Eyeline VL #2 2023

Page 1

Zonneglazen die zich aanpassen aan de intensiteit van de zon.

kwalitatieve zonnebril.

100% UV-bescherming, de juiste keuze in iedere situatie.

ZEISS AdaptiveSun

donker naar don

optiekwereld bekend om zijn hoogkwalitatieve zonneglazen. ZEISS standaard voorzien van een UV-filter die bescherming biedt tegen de UVB stralen.

ZEISS AdaptiveSun zonneglazen worden erg donker onder invloed zonlicht, voor optimaal zicht te allen tijde. Bovendien bieden ze volledige bescherming en een uitmuntend kleurcontrast. Beschikbaar in een brede waaier aan kleuren, geschikt voor een modieuze en persoonlijke

kleuren en uitvoeringen zijn de mogelijkheden bijna eindeloos, bij ZEISS dan enkel de standaard bruine en grijze zonneglazen. Breng gerust zomerse outfit en kies voor paars, blauw of roze. Ook de nieuwe trends spiegelglazen zijn verkrijgbaar op uw sterkte.

zeiss.be/vision

APOOB OVER KB SPECIAL DROGE OGEN VAKBLAD VOOR DE TOTALE OPTIEKBRANCHE VLAANDEREN 2 - 2023
Dyschromatopsie Kleurenblindheid Samen naar een oplossing! Wenst u uw klanten met kleurenblindheidverder te helpen? Neem dan nu contact met ons op en wordt één van onze verdeelpunten. Jules Destreelaan 62 B-9050 Gentbrugge | T +32 9 232 37 20 | info@vision-company.be | www.vision-company.be

uitgever

LT Media BV

Frank Smits

Algemeen directeur frank.smits@ltmedia.nl

Loes Brussen Business strateeg

hoofdredactie

Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl

eindredactie

Marie-Catrien van Deijck

redactie

Dave Cuypers

Charles Bruninx

Heidi Verstappen

Liesbeth Immink

Eef van der Worp

Maarten Weidema TEF

Lola Hamers

gastredactie

Tijl Van Mierlo

Kurt Leuridan

webredactie

Michèle Claassen webredactie@ltmedia.nl

vormgeving

Brigitte van Mierlo

Christel Giezen

Trends: Loes Brussen & Jan Luijk

fotografie

Miranda Becker Hoff

Rob van de Vlierd

Maarten Coolen

cover

Maarten Coolen, ZEISS, APOOB

Miranda Becker Hoff, Rob van de Vlierd

sales

Mandy Mooren mandy.mooren@ltmedia.nl

traffic

Miranda Becker Hoff traffic@ltmedia.nl

drukwerk

Drukkerij Veldhuis Media

www.eyeline-magazine.be

Facebook Eyeline Belux

Gratis verspreiding onder alle opticiens, scholen en oogartsen.

Oplage 1.870 Vlaanderen

Droge ogen

‘Iedere zorgprofessionals wordt geconfronteerd met droge ogen’. Ann Pyck onderscheidt in haar contactlenspraktijk twee groepen: de pathologische droge ogen en de grootste groep waar droge ogen te wijten is aan diverse factoren zoals omgeving, medicatie en leeftijd. Gythe Grosemans merkt een toename aan klachten in de winter en zomer. Ze heeft zelfs binnen haar Brilboutique een Droge Ogencentrum. Iets dat Charles Bruninx als het ‘oogzorgcentrum van de toekomst’ omschrijft. Tijl Van Mierlo benadrukt het belang van vragenlijsten bij droge ogen-problematiek: ‘begin vooral bij het begin en dat is vragen stellen’.

Vragen stellen; ik vind het heerlijk om designers te interviewen en hen vol passie over hun passie, het ontwerpen van brillen, te laten vertellen. Dat deden we dan ook graag met ons team op MIDO in Milaan. Geniet van de trends die wij voor u spotten. Verder staat Raquel Staeren in deze Eyeline met haar dorpse optiekzaak in de kijker en vertelt Onghena Opticiens waarom ze kozen voor Oogwereld. Tom De Bruyne verbouwde zijn zaak met als thema ‘hospitality’. De klant waant zich tegenwoordig in Hoogstraten in een ‘lounge hotel’! Het Koninklijk Besluit werd onlangs gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad; de optometrist wordt per 1 mei paramedicus, de opticien niet. We blijven dit onderwerp, met APOOB en BFO, volgen. Eerst BE OPTIC op 26 maart, wellicht tot ziens!

Hoofdredacteur Eyeline Magazine

EYELINE 3
COLOFON
Vakblad
orgaan van
Eyeline officieel

WE ZIEN U GRAAG OP

BE OPTIC

NATUURLIJK IS TEAM EYELINE PRESENT TIJDENS BE OPTIC, DÉ BELGISCHE BEURS OP ZONDAG 26 MAART MET ALLES

VOOR DE PROFESSIONELE OPTIEKERS. WAT U KUNT VERWACHTEN? OPTISCHE MONTUREN, ZONNEBRILLEN, INSTRUMENTEN, KLEIN MATERIEEL, OPTISCHE GLAZEN, CONTACTLENZEN, INFORMATICA, VERREKIJKERS, AANKOOPGROEPERING, FRANCHISE EN NOG VEEL MEER.

voor meer info: www.beoptic.be

WAAR?

BRUSSELS GATE - BRUSSELS KART EXPO

Alfons Gossetlaan 9

1702 Groot-Bijgaard

OPEN 9.00 - 18.00 uur

GRATIS TOEGANG op vertoon van uw inschrijving

PARKING gratis via ingang no. 9 (volg EXPO)

EXPOSANTEN VAN A TOT Z

Alliance

Appoint

Ava Brillen

Bausch + Lomb

Bossuyt Shop interior's

CCO (Creation Concept Optique)

CDO (Centrale Des Opticiens)

Charmant De Rigo

E.C. De Schepper

Ergra-Engelen

Eschenbach

Eurovisie

Eye Design

Eye Supply

Eye's Heaven Distribution

Fabrilens Evolutions

Fragmat

FSB Services

Globex

Go Eyewear

Grosfilley

H. Maheo

Heyelander

Himalayan Eyewear

IES Institut

Julbo

Key Optical Europe

KNCO

Leica Eyecare

Light for the world

Luneau Technology

Mega Optic

Mikropakket

Minima

Modo

Morel

Nooz

Novacel

Ocuco

Ofar

Ophtalmic

Optech

OpticLibre

Ovac

Parasite

Prats Benelux

Pre View

RMG Fashion Frames

Safilo

Technop

The Lens Tailor

UGO

Vision Company

Woodys Barcelona

4 EYELINE
EYELINE 5 INHOUD TECHNIEK & INNOVATIE Rodenstock lanceert MyCon 9 Alcon met nieuwe watersurface-categorie 17 HOYA Hi-Vision SUN Pro 25 Bausch + Lomb goes beyond 48 TRENDS Plantaardige look Lacoste 13 Nieuwe modellen Maui Jim 21 Terugblik MIDO Milaan 29-44 Conceptstore 10 Corso Como 46 Perfectly Imperfect 52-59 ONDERNEMERSCHAP Optieker in de kijker 6 Hoe jonge contactlensdragers binnen te krijgen 10 De Brilboutique maakt komaf met droge ogen 14 Vérziend, de Myopie Podcast 19 Ann Pyck over droge ogen 22 Onghena Opticiens partner Oogwereld 50 Winkelleegstand loopt terug 62 ECDS & Tom De Bruyne Optiek 64 ELK MAGAZINE Column Charles Bruninx 20 Column Tijl Van Mierlo 26 APOOB 63 Doorgeefcolumn Kurt Leuridan 66 Nieuws 45 14 17 29

OPTIEKER IN DE KIJKER ER HEERST HIER EEN GEMOEDELIJKE SFEER; DAT IS AANGENAAM OM TE WERKEN

RAQUEL STAEREN

OPTIEKZAAK IN EEN DORP

HOE FIJN KAN HET ZIJN

KINROOI IS EEN KLEIN MAASDORP HELEMAAL IN HET UITERSTE NOORDOOSTEN VAN

BELGIË. BIJNA LETTERLIJK ONDER DE KERKTOREN BAAT RAQUEL STAEREN ER EEN OPTIEKZAAK UIT. “HIER AAN DE MAASKANT GAAT HET ER GEMOEDELIJK AAN TOE. DAT IS BIJZONDER FIJN OM TE WERKEN”. OPTIEK STAEREN HEEFT EEN GEVARIEERD AANBOD EN EEN BREDE KLANTENKRING. EEN OPTIEKZAAK IN EEN DORP UITBATEN, HEEFT ZO ZIJN EIGEN GEPLOGENHEDEN WAAR RAQUEL WEL RAAD MEE WEET.

TEKST Dave Cuypers BEELD Maarten Coolen

Raquel kwam op een speciale manier in contact met het be roep van opticien. “Mijn ouders hadden hier in Kinrooi een apotheek en zij werkten samen met Lapperre. Eén keer per week kwam een audioloog een ‘spreekuur’ houden in de apotheek. Dat was een vrij unieke samenwerking want bij de jaarlijkse bijeenkomst van alle agenten van Lapperre, waren zij de enige apothekers. Zo kwamen ze in contact met heel wat opticiens. Ik was technisch aangelegd, wilde zelfstandi ge worden en met mijn handen werken, maar wist nog niet wat te doen na de humaniora. Het beroep van opticien was daar het perfecte antwoord op. En zo ging ik in Brussel op tiek studeren aan het IORT. Ik vind de technische kant van mijn beroep heel leuk. Ook heb ik een enorme interesse naar optometrie en zorg voor ogen. Mijn glaspartner is zo goed als 100 procent Rodenstock. Met hun DNEye-technologie kan ik het verschil maken. Dat zorgt ervoor dat klanten hierover heel tevreden zijn en voor goede mond-aan-mondreclame zorgen. En ook Lapperre heeft hier nog altijd zijn vaste stek in de optiekzaak. Elke dinsdag komt er een audioloog langs”.

GEMOEDELIJKE SFEER

Na een korte periode in loondienst begon Raquel al snel als zelfstandige naast de apotheek van haar ouders. “Op mijn 23e verjaardag deed ik de deur van mijn winkel hier voor het eerst open. Ik was piepjong en moest nog veel leren. Op het einde van die dag had ik minder geld in de kassa dan ’s morgens. In een dorp met een actief verenigingsle ven word je snel gevraagd om te sponsoren”, lacht Raquel.

EYELINE 7
RAQUEL STAEREN

OPTIEKER IN DE KIJKER

“Maar eigenlijk is het vanaf die eerste dag goed gegaan. Ik heb altijd met plezier in de winkel gestaan en dat merken de mensen natuurlijk ook”.

Kinrooi is een echte plattelandsgemeente. “Ik ben van hier afkomstig maar woon er niet meer. Hier heerst echt een typische Maaslandse, gemoedelijke sfeer. ‘Is mijn bril van daag niet klaar, dan is hij er morgen wel’, die mentaliteit. Dat is aangenaam om te werken. In een stad zal je dat veel minder hebben. Je moet de gevoeligheden in een dorp een beetje kennen. Klanten komen hier binnen met het idee: ‘ik kom een bril kopen’. In grotere steden heb je al vaker klan ten die zeggen: ‘ik kom eens kijken wat je hebt’. Dat is een heel andere benadering. De luxe van een dorpsoptiek is ook dat wij niet de koplopers moeten zijn. We moeten niet absoluut dé trendsetter zijn. We kunnen rustig zien wat aanslaat en wat niet en ons daarop baseren bij aankoop. Wat niet wil zeggen dat we achteroplopen. Ik besteed veel zorg bij de aankoop van collecties zodat mijn aanbod goed uitgebalanceerd is én actueel”.

OPVALLENDE MONTUREN

Raquel besteedt veel aandacht aan de prijs-kwaliteitver houding van haar aanbod. “Een bril moet goed zijn. Een bril in hogere prijsklasse is degelijk, mooi en op zich makkelijk te verkopen. Maar de uitdaging is om in het iets voordeli gere segment een collectie te vinden die ook degelijk is en een mooie uitstraling heeft. Ik wil ook geen voordelige collectie die bij ketens ligt. Als zelfstandige moet je jezelf onderscheiden.

Kinrooi bestaat uit vijf kerkdorpen en ik ben hier de enige opticien. Maar langs de twee kanten ligt Nederland en het blijft een uitdaging om Nederlandse klanten tot hier te laten komen vanwege hun specifiek systeem van ziekteverzekering. Nederlanders die in België wonen, komen hier wel veel over de vloer. Zij volgen vooral de Belgische mode. Nederlandse brillen zijn door de band genomen iets opvallender. Dat is de reden waarom wij al vanaf het begin heel weinig ronde brillen verkochten aan Belgen. ‘Ik ben wel gene Hollander hé’ was het eerste wat de Belgen zeiden als we zo’n montuur voorstelden. De iets opvallendere monturen gingen toen moeilijk, maar nu is dat geen issue meer”.

AMBITIE

Voor haar marketing werkt Raquel samen met Flanders Opticians. “We waren al langer partners voor de aankoop, maar sinds een jaar doen we ook de marketing samen. Ik deed

dat allemaal zelf, maar daar kruipt zoveel tijd en energie in. Het is heel intensief en een goede foto van een bril maken is niet zo eenvoudig. Plus: ik ben van een generatie die niet altijd de reflex heeft om meteen een foto te maken voor de social media. De jongere generatie is daar veel sneller mee”. Jongere generatie? Euh…”Nee, natuurlijk ben ik nog niet oud. Ik ben nu 22 jaar zelfstandig en je beseft dan wel dat je stilaan naar de tweede helft van je carrière evolueert. Ik ben daar nu wel erg mee bezig: waar sta ik en waar wil ik nog naar toe? Ik ben best nog wel ambitieus en stilstaan is achteruitgaan. Ik kan ook rekenen op mijn medewerkster, Emma, waarmee ik een perfecte tandem vorm. De balans werk-privé wordt steeds eenvoudiger nu de kinderen groter zijn. Dat geeft ook veel energie. Mijn verhaal is zeker nog niet uitverteld”.

