Eyeline Magazine NL 3 - 2024

Page 1

DESIGNER IN BEELD

SPORT SPECIAL

TECHNIEK & INNOVATIE

ARTIFICIAL INTELLIGENCE

VAKBLAD VOOR DE TOTALE OPTIEKBRANCHE
3 - 2024
NEDERLAND

COLOFON

uitgever

LT Media BV

Frank Smits Algemeen directeur frank.smits@ltmedia.nl

Loes Brussen Business strateeg

hoofdredactie Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl

eindredactie Marie-Catrien van Deijck

redactie

Eef van der Worp

Liesbeth Immink

Lola Hamers

Riens Gort

Martijn Plantinga

gastredactie

Harry Dickhoff

Henri Eek Famke Koppelman

webredactie Michèle Claassen webredactie@ltmedia.nl

vormgeving

Brigitte van Mierlo

Christel Giezen

Trends: Loes Brussen, Jan Luijk

Retro-Active: Maarten Weidema

fotografie

Miranda Becker Hoff Rob van de Vlierd Riechelle van der Valk

Maarten Coolen

Beeldbewerking: Loek Peters

cover

Linda Farrow, Eekelaar Eye Fashion, Victoria Beckham (Marchon), Adobe Stock, Fotopersburo Heerenveen

sales

Mandy Mooren mandy.mooren@ltmedia.nl

traffic

Miranda Becker Hoff traffic@ltmedia.nl

www.eyeline-magazine.nl

Facebook eyeline.magazine

Instagram eyeline_magazine

LinkedIn Eyeline Magazine

abonnementen

Bel 026-3616960 of mail office@ltmedia.nl met het verzoek om een abonnement. Prijs abonnement voor een compleet kalenderjaar: 42,50 euro. Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd, indien geen opzegging plaatsvindt voor 1 november van het lopende kalenderjaar.

Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit Eyeline worden overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk te houden voor de inhoud van interviews.

Goud

We gaan een mooie sportzomer tegemoet met het EK Voetbal, Tour de France, Olympische en Paralympische Spelen en de Dutch Grand Prix in Zandvoort. Voor u een gouden kans als het gaat om sport(zonne)brillen! Specialspex opende onlangs een ‘walhalla voor sporters’ in hartje Leiden.

Ook ‘goud’ was het NCC! Twee dagen stond NH Koningshof in het teken van de ‘future generation’. In deze Eyeline een grote terugblik. IACLE organiseerde tijdens het congres de workshop over ChatGPT. Henri Eek schreef er voor ons een gastcolumn over. AI revolutioneert in elk aspect van ons leven en zal steeds meer een rol spelen in geavanceerde technologieën; bijvoorbeeld in de productie van brillenglazen.

In deze Eyeline ook veel aandacht voor trends. We zoomen in op ‘het rood en het zwart’, blikken met Maarten vooruit naar 2025, en brengen een bijzondere designer - zoon van Linda Farrow - in beeld.

Veel leesplezier!

Hoofdredacteur Eyeline Magazine

EYELINE 3

Custom winkelinterieur 500+ producten Betaalbaar design Snelle levering

+31 33 208 2370 Scherpenzeel NL Paris FR Trier DE München DE Berlin DE
€4280 €2915
Winkelinrichting voor opticiens €3220 €7700
€1430

TECHNIEK

& INNOVATIE

ELK MAGAZINE

EYELINE 5 INHOUD EYELINE 3 - 2024 ONDERNEMERSCHAP Ondernemer aan het woord: Specialspex 8 Het wordt een mooie sportzomer 11 Bollé op Olympische Spelen 14 Eerste capsulecollectie evil eye 16 Vision Made Possible door Johnson & Johnson 18 Oogwereld Meer 20 Jansen & Jansen Oogzorg koos voor Top Vision 24 Overname Trueblue Optics door Ercon 27 Optitrade Oogmeetweken 29 Industriële WSB-revolutie 30 TRENDS Designer in beeld: Linda Farrow 34 Trendreport Rood en zwart 37 Eyeline Trendpanel 44 Trend 2025 Retro-Active 46 Krachtige collectie Victoria Beckham 49 Hightech monturen bij DITA 51
Nieuwe Country Manager Benelux bij Alcon 54 Shamir brengt AI en Big Data naar optiekmarkt 58 Gastcolumn over IACLE en ChatGPT 60 Terugblik NCC2024 62 Bausch + Lomb over het NCC 68 Essilor Varilux XR Series 70 De praktijkassistenten van Visser Contactlenzen 72 Nieuwe directeur OLC-Friederichs 74 The B.I.G. Difference volgens Rodenstock 75 Enthousiasme over ZEISS zonneglasportfolio 80 CooperVision Duurzaamheidsdag 84 Optiswiss presenteert SMYLE 86 Spaans maatwerk staat centraal bij mark’ennovy 88
Column Harry Dickhoff 22 Door de lens van…. Eef van der Worp 77 Doorgeefcolumn Famke Koppelman 90 Nieuws 17, 48, 82, 87 30 54 62

HARMONY

DATA MANAGEMENT PLATFORM

ONTGRENDEL UW DATA EN OPTIMALISEER UW WORKFLOW

Maak kennis met Topcon’s Harmony en ervaar een nieuwe efficiënte workflow

Ontgrendel nieuwe mogelijkheden met de Harmony-software van Topcon. Ons web-based platform verbindt naadloos uw optische instrumenten, oogzorgprofessionals en toonaangevende technologieën.

• Veilige, webbased applicatie: Inzicht in uw gegevens overal en altijd.

• Merkneutraal platform: Te koppelen met uw huidige instrumenten.

• Moeiteloze integratie: Integratie met Artificial Intellgence (AI), WAP en externe software.

• Naadloze samenwerking: Communicatie direct met zorgprofessionals voor betere patiëntenzorg.

• Meer weten over Harmony?

Neem vrijblijvend contact op met O’Max Instruments voor een verhelderende demonstratie of vraag een brochure aan.

O’Max Instruments BV Showroom Amsterdam: Eduard van Beinumstraat 24 1077 CZ Amsterdam T: +31 (0)88 - 0888160 E: info@omax.nl www.omax.nl
www.omax.nl Part of

ONDERNEMERSCHAP

8

SPECIALSPEX OPENT SHOWROOM

In het centrum van Leiden opende onlangs de showroom van Specialspex, waar een enorme collectie speciaalbrillen te zien is. Iedere sporter wordt hier op zijn/haar wenken bediend met brillen voor alle denkbare sporten. Speciaal voor deze Eyeline Sportspecial spraken we af met de mannen achter Specialspex.

MEESTERS VOOR HET OOG

20 24

JANSEN & JANSEN BLIJ MET

KASTEN TOP VISION

De optiekwinkel in Ridderkerk was toe aan een nieuw interieur en bij het zoeken naar kasten voor de brillen vielen vooral de Carré-kasten van Top Vision in de smaak. De keuze was snel gemaakt en over het resultaat is Erik Jansen bijzonder te spreken.

Marcel van Oosterhout van Meer Optiek in Vlaardingen wilde meer vrije tijd en een goed gepland pensioen. Dankzij de overname van zijn winkel door Oogwereld heeft hij beide. We gingen in gesprek met Marcel en met Julius Remarque van Oogwereld.

29

OOGMEETWEKEN OPTITRADE

Van 2 september tot en met 12 oktober 2024 staan de Oogmeetweken op de agenda. Het is een campagne van Optitrade, waarin opticiens hun (potentiële) klanten uitnodigen voor een oogmeting. Doet u mee? Dan ontvangt u bij inschrijving een aantrekkelijke incentive.

SPECIALSPEX OPENT SHOWROOM IN HARTJE LEIDEN

WALHALLA VOOR SPORTERS

8 EYELINE
ONDERNEMER AAN HET WOORD
GIJS JANSEN EN RINSE KIJLSTRA

ALS JE LANGS DE HOGEWOERD 115 LOOPT, IN HET CENTRUM VAN LEIDEN, DENK JE IN EERSTE INSTANTIE DAT ER EEN NIEUWE FRAAI INGERICHTE OPTIEKZAAK ZIT. WAT DIRECT OPVALT, IS DE GROTE COLLECTIE MOTORBRILLEN, FIETSBRILLEN, VEILIGHEIDSBRILLEN EN ZONNEBRILLEN VOOR LETTERLIJK ELKE SPORT. HET IS DAN OOK GEEN OPTIEKZAAK, MAAR DE NIEUWE SHOWROOM VAN SPECIALSPEX. HET BEDRIJF VAN RINSE KIJLSTRA (OPTICIEN) EN GIJS JANSEN (OPTOMETRIST) IS AL ENKELE JAREN ACTIEF MET ONLINE VERKOPEN EN NU WAS DE TIJD RIJP OM OOK EEN SHOWROOM TE OPENEN.

TEKST Martijn Plantinga BEELD Riechelle van der Valk

“Speciaalbrillen, met name sport- en veiligheidsbrillen, zijn bij de opticien eigenlijk altijd een bijproduct”, vertelt Rinse. “Zowel de montuur- als de glaskeuzes zijn meestal zeer beperkt, zelfs bij de grotere optiekzaken. Als je bedenkt dat vrijwel elke sport om specifieke eigenschappen aan het montuur en de glazen vraagt, is het ook wel logisch dat een gemiddelde opticien geen specialist is. Gijs en ik kennen elkaar van de optometrieopleiding en hebben beide een passie voor sport. We combineren onze ervaring om tot de beste oplossing voor de klanten te komen, Ik heb onder andere bij een glasleverancier gewerkt en Gijs weet als optometrist natuurlijk precies hoe belangrijk goed zicht is”.

WEBSHOP MET SHOWROOM

Specialspex werd drie jaar geleden opgericht door Gijs Jansen en na een half jaar kwam Rinse Kijlstra het team versterken. Rinse: “Een sportbril op sterkte is eigenlijk altijd een ‘tweede bril’, dus in eerste instantie zijn we alleen online begonnen. Niet zomaar een webshop, maar wel direct een website met veel informatie, een zeer breed assortiment en voor elke sport de beste bril. Het liep al vrij snel goed, met ook bestellingen uit België en Duitsland. Het aantal retouren was laag, maar we kregen steeds meer vragen van mensen die graag wilden passen of een proefbril opgestuurd wilden hebben. Toen hebben we besloten om deze showroom te starten en sinds een aantal weken zitten we hier in Leiden. We krijgen nu al veel positieve reacties en zelfs opticiens verwijzen regelmatig hun klanten naar ons door. We zijn er vrijwel iedere dag, maar we werken alleen op afspraak”.

leveren onder andere speciale op maat gemaakte gecurvede glazen op sterkte, ook multifocaal. Hierbij kijken we in het bijzonder naar de brilsterkte, de pupilafstand en de kromming van het montuur”. De showroom hangt vol met unieke brillen. Van goggle skibrillen op sterkte tot brillen met uitneembare zijkapjes voor bergsporters. “Onze webshop is nog steeds de basis. De zoektocht naar een geschikte bril begint meestal online en daarna komen klanten hier om hun keuze te bevestigen. Kortom, een mooie uitbreiding van onze onderneming”, besluit Rinse.

GROOTSTE COLLECTIE SPORT- EN VEILIGHEIDSBRILLEN OP STERKTE

Wie de showroom binnenloopt, waant zich direct in een sport(zonne)brillen-walhalla. Voor elke sport zijn minimaal 50 brillen beschikbaar van bekende merken als evil eye, Oakley, Nike, Bollé Safety en er is zelfs een Julbo shop-in-shop. Rinse: “Hier kunnen we in alle rust kijken wat iemand nodig heeft, ogen meten en bijvoorbeeld precies kijken in welke houding een sporter zijn of haar bril gebruikt. Dat is bij een wielrenner heel anders dan bij een hardloper. Als we de juiste bril hebben gevonden, kiezen we de beste glazen. We

EYELINE 9
PLD 2153/S

HET WORDT EEN

MOOIE SPORTZOMER OP NAAR GOUD!

WE GAAN EEN MOOIE SPORTZOMER TEGEMOET, MET HEEL VEEL SPORTIEVE EVENEMENTEN. HET VERSCHIL TUSSEN WINST EN VERLIES ZIT ‘M VAAK IN DETAILS. ALLES MOET KLOPPEN OM OP HET JUISTE MOMENT TE KUNNEN PIEKEN. BEHALVE JE FYSIEK, MOET OOK JE MATERIAAL TIPTOP IN ORDE ZIJN. WAT TE DENKEN VAN EEN GOEDE SPORT(ZONNE)BRIL?

TEKST Martijn Plantinga

Onmisbaar voor onder andere wielrenners, zeilers, roeiers, zwemmers en atleten. De juiste sportbril is tegenwoordig maatwerk. Uiteraard op de juiste sterkte, maar ook gekromde en meekleurende glazen, gecurvede monturen en Anti-Condens zijn vandaag de dag standaard voor (top)sporters. Er zijn zelfs winkels die zich volledig richten op sporten veiligheidsbrillen. Ons thema ‘sportbrillen’ past dan ook uitstekend bij de sportieve zomer die we tegemoet gaan. Op naar goud!

OP NAAR GOUD!

EK

VOETBAL

14 JUNI T/M 14 JULI IN DUITSLAND

HET WORDT WEER TIJD!

Iedereen die vóór 1980 geboren is, heeft de goals van Ruud Gullit en vooral de wereldgoal van Van Basten in de finale van het EK 1988 nog op zijn netvlies staan. Toch is het alweer 36 jaar geleden en was het de eerste en voorlopig laatste keer dat Oranje kampioen werd. Gaan we dat kunstje dit jaar herhalen?

We zijn zeker geen topfavoriet, maar dat was winnaar Italië vier jaar geleden ook niet. We hebben met aanvoerder Virgil van Dijk in ieder geval een van de beste verdedigers ter wereld in huis. En net als in 1988 spelen we weer in… Duitsland.

MAKEN WE KANS?

Zondag 16 juni (Hamburg), 15.00 uur: Polen- Nederland

Vrijdag 21 juni 2024 (Leipzig), 21.00 uur: Nederland - Frankrijk

Dinsdag 25 juni (Berlijn), 18.00 uur: Nederland - Oostenrijk

TOUR DE FRANCE

29 JUNI T/M 21 JULI IN FRANKRIJK (START IN FLORENCE, ITALIË)

Nederlandse Tour-winnaars zijn zeer schaars. Ze zijn op twee vingers te tellen: Jan Janssen in 1968 en Joop Zoete melk in 1980. Toch zijn wij als Nederland best succesvol als wielerland.

Nederlandse ploegen, zoals vorig jaar Jumbo-Visma, waren zeer succesvol en wij Nederlanders kwamen ook zeer vaak als eerste over de streep bij een Tour-etappe. Zowel bij sprint- als bergetappes. Ook dit jaar maken we kans op ritzeges van bijvoorbeeld sprinters Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen en met Wout Poels.

12 EYELINE
BEELD Belga BEELD Hart van Nederland

OLYMPISCHE SPELEN

26 JULI T/M 11 AUGUSTUS IN FRANKRIJK

GAAN WE DE 12 VERBREKEN?

Het wordt druk in Frankrijk deze zomer. De Tour de France is amper klaar of de Olympische Spelen beginnen. Meer dan 10 duizend sporters uit meer dan 200 landen zullen deelnemen aan één van de 28 takken van sport. Er zijn ook altijd enkele nieuwe sporten. Eén daarvan dit jaar is Breakdance. De Nederlandse deelneemster is India Sardjoe. Het zou heel uniek zijn als op de Zomerspelen geen medaille zouden halen. Dit gebeurde namelijk nog nooit bij alle keren dat we deelnamen. Het recordjaar qua gouden medailles is nog steeds 2000 in Sydney. We wonnen 12 keer goud, waarvan er acht werden gewonnen door Inge de Bruijn (3), Leontine van Moorsel (3) en Pieter van den Hoogeband (2). Zowel bij de teamsporten als op de individuele nummers hebben we meerdere deelnemers die goud kunnen winnen. Dus wie weet…

De Paralympische Spelen met 23 sporten en

FORMULA 1 HEINEKEN DUTCH GRAND PRIX

25

AUGUSTUS IN ZANDVOORT

MAX OP GELIJKE HOOGTE?

Na jaren van afwezigheid werd in 2021 eindelijk weer een Formule-1 race in Nederland gereden. Hoewel de eerste al in 1948 plaatsvond, werd er tussen 1986 en 2020 niet meer geracet in de duinen. De afgelopen drie jaar was het telkens Max Verstappen die als eerste over de streep kwam bij de Dutch Grand Prix in Zandvoort. Andere toppers die hem voorgingen met drie overwinningen waren Nikki Lauda en Jacky Stewart.

Weet Max ook dit jaar te winnen, dan komt hij op gelijke hoogte met de Brit Jim Clark, die de race in de jaren zestig viermaal wist te winnen.

OPTIEK EN TOPSPORT

We gaan er deze zomer eens goed voor zitten. Kijken hoeveel goud we met ons kleine landje kunnen binnenhalen. En natuurlijk kijken wat voor mooie sportbrillen onze sporters allemaal op hun neus hebben. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: optimaal presteren en altijd het maximale eruit halen. In dat opzicht is optiek eigenlijk ook topsport. We wensen iedereen een mooie zomer. In de winkel en voor de buis. Op naar Goud…

BEELD Steven
-
BEELD
Tee
Motorsport Images
www.dutchgp.com
BEELD © Carmentianya

BOLLÉ OP OLYMPISCHE SPELEN

HET FRANSE BOLLÉ BESTAAT AL 136 JAAR EN IS LEIDER IN SPORT- EN LIFESTYLE ZONNEBRILLEN, FIETSHELMEN, SKIBRILLEN EN SKIHELMEN. BOLLÉ VERFIJNT VOORTDUREND DE KENMERKENDE COMBINATIE VAN PASVORM, MODE EN COMFORT. DIT RESULTEERT IN EEN AANTAL VAN DE NIEUWSTE EN TECHNOLOGISCH MEEST GEAVANCEERDE PRODUCTEN IN DE INDUSTRIE. PRECIES WAT DE SPORTER IN 1888 WILDE ÉN NOG STEEDS IN 2024 WIL. DAT VINDT OOK BOLLÉ-AMBASSADEUR ODILE VAN AANHOLT. ZIJ IS DRIEVOUDIG WERELDKAMPIOEN EN GAAT, SAMEN MET ANNETTE DUETZ (VIERVOUDIG WERELDKAMPIOEN) NAAR DE OLYMPISCHE SPELEN DEZE ZOMER.

Odile van Aanholt is een Curaçaos-Nederlandse zeilster die voornamelijk uitkomt in de 49erFX-klasse voor Nederland. Ze werd in 2021 Europees en wereldkampioen met Elise de Ruijter. In februari 2022 stond zij eerste op de wereldranglijst van World Sailing in de 49erFX-klas. Sinds april 2022 vormt ze een duo met Annette Duetz. Ze wonnen meteen zowel de Worldcup in Palma als de Allianz regatta in Almere en zijn nu aan het trainen voor de Olympische Spelen van Parijs. Odile is onderdeel van TeamNL en is naast professioneel zeilster ook yogadocent. “Ik ben erg blij met de sportieve brillen en veilige helmen van Bollé. Wij zien hierdoor altijd scherp, we beschermen onze ogen tegen het zonlicht, maar ook tegen de wind en opspattend water”. Wij wensen Odile en Annette veel succes deze zomer!

ODILE VAN AANHOLT EN ANNETTE DUETZ

DRIE NIEUWE BOLLÉ’S: ESTEEM, WINDCHASER EN SCORE

De ESTEEM is het klassieke middelgrote vierkante montuur van Bollé. Dit model is gemakkelijk te dragen en modern met een facetvormig ontwerp en een metalen logo. Het is ook uitgerust met hoogwaardige onderdelen zoals klikscharnieren en Thermogrip®-rubber op zowel de dopjes van de veren als op de neuspads. De ESTEEM maakt deel uit van de ‘React for Good’-campagne en is gemaakt van 45% biologisch materiaal.

De WINDCHASER is gloednieuw in de collectie van Bollé. Speciaal voor watersporters om het verschil te kunnen maken. Dit stijlvolle model heeft een cilindrisch, gedurfd ontwerp en ultra-technische functies. Het glas met halve rand en ventilatie zorgt voor een uitstekende waterafvoer, de Fin Shield-technologie biedt zijdelingse bedekking en de FITTEC-veren met 3-axis rotatie in combinatie met een verstelbaar Thermogrip®-neusstuk bieden een perfecte pasvorm, ongeacht de intensiteit van de actie. Ook de WINDCHASER maakt deel uit van de ‘React for Good’-campagne.

De SCORE verovert het spel met zijn lichtgewicht en flexibele TR90 nylon montuur en zijn superdraagbare afmetingen. De rechthoekige vorm met Thermogrip®-rubber op neuspad en veren is ideaal voor zowel sport als casual gebruik.

Alle genoemde modellen zijn verkrijgbaar met Volt+, Bollé’s revolutionaire gepolariseerde lens met hoog contrast.

HENK HUIGENS

DE MAN ACHTER BOLLÉ BIJ BOBO’S EYEWEAR IN OPTIEK- EN SPORTBRANCHE

Buiten werktijden staat hij geregeld langs de hockeyvelden bij zijn vrouw of dochter te kijken, te coachen of te fluiten. Als bondscoach van het Nederlandse 55-plus dameshockeyteam is hij in 2019 3e geworden tijdens het Europese kampioenschap in Krefeld. Zijn vrouw speelt in dit team. Henk houdt duidelijk van sportieve uitdagingen en is daarom ook nog lang niet klaar met Bollé!

Henk is een allround retaildier. Na een carrière als inkoper bij Sport2000 kwam hij, tijdens de Winteropening in Sölden, met Brian Kragt overeen om het team van Bobo’s Eyewear te versterken. Nu is Henk dé salesaccountmanager voor de Sun Bollé-collectie en heeft veel plezier in de verkoop van de collecties zonnebrillen in de optiek- en sportbranche. En daar is hij nog lang niet klaar mee, want de verkoop loopt erg goed, volgens Bobo’s Eyewear.

SPONSORING TOPATLETEN

Samen met marketing manager Sandra van Renterghem focust Henk zich op topatleten die de Bolléproducten met plezier dragen en grote prestaties halen. Enkele voorbeelden van deze topatleten zijn:

• Annette Duetz en Annemiek Bekkering, 49erFX, meervoudig wereldkampioen en brons tijdens de laatste Olympische Spelen van Tokio

• Annette Duetz en Odile van Anholt, 49erFX, meervoudig wereldkampioen en samen met Odile gaat Annette proberen tijdens de Olympische Spelen goud te halen

• Kiran Badloe, Olympisch kampioen tijdens de Olympische Spelen van Tokio

• Michelle Dekker, Alpine snowboardster, 4e tijdens de laatste Olympische winterspelen in Beijing

• Melissa Peperkamp, 6e tijdens de Olympische Winterspelen in Beijing

• Kai Verbij, Wereldkampioen sprintschaatsen

• Jens en Melle van ’t Wout, shorttrackers

voor meer info: www.bobos.nl, Henk Huigens, +31 (0)6 14862728, h.huigens@bobos.nl

EYELINE 15
ESTEEM
WINDCHASER SCORE INFOTORIAL

ELEVATE YOUR GAME EERSTE CAPSULECOLLECTIE EVIL EYE

HET SPORTBRILLENMERK EVIL EYE LANCEERT ZIJN EERSTE CAPSULECOLLECTIE, MET ALS THEMA 'ELEVATE YOUR GAME'. WAT DEZE COLLECTIE ZO IN HET OOG LAAT SPRINGEN, IS DE BUITENGEWONE KLEUR: OPVALLEND FLUO-ORANJE. DEZE TINT IS NU BESCHIKBAAR VOOR VIER VAN DE POPULAIRSTE MODELLEN VAN HET MERK.

