EarDigital 1 - 2024

Page 1

NEDERLAND #1 - 2024
LAURENTIEN VAN ORANJE OPENT LET’S CONNECT 2! STHOORIES OPCI HUISKAMERBIJEENKOMSTEN STIL SERVIES, KAN DAT? TECHNIEK & INNOVATIE
ONLINE MAGAZINE VOOR DE HOORBRANCHE
INHOUD 04 12 11 16

Let’s Connect 2!

Twee jaar was de Stichting Plots- en Laatdoven ermee bezig: het congres Let’s Connect 2! in Egmond aan Zee. Met als rode draad ‘samen’ werden het drie fantastische dagen. Earline doet verslag.

Techniek & innovatie

4

11

Demant Nederland lanceerde in maart de Oticon Intent™ met 4D Sensor-technologie; de nieuwste innovatie om de luisterintenties van elke gebruiker te begrijpen. Vanmiddag lanceert Bernafon iets nieuws.

StHOORie van Per zelf

12

Per Gisolf is directeur van Hoorexpert én al zijn hele leven muzikant. Struijk Audiciens en GN Hearing Benelux hebben met succes hoortoestellen aangepast. Dat leverde een mooie StHOORie en samenwerking op.

Stil servies? Ja, het kan!

16

Wist u dat personeel in grote keukens met soms pieken van 95 tot 105 dB te maken hebben door het gekletter van servies? In Frankrijk hebben ze de oplossing gevonden: stil servies.

EAR@LINE IS EARDIGITAL

De eerste EarDigital is een feit. Een nieuwe naam voor een bestaand online magazine (voorheen Ear@line) om nóg meer te benadrukken dat dit een losstaande digitale uitgave is naast Earline Magazine. De EarDigital ontvangt u 4 keer per jaar in uw mailbox en Earline Magazine 4 keer per jaar in uw brievenbus.

Met valdetectie

Starkey Benelux is trots op deze Starkey’s first: valdetectie, een levensreddende functie, is nu voor iedereen toegankelijk door toevoeging aan

Bij Earline vinden we heldere communicatie namelijk superbelangrijk. Die lat leggen we dus hoog. Zo’n hoge lat zagen we ook bij het 3-daagse congres van Stichting Plots- en Laatdoven, en zeker ook bij de introducties van alle nieuwste innovaties op hoorzorggebied. In april kunnen we nog meer verwachten, dus we houden de #blikvooruit. Dat geldt ook voor de inhoud van onze volgende Earline Magazine, ook daar zijn we alweer druk mee bezig. Verwacht in juni!

Hoofdredacteur

NU TOEGANKELIJK VOOR IEDEREEN
de ZN database

TERUGBLIK INTERNATIONAAL CONGRES LET’S CONNECT 2!

OPENING DOOR LAURENTIEN VAN ORANJE

OP 22, 23 EN 24 MAART VOND HET INTERNATIONAAL CONGRES

‘LET’S CONNECT 2!’ PLAATS IN EGMOND AAN ZEE. ORGANISATOR STICHTING PLOTS- EN LAATDOVEN ORGANISEERT DIT GROTE

CONGRES OM DE VIJF JAAR EN DIT JAAR WERD HET 35-JARIG BESTAAN

VAN DE STICHTING GEVIERD. EARLINE BLIKT TERUG!

BEELD Nico van Gestel

Tijdens het congres stond ‘samen’ centraal; samen met (plots-) en laatdoven en slechthorenden, donateurs, netwerkpartners uit binnen- en buitenland en belangstellenden is er gekeken naar de behoeften van plotsdove, laatdove en slechthorende mensen. Er werd gezamenlijk onderzocht hoe de onwetendheid van de maatschappij over doof- en slechthorendheid verminderd kan worden. In samenwerking met Number 5 Foundation kreeg het congres een rode draad: ‘Het doorbreken van de onwetendheid over (plots- en laat)doof- en slechthorendheid. En zoals Laurentien van Oranje in haar bijdrage aangaf: “Dit vraagt om delen van hobbels, creëren van bewustzijn en verzilveren van kansen. Dat kan alleen maar samen!”

De organisatie wilde met álle congresdeelnemers samenwerken en van iedereen eye-openers, ideeen, opmerkingen en dromen horen die aan de rode draad bijdroegen. En dát is gelukt!

