Parhaat Palat 2019

Page 1

PARHAAT

PALAT


TERVETULOA! Meille saapuminen on helppoa, matka on lyhyt tulit sitten junalla, bussilla tai autolla. Riihimäki, Loppi, Janakkala, Hausjärvi ja Hattula ovat kaikki helppojen välimatkojen päässä ja täynnä mahdollisuuksia. Suomen kesä on matkailun kulta-aikaa, mutta meillä kannattaa piipahtaa läpi koko vuoden. Meillä voit vuodenajasta riippuen pyöräillä, meloa, polkea, golfata, hiihtää, ratsastaa tai seinäkiipeillä. Voit ihastella museoissamme taidetta, metsästystä, lasia ja historiaa tai käydä ostoksilla viehättävissä pikku-putiikeissa. Myös ruoka on meillä sellainen nautinto, jonka muistat pitkään. Löydät varmasti makusi mukaista lähiruokaa ja viihtyisät ympäristöt, joissa on mukava levähtää ja syödä rauhassa. Kaikkialla huolehdimme juuri Sinusta, niin, että varmasti haluat tulla uudelleenkin. Meille on helppo tulla ja viihtyä niin, että poislähteminen onkin jo vaikeampaa. Tänä vuonna haastamme sinut mukaan kuvakisaan. Laita Facebookiin tai Instagramiin kuva visiitistäsi tunnisteella #parhaatpalat ja voit voittaa paikallisia palkintoja. Arvomme niitä koko vuoden ajan. Olemme otettuja, että valitsit meidät ja lupaamme olla luottamuksesi arvoisia. Lupaathan käydä usein?

hämeen parhaat palat


SISÄLLYS:

Janakkalassa soivat urut ja basso 28 Janakkalassa tapahtuu 2019 29

Loppi - luonnonrauhaa 4 Lopella tapahtuu 2019 5 Lopen luonto liikuttaa Lopen vanha kirkon mäki Kotiseutumuseo Lukkarin Puustelli Räyskälän Ilmailukeskus Panssarikolonna Marskin Maja Lopen Iltatorit PV Paintball Mikkolan Suoramyynti Pelto-Seppälän tila

6 8 8 9 9 10 11 11 12 12

Rakas Riksu Riihimäellä tapahtuu 2019

14 15

Suomen Lasimuseo Riihimäen Taidemuseo Suomen Metsästysmuseo Riihimäen Kaupunginmuseo Riihimäen Kesäkonsertit Granitin kesäkeikat 2019 tulee taas! Riihimäen pääsiäinen Riihimäen seurakunta Riihimäen Nuorisoteatteri Riihimäen Teatteri Scandic Lempivaara Lehmustien Juhlatalo Riihimäen Ravit JPJ Liikuntakeskus Ravintola Asema X Ravintola Obelix Melaja Oy Vahinkotavarakeskus

16 16 17 18 18 19 19 20 21 21 22 22 23 24 24 25 25 26 27

Laurinmäen luonto- ja kulttuurialue Janakkalan museot Kiipula Iso-Hiiden kartano Harjulan tilan majoituspalvelut Kevätkarkelot Janakkalan Barokki & Lasten Barokki Willa Göös Sandwich Bros Ravintola Bambu Tallicafé Suviranta Turenki Kuutar-risteilyt Puuhamaa Laurinmäen joulunavaus Janakkalan Musiikkipäivät Janakkalan seurakunta Suksi suolle!

30 31 32 33 33 34 34 35 36 36 37 38 39 40 41 41 42 43

Historiaa huokuva Hattula 46 Hattulassa tapahtuu 2019 47 Panssarimuseo Hattulan seurakunta Lepaan Kartano lumoaa Parolan Rottinki Lepaan viini-, puutarha ja golf Petäys Resort

48 49 49 50 51 52

Hausjärvi – keskellä Suomen kasvukäytävää 54 Hausjärvellä tapahtuu 2019 55 Lepolan Talo Mommilan Kyläpuoti Niklandia Mommilanjärven soutelu

56 56 57 57


LOPPI - LUONNONRAUHAA Luonnonläheinen Loppi sijaitsee vain puolen tunnin päässä Kehä III:sta. Silti sieltä löytyy laajoja erämaita, joissa saa kokea luonnon suuruuden ja hiljaisuuden. Lopen ulkoilureitit ovat omaa luokkaansa. Reiteillä voi patikoida, meloa ja pyöräillä. Reittien lisäksi löytyy 300 järveä ja lampea joista monet ovat kirkasvetisinä suosittuja sukeltajien keskuudessa.

Lopen yritykset palvelevat suurta matkailijoiden ja kesäasukkaiden joukkoa. Vilkas kulttuurielämä tarjoaa viikoittain mielenkiintoisia tapahtumia ja ohjelmaa. Lisäksi kunnasta löytyy vierailukohteita, joita ei muulta löydy, kuten Pohjois-Euroopan johtava harrasteilmailukeskus Räyskälä, historiallinen Marskin Maja sekä yksi Suomen pisimmistä enduroradoista.


LOPELLA TAPAHTUU 2019 6.1.

Betlehemin Täht Loppiaiskonsertti Lopen kirkossa , klo 15 Lauluyhtye Encore ja Tervakosken Mieskuoron kvartetit

12.1.

Kaloppiralli

20.1.

Tangokonsertti Lopen koulukeskuksen Loppisalissa, klo 16 Sami Pirttilahden 14-henkinen Tango Experience.

17.2.

Kosketa! konsertti Lopen kirjaston Fallesmannissa, klo 16 Jiri Parviainen, kontrabasso, Aleksi Parviainen, laulu ja Timo Koskinen, piano.

24.2.

Slaavilainen ilta Lopen koulukeskuksen Loppisalissa, klo 17. Pasi Kaunisto & Trio.

3.3.

Harmonikkakonsertti Lopen koulukeskuksen Loppisalissa

17.3.

Kansanlaulumessu Lopen kirkossa, klo 10

31.3.

Ukrainalainen Kasakkayhtye Varta Lopen kirjaston Fallesmannissa, klo 16

7.4.

Veikko Lavin lauluja Korsuorkesterin esittämänä Lopen koulukeskuksen Loppisalissa, klo 15

13..4.

Lasten Lauantai Lopen koulukeskuksen Loppisalissa

3.-8.6. Kontrabasson Mestarikurssi. Jiri Parviainen, Timo Koskinen ja kontrabas son nuoret virtuoosit konsertoivat eri puolille kuntaa. 13.6.-15.8. Lopen Torstaitorit 2.7.

Arja Koriseva 30-vuotta estradilla -konsertti Läyliäisten Seuralassa, klo 19. Mukana mm. Hannu Lehto-nen.

6.7. Nuorten avoin onkitapahtuma Saarijärven Saviniemessä 8.7./ 29.7. Monodraama Viimeinen päiväkäsky Marskin Majalla Marsalkkana Timo Närhinsalo, esityksen jälkeen Marskin perinneateria (ennakkovaraus). 4.8.

Lopen päivä Järventaustan Pirtillä.

10.8.

Beatles musiikin konsertti Järventaustan Pirtillä. Jiri Nikkinen ja The Beatles Tribute Band.

14.8.

Unta ja totta –Reino Helismaata muistellen Läyliäisten Seuralassa, klo 19. Seppo Hovi, Ahti Jokinen, Hannu Lehtonen ja Taina Piira.

17.8.

Santamäen Elomarkkinat

22.-25.8. Loppi Soitto –tapahtuma 28.9.

Poronpolun polkaisu –pyöräilytapahtuma. Lähtö Räyskälän ilmailukeskuksesta klo 8.

29.9.

Poronpolku –kuntoliikuntatapahtuma. Lähtö Räyskälän ilmailukeskuksesta klo 8-12.

30.11.

Kadettiupseerien mieskuoro Kaaderilaulajat konsertoivat Lopen kirkossa, klo 15.

1.12.

Antin Adventtitapahtuma Lopen kunnantalolla alkaen klo 14.30.


LOPPI 6

LOPEN LUONTO LIIKUTTAA Lopen ulkoilureitit vievät kulkijan Hämeen järviylängön upeisiin maisemiin. Merkittyjä reittejä on lähes 100 km. Laajojen metsäalueiden Loppea kaunistavat yli 300 järven ja lammen muodostamat vesistöt. Vesillä voit nauttia uimisesta, melonnasta, sukeltamisesta tai vaikkapa sup-lautailusta. Useilla reitistöjen taukopaikoilla pääsee myös pulahtamaan virkistävään veteen.

TERVETULOA ETELÄ-SUOMEN SUURIMPAAN KUNTOLIIKUNTATAPAHTUMAAN! Poronpolun polkaisu 28.9.2019 ja Poronpolku 29.9.2019 Lue lisää www.poronpolku.fi Lue lisää Lopen ulkoilureiteistä www.loppi.fi/matkailu


Iso-Melkuttimen ympäri kiertävä luontopolku on oivallinen päiväretkikohde koko perheelle. Helppokulkuinen reitti kulkee jääkauden muokkaamassa harjumetsäja järvimaisemassa. Melkutin on tunnettu

erityisen kirkkaasta vedestään, ja se onkin suosittu sukeltajien keskuudessa. Alueella on kaksi laavupaikkaa taukoja varten, sekä uimapaikkoja.

LOPPI

MELKUTTIMEN KIERTO

Reitin pituus on 6,5 km.

LUUTAHARJUN SAMO

PÄÄJÄRVEN RENGASREITIT

Vaihtelevaan maastoon sijoittuvalla Luutaharjun ulkoilureitillä kuljetaan metsäistä harjunrinnettä pitkin, ohitetaan vähitellen soistuva Lukkolampi sekä noustaan, paikoin jyrkästikin, Samo-polun lakipistettä Komionvuorta kohti. Tämän jälkeen laskeudutaan rämeisen Luutasuon laiteille ja sieltä kauniin erämaisen Luutalammin kautta takaisin pysäköintialuelle. Luutalammin taukopaikalla voi tehdä tulet ja nauttia huikeista erämaisemista. Polun suo-osuudet on pitkostettu ja jyrkimmille harjunrinteille on rakennettu portaat.

Pääjärven reitit vievät kulkijan satumaiseen metsämaisemaan, jonka metsätyypit vaihtelevat hiekkapohjaisesta kangasmetsästä avonaiseen heinikkoon ja sammalpohjaiseen satumetsään. Reitti kulkee myös noin 500 metriä keskellä järveä kulkevalla polulla. Ulkoilureitillä on upea luonnon rauha, sillä asutusta on ympärillä todella vähän. Reitit ovat selkeästi merkitty ja sopivat myös lapsiperheille. Reitin varrelta löytyy kaksi taukopaikkaa joista toisessa on myös yöpymiseen sopiva laavu.

Reitin pituus on 6,5 km, helppokulkuisempi Pikku-Samon reitti 3,5 km.

Reittien pituudet ovat 1,5 km, 4,5 km ja 7,5 km.

7


LOPEN VANHA KIRKON MÄKI Lopen vanhan kirkon mäen historia ulottuu 1600-luvun puoliväliin. Silloin rakennettiin Pyhälle Birgitalle omistettu kirkko, joka on yksi Suomen vanhimmista puukirkoista. Kansankielelle nimi kääntyi Santa Pirjoksi ja kirkko palveli Lopen seurakuntalaisia vuoteen 1805. Kirkon mäkeen on haudattu kirjailija Sakari Pälsi. Kirkko on avoinna nähtävyyskirkkona kesäisin ja kesätorstaisin ajalla 1.6.-31.8. siellä pidetään iltahartaus klo 20.

