beginnende en innoverende bedrijven. De zogenaamde incubators bieden hulp aan start-ups op vlak van coaching, ondersteuning en infrastructuur. Het communicatiebureau DM&S uit Brugge helpt op deze manier de startup Earnieland in Roeselare. Earnieland is een Online Shopping Community. Zij ontvangen een commissie voor elke aankoop bij meer dan 1000 webshops. CEO Arne Dacquin van DM&S: “Wij halen hier een enorm voordeel uit, start-ups bieden de mogelijkheid om recente marktsituaties en evoluties af te tasten.”

In The Event Lounge in Brussel ontving Willemen Groep de HR Pioneer Award ‘HR Campaign’ tijdens de Belgian HR Awards. Met zijn ‘Step into your future’-campagne kon Willemen Groep de jury overtuigen. Met deze campagne zet het bedrijf als eerste Virtual Reality in, in de zoektocht naar nieuw talent. Tijdens dit evenement schenken de organisatoren Trends, Kanaal Z, Publicarto en De Facto Image Building telkens extra aandacht aan het belang van HR-communicatie.

BEERNEM – Film ‘Zaak: De Zutter’ komt dankzij ‘Tax Shelter’ in de zalen

Sinds woensdag 20 april kunt u in Kinepolis Gent, Brugge en Kortrijk gaan kijken naar de Vlaamse film ‘Zaak: De Zutter’. Het verhaal draait rond de moord op boerenzoon Hector De Zutter in Beernem, in de kermisnacht van 7 op 8 november 1926. De verdachten horen tot de welgestelde burgerij en genieten bescherming van de burgemeester en het parket. Julienne, de zus van Hector, gaat zelf op zoek naar getuigen en krijgt hulp van uitgever Victor De Lille. Dankzij belangrijke investeerders via het federale ‘Tax Shelter’-systeem en financiële steun van de gemeente Beernem, het Brugse Ommeland en de Provincie Oost-Vlaanderen werd deze langspeelfilm gemaakt met een budget van iets meer dan 300.000 euro, erg weinig voor zo’n productie. Kurt Defrancq, Katrijn Govaert, Bob De Moor en Vincenzo De Jonghe nemen belangrijke rollen voor hun rekening.

KORTRIJK – Domoticabedrijven ELEKTRO.

MAT en DOMOTIC.LOUNGE worden Sumi

De Kortrijkse domoticabedrijven ELEKTRO.MAT en DOMOTIC. LOUNGE, die bij elkaar liggen op de Kortrijkse Ring, gaan onder één koepel samenwerken, onder de naam Sumi. ELEKTRO. MAT is al 30 jaar groothandel van elektronisch installatiemateriaal, DOMOTIC.LOUNGE bestaat sinds 2004 en is dienstenleverancier voor gebouwenautomatisering zoals engineering en programmering.

BRUGGE/KUURNE – Silicon en Tiger

Experience versterken ICT-propositie West- en Oost-Vlaamse bedrijven De ICT-partners Silicon en Tiger Experience startten een samenwerking om hun aanbod te vergroten bij kmo’s, eenmanszaken en vrije beroepen in West- en Oost-Vlaanderen. De twee partners willen een onestopshop zijn voor telecom- en informaticabehoeften van hun klanten. “Door onze expertises en service te combineren kunnen we onze klanten nog beter begeleiden in hun ICT-omgeving,” zegt Frédérick Mommerency, ceo van Tiger Experience. Silicon doet een beroep op Tiger Experience om mobiele telefonie aan te bieden aan zijn klanten. Aan de andere kant rekent Tiger Experience op Silicon voor informaticabehoeften van zijn 1000 bedrijfsklanten.

PITTEM – Trinch en MarCom-Supplies worden Ntriga.Agency

Na een bijna twee jaar durende toenaderingsperiode tussen de bedrijven Trinch en MarComSupplies is er een nieuwe entiteit. Dat nieuwe onestopshop marketingbureau kreeg de naam Ntriga. Agency. De focus van het marketingbureau ligt nog steeds op de vroegere expertises van de bedrijven, maar dan nu onder één dak in Pittem.

OOSTENDE – ‘Oostende Business Club’ organiseert vier boeiende clubavonden OBC, Oostende Business Club, is een forum waar kaderleden en ondernemers uit de Oostendse regio in een ontspannen sfeer kunnen netwerken. Jaarlijks organiseren SBM, Skills voor Bedrijf en Medewerkers, en het Economisch Huis Oostende vier clubavonden in samenwerking met de ‘Oostende Business Club. Op deze avonden staan bedrijfsbezoeken centraal. Het eerste bedrijfsbezoek vond plaats op 20 april bij het internationale bedrijf LIC, dat dit jaar 45 jaar bestaat. Daarna trekt OBC op 1 juni naar VLOOT. In oktober, de negentiende, bezoeken ze AIM Recycling Europe. Het laatste bedrijfsbezoek is op 14 december bij QBMT. Info/inschrijven: gwendolyn.taets@sbmopleidingen.be of 059 56 43 50.

WAASMUNSTER – Toptennisser David Goffin sluit deal met Optima

De Belgische tennisser David Goffin ondertekende begin april een driejarige partnership met Optima. Goffin wordt de nieuwe ambassadeur voor Optima. Het logo van Optima, marktleider in financiële planning, zal zo over de hele wereld te zien zijn. Het David Goffin. bedrijf heeft een nauwe band met de tenniswereld, ze organiseert deze zomer voor de zevende keer de Optima Open, een tennistoernooi in Knokke. Zake n e ch o’s - 5 c ho’s


ZA KENECHO’ S

LAAT U GRATIS INFORMEREN VIA ONZE NIEUWSBRIEF Johan Meirlaen.

Meirlaen Ma rkeringen

Gerenommeerd in horizontale signalisatie Opstart 1970.

Zaakvoerders

Johan Meirlaen en echtgenote Brenda Moeykens.

Personeel

Tien werknemers.

Activiteit

“Voor de Vlaamse overheid, steden en gemeenten verzorgen wij de horizontale signalisatie op autosnelwegen, gewesten gemeentewegen. Bij heel wat kleine en grote bedrijven staan we in voor de belijning op de parking en in de productieruimtes. Zo markeren we onder meer veiligheidswegen, zebrapaden en andere cruciale belijning. Additioneel kunnen we ook de belijning van sporthallen voor onze rekening nemen.”

Onderscheid van concurrentie

Enerzijds het rechtstreekse contact met de zaakvoerder waardoor er snel geanticipeerd kan worden. Johan Meirlaen gaat elke dag zelf mee de baan op en is op de hoogte van ieder project. Anderzijds biedt Meirlaen verschillende producten aan in functie van de verkeersintensiteit.

Om u nog sneller te informeren over de meest recente zakelijke topics, kunt u zich gratis inschrijven op onze maandelijkse e-mail nieuwsbrief. Dankzij deze e-newsletter blijft u op de hoogte én maakt u elke maand kans op uitzonderlijke prijzen! Schrijf u snel in via de knop ‘Nieuwsbrief ’ op www.managermagazines.be!

DRONGEN – Mathieu Gijbels opent zetel Oost- en West-Vlaanderen De Limburgse aannemer Mathieu Gijbels opende in maart een nieuwe zetel in Oost- en West-Vlaanderen: ‘Mathieu Gijbels Zetel West’. Ken Alleweireldt en Sonny Catelin, twee bekenden in de bouw- en vastgoedsector, nemen de leiding op zich om de ambities van Mathieu vorm te geven. Het aannemersbedrijf nam zijn intrek in een kantoor in Drongen. Deze vestiging zal eerst fungeren als verkoopkantoor en daarna als volwaardige en autonome zetel.

OUDENAARDE – Juwelen Roelens blaast 40 kaarsjes uit De juwelierszaak Juwelen Roelens viert zijn 40ste verjaardag. Van 5 april tot 30 juni organiseert de winkel feestmaanden voor zijn cliënteel. U kan genieten van verschillende kortingen op de merkjuwelen zoals Bigli en Evanueva, maar ook op de parelcollecties en verlovingsringen.

OOSTDUINKERKE - GINIUS verkozen tot beste gin GINIUS, een West-Vlaamse gin op basis van negen botanicals, is op de prestigieuze ‘San Francisco World Spirits Competition’ bekroond tot beste gin. Bovendien nam GINIUS met een gouden medaille één van de hoofdprijzen in ontvangst. Tijdens deze internationale wedstrijd beoordeelden 39 experten zo’n 1700 sterkedranken. Frederik Van Duüren, de man achter de gin, is in de wolken met zijn overwinning: “Met mijn eerste gin, DUINGIN, maakte ik al een droom waar: een eigen, ambachtelijke gin creëren met ingrediënten van bij ons. Dat nu ook GINIUS, mijn groene baby en het kruidige broertje van DUINGIN, in de smaak viel in San Francisco, overtreft écht al mijn verwachtingen.”

DEINZE – BIMMO koopt D-Shopping Patrick Piens heeft de kernretail van park D-Shopping verkocht aan BIMMO nv. Onder één dak bevinden zich de nieuwste retail-concepten van onder andere JBC, ZEB en Veritas. Na de succesvolle opening, nu twee jaar geleden, is DeinzeShopping dus verkocht aan de BIMMO Groep, een professionele winkelvastgoedontwikkelaar.

BRUGGE – Site Oud Sint-Jan stelt nieuwe website voor

Meirlaen Markeringen Krekelstraat 6 – 9810 Nazareth T 09 384 23 02 – meirlaenbvba@pi.be www.meirlaenmarkeringen.be 6 - Them Zakenecho’s a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

De historische site Oud Sint-Jan heeft een nieuwe website gelanceerd. Deze brengt de verschillende functies van het voormalige ziekenhuis overzichtelijk in kaart: van de ambities op het vlak van de programmatie van expo’s tot de zalenverhuur en het ter beschikking stellen van congresfaciliteiten. Bovendien ging er begin deze maand de Xpo Picasso open en wordt in mei het internationaal reizende Wildlife Photographer of the Year verwacht: een expo met de beste natuurfoto’s ter wereld.


ZA K EN E C H O ’S

KNOKKE-HEIST - John McEnroe, Henri Leconte

HARELBEKE – Groot project voor

John McEnroe is de headliner op de affiche van de zevende editie van de Optima Open. Het is reeds de vijfde keer dat de zevenvoudig grandslamwinnaar afzakt naar de Belgische editie van de ATP Champions Tour. Ook Thomas Muster en Henri Leconte zullen het center court van de Royal Zoute Tennis Club betreden. Wie deze voormalige tennislegendes aan het werk wil zien, kan alvast zijn plaatsen reserveren voor 13, 14 en 15 augustus.

Het Belgische engineering- en constructiebedrijf Engicon nv (Geldof) nam de realisatie van het uitbreidingsproject van LBC Tanks Terminals voor zijn rekening. In de Rotterdamse haven startte LBC Tanks Terminals een van hun belangrijkste actuele investeringsprojecten op. Het is een veelzijdig project, dat de naam ‘Rainbow’ kreeg. Het bedrijf zal zo zijn opslagcapaciteit voor petroleumproducten en chemicaliën verdrievoudigen tot 250.000 m3 . Naast het uitbreiden van capaciteit worden zowel efficiëntie als veiligheid geoptimaliseerd.

en Thomas Muster eerste namen Optima Open

ZWIJNAARDE - ADx NeuroSciences kondigt kapitaalsverhoging aan ADx NeuroSciences, ontwikkelaar van diagnostica en biomerkers voor neurodegeneratieve ziekten, heeft de sluiting van hun derde kapitaalronde aangekondigd. Twee nieuwe individuele private investeerders en de bestaande aandeelhouders zullen de kapitaalsverhoging ondersteunen. Deze investeringen worden aangewend voor de ontwikkeling van innovatieve merkers voor de ziekte van Alzheimer en Parkinson en om onderzoek naar andere neurodegeneratieve aandoeningen, zoals ALS, te financieren.

Geldof in Rotterdamse haven

OOSTENDE – Leopold Hotel Ostend opent de deuren

LOKEREN – Initial wast

bedrijfskleding ‘zonder water’

Initial, marktleider in sanitaire dienstverlening en bedrijfskleding, introduceert het revolutionair wasprocedé ‘wassen zonder water’. Het bedrijf neemt hiervoor een nieuwe machine in gebruik die de kledij wast met vloeibare koolstofdioxide. Hiermee is Initial de eerste in Europa die dat revolutionair wasproces toepast: met deze innovatieve techniek reinigt de machine werkkledij grondiger en verlengt ze de levensduur van de kleding. Bovendien is het nieuwe wasproces beter voor de gezondheid van de werknemers en voor het milieu.

Op 15 maart is in Oostende het hotel Leopold Hotel Ostend geopend, het vroegere Mondo Hotel. Dit is al de vierde vestiging van Leopold Hotel, dat wordt gemanaged door de PREM Group. Het nieuwe hotel behoort tot het hotelpatrimonium van Philip Deceuninck.

De meest recente Zakenecho’s vindt u op onze website www.managermagazines.be.

Uw specialist in bedrijfsvastgoed Knokke-Heist | 8300

Te koop

Brugge | 8200 ref Q0304

3 MAGAZIJNEN met WOONST en BURELEN. Grondopp.: 1.870m2

Te huur

Centrobiz - Centro bvba Pathoekeweg 120B bus 1.01 | Brugge t 050 70 01 02 | info@centrobiz.be | www.centrobiz.be

Brugge | 8000 ref O0054

Moderne KANTOREN op bovenste verdieping. Ruime terras + parking.

Te koop

Wingene | 8750

ref Q0284

MAGAZIJN met HOEVE en feestzaal/bar. Grondopp.: 22.715m2

Te koop

ref Q0180

KANTOOR + luxueus APP. in het centrum. Grondopp.: 1.026m2

Zake n e ch o’s - 47 c ho’s


COV ERSTORY

8


Hans Beckhoff, Beckhoff Automation

“Dankzij ‘Internet of Things’ zal intelligentie van machines toenemen” “Als we later terug in de tijd kijken, zullen we zien dat de aansluiting en communicatie van machines op het internet tussen 2010 en 2020 volop is gestart.” Hans Beckhoff, stichter en CEO van het Duitse Beckhoff Automation, verduidelijkt zijn toekomstvisie over het veelbesproken ‘Internet of Things’ (IoT) met veel enthousiasme. Met TwinCAT Analytics en TwinCAT IoT levert zijn bedrijf efficiënte en eenvoudige tools, die internet- en cloud-communicatie voor machines tot stand brengen. Stefan Kerkhofs

Hans Beckhoff startte zijn technologie- en automatiseringsbedrijf in 1980 als een business unit van de elektro-zaak van zijn vader Arnold Beckhoff, toen hij zelf sturingsmechanismes voor machines in elkaar begon te steken. 36 jaar later telt zijn onderneming 3000 medewerkers en vestigingen in 35 landen. In meer dan 40 andere landen verkopen plaatselijke verdelers de hoogtechnologische producten van Beckhoff. De omzet van Beckhoff Automotion steeg in 2015 wereldwijd met 22% tot 620 miljoen euro. In 2020 wil het bedrijf de grens van één miljard euro doorbreken. “Het draait allemaal om het aansturen van machines, gebouwen, processen, enzovoort,” legt Hans Beckhoff uit. “Onze aanpak steunt vooral op de ontwikkeling van software. Al onze knowhow zit in één uniek softwareplatform. Dankzij het softwarepakket TwinCAT transformeren wij elke Windows pc in een krachtige ‘real time controller’ van machines. Maar we verkopen tegenwoordig toch veel meer hardware. We hebben onze eigen industriële pc’s en onze eigen I/O-systemen en ‘drive’-systemen ontwikkeld en geproduceerd. Het verschil met onze concurrenten zit hem in de unieke softwarebenadering voor het aansturen van machines en processen. Onder meer de sectoren verpakking, assemblage, metaal, kledij en medische producten doen dikwijls beroep op onze automatiseringsoplossingen voor machines.”

Tussen de grote IT-spelers in Silicon Valley Beckhoff Automation groeit als kool: het personeelsbestand vertienvoudigde sinds 1998, toen er een 300-tal medewerkers op de ‘payroll’ stond, en elk jaar start het Duitse bedrijf nieuwe verkoopsactiviteiten op in onontgonnen buitenlandse markten. In 2016 is het de beurt aan Colombia, Bolivia en Thailand. Hans Beckhoff: “35% van onze omzet realiseren we

in Duitsland, 27% in de rest van Europa, 27% in Azië en 10% in Noord-Amerika. Onder meer in de VS is er zeker nog groeimarge. We hebben pas een nieuw kantoor geopend in Dallas, die vestiging telt 120 medewerkers. Sinds een half jaar zijn we ook in Silicon Valley actief. Dankzij de aanwezigheid van veel IT- en technologiebedrijven, zoals Google, Microsoft en Intel, is dit voor ons zowel een goede markt als een leerrijke omgeving. In onze eigen automatiseringsproducten gebruiken wij veel technologie en toepassingen van IT-ondernemingen, zoals Microsoft en Intel. Als je er echt tussen zit, kunnen we medewerkers van die bedrijven uitnodigen en toepassingen met hen bespreken. Dat is daar, kort bij hen, veel makkelijker dan van op afstand.”

‘Internet of Things’ maakt machines slimmer Ook voor toepassingen rond het ‘Internet of Things’ – via het internet apparaten met elkaar verbinden, die via ingebouwde sensoren en meetapparatuur gegevens uitwisselen, zonder tussenkomst van mensen – zit Beckhoff Automation in Silicon Valley op de juiste locatie. “Machines worden meer en meer rechtstreeks op het internet aangesloten om data uit te wisselen,” stelt Hans Beckhoff. “Machines zullen ook meer geïntegreerde intelligente internettoepassingen krijgen, die zowel de efficiënte van de industriële processen als de intelligentie van de machines zelf sterk zullen verbeteren. De enorme CPU-kracht van het internet wordt zo ook beschikbaar voor de kleinste machines. Spraakherkenning bijvoorbeeld hoeft dan niet meer op de machine zelf geïnstalleerd te worden, want dankzij een toepassing op internet zal je met die machine kunnen praten. En ook de machines zelf zullen via internet met elkaar communiceren. De mogelijkheden zijn eindeloos, bij wijze van spreken. Met Beckhoff Automation

Co to r y - 9 C o v e rs rstor


COV ERSTORY

spelen we daar vandaag al volop op in. Dankzij toepassingen zoals TwinCAT Analytics en TwinCAT IoT kunnen bedrijven op een vrij eenvoudige manier efficiënte internet- en cloudcommunicatie voor hun machines tot stand brengen.”

Het belang van ‘data security’ in de ‘cloud’ Maar wat met de veiligheid van al die bedrijfs- en machineinfo die op het internet wordt opgeslagen en gedeeld? Lopen ondernemingen daarmee geen risico op bedrijfsspionage of sabotage? “Die angst mag bedrijven er alleszins zeker niet van weerhouden om in deze ontwikkelingen te investeren. De voordelen ervan zijn namelijk veel groter dan de gevaren. ‘Data security’ is uiteraard enorm belangrijk, daar moet je als onderneming met gezond verstand mee omgaan. Maar het zou niet slim zijn om de mogelijkheden van deze nieuwe toepassingen links te laten liggen, omdat het niet veilig ‘lijkt’. Je kan het vergelijken met de opkomst van de banken en de hele financiële wereld, eigenlijk. Lang geleden bewaarden mensen hun geld thuis of in een kluis, tot de bankwereld ontstond. Ook toen werden er – dikwijls terecht – vragen gesteld rond de veiligheid van dit systeem. Doorheen de jaren heeft de financiële wereld daar oplossingen voor gezocht en

gevonden. Zo zal het ook gaan met de opslag van gegevens in de cloud: bepaalde bedrijven zullen een veilige haven worden voor data, zoals banken voor geld.”

Innoveren, innoveren, innoveren Een van de sleutelfactoren in het indrukwekkende groeiparcours van Beckhoff Automation is de sterke innovatiegerichtheid van de Duitse multinational. “Op onze afdeling ‘Product Management’ werken een 70-tal ingenieurs,” geeft Hans Beckhoff aan. “En we beschikken over ongeveer 230 ‘development engineers’, die alles wat ze willen kunnen bekijken, onderzoeken, in vraag stellen,... We investeren elk jaar 8% van onze omzet, dat is ongeveer 45 miljoen euro, in innovatie, Er heerst een warme cultuur van open en vrije discussie in ons bedrijf, vooral dat is belangrijk om innovatie te stimuleren. Elke medewerker mag en kan zijn mening geven, en daar wordt naar geluisterd. We luisteren ook heel goed naar onze klanten en werken daar de juiste oplossingen voor uit. Feedback geven moedigen we echt aan bij Beckhoff, bij al onze ‘stake holders’. Dat moet ook, want we leggen onszelf op om elk jaar enkele innovatieve producten te lanceren. En om de vijf jaar willen we een écht revolutionaire creatie in

Hans Beckhoff en Patrick Gielis.

SINDS 2006 IN BELGIË, SINDS 2011 IN KORTRIJK Sinds 2006 heeft Beckhoff Automation een eigen vestiging in België, die in het begin van het jaar van Hasselt naar Lummen verhuisde. In 2011 kwam er een kantoor in Kortrijk. Beckhoff Automation telt in ons land achttien medewerkers: dertien in Lummen en vijf in Kortrijk. Aan het hoofd staat general manager Patrick Gielis.

10


“Ook de machines zelf zullen via internet met elkaar communiceren.”

de markt zetten. In vrijwel alle landen waar we vestigingen hebben, werken we bovendien intensief samen met universiteiten en hogescholen. Ook dat stimuleert onze innovatiegerichtheid, en het versterkt onze aantrekkingskracht bij goede technische profielen die wij voortdurend zoeken. Kortom: onze pijplijn van innovatieve, revolutionaire ideeën mag nooit leeg geraken. Daardoor vinden we nieuwe klanten. En dat is ook wat bestaande klanten van ons verwachten en waarom ze klant blijven.”

BECKHOFF AUTOMATION Oprichting: 1980 Omzet 2015: 620 miljoen euro Werknemers: 3000 Hoofdzetel: Verl, Duitsland Hoofdkantoor België: Lummen, bijkantoor in Kortrijk

Familiale generatiewissel is belangrijke uitdaging

Buitenlandse vestigingen: 35, via verdelers commercieel actief in 40-tal andere landen

Belangrijke uitdagingen voor de volgende jaren zijn de snelle en sterke groei van Beckhoff Automation en de mogelijke overdracht van het bedrijf naar de volgende generatie, met name de dochter en zoon van Hans Beckhoff. “We moeten ervoor zorgen dat onze bedrijfsstructuur goed en efficiënt mee evolueert met de sterke groei die we jaar na jaar realiseren,” stelt Hans Beckhoff. “Die evolutie moeten we in de gaten houden en erop anticiperen door de juiste beslissingen te nemen. De familiale generatiewissel is een andere belangrijke uitdaging. Ik bekommer mij om de toekomst van mijn kinderen, uiteraard, maar de toekomst van het bedrijf is belangrijker. Als mijn kinderen het bedrijf willen en kunnen

overnemen, én als ze aanvaard worden door de onderneming, als er met andere woorden een échte ‘fit’ is, dan moeten ze het doen. Ik heb een goede relatie met mijn kinderen, zij snappen die mechanismen. Ze zullen zelf aangeven of ze die ‘fit’ voelen of niet. En als die er niet is: geen probleem. Als ze heel goede aandeelhouders worden van Beckhoff Automation, is dat ook prima!” “Een familiebedrijf biedt overigens veel voordelen: toewijding, menselijke aanpak, financiële stabiliteit, snel kunnen inspelen op opportuniteiten,… En bovendien geen aandeelhouders die rendement zoeken op korte termijn.”

Co to r y - 11 C o v e rs rstor


ADVOCATEN Herbrant Partners

Klokkengelui In vroegere dagen, toen de oren van de mensen nog openingen in het lichaam waren die dienden om geluiden uit de omgeving op te vangen, en niet om andere oortjes in de ploffen die hen afsluiten van de buitenwereld, wel in die vroegere dagen gingen met Pasen de klokken opnieuw luiden. Ja, opnieuw, want vanaf de donderdag, (Witte Donderdag weet je nog) waren ze het zwijgen opgelegd, en dit nadat ze, samen met de altaarschellen, in alle kerken oorverdovend en voortdurend aan het luiden waren geweest tijdens het Gloria. Een heel gedoe, die speciale regels en voorschriften eigen aan de liturgie, en dus werden ons, kinderen die we toen waren, gewoon wijsgemaakt dat ze naar Rome waren en met Pasen zouden terugkomen volgeladen met eieren. Deze eieren moesten ze dan wel op geregeld tijdstip laten vallen om terug hun toren te kunnen bereiken. Ik vraag me nu nog af of de duiven die toch ook van heel ver moeten komen dezelfde of een gelijkaardige techniek hanteren. Zeer raar was ook het feit dat de eieren niet gebroken waren, ook al vielen ze van zo hoog, en waren het niet allemaal chocolade-eieren, maar zaten er ook gewone tussen, soms nog warm omdat ze wellicht net vanonder onze eigen kip waren gehaald. Maar niet getreurd, wat kon ons al die raadsel schelen. Als goede katholieken waren we trouwens wel wat mysteries, ongerijmdheden en leugens gewoon. Was daar ook niet de ‘De Brave Man uit Spanje’ die soms zo verrassend op de zatte nonkel van het laatste huwelijksfeest geleek? Veel maakte ons dat allemaal niet uit, we stonden extra vroeg op, en stoven, vaak rillend in ons nachthemd, de tuin in hopend dat we ook op onze weg wat snoep zouden kunnen sprokkelen. Wat een heerlijke kinderlijke onschuld, maar eigenlijk belogen en bedrogen hé.

12

Maar eigenlijk mogen we van geluk spreken dat die hemelse eierenregen steeds beperkt blijft tot de tuin. Want zomaar iets werpen of achterlaten op de openbare is volledig uit den boze. Zolang het gaat om een stukje papier of de kruimels van een sandwich op de trappen van een heiligdom, zal men er misschien nog vanaf komen met een ‘GAS-boete’. Anders en veel slechter zal het hem vervaren die modder of maïsresten, die uit de banden van de tractor vallen, op de openbare weg achterlaat, of een oliespoor dat de weg spekglad maakt. Heel vaak zullen zij er niet vanaf komen met een lichte penitentie, maar zullen ze moeten opdraaien voor de totaliteit van de schade. Niet altijd want soms kan er gedeelde aansprakelijkheid zijn, maar je weet dat de voorzichtigheid de moeder is van, en een gewaarschuwd man er twee waard is. Dus , zoals ik met Pasen soms ook nog stiekem eens naar boven kijk om te zien of er toch echt niets op mijn hoofd gaat vallen, kan men soms beter ook even de handen uit de mouwen steken en zijn achtergelaten vuiligheid wegmaken. Het zal eerder baten dan schaden.

Hans Herbrant Herbrant Partners


Hannes Lierman en Billy Bogaert.

Dataplan Informatica

Overname verhoogt comfort klanten én medewerkers Dataplan Informatica heeft alle IT-activiteiten van Buro Center overgenomen. Beide partijen kwamen tot een onderling akkoord voor een overname vanaf 1 mei 2016. Hierdoor zal Dataplan zich als ICT-partner ook toespitsen op softwareontwikkeling. Dit alles zal leiden tot een betere klantenservice, snellere interventies en een verder groeiend verhaal. Voor Dataplan is de overname een belangrijke stap in de ontwikkeling van de onderneming. “We hebben bewust gekozen voor Buro Center omdat zij over dezelfde filosofie beschikken als de onze. Het is een gezond bedrijf dat een mooie reputatie heeft opgebouwd wat de ontwikkeling van softwareoplossingen betreft.”

Expertise

Dankzij deze strategische beslissing brengt Dataplan veel knowhow en ervaring samen. “We zijn ervan overtuigd dat we op deze manier, met ons huidig personeelsbestand, de beste mogelijkheden creëren om verder te groeien. Het is noodzakelijk om te blijven investeren in ons aanbod, onze medewerkers en onze competenties. Tevreden medewerkers zijn essentieel voor een organisatie waar mensen het belangrijkste kapitaal zijn.”

Softwareoplossingen • Corflow: dé ERP-softwareoplossing voor de kmo die actief is in verkoop, installatie en onderhoud met alle onmisbare functies zoals CRM, HRM, voorraadbeheer, backoffice en planningsmodule. • Organimmo Syndic: praktische softwaretool voor de syndicus om gebouwen in mede-eigendom te beheren; biedt een sterk en efficiënt platform om elk syndicuskantoor te optimaliseren.

• Organimmo AVA Module: uitbreidingsmodule die algemene vergaderingen voorbereidt. Met het Organimmo Portaal heeft de syndicus een modern en toegankelijk platform ter beschikking voor de communicatie met mede-eigenaars. • Organimmo Rentmeester: organiseert de administratie tussen huurder en verhuurder voor de beheerder van een onroerend goed. Dataplan heeft de nodige kwaliteitscertificaten en is erkend als dienstverlener voor de pijler ‘opleiding’ voor het systeem van de Vlaamse KMO-portefeuille.

ICT-oplossingen & beheer

We versterken onze infrastructuurafdeling en blijven bedrijven ondersteunen bij het beheer van hun ICT-infrastructuur of bij overgang naar de cloud. Het beheer kan door de klant zelf of door Dataplan worden uitgevoerd. De inbegrepen diensten en cloudoplossingen garanderen de beschikbaarheid van applicaties aan een vaste prijs per maand per gebruiker.

FICHE Historiek: opgericht in maart 2008. Zaakvoeders: Billy Bogaert en Hannes Lierman. Medewerkers: 25 gemotiveerde en gecertificeerde IT professionals.

