Page 1

00-00_Omslag_NKPG_b #07-11_NKPG Magazine 2011-08-19 19.25 Sida 1

N KPG MAGAZI N E / S JU 2011

L I V S S T I L

|

S H O P P I N G

|

T R E N D

|

I N R E D N I N G

– det kan vi försäkra

NORRKÖPINGS STÖRSTA LIVSSTILSMAGASIN

GABI HAKIM

EN SJÄLVLÄRD ENTREPRENÖR

Sju 2011

Foto: Niclas Albinsson

WWW.NKPGMAGAZINE.SE

för en ovanligt smart hemförsäkring


00-00_Omslag_NKPG_b #07-11_NKPG Magazine 2011-08-19 19.30 Sida 2

Hösttrender i City Fika, shoppa och njut! 140 butiker Öppet 7 dagar i veckan

er! t if g v a s g in r e k r a p Vi höjergenIN& p-ThuseEt Avnkåaretra10:-/tim och p-husen Spiran & Lyckan 12:-/tim Spiralenparkerin

Vardagar 10.00-19.00 Lördagar 10.00-17.00 Söndagar 12.00-16.00

www.norrkopingcity.se


•01_Ledare #07-11_LKPG 2011-08-19 20.06 Sida 1

Dags för ett nytt badrum?

LEDARE Så var det september igen. Månaden vars namn, inte helt logiskt, betyder den sjunde månaden. Håller man i minnet att året tills drygt 100 år före Kristus började i mars blir det lite lättare. Oavsett vilket nummer månaden har så innebär den att hösten nalkas. Löven på träden börjar så sakteliga gulna och kvällarna blir mörka och svala. För de flesta av oss är semestern över och vardagens bekanta lunk har infunnit sig. Hela dagar att ägna åt utflykter eller slappande har bytts mot en snabb sväng på stan under lunchen eller efter jobbet, innan det är dags att rusa hem för att laga mat och nekas att hjälpa barnen med läxan (och tur är väl det, för hur mycket kommer du ärligt talat ihåg av det de försöker lära sig?). Visst kan det kännas lite ledsamt att den härligt fria sommartiden är över, men alla mynt har två sidor och när semestrarna tar slut tar kurstiden vid. För vilken tid på året är bättre för att skaffa sig en ny hobby, eller bättra på en gammal, än nu? När varje timme som inte tillbringas utomhus inte längre känns bortslösad finns gott om tid att börja måla, knyppla eller dansa. Tillhör du dem som, precis som killen i Magnus Ugglas Trubaduren, förlorat ditt strandfestragg till en gitarrknäppare vid namn Mats är nu ett gyllene tillfälle att ta upp kampen. Så släng ett öga på gitarrguiden i detta nummer, låt dig inspireras och fundera ut hur du helst vill lära dig spela. Kanske känns det långt tills det är dags att stämma upp i sång i skenet av falnande grillglöd, men kom ihåg att det tar tid att lära sig att sjunga varje melodi ifrån underbara Creedence till Carola. Och den som stirrar stint på sina fingrar och tar ackord med krampaktig stelhet får inget ragg. Börjar du nu bör du dessutom ha blivit självsäker nog för att kunna visa upp dina nyförvärvade kunskaper för släkten medan alla sitter proppmätta efter julbordet. Ett utmärkt sätt att tacka för ovälkomna julklappar. Glöm gärna att stämma gitarren innan också, det gör det hela ännu mer charmigt. Medan ni utvecklar anade och oanade talanger jobbar vi på att sätta ihop nästa nummer av NKPG Magazine, som förutom en massa Norrköpingsläsning är fullspäckat med höstens mode. Så lagom tills att fötterna börjar värka efter alla salsasteg, fingrarna fått valkar av gitarrsträngarna och huvudet inte kan hantera en enda spansk preposition till så kommer vi med mer underhållning. Till dess, lycka till med era nya hösthobbys!

Hej!

Jag heter Ewa och jobbar på Coloramas kakel- och klinkeravdelning. Med god planering och bra materialval finns fina förutsättningar för att badrummet blir den oas man drömmer om.

Jag hjälper er att hitta rätt bland vårt stora utbud av kakel, klinker och mosaik. För att ni sen ska kunna se helheten ritar jag upp ert badrum så ni lätt kan se de val ni har gjort. Boka mig för en konsultation så får du veta mer.

MIKAEL FRENNESSON CHEFREDAKTÖR & ANSVARIG UTGIVARE

Vi ses!

Omslag: Gabi Hakim FOTOGRAFERAD AV NICLAS ALBINSSON

Badrumsrådgivare 011-36 44 67

(ZD

Nummer 6 (nr 30 sedan start) Årgång 4 NKPG Magazine kommer ut 10 ggr per år. Adress: NKPG Magazine, Korsgatan 2 (Pronova), 601 86 NORRKÖPING. Vd / Chefredaktör / Ansvarig utgivare: Mikael Frennesson, 0709-34 38 90 Försäljningschef: Peter Lindgren, 0707-52 62 53 Annonsbokning: Tiva Angeli, 0703-13 54 00. Johanna Hällöv, 0709-89 34 36. Francesca Rode 0709-98 34 37.

Boka tid redan idag!

Redaktionschef: Maria Tjernström, 0709-89 34 34. Produktion: Fabian Wellving, 0709-89 34 32. Daniel Atterbom, 011-10 59 79. Mats Larsson, 0705-95 92 72. Maila enligt modellen fornamn.efternamn@nkpgmagazine.se Omslagsfoto: Niclas Albinsson Hemsida: www.nkpgmagazine.se Distribution till hushållen:

Upplaga: 30 000 ex Tryck: Scanweb OY

NKPG Magazine är ett registrerat varumärke. Citera oss gärna, bara källan anges. För insänt, ej beställt material, ansvaras ej. Eventuell vinstskatt i samband med av oss anordnade tävlingar betalas av vinnaren. Vi reserverar oss för att färgerna i tryck eventuellt ej överensstämmer med verkligheten och ansvarar endast för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. Åsamkad skada pga uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej.

Lite personligare Öppet: Vard 09.00–18.00, lörd 10.00–14.00 Lindåkersgatan 29. Tel 011-36 44 70 www.weydes.se


02-03_Nöjessida_ #07-11_NKPG 2011-08-19 19.36 Sida 2

NÖJE NKPG bäst just nu

Vi listar vad som är mest sevärt på film, dvd och TV i sommar BIO BRIDESMAIDS (Komedi) Kvinnlig motsvarighet till Baksmällan om en brudtärna som leder sin bästa vän och en grupp av färgstarka tärnor på en vild väg mot äktenskapet. Premiär 22 juli. BIO HARRY POTTER OCH DÖDSRELIKERNA DEL 2 (Fantasy/Äventyr) Sista filmen om Harry Potter och hans kompisar på Hogwarts. Klart inga Harry Potter-fantaster missar den. BIO CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER (Action) En kul, spännande och fräsch serietidningsrulle som faktiskt funkar som den popcornunderhållning den utger sig för att vara. BIO HORRIBLE BOSSES (Komedi) Elaka chefen är en mer än välbekant karaktär som förutom i dagliga livet setts i otaliga filmer och TV-serier. Här möter vi tre bossar som de anställda vill mörda. BIO BILAR 2 (Animerat) Blixten McQueen med sitt nya stallteam, med Bärgaren som coach, åker de runt i världen på raceturneringar samtidigt som de dras in i ett spiondrama.

Håll utkik efter

Vi tipsar dig om vad du inte ska missa den närmaste tiden BIO JÄGARNA 2 (Action) Uppföljare till Jägarna. 15 år senare bor Erik (Rolf Lassgård)i Stockholm. Ett brutalt mord tvingar honom att åka upp till sina gamla hemtrakter. Premiär 9 september.

Floppvarning

Vi tipsar dig om saker som kan få svårt att leva upp till förväntningarna BIO TRANSFORMERS 3 (Action) Baserad på kultleksakerna från 80-talet som kunde förvandlas från bilar till robotar. I filmerna är de utomjordingar som efter ett krig på sin hemplan.

Leif GW Persson till Hollywood Leif GW Perssons böcker Linda – som i Lindamordet och Den som dödar draken ska filmatiseras för 20th Century Fox TV. – Det blev klart för några veckor sedan. Det är en av de största dealar som gjorts i USA från bok till TV, säger agenten Niclas Salomonsson till Expressen.se. Niclas Salomonsson som driver Salomonsson Agency bekräftar att böckerna med den kända romanfiguren Evert Bäckström ska bli TV i USA, uppgifter som först rapporterades av Deadline Hollywood. – Det är böckerna och karaktären vi har sålt. Det är häftigt. Ingenting liknande har gjorts med en skandinavisk författare, säger Niclas Salomonsson till Expressen.se. Många TV-bolag var intresserade av att få köpa rättigheterna. – Det var värsta auktionen. 80 procent av de stora bolagen krigade om att få köpa rättigheterna. Niclas Salomonsson och Leif GW Persson är exekutiva producenter för projektet. Manusförfattaren och regissören Stephen Gaghan skriver just nu manus. Pilotavsnitt kommer att spelas in till våren. Gaghan skrev bland annat manus till den flerfaldigt Oscars-belönade filmen Traffic samt regisserade filmen Syriana med George Clooney. – Stephen Gaghan kommer även att regissera piloten i vår, säger Salomonsson.

NKPG Magazine Sju 2011

Celebert besök på Skandiateatern Skandiateatern i Norrköping får celebert gästspel från Odenteatern i Stockholm. Den 17 september spelas som en engångsföreställning Hårda bud med bland andra Börje Ahlstedt i rollerna. Hårda bud beskrivs som »en humoristisk fars om vita lögner och deras konsekvenser«. Farsen har dock ett djup. – För all fars och komik ligger allvaret som grund, säger Börje Ahlstedt. Bygget är ofta av allvarlig art. Hårda bud ges vid ett tillfälle, 17 september kl 16.00, i Norrköping. – Vi spelar bara en dag i Norrköping. Jag tycker att det är roligt att åka på turné. Jag har ju varit 49 år på Dramaten och sex år på Odenteatern. Att få lämna Stockholm är oerhört stimulerande, och få möta en publik som kanske inte sett har sett pjäsen. Ensemblen är densamma som i Stockholm, så vi kan återse Norrköpings egen Carina Perenkranz i en av rollerna. – Ja, Carina Perenkranz är riktigt rolig upplevelse. Hon ska komma till Odenteatern och framföra en monolog som jag ska regissera, avslutar Börje.

Nirvanas skivomslag förbjuds på Facebook Omslaget på Nirvanas album Nevermind har tagits bort från Facebook. Orsaken är att omslaget, som föreställer en naken bebis i en pool, strider mot Facebooks användningsvillkor, skriver Hollywood Reporter. Omslaget till albumet, som släpptes för 20 år sedan, lades nyligen upp på Nirvanas Facebook-sida. Men det tog inte lång tid förrän bilden var borta. Meddelandet från Facebook löd: »Facebook tillåter inte fotografier som är ett angrepp på en person eller grupp, eller som innehåller nakenhet, droganvändning, våld eller andra överträdelser av reglerna för användning.«

Klart för tredje Bridget Jones-film Det har ryktats om att Bridget Jones på nytt ska återvända till bioduken. Nu har Working Title Films bekräftat för Entertainment Weekly att ryktena är sanna. Det blir en tredje film om den kärlekstörstande och kaloriräknande hjältinnan. Den första filmen om Bridget Jones, med Renee Zellweger i titelrollen och Colin Firth som Mark Darcy, kom 2001. Uppföljaren På spaning med Bridget Jones gick upp på bio tre år senare. Vad den tredje filmen ska handla om är ännu så länge superhemligt, men Colin Firth bidrar i Entertainment Weekly med ett tänkbart scenario. Bridget återvänder till Daniel Cleaver (Hugh Grant), blir med barn och dumpas under graviditeten. – Gissa vem som kommer och räddar henne? undrar Firth retoriskt.


02-03_Nöjessida_ #07-11_NKPG 2011-08-19 19.37 Sida 3

VÄLKOMMEN !!!

ÖNSKAR JOHAN&JOCKE OCH ÖVRIG PERSONAL

UTELIV I NORRKÖPING DROTTNINGGATAN 66 011-130066

NORRKOPING@UTELIV.ME


04-05_Boksidan_b #07-11_NKPG 2011-08-19 17.21 Sida 4

BÖCKER Britten Frederick Forsyth är född 1938 och har varit en bästsäljande författare sedan 70-talet. Han slog igenom med Schakalen 1973. Han gör grundliga faktaundersökningar inför varje bok. När han skrev Krigshundarna (1974) utgav han sig för att vara en vapenköpare i Hamburg. – Jag lyckades tränga in i deras värld, säger han i en intervju i Telegraph, och jag kände mig ganska stolt över mig själv. Vad jag inte visste var att vapenhandlaren kort efter vårt möte hade gått förbi en bokhandel. Där i fönstret låg Schakalen med en stor bild på mig, mannen han trodde var en sydafrikansk vapenköpare, på baksidan. Det dröjde bara några minuter tills Forsyth på sitt hotell fick ett telefonsamtal som förvarnade honom om att han hade 80 sekunder på sig att lämna landet. – Jag lämnade kvar alla mina kläder, tog mina pengar och mitt pass och sprang över

torget till järnvägsstationen, säger han i intervjun. Det var ett tåg som var på väg att lämna stationen, så jag hoppade in genom fönstret och landade på en förvirrad affärsman. Konduktören frågade vart jag var på väg. Jag frågade honom vart tåget gick och han sa Amsterdam. Dit ska jag också, sa jag. Det är därför föga förvånande att Forsyth gjorde efterforskningarna efter fakta till sin nya thriller, Kobran, på plats i Guinea-Bissau. Han blev vittne till inbördesstrider och fick blodförgiftning. Han var nära att förlora ett ben. Men hans bakgrund som journalist gav sig till känna. Via telefon lämnade han en rapport till Daily Express, som han medarbetar i. Han skriver alla sina böcker på en skrivmaskin. Kobran berättar historien om hur Vita huset kläcker en plan att släppa loss en erfaren tidigare CIA-man, som »pensionerats« för att han är alltför hänsynslös, mot den globala kokainindustrin. Forsyth säger att han nu inte har några planer på att skriva några fler böcker. – Fast jag har sagt så minst tre gånger nu. Så vem vet? säger han i Telegraph. Forsyth skriver i ett rasande tempo. – Tolv sidor per dag, 3 000 ord, sju dagar i veckan. Men det är efterforskningen efter fakta som tar tid. Och ja, jag måste tvinga mig själv att skriva. Det låter otacksamt att säga så, jag vet. Inte heller har han någon romantisk inställning till behovet av att skriva. – Jag är lite grann av legosoldat. Jag skriver för pengarna, medger han. Jag känner inget tvång att skriva. Om någon sa: »Du kommer inte att skriva ett enda ord av skönlitteratur mera«, så skulle det inte betyda ett dugg för mig. Han behöver pengarna. En kombination av en dyr skilsmässa från första frun, att en ekonomisk rådgivare svindlat honom och några dåliga affärsuppgörelser gör att han fortsätter att skriva för brödfödan, trots att Schakalen var en stor framgång. Forsyth säger att han inte har en aning om hur stor hans förmögenhet är, även om den är stor, men han tjänade inte mycket som man skulle kunna tro på Schakalen.

Nytt från

Forsyth

NKPG bäst just nu Vi listar läsvärda böcker

SKAMFLÄCK CAROLINE ENGVALL En skakande historia, skickligt sammanflätad som ger en bild av ett nytt Sverige, ett Sverige vi gärna vill blunda för. Att läsa boken är som att få ett knytnävsslag rakt i solarplexus. NÅGONSTANS INOM OSS KAJSA INGEMARSSON Rebecka är en framgångsrik yrkeskvinna och lever i ett till synes lyckligt äktenskap. Ändå har hennes liv hamnat i en återvändsgränd, ett kaos som driver henne till det yttersta. MINNET AV EN SMUTSIG ÄNGEL HENNING MANKELL 1904 lämnar Hanna Lundmark ett fartyg som ankrat i Portugisiska Östafrika. Av en tillfällighet blir hon ägare till traktens största bordell. Boken är baserad på ett sant livsöde. DEN STORA BANKHÄRVAN CAROLINA NEURATH Historien om HQ Banks långa uppgång och tvära fall präglas av färgstarka karaktärer. Här får vi veta hur det gick till när HQ Bank gick i graven. ÖGONBLICK SOM FÖRÄNDRAR LIVET ANNIKA ÖSTBERG I en mycket stark skildring berättar Annika Östberg med egna ord om sitt dramatiska liv, ett liv som börjar i det trygga Sverige men som förändras drastiskt då hon flyttar till USA.

Håll utkik efter

Vi tipsar dig om vad du inte ska missa att läsa just ÄNGLAMAKERSKAN CAMILLA LÄCKBERG Påsken 1974 försvinner en familj spårlöst från ön Valö utanför Fjällbacka. En fin påskmiddag är uppdukad i matsalen, men alla utom den ettåriga dottern Ebba är borta. Ute 19/9.

Boktipset

För dig som vill stänga dörren om dig och krypa upp i läsfåtöljen… CUSTERS SISTA STRID – EN BIOGRAFI TOMMY ERIKSSON Tommy Eriksson har skrivit en oerhört väldokumenterad biografi som även åskådliggör de nordamerikanska indianernas bittra kamp för rätten till sitt land, andlighet, kultur och liv.

Topplistor SKÖNLITTERATUR AUGUSTI 1. LIVET DELUXE JENS LAPIDUS (Wahlström & Widstrand) 2. DET FJÄRDE OFFRET MARI JUNGSTEDT (Albert Bonniers Förlag) 3. DEN FEMTE ÅRSTIDEN MONS KALLENTOFT (Natur & Kultur) 4. DE MÅLADE GROTTORNAS LAND JEAN M AUEL (Bra Böcker) 5. HELGONET CARIN GERHARDSEN (Norstedts) POCKETTOPPEN AUGUSTI 1. DEN FARLIGA LEKEN MARI JUNGSTEDT, (Bonnier Pocket) 2. PAGANINIKONTRAKTET LARS KEPLER (Månpocket) 3. EN DAG DAVID NICHOLLS (Printz Publishing) 4. DRÖMMEN FÖRDE DEJ VILSE ANNA JANSSON (Månpocket) 5. VÅRLIK MONS KALLENTOF (Pocketförlaget) Källa: Svensk Bokhandel. Listorna bygger på uppgifter från cirka 300 bokhandlar och varuhus.