Kuva Kari Paukola

LOPPI

Vanha kirkko Santa Pirjo Pilpalantie 97, 12700 Loppi Avoinna kesällä 9.6.-4.8.päivittäin klo 12-16, sekä lisäksi torstaisin klo 16-20, suljettu juhannuksena.

KOTISEUTUMUSEO LUKKARIN PUUSTELLI

8

Kuva Digitrail

Kirkkomäen alla sijaitsee Kotiseutumuseo Lukkarin puustelliksi nimetty torppa. Museoalueen päärakennus on 1800-luvun jälkipuoliskolta ja edustaa karoliinista tyyliä. Museon peruskokoelma muodostuu loppilaisista kodeista kerätyistä yli 1000 esineestä, joista vanhimmat ovat peräisin 1600-luvulta. Lisäksi museon pihassa on aittoja, joissa on esillä maataloustyövälineitä ja muita kodin piiriin liittyviä esineitä.

Pilpalantie 101, Loppi Avoinna kesällä 19.6.-4.8. ke-su klo 12-16 ja lisäksi to klo 18-20. Suljettu juhannuksena.


RÄYSKÄLÄN ILMAILUKESKUS Poikkea nauttimaan Pohjoismaiden suurimman ilmailukeskuksen antimista. Seuraa lentotoimintaa suoraan ravintolan terassilta tai osallistu itsekin lentämisen riemuihin. Kesäpäivänä kentän arki on kuin jatkuvaa lentonäytöstä. Tutustu lentämiseen valintasi mukaan joko purjekoneella tai moottorikoneella. Ihaile Lopen uskomattomia maisemia ilmasta käsin ja nappaa näkymät talteen valokuvina tai videoina. Vakavampaan ilmailukärpäsen puremaan löydät helpotuksen purjelentokurssilta.

Räyskälässä järjestetään vuosittain monenlaisia tapahtumia ja kilpailuja, maksuttomia tutustumiskierroksia kesän mittaan sekä huiman hieno ilmailuviikonloppu elokuisin. Lisätietoja, tapahtumakalenteri ja ravintolan aukioloajat löytyy rayskala.fi sivuilta

Räyskäläntie 311, 12720 Räyskälä 0400 921 260 office@rayskala.fi www.rayskala.fi

LOPPI

Ilmailumotellissa majoitut järven rannalla, nautit rantasaunojen löylyistä ja pulahdat Vääriä-järven kirkkaaseen veteen. Käytössäsi on sekä rantalaavu että grillikatos.

Kahvila-ravintola palvelee keväästä syksyyn. Runsaasta tarjonnasta löytyy valinnanvaraa aina pikkupurtavista lista-annoksiin. Ravintolassa on A-oikeudet.

PANSSARIKOLONNA Panssarikolonna tarjoaa järisyttäviä elämyksiä sekä yksityishenkilöille että yritysryhmille ja seurueille. Tapahtumien keskipisteessä ovat kylmän sodan ajan rynnäkköpanssarivaunut, joiden hallinta on helppo oppia muutamissa minuuteissa. Vaunujen kyydissä olemisen lisäksi halukkaat pääsevät kokeilemaan itsekin vaunulla ajamista uudella, Panssarikolonnan Herajoen tukikohdassa juuri tähän tarkoitukseen rakennettavalla vaunuareenalla (avataan alkuvuodesta 2019). Tukikohdassa ajotoimintaan yhdistyy myös saumattomasti värikuulasota eli paintball. Tämä ainutlaatuinen elämyksen ja aktiviteetin yhdistelmä sopii erityisesti yritysten tyhy- ja tiimipäivien ohjelmaksi sekä polttareiden huipentumaksi.

Vinkki lukijoille: ole ajoissa liikkeellä, sillä kevät-kesän ajat varataan nopeasti loppuun.

Kynttilätie 9, Riihimäki 010 318 0350 toimisto@panssarikolonna.fi www.panssarikolonna.fi

9


LOPPI

MARSKIN MAJA 10

Marskin Maja on Marsalkka Mannerheimille 75-vuotissyntymäpäivälahjaksi rakennettu metsästysmaja, joka nykyisin sijaitsee Lopella. Markin Maja toimii nykyisin museona.

myös retkiryhmille ja perhejuhlien runsaat buffetateriat.

Majan yhteydessä on ympärivuotisessa käytössä oleva tilausravintola ja kesäaikaan käytössä on myös paviljonki.

Majan välittömässä läheisyydessä, mutta omassa rauhassaan on tilava kelohonkainen huvila, johon isompikin joukko mahtuu majoittumaan. Huvila on mukava paikka kokousten järjestämiseen tai ystävien kanssa luonnon rauhasta nauttimiseen.

Maja historioineen on oivallinen retkikohde ryhmille ja mainio paikka järjestää perhejuhlat. Yritysten kokoukset ja virkistyspäivät saavat uutta sisältöä paikan menneisyydestä. Keittiömme valmistaa niin Mannerheimin perinteitä kunnioittavat ruokailut kuin

Mannerheimin käyttämä sauna toimii tilaussaunana.

Majalla voit elää herroiksi Mannerheimin tapaan!

Marskintie 216, 12700 Loppi 040 548 0525, 040 527 8087 info@marskinmaja.fi www.marskinmaja.fi Avoinna yleisölle 1.6.-15.8. klo 11-17. Ma suljettu. Tilausryhmille toimitaan vuoden ympäri.


LOPEN ILTATORIT kesätorstaisin 13.6.-15.8. Lopen torilla klo 17-20 Torikojuista löytyy lihaa, leipää, kasviksia, vihanneksia, marjoja ja kukkia ym. Ravintolasta ja kahvilasta on mahdollista ostaa monipuolista ja maukasta syötävää. Joka torstai lavaohjelmaa, musiikkia ja kisailua.

LOPPI

PV PAINTBALL PV Paintball on Kanta-Hämeen monipuolisin ja parhaiten palveleva paintball-kenttä. Palveluihimme kuuluvat sekä aikuisten että junnujen ohjatut pelit, avoimet pelitapahtumat sekä välinevuokraus.

lähiseudun yhteistyökumppaneidemme aktiviteetteihin, majoitus- ja kokouspalveluihin. Pelikenttämme sijaitsee maaseudun rauhassa Lopella, mutta silti sopivan ajomatkan pässä asutuskeskuksista.

Paintball on mitä parhainta huviliikuntaa ja nostaa mukavasti yhteishenkeä. Se sopii ohjelmaksi hyvin vaikkapa työpaikkojen virkistystoimintaan, polttari-, kaverija synttäriporukoille ja urheilujoukkueiden tapahtumiin.

Tervetuloa pelaamaan ja harrastamaan #huviliikuntaa parhaimmillaan!

Järjestämme pelimme täyden palvelun periaatteella ja asiakkaan pelinautintoon keskittyen. Vauhdikkaasta lajista et tarvitse aikaisempaa kokemusta, asiantuntevat ohjaajamme opastavat aina välineiden käytön ja pelin säännöt. Pelitapahtuma voidaan yhdistää muihin

Iivarinpolku 101, Loppi 0405228885 pelaamaan@pvpaintball.fi www.pvpaintball.fi

11


MIKKOLAN SUORAMYYNTI Mikkolan Suoramyynnin toiminta on alkanut jo vuonna 1987 eli se lienee suomen vanhin maatilan suoramyynti. Tuotevalikoimaan kuuluu perunan, juuresten ja lisäksi, vuoden ajasta riippuen, oman kasvihuoneen vihannekset kuten tomaatti, kurkku, salaatit, munakoiso ja paprika kuin myös erilaiset melonit ja chilit.

LOPPI

Tilalla tehdään myös jäätelöä, hilloja, hillokkeita ja mehuja. Oman pellon viljoista jauhetuista jauhoista leivotaan leivät ja pullat myymälän avoinnaolopäivinä. Myynnissä on tietysti myös oman tilan jauhot, ryynit ja hiutaleet. Tilalla toimii tilauksesta myös savusauna ja makasiiniravintola sekä pitopalvelu.

PELTO-SEPPÄLÄN TILA 12

Pelto-Seppälän sukutilaa viljellään Lopen Hunsalassa, kuten on tehty vuodesta 1722. Tilan pihvikarja viettää kesät laitumella ja talvet pihatossa ja emot hoitavat vasikkansa itse. Tilapuodissa on myynnissä oman pihvikarjan lihaa ja muita paikallisia tuotteita - ternimaidosta hunajaan. Kesäisin Mulli&Mallas- ravintola tarjoilee pienpanimo-oluita ja taattua lähiruokaa. Tervetuloa tutustumaan! Kyläsillantie 184 12750 Pilpala 0400 878 938 puoti@peltoseppala.fi

Läyliäistenraitti 984 12600 LÄYLIÄINEN 019 447688​(myymälä)


LOPPI 13


RAKAS RIKSU Tervetuloa Riihimäelle. Tai tuttujahan tässä jo ollaan, joten sano Riksu vaan! Meillä Riksussa riittää nähtävää ja koettavaa vuoden ympäri, olemmehan vilkas tapahtuma- ja elämyskaupunki Suomen vilkkaalla kasvukäytävällä. Meille pääsee junalla, bussilla tai omalla autolla ja olemme vain vajaan tunnin matkan päässä Helsingistä. Riksun keskustassa kaikki on kävelymatkan varrella. Voit ihailla kaupunginmuseota tai piipahtaa taidemuseolla. Jos nappaat pyörän allesi, pääset nopeasti Lasimuseoon sekä Metsästysmuseoon. Lasimuseon läheisyydessä oleva wanhaa aikaa henkivä hyttikortteli on aivan ihastuttava!

Kesä 2019 on huikea. Toukokuussa Lähiöfest rantautuu Peltosaareen ja Riihimäkiralli tuo mukanaan tuulahduksen kesästä. Toukokuussa alkavat myös huippusuositut Granitin ilmaiskonsertit, jotka jatkuvat koko kesän. Riihimäen Kesäteatterin Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset Nuorisoteatterin taidonnäytteenä kruunaa kesän! Tervetuloa Riksuun!


RIIHIMÄELLÄ TAPAHTUU 2019 19.1.

Taitelijatapaaminen, Taidemuseo klo 15–17

26.1.

Lasipäivä, Suomen Lasimuseo

27.1.

Pistäydy piirtämässä, Taidemuseo klo 14 – 16

28 – 30.1. Federico Garcia Lorca; Veren häät tanssiesitys, Suomen Lasimuseo 31.1.

Tunnissa taiteen tuntijaksi, Taidemuseo klo 17.30 – 18.30

8.2.

"Licht das Töne zu uns wälzen". Runo- ja urkuilta, Riihimäen keskuskirkossa klo 18

10.2.

Talvikki, koko perheen talviretkeilytapahtuma, Metsästysmuseo

12.2.

Tiistain Tarinatuokio ikäihmisille, Taidemuseo klo 10 – 11.30

17.2.

Federico Garcia Lorca; Veren häät tanssiesitys, Suomen Lasimuseo

19.2 – 22.2. Hiihtolomalla käsityöpäivät 24.2.

Pistäydy piirtämässä, Taidemuseo klo 14 – 16

1.3.

Riihimäen nuorisoteatterin esitys, Taidemuseo klo 18

3.3.

Perinnelaskiainen, Kaupunginmuseo

6.3.

Riihimäen Nuorisoteatterin esitys, Taidemuseo klo 18

9.3.

Riihimäen Nuorisoteatterin esitys, Taidemuseo klo 18.00

13.3.