EARLINE 5

ANNEMIEKE

Door de bijzondere sprekers Laurentien van Oranje, Jouke Osinga, Fleur van Puijenbroek, Koen Versleijen, Koen van de Biggelaar, Anke Heij, Prof. Dr Anina Hille, Bianca Prins, Andrea Berkelder, Linda Drattell, Martine Baadenhuijsen, Prof. Sophia Kramer, Brad Ingrao, Arthur Manders, Anika Smeijers, Prof. dr.ing. Johan Frijns, Dr. Jan de Laat, Robert Mandara, Greet Vonk

Door de workshopgevers TYD, Margreet Joosen, Ildiko Boronskay, Margreet en Ansu Verweij, Tom en André Uittenboogert

Door alle deelnemers die wilden bijdragen aan het delen van hobbels, hun persoonlijke verhalen (voor sommigen was het zelfs een eerste keer!) creëren van bewustzijn en verzilveren van kansen.

En door de veelzijdige tolken die voortdurend zorgden voor toegankelijke communicatie voor iedereen: tolken Nederlandse Gebarentaal, tolken Nederlands

6 EARLINE
CETON ONTVING DE VOORZITTERSHAMER VAN ROBERT TEN BLOEMENDAL

met Gebaren, schrijftolken voor Nederlandse én Engelse ondertiteling en vertaalapparatuur dat de Nederlandse taal voor de internationale gasten omzette in Engels. Zo kon iedereen, ongeacht de gehoorbeperking en moedertaal, de communicatie volgen.

Na twee jaar voorbereiden kunnen de comitéleden onder leiding van Gerard de Vijlder terugkijken op een zeer geslaagd congres, dat door velen werd beschouwd als een warm en welkom bad waar iedereen gelijkwaardig kon communiceren. Het is mogelijk! Nu staat de uitdaging om dit toe te passen in de samenleving in de breedste zin van het woord.

REVIEWS

Inspirerend, innoverend, heerlijk om iedereen weer te zien. Een warme deken. F.K.

Hartelijk bedankt, ik heb een mooi weekend gehad. G.O.

Saamhorigheid, begrip voor elkaar, standhouders die onder de indruk zijn van de sfeer, veel inspiratie ideeën en wensen, aanbiedingen van sprekers om wetenschappelijk onze wensen te onderbouwen: een groot gevoel van voldoening! Eén van de comitéleden

Ik was niet voorbereid op wat ik allemaal zag. Het was allemaal zo mooi geregeld, ik wist niet dat het kon. Ik had totaal geen verwachtingen. De schrijftolken zijn allemaal heel professioneel en flexibel. Ik heb erg veel respect voor die mensen. V.

EARLINE 7
Meer keuze voor lichte gehoorverliezen

Herkent u dat? U investeert veel tijd in een nieuwe, onervaren cliënt, maar ondanks de zorgvraag blijkt een hoortoestel soms niet de juiste oplossing. Bijvoorbeeld omdat de cliënt de hoortoestellen maar enkele uren per dag draagt, wat de kans op een positieve proef flink verkleint. Of omdat men toch nog niet toe is aan een hoortoestel. Maak dan uw geïnvesteerde tijd ten gelde met Sennheiser. Bied uw cliënt een goede eerste ervaring met uw hoorzorg met de ConC 400 luisterhulp of TVS 200 tv-oplossing van Sennheiser. Komt het moment voor een hoortoestel, dan weet men al de weg naar de expert.

Meer opties voor goede hoorzorg met Sennheiser.

PHONAK LUMITY BREIDT UIT

Phonak presenteert vier nieuwe modellen binnen het Lumityplatform die allemaal op batterijen werken, van compacte RIC met 312 batterij tot SP-model, geschikt voor ieder type gehoorverlies. Dankzij de komst van vier nieuwe modellen is Lumity het meest uitgebreide portfolio dat Phonak aanbiedt, zodat er voor elke klant een oplossing is die past bij zijn of haar behoeften.

EARLINE 9 ONLINE NIEUWS
VAN BERNAFON
RESTAURANT LIEMÈS IN UTRECHT PLAATS. MAAK KENNIS MET HET NIEUWE BERNAFON. WE ZIJN BENIEUWD! ER KOMT VANMIDDAG IETS AAN
AANSTAANDE MAANDAG VINDT ER EEN SPECIAAL EVENT
IN

WERTGARANTIE IS GRAAG UW GROEI- EN KLANTTEVREDENHEIDSPARTNER, DIE DE RELATIE MET UW KLANTEN VERSTERKT EN UW AANBOD UITBREIDT MET EXCLUSIVITEIT. ALS GERENOMMEERDE DUITSE

VERZEKERINGSMAATSCHAPPIJ MET MEER DAN 60 JAAR ERVARING IN ONDER ANDERE HET VERZEKEREN VAN HOORTOESTELLEN, BIEDT

WERTGARANTIE EEN REPARATIEVERZEKERING DIE UW SERVICE

VERHOOGT EN KLANTTEVREDENHEID GARANDEERT.