– I själva verket skulle jag få 10 procent på priset i butiken. Numera får man 15 procent. Förlaget sa att de kunde köpa ut mig för 75 000 pund. Jag gick med på det, vilket var ett dumt beslut från min sida, men jag visste inte att den skulle fortsätta sälja i många år. När filmen spelades in blev jag erbjuden antingen 17 500 och fem procent på intäkterna eller 20 000 pund. Jag valde klumpsumman. Så jag sålde rättigheterna till båda för pengarna. Med facit i hand kunde jag kunnat gå i pension på den enda boken. n TEXT DANIEL ATTERBOM FOTO: BENGT AF GEIJERSTAM


04-05_Boksidan_b #07-11_NKPG 2011-08-19 17.22 Sida 5

9LlUPHG LPDWFKHQ

(QDYYnUDPlNODUHlU$OH[DQGHU%HUJK lYHQPnOYDNWL9LWD+lVWHQ


06-09_Film_b + produkter1 #07-11_LKPG 2011-08-19 17.04 Sida 6

FILM

J채garna 2:

Rolf Lassg책rd 채r tillbaka med Peter Stormare NKPG Magazine Sju 2011


06-09_Film_b + produkter1 #07-11_LKPG 2011-08-19 17.04 Sida 7

En av Sveriges stora biosuccéer får en uppföljare. Jägarna 2 i regi av Kjell Sundvall har premiär i Östergötland den 9 september. (I Norrland har den premiär 2 september.) – Jag tror att Jägarna 2 kan bli en kompakt och dramatisk thriller som kan hålla samma klass som Jägarna. Den rör sig i min hemmiljö i de små samhällena i de stora skogarna i norra Sveriges inland. Det handlar om människor och sociala system långt från de stora städernas värderingar, säger regissören Kjell Sundvall. Att det blev en uppföljare till Jägarna är lite oväntat. – Det är det för mig också, säger Kjell Sundvall när han pratar med denna tidnings utsända. Jag har sagt nej till en massa olika förslag till manuskript och stories under de här 15 åren som har gått. Jag har aktat mitt namn och Jägarnas varumärke. Jag skrev ju den [första filmen] själv och det betydde mycket för mig att den blev gjord och att den blev en sådan succé. Ofta är det så genomskinligt att man gör en uppföljare utan att man har något att säga, man vill bara tjäna så mycket pengar det går på den. Det har jag inte velat vara med om. Idéerna till en uppföljare har varit många. – Jag har fått förslag om att man ska gröta in Hell’s Angels som bråkar i Norrbottens inland eller danska autonoma anarkister som spränger militärförråd i samma miljö. Men jag har varken lust att göra någon bikerfilm eller någon dansk anarkistfilm. Därför har jag sagt nej i så många år, tills jag och manusförfattarna Björn Karlström och Stefan Thunberg började snacka för ett par, tre år sedan. Vi funderade på vad som har hänt och fick lite idéer och då föddes fröet till Jägarna 2. Då kändes det stabilt och rikt. Vi har sedan varsamt utvecklat manuskriptet för att få en så bra film som möjligt, och till slut trodde jag på den: det här vågar och vill jag göra. Då kände jag att det kunde bli jättebra. Kjell var aktiv i manusarbetet. – Jag var delaktig. Jag har inte skrivit det själv, det har Björn och Stefan gjort, men jag har varit ett mycket aktivt bollplank och har varit med och fött grundidéerna. Jag känner mig djupt delaktig i historien. Det var en förutsättning för att jag skulle göra filmen. Frågan är, föredrar Kjell att göra filmer där han har varit med på manusstadiet?

– Både och. Jägarna var den sista filmen som jag skrev själv. Jag är ingen författartyp som sitter mol allena på min kammare. Jag är en social typ som älskar att regissera, att vara arbetsledare och att vara i centrum. Jag är inte den tysta, ensamma konstnären eller författaren. Vare sig det är Grabben i graven bredvid eller Hotet så har jag alltid varit delaktig i manuskriptet. Ibland på ett senare stadium, så att jag skriver om ett manus. Ofta vill både författare och producenter ha en regiversion av manuset. Om jag ska regissera måste jag förbättra, eller lägga min ton över manuskriptet. Det sker olika mycket, men det sker alltid. Jag har alltid synpunkter på manuskriptet, ibland är det starka och stora och ibland är det mindre punkter. I Jägarna 2 har jag varit mycket delaktig.

Eftersom filmen spelades in förra vintern har Kjell Sundvall sett den färdiga filmen. – Jag är nöjd med filmen, men man vet aldrig hur den mottas i alla fall. Jag har varit med så länge och gjort så mycket filmer och ibland tycker man att man har gjort en jättebra film, och så slår den inte alls på det sättet man har väntat sig. Ibland är det tvärtom. Om man har gjort en lite gullig film blir det en miljonsuccé, Grabben i graven bredvid till exempel. Det var inga vapen, inga helikoptrar, utan det var en söt kärleksfilm som sågs av en miljon besökare. Det hade jag inte väntat mig. Bröderna Karlsson, som jag gjorde förra året, om ett par enäggstvillingar, tyckte jag var en intelligent, jätterolig och allvarlig film. Den hade jag väldigt höga förväntningar på, men det blev

Kjell Sundvall

inte alls de recensioner som jag hade väntat mig. Det kom 170 000 besökare. För många är det ouppnåeligt, man jag hade väntat mig mycket mer när del gällde Bröderna Karlsson. Det blev jag lite besviken över. Jag är försiktig när det gäller Jägarna 2. Jag är nöjd och jag tycker att vi har gjort en bra, spännande och otäck film. Men man vet aldrig hur det landar. I alla fall är jag nöjd. När Jägarna 2 börjar har det gått 15 år sedan Erik (Rolf Lassgård) i all hast tvingades lämna sin polistjänst i Norrland. Nu är han Riksmordkommissionens bästa förhörsledare i Stockholm.

Ett brutalt mord tvingar honom att åka upp till sina gamla hemtrakter. Det som först ser ut som en enkel mordhistoria visar sig dock snart vara något betydligt mer komplicerat där både jägare, lokala poliser och Eriks närmaste verkar vara inblandade. Ju mer snaran dras åt, desto djupare blir konflikten mellan honom och den lokala polisen, och allt utvecklar sig till en mardröm för Erik. Sju 2011 NKPG Magazine


06-09_Film_b + produkter1 #07-11_LKPG 2011-08-19 17.05 Sida 8

FILM

Det är en bra ensemble. Förutom Rolf Lassgård återfinns Peter Stormare, Kim Tjernström, Annika Nordin och Lo Kauppi i rollistan. – Rolf Lassgård är en förutsättning, han är ju den ende som är kvar efter ettan. Det är inte en uppföljare på det sättet att »Vad hände med jaktlaget och tjuv-jägarna sedan?«. Det är ett helt annat samhälle. Det här är en helt annan problematik. Det handlar inte om tjuvjakt, utan ett mera traditionellt mordfall som ska lösas. Lassgårds rollfigur kommer upp från Stockholm och rikskriminalen och möter den lokala polis- chefen Peter Stormare. Sedan börjar saker accelerera.

i den förra filmen, så är det Lassgård, Stormare och naturen i den här filmen. Det kommer man att känna igen. Jag älskar att berätta om det här lilla samhället i den stora, stora skogen. Vad som helst kan hända. Alla känner alla och är, nästan, släkt med varandra. Man har utvecklat egna regler och oskrivna lagar för hur man beter sig, vad man ska berätta och inte berätta och så vidare. Det tycker jag om. I ett litet samhälle, som i den här filmen, blir en kvinna mördad. Alla känner henne, de vet precis vems dotter det var. Andra har gått i skolan med henne, och så undrar man »Vem fan har gjort det?«. Det lilla samhället paralyseras av det här mordet. Det ställer många saker på sin spets.

Kjell är glad över att Peter Stormare återvände från USA för rollen. – Vi har aldrig jobbat ihop, men vi har stött på varandra och ömsesidigt tycke har uppstått. Han är också från Norrland med fötterna på jorden. Jag tror att han gillar de filmer jag har gjort och jag gillar det han har gjort med bröderna Coen och andra. Det fanns en ömsesidig längtan. Det var inte svårt att få honom att ställa upp. Jag tror att han tackade ja innan han hade läst manuset.

Förutom namnet Jägarna 2, och Rolf Lassgård, känner de som sett första Jägarna igen sig på ytterligare ett sätt. – De känner igen landskapet. Naturen spelar den tredje huvudrollen i den här filmen. Det gjorde den i den förra filmen också, kan man säga. Om det var Lassgård och Lennart Jähkel

NKPG Magazine Sju 2011

Även om ett litet samhälle ligger honom varmt om hjärtat, har Kjell vant sig vid att bo i en stor-stad. – Ja, jag kommer ju från Luleå, men det är 36 år sedan jag flyttade till Stockholm, så visst har jag vant mig sedan länge. Jag har familj och barn i Stockholm. Men jag har mycket kontakter med Norrbotten. Jag har kompisar däruppe. Vi både jagar, fiskar och kör snöskoter ihop. Vi har alla möjliga äventyr. Jag har mycket starka band till Norrbotten. Sedan så filmar jag där vart och vartannat år. Även om man inte har sett Jägarna 1 kan man ha utbyte av Jägarna 2. – Jodå, det kan man absolut ha. Det är klart att jag tror att det blir en lite rikare upplevelse om man har sett ettan eller har den i ett svagt minne. Man

förstår lite mer [av Jägarna 2], men om man inte har sett ettan så är tvåan helt självständig. Det ville jag verkligen att den skulle vara, att den står på egna ben. Det finns ju en generation unga människor som inte har en aning om ettan. De var knappt födda när Jägarna 1 kom. En del av dem har kanske sett den på TV eller hyrt den på DVD. Men det finns en hel generation som inte har någon aning om vad Jägarna är. De måste kunna gå och se filmen och ha en egen upplevelse. Kjell har redan gjort sitt nästa projekt. – Jag har regisserat [komediserien] Tre trappor med Robert Gustafsson, som kommer i TV 4 under hösten. Jag hann med det i våras. Jag sitter just nu och klipper och ljudlägger och mixar den. Den ska börja sändas om ett par veckor. Sedan har jag lite långfilmsidéer, men det blir till nästa vår i så fall. Vi har ingen finansiering eller så klar, så det vill jag inte prata om. Eftersom undertecknad gillar Kjell Sundvalls filmer och att han gör filmer i så olika genrer är jag glad att det kommer fler filmer från honom. – En del gillar och en del gillar inte alls att jag hoppar [mellan genrerna] och inte är konsekvent. Jag möter båda reaktionerna. Sådan är jag. ■

text Daniel Atterbom bilder © 2011 Sonet Film AB


06-09_Film_b + produkter1 #07-11_LKPG 2011-08-19 17.05 Sida 9

SHOPPING VAGABOND HERRSKO Brun Colton. Vagabond store, Kalle P Sko Hageby Pris 899 kr

      

 

   

 

    

 CLARKS Brunt, fettat läder. Kalle P Sko Hageby Pris 1 049 kr

  !" #$%&''()****

 

 +    #

VAGABOND DAMSKO Konjaksfärgade boots. Vagabond store, Kalle P Sko Hageby Pris 999 kr

Sju 2011 NKPG Magazine


10-13_Cattis_b #07-11_LKPG 2011-08-19 17.07 Sida 10

Trendkoll

Cattis skönhet&mode

ARMBÅGARNA PÅ BORDET Det är både praktiskt och trendigt att ha påsytt tyg på armbågarna, alla ni som föredrar att hänga på bordet kan nu göra det av både praktiska och modemedvetna skäl. H&M klär dig rätt.

Hej, Hoppas att ni alla har haft en fantastisk sommar med mycket sol och bad. Vissa veckor kunde vi njuta av varma dagar och ljumma kvällar, medan andra regnade bort och gav oss möjligheten till trevlig shopping utan dåligt samvete. Nu går vi mot mysigare tider med murriga färger och varmare kläder. Hösten och vintern bjuder på ett välklätt mode där många förespråkar en betydligt mer stilrent outfit än vad vi tidigare sett. Vi traskar på stadens gator och torg i rejäla kängor, funktionella ytterplagg och bälten som den viktigaste accessoaren. Materialen blir kraftigare i läder och skinn samtidigt som grovstickat är en av de hetaste trenderna både i tröjor, halsdukar och mössor. Säsongen bjuder på ett genomtänkt tema där vi matchar allt från topp till tå. Naturen är en stor inspirationskälla med mjuka kulörer och sportiga attribut och 60-talets popkonst influerar till enkla grafiska mönster. Många av oss planerar redan nu nästa ledighet och närmast tillhands ligger norra delen av Sverige. Friluftslivet kräver sin egen garderob och många kommer att investera i ett avancerat skidmode och tillbehör av bra kvalité. Omvärlden följer också med spänning det brittiska modet och framför allt den trendsättande huvudstaden som bjuder på härliga mönsterblandningar i både rutigt och blommigt. Det är alltså bara att ge sig ut och njuta av höstshoppingen. För ett par nummer sedan berättade jag om jakten på längre ögonfransar. Jag valde att testa neu Lash som länge varit väl omtalat i press. Flera av er läsare hörde av sig till mig och förstärkte både bilden av produkten, men också resultatet av den. Jag måste säga att det är en helt fantastisk produkt som borde stå i alla badrumsskåp. Fransarna är efter två månader både fylligare, mörkare och betydligt längre. Jag kommer aldrig sluta använda produkten. Testa och låt dig överraskas!

HÖSTENS SVART ÄR GRÅTT KappAhl har tagit fram en fantastisk höstkollektion där gråa, murriga färger dominerar. Deras knälånga shorts med slag gör sig bra till en stilren topp och tjocka mörka strumpbyxor. Våga också tänka nytt vad gäller ytterplagg.

FODRAT FÖR KALLARE KLIMAT Scorett presenterar rejäla höstkängor som inspireras av det traditionella utseendet och är både stadiga och slitstarka. Den här säsongen får fodret en framträdande roll och står i fokus.

FYLLIGA FRANSAR Neu Lash och Neuveau Brow ger på bara några veckor längre och mörkare ögonfransar och fylligare och mer definierade ögonbryn. Catarina Löfgren, Trendredaktör & Certifierad Makeupartist catarina.lofgren@nkpgmagazine.se

NKPG Magazine Sju 2011


•10-13_Cattis_b #07-11_LKPG 2011-08-19 17.18 Sida 11

TipsNyheter VERSACE

Hos Synsam väljer du den båge du vill ha – tillsammans väljer vi det glas du behöver

H&M

Här är några exempel

Det italienska modehuset Versace inleder ett designersamarbete med H&M. Donatella Versace beskriver det framtida samarbetet med glädje och passion samtidigt som hon lovar sina trogna och nya fans nytolkade H&M plagg i typisk Versace look. Vi kommer att få ta del av sann lyx och glamour i både dam- och herrplagg samt accessoarer. Unikt för designersamarbetet är att det också kommer att omfatta ett antal inredningsartiklar, kuddar och ett överkast.

1 690 kr No Name 0 kr

Vårt enklaste glas, högbrytande, index 1,6, med antireflex- och hårdytebehandling.

2 490 kr Eyes 890 kr

Ett av våra tunnare och lättare basglas. De har fullt UV-skydd och extra hård ytbehandling. De är smuts- och vattenavvisande samt antistatbehandlade.

2 790 kr Converse 1790 kr LÄTT SOM SILKE Sensai by Kanebo lanserar sin första semi-matta foundation, Fluid Finish Lasting Velvet. Produkten är smidig att applicera och absorberas snabbt in i huden. Din hy känns sammetslen samtidigt som produkten ger ett hållbart resultat. Den innehåller SPF 15, ger mycket fukt och innehåller expansiva ingredienser som gör att du kan le utan att dina linjer framträder.

Ett av våra premium-glas, tunnare och lättare, index 1,67. Ett segt glas som håller för tuffa tag.

Du väljer de bågar som du gillar bäst. Från O kr-bågen till ledande varumärken. Tillsammans väljer vi de glas du behöver, från enkla glas till skräddasydd högteknologi. Kom in och bli nöjd.

OPTIKER NEUMAN SYNSAM · DROTTNINGG. 62B · NORRKÖPING · 011-12 23 94 CENTRUMGALLERIAN, BERGSLAGSV. 17 · FINSPÅNG · 0122-100 95 NY BUTIK! SYNSAM HAGEBY · LIDALEDEN 6 · NORRKÖPING · 011-14 06 10

LYXIGA LÄPPAR Samma företag som ovan lanserar också sex nya färger som tillskott i deras härliga läppstiftkollektion. Produkten innehåller ingredienser såsom äkta guld, silke och läkande botaniska plantextrakt vilket ger dokumenterade anti-ageing egenskaper. Resultatet är mjuka och silkeslena läppar med vacker glans.

Sju 2011 NKPG Magazine


10-13_Cattis_b #07-11_LKPG 2011-08-19 17.08 Sida 12

Cattis skönhet&mode

Bvlgari – för den kräsne Bvlgari öppnade sin första butik i Rom 1884 och det var den grekiske Sotirio Bulgari som startade butiken. Bvlgari har en bred portfolio med extremt exklusiva smycken, klockor, accessoarer, hotell och dofter. De står för den ultimata lyxen och prestigen, här får ni ta del av godbitarna.

Herr POUR HOMME EXTRÊME Förförisk och ädel doft i de sofistikerade kretsarna. DOFTNOTER Koriander, lavender, galbanum, pepparpetitgrain, gröntte, muskot, gran, lav, sandelträ, mysk och cederträ.

BVLGARI POUR HOMME SOIR

Dam BVLGARI OMNIA AMETHYSTE Ungdomlig, kreativ och sofistikerad doft, inspirerad av den vackra ametistens karisma. DOFTNOTER Grön sav, grapefrukt, irisblomma, rosenknopp, heliotrop och sandelträ.

En rik, elegant, träig doft som riktar sig till karakteristiska män som söker efter en förfinad och smakfull kvällsparfym. DOFTNOTER Darjeelingte, papyrusträ, bärnsten och mysk.

BVLGARI EAU PARFUMÉE AU THÉ VERT Refined elegans med stark frisk personlighet. En Eau de Cologne som kan bäras av både män och kvinnor. DOFTNOTER Italiensk bergamot, grönt te och peppar.

BVLGARI OMNIA CRYSTALLINE En glödande ljus kristall ljus som reflekterar kvinnas unika utstrålning skönhet. DOFTNOTER Bambu, nashi, lotusblomma, balsaträ.

