Opfør dig ordentligt og vær en god ven – også når du er online – læseprøve

Page 1

davisen

– Weeken

Opfør dig ordentligt

gende, Fremra og oldende underh e v a e udg moder n d a aG af Emm . ø b for r n

NY U med DGAV E go til li de råd vet p skæ r me å n

Hvad vil det egentlig sige at opføre sig ordentligt? Hvordan viser man bedst sine medmennesker respekt og interesse? I tekst og tegning viser makkerparret Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi, hvordan man opfører sig ordentligt ... og lidt om, hvordan man ikke gør ...

Lemire & Bregnhøi

Hvor lægger jeg kniven? Ser jeg folk i øjnene, når jeg hilser på dem?

og vær en god ven – også når du er online

9 788711 538128 carlsen.dk

Opfør dig ordentligt

Sabine

Lemire •

Rasmus

Bregnhøi

og vær en god ven

En bog om

takt og tone til dig & dine forældre

r du – også nåline er on NY UDG

AVE



Sabine Lemire & Rasmus Bregnhøi

Opfør dig ordentligt og vær en god ven

r du – også nåline er on NY UDG

AVE


Forord Opfør dig ordentligt! Hvad vil det egentlig sige? Hvem bestemmer, hvad der er god opførsel?

Takt og tone er ikke til for at gøre livet besværligt. Det er netop med til at give os et fælles sprog, så vi forstår hinanden.

Der er mange ting at lære, når man skal begå sig i familien, blandt venner, i skolen og senere i sit voksne liv. At lære at opføre sig ordentligt er som at lære reglerne i et spil. Det er ikke nemt at spille sammen med andre, hvis man ikke kender reglerne. Så laver man fejl eller snyder og bliver hurtigt upopulær eller misforstået.

Når vi er opmærksomme, nærværende og interesserede i mennesker omkring os, så møder de os ofte på samme måde.

Bogen her er tænkt som et opslagsværk med gode råd til, hvordan vi kan skabe nogle gode rammer, der gør det rart at være sammen med hinanden.

2


Indhold Lær at hilse..................................................................4 Vær en god ven.....................................................12 Hjemme.....................................................................22 Fester og invitationer.......................................34 Hjemme hos andre........................................... 40 Ude i verden........................................................... 46 Bordskik................................................................... 60 Tal pænt..................................................................... 74 I skolen...................................................................... 86 Skærme og internet .........................................92 Hvad skal jeg tage på?................................... 124 Tid og aftaler...................................................... 132 Hvordan har du det? .................................... 138 Er du englebarn eller møgunge? ���������� 144 Egne noter............................................................. 151

3


Lær at hilse EN HILSEN ER det første møde imellem to mennesker, både når man er venner, og når man møder nye mennesker. Det er dér, man kan mærke, hvem man står overfor. De første minutter i et møde er altid vigtige. Hvis det er et nyt menneske, skal man være særlig opmærksom og imødekommende, for så er det nemlig nemmere at lære hinanden at kende. Hvis det er din gode ven, er det også i hilsnen, at du kan mærke, om din ven er glad eller måske har noget på hjerte.

4

NÅR MAN MØDES, er der mange forskellige måder at hilse på. Det kan nogle gange være svært at vide, om man skal give hånd, knus eller bare sige hej.


HVIS DU MØDER NOGEN FØRSTE GANG, er det tit en god ide at give hånd. Sådan giver du hånd: • Du står over for den, du skal hilse på. • Du smiler, kigger personen i øjnene og bukker overkroppen en lille smule frem. • Du rækker højre hånd frem og trykker personen i hånden. Hverken for slapt eller for hårdt. Det må ikke gøre ondt på den anden. 5


Husk! Man hilser altid med højre hånd

MAN SIDDER ALDRIG NED, når man giver hånd. Hvis du sidder ned, når nogen vil give dig hånd, rejser du dig op og hilser. Når du rejser dig, giver du nemlig den anden person din opmærksomhed, og det er rart, når man lige er ankommet. NÅR MAN KIGGER FOLK I ØJNENE OG SMILER, viser man dem, man hilser på, at man er glad for at møde dem. Hvis man ikke har mødt hinanden før, præsenterer man sig med sit navn. Hvis man har mødt hinanden før, hilser man. Man kan sige: Godmorgen, Goddag eller Godaften, Tak for sidst eller Hej. Hvis man er vært, kan man sige Velkommen. En vært er ham eller hende, der inviterer. HVIS DU MØDES MED VENNER OG FAMILIE, som du kender godt, er den mest almindelige hilsen i Danmark Hej og at give et knus.