Riihimäen Nuorisoteatterin esitys, Taidemuseo klo 18.00

16.3.

Riihimäen Nuorisoteatterin esitys, Taidemuseo klo 18.00

21.3.

Petin-päivät, Taidemuseo klo 11 – 18.00

23.3.

Pönttöpäivä, nikkaroi pönttö linnuille! Metsästysmuseo

20. – 21.4. Riihimäen Pääsiäinen 24.3.

Pistäydy piirtämässä, Taidemuseo klo 14 – 16

30.3.

Taitelijatapaaminen, Taidemuseo klo 15 – 17

2.4.

Tiistain Tarinatuokio Ikäihmisille, Taidemuseo klo 10 – 11.30

6.4.

Taidestoori, Taidemuseo klo 14

18.5.

Museoiden yö, ohjelmaa kaikissa museoissa, klo 17 – 22

25.5.

Shopping - tapahtuma

25.5.

Riksu Ralli, Graniitinaukio Pekka Tiilikainen & Beatmakers

4.6. – 9.6. Riihimäen kesäkonsertit, Suomen Lasimuseo 8.6.

Lasi- ja keräilytapahtuma, Suomen Lasimuseo

15.6.

Katusählyturnaus, Graniitin aukio klo 10-21

30.8 – 6.9. Graal-kurssi- lasistudiossa 8.9.

Rakas Riksu -tapahtuma

11.10. Oravanpäivä. Metsästysmuseo 1.12.

Joulunavaus, Kaupunginmuseo

23.11

Saksalaiset joulumarkkinat, Graniitinaukio klo 10 -15

30.11.

Suomen Lasimuseon ja Metsästysmuseon Joulutori


Oiva Toikka - Pampulavaasi, Rauno Träskelin

SUOMEN LASIMUSEO

NÄYTTELYT 2019

Museon perusnäyttelyssä on esillä tuhansia lasiesineitä. Se on läpileikkaus suomalaisen lasinvalmistuksen 300-vuotisesta perinteestä ja lasin yli 4000-vuotisesta historiasta. Museo toimii Tapio Wirkkalan suunnitelmien mukaan museorakennukseksi muutetussa entisessä lasitehtaassa.

15.2.–21.4. Made in Denmark

RIIHIMÄKI

Tehtaankatu 23, 11910 Riihimäki 019 758 4108 glass.museum@riihimaki.fi www.suomenlasimuseo.fi

16

Avoinna: ti–su 10–18, tammikuussa suljettu

RIIHIMÄEN TAIDEMUSEO Riihimäen taidemuseo on viihtyisä kohtaamispaikka keskellä kaupunkia. Se tarjoaa paljon nähtävää ja tekemistä: laadukkaiden näyttelyiden lisäksi mm. työpajoja, konsertteja, luentoja ja muita tapahtumia kaikenikäisille. Kävijöitä palvelee myös Museokauppa Helene. Taidemuseon kokoelmaan kuuluu runsaat 2 000 taideteosta ja antiikkiesinettä. Pääosa on 1900-luvun alun kuvataidetta, keskeisimpinä niminä Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff, Tyko Sallinen ja Jalmari Ruokokoski. Tämän lisäksi kokoelmaan kuuluu myös mm. aasialaista antiikkiesineistöä ja ikoneja.

SUURI SALI 10.5.–18.8. Oiva Toikka 30.8.–31.12. On Tour Again - Modernia eurooppalaista lasikaiverrusta III KERROS –14.4.

Le forme del vetro - Venetsialaista lasia 1900-luvun alusta

10.5.–25.8. Jäävesilasi 11.9.–27.10. Lasitehtaasta museoksi - Wirkkala ja Suomen lasimuseon rakennus 1.11.–31.12. Aimo Okkolin

NÄYTTELYT 2019 Omat huoneet – Ulla Bomanson, Tuula Kauppi ja Maija Vainonen sekä teoksia Riihimäen taidemuseon kokoelmista 17.11.2018–7.4.2019 Suomen Puupiirtäjien Seuran näyttely 11.5.–22.9.2019 Boheemielämää- kokoelmanäyttely 11.5.2019–26.1.2020 Vilja Tamminen 12.10.2019–26.1.2020 Temppelikatu 8, 11100 RIIHIMÄKI, 019 758 4124 taidemuseo@riihimaki.fi www.riihimaentaidemuseo.fi Avoinna: ti–to 11–18, pe–su 11–17 Perjantaisin vapaa pääsy klo 14–17

Kuva: Jalmari Ruokokoski, Onni Muusari, 1910. Riihimäen taidemuseo, Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelma. Teos on esillä Boheemielämää-näyttelyssä.


SUOMEN METSÄSTYSMUSEO 2019 Vuosi 2019 alkaa Metsästysmuseossa näyttelyrakentamisella. Uusi perusnäyttely OTSO sisältää nähtävää ja koettavaa kaikille aisteille ja avataan toukokuussa yhdessä Hannu Nevalaisen Majavanlastuja-näyttelyn kanssa.

MAJAVANLASTUJA Hannu Nevalaisen valokuvanäyttely 16.5. - 29.9.2019 PUISTONÄYTTELY Puunveisto 16.5. - 15.9.2019 SM-PALKINTOPUUKOT 2019 Suomen Puukkoseura ry. 4.6. - 15.9.2019 SIIVEKKÄÄT JA HÄNNÄKKÄÄT Riihimäen kansalaisopiston kuvanveistoryhmän näyttely 5.9. - 10.11.2019 ILVOLAN VÄKEÄ Tero Makkosen eläinmuotokuvia ja Tini Sauvon maalauksia ja veistoksia 3.10. - 31.12.2019 VUODEN LUONTOKUVAT 2018 8.10. - 10.11.2019

TAPAHTUMAKALENTERI 2019

Tehtaankatu 23 A, 11910 Riihimäki 019 722 294 info@metsastysmuseo.fi www.metsastysmuseo.fi Suljettu 1.1.–15.5.2019 Avoinna touko-elokuussa ti-su 10-17 syys-joulukuussa ti-su 10-16

10.2. Talvikki. Koko perheen talviretkeilytapahtuma 23.3. Pönttöpäivä 18.5.

Museoiden yö

8.9.

Rakas Riksu

11.10. Oravan päivä. Metsästys museon vuosipäivä 30.11. Joulutori

RIIHIMÄKI

Tero Makkonen on kuvannut Ilvolan väkeä -näyttelyynsä kymmeniä täytettyjä suomalaisen luonnon asukkeja mm. Forssan Luontomuseon ja Metsästysmuseon kokoelmista. Tini Sauvo on käyttänyt maalauksiensa malleina Tero Makkosen muotokuvia.

NÄYTTELYT 2019

17


RIIHIMÄEN KAUPUNGINMUSEO

RIIHIMÄKI

Riihimäen kaupunginmuseo pihapiireineen on paikallishistorian keidas idyllisessä rautatienpuistossa, paikassa, mistä Riihimäki paikkakuntana sai alkunsa. Museo kerää, tallentaa ja esittelee Riihimäen ja riihimäkeläisten historiaa. Yksi museon huoneista on omistettu Antrean evakkojen muistoille.

18

Öllerinkatu 3, 11130 Riihimäki, 019 758 4115, 019 758 4117 kaupunginmuseo@riihimaki.fi www.riihimaenkaupunginmuseo.fi

Museo toteuttaa erilaisia näyttelyitä, tapahtumia sekä hankkeita. Vuonna 2019 palaamme esimerkiksi museon perustamisvuoteen 1961 ja tarkastelemme silloin riihimäkeläisistä kodeista kerättyä esineistöä sekä ihastelemme Riihimäki-Seuran järjestämien valokuvakilpailuiden satoa vuosikymmenten takaa.

NÄYTTELYT 2019 9.1.-21.4.

Sähkötehon kuvat -aulanäyttely

23.1.-25.8. Reestä lusikkaan. Hämäläis-Osakunnan kotiseuturetken museo esineiden keruu 1961 24.4.- 12.5. Veteraaneja. Jarmo Rantasen valokuva näyttely aulassa 18.5.-15.9.

Käsieni tarina. Kuvia ja tarinoita ikäihmisten käsistä -aulanäyttely

8.9.-18.12. Riihimäki-Seuran valoku vakilpailukuvia Avoinna ke ja su 12−18 tai sopimuksen mukaan. Vapaa pääsy.

RIIHIMÄEN KESÄKONSERTIT Huippumusiikkia, mainioita taiteilijoita, klassikoita ja uusia tuttavuuksia, kesäisiä säveliä ja kaikkea ihanaa hurmaavassa konserttimiljöössä! Järjestyksessään jo 38. kertaa järjestettävä kesäinen kamarimusiikkitapahtuma soi ympäri Riihimäkeä 4.–9.6.2019. Festivaalin ohjelman on koonnut kitaristi Ismo Eskelinen. Lämpimästi tervetuloa Riihimäen Kesäkonsertteihin! 050 358 5200 riihimaen.kesakonsertit@riihimaki.fi www.riihimaenkesakonsertit.fi


GRANITIN KESÄKEIKAT 2019 TULEE TAAS! Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy järjestää kaikille Riksun ystäville musiikkielämyksiä keskiviikkoiltaisin aina klo 19 alkaen. Mukana kuumassa menossa mm. Aikakone, Jarkko Martikainen & Luotetut miehet, Tero Vaara ja Riihimäki love feat. Sami Saari.

RIIHIMÄEN GRANIITIN ILMAISKONSERTIT 29.5. Neumann Trio 12.6. Tero Vaara 26.6. Riihimäki Love feat Sami Saari 10.7. Yllätysesiintyjä 24.7. Yllätysesiintyjä 31.7. Jarkko M & Luotetut miehet 7.8. Aikakone

Keikoille vapaa pääsy. Tervetuloa.

RIIHIMÄKI

RIIHIMÄEN PÄÄSIÄINEN Riihimäen Pääsiäinen on perinteikäs kulttuuritapahtuma, jota on jo monessa sukupolvessa keväisin odotettu kilpaa kevätauringon kanssa. Pääsiäisenä kaupunki koristellaan värikkäin pajunoksin ja kukkaistutuksin ja tapahtumapaikat täyttyvät iloisten ihmisten kohtaamisista. Liikkeelle lähdetään koko perheen voimin ja ystäviä kutsutaan kauempaakin mukaan pääsiäisen tunnelmaan. Vuonna 2019 Riihimäen Pääsiäistä vietetään 20.4.–21.4. Pääsiäisviikonlopun pääteemana on lasten ja nuorten teatteri, jota nähdäänkin valtakunnallisten Spotti –lasten teatteripäivien myötä oikein rautaisannos. Niiden lisäksi kiirastorstaista alkaen on eri tapahtumissa tarjolla myös konsertteja, työpajoja, taidenäyttelyitä,

museovierailuja, kotieläimiä, tivolihuveja, kahvilaherkkuja, markkinoita ja paljon muita mukavia elämyksiä koko perheelle. Tervetuloa Suomen mukavimpaan pääsiäistapahtumaan Riihimäelle!

Lisätietoja: Riihimäen kulttuuripalvelut p. 019 758 4701 www.riihimaki.fi

19


RIIHIMÄKI

RIIHIMÄEN SEURAKUNTA Tunnelmallinen Keskuskirkko

20

Yli 100-vuotias Keskuskirkko valmistui vuonna 1905. Kauniin kristallisen kynttiläkruunun lahjoitti ylikonduktööri Skogster pian kirkon valmistumisen jälkeen. Alttariseinän krusifiksi on taiteilija Hannes Autereen työtä; seurakuntanuoret lahjoittivat sen seurakunnalle vuonna 1927.