De vier modellen in de capsulecollectie zijn een frisse, trendy interpretatie van de hoogwaardige sportbrillen van evil eye. De nieuwe kleur geeft de pathline promodellen met twee verschillende glasvormen, de roadsense en de traileye, een opvallende, moderne look. De hoogwaardige kwaliteit en prestaties van deze brillen worden gewaardeerd door sporters over de hele wereld.

“Deze buitengewone kleur is ons antwoord op de sterke vraag vanuit de markt naar neonkleuren. Tegelijkertijd komt dit fluo-oranje de zichtbaarheid van ons merk alleen maar ten goede”, vertelt Daniel Saurug, Product Manager bij evil eye. De felle neonkleur sluit niet alleen

aan bij de nieuwste trends in de sportwereld, maar geeft de modellen ook een unieke look en zorgt ervoor dat ze in elke omgeving optimaal zichtbaar zijn. Deze collectie is ideaal voor sporters die op zoek zijn naar een blikvanger die hun persoonlijkheid en stijl in de spotlights zet, zonder in te boeten aan prestaties en bescherming.

EVIL EYE EN DE OLYMPISCHE SPELEN

Nederlands Beachvolleybalkampioen Stefan Boermans zal tijdens de Olympische Spelen schitteren met deze bijpassende Oranje sportbril van evil eye. Houd dus zeker zijn Instagrampagina in het oog voor alle updates.

voor meer info: www.evileye.com

“Voor een professionele beachvolleyballer is het belangrijk de zaken goed op orde te hebben. Dat geldt niet alleen voor sportkleding en een beachvolleybal, maar ook voor een sportbril. Met de sterke, fluo-oranje kwaliteitsbril van evil eye kan ik ook onder zonnige omstandigheden zonder moeite de bal in de lucht volgen en deze weten te scoren! Samen gaan we voor de winst!”

INFOTORIAL

POLAROID IS KLAAR VOOR DE SPORTZOMER

Polaroid staat in de startblokken voor een sportieve zomer, met een uitgebreide collectie sportzonnebrillen. Zo is deze uniseks zonnebril uit de Polaroid Gummy Collection gemaakt voor sportliefhebbers, met een omsluitende vorm van geinjecteerd rubber voor maximaal comfort en flexibiliteit. Dit model wordt gepersonaliseerd

door het Polaroid hot-print logo op de slapen en door de iconische veertips in een contrasterende kleur. Deze bril is verkrijgbaar in een stoer palet matte tinten in combinatie met gepolariseerde uni en spiegelende lenzen.

voor meer info: www.safilo.com

JULBO EN GROUPAMA FDJ

CYCLING TEAM

IN FEBRUARI WERD JULBO NAAST OFFICIËLE HELMENPARTNER OOK BRILLENPARTNER VAN WIELERPLOEG GROUPAMA-FDJ.

In 2023 debuteerde Julbo in het professionele peloton met het Groupama-FDJ wielerteam. Met negentien successen, waaronder de titel van Frans kampioen, een leiderstrui in de Giro d’Italia en de Vuelta a España, maar ook de opkomst van enorme talenten was het een spannend jaar.

Februari 2024 markeert het begin van een nieuwe fase tussen Julbo en de wielerploeg.

In de UCI WorldTour, op 14 april werd nog de Amstel Gold Race gereden en op 21 april LuikBastenaken-Luik, en Continental teams dragen 40 renners tijdens het wielerseizoen Julbohelmen en -zonnebrillen.

voor meer info: www.julbo.com/en_nl/julbo-groupama-fdj, bart@julbo.ch, +31 (0)6 41247376

EYELINE 17 GFDJ@BENBECKER
2067010FLL5X_P01

JOHNSON & JOHNSON LANCEERT VISION MADE POSSIBLE

HET TEAM VAN JOHNSON & JOHNSON VISION PRESENTEERDE OP NCC VISION MADE POSSIBLE™. DIT STAAT

VOOR EEN WERELDWIJDE INSPANNING OM HET BEWUSTZIJN TE VERGROTEN EN GESPREKKEN OP GANG TE BRENGEN OVER HET BELANG VAN OOGGEZONDHEID IN ALLE LEEFTIJDEN EN STADIA VAN HET ZICHT. OM DE ECHTE

VERHALEN VAN KLANTEN EN PATIËNTEN VAST TE LEGGEN, WERKT JOHNSON & JOHNSON VISION SAMEN MET KATE

T. PARKER, EEN PROFESSIONELE FOTOGRAAF/REGISSEUR EN NEW YORK TIMES BESTSELLERAUTEUR. ZE STAAT

BEKEND STAAT OM HAAR MODERNE EN ZEER GESTILEERDE BENADERING VAN VISUELE KUNST EN FOTOGRAFIE.

Via Vision Made Possible worden persoonlijke verhalen van mensen en oogzorgprofessionals over de hele wereld gedeeld. Daarbij staan verschillende oogaandoeningen – bijziendheid, ouderdomsverziendheid, staar, etc. – centraal. Er wordt benadrukt hoe iemands leven kwalitatief vooruitging door beter zicht en tegelijkertijd te vertellen over het belang van uitgebreide oogzorg. “Het zicht is ons belangrijkste zintuig en Johnson & Johnson Vision zet zich in voor de ooggezondheid van patiënten in elke fase van hun leven”, aldus Peter Plomp, Business Manager Benelux bij Johnson & Johnson Vision. “Vision Made Possible vertegenwoordigt onze aspiratie om het belang van mondiale ooggezondheid te verhogen door innovatie te combineren met educatie en bewustwording. Het begint met een jaarlijks oogonderzoek; het gaat verder met gezonde levenslange gewoonten. Vision Made Possible gaat over het stimuleren van dit alles én meer”.

ECHTE VERHALEN VASTGELEGD DOOR KATE PARKER

Kate Parker kent het belang van vroegtijdige interventie voor een gezond zicht persoonlijk. “Ik heb zelf oogroblemen meegemaakt, net als andere familieleden, dus het is heel belangrijk voor mij om aan dit project mee te werken. De kans om de verhalen hoe gezonder zicht echt het leven van mensen heeft veranderd te versterken door ook de krachtige, authentieke mens vast te leggen, is erg lonend”.

Vision Made Possible deelt echte verhalen delen van individuen over de hele wereld vastgelegd door Kate T. Parker via verschillende kanalen, evenals sociale content creators die hun verhalen zullen delen via hun persoonlijke sociale kanalen.

voor meer info: www.jjvision.com
KATE T. PARKER 18 EYELINE INFOTORIAL

RYAN G.

De reis van Ryan G. van scheel kijken naar het bord in de vijfde klas tot een bloeiende honkbalspeler op Trinity University, is een verhaal van groei en vastberadenheid. Toen zijn wiskundeleraar een bril voorstelde, betekende dat het begin van een nieuw hoofdstuk in zijn leven.

In eerste instantie probeerde Ryan een bril, maar die werkte gewoon niet goed bij het sporten. In zijn laatste jaar op de middelbare school stapte hij over op contactlenzen, wat letterlijk een ommekeer betekende. Zijn moeder gaf hem emotionele steun en leerde hem de waarden die Ryan gevormd hebben tot de jongeman die hij nu is. Hij herinnert zich het moment waarop hij zijn intentieverklaring ondertekende om honkbal te gaan spelen, terwijl hij in het trotse gezicht van zijn moeder keek, als een van de beste momenten van zijn leven.

Ryan heeft een duidelijke visie op het honkbalveld en over zijn toekomst. Hij wil honkbal blijven spelen op de universiteit en hopelijk zelfs prof worden.

Meesters voor het oog OOGWERELD MEER

EIGENLIJK KWAM OOGWERELD TWEE JAAR TE VROEG OP ZIJN PAD, MAAR TOCH BESLOOT MARCEL VAN OOSTERHOUT (62) ZIJN MEER OPTIEK IN VLAARDINGEN AAN DE GROEP TE VERKOPEN. DAAR HAD HIJ TWEE GOEDE REDENEN VOOR: MEER VRIJE TIJD ÉN EEN PENSIOEN DAT KAN WORDEN GEPLAND. WIJ SPRAKEN MARCEL ENKELE MAANDEN NA DE OVERNAME IN ZIJN WINKEL – OP EEN DOORDEWEEKSE DAG, WANT OP ZATERDAG WERKT HIJ VOORTAAN NIET MEER. JULIUS REMARQUE, CEO VAN OOGWERELD, SCHOOF OOK AAN.

TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Jasper Loeffen

Marcel van Oosterhout verhuisde twee jaar geleden zijn Meer Optiek van een minder opvallende locatie naar een prachtige hoek van winkelcentrum Liesveld in Vlaardingen en opende na een grondige verbouwing zijn nieuwe winkel in september 2022. Dat deed hij toen niet met het idee de zaak al na anderhalf jaar te verkopen, maar na jarenlang ‘bikkelen’, zoals hij het ondernemen noemt, was hij toch toe aan wat meer vrije tijd. En die heeft hij nu dankzij de overname van Meer Optiek door Oogwereld. In 2010 kocht Marcel de optiekwinkel van Ton van der Meer. De naam ‘Meer’ besloot hij te handhaven, omdat deze veel creatieve marketingmogelijkheden biedt. Hij werkte keihard, zes dagen per week, en groeide uiteindelijk uit het pand. “De verhuizing naar het huidige pand kwam wel voort uit de gedachte dat ik na een paar jaar iets heel moois zou kunnen verkopen als er een partij langs zou komen”, vertelt Marcel. “Daar heb ik uiteraard over nagedacht, maar dat het zo snel zou gebeuren, daar had ik niet op gerekend. Toen Oogwereld contact zocht, zei ik letterlijk ‘Je komt eigenlijk twee jaar te vroeg. Over twee jaar ben ik er wel klaar voor, maar nu zit ik nog vol in de flow en het gaat hartstikke goed’. Het enige waar ik op vastliep, was het gebrek aan vrije tijd. En ik ben op een leeftijd dat ik ging nadenken over hoe lang ik nog wil doorgaan en hoe ik dat ga plannen. Ik vroeg me wel eens af hoe lang ik het op dit niveau kon volhouden. Het is echt topsport om samen met één medewerker een omzet van een winkel met vier, vijf medewerkers te draaien. Dat is bizar natuurlijk. Marijke is hier mijn steun en toeverlaat, wij

20 EYELINE
JULIUS REMARQUE MARCEL VAN OOSTERHOUT

zijn als team fantastisch op elkaar ingespeeld. We werken allebei keihard en gaan maar door. Dat geeft je ook energie en een positieve ontwikkeling. Ik ben best wel trots op wat ik neergezet heb. Uiteindelijk kost het je ook veel energie, maar dat merk je lange tijd niet, omdat je werk ook energie gééft. Maar die flow van alleen maar werken, werken, werken, daar moest ik uit. En daarom ben ik nu de zaterdag vrij. Heerlijk”.

AANSLUITEN OP DE BLOEDSOMLOOP VAN OOGWERELD

Ook al is de overnamestap eerder gemaakt dan verwacht, is het niet over één nacht ijs gegaan en is de beslissing weloverwogen gemaakt, met advies van professionals op het gebied van overnames. En omdat het zo snel is gegaan, blijft Marcel nog twee jaar als vestigingsmanager aan ‘zijn’ winkel verbonden. Wel gaat hij zijn werkzame uren afbouwen en wordt er meer personeel aangenomen. “Ik had de keuze om in die hoedanigheid aan te blijven en ik heb ervoor gekozen om de winkel zachtjes te laten landen”.

Julius Remarque legt uit dat dit de wenselijke gang van zaken is na een overname: “De aansluiting van een winkel bij Oogwereld is nooit ‘het overhandigen van de sleutels’. Het bedrijf moet zo goed mogelijk ongestoord doorlopen en worden aangesloten op de bloedsomloop van de groep.

En verder blijft de winkel zo zelfstandig mogelijk. En als het even kan met vaste gezichten, zeker dat van de eigenaar. Dat willen we althans voor een bepaalde periode graag zo doen. Natuurlijk verkoopt de eigenaar zijn winkel met een bepaald doel en wil hij iets meer vrijheid, want dat is wat vaak ontbreekt voor een ondernemer, maar het is wenselijk dat hij nog een tijdje meedraait”.

BEHOUD VAN IDENTITEIT

Het pand van Oogwereld Meer staat op een heel goede zichtlocatie, op de hoek van twee belangrijke straten in het winkelcentrum. Dit creëert veel etalageruimte, die Marcel benut als brillenpresentatie, met een mooie doorkijk naar binnen. In de open rekken liggen (beveiligde) brillen van onder meer Cartier, Dior, Gucci, Tom Ford, Theo en Res/Rei. De winkel heeft een hoog boetiekniveau en straalt op een stijlvolle manier glamour uit. Daaraan gaat niets verande ren: de identiteit van de winkels die Oogwereld overneemt, blijft gehandhaafd. Dat geldt ook voor de collecties. Mar cel heeft ingezet op een aantal bekende fashionmerken en dat zal zo blijven. “We hebben een lijst waar alle bekende merken opstaan”, vertelt Julius. “Een soort menu waar je uit kunt kiezen. Dus bijna alles kan worden ingekocht zo als voorheen. Wanneer een merk niet zo goed verkoopt en het ook niet op onze lijst staat, kijken we uiteindelijk wel

of we het aan het einde van een seizoen kunnen laten vallen. Langzamerhand harmoniseren we zo een klein beetje, maar iedere winkel is anders en op onze lijst staan zoveel merken, dat iedere winkel maar een vijfde of een zesde deel daarvan inkoopt en ook daarin zijn eigen gezicht behoudt”.

DYNAMIEK

Marcel is een rasechte ondernemer; hij denkt snel en commercieel, handelt snel en durft risico’s te nemen. Ook de inkoop doet hij rap. Daarin moet hij zich nu wat aanpassen: “Sinds de overname is er niet heel veel veranderd, behalve een stukje dynamiek dat je als zelfstandig ondernemer hebt. Wanneer ik brillen nodig had, bestelde ik ze en kon ik het vaak zo regelen dat ik ze twee dagen later binnen had. Dat is nu wat vertraagd en daar moet ik in berusten. Dat is voor mij soms best lastig, maar het hoort bij de keuze die ik heb gemaakt”. Julius: “Ondernemers hebben een eigen motortje, een eigen energie. Ze nemen initiatieven en willen vooruit. Liefst gisteren. Dat kan na een overname soms een spanningsveld geven. Wij proberen daar goed mee om te gaan, want we willen de sfeer, de uitstraling en ook de dynamiek van een lokale zelfstandige specialist behouden”. Marcel probeert vanaf nu samen met zijn vrouw meer van zijn vrije tijd te genieten en zo af en toe extra op vakantie te gaan. Want je eigen zaak verkopen, dat doe je met een

INFOTORIAL
MARIJKE HUIGEN IS DE RECHTERHAND EN STEUN EN TOEVERLAAT VAN MARCEL VAN OOSTERHOUT

BEWUST TOEGEVOEGDE WAARDE COLUMN

Wat weet je van je klanten? Als opticien of optometrist ben je dagelijks bezig met het managen van het zicht van je klanten. De kijkoplossingen die je als zichtmanager adviseert komen tot stand als resultante van jouw expertise, kwalitatief hoogwaardige maatwerkproducten en de juiste communicatie. Tevreden klanten verwachten bij een volgend bezoek weer een soortgelijke ervaring. Dat is de mooie uitdaging die we keer op keer moeten waarmaken, voordat zij weer tot aankoop over gaan. Concurrentie met andere optiekzaken is vaak gericht op competitie. Wie levert wat, hoe en tegen welke prijs. Daar ligt ook een geweldige kans. Met het

compleet advies geven. Bescherming tegen stof, wind, vuil, UV-straling, fel licht etc. wordt dan ineens relevant.

Laten we eens een praktijkvoorbeeld bekijken. Een klant heeft zijn oog laten vallen op een mooie glasbril en je stelt in jouw persoonlijke kijkanalyse bewust wat extra vragen. Je komt er vervolgens achter dat hij ieder weekend gaat mountainbiken. De klant is zichtbaar enthousiast en geeft aan dat deze hobby heel veel voor hem betekent. Wat voor invloed heeft dat dan op je advies? Je kunt je advies verrijken door meerdere opties aan te bieden. Tegenwoordig kunnen we de klant meerdere

HARRY DICKHOFF

GO BEYOND

DE NIEUWE HIGH PERFORMANCE DAGLENS

1. Assessment of PATIENTS and FITTERS satisfaction after a fitting with: Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY (Sph.). 34064 Gallileo Business Consulting. January 2023. Bausch + Lomb ULTRA® contactlenzen zijn een medisch hulpmiddel CE 0050
URENLANG COMFORT 1

MODERN OPTIEKCONCEPT CREËER EEN WINKEL VAN DEZE TIJD

JANSEN & JANSEN OOGZORG

HALF FEBRUARI IS JANSEN & JANSEN OOGZORG HEROPEND.

NA EEN GRONDIGE VERBOUWING HEEFT DE MODERNE OPTIEKZAAK IN HET CENTRUM VAN RIDDERKERK EEN WARE METAMORFOSE ONDERGAAN. VORM MARTINI VERZORGDE HET INTERIEURONTWERP EN TOP VISION LEVERDE DE BIJZONDERE CARRÉ- BRILLENKASTEN VOOR

ZOWEL DE ZONNEBRILLEN ALS DE CORRECTIEMONTUREN.

EIGENAAR ERIK JANSEN IS ZEER ENTHOUSIAST OVER HET EINDRESULTAAT EN OOK DE KLANTEN ZIJN VOL LOF.

TEKST Martijn Plantinga BEELD Top Vision

Erik: “Het begon eigenlijk met onze verouderde zonnebrillenwand. De verlichting was niet optimaal, enkele slotjes werkten niet meer goed, we hadden duidelijk iets nieuws nodig. Daarbij hadden we ook behoefte aan een derde oogmeetruimte. Dan zit je een beetje in dubio; de noodzakelijke dingen aan laten pakken of alles in één keer goed doen. We kregen bezoek van de interieurontwerper en hij maakte een schetsje van hoe hij er tegenaan keek. We waren direct enthousiast en zo zijn we als het ware het traject ingerold. Aan de hand van zijn ideeen en onze wensen ontstond een moodboard waarop we een indruk kregen van hoe mooi het er allemaal uit zou kunnen zien. Toen hebben we doorgepakt”.

NIEUWE CARRÉ-BRILLENKASTEN

“We gingen zelf online op zoek naar mooie zonnebrillenkasten. De brillen moesten perfect worden uitgelicht en ook makkelijk afsluitbaar zijn. We kwamen al snel uit bij de Carrékasten van Top Vision. Voordeel voor interieurbouwer Vorm Martini was dat de techniek en verlichting al door Top Vision is ontwikkeld dus zij konden dit gemakkelijk toepassen. Uit-

24 EYELINE
ERIK JANSEN

eindelijk werd het, in plaats van nieuwe brillenkasten en een oogmeetruimte, dus een verbouwing van enkele weken. Maar nu hebben we ook een nieuwe gietvloer, moderne houten lat jes tegen de wanden, de genoemde kasten en natuurlijk de gewenste derde meetruimte. De combinatie van het oranje van de huisstijl in combinatie met donkerblauw velours van onze huisstijl maakt het heel huiselijk. Het is heel uitnodigend, dit past bij ons karakter en onze gastvrijheid. Dat horen we ook van klanten. Dezelfde positieve reacties krijgen we ook op onze nieuwe brillenkasten. Onze klanten zien zelf ook hoe mooi alles is uitgelicht en hoe fraai de brillen gepresenteerd worden. Zij zijn net zo enthousiast als onze medewerkers”.

Ook Lisa Mulder, ontwerpster bij Vorm Martini, is tevreden over de samenwerking en het eindresultaat: “We hebben de Carré-kasten van Top Vision in een stalen frame geplaatst voor een wand met houten latjes, om een niet-standaard uitstraling aan de brillenwand te geven. Het was gemakkelijk toepasbaar omdat er voldoende ruimte was. De verticale spiegelkasten voor opslag van de kokers komen heel mooi en clean in een lijn, omdat we die in dezelfde afmetingen als de kasten heb ben gemaakt. Hierdoor is de wand heel luchtig. Verder heb ben we de oude kasten en lades een nieuw topblad gegeven met het materiaal van de toonbank en de kasten bekleed met dezelfde latjes als de wand achter de zonnebrillen”.

Kortom, de winkel kan weer vele jaren vooruit. Het was al een moderne optiekzaak, maar nu is deze nog wat moderner en echt van deze tijd. Achteraf is Erik blij dat het niet bij ‘slechts een nieuwe zonnebrillenwand’ is gebleven en dat er nu een compleet nieuwe winkel staat. Maar wel met de vertrouwde kennis, service en gastvrijheid die de klanten gewend zijn.

gelicht. Zowel de kleur van het glas als het montuur zijn hierdoor beter zichtbaar. Door het pure en strakke design, gecombineerd met de belichting, wordt alle aandacht naar de bril getrokken.

De kasten zijn in verschillende maten beschikbaar. Zo heeft Jansen & Jansen Oogzorg gekozen voor de grote 8x5 met acht brilplanken waarop vijf brillen per laag worden gepresenteerd. Verder zijn de zonnebrillen eenvoudig afsluitbaar en dus optimaal beveiligd.

EYELINE 25
voor meer info: www.topvisioninstore.com
INFOTORIAL

De slimme keuze voor jonge ogen

ERCON NEEMT ACTIVITEITEN TRUEBLUE OPTICS OVER

VANAF 1 APRIL IS HET TOTALE PORTFOLIO VAN TRUEBLUE OPTICS, MET ONDER ANDERE DE EXCLUSIEVE JAPANSE SEED CONTACTLENZEN, TE BESTELLEN VIA ERCON CONTACTLENZEN & CONSULTANCY. ERWIN JANSEN IS BLIJ MET DEZE VERSTERKING VAN HET ASSORTIMENT.