8 EYELINE

KINDEREN ZIJN VOOR VEEL WENDBAAR, MAAR MYOPIE MOET NU AFGEREMD WORDEN

RODENSTOCK MYCON CONTROLEERT MYOPIE OM DE GEZONDHEID VAN

HET OOG TE VERZEKEREN

RODENSTOCK MYCON

Kunststof materiaal, geen (krasgevoelig) polycarbonaat

Indexen: 1.50, 1.60, 1.67 en 1.74

Esthetisch glasdesign, myopie correctie niet zichtbaar in glas

Aantrekkelijk netto geprijsd product

Niet noodzakelijk om axiale ooglengte te meten om glas te bestellen

JONGE CONTACTLENSDRAGERS

HOE KRIJG JE ZE BINNEN?

WAT KUN JE ALS CONTACTLENSSPECIALIST DOEN OM JONGE DRAGERS (IN DE LEEFTIJD VAN 6-24 JAAR) IN JE PRAKTIJK TE KRIJGEN? EN WAAROM IS HET BELANGRIJK DAT U DE EERSTE PASSING MAG DOEN? DEZE VRAGEN LEGDEN WE VOOR AAN KATHERINE TEBLICK, PROFESSIONAL AFFAIRS MANAGER COOPERVISION BELUX, EN AMANDA BOGERS, TEN TIJDE VAN HET INTERVIEW GLOBAL CUSTOMER CATEGORY MANAGER EN NU SENIOR MANAGER, CATEGORY DEVELOPMENT, GLOBAL ACCOUNTS BIJ COOPERVISION.

TEKST Marie Catrien van Deijck/Lola Hamers BEELD Rob van de Vlierd

Katherine Teblick De drempel om bij kinderen lenzen te promoten, is tegenwoordig vrij laag. Het kan nog altijd beter, maar steeds vaker komen ouders met kinderen vragen naar lenzen voor het sporten, om ze te combineren met een bril. Zeker nu er veel aandacht is voor myopie management. En vaak zijn de ouders zelf al lensdrager.

Amanda Bogers In de optiekwinkels waar kinderen heengaan, zijn heel vaak de ouders al klant, dus ze komen eigenlijk als gezin binnen. De eerste keer dat ze een oogmeting laten doen en er is correctie nodig, kan de oogzorgspecialist wijzen op de mogelijkheden van contactlenzen. Uit het onderzoek dat ik op het NCC 2022 presenteerde, blijkt dat 58 procent van de jonge dragers al begint met lenzen dragen onder de leeftijd van 25. De mooiste combinatie is dat een jonge klant geïnteresseerd is in contactlenzen, de ouders al klant zijn in de optiekzaak én dat de oogzorgspecialist wijst op de mogelijkheden.

WAT IS HET DAN WAARDOOR MENSEN DENKEN DAT JONGE KINDEREN GEEN LENZEN ZOUDEN KUNNEN DRAGEN? HEEFT DAT MET DE HANDLING TE MAKEN, OF MET DE COMPLIANCE? OF ZIJN ER MISVERSTANDEN DAT MENSEN DENKEN DAT EEN LENS NIET GOED IS VOOR EEN OOG DAT NOG MOET ONTWIKKELEN EN GROEIEN?

Amanda Ik wil bijna zeggen: alles wat je nu opnoemt. De barrières zijn eigenlijk dezelfde als bij oudere contactlensdragers. Kan ik wel iets in mijn oog doen? Zijn ze wel comfortabel? En vanuit de ouders horen we heel vaak: ‘Maar ze zijn nog te jong. Dat kan niet, dat mag niet, want het oog moet ontwikkelen’. Of: ‘Kunnen ze dat wel? Zijn kinderen wel verantwoordelijk genoeg?’ Als je kijkt naar compliance zien we dat jonge kinderen, vooral waar het gaat om myopie management, veel meer compliant zijn dan tieners of studenten.

Katherine Het jongste kind dat ik heb aangemeten, was 7 jaar. Kinderen op die leeftijd zijn heel compliant, ze hebben

10 EYELINE
INFOTORIAL
AMANDA BOGERS EN KATHERINE TEBLICK

ook geen angst, dus als je hen moet aanleren hoe je lenzen moet opzetten en uithalen gaat het vaak heel vlot. Zij vertrouwen jou helemaal, en een volwassene zit soms met de angst om het oog aan te raken. Dat heb je bij de jonge kinderen helemaal niet. Dus dat gaat eigenlijk vlotter, zij stappen er onbevangen in, volgen jouw instructie.

JONGE DRAGERS KUN JE ONDERVERDELEN IN KINDEREN EN JONGVOLWASSENEN (‘YOUNG ADULTS’). ZIJ VRAGEN ELK EEN APARTE BENADERING. HOE GA JE DAAR ALS OOGZORGSPECIALIST MEE OM?

Amanda Je hebt inderdaad de groep met myopie, vanaf 6 tot ongeveer 12 jaar, voor wie de producten via CooperVision Specialty EyeCare worden gedistribueerd en een groep die wij ‘young adults’ noemen, van 16 tot 24. Vorig jaar heeft CooperVision daar onderzoek naar gedaan. De belangrijkste reden dat young adults lenzen willen dragen, is sport/activiteiten. De tweede reden: er beter uit willen zien bij sociale events. Als je 16 bent, heb je misschien op je middelbare school een gala, maar je gaat ook met vrienden uit. En dan ga je richting die studieleeftijd en de lifestyle verandert mee. De derde reden is het willen dragen van een zonnebril. Ook dit heeft weer te maken met emotie: ik wil er goed uit blijven zien en ook designerzonnebrillen kunnen dragen. Voor de jongere groep is myopie meestal de reden. Kinderen en young adults zijn voor ons sowieso specifiek verschillende groepen die we ook anders benaderen. Van de young

adults betaalt 67 procent1 zelf de contactlenzen. Maar ook in de gevallen waar de ouders ze betalen, zijn het de kinderen en young adults zelf die besluiten dat ze contactlenzen willen. Als je dat weer combineert met het advies van de oogzorgspecialist - als we dat samen kunnen brengen -, zien we een heel grote groep die een bril én contactlenzen voor hun specifieke levensstijl kunnen gebruiken.

WAT KUNNEN COOPERVISION EN DE OOGZORGSPECIALIST ACTIEF DOEN OM JONGE DRAGERS TE BEREIKEN?

WELKE TOOLS HEEFT COOPERVISION ZELF OM JONGE CONTACTLENSDRAGERS AAN TE TREKKEN?

Amanda We hebben het over mensen die op YouTube zitten, op Instagram, op TikTok. Dus het is een mogelijkheid om hen te bereiken via influencers. Je moet nadenken over wie je doelgroep precies is, waar deze mensen hun leven leiden – en dat is niet meer voor de tv. Probeer ze dus op de juiste plek te bereiken. Wij communiceren via onze klanten en werken met hen samen. We hebben digitale pakketten voor een website, een banner, wat de klant graag wil. Wij doen onderzoek en geven inzichten, zoals met ons onderzoek naar jonge lensdragers. We communiceren naar onze klanten dat deze mensen heel graag willen. Praat met hen; dat is je eerste stap. En welke mogelijkheden heb je daarna? Wat kun je doen met je website, in de winkel, is er een direct mailing die je wilt doen, wat kun je doen op social media? We opperen ideeën en kunnen daarbij ondersteunen.

Katherine Er is een tool - niet specifiek voor de jongeren misschien - die kan helpen: My Lens Life. Hierin is alle marketing verwerkt, met e-mails die je op bepaalde tijden naar je consumenten kunt sturen om ervoor te zorgen dat ze tijdig terugkomen voor controle, en dat is gericht op de proefperiode, op een maand daarna, 6 maanden later en een jaar later. Dat reiken we onze klanten aan om zelf te kunnen inzetten.

ZIJN ER OOK AANPASSERS DIE HET LASTIG VINDEN OM BIJ JONGERE MENSEN LENZEN AAN TE METEN?

Katherine Ja. Ik denk dat ze zelf soms ook angst hebben om met kinderen aan de slag te gaan. Soms heerst het idee ‘het moet op lange termijn gezond zijn’, maar op de dag van vandaag zijn de materialen zodanig goed, dat dat niet meer speelt. Misschien hebben ze angst dat een kind niet goed compliant gaat zijn, maar het tegendeel blijkt waar. Er zijn een paar vooroordelen die zij er zelf over hebben en ik denk dat het onze taak is om die weg te nemen.

Amanda Ja, wat je zegt. De angst van het niet weten; oh, het gaat lang duren, een kind is moeilijk, ik heb liever iets makkelijkers waarmee ik vertrouwd ben… Dus het is ook verandering van gedrag; daar hoort training bij en communicatie.

Katherine Wat ik in dit traject belangrijk vind bij het aanpassen, is het bewustzijn dat er voor de verschillende momenten in het leven een geschikte lens bestaat. Dus als je bij de jonge kinderen start, moet je als aanpasser op voorhand al een zaadje planten: ‘Als je bij het volgende moment in je leven belandt, zeg maar 35, dan hebben we opnieuw lenzen voor jou specifiek om aan jouw wensen te voldoen'. En dat is iets dat je als aanpasser moet meenemen door heel het traject met je klant.

Kortom, er is een grote opportuniteit in de Benelux om onder andere young adults te benaderen voor het dragen van contactlenzen. De statistieken van young adults en contactlenzen in de praktijk zijn waanzinnig! Zo is de draagfrequentie hoog: 41 procent van de 16-20-jarigen draagt zijn contactlenzen dagelijks1. Daarnaast is de waarschijnlijkheid om in de categorie te blijven hoog. Maar liefst 72 procent begon met het dragen van contactlenzen tussen 16 en 20 jaar oud en draagt al meer dan 5 jaar contactlenzen2. Tevens zorgt deze doelgroep voor een verhoogde waarde in de contactlenspraktijk. Dragers van brillen, contactlenzen en zonnebrillen besteden jaarlijks 3.1 x meer aan hun zichtcorrectie dan dragers van alleen een bril3. Onze uitdaging is dus om, in samenwerking met de optiekwinkels, meer young adults als brildragers aan te trekken naar de contactlenscategorie. Binnenkort zullen wij onze partners via hun Business Development Manager informeren over onze nieuwste campagne, volledig gericht op de doelgroep young adults.

voor meer info: www.coopervision.be

REFERENTIES

1 On average, 67% of 16-24 year olds who wear contact lenses pay for them themselves. à Source: CVI data on file 2021. Young Wearer survey 1414 consumers aged 16-24 years, Verve. UK (193), Germany (305), Poland (259), Spain (303), Nordics (354). Averages vary by country (Spain 61%, Germany 73%, Nordics 64%, UK 64%, Poland 71%).

2 CVI data on file 2018. Vision Needs Monitor 2018. 9,078 consumers aged 15+, Kynetec, September 2018. Europe inc. Russia, CL wearers.

3 CVI data on file 2018. Vision Needs Monitor 2018. 58,485 consumers aged 15+, Kynetec, September 2018. Austria (4170), Belgium (4159), France (4166), Germany (4177), Italy (4218), Netherlands (4097), Norway (4161), Poland (4207), Portugal (4187), Russia (4191), Spain (4163), Sweden (4199), Switzerland (4178), UK (4212), https://www.populationpyramid.net/ europe/2018/ and Euromonitor 2018

12 EYELINE

LACOSTE

INTRODUCEERT L.12.12 PLANTAARDIGE LOOK

LACOSTE PRESENTEERT TWEE ZONNEBRILLEN EN EEN OPTISCH MONTUUR, GEMAAKT VAN ARKEMA

PEBAX® CLEAR 1200 HARS, EEN MATERIAAL MET BIO-BASED KOOLSTOFFEN VAN RICINUSBONEN. DE L.12.12-COLLECTIE HEEFT MODERNE VORMEN EN GEMAKKELIJK TE DRAGEN KLEUREN.

De collectie is vernoemd naar de iconische L.12.12 polo die René Lacoste meer dan 90 jaar geleden ontwierp. De kleurencombinaties, de iconische krokodil en het petit piqué katoen blijven trouw aan het DNA van het mode-sportmerk.

De monturen zijn gemaakt van Arkema Pebax® Clear 1200 hars, dat 90 procent recyclebare koolstof bevat, waardoor ze extreem licht, flexibel en schokbestendig zijn. Marchon Eyewear is de eerste wereldwijde leverancier die Arkema Pebax® Clear 1200 hars gebruikt.

HISTORIE VAN INNOVATIE

René Lacoste zorgde voor een revolutie in de mode-sportgarderobe toen hij de originele lichtgewicht polo van petit piqué katoen creëerde. Marchon Eyewear is verheugd Lacoste’s historie van innovatie voort te kunnen zetten in een nieuwe brillencollectie. Een collectie met geraffineerde silhouetten, combinaties van verschillende materialen en karakteristieke dessins. De monturen vormen een mix van sportief erfgoed en stedelijke allure en zijn voorzien van iconische details, zoals het krokodillenlogo op de veren.

voor meer info: www.marchon.com

L6001S

Een design voor mannen, met een geometrische structuur. De kleurencombinaties, de iconische krokodil en het petit piqué patroon verwijzen naar het authentieke, op sport geïnspireerde DNA van Lacoste.

L6000S

Een gewaagde, ovale zonnebril met geometrische details en grote veren.

