__MAIN_TEXT__

Page 1

Parhaat P A L A T

H AU S J Ä RV I • L O P P I • R I I H I M Ä K I • J A N A K K A L A

MUSEOT

OSTOSPAIKAT

RAVINTOLAT

MAJOITUS

TEATTERIT

AKTIVITEETIT & LUONTO

TAPAHTUMAT


HÄME KUTEN HALUAT

Retkeile tai rokkaa

Riihimäen seutu on sellainen kuin Sinä haluat. Luonnonläheinen retkikohde, jossa voi vaeltaa polkuverkostoja tai meloa jokireittejä pitkiä matkoja. Tai kulturelli tapahtumakeskus, jossa soi makusi mukaan korkealuokkaiset klassiset konsertit tai rokki. Riihimäen seutu on myös täynnä suomalaisia hullutuksia, kuten vaikka Kaartjärven kellunta Lopella tai lumiukkojen rakennuspäivä Janakkalassa. On polkujuoksua, kylärinkipyöräilyä ja Mommilanjärven soutelua Hausjärvellä. 2018 Riihimäen Erämessut kokoaa jälleen kymmeniätuhansia metsästyksen, kalastuksen ja retkeilyn aktiiviharrastajia yhteen. Messujen jälkeen voi polkaista itse asian äärelle vaikka Lopen Poronpolun huikeisiin maisemiin. Paitsi patikoida, pyöräillä ja meloa, voita myös golfata, ratsastaa, seinäkiipeillä, purjelentää tai vaikka ajaa panssarivaunulla. Ja tietenkin syödä ja shoppailla persoonallisissa kahviloissa ja putiikeissa. Tähän esitteeseen on poimittu parhaita paloja seudun matkailutarjonnasta, lisää löydät kuntien omilta nettisivuilta. Tervetuloa Hämeeseen, Riihimäelle, Lopelle, Hausjärvelle ja Janakkalaan!

Janakkala Loppi Hausjärvi Riihimäki SEUTULAISET SUOSITTELEVAT

4 4 6 8 10 12-14

MUSEOT 16 Suomen lasimuseo Suomen Metsästysmuseo Riihimäen kaupunginmuseo / Taidemuseo Janakkalan Laurinmäki Valtakunnallinen työväentalomuseo Napialan Wanha Koulu Hyvikkälän Kauppamuseo

16 17 18 19 20 20 20

OSTOSPAIKAT

21

Vahinkotavarakeskus Pajan myymälä Iso-Hiiden Kartano Lasismi Melaja

21 22 22 23 24

RAVINTOLAT

24

Konditoria kahvila Laurell Tallicafe Asema X

24 25 26

Lepolan Talo Lehmustien Juhlatalo Marskin Maja Reine B

26 27 28 29

MAJOITUS 29 Scandic Lempivaara Niklandia Kiipula Willa Göös Harjulan Tila

29 30 30 31 32 32

TEATTERIT 33 Riihimäen Teatteri Riihimäen Nuorisoteatteri Lopen Teatteri

33 33 34

AKTIVITEETIT & LUONTO

34

Islanninhevostalli Brynhildr Puuhamaa Evon Luonto Räyskäkän Ilmailukeskus Lopen reitistöt PV Paintball Panssarikolonna Rocklands Peltola Golf

34 35 36 38 39 40 40 41 42

TAPAHTUMAT 42 Janakkalan Mallinkaistenjärvi Janakkalan Barokki Janakkalan Tervassa tapahtuu KiipFit Trail Run Liikuntakeskus Riutta Janakkalan Musiikkipäivät Saksalaiset Joulumarkkinat Janakkalan Kevätkarkelot Erä Messut Kansanlähetyspäivät Hausjärvi 150 vuotta Mommilanjärven soutelu

43 43 44 44 45 45 46 46 47 47 48 49

KARTAT

50

Janakkala Loppi Riihimäki Hausjärvi

50 51 52 53

SISÄLTÖ

KUNTAESITTELYT JA TAPAHTUMAT


WWW.JANAKKALAI.FI

JANAKKALAN TERVAKOSKELLA Janakkalassa juhlitaan jälleen, tänä vuonna yhden Suomen vanhimman edelleen toimivan yrityksen, Tervakoski Oy:n 200-vuotissyntymäpäiviä. Koko Tervakosken viehättävä taajama kasvoi aikanaan paperitehtaan ympärille, niinpä 18.8. vietettävän Tervassa tapahtuu –tapahtuman teemana onkin paperi. Turengissa puolestaan kuhisee 19.5., jolloin mm. Hämeen mobilistit ajavat pitkän rivin pieteetillä kunnostettuja vanhoja autojaan liikunnalliseen koko perheen Kevätkarkelot-tapahtumaan.

KUNTAESITTELY

Janakkalan kirkonkylän miljöö keskiaikaisine kivikirkkoineen, Laurinmäen torpparimuseoineen, luontopolkuineen ja kulttuurikahviloineen on noussut uuteen kukoistukseen erilaisten tapahtumien näyttämönä, ympäri vuoden. Luontopolun varrelle kyläyhdistys on rakentanut upean laavun kaikkien kulkijoiden käyttöön.

4

juhlitaan paperia

Matkailijan helmi on myös komeiden ulkoilumaastojen kupeessa sijaitseva Kiipula, joka tarjoaa niin majoitusta kuin kokous- ja koulutuspalveluja. Kiipulan maastossa juostaan syyskuussa KiipFITTrailRun. Janakkalassa soi ympäri vuoden; siitä pitävät huolen Janakkalan Musiikkipäivät, Janakkalan Barokki, Keltaisen talon kulttuurikahvila, Pyhän Laurin kirkko ja lukuisat paikalliset kuorot konsertteineen. Päivän tapahtumat kannattaa bongata netin tapahtumakalenterista. Tervetuloa!


JANAKKALASSA

tapahtuu 2018

80 Lumiukkoa, Janakkalan latu Keltaisen talon kulttuurikahvila avautuu, Tarinmaa Samae Koskinen starttaa Keltaisen talon kulttuurikahvilan tapahtumat, Tarinmaa 7.-24.3. Janakkalan Musiikkipäivät 14.4. Kui Siistii –jättikirppis, Turenki 2.5. Kui Siistii -talkoot, Turenki 3.5. Kui Siistii -talkoot, Tervakoski 5.5. IlvesTrailRun, Tarinmaa 19.5. Kevätkarkelot, Turenki 6.6. Nuorten Eliittikisat, Liinalammen urheilukenttä, Turenki 9.6. Laurinmäen kesänavaus, Tarinmaa 29.-30.6. Janakkalan Barokki 3.-5.8. Janakkala Open, Kansainvälinen agility- viikonloppu 18.8. Tervassa tapahtuu, Tervakoski 15.9. KiipFit Trail Run, Kiipula 15.9. Mallinkaisten Maalaismarkkinat klo 10-14 24.11. Laurinmäen joulunavaus, Tarinmaa 10.2. 18.2. 3.3.

Motoristikahvila Mallinkaisten Kyläkoululla kesä-, heinä- ja elokuun

TAPAHTUMAT

torstaisin klo 17.30-20.00

5


WWW.LOPPI.FI

LOPPI

– luonnonrauhaa L Ä H E L L Ä

Loppi on idyllinen ja luonnonläheinen kunta, joka sijaitsee vain reilun puolen tunnin päässä Kehä III:sta. Silti sieltä löytyy mahdollisuus vaikka erämaavaellukseen – kokemukseen niin luonnon suuruudesta ja voimasta kuin hiljaisuudesta ja rauhasta. Patikointi ja melontareitit ovat omaa luokkaansa, helppoon ja vaativaan makuun löytyy omansa. Lopella on 300 järveä ja lampea – kirkasvetisinä ne ovat kuuluisia sukeltamista harrastavien keskuudessa. Suosittuja ovat myös erilaiset liikuntatapahtumat kuten Poronpolku.

Lopella on matkailunähtävyyksiä ja – yrityksiä, jotka palvelevat myös isoa kesä-asukkaiden joukkoa. Vilkas kulttuurielämä tarjoaa paljon ohjelmaa ja erilaisia tapahtumia, kuten Loppi-soitto, Loppiviikko ja kesäteatterit. Lopella on mielenkiintoisia ostospaikkoja ja ainutlaatuisia vierailukohteita, kuten Marskin Maja ja Pohjois-Euroopan johtava harrasteilmailukeskus Räyskälässä.

