LURPPA 4/2019

Page 1

LURPPA Lounais-Suomen Spanielikerhon jäsenjulkaisu 4/2019 Hypokoira Mimmi Kissa vieköön! TOKOn SM-kisat Turun lemmikkiasema... ... ynnä muuta mukavaa ja rentouttavaa joululuettavaa!

LURPPA 4/2019

1


Kansi: Risto (Shaikaros Lion King ) & Roope ( Margate Undercover Boss); kuva: Marika Mikkolanaho

Joulun aikaa ja taikaa On aika lukea tämän vuoden viimeistä Lurppaa. Mennyt vuosi on kulunut monenmoisien eri tapahtumien ja asioiden kanssa. Nyt kun tätä lehteä kootaan nippuun on pitkä postilakko juuri päättynyt. Toivotaan, että Lurppa lehti ehtii jokaisen spanielin kotiin ennen joulua. Toivomme, että olemme saaneet tarjota jäsenillemme antoisia lukuhetkiä vuoden mittaan. Ensi vuoden numeroita on jo alustavasti suunniteltu. Laittakaa ihmeessä toiveita sekä palautetta meille. Jotta saadaan jäsenillemme mukava Lurppa-lehti. Nyt on taas aika rauhoittua hetkeksi, nauttia joulun ajasta, viettää sitä kuka mitenkin. Viettäkäämme aikaa rakkaidemme ja ystäviemme kanssa. Hengähtäkäämme hetki ja nauttikaamme. Ensi vuosi onkin kerhomme 55-vuotisjuhlavuosi. Katsokaamme mitä se tuo tullessaan! Haluamme toivottaa kaikille Hyvää ja Rauhallista Joulua sekä oikein Hyvää Uutta Vuotta 2020!

pj. Merja Saastamoinen, Lurpan pt:t Annika Kontturi-Salmi ja Mari Salminen

2

LURPPA 4/2019


LOUNAIS-SUOMEN SPANIELIKERHO RY:N JÄSENJULKAISU TOIMITUS Annika Kontturi-Salmi, Mari Salminen Taitto: Ari Suramo AINEISTO lssk.lurppa@gmail.com Ilmestyy neljä kertaa vuodessa: 1/2020 helmikuu aineistopv 12.1. 2/2020 kesäkuu aineistopv 11.5. 3/2020 syyskuu aineistopv 10.8. 4/2020 joulukuu aineistopv 9.11. Painosmäärä 230 Painopaikka: Painosalama

ILMOITUSHINNAT Kaikki neliväri-ilmoituksia 1 sivu 120 €, 1/2 sivua 65 €, 1/4 sivua 40 €; ALV 0 % Vuosisopimushinnat Ilmoitus kahteen lehteen –15 %, neljään lehteen –30 % Jäsenhinnat 1 sivu 55 €, 1/2 sivua 30 €, 1/4 sivua 20 € Haastattelun/artikkelin yhteydessä logo ja yhteystiedot 20 €, jäseniltä 10 € JÄSENILLE ILMAISET In memoriam, valioilmoitus, koiran 10-vuotisonnittelut, näyttely- ja koetulokset. Huom! Pentu- ja astutusilmoitukset ovat maksullisia. Kuva näyttely- tai koetuloksen yhteydessä 5 €.

Tee koirallesi pannukakku! – 500 g jauhelihaa (voi olla myös sisäelinsosetta tms) – 3 dl jauhoja (vehnättömälle perunajauhoja, maissijauhoja sekä mantelijauhetta) – 3 dl vettä (vehnättömässä versiossa vähennä tätä määrää ja lisää viimeisenä) – 3 rkl perunajauhoja – 4 munaa Sekoita kaikki aineet sekaisin esim. monitoimikoneessa tai vatkaimella. Massan tulee olla melko napakkaa, ei täysin löysää. Sisäelinsose tekee massasta nestemäisempää kuin jauheliha. Kaada leivinpaperin päälle pellille ja paista 150–180 °C, kunnes massa on täysin hyytynyt. Leikkaa paloiksi jäähtyneenä pizzaleikkurilla ja pakasta irrallisina paloina. Pussita jäisenä ja ota kerralla aina yhtä treeni-/leikkikertaa varten namit. Sulaneita paloja ei pidä pakastaa uudestaan, mutta ylijääneet voi käyttää ruoan lisukkeena.

– Vivi Aaltonen

LURPPA 4/2019

3


Hypokoira Mimmi TEKSTI JA KUVAT: MARITA NISULA Meillä koiraihmisIllä on yleensä jossain kohtaa ”elämäni koira”. Minulla on Mimmi (Strongline´s I Have A Dream), labradorinnoutaja, hypokoira, henkivartijani ja hengenpelastajani. Minulla on 1-tyypin diabetes, ja Mimmi on koulutettu ilmaisemaan matalat verensokeriarvoni ennen kuin alan sekoilla tai pahimmassa tapauksessa menetän tajuntani ja henkeni. Hankin Mimmin kuusi vuotta sitten ja koulutin hänet itse hypokoirakoulussa. Koulutus kesti puolitoista vuotta, eli Mimmi on virallisena, liivillisenä hypokoirana kulkenut mukanani yli neljä vuotta. Silloin hypokoiria oli Suomessa noin 15, joten Mimmi on lajissaan edelläkävijänä opettanut varsinkin Varsinais-Suomeen positiivista suhtautumista liivilliseen koiraan. Vuosien aikana Mimmi on osoittautunut korvaamattomaksi elinkumppaniksi. Kaikenlaisia hassujakin juttuja meille on sattunut; Mimmiä on luultu opaskoiraksi tai hän on äkkiarvaamatta pysähtynyt lenkillä ilmaisemaan vieraan sokeriarvoja, kieltäytynyt kulkemasta portaista, jolloin jouduin kantamaan hänet kaksi kerrosta, vaikka kotonakin on avoportaat. Mimmi on luonteeltaan välillä aikamoinen jääräpää, tyypillinen labradorineiti.

YLLÄ: HYPOKOIRA MIMMI HERÄTTÄÄ JA TUO MITTAUSVÄLINEITÄ. ALLA: MIMMI RAVINTOLASSA, ALINNA: MIMMI TYKSISSÄ.