L2920

Dit model vernieuwt de L.12.12-familie met een vlindervorm.

EYELINE 13
INFOTORIAL

DE BRILBOUTIQUE MAAKT KOMAF

MET DROGE OGEN

14 EYELINE

IN 2020 ZETTE ONZE REDACTIE AL DE BRILBOUTIQUE IN DE KIJKER. IN DATZELFDE JAAR OPENDE DE ZAAKVOERDER HET EERSTE DROGE OGENCENTRUM IN HAAR REGIO. GYTHE GROSEMANS IS EEN VROUW MET EEN VISIE EN EEN STRAK PLAN. VANUIT HAAR GOEDE CONTACTEN MET OOGARTSEN, MERKTE ZE DAT ER EEN OPPORTUNITEIT LAG IN HET BEHANDELEN VAN MENSEN MET EEN DROGE OGEN-PROBLEMATIEK. HET IS EEN SPECIALISATIE DIE IN BELGIË NAUWELIJKS

GEKEND IS, MAAR BOVENDIEN OOK EEN LANGDURIG PROCES OM DE KLANTEN PROFESSIONEEL TE BEHANDELEN, EN DAAR HEBBEN OOGARTSEN VAAK GEEN TIJD VOOR.

In het Droge Ogencentrum bekijkt men door middel van analyses en metingen via gespecialiseerde apparatuur, samen met de klant, wat precies het probleem is. Daarna wordt er een gepaste behandelingsmethode voorgesteld. Om het probleem te kunnen analyseren, maakt men in het centrum onder meer gebruik van een hoogtechnologisch toestel op basis van lichttherapie, dat niet alleen de symptomen, maar ook de oorzaak van droge ogen aanpakt. Afhankelijk van deze metingen, wordt er al dan niet een plan van aanpak opgesteld. Dat kan variëren van extra vitaminen of voedingssupplementen tot het stimuleren van de traanfilm met een speciaal toestel.

Gythe merkt vooral een duidelijke grotere behoefte op naar behandeling van droge ogen tijdens twee specifieke periodes van het jaar, namelijk de winter en de zomer. “Omgevingsfactoren als vrieskou, verwarming, maar ook airco en ventilatiesystemen spelen dikwijls een grote oorzakelijke rol in het ontwikkelen van droge ogen. Een comfortdruppel kan dan even helpen, maar de klanten hebben vaak een grondigere behandeling nodig dan dat. Naast omgevingsfactoren kunnen ook levensstijl (bijvoorbeeld schermtijd), medische problemen of allergieen droge ogen veroorzaken. Indien na analyse blijkt dat een verdere medische opvolging vereist is, worden de klanten doorverwezen naar de behandelende oogarts”.

OVER GYTHE GROSEMANS

Gythe Grosemans komt uit een gezin van zelfstandigen, maar had geen band met de optiekwereld. “Met die achtergrond heb ik altijd de drive gehad om als ondernemer te starten”. Toch verkende Gythe eerst nog de wijde wereld in haar job als sales en technical trainer bij Bausch + Lomb. “Ik had in Utrecht optometrie gestudeerd omdat het klinische aspect me wel aansprak. Met die technische bagage kon ik voor Bausch + Lomb trainingen geven in heel Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Een enorm boeiende, maar intensieve job. Na dertien jaar was ik het reizen beu en begon die oude droom van een eigen zaak weer op te spelen”. Gythe gaf haar job op en nam een bestaande optiekzaak over in Diepenbeek. Twee jaar later opende ze een tweede vestiging in de Hasseltse deelgemeente Kermt, haar geboortedorp. “De optiek in Diepenbeek hebben we opnieuw uitgebouwd en ook meteen de specialisatie van een kinderoptiekzaak in geïntegreerd. Ook hier in Kermt hebben we gekozen voor die integratie van een kinderoptiek. We waren hiermee de eerste in Limburg”.

EYELINE 15 DROGE OGEN

ZET EEN NIEUWE STANDAARD MET DE WATER SURFACE CONTACTLENZEN VAN ALCON

TOTAL30 ® maandlenzen

~ 100% watergehalte aan het oppervlak

TOTAL1 ® daglenzen

~ 100% watergehalte aan het oppervlak

Contactlenzen van Alcon hebben een oppervlak dat het watergehalte verhoogt vanaf de kern.1-3 Zo zorgen ze voor een optimale lenservaring.

PRECISION1™ daglenzen

Klassieke SiHy-lenzen

≥ 80% watergehalte aan het oppervlak

Referenties: 1. Thekveli S, Qui Y, Kapoor Y, et al. Structure-property relationship of delefilcon A lenses. Contact Lens Anterior Eye. 2012;35(Suppl 1):e14. 2. Angelini TE, Nixon RM, Dunn AC, et al. Viscoelasticity and mesh-size at the surface of hydrogels characterized with microrheology. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2013;54:E-abstract 500. 3. In vitro analysis of lehfilcon A contact lenses outermost surface softness and correlation with water content; Alcon data on file, 2021. Voor indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen verwijzen wij u naar de gebruiksaanwijzing van het betreffende product. Contactlenzen zijn medische hulpmiddelen.

©2023 Alcon Inc. BNLX-T30-2300001 02/2023

WATERSURFACE

IS DÉ NIEUWE LENSCATEGORIE VOLGENS ALCON

VINCENT MOLKENBOER, DAVE BLOCK EN AUDREY DENIS VAN ALCON GINGEN IN JANUARI IN GESPREK MET EEN AANTAL KLANTEN OVER DE TOTAL30™ FOR ASTIGMATISM. DEZE

CONTACTLENS IS OP 30 JANUARI GELANCEERD EN DAARMEE DE MEEST RECENTE UITBREIDING VAN DE ALCON-FAMILIE IN DE WATERSURFACE-CATEGORIE. DAARNAAST GAF ALCON INTERESSANTE INZICHTEN VANUIT MARKTPERSPECTIEF.

TEKST Anneke Pastoor BEELD Rob van de Vlierd

Vincent trapte de avond af en nam ons mee in een stukje historie vanaf de lancering van de commerciële contactlens in de jaren 70. Van gedraaide lenzen met veel complicaties en tweewekelijkse en later maandelijkse vervangingssytemen tot de lancering van de eerste torische maandlens in de jaren 90. “Hoe meer zuurstof hoe beter, dachten we bij silicone hydrogel (SiHy). Maar naast de voordelen heeft dit ook een paar grote nadelen, vindt Alcon. Daarom kwamen we in 2011 met de TOTAL1™, de eerste lens met een watersurface-laag: dit betekent dat de oppervlakte van de contactlens volledig uit water bestaat. Er komen dus geen siliconen aan de oppervlakte en dit geeft meer draagcomfort”. Watersurface is volgens Alcon dus al bijna 12 jaar dé nieuwe categorie of generatie. “Het brengt

u als oogzorgprofessional een stap verder dan SiHy-lenzen. Na de lancering van de TOTAL30™ vorig jaar is nu de TOTAL30™ for Astigmatism beschikbaar. Contactlenzen die naast watersurface ook uitgerust zijn met de biomimetische Celligent™technologie. Dit zorgt voor een optimale draagervaring en dito comfort”.

EVOLUTIE

De laatste 10 jaar vindt er een evolutie van dag- en maandlenzen plaats, benadrukt Vincent. Daglenzen winnen aan populariteit, zegt het GfK, en maandlenzen vormen nog steeds de helft van alle aanpassingen in de markt, aldus data van Eurolens research. “Van die zachte daglenzen is ruim 40 procent SiHy, en

EYELINE 17
INFOTORIAL
PAUL HAMERS, DAVE MONTAUBAN, VINCENT MOLKENBOER, MICHEL SPACKLER, MARIO PICO, MARK KRAHMER, DAVE BLOCK, BART JAN KLEIJ EN HUGO LENS

60 procent is dus nog steeds hydrogel. Bij maandlenzen is de switch vrijwel in zijn geheel gemaakt. Daarbij draagt de grootste groep consumenten hetzelfde type lens gedurende vijf jaar, terwijl leveranciers genoeg mogelijkheden zien om klanten eerder te upgraden naar de nieuwste innovatieve contactlenzen. Er is nog steeds een heel groot potentieel voor lenzen: van de 78 procent die oogcorrectie nodig heeft, draagt slechts 12 procent contactlenzen. Daar liggen kansen, net als bij twintigers en dertigers die grote interesse in lenzen hebben. Een gemiddelde contactlenspraktijk verkoopt ongeveer 35 procent torische lenzen. Daarbij gaat de klassieke lensdrager verdwijnen en gaat al meer dan de helft van de nieuwe lensdragers voor ‘dual wear’. Alcon is ervan overtuigd dat watersurface de toekomst heeft”.

DE STABILISATIE VAN DE TOTAL30™ FOR ASTIGMATISM IS PRACHTIG.

IK LEG GRAAG AAN EEN KLANT DE BEWEGING VAN HET MATERIAAL UIT. ALS ER VEEL AANSLAG OP EEN BESTAANDE LENS ZIT, IS DAT ZEKER EEN REDEN OM DEZE LENS TE PROBEREN.

Mark Krahmer, DuOOptiek

DE NIEUWE TORISCHE TOTAL30™ IS BIJ ONS MET OPEN ARMEN ONTVANGEN. ZEER STABIELE EN STEVIGE LENS, TOCH ZACHT EN COMFORTABEL, PRETTIG VOELEND, WEINIG DISCOMFORT EN EEN LANGE DRAAGDUUR. KORTOM, DEZE LENS ZIT VOOR VEEL VAN ONZE KLANTEN IN DE TOP 3.

Dave Montauban, Oostman Optiek

HET COMFORT VAN DE TOTAL30™ FOR ASTIGMATISM WORDT DOOR

“Watersurface geeft minder corneale druk dus ook verminderde epitheelschade”, vervolgt Dave Block. “Het dikke kussen van vocht, gecombineerd met hoog zuurstofdoorlatend materiaal zorgt voor, zoals we dat bij Alcon zeggen, ‘het plezier van niets’. Je voelt niets in het oog zitten, maar toch is het aantal drop-outs onverminderd hoog. Belangrijk voor de oogzorgprofessionals is dan ook om regelmatig naar het eindedagcomfort te vragen: hoe gaat het met je contactlenzen aan het einde van de dag? Ook is het belangrijk om de techniek van de lens goed richting klant uit te leggen; als nieuwe categorie en als premium product. We hebben daarvoor ook diverse marketingmaterialen voorhanden”.

voor meer info: www.myalcon.com/be

WE ZIJN ERG TEVREDEN OVER HET EINDEDAGCOMFORT. REACTIES VAN KLANTEN: WAT EEN SUPERLENS, HIJ ZIT VEEL LEKKERDER!

Michel Spackler, Eye Care

GOEDE TIP VAN ALCON: SCHUD EVEN MET DE BLISTER ALVORENS DE TOTAL30™-LENZEN ERUIT TE HALEN. DAT VOORKOMT SCHADE AAN DE DUNNE, GLADDE RAND VAN DEZE LENS.

Paul Hamers, Hamers Optiek

DE TORISCHE TOTAL30™ IS HEEL MAKKELIJK AAN TE PASSEN EN OVER TE ZETTEN. JE HOEFT JE GEEN ZORGEN TE MAKEN DAT DE LENS HET

NIET DOET, WANT HIJ DOET HET GEWOON. ERG BLIJ OOK MET HET GROTE LEVERINGSBEREIK TOT PLUS 8.00 DPT.

Mario Pico, Van der Leeuw Optiek

VORIG JAAR LANCEERDE CONTACTLENSGOEROE

EEF VAN DER WORP VÉRZIEND, EEN OBJECTIEVE

EN VERZIENDE PODCAST MET EEN BREDE VISIE OP MYOPIE MANAGEMENT. NA AFLEVERING 1-6 STAAN NU

OOK AFLEVERING 7-12 ONLINE. DE MOEITE WAARD

OM TE LUISTEREN VIA SPOTIFY, APPLE PODCAST OF GOOGLE PODCAST.

VÉRZIEND DE MYOPIE PODCAST

AFLEVERING 7: JR POLLING

NEDERLANDS MYOPIE-LANDSCHAP & INTERNATIONAL MYOPIA CONFERENCE IN ROTTERDAM

Over myopie management in de lage landen én over de International Myopia Conference in Rotterdam, september 2022.

AFLEVERING 8: LANGIS MICHAUD CONTACT LENS OPTICS & THE MONTREAL EXPERIENCE

Een Engelstalige podcast over de optiek van contactlenzen en wat erbij komt kijken om deze te optimaliseren voor myopie management.

AFLEVERING 9: GERLOF DU BOIS

VANUIT DE OPTIEK VAN DE PATIËNT: DAN ZET JE TOCH EEN BRIL OP?

Over zelf hoog-myoop zijn, net als zijn kinderen. Gerlof is voorzitter van de patiëntengroep Hoge Myopie bij de Oogvereniging en hield een enquête onder lotgenoten, om beter te begrijpen wat er leeft. Gerlof presenteerde deze data tijdens het International Myopia Conference (IMC) in Rotterdam.

AFLEVERING 10: KARIN VAN HEES

MYOPIA MANAGEMENT: FROM BENCH TO BEDSIDE

Van theorie naar praktijk; wat kunnen we leren van de wetenschappers: waar staan we en waar gaan we heen met myopie management? Theoretische kennis wordt gekoppeld aan ervaringen van Karin in de praktijk.

