Brabant Manager 19

Page 1

 6,95

Editie:Vlaams-Brabant - Nummer 19 - Juni 2009 - Jaargang 6 - driemaandelijks in maart - juni - september - december - Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1 - P409538

Wilson De Pril, Agoria “Metaalsector moet export veiligstellen”

ENERGIE & ECOLOGIE Opmars van de groene economie

Hedwig De Meyer, Stageco “Drie megapodia voor nieuwe tour van U2”

Rob Houben, Lapperre Hearing Systems

“Hoorapparaten zijn vandaag krachtige microcomputers”

VOEDING / LAND& TUINBOUW “België is topspeler in waardecreatie” www.managermagazines.be

Steden in de kijker: ondernemen in Vilvoorde, Asse en Londerzeel


Zet uw bedrijf in beweging met Dexia Business Banking.

Starten – Uitbreiden – Overdragen. Als ondernemer kunt u altijd rekenen op de ruime ervaring van uw specialist Dexia Business Banking, zowel bij de start als bij de uitbreiding en later de overdracht van uw zaak. Hebt u een speciaal project voor ogen of wilt u uw ambities waarmaken? Laat het ons weten! Zo kiest u altijd de beste oplossing voor uw bedrijf. Neem contact op met uw specialist Dexia Business Banking voor advies en begeleiding op maat van uw onderneming of surf naar www.dexia.be/professioneel.

BUSINESS BANKING Dexia Bank NV, Pachecolaan 44, 1000 Brussel – RPR Brussel BTW BE 0403.201.185 – CBFA nr. 19649 A – MEZ 4944.


Dossier Inhoud

Rob Houben, Lapperre Hearing Systems “Slecht horen ‘lijkt’ blijkbaar minder erg dan slecht zien”

Zakenecho’s Nieuws over de zakenwereld in Vlaams-Brabant Airport Manager Online inchecken maakt vliegen nog aantrekkelijker

4 10

DOSSIER VOEDING / LAND- & TUINBOUW Blz. 8 en 9

Debat over brandveiligheid “Gevoel van ‘het brandt alleen bij de buren’ leeft nog veel te veel”

Chris Moris, FEVIA: “Consumenten worden steeds schizofrener” 12 Gilbert Houins en Herman Dirickx, FAVV: “We zijn veeleer partners dan een controlerende instantie” 14 Dominique De Vos, Edan Business Solutions: “AX-platform bevat standaard heel wat oplossingen voor de voedingssector” 18 Willy Coolen, Nutrico: “Voedingssupplementen geven mensen een goed gevoel” 19 Peter Veeckmans, Supefra: “Wij ontwikkelen nieuw concept voor uw zoete en zoute bereidingen” 20 Karel Paesmans, Fruitsnacks: “Fitte vitaminen op de werkvloer” 20 Piet Vanthemsche, Boerenbond: “De Vlaamse landbouw is efficiënt en heeft een hoge waardecreatie” 21

DOSSIER VILVOORDE

Burgemeester Marc Van Asch: “Economische ontwikkeling moet evenwichtig gebeuren” Paul Hegge, Voka – Halle-Vilvoorde: “Mobiliteit is topprioriteit” Ranking: de 15 grootste bedrijven van Vilvoorde

34 36 39

Verloning Topmanagers Bel20-bedrijven zien salaris met 16% slinken

46

E-health EU investeert 163 miljoen euro in informatisering gezondheid

47

DOSSIER METAAL Blz. 24 t/m 26

Jo Vandebergh, Ertzberg “Tweewaters is model van duurzame stadsontwikkeling”

Wilson De Pril, Agoria: “Het kan alleen maar beter worden” Productontwikkeling: juiste materiaalkeuze leidt tot kwaliteit én tevreden klanten Jan Van Eeckhoudt, Van Eeckhoudt: diversificatie zorgt voor groei André Renders, Van Leeuwen Buizen: “Lat wordt steeds hoger gelegd” Veerle Fincken, VOM: “Verbetering van kostenstructuur gaat vandaag boven innovatie”

48 51 53 53 54

Interview Stageco groeide samen met Rock Werchter uit tot wereldleider: “Obama speecht op onze podia”

56

Management Zes praktische tips om uw bedrijf door de crisis te loodsen

58

Wetgeving ‘Wet op Continuïteit van Ondernemingen’ heeft redden van bedrijf als essentie

60

DOSSIER ASSE

Burgemeester Koen van Elsen: “Rol van centrumgemeente spelen we al meer uit” Ranking: de 15 grootste bedrijven van Asse Noël Smets, Miele Belux: “Kwaliteit als recept voor succes”

DOSSIER LONDERZEEL

Burgemeester Jozef De Borger: “De A12 remt gemeente in verdere ontwikkeling” Ranking: de 10 grootste bedrijven van Londerzeel

Blz. 31 en 32

Pieter Vansynghel, Eddy Merckx Cycles

“Generatie overtuigen die Eddy Merckx nooit zag fietsen”

62 65 68 70 72

Netwerken Jan Vermeiren schrijft boek over LinkedIn: “Dat netwerken van wie we kennen zichtbaar worden, is enorme troef ” 74 Marketing & Communicatie Grenzeloos ondernemen begint bij grenzeloos adverteren (deel 4)

75

Fiscaal advies Bouw uw pensioenkapitaal veilig en fiscaal aantrekkelijk op

78

Wagenparkbeheer Bespaar jaarlijks meer dan 1.500 euro per bedrijfswagen

79

DOSSIER ENERGIE & ECOLOGIE

Vlaams minister Hilde Crevits: “Een niet geconsumeerde kWh is beter dan een groen geproduceerde kWh” Patrick Gielis, Beckhoff Automation: “Onze onderneming voert innovatie hoog in het vaandel” Rik Verheyden, Energik: “Duurzaam energiegebruik draait in de eerste plaats om minder verbruik”

80 82 84

Evenementen Brabant Manager lanceert 18de editie bij Mercedes-Benz Drogenbos

86

Wellness Medewerkers BMG testen Power Plate op de werkvloer: “Het is heerlijk, zo eens helemaal door elkaar geschud worden” 88

Blz. 44 en 45

Ondernemersagenda

89

3


n e l i e Z en

nn Ontspa acht kr e d t e m nten e m e l e der

Dossier Zakenecho’s

Mensen & Zaken Tamara Santbergen / Mio Technology: Mio Technology, een van de marktleiders op het gebied van draagbare navigatiesystemen, stelt Tamara Santbergen aan als marketing manager Benelux. Tamara is afkomstig van GN Netcom Benelux, waar zij ook de functie van marketing manager vervulde. Zij rapporteert direct aan de country director Benelux.

Denise Laros en Tom Asselberghs / Isabel: op 1 april ging Denise Laros als senior hr-manager aan de slag bij Isabel, specialist in ontwikkeling van applicaties en leverancier van bankdiensten en elektronische facturatie.

Etienne Verbraeken / BIBF: sinds 24 april is Etienne Verbraeken voorzitter van het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF). De verkiezing van een nieuwe voorzitter kwam er nadat de nationale raad van het BIBF haar vertrouwen in de heer Roland Smets als voorzitter had opgezegd.

Sandra Poelmans / Kronos: de 34-jarige Sandra Poelmans is bij Kronos, wereldwijd marktleider in workforce managementoplossingen, aangesteld als field marketing manager voor de Benelux-regio. Sandra coördineert de dagelijkse marketing- en communicatieactiviteiten van België, Luxemburg en Nederland. Alain Wirtz / Zetes: Alain Wirtz, de CEO van Zetes, werd onlangs bekroond tot ‘ICT Persoonlijkheid van het Jaar’. De prijs werd uitgereikt door het ICT-magazine Data News. De prijs beloont het toenemende succes van Zetes gedurende de afgelopen jaren. Het bedrijf werd in 1984 door Alain Wirtz opgericht, vanuit de overtuiging dat barcodes ondernemingen in de retailsector konden helpen bij het identificeren en beheren van goederen.

Alain Wirtz en minister Vincent Van Quickenborne.

Jean-François Buysschaert / Group Fountain: koffieprofessional Fountain stelde Jean-François Buysschaert

Jean-François Buysschaert.

BUSINESS INCENTIVES L

ZEILINITIATIES L

TEAMBUILDING

Ine Lejeune is Taxman van het jaar 2009: Ine Lejeune, PwC-partner en Global Indirect Taxes Network Leader, is de Taxman van het jaar 2009. Ze mocht hiervoor op 14 mei een award in ontvangst nemen tijdens een ceremonie in de Munt. Ze won het van vier andere genomineerden: Jacques Grombeer (directie 3/1 IB internationaal FOD Financiën), Philippe Monfils (Minister van Staat en senator), Vincent Van Quickenborne (Minister voor Ondernemen en Vereenvoudiging) en Didier Reynders (Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën). Alle vijf hebben ze een belangrijke bijdrage geleverd op het vlak van de Belgische fiscaliteit.

Christophe Marius / Inter Partner Assistance Benelux: Christophe Marius is de nieuwe algemeen directeur Benelux van bijstandsverlener Inter Partner Assistance. Hij volgt Eddy Myngheer op. Christophe Marius is geen onbekende bij Inter Partner Assistance Benelux, onderdeel van de AXA Groep. Van juni 2004 tot juli 2007 was hij er financieel directeur. Nadien verhuisde hij naar Praag, waar hij regionaal financieel directeur Centraal-Europa werd voor AXA Assistance.

Raidho bvba

Kakebeekstraat 10, B-3950 Bocholt Tel.: +32 (0)484-23 02 90 Fax: +32 (0)89-46 61 28 info@raidho.be, www.raidho.be

onlangs aan als chief operations officer van de groep. Alvorens zijn nieuwe functie te bekleden, was hij bij Fountain actief als algemeen directeur Benelux. In zijn nieuwe functie is Buysschaert verantwoordelijk voor de commerciële strategie van alle filialen van Fountain dat, naast België, ook actief is in onder andere Frankrijk en Denemarken.

Geertrui Spruyt.

4

Christophe Marius.

Geertrui Spruyt / Saga: de Belgische ITdienstverlener SAGA Consulting Group heeft Geertrui Spruyt aangesteld als chief operations manager (COO) van zijn divisie SAGA Systems. Dat is een snelgroeiende specialist in software voor personeelsplanning, tijdsregistratie en hr.


Dossier Zakenecho’s

Yannick De Smet / Lydian: zakenadvocatenkantoor Lydian, met

Laat u gratis informeren via onze nieuwsbrief

vestigingen in Brussel en Antwerpen, versterkte zijn departement Real Estate, Environment & Regulatory met de komst van Yannick De Smet. Bij Lydian stapt hij mee in de vastgoedpraktijk van partner Wouter Neven.

Om u nog sneller te informeren over de meest recente zakelijke topics, kunt u zich gratis inschrijven op onze maandelijkse e-mail nieuwsbrief. Dankzij deze e-newsletter blijft u op de hoogte én maakt u elke maand kans op uitzonderlijke prijzen! Schrijf u snel in via de knop ‘Nieuwsbrief ’ op www.managermagazines.be!

Stephan Moelans en Vincent Simonart / Siemens Enterprise Communications: er vond onlangs een stoelenwissel plaats bij Siemens Enterprise Communications of SEN. Vincent Simonart werd er op internationaal niveau verantwoordelijk voor Services en in de functie van managing director BelgiëLuxemburg vervangen door Stephan Moelans. Stephan Moelans. Vincent Simonart.

Protect start met nieuwe garantieverzekering voor gevelrenovatie Protect, gespecialiseerd in de verzekering van de professionele aansprakelijkheid van ontwerpers in de bouwsector, brengt een nieuwe polis op de markt die de gevelrenovatie van een gebouw garandeert. Met deze pakketpolis kan de volledige gevelrenovatie worden gedekt, daar waar dit voorheen enkel mogelijk was per onderdeel.

Yoichi Shibasaki / DLA Piper: DLA Piper heeft Yoichi Shibasaki als

Lerian-Nti lanceert nieuwe taaltesten

partner opgenomen in zijn EU Competition team in Brussel. Yoichi komt van Linkaters in Brussel, waar hij eveneens partner was. Hij heeft meer dan 27 jaar ervaring in competitie- en handelsrecht en specialiseerde zich in de technologische, chemische en grondstoffensector. Hij staat grote internationale en Japanse bedrijven bij inzake regelgeving en overeenkomsten.

Lerian-Nti, gespecialiseerd in taal- en communicatieopleidingen, lanceerde zopas zijn nieuwe online taaltesten. Het bedrijf ontwikkelde de nieuwe taaltesten voor gebruik op het vlak van rekrutering, assessment en de implementatie van een taal- en opleidingsbeleid in bedrijven.

Logistics & Industrial Pantone Red 032 : M: 90% - Y: 86%

5


Dossier Zakenecho’s

Jimmy Houtput verkozen tot ‘Vlaamse Jonge Ondernemer 2009’

Vlaanderen Manager werkt momenteel aan de specials

Op woensdag 6 mei werd Jimmy Houtput, managing partner bij ICT-leverancier Data Flow Consultancy, door JCI Vlaanderen benoemd tot de ‘Vlaamse Jonge Ondernemer van 2009’. Hij haalde het van Patrick Decuyper van Enfinity en Olivier Lanckriet van Excellent in Brugge. Jimmy Houtput was 24 jaar toen hij Data Flow oprichtte. JCI reikt deze prijs jaarlijks uit aan een succesJimmy Houtput. volle ondernemer die jonger is dan 40 jaar. Met de prijs wil de vereniging jong ondernemerschap in de verf zetten.

• Transport • ICT • Finance & Consultancy • Congressen & Evenementen

Johnson Controls roept op tot meer energieprestatiecertificaten in Europa

Wilt u zich in deze dossiers profileren? Neem dan contact met ons op: Tel.: 011-808.854, fax: 011-808.855, info@vlaanderenmanager.be

Johnson Controls, wereldwijd multi-industrieel leider in het ontwikkelen van oplossingen voor een efficiënt beheer van gebouwen, roept de Europese bedrijven en publieke sector op om meer gebruik te maken van energieprestatiecertificaten, om zo het energieverbruik in private en publieke gebouwen te verminderen. Energieprestatiecertificaten worden wereldwijd gebruikt om grootschalige verbouwingsprojecten die het energieverbruik verminderen, te financieren.

tekenden in op de kapitaalverhoging, elk voor een bedrag van een half miljoen euro. De kapitaalverhoging zal in de eerste plaats worden aangewend voor de verdere ontwikkeling en commercialisering van LUMA™, het crossmediale end-to-endplatform voor marketingautomatisering waarmee Eclipse een nominatie voor de prestigieuze Red Herring 100, de lijst met ‘s werelds meest innovatieve technologiestarters, in de wacht wist te slepen.

Eclipse haalt drie miljoen euro op via private plaatsing Eclipse heeft onlangs een serie A-financiering met succes afgerond. Via een private plaatsing werd drie miljoen euro opgehaald. Hoofdinvesteerder is Gimv met twee miljoen euro. Ook het Vlaamse Innovatiefonds Vinnof en het management

Sibelga kiest voor strategische samenwerking met Bull/KBC ICT Services Sibelga, beheerder van de distributienetten elektriciteit en aardgas in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, heeft een vijfjarig contract afgesloten met het Bull - KBC ICT Services partnership. Bull is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor het strategisch beheer en de ondersteuning van de complete ICT-infrastructuur. KBC ICT Services geeft met deze samenwerking zijn bestaande beleid rond insourcing, met name het op selectieve basis leveren van ICT-diensten buiten de KBC-groep, verder concreet vorm.

Van voor naar achter: Kristof Vereenooghe (CEO), Hans Van Lith en Erik Laurijssen.

maakt parkeren gemakkelijker én goedkoper. Gedaan met losse parkeertickets. Voortaan alle parkeertickets op één factuur, gespecificeerd op gsm-nummer.

Zo werkt het:

Mijd stress. Betaal je parkeertijd per sms! 6

Parkeer en sms ‘nr. automaat/zone spatie uw nummerplaat’ (bv. 28888 AAA000) naar 4411. Sms ‘Q’ bij vertrek. Dat is alles. Méér weten. Kijk dan op www.4411.be of bel 078 05 44 11.

Sms en betalen gaat vanzelf!


Dossier Zakenecho’s

KBC Autolease levert 10 VW Transporters aan Brussels Airlines

een project van hr-manager Olivier Ghenne van Leonidas. Bedoeling is om van het productgerichte bedrijf een klantgerichte onderneming te maken. Daarvoor werd onder meer een plan voor competentiebeheer ingevoerd. De lancering gebeurde aanvankelijk op managerniveau en daarna op het niveau van de administratief bedienden. Volgend jaar is het de beurt aan de ploegbazen van de arbeiders en de verkoopsters in de winkels.

Goudsmid De Leus viert 60 jaar vakmanschap in drie generaties Goudsmid De Leus in Vilvoorde vierde onlangs zijn 60ste verjaardag. De zaak werd in 1948 door Henri De Leus opgericht. Hij specialiseerde zich in het ontwerpen en vervaardigen van halskettingen, armbanden en horlogebanden. Goudsmid De Leus groeide en verhuisde naar Brussel centrum. Vanaf 1964 werd hij bijgestaan door zoon Goslin De Leus, die zich toelegde op het ontwerpen en vervaardigen van exclusieve juwelen, gezet met briljant en gekleurde edelstenen. In 1995 nam zijn zoon Peter De Leus de zaak over en verhuisde in 2002 terug naar Vilvoorde, op dezelfde plaats waar zijn grootvader destijds de zaak oprichtte. Vandaag ontwerpt en vervaardigt Goudsmid De Leus exclusieve juwelen op artisanale wijze. “Dankzij onze traditionele aanpak kunnen we om het even welk juweel vervaardigen in ons eigen atelier, in opdracht en aan de hand van persoonlijke ideeën of wensen van klanten,” klinkt het.

Sinds april van dit jaar organiseert Brussels Airlines het vervoer van de crew van en naar de vliegtuigen volledig in eigen beheer. Daarvoor doet het een beroep op tien VW Transporters van KBC Autolease, geleverd door D’Ieteren. Voordien gebeurde het zogenaamde Ground Transport deels in eigen beheer en deels door het externe Flight Care.

Bene kantoormeubilair opent nieuwe showroom in Zaventem Onder het motto ‘Identiteit vraagt naar ruimte, kantoor vraagt naar Bene’ vierde Bene de heropening van zijn pas gerenoveerde showroom in Zaventem. Bene Solutions ontwikkelt, ontwerpt en produceert innovatieve concepten en hoogwaardige producten voor kantooromgevingen.

Profile Tyrecenter overhandigt eerste ‘Bandenpas’ aan Vlaams minister-president Kris Peeters

Interxion België krijgt ISO 27001-certificaat

Op 12 mei werd in het Profile Tyrecenter de eerste ‘Bandenpas’ aan Vlaams Minister-President Kris Peeters overhandigd. Consumenten weten dikwijls te weinig over hun eigen banden. Daar wil het Profile Tyrecenter iets aan doen door het uitdelen van een zogenaamde ‘Bandenpas’, een paspoort met daarin onder meer alle identiteits- en gebruiksgegevens van de eigen voertuigbanden, zoals datum van aankoop, merk, type en ideale bandenspanning. Het document benadrukt hiermee het belang van een juiste omgang met banden voor veiligheid, milieu en portemonnee.

Interxion, een van Europa’s grootste leveranciers van carrier-neutrale datacenters, maakte zopas bekend dat Interxion België het ISO 27001-certificaat ontving voor zijn managementsysteem voor informatiebeveiliging. Dit certificaat toont aan dat het Belgische datacenter aan de hoogste standaard voldoet op vlak van informatie- en communicatiebeveiliging.

Chocolatier Leonidas sleept ‘HR Team Award’ in de wacht

Op onze website www.managermagazines.be vindt u elke dag nieuwe Zakenecho’s.

Op 23 april mocht chocolatier Leonidas de ‘HR Team Award’ in ontvangst nemen voor het project GPS Leonidas (Global Performance System Leonidas),

10% korting exclusief voor lezers van MANAGER magazine! Het model Power Plate® my5™ brengt Acceleratietraining ™ binnen handbereik van alle mensen die thuis willen werken aan een gezond, fit en strak lichaam. Dankzij z’n aantrekkelijk design, de gebruiksvriendelijke voorgeprogrammeerde instellingen en afstandsbediening kan je de my5™ op een harmonieuze manier in je interieur integreren... Power Plate Belgium Vennen 4a 2200 Herentals 014 65 26 37 www.powerplate.be hilde@powerplate.be *actie geldig t.e.m. 31-07-09 prijzen incl. btw sample1.indd 1

7

26/05/2009 16:16:30


Rob Houben: “We staan wereldwijd in de top drie qua solvabiliteit en winst per werknemer.”

Rob Houben, Lapperre Hearing Systems

“Goed horen is geen luxe” Iedereen kent hoorapparaten, maar niemand wil ze dragen. Tenzij hij of zij echt niet meer goed hoort. Als manager sales & marketing van Lapperre Hearing Systems heeft Rob Houben dus best een moeilijke opdracht: het imago van hoorapparaten verbeteren en de vooroordelen verminderen. “Zelf spreken we daarom liever over PCA’s, of ‘personal communication assistants’,” stelt hij. “Vandaag zijn het namelijk hoogtechnologische toestelletjes die je onder meer kan programmeren naargelang de situatie en waarmee je een bluetoothverbinding met je telefoon of computer kan maken.” Kortom: welkom in de wereld van de gehoorverbeterende microcomputers. Wat Adriaan Lapperre in 1948 op de markt bracht als hulp om beter te horen, is in niets te vergelijken met de huidige hoogtechnologische toestelletjes. Adriaan is er niet meer en marktleider Lapperre maakt sinds 1996 deel uit van de Zwitserse groep Sonova. Vanuit het hoofdkwartier in GrootBijgaarden spreidt een netwerk van 55 winkels en 200 agentschappen en audiciens zich over het land uit. De hoofdzetel oogt modern, er is een nieuw labo in gebruik en ook de winkels van Lapperre hebben een groot designgehalte. Het staat in scherp contrast met de connotatie van het woord ‘hoorapparaat’. B.M.: Het is vooral opboksen tegen vooroordelen, lijkt het. Rob Houben: “PCA, of ‘personal communication assistant’, dekt veel beter de lading van onze

hoogtechnologische microtoestellen. Het apparaatje dat je vroeger kreeg, daar werd je echt niet gelukkig van. De hedendaagse toestelletjes zijn iets heel anders. Een mooi design, de kleur die je wilt, strak achter het oor en een buisje dat amper zo dik is als een visdraad. Je hebt ook apparaatjes die volledig in je oor verdwijnen, maar die zijn niet optimaal. Omdat de trillingen van je eigen stem niet meer via je gehoorgang naar buiten kunnen, krijg je resonantie. Een dun buisje en een hoortoestelletje achter de oorschelp is de beste oplossing.” B.M.: De technologie is enorm vooruitgegaan. Wat kan zo’n hoortoestelletje vandaag? “De voorbije tien jaar is er een enorme evolutie geweest. Vroeger was een hoorapparaat alleen

8

een soort versterkertje voor het geluid rondom ons. Vandaag hebben zelfs de goedkoopste apparaatjes een vorm van geluidsdemping. De duurdere exemplaren hebben liefst 32 kanalen die elk uitzonderlijk begrensd zijn, tot op de decibel. De chips zijn vandaag zo minuscuul klein dat een PCA de sterkte heeft van een computer bij je thuis. Er zijn verschrikkelijk veel mogelijkheden. Vroeger moest je je hoorapparaat afstellen met schroefjes en draaiknopjes, vandaag kan je het programmeren via je computer. Het toestelletje kan zich aanpassen naargelang de situatie: in een vergadering, een druk restaurant, een telefoongesprek, het verkeer, noem maar op.”

“Mensen met een hoorprobleem zeggen ‘wablief’ en als het antwoord een tweede keer komt, begrijpen ze het wel. Dat wordt minder als een probleem ervaren.”


Dossier

Bedrijfsfiche • Naam: Lapperre Hearing Systems

Interview

• Plaats: Groot-Bijgaarden • Activiteit: verdeler hoorapparaten • Omzet: 43 miljoen euro • Medewerkers: 200 • Website: www.lapperre.be

B.M.: De IPCA combineert bovendien multimediatoepassingen. Hoe zit dat in elkaar? “Je kan met een IPCA-toestelletje bijvoorbeeld je gsm beantwoorden. Als je twee hoorapparaatjes hebt, hoor je je correspondent zelfs in stereo. Je kan evengoed een dvd bekijken met het geluid via je IPCA. Dankzij een bluetoothverbinding kan je via IPCA geluiden op je computer, mp3-speler, enzovoort, beluisteren.”

Fuivende jongeren B.M.: Modern, inderdaad. Toch voert Lapperre nog campagne om de mensen te overtuigen. “Mensen weten dit allemaal nog niet. Daarom moeten wij campagne voeren. Hen tonen dat een hoorapparaat niet is wat zij denken.” B.M.: Jullie richten je ook tot jongeren. Fuivende jongeren. “Dat is een campagne die we samen met de Muziekodroom in Hasselt hebben opgestart. We promoten oordopjes bij jongeren en werknemers in de industrie. Het aantal verkochte dopjes is sterk gestegen. We verdelen weldra een brochure waarin we de verschillende soorten oordopjes voorstellen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Maar onze core-business blijft het verkopen van hoortoestellen. Dat is bijna 90% van onze omzet. 10% is test- en onderzoeksmateriaal voor artsen en ziekenhuizen. Oordopjes maakt slechts een heel klein deel van onze omzet uit.” B.M.: Hoe zit het in ons land? Dragen wij Belgen gemakkelijk een hoorapparaat? “Belgen dragen relatief weinig hoorapparaten in vergelijking met het buitenland. We zouden twee tot drie keer meer omzet moeten draaien. Onze mentaliteit lijkt heel anders. En de prijs speelt ook een rol. De ziekenfondsen betalen tot 615 euro terug, maar de gemiddelde prijs voor een hoorapparaat is 1.500 euro. Die tussenkomst zou met andere woorden beter kunnen. Je hebt wel al een toestel voor 650 euro en ook dat is goede kwaliteit. Voor amper 40 euro aan remgeld kan je dus een hoorapparaatje hebben.” B.M.: Een hoortoestel is een hulpmiddel, te vergelijken met een leesbril? “Misschien. Mensen grijpen naar een leesbril als ze vaststellen dat ze de krant niet meer kunnen lezen. Mensen met een hoorprobleem zeggen ‘wablief ’ en als het antwoord een tweede keer

komt, begrijpen ze het wel. Dat wordt minder als een probleem ervaren, ook al is het er wel degelijk een. Een leesbrilletje kan je bovendien gemakkelijk vinden, zelfs in de supermarkt.”

“De chips zijn vandaag zo minuscuul klein dat een PCA de sterkte heeft van een computer bij je thuis.” B.M.: Is een hoorapparaat in de supermarkt haalbaar? “Neen, dat kan zomaar niet, want het Riziv (Rijksdienst voor ziekte- en invaliditeitsverzekering, nvdr.) zorgt voor de terugbetalingen. Bovendien moet je een hoorapparaatje individueel afstellen, dat kan je niet zelf. Nog niet, in de toekomst misschien wel.”

Mikken op golfspelers B.M.: Sinds dit jaar is er de Lapperre Golf Trophy. Waarom? “Golfspelers zijn dikwijls mensen met pensioen, een doelpubliek dat we graag bereiken.” B.M.: Hoe komt u bij Lapperre terecht? “Ik ben logopedist van opleiding en was vroeger aan de slag bij het Koninklijk Instituut voor Doven en Spraakgestoorden (KIDS, nvdr.) in Hasselt. Ik werkte er toen al met apparaatjes van Lapperre. Na drie jaar ben ik er vertrokken en ging bij Lapperre aan de slag. Na een tijdje werd ik regioverantwoordelijke voor Limburg, later district manager in Limburg, Antwerpen en VlaamsBrabant. In 1996 ben ik vetrokken. Ik heb Oticon Belgium opgericht, een concurrent van Lapperre. In 2001 werd ik vervolgens gevraagd om de functie van directeur sales & marketing op te nemen bij Lapperre. Dat doe ik nog steeds.” B.M.: Het bedrijf blijft ondertussen groeien? “Toen ik in 2001 opnieuw bij Lapperre aan de slag ging, telden we 26 winkels. Vandaag zijn er dat 55. We groeiden van 158 naar 200 werknemers. De omzet steeg van 19 miljoen naar 43 miljoen euro. We doen het goed. We staan wereldwijd in de top drie qua solvabiliteit en winst per werknemer.”

9

Fiche Rob Houben • Functie: sales & marketing director • Leeftijd: 54 • Gezinssituatie: gehuwd, vijf kinderen (nieuw samengesteld gezin), vier kleinkinderen. • Opleiding: logopedist, aangevuld met vele specialisatiecursussen in onder meer audiologie en akoepedie. • Carrière: Koninklijk Instituut voor Doven en Spraakgestoorden (3 jaar), Lapperre (17 jaar), Oticon Belgium (6 jaar), Lapperre (sinds 2001 opnieuw). • Professionele ambitie: “Sturen en motiveren van de ploeg van Lapperre in België, uitdenken van strategieën. Geen CEO worden, want ik voel er niet zo veel voor om me enkel met statistieken en rapporten voor Zwitserland bezig te houden. Ik wil tussen de mensen staan.” • Hobby’s: “Ik ben heel sportief. Ik speelde lang volleybal, ook in eredivisie. In 1980-1981 werden we met Hörmann Genk landskampioen. Ik speel tennis.Vijf jaar geleden werd ik samen met Ivo Theys Belgisch kampioen in het dubbelspel bij de 45-jarigen.Vandaag speel ik vooral golf in de Millennium Golfclub in Paal. Ik zet me thuis ook al eens achter het keyboard en maak soms samen met mijn kinderen muziek.”

B.M.: Merken jullie veel van de economische crisis? Een hoortoestel blijft relatief duur. “We hebben ons hart vastgehouden, maar toch steeg onze omzet vorig jaar met 10%. Ons boekjaar is pas afgesloten op 31 maart, dus we hebben de volle crisis meegemaakt. Ik denk dat mensen in tijden van crisis toch naar zichzelf en hun gezondheid blijven kijken. Goed horen is geen luxe.” B.M.: Het heeft te maken met levenskwaliteit? “Inderdaad. Een goed gehoor heeft met levenskwaliteit te maken. Elke dag neemt uw gehoor iets af, al is dat amper meetbaar. Mensen redeneren dikwijls: ‘Ach, als ik alles kan verstaan, is het oké’. Maar dat is niet zo. Stel, je wil je dakgoot kuisen en terwijl je op de houten ladder stapt, hoor je de treden gevaarlijk kraken. Dan kom je toch gewoon naar beneden? Maar als je dat niet hebt gehoord, wordt het gevaarlijk. Nadien zal niemand zeggen dat je gevallen bent omdat je de treden niet hebt horen kraken, want dat weet niemand. Kortom: een goed gehoor is levensbelangrijk.” Bart Claes (Foto’s: Pieter-Jan Vanstockstraeten)


Dossier Airport Manager

Online inchecken maakt vliegen nog aantrekkelijker Een vlucht online boeken is nu al heel gewoon. Maar hebt u al eens geprobeerd om online in te checken? Tegenwoordig kunt u op het werk of thuis via uw computer zelf uw plaats in het vliegtuig kiezen en uw instapkaart uitprinten. Spotgemakkelijk en het bespaart u heel wat tijd op de luchthaven. Papieren tickets zijn al een tijdje afgeschaft. Daarom ontvangt u nu bij een boeking een e-ticket, een nummer met 13 cijfers. Met dat nummer – of met uw krediet-/identiteitskaart of reispas – kunt u 24 tot 30 uur voor het vertrekuur van de vlucht online inchecken. Surf daarvoor naar de website van de maatschappij van uw vlucht en klik op ‘Online check-in’.

Tegenwoordig kunt u op het werk of thuis via uw computer zelf uw plaats in het vliegtuig kiezen en uw instapkaart uitprinten.

Na het ingeven van uw naam en e-ticketnummer (of ander identiteitsbewijs) verschijnen de gegevens van uw vlucht. Het volgende scherm toont – in vogelperspectief – het passagiersgedeelte van het vliegtuig. Het systeem heeft voor u al (een) plaats(en) gekozen, maar die kunt u wijzigen. Na de bevestiging van uw keuze wordt de instapkaart aangemaakt.

de luchthaven. Het bevat dezelfde informatie als een klassieke instapkaart: vluchtgegevens, ‘boarding gate’, aanvangsuur van het instappen, de klasse van uw ticket, het nummer van uw zitplaats, enzovoort.

Bij aankomst op de luchthaven

Uw instapkaart wordt in een PDF gegoten. U kunt het meteen printen of opslaan op uw computer. Als u het maar niet vergeet mee te nemen naar

Wilt u bagage voor de vrachtruimte inchecken, zoek dan op het scherm in de vertrekhal de incheckbalie(s) voor uw vlucht. Een van de balies is uitsluitend voor ‘bagage drop off ’ bestemd. Geef daar uw uitgeprinte instapkaart af en check uw bagage in.

Brussels Airport laat vliegtuigen ‘groen’ landen Eind mei voerde Brussels Airport de zogenaamde groene landingen in. Door de landingen voortaan vanaf een grotere hoogte in te zetten en geleidelijk en niet in trappen te laten verlopen, verbruiken de vliegtuigen minder brandstof, stoten ze minder CO2 uit en produceren ze minder geluid. Dat is een pak beter voor het milieu en aangenamer voor de omwonenden. Vanaf de zomer start de luchthaven met een operationele testfase. Het systeem werd voor het eerst toegepast door Scandinavian Airlines (SAS) op de luchthaven van Stockholm.

De baliebediende zal u bevestigen dat de terminal en gate op uw ‘boarding pass’ kloppen of de gegevens corrigeren. Uw bagage moet u voor een bepaald uur inchecken. Mogelijk staat dit aangegeven op uw uitgeprinte ‘boarding pass’. Anders is het best dit even op de website na te gaan of bij de maatschappij te informeren.

Alleen handbagage

VLM Airlines beperkt aanbod

Wie alleen met handbagage reist, kan rechtstreeks naar de gate. Check bij uw aankomst op de luchthaven wel even – op het scherm of aan een balie van de maatschappij waarmee u vliegt – of de gegevens op uw uitgeprinte ‘boarding pass’ nog altijd kloppen. Deze kunnen door omstandigheden immers wijzigen. Reken ook voldoende tijd voor de identiteits- en veiligheidscontrole op de luchthaven en voor de afstand die u moet stappen naar de juiste terminal en gate.

Sinds kort vliegt VLM Airlines nog maar één keer per dag tussen Brussels Airport en London City. Het vluchtenaanbod van de maatschappij, die vroeger tot drie keer per dag tussen de hoofdsteden vloog, werd teruggeschroefd door de daling van het passagiersaantal. Op werkdagen kunt u vanuit Brussel enkel nog in de vooravond een VLM-vlucht naar Londen nemen, in het weekend vliegt VLM zelfs helemaal niet. Daarnaast verdwijnt de dagelijkse lijndienst tussen London City en Manchester wegens de tegenvallende passagierscijfers.

Bij Lufthansa kunt u zelfs inchecken met behulp van uw gsm. Ook uw ‘boarding pass’ kunt u bij deze luchtvaartmaatschappij via uw gsm ontvangen.

10


MEER DAN 6300 REALISATIES

WWW.WILLYNAESSENS.BE 11


Dossier VoeDiNG / LAND- & TUiNBoUW

Chris Moris, FEVIA

“Consumenten worden steeds schizofrener” Met 26 sectororganisaties en 450 leden, die samen 51.000 van de zowat 86.000 werknemers vertegenwoordigen, is de Federatie van de Voedingsindustrie (Fevia) een van de belangrijkste beroepsfederaties van het land. Die voedingsindustrie staat andermaal voor een aantal grote uitdagingen waarbij Fevia al sinds het oprichten van zijn voorloper in 1937 de belangen van de sector verdedigt. Het zijn dus boeiende tijden voor directeur-generaal Chris Moris. B.M.:Wat zijn de grote uitdagingen voor de voedingsindustrie en dus bij uitbreiding ook voor Fevia? Chris Moris: “We hebben een aantal prioriteiten waarrond we dit jaar werken. Zo is er de vermindering van de milieu-impact, met als fundamentele paradox: hoe kunnen wij de milieu-impact van voedingsmiddelen verminderen, zonder de vitale behoefte van de zes miljard bewoners van onze planeet in gevaar te brengen? Daarnaast werken we heel sterk rond evaluatie en bijsturing van het beleid op het vlak van autocontrole en het herzien van de heffingen. We willen ook anticiperen op de krappe arbeidsmarkt. Het verloop in de voedingsmiddelenindustrie is immers groter dan in andere industriële sectoren. Het aantal werknemers dat binnen een jaar van baan verandert, ligt hoger dan in overige bedrijven en acht van de 10 zoekt een baan buiten de voedingsmiddelenindustrie. En er is

onze ‘Happy Body-campagne’. Hierbij worden alle inspanningen ter bevordering van een evenwichtige en gezonde levensstijl gebundeld en versterkt. We moeten de consument daarbij ook op weg zetten, want die ziet door het bos de bomen niet meer.” B.M.: Hoe zit het met het imago van de industrie? Er lijkt geen enkele andere industrie te zijn waar ‘geen nieuws goed nieuws’ is. “Als er al eens iets mis gaat in de voedingsindustrie, komt dat meteen in de schandaalsfeer terecht, dat is een feit. Maar wij stellen toch vast dat onze Belgische producten in binnen- en buitenland bijzonder hoog aangeschreven staan en populair zijn. Ons bier en onze chocolade, om nu maar twee zaken te noemen, genieten een sterke reputatie wereldwijd en zo kan ik nog heel wat producten opnoemen.

12

Chris Moris: “Als er al eens iets mis gaat in de voedingsindustrie, komt dat meteen in de schandaalsfeer terecht.”

Ons probleem is misschien wel dat we een manier moeten vinden om de professionaliteit van onze sector ook meetbaar, zichtbaar en tastbaar te maken. Gezien de specifieke structuur van onze sector, vragen wij aan de overheid ook dat er een stimulerend beleid voor de KMO’s komt.”


Dossier Voeding / Land- & Tuinbouw Chris Moris, FEVIA

B.M.: Duurzaamheid is, u gaf het al aan, een van de onvermijdelijke topics waar ook de voedingsindustrie mee geconfronteerd wordt. “Inderdaad, maar eerst en vooral moeten we al omschrijven wat duurzaamheid is. In Nederland is dat dierenwelzijn, in Engeland gaat het over de zogeheten ‘food miles’, de afstand die voedsel aflegt. En in de Scandinavische landen gaat het dan weer over de CO2-emissie. En in ons land is het dat allemaal tegelijk, wat uiteraard onmogelijk onmiddellijk te realiseren is. Maar ook op dit vlak staat onze industrie voor een aantal uitdagingen.”