Mimmi kulkee mukanani lähes kaikkialla. Olemme jo tuttu näky Turun kaupunkikuvassa. Käymme ravintoloissa, teattereissa, ostoskeskuksissa ja usein Tyksin eri osastoilla. Mimmi on ensimmäisenä koirana asunut Tyksissä kanssani 2,5 viikkoa ollessani kuntoutuksessa. Turun kauppatori ja jokiranta ovat ehdottomia lempipaikkojamme. Jatkuvana ongelmana on ihmisten tietämättömyys, miten työssä olevaan koiraan suhtaudutaan. Koiraan ei saa koskea, EI!! Katsekontaktia pitäisi välttää ja puhumista koiralle, huhhuh! Näistä asioista joudun oikaisemaan kanssakulkijoita lähes päivittäin. Onneksi Mimmi on itse rauhallisuus eikä reagoi herkästi ulkopuolisten hölmöilyihin. Suurimman turvan koen ollessani yksin liikkeellä, kotona tai mökillä. Vaikka Mimmi on neljän koiran ja kahden ihmisen lauman jäsen, hän muistaa työnsä, joka ei rajoitu vain liivilliseen aikaan, vaan on todellisuudessa 24/7-työtä. Diabetekseni on hieman hankala koko haiman puuttu-

4

LURPPA 4/2019


Perusterveen ihmisen haima tuottaa insuliinia ja korjaa verensokeria sitä mukaa kun elimistöön tulee ravintoa/sokeria. Toisaalta terveen ihmisen elimistö varastoi sokeria maksaan, ja pitkän paaston tullessa luovuttaa sokeria elimistön käyttöön sieltä. Diabeetikon haima ei insuliinia tuota, ja tästä syystä insuliini tuodaan kehoon pistoksilla. Diabeetikon maksa ei varastoi sokeria samassa määrin, vaan diabeetikko pissaa ylimääräisen sokerin pitkälti pois. Tästä syystä hyvin matala verensokeritaso on diabeetikolle aina hengenvaarallinen tila. Hypokoiria koulutetaan Hypokoira ry:n toimesta. Koulutus aloitetaan jo pentukoiralla, ja jos kouluttaja kouluttaa koiran, diabeetikon perhe on aina mukana jo koulutusvaiheessa, jolloin koira sopeutuu elämään perheessä. Hypokoirat toimivat hyötykoirina ja saavat näin ollen koulutuksen jälkeen käyttöönsä liivin, joka oikeuttaa ne kulkemaan kaupoissa, ravintoloissa ja muualla, jonne koirat eivät normaalisti ole tervetulleita. •

Minkälainen koira soveltuu hypokoiraksi? • Koiran pitää omata mahdollisuus valmistua hypokoiraksi ja olla terve. • Ennen koulutusta koiralta vaaditaan eläinlääkärin lausunto terveydestä. • Rokotukset on oltava voimassa ja on hyvä, jos koira on madotettu ennen koulutuksen alkamista. • Koira ei saa olla aggressiivinen. • Koiralla pitää olla hyvät sosiaaliset taidot. • Koiran on hyvä olla ihmisläheinen. • Koiran täytyy osata rauhoittua.

misen vuoksi, minkä vuoksi Mimmi tarkkailee minua aika tiiviisti ja ilmaisee matalia sokereitani useita kertoja päivässä. Alun perin olen opettanut Mimmin ilmaisemaan laskevat sokerini tönimällä kuonollaan sormiani. Mimmi on kehittänyt erinäisiä keinoja saadakseen tarvittaessa huomion: ensin kärsivällisesti tökkii sormiani, sitten puree niitä, koettaa kiivetä syliini ja viimeisimpänä keksintönä noutaa pöydältä oma-aloitteisesti verensokerinmittausvälinepussukan, että hei nainen tee jotain!! Hän hakee huomiotani, kunnes ymmärrän tilanteen. Mimmi on toki opetettu pyynnöstä hakemaan minulle sokeripitoista juotavaa tai syötävää sekä mittausvälineitä. Yöt ovat asia erikseen, sillä Mimminkin pitää nukkua ja hän nukkuukin sängyssä, vieressäni. Olen aika heräämätöntä sorttia, joten tällöin Mimmi tarvitsee kaikenlaisia keinoja, repii peittoa, hyppii mahani päällä ja ah niin ällöttävästi tunkee kielensä suuhuni, johon tietää minun satavarmasti heräävän. Mimmi on myös läppäissyt tassulla minua kasvoille niin, että luulin silmän mustuvan, ja juu: heräsin kyllä. Huomaatte, että hypokoiran elämä ei aina ole kovin helppoa. Mimmi on kuitenkin sinnikäs eikä anna periksi. Osana tähän vaikuttaa ilmaisun palkkana saatava lihapulla, tietenkin. Vastapainona vaativalle työlle hänellä on myös harrastuksia, MEJÄ ja nome ovat suosikkeja, agilityä ja vepeäkin on kokeiltu. Oman koiralauman kanssa uiminen ja leikki ovat kuitenkin parhainta rentoutumista hänelle. Ja kun Mimmi voi hyvin, olen minäkin turvassa! • Mikä hypokoira? • Hypokoira toimii diabeetikon tukena ilmaisemalla matalan verensokerin eli hypoglykemian laitteita ja diabeetikkoa itseään nopeammin. • Sertifioidut hypokoirakoulutukset järjestää Suomessa Hypokoira ry. • Suomessa työskentelee 79 virallista hypokoiraa, jotka tunnistaa sinisestä liivistä.

HYPO = HYPOGLYKEMIA = MATALA VERENSOKERI, JOKA VOI OLLA INSULIINIHOITOISELLE DIABEETIKOLLE HENGENVAARALLINEN.

TEKSTI: VIIVI AALTONEN

LURPPA 4/2019

• Virallinen hypokoira saa kulkea avustaja- ja opaskoirien tapaan myös elintarviketiloissa, kuten kaupoissa ja ravintoloissa. • Diabeetikot hankkivat itse koulutettavan koiran ja myös itse maksavat sen kouluttamisen, sillä yhteiskunta ei tue hypokoiran hankkimista tai kouluttamista.

5


Kissa vi

eköön!!

Hei kaikki Lurppikset!

”Mikä haju tänne tuli? Mikä ääni tuo oli? Ei se ainakaan haukkunut?!”

”Miksi makuuhuoneen ovi on kiinni? Ei päästäkään äipän kanssa makkariin nukkumaan!” POJAT! Meille muutti Franz-poika 6.4.2019! ”Mikä Franz?” Kissa siis, niin kuin meidän Albert-kissa. ”Albert juu, mihin se muuten hävisi?” Hän oli todella sairas. ”Ok, Albert oli mukava. Onko Franz mukava?” En tiedä, se riippuu teistä, minulle se on.

Ostin ylimääräisen koiraportin että saisin Franzin erilleen koirista ja toisin päin. Franz oli aluksi pääsääntöisesti makuuhuoneessa. Halusin rakentaa ensin Franzin ja minun välistä suhdetta, niin että hän oppisi luottamaan minuun. Kotona ollessani pidin koirat toisella puolella koiraporttia, joten Franz saisi tulla makuuhuoneesta eteiseen rauhassa. Ajattelin että mennään päivä kerrallaan. Vaikka koirat olivat tottuneet kissaan, niin tilanne oli uusi. Nyt oli koirat ensin ja kissa tuli jälkeenpäin. S illoin aikaisemmin oli Albert-kissa ensin, ja koirat tulivat jälkeenpäin. Ensimmäinen viikko meni makuuhuoneessa ja eteisessä koiraportin rajoittamassa tilassa. Koirat olivat tietysti uteliaita ja tarkkailivat kissaa portin toiselta puolelta. Toisella viikolla kissa meni lähemmäs porttia haistelemaan koiria. Koirat olivat nätisti ja antoivat Franzin haistella. Heti kun yksi koirista liikkui, Franz säikähti ja juoksi takaisin makuuhuoneeseen. Vielä nukuttiin kissan kanssa kahdestaan makuuhuoneessa.