Karjalaan jääneiden muistokivi löytyy Keskuskirkon rinteestä. Vuosien 1939-1945 sankarihautausmaa on Itsenäisyyden puistossa kaupungin keskustassa.

Riihimäen kaunein puisto – hautausmaa Riihimäen hautausmaa on vihitty käyttöön vuonna 1917. Hautausmaalla on sotiemme veteraanien merkkipaasi, muualle haudattujen muistomerkki, vuoden 1918 muistomerkit ja unohdettujen vainajien muistomerkki sekä enkelipatsas, joka on pystytetty menneitten sukupolvien kunniaksi.

Temppelikatu 9 A, 11100 Riihimäki 019 7481 (ma-pe klo 9-14, to myös klo 16-17) riihimaki.seurakunta@evl.fi www.riihimaenseurakunta.fi


RIIHIMÄEN NUORISOTEATTERI Kesällä 2019 Allinnan Montussa Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset

ENSI-ILTA LA 29.6. klo 15.00 Liput 18€ / 15€ / 55€ www.netticket.fi/rnt

Sinikka ja Tiina Nopolan rakastettu lastenkirja nyt kesäteatterin lavalla! Kattilakosken perhe lähtee lomalle, mutta saavat kesänaapurikseen eriskummallisen parivaljakon. Vauhtia ja koomisia tilanteita ei tästä tarinasta puutu, kun lapset yrittävät selvittää mistä ihmeestä todella on kyse.

RIIHIMÄEN TEATTERI

LIPUNMYYNNIN AUKIOLOAJAT

Tervetuloa Riihimäelle teatteriin!

Puhelinpalvelu - lippuvaraukset ja tiedustelut Avoinna arkisin kello 10-18 7.1.2019 alkaen) p. 044 357 0300

Pääset tutustumaan ohjelmistoomme www.riihimanteatteri.fi. Ajankohtaista tietoa ja tarjouksia saat tilaamalla nettisivuiltamme sähköisen uutiskirjeemme - tai pistäydy Hämeenaukiolla ja nappaa lipunmyynnistä mukaan uusin ohjelmisto! Meiltä löytyvät teatterin lisäksi myös ruokailu-, majoitus- ja kokouspalvelut saman katon alta!

Hämeenaukio 1, 11100 Riihimäki p. 044 357 0300 (lippuvaraukset ja tiedustelut) p. 044 357 0301 (toimisto) info@riihimaenteatteri.fi www.riihimaenteatteri.fi

Allinnan Monttu, Penttilänkatu 3, 11100 Riihimäki www.rnt.fi

Teatterin ja ruokailun sisältävät teatteripaketit varaat ryhmällesi kätevästi yhdellä puhelinsoitolla lipunmyynnistämme. Väliaikatarjoilut, majoitusta ja kokouspalvelut saman katon alla järjestää Scandic Riihimäki p. 019 7721 / riihimaki@scandichotels.com. Lämpimästi tervetuloa!

Lippukassa – lippuostot ja noudot Avoinna ti-ke kello 12-15 ja to-pe kello 15-18 sekä 1 h ennen esitysten alkua Teatterin aulassa / Hämeenaukio 1

RIIHIMÄKI

Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset on energinen ja valloittava koko perheen musiikkinäytelmä, josta riittää iloa niin lapsille kuin aikuisillekin.

21


LEMPIVAARA Lempivaara on kuuden lammen ympäröimä matkailukeskus luonnon keskellä, josta on Riihimäen keskustaan vain 5 km. Alueella on 20 hirsimökkiä, 140 asuntovaunupaikkaa, telttapaikkoja, uimarantoja, lohilampi, tilausaunat ja ravintola. Meille on voinut majoittua jo 30 vuoden ajan kaikki, lapsiperheistä työmatkalaisiin.

PAREMMAT UNET · Riihimäen keskustaan 5 km SCANDIC RIIHIMÄELLÄ · Helsinkiin 68 km · Puuhamaahan 20 km

RIIHIMÄKI

Scandic Riihimäen mukavat huoneet, rento tunnelma ja ystävällinen palvelu kutsuu viihtymään. Hotellin ravintolassa nautitaan hyvästä ruoasta ja iloisen illanvieton löytää hotellin aulabaarista.

22

Scandic Riihimäki on myös osaava kokoushotelli, jonka monipuolisissa ja helposti muunneltavissa tiloissa onnistuu niin suuret seminaarit kuin pienet kokouksetkin. 196, 11130 Riihimäki Hotellin saunaosastolta taas löytyy rauhaa jaKarhintie hiljaisuutta.

019 719 200, info@lempivaara.fi www.lempivaara.fi

Tervetuloa Scandic Riihimäelle!

Lisätiedot ja varaukset scandichotels.fi/riihimaki

PAREMMAT UNET SCANDIC RIIHIMÄELLÄ Scandic Riihimäen mukavat huoneet, renPAREMMAT UNET to tunnelma ja ystävällinen palvelu kutsuu SCANDIC RIIHIMÄELLÄ viihtymään. Hotellin ravintolassa nautitaan hyvästä ruoasta ja iloisen illanvieton Scandic Riihimäen mukavat huoneet, rento tunnelma ja ystävällinen palvelu kutsuu löytää hotellin viihtymään. Hotellin ravintolassa aulabaarista. nautitaan hyvästä ruoasta ja iloisen illanvieton löytää hotellin aulabaarista.

Scandic Riihimäki onRiihimäki myös osaava kokoushotelli, jonka monipuolisissa ja helposti Scandic on myös osaava komuunneltavissa tiloissa onnistuu niin suuret seminaarit kuin pienet kokouksetkin. koushotelli, jonkataasmonipuolisissa Hotellin saunaosastolta löytyy rauhaa ja hiljaisuutta. ja hel-

Hämeenaukio 1, 11100 Riihimäki, 019 7721

posti muunneltavissa tiloissa onnistuu Tervetuloa Scandic Riihimäelle! niin suuret seminaarit kuin pienet koLisätiedot ja varaukset scandichotels.fi/riihimaki kouksetkin. Hotellin saunaosastolta taas löytyy rauhaa ja hiljaisuutta. Tervetuloa Scandic Riihimäelle! Lisätiedot ja varaukset scandichotels.fi/riihimaki Hämeenaukio 1, 11100 Riihimäki, 019 7721 RIIHIMÄKI

RIIHIMÄKI Hämeenaukio 1, 11100 Riihimäki, 019 7721


ONNISTUNUT JUHLA ON ELÄMYS! Lehmustien Juhlatalo on ainutlaatuinen paikka arvokkaille tilaisuuksille. Talon ja koko Riihimäen lasitehtaan alueen pitkä historia sekä puistomainen ympäristö luovat erityiset puitteet tapahtumallesi: esimerkiksi perhejuhlalle, kokoukselle tai yritysten virkistyspäiville. Kartanomaista, suojeltua taloa puistoineen vuokrataan pääasiassa kullekin ryhmälle kokonaisuudessaan, jolloin tilat ja koko pihapiiri ovat yksin tilaisuutesi käytössä. Kysy myös kokous- ja vaikkapa lasinpuhalluspaketteja ryhmille! Pitopalvelumme kautta järjestyvät toiveidesi mukaiset tarjoilut pienemmistä tilaisuuksista aina sadalle hengelle saakka.

Menujemme kulmakivenä ovat tuoreet, kotimaiset ja mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotetut raaka-aineet. Ota yhteyttä, niin suunnitellaan juuri sinun näköisesi juhlat!

Lehmustie 1, 11910 RIIHIMÄKI 050 367 2410 Yhteydenotot sähköpostitse: tilavaraukset@lehmustienjuhlatalo.fi avoinna tilauksesta Seuraa meitä Facebookissa: https://www. facebook.com/lehmustienjuhlatalo/ www.lehmustienjuhlatalo.fi Tehdään yhdessä juhlistasi ikimuistoiset.

RIIHIMÄKI

LEHMUSTIEN JUHLATALO

23


RIIHIMÄEN OMA LIIKUNTAKEIDAS JPJ Liikuntakeskus on monipuolinen harrastuspaikka, jossa voi harrastaa tennistä, sulkapalloa, salibandyä, squashia ja pingistä. Uusina lajeina ovat Racketball ja Pickleball. Kaikkiin peleihin on tarjolla vakio- sekä irtovuoroja. JPJ:n kuntosali on varustettu laadukkailla Technogym-laitteilla. Naisille ja miehille ovat omat osastonsa sekä yhteinen aerobisten laitteiden tila. Kuntosalilla voi käydä ilman jäsenyyttä mm. kuukausi-, sarjakortilla tai kertamaksulla.

RIIHIMÄKI

Vuonna 1989 perustetusta keskuksesta löytyvät liikuntapalveluiden lisäksi myös solarium, välinemyynti ja mailojen jännityspalvelu, kahvio sekä saunat.

Hintatiedot sekä aukioloajat saa osoitteesta www.jpjliikuntakeskus.fi.

RAVIPÄIVÄT 2019 Sunnuntai 2.6.

24

Sunnuntai 16.6. Sunnuntai 7.7. Sunnuntai 22.7. Sunnuntai 11.8. Sunnuntai 18.8. Riihimäki Grand Prix

RIIHIMÄEN RAVIT Käsin kosketeltavaa kesäravitunnelmaa Riihimäellä!

Riksussa saa taputtaa!

Riihimäen ravirata Oravankatu 26 11120 Riihimäki www.riihimaenravit.fi


RAVINTOLA ASEMA X Ravintola Asema X toimii pysähdyspaikkanasi aamusta iltaan! Riihimäen rautatieasemalla sijaitsevasta ravintolassa on mahdollisuus nauttia lounasta ja illallista sekä kahvilan antimia. Ryhmätilaisuuksia varten löytyy valmiiksi räätälöityjä paketteja sekä erillinen kabinetti kokousvälineistöineen.

Asema-aukio, 11130 Riihimäki 019 449 333 asemax@asemax.fi www.asemax.fi

RAVINTOLA OBELIX Ravintola hyvällä maulla ja fiiliksellä! Ravintola Obelix Riihimäki tarjoaa puitteet moneen tilanteeseen. Täällä voi nauttia lounaan tai illallisen pöytiin tarjoiltuna, mutta poiketa voi myös vain viinilasilliselle. Ryhmätilaisuuksia varten voi varata erillisen kabinetin, jossa järjestyy kokoukset ja juhlat jopa 60 henkilölle.

Riihimäellä ja Hyvinkäällä Hämeenkatu 21, 11100 Riihimäki 019 417 113 www.obelix.fi obelixriihimäki@obelix.fi Avoinna: MA-TO 11-22, PE 11-23(24) LA 12-23(24) SU Suljettu

RIIHIMÄKI

Avoinna: MA-TO 9-22, PE 9-22(23), LA 10-22(23), SU Suljettu

25


MELAJA OY Perheyritys Melaja Oy valmistaa Riihimäellä korkeatasoisia sisustustuotteita. Suunnittelijoinamme toimivat mm. Eero Aarnio, Harri Koskinen ja Ritva-Liisa Pohjalainen. Tehtaanmyymälämme on aarreaitta sisustuksesta kiinnostuneille. Siellä tarjoamme vaihtuvan valikoiman tuotantomme erikoiseriä kuten värikokeiluja, ja tuotteita, joita emme myy missään muualla.

RIIHIMÄKI

Usein tarjolla on myös mainioita tarjouksia esimerkiksi esittelykappaleista. Tervetuloa tutustumaan!