Volatiele prijzen B.M.: Samenhangend met de daling van de koopkracht van de consument, staan de stijgende voedingsprijzen vaak ter discussie. “Een en ander heeft ook te maken met het feit dat er absoluut geen stabiele voedingsprijzen meer zijn, iets wat we te danken hebben aan het Europese

landbouwbeleid. We spreken dus over volatiele prijzen omdat de grondstoffen continu van prijs veranderen. Iets wat we zelf ook betreuren. Qua consumentengedrag merken we trouwens dat het middensegment onder druk komt te staan. Voor vernieuwingen van merken, privélabelproducten of harddiscountproducten willen klanten wel nog betalen. Consumenten worden dus steeds meer schizofreen: soms laten ze zich helemaal gaan, soms kiezen ze voor supergoedkoop. Maar globaal genomen bieden onze bedrijven zeer goede producten aan tegen een redelijke prijs. Dat maakt ons ook zo gegeerd op de exportmarkt. Die export is de jongste 15 jaar overigens exponentieel gegroeid.” B.M.:Tot slot: Fevia is onderhandelingspartner en bruggenbouwer tussen de leden en de gewestelijke en gemeenschapsoverheden. Dat betekent dat jullie ook over de loonkosten onderhandelen. “Een combinatie van inflatie, loonindexering, een vraag tot koopkrachtverbetering en tegelijk

“Hoe kunnen wij de milieu-impact van voedingsmiddelen verminderen zonder de vitale behoefte van de zes miljard bewoners van onze planeet in gevaar te brengen?”

de concurrentie uit de lagelonenlanden maakt dat de loononderhandelingen voor onze industrie een moeilijke denkoefening zullen worden. Gelukkig kunnen die plaatsvinden in een vooralsnog sociaal rustig klimaat, want de voedingsindustrie is een zeer kwetsbare sector waar de consument zeer snel de gevolgen van acties zou moeten ondervinden. In maart, april 2009 zitten we in elk geval opnieuw aan tafel en ik voorspel nu al op dat vlak moeilijke onderhandelingen.” Patrick Poppe

Oekh fWhjd[h _d ^_]^ gkWb_jo ifehji dkjh_j_ed

GkWb_jo _i ekh fh_eh_jo CJIG>8D c#k# 9j^[]j^hlZ\ &- 7"(*.% 9^ZeZcWZZ` lll#eZg[dgbVcXZ#WZ

Adv. groepsfoto.indd 1

13

03-02-2009 10:23:10


Dossier Voeding / Land- & Tuinbouw Gilbert Houins en Herman Diricks, FAVV

“We zijn veeleer partners dan een controlerende instantie” In 2000 leidde de dioxinecrisis en het gebakkelei op het terrein tussen de verschillende instanties rechtstreeks tot de oprichting van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Sindsdien is het uitgegroeid tot een indrukwekkend orgaan dat internationaal als een voorbeeld geldt en dat vorig jaar meer dan 88.000 inspecties uitvoerde. Gedelegeerd bestuurder Gilbert Houins en directeur-generaal Controlebeleid Herman Diricks mogen terecht trots zijn op bijna 10 jaar FAVV. “Samengevat doet het FAVV – dat in 2000 ontstond uit een fusie van de diensten van het Ministerie voor Landbouw en die van Volksgezondheid – aan risicoanalyse, controlebeleid, crisisbeheer en preventie,” zegt gedelegeerd bestuurder Gilbert Houins in het hoofdkantoor aan de Kruidtuinlaan in Brussel. “Dat doen we in alle schakels van de voedselketen: van toelevering en landbouw over verwerking, groothandel, distributie en transport, tot bij de consument op zijn bord. Ik weet dat het naar buiten toe lijkt alsof we vooral een repressief en veel minder een begeleidend karakter hebben, maar eigenlijk zorgen wij ervoor dat de Belgische voedselketen in zijn totaliteit ‘vertrouwen’ uitstraalt. Dat is niet alleen belangrijk voor de consument, u en ik dus, maar ook naar alle andere partners en voor de vele export die we kennen.

België exporteert immers een derde van alles wat we zelf produceren.”

Gedragscode In 2007 stuurde het FAVV bijna 600 inspecteurs op pad, naast de nog eens 800 zelfstandige dierenartsen die in opdracht werken. Samen voerden zij in 140.000 bedrijven zo’n 88.000 controles uit. Het FAVV heeft daarvoor vijf eigen labo’s en werkt nog eens samen met 30 andere erkende labo’s. Wat geïmporteerd wordt, wordt gecontroleerd in de Europese landen van herkomst of indien afkomstig van derde landen in de erkende Grensinspectieposten. “88.000 controles: dat zijn er natuurlijk heel veel. En we weten dat eigenlijk niemand graag

Gilbert Houins, gedelegeerd bestuurder FAVV: “Er is goed nieuws voor de bedrijven in de voedselketen: onze federale dotatie gaat omhoog.”

gecontroleerd wordt,” zegt Herman Diricks, die directeur-generaal Controlebeleid is. “Wie is er nog nooit, onderweg met de wagen, aan de kant moeten gaan staan voor een routinecontrole? Zelfs al ben je met alles in orde, dan geeft dat een eigenaardig gevoel. Toch is de voedingsindustrie voor een groot deel zelf vragende partij. Om die controles op een correcte en vooral menselijke manier te laten gebeuren, hebben we zelfs een charter van de inspecteur en controleur opgesteld. In die gedragscode zijn een achttal basisprincipes opgenomen. Gelukkig kunnen we in de meeste gevallen op heel wat medewerking rekenen. En de goede leerlingen uit de klas worden beloond. Dat geldt onder andere voor bedrijven die een uitgebreid autocontrolesysteem hebben opgezet. Speciaal voor de horeca hebben we ook

        

14


Dossier VoeDiNG / LAND- & TUiNBoUW Gilbert Houins en Herman Diricks, FAVV

Herman Diricks, directeur-generaal Controlebeleid: “We weten dat eigenlijk niemand graag gecontroleerd wordt.”

een ‘smiley’ ontworpen waardoor consumenten straks meteen weten welk restaurant een gecertificeerd autocontrolesysteem heeft ingevoerd. Om bedrijven te helpen, hebben we ook vademecums gevalideerd voor elke sector apart. Vandaag is er voor zo’n 82% van de schakels in de voedselketen een vademecum beschikbaar. Preventie en autocontrole zijn immers vaak minder moeilijk dan gedacht. We staan hen daarin met raad en daad bij.”

Hoog aangeschreven En dat loont, want ondanks het feit dat het FAVV een controleorgaan ‘pur sang’ is, scoort het in alle bevragingen bij de actoren zeer goed. Een recente steekproef bij 35 willekeurige bedrijven uit de voedselketen leerde nog dat alle betrokkenen de werking van het agentschap bijzonder hoog aanschrijven. “Uit die bevraging hebben we een SWOT-analyse gedestilleerd en daarop zullen we

ons businessplan voor 2009-2011 schoeien,” zegt Gilbert Houins. “Sterke punten zijn onder andere onze communicatie met de sector, onze website, de bereidwilligheid van de instelling, onze neutraliteit, integriteit en de bekwaamheid van ons personeel. Ook in crisisbeheer zijn we sterk. Een recent voorbeeld: bij het radioactief lek in het Nationaal Instituut voor Radio-elementen in Fleurus eind augustus, werden wij om vijf uur ‘s avonds verwittigd. Nog diezelfde dag waren de monsters in het labo en de dag nadien hadden we uitsluitsel over de mogelijke gevolgen voor onder andere de melkproductie in de buurt. Die bleek gelukkig niet gecontamineerd te zijn. Zulke reactiesnelheid is belangrijk, want de dagen nadien kreeg de melkindustrie zelfs internationaal al vragen over de kwaliteit van de Belgische melk. Uit de SWOT-analyse kwamen uiteraard ook een aantal zwaktes naar voor. Vooral de financiering van het FAVV bleek een heikel punt. Het FAVV haalt zijn werkingsmiddelen uit de dotatie van de federale regering, uit retributies en uit de heffingen die we aan de operatoren doorrekenen. Veel bedrijven vinden dit niet kunnen. Voor hen voelt het aan alsof ze moeten betalen om gecontroleerd te worden, maar we hanteren daar nu eenmaal het solidariteitsprincipe. Dat betekent dus eigenlijk dat een tomatenteler mee opdraait voor de kosten van de controles voor de dolle koeienziekte. Er is niettemin goed nieuws voor de bedrijven in de voedselketen, want onze federale dotatie gaat omhoog. Daardoor zullen de heffingen straks omlaag kunnen. We zijn met andere woorden steeds betrokken bij de voedselketen en alle actoren daarin. Het FAVV wil een positief verhaal brengen. We zijn geen loutere controleurs, maar wel degelijk partners.” Meer info: www.favv.be.

Delicatesse Catering, your personal partner in Food Solutions Delicatesse Catering is een snel groeiend cateringbedrijf, gespecialiseerd in de bereiding van warme maaltijden en kant-en-klare vacuüm verpakte gerechten. Dagelijks worden meer dan vijfduizend maaltijden bereid, inclusief dieet- en vegetarische maaltijden, en verdeeld aan huis of naar Collectiviteiten, kinderdag-verblijven, scholen, rusthuizen en distributie. Delicatesse Catering staat garant voor kwalitatieve keukenuitbatingen in verblijfscentra en zorginstellingen. Delicatesse Catering biedt totaal oplossingen, op maat, op het vlak van bedrijfscatering (cafetaria, meetings), vending (drank- en snoepautomaten), recepties, feesten en eventcatering.

Toekomstlaan 22, 3600 Genk Tel. 089/845.845, Fax 089/845.846 info@delicatessecatering.be www.delicatessecatering.be

“Het FAVV haalt zijn werkingsmiddelen uit de dotatie van de federale regering, uit retributies en uit de heffingen die we aan de operatoren doorrekenen. Veel bedrijven vinden dit niet kunnen.”

15

Geert Spapen zaakvoerder

Erik Coenegrachts account man.

Tommy Goukens operations man.


Dossier Voeding / Land- & Tuinbouw Bedrijfsprofiel

SIP-WELL

8% groeien in tijden van recessie, wat is het geheim? Doorheen weer en wind, dwars door files, lessen steeds meer SIP-WELL-mensen de dorst bij 750.000 werkende Belgen. Het bedrijf werd in 1993 opgericht, intussen goed voor meer dan 20 miljoen liter SIP-WELL-water per jaar. In steeds meer bedrijven en ook bij gezinnen zie je ze: de SIP-WELL-drinkwaterdispensers, al decennia ingeburgerd in vele landen als kostenbesparend alternatief voor duurdere bronwaterflessen, van aan de bron tot bij de klant geleverd zonder tussenpersonen. SIP-WELL waagde in 1993 zijn kans op de moeilijke Belgische markt, waar consumenten te vaak in hun oude kooppatroon vastgeroest zitten. Maar wat bleek? Sinds de installatie van de allereerste waterkoeler in 1994 kende het bedrijf alleen nog maar een opvallend snelle groei. Vandaag staan de hoogtechnologische designwaterkoelers of leidingwaterkoelers bij meer dan 26.000 bedrijven en/of particulieren en de merknaam ‘SIP-WELL’ is sterker dan ooit. Op Europees vlak is de firma meteen een van de grootste spelers, terwijl alle andere grote watermerken in het slop zitten. De firma geniet dus nu volop van het succes dat het de afgelopen 16 jaar opgebouwd

en verdiend heeft, en plaatst en onderhoudt nu meer waterkoelers dan alle andere spelers op de Belgische markt samen. “Onze groei wordt verder aangewakkerd door de huidige economische situatie: bedrijven en gezinnen kiezen steeds meer voor onze besparende oplossingen. Het gaat inderdaad prima met ons. Jaar na jaar stijgt onze omzet. De oorzaak van dat succes is meerledig. Enerzijds bieden we het beste kwaliteitswater aan, anderzijds is onze service onberispelijk én we zijn nog kostenbesparend ook. We zijn het enige bedrijf in België dat waterkoelers ontwerpt, fabriceert, plaatst, levert en onderhoudt,” zegt algemeen directeur Mark Beerts. Om de kwaliteit van haar water te garanderen, laat SIP-WELL in Londerzeel echt niets aan het toeval over. Per uur worden er 1.200 flessen van 19 liter gevuld. Zo is er constant ongeveer drie miljoen water van SIP-WELL in omloop. Per jaar wordt er meer dan 20 miljoen liter SIP-WELL water gedronken, dat is geen toeval! “We hebben vier eigen bronnen, die het kristalwater van op een diepte van 42 meter en dwars door een filtrerende kleilaag oppompen. Dit bestudeerden we samen met de Gentse universiteit. Ons water wordt nauwgezet gecontroleerd door één intern en drie externe

Mark Beerts en David Rubinstein.

labo’s en controleorganismen, en dat op meer dan 200 parameters. Tegelijk worden zowel het bottelingproces als de assemblage van onze waterkoelers van A tot Z met de grootste zorgvuldigheid bewaakt. Ons kristalwater behaalt zo de internationale NSF-norm die veel strenger is dan de Belgische normen. Alle onafhankelijke onderzoeken bevestigen dan ook onze hoogwaardige waterkwaliteit. Dat betekent dat onze waters perfect uitgebalanceerd zijn, licht gemineraliseerd en vol kostbare nutritionele bestanddelen. SIP-WELL-water is zelfs uitermate geschikt voor dieetvoeding en als basis voor babyvoeding. We doen eigenlijk veel meer dan ons wettelijk opgelegd wordt. Noem ons gerust een beetje fanatiekelingen maar ons water is dan ook ons groot kapitaal: we kunnen ons geen enkel risico veroorloven.” Een van de grootste misverstanden die er rond SIP-WELL bestaan, is de kostprijs. Onterecht, zo blijkt. Naast het onovertroffen gebruiksgemak – de milieuvriendelijke hervulbare polycarbonaatflessen worden in weer en wind gewoon aan huis geleverd – de smaak en de gezondheidsaspecten, is SIP-WELL zelfs kostenbesparend. “Vergelijkend prijzenonderzoek van bronwaters en flessenwaters onder andere

16


Dossier Voeding / Land- & Tuinbouw Bedrijfsprofiel

in Test Aankoop leerde dat we de goedkoopste literprijs aanbieden, zelfs bij kleine afnames. We opereren daarbij via vier servicedepots in het hele land die een fijnmazig netwerk garanderen, dichtbij de klant, dat via onze moderne dispatching in real time wordt beheerd. Onder het motto ‘think national, act local’ zijn we zo zeer lokaal aanwezig. 50 servicewagens zorgen ervoor dat iedereen op tijd zijn gezond water aan huis krijgt. Fouten zijn tot een minimum herleid met PDA’s, barcodescanners, GPS en noem maar op. Eigenlijk kun je dan ook geen enkel tegenargument meer bedenken om geen SIP-WELL-water in huis halen,” zegt Beerts die net zoals de circa 90 personeelsleden duidelijk gepassioneerd is door water. Al die personeelsleden zijn trouwens speciaal opgeleid in een extern trainingsinstituut met betrekking tot hygiëne en voedselveiligheid.

Nieuw: Sip & Go Om te kunnen blijven groeien, blijft SIPWELL continu in beweging en investeren. De bottelarij in Londerzeel, die in oktober vorig jaar in aanwezigheid van Vlaams minister voor Innovatie Patricia Ceyssens werd geopend, is

een van de modernste in Europa. Sensoren, een machinale snuffelaar en andere hoogtechnologische toepassingen, controleren het water op elk moment van het productieproces. Tegelijk wordt in de eigen ontwikkeling & onderzoekafdeling doorlopend gezocht naar verbeteringen en nog meer gebruiksgemak voor de eindgebruiker. Je zou kunnen zeggen dat SIP-WELL elke keer opnieuw het (warm of koud) water uitvindt. Zo kunnen de SIP-WELLkoelers al jaren bruiswater leveren, of warm water tot 90 graden voor wie op kantoor of thuis zin heeft in een thee of soepje. “We brengen in mei opnieuw twee nieuwe producten op de markt. De knappe Sip & Goflesjes van een halve liter die je kan vullen aan de waterkoeler, waardoor je ook onderweg van het SIP-WELL-water kunt genieten en die je gemakkelijk kunt meenemen in de wagen of als je gaat sporten. Eenvoudiger en goedkoper is niet te vinden. Omgerekend betekent dit dat je zo’n 20 eurocent voor een halve liter water betaalt: ga maar bijvoorbeeld eens in een tankstation

een flesje water kopen en je zult het grote verschil merken. De flesjes zijn niet alleen trendy, maar ook milieuvriendelijk want ze gaan wel tot 1.000 keer mee en zijn gemakkelijk in de vaatwasser te stoppen. Daarnaast brengen we nieuwe 10-liter lichtgewicht flessen in hippere kleuren op de markt die passen op de waterkoelers. De 10-liter fles kreeg ook een ergonomisch handvat mee. Daarmee mikken we vooral op gezinnen, particulieren en bedrijven die in huis een knappe design-waterkoeler kunnen laten plaatsen die door Axel Enthoven, een van ‘s lands meest vooraanstaande designers, werd ontworpen. Toen we in 1993 startten, waren we immers nog verplicht om met Amerikaanse vijf gallon-flessen te werken, goed voor 19 liter water. Ook ons transport is daarop afgestemd, maar flessen van bijna 20 kg blijken soms minder hanteerbaar voor gezinnen en het zwakke geslacht in huis, de man dus (lacht). Ook daar hebben we nu dus een oplossing voor gevonden met de 10-liter designfles.”

Technologielaan 3, 1840 Londerzeel Tel.: 078-05 20 53, Fax: 052-89 09 71 sales@sipwell.com, www.sipwell.com

17


Dossier Voeding / Land- & Tuinbouw

Dossier Voeding / Land- & Tuinbouw

Bedrijfsprofiel

Dominique De Vos, Edan Business Solutions

“AX-platform bevat standaard heel wat oplossingen voor de voedingssector”

Supefra nv

Milieu- en kostenbewust produceren voor de klant

Hoe kan een softwarepakket helpen om hygiënestandaarden, kwaliteitsnormen en traceerbaarheid overzichtelijk en beheersbaar bij te houden? Het Gentse Edan Integrator specialiseert zich al jaren in het optimaliseren van bedrijfsprocessen in de voedingsindustrie. Een gesprek met managing partner Dominique De Vos.

Supefra, een voedingsbedrijf uit Tienen, startte in 1988 met vacuümbereidingen voor grootkeukens, traiteurs en andere afnemers. Ondertussen is de hoofdbusiness verschoven naar zoete bereidingen en zoekt het bedrijf dag na dag naar innovatieve en energiebesparende producten.

Lekker eco!

Peter Veeckmans.

“Wij maken al jaren allerhande zuivelbereidingen en roomrijst, en blijven sleutelen aan de recepten om ons aanbod af te stemmen op de vraag van onze klanten. We denken daarbij ook verder dan het product alleen, maar houden ons ook bezig met de optimalisatie van de randvoorwaarden zoals verpakkings- en transportkosten. Zo boden wij onze industriële klanten enige tijd geleden aan om over te stappen naar buidelverpakking in plaats van de emmerverpakking die traditioneel gebruikt worden, wat toch een aanzienlijke kostenbesparing is zowel op verpakking, opslag en transport. Meer dan 50 % van onze klanten zag het voordeel van ons aanbod en schakelden over.”

Dominique De Vos, managing partner.

B.M.: Waarom richten jullie zich specifiek tot de voedingssector? Dominique De Vos: “Met Edan zijn we al een 15-tal jaar gold certified partner van Microsoft. Het standaard MS Dynamics AX-pakket bevat al heel wat componenten die specifiek tegemoet komen aan de noden van de voedingsindustrie. Vul dat aan met onze consultants die werden gerekruteerd in de voedingsindustrie en de inmiddels opgebouwde referenties, en je krijgt de drie belangrijkste redenen voor onze specialisatie in deze niche.”

Meer mogelijkheden in de toekomst Supefra werd enkele jaren geleden opgenomen in de groep van het zuivelbedrijf Olympia. “Dit geeft ons meer kansen om niet alleen in onze zoete bereidingen maar ook in de zoute gerechten te blijven innoveren voor onze klanten en mee te denken in nieuwe concepten. Voor ons komt de klant met zijn vraag altijd op de eerste plaats. Onze flexibiliteit is een van onze sterke punten. We merken dat dit, in combinatie met onze focus op kostenbesparing, zeer sterk geapprecieerd wordt bij onze klanten.”

B.M.: Personeelsleden met een verleden in de sector is één zaak, maar hoe breng je de problemen van je klanten echt in kaart? “In 2008 hebben we over de hele Benelux circa 1.500 CEO’s, CFO’s, e.d. uit de voedingsindustrie geïnterviewd met als belangrijkste vraag: ‘Van welke bedrijfsprocessen ligt u ‘s nachts wakker’. Op die manier konden we optimaal in de huid van onze klant kruipen. Een van de belangrijkste zaken die voortkwam uit deze enquête was de complexe wetgeving met betrekking tot etikettering. Op een rondetafelconferentie hebben we een specialist ter zake de wetgeving daaromtrent uit de doeken laten doen voor onze klanten. Daarna stelden we onze specifieke softwareoplossing voor.” Meer info: www.edan.be.

Sint-Maurusweg 37, 3300 Tienen,Tel.: 016-82 28 20 Fax: 016-82 26 90, info@supefra.be, www.supefra.be

Jan De Naeyer

18


Dossier Voeding / Land- & Tuinbouw

Dossier Voeding / Land- & Tuinbouw

Willy Coolen, Nutrico

Bedrijfsprofiel

“Voedingssupplementen geven mensen een goed gevoel”

Restaurant Arenberg

“Alleen de beste producten zijn goed genoeg” De culinaire topkwaliteit van restaurant Arenberg in Heverlee is wijd en zijd bekend bij zakenmensen en andere liefhebbers van verfijnde gastronomie. Eigenaar en chef Lieven Demeestere werkt al vanaf de opening in 1996 consequent met producten van topkwaliteit zoals het wild en gevogelte van Buvens NV uit Diest.

Willy Coolen, managing director van de producent van voedingssupplementen Nutrico, ziet mensen steeds vaker grijpen naar voedingssupplementen. De nutritionele sector richt zich trouwens op een veel ruimere groep consumenten dan die uit de sportwereld.

Veeleisende klanten De statige hoeve in de rustige omgeving van het Egenhovenbos waarin restaurant Arenberg huist, is in de zakenwereld een gekend adres voor lunch of diner. Speciaal voor deze groep van veeleisende klanten werd een driegangenmenu à la carte gecreëerd. Zakenpartners kunnen hun menu zelf samenstellen uit negen voor-, hoofd- en nagerechten. Twee stijlvolle vergaderzalen zijn voorzien van alle faciliteiten en staan met een capaciteit van respectievelijk 50 en 80 personen ter beschikking voor seminaries en andere bedrijfsevenementen. Maar het is uiteraard Lieven Demeestere. de beroemde keuken van Lieven Demeestere die de basis is van het succesverhaal achter restaurant Arenberg.

Willy Coolen, managing director.

B.M.: Gezonde voeding en wellness staan in de belangstelling. Profiteert ook de voedingssupplementensector daarvan? Willy Coolen: “Zeker. Niet alleen wie aan sport doet is begaan met zijn gezondheid. Mensen willen zich beter voelen zonder naar geneesmiddelen te moeten grijpen. Ze willen niet elk probleem ‘medicaliseren’ en zoeken naar ‘natuurlijke’ hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan pillen op basis van plantenextracten om een hoger energiepeil te bereiken. Je vindt ze tegenwoordig in elke voedingswinkel. Ik zie voor ons een enorm potentieel in de gezondheidssector. Het is geen toeval dat farmaceutische bedrijven volop nutritionele producten ontwikkelen. Zelfs de cosmetica-industrie verwerkt nutritionele bestanddelen zoals carnitine en pakt daar graag mee uit.”

Veeleisende chef “In mijn keuken werk ik alleen met producten van de beste kwaliteit,” legt Lieven Demeestere uit. “Voor al mijn wild- en gevogeltegerechten doe ik een beroep op Buvens NV. Buvens NV heeft feeling met de wereld van de topgastronomie en levert precies wat ik wil. Naast de kwaliteit is ook de traceerbaarheid van al hun producten gegarandeerd. En uiteraard worden alle regels inzake hygiëne tot in de kleinste details gerespecteerd. Als toprestaurant werken wij enkel samen met topleveranciers.”

B.M.: Doen die voedingssupplementen wel wat ze beloven? Helpt het echt? “De wet verbiedt het om zomaar wat te claimen. Onze sector investeert fors in wetenschappelijk onderzoek. Dat heeft ondermeer geleid tot nutritionele producten voor de behandeling van obesitas. In combinatie met gezonde voeding en voldoende beweging hebben ze een relevant en aantoonbaar effect zoals een efficiëntere vetverbranding.”

Kapeldreef 46, 3001 Heverlee,Tel.: 016-22 47 75 Fax: 016-29 40 64, restaurant.arenberg@telenet.be, www.restaurantarenberg.be Buvens NV, Inustriepark 6, 3290 Diest,Tel.: 013-31 27 14 Fax: 013-31 45 97, info@buvens.be, www.buvens.be

Joris Vandenbroucke

19


Dossier Voeding / Land- & Tuinbouw

Peter Veeckmans, Supefra

Karel Paesmans, Fruitsnacks

“Wij ontwikkellen nieuw concept voor uw zoete en zoute bereidingen”

“Fitte vitaminen op de werkvloer” Dankzij Fruitsnacks genieten, wekelijks, heel wat medewerkers van vers fruit op kantoor. Reeds drie jaar is dit Haspengouws bedrijf gespecialiseerd in het leveren van fruitmanden aan bedrijven. Een gesprek met zaakvoerder Karel Paesmans, laat ons nader kennismaken.

Supefra, een voedingsbedrijf dat al bijna 20 jaar actief is in Tienen, ontwikkelde een revolutionair product voor de retail: het DOY-pack bereide vullingen. De kant-en-klare vulling voor zoete gerechten wordt sinds een jaar in een aantal warenhuisketens verkocht en smaakt naar meer!

B.M.: Hoe werkt Fruitsnacks ? Karel Paesmans: “Ons basisaanbod bestaat uit drie manden. Het gaat van een Small Fruit Snack (4 tot 5kg) over een mand van 7 tot 8 kg (Fruit Fun Pack) tot onze Large Fun pack, die dan weer 10 kg fruit bevat. Er zijn dus Fruitsnacks op maat van ieder bedrijf. De leveringen gebeuren steeds op maandag, door onze eigen koerierdienst, doorheen gans België en Luxemburg.”

Doe het zelf met DOY

Peter Veeckmans.

Supefra ontwikkelt van oudsher zoete en zoute bereidingen en vullingen voor industriële bakkerijen, traiteurs en andere sectoren. Vorig jaar maakte men echter een uitstap naar de retailsector en werd een nieuw soort kant-en-klaar producten ontwikkeld in DOY-packs of sta-zakken. Peter Veeckmans, operational manager van Supefra, vertelt: “We waren op zoek naar een alternatief aanbod voor onze hoogkwalitatieve vullingen. De DOY-packs voor de retail waren een logische keuze. De klant koopt een vulling, voor een aardbeientaart bijvoorbeeld, en combineert dit met een deeg naar zijn eigen smaak. In geen tijd zijn de voorbereidingen voor de taart klaar en kan het baksel de oven in. Op die manier maakt de consument zijn eigen creatie zonder veel tijd te verliezen aan voorbereidingen en opkuis.”

B.M.: Waaruit bestaat een Karel Paesmans. Fruitsnack ? “Elke mand bevat minstens zeven soorten fruit, zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit, rijpheid en smaak. Milieuvriendelijk geteelde appels en peren uit onze eigen boomgaard vormen steeds de basis, in de zomer komen daar aardbeien, pruimen en kersen van bevriende telers met dezelfde hoge kwaliteitsnormen bij. Het Haspengouws fruit wordt aangevuld met zuiders fruit zoals bananen, kiwi’s, nectarines, passie- en citrusvruchten, naargelang het seizoen.” B.M.:Van waar het succes? “Ook op de werkvloer ligt de nadruk steeds vaker op gezonde voeding. De keuze om fruit aan te bieden in plaats van snoep of andere snacks ligt dus steeds meer voor de hand. Het is eens te meer een blijk van appreciatie voor de medewerkers. Daarnaast zijn de lage kostprijs, de grote variatie en de gratis levering op de gewenste locatie, grote troeven van Fruitsnacks. Een mand met blozend, vers fruit geeft uw bedrijf bovendien een positief imago!”

Uitbreiding van het aanbod in aantocht

B.M.: U lanceert nu ook vers fruitsap? “Ja, de Fruittap is net op de markt. Een handige box, met tapkraantje, met vijf liter puur appelsap. Op dit moment bieden we vier smaken aan: helder appelsap, troebel appelsap, appel-perensap en appel-kersensap. Dankzij dit handige systeem loop je niet meer met flessen te zeulen en kan je ongestoord genieten van dit pure sap, want de Fruittap is, geopend, zo’n twee maanden houdbaar.” Meer info: http://www.fruitsnacks.be, Tel.: + 32 (0) 11 69 52 80

Waar Supefra vorig jaar startte met twee soorten packs voor zoete bereidingen, volgen dit jaar ook de zoute vullingen. Op die manier biedt het bedrijf een antwoord op de stijgende vraag naar kant-en-klare zoute vullingen voor bijvoorbeeld huisbereide quiches. “Consumenten hebben dezer dagen weinig tijd om zelf te kokkerellen, maar zoeken toch een manier om een persoonlijke toets aan hun gerechten te geven. Met onze DOY-packs is dat perfect mogelijk. Wij creëren voor ons bedrijf op die manier een bijkomende markt met bestaande maar in de toekomst ook met nieuwe producten.” Hilde De Wachter

Luk Weyens

20


Dossier Voeding / Land- & Tuinbouw Piet Vanthemsche, Boerenbond

“De Vlaamse landbouw is efficiënt en heeft een hoge waardecreatie” De voorzitter van de Boerenbond Piet Vanthemsche ziet in de hedendaagse Vlaamse landbouwer een moderne, innovatieve ondernemer die de toekomst zonder vrees tegemoet kan kijken. De agrarische sector is misschien een buitenbeentje in het economische landschap, toch weten landbouwbedrijven zich steeds meer te ontpoppen tot rasechte KMO’s. B.M.: De landbouwsector wordt nog steeds sterk gesubsidieerd. Is ze daardoor wel in staat om flexibel op marktwijzigingen en nieuwe uitdagingen in te spelen? Piet Vanthemsche: “Het subsidieverhaal inzake de landbouw is ingewikkeld, want voedselproductie is geen industrie als een andere. In tegenstelling tot vele andere sectoren verzorgt de voedselindustrie een basisrecht. Daarnaast is landbouw noodgedwongen een activiteit waar veranderingen traag verlopen. Ik geef een voorbeeld. Als de vraag naar melk plots daalt, kan je een melkkoe er niet zomaar toe brengen om te stoppen met melk geven.”

Piet Vanthemsche: “Als de vraag naar melk plots daalt, kan je een melkkoe er niet zomaar toe brengen om te stoppen met melk geven.” (Fotograaf: Jos Verhoogen)

me melkplassen en gigantische boterbergen, liggen ondertussen ver achter ons. Tegenwoordig is de steun vooral op productievoorwaarden gericht.”

“Vlaanderen is als regio marktleider in de productie van diepvriesgroenten, is de tweede inzake varkensteelt en bekleedt de derde plaats in de fruitteelt.”

“De tijden van productgebonden steunmaatregelen die resulteerden in enorme melkplassen en gigantische boterbergen, liggen ondertussen ver achter ons. Tegenwoordig is de steun vooral op productievoorwaarden gericht.”

B.M.: Dus subsidies blijven nodig. Dreigt dit de marktwerking niet te verstoren? Blijven ongezonde bedrijven zo niet kunstmatig in leven? “Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van Europa is in de jaren ‘90 van de vorige eeuw en aan het begin van de 21ste eeuw sterk geëvolueerd. De tijden van productgebonden steunmaatregelen die resulteerden in enor-

B.M.: Is het dichtbebouwde Vlaanderen nog wel geschikt als landbouwregio in een wereld waar steeds meer aan schaalvergroting wordt gedaan? “Jazeker, de cijfers spreken voor zich. Vlaanderen is als regio marktleider in de productie van diepvriesgroenten, is de tweede inzake varkensteelt en bekleedt de derde plaats in de fruitteelt. De Vlaamse landbouw is performant en doet aan een hoge waardecreatie.”

“Landbouwers zijn vandaag heuse ondernemers geworden. Landbouwbedrijven zijn échte KMO’s.”

Bewerkers van grond B.M.: Uitgebreide landbouwzones zijn een schaars gegeven in Vlaanderen. Welke maatregelen kunnen er getroffen worden om de nog beschikbare landbouwgronden te vrijwaren?

21


Dossier Voeding / Land- & Tuinbouw Piet Vanthemsche, Boerenbond

“De landbouw is als sector altijd zeer creatief omgesprongen met de beschikbare ruimte. Door het kluwen van de ruimtelijke ordening te overwinnen, kon de West-Vlaamse diepvriesgroente-industrie de afgelopen jaren bijvoorbeeld een enorme vooruitgang realiseren. Het is goed dat de bevoegdheid over ruimtelijke ordening nagenoeg volledig bij het Vlaamse beleidsniveau ligt, dat maakt de zaken duidelijk en coherent. Toch zitten landbouwers vaak in het defensief. Andere actoren aanschouwen hen vaak als de bewerkers van grond.” B.M.: De ontwikkeling van de landbouw strookt dus niet met de ontwikkeling van andere industrieën? “Landbouw kan perfect bestaan naast en met andere industrieën. In Vlaanderen liggen er nog tal van onderbenutte industriële sites, de zogenaamde ‘brownfields’. Bij de ontwikkeling van nieuwe industriegebieden vragen wij om in de eerste plaats deze ruimtes te benutten voor bedrijven die er kunnen aarden, en niet zomaar landbouwgrond aan te snijden. De Boerenbond staat overigens in nauw overleg met andere ondernemersorganisaties, zoals UNIZO. Ook al lopen onze belangen niet noodzakelijk gelijk, we lopen elkaar zeker niet in de weg.” B.M.: Er wordt goed overlegd tussen de verschillende ondernemersverenigingen, geldt dat ook voor de ondernemers zelf? “Ik zie niet in waarom niet. Landbouwers zijn vandaag heuse ondernemers geworden. Landbouwbedrijven zijn échte KMO’s.” Sascha Luyckx

Minister Kris Peeters portretteert Vlaamse landbouw- en voedingsindustrie Vlaams minister-president Kris Peeters, die ook bevoegd is voor landbouw, stelde onlangs zijn boek ‘Kris Peeters, de boer op’ voor. Daarin geeft hij een verrassende kijk op de landbouw en de voedingsindustrie in Vlaanderen. Het boek portretteert 13 grote en kleine bedrijven, die elk een andere sector vertegenwoordigen. Ze vertellen over de geschiedenis van het bedrijf, hoe ze obstakels overwinnen en nieuwe uitdagingen zoeken. Maar ook hun dromen voor 2020 komen aan bod, een belangrijke tijdshorizont voor het toekomstplan ‘Vlaanderen in actie’. Kris Peeters stelt verwonderd vast hoeveel ‘parels’ de Vlaamse agrovoedingssector telt, hoewel Vlaanderen zich daar niet van bewust is. Wie weet dat Vlaanderen een van de grootste exporteurs ter wereld is van peren, varkensvlees en diepvriesgroenten? Of dat 45% van onze voedingsproducten naar het buitenland gaat? Doorheen het boek zijn nog tal van interessante weetjes terug te vinden. Als afsluiter van het boek geeft de Leuvense landbouweconoom Eric Tollens een beschouwing over de Vlaamse land- en tuinbouw en het wereldwijde voedselvraagstuk. Hij blikt vooruit naar 2020 en meent dat de Vlaamse landbouw makkelijk kan overleven, mits het doorvoeren van schaalvergroting en doorgedreven specialisatie. Onze buurlanden staan op dat vlak immers al veel verder en daar zijn de bedrijven gemiddeld ook groter. (‘De boer op. Een verrassende kijk op de Vlaamse landbouw en voedingsindustrie’ – Borgerhoff & Lamberigts, 21,5 euro)

A m b a c h t e l i j k e

F i j n e

V l e e s w a r e n

Specialiteit filet d’Anvers, erkend streekproduct ! IFS higher level gecertificeerd voor ambachtelijke drooggezouten fijne vleeswaren zoals: l filet d’Anvers l mosterdspek l Toscaans spek l kip kap l gekookte hammen l hespenspek

Industriepark 1131 - Groenmolenstraat 7 - 3570 Alken Tel.: 011 31 31 88 - fax: 011 31 66 92 - www.schepersnv.com - info@schepersnv.com

22


Leer van de talenten van anderen. De grootste schat aan informatie voor ondernemers vindt u bij... de ondernemers zelf. Bij mensen die elke dag in de praktijk staan en die een jarenlange ervaring en knowhow opgebouwd hebben. Om u toegang te geven tot deze waardevolle bron, lanceert UNIZO “Ondernemerscoach”. Een uniek programma waarbij u via ervaringsuitwisseling, kennisoverdracht en handige tools uw capaciteit om te ondernemen aanzienlijk verbetert. Van HRM over innovatie tot ICT. Bovendien hebt u recht op een gratis scan. Laat uw zaak doorlichten rond energie of transport en ontdek wat en hoe het nog beter kan. UNIZO-leden krijgen voorrang én een mooie korting.

MEER INFORMATIE?

ondernemerscoach@unizo.be of 02 238 07 63 Katleen Walckiers WWW.ONDERNEMERS-COACH.BE

Een initiatief van:

In samenwerking met:

WWW.ONDERNEMERS-COACH.BE


“Er wordt nog veel te dikwijls bespaard op brandveiligheid” Er beweegt van alles op het vlak van veiligheid in de bouwsector en dan vooral op het gebied van de brandveiligheid en de zogeheten ‘Bijlage 6’ voor industriële gebouwen. Manager Magazines bracht daarom enkele specialisten van de overheid, de brandweer en de industriebouw rond de tafel in een professionele seminarieinfrastructuur van het Kobbegem Hof in Asse.

B.M.: Laat ons meteen overgaan tot de actualiteit. Het nieuwe ontwerp KB Basisnormen - Bijlage 6 ‘Industriële gebouwen’ is sinds kort van kracht. Een goede zaak? Guy Van de Gaer (Brandweervereniging Vlaanderen): “Zeker en vast. Twintig jaar geleden werd er op Europees niveau al bepaald aan welke vereisten een woning of gebouw moet voldoen. Op de tweede plaats stond toen de brandveiligheid. Maar uiteindelijk blijken daar maar weinig mensen in geïnteresseerd. Het idee van ‘het brandt alleen bij de buurman’ leeft nog veel te veel. Waar vroeger niet eens een lat lag, is die nu met ‘Bijlage 6’ gelijk gelegd op het gebied van de indeling van industriegebouwen, structurele elementen en grootte van het compartiment, actieve brandbeveiliging (detectie, RWA, sprinkler), evacuatie van de hulpploegen, enzovoort. De brandweercommandant heeft nu een wettelijk kader waarop hij kan terugvallen.” Guy De Wilder (GDW Security): “Laat ons inderdaad hopen dat dit KB ervoor zorgt dat we een uniforme benadering krijgen in heel België. Vroeger was branddetectie in Wallonië verplicht voor alle gebouwen, in Brussel enkel voor huurwoningen en in Vlaanderen helemaal niet. Dat leidde tot absurde situaties waarbij de regelgeving aan de ene kant van de straat anders kon zijn dan die aan de andere kant. En eigenaars die een appartement verhuurden in Brussel plaatsten wel een detectiesysteem in het verhuurde appartement, maar daarom niet in hun appartement dat ze betrokken in hetzelfde flatgebouw.” Stefaan Maekelberg (ministerie van Binnenlandse Zaken, Directie Preventie): “Het probleem moeten we zoeken in de staatshervorming die van België een federale staat maakte. De bevoegdheid voor de regelgeving

De deelnemers aan het debat • Stefaan Maekelberg van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Directie Preventie, en verantwoordelijk voor de wetgeving, sensibilisering en opleiding rond brandpreventie. • Guy Van de Gaer, directeur van de Brandweervereniging Vlaanderen en commandant van het korps van Heist-op-den-Berg, nauw betrokken bij de brandweerhervormingen. • Johan Deburchgrave en Jef Reynders van Promat, specialist op het vlak van passieve brandbescherming (van draagconstructies, vloeren, wanden, plafonds, doorvoeringen, glas, enzovoort). • Guy De Wilder van GDW Security dat al 30 jaar totaaloplossingen aanbiedt op het vlak van inbraak- en branddetectie, camerabewaking en toegangscontrole. • Stijn Vandersanden van Rockwool Belgium, fabrikant van rotswol isolatie voor onder andere isolatietoepassingen in woningen en industriële gebouwen.

24


Dossier Safety & Security

structuren en isolatie zorgen voor meer gevaar, zeker voor de interventieploegen die naar binnen moeten gaan. En het risico op ‘flash-over’ of vlamoverslag wordt soms groter door het gebruik van sommige materialen. En wat trouwens met latere bestemmingswijzigingen en dergelijke?”

inzake brandveiligheid was verdeeld over de gewesten en gemeenschappen. Voor de algemene bepalingen lag en ligt de bevoegdheid echter nog steeds bij de federale overheid, maar wij mogen de bestemming niet aanduiden. Toch proberen we creatief te zijn. Ik mag dan wel niet de bestemming aanduiden en zeggen dat het om een rusthuis of ziekenhuis gaat, maar ik kan wel schrijven dat ik voor mensen die minder mobiel zijn de nodige voorzieningen moet treffen. Uiteindelijk moeten we zo ver komen dat in heel Europa één lijn getrokken wordt in de reglementeringen. We hebben nog een lange weg te gaan, dat weten we, maar het is met dit KB de eerste maal dat we op federaal vlak deze equivalente veiligheid kunnen creëren voor alle industriële gebouwen in België. Tegelijkertijd geven we zo de aanzet tot de zogeheten ‘Fire Safety Engineering’.”