“ERCON en TrueBlue Optics zijn bedrijven die erg op elkaar lijken in bijvoorbeeld hoe we met klanten omgaan. Begin dit jaar zijn Patrick Arns en ik in gesprek geraakt over een overname. Dit raakte in een stroomversnelling doordat Patrick een baan kreeg aangeboden. Volgens eigen zeggen ‘an offer he can’t refuse’. Alle activiteiten van TrueBlue Optics zijn daarom aan ERCON overgedragen. Daarmee zijn we nu niet alleen de exclusieve distributeur van het Japanse SEED, maar ook van Wöhlk, Safilens en Eye Care Cosmetics Paris”.

Erwin gaat in op het SEED-portfolio: “De belofte ‘Support your vision with Japanese Quality’ betekent echt wat. Sinds de introductie in 2018 is de SEED 1dayPure® Moisture contactlens een groot succes, mede door het ongeëvenaarde comfort. Het natuurlijke vochtinbrengende algine-

zuur heeft als eigenschap om vocht naar de ogen aan te trekken en de tranen op het lensoppervlak vast te houden. Alginezuur is een natuurlijk polymeer dat wordt gewonnen uit zeewieren zoals kelp of wakame. Doordat dit in de zoutoplossing is opgenomen, zorgt dit voor de hele dag optimaal draagcomfort”. Hij ziet ernaar uit om niet alleen met SEED, maar ook met de andere merken, samen te gaan werken. “Kwaliteit en service blijven daarbij altijd voorop staan, zeker nu we een nog uitgebreidere range contactlenzen en bijbehorende producten kunnen aanbieden. Bestellen kan gewoon via telefoon, e-mail of via de bestelsite. Deze laatste wordt zo snel mogelijk aangepast, zodat alle producten daar ook eenvoudig besteld kunnen worden”.

voor meer info: www.erconctl.nl

EYELINE 27
ERWIN JANSEN EN PATRICK ARNS
28 EYELINE Optitrade Retail Marketing werkt hierin samen met o.a. bovenstaande glaspartners voor optimaal succes. Informatie: retailmarketing@optitrade.nl - Inschrijven: www.openmarketingplatform.nl

powerbanks, of kies voor de We love Eyes-paraplu!

voor meer info: www.optitrade.nl/oogmeetweken-2024

NIEUW OPTITRADE CONNECT

Optitrade Connect is het ondernemersplatform van Optitrade waarbij Expertise, Ondernemerschap & Verbinding centraal staan op uitzonderlijke locaties. Naast het onderling uitwisselen van vakkennis en ervaring, deelt Optitrade exclusieve inzichten uit de markt. Laat u inspireren door mede-ondernemers en sprekers met topics zoals innovatief ondernemerschap en het aantrekken van verschillende generaties.

Maandag 13 mei in Amsterdam van 14.00 tot 17.00 uur Woensdag 15 mei in Zwolle van 18.00 tot 21.00 uur Woensdag 22 mei in Eindhoven van 18.00 tot 21.00 uur

Er zijn slechts 20 plekken beschikbaar per locatie. Het team van Optitrade Retailgroep kijkt ernaar uit om samen, onder het genot van een hapje en een drankje, te connecten!

SCAN DE QR-CODE VOOR AANMELDEN

JIJ DE HOOFDZAAK WIJ DE BIJZAKEN

STREVEN NAAR VOORUITGANG ALS ONDERNEMER ZONDER DE ESSENTIE VAN JE VAK TE VERLIEZEN, IS EEN UITDAGING DIE OPTITRADE RETAILGROEP STEEDS MEER ZIET. IN HOEVERRE BEN JE ALS OPTICIEN NOG BEZIG MET DE HOOFDZAAK; HET LEVEREN VAN DE BESTE OOGZORG? OF ZIJN ER STEEDS MEER BIJZAKEN DIE DE AANDACHT VRAGEN? WE VROEGEN HET MARI VAN THIEL, EIGENAAR VAN GEVERS OPTIEK-OPTOMETRIE IN BERLICUM.

“Klanten krijgen bij ons een warm welkom. Elke dag staan we - Yvonne, Veronica en ik - voor de klanten klaar. Het is heel fijn dat wij ons hier volop kunnen richten, onze hoofdzaak, mede door Optitrade Retailgroep. Goede samenwerking is daarbij absoluut de basis. Ik werk al jaren naar volle tevredenheid samen met deze retailservice-organisatie. Ze ontzorgen ons door gezamenlijke afspraken met leveranciers te maken, het regelen van de zorgdeclaraties en door het aanbieden van marketingmodules via Optitrade Retail Marketing. We hebben meegedaan met de Goed Hoorweken, de Kerstactie met Vondels, de Multifocaal Scan en binnenkort verschijnt ons huis-aan-huismagazine ‘Hoe je het ook bekijkt’. Het loopt eigenlijk gewoon goed!”

EYELINE 29
Maximaal 2 personen per aanmelding. Specificaties voor de locatie ontvangt je na aanmelding.
MARI VAN THIEL

ZIEN & HOREN FRITS VAN DEN BOSCH

IN VOORMALIG GEMEENTEHUIS WOMMELGEM

INDUSTRIËLE WSB-REVOLUTIE IN BELGIË

VIJF JAAR GELEDEN BEGON FRITS VAN DEN BOSCH ZIJN ZOEKTOCHT NAAR EEN BETER GELEGEN PAND VOOR HET NOG OPTIMALER BEDIENEN VAN ZIJN DOELGROEP ÉN VERBETERDE PARKEERMOGELIJKHEDEN. DIT BRACHT HEM BIJ HET VOORMALIGE

GEMEENTEHUIS VAN WOMMELGEM. AAN WSB DE VRAAG OM ZIEN & HOREN FRITS VAN DEN BOSCH OPNIEUW TE HELPEN OM DIT GROTE PAND INTERIEUR EN EXTERIEUR GESTALTE TE GEVEN. EN DAT IS MEER DAN GELUKT!

De focus lag op budgettaire zorgvuldigheid gezien de omvang van het project. Het pand is volledig gestript. Het ontwerpteam van WSB heeft de buitenzijde een strakkere uitstraling gegeven, terwijl de solide betonnen constructie binnen volledig bleef staan. Een belangrijk gegeven was de zichtbaarheid vanaf de straat. Dit resulteerde in de installatie van een grote lichtstraat die van voor naar achteren door de winkel loopt. Dit zorgt voor een enorme toetreding van daglicht. Het pand is ruimtelijk en groots gemaakt: er is tevens hoogte gecreëerd van meer dan zes meter, verdeeld over twee verdiepingen. Er zijn shop-in-shops ontworpen, elk met eigen identiteit, zonder dat het DNA van de zaak in het gedrang komt. Merken zoals Lunor, Anne & Valentin, Lindberg en Etnia Barcelona hebben nu elk hun eigen podium binnen de winkel.

Op de begane grond bevindt zich de ontvangstruimte met bar. Waar voorheen de vleugel stond, staat nu een prachtige rode Porsche. De winkel heeft extra aandacht voor merken en is geschikt om events te organiseren voor optiekmerken en ondernemers. Ook zijn hier fantastische verkoopeilanden op een heldere manier gepositioneerd. Aan de rechterkant van de entree bevinden zich de high-end modemerken zoals Gucci, Prada, Tom Ford en Dior.

De eerste verdieping geeft de ruimte voor refractie en horen. Hier zijn ook de wachtruimte voor klanten en kantoren voor personeel gemaakt. De stalen trap is behouden en opgeknapt in een unieke kleur, en functioneert tevens als kinderbrillenhoek.

AKOESTIEK EN EYECATCHERS

In een groot pand als dit ligt de uitdaging om een goede akoestiek te houden zonder afbreuk te doen aan de industriële look. Dit werd opgelost door vloerbedekking, stofdoek aan het plafond en akoestische wandpanelen.

De winkel heeft verschillende eyecatchers: twee enorme bomen van bijna 6 meter bereiken het plafond. Daarnaast heeft WSB op een geweldige manier kunst en de naamgeving Antwerpen gecombineerd met passende kleuren in een op maat gemaakte plafondvisual.

Goed gastheerschap en customer journey staan centraal bij het ontwikkelen van dit unieke winkelconcept. De goede start geeft een positieve verwachting voor de toekomst!

voor meer info: www.wsbdesign.com

BEELD WSB D esign
INFOTORIAL

TRENDPANEL

Laten consumenten zich bij de keuze van een bril of lenzen leiden door de duurzaamheid van het product en/of de producent? We legden deze vraag voor aan ons Trendpanel en dat leverde verhelderende antwoorden op.

ROOD EN ZWART

Het is een combi die we in de jaren 80 veelvuldig zagen: rood en zwart. De kenmerkende kleuren van het kaartspel – en dit seizoen ook van brillen. Zonnebrillen en optische monturen lenen zich perfect voor dit uitgesproken palet.

TREND IN 2025

Eyeline blikt vooruit op wat we komend jaar kunnen verwachten op het gebied van brildesign. Trendwatcher Maarten Weidema licht voor ons alvast een toekomstige trend uit: Retro-Active. Een mix van leisure, streetwear en hiphop, met groovy kleuren en grote monturen.

TRENDS EYELINE 33
37 46 44 34

SIMON JABLON

ZOON EN DESIGNER VAN LINDA FARROW

HOE MOOI IS HET WANNEER JE ALS ZOON HET CREATIEVE TALENT VAN JE MOEDER ERFT ÉN HAAR

BIJZONDERE WERK WEER TOT LEVEN BRENGT? HET VERHAAL ACHTER LINDA FARROW LAAT ZICH LEZEN ALS EEN ROMAN.

In 1970 startte de Engelse ontwerpster Linda Farrow een brillenmerk dat dankzij de uitgesproken designs en luxe kwaliteit in no time een begrip werd. Linda was van oorsprong modeontwerpster en zag een zonnebril als een essentieel modeaccessoire, een volwassen onderdeel van een outfit. Ze pionierde met vormen en dankzij haar baanbrekende ontwerpen werden de brillen daadwerkelijk mode. De avant-gardistische modellen werden gedragen door iconen als Yoko Ono en vanuit haar onuitputtelijke inspiratie creeerde Linda Farrow collectie na collectie, ook in samenwerking met modehuizen als Dior, Yves Saint Laurent, Sonia Rykiel en Balenciaga.

GRENSVERLEGGEND EN COMPROMISLOOS

Toch verdween Linda Farrow op een gegeven moment uit beeld en na een onderbreking van maar liefst twintig jaar keerde het merk in 2003 terug, dankzij haar zoon Simon Jablon, die destijds 24 was. Simon ontdekte een collectie originele ontwerpen van zijn moeder en bracht deze opnieuw uit onder de naam Linda Farrow Vintage. De originele archiefcollectie werd al

snel opgenomen door toonaangevende warenhuizen als Browns en Harvey Nichols. De vraag naar de collectie nam ongekende vormen aan en dat bracht Simon ertoe het merk volledig nieuw leven in te blazen door zijn eigen Linda Farrowbrillen te gaan ontwerpen. Brillen die zijn moeders toewijding aan grensverleggende designs zouden voortzetten. En zo geschiedde: ruim 20 jaar later staat Linda Farrow bekend om haar haar compromisloze luxe hoofdcollecties én de samenwerking met veel van 's werelds meest geprezen ontwerpers.

VEEL CELEBS ZIJN FAN

Linda Farrow heeft zich inmiddels gevestigd als een van de meest opvallende merken in de wereld van eyewear, met een prominente rol op talloze covers van Vogue. Het merk is nu verkrijg baar in 20 landen, met 18 eigen winkels over de hele wereld en fans als Beyonce, Rihanna, Ken dall Jenner en Lady Gaga. Simon's overgeërfde creatieve talent, waarin de visie van zijn moeder duidelijk voortleeft, houdt Linda Farrow relevant voor het heden en de toekomst.

EYELINE 35
DESIGNER IN BEELD

NEU

EASE PRO. THE BEAUTY OF FASCINATING DETAILS.

Hannah MARKUS
Int.
T
Sales
markus-t.com

Het ROOD en het ZWART

HET IS DE TITEL VAN EEN BOEK UIT 1830, WAAR EEN SPEELKAART OP DE COVER STAAT. DEZE BIJZONDERE KLEURENCOMBINATIE HEEFT ZIJN KRACHT AL VAAK GETOOND – EN NIET ALLEEN IN HET KAARTSPEL.

In de jaren 80 van de 20e eeuw waren het geliefde modekleuren, die zich perfect leenden voor grafische prints, powerdressing, leren kleding en gewaagde brillen. De hoogtijdagen voor ska, punk en new wave. Dit jaar zien we een rood/zwart revival in eyewear en dat brengt heel veel moois met zich mee. Met rood en zwart kunt u alle kanten op, ook wat betreft de presentatie in de winkel. Een trend voor een breed publiek, van gematigd tot heel uitgesproken. Onze trendredactie maakte een selectie uit het grote aanbod. Laat u inspireren!

PRODUCTIE Brigitte van Mierlo en Marie-Catrien van Deijck i.s.m. Jan Luijk en Loes Brussen BEELD Adobe stock

– TREND –
EYELINE 37
– TREND –
ANDY WOLF
ART&JACK PENN&INK I-MAN
FACE A FACE LOOK MODA SUITTO
– TREND –EYELINE 41
WOLFIN
J.F. REY – TREND –42 EYELINE
CAROLINE ABRAM
LIU JO

EYELINE TRENDPANEL

IN ONZE TRENDREPORTS LICHTEN WE IEDERE EDITIE ÉÉN OF MEERDERE BRILLENTRENDS UIT, MAAR WAT GEBEURT ER TRENDTECHNISCH GEZIEN IN DE OPTIEKWINKELS? VOLGEN OPTICIENS DE TRENDS OF MÁKEN ZE TRENDS? WAT WILLEN CONSUMENTEN EN WAAR WORDEN ZIJ DOOR BEÏNVLOED? HIEROVER

LATEN WE EEN JAAR LANG IN IEDERE EDITIE VAN EYELINE MAGAZINE ZES OPTICIENS EN INKOOPEXPERTS AAN HET WOORD. ONDERNEMERS MET KLEINE WINKELS, GROTE WINKELS OF MEERDERE WINKELS, AFKOMSTIG UIT ALLE NEDERLANDSE WINDSTREKEN, VAN GRONINGEN TOT LIMBURG.

TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Miranda Becker Hoff

DE VRAAG

Vrijwel alle merken communiceren over duurzame initiatieven in hun productontwikkeling, materialen en productiemethoden. Dit geldt voor zowel monturen als contactlenzen. Maar: in hoeverre let de consument daar echt op? Vraagt de klant bij het kiezen van een bril naar de duurzaamheid ervan? Is het een argument om geen daglenzen te kiezen?

Hans Korse, eigenaar Bril Amsterdam

Misschien moeten we de vraag eens omdraaien: in hoeverre let de opticien hierop? Vraagt de opticien bij het inkopen naar de duurzaamheid van de leverancier? Is duurzaamheid een argument om wel of niet in te kopen? Bij sommige leveranciers geef ik aan dat ze (te) veel verpakkingsmateriaal gebruiken, maar ja, ik wil die collectie toch blijven verkopen. Bedrijven - lees leveranciers én optiekzaken - kicken op labels, certificering X hier en B Corp-label daar. Want er zijn subsidies voor te krijgen en andere bedrijven doen het ook. Maar zou het kunnen zijn dat iedereen eigenlijk zoveel mogelijk wil verkopen? En als marketing daarbij kan helpen…

Madelon Grit, eigenaar Grit Optiek in Utrecht

Een klein deel van mijn klanten let op duurzaamheid. Dit zal niet bepalen welke bril ze kiezen, maar kan wel de doorslag geven bij het kiezen tussen twee monturen. Héél soms krijg ik klanten die online onderzoek hebben gedaan naar duurzame merken en zo bij mij terecht komen. Niet alle merken treden hier erg mee op de voorgrond, maar ze zijn dan wel duurzamer dan anderen. Het 3D geprinte merk Monoqool heeft bijvoorbeeld nauwelijks restproductie, wat duurzamer is dan acetaat brillen, maar adverteert hier niet heel actief mee, waardoor mensen dat niet weten. Qua contactlenzen zijn harde lenzen het meest duurzaam. We verkopen van oudsher relatief veel harde lenzen. Toch kiest de nieuwe generatie eerder voor comfort, ook de mensen die verder heel duurzaam bezig zijn. Ze eten vegan, vliegen niet, recyclen, maar kiezen toch voor daglenzen. Iedereen moet daarin zijn eigen keuzes maken en vooral doen waar hij zich prettig bij voelt. Je kan tenslotte niet alles perfect doen!

Inge van der Maten, eigenaar Roling Optiek in Winsum

Bij het kiezen van een bril denken de meeste klanten vaak niet direct aan duurzaamheid. Toch is het voor veel mensen belangrijk om hun oude brillen in te leveren, zodat deze hergebruikt kunnen worden. Bij lenzen, met name daglenzen, speelt duurzaamheid een grotere rol. Daarom werken wij samen met Bausch + Lomb aan hun Recyclens-programma. Klanten kunnen bij ons een speciale doos krijgen waarin zij hun lege blisters kunnen sparen, om deze vervolgens bij ons in te leveren zodra de doos vol is. Dit is voor veel klanten een motivatie om toch de daglenzen te kiezen. Ik ben van mening

M a d el on Gri t H a n s K orse gnI e v a n d er Maten

dat de grootste stappen op het gebied van duurzaamheid te halen zijn bij de lenzen. Door bewust om te gaan met het recyclen van verpakkingsmateriaal kunnen we samen een steentje bijdragen aan het verminderen van afval en het hergebruiken van materialen. Als opticien streven wij ernaar niet alleen oogzorg van hoge kwaliteit te bieden, maar ook bewust om te gaan met het milieu. Door samen te werken met partners die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en door onze klanten te betrekken bij recycleprogramma's, kunnen we een positieve impact hebben op het milieu.

Remco Bosman, Category Manager bij Eye Wish

Het is onmiskenbaar dat duurzaamheid steeds meer een prominente rol speelt in de brillen- en lenzenindustrie. Leveranciers omarmen groenere praktijken, van productie tot verpakking. Hoewel duurzaamheid steeds belangrijker wordt bij de leverancier en in het collectieve bewustzijn van klanten, zien we nog geen massale verschuiving in het koopgedrag. Veel consumenten hebben nog steeds andere prioriteiten bij het kiezen van hun brillen. Maar het goede nieuws is dat de vraag naar duurzame opties groeit naarmate mensen zich bewuster worden van de impact van hun keuzes. Het is echter verfrissend om te zien dat steeds meer klanten vragen stellen over de duurzaamheid van hun bril of lenzen, zowel in de winkel als op sociale media en via onze customer service. Laten we eerlijk zijn, comfort, prijs en stijl zijn nog steeds de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een bril of lenzen. Maar dat betekent niet dat duurzaamheid geen rol speelt. Steeds meer consumenten waarderen de inspanningen van merken om milieuvriendelijke alternatieven te bieden. Hoewel het misschien niet altijd de doorslag geeft, is het zeker een factor die meetelt in de besluitvorming.

Eelke Veltman, eigenaar bril&lens in Monnickendam

Er zijn inderdaad consumenten die goed gaan op deze mar ketingillusie, maar laten we eerlijk zijn... Zolang die merken elk kwartaal met nieuwe modellen komen en deze actief de markt in prijzen bovenop de niet verkochte stock, hoe erg ben je dan écht met duurzaamheid bezig? Daarnaast, hoe zouden we dan om moeten gaan met de glazen die we gebruiken? Ja, wij hebben ook 'eco' merken in ons assorti ment en ja, wij hebben ook het recyclesysteem van Bausch + Lomb staan voor de daglenzen. Maar een échte milieu activist raad ik altijd aan om een frame met minerale gla zen uit onze vintage collectie te kiezen. Daarmee voeden ze geen overproductie en glazen van omgesmolten zand zijn minder belastend dan van kunststof. Tevens adviseer ik ze om zo lang mogelijk met hun bril te doen. En qua lenzen?

Mariëlle Koolen, inkoper monturen bij Optiek van Wely in Roosendaal

Ik heb deze vraag ook even voorgelegd aan Brigitte van der Heijden, onze contactlensspecialist: “Klanten zijn zich wel bewust van het plasticgebruik. De ene kiest om die reden maandlenzen of een nog langere draagmethode van lenzen. Soms zelfs om die reden vormstabiele lenzen. Maar het grootste deel van de klanten gaat echt voor eigen comfort en dan is duurzaamheid niet leidend”. Als ik dit zelf vanuit de optiek bekijk, is dat eigenlijk niet heel anders. Iedereen zegt bezig te zijn met duurzaamheid, maar laat dit toch varen als het gaat om het kiezen van de ‘leukste’ bril. Van de vele klanten die ik hier help, heb ik er één die echt alleen maar iets zal kopen wat gemaakt is van natuurlijke materialen, zoals het merk Rolf. Deze vrouw woont ook in een duurzaam gemaakt huis. Natuurlijk vinden de mensen het verhaal achter sommige merken die op deze manier werken heel tof om te horen, maar dit bepaalt toch meestal niet de keuze die gemaakt wordt.

Helaas mag PMMA niet meer, maar een beetje milieubewust persoon adviseer ik harde lenzen met een lage Dk. Zolang fashion, gemak en comfort voorgaan op primaire levensbe hoeftes, maakt het op de lange termijn niet zoveel uit wat we doen.

R e mco
E e l k e Veltman M a r i ë l l e Koolen

RETRO ACTIVE

VERWACHT IN 2025

IN EYELINE LATEN WE NIET ALLEEN DE ACTUELE TRENDS ZIEN, MAAR BLIKKEN WE OOK VOORUIT NAAR DAT WAT IN 2025 DE TOON GAAN ZETTEN. TRENDWATCHER MAARTEN WEIDEMA LICHT SPECIAAL VOOR EYELINE DE BELANGRIJKSTE TOEKOMSTIGE TRENDS UIT, MET BIJBEHORENDE KLEUREN. ZO KUNNEN WE VOLGEND JAAR DE TREND RETRO-ACTIVE TEGEMOETZIEN.

Retro-Active staat voor een revival van de fitnessen leisure sfeer uit de jaren 80 en 90, gecombi neerd met streetwear en een lichte invloed van hiphop. De uitstraling is zorgeloos en actief, maar wel in een uitgesproken stijl. Relaxed en stoer tegelijk. Een trend waarin zelfexpressie, individua liteit en plezier centraal staan.

Belangrijke kenmerken van Retro-Active zijn op vallende kleurblokken, geometrische prints en iconische logo’s. De brillen binnen deze trend zijn eveneens iconisch: van reuze-aviators tot dikke acetaat monturen in goggle-formaat.

Het kleurenpalet dat hierbij hoort, is opgebouwd uit goud en satijnzwart voor de metalen mon turen en een mix van koele en warme groovy tin ten voor de acetaat monturen en de lenzen. Denk aan ijsblauw/grijs en aubergine naast oranje en grijs/groen.