Loppi on täynnä upeita kesätapahtumia mm. Vojakkalan lavan kesätanssit. Ja Hausjärven Oitin kartanon kesäkirppikset on ihan top 10.

KUNTAESITTELY

Janne

6


14.1.

21.1. 4.2. 25.3. 31.3. 3.-9.6.

tapahtuu 2018

Tangoduon konsertti Lopen kirjaston Fallesmannissa sunnuntaina klo 16. Esiintyjinä Sami Pirttilahti, bandoneon ja Ville Vestergård, piano. Astor Piazzolan bandoneonkonsertto aiemmin missään kuulemattomana duoversiona sekä muita eteläamerikkalaishenkisiä duoja ja sooloja bandoneonilla ja pianolla. Pianokonsertti Lopen kirjaston Fallesmannissa sunnuntaina klo 16. Esiintyjänä huippupianisti Hannu Ala. Etnomusiikkiyhtye Dzela Karpatin konsertti koulukeskuksen Loppisalissa sunnuntaina Lopen Harmonikkojen konsertti koulukeskuksen Loppisalissa sunnuntaina. Vieraana mm. Jämsän Soimannien Harmonikat. Lankalauantain Markkinat Lopen torilla klo 9-14. Kontrabasson mestarikurssi Lopella Kontrabasson nuoret huipputaitajat konsertoivat viikon aikana eri puolilla pitäjää, opettajina Jiri Parviainen ja Timo Koskinen.

7.7. 7.7. 1.8. 5.8. 29.9. 29.9. 30.9.

Perunankukkapäivän toritapahtuma Lopen torilla Nuorten avoin onkitapahtuma Saarijärven Saviniemessä klo 13 Konsertti Läyliäisten Seuralassa klo 19, esiintyjinä mm. Arja Koriseva, Hannu Lehtonen ja Jarno Kuusisto. Lopen päivä, kotiseutujuhla Lopen Maalaismarkkinat Lopen torilla Poronpolun polkaisu –pyöräilytapahtuma. Lähtö Räyskälän lentokentältä. Poronpolku, koko perheen ulkoilutapahtuma. Lähtö Räyskälän lentokentältä klo 9-12.

Lopen Teatterin Harmaat pantterit kesäteatteriesitykset Sajaniemen Taidemäellä heinäkuussa, ohjaus Maria Suominen. Torstaitorit Lopen torilla kesätorstaisin klo 17-20. Lisää tapahtumia: www.loppi.fi/tapahtumat

TAPAHTUMAT

LOPELLA

7


WWW.HAUSJARVI.FI

HAUSJÄRVI

– kunta keskella kaikkea

Hausjärven tunnuslause kertoo kunnan keskeisestä sijainnista lähellä kaupunkeja ja kuitenkin luonnon ympäröimänä. Täällä rauhallinen elämänmeno yhdistyy hämäläiskylien aktiiviseen toimintaan. Hausjärven kulttuurimaisemat ja Salpausselän harjut tarjoavat monipuoliset harrastusmahdollisuudet – lähellä pääkaupunkiseutua.

KUNTAESITTELY

Esimerkiksi seututie 290 Hyvinkäältä Hämeenlinnaan kulkee mutkitellen Hausjärven läpi. Kirkonkylällä Hausjärven kirkon läheisyydessä toimii Kotiseutumuseo ja Kotiseututalo Koskela. Turkhaudalla Miinan Montussa nautitaan kulttuurista, Kolmilammen lavalla tanssitaan kesäsunnuntaisin.

8

Hausjärvellä soudellaan joka heinäkuun kolmantena lauantaina Mommilanjärven Soutelu. Myös Ykslammin alueella Ryttylässä riittää tekemistä. Lammella voi uida, laavulla paistaa makkaraa, ympäristössä patikoida ja pelata frisbeegolfia sekä käyttää treeniportaita. Tervetuloa 150-vuotiaalle Hausjärvelle!


HAUSJÄRVELLÄ

Hausjärven 150v –juhlavuoden avaus, Oitti Kuutamohiihdot, Ryttylän Ykslammilla Kallen Laturetki, välillä Oitti – Hikiä Tutustu Hausjärveen –palvelumessut, Oitti Kylärinki-pyöräily (25.) Kansanlähetyspäivät, Ryttylä Mommilanjärven Soutelu (29.) ja Mettäkulman lenkki, Haminankylä Oitin Markkinat, Oitti Miinan Markkinat, Turkhauta Hausjärvi Love, Turkhauta / Miinan Monttu Hausjärvi 150v –juhlaviikko Joulunavaus, Oitti / Hausjärven Yrittäjät

TAPAHTUMAT

6.1. 31.1. 4.3. 14.4. 10.6. 6.-8.7. 21.7. 4.8. 4.8. 4.8. 17.-23.9. 29.11.

tapahtuu 2018

9


WWW.RIIHIMAKI.FI

RIIHIMÄELLÄ Puistomaisessa kaupungissa on paljon nähtävää ja koettavaa musiikin, taiteen, museoiden ja kulttuurihistoriallisten kohteiden parissa. Viisi korkeatasoista museota tarjoavat mielenkiintoisia elämyksiä.

KUNTAESITTELY

Riihimäellä kävelyretken voi tehdä luontopolkujen lisäksi myös urbaanissa ympäristössä. Arkkitehtuurista kiinnostuneet innostuvat Rautatienpuistosta ja Riihimäen Wanhan Lasitehtaan alueen Hyttikorttelista, jossa satavuotinen asuinmiljöö on säilynyt pääpiirteissään ennallaan ja henkii entisaikojen tunnelmaa. Alueella toimii lasimuseoita ja -gallerioita, joihin kannattaa poiketa ostoksille. Kaupungista löytyy myös kuvataiteilijoiden omia gallerioita ja avoimia työhuoneita,

10

joiden näyttelyteemoihin voi tutustua kaupungin verkkopalvelussa. Kesä 2018 tarjoaa paljon tapahtumia. Kesäkuun alussa Suomen suurin eräalan tapahtuma Kansainväliset Erämessut tuo metsästyksen, kalastuksen, retkeilyn ja luonnon harrastajat ja ammattilaiset Riihimäelle. Lapsiperheiden iloksi Riihimäen Nuorisoteatteri tuottaa Kesäteatteriin näytelmän Risto Räppääjä ja Pakastaja Elvi. Aikuisia puolestaan viihdyttää Riihimäen Graniitin ilmaiskonsertit kesä-elokuussa. Kesäkuussa soi myös musiikkifestivaali Riihimäen Kesäkonsertit.


RIIHIMÄELLÄ

tapahtuu 2018

27.1. Lasipäivä, Suomen lasimuseo klo 10-15 11.2. Talvikki, koko perheen talviretkeilytapahtuma, Suomen Metsästysmuseo 31.3.-1.4. Riihimäen Pääsiäinen 19.5. Museoiden yö, ohjelmaa kaikissa museoissa klo 17-22 26.5. Teroituspäivä, Suomen Metsästysmuseo 5. - 10.6. Riihimäen Kesäkonsertit 7.-10.6. Kansainväliset Erämessut, Urheilupuisto 9.6. Lasi ja keräilytapahtuma, Suomen lasimuseo klo 10-15 Riihimäen Graniitin ilmaiskonsertit: 13.6. Samae Koskisen korvalääke klo 19 4.7. Diandra klo 19 18.7. Ile Kallio & Kaija Kärkinen duo klo 19 1.8. Granitin tanssit Kaisa-Mari Ruokolainen & Foxpop klo 19 8.8. Eini klo 19 Beach Party, Maauimala Riihimäki Love, Maauimala Koko perheen Asematapahtuma Asema-aukiolla ja sen ympäristössä Riihimäki-päivä Oravan päivä, Suomen Metsästysmuseon vuosipäivä Saksalaiset joulumarkkinat Graniitinaukio Suomen lasimuseon ja Metsästysmuseon Joulutori Kauneimmat saksalaiset joululaulut Keskuskirkossa

TAPAHTUMAT

17.8. 18.8. 10.9. 11.9. 12.10. 24.11. 24.11. 28.11.

11


LOPPI FRISBEEGOLFPARK Loppi

ISO-HIIDEN KARTANO Janakkala

Teillä on siellä mielenkiintoinen 18 väyläinen frisbeegolfrata, jossa kävimme kesällä ja rata on todellakin melko haastavakin. Yksi hyvin erikoinen sammalmetsä: aivan aika pysähtyi, on totaalisen hiljainen. Upea kokemus, varmaan tullaan taas keväällä.

