Page 1

NR 4-5 2013

T R E N D

|

N Ö J E

|

I N R E D N I N G

|

H Ä L S A

|

M AT

TIPS INFÖR BRÅVALLA FESTIVALEN!

INSPIRATION: ROMANTISK TRÄDGÅRD

Vi pratar

TURISTA PÅ

HEMMAPLAN I SOMMAR FESTLIGA RECEPT

FOTBOLLS-EM MED CHARLOTTE ROHLIN


SANDSTRÖMS

Jubileumspris

2 st

499:-

Köp två pikéer eller två kortärmsskjortor eller varför inte en av varje.

ord. 299:-/st

En bättre affär. Sedan 1923.


Innehåll

Nr 4 2013

INNEHÅLL 12 EM-ambassadör som lever i nuet Charolotte Rohlin är en av fotbolls-EM-ambassadörerna. Linköpingstjejen Charlotte Rohlin är en framgångsrik fotbollsspelare, men har inte varit utan motgångar. LKPG har talat med henne om EM, rehabilitering efter skador – och om att leva i nuet.

20 Sundhage på tvären och längden Hon har nått världseliten både som spelare och tränare. I sommar ska hon leda det svenska fotbollslandslaget till finalen. Pia Sundhage är en ovanligt fokuserad person som går helt upp i det hon gör. För det mesta handlar livet om fotboll – och musik.

25 Banken som nätverk? Att nätverka är ett modeord bland företagare. Skälet är att ett utvecklat nätverk hjälper till att skaffa nya affärer. Det har SEB tagit fasta på och jobbar systematiskt på att låta kunderna träffa andra kunder.

27 Kreativ trädgårdskonstnär Olga Cederberg är en i ordets rätta bemärkelse kreativ trädgårdskonstnär. I Mjölby finns hennes trädgård, och den är allt annat än jämn. Det är på höjden och med hjälp av kontraster som trädgården visar sina bästa sidor.

35 Masspublik på rally Nu har motor-Sverige vaknat. Mikael Lindh berättar i motorkrönikan om hur han missade två riktiga godbitar – men ändå prickade in en fullträff: årets upplaga av South Swedish Rally.

38 Vänd på perspektivet – se stan!

Stångån är en pärla i centrala Linköping. Ån erbjuder svalka och ro åt stadsborna. Varför inte pröva på en perspektivändrande aktivitet. Gör en stadspaddling och titta på stan – från ån.

40 Äntligen dags för Bråvalla

En efter en lägger de stora festivalerna ned runt om i landet. Men vi laddar för Bråvallafestivalen. Läs om vad du bör tänka på inför besöket.

43 Mordköping?

Nu är det dags för Norrköping att göra debut som deckarstad. Östgöten Emelie Scheff ger i år ut sin första deckare, med Norrköping i centrum. Huvudpersonen är åklagaren Jana Berzelius. 3


Ledare

a n ö k S

Redaktionen

SOMMARTIPS

V

isst är det härliga tider nu? De dystra mörka dagarna är nu lika sällsynta som is i solsken och de där avlägsna semesterveckorna står snart för dörren. Hela året har vi väntat på juni, juli, augusti. Även om vi tar semester så gör inte staden det. Istället är det högsäsong för aktiviteter och evenemang som gör allt för att få vara en del av din kalender. Det här numret har vi därför fyllt med fina sommartips, upplevelser och utflyktsmål att inspireras av för en toppensommar i vårat vackra Östergötland. För Linköpingsborna är det nu inte många dagar kvar till när staden välkomnar årets fotbollshändelse. Vi har naturligtvis pratat med vår ambassadör Charlotte Rohlin om allt mellan himmel och jord. Pia Sundhage berätta sin historia och tillsammans peppar vi inför Europamästerskapet på hemmaplan. Vi gör också hembesök i en vacker östgötsk trädgård, frågar oss hur man får pejl på maten inför barnkalasen och så rekommenderar vi den perfekta läsningen för hängmattan i sommar – förutom LKPG förstås. Personligen känns det extra kul att vårat sommarnummer av LKPG är klart. Jag är jätteglad att få ha gjort de här fyra numren med er och kommer fortsätta vara ständigt nyfiken på allt som händer omkring oss. Nu ser jag ser fram emot att sätta mig i solen med en kopp kaffe och bläddra i nya numret. Hoppas du är på väg att slå dig ner i soffan, hängmattan, på altanen eller stranden själv. Oavsett så önskar jag dig en riktigt fin östgötsk sommar.