IT Services & Hybrid Solutions

Torhoutsesteenweg 160 – 8210 Zedelgem – T 050 37 00 46 – info@dataplan.be – www.dataplan.be Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n - 13


OND E RN E M EN I N K R U I S H O U T EM

“Dankzij onze ruime parkeermogelijkheden, kan de plaatselijke middenstand en horeca beter bediend worden. Daarnaast zijn we samen met Unizo één van de vier pilootgemeenten voor het project ‘Kruishoutem, bedrijvige kern’.” Burgemeester Joop Verzele 14


Kruishoutem als poort van de Vlaamse Ardennen naar de steden toe Dat de mooie landelijke gemeente Kruishoutem werd uitgeroepen tot bijzonder economisch knooppunt, valt niet te verbazen. Als een groene oase tussen Waregem, Oudenaarde en Deinze staat deze historische gemeente, gekend voor de vroegere eiermarkt, haar mannetje en is ze een vooruitstrevend toonbeeld naar de omliggende steden en gemeenten toe hoe industrie, landbouw en de lokale bewoner hand in hand kunnen gaan. M.M.: Wat zijn de economische troeven van Kruishoutem? Burgemeester Joop Verzele: “Kruishoutem haar grootste troef schuilt in haar ligging. Dankzij de nabijheid van de E17 en de 8 gewestwegen, kon onze gemeente sterke bedrijven aantrekken. Samen met onze goede buur Zulte, delen we een uit de kluiten gewassen industriezone, beschikken we over een ambachtelijke zone, en onze gemeente en haar deelgemeenten worden mede versterkt door de aanwezigheid van enkele grote, zijnde niet de grootste namen binnen de horeca: ereburger Peter Goossens en zijn lieftallige Lieve hebben Kruishoutem mee op de kaart gezet dankzij het ‘Hof van Cleve’.” M.M.: Wat zijn de economische uitdagingen van Kruishoutem? “Zoeken naar uitbreiding zonder het landelijke karakter van de gemeente te schaden, blijft een grote uitdaging. Blijvend aan de mouw trekken van andere overheden hoort hier onlosmakelijk bij,” aldus Verzele. “Ook is het inzetten op constant overleg met de ondernemers van de bedrijventerreinen De Prijkels, Hoogmolen en Zaubeek van groot belang. Schepen van lokale economie Robrecht Bothuyne zet hier hard op in, en dat werpt zijn vruchten af. Zo werd de infrastructuur van industrieterrein De Zaubeek opnieuw aangelegd en uitgebreid met een complete fietsverbinding. Industrie, werkgelegenheid en beweging hand in hand!” M.M.: Hoe houdt de kleine zelfstandige zich recht als je omgeven wordt door 3 grote steden op minder dan 10km afstand? “Ook hier zetten we in op geregeld overleg met ons gemeentebestuur. Persoonlijk contact tussen en naar onze lokale handelaars wordt in onze gemeente hoog in het vaandel gedragen. We zetten de kleine zelfstandige aan om expert te worden in hun domein en zo de grote concurrentie te overstijgen. We investeren tevens in de heraanleg van het centrum, en pogen zo nieuwe zaken aan te trekken en te centraliseren naar de kern toe. Dankzij onze ruime parkeermogelijkheden, kan de plaatselijke middenstand en horeca beter bediend worden. Daarnaast zijn we samen met Unizo één van de vier pilootgemeenten voor het project ‘Kruishoutem, bedrijvige kern’. Vooruit kijken en meestappen in een toekomstgericht project, kan resulteren in nieuwe mogelijkheden voor onze zelfstandigen.”

M.M.: Wat zijn de belangrijkste (economische) plannen voor de volgende jaren? “De uitbreiding van de diverse industriezones worden onder de loep genomen. Zo is de ontsluiting via het op- en afrittencomplex via de rotonde reeds voorzien voor wat betreft De Zaubeek. Industriezone De Prijkels zal in samenwerking met de stad Deinze en de gemeente Nazareth worden uitgebreid, waarbij ruime aandacht voor de fietser zal worden besteed,” aldus Verzele. “Verder focussen we vooral op het onderzoeken van de mogelijkheid tot groene energie en een energievriendelijke, koolstofarme economie, in samenwerking met de omliggende steden. We stapten als tweede gemeente van de provincie mee in het project ‘Kruishoutem, energie neutraal’, opgezet door de provincie Oost-Vlaanderen en Eandis. Hiervoor zijn we op zoek naar energiecoaches en plannen we energiecafé’s om bewustwording te realiseren. Via het EIVLA (Economisch Initiatief Vlaamse Ardennen) worden tal van initiatieven genomen om tot energievriendelijke vooruitzichten en maatregelen te komen. We werken hieromtrent reeds jaren samen met de steden Oudenaarde en Ronse. Vandaag dienen we eveneens een project in samen met de steden Oudenaarde en Ninove ter bevordering van een koolstofarme economie. Hiervoor zullen we starten met het nagaan van de mogelijkheden tot een verhoogde energie-efficiëntie van onze kmo’s. Hopelijk volgt het EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) dit project,” besluit Verzele.

particulier -KMO - landbouw Eigen vlot schadebeheer

www.vtieghem.be 09/383.52.22 - Kruishoutem

3 generaties onafhankelijk makelaar

K r ui s h o u tem - 15


Maco -Gas

“Wij leveren de brandstof voor uw business” Gassen van topklasse: die belevert Maco-Gas uit Kruishoutem al meer dan 50 jaar lang. De onderneming van de familie Mathijs staat garant voor het afvullen van propaan en butaan, de verdeling van de meest diverse gassen en plaatst ook gastanks boven- en ondergronds. Wat zijn de belangrijkste voordelen van gas? Ludwig Mathijs: “Het gebruik van gas is zuinig, milieuvriendelijk en comfortabel. Onder meer voor ballonvaarders, heftrucks, frituristen, restaurateurs, barbecues, verwarming en terrasverwarming zijn ze erg belangrijk. We leveren de gassen aan in flessen of tanks en hebben ook lpg en een propaanpomp. Klanten kunnen tijdens de openingsuren komen pompen. Dit is geschikt voor mobilhomes, ballonvaarders, auto’s, …”

In welke mate maakt de industrie gebruik van gassen? “Steeds meer ondernemingen beschouwen gas terecht als een veelzijdige energiebron. Wij verdelen onder meer ook alle industriele gassen voor de lasindustrie. Eigenlijk zijn de mogelijkheden onbeperkt, zowel voor professioneel als huishoudelijk gebruik.” Hoe gebeurt de afvulling van gasflessen? “Toen wij tien jaar geleden naar onze huidige vestiging verhuisden, verstrengde de Europese regelgeving voor de afvulling

gevoelig. Wij maken hiervoor gebruik van een automatische afvulinstallatie met elektronische weegschalen, waardoor de weging zeer nauwkeurig is. Nadat de gevulde flessen automatisch een tweede controle op hun gewicht ondergaan, scant een elektronische detector de fles nog eens op eventuele lekken. Als het gewicht niet klopt of als er een lek is, wordt de fles automatisch geweigerd. Door veiligheid hoog in het vaandel te dragen hebben wij ons VCAveiligheidsattest behaald en ondertussen driejaarlijks kunnen verlengen.”

FICHE Familiebedrijf: André Mathijs en echtgenote Leona Cosijns richtten Maco-Gas in de jaren 60 op. Begin jaren 80 namen zoon Lucien en zijn vrouw Greta de zaak over. Nadat ook Ludwig circa tien jaar geleden in de zaak stapte, is de familiale opvolging door de derde generatie verzekerd. Service: Maco-Gas draagt een heel soepele service en toegankelijke prijzen hoog in het vaandel. De actieve dispatching maakt het mogelijk om dringende leveringen nog op de dag van bestelling te bezorgen. Personeel: acht arbeiders krijgen ondersteuning van twee administratieve krachten. Actieradius: Maco-Gas bereikt klanten in West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brabant en gaat tot de regio Bergen-Charleroi. 16

Stokstraat 30 – 9770 Kruishoutem T 09 383 65 15 macogas@macogas.com – www.macogas.com


Danilith

Uw partner voor de snelle realisatie van uw duurzaam bouwproject Bouwen gaat vaak gepaard met ergernissen en vereist stalen zenuwen en geduld. Dat is zonder Danilith gerekend. De vierde generatie van de familie Delmulle werd in de zaak ingeleid en deze algemeen aannemer blinkt vandaag uit in het realiseren van budgetvriendelijke bouwprojecten in amper enkele maanden tijd. Zijn zelf ontwikkeld innovatief en uniek bouwsysteem staat toe om een woning in amper enkele weken tijd wind- en waterdicht te bouwen volgens de strengste ventilatie- en isolatienormen.

Geert Delmulle en Kurt Vanmarcke.

In eigen land en daarbuiten

“Danilith realiseert op jaarbasis ongeveer een 200-tal woningen in zowel België, Nederland, Noord-Frankrijk als Groot-Brittannië. Onze 250 werknemers bouwen dagelijks zowel aan woningen voor de residentiële markt als aan projecten binnen de B2Bmarkt. Zo staat momenteel een project van 42 appartementen en 18 woningen achter het gemeentehuis van Kruishoutem in volle ontwikkeling,” vertelt CEO Kurt Vanmarcke.

Home Made Homes

“Wat ons bedrijf onderscheidt op de bouwmarkt, is het feit dat we met een traditioneel geautomatiseerd systeem werken. Volledige muren met ingegoten elektriciteitsleidingen voorzien van alle schrijnwerk en andere afwerkingen worden vooraf onder het alziend oog van onze ingenieurs in de ateliers vervaardigd, en in één geheel naar de werf getransporteerd. Dit maakt dat het kleinste detail reeds vooraf met de bouwheer wordt vastgelegd, en we vasthouden aan een vast plan waardoor er minimaal van het vooropgestelde budget moet worden afgeweken. De snelheid waarmee we een project realiseren is fenomenaal, zonder in te boeten op kwaliteit. We zijn terecht fier op ons werk, en dat hebben we in hoofdzaak te danken aan al onze fantastische medewerkers,” aldus gedelegeerd bestuurder Geert Delmulle.

atelier MA+P en [Peri’fer] architectuur en stedenbouw

Richt pijlen naar B2B

Danilith mikt op een verdubbeling van de huidige omzet tussen nu en vijf jaar, door zich meer en meer in deze markt te profileren en samen te werken met permanente opdrachtgevers. Hun competenties hierin werden reeds bewezen zoals b.v. door de realisatie van de Home in Blandain in amper acht maanden tijd, de assistentiewoningen te Nukerke, La Filature in Gent samen met Ghelamco, enzovoort.

Danilith Waregemseweg 146A - 9790 Wortegem-Petegem - T 056 69 42 00 - info@danilith.be - www.danilith.be tem Th e m a/ R ub r i e k k l eKi rnuiosnhdoeuraa n - 17


K RUI S H O U T E M RA NK ING

De 15 grootste bedrijven Hieronder vindt u een klassement van de – naar toegevoegde waarde – 15 grootste bedrijven in Gavere. Deze bedrijven zochten we op in de meest recente Trends Top 100.000, die zich baseert op de prestaties in het jaar 2014. 1. BFS Europe NV Toegevoegde waarde: 22,32 miljoen euro Sector: tapijtnijverheid, tapijtverkoop Werknemers: 337 Algemeen directeur: Francis De Clerck

2. Bleckmann België NV Toegevoegde waarde: 14.97 miljoen euro Sector: transport: algemeen of meer dan één specialiteit, logistiek Werknemers: 131 CEO: Johan Milliau

3. Nyobe Toegevoegde waarde: 13,17 miljoen euro Sector: textielindustrie Werknemers: 153 - CEO: Dirk Dees

4. Vijvens Toegevoegde waarde: 9,24 miljoen euro Sector: rusthuizen, verzorgingstehuizen Werknemers: 153

5. Building Plastics Toegevoegde waarde: 8,68 miljoen euro Sector: bouwmaterialen, productie Werknemers: 72 - Algemeen directeur: Thibaut Suys

6. Vindevogel N. Onderneming Toegevoegde waarde: 6,74 miljoen euro Sector: bouwondernemingen, bouwbedrijven Werknemers: 106 - Algemeen directeur: Jan Vindevogel

7. Argent Alu Toegevoegde waarde: 6,30 miljoen euro Sector: bouwmaterialen, verkoop Werknemers: 48 - Directeur: Stefaan Bourgeois

8. NFM-Cramet Toegevoegde waarde: 6,01 miljoen euro Sector: recuperatie en recyclage Werknemers: 23 - Algemeen directeur: Jean Gouverneyre

9. Flandria Tabak en Sigaret Toegevoegde waarde: 5,97 miljoen euro Sector: tabak - Werknemers: 28 Gedelegeerd bestuurder: Jacques Levrau

10. Heuvelheem Toegevoegde waarde: 5,92 miljoen euro Sector: rusthuizen, verzorgingstehuizen Werknemers: 21 Werknemers: 99

11. Beaulieu Fabrics Toegevoegde waarde: 1,89 miljoen euro Sector: textielindustrie - Werknemers: 54 Algemeen directeur: Luc Vandewiele

12. Xwift Toegevoegde waarde: 3,81 miljoen euro Sector: sneltransport en koerierdiensten Werknemers: 66 - Zaakvoerder: Pieter Denys

13.MIK Toegevoegde waarde: 3,27 miljoen euro Sector: zuivelhandel, zuivelindustrie - Werknemers: 56 Algemeen directeur: Luc De Baeremaeker

14. Vanhulle Bouwcenter Toegevoegde waarde: 2,85 miljoen euro Sector: transport: algemeen of meer dan één specialiteit, logistiek Werknemers: 31 Zaakvoerder: Pascal Vanhulle

15. Building Energy. Toegevoegde waarde: 2,49 miljoen euro Sector: installatie, overige of meer dan één specialiteit Werknemers:76

18


Meet4Lunch in Lozerkasteel Op 22 maart konden 100 managers en bedrijfsleiders genieten van een netwerklunch binnen het exclusieve kader van het Lozerkasteel te Lozer, Kruishoutem. Baron Bernard della Faille d’Huysse en Barones Elisabeth du Bois de Vroylande ontvingen de genodigden met hun hartelijkheid en een extra woordje over de geschiedenis van het kasteel en de aanpalende B&B in het

voormalige koetshuis. Bart Basselier en Niki Claes van Very Food Catering uit Deinze verzorgden de aanwezigen tot in de puntjes met fijne koude en warme hapjes. Deze Meet4Lunch kwam tot stand danzij de samenwerking tussen vier strucurele partners: Group S, Callant Verzekeringen, Optima en Manager Magazines.

1 M e et 4Lu n c h - 19


Fe y s -Viaene

“Gezonde BEN-woningen zijn onze specialiteit” Als energiebewuste bouwheer dient de bouwonderneming waarmee u in zee gaat uw filosofie mee te ondersteunen en te versterken. Gebroeders Gerdy en Filip Feys van Bouwonderneming Feys bvba kennen binnen dit domein al jarenlang het klappen van de zweep, en zetten zich als koplopers van het energieneutraal bouwen op de markt. Bouwen à la carte

Gerdy en Filip Feys.

Zaakvoerder Gerdy Feys: “Zowel mijn broer Filip als ik runnen sinds 20 jaar het bouwbedrijf dat onze ouders ongeveer 40 jaar terug hebben opgericht. Met onze kennis, zowel bouwtechnisch als juridisch, staan we de klant bij in het bouwproces en dit vanaf het prille begin tot en met de finale afwerking. We zijn hoofdzakelijk actief binnen Oost- en West-Vlaanderen en hechten veel belang aan het samenwerken met onderaannemers uit eigen streek. Wij zijn nog één van de weinige bouwbedrijven die werkelijk à la carte voor de klant -hoofdzakelijk particulieren- bouwt. Ons bedrijf staat voor klantvriendelijkheid, flexibiliteit en het nastreven van een zeer hoge afwerkingsgraad. Verder focussen we ook steeds meer op projecten in eigen beheer, gaande van het ontwerp tot de finale verkoop ervan.”

Iso Span Bouwblok: de ideale basis voor gezond en energiezuinig bouwen

Bouwonderneming Feys bvba differentieert zich vandaag door hun grote focus op energieneutraal bouwen. “Wij noemen onszelf vaak de voorlopers, of zelfs de trekkers van de BENwoningen (bijna energie neutraal). De 2020-norm inzake energieneutraal bouwen, is bij ons reeds jarenlang een vaste waarde binnen onze bouwprojecten. Binnen België zijn we dan ook exclusief verdeler van het Oostenrijkse Iso Span Bouwblok. Deze ecologische bouwsteen vormt de ideale basis voor een gezonde energiewoning daar hij opgebouwd is uit natuurlijke producten: cement,hout,mineralen en water. . De ecologische voordelen starten reeds van bij het productieproces van deze bouwsteen, en resulteren in een geluids- en warmte isolerende bouwschil, hoge brandweerstand, snelle bouwtijden, geen koudebruggen en een dampopen constructie. Aannemers met interesse voor het Iso Span Bouwblok kunnen bij ons terecht,” besluit Gerdy Feys.

Back to the roots

Het oorspronkelijke ouderlijke huis van de gebroeders Feys is volop onder constructie en wordt met het Iso Span Bouwblok omgebouwd tot de nieuwe kantoorruimte van Bouwonderneming Feys bvba. De opening van de nieuwe burelen die zullen gevestigd zijn in de Waregemstraat 105 te Zulte, is gepland tegen eind 2017.

Zonnelaan 79 – 9870 Zulte – T 09 220 62 00 – info@bouwondernemingfeys.be – www.bouwondernemingfeys.be 20

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


Geert & Wout Mortier.

Ruwomat

“Wij bieden een totaalpakket aan voor de professionele vakman” Bent u op zoek naar een professionele zaak voor vakman en particulier, maar met een persoonlijke touch? Wij hebben het voor u gevonden, in Zulte en Aalter. Daar ligt het bedrijf Ruwomat, gerund door Geert & Christel Mortier en zoon Wout. Ruwomat is gespecialiseerd in toelevering van verschillende materialen en gereedschappen in alle vormen en maten, voor de bouw- en industriesector. In de Oudenaardestraat in Zulte is al negentien jaar lang het toeleveringsbedrijf Ruwomat gevestigd en sinds een vijftal jaar in Aalter. “Wij richten ons naar de B2B sector, onze klanten komen vooral uit de bouw- en industriesector,” zegt zaakvoerder Geert Mortier. “Met twee vestigingen in Zulte en Aalter kunnen wij de klant optimaal bedienen. Er zijn ook nog uitbreidingsplannen naast het gebouw in Zulte. Het doel is de oppervlakte te verdubbelen alsook het verbreden van het assortiment voor ons cliënteel. Door de sterke groei van Ruwomat kunnen we dit mogelijk maken.”

Eigen herstel- en servicedienst

“We zijn een flexibele winkel met ruime openingsuren, en houden van een persoonlijke aanpak. De klant krijgt bij ons vakkundige uitleg en we beschikken ook over een eigen herstel- en servicedienst waar men de hele dag door terecht kan. Kortom, bij ons krijgt het cliënteel een totaalpakket. Een klant wil zo snel mogelijk zijn nodige materiaal ter beschikking hebben, en dit kan bij Ruwomat. Elk gereedschap en bevestigingsmateriaal is bij ons te vinden,” aldus Geert. “Wij leveren gratis de goederen, zo bespaart men tijd om zich te focussen op zijn eigen activiteiten, het is een ware win-winsituatie.”

Gepersonaliseerde bedrijfskledij

Aan werk geen gebrek: naast een breed assortiment van gereedschap en bevestigingsmateriaal heeft Ruwomat ook een eigen afdeling bedrijfskledij. “Wanneer de klant het wil, kan hij op de kleding zijn logo laten bedrukken. Wij zorgen voor de lay-out en de bedrukking. Ja, voldoen aan alle wensen van de klant is bij Ruwomat prioriteit,” aldus Geert Mortier.

Oudenaardestraat 193 A – 9870 Zulte – T 09 388 31 40 – ruwomat@skynet.be – www.ruwomat.be lte Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eZu raa n - 21


Dur v

Technisch hoogstaand kwalitatief aluminium schrijnwerk en gevelbekleding Wie achter het stuur staat van Durv nv uit Zottegem, moet wel een man met lef zijn. Bouwkundig ingenieur Peter Lootens nam in 1996 het reeds bestaande bedrijf over en knokte zich gedurende de eerste zeven jaar een bewogen weg naar wat vandaag een succesvolle kmo is met een duidelijke filosofie, missie en strategie. En dat wordt na 20 jaar hard werken op 7 oktober 2016 feestelijk gevierd! Technisch complexe projecten via duidelijke communicatie “Met Durv nv leveren wij niet enkel zeer hoogstaand en kwalitatief aluminium en stalen schrijnwerk, en gevelbekleding af, wij leveren vooral jarenlange vakkennis af, en denken mee met de klant. Technisch moeilijke projecten waarbij veel interactie nodig is tussen de bouwheer, de aannemer en de uitvoerder, is waar wij het verschil maken met concurrerende partijen. En die concurrentie is groot, vooral dan de buitenlandse. Het is heel vaak een oneerlijke prijzenstrijd waar niemand tegen opgewassen is en waar communicatie en bijgevolg ook de kwaliteit te wensen over laat. Dan is diversifiëring nodig,” aldus Peter Lootens. Het bedrijf zet dan ook steevast in op een samenwerking met Belgische werknemers en dito onderaannemers. Alleen op die manier kunnen complexe bouwtechnische aspecten en bijhorende strenge kwaliteitsnormen inzake het 2020 energiepeil gerealiseerd worden: via duidelijke communicatie tussen de diverse deelnemende partijen. “Het uitwerken van een gedegen samenwerking tussen omliggende bedrijven die net zoals wij streven naar een goede communicatie en hoogstaande kwaliteit, dat is waar wij naar streven,” aldus Lootens.

22

B2B én B2C “Tot op heden zijn wij steeds een belangrijke speler geweest bij de realisatie van grote bouwprojecten zoals het AZ Alma te Eeklo waar wij de gevelbekleding hebben uitgevoerd, of het RVT De Muze en AZ Sint Maarten te Mechelen, de ViVes Hogeschool te Kortrijk, Total station te Nazareth en de truckrustplaats Total aan de E17 te Kruishoutem, etc. Op dit moment zijn wij ook de laatste hand aan het leggen aan het Woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw rusthuis te Deinze, en zijn we gestart met de assistentiewoningen van Senior Homes te Aalst. Maar Durv nv is eveneens een zeer waardige partner voor particulieren met bouw- of verbouwplannen. Aangezien gevelbekleding hand in hand gaat met de strenge isolatienormen, kunnen wij ook voor de particuliere bouwer een grote toegevoegde waarde betekenen binnen hun bouwproject inzake duurzaamheid.”

Federatie Aluminium Constructeurs Teneinde het kaf van het koren in de bouwmarkt te onderscheiden, werd het FAC opgericht. De Federatie van Aluminium Constructeurs is een onafhankelijke en sterke organisatie van bedrijven, actief in de aluminium gevelbouw


en in de productie van raam- en vliesgevelelementen. Als contact- en voorlichtingscentrum streeft de FAC naar de versterking van de positie van de alu-constructeurs, van hun diensten en hun producten. “Al onze leden zijn verplicht het FAC-keurmerk te voeren wat de klant de zekerheid biedt inzake kwaliteitsnormeringen en –verplichtingen. Op die manier strijden we samen tegen oneerlijke concurrentie en wordt kwaliteit en vakkennis een absolute prioriteit,” aldus Peter Lootens, medebestuurder van de FAC.

Aangezien een kwalitatief resultaat niet enkel door hoogstaande materialen wordt geleverd, zet Durv nv ook heel hard in op het overbrengen van de juiste technische expertise en vakkennis naar het personeel. “Investeren in goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers op niveau is van cruciaal belang. Deze opleidingen gebeuren veelal ‘on the job’ aangezien het vinden van goed geschoold personeel niet altijd evident is.”

Kwaliteit in materiaal en know-how Het spreekt voor zich dat een bedrijf dat zich op de markt zet als een kwalitatieve speler, ook enkel in zee gaat met kwalitatieve toeleveranciers. Zo werkt Durv nv samen met Sapa en Schüco voor wat betreft aluminium profielen. Het Avantis 95-profiel van Sapa werd recentelijk op de markt gebracht en voldoet aan alle strenge passief normen, mede omwille van het driedubbele glas. Voor wat betreft staalschrijnwerk werkt het bedrijf samen met Jansen, voor beglazing met AGC en Lerobel, isolatieplaten komen van Recticel en gekende plaatmateriaal voor bekleding via Eternit,Rockpannel en Trespa.

“Investeren in goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers op niveau is van cruciaal belang.” Peter Lootens.

Bezin eer je begint “Isolerend en luchtdicht bouwen start reeds van bij het uitdenken en uittekenen van de plannen, niet op de werf. Nog té vaak komt het aspect isolerend en luchtdicht bouwen pas opduiken wanneer alles al aan de gang is. Door op tijd in het bouwproces de correcte informatie te geven met detaillering kan men de meerkost van zwaardere normering en regelgeving beperken. Met Durv nv willen wij dan ook reeds van bij het begin een medepartner zijn rond de ontwerptafel die meedenkt hoe het project zo isolerend en luchtdicht mogelijk kan gebouwd worden. Ook hier is een duidelijke communicatie van cruciaal belang om kwaliteit in het eindresultaat te garanderen,” besluit Lootens.

Industrielaan 11 – 9620 Zottegem – T 09 361 04 73 – info@durv-nv.com – www.durv-nv.com B ou w - 23


Kati Lamens, Vlaamse architectenvereniging NAV

“Door de bomen het bouwbos blijven zien, dat is onze grote meerwaarde” Tegenwoordig moeten architecten voldoen aan een complexe wetgeving en neemt het belang van duurzaam bouwen almaar toe. Verzekeringsplicht, energieprestatieregelgeving, veiligheid en aansprakelijkheid zijn hot topics in deze sector. Hoewel de lat steeds hoger ligt voor hen, vormt hun uitgebreide kennis juist de meerwaarde van hun beroep. “Architecten voelen zich goed thuis in hun adviserende rol als coördinator,” verklaart Kati Lamens, voorzitster van de Vlaamse architectenvereniging (NAV). M.M.: Wat doet NAV en wat is haar meerwaarde? Kati Lamens: “NAV is een beroepsvereniging die gegroeid is door de dienstverlening naar haar leden. Ongeveer 60% van de architecten, ingeschreven bij de Orde van Architecten, zijn vertegenwoordigd in onze vereniging. Elke architect kan bij ons terecht voor bijstand met betrekking tot technische en juridische zaken. Bovendien zijn we ook sterk in de belangenbehartiging voor onze leden als gesprekspartner voor veel kabinetten inzake thema’s die te maken met het beroep van architecten.” M.M.: Vandaag wordt er meer verwacht van architecten, merken jullie dat ook bij bouwheren? “Dat klopt, maar dat is niet noodzakelijk negatief. Via allerlei fora wordt de opdrachtgever vandaag overstelpt met

24

informatie omtrent een, voor hem op het eerste zicht, eenvoudig bouwproject. EPB, veiligheid, ventilatie, stedenbouwkundige verordeningen, duurzame technieken, premies, … Voor een leek is dat vaak één groot kluwen. En dat is nu de meerwaarde van de architect, die wel het bos door de bomen ziet. Hij zorgt ervoor dat hij omringd is door de juiste partners om heel het project in goede banen te leiden: van het ontwerp tot en met de technische uitvoering of een extreem doorgedreven energieplan. Hij kan meer dan ooit zijn rol spelen, de architect is de bestgeplaatste persoon om al de spelers rond de tafel te krijgen.” M.M.: Nieuwbouwwoningen zijn energievriendelijker, maar wat gebeurt er met alle bestaande woningen?


BO UW A R C HI T E CT UUR

“De overheid is er zich van bewust dat er een inhaalbeweging nodig is voor het bestaande gebouwenpatrimonium. Maar er moet ook dringend een oplossing komen voor de ad hoc aanpak van bouwheren bij renovatieprojecten.” Kati Lamens

“De overheid is er zich van bewust dat er een inhaalbeweging nodig is voor het bestaande gebouwenpatrimonium. Maar er moet ook dringend een oplossing komen voor de ad hoc aanpak van bouwheren bij renovatieprojecten. Opdrachtgevers schaffen een te verbouwen woning aan, zijn er zich van bewust dat deze energetisch een hoop gebreken vertoont, zoeken uit welke premies ze kunnen krijgen en beginnen te isoleren. Hierbij komt vooraf geen onafhankelijk deskundig advies aan te pas. In een later stadium, wanneer de opdrachtgever vergunningsplichtige werken wenst uit te voeren komen ze bij een architect terecht. Deze stelt vast dat de woning naast een energetische problematiek ook een vochtprobleem heeft, stabiliteitsrisico’s vertoont, de geïsoleerde dakopbouw verkeerd is samengesteld met condensatie als gevolg,… Kortom de eerdere investering is deels slecht besteed en is verloren na aanpassingen. We pleiten ervoor om het bekomen van premies te koppelen aan een voorafgaand onafhankelijk deskundig advies. De architect is door zijn opleiding en ervaring in een waaier aan materies hiervoor de geknipte partner. Dat initiatief in combinatie met een gelijkschakeling van de BTW-voet voor renovatie en afbraak met volledige wederopbouw zal ervoor zorgen dat ook oude, beter te slopen panden, zullen vervangen worden en men kan spreken van een echte inhaalbeweging. Overheidsmiddelen lopen minder het risico ondoordachte lapmiddelen te worden.”