46 EYELINE

INSPIRATIE

DEFINIËRENDE DETAILS

- Vintage sportartikelen, kleding en accessoires

- Strak en hip comfort uit de jaren 80 en 90

- Grafische elementen, kleurblokken, trainingspakstrepen

- Persoonlijke nostalgie: cassettebandje, Boombox, LP, vinylplatenspeler

ONTWERPERS & BRONNEN

- Adidas (Sean Thomas)

- Palm Angel’s

- Adidas, Kangol

- Isabel Marant

- Adidas (Adicolor Campaign)

CATWALK

ONTWERPERS & BRONNEN

- Rokh (Danicia Monet)

- Diesel (Glenn Martens)

- Willy Chavarria

- Sacai (Chitose Abe)

- Stella McCartney (Sara Jowett)

STREET

BRONNEN

- Pause, Paris Fashion Week (Alexandre Gaudin)

- Milan Fashion Week - W Magazine (Steph Eckardt)

- Vivienne Westwood - Vogue Spain

Street Style NYFW (Icíar J. Carrasco)

- Pinterest

- Who What Wear (Raymond Hall)

EYELINE 47

GERECYCLED STAAL BIJ SKAGA

SKAGA ZET IN OP DUURZAAMHEID MET MONTUREN DIE GEMAAKT ZIJN

VAN GERECYCLED ROESTVRIJ STAAL.

In lijn met Skaga’s commitment aan de planeet is een nieuw concept ontwikkeld, geïnspireerd op natuurlijke elementen en kleuren uit Zweden. Zo bestaat model SK2167 met de naam Cirkulation, voor 91% uit gerecycled RVS dat afkomstig is van gebruikte consumentenproducten. Cirkulation is een retro navigatormodel, verkrijgbaar in 3 verschillende, matte tinten.

voor meer info: www.marchon.com

MARKUS T PRESENTEERT NIEUWE COLLECTIE EASE PRO

MARKUS T ONTHULT MET TROTS ZIJN NIEUWSTE

INNOVATIE: DE EASE PRO-COLLECTIE. EEN COLLECTIE RANDLOZE BRILLEN DIE DE ESSENTIE VAN ELEGANTIE BELICHAAMT MET GERAFFINEERD BRILDESIGN.

Al 25 jaar staat het bedrijf bekend om zijn subtiele ontwerpen en technische innovaties. Ook de EASEcollectie, die in 2019 werd gelanceerd, onderstreept de expertise in randloze monturen. Met de EASE Pro-collectie gaat MARKUS T nog een stap verder en biedt het zijn klanten een unieke combinatie van aantrekkelijk design en geavanceerde glazuurtechnologie.

voor meer info: www.markus-t.com

48 EYELINE

VICTORIA BECKHAM KRACHTIG EN GERAFFINEERD

ALLES WAT DE NAAM VICTORIA BECKHAM DRAAGT, WORDT ONTWIKKELD IN VICTORIA'S STUDIO IN LONDEN EN VOLDOET AAN HOGE EISEN WAAR HET GAAT OM VAKMANSCHAP, FABRICAGE EN MATERIALEN. DE STIJLRICHTING EVOLUEERT VAN SEIZOEN TOT SEIZOEN, MAAR BLIJFT ALTIJD STERK VERBONDEN MET DE MEER AUTHENTIEKE ÉN MODERNE BRITSE SMAAK, MET VERFIJNING EN RAFFINEMENT ALS KERNWAARDEN. DAT GELDT NIET ALLEEN VOOR DE PRÊT-À-PORTER, LEDERWAREN, SCHOENEN EN BEAUTYLIJN, MAAR ZEKER OOK VOOR VICTORIA BECKHAM EYEWEAR.

De brillencollectie van Victoria Beckham is verfijnd, rijk aan details en gemaakt van luxe materialen. De stijl combineert moderne, eenvoudige vormen met vintage inspiraties. Een VB-stijl is draagbaar, flatterend maar nooit banaal. De collectie bestaat uit een aantal lijnen met elk hun eigen kenmerken.

ZES VB-CONCEPTEN

De gloednieuwe lijn V PLAQUE laat een opvallend ontwerp zien dat verfijnd en toch speels is. Deze monturen zijn gemaakt van de fijnste acetaten en vallen op dankzij de prominente veren die zijn versierd met een V-vormig glanzend metalen inzetstuk.

ontleent haar naam aan de kerndraad op de slapen, voorzien van een op maat gemaakt gewatteerd patroon genaamd ‘Guillochè’, een techniek die is geïnspireerd op de antieke juwelierskunst.

SCULPTURAL bestaat uit acetaat monturen die geometrisch zijn uitgewerkt om een sculpturaal facet-effect op de wenkbrauwen te creëren. De bijzondere structuur van elk model laat de natuurlijke tinten van de acetaten perfect uitkomen, waardoor volumes en licht gecreëerd worden.

CLASSIC LOGO heeft brede acetaat veren met een duidelijk Victoria Beckhamlogo aan de linkerkant. De gewaagde uitstraling krijgt extra kracht door het verfijnde acetaat-

staat voor de originele vintagegeïnspireerde brillen. Elk model heeft een op maat gemaakt scharnierblok met een driedimensionale V-veer die over de hele lengte is gefreesd om de vorm te versterken.

-concept weerspiegelt VB's aandacht voor detail en elegantie. Deze monturen zijn meesterlijk vervaardigd: de metalen veren zijn gebeeldhouwd in laagreliëf en vervolgens ingevuld met een digitale print bedekt met

EYELINE 49
www.marchon.com

VOORJAARSCOLLECTIE DITA MOOIE STAALTJES HIGHTECH

DITA ZET STEEDS STERKER IN OP HIGHTECH BRILLEN, ZOWEL IN ZON ALS OPTISCH. DIT VOORJAAR SPRINGEN ER 3 MODELLEN UIT: GRAND-IMPERYM, INTRACRAFT EN NOXYA.

Grand-Imperym is een randloze glasbril met een 2-delige titanium neusbrug en een opvallend gedecoreerde 3-delige titanium scharnierplaat. Deze luxueuze bril is verkrijgbaar in zowel zon als optisch, met verschillende kleurmogelijkheden, zoals Saturn Sunset Gradient-lenzen in combinatie met robijnkleurige details in de veren, of Dark Green to Clear Gradient-lenzen met smaragdkleurige details.

Intracraft is een typisch DITA-design, met een doorlopend, afgerond exoskelet van titanium uit één stuk. Een nieuwe kijk op een klassiek navi-

gator montuur. Een fusie van chique en eigentijds design, met heel bijzondere details, zoals de subtiele kapjes aan de zijkant en meerdelige, cilindrische titanium veertips.

Noxya vertegenwoordigt een nieuwe trend die zich aandient: de smalle, langwerpige acetaat bril, ook wel brievenbusbril genoemd. Moderne klasse met scherpe, edgy contouren, voor mannen en vrouwen. Verkrijgbaar in zwart en wolfgrijs.

EYELINE 51
voor meer info: info@nvdleyewear.com
INTRACRAFT NOXYA GRAND-IMPERYM GRAND-IMPERYM

ELK OOG ZIET NU NOG MAAR ÉÉN ALLES-IN-ÉÉN LENZENVLOE OF STAAN

NIEUW . ALVERA M

Laat je klanten de kalmerende, hydraterende, antibacteriële en de reinigende werking van aloë vera ervaren. Daar worden niet alleen alle zachte contactlenzen, maar ook hun ogen heel blij van. En…. de unieke veelzijdige werking van aloë vera zorgt niet alleen goed voor lens en oog, maar ook voor jou als de oogzorgspecialist. Meer weten? Neem dan contact met ons op via +31 481 700 219 en we vertellen je er graag alles over of stuur ons een bericht via info@smeyel.com en wij nemen contact met je op.

LENSÉNOOG!

SMEYEL • +31 481700219 • Industrieweg Oost 21 • 6662 NE • Elst (GLD) • Nederland • www.smeyel.com • info@smeyel.com

TECHNIEK & INNOVATIE

CONTACTLENS – GLAS – INSTRUMENT

SHAMIR INNOVATIEF MET AI

Al in 2018 bracht Shamir een brillenglas op de markt met behulp van artificial intelligence. Innovatie is dan ook één van de kernwaarden van deze glasproducent. We spraken daarover met Theo Bax, Head of Sales & Key Accountmanagement.

ZEISS ZONNEGLASPORTFOLIO

Het uitgebreide kleurengamma en de winkelbeleving van de zonneglazen van Zeiss scoren heel goed bij de consument. We spraken twee opticiens die razend enthousiast zijn, zowel over de maatwerkmogelijkheden als de extra traffic die ze hiermee genereren.

COOPERVISION

DUURZAAMHEIDSDAG

In Hoek van Holland raapte een grote groep opticiens, teamleden van CooperVision én van Eyeline een berg plastic van het strand, in het kader van de Duurzaamheidsdag van deze milieubewuste contactlenzenfabrikant. Ook het Duurzaamheidsplatform werd gelanceerd.

EYELINE 53
84 62 58 80

EYELINE IN GESPREK MET ALCONS NIEUWE COUNTRY MANAGER BENELUX

VEEL MENSEN WETEN ÜBERHAUPT NIET

DAT ER LENZEN VOOR PRESBYOPIE ZIJN

WOJCIECH MICHALIK

SINDS 2011 WERKT WOJCIECH MICHALIK BIJ ALCON. HIJ STARTTE ALS BRAND MANAGER IN POLEN EN WERKTE TUSSEN 2017 EN 2020 VOOR ALCON IN ZUID-AFRIKA. SINDS AUGUSTUS 2023 IS HIJ DE COUNTRY MANAGER BENELUX EN WOONT HIJ IN AARTSELAAR, BIJ ANTWERPEN. GEHEEL VREEMD IS HIJ HIER NIET, WANT WOJCIECH STUDEERDE EERDER IN BRUSSEL. DE REDACTIE VAN EYELINE INTERVIEWDE HEM TIJDENS NCC2024.

TEKST Anneke Pastoor/Lola Hamers BEELD Miranda Becker Hoff

“Het is één ding om te kunnen zien, maar iets anders om ‘brilliantly’ te kunnen zien. Dat is een van de statements van onze CEO David Endicott. Het gaat erom dat we er geen genoegen mee willen nemen om goed of beter te kunnen zien. Het moet geweldig zijn, ‘brilliantly’ dus. Alcon wil het zicht van mensen naar een hoger niveau tillen, en dat geldt ook voor het comfort tijdens het dragen van contactlenzen”. Zo opende Wojciech Michalik het interview op de vraag hoe hij Alcons motto ‘See brilliantly’ invult. “Dit is en blijft onze missie en dit proberen we te bereiken door middel van onze drie focuspunten: klanten, innovatie en mensen. Sinds 2020 hebben we al vijf nieuwe producten gelanceerd in de contactlenscategorie. We onderscheiden ons voornamelijk met onze innovaties op het gebied van onze Water Surface-technologie met bijna 100% water aan het lensoppervlak voor een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid en comfort1-4. Met onze nieuwe producten en materialen willen we écht verschil kunnen maken voor de consument”.

Alcon lanceerde de PRECISION1™-familie op de markt en nog niet zo lang geleden de DAILIES TOTAL 1™ for Astigmatism. “Onze laatste innovatie is in het maandelijkse segment: de TOTAL30™ Multifocal met een draagtijd van 30 dagen. Tijdens het NCC kondigden we deze officieel aan, de lancering in de Benelux was op 1 februari. Een contactlens die specifiek voor presbyopie ontworpen is. Een heel interessant segment omdat patiënten veeleisender worden. Presbyopie of verziendheid komt tevoorschijn naarmate men ouder wordt en beïnvloedt het vermogen om helder te zien. Dit betekent dat de doelgroep groeiende is vanwege de vergrijzing. Daarbij hebben veel presbyopen last van droge ogen, dus daarvoor is onze Water Surfacetechnologie zeker interessant”. Wojciech benadrukt dat droge ogen-problematiek ook te maken heeft met veranderende lifestyle. ”We werken tegenwoordig veel meer voor een beeldscherm op verschillende devices.

Covid heeft daar ook invloed op gehad. We werken nog steeds meer thuis en door al het beeldschermgebruik knippert men minder vaak. Smartphones zijn onze beste vrienden tegenwoordig. We moeten kijken naar producten die die trend volgen en ons kunnen helpen met deze uitdagingen”.

WATER SURFACE, EEN KLASSE OP ZICH

De nieuwste premium contactlens-innovaties van Alcon zijn gebaseerd op dezelfde gepatenteerde Water Surface-technologie. “We zijn enorm enthousiast over onze nieuwste innovatie op het gebied van Water Surfacecontactlenzen. Ons gepatenteerde chemische proces heeft een nieuwe categorie van lenzen voortgebracht waarbij het oppervlak tegen de 100% water aan zit, wat voor buitengewoon comfort en hoge zuurstofdoorlaatbaarheid zorgt.1-4 Dit is geweldig nieuws voor oogzorgprofessionals én consumenten, want discomfort staat op nummer één als de reden dat mensen stoppen met het dragen van contactlenzen. Zo’n 73% van de lensdragers ervaart enig discomfort, maar velen

EYELINE 55
INFOTORIAL

uiten dit niet bij hun oogzorgprofessional. Onze Water Surface-lenzen bieden degenen die ‘in stilte lijden’ een optie die past bij hun gezondheid en lifestylebehoeften. Oogzorgprofessionals zijn onmisbaar bij het helpen van consumenten met het begrijpen van hun mogelijkheden, gebaseerd op hun levensstijl, en wat ze verwachten van het dragen van contactlenzen. Alcon voorziet oogzorgprofessionals al jaren van hulpmiddelen om de draagervaring én de keuzemogelijkheden van de consument naar een hoger niveau te tillen. Er zijn vele lensdragers die soms al tien jaar dezelfde lenzen dragen; dat is ontzettend lang. Denk maar eens terug wie je zelf tien jaar geleden was, misschien had je net een andere baan, of slikte je nog niet de medicatie die je nu gebruikt. Er kan zoveel veranderen in die tijd en toch draagt iemand nog steeds dezelfde lenzen. Daarvan moet de consument bewust gemaakt worden. Oftewel, hij of zij moet worden overtuigd dat er iets beters voor de ogen is. We zijn natuurlijk gewoontedieren. Dat is mede een reden dat we het over een aparte categorie hebben. Je zult niet snel overstappen van een iPhone naar Android, of andersom. Maar in het allernieuwste model hebben wel veel mensen interesse. Op die manier proberen we dit te brengen. We benadrukken dus dat de contactlensdrager, door over te stappen op deze nieuwe categorie, kiest voor de nieuwste technologie met een nog betere ervaring. Training in de contactlenspraktijk is dus belangrijk om continu te upgraden, vooral ook om ervoor te zorgen dat het zo optimaal mogelijk uitgelegd wordt aan de (potentiële) klant. En daarbij komt ook nog dat veel mensen überhaupt niet weten dat er lenzen zijn voor presbyopie. Ze zien anderen (lees) brillen dragen, dus dat is ook waarover gepraat wordt. Contactlenzen zijn niet vaak een gespreksonderwerp”.

TOEKOMST

Toen Wojciech Michalik vorig jaar zomer net als Country Manager gestart was, werd hij volgens eigen zeggen ‘omvergeblazen’ door de vooruitgang die de Nederlandse markt gemaakt heeft. “Wat een focus op technologie en op de omgang met cliënten en patiënten. Ik zou het haast holistisch willen noemen; er wordt echt gekeken naar de best mogelijke oplossing per individu. Ik vind ook het hoge percentage abonnementssystemen erg interessant, het ligt volgens mij tussen de 60 en 70 procent. Ongelooflijk, in Polen wordt dat nauwelijks toegepast. Dat zou denk ik wel een interessante optie zijn voor de toekomst, omdat het oogzorgprofessionals kan helpen met het managen en ondersteunen van klanten. Wat dat betreft lijkt België meer op wat ik gewend ben. Een vergelijkbare mindset en vergelijkbare uitdagingen met Polen. Hier kunnen we nog wel wat meer training en opleiding gebruiken. Daar draag ik graag samen met mijn team bij Alcon Benelux een steentje aan bij”.

voor meer info: www.myalcon.com/nl

©2024 Alcon Inc. BNLX-T30-2400013 Contactlenzen zijn medische hulpmiddelen. Voor indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen verwijzen wij u naar de gebruiksaanwijzing van het relevante product.

REFERENTIES

1 Thekveli S, Qui Y, Kapoor Y, et al. Structure-property relationship of delefilcon A lenses. Cont Lens Anterior Eye. 2012;35(Supp 1):e14

2 Angelini TE, Nixon RM, Dunn AC, et al. Viscoelasticity and mesh-size at the surface of hydrogels characterized with microrheology. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2013;54:E-abstract 500.

3 In vitro analysis of lehfilcon A contact lenses outermost surface softness and correlation with water content; Alcon data on file, 2021.

4 Pitt WG, Jack DR, Zhao Y, Nelson JL, Pruitt JD. Loading and release of a phospholipid from contact lenses. Optom Vis Sci.2011;88(4):502-506.

56 EYELINE
WOJCIECH MICHALIK, AUDREY DENIS EN VINCENT MOLKENBOER

ZIE HET LEVEN OP JOUW MANIER.

Wissel moeiteloos tussen een bril en PRECISION1™-contactlenzen die scherp zicht1 en langdurig comfort leveren.2

References: 1. Thekveli S, Qui Y, Kapoor Y, et al. Structure-property relationship of delefilcon A lenses. Contact Lens Anterior Eye. 2012;35(Suppl 1):e14. 2. Angelini TE, Nixon RM, Dunn AC, et al. Viscoelasticity and mesh-size at the surface of hydrogels characterized with microrheology. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2013;54:E-abstract 500. 3. PEREZ-GOMEZ - European survey of contact lens wearers and eye care professionals on satisfaction with a new water gradient disposable contact lens. Clin Optom. 2014;6:17-23. Voor indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen verwijzen wij u naar de gebruiksaanwijzing van het betreffende product. Contactlenzen zijn medische hulpmiddelen. Resultaat individueel afhankelijk en kan beïnvloed worden door voorafbestaande aandoeningen. ©Alcon 2024 BNLX-DT1-2400001
>80% WATER AAN HET OPPERVLAK3 + BRIL LENZEN

SHAMIR WIL VOOROP BLIJVEN LOPEN

PASSIE VOOR INNOVATIE

THEO BAX, HEAD OF SALES & KEY ACCOUNTMANAGEMENT

SHAMIR BRENGT AI EN BIG DATA NAAR OPTIEKMARKT

WE HOREN VEEL OVER ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI), ZEKER OOK IN COMBINATIE MET BRILLENGLAZEN. TOCH WAS HET SHAMIR DIE AL IN 2018 HET EERSTE GLAS MET BEHULP VAN AI OP DE MARKT BRACHT. PASSIE VOOR INNOVATIE, EN DAARMEE OOK VOOR AI EN BIG DATA, IS ÉÉN VAN DE KERNWAARDEN VAN DIT BEDRIJF. EYELINE GING IN GESPREK MET THEO BAX, HEAD OF SALES & KEY ACCOUNTMANAGEMENT BIJ SHAMIR.

TEKST Anneke Pastoor BEELD Miranda Becker Hoff

“Kunstmatige intelligentie revolutioneert in elk aspect van ons leven. Daarmee bewegen we ons steeds dichter naar een toekomst waarin AI een sleutelrol speelt in geavanceerde technologieën, zoals de productie van brillenglazen. Daarbij kan AI zeker niet alles overnemen, we blijven de input van de opticien nodig hebben. Dat is en blijft een ambacht”. Shamir is een van de koplopers op dit gebied. “Om een optimaal glasproduct te kunnen bedenken en produceren, hebben we optimale data nodig. Daarbij is het aanleveren van goede parameters zelfs cruciaal. Je kunt een goede oogmeting doen, het juiste montuur kiezen, maar als je niet de juiste parameters aanlevert, vindt er geen optimale herberekening van de glazen plaats. En is er dus geen perfect eindproduct. Wij adviseren altijd om er extra tijd voor te nemen. Het berekenen van de parameters kost hooguit twee extra minuten. Daar hebben we overigens ook goede tools voor, waarmee het nog sneller kan”. Theo doelt op de nieuwste tool, de Spark™ 4W. “Dit is een spiegel op basis van AI waarmee je met één druk op de knop meteen alle juiste parameters ontvangt. En er komen nog veel meer innovatieve producten aan, die ook allemaal op AI zijn gebaseerd. We willen graag de beste brillenglazen blijven bieden die er zijn, mede dankzij onze gedreven R&D-afdeling”.

Shamir levert supersnel vanuit Porto in Portugal, een van de USP’s. Daar ligt het halffabrikaat al ontspiegeld klaar. “Dat betekent concreet dat we snel kunnen schakelen bij bestellingen van enkelvoudige en multifocale glazen. Het kan voorkomen dat de opticien multifocale glazen al binnen twee dagen in huis heeft. Snelheid is belangrijk, én kwaliteit natuurlijk”. De productie is de laatste jaren sterk geëvolueerd. “We kunnen, mede door AI, high-end glazen leveren, die helemaal afgestemd zijn op de kijkbehoeftes van de klant. Hiermee worden de visuele prestaties echt hoger en dat merkt de klant zeker. We krijgen dit ook vaak als positieve feedback terug”.

FOOTPRINT

Duurzaamheid is ook een belangrijk thema voor Shamir. “Tijdens onze productie letten we op minder materiaalgebruik, minder chemicaliën, minder water en minder energieverbruik. We willen onze footprint zo klein mogelijk houden. Dat is niet altijd zichtbaar voor het grote publiek. Onze fabriek is volledig zelfvoorzienend en draait op zonnepanelen. En de energie die we overhouden wordt door de directe omgeving in Porto gebruikt”.

PARTNER BWT ALPINE F1 TEAM

Sinds 2021 is Shamir ook Optical Performance Partner van het BWT Alpine F1 Team. Vanuit die samenwerking wordt veel data en kennis gegenereerd, onder andere op het gebied van data en Shamir Driver Intelligence™. “Niet alleen in de Formule 1 zien we professionele bestuurders die optimaal zicht willen hebben; ook bij schemer en in de avond, zoals bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs. Weliswaar een niche markt, maar het laat wel zien dat we voor ieder doel en voor elke klant een specifiek product willen en kunnen maken. Naast passie voor innovatie gaan wij namelijk ook voor ‘Be the best but never rest’. En daarom ben ik ook zo graag onderdeel van het Shamir-team”.