Mahtavat mansikat ja myöhemmin vadelmat, pensasmustikat ja muut. Lapset tykkää traktorikyydistä mansikkamaalle! Lapsille mukava leikkipaikka ja ihania eläimiä. Joka vuosi jotain uutta. Mahtava kesän retkikohde, suosittelen! Vain järvi puuttuu!

TALLICAFÉ Tervakoski

SEUTULAISET SEUTULAISET SUOSITTELEVAT SUOSITTELEVAT

KALAMYLLY Loppi

12

Mahtava paikka! Puro kohisee vehmaan kasvillisuuden keskellä kuin ikiaikainen perusvoima. Viihtyisä kahvila ja myymälässä on tarjolla upea kokoelma käsitöitä ja muuta katseltavaa ja ostettavaa

PORONPOLKU Loppi Kiitos kaikille järjestäjille. Ihanaa oli, ensi vuonna tavataan taas!

Aivan ihana paikka! Paljon kaikkea ihasteltavaa. Pizzat ja letut todella maukkaita. Loistavaa asiakaspalvelua ja ihana tunnelma ja hymy tarttui. Tänne palataan aivan varmasti toistekkin! Kiitos hyvästä palvelusta!

PELTOLA GOLF Löyttymäki Paras golfkenttä <3 Kaunis, luonnonmukainen, ihania kukkaistutuksia, joutsenia joella, hevosia niityllä, upeita näkymiä, vaihteleva maisema ym. ym. Suosittelen kaikille!!!


ASEMA X Riihimäki

LEMPIVAARA CAMPING Riihimäki Tunnelmallinen

Ystävättärien loppukesän tapaaminen alkoi ihanilla keittiön loihtimilla holittomilla Kaunis paikka lampineen. mansikka drinkeillä. JatkoimSiistit suihku- ym tilat. me maukkaan salaatin, Mukavan oloinen rasavuisan tomaattikeiton vintola. Oltiin to-su, Asema-aukio & lisukkeena olleiden 11130 Riihimäki eikä minkäänlaista sipulirenkaiden & juusP. 019 449 333 häiriötä kuulunut totikkujen sekä nieriän asemax@asemax.fi mistään suunnasta. voimin. Jälkiruokana ollut www.asemax.fi Tuntui jopa, että oli suklaamarkiisi ja jäätelöanliian hiljaista, mutta nokset kruunasivat päivällilämp imästi suositteTerassi | Yksityistilaisuudet sen. Plussaa vielä ystävällisestäAamiainen | Lounas | àla Carte | Kahvila | Pub len| Kabinetti kaikille| tätä paikkaa. palvelusta.

Riihimäen asemaravintola

Koko päivä vierähti perheen kanssa...metsästäjiä neljässä polvessa...

SUOMEN LASIMUSEO Riihimäki Aivan ihanaa oli nähdä lapsuudessa käytettyjä laseja, pulloja yms . Kauniita kristalleja ja puhallettuja taidelaseja. Voin hyvin suositella.

LASISMI Riihimäki Hienoa ammattiperinnettä jatketaan hienosti!

HÄTIN GOLFHALLI Hausjärvi Hausjärvellä on Hätin Golfhalli jossa voi pelata golfia simulaattorilla.

SEUTULAISET SEUTULAISET SUOSITTELEVAT SUOSITTELEVAT

KANSAINVÄLISET ERÄMESSUT Riihimäki

13


RIIHIMÄEN SEUDULLA MONIPUOLISIA VAPAA-AJANVIETTOMAHDOLLISUUKSIA

SEUTULAISET SUOSITTELEVAT

Karttaan on merkitty sinisellä kävijöiden suosittelemia kohteita!!

14

54

KALAMYLLY PORONPOLKU

(RÄYSKÄLÄN ILMAILUKESKUS) 54

LOPPI

LOPPI FRISBEEGOLF


ISO-HIIDEN KARTANO

JANAKKALA

PELTOLA GOLF

TALLICAFÉ

HÄTIN GOLFHALLI

3 54

RIIHIMÄKI

LEMPIVAARA CAMPING

LASISMI 54 54

KANSAINVÄLISET ERÄMESSUT

SUOMEN LASIMUSEO

1

54

I FRISBEEGOLF

3

ASEMA X

SEUTULAISET SUOSITTELEVAT

HAUSJÄRVI

15


SUOMEN LASIMUSEO Suomen lasimuseon laajassa perusnäyttelyssä on esillä useita tuhansia lasiesineitä. Se on läpileikkaus suomalaisen lasinvalmistuksen 300-vuotisesta perinteestä, ja lasin yli 4000-vuotisesta historiasta. Museo on toiminut vuodesta 1981 entisessä lasitehtaassa, joka on muutettu museorakennukseksi akateemikko Tapio Wirkkalan suunnitelmien mukaan. Näyttelyiden lisäksi museossa järjestetään korkeatasoisia klassisen musiikin konsertteja.

Kerttu Nurminen - luontomatkalla lasin ihmemaassa

Kerttu Nurminen teki pitkän uran Nuutajärven lasitehtaan muotoilijana vuosina1972–2007. Hänen tunnetuin menestystuotteensa on Mondo-lasisto, mutta hän on suunnitellut lukuisia muitakin lasisarjoja. Hänen taidelasinsa on kansainvälisesti tunnettua. Esineiden aiheet heijastelevat lasin ihmemaan, 225-vuotiaan Nuutajärven luontoa ja ihmisiä. Suomen lasimuseo Tehtaankatu 23, 11910 Riihimäki puh. 019 758 4108 glass.museum@riihimaki.fi www.suomenlasimuseo.fi Avoinna ti–su 10–18 Tammikuussa suljettu

NÄYTTELYT 2018 SUURI SALI –1.4.

HANDMADE - Scandinavian Glass - Starting all over Uutta Pohjoismaista lasia (Nordisk Kulturfond)

18.5.–19.8. Kerttu Nurminen - luontomatkalla lasin ihmemaassa - in Glass Wonderland 7.9.–28.10.

Johannes Rantasalo

16.11.–30.12. III KERROS 23.2.–29.4.

MOON and SUN - Artis Nimanis, Latvia Latvian 100-vuotisjuhlanäyttely Suomessa

18.5.–28.10.

Helena Tynell: Rakkaudesta lasiin - ja valoon Love for Glass - and Light

Kaj Franck - geometrian kauneus - Beauty of Geometry

MUSEOT

16.11.–14.4.2019 Le forme del vetro - Venetsialaista lasia 1900-luvun alusta PARVI 23.2.–1.4. Riikka Haapasaari

27.1.

Lasipäivä (Suomen lasimuseon ystävät ry)

1.2.

Barokki-Venetsia -konsertti (Hyvinkään Orkesteri)

17.3.

HANDMADE / Lasi ja ääni -konsertti (Nordisk Kulturfond)

19.5.

Museoiden yö

6.4.–6.5.

Andrij Stasevskij ja Veera Kurvinen

5.–10.6.

Riihimäen Kesäkonsertit

18.5.–26.8.

HAMKin yhteistyönäyttely

7.9.–11.11.

Ella Varvio - Seikkailuja

9.6.

Lasi- ja keräilytapahtuma (Suomen lasimuseon ystävät ry)

16.11.–30.12

Maija Arponen

24.11.

Joulutori

Muutokset mahdollisia 16

TAPAHTUMAT 2018

Muutokset mahdollisia


SUOMEN METSÄSTYSMUSEO 2018 Näyttelyt ja tapahtumat

Vuoden 2018 yhteisenä teemana näyttelyille on saalis ja saalistettava -suhde. Näyttelykauden helmikuussa avaava Tilanteita-valokuvanäyttely koostuu Jari Niskasen kuvaamista erilaisista autenttisista metsästystilanteista, joissa ihminen tai eläin on saalistajana. Hyvinkään Taiteilijaseura täyttää 60 vuotta. Osana juhlavuoden ohjelmaa se tuottaa Fauna-näyttelyn, joka toukokuusta syyskuuhun levittäytyy museon aulatilan lisäksi myös puistoon. Näyttelyn taiteilijoiden kuvastossa eläimillä sekä ihmisen ja eläimen suhteella on olennainen merkitys.

Kuva: Jari Niskanen

Syyskuusta vuoden loppuun saakka ulottuu Pekka Poutiaisen Elämänpeli-näyttely. Näyttelyn teemana on saalistajan ja saaliin välillä luonnollisessa elinympäristössä tapahtuva viime hetkillä käytävä taistelu. Elämänpeli - saalis vs saalistaja on myyntinäyttely.