M.M.: Wat is er gewijzigd rond de verzekeringsplicht? “Alle bouwpartners zijn tien jaar aansprakelijk voor wat ze doen, maar enkel de architect moet zich daar verplicht voor verzekeren. Destijds werd deze verzekeringsplicht ingesteld

door de deontologie van de Orde van Architecten, je was als architect hoofdelijk aansprakelijk. Daar heeft de wet Laruelle verandering in gebracht door toe te laten dat je deze aansprakelijkheid ook met je vennootschap mag dragen. Maar de ongelijkheid tussen de verschillende bouwpartners is daarmee niet weggewerkt. De plicht geldt niet voor aannemers, ingenieurs,… Een aantal wetsvoorstellen liggen intussen op tafel die een einde moeten maken aan deze discriminatie. Op zich positief, maar inhoudelijk nog niet consument en architectvriendelijk, er is dus nog werk aan de winkel. M.M.: Is het tijdperk van de individuele architect aan het verdwijnen? “Er zijn toch nog veel individuele architecten, maar er is ook wel een duidelijke trend naar samenwerking. Het bouwverhaal is namelijk zo complex geworden dat je alleen niet meer alle kennis volledig kan beheersen. Heel het bouwproces heeft zoveel facetten met bijbehorende verantwoordelijkheden dat het onmogelijk is om al deze disciplines in huis te hebben. Veel middelgrote kantoren weten zich te omringen met de juiste experts in kader van de specificiteit van hun projecten en fungeren zo als enige aanspreekpunt naar de bouwheer toe en als coördinator van het geheel. De opdrachtgever wordt zo een groot deel ‘ontzorgt’. Als nu nog elke partij een gelijkwaardige verzekeringsplicht heeft voor de verantwoordelijkheden en taken die hij voor zijn rekening neemt, zijn we helemaal tevreden.” M.M.: Waarom is er zoveel kritiek op architectuurwedstrijden? “Het probleem is dat opdrachtgevers steeds meer van architecten eisen. Enorm veel architecten investeren heel veel tijd (lees betaalde werkuren) in deze wedstrijden. Maar van bijvoorbeeld 60 deelnemers is er maar één winnaar. Kantoren waarvan het orderboek grotendeels afhangt van het binnenhalen van opdrachten via wedstrijden kunnen bij een aantal verliezen op rij het financieel erg moeilijk krijgen. Opdrachtgevers van hun kant, weten vaak niet goed via welke procedure, voor welke vergoeding en wat ze inhoudelijk moeten vragen om een goede selectie te kunnen maken. Het is perfect mogelijk om op basis van referenties, een goede visienota of een aantal criteria te bepalen welke architect de beste is voor hun project. Daarom sensibiliseren we zowel de opdrachtgevers als de architecten in de juiste aanpak van een goede architectuurwedstrijd. Voor beide groepen hebben we een handvest gemaakt en dat werpt zijn vruchten af: verschillende opdrachtgevers en architecten vinden hun weg in deze problematiek naar NAV. Nu de overheid nog! Kijk alvast eens op onze site www.architectuurincompetitie.be

25


Renika

Tanja De Schepper.

Breekwerf en droge betoncentrale onder één dak Renika is gespecialiseerd in de recyclage van gronden, puin en bouwmaterialen. Het aanbieden van kwaliteitsvolle, gecertificeerde stabilisées en droge betonproducten is een erezaak. Aan het hoofd van het bedrijf staat de jonge, ambitieuze Tanja De Schepper. Hoe verwerken jullie uitgegraven gronden, puin en bouwmaterialen? Tanja De Schepper: “Renika is erkend als C-TOP, een tussentijdse opslagplaats voor grondverzet. Wij beschikken over een zeefinstallatie en een nieuwe breker. Dat levert kwaliteitsvolle granulaten op en deze zorgen dan ook voor aanvoer voor onze Certipro-gecertificeerde betoncentrale.” Van recylage tot eindproduct: waarom alles onder één dak? “Om kwaliteitsvolle producten te leveren die we dan ook zelf onder controle hebben. Ons eigen labo verricht dagelijkse proeven van de granulaten en stabilisé alsook droge betonmengsels, zodat we direct kunnen bijsturen waar nodig. Bijkomende troeven hierbij zijn dat we heel flexibel werken en inspelen op vragen van de klant. De kwaliteit wordt tevens gecontroleerd door Grondwijzer en Certipro. Door de samenwerking met zusterbedrijven Containerdienst Mels en LVH Recyclage & Containerdienst bieden wij desgewenst een totaalservice aan.” Welke eindproducten zijn hier te vinden? “Naast de verschillende soorten stabilisées volgens zijn toepassingen hebben wij ook Certipro-gekeurde stabilisé zoals Zeescheldemix 3 MPa en Mix Grof 3 MPa. Daarnaast is er onze schraalbeton 12 MPa Certipro met betongranulaat en steenslagfundering Type IA en IIA. Uiteraard hebben wij tevens verschillende granulaten als puinzeefzand 0/20 en 0/40, scheldezand, wit zand, zeezand en gravier. Deze zijn in bulk verkrijgbaar, zakken of bigbags. En om het assortiment compleet te maken hebben we tevens dallen, klinkers en zelfs mortel.”

Dommekensstraat 10 – 9240 Zele – T 052 45 27 74 martin@renika.be – www.renika.be 26


Marijke Stoop en Kris Verhofstede.

Stoop Projects

“Wij geven uw terrein een frisse look” Een esthetische meerwaarde creëren rond woningen, kantoren en andere bedrijfsgebouwen: dat is intussen al enkele jaren de uitgesproken sterkte van Stoop Projects. Het familiebedrijf uit Beveren investeerde onlangs in de optimalisering en uitbreiding van de eigen accommodatie, waaronder de nieuwbouw van magazijn en kantoren, en een weegbrug. Hoe is de specialisatie naar totaalprojecten gegroeid? Marijke Stoop: “Aanvankelijk focusten wij ons op aanleg van verhardingen, opritten en tuinaanleg , maar door de groeiende vraag naar verwante diensten hebben wij ons gaandeweg ook toegelegd op het plaatsen van afsluitingen en poorten, grond- en zeefwerken en een containerdienst. De combinatie daarvan laat toe dat we totaalprojecten en grotere werken aankunnen, die daardoor heel efficiënt verlopen.” Daarnaast kunnen klanten bij u ook terecht voor tal van recyclageproducten? “De uitbouw van onze afvaldienst en recyclagewerken biedt zowel voor onszelf als voor andere aannemers interessante mogelijkheden. Aannemers van diverse sectoren kunnen bij ons terecht voor het aanvoeren van steenpuin , hout , groen- en restafval , maar kunnen ook gebruik maken van een flexibele containerdienst . Zo verwerken we steenpuin, dat vervolgens opnieuw kan worden ingezet. Ook voor compost, boomschors, zeefzand en mengpuin zijn klanten bij ons aan het goede adres. Heel wat materialen passeren door de schudzeef, trommelzeef en het recent machinepark, waardoor we een hoge kwaliteit kunnen garanderen.” Bovendien is ook de eigen accommodatie mooi vernieuwd? “Eind vorig jaar hebben we op onze terreinen een groter magazijn

en weegbrug in gebruik genomen, uiteraard volledig conform de huidige wetgeving . Ook onze eigen kantoren zitten nu in een modern kleedje. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in een showroom, waar onze klanten hun favoriete materialen voor de nakende renovatiewerken kunnen kiezen. Als kmo met een tiental werfarbeiders, gesteund door een aantal bedienden, zijn we perfect in staat om projecten vrij snel te behartigen. We werkten al voor heel wat kmo’s , overheden , gemeentes en huisvestingsmaatschappijen in de regio Waasland, Gent en Antwerpen . Als zaakvoerder sta ik samen met mijn man Kris zelf in voor de bespreking en opvolging van uw werf.”

Gentseweg 299 - 9120 Beveren - info@stoopprojects.be - www.stoopprojects.be ou w Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eBraa n - 27


Luc Beke en Kathleen Dewulf.

Global Estate Group

Uitgelezen vestigingsopportuniteiten in hartje Vlaanderen Activiteiten

“Wij werken vanuit een diepgewortelde passie voor het herbestemmen van industrieel en residentieel vastgoed. Global Estate Group profileert zich als een partner in projectontwikkeling met een ruime expertise inzake brownfields, greenfields en erfgoed.”

Projecten te Aalter § De ex-Bekaert site (23ha Brownfield) werd gesaneerd en herontwikkeld. Meer dan de helft van de site werd reeds verkocht. § De ex-Wavin site (4,6 ha) werd volledig heringevuld. Betaalbare vestigingen voor KMO’s zijn zeldzaam. Wij maken het mogelijk.

Troeven

Centrale ligging, vlot toegankelijk via weg en water, mogelijke synergieën met andere ondernemingen, dynamische gemeente met hart voor ondernemers.

Global Estate Group

Projectontwikkeling gaat voor ons verder dan saneren van terreinen en construeren van gebouwen en woningen. Wij helpen onze klanten het maximum uit hun onroerend erfgoed te halen.

Vic Pluym.

Stefaan Leon.

Pluym – Van Loon

Leon Bouw

“De juiste prijs/kwaliteitverhouding voor uw bouwproject”

IJzersterk in ruwbouw en renovatie

Projectontwikkelaars die voor hun projecten zoeken naar een ervaren bouwfirma met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding, vinden in Bouwbedrijf Pluym – Van Loon een betrouwbare partner. “Sinds een tiental jaar leggen we ons volledig toe op residentiële projecten,” vertelt Vic Pluym. Bij veelbelovende projecten staat Pluym – Van Loon ook open voor de formule ‘recht van opstal’. “De projectontwikkelaar koopt de grond en staat in voor de nodige vergunningen, wij bouwen en financieren de volledige constructie. Alle risico’s zijn bijgevolg voor ons. Wij beschikken over alle nodige bankgaranties en toelatingen om volgens deze interessante formule te werken. Uiteraard stappen we enkel selectief in projecten waarbij we dit hechte partnership met de ontwikkelaar volledig zien zitten.”

CONTACTEER ONS Domein De Cellen Kapellestraat 117 8020 Oostkamp T +32 (0)50 46 10 10 info@globalestategroup.eu www.globalestategroup.eu

Activiteiten

Bouwen en verbouwen van woningen, appartementen, burelen en utiliteitsgebouwen en sleutel-op-de-deur-formules. Daarnaast doen we ook zelf de coördinatie en opvolging van de werf tot een straal van 50 km rond Wevelgem.

Historiek

Het bedrijf bestaat vijftien jaar en is nationaal actief.

Medewerkers

Momenteel bestaat ons personeelsbestand uit vijf volwaardige ploegen met bijstand van een ondersteunend bureel.

Veiligheid

Om de veiligheid op de werven te garanderen moeten al onze werknemers een opleiding VCA basisveiligheid volgen. Al onze ploegbazen volgen een opleiding VCA leidinggevend.

Troeven

Kwaliteit, orde, netheid en een aangename sfeer op de werkvloer, omdat we overtuigd zijn dat dit tot nog betere prestaties van onze mensen en partners leidt.

Pluym - Van Loon Kanaaldijk 16c, 2380 Ravels T 014 65 65 55 – info@pluym-vanloon.be www.pluym-vanloon.be 28

Nieuwstraat 105 A – 8560 Wevelgem T 056 42 68 63 info@leonbouw.be – www.leonbouw.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


Véronique Orens.

Orens – Van Grimbergen Architecten

Gezondheid troef in de architectuur Orens-Van Grimbergen Architecten ontwerpt gebouwen met een ziel. Voor bedrijven, vastgoedbeheerders en projectontwikkelaars. Verwacht een no-nonsenseaanpak en hedendaagse concepten. De rode draad door hun werk? Gezondheid. Op welke manier zijn gezondheid en architectuur met elkaar verbonden? Vennoot Véronique Orens: “Als architect heb je invloed op de gezondheid van de gebruikers van gebouwen. Door ruimte, akoestiek, materialen, licht en lucht goed te gebruiken – in lijn met de Feng Shui-principes. In het hoofdkantoor van Antwerpse Bouwwerken plaatsten we bijvoorbeeld een uitnodigende trap. Niemand neemt er nog de lift. En de werkplekken geven uit op een centrale patio. Zo zorgen we ervoor dat werknemers elkaar zien en tegenkomen. Dát noemen wij de ziel van een project: met het ontwerp breng je leven in de brouwerij.” Hoofdkantoor Antwerpse Bouwwerken nv, Antwerpen (Foto: Toon Grobet). Hoe omschrijft u de aanpak van Orens-Van Grimbergen Architecten? “Efficiënt. U rekent op ons voor het hele bouwproces – van de haalbaarheidsstudie tot de laatste deurklink. Daarbij zijn uw deadline en budget heilig voor ons. Onze vergaderingen zijn zeer doelgericht. Ook zetten we uw ontwerp van bij de start om in 3D.

Zo krijgt u sneller een concreet idee van het resultaat.” Maakt u een verschil als vrouwelijke ondernemer? “Ik leg nog iets meer de focus op een gezonde en stressloze werksfeer, zowel bij onze klanten als onze eigen medewerkers. We werken met korte deadlines, hoge eisen en veel partners. Daarom hecht ik enorm veel belang aan communicatie, teambuilding, gezonde voeding … Dat houdt onze mensen gemotiveerd. Ook zorg ik ervoor dat ze hun talenten ten volle kunnen gebruiken, zodat hun werk hen de nodige voldoening geeft .” Hoe ziet uw gebouw van de toekomst eruit? “Duurzaamheid en multifunctionele gebouwen zijn een evidentie. We kunnen écht het verschil maken in de materialen. Ik kijk uit naar het moment dat we ook in België gebouwen kunnen printen. Met innovatieve en herbruikbare materialen die het milieu niet belasten. Tot die tijd vinden onze architecten voor u het evenwicht tussen schoonheid, onderhoudsgemak en budget met de bestaande bouwmethodes.”

FICHE klanten: vastgoedbeheerders, projectontwikkelaars en bedrijven zaakvoerders: Véronique Orens en Koen Van Grimbergen missie: gebouwen met een gezonde ziel

Orens – Van Grimbergen architecten – Hoevensebaan 50 – 2950 Kapellen – T 03 609 68 00 info@ovg.be – www.ovg-architecten.be B ou w - 29


Familiebedrijf: met Luc, Guy, Koen en Jo Mortier staat de tweede generatie aan het roer, op die manier blijft het familiale karakter gewaarborgd. Alex Goeminne.

Van Houtven

Morti

“Wij bouwen alles in eigen beheer” Historiek

Opgericht in 1965 door Julien Mortier. Uitgegroeid van een kleine eenmanszaak tot een algemeen bouwbedrijf dat ruim 200 medewerkers telt, maar nog altijd staat voor een familiale en persoonlijke aanpak.

Familiebedrijf

Met Luc, Guy, Koen en Jo Mortier staat de tweede generatie aan het roer, op die manier blijft het familiale karakter gewaarborgd.

Activiteiten

“Morti is van alle bouwmarkten thuis. Wij bouwen zowel woningen en appartementen voor de particulier als agrarische panden en bedrijfsgebouwen voor de landbouw- en industriële markt.”

Van a tot z

Morti verzorgt zowel het ontwerp, de productie als de bouw zelf. Daartoe beschikt het onder meer over eigen productie-units voor prefab beton en voor metaalconstructies.

Afwerking

Dankzij de eigen dienst voor aluminium- en houtschrijnwerk is het bedrijf in staat om ook de afwerking voor haar rekening te nemen.

Vlotte en duidelijke communicatie: “

Een centraal aanspreekpunt coördineert alles vanaf het prille begin tot de ultieme afwerking en houdt u regelmatig op de hoogte van de gang van zaken.”

Bouwen zonder stress

Kristof Nachtergaele en Nadine Lapierre.

Nachtergaele Kristof

IJzersterk in montage, opbouw en afbraak Producten

Gedelegeerd bestuurder Alex Goeminne.

Landbouw- en industriegebouwen; ruwbouw voor kelders, zwembaden en appartementen met prefabconstructies.

Ervaring

Breekwerf

30 jaar.

Activiteiten

Wij staan in voor het volledige bouwproces van zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Onze projectcoördinatoren en ingenieurs begeleiden en adviseren u bij uw keuze van materialen en de te gebruiken bouw- of renovatietechnieken.

Projecten

Zowel nieuwbouwprojecten zoals villabouw, woning-, appartementen- en retailbureelprojecten als renovaties zoals o.a. vierkanthoeves, villa’s, stadswoningen tot appartementencomplexen.

Troeven § Solvabele bouwpartner; § Een transparant bouwproces volgens een strikte timing en gewenst budget; § Onze projectleiders houden u continu op de hoogte van de evolutie.

Slagzin

“Quality is the result of an intelligent effort!”

Het bedrijf beschikt over een vaste en mobiele breekwerf, waarmee bouwpuin tot Copro-gekeurde granulaten wordt verwerkt. Deze kunnen vervolgens opnieuw als grondstoffen worden ingezet. Actieradius: de Belgische markt (voor montage- en funderingswerken).

Concurrentievoordeel

Een ervaren en flexibel team levert, met respect voor stiptheid, telkens weer kwalitatieve projecten af.

Recente realisaties

Staalstructuur (52 meter hoog) voor een voedingsbedrijf in Drongen; kantoorgebouw in Harelbeke (aannemer: Eribo).

Toekomst

Via samenwerking met aannemers of projectontwikkelaars wil het bedrijf zich ook nadrukkelijker op de residentiële markt oriënteren.

FICHE Historiek: opgericht in 1998. Zaakvoerder: Kristof Nachtergaele. Team: 30 medewerkers. Activiteiten: montagewerken, afbraakwerken, grond- en funderingswerken, kraanverhuur (inclusief machinist).

Nachtergaele Kristof Industriepark Drongen 1 – Booiebos 2 9031 Drongen – T 09 282 48 77 mail@morti.be – www.morti.be 30

Kapellestraat 2 bus 3 – 9800 Deinze T 09 282 90 30 – info@vanhoutven.be www.vanhoutven.be

Bedrijvenpark Coupure 6 – 9700 Oudenaarde T 055 31 15 99 info@nachtergaelekristofbvba.be www.nachtergaelekristofbvba.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


Bob en Paul Van Poppel.

Bou wbedrijf van Poppel

Bouwen zit ons in het bloed Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kiest u voor een aannemer met vakkennis én ervaring, zoals Bouwbedrijf Van Poppel in Mechelen. Bij dat familiebedrijf staat sinds januari de zevende generatie aan het roer. Hoog tijd dus voor een gesprek. Bouwbedrijf Van Poppel is al generaties actief. Wat verklaart uw succes? Bob Van Poppel: “We volgen de trends op de bouwmarkt nauwgezet. Of beter gezegd: we spelen in op wat de markt vraagt. Veertig jaar geleden was dat de alleenstaande woning, dus zijn we in die tijd gestart met projectontwikkeling van gezinswoningen. Vandaag eist de markt iets anders. Met schaarse bouwgronden, kleinere gezinnen en dure energie zijn dat appartementen, dus bouwen we die – op vraag van bouwheren en op eigen initiatief. We kijken ook naar de toekomst, want er staat nieuwe Europese regelgeving in de steigers en die schrijft voor dat ook bestaande woningen energiezuinig moeten zijn. Daarom leggen we ons nu al toe op het segment van de verbouwingen.” Bent u vooral actief op de particuliere markt van woningen en appartementen? Paul Van Poppel: “Wij zijn uw aannemer voor elk bouwproject : van kleine verbouwingen tot grote nieuwbouw, van

appartementen tot woningen en ook voor industriële en openbare gebouwen. Daarnaast zijn er nog onze bijzondere werven, zoals de restauratie van beschermde gebouwen. We hebben de erkenning én de ervaring om zulke werkzaamheden succesvol uit te voeren. Is uw bouwproject een uitdaging op technisch of architecturaal vlak? Dan is Van Poppel op zijn best. Natuurlijk bent u ook welkom voor een kleine verbouwing van uw woning.” Bent u actief in heel België? Bob Van Poppel: “We werken in een straal van 30 kilometer rond Mechelen, onze uitvalsbasis. Zeg maar de driehoek Antwerpen - Brussel - Leuven. Die lokale verankering is belangrijk voor een bedrijf zoals Van Poppel, want zo bieden we onze medewerkers werk in eigen streek – zónder files. Van Poppel staat voor bouwen met passie in een gemoedelijke familiale sfeer, want bouwen zit ons écht in het bloed.”

FICHE Gedelegeerd bestuurder: Bob Van Poppel Uitvalsbasis: Mechelen Aantal medewerkers: 67

Oude Liersebaan 233 — 2800 Mechelen — T 015 28 07 30 — info@vanpoppel.be — www.vanpoppel.be ou w Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eBraa n - 31


Johan van Vlaenderen.

Statamat

Selectron

Dé totaalpartner voor brandpreventie

“Ideale sturing voor elektronica en ledverlichting”

Product in de kijker

Statamat biedt een volledig gamma brandwerende producten met CEmarkering. Brandmoffen voor opbouw, brandwikkels voor inbouw, op maat of op rol. Brandwerende HPE-kit, acrylkit, mortel, manchetten, brandwerend gecoate steenwolplaten en brandkussens vervolledigen het gamma.

Producten

Brandblussers, blussystemen, brandweermateriaal, haspels en kasten, brandwerende afdichting, branddetectie, systemen voor rook- en warmteafvoer, noodverlichting en veiligheidssignalisatie. Statamat ontwikkelde een eigen beheersoftware en staat borg voor een ijzersterke dienst na verkoop.

Historiek

22 jaar geleden begonnen als de eenmanszaak van Stefaan Lybaert. Inmiddels telt het bedrijf vijf medewerkers, waaronder een vertegenwoordiger die zich specialiseert in lichtberekeningen en projectbegeleiding.

Activiteiten

Ontwikkeling, software, 3D-visualisaties, prototypebouw en productie van kleine series voor hardware-elektronica en ledverlichting op maat.

Specialisatie

Vanuit onze brede expertise zijn we uitstekend gewapend om al onze klanten, van particulier tot installateur of gebouwenbeheerder, gericht te adviseren over de ideale producten voor hun project. We begeleiden hen desgewenst ook graag voor de juiste installatie en aansluiting van onze oplossingen, die aan de hoogste kwaliteitsstandaarden voldoen.”

Eigen, draadloze sturingen waarmee bijvoorbeeld kleding of voeding op een ideale manier worden uitgelicht met zelf ontwikkelde ledstrips. “Voor groothandels, installatateurs, (binnenhuis)architecten, kmo’s verzorgen we een aangepaste begeleiding voor ieder verlichtingsproject. De keuze van de juiste lichtbron en de bepaling van een sturing op maat laten onze klanten toe gevoelig op hun energiekosten te besparen.”

Finlandstraat 5/A – 9940 Evergem T 09 255 53 33 info@statamat.be – www.statamat.be

Polenstraat 171 – 9940 Sleidinge-Evergem T 09 357 50 02 – sl@selectron.be www.selectron.be

Advies

32 - Bouw

Stefaan Lybaert.

- Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raan


Va stgoed - 33


Electro Ser vice Andre

Technieken en domotica voor industriebouw Het vinden van een totaalpartner op vlak van elektrotechnieken en meer bepaald domotica, is voor elke bouwheer, studiebureau of architect van cruciaal belang bij het slagen elk bouwproject. Of het nu om een kantoorgebouw gaat, een industrieel pand, een historisch monument … Electro Service Andre draagt de competenties van de ‘grotere spelers’ in het postuur van een kmo. Technieken van A tot Z, inclusief domotica KNX

Electro Service Andre is een multidisciplinair installatiebedrijf, en was onlangs de uitverkoren partner voor het uitvoeren van alle technieken en domotica KNX voor het internationaal bedrijf Samson te Zwijndrecht. Het project werd hun stokpaardje waarbij ze hun kunnen tot in de kleinste details hebben aangetoond. Zaakvoerder André Overdulve: “Alle technieken werden door onze hand uitgevoerd, gaande van lichtsturing, toegangscontrole van deuren, sassen en burelen, de brandalarmen, camerabewaking, enzovoort. Het datanetwerk betreft een netwerk in SFTP 6A Shielded waar we 10 giga bites aan snelheid kunnen doorjagen voor IT-netwerken en telefoonverkeer. We installeerden een hybridecentrale waardoor mobiele telefoons direct hierop worden overgeschakeld. Ook de hoogspanningscabine hebben we mee helpen installeren. Tevens dachten we mee om

het gebouw zo energiezuinig en kostenbesparend mogelijk te laten werken, dit d.m.v. bijvoorbeeld lichtstudies en energiezuinige verlichting. Het is een hele mooie samenwerking geweest met Samson, het project was zelfs twee dagen eerder klaar en de technieken operationeel.”

Permanente scholing houdt de vinger aan de pols

Electro Service Andre kenmerkt zich door een jarenlange expertise, en zet voortdurend in op bijscholing voor haar personeel op vlak van veiligheid en technieken. Zo is het bedrijf vandaag uitgegroeid tot een waardige partner en sterke speler op de markt die vooruit denkt en innovatieve oplossingen aanreikt teneinde de klant te ontlasten. Eind dit jaar verhuist het bedrijf naar een nieuw pand in het industrieterrein Eke-Nazareth, teneinde de klant nog beter van dienst te kunnen zijn.

Oudenaardseweg 35 – 9790 Wortegem-Petegem – T 056 68 70 27 – info@electroserviceandre.be – www.electroserviceandre.be 34

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


Future Clima begon als een fictieve bedrijfsnaam voor een afstudeerproject van twee ingenieursstudenten HVAC. Vandaag is Future Clima een bloeiend bedrijf, gespecialiseerd in verwarming, koeling, ventilatie en sanitaire installaties met maar liefst 35 personeelsleden. Het moderne gebouw in de Lijsterstraat in Houthalen- Oost oogt dynamisch en professioneel: meteen de perfecte weergave van de identiteit van het bedrijf!

Futu re Clima

“Ik ben een gelukkig man”

Tim Claes.

De begindagen waren nochtans geen lachertje. In 2009, na het faillissement van hun toenmalige werkgever, staken Tim Claes en André Mattheus de koppen bij elkaar en besloten op een warme namiddag, met een pintje in de hand, hun eigen bedrijf op te starten. “Tijdens het bouwverlof van dat jaar werkten we hard door om zo in augustus met maar liefst dertien techniekers te starten”, verduidelijkt mede-zaakvoerder Tim Claes. “Na een jaar hard werken behaalden we al klasse 4. Deze maand hebben we onze aanvraag voor klasse 5 ingediend. Dat betekent dat we financieel en technisch sterk genoeg zijn om overheidsopdrachten tot 1.81 miljoen euro aan te kunnen.”

Voorbereiding

Vandaag is Future Clima een goed draaiende KMO met ambitie en stabiliteit. “Ik ben een gelukkig man,” glundert Tim Claes. “Ik had nooit durven dromen dat ik op 35-jarige leeftijd zo’n goed draaiend bedrijf zou hebben. Dat komt in de eerste plaats omdat we samen met onze vaste partners streven naar de hoogste kwaliteit. Of het nu gaat over lastechniek, regeltechniek, montage of ventilatiekanaalwerk. Aanvragen krijgen we genoeg, maar het gaat erom dat onze klanten blijven terugkomen.”

Eigen beheer

De lange termijn-visie van Future Clima werpt zijn vruchten af. Onlangs startte Future Clima met een eigen afdeling regeling. “We programmeren nu zelf onze installaties, op die manier zijn we minder afhankelijk van derden en kunnen we onze klanten nog beter bedienen. De toekomst ziet Tim Claes rooskleurig. “Als

we zo hard blijven werken en de regering een handje toesteekt om de loonlasten te temperen, kan het enkel de goede richting uitgaan,” lacht Claes.

FUTURE CLIMA Lijsterstraat 30/2 – 3530 Houthalen-Oost – T 089 38 40 38 – info@futureclima.be – www.futureclima.be ou w Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eBraa n - 35


An en Theo Verhofstede. Nico van de Keere.

VDK Projects

Houtskeletbouw afgewerkt met piekfijn interieur Ervaring

VDK Projects is een familiebedrijf en bestaat twaalf jaar. Opgericht in 1983 als schrijnwerkerij en in 2003 overgenomen door Nico Van De Keere, met de focus op houtskeletbouw.

Activiteiten

Houtskeletbouw en interieurafwerking. Door het doordachte bouwsysteem en de goede werkattitude kan er een prijsgunstige oplossing op maat worden geboden. Er wordt enkel gewerkt met kwalitatieve materialen om zo tot een duurzame woning te komen. Verder zorgen wij voor een individuele begeleiding.

Team

70% van de werkzaamheden worden uitgevoerd door een eigen team van 28 mensen. Verder wordt er gewerkt met onderaannemers.

Oriëntatie

Stijn Dirken.

SD Schrijnwerkerij & Interi eurbouw

Voor al uw werk op maat: slechts één aanspreekpunt Schrijnwerkerij: dakwerken, gevelbekleding, ramen en deuren, houtskeletbouw, bijgebouwen, terrassen en overkappingen. Interieurbouw: Binnendeuren, gyprocwerken, keukens, badkamers, maatkasten, trappen en parket. Zowel totaalprojecten als vakwerk op maat voor bedrijven en particulieren. Ook gespecialiseerd in interieur van bedrijven met stijlvolle binnendeuren aan schappelijke prijzen, op maat gemaakte vergadertafels en kantoorinrichting.

Netwerk

Zorgvuldig geselecteerd netwerk van onderaannemers zoals ruwbouwaannemers, chappers, vloerders en elektriciteitswerken.

Staat garant voor

Stipte planning, volledige begeleiding tijdens werkzaamheden, service na verkoop en correcte prijzen.

Nieuwbouw en renovatieprojecten.

FICHE

Stratti

Historiek: opgericht als eenmanszaak in 2006, nu bloeiende KMO met 12 werknemers.

“De synergie met deze schrijnwerkerij geeft ons de mogelijkheden om ook het interieur helemaal naar wens van de klant in te richten,” vertelt Nico Van De Keere.

Zaakvoerder en oprichter: Stijn Dirken. Vestiging: gloednieuw bedrijfsgebouw op nieuwe industriezone Zavelheide in Herentals, met 400 m² showroom en kantoren, aangevuld met eigen atelier van 1000 m².

Verhofstede fruitsa ppen

“Vers geperst, 100% vers fruit” Theo Verhofstede was in 1986 in Eksaarde actief als fruitteler toen zijn boomgaarden net voor de oogstperiode getroffen werden door een vernietigende storm en hagelbui. Omdat het fruit niet meer verkoopbaar was, besloot Theo Verhofstede om de vruchten te verwerken tot zuiver natuurlijke fruitsappen. Sinds dochter An in 1992 in het bedrijf stapte, wordt continu geïnvesteerd in de modernste apparatuur om steeds het meest kwalitatieve fruitsap te garanderen. De Verhofstede fruitsappen op basis van appelsap, worden gemengd met andere fruit- en groentesoorten. Het bedrijf produceert circa 600.000 flessen per jaar.

Zonder concentraten

De fruitsappen van Verhofstede bevatten enkel vers fruit, dat betekent dat er geen concentraten aan te pas komen. Ook kleur- en smaakstoffen zijn niet welkom. Vers geperst fruitsap is slechts een paar dagen houdbaar. Daarom pasteuriseert Verhofstede het sap, dit laat toe om het product een jaar te bewaren en zorgt ervoor dat tegelijk een groot deel van de vitamines intact blijft. Er worden ook geen suikers toegevoegd. In deze sappen zit enkel de fructose die van nature aanwezig is in het fruit. De Verhofstede fruitsappen worden verkocht in Vlaanderen in speciaalzaken, in buurtsupermarkten of bij fruittelers met een hoeveverkoop.