6

LURPPA 4/2019


Kolmannella viikolla annoin vanhemman koiristani haistella Franzia sylissäni. Kaikki meni hyvin ja Franz oli rauhallinen. Pari päivää myöhemmin annoin nuoremman ja villimmän koirani haistella Franzia. Komensin koiraa muutaman kerran olemaan nätisti. Myös se meni yllättävän hyvin. Franz oli kasvanut neljässä viikossa sen verran, että rupesi hyppäämään omatoimisesti portin yli. Yks kaks se oli koirien seassa. Koirat olivat ihmeissään, mikä kenguru meille muutti? Yhtä nopeasti Franz oli taas toisella puolella porttia. Siitä se sitten lähti, Franz tuli omatoimisesti keittiöön ja ruvettiin nukkumaan kaikki makuuhuoneessa, niin kuin ennenkin. Jos koirat alkoivat jahtaamaan kissaa, ruiskutin vettä heidän päälleen ja kielsin. Se tuntui olevan tehokkain ja lempein keino. Kuukausi meni ennen kuin kissa tottui koiriin. Tänä päivänä meillä yhteiselo on mutkatonta ja sulassa sovussa. • (Franz on rodultaan Maine Coon Easylife’s-perheestä, kasvattaja Pia Peltola Merimaskusta)

TEKSTI JA KUVAT: UTA KORNBLUM (sivun 6 yläreunan clipart-kuvat: pngtree)

LURPPA 4/2019

7


www.kennelrehu.fi

Koirat kehhuu KennelRehhuu!

Joulun vaarat Pidetään koirasta loitolla tänäkin jouluna

Kennel-Rehulta edullisesti: • pakastetut liha- ja kalatuotteet • luut & rustot • kypsät lihatuotteet • teollisuuden tuotteet • kuivatuotteet ja kasvikset • öljyt ja lisäravinteet Kaikki pakasteliha -ja luutuotteemme ovat 100 % suomalaisia!

un Kennel-Reh :

it kestosuosik iha Jauheluta) a (sika-n 2€ 10 kg, 2

LOHI,

( jauhe

ttu)

10 kg, 1

8€

kalkkuna (jauhettu)

10 kg, 30 €

Katso kaikki tuotteet osoitteesta kennelrehu.fi!

1. TILAA TUOTTEET verkkokaupasta tai soita tilaus puh. 05 343 10 31

2. NOUDA TILAUS jakeluautolta. Reitit & aikataulut: www.kennenrehu.fi

TEHTAANMYYMÄLÄMME PALVELEE: ma-pe 8–17, la 10–14 Teollisuuskuja 7 49220 Siltakylä, Pyhtää Myymälän puh. 044 7750 202

8

"Koirat kehhuu kennel rehhuu!"

www.kennelrehu.fi

• kynttilät • suklaa • joulukukat • kinkku • kinkun rasva • kalojen ruodot • Xylitol-karkit • alkoholi • lääkkeet Lurppa 4/2018 kertoi aiheesta jo tarkemmin. Jos kuitenkin kävisi niin, että jostain syystä koiran kanssa olisi saatava apua eläinlääkäriltä, Turun alueella päivystys joulunkin ajalle on sovittu seuraavasti: Lemmikkieläinpäivystys (maakunnallinen) Varsinais-Suomen kunnat järjestävät yhteisen lemmikkieläinpäivystyksen koko Varsinais-Suomen alueella. Pieneläinpäivystystä hoitaa 01.01.2018 alkaen Raisiossa sijaitseva Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy, osoitteessa Purokatu 3, 21200 RAISIO. Päivystysklinikalla on nykyajan vaatimusten mukaiset laitteet ja hoitomahdollisuudet. Pieneläinpäivystyksen puhelin: 0600 124 44 (0,50 €/min + ppm). – Vivi Aaltonen

LURPPA 4/2019


Agilitytoimikunta esittäytyy: Riitta Olen Riitta Paganus. Spanielikerhoon liityin ensimmäisen kooikerini Roosan myötä vuoden 2004 tienoilla. Aktiivisemmin olen ollut mukana lähes 10 vuotta, ensin agilitytoimikunnassa, sitten hallituksessa, ja jäsensihteerin + rahastonhoitajan pestitkin ovat jotenkin päässeet minulle siirtymään. Koirarotuni on kooikerhondje, joita minulla on kotona neljä. Kaikkien kanssa on harrastettu agilityä omaksi iloksi, kisaamaan asti ei olla päästy. Monenlaista muutakin on koirien kanssa puuhasteltu omaksi iloksi, mutta ainoastaan näyttelypuolella on saatu tuloksiakin aikaan. Harrastan myös pienimuotoista kasvatusta kennelnimellä Roosnell. Oili Olen toiminut muutaman vuoden ajan agilitytoimikunnan puheenjohtajana. Rhodesiankoirani Iiron kanssa etenimme kolmanteen luokkaan asti ja ehdimme kisaamaan reiluy kolme vuotta, kunnes Iiron oli aika jättäytyä eläkkeelle 9,5 vuoden ikäisenä. Tällä hetkellä harjoittelen Riitan Rosikoiran kanssa, ja olemme ehtineet jo käymään muutamassa möllikisassa. Teija Olen Teija Korpela. Minulla on kaksi kooikkeria Viola ja Lillan. Kerhoon tulin kasvattajan suosituksesta. Jäsenenä olen ollut yhdeksän vuotta. Toimin myös MEJÄn parissa. Katja Neljäntenä taustalla häärään minä, Katja Nortunen-Illman ja toimin myös MEJÄ-toimikunnassa, jonka esittelyssä kerron itsestänikin tarkemmin. Kerhoon päädyin cockeri-Karan myötä vuonna 2012 ja toimikuntiin eksyin vähän myöhemmin. Tällä hetkellä koiraharrastukset ovat pienellä tauolla perheeseen syntyneen toisen lapsen vuoksi.

Tottelevaisuuskoetoimikunta esittäytyy: Tottelevaisuuskoetoimikunta järjestää jäsenille sekä arkitottelevaisuuskoulutusta että kilpailuvalmennusta, koulutukseen liittyviä luentoja ym. Toimikunta on pyrkinyt järjestämään ainakin yhden tottelevaisuuskokeen vuodessa, mutta TOKO-harrastus on hiipunut täällä Varsinais-Suomessa, joten viime aikoina ei ihan joka vuosi tottelevaisuuskoetta ole järjestetty. Toivottavasti harrastus elpyy ja voidaan jatkossa taas järjestää ystävyysottelut Auran Nuuskujen ja Turunmaan Kennelyhdistyksen kanssa. Tänä vuonna olimme mukana järjestämässä TOKO-SM-kisoja Paimiossa. Toimikunta on ollut myös järjestämässä Piian Pystiä muiden toimikuntien kanssa. Piian Pysti on leikkimielinen kilpailu, joka järjestetään keväällä. Syksyllä on ollut epävirallinen tottelevaisuuskoe ulkokoulutuskauden päätteeksi. Valitettavasti kilpailua ei ole useampaan vuoteen järjestetty osallistujien vähyyden takia. Åsa Olen Åsa Liljeqvist ja ollut yli 30 vuotta kerhon jäsen. Oma rotuni on villakoira, vaikka olenkin ”eksynyt” spanielikerhoon. Spanielikerhon toiminta kiinnosti silloin kun liityin jäseneksi. Nykyisen, pian 13 vuotta täyttävän isovillakoirani kanssa olen harrastanut TOKOa, näyttelyitä, agilityä ja vähän jäljestystäkin. Sihteerinä kerhossa olen toiminut yli 10 vuotta. Tottelevaisuuskoetoimikunnan vetäjänä olen toiminut muutamia vuosia ja tottelevaisuukoulutusohjaajana useita vuosia. Olen myöskin ollut mukana monessa kerhon näyttelytoimikunnassa. Ulla Olen Ulla Liljeqvist, ja olen muutaman vuoden ollut TOKOtoimikunnan jäsen. Tottelevaisuuskoulutusohjaajana olen toiminut siitä lähtien, kun liityin kerhoon yli 30 vuotta sitten. Alkuaikoina olin mukana järjestämässä MEJÄ-kokeita, metsästyskokeita ja taippareita. Olen ollut monta vuotta mukana näyttelyissä erilaisissa tehtävissä. Oma rotuni on villakoira, jonka kanssa olen harrastanut TOKOa, näyttelyitä, agilityä ja jäljestystä. Olen myös kokeillut rally-tokoa. • TEDDY, VILLAKOIRAKERHON TOKOMESTARI 2014, JA OHJAAJA ÅSA LILJEQVIST