Guy Van de Gaer, Brandweervereniging Vlaanderen “Het blijft jammer dat we bij een plaatsbezoek een aantal adviezen meegeven en nadien moeten vaststellen dat daar in 95% van de gevallen niets mee wordt gedaan. Adviezen met betrekking tot bluswatervoorzieningen bijvoorbeeld worden in 65% van de gevallen niet gevolgd.”

Boeman

Guy De Wilder, GDW Security “Vroeger was branddetectie in Wallonië verplicht voor alle gebouwen, in Brussel enkel voor huurwoningen en in Vlaanderen helemaal niet. Dat leidde tot absurde situaties waarbij de regelgeving aan de ene kant van de straat anders kon zijn dan die aan de andere kant.”

B.M.:Wordt er dan te weinig aandacht besteed aan de brandveiligheid in de ontwerpfase? Guy Van de Gaer (Brandweervereniging Vlaanderen): “Inderdaad. Dikwijls geven wij als brandweer een advies en wordt dat dan toch niet opgevolgd of denkt men er pas aan op het eind van de rit, als de graafmachines al klaarstaan. Als we dan richtlijnen geven die onverwachte kosten met zich meebrengen, is de brandweer natuurlijk de boeman.”

B.M.: Wat houdt ‘Fire Safety Engineering’ in? Stijn Vandersanden (Rockwool): “Dat wil zeggen dat men de wetenschappelijke en technische kennis op het gebied van brandveiligheid aanwendt om de vereiste brandveiligheidsprestaties te behalen. Maar er schuilt ook een addertje onder het gras. De berekeningen en simulaties die bij Fire Safety Engineering gebeuren, worden namelijk vaak misbruikt om aan te tonen dat het allemaal ook minder kan. Gewoon om kosten te besparen. Met cijfers en simulaties kan je aantonen wat je wilt. Wat ons verontrust aan het nieuwe KB of ‘Bijlage 6’ is dat er bij de bepaling van de maatgevende brandbelasting te weinig rekening gehouden wordt met de zogeheten gebouwschil. Lichtere

Stefaan Maekelberg, ministerie van Binnenlandse Zaken “We hebben nog een lange weg te gaan, dat weten we, maar het is met dit KB de eerste maal dat we op federaal vlak deze equivalente veiligheid kunnen creëren voor alle industriële gebouwen in België.” Johan Deburchgrave (Promat): “We hoorden al dat het een complexe wetgeving is, maar het is duidelijk dat er nog te veel onder kostendruk bespaard wordt op brandveiligheid. Er worden misschien wel brandwerende deuren geplaatst en attesten afgeleverd, maar waar zit de controle van bij de start van de productie tot de – correcte – plaatsing? Voor ons mag gerust de derdepartijencontrole ingevoerd worden, want hier en daar wordt een papieren, valse veiligheid gecreëerd waar niemand mee gebaat is. Ik wil niet beweren dat er aannemers met malafide bedoelingen zijn, maar ik pleit wel voor meer controle.”

25


Dossier Safety & Security

Guy De Wilder (GDW Security): “Je kunt je ook afvragen waarom de overheid de bouwheren niet zou sensibiliseren door, naar analogie van de fiscale steunmaatregelen voor inbraakpreventie, waarbij bedrijven genieten van een bijkomende investeringsaftrek van 22,50% en een bijkomende aftrek van de kost voor 120% en particulieren 690 euro fiscale aftrek kunnen krijgen, ook brandpreventie fiscaal interessant te maken.”

Eén op de drie bedrijfsbranden aangestoken? Nauwgezette statistieken met betrekking tot branden zijn er niet, maar geschat wordt dat er in ons land zo’n 26.000 brandhaarden per jaar zijn, waarvan de helft niet bij particulieren. “Branden zijn steeds te wijten aan menselijke fouten of nalatigheid enerzijds of technische mankementen anderzijds,” zegt Guy Van de Gaer, directeur van Brandweervereniging Vlaanderen. “Onderzoek heeft aangetoond dat bij één op de drie bedrijfsbranden kwaad opzet in het spel is. We merken alleszins dat bedrijven die te maken hebben gehad met een brandhaard, zich plots super beveiligen. Het zou beter zijn dat iedereen dat van meet af aan doet. Zeker als je weet dat de helft van de bedrijven die met een zware brand te maken krijgt, binnen vijf jaar failliet gaat.”

Stijn Vandersanden, Rockwool Belgium “Wat ons verontrust aan het nieuwe KB of ‘Bijlage 6’ is dat er bij de bepaling van de maatgevende brandbelasting te weinig rekening gehouden wordt met de zogeheten gebouwschil. Lichtere structuren en isolatie zorgen voor meer gevaar.”

Stefaan Maekelberg (ministerie van Binnenlandse Zaken): “We zijn in elk geval met onder andere de Orde van de Architecten aan het onderhandelen om dit mee in het basispakket van hun opleiding te laten opnemen. Het probleem is dat de wetgeving vandaag niet aan de bouwvergunning is gekoppeld. Dat zou nochtans wel een en ander kunnen oplossen.”

Jef Reynders (Promat): “Waar zit de architect eigenlijk in dit verhaal? Als zijn ontwerp niet voldoet aan de energienormen, wordt hij op het matje geroepen. Maar wat als hij niet voldoet aan de normen inzake brandpreventie? Vanuit de sector vinden wij ook dat er te weinig rekening wordt gehouden met brandpreventie bij het ontwerp, mede door een gebrek aan kennis.” B.M.: Inderdaad. Zijn architecten of aannemers dan niet verantwoordelijk of aansprakelijk? Guy Van de Gaer (Brandweervereniging Vlaanderen): “Het is sowieso een gedeelde verantwoordelijkheid waarbij de aansprakelijkheid deels bij de architect zal liggen, maar ook bij de uitvoerder of de vakman. Het blijft echter jammer dat we bij een plaatsbezoek een aantal adviezen meegeven en nadien moeten vaststellen dat daar in 95% van de gevallen niets mee wordt gedaan. Adviezen met betrekking tot bluswatervoorzieningen bijvoorbeeld worden in 65% van de gevallen niet gevolgd. Bovendien zou een bouwheer zelf ook meer controle moeten uitvoeren of laten uitvoeren. Dikwijls stel ik namelijk als brandweerman vast dat hij ondanks een waterdicht lastenboek op het vlak van brandpreventie geen waar heeft gekregen voor zijn geld.”

Jef Reynders, Promat “Waar zit de architect in dit verhaal? Als zijn ontwerp niet voldoet aan de energienormen, wordt hij op het matje geroepen. Maar wat als hij niet voldoet aan de normen inzake brandpreventie?” Guy De Wilder (GDW Security): “Misschien kan men een soort van labelling invoeren waarbij zichtbaar wordt aangeduid dat een bedrijf volledig gecertificeerd is op het vlak van bedrijfspreventie en dergelijke? In elk geval pleiten wij ook voor meer overleg tussen alle actoren. Vermeende kennis is erger dan onwetendheid. We kunnen er allemaal uit leren.” Patrick Poppe (Foto’s: Bart Vandermeersche) Dit debat vond plaats in Kobbegem Heof (Domberg 2b, 1730 Asse, www.kobbegemhof.com).

Vijf tips van onze specialisten • Investeer niet alleen in het voorkomen van diefstal en inbraak. • Houd bij de ontwerpfase al rekening met brandpreventie. • Verwacht daarbij het onverwachte: het brandt heus niet alleen bij de buurman. • Veiligheid heeft zijn prijs: hier kan je niet op besparen. • Slechte of goede brandpreventie kost bijna evenveel.

Johan Deburchgrave, Promat “Het is duidelijk dat er nog te veel onder kostendruk bespaard wordt op brandveiligheid. Er worden wel brandwerende deuren geplaatst en attesten afgeleverd, maar waar zit de controle van bij de start van de productie tot de – correcte – plaatsing?” 26


Safety & Security Bedrijfsprofiel

GDW Security

“Veiligheid is het onverwachte verwachten” Volgend jaar blaast GDW Security haar 30 kaarsjes uit. Wat ooit als een eenmanszaak begon, groeide uit tot een gevestigde waarde in de veiligheidssector. Het aanbieden van totaalconcepten, zonder toegevingen te doen op het vlak van service, loopt als een rode draad door het succesverhaal. Stichter en afgevaardigd bestuurder Guy De Wilder geeft tekst en uitleg. Hoe kwam u in de veiligheidssector terecht? “Puur toevallig,” antwoordt Guy De Wilder prompt. “Aanvankelijk voerde ik elektriciteitswerken uit, tot op een dag een klant me vroeg of ik ook een alarminstallatie kon plaatsen. Natuurlijk was het antwoord ‘ja’, alleen wist ik toen nog niet goed wat de gevolgen van die ‘ja’ precies waren (lacht). Na die ene vraag volgende er nog anderen, wat me op een zeker ogenblik voor de keuze plaatste. Verder doen met elektriciteitswerken of resoluut de kaart van de veiligheidssector trekken. Zoals inmiddels duidelijk geworden is, werd het de veiligheid.”

“Klanten willen niet alleen één partner voor al hun veiligheidsvraagstukken, ze willen ook een partnerschap op lange termijn uitbouwen. En dat is precies hoe wij het zien.” Middelgrote speler Na 30 jaar gaat GDW Security er prat op een aparte plaats in de veiligheidssector in te nemen. “Qua omvang zijn we vrij uniek,” legt De Wilder uit. “Boven ons bevinden zich een aantal multinationals. Zij werken op een andere manier dan wij, hebben ook een ander cliënteel, kortom: ze hebben een eigen markt waarop wij ons niet begeven. Kijk je naar de kleinere spelers, dan merk je dat die ook gevoelig kleiner zijn dan wij. Om die reden claimen wij het etiket middelgroot, wat enkele sterke voordelen in zich draagt. Bij ons kan

Guy De Wilder en familie.

de klant het beste van twee werelden combineren. Enerzijds zijn we voldoende groot om aan al zijn verzuchtingen tegemoet te komen. Tegelijkertijd bieden we hem een gepersonaliseerde dienstverlening aan, wat niet los gezien kan worden van het uitgesproken familiale karakter van GDW Security.”

Eén aanspreekpunt “Wanneer ik de optelsom maak, kom ik aan meer dan 5.000 systemen die verspreid over België en Luxemburg in werking zijn. Kijk, ons groot schaalvoordeel is dat we één totaalconcept kunnen aanbieden. Veiligheid is een huis met vele kamers. Dit gaat van inbraak- en branddetectie, over toegangscontrole, tot de meest diverse camerabewakingssystemen. Dikwijls zijn deze systemen in één geheel geïntegreerd. We leven in een economische realiteit waarbij steeds vaker één aanspreekpunt gevraagd wordt, de zogenaamde ‘one-stop-shop’. Met ons ruim aanbod komen we hieraan tegemoet. Bekijken we de zaken vanuit een ander oogpunt, dan springt in het oog dat we in de meest diverse sectoren en op uiteenlopende plaatsen werkzaam zijn. Onze referentielijst spreekt boekdelen: van grote spelers als Pfizer en Scania, via de publieke sector zoals De Post, de retail H&M, AS Adventure tot een resem KMO’s.”

27

Duurzaam partnerschap

Familiaal, het woord is zonet al gevallen. Vandaag telt GDW Security 32 werknemers, maar in het prille beginjaar 1980 was het een eenmanszaak. “Vaak zie je dat de dagelijkse leiding van familiale ondernemingen in handen van externe bestuurders ligt,” merkt Guy De Wilder op. “Voor zo’n aanpak bedanken wij. Zowel mijn echtgenote als twee zonen werken hier onder eenzelfde dak met zeer veel respect voor de inbreng en de verantwoordelijkszin van onze medewerkers, waarvan het overgrote deel meer dan 15 jaar actief in het bedrijf. Continuïteit is dan ook onze rode draad. Wanneer we het hebben over kwaliteit - we hebben zowel een INCERT, BOSEC als ISO 9001-2000 certificaat op zak zitten - dan spreken we automatisch ook over duurzaamheid. Klanten willen niet alleen één partner voor al hun veiligheidsvraagstukken, ze willen ook een partnerschap op lange termijn uitbouwen. En dat is precies hoe wij het zien.”

Kerkplein 5, 1930 Zaventem Tel.: 02-720 99 90, Fax: 02-725 07 06 info@gdwsecurity.be, www.gdwsecurity.be


business angels netwerk

vlaanderen www.ban.be

Business Angels in de ban van ondernemen Jaarlijks investeren talrijke business angels via BAN Vlaanderen in interessante groeibedrijven. Naast de interessante rendementen zijn ook belangrijk voor de investeerder: • de preselectie door BAN Vlaanderen van goede, investeringsrijpe dossiers • de netwerking en risicospreiding met andere leden • de begeleiding in het totstandkomen van een deal • de exclusieve hefbomen op uw geïnvesteerd kapitaal: Participatiefonds en Ark-Angels Fund

Zoekt u een interessant alternatief voor uw beleggingsvermogen? Bent u als succesvol ondernemer op zoek naar diversificatie van uw investeringsportefeuille? Contacteer dan BAN Vlaanderen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of een gratis toegang tot één van onze events in uw regio via: info@ban.be of via ons kantoor in uw provincie. 28 Adressen op: www.ban.be


Safety & Security Bedrijfsprofiel

Crime Control

Leren omgaan met criminaliteit en agressie in het bedrijf Steeds meer bedrijven krijgen te maken met diefstal en fraude. En ook de gevallen van agressie nemen hand over hand toe. Het Leuvense bedrijf Crime Control helpt organisaties deze negatieve ontwikkeling te bestrijden. Crime Control, dat 10 jaar geleden werd opgericht, telt vandaag 55 medewerkers en is naast België ook in Luxemburg, Frankrijk en Nederland actief. “Let wel, we leveren geen technologie,” zegt medeoprichter en managing director Kris Van Limbergen. “We zijn een opleidings- en consultancybedrijf dat werkt rond 5 thema’s: winkeldiefstal, interne fraude, gewapende overvallen, algemene bewustwording rond beveiliging en verbale agressie. En we richten ons vooral tot de mensen. Onze kernboodschap is dat de allerbeste technologische systemen en de beste bewakers geen enkele zin hebben, als de medewerkers van het bedrijf zelf niet meewerken aan criminaliteitspreventie.”

90% van de shoppers is risicoklant Voor winkeliers heeft Crime Control een weinig prettige boodschap. Volgens het bedrijf houdt liefst 90% van de winkelende klanten een risico in. “Wij gaan ervan uit dat 10% van de aanwezige klanten er sowieso is om te stelen. En dat 80% dat zeker zal doen als ze er de kans toe krijgen. Dat zijn indrukwekkende cijfers, ik geef het toe. Maar stelen of frauderen in winkels is eigenlijk niet zo moeilijk. Wij tonen dat aan via mystery shoplifting, we gaan dus bij wijze van demonstratie zelf stelen. En we doen dat op alle gebruikelijke manieren. Valse retours doen, wisseltrucs, geldmanipulatie, prijzen en verpakkingen verwisselen, enzovoort. Hoewel we geen professionele dieven zijn, staan we er telkens van versteld hoeveel geld we op die manier uit de winkels kunnen halen. Wanneer we onze klanten dan met de beelden van onze shoplifting confronteren, vallen ze soms steil achterover. De oplossing? Je medewerkers ervan bewust maken dat dieven heel subtiel te werk gaan.

Kris Van Limbergen.

Het personeel opleiden om de anonimiteit van de klant te doorbreken. De klant begroeten, kijken wat hij draagt of welke buggy hij bijheeft.”

Omgaan met agressieve klanten Op 27 mei 2008 organiseerde Crime Control een themadag onder de titel ‘Agressie anders benaderd’. Het doel was de aanwezigen een voorstelling te geven van het aanbod van Crime Control in verband met agressiecontrole. De belangstelling was overweldigend. “Dat verbaast me niet,” vervolgt Kris Van Limbergen. “Het agressieprobleem is de laatste jaren spectaculair gegroeid. En bijna iedereen heeft ermee te maken: van ziekenhuizen tot uitzendkantoren, van hotels via het openbaar vervoer en OCMW’s tot banken. Wij bieden onze klanten acht modules aan: omgaan met verbale agressie, telefonische agressie, stressmanagement, assertiviteitstraining, interne conflicthantering, omgaan met moeilijke persoonlijkheden en fysieke weerbaarheid. Let wel, die laatste module heeft niets te maken met gevechtsport. We leren de mensen allerlei technieken aan, niet alleen om agressie te voorkomen maar ook om ze in staat te stellen efficiënt te kunnen reageren op een fysieke agressie.”

Tervuursevest 362-3, 3000 Leuven Tel.: 016-23 11 67, Fax: 016-23 27 75, www.crimecontrol.be

29


Bedrijfsprofiel

Maris - Technical Performers

Hoogwaardige dienstverlening bij technische installaties Maris ambieert de komende jaren zijn groei vooral te realiseren in het segment van de tijdelijke technische installaties. Maris ondervindt immers een stijgende vraag naar technische ondersteuning bij bouwprojecten, festivals, events, beurzen en andere soortgelijke activiteiten. “Met Maris doen we aan een complete en omvattende dienstverlening,” vertelt Johan Maris, “daarom worden we steeds vaker bij bouwprojecten, festivals en beurzen betrokken. We ontlasten promotoren en organisatoren volledig van heikele technische kwesties.” Maris wordt geleid door Johan Maris en Dirk Koopmans. Beiden vullen elkaar aan en creëren zodoende de dynamiek die het bedrijf nodig heeft om toonaangevend te kunnen zijn in de technische dienstverlening. Johan Maris, die destijds zijn eigen technisch installatiebedrijf uit de startblokken hielp, neemt de operationele en commerciële leiding onder zijn hoede, terwijl Dirk Koopmans zijn zakelijke instincten voor het financiële en administratieve luik benut. “We vormen de perfecte zakelijke tandem, en hoewel we onmiskenbaar al enkele successen realiseerden, zijn we zeker nog niet aan onze limiet gekomen,” vertrouwt Dirk Koopmans ons toe.

Bouwprojecten en events Het ontwerpen, plaatsen en onderhouden van allerlei soorten technische installaties omvat bij Maris een veelheid aan dienstverlenende aspecten. Maris kan zowel instaan voor databekabeling, verlichting, toegangscontrole, hoogspanningsvoorzieningen en automatisatie voor winkels en bedrijven, als voor de totale technische dienstverlening bij tijdelijke projecten. Vooral in het segment van de tijdelijke installaties ziet Maris veel groeipotentieel voor de komende jaren. “We merken dat zowel organisatoren van events als bouwbedrijven zich niet tevreden stellen met enkel de huur van technische installaties. Er wordt steeds vaker gevraagd naar technische ondersteuning door gespecialiseerde mensen, en net hierin schuilt de sterkte van ons bedrijf,” vertelt Dirk Koopmans.

Maris In strikte zin bestaat Maris uit twee divisies, zijnde de afdeling van de ‘vaste installaties’

Johan Maris en Dirk Koopmans.

(elektriciteit en beveiligingssystemen in de bouwwereld) en de afdeling ‘tijdelijke technische installaties’ (stroomvoorzieningen, verwarmingssystemen en stellingbouw). Toch treden beide divisies als één geheel naar buiten. “Maris is ondertussen een merknaam geworden, die als één blok in de markt staat,” leggen Johan Maris en Dirk Koopmans uit. Maris buigt inmiddels over een aantal klinkende referenties. Zo levert het Limburgse bedrijf technische ondersteuning bij topevenementen als de Tour de France, De Ronde Van Vlaanderen, de jumpings van Monaco en Cannes en de Olympische Spelen. Bovendien zorgt Maris ervoor dat de beelden van de EXQI-league netjes in de Vlaamse huiskamer terecht komen. “Buiten onze talrijke buitenlandse opdrachten, groeit het aantal nationale activiteiten waarbij we betrokken zijn jaar na jaar. Om ons logistieke apparaat soepel en efficiënt te houden, denken we er aan om in de toekomst verder uit te breiden naar Oost- en West-Vlaanderen en Wallonië,” besluit Johan Maris.

Industrie Beringen-Zuid Zone 3 208 Lochtemanweg 122, 3550 Heusden-Zolder Tel.: 011-43 22 40, Fax: 011-43 68 30 info@marisgroup.eu, www.marisgroup.eu

30


Dossier Vastgoed

Jo Vandebergh, Chief Enabling Officer van Ertzberg

“Ondernemen gaat altijd gepaard met een vleugje idealisme”

Jo Vandenbergh: “Het project Tweewaters beantwoordt perfect aan de noden van de mensen van vandaag.” (Foto: Johan Van Cutsem)

Op het visitekaartje van Jo Vandebergh prijkt de indrukwekkende functietitel Chief Enabling Officer. “Ik maak graag één en ander mogelijk,” legt hij uit. Als hij zijn plannen aan de Leuvense Vaartkom realiseert, zet hij Leuven alvast voorgoed op de wereldkaart. Zijn holding Ertzberg kocht 11 hectare aan verloederde sites en brouwerijgebouwen en tekende er de wijk van de toekomst uit: 1.200 woningen, zelfbedruipend met groene energie, futuristisch, het grootste stadsinbreidingsproject ooit in ons land. Toen hij op z’n 18de zijn eerste autowrak verkocht, had hij nooit durven dromen dat hij op z’n 40ste de toekomst van Leuven mee zou uittekenen.

Geen grijs kantoorgebouw voor Ertzberg. Het rode, eeuwenoude pand in hartje Leuven, de houten, krakende vloeren en het perfect gerestaureerde interieur slaan elke bezoeker murw. Jo Vandebergh past perfect in dat plaatje. Een scherp maatpak, haar met gel naar achteren gekamd en een moderne kuif. Niet het prototype van een verknochte manager, zou je denken. Toch is hij ondernemer in hart en nieren. Zijn avonturisme en fantasie brachten hem van autowrakken over medische informatica naar kinderkleding en vastgoed. Telkens leverde het hem naam en faam op. Maar wat hij nu van plan is in Leuven, tart elke verbeelding (zie kader).

“Ik wist dat er in de Verenigde Staten veilingen bestonden waar professionals wagens per opbod konden kopen. Dat idee wilde ik hier ook vorm geven. Ik kocht een oude loods in Waver en op mijn 23ste opende ik de allereerste autoveiling van het land. Een team medewerkers zorgde ervoor dat we elke week een grote hoeveelheid wagens te koop konden aanbieden. Elke 50 seconden verkochten we een auto, goed voor zo’n 16.000 auto’s per jaar. In het tweede jaar haalden we een omzet van 40 miljoen euro. In 1995 aanvaardde ik een overnamebod van ADT, mondiaal marktleider in de sector.” B.M.: Nadien trad u op als crisismanager van een Europese kinderkledingfabrikant, kocht u het medisch informaticabedrijf Yuse, stapte u in de vastgoedsector en nog veel meer. Stilzitten is u vreemd? “Ik hou van complexiteit en moeilijke, nieuwe situaties. Daar leer je uit. In een complexe situatie gedurfde managementbeslissingen nemen, dat is uitermate interessant. Samen met mensen in het vak de juiste keuzes maken, dát is ondernemen.”

“Ik hou van complexiteit en moeilijke, nieuwe situaties. Daar leer je uit.” B.M.: U krijgt blijkbaar alles voor elkaar waaraan u begint. Wanneer kreeg u de smaak van het ondernemen te pakken? Jo Vandebergh: “Op mijn 18de ben ik gestart met mijn eerste zaak. Ik plantte het grasveld van het ouderlijke huis in Korbeek-Lo vol autowrakken en verkocht die aan garagehouders en carrosseriebedrijven. Mijn vader doceerde elektromechanica aan Groep T in Leuven. Hij bouwde in zijn vrije tijd wrakken om tot zo goed als nieuwe wagens. Zo kreeg ik de smaak te pakken. Al snel kocht ik een eerste gebouw, een oud benzinestation naast de Carrefour in Korbeek-Lo. Ik werd agent van Volkswagen en Audi en verkocht nieuwe en tweedehandse wagens. Zeer succesvol, maar na twee jaar vormde de zaak geen uitdaging meer. Toen ging ik op zoek naar iets nieuws.”

B.M.:Wat voelt u zich het meest: ondernemer of manager? “Zeker ondernemer. Er is een groot verschil tussen een ondernemer en een manager. Ik ben ondernemer in de eerste plaats, maar mijn medewerkers zijn stuk voor stuk goede managers.”

Luisterbereidheid B.M.:Wat zijn de kwaliteiten van een goede ondernemer? “Een goede luisterbereidheid. De goede ondernemers die ik ken, hebben een luisterend oor. Zo kan je kansen waarnemen en voel je de noden van de markt. Als je dat voelt, kan je met het juiste product op het juiste moment

B.M.: Dat is behoorlijk snel.Wat was de volgende uitdaging?

31


Dossier Vastgoed

komen. ‘Time to market’, heet dat. Ook heel belangrijk is dat je permanent bijleert. Anders ga je achteruit. Ik leer door me te omringen met de juiste mensen, mensen die vanuit de inhoud het debat aangaan. Dat resulteert in kennis waarmee je vastberaden onbetreden paden kan bewandelen. Wat je als ondernemer zeker niet uit het oog mag verliezen, is de maatschappelijke relevantie van je acties. Je beweegt in een maatschappij en je mag nooit handelen uit puur eigenbelang van het bedrijf. Er moet altijd een vleugje idealisme bij zijn.”

“De nieuwe wijk is een model van een duurzame stadsontwikkeling: je vindt er geen wagens bovengronds en er wordt gebruik gemaakt van zuivere energie.” B.M.: Dat idealisme brengt ons tot wijk Tweewaters: een volledig nieuwe, futuristische woonwijk, goed voor zo’n 5.000 bewoners en gebouwd volgens het Urban Convenienceprincipe.Wat houdt dat precies in? “Ik heb die visie twee jaar geleden geschreven. De nieuwe wijk is een model van een duurzame stadsontwikkeling, met lokale diensten die de gezinslasten verlagen en het leefcomfort verhogen. Je vindt er geen wagens bovengronds en er wordt gebruik gemaakt van zuivere energie. Het heeft ons veel moeite gekost om de 11 hectare aan de Vaartkom in Leuven te kunnen kopen. Het grootste stadsproject ooit, ja, maar dat we nu in onze eigen stad de uitgelezen kans krijgen om een nieuwe wijk te ontwikkelen, maakt ons wat dat betreft alleen maar ambitieuzer. Dat brengt wel risico’s met zich mee. En dat risicogevoel botst met de verantwoordelijkheidszin die inherent is aan ondernemen

in je eigen biotoop. Maar ik zou geen betere plek dan Leuven, mijn thuisstad, kunnen kiezen.” B.M.: Het project staat of valt met de goodwill van het stadsbestuur. Hoe kon u burgemeester Louis Tobback en het schepencollege overtuigen? “Door ons project inhoudelijk tot in de details uit te werken. Ons dossier was áf. We hebben twee jaar hard gewerkt om het ontwerp te onderbouwen. De administratie van de stad liet zich kennen als een harde, maar correcte gesprekspartner. De stad eist kwaliteit en wat dat betreft werden we enorm ondersteund door onze ervaren architecten Stéphane Beel en Xaveer De Geyter. De stad Leuven is dus niet over één nacht ijs gegaan. We hebben sterk moeten argumenteren, maar uiteindelijk krijgen we vandaag hun onontbeerlijke steun. Het Wereldnatuurfonds (WWF) toont bovendien interesse voor ons project. We hopen dat de grootste natuurbehoudorganisatie onze wijk zal erkennen als een One Planet Livingproject, zodat het wereldwijd beleidsmensen en ontwikkelaars kan inspireren.” B.M.:Wat maakt deze wijk zo duurzaam? “De duurzaamheidsrace is een internationale wedstrijd. Bedrijven hebben dat te weinig door, denk ik. De basiskennis is er, maar wordt nog veel te weinig toegepast, hier doen we dat wel. Met wijk Tweewaters houden we rekening met alle aspecten die vervlochten zitten in onze samenleving en impact hebben op onze ecologische voetafdruk: energie, afval, water, mobiliteit, consumptie, bebouwde oppervlakte en diensten. Daar waar de basiskennis te kort schiet, gaan we over tot innovatie en creativiteit.”

Beperkt risico B.M.: Het gaat om een gigantische investering. Wat als investeerders afhaken of er geen kopers worden gevonden?

Stadswijk Tweewaters in een notendop Stadsontwikkelaar Ertzberg bouwt in het gebied Tweewaters in Leuven een nieuwe stadswijk. De werken starten in principe begin 2010 en duren tot 2020. Het project is 11 hectare groot en zal 1.200 nieuwe woningen tellen. Het gaat om het grootste stadsontwikkelingsproject in ons land en de allereerste CO2-negatieve wijk. Groene energie komt van een warmtekrachtkoppelingscentrale en van 10.000 m2 fotovoltaïsche cellen. Er is ruimte voor een park van 3,5 hectare. De wijk wordt autovrij en duurzame handelaars krijgen korting op de huur. Blikvanger is het 70 meter hoge silogebouw. De silo’s krijgen een woonfunctie. Bovenop de silotorens komt bovendien een nieuwbouwvolume met onder meer een hotel en een publiek, panoramisch platform. Toparchitecten Stéphane Beel en Xaveer De Geyter hebben het stedenbouwkundig masterplan ontworpen. Info: www.tweewaters.be

32

“Het risico is beperkt. We zijn financieel een solide bedrijf en de gronden die we hebben aangekocht, zijn sowieso een goede investering. Vooral omdat Leuven de perfecte plaats is om in vastgoed te investeren. Het aanbod zal de vraag nooit inhalen. We brengen de woningen ook gefaseerd op de markt zodat er geen overaanbod is. We beginnen pas met een fase als we 35% van de woningen hebben verkocht. Voor de toekomstige kopers is het een degelijke investering. Weet je dat het energieverbruik in onze woningen 80% lager zal liggen dan elders?” B.M.: Kan de economische crisis geen roet in het eten gooien? “Toen ik van start ging met het project was er van een crisis nog geen sprake. Als ik toen had gekozen voor gewone appartementen, dan was ik er vandaag misschien niet zo gerust op. Nu krijg je een heel ander verhaal. De klemtoon ligt op duurzaamheid, innovatie, en dat is maar goed ook. Daardoor krijg je een uniek aanbod zoals je dat nergens anders vindt. Dit project beantwoordt perfect aan de noden van de mensen van vandaag. De interesse is trouwens enorm.” B.M.: Heel de stad kent het project. Ertzberg richt zelfs een tentoonstelling in over het project. Hoe is de respons? “Overweldigend. De tentoonstelling en de projectwebsite lokten al 20.000 bezoekers. We hebben een glossy magazine in alle bussen in Leuven verdeeld, zodat iedereen op de hoogte is. Dit project is immers goed voor de hele stad. De buurtbewoners zijn we persoonlijk gaan informeren. Op die manier creëer je goodwill en krijg je veel voor elkaar.” Bart ClaesDossier ViLVoorDe

Burgemeester Marc Van Asch

“Economische ontwikkeling moet evenwichtig gebeuren” Vergeet alle clichés over Vilvoorde. Anno 2009 gaat de gemeente er prat op een ambitieuze mediastad te zijn, weliswaar zonder dat dit streven ten koste zou gaan vaan een gezonde en evenwichtige ontwikkeling. Een tweetal jaar geleden erfde Marc Van Asch de burgemeesterssjerp van Brabants trekpaard Jean-Luc Dehaene. Met hem hadden we het over het Vilvoorde van vandaag en morgen. Vilvoorde heeft zijn oude gewaden afgelegd. De stad die lange tijd haar industrieel verleden meesleepte, is niet meer. Wat in de plaats kwam? Een stad met eigentijdse projecten. Het nauw samengaan van wonen en werken is hierbij een belangrijk

Burgemeester Marc Van Asch: “Wist u dat we ook een erg groene stad zijn?”

uitgangspunt. “Vilvoorde promoot zich natuurlijk als centrumstad, maar vooral ook als een stad die tekent voor een evenwichtige ontwikkeling,” merkt burgemeester Marc Van Asch op. De toon is gezet. B.M.: Vilvoorde is een mix van industrieel verleden en een uitgebreid en divers gamma moderne bedrijven. Kunt u zich in dit beeld vinden? Marc Van Asch: “Deels wel. In het verleden was de welvaart van de stad overduidelijk te danken aan de industriële activiteiten die er plaatsvonden. Het is een traditie waar lang mee geworsteld is, maar inmiddels is die bladzijde omgeslagen. Al die bedrijven, en dan denk ik bijvoorbeeld aan Delacre of Renault, zijn doorheen de jaren weggetrokken. In de plaats kwamen nieuwe ondernemingen, die dit verlies aan tewerkstelling wisten op te vangen. De realiteit van vandaag is er één waarbij Vilvoorde als stad meer arbeidsplaatsen aanbiedt dan haar eigen actieve bevolking talrijk is. Een heleboel mensen

34

komen om beroepsredenen naar Vilvoorde, ook uit Brussel, wat vroeger toch wel anders lag.”

“Het leger heeft besloten haar kazerne te sluiten en Vilvoorde te verlaten. Ook dat is een aanzienlijke oppervlakte die voor bedrijfsmatige doeleinden kan worden aangewend.” B.M.: U pakt graag uit met het label van Vilvoorde als mediastad? “Klopt. Wij trachten Vilvoorde inderdaad als onvervalste mediastad te promoten. De reden ligt voor de hand. Nergens in Vlaanderen vind je zo’n grote concentratie aan bedrijven die op een of andere manier bij de media betrokken zijn. VTM zette destijds de eerste stap door zich in Vilvoorde te vestigen. Inmiddels zijn er daar heel wat bij gekomen: Vitaya, Videohouse, Woestijnvis, Ring TV, noem maar op. In hun zog kwamen verschillende bedrijven die deze mediaspelers met hun specifieke


Dossier Vilvoorde Bedrijfsprofiel

Interprofessioneel Architectenburo Plaza bvba

diensten ondersteunen. Het getuigt beslist niet van misplaatst chauvinisme vast te stellen dat Vilvoorde in deze sector een hip label geworden is.”

“Altijd iemand met de juiste kennis in huis”

B.M.: Er is het mediagebeuren, maar er is ook de ruimere economische ontwikkeling van de stad. Als we het goed voorhebben, kadert dit in een breder project? “Het lijkt me fundamenteel altijd een gezond evenwicht na te streven. Hiermee bedoel ik dat je de economische ontwikkeling van een centrumstad als Vilvoorde niet kan of mag loskoppelen van haar rol als woon- en leefstad. Het industriële verleden van Vilvoorde is alom gekend, maar wist u dat we ook een erg groene stad zijn? Denk maar aan het domein ‘Drie Fonteinen’, toch wel uniek in zijn genre. Naast onze profilering als mediastad, promoten we onszelf als ‘stad aan het water’. Dit vertaalt zich in een ontwikkeling van het gedeelte van de kanaalzone die vertrekt aan de kerk en tot de grens met Brussel doorloopt. En met ontwikkeling bedoel ik niet enkel het voorzien van nieuwe bedrijfsruimtes, maar evenzeer van woningen. De projecten rond het voormalige tuchthuis, dat zich op wandelafstand van het stadscentrum bevindt, voorzien in de bouw van zomaar even 2.000 nieuwe wooneenheden, gespreid over een periode van 15 jaar. De cijfers bewijzen dat je economie en wonen niet los van elkaar mag zien: jaarlijks komen er tussen de 700 tot 1.000 nieuwe inwoners bij. Binnenkort zal trouwens de kaap van de 40.000 overschreden worden.”

“Door de diensten van architecten, een binnenhuisarchitect en een stedenbouwkundige samen te brengen, kunnen we de klanten een oplossing op maat aanbieden,” zegt Peter Bollen van het Interprofessioneel Architectenburo Plaza uit Vilvoorde. Die manier van werken heeft de vennootschap al veel opdrachten opgeleverd.

Totaalpakket Het begon 25 jaar geleden als een toevallige samenwerking, maar in 1987 besloten architecten Peter Bollen en Hugo Janssens hun almaar regelmatiger wordende samenwerking in een vennootschap te bestendigen. “Door er met Johan Casteels nog een binnenhuisarchitect bij te betrekken, kunnen we de klanten een totaalpakket aanbieden,” zegt Peter Bollen. “Als de klant met een specifieke vraag komt, hebben we altijd iemand in huis die kan helpen. En voor erg technische vragen doen we indien nodig een beroep op externe studiebureaus.”

Bedrijven in de kazerne B.M.: Men klaagt in de regio Vlaams-Brabant steen en been over een tekort aan bedrijfsterreinen. Hoe doen jullie het op dit vlak? “Misschien zijn we op dat vlak een beetje de vreemde eend in de bijt. Precies ons verleden creëert heel wat mogelijkheden. Ik had het zonet over de kanaalstrook tussen het centrum van de stad en Brussel. Welnu, daar, maar ook elders, bevindt zich een enorm potentieel. Het leger heeft besloten haar kazerne te sluiten en Vilvoorde te verlaten. Ook dat is een aanzienlijke oppervlakte die voor bedrijfsmatige doeleinden kan worden aangewend. Ons principe is duidelijk: bestaande terreinen kunnen gesaneerd worden en een nieuwe bestemming krijgen. Dit opent perspectieven voor een aanzienlijke ontwikkeling, zonder aan het bestaande groen te raken, wat trouwens categorisch uitgesloten wordt.”

Flexibel en Hedendaags Met die aanpak kon het Architectenburo Plaza in het verleden al heel wat projecten voor gemeentebesturen en andere openbare organisaties realiseren. Zo stonden zij in voor de renovatie van het Vilvoordse stadhuis, de ombouw van het oude gemeentehuis van Machelen tot OCMW-kantoren en een inbreidingsproject met 21 woongelegenheden in hartje Dworp voor Huisvesting Zennevallei Halle. Ook tal van private bedrijven en projectontwikkelaars horen tot het cliënteel.

B.M.: De economische ontwikkeling van de stad neemt in de visie van het stadsbestuur een centrale plaats in. Welke contacten worden met het bedrijfsleven onderhouden? “We zien het als onze taak om het geschikte kader te creëren waarbinnen deze ontwikkeling kan plaatsvinden. Mobiliteit is hierbij een bijzonder punt van bekommernis. Je kan moeilijk toejuichen dat Vilvoorde een magneetrol speelt, als men de stad niet in of uit raakt. Dit sluit dan weer aan bij uw vraag. Het in kaart brengen van welke moeilijkheden zich waar voordoen, is fundamenteel. Zeker op het vlak van mobiliteit. Concreet vindt overleg met het bedrijfsleven op twee manieren plaats. Enerzijds zijn er contacten die in samenspraak met VOKA gebeuren. Hierbij wordt elke bedrijfszone als één entiteit beschouwd. We praten met die mensen en gaan na waar zich de troeven en pijnpunten bevinden. In een volgende fase bestuderen we op welke manier we hier een mouw aan kunnen passen. Daarnaast vindt ook heel wat individueel overleg plaats.” Michaël Vandamme

“We proberen telkens een flexibel en hedendaags antwoord op de vragen van de klant te formuleren,” aldus Peter Bollen. “Daarbij streven we er ook altijd naar om tijdens de realisatie van het bouwproject in teamverband samen te werken met de opdrachtgever en de aannemer.”

Franklin Rooseveltlaan 68, 1800 Vilvoorde Tel.: 02-251 71 87, Fax: 02-252 57 11, info@architectenburo-plaza.be

35


Dossier ViLVoorDe

Dossier ViLVoorDe

Bedrijfsprofiel

Paul Hegge, Voka-Halle-Vilvoorde

“Mobiliteit is topprioriteit”

Almirall

Onderzoek en ontwikkeling als groeistrategie

‘Eén zwaluw maakt nog geen zomer,’ klinkt het bij Voka genuanceerd. Vilvoorde heeft een hele weg afgelegd, maar kampt nog steeds met een resem pijnpunten. Algemeen directeur van VokaHalle-Vilvoorde, Paul Hegge, geeft alvast mee wat dé prioriteit moet worden: mobiliteit.

Elk bedrijf heeft zijn eigen aanpak. En bij Almirall bestaat die in een bijzondere belangstelling voor Onderzoek & Ontwikkeling (O&O). Meer nog: door van O&O haar kerntaak te maken, wordt de basis gelegd van een duurzaam toekomstproject. Deze doordachte prioriteit schraagt immers een breed en kwaliteitsvol pallet aan producten.