Suomen Metsästysmuseo Tehtaankatu 23 A, 11910 Riihimäki Puh. 019 722 294 info@metsastysmuseo.fi www.metsastysmuseo.fi

Puukonvalmistuksen SM-kisojen parhaat työt ovat esillä kesäkaudella. Sen lisäksi Suomen Puukkoseura ry., Suomen Metsästäjäliitto ja Suomen Metsästysmuseo järjestävät vuonna 2018 kaikille avoimen metsästysveitsen valmistuskilpailun. Parhaat veitset palkitaan lokakuussa museolla, ja kilpailun veitset ovat loppuvuoden esillä Metsästysmuseossa.

Avoinna syys–huhtikuussa ti–su 10–16 touko–elokuussa ti–su 10–17 Tammikuun suljettu.

Ajojahti, Pekka Poutiainen

Aurinkoinen kolli ja pimee jänis, Helvi Mustonen

Vuoden Luontokuva -kilpailun parhaat vuodelta 2017 tulevat Metsästysmuseoon lokakuussa. Pohjoismaiden suurimman luontokuvakilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä. Kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry.

1.2.–6.5.

TILANTEITA Jari Niskasen metsästysvalokuvia

17.5.–16.9.

FAUNA hyvinkään taiteilijaseuran 60-juhlavuoden näyttely aulassa ja puistossa

5.6.–16.9.

SM-PALKINTOPUUKOT 2018 Suomen Puukkoseura ry.

TAPAHTUMAT 2018 11.2.

TALVIKKI Koko perheen talviretkeilytapahtuma.

Maalishuhtiku

JOUNI NISKASEN KUVAILTA

19.5.

MUSEOIDEN YÖ

Toukokuu TEROITUSPÄIVÄ TOUKOKUUSSA 1.9.

LAULUILTA NUOTIOTULILLA

27.9. - 30.12. ELÄMÄNPELI – SAALIS VS SAALISTAJA Pekka Poutiainen, taidenäyttely.

11.9.

RIIHIMÄKI-PÄIVÄ

18.10. - 30.12. METSÄSTYSVEITSI-KILPAILUN SATOA

12.10.

ORAVAN PÄIVÄ Metsästysmuseon vuosipäivä.

9.10.–4.11.

24.11.

JOULUTORI

VUODEN LUONTOKUVAT 2017

Muutokset mahdollisia

MUSEOT

NÄYTTELYT 2018

Muutokset mahdollisia 17


NÄYTTELYT 2018

RIIHIMÄEN TAIDEMUSEO Riihimäen taidemuseossa voi tutustua mm. Helene Schjerfbeckin teoksiin, jotka kuuluvat museon yli 2 200 taideteosta ja esinettä käsittelevään kokoelmaan. Museon kokoelmaan kuuluu maalaustaiteen lisäksi mm. veistoksia, antiikkiesineistöä sekä ikoneja. Riihimäen taidemuseossa järjestetään näyttelyitä merkittäviltä taiteilijoilta, taiteilijaryhmiltä ja museon omista kokoelmista. Lisäksi museossa järjestetään erilaisia työpajoja, tapahtumia, konsertteja, luentoja ja muita tilaisuuksia kaikenikäisille kävijöille. Vierailijoita palvelee myös viehättävä Museokauppa Helene, johon voi poiketa ilman pääsymaksua.

17.6.2017–22.4. TAITEILIJATTARET – Teoksia Riihimäen taidemuseon kokoelmista 7.10.2017–28.1.

17.2.–22.4.

19.5–21.10.

Museon perusnäyttely, Riihimäkeläisen tarina, kertoo elämästä Riihimäen seudulla kivikaudesta nykypäivään. Perusnäyttelyn lisäksi museossa järjestetään teemanäyttelyitä sekä erilaisia tapahtumia.

MUSEOT

teoksia Riihimäen taidemuseon kokoelmista

Muotokuvia – Riihimäen taidemuseon

kokoelmien hienoimpia muotokuvia

17.11.2018–3.2.2019 Ulla Bomanson, Tuula Kauppi Kuva: Eva Bagge, Omakuva, 1899. Öljy. Riihimäen taidemuseo, Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelma.

Riihimäen kaupunginmuseo on kulttuurihistoriallinen paikallismuseo, joka tallentaa, tutkii ja esittelee Riihimäen ja luovutetun Karjalan Antrean pitäjän kulttuuriperintöä. Museo tekee yhteistyötä eri tahojen kanssa ja toteuttaa erilaisia tapahtumia sekä hankkeita. Vuonna 2018 muistelemme mm. 100 vuoden takaisin asioita paikkakunnallamme ja tutustumme paikalliseen huoltoasemakulttuuriin.

Viiskulman huoltoasemat 1970

Siivekäs paluu – Lintu- ja kevätaiheisia

Ystävyydellä, Seppo Tamminen 19.5.–21.10. (1944–2012)

RIIHIMÄEN KAUPUNGINMUSEO

18

Kyllä – Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton vuosinäyttely 2017

ja Maija Vainonen

Pysyvästi esillä aasialaista antiikkiesineistöä, ikoneja sekä Helene Schjerfbeckin teoksia Riihimäen taidemuseon kokoelmista. Riihimäen taidemuseo Temppelikatu 8, 11100 Riihimäki, puh. 019 758 4124 taidemuseo@riihimaki.fi www.riihimaentaidemuseo.fi Avoinna: ti-to 11–18, pe-su 11–17, ma suljettu.

NÄYTTELYT 2018 28.1.–29.4.

Vuosi 1918 Riihimäellä

10.1.-25.2.

Kuvia Riihimäeltä, vanhojen näyttelykuvien myyntinäyttely aulassa

4.3.–2.5.

Riksulaiset. Jarmo Rantasen valokuvia, aulanäyttely

18.5.-19.12.

Riksun huoltsikoita -näyttely huoltoase- makulttuurista Riihimäellä

Riihimäen kaupunginmuseo Öllerinkatu 3, 11130 Riihimäki, puh. (019) 758 4115, (019) 758 4117 kaupunginmuseo@riihimaki.fi www.riihimaenkaupunginmuseo.fi

Avoinna ke ja su 12−18 tai sopimuksen mukaan. Vapaa pääsy.


Laurinmäki Laurinmäen luonto- ja kulttuurialue Janakkalan kirkonkylällä aarteita, kuten ensimmäisen maailmansodan aikaisia juoksuhautoja ja rautakautisia kuppikiviä, uhrilehdon ja uhrilähteen, jotka saavat mielikuvituksen laukkaamaan muinaisten taikojen aikaan. Voit kiivetä tähyilemään upeita näköaloja kallioiselle Määkynmäelle ja nauttia makkaranpaistosta laavulla tai lyhyemmän reitin valitessasi ihailla rauhoitettua mäntyä ja tavata Räikälänjoen rantaniityn kesäasukkaita, kyyttöjä ja lampaita.

Laurinmäen Keltainen talo on eläväinen, soiva ja maistuva kulttuurin ja kulinarismin helmi. Keltaisen talon kulttuurikahvila toimii 1913 rakennetussa entisessä rukoushuoneessa ja taipuu Laurinmäen merkityt luontopolut sukel- mm. konserttien, kurssien, perhejuhlien, teatterin ja runojen tavat museolta monipuoliseen metsäluon- tunnelmalliseksi näyttämöksi. 2018 kulttuuriohjelmaa on luvassa entistä monipuolisemmin ja useammin! toon, joka sulkee sisäänsä jännittäviä

Torpparimuseo on avoinna 9.6. - 12.8 KLO. 11 – 17 sekä tilauksesta. Pääsymaksut 6€ / alle 18-v. maksutta. Ryhmäopastukset museon aukioloaikoina 60€, muina aikoina 120€

LAURINMÄEN LUONTO- JA KULTTUURIALUE HAKOISTENTIE 371, JANAKKALA | puh. (03) 680 1280 | www.janakkala.fi/Laurinmaki | @laurinmakitorpparimuseo

MUSEOT

on tulvillaan elämyksiä! Aivan keskiaikaisen Pyhän Laurin kirkon kupeesta löydät torpparimuseon, joka autenttisine rakennuksineen tarjoaa aikamatkan 1800-luvun lopulle. Kurkista savupirttiin, vieraile sepän pajalla, katso onko saunatonttu kotona ja tutki millaisia puhdetöitä torpassa tehtiin. Torpparimuseolla järjestetään myös iloisia perhetapahtumia ja mainioita myyjäisiä.