AQVA POUR HOMME MARINE Modern doft med aromatisk signatur och vibrerande fräschet. DOFTNOTER Neroli, citrusfrukt, cederträ, sav, posidonia och rosmarin

NKPG Magazine Sju 2011


10-13_Cattis_b #07-11_LKPG 2011-08-19 17.08 Sida 13

SPECSAVERS INTRODUCERAR UNITED COLORS OF BENETTON

&

Naturligt nytänkande Är du en av många som jublade när mineralprodukterna började ta plats på hyllorna? Då måste du testa Idun Minerals som är en helt ny serie ultralätta mineralprodukter i 16 nyanser med vårdande och skyddande egenskaper. Frida Fahrman, känd modeprofil, redaktör och bloggerska frontar serien som utvecklats i samarbete med den svenska forskaren, apotekaren och hudexperten Marie Lodén. Produkterna finns både i foundation, puder, concealer, rouge och bronzer med tillhörande borstar. De högrenande mineralerna gör din hud jämn, ger dig lyster och är utvecklad för att passa alla hudtyper. Idun Minerals innehåller varken talk, olja, silikon, parfym, bismuth, konserveringsmedel som till exempel parabener. Produkterna är framtagna med omtanke och har en lugnande effekt på huden samtidigt som de skyddar mot UV-strålning. När du applicerar produkterna känns de knappt på huden, en tunn slöja lägger sig utan att täppa till porerna och din hud kan andas. Den italienska konstnären och designern Patrizia Gucci gav produkterna sin slutliga finish med elegans och klassiska kartonnage i konstens tecken. Hon är dotter till Paolo Gucci, som bland annat står bakom dagens Guccimönster som inspirerat många människor världen över. Patrizia Guccis beskriver själv Idunkvinnan som karismatisk och feminin. Hon uppskattar naturens andlighet och visar respekt mot alla levande ting. Vatten, jord och växtlighet avbildas för att påminna oss om den naturliga skönheten.

2FÖR1 FRÅN 1595: STORT URVAL AV DESIGNERBÅGAR

NORRKÖPING: PRÄSTGATAN 22, 011-101820 www.specsavers.se 2 för 1 gäller samma recept, när du köper bågar från 795 kr/märkesbågar från 1595 kr inklusive enkelslipade standardglas eller med progressiva standardglas från 1000 kr extra. Vid val av andra glas eller ytbehandlingar, tillkommer kostnad för båda glasögonen, enligt ordinarie prislista. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Cordoba 55 cm

999:(ord 1399:-) 66 cm

1199:(ord 1699:-) 72 cm

1299:(ord 1899:-)

Drottninggatan 56 • 011-16 26 25 Öppettider: Mån-fre 10-18 • Lör 10-15 • Sön STÄNGT

Sju 2011 NKPG Magazine


14-15 Lindex_b #7-11_NKPG 2011-08-19 17.24 Sida 14

REESE WITHERSPOON

”GET THE LOOK” Reese Witherspoon är ansiktet utåt för Lindex nya koncept »Get the look«, en kollektion som är inspirerad av 70-talets feminina stil.

1

Vet du något om svenskt mode?

– Jag är ingen expert, men svensk design tenderar inom alla områden att vara enkel, ren och sofistikerad, vilket är vad jag gillar.

2

Vad tycker du om Lindex höstkollektion?

3

Hur viktigt är mode för dig?

– Jag tycker den är rolig och lätt att bära, och den innehåller massor av plagg som man kan klä upp eller ned sig med.

– Mode är en del av mitt jobb, och jag blir ibland förvånad när jag inser hur mycket jag har lärt mig om det, och hur mycket det har påverkat min smak.

4

Hur började du i underhållningsbranschen?

– När jag var 14 spelades en film som heter Sommarmåne [Man in the Moon] in i min hemstad Nashville, Tennessee. Jag gick för att provspela som statist och på något sätt fick jag huvudrollen. Jag tror inte jag just då förstod vad det innebar, men i efterhand inser jag att den möjligheten öppnade dörren för allt.

5

Hur ser en typisk dag ut?

– Om jag jobbar, kommer jag tidigt till inspelningen och blir sminkad och får håret fixat i husvagnen, och sedan tar jag mig till inspelningsplatsen för att filma. Om jag inte jobbar, gäller det att få barnen redo för skolan, sedan arbetsmöten och ärenden innan jag åker hem på eftermiddagen för att tillbringa tid med dem och laga middag.

6 7

Vad gör dig glad? – Att se mina barn få sina egna identiteter.

Vad är dina träningsrutiner?

– Jag gillar att springa med en vän. På så sätt kan vi prata medan vi tränar. Det kan vara mycket terapeutiskt!

8

Vad älskar du mest med ditt jobb?

– I samband med att jag gjort bakgrundsforskning för olika rollfigurer har jag fått tillfälle att bli undervisad i några fantastiska färdigheter: sjunga och spela cittra för Walk the Line, cirkuskonster för Water for Elephants. Det är underbart att få lära sig av de bästa, och att försöka förstå vad som inspirerar dem. ■

översättning Daniel Atterbom Foto Lindex

NKPG Magazine Sju 2011


14-15 Lindex_b #7-11_NKPG 2011-08-19 17.25 Sida 15

School season 2011 Converse

Viking Gore-Tex

Från storlek 36

Tretorn Robust

Storlek 23-30, Finns i fler färger

699 kr

Gummistövel Storlek 19-35

749 kr

349 kr

Storlek 30-37

799 kr

Linköping: S:t Larsgatan 27, Nygatan 24, IKANO-huset Motala: Gallerian; Mobilia Mantorp; Mjölby: Kungsvägen 62 Västervik: Storgatan 17B; Hageby Norrköping

på Skeppa Ske keppa e Marin

7995:-

Ö Öppet: ppet : Vard Va ard 9-18 9-18 Lörd Lörd 10–14 10 –14

6995:-

Skepparegatan el 0011-21 Skepparegatan 2 TTel 11-21 1144 220 www.skeppamarin.se www. skeppamarin.s e

Besök vår web-shop www.skeppamarin.see (där även dela upp betalningen)) (dä är kan du ä Sju 2011 NKPG Magazine


16-17_Evenemangskalender + Icebrakers_b #07-11_NKPG 2011-08-19 17.27 Sida 16

2-11 sep KNYPPELUTSTÄLLNINGEN FLITIGA KVINNOHÄNDER Klockan 11 inviger landshövding Elisabeth Nilsson och knyppelkonstnären Ylva Johansson från Hogsta knyppelutställningen i Skogängsgården i Skärblacka. Tid: 11-15

3 sep

3-4 sep

HÖSTMARKNAD Höstmarknad på torget på Vrinnevigatan i Norra Hageby. Knallar, loppis, underhållning för hela familjen. Tid: 10-17

ÖSTGÖTADAGARNA Öppet hus på landsbygden, firas för elfte året i rad. Program och info finns på www.ostergotland.info/ostgotadagarna

10 sep

8 sep

17 sep

19 sep

EKOTUREN TILL SVAMPSKOGE För att vi ska veta vilka svampar vi hittar, deltar svampkonsulten Anki Arvidsson. Hon lär oss om goda svampar och vilka vi ska lämna kvar i skogen. Tid: 10-15 Pris: 150 kr vuxen och 75 kr barn vid bokning annars 200kr resp 100 kr. www.ekoturen.se

NOVELLKVÄLL Läs en novell. Ta med din favoritnovell och läs högt. Eller lyssna till andras läsningar. Det bjuds på fika. Tid: 18-19.30 Plats: Wadströmsrummet på Stadsbiblioteket www.nsb.norrkoping.se

30 sep LADIES NIGHT En kväll bara för tjejer i Himmelstalundshallen. I år medverkar bland annat Thomas Järvheden, Frank Andersson och Brolle. Ladies lounge öppnar 17.30, showen startar 21.00. www.ladiesnight.se

NKPG Magazine Sju 2011

17 sep

THE FAIRYTALE The Fairytale väver skickligt samman folkmusik och världsmusik till en smakfull symfonisk resa. Pris: 425 kr Plats: Louis De Geer www.louisdegeer.com

KULTURFEST Seminarier, musik, underhållning och mat. Allt i en spännande mix i bästa irakiska anda. Pris: 200 kr Plats: IOGT:s lokal Repslagaregatan 11 Tid: 18.30-21.30 nextstepnorrkoping.blogspot.com

SKÖRDEFEST PÅ FÄRGARGÅRDEN Växter, honung, hantverk och äpplen, på höstmarknaden trängs lokala entusiaster inom olika områden för att visa och sälja sina alster. Tid: 10-15 Plats: Färgargården www.upplev.norrkoping.se

24 sep KULTURNATTEN Årets största samlade kulturhändelse. Hundratals arrangörer, föreningar och eldsjälar hjälper till att göra årets kulturnatt, den 26e i ordningen, till något utöver det vanliga.

TIPSA OSS OM EVENEMANG Vi tar gärna emot tips på kul och udda grejer som händer i Norrköping med omnejd. Maila ditt tips till kalender@nkpgmagazine.se Sista dag att tipsa till septembernumret är den 9 september. Skriv »Evenemang« i ämnesraden.

September

September

FARLIGA FÖRBINDELSER Östgötateatern ger oss ett spel på liv och död med kärleken som insats. I slutet av 1700-talet, i en intim krets av franska aristokrater, utspelar sig en raffinerad och grym historia. Plats: Stora Teatern

SOM MAN BÄDDAR FÅR MAN LIGGA En tankeväckande samhällskommentar med glimten i ögat om den ändrade synen på tvåsamhet, med program som Paradise Hotel och sajter som Victoria Milano. Plats: Kulturkammaren

Vi behöver Er hjälp för att få information om evenemang runt om i Östergötland. Allt från att klättra i träd till vinprovningar. Gärna udda och roliga evenemang. Vi förbehåller oss rätten att välja ut det som passar. Införandet är helt gratis. Maila in era uppgifter på: kalender@nkpgmagazine.se

Evenemangskalender september 2011


16-17_Evenemangskalender + Icebrakers_b #07-11_NKPG 2011-08-19 17.28 Sida 17

Stjärnspäckad sammandrabbning Himmelstalundshallen var välbesökt och stämningen hög när Icebreakers, med Peter Forsberg och Mats Näslund i spetsen, drabbade samman med Vita Hästen, för kvällen toppat med återvändande NHL-spelare. Redan timmarna innan fanns många på plats för att få allt från tröjor och hjälmar till matchprogram signerade av idolerna och kön utanför ringlade lång. När stjärnorna sedan intog isen mottogs de med jubel och även om Icebreakers i slutänden stod som vinnare bjöd Vita Hästen på gott motstånd. Förutom vinsten gjorde också nöjda besökare och pengar insamlade till Icebreakers arbete för sjuka barn att stjärnlaget glada kunde återvända hemåt. ■ Text och foto Maria Tjernström


18-19 IFK-profil Astrit Ajdarevic_b #07-11_NKPG 2011-08-19 17.32 Sida 18

Astrit Ajdarevic Du har tröja nummer 8, är det något särskilt med det numret? – Nej, det är det inte. Jag hade några nummer att välja på. Åttan var tillgänglig så jag plockade den.

Vad är den stora skillnaden mellan dina tidigare klubbar och IFK Norrköping? – Mina tidigare klubbar är alla klassiska på något sätt. Liverpool är ett klassiskt stort lag. Leicester är en anrik klubb som har haft lite ekonomiska problem, men som jobbar sig uppåt i ligan. Örebro är en fin klubb. IFK Norrköping med sina guld och sina framgångsrika år är en bra klubb.

Vad var din personliga målsättning denna säsong? – Min personliga målsättning var först och främst att spela så mycket matcher som möjligt och att kunna bidra till en bra säsong. Som nykomlingar har vi målet att etablera oss i allsvenskan för att nästa år sikta på högre höjder.

Vem är den bästa spelare du mött? – På träning är det Steven Gerrard i Liverpool. På match är det en spelare som heter Eden Hazard [och som spelar i franska Lille OSC].

Vad har IFK gjort bra i år? – Det IFK har gjort bra i år är att man har börjat från grunden och lärt sig av sina misstag från andra år. Vi spelar en attraktiv fotboll, vilken man nog inte vant sig vid i Norrköping. Vi försöker rulla boll. Vi har tränarstaben och folket med oss. Ledningen i klubben tror på oss. Det är mycket bra att ha såväl klubben som invånarna bakom oss.

Vad slösar du gärna pengar på? – Jag köper gärna skor.

Vad har du alltid i ditt kylskåp? – Någon form av kolsyrad dryck.

Vilken pryl kan du inte leva utan? – Mobilen är ett klyschigt svar.

Vad tittar du helst på i tv? – Jag tittar på Entourage.

Vem skulle du vilja byta jobb med för en dag? – Ari Gold, en av rollfigurerna i Entourage.

Vad är det bästa med att bo i Norrköping? – Det är en storstad, och inte en håla, allt finns tillgångligt.

Vad är det bästa med att spela i IFK? – Det bästa med att spela i IFK är att det är ett otroligt stöd från läktarna och det är en fin arena.

Hur länge tror du att du håller på om du är skadefri? – Jag har nog sagt att jag vill sluta vid 30 år.

Om du fick ändra på en regel i fotboll, vad skulle det vara? – (Tänker.) Vad jag skulle ändra på – jag vet inte.

Tror du på en högre makt? – Ja, jag tror på en högre makt.

Målsättningen för IFK är att bli åtta i allsvenskan, klarar ni det? – Vi ska etablera oss i allsvenskan, allt över det är bonus. Vi ska vara kvar i allsvenskan, sedan kan vi nästa år snacka om högre placeringar.n text Daniel Atterbom foto John Sandlund

NKPG Magazine Sju 2011

Född 1990 Position Offensiv mittfältare. Längd 190 cm. Vikt 84 kg. Tröjnummer 8. Moderklubb Falkenbergs FF. Tidigare klubbar 1996–2000 Rinia IF, 2001–2007 Falkenbergs FF, 2007–2009 Liverpool FC, 2009– 2010 Leicester City FC (lån), 2010 Hereford United FC (lån) och 2010 Örebro SK. I IFK sedan 2011. Familj Två bröder, en syster, mamma och pappa. Bor I Norrköping.


18-19 IFK-profil Astrit Ajdarevic_b #07-11_NKPG 2011-08-19 17.32 Sida 19

Hästen laddar för en ny säsong Vita Hästen satsar ånyo på att gå upp en division. NKPG talar med tränaren Sune Bergman dagen efter den knappa förlusten mot det stjärnspäckade Icebreakers. – Det var en uppvisningsmatch. Vi gjorde en okej match, säger Sune Bergman. Det var en ära att Icebreakers kom till Norrköping. – Jo, de spelar ju bara tre matcher om året. Det var kul att de valde oss. Det är kul för spelarna att få vara med. Målsättningen för i år är densamma som förra året. – Det är att gå upp i allsvenskan. Vita Hästen föll på mållinjen förra säsongen. – Ja, vi var nära i fjol. Nu har vi unga spelare som förhoppningsvis har lärt sig av fjolåret, så att vi kan ta nästa snäpp. Det är ännu före säsongen och Sune vill inte framhålla någon spelare i truppen. – Det är svårt säga så här tidigt. Vi har bara varit på is i två veckor. En del spelare är snabbt i form, andra tar lite tid på sig. Om man ser på alla spelare så ser det klart lovande ut. Så här långt går det enligt planen. Vita Hästen har i år två målvakter. Alexander Bergh är kvar. Den nye målvakten Tim Harrysson från LHC J 20 tar upp kampen med Alexander om att vakta målet. Men Sune har ännu inte bestämt vem av dem som ska vara förstemålvakt. – Till att börja med kommer jag att varva målvakter, sedan får det utkristalliseras vem av dem som är bättre. Vår tidigare målvakt Emil Lilja ska spela i Hanhals IF, Kungsbacka, i division 2. Han är backupmålvakt för oss. Till detta kommer tio backar. – Vi har en junior som heter Mattias Alvarsson som går in i truppen. Sedan har Stefan Erkgärds tillkommit. Han har spelat elitseriematcher med Färjestad och Rögle. Sune är nöjd med värvningen av Stefan Erkgärds. – Stefan har spelat över 150 matcher i Elitserien, har rutin från flera kvalserier och har spelat åtta slutspel. Hos oss blir han en spelare som kommer att få ta ett stort ansvar och jag hoppas att han kommer att bidra med en trygghet i vår defensiv i slutet av säsongen. En annan ny back är Mike Beck. Han har tidigare spelat för amerikanska klubbar som Cleveland Barons, Danville Wings, Indiana Ice och Sioux City Musketeers, innan han från och med 2007 spelade i fyra år för University of New Hampshire. Vita Hästen har denna säsong 13 forwards. – Bland dem finns junioren Niklas Ottosson och Henric Höglund, som närmast kommer från norska Stjernen, som båda är nya i truppen. Ett annat nyförvärv på anfallssidan är Tomas Wallgren som har spelat för Luleå i Elitserien, Rögle och Malmö i allsvenskan och för Björklöven i division 1.

Dessutom tillkommer i år Tyler Roezler som spelat för Cornell University. – Förra året saknade vi spelare som drev på laget och förhoppningsvis ska våra två nya transatlanter, Mike Beck och Tyler Roezler, bli den injektion vi hoppas på.

Knepet för Sune Bergman är att bygga ett lag utifrån unga talanger och gamla veteraner. – Ja, det är ekonomin som styr, säger han lakoniskt. Sune Bergman har tålamod. – Vi har jobbat lite långsiktigt. Vita Hästen har varit ett elitlag som gick i konkurs för 20 år sedan. Nu är vi på väg uppåt igen. Det tar lite tid att bygga nytt. Nu är vi på god väg, tycker jag. Jag ser fram mot säsongen och att vi kan gå upp, att vi tar det steget som vi vill ta. Sedan är det det där att Sune Bergman kallas för »Kung Sune«. – Men det var länge sedan. Jag spelade en gång i världen målvakt för IF Troja-Ljungby [åren 1979–1985]. Då var vi uppe och spelade mot Hammarby på Johanneshov. I och med att Sune Bergman höll nollan blev han Kung Sune. – Vi var totalt nederlagstippade, men lyckades vinna med 2–0 på Hovet. ■ text Daniel Atterbom

Sju 2011 NKPG Magazine


20-21 Söderköpings gästabud #7-11_NKPG 2011-08-19 17.45 Sida 20

Medeltiden kommer till Söderköping Tornerspel, marknader, gycklare och eldshower. Under en helg i början av september får nutiden stå tillbaka i Söderköping. Då är det nämligen medeltiden som intar staden. Den 9-11 september är det dags för den sjätte upplagan av Söderköpings Gästabud. – Det är som att kliva in i en annan värld, säger Korp Wallman, blivande projektledare för Gästabudet och hon får medhåll av nuvarande projektledare Anna Borgslycka och Kicki Tosthed, 2008 års projektledare för Gästabudet och numera medlem av Gästabudets styrelse. Under de dagar som Gästabudet varar besöks stadskärnan av omkring 10 000 personer. Hit kommer medeltids- och vikingatidsintresserade från hela landet, men också de som vill gå på marknad, se på folk och uppleva stämningen. – Det är som ett jättestort live som man inte är medveten om att man deltar i, säger Kicki. Här finns något för alla, oavsett om

NKPG Magazine Sju 2011

man är ung eller gammal, hantverksintresserad, medlem i ett historiskt sällskap eller bara vill uppleva något annorlunda.