26

Melaja Oy / Asta-messut: tämä logo leikattuna tarrasta -mustalla nimmarilla (kuten yllä) 1kpl noin 80cm leveänä ja 1kpl 120cm leveänä -muuten sama mutta nimmari valkoisella: 1kpl noin 80cm ja 1kpl noin 120cm leveänä

Sepänkatu 6, 11710 Riihimäki 010 321 0940 www.melaja.fi/outlet Avoinna arkisin 9-16.30 viikonloppujen aukiolot ilmoitetaan verkkosivuillamme


RIIHIMÄKI

VAHINKOTAVARAKESKUS Kaipaatko edullisia kodinkoneita? Etsitkö ammattikäyttöön sopivia työkaluja huokeaan hintaan? Kiinnostavatko korut, vaatteet tai kalusteet? Riihimäen vahinkotavarakeskus myy vakuutusyhtiöiden eri vahinkotapahtumista lunastamia vahinkotavaroita sekä tukkuja jäännöseriä. Valikoimiimme kuuluu muun muassa kodinkoneet, rakennustarvikkeet, vaatteet, kalusteet, kuivaelintarvikkeet sekä kemikaliotuotteet. Tervetuloa edullisille ostoksille myymäläämme! Osaava henkilökuntamme palvelee sinua ma–pe 10–19, la 10–16 ja su 12–16

Tienhaarantie 8 11130 Riihimäki (varuskuntaa vastapäätä) 010 422 4760

27

EDULLISIA OSTOKSIA VAHINKOTAVARAKESKUKSESSA


JANAKKALASSA SOIVAT URUT JA BASSO Janakkalassa järjestetään vuosittain huikea määrä konsertteja. Viehättävän Keltaisen talon kahvilan intiimit konsertit soivat sydäntalven taukoa lukuun ottamatta ympäri vuoden, konserttisarjan aloittaa 2.3. Samae Koskinen ja löytyypä keikkakalenterista Muska Babitsinkin. Janakkalan Musiikkipäivät tuo maaliskuussa lavalle muusikoita moneen makuun. Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna soiva Janakkalan Barokki on jo käsite, joka kerää vanhan musiikin ystävät ympäri Etelä-Suomen viehättävälle Pyhän Laurin kirkon mäelle. Musiikkifestivaali tarjoaa Lasten Barokissa elämyksiä myös lapsille. 17.8. Napialan Wanhalla Koululla järjestetään toistamiseen letkeät ukulelefestivaalit. Ja kun tähän joukkoon listaa vielä kuorojen konsertit, kirkkokonsertit, Suvirannan kesäiset keikat sekä muut musiikkitapahtumat ja esiintymiset, ei Janakkalasta musaa puutu. Puuhanallen kotikylä Tervakoski tarjoaa matkailijalle paljon muutakin kuin huvipuistohuvituksia; historiallisen paperitehdasmiljöön hurmaavine tallikahviloineen ja järvenrantareitin, jossa kelpaa ulkoilla ja vaikka laskea vesilintuja uudessa lintutornissa.

Uimarantoja on useita, talvella palvelee uimahalli ja Suruton ry:n avanto. Toivanjoelle on digitoitu yksi Hämeen melontareiteistä. Niitä riittää myös muualla Janakkalassa, mm. Puujoella ja Hiidenjoella. Hiidenjoella niin veneilijöitä kuin muita kulkijoita palvelee yksi Hämeen kivoista rantaravintoloista, Turengin Suviranta, joka on myös yksi 18.5. pidettävien Kevätkarkeloiden näyttämöistä. Janakkalan kirkonkylän miljöö keskiaikaisine kivikirkkoineen, Laurinmäen torpparimuseoineen, luontopolkuineen ja kulttuurikahviloineen on noussut uuteen kukoistukseen erilaisten tapahtumien näyttämönä, ympäri vuoden. Luontopolun varrelle kyläyhdistys on rakentanut upean laavun kaikkien kulkijoiden käyttöön, myös Hakoisten linnavuori upeine näkymineen on lähellä. Laurinmäellä vietetään 31.8. keskiaikaisia Taaran markkinoita ja 23.11. tunnelmallista joulunavausta. Matkailijan helmi on myös komeiden ulkoilumaastojen kupeessa sijaitseva Kiipula, joka tarjoaa niin majoitusta kuin kokous- ja koulutuspalveluja. Päivän tapahtumat kannattaa bongata netin tapahtumakalenterista: www.janakkala.fi Tervetuloa Janakkalaan!


JANAKKALASSA TAPAHTUU 2019

26.1 -10.2. Janakkalan teatteriseurue JaTS esittää: SPOON RIVER ANTOLOGIA,Turenki 8.-13.3.

Janakkalan Musiikkipäivät, Turenki, Kiipula, Tarinmaa

13.4.

Kukonaskel kevääseen, Hakolan marjatila

14.4.

Janakkalan Viihdekuoron 30-vuotiskonsertti, Turenki

18.4.

Liikenne Veitikka, järjestäjänä 50v täyttävä Turengin autourheilukerho

4.–5.5.

SM-maastot, Flying Finns -osakilpailu ja SAUL:n SM-maastot, Kiipula

4.5.

Kiipula Gardensin kevätmarkkinat, Kiipula

18.5.

Kevätkarkelot, Turenki

8.6.

Avoimet kylät

9.6.

Laurinmäen kesänavaus, Tarinmaa

28.-30.6. Janakkalan Barokki & Lasten Barokki, Tarinmaa 19.–21.7. Janakkala Games, Turenki 17.8.

Ukulele-festivaali, Napialan Wanha Koulu

30.8.

Kiipulan Elojuhla, Kiipula

31.8.

Taaran markkinat, Tarinmaa

14.9.

KiipFIT Trail Run, Kiipula

Lokakuu

KiipMTB –maastopyöräily, Kiipula

23.11.

Laurinmäen joulunavaus, Tarinmaa

Keltaisen talon konsertit katso: @kulttuurikahvilaPSL 2.3.

Samae Koskinen

6.4.

Freeman

15.6.

Jesse Kaikuranta

Nämä ja paljon muita huippuesiintyjiä!


JANAKKALA 30

LAURINMÄEN LUONTOJA KULTTUURIALUE Janakkalan Laurinmäen luonto- ja kulttuurialue on täynnä koettavaa! Keskiaikaisen Pyhän Laurin kirkon kupeesta löydät torpparimuseon, joka tarjoaa aikamatkan 1800-luvun lopulle.

siikin Lasten Barokki, historiaan kuljettava Taaran markkinat ja tunnelmallinen Joulunavaus ovat ohjelmassa vuosittain.

Kurkista nokiseen savupirttiin, vieraile Hetan mäkituvassa, tutki ovatko torpan koti- ja saunatonttu kotona ja kuuntele kuinka karjaa kutsuttiin.

Laurinmäen merkityt luontopolut sukeltavat jännittävien aarteiden metsään. Määkynmäen maisemien lisäksi näet juoksuhautoja, rautakautisen uhrilehdon ja uhrilähteen. Rauhaisa metsälaavu ja nuotiopaikka tarjoavat tauon.

Torpparimuseon monista tapahtumista Luontoaiheinen Kesänavaus, vanhan mu-

Keltaisen talon kulttuuritapahtumat ovat jo käsite. Tunnelmallinen 1913 rakennettu

talo tarjoaa ihanan keikkapaikan, johon artistitkin ihastuvat! Keltaisen talon kahvila on avoinna tapahtumissa ja kesäisin museon herkullisena taukopaikkana. Laurinmäen ajantasaiset aukioloajat ja tulevat tapahtumat löydät verkkosivuiltamme. Hakoistentie 371, Janakkala (03) 680 1280 www.janakkala.fi/Laurinmaki Facebook: @laurinmakitorpparimuseo


JANAKKALAN MUSEOT Janakkalasta löytyy monta pittoreskia pientä museota, joita ylläpidetään rakkaudella ja intohimolla.

Hyvikkälän kauppamuseo Kauppamuseo, nostalgiabensis, tehtaanmyymälä ja kahvinurkkaus. Satoja erilaisia pakkauksia 1900-luvun alusta 1970-luvulle.

Ida Aalberg-museo Leppäkosken ratamestarin talo on täydellinen harvinaisuus rautatierakennusten joukossa. Talo oli tulevan suuren diivan, näyttelijä Ida Aalbergin koti.

Napialan Wanha Koulu Vanhemmille vierailijoille matka koulumuistoihin ja nuorille kävijöille ikimuistoinen retki entisiin kouluaikoihin. Ryhmät ennakkovarauksella heinäkuuta lukuunottamatta toukokuusta syyskuuhun. Avoinna yleisölle myös tapahtumissa. Melkkolantie 242, Tervakoski @napialanwanhakoulu www.napialanwanhakoulu.info

Avoinna tilauksesta sekä 4.7- 28.7.2019 klo 11-17. Leppäkoskentie 400, Leppäkoski @idamuseo

Janakkalan Tietokonemuseo Laajin yksityinen alan museo Etelä-Suomessa — ja ainoa, jossa monet esillä olevat laitteet ja ohjelmat myös toimivat. Avoinna tilauksesta huhtikuusta syksyyn. Vehmaistentie 65, Vähikkälä 040 5061105 www.tietotila.com/museo

JANAKKALA

Avoinna sunnuntaisin klo 12-17 kesä-syyskuussa. Ryhmille tilauksesta Jokirannanpolku 9, Janakkala. @hyvikkalankauppamuseo www.jpmaalaushuone.fi/ sekatavarakauppamuseo

31


JANAKKALA

KIIPULASTA HYVINVOINTIA JOKAISELLE - kouluttaudu, kuntoudu, kokousta,

32

Kiipula Guest House

Kiipula Gardens

Majoitu ja vietä mukavaa ja aktiivista vapaa-aikaa Kiipula Guest Housessa. Kysy myös tarjousta ryhmämajoituksesta tai pidempiaikaisesta majoituksesta esimerkiksi remontin ajaksi. Ota yhteyttä puhelimitse 040 4563 060 tai sähköpostitse kiipula.guesthouse@kiipula.fi.

Maista avomaalla viljeltyjä luomuvihanneksiamme, -marjojajamme ja –hedelmiämme! Kasvihuoneessa kasvatamme kauden kukat sekä kurkut ja tomaatit. Tuotteitamme voi ostaa ympäri vuoden myymälä Miinantorilta sekä touko-kesäkuussa suoraan kasvihuoneesta. Eläinpihamme nelijalkaiset ystävät ilahduttavat vierailijoitamme. Miinantorin yhteystiedot: puh. 040 4563 185 tai miinantori@ kiipula.fi.

majoitu sekä nauti Gardensin kukkaloistosta!

Kiipulan yrityspalvelut Kiipulan yrityspalvelut tarjoaa tukea työssä kehittymiseen ja hyvinvointiin. Lisäksi tarjoamme hyvät puitteet kokouksille, seminaareille, koulutuksille, leireille ja erilaisille tapahtumille. Ota yhteyttä ja räätälöidään tarpeitanne vastaava palvelukokonaisuus: yrityspalvelut@kiipula.fi.

Kiipulantie 507 14200 Turenki www.kiipula.fi


ISO-HIIDEN KARTANO Meillä kesä maistuu paremmalta Makeat lajikkeet sesongin mukaan • mansikoita, vadelmia • pensasmustikoita, mustaherukkaa • herneitä, sokerimaissia Poimi marjasi itse tai osta ne valmiiksi poimittuna. Myynnissä on myös tilan omista marjoista tehtyjä täysmehuja ja kuohujuomia. Palveluksessasi on herkullinen aittakahviomme ja lapsien viihdykkeeksi metsäleikkipaikka sekä kotieläimiä. Ma-pe 9-20, la-su 9-18. 12.8. alkaen ma-pe 11-19, la-su 11-18. Mansikkapellontie 62, Turenki 03 688 3229 www.iso-hiidekartano.fi

Tervetuloa mansikkaan!