AFLEVERING 11: VASANTHI IYER

ZICHT OP BUITEN

Vasanthi Iyer is jeugdarts en initiator van de website zichtopbuiten.nl. Eef praat met haar over de (on)mogelijkheid van het screenen bij jonge kinderen, over consultatiebureaus en visustesten en over hoe belangrijk myopie is binnen het hele pakket van de gezondheidszorg

AFLEVERING 12: DAISY LAAN

ATROPINE & FARMACEUTISCHE EFFICIËNTIE

Het Flevoziekenhuis in Almere beschikt over een myopiekliniek. Eef en Daisy praten over hoe het eraan toegaat in de kliniek: hoe schrijf je atropine voor, welke percentages, wat zijn de bijwerkingen? Hoe druppel je? Ook proberen ze enkele patiëntjes en hun ouders aan het woord te laten.

IN CONTACT, DE CONTACTLENS PODCAST

Eef start de nieuwe podcastserie IN CONTACT: een zoektocht naar de oorsprong van de contactlens. De eerste opnames zijn alweer in volle gang, wordt vervolgd!

EYELINE 19
IN CONTACT de contactlens podcast EEF VAN DER WORP

DE TOEKOMST VAN OPTIEK DEEL

3

De toekomst van de optiek ligt niet enkel in nieuwe technologieën en innovaties, maar ook in simpele problemen oplossen. Droge ogen is hier een mooi voorbeeld van. Het is iets waar ik zelf ook dagelijks problemen van onder-

Ik heb zelf zeer vaak last van droge ogen. Ik denk van nature, maar ongetwijfeld aangevuld door veel schermgebruik. Hierbovenop ben ik toen ik 16 was, door een kat gekrabd in mijn linkeroog. Hierdoor heb ik een perma-

Ik verdraag nu enkel daglenzen voor een maximum van vier tot zes uur. Als ik niet goed op hygiëne let, zoals vuile handen, heb ik meteen terug een ontsteking. Oogdruppels zijn mijn beste

Hoewel de oorzaak van droge ogen altijd blijft evolueren, blijft het aloude probleem net hetzelfde. Geen goede traanfilm, brandend gevoel, onzuivere visus… Simpele problematiek die het visueel comfort sterk beïnvloedt. Vroeger had men droge ogen omdat vuur onze enige bron van warmte en licht was. Hoewel ik het zelf nooit heb meegemaakt, kan ik me inbeelden dat het verwarmen met kolen en verlichten met olielampen ook niet echt comfortabel geweest was voor onze ogen. Vandaag hebben we droge ogen door een overmatig schermgebruik, droge airco-verluchting, overmatig lensgebruik, oculaire operaties… De oorzaak evolueert, het probleem blijft hetzelfde.

Net hierdoor hebben wij als professionals in de oogzorg de taak en opdracht om dit probleem op te lossen. Gelukkig blijven onze tools ook mee evolueren. Zonder oogdruppels of antibioticazalf, zou ikzelf misschien de visus in mijn linkeroog al verloren zijn. Ik ben onze tools dus dan ook zeer dankbaar. Het is aan u om te beslissen of u de problematiek van droge ogen vergaand gaat

behandelen in uw praktijk of niet. Nieuwe apparaten voor de behandeling van droge ogen zoals lichttechnologie zijn potentiële uithangbordjes om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten nog beter te helpen.

In mijn ogen zal deze markt zich steeds verder beginnen uit te breiden in de optiekzaak of ‘het oogzorgcentrum’ van de toekomst. Een aparte ruimte of hoek volledig toegewijd aan dit onderwerp. Zodat niemand van uw cliënteel zich ooit moet zorgen maken over droge ogen.

Tenzij ze door een kat gekrabd worden dan…

Tot de volgende editie!

Charles Bruninx is optometrist, myopieexpert en mede-eigenaar van Bruninx Design Optics in Hasselt.

CHARLES BRUNINX
COLUMN DROGE OGEN

MAUI JIM LANCEERT

VIJF NIEUWE MODELLEN

HET HAWAIIAANSE MERK INTRODUCEERT MAAR LIEFST VIJF NIEUWE MODELLEN, ALLEMAAL UITGERUST MET DE CUTTINGEDGE POLARIZEDPLUS2® LENZENTECHNOLOGIE DIE 99,9% VAN DE SCHITTERING ELIMINEERT, 100% VAN DE SCHADELIJKE UV BLOKKEERT EN BLAUW LICHT ABSORBEERT, TERWIJL DE KLEUREN WORDEN VERBETERD. DE NIEUWE MODELLEN VARIËREN VAN SPORTIEF EN FUNCTIONEEL TOT VERFIJND LUXUEUS.

PEHU

Pehu versterkt het zicht met premium gepatenteerde PolarizedPlus2® technologie. Een functionele combinatie van nylon en MauiPure® lenzen. Dit model is uitzonderlijk licht en heeft een tijdloze aantrekkingskracht met een mat kleurenpalet. De kenmerkende vierkante vorm van Pehu laat een herkenbare stijl zien in een praktische constructie, ideaal voor dagelijkse avonturen.

PAILOLO

Het kanaal tussen Maui en Molokai, Pailolo, staat bekend om zijn ruigheid, die alleen de meest ervaren wateratleten aanspreekt. Dit model straalt het bijbehorende zelfvertrouwen en kracht uit, met zijn lichtgewicht, rechthoekig montuur. Met de gepatenteerde PolarizedPlus2® lenzen biedt Pailolo ongeëvenaarde bescherming voor een actieve levensstijl.

ALULU

Alulu combineert op opvallende wijze modern en retro, met een suggestief cat eye-silhouet. De overdreven naar boven gerichte hoeken worden gecompenseerd door de vlakke onderkant van het montuur. Dit veelzijdige acetaat montuur is uitgerust met SuperThin lenzen, die een helder en levendig beeld garanderen. Alulu is gewaagd en iconisch en leverbaar in drie archetypische kleurencombinaties. Klassieke glamour met een nieuwe twist.

VLOEIBARE ZONNESCHIJN

Liquid Sunshine, een verwijzing naar regen in Hawaï, vat perfect de magie samen van verdwijnende wolken als de zon door een bewolkte hemel piept. De combinatie van nylon en MauiPure® maakt dit montuur extreem licht, waardoor het dagelijks gedragen kan worden. Met hoge vlinderglazen en een geaccentueerde wenkbrauwlijn is dit ontwerp een ode aan iconische mode uit vroeger tijden.

ALIKA

Alika wordt gekenmerkt door sierlijke details. Gedistingeerd én comfort op maat in een verleidelijk silhouet. De neuspads zijn keramisch en de titanium veren zijn verankerd in barokachtige scharnieren die doen denken aan een vuurtoren.

voor meer info: www.mauijim.com

EYELINE 21
PEHU ALIKA PAILOLO ALULU
INFOTORIAL
LIQUID SUNSHINE

IEDERE OOGZORGPROFESSIONAL WORDT

GECONFRONTEERD MET DROGE OGEN

ANN PYCK, ZAAKVOERSTER VAN CONTACTLENSSTUDIO ANTWERPEN, GEEFT ONS MEER TOELICHTING ROND DE PROBLEMATIEK EN BEHANDELING VAN KLANTEN MET DROGE OGEN BINNEN HAAR PRAKTIJK.

Het issue van droge ogen is een thema waar elke professional op een bepaald moment wel mee geconfronteerd wordt. Bij ons binnen de praktijk doorlopen wij samen met de klant een heel proces om dit aan te pakken. Ons doel is om de klant opnieuw comfort te geven. Daarvoor vertrekken wij vanuit de basis, en halen het feit dat de klant droge ogen heeft niet aan als problematiek, omdat niet elke klant er ook daadwerkelijk last van heeft. We confronteren hen wel met wat we op het scherm zien, en bijgevolg informeren we hen wat we er samen aan kunnen doen. Alles begint bij de juiste informatie en achtergrond, en doorvragen bij de klant. We zien het als onze taak om de klant duidelijk te informeren over alle beschikbare mogelijkheden, want het is ook zo dat niet elke klant dezelfde behoeftes heeft, een matuurdere klant heeft bijvoorbeeld andere oogzorg nodig dan een adolescent.

ALLES BEGINT

BIJ DE JUISTE INFORMATIE EN ACHTERGROND, EN DOORVRAGEN

BIJ DE KLANT

AANPAK VOLGENS GESTRUCTUREERD PROCES

Binnen het droge ogen-thema kunnen we grosso modo twee groepen onderscheiden: de eerste groep heeft pathologische droge ogen, na bijvoorbeeld een operatieve ingreep. In deze gevallen werken we vooral op protectie door middel van lenzen, en daarvoor kunnen we hen specifieke lenzen aanbieden. Voor de grootste groep echter, hebben de droge ogen geen onderliggende pathologische oorzaak, maar zijn eerder te wijten aan diverse factoren zoals omgeving, medicatie, leeftijd. Hier is het meer van belang dat we de situatie van 'ik voel iets' ombuigen naar een concrete verbetering van comfort. Soms staan de subjectieve en de objectieve factor onafhankelijk van elkaar (het gevoel van de klant ten opzichte van wat wij concreet zien op het scherm in het centrum), maar in álle gevallen moet er geprobeerd worden om de klant een oplossing aan te bieden. In ons contactlenscentrum werken wij hiervoor volgens een

22 EYELINE

WIE IS ANN PYCK

Ann Pyck is optometrist en samen met Kathleen Helsen eigenaar van de Contactlens Studio in Antwerpen. Een gespecialiseerde lenzenpraktijk waar naast Ann en Kathleen nog vier optometristen werkzaam zijn.

WE BETREKKEN DE KLANT IN HET PROCES EN BLIJVEN DIT OOK

EYELINE 23
CONTACT HOUDEN
OPVOLGEN EN
ANN PYCK
De beste bescherming voor je ogen én je zonneglazen. - Optimale bescherming tegen UV - Past bij elk montuur dankzij neutrale ontspiegeling - Onderhoudsvriendelijk - Duurzaam - 3 jaar garantie * Verkrijgbaar op Hoyatint uni-dégradé-polarized NU EXTRA VOORDEEL* tijdens de Hoya voorjaarsactie

HI-PERFORMANCE COATING HOYA HI-VISION SUN PRO

HOYA‘S UITGEBREIDE KEUZE AAN HOOGKWALITATIEVE ZONNEGLAZEN WORDEN WERELDWIJD GEWAARDEERD DOOR BRILDRAGERS VAN ALLE LEEFTIJDEN. DE UITDAGENDE GEBRUIKSOMSTANDIGHEDEN WAAR ZONNEGLAZEN DOORGAANS AAN WORDEN BLOOTGESTELD, MAAKT EEN BESCHERMENDE EN DUURZAME COATING ONONTBEERLIJK.

Hoya’s Hi-Vision SUN Pro ontspiegeling levert optimaal kijk comfort en gebruiksgemak bij toepassing op gekleurde en gepolariseerde brillenglazen – zonder in te boeten aan stijl en esthetiek. Het is dé coating voor levensgenieters, sportie velingen en avonturiers die graag buiten zijn.

De hoogwaardig Hi-Vision SUN PRO coating zorgt tijdens alle buitenactiviteiten voor de beste kijkervaring in alle blikrichtingen, en voor optimale bescherming tegen schadelijke UV-stralen. Dat geldt tevens voor multifocale brillenglazen.

voor meer info: www.hoya.be

PREMIUM ALLROUND BESCHERMING MET ZEVEN VOORDELEN

- Bescherming tegen verblinding op de voorcurve voor een beter contrast en rustiger kijken.

- Minder spookbeelden op de binnenkant van de glazen en zo een betere focus.

- Maximale oogbescherming dankzij volledige UVabsorptie op de voorkant van de brillenglazen. De UVdoorlatende AR-coating op de achterkant van de glazen vermijdt reflectie van UV-straling naar het oog.

- Een coating die past bij elke montuurtint, door de achromatische ontspiegeling op de voorkant en de afwezigheid van een prominent gekleurde restreflectie.

- Langer plezier van de zonnebril. De verbeterde krasbestendigheid komt de duurzaamheid van de zonneglazen ten goede. Dankzij LongLife-technologie biedt Hoya daarbovenop drie jaar garantie.

- Makkelijk schoon te maken: deze coating is water-, veten stofwerend. Zo heb je minder last van vlekken en geniet je altijd en overal van een helder zicht.

- Matcht met de stijl en persoonlijkheid van elke brildrager: past bij de meest uiteenlopende glastinten.

EYELINE 25
INFOTORIAL

SELL ME THIS PEN

Keratoconjunctivitis sicca, ‘droge ogen’ in de volksmond, is een multifactoriële aandoening van het voorste oogoppervlak. De volledige 43-woordige definitie bespaar ik u, die kunt u terugvinden in de bijbel der droge ogen, namelijk het TFOS DEWS II rapport.1 Een literair meesterwerk met de focus op droge ogen en alles wat ermee te maken heeft. Van etiologie tot diagnostiek en behandelplannen staan beschreven in dit naslagwerk. Een absolute aanrader voor wie meer wil leren over deze oogaandoening. Voor wie geen tijd heeft om het hele boekwerk te lezen, is er altijd de executive summary.2 Naast myopie management is ‘droge ogen’ terecht één van de hot topics in de wereld van de optometrie en contactlenzen om de eenvoudige reden dat het een veel voorkomend probleem is. Een probleem dat ook contactlensdragers teistert en verdrukt richting drop-out.

Droge ogen is een ingewikkelde aandoening. Te ingewikkeld? Misschien wel. Er is een behoorlijke wetenschappelijke kennis nodig om het probleem echt grondig te begrijpen. En hoewel ik een grote voorstander ben van een uitgebreide technische en wetenschappelijke achtergrond, vind ik het eens zo belangrijk om in al die wetenschappelijke ruis de bruikbare parels te vinden om ons het leven in de praktijk makkelijker te maken.