Nästan överallt i staden händer det något, även om de flesta aktiviteterna är centrerade till vissa platser, och inte bara knallar och arrangörer är klädda i tidstypiska kläder utan också många av besökarna. – De flesta dagar känner man sig utklädd om man går omkring i medeltida kläder, men under gästabudet är det nästan tvärt om, ler Anna. Då är man mer ovanlig i nutida kläder. Att just knallar och arrangörer bär tidstypiska kläder är en av de saker som bidragit till att göra Gästabudet populärt. – Vi är noggranna med tidsenligheten över lag, säger Korp, som också är ansvarig för att säkerställa just detta. Självklart kan man inte frakta hit sina varor i träkistor, det blir alldeles för tungt.


20-21 Söderköpings gästabud #7-11_NKPG 2011-08-19 17.46 Sida 21

Men banankartonger och liknande ska hållas undan. Det besökaren ser ska se ut som medeltid. Kläderna ska vara gjorda i historiska material, och detsamma gäller det som säljs. Inga trikåtröjor eller plastsvärd.

Att det hålls medeltida gästabud i Söderköping är inte så konstigt, på den tiden det begav sig var staden viktig och här har hållits såväl kröningar som vigslar av betydelse. Intresset för historien och medeltiden är också stort i Söderköping. Det var också därför som Stadskärneföreningen i Söderköping 2006 planerade att ordna ett gycklarevent i staden och vände sig till Korp, som då just öppnat sin medeltidsbutik, för att få råd. Det resulterade i det första gästabudet. – Dels kan jag ju en hel del om medeltiden och kunde se till att den historiska delen av eventet stämde, sedan har jag och min man både arrangerat och varit på en hel massa liknande evenemang och vet vad som fungerar och inte, menar hon. Att evenemanget gick hem hos deltagarna var det ingen tvekan om och sedan dess har Gästabudet, med hjälp av trogna samarbetspartners och ideella eldsjälar, bara blivit större. – Det växer varje år, säger Kicki. Men det gäller att vara försiktig så att vi inte förlorar kvaliteten på evenemanget. Hittills har vi lyckats bra med det. Gästabudet har blivit så stort att omkring 50 personer jobbar under hela året med att förbereda helgen. Redan söndagen innan börjar de smycka staden och under veckan innan Gästabudet är det så många som 250 personer som jobbar för med eventet, de allra flesta på ideell basis. Ute på E22 smyckas det också så att trafikanter på håll kan ana vad som händer och välja att ta en avstickare till torneringar och eldshower. Eller varför inte äta en måltid på årets nyhet Gästabudstorget, där krögare och matknallar serverar en medeltida meny. – Medeltiden kunde nog vara både tung och svår, menar Anna. Men idag väljer vi oftast att tänka på den som en tid med dans, sång och vackra kläder. Det är också det senare som man tar fasta på när Söderköping en helg om året förvandlas till en medeltida stad fylld av vimmel, lukter, smaker och nya upplevelser.

n text Maria Tjernström foto John Sandlund och Thomas Petterson

TILL A K LBA

! N E T I L E TIL

12

-20 2011

A M HEM IÄR M E R P onsdagen den 21/9 kl 19.00 Mot Gislaved

se

.vi www

ten. s a h ta


22-23 SDR #7-11_NKPG 2011-08-19 20.01 Sida 22

NKPG köper Svensk Direktreklam Linköping – Motala Under sommaren blev det klart att NKPG:s och LKPG:s grundare och ägare Mikael Frennesson tar över Svensk Direktreklam (SDR) i Linköping – Motala. Till detta distrikt hör även Borensberg, Boxholm, Kisa, Mjölby, Skänninge, Vadstena, Vikingstad, Åtvidaberg och Ödeshög. Tidigare hörde hela Östergötland till samma kontor. – Hela Östergötland plus Nyköping drevs tidigare som en stor region. Den tidigare ägaren Henrik Svedlund fortsätter driva SDR Norrköping-Nyköping från kontoret i Norrköping. För denna tidnings läsare och annonsörer innebär det bara fördelar, menar Mikael Frennesson. – Vi ser betydande synergieffekter när NKPG och LKPG kan drivas parallellt med den verksamhet som SDR har, men framförallt ser vi med detta köp att vi har möjlighet att hjälpa våra kunder på ett ännu bättre och mer omfattande sätt än tidigare. För Mikael Frennesson är detta ett naturligt steg. – Under de fem åren som vi funnits har vi hela tiden strävat efter att utvecklas undan för undan och bli ett större företag. Vi vill hjälpa våra kunder att få ut sitt budskap till invånarna i regionen. I och med det här kan vi nu hjälpa våra kunder att nå ut till alla hushåll i Östergötland. Svensk Direktreklam fyller 35 år 2011 och har tecknat ett stycke svensk reklamhistoria. I sann entreprenörsanda har byggsten fogats till byggsten under 35 lyckosamma år. Det som började med en trebetygsuppsats vid Uppsala universitet har genom ett starkt samarbete med franchisetagare över hela landet blivit en mediekoncern med tre ben: direktreklam, action marketing och gratistidningar. SDR delar ut oadresserad direktreklam (ODR). Det har konkurrensfördelar gentemot mediets huvudkonkurrenter – ibladning i dagspress, annonsering i dagspress och TV-reklam – ODR har möjlighet att nå alla konsumenter i Sverige som vill ta emot reklam. Tack vare möjligheten att tacka nej slipper kunden kostnad och miljöpåverkan för att dela ut till dem som inte vill ha reklam. Varken annonsering/ibladning i dagspress eller TV-reklam har ens en teoretisk möjlighet att nå samtliga Sveriges hushåll. Det finns inte heller någon möjlighet för konsumenten att tacka nej till reklam som distribueras via dagspress eller TV.

NKPG Magazine Sju 2011


22-23 SDR #7-11_NKPG 2011-08-19 20.03 Sida 23

SDR har även infört klimatkompenserad direktreklam och gör det möjligt för de av SDR:s kunder som önskar, att klimatkompensera för den direktreklam de gör tillsammans med SDR. – Vi kan räkna fram hur stor miljöpåverkan just ditt direktreklamutskick har och vad det skulle kosta att kompensera för just detta. Genom att betala lite mer för direktreklamen bidrar man ekonomiskt till olika hjälpinsatser runt om i världen för att begränsa koldioxidutsläppen. – Pengarna går till att bygga vindkraftverk och andra miljöprojekt i tredje världen. Varje hjälpinsats granskas mycket noggrant och det sker regelbundna mätningar av den faktiska klimatnyttan. Regelverket för projekten definieras i Kyotoprotokollet och övervakas av FN. NKPG/LKPG i kombination med SDR är ett svårslaget sätt att nå ut med sitt budskap. – Vi levererar kvalitet för våra kunder. För tillfället är det många aktörer på den här marknaden och flertalet försöker prisa sig in. Men man kan inte hela tiden erbjuda kunder att handla på rea, då försvinner trovärdigheten. I det långa loppet slår alltid kostnadseffektiv kvalitet bäst, fastslår Mikael. – Om man vill ut och annonsera på den här marknaden vill vi vara det självklara alternativet tillsammans med NT. Vad jag vill säga med det är att vi inte konkurrerar med NT, utan vi snarare kompletterar varandra. Med den här affären i hamn kan vi nu för kundens bästa erbjuda ett ännu bättre koncept. – Med SDR kommer vi nu att jobba för att kunna erbjuda en ännu bättre produkt i den här regionen. Det känns tryggt att veta vi har erfarna och kompetenta medarbetare på SDR som ser till att allting fungerar precis som tidigare. Så för befintliga kunder är det i dagsläget ingen större förändring. Jag ser verkligen fram emot att komma ut och träffa alla våra kunder och kunna erbjuda dem vår hjälp, avslutar Mikael Frennesson. n text Daniel Atterbom foto Niclas Albinsson

Sju 2011 NKPG Magazine


24-25 Kulturnatten_b #7-11_NKPG 2011-08-19 18.11 Sida 24

Hannah Gruffman Bor I Norrköping. Familj Fru, barn och två katter. Yrke Programansvarig kultur, Kultur- och fritidskontoret, Norrköpings kommun. Fritid Vampyrfilmer, veganmat och styrketräning. http://www.norrkoping.se/kulturnatten/

Kulturnatten

En natt som bara blir bättre Lördagen den 24 september 2011 är det dags för årets största samlade kulturhändelse i Norrköping: Kulturnatten. Hundratals arrangörer, föreningar och eldsjälar hjälper till att göra årets kulturnatt, den 26:e i ordningen, till något utöver det vanliga. Hannah Gruffman är programansvarig för kultur vid Kultur- och fritidskontoret i Norrköpings kommun och ansvarar för Kulturnatten. – Kulturnatten samlar tiotusentals besökare, säger Hannah Gruffman. Vi vet inte de exakta siffrorna, men jag gissar att det rör sig om någonting mellan 30 000 och 50 000. Vi vet att programmet laddades ned 96 000 gånger förra året. Det är en helt ofattbar siffra. Jag tror dock inte att alla är ute. Hon arbetar med Kulturnatten för tredje året i år. – Det som är häftigt är att jag tycker att det blir bättre och bättre. Den magiska känslan blir starkare och starkare när man går genom staden under Kulturnatten. Det är fantastiskt! Det bara väller av människor. De är ute av vilja, det är inget fylleslag, utan det är bara glädje, kärlek och kultur i luften.

Kulturnatten uppstod på 80-talet, först i Lund. – Sedan tänkte man att man skulle anordna något liknande här. Jag har det första programmet med 10–15 olika programpunkter. Sedan har det bara utvecklats. I år är det hundratals programpunkter. Det finns något för alla, menar Hannah. – Det finns ingen som kan gå igenom programmet och NKPG Magazine Sju 2011

säga: »Det var ingenting som talade till mig.« Alla kan verkligen hitta någonting, från små barn till gamla pensionärer. Kulturnätter finns på andra ställen, till exempel Uppsala och Linköping. – Det är klart att Norrköpings kulturnatt är unik, för även om liknande saker görs på andra orter så blir varje kulturnatt speciell, och vår är naturligtvis mest speciell.

Kommunen satsar 140 000 kronor på Kulturnatten. – Allt brukar inte gå åt, men det är det vi har i budget. Vi trycker ett program och affischer och vi gör vägtavlor. Vi annonserar ingenting, men vi går in och stöttar en del programpunkter för att det ska hända saker för barn och ungdomar, bland annat. De flesta står för sin egen programpunkt. Ett arrangemang som Kulturnatten har naturligtvis sina anekdoter. – Det är mycket som händer när man ska få ihop ett sådant här stort arrangemang. Förra året hade vi ett gäng från Japan här som deltog med flera programpunkter. De har i Sapporo en egen kulturnatt som anordnas efter vår modell. Jag brukar inte gripas av panik så lätt, men när tio studenter från Japan släpptes av vid Stadsmuseets reception utan tolk dagen före Kulturnatten förra året blev det lite spännande. Men sen blev det fint med teceremoni, brödgrillning och industrimagnater som sjöng körsång på japanska i Grå huset. n text Daniel Atterbom foto John Sandlund


24-25 Kulturnatten_b #7-11_NKPG 2011-08-19 18.12 Sida 25

Det är inte svårare att göra direktreklam än det är att sätta in den här annonsen. Det spelar ingen roll om du redan har tr ycksaken som skall distribueras eller om du vill att vi ska hjälpa dig att ta fram en. Vi kan hjälpa dig med allt från idé och utformning till tr yck och distribution. Ring 011-19 72 50 så får du en egen kontaktperson som hjälper dig hela vägen.

S V E N S K D I R E K T R E K L A M . M A L M G ATA N 2 5 , 6 0 2 2 3 N O R R K Ö P I N G . T E L 0 1 1 - 1 9 7 2 5 0 . s d r 5 2 1 @ s d r. s e


26-27_Östgötaforum_b #07-11_LKPG 2011-08-19 19.16 Sida 26

FÖRETAGSKONTAKT PÅ ÖSTGÖTAFORUM Östgötaforum När? Onsdag den 28/9 kl 09.00–17.00 och torsdag 29/9 kl 09.00–16.00. Var? Cloetta Center i Linköping. www.ostgotaforum.se

Hans Ljung Titel Arrangör. Bor I Linköping. Familj Fru, vuxna barn och barnbarn. Fritid Musik och skivsamlande.

Invigningen görs onsdagen den 28/9 klockan 09.30 av Correns publisher Charlotta Friborg och Norrköpings Tidningars (NT) publisher Anders Nilsson. – Jag har valt dem för att markera att det här inte är en aktivitet för Linköpings näringsliv, utan en aktivitet för Östergötlands näringsliv, säger arrangören Hans Ljung. Tidigare har landshövdingen invigt ett antal gånger, och nu ville jag hitta på något annat. Hans Ljung vill ha representanter för näringslivet som täcker hela Östergötland. – Correns spridningsområde och NT:s spridningsområde är hela Östergötland, fortsätter Hans. Då passade det bra att göra så här. Sedan får vi se om vi gör själva invigningen smårolig, med någon aktivitet, men det kan jag inte avslöja än. Därefter följer prisutdelning till »Årets Företagare i Östergötland«. Det är Företagarna i Östergötland som tillkännager mottagaren och delar ut priset med detta namn. – De nio företagarföreningarna i Östergötland har utsett var sin vinnare och nu är det någon av dem som blir Årets Företagare i Östergötland. Vinnaren går vidare till en riksfinal där Årets Företagare i Sverige utses. Detta är den åttonde upplagan av Östgötaforum och den andra som Hans Ljung gör helt själv. – Men jag har funnits med i mässan sedan 2006. Det här är den tredje mässan som jag arrangerar, jag gjorde en, 2009, tillsammans med grundaren innan han pensionerade sig. Mässan vänder sig

NKPG Magazine Sju 2011

till företag som gör affärer med andra företag och som ser Östergötland som en intressant marknad. Intresset för Östgötaforum är stort och mässan blev tidigt fullbokad. – Jag skulle kunna göra den större. Jag har ett antal företag som vill vara med, men som jag inte kan ge någon plats. Jag tänker så här: En mässa som är öppen i två dagar ska vara så stor att man hinner knyta alla de kontakter som finns där. Då är det inte givet att det blir bättre för att det är större. Jag tycker att det här är ett perfekt sätt att jobba på. Sedan får man hela tiden verka för att den ska bli bättre. Hans vill se fler aktiviteter kring själva mässan. – Jag vill ha fler föreläsare, seminarier, nätverksträffar etc i samband med mässan som lockar folk. Det är det som jag jobbar med när

mässan är färdigsåld. Det programmet kommer att bli väldigt brett och intressant i år. Det är jag inte klar med förrän veckan före mässan. Till exempel kommer Östsam att ha en aktivitet som heter Samling för näringslivet i Östergötland. Det är en jättebra programpunkt. De bjuder in näringslivs- och turistchefer från alla kommuner för att ha en stor hearing. Den är den typen av aktiviteter som jag gillar att lägga på mässan. Idén bakom Östgötaforum är att knyta kontakter som leder till nya affärer. – Östgötaforum är regionens största mötesplats för företag. Under två intensiva dagar samlas närmare 200 företag och organisationer i Cloetta Center. Förra året besöktes mässan av 4 500 personer. Jag hoppas att vi kan slå


26-27_Östgötaforum_b #07-11_LKPG 2011-08-19 19.17 Sida 27

W W W . O S T E R G O T L A N D . I N F O

den siffran i år. Från och med i år är Corren en samarbetspartner till mig. Jag har haft bra samarbete med andra tidigare, men jag tror att marknadsföringen inför årets mässa är tydligare riktad mot företag. Östgötaforum är till för människor som vill utvidga sina nätverk och träffa nya kunder. – Som ren privatperson tror jag inte att man har så mycket att hämta på Östgötaforum. Det är inga butiker som har montrar med rabatt. Det här handlar om företag som gör affärer med andra företag. Privatpersoner är välkomna, om man har problem med en dator finns det IT-företag som hjälpa till med det, men mässan är till företag, organisationer, nätverk etc.

Årets upplaga av Östgötaforum, den åttonde, äger rum 28–29 september i Cloetta Center. Östgötaforum ska främja kontakter över hela länet. – Jag tycker att näringslivet är väldigt bra nätverkat i länets respektive 13 kommuner. I alla Östergötlands kommuner finns det många aktörer som anordnar nätverksträffar och så vidare. Efter ett tag så känner man varandra bra inom respektive kommun. Då är Östgötaforum nästa logiska steg. Min tanke är att man ska kunna knyta kontakter utanför kommungränserna. En företagare i Linköping har behov av att knyta kontakter i Norrköping och vice versa. Hans Ljung har en tanke bakom Östgötaforum. – Det är viktigt att näringslivet i Östergötland knyter ihop sig eftersom vi snart ska bli en ännu större region. Vi går starkare in i en storregion om vi går in som en enhet och inte som 13 kommuner som spretar åt var sitt håll. Östgötaforum är ett sätt att stärka näringslivet i Östergötland inför det som kommer att ske. Östergötland kan av staten tvingas att gå upp i en annan region när antalet landsting enligt ett regeringsbeslut ska minskas. – Östergötland funderar på vilka som ska ansluta sig till oss. Sedan visar det sig att det inte är så många som är intresserade av att bilda region ihop med oss. Vi är varken centrum i världen eller ens i Sverige. Östergötland förhandlar med Jönköpings, Kalmar och Södermanlands län för att se om vi kan bilda en storregion. – Problemet när man ligger i mitten är att grannarna sneglar åt olika håll. Alla vill ju liera sig med den man får ut mest av. Om Östergötland inte kommer överens med kringliggande län tas ett statligt beslut. Nu finns fortfarande chansen att påverka, men processen börjar få ont om tid. Arbetsmarknadspolitiskt blir regionerna större. Det är mycket vunnet om vi samlar ihop oss inom Östergötland innan det är dags för nästa steg. ■

text Daniel Atterbom foto Hejdlösa Bilder

Upptäck och upplev Östergötlands landsbygd! Res runt bland över 140 olika arrangemang och besöksmål i Östergötlands 13 kommuner. Handla goda ostar, marmelad eller ostkakor på gårdsbutiker. Besök museer, konstnärer, designers, utställningar och guidade visningar. Åk ånglok eller titta på mopedrally. Låt barnen träffa och klappa en lantgårds alla djur och rida ponny. Flera av årets deltagare serverar årets östgötabakverk, Östgötabullen! Detta är bara några axplock av allt det utbud som finns under ÖstgötaDagarna.

Välkomna!