19


VALTAKUNNALLINEN TYÖVÄENTALOMUSEO Työväentalomuseon rakennus on vuonna 1969 Riihimäelle siirretty, entinen Tammelan pitäjän Teuron kylän työväentalo. Alkuperäiselle paikalleen se rakennettiin vuonna 1906. Museo on sisustettu vuosisadan alun työväentalojen tapaan, ja näytteillä on noin 200 suomalaisen työväenliikkeen historiaan liittyvää esinettä. Museota ylläpitää Työväenperinteen tutkimus ry. Perusnäyttelyn lisäksi museossa on esillä vuosittain vaihtuvia pienimuotoisia näyttelyitä. Valtakunnallinen Työväentalomuseo

Peltosaari, Hj. Elomaankatu, 11310 Riihimäki Puh. 0400 925 653 www.tyovaentalomuseo.fi Avoinna

touko-syyskuussa su 12–16 Ryhmille sopimuksen mukaan.

NAPIALAN WANHA KOULU

HYVIKKÄLÄN KAUPPAMUSEO

Vanhemmille vierailijoille matka koulumuistoihin ja nuorille kävijöille ikimuistoinen retki entisiin kouluaikoihin.

Kauppamuseo, nostalgiabensis, tehtaanmyymälä ja kahvinurkkaus. Satoja erilaisia purkkeja 1900-luvun alusta 1970-luvulle. Tule tutustumaan!

MUSEOT

Otamme ryhmiä vastaan 2.5.-30.6.2018 sekä 1.8.-30.9.2018 Avoinna myös tapahtuma-aikoina. Tervetuloa!

20

Napialan Wanha koulu Melkkolantie 242,Tervakoski’ www.napialanwanhakoulu.info @napialanwanhakoulu

Avoinna 1.6. - 30.9. sunnuntaisi klo 12 - 17 Muina aikoina ryhmille tilauksesta.

Hyvikkälän kauppamuseo Jokirannanpolku 9, Janakkala www.jpmaalaushuone.fi/sekatavarakauppamuseo @hyvikkalankauppamuseo


VAHINKOTAVARAKESKUS Kaipaatko edullisia kodinkoneita? Etsitkö ammattikäyttöön sopivia työkaluja huokeaan hintaan? Kiinnostavatko korut, vaatteet tai kalusteet? Riihimäen vahinkotavarakeskus myy vakuutusyhtiöiden eri vahinkotapahtumista lunastamia vahinkotavaroita sekä tukkuja jäännöseriä. Valikoimiimme kuuluu muun muassa kodinkoneet, rakennustarvikkeet, vaatteet, kalusteet, kuivaelintarvikkeet sekä kemikaliotuotteet. Tervetuloa edullisille ostoksille myymäläämme! Osaava henkilökuntamme palvelee sinua ma–pe 10–19, la 10–16 ja su 12–16

EDULLISIA OSTOKSIA VAHINKOTAVARAKESKUKSESSA

OSTOSPAIKAT

Vahinkotavarakeskus Tienhaarantie 8 11130 Riihimäki (varuskuntaa vastapäätä) puh. 010 422 4760

21


PAJAN MYYMÄLÄ Mainio lahjatavarakauppa ja tilaustyöverstas Idearikkaita oivalluksia, persoonallisia lahjoja ja käytännöllisiä tarvekaluja puusta, metallista, tekstiileistä ja kierrätysmateriaaleista. Myös tilauksesta.

OSTOSPAIKAT

Taimistotie 4, Turenki puh. 050 591 2358 www.janakkala.fi/paja

22

Avoinna Ma-pe 9-15 Heinäkuussa suljettu


Toteutamme piensarjatuotteet, prototyypit, sisustusesineet, taideteokset, julkisten teosten osat yrityksille ja yksityisille. Ota yhteyttä oli ideasi millainen tahansa!

W W W. L A S I S M I . F I LASITEHTAANAUKIO 2, 11910 RIIHIMÄKI / AVOINNA TI-PE 10-17 LA 10-14

+358 44 349 3400 INFO@LASISMI.FI

OSTOSPAIKAT

Lasihytti ja myymälä Riihimäen vanhalla lasitehtaalla, Tervetuloa!

23


OSTOSPAIKAT

Design-tuotteiden tehtaanmyymälä Melaja Oy, Sepänkatu 6, Riihimäki - www.melaja.fi/outlet

KONDITORIA KAHVILA LAURELL Laurell kahviloissa koet aitoa kahvilatunnelmaa! Viihtyisissä kahviloissamme nautit hyvästä kahvista ja herkullisista leivonnaisista. Kaikki tuotteet valmistetaan Laurellin omissa leipomoissa.

RAVINTOLAT

Tilaa laajasta valikoimasta maukkaat täytekakut, pullat, voileipäkakut, leivät ja monet muut herkut juhlaan kuin juhlaan.

24

Riihimäellä arkisin keittolounas ja joka päivä salaattibuffet. Varauksesta myös kabinetti. Konditoria-kahvila ja leipomon myymälä Laurell Turenki ark 7–17, la 8–14 Torikatu 2 14200 Turenki puh. 03 467 7731 www.laurell.fi

Konditoria-kahvila Laurell-Riihimäki ark 8.30–17 la 8.30–16, su 11–16 Hämeenkatu 30 1110 Riihimäki puh. 045 7734 8285


K A R TA N O N T I E 6 T E R VA K O S K I

tallicafe T E R VA K O S K I

ARTESAANI KAHVILA JA PUOTI VUONNA 1787 RAKENNETUSSA HEVOSTALLISSA TERVAKOSKEN KARTANON MILJÖÖSSÄ

KARTAN ON T I E 6 , 1 2 4 0 0 TE R VA KO S K I 0 5 0 3 6 2 2 9 0 0 @TA L L IC A F E

RAVINTOLAT

KIVIUUNIPIZZAA, BURGEREITA, KEPPIMUNKKEJA, ARTESAANI KAHVIA MUURINPOHJALETTUJA

25


Tunnelmallinen

Riihimäen asemaravintola Asema-aukio 11130 Riihimäki P. 019 449 333 asemax@asemax.fi www.asemax.fi

Aamiainen | Lounas | àla Carte | Kahvila | Pub | Kabinetti | Terassi | Yksityistilaisuudet

RAVINTOLAT

Lepolan Talo

26

Tilausravintola A-oikeudet

Kappalaisentie 49 12210 Hausjärvi puh. 050 3070 101 info@lepolantalo.fi www.lepolantalo.fi

Juhlat ja tilaisuudet Koulutukset ja kokoukset


LEHMUSTIEN JUHLATALO Onnistunut juhla on elämys! Lehmustien Juhlatalo on ainutlaatuinen paikka arvokkaille tilaisuuksille. Talon ja koko Riihimäen lasitehtaan alueen pitkä historia sekä puistomainen ympäristö luovat erityiset puitteet tapahtumallesi: esimerkiksi perhejuhlalle, kokoukselle tai yritysten virkistyspäiville. Kartanomaista, suojeltua taloa puistoineen vuokrataan pääasiassa kullekin ryhmälle kokonaisuudessaan, jolloin tilat ja koko pihapiiri ovat yksin tilaisuutesi käytössä. Kysy myös kokous- ja vaikkapa lasinpuhalluspaketteja ryhmille! Pitopalvelumme kautta järjestyvät toiveidesi mukaiset tarjoilut pienemmistä tilaisuuksista aina sadalle hengelle saakka. Menujemme kulmakivenä ovat tuoreet, kotimaiset ja mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotetut raaka-aineet.

Lehmustien Juhlatalo Lehmustie 1 11910 RIIHIMÄKI Puh. 050 367 2410 Yhteydenotot sähköpostitse: tilavaraukset@lehmustienjuhlatalo.fi avoinna tilauksesta Seuraa meitä Facebookissa: https://www. facebook.com/lehmustienjuhlatalo/ www.lehmustienjuhlatalo.fi Tehdään yhdessä juhlistasi ikimuistoiset.

RAVINTOLAT

Ota yhteyttä, niin suunnitellaan juuri sinun näköisesi juhlat!