De verzekering, ondersteund door decennialange ervaring, zorgt voor betrouwbare service en een glimlach bij uw klanten. De integratie met AcouSoft kassasysteem maakt verzekeringen afsluiten eenvoudig, met aantrekkelijke provisies voor u. WERTGARANTIE ondersteunt haar partners met trainingen en promotiemateriaal, zodat u uw klan-

ten optimaal kunt informeren. Neem contact op via +31 (0)88 2500600 voor meer informatie over de reparatieverzekering voor hoortoestellen en hoe deze uw bedrijf en klantrelaties kan verrijken. WERTGARANTIE helpt graag uw bedrijf bloeien.

www.wertgarantie.com

10 EARLINE ONTDEK
WERTGARANTIE

TERUGBLIK LIVE WEBINAR OTICON INTENT™

OP DONDERDAG 28 MAART ORGANISEERDE HET TEAM

VAN OTICON TUSSEN DE MIDDAG EEN LIVE WEBINAR OVER OTICON INTENT™.

Oticon Intent™ brengt de BrainHearing™-technologie naar een hoger niveau door persoonlijke ondersteuning te bieden wanneer de behoeften van de gebruikers veranderen, zelfs binnen dezelfde omgeving. Met ’s werelds eerste 4Dsensoren houdt Oticon Intent™ hoofd- en lichaamsbewegingen, gespreksactiviteit en de akoestische omgeving in de gaten. Deze technologie past geluidsverwerking vloeiend aan op de luisterbehoeften van de gebruiker, terwijl het de hersenen toegang biedt tot de volledige geluidsomgeving.

www.oticon.nl

HET WEBINAR EN/OF LANCERINGSEVENT OP 4 MAART GEMIST? KIJK DAN NOG EVEN HET WEBINAR TERUG.
OOK IN ONZE NIEUWSTE EARLINE MAGAZINE VEEL INFORMATIE OVER DEZE NIEUWSTE AANWINST VAN OTICON

DE KRACHT VAN SAMENWERKEN

“WAT EEN MOOIE BELEVING OM NU ZELF EENS TE ERVAREN HOE HET IS OM

HOORTOESTELLEN AANGEPAST TE KRIJGEN

EN TE ZIEN HOE GEAVANCEERD DE HOORTOESTELTECHNIEK IS EN WAT EEN ENORME KWALITEIT DE AUDICIENS HEBBEN!

HOORTOESTELLEVERANCIER, AUDICIEN

EN HOORHULPMIDDELENLEVERANCIER BUNDELEN KRACHTEN

Naast algemeen directeur van Hoorexpert ben ik ook mijn hele leven al muzikant. Vroeger helaas zonder gehoorbescherming waardoor ik inmiddels een behoorlijke gehoorbeschadiging hebt opgelopen die lastig aan te passen is met hoorstellen. Ook heb ik een lichte vorm van tinnitus. Daarnaast ben ik vanuit mijn vakgebied ook erg benieuwd naar wat de nieuwe bluetooth-technologie Auracast kan gaan betekenen voor slechthorenden.

Hoe mooi is het dat Struijk Audiciens en GN Hearing Benelux meteen enthousiast waren om mij als proefpersoon te gebruiken en de krachten van deze partijen binnen de hoorbranche te bundelen. De kennis die we bij dit project opdoen, kunnen we weer inzetten om de mogelijkheden van nieuwe technologie te ontdekken. Hier kunnen alle slechthorenden baat bij hebben. Uiteraard ben ik ook erg benieuwd of mijn hoorprobleem opgelost kan worden. Tot nu ervaar ik het als zeer positief! Het eerste hoortoestel met Auracast, de ReSound Nexia, is net op de markt. Binnenkort komen we vanuit Hoorexpert met LE Audio en Auracast, nieuwe bluetoothtechnologieen voor nog meer connectiviteit. Deze technologie biedt ook de mogelijkheid om inclusiviteit voor slechthorenden te bevorderen en zal een belangrijke pijler worden voor publieke ruimtes”. Per Gisolf

StHOORies, een concept van Hoorexpert, biedt ruimte om ervaringen uit de hoorwereld met elkaar te delen om zo de awareness rondom hoorproblemen te vergroten. Deel de StHOORie van jouw klant ook met sthoories@hoorexpert.nl!