VDK Projects Kruisstraat 30 – 9930 Zomergem T 09 374 45 80 – info@vdk-projects.be www.vdk-projects.be 36 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Zavelheide 9 – 2200 Herentals T 014 586 458 – info@sdschrijnwerkerij.be www.sdschrijnwerkerij.be - T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o nd e raan

Nieuwe Baan 15 – 9160 Eksaarde T 09 346 87 79 info@fruitsappen-verhofstede.com www.fruitsappen-verhofstede.com


VOE DI N G

Vlaamse regering en FEVIA sluiten gezondheidsovereenkomst De problematiek rond overgewicht, zwaarlijvigheid en bewegingstekort bij de bevolking vraagt om beleidsinspanningen. Om deze zaken aan te pakken keurde de Vlaamse regering onlangs een nieuwe collectieve gezondheidsovereenkomst goed tussen de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en FEVIA Vlaanderen (Federatie Voedingsindustrie). In de wereld heerst er een groot probleem van overgewicht. Maar liefst één op drie mensen op de wereld kampt met overgewicht, en één op tien is zwaarlijvig. Wanneer we kijken naar Vlaanderen, is bij ongeveer 48 % van de volwassen het gewicht in functie van de lengte te hoog, ter vergelijking: 35 % kampt met overgewicht en 13 % wordt omschreven als zwaarlijvig, zo blijkt uit een gezondheidsenquête van het WIV. Ook is er wereldwijd een tekort aan voldoende beweging. Het WHO

schat het aantal vermijdbare sterftegevallen door beweging op 1,9 miljoen. Gezonde voeding en voldoende fysieke activiteit zijn dus van essentieel belang.

RECLAMECODE PROMOTEN Kortom, de collectieve gezondheidsovereenkomst komt geen moment te vroeg. FEVIA Vlaanderen engageert zich opnieuw om verschillende acties van de voedingsindustrie af te stemmen op het beleid van de Vlaamse regering. FEVIA Vlaanderen gaat zich onder andere verder inspannen voor het bereiken van een productsamenstelling die zal bijdragen tot het realiseren van een gezond voedingspatroon bij de bevolking. De organisatie zal haar leden ook stimuleren om duidelijk te communiceren en informatie weer te geven op hun voedingsproducten. De voedingsindustrie engageert zich voorts om de specifieke reclamecode voor voedingsbedrijven en van The Belgian Pledge te promoten en evalueren. Bedrijven nemen vrijwillig het initiatief om geen reclame te maken naar kinderen onder de twaalf jaar, behalve voor de producten die aan bepaalde nutritionele voorwaarden voldoen.

Vo e d in g - 37


Stefan van Sande.

De Troyer

Specialist in vis, vlees, groenten en delicatessen groeit als (heerlijke) kool Sinds Stefan van Sande in 1996 vis- en delicatessenbedrijf De Troyer overnam van zijn schoonvader Eric De Troyer, groeide het van een ‘tweemanszaak’ uit tot een stevige kmo met vandaag 43 medewerkers. Doelgroep: restaurants, ziekenhuizen, cateraars, vishandelaars en hotelscholen in heel België en over de grens, onder meer in Nederland. “Naast ons ruim assortiment dagverse visproducten, onze specialiteit, leveren we ook steeds meer vleeswaren, gevogelte, groenten en delicatessen,” beklemtoont de gedelegeerd bestuurder. Met een zeventiental eigen koelvoertuigen brengt De Troyer zijn heerlijke voedingsproducten over het hele land, tot in de Antwerpse Kempen, Limburg, Marche-en-Famenne en Nederland. Stefan van Sande: “Via onze computers volgen we elk voertuig op, we kennen altijd de juiste locatie en controleren voortdurend of onze vis- en vleeswaren in de correcte temperatuursomstandigheden worden vervoerd.” De Troyer beschikt over een volautomatische ‘portioneringsmachine’, die wekelijks meer dan 10.000 porties maakt voor onze belangrijkste cateraars, Belgocatering en Culinor. “Vraagt een klant 1000 porties zalm van 80 gram? Dat is zo geregeld. We werken voor diverse sterrenrestaurants en leveren sinds kort aan de 82 woon- en zorgcentra van Armonea. Efficiëntie en kwaliteit zijn voor dergelijke klanten cruciaal.” Ook veiligheid en duurzaamheid staan centraal bij De Troyer. “We werken al jaren volgens de HACCP principes en haalden twee keer op rij een grote onderscheiding bij de IFS audit, de ‘International Food Standard’. Wij dragen ook ecologisch en duurzaam vissen en kweken hoog in het vaandel, wat ons de certificaten MSC en ASC opleverde.”

Grote Steenweg 41 – 9340 Oordegem – T 09 369 85 42 sales@detroyer.be – www.detroyer.be 38

Dema

Specialist in kwalitatieve materialen Producten van hoge kwaliteit voor alle nichemarkten van de industrie: die vind je bij Dema in Roeselare. De gespecialiseerde medewerkers helpen iedere klant met professioneel advies, zodat die de juiste keuze kan maken in een stock van liefst 80.000 referenties. Het bedrijf evolueerde door de jaren heen van een belangrijke speler in beregening voor de land- en tuinbouw, naar een totaalaanbieder, door de stelselmatige uitbreiding van het assortiment. Je vindt er een wijde waaier aan topproducten zoals waterpompen, toebehoren voor water(afvoer), persoonlijke beschermingsmiddelen en andere veiligheidsproducten, bevestigingmaterialen, machines, kleppen, gereedschappen, afsluiters, kogelkranen, slangen en leidingsystemen. “Elke klant wordt bijgestaan door de juiste persoon, zodat hij het product koopt dat zich het meest leent voor zijn specifieke toepassing,” zegt Frederik Debrabander. “Zelfs als de bestelling via de telefoon of mail is binnengekomen, kan hij op dat technisch advies rekenen. Ook voor projectbegeleiding zijn professionele klanten hier aan het goede adres.” Dema staat ook in voor het uitvoeren van herstellingen en timmert voortdurend aan het optimaliseren van de logistieke organisatie.

Ovenstraat 11 – 8800 Roeselare – www.demashop.be


Demapack

“Op maat gesneden papier voor industriële toepassingen” Heel wat productieprocessen hebben permanent behoefte aan hoogstaand technisch papier om optimaal te kunnen functioneren. Demapack is sinds jaar en dag een specialist in deze nichemarkt. Onder leiding van Lieven en Nele De Meulenaere is het familiebedrijf begin dit jaar BRC-gecertificeerd, waardoor het zich vooral in de voedingsindustrie nog nadrukkelijker kan profileren. Lieven en Nele De Meulenaere.

Wat doet uw bedrijf precies? Lieven: “Onze corebusiness is het sheetcutten en het slitten en rewinden van de meest uiteenlopende technische papiersoorten en/of folies. Het komt erop neer dat wij grote moederrollen omzetten naar rollen, bobijnen en vellen in kleine of grote afmetingen. Vooral ons machinepark dat uitgerust is om grote breedtes te kunnen verwerken, is een enorme troef. Bij de slitter/rewinder kunnen we rollen tot 250 cm inhangen. De sheetcutter kan een breedte van 180 cm aan.” Nele: “Sinds de verhuis zeven jaar geleden van Eke naar Oudenaarde hebben we ons machinepark gevoelig uitgebreid, maar daarnaast is de jarenlange ervaring en knowhow van een heel trouw team van medewerkers een belangrijk gegeven dat in onze sector het verschil kan maken. We focussen op de voedingssector, diverse andere industrieën (onder meer textiel, metaal, …) en subcontracting, waarbij het papier of de folie van de klant in nauw overleg verwerkt wordt naar een gewenst formaat.” Hoe belangrijk is het behalen van het BRC-certificaat? “Vorig jaar hebben we onze volledige infrastructuur en administratie hiermee in regel gebracht en tegelijk de productieflow geoptimaliseerd. Ook onze medewerkers beseffen maar al te goed het belang hiervan en zorgen ervoor dat al onze afgewerkte producten perfect aan de eisen inzake traceerbaarheid en voedselveiligheid voldoen. Meestal komen onze producten nooit bij de particuliere consument terecht, maar is de hoge kwaliteit ervan wel essentieel om de productieprocessen van onze klanten optimaal te laten verlopen. Daarom vermijden we bewust goedkopere alternatieven.

De ervaring leert dat klanten die zich hier wel toe laten verleiden, vroeg of laat daarvan terugkomen omdat minderwaardig papier voor veel verdoken verliezen zorgt.” Wat verwacht u naar de toekomst toe? “We zijn sterker geworden in de breedte, waardoor we helemaal klaar zijn voor een grote stap vooruit, met de blijvende focus op kwaliteit en flexibiliteit die eigen is aan een familiale kmo. Zeker met het BRC-certificaat in handen, beschikken we nog over heel wat potentieel om onder meer bij voedselverwerkende bedrijven onze marktpositie te verstevigen.”

FICHE Producten: boter-, bak- en ‘meatsaver’-papier, recyclagepapier, geraffineerd papier, vet- en vochtwerend papier, wit en bruin kraftpapier, golfkarton op rol, enzovoort…

Lindestraat 26 – 9700 Oudenaarde – T 055 21 09 90 – info@demapack.be – www.demapack.be – facebook.com/demapack d in ng - 39 Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o nVo d e raa


Christophe Delmotte met echtgenote en dochter.

Delmo Ne w

Confiserie Geldhof

“Trouw aan het verleden, vol inspiratie voor de toekomst” Specialisatie: Confiserie Geldhof uit Eeklo produceert de befaamde “cuberdons” of “neuzekes”. De laatste decennia kijkt de onderneming uit naar nieuwe afzetmarkten. Sinds de erkenning van de cuberdons als streekproduct in 2009 gaat het allemaal heel snel. Het product is nu prominent aanwezig in de retail. Medewerkers: met een gedreven team worden nieuwe producten ontwikkeld en op de markt gebracht. Medewerkers: 22 (3 sales, 8 kantoor en 11 in de productie). Vestigingen: naast het bedrijf in Eeklo, beschikt de familie Geldhof ook over een productie-eenheid in Zelzate: Sweets & Candy, alom gekend voor de agar schijfjes en “sneeuwballen”. Motto: Vernieuwen zonder afbreuk te doen aan de herkomst en het artisanale karakter van unieke lekkernijen. Toekomst: Groei bestendigen en nieuwe markten verkennen met de innovaties. Omzetverdubbeling tegen 2020.

“Uw garantie op scherpe messen” Historiek

Els Martens en Stefaan Deblaere.

De Gaverbee k

Totaalservice voor foodservice

Opgericht in 1989 als een slijperij voor particulieren. Sinds 1995 ligt de focus op service aan de voedingsindustrie, vooral vlees- en groenteverwerkende bedrijven.

Zaakvoerders

Familie

Historiek

Zaakvoerder (en erkend slijper) Christophe Delmotte wordt geholpen door echtgenote Hilde, dochter Sara en twee medewerkers.

Specialisatie

Slijpen van alle soorten messen, grotendeels met computergestuurde machines. Daarna volgt steevast een strenge kwaliteitscontrole.

Verkoop

Van nieuwe messen, veiligheidsartikelen (haarnetten, voorschorten, schoenen, handschoenen), messensets voor bakkers-, slagers- en hotelscholen.

Meerwaarde

“We streven naar service en kwaliteit door stipte leveringen en een grote voorraad.”

Toekomstambitie

“Het is de intentie ons marktaandeel nog te vergroten.”

Stefaan Deblaere en echtgenote Els Martens. In 1997 volgde Stefan Deblaere zijn vader op als uitbater van AD Delhaize in Gavere. Hij gooide het over een andere boeg en runde twaalf jaar lang een visgroothandel in Waregem. Daarna nam hij een voedingszaak in Aalst over. Drie jaar geleden werden de activiteiten gecentraliseerd in Gavere en kon het aanbod verdrievoudigd worden.

Activiteiten

De Gaverbeek is één centraal aanspreekpunt waar alle groothandelaren terechtkunnen met al hun vragen over voedingsproducten. Klanten Horecazaken, slagerijen, traiteurs, viswinkels, bakkers, kleinhandelaars en zorginstellingen.

Assortiment

Voeding, zuivelproducten, diepvriesdelicatessen, diepvriesvis, gerookte en gemarineerde visproducten, garnalen en Hollandse maatjes. Zit er iets niet in onze voorraad, dan bestellen we het op verzoek van onze klanten.

Credo

NEW Tieltsesteenweg 107 – 9900 Eeklo cuberdons@conf-geldhof.be www.conf-geldhof.be 40

Noorwegenstraat-Haven 8008 29 9940 Evergem – T 09 253 49 57 info@delmonew.be – www.delmonew.be

“Vandaag geleverd!”

bestelt,

morgenmiddag

De Gaverbeek Molenstraat 88 – 9890 Gavere – T 09 384 03 06 info@degaverbeek.be – www.degaverbeek.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


Deconinck

Excellent in stoom en thermische olieketels Met drie eigen merken wereldwijd klanten bereiken, het is niet iedere Vlaamse kmo gegeven. Familiebedrijf Deconinck-Wanson slaagt wel in die missie. De onderneming verzorgt turnkeyprojecten voor stoomketels, stoomgeneratoren en thermische olieketels en wordt geroemd omwille van de uitstekende service.

Wat maakt de marktpositie van Deconinck-Wanson zo sterk? Geert Deconinck: “Nadat onze vader (stichter Robert Deconinck) in 1982 de zaak had opgericht en zich gaandeweg specialiseerde in stoomketels, was de overname van de firma Wanson in 2004 een cruciale mijlpaal in onze historiek. Sindsdien kunnen we maatwerkprojecten verzorgen voor drie eigen merken. De Steambloc®-stoomketels zijn drietrek vlampijpketels uit hoogwaardig materiaal. Daarnaast hebben we de Vaporax®stoomgeneratoren en de thermische olieketels Thermopac®.”

Piet en Geert Deconinck.

In welke industrieën bent u vooral actief? “Farmacie, chemie, textiel, energie, verwarming, raffinaderijen, de voedings- en drankensector, de maritieme industrie: onze tentakels zijn wijdverspreid. Zestig procent van onze omzet realiseren we in het buitenland. Projecten in een straal van 350 km rond onze vestiging verzorgen we met eigen mensen. Onze klanten hebben de zekerheid dat onze gedreven projectleiders en ingenieurs hun realisatie tot in de puntjes opvolgen. Bovendien beschikken we over de grootste verhuurvloot in België voor stoomketels en thermische olieketels. Deze mobiele units worden gebouwd op chassis of op een trailer en zijn makkelijk inzetbaar.”

Hoe slaagt u erin zich te onderscheiden? “Sinds jaar en dag kiezen we resoluut voor maatwerk: zowel de ontwikkeling, het ontwerp, de constructie, de opbouw, de opstart als de dienst-na-verkoop gebeurt door ons eigen personeel. In België en een stuk van Nederland is een interventiedienst 24/7 beschikbaar. Bovendien garanderen we energetische aanpassingen die ook milieuvriendelijk zijn en kunnen gewenste extra’s vlot in onze systemen worden geïntegreerd.”

Deconinc k Legen Heirweg 43 – 9890 Asper-Gavere – T 09 384 63 27 – info@deconinck.com – www.deconinck.com Vo e d in g - 41


Any Green

Benoît Pelleriaux.

Groen maakt gelukkig Wist u dat planten binnen een werkruimte niet alleen het zuurstofgehalte in de lucht maar ook de motivatie van uw medewerkers doen toenemen? Benoît Pelleriaux, zaakvoerder van Any Green, onthult het groene geheim. Bedrijven investeren steeds vaker in een groene werkomgeving. Hoe verklaart u dat? Benoît Pelleriaux: “Steeds meer bedrijven zijn ervan overtuigd dat een gezond binnenklimaat van hun gebouwen een positieve invloed heeft op het welzijn van hun werknemers. Ze stellen vast dat het loont om te investeren in een aangename, groene werkomgeving. Want het wordt steeds duidelijker dat mensen zich beter voelen in een ruimte waar planten voor een groene touch zorgen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat werknemers die zich goed voelen, niet alleen minder ziek maar ook gemotiveerder en productiever zijn.” Hoe verklaar je dat mensen binnen een groene omgeving beter presteren? “Eigenlijk zijn planten zoals mensen. Het zijn allebei levende wezens die reageren op het klimaat waarin ze zich bevinden. Net zoals planten goed gedijen in een omgeving met veel licht en een ideale vochtigheidsgraad, gaan mensen openbloeien in een omgeving waarin natuurlijke elementen geïntegreerd worden. We durven wel al eens te vergeten dat de mens zelf ook één en al natuur is. Het is dan ook vanzelfsprekend dat een groene, natuurlijke omgeving hem gelukkig stemt. ‘Green Happiness’ is een feit.” Voor welke specifieke diensten kunnen bedrijven bij jullie terecht? “We zijn gespecialiseerd in zowel het ontwerpen, aanleggen als

onderhouden van interieurbeplanting. Of het nu gaat over het plaatsen van planten van 20 centimeter of bomen van 12 meter hoog bij bedrijven, hotels, binnentuinen, zwembaden ... maakt niet uit. We zijn een team van 17 experten die samen over tonnen ervaring beschikken om de meest uiteenlopende werk- en leefomgevingen in gezonde, groene biotopen te transformeren.” De voorbije jaren hebben jullie er een specialiteit bijgekregen: gestabiliseerde en levende groene wanden. “Groene wanden zijn een echte trend. Je hebt de ‘Moss Fashion’. Dit is een gestabiliseerde groene wand die uit mos bestaat en die op basis van een ecologisch proces vereeuwigd werd. Het voordeel van deze wand is dat hij geen water, licht of specifieke temperatuur nodig heeft en bovendien uiterst geschikt is om geluid te absorberen. Daarnaast zijn er ook de ‘Living Walls’. Deze wanden bieden we aan in een formaat van 80x80cm dat afgewerkt wordt volgens de voorkeuren van de opdrachtgever. Ze zijn niet alleen een mooie decoratie, ze zijn ook duurzaam en daarenboven geluidsabsorberend.” Hoe ziet u de toekomst van Any Green? “De toekomst wordt ongetwijfeld nog groener. Wij willen dat groene toekomstverhaal graag verder uitbouwen. Onze ambitie is niet zozeer onze omzetcijfers te doen stijgen. Veel meer willen we inzetten op kwalitatieve service. Vandaag staan onze planttechniekers dicht bij onze klanten. En dat willen we zo houden. Het is die klantgerichte en creatieve aanpak die men het meest waardeert. Laten we dat vooral als ons handelsmerk behouden. Want na meer dan 25 jaren in het vak te staan, weet ik één ding zeker: het is door onze klanten en hun planten onze volle aandacht te geven, dat we gedurende al die jaren erin geslaagd zijn duurzame resultaten te plukken.”

Any Green Woluwelaan 143 A - 1831 Diegem-Machelen - T 02 253 10 69 - contact@anygreen.com - www.anygreen.com 42


in Gent & Merelbeke T 09 226 29 37 www.ryhove.be

Laat u inpakken? Laat ú inpakken!

nze ek o ontd lijkheden e mog

Ecologische reinigen met droogijs Installaties op een milieuvriendelijke manier onderhouden, is geen evidentie. Gelukkig is N-Ice Clean uitstekend thuis in deze specialisatie. De onderneming maakt hiervoor gebruik van CO2-droogijs. Ons high-density CO2-droogijs wordt in ons atelier geproduceerd. Dit voor onzelf maar ook voor partners en derden.

N-ICE CLEAN Krommewege 50 – 9990 Maldegem – T 0476 91 00 30 – info@niceclean.be – www.niceclean.be I nd us t r i ë l e re in igi n g - 43


Tim Vlaemynck.

Tomato Masters

De beste tomaten door duurzame, biologische teelt Niets zo heerlijk als een sappige, lekkere Belgische tomaat. Als u er zo eentje proeft, is de kans groot dat ze geteelt is bij Tomato Masters. Het op en top familiebedrijf uit Deinze en Nevele bevoorraadt via de veiling van Hoogstraten talrijke Belgische supermarkten en ontpopt zich al decennialang als een toonbeeld van duurzaam ondernemen. We schrijven 1966 als Julien Vlaemynck in Nevele met een groentekwekerij start. Hij benut 4000 meter serres en boomgaarden voor het telen van een tiental groenten. Als hij vanaf 1981 versterking krijgt van zijn zonen Herman, Dirk en Johan, beslissen ze drie jaar later om de focus volledig op tomatenteelt te leggen. “Tomaten liggen ons het best. We hebben er ook de meeste kennis over en het zorgt voor veel afwisseling,” legt Johan Vlaemynck uit. Waarin zijn jullie gespecialiseerd? “Wij kweken trostomaten in doorteelt op substraat. Trostomaten zijn kwalitatief beter, omdat ze aan de plant rijpen en bij het oogsten meteen in de verpakking worden gelegd. Doorteelt betekent dat wij het hele jaar door met dezelfde planten werken: ze worden geplant begin januari, leveren vanaf maart continu tomaten af en blijven dat doen tot het eind van het jaar. Het jaar nadien starten we dan weer met nieuwe planten. De planten worden gekweekt op substraatmatten van waterabsorberende steenwol. Iedere

44

plant krijgt een druppelaar en wordt zo rechtstreeks bevoorraad met water en meststoffen. Het is een milieuvriendelijke aanpak, want zo wordt elke druppel water en elke gram meststof optimaal benut.” Welke evolutie heeft het bedrijf doorgemaakt? “In Nevele hebben we nog altijd ruim 3 ha staan, daar is mijn broer Herman verantwoordelijk voor alles. Intussen beschikken we al jarenlang over een tweede site in Deinze, waar we 10,5 ha hebben die we binnen de 5 jaar willen verdubbelen. Inmiddels zijn ook de zonen van Dirk (Tim en Tom) in de zaak gekomen. Onze producten worden besteld via de veiling van Hoogstraten, waarna de klant (in casu de supermarkten) ze in 90% van de gevallen bij ons komt afhalen. Onze focus ligt op de Belgische markt, omdat de Belg meer wil betalen voor kwalitatieve tomaten en lokale distributie sowieso ook ecologischer is. In piekperiodes stellen we zowat 80 mensen tewerk, in het laagseizoen zijn dat er 50 à 60.”


Hoe heeft u het eigenlijke productieproces nog duurzamer gemaakt? “Op onze site in Nevele zijn wij overgeschakeld naar een nieuw organisch substraat, een combinatie van kokosvezel en veengrond. De folie is volledig biologisch afbreekbaar, het materiaal zelf kan worden gerecupereerd voor private tuinaanleg. GB/ Carrefour toonde zich graag bereid om deze tomaten als specifieke duurzame producten te promoten. De bestuiving in onze serres gebeurt door hommels. De insecten worden biologisch bestreden, waardoor we er voortdurend een optimaal biologisch evenwicht kunnen bewaren.”

Op welke duurzame manier wordt de productie energetisch aangestuurd? “Wij hebben altijd al aardgas als brandstof gebruikt en zijn in 2006 overgeschakeld naar een WKK (warmtekrachtkoppeling). Hierbij is een aardgasmotor verbonden met een generator. De warmte van het door de motor verbrande gas gebruiken we om in Deinze onze 10 ha serres te verwarmen. De opgewekte elektriciteit gebruiken we deels zelf, maar wordt ook op het net geïnjecteerd. Daarnaast zetten we de afgekoelde rookgassen ook in onze serres in, omdat de planten de CO2 daarvan gebruiken als meststof, wat resulteert in een grotere productie per vierkante meter. Dankzij de certificaten die we hiervoor krijgen, kunnen we onze warmtekost gevoelig doen dalen.” Intussen is ook een mooie wisselwerking ontstaan met buur Aqua4C. Hoe zit die in elkaar? “Een deel van de door ons opgewekte elektriciteit wordt rechtstreeks naar deze visteler aangeleverd. Dat bespaart ons transport- en distributiekosten om deze energie op het net te injecteren en levert hem een goedkopere energiefactuur op. Daarnaast is er in september vorig jaar een door IWT gesubsidieerd onderzoek gestart om te bekijken in hoeverre het afgevoerde water van de visproductie nuttig kan zijn voor ons bedrijf. Dit water is namelijk verrijkt met voedingsstoffen voor onze planten. Deze hoogst interessante opportuniteit zullen was pas benutten als we waterdichte garanties hebben dat dit kan door aan alle normen voor de voedselveiligheid te voldoen.”

Tomato Masters Stokstormestraat 14a – 9800 Deinze – T 0494 84 16 83 D uurzaam o nd e r n em en - 45


HEALT H CARE

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid

“Bedrijven moeten meer inzetten op gezondheid en elkaar inspireren” De Vlaamse gezondheidszorg is momenteel volop aan het evolueren en staat voor allerlei uitdagingen. Ook hier speelt digitalisering een belangrijke rol: met innovatieve concepten wil Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, de Vlaamse zorgsector internationaal op de kaart zetten. Wij spraken met hem over de toekomst van het gezondheidsbeleid in Vlaanderen. M.M.: Wat zijn de uitdagingen voor het gezondheidsbeleid? Minister Jo Vandeurzen: “Gezien de grote uitdagingen is het cruciaal om meer in te zetten op gezondheidspromotie en ziektepreventie. Dit kunnen we niet alleen vanuit het domein welzijn. Alle beleidsdomeinen en actoren moeten mee aan boord. Bijgevolg is de samenwerking tussen bedrijven kennisinstellingen met actoren uit de sociale sector en de gezondheidszorg noodzakelijk. Als we kijken naar de behoefte inzake zorgvragen, zien we dat het hebben van meerdere ziektes (multimorbiditeit, red.) stijgt met de leeftijd. De gezondheidszorg moet de zorgvragen van deze patiënten beantwoorden. Zij veronderstellen nu eenmaal dat alles geïntegreerd en betaalbaar is. Daarnaast moeten we aandacht hebben voor continuïteit in de zorg. We zijn daarom gestart met een oproep voor pilootprojecten chronische zorg. Ook ouderen-, thuis- en geestelijke gezondheidszorg zijn belangrijk. Hoewel al deze vragen elkaar overlappen, verandert dat niks aan het feit dat we acute zorg moeten combineren met technologie en innovatie. De kunst bestaat erin om als overheid de toegang tot het zorgsysteem zo te organiseren dat het op deze nieuwe vragen een antwoord biedt.” M.M.: Welke prioriteiten heeft het gezondheidsbeleid in Vlaanderen? “Met de reorganisatie van integrale jeugdhulp is er een beweging in gang gezet om minder te redeneren in termen van bijvoorbeeld gehandicaptenzorg, bijzondere jeugdzorg en algemeen welzijnswerk. We moeten aantonen wat het probleem is in deze verschillende sectoren en hiervoor een geïntegreerde oplossing bedenken. Een tweede beweging is de hervorming van de financiering van de gehandicaptenzorg. Met het decreet voor de Persoonsvolgende Financiering maken we de overstap naar een vraaggestuurd systeem. Verder zijn er nog de nieuwe bevoegdheden, waarbij Vlaanderen ervoor gekozen heeft om die onder te brengen in nieuwe takken van de zorgverzekering. Er zijn heel veel takken aan deze boom en het doel is om deze langdurige

46

Minister Jo Vandeurzen: “Met het actieplan 2.0 trekken we met alle overheden, onze strategische onderzoekscentra en Flanders Investment & Trade naar het buitenland.”

ondersteuningsvraagsstukken met een aangepast systeem te beantwoorden. Een groot blok hiervan is de bevoegdheid voor de ondersteuning van de eerstelijnszorg. Dat moeten we hertekenen, wat een grote oefening zal zijn in Vlaanderen.” M.M.: Hoe belangrijk is de digitalisering? “Zonder de digitalisering zal het onmogelijk zijn om die grote uitdagingen te bemeesteren, noch uit het perspectief van kwalitatieve zorg, noch uit het perspectief van het budget. Op het vlak van ICT en e-health moeten we deze dynamiek volgen. De ‘e-health roadmap’ bundelt verschillende actiepunten voor e-gezondheidsdiensten in ons land. Momenteel


zijn we bezig met een traject waarin we ons samen engageren om daar op elk niveau zaken rond te doen. Op Vlaams niveau zetten we met Vitalink in op optimale gegevensdeling in de eerstelijnszorg waar nu al persoonlijke medische dossiers, vaccinaties en medicatieschema’s digitaal kunnen worden uitgewisseld en geconsulteerd.” Wim Allemeersch.

“Het sedentaire kantoorleven vormt een van de risicofactoren voor de problematiek rond obesitas.” M.M.: Werkt de zorgsector voldoende samen met de bedrijfswereld? “Het bindmiddel hierin is het Flanders’ Care concept, een horizontaal programma waarin ons beleidsdomein samenwerkt met Werk, Economie en Innovatie. Hierbij zetten we in op kwaliteitsvolle zorg, door innovatie en ondernemerschap te stimuleren. Met het actieplan 2.0 trekken we met alle overheden, onze strategische onderzoekscentra en Flanders Investment & Trade naar het buitenland. Hierbij benadrukken we dat het gaat om een community waarin we de zorgsector, de bedrijfswereld, de academische wereld en de patiëntenvertegenwoordigers samenbrengen om elkaar aan te moedigen. We moeten geïntegreerd werken en alles moet op elkaar afgestemd zijn.” M.M.: Moeten bedrijven meer inzetten op gezondheid en beweging op de werkvloer? “In Vlaanderen werken we met een pakket van gezondheidsdoelstellingen: suicidepreventie, voeding en beweging, vaccinatie, screening, … Veel van die doelstellingen hebben te maken met de dagelijkse biotoop van mensen, waardoor de werkplek cruciaal is. Daarom trachten we bedrijven via een aantal projecten te overtuigen om hierop in te zetten in samenspraak met onze partnerorganisatie ViGeZ en de Logo’s. Met nv Gezond willen we bedrijven inspireren. Verder vormt het sedentaire kantoorleven een van de risicofactoren voor de problematiek rond obesitas. Er zijn bedrijven die meer inzetten op gezondheid met bijvoorbeeld staande vergaderingen. Wij zijn ervan overtuigd dat zulke initiatieven effectiever zijn dan bedrijven te overstelpen met literatuur. Wij geloven in dat soort initiatieven en hopen dat ook bedrijven er de win-win van inzien.”