EYELINE 59
INFOTORIAL

IACLE EN CHATGPT

Op zondag 10 maart tijdens het NCC organiseerden IACLE-directeur en FIACLE Dr. Byki Huntjens en ondergetekende de workshop ‘ChatGPT for contact lens educators and business’; een workshop op het Scientific Track over ChatGPT voor onderwijs en bedrijven. De sessie werd ondersteund door IACLE. Gastspreker was Kishan Devraj, een in het Verenigd Koninkrijk geregistreerde optometrist en pionier op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

Kishan opende met de vraag of en hoe AI de toekomstige manier van werken gaat veranderen. Hierna gaf hij uitleg over de rol van ChatGPT, dat in algemene zin in staat is om grote hoeveelheden gegevens te analyseren en voorspellingen te doen. Enkele voorbeelden van AI-toepassingen in de oogzorg werden door hem getoond. Vervolgens startte het praktische gedeelte van de workshop waarbij deelnemers eerst werden geholpen om hun eigen ChatGPTaccount aan te maken. Kishan besprak vervolgens enkele toepassingen op het gebied van onderwijs en het bedrijfsleven. Voorbeelden bij onderwijs zijn het schrijven van lesplannen, het ontwikkelen van een quiz en het genereren van feedback. Als bedrijfstoepassingen werden het ontwerpen van klinische protocollen, het beantwoorden van veelvoor-

komende vragen van patiënten en het maken van marketinginhoud genoemd. Kishan liet de deelnemers vervolgens een aantal praktijkoefeningen doen op hun smartphone, waarbij ze stap voor stap werden begeleid bij het geven van instructies aan de ChatGPT-generator. Tijdens het oefenen gaf Kishan ook diverse praktische ‘tips and tricks’. Tot slot besprak hij de mogelijkheden om ChatGPT te personaliseren en noemde hij enkele extra functies die ChatGPT 4.0 (betaalde versie) biedt ten opzichte van de gratis 3.5-versie.

De workshop werd erg goed ontvangen. Deelnemers waren actief betrokken, leergierig en stelden tal van relevante vragen. Het succes onderstreept het potentieel voor een grotere integratie van AI in zowel toekomstige (contactlens) educatie als toepassingen op zakelijk gebied.

OPENING DOOR IACLE

De workshop startte voor de ruim 150 aanwezigen met een introductie van IACLE door haar voorzitter, Prof. Philip Morgan. Hij legde uit wanneer en hoe IACLE is opgericht en wat de missie van de organisatie is. Byki gaf een update over de historische ontwikkeling van het ledenaantal en hun regionale en categorische verdeling. Daarna ging onder-

60 EYELINE
HENRI EEK
GASTCOLUMN

getekende in op de huidige programma’s en bronnen die IACLE voor haar leden beschikbaar heeft en de diverse evenementen die IACLE voor hen organiseert. In vervolg hierop werden het IACLE-Fellowship (examen), de wereldcongressen en regionale congressen én de virtuele conferenties nader toegelicht. Tot slot zijn alle bij contactlenseducatie betrokken aanwezigen aangemoedigd om lid te worden van IACLE. Philip besloot de introductie met een woord van dank aan alle IACLE-sponsors. Zonder hun financiële steun zou IACLE niet in staat zijn geweest om haar belangrijke rol in contactlenseducatie wereldwijd te vervullen.

Henri Eek werkt als Hogeschooldocent bij de afdeling oogzorg van het Instituut Paramedische Studies van de Hogeschool Utrecht. Daarnaast werkt hij als freelance optometrist. Sinds 2014 is hij FIACLE, in 2024 voltooide hij zijn MSc bij Cardiff University.

OVER IACLE

IACLE is de afkorting van International Association of Contact Lens Educators. De organisatie is opgericht in 1979 vanuit de samenwerking tussen contactlenseducatie en -industrie. Het doel was destijds om leerplannen te vergelijken, educatief materiaal uit te wisselen en didactische methoden en cursussen te delen. Op dit moment is IACLE de toonaangevende leverancier van educatieve en informatieve hulpmiddelen ten behoeve van contactlensdocenten over de hele wereld. Het doel van IACLE is om het contactlensonderwijs in de wereld op een hoger niveau te brengen. Men doet dit door wereldwijd contactlensopleiders te ondersteunen. Support wordt geboden door het aanbieden van lesprogramma’s en ondersteunend materiaal op basis waarvan opleiders een volledig contactlens curriculum kunnen aanbieden. Naast praktische ondersteuning organiseert IACLE ook educatieve evenementen voor haar leden. De vier georganiseerde wereldcongressen, regionale evenementen alsmede virtuele conferenties zijn hiervan slechts enkele voorbeelden. In februari 2024 telde IACLE meer dan 3.000 leden. Het aantal actieve leden bedroeg 855, waarvan er 606 werkzaam waren bij opleidingsinstituten in 82 landen wereldwijd. Mensen betrokken bij contactlensonderwijs kunnen lid worden, maar ook mensen die bij een bedrijf werken dat met contactlensonderwijs te maken heeft kunnen zich aanmelden. Naast gewoon lid kun je bij IACLE ook Fellow worden (FIACLE). Om deze titel te behalen dient het zogenaamde ‘Fellowship Exam’ te worden behaald. Dit examen wordt elk jaar in november afgenomen. Het examen is een internationaal erkende methode om de kennis van oogzorgprofessionals op het gebied van contactlenzen te meten. Om aan het examen deel te mogen nemen moet je wel eerst twee jaar ‘gewoon’ lid van IACLE zijn. Op dit moment heeft IACLE wereldwijd 653 FIACLE’s waarvan er nog 369 actief betrokken zijn. In Nederland zijn op dit moment 7 FIACLE’s waarvan er nog 5 actief zijn. Twee zijn met pensioen en hebben de emeritus status ontvangen.

Word lid

Geïnteresseerd in wat IACLE voor u kan betekenen? Kijk dan op www.iacle.org. Naast info over de organisatie, kunt u zich hier ook aanmelden. Vragen kunt u stellen via iacle@iacle.org of natuurlijk ook via henri.eek@hu.nl.

EYELINE 61
KISHAN DEVRAJ

DE ZAAL ZIT VOL MET DE FUTURE GENERATION EN DE JONGEREN VOELEN ZICH DUIDELIJK GEÏNSPIREERD

#NCC2024

FUTURE GENERATION

JEROEN

Het thema van het congres - Future Generation - was beide dagen voelbaar en zichtbaar. Er waren lezingen over de toekomst en we zagen veel talentvolle jonge sprekers. Het NCC-concept is vertrouwd: een centrale hal waar sociale contacten worden gelegd of aangehaald en waar 26 exposanten volop ruimte, tijd en aandacht krijgen. Het is een ontmoetingsplek, waar je in de pauze een kop koffie kunt pakken en waar de lunch geserveerd wordt. Om alles goed en duidelijk over te brengen, waren er in totaal 11 camera’s, 10 projectoren en 2 widescreens opgesteld, bediend door maar liefst 30 personen. Een vlekkeloze ondersteuning. Vanuit de hal verwijzen de pijlen je naar de omliggende zalen waar de lezingen plaatsvinden. Drie grote zalen met 480 tot 560 stoelen en een zaal die omgetoverd was tot het NCC Café, met zo’n 100 zitplaatsen. Voor veel mensen is dit café – waar onderwerpen in een verrassende vorm aan bod kwamen - een plezierige knaller. Verder is er een Studenten Lounge en een ruimte waar de 51 sprekers zich kunnen voor bereiden. De Scientific Track-ruimte, met de papers & posters, maakt het congres compleet.

VIER KERNTHEMA’S

De vier kernthema’s van dit NCC – myopie management, presbyopie, droge ogen en cornea - waren via een uitge kiend programmaschema te volgen. Vaak was de eerste pre sentatie van zo’n thema in de grote Genderzaal, waar de the orie en de laatste ontwikkelingen werden besproken. Dan volgde aansluitend in een andere zaal een presentatie met praktische toepassingen. En als het even kon, was er dan als slot een sfeervolle en toegankelijke sessie in het NCC Café. Naast de kernthema’s kwamen er andere onderwerpen aan bod. Zo nam Marcel Levi het publiek mee in een zeer interes sante discussie over preventie, screening, langer leven en de kramp in de gezondheidszorg.

MYOPIEMANAGEMENT

Erin Tomiyama, Nicole Logan en Kovin Naidoo startten met het (wederom) benoemen van de ooggezondheidsconsequenties die myopie kan hebben. Het gaat om een life-time toename van het risico. Elke dioptrie die we kunnen remmen, is winst. De Nederlandse contactlensspecialisten werden geprezen voor hun kennis en kunde van orthokeratologie. De resulta ten van alles wat we doen – druppelen, optische interventie, etc. – lopen niet spectaculair ver uiteen. Het is fijn dat we een steeds langere periode hebben om de effecten te meten. Er wordt wereldwijd gezocht naar een manier waarop we het re boundeffect kunnen beperken. Wanneer moet je stoppen, en stop je direct volledig of stapsgewijs? Er werd genoemd dat geen enkele therapie de garantie geeft dat de myopie niet toeneemt. Dit moeten we ook duidelijk communiceren rich ting kind en ouders. Lifestyle, het bewustzijn en verandering daarvan lijken hierin de belangrijkste factoren te zijn. Het be wustzijn bij het publiek is nog veel te beperkt en het is onze verantwoordelijkheid daar wat aan te doen. We moeten meer gaan samenwerken: optometristen, contactlensspecialisten, opticiens, zorgverzekeraars en oogartsen.

Esmée Bennen, Emily Tan en Jan Roelof Polling presen teerden de sessie ‘Wat heb ik nodig om een myopiekliniek te starten’. Wanneer je een myopiecentrum binnen je bestaande praktijk wilt vestigen, vereist dat een zorgvuldige afstemming. Denk aan de procedures en de verschillende behandelopties. Wanneer je dat allemaal goed doet en het lukt ook nog om een samenwerkingsvorm met een ziekenhuis/oogarts te creëren, lever je zeker een bijdrage aan de myopiezorg. En dat ook nog voor de patiënten dichtbij. De kinderen zullen er volgens hen blij mee zijn.

De myopiedag eindigde in het NCC Café. Aan de hand van stellingen werden aanwezigen door Karin van Hees-Teuben, Daisy Laan en Emily Tan uitgenodigd om te discussiëren. Er

EYELINE 63
OWI, CAROLINA EN EEF IN HET NCC CAFÉ ARIANA WAS ‘A WOMAN WHO DARED’

DROGE OGEN

Het tweede grote thema was droge ogen en Lyndon Jones beet het spits af. Hij onthulde de laatste resultaten van de onderzoeken naar droge ogen. Welke druppels komen eraan en voor welk specifiek doel? “Een nieuw middel op de markt krijgen, duurt 4 tot 5 jaar en dan volgt nog zo’n zelfde periode voor clinical studies en toestemming. Slechts 1 op de 5 middelen die worden ontwikkeld, komt op de markt. En de kosten liggen tussen 25 en 75 miljoen dollar”. De lezingen van Rob Wouters, Sander Sterk en Gulenay Pakier waren duidelijk op de praktijk gericht. De drie sprekers vormden een complementaire eenheid. Oogarts Rob Wouters voor de medische achtergrond: “Geen enkel droge ogen-verhaal is hetzelfde en veel oorzaken zijn mogelijk. De klant zit vaak in een vicieuze cirkel, heeft al lang last. De prevalentie neemt toe en dan vooral onder vrouwen. Denk na over welke rol jij daarin wilt spelen”.

Sander Sterk ziet in zijn lenzenpraktijk steeds meer mensen met droge ogen-klachten. Hij probeerde zich er verder in te verdiepen, maar gaf het snel op om alle wetenschappelijke artikelen proberen te begrijpen. “Ik ben gewoon weer vanuit

de klant om goed te reinigen. Mijn filosofie is: hoe minder druppels hoe beter”. Gulenay Pakier: “Er is een duidelijke relatie tussen droge ogen en knipperen. Als mensen geconcentreerd bezig zijn, knipperen ze vaak weinig”.

Remco Keiser bezoekt vooral de lezingen over droge ogen. Ellen Kleyburg en haar collega, beiden kortgeleden afgestudeerd: “Wij gebruiken veel druppels in onze winkel en weten door de presentatie van Lyndon Jones nu wat eraan gaat komen”. Remco prijst ook de aanpak van Harry Dickhoff: ”Hij geeft handvatten hoe je je eigen droge ogen-praktijk kan starten”.

Diagnostiek en behandeling van droge ogen; een onderwerp dat in handen lag van Jelle Vehof, Imke Jacobs en Zoë Mathan. In twee etappes: op zondag stond de sessie in het teken van de oudere vrouw, die sinds de overgang last heeft van droge ogen. Op maandag ging het over de jonge contactlensdrager die last heeft van droge ogen. Zoë vertelde, als lid van de Richtlijnen Werkgroep, over de richtlijnen die de OVN heeft opgesteld. Het zijn heel praktische richtlijnen, van de anamnese via testen naar uitleg en voorlichting. Ze zijn te vinden op de website van de OVN: www.optometrie.nl.

De laatste woorden over droge ogen waren voor Harry Dickhoff in het NCC Café: “Droge ogen, haal eruit wat erin zit. Als contactlensspecialist/optometrist kunnen we een belangrijke rol spelen in het bewaken/monitoren van de homeostase van het traanvocht. Een regelmatige analyse van het traanvocht is noodzakelijk en vormt de basis van een goede oogmeting en optimale contactlensaanpassing”. Aan tafel werd ook gesproken over een hybride samenwerking tussen optometrist en oogarts. Dit kan een belangrijke toegevoegde waarde vormen voor het oplossen van deze ongemakken. Tafelgast Dr. Rob Wouters biedt deze hybride vorm al aan, samen met Sander Sterk. Jacqueline Luiten vertelde hoe zij haar expertise binnen het Oogwereld Netwerk deelt en Imke Jacobs gaf waardevolle inzichten over de aanpak bij Visser Contactlenzen. De zaal was het er unaniem over eens dat er meer generieke kennis moet worden aangeboden over droge ogen-management.

CORNEA

Voor veel bezoekers zijn de lezingen over de cornea het interessantst. Niet iedereen is in zijn praktijk bezig met droge ogen of myopie. Bianca Schut en Arjan de Vecht vormen al jaren een geliefd podiumkoppel. De magie van de topografie wordt door hen teruggebracht naar gewoon begrijpen en beredeneren van de trukendoos. Het kunnen ‘lezen’ van een topografisch beeld is de basis van de aanpassing. We gaan steeds meer de kant op van topografisch plaatje maken, uploaden naar de fabrikant en daarna de lens uitpakken en afleveren. Maar het is zo fijn om een corneamap te kun-

64 EYELINE
BYKI

nen vertalen naar een passing. Een superboeiende lezing, met veel vaste ‘fans’ met notitieblok in de zaal: ”Het blijft interessant: traanfilm beoordelen, Meibomklieren meten, en natuurlijk het in kaart brengen van de verschillend vormen van keratocus. Elke keer word ik handiger met de topograaf”, vertelt Geraldine Barendregt na afloop.

Philip Morgan en Lyndon Jones gingen in op de zeer milde, zelflimiterende enkelvoudige cornea-infiltraten. De term ‘para inflammation’ wordt uitgelegd als de fase die zit tussen ‘niks aan de hand’ en een ontsteking. Een beschermend mechanisme. Volgens Lyndon Jones helpt dit ons om de relatie tussen contactlens en oogoppervlakte te begrijpen: “Cornea-infiltraten ontstaan door hoornvliesontsteking en kunnen variëren van zeer milde infiltraten tot microbiële keratitis. In de differentiaaldiagnose tussen Infiltratieve Keratitis versus Microbial Keratitis staan vooral de pijn en de heftigheid tegenover elkaar. Bij IK geldt: ontsteking, milde tot matige pijn, kan bilateraal zijn, meestal amper rood en geen visusachteruitgang en weinig tot geen staining. Daar tegenover is de pijn bij MK heftig. Ook meestal aan één oog, met veel tranen, extensieve staining en gemiddelde tot ernstige roodheid. De acanthamoebe keratitis wordt veroorzaakt door niet-steriel water, uit de kraan of zwembad”. Erg belangrijk is om de DD te maken tussen MK en IK: “Voorzichtig en nauwkeurig spleetlamponderzoek is vereist. En vraag naar wat de patiënt gedaan heeft. We zien deze klachten vaker bij rokers in de leeftijd van 18 tot 29 jaar”. Het risico kan worden beperkt door niet met lenzen in te gaan slapen, een peroxidesysteem te gebruiken, of - nog beter - over te stappen op daglenzen.

PRESBYOPIE

De eerste presentatie over presbyopie, de ‘theorie’, werd verzorgd door Marco van Beusekom en Amit Jinabhai. Gevolgd door ‘praktijk’ van Sarah Morgan en Ariana Ghafouri. Een forum met specialisten en als afsluiting de discussie in NCC Café bij Harry Dickhoff.

“Iedereen gaat presbyoop worden”, is geen verrassende uitspraak en is vooral bedoeld om aan te geven hoeveel markt ervoor is. Marco: “Van de presbyopen staat 20% open voor contactlenzen. Dat betekent in Nederland 1,6 miljoen potentiële contactlensdragers en in België 1 miljoen. De beginnende presbyoop is begin 40 en is over het algemeen actief, met verschillende bezigheden en visuele eisen. Je kunt multifocale brillenglazen als oplossing kiezen, maar met lenzen kunnen mensen hun probleem verbergen en voordelen ervaren”. Het aanpassen van presbyopie contactlenzen had 10 jaar geleden een slagingspercentage van 47%, nu wordt dit geschat op 90%. Overleg met de klant is essentieel. Marco: “Vind het compromis waarmee de klant tevreden is. Volg sowieso altijd de aanpasinstructie van de fabrikant.

Does the know-it-all, know it all… Dit was de uitdagende titel van de levendige sessie met 5 professionals: Marco van Beusekom, Dave Block, Floortje Fischer de Brabander, Greg Dingeldein en Tijl Van Mierlo. Dave beet het spits af: ”Multifocale lenzen vormen maar een klein onderdeel van de meeste praktijken. Komt dat omdat er met myopiemanagement of droge ogen-behandeling meer te verdienen is?”. Tijl adviseert: “Praat bij een oogmeting over multifocale lenzen. Ook bij het praatje in de winkel, bij de verkoop van multifocale lenzen, gewoon voorzichtig over multifocale daglenzen be-

EYELINE 65
TIJL, GREG, FLOORTJE, DAVE EN MARCO

ginnen”. “In de opleiding leren we zeker over de verschillende soorten multifocale lenzen”, vertelt Floortje. “Leveranciers worden uitgenodigd om over hun specifieke lensvormen te praten”. Greg poneert de stelling: “Aanpashandleidingen zijn voor dummy’s. We hebben snel de neiging om de aanpashandleiding te negeren en gewoon aan de slag te gaan. Bijna niemand volgt ze”. Alle sprekers zijn heel duidelijk in het advies om altijd de aanpashandleiding te gebruiken: “Het is echt dé manier om succesvol aan te passen”. Aanpashandleidingen zijn niet voor dummy’s, maar voor professionals.

DOOR DE OGEN VAN DE PUBER - PUBERGEDRAG

Gedragspsycholoog Patrick van Veen, schrijver, trainer, keynote-spreker en onderzoeker, verzorgde samen met Byki Huntjens een interessante presentatie over het gedrag van pubers. Byki: “Vragen we aan kinderen hoe ze hun lenzen vinden, dan zijn ze heel tevreden omdat ze de manier waarop tieners eruitzien drastisch verbeteren”. Patrick schetst de ontwikkeling van kinderen: “Een 10-jarige is bezig met de ontwikkeling naar een grotere onafhankelijkheid. De aandachtspanne wordt langer en ze gaan leren hun verstand te gebruiken. De 14-jarige heeft last van stemmingswisselingen, gaat zijn eigen sterke en zwakke punten herkennen en schaamt zich voor zijn ouders. Dat laatste kan een reden zijn om een lenscontrole zonder ouders te doen. De 17-jarige is doelgerichter, toont meer onafhankelijkheid van de ouders en je kunt er afspraken mee maken”.

“Wat doen pubers graag? Dagelijks internetten, bijna de helft van de jongeren sport bijna dagelijks, 80% van de jongens leest nooit een boek tegenover 65% van de meisjes. Meisjes zijn 95% van de tijd online, jongens 85%. Gamen kan zelfvertrouwen geven, plezier en positieve energie, maar aan de andere kant kan het slaapproblemen veroorzaken.

Let erop, oogzorgspecialisten, de gemiddelde kijkafstand bij kijken op een mobiele telefoon is vergelijkbaar met lezen en spelletjes. De belangrijkste manier van het leven te leren is testen, het opzoeken van grenzen, ontdekken. Je moet kinderen niet alleen maar vertellen hoe ze het moeten doen. Misschien een idee om wat betreft lenshygiëne en lens-

instructie de kinderen een paar keuzemogelijkheden te geven”. Patrick geeft een paar commerciële tips: geef keuzes en geen strikt protocol. Discussie mag, maar de puber moet centraal staan, breng tijd door met de puber alleen en respecteer de privacy.

CARE(Y)ERS

Op het podium in het gezellige NCC Café zit - behalve Eef van der Worp, Jeroen Mulder en Caroline Kunnen - de Future Generation. Owi Owusu Mensah als secondant spreekstalmeester van Eef. Owi werkt in een ziekenhuis en in een winkel. Hetzelfde geldt voor Margot Maneschijn. Hozan Zebari is bezig met een promotieonderzoek in Erasmus MC. Finn van Vlimmeren werkt in een winkel. Verschillende young professionals die uiteenlopende richtingen zijn opgegaan. Er ontstaat een boeiend gesprek over studie en carrièrekeuze. Over hoe lastig het is om een keuze te maken voor of na je opleiding. Of is het juist een luxe dat je zoveel kanten op kunt? “Na de studie optometrie heb ik een paar jaar gewerkt aan een master op de VU”, vertelt Hozan. “Na de master dacht ik wel, wat nu? Ik wilde weer onderzoek doen, maar dan wel met ogen. Ik werk nu met veel plezier samen met professor Klaver in Erasmus MC aan een onderzoek naar myopie”. Eef is duidelijk richting de jonge generatie: “Kies je inspiratiebron, sta open voor mensen met ervaring die je tegenkomt. Het congres is daar een prachtig moment voor. Spreek sprekers aan, zij zijn ook gewone mensen”.

Nikkie van der Vleuten, optometrist, en Yvette van den Berghe, student Deltion College, hebben het beiden enorm naar hun zin op het NCC. Nikkie kiest vooral de praktijkgerichte lezingen uit, met voorkeur voor droge ogen. Yvette wilde uiteraard naar de presentatie van Bianca Schut: “Ik krijg les van haar, dus was heel benieuwd”. Beide dames hebben veel mensen gesproken, contacten gelegd en vonden de feestavond zeer gezellig.

66 EYELINE
NAMENS DE ORGANISATIE BEDANKT!

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

Een presentatie van Marcel Levi en Caroline Klaver. “De baby die in 2024 wordt geboren, heeft kans de 100 te bereiken”. Marcel Levi, hoogleraar geneeskunde, prijst de kwaliteit van de gezondheidszorg: “Mensen worden ouder door betere gezondheidszorg, dat hebben we nooit eerder beleefd. De preventie staat wat negatief in het nieuws, het is nodig dat we daar gedifferentieerd over denken. Vaccineren is de grootste en gemakkelijkste preventie, daar is weinig discussie over. We moeten ons afvragen hoe groot het risico op ziekte is en of we de kans wel kunnen verkleinen. Stoppen met roken is de preventie voor longkanker, dat snappen we allemaal. Maar afvallen bij diabetes ligt al wat genuanceerder. Een gezonde levensstijl, gezonde voeding en een sportschool zijn soms moeilijk te betalen”. Een boeiend betoog van Levi. “We moeten prioriteren wat we onder preventie verstaan. Soms is screenen het meest effectief, denk aan borst- en prostaatkanker. We zijn goede zorg zo gewoon geworden, chronische ziektes stapelen zich op. Wereldwijd is daardoor een tekort ontstaan aan mensen in de gezondheidszorg, gecombineerd met stijgende kosten”.