EARLINE 13

OPCI

HUISKAMERBIJEENKOMSTEN

De OPCI Huiskamerbijeenkomsten zijn informele en gezellige evenementen waar mensen met een CI, CI-kandidaten en mensen die een CI overwegen elkaar kunnen ontmoeten en informatie en ervaringen kunnen delen. Gespreksleider is Henk van Rees en de vaste schrijftolk (spraak-naar-tekst) tolk is Davy de Bruijn. Een gebarentolk is op verzoek. Deelname is gratis. Goed om uw klant, die een CI heeft of overweegt, te attenderen op de eerstvolgende OPCI Huiskamerbijeenkomsten, altijd van 19.30 – 21.30 uur.

DINSDAG 14 MEI VLAARDINGEN

DINSDAG 11 JUNI DE RIJP (NH)

DINSDAG 18 JUNI BUSSUM

DINSDAG 16 JULI POSTERHOLT (LB)

DINSDAG 30 JULI OUDERKERK A/D AMSTEL

www.opciweb.nl

AANMELDEN

KAN VIA

DEZE LINK!

14 EARLINE

Genesis AI: compromisloos geluid

Sinds kort is een grote en innovatieve update beschikbaar voor Starkey's Genesis AI productlijn met een reeks aan bijzondere nieuwe features voor zowel gebruiker als audicien.

No rest for the best

Ontdek de nieuwe features

Automatic Edge Mode +: past zich automatisch aan voor beter verstaan in uitdagende luistersituaties.

Verbeterd Ruimtelijk Bewustzijn: gebruikt 4D-sensoren voor een groter bewustzijn van de omgeving.

Streaming Audio Equalizer: pas de klankkleur van gestreamd geluid aan via de MyStarkey app.

Automatische Meldingen: ontvang herinneringen en onderhoudstips via de telefoon.

Geoptimaliseerde Feedbackregeling: voorkomt feedback bij kleine bewegingen zoals het opzetten van een bril.

Hogere spraakscore door gebruik van AI: lees hier alle informatie.

Gebruikers kunnen thuis via de MyStarkey app zelf de firmware updates installeren.

Starkey is lid van GAIN

StarLink Premium Charger 2.0

Laadt hoortoestellen 3x volledig op met geïntegreerde powerbank en USB-C aansluiting. Beschikbaar vanaf mei 2024

Starkey Benelux - KIND HOREN BV - Distributeur voor Nederland en België

+31 (0)55 360 2111 www.starkey.nl info@kindhoren.nl

STIL SERVIES?

JA, HET KAN!

HET PERSONEEL IN GROTE KEUKENS HOORT DE HELE DAG GEKLETTER

VAN SERVIES. EN JA, OOK DAT ZORGT MET SOMS PIEKEN VAN 95 TOT 105

DB VOOR GEHOORSCHADE EN GEZONDHEIDSPROBLEMEN. IN FRANKRIJK HEBBEN ZE DE OPLOSSING. DE FRANSE START-UP QUIET IS ER NAMELIJK IN GESLAAGD ‘STIL SERVIES’ TE MAKEN. STAPEL JE HET OP OF ZET JE HET IN DE AFWASMACHINE: JE HOORT VRIJWEL NIETS. EEN TECHNISCH INGEWIKKELD PROCES, WAAR AL VEEL ONDERZOEK NAAR GEDAAN IS. MAAR NIEMAND IS ER EERDER IN GESLAAGD HET OOK ECHT TE MAKEN.

Quiet maakt nu twee soorten borden en een schaal. Als je die op elkaar zet, klinkt er 85 procent minder geluid. De bovenkant, waar je van eet, is gemaakt van gehard glas. De onderkant is gemaakt van elastomeer, een rubberachtig plastic dat ervoor zorgt dat je stil kunt stapelen. Het is niet herkenbaar als een aparte laag. De plastic onderkant en de glazen bovenkant vormen één geheel. Door die samenstelling is het servies niet alleen stil, maar ook drie keer zo sterk als gewoon servies, belooft Quiet. Het breekt nauwelijks. En als er eens een bord op de grond valt, breekt het niet

in duizend, maar in één of twee stukken. Het elastomeer geeft ook houvast: het servies glijdt niet makkelijk uit je handen. Quiet ontwikkelde het procedé, dat ook de hoge druk en hitte in de afwasmachine doorstaat, gedurende vier jaar; samen met wetenschappers van de universiteit van Lyon. In Frankrijk wordt het servies ‘een revolutie voor bedrijfskeukens’ genoemd. In grote keukens van bijvoorbeeld restaurants, bedrijven en ziekenhuizen, wordt het personeel dagelijks blootgesteld aan gekletter van servies. Vaak langdurig en de hele dag door. En het is niet monotoon,

maar er zijn onverwachte pieken van geluid. Doorgaans wordt 100 dB als grens aangehouden voor wat nog een ‘aangenaam’ geluidsniveau is. Bij langdurige blootstelling aan harder geluid dreigt gehoorschade. Wellicht is met dit ‘stille servies’ de herrie en daarmee de stress en vermoeidheid bij keukenpersoneel voorbij.