Belgische Vereniging van Ziekenhuisdire c teurs

“Kruisbestuiving tussen industrie en zorgsector” Fungeren als ondersteunend orgaan om vlot te kunnen anticiperen op de talrijke uitdagingen waarmee ziekenhuisdirecteurs worden geconfronteerd: dat is de voornaamste missie van de BVZD (Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs). “Dankzij een nauwe samenwerking met de industrie, zijn wij goed voorbereid op innovaties,” zegt secretaris-generaal Wim Allemeersch. De BVZD is dus geen lobbygroep, maar een vereniging die via inhoudelijk goed uitgebouwde organisaties en netwerkevents voortdurend de vinger aan de pols van de markt houdt. “Ook de samenwerking met een twintigtal partners draagt daartoe bij,” aldus Wim Allemeersch. “Dit zijn bedrijven die gedurende twee jaar een innovatietraject afleggen en via terugkoppeling van creatieve ideeën, organisatie van studiedagen en andere initiatieven, hun ervaringen met ons delen.” Op die manier zijn de directeurs beter voorbereid op toekomstige vernieuwingen, in de meest uiteenlopende specialisaties die met een ziekenhuisorganisatie te maken hebben (ICT, architectuur, medische zorg, technologie, …). “Dankzij de dialoog met ons, kunnen onze partners hun aanbod dan weer beter afstemmen op de noden van een hedendaags ziekenhuis.”

Sint Rembertlaan 21 – 8820 Torhout – T 050 23 20 37 directiesecretariaat@azstrembert.be – www.azstrembert.be H ealt h ca re - 247


AZ-Rembert

Dichtbij en patiënt centraal AZ Sint-Rembert vervult ten volle de rol van een modern en innovatief regionaal ziekenhuis voor de bevolking van Torhout en omliggende gemeenten. Alle zorgafdelingen van AZ Sint-Rembert zijn recent vernieuwd en voldoen aan de meest innovatieve accommodaties en medische technologieën. Stuk voor stuk investeringen die de kwaliteitsvolle en warme zorg nog meer patiëntgericht maken. Top in basisziekenhuiszorg In AZ Sint Rembert kan de patiënt terecht voor excellente basisziekenhuiszorg. Dicht bij huis maakt een team van ruim 60 artsen en 600 medewerkers dagelijks werk van een volwaardig kwalitatief hoogstaand medisch zorgaanbod, met aandacht voor alle medische basisdisciplines (zie ook overzicht in kader hiernaast). Naast het ruime aanbod aan disciplines beschikt AZ Sint-Rembert over een uitgebreide daghospitalisatie (geriatrie, oncologie, internistisch en chirurgisch dagziekenhuis…) en een gespecialiseerde spoedafdeling met MUG-functie. De materniteit is heel erg mooi, modern en voorzien van ruime kamers. Alle patiëntenkamers in het ziekenhuis zijn overigens uitgerust met alle moderne comfort (douche, koeling, …).

Ingebed in een performant [ziekenhuis] zorgnetwerk U kunt in AZ Sint-Rembert eigenlijk voor alle medische zorgen terecht en indien de specialisatie in Torhout niet direct voorhanden is wordt

Wim Allemeersch.

de patiënt doorverwezen naar ziekenhuizen waar het Torhoutse ziekenhuis een samenwerkingsverband mee heeft. Zoals met AZ SintJan. Vanuit een supregionaal netwerk onderhoudt AZ Sint-Rembert intensieve samenwerking met collega-ziekenhuizen zodat de patient altijd de juiste zorg op de juiste plaats krijgt.

Nieuwe gespecialiseerde revalidatiezorgafdeling In de zomer van 2015 opent het ziekenhuis een gloednieuwe revalidatiedienst waar aan groepstherapie van patiënten wordt gedaan in een huiselijke omgeving (samen eten, samen revalideren, …). Een multidisciplinair team stippelt voor elke patiënt een individueel revalidatietraject uit en begeleidt de patiënt(e) in zijn traject tot dat hij/zij voldoende zelfredzaam is om terug naar huis te gaan, dit in nauw overleg met de familie, de thuiszorgverleners en de huisartsen. De nieuwe zorgafdeling beschikt over de meest geavanceerde revalidatie-apparatuur in een ruime oefenzaal. Het feit dat patiënten gedurende de dag samen oefenen, moedigt hen aan en zorgt voor een prettig sociaal contact. De nieuwe afdeling beschikt over 12 eenpersoonskamers en 4 tweepersoonskamers.

Kwaliteitsvolle en persoonlijke zorg In AZ Sint-Rembert staat de patiënt echt nog voorop omdat het ziekenhuis het familiaal karakter waarmee alle zorgen worden aangewend bewaakt en voortdurend nastreeft tot in elke vezel van zijn organisatie.

48 - Healt hcare


Patrick Windels.

Gispen

100 jaar eigenwijs in inrichting van kantoren op mensenmaat Nauwkeurig nadenken over het concept en de keuze van het juiste meubilair zijn van essentieel belang voor de indeling en de beleving van een kantoor. Gispen specialiseert zich al 100 jaar lang in deze materie. Met tot de verbeelding sprekende realisaties, zowel in de kantoormarkt als in zorginstellingen, blijft deze producent telkens weer de markt verbazen. Waarom opteren klanten voor Gispen, en niet voor een concurrent? “Gispen begeleidt haar klanten naar de ideale werkomgeving. Hiervoor beschikken wij over een eigen studiebureau, een team van zeer ervaren mensen die gedreven zijn om voor u de beste omgeving te bedenken en te realiseren. We verzorgen het projectmanagement voor de renovatie en verbouwing van een kantoor, zodat we een sleutel-op-de deur oplossing kunnen bieden via één aanspreekpunt.” Welke impact heeft de werkomgeving op de productiviteit van medewerkers? “Onze slogan ‘A better life at work’ is heus niet toevallig gekozen. Heel wat mensen werken niet langer de ganse dag aan hetzelfde bureau. Mensen gedijen beter in een omgeving waarin ze de activiteit die ze op dit moment dienen in te vullen in optimale omstandigheden kunnen invullen. De inrichting van een kantoor moet daarom niet langer exclusief georiënteerd zijn op de functie

van de medewerkers, maar vooral op hun activiteiten. Voor elke activiteit zorgen we voor een aangepaste omgeving qua functionaliteit, akoestiek en sfeer. Studies bewijzen dat dit de efficiëntie van een kantoor sterk verhoogt en andersom leidt tot belangrijke besparingen.”tweede leven te geven in de nieuwe inrichting.”

FICHE Aantal medewerkers: 300, waarvan 30 in Gent en Brussel. Omzet: 70 miljoen euro, waarvan 15 miljoen in België. Opmerkelijk: Gispen heeft een eigen studiebureau. Referenties kantoor gerealiseerd in 2015: Barco nieuw hoofdkantoor in Kortrijk, Concordia Gent, Stad Kortrijk, Electro Entreprise Gullegem, ADMB, Uniqum advokaten, Oleon, Europabank hoofdkantoor Gent, ... Referenties zorgsector: inrichting nieuw Ziekenhuis AZ Maria Middelares in Gent, AZ Sint Lucas Volkskliniek Gent, UZ Leuven, UZ Gent, ...

Grotesteenweg Noord 2 – 9052 Gent – T 09 220 53 71 – info@gispen.be – www.gispen.be 49


Pierre Rotthier.

‘t Ruimerke

Dag en nacht tot uw dienst ’t Ruimerke is de bekendste ruim- en ontstoppingsdienst van Antwerpen en omgeving. U kan er al 25 jaar terecht voor het ruimen van aal-, sterf-, bezink- en vetputten, en voor het leegmaken van (kruip)kelders, vijvers en waterputten. En dat tegen een vooraf afgesproken kostprijs, zonder verrassingen! Duurzaam ondernemen

“Wij leveren bij elke ruiming een ruimingsattest af, goedgekeurd door Aquafin,” zegt zaakvoerder Pierre Rotthier. “Zo weten onze klanten dat het septisch materiaal op een verantwoorde manier behandeld wordt.”

24 uur op 24

’t Ruimerke is de klok rond bereikbaar. In dringende gevallen zelfs binnen het uur. “En als we beloven dat we de volgende dag komen, dan staan we er ook,” benadrukt Pierre Rotthier.

Professioneel materiaal

Het bedrijf telt 34 medewerkers en achttien vacuümwagens. Dankzij speciale hogedrukreinigers en waterreservoirs van 5000 liter zijn de meeste ontstoppingswerken binnen het uur klaar. Ook voor riool- en straatkolkenwerk en camera-inspectie kunt u bij ’t Ruimerke terecht.

Rupelweg 6 2850 Boom – T 03 888 78 00 info@ruimerke.be – www.ruimerke.be 50


David Verheust.

Conforma

Vertrouwensproducent voor farmaceutische sector Contract manufacturing

Productie van niet-steriele halfvaste en vloeibare geneesmiddelen (hiervoor is het bedrijf GMP-gecertificeerd); productie van medical devices voor dermatologische toepassingen en halfvaste of vloeibare bereidingen voor neus, keel en oor. (ISO 13485-certificaat); productie van voedingssupplementen.

Meerwaarde

Conforma is een one stop shop die op basis van vertrouwensvolle partnerships met de klant het totaalplaatje verzorgt: aankoop en analyse van grondstoffen; productie en verpakking van de geneesmiddelen en medical devices, en vrijgave voor de markt.

Clem

“Vacuümvormen, frezen, plooien, lijmen, … Wij verwerken uw idee in kunststof ” Historiek

De zaak werd opgestart door Ernest Verheust in 1962. Tien jaar later namen zijn zonen het bedrijf over. Vandaag wordt de zaak geleid door Vincent en kleinzoon David, de derde generatie.

Activiteiten

De verwerking van alle thermoplastische kunststoffen (PMMA, PC, ABS, …) en het frezen van technische kunststoffen. Vacuümvormen, frezen, plooien, lijmen, … zijn slechts enkele van de technieken die gebruikt kunnen worden om tot het gewenste afgewerkte product te komen. Van kleine tot middelgrote series.

Werking

De producten van Conforma voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden.

“Sommige klanten bezorgen ons een volledig afgewerkte tekening, waarna wij gewoon de componenten vervaardigen. Andere klanten doen een beroep op onze expertise om in nauwe samenwerking tot het geschikte ontwerp te komen. Wij passen ons volledig naar de wens van de klant aan. Alles is maatwerk, geen standaardproductie. Van kleine tot middelgrote series.”

Volumes

Locatie

Kwaliteit

Als flexibele, snel reactieve organisatie is Conforma dankzij de combinatie van halfautomatische en volautomatische verpakkingslijnen competitief voor zowel kleinere als grote series.

Clem verhuisde in 1980 van de Felix Bethunelaan naar de Spinnerijkaai en kijkt binnenkort uit naar een nieuw pand in een industriezone.

Philip Paelinck.

Multi Masters Group

Techni Masters en Talentco gaan digitaal Multi Masters Group investeert in technische profielen. “De divisies Techni Masters en sinds kort Talentco zijn uw partners als u op zoek bent naar technische ondersteuning. Wij stellen u ervaren en goed opgeleide medewerkers ter beschikking,” zegt Philip Paelinck, bestuurder van Multi Masters Group. “Techni Masters, onder leiding van Tom De Mol, vaart al jaren onder de vlag van Multi Masters Group en werkt vooral in Antwerpen en Oost- en WestVlaanderen. Om de groei van onze groep te bevorderen, werkten we met de overname van Talentco de blinde vlekken op de kaart van België weg. Dankzij het team van Mieke Aendekerk biedt Multi Masters Group nu technische diensten aan in heel het land, want Talentco is actief in Limburg, VlaamsBrabant en Wallonië.”

Innovaties

De wereld van de techniek is constant in beweging. De innovaties volgen elkaar in sneltempo op. “Techni Masters en Talentco volgen alle vernieuwingen op de voet, maar gaan nog verder. Voor een transparante en duidelijke communicatie werken we met het door onze eigen mensen ontwikkelde Multi Desk-systeem. De volgende stap die we zetten, is de administratieve vereenvoudiging dankzij de digitalisering van de werkbonnen. Op die manier maken we het onze klanten weer wat makkelijker en het is nog goed voor het milieu ook.”

Thermoforming and processing of plastics

www.clem.be

Zenderstraat 10 – 9070 Destelbergen T 09 228 20 00 info@conforma.be – www.conforma.be

Spinnerijkaai 39 – 8500 Kortrijk T 056 22 06 98 info@clem.be – www.clem.be

Westkaai 11 – 2170 Merksem – T 03 644 55 55 info@mm-group.eu – www.mm-group.eu C h e m ie - 51


Peter Demaret.

Stefan De Backer.

SDB Technology

Dema r Lux

Flexibiliteit met kapitale F Team

Zaakvoerder Peter Demaret, zijn echtgenote en vier voltijdse medewerkers.

Activiteit

Herding Benelux Filtertechniek

“Wij laten u stofvrij werken”

In 1977 opgericht als groothandel in alle non-ferro metalen (roestvrij staal, aluminium, koper, messing, brons, gietijzer) en technische kunststoffen (plexi, nylon, …). De buizen, staven en platen kunnen op maat verzaagd worden. Demar-Lux levert ook alle bevestigingsmaterialen en hulpstukken. Maatwerk in plaat, staaf en buis behoort tot de mogelijkheden.

Historiek

Afzetmarkten

Installaties voor procesfiltratie en ontstoffing, gebaseerd op sinterlamellenfilters.

Van kmo’s tot multinationals, van voedingsindustrie tot metaalverwerkende nijverheid tot (petro)chemie.

Service

Kleinschalige structuur met korte communicatielijnen en eigen transport. Elke werkdag open vanaf 6 uur ’s ochtends. Klanten in Oost- en West-Vlaanderen kunnen rekenen op een snelle service met eigen wagens. Andere provincies worden beleverd door externe transporteurs. Afhalingen doorlopend mogelijk in het magazijn.

Het moederbedrijf (Amberg-Duitsland) werd in 1977 opgericht door Walter Herding. Sinds 1993 is het bedrijf ook actief in de Benelux, vanuit Ronse (België) en Purmerend (Nederland).

Verantwoordelijke Benelux ing. Philippe Stofferis.

Activiteiten

Meerwaarde

“Het zijn compacte installaties met een hoge capaciteit en een lange levensduur (twintig jaar, zelfs zonder het vervangen van filterelementen, is niet uitzonderlijk). De filterelementen zijn voorzien van een oppervlaktecoating en garanderen een stofdoorlaat kleiner dan 0,1 mg/Nm³.”

Aanpak

Het team verzorgt alles in eigen beheer (van ontwerp tot en met montage on site).

Sectoren

Alle productie-industrieën, Food, Pharma, Non-Ferro, kunststof, grondstoffen, et cetera.

Haven 8000 P – Finlandstraat 15 9940 Evergem T 09 344 69 69 peter@demarlux.be – www.demar-lux.be 52 - Them Indus a/ t riRubri ele Toele ek k ver l ei ni nogn dera a n

Klijpestraat 12 – 9600 Ronse T 055 20 99 83 info@herding.be – www.herding.be

Flexibel en snel lasersnijden en plooien Historiek

Opgericht in december 2007 door Stefan De Backer. “De eerste jaren waren we gevestigd in het bedrijvencentrum van Oudenaarde. Sinds begin 2015 zijn we operationeel vanuit een eigen pand vlakbij de N60, waar we onze capaciteit gevoelig hebben verruimd.”

Activiteiten

Lasersnijden en plooien van vooral kleinere series onderdelen (1 tot enkele duizenden stuks). “Hiermee bieden we een ideaal antwoord op de nood van talrijke kmo’s uit West- en Oost-Vlaanderen en Henegouwen die voor snel en kwalitatief stukwerk niet bij de grotere bedrijven uit de metaalbewerking terecht kunnen.

Totaalpartner

Op simpel verzoek verzorgt SDB Technology via partners in Slovakije en Polen ook draai- en freeswerk, en grotere series lasersnijden en plooien. “Om onze klanten geen concurrentie aan te doen, houden we ons bewust niet bezig met lassen.”

FICHE Aantal medewerkers: 2. Cliënteel: kmo’s uit allerlei sectoren, bijvoorbeeld de industriebouw, machinebouw, weefgetouwenbouw, poorten en hekken, rolbruggen en landbouw.

SDB Technology Pater Ruyffelaerstraat 69 – 9700 Oudenaarde T 055 61 21 16 – info@sdbtechnology.be www.sdbtechnology.be


Pieterjan Van Iseghem en Jolein Van Steendam.

Lifthing

“Moving your industry” Een machine verhuizen en installeren is voor iedere onderneming een huzarenstukje dat om de expertise van specialisten vraagt. Wie met zo’n uitdaging wordt geconfronteerd, klopt best eens aan bij Lifthing. Dankzij de expertise en de passie van dit team, is uw (nieuwe) productielijn of installatie gegarandeerd operationeel tegen de vooropgestelde deadline. Lifthing is een vrij jong bedrijf, maar toch hebben jullie in deze branche al heel wat ervaring? Pieterjan Van Iseghem: “Ik bouwde in deze sector de voorbije tien jaar een schat aan knowhow op en wil die optimaal benutten binnen de schoot van deze zelf opgerichte onderneming. Wij zijn actief in België en volgen onze klanten naar het buitenland. We voelen dat er behoefte is aan een betrouwbare partner voor de (ver)plaatsing, de verhuis en de (her)installatie van een machine. Dat geldt zeker in de markt van transformatoren en medische apparatuur, maar we doen ook projecten bij productieondernemingen, voedingsbedrijven, drukkerijen en de chemische sector.”

Wie zijn uw klanten? Jolein Van Steendam: “Zowel fabrikanten als industriebedrijven contacteren ons voor het ophalen en transporteren van

installaties. We bekommeren ons zowel over kleinere machines als over mastodonten van productielijnen. Onze grootste meerwaarde ligt in ons modern machinepark en onze gepassioneerde stielmensen die de installatie zowel elektrisch als mechanisch helemaal monteren. Bovendien doen we alle calculaties zelf.”

Wat onderscheidt u nog van de concurrentie? Jolein Van Steendam: “We beschikken over alle belangrijke certificaten, waardoor we meteen in alle sectoren kunnen worden ingeschakeld en er geen tijd meer verloren gaat bij het behalen van attesten. Vanuit mijn ervaring als veiligheidscoördinator, hechten we ook het grootste belang aan het uitvoeren van de werken in alle veiligheid. Aangezien we totaalprojecten behartigen, hoeft onze klant zich niet meer tot een ander aanspreekpunt te richten en wordt hij volledig ontzorgd.”

Kaleweg 20B – 9030 Mariakerke – T 09 394 44 48 – info@lifthing.com – www.lifthing.com 53


Geodis Belgium

“Als wereldspeler in logistiek staan we dicht bij onze klanten” Geodis is een wereldspeler in logistieke dienstverlening: ruim 38.000 medewerkers in meer dan 67 landen, meer dan 120.000 klanten en een jaaromzet van meer dan 8 miljard euro. In België telt de multinational 150 medewerkers, verspreid over vijf kantoren in Deurne (nationale hoofdzetel), Schoten, Antwerpen Airport, Machelen en Strombeek-Bever. “Wij nemen het complete logistieke proces van onze klanten uit handen, zodat zij zich voor de volle 100 % op hun corebusiness kunnen toeleggen,” beklemtoont managing director Alain de Heldt.

54


Geodis biedt logistieke oplossingen op maat via de vijf bedrijfstakken ‘Supply Chain Optimalisatie’, ‘Freight Forwarding’ (lucht- en zeevervoer), ‘Contract Logistiek’, ‘Distributie & Express’ en ‘Wegvervoer’. Het is de vierde grootste logistieke dienstverlener in Europa en de achtste grootste wereldwijd.

“Een van onze waarden is ‘make it easy for the customers to do business with us’.” Dankzij zijn gemotiveerde personeel slaagt Geodis er in België in om de hoge eisen van zijn klanten in te willigen. “Onze medewerkers maken het verschil,” zegt Alain De Heldt. “Zij zijn het hart van onze organisatie. Elke dag opnieuw leveren we kwaliteit in een competitieve markt. We moeten niet alleen inspelen op de behoeften van de klant, maar ook op de veranderende marktomstandigheden. Uitmuntendheid zit ingebakken in onze bedrijfscultuur. Onze medewerkers komen graag werken en dat straalt af op onze klanten.”

Voor groot en minder groot “Geodis heeft altijd dichtbij zijn klanten gestaan, ook al zijn we een deel van een groot internationaal bedrijf,” vult de managing director aan. “Een van onze waarden is ‘make it easy for the customers to do business with us’. Daarmee willen we benadrukken dat Geodis toegankelijk moet blijven voor alle soorten van klanten, zowel de grote spelers die meer geautomatiseerde oplossingen verlangen als de kmo’s die soms liever iets minder ‘high tech’ handel drijven.”

Out of the box Geodis Belgium doet er alles aan om zijn reputatie als betrouwbare partner te handhaven. Alain De Heldt: “Je moet je elke dag afvragen wat je beter kan doen en ‘out of the box’ denken. Luisteren naar de klant is de boodschap. We fungeren overigens niet alleen als dienst-, maar ook als

adviesverlener. Gespecialiseerde vakkennis speelt in deze context een erg belangrijke rol. Zo wordt het verschil dat we maken voor de klant tastbaar.” “We zoeken vooral naar die extra toegevoegde waarde die ons onderscheidt van anderen. Denken we maar aan het meer en meer gecompliceerde douanelandschap waar we met ‘to the point’ assistentie onze klanten bijstaan om voor hen de meest aangewezen oplossingen te vinden. Of de focus die we leggen op onze ‘customer’ service die onze klanten duidelijk maakt dat ze geen nummer zijn in het grote geheel. Een voorname sterkte is ook dat we over de jaren heen met veel van onze klanten zijn meegegroeid en dus ook een goed begrip hebben van wat hun business inhoudt en wat hun logistieke vereisten zijn.”

“Je moet je elke dag afvragen wat je beter kan doen en ‘out of the box’ denken. Luisteren naar de klant is de boodschap.” Flexibiliteit en veiligheid garanderen De haven van Antwerpen is voor Geodis uitermate belangrijk. “Door zijn expertise geniet het Havenbedrijf respect in heel Europa. Omdat we dicht bij de haven liggen, kunnen we kort op de bal spelen en onze klanten de nodige flexibiliteit bieden.” Ook veiligheid is meer en meer een ‘hot item’ binnen de transportsector. “Dat aspect integreren we in onze dagelijkse werking. We voldoen aan alle reglementeringen inzake veiligheid, zowel voor de lucht- als de zeevracht.”

Multimodaal transport en milieu Transport is en blijft cruciaal in onze economie omdat het een sterke invloed heeft op zowel de aan- als verkoop. “In samenspraak met onze klanten zoeken we naar de beste oplossing en gaan we voluit voor een multimodaal transportpakket. Het spreekt voor zich dat we ook op het ecologische aspect letten en daarin neemt transport via het spoor- en over het water een belangrijke plaats in.”

Lo g i s t i e k & E x p ed i t ie - 55


“We zijn over de jaren heen met veel van onze klanten meegegroeid en hebben dus ook een goed begrip van wat hun business inhoudt en wat hun logistieke vereisten zijn.” Alain de Heldt

Geodis groeit sterk dankzij overname van Amerikaanse OHL Eind vorig jaar, op 3 november, rondde Geodis de overname af van OHL (Ozburn-Hessey Logistics), gevestigd in het Amerikaanse Nashville, Tennessee. OHL is een van de toonaangevende 3PL bedrijven in de VS, met een jaaromzet van meer dan 1,2 miljard euro. 3PL staat voor ‘Third Party Logistics’. Veel bedrijven schakelen externe partijen in om hun logistieke activiteiten uit te besteden. Deze externe partners heten de ‘Third Party Logistic Providers’. OHL, opgericht in 1951, heeft meer dan 120 distributiecentra in Noord-Amerika, met meer dan 11 miljoen m² flexibele magazijnruimte en het aanbod van geïntegreerde globale leveringsketen en beheeroplossingen. Kortom, dankzij deze overname beschikt Geodis onder meer over extra ‘Freight Forwarding’ vermogen en verbeterde e-fulfillment expertise. “Deze acquisitie stelt ons in staat om marktleidende oplossingen op mondiaal niveau aan te bieden met uitgebreide expertise in elke fase van de ‘Supply Chain’,” stelt MarieChristine Lombard, CEO van Geodis wereldwijd. “Door onze capaciteiten samen aan te bieden vergroten we ons

56

wereldwijd aanbod naar in de VS gebaseerde klanten, in de EU en elders.” OHL is gespecialiseerd in de sectoren kleding, elektronica, gezondheidszorg, voedsel en drank en verpakte goederen.


Kwalitatieve duurzaamheid in de ‘supply chain’ Geodis heeft oog voor duurzaamheid. De multinational zoekt steeds naar duurzame oplossingen waar het kan, om zo het energieverbruik te minimaliseren. In 2011 stapte het bedrijf

in het VoKa Milieucharter van de Provincie Antwerpen. Met dit charter op zak kan Geodis in de toekomst verschillende milieu-uitdagingen aangaan.

Geodis Belgium Bisschoppenhoflaan 645 – 2100 Deurne – T 03 328 12 11 – sales.be@geodis.com – www.geodis.com Lo g i s t i e k & E x p ed i t ie - 57


Thierry Nys en Ingrid De Buyst.

Bernard en Inge Pauwels.

Arcor

Conti-Label Pauwels

Ideale ondersteuning voor handig werk

Hoogwaardige zelfklevende labels

Wat

Maatwerkbedrijf.

Doelstelling

Historiek

Opgericht in 1986 door Martin en Monique Pauwels met hun kinderen Inge en Bernard, die inmiddels de fakkel van hun ouders hebben overgenomen.

Werk en ondersteuning bieden voor mensen met een grote afstand tot het arbeidscircuit, zodat zij op termijn eventueel toch naar de reguliere economie kunnen doorstoten.

Activiteit

Diensten

Onbegrensde mogelijkheden inzake oplagen, formaten en afwerkingstechnieken. Het bedrijf beschikt over een goede mix van conventionele en digitale persen.

Partner voor verpakkingswerk, textielbewerking en -bedrukking, tapijtbedrukking, houtbewerking, handling, montage- en assemblagewerk, stockageruimte en tijdelijke werkkrachten.

Kwaliteit

Productie van zelfklevende labels voor de voedingindustrie, (petro)chemie, farmaceutica en cosmetica, auto-industrie, …

Mogelijkheden

Meerwaarde

Het bedrijf beschikt sinds 2010 over het ESF-kwaliteitslabel, wat het onder meer dankt aan de flexibele aanpak, de discrete en inventieve werking, de ruime ervaring en de uitstekende prijzen. Via zonnepanelen voorziet het volledig in eigen stroomvoorziening.

De ISO- en BRC-certificaten geven de sterke kwaliteitsfocus van het bedrijf aan. “Als zaakvoerder gaan we regelmatig bij onze klanten op bezoek om beter voeling met hun activiteit te hebben, zodat we onze diensten nog meer op hun wensen kunnen afstemmen.

Transport en opslag

Investeringen

“Wij slaan uw onafgewerkte producten tijdelijk op in ons magazijn, werken die af en leveren die stipt op het afgesproken tijdstip met eigen vrachtwagens.”

Ninovestraat 106 – 9600 Ronse T 055 21 45 33 – info@arcor.be – www.arcor.be 58 - Them Verpakki a/ Rubri ngenek k l ei n o n dera a n

Stéphane Van hoof.

Vistalink

Hightechcameratechnologie Industriële beeldverwerking voor de automobiel- en distributiesector en de farmaceutische industrie. Dat is de specialiteit van Vistalink uit Mechelen. Met cameratechnologie maken ze uw productie en logistieke processen efficiënter.

Snel en efficiënt

Industriële beeldverwerking gebruikt cameratechnologie om uw productieproces aan te sturen. U gebruikt deze technologie ook om kwaliteitscontroles uit te voeren, en onderdelen correct te identificeren. Uw voordelen? Nauwkeurigheid, snelheid én objectiviteit.

Een voorbeeld uit de distributiesector

“We blijven investeren in digitalisering. Ook willen we ons verder specialiseren in meerzijdige labels, omdat er steeds meer informatie op het etiket moet komen.

Retailers en hun leveranciers hebben talloze kratten in omloop. Hoe bewaren ze het overzicht? Vistalink ontwikkelde de Crate-ID™: een installatie die kratten scant, telt en identificeert. Dat is mogelijk omdat elk krat een unieke profielcode heeft. Het hele proces verloopt automatisch: een pallet met kratten rolt door de Crate-ID™. Zo weet u altijd waar welke lading zich bevindt.

Nieuwendorpe 33 d – 9900 Eeklo T 09 376 97 97 info@contilabel.be – www.contilabel.be

Antwerpsesteenweg 108 – 2800 Mechelen T 015 74 52 00 info@vistalink.eu – www.vistalink.eu - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


Dimitri Serafimoff, Jef Hermans, Guio Veraart en Dimitri Annys.

Port made

Paperless Transport + Paperless Customs + Safety and Security = Digital Logistics De holding Portmade legt zich sinds 1993 toe op douane- en expeditieactiviteiten in de breedste zin. Als expert in douanegerelateerde aangiften ontplooit de dochter Portmade Customs activiteiten in de havens van Antwerpen, Luik, Rotterdam en Zeebrugge. Met Pionira wordt digitalisering en beveiliging van de zending een feit. Managing Director Jef Hermans blikt vooruit naar de nabije toekomst en ziet opportuniteiten voor de internationale logistieke sector met de opstart van Pionira NV: “De papierwinkel, die vandaag nog gepaard gaat met internationaal transport, behoort weldra tot het verleden. In plaats van ladingen die documenten volgen, zullen data voortaan beveiligde ladingen volgen.”

Paperless en veiligheid zijn de ordewoorden

Tussen 2016 en 2020 stapt de Europese logistieke sector de wereld van het virtuele datamanagement binnen. “Bedrijven zullen zelf hun eigen logistieke processen kunnen beheren, zonder papieren documenten, zonder fouten, zonder vertragingen. Zo wordt het mogelijk de import- en exportaangiften gecentraliseerd in te dienen in eigen land. Ongeacht waar de vracht geladen of gelost wordt. Ten slotte moeten ‘paperless’ douaneformaliteiten ‘paperless’ transport mogelijk maken. Via een derde poot ‘Safety Devices’ maakt Portmade het mogelijk om een volledig Secured Trade Lane aan te bieden aan zijn cliënteel.”

Noorderlaan 111 – 2030 Antwerpen – T 03 560 16 11 jhermans@portmade.com – www.portmade.com H av en - 59


Greg Langenus, Akkermans en partners.