HARJULAN TILAN MAJOITUSPALVELUT Majoitu aidosti maalla Harjulan tilan vanhassa päärakennuksessa tai saunamökissä. Tila sijaitsee Saloisten kylässä, aivan Löyttymäen rajalla 24 km Turengista. Tarjoamme myös juhla- ja pitopalvelua, kesäisin juhlien käytössä on Valkoisen talon lisäksi navetanvintille rakennettu Kantrivintti.

JANAKKALA

Meille on helppo tulla ja parkkitilaa on runsaasti. Kuljetamme sinut poimimaan traktorivankkureilla.

Valkoinen talo 2 x 3 hh + lasten pinnasänky. Varusteltu vinttikeittiö, syöttötuoli, aulahuone, TV, yhteinen wc, alakerrassa saunatilat (max. 6 hlöä).

Saunamökki Parvella 5 makuupaikkaa + lasten matkasänky. Tupakeittiössä vuodesohva (2 hlöä). Varusteltu tupakeittiö, syöttötuoli, takka, pesukone, TV, wc, saunatilat (6 hlöä). Aikuiset 32€/hlö/vrk Alle 16 v. 12€/hlö/vrk sis. vuodevaatteet Löyttymäentie 762, 14200 Turenki 050 5432762 olli.loyttyniemi@kolumbus.fi / www.harjulantila.com

33


JANAKKALA

KEVÄTKARKELOT 18.5.2019

34

Kevätkarkelot täyttävät Turengin keskustan menolla ja meiningillä klo 11-15. Illemmalla on jatkot Suvirannassa. Kokemuksia, herkkuja ja ostoksia Hyvinvointitorilla, Makujen torilla ja Markkinatorilla.

Lapsille omaa ohjelma ja lavalla jumppaa, musiikkia ja tubettaja-stara! Mukana myös Hämeen Mobilistien upea autokavalkadi. www.janakkala.fi/kevatkarkelot

JANAKKALAN BAROKKI & LASTEN BAROKKI 28.–30.6.2019 Vanhan musiikin juhlaa Pyhän Laurin kirkossa ja Laurinmäellä

Pe 28.6. klo 20 ”In nomine” – musiikkia Henrik VIII:n hovista Taavi Oramo, tenori Helsingin Barokkiorkesterin gambayhtye La 29.6. klo 18 Musiikkia 1500–1600-lukujen Espanjasta Raúl del Toro, urut La 29.6. klo 20 Laurinmäki Kansanmusiikkia ja iltapalaa

Su 30.6. klo 18 Schubert Cecilia Bernardini, viulu Alexander Rudin, sello Aapo Häkkinen, fortepiano Su 30.6. klo 11-14 Lasten Barokki Barokkimatka –lastenkonsertti & muuta kivaa www.janakkalanbarokki.fi


WILLA GÖÖS Keskellä kantahämäläistä luontoa on paikka, missä voit viettää rauhassa yksilöllisiä perhejuhlia ja kokouksia. Vihkimiset ja ristiäiset pienessä tunnelmallisessa kappelissa antavat ainutkertaiset muistot.

Majatalo Willa Göösissä on 54-paikkainen juhlatila, oma kappeli, keittiö- ja saunatilat ja majoitus 37 henkilölle. Piha, uimaranta ja grillikatos ovat vieraiden käytettävissä.

JANAKKALA

Willa Göös sijaitsee entisen Klemolan kartanon mailla Rehakan kylässä lähellä Tervakoskea. Elisa Göös on toteuttanut unelmansa rakennuttamalla sukunsa maille Majatalo Willa Göösin ja oman kappelin vuonna 2002. Hän on luonut kulttuurimaisemiin paikan, mistä huokuu menneiden sukupolvien kunnioitus ja kiitollisuus. Paikan, missä ainutkertaisia ihmisten välisiä tunnekokemuksia eri tilaisuuksissa voi yhdessä jakaa.

35 Juhlatila, keittiö ja sauna 300 €/vrk Kappeli 90 €/vrk Majoittuminen 35 €/hlö/vrk Liinavaatteet 10 €/hlö

Asiakas vastaa ruokailuista joko valmistamalla itse tai käyttämällä pitopalveluyritystä. Pauninkulmantie 310, Rehakka,12400 TERVAKOSKI 040 503 1023, elisa.goos@willagoos.fi www.willagoos.fi


SANDWICH BROS Sandwich Bros on rento kahvila-ravintola Turengin ytimessä. Yrityksemme on erikoistunut tarjoamaan laadukasta ja monipuolista ruokaa ja kahvilatuotteita kansainvälisellä twistillä. Kaikki tuotteet on valmistettu paikanpäällä. Suosimme kotimaisia raaka-aineita sekä lähiruokaa aina kuin mahdollista.

JANAKKALA

Tarjoilemme lounasta (annoksina) klo. 1115 mutta ruokaa saa aukioloaikojen puitteissa, myös illalla. Listalla mm. hampurilaisia, salaatteja, sandwich-annoksia, uuniperunoita sekä viikoittain vaihtuvat specialit. Kaikki annokset kätevästi myös mukaan. Meidän kautta järjestyy myös pitopalvelu.

Tohvelantie 5, 14200 Turenki 045 1437022 Face: @sandwichbros.hameenlinna

36

RAVINTOLA BAMBU Vuoden 2018 keväällä avasimme Turengin ytimeen Janakkalan ensimmäisen thaimaalaisen ravintolan. Tarjoamme aitoja thaimaalaisia ruokia niin mukaan otettuna Drive in - luukulta kuin paikan päällä. Meiltä löytyy À la carte- listan lisäksi vaihteleva lounaslista jokaiselle arkipäivälle. Kattavan ruokalistan vuoksi ruokia löytyy varmasti jokaisen makuun.

Pienessä ravintolassamme on rento tunnelma, mikä luokin kuvan perinteisestä thaimaalaisesta katukeittiöstä .

Turengintie 2 14200, Turenki 03 688 1290 Facebook @BambuThaiFastFood

Kesällä Turengin lämpimimmällä terassilla voi nauttia auringon ja hyvän ruoan lisäksi oman pitäjän jäätelöä vuodesta 2019 alkaen.

Aukioloaikojemme vaihtelevuuden vuoksi ajankohtaiset aukioloaikamme sekä lounasajat löytyvät Facebook -sivultamme


TALLICAFÉ

–pieni palaa Italiaa Tervakoskella

Hurmaava Tallicafé tarjoilee käsintehtyjä herkkuja tunnelmallisessa historiallisessa miljöössä, Tervakosken kartanon vanhassa hevostallissa. Listalta löytyy muhkeita muurinpohjalettuja makealla ja suolaiselle täytteellä, pizzauunin avotulella paistettuja artesaanipizzoja napolilaiseen tyyliin, kahveja, italialaisia limuja ja talon rapaperivichyä.

”Aivan ihana paikka! Paljon kaikkea ihasteltavaa. Pizzat ja letut todella maukkaita. Loistavaa asiakaspalvelua ja ihana tunnelma ja hymy tarttui. Tänne palataan aivan varmasti toistekin! Kiitos hyvästä palvelusta!” Jätä kiire taaksesi ja astu sisään!

Tallicafé on avoinna toukokuusta syyskuulle ja se järjestää myös musiikki- ja vilttikirpputoritapahtumia. Seuraa Facebookia: @tallikahvila Kartanontie 6, 12400 Tervakoski @tallikahvila 050 3622900

JANAKKALA

Kahvilasta löytyy myös Lumotun navetan puodin pieni kesämyymälä; keramiikkaa, kynttilöitä, käsitöitä ja italialaisia ruokatarpeita.

37


JANAKKALA 38

SUVIRANTA TURENKI Letkeän meiningin kesäparatiisi Turengissa Hiidenjoen rannalla.

Vuokrattavana lauttasauna sekä sup-lautoja ja kanootteja.

Suvirantaan voit pistäytyä kahville, huurteiselle ja hampurilaiselle tai viihtyä koko illan karaoketansseissa ja elävän musiikin keikoilla.

Suviranta on pian avoinna ympäri vuoden!

Seudun komein terassi hellii auringonpalvojia, sateella pääset suojaan isojen katosten alle. Perille pääset niin junalla, moottoripyörällä kuin veneellä, vaikka Tampereelta saakka. Hiidenjoki on osa Vanajaveden vesireitistöä.

Seuraa meitä Facebookissa Turengintie 31, 14200 Turenki @ suvirantaturenki


JANAKKALA

KUUTAR-RISTEILYT Lähde tunnelmalliselle risteilylle Hämeenlinnan ja Turengin väliselle Hiidenjoelle tai jatka jokea peräti Kernaalanjärvelle saakka.

m/s Kulkuri Puurunkoinen vesibussi, maksimissaan 80 ap – risteilysuositus 50 asiakasta.

Herkullisen ruokailun puitteet voidaan järjestää joko laivalle tai johonkin mainioista rantakohteista, mutta anniskeluoikeuksia aluksella ei ole, joten alkoholijuomat toimittaa näille retkille aina tilaaja.

Risteilyt Vanajavedellä ja Hiidenjoella

Kerää nyt ryhmäsi kokoon ja vietä ensi kesänä elämyksellinen risteilypäivä lähellä, mutta silti uusista kokemuksista nauttien.

Hämeenlinnan satama Arvi Karistonkatu 8 13100 Hämeenlinna 0400 278881 risteilyt@kuutar.fi www.kuutar.fi

• Ensimmäinen tunti 495 € (sis. alv 10%) • Seuraavat tunnit 265 €/h (sis. alv 10%)

39


JANAKKALA 40

PUUHAMAA Kevätauringon ensisäteet kutittelevat Puuha-Nallen nenänpäätä. Säteet haluavat viestittää vielä uniselle Puuha-Nallelle, että on aika karistaa talviunen hiekat silmistä, venytellä tassut vetreiksi ja alkaa valmistaumaan uuteen tulevaan puuhakkaaseen kesään! Kesä on ehdottomasti Puuha-Nallen lempi vuodenaika! Kesä on aina täynnä lasten naurua, veden loisketta, iloisia pomppuja ja moottoriradan pärinää! Puuhamaan vesipuisto on yksi Suomen suurimmista vesipuistoista, ja siellä pulikointiin Puuha-Nalle ei kyllästy koskaan! Lukuisista liukumäistä Nalle valitsee välillä rauhallisemmat liu´ut, joskus taas on

riemastuttavaa laskea hurjaa mäkeä niin, että tekee mieli laittaa tassut silmien eteen jännityksestä. Porealtaassa voi rentoutua laskujen lomassa järvimaisemia ihastellen. Kun Puuha-Nallen vatsaa alkaa kurnia, Nalle suuntaa hänen mukaansa nimettyyn buffet-pöytään, jossa saa syödä maittavaa kotiruokaa vatsansa ihan niin täyteen kuin jaksaa! Tiesitkö, että Puuha-Nalle on myös taitava formulakuski? Se painaa mielellään tassun kaasupolkimelle ja nauttii vauhdin huumasta moottoriradoilla. Vauhtia piisaa myös liukumäissä, pomppulinnoissa ja karuselleissa! Puuhakkaan päivän päätteeksi Puuha-Nalle nauttii mielellään makoisaa

pehmis-jäätelöä, heilauttaa tassua ja katselee hymy huulilla lapsia, jotka lähtevät puuhakkaan päivän jälkeen iloisena kotiin! Moni on saanut matkamuistoksi myymälästä Puuha-Nalle-pehmolelun, jonka kanssa voi muistella kesän iloisinta päivää! Puuhamaa avaa porttinsa jälleen 8.6.2019, ja Puuha-Nalle toivottaa Sinutkin lämpimästi tervetulleeksi viettämään kanssaan puuhakasta kesäpäivää!