B.M.: De stad Vilvoorde heeft doorheen de jaren een lange weg afgelegd. Hoe ervaart u deze reconversie? Paul Hegge: “Een eerste belangrijk punt is dat deze reconversie nog niet voltooid is. Er is al veel gebeurd, verschillende successen werden geboekt, maar het is wat voorbarig om vandaag al over een succesverhaal te spreken. Men is erin geslaagd om Vilvoorde als mediastad te promoten. Bovendien kwamen er ook kantoorzones die in de smaak vielen bij heel wat bedrijven, actief in soms geheel nieuwe sectoren. Maar tegenover de komst van deze nieuwe sectoren, staat de vaststelling dat ‘traditionele’ sectoren onvoldoende hun weg richting Vilvoorde gevonden hebben. In Paul Hegge: “Meer jobs creëren, betekent meer ruimtes reconverteren of aansnijden.” het bijzonder denk ik dan aan logistieke of semi-logistieke bedrijven. Of bedrijven die zich concentreren op de afwerking of verwerking van producten. Aan de globale situatie in Vilvoorde zit ook een belangrijke schaduwzijde: de werkloosheid. Gemiddeld schommelt deze rond de 9%, daar waar het gemiddelde in Halle-Vilvoorde 5% bedraagt. Dit pijnpunt kan gekoppeld worden aan wat ik zonet zei over de meer ‘traditionele’ sectoren. Met bedrijven die meer een beroep doen op laaggeschoolden kunnen we daarvoor een oplossing vinden.”

Niet enkel loopt Onderzoek & Ontwikkeling als een rode draad doorheen de bedrijfsfilosofie van Almirall. De theorie wordt ook in praktijk omgezet, wat wil zeggen dat die aandacht een reëel onderdeel van de gevolgde strategie is. Zo werd in 2008 niet minder dan 139,3 miljoen euro in O&O geïnvesteerd, een bedrag dat overeenstemt met ruim 15% van de netto verkoop die datzelfde jaar neergezet werd. Deze verhouding is vergelijkbaar met die van de vorige jaren en het is precies de trend die ook de komende jaren nagestreefd zal worden. Van de 21 Spaanse ondernemingen die in de Europese top 1.000 ranking van O&O voorkomen, levert dit engagement Almirall de trofee van hoogst geplaatste farmaceutische naam op. Een beloning voor de geleverde inspanningen. Deze bijzondere aandacht voor O&O heeft een rechtstreekse weerslag op de werking van het bedrijf. Zo is sprake van één belangrijk onderzoekscentrum in Sant Feliu de Llobregat dat alle O&O activiteiten integreert. Andere onderzoekscentra treft men aan in San Just Desvern en Sant Adreu de la Barca. In de buurt van Frankfurt tenslotte beschikt de onderneming over een excellence centre, in het bijzonder gericht op medische producten die geïnhaleerd worden. Vandaag wordt geschiedenis geschreven. De huidige portfolio van O&O projecten was in de geschiedenis van het bedrijf immers nooit zo groot. Dit vertaalt zich in een uitgebreid gamma aan producten. Van middelen tegen migraine, over gastro-producten tot het puur ontstekingswerende werk. Feiten zijn wat ze zijn. De keuze om O&O centraal te plaatsen, werpt met andere woorden zijn vruchten af.

B.M.: Een goede ligging is een klassiek uitgespeeld argument voor Vilvoorde en omstreken. Obligaat vloeit hier de vraag naar een betere mobiliteit uit voort? “In deze regio staat of valt alles met mobiliteit. Er bestaat een ambitieus plan om de komende jaren 250.000 extra banen in Vlaanderen te scheppen. Volgens ons kunnen dat er 50.000 voor Halle-Vilvoorde zijn. Alleen, er is onvoldoende ruimte beschikbaar. Slechts 2% van het grondgebied van Halle-Vilvoorde is door bedrijvenparken ingenomen en daarmee scoren we gemiddeld minder in vergelijking met andere Vlaamse regio’s! Wat onze bedrijvenparken apart maakt, is hun ligging: sterk geconcentreerd in de buurt van de ring. De vaak moeilijke toegankelijkheid wekt een overvolle indruk. Meer jobs creëren, betekent meer ruimtes reconverteren of aansnijden. En dat plan kan maar een succes worden als we van mobiliteit een topprioriteit maken.” Michaël Vandamme

Medialaan 32, 1800 Vilvoorde Tel.: 02-771 86 37, Fax: 02-771 56 14, www.almirall.com

36


VEILIGHEID + ISOLATIE + COMFORT Sectionale poorten IndustriĂŤle rolluiken Voorzetrolluiken Elektrificatie Automatisatie Rolluiken voor privĂŠ Zonnetenten Verandazonweringen Vertikale screens Windvaste screens

Vakkundig advies Eigen fabricatie Maatwerk Topkwaliteit sinds 1920 Excellente afwerking Gratis bestek Plaatsing door eigen personeel Dienst na verkoop

Rollvolet bvba

Mechelsesteenweg37666, 1800 Vilvoorde T: 02 251 03 23, F: 02 252 55 93, E: info@rollvolet.be, www.rollvolet.be


Dossier Vilvoorde Bedrijfsprofiel

Van Leeuwen Buizen

“Strikte filosofie vertaalt zich in commercieel succes” Ruim 60 jaar geleden opende in ons land de eerste buitenlandse dochter van de Nederlandse buizengigant Van Leeuwen. De vestiging verwierf een plaats in de markt die onverminderd is blijven groeien. De gebruikte succesformule? Een compleet gamma, snelle leveringen, maar in eerste instantie het beantwoorden aan de hoogste kwaliteitsnormen. “De wereld hangt aan mekaar met buizen,” merkt André Renders ironisch op wanneer hij ons in de 13.000 m2 grote opslagruimte van Van Leeuwen Buizen rondleidt. Sinds 2004 is hij afgevaardigd bestuurder van de Belgische tak van het bedrijf. Daarvoor was hij meer dan twee decennia lang financieel directeur, (“ik ben een man van strategie en cijfers”) van dit mooi bedrijf.

Eerste buitenlandse vestiging Van Leeuwen - genoemd naar oprichter Pieter Van Leeuwen - is aanwezig op verschillende continenten. Het Belgisch filiaal, sinds jaar 1947 in Vilvoorde gevestigd, was in 1947 het eerste dat buiten de Nederlandse grenzen opgericht werd. “Van hieruit bedelen we niet enkel de Belgische markt. Ook Luxemburg en het noorden van Frankrijk vallen onder ons actieterrein,” legt hij uit. “Aanvankelijk werd een bureau in Brussel geopend. Het bedrijf beschikte toen ook over opslagruimte in de haven van Antwerpen. Maar enkele jaren later - in 1951 om precies te zijn - werd deze plek in Vilvoorde het zenuwpunt van Van Leeuwen België. Ligging was toen een belangrijk argument, en dat is het nog steeds. Van hieruit volstaat een straal van 150 km om de hele Belgische markt te beleveren.

André Renders.

Neem een straal van 250 km, en je hebt er een mooie hap van Frankrijk bij.”

Nabijheid moederhuis is troef Buizen vind je in alle vormen en afmetingen. Wie hier aan zou twijfelen, moet dringend een bezoek brengen aan deze Vilvoordse site. “Je hebt onder meer buizen en hulpstukken in koolstof, precisiebuizen en buizen in roestvrij staal, beter bekend als inox,” vertelt André Renders. “Onze troef is dat we het hele gamma aanbieden. Precies deze volledigheid maakt ons anders dan de meeste van onze concurrenten die vaak slechts een deelpakket kunnen aanbieden. Dit breed assortiment kan trouwens op heel korte tijd geleverd worden, zowel de courante types uit Vilvoorde als de minder courante uit Nederland. Precies daarom zullen klanten met bijzondere eisen steeds in een handomdraai geholpen

kunnen worden. En wat ons klantenbestand betreft? Je treft er bedrijven uit alle sectoren waar men buizen nodig heeft in aan.”

Trends Gazelle “Onze structuur is trouwens op deze ruime keuze afgestemd. Organisatorisch werken we bij Van Leeuwen België met vijf business units, telkens gefocust op een bepaald segment van ons gamma. Op die manier kunnen wij snel inspelen op veranderde marktsituaties. We weten op die manier erg snel of zich een voor- of achteruitgang voordoet. Daar wordt vervolgens op ingespeeld. Wie veel cijfert, weet ook veel.” En met succes. De voorbije jaren werd het bedrijf steeds opgenomen in de lijst van snelst groeiende Gazellen van het weekblad Trends. “In 2003 bedroeg ons zakencijfer 42 miljoen euro, inmiddels is dit verdubbeld,” aldus André Renders. “Maar dit resultaat hebben we enkel en alleen gehaald omdat we nooit van onze filosofie zijn afgeweken: een breed gamma, een snelle levering, maar vooral oog hebben voor de allerhoogste kwaliteitsnormen. Deze mooie cijfers zijn een verzilvering van onze rigoureuze aanpak.”

Schaarbeeklei 189, 1800 Vilvoorde Tel.: 02-255 41 97, Fax: 02-253 05 44 www.vanleeuwen.com

38


Dossier ViLVoorDe Ranking

De 15 grootste bedrijven Hieronder vindt u een klassement van de – naar toegevoegde waarde – 15 grootste bedrijven in Vilvoorde. Wij zochten ze op in de meest recente Trends Top 100.000, die zich baseert op de prestaties in het jaar 2007. 1. ISS Facility Services

9. Oracle Belgium

Toegevoegde waarde: 197,83 miljoen euro Sector: facility management Werknemers: 5.719 Afg. bestuurder: Kris Cloots

Toegevoegde waarde: 38,86 miljoen euro

2. Komatsu Europe International Toegevoegde waarde: 120,72 miljoen euro Sector: zware machines, heftrucks, hoogwerkers Werknemers: 282 Afg. bestuurder: Tsutomu Sakurai

3.V.M.M.

Sector: informaticadiensten en software Werknemers: 289 Afg. bestuurder: Xavier Verhaeghe

10. ISS Industrial Cleaning Toegevoegde waarde: 37,55 miljoen euro Sector: schoonmaakbedrijven Werknemers: 735 Afg. bestuurder: Kris Cloots

Toegevoegde waarde: 88,50 miljoen euro Sector: media – audiovisueel Werknemers: 456 Afg. bestuurder: Christian Van Thillo

11. Ricoh Belgium

4. Akzo Nobel Paints Belgium

Werknemers: 452

Toegevoegde waarde: 57,44 miljoen euro Sector: chemische nijverheid Werknemers: 443 Afg. bestuurder: Jean-Pierre Schoenaers

Afg. bestuurder: Michel De Bosschere

12. Ingram Micro Europe

5. Novartis Pharma

Werknemers: 63

Toegevoegde waarde: 52,32 miljoen euro Sector: farmaceutische producten, verkoop Werknemers: 308

6. Mercedes-Benz Financial Services Toegevoegde waarde: 48,95 miljoen euro Sector: leasing Werknemers: 78 Afg. bestuurder: Stefan Karrenbauer

Toegevoegde waarde: 37,20 miljoen euro Sector:

computers,

kantoormachines

Toegevoegde waarde: 31,30 miljoen euro Sector: advieskantoren, consultancy

13. Lukoil Belgium Toegevoegde waarde: 28,04 miljoen euro Sector: petroleumhandel Werknemers: 52 Afg. bestuurder: Bulat Subaeve

Toegevoegde waarde: 28,01 miljoen euro Sector: opslag, overslag, goederenbehandeling

Toegevoegde waarde: 44,74 miljoen euro Sector: cosmetica Werknemers: 870 Afg. bestuurder: Miek Vercouteren

Werknemers: 283

Toegevoegde waarde: 43,25 miljoen euro Sector: distributie (supermarkten,…) Werknemers: 614 Afg. bestuurder: Erik Winters

Fyzix Vilvoorde betekent meer dan bewegen alleen. Ook voor de nodige dosis ontspanning kan men hier terecht. Een verkwikkende sauna of een ontspannende zonnebankbeurt behoren tot de mogelijkheden. Dankzij dit uitgebreide assortiment richten zij zich tot jongeren, gezinnen met en zonder kinderen, senioren en bedrijven, waarbij er voor elk van deze doelgroepen een kwaliteitsvol aanbod is voorzien.

14. Caterpillar Logistics

7. Ici Paris XL Parfumerie

8. Aldi Zemst

en

kopieerapparaten

Afg. bestuurder: Fred Vrijdagh

15. Innovex Toegevoegde waarde: 24,80 miljoen euro Sector: human resources management, personeelsselectie en outplacement Werknemers: 359 Afg. bestuurder: Georges Xhonneux

39

FYZIX Viloorde Beneluxlaan 22 | 1800 vilvoorde Tel.: 02-257.16.66 | Fax: 02-253.12.30 Website: www.fyzix.be E-mail: vilvoorde@fyzix.be


Dossier Vilvoorde

Dossier Vilvoorde

Bedrijfsprofiel

Bedrijfsprofiel

Promover

Goudsmid De Leus

“Wij zijn twee bouwende moeders”

“Klant bepaalt zelf hoe zijn juweel eruit ziet”

Katia en Caroline Verhaeren zijn gedreven ambassadeurs van een land waar vrijwel iedereen met een baksteen in de maag geboren wordt. Dat ze het bouwen met de paplepel meegekregen hebben, uit zich dan ook in verschillende projecten die ze met passie uit de grond stampen - letterlijk en figuurlijk.

“Weten wat de klant precies wil, is de grootste moeilijkheid,” zegt goudsmid Peter De Leus. Toch gaat deze vakman steeds opnieuw de uitdaging aan om op een unieke manier uw ideeën te realiseren.

Peter De Leus.

Originaliteit en kwaliteit zijn bijzonder belangrijk bij Goudsmid De Leus. “Bij ons bepaalt een klant zelf hoe zijn juweel eruit moet zien,” legt Peter De Leus uit. “Dat start bij het exclusieve ontwerp. Klanten hebben vaak een bepaald beeld in hun hoofd. Dat probeer ik zo goed mogelijk te benaderen door een uitgebreid gesprek met hen te hebben, een schets te maken en tussentijds het juweel aan hen voor te leggen. We werken enkel in goud (geel, wit en rood), maar voor de afwerking is er keuze uit briljant, al dan niet met een certificaat van de Hoge Raad (HRD), parels of gekleurde edelstenen, zoals robijn, smaragd en saffier. Alleen de beste kwaliteit is goed genoeg, en bovendien kunnen wij daar een betaalbare prijs tegenover zetten.”

Katia en Caroline Verhaeren.

Met een vader die bouwen als hobby had, stond het ergens in de sterren geschreven dat de zussen Katia en Caroline Verhaeren in de vastgoedsector zouden belanden. Promover werd in 1995 door Katia opgericht. Precies tien jaar later zou zus Caroline haar vervoegen. En voor de anekdotiek: Promover is de naam waarmee ze naar buiten treden, in werkelijkheid heet het bedrijf ‘Martelaarslinde’, de naam van het allereerste project. Een precieze afbakening van de activiteiten springt onmiddellijk in het oog. “Wij focussen ons op private woningen,” legt Katia Verhaeren uit. “Precies omdat we daar het best in thuis zijn. Al onze projecten situeren zich ook in en rond Vilvoorde. Al lachend zeggen we wel eens dat we ‘twee bouwende moeders’ zijn. Dit betekent dat we enkel woningen bouwen waar we zelf in zouden willen wonen. Concreet vertaalt zich dat in een bijzondere aandacht voor kinderen en de leefomgeving. Ruimte en licht vinden we ook erg belangrijk, wat we combineren met moderne architectuur. Dit alles samen met een vergaande zorg voor kwaliteit is de manier waarop wij het verschil willen maken.”

Artisanaal vakmanschap Goudsmid De Leus werd opgericht in 1948 en is daarmee in handen van de derde generatie. Peter De Leus doet alles van A tot Z zelf, van smelten en walsen van goud alsook het ontwerpen en vervaardigen van het juweel tot het polijsten als afwerking. “Hierdoor kunnen we ook snel inspelen op de wensen van de klant. Aangezien alles in eigen atelier wordt uitgevoerd, kunnen we in een relatief korte tijd een juweel maken, een prachtig stuk herstellen of oude juwelen transformeren. Of het nu voor een verloving, trouw, geboorte of jubileum is, een handgemaakt juweel is immers een kostbaar geschenk bij elke grote gebeurtenis in het leven.”

Een maquette in het kantoor valt op. “Ons nieuw project, bestaande uit 22 appartementen en lofts,” zegt Katia Verhaeren. “Wonen wordt steeds duurder, toch geven wij niet toe aan de trend om kleiner te bouwen.” Hoe kijken beide zussen tegen de toekomst aan? “Nog meer willen we de kwaliteit centraal stellen. Net zoals we een rigoureuze opvolging hoog in het vaandel dragen,” aldus deze dames uit de paardenstad Vilvoorde.

Vlaanderenstraat 105, 1800 Vilvoorde Tel.: 02-253 66 76, Fax: 02-253 66 86, katia@promover.be

Jean Baptiste Nowélei 51, 1800 Vilvoorde Tel. + Fax: 02-512 92 81, info@goudsmiddeleus.be, www.goudsmiddeleus.be

40


Dossier Vilvoorde

Dossier Vilvoorde

Bedrijfsprofiel

Bedrijfsprofiel

Advocatenkantoor Marc Schoofs

Traduct’Art

One-stop-shop for Vertalen wordt hertalen day-to-day business law

Het ‘Watersite project’ laat momenteel een frisse wind waaien doorheen Vilvoorde. Een wind in de zeilen van tal van jonge ondernemingen uit de regio. Met zijn deskundigheid en vakkennis op diverse gebieden hoopt Rudy Laroche van Traduct’Art deel te kunnen uitmaken van deze vernieuwde dynamiek.

Het Vilvoordse Advocatenkantoor Marc Schoofs is de ideale one-stop-shop voor KMO’s die nood hebben aan een toegankelijke en proactieve juridische raadgever.

‘Artisanaal’ is op het eerste gezicht een vreemde term als het om vertalingen gaat, maar het is de vlag die in het geval van Rudy Laroche perfect de lading dekt. “De kunst van het vertalen, bestaat erin een tekst te creëren in de doeltaal, waarbij je evenwel niet mag ‘ruiken’ dat het om een vertaald document gaat,” stelt hij. “De oorspronkelijke boodschap moet – uiteraard – terug te vinden zijn in de vertaling, maar verder is het vooral een kwestie van feeling, van nuances...”

Polyvalente ervaring Advocatenkantoor Marc Schoofs bestaat uit een hecht team van vier meertalige advocaten die zich evenzeer thuis voelen op de rechtbank als op kantoor. “Onze allergrootste troef is dat we allen samen over 40 jaar ervaring beschikken in de meest diverse rechtsdomeinen,” vertelt advocaat Marc Schoofs. “Zo kunnen Marc Schoofs en zijn team. onze cliënten bij ons terecht voor bijna al hun juridische kwesties, gaande van onder meer arbeidsrecht, contractenrecht, handelsrecht, incassorecht, vennootschapsrecht, familierecht, bouwrecht tot verkeersrecht. Een rechtskundige one-stop-shop, als het ware.”

Internationale kennis

Rudy Laroche

Ruime knowhow

Medezaakvoerster Karin Schühle studeerde af als advocate aan de Vrije Universiteit Brussel, maar door haar Duitse afkomst is ze evenzeer vertrouwd met de legislatieve bijzonderheden van onze oosterburen. Haar feilloze kennis van zowel de Nederlandse als de Engelse en Duitse taal, wordt als een groot voordeel ervaren door cliënten met bijvoorbeeld een incassodossier in Duitsland. De cliëntenportefeuille van Advocatenkantoor Marc Schoofs bezit dan ook een internationale uitstraling, met een grote focus op Marokko, Spanje en, uiteraard, Duitsland.

Rudy Laroche heeft een goeie twintig jaar als in-house vertaler gewerkt bij Sanofi, waar hij zowat alle watertjes doorzwommen heeft: HR, Marketing, Communicatie & PR, Medical en Legal. Zo heeft hij een brede deskundigheid en ruime ervaring weten uit te bouwen op tal van vakgebieden. In 2000 besloot hij om voor eigen rekening te gaan werken, onder de naam Traduct’Art. Hij vertaalt van en naar het Nederlands, Frans, Engels, Duits en ook vanuit het Spaans.

Gespecialiseerd in KMO-sector Veel van de cliënten van Advocatenkantoor Marc Schoofs zijn kleine zelfstandigen of afkomstig uit de KMO-sector. “Omdat we qua structuur en omvang tot diezelfde groep behoren, kunnen we garanderen dat we hun noden feilloos aanvoelen en, niet onbelangrijk, financieel op dezelfde golflengte zitten,” verduidelijkt Meester Schoofs. “Ook de combinatie van een toegankelijk en open communicatiebeleid met een actiegerichte aanpak maakt ons erg populair bij deze doelgroep.”

Traduct’Art wil zich onderscheiden van de grote vertaalbureaus: “Ik vertrek altijd vanuit een persoonlijk contact met de klant. Strakke deadlines vormen geen probleem en discretie is hoe dan ook een vereiste in de sector.” Het resultaat? Een gebruiksklaar document, dat wordt aangeleverd tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Asterstraat 5, 1800 Vilvoorde Tel.: 02-253 08 83, Fax: 02-253 22 65, marc.schoofs@skynet.be

Anemonenstraat 64, 1800 Vilvoorde Tel./Fax: 02-252 68 40, Gsm: 0497 235 117, traductart@skynet.be

Kleinschalig = flexibel

41


Dossier Vilvoorde

Dossier Vilvoorde

Bedrijfsprofiel

Bedrijfsprofiel

Maya Beauty Parfumerie

Juwelier Van Hoof

Schoonheidsbehandeling met het bijpassende parfum

Juwelen voor jong en oud U wilt een uniek uurwerk of juweel kopen, een antiek stuk laten herstellen, uw dochter een piercing cadeau doen of zelfs goud verkopen? Bij Juwelier Van Hoof wordt u met de glimlach ontvangen en bent u zeker van een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Alle grote parfummerken en een ruim aanbod schoonheidsbehandelingen. U vindt het allemaal bij Maya Beauty Parfumerie.

Myriam Van Campenhout.

Rosita Van Hoof.

Zaakvoerder Myriam Van Campenhout startte haar parfumerie in 1979 en ook vandaag nog omringt ze, samen met twee medewerkers, haar vele klanten met de beste zorgen. “Vanaf het begin heb ik gekozen voor de grote, exclusieve merken. En dat is vandaag nog altijd zo. Onder meer Estée Lauder, Dior, Lancôme, Biotherm, Yves Saint Laurent,... we hebben ze allemaal. Bovendien kunnen we dankzij onze lange ervaring de klanten ook het beste advies geven.”

Het ruime aanbod in de etalage wordt bij Juwelier Van Hoof regelmatig vernieuwd. Meegaan met de tijd past immers in de modebewuste aanpak van de in briljant gespecialiseerde zaakvoerders Rosita Van Hoof en Géry Moortgat. Naast de klassieke stukken hebben ze dan ook een uitgebreide collectie in zilver en staal waarmee ze zich vooral op de jeugd richten. Zij bieden verder de beste prijs wanneer u goud wilt verkopen en u kunt er niet alleen gaatjes in de oren, maar ook piercings laten doen.

En het blijft niet bij advies. Op de eerste en tweede verdieping van deze uitstekend gelegen parfumerie vinden de klanten ook een schoonheidsinstituut. Dus ook voor behandelingen als gelaatsverzorging, definitieve ontharing, pedicure, gelnagels, huidverjonging en acnebehandelingen kunt u bij Maya Beauty Parfumerie terecht. “Vooral huidverjonging met pulserend licht is tegenwoordig zeer gewild. De energie van het licht wordt door de huid opgenomen en omgezet in warmte. Dat doet dan weer het pigment vervagen, de uitgezette bloedvaatjes verdwijnen en de poriën in de huid worden fijner. Resultaat: de huidstructuur verbetert en het gelaat toont gezonder, frisser en jonger.”

Klantvriendelijk Vooral de snelle en kwaliteitsvolle herstellingen zijn een sterkte van de zaak. “Meestal kunnen klanten niet eens zien waar hun kapotte ring of armband aan elkaar is gezet,” lacht Géry Moortgat. “Doordat we zoveel mogelijk zelf doen, slagen we er bovendien in de prijs laag te houden. En als iets slechts twee minuten duurt, dan doen we het zelfs gratis.” De klantvriendelijkheid gaat echter nog een stukje verder. “Wij zullen de klant steeds goed informeren en doen dat op een persoonlijke, losse manier,” voegt Rosita Van Hoof toe. “Bovendien geven we regelmatig een extraatje in de vorm van korting of een cadeautje.” Bij Juwelier Van Hoof staat de klant dan ook centraal!

Vermelden we nog dat u op hetzelfde adres ook een zonnebankcentrum vindt. Dus wie mooi gebruind op vakantie wil vertrekken, met een lekker bijpassend geurtje, weet meteen waar naartoe.

J.B. Nowélei 68-70, 1800 Vilvoorde Tel.: 02-251 55 03, myriamvancampenhout@hotmail.com

Leuvensestraat 16a, 1800 Vilvoorde Tel. + Fax: 02-251 13 10, vanhoof1@telenet.be, www.vanhoofjuwelen.be

42


Succesvol grenzeloos ondernemen begint bij GrenslandMedia

Het mediapakket van GrenslandMedia bevat: Dagbladen NL: l

Dagblad De Limburger

l

Limburgs Dagblad

l

Eindhovens Dagblad

l

Brabants Dagblad

l

BN/De Stem

l

Provinciale Zeeuwse Courant

l

NRp (Nationale Regiopers)

l

Het Algemeen Dagblad

l

Telegraaf

Huis-aan-huisbladen NL: l

Nederlandse weekbladengroep

l

Wegener Huis-aan-huismedia

l

Weekendgezet

Magazines NL:

GrenslandMedia is een onafhankelijke regie van de belangrijkste regionale (print) media in (Zuid) Nederland. Als marktleider vindt u bij ons de juiste media om uw diensten en producten bij een zorgvuldig geselecteerd doelpubliek te promoten. GrenslandMedia kent de media markt aan de andere kant van de grens door en door en kan u dan ook door meer dan 15 jaar expertise een optimale begeleiding garanderen. GrenslandMedia is de oplossing voor Belgische adverteerders en reclamebureaus die in Nederland willen adverteren.

Nog meer troeven van GrenslandMedia:

l

Chapeau

l

Residence

Gouden Gids NL: l

Zuid Limburg

l

Midden+Noord Limburg

l

Eindhoven

l

Tilburg, Breda

l

Zeeland

l

+ overige regio’s

l

Gratis mediaplanning en advies

l

Marketinggegevens en -advies met betrekking tot inhoud en strategie

Regionale TV & Radio:

l

Contactadres in BelgiĂŤ en Nederland

l

L1TV

l

Correcte en snelle berichtgeving omtrent specials, acties...

l

L1 Radio

l

Omroep Brabant

Steenweg 243 - B-3621 Rekem-Lanaken - Tel : 089/732820 - Fax : 089/732819 info@grenslandmedia.be - www.grenslandmedia.be

GrenslandMedia is zonder twijfel uw beste partner in grenzeloze communicatie.


Dossier Interview

Pieter Vansynghel is CEO van Eddy Merckx Cycles

“Sobradis heeft grote plannen met dit bedrijf ” 40 jaar geleden won Eddy Merckx voor het eerst de Ronde van Frankrijk. Vandaag is Merckx niet alleen een levende wielerlegende, maar ook een gegeerd fietsmerk. Sobradis, de holding van Joris Brantegem, verwierf vorig jaar een meerderheidsparticipatie in het familiebedrijf en dat is intussen te voelen: gestroomlijnde nieuwe fietsmodellen, een nakende verhuizing en expansieplannen naar het buitenland. CEO Pieter Vansynghel brandt van ambitie. “Dit bedrijf is een ‘sleeping beauty’ met een enorm potentieel,” vindt hij. De wielergod wierp zich na zijn sportcarrière op het maken van fietsen. Sinds 1980 leidt hij zijn bedrijf in de hoeve van de familie Merckx in Meise. Vorig jaar verwierf de holding Sobradis een meerderheidsparticipatie na wel 14 maanden onderhandelen. B.M.: Was Eddy Merckx dan zo’n taaie onderhandelaar? Pieter Vansynghel: “Eigenlijk wel, maar dat is ook logisch. Het gaat niet alleen over een bedrijf, maar ook over een naam. Bovendien wilde hij eerst absoluut zeker zijn dat zijn zoon het bedrijf niet wilde overnemen. Eddy is trouwens niet uit het bedrijf gestapt. Zijn knowhow blijft van heel grote waarde. We vergaderen nog elke week en hij brengt ons altijd met de voeten op de grond. Ik denk vanuit marketingoogpunt, hij bekijkt het praktisch. Zo hamert hij er op dat een fiets niet minder mag wegen dan een kilo. Het kan, maar dan dreig je in een bocht bij een stevige afdaling de controle over de fiets te verliezen, weet Eddy.”

Pieter Vansynghel (Eddy Merckx Cycles): “Op 20 juli rijd ik de Mont Ventoux op. Dat is het gevolg van een weddenschap met Eddy.”

“We moeten een generatie overtuigen die Eddy Merckx nooit heeft zien fietsen. Dat doe je in de eerste plaats met een overtuigend product.” B.M.: Hoe komt u terecht aan het hoofd van Eddy Merckx Cycles? “Eerder toevallig. Ik startte op mijn 25ste een bedrijf in telecommunicatie en verkocht dat 15 jaar later aan een internationale groep. Ik had echter geen zin om stil te zitten. Toevallig liep ik Joris Brantegem tegen het lijf tijdens een golfvakantie in Spanje. ‘s Avonds kwam het dossier Merckx op tafel en ik wilde wel mee in de boot, maar niet alleen. Samen met Sven Goeminne (huidig COO van Eddy Merckx fietsen, nvdr.) zette ik de stap.” B.M.: Van telecommunicatie naar fietsen, het lijkt een heel verschil? “Uiteindelijk is ondernemen je gezond verstand gebruiken, kansen zien en een strategisch plan opstellen. Dat geldt voor telecommunicatie,

44

maar ook voor fietsen. Een bedrijf met een naam als Eddy Merckx biedt enorm veel potentieel.”

Nieuw logo en gebouw B.M.: Potentieel dat moet ontwikkeld worden, dus groeien? Het bedrijf stelde dit voorjaar twee nieuwe modellen voor die menig wielertoerist doet watertanden, de EMX-3 en EMX-5. Carbon, Italiaans design en topkwaliteit. “We moeten een generatie overtuigen die Eddy Merckx nooit heeft zien fietsen. Dat doe je in de eerste plaats met een overtuigend product. Deze twee modellen zijn het begin van een heel nieuw gamma dat we in september voorstellen. Er komt een nieuw logo en we hopen begin 2010 naar een nieuw gebouw te verhuizen aan de Brusselse Ring. Eddy Merckx Cycles wordt een heel nieuw bedrijf.” B.M.: Is er nog ruimte om te groeien? Het bedrijf verkoopt 5.000 tot 6.000 fietsen per jaar. “Er bestond tot nu toe een regel dat de helft van de fietsen naar eigen land ging en de andere helft naar het buitenland. Wij willen daar 10% eigen land en 90% buitenland van maken. We focussen ons op de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Japan.”


Dossier Interview

B.M.: Kennen ze Eddy Merckx in Japan? “Kennen? Hij is er een god. We gingen eens samen naar een gespecialiseerde beurs in Tokyo. De eerste dag was er niet veel volk. Niet uitzonderlijk, want wielrennen is in Japan voor een beperkt maar heel fanatiek publiek. De tweede dag van de beurs was het nieuws rondgegaan dat Eddy Merckx er zou zijn. Er stonden duizenden mensen te wachten, sommigen met oude T-shirts, fietsframes, noem maar op. Het was pure waanzin.” B.M.: Groeien in het buitenland, maar intussen verminderen jullie het aantal verkoopspunten in eigen land van 250 tot 50. Welke strategie zit daar achter? “We willen wielerliefhebbers die kiezen voor een fiets van Eddy Merckx de service geven die ze verdienen. Ze kiezen voor kwaliteit, ze krijgen dan ook kwaliteit. Dan kan je niet zomaar iedereen onze fietsen laten verkopen. Onze verkopers zijn ambassadeurs van ons product. Ze hebben een eigen stock, zodat klanten geen weken moeten wachten als ze een nieuwe fiets bestellen. Ze

willen hun nieuwe speelgoed nu eenmaal zo snel mogelijk uitproberen.”

“Ondernemen is je gezond verstand gebruiken, kansen zien en een strategisch plan opstellen. Dat geldt voor telecommunicatie, maar ook voor fietsen.” Fietsende golfspelers B.M.: Voelen jullie de economische crisis? Een nieuw model kost toch snel 3.000 tot 6.000 euro. “Dat valt mee. Niet iedereen is even gevoelig voor de crisis. Onze klanten wachten wel om een huis te kopen, of om een nieuwe wagen te kopen, maar niet om een nieuwe fiets te kopen. Met een

Mogelijkheden zien heeft met veel factoren te maken.

fiets van Eddy Merckx onderscheid je je voor relatief weinig geld van de rest. Je moet geen Ferrari kopen om je te onderscheiden, een fiets doet dat ook.” B.M.: Zit fietsen in de lift bij de hogere sociale klasse? “De ‘golfcommunity’ is een ‘fietscommunity’ geworden. De ‘motards’ en golfspelers van vroeger gaan nu op zondag steeds vaker fietsen.” B.M.: Fietst u zelf? “Vroeger niet, maar nu ga ik twee keer per week de fiets op voor een rondrit van 80 tot 120 kilometer. Op 20 juli rij ik de Mont Ventoux op. Dat is het gevolg van een weddenschap met Eddy. Ik neem de moeilijke kant en moet de klus klaren in 2 uur en 15 minuten. De inzet is een fles wijn, al is het uiteraard vooral voor de eer. Ik heb er een goed oog in, maar ben toch benieuwd of het me zal lukken.” Bart Claes (Foto’s: Pieter-Jan Vanstockstraeten)

Wilt u uw vermogen succesvol opbouwen en beschermen, uw pensioen optimaal organiseren en uiteindelijk uw bezittingen zo efficiënt mogelijk nalaten? En dit steeds op de fiscaal meest interessante manier? Vertrouw dan op de absolute leider in financiële planning. Optima is een specialist die alle oplossingen om uw kapitaal te structureren onder één dak bundelt. Wij maken een inventaris van uw financiële middelen en uw ambities. Dankzij een audit door onze experts ontdekt u hoe u uw doelstellingen in resultaten kunt omzetten.

Wilt u uw vermogen optimaal laten beveiligen? Surf dan naar www.optima.be/managermagazines of bel naar 0800 97 536.

Your future is capital

Adv. Vl. Manager_wijn.indd 1

45

24-10-2007 11:39:7


Dossier Verloning

Topmanagers Bel20-bedrijven zien salaris met 16% slinken Met een jaarsalaris van 3,49 miljoen euro werd Albert Frère, topmanager van de holding GBL, in 2008 de beste verdienende CEO in ons land. Hij deed het daarmee 11% minder goed dan in 2007. Samen verdienden de top van de Bel20-bedrijven zo’n 16% minder dan het jaar voordien. Ook de voorzitters van de raden van bestuur zagen hun vergoeding zakken tot zo’n 113.897 euro. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de krant De Tijd. Gemiddeld verdiende een topmanager van een grote beursgenoteerde onderneming in ons land vorig jaar zo’n 1,75 miljoen euro. Dat is bijna 16% minder dan in 2007, toen zijn bloed, zweet en tranen nog gemiddeld 2,08 miljoen euro opbrachten. Dat blijkt uit een recent onderzoek van De Tijd. De krant nam daarvoor de 14 Bel20-bedrijven in aanmerking die hun jaarverslag over 2008 al hadden gepubliceerd. Grote boosdoener is uiteraard de slabakkende economie, waardoor bedrijven hun financiële doelstellingen niet wisten te behalen. Daardoor moesten de topmanagers genoegen nemen met een lagere bonus en jaarsalaris. De pechvogel vorig jaar was Carlos Brito, de Braziliaanse topman van bierbrouwerij Anheuser-Busch InBev. Hij kreeg in 2008 een variabel loon van 0 euro in plaats van de 3,4 miljoen euro die hij in 2007 verdiende. Daardoor zakte zijn totale vergoeding van 4,29 miljoen naar 1,06 miljoen euro. Door die flinke knauw snoepte Albert Frère van GBL de eerste plaats van best verdienende CEO van hem af. Zilver en brons waren weggelegd voor Roche Doliveux van de farmagroep UCB, goed voor zo’n 3,4 miljoen euro (-2,8%), en Gérard Mestrallet van GDF-Suez, goed voor 3,2 miljoen CEO

GBL UCB GDF-Suez

Albert Frère

Totaal

Totaal

Verschil

2008 in euro

2007 in euro

t.o.v. 2007

3.491.505

3.929.875

Roche Doliveux

3.395.027

3.492.669

-2,80%

Gérard Mestrallet

3.200.000

2.750.000

+16,36% -19,73%

Didier Bellens

2.864.000

3.568.053

Delhaize

Pierre-Olivier Beckers

2.530.000

2.615.000

-3,25%

Gilles Samyn

1.880.604

2.033.628

-11,46%

Colruyt*

Jef Colruyt

1.438.500

1.146.000

+25,52%

Christian Jourquin

1.213.430

1.661.772

-26,98%

Umicore

Thomas Leysen

1.058.410

1.097.806

-3,59%

AB-InBev

Carlos Brito

1.056.000

4.286.000

-75,36%

Mobistar

Benoît Scheen

855.705

941.472

-9,11%

Omega Pharma

Marc Coucke

620.000

475.000

+30,53%

Serge Fautré

608.558

628.969

-3,25%

Benoît De Blieck

400.000

436.250

-8,31%

Solvay

Confinimmo Befimmo

euro (+16,4%). Met een inlevering van bijna 20% en zo’n 2,86 miljoen euro loon wist Didier Bellens, topman van Belgacom toch nog een vierde plaats te behalen.

“Ook de voorzitters van de raden van bestuur kregen gemiddeld zo’n 16% minder en verdienden gemiddeld 113.897 euro in 2008. In 2007 was dat nog 135.733 euro.”

-11,14%

Belgacom

NPM

Met een jaarsalaris van 3,49 miljoen euro werd Albert Frère, topmanager van de holding GBL, in 2008 de beste verdienende CEO in ons land. (Copyright: Belga)

Geluksvogels Slechts drie CEO’s uit de 14 Bel20-bedrijven die in aanmerking werden genomen, verdienden vorig jaar meer dan in 2007. De geluksvogels zijn Gérard Mestrallet van het Franse GDF-Suez, Jef Colruyt van de Colruytgroep en Marc Coucke van Omega Pharma. Ook de voorzitters van de raden van bestuur kregen gemiddeld zo’n 16% minder en verdienden gemiddeld 113.897 euro in 2008. In 2007 was dat nog 135.733 euro. Hilde Neven

*Geen officiële cijfers. Colruyt publiceert geen individuele vergoeding voor zijn CEO. (Bron: De Tijd)

46


Dossier E-health

EU investeert 163 miljoen euro in informatisering gezondheid De Europese Commissie zal de komende twee jaar 163 miljoen euro investeren in e-health. Dat maakte Europees commissaris Viviane Reding onlangs bekend. Investeringen in de informatisering van de gezondheidszorg zitten duidelijk in de lift.

Ons Belgische e-healthplatform, met zijn 80 miljoen euro over vijf jaar, is erg goedkoop in vergelijking met andere Europese landen.

Het gebruik van ICT in de zorg, ook wel ehealth genoemd, is niet meer weg te denken uit onze gezondheidssector. Ook Europa trekt resoluut de kaart van een verdere informatisering van de sector. Zo liet Viviane Reding, Europees Commissaris voor Information Society & Media, onlangs weten dat de commissie de volgende twee jaar 163 miljoen euro zal investeren in het e-healthverhaal. Opvallend is dat ons Belgische e-healthplatform, met zijn 80 miljoen euro over vijf jaar, erg goedkoop is in vergelijking met andere Europese landen. De Britse National Health Service (NHS) besteedt er op vijf jaar 17,1 miljard euro aan, Frankrijk doet het met één miljard euro over dezelfde periode. Dat blijkt uit gegevens van Frank Robben, administrateur-generaal van het Belgische e-healthplatform.