Zij die ooit ‘The Wolf of Wallstreet’ hebben gezien, herinneren zich vast nog de scène waarin Jordan Belfort, vertolkt door Leonardo DiCaprio, een pen uit zijn binnenzak tovert en de befaamde opdracht geeft: ‘Sell me this pen’. Overenthousiast gaan de verkopers allerlei verhalen vertellen over waarom dit de beste pen ter wereld is of over hoe fantastisch ze in de hand ligt, beter dan eender welke andere pen. Maar dat is niet ‘de juiste oplossing’ voor deze opdracht. Jordan Belfort zelf legt later in één van zijn video’s uit dat een goede verkoper start met het inventariseren van behoeften door… vragen te stellen. En hier komt de analogie met ons vak;

een gedegen oogmeting start met een grondige anamnese. Geleid door een gerichte vraagstelling, stellen we onszelf in staat om een groot deel van de problematiek in kaart te brengen. En dat nog vooraleer we ook maar één meting hebben uitgevoerd. Goed begonnen is…

Nu kunnen we allemaal ons hoofd breken over welke vragen dat dan precies moeten zijn. Maar waarom zouden we het wiel opnieuw moeten uitvinden?

Eén van die wetenschappelijke parels, die u ongetwijfeld kent maar wellicht nog niet toepast, is het gebruik van gestandaardiseerde vragenlijsten. Er is een veelvoud aan dergelijke lijsten voor droge ogen. Mijn persoonlijke favorieten, en ook wel de meest gebruikte, zijn de OSDI©, de SPEED™ en de DEQ-5.3 U ziet een kleine 3 achter mijn vorige zin staan, bij deze een warme oproep om dit korte artikel te lezen als u hiermee wil verdergaan. Hierin beschrijft Leanne Spiegle hoe elk van deze vragenlijsten werkt, en gescoord en geïnterpreteerd dient te worden.

We houden van efficiëntie en korte stoeltijd. Toegegeven, dit soort vragenlijsten nemen weer wat extra tijd in beslag. Maar niets belet ons om ze ter voorbereiding van de afspraak te mailen naar de cliënt met de opdracht om hem alvast in te vullen. Laat ons beginnen bij het begin. Vragen stellen.

Tijl Van Mierlo is Professional Relations Manager bij Bausch + Lomb Benelux en Docent Contactlenzen Odisee (KUL) Brussel

1 Craig, J. P., Nichols, K. K., Akpek, E. K., Caffery, B., Dua, H. S., Joo, C. K., ... & Sta-pleton, F. (2017). TFOS DEWS II definition and classification report. The ocular surface, 15(3), 276-283.

2 Craig, J. P., Nelson, J. D., Azar, D. T., Belmonte, C., Bron, A. J., Chauhan, S. K., ... & Sullivan, D. A. (2017). TFOS DEWS II report executive summary. The ocular sur-face, 15(4), 802-812.

3 Spiegle, L. (2022, May 15). How to Use Dry Eye Questionnaires in Your Practice. Opgehaald van Review of optometry: https://www.reviewofoptometry.com/article/how-to-use-dry-eye-questionnaires-in-your-practice

COLUMN
DROGE OGEN
TIJL VAN MIERLO

MIDO 2023

MONSIEUR BLANC

DRIE DAGEN BRILLEN KIJKEN, INSPIRATIE OPDOEN, TRENDS OPSLAAN, SFEER OPSNUIVEN, BIJPRATEN, INTERVIEWEN, FOTOGRAFEREN EN BEDENKEN HOE MOOI ONS VAK IS. DAT WAS MIDO IN EEN NOTENDOP. WAT WAS ER VEEL TE ZIEN EN BELEVEN! TEAM EYELINE LIEP ZICH HET VUUR UIT DE SLOFFEN OM ALLES VOOR U TE COVEREN. HET RESULTAAT DAARVAN ZIET U IN ONZE MIDO-SPECIAL OP DE VOLGENDE PAGINA’S. WAS U ERBIJ? GENIET VAN DE TERUGBLIK. WAS U NIET OP MIDO? KIJK DAN WAT U HEBT GEMIST. REDENEN GENOEG OM VOOR DE VOLGENDE EDITIE NAAR MILAAN AF TE REIZEN!

DE 51E EDITIE VAN DE ITALIAANSE BEURS BEREIKTE EEN HOOGTEPUNT VAN MAAR LIEFST 35.000 BEZOEKERS! VAN HEN KWAM 80% UIT EUROPA EN 20% UIT DE REST VAN DE WERELD. DAT IS EEN STIJGING VAN 60% TEN OPZICHTE VAN 2022. VAN DE MEER DAN 1.000 EXPOSANTEN WAS 72% INTERNATIONAAL EN 28% ITALIAANS. DE DIVERSITEIT IN BEZOEKERS ÉN DEELNEMERS BEVESTIGT EENS TE MEER HET WERELDWIJDE BEREIK VAN DE BEURS.

PRODUCTIE Miranda Becker Hoff, Mandy Mooren, Michèle Claassen, Christel Giezen en Anneke Pastoor
BINÔCHE
RETROSUPERFUTURE
L.A.EYEWORKS
MODO
SEA2SEE LIGHTBIRD

MARCIANO STAAT VOOR PURE GLAMOUR

Marciano was in 2004 de eerste merkuitbreiding van GUESS en behoort sinds 2013 tot het merkportfolio van Marcolin. Zowel de optische monturen als de zonnebrillen zijn voorzien van geraffineerde details. Marciano heeft een duidelijke kernwaarde, die aanslaat bij veel vrouwen over de hele wereld: het creëren van een glamorous uitstraling.

De collectie wordt wereldwijd verkocht in optiekwinkels én in een selectief aantal winkels van GUESS. Marciano volgt het voorbeeld van GUESS met cutting-edge accessoires. De collectie is bijzonder vrouwelijk, zeer glamorous en hier en daar gewaagd sexy. En dat kan ook heel subtiel worden uitgedragen, zoals blijkt uit het montuur op de foto, dat deel uitmaakt van de voorjaar/zomercollectie 2023.

voor meer info: www.marcolin.com

32 EYELINE
MARCOLIN

Het verhaal van het Italiaanse Zegna is een verhaal van vooruitzien in verantwoord produceren en ondernemen. Al in 1910 bouwde Ermenegildo Zegna aan een toekomst waarin natuurbescherming en ethisch ondernemen centraal stonden.

Zegna startte met een wolfabriek en creëerde daar gaandeweg een gemeenschap omheen, met onder andere een 100 km2 groot natuurgebied Oasi Zegna, op wat ooit een bijna levenloze berghelling was. De weg van ‘sheep to shop’ is geweven met een duurzame stijl en Zegna is als producent van superieure wollen stoffen uitgegroeid tot een wereldwijde luxegroep in fashion, met de merken Zegna (For Men Only) en Thom Browne (mannen en vrouwen). Ook de kleding van Tom Ford wordt door Zegna in Italië geproduceerd.

Behalve in kleding worden de visie en stijl van Zegna gepresenteerd in eyewear For Men Only. Dit seizoen presenteert Zegna nieuwe monturen in hoogwaardige materialen en acetaten, die samensmelten in stijlvolle designs. Voor een ultiem draagcomfort zijn veel acetaat monturen voorzien van neuspads. Een unieke stijl in mannelijke elegantie.

voor meer info: www.marcolin.com

DE WEG VAN ZEGNA - FOR MEN ONLY

JE BRENGT EEN GROOT

ONTWERP NAAR DE KERN

VAN HET IDEE, PASSEND BIJ

HET DNA VAN SILHOUETTE

SONIA SERLENGA DESIGNER SILHOUETTE GROUP

SILHOUETTE’S DESIGNER AAN HET WOORD

“Elke dag probeer ik wat tijd in te ruimen voor inspiratie. Ik vind dit in de natuur, in design magazines, in kunst; als kind had ik dat al. Ik ben eigenlijk altijd al mijn hele leven op zoek naar harmonie in vormen, ook als ik reis. Vanmorgen stond ik in de lift van het hotel foto’s te maken van een prachtig patroon. Mijn hoofd staat altijd aan: ik zie meteen mogelijkheden in een bril, een veer of voor een hoekstuk. Heerlijk, zo houd ik eenvoudig feeling met alles wat er om mij heen circuleert in materialen en kleuren. Brillen ontwerpen voor Silhou ette verveelt na 19 jaar zeker niet. Elke dag is anders, we werken meestal met twee of drie briefings tegelijk voor Silhouette en sport brillenmerk evil eye. Naast veel computertekenwerk in 2D en 3D heb ben we als designteam meetings over mogelijke nieuwe kleurcom binaties, maar ook over de nieuwste technieken en materialen met onze R&D-afdeling. Ik werk met grote passie voor Silhouette omdat minimalisme altijd centraal staat. Dat past bij mij. Een groot idee in je hoofd moet altijd in de uitvoering verkleind worden. En nog kleiner. Je brengt een groot ontwerp hierdoor uiteindelijk naar de kern van het idee, passend bij het DNA van Silhouette. Met 3D-printing is een wereld voor mij als designer open gegaan. Echt een grote revolutie waardoor we monturen kunnen ontwikkelen die eerder niet mogelijk waren. Ik ben daar zo blij mee. Daarbij hanteren we als designteam het motto ‘push things to the limit’. We willen natuurlijk zo dun mogelijk in metaal printen. Ik geniet van MIDO en van alle klanten die onze ontwerpen gaan verkopen. Echter, als designer is de collectie van 2023 alweer ver achter ons. We hebben zelfs net al als designteam de collectie voor 2024 afgesloten. Ik zeg: op naar 2025”.

voor meer info: www.silhouette.com

FISHER ISLAND

Red Dot Winnaar 2022 in de categorie ‘Best of the Best’. “Alles is ambacht, echt hand-made; van de subtiele inline kleur op de bovenzijde van het front, tot de speciale vorm van het glas. En ja, ook bij deze collectie is alles schroefloos!”

EYELINE 35

CARRERA & DUCATI EYEWEAR

De opvallende rode Ducati blijft een blikvanger in de Carrera-hoek van de Safilo-stand. De Ducati eyewearcollectie staat voor stijl, technologische innovatie, passie en prestatie én oog voor design. Monturen voor alle fans voor wie Ducati een leefstijl is. Zo’n merk past perfect bij Carrera, sinds 1956 een statementmerk voor mensen die zichzelf voortdurend uitdagen en zich met trots onderscheiden van de massa. voor meer info: www.safilogroup.com, www.carreraworld.com

KLEURRIJK POLAROID

De kleurrijke zuilen van Polaroid en dito campagne met de nieuwste RX zonnebrillen en monturen springen op MIDO opnieuw in het oog. Echt prachtig, je wilt er gewoon doorheen lopen! De Polaroid Corporation werd ruim 85 jaar geleden opgericht in Cambridge, Massachussets door Edwin Land en George W. Wheelwright. Het merk werd later ook wel de ‘Apple van zijn tijd’ genoemd door de uitvinding die de wereld van optiek en technologie veranderde: gepolariseerde glazen. In 2012 sloot dit baanbrekend internationale merk zich aan bij Safilo Group.

voor meer info: www.safilogroup.com

EYELINE 37

TREE SPECTACLES

SNOB MILANO

SNOB Milano is een collectie die in Italië is ontworpen, geproduceerd en gedistribueerd door de historische fabrikant Franco Sordelli. Het project SNOB Milano ontstond acht jaar geleden uit een ontmoeting tussen twee mannen die momenteel het merk leiden: Dino Sordelli, verkoopleider van het familiebedrijf, en Tommaso Bossetti, een ontwerper met een sterk esthetisch gevoel in combinatie met een opmerkelijk realisme. Milieuvriendelijke materialen en behandelmethoden zijn de kenmerken van SNOB Milano, een grote speler in het segment van de magnetische clip-on. De afgelopen jaren heeft SNOB Milano met succes nieuwe trends en designstromingen geïntroduceerd als onderdeel van de samenhangende evolutie van een collectie waarin het product en de gebruiker centraal staan en die zichzelf positioneert als een krachtige schepper en trendsetter.

voor meer info: www.snobmilano.com

EYELINE 39

ESSILOR VARILUX XR-SERIES

Na de Varilux® X-series lanceerde Essilor op MIDO de Varilux® XR. De focus ligt hierbij op het tussengebied van een glas. Essilor ontwikkelde een techniek om, ook als iemand in beweging is, de meest rustige zones in het lees- en tussengebied te creëren. Dragers van de Varilux® XR-series™ profiteren van onmiddellijke scherpte, zelfs in beweging, met tot 49 procent meer kijkvolume in vergelijking met de Varilux® Xseries. Varilux® XR wordt in mei dit jaar in de Benelux gelanceerd.

De presentatie op de stand is prachtig, net als de look & feel van de immens grote stand. Tevens kondigt Essilor aan meer te gaan werken met voorspellende AI-algoritmes. De database bestaat nu al uit meer dan 1 miljoen mensen waarbij het kijkgedrag voor dichtbij en veraf gemeten is. Gepersonaliseerd glas is er natuurlijk al, maar met AI gaat dit weer een stap verder.

voor meer info: www.essilor.be

SUCCESVOL EIGENZINNIG

Hij studeerde geneeskunde en zou chirurg worden, maar uiteindelijk volgde hij zijn hart en koos hij voor zijn grote passie: kunst en design. De Italiaanse Placido Minissale (33) is zolang hij zich kan herinneren al in de ban van brillen en architectuur. Hij besloot al zijn passies te combineren en startte drie jaar geleden zijn eigen brillenmerk OPHY. En met succes: in korte tijd is Placido erin geslaagd zijn collectie wereldwijd te verkopen. Van Japan tot Canada, van een groot aantal Europese landen tot het Midden-Oosten en van de VS tot India. De sleutel tot zijn succes? “Ik volg mijn eigen stijl, waarin ik iconische vormen uit de architectuur in mijn brillen verwerk. Ik heb gekeken naar de besten en naar degenen die het niet zo goed doen. En ik luister naar niemand; ik bewandel mijn eigen pad, zoals ik denk dat het goed is”.

voor meer info: www.nvdlfashionlab.com, +31 (0)6 12897055, @NVDLFashionlab, www.ophyeyewear.com

OPHY EYEWEAR

PLACIDO MINNISALE

PUUR NIRVAN JAVAN

Na de collecties London, Tokyo, Paris en Chicago ontwierp Nirvan Javan de collectie Zürich. De Zwitserse stad waar hij als kind opgroeide. Met zijn twee schoolvrienden lanceerde hij zes jaar geleden het merk Nirvan Javan. Vorig jaar werden op MIDO de eerste stappen naar uitbreiding in Europa gezet en een logistiek magazijn in Oostenrijk gebouwd, nu gevolgd door de lancering van de collectie Marrakech. Het merk zet hiermee opnieuw een krachtige metropool op de kaart.