Vähikkäläntie 11, 12400, Tervakoski 020 5010 110 info.puuhamaa@puuhagroup.com www.puuhamaa.fi


JANAKKALAN MUSIIKKIPÄIVÄT 2019 Musiikka moneen makuun Janakkalan kevätilloissa TÄHTIARTISTI pe 8.3. Turengin liikuntahalli Siina ja taikaradio la 9.3.2019 klo 16 lastenkonsertti Turengin liikuntahalli Liput 5 €,

Sibbe-siskot ke 13.3. klo 18.30 (Liisa Hytti, Iina Sihvonen, Dóra Lukács ja Veera Tapanainen) Kiipulan Kustaanhovi Liput 20 € (sis.kahvit)

www.janakkalanmusiikkipaivat.com Siina

LAURINMÄEN JOULUNAVAUS 23.11.2019 Tästä alkaa joulun odotus! Tunnelmallinen joulukauden avaus torpparimuseon historiallisessa miljöössä, missä tontutkin viihtyvät. Huikea kattaus markkinamyyjiä, joilta voi ostaa persoonalliset joululahjat ja herkut joulupöytään. Nuotiotulen ääressä voi nauttia herkuista ja esityksistä. Keltaisen talon joulukahvila rauhoittaa kahvihampaan kolotuksen. www.janakkala.fi/joulunavaus

JANAKKALA

Jorma Hynninenja Ursula Hynninen su 10.3.2019 klo 17 Kirkkokonsertti Janakkalan Pyhän Laurin kirkko Liput 20 €

41


JANAKKALA 42

JANAKKALAN SEURAKUNTA Pyhän Laurin kirkko Tarinmaalla sekä kirkot Turengissa ja Tervakoskella kutsuvat sunnuntaisin mukaan messuun. Messuista ja seurakunnan muusta laajasta ja monipuolisesta toiminnasta saat tietoa www. janakkalanseurakunta.fi. 1500-luvun alussa rakennettu Pyhän Laurin kirkko on nuorin Hämeen keskiaikaisista kivikirkoista. Alkuperäinen sakaristo ja asehuone purettiin 1800-luvulla, ja kirkko muutettiin empiretyyliseksi ristikirkoksi. Kirkon itäpäätyyn rakennettiin tuolloin särmikäs sakaristo. Nykyinen kellotapuli on valmistunut 1785 ja kirkonkellot ovat 1600- ja 1700-luvuilta. Alttaritaulu on B.A. Godenhjelmin maalaus ”Jeesus ristillä” (1851). Kirkon sisätilat on korjattu täydellisesti 1990-luvun alussa. Kirkossa on vuonna 1993 käyttöönotetut barokkityyliset täysmekaaniset ja 40-äänikertaiset urut. Soitinta pidetään yhtenä Pohjois-Euroopan parhaana barokkiurkuna, jolla voi soittaa myös keskisävelvirityksellä.

Kirkkoa ympäröi kaunis hautausmaa, jonka käytäviä kulkiessa voi kuulla monisatavuotista historian havinaa. Pyhän Laurin kirkko on avoinna hiljentymistä ja tutustumista varten kesä-elokuussa su-pe klo 11-16. Tarkemmat aukioloajat päivitetään keväällä sivulle www. janakkalanseurakunta.fi/tiekirkko.

Rantalahti Seurakunnan leirikeskus Rantalahti palvelee ympäri vuoden niin kokous-, juhlakuin leirivieraita. Ammattitaitoinen ja joustava henkilökunta on valmiina palvelemaan ja toteuttamaan toiveita. Tilat ovat yhdessä tasossa. Rantalahden juhlasaliin mahtuu 100 ruokailijaa ja majoitusrakennuksessa on 54 vuodepaikkaa. Kesäaikaan vieraat nauttivat rantasaunan löylyistä.

JANAKKALAN SEURAKUNTA Juttilantie 2, 14200 Turenki 03 656 950 www.janakkalanseurakunta.fi www.facebook.com/ JanakkalanSeurakunta janakkalan.seurakunta@evl.fi

LEIRIKESKUS RANTALAHTI Rantalahdentie 70 14240 Janakkala 044 7656 967 www.rantalahti.com rantalahti@evl.fi


SUKSI SUOLLE! Janakkalan luonto tarjoaa huikeita näköaloja harjuilta ja linnavuorilta, kosteita soita pitkospuineen, viehättäviä melontareittejä, lukuisia uima- ja nuotiopaikkoja sekä erämaisemaa metsälampineen mutta yhtälailla myös valaistuja ulkoilureittejä reippailla jalkaisin ja hiihtäen. Tässäpä muutama retken väärtti kohde:

Mallinkaistenjärvellä on kunnan omistuksessa oleva metsäinen retkeilyalue, jossa retkeilijöiden käytössä on kolme laavua, yksi kota ja uimaranta. Järvenrantaa seurailevien polkujen varrella on monin paikoin hienoja jyrkkiä kallioita, kuten Valskerinkallio. Saparonniemellä kasvaa saarnia ja metsälehmuksia, jotka ovat luonnonsuojelulailla suojeltuja.

SUURISUO Suurisuo, Turenki Natura-ketjuun kuuluva arvokas Suurisuo on Etelä-Hämeen merkittävimpiä soita. Suokokonaisuus edustaa eteläsuomalaista keidassuota, jossa on kuitenkin myös aapasuon piirteitä. Suon luonto on monipuolista, laitamilla on korpia ja mäntyrämeitä, keskellä avosuota. Suurisuolla on useita uhanalaisia ja harvinaisia kasvija hyönteislajeja sekä lintuja. Suurisuolla on myös lintutorni ja mainioita marjastusalueita.

Raimansuo

RAIMANSUO Sälilammentie, Turenki Raimansuo on Suurisuon ohella toinen Janakkalassa oleva luonnontilainen ja rauhoitettu suokokonaisuus. Raimansuolla on upouudet pitkospuut ja sillat. Suo jää Janakkalan ja Hämeenlinnan puolella olevien pitkittäisharjumaastojen väliin, ja sen vieressä on kauniit lammet Likolampi ja Sälilampi.

Kaikki Janakkalan luontokohteet löydät osoitteesta www.janakkala.fi/luontoon

JANAKKALA

MALLINKAISTENJÄRVEN RETKEILYALUE Saureenintie, Löyttymäki

43


NAPPAA PARHAAT PALAT JA

TULE MEILLE!


loppi.fi riihimaki.fi janakkala.fi hattula.fi hausjarvi.fi


HISTORIAA HUOKUVA HATTULA Panssariprikaatin ja Japanissa saakka tunnistettavan Panssarimuseon kotikunta on Hattula kivenheiton päässä Hämeenlinnan keskustasta, moottoritien ja pääradan varressa. Pintaa raapaistessa valkenee Hattulan monipuolinen tarjonta erilaisille kohderyhmille. Kunnasta löytyy tasokkaita hotelli-, kokous- ja hyvinvointipalveluja tarjoavia toimijoita, erittäin monipuoliset golf- ja frisbeegolf-kentät sekä Parolannummen liikuntapuisto. Herkullisia paikallisia antimia on tarjolla laajalti, esimerkiksi Lepaan idyllisen viinitilan laadukkaat marjaviinit. Historiasta kiinnostuneet voivat tutustua vaikkapa keskiaikaiseen

pyhiinvaelluskohteeseen, Pyhän Ristin kirkkoon tai edellä mainittuun Panssarimuseoon. Keskustassa sijaitsee moderni, avointen oppimisympäristöjen Juteinikeskus erilaisine harrastusmahdollisuuksineen. Hattula tarjoaa mainiot puitteet myäs esimerkiksi pallolajeihin, ratsastusharrastukseen, veneilyyn, geokätköilyyn tai muuhun luonnossa liikkumiseen. Kunnan silhuettia kaunistaa upea Vanajaveden miljöö. Lue lisää: www.hattula.fi tai kysy viestinta@hattula.fi Sydämellisesti tervetuloa!


HATTULASSA TAPAHTUU 2019 22.1.

Tomi Paldaniuksen kitarakonsertti

14.4.

SPR:n ”Panssarivaunujoukot 100” -perinnekonsertti

5. - 9.6.

Perinteiset Hattula-Päivät

9.6.

Vanajaveden kulttuuriristeily

8.6.

Koko perheen airsoft-tapahtuma

24.7.

Tango del Norte -konsertti

15.-17.8. Lepaan messut

TULOSSA MYÖS: Asumisen tapahtuma 2019 Panssari CC Panssarimuseon Kewätsawutus Järjestöpäivä Jäätelöjuoksu joulunavaustapahtuma ja paljon muuta.

Seuraa tiedotustamme!

Kuva: Marko Vihriä


HATTULA 48

PANSSARIMUSEO Hämeen sydämessä Hattulan Parolassa sijaitseva Panssarimuseo tallentaa ja esittelee Suomen itsenäisyyden ajan panssari- ja panssarintorjuntajoukkojen perinteikästä historiaa. Panssarimuseo on suosittu koko perheen museo, joka tarjoaa kävijöilleen sotahistorian lisäksi tapahtumia ja elämyksiä. Museolla on perusnäyttelyn ohella vuosittain vaihtuvia erikoisnäyttelyitä eri teemoista. Tankkituvasta löytyy kahvio ja museomyymälä. Museo on avoinna: 1.5.-30.9. ma-su klo 10-18 (sulj. juhannusaattona) 1.10.-30.4. ma-su klo 10-15 (sulj. jouluviikolla)

TAPAHTUMAT 2019 23.2. Talvitapahtuma 1.5. Kevätsawutus 23.5. Korsulauluilta 29.6. Perhepäivä 3.8. Hobby Day 22.8. Korsulauluilta 12.10. Syystapahtuma Luennot kuukauden 1. tiistai (pl. touko-elokuu)

NÄYTTELYT 2019 Hattulantie 334, Parola 040 568 1186 toimisto@panssarimuseo.fi facebook.com/Panssarimuseo instagram.com/Panssarimuseo www.panssarimuseo.fi

Panssarijoukot 100 v - Renault F.T. Modele 1917 panssarivaunut saapuvat ja Tankkirykmentti perustetaan Panssarintorjunta Talvisodassa


LEPAAN KARTANO LUMOAA – kokousta, majoitu, juhli, sauno ja virkisty Lepaanvirran rannalla Tarjoamme kauniin ympäristön, jossa voit viettää kokouspäivän, perhejuhlat tai majoittua vaikka Rantahuvila Rantalassa. Meillä voit rentoutua savusaunassa, pulahtaa uimaan Lepaanvirtaan ja kruunata päivän illallisella. Historialliset puitteet, ensiluokkainen palvelu, upea järvi- ja puistomiljöö – Lepaan kartano lumoaa!

Tarkista ajankohtainen tarjonta nettisivuiltamme. Tervetuloa luonnonrauhaan Vanajaveden äärelle!