KUVA: RON ARMSTRONG

LURPPA 4/2019

9


TOKO-SM-kisat 2019 TEKSTI JA KUVAT: ULLA LILJEQVIST

Kaksi vuotta sitten, eli elettiin vuotta 2017, Suomen Palveluskoiraliiton TOKO-työryhmä oli sitä mieltä, että seuraava tottelevaisuuden Suomen mestaruuskilpailu tulisi järjestää Varsinais-Suomen Kennelpiirin alueella. Edellisen kerran koe järjestettiin täällä vuonna 2007. Ensin kukaan ei oikein ottanut asiaa todeksi, mutta kun sinnikkäästi sieltä päin painostettiin, Varsinais-Suomen Kennelpiirin TOKO-vastaava lähetti kaikille meidän kennelpiirin alueella TOKOa harrastaville yhdistyksille kyselyn, mitä mieltä ollaan asiasta. Neljä yhdistystä ilmoittautui mukaan: Auran Nuuskut, Lounais-Suomen Spanielikerho, Turun Käyttökoirakerho ja Turunmaan Kennelyhdistys. Koetoimikuntaan pyydettiin kolme henkilöä jokaisesta neljästä yhdistyksestä. L-SSK:n edustajat olivat Marja Kouvonen, Saana Lehtinen ja Åsa Liljeqvist. Toimikunta piti ensimmäisen kokouksensa toukokuussa 2018, jonka jälkeen kokoonnuimme noin kerran kuussa. Ensimmäinen ja ehkä tärkein tehtävä oli päättää kokeen ajankohta ja hakea paikka, jonne saadaan mahtumaan 8–9 kehää. Tottelevaisuuskehä on isompi kuin näyttelykehä, joten se asettaa omat haasteensa paikan suhteen. Palveluskoirien SM-kisat on järjestetty useampana vuonna Paimion keskusurheilukentällä, joten päätettiin Tulokset löytyvät Suomen Palveluskoiraliiton koeohjelmasta Virkusta, www.virkku.net.

kysyä sitä myös TOKO SM-kisan kilpailupaikaksi. Kokeen ajankohdaksi valittiin 3.–4.9. Turun Käyttökoirakerho oli mukana järjestämässä palveluskoirien SM-kisoja samalla kentällä, joten heidän tehtäväkseen jäi koepaikan varaaminen. SM-kokeeseen kutsuttavat tuomarit päättää Palveluskoiraliitto, mutta toimikunta lähetti oman toivomuksensa liittoon, jonka palveluskoiraliitto pitkälti hyväksyikin toimikunnan esittämässä muodossa. Toimikunnan tarkoituksena oli löytää tuomarit mahdollisimman läheltä, jotta matkoista ei tulisi ylimääräisiä kustannuksia. Seuraavana vuorossa oli sponsorien, palkintolahjoituksien ym. hankinta. Toimihenkilöiden hankkiminen oli yksi suurimmista urakoista. Jokaiseen kehään tarvittiin liikkeenohjaaja sekä kaksi henkilöä, joista toisen piti olla TOKO-koetoimitsijakortin omaava. Koepaikan rakentaminen aloitettiin perjantaina. Talkoolaiset pyydettiin Paimioon perjantaina klo 18.00. Toimikuntalaiset olivat aloittaneet jo 16.30 Kennelpiirin varastoista ja pakanneet kaikki teltat, kehätarvikkeet, palkinnot, toimistotarvikkeet sekä toimihenkilöruokailuun ym. tarvittavan materiaalin autoihin. Toimikunnalle tuli päivään pituutta jo ihan kiitettävästi heti perjantaina, kun viimeisimmät olivat kotona vasta noin klo 22. Aikaa menee, kun kehät rakennetaan, teltat pystytetään, palkinnot järjestetään sekä toimisto ja toimihenkilöruokailu laitetaan kuntoon viikonloppua varten. Kun muut lähtivät kotiin nukkumaan, paikalle jäi yövartiointiin kaksi henkilöä koirineen. Parkkihenkilökunta tuli paikalle jo klo 6.30 ja muu henkilökunta aloitteli klo 7–8 välillä. Eläinlääkärintarkastus ja rokotustodistusten tarkastus alkoivat klo 7. Jokaisen koiran mikrosiru tarkistettiin ja sen jälkeen oli vuorossa eläinlääkärintarkastus. Avajaisiin ja lipun nostoon keräännyttiin klo 9.30 ja koe pääsi alkamaan klo 10. Lauantaipäivän sää oli kokeelle erittäin sopiva, sillä aurinko paistoi ja lämpötila oli 20 asteen paikkeilla. Toimistossa työt aloitettiin heti aamulla: kilpailukirjoja esitäytettiin ja tehtiin muita valmisteluja, jotta päivän työt sujuisivat ongelmitta. Lähetit toivat tuloksia toimistoon välittömästi, kun koira oli suorittanut kaikki liikkeet, ja tulokset tallennettiin Palveluskoiraliiton Virkku-ohjelmaan.

10

LURPPA 4/2019


Kokeeseen osallistui yhteensä 228 koiraa ja 41 joukkuetta. Ylituomarina toimi Ralf Björklund. Tuomarit lauantaina 3.8. • EVL (karsintakoe): Carina Savander-Ranne, Tiina Heino, Pirkko Bellaoui, Tuija Sere • ALO: Harri Laisi, Susanna Berghäll, Riitta Räsänen

Toimintaa riitti toimistoväelle koko päiväksi; puolen tunnin ruokatauko pysäytti kiireen hetkeksi, mutta sen jälkeen koe jatkui ja toimistossakin toiminta entisestään vilkastui kohti palkintojenjakoa, joka alkoi noin klo 16. Keittiöhenkilökunta aloitti aamukahvin jälkeen lounaan valmistelun. Kahvia ja sämpylöitä oli tarjolla vielä purkuporukoillekin. Palkintojenjaon jälkeen kehät oli muutettava sunnuntaita varten, joten lauantaipäivä venyi pitkäksi, ja kotona oltiin taas vasta noin 20.30. Sunnuntaina aloitettiin taas kukonlaulun aikaan. Sääolosuhteet olivat samat kuin lauantaina, ja myös aikataulu noudatti samaa kaavaa.