“Soms bezoek ik een stad, neem een kijkje in musea om inspiratie op te doen”, vertelt Nirvan. “Maar ook lees ik veel boeken en kijk films over wereldsteden en het land waarin ze gevestigd zijn. Ik droom al mijn hele leven om designer te worden en was als 7-jarige jongetje altijd al aan het tekenen. Ik was daarmee ook altijd de beste in de klas. Mijn vader wilde graag dat ik een vak leerde (“do something right”) en dat deed ik: ik ben opticien. Direct na afronding van de opleiding had ik ook meteen mijn passie gevonden: brildesigner worden!”

Nirvans nieuwste collectie Marrakech is geïnspireerd op het 100-jarig bestaan van de Jardin Majorelle in de gelijknamige stad. De bekende modeontwerper Yves Saint Laurent kocht het kleurrijke gebouw in deze tuinen in de jaren 80. “Marrakech is een uitzonderlijk pure collectie zonder poespas. Daarmee bedoel ik dat er nergens een haakje zichtbaar is. Ik ontwerp heel clean. Ik houd van het mooie Japanse acetaat in de diepe, weelderige kleuren die Marrakech zo typeren. De details in de veer maken dat het een echte ‘Nirvan Javan’ is: de Marrokaanse tegelpatronen, de Arabische naam Marrakech, maar zeker ook voor het eerst een monogram van het logo in het montuur verwerkt”.

voor meer info: Anne van der Borght, a.vanderborght@nirvanjavan.com, www.nirvanjavan.com

NIRVAN JAVAN EN ANNE VAN DER BORGHT

MARCHON LANCEERT ECLECTISCHE COLLECTIE PAUL SMITH

Paul Smith lanceert voor lente/zomer 2023 een eclectische collectie correctiemonturen en zonnebrillen. De Britse designer staat bekend om zijn speelsheid en positieve filosofie en dit is ook wat deze collectie uitstraalt. Beetje vrijpostig, zelfverzekerd, nonchalant en toch ook met een klassieke touch – maar altijd met een knipoog. Het organische kleurenpalet heeft stijlvolle en verrassende details, gebaseerd op de kenmerkende Artist Stripes van Paul Smith. Zo Brits als Paul Smith zelf is, zo Italiaans zijn de brillen. Stuk voor stuk gemaakt door Italiaanse vakmensen.

voor meer info: www.marchon.com

PAJUK VERWELKOMT NIEUWE COLLEGA

Sinds eind februari versterkt Denis Renders het team van Pajuk Optiek, als accountmanager voor de Belgische klanten. Denis werkte jarenlang in een optiekwinkel en de branche is dus niet nieuw voor hem. Denis zal spoedig de Belgische klanten bezoeken met alle nieuwe updates van de collecties Sara John, 1921 Eyewear, 1921 Sunwear en Easy Eyewear. Hij is bereikbaar via renders@pajuk.com of +32 (0)478 834119.

FRANK AND LUCIE

DE EEN IS NOG MOOIER DAN DE ANDERE, FRANK AND LUCIE WEET WEL WAT VROUWEN WILLEN ALS ZE EEN LEESBRIL ZOEKEN.

Een gaaf model, goede leesglazen, en uitgegevoerd in chique kleuren. Passend bij het huidige modebeeld. Zoals de nieuwe Eyedentity Riviera met zijn grote hoekige vorm en zachte roze/geel/oranje tint. Nieuw zijn de etuis van Frank and Lucie, in drie zomerse kleuren raffia, het meest gewilde materiaal van dit moment.

voor meer info: www.frankandlucie.com chris.janssens@thereadingcompany.be

NIEUWE ALGEMEEN DIRECTEUR

HOYA LENS BELGIUM

PER 1 APRIL 2023 NEEMT ROB RAMECKERS HET ROER OVER VAN GEORGES BYL BIJ HOYA LENS BELGIUM. ROB IS BIJ HOYA EEN BEKEND GEZICHT.

Hij werkte al vele jaren voor het bedrijf; ooit begon hij zijn carrière als Sales Manager voor Hoya Lens Nederland. Na acht jaren maakte hij de overstap naar CIBA Vision in België. Daar bleef hij vijf jaar, tot hij in augustus 2005 terugkwam bij Hoya als Algemeen Directeur voor Hoya Lens Nederland. Daarnaast werd Rob later voor een periode van zes jaar verantwoordelijk voor Hoya Nordics. Deze positie ruilt hij nu in voor België.

Hoewel Rob Rameckers nu de verantwoordelijk heeft over zowel Nederland als Belux, blijven Hoya Lens Belgium en Hoya Lens Nederland afzonderlijke entiteiten vanwege de grote verscheidenheid tussen beide markten, die elk hun eigen aanpak vergen.

Eyeline wenst Rob veel succes met zijn nieuwe functie!

EYELINE 45
klaar
voor het voorjaar

10 CORSO COMO MILAAN

CONCEPTSTORE ALS GEEN ANDER

Als je bij 10 Corso Como binnenstapt, voel je het DNA van de winkel vanuit alle hoeken op je af komen. Overrompelend, overdone misschien ook, maar binnen een minuut ben je eraan gewend, en word je er zelfs rustig van. Geometrische vormen in zwart en een bijzonder ecru krijgen een toepassing op wanden, vloeren, glazen lamellen, verpakkingen en zelfs op -zeer gewilde- merchandising. Dit is nou een conceptstore met een concept. Er is een modeafdeling, een meubelcorner -Fornasetti!-, een parfumerie en natuurlijk een uitgebreide, vooruitstrevende belevingsruimte met de nieuwste accessoires. Waar al dit moois te vinden is? Je zou er zo langs lopen, deze hidden gem in een supergroene tuin bevindt zich vlakbij de ultramoderne Porta Garibaldi. Klaar met kijken, of kopen? Strijk lekker neer in het hippe café-restaurant voor een aperitivo. Vergeet trouwens niet de boekwinkel op de bovenverdieping!

TEKST EN BEELD Loes Brussen

16 UUR LANG OPTIMAAL DRAAG- EN KIJKCOMFORT 1,3

Elk lid van de ULTRA-familie is ontwikkeld om de contactlensdrager, zelfs tijdens een lange dag, optimaal draag- en kijkcomfort te bieden. Bausch + Lomb ULTRA® contactlenzen kenmerken zich door een hoge zuurstofdoorlatendheid, een lage modulus en hoog gebruiksgemak. De maandlenzen hebben een watergehalte van 46 procent.4 Gedurende

16 uur houdt de lens 95 procent van dit vocht vast.1,4 Vervolgens is elke Bausch + Lomb ULTRA® lensvariant uitgerust met specifieke technologie die visusbevorderend werkt. Deze High Definition Optics zorgt voor extra scherp zicht en vermindering van halo’s en lichtschitteringen, ook bij weinig licht.¹ De multifocale variant is voorzien van 3-Zone

Progressive™ Design voor naadloos, optimaal zicht op de korte, de lange en de steeds belangrijker wordende tussenafstanden. De torische variant, de Bausch + Lomb ULTRA® for Astigmatism, heeft het OpticAlign™ Design, waarmee optimale stabiliteit in beide asrichtingen wordt gerealiseerd. Dit zorgt onder alle omstandigheden voor scherp zicht en vermindering van halo’s en lichtschitteringen.¹ Vermeldenswaardig is het aantal beschikbare torische parameters. Deze gaan van +6 tot en met -9. De Bausch + Lomb ULTRA® Multifocal for Astigmatism tenslotte is zowel voorzien van 3-Zone

Progressive™ Design als het OpticAlign™ Design. Naadloos, stabiel en scherp zicht is het gevolg.5,6

DE BAUSCH + LOMB ULTRA® ONE DAY DAGLENS, DIE VORIG JAAR WERD GELANCEERD, IS DE VIJFDE LOOT AAN DE STAM VAN DE BAUSCH + LOMB ULTRA® SILICONE HYDROGELFAMILIE. TIJD OM DE HELE FAMILIE TE ONTMOETEN.
BAUSCH + LOMB NOW’S THE TIME TO GO BEYOND

De innovatieve maand- en daglenzen bieden oplossingen voor beter zicht, met meer comfort. De maandlenzen omvatten het complete spectrum van een sferische, een torische, een multifocale én een multifocaal torische variant. Alle zijn verkrijgbaar in een brede range parameters en inclusief MoistureSeal® Technology; dit garandeert 16 uur optimaal draag- en kijkcomfort. Een nieuwe standaard is gezet.¹ De sferische daglens gaat zelfs nog een paar stappen verder met Advanced MoistureSeal® Technology en ComfortFeel Technology.²

DE BAUSCH + LOMB ULTRA® ONE DAY BELANGRIJKE STAP

NAAR COMPLETE FAMILIE

De Professional Relations Managers Vision Care, Harry Dickhoff en Tijl Van Mierlo, zijn dan ook erg blij met de nieuwe Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY als uitbreiding van de familie. “Je zou kunnen zeggen dat de familie nu completer is”, opent Harry. Wat hij bijzonder vindt aan de nieuwe daglens is dat R&D, ondanks een hoog watergehalte van 55 procent, ook kans heeft gezien een hoge zuurstofdoorlatendheid te realiseren.2

“En dat is echt een belangrijke innovatie. Deze daglens houdt gedurende 16 uur 96 procent van het vocht vast.7 In combinatie met de samenwerkende, innovatieve technologieën ervaren de dragers 16 uur lang grensverleggend comfort”.2,8

Advanced MoistureSeal® Technology en ComfortFeel Technology werken in synergie met de traanfilm voor een stabiel en gezond oogoppervlak.8 Gedurende het dragen geeft de lens, zodra de traanfilm in kwaliteit achteruitgaat, stoffen af die het comfort en de ooggezondheid ondersteunen.2,8

Tijl Van Mierlo: “We hebben hier te maken met de meest complete lens die op dit moment beschikbaar is.9 Naast het hoge watergehalte en de hoge zuurstofdoorlatendheid maken ook een lage modulus, UV-protectie, High Definition Optics en een universele passing deel uit van het succesvolle lensconcept.9 Uit onderzoek blijkt tevens dat dragers het gebruiksgemak van deze lens zeer hoog vinden.² De lens is dan ook makkelijk in te zetten en uit te halen. De nieuwe Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY biedt alles wat je van een moderne zachte lens mag verwachten en is een echte dropout reducer. En we blijven ontwikkelen, dus in de toekomst verwachten wij nog meer innovatieve uitbreidingen van de Bausch + Lomb ULTRA®-familie”.

voor meer info: www.bausch-lomb.be

REFERENTIES

MEET THE

BAUSCH + LOMB ULTRA®-FAMILY

Bausch + Lomb ULTRA®

MoistureSeal® Technology

Bausch + Lomb ULTRA® for Presbyopia

MoistureSeal® Technology

3-Zone Progressive™ Design

Bausch + Lomb ULTRA® for Astigmatism

MoistureSeal® Technology

OpticAlign™ Design

Bausch + Lomb ULTRA® Multifocal for Astigmatism

MoistureSeal® Technology

3-Zone Progressive™ Design

OpticAlign™ Design

Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY Advanced MoistureSeal® Technology

ComfortFeel Technology

1 Bausch + Lomb; 2013. A study to evaluate the product performance of a new silicone hydrogel contact lens.

2 Bausch + Lomb Magazine Supplement. The Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY Experience. March, 2021.

3 Product Performance Evaluation of a Novel Silicone Hydrogel Contact Lens: kalifilcon A Daily Disposable Contact Lenses - Summary of kalifilcon A Patient Comfort and Vision Outcomes. Bausch & Lomb Incorporated, Rochester, NY, 2021.

4 Reindel at al, Performance Of A Unique Silicone Hydrogel Lens Across The Recommended Wear Cycle Poster presented at AAO 2016

5 Review of Optometry; The Presbyopic Astigmatic, Capturing Patient Opportunity. 2019.

6 Review of Optometry; Early Clinical Experience with Bausch & Lomb ULTRA Multifocal for Astigmatism Contact Lenses

7 Schafer,J. Steffen,R. Reindel,W; A clinical assessment of dehydration resistance for a novel silicone hydrogel lens and six silicone hydrogel daily disposable lenses. Poster presented at AAO; October 2020

8 Smith, R. ComfortFeel Technology: A Unique Combination of Comfort & Eye Health Ingredients. 2021.

9 Only Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY contact lenses offer a complete moisture + comfort system with Advanced MoistureSeal® and ComfortFeel Technologies plus a complete design of high Dk/t, low modulus, UV blocking and High DefinitionTM Optics

EYELINE 49
INFOTORIAL

“EN WE HOPEN DAT NOG LANG TE BLIJVEN. ZEKER NA ONZE SAMENWERKING MET OOGWERELD”, ZEGT ZAAKVOERDER PIETER ONGHENA. “DAT IS EEN PERFECTE SAMENVATTING VAN HOE EEN SAMENWERKING

MET OOGWERELD ERUITZIET”, VULT PIETER VANCOPPENOLLE AAN. “DE UNIEKE IDENTITEIT VAN DE ZAAK BLIJFT BESTAAN ZONDER AAN HET DNA TE RAKEN”.