Redaktör Jennifer Sylvan jennifer.sylvan@mdgm.se 0723 89 61 09 Projektledare/Säljare Peter Lindgren peter.lindgren@mdgm.se 0721 62 93 58 Projektledare/Säljare Robert Carlsson robert.carlsson@mdgm.se 0733 87 43 38 Reporter Daniel Atterbom daniel.atterbom@mdgm.se 011 1059799 Creative Director Gustav Magnusson gustav.magnusson@mdgm.se 0704 94 78 44 Art Director Jessica Nyström jessica.nystrom@mdgm.se 0737 57 71 18 Ansvarig utgivare Christer Fälldin christer.falldin@mdgm.se 0708 41 75 80

NUMMER 4-5 2013 OMSLAGSFOTO: Håkan Ahldén UPPLAGA: 30 000 ex TRYCK: Sörmlands Grafiska UTGÅVOR: 9 ggr per år

Vi ses i solen!

DISTRIBUTION TILL HUSHÅLLEN: SDR LKPG MAGAZINE Drottninggatan 24 582 25 Linköping www.lkpgnkpg.se

Jennifer Sylvan Redaktör

4

LKPG Magazine är ett registrerat varumärke. Citera oss gärna, bara källan anges. För insänt, ej beställt material ansvaras ej. Eventuell vinstskatt i samband med av oss anordnade tävlingar batalas av vinnaren. Vi reserverar oss för att färgerna i tryck eventuellt ej överensstämmer med verkligheten och ansvarar endast för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. Åsamkad skada p.g.a uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej.


Noterat

CASE SWEDISH OPEN 2014

FESTIVAL MED MILJÖ OCH MUSIK I FOKUS

Att det blir Squash i världsklass även nästa år är det inte någon tvekan om. Redan nu kan man konstatera att flera världstjärnor är bokade till eventet 2014. Vinnaren de senaste åren Gregory Gaultier från Frankrike är bokad sedan tidigare och nu har även världsettan Ramy Ashour från Egypten blivit klar. Vi ser fram emot den spännande turneringen 5-9 februari nästa år. n

På Vadstena slott anordnas i år barnrockfestivalen Gyllene Skräp. En musikfestival för hela familjen med miljö och hållbarhet i fokus – på ett roligt sätt. Arrangörerna hoppas att med hjälp av lek, äventyr och underhållning bjuda på en heldag i miljöns tjänst. Under dagen kan man bland annat gå berättande vandring om forna tidens resurshållning, delta i tävlingar och äta lokalodlar mat. Kvällen avslutar arrangemanget med familjekonsert med Janne Chaffer, Lars Vegas Trio, Lana Brunell och Folkets Krokodiler och med Martin Emtenäs som konferencier. Evenemanget äger rum den 5 juli. n

72 NYA HYRESRÄTTER I LAMBOHOV Ett helt nytt kvarter med hyresrätter är under uppbyggnad i Lambohov. Lambohov är en växande stadsdel och sedan 2005 har det fått tillskott av ny bebyggelse av villor, bostadsrätter och hyresrätter. Nu är det tomten i hörnet Bygdegatan/Landbogatan som bebyggs med 72 nya hyreslägenheter, meddelar byggföretaget Peab. Tomten har länge stått tom men ska ny bli en viktig pusselbit för området. Den 20 maj satte sig Anna Bertilsson, samhällbyggnadsdirektör i Linköpings kommun, i grävmaskinen och tog det första spadtaget. Medverkade gjorde även Peabs regionchef Christer Marklund. n

TÄVLA OCH VINN TVÅ BIOBILJETTER Vilken annonsör döljer sig bakom anagrammet? Ett anagram är ett ord, namn eller mening vars bokstäver kan kastas om så att de bildar ett annat ord, namn eller mening. Kan du lista ut vilken av våra annonsörer som döljer sig bakom namnet här under?

Omanliga Östen Sagg

Kommer du på vem det är? Gå i så fall in på www.lkpgnkpg.se och lämna ditt svar, senast den 1 augusti, så är du med och tävlar om två biobiljetter. Anagramkonstruktör: Rolf Axén

Grattis! 1a pris Ewa-Lena Nyström, Ljungsbro Som svarade rätt på förra månadens anagram Adam älskar kanin. Det rätta svaret var Skandiamäklarna vilket gav henne två biobiljetter till valfri föreställning.