Tuomarit sunnuntaina 4.8. • EVL (finaali): Timo Pussinen, Riitta Räsänen • VOI: Tiina Heino, Pirkko Bellaoui, Ralf Björklund • AVO: Harri Laisi, Susanna Berghäll, Tuija Sere, Ilkka Stén

Kokeen päätyttyä alkoi kehien purku; onneksi sää suosi ja saimme kaikki tavarat pakattua kuivana. Sunnuntaipäiväkin venyi melko pitkäksi, kun kaikki tavarat vielä palautettiin varastoihin, joten kello läheni jo uhkaavasti puoltayötä ennen kuin kaikki pidemmälläkin asuvat ehtivät kotiin. Seuraavaan koitokseen lähdemme taas innolla, koska harrastaminen on hauskaa, kiva on kimpassa tehdä töitä yhteisen harrastuksen eteen. • Julkaistu Turunmaan Karvakuonot-lehdessä 3/2019. Teksti muokattu Lurppaan sopivaksi. TOKO-toimikunta esittää suuret kiitoksensa kaikille talkoissa mukana olleille!

JÄRJESTYSMIESKOULUTUS Olisiko jäsenissämme halukkaita osallistumaan ensi vuonna mahdollisesti järjestettävälle järjestysmieskurssille?

merja.saastamoinen@ dnainternet.net Mahdollisen koulutuksen järjestää kennelpiiri. Jos vähääkään tunnet kiinnostusta koulutukseen, laita viesti menemään!

LURPPA 4/2019

KUVAT: PIXARD

Nyt halukkaat laittamaan spostia Merjalle, 15.1.2020 mennessä:

11


or ten u n a s s n a Nuutin k -kisoissa M S O K O T TEKSTI: NEA KORELIN, KUVAT: MITA PENTTILÄ

luokkien koirakkojen vuorojen jälkeen oli alokasluokan vuoro. Olin seitsemäntenä, sain siis katsoa muiden vuoroja ennen omaa vuoroani.

Olin aikaisemmin katsellut lehdestä nuorten SM-toko-kilpailuiden mainosta ja samalla miettinyt, että olisi hienoa kisata niissä. Juttelin tästä äitini kanssa ja hän yllytti minua kokeilemaan sitä. Sanoin äidilleni lopuksi, että ilmoittaisi meidät sinne.

Ennen kehään menoa kävimme Nuutin kanssa tervehtimässä tuomaria. Siinä samalla tuomari tutki Nuutin sirun ja takapään, sillä se oli osana luoksepäästävyyden tutkimista. Kaikki oli kunnossa, ja Nuutti oli vain iloinen tuomarin silityksistä. Saimme luvan tulla kokeeseen.

Kisat olivat sunnuntaina. Edellisenä lauantaina olin akitojen erikoisnäyttelyssä. Olin siellä saanut ääneni käheäksi ja muutenkin tuntemaan itseni kipeäksi. Tämä ei kuitenkaan estänyt minun lähtöäni kisoihin, koska olin päättänyt pitää hauskaa siellä. Lähtöaamuna pakkasin tavarat autoon ja niin lähdimme ajelemaan kohti Lahtea.

Ensin menimme paikallaoloon. Tuomari otti meidät kahdessa osassa, koska meitä oli yli viisi koirakkoa kisaamassa. Menin aloituspaikalle, laitoin koiran perusasentoon, irrotin hihnan ja odotin lupaa, että saan käskeä Nuutin maahan. Liikkeenohjaajan ohjeiden mukaan kävelimme hallin toiseen reunaan ja käännyimme koiraa kohti. Kotona harjoitellessamme tuo minuutin aika on tuntunut lyhyeltä, mutta nyt se tuntui kestävän vaikka kuinka kauan. Sitten ohjaajan ohjeiden mukaan palasin Nuutin luo ja pyysin sitä istumaan sekä kytkin hihnaan. Ensimmäinen liike oli siis ohi. Vein Nuutin taukopaikalle lepäämään siksi aikaa kun oli muiden vuoro.

Lahteen saavuttuani ulkoilutin Nuutin, otin tavarat autosta ja kävelin halliin sisälle. Menin ilmoittautumispaikalle näyttämään Nuutin passia, jotta saisin kilpailunumeroni. Sen jälkeen pääsimme taukopaikalle. Tällä kertaa meillä ei tullut mukaan kevythäkkiä Nuutille, mutta onneksi mukana oli makuualusta. Laitoin sen maahan ja menin Nuutin viereen istumaan. Kisa alkoi tuomarin esittelyllä. Voittajaluokan koirakot aloittivat kilpailun. Näiden ylempien

Siirryimme yksilöosuuksiin. Ensin oli vuorossa muita koirakkoja, ja katselin niitä hetken ennen kuin palasin Nuutin luokse. Otin muutaman helpon tottelevaisuusliikkeen Nuutin kanssa, jotta sain sen oikeín kiinnostuneeksi minusta ja treenauksesta / kilpailusta.

12

LURPPA 4/2019


Kohta jo olikin meidän vuoro. Siirryin kehän reunaan, josta pääsi helposti kehään ja aloitimme liikkeet noutokapulan pidolla. Tuomari kysyi pidänkö koira edessä vai sivulla, ja vastasin että sivulla. Liikkeenohjaaja antoi kapulan ja sanoi, että liike alkaa. Annoin kapulan Nuutin suuhun. Ohjaajan sanoessa ajan riittävän pyysin Nuuttia irrottamaan ja annoin kapulan takaisin ohjaajalle. Tämän jälkeen oli estehyppy. Pyysin Nuuttia seuraamaan esteelle ja istumaan perusasentoon. Kävelin esteen toiselle puolelle ja kutsuin Nuuttia hyppäämään ja tulemaan luokse. Nuutti hyppäsikin hienosti yli, joten tässä ei ollut ongelmia, vaikka olimme vain kerran aikaisemmin kokeilleet tätä liikettä. Menimme seuraamisen aloituspisteelle. Liikkeenohjaaja antoi käskyn lähteä liikkeelle. Nuutti lähti reippaasti, mutta hetken päästä se oli selvästi hämillään, kun joku liikkui perässämme. Emme siis olleet koskaan aikaisemmin treenanneet niin, että liikkeenohjaaja liikkuu perässämme, koska mehän olemme harrastaneet tätä ennen rally-tokoa, ja siinä tuomari ja ohjaaja pysyvät paikallaan. Nuutin piti varmuuden vuoksi käydä tsekkaamassa millainen tyyppi siellä perässä on, ennenkuin taas alkoi seuraamaan. Loppua kohden seuruu meni kin sitten jo paremmin, mutta nyt tiedän että Nuutille pitää saada treeneihin vieraita ihmisiä kävelemään perässä.