Akkermans én CIACfleet, sterk in dienstverlening Al sinds de opstart van zijn bedrijf werkt Greg Langenus, bestuurderdirecteur bij Akkermans en partners nv, samen met CIACfleet. Zijn oordeel over het team vat zich makkelijk samen: persoonlijke aanpak , en flexibiliteit. Niet minder dan 55 Akkermansconsultants verplaatsen zich dagelijks naar hun klanten in de verzekeringssector, doorheen heel België. Mobiliteit is voor Akkermans dan ook heel belangrijk, zegt Greg Langenus. “Al van bij de start van ons bedrijf in België in 2005 is CIACfleet onze partner. Zij hebben meteen ons verhaal geloofd, vertrouwen gehad in wie we zijn, wat we doen, en hebben ons de kans gegeven wagens bij hen te leasen. Dat vertrouwen is helemaal niet zo evident bij de opstart van een bedrijf.”

Dienstverlening op één

Omdat Akkermans zelf een relatief klein bedrijf is, heeft het een vrij persoonlijke dienstverlening naar zijn klanten. Dat concept vindt Greg Langenus ook terug bij CIACfleet, want ook bij hen staan de klanten centraal. “We werken al jaren vlot en flexibel samen met het CIACfleet–team, al jaren hebben we dezelfde contactpersonen, en al jaren krijgen we meteen antwoord op al onze vragen.”

Jan De Smedt en Cindy Lippens.

De Smedt

Honda is klaar om de fleetmarkt te veroveren

Joep Kempen en Geoffrey Van der Holt.

Team Cyclis

“Fietsleasing steeds populairder” Historiek: opgestart in januari 2014. Dekking: nationaal.

Honda Garage De Smedt

35 jaar merkvertegenwoordiger, familiale sfeer, persoonlijk onthaal, uitgesproken klantvriendelijke service.

Nieuwe motor

De nieuwe 1600 cc diesel is echt geënt op de behoeften van de fleetmanager. Het is de uitgelezen krachtbron voor fleetwagens. Betrouwbaar, milieuvriendelijk, fiscaal voordelig en lage total cost of ownership.

Fleetmodellen

Civic, Civic Tourer, CR-V en HR-V. Honda bouwt vanaf nu ook stapsgewijs financiële formules voor fleetklanten uit.

Troeven

Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, hoge inruilwaarde, compactheid, groot laadvolume, sportieve prestaties, fraaie vormgeving, drie jaar Honda Assistance, superieure betrouwbaarheid en brandstofefficiëntie.

Concept: werkgevers kunnen hun personeel een fiets aanbieden volgens een leasingformule, voor woon-werkverkeer en/of via een flexibel verloningsplan. Belangrijkste voordelen: voor de werkgever blijft het concept budgetneutraal, bovendien helpt hij mee het fileleed verzachten en stimuleert hij de gezondheid van zijn medewerkers. Voor de medewerkers is het genieten van fiscale voordelen tot zelfs 60 %. Netwerk: De Team in Team Cyclis staat voor het netwerk aan Belgische fietsdealers waarmee Cyclis samenwerkt, een netwerk dat nog voortdurend wordt uitgebreid. Onafhankelijkheid: Het concept staat open voor alle types fietsen (race, MTB, stadsfiets, elektrische fiets, bakfiets), onafhankelijk van merk of locatie: de werknemer kan de fiets bij zijn lokale dealer afhalen en onderhouden. Advies: in samenwerking met SD Worx verstrekt Team Cyclis administratief, fiscaal en legaal advies aan geïnteresseerde ondernemingen, waardoor men op amper één maand tijd reeds een eerste fiets kan zien rondrijden.

Honda De Smedt Brusselsesteenweg 506 – 9050 Gent T 09 228 55 29 – info@ciatfleet.be www.ciacfleet.be 60 - Autom ot i v e

Hendrik Consciencelaan 58 – 9950 Waarschoot T 09 377 20 46 info@hondadesmedt.be www.hondadesmedt.be

Nieuwe Dijk 34 – 3920 Lommel T 0475 37 91 88 info@cyclis.be - www.cyclis.be


G&P Quality Management

“Kwaliteit is de verantwoordelijkheid van àlle medewerkers” Wim Martens, eigenaar van G&P Quality Management, ademt kwaliteit. Zijn bedrijf streeft ernaar om binnen een onderneming een culturele verandering te laten plaatsvinden en de mindset omtrent kwaliteit te veranderen. De oorsprong van het bedrijf ligt in de automotive wereld. Echter is Wim er rotsvast van overtuigd dat kwaliteitsbeheer een vaste waarde moet worden in alle industriële sectoren. Wat zijn de belangrijkste activiteiten van G&P Quality Management? Wim Martens: “De hoofdactiviteiten van G&P Quality Management zijn Supply Chain Management, Engineering & Consultancy en Training & Coaching. Supply Chain Management kan je zien als een correctieve actie, materialen en grondstoffen die niet conform de specificaties zijn, plaatst G&P in quarantaine, om vervolgens te controleren en indien mogelijk te herwerken, op deze manier worden de (“scrap”)kosten geminimaliseerd en de efficiëntie van processen verhoogd, minder stilstanden.

Wim Martens.

moeten voeren, en laat nu dat toch net de overheersende mindset van vele ondernemers zijn, die niet willen inzien dat er vrijwel altijd plaats is voor verbetering.

“Engineering & Consultancy is de bovenbouw van supply chain management, hier voeren we een preventief beleid door, onze experts gaan het productieproces auditeren, SWOT-audit/analyse, en de nodige feedback geven aan de klant, actieplan. Ten slotte geven wij training en coaching in kwaliteitsbeheer. Een van onze experts leert de medewerkers van onze klanten omgaan met de knowhow en technieken van Q-management. We onderscheiden ons van een algemene training & coaching, daar wij de klant onderrichten in hun eigen leefwereld, waardoor we de problematiek van het bedrijf heel specifiek aanpakken en het succes op slagen groter is.”

Bedrijven kennen de bottlenecks, echter vanuit de angst die er heerst, een angst die het resultaat is van weerstand op verandering, gaat men geen of beperkte acties ondernemen. Het wordt dan ook hoog tijd dat ondernemers en werknemers van die angst afstappen. Verandering is noodzakelijk om succesvol te blijven in het huidige kader van ondernemen. Iedere onderneming moet zichzelf elke dag opnieuw in vraag stellen, dus niet alleen het management, maar elk individu die deel uitmaakt van het proces, de activiteit. Kortom, kwaliteit is niet een one-man-show, kwaliteit is de verantwoordelijkheid van elke medewerker in een organisatie.”

Wat kan een bedrijf winnen dankzij een goed kwaliteitsbeheer? “Bedrijven zien kwaliteitsbeheer nog te vaak als een kost en niet als een investering met rendement. Een goed onderbouwd kwaliteitsbeheer levert op korte/middellange termijn altijd winst op. Wie zich enkel focust op de kwartaalcijfers of op het eindresultaat is eraan voor de moeite en zal vaak een correctief beleid voeren of

“Kwaliteitsmanagement heeft als doel een organisatie zó efficiënt en effectief mogelijk te laten functioneren, Q=E². Kwaliteitsmanagement is er niet alleen om toe te zien dat de kwaliteit van het product of dienst voldoet aan de klanteneisen. Vaak volstaat het om het gezond verstand te laten zegevieren om het rendement te verbeteren.”

Langerbruggestraat 112 - 9000 Gent - T 092 18 09 00 - info@gpqmbvba.com - www.gpqmbvba.com Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n - 61


Geert Bogaert.

Jan De Vocht.

Dirk Verstichele en Fréderic Schaubroeck.

BOVA ENVIRO+

De Vo cht

Groep Schaubroeck

De partner voor al uw milieudossiers

Scoren met afval

Van vele markten thuis

Historiek

Opgericht in 2005. Het bedrijf nam door de jaren heen zowel de milieuactiviteiten van Arion Consulting en ADMB (Vekmo), als de milieuploeg van Enviro+ over. “Daardoor beschikken we nu over een geoliede ploeg van 40 goed opgeleide projectleiders.”

“De Vocht verzamelt en sorteert alle soorten gemengd afval. Zoals bouwafval, tuinafval en scheepsafval. Ook huurt u bij ons een container – van 240 tot 40.000 liter.”

Missie

Geert Bogaert

“Door uw afval zo zuiver mogelijk te sorteren, kan het opnieuw gebruikt worden als grondstof of brandstof. Zo geven we 98 procent van het afval opnieuw een nuttige bestemming. Daarvoor doen we een beroep op externe, erkende verwerkers in binnen- en buitenland.”

Activiteiten

Troeven

Zaakvoerder

“We fungeren enerzijds als onafhankelijk adviesbureau inzake milieu, bodem, veiligheid en energie. Anderzijds staan we als milieustudiebureau in voor onderzoek naar de haalbaarheid van grensverleggende projecten en kennis.”

Milieuvergunning

“Dankzij een uitgebreide kennis over, en erkenningen in, de milieuwetgeving in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, zijn we de ideale partner om bedrijven via een integrale dienstverlening te begeleiden in het behalen en behouden van een milieuvergunning, die cruciaal is voor de exploitatie.”

Bestuur

Dirk Verstichele, algemeen directeur en Fréderic Schaubroeck, afgevaardigd bestuurder.

Aantal werknemers 220.

Activiteit

Gestart als drukkerij, vervolgens gespecialiseerd in IT en HR.

Publieke sector

“U kunt elke werkdag bij ons terecht van 7 uur tot 18 uur en op zaterdagvoormiddag. En u schakelt ons in op elk moment – zelfs last minute. Ook hoeft u uw afval niet op voorhand te sorteren.”

Bij zowel gemeenten, steden, OCMW’s, intercommunales, politie- en hulpverleningszones hebben we een breed ITaanbod ontwikkeld. Op HR-vlak bieden we een secretariaat aan dat instaat voor loonadministratie, personeelsbeheer en juridische ondersteuning.

Duurzaam bedrijf

Private sector

“In ons dagelijkse werk hebben we steeds meer aandacht voor het milieu. Een van onze Scania-vrachtwagens rijdt op aardgas, verwarmen doen we met groene stroom, en in de sorteerloods hangt ledverlichting. Ontdek al onze milieu-acties – én resultaten – in het jaarlijkse duurzaamheidsrapport van De Vocht.”

FICHE Cijfers: 40 medewerkers. 13 vrachtwagens. 142.500 ton afval in 2014.

Onze expertise uit de drukkerijwereld zetten we in voor ondernemingen. Daarnaast kunnen zij genieten van onze knowhow inzake IT-services en -infrastructuur.

Seminariecentrum

Onze hotspot voor opleidingen, bedrijfsevenementen en -feesten. Onze moderne accommodatie, de centrale ligging en de ruime parking zijn hierbij cruciale troeven.

Groep Schaubroeck Wellingstraat 102 – 9070 Destelbergen T 09 328 11 40 – info@ecobova.be www.ecobova.be 62 - Ecologi e

Steenweg op Waarloos 41A – 2840 Reet T 03 844 99 09 – info@de-vocht.be www.de-vocht.be - T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o nd e raan

Steenweg Deinze 154 – 9810 Nazareth T 09 389 02 11 info@schaubroeck.be – www.schaubroeck.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


Steven Pauwels.

Roolit Matthias Vanneste, Deborah Godefroidt en Thibaut De Preester.

Cloudware

“Met onze oplossingen leeft u op wolken” Het online plaatsen van de ICTinfrastructuur van ondernemingen is sinds februari 2013 de specialisatie van Cloudware. De kmo uit Kortrijk excelleert in integrale cloudoplossingen die perfect aansluiten bij de noden van uw bedrijf. “Door uw bedrijfsproces in de cloud te plaatsen, weet u op elk moment waar iedereen mee bezig is en wordt het totaalplaatje veel overzichtelijker,” verduidelijken Matthias Vanneste en Thibaut De Preester. Hoe is Cloudware ontstaan? Matthias Vanneste: “Wij vormen een spin-off van IT Division, een team van ITconsultants die periodiek gedetacheerd worden om de IT-divisie van een klant te ondersteunen. Kmo’s zonder eigen ICT-dienst worden overrompeld door het groeiend aantal mogelijkheden. Hun nood aan een kosteneffi ciënte en gebruiksvriendelijke cloudoplossing gaf dan ook de aanleiding voor de oprichting van Cloudware. Door het selecteren van de geschikte cloudfunctionaliteiten biedt Cloudware de gepersonaliseerde aanpak die een kmo nodig heeft.” Welke voordelen biedt de aanpak van Cloudware? “Door de data van een bedrijf in de cloud te plaatsen, kunnen de fysieke servers worden weggehaald. Daardoor ontzorgen we onze klanten van onderhoud,

back-up, beveiliging en eventuele herstellingen van die servers. Wij plaatsen deze gegevens in de hoogbeveiligde cloudinfrastructuur Microsoft Azure. Binnen dat kader integreren wij zoveel mogelijk in het platform Microsoft Offi ce 365, de ideale biotoop voor mailverkeer en cruciale bedrijfsdata. Naast voortdurende updates van Microsoft, ontwikkelen wij extra tools aangepast aan de individuele noden van onze klanten. Zo maakt ons CRM-pakket SPEX het mogelijk om het contactenbeheer te linken aan documenten, facturatie, planning en communicatie – tot zelfs telefoongesprekken dankzij onze CloudTel. Hierdoor is er steeds een up-to-date overzicht van alle interacties beschikbaar. Bovendien verzorgen wij ook opleidingen, waarin alle medewerkers handige tips en tricks leren om met onze gebruiksvriendelijke oplossingen te werken.”

Meensesteenweg 385/03 – 8500 Kortrijk T 056 98 08 65 – info@cloud-ware.be – www.cloud-ware.be 1

Software op maat voor elk bedrijf Zaakvoerder Steven Pauwels

Activiteiten

Ontwikkeling van softwareprogramma’s die rekening houden met úw specifieke noden en wensen. En het goede nieuws is dat u maar een stukje hoeft te betalen. Zolang u de eigendomsrechten bij Roolit laat, nemen zij het grootste deel van de investering voor hun rekening. Zo bespaart u heel wat IT-kosten en kent u vooraf het exacte budget. Meer nog: elk programma is flexibel.

Focus

Transportsector en het openbaar vervoer.

Troeven

Expertise gecombineerd met praktijkkennis, uitgebreide klantenservice en flexibel ontwerp.

Mobiele apps

“Wij zijn volop bezig met het mobiel toegankelijk maken van ons product Demarso. Zo voert u ook onderweg gegevens in vanaf uw smartphone of tablet of vraagt u de meest recente rapporten op. Door onze keuze om apps steeds voor de drie grootste platformen te ontwikkelen (IOS, Android en Windows/Windows Phone) onderscheiden we ons op de markt.

Service

U kan rekenen op een persoonlijke en professionele service. Want alle medewerkers kennen elk project als hun broekzak, en denken met u mee.

Olivetenvest 21 – 2800 Mechelen T 015 63 01 25 info@roolit.com – www.roolit.com ICT - 63


IT-interventies ter plaatse of vanop afstand? Heel wat bedrijven - en zelfs IT-dienstverleners - zweren bij interventies ter plaatse wanneer er zich IT-incidenten voordoen. Waar ze niet bij stilstaan is dat on-sitesupport een stuk duurder is en meer tijd in beslag neemt. En wat als het probleem te complex is om meteen ter plaatse op te lossen? Hoewel on-sitesupport in bepaalde gevallen noodzakelijk is, biedt IT-ondersteuning vanop afstand heel wat voordelen. Minder productiviteitsverlies Bij IT-ondersteuning van op afstand of remote support zijn de interventietijden over het algemeen een stuk korter. Op een goede geoliede Servicedesk worden problemen meteen opgepakt, gelogd en opgevolgd. Omdat problemen sneller worden opgelost is er minder downtime en kunnen medewerkers sneller terug aan de slag. De impact op de productiviteit is dus veel kleiner. Goedkoper en transparanter Remote support is in de meeste gevallen goedkoper en gemakkelijker te budgetteren, omdat er vooraf een vaste prijs wordt overeengekomen met de leverancier. Ook de (dure) verplaatsingskost valt weg. Uiteraard is het aangewezen om met je leverancier duidelijke afspraken te maken over welke diensten al dan niet in het contract zijn inbegrepen. Service Level Agreements bieden een zekerheid over de snelheid en kwaliteit van de ondersteuning. Toegang tot meer expertise Wat als de IT-specialist bij een tussenkomst ter plaatse niet meteen zelf de oplossing vindt? Je kan er niet vanuit gaan dat telkens een volledig team van experten voor elk incident op pad wordt gestuurd. Het betekent in de praktijk wel dat je langer moet wachten voordat je probleem opgelost raakt. Bij grotere IT-incidenten kan dat overigens een ernstige impact op de business hebben. Remote-supportdiensten zijn daarentegen overal beschikbaar, 24x7. Het probleem wordt meteen tot bij de juiste expert geĂŤscaleerd en volgens de gemaakte afspraken opgevolgd. 64 - IT

Incidenten vermijden door proactieve monitoring Als je een Managed Services Provider inschakelt voor remote ITsupportdiensten, kan die je tegelijk helpen om IT-incidenten te voorkomen dankzij proactieve monitoring en beheer. Via gespecialiseerde tools houden experten je IT-systemen voortdurend in de gaten en zorgen ze ervoor dat de meeste problemen opgelost raken nog voor ze zich stellen. De combinatie van proactieve diensten met remote support in een servicemodel is een krachtige oplossing om tijdverlies en downtime voor je onderneming te beperken. Uiteraard blijft interventie ter plaatse noodzakelijk voor een heel aantal taken. Voorbeelden zijn het vervangen van componenten van de infrastructuur (netwerk, servers), aansluiten van kabels en routers en grotere IT-projecten en complexere werkzaamheden aan de IT-omgeving. Voor het merendeel van de dagelijkse ITincidenten blijft ondersteuning vanop afstand de beste keuze om productiviteitsverlies, kosten en downtime te vermijden.

Kenny Dierickx Cheops kenny.dierickx@cheops.be T 03 880 23 00 www.cheops.be


Voorkom een black-out Van uw onderneming. kies Voor ons proactief it-beheer.

Zie het licht op www.cheops.be/managed-services

65


Niels Welkenhuyzen en Michiel Vanreyten.

Digital Talents

Eén digitaal platform voor al uw bedrijfsprocessen Digital Talents, een frisse onderneming aan de Corda Campus, specialiseert zich in webgebaseerde software toepassingen zoals webshops, complexe webprojecten en zakelijke software. Deze IT-talenten gaan met passie en overgave te werk. Een blik op hun website maakt meteen duidelijk waar deze jongens voor staan: transparantie, efficiency en correcte service. Zaakvoerders Michiel Vanreyten en Niels Welkenhuyzen weten waarover ze spreken. Beide heren blikken terug op een jarenlange ervaring bij een groot IT-bedrijf. Vanuit die ervaring groeide ook de idee dat de bestaande IT-markt nood heeft aan efficiëntere oplossingen. “Vaak werken bedrijven met duurdere softwarepakketten, maar gebruikt het personeel slechts een klein aantal functies van het programma,” verduidelijkt Vanreyten. “Ze betalen dus voor een hoop functionaliteit, die voor hen weinig relevant is of de software nodeloos ingewikkeld maken. Dat willen we ten allen tijden voorkomen. Vandaar dat we Company Connected hebben ontwikkeld. Dat is een ‘in house’ gemaakt softwarepakket voor ondernemingen. Het pakket is een bouwdoos van modules en mogelijkheden die naar nood en wens opgezet kan worden. Company Connected is een digitaal platform dat gebruikt kan worden voor al uw bedrijfsprocessen. Met dit platform verzeker je de online aanwezigheid van uw onderneming, plan je je onderneming, vereenvoudig je de administratie, beheer je HR en 66

analyseer je bedrijfsdata. Dat zijn de vijf peilers van ons product. Het software-pakket is gebouwd met moderne technologieën, waarmee we snel en indien gewenst, in fases kunnen werken.”

Stop that train

Digital Talents legt zich toe op kleine én grote projecten van de kmo-markt. “De Belgische kmo-markt is volop bezig met een inhaalbeweging,” zegt Welkenhuyzen. “Dat voelen we ook aan het aantal aanvragen. Belgen kopen steeds meer online, maar grijpen vandaag nog te vaak naar buitenlandse sites, terwijl hier zoveel potentieel voor het rapen ligt. Het grote voordeel van een webshop is dat klanten online hun producten kopen en evenzeer genieten van de service en het vertrouwen die een lokale handelaar biedt. Zo hebben we voor Eurocampers een nieuwe site met webshop ontwikkeld. Mensen die hun kampeerartikelen online kopen, kunnen er later altijd terecht voor herstellingen, productinformatie of andere vragen.”


op dit moment hebben we gewoon geen ontevreden klanten. In de toekomst wordt dat misschien een utopie, maar het is wel ons streefdoel. We maken er ook een erezaak van om altijd binnen de drie werkdagen een gedetailleerde prijsofferte voor te leggen aan onze prospects. Vaak verschieten ze dat het zo snel gaat, maar dat is net wat onze klanten en prospects enorm appreciëren. In onze prijsvoorstellen goochelen we ook niet met moeilijke termen, maar presenteren we een duidelijk en transparant overzicht. Het heeft geen zin om de klant met allerhande technische details rond de oren te meppen. Daar heeft ie geen boodschap aan. Het belangrijkste is dat de klant zich begrepen voelt en uiteindelijk waar krijgt voor zijn geld. Simpel, maar niet evident anno 2016.”

Focus op tevreden klanten

Deze digitale talenten ontbreekt het niet aan ondernemingszin. Ze werken met overgave en ‘goesting’ en staan met beide voeten op de grond. “Onze motivatie halen we uit de positieve reacties van onze klanten,” zegt Vanreyten. “Het klinkt misschien hooghartig, maar

Een continue stroom van tevreden klanten is misschien een onrealiseerbare droom, maar voorlopig betekent dat wel een uitbreiding voor Digital Talents. “We plannen om tegen eind dit jaar te groeien naar een 15-tal medewerkers,” zegt Vanreyten. “We willen de flexibiliteit van een kmo behouden en niet uitgroeien tot een groot IT-bedrijf, maar door het stijgende aantal projecten dringen nieuwe aanwervingen zich op. Dat is uiteraard een positieve zaak,” lacht Vanreyten.

Kempische Steenweg 301 bus 13 – 3500 Hasselt – T 011 45 47 87 – info@digitaltalents.be – www.digitaltalents.be

ICT - 67


Verslag Klein Brabant en wijndegustatie Eind maart brachten we in Puurs de drie burgemeesters samen van het mooie Klein-Brabant (Puurs, Bornem en Sint-Amands). Samen met negen ondernemers belichten we enkele pijnpunten van Klein-Brabant. Onder andere de onderwerpen mobiliteit en onderwijs kwamen aan bod, en ieder bracht zijn mening naar voren. Het woord ‘slagkracht’ werd vaak vernoemd en daar wil Klein-Brabant naar streven. Na het leerrijk debat volgde er een wijndegustatie, verzorgd door Bart Vanderleen van Wine Trading Factory. Wine Trading Factory is een familiale wijnhandel die wijnen met de beste prijs-kwaliteitverhouding garandeert. Een breed assortiment van wijnen wordt voorgesteld in de webshop van Wine Trading Factory. Ook met openproefdagen kunnen klanten terecht bij Wine Trading Factory voor de beste wijnen in hun assortiment. De wijnhandel is ook een trouwe logistieke partner van verschillende evenementen in Klein-Brabant. Bekijk hieronder het fotoverslag van die dag.

PANEL: Burgemeesters - Koen Van den Heuvel : burgemeester van Puurs - Peter van Hoeymissen: burgemeester van Sint-Amands - Luc De Boeck: burgemeester van Bornem Ondernemers - Bruno De Maeyer: gedelegeerd bestuurder van vzw BWZ Klein-Brabant (Flexpack en Flegado) - Ignace Pollentier: architect, zaakvoerder van Studio Klein-Brabant - Rudy Cleymans: General Manager Syneton - Luc De Schrijver: zaakvoerder, Bornem Travel - Bruno Van Ranst: Life, Financial & Insurance Consulting - Guy Cools: general manager van Robotics Design - Bart Peeters: managing director Purna Pharmaceuticals - Jozef Moermans: PerSempre, invoerder van kachels - Bart Vanderleen: zaakvoerder Wine Trading Factory

681


69


BED RI JFS ADVI E S

Word een goede bedrijfsleider met deze acht tips Als bedrijfsleider is het niet gemakkelijk om iedereen altijd tevreden te stellen. Baas zijn betekent niet enkel opdrachten geven, maar vergt ook betrokkenheid. Zo oefent u bovendien een positieve invloed uit op uw werknemers. Maar wat maakt u een goede werkgever? Hieronder vindt u alvast acht tips die u een betere baas te maken. Tip 1: Zie de businesswereld niet als een slagveld Vele werkgevers zijn geneigd om de concurrentie te beschouwen als een vijand, tegen wie ze het met hun team moeten opnemen. Maar een goede leider ziet nieuwe opportuniteiten. Hij en zijn team zijn bereid zich aan te passen aan nieuwe markten en deinzen er niet voor terug om partnerships te sluiten met andere bedrijven, klanten en zelfs met concurrenten. Tip 2: Bouw een community op Een bedrijf is geen machine, maar een verzameling van individuen met eigen dromen die allemaal werken aan een hoger doel. Bouw samen met uw medewerkers een gemeenschap op. Inspireer hen om zich in te zetten voor het succes van hun collega’s en dus ook van de organisatie. Tip 3: Management betekent dienstverlening Bent u een controlefreak en houdt u uw medewerkers graag nauwlettend in het oog? Maak een einde aan deze slechte gewoonte en grijp enkel in bij noodgevallen. Een goede baas voorziet zijn personeel van de nodige middelen om de opdrachten te voltooien. Bovendien bevordert hij de besluitvorming op een laag niveau waardoor teams initiatief nemen om hun eigen regels te creëren. Tip 4: Behandel uw medewerkers als gelijken Werknemers zijn niet zoals kinderen die u voortdurend in de gaten moet houden. Geef uw personeel voldoende vrijheid en behandel hen als een belangrijk persoon. Op elke

70

afdeling verwacht u kwaliteit, laat hen dus hun lot in eigen handen nemen. Tip 5: Wees optimistisch en inspireer Moedig uw medewerkers aan om de toekomst positief te zien en inspireer hen om hiervan deel uit te maken. Wanneer ze geloven in de doelstellingen van de organisatie, genieten ze meer en werken ze harder. Tip 6: Omarm nieuwe ideeën Veranderingen horen nu eenmaal bij het bedrijfsleven. Een goede werkgever beseft dat succes enkel mogelijk is door nieuwe ideeën en nieuwe manieren van zakendoen te omarmen. Tip 7: Gebruik technologie niet louter als controletool Vele bazen gebruiken de nieuwe technologieën als controletool of automatiseren hiermee de activiteiten van het bedrijf. Toch accepteert u best deze digitale evolutie en moet u openstaan voor vernieuwing. De digitalisering stimuleert de creatieve geest van uw personeel en bouwt veel relaties op. Zorg er ook voor dat uw ‘backoffice’ aangesloten is op de tools die het personeel gebruikt, zoals smartphones en tablets. Tip 8: Zorg voor plezier op het werk Laat uw werknemers niet alleen zwoegen, maar laat ze ook plezier beleven tijdens hun job. Dat is een belangrijke taak van een baas: geef uw mensen de juiste verantwoordelijkheden zodat ze ook van hun taken genieten.


“De samenleving wordt steeds complexer. Onze klanten verwachten geen goede rechtshulp, ze verwachten zeer goede rechtshulp. Onze adviezen en pleitnota’s moeten top zijn.” Marc Gadisseur.

Dankzij een goed georganiseerde werkstructuur kan ons kantoor praktisch het volledige rechtsdomein bestrijken weliswaar met uitzondering van maritieme en fiscale zaken. Diezelfde structuur staat tevens borg voor een professioneel gehalte in de afhandeling van rechtszaken, waarbij steeds wordt getracht rechtsproblemen minnelijk of buitengerechtelijk op te lossen. De werking van ons kantoor is een samenspel van juridisch zeer onderlegde medewerkers en uitstekende pleiters. Het juridisch samenspel van deze professionele medewerkers kan niet los gezien worden van een meer dan enthousiaste administratieve ploeg.

A d v o catuu r - 71 Ringlaan 117 – 2170 Merksem – T 03 646 67 35 – kantoor@gt-lawoffice.be – www.advocatenkantoor-breugelmans.be Alle werkdagen tijdens kantooruren geopend, uitgezonderd vrijdagnamiddag. Consultaties uitsluitend op afspraak.


Commercial Fina nce Group

Bankonafhankelijke factoring voor de “K”mo De kredietwaardigheid van uw klanten analyseren, debiteuren opvolgen en facturen voorfinancieren. Dat doet Commercial Finance Group voor Belgische ondernemingen. Uw voordelen? Zij nemen uw zorgen uit handen zodat u de tijd en ruimte krijgt om te focussen op wat echt telt. Wat biedt factorbedrijf Commercial Finance Group mij? Gedelegeerd bestuurder Stijn Kortleven: “Wij geven bedrijven de noodzakelijke financiële ruimte om te groeien. Want als ondernemer kunt u uw geld goed gebruiken, bijvoorbeeld om uw leveranciers tijdig te betalen of een acuut probleem op te lossen. Maar uw klanten betalen meestal pas 30 of 60 dagen na uw levering. En daar start onze opdracht. Commercial Finance Group neemt u het werk uit handen door uw debiteurenbeheer op zich te nemen. Wij financieren uw uitgaande facturen binnen de 24 tot 48 uur voor, en volgen de betaling door de klant dan zélf op. Hebt u een nieuwe klant op het oog? Dan screenen we zijn kredietwaardigheid. Zo staat u nooit voor onaangename verrassingen.” Hoe maken jullie het verschil met het aanbod van de banken en bankfactors? Operations manager Kurt De Winter: “Wij gaan door waar anderen stoppen. Commercial Finance Group is er voor de k in kmo: de starters, bedrijven in een dipje en ondernemingen in de groeifase. Ook bedrijven die geen of onvoldoende kans maken op een bankfinanciering komen in aanmerking. Beeld u een transportbedrijf in met vijf vrachtwagens en een hoge klantenconcentratie. Zo’n bedrijf kan moeilijk bij een bank terecht, want het is te kwetsbaar. Maar wél bij Commercial Finance Group. Wij financieren niet op basis van wat het bedrijf heeft. Wel op basis van wat het doet.”