ICT-budget verdrievoudigt Ook de ziekenhuizen zagen hun ICTinvesteringen de jongste jaren fors stijgen. De Nederlandse ziekenhuizen tekenden zelfs een

verdrievoudiging van hun budget op in tien jaar tijd. Besteedden zij in de jaren ‘90 nog 1,5% van hun totale budget aan ICT, dan was dat in 2006 al 3,4%. Daarmee groeide het ICT-budget twee keer zo hard als het totale ziekenhuisbudget. Dat blijkt uit een onderzoek dat Q-consult deed in opdracht van de Vereniging van Ziekenhuizen. Toch hinkt de medische sector daarmee nog achterop, want in de transport- en distributiesector werd op het moment van het onderzoek al 4% van het budget opgeslokt door de ICT-noden. Bij de overheid was dat zelfs 6%.

Downadup-worm Dat aan de stijgende informatisering in onze ziekenhuizen ook een risico is verbonden, bleek onlangs nog toen het Imeldaziekenhuis in Bonheiden moest overschakelen op een noodplan omdat het computernetwerk enorm vertraagd werd door de zogenaamde Conficker- of Downadup-worm. Gelukkig verkeerden de patiënten nooit in gevaar. Wereldwijd besmette datzelfde virus zo’n acht miljoen computers.

47


Dossier Metaal

Wilson De Pril, Agoria

“Het kan alleen maar beter worden” Agoria verenigt de bedrijven uit de technologische industrie. Die sector telt in Vlaanderen 7.050 bedrijven waarvan er 2.445 actief zijn in de metaalindustrie. Directeur-generaal van Agoria, Wilson De Pril, wordt overspoeld met vragen in deze crisisperiode. En iedere keer is er die ene vraag die op ieders lippen brandt: hoe lang zal de crisis nog aanslepen? Ook voor hem is het koffiedik kijken. “Er is een krachtige groeimotor nodig die de hele wereldeconomie terug op gang kan trekken. Alle landen kijken naar elkaar, maar voorlopig is er nergens een positief signaal te bespeuren. Eén ding weten we zeker: dat het alleen maar beter kan.”

“Er is een krachtige groeimotor nodig die de hele wereldeconomie terug op gang kan trekken.”

Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria: “We proberen onze leden nog beter bij te staan als hun consultant en vertegenwoordiger.”

B.M.: Wat zijn de kenmerken van de metaalindustrie in Oost- en West-Vlaanderen? Wilson De Pril: “Van de 7.050 technologische bedrijven in Vlaanderen, zijn er 2.445 actief in de metaalindustrie. 1.090 van deze bedrijven vinden we terug in Oost- en West-Vlaanderen. Deze sector is zeer divers en goed verspreid. Als je beide

48

provincies met elkaar vergelijkt, kan je wel stellen dat deze industrie in West-Vlaanderen oorspronkelijk vlugger is geëvolueerd door de noodzakelijke omschakeling van de vlasindustrie. Daardoor kende West-Vlaanderen vooral in het zuiden van de provincie een sterke en snelle doorgroei naar de metaalindustrie. Je vindt er dan ook veel kleine en middelgrote familiebedrijven, bijvoorbeeld Coopman Liften, Renson, Soenen, Televic, Vyncke maar ook enkele grotere, zoals Bekaert, LVD, Picanol en Van de Wiele. Het noorden van deze provincie kenmerkt zich dan weer door de aanwezigheid van multinationals waaronder Bombardier, CNH en Daikin. Hun aanwezigheid kan je verklaren door de latere industriële ontwikkeling van dit deel van de provincie en de internationale aantrekkingskracht van de toenmalige ‘expansiewetgeving’. De activiteiten in de metaalsector zijn zowel in Oosten West-Vlaanderen als de rest van Vlaanderen goed verspreid rond bijvoorbeeld autoconstructeurs, maar ook kanalen en havens. Zo vind je een aantal toeleveranciers van Ford in Limburg rondom de fabriek. Hetzelfde fenomeen zie je bij Volvo Cars in Gent en Opel in Antwerpen.” B.M.:Wat zijn de grootste uitdagingen voor de metaalsector vandaag, de crisis even buiten beschouwing gelaten?


Dossier Metaal

“Staalindustrie wil prijzen kunstmatig hoog houden”

“Allereerst moet men naar oplossingen zoeken om de kosten te drukken. Zo zijn bijvoorbeeld de loonkosten in ons land enorm, zijn de staal- en energieprijzen de laatste tijd sterk gestegen en zijn de omstandigheden in België fiscaal niet altijd even aantrekkelijk. In vergelijking met de omliggende landen weegt het kostenniveau bij ons dan ook zwaarder door. Deze kostenuitdaging moeten we voor een stuk zelf aanpakken door kapitaalintensiever te werk te gaan. Anderzijds kan de overheid een handje helpen door de lasten af te bouwen. Bedrijven worden vandaag buiten alle proportie belast en dat belemmert onze competitiviteit. Een tweede uitdaging betreft het veiligstellen van onze export. 75% van wat de sector produceert is bestemd voor uitvoer. Dankzij export is Vlaanderen welvarend en kan het verdiende geld geïnvesteerd worden in innovatie, de aanwerving van nieuwe mensen, enzovoort. In vergelijking met de opkomende landen zijn wij te duur. We moeten er dus alles aan doen om het marktaandeel dat we vandaag verliezen opnieuw te veroveren. Een derde belangrijke uitdaging schuilt in innovatie. In crisisperiodes als deze komen innovatie-investeringen onder druk te staan. Door grote en kleine bedrijven te bundelen in clusters als Flanders’ Mechatronica en Flanders’ Drive blijft die innovatie gevrijwaard.” B.M.: Wat kan Agoria voor haar leden betekenen in deze crisis? “We proberen om hen nog beter bij te staan in onze rol als consultant en vertegenwoordiger. Enerzijds door hen te ondersteunen op inhoudelijk vlak, anderzijds door hen te vertegenwoordigen bij derden. Zo zullen we bij de nieuwe, Vlaamse overheid zeer duidelijk aantonen hoe belangrijk de industrie is voor Vlaanderen en waarom deze zo belangrijk is. We zullen ook duidelijk onze verwachtingen kenbaar maken en voorstellen formuleren, bijvoorbeeld op het vlak van innovatie en de financiering daaromtrent. Zeker nu moet de overheid de ondernemingen stimuleren om te investeren. Uiteraard vertegenwoordigen we onze leden niet alleen op Vlaams en federaal vlak, maar ook steeds meer op Europees vlak. Zo zetelen we in diverse Europese comités om mee te werken aan het bepalen van de normen en reglementeringen in de diverse technologische sectoren en om te vermijden dat de belangen van de Vlaamse bedrijven zouden geschaad worden. Denk maar aan de automobielbedrijven. Wij pleiten er op Europees niveau voor dat de vestigingen in kleinere landen als het onze niet benadeeld worden ten opzichte van deze in grotere landen zoals Duitsland.”

Agoria laakt houding van Europese staalindustrie.

Ondanks een daling van de staalprijs met maar liefst 50% op de internationale markt, zouden Belgische bedrijven slechts een korting van 25% krijgen. Zo luidt de conclusie van een rondvraag van Agoria. De federatie laakt de houding van de Europese staalindustrie. Uit de enquête blijkt dat de helft van de Belgische bedrijven te dure staalvoorraden heeft en 35% door een contract met de toeleverancier duurdere prijzen moet betalen. Met deze conclusies wil Agoria de staalindustrie stimuleren om een realistischer houding aan te nemen. Sinds de start van de economische crisis is de vraag naar staal bij de leden van Agoria met gemiddeld 30% gedaald. Dat maakt dat de staalprijzen onder druk komen te staan. Op enkele maanden tijd daalden de staalprijzen op de internationale markt met maar liefst 50%. Vreemd genoeg voelen de staalverwerkende bedrijven daar amper iets van. Zij betalen gemiddeld slechts een kwart minder dan voorheen en betichten de staalindustrie ervan de staalprijs artificieel hoog te willen houden. “De staalindustrie doet er alles aan om de staalprijzen kunstmatig hoog te houden,” stelt Patrick Van den Bossche, directeur Metalen van Agoria. “Zo is het niet duidelijk of de al doorgevoerde zware productiedalingen van de Europese staalindustrie met gemiddeld 45% wel degelijk in verhouding staan tot de daling van de staalvraag. Dit kan ertoe leiden dat de staalprijs weer ontspoort, zoals voor de zomer van 2008, net voor het losbarsten van de economische crisis.”

B.M.: Is Agoria tevreden met de huidige maatregel tegen crisiswerkloosheid voor bedienden? “Agoria juicht de beslissing van de regering toe, zeker in deze diepe crisis. Wij zijn altijd al voorstander geweest van een dergelijke maatregel en hebben er sterk voor geijverd. Zij geeft bedrijven wat meer ademruimte zonder dat zij werknemers moeten ontslaan. Bovendien zijn deze medewerkers er dan ook nog wanneer de economie zich herneemt, zodat de bedrijven geen nieuwe mensen hoeven aan te nemen.” B.M.: Hoe ziet u de crisis verder evolueren? “Ik word er veel over aangesproken, zeker nu we officieel in recessie zijn na twee kwartalen van economische achteruitgang. Jammer genoeg hebben we daar op dit moment geen enkel zicht op. Sowieso zijn de zomermaanden traditioneel zwakker, dus een eventuele heropbloei mogen we pas ten vroegste na de zomer verwachten.” Hilde Neven

Hilde Neven

49


Dossier Metaal Bedrijfsprofiel

APT International

“Tweedehandsmetaalbewerkingsmachines in volle expansie” In tijden van crisis, doen ondernemingen er goed aan een grondige analyse van hun machinepark te maken. De markt van kwalitatieve tweedehandsmachines is in volle beweging en dat is geen toeval. “Door gerichte aanpassingen aan bestaande machines, kunnen bedrijven hun klanten een mooie aanvullende service geven,” zegt Hendrik De Keukeleire, CEO van APT International. “Accountantskantoren en banken maken nog meer dan vroeger gebruik van onze expertise en marktkennis om nauwkeurige analyses en schattingen van individuele machines of complete productielijnen te maken.” B.M.: Welke invloed heeft de crisis op de metaalbewerkingsmarkt ? Hendrik De Keukeleire: “In de voorbije jaren van hoogconjunctuur waren vele ondernemingen overmoedig, wat zich vertaalde in te optimistische prognoses over de groeimogelijkheden. Door die zogenaamde gunstige vooruitzichten, gingen ze wat boven hun stand leven. Koppel dat aan de gulheid van de banken en je begrijpt waarom veel bedrijven investeerden in nieuwbouwmachines, die ze financieel eigenlijk niet aankonden. Dat leidt tot falingen of interne reorganisaties, waardoor ook veel machines vrijkomen.”

Een zicht op het recente machinepark van APT International. Meer dan 2.000 machines staan, in 16 verschillende talen, met gedetailleerde specificaties op de website WWW.APTINT.COM

APT Internationaal heeft naast zijn hoofdkantoor in Deinze (foto) ook magazijnen in Zulte en Oudenaarde. De geklimatiseerde opslagruimte van 15.000 m², is uitgerust met hijskranen die tot 85 ton kunnen verplaatsen.

B.M.: Welke rol speelt APT International in dit verhaal? “Ons bedrijf koopt dergelijke machines op, om ze later te kunnen aanpassen of ombouwen op vraag van de markt. Wij beschikken over een geconditioneerd magazijn van ruim 15.000 m², met meer dan 2.000 machines. Als klanten bij ons komen aankloppen voor een tweedehandsmachine, maken wij eerst een grondige analyse van het type dat zij nodig hebben. Daarna kunnen we, in functie van het budget van de klant, de machine aanpassen en eventueel ombouwen, zodat ze er eventueel extra activiteiten mee kunnen uitvoeren en kunnen innoveren in nieuwe nichemarkten. Cruciaal is dat wij alle activiteiten, ook handling, equipment en installatie, over de grenzen heen uitvoeren in eigen beheer. Zo hebben we onlangs in Rusland helemaal zelf een van de grootste inductiebuigers ter wereld geplaatst.” B.M.: Tweedehandsmachines kunnen ook op veilingen worden aangekocht. Hoe goed is die oplossing? “Het is een keuze die risico’s met zich meebrengt. Je weet wel hoe die machine eruit ziet, maar je weet niet hoe ze functioneert. De negatieve connotatie die het woord ‘tweedehands’ met zich meebrengt smelt bij ons meteen weg, omdat we een echte kwaliteitsgarantie kunnen aanbieden. Daarom doen ondernemingen er beter aan hun individuele machine of volledige productielijn aan te

50

kopen bij een erkend EAMTM-dealer, zoals APT International.” B.M.: U bent zelf voorzitter van deze vereniging, maar waarvoor staat ze precies? “EAMTM is de internationale vereniging van handelaars in gebruikte machines. We tellen wereldwijd zowat 300 leden, die jaarlijks bijeenkomen om nieuwe ideeën uit te wisselen. Cruciaal voor EAMTM is de ethische code: de leden hebben een groot onderling respect, wat zich vooral vertaalt in doorverwijzingen naar elkaar, in functie van de vraag van de klant. Op een website plaatsen de leden al hun beschikbare machines. Afhankelijk van het gewenste merk en de vereiste maten, komt de klant dan meteen terecht bij de dealer die die specifieke machine in huis heeft.”

Industriezone 5 – De Tonne Kortrijksesteenweg 276, 9800 Deinze Tel. : 09-386 15 71, Fax : 09-386 99 41 info@aptint.com, www.aptint.com


Dossier Metaal

Dossier Metaal

Productontwikkeling

Bedrijfsprofiel

Juiste materiaalkeuze leidt tot kwaliteit én tevreden klanten

DK Assembly, DK Recup, DK Sports, De Kievelden nv

“Met prefabricatie valt veel te winnen”

Bij de ontwikkeling van producten wordt het belang van een correcte materiaalkeuze vaak sterk onderschat. Nochtans zijn niet alleen sterkte en taaiheid, maar ook de thermische eigenschappen, de slijtageweerstand en/of de corrosieresistentie van wezenlijk belang om tot een kwalitatief eindproduct te komen. Verder spelen ook de kostprijs, beschikbaarheid en produceerbaarheid een belangrijke rol bij het selecteren van materialen.

“In de bouw valt nog veel winnen,” verzekert Michel Buys. “Immers, het gebruik van geprefabriceerde onderdelen bij de bouw van woningen en bedrijfspanden kan een aanzienlijke tijdbesparing opleveren. En tijd is geld.” Volgens de directeur van DK Assembly in Bocholt staat prefab nog in de kinderschoenen.

Laten we even een aantal praktijkvoorbeelden op een rijtje zetten waaruit blijkt waarom er al dan niet voor een bepaald materiaal wordt gekozen in bepaalde gevallen: • Staal en aluminium moeten het vaak tegen elkaar opnemen: aluminium biedt gewichtsvoordeel, terwijl staal minder dikte nodig heeft om eenzelfde sterkte van bijvoorbeeld een chassis te garanderen. • Bij het gebruik van roestvaste Ook de thermische eigenschappen, de slijtastalen wordt omwille van de geweerstand en/of de corrosieresistentie zijn kostprijs vaak gekozen voor het van wezenlijk belang om tot een kwalitatief eindproduct te komen. AISI 304-type. Dit type is echter niet geschikt voor chloriderijke omgevingen. Het mag dan wel goedkoper zijn, maar gaat veel minder lang mee, zodat het prijsvoordeel al snel verdwijnt. • Elektriciteitsproductie en luchtvaart zijn tegenwoordig ondenkbaar zonder het gebruik van hoge temperatuurbestendige nikkel- en kobaltlegeringen voor de productie van turbineschoepen. • Er bestaan allerhande composieten en deklagen die het mogelijk maken om het beste van twee werelden te combineren, denken we bijvoorbeeld maar aan wat een eenvoudige zink- of laklaag aan toegevoegde waarde kan betekenen.

“Het assembleren van convectoren inclusief de bijbehorende koppelingen of het aanbrengen van koelelementen in een systeemplafond vraagt niet alleen tijd, maar ook gespecialiseerde kennis. Op het moment dat dergelijke zaken aan de orde komen, lopen bouwvakkers elkaar voor de voeten en moeten ze precisiewerk verrichten onder vaak barre omstandigheden. Het kan ook anders. Specifieke bouwelementen kunnen goed elders geprefabriceerd en/of geassembleerd worden. De korte inbouwtijd verstoort het bouwproces nauwelijks. Tijdig leveren en conform klantspecificaties is uiteraard een must.” Volgens Michel Buys is DK Assembly een krachtige bouwpartner. “We prefabriceren hydraulische, elektrische en luchtkanalisatiesystemen. Bovendien assembleren we registers, hydraulische regelsets, elektrische regelcomponenten, boilers, convectoren, enzovoort. Hiermee besparen we aannemers en bouwheren tijd en geld, mede omdat het werk conform klantspecificaties in series wordt uitgevoerd. We denken met onze opdrachtgever mee, zonodig ontwikkelen we gezamenlijk innovatieve oplossingen.”

In bovenstaande gevallen gaat het om enkelvoudige voorbeelden, op basis van een beperkt aantal selectieparameters. Meestal is het selecteren van materialen echter een complexer verhaal, waarin diverse parameters een rol spelen. De mechanische, chemische en fysische karakteristieken van het materiaal op zich, het materiaalgedrag in zijn omgeving en de produceerbaarheid zijn bepalend voor het beoogde resultaat: een kwaliteitsvol product en de daaruit voortvloeiende klantentevredenheid.

DK Assembly is onderdeel van De Kievelden nv en telt 24 gemotiveerde medewerkers die in aanmerking komen voor de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP). “Op onze mensen kan je bouwen. En dat tegen een aangename prijs. De loonkosten van een VOP’er zijn beperkt en hiervan profiteren onze opdrachtgevers.”

DK Assembly (onderdeel van De Kievelden nv) I.Z. Goolder, Goolderheideweg 27, 3950 Bocholt Tel.: 0475-41 40 49, Fax: 011-76 52 74, www.dekievelden.be

Dr. ir. Frans Vos Zaakvoerder Materials Consult bvba

51


Dossier Metaal Bedrijfsprofiel

Materials Consult

Een juiste materiaalkeuze is de basis van alles Materials Consult uit Boutersem biedt materiaaladvies in de meest brede zin van het woord. Van schadeanalyse via projectcoördinatie tot advies. Doel van dat laatste: latere problemen voorkomen door vanaf het begin het juiste materiaal te kiezen. “Wij werken voor zowat alle sectoren,” zegt zaakvoerder Frans Vos. “Van de producenten van consumentengoederen, via de energiesector tot de luchtvaart. Een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening is bedrijven te adviseren wanneer ze een nieuw product of productielijn willen ontwikkelen. Een bedrijf wil bijvoorbeeld een nieuwe machine of opslagtank bouwen, maar is niet zeker welke materialen het meest geschikt zijn. Samen met de klant gaan wij dan op zoek naar het juiste materiaal. Dat is heel belangrijk. Een voorbeeld: niet elk staaltype is geschikt voor een omgeving met verhoogde chloorconcentraties. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld de Frans Vos. kwaliteitscontrole van metalen en hun lasverbindingen. De metaalsector evolueert trouwens razendsnel. Er komen voortdurend nieuwe metalen op de markt en ook dat volgen we op de voet.”

Schadeanalyse met het oog op preventie Een andere service van Materials Consult is schadeanalyse. Bijna dagelijks krijgen bedrijven en particulieren te maken met corrosie, slijtage, lekken in leidingen en tanks, falende constructies enzovoort. “Wij worden dan ter plaatse geroepen om de oorzaak van het probleem te achterhalen en, indien gevraagd, aanbevelingen te doen om hetzelfde probleem in de toekomst te voorkomen.”

Malendriesstraat 70, 3370 Boutersem,Tel.: 016-40 21 53 Fax: 02-416 64 20, info@materialsconsult.be, www.materialsconsult.be

52


Dossier Metaal

Jan Van Eeckhoudt,Van Eeckhoudt

André Renders,Van Leeuwen Buizen

Diversificatie zorgt voor groei

“Lat wordt steeds hoger gelegd”

In tijden van crisis zitten vooral ondernemingen met heel specifieke afzetmarkten in de hoek waar de klappen vallen. Bedrijven die diversifiëren zijn doorgaans beter gewapend. Metaalverwerkend bedrijf Van Eeckhoudt uit Wolvertem heeft dit goed begrepen.

Doorheen de jaren is de ‘buizenmarkt’ er anders gaan uitzien. Het moet niet alleen sneller, ook de kwaliteitsnormen werden strenger. Bepaalde ontwikkelingen zorgden er ook voor dat Van Leeuwen haar kerntaak ging verfijnen. Afgevaardigd bestuurder van Van Leeuwen België draait al vele jaren mee in het bedrijf. Deze ervaring geeft hem dan ook een brede kijk op de sector. Welke evoluties springen het meest in het oog? “Eén belangrijke trend is dat men doorheen de jaren de lat steeds hoger is gaan leggen. Op verschillende vlakken trouwens. Zo vraagt de klant steeds meer kwaliteit. Deels vloeit deze kwaliteitstoename voort uit allerhande normen die in het leven geroepen zijn, maar tegelijk is er toch een groeiend bewustzijn hoor. Ook de André Renders. levering moet steeds sneller gebeuren. Vanzelfsprekend zijn we dankzij onze ligging in het midden van het land op dit vlak bevoordeeld. Steeds meer fungeren we ook als opslagruimte voor onze klanten. Het wegwerken van stocks is bij veel bedrijven een besparingspost geworden, en dus blijven hun bestellingen zo lang als afgesproken in onze opslagruimte.”

Jan Van Eeckhoudt: “Al ruim 50 jaar zijn we sterk gespecialiseerd in de toelevering aan alle industriële sectoren. Wij hebben de nodige knowhow in huis voor het bewerken van kunststoffen, diverse staalsoorten, aluminium, bronslegeringen en roestvrij staal.” B.M.: Welke kernactiviteiten zijn er ondertussen bijgekomen? Jan Van Eeckhoudt: “Enkele jaren geleden gingen we van start met het ontwerpen en uitvoeren van interne transportsystemen, prototypes, apparatenbouw en metalen interieurelementen. Sindsdien verwierven we heel wat expertise in het ontwikkelen van automatiseringsprojecten: bakkentransport, flessentransport, dozentransport en palettentransport,... maar ook stapelaars, ontstapelaars, daalbanden, draaistations en noem maar op. In het begin waren we toeleverancier voor fabrikanten en studiebureaus, maar ondertussen is Van Eeckhoudt uitgegroeid tot een echte totaalaanbieder.”

Wereldwijd kopen China is hot. Overigens in de meest diverse sectoren. Ook bij Van Leeuwen? “De mogelijkheden die het land biedt, zijn ons beslist niet ontgaan,” zegt André Renders. “Ook wij werken met Chinese fabrieken, maar wel onder heel strikte voorwaarden net zoals leveranciers in de EU of andere continenten. Alvorens een fabriek voor ons mag produceren, gaat een speciaal team ter plaatse om de site helemaal door te lichten. Hiervoor hanteren we een eigen Van Leeuwen norm. Wie hier niet aan voldoet, komt niet in aanmerking, daar geven we geen duimbreed op toe.”

B.M.: U had het ook over interieurelementen? “Inderdaad, dat is onze jongste afzetmarkt. We werken steeds vaker nauw samen met architecten. Zij doen een beroep op onze vakkennis en ervaring om metalen interieurelementen te produceren.”

Inspelen op marktevoluties

B.M.: Die politiek van diversificatie heeft de firma geen windeieren gelegd. “Integendeel! Onze omzet is meer dan vervijfvoudigd tussen 1992 en 2008. Ondertussen steeg ons personeelsbestand tot 30 medewerkers.”

Ooit was Van Leeuwen zelf een producent, maar toen bleek dat dit door de komst van de voormalige Oostblok landen niet langer rendabel was, werd er een punt achter gezet. Onze core business is de verkoop van buizen en hulpstukken, niet de productie. Deze beslissing, en ik zeg dit niet zonder trots, illustreert dat we efficiënt op marktevoluties kunnen inspelen.” Michaël Vandamme

Jan Jacobs

53


Dossier Metaal Oppervlaktebehandeling

Veerle Fincken,VOM

“Verbetering van kostenstructuur gaat vandaag boven innovatie” Steeds meer bedrijven raken getroffen door de economische recessie. Vooral de automobielsector krijgt rake klappen. Omdat verschillende oppervlaktebehandelaars toegespitst zijn op die sector, krijgen ook zij het hard te verduren. Veerle Fincken, program manager van de Belgische Vereniging voor Oppervlaktetechnieken van Materialen VOM, vertelt ons over de uitdagingen in de oppervlaktebehandeling. B.M.: Wat zijn de gevolgen van de economische recessie voor de oppervlaktebehandelaars? Veerle Fincken: “De toelevering is inderdaad getroffen door de economische recessie, maar gelukkig zijn er bij onze leden nog geen bedrijven over de kop gegaan. Voorlopig kunnen ze zich nog redden met besparingsmaatregelen en reorganisaties. VOM reikt hen hieromtrent oplossingen en

informatie aan. Onze taak is niet alleen het verstrekken van algemene informatie over de sector en de vertegenwoordiging ervan, maar ook om onze leden op momenten als deze te ondersteunen. Wij proberen de huidige toestand optimistisch te bekijken. We raden onze leden aan om in deze kalme periode hun inefficiënties te bekijken en aan te pakken. Dit is ook het ideale moment om het personeel bij te scholen en hen zo de fierheid voor hun werk te geven. Oppervlaktebehandeling is niet meer te associëren met vuil en ongezond werk. Bedrijven dragen veiligheid en milieu hoog in het vaandel. Het is hoog tijd om het beroep te herwaarderen. Ook de automatisering moet onder de loep genomen worden.”

“We raden onze leden aan om in deze kalme periode hun inefficiënties te bekijken en aan te pakken.”

“De milieuwetgeving die het gebruik van zware metalen aan banden legt, zal de bedrijven blijven aanzetten om naar alternatieve producten te zoeken.”

B.M.: Hoe belangrijk is innovatie op dit moment? “Innovatie staat nu verder van hun bed. De verbetering van de kostenstructuur krijgt voorrang. In de toekomst zal vooral samenwerking van belang zijn. Als er vandaag iets mis gaat met het product, trekken alle betrokkenen hun paraplu open. Dat kan niet. Om een beter eindproduct te maken, zouden de verschillende oppervlaktebehandelaars beter samenwerken. Zo kunnen bedrijven een bredere waaier van technieken aanbieden en grotere projecten binnenhalen.”

54

Veerle Fincken: “Om een beter eindproduct te maken, zouden de verschillende oppervlaktebehandelaars beter samenwerken.’

“Oppervlaktebehandeling is niet meer te associëren met vuil en ongezond werk. Bedrijven dragen veiligheid en milieu hoog in het vaandel.” Nieuwe markten zoeken B.M.: Zijn er nog andere uitdagingen? “Onlangs hebben we twee debatten gehouden: eentje met bedrijven uit de galvano-wereld en eentje met loonlakkers. Uit beide gesprekken kwamen dezelfde uitdagingen naar boven. Zowel de economische recessie als de concurrentie vanuit het oosten, heeft oppervlaktebehandelaars wakker geschud om nieuwe markten te zoeken. Kunnen ze met de huidige technieken ook buiten de bestaande klantenkring terecht? De medische sector en voedingssector kunnen nog nieuwe ontwikkelingskansen bieden. Ook de alternatieve


Dossier Metaal Oppervlaktebehandeling

een mooi voorbeeld van. Ook de solventrichtlijn om meer waterige verven te gebruiken, houdt de bedrijven nog een tijd bezig. Nanotechnologie krijgt ook steeds meer aandacht, omdat zo multifunctionele ‘coatings’ mogelijk zijn. Vanuit de automotive vinden deze zelfreinigende en waterafstotende ‘coatings’ stilaan hun weg naar andere sectoren. Op onze nichebeurs Eurofinish 09, op 7, 8 en 9 oktober van dit jaar, stellen we deze trends uitgebreid voor en geven bedrijven informatie over automatisering, export, ERP, procesintegratie en totaaloplossingen.” Meer info: www.eurofinish.be. Tekst en foto: Els Vriens

energie is een mogelijke nieuwe markt. Maar die overschakeling is een grote aanpassing. De orderopvolging en organisatie voor de toelevering van een automotive bedrijf is namelijk zeer apart.” B.M.: Welke trends zullen in de toekomst een grote rol spelen in de oppervlaktebehandeling? “Het hele reach-verhaal, de EU-maatregel waardoor alle chemische stoffen geregistreerd moeten worden, blijft een grote rol spelen. De milieuwetgeving die het gebruik van zware metalen aan banden legt, zal de bedrijven blijven aanzetten om naar alternatieve producten te zoeken. Chroom 6 is daar

Oppervlaktebehandeling onder de loep De verschillende technieken die gebruikt worden als oppervlaktebehandeling, zijn zo uitgebreid dat het haast onmogelijk is om ze allemaal op te sommen. We zetten daarom enkel de verschillende types van oppervlaktetechnieken even voor u op een rijtje. Voorbehandelen Om een materiaal efficiënt te kunnen behandelen, moet het oppervlak vrij zijn van stof, vet en olie. Dat kan door een mechanische of een chemische voorbehandeling. Een mechanische of fysische voorbehandeling verwijdert de onregelmatigheden, scherpe kanten en corrosieproducten om glans of hoogglans te verkrijgen. De voornaamste technieken zijn slijpen, polijsten, trommelen of stralen. Om oppervlakken te ontvetten is een chemische voorbehandeling nodig. Dat kan met organische oplosmiddelen of waterige oplossingen. Beitsen van een metaaloppervlak, met zuren of basen, legt het oppervlak vrij door heterogene deklagen van oxiden, hydroxiden en zoutlagen te verwijderen. Elektrolytisch of chemisch aanbrengen van metallische deklaag (galvano-technieken) Een grote groep van oppervlaktebehandelingen valt onder de noemer ‘galvano’, wat staat voor het elektrolytisch aanbrengen van een metaallaag op een metalen voorwerp met behulp van een gelijkstroom in een galvanisch bad. Het voorwerp dat behandeld wordt, vormt de negatieve elektrode, terwijl de positieve elektrode bestaat uit het metaal dat neerslaat. De baden kunnen verschillende toevoegingen bevatten zoals complexvormers, glansmiddelen en stabilisatoren. Het stroomloos of chemisch aanbrengen van een metaal uit een oplossing, behoort ook tot de galvanische processen. De belangrijkste galvanisch aangebrachte lagen zijn zink, nikkel, koper en chroom. Vaak wordt galvaniseren ook foutief gebruikt om thermisch verzinken aan te duiden. Aanbrengen van conversielagen Conversielagen zijn anorganische deklagen op metalen. Door een chemische of elektrochemische behandeling wordt een oppervlaktelaag gevormd waarin een verbinding van het metaal is opgenomen. De belangrijkste toepassingen ervan vormen een ondergrond voor organische deklagen, zoals natlak en poedercoatings. Ook vrijwel alle methoden voor het anodiseren van metalen behoren tot de conversielagen. Thermisch aanbrengen van deklagen Het thermisch aanbrengen van een metaallaag op een ondergrond van metaal gebeurt door het voorwerp onder te dompelen in een bad van het gesmolten metaal dat de deklaag moet vormen. Een bekend voorbeeld is het thermisch verzinken van staal, dat vaak ‘galvaniseren’ wordt genoemd. Om een goede hechting te krijgen, is het vormen van een legeringslaag tussen de twee metalen noodzakelijk. Metaal dat van een thermische deklaag is voorzien, bestaat – van buiten naar binnen – uit: een toplaag van het zuivere coatingmetaal, een legeringslaag die bestanddelen van de toplaag en van het substraat bevat en het metaal van het substraat. Aanbrengen van organische deklagen Organische deklagen (poeders en natlak) zijn niet zo hard als veel metaalbedekkingen en anorganische deklagen, maar bieden wel een haast onbeperkte kleurkeuze. Ze zijn zowel glanzend, halfglanzend als mat te verkrijgen, gemakkelijk aan te brengen, vaak goed vervormbaar, gemakkelijk repareerbaar en niet al te duur. Deze gunstige eigenschappen leiden tot uitgebreide toepassingen, van het goedkoopste gebruiksartikel tot het duurste ruimtevaartuig. Organische deklagen vormen de voornaamste mogelijkheid om deze artikelen te verfraaien en zijn een uitstekend wapen tegen corrosie. Thermisch behandelen van oppervlakken Thermische behandelingen veranderen de gesteldheid van metalen zodanig dat ze meer gewenste eigenschappen krijgen. Een voorbeeld hiervan is het harden, waarbij de samenstelling van het metaal niet verandert. Thermische behandelingen waarbij de samenstelling van het oppervlak wel verandert, zijn diffusiebehandelingen, zoals carboneren, nitreren en carbonitreren.

55


Dossier Interview

Stageco groeide samen met Rock Werchter uit tot wereldleider

“Obama speecht op onze podia” Rock Werchter lokt binnenkort opnieuw tienduizenden muziekliefhebbers naar de festivalweide. Een feest van muziek, maar daarachter schuilt een enorme business. Live Nation, Stageco, EML, The Power Shop,… Wereldleiders op hun domein die Rock Werchter op de wereldkaart hebben geplaatst, of is het omgekeerd? Hedwig De Meyer bouwde meer dan 30 jaar geleden zelf het allereerste podium op de weide in Werchter. Vandaag bouwt hij met Stageco podia voor U2, Bruce Springsteen en zelfs voor de Amerikaanse president Barak Obama. “Je begint een bedrijf uit passie voor de muziek en voor je het weet, ben je een wereldspeler,” schetst Hedwig De Meyer. Het podium waarmee U2 straks de wereld rondtoert, spreekt tot de verbeelding. Het lijkt een gigantische spin van 60 meter op 40 meter en, inclusief pyloon, 50 meter hoog, met poten die tot in het publiek reiken (zie foto). Het is een 360° podium: de toeschouwers staan er helemaal rond. Alweer een paradepaardje dat Stageco op zijn naam kan schrijven. Het van oorsprong Werchters bedrijf verhuisde naar een grotere stek in Tildonk en behoort tot de wereldtop op het gebied van podia en andere tijdelijke constructies. CEO Hedwig De Meyer had dit nooit kunnen dromen toen hij in 1976 zelf de handen uit de mouwen stak om een podium te bouwen voor het kakelverse festival in Werchter. Hij organiseerde dat samen met kompaan Herman Schueremans.

Hedwig De Meyer (Stageco): “Werchter is nog maar een paar procent van onze omzet.” (Foto: PieterJan Vanstockstraeten)

kwamen op, muziekgroepen gingen op tournee en wij groeiden mee met de muziekindustrie. Vandaag doen we niet alleen muziekpodia, maar allerlei tijdelijke structuren, van skirampen over tribunes. Zelfs het podium waarop Barak Obama zijn eerste speech als president van de Verenigde Staten hield, is ons werk.”

“Het is niet mogelijk om op tijd overal een podium te bouwen als een groep als U2 aan het toeren is. Daarom hebben we dikwijls meerdere volledige sets die elkaar afwisselen.”

B.M.:Vandaag zijn jullie actief over de hele wereld, terwijl het voor u eerder een uit de hand gelopen hobby is. Wanneer begon het echt serieus te worden? “Eind jaren ‘80, begin jaren ‘90. Supergroepen als Genesis en Pink Floyd gingen op tournee en wilden een podium dat er echt stond, iets groots. Stilaan zijn er ook videobeelden bij gekomen en is heel het concept van een podium veranderd. Vroeger had je de muzikanten en de verlichting. Dan kwamen er ‘moving lights’ bij, vervolgens ook video en vandaag is de lijn tussen licht en video heel dun geworden. Dat heeft gevolgen voor ons. Wij bouwen als het ware het huis waar al deze nieuwe technieken en evoluties in passen.”

B.M.: Stageco begon dus eigenlijk vrijwel louter toevallig. Hedwig De Meyer: “Het allereerste festival in Werchter was in een tent. Die bleek al meteen te klein en het volgende jaar wilden we een openluchtfestival organiseren. We vonden echter geen geschikt podium en dus bouwde ik er zelf eentje (Hedwig is ingenieur, nvdr.). Het was nogal amateuristisch, maar het deed wel dienst. Bovendien was het leuk om te doen. Podiums bouwen lag me wel. We hebben het geluk gehad erbij te zijn van in het begin. Festivals

B.M.: Stageco vormt sinds vorig jaar samen met EML en The Power Shop de ‘Flanders Entertainment Valley’. Jullie zijn alle drie in Tildonk gevestigd. Waarom die koepel? “‘Flanders Entertainment Valley’ is eerder een ‘gentlemen’s agreement’ tussen sectorgenoten, die sowieso dikwijls samenwerken op hoog niveau. Dankzij de Entertainment Valley delen we systematisch onze kennis, zodat we op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt in de globale evenementensector. Het is bovendien gemakkelijker samenwerken als je naast elkaar zit.”

56


Dossier Interview

De opkomst van VTM

EML: “Werchter blijft altijd Werchter”

B.M.: U was in de jaren ‘80 nog eigenaar van EML (ElectricityMusic-Light), samen met Herman Schueremans. “Inderdaad, maar we hebben het bedrijf opnieuw verkocht. Ik merkte dat we EML nogal stiefmoederlijk behandelden. Ik had Stageco en er was gewoon geen tijd over om daar nog een ander bedrijf bij te nemen. Onze business was bovendien fors aan het groeien en met de opkomst van VTM had ook EML de handen vol. Mijn ‘key business’ is podia bouwen en dat blijft zo.”

Net als Stageco heeft EML (Electricity-Music-Light) zijn naam en faam aan Rock Werchter te danken. De firma is in 1979 opgericht in Bilzen, maar het echte werk kwam er op de weide in Werchter. Samen met The Power Shop en Stageco vormt EML ‘The Flanders Entertainment Valley’. EML zorgt voor alle licht, geluid en de technische kant van een festival. “Het bedrijf bestaat 30 jaar en groeide zowat mee met Werchter,” vertelt commercieel directeur Rudi Daelemans. “De band is erg groot. We doen ook andere belangrijke festivals, zoals Pukkelpop, Marktrock, Suikerrock en Graspop, maar Werchter blijft altijd Werchter. De artiesten hebben specifieke wensen en grotere bands komen al eens met nieuwe technische snufjes aanzetten. Zo leren wij ook wat er op de markt is.” EML draait een omzet van 25 miljoen euro en heeft een 100-tal medewerkers in dienst. De hoofdzetel is in Tildonk, maar er zijn ook vestigingen in Utrecht en Madrid. De muziekbusiness is goed voor ongeveer 35% tot 40% van de omzet. “Onze echte groei is er gekomen dankzij de komst van VTM. We zijn zowat de hofleverancier van de commerciële zender en hebben ook een contract met VRT.”

B.M.: Van muziekliefhebber tot baas van een groot bedrijf: u hebt manager leren zijn? “Het is alleszins anders, hé. Ik ben dit begonnen omdat het mijn passie is, voor de muziek en de wereld er rond. Ik moet die passie nu delen met andere taken: delegeren, structuur brengen. Wat we vroeger met vijf man deden, doen we nu met een kleine 200 over heel de wereld. Tijdens de zomermaanden is dat nog eens drie keer zoveel omdat we dan losse medewerkers inschakelen. Ik heb mensen moeten leren vertrouwen omdat ik zelf niet van alles op de hoogte kan zijn. Maar ook al ben ik de grote baas, ik blijf commercieel actief, ‘face to face’ met de klant.” B.M.: Hoe belangrijk is Werchter nog? “Rock Werchter is nog altijd een klant, maar meer niet de enige. We werken ongeveer met 20 man twee weken lang aan de bouw van het podium. De tournees van muziekgroepen zijn echter belangrijker. Die lopen over een langere periode. Werchter is nog maar een paar procent van onze omzet.”

Stonehenge als decor B.M.: Welke inbreng hebben de artiesten zelf als het over hun podium gaat? “Ook bij ons is de klant alleszins koning. Artiesten kunnen het zo zot niet bedenken of we maken het. Soms hebben ze weliswaar wat minder voeling met wat mogelijk is, maar het is aan ons om hen daarop te wijzen en oplossingen aan te reiken. We proberen hoe dan ook zo flexibel mogelijk te voldoen aan hun behoeften en slagen daar ook in. Misverstanden kunnen echter soms wel voorkomen. Het doet me soms denken aan de film ‘Spinal Tab’. De rockgroep in die film wil de bekende stenen van Stonehenge als decor. Uiteindelijk blijkt het decorstuk acht centimeter groot in plaats van acht meter. Zulke misverstanden gebeuren echt wel.”