Lopuksi olivat Kaukokäskyt. Liike alkoi taas perusasennosta. Kävelin muutaman metrin päähän, liikkeenohjaajan ohjeesta pyysin istumaan ja menemään maahan. Palasin Nuutin viereen ja pyysin Nuutin perusasentoon. Koe oli meidän kohdalta ohi ja saimme poistua kisa-alueelta. Palasimme taukoalueelle ja otin muutaman lyhyen seurauttamisen ja palkkasin Nuutin kunnolla. Oli se hieno poika! Odottelimme kokeen loppumista. Tuomari ja liikkeenohjaaja tulivat taukoalueelle, missä oli myös palkintojen jako. Tuomari kehui kovaa tasoa näissä nuorten SM-toko-kisoissa ja kehotti kaikkia jatkamaan hyvää harrastusta. Olimme Nuutin kanssa ensimmäiset ei-sijoittuneet, eli olimme viidensiä. Olin tyytyväinen Nuutin suoritukseen, sillä se oli Nuutin ja minun ensimmäinen TOKO-kisa! •

Liikkeestä maahan menossa Nuutti taas häkeltyi ohjaajasta ja meni vasta toisella käskyllä maahan, mutta liike ei mennyt sillä nollille. Tämän jälkeen oli luoksetulo. Laitoin Nuutin perusasentoon, sanoin paikka ja kävelin ennalta määrättyyn kohteeseen. Liikkeenohjaajan luvalla kutsuin Nuutin luokse ja se juoksikin täysillä ja meni suoraan sivulle istumaan. Siitä saimme täydet 10 pistettä.

LURPPA 4/2019

13


MEJÄn piirinmestaruuskisa Varsinais-Suomeen TEKSTI: VIVI AALTONEN, KUVAT: MIKKO AHTI

MEJÄssä ei normaalioloissa ole koskaan kilpailuja, vaikka niin virheellisesti paljon puhutaankin. Normaalisti kaikki MEJÄt ovat metsästyskoirien jäljestämisKOKEITA. Mutta kerran pari sesongissa arvotaan parhaista parhaat joka piirissä ja sen lisäksi luonnollisesti Suomen Mestari. Tänä vuonna PM-kokeet järjestettiin syyskuussa Salon Perniössä Salon Seudun Noutajien toimesta. PM-kisat järjestetään vuorotellen eri yhdistysten toimesta. Koska kyse on tällä kertaa arvokokeesta, jokaista kokeeseen osallistuvaa pyydettiin tuomaan mukanaan ”sieni” eli ihminen, joka toimisi jälkiparina. Kuitenkin koepaikalla kaikki jälkiparit arvottiin, jolloin kukaan ei pystyisi omalla tahallisella tai tahattomalla toiminnallaan tekemään hallaa kenenkään kokeeseen. Joitain ”sieniä” oli myös täysin kokeen ulkopuolelta, mm. eräitä MEJÄ-tuomareita. Täytyy tähän kohtaan sanoa, että MEJÄ-harrastajana sitä hakeutuu metsään joskus vapaaehtoisesti vain rakkaudesta lajiin, niin pähkähullulta kuin se monen korviin kuulostaakin. Itse en sateisena lauantaina metsään päässyt, koska työnantajalla oli minulle muita suunnitelmia. Mies kuitenkin lähti ”sieneen”. Kokeen ylituomarina toimi Kalle Järvinen. Viime vuoden PM-voittaja, kooikerhondje Oorbellen

14

Kurt ”Orson”, omistaja Pentti Mamia, puolusti mestaruutta, ja lisäksi kokeeseen pääsi kuusi koiraa, jotka valittiin edellisen kauden kokeiden pisteiden perusteella. Orsonille PM-koe oli jatkumo aina vuodesta 2014, jolloin se osallistui PM-kokeeseen ensimmäistä kertaa. Hieno saavutus hienolta koiralta ja sitkeältä omistajalta! Tunnelma majalla oli tyypillisen huumorintajuinen ja MEJÄ-tunnelma iloinen. Veera Holmberg toimikuntineen oli loihtinut pöydän täyteen herkullista ruokaa, ihmiset pulisivat kaikenlaista odotellessa viimeisiä metsästä pois. Sauna oli ahkerassa käytössä sateisena viikonloppuna, ja kaikki koiranohjaajat sekä oppaat tulivat metsästä pois hyvillä mielin. Kahvit ja pullat saatiin uunilämpimänä eteen ja vasta sitten Kalle alkoi lukea tuomarikertomusta ja arvosteluja. Tällaisessa arvokokeessa jokaiselta osallistuvalta koiralta tarkistetaan siru, eikä tuomarin tehtävä liene helppo. Sadekeli oli selvästi haitannut jossain määrin koirien työskentelyä, ja maasto oli hyvin riistarikasta. Voittaja ja toiseksi tullut olivat tasapisteillä. Kalle korosti jossain määrin arvostelun olevan makuasioita, mutta tänä vuonna voittajakoiran ohjaaja jarrutti koiraa kiitettävän rauhallisesti ja tasaisesti, ja tästä syystä sai tasapisteillä sen hippasen paremman paikan ja voitti lähdön SM-kisaan. •


Kokeen arvostelut luetaan aina takaperin, eli ns. huonoimmasta alkaen. Siitä syystä ne ovat tässäkin niin päin. 7. Labradorinnoutaja Oak Bay’s Adalmina ”Typy” VOI3/27p 6. Labradorinnoutaja Varjoahon Rule Britannia ”Jippo” VOI2/35p 5. Kooikerhondje Oorbellen Kurt ”Orson” VOI1/41p 4. Lyhytkarvainen mäyräkoira Snoopy Face Estonil ”Masa” VOI1/41p 3. Englanninspringerspanieli Indelible Scarlet Sage ”Salvia” VOI1/42p) 2. Englanninspringerspanieli Adamant’s Let Me Dream Again “Pippa” VOI1/44p) 1. Labradorinnoutaja Rantasipin Pate “Luka” VOI1/44p Lämpimästi onnea Liisa ja Luka ja menestystä SM-kisaan!!!

Palvelumme laajenevat ja tiimimme vahvistuu!

Kuntoutusta ja hyvinvointia Vettorista Olemme avanneet uuden kuntoutusja hyvinvointikeskuksen Eläinsairaala Vettorissa. Saatavilla lemmikkien • FYSIOTERAPIA • VESITERAPIA • HIERONTA

ELÄINSAIRAALA VETTORI Purokatu 3, Raisio Ajanvaraus p. 0201 800 770 tai evidensia.fi Soitto 020-alkuiseen numeroon maksaa kiinteän verkon liittymästä 8,35 snt/puhelu + 7,02 snt/min ja matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 17,17 snt/min

LURPPA 4/2019

15


16

LURPPA 4/2019


Ompele Lurpalle pentu!

LURPPA 4/2019

17


Kerhomme järjesti ulkoilupäivän 13.10.2019 Liedon Parmaharjulla – tehtiin reipas 5 km:n lenkki ja päätteeksi paistettiin makkaraa!

KUVAT: OILI STENROOS

18

LURPPA 4/2019


Kerhon syystaipparit 24.8.2019 Raasissa Ylituomarina toimi Sari Vottonen ja toisena tuomarina Tuija Sällyllä. Kiitos kaikille mukana olleille! Kokeessa jaettiin kiertopalkinto ”Tiramisu Trophy” kokeen nuorimmalle, hyväksytyn suorituksen tehneelle, kerhon jäsenen omistamalle koiralle. Tänä vuonna palkinnon sai vuodeksi haltuunsa Malin Anderssonin omistama, 1v:n 1kk:n ja 3pv:n ikäinen walesinspringerspanieli Eastfarm’s Cassandra’s Dream.