“Er is een wereldwijde myopietsunami, in alle landen is er een toename van 50%”, vertelt professor Klaver tijdens haar presentatie. “We moeten dat nu echt aanpakken. Elke dioptrie die we kunnen remmen is winst, elke dioptrie minder geeft 15% minder kans om slechtziend te worden. Er is een genetische belasting, maar de lifestyle heeft zeker ook invloed op de myopie. Het zit in je genen, maar ook voor 50% in je omgeving. Let op de screentijd, langer dan 20 minuten achter elkaar op een scherm kijken, heeft al invloed. En ga naar buiten!”

SARAH MORGAN ZINGT DAVID BOWIE

Het slotakkoord van het NCC was voor Sarah Morgan. Gezeten achter haar keyboard zong ze, met Philip Morgan en Lyndon Jones als achtergrondkoor, het David Bowie-nummer Space Oddity. ‘This is ground control to major Tom, werd ‘This a myopia control in a most peculiar way’. Sarah zong het ontroerend mooi. Op het podium zaten ook Karin Teuben en 6 vertegenwoordigers van de Future Generation. Zes jongeren die het lef hadden om voor een volle zaal even kort hun ervaringen van het weekend te delen. Mooie woorden klonken, het was een bijzonder NCC met veel aandacht voor de Future. De studenten, onze future, waren bijzonder tevreden en de zaal met hen.

PROGRAMMADIRECTEUR JEROEN MULDER STOPT ERMEE

Heel logisch en zeer verdiend werd Jeroen Mulder verzocht om naar voren te komen. Jeroen heeft met zijn team een subliem congres neergezet. Hij was altijd hardwerkend, de spil in het comité, innovatief, inspirerend, creatief. Vlak voor het congres stuurde hij een Spotify-link met nummers over ogen. Voor in de auto op weg naar het congres. Wij hebben het met een glimlach gedraaid.

FACTS & FIGURES

Ruim 1.500 unieke bezoekers; op zondag 1.335 en op maandag 1.215

51 sprekers, 5 simultane tracks, 53 papers & posters, 26 exposanten, 35 rising stars, 8 women leaders, 16 young students, 130 bezoekende studenten, van wie 88% uit Nederland, 7% uit België, 3% uit Duitsland en 2% uit de UK.

EYELINE 67
JEROEN EN PETER

BAUSCH + LOMB BLIKT TERUG OP NCC

“WIJ WERKEN BIJ BAUSCH + LOMB AAN UW, JOUW EN ONZE TOEKOMST. DE ‘FUTURE GENERATION’. EN DAAR MAG IK SINDS KORT OOK DEEL

VANUIT MAKEN. ZOWEL DOOR HET INTRODUCEREN VAN NIEUWE INNOVATIEVE PRODUCTEN, MAAR OOK IN HET OPTIMALISEREN VAN ONZE DIENSTVERLENINGEN. EEN VAN DIE DIENSTVERLENINGEN IS MARKETING”.

HANA FOGL IS SINDS SEPTEMBER VORIG JAAR PRODUCT MARKETING MANAGER BIJ BAUSCH + LOMB EN MAAKTE IN MAART HAAR EERSTE NCC MEE.

“Voor ons bood het NCC een geweldige gelegenheid om in contact te treden met onze klanten en hen hierover te informeren. En voor mij als nieuwkomer in de branche was het bijzonder fijn om me twee dagen onder te dompelen in de wereld van contactlenzen. Daarbij komt dat de arbeidsmarkt voor contactlensaanpassers onder druk staat en daardoor heeft men in de contactlenspraktijken vaak niet voldoende tijd voor onze Territory Managers. Het NCC bood ons de kans om veel klanten te ontmoeten en te spreken”. Tussen de lezingen door was het gezellig en druk op de stand van Bausch + Lomb. “Er was dan ook veel te zien, van een dynamische vloerpresentatie, tot een Virtual Reality ULTRA® ONE DAY-beleving, een presentatie op grote tv-schermen en zelfs live optredens. Brian Tompkins ging op onze stand in gesprek met Tijl Van Mierlo. Via een silent disco headset konden bezoekers luisteren naar de tips and tricks van Brian en Tijl onder het genot van hun lunch”, aldus een enthousiaste Hana.

FUTURE GENERATION INNOVATIES IN SILICONE

HYDROGEL LENZEN

Bausch + Lomb blijft werken aan het motto: Live the ULTRA® life! Dat vereist contactlenzen die beter aansluiten op de steeds veranderende lifestyle. Hana: “En juist dat drijft onze Research & Development-afdelingen om onze succesvolle Bausch + Lomb ULTRA® family de komende jaren verder uit te breiden. Zo hebben we onlangs het leveringsbereik van de Bausch + Lomb ULTRA® Multifocal for Astigmatism sterk uitgebreid. De recent geintroduceerde Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY daglenzen vormen een start voor een reeks nieuwe innovaties in silicone hydrogel daglenzen die zullen volgen. Ik kijk daar enorm naar uit. NCC 2024 was voor ons een geslaagd congres. Namens ons team bedankt voor uw bezoek en graag tot de volgende…!”

voor meer info: www.bausch.nl

68 EYELINE
DRUKTE OP DE STAND TIJL EN BRIAN IN GESPREK

RECYCLENS VOOR EEN SCHONERE WERELD

Het Recyclens®-programma zorgt voor de volledige recycling van daglenzen, inclusief blisters en afsluitfolie. Zo wordt voorkomen dat het plastic afval in het milieu terechtkomt. De aangesloten opticien stuurt alle ingezamelde restmaterialen een paar keer per jaar kosteloos naar het verzamelpunt van Bausch + Lomb. Daar worden de lenzen, blisters en afsluitfolies handmatig zorgvuldig gescheiden en aangeleverd bij het verwerkingsbedrijf. Vervolgens worden de restmaterialen 100 procent gerecycled tot mooie en duurzame producten. Het Recyclens-programma is exclusief beschikbaar voor gebruikers van Biotrue® ONEday en Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY daglenzen. Zo bent u samen met Bausch + Lomb ‘ready for the future’.

“DE STAND VAN BAUSCH + LOMB WAS OPEN EN UITNODIGEND. IK VOND HET LEUK OM TE ZIEN DAT HET TEAM UIT EEN MOOIE MIX VAN JONG EN OUD BESTAAT; MET VEEL ERVARING OF JUIST HELEMAAL FRIS VAN BUITEN DE BRANCHE. IK HOUD

VAN PERSOONLIJK CONTACT EN DAT WAS ER VOLDOENDE. DE VR-PRESENTATIE WAS EEN WELKOME AFWISSELING. DE BEDRIJFSKLEDING HOEFT VAN MIJ NIET PER SE. IK HEB

GEEN LEZINGEN TIJDENS NCC GEVOLGD, DAAR HEB IK HET

GEDULD NIET VOOR; MIJN TEAM GELUKKIG WEL. IK VIND HET

FIJN OM VEEL LEVERANCIERS IN KORTE TIJD TE SPREKEN EN VAN GEDACHTEN TE WISSELEN ALS HET GAAT OM NIEUWE

TEAM BAUSCH + LOMB BENELUX HARRY, ERNEST EN ROB EELKE VELTMAN INFOTORIAL

DIRECT SCHERP ZICHT

VORIG JAAR INTRODUCEERDE ESSILORLUXOTTICA EEN NIEUWE INNOVATIE: DE VARILUX XR SERIES™, HET EERSTE VARILUX®-BRILLENGLAS DAT IS ONTWORPEN MET ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI). DEZE NEGENDE GENERATIE VARILUX-BRILLENGLAZEN VERLEGT DE GRENZEN VAN MULTIFOCALE BRILLENGLAZEN EN BIEDT HET BEST MOGELIJKE ZICHT VOOR MENSEN MET PRESBYOPIE. EYELINE SPRAK HIEROVER MET KENNY VAN HAAREN, SALES MANAGER LENSES BIJ ESSILORLUXOTTICA EN LISA STOKVIS, EIGENAAR VAN STOKVIS & STOKVIS IN SOMEREN EN MILL.

“We zijn continu onderweg en verbonden”, vertelt Kenny van Haaren. “Onze ogen maken per dag meer bewegingen dan ooit en moeten zich steeds meer inspannen om bij al die bewegingen scherpte te bewaren. Met het ontwerp van de Varilux XR Series hebben we het eerste oogresponsieve multifocale brillenglas ontwikkeld dat zelfs tijdens beweging direct scherpte biedt. Het brillenglas speelt in op de werkelijke oogbewegingen en biedt daardoor natuurlijker zicht”.

UNIEK GLASDESIGN

“Het ontwerp op basis van AI houdt rekening met het visuele gedrag van de drager”, legt Kenny uit. “Op basis van ruim een miljoen onderzoeksgegevens, draagtests in real-life en gedrags- en houdingsmetingen in de winkel kunnen we nu voor elk brilvoorschrift het visuele gedragsprofiel voorspellen. Daarmee wordt vervolgens een Varilux XR Series-brillenglas ontworpen dat de natuurlijke oogbewegingen respecteert. Voor

MET VARILUX® XR SERIES TM

de opticiens die in het bezit zijn van onze revlutionaire Vision R-800-phoropter is het zelfs mogelijk om in plaats van een traditionele subjectieve oogmeting op 0.25 dioptrie een 25 keer nauwkeurigere subjectieve oogmeting op 0.01 dioptrie uit te voeren.

De meeste multifocale brillenglazen hebben een lineair design, die onze ogen remmen zodra ze razendsnel van blikrichting veranderen. Al die bewegingen zorgen ervoor dat onze ogen extra inspanning moeten leveren. Voor dragers van multifocale brillenglazen is dat een uitdaging. Uit onderzoek onder ruim vierduizend dragers van multifocale brillenglazen bleek dat meer dan 30 procent vond dat zogenoemde ‘mobiliteitssituaties’ een visuele uitdaging kunnen blijven. De nieuwe Varilux XR Series lost dat probleem op”.

POSITIEVE ERVARINGEN

“Als opticien streef je er natuurlijk naar dat alle verwachtingen die een klant van het gekozen brillenglas heeft ook daadwerkelijk uitkomen”, vult Lisa Stokvis aan. “Bij deze nieuwste Varilux-series is dat ook echt zo. De voorloper was al heel goed, maar toch bleken mensen het soms nog fijn te vinden om er een extra computerbril naast te hebben, omdat ze het beeld voor een computerscherm net niet breed genoeg vonden.

MET DE VARILUX XR SERIES KUNNEN

WE EEN VOLLEDIG GEPERSONALISEERD

GLAS AANBIEDEN

We hoorden ook weleens terug dat de balans bij bijvoorbeeld het traplopen wat lastig kon zijn. Met deze nieuwste generatie is het beeld veel rustiger. Het glas biedt meer comfort en dat maakt het een fijn totaalglas. We krijgen alleen maar positieve reacties van onze klanten. Het mooie is ook dat dit glas voor alle leeftijdsgroepen boven de veertig interessant is. We verkopen het net zo makkelijk aan vijfenzestigplussers als aan veertigplussers. Het gaat om het verhaal dat je erbij vertelt en daar herkent elke leeftijdsgroep zich wel in. Ook onze oudere klanten zijn volop verbonden en onderweg, ook hun ogen maken al die razendsnelle oogbewegingen waar dit glas dankzij AI op inspeelt. In het meten zit overigens geen verschil ten opzichte van de vorige Varilux-brillenglazen. Dat gaat exact hetzelfde. We hebben ook de mogelijkheid om een Near Vision Behavior-meting te doen, waarin we kijken naar het visuele gedrag en de houding van de klant tijdens het lezen, zo kunnen we met de Varilux XR Series een volledig gepersonaliseerd glas aanbieden”.

MARKETINGONDERSTEUNING

“Dat consumenten positief reageren op de Varilux XR Series zodra ze de glazen zelf hebben ervaren is een feit”, voegt Kenny toe. “Maar ook al is de toegevoegde

lijk aanwezig, toch kan het soms een uitdaging zijn om sument te brengen. Daarom bieden we optiekzaken volop marketingondersteuning en verkooptools aan. Een goed voorbeeld daarvan is Eyecast, die verwerkt zit in de verkooptafels. Via dat scherm kunnen we de consument in beeld laten zien wat het verschil is tussen de verschillende brillenglazen die we aanbieden, zodat de klant vervolgens een weloverwogen keuze kan maken. Ook de Visioffice X is een mooie tool. De zuil biedt niet alleen een heel precies interactief meetproces, maar is ook nog eens een echte eyecatcher in de winkel. We willen namelijk niet alleen in productinnovaties investeren, maar ook in de klantreis en de instore beleving. Bij EssilorLuxottica weten we hoe belangrijk het is om de nieuwsgierigheid van de consument aan te blijven wakkeren en deze innovatie helpt daar zeker in mee”.

TRAININGEN VIA LEONARDO

“Ook training en opleiding zijn belangrijke tools voor succes in de winkel”, gaat Kenny verder. “Daarom hebben al onze klanten toegang tot Leonardo, het kennisplatform van EssilorLuxottica. Daarin komt van alles aan bod: van oogmode, oogzorg, brillenglazen, bedrijfs- en personeelsmanagement tot de verhalen achter onze merken. Het kennisplatform is enorm uitgebreid en omvat een eeuw aan kennis en innovatie. Leonardo besteedt ook veel aandacht aan Varilux XR Series en dat zorgt ervoor dat de opticien en zijn team niet alleen meer kennis over de brillenglazen opdoen, maar ook handvatten krijgen om de toegevoegde waarde nog beter over te brengen naar de consument”.

MEER INFORMATIE OP ESSILORPRO OF SCAN DE QR CODE

EYELINE 71
LISA STOKVIS
INFOTORIAL

PRAKTIJKASSISTENT

BIJ VISSER CONTACTLENZEN

VEELZIJDIGE SPIN IN HET WEB

ZE VORMEN EEN ONMISBARE SCHAKEL IN DE CONTACTLENZENPRAKTIJK - VÓÓR EN ACHTER DE SCHERMEN. DE ONGEVEER 45 PRAKTIJKASSISTENTEN VAN VISSER CONTACTLENZEN

SPELEN EEN CRUCIALE ROL IN HET SUCCESVOL AANPASSEN VAN CONTACTLENZEN BIJ JONG EN OUD. VOOR MENSEN DIE DE HOOP OP LENZEN DRAGEN AL HADDEN OPGEGEVEN, ZIJN ZE

VAAK DE REDDERS IN NOOD. DAT IS OOK DE ERVARING VAN KIM ARENDS EN MANON WIJERSROELOFS, PRAKTIJKASSISTENTEN IN ZIEKENHUIS RIJNSTATE IN ELST.

TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Maarten Coolen

Het is druk deze dinsdagochtend, in de wachtruimte van Visser Contactlenzen in Elst. Kim Arends, leidinggevende Senior Praktijkassistent, en Manon Wijers-Roelofs, Praktijkassistent in de vestiging in Rijnstate Elst, hebben een volle agenda. Er zijn kinderen die een lenzeninstructie krijgen, er moeten lenzen worden klaargelegd en schoongemaakt of gepolijst, afspraken gemaakt, controles ingeboekt, bestellingen gedaan en de administratie bijgewerkt. De vestiging opent om half 9 ’s ochtends, maar de assistenten zijn er altijd eerder om alles ruim op tijd in goede banen te leiden.

VAN KAPPERSVAK NAAR CONTACTLENZENPRAKTIJK

Kim werkt al 13 jaar in deze hoedanigheid bij Visser Contactlenzen. Ze was ooit dierenartsassistent, volgde een

hbo-opleiding tot managementassistent en startte vervolgens als interim filiaalhouder bij twee optiekketens. Kim zag een vacature voor een praktijkassistent bij Visser Contactlenzen voorbijkomen, had ervaring met het hier gebruikte administratieprogramma, solliciteerde en kreeg de baan. Inmiddels is ze leidinggevende van de praktijkassistenten in zes locaties in de regio rondom Elst. Eén dag in de week is ze te vinden op de locatie in Hengelo en de andere vestigingen stuurt ze aan vanuit de hoofdlocatie in Elst. Kim is intensief betrokken bij de interne opleiding van collega’s en leidde ook Manon op tot praktijkassistent. Manon stapte, na 17 jaar als kapster te hebben gewerkt, in september 2023 over naar de contactlenzenpraktijk. “Een grote omschakeling, maar lenzen waren op zich vertrouwd

72 EYELINE WWW.WERKENBIJ VISSER CONTACTLENZEN.NL
MANON WIJERS-ROELOFS, KIM ARENDS EN RENATE FRANKEN-VAN MAREN

WORD OOK LID VAN #TEAMVISSER

ERVARINGEN DELEN

Doordat de contactlenzenpraktijk gevestigd is op de afdeling Oogheelkunde in Rijnstate, zijn de lijntjes met oogartsen kort. “Oogartsen kunnen heel gemakkelijk naar ons doorverwijzen, en andersom ook”. Het zijn vaak de complexere ‘gevallen’ die bij Visser terechtkomen: mensen met bepaalde, vaak medische, problemen die in een optiekwinkel niet opgelost kunnen worden. Er worden hier dan ook vaak speciale lenzen aangepast, waaronder bandage- en scleralenzen. Manon besloot, toen ze nog maar twee weken bij Visser werkte, om bij zichzelf eens scleralenzen in te zetten. “Ik was heel nieuwsgierig hoe je dat moet doen en hoe het voelt. Als ik dat weet, kan ik cliënten beter uitleggen wat ze moeten doen. Ze vinden het fijn als je zegt dat je weet hoe het voelt om zo’n lens in te zetten en te dragen”. Ook Kim, die geen lenzen draagt, heeft in het verleden harde-, zachte- en scleralenzen bij zichzelf ingezet, om te ervaren hoe dit is.

Wat zowel Kim als Manon zo fijn vinden aan werken bij Visser Contactlenzen, is de openheid van het bedrijf. “Het is een fijn bedrijf waar de lijntjes kort zijn en alles bespreekbaar is”, vindt Kim. Manon voegt daaraan toe: “Je krijgt hier de ruimte om te leren en alle facetten van het vak te ont-

dekken. Als ik bij Kim aangeef dat ik graag een dag op de vestiging in Hengelo wil meekijken, of een dag wil meelopen met degene die de bestellingen rondbrengt, dan kan dat. De ruimte die je daardoor überhaupt al voelt, is fijn”.

DAAR DOE JE HET VOOR

“We halen veel voldoening uit ons werk omdat we mensen écht kunnen helpen. Niet alleen met beter zicht, maar ook met comfort. Wanneer iemand bijvoorbeeld een lens nodig heeft om pijn te verlichten, is het heel fijn om daarbij te helpen”, zegt Manon. Kim vertelt over een cliënt die haar altijd zal bijblijven: “Een jongen van 17 met veel problemen, waaronder autisme, had scleralenzen nodig. Hij had een zicht van 15% en kreeg het niet voor elkaar om de lenzen in te zetten. Hij is negen keer bij mij gekomen om het te proberen en uiteindelijk lukte het, waardoor zijn zicht naar 70% ging. Dat was echt geweldig. Daar doe je het voor”.

EYELINE 73
MEER INFO SCAN DE QR-CODE
VOOR
INFOTORIAL

OLC-FRIEDERICHS GAAT NIEUWE GENERATIE IN

HET WAS NIET TE MISSEN: ‘JOUW KLEINSTE BIJZAAK: CONTACTLENZEN. OPTITRADE REGELT DE LEVERING VAN ELK TYPE LENS IN JOUW WINKEL, DE ABONNEMENTEN, DE BETALINGEN EN HET VOORRAADBEHEER’. TIJDENS NCC2024 STELDE OPTITRADE RETAILGROEP DE NIEUWE DIRECTEUR OLC-FRIEDERICHS VOOR: JEROEN HELLEMANS.

Jeroens motto is ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Met hem gaat OLC-Friederichs een nieuwe generatie in. “Ik ga de uitdaging aan om de operationele zaken binnen OLC-Friederichs weer vlot te laten verlopen. We streven naar verdere optimalisatie van onze processen. Zelfs voor wat lijkt op de kleinste bijzaak, zoals het transport van contactlenzen, wordt bij ons met de grootste zorg en aandacht besteed”, aldus een enthousiaste Jeroen. Hij heeft veel ervaring in transport en wil graag alles leren over de optiek. “Ik kijk ernaar uit om iedereen te ontmoeten”.

Dat is tijdens het NCC goed begonnen! Jeroen gemist? Maak direct een afspraak met hem: j.hellemans@olc.nl.

PRIVATE LABEL OPTIVIEW

Tijdens NCC werden ook de nieuwe prijslijst en nieuwe producten voor een compleet aanbod van het Private Label Optiview gepresenteerd. Als zelfstandig ondernemer is het vaak niet haalbaar om een eigen private label op te zetten. Door de krachten met Optitrade te bundelen, kan elke nemer toch profiteren van dit voordeel. Optiview biedt een volledige lijn kwaliteitsproducten die exclusief verkrijgbaar zijn bij zelfstandige opticiens die zijn aangesloten bij trade. Bovendien worden de hoogwaardige lenzen van Optiview aangeboden tegen een zeer aantrekkelijke prijs.

Eén compleet assortiment onder één naam Exclusief voor ondernemers die zijn aangesloten bij

Eén portaal waar alles te bestellen is: Optitrade Online Scherpere prijzen, dus meer marge

ww.optitrade.nl, +31 (0)30 6343132

74 EYELINE
JEROEN HELLEMANS INFOTORIAL

THE B.I.G. DIFFERENCE VOLGENS RODENSTOCK

IN 2022 INTRODUCEERDE RODENSTOCK B.I.G. NORM®, HET EERSTE BIOMETRISCHE BRILLENGLAS GEBASEERD OP KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE (AI). MET BEHULP VAN STATISTISCHE ANALYSES VAN MEER DAN 500 DUIZEND BIOMETRISCHE OOGSCANS IS DE CORRELATIE VASTGESTELD TUSSEN DE BIOMETRISCHE PARAMETERS VAN ELK OOG EN DE STANDAARD REFRACTIEWAARDEN, ZOALS OOGLENGTE, ASTIGMATISME STERKTE (ORTHO EN OBLIQUE), SFERISCHE STERKTE, PUPILDIAMETER EN DIKTE VAN DE KRISTALLIJNE LENS.

Dankzij het toepassen van AI in de berekening van glazen is het mogelijk om met alleen de standaard refractiewaarden preciezere biometrische brillenglazen te maken die een nieuwe norm zetten voor scherper zicht.