Pieter Vancoppenolle is country-manager bij Oogwereld België. Hij zit niet toevallig op die stoel, want hij sloot met zeven optiekzaken vorig jaar zelf aan bij Oogwereld. Hij kent dus als geen ander de optiekwereld en het leven van een zelfstandige opticien. “Met Oogwereld zijn we vooral geïnteresseerd in de samenwerking met high-end optiekzaken. Zaken met een mooie uitstraling, die optiek voeren op hoog niveau. Onghena Opticiens is daar een perfect voorbeeld van. En hoewel het technisch gezien wel om een overname gaat, spreken we altijd van een aansluiting bij de Oogwereld-groep en over een samenwerking. In het high-end segment komt het bij klanten immers al heel snel over alsof de zaak ‘verkocht’ is. De klanten gaan er uiteindelijk niet veel van merken, enkel dat ‘Onghena Opticiens’ nu ‘Oogwereld Onghena’ zal worden. We vragen ook altijd aan de

bestaande eigenaar om nog even met ons te blijven samenwerken. Hoe langer hoe liever natuurlijk, om de continuïteit te waarborgen. Het werkritme dat de bestaande eigenaar wil blijven werken, kan hij zelf kiezen”.

LEVENSKWALITEIT

Pieter Onghena baatte samen met zijn vrouw Elke twee optiekzaken en een webshop voor contactlenzen uit. “Ik nam deze zaak over van mijn ouders en ze bestaat dit jaar 50 jaar. Ik kom echt uit een familie van opticiens en heb het vak met de paplepel meegekregen. We waren in een fase gekomen dat we ons afvroegen welke richting we uitwilden. En net toen kruiste Oogwereld ons pad. We kozen ervoor om samen te werken met Oogwereld omdat het voor ons nu het moment was. We willen graag eens verande-

50 EYELINE
TEKST Dave Cypers BEELD Rob van de Vlierd ELKE EN PIETER ONGHENA EN PIETER VANCOPPENOLLE

ring in ons leven en de druk op ons gezinsleven was zwaar. We hebben nu veel meer tijd voor de kinderen en ikzelf ervaar ook veel minder stress. Ik hou van mijn job als opticien, maar een winkel runnen vraagt veel meer. Een deel van die taken als administratie of marketing kan ik nu uit handen geven. Ik ben niet meer voor alles verantwoordelijk nu en dat zorgt voor minder stress en meer levenskwaliteit”.

KNOWHOW

Volgens Pieter Vancoppenolle zit daarin net de kracht van een samenwerking met Oogwereld. “De zaakvoerders kunnen in hun optiek blijven werken. De eigenheid en ook de inrichting van de optiek blijft behouden. We zijn geen keten en willen het

MINDER STRESS EN NOG STEEDS OPTIEKER IN HART EN NIEREN

ook niet worden. Geen uniforme winkels bij ons. Elke partner blijft ook zijn collecties zelf inkopen, net dat maakt zijn optiekzaak uniek. De klanten die naar een Oogwereld-optiekzaak komen, zoeken bewust naar de kwaliteit en het hoog niveau. We zijn geen prijsbijter, integendeel. Een keten belichaamt net al les waar wij niet voor staan. We proberen ook niet om van de eigenaars, die altijd zelfstandigen waren, plots werknemers te maken. Dat zou absoluut niet werken. Wij werken als partners samen en waarde ren net de knowhow van de voormalige eigenaar”.

ZAKELIJK ASPECT

Pieter Onghena vindt net daarin de meerwaarde van een samenwerking met Oogwereld. “Het gevoel zat meteen goed. Ik voel me gewaardeerd als partner en heb nog steeds een inbreng in de zaak. En ook het zakelijk aspect is heel vlot verlopen. Zowel de over nameprijs als de verloning zijn heel correct en markt conform. En laat ons eerlijk zijn: ook dat is belangrijk”.

KWALITEITSLABEL

Oogwereld groeit op dit moment ontzettend hard in België. Het van oorsprong Nederlands bedrijf heeft in zijn thuisland 75 optiekzaken en in ons land gaat het hard op dit moment. “Bijna elke maand beslist er een opticien om met ons in zee te gaan. Dat zijn optiekzaken die eventueel aan uitbollen denken, maar ook jongere mensen zoals Pieter Onghena die kiezen voor meer tijd voor het gezin. In Nederland is Oogwereld eigenlijk een soort kwaliteitslabel en dat willen we in België ook bereiken. De klant weet automatisch dat hij goed zit bij een optiekzaak met het Oogwereld-label als hij kwaliteit en service zoekt”.

voor meer info: www.oogwereld.be

EYELINE 51
INFOTORIAL

NOG EEN MEGATREND DIE ONZE VRIENDEN VAN TEF MAGAZINE IN 2023

SPOTTEN: BRILLEN DIE

GEMAAKT WORDEN VAN HERGEBRUIKT MATERIAAL, WAARDOOR IMPERFECT WEER PERFECT WORDT.

PRODUCENTEN KIEZEN STEEDS VAKER VOOR RECYCLING: HET NIET-FUNCTIONERENDE KRIJGT WEER FUNCTIE. EN DAT IS NIET NIEUW: DENK MAAR AAN KINTSUGI, DE REPARATIETECHNIEK DIE AL IN DE 15E EEUW IN JAPAN WERD ONTWIKKELD. GEBROKEN AARDEWERK WORDT GEREPAREERD MET LIJM DIE MET GOUD WORDT GEMENGD, WAARDOOR HET ONDANKS DE GEBREKEN NOG MOOIER WORDT DAN HET WAS. PERFECTLY IMPERFECT. WE ZIEN BINNEN DEZE TREND IN DE BRILDESIGNS EENVOUDIGE VORMEN EN KLASSIEKE STIJLEN MET EEN MODERNE TWIST.

PERFECTLY
ONTWERP Bouke de Vries 52 EYELINE

Vervaardigd volgens het zero waste principe, met gebruik van milieuvriendelijke materialen.

Return naar eigen ontwerpen uit de jaren ‘60 in combinatie met de modernste productieprocessen. Rimmel

Uit biobased kunststof. Komono 23Eyewear
EYELINE 53
Eyewear
ALOHA
Gemaakt uit gerecyclede waterflessen. Elke bril wordt geleverd met een etui en schoonmaakdoekje, eveneens van gerecyclede materialen. Mita Uit Wales en met de hand afgewerkt in Italië met behulp van bio-acetaat en bio-lenzen. Ffin Eyewear
PERFECTLY EYELINE 55
Handgemaakt van biologisch afbreekbaar acetaat. David Green

EEN MEGATREND ALS PERFECTLY IMPERFECT ZAL NIET SNEL MEER VERDWIJNEN. HET ONTSTAAN ERVAN HEEFT NAMELIJK ALLES TE MAKEN MET HOE ONZE WERELD ZICH ONTWIKKELT.

DE AARDE RAAKT UITGEPUT EN DAARDOOR ZAL RECYCLING EEN STEEDS BELANGRIJKERE ROL

GAAN SPELEN. BOVENDIEN: PERFECT IS SAAI. IEDER MENS HEEFT EEN RAFELRANDJE WAT

HEM/HAAR JUIST EIGEN EN INTERESSANT MAAKT EN DAT GELDT OOK VOOR PRODUCTEN, MET NAME EYEWEAR. WANT NIETS GEEFT MEER LUISTER AAN EEN PERSOONLIJKHEID DAN EEN BRIL.

ESPRIT NINE EYEWEAR ULTRA LIMITED
56 EYELINE
SALT EVIL EYE EYEWEAR DIETER FUNK LUNOR PERFECTLY EYELINE 57
NEUBAU EYEWEAR
58 EYELINE
LINDBERG
LONGCHAMP BLACKFIN
LOOK ØRGREEN PERFECTLY SERENGETI JOOP! EYELINE 59

ZEISS glazen met 100% UV-bescherming, de juiste keuze in iedere situatie.

ZEISS AdaptiveSun

Van donker naar donkerder.

ZEISS staat in de optiekwereld bekend om zijn hoogkwalitatieve zonneglazen. ZEISS zonneglazen zijn standaard voorzien van een UV-filter die bescherming biedt tegen de schadelijke UVA en UVB stralen.

ZEISS AdaptiveSun zonneglazen worden erg donker onder invloed van zonlicht, voor optimaal zicht te allen tijde. Bovendien bieden ze volledige UV bescherming en een uitmuntend kleurcontrast. Beschikbaar in een brede waaier aan kleuren, geschikt voor een modieuze en persoonlijke stijl.

Wat betreft de kleuren en uitvoeringen zijn de mogelijkheden bijna eindeloos, bij ZEISS vindt u veel meer dan enkel de standaard bruine en grijze zonneglazen. Breng gerust wat kleur in uw zomerse outfit en kies voor paars, blauw of roze. Ook de nieuwe trends zoals dégradé en spiegelglazen zijn verkrijgbaar op uw sterkte.

zeiss.be/vision

Meer info:
Het belang van een kwalitatieve zonnebril.

ZEISS AdaptiveSun

ZEISS AdaptiveSun

Van donker naar donkerder.

Van donker naar donkerder.

ZEISS AdaptiveSun bestaat in 4 modieuze kleuren en is beschikbaar in uni, dégradé en Polarized. Ze bieden bescherming bij een gemiddelde en hoge lichtintensiteit. Wanneer deze slimme zonneglazen aan UV-straling worden blootgesteld, worden ze donkerder bij fel zonlicht en worden ze lichter wanneer er meer schaduw heerst.

ZEISS AdaptiveSun bestaat in 4 modieuze kleuren en is beschikbaar in uni, dégradé en Polarized. Ze bieden bescherming bij een gemiddelde en hoge lichtintensiteit. Wanneer deze slimme zonneglazen aan UV-straling worden blootgesteld, worden ze donkerder bij fel zonlicht en worden ze lichter wanneer er meer schaduw heerst.

ZEISS PhotoFusion X

ZEISS PhotoFusion X

Photochromatische brillenglazen

Photochromatische brillenglazen

ZEISS PhotoFusion X wordt buiten in enkele seconden even donker als een zonnebril. Ze bieden ook de best mogelijke bescherming tegen blauw licht als in een helder

ZEISS brillenglas. ZEISS PhotoFusion X is beschikbaar in 5 kleuren, bruin, grijs, pioneer, blauw en extra-grijs

ZEISS PhotoFusion X wordt buiten in enkele seconden even donker als een zonnebril. Ze bieden ook de best mogelijke bescherming tegen blauw licht als in een helder ZEISS brillenglas. ZEISS PhotoFusion X is beschikbaar in 5 kleuren, bruin, grijs, pioneer, blauw en extra-grijs

ZEISS DuraVision Flash & Mirror

ZEISS DuraVision Flash & Mirror

D e spiegelcoat ings van ZEISS.

D e spiegelcoat ings van ZEISS.

ZEISS DuraVision Flash en Mirror geven die extra touch aan uw zonnebril. De lichte spiegelcoating is perfect om in stijl de zomer in te gaan. Beide coatings zijn beschikbaar in verschillende kleuren.

ZEISS DuraVision Flash en Mirror geven die extra touch aan uw zonnebril. De lichte spiegelcoating is perfect om in stijl de zomer in te gaan. Beide coatings zijn beschikbaar in verschillende kleuren.

ZEISS Polarized

ZEISS Polarized

Licht op een glad oppervlak wordt weerkaatst. het gereflecteerde licht veroorzaakt hinderlijke tot zelfs verblindende schitteringen. Standaard zonneglazen zijn UV-beschermend, maar kunnen deze schitteringen niet verhelpen.ZEISS Polarized neemt deze weerkaatsingen weg en gaan zo verblinding tegen.

Licht op een glad oppervlak wordt weerkaatst. het gereflecteerde licht veroorzaakt hinderlijke tot zelfs verblindende schitteringen. Standaard zonneglazen zijn UV-beschermend, maar kunnen deze schitteringen niet verhelpen.ZEISS Polarized neemt deze weerkaatsingen weg en gaan zo verblinding tegen.

ZEISS Skylet®

ZEISS Skylet®

Zowel achter het stuur als bij het beoefenen van bepaalde sporten, zoals skiën en fietsen, is het waarnemenen van contrast van groot belang. ZEISS Skylet brillenglazen bieden 100% UV-bescherming in combinatie met een contrastverhogende blauwfilter.

Zowel achter het stuur als bij het beoefenen van bepaalde sporten, zoals skiën en fietsen, is het waarnemenen van contrast van groot belang. ZEISS Skylet brillenglazen bieden 100% UV-bescherming in combinatie met een contrastverhogende blauwfilter.

ZEISS Skylet bestaat in 3 versies:

ZEISS Skylet bestaat in 3 versies:

Skylet® Sport: voor de extreemste omstandigheden, bijvoorbeeld op het water of op gletsjers.

Skylet® Sport: voor de extreemste omstandigheden, bijvoorbeeld op het water of op gletsjers.

Skylet® Road: de meest all-round oplossing, voor gemiddeld tot sterk zonlicht. Ideaal achter het stuur en voor lange wandelingen.

Skylet® Road: de meest all-round oplossing, voor gemiddeld tot sterk zonlicht. Ideaal achter het stuur en voor lange wandelingen.

Skylet® Fun: bij wisselvallig weer, maar waarbij nog steeds bescherming tegen de zon nodig is, zijn deze glazen de perfecte oplossing.