SPA1-tuloksen saavuttivat: englanninspringerspanieli Bogaloos’s Hungry Heart, om. Isabell Åmark → FIN MVA englanninspringerspanieli Cocoline Hole In One, om. Krista Karhemo walesinspringerspanieli Eastfarm’s Blossom Hill, om. Malin Andersson walesinspringerspanieli Eastfarm’s Cassandra’s Dream, om. Malin Andersson

KUVA: PIXABAY

englanninspringerspanieli Velhoveden Aither, om. Mervi Koskela

LURPPA 4/2019

ALKUPUHUTTELU JA TULOSTEN JULKISTUS RAASIN PIHAMAALLA

Lounais Suomen spanielikerho ry toivottaa hyvää ja rauhallista Joulua jäsenilleen sekä onnellista Uutta Vuotta 2020!

19


Turun lemmikkiasema yli 30 vuoden kokemuksella! TEKSTI: ANNIKA KONTTURI-SALMI JA MARI SALMINEN, KUVAT: MARI SALMINEN

Turussa Markulantie 1:ssä sijaitseva Turun Lemmikkiasema on suomalainen, yksityinen ja palveleva lemmikkieläinten ruokien ja tarvikkeiden erikoisliike. Liikkeessä on erittäin laaja valikoima tuotteita kaikille kodin lemmikeille. Kauppias Ritva Kyllösellä on pitkä kokemus lemmikkialalta myynnin, markkinoinnin sekä viennin tehtävistä. Yrittäjäksi Ritva ryhtyi vuoden 2011 syyskuussa, jolloin Turun Lemmikkiasema perustettiin. Lemmikkiasema on Turussa yksi muutamasta jäljellä olevasta, yksityisestä ja suomalaisten omistamasta alan liikkeestä. Turun Lemmikkiasema on saanut jo vuosia peräkkäin Kauppalehden Menestyjä-palkinnon, mikä kertoo yrityksen vakavaraisuudesta ja kasvusta.

uskollinen ja tulee laajalta alueelta, jopa ympäri Suomea. Lemmikkiasema suosii pienten paikallisten yrittäjien tuotteita, ja niitä otetaan myyntiin aina tarjottaessa, mikäli se on mahdollista. Näin tuetaan kotimaista yrittäjyyttä. Tähän kun vielä lisätään asiantunteva, osaava ja ystävällinen palvelu, paketti on täysi kymppi. Palvelut – asiakas on kuningas Ritvan tavoitteena on ollut alusta alkaen luoda lemmikkitarvikekauppa, joka antaa asiakkaille enemmän kuin tämä osaa odottaa. Asiakkaat otetaan huomioon aina yksilöinä, asiakaspalvelu on tärkein osa-alue lemmikkiasemalla. Työntekijät ovat erittäin ammattitaitoisia, ja usein he pystyvät antamaan asiakkaalle lemmikin hoitoa koskevia neuvoja, joiden avulla vältetään pienten ongelmien kasvaminen suuriksi. Palvelu nähdäänkin osana markkinointia. Lemmikkiaseman työntekijöillä on täydet työtunnit ja vakituiset työsuhteet. Työntekijöitä on tällä hetkellä yrittäjän lisäksi seitsemän.

Tavarataivas Turun Lemmikkiasema on lemmikeille tavarataivas. Tuotteiden saatavuus pyritään pitämään jatkuvasti sadassa prosentissa. Monipuolinen valikoima on tänä päivänä menestymisen edellytys. Kun vaihtoehtoja on paljon ja tuotteet ovat aina hyllyssä, on asiakaskuntakin

20

LURPPA 4/2019


Lemmikkiasemalla järjestetään myös PentuTreffejä, jotka ovat mainio tapa sosiaalistaa koira. PentuTreffeille voivat osallistua alle neljän kuukauden ikäiset pennut joka tiistai ja keskiviikko. PentuTreffit ovat maksuton tapahtuma, johon ei tarvitse ilmoittautua. LIIKKEEN TUOTEVALIKOIMAA: YLLÄ HAMPAIDENHOITO- JA HEIJASTAVIA TUOTTEITA SEKÄ KISSANLELUJA, ALLA TURKINPESUTUOTTEITA, KOIRIEN LELUJA JA PETITAVARAA.

LURPPA 4/2019

Tuotteet ja teemat Lemmikkiasemalla pyritään ottamaan asiakkaan toiveet huomioon, valikoimissa onkin yli 12 000 erilaista tuotetta. Ruokavalikoima on kattava ja huolella valittu. Lisäravinnevalikoimasta löytyy tuotteita lemmikin hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Tarvikevalikoima kattaa kaiken tarvittavan ulkoiluun, leikkiin, koulutukseen ja aktivointiin.

21


Joka kevät ja syksy pidetään neljä päivää kestävät kalaasit, jotka huipentuvat match-show’hun. Samoin pidetään kaksi kertaa vuodessa senioriviikot vanheneville lemmikeille. Lemmikkiasemalle ovat luonnollisesti tervetulleita kaikki lemmikit. Yhteistyö Lemmikkiasema tekee yhteistyötä mm. SuKokan, Suomen Koirakasvattajien, kanssa, joka järjestää tarkastuksia Lemmikkiasemalla pari kertaa vuodessa. Lemmikkiasema löytyy tietysti Facebookista ja Instagramista. Lemmikkasemalla on myös hyvät kanta-asiakas- ja kasvattajaedut.

Ellet vielä ole käynyt Turun Lemmikkiasemalla, tee se nyt ja tulet varmasti hämmästymään miten paljon voi olla tuotteita tarjolla yhdessä liikkeessä. Ja ellet heti löydä tarvitsemaasi, nykäise henkilökuntaa hihasta, vaikka todennäköisesti he ovat jo ehtineet kysyä sinulta mitä etsit. Lemmikkiasema on avoinna joka päivä. •

Turun Lemmikkiasema Oy Markulantie 1 20300 Turku www.turunlemmikkiasema.fi facebook: turunlemmikkiasema Avoinna arkisin 10–19, la 10–16, su 12–16

LISÄÄ TUOTEVALIKOIMAA: YLLÄ PALKKAUKSEEN JA KOULUTUKSEEN SEKÄ TRIMMAUKSEEN JA TURKINHOITOON, ALLA LISÄÄ LELUJA SEKÄ PANTOJA, TALUTTIMIA JA VALJAITA.