B.M.: De muziekbusiness verandert. CD’s brengen niets meer op omdat alles via het internet verloopt. Hoe ziet u de toekomst voor de podiumbouw? “Op dit moment is het heel, heel druk. Dit is ongetwijfeld het drukste jaar ooit. Er zijn enorm veel tournees. Een paar jaar geleden zag ik het niet zo rooskleurig in. De grote podia kwamen toen van Tina Turner, The Rolling Stones en zo meer, en die blijven niet de wereld rondreizen. Maar ik merk dat groepen nu niet langer op tournee gaan om hun platen te promoten, omdat die toch niet meer verkopen, maar om geld te verdienen. Die evolutie speelt in ons voordeel. Optredens zijn wel duur geworden, maar toch zijn ze meestal uitverkocht. Soms vraag ik me wel af hoe lang dit nog blijft duren. Er moet toch een prijs zijn waarbij mensen afhaken?”

B.M.: Als U2 op toer gaat, moeten jullie dan mee om in sneltempo telkens het podium af en op te bouwen? “Zowat de helft van onze kosten zijn transportkosten. Over het land, de zee en in de lucht: ons materiaal gaat overal mee. Het is echter niet mogelijk om op tijd overal een podium te bouwen als een groep als U2 aan het toeren is. Daarom hebben we dikwijls meerdere volledige sets die elkaar afwisselen. Bij de Vertigo tour van U2 hadden we er zelfs zeven, voor de nieuwe tour zijn het er drie.”

B.M.: Bent u zelf nog met muziek bezig? “Niet meer zo veel als vroeger, maar ik weet heus wel wie Coldplay is. Mijn muziek? Dat gaat van Talking Heads over Springsteen en Metallica tot U2.”

B.M.: De podia van U2, Robbie Williams, Bruce Springsteen en anderen zijn meestal enorm groot en indrukwekkend. Doen jullie ook nog kleine podia? “Zeker en vast en dat doen we bewust. Want kleine groepen kunnen groot worden. De lokale, Belgische markt vergt wel een andere aanpak. Het budget is daar nog dikwijls de doorslaggevende factor. We positioneren ons wel min of meer als de decorbouwer van grote rockgroepen, maar we kunnen ook mee met de binnenlandse markt.” Bart Claes Ook het podium waarmee U2 straks de wereld rondtoert, werd gebouwd door Stageco: het is 60 meter op 40 meter en, inclusief pyloon, 50 meter hoog.

57


Dossier Management

Zes praktische tips om uw bedrijf door de crisis te loodsen Het hoofd koel houden, dat is makkelijker gezegd dan gedaan in tijden als deze, waarin zelfs de meest koelbloedige ondernemer het benauwd krijgt van de economische horrorverhalen in de kranten. Om koelbloedige en minder koelbloedige ondernemers een houvast te bieden in tijden van crisis, destilleerde 4BetterResults.be een zestal interessante en vooral efficiënte tips uit een onderzoek dat het in 2008 samen met Limburg Manager uitvoerde.

weer heel snel kan omslaan, is het vaak beter de lat te hoog te leggen, dan te laag. Voldoende vaak de cijfers hebben is één zaak. Er de juiste beslissingen uit destilleren is een andere zaak. Een kunst waarbij een intern of extern klankbord veel kan helpen. En het weerbericht? Even terug naar uw zeilschip. U wist niet zeker of er storm op komst was en hoe zwaar die zou zijn. Dat lijkt herkenbaar, niet? Op eenzelfde dag lezen we in Trends dat we nog maar aan het begin van de recessie zijn, vernemen we via de Tijd dat de Belgische economie na de zomer zal herleven en meldt Kanaal Z dat het ondernemersvertrouwen nog nooit op zo’n laag pitje stond. Wat moet u dan geloven?

Tip 1: Zorg voor een goede GPS en de juiste boordinformatie Stelt u het zich even voor. U bent kapitein op een zeilschip en bevindt zich op volle zee. In de verste verten is er geen land te bespeuren. Wél ziet u dreigende onweerswolken in een ijltempo uw richting uitkomen. De golven klotsen niet langer tegen uw schip, maar beuken er steeds genadelozer op in. Storm op komst? U wilt uw schip naar veiligere wateren loodsen. Maar hoe doet u dat als goede stuurman?

Welk weerbericht moet u geloven? Wellicht kwamen er nog nooit zoveel onheilspellende berichten onze richting uit als vandaag. Maar één ding is zeker: de markt goed volgen is essentieel. Onze ogen wijd open houden is de boodschap, zodat we klaarstaan om acties te nemen zodra het nodig is.

Een goede GPS is goud waard in zo’n situatie. Als u goed weet waar u zich exact bevindt, kunt u veel beter en sneller maatregelen nemen om uw schip tijdig in veiligheid te brengen. Hetzelfde geldt voor uw bedrijf. Als u goed weet ‘waar’ uw bedrijf zich bevindt, is de kans veel groter dat u de juiste beslissingen weet te nemen. Bent u op de hoogte van de financiële omstandigheden van uw bedrijf? Hoe vaak kijkt u de financiële cijfers in? Wekelijks? Maandelijks? En hoe recent zijn die cijfers dan? Vertellen ze iets over de stand van zaken van vandaag? Of handelen ze over vorig kwartaal, dat een maand geleden werd afgesloten? Zou u het met uw zeilschip waardevol

vinden te weten waar u drie maanden geleden aan het varen was? In tijden waarin het (economische)

58

Hoeveel brandstof heeft u trouwens nog? Misschien moet u even op de motor varen met uw zeilboot. Ook een goede kasplanning is essentieel. Meestal niet zo moeilijk, maar o zo belangrijk. Een goede planning vormt vaak de grootste hefboom om een crisis ongehavend door te komen. Staat de brandstof meter wat te laag? Staat er wat te weinig cash op de rekening? Zijn de banken bereid te helpen? Bent u op zoek naar een privé-investeerder of wilt u een beroep doen op Business Angels of Venture Capitalists? Denkt u aan leasing in plaats van kopen of aan sale and lease back? Of volstaat het gewoon om uw openstaande facturen beter op te volgen? Daar bestaat namelijk heel interessante software voor.


Dossier Management

Tip 2: Steek uw energie in wat het meest opbrengt

Tip 5: Investeer in functie van een duidelijke return

Weet welk product of welke productgroepen en welke klanten het meest opbrengen en richt uw energie (productiemiddelen) daarop. ‘Hard working, but not smart working’, dat hoor je wel eens over ons, Vlamingen. Bewijs dat het ook anders kan.

Spring voorzichtig om met investeringen. Investeren is een hefboom. Het effect van de hefboom is des te belangrijker in tijden waarin financiële middelen schaars zijn. Goed aangepakt, zorgt het voor een enorme versterking. Slecht aangepakt, kan het het einde betekenen.

Tip 3: Wees uitmuntend in één ding

Tip 6: Maak gebruik van overheidsmiddelen

Waarom komen klanten naar u en kloppen ze niet aan bij de concurrentie? Bent u de goedkoopste? Of heeft u het nieuwste van het nieuwste? Zorgt u voor de beste totaaloplossing voor de klant? Hoe duidelijker de klanten zien wat ze er precies bij winnen om bij u klant te zijn, hoe beter. Het verleden heeft meermaals bewezen dat bedrijven die hier goed in zijn, zich beter door moeilijke situaties slaan. Het maken van een goede ‘Customer Value Proposition’ kan hierbij helpen.

De overheid neemt diverse maatregelen in moeilijke tijden. Wees niet bang om die middelen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen om makkelijker aan geld te komen (vb. www.fonds.org), of aan de KMOportefeuilles, waardoor u 50 % van hetgeen u uitgeeft aan extern advies kunt terugkrijgen.

Tip 4:Verwijder overtollig vet

Kurt Vandewalle 4BetterResults.be helpt KMO’s hun resultaten te verbeteren. Meer info: www.4BetterResults.be

Maar doe het verstandig zonder de spieren te raken. Want anders mag u binnen een paar weken weer snijden. Hoe beter u erin slaagt om het overtollige te verwijderen, hoe sterker u uit de crisis komt.

Bemiddeling bij aankoop, overnames & fusies van bedrijven

SDM is de belangrijkste onafhankelijke dienstverlener voor bedrijfstransacties in Vlaanderen. Wij adviseren bij fusies, overnames en de verkoop van KMO’s en familiebedrijven. Ook vandaag is de markt volop in beweging. Er zijn opportuniteiten voor zowel kopers, verkopers als investeerders. Wacht niet tot de crisis voorbij is.

Bezoek onze nieuwe website en raadpleeg onze vele referenties:

www.sdm.be Luitenant Lippenslaan 60 - 2140 Antwerpen - Tel: 03/380 14 30 - Fax: 03/384 39 24 59


Dossier Wetgeving

Wet op Continuïteit van Ondernemingen heeft redden van bedrijf als essentie Op het vlak van faillissementen mag 2008 dan al een recordjaar zijn geweest, als de trend van het eerste trimester zich voortzet zal 2009 dit plafond doen sneuvelen. Dit is een realiteit die schreeuwt naar een vernieuwd juridisch kader om noodlijdende bedrijven meer overlevingskansen te bieden. Met de nieuwe Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen (kortweg: WCO) tracht men hieraan tegemoet te komen. We overlopen de grote lijnen van deze regeling die sinds 1 april van toepassing is. Dat deze WCO een feit werd, is vooral het gevolg van een groeiende ontevredenheid over het vroegere kader voor bedrijven in moeilijkheid. Zeker de Wet op het Gerechtelijk Akkoord slaagde er nooit in de verhoopte verwachtingen in te lossen. Vaak werd ze als een soort wachtkamer voor het uiteindelijke faillissement beschouwd, en dat was nooit de bedoeling. Met de WCO wordt het geweer van schouder gewisseld. De krachtlijnen in een notendop: een ruimer pakket aan instrumenten om het roer alsnog om te gooien, een grotere flexibiliteit, lagere kosten en vooral gericht op het sluiten van akkoorden die het faillissement kunnen vermijden. Een eerste zaak die in het oog springt, zijn een aantal nieuwe functies. Eén daarvan is de zogenaamde ondernemingsbemiddelaar. Naast het bijstaan van het bedrijf in moeilijkheden bij het overdenken van de te volgen bedrijfsstrategie, fungeert hij als tussenpersoon in gesprekken tussen schuldeiser(s) en schuldenaar. Zijn aanstelling kan heel soepel verlopen: een verzoek aan de voorzitter van de Rechtbank van Koophandel - zelfs mondeling - volstaat. Er worden ook geen voorwaarden gesteld aan de persoon om deze taak te vervullen. De precieze invulling van zijn opdracht gebeurt bij de aanstelling. Andere nieuwigheid is de gerechtsmandataris, iemand die een rol kan spelen als er sprake is van fouten die de continuïteit van de onderneming in het gedrang brengen. Zijn aanstelling kan door elke belanghebbende aan de voorzitter van de rechtbank gevraagd worden. Ook het afbakenen van zijn taak gebeurt op dat moment. Ondernemingsbemiddelaar en gerechtsmandataris illustreren ten volle hoezeer de WCO de nadruk op het zoeken van oplossingen legt.

De nieuwe Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen wil noodlijdende bedrijven meer overlevingskansen bieden.

het gezegd dat ondernemingsbemiddelaar en gerechtsmandataris een cruciale rol kunnen spelen in het bereiken van dergelijke minnelijke schikkingen?

Reorganiseren maar! Biedt het voorgaande geen soelaas en behoort een minnelijke regeling niet tot de mogelijkheden, dan is er nog altijd de Procedure van Gerechtelijke Reorganisatie. Deze vervangt het vroegere Gerechtelijke Akkoord. Doelstelling van deze procedure van reorganisatie is onder toezicht van de rechter de continuïteit van de onderneming, of minstens een deel van haar activiteiten, te verzekeren. Er zijn dan ook drie redenen (of een combinatie hiervan) om ze op te starten: een minnelijk akkoord met de schuldeisers bereiken, een akkoord bereiken over een reorganisatieplan of de activiteiten geheel of gedeeltelijk aan een derde overdragen. Opstarten gebeurt via een verzoekschrift, waarna de hele afwikkeling onder rechterlijke controle staat. In een eerste fase zal een (tijdelijke) opschorting volgen, wat het bedrijf beschermt tegen alle schuldeisers. Deze periode moet dienen om een reorganisatieplan op touw te zetten. Het welslagen hiervan is determinerend om te verhinderen dat het faillissement onvermijdelijk wordt. Michaël Vandamme

Minnelijk akkoord op maat Het brengt ons bij wat zonder meer de grote nieuwigheid is van de WCO: de mogelijkheid een minnelijk akkoord te sluiten buiten elke gerechtelijke procedure om. Concreet betreft het hier een regeling met één of meerdere schuldeisers, die dan ook enkel voor de betrokkenen bindend zullen zijn. Aan de positie van de overige schuldeisers verandert dat ene (of meerdere) akkoord(en) niets. Dat aparte oplossingen kunnen gesloten worden, afhankelijk van het profiel van schuldeisers, wordt als een grote troef ervaren. Logisch: voorwaarden of kortingen die voor de ene crediteur opgaan, zijn misschien helemaal niet geschikt voor de andere. Om geldig te zijn moeten deze akkoorden wel op de Rechtbank van Koophandel worden neergelegd. Hoeft

60


Dossier Wetgeving

Een eigen zaak voor één euro? Het kan met de Starters-bvba

Masters in getting the best out of people

Om het oprichten van ondernemingen in minder gunstige economische tijden als deze aan te moedigen en zo de werkloosheid aan te pakken, heeft de ministerraad een nieuwe vennootschapsvorm in het leven geroepen die beter inspeelt op de noden en behoeften van jonge ondernemers met ondernemingsdrang: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid voor starters of Starters-bvba. Met deze nieuwe vennootschapsvorm kunnen beginnende ondernemers met een minimumkapitaal van één symbolische euro een eigen bedrijf oprichten en zo genieten van de voordelen van een vennootschap waarbij men zijn privévermogen kan afschermen van het Met de Starters-bvba kunnen beginnende ondernemers ondernemingrisico en kan genieten met een minimumkapitaal van één symbovan het doorgaans gunstiger fiscaal lische euro een eigen bedrijf oprichten. belastingregime. Om vroegtijdige faillissementen en misbruiken te voorkomen, heeft de wetgever wel een aantal voorwaarden opgelegd. Zo kan de bvba enkel opgericht worden door natuurlijke personen, moet er een financieel plan opgesteld worden onder toezicht van een boekhouder of accountant en moet het minimumkapitaal van één euro na maximaal vijf jaar of vanaf het ogenblik dat de onderneming vijf werknemers telt, verhoogd worden tot minstens 18.550 euro (waarvan minstens 1/3 volstort). Een andere voorwaarde is dat minstens 25% van de jaarlijks gerealiseerde winst niet mag worden uitgekeerd aan de vennoten daar waar dit bij een klassieke bvba slechts 5% betreft tot de wettelijke reserve is aangelegd.

equicoaching teamontwikkeling

Financieel plan Voor de volledigheid moet worden aangestipt dat de oprichtersaansprakelijkheid, waarbij de oprichters van een bvba onder bepaalde voorwaarden hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld bij een faillissement, gedurende de eerste drie jaar behouden blijft. Een sluitend financieel plan op stellen, blijft dus de boodschap!

managementontwikkeling

Paul Cumps Fiscaal advieskantoor FAKL www.fakl.be Tel.: 016-62 29 01

www.hogi.be www.equicoaching.org 61


Dossier asse

Burgemeester Koen Van Elsen

“Rol van centrumgemeente spelen we steeds meer uit” Asse lijkt de jongste jaren wel continu in beweging. Het aantal inwoners stijgt jaar na jaar en de kaap van de 30.000 nadert met rasse schreden. Ook het industriepark breidt verder uit en met de aanleg van een ringweg zal straks ook de verkeersellende definitief worden aangepakt. Burgemeester Koen Van Elsen geeft tekst en uitleg bij de groei en aanpak van zijn gemeente. B.M.: Asse is met zijn deelgemeenten Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik uitgegroeid tot een belangrijk economisch knooppunt in de periferie van Brussel. Koen van Elsen: “Zeer zeker. We spelen meer en meer onze rol van centrumgemeente in de onmiddellijke nabijheid van het hoofdstedelijke gewest Brussel uit. Zo blijven we bijvoorbeeld ons handelscentrum verder ontwikkelen. De Hopmarkt krijgt eind 2011 een ondergrondse parking van ruim 400 plaatsen. Dat was een van onze bindende voorwaarden om het centrumproject in Asse te ontwikkelen. De Hopmarkt moet daarbij op een oppervlakte van 7000 m² voor minstens 3.000 m2 een plein blijven. Dat plein wordt autovrij. Tevens dienen er 170 appartementen en ruimte voor winkels en diensten te komen.” B.M.: We hebben de indruk dat de industriezones propvol zitten. Of is er nog ruimte voor uitbreiding?

“In Asse beschikken we momenteel over zes industriezones: het researchpark in Zellik, Relegem, Doornveld, Broekooi, Mollem en Connexion. Die zones zijn inderdaad zo goed als volzet. Er resten ons dus niet veel meer ontwikkelingsmogelijkheden. Dat hoeft ook niet, want we beschikken daarmee over voldoende industrieterreinen. Asse en omgeving blijft ook bijzonder landelijk en dat willen we graag zo houden. Binnen het structuurplan voorzien we dat de bestaande bedrijven nog wat uitbreidingsmogelijkheden hebben en dat de lokale, zonevreemde bedrijven geregulariseerd kunnen worden. Dat gaat gepaard met een ruimtelijk uitvoeringsplan. Van de ongeveer 45 hectare die we daarvoor nodig hebben, zijn al 37 hectare gerealiseerd. In een tweede fase zullen we nog een handvol bedrijven verder helpen. Daarnaast heeft de provincie in haar provinciaal ruimtelijk structuurplan in Ternat nog een zone langs de Louwijn afgebakend als zoekzone voor bijkomende industrie. Deze zoekzone ligt vlakbij de grens met Asse en is nu nog agrarisch gebied.”

62

Burgemeester Koen Van Elsen: “Het gros van de investeringen ging de jongste jaren naar openbare werken.”

B.M.: Zoals in elke gemeente is de ontsluiting van de bedrijventerreinen ook voor Asse een heikel punt. Ook in uw gemeente wordt al decennialang over een ringweg gesproken.


Dossier Asse Burgemeester Koen Van Elsen

250.000 euro in nieuwe voetpaden en 200.000 euro in asfaltering. De grotere wegen- en rioleringswerken zijn goed voor ongeveer 1 miljoen euro per jaar. Ondertussen blijft ons inwonersaantal stijgen. We naderen nu de kaap van de 30.000. Door het aanleggen van verkavelingen willen we tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar woongelegenheid.”

“Dat klopt. Volgens mij wordt er al 30 jaar over dit dossier gesproken. In december vorig jaar kon Vlaams minister-president Kris Peeters de eerste fase van de ringweg inhuldigen: het deel tussen het station en de Huinegem. Studies tonen aan dat hierdoor al 70% van het verkeer dat het industrieterrein in Mollem aandoet, het centrum links laat liggen. Fase twee gaat vanaf de Huinegem tot de Kalkoven waar de spoorweg moet worden ondertunneld. Als ook fase drie, van de Kalkoven door de Broekebeekvallei tot aan de Edingsesteenweg, gerealiseerd zal zijn, dan is heel Asse ontsloten. Dat zal nog niet voor morgen zijn. Het Wegenfonds van het Vlaams gewest heeft de investeringen wel al ingeschreven, maar toch zal de tweede fase van de aanleg van de ringweg wellicht pas ten vroegste in 2011 van start kunnen gaan.”

“De tweede fase van de aanleg van de ringweg zal wellicht pas ten vroegste in 2011 van start kunnen gaan.”

Nieuwe voetpaden

B.M.: Hoe verlopen de contacten met de bedrijven? “We proberen als gemeente nauwe contacten te onderhouden met de vele bedrijven. Zo vinden op regelmatige tijdstippen overlegmomenten plaats met de industriegroepen en zijn ook de Vereniging van West-Brabantse Ondernemingen (VWBO) en VOKA sterke partners. Daarnaast hebben we een aparte dienst Lokale Economie waarbij één ambtenaar het aanspreekpunt is en zich full-time bezighoudt met alle vragen en opmerkingen gerelateerd aan de economische en landbouwkundige sector. Het bestuur hecht veel belang aan een goed contact met de bedrijfswereld.”

B.M.: Asse blijft ondertussen maar groeien. Zijn jullie daarop voorbereid? “Natuurlijk hebben we ons daarop voorbereid. We zitten niet stil en hebben de afgelopen jaren al heel wat gerealiseerd. Denken we maar aan het nieuwe zwembad, de afwerking van de site Oud Gasthuis, de bouw van de bibliotheek, de vele straten die werden vernieuwd of heringericht. Het gros van de investeringen ging de jongste jaren naar openbare werken. Er was dan ook een serieuze inhaalbeweging nodig. Jaarlijks investeert het bestuur

Uw veiligheid gaat voor …

AUTOKEURING AIBVnv

078 / 05.20.10

DE WACHTTIJD BEPERKEN ? een personenwagen kan al 2 maanden voor de jaarlijkse datum gekeurd worden kies een minder druk moment

EEN HERKEURING VERMIJDEN ? laat de wagen regelmatig onderhouden breng alle originele documenten mee, geen kopieën maak de wagen vooraf klaar voor keuring

… meer tips en info op onze website www.aibv.be Keuringsstations in Brabant : Asse(Mollem), Halle, Londerzeel, Vilvoorde Al onze centra zijn doorlopend geopend van 7 tot 17u, van maandag tot en met vrijdag. Ook op brugdagen!

63


Dossier asse Bedrijfsprofiel

Bezoek onze vernieuwde website!

Kobbegem Hof

Ongestoord en efficiënt vergaderen op boogscheut van de hoofdstad

www.managermagazines.be

Een complete seminarie-infrastructuur in een landelijke omgeving op enkele minuten rijden van Brussel. Dat is Kobbegem Hof in enkele woorden. Het recent omgebouwde interieur is een uitgelezen locatie voor opleidingen, workshops en andere B2B-events.

Kobbegem Hof is een voormalig hoevehuis met een mooie tuin. Het straalt de charme uit van een locatie ‘onder de kerktoren’, maar vergis u niet: de infrastructuur heeft alles te bieden wat een hedendaagse organisator van een seminarie, conferentie of ander zakelijk evenement nodig heeft. De huiselijke stijl die Kobbegem Hof hanteert, wordt door de klanten bijzonder gesmaakt. Getuige hiervan zijn de vele positieve reacties in het gastenboek.

Ideale locatie De ligging vormt een belangrijke troef. De Brusselse Ring ligt op amper vijf minuten rijden. En toch is Kobbegem een uitgesproken rustig dorpje, nabij Asse/ Zellik. Het lijkt de ideale locatie voor een horeca etablissement, maar Kobbegem Hof wordt uitsluitend voorbehouden voor meetings, seminars, workshops, opleidingen, conferenties, recepties en/of andere business-to-business evenementen. “Wij leggen ons volledig toe op de bedrijfswereld, om hen de beste service te kunnen bieden,” legt eigenaar Tom Bauwens uit. “We kunnen groepen van 15 tot 75 personen verwelkomen. Voor elke activiteit maakt de aanwezige groep steeds alleen gebruik van onze locatie. Zo kunnen we een ongestoorde en discrete manier van werken met een persoonlijke service garanderen.”

U vindt hier o.a.: recente topics en artikels per magazine ● de actualiteit per sector ● fotoverslagen van events ● openstaande vacatures ● nieuwsbrieven met elke maand kans op uitzonderlijke prijzen!

Alle voorzieningen, inclusief catering Dat betekent echter niet dat de gasten op hun honger blijven zitten. In overleg met de klant wordt de meest geschikte formule gekozen: het huisbereide broodbuffet, meergangenmenu, walking diner, barbecue, receptie, ... of een maaltijd in het naburige restaurant ‘De Plezanten Hof ’. “Vanzelfsprekend bieden wij zowel alle moderne technische als communicatiemiddelen aan,” vervolgt Tom Bauwens. “Dankzij het comfortabele en rustige kader leent Kobbegem Hof zich overigens ook prima als tijdelijke showroom, waar men ongestoord gasten kan ontvangen.”

Surf snel naar: www.managermagazines.be Domberg 2b, 1730 Asse Kobbegem,Tel.: 02-456 07 90 Fax: 02-456 07 99, info@europconcept.be, www.kobbegemhof.com

64


Dossier asse Ranking

De 15 grootste bedrijven Hieronder vindt u een klassement van de – naar toegevoegde waarde – 15 grootste bedrijven in Asse. Wij zochten ze op in de meest recente Trends Top 100.000, die zich baseert op de prestaties in het jaar 2007.

Werknemers: 472 Afg. bestuurders: Veerle Van Mulders, Etienne Courtin

10. Diebold Belgium Toegevoegde waarde: 10,58 miljoen euro Sector: computers, kantoormachines en kopieerapparaten Werknemers: 121 Afg. bestuurder: Fabian Cornelis

1. De Persgroep Publishing Toegevoegde waarde: 105,96 miljoen euro Sector: drukkerijen Werknemers: 804 Afg. bestuurders: Christophe Convent, Ludo Van Thillo

11. MAN Truck & Bus Toegevoegde waarde: 9,88 miljoen euro Sector: bedrijfsvoertuigen,vrachtwagens, autobussen Werknemers: 119 Afg. bestuurder: Romualdo Seva Göden

2. Michelin Belux Toegevoegde waarde: 25,61 miljoen euro Sector: rubber en banden Werknemers: 164 Afg. bestuurder: Alain Guyot-Sionnest

12. Shelf Service Toegevoegde waarde: 9,87 miljoen euro Sector: reclame (geen agentschappen) Werknemers: 83 Afg. bestuurder: Gerrit Van Reeth

3. Norbert Dentressangle Toegevoegde waarde: 20,05 miljoen euro Sector: opslag, overslag en goederenbehandeling Werknemers: 338 Afg. bestuurder: Raf Cools

13. Haviland Intercommunale Toegevoegde waarde: 9,70 miljoen euro Sector: economische expansie Werknemers: 108 Afg. bestuurder: Walter Zelderloo

4. Hilti Toegevoegde waarde: 18,47 miljoen euro Sector: gereedschappen, verkoop Werknemers: 212 Afg. bestuurder: B. Walt

14. Media Markt – Saturn Belgium Toegevoegde waarde: 9,54 miljoen euro Sector: elektrische en elektronische apparaten, verkoop Werknemers: 81

5. Miele Toegevoegde waarde: 17,65 miljoen euro Sector: huishoudelijke apparaten Werknemers: 178 Afg. bestuurder: Noël Smets

15. Eurobrokers Toegevoegde waarde: 8,98 miljoen euro Sector: transport en logistiek Werknemers: 154 Afg. bestuurder: Luc Van Wouwe

6.Trinfover – Trait. Inform. Toegevoegde waarde: 16,99 miljoen euro Sector: databases, gegevensverwerking

7. AIBV

GARAGE MODERNE VERDONCK

Toegevoegde waarde: 16,71 miljoen euro Sector: controle en expertise Werknemers: 245 Afg. bestuurder: Philippe Bernard

BVBA

Erkend Fiat Service Station – Airco Service

8. Astruck Renting

(onderhoud en herstellingen alle merken) Open van Maandag 08.00 tot Vrijdag 17.00

Toegevoegde waarde: 15,29 miljoen euro Sector: verhuur van auto’s en andere transportmiddelen Werknemers: 6 Afg. bestuurders: Benoit Brackeniers, Ward Labeeuw, Eduard Miers

9. Dussmann Service

Lippelostraat 106 - 1840 Malderen garage_verdonck@skynet.be Tel. 052/33 23 93 - Fax 052/34 12 26

Toegevoegde waarde: 15,19 miljoen euro Sector: facility management

65


Dossier Asse

Dossier Asse

Bedrijfsprofiel

Bedrijfsprofiel

Hof ten Eenhoorn

MP-Clean BVBA

Een oase van rust en kwaliteit

Veelzijdig en competitief in cleaning

Wie Hof Ten Eenhoorn in Asse bezoekt, maakt meteen kennis met de troeven van het huis: de prachtige ligging midden in het heuvelachtige Pajottenland en het warme, persoonlijke onthaal. “Samen met onze kwaliteitsvolle gastronomie, vormen ze de rode draad van een succesverhaal dat begon in 1976,” zegt zaakvoerder Erna Van Dooren die met dochter en rechterhand Katrien Coffé een gedreven team vormt.

Schoonmaakbedrijf MP-Clean uit Asse werd vanuit het niets opgericht door Christiane De Loof-Poppe. Nu, 20 jaar later, runt dochter en zaakvoerster Marijke Poppe een KMO met een omzet van +/- 1,5 miljoen euro. Ook in een uiterst competitieve omgeving en een krimpende markt door de economische crisis, kan MP-Clean uitpakken met groeicijfers.

Investeren in vergaderfaciliteiten Aangetrokken door de goede ligging vlakbij Brussel vinden ondernemers en bedrijven uit de wijde regio reeds langer de weg naar Hof Ten Eenhoorn. Ze komen graag terug om er in alle rust te vergaderen, te lunchen en dineren. “Momenteel zijn er extra seminarieruimtes in aanbouw,” vertelt Erna Van Dooren. “Daarnaast blijven we investeren in technische ondersteuning om ons businesscliënteel alle mogelijke faciliteiten aan te bieden.”

Diversifiëren en groeien

Erna Van Dooren en Katrien Coffé.

Marijke Poppe.

Naast het gewone schoonmaken, biedt MP-Clean uit Asse een waaier van aanverwante diensten aan: ramenwasserij, strippen en inleggen van vloeren, kristallisatie, onderhoud van werkkledij, klein tuinonderhoud, zelfs interieuradvies en de verhuring van kunstwerken behoort tot de mogelijkheden. Marijke Poppe kan hiervoor rekenen op een team van vaste medewerkers en gespecialiseerde, zelfstandige freelancers. “Zo kunnen we snel en flexibel inspelen op de noden van onze klanten,” aldus Marijke Poppe. “Alleen het beste is goed genoeg voor onze klanten.”

Vastberaden doorgaan

Authenticiteit en persoonlijkheid

In een sector die sterk gedomineerd wordt door internationale concurrenten en een markt die momenteel enorm onder druk staat, realiseerde MP-Clean toch een omzetstijging van 17,48% tijdens het eerste trimester van dit jaar. “Als sterke familiale KMO kunnen wij dit aan, wij hebben een goede vertrouwensrelatie met onze klanten,” zegt een vastberaden Marijke Poppe. “Maar de overheid zou toch meer werk mogen maken van de activering van werklozen die ons via het zwartcircuit oneerlijke concurrentie aandoen. Zo is het moeilijk om goede en gemotiveerde werknemers te vinden. Ik blijf geloven in een correctere aanpak van de overheid.”

Hét visitekaartje van Hof Ten Eenhoorn blijft het familiale karakter en de persoonlijke service. “Met maatwerk, oog voor detail en een persoonlijke benadering, proberen we alle wensen van de klant in te vullen,” aldus Erna Van Dooren. “En dat merk je ook op het bord. Bij ons geen massa-catering, maar seizoensgebonden gastronomie op basis van dagverse producten. Lekker eten en efficiënt vergaderen in een relaxerende omgeving, daar draait het bij ons om.”

Keierberg 80, 1730 Asse,Tel.: 02-452 95 15 Fax: 02-452 95 05, info@hofteneenhoorn.be, www.hofteneenhoorn.be

Brusselsesteenweg 234/5, 1730 Asse Tel.: 02-453 03 05, Fax: 02-453 04 06, mpclean@skynet.be

66


Dossier Asse Bedrijfsprofiel

Transportkoeling Marc Meersman

“Als betrouwbaarheid en service op de eerste plaats komt” Transportkoeling Meersman uit Asse installeert en onderhoudt koelmachines in vrachtwagens en bestelauto’s. De laatste jaren houdt het bedrijf er een sterk groeiritme op na. Het geheim? Producten van topkwaliteit en een doorgedreven service. “We zijn dealer van twee merken,” zegt Marc Meersman. “Denso is een Japans merk en wordt ingebouwd in bestelwagens. Frigoblock is Duits en is bestemd voor de grote vrachtwagens. Trouwens hoe groter de installatie, hoe liever we het hebben. Als onze collega’s afhaken vanaf een bepaald koelvermogen, dan gaan wij er nog een aantal stappen boven. Iemand die een echt sterke koelmachine nodig heeft, is bij ons aan het juiste adres.”

Meer koelvermogen, minder kosten De top in service

30% groei

Het grote voordeel van de Frigoblock-toestellen is dat ze flinke besparingen opleveren (de helft minder brandstofverbruik, gewicht en onderhoudskosten) gekoppeld aan 100% meer koelcapaciteit. “Dat is het belangrijkste streefdoel van ons bedrijf. Zeer betrouwbare machines afleveren, wat zorgt voor minder herstellingen zodat de stilstand van de vrachtwagens tot nagenoeg nul herleid wordt. De levensduur van de koelsystemen die we installeren, is trouwens groter dan die van de vrachtwagens. En Frigoblock heeft nog een heel belangrijk voordeel: de koelmachine is zuiver elektrisch wat betekent dat ze bijna geen lawaai maakt. Generatorkoeling is dus niet alleen betrouwbaarder en goedkoper qua verbruik, het is ook behoorlijk comfortabeler voor de chauffeur die niet meer gestoord wordt door de dieselkoeling.”

Van een economische crisis heeft Transportkoeling Meersman voorlopig nog niets gemerkt. Het bedrijf kende vorig jaar zelfs een stevige groei en ook in de eerste drie maanden van 2009 is het orderboekje al beter gevuld dan vorig jaar. “Ik denk dat we onze groei net aan de moeilijke economische situatie te danken hebben,” besluit Marc Meersman. “De mensen en dus ook de bedrijven zijn prijsbewuster geworden. Ze kijken meer rond voor ze een beslissing nemen. Onze prijzen zijn min of meer gelijk aan die van de collega’s. Het is echter na de aankoop dat we het grote verschil maken. En meer en meer bedrijven stellen dat blijkbaar op prijs.”

Marc Meersman biedt zijn vele Belgische klanten nog een voordeel: de service van het bedrijf. “We zijn kleiner dan vele van onze collega’s en de prijzen van onze producten zijn ongeveer gelijk. Het is met de service dat we het grote verschil maken. Doordat we klein zijn, kunnen we sneller en soepeler inspelen op de behoeften en problemen van onze klanten. En ten tweede zijn onze koelmachines snel en gemakkelijk demonteerbaar. Een klant die zijn machine binnenbrengt voor herstelling, is na 20 minuten weer de baan op. We hebben hier immers altijd een 15-tal vervangmachines klaar staan. Daarnaast hebben we ook twee vervangvoertuigen ter beschikking van onze klanten. En ten slotte zijn we 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar voor noodgevallen. Ik heb mijn gsm altijd bij me.”

“De groei wordt ondersteund door een evenwicht te vinden in mezelf, hiervoor gebruik ik verschillende ondersteuningen zoals Yoga, Feng Shui en Shiatsu, wat zorgt voor een balans tussen emotie en daadkracht.”

Bergestraat 143 -145, 1730 Asse,Tel.: 02-453 07 30 marc.meersman@frigoblock.be, www.frigoblock.be

67


Dossier Asse

Dossier Asse

Bedrijfsprofiel

Noël Smets, algemeen directeur Miele Belux

Kwaliteit als recept voor succes

Hotel Falko

Maatwerk voor de reizende zakenman Zakenmensen leggen de lat hoog. Kwaliteit en een goede ligging is voor hen primordiaal. En hieraan tegemoet komen, is voor Hotel Falko in Wolvertem (Meise) een permanente bekommernis. Met succes, want de combinatie van een prima ligging en vergaande service maakt van het hotel steeds vaker een vaste uitvalsbasis.

In het jaar 1900 produceerde de firma Miele de eerste wasmachine met houten kuip, een ontwerp dat schatplichtig was aan de karnmachine. Ondertussen is het Duitse topmerk reeds meer dan een eeuw een pionier in huishoudelijke toestellen. Noël Smets licht de slogan ‘immer besser’ voor ons toe. Noël Smets: “Van bij de oprichting in 1899 gelooft Miele onvoorwaardelijk in het aanbieden van kwaliteitsproducten. De woorden ‘Immer besser’, die al op de eerste houten wasmachine stonden, werden de maatstaf van een ondernemingsfilosofie. Of zoals de oprichters Carl Miele en Reinhard Zinkann het destijds verwoordden: ‘blijvend succes is alleen mogelijk als men volledig achter de kwaliteit van zijn producten staat’.”

Toen Frans De Valck een vijftal jaar geleden met Hotel Falko van start ging, mikte hij in eerste instantie op een zakelijk publiek. De vaststelling dat de vraag naar dergelijke hotels in de regio het aanbod ruimschoots oversteeg, vormde de onmiddellijke aanleiding. Met 18 kamers ging hij bescheiden van start, maar al snel bleek dit ontoereikend te zijn. Onlangs werd de capaciteit dan ook opgetrokken naar 48 kamers. Het cliënteel bestaat nog steeds voor 80% uit professionals, maar vooral in het weekend vindt ook een brede waaier particulieren hun weg naar Falko.

B.M.: Duurzaamheid was altijd al belangrijk, maar vandaag treden ook andere kwaliteiten op het voorplan. “Dat klopt. Anno 2009 kan geen enkele fabrikant om milieu- en energievriendelijke productiecriteria heen. Bij Miele vertaalt zich dat in onderdelen die voor 90% recycleerNoël Smets. baar zijn. Daarnaast werd het wateren elektriciteitsverbruik van onze was- en vaatwasautomaten de voorbije jaren met ruim 30% beperkt.”

Hoogstaande gezelligheid Kwaliteit en ligging zijn zonder twijfel dé twee troeven die men bij Falko uitspeelt. Vele van de zakenlui die erover de vloer komen, zijn frequente reizigers. “Deze mensen vergelijken en stellen hoge standaardnormen die we willen halen én overtreffen,” klinkt het. De meerwaarde van de ligging ligt voor de hand: luchthaven, Heizelpaleizen, Brussel-centrum, het ligt allemaal binnen handbereik. Frans De Valck koos er bewust voor geen restaurant te voorzien, wat niet wegneemt dat voor groepen de catering kan worden verzorgd. Goede afspraken met de vele Horeca zaken in de regio maken deze afwezigheid ruimschoots goed.

B.M.: Met welke technologische innovaties verrast Miele ons verder nog? “De was- en droogautomaten met SoftCare trommel zorgen voor een kleine revolutie. Door de speciale honingraatvormige wand ontstaat er een dunne waterfilm tussen het textiel en de trommelwand. Het wasgoed glijdt daardoor zachtjes over de trommel, zodat kleding nauwelijks kreukt en minder slijt.
Daarnaast zorgt de speciale trommelperforatie ervoor dat het wasgoed na het centrifugeren losjes achterblijft. Bij de keukentoestellen verrassen we dan weer met onze unieke stoomovens die zeer geliefd zijn bij de grootste chefs van België. Ontdek het zelf via onze stoomkooksessies in onze kookstudio te Mollem. Inschrijven kan via www.miele.be.” Jan Jacobs

Service en ervaring gaan hand in hand. De opgebouwde ervaring met zakelijke bezoekers vertaalt zich in een goede kennis van hun desiderata. Vele samenwerkingen met klanten steunen dan ook op aangepaste ‘packages’, maatwerk zeg maar. Spreekt deze mix van hoogstaande dienstverlening en gezellige kleinschaligheid ook u aan?

Stationsstraat 54A, 1861 Wolvertem,Tel.: 02-263 04 50 Fax: 02-263 04 79, info@falkohotel.be, www.falkohotel.be

68


Voor levensgenieters met stijl. Hun eigen stijl.