27


Tilausravintola • Museo • Sauna

Ryhmäretket Kokoukset Perhejuhlat Pitopalvelu

Kesäsunnuntaisin lounas klo 12-15

Marskin Majan kelohuvila

RAVINTOLAT

Vuokralle Kokouksiin Majoitukseen Saunomiseen

28

Majan Herrat Oy 040 548 0525 • 040 527 8087 • Marskintie 216, 12700 Loppi • www.marskinmaja.fi


RAVINTOLAT

KODIKAS SCANDIC RIIHIMÄKI

Kysy lisää ja varaa: p. 019 7721, riihimaki@scandichotels.com, scandichotels.fi/riihimaki Hämeenaukio 1, 11100 Riihimäki

MAJOITUS

Majoitu, herkuttele ja kokousta rennosti Riihimäen keskustassa! Saman katon alta löydät niin mukavat huoneet, erinomaiset kokouspuitteet kuin maukkaat ruokatarjoilutkin iloista palvelua tietenkään unohtamatta. Tervetuloa!

29


30

MAJOITUS


palvelee Sinua monella saralla tukea työssä kehittymiseen ja hyvinvointiin, puitteet kokouksille, koulutuksille tai leireille. Ota yhteyttä! yrityspalvelut@kiipula.fi

Majoitusta:

mukavaa majoitusta suuremmillekin ryhmille. Ota yhteyttä! Puh. 040 4563 060, kiipula.guesthouse@kiipula.fi

Kukkia, vihanneksia ja luomua:

runsas valikoima sesonkituotteita ympäri vuoden. Tervetuloa ostoksille Miinantorille! puh. 040 4563 185, miinantori@kiipula.fi

Koulutusta ja kuntoutusta:

polku ammattiin, tukea työelämään. kompassi@kiipula.fi kuntoutus@kiipula.fi

Kiipula - hyvää työtä - rohkeasti erilainen Kiipulantie 507, 14200 Turenki, www.kiipula.fi, puh. 03 685 21

MAJOITUS

Kokous- ja hyvinvointipalveluja:

31


32

MAJOITUS


Parhaat vibat teaerista! Hämeenaukio 1 11130 Riihimäki

044 357 0300

info@riihimaenteatteri.fi

TEATTERIT

Riihimäen Teatteri Oy

33
TEATTERIT

Heikki Lundin komedian

Ohjaus: Maria Suominen

Tiedustelut:

   

 

AKTIVITEETIT & LUONTO

 

34

STOP ST SOMETUKSELLE! STOP SOMETUKSELLE! ISTAHDA ISLANNIN-

STOP SOMETUKSELLE! ISTAHDA ISLANNINHEVOSEN SELKĂ&#x201E;Ă&#x201E;N ISTAHDA ISLANNINHEVOSEN SELKĂ&#x201E;Ă&#x201E;N HEVOSEN SELKĂ&#x201E;Ă&#x201E;N JA STOP SOMETUKSELLE! JA TULE NAUTTIMAAN LOPEN LUONNOSTA. TULE NAUTTIMAAN ISTAHDA ISLANNINHEVOSEN SELKĂ&#x201E;Ă&#x201E;N JA TULE NAUTTIMAAN LOPEN LUONNOSTA. LOPEN LUONNOSTA. JA TULE NAUTTIMAAN LOPEN LUONNOSTA. ISTAHDA ISLANNINHEVOSEN SELKĂ&#x201E;Ă&#x201E;N

Vauvasta vaariin ja Vauvasta konkareista ensikertalaisille! vaariin ja ja konkareista ensikertalaisille! JA TULE NAUTTIMAAN LOPEN LUONNOSTA. vaariin konkareista Vauvasta vaariin jaVauvasta konkareista ensikertalaisille! ensikertalaisille!

Vauvasta vaariin ja konkareista ensikertalaisille! Talli Brynhildr www.brynhildr.fi

Talli Brynhildr www.brynhildr.fi Talli Brynhildr Janika Kiverä 044-3226061 Janika Kiverä Talli Brynhildr www.brynhildr.fi Janika Kiverä Talli Brynhildr 044-3226061 www.brynhildr.fi 044 3226 061 myĂśs Facebookissa Kiverämeistä 044-3226061đ&#x;&#x2DC;&#x2030;đ&#x;&#x2DC;&#x2030;đ&#x;&#x2DC;&#x2030;đ&#x;&#x2DC;&#x2030; Janika Kiverä JanikaTykkää 044-3226061 www.brynhildr.fi

Tykkää meistä myĂśs Facebookissa đ&#x;&#x2DC;&#x2030;đ&#x;&#x2DC;&#x2030;đ&#x;&#x2DC;&#x2030;đ&#x;&#x2DC;&#x2030;

meistä myĂśs Facebookissa đ&#x;&#x2DC;&#x2030;đ&#x;&#x2DC;&#x2030;đ&#x;&#x2DC;&#x2030;đ&#x;&#x2DC;&#x2030; TykkääTykkää meistä myĂśs Facebookissa

Tykkää meistä myĂśs Facebookissa đ&#x;&#x2DC;&#x2030;đ&#x;&#x2DC;&#x2030;đ&#x;&#x2DC;&#x2030;đ&#x;&#x2DC;&#x2030;
35

AKTIVITEETIT & LUONTO


Evon Luonto

E R Ä M A A L Ä H E L L Ä S I

E R Ä M A A L Ä H E L L Ä S I www.e v o n l u onto. fi

E R Ä M A A L Ä H E L L Ä S I

Räyskälän Evon Luonto Suuri Huvila avautuu keväällä!

Lopelle aivan KaartjŠ rven rannalle saneerataan RŠ yskŠ lŠ n Suuri Huvila, joka soveltuu jopa yli 100 henkilš n pŠ ivŠ tapahtumiin, mutta hyvin myš s intiimeihin pienemmŠ n porukan majoittumiseen ja kokoontumisiin. Suuri Huvila tarjoaa erittŠ in monipuolisen, rauhallisen ja yksityisen paikan moniin erilaisiin tarpeisiin; kokouksiin, virkistymisiin tai TYKY-tapahtumiin. Palvelemme monipuolisesti sekŠ yrityksiŠ ettŠ yksityisiŠ , suuria ja pieniŠ porukoita.

AKTIVITEETIT & LUONTO

E R Ä M A A L Ä H E L L Ä S I

36

Vuodepaikkoja jopa 50 henkilš lle, kolme saunaa ja kolme isoa terasssia, jotka yhteensŠ yli 200 m2. Huikeat maisemat ja tilaa yllin kyllin, sekŠ ennen kaikkea omaa rauhaa ja yksityisyyttŠ . RŠ yskŠ lŠ n Suuren Huvilan korkeasta pŠ Š salista ja sen maisemabaarista avautuvat huikeat nŠ kymŠ t kauas KaartjŠ rven horisonttiin!

L i s ä tie to ja : w w w. r a y s kal ansuuri huvi l a. fi


RIIHIMÄEN SEUDULLE SYNTYY ERÄHENKINEN ISONKIN PORUKAN PIILOPAIKKA KAIKILLA MUKAVUUKSILLA.

Pyydä tarjous ja lisätietoja: info@evonluonto.fi tai 0207 300 888

w w w.e v o n lu o n t o .fi

AKTIVITEETIT & LUONTO

HUIPPUSIJAINTI LOPELLA, 90 KM HELSINGISTÄ, 115 KM TAMPEREELTA, 130 KM TURUSTA.

37


Räyskälän

AKTIVITEETIT & LUONTO

Ilmailua ja paljon muuta!

38

Tule mukaan ja koe ilmailun riemu! • Kilpailuja • Tapahtumia • Ilmailupäiviä • Purjelentokurssit • Yleisölennätys • Tutustumislennot

Tervetuloa nauttimaan ainutlaatuisesta ilmapiiristä ja monipuolisista palveluistamme. Kahvila-ravintola, ilmailumotelli ja idylliset rantasaunat houkuttelevat jäämään vaikka koko viikonlopuksi!

www.rayskala.fi


REITISTÖJÄ MONEEN MAKUUN Lopella voi luonnossa retkeillä monella eri tavalla. Retkeilypolkuja on vaeltamiseen noin 40 kilometriä ja ne ovat osa Hämeen Järviylängöllä risteilevää Ilves-reitistöä. Kaartjärvi-Kaartjoen sekä Punelia-järven melontareitit tarjoavat vaihtoehtoja sekä vasta-alkajille että melontaa kauemmin harrastaneille. Tule kokemaan ja nauttimaan luonnon rauhasta!

Reittiehdotuksia 1.