Stijn Kortleven en Kurt De Winter.

Wat zijn de troeven van Commercial Finance Group? Stijn Kortleven: “Onze grootste sterkte is dat we 100 % bankonafhankelijk zijn. Daarnaast heeft iedere klant bij ons één aanspreekpunt die uw dossier van a tot z kent. U bepaalt welke klanten u doorgeeft aan ons en welke u zélf beheert. En we hebben geen schrik van een hogere klantenconcentratie. U krijgt van ons tot 90 % financiering op de uitstaande facturen – binnen de 24 tot 48 uur. Werkt u met Commercial Finance Group? Dan betaalt u geen opstart-, provisie- of dossierkosten. En u rekent op ons voor zowel een lange periode als voor heel even. Dat is flexibiliteit, precies wat een klein bedrijf nodig heeft.”

FICHE Aanbod: klantenanalyse, debiteurenbeheer en voorfinanciering. Troeven: 100 % bankonafhankelijk en flexibel. Gedelegeerd bestuurder: Stijn Kortleven. Operations manager: Kurt De Winter.

Pontbeekstraat 4 – 1702 Groot-Bijgaarden – T 02 626 00 90 – info@commercialfinance.be - www.commercialfinance.be 72

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


Delcap Asset Ma nagement

“De bestemming van onze cliënt is ons vertrekpunt” Dat het managen van uw onderneming niet zonder een strategie kan; daar bent u het ongetwijfeld helemaal mee eens. Maar heeft u er al voldoende bij stilgestaan dat het beheer van uw eigen vermogen evenzeer een strategie nodig heeft? Jean-Jacques Delori, Chief Executive Officer van Delcap Asset Management, licht toe waarom dit zo essentieel is. Waarom zijn doelstellingen zo belangrijk bij het beheren van een vermogen? Jean-Jacques Delori: “Vaak zien we dat ondernemers hun bedrijf op een zeer professionele manier runnen. Het ontbreekt hen niet aan experten die de financiële gezondheid van hun onderneming monitoren en op peil houden. Wanneer het echter gaat over hun eigen vermogen, beschikken ze in vele gevallen niet over de professionals die hen kunnen helpen hun financiële assets zo optimaal mogelijk te laten presteren. Dit is het domein waarin wij het verschil kunnen maken.” Hoe doen jullie dat? “Goed vermogensbeheer begint met een goede strategie die niet alleen op één portefeuille, maar op het globale, geconsolideerde vermogen gebaseerd is. Vandaar dat wij eerst zicht willen krijgen op de doelstellingen van onze cliënt. Het is pas wanneer we voldoende begrijpen wat z’n prioriteiten – zowel op korte als lange termijn – zijn, dat we een beleggingsstrategie uittekenen. Het spreekt dan ook voor zich dat ons beleggingsadvies maatwerk is dat volledig afgestemd is op de individuele wensen van onze client. De bestemming die hij wil bereiken is ons vertrekpunt.” Jullie noemen het ook een Personalized Investment Program. Hoe slagen jullie erin om dat zo ‘personalized’ mogelijk te maken? “Nadat we de doelstellingen van onze cliënt duidelijk in kaart

Jean-Jacques Delori.

hebben gebracht, bepalen we samen welke koers we gaan uitzetten. Concreet betekent dit dat we een set van beleggingsproducten gaan kiezen waarmee we de doelstellingen kunnen realiseren. We houden er rekening mee dat er zich onderweg allerlei onvoorziene omstandigheden kunnen voordoen. De voorbije jaren hebben aangetoond hoe snel financiële markten van rustige in onstuimige waters kunnen veranderen. Maar met onze aanpak hoeft dit geen dramatische gevolgen te hebben. Dankzij onze strategie hebben we een kompas dat ons de weg wijst. Dit levert het grote voordeel dat we tijdens turbulente perioden onze koers kunnen bijsturen zodat we er toch in slagen aan te meren op een bestemming die aansluit bij de wensen van onze cliënt.” Jullie bieden ook monitoring services aan. Wat houdt dit in? “Wij maken de tijd om regelmatig met onze cliënt rond de tafel te zitten en een update te geven over de stand van zaken. Dit doen we in alle transparantie zodat hij precies weet waar hij staat. Een belangrijk punt is dat wij dankzij onze professionele systemen een geconsolideerd zicht op z’n totale portefeuille hebben. Ook al staat die bij verschillende banken onder beheer, ons advies houdt rekening met het hele plaatje. Een ander sterk punt is dat wij door onze onafhankelijke positie goed geplaatst zijn om de belangen van onze klant t.a.v. de verschillende financiële instellingen te verdedigen.” Wat waarderen cliënten het meest in jullie manier van werken? “Klanten vertellen ons dat de orde en helderheid die we in hun vermogensbeheer brengen rustgevend is. Ze vergelijken ons wel eens met de Finance Manager van hun bedrijf. Net zoals hij erop toeziet dat de financiële conditie van hun bedrijf in form blijft, doen wij dat voor hun privévermogen. En omdat ze weten dat we ons engageren om de allerbeste resultaten neer te zetten, ontstaat er een bepaalde gemoedsrust. Ook die ‘feel-good factor’ typeert onze aanpak. Want bij Delcap is niet alleen het rendement van uw vermogen, maar ook uw welzijn een absolute prioriteit.”

Joseph Stevensstraat 7 – 1000 Brussel – T 02 505 00 40 – info@delcapam.com – www.delcapam.com f sdaedraa vi es Th e m a/ R ub r i e k kBl eeidnr ioj n n - 73


Peter Soenen en Wim Grammens.

Het Accountantskantoor Soenen & Partners

“Proactief advies is ons stokpaardje” Meedenken met de klant inzake optimalisaties, rendement en de toekomst: het zijn zaken waar Het Accountantskantoor meer dan ooit op inzet. Deze partner, die geleid wordt door Peter Soenen en Wim Grammens, slaagt er dankzij de persoonlijke service en interne specialisatie in om heel wat klanten te winnen via mond-tot-mondreclame. Wat is het belangrijkste streefdoel van Het Accountantskantoor? Peter Soenen: “We willen dat iedere klant zijn investering in ons terugverdient. Dat doen we door via een persoonlijke service ons te onderscheiden met proactief advies. Vanaf medio 2016 zullen we daar nog beter toe in staat zijn: door facturatiedocumenten via een scansysteem elektronisch te verwerken, zullen onze medewerkers meer tijd hebben om elke klant beter op te volgen, regelmatiger te rapporteren, economische fluctuaties te interpreteren en tips te geven om het marktpotentieel beter te benutten. Die elektronische verwerking passen we nu al toe voor bankdocumenten. Onze job eindigt dus lang niet bij het opmaken van de jaarrekening en het invullen van aangiftes. Integendeel, dan begint hij pas.”

uitstekend beheersen, zodat we door onderling overleg voor elke klant de beste oplossingen kunnen voorstellen. Zo hebben enkele medewerkers zich bijvoorbeeld toegespitst op de apothekersbranche. Dat stelt ons in staat het management te verzorgen van KOVAG Accountancy, een afdeling van de Oost-Vlaamse beroepsfederatie van apothekers. Zo is eveneens de horeca op vandaag een hot item door hun gekende specifieke problematiek; ook hier hebben wij een antwoord op en kunnen we de werkgevers bijstaan in hun beleid. Door een middelgroot kantoor te zijn hebben we het voordeel om in verschillende branches met elk zijn specificaties terecht te komen – we staan erop dat we regelmatig met onze klanten besprekingen houden. Op die manier kunnen we ook aan kennisdeling doen. ” Wie kan zoal bij u terecht? Peter Soenen: “Wij bedienen klanten uit heel Vlaanderen, van vrije beroepers tot Belgische afdelingen van multinationals. 95% van onze groei realiseren we door mond-tot-mondreclame van tevreden klanten. Die positieve evolutie willen we in de toekomst graag doortrekken.”

In welke mate zet u in op interne specialisatie? Wim Grammens: “Een aantal medewerkers legt zich specifiek toe op bepaalde facetten van ons beroep (vennootschapsrecht, btw, internationale fiscaliteit, successieplanning,…). We zorgen er altijd voor dat een tweetal medewerkers elke specifieke materie

Baron De Gieylaan 36 – 9840 De Pinte – T 09 280 73 60 – info@hetaccountantskantoor.be – www.hetaccountantskantoor.be 74 - F i nanci eel beheer & A cco u n ta n ts

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


Creditsafe

Risico op faling is volledig geglobaliseerd Tegenwoordig kunnen we de internationale markt niet meer uitsluiten in de B2B omgeving. Zaakvoerders, moedermaatschappijen, dochterondernemingen, leveranciers, klanten, concurrenten, etc., kortom bijna elk bedrijf wordt hierdoor dagelijks beïnvloed. Uiteraard brengt de internationale markt mooie opportuniteiten met zich mee, maar helaas is dit niet altijd zonder risico. Daarom heeft Creditsafe praktisch al zijn energie in wereldwijde handelsinformatie gestoken, door klanten volledige, begrijpbare en direct raadpleegbare financiële rapporten en andere oplossingen aan te bieden. Ruim 90.000 bedrijven en 200.000 gebruikers wereldwijd maken reeds gebruik van de internationale oplossingen dat Creditsafe biedt. Om u een idee te geven, elke 10 seconden worden er 100 rapporten opgevraagd. Elk internationaal rapport beschikt trouwens over een uniforme kredietscore en -advies, omdat zakelijke beslissingen moeten kunnen rusten op betrouwbare, leesbare en homogene informatie ongeacht het land. Het is voor Creditsafe enorm belangrijk deze service te kunnen aanbieden, opdat de klanten dagelijks hun risico’s kunnen minimaliseren. U kan direct en online informatie opvragen in 52 landen wereldwijd. De database beschikt over meer dan 190 miljoen bedrijfsrapporten. Aansluitend streeft Creditsafe ernaar het betalingsgedrag van ondernemingen wereldwijd in kaart te brengen. In 2015 beschikte 1 op 2 ingekeken rapporten reeds unieke betalingservaringen. De meest gebruikte leverancier van handelsinformatie wereldwijd, gevestigd in 9 landen, blijft voortdurend groeien en toch blijft Creditsafe een zeer warm en familiaal bedrijf dat uitermate geschikt is voor lokale ondernemingen. Dat voelt de klant natuurlijk: Creditsafe draagt toegankelijkheid en openheid namelijk hoog in het vaandel in hun organisatie.

FICHE Missie: Creditsafe verandert de manier waarop handelsinformatie gebruik wordt. Waar: 90.000 klanten wereldwijd, gevestigd in negen landen en binnenkort ook in Japan aanwezig. Troeven: nationaal en internationaal, budget- en gebruiksvriendelijk, geen automatische verlengingen.

Steenweg op Zellik 12 - 1082 Brussel - T 02 481 88 60 - info@creditsafe.be - www.creditsafe.be B e d r i j f s a d vi es - 75


Paul Van Vlierberghe.

Gerda De Kesel en Sven Jongbloet.

Bart Bosman.

Kan toor Van Vlie rberghe

Bedrij fsre visor Bart Bosman

Kantoor Cuelenaere & Partners

Van reactief tot proactief advies

“Garantie voor snelle, persoonlijke aanpak”

Ruim een eeuw expertise in bank, verzekeringen en beleggingen

Het dienstenkantoor behartigt de belangen van kmo’s en hun bedrijfsleiders op het gebied van verzekeringen, spaaren beleggingsproducten en financiële diensten.

Uitgesproken professioneel

Voortdurend bijkomende expertise verwerven en op basis daarvan proactief inspelen op de behoeften van de klantenkring. Niet wachten tot de klant met een probleem te maken krijgt, maar vooruitlopen op zijn huidige en toekomstige situatie.

Meerwaarde

De reële risico’s afwegen tegenover het productaanbod van de markt op basis van een 360° knowhow.

Troef

Klanten kunnen via het online MyBroker platform hun volledige portefeuille raadplegen en opvolgen.

Team

Zaakvoerder Paul Van Vlierberghe en een team van vijf medewerkers, elk met eigen expertises.

Klanten

Particuliere en professionele klanten – van zelfstandigen en vrije beroepen tot bedrijfsleiders. Ook de kmo-medewerkers plukken de vruchten van de aanwezige expertise op het vlak van groepsverzekeringen, extralegale voordelen enzovoort.

Kantoor Van Vlierberghe Dijkstraat 52 – 9120 Beveren T 03 755 06 88 paul@paulvanvlierberghe.be 76 - F i nanci eel beheer & A cco u n ta n ts

Zaakvoerder Bart Bosman.

Waarom een bedrijfsrevisor inschakelen?

Om gericht advies te geven vanuit de analyse van de financiële data. Bijvoorbeeld om de structuur van uw onderneming verder te optimaliseren.

Zelfstandig

Bart Bosman werkt alleen. Hij is hierdoor op de hoogte van elk dossier en streeft ernaar dossiers binnen de vijf werkdagen te finaliseren. Als lid van de associatie BBDH-bedrijfsrevisoren schakelt hij soms een andere bedrijfsrevisor in, maar de communicatie met de klant/accountant gebeurt enkel via Bart Bosman zelf.

Specialisatie

Vooral eenmalige, wettelijke opdrachten zoals overdrachten van een eenmanszaak naar een BVBA, fusies, splitsingen, ontbindingen van vennootschappen, enzovoort. Daarnaast ook mandaten waarbij Bart Bosman optreedt als commissaris voor de wettelijke controle van de jaarrekening. In opdracht van aandeelhouders worden ook operationele en financiële audits uitgevoerd.

Kantoor

Onafhankelijke verzekeringsmakelaar in Maldegem-Kleit, bestaat reeds sinds 1898 op hetzelfde adres en gevolmachtigd agent van AXA BANK EUROPE

Uniek

Cuelenaere & Partners was gedurende vier generaties een familiaal geleid kantoor. Sinds dit jaar waakt Sven Jongbloet mee over de continuïteit van de opgebouwde reputatie.

Aanpak

Cuelenaere maakt sinds jaar en dag het verschil door dicht bij de klanten te staan. Als onafhankelijke makelaar analyseert het kantoor het marktaanbod om telkens een oplossing op maat aan te bieden.

Team

Zes vaste medewerkers staan in voor de werkzaamheden inzake verzekeringen, bankzaken, vermogensbeheer en successie planning.

Aanbod voor kmo’s

Financieringen, bedrijfsverzekeringen (machinepark, wagenpark, gebouwen…), groepsverzekeringen en specifieke oplossingen voor bedrijfskapitaal.

Bart Bosman Bedrijfsrevisor

Guido Gezellelaan 116 – 9800 Deinze T 0485 84 64 96 – info@bartbosman.be www.bartbosman.be

Kleitkalseide 156-158 – 9990 Maldegem T 050 71 30 30 – kantoor@cuelenaere.be www.cuelenaere.be


Durne z Advocate nassociatie

Bouwplannen? Praat eerst met uw raadsman U bent een ambitieuze ondernemer, en hebt plannen voor de toekomst. Misschien hebt u al een bouwterrein of pand op het oog voor een nieuw project. “Dat is goed,” zegt advocaat Johan Durnez. “Maar bespreek uw plannen eerst met uw advocaat. Want er zijn enorm veel risico’s onderweg.”

Wanneer ik bouw denk ik aan mijn architect, aannemer of ingenieur. Niet aan mijn advocaat. Johan Durnez: “En toch legt u beter eerst uw plannen voor aan uw jurist. Want het is te laat om afspraken te maken zodra een overeenkomst gesloten is. En er zijn veel vragen waarop u graag het antwoord weet, vóór u tot een akkoord komt. Ligt het terrein in watergebied? Zijn verzakkingen mogelijk door een onstabiele bodem? En zit er misschien verontreiniging in die bodem? U controleert ook het best of er geen terugkoopclausule in de overeenkomst staat. Want dan is het niet eenvoudig om financiers te vinden voor uw project.” En dan zijn we nog niet gestart met onze bouwwerkzaamheden? “Nee, want u moet eerst uw vergunningen aanvragen. En als dat traject niet vlot verloopt, krijgt u procedures bij de Bestendige Deputatie of de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dat kan maanden of zelfs jaren aanslepen. Ligt uw project stil? Dan is het geïnvesteerde kapitaal geblokkeerd. Misschien wordt uw vergunning definitief geweigerd en moet u uw krediet terugbetalen aan de bank. Weet dat u dan ook een schadevergoeding te wachten staat. Hoeveel die bedraagt? Als ondernemer betaalt u álle interesten terug die de bank verliest. Dat is een groot verschil met een particulier die leent en vervroegd terugbetaalt. Die betaalt maar drie tot zes maanden interest als schadevergoeding.” Ook bij de werkzaamheden zelf speelt u een rol? “Een goede samenwerking tussen bouwheer, aannemer en architect is noodzakelijk. Uw advocaat speelt hier een rol als bemiddelaar. Het doel? Conflicten oplossen zonder ze voor de rechtbank te brengen. Dat kunnen onderlinge conflicten zijn, maar ook met

Johan Durnez.

misnoegde buurtbewoners. Natuurlijk kan uw advocaat niet élk risico uitschakelen. Maar hij informeert u wel volledig over de moeilijkheden die zich kunnen voordoen. Dat geeft u de mogelijkheid om gefundeerde keuzes te maken.”

FICHE Filosofie: de advocatenassociatie waar u als ondernemer terechtkunt voor advies én begeleiding. Aantal medewerkers: 12. Advocaat-vennoten: Johan Durnez en Erwin Goffin.

Waversebaan 134 A – 3050 Oud-Heverlee – T 016 40 60 40 – info@durnezadv.be – www.durnezadv.be f sdaedraa vi es Th e m a/ R ub r i e k kBl eeidnr ioj n n - 77


BED RI JFS ADVI E S

Vragen bij schenkingen – onevenwicht uit de weg helpen Het Accountantskantoor ‘Soenen en Partners’ heeft de oplossing voor u Gelijkheid blijkt immers niet steeds evenwichtig te zijn Om dit tegen te gaan kunnen een aantal oplossingen worden aangereikt: – Onroerende goederen schenken aan alle erfgenamen samen – zodoende krijgt elke erfgenaam evenveel; de erfgenamen kunnen achteraf uit onverdeeldheid treden; – Schenken buiten erfdeel. De overledene kon bij leven steeds over een bepaald vermogen vrij beschikken en aldus vrij schenken. Echter wordt er dan wel (al dan niet bewust) een onverdeeldheid gecreëerd tussen de erfgenamen; – Schenken met bepaling dat de eventuele meerwaarde op de onroerende schenkingen dient verrekend te worden met het vermogen waarover de overledene vrij kon beschikken (dus buiten erfdeel);

Bij een overlijden heeft de wet voorzien dat elke erfgenaam recht heeft op een minimumdeel van de opengevallen successie. Om het bedrag van het erfdeel van elke erfgenaam te berekenen, houdt men niet alleen rekening met het vermogen van de overledene op het ogenblik van overlijden maar ook met de schenkingen welke de overledene heeft gedaan tijdens zijn leven (het totaal hiervan noemt men de fictieve massa). In bepaalde omstandigheden kan daar net het schoentje wringen omdat onroerende schenkingen anders behandeld worden dan roerende schenkingen bij het samenstellen van voornoemde fictieve massa. Bij onroerend goed dat bij leven werd geschonken neemt men de waarde hiervan zoals blijkt op het ogenblik van de successie zelf om dit toe te voegen aan de fictieve en niet aan de oorspronkelijke geschonken waarde – Bij roerende goederen neemt men altijd de waarde van het goed op het ogenblik dat dit werd geschonken en voegt men dit toe aan de fictieve massa. Op zich is dit geen probleem als er slechts één erfgenaam is – het kan wel tot discussie leiden als er meerdere erfgenamen zouden zijn en er aldus via de geschonken goederen er reeds een onevenwicht is ook al is er in het verleden evenveel aan waarde geschonken aan elke erfgenaam.

78 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Wanneer u van plan bent om een onroerend goed aan de ene erfgenaam te schenken en evenveel aan liquide middelen aan de andere erfgenaam is het belangrijk om dit op voorhand in goede banen te leiden, dit door de techniek te gebruiken zoals reeds beschreven en aan beide de helft te schenken en hen uit onverdeeldheid te laten treden direct nà de schenking. Anders kunnen beide schenkingen op moment van overlijden van de erflater anders behandeld worden waardoor de kans reëel is dat bij de verdeling na een overlijden een herziening (lees inkorting) kan gebeuren. Aangezien men sinds einde 2014 bezig is aan een herwerking van de successierechten en een aanpassing van het reservatair gedeelte is het handig dit eens te laten bestuderen. Het Accountantskantoor kan u hierin begeleiden. Het Accountantskantoor Soenen & Partners www.hetaccountantskantoor.be


Jonathan Diependaele.

Rispro

“Dankzij ons werkt u risicoloos en veilig” Een goed onderbouwd preventiebeleid is een essentiële pijler in de bedrijfsvoering van iedere onderneming, maar uiteraard is het zelden of nooit de corebusiness. Dat hoeft ook niet voor klanten van Rispro. Deze nog relatief jonge kmo beschikt zowel intern als extern over een brede expertise om u te ondersteunen bij het veiligheids- en kwaliteitsbeleid. Vanuit welke filosofie hebt u Rispro in april 2014 opgestart? Zaakvoerder Jonathan Diependaele: “In het verleden heb ik bij diverse multinationals al een schat aan ervaring opgedaan binnen kwaliteits- en veiligheidsbeleid. Die knowhow rond risico’s en processen, twee aspecten die in de industrie nauw bij elkaar aansluiten, wou ik ook met andere ondernemingen delen.”

zowel kleinere ondernemingen als grote multinationals, over alle sectoren heen. Daarnaast bieden we managementondersteuning, door klanten te helpen herstructureren bij reorganisaties. Als er bijvoorbeeld een vacature voor een operations manager is, zoeken we mee naar kandidaten met het juiste profiel en zetten we intussen zelf tijdelijk iemand met de vereiste capaciteiten op die positie.”

Waarop ligt de focus? “Wij concentreren ons vooral op veiligheid en preventie. In die materie geldt een almaar strengere wetgeving, die bovendien voortdurend verandert. Voor een kmo of groot bedrijf is het praktisch ondoenbaar om continu van alles op de hoogte te blijven. Onze specialisten volgen dat wel consequent op en ondersteunen de preventieadviseur bij onze klant onder meer met risicoanalyses inzake brandpreventie, dossiers rond explosieveiligheid en machinerichtlijnen. We bedienen

Hoe maakt u het verschil? “Een hoge kwaliteit en service bieden, vinden we vanzelfsprekend. Bovendien zijn we dankzij een uiterst flexibele attitude in staat om razendsnel te schakelen. Hierdoor is onze prijs-kwaliteitverhouding erg competitief. Daarnaast kunnen we voor specifieke vragen ook zorgvuldig gescreende externe specialisten inschakelen. We willen graag groeien, op voorwaarde dat we onze klanten altijd correct en snel kunnen blijven ondersteunen.”

Kapellendries 26 - 9230 Wetteren - (+32) 496 926 550 - info@rispro.eu - www.rispro.eu f sdaedraa vi es Th e m a/ R ub r i e k kBl eeidnr ioj n n - 79


Me mo

Maatwerk via de telefoon Memo is geen doordeweeks call- en contactcenter. Medewerkers met een gemiddelde anciënniteit van 12 à 13 jaar, dedicated teams voor vier groepen van klanten en permanente investeringen in innovatie & technologie: Memo biedt zich aan als verlengstuk voor vrije beroepen, kmo’s, dienstenbedrijven en productiebedrijven. Wat onderscheidt Memo van andere telefoondiensten? Christine Vastenavondt: “Wij weten dat elke klant een andere aanpak vergt. We kunnen bijvoorbeeld iemands coördinaten noteren, afspraken maken of doorschakelen naar medewerkers van de firma in kwestie. Een kernbegrip bij die activiteiten is ‘maatwerk’, elke klant van Memo is anders en heeft specifieke behoeften. Wij werken letterlijk op de systemen van onze klanten. Binnen onze niche – call- en contactcenters die zich richten tot bedrijven met maximaal 300 tot 500 oproepen per dag – zijn wij de enige dienstverlener die dat doet.” Jullie werken bovendien met dedicated teams ... “Wij werken met dedicated teams, gebaseerd op het profiel van de klanten. Er is de empathische aanpak, geschikt voor bijvoorbeeld de medische sector. Een tweede team sluit aan bij de kleinschalige en persoonlijke aanpak van kmo’s en vrije beroepen. Een derde team is technischer van aard en wordt ingeschakeld voor technische wachtdiensten en servicebedrijven. En een vierde team bestaat uit medewerkers die via outsourcing ter plekke bij de klant werken en dus weer andere ‘skills’ aanspreken.” Memo gaat ook prat op zijn innovatie & technologie? “Geen logge overhead bij Memo en dat laat ons toe om volop te

Christine Vastenavondt.

investeren in opleidingen en nieuwe technologieën. Door dedicated teams en goede opleidingen voelen onze medewerkers zich goed in hun comfortzone en presteren ze beter. Bovendien ligt het IT-niveau hier hoog, via een co-creation lab haalden we ook spraaktechnologie binnen en behoren wearables en het Internet der Dingen straks tot onze basisuitrusting.”

FICHE Vaste waarde: in de sector van call- en contactcenters. Stichter en gedelegeerd bestuurder: Christine Vastenavondt. Aantal werknemers: 48. Vestigingen in: Antwerpen, Zele, Gent en Brugge.

Lokerenbaan 70 - 9240 Zele - T 052 26 29 11 Memo Antwerpen - T 03 248 78 48 - Memo Brugge - T 050 40 47 00 - Memo Gent - T 09 237 22 11 memo@memo.be - www.memo.be 80


BED RI JFS ADVI E S

B EDRIJFSA DVI E S HR

Welk loon geeft u werkende kinderen in uw familiebedrijf ? Heel wat eigenaar-ondernemers hopen dat hun kinderen ooit het familiebedrijf overnemen. Maar welk loon moeten ze krijgen als ze in uw bedrijf starten? Opteert u voor een laag of een hoog loon, krijgt iedereen hetzelfde loon of maakt u dit afhankelijk van hun functie? Guy Jans, adviseur familiebedrijven, geeft inzicht. Auteur: Guy Jans, adviseur familiebedrijven

Vaak krijgen kinderen bij de start van hun loopbaan hetzelfde laag loon. Dit omdat in de beginfase hun functie meestal niet zo duidelijk is. Maar ook onder het motto dat ze zich maar moeten bewijzen en later het bedrijf toch van hun zal zijn. Maar dat wordt snel onhoudbaar. Na een tijd vragen ze opslag omdat ze willen trouwen, kindjes kopen, een huis bouwen of kopen, ... Dan zie je in familiebedrijven vaak een tegengestelde reactie. De kinderen krijgen plots een relatief hoog loon. Want we moeten toch goed zorg dragen voor onze kinderen en kleinkinderen, niet waar? Maar is dat wel goed? Want als ze op termijn hun plaats toch niet vinden in het bedrijf, kunnen of willen ze niet meer weg. Omdat ze intussen een levensstandaard opbouwden op basis van dit loon. Het familiebedrijf verlaten is voor hen financieel niet meer haalbaar. Ze krijgen in een ander bedrijf nooit een dergelijk loon op basis van hun kennis en kunde. Weggaan is financiële harakiri. Ze hangen als het ware permanent aan een financieel infuus. Maar u hebt dan wel ongelukkige en gedemotiveerde kinderen in uw bedrijf. Niet leuk en bevorderlijk voor de verstandhouding.

- Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

VERKOOP AAN DERDEN De problemen worden nog veel groter als het familiebedrijf wordt verkocht aan derden. De nieuwe eigenaar is meestal niet bereid om die hoge lonen te betalen aan familieleden. Meestal verlaten ze het bedrijf en gaan elders aan de slag met een (veel) lager loon. Met alle financiële gevolgen voor hun levensstandaard. Eigenlijk is een (te) hoog loon een vergiftigd geschenk, een paradox, die ingaat tegen ons gevoel voor logica, onze verwachting en ons familiaal gevoel.