Ontdek het stoomkoken en surf naar www.miele.be/stoomkoken of bel naar 02/451.16.80 69


Dossier lonDerzeel

Burgemeester Jozef De Borger

“De A12 remt gemeente in verdere ontwikkeling” Met haar ligging op een steenworp afstand van de hoofdstad van Europa en Zaventem, maar ook van Antwerpen, Mechelen en SintNiklaas, heeft Londerzeel zich ontpopt tot een gemeente waar bedrijvigheid troef is. De Vlaams-Brabanders zijn niet van plan om op hun lauweren te rusten, maar dan moet er wel actie ondernomen worden voor dat ene zorgenkind: de A12. Burgemeester van Londerzeel, Jozef De Borger, draagt het probleem al z’n hele politieke carrière met zich mee. B.M.: De nabijheid van de A12 is voor Londerzeel altijd een zegen geweest, maar tegenwoordig ook meer en meer een vloek. Jozef De Borger: “Dat klopt. Zeker de laatste vijf jaar is het verkeer naar onze hoofdstad én dus ook het mobiliteitsprobleem alleen maar toegenomen en is het elke dag slabakken voor wie die richting uit moet. De A12 baart ons zorgen. Daardoor worden Londerzeel en de hele regio ook geremd in hun verdere ontwikkeling. Er zijn plannen voor een nieuw bedrijventerrein van 80 hectare in Westrode en bijkomend een regionaal en lokaal bedrijventerrein van 40 hectare. Neem daarbij nog de ontwikkeling langs de A12 in Willebroek en de komst van het nieuwe, grote winkelcentrum in Boom en je weet dat het de hoogste tijd is voor actie.”

Burgemeester Jozef De Borger, in gesprek met Vlaams minister-president Kris Peeters: “De herinrichting van de A12 is niet alleen broodnodig vanwege het fileprobleem, maar misschien nog meer om het hoge aantal zware verkeersongevallen terug te dringen.”

B.M.: Er zijn in het verleden al heel wat scenario’s aan bod gekomen… “Ik ben nu 14 jaar burgemeester en ben ook zes jaar schepen geweest en de A12 was al die tijd een struikelblok. Ik heb in die jaren alle mogelijke scenario’s en plannen voorbij zien komen, maar we zijn nooit verder geraakt

dan studies en plannen. Vandaag staan we dan ook met de rug tegen de muur. We moeten dringend actie ondernemen of het is elke dag stilstaan... De meest recente streefbeeldstudie voor de A12 voorziet in een rechtstreekse ontsluiting naar de A12 vanaf de industriezone in Londerzeel en Westrode en een onrechtstreekse ontsluiting voor de aanpalende woongebieden. Het

70


Dossier Londerzeel Burgemeester Jozef De Borger

gaat om twee knooppunten: één ten noorden van de spoorlijn 53 Gent-Dendermonde-Mechelen en één voor het nog te ontwikkelen bedrijventerrein Westrode en de woongebieden Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos en het gebied ten oosten van de Londerzeelse kern.”

“Vandaag staan we met de rug tegen de muur. We moeten dringend actie ondernemen of het is elke dag stilstaan...” Bedrijventerrein Westrode B.M.: Hoe concreet zijn die plannen? “Zeer concreet. We zouden een volwaardige verkeerswisselaar kunnen realiseren. Pas na de realisatie van beide knooppunten zouden het bedrijventerrein Meise-Westrode en de lokale bedrijventerreinen worden ontwikkeld. Maar op dit moment ligt het dossier stil omdat het besluit van de Vlaamse regering over de ontwikkeling van het bedrijventerrein Westrode door de Raad van State werd geschorst. De herinrichting van de A12 is niet alleen broodnodig vanwege het fileprobleem, maar misschien nog wel meer om het hoge aantal zware verkeersongevallen terug te dringen. Alleen al op het gedeelte waar de Londerzeelse brandweer bevoegd is, vielen vorig jaar vijf doden en 74 zwaargewonden. Gelukkig maakte de Vlaamse regering 100 miljoen euro vrij om de zwarte verkeerspunten in Vlaanderen aan te pakken. Ik ben blij dat daarvan 1,3 miljoen euro naar het zwarte kruispunt van de A12 met de Kerkhofstraat gaat. Het kruispunt zal worden rechtgetrokken, zodat het kleiner, overzichtelijker en veiliger wordt.

Burgemeester Jozef De Borger overlegt met Vlaams minister Hilde Crevits.

Bestuurders zullen het kruispunt loodrecht en dus sneller en veiliger kunnen oversteken.”

“De werkloosheidsgraad in Londerzeel bedraagt momenteel 2,64 % en ligt daarmee ver onder het Vlaams gemiddelde.” B.M.: Londerzeel blijft ondertussen een zeer bedrijvige gemeente met het bedrijvenpark A12 als uitschieter. “En dat is voor ons uiteraard een prima zaak. We hebben immers al jarenlang een zeer goede verstandhouding met de Industrie Groep Londerzeel

Industriegroep Londerzeel telt 120 leden Met meer dan 120 leden is de Industriegroep Londerzeel (IGL) de belangrijkste bedrijvenvereniging in Londerzeel. De IGL ontstond kort na de ontsluiting van de Industriezone van Londerzeel in 1984, om de belangen van ondernemingen te vertegenwoordigen bij de gemeente en bij nutsmaatschappijen. Vandaag is de IGL nog altijd het centrale aanspreekpunt van de gemeente voor het bedrijfsleven. De vereniging staat bovendien in voor een jaarlijkse nieuwjaarsreceptie en de publicatie van een nieuwsbrief, drie tot vier keer per jaar. Samen vertegenwoordigen de leden van de IGL ongeveer 80% van de lokale tewerkstelling. Voorzitter is Jan Franckx van het bedrijf Haida Homes. Meer info: ww.igl-londerzeel.be.

71

en zijn voorzitter Jan Francx. De groep is vrij snel na de ontsluiting van de Industriezone van Londerzeel opgericht - in 1984 - en telt vandaag meer dan 120 leden. Er bestaat ook een samenwerkingsprotocol met de Londerzeelse handelaars. Naast de bedrijven op het industriepark maken ook bedrijven als De Decker-Van Riet in Malderen, brouwerij Palm in Steenhuffel en kranen Sarens ons economisch sterk. De activiteiten op het industrieterrein aan de A12 zijn zeer verscheiden. In totaal zijn er zo’n 3.000 mensen tewerkgesteld. De werkloosheidsgraad in Londerzeel bedraagt momenteel 2,64 % en ligt daarmee ver onder het Vlaams gemiddelde. De uitdaging is dus om in de beste verstandhouding naar oplossingen te zoeken voor de noden van onze bedrijven. Een van die zaken is de heraanleg van de rioleringen op het industrieterrein. Na 35 jaar voldoen die niet meer aan de huidige noden. Maar de heraanleg zal een bijzonder duur project worden, waarbij we op weinig subsidies moeten rekenen. En dat betekent dat we sowieso gedurende een tijd, weliswaar gefaseerd, een aantal bedrijven moeten afsluiten. Ik hoef u niet te vertellen dat dit een echt huzarenstukje wordt. Daarnaast vind ik dat we Londerzeel ook toeristisch meer en meer op de kaart moeten zetten. We hebben genoeg te bieden om eendagstoeristen aan te trekken. Onze slogan is eenvoudig en duidelijk: Londerzeel, een toffe gemeente. En dat geldt voor iedereen die er woont en/of werkt.” Patrick Poppe


Dossier Londerzeel

Dossier Londerzeel

Bedrijfsprofiel

Ranking

De 10 grootste bedrijven

Frutarom Belgium nv

Omdat Moeder Natuur wat hulp kan gebruiken

Hieronder vindt u een klassement van de – naar toegevoegde waarde – 10 grootste bedrijven in Londerzeel. Wij zochten ze op in de meest recente Trends Top 100.000, die zich baseert op de prestaties in het jaar 2007.

Als producent en verdeler van een 600-tal gezondheidsgrondstoffen steekt Frutarom uit Londerzeel Moeder Natuur een handje bij, een uitdagende en groeiende business zo blijkt.

1. Interplant Toegevoegde waarde: 30,31 miljoen euro Sector: tuinbouw, tuinaanleg, bloemen en planten Werknemers: 263 - Afg. bestuurders: Willy Moyson, Wim Mariën

2. Palm Breweries Toegevoegde waarde: 25,67 miljoen euro Sector: brouwerijen en aanverwanten Werknemers: 241 - Afg. bestuurders: Jan Toye, Ludo Vermeir

3. Belchim Crop Protection Toegevoegde waarde: 24,14 miljoen euro Sector: chemische nijverheid Werknemers: 85 - Afg. bestuurder: Dirk Putteman

“Laat ons duidelijk zijn: we maken geen geneesmiddelen,” zo luidt het bij Frutarom. “We proberen gewoon op een natuurlijke manier de gezondheid te ondersteunen. Een (poging tot) gezonde en evenwichtige voeding blijft natuurlijk de basis, maar in onze huidige levensomstandigheden met pollutie, stress,… hebben we veel meer behoefte aan bioactieve stoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren en anti-oxidanten dan pakweg 50 jaar geleden voor een optimaal functioneren en een lang en energievol leven. Broccoli is recent verkozen als gezondste groente, maar je moet er al een karrenvracht van opeten om voldoende effect te bekomen. Andere stoffen vind je bijna niet in onze westerse voeding, zoals vitamine K2 dat in hoge mate voorkomt in het Japanse natto (gefermenteerde soja) dat wij niet eens eten.”

4. Lantmännen Unibake Londerzeel Toegevoegde waarde: 16,91 miljoen euro Sector: brood, banket, koekvervaardiging Werknemers: 115 - Afg. bestuurder: Pascal Bekaert

5. Disor Toegevoegde waarde: 11,05 miljoen euro Sector: transport en logistiek Werknemers: 163 - Afg. bestuurder: Luc Put

“Naast het aanvullen van tekorten, is het van minstens even groot belang schadelijke afvalstoffen weg te werken door bijvoorbeeld een broccoli extract. Het nut, zoniet de noodzaak van een en ander wordt de laatste jaren door duizenden wetenschappelijke studies ondersteund. Een recente evolutie is ‘beauty from within’, waarbij bijvoorbeeld het nuttigen van plantenextracten bijdraagt tot het behoud van een frisse huid.”

6. De Decker Toegevoegde waarde: 6,73 miljoen euro Sector: transport en logistiek Werknemers: 69 - Afg. bestuurders: Cyriel De Decker, Urbain De Decker

7. Samoco Toegevoegde waarde: 6,65 miljoen euro Sector: metaalverwerking, metaalbewerking Werknemers: 83 - Afg. bestuurder: Ludo Sarens

Frutarom, dat in meer dan 120 landen actief is, levert die grondstoffen aan hun klanten, fabrikanten van voedingssupplementen en farmaceutische bedrijven, die ze verwerken in capsules, tabletten, poeders of siropen,... De toepassingen zijn legio, aanvullingen voor menopauze en het behoud van een gezonde prostaat, mentale alertheid bij studenten en ouderen, energie voor sporters, botstructuur en gewrichten, afslanking, relaxatie, regulatie bloedsuiker, ….

8. De Decker – Van Riet Toegevoegde waarde: 5,52 miljoen euro Sector: transport en logistiek Werknemers: 115 - Afg. bestuurders: Cyriel De Decker, Urbain De Decker

In onze huidige maatschappij is dit dan een ‘booming business’ waarbij zowel de voedingsindustrie alsook de klassieke medische wereld en farmacie het belang en de werking van deze ingrediënten kent.

9. Crown – Baele Toegevoegde waarde: 5,18 miljoen euro Sector: machinebouw Werknemers: 62

10. Schulman A. International Services Toegevoegde waarde: 4,28 miljoen euro Sector: coördinatiecentra Werknemers: 26 - Afg. bestuurder: Walter Belderbos

Ambachtsstraat 6, 1840 Londerzeel Tel.: 052-31 95 34, belgium@frutarom.com, www.frutarom.com

72


Dossier Londerzeel Bedrijfsprofiel

Kantoff

“Onafhankelijkheid als troef uitspelen” In deze tijden zien bedrijven steeds meer het belang van een kwalitatieve inrichting van kantoorruimtes in. En dit is precies de markt waarop Kantoff zich profileert. Deels gaat het om een esthetisch verhaal, maar er komen ook andere, vaak meer technische, aspecten bij kijken. Op dit alles een antwoord verschaffen, is dé grote uitdaging die de onderneming elke dag weer aangaat. Wie zijn de creatievelingen die de handschoen opnemen? Een jonge, dynamische, maar vooral gedreven ploeg. Sinds 1992 is Kantoff in Londerzeel gespecialiseerd in de verkoop van het betere kantoormeubilair. Het zou echter verkeerd zijn de activiteiten van het bedrijf hiertoe te beperken. “We streven naar een zo breed mogelijke dienstverlening,” legt zaakvoerder én stichter Gert Verdickt uit. “In de praktijk betekent dit dat klanten in een eerste fase ook voor advies bij ons terecht kunnen. Advies mag men trouwens erg ruim interpreteren. Samen met hen denken we na over het creëren van de grootst mogelijke meerwaarde voor hun kantoorruimte. Dit vertaalt zich bijvoorbeeld ook in een visibility studie. Uiteindelijk tekenen we voor hen het volledige concept uit. Vanzelfsprekend hebben we hiervoor de vereiste knowhow in huis.”

Jong bedrijf Dat Kantoff nu al ruim 17 jaar bestaat, verhindert niet dat het als ‘jong’ bedrijf naar buiten treedt.

Abstractie makend van oprichter Verdickt, zijn alle werknemers - en dat zijn er inmiddels 11 geworden - jonger dan 35. “De gemiddelde leeftijd van onze mensen, is een garantie voor het dynamisme dat we als bedrijf aan de dag leggen,” merkt Gert Verdickt op. “Een echte noodzaak in onze branche,” voegt hij eraan toe. “Meer dan ooit hebben bedrijven vandaag begrepen dat de werkomgeving een belangrijke factor is om de tevredenheid van het personeel op peil te houden. Het kantoor is meer dan een werkplek, het is een element van personeelsbinding. Net daarom moet de inrichting ervan grondig overdacht worden. Esthetische elementen spelen hierbij natuurlijk een rol, maar ook heel wat technische aspecten moeten doorgrond worden. Hoe ga je me de papierstroom om? Waar plaats je een copier? En hoe richt je de verlichting in? Stuk voor stuk vergt dit een specifieke vakkennis. Twee interieurarchitecten zijn daar bij ons permanent mee bezig. En voor de heel technische kwesties nemen we enkele vaste partners onder de arm. Niet toevallig werken we veel samen met architecten. Hun rol in de contacten met klanten is natuurlijk belangrijk, maar er is meer. Hun feedback, om slechts één voorbeeld te geven, is van groot belang voor ons. Ze zijn ook een uitgelezen informatiebron om ons de allernieuwste trends eigen te maken.”

Gert Verdickt.

“Het kantoor is meer dan een werkplek, het is een element van personeelsbinding. Net daarom moet de inrichting ervan grondig overdacht worden.” Referenties Onafhankelijkheid is troef, vindt men bij Kantoff. “Anders dan onze onmiddellijke concurrenten, zijn we aan geen enkel merk gebonden. Deze onafhankelijkheid stelt ons in staat efficiënter, aantrekkelijk maar ook goedkoper voor de dag te komen. Het is een formule die werkt, dat bewijzen onze referenties: van de kleinere KMO tot grote kleppers als Telindus (Haasrode) of Bayer (Diegem). Dat onze referentielijst zo divers is, bewijst dat die dynamische en flexibele aanpak waar we graag mee uitpakken geen loos begrip is.”

Stationsstraat 50, 1840 Londerzeel Tel.: 052-31 95 00, Fax: 052-31 95 09 info@kantoff.be, www.kantoff.be

73


Dossier Netwerken

KOSTELOZE bedrijfsbrochures?! Om goed met uw klanten, medewerkers, leveranciers en partners te kunnen communiceren is een corporate brochure onontbeerlijk.

Jan Vermeiren (Networking Coach) schrijft boek over LinkedIn

“Dat netwerken van wie we kennen, zichtbaar worden, is enorme troef ” Online netwerken is ‘hot’. Facebook heeft met wereldwijd meer dan 150 miljoen gebruikers veruit het meeste succes, maar ook het zakelijk gerichte LinkedIn (www.linkedin.com) groeit razendsnel. Deze uitgesproken professionele netwerksite telt vandaag meer dan 40 miljoen gebruikers, waarbij 450.000 Belgen. Maar misschien vraagt u zich ook wel eens af of u met uw profiel en al die contacten op LinkedIn echt wel iets bent. En zo ja, wat dan juist? Het boek ‘Hoe LinkedIn nu echt gebruiken’ van netwerkcoach Jan Vermeiren beantwoordt die vragen. “LinkedIn maakt de netwerken van mensen die we kennen zichtbaar,” stelt de auteur. “Dat is van ongekende waarde.”

Wij verzorgen voor u kosteloos uw professioneel uitgevoerde brochure die vervaardigd wordt in samenwerking met uw leveranciers.

Vijf netwerkprincipes Het bewijst dat de echte kracht van je netwerk in de tweede graad zit, zo stelt Jan Vermeiren. Dat is overigens een van de vijf fundamentele netwerkprincipes, die hij in het boek uiteenzet. ‘Kwaliteit en diversiteit zijn belangrijk,’ is een van de vier andere principes. Ze gelden alle vijf zowel voor online netwerken als voor contacten leggen tijdens een evenement of via andere kanalen.

Wij zorgen voor de tekst, de foto’s, de vormgeving en het drukken van uw bedrijfsmagazine.

Tijdens de productieperiode wordt er nauw met u samengewerkt om een hoge kwaliteit te waarborgen.

Bekijk snel onze referenties op

www.uwbrochure.be en overtuig uzelf! Of bel voor meer info naar: 011/808 930

Je eigen netwerk bijhouden, is soms al een klus. Hoe zou je dan kunnen achterhalen welke mensen jouw contacten kennen? Dankzij de gratis netwerksite LinkedIn is dat kinderspel. Het toont je alle contacten van personen met wie je zelf ‘gelinkt’ bent. En zo kan je je via hem of haar laten introduceren bij die contacten. Volgens Jan Vermeiren is dat het grootste voordeel van de site. De auteur haalt volgend voorbeeld aan: “Als je in contact wilt komen met de HR Manager van Coca Cola in België, doe je via LinkedIn een ‘search’ naar ‘HR Manager, Coca Cola, België’. Zo vind je niet alleen de exacte naam van de HR Manager, maar ook de connecties die je met deze persoon deelt.” Vervolgens kan je een van deze gemeenschappelijke connecties vragen om je te introduceren bij de HR Manager.

74

‘Hoe LinkedIn nu echt gebruiken’ legt onder meer ook duidelijk uit waarom beginnen bij je doelen de sleutel is voor elke vorm van netwerken. Je kan er maar iets mee bereiken als je weet welk doel je ambieert. Voor diverse types van behoeftes – bijvoorbeeld nieuwe klant, medewerker, leverancier, partner of expert vinden – stelt het boek voorts diverse geavanceerde strategieën voor die je via LinkedIn het best kan gebruiken. Het boek telt 188 bladzijden en kan besteld worden via www.hoe-linkedin-nu-echt-gebruiken.com. Je kan er zelfs een gratis light versie downloaden. Auteur Jan Vermeiren publiceerde eerder al het netwerkboek ‘Let’s Connect!’. Hij is oprichter van het trainingsen opleidingsbedrijf Networking Coach. Stefan Kerkhofs

Auteur Jan Vermeiren.


Dossier Marketing & Communicatie

Grenzeloos ondernemen begint bij grenzeloos adverteren (deel 4) Grenzeloos ondernemen is in het huidige tijdperk een zeer voor de hand liggende markt keuze. Waar vindt men primair immers nog nieuwe klanten? Over onze landsgrenzen! In deze vierde aflevering ligt het accent op het medialandschap aan de andere kant van de grens. In de twee vorige columns keken we naar de strategische keuze en de aantrekkelijkheid van de markt. In deze editie leid ik u even rond in het medialandschap.

Medialandschap Of we ons nu richten op Oost-Limburg, zoals Nederlands Limburg in de volksmond steeds vaker wordt genoemd, of op de regio Nederlands NoordBrabant (Eindhoven, Tilburg en Breda), het medialandschap is er vrijwel identiek. Kijkt u maar eens naar onderstaand mediaoverzicht, waarin we ons specifiek op de regionale media en marktleiders focussen. MEDIUMTYPEN

NEDERLANDS LIMBURG

NOORD-BRABANT

1 Dagbladen

Dagblad De Limburger/ Limburgs Dagblad

Eindhovens Dagblad – Brabants Dagblad – BN/DeStem

2 HAH-bladen

Nederlandse Weekbladen groep

Wegener HAH media

3 Magazines

Chapeau

Frits

4 Radio en Tv

L1

Omroep Brabant

5 Directory

Telefoongids

Telefoongids

6 BtoB krant

Limburg Onderneemt

De Ondernemer

7 Internet

Meerdere sites

Meerdere sites

Armand Vliegen.

Ad 2 Huis-aan-huisbladen in Nederland vertonen maar weinig verschil met hun Belgische varianten. Ze verschijnen inmiddels wel alle op klein formaat en hebben minder kleuraanbod. Ad 3 De genoemde magazines zijn exclusieve bladen. Er zijn een aantal imitaties op de markt, maar geen van hen neemt een groot aandeel in. Chapeau bestaat al meer dan 10 jaar en Frits Magazine is runner up. Ad 4 Regionale radio en tv is in Nederland iets later op gang gekomen dan in België. Uiteraard hebben teletekst en internet een belangrijke functie bij deze media. Ad 5 De Telefoongids en Gouden gids vormen sinds 1 januari van dit jaar in Nederland één medium. Bovendien wordt uw boodschap ook op beide sites opgenomen. Ad 6 Zoals de Belgische dagbladen alle een magazine als zaterdagbijlage hebben, zo kennen de Nederlandse kranten een ondernemersbijlage die maandelijks bij de krant en al haar abonnees verschijnt.

Zoek de verschillen Vervolgens zetten we de overeenkomsten, maar vooral ook de verschillen met de Nederlandse media op een rijtje:

Ad 7 De internetmogelijkheden zijn legio. Nagenoeg alle bovenstaande media hebben ijzersterke sites. Daarnaast zijn er ook heel veel andere websites.

Ad 1 Dagbladen in Nederland hebben vele edities en een veel groter abonnee-aandeel. Ze worden voor 7 uur bezorgd.

Media-analyse

Speciale krantenbijlage in Oost-Limburg voor ondernemers in West- Limburg

Ieder medium moet grondig onderzocht worden. Dat gebeurt door een grondige analyse van het medium en zijn lezers. Vaak is er veel info beschikbaar. Ga in uw keuze nooit over één nacht ijs, dat geldt immers ook voor de keuze van marktbewerking over de grens.

Voor 1 juli publiceert Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad een speciale krantenbijlage over ondernemend West-Limburg. GrenslandMedia brengt deze bijlage tot stand. Wilt u graag meer inlichtingen over advertentie- en redactiemogelijkheden, dan kunt u contact opnemen met onze salesverantwoordelijke Gorik Lernout.

De volgende keer komen de B-to-B-bijlagen van de krant uitgebreid aan bod en in beeld. Armand Vliegen GrenslandMedia Tel.: 089-73 28 20, info@grenslandmedia.be, www.grenslandmedia.be

Tel.: 0473-65 85 76 of mail naar gorik@grenslandmedia.be.

75


Bedrijfsprofiel

BS Productions Design&Printroom

Creativiteit zonder grenzen Een zo groot mogelijke impact realiseren door een ingenieus samenspel van vorm, kleur en concept, dat is in essentie de dienstverlening van grafisch bureau BS Productions uit Groot-Bijgaarden. “Een creatief proces kent geen grenzen, maar de klant moet zich wel kunnen herkennen in het resultaat ervan, dat is het uitgangspunt van BS Productions,” legt zaakvoerder Bénédicte Schietse uit.

Artistieke genen en een kopieerapparaat BS Productions is gegroeid uit het familiebedrijf Schietse NV, een distributeur van Belgische en Europese delicatessen die gevestigd is in Dilbeek. De aankoop van een kleurenkopieermachine en de invloed van haar artistieke oom Walter Schietse, brachten Bénédicte Schietse op een creatief parallelspoor dat 15 jaar geleden leidde tot de oprichting van BS Productions. “Ik was verantwoordelijk voor de marketing binnen Schietse NV en volgde de technologische evolutie op het vlak van grafische producties op de voet,” legt Bénédicte uit. “Onder impuls van mijn oom Walter ontwikkelde ik een passie voor grafische vormgeving die ook de klanten en leveranciers van Schietse NV niet ontging. Een aanzwellende stroom van externe opdrachten deed mijn grafische ontwerpactiviteiten uitgroeien tot een volwaardig bedrijf.”

Bénédicte Schietse.

Niettegenstaande Schietse NV veel van Bénédictes aandacht vergt, laat ze haar eigen onderneming BSP niet los, integendeel. “De verantwoordelijkheid voor een familiebedrijf met een geschiedenis van 90 jaar verhindert niet dat ik BS Productions blijf uitbouwen. BSP draait op passie en de drive van het ondernemerschap.”

Van geboortekaartje tot topevenement, van digitaal printen tot offset Wat ooit begon met één kopieerapparaat, is nu een full-service grafisch bureau met printroom dat zijn diensten aanbiedt aan een brede waaier van klanten. Het grootste deel van het klantenbestand is afkomstig uit Vlaams-Brabant maar sommigen bevinden zich ook ver daarbuiten. Zowel particulieren, zelfstandigen als KMO’s kunnen terecht bij BS Productions voor het grafisch ontwerp van logo’s, visitekaartjes, briefpapier, brochures, advertenties, uitnodigingen, mailings en folders. Gaande van de uitnodiging voor een familiefeest, alle soorten drukwerk, accessoires en gadgets voor een grootschalig evenement zoals Jumping Antwerpen,

76

verzorgt BS Productions de grafische omkadering en styling van de boodschap van de klant.

“Naast kleur en vorm hechten wij ook erg veel belang aan de juiste materiaalkeuze en materiaalbewerking. De visuele prikkeling en dat wat je voelt als je bijvoorbeeld een uitnodiging vastneemt, moeten elkaar versterken.” Het volledige creatief proces, van idee tot en met afgewerkt product, verloopt binnenshuis. Dankzij een goed uitgeruste printroom kunnen zij alle vormen van digitale druk zelf uitvoeren. Zo is bijvoorbeeld ook high-quality posterprinting mogelijk. Het ligt in de ambitie om met innovatieve oplossingen voor de dag te komen in een markt die constant evolueert. Klanten kunnen hun ontwerpen en bestanden doorsturen, beheren en laten


Bedrijfsprofiel

drukken via de FTP-server van BS Productions. En ook voor offset staat BS Productions in voor een volledige service van ontwerp tot eindafwerking. BS Productions blijft constant zoeken naar originele concepten met een ingenieuze kleur en vormgeving. “Topklasse zit ‘m in de details,” weet Bénédicte. “Een sterk ontwerp komt maar tot zijn recht wanneer ook de afwerking tot in de puntjes verzorgd is. Naast kleur en vorm hechten wij ook erg veel belang aan de juiste materiaalkeuze en materiaalbewerking. De visuele prikkeling en dat wat je voelt als je bijvoorbeeld een uitnodiging vastneemt, moeten elkaar versterken.” Mat, glanzend, met reliëf, op plastic of papier, perforeren, nieten, snijden, rillen, vouwen, lamineren, CD/ DVD-printing,… de lijst met mogelijkheden is immens, maar BS Productions laat niets aan het toeval over.

Sterk team, tevreden klanten Elke klant van BS Productions kan rekenen op 100% inzet van een gedreven team dat bestaat uit zaakvoerder Bénédicte Schietse en grafische

ontwerpers Carine De Muyter en Jeal Cox. De horizontale, informele organisatiestructuur van BS Productions is motiverend voor de teamleden en werkt een constante uitwisseling van ideeën in de hand. Het spreekt voor zich dat het uiteindelijk de klanten zijn die profiteren van deze flexibele werkwijze. KMO’s en zelfstandigen hebben een groot aandeel in de klantenportefeuille van BS Productions. Juist omdat BS Productions ontstaan is in de schoot van Schietse NV, worden de noden en verwachtingen van deze klanten zeer goed ingeschat. Toch begint elk creatief proces met luisteren, want enkel de klant kent zijn bedrijf beter dan wie dan ook. De medewerkers van BS Productions willen respect hebben voor het ‘grafisch verleden’ van hun klanten. Van daaruit kan men iets nieuws creëren dat toch herkenbaar blijft. Precies om zoveel mogelijk maatwerk te kunnen bieden, investeert BS Productions permanent in nieuwe technologieën, producten en bijscholing. “En we willen onze knowhow ook delen met onze klanten,” voegt Bénédicte daar aan toe. “Wij willen

groeien, samen met onze klanten, zodat er een vertrouwensrelatie ontstaat die de voedingsbodem vormt voor nog meer creativiteit en kwaliteit.”

Humor, passie en ondernemerschap Ondanks haar vele engagementen, zowel professioneel als privé, is Bénédicte steevast van plan om op hetzelfde elan door te gaan met BS Productions. “Ik doe dit gewoon veel te graag. Hier kan ik mij uitleven in mijn passie voor grafische vormgeving en voor het ondernemerschap. Grafisch ontwerpen is een dankbaar beroep. De mensen komen hier meestal langs voor iets leuks, voor iets dat belangrijk is in hun leven zoals een geboorte of een verjaardagsparty. De visuele prikkeling die uitgaat van een afgewerkt product tovert steevast een glimlach op hun gezicht. Dat geeft ons telkens opnieuw een adrenalineboost. Hier wordt trouwens ook vaak gelachen, humor is een onmisbare schakel in elk creatief proces,” besluit Bénédicte.

Robert Dansaertlaan 230, 1702 Groot-Bijgaarden Tel.: 02-467 01 80, info@bsproductions.be www.bsproductions.be

77


Dossier Fiscaal advies

Nfncfs!pg!uif!FmbO!hspvq

Bouw uw pensioenkapitaal veilig en fiscaal aantrekkelijk op Met een beetje gezond verstand kunt u, ondanks de financiële crisis, met 1.000 euro per jaar een mooi pensioenkapitaal opbouwen. En dat in volstrekte veiligheid en op een fiscaal aantrekkelijke manier. Keert u even mee terug naar de basis van het sparen?

wfsubmjohfo upmlfo ubbmusbjojohfo

Cfmhjvn!!J!!Gsbodf!!J!!Svttjb!!

Een van de krachtigste instrumenten bij het opbouwen van een vermogen is de samengestelde interest. Hierbij ontvangt u rente op rente. We maken dit duidelijk aan de hand van een voorbeeld: wanneer u 1.000 euro over hebt en die som belegt aan 5%, dan ontvangt u na één jaar 50 euro rente. Bijgevolg hebt u dus 1.050 euro. Belegt u dit bedrag opnieuw, dan wordt dit één jaar later 1.102,50 euro (1.050 euro + 5% rente) en twee jaar later 1.157,62 euro. Na 10 jaar bezit u 1.628,90 euro. Hoe langer u dit dus volhoudt, hoe groter het effect.

Extra stimulans Laten we uitgaan van een inflatie van 2,5%. Uw vermogensopbouw krijgt een extra stimulans wanneer u deze inspanning jaarlijks herhaalt met nieuwe gespaarde centen. Ook hier bestaat de kunst erin dit zo lang mogelijk te doen. Met andere woorden: start er zo vroeg mogelijk mee! Wie later begint, ook al spaart hij veel meer, profiteert immers niet van de samengestelde intrest. Slaagt u er als slimme investeerder in om het rendement op uw belegging op te trekken naar bijvoorbeeld 8%, dan wordt het effect van de samengestelde opbrengsten nog veel groter. 1.000 euro aan 8% gedurende 40 jaar levert u dan een eindkapitaal van 279.781 euro op.

Veiligheid?

xxx/fmbombohvbhft/dpn xxx/wfsubmjoh/cf!!!!xxx/ubbmusbjojoh/cf

Met een beetje gezond verstand kunt u, ondanks de financiële crisis, met 1.000 euro per jaar een mooi pensioenkapitaal opbouwen.

Dit betekent dat u voor elke ingelegde 1.000 euro tussen 300 en 400 euro belastingen bespaart. Als wederdienst vraagt de fiscus op 60-jarige leeftijd 10% van het fiscaal voordelig opgespaarde kapitaal terug. De verstandige belegger die de verkregen belastingskorting opnieuw investeert, belegt dus op deze manier de facto 1.300 tot 1.400 euro, terwijl hij in feite maar 1.000 euro uitgeeft. Deze manier van werken levert hem na 40 jaar bij een rendement van 5%, rekeninghoudend met de fiscaliteit, een bedrag op van 164.891 euro. Om zonder fiscale hefboom aan hetzelfde bedrag te komen, moet hij gedurende 40 jaar beleggen aan 6%. Een vermogen efficiënt opbouwen, is vooral goed plannen en blijven volhouden. Wanneer stormachtige beurstijden u teveel angst inboezemen, kunt u ook terecht bij vadertje staat om via de fiscaal aftrekbare spaarvormen uw rendement wat op te krikken. Toch maar even die belastingsaangifte nakijken.

In de huidige crisis gaan veel mensen op zoek naar een manier om dat hoger rendement te koppelen aan meer veiligheid. We vinden die in de fiscaal aftrekbare beleggingsvormen. In het kader van het Koen Petit pensioensparen en het langetermijnsparen, kent de overheid immers een belastingsvoordeel van 30 tot Optima Financial Planners www.optima.be 40% toe aan elke Belg met een belastbaar inkomen.

78


Dossier Wagenparkbeheer

Bespaar jaarlijks meer dan 1.500 euro per bedrijfswagen Een leasingwagen kost bedrijven op jaarbasis gemiddeld 8.500 euro, inclusief brandstofkosten. Een KMO met 30 bedrijfswagens betaalt dus al snel 255.000 euro per jaar. Een grote hap uit het budget, waarop met enkele simpele ingrepen aanzienlijk kan worden bespaard. Athlon Car Lease Belgium bundelde tien eenvoudige en concrete tips die bedrijven helpen om hun autokosten te rationaliseren. Niet alleen het budget, maar ook het milieu vaart er wel bij. Kortom: een win-winsituatie. • Tip 1. Optimaliseer de wagenkeuze Moedig personeelsleden aan om een meer rationele wagenkeuze te maken. Ook kleine wagens kunnen functioneel, comfortabel en ‘fun’ zijn. Kies ook voor CO2-vriendelijke wagens. Wanneer u de wagenkeuze bovendien tot een aantal merken en types beperkt, zal u betere aankoopvoorwaarden genieten. • Tip 2. Kies voor alternatieve mobiliteitsoplossingen Kies het juiste vervoermiddel in functie van de verplaatsing. Voor sommige trajecten is de trein, de bus en/of de fiets een geschikter alternatief dan de wagen. • Tip 3. Bespaar op brandstofkosten Sensibiliseer bestuurders om het aantal gereden kilometers te beperken door rationeler om te gaan met het gebruik van de bedrijfswagen. Met een vermindering van het aantal gereden kilometers van 5%, bespaart het bedrijf gemiddeld 100 euro per wagen per jaar. • Tip 4. Sensibiliseer de bestuurders tot een veiliger rijgedrag

Dankzij enkele simpele ingrepen kunt u aanzienlijk besparen op uw bedrijfswagenpark.

Laat bestuurders bewust omgaan met hun wagen en sensibiliseer hen om, indien nodig, hun rijgedrag aan te passen. Een goede schadestatistiek vertaalt zich onmiddellijk in lagere kosten. • Tip 5. Sensibiliseer de bestuurders om te handelen vanuit het goede huisvaderprincipe Maak bestuurders er attent op om tijdig op onderhoud te gaan en de bandenspanning op geregelde tijdstippen te controleren. Een wagen met een correcte bandenspanning verbruikt tot 5% minder brandstof. Dit kan een besparing opleveren van 100 euro op jaarbasis. • Tip 6. Stimuleer carpooling Organiseer zoveel mogelijk carpooling binnen het bedrijf. Indien bijvoorbeeld drie mensen drie keer per week carpoolen en op die manier samen 100 km minder afleggen, realiseert men op jaarbasis een besparing van gemiddeld 500 euro per wagen. • Tip 7. Kies voor een rustiger rijgedrag Studies bewijzen dat een gemiddelde bestuurder zijn brandstofverbruik met 10 tot 20% kan verminderen door zijn rijstijl aan te passen. Dat betekent

79

voor een gemiddelde wagen al snel een besparing van meer dan 200 euro per wagen per jaar. • Tip 8. Verleng de gemiddelde looptijd van de contracten Door het vervangingsmoment uit te stellen, bespaart u gemiddeld 240 euro per wagen per jaar. • Tip 9. Kies voor flexibiliteit in uw mobiliteitscontracten Laat bestuurders voor het dagelijkse gebruik kiezen voor een iets kleinere wagen en combineer dit met de mogelijkheid om alternatieve wagens aan te bieden volgens de individuele behoeften op bepaalde momenten, zoals een familiewagen. Deze aanpak levert al snel een besparing op van 400 euro per wagen per jaar door in te spelen op de fiscale aftrekbaarheid. • Tip 10. Optimaliseer uw vlootbeheer Doe bij zoveel mogelijk trajecten een beroep op uw leasingpartner. Maak van de leasingmaatschappij het rechtstreekse aanspreekpunt voor de bestuurders. Op die manier kan de vlootverantwoordelijke de uitgespaarde tijd investeren in een efficiënter en zuiniger vlootbeheer.


Dossier energie & ecologoie

Vlaams minister Hilde Crevits

“Een niet geconsumeerde kWh is beter dan een groen geproduceerde kWh” Energiebesparing is brandend actueel, maar tegelijkertijd vrij moeilijk te realiseren. Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, Hilde Crevits heeft de handen vol met het stimuleren en sturen van ons energiebeleid. Zo moet in 2020 minimaal 13% van onze elektriciteit met groene energiebronnen worden opgewekt. Ook een project voor het inzetten van de fel omstreden ecocombi’s of supertrucks zit in de pijplijn. B.M.: De Vlaamse regering heeft onlangs beslist om tegen 2020 13% van onze elektriciteit met groene energiebronnen op te wekken. Welke steunmaatregelen heeft zij daarvoor voorzien? Hilde Crevits: “We hebben de lat inderdaad hoger gelegd. Vandaag produceren we zo’n 5% groene stroom. Dat moet in 2020 13% zijn. Naast de federale fiscale voordelen, de personenbelastingaftrek voor gezinnen en de verhoogde investeringsaftrek voor bedrijven, biedt het Vlaamse Gewest vooral groene stroom- en warmtekrachtcertificaten. Voor de voornaamste productietechnieken, zoals biomassa (69%) en wind (17%), stelt de Vlaamse regering voor om de steunbedragen op te trekken van 80 euro/megawattuur naar 90 euro/megawattuur. Specifiek voor de ondernemingen geldt ook nog de ecologiepremie, de steun van het Vlaams LandbouwInvesteringsFonds voor landbouwbedrijven en subsidies voor bepaalde demonstratieprojecten, zoals die voor de ontwikkeling van CO2-neutrale bedrijfsterreinen.”

B.M.: Welke maatregelen zullen er nog genomen worden om bedrijven te stimuleren inzake duurzaam energieverbruik? “Op dit moment zoeken we vooral uit hoe we groene warmte eventueel kunnen ondersteunen. We denken aan groene warmtecertificaten of andere premies of subsidies. Eerst moeten we de door de Europese Unie opgelegde doelstelling van 13% voor hernieuwbare energie nog verdelen tussen de federale, de Vlaamse, de Waalse en de Brusselse overheid, en vervolgens binnen het Vlaamse Gewest tussen groene stroom, groene warmte en biobrandstoffen. Pas dan zal duidelijk worden of en hoezeer er nog bijkomende steun nodig is om hernieuwbare energie te ontwikkelen.” B.M.: Wat zijn de belangrijkste uitdagingen inzake energie en ecologie voor de komende jaren? “Energiebevoorrading en elektriciteitsvoorziening krijgen absolute voorrang. Zowel de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen als het bannen van nucleaire splijtstof baren me zorgen. Uiteraard

80

moeten steenkool, aardolie, aardgas en stroom betaalbaar blijven. En vanzelfsprekend moet chemische, mechanische, thermische en elektrische energie duurzaam worden opgewekt. Ik wil er vooral ook over waken dat er over 10 of 20 jaar nog brandstof en stroom beschikbaar is. Inzake ecologie zijn het vooral de Europese richtlijnen die bepalen welke milieustappen we de volgende jaren moeten ondernemen. Zo moet de waterkwaliteit verder verbeteren. Dit zal wellicht een impact hebben op de lozingsvoorwaarden van bedrijven. Ook inzake luchtkwaliteit staan we nog voor grote uitdagingen.”