Luutaharjun samo

www.luontoon.fi/Retkikohteet/ muutsuojelualueet/komio/reitit

2. Melkuttimen kierto

LISÄÄ ULKOILUREITISTÖJÄ: luontoonhame.fi loppi.fi/matkailu

Oivallinen päiväretkikohde koko perheelle. Hyvin merkitty helppokulkuinen reitti jääkauden muokkaamassa harjumetsäja järvimaisemissa. Kaksi laavupaikkaa taukoja varten, uima-paikkoja. Reitin pituus 6,5 km. Melkuttimen reitti on osa Hämeen Ilvesreitistöä. www.outdoorsfinland.fi/reitti/ iso-melkutin/

AKTIVITEETIT & LUONTO

Hyvin vaihtelevaan maastoon sijoittuvalla luontopolulla kuljetaan metsäistä harjunrinnettä pitkin, ohitetaan vähitellen soistuva Lukkolampi sekä noustaan, paikoin jyrkästikin, Samo-polun lakipistettä eli Komionvuorta kohti. Tämän jälkeen laskeudutaan pikkuhiljaa rämeisen Luutasuon laiteille ja sieltä kauniin erämaisen Luutalammin kautta takaisin pysäköintialueelle. Polun suo-osuudet on pitkostettu ja jyrkimmille harjurinteille on rakennettu portaat. Viitoituksen mukainen kiertosuunta on myötäpäivään. Reitin pituus 6,5 km. Ohjeellinen kulkuaika on noin 4 tuntia. Helppokulkuisempi Pikku-Samon reitti, n. 3,5 km.

39


AKTIVITEETIT & LUONTO 40

Panssarikolonna tarjoaa Lopella, Vihdissä ja Hyvinkäällä raskaan sarjan elämyksiä, joissa pääsee rynnäkköpanssarivaunun rattiin. Järjestämme ajopaikoillamme mm.: - ajotunteja yhdelle tai useammalle henkilölle - polttareita ja merkkipäiviä - tyhy-päiviä ja asiakastilaisuuksia

www.panssarikolonna.fi


www.rockla

nds.fi

044 975 2525 Peltosaarenkatu 4 ma-pe 15-20 • la 14-18 • su suljettu

AKTIVITEETIT & LUONTO

Kiipeilyä kaiken ikäisille, aloittelijoista kokeneempiin harrastajiin. Kysy myös kiipeilysynttäreitä ja muita ohjattuja ryhmiä!

41


AKTIVITEETIT & LUONTO

Riihimäen Kesäkonsertit Huippumusiikkia, mainioita taiteilijoita, klassikoita ja uusia tuttavuuksia, kesäisiä säveliä ja hurmaava konserttimiljöö!

TAPAHTUMAT

Järjestyksessään jo 37. kertaa järjestettävä kesäinen kamari-

42

musiikkitapahtuma soi ympäri Riihimäkeä 5.–10.6.2018. Festivaalin ohjelman on koonnut kitaristi Ismo Eskelinen. Lämpimästi tervetuloa Riihimäen Kesäkonsertteihin! www.riihimaenkesakonsertit.fi


43

TAPAHTUMAT


KiipFIT Trail Run 15.9.2018, Janakkala

TAPAHTUMAT

KiipFIT Trail Run -polkujuoksu

44

• • • • •

®

Monipuolista maastoa yht. 21,3 km Metsäpolkua 9,7 km Kuntopolkua 11 km Suota 0,65 km Nousua 460 m

Kympin polkujuoksu • • •

Monipuolista maastoa yhteensä 10,6 km Sopii sekä kilpailijoille että kuntoilijoille Kaikilla virallinen ajanotto

Tule haastamaan itsesi! Tarjolla mahtavat maisemat, upea reitti ja tasokas huolto! Hintaan sisältyy reittihuolto, mitali, sauna ja uimahalli, tuotekassi sekä runsas ja maittava lounas noutopöydästä! Katso lisää: www.kiipfit.fi ja ilmoittaudu mukaan! Ps. Olemme vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä!


KOKO PERHEEN LIIKUNTAKESKUS RIUTTA RIIHIMÄELLÄ Perheliikuntakeskus Riutta on monipuolinen alue koko perheen vapaa-ajan viettoon. Riuttassa on ulkoilureitti vaihtelevassa maastossa sekä luontopolkuja opaskyltteineen. Sieltä pääsee myös yli 250 km pituiselle Ilvesreitille, joka yhdistää Riuttan harjumaastot Hämeenlinnan Ahveniston ja Tammelan kansallispuistot. Alueella on 18-väyläinen frisbeegolfrata, maastopyörärata, ulkokuntoiluvälineet sekä kuntoportaat. Nuotiopaikalla voi nauttia eväitä ja paistaa makkaraa. Talvella käytössä on valaistu tykkilumilatu. Perheliikuntakeskus Riutta, Kormuntie 258 Lisätiedot p. 019 758 4705

LA 17.3. klo 19 Seuratalo/ Kino Tervakoski MUSTA LAMMAS -kuoro 20 €

SU 18.3. klo 19 Pyhän Laurin kirkko ETSIJÄ Eino Leinon runoja by Open Voice & Eija Ahvo 20 €

LA 24.3.klo 14 Kuumola-talo PENKILLÄ PELIMANNIN Jussi 60 Maksuton

TAPAHTUMAT

Lue lisää Riihimäen mahdollisuuksista www.riihimaki.fi/liikunta

45


SAKSALAISET JOULUMARKKINAT la 24.11.2018 klo 10-15 Graniitilla ja Majakassa (Välikatu) Glühweinia, Bratwurstia, joulutunnelmaa! Paikkavaraukset puh. 040 8613 346 keijo.kyytinen@kolumbus.fi Kauneimmat saksalaiset joululaulut ke 28.11.2018 klo 18 Riihimäen Keskuskirkossa Saa laulaa yhdessä saksaksi ja suomeksi! Saksankielinen keskustelukerho Parillisten viikkojen tiistaisin klo 18-19.30 Riihimäen lukiossa

TAPAHTUMAT

www.suomisaksariihimaki.fi Riihimäen Suomi-Saksa Yhdistys

46


47

TAPAHTUMAT


48

TAPAHTUMAT


Tervetuloa Mommilanjärvelle 2018 29. Mommilanjärven soutelu 4. Mettäkulman lenkki Lauantaina 21.7.2018 klo 9.00

Soutelua kirkkoveneillä, pienveneillä ja kanooteilla Mettäkulmalla 10,5 km juoksu Kuntien SM­soutelu Runsaasti oheisohjelmaa Tule nauttimaan yhdessä tekemisestä, tapaamaan tuttuja, hiomaan yhteishenkeä ja saamaan uusia kokemuksia!

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Marja Meisalo, p. 045 222 7300 www.mommilanjarvensoutelu.fi

Pääsiäisenä Riihimäellä tapahtuu tosipaljon yllätyksellisiä juttuja muun muassa Noitametsä, ja Pompoti järjestää paljon kaikenlaisia pääsiäishommia ja saattaa sitä kaupungilla tulla vaikka pääsiäispupukin vastaan. Inga

Riihimäen Vesitornin katolta näkee upeasti koko kaupungin ja seudun vehreyden. Ja sieltä voi laskeutua köyden avulla alas. Timo

49


JANAKKALA JANAKKALA NÄHTÄVYYDET JA KÄYNTIKOHTEET NÄHTÄVYYDET JA KÄYNTIKOHTEET 1 12 23 34 45 56 67 78 89 9 10 10 11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 34 34 35 35

11 11

Laurinmäen torpparimuseo Laurinmäen torpparimuseo Ida Aalberg –museo Ida AalbergPyhän –museo Janakkalan Laurin Kirkko Janakkalan Pyhän Laurin Kirkko tietokonemuseo Janakkalan tietokonemuseo Kotiseutumuseo Kivikellarinmäki Kotiseutumuseo Kivikellarinmäki Huutokauppakeskus Turenki Huutokauppakeskus Studio Kino Riitta Turenki Studio Kino Riitta Puuhamaa Puuhamaa Hakoisten linnavuori Hakoisten linnavuori Haukankallio Haukankallio Suurisuo Suurisuo Ahilammen vierasvenesatama Ahilammen Kalpalinna vierasvenesatama Kalpalinna Peltola Golf Peltola Golf M. Suhonen Elämyspalvelut Elämyspalvelut M. Suhonen Mallinkaisen retkeilyalue Mallinkaisen retkeilyalue Napialan Wanha Koulu Napialan Wanha Koulu Hyvikkälän kauppamuseo Hyvikkälän kauppamuseo