Skylet® Fun: bij wisselvallig weer, maar waarbij nog steeds bescherming tegen de zon nodig is, zijn deze glazen de perfecte oplossing.

ZEISS Polarized Licht op een glad oppervlak wordt weerkaatst. Het gereflecteerde licht veroorzaakt hinderlijke tot zelfs verblindende schitteringen. Standaard zonneglazen zijn UV-beschermend, maar kunnen deze schitteringen niet verhelpen. ZEISS Polarized neemt deze weer comfortabel
lichtomstandigheid. Voor meer info: zeiss.be/vision
in elke
Licht op een glad oppervlak wordt weerkaatst. Het gereflecteerde licht veroorzaakt hinderlijke tot zelfs verblindende schitteringen. Standaard zonneglazen zijn UV-beschermend, maar kunnen deze schitteringen niet verhelpen. ZEISS Polarized neemt deze weer-
ZEISS Polarized
Meer info: Voor meer info: zeiss.be/vision
Rij veilig en comfortabel in elke lichtomstandigheid.

WINKELLEEGSTAND LOOPT TERUG

UIT CIJFERS VAN DATABUREAU LOCATUS BLIJKT DAT DE WINKELLEEGSTAND TERUGLOOPT IN BELGIË. EIND 2022 STOND 11,3 PROCENT VAN DE PANDEN

LEEG, DAT IS NOG WEL BIJNA TWEE KEER ZOVEEL ALS IN NEDERLAND.

Begin 2018 was er een leegstand van 5,1 procent. Sinds die datum kwamen er steeds meer winkelpanden leeg te staan, tot een voorlopig 'hoogtepunt' van 11,9 procent in mei 2021. Daarna nam de leegstand iets af, vooral doordat er geen extra winkelmeters bij kwamen. Eind 2022 stonden er 22.557 panden leeg, dat zijn er 848 minder dan begin dat jaar (11,6 procent).

In Wallonië was de leegstand het hoogst, met 12,7 procent. Toch was daar de grootste daling waar te nemen. In Brussel bleef het percentage gelijk, in Vlaanderen was er een lichte daling. We zien wel dat het grootste cijfer in leegstand zich voornamelijk situeert in de centra van de grote steden, met als uitschieters Verviers (43 procent) en Charleroi (32,6 procent). In overdekte winkelcentra daarentegen is de leegstand lager dan gemiddeld: 6 procent.

BRON RetailTrends

62 EYELINE

algemene professionele opticiens- en optometristenbond van belgië

We behartigen de belangen van het beroep van de opticien-optometrist in al zijn aspecten.

Koninklijk Besluit betreffende de beroepen van orthoptist en optometrist

HET NIEUW KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE BEROEPEN VAN ORTHOPTIST EN OPTOMETRIST IS VERSCHENEN IN HET BELGISCH STAATSBLAD OP 9 FEBRUARI LAATSTLEDEN.

Ongeveer gelijktijdig heeft het Kabinet Volksgezondheid een brief rondgestuurd met de rol van de opticien. De optrist wordt een paramedicus, de opticien niet. Als APOOB en BFO wensen wij dit Koninklijk Besluit en de mogelijke gevolgen ervan op ons beroep grondig te ana-

Wij houden u verder op de hoogte van ons standpunt.

→ Het APOOB blijft nieuwe leden verwelkomen

Wie graag lid wil worden en zo onder andere op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van het beroep, kan dat heel eenvoudig door te surfen naar: www.APOOB.be/lid-worden.

APOOB

✔ Algemene opticiens en optometristenbond van Belgïe

✔ lid worden kost 395 € per jaar (ex BTW)

✔ word lid en schrijf je in via: www.apoob.be/lid-worden

✔ redactie: Viviane De Vries, Liesbeth Nizet

EYELINE 63
EEN EERSTE BRAINSTORMING WAREN DE DOELSTELLINGEN DUIDELIJK: DE TOEKOMST VOOR DEZE OPTIEKZAAK WERD HERSCHREVEN DOOR EC DE SCHEPPER INTERIORS, MET ALS CENTRALE THEMA VOOR DE VERBOUWING: HOSPITALITY.
HOSPITALITY NEW CONCEPT NEW INTERIOR NA

TOM DE BRUYNE OPTIEK HOOGSTRATEN

Hospitality is een woord dat zijn oorsprong vindt in de horeca en de toeristische branches. Gastvrijheid gaat over de relatie tussen gast en gastheer. De klant moet zich in uw winkel te gast voelen. Dat wordt bereikt door uitvoering te geven aan hospitality. Dit betekent onder andere dat u klanten in een gastvrij interieur ontvangt, een interieur dat uitnodigt naar beleving, waar ruimte is voor interactie met uw producten en met de opticien, in een kader waar de klant zich thuisvoelt alsof hij in een lounge hotel ontvangen wordt. Bij Tom De Bruyne Optiek worden gasten voortaan ontvangen in een ontspannen lounge sfeer, benadrukt door de zachte tapijten en de zeer comfortabele zetels van waaruit een bril kan worden aangepast. In deze verkoopzone bevindt zich een ruime bar die als scheidingswand dient naar het centrale open atelier.

Door de reorganisatie van de zaak ontstond er ruimte om een merkencorner van Theo uit te bouwen, en ook de optometriezone werd opengetrokken naar de winkel en maakt zo deel uit van de beleving. Binnenkort worden er ook interactieve schermen geplaatst. De wanden, het plafond en de indrukwekkende vloertegels van 1x1 meter werden gekozen in een warme ton-sur-ton-sfeer, zodat de lounge en verkoopseilanden met een groene touch mooi uitspringen in het geheel. Een heerlijke sfeer om in te kopen maar ook om in te werken!

Hebt u ook interesse om uw winkel een nieuw concept of nieuwe dynamiek te geven? Een opfrissing of een totaalverbouwing? Neem dan contact op met E.C. De Schepper voor een vrijblijvende brainstorming sessie.

voor meer info: www.ecdeschepper.be

EYELINE 65 ZEMSTBAAN 70 - 2800 MECHELEN infotel : 015.43 25 82 www.ecdeschepper.com va n o p f r i s s i n g t o t t o ta a lv e r b o u w i n g eigen teams van meubelmakers/uitvoerders vrijblijvend bezoek & brainstormingsessie o n t w e r p & u i t v o e r i n g E C D S . N V @ G M A I L . C O M E DE HEPPER . . w i n k e l i n r i c h t i n g e n
INFOTORIAL

TERUGKIJKEN

IN DE TIJD

VOOR EEN BETER ZICHT OP DE TOEKOMST

Volgend jaar ben ik 20 jaar actief in de optiekindustrie. Is het dan tijd om even stil te staan en vooruit te kijken, of moet ik nu reeds beginnen achterom te kijken? Ik zal een poging wagen tot beide reflecties.

Als ik achterom kijk, zie ik ontzettend veel verandering, zelfs drastische veranderingen die zeer vaak enorm geruisloos zijn gebeurd. Zoals het optiekwinkellandschap of de wereld van de brilglasproducenten. De reuzen werden opgeslorpt door andere reuzen en diegenen die zo gezegd gedoemd waren om te verdwijnen zijn er nog steeds. Toen ik startte in 2004 voorspelde men dat de zelfstandige opticien gedoemd was om opgeslokt te worden of uit de markt te worden geconcurreerd door de grote discountketens. We herinneren ons allemaal de bijzonder agressieve reclame van Pearle die een regelrechte aanval was op de zelfstandige opticien. Niets is echter minder waar gebleken. Enkele grote discountketens zijn opgeslokt door andere ketens of reuzegrote producenten. Of diegenen die toen een agressieve prijzenpolitiek hadden, wordt nu het vuur aan de schenen gelegd door een andere nog agressievere prijsvechter. De toegewijde zelfstandige opticien is er nog steeds. En misschien wel beter bekend voor kwalitatieve oogzorg dan 20 jaar geleden. Als we even kijken naar mijn wereld, die van Tokai, werden er ook begin jaren 2000 doemverhalen verteld. Dat we te klein waren, dat Belgische productie onmogelijk was, dat de groten meer service hadden, et cetera.

Nu, 20 jaar later, blijkt dat we er nog steeds zijn, net zoals de zelfstandige opticien. De grote jongens sloten hun productie in België, voegden hun klantendiensten samen, sloten hun lokale voorraden… En Tokai is 20 jaar later waarschijnlijk beter bekend bij de opticien als kwaliteitsleverancier, met onze technologische vernieuwingen zoals de hoogste index ter wereld (1.76), met de Fine Edge inslijptechniek en Lutina. Eveneens door onze standvastigheid in kwaliteit, Belgische productie en klantvriendelijkheid.

In deze column zal ik ook een poging wagen om vooruit kijken. Ik zie veel

technologische vernieuwingen op ons afkomen. Daarin is nog een mooie toekomst weggelegd voor de zelfstandige opticien en de Belgische brilglasproducent. Zonder twijfel wordt de optiekwereld geëlektrificeerd. Hetzij de aankoop via internet, hetzij de drager van ons product, namelijk het montuur, hetzij het glas zelf. Eén van de vele stappen of onderdelen van de optiekwereld zal geëlektrificeerd zijn, misschien wel alle stappen. Echter moet dit geen schrikbeeld zijn voor de zelfstandige opticien noch voor de glasproducent. De consument zal steeds nood hebben aan een menselijk klankbord. En het klankbord zal steeds de specialist zijn, namelijk de opticien.

Ondernemen is net als surfen, het is namelijk onze opdracht om steeds bovenop of voor de golf te blijven en evenwicht houden, zodat we kunnen blijven staan op de plank en vooruit gaan. Willens nillens, moeten we mee met de trends en dit liefst zo snel mogelijk. Altijd om de klant/patiënt een zo goed mogelijk zicht en tevens klantenervaring te bezorgen. Zowel de klant als de opticien heeft een bijna eindeloze keuze aan waar hij/zij terecht kan voor het oplossen van zijn/haar noden. Het is dus van cruciaal belang om de juiste materialen en ervaringen aan te leveren aan eenieder die op de deur klopt. Het is dus van (over)levensbelang om niet te denken: ik doe het reeds 20 jaar op deze manier, dus kan ik het nog 20 jaar op deze manier blijven doen. De eindklant van vandaag heeft een zee aan informatie ter beschikking (die niet altijd juist is) en is ongeduldig. Als we samen het juiste klankbord willen zijn van deze klant om te overleven, moeten we vooruit kijken en samen mee zijn op de juiste trein van de toekomst. Niet omdat anders de reuzen ons zullen opeten, die eten alleen elkaar op. Dat leert de geschiedenis ons.

KURT LEURIDAN
Kurt Leuridan is CEO van Tokai Optecs en voorzitter van het BJA Investeringscomité van The Belgium-Japan Association & Chamber of Commerce. VOLGENDE DOORGEEFCOLUMN Eline De Munck, Odette Lunettes
COLUMN DOORGEEF

Uw aanbevelingen helpen een duurzamere toekomst te ondersteunen.

Als u plastic neutrale daglenzen1,2 aanbeveelt, helpt u voorkomen dat plastic de oceaan bereikt. Met behulp van onze Plastic Neutral Impact Calculator kunnen we u vertellen welke impact u heeft.

Dus, terwijl u dragers laat genieten van de voordelen die contactlenzen kunnen bieden, kunt u ook het zinvolle en meetbare verschil zien dat u maakt voor onze oceanen. Vraag uw CooperVision vertegenwoordiger om meer informatie over de impact die u maakt.

Meer informatie: https://plastic-neutral.coopervision.com/nl of scan de QR-code

Voor onze oceanen. Voor iedereen.

1One-day contact lenses are defined as orders for those products and includes product sold and distributed by CooperVision in The Netherlands 2Plastic neutrality is established by purchasing credits from Plastic Bank®. A credit represents the collection and conversion of one kilogram of plastic that may reach or be destined for waterways. CooperVision purchases credits for those products equal to the weight of plastic in our-one day contact lens orders in a specified time period. One-day contact lens plastic is determined by the weight of plastic in the blister, the lens and the secondary package (outer carton), including laminates, adhesives, and auxiliary inputs (e.g. ink).

Zonneglazen aanpassen intensiteit

Bied uw klant het beste kijkcomfort met de juiste premium enkelvoudige Nikon brillenglazen

De premium enkelvoudige Nikon brillenglazen bieden een gepersonaliseerde kijkoplossing die beantwoordt aan de kijkbehoeften van de multifocaaldragers van de toekomst. Er is nog veel ruimte voor onderscheidende producten in het enkelvoudige segment en Nikon heeft diverse producten die direct een meerwaarde geven in de kijkbeleving van de consument. Vraag naar de uitzonderlijke aankoopvoorwaarden, exclusief voor Nikon partners, bij uw accountmanager.

De

kijkoplossing

Het Nikon partnership

ZEISS glazen met

100%

ZEISS staat in de optiekwereld

zonneglazen zijn standaard schadelijke UVA en UVB

Wat betreft de kleuren vindt u veel meer dan wat kleur in uw zomerse zoals dégradé en spiegelglazen

tegen oogvermoeidheid De Ceunynck & C° nv. - www.nikonlenswear.be - Facebook.com/NikonLenswearBE - www.deceunynck.be - Linkedin.com/company/deceunynck - Facebook.com/DCVision.be
Met Nikon brillenglazen hebben consumenten de unieke kans de beleving van het Nikon merk en de onderscheidende optische kwaliteiten te ervaren. Nikon staat voor innovatie, optische expertise en hoogwaardige kwaliteit. Neem contact op met uw Nikon vertegenwoordiger, ontdek het unieke enkelvou dige portfolio en wordt ook Nikon partner. zeiss.be/vision
ZEISS Van ZEISS zonlicht, UV brede stijl.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.