ÖSTERGÖTLANDS

BESÖKSGUIDE I april släppte Upplev Östergötland en ny app som fungerar som besöksguide i Östergötland. Ladda ner den och kanske upptäcker du något nytt på hemmaplan. Inspireras av mat & dryck, aktiviteter, sevärdheter, evenemang och paketerbjudanden. Appen heter ”Östergötland” och är kostnadsfri. Den finns att ladda ner till både iPhone och Andriod-telefoner. n 5


Mode & skönhet

LKPG TIPSAR HÅRMODE

PERSONLIGHET

L

åt din egen personlighet forma ditt utseende och hur du vill bli bemött av din omgivning. Låt din personlighet komma fram genom din frisyr. Bli en stark individ med ett unikt och personligt uttryck – att bara vara en wannabe är ingenting för dig som vill sticka ut och synas. Frisyrerna som jag visar här på sidan är några förslag som ingår i Sassoons nya kollektion 2013. Starka personligheter som ger dig inspiration och möjligheter både för de korta grafiska linjerna, och de hårda färgerna som skapar linjer och kontraster. Idéer som ger dig möjligheter till förändring och förnyelse inför sommarens olika äventyr. Våga är budskapet för sommaren 2013. Våga ta fram din egen personlighet och framförallt – känna dig trygg i dig själv.

Foto Håkan Ahldén

Av Roger Svensson, Studio 22 Foto Sasson Collection

6


Med Sveriges första företagsapp blir det enklare att driva eget.

Peter Norell, kontorschef

Anna

Joakim

Jan-Åke

Företagsrådgivning Telefon: 0771-62 53 53 E-post: kontakta5319@seb.se Postadress: Box 369, 581 03 Linköping, Besöksadress: Stora Torget 5

Per

Caroline

Sara

Susan


Mode & skönhet

LKPG TIPSAR SMINK

MAKEUP FÖR MÄN

När kvinnor sminkar sig handlar det oftast om att plocka fram det kvinnliga som till exempel stora ögon, accentuera läppen och skapa en mjukare känsla på hyn. För män gäller samma tänk – att framhäva manligheten. Killar kan tänka på att använda krämigare concealers för att bli av med mörka ringar, röda näsvingar och acne. Bästa tipset är att skaffa en concealers som tar bort lilaröda toner eftersom den trollar bort det mesta och smälter fint in i huden.

F

oundation bör vara puderfri och snarare lämna en blankare yta än matt eftersom traditionellt sett anses det manligt med glansigare hy. Fotbollsproffset David Beckham som hyllats för sin manlighet, har aldrig stuckit under stol med att han gillar kosmetika.

8

BRONZER – FÖRSTÄRKER SOLBRÄNNAN Bronsers är poppis. Killar älskar att se sommarbruna ut året runt. Det man bör tänka på är att inte skaffa en för brun eller gul ton. Bättre att förhöja hudens egen ton och använda sig av mjuk borste och måtta. Stå i dagsljus och gör det! Även tunna, tonade sportkrämer med fukt kan göra susen för att få den där härliga Saint Tropez-känslan långt upp i Norrland. KAN MÄN ANVÄNDA SKIMMER Om någon trodde att guldskimrande highlighters enbart hörde hemma på Jennifer Lopez trodde de fel. Makeupartister fullkomligen dränker killar i guldskimmer för att få fram den där hotta manliga hyn. Funkar fint även privat, varför inte på nattklubb eller badstranden?

Foto Håkan Ahldén

HUR SKA MÄNNEN TÄNKA NÄR DET GÄLLER SIN HY? Män är inget undantag när det kommer till att vara utsatta för torrt inomhusklimat, luftföroreningar och annat som stör den naturliga balansen i huden. Acne, pormaskar, rakknottror och fnasiga partier kan dock undvikas i stor utsträckning med rätt rengöring, ansiktsvatten och fuktighetskräm. Möjligen har män lite fetare hy än kvinnor och bör då snarare se till att behålla detta fett. Det gör man lättast genom att förse huden med stor mängd fukt. Ett skönt ansiktsvatten är en toppenprodukt året igenom då den fungerar som kraftigt återfuktande och ger huden möjlighet till snabb återhämtning och minimerar behovet av kräm. En välbalanserad fuktighetsstatus på hyn gör att den lättare peelar av döda hudceller, låter porer tömma sig själv och minskar risken för irritationer förorsakade av både maskin- och hyvelrakning som kan ge upphov till trista inflammationer och blemmor. Peeling är dock nödvändigt med jämna mellanrum, speciellt under vintern och sommaren, följt av en ansiktsmask lämpad för den hy man har.

MANLIGA ÖGON Killar kan mycket väl accentuera ögon. Allt från rockiga, sotsvarta ögon till diskreta eyeliners och maskara är populärt. Vanligtvis gör man killars ögon med mattare produkter som är mer jordtonade. Auberginefärgad matt eyeliner i kakform ger ett fantastiskt och osynligt resultat, likväl som svarta pennor. Maskara ska användas med måtta eftersom de flesta män har kraftigare kroppsbehåring än kvinnor och detta gäller även fransar. En brun, transparent maskara brukar räcka som även kan forma ögonbryn.