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Östsvenska Turistrådet i samarbete med: Regionförbundet Östsam, Östgötatrafiken, Östgöta Brandstodsbolag, LRF, Hushållningssällskapet i Östergötland

Hämta Programkartan på turistbyråerna eller gå in på www.ostergotland.info/ostgotadagarna Sju 2011 NKPG Magazine


28-39 Gabi Hakim_b #07-11_NKPG 2011-08-19 18.24 Sida 28

PROFILEN

Gabi

NKPG Magazine Sju 2011


28-39 Gabi Hakim_b #07-11_NKPG 2011-08-19 18.25 Sida 29

m i k a H Första gången Gabi Hakim kom till Sverige stod han med en hundralapp på fickan. Nu har han precis sålt sin del av Ekoparti, som är ett grossistföretag i matvarubranschen som omsätter miljoner. Istället ska han jobba med sitt eget varumärke Sebbe och han satsar på att bryta monopolet på tomatsås till pizzor. text Daniel Atterbom foto Niclas Albinsson

Sju 2011 NKPG Magazine


28-39 Gabi Hakim_b #07-11_NKPG 2011-08-19 18.26 Sida 30

Gabi Hakim föddes i Syrien, växte först upp i Libanon, sedan i Bryssel och kom till Sverige av en slump. – Jag var tonåring när jag flyttade från Syrien, säger han när vi träffas på restaurangen på Norrköpings flygplats. Han äger restaurangen och äter ofta där. – Jag tänker ibland på mina minnen från Syrien. Jag har ett bra minne och träffar ibland gamlingar som kommer hit på besök. Jag känner igen dem. En del kommer ihåg mig. Jag har inga släktingar kvar där, förutom min pappa som har flyttat tillbaka till Syrien på gamla dar. Efter två år i Libanon flyttade hela familjen till Belgien. – När kriget i Libanon började flyttade vi till Bryssel. Entreprenörsandan ligger i släkten för Gabi Hakim, som även är språkbegåvad. – Ja, entreprenörsandan ligger i blodet, säger han och fortsätter: Jag har gått på en fransk språkskola, men jag har inte gått ut någon grundskola. När jag kom till Sverige gick jag två veckor på ABF i Stockholm. Det är i stort sett min utbildning. I övrigt är jag självlärd. Jag har läst tidningar och lärt mig själv. När jag sålde Smörgåsfabriken till ett börsnoterat företag trodde de att jag hade en hög utbildning, skrattar Gabi.

NKPG Magazine Sju 2011

Gabi kom till Sverige 1984 av en slump för att han träffade en svensk tjej i Bryssel. – Jag skulle åka och hälsa på henne i Luleå. Jag var och fiskade med hennes pappa. Det slutade med att jag stod på Stockholms central med 100 kronor på fickan, skrattar Gabi. På detta sätt träffade Gabi en släkting. – Jag bodde hos honom. Sedan sökte jag asyl här och jag stannade. Först arrenderade jag en kemtvätt i Axelberg/ Hägersten i Stockholm i sex månader. Sedan arrenderade jag ett gatukök i sex månader. Sedan fick jag jobb på Philips här i Norrköping. Då skriver vi 1986 och Gabi flyttade till stan. – Jag hade varit på en fest i Norrköping och jag tyckte om staden. Så jag sökte jobb på Philips och flyttade hit. Sedan fick jag en lägenhet i Norrköping. Allt gick väldigt snabbt. Gabi trivdes inte på Philips utan bytte jobb till Ericsson vid Ingelsta. – Men det är inte mitt yrke. Min pappa hade haft restaurang och jag startade en pizzeria på Prästgatan.


28-39 Gabi Hakim_b #07-11_NKPG 2011-08-19 18.27 Sida 31

Jag körde väskor åt SAS och när jag tankade fick jag idén att fråga markägaren om vi inte kunde leverera mackor.

Den finns kvar. Jag drev den i sex månader. Sedan kom jag in här på flygplatsen. Det var 1990 och det är alltså över 20 år sedan Gabi började driva restaurangen på Norrköpings flygplats. – Det gick fort, inom fyra år från det att jag kom till Sverige var jag delägare i flygplatsrestaurangen. Flygplatscheferna var chockade över att jag bara var 22 år. De undrade om det verkligen skulle ge mig ett förstahandskontrakt, skrattar Gabi. Han var inte ensam ägare till att börja med. – Jag började driva restaurangen som delägare. Sedan hoppade min partner av och jag äger den fortfarande. Mitt hjärta ligger hos flygplatsrestaurangen. Den går inte ihop sig med fem anställda, utan jag skickar koncernbidrag till dem varje år. Mitt hjärta finns här, skrattar Gabi. Inför höstens öppnande gick han igenom idéer för att spara pengar utan att försämra servicen. – Nu blir det mer charter och då ökar för-

säljningen i flygplatsrestaurangen. Han har inga planer på att lägga ned restaurangen där vi sitter på Norrköpings flygplats. – Jag har byggt alla mina kontakter utifrån flygplatsrestaurangen. Några av de anställda har jobbat på restaurangen i 20 år. Restaurangen är inarbetad och personalen är aldrig omöjlig. Undertecknad äter ofta där och tycker om maten och det trevliga bemötandet. Men det är idag svårt att få luncher att gå ihop sig, menar Gabi. – Man måste jobba själv också, säger Gabi. Trots att vi har en stor snurr på det, går det inte ihop. Innan alla arenorna byggts om så hade vi alla sportkillar här i restaurangen. Flygrestaurangen tjänar på att det är gratis parkering. – Jag brukar ibland fundera på att äta någon annanstans, men jag vänder alltid och åker hit bara för att det är så enkelt att parkera. Vi [Ekoparti] finns fortfarande här i Risängen. Eftersom han redan hade en flygplats-

restaurang var steget enkelt att gå över till catering för flygbolag. – Jag gjorde flygplansmat till SAS och levererade både här och i Köpenhamn. När de hade strejk i Köpenhamn tillverkade vi maten här och körde ned den. Då körde vi dygnet runt. De kunde ringa mitt i natten och jag tackade aldrig nej. Jag väckte min personal och åkte hit själv. Jag fick till slut alla turerna. Gabi och hans personal levererade till SAS fram till att de slutade flyga till Norrköping. – Jag satt där med två anställda och med en uppsägning på sex månader. En av dem hade jobbat tio år med mig. Jag funderade på vad jag skulle hitta på med dem. Nöden är uppfinningarnas moder heter det, så flygplatsrestaurangen började med att tillverka smörgåsar i Smörgåsfabriken. – Jag körde väskor åt SAS och när jag tankade fick jag idén att fråga markägaren om vi inte kunde leverera mackor. Han sa att deras leverantör precis slutat att leverera.


28-39 Gabi Hakim_b #07-11_NKPG 2011-08-19 18.27 Sida 32

Möt hösten med nya Tomason-fälgar! Så föddes Smörgåsfabriken. – Jag började med Smörgåsfabriken 2000. Då hade vi 16 kvadratmeter här på flygplatsen. Första veckan kanske vi gjorde 50–60 mackor. Jag tänkte att om en mack sålde 25 mackor på en dag måste det finnas en stor marknad. Sedan körde vi på. Mackägare har kontakt med varandra och fler hörde av sig. Smörgåsfabriken började leverera till Linköping, Finspång med flera städer. – På fyra år gick jag från att ha två anställda till att ha 270. De fanns ingen miniräknare som kunde räkna ut hur många procent vi ökade med, skrattar Gabi. Framgången var makalös. – Andra var chockade över att jag hann med att rekrytera folk. Andra bolag har tre procents tillväxt och är jättenöjda. Vi hade 58 000 produkter. Gabi utsågs 2005 till årets Nybyggare. Han såg hur mindre konkurrentföretag försvann från marknaden. Så fick han ett erbjudande han inte kunde stå emot. – Jag sålde Smörgåsfabriken 2005 till Sardus, som är ett börsnoterat företag. De hade 30 procent av delikatessmarknaden. Jag hade 270 anställda över hela landet. Men det är inte lätt att sälja ett bolag till en börsnoterad köpare. De ville se mycket papper. De ställde en massa frågor, och allt ska vara hemligt, det tog ett år. Jag fick nästan hjärtinfarkt. Han var inte ledsen att sälja. – Nej, jag kunde inte tacka nej och jag visste att Smörgåsfabriken skulle vara kvar i Norrköping. Det var en nybyggd fabrik så jag förstod att de inte skulle flytta verksamheten. Gabi har därmed bidragit till att ytterligare en arbetsgivare finns i Norrköping. Efter försäljningen av Smörgåsfabriken hade Gabi kunnat pensionera sig. – Jag kan inte pensionera mig, skrattar han. Meningen var att Gabi skulle ta ledigt, men så blev det inte. – Efter tre månader hemma började jag klättra på väggarna. Det är inte bara pengarna, man måste göra något för att fördriva tiden. Då gick jag in som delägare i Ekoparti.

Gamla G amla Övägen Övvä • 011-495 011-49 95 40 40 66 • www.dackmarknad.se ww ww w.dackmark k knad.se

NKPG Magazine Sju 2011

Ekoparti är ett grossistföretag i livsmedelsbranschen. – Ekoparti är ett gammalt företag, det har funnits i över 30 år. Jag träffade Bengt Johansson, vi pratade, och 2006 gick jag in i företaget. Sedan ägde vi båda Ekoparti. Bengt har jobbat kvar i företaget. Nu har jag precis sålt min del till Bengt, men jag jobbar kvar ytterligare någon månad. Vi valde att gå skilda vägar. Ekoparti är väl inarbetat från varor till papper och penna till headset och programvara. Det är ett stabilt företag. Idag har Ekoparti mellan 35 och 40 anställda. – Ekoparti har vuxit från åtta anställda till närmare 40. Jag brukade säga till Bengt att jag vill ha hela marknaden. Det låg i min, eller vår, strategi att öka 30 procent om året. Ekoparti har nått dit. Ett år ökade vi till och med 40 procent. Vi har haft lite otur med finanskrisen, men Ekoparti har klarat sig bra.


28-39 Gabi Hakim_b #07-11_NKPG 2011-08-19 18.28 Sida 33

Det är inte bara pengarna, man måste göra något för att fördriva tiden. Då gick jag in som delägare i Ekoparti. Ekoparti har vuxit geografiskt. – Jag brukar säga att Ekoparti säljer till halva Sveriges befolkning: Östergötland, Södermanland, Småland, Närke och Mälardalen. Vi säljer ännu inte till Stockholm, men tanken är att Ekoparti ska utöka med Jönköping. Ekoparti har köpt in en ny bil som ska åka mot Jönköping. Ekoparti säljer inte till livsmedelsbutiker,

utan till restauranger, pizzerior, gatukök, kiosker etc. – Jag brukar säga att Ekopartis kunder är de restauranger som har menyer under 100 spänn. Sedan har vi lite industrier, mina gamla kunder, som tillverkar smörgåsar. Ekoparti expanderar även utan Gabi. – Ekoparti, tror jag, måste titta på lite förvärv. Det här är bara organiskt som vi har vuxit.

Jag brukar säga att man måste förvärva företag så att man skrämmer marknaden, skrattar Gabi. Kanske köper Ekoparti upp andra företag. – Ekoparti skulle kunna förvärva befintliga företag, precis som jag gjorde med Smörgåsfabriken. Då köpte jag en fyra, fem företag. Eftersom vi har egna bilar som vi kör med så måste vi ha användning för dem. Vi är uppe i sex bilar nu som kör niotimmars pass. Men det är inte längre mitt företag. Ekoparti verkar bara i Sverige. – Vi importerar mycket. Så fort vi skapar volym så köper vi varor från utlandet. Vi köper in från Thailand, Grekland, Turkiet, Norge, Danmark, Belgien, Holland med flera länder. Gabi är stolt över att Ekoparti fått certifikat. – När jag kom in på marknaden fanns det inga certifikat. Idag har Ekoparti ISO 22000. För oss som inte vet vad ISO 22000 är, så är det en standard för kvalitetsledning inom livsmedelsindustrin. Standarden ersätter tidiSju 2011 NKPG Magazine


•28-39 Gabi Hakim_b #07-11_NKPG 2011-08-19 18.39 Sida 34

gare nationella standarder och har varit i kraft sedan 2006. – Vi var bland de första som fick den när den infördes. Marknaden säger: »Den där jäkla Gabi!«, skrattar han. Nu när han har sålt sin del av Ekoparti kommer Gabi att helt ägna sig åt sitt eget varumärke, sin egen label, Sebbe som sedan några år tillbaka drivs av det egna företaget Scandinavian Swedefoods, som alltså är Gabis femte företag i Norrköping. – Jag håller på att bygga upp mitt varumärke Sebbe. Vi har tagit fram konsumentförpackningar att testa på någon av livsmedelskedjorna. Namnet Sebbe har en speciell bakgrund. – När jag gick in i Ekoparti hade jag precis en nyfödd son,

Jag sa »Kom hit, Sebbe«. Hans mamma protesterade och sa att han heter Sebastian. Sebastian, kallad Sebbe. När han kom hem från BB låg han i sängen. Jag sa »Kom hit, Sebbe«. Hans mamma protesterade och sa att han heter Sebastian. Jag sa att han kommer att heta Sebbe ändå. Så tänkte jag på att varumärket skulle fungera för en svensk marknad. När jag skulle registrera varumärket skickade jag in fyra namn. Sedan skickade jag dem till [reklambyrån] Jerhammar & Co som skulle göra loggan och se till att allting blev okej. Så dök det upp en logga som jag tyckte om och jag fastnade för Sebbe. Eftersom varumärket heter som hans son ligger det nära Gabis hjärta. – Absolut. Jag håller på och tittar efter en stor lokal i Norrköping. Jag känner att produkterna är så bra att jag vill sprida ut dem över hela Sverige. Men jag vill ha Norrköping som bas. Nu ska Gabi sälja Sebbeprodukter till grossister. Han använder pengarna han fick för sin del av Ekoparti för att driva det egna företaget Scandinavian Swedefoods som säljer varumärket Sebbe. – Till att börja med ska jag sälja Sebbeprodukterna till storköksgrossister. Det finns redan en efterfrågan på produkterna.

NKPG Magazine Sju 2011


•28-39 Gabi Hakim_b #07-11_NKPG 2011-08-19 18.40 Sida 35

Gabi Hakim Titel VD för Scandinavian Swedefoods. Bor I Norrköping. Familj Hustru och barn. Fritid Sport och att träna nästan varje dag.

¯)2%:,h78)272=,)8)6 :c0/311)2-23',7,344%

LINDEN KÖPCENTRUM | 011-12 14 16

Sju 2011 NKPG Magazine


28-39 Gabi Hakim_b #07-11_NKPG 2011-08-19 18.30 Sida 36

HÖSTSÄSONGEN 2011

NY HÖSTMENY

öppet: tisdag-fredag från 17.00 lördag och söndag från 13.00

På helgerna återkommer då den så populära helgplankan. Utöver detta så presenteras en ny höstmeny i september med inslag av säsongens influenser. I år består kockteamet av Alegria bröderna Manuel och Sebastian och de ackompanjeras av norrlandssönerna Johan Lindmark och Morgan Lundin. I köket får Morgan ta hand om taktpinnen som köksmästare. Morgan har en gedigen meritlista där han jobbat på flertalet topprestauranger runtom i världen. Han har även varit en av kockarna i köket under Nobelmiddagarna 2007 och 2009.

öppet: fredag och lördag från 22.00-03.00 fri entre!

BRED COCKTAILLISTA Under hösten kommer Vinkällaren(VK) presentera en bred cocktaillista som kompletteras av ett brett utbud av viner, champagne, öl och flertalet alkoholfria alternativ. Vk´s hus dj´s Troij, Gresse och Mogge kommer att leverera den senaste housemusiken. Inom kort öppnar vi även upp för vår torsdagsklubb på VK, även där med tilltalande erbjudanden. För den som jagar en attraktiv festlokal så kan vi erbjuda vår festvåning Paraden!

För mer info

www.bacchus.se 011-100740

Det är ett hårt jobb att skapa det egna varumärket Sebbeprodukter. För att hela tiden bli bättre reser Gabi mycket. – I år känns det som jag har suttit på flygplan mer än jag har varit hemma. Det är tufft med livsmedel idag. Det är ingen som vill göra upp kontrakt. Jag var i våras i Holland och skulle göra upp ett avtal om pommes frites. Vi gör av med ungefär 500 ton pommes frites om året. De visste inte hur skörden skulle bli, så de ville inte sluta något avtal. I år har Gabi Hakim varit i Portugal och tittat på tomater. – Vi har diskuterat mängder och priset. Det är en ny produkt för Sebbe och en jättestor utmaning. Vi har fått prover och testat dem och det är lite bättre kvalitet. Nu har jag varit i Lissabon och skrivit kontrakt. Första containern kom faktiskt idag. Jag har varit upptagen med pappersarbete hela dagen, dels att ordna med papper för tullen, dels att få in det i vårt datorsystem. Det gäller att sälja det, men tomatsås är ganska stort i Sverige. Det importeras nästan 300 containers per år. Det är ett företag som nästan haft monopol på marknaden. Han måste få lite konkurrens. Jag har sålt lite via Ekoparti, men jag kommer att sprida det över hela Sverige. Historien om tomatsåsen går flera år tillbaka i tiden. – Det har varit en jätteutmaning för mig. Först startade jag med att leta efter tomater i Turkiet. Jag tog fram tomatsåsen och fick en container hit gratis. De skalade tomaterna och pressade dem. Men det var ingen som ville köpa tomatsåsen. Sedan köpte jag från Italien. Det gick inte heller. Såväl turkar som italienare vet att pizza är jättestort i Sverige, så de försöker att hjälpa mig. Sedan tog jag sista chansen och köpte från Portugal. Den här tomatsåsen som alla gillar kommer från en liten by. Det är roligt att få fram en produkt som kan konkurrera på marknaden. Sebbes produkter kommer alla att älska, spår Gabi. – Varumärket Sebbe är redan starkt i Östergötland, Södermanland, Småland, Närke och Mälardalen. Det har funnits i fyra år nu. Våra produkter har kommit in medan jag jobbade på Ekoparti. Men nu kommer jag att ägna mig åt att utveckla det varumärket. Sebbe är alltså en framgångssaga som hitintills pågått i skymundan i förhållande till Ekoparti. – Vi har idag ungefär 28 Sebbeprodukter. Dessa 28 produkter spänner över en stor bredd av livsmedel. – Vi har från majonnäs till pommes frites, matolja, frityrolja, såsbas och vidare. Vi går till de stora företagen, Carlshamn gör våra frityrer och margarin. Ett danskt företag gör våra majonnäser. Vi gör av med 300 ton majonnäs om året till halva Sverige. Sebbe säljs alltså till restauranger och storkök. – Marknaden för snabbmat är gigantiskt stor i Sverige. Om man bara tittar på pizza och kebab är det en jättemarknad. Den är nog lika stor som McDonalds. Om man är trött och har bråttom är det enkelt att gå och handla en pizza. Det är enkel mat som går hem hos alla. Gabi är optimistisk. – Framtiden ser bra ut. Folk måste ha mat. Jag ser hur vi utvecklar produkter i Scandinavian Swedefoods och att man kräver det certifikat som vi har i Sverige. Samtidigt har Sebbe blivit accepterad på marknaden. Etiketten har börjat bli lite


28-39 Gabi Hakim_b #07-11_NKPG 2011-08-19 18.30 Sida 37

känd på den volym vi säljer idag. Tidigare tog vi mjöl från Strängnäs och sålde en pall var tredje vecka, idag säljer vi tio pallar i veckan. Då pratar vi om en basprodukt. I framtiden funderar Gabi på att sälja sina varor i livsmedelsbutiker. – Framöver kommer vi nog att göra det. Jag håller på att anställa två personer som ska göra just det. De ska vara innesäljare och bearbeta marknaden. Jag vet inte om det är svårt att komma in på marknaden, men jag tror inte att det är det eftersom varumärket är känt. Jag tror att de som handlar Sebbeprodukter idag kommer att vilja handla det i en dagligvaruhandel. Vi har redan sett det med vissa produkter. I framtiden kan Gabi och Sebbe komma att sälja kött. – När vi är nöjda med de produkter i Sebbe som vi har nu, kommer jag nog att börja titta på kött. Gabi är alltså född till entreprenör. – Det är utvecklingen och utmaningen som driver mig. Jag måste ha någonting, som det här med tomater i Portugal. Det är en stor produkt för oss och det är ingen som har lyckats att ta hem den. Nu har jag en utmaning i att hitta den här tomatsåsen som kan konkurrera med den som har 95 procent av marknaden. Jag lyckades fånga tillfället under den korta tid som det fanns att tillgå. De odlar i juni och skördar i augusti och allt ska plockas. Det är kort varsel när man ska bestämma sig.