6


DU KAN GODT KOMME I EN SITUATION, hvor folk præsenterer sig med deres efternavn. Så skal du gøre det samme.

HVIS DU MØDES MED FLERE VENNER, fx om morgenen inden skole, er det en god ide at hilse på alle på den samme måde. Altså ikke kun give et knus til to venner, hvis du kommer hen til tre, der står sammen. Man bliver ked af at blive behandlet anderledes og mærker straks, at man ikke er en lige så tæt ven. Giv hellere et kram for meget end et for lidt.

7


NÅR MAN KOMMER HJEM TIL SINE VENNER, skal man hilse på deres forældre. Hvis det er første gang, du besøger dem, er det en god ide at hilse rigtigt, dvs. give hånden og præsentere sig. Hvis det er en god ven, som du tit besøger, kan en hej-hilsen og øjenkontakt være fint. NÅR DU GÅR HJEM IGEN, skal du altid sige farvel til deres forældre. Hvis du har spist med eller er blevet natten over for at sove, skal du huske at sige: Tak, fordi jeg måtte blive til middag, eller Tak, fordi jeg måtte sove her. HVIS DU ER TIL EN FEST med mange mennesker, så behøver du ikke at hilse på alle. Men hils altid på værten og dem, du kender godt. Gå aldrig hjem fra en fest uden at sige farvel til værten og dem, du har talt med i løbet af aftenen.

8


I GAMLE DAGE ... ... var det almindeligt at neje og bukke.

DRENGENE BUKKEDE SÅDAN HER:

PIGERNE NEJEDE SÅDAN HER:

Hold højre hånd på maven, og buk dig let forover. Benene skal være samlede. Se den, du bukker for, i øjnene.

Sæt det ene ben foran det andet. Hold ud i kjolen, og bøj benene let, imens du kigger den, du hilser på, i øjnene.

9


UDE I VERDEN

Der er forskellige måder at hilse på i andre lande. I FRANKRIG giver man ofte kindkys. Hvor mange kys, man giver, afhænger af, hvor i Frankrig man er. Nogle siger, at man i de større byer kun giver to kys, da man har mere travlt end på landet, hvor man giver 4 eller 6.

10

I JAPAN bukker man og smiler. Inden man går indenfor, skal man tage skoene af. Jo dybere buk, jo større respekt viser man.

MAORIERNE I NEW ZEALAND gnider næse som hilsen. Deres hilsen kaldes for ”hongi”.

I TIBET hilser man ved at række tunge. Det er ikke noget, man skal prøve på andre steder i verden. I gamle dage havde de i Tibet en ond konge med en sort tunge. Da folket troede på reinkarnation, var de bange for, at han ville blive genfødt i en anden krop. Derfor begyndte de at vise deres tunger ved hilsen for at være sikre på, at han ikke stadig var iblandt dem.


TIPS TIL DE VOKSNE • Hjælp dit barn med at lære at hilse. Det kan virke meget overvældende at møde mange eller nye mennesker. Lad barnet gå rundt med dig, når du hilser, så barnet kan se og lære af dig. Fortæl gerne, at alle kan blive generte, når de møder nye mennesker. • Hils på samme måde på børn som på voksne. Hvordan skal man ellers lære at hilse, hvis de voksne taler hen over hovedet på én? • Jo tidligere dit barn lærer at hilse, jo hurtigere bliver det nemt og naturligt.

11


davisen

– Weeken

Opfør dig ordentligt

gende, Fremra og oldende underh e v a e udg moder n d a aG af Emm . ø b for r n

NY U med DGAV E go til li de råd vet p skæ r me å n

Hvad vil det egentlig sige at opføre sig ordentligt? Hvordan viser man bedst sine medmennesker respekt og interesse? I tekst og tegning viser makkerparret Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi, hvordan man opfører sig ordentligt ... og lidt om, hvordan man ikke gør ...

Lemire & Bregnhøi

Hvor lægger jeg kniven? Ser jeg folk i øjnene, når jeg hilser på dem?

og vær en god ven – også når du er online

9 788711 538128 carlsen.dk

Opfør dig ordentligt

Sabine

Lemire •

Rasmus

Bregnhøi

og vær en god ven

En bog om

takt og tone til dig & dine forældre

r du – også nåline er on NY UDG

AVE