Lepaan Matkailu Oy / Lepaan kartano Lepaan Kartanontie 35B, 14610 Lepaa 044 241 6424 myynti@lepaanmatkailu.fi lepaanmatkailu.fi

HATTULA

Lepaan kartano ja muut Lepaan Matkailun palvelut on varattavissa ympäri vuoden. Tarjolla on kokous- ja juhlatiloja, saunoja sekä laadukasta majoitusta. Meillä voit viettää joulun ja juhannuksen sekä nauttia kartanoteatterista.

Ravintolamme tarjoaa kattauksia pitkin vuotta: lounaita arkeen ja juhlaan, sunnuntai- ja kesäbuffetteja sekä illallisia. Terassimme palvelee koko kesän.

49

HATTULAN SEURAKUNTA Nykyisin yli 7.600 jäsenen seurakunta on toiminut Hattulassa keskiajalta lähtien. Suurimman osan vuodesta pääkirkkona on Hattulan kirkko (Kirkkotie 29). Seinä- ja kattomaalauksistaan tunnettuun, lämmittämättömään Pyhän Ristin kirkkoon (Vanhankirkontie 41) voi tulla pääsiäisyön messuun 20.4.2019 klo 23 ja varsinkin kesällä.

Toukokuun lopulta elokuulle. Pyhän Ristin kirkko on avoinna matkailijoille päivittäin klo 11–17 (paitsi 21.-22.6.); sisäänpääsy ilmainen, opastus 6 €/aikuinen. Siellä on 30.6.–25.8.2019 jumalanpalveluksia sunnuntaisin klo 10 (paitsi 14.7.) ja musiikkia torstai-iltaisin (katso www.hattulanseurakunta.fi/tapahtumat).

Tervetuloa!

Seurakunnan toimistot:

Tyrvännön kirkko (Kirkkomäki 10, Tyrväntö) on avoinna tilaisuuksien aikana, kuten kesällä 2019 juhannuspäivänä 22.6. kello 12 ja Tyrvännön kirkkopyhänä 14.7. kello 10.

Hattulan seurakunta Pappilanniementie 9, 13880 Hattula 03 631 1520 (ma-to 9–13) hattula.seurakunta@evl.fi www.hattulanseurakunta.fi


PAROLAN ROTTINKI Parolan Rottinki suunnittelee, valmistuttaa ja tuo maahan korkealuokkaisia rottinki- ja puuhuonekaluja, joiden valmistuksessa kiinnitetään erityisesti huomiota ammattitaitoon, huolelliseen viimeistelyyn sekä laadukkaisiin raaka-aineisiin.

HATTULA

Mallistomme muuttuvat vuosittain ja pyrimme jatkuvaan kehitykseen. Tietyt klassikot ja kestosuosikit, kuten Lumikenkätuoli ja Riippukeinu, ovat kuitenkin säilyneet mallistossamme vuodesta toiseen - jo yli viidenkymmenen vuoden ajan. Laadukkaat rottinkihuonekalumme tehdään käsityönä kestävästä luonnonmateriaalista. Meillä on pitkät perinteet rottinkihuonekalujen valmistuksessa sekä materiaalituntemuksessa ja vaalimme niitä huolella. Palvelemme myymälässämme Parolassa sekä verkkokaupassamme osoitteessa: parolanrottinki.fi.

50

Hitsaajantie 3, 13720 Parola 03 6372 199 myynti@parolanrottinki.fi FB/IG: parolanrottinki www.parolanrottinki.fi Avoinna: ma-pe 9-17.


LEPAAN VIINI-, PUUTARHA JA GOLF Viini- ja puutarhamyymälä Kahvila & tilaviinibaari Golf Puutarha

HATTULA

Viini- ja puutarhamyymälä toimii kartanon 1930-luvulla rakennetussa kivinavetassa. Myymälästä voi ostaa Lepaalla valmistettuja tilaviinejä ja siidereitä. Oman tuotannon tomaatteja ja vihanneksia on tarjolla sesongin mukaan. Ryhmämatkailijoille on tarjolla monenlaisia ohjelmapalveluja mm. viininmaistiaisia sekä puutarha- ja historiakierroksia. Lepaa Golf on yhdeksän reikäinen perinteisessä peltomaisemassa polveileva, tasainen kenttä. Tasoitusvaatimuksena on Green Card. Kenttä sopii hyvin aloitteleville pelaajille.

epaan

51

Tiedustelut ja varaukset: lepaa-myynti@hamk.fi, 0400 398074 www.hami.fi/viinitila

viini & puutarha & golf

Viini- ja puutarhamyymälä


HATTULA 52

PETÄYS RESORT Rento ja huoleton lomahetki järvihotellissa

Rentouttava miniloma sopii vuoden jokaiseen ajankohtaan! Me Petäyksessä olemme suunnitelleet palvelumme toteuttamaan ikimuistoisen loman vuodenajasta tai säästä riippumatta. Tervetuloa rentoutumaan keskelle kauneinta järvimaisemaa, keräämään voimia luonnon kauneudesta ja mukavasta yhdessäolosta sekä nauttimaan monipuolisesta aktiviteettivalikoimasta sekä Hämeen mahtavista nähtävyyksistä. Meillä hupi kuuluu huonehintaan!

Petäyksentie 35, 14620 Tyrväntö hotelli@petays.fi +358 3 673 301 facebook.com/petaysresort instagram.com/petaysresort www.petays.fi


Kuva: Maiju Fors


HAUSJÄRVI – KESKELLÄ SUOMEN KASVUKÄYTÄVÄÄ Hausjärven tunnuslause kertoo kunnan keskeisestä sijainnista hyvien kulkuyhteyksien päässä, lähellä kaupunkeja ja kuitenkin luonnon ympäröimänä. Täällä turvallinen ja rauhallinen elämänmeno yhdistyy hämäläiskylien aktiiviseen toimintaan. Hausjärven kulttuurimaisemat ja Salpausselän harjut tarjoavat monipuoliset harrastusmahdollisuudet – vain tunnin päässä pääkaupunkiseudusta.

toimii Kotiseutumuseo ja Kotiseututalo Koskela ja Kolmilammen lavalla tanssitaan kesäsunnuntaisin. Lisäksi Hausjärvellä soudetaan joka vuosi heinäkuun kolmantena lauantaina Mommilanjärven Soutelu. Myös Ykslammen alueella Ryttylässä riittää tekemistä. Lammella voi uida, laavulla paistaa makkaraa ja ympäristössä patikoida tai pelata frisbeegolfia sekä treenata kuntoportaissa.

Turkhaudalla Miinan Montussa nautitaan kulttuurista, kirkonkylällä Hausjärven kirkon läheisyydessä

Tervetuloa Hausjärvelle!


HAUSJÄRVELLÄ TAPAHTUU 2019 23.1. Kuutamohiihdot, Ryttylän Ykslammilla 3.3.

Kallen Laturetki, välillä Oitti – Hikiä

4.5.

Tutustu Hausjärveen – palvelumessut, Oitti

9.6. Kylärinki-pyöräily 5.-7.7. Kansanlähetyspäivät, Ryttylä 20.7.

Mommilanjärven Soutelu (30.) ja Mettäkulman lenkki, Haminankylä Hausjärvi Love, Mommilanjärven soutustadion, Haminankylä

3.8.

Oitin Markkinat, Oitti

28.11. Joulunavaus, Oitti / Hausjärven Yrittäjät Muutokset mahdollisia

Hausjärven kunta Keskustie 2-4, 12100 Oitti puh. (019) 758 6505 hausjarvi@hausjarvi.fi www.hausjarvi.fi


LEPOLAN TALO

HAUSJÄRVI

Lepolan Talo on tilausravintola, jossa voi pitää mieleenpainuvat juhlat, kokoukset ja muut tilaisuudet. Järjestämme myös avoimia tapahtumia ja pidämme kesäkahvilaa. Tervetuloa!

56

Lahtisen Juhlatilat Oy Kappalaisentie 49, 12210 Hausjärvi 050 3070 101 info@lepolantalo.fi www.lepolantalo.fi

MOMMILAN KYLÄPUOTI

TAPAHTUMAT:

Mommilan Kyläpuodissa koet nostalgisen aikamatkan kyläkauppojen ja baarien historiaan.

13.6. Maitolaiturin Laulut 1

1960-1970 -lukujen tyyliin sisustetussa kahvila-baarissa on n.30 asiakaspaikkaa, ja tarjolla on kahvin, virvokkeiden ja leivonnaisten lisäksi maankuulua 3kaverin jäätelöä. Kyläpuodin entiseen maitohuoneeseen on rakennettu ainutlaatuinen kyläkauppamuseo ja ulkorakennuksessa sijaitsee vanhan tavaran myymälä.

1.8.

Vuonna 1898 rakennettu kauppakiinteistö sijaitsee historiallisen Mommilan kartanon mailla.

1.5.

Vappuajelut

8.6. Kyläkauppapäivä 25.6. Vanhojen ajoneuvojen ilta 18.7. Maitolaiturin Laulut 2 Naisten ilta

31.8. Venetsialaiset

Kordelinintie 64, Hietoinen (Hausjärvi) 045 6756 191 kylapuoti@kaikkeavanhaa.fi Avoinna toukokuu-syyskuu Ks.tarkemmat aukiolot: www.kaikkeavanhaa.fi


NIKLANDIA Niklandia on luonnonkaunis ja rauhallinen alue Hausjärvellä, vain tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta. Olemme auki ympäri vuoden ja tarjoamme mökkien vuokrausta sekä tähän kuuluvia oheispalveluita. Mahdollista on päästä kokemaan esim. savusaunan pehmeät löylyt, rentoutua kuumakylpyaltaassa tähtitaivasta katsellen tai mitata omat taidot sup-laudalla meloen.

Ruokapalvelut järjestyvät omasta keittiöstämme tilauksesta.

Honkarannantie 92 12100 Oitti 040 824 4153 niklandia@niklandia.fi www.niklandia.fi

HAUSJÄRVI

Kokouspalveluita järjestämme maks. 20 hengelle mökkitunnelmassa, rauhallinen luonto ympärillä.

MOMMILANJÄRVEN SOUTELU Mommilanjärven soutelut täyttävät 30vuotta ja sitä juhlitaan tänä vuonna isosti lauantaina 20.7.2019.

57

Soutelustadionilla järjestetään koko päivän kestävä tapahtuma, joka alkaa perinteiseen tapaan souteluilla ja jatkuu klo 18 Hausjärvi Loven merkeissä. Päivän aikana soutelustadionilla esiintyvät muun muassa Riikka Jaakkola, Pete Tolonen ja Lotta Skog duo. Illalla lavan valtaavat Love-tapahtumien housebändi The Indigo sekä myöhemmin keväällä julkaistavat artistit. Ilmoittautuminen souteluihin ja samana päivänä järjestettävään juoksutapahtu-

maan, Mettäkulman lenkkiin on käynnissä osoitteessa www.mommilanjarvensoutelu.fi. Seuraathan meitä myös Facebookissa ja Instagramissa, niin tiedät ensimmäisenä mitä tapahtuu. Tapahtumiin vapaa pääsy!

Soutelustadionin löydät osoitteesta Pollinmaantie 112130, Hausjärvi


HASSU TAI HIENO, TUNNELMA TAI KOMMELLUS, MAISEMA TAI VAIKKA MAKU! MISSÄ KÄVIT? MITÄ NÄIT? MITÄ KOIT?

Osallistu kuvakisaan Facebookissa ja Instagramissa #PARHAATPALAT ja voita mukavia palkintoja ! - arvonta kuukausittain!

hämeen parhaat palatTULE JA KOE!

hämeen parhaat palat


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.