Andra säger till mig att jag är livsfarlig för att jag bara pratar marknadsandelar (skratt). Det krävdes alltså att Gabi var på plats i Portugal. Han tittade och smakade på tomater. – Vi tog fram substanserna, hur tomatsåsen ska se ut och smaka. När man blandar den med vatten ska den inte skära sig. Det är en speciell tomat som används för tomatsåser i pizzor. Tomaten ser ut som ett päron. Jag har patenterat det recept som jag vill ha på min tomatsås. Som sagt, första containern kom idag och jag är jäkligt positiv! Gabi Hakim måste hela tiden få nya utmaningar. – Det är sant, absolut. Att en kille är ensam på marknaden

Sju 2011 NKPG Magazine


28-39 Gabi Hakim_b #07-11_NKPG 2011-08-19 18.31 Sida 38

Jag är sugen på att nå ut i Norden med mina produkter, men jag måste få ihop organisationen först. med tomatsås till piazzor är en utmaning. Nu kommer jag in på marknaden och jag har lyckats med det. Nu får jag se vad jag hittar på efter tomatsåsen. Gabi känner samma entusiasm för andra produkter som han importerar eller köper inom Sverige. – Jag försöker hela tiden att hitta bra produkter. Ananasen kommer från Thailand. Vi tar även fefferoni och majsen därifrån. Champinjonerna liksom kantarellerna kommer från Kina. Pepperonin kommer från Grekland och strimlad paprika kommer från Turkiet. Riset kommer från Vietnam. Räkorna kommer från Norge. Pommes frites kommer från Tyskland och Holland. Det är billigare att importera den. Pommes frites har alltid varit belgarnas och holländarnas varumärke. De är duktiga på det. Efter över två decennier som entreprenör har Gabi några råd och lärdomar. – Det gäller att ha en strategi för företaget. Man måste alltid sätta upp ett mål och man ska nå det. Det går inte bara att hoppa in i vad som helst och tro att man ska bli proffs på det. Man måste ha tydliga mål. Det är det jag tror att jag har lyckats med. Jag tittar aldrig på vinsten. Andra säger till mig att jag är livsfarlig för att jag bara pratar marknadsandelar (skratt). Om man gör ett bra jobb och tar marknadsandelar kommer vinsten. Det är det som jag brukar säga är strategi för företaget. Strategin är att lägga fokus på det man håller på med. Dessutom måste man få personalen att trivas. Det är A och O att man kör åt samma håll. Att verka i Norrköping är helt klart en fördel, menar Gabi Hakim. – Logistiskt är det det. Man når andra delar av landet, framför allt Småland, lättare än från de tre stora tätorterna. När jag drev Smörgåsfabriken sa de att om jag löste Norrland lovade de mig centrala avtal. Så jag köpte en fabrik i Norrland så att jag fick ett centralt avtal. Jag vill alltid vara rikstäckande, Sverige har bara nio miljoner invånare. Jag är sugen på att nå ut i Norden med mina produkter, men jag måste få ihop organisationen först. Vi är två på Sebbe, vi ska bli fyra, och vi har ett fungerande dator-

NKPG Magazine Sju 2011

system. Nu ska vi hitta en ny lokal i Norrköping. Gabi är fast rotad i Norrköping. Han stöder idrottslivet i staden. Det är ett aktivt val från hans sida. Han är aktiv i Norrköping Dolphins. – Jag var tidigare även aktiv i IFK, och hjärtat finns kvar där liksom i Dolphins. För fem till tio år sedan var jag mer aktiv i klubbarna. Det känns som att jag ska vara aktiv i Dolphins i år igen. Jag gillar basket, men även fotboll och IFK Norrköping. Jag brukar gå på Dolphins matcher och det är jättekul. Jag tränar själv nästan varje dag. Idag är Norrköping hemma och Gabi har ingen längtan till Syrien. – Jag är rotad här i Norrköping. Jag har ingen anknytning här, men jag trivs här. Det är klart att jag saknar vatten och värme som i Thailand eller i Turkiet. Jag har varit tillbaka en dag och tittat på där jag växte upp i Syrien och sedan åkte jag vidare. Gabis pappa bor alltså i det oroliga Syrien. – Det är ett helvete för honom. Han ångrar att han flyttat tillbaka, men han är så rolig när jag pratar med honom. Han säger att han inte ser något av oroligheterna och så har jag sett på TV hur de skjuter i en annan del av stan. Arabiskan finns kvar hos honom, men idag gör Gabi affärer på svenska och engelska. – Jag håller nu på med en lite tuffare kurs i engelska. Jag känner att jag behöver det när jag åker utomlands. Jag är en kille som måste kunna svara på alla frågor själv. Jag blir sur när jag inte kan svara. Vi har nu kommit till slutet av samtalet. Gabi hämtar kaffe till oss. Han är oerhört artig. – Jag brukar säga till min son att han ska vara artig. Man behöver inte vara kaxig. Det spelar ingen roll hur bra det går för mig. Jag är fortfarande samma person. Livet blir lättare om man är artig. ■


28-39 Gabi Hakim_b #07-11_NKPG 2011-08-19 18.31 Sida 39

7HVWDQ\DRFKVQDEEDUH 0DF%RRN$LU )|UYlQWDGLJDOOW²DYHQElUEDU VRPYlJHUQlVWDQLQJHQWLQJ 'HQRSWLPDODElUEDUDYDUGDJVGDWRUQlUQXNUDIWIXOODUHlQQnJRQVLQ PHGVHQDVWHJHQHUDWLRQHQ,QWHO&RUHLSURFHVVRURFK,2WHNQLNHQ 7KXQGHUEROWI|UEOL[WVQDEEGDWD|YHUI|ULQJ1\D0DF%RRN$LUILQQVL RFKWXPRFKKDUHWWEDNEHO\VWWDQJHQWERUGLIXOOVWRUOHNKHOW IODVKEDVHUDGODJULQJHWWEDWWHULVRPUlFNHUOlQJHRFK26;/LRQGHQ VHQDVWHYHUVLRQHQDYYlUOGHQVPHVWDYDQFHUDGHRSHUDWLYV\VWHPI|U GDWRUHU$OOWLHWWWnOLJW8QLERG\K|OMHDYDOXPLQLXP.RPI|UEL'66WRUH RFKXSSWlFNYnUWXQQDVWHRFKOlWWDVWHElUEDUD0DF

'66WRUH ZZZGVVWRUHVH *D5nGVWXJXJDWDQPLWWHPRWILOPVWDGHQL1RUUN|SLQJYDUGDJDUO|UGDJDU

70RFK‹$SSOH,QF$OODUlWWLJKHWHUI|UEHKnOOV

Torsdag 3 november kl 19.00, De Geerhallen Introduktion kl 18.30 med Stig Jacobsson

MÜt det unga stjärnskottet frün NorrkÜping, violinisten Sara Övinge. Hon har slagit världen med häpnad och erÜvrat det ena hedrande priset efter det andra. Vi für lyssna till Mendelssohn-Bartholdy’s violinkonsert i e-moll och njuta av Allan Petterssons sjätte symfoni som banade väg fÜr hans internationella berÜmmelse. Allt under ledning av den berÜmde dirigenten Christian Lindberg.

Biljetter BiljettByrĂĽn/TuristbyrĂĽn 011-15 51 00 www.norrkopingssymfoniorkester.se Ticnet 077-170 70 70 eller ditt ATG-ombud

Sju 2011 NKPG Magazine


40-41 Gitarrer_b #07-11_NKPG 2011-08-19 17.09 Sida 40

BLI GITARRMÄSTARE Gitarren kan vara ett av våra mest älskade instrument. Den passar alla, från lägereldsgitarristen som framåt småtimmarna plockar upp sitt instrument, till synes från ingenstans, och tar ton till tonåringen som spenderar timmar i föräldrarnas källare med att lära sig rocksolon till perfektion. De flesta av oss har någon relation till gitarrer och det är inte utan anledning. – Det är ett väldigt tillgängligt instrument, säger Johan Thunqvist på 4Sound. Det är lätt att bära med sig och det finns gitarrer i så små storlekar att man kan börja spela som femåring om man vill det. Numera finns också en rad olika sätt att lära sig att spela på. Förutom att ta lektioner av en gitarrlärare finns det läroböcker, DVD-kurser och online-kurser. Dessutom lägger många ut egna små gitarrskolor på Youtube. Eller så kanske du har en musikalisk kompis som är skyldig dig en tjänst. Hur som helst finns det några saker att tänka på när den där första gitarren ska inhandlas. Det är lätt att ryckas med när man vandrar in i den buffé av snygga gitarrer som många musikaffärer kan vara. Men ta ett djupt andetag. Börja med en nylonsträngad gitarr av ett bekant märke. Kanske inte lika häftig som en del annat, men lättspelad. Och just det är viktigt, att den är lättspelad. För oavsett ålder är det svårt att hålla motivationen uppe när lektionerna blir en brottningsmatch med ett motsträvigt instrument och fingrarna krampar och smärtar. Tids nog får man styr på det hela och kan med härdade fingertoppar ta sig an stålsträngar och gitarrer som väcker avund. Precis som med så mycket annat gäller det att kunna krypa innan man lär sig att gå.

Se också till att undvika billigt-fällan. Det finns en del lågprisgitarrer som säljs av icke-fackhandel och visst kan det vara lockande att spara någon hundralapp. Men kom ihåg att du får vad du betalar för. – Vänd dig alltid till en musikaffär, råder Johan. Där finns det kunnig personal som kan ge råd och hjälpa dig att hitta rätt gitarr. En nybörjargitarr brukar ligga på priser runt tusenlappen och då får man en gitarr som är lätt att lära sig spela på. Är det för svårt tröttnar de flesta. En svårspelad gitarr med ett tråkigt ljud kan få även de största talanger att ge upp. En annan gitarr du nog ska undvika är den där

NKPG Magazine Sju 2011

på vinden. Du vet mormors gamla. Risken är att den har hunnit bli sned och tråkig under åren som gått sedan mormor slog an en ton. Så även med den kan du få slita onödigt hårt om du ska lära dig spela.

Så är det äntligen dags. Fingrarna är härdade och repertoaren har utvecklats från Imse vimse spindel till House of the rising sun, eller Nothing else matters om du nu vill det. Etta på önskelistan står en ny gitarr. Vilken det blir beror på vilken musik du tänkt spela. – De som vill spela akustiskt byter upp sig till en stålsträngad gitarr. De har ett modernare sound än de nylonsträngade och det finns en hel del bra gitarrer till rimliga priser. Andra passar på att uppfylla det som är mångas barndomsdröm, att köpa en elgitarr. – Man kan göra så mycket med en elgitarr, menar Johan. Har du kunskapen och lägger på möjligheterna som elgitarren ger så kan du spela riktigt fräna grejer. Den låter dig vara kreativ i din musik. För den som köper sin första elgitarr finns det hela kit, från kända märken, med gitarr, sladdar och förstärkare att köpa för att komma igång. När sedan soundet sitter finns det idag gott om teknik, bland annat i form av datorprogram, som kan hjälpa dig att låta som en hel arena hemma i källaren. Se bara till att eventuella grannar är med på noterna innan du drar igång. Exakt vilken gitarr man köper beror mycket på personliga preferenser. Förutom att den ska passa den musikstil man vill spela ska den också se ut och kännas rätt. Många föredrar också ett visst märke. – Man får prova och lyssna innan man köper, säger Johan. Det är ett hantverk man betalar för och man känner skillnad när man spelar på en riktigt bra gitarr. När det kommer till instrument betalar man inte extra för onödigt pynt utan priset visar på kvaliteten. Man får vad man betalar för helt enkelt.

En annan sak som kan vara bra att inhandla när man ändå är i musikaffären är en stämapparat, utifall att man inte har tillgång till ett piano eller liknande att stämma efter. För några hundralappar får du en praktisk pryl som talar om ifall din A-sträng verkligen spelar ett A. Ett enkelt sätt att försäkra sig om att din gitarr låter så bra som den kan. Under vinterhalvåret, då man oftast måste stämma mer frekvent än annars, kan det dessutom vara skönt att ha något som underlättar stämmandet. Under vintern ska man också tänka på var man förvarar sin gitarr, i alla fall om det är en akustisk gitarr. Luften blir torr och det torkar ut träet i gitarren. En gitarr som står nära ett element blir ännu torrare och risken finns att locket spricker. – Sprickor påverkar inte ljudet, men det ser ju inte speciellt roligt ut, menar Johan. Sedan är det ju en onödig utgift att behöva laga sin gitarr på grund av att den stod på fel ställe.

Ett tips är att ställa in gitarren i badrummet efter att du duschat och låta den stå där i några timmar för att få sig en dos av fukt. En spricka som däremot påverkar ljudet på din gitarr är den som kan uppstå när gitarren tippar. Allt för ofta tänker man att ett gitarrställ kan ju köpas senare och gitarren står faktiskt ganska bra lutad mot väggen. Vilket i och för sig är sant. Tills den en dag ligger på golvet med knäckt hals. – Visst går det att laga den, säger Johan. Men efteråt är det ändå en lagad gitarr, den blir inte riktigt samma gitarr som innan. Tar du däremot väl hand om din gitarr så kommer den att skänka både dig och din omgivning glädje i många år. ■

text Maria Tjernström foto John Sandlund


40-41 Gitarrer_b #07-11_NKPG 2011-08-19 17.09 Sida 41

Sju 2011 NKPG Magazine


42-43 Östgötadagarna_b #7-11_NKPG 2011-08-19 18.48 Sida 42

Carina Nohrs Bor I Norrköping. Familj Sambo och vuxna barn. Yrke Projektledare ÖstgötaDagarna. Fritid Hemmet och motion. www.ostergotland.info/Themes.aspx?m=40337

Öppet hus på landet För elfte året i rad går ÖstgötaDagarna av stapeln 3-4 september 2011. Denna helg håller Östergötlands landsbygd i 13 kommuner öppet hus. ÖstgötaDagarna är Östergötlands största årliga evenemang på landsbygden. Projektledare är Carina Nohrs. – Jag började jobba med ÖstgötaDagarna i mars i år, säger Carina. Före mig har Ewa Carlgren-Nilsson jobbat med det i tre år. Jag har tidigare arbetat med turism i Sommenbygd och Tranås i tolv år. Det medförde att Carina samarbetade med södra Östergötland och besöksmål på landsbygden. På så sätt har hon jobbat med turism i Östergötland och kommit i kontakt med ÖstgötaDagarna. – Landsbygden ligger mig varmt om hjärtat, jag har jobbat med landsbygden och destinationsutveckling inom turismen tidigare. Det är ett spännande uppdrag att tillsammans med aktörerna utveckla ÖstgötaDagarna.

Just nu utgör ÖstgötaDagarna ett treårigt projekt som bland annat finansieras av EU genom Jordbruksverket/länsstyrelsen. – Det heter Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, och vi gör det i samarbete med regionförbundet Östsam, Östsvenska Turistrådet, Östgötatrafiken, Östgöta Brandstodsbolag, LRF och Hushållningssällskapet i Östergötland. Årets invigning av ÖstgötaDagarna kommer att hållas i Rejmyre, Finspångs kommun, lördagen den 3 september, i närvaro av bland andra landshövdingen Elisabeth Nilsson. – Antalet deltagare under ÖstgötaDagarna ökar från år till år. NKPG Magazine Sju 2011

Varje år utses ett östgötskt bakverk och en landsbygdsstipendiat. 2011 års bakverk är en rejäl östgötabulle med lingon i som kommer att serveras under ÖstgötaDagarna. Årets landsbygdsstipendiat, som erhåller ett stipendium på 10 000 kronor, är Börslycke Gård. Marknadsföringen intensifieras. – Nytt för i år är att vi satsar mer på marknadsföring utanför länet åt alla väderstreck, inklusive Stockholmsområdet, som inte ligger långt från Östergötland vare sig med tåg eller med bil. Vi planerar att inför nästa års ÖstgötaDagarna skapa bokningsbara paket som innehåller aktiviteter och besöksmål med övernattning.

Carina är mån om alla Östergötlands delar. – Landsbygden är viktig och tätorterna är viktiga. Ingen av dem kan klara sig utan den andra. Jag ömmar för att man upptäcker vad som finns utanför stadsgränsen, människorna som lever och verkar där, som har valt att leva av den näring de har. Det är inte så lätt att synas och höras. Det är vår uppgift att hjälpa till med det så att de kan få fler besökare och att man tillsammans får ett rikt utbud av olika aktörer. Det är en härlig blandning och det är charmen, att det kan passa vem som helst och alla, mer eller mindre, som besökare. ■ text Daniel Atterbom


42-43 Östgötadagarna_b #7-11_NKPG 2011-08-19 18.49 Sida 43

SHOPPING

BURBERRY TRÖJA Johnells Linden köpcentrum Pris 1 298 kr

BURBERRY SKJORTA Johnells Linden köpcentrum Pris 1 998 kr

BURBERRY HALSDUK 100 procent cashmir. Johnells Linden köpcentrum Pris 2 998 kr

BURBERRY BÄLTE Johnells Linden köpcentrum Pris 1 698 kr

BURBERRY PLÅNBOK Johnells Linden köpcentrum Pris 1 198 kr

Bygger på de Laclos rafflande 1700-talsroman

Ett spel på liv och död med kärleken som insats. STORA TEATERN NORRKÖPING 17 SEP – 8 OKT

BILJETTER 020 - 51 51 20 www.ostgotateatern.se

KVÄLLAR AV UPPLEVELSER

Sju 2011 NKPG Magazine


44-45 Östgötabrand_b #7-11_NKPG 2011-08-19 18.50 Sida 44

Rickard Persson Ålder 24 år. Bor Två rum och kök i Valla, Linköping. Familj Sambo med Liza och en sköldpadda. Yrke Student, pluggar till gymnasielärare. Fritid Spelar och tittar på fotboll och hockey. Gitarrist i hårdrocksbandet Dödshaket.