WAT IS WIJSHEID? Maar wat is dan wel verstandig? De meest duurzame oplossing is een marktconform loon te betalen volgens de functie van een familielid. Ook als elk kind dan niet even veel zal verdienen. Het is geen goed idee om het familiale gelijkheidsbeginsel door te trekken naar een bedrijfsmatige omgeving. Meer nog, elk kind evenveel betalen, dat is pas oneerlijk. Kies dus voor een duurzame loonpolitiek en vermijdt moeilijke toestanden achteraf. Maar maak het dan wel in een vroeg stadium bespreekbaar in uw familie, zodat u geen vervelende precedenten schept. De insteek van uw loonpolitiek moet u overigens uitgebreid verduidelijken en verdedigen, zodat familie en schoonfamilie de logica ervan begrijpen. Gelukkig leggen meer en meer families dergelijke afspraken schriftelijk vastleggen in een familiecharter (of familiestatuten). Daarmee creëert u een eensgezinde familie. Meer info: http://guyjans.blogspot.be

81


Group S

“Kmo heeft behoefte aan Group S, het sociaal secretariaat van de kmo’s, beseft hoe belangrijk de juiste software kan zijn voor het personeelsbeheer. Group S lanceerde een nieuw webportaal en op maat van kmo’s ontwikkelde software om bedrijven te helpen de juiste koers aan te houden. Het is geen geheim: elke werkgever wil zo weinig mogelijk tijd en energie steken in administratieve taken. Het doel van elke ondernemer is om zoveel mogelijk aandacht te geven aan de corebusiness. Met dat doel voor ogen ontwikkelde Group S een reeks informaticatoepassingen die de werkgever veel tijd bespaart. “Wij staan niet stil en blijven continu investeren in software die blijft beantwoorden aan de steeds evoluerende verwachtingen van elke werkgever,” zegt Kevin Haegeman van Group S. Hoe pakken jullie het vele papierwerk bij kmo’s aan? “Grote bedrijven beschikten jaren geleden al over een palet van tools om hun personeelsbeheer efficiënt te laten verlopen. Vaak zijn die te omslachtig en te duur voor kmo’s. Group S, als sociaal secretariaat van de kmo’s, zorgt ervoor dat ook kmo’s over bruikbare en eenvoudige instrumenten kunnen beschikken. Hierdoor slinkt het papierwerk en is de kans op fouten minimaal.” Jullie combineren een webportaal met een hele reeks tools? “Met ons nieuwe webportaal heeft u als werkgever met één klik alle tools en nuttige informatie binnen handbereik. En Group S Online is nog maar het begin, want in de toekomst creëert dit webportaal nog vele andere mogelijkheden voor elke aangesloten werkgever. Nu al biedt Group S Online toegang tot onder meer PrestaWeb (een tool voor personeelsbeheer) en de sociale actualiteit, zowel sectoraal als interprofessioneel. Daarnaast zijn er de specifieke tools voor kmo’s: Salary Sim

82 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

(berekening van bruto naar netto en vice versa), Budget Sim (simulaties met de gegevens van uw personeel), Car Sim (berekening van het voordeel in natura bedrijfswagen), Senior Sim (berekening van de maandelijkse kosten van het brugpensioen van een werknemer), Out Sim ( berekening van opzegginstermijnen en ontslagkosten), Mobility Sim (berekening werkgeverstussenkomst vervoerskosten).” Wat is PrestaWeb precies? “PrestaWeb is er voor het beheer van uw lonen. PrestaWeb is heel gebruiksvriendelijk en zo eenvoudig dat u er meteen


tijdbesparende tools” mee aan de slag kunt. Waarom u voor PrestaWeb moet kiezen? Simpel: u beschikt steeds over alle gegevens van uw personeel. U kunt dus op elk ogenblik, waar u ook bent, deze gegevens aan uw sociaal secretariaat doorgeven. En PrestaWeb is met zijn tijd mee: deze webtoepassing werkt op PC, tablet en smartphone. U hebt enkel een internetverbinding nodig. Een paar voorbeelden van wat u er mee kunt doen: het ingeven van prestaties, het registreren van de indiensttreding van nieuwe medewerkers, het aanpassen van de signaletiek (adreswijzigingen, loonaanpassingen, …), het registreren van contractbeëindigingen, het consulteren van de resultaten van loonberekeningen en het beheren van de toegangsrechten voor elke werknemer. Uiteraard zijn de vertrouwelijke gegevens van uw medewerkers maximaal beveiligd.” Elk hedendaags bedrijf heeft behoefte aan een goede interne communicatie. Hoe pakken jullie dat aan? “Het belang van een goede interne communicatie kan inderdaad niet worden onderschat. Wij schuiven applicaties als Leave request, Who’s Who en Organigram naar voren. Via Leave Request vragen medewerkers vakantie aan. De werkgever bepaalt de rechten van elke werknemer en de aanvragen worden naar de persoon verzonden die door

de werkgever is aangeduid om de aanvraag te valideren. Bovendien worden alle goedgekeurde aanvragen automatisch geïntegreerd in de prestatiekalender. De werkgever wint hierdoor tijd en heeft een kwalitatief beheer van alle afwezigheden. Uw medewerkers leren elkaar beter kennen via Who Is Who: enkele persoonlijke gegevens, gezichten, functies en tewerkstellingsplaats(en). Organigram tot slot is er voor de organisatie van de taken en verbanden tussen de medewerkers. Heel eenvoudig: je verplaatst dingen gewoon door ze te verslepen.” U ben klant bij Group S en wenst meer informatie? Neem contact op met uw dossierbeheerder. U bent niet aangesloten bij Group S maar wenst meer informatie? Neem contact op met Kevin Haegeman +32 474 47 12 11.

Kevin Haegeman.

Kortrijksesteeweg 88 – 9830 Sint-Martens-Latem Zie www.groups.be voor alle contactinformatie over Sint-Martens-Latem en over de andere regionale kantoren Contactpersoon Sint-Martens-Latem: Kevin Haegeman: 0474 47 12 11 - www.groups.be/1_61953.htm

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n - 83


Lut Verschueren.

Axon

De beheerder van uw telefoonverkeer Professioneel telefonisch secretariaat en b2b-telemarketing. Filip van Oeckel en Kurt Cavens.

Meerwaarde

“Als communicatiespecialist zorgen wij ervoor dat onze klanten zich beter op hun eigen corebusiness kunnen concentreren. We doen er alles aan om de contacten van onze klanten op een professionele wijze te woord te staan.”

Stevig IT-platform

“Een nieuw softwarepakket zal het mogelijk maken de interactie met onze klanten verder te optimaliseren en nog transparanter te maken.”

Service

“Zelfstandigen, kmo’s en grote bedrijven kunnen op een 24/24 uur-service rekenen, waarbij telefoons ook buiten de kantooruren worden beantwoord. We denken actief mee met onze klanten om de voor hen meest effectieve oplossing te vinden.”

FICHE Aantal medewerkers: “Tien. Alle medewerkers beheersen Nederlands, Frans, Engels en Duits. Voor deze sector is het vrij uniek dat ons team heel stabiel is.” Actieradius: antwoorddienst: Vlaanderen en Nederland; Telemarketing: België.

Felix d’Hoopstraat 121 – 8700 Tielt T 051 42 30 80 info@axon.be – www.axon.be 841

Netco nnect

Hotel TV, Wireless Internet Access, Digital Signage en Network Management Hoe maakt u het verschil als hotel, woonzorgcentrum, bedrijvencentrum, sportfaciliteit of vakantiepark? Met klank, beeld en internet van de beste kwaliteit. Netconnect installeert uw netwerk voor televisie, geluid en internet. Vervolgens integreert, programmeert en onderhoudt Netconnect uw draadloos netwerk of tv-serveroplossing van Philips, LG of Samsung.

Multimediaal aanbod

Supersnel draadloos internet van de beste merken die constant hoogstaande netwerkverbindingen garanderen, toegang tot alle televisiekanalen via satelliet of internet en loepzuiver beeld … uw klant weet wat hij wil. Reken daarom op Netconnect, ook specialist in databekabeling, inrichting en koeling van serverlokalen, elektrotechnische installaties, building automation en ICT. Zo profiteren uw gasten van een onbeperkte toegang tot internet, radio en televisie.

Snel, flexibel en betrouwbaar

Met Netconnect haalt u een typisch Kempens bedrijf in huis: flexibele en harde werkers met een no-nonsenseaanpak. Precies wat u nodig hebt! Ze staan op elk moment voor u klaar, en zijn altijd bij met de nieuwste ontwikkelingen in de sector. En dankzij hun grote voorraad hoeft u nooit te wachten. U schakelt hen in voor één ruimte of voor een volledig complex. Internet, televisie en telefonie? Vraag raad aan Netconnect.

Pulsebaan 52 bus 5 – 2242 Pulderbos – T 03 464 20 00 info@netconnect.be – www.netconnect.be


CareerSwitch

Op zoek naar de ‘chemie’ tussen kandidaten en ondernemingen “If you can dream it, you can do it!” Met dat citaat van Walt Disney benadert Sophie Ghysbrechts de professionele wereld op een unieke manier.

U studeerde biochemie. Geen evidente ‘careerswitch’ om van daaruit in de HR aan de slag te gaan … Sophie Ghysbrechts: “Het gaat er in de eerste plaats om dat je je persoonlijke waarden terugvindt in je job. Wat je graag doet, doe je goed en dat komt jezelf en de werkgever ten goede. Ondertussen kan ik terugblikken op ruim 20 jaar bedrijfservaring en heb ik gedurende al die jaren een breed netwerk uitgebouwd. Iets wat op vandaag in onze sector een absolute must is.” Wat vindt u zo aantrekkelijk aan de HR-sector? “Mensen met elkaar in contact brengen … dat is altijd al mijn passie geweest. Het puur matchen op grond van beroepen of diploma’s heeft zijn beste tijd gehad. Naast de verworven skills van kandidaten, zoals te lezen op hun CV, ga ik vooral op zoek naar de soft skills: wie is de kandidaat echt, wat drijft hem, wat boeit hem? Mensen willen zich amuseren in hun job, willen zich gewaardeerd voelen en als persoon bijdragen aan de groei van hun bedrijf. Ik ga samen met hen op zoek naar het bedrijf dat hen die meerwaarde kan bieden. Met andere woorden, CareerSwitch ondersteunt mensen in hun zoektocht naar een job die echt bij hen past, een job waar ze hun hart en ziel in kunnen leggen.” En wat kan CareerSwitch de werkgevers bieden? “CareerSwitch is vertrouwenspartner voor heel wat kmo’s. Groeibedrijven met ambitie en dynamiek die net als ik geloven dat het menselijk kapitaal cruciaal is voor de groei van een bedrijf. CareerSwitch neemt hen de zorg om de juiste medewerkers te vinden uit handen en helpt hen die medewerkers ook op lange termijn te behouden”

Sophie Ghysbrechts.

FICHE Activiteit: Professionele Partner voor bedrijven op zoek naar commercieel gedreven medewerkers die met passie en ambitie meebouwen aan de groei van die onderneming. En bovendien dé vertrouwenspersoon voor kandidaten op zoek naar een job die echt bij hen past. Aanpak: vanuit ervaring en vertrouwen zorgt CareerSwitch voor de ‘perfect match’ tussen bedrijf en kandidaat.

T 0479 72 27 73 – sophie@careerswitch.be – www.careerswitch.be HR - 85


Peter-Jan Timmerman en echtgenote Kristel.

Pejati

“Wij garanderen hoogste aankoopprijs voor goud” Wilt u (oud) goud verkopen? Dan garandeert Pejati in Tessenderlo u de hoogste prijs in België. U kunt er ook beleggingsgoud aankopen in de vorm van goudbaren en gouden munten. “Een solide investering, waarop u niet belast wordt, ook niet op de meerwaarde,” beklemtonen zaakvoerders Peter-Jan Timmerman en zijn vrouw Kristel. “En op termijn stijgt de waarde van goud altijd.” Vanuit heel België komen juweliers naar Pejati om oud goud te verkopen. “Zij vormen 90% van ons cliënteel,” zegt Peter-Jan Timmerman, die als gediplomeerd goudsmid in 1985 exclusieve juwelen met dure edelstenen begon te maken. “In 1991 hebben mijn vrouw en ik Pejati opgericht, om nieuwe juwelen te maken van oud goud. Toen goud duurder werd, kreeg ik steeds meer goud dat niet allemaal verwerkt kon of moest worden. Het smelten, zuiveren en uitbetalen van oud goud werd zo onze hoofdactiviteit. Onze centrale ligging in Tessenderlo, op het knooppunt van VlaamsBrabant, Limburg en Antwerpen, is daarbij een grote troef.”

Open, transparante communicatie

Pejati garandeert klanten de hoogste goudprijs in België. “We wegen het goud op een geijkte weegschaal op tafel, terwijl de klant erbij is. En dankzij mijn 30 jaar ervaring kan ik de waarde

van stukken zeer goed inschatten. De communicatie met de klant hierover verloopt open en transparant, plus we betalen onmiddellijk. Door die transactiesnelheid hoeven we geen verliesmarges in te calculeren en krijgt de klant telkens de hoogst mogelijke prijs.”

Stabiele belegging

Peter-Jan en Kristel zien ook de interesse voor goud als investering toenemen. “De aankoop van goudbaren of gouden munten wordt niet belast, de gerealiseerde meerwaarde bij verkoop evenmin. De goudprijs fluctueert, onder invloed van diverse factoren: economische conjunctuur, marktevoluties, oorlog, … Maar op lange termijn stijgt het altijd in waarde. Goud is een stabiele, degelijke belegging. Bij de Romeinen kocht je met één gouden munt een mooi gewaad. En dat, vandaag omgerekend ongeveer 1000 euro, betaal je nu nog altijd voor een mooi kostuum. Kortom, goud is en blijft een maatstaf.”

FICHE Activiteit: inkoop van goud (juwelen, tandengoud, gouden munten, sloopgoud), diamanten, platina, zilver, tin en elektronicaonderdelen, zoals printplaten. Aanbod van beleggingsgoud. Troeven: hoogste goudprijs in België, discrete aanpak in vertrouwen, centrale ligging.

Laar 18 - 3980 Tessenderlo - T 0473 26 36 85 - juwelen@pejati.be - www.pejati.be 86


Luc Verlee.

Omnia Travel

Zakenreizen met een toegevoegde waarde Ruim 40 jaar ervaring, een positie in de top 5 van de zakenreiskantoren: Omnia Travel is een gevestigde naam in de reiswereld. De dochteronderneming van KBC beschikt over vestigingen in alle Vlaamse provincies en in Brussel, waar ze een zeer gepersonaliseerde service biedt voor alle reizen, en vooral zakenreizen. De meer dan 90 werknemers laten geen kans onbenut om elke reis tot in de puntjes te organiseren. Wat maakt Omnia Travel tot een bevoorrechte partner voor zakenreizen? Luc Verlee (branch manager): “We beperken ons niet tot het aanbieden van een vliegtuigticket en hotelreservatie, maar verzekeren een full dedicated service: visum, transferten, vergaderzaal… De klanten-ondernemingen worden steeds geholpen door dezelfde travel consultant. Die is perfect op de hoogte van de specifieke behoeften en wensen van de reiziger. Zo kan de zakenman focussen op het doel van zijn reis in de wetenschap dat alles perfect geregeld is. Het winnen van de Travel Business Award toont aan dat we in ons opzet slagen.”

Time is money’ geldt in de zakenwereld. Speelt Omnia Travel daar op in? “Sinds vorig jaar bieden wij de online booking tool Cytric aan. Deze biedt een volledig overzicht, van vluchten over treinen en hotels tot huurwagens. Het bevat ook de gegevens en voorkeuren van onze klanten, zodat men niet telkens alles opnieuw moet invullen. Bovendien houdt het systeem rekening met alle speciale tarieven die gelden bij Omnia Travel, én met de corporate tarieven die het bedrijf al geniet bij uiteenlopende airlines. Zo vormt Cytric als het ware een 24/7 one stop webshop. Bijkomend voordeel: de klant kan nog altijd rekenen op de travel consultants indien nodig.”

FICHE Activiteit: Omnia Travel organiseert vooral zakenreizen en groepsreizen (incentive- en schoolreizen), naast leisure reizen. Klanten kunnen rekenen op een 24/7 dienst-na-verkoop indien ze waar ook ter wereld enig probleem ondervinden. Cytric: online booking tool die Omnia Travel als enige in België aanbiedt. Voordelen: rond de klok reguliere en low cost vluchten en hotels boeken. Opvallend: Het Gentse kantoor staat ook in voor alle ‘incoming’ reizen: buitenlandse reizigers die naar België komen voor congressen, conferenties, incentives of manifestaties.

Nederkouter 35 – 9000 Gent – T 09 272 69 93 – luc.verlee@omniatravel.be – www.omniatravel.be To e r ism e - 87


Emofragma

“Iedere foto is een evenement op zich” Emoties voor, achter en rondom de camera. Daar zijn ze bij Emofragma meesters in. Omringd met filmische attributen, de juiste lichtinval, een gepassioneerde fotograaf en dito partner tovert dit duo elke setting om tot een filmscenario. Maar dan wel eentje waar de acteurs de tijd van hun leven beleven. “We ‘maken’ een foto”, zegt Steven Thoelen. “We ‘nemen’ geen foto.” Zelden zo een gedreven duo geïnterviewd. Zaakvoerders Nele Bynens en Steven Thoelen zijn verliefd op hun vak. Hun werk ontstond dan ook vanuit een intrinsieke behoefte om een bijzonder moment met je partner op een originele manier vast te leggen. Het koppel trouwde zes jaar geleden en besloot tijdens hun huwelijksreis naar Zuid-Frankrijk hun trouwreportage over te doen, maar dan in een compleet andere setting. “Met onze trouwkleding in het koffer, een statief en een zelfontspanner trokken we erop uit”, lacht Nele Bynens. “We hebben ons ontzettend geamuseerd en hadden precies de foto’s die we wilden.”

Busje

Zo ontstond het idee dat andere koppels hier misschien ook wel heil in zagen. Die gedachte bleek juist. Met een busje vol interieurartikelen bouwen Nele en Steven elke keer een setting op maat van hun klanten. “Een verlegen koppel zetten we niet in een schreeuwerig decor”, licht Steven Thoelen toe. “We maken eerst persoonlijk kennis met het koppel, kiezen een passend concept en 88

gaan dan op zoek naar een geschikte locatie en passende decorartikelen. Weken voor de trouwdag rijd ik rond op zoek naar een locatie. Dat kan een wei of een natuurgebied zijn, maar evengoed de achtertuin van de boer in de buurt of een loods ergens in het hol van Pluto.”

Wonderbox Weddings

Om de huwelijksdag compleet te maken, voegt Emofragma er nog een verrassingselement aan toe. “De koppels weten inderdaad niet waar hun reportage zal plaats vinden”, lacht Thoelen. “We plukken ze een uurtje weg uit de toch wel stressende omgeving van een trouwerij en laten hun kennismaken met onze rustgevende, wondere wereld. A journey to twisted places and back!” Bewust spreekt Emofragma ook niet van ‘huwelijksfotografie’, maar van Wonderbox Weddings. De foto’s liegen er niet om. We zien koppels die lijken te vertoeven in de jaren twintig, of zo uit een scène van The Godfather. De scenario’s zijn eindeloos. De


decors altijd uniek. “Vaak genieten de koppels zo van de reportage dat we hen op het uur moeten wijzen. Sommigen voelen zich alsof ze op vakantie zijn. Ze zwijgen achteraf ook in alle talen tegen hun gasten over de inhoud van de shoot. Zo is de verrassing des te groter als hun foto’s klaar zijn.”

Gek snorretje

Naast kersverse koppeltjes en kommunikanten staan ook bedrijven te popelen om Emofragma in te huren voor hun ‘twistcorner’. In die ‘corner’ worden gasten of personeelsleden even rasechte acteurs. “We gebruiken bewust het woord twistcorner, en niet fotobooth”, zegt Thoelen. “In een fotobooth wordt vaak een gek snorretje of een ander attribuut bovengehaald. Daar blijven we ver van. We creëren met ons altijd wisselende decor een nieuwe wereld waarin we ieder model op avontuur nemen. Daar ligt de essentie. Onze shoots zijn een beleving, een unieke ervaring.” Zo zorgde Emofragma al voor memorabele ervaringen tijdens de opening van het hoofdkantoor van Mamu Architects en de

Mamzel Yes-dag.

Wisselende interieurs

De originele aanpak van Emofragma resulteerde onder meer in het produkt ChipsandChroma, een magnetische foto die je op panelen of een muur kan bevestigen. “Anders dan bij magneetfolie is de ondergrond magnetisch, waardoor je tot drie grotere foto’s over elkaar kan bevestigen en je interieur altijd een andere look and feel geeft”, verduidelijkt Nele Bynens. “In die optiek hebben we het interieur van de Duke’s Lounge’ op Kleine Brogel verzorgd. Onze volgende stap is dit concept toe te passen binnen de retail. Denk aan etalages, multifunctionele ruimten of interieurs die met de seizoenen mogen wisselen. Daar zijn nog heel wat mogelijkheden.” De wondere wereld van Emofragma kan je de komende maanden nog bezoeken op de trouwbeurzen in Antwerpen en Leuven en Woonestetika in Genk.

Lummense Kiezel 64 - 3510 Hasselt - T 0498/752.779 - info@emofragma.com - www.emofragma.com E v en t s - 89


ONTDEK DEZE U N I E K E L O C AT I E ! Dit prachtige voormalige klooster van de Karmelieten werd compleet gerenoveerd en omgetoverd tot vakantieverblijf en conferentiecomplex voor kleine en grote groepen.

IN HET HART VAN DE FRUITSTREEK Zepperen is een deelgemeente van Sint-Truiden. Wandel, fiets of toer langs de grootste monumentenstad van Limburg. Ga gezellig winkelen op de markt of kastelen kijken in Haspengouw. In de lente staan alle fruitbomen in bloei en dit geeft een prachtig aanzicht. Van april tot oktober staat Haspengouw dan ook volledig in het teken van fruit.

Joy Coolsaet.

Frame 21

Coeur Catering

Hipste werkplek van provincie Antwerpen

Catering op het ‘hoogste’ niveau

Wat is Frame21?

Frame21 is een Business & Event Center in Herentals. Met het ultramoderne aanbod van kantoren, vergaderzalen en aula’s – inclusief multifunctioneel sportdak – zijn ze de droomlocatie voor heel wat bedrijven.

3 Formules

Het virtuele kantoor, het flexkantoor en het fullservicekantoor. U kan beschikken over kant-en-klare ruimtes aan van 15 tot 400 m2.

Verhuur vergaderzalen

Dit is uw perfecte locatie voor: ■ seminaries, vergaderingen en trainingen ■ gezins- of groepsvakanties ■ weekenduitstapjes ■ feesten Laat je verrassen en ontdek deze prachtige streek!!

Eynestraat 44 3800 Zepperen Voor meer informatie & boekingen: Christiane Vervaet M +32 (0) 489 57 23 61 www.vakantie-residenties.be 90

Wim De Bruyne en Sebastiaan Tips.

Activiteit

Coeur Catering staat in voor verfijnde catering in zowel B2C als B2B formules. Het gaat altijd om maatwerk: een aangepast aanbod, dat de catering en indien gewenst ook de inkleding van de locatie omvat – tot een compleet event van tien tot meer dan 1000 gasten.”

Team

Sebastiaan Tips staat in voor de algemene organisatie, Wim De Bruyne is chef de cuisine en Filip Derveaux logistiek verantwoordelijke. Coeur Catering stelt op jaarbasis het equivalent van 28 fulltimers te werk.

U vindt hier vier vergaderzalen in verschillende formaten, met een smartboard en een systeem voor videoconferentie. De aula’s, met een capaciteit van 200 gasten zijn perfect voor grotere events zoals conferenties, productvoorstellingen of netwerkrecepties.

Filosofie

Wat maakt Frame21 uniek?

Het zonnigste rooftop restaurant van de Arteveldestad. Zeer ruim bemeten terras en binnenruimte met panoramisch zicht op zowel de haven als de stad Gent. Een unieke locatie, ver weg van de drukte met privéparking. Open in de zomer- en wintermaanden voor cocktail, lunch of diner. Daarbuiten te huur als event-locatie.

Frame 21 is gemakkelijk bereikbaar en heeft ruime parkeergelegenheid. Daarnaast bestaat Frame21 uit een klein team dat perfect op elkaar is ingespeeld.

Diamantstraat 10 bus 201 – 2200 Herentals T 014 21 21 21 info@frame21.be – www.frame21.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raan

Innoveren, verrassen, verbazen … Op zoek naar nieuwe trends en een originele insteek inzake gastronomie en events, altijd met een personal approach. Happy people make great food.

Gaston

Molenwalsstraat 25 – 9030 Mariakerke T 0496 10 92 09 – info@coeurcatering.be www.coeurcatering.be


Goalpartner

Goalpartner helpt ondernemingen bij hun duurzame groei In de kijker: Pharma-pack Goalpartner wil kmo’s resultaatgericht totaaladvies op maat bieden, begeleiden en opvolgen met een onvoorwaardelijke emotionele commitment op lange termijn. Aangezien tevreden klanten de beste ambassadeurs zijn, plaatsen ze graag Pharma-pack in de kijker. Pharma-pack, ‘Your Partner in a Suitable Packaging’ Pharma-pack werd opgericht in 1985 en groeide door de jaren heen uit tot een vaste waarde binnen de verpakkingsindustrie waarin het bedrijf zich richt op twee afzetmarkten, n.l. apotheek en industrie. In BU Industrie gaat Pharma-pack proactief op zoek naar bedrijven die nood hebben aan een oplossing voor het verpakken van allerlei producten, al dan niet gepersonaliseerd. Deze markt is zeer breed, en gaat van grote labo’s die producten maken en verpakken, tot marktkramers of zelfs hobbyisten die hun producten op een originele manier willen voorstellen.

Olivier Kransfeld en Frédéric Loos, Pharma-pack.

De sterkte van Pharma-pack schuilt in een uiterst flexibele leveringswijze: zowel kleine als grote aantallen kunnen verwerkt worden, en het brede productaanbod staat hen toe een ruime markt te kunnen bedienen. Dankzij hun jarenlange aanwezigheid binnen de pharma-sector kan Pharma-pack kwalitatieve flaconnage aanbieden, en dit gecertificeerd voor alle markten. Duurzame groei realiseren vraagt de juiste begeleiding: Goalpartner Eigenaren Olivier Kransfeld en Frédéric Loos zijn erin geslaagd de omzet van het bedrijf sinds 2008 te doen verdrievoudigen. Olivier: “Een groei neerzetten zoals dat van Pharma-pack is niet eenvoudig. Het is belangrijk om niet in bepaalde valkuilen verstrikt te raken zoals cashflow – of structuurproblemen. In dat opzicht heeft Goalpartner een zeer belangrijke rol gespeeld. In alle processen leggen ze immers de vinger op de wonde, geven ze ongecensureerde kritiek, en halen ze één per één de knopen uit het kluwen, om zo te komen tot een gestructureerde en logische omgeving waarin iedereen zichzelf terugvindt. Elk teamlid kan zo in alle openheid op een constructieve en inspirerende manier aan de missie verder werken: Growing Together.”

Jan Jodts.

Prinsenstraat 9 – 9880 Aalter – T 09 296 61 17 – support@goalpartner.be – www.goalpartner.be Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n - 91


Growing@ Zwanenlaan 14 2610 Wilrijk Voor info: www.growing-at.be Tel.: 0478/973 903

Coaching... ook voor U! Growing@ voorziet coaching in verschillende domeinen zoals: Burnout en pre-burnout ● Conflict coaching ● Management coaching ● Team coaching ● Individuele coaching ●

events communication 92 - Mi ce & Net wer ki n gda g )


Bart Basselier en zijn medewerkers.

Ver y Food Catering

Hoogstaande catering met een hoek af Vernieuwende culinaire creaties die alle zintuigen aanspreken: daar zet het team van Very Food Catering bij elk evenement op in. Het team van Bart Basselier en Niki Claes werkt voor iedere gelegenheid tot de verbeelding sprekende concepten uit in nauw overleg met de klant. “Van hoogstaande gerechten uit de gastromomische keuken over culinaire hotdogs tot veelzijdige buffetten: alles is mogelijk!” Wat maakt Very Food anders dan een doorsnee cateringbedrijf? Niki Claes: “Betitel ons gerust als een cateraar met een hoek af. Die aparte benadering weerspiegelt zich op verschillende aspecten. Zo bereiden wij alles zelf in onze keuken, met de ‘finishing touch’ op de feestlocatie. Wij zijn geen traiteur waar je terecht kan voor afhaalmaaltijden, maar spitsen ons toe op corporate event catering, helemaal in de stijl zoals de klant die wenst. Daarbij verzorgen wij events gaande van intieme zakenlunchen, tot (grote) bedrijfsfeesten op verschillende locaties. Onze chef maakt er een erezaak van alle zintuigen te prikkelen: de verrassende presentatie en de uitnodigende geuren moeten iedereen het water in de mond doen krijgen. Verder helpen wij de klanten ook aan de nodige materialen voor de aankleding van zijn evenement, indien gewenst.” Welke concepten vallen goed in de smaak? “Dat varieert van veelzijdige buffetten met voor elk wat wils, over fair trade tot

vegetarisch of vegetanisch. Ook onze foodtrucks (Vespa en Citroën) zijn razend populair geworden. Op culinair vlak werken we ook samen met Julie’s Wheels (cupcakes, taarten en andere heerlijke patisserie) alsook Noyen. Met hen hebben we een eigentijds concept voor culinaire hotdogs uitgedokterd, met specifieke broodjes en originele toppings, waarbij er een sterke focus op seizoensproducten is. We hebben een voorliefde voor vernieuwende en verbluffende creaties, die qua smaak toch voor iedereen toegankelijk zijn.” Welke richting willen jullie de komende jaren verder inslaan? “Onze trots is ons zevenkoppig team. Verder wordt ons team ondersteund door een pool van 75 freelancemedewerkers die mee helpen onze filosofie uit te dragen door middel van een gastvrije, nette en discrete aanpak. De komende jaren leggen we graag nog sterker onze focus op het uitbouwen van de events in de bedrijfsector.”

Very Food Catering Souverainestraat 56 b3 – 9800 Deinze – T 0497 87 50 39 – sales@veryfood.be – www.veryfood.be Th e m a/ R ub r iMe ikcek l & e i nN et o nwdeerki raan ng - 93


Gezellig netwerken in Planet Business Center in Sint-Denijs-Westrem Op dinsdag 1 maart werd in het Planet Business Center in Sint-Denijs-Westrem de 56ste editie van Vlaanderen Manager voorgesteld. Nancy Gryson van Manager Magazines en Sam Baro van Planet Business Center openden de ‘Manager Launch’ met een welkomstwoordje. De gasten maakten er achteraf een gezellige netwerkavond van, vergezeld van een hapje en een drankje. Planet Systems BVBA, Amelia Earhartlaan 17, 9051 Sint-Denijs-Westrem www.planetbc.be, T 09 241 58 60, info@planetbc.be

941 - Manager Laun ch


EVEN EM EN TE N MA N AG ER L AUN C H

Met dank aan onze structurele partner:

Uw bedrijf in de spotlights op ons event? lian.cuypers@managermagazines.be

Op www.managermagazines.be /events kunt u alle foto’s van deze avond, en van onze andere Manager Launches, bekijken.

M an age r La un c h - 295


Heerlijk netwerken in Royal Palace in Wommelgem Op 26 april vond de lancering van de 73ste Antwerpen Manager plaats in het exclusieve Royal Palace in Wommelgem. De gasten werden verwelkomd door Chris van Tongelen van Paterspand en Jeroen Detavernier van Manager Magazines. De catering verzorgde Delivento. De gasten konden optimaal genieten van een hapje en een drankje in een aangename sfeer. Royal Palace, Uilenbaan 198, 2160 Wommelgem www.feestzaalroyalpalace.be, T +32 487404023, info@feestzaalroyalpalace.be

961 - Manager Laun ch


EVEN EM EN TE N MA N AG ER L AUN C H

Met dank aan onze structurele partner:

Uw bedrijf in de spotlights op ons event? lian.cuypers@managermagazines.be

Op www.managermagazines.be /events kunt u alle foto’s van deze avond, en van onze andere Manager Launches, bekijken. Een videoverslag van deze avond vindt u op www.manager-tv.be.

M an age r La un c h - 297


98


99


100


Vlaanderen Manager 57

Juni 2016


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.