SCHERPER ZICHT MET B.I.G. NORM®

Een externe test met de op AI gebaseerde B.I.G. NORM® glazen onderzocht Rodenstock de voordelen van AI-technologie in samenwerking met de University of Applied Sciences in München. De voordelen voor het zicht van de proefpersonen waren duidelijk: 97% minder perifere aberratie, 91% minder schommeleffect, 94% bredere progressiezone en 97% minder aberratie bij veraf.

B.I.G. NORM®

Op maat gemaakt brillenglas gebaseerd op AI en een biometrisch oogmodel voorzien van multifunctionele lagen dankzij de nieuwe Solitaire® LayR technologie.

NIEUWE LAYR TECHNOLOGIE

Beter zicht dankzij multifunctionele coatinglagen

Vanaf 2024 zijn ook de B.I.G NORM® glazen voorzien van de nieuwste, innovatieve coating Solitaire® LayR die de prestaties van de biometrische B.I.G Vision® glazen verbetert en de drager aanzienlijk helderder zicht biedt. De geavanceerde antireflectielagen van LayR-technologie verminderen zichtbare reflecties met 50%, waardoor meer licht het centrale deel aan de achterkant van het oog bereikt.

Om dit te bereiken wordt bij de LayR-technologie gebruik gemaakt van een subtiele blauwe reflectiekleur, in plaats van de veelgebruikte groene kleur. De nieuwe kleur wordt minder sterk waargenomen door het oog en zorgt daardoor voor helderder zicht.

voor meer info: www.rodenstock.nl

DE VOORDELEN VAN LAYR-TECHNOLOGIE ZIJN DUIDELIJK

• Effectieve bescherming tegen storende lichtreflecties en UV-stralen aan voor- en achterzijde van het glas

• Helderder zicht met 50% minder reflecties ten opzichte van de vorige generatie Solitaire® coating

• Water- en vuilafstotend dankzij de revolutionaire X-tra Clean coating

• Uitstekende krasbestendigheid door verbeterde harde coatinglaag aan beide zijden

• Optionele blauw licht reductielaag mogelijk

EYELINE 75
INFOTORIAL
inkoopvoordeel ondersteunende diensten samenspraak inkoopvoordeel ondersteunende diensten samenspraak inkoopvoordeel ondersteunende diensten samenspraak
inkoopvoordeel samenspraak ondersteunende diensten

DOOR DE LENS VAN...

Eef van der Worp

DE MENSELIJKE MAAT

TERUGBLIK NCC 2024

Er was veel aandacht voor ‘Artificial Intelligence’ (AI) op het NCC 2024. Niet onlogisch natuurlijk, als het thema van het congres ‘Future Generation’ is. Een recente studie uit de VS laat zien dat AI minimaal zo goed is als, of beter in staat is dan, specialisten van vlees en bloed om glaucoom en netvliesafwijkingen te detecteren. Hoe zit dat met contactlenzen? In een sessie ‘Survival of the Fitting’ keken Bart van

EEF VAN DER WORP VERRUIMT ZIJN BLIK EN SCHRIJFT MET HET THEMA 'VERLEG JE EYELINE' OVER DIVERSE ONDERWERPEN

DIE HEM OPVALLEN IN ZIJN VAKGEBIED.

der Linden en ik hiernaar. Deze case reports van een aantal contactlensspecialisten die dagelijks in de praktijk actief zijn, lieten zien dat ‘big data’ zeker bij kunnen dragen aan een betere lenspassing. Dat is goed nieuws voor de lensdrager. Maar er blijkt ook goed nieuws te zijn voor de aanpasser: de menselijke maat is zeker zo belangrijk.

OP HOOGTESTAGE

Wat we als contactlensspecialist allereerst willen weten, is: wat is een normaal oog? We kunnen daarbij naar centrale k-waarden kijken, maar het is duidelijk dat een instrument dat over de centrale 3 mm van het oog (8% van het oppervlak) een kromming meet, geen uitspraak kan doen over hoe een lens met een diameter van grofweg 14.2 mm en een complexe geometrie zich op het oogoppervlak gaat gedragen. Centrale k-waarden zijn dus niet heiligmakend: Ineke Janneman-ten Hoope van Eyecare in Bloemendaal stelt bijvoorbeeld dat ze regelmatig ogen tegenkomt waarvan de k-waarden normaal lijken, maar waar de sagittahoogten (SAG) van het oog afwijkend zijn (of andersom).

We weten uit onderzoek dat de ‘benchmark’ SAG van een oog in de horizontale meridiaan over een diameter van 15 mm ongeveer 3750 is, en dat ogen tussen de grofweg 3500 en 3900 in het ‘normale bereik’ (1 standaarddeviatie van het gemiddelde, dus 68% van alle ogen) vallen . Dit kan gemeten worden met een speciale topograaf voor het hele oogoppervlak, of zoals in de casussen in dit artikel het geval is met een standaard topograaf (Medmont). De EH-waarden (wat staat voor ‘Estimated Height’) zijn dan gesimuleerde SAG-waarden over een gekozen diameter (koorde) .

CASE REPORT: NORMAAL

Zie bijvoorbeeld een casus van Gerard Smits van Ralph Optiek in Amsterdam. Het betreft een mevrouw (49 jaar) wiens ogen gelaserd zijn (figuur 1, OD weergegeven). Het topo-

DOOR DE LENS VAN...

grafiebeeld laat centraal een zeer vlak patroon zien (gesimuleerde k-waarden 8.24/8.18). De SAG van het oog is gemiddeld 3743 micron. De SAG is hier heel normaal dus, maar mevrouw draagt vanwege haar specifieke corneavorm na de laserbehandeling een speciale corneale lens ontworpen voor dit doel: de Senso E-Min CVSEC 8.20-3.75 10.20 mm met een negatieve e-waarde van -0.20. Ze heeft alleen steeds problemen met vet-slaan van de lens. Er zijn verschillende hoog Dk-materialen en verschillende vloeistoffen geprobeerd – maar niets hielp. Er zijn nog wel scleralenzen overwogen, maar omdat die ook van hetzelfde materiaal

zijn gemaakt, is dit waarschijnlijk geen optie. Er is wel nog een nieuwe scleralens van CVSEC gepast (Senso Sclera Easy 8.20/14.80), maar de visus was suboptimaal. Zouden zachte lenzen dan een optie zijn? En welke dan?

Gerard heeft puur op basis van de hoogte gekeken wat als zachte lens theoretisch zou kunnen passen, en hij kwam uit bij een CooperVision MyDay® 8.40/14.20 - SAG 3877. Dit gaat ‘als een spoortrein’ zoals hij het zelf omschrijft. “Dat de centrale basiscurve (BC) op de blister 0.20 vlakker is dan de cornea, zegt dus niets in dit geval, de hoogte bepaalt de passing”, stelt hij, en de klant is superblij.

CASE REPORT: REFRACTIEPROBLEEM

Een andere casus van Gerard laat ook het belang van hoogte van een zachte lens zien, in combinatie met een goede refractie. Deze mevrouw, 44 jaar oud, draagt zachte torische lenzen, aangemeten door een andere praktijk in de regio (Alcon DAILIES™ ACP Toric 8.80/14.4 – SAG 3762). Ze heeft echter visusklachten, en ‘ze kwamen er niet uit’ qua refractie. Daarom werd door de collega besloten een andere lens aan te meten. Er werd gekozen voor een Bausch + Lomb Biotrue™ Toric (8.40/14.5 – SAG 4153). Helaas werden de problemen alleen maar erger. Niet zo heel verwonderlijk misschien: het oog zit zeker ‘links van het midden’ (zie figuur 2) met een SAG van 3392 gemeten in de horizontale meridiaan (het normale gemiddelde oog in de horizontale meridiaan is ongeveer 3750 zoals gezegd). De Biotrue zit echter juist helemaal rechts in de grafiek van torische lenzen (met een hoge SAG-waarde): bijna 400 micron hoger dan die van de vorige lens. De klant kwam bij Gerard terecht, en werd teruggezet op de oude lens, waarvan de passing gewoon prima bleek te zijn. Met een goede, gedegen refractie en de originele lens is dit nu een zeer tevreden klant.

CASE REPORT: DAGLENS OF MAATWERK Een case report van Ineke beschrijft ook een ‘hoogtegeval’: een man, 56 jaar oud, is vorig jaar gestart met zachte lenzen. De gegevens van de lenzen:

R +2.25 add 2.00 Saphir Rx MF 9.50 diameter 15.00 CD van mark’ennovy = SAG 3390

L +1.75 add 2.00 Saphir Rx MF 9.20 diameter 15.00 CD van mark’ennovy = SAG 3550

Meneer is erg tevreden met zijn maatwerk lenzen met afwijkende diameter en BC. Maar meneer wil graag daglenzen proberen – ‘omdat het zo makkelijk is’. Ineke heeft gelijk verteld aan de klant dat ze niet voor niks gelijk naar maatwerk waren gegaan in verband met zijn vlakke ogen. Maar toch wilde meneer dat zelf ervaren. Gekozen werd voor een van de

78 EYELINE
FIGUUR 1 FIGUUR 2 FIGUUR 3

vlakste standaard daglenzen (lage sagittawaarde) uit de daglensgrafiek: de Alcon DAILIES™ ACP met parameters 8,7/14.0 - SAG 3468 micron. Wat interessant is, is dat deze lens niet zo ‘vlak’ is als de 1-Day Johnson & Johnson ACUVUE® Moist met parameters 9.0/14.2 - SAG 3468 of de 1-Day ACUVUE® OASYS (9.0/14.3 – SAG 3469). De DAILIES™ ACP lenzen bewegen matig (1-/1-), centreren goed – maar naarmate de daglenzen langer in zitten geven ze steeds meer een branderig gevoel. Kijkende naar de SAG van het oog (figuur 3, OD weergegeven), dan is duidelijk dat deze lens erg hoog is in SAGwaarde – ondanks dat dit een van de ‘vlakkere’ standaardlenzen is. De problemen die hij ondervindt, zijn in dit geval vrij simpel uit te leggen: de lage SAG-waarden van het oog vallen ruim buiten het normale bereik. Het is daarmee duidelijk, ook voor de klant, dat een standaardlens niet optimaal is. Terug naar de origineel aangemeten lenzen dus, en nu een tevreden klant - die nu ook begrijpt waarom daglenzen geen optie zijn.

CASE REPORT: TERUG NAAR HET MIDDEN

Nog een casus waarbij hoogte uitkomst biedt uit de praktijk van Ineke: een 39-jarige man draagt sinds 2 jaar lenzen. Hij draagt R Johnson & Johnson ACUVUE® OASYS 8.80/14.0 en L ACUVUE® OASYS 8.80/14.0 – SAG 3465. Ondanks dat hij ze al een paar jaar draagt, klaagt hij dat de lenzen in de avond vaak minder lekker zitten. Theoretisch zou dit een prima passing moeten zijn als we naar de krommingen kijken (figuur 4, OD weergegeven). Bij lenscontrole is een ruime beweging te zien van 1+/1+ en een suboptimale centrering (temporaal) 2T/2T. Kijken we puur naar de SAG dan zien we een gemiddeld oog op basis van SAG: R 3718 L 3659. Gekozen werd voor een diepere versie van dezelfde lens, de ACUVUE® OASYS 8.4/14.0, met SAG-waarden van 3691 (zie grafiek, figuur 5), dus 226 micron hoger dan de 8.8 versie. Bij lenscontrole blijkt nu de beweging 0/0 én de centrering 0/0 te zijn, en subjectief is sprake van een zeer tevreden lensdrager.

AFSLUITER

Op basis van feedback in de sessie ‘Survival of the Fitting’ op het NCC, is duidelijk dat er nog vele vragen zijn met betrekking tot het aanpassen van zachte lenzen op basis van sagittahoogten. Hopelijk worden deze in de nabije toekomst verder ingevuld. Echter: de basis van het bepalen of we een normaal oog hebben (Finding NEMOs – normal eyes measured ocular surfaces) op basis van een 15 mm koorde om vergelijking met een database van vele ogen mogelijk te maken, is een prima uitgangspunt vooralsnog. Zit een oog op de top van de bell-curve, wellicht is het dan verstandig een lens te kiezen ergens uit het midden van de CL-SAG grafiek. Bij een hogere of lagere sagitta van het oog (vlakker of dieper oog

in de oude terminologie), kan respectievelijk naar rechts of naar links in de grafiek worden uitgeweken (let op: de waarden van de CL-SAGs die worden weergegeven in de grafiek zijn allen op basis van de diameter van lens). Indien gewenst of noodzakelijk kan er vervolgens naar een maatwerklens worden uitgeweken.

Klinische bijdrage in de vorm van de case reports zijn aangeleverd door Gerard Smits van Ralph optiek in Amsterdam en Ineke Janneman-ten Hoope van EyeCare Bloemendaal. Dank aan Finn van Vlimmeren van Brocks Brillen in Zundert voor zijn bijdrage aan de sessie.

REFERENTIES

1 Huang AS, Hirabayashi K, Barna L, Parikh D, Pasquale LR. Assessment of a Large Language Model's Responses to Questions and Cases About Glaucoma and Retina Management. JAMA Ophthalmol. 2024 Feb 22:e236917.

2 Van der Worp E, van der Linden B. State of the Art(ificial): Part 2 - Understanding Soft Contact Lens Design & Fitting. GlobalCONTACT 1/2024: 16-23

3 https://medmont.com.au/built-for-first-fit-success-how-the-medmont-meridiahelps-you-master-contact-lens-fitting/

EYELINE 79
FIGUUR 4 FIGUUR 5

UITGEBREID KLEURENGAMMA EN MAATWERK WINKELBELEVING

MET DE ZOMER OP KOMST IS DIT HÉT MOMENT OM CONSUMENTEN NAAR DE WINKEL TE TREKKEN MET EEN

ONDERSCHEIDEND AANBOD IN ZONBESCHERMING. ZEISS BIEDT EEN GROTE DIVERSITEIT AAN TINTEN EN COATINGS

DIE DOOR OOGZORGPROFESSIONALS WORDT GEPREZEN. OOK HEEFT ZEISS DIVERSE PRESENTATIETOEPASSINGEN

ONTWIKKELD DIE OP MAAT EN NAAR WENS VAN DE WINKEL WORDEN GEPRODUCEERD EN AANSLUITEN OP DE WINKELBELEVING. WIJ SPRAKEN TWEE OPTICIENS DIE ZEER ACTIEF WERKEN MET HET ZONNEGLASPORTFOLIO:

KIJKKAMER IN MIDDELBURG EN EEKELAAR EYE FASHION IN TILBURG. HEEL VERSCHILLENDE WINKELS, MET TWEE

GEMENE DELERS: HET HOOGSEGMENT WAARIN ZE WERKEN ÉN HUN ENTHOUSIASME OVER DE GLAZEN. “BIJ ZEISS

KAN EIGENLIJK ALLES. ZOALS IK HET WIL HEBBEN, ZO MAAKT ZEISS HET VOOR MIJ”.

TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Rob van de Vlierd & Eekelaar Eye Fashion

Je zou bijna denken dat het een campagnepraatje is, maar het enthousiasme van de opticiens is oprecht. Zo vertellen André en Rowena Valk van Kijkkamer dat de presentatie van het zonneglasportfolio echt heeft geleid tot meer traffic in de winkel en de verkoop van meer brillen. “Klanten zijn verrast over de diversiteit in kleuren en hebben dit nooit eerder in een optiekwinkel gezien”. Vooral de verkoop van glazen in combinatie met het tweede-brilaanbod van ZEISS, Dubbel (+), is gestegen. André en Rowena namen de Kijkkamer, gevestigd in de binnenstad van Middelburg, in 2020 over en toen ze op een beurs de presentatiewand van ZEISS zagen, sprak die gelijk tot hun verbeelding. “We hebben hem zo-

danig opgehangen dat hij van buitenaf heel goed zichtbaar is en het doet visueel echt iets met de mensen die hier voorbijlopen. Het trekt ze naar binnen”.

MEEKLEUREND ZONNEGLAS IN DE PRAKTIJK

Alle zonneglazen van ZEISS kunnen in alle mogelijke monturen worden gezet. Nagenoeg alle zonnebrillen die bij Kijkkamer worden gekocht, worden door André en Rowena uitgerust met glazen van ZEISS. “Ze zijn niet alleen heel mooi van kleur, maar er kan ook worden gekozen uit speciale filters waar mensen met specifieke behoeftes heel veel profijt van hebben”, vertelt André. “En we kunnen hier alles echt

80 EYELINE
ANDRÉ EN ROWENA VALK, KIJKKAMER

goed laten zien, dus mensen ervaren direct wat het doet”. Rowena is erg te spreken over het feit dat ze klanten de glazen werkelijk kunnen laten beleven. Dat geldt ook voor AdaptiveSun van ZEISS, een glas dat in de zon naar donker opkleurt. “Dat is heel prettig. Ik draag het dégradé glas zelf en omdat ik de ervaring en beleving heb, kan ik mijn klanten ook uitleggen hoe fijn dit is wanneer ze snel last hebben van het licht – en wat het dan precies doet”. Dankzij een speciale UV-lamp kan ze de klant demonstreren hoe snel het glas van licht naar donker kleurt en weer terug.

STRENGE EINDCONTROLE

“Wij hebben vanaf het begin gezegd dat we ons alleen focussen op de beste glazen. En daar hebben we nu alle bijbehorende apparatuur bij, waaronder de VISUFIT 1000, dus alles hier is van ZEISS. Hun kwaliteitscontrole maakt het verschil. ZEISS heeft de strengste eindcontrole. Wanneer ze ergens niet 100% tevreden over zijn, sturen ze het glas niet op. Pas als het gegarandeerd aan alle eisen voldoet, gaat het de deur uit. De merkbelofte wordt heel goed bewaakt. Het bestellen gebeurt elektronisch en alles komt altijd binnen zoals wij het wensen. Wat ik ook erg fijn vind, zijn de korte lijnen. Als er iets is, kunnen we hen altijd te pakken krijgen. Soms twijfel je bij een klant wat je het beste kunt doen en als je dat bij ZEISS voorlegt, wordt er met je meegedacht, net zoals een collega dat doet. Er is altijd iemand om op terug te vallen en ze geven ons altijd het gevoel dat we belangrijk zijn, ook al zijn we maar klein”.

EEKELAAR EYE FASHION

DE HIGHLIGHTS VAN HET ZONNEGLASPORTFOLIO

ZEISS zonneglazen zijn verkrijgbaar in ruim 50 verschillende tinten die u kunt combineren met verschillende intense of subtiele spiegelcoatings.

Meekleurende glazen AdaptiveSun zijn slimme zonneglazen die in 18 tot 35 seconden donker worden en zich aanpassen aan de lichtomstandigheden. De glazen zijn beschikbaar in 4 kleuren en 3 uitvoeringen: uni, dégradé en gepolariseerd.

Contrastverhogende brillenglazen Skylet®-zonneglazen zorgen voor hoog contrast in moeilijke lichtomstandigheden en SkyPol maakt gebruik van zowel contrastverhogende kleuren als polariserende technologie.

Gecurvde sportbrillenglazen Vermindert de dikte van de glasrand en sluit naadloos aan op het gezicht van de drager voor een uitstekend en breed gezichtsveld. Daarnaast beschermt het de ogen tegen stof en vuil.

Spiegelcoatings DuraVision Flash UV en DuraVision Mirror UV. Deze coatings hebben een licht of sterk spiegelend effect en zijn beschikbaar in 10 kleuren.

“Alles kan bij ZEISS”, vertelt Marc Habraken, eigenaar van Tilburg. “Zoals ik het wil hebben, zo maakt ZEISS het voor mij. De kwaliteit en de mogelijkheden zijn geweldig”. Sinds hij 25 jaar geleden de optiekwinkel overnam van Joop Eekelaar heeft Marc zich toegelegd op maatwerk. “We maken en bedenken kleuren, of we combineren bepaalde kleuren en maken daar een nieuw glas van. Op die manier zorgen wij ervoor dat we de juiste bril bij de juiste persoon kiezen, met de juiste kleur glas. En je kunt je ook met een standaardkleur onderscheiden hoor, maar de mix van glas en montuur moet wel goed zijn. Wij leggen bijvoorbeeld bestaande glazen over elkaar voor een ander effect, of we plaatsen aan de bovenkant een heel andere kleur dan aan de onderkant. Mijn ideale glas heeft een mooie kleur plus een mooie coating. Wie draagt het, welk montuur is het, past het glas bij de bril, past het bij het type mens? Daar kijken we naar. Het gaat altijd om de combinatie. De juiste bril op het juiste gezicht met de juiste eventuele kleur. Mensen gaan hier zitten en wij zoeken de brillen uit die ze gaan passen. En als iets er niet is, dan maken we het zelf. Dat geldt ook voor de monturen. De klant moet op ons vertrouwen”.

PARTNERSCHAP

Marc heeft uitgesproken ideeën en steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. “ZEISS is een eerlijke, degelijke Duitse firma met een heel goed product dat niet ieder jaar een geldverslindende marketingcampagne nodig heeft om meer glazen te kunnen verkopen. De kwaliteit is fantastisch en alles wat zij maken is exact zoals ik het voor ogen heb. Ook het contact met de mensen van ZEISS is heel eerlijk. Het is echt een partnerschap”.

EYELINE 81
ZOALS IK HET WIL HEBBEN, ZO MAAKT ZEISS HET VOOR MIJ MARC HABRAKEN, EEKELAAR EYE FASHION INFOTORIAL
voor meer info: www.zeiss.nl/vision

BOLD OPTICAL FAIR

KEERT TERUG MET XXL-EDITIE IN BRABANTHALLEN

OP 8 EN 9 SEPTEMBER 2024 VINDT WEER EEN EDITIE

VAN BOLD XXL PLAATS; DITMAAL IN DE BRABANTHALLEN IN DEN BOSCH. DOELSTELLING IS OM EEN

BREED GEDRAGEN BEURS NEER TE ZETTEN VOOR OPTICIENS, AUDICIENS, CONTACTLENS-SPECIALISTEN, OPTOMETRISTEN EN OPTIEKSTUDENTEN.

Door de jaren heen heeft Bold Optical Fair zich ontwikkeld van een bescheiden presentatie op Landgoed de Salentein naar een XXL-editie in de Brabanthallen. Met meer dan 9000 m² gevuld met optiek, is BOLD uitgegroeid tot een must-visit evenement voor iedereen in de optische industrie. De nadruk ligt op het presenteren van de nieuwste collecties, trends, ontwikkelingen en innovaties in de optische wereld - met (op dit moment) al 300+ deelnemende merken.

BRABANTHALLEN

Behalve ruime parkeergelegenheid biedt de Brabanthallen een comfortabele beurservaring. Dit wordt dan ook de vaste locatie voor Bold XXL in de komende jaren.

REGISTRATIE EN TOEGANG

Geïnteresseerden kunnen zich vanaf begin juni gratis registreren voor een toegangsticket via de website van Bold Optical Fair. Het evenement is exclusief toegankelijk voor opticiens, audiciens, contactlensspecialisten, optometristen, optiekstudenten en optiekgerelateerde bedrijven, dus vooraf registreren is verplicht.