22

LURPPA 4/2019


Nyörilelu koiralle Tarvikkeet: jos haluat että koirasi rakastaa tätä lelua, käytä omia käytettyjä t-paitojasi tai muita trikoovaatteitasi (jotta lelu tuoksuu sinulta). 1. Leikkaa pituussuunnassa neljä vähintään 50 cm pitkää ja 7 cm leveää suikaletta. 2. Yhdistä kaikki neljä suikaletta solmulla ja levitä ne vasemmalle, ylös, oikealle ja alas siten, että solmu on alaspäin. 3. Aloita vasemmasta nauhasta ja siirrä se oikealle alaspäin roikkuvan nauhan yli ( roosa). 4. Siirrä alaspäin roikkuva nauha vaaleanpunaisen ja vihreän nauhan yli. 5. Ota vaaleanvihreä nauha ja siirrä se vasemmalle oranssin ja tummanvihreän yli. 6. Ota tummanvihreä nauha ja siirrä se vaaleanvihreän nauhan yli sekä pujota se vaaleanpunaisen lenkin läpi. 7. Kiristä nauhoja solmujen välissä. Jos haluat piilottaa nameja solmulelun sisälle, älä kiristä lelua liian kireällä. Kun lelu on sopivan pituinen, tee solmu päähän. 8. Kääri lelu sanomalehteen, paketoi se nauhanpätkällä ja anna koirasi avata lahja jouluna.

LURPPA 4/2019

EMMA JA VALMIS SOLMULELU.

23


L-SSK:n Vuoden koira 2019 -kiertopalkintojen haku on taas auki! Vuoden koira -palkintoja voi hakea rekisteröidylle koiralle, jonka rotua yhdistys harrastaa ja jonka omistaja on L-SSK ry:n jäsen. Kilpailuaika on 1.1.–31.12.2019. Laskennassa huomioidaan Suomessa saavutetut tulokset ellei palkinnon säännöissä erikseen toisin mainita. Hakemukset toimitetaan 31.1.2020 mennessä osoitteeseen jaakola.maija@gmail.com. Palkinnot jaetaan yhdistyksen vuosikokouksessa maaliskuussa. Palkintoja ei postiteta jälkikäteen eikä myöhässä tulleita hakemuksia huomioida.Palkintokohtaiset pisteidenlaskusäännöt löytyvät kerhon nettisivuilta: www.l-ssk.fi/vuoden-koira/saannot. Laittakaa rohkeasti hakemuksia tulemaan, toivotaan että seuraavassa vuosikokouksessa kaikki 14 kiertopalkintoa matkaavat vuodeksi uusiin koteihin!

24

Haettavat palkinnot ovat: – Vuoden paras tottelevaisuuskoira – Vuoden paras alokasluokan tottelevaisuuskoira – Vuoden rally-tokokoira – Vuoden paras pentuluokan näyttelykoira – Vuoden paras näyttelykoira – Vuoden paras nuori näyttelykoira – Vuoden paras näyttelyveteraani – Vuoden paras monitoimikora – Vuoden paras aloitteleva monitoimikoira – Vuoden paras metsästyskoira – Vuoden paras jäljestävä koira – Vuoden paras avoimen luokan jäljestävä koira – Vuoden paras agilitykoira – Vuoden paras aloitteleva agilitykoira

LURPPA 4/2019


Hyvää uuttavuotta 2020 toivoo Kennel Night Whisper!

Rauhaisaa joulua ja erinomaista uutta vuotta, toivottavat Arena, Filo, Hunni ja Piano!

LURPPA 4/2019

25


Syksyn mätsäreissä Kerhon syksyn match show järjestettiin 5.10.2019 kauppakeskus Skanssin parkkihallissa. Tuomareina olivat Kirsi Helenius, Taina Vuorimies ja Helena Sippola. Osallistujia oli kaikkiaan 76. Match shown voitti cockerspanieli Ruben, jonka omistaa Sandra Mäki. Isot kiitokset tapahtuman sponsorille Hau Hau Championille ja match show’ssa auttamassa olleille talkoolaisille.

Tulokset BIS1

cockerspanieli

RUBEN

omistaja Sandra Mäki

BIS2

landseer

GLIDA

omistaja Jenny Westberg

BIS3

havannankoira

LUKA

omistaja Anu Lillbacka

BIS4

kääpiöpinseri

BELLA

omistaja Cecilia Engblom

BIS5

lk. kääpiömäyräkoira

PAAVO

omistaja Eveliina Pajunen

BIS6

x-rotu

TANELI

omistaja Tanja Maunu

BIS7

englanninspringerspanieli

PIMU

omistaja Suvi Tiilikainen

BIS8

shetlanninlammaskoira

TOTTI

omistaja Tuija Ristimäki

BIS9

x-rotu

ROCKY

omistaja Renja Raittala

VOITTAJAN ARVOKKUUDELLA... RUBEN! KUVA: JOHANNA HOPPELA


Lounais-Suomen Spanielikerho ry

HALLITUS 2019 Puheenjohtaja Merja Saastamoinen 040 722 6290 merja.e.saastamoinen (at) gmail.com Varapuheenjohtaja Kirsi Niittymäki 0400 600 637 kirsi.niittymaki (at) pp.inet.fi Jäsenet Janina Alankoja-Kanervala Katja Alho Maija Jaakola Mari Salminen Pekka Tainio Sihteeri Åsa Liljeqvist (02) 231 5123 asa.liljeqvist (at) gmail.com Kirjanpitäjä Terttu Hellberg 044 338 6712 terttu.hellberg (at) dnainternet.net Rahastonhoitaja Riitta Paganus Ristenperäntie 19, 23140 Hietamäki 040 512 5031 roosnell.kennel (at) gmail.com www.l-ssk.fi

LURPPA 4/2019

Toimikunnat Näyttely- ja kasvatustoimikunta Pj. Katja Alho Oskarintie 5 21530 Paimio 040 721 5466 katja.erkki (at) gmail.com TOKO-toimikunta Pj. Åsa Liljeqvist asa.liljeqvist (at) gmail.com Jäljestyskoetoimikunta Pj. Kaisa Railomäki kaisa.railomaki (at) gmail.com 040 534 4387 Taipumuskoetoimikunta Pj. Maija Jaakola p. 040 70 29 711 jaakola.maija (at) gmail.com Agilitytoimikunta Pj. Oili Stenroos oilistenroos (at) gmail.com Kerhon yleistili: FI03 57112 72000 9070 Saaja: Lounais-Suomen Spanielikerho ry Viesti: kirjoita mitä maksat, esim. Lurppa 4/2018, 1/3 sivua

MEJÄn tilinumero: FI43 57112 72000 8932

Muut toimihenkilöt Jäsensihteeri Riitta Paganus Ristenperäntie 19, 23140 Hietamäki 040 512 5031 lssk.jasensihteeri (at) gmail.com Varastonhoitaja Katja Alho Koppikärryn hoitaja Kari Mattila 040 4455599 kari.mattila51 (at) pp.inet.fi Kiertopalkintojen hoitaja Maija Jaakola jaakola.maija (at) gmail.com Allianssin yhteyshenkilö Leena Laine 050 3373489

Jäsenmaksut Vuosijäsen 30 € (Lurppa ja Spanielilehti) Kannatusjäsen 19 € (Lurppa) Perhejäsen 6 € (ei lehteä)

Kaikki maksut MEJÄä ja jäsenmaksuja lukuun ottamatta. Huom! Jäsenmaksun tilinumeron saat jäsensihteeriltä liittyessäsi jäseneksi.

27


28

SUOMEN OSTETUIN KOIRANRUOKAMERKKI* * Nielsen Homescan, koiranruoan ostot arvossa koko vuosi 2017

HAUHAU.FI LURPPA 4/2019


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.