Studenten Rickard

brinner för försäkringar För blivande gymnasieläraren Rickard Persson var det självklart att teckna studentförsäkring hos Östgöta Brandstodsbolag när han flyttade till första egna lägenheten i Linköping. Intresset för försäkringar och möjligheten till en bra inkomst vid sidan av studierna ledde senare till extrajobb som säljare för samma bolag. – Vad många inte tänker på är hur bred studentförsäkringen är. Brinner det får man ersättning för allt man har i lägenheten. Om man reser och exempelvis bryter benet i USA täcker försäkringen kostnaderna och om cykeln blir stulen täcker försäkringen även för detta, säger Rickard och tillägger: I studentförsäkringen ingår även allrisk som är bra om man skulle klanta till det med sina saker. Min sambo råkade till exempel tappa sin Iphone i marken. Det tog bara tre dagar så hade hon pengarna på bankkontot. Långt ifrån alla studenter tänker på att föräldrarnas hemförsäkring inte gäller om du flyttat hemifrån och är skriven på annan adress. När Rickard, nu 24 år, flyttade ihop med sambon Liza i en hyresrätt i Valla tvekade han aldrig utan skaffade direkt studentförsäkring, där

NKPG Magazine Sju 2011

både hemförsäkring och allrisk följer med. – Både mina och Lizas föräldrar har alltid haft Östgöta Brandstodsbolag och pratat gott om dom och vilken hjälp man får när det händer något. Därför var det naturligt för oss att välja det bolaget, säger Rickard.

Rickard går nu in på fjärde året vid Linköpings Universitet, där han läser till gymnasielärare i samhällskunskap och geografi. I samband med terminsstarten ordnas olika arrangemang för nya studenter, däribland stadsvandringar och den stora Kalasmottagningen. Rickard är numera en av dem som vid en station är med och informerar om studentförsäkring.


44-45 Östgötabrand_b #7-11_NKPG 2011-08-19 18.50 Sida 45

Det här ingår i Studentförsäkringen – Egendomsskydd, om något skulle hända dina ägodelar. – Ansvarsskydd, om någon skulle kräva skadestånd. – Rättsskydd, ekonomisk hjälp om du behöver anlita advokat. – Överfallsskydd, ersättning vid misshandel. – Reseskydd, om något skulle hända dig eller dina ägodelar på resan.

Ungdomsförsäkring För den som inte är student, men ännu är under 25 år, finns en Ungdomsförsäkring med rabatterat pris.

– För många studenter, som inte alls tänkt på försäkring, blir det en väckarklocka. Och många passar på att teckna studentförsäkring. Blir man bankkund i samma bolag får man dessutom gratis bankkort.

Sedan två år är Rickard en av 30-talet studenter som jobbar extra med telefonförsäljning i Östgöta Brandstodsbolags TM-grupp i Linköping. Det är liv och rörelse i det öppna kontorslandskapet där han har sin arbetsplats. – Det brukar bli två-tre kvällar i veckan. När jag har lite att göra i skolan jobbar jag mer, och vice versa. Jag tjänar bra. Kanske för att jag är en duktig säljare, säger Rickard. Först var han tveksam till försäljning via telefon, som inte har så gott rykte. – Men jag får väldigt bra bemötande när jag ringer och säger att jag är från Östgöta Brandstodsbolag. Det är en märklig relation mellan östgötarna och »deras« försäkringsbolag – på ett positivt sätt. Bolaget har ett gott rykte. Folk nästan ursäktar sig om de har försäkringarna någon annanstans än hos Östgöta Brandstodsbolag.

För Rickard handlar det inte om att kränga försäkringar, utan om att hjälpa kunden att få en bra helhetslösning. Och få allt smidigt samlat på ett ställe. – Oftast ringer jag dem som har bil-, men inte hemförsäkring, eller tvärtom. De ligger bra till för att bli Förmånskund med de rabatter man då får på försäkringarna. Högsta rabattsatsen som Förmånskund är 15 procent. Dit når man med hemförsäkring i grunden, lönekonto och någon form av långsiktigt sparande (fond- eller pensionssparande) hos Östgöta Brandstodsbolag. n text och foto Stefan Holgersson

Sju 2011 NKPG Magazine


•46-47 Norrköpings flygplats_b #07-11_NKPG 2011-08-19 18.54 Sida 46

Bodrumhalvön, Turkiet

Samos, Grekland

flera nya destinationer och

rättvända flyg Norrköping, och flygplatsen, blir Sveriges fjärde största avresemål för charterresor. Fritidsresor, Sveriges största researrangör, utlovar 6 000 extraplatser 2012 – en utökning med cirka 75 procent jämfört med innevarande sommar – och tre nya resmål nästa sommar. Fig Tree Bay, Cypern – Det är, säger Bassam el Mattar, Fritidsresors Sverigechef, den största ökningen någonsin. Grekiska Samos, Cypern och turkiska Bodrum blir nya resmål. Fritidsresor flyger redan från Norrköping till Antalya i Turkiet, Kreta, Mallorca och Rhodos. – För första gången blir det regionalcharter till lite småskaligare resmål som Bodrum och Samos, säger Bassam el Mattar. Bassam el Mattar på Fritidsresor utlovar till vintern även vad han kallar för »rättvända flyg«. Det betyder att resenären reser ut på morgonen och kommer hem på kvällen. – Gensvaret från regionen är så starkt att vi flyttar fram positionerna ytterligare och utökar med både extraplatser och, som sagt, flera nya resmål, fortsätter Bassam el Mattar.

Bodrumhalvön, Turkiet NKPG Magazine Sju 2011

På Norrköpings flygplats är man positiv till Fritidsresors satsning: – Vi är naturligtvis mycket glada över att Fritidsresor fortsätter sin storsatsning på Norrköping. Fritidsresors satsning för sommaren 2012 innebär att Norrköping flygplats tar ytterligare ett steg i konkurrensen med Arlanda genom att vi nu kan erbjuda vår hemmamarknad en mycket stark charterprodukt med flera nya destinationer och rättvända flyg, vilka erbjuder betydligt mer semester till alla resenärer i vårt upptagningsområde, säger Mari Torstensson, vd på Norrköping flygplats. Fritidsresor lät göra en opinionsundersökning och fick följande svar från Norrköpingsborna på frågan: Vad är viktigast när du väljer avreseflygplats? Högst upp kom »Ligger nära« med 74 procent.


•46-47 NorrkÜpings flygplats_b #07-11_NKPG 2011-08-19 18.54 Sida 47

en! k i t u b i s Ă–ppet hu t. 10-15

n 3:e sep 15 LĂśrdag de sept. 11- ka ďŹ na :e 4 n e d SĂśndag pratta kĂśk och se vil issa!

te t vill m mingllaa, om du in Kom in o s r a h i v den erbjudan

u ĂĽ att u! Passa p salu ! a kĂśksfynd

 Sedan kom Bekväma flygtider med 46 procent. Pü tredje plats hittar vi Stort utbud av resmül, 16 procent. Fritidsresors främsta samarbetspartner fÜr satsningen nästa sommar är det danska flygbolaget Jet Time med skandinavisk personal och service. Samarbetet med Fritidsresor beräknas bland annat generera cirka 1 600 hotellnätter i NorrkÜping.

 9(5 $KDUGHQ SHUIHNWD 8WRPKXVEHO\VQLQJHQ I|UDOODWLOOI lOOHQ

Resorna frün NorrkÜping med Fritidsresor nästa sommar släpps till fÜrsäljning inom kort. Fram till den 31 januari bjuder Fritidsresor samtliga som bokar sommarresan frün NorrkÜping pü gratis flygplatsparkering. NorrkÜpings flygplats invigdes 9 september 1934 och är den äldsta civila flygplats i Sverige som fortfarande är i drift. ■text Daniel Atterbom foto Fritidsresor & Peter Lindgren

6NROJDWDQ.QlSSLQJVERUJZZZYHUDGHVLJQQX *LOOD9(5 $Sn)DFHERRNRFKWDGHODYQ\KHWHU HUEMXGDQGHQ Sju 2011 NKPG Magazine


48-51 Inredning_b #7-11_NKPG 2011-08-19 18.52 Sida 48

Hitta din kompis på katthem Hunden kallas människans bästa vän för sin tillgivna trofasthet. Katten däremot vill ha jämlikhet. Såväl självständig som tillgiven, med elegant svansföring och mjuka kramar tassar den kaxigt in i husses och mattes hjärta. Ibland är det osäkert vem som uppfostrar vem, men i slutändan har de flesta kattägare en såväl trogen som charmig kamrat i sitt hem. De flesta som väljer att skaffa katt köper en kattunge. Fluffiga små energiknippen som är svåra att motstå. Men det finns också en hel del vuxna katter som söker nya hem. På blocket.se finns ständigt nya annonser om katter som inte längre kan bo kvar i sina hem på grund av ändrade livsomständigheter för ägaren och runt om i landet finns också ett antar katthem där hemlösa katter, både vuxna och ungar, väntar på en ny ägare. Det handlar ofta om bortsprungna eller bortglömda katter vars hussar eller mattar inte kunnat hittas. Tack vare katthemmen tas de om hand, kastreras, vaccineras och ID-märks för att sedan paras ihop med nya ägare.

försäkra dig om att du köper rätt katt. Man är nämligen mycket mån om att de katter som får nya hem kommer att trivas och få stanna där.

De katter som hamnar på katthem har oftast hittats av privatpersoner när de dykt upp i närheten av hem eller jobb, hungriga och kontaktsökande. Verkar katten sakna ett hem hör de flesta av sig till ett djurhem och frågar om där finns plats. Är katten inte ID-märkt, med chip eller nummer, så att ägaren inte kan hittas, och heller inte klart förvildad, så att den inte går att hantera, så får den allt som oftast en plats. Efter några veckor i karantän, med vaccinationer, veterinärbesök med mera, får katterna flytta ner till utslussning och är redo att möta sina nya ägare. Är du nyfiken på om någon av dem skulle passa dig finns det oftast både bilder och beskrivningar av katterna på djurhemmens hemsida. För även om djurhemmen är fina så trivs ju katter bäst när de får ha en alldeles egen människa att bestämma över. ■ text Maria Tjernström

Letar du efter en ny kompis är ett katthem ofta värt ett besök. För Norrköpingsborna ligger Fiahemmet nära till hands. Hit kommer varje år omkring 350 katter som antingen blivit hemlösa eller behöver omplaceras. De har besökstid dagligen och du är mer än välkommen att titta in och se om någon av katterna passar dig, prata med personalen och kela med katterna för att

Om du hittar en vilsen katt: Har du en katt i din närhet som verkar sakna hem? ✓ Kolla om någon annan vet något om katten. ✓ Har ni fått nya grannar? Kanske är den deras. ✓ Kolla om katten är ID-märkt, om möjligt ta den till en veterinär och kolla om den har ett chip. ✓ Hör med polisen om någon anmält en katt försvunnen. ✓ Kolla på sidor som blocket.se eller fiahemmet.se om någon saknar den där. ✓ Om du inte själv kan ta hand om den, kolla om någon annan kan. Ju mindre tid katten måste bo på djurhem desto bättre.

Kan du inte ha katt men vill ändå hjälpa till? Djurhemmen drivs, till stor del ideellt. Vill du hjälpa verksamheten? Bli medlem, donera kattmat eller leksaker i någon av de korgar som finns i stadens butiker eller varför inte jobba som avbytare i katthuset under något helgskift. Information om hur du gör finns oftast på djurhemmens hemsida.

NKPG Magazine Sju 2011


48-51 Inredning_b #7-11_NKPG 2011-08-19 18.58 Sida 49

Inredning •Hemma hos

N är inredaren själv får bestämma Inredning är en hobby för många. Det gäller allt från att hålla hemmet uppdaterat med nya gardiner eller kuddar till att göra om hela rum. Många slukar också inredningsreportage, såväl i tidskrifter som på tv, med stor hunger och mer än en av oss har nog undrat hur det egentligen ser ut när inredarna själva får göra som de vill. NKPG gjorde ett besök hos Coloramas inredningsdesigner Judita Appelfeldt och tog oss en titt på hennes badrum.

Sju 2011 NKPG Magazine


48-51 Inredning_b #7-11_NKPG 2011-08-19 18.59 Sida 50

Inredning •Hemma hos

Sno stilen Vill du också ha ett stilrent badrum med spa-känsla? De flesta produkterna i Juditas badrum finns att köpa hos Colorama i Norrköping. Att få ett hem som ser ut exakt som man vill är inte alltid lätt och i jakten på drömboendet händer det ofta att man får kompromissa. Eller så gör man som familjen Appelfeldt och ritar sitt eget hus. Då får man varje rum som man vill ha det och där man vill ha det. – Vi hade en lista på vad vi gillade med vårt förra hus, som vi också byggde själva, vad vi missade då och vad vi absolut ville ha i det nya redan från början, berättar Judita. En sådan önskan var att vi ville ha ett utespa. Vis av erfarenheten från det tidigare boendet, då de hade en pool, visste de att ett spabad bör ligga i närheten av ett badrum så att

NKPG Magazine Sju 2011

badarna inte behöver halka genom vardagsrummet och lämna blöta spår på parkettgolvet på väg mot duschen. Den här gången hamnade alltså spabadet bredvid föräldrarnas badrum. Ett badrum som också det för tankarna till ett spa.

Badrummet är kanske inte det första rummet som dyker upp i tanken när man funderar på heminredning, men när en inredningsdesigner själv får välja glöms inget rum bort. I den nybyggda villan hittar vi därför ett stilrent badrum i vitt och svart med en härligt cerise accent. Stora fönster gör rummet luftigt och ett par dubbeldörrar leder direkt ut till bubbelbadet från Swebad på trädäcket. – I vårt badrum hade vi redan från början bestämt att vi skulle ha två handfat. Sedan ville jag absolut ha stegen emellan, så bredden på stegen fick avgöra placeringen på handfaten, skrattar Judita. De ovala speglarna med svarta ramar stod också högt på önskelistan. De skapar en symmetri som känns bra. Förutom speglarna finns andra svarta detaljer som binder ihop det


48-51 Inredning_b #7-11_NKPG 2011-08-19 19.00 Sida 51

Inredning •Hemma hos hela, så som kranarna vid handfaten och taklisterna som harmonierar ihop med det svarta golvet. Den som lyfter blicken lite hittar också något man oftast inte hittar i ett badrum, nämligen en kristallkrona i taket. Ett lite annorlunda val som ger rummet en lite lyxigare känsla. Och har man inrett ett badrum att trivas i behövs självklart ett badkar. Snett emot handfaten tronar också ett svartvit badkar på lejontassar ifrån Westerbergs. Perfekt när höstrusket tränger sig på

Nu ligger alltså spabadet intill ett inbjudande badrum dit både gäster och familjen lätt kan gå för att ta en dusch efter avslutat bad. Och när man så är ren igen är det bara att kliva ut på trädäcket, sätta sig i en fåtölj och njuta av sensommarkvällen. n text Maria Tjernström foto John Sandlund

Kika mera Självklart är det inte bara badrummet som är snyggt inrett hemma hos Judita. Vill du se mer av hur en inredningsdesigners hem kan se ut, eller kanske bara ha inredningstips? Kika in på Juditas blogg www.valkommen-hem.blogspot.com

Sju 2011 NKPG Magazine


•52-53_Restaurangguiden #07-11_NKPG 2011-08-19 18.21 Sida 52

ÄTA UTE I NKPG

Möt Norrköping från sin godaste sida. Här finns något för alla smaker!

restaurangguide nkpg

Svea Skeppet

Fiskmagasinet

Kristinagatan 7 011-23 77 11

Knäppingsborg 011-13 45 60

The Bishop´s Arms

God vän

Drottninggatan 5 011-36 41 20

Kungsgatan 71 011-13 02 99

The Black Lion Inn

Knäppingen

G:a Rådstugugatan 11 011-10 41 05

Västgötegatan 19-21 011-10 74 45

The Cromwell House

Kvarterskrogen Asken

Kungsgatan 36 011-18 26 00

MEDELHAVET Athena Kungsgatan 19 011-18 61 01

ASIATISKT Asien Garden Hospitalsgatarn 26 011-18 90 50

Golden Bangkok Drottninggatan 42 011-18 18 28

Peking House Drottninggatan 16 011-13 30 33

Restaurang China Kristinagatan 12 011-16 11 25

Sing Thai Trädgårdsgatan 15 011-18 61 88

Spicy Hot Kungsgatan 21 011-12 15 01

Sukiyaki Kungstorget 2 011-23 88 22

Sushi Bar Kimono Hospitalsgatan 22A 011-16 28 28

Thai Fast Food

Café 12:an

Lindahls

Trädgårdsgatan 31 011-12 28 63

Nya Rådstugugatan 2 011-12 08 80

Lindåkersgatan 27 011-12 11 21 Hageby Centrum 011-14 04 80 Ingelsta Shopping 011-31 38 80 Repslagaregatan 42 011-13 08 52 Spiralen 011-13 08 53

Kafé Kuriosa

Waynes Coffee

Hörngatan 6 011-10 36 70

Café Täppan

Hantverkargatan 20 011-13 11 40 Hageby Centrum 011-14 02 05

Bredgatan 52 011-16 33 77

MAT/PUB/BAR

Café Broadway Bråddgatan 26 011-13 31 40

Café con Leche

Espresso House Drottninggatan 50 011-18 68 55

Fräcka Fröken’s Kungsgatan 43 011-23 88 23 Linden 011-23 88 25 Spiralen 011-23 96 67 Hageby 011-14 07 65

Koppargatan 17 011-12 14 15

Jolla Choklad & Dessert

Thai House

Prästgatan 3 011-12 61 61

Fredriksdalsgatan 28 011-13 31 66

Kårhuset Trappan

CAFÉER Bagarstugan Knäppingsborg 011-470 20 20

NKPG Magazine Sju 2011

Holmbrogränd 011-36 35 86

Babyl House Trädgårdsgatan 20 011-16 16 82

Harry´s Restaturang & Bar Drottninggatan 63 011-10 80 80

Highlander Inn S:t Persgatan 94 011-16 58 90

Hugo Bar Kök Bowling Slottsgatan 118 011-13 12 50

O’Learys Drottninggatan 60 011-10 51 07

Puls Slottsgatan 118 011-13 41 45

Forno Italiano & Papas Tapas Kungsgatan 72 011-12 12 04

La Uva S:t Persgatan 85 011-13 17 60

Manesa G:a Rådstugugatan 10 011-450 14 38

Pappa Grappa Bar & Trattorian G:a Rådstugugatan 26 011-18 00 14

Trattoria Asti G:a Rådstugugatan 16 011-450 14 45

ÖVRIGT Bagarstugans Brasserie Knäppingsborgsgatan 1

Brasserie Charlies Slottsgatan 130 011-12 05 87

Butlers Hörna G:a Rådstugugatan 48 011-18 29 69

Carl Johan Bar & Restaurang Bråddgatan 9 011-18 18 49

Deli Bar & Kök Trädgårdsgatan 3 011-12 68 28

Durkslaget Korsgatan 13 011-13 70 70

Knäppingsborg 011-18 00 20

Meze Bar & Kök Bråddgatan 14 011-12 01 40

Mimmis Visthus Knäppingsborg 011-10 21 22

Mitropa Garvaregatan 15 A 011-12 73 99

Oliver Twist Hospitalsgatan 40 011-16 85 61

Renströmmen Drottninggatan 1 011-495 52 29

Restaurang Indra Bråddgatan 19 011-18 11 81

Restaurant Riverside Tyska Torget 2 011-36 41 00

Saliga Munken S:t Persgatan 80 011-13 30 01

Scandic Norrköping Nord Järngatan 17 011-495 55 00

St. George Repslagaregatan 5B 011-10 35 85

Stjärnkrogen Ektorpsgatan 6 0707-55 96 10

Texas Longhorn Burgers & Deli Kungsgatan 35 011-16 70 40

Visualiseringscenters Restaurang & Café C Kungsgatan 54 011-156300

Världens bar Västgötegatan 15 011-13 45 10

Östgöta kök Malmgatan 41 011-470 20 30


•52-53_Restaurangguiden #07-11_NKPG 2011-08-19 18.44 Sida 53

Gammalt möter nytt

LOKALA VAROR

ASKEN Asken bjuder på vällagad mat, och då framför allt rejäla kötträtter. Rötterna går rakt ner i det svenska och nordiska matarvet.