MAJOITUS MAJOITUS 17 Tervakosken Tervaniemi 17 18 Tervakosken HaapaniemenTervaniemi Huvilat 18 19 Haapaniemen Virala CampingHuvilat 19 Camping 20 Virala Klemolan Willa Göös 20 Willa Göös 21 Klemolan Harjulan tila 21 tila kurssi- ja leirikeskus 22 Harjulan Rantalahden 22 23 Rantalahden Hämeenhelmikurssi- ja leirikeskus 23 24 Hämeenhelmi Kiipula 24 Kiipula RUOKAPAIKAT JA KAHVILAT RUOKAPAIKAT JA KAHVILAT 25 Ravintola Turengin Asema 25 Turengin Asema 26 Ravintola Motor Cafe Suviranta 26 Cafe Suviranta 27 Motor Linnatuulen taukopaikka 27 taukopaikka 28 Linnatuulen Tallicafe 28 Tallicafe

6 6 13 1315 1533 33 19 19 3 31 1

32 24 32 24

9 9 35 35

20 20

10 2 10 2

27 27

34 34

OSTOSPAIKAT OSTOSPAIKAT 29 Turengin liikekeskus 29 liikekeskus 30 Turengin Tervakosken liikekeskus 30 31 Tervakosken Nuorten Pajaliikekeskus 31 Paja 32 Nuorten Kiipula Gardens 32 Gardens 33 Kiipula Iso-Hiiden Kartano 33 Iso-Hiiden Kartano

28 30 28 8 30 8 17 17

4 4

50

5 5 21 21 16 16

22 22

18 18

31 29 7 31 29 726 25 25 26 12 12

23 23

14 14


LOPPI

MAJOITUSTA, VUOKRAMÖKKEJÄ, JUHLATILOJA, TEKEMISTÄ JA TOIMINTAA:

OSTOSPAIKAT 1 2 3 4 4 5 6 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Savi-Heinä Puoti Ajan-Muisto Oy Puoti Poikettava Säästö-Karit Lähiruokapuoti Lopen Pehtoori Mikkolan suoramyynti Eräloppi Sinikello käsityökauppa Kartanoputiikki Punainen Tupa Pelto-Seppälän tilapuoti K-market Loppi K-market Launonen S-market Loppi, Alko K-extra Aallon Kauppa Sale Läyliäinen Räyskälän kyläkauppa V. Leino Oy

MAJOITUS 16 17 18 19 20 21 22

Laakasalo Kesijärven leirikeskus Räyskälän Suuri Huvila (valmistuu keväällä 2018) Ilpola Räyskälän ilmailukeskus Lopen Erähuvila Helsingin ortodoksisen srk leirikeskus

loppi.fi/matkailu huvila.net 7

25

35

20

25

27

14 41

16

6 9 11 23 33 34

18 19 23 21

24 10

29 40

26 1 42

36

23 23 23 24 25 26 27 28

37

31

39

RUOKAPAIKAT JA KAHVILAT 23

4

17

38

Lounastupa Amore Pizza Ravintola Loppi Hovi Deli Kulma Launosten Saluuna Kalamylly Grillikahvio Huhkajalampi Räyskälän Ilmailukeskuksen Kahvila-ravintola Huhkajalampi Bar Parooni

2

30

22

NÄHTÄVYYDET JA KÄYNTIKOHTEET 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Lopen Ampumaurheilukeskus Luutaharjun Samo, ulkoilureitti Koidulan kivi Metsäntutkimuslaitoksen Haapastensyrjän toimipaikka Kirkko ja siunauskappeli, tiekirkko Vanha kirkko, Santa Pirjo, kotiseutumuseo, Lukkarin Puustelli ja Sakari Pälsin muistokivi Suvitien kotieläintila Pikkuponin AASItalli Äijämäen Muinaismuistoalue Villa Vesper Lopen kesäteatteri Marskin Maja Melkuttimen kierto, ulkoilureitti Isokorkeen ulkoilualue, alueella myös lintutorni ja frisbeegolfrata

15

32 8

28

3 13 12

5

51


52


RIIHIMÄKI KULTTUURI JA KÄYNTIKOHTEET 1 Riihimäen kaupunginmuseo 2 Riihimäen taidemuseo 3 Riihimäen Teatteri 4 Kino Sampo / Riihimäen Nuorisoteatteri 5 Valtakunnallinen Työväentalomuseo 6 Vesilinna 7 Keskuskirkko 8 Suomen lasimuseo 9 Suomen Metsästysmuseo 10 Hyttikortteli 11 Riihimäen Vanha Lasitehdas 12 Kappelikirkko 13 Varuskunta-alue, sotilaskoti LIIKUNTA JA LUONTO 14 Keskuspuisto 15 Rautatienpuisto 16 Keskusurheilupuisto, Erämessualue 17 Urheilutalo 18 Keilahalli 19 Uimala 20 Jäähalli, Peltosaaren liikuntapuisto 21 Perhospuisto 22 Messupuisto 23 Riutanharjun tanssilava, Riuttan perheliikuntakeskus 24 Jalkapallohalli 25 Kamppailu-urheilukeskus 26 Ravirata 27 Riihimäen Kiipeilykeskus 28 Vahteriston ulkoilureitti 29 Hatlamminsuon luontopolku 30 Uimapaikat Paalijärvi ja Hirvijärvi OSTOSPAIKAT 31 Ragnar Granitin aukio, tori 32 Kauppakeskus Atomi 33 Riihimäen keskusta 34 ABC-liikennemyymälä 35 Kauppakeskus Merkos 36 Joutsen Finland, tehtaanmyymälä 37 Havi Outlet 38 Melaja, Design-tuotteiden Outlet 39 Ullan Pakari MAJOITUS 40 Scandic Riihimäki 41 Hotel Seurahuone Riihimäki 42 Matkailukeskus Lempivaara PALVELUT 43 Rautatieasema 44 Matkakeskus, linja-autoasema 45 Kirjasto 46 Riihimäen kaupungin asiakaspalvelupiste, Tietotupa 47 Poliisi 48 Taksiasema 49 Riihimäen sairaala ja terveyskeskus 53


12

HAUSJÄRVI

9

NÄHTÄVYYDET JA KÄYNTIKOHTEET 1 2 3 4 5 6 7

4 14

8

3

9 10

4

11

5

12 13

17 6

3 6

2 10

6

2 2

14 15

1

16

15

5

17

3

Hausjärven Niklandia Valkjärven leirikeskus Ykslammin ulkoilualue Kolmilammin tanssipaikka Miinan Monttu Piirivuoren ulkoilureitti Lavinnon kartingrata Hausjärven kirkko Mommilan kirkko Ryttylän kirkko Kotiseutumuseo ja -talo Koskela Pikku Marvilla Kutomo Rasinmäki Mommilanjärven Soutelustadion Lahtisen vahavalimo Joulupuoti Turkhaudan lintutorni

MUISTOKIVET 7

1 2

6

3

2 8 1

1

2 3 16

13

5

4

1

5 6

4

7 8 9 10

8 11 9 7 11

1

Elmer Niklanderin muistokivi Turkhaudan markkinoiden muistokivi Alfred Kordelinin muistokivi Vaikeitten vuosien muistokivi Hausjärven patteriston muistokivi Hugo Standertskjöldin muistokivi Sankarivainajien muistokivi Radanrakentajien muistokivi Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistokivi

RUOKAPAIKAT JA KAHVILAT 1 Pihvipaikka 2 Oitin Taukokioski 3 Oitin Pihlaja 4 Oitin pizza ja kebab 5 Ravintola Villi Minttu 6 Ravintola Vanha Trokari

5

4

UIMAPAIKAT 1 2 3 4 5 6 7

Valkjärven uimaranta Puujoen uimapaikka Pursijärven uimapaikka Mommilanjärven uimaranta Kolmilammin uimapaikka Ykslammin uimapaikka Rutikan uimapaikka

ASIAMIESPOSTIT 1

10

7

54

2

Oitti, R-Kioski, Keskustie 1 Ryttylä, K-Market Saarinen, Ryttyläntie 1


Tule ja koe!


H AU S J Ä RV I • L O P P I • R I I H I M Ä K I • J A N A K K A L A

TAMPERE 45 min JANAKKALA TURKU 80 km

E12 3

54

LOPPI

HAUSJÄRVI RIIHIMÄKI

HELSINKI 30 min

LAHTI 30 min

Profile for Mainostoimisto MAK Media

Parhaat Palat – Riihimäen Seudun Matkailuesite 2018  

Esitteestä löydät Hausjärven, Janakkalan, Lopen ja Riihimäen palvelut matkailijalle.

Parhaat Palat – Riihimäen Seudun Matkailuesite 2018  

Esitteestä löydät Hausjärven, Janakkalan, Lopen ja Riihimäen palvelut matkailijalle.

Advertisement