De vraag naar het servies is groot. In 2025 wil Quiet ook buiten Frankrijk gaan verkopen en het servies uitbreiden met andere borden en schalen. Er wordt ook al gedacht aan nieuwe toepassingen. Het stille en robuuste servies is ideaal voor op reis en op vakantie in de tent, in de camper of zelfs in (zeil)boten. Het enige probleem dat nog resteert: recyclen. Het is mogelijk om glas te recyclen, maar voor elastomeren bestaat die mogelijkheid nog niet.

BRON HET PAROOL

Geef uw klant vrijheid

en exibiliteit Met Visit genieten zij van de onafhankelijkheid van hun eigen huis

Uw klanten willen zich vrij door hun huis kunnen bewegen of in hun tuin kunnen zitten zonder de postbode of een belangrijk telefoontje te missen.

Met de Bluetooth telefoonzender van het Visit-systeem zijn zij ook via hun smartphone of tablet altijd op de hoogte van wat er in hun huis gebeurt.

De BE1433 Bluetooth telefoonzender verzendt de signalen van de verschillende zenders van het Visit-systeem via Bluetooth naar het smart device.

Daarnaast kan hiermee ook inkomende oproepen en berichten op de smartphone worden weergegeven via de andere ontvangers van Visit ( itslamp, pager en wekker). www.bellman.nl

SAVE THE DATES

Staan zaterdag 8 en maandag 10 juni al bij u in de agenda? Dan organiseert AudiDakt de tweede editie van het vernieuwde Audicienscongres in combinatie met de HoorzorgBeurs.

ONLINE CLINICAL CONFERENCE HOORZORG

Vanuit het Teylers Museum in Haarlem organiseert Specsavers op dinsdag 16 april om 19.00 uur een speciaal online programma voor hoorzorgspecialisten.

BEDANKT WIL!

Op 27 maart was onze hoofdredacteur genodigd in het Lichtruim in Bilthoven ter gelegenheid van het afscheid van Wil Verschoor als directeur bij Hoormij.NVVS. Thema van het mini-symposium was ‘De rol van patiëntenorganisaties tussen patiënt en zorgverlener’. Meer hierover in Earline Magazine 2 maar voor nu: ‘Dag Wil en bedankt voor de altijd fijne samenwerking. We blijven je volgen’.

EARLINE 19
ONLINE NIEUWS

SIGNIA KOMT MET

ULTRASLANKE STYLETTO IX

DE SIGNIA STYLETTO IS VANAF MAART BESCHIKBAAR MET DE NIEUWSTE INTEGRATED XPERIENCE TECHNOLOGIE;

EEN STIJLVOLLE EN ONDERSCHEIDENDE KEUZE VOOR

UW KLANTEN. STYLETTO IX IS VOORZIEN VAN ALLE

FUNCTIONALITEITEN DIE U AL KENT VAN DE PURE

CHARGE&GO IX, MAAR DAN IN EEN ULTRASLANKE BEHUIZING.

De accu gaat 20 uur mee en leverbaar in 6 kleuren. Er is een CROS-variant voor mensen met éénzijdige doofheid en er zijn twee verschillende laders: de portable Styletto Charger met ingebouwde powerbank waarmee de Styletto’s vijf keer kunnen worden opgeladen en een Dry&Clean Charger.

www.signia-pro.nl

20 EARLINE

uitgever

LT Media BV

Frank Smits

Algemeen Directeur

frank.smits@ltmedia.nl

Loes Brussen Business strateeg

hoofdredactie

Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl

eindredactie

Marie-Catrien van Deijck

redactie

Liesbeth Immink, Lola Hamers

webredactie

Michèle Claassen

webredactie@ltmedia.nl

vormgeving

Christel Giezen

Brigitte van Mierlo

fotografie

Miranda Becker Hoff

cover

Nico van Gestel

sales

Anneke Pastoor en Frank Smits

traffic

Miranda Becker Hoff

traffic@ltmedia.nl

www.earline-magazine.nl

Facebook

Instagram

LinkedIn

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.