Tips

Asken är en spännande restaurang som står för den nya tidens matupplevelser, back to basics med råvaror från gårdar alldeles i närheten. Även miljön är smakfull, den nyrenoverade lokalen är en del av den svenska industriepoken och här möter gamla traditioner och arbetarkultur den moderna tiden. ADRESS Skolgatan 1, Knäppingsborg TELEFON 011-18 00 20 HEMSIDA www.krogasken.se ÖPPETTIDER Måndag-torsdag 17-23. Fredagar 17-01. Lördagar 12-01. Lunch serveras måndag-fredag 11-13.30 samt lördagar.

Håll din skorsten frisk. Sätt en mössa på den!

Pris från 2999 kr efter rotavdrag. Normalstor skorsten kostar 3500 kr efter rotavdrag. Kajnät 400 kr tillval. Ring och boka en måttagning för offert. Se till att skydda din skorsten innan vintern kommer. I pris ingår måttagning, transport, montering och moms.

Grillat och gott gårdar. Här finns också en à la carte meny, vegetariska alternativ och de ordnar gärna något extra till barnen. Till rätterna serveras klyftpotatis, sallad, olika röror och bröd. Njut tillsammans med ett glas vin och kanske en dessert till efterrätt.

LOKALA R RÅVARO

Ättetorpsvägen 18

616 31 Åby

0708-254 920 www.villaarbeten.se bivillaarbeten@gmail.com Vi har f-skattsedel och ansvarsförsäkring

ADRESS Skolgatan 1, Knäppingsborg TELEFON 011-10 21 22 HEMSIDA www.mimmisvisthus.se ÖPPETTIDER Måndag-fredag 10-18, Lördag 10-16.

MIMMIS VISTHUS Hos Mimmis Visthus serveras mat gjord på lokala och ekologiska råvaror och under sommarens grillkvällar bjuds det på struts, kalkon och hjort samt grönt från östgötska

Dags för eget spabad hemma Vita Spa Intrigue

Nu till superpris!

Det finns plats för fler Vill du också att din restaurang ska få synas lite bättre? Den här platsen är ledig. Just nu i alla fall. Skynda dig att kontakta någon av våra säljare så berättar de mer. Peter Lindgren 0707-52 62 53 Tiva Angeli 0703-13 54 00 Johanna Hällöv 0709-89 34 36 Francesca Rode 0709-89 34 37

Intrigue

59 900:ord. 86 50 0:

-

Populär modell med bra sittkomfort och snygg design. Rostfria jets och LED-lampa ingår. Intrigue 200 x 211 x 92 cm, 5 pers.

Folkpool Norrköping Lindövägen 55, Norrköping Tel 011-10 19 05 Öppet vard 9-17

Sju 2011 NKPG Magazine


54-55 Vintips_b #7-11_NKPG 2011-08-19 19.01 Sida 54

SHOPPING HÖ NYH ST ETE

R

Armani A rmani Jeans, Jeans, Barbour, Barbour, B Basler, asler, G Gant, ant, G Gardeur, ardeur, G Gare are d dee R Robe, obe, Oleana, Oleana, Piro, Piro, Ralph Ralph Lauren, Lauren, RM RM Williams, Williams, Stenströms Stenströms Varmt Varmt välkomna! välkomna! Minsjö säteri

tis-fre 12-18 lör 11-16

OCH

STOL STOCKHOLM Från Englesson. Lång kappa i valfritt tyg. In Wise Rooms Koppargatan 18 Pris 2 900 kr

011-707 92 www.bpl.se/minsjo

AV RERAS I P S N I LÅT DIG

! R E L B Ö M S N E T HÖS

KOM IN

STOL STOCKHOLM Från Englesson. Klädd sits i valfritt tyg. Mått: 121B x 43D x 48H In Wise Rooms Koppargatan 18 Pris 4 950 kr

UTOMHUSLAMPA /SITTPALL Från By Rydéns. Vera Design och Interiör Knäppingsborg Pris 2 750 kr

PORSLIN FRÅN BRUKA DESIGN Finns i flera färger och modeller. Vera Design och Interiör Knäppingsborg Pris från 89 kr NKPG Magazine Sju 2011


54-55 Vintips_b #7-11_NKPG 2011-08-19 19.01 Sida 55

Spansk utveckling När det kommer till vin var Spanien länge synonymt med enkla röda massmarknadsprodukter, här i Sverige representerade av märken som Parador och numera avsomnade Vino Tinto Español. Enda kvalitetsmässiga undantaget var gran reservorna från Rioja. Knappast en värdig situation för ett land som har Europas största vinodlingsareal och som odlat vin i tre tusen år. Först ut var fenicierna som anlade vinodlingar i södra Spanien. Därnäst följde romarna som spred odlingen norrut och bland annat hade stora vingårdar runt Logroño i nuvarande Rioja. Sedan invaderade morerna med sitt religiösa alkoholförbud. Även om det var lite si och så med efterlevnaden var förbudet ingen grogrund för att utveckla vinodlingen. Då blev det bättre fart efter den katolska återerövringen. Kyrkan behövde ceremonivin och klostren blev, här liksom i övriga Europa, ledande vinproducenter. 1800-talet blev en svår period. Vinodlingarna drabbades av sjukdomar som mjöldagg och vinlus och särskilt den senare visade sig fatal för rankorna. Men den kom också indirekt att bidra till det spanska vinets utveckling. När franska Bordeaux gick på knäna under lusens härjningar flyttade många vinhandlare och andra proffs i branschen sin verksamhet till Rioja som då ännu inte hunnit drabbas. Fransoserna blev stilbildare och införde bland annat lagring på små ekfat. Enligt den tidens ideal skulle vinerna helst ligga många år i tunnorna innan de såldes. Viner med fatkaraktär, såsom i de bästa bordeauxerna, blev på modet. Fast med den stilskillnaden att i Rioja använde man amerikansk ek istället för fransk och därmed fick vinerna en mjukare, mer vaniljrik fatsmak. Vinerna betecknades så småningom reserva och gran reserva och kom snart att förknippas med Rioja. Men idéen med lång fatlagring spreds även till andra spanska vindistrikt och tydlig ekkaraktär blev gemensam nämnare för alla spanska finviner. 1900-talet med inbördeskrig och Francoregim verkade konserverande på vinnäringen. Först med EU-inträdet 1986 började det röra på sig på allvar igen. Nytt kapital strömmade till liksom ny teknik och nya idéer. Gamla vinkällare rustades upp och nya byggdes. Hygienen förbättrades när gamla träkar ersattes med nya ståltankar och man fick en helt annan kontroll över jäsningsprocessen. Dessutom blev utbildningsmöjligheterna mycket bättre. Idag har många i branschen både universitetsexamen och utlandserfarenhet. Samtidigt har man kvar det bästa från tidigare: vingårdar med gamla välrotade rankor av spännande spanska druvsorter som producerar riktigt bra råvara. Idag tas den omhand på modernt sätt med sval jäsning och bara en kortare fatlagring. Det ger viner med en annan framtoning där fruktigheten framhävs. Och ofta kommer de från vindistrikt som man knappt visst existerade förut. Spanien håller på att bli ett mångfacetterat vinland med många spännande viner som vart och ett har sin identitet. ■ ULF JANSSON

Vintips

MAT & DRYCK

Vintips för dig som vill smaka på det nya Spanien 2010 Campos de Luz Garnacha, Cariñena Nr 2718, PRIS 49 KR Garnacha är en gammal spansk druvsort som mest är känd för att vara den tongivande druvan i Châteauneuf-du-Pape, då under sitt franska namn grenache. I Spanien däremot har den aldrig fått samma chans att visa vad den går för utan mest använts till vardagsviner. Det här är en modern variant från distriktet Cariñena. Och så skämmigt billigt att man måste inhandla det incognito bakom stora mörka solglasögon ifall nån kompis skulle råka vara i butiken samtidigt. Doften är fruktig och bärig med lite kryddiga inslag och smaken är medelfyllig med angenäm strävhet och god syra. Ett gott, okomplicerat vin till bondsallad med bacon, tomater, blandade salladsblad och stekta brödtärningar.

2010 Dominio de Aranleón, Valencia NR 2766, PRIS 67 KR Ytterligare ett monastrellvin från sydöstra Spanien. Men den här gången med inblandning av cabernet sauvignon och i Spanien allestädes närvarande tempranillo. Valencia heter ursprungsområdet som är uppdelat i fyra distrikt runt själva staden Valencia. Producenten Aranleón är en modernt inriktad bodega med 150 hektar vinmark till sitt förfogande. Doften är varm, fruktig och kryddig med plommon, röda bär och ett litet inslag av ek. Smaken är medelfyllig med lite robust strävhet och bra syra. Ett rättframt rödvin som passar bra till grillat fläskkött.

2010 Casa de la Ermita, Jumilla NR 12678, PRIS 74 KR Det här vinet är gjort på monastrell, en annan gammal spansk druvsort med fransk berömmelse. Då under namnet mourvèdre när den ger stram karaktär och lagringsduglighet åt bandol, Provences bästa rödvin. Druvan är en rätt liten sort med tjocka skal som är extremt tålig mot stekande sol och torka. Den tros ha haft sin vagga i sydöstra Spanien varifrån det här vinet kommer. Casa de la Ermita har fruktig och lite kryddig doft med röda bär och lakrits. Smaken är medelfyllig, fruktig och ganska tanninstram med bra intensitet, pigg syra och körsbär och rödvinbär i tonerna. Försök med lammentrecôte till.

2007 Cruz de Alba Crianza, Ribera del Duero Nr 2171, PRIS 149 KR På bara trettio år har Ribera del Duero stigit fram som ett av Spaniens tre bästa rödvinsdistrikt, ett lysande exempel på dynamiken inom den spanska vinnäringen just nu. Huvuddruvan är tempranillo liksom i Rioja och avståndet dit bara tio mil. Ändå smakar vinerna helt annorlunda, fylligare och kraftfullare med tydligare struktur. En kombination av hetare och soligare klimat och andra druvkloner, det senare på sitt vis understruket av att druvan här kallas tinto fino eller tinto del país. Doften är varm och rätt utvecklad med körsbär, jordgubbar, plommon, ek och vanilj. Smaken är sträv och fruktig med utvecklade aromer, bra längd, tydlig strävhet och viss värme. Nötkött, gärna biff passar bra till.

Sju 2011 NKPG Magazine


56 cnema #7_b-11_NKPG 2011-08-19 19.02 Sida 56

Mer bio för Norrköpingsborna Den 9 september 2011 öppnar Norrköpings nya biograf och mediepedagogiska hus Cnema, en del av Visualiseringscenter C. Cnema bygger vidare på den 40-åriga traditionen med bio Harlekinen. Den redan etablerade verksamheten med en växande publik flyttar in på Visualiseringscenter C och breddar sitt utbud. – Cnema är en kommersiell biograf på så sätt att man betalar inträde till många av visningarna, säger Johan Karlsson, som är enhetschef på Cnema. Cnemas nya lokaler innefattar tre biosalonger med bekväma fåtöljer och modern teknik, ett film- och medielabb med inspelningsstudio, redigeringsstudio, animationsstudio och mindre redigeringsrum. – Biosalongerna är utrustade med modern digital visningsteknik, perfekt ljud och stor bioduk. Hit är alla välkomna att ta del av allt från Sverigepremiärer, kultfilm och 3D till babybio för de allra minsta och seniorbio för de äldsta. – Samtidigt har vi ett mandat att ha skolbio. Man kan säga att vi kommer att ha en otroligt bred palett av olika typer av filmer, visningar för olika besökare. Vi tänker oss inte som en bio, utan mer som ett film- och mediehus. Vi har tre salonger plus ett film- och medielabb. Om man tänker på en traditionell bio, löser man en biljett, köper popcorn och läsk, tittar och går därifrån. Här ska man kunna komma och se en film och sedan kunna delta i ett samtal med en regissör. Vägg i vägg ligger labbet där alla från barn i skolåldern till semiprofessionella filmare dagligen producerar film och andra medier. Vi brukar prata om att här kan man se, prata och göra film och andra medier. Det är lite biograf 2.0 (skratt). Bio som vi tror att framtidens biograf kommer att se ut. Den kommer att vara mer varierad än idag, alltifrån klasser med elever som testar att göra animerad film till att det på kvällen kommer besökare och ser en livesändning från en teater i London. Vi bjuder på allting däremellan. Huvudman för Cnema är Norrköpings kommun. – Ja, vi lyder under kultur och fritid i kommunen. Det är jag, den förra chefen för kultur- och fritidskontoret Monica Aune och den förre ordföranden i nämnden Bengt Cete som varit drivande när resan startade för många år sedan. Utvecklingen har pågått sedan jag började som filmkonsulent för kommunens verksamhet 1999. Man pratade redan då om att utveckla och flytta Harlekinen (skratt). Det har tagit sin tid. Vi har tittat på varenda gammal biolokal i den här stan och räknat och pratat och funderat under över tio års

NKPG Magazine Sju 2011

tid, innan vi landade här. Det har tagit sin lilla tid, men å andra sidan har det blivit väldigt bra. Vi har haft mycket tid att planera hur lokalerna ska se ut och hur verksamheten ska bli. Dessutom växte Visualiseringscenter C fram parallellt och vi är en del av det, vilket gör att det är en otroligt spännande plats där visualiseringsforskningen och domen möter filmproduktion och visningar i biograf. Det är en viktig aspekt, att vi finns i det här koncentratet av spännande nya medier. Skälet till att Cnema startades är enkelt. – Norrköping upplevdes som en soppig biostad, det var en viktig anledning till att Norrköpings kommunala biograf tillkom. Nu råder vi bot på det med råge. Vi går från en salong på Harlekinen till tre supermoderna salonger med digital teknik. Vi kommer att kunna visa mer film som annars gått Norrköping förbi. Vi visar den under längre tid så att folk har möjlighet att gå. Dessutom kan vi experimentera med en massa nya visningsfomer.

Norrköping är plötsligt en filmstad att räkna med. – Det handlar om att kunna erbjuda det breda, men med fokus på kvalitetsfilm. Vad det nu är. Det är svårt att definiera, men vi ska visa film som annars aldrig kommer till Norrköping eller regionen. Vi ska fånga upp intresset för att skapa egna filmer, vare sig det gäller skolor eller att man vill ta sina första steg mot den professionella filmbranschen. Vi ska vara en mötesplats och motor för utvecklingen av film i stort. Intresset är stort från hela landet. – Det ringer hela tiden folk från hela Sverige, kommuner och andra ställen som vill komma och titta på Cnema. I Sverige börjar man förstå på kommunerna att film är kultur. Det ska man satsa på. När vi pratar med Svenska Filminstitutet säger de att Norrköping är den mest spännande satsningen på biograf och filmpedagogik i Sverige. Det tycker vi är jätteroligt. Då har vi nått dit vi velat. Det är en viktig profilsatsning som kommunen gör i år och framöver. Det verkar som om hela filmbranschen är nedlusad med östgötar och Norrköpingsbor. Det är närheten till Stockholm som har gjort det. n text Daniel Atterbom

Cnema Kungsgatan 56 Norrköping 011-151515 www.visualiseringscenter.se/cnema


00-00_Omslag_NKPG_b #07-11_NKPG Magazine 2011-08-19 19.30 Sida 2

Hösttrender i City Fika, shoppa och njut! 140 butiker Öppet 7 dagar i veckan

er! t if g v a s g in r e k r a p Vi höjergenIN& p-ThuseEt Avnkåaretra10:-/tim och p-husen Spiran & Lyckan 12:-/tim Spiralenparkerin

Vardagar 10.00-19.00 Lördagar 10.00-17.00 Söndagar 12.00-16.00

www.norrkopingcity.se


00-00_Omslag_NKPG_b #07-11_NKPG Magazine 2011-08-19 19.25 Sida 1

N KPG MAGAZI N E / S JU 2011

L I V S S T I L

|

S H O P P I N G

|

T R E N D

|

I N R E D N I N G

– det kan vi försäkra

NORRKÖPINGS STÖRSTA LIVSSTILSMAGASIN

GABI HAKIM

EN SJÄLVLÄRD ENTREPRENÖR

Sju 2011

Foto: Niclas Albinsson

WWW.NKPGMAGAZINE.SE

för en ovanligt smart hemförsäkring

NKPG Magazine #7-11  

Norrköpings gratismagazine #7-2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you