“Voor de voornaamste productietechnieken, zoals biomassa (69%) en wind (17%), stelt de Vlaamse regering voor om de steunbedragen op te trekken van 80 euro/megawattuur naar 90 euro/megawattuur.” B.M.: Hoe kunnen Vlaamse bedrijven daarin een rol spelen?


Dossier Energie & Ecologoie Trends & Uitdagingen

“Er moet eerst naar vraagbeheersing en pas dan naar aanbodsturing gekeken worden. Het is goed dat bedrijven hun energie zelf en duurzaam opwekken. Maar het is nog beter dat bedrijven hun energieverbruik terugdringen. Een niet geconsumeerde kWh is beter dan een groen geproduceerde kWh. Dus eerst goed nadenken over het energieverbruik van eigen processen en afgewerkte producten, alvorens bijvoorbeeld fotovoltaïsche zonnepanelen te overwegen.”

“Zowel de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen als het bannen van nucleaire splijtstof baren me zorgen.” B.M.: Vlaanderen stimuleert en subsidieert het isoleren van daken. Zijn er ook subsidies voor bedrijven om meer in isolatie te investeren? “Bij nogal wat bedrijven is niet de verwarming of koeling van de gebouwen de grote boosdoener, maar wel het productieproces. Nieuwe bedrijfsgebouwen moeten alleszins de energieprestatienormen respecteren. En voor de verkoop of verhuur van oude bedrijfsgebouwen zal men binnenkort energieprestatiecertificaten moeten voorleggen.” B.M.: Volgens de Ewea (European Wind Energy Association) investeert België te weinig in windenergie. Waar loopt het fout? “Het aandeel windenergie is de voorbije jaren aanzienlijk toegenomen. Sinds 2004 is de productie van 100 Gigawattuur naar meer dan 300 Gigawattuur gestegen. Het is enigszins misleidend om Vlaanderen te vergelijken met landen die groter, meer bevolkt of minder dicht bevolkt zijn en een langere kuststrook hebben.” B.M.: Wat zijn de meest concrete resultaten van vier jaar Kyoto? “De resultaten zijn zeer bemoedigend. De uitstoot van broeikasgassen ligt in Vlaanderen voor het eerst onder de Kyoto-doelstelling. In onze regio lag de uitstoot in december 2008 maar liefst 7% lager dan het niveau van 1990. De uitstoot van broeikasgassen was bij ons voor het vierde jaar op rij gedaald. Dit is een sterk signaal om de geleverde inspanningen door te trekken, onder meer op het vlak van rationeel energieverbruik. In sommige

sectoren, zoals die van mobiliteit en gebouwen, kunnen en moeten we nog beter doen.” B.M.: In periodes met hoge waardes fijn stof blijken de files een pak korter wanneer men op de autosnelweg maar 90 km per uur mag rijden. Is het interessant om die snelheidsbeperking in de toekomst als norm te hanteren tijdens de spitsuren om komaf te maken met al dat fileleed? “Ik geloof in het inzetten van dynamische verkeersborden, zoals dat nu al gebeurt op de Antwerpse ring. Zij zijn een uitstekend middel om verkeersstromen vlotter te laten verlopen en laten toe om passend in te spelen op diverse situaties. Het houdt weinig steek om automobilisten bijvoorbeeld ‘s nachts, bij weinig verkeer, te verplichten om een maximumsnelheid van 90 km per uur aan te houden. Terwijl dat bij druk verkeer overdag wél nuttig kan zijn.” B.M.: Het al dan niet inzetten van supertrucks op onze autosnelwegen lokt heftige reacties uit, ook binnen onze regering. U bent voorstander. Waarom? “Zoals de resolutie van het Vlaamse Parlement bepaalt, wil ik via een proefproject onderzoeken of het inzetten van ecocombi’s ecologisch en economisch nuttig kan zijn. Studies en projecten in het buitenland stellen dat het aantal afgelegde trajecten voor eenzelfde hoeveelheid goederen met 32% zou dalen in vergelijking met reguliere vrachtwagens. Ook het brandstofverbruik en de emissie van CO2, fijn stof en NOx van één ecocombi liggen beduidend lager dan bij het gebruik van twee afzonderlijke gewone trucks, voor het vervoer van eenzelfde hoeveelheid goederen. Vandaag is er nog geen federaal KB om deze ecocombi’s daadwerkelijk op onze wegen toe te laten, maar federaal staatssecretaris voor mobiliteit Etienne Schouppe is hier volop mee bezig.” B.M.: Begin dit jaar werd in Bonn het internationaal agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA) opgericht. Een 50-tal landen ondertekende het oprichtingsverdrag. België niet. Waarom? “België heeft wel degelijk interesse om toe te treden tot het nieuwe agentschap IRENA. Maar er zijn twee redenen waarom we dat nog niet hebben gedaan. Ten eerste moeten er intern afspraken worden gemaakt. Wie zal er vertegenwoordigen en op welke manier? Wie moet de jaarlijkse bijdrage van 500.000 euro betalen? Ten

81

Vlaams minister Hilde Crevits: “Vandaag produceren we zo’n 5% groene stroom. Dat moet in 2020 13% zijn.”

tweede ondertekende Vlaanderen overeenkomsten met het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Samen met andere landen zijn we samenwerkingsverbanden aangegaan die technologie voor hernieuwbare energie moeten ontwikkelen en ondersteunen. Dan is het logisch dat je je de vraag stelt welke meerwaarde IRENA kan hebben. Zodra we daar uit zijn, verhindert niets ons nog om lid te worden van dit agentschap.” Hilde Neven


Dossier Energie & Ecologie Patrick Gielis, Beckhoff Automation

“Onze onderneming voert innovatie hoog in het vaandel” Sinds 2006 heeft de Duitse specialist in machinesturing Beckhoff Automation een vestiging in ons land, meer bepaald in Hasselt. De PLC-sturingen van dit bedrijf, waarbij PLC staat voor Programmable Logic Controller, vormen de componenten waar onder andere machinebouwers sneller, goedkoper en efficiënter machines mee kunnen maken. General manager Patrick Gielis was meteen bereid om onze gids te zijn in een hoogtechnologische wereld met een sterk innovatief karakter. B.M.: Kunt u Beckhoff Automation even voorstellen? Patrick Gielis: “We maken deel uit van een Duits bedrijf met hoofdkwartier in Verl, gelegen tussen Hannover en Dortmund, dat automatiseringsapparatuur produceert en verkoopt. Vanuit een KMO zijn we sinds de jaren ‘80 gegroeid tot een multinational met vestigingen in een 20-tal landen. Via vertegenwoordigers of partnerships zijn we in totaal actief in meer dan 60 landen. Onze specialiteit is machinesturing, waarbij we operationeel zijn op twee belangrijke markten, namelijk die van fabrieksautomatisering/ machinebouw en die van de automatisering van gebouwen. Beckhoff is onder andere uitvinder van de PC-gebaseerde sturingstechniek. Daarnaast waren we ook de eerste om een PC te bouwen die op een DIN Rail kan worden geplaatst. Ons bedrijf kenmerkt zich op de eerste plaats door haar innovatief karakter, we maken er een erezaak van om met toptechnologie uit te pakken.”

Patrick Gielis, general manager.

B.M.: Sinds wanneer heeft het bedrijf een Belgische vestiging? “Sinds 2006 hebben we gekozen voor een vestiging hier in Hasselt, kwestie van ons beter te kunnen positioneren op de Belgische markt. Belangrijk om te weten, is dat we oplossingen en geen producten verkopen. Dat betekent dat onze verkopers hoogopgeleide mensen zijn, die weten wat ze aan onze klanten voorstellen. Momenteel werken we met twee verkopers, drie verantwoordelijken voor de technische support en twee administratieve krachten.”

B.M.: Ik veronderstel dat gebouwenautomatisering een sector is met een hoog groeipotentieel? “Inderdaad, op die markt groeien we zeer sterk. Onze technologie maakt een slimme besturing van gebouwen mogelijk. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat wanneer ik op een zaterdagmorgen kom werken, het licht en de verwarming maar op één plaats gaan branden. Een energiezuinige oplossing dus, die buiten haar milieuvriendelijk karakter ook grote besparingen mogelijk maakt.”

B.M.: Wat zijn de voordelen van de Beckhoff-technologie voor machinebouwers? “Voor het segment fabrieksautomatisering en machinebouw verwijs ik op de eerste plaats naar de factor snelheid. Daarnaast is onze technologie veel performanter, ze maakt het mogelijk om tot 20% minder grondstoffen te verbruiken en toch tot 15% meer output te realiseren. Er is dus niet alleen de hogere productiviteit, maar ook de energiebesparing. Met andere woorden: onze technologie is milieuvriendelijk. Daarnaast is er uiteraard de zeer aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Bedrijven die kiezen voor Beckoff Automation slagen er in om fors op de kosten te besparen.”

B.M.: Waar maakt u het verschil met de concurrentie? “Er zijn heel wat systemen op de markt, maar die van Beckhoff kenmerken zich door het feit dat ze veel eenvoudiger zijn qua bekabeling. Daarnaast ondersteunen ze ook alle communicatiesystemen, zowel voor industrie als voor gebouwen automatisering. De voordelen hiervan zijn legio: een hogere efficiëntie en dat tegen een lagere prijs. We stellen als oplossing één overkoepelend en centraal besturingssysteem voor, waarbij alle componenten makkelijk aan elkaar te koppelen zijn.” Jos Sterk

82


Dossier Energie & Ecologie Bedrijfsprofiel

Cebeo

Veel meer dan een groothandel in elektro Maar liefst 400.000 artikelen, het grootste magazijn in België voor elektrotechnisch materiaal en een omzet van 340 miljoen euro: het is maar een greep uit de indrukwekkende cijfers waarmee Cebeo kan uitpakken. “We willen onze positie van onbetwiste marktleider verder verstevigen door de dienstverlening aan onze klanten te blijven uitbreiden,” getuigt marketing manager Carl Malfait. Cebeo is sinds 1998 de nieuwe naam van CBC Electro, een Kortrijkse groothandel in elektrotechnisch materiaal. Het continue groeiverhaal dat deze onderneming sinds 1922 schreef, resulteerde in 1996 in een fusie met Elma Obreg, een Antwerpse groothandel in verlichting. “Sinds dat harmonieuze huwelijk zijn we ook in de verlichtingsmarkt een absolute topspeler,” weet Carl Malfait. Cebeo was altijd al het geesteskind van de familie Bultiauw, die haar oogappel vorig jaar toevertrouwde aan de nieuwe CEO, Alexander Dewulf.

Carl Malfait.

Het toont aan dat Cebeo zijn rol van volwaardige serviceorganisatie erg ter harte neemt. “We beschikken over een crew echte specialisten, die in geval van problemen bij de klant in no time met de gepaste oplossing komen aandraven. Daarnaast verdiepen we ons continu in markttendensen en nieuwe technieken, zoals bijvoorbeeld warmtepompen of zonnepanelen, zodat we onze klanten daarover op informele opleidingsavonden gepast kunnen informeren.”

Als onderdeel van de beursonafhankelijke Franse groep Sonepar, wereldwijd de op één na grootste in deze markt, plukt Cebeo mee de vruchten van een grotere aankoopkracht, internationale ondersteuning en overleg. “We focussen ons op vier vitale pijlers: kabel, verlichting, elektrotechniek en HVAC. In deze segmenten bespelen we de Belgische markt via 27 filialen, waar de elektro-installateur terecht kan voor de 3.000 meest courante artikelen. In 10 van die filialen hebben we bovendien aantrekkelijke showrooms, waar onze klanten samen met hun prospecten terecht kunnen voor allerlei verlichtings- en domoticatoepassingen. Een eigen competence center laat hen bovendien toe lichtstudies op maat te laten uitvoeren.”

Opleidingsavonden “Ons aanbod is evenwel veel uitgebreider dan dat: via de Cebeo e-shop kunnen onze klanten bestellingen plaatsen voor 400.000 verschillende artikelen, waarvan er 30.000 onmiddellijk leverbaar zijn. De ontwikkeling van dit technische hoogstandje en de performante organisatie van ons logistiek apparaat, zorgen ervoor dat wij onze klanten binnen de 24 uur waar ook in België kunnen bevoorraden. Op de e-shop vinden onze klanten ook technische fiches, specificaties en illustraties.”

Die klantgerichte aanpak wil Cebeo de komende jaren verder uitbouwen. “De exponent daarvan is onze tweejaarlijkse beurs, waar onze klanten en leveranciers elkaar in een gemoedelijke sfeer op de hoogte houden van marktevoluties. In 2007 kwamen hier ruim 7.000 bezoekers op af, waardoor ons evenement uitgroeide tot de belangrijkste elektrotechnische beurs in België. De nieuwe editie, op 12, 13 en 14 mei in Paleis 3 van Brussels Expo, belooft opnieuw een voltreffer te worden.”

Noordlaan 15, 8520 Kuurne Tel.: 056-36 46 64, Fax: 056-36 47 39 info@cebeo.be

83


Dossier Energie & Ecologie Rik Verheyden, Energik

“Duurzaam energiegebruik draait in de eerste plaats om minder verbruik” De vzw Energik legt zich toe op de promotie van technologieën voor een rationeel energieverbruik en duurzaam energie- en milieubeheer. Energik werd opgericht in 1983 als een van de vier technologiegroepen binnen het toenmalige Vlaams Economisch Verbond. De organisatie biedt een platform waarin de vragende en biedende partijen in de energie- en milieusector elkaar ontmoeten. Het gaat vooral om energieleveranciers of –producenten, studiebureaus en de gebruikers van energie en milieutechnieken. Energik brengt partijen samen, verdedigt hun belangen en biedt daarbij ook een kenniscentrum. Voorzitter Rik Verheyden geeft een woordje uitleg.

Rik Verheyden en Energik werden onlangs gevierd voor het 25-jarig bestaan van de organisatie.

B.M.: Hoe verloopt de werking van Energik? Rik Verheyden: “Ons hoofddoel is om alles wat actueel is en te maken heeft met energie, zoals nieuwe technieken, technologieën en wetgeving, kenbaar te maken bij onze leden. Dat doen we door leden, die over deze kennis beschikken, hun knowhow te laten delen met andere leden. Dat gebeurt op diverse manieren: tijdens een van onze seminaries, op ons jaarlijks congres of op onze maandelijkse samenkomsten rond de nieuwigheden in de energie- en milieuwetgeving.”

EPL. Dit is de tak voor energie- en productleveranciers. Via Energik komen zij in contact met grote en middelgrote bedrijven.” B.M.: Hoe doet Energik concreet aan consultancy? “Dat doen we op diverse manieren. Ieder jaar zetten we bijvoorbeeld minstens twee projecten op, los van de maandelijkse bijeenkomsten. Op vraag van de overheid verrichten wij gericht onderzoekswerk. Dit jaar doen we dat bijvoorbeeld rond de miniwarmtekrachtkoppeling, de mini-wkk. We gaan na of de toepassing voor kleinere KMO’s wel rendabel en nuttig is en waarom het niet aanslaat bij onze bedrijven. Verder is er ook het Energik-café, een ontmoetingsplaats voor onze leden. In het kader van een thema strijken we neer bij een bedrijf. Hebben we het over condensatieketels, dan trekken we bijvoorbeeld naar Viesmann. Daar wisselen we van gedachten en geven specialisten antwoord op zeer concrete vragen.”

“Het evenwicht tussen comfort en energiegebruik is niet gemakkelijk. Als bedrijf kan je daarom beter, voor je een keuze maakt, even raad vragen bij een bedrijf dat een gelijkaardige keuze al heeft doorgevoerd.”

B.M.: Aan duurzaam ondernemen is meestal ook een prijskaartje verbonden. Is dat wel haalbaar voor kleine KMO’s? “Duurzaam ondernemen is haalbaar voor elke KMO, als het maar verstandig gebeurt. En duurzaam energiegebruik houdt vooral minder energieverbruik in. Je bereikt al veel door energie correct te gebruiken: door je lichten niet onnodig te laten branden, door de verwarming niet onnodig te laten aanstaan, door de airco correct af te stellen, enzovoort. Het evenwicht tussen comfort en energiegebruik is niet gemakkelijk. Als bedrijf kan je daarom beter, voor je een keuze maakt, even raad vragen bij een bedrijf dat een gelijkaardige keuze al heeft doorgevoerd. Vooral KMO’s doen een beroep op ons. Zij hebben niemand die zich louter met het energiebeleid bezighoudt, wat je wel ziet in grote bedrijven. Energik biedt dan soelaas, want wij brengen de kennis en kunde samen en maken de materie transparant.” Meer info: www.energik.be.

B.M.: Hoe ziet de structuur van Energik eruit? “Om onze service te optimaliseren, hebben we in 2007 besloten om onze ledenstructuur op te delen in drie takken. Zo is er de groep EMV. Hier kunnen energie- en milieuverantwoordelijken van grote en middelgrote bedrijven terecht wanneer zij op zoek zijn naar efficiënte oplossingen voor hun energie- en milieukwesties. De groep EMC staat voor Energie- en Milieu Consultancy. Het is een ontmoetingsplatform voor studiebureaus die problemen detecteren bij bedrijven en daarom graag op de hoogte zijn van wat de markt te bieden heeft en wat er technisch mogelijk is. Tot slot is er de groep

84


Indien u zelf hoge kwaliteit identiteitskaarten wil printen,

USB- en parallelaansluitingen. Maar nog belangrijker is dat

dan zijn Magicard printers de ideale oplossing. Door hun

u verzekerd bent van de betrouwbaarheid en service van

krachtige security faciliteiten, waaronder een niet-kopieer-

ARAS Security. Met twee jaar garantie, de mogelijkheid

baar watermerk, bent u verzekerd van veilige en unieke

tot gratis vervangapparatuur en alle supplies op voorraad,

ID kaarten. Magicard printers printen haarscherp in schit-

weet u zeker dat u uw mensen elke dag weer levensecht op

terend full color, zijn snel en hebben een uitstekende

een ID kaart kunt printen. Voor meer informatie omtrent de

prijs/kwaliteitsverhouding. Natuurlijk functioneren ze onder

unieke Magicard printers, bel ARAS Security op 03 825 16 26.

alle Windows varianten, en beschikken zij over Ethernet-,

Wij zijn u graag van dienst!

www.magicard.be

Eenvoudig upgradebaar van enkelzijdige naar dubbelzijdige printer

■ Holokote Security Feature (met 4 varianten)

■ Windows Vista

gecertificeerd ■ Eenvoudige montage van de printerlinten ■ Plug and Play ■ Compact en modern design ■ Met status display ■ Zowel automatische als manuele invoer van de kaarten zijn mogelijk ■

TWEE JAAR GARANTIE!

Magicard is een product van ARAS


Dossier Evenementen

Brabant Manager lanceert 18de editie bij Mercedes-Benz Drogenbos

Die avond werd ook de nieuwe Mercedes E-Klasse gelanceerd.

Op donderdag 26 maart zakte er heel wat mooi volk af naar de toonzalen van Mercedes-Benz Drogenbos om er de voorstelling van de 18de editie van Brabant Manager bij te wonen. Alsof dat nog niet volstond, werd die avond ook de nieuwe Mercedes E-Klasse gelanceerd. Het hoeft niet gezegd dat de aanwezigen stonden te popelen om zelf een keer achter het stuur van deze nieuwe wagen plaats te nemen. Na een warm welkom door de heer Xavier Van Doren, afgevaardigd bestuurder van Mercedes-Benz Drogenbos, mocht de heer Alex Vandereycken van Helios IT het eerste exemplaar ontvangen uit handen van Mireille Preuveneers, event manager van Manager Magazines. Zo’n 350 aanwezigen genoten van de uitgebreide netwerkmogelijkheden met een passend streepje muziek op de achtergrond. Op www.managermagazines.be/events kunt u alle foto’s van deze avond bekijken. Wij geven u hier alvast een voorproefje.

Peter Vanstiphout (Licata Vini) en Jeroen Vande Velde (Optima Financial Planners).

Frank Louage en Zobeida Cisneros van Address System.

Tine Pijpops, Jan Pijpops en Georges Pijpops, alledrie van Atlanta Drukkerij.

Op deze foto herkent u onder meer Pascal Colinet en Didier Woitrin van Neos Interim Management.

86

Romain Vandevenne en Christiane Eyckmans van Eyckmans Christiane GCV.


Dossier Evenementen

Bedrijfsprofiel

BCD TRAVEL

Zakenreizen als besparingspost Wat mag je van een ‘travel manager’ verwachten? BCD Travel kleedt dit alvast erg ruim in. Een volledige begeleiding en online tools die volledig op de bedrijfspolicy zijn afgestemd. Maar ook een grondige doorlichting van de travelactiviteiten van uw bedrijf staat op het menu. Vaak is dit onontbeerlijk op een moment dat de crisis tot forse besparingen noopt.

Het netwerken gebeurde met een streepje muziek op de achtergrond.

Consulting is een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van BCD Travel. En zeker voor KMO’s schuilt in deze adviesverstrekking vaak een grote meerwaarde. Dikwijls zijn hun reiskosten minder transparant, laat staan dat een travel manager aanwezig zou zijn. Op deze realiteit biedt BCD Travel een antwoord. Ervaring leert dat door een grondige doorlichting van de travel activiteiten tot 20% bespaard kan worden. In haar dienstverlening Glenn Wastyn, combineert BCD Travel het beste van Commercieel Directeur BCD Travel Belgium. twee werelden: de schaalvoordelen van een globale speler te zijn (wereldwijd nummer 3, koploper in de Benelux), zonder evenwel afbreuk te doen van een gepersonaliseerde benadering. In februari van dit jaar werd in Mechelen nog een Business Travel Center geopend dat zich specifiek op de Limburgse en Antwerpse KMO-markt zal focussen.

Marc Schoofs (Advocatenkantoor Marc Schoofs), Karen Segers (Sanza) en Karin Schühle (Advocatenkantoor Marc Schoofs).

Kerntaak Hoe gaat dit nu concreet in zijn werk? De efficiëntie wordt verhoogd door de reiziger tijd te besparen door het zoekwerk te beperken en steeds de beste tarieven op de markt te bezorgen. Daarnaast staan zij de reiziger bij in geval van wijzigingen, het boeken van hotels of trein en adviseren zij de klant om optimale reiskeuzes te maken. Misschien kan zelfs bespaard worden door op de juiste bestemmingen de verhouding tussen business en economy class te herzien? Kortom, één antwoord en contact voor al uw reisvragen. In deze tijden van crisis dienen vele bedrijven hun werking te optimaliseren, ook inzake travel. Door net deze travel aan een specialist over te laten, kan men zich op zijn eigen kerntaak toeleggen. BCD Travel is de partner die dit mogelijk maakt.

Alex Vandereycken (Helios-IT), Wouter Janssens (Helios IT) en Xavier Van Doren (Mercedes-Benz Drogenbos).

BCD Travel Belgium NV Stationsstraat 100, 2800 Mechelen,Tel.: 015-71 60 11 Fax: 015-71 60 99, info@bcdtravel.be, www.bcdtravel.be

De aanwezigen maakten van de gelegenheid gebruik om diverse Mercedes modellen te testen.

87


Dossier Wellness

Medewerkers Big Media Group testen Power Plate op de werkvloer

“Het is heerlijk, zo eens helemaal door elkaar geschud worden” Sinds enkele maanden hebben de medewerkers van Big Media Group, onder meer uitgever van deze Brabant Manager en andere Manager Magazines, geen excuus meer om niet aan sport te doen. Dankzij de komst van enkele Power Plates op de werkvloer kunnen ze namelijk op elk moment van hun werkdag een korte trainingspauze inlassen. Veel gezonder dan de zoveelste koffie- of rookpauze! De trilplaat of Power Plate werd al in de jaren ’60 gebruikt om bot- en spierdegeneratie bij Russische kosmonauten tegen te gaan. Het effect van de acceleratietraining wordt verkregen door het aannemen van verschillende houdingen op een trillende plaat. Door de trillingen genereren onze spieren automatisch een tegenreactie, wat zowel onze spieren als de bloedsomloop activeert. Je wordt er met andere woorden in een mum van tijd en zonder zware fysieke inspanningen fit van. Ook bedrijven zien steeds meer het belang in van fitte werknemers. Power Plates zijn daarbij een uitstekend hulpmiddel, aangezien ze een doeltreffende én korte training bieden en er dus geen tijd verloren gaat. Door het plaatsen van Power Plates kunnen ze hun werknemers een korte, maar doeltreffende training bieden. “Een gezond alternatief voor een koffie- of rookpauze,” aldus Nick De Poot, general manager van Power Plate Belgium. Nick De Poot: “Als je drie keer per dag om een kop

koffie gaat, waarom zou je die tijd dan niet gebruiken om even te trainen? Bovendien is omkleden niet nodig, waardoor je geen tijd verliest. Na afloop voel je je weer fris en boordevol energie. Iedereen weet dat een fitte werknemer positief is voor de productiviteit en de sfeer op de werkvloer.”

Snel strakkere spieren Enkele maanden geleden installeerde Power Plate Belgium twee triltoestellen bij Big Media Group in Lommel. Werknemers kunnen er voor, tijdens of na de werkuren gebruik van maken.

Wij polsten bij enkele werknemers wat zij van de Power Plate vinden. “Ik gebruik de trilplaat op de werkvloer vooral ter aanvulling van het lopen en fietsen en ter vervanging van de reguliere fitnesstoestellen,” zegt sales coach Nancy Van den Eynde. “Naast de krachtoefeningen ben ik ook een fan van de stretch- en massageoefeningen. Heerlijk na een dagje hard werken. Eén oefening van 30 seconden op de Power Plate zou overeenkomen met dezelfde oefening 5 minuten zonder Power Plate. Dus als je 20 minuten getraind hebt, kan je de berekening wel maken. Tijd is dus niet langer een excuus om niet te trainen.” “Wat mij vooral opviel was dat de inspanningen vrijwel meteen tot resultaat leidden,” vult Kelly Campbell van de HR-afdeling aan. “Ik heb er niet voldoende gebruik van gemaakt om te kunnen zeggen dat ik gewicht verloren heb, maar merkte wel na enkele keren dat mijn spieren veel strakker werden. Nu de zomer er weer aankomt, zal je mij dus zeker wat vaker terugvinden op de Power Plate.” Ook het gebruiksgemak blijkt een troef. “Het bord dat naast de toestellen staat, is handig en laat je bijna alle oefeningen zien,” vindt Petra Gorissen van de boekhouding. “De toestellen zijn gemakkelijk instelbaar. Ik gebruik de Power Plate vooral om mijn kuiten te ontspannen. Als je zoals ik regelmatig gaat lopen, zijn zulke oefeningen echt welkom! En het is gewoon een heerlijk gevoel, zo eens helemaal door elkaar geschud worden. Ideaal voor wie een hele dag op z’n stoel zit.” Hilde Neven Nick De poot (Power Plate Belgium) geeft uitleg.

88


Dossier Ondernemersagenda

Dinsdag 16 juni 2009

Voka Leuven brengt bezoek aan Procter & Gamble Op dinsdag 16 juni brengt Voka – Kamer van Koophandel Leuven een bezoek aan Procter & Gamble. Tijdens het bezoek kunt u kennismaken met de aanpak van P&G inzake milieuzorg. Ook het energie- en afvalreductieprogramma wordt onder de loep genomen. P&G heeft in België twee productievestigingen: de Duracell-fabriek in Aarschot en de site in Mechelen. De site in Mechelen vervult de functie van regionaal distributiecentrum en huisvest twee productie-units. Op de site is aan de ene kant de chipsfabriek gevestigd, waar onder andere de bekende Pringles chips worden geproduceerd. Aan de andere kant van de site bevindt zich de waspoederfabriek. Hier worden zowel compacte waspoeders als waspoedertabletten gemaakt. De site van P&G is gelegen middenin een residentiële omgeving. Dit gegeven, samen met de unieke productieprocessen, creëert een boeiende uitdaging voor het hele Health, Safety & Environmentdepartement. Meer info: www.voka.be/leuven.

Leuven.Inc neemt het waterbeheer onder de loep Op dinsdag 16 juni organiseert Leuven.Inc, in samenwerking met IMEC, een Visionair Seminarie over waterbeheer. Water is namelijk een strategisch en publiek goed, dat wereldwijd snel schaars dreigt te worden. Klimaatverandering en globalisering vergroten deze dreiging alleen maar. Heeft de publieke sector, als hoeder van water, dan gefaald? En zou er misschien een grotere rol zijn weggelegd voor de private sector? Gastsprekers zijn onder anderen René Noppeney, divisiedirecteur Water - Royal Haskoning en voorzitter exportplatform Netherlands Water Partnership, en Dr. Philippe Van Cappellen, professor Utrecht University en Georgia Institute of Technology. Meer info: www.leuveninc.com.

Maandag 22 juni 2009

Voka Halle-Vilvoorde zet deuren open voor Roadshow Flanders Synergy Op maandag 22 juni organiseert Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde de gratis Roadshow Flanders Synergy. Flanders Synergy is een competentiepool die KMO’s en grote bedrijven wil mobiliseren en informeren over innovatieve

arbeidsorganisatie. 53 Vlaamse organisaties kunnen via Flanders Synergy al kennis en ervaring verwerven en uitwisselen, en nieuwe acties initiëren over thema’s als teamwerking en ondernemerschap op de vloer. Tijdens de Roadshow maakt u zowel kennis met deze bedrijven als met de werking van Flanders Synergy. De presentatie vindt plaats in de gebouwen van Brussels Airport in Zaventem vanaf 16 uur. Meer info: www.voka.be/halle-vilvoorde.

Woensdag 24 juni 2009

VKW Brabant legt de lat hoog Op woensdag 24 juni kunt u bij VKW Brabant terecht voor een seminarie rond coaching. Het seminarie is gebaseerd op het boek ‘Hoe hoog leg je de lat? Haal het beste uit jezelf en je medewerkers’ van coach en partner van Tia Hellebaut, Wim Van de Ven en Jan Mouton. Rode draad zijn de persoonlijke ervaringen van Tia Hellebaut op de sleutelmomenten in haar carrière. Tijdens het seminarie gaat Jan Mouton op interactieve wijze in op thema’s als succes, de rol van de coach, leren uit successen en mislukkingen en team versus personal coachen. Meer info: www.vkw.be/bra.

Voka Halle-Vilvoorde sluit werkingsjaar af tijdens zomerhappening Op woensdag 24 juni sluit Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde haar werkingsjaar af met een zomers tuinfeest in het Kasteel van Edingen. Op deze avond wordt u, in het teken van het Jaar van het Stripverhaal, ontvangen door enkele Belgische striphelden, zoals Kuifje, Bianca Castafiore en een muzikale omkadering in Robbedoes-stijl. Het feest gaat van start om 18 uur. Voka-voorzitter Jean-Charles Wibo verwelkomt de aanwezigen. Meer info: www.voka.be/halle-vilvoorde.

Woensdag 1 juli 2009

Unizo Brussel geeft tips voor startende zelfstandigen Op woensdag 1 juli organiseert Unizo Brussel de infosessie ‘Starten met een eigen zaak’. Tijdens deze infosessie krijgen starters een eerste globaal overzicht over het starten van hun eigen onderneming. Meer info: www.startersservice.be.

89

Donderdag 3 september 2009

Leuven.Inc leert u doeltreffende Engelse teksten schrijven Hoe schrijft u in het Engels een rapport dat effect heeft? Of een succesvolle offerte? Of een persbericht dat hoge ogen gooit? In de workshop van Leuven.Inc, die plaatsvindt op dinsdag 3 september, krijgt u een praktische training van Jan Provoost, wetenschappelijk redacteur bij IMEC en zaakvoerder van Smartertext. Hij leert de deelnemers hoe ze een tekst kunnen structureren, zodat hij meer effect heeft, hoe ze samenvattingen, conclusies en aanbevelingen helder kunnen formuleren, hoe ze lezers kunnen bespelen, waar ook ter wereld, en hoe ze documenten krachtiger kunnen maken. Meer info: www.leuveninc.com. Woensdag 23 en donderdag 24 september 2009

EasyFairs ECL: elektro-installatiesector komt samen in Brussels Expo Op woensdag 23 en donderdag 24 september brengt de vakbeurs easyFairs ECL de sectoren elektriciteit, communicatie en verlichting samen. Tegelijkertijd vindt het vakevent easyFairs HVAC plaats in hal 8. Tussen beide beurzen is een afzonderlijke ruimte voorzien voor de ‘Tools voor Installateurs’ van beide beurzen. Hier vindt u onder andere de softwarefabrikanten en exposanten met werktuigen, werkkledij en inrichters van bedrijfsvoertuigen. Meer info: www.easyfairs.com. Vrijdag 25 september 2009

Voka Halle-Vilvoorde nodigt u uit voor het Concert Festival van Vlaanderen Op vrijdag 25 september nodigt Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde u samen met uw zakenrelaties en vrienden uit voor het jaarlijkse muzikale evenement in samenwerking met het Festival van Vlaanderen en de Provincie VlaamsBrabant. Het concert vindt plaats in de Abdijkerk van Grimbergen. ‘The Clerks’ brengen er muziek uit de tijd van Rogier van der Weyden naar aanleiding van de opening van het vernieuwde museum M in Leuven. Met composities van Dufay, Binchois en Ockegem, dé muzikale vernieuwers van de 15de eeuw, brengen ze een ode aan de Bourgondische school en de Nederlandse polyfonie. De avond wordt afgesloten met een receptie in de conferentiezaal. Meer info: www.voka.be/halle-vilvoorde.


Dossier Index

E 6,95

Editie:Vlaams-Brabant - Nummer 19 - Juni 2009 - Jaargang 6 - driemaandelijks in maart - juni - september - december - Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1 - P409538

Wilson De Pril, Agoria “Metaalsector moet export veiligstellen”

ENERGIE & ECOLOGIE Opmars van de groene economie

Hedwig De Meyer, Stageco “Drie megapodia voor nieuwe tour van U2”

Rob Houben, Lapperre Hearing Systems

“Hoorapparaten zijn vandaag krachtige microcomputers”

VOEDING / LAND& TUINBOUW “België is topspeler in waardecreatie” www.managermagazines.be

A Advocatenkantoor Marc Schoofs AIBV Almirall APT International Aras Security B BAN Vlaanderen BCD Travel Beckhoff BS Productions Design&Printroom

L Lapperre

33

M Maris - Technical Performers Materials Consult Maya Beauty Parfumerie Miele Mobile-for MP-Clean

30 52 42 69 6 66

N Nutrico

13

83 29

O Optima

45

15 51 2

P Partezis Power Plate Promover

47 7 40

R Raidho Restaurant Arenberg Rollvolet

4 19 37

41 63 36 50 85 28 87 52 76-77

Steden in de kijker: ondernemen in Vilvoorde, Asse en Londerzeel

coloFon Publicaties Verschijnt 5 keer per jaar: - Limburg Manager: Provincie Limburg

C Cebeo Crime Control D Delicatesse Catering De Kievelden Dexia

- Antwerpen Manager: Provincie Antwerpen Verschijnt driemaandelijks: - Vlaanderen Manager: Provincies Oost- en WestVlaanderen - Brabant Manager: Provincie Vlaams-Brabant Redactiesecretariaat en publiciteitsvoorwaarden: Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, Tel.: 011 808 854, Fax: 011 808 855, e-mail: info@managermagazines.be. Abonnementen: voorwaarden op www.managermagazines.be. Bestuurders: Lian Cuypers, Thieu Cuypers Eindredactie: Stefan Kerkhofs - stefan.kerkhofs@ managermagazines.be Sales manager: Geert Brouwers Publiciteits- en redactiecoördinatie: Katrien Delamotte, Katrien Henkens, Sylvie Loenders, Kirby Molenberghs, Annick Peelaerts, Cindy Thys. Vormgeving: Johny Verstegen, Dirk Van Bun, Carine Thaens, Martine Vandervoort, Walter Vranken. Coverfoto: Pieter-Jan Vanstockstraeten Werkten mee aan dit nummer: Gitte Abrams, Bart Claes, Annick Claus, Christophe De Schauvre, Hilde De Wachter, Jan Jacobs, Sascha Luyckx, Hilde Neven, Patrick Poppe, Bart Vancauwenberghe, Michaël Vandamme, Joris Vandenbroucke, Marc Van de Velde, Mathieu Vansteenkiste, Luk Weyens, Loes Wijdeveld. Fotografie: Jan Bellen, Bart Peeters, Johan Reynders, Johan Van Cutsem, Bart Vandermeersche, Pieter-Jan Vanstockstraeten, Ronny Vanthienen, Kurt Vuylsteke, Frederik Weekx.

E Elan Languages

78

F Fruitsnacks Frutarom Belgium Fyzix

14 72 39

G Garage Moderne Verdonck GDW Security Goudsmid De Leus GrenslandMedia

65 27 40 43

H Hof ten Eenhoorn HOGI Hotel Falko

66 61 68

I Interprofessioneel Architectenburo Plaza

35

J Juwelier Van Hoof

42

K Kantoff Kobbegem Hof

73 64

S Schepers SDM SEAT SieMatic SIP-WELL Supefra

22 59 92 91 16-17 18

T Traduct’Art Transportkoeling Marc Meersman

41 67

U UNIZO Uw brochure

23 74

V Van Leeuwen Buizen Veldeman Structure Solutions

38 5

W Willy Naessens Group

119

Druk: Drukkerij Hendrix Verantwoordelijke uitgever: Lian Cuypers, p/a Big Media Group nv Copyrights: De overname van gehele of gedeeltelijke artikels is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.

Paul

Ulrik Vercru

on

Borglo

ft ” , Veiling ling hee ittelers me emers schom n van fru ste markt “Elke op inkom d invloe

Jos Cra

roup

s, Flyingg

Cook Belgiu “Belgen zulle m n niet snel hun eerst op e vakantie besparen”

Ondernemen in Wettere n

s

, Merelbe ke

Notteb

“Prijz en van , Mio Techno hebb en bo gps-toeste logy dem stilaa llen n berei kt”

ysse, Thoma

Milder op mikt weer ” n Deurne nttransport “Luchthave voor diama grotere rol

Bernard Van

oom

en Tielt

Uitgave van Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, www.big-media-group.be.

Exclusieve actie Manager Magazines: 2 + 1 !

Lid van unie van de uitgevers van de periodieke pers, UPP.

Reserveer 2 nieuwe advertenties in Manager Magazines voor 16 juli 2009 en ontvang uw 3de advertentie gratis! Meer info: contacteer Ruben Camps: ruben.camps@managermagazines.be of tel.: 011 808 854 Actie niet cumuleerbaar met andere kortingsacties

90


MARATHON CREATIVE

KEUKEN VOOR UW TOEKOMST

HASSELT: iÀV i À `ià }i Ê Ç£]Ê /Ê ä££Ê ÓxÊ x£Ê xÓÊ UÊ LOMMEL: Õ Ìi à }i Ê nÓ]Ê /Ê ä££Ê x{Ê x Ê n Ê UÊ GEEL: ÌÜiÀ«ÃiÜi}Ê nn]Ê /Ê ä£{Ê {ÎÊ ÈÇÊ {xÊ UÊ ANTWERPEN/WILRIJK: ÃiÃÌii Üi}Ê {x]Ê /Ê äÎÊ nÓÇÊ ä Ê nÇÊ U SINT-PIETERS-LEEUW: iÀ}i ÃiÃÌii Üi}Ê{ÓÎ>]Ê/ÊäÓÊÎÇÇÊÎäÊ£{ÊUÊWATERLOO: Ch. de Bruxelles 41, T 02 354 56 49


NEW SEAT EXEO

MMMM DESIGN MET VEEL KNOWHOW. De mens wil steeds z’n grenzen verleggen. Met de nieuwe SEAT Exeo zijn we de uitdaging aangegaan om een nieuwe weg in te slaan: het unieke SEAT karakter, hoogstaande kwaliteit, vooruitstrevende technologie en uitgesproken dynamiek hebben we samengebracht in een uitzonderlijk verfijnde auto. Een nieuw design voor een wereld in beweging.

NEW SEAT EXEO 1.6 l 102 pk : � 22.290 - 1.500 Ecobonus* = � 20.790 CO2-uitstoot van 143 tot 184 g/km. Gemiddeld verbruik van 5,5 tot 7,9 l/100 km. Geef voorrang aan veiligheid. www.seat.be/milieu - Milieuinformatie (KB 19/03/2004). Afgebeeld voertuig : SEAT Exeo Sport 2.0 l TDI CR 143 pk : € 28.573 incl. BTW. *Ecobonuspremie voor de overname van uw oud voertuig buiten gebruik en ten minste 6 maanden ingeschreven op uw privé-naam (Wet-programma 27 april 2007).

www.seat.be


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.