VOOR MEER INFO: www.bold-opticalfair.nl

WIST U DAT….?

• AYZ Reinigingsdoekjes kunnen helpen bij het verminderen van chalazion?

• Regelmatig gebruik van AYZ Reinigingsdoekjes kan helpen bij het voorkomen en behandelen van stijg?

• Het tea tree-extract in de AYZ Reinigingsdoekjes helpt om demodex mijt te bestrijden?

• AYZ Reinigingsdoekjes zorgen voor een reinigend, verzachtend en kalmerend effect bij blefaritis?

• U op www.ayz.nl onder meer een video over het reinigen van de ogen en een podcast over ooglidhygiëne kunt vinden? Handig om uw cliënten mee te informeren!

voor meer info: www.ayz.nl, www.tramedico.nl

82 EYELINE
82 EYELINE
EYELINE 83 TrueBlue assortiment? , zo gewend! Bij erconctl.nl info@erconctl.nl 0592 40 5000

SAMENWERKING MET PLASTIC BANK UITGEBREID

EERSTE COOPERVISION DUURZAAMHEIDSDAG GROOT SUCCES

TEAM EYELINE WAS OP MAANDAG 15 APRIL UITGENODIGD VOOR DE EERSTE ‘COOPERVISION DUURZAAMHEIDSDAG 2024’. IN HOEK VAN HOLLAND RAAPTEN WE, SAMEN MET HET TEAM VAN COOPERVISION EN DIVERSE OPTICIENS, ZOVEEL MOGELIJK PLASTIC VAN HET STRAND OM BIJ TE DRAGEN AAN EEN SCHONERE SAMENLEVING. DIT WAS TEVENS DE LANCERING VAN HET DUURZAAMHEIDSPLATFORM VAN COOPERVISION.

TEKST Anneke Pastoor BEELD Rob van de Vlierd

Als wereldleider op het gebied van contactlenzen helpt Cooper verbeteren.

“We ontwerpen producten en verpakkingen zorgvuldig om efficiënt gebruik te maken van hulpbronnen en tegelijkertijd de ecologische voetafdruk te verkleinen.§1 Binnen CooperVision nemen we stappen in productie en distributie om waar mogelijk duurzamer te werken. we streven ernaar afval en onnodige verpakking te elimineren om onze impact op het milieu te verminderen.2 Door het vergemakkelijken van verantwoorde inkoop van materialen,3 het hergebruiken van afval waar dat mogelijk is,1 en door te beginnen met het compenseren van afval van producten en verpakkingen dat nog niet kan worden teruggewonnen, neemt CooperVision stappen om het welzijn van onze planeet te verbeteren.¶1 Samen met onze werknemers, opticiens en partners doen ze vandaag veel kleine dingen die bijdragen aan een betere toekomst voor Mens + Planeet”.

niet op”, vertelt Pieter Bas Kampmeinert, Head of Marketing

EEN POSITIEVE DAG EN GOED OM MEER

RICHTING KLANT TE BENOEMEN DAT ONZE

BIGGER THAN

DAGLENZEN PLASTICNEUTRAAL ZIJN

Finn, Brocks Optiek Zundert

305 MILJOEN PLASTIC FLESSEN MINDER IN DE OCEAAN

In samenwerking met Plastic Bank financiert CooperVision de inzameling en recycling van oceaanplastic dat gelijk is aan het gewicht van het plastic dat wordt gebruikt in een reeks van zachte contactlenzen. Pieter Bas: “Dit is inclusief lens-, blister- en verpakkingscomponenten, die worden verkocht en verdeeld in 27 landen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië-Pacific*2”. “Tot nu toe heeft dit initiatief voorkomen dat het equivalent van meer dan 305 miljoen plastic flessen in de oceanen terechtkwam”. Door de uitbreiding†2 verwacht CooperVision de totale impact van het plasticneutraliteitsinitiatief met Plastic Bank tegen het einde van 2026 meer dan te verdubbelen.‡§3

84 EYELINE
T TLES
OFFSET OUR POSSIBLE IMPACT RECOVER REPURPOS E
DE BELOFTEN VAN COOPERVISION SAMENWERKING BREIDT ONDERSTEUNING VOOR MENS + PLANEET UIT

SOCIAL RECYCLING

Na het plastic rapen hield Peter Nitschke, Director of Com munity Partnerships bij Plastic Bank, een inspirerende pre sentatie in PLSTK (pla-stic) Café Zeetoren. “Bij Plastic Bank hebben we een wereld zonder verspilling voor ogen en zet ten we ons in om gemeenschappen en lokale ondernemers in staat te stellen een einde te maken aan armoede. Het gaat dus veel verder dan plastic recyclen, we noemen dat ‘social recycling’. Leden die plastic inzamelen hebben een beperkte toegang tot elementaire oogzorg en voor velen zal dit de eerste keer zijn dat ze een zichtscreening en de nodige oog correctie krijgen. We weten dat slechtziendheid de kwaliteit van leven, onafhankelijkheid en mobiliteit kan beïnvloeden.

DEZE DOOR COOPERVISION GOED

GEORGANISEERDE DUURZAAMHEIDSDAG

ZORGT VOOR EEN STUKJE BEWUSTWORDING

HOE GROOT HET PROBLEEM IS ÉN HOE WE

DIT MET Z’N ALLEN AAN KUNNEN PAKKEN

MET HULP VAN DE LOKALE BEVOLKING; FIJN

OM VANDAAG VOORAL TE FOCUSSEN OP WAT

WE ZELF KUNNEN DOEN

Kerstin en Elbert, Tempel Optiek Schiedam

De samenwerking met CooperVision levert niet alleen aan zienlijke sociale voordelen op voor onze gemeenschappen, maar brengt ook onze visie om een einde te maken aan ar moede tot leven". Tegen het einde van 2026 zullen honder den leden van inzamelingsacties in Indonesië in aanmerking komen voor een zichtscreening via het nieuwe vision care programma.1

De CooperVision Duurzaamheidsdag komt zeker terug in 2025, dus houd de nieuwsbrief van CooperVision in de gaten.

voor meer info: www.coopervision.nl/over-coopervision/ coopervision-en-duurzaamheid

REFERENTIES

* Het plastic dat wordt gebruikt in de deelnemende zachte contactlensproducten van CooperVision wordt bepaald door het gewicht van het plastic in de blisterverpakking, de lens en de secundaire verpakking, inclusief laminaten, kleefmiddelen en hulpstoffen (zoals inkt). Het plastic dat tijdens het fabricageproces van zowel deze producten als hun verpakking wordt gebruikt, wordt niet meegerekend.

† CooperVision heeft door de samenwerking met Plastic Bank de inzameling en verwerking mogelijk gemaakt van ongeveer 5,3 miljoen kg plastic dat anders in de waterwegen terecht zou komen. Als we de metrische waarde van Plastic Bank gebruiken, waarbij 1 kg plastic gelijk is aan 50 standaardflessen van 202 mm, is dat het equivalent van ongeveer 263,7 miljoen plastic flessen die onze oceanen niet bereiken.

‡ Plastic Bank rekent dat 1 kg plastic overeenkomt met 50 flessen.

§ Door de samenwerking met Plastic Bank is CooperVision van plan om tegen het einde van kalenderjaar 2026 de inzameling en verwerking van ongeveer 10,8 miljoen kg plastic dat anders in de waterwegen terecht zou komen, te hebben ondersteund. Als we de metrische waarde van Plastic Bank gebruiken, waarbij 1 kg plastic gelijk is aan 50 standaardflessen van 202 mm, zal dat het equivalent zijn van ongeveer 541 miljoen plastic flessen die onze oceanen niet meer bereiken.

¹ Plastic Bank data on file, 2024.

² CVI data on file, 2024.

³ CVI data on file, 2024-2026 Plastic Bank Agreement.

EYELINE 85
INFOTORIAL

OPTISWISS PRESENTEERT SMYLE

DE SLIMME KEUZE VOOR JONGE OGEN: OPTISWISS LANCEERDE IN MAART MET TROTS SMYLE, EEN INNOVATIEF 360°-CONCEPT VOOR PROFESSIONEEL MYOPIE MANAGEMENT. SMYLE IS EEN UNIEKE COMBINATIE VAN EEN VOLLEDIG NIEUW BRILLENGLASONTWERP, NAUWKEURIGE MEET- EN ANALYSETECHNOLOGIE – WAARONDER DE MYOPIA MASTER OF DE PENTACAM VAN PREMIUM PARTNER OCULUS – EN UITGEBREIDE INFORMATIE-, MARKETING- EN SERVICEONDERSTEUNING.

Het brillenglasontwerp van SMYLE bevat essentiële functies uit jarenlang onderzoek van het gerenommeerde Brien Holden Vision Institute en is nauwkeurig afgestemd op de specificaties van dit instituut. Ook heeft de technologie een officiële licentie. SMYLE brillenglazen bieden het beste zicht op alle afstanden dankzij het centrale, volledig gecorrigeerde gebied. Daaraan grenzen de technologiezones, die bijzonder zijn vanwege de aanpassing aan de natuurlijke asymmetrie van het netvlies. Met de perifere defocus kan de groei van de ogen aantoonbaar worden vertraagd en tegelijkertijd kan de accommodatie worden ondersteund met de geïntegreerde Addition. De SMYLE FreeForm-technologie heeft bovendien als voordeel dat de brillenglazen niet te onderscheiden zijn van normale enkelvoudige glazen en verkrijgbaar zijn in een grote verscheidenheid aan materialen, inclusief een zonnebrilvariant.

AANTOONBARE VERMINDERING VAN MYOPIEPROGRESSIE IN EUROPESE STUDIE

In een grootschalig onderzoek werd een significante ver traging van de progressie van myopie aangetoond: vergeleken met conventionele enkelvoudige glazen. deelnemende kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar mel den ook een hogere gezichtsscherpte en kijkcomfort. Voor het perfecte begeleidingsproces van uw jonge klantjes biedt de geavanceerde meettechnologie Myopia Master OCULUS alles wat nodig is in professioneel myopie manage ment, inclusief nauwkeurige refractie- en ooglengtemeting, analysesoftware en goed onderbouwde aanbevelingen.

Naast het product en de meettechnologie zijn vanaf heden ook een hele reeks ondersteunende materialen beschikbaar. Er is specifiek gelet op het aanspreken van de verschillende doelgroepen in de brochures en ook het speelse component bij de kinderen die moeten worden aangemeten, komt aan bod. Een uitgebreid opleidingsconcept bestaande uit webinars, in-house trainingen en tutorials maakt de holistisch doordachte productintroductie compleet. “SMYLE verenigt solide onderzoeksresultaten, nauwkeurige meettechnologie en een product dat, indien verantwoord gebruikt, een echte toegevoegde waarde kan bieden in de strijd tegen ernstige myopieontwikkeling”, aldus Johannes Schubart, Head of Global Marketing, Product Management & Tools.

voor meer info: www.optiswiss.ch, René Austie +31 (0)6 82161528, rene.austie@optiswiss.ch

86 EYELINE
INFOTORIAL

REMCO ENGELHART BENOEMD TOT PRESIDENT VAN MENICON HOLDINGS B.V.

Hij startte in 2017 bij Menicon als Global Key Account Director en mag zich nu President van Menicon Holdings B.V. noemen. In deze hoedanigheid zal Remco Engelhart nauw gaan samenwerken met het Europese leiderschapsteam om ’s werelds breedste assortiment Japanse oogzorgproducten te leveren, bij te dragen aan de ondersteuning van specialisten en het bieden van betrouwbare en deskundige service. “Ik ben erg trots en vereerd dat ik gepromoveerd ben tot

President van Menicon Holdings B.V.”, laat Remco weten. “Onze klanten kun nen een volledige en geharmoniseer de categoriebena waaronder myopiemanagement, maat werk lenzen, vloeistoffen en unieke disposables zoals Miru 1day Flat Pack en Miru 1day UpSide met SmartTouchtechnologie. Allemaal geïnspireerd door Menicon’s unieke erfgoed van hoogwaardige maatwerklenzen”.

voor meer info

Reyedar geeft inzicht

Door een unieke combinatie van eye tracking en Deep Learning geeft Reyedar inzicht in de gezondheidssituatie van mensen; hiermee maken we functioneel gezichtsveldonderzoek toegankelijk voor de optiekwinkel die objectief, snel en gebruiksvriendelijk de klant wil screenen op oogziekten en ooggedragingen.

De innovatieve optiekwinkel onderscheidt zich hiermee door…:

...complete oogzorg te bieden; functioneel gezichtsveld onderzoek d.m.v. eye tracking meet objectief wat het oog wel en niet waarneemt en spoort hiermee vroegtijdig symptomen op diverse oogziekten

...klanten en medewerkers te binden; bijvoorbeeld door familie van klanten met glaucoom te testen of door een nieuwe medewerker voor uw winkel te winnen door innovatief onderscheidend te zijn

...onze eye tracking technologie volledig te benutten; bijvoorbeeld door te testen of uw klant “hoofdkijker” of “oogkijker” is of door de oogreactiesnelheid van de door u gesponsorde sporters te testen

EYELINE 87
Wilt u meer weten of een demonstratie aanvragen bij u in de winkel? Ga naar www.reyedar.com of bel ons op 088-7373000
REMCO ENGELHART

ONZE BEDRIJFSCULTUUR WORDT GEKENMERKT DOOR INNOVATIE EN VOORUITGANG

88 EYELINE
MARIËLLE VAN GOOR EN CRISTIAN OSTROWSKI, CEO MARK’ENNOVY

MARK'ENNOVY GROEIT SPAANS MAATWERK STAAT CENTRAAL

TIJDENS NCC2024 SPRAK TEAM EYELINE MET CRISTIAN OSTROWSKI, SINDS ANDERHALF JAAR CEO BIJ MARK’ENNOVY. HIJ KOMT UIT ARGENTINIË EN HEEFT AL MEER DAN 10 JAAR ERVARING IN DE OPTIEKINDUSTRIE. “IK BEN BEGONNEN ALS MARKETEER BIJ THE GILLETTE COMPANY, MAAR ROLDE DE CONTACTLENSWERELD IN TOEN IK WERD BENADERD DOOR JOHNSON & JOHNSON. IK WERKTE DAAR IN VERSCHILLENDE FUNCTIES GEDURENDE 11 JAAR. IK BEN VOORAL GEVALLEN VOOR DE COMBINATIE VAN B-TO-B ÉN B-TO-C BINNEN CONTACTLENZEN”.

TEKST Anneke Pastoor/Erik Riemens BEELD Miranda Becker Hoff

Bij de overname van mark’ennovy door Euclid Vision Group werd Cris de nieuwe CEO in november 2022. Onder zijn domein valt ook Vista Optics, de polymeerfabrikant die mark’ennovy gebruikt in het Verenigd Koninkrijk. “mark'ennovy is de laatste jaren heringericht. Euclid Vision Group heeft verschillende bedrijven in de Verenigde Staten, Europa en Azië en blijft groeien; de meeste bedrijven die we verwerven zijn rond de 30 jaar oud. Die groei zou ik het meest significante verschil noemen tussen nu en toen ik begon. Op dat moment zat onze productielocatie aan zijn volledige capaciteit. Eind 2023 zijn we naar een nieuwe locatie verhuisd, en nu hebben we het potentieel om vijfmaal meer te produceren. Onze service heeft wel enigszins geleden onder de verhuizing; we konden alleen nog per bestelling produceren. Dat hebben we van veel klanten gehoord en we zijn ons ervan bewust. Maar onze service is er inmiddels alweer sterk op vooruit gegaan, en dat zal alleen maar blijven toenemen nu we op onze nieuwe plek in het zuiden van Madrid zijn gesetteld. Ons serviceniveau is nog steeds een van onze kernwaarden en blijft altijd erg belangrijk voor ons. De nieuwe locatie ondersteunt ons bij het uitbreiden van onze bestaande zachte contactlenzen en de andere producten die we daar willen gaan produceren. Bijna al onze producten worden gemaakt met het polymeer dat we zelf produceren. Wij ontwerpen de contactlenzen én wij bepalen het materiaal omdat we daar binnenshuis de capaciteit voor hebben. Dat is uniek”.

MYLO TORIC

In december viel de myopieremmende lens Mylo Toric in de prijzen bij de prestigieuze Optician Awards. “De originele Mylo werd gelanceerd in 2019, toen ik nog niet bij mark’ennovy zat. In maart 2023 lanceerden we de Mylo Toric, de torische versie, met het oog op maatwerk en personalisering. Daar staan we voor. We willen zo veel op-

ties bieden als de klant nodig heeft. De Mylo Toric voelde als een logische stap. We gaan producten in deze lijn blijven toevoegen. Tevens zijn we druk bezig met de verduurzaming van onze fabrieken”.

KERN BLIJFT PERSONALISERING

Cris probeert verschil te maken door de juiste mensen bij elkaar te zetten. “Degenen die nog niet zo bekend zijn in de optiek kunnen veel opsteken van de oude rotten in het vak; en andersom leren zij van de frisse kijk van de jongere medewerkers. Onze bedrijfscultuur wordt gekenmerkt door innovatie en vooruitgang. Dat is al zo sinds de oprichting van mark’ennovy in 1997, dat was nog steeds zo toen we in 2013 naar Nederland kwamen, en dat is

SINDS WE NAAR DE NIEUWE LOCATIE

ZIJN VERHUISD, HEBBEN WE HET POTENTIEEL

OM VIJFMAAL MEER TE PRODUCEREN

vandaag de dag nog altijd hoe wij het zien. Ons Spaanse maatwerk staat centraal. In de oogzorg, maar ook in de zorg in het algemeen, wordt er steeds meer gefocust op personalisering: iedere klant heeft een specifieke behandeling nodig en verdient die ook. Hetzelfde geldt voor contactlenzen. Die personalisering zal altijd de kern zijn van wat wij willen bieden en waaróm wij iets willen bieden dat anders is dan wat er al op de markt is. We onderscheiden ons in de uitmuntendheid van de productie, de materialen die we gebruiken en onze service. We produceren een breed portfolio van verschillende soorten producten. We willen ons verbreden en op sommige gebieden versterken. Onze zusterbedrijven kunnen daar ook bij helpen. Fijn dat wij zo complementair aan elkaar zijn”.

EYELINE 89

COLUMN DOORGEEF

MAG HET EEN KLEURTJE MEER ZIJN?

Al vrij vlot na mijn eerste stappen in de wereld van de optiek, nu 17 jaar geleden, had ik de droom om ooit een eigen zaak te hebben. Soms was de wens wat prominenter aanwezig en op andere momenten vervaagde die weer. Onbewust was de gedachte altijd om een bestaande zaak over te nemen; op de een of andere manier leek dat logisch. Een toevallig bezoek aan een leuke opticien in Amersfoort bracht daar echter verandering in. ‘Waarom begin je niet voor jezelf?’, hoorde ik daar. Ja, waarom eigenlijk niet? Wat een gezellig weekendje weg moest worden, mondde uit in één lange brainstormsessie. Want hoe dan? Het leek toch niet het meest logische moment in mijn leven, met twee jonge kinderen. Maar het idee van ‘Famke in Zicht’ was geboren en dat liet me niet meer los.

Het was al snel duidelijk hoe mijn winkel eruit moest gaan zien; kleurrijk! Ik houd niet van steriel en wil mijn klanten niet het gevoel geven dat ze bij een juwelier zijn en nergens aan mogen komen. Een huiskameridee, warmte en gezelligheid is wat ik voor ogen had. De lievelingskleur van mijn moeder stond bovenaan het lijstje: paars! Chic, gezellig en warm.

Dan alleen nog het moeilijkste van allemaal, het samenstellen van de collectie. Ik houd dan wel van kleurrijke brillen, maar willen mijn klanten dat ook? Een bril moet wel passen bij de persoon die ‘m draagt. Veel mensen willen juist niet opvallen en kiezen van nature voor een minder uitgesproken montuur. Toch vind ik het leuk om af en toe een wat vlottere bril te pakken. Soms start ik er gelijk mee, maar ik bouw het meestal op.

Zo kwam er afgelopen dinsdag een dame met rollator mijn winkel binnen. Ik noem haar mevrouw Jansen. Ze kwam met haar dochter binnen, die

duidelijk bedenkingen had of dit nou wel de juiste plek was om een passende bril uit te zoeken: ʺIs dit niet een beetje té hip, mam?ʺ Mevrouw Jansen droeg een standaard goudkleurige nylor bril met multifocale glazen en ze wilde graag een nieuwe. ʺNiet te opvallend hoor… ik ben immers al 84 jaar oudʺ, zei ze nog. Toevallig had ik die ochtend net wat nieuwe modellen binnen gekregen van een lekker kleurrijk merk, helemaal passend bij mijn idee van wat een bril kan zijn: een mooie toevoeging aan het gezicht en aan de uitstraling van de persoon die ‘m draagt. De eerste bril die ik van het rek pakte was dan ook de mínst onopvallende bril in mijn collectie; een prachtig mooi gevormd acetaat montuur met lila, pastelblauw en lichtroze. De veren waren fel koningsblauw, wat mooi af zou steken bij haar grijze haren. Mevrouw Jansen keek me met een schuin oog aan en vroeg zich duidelijk af of dit nou wel zo’n goede keuze was. Maar ze zette de bril op… keek in de spiegel… en ze zag het, ik zag het, en zélfs haar dochter zag het. Dit was de perfecte match! Natuurlijk heb ik daarna voor de vorm nog wat andere monturen opgezet, maar de eerste bleef favoriet. Na een uitgebreide oogmeting en een weekje geduld haalde ze haar nieuwe bril bij mij op. Wat was ze blij, ze straalde van oor tot oor. Mevrouw Jansen was ineens 84 jaar jong in plaats van 84 jaar oud. En precies daar doe ik het voor, it made my day!

Famke Koppelman is trotse eigenaar van Famke in Zicht in Prinsenbeek

VOLGENDE DOORGEEFCOLUMN:

Beau Van Breda

90 EYELINE
FAMKE KOPPELMAN-DE BONT

Vraag uw optiek adviseur naar de mogelijkheden en actuele 2e paar promoties

* Based on achieving the highest composite score among premium Progressive lens designs of leading competitorson14attributes identified as important by a surveyofU.S.consumers. Testswere conducted solely using Essilor’s proprietary, stateof the art avatar simulations. ** Internal Essilor R&D simulations – 2022 © Essilor International – July 2023 – Essilor® and Varilux®XR Series™,are trademarks of Essilor International. Frames: Persol®, Oliver Peoples® ©Essilor België - april 2024. Essilor® en Varilux® zijn handelsmerken van Essilor International. *Onderzoek uitgevoerd door CSA onder een representatieve steekproef van 1041 onafhankelijke opticiens in 10 landen: FR, SP, DE, IT, VK, VS, Canada, Brazilië, India, China. Feb-Apr 2018. Varilux®
series™,
XR
ook als zonnebril op sterkte en als 2e paar

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.