Anna Karlerö FACE Stockholm


Här är hela vårt Dream Team: Här är hela vårt Dream Team: Här är hela vårt Dream Team: Här Här Härär är ärhela hela hela vårt vårt vårt Dream Dream Dream Team: Team: Team: Här är hela vårt Dream Team: Här är hela vårt Dream Team: Här är hela vårt Dream Här är hela vårt Dream Team: Här är hela vårt Dream Team: är hela vårt Dream Team: Här är hela vårt Dream Team: Här hela vårt Dream Team:Team: Här är hela vårt Dream Team: är hela vårt Dream Team: Här ärär hela vårt Dream Team: Här är hela vårt Dream Team: Här hela vårt Dream Team: Här är hela vårt Dream Team: ut 1 2012-10-18 13.32 Sida 1 Magnus Larsson Andreas Andersson Privat Privat Privat Privat Privat Privat Privat Privat Privat Privat Privat 013-328 13 34 013-328 13 01 Privat Privat Privat Privat Privat Privat

Privat Privat Privat

Fredrik Björk 013-328 13 06

Jessika Edström 013-328 13 31

Åsa Ekström 013-328 13 08

Magnus Larsson Anna Eriksson 013-328 13 34 013-328 13 09

Andreas Andersson 013-328 13 01

Fredrik Björk 013-328 13 0

Anna Eriksson Anna Eriksson Anna Eriksson Anna Eriksson Jenny Håkansson Camilla Hellberg Camilla Hellberg Anna Eriksson Anna Eriksson Åsa Ekström Anna Eriksson Anna Eriksson Åsa Ekström Anna Eriksson Åsa Ekström Anna Eriksson Anna Eriksson Åsa Ekström Anna Eriksson Anna Eriksson Åsa Ekström Anna Eriksson Eva Sagent Peter Silstrand 013-328 13 09 Anna Eriksson Anna Eriksson 013-328 13 37 Anna Eriksson 013-328 13 09 013-328 13 09 Anna Eriksson 013-328 13 09 013-328 13 11 Anna Eriksson 013-328 13 37 013-328 13 09 013-328 13 09 013-328 13 08 13 09 013-328 13 09 013-328 13 08 013-328 13 09 013-328 13 08 013-328 13 09 013-328 13 09 013-328 013-328 13 08 013-328 13 09 013-328 13 09 08 013-328 13 09 013-328 13 27 013-328 13 28 013-328 13 09 013-328 13 09 013-328 1309 0909 013-328 13 Anna Eriksson 013-328 13

Annika Karlsso 013-328 13 3

Här är hela vårt Dream Team: Dream Team: Larsson Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström Magnus Larsson Magnus Larsson Magnus Larsson Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström Magnus Magnus Magnus Larsson Larsson Larsson Magnus Magnus Larsson Andreas Andreas Andreas Andersson Andersson Andersson Fredrik Fredrik Fredrik Björk Björk Björk Jessika Jessika Jessika Edström Edström Edström Åsa Åsa Åsa Ekström Ekström Ekström Anna Anna Anna Eriksson Eriksson Eriksson Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström Anna Eriksson Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström Magnus Larsson Magnus Larsson Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström Larsson Magnus Larsson Magnus Larsson Magnus Larsson Magnus Larsson Magnus Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström Magnus Larsson Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Magnus Larsson Magnus Larsson Andreas AnderssonAndreas Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson Camilla Hellberg 013-328 13 34 Magnus Larsson 013-328 13 01 013-328 13 06 013-328 13 31 013-328 13 08 Magnus Larsson Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström Magnus Larsson Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström 013-328 13 34 013-328 13 34 Larsson 013-328 13 34 Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström 013-328 13 01 013-328 13 06 013-328 13 31 013-328 13 08 013-328 13 01 06 013-328 13 31 013-328 13 08 Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström 01 013-328 13 06 013-328 13 31 013-328 13 08 013-328 13 06 013-328 13 31 013-328 13 08 013-328 09 Magnus Larsson 013-328 13 013-328 013-328 013-328 13 13 13 34 34 34 Magnus Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström 013-328 13 34 013-328 013-328 013-328 13 13 13 01 01 01 013-328 013-328 013-328 13 13 13 06 06 06 013-328 013-328 013-328 13 13 13 31 31 31 013-328 013-328 013-328 13 13 13 08 08 08 013-328 013-328 13 13 09 09 09 013-328 13 01 013-328 13 06 013-328 13 31 013-328 13 08 013-328 13 34 013-328 13 01 013-328 13 06 31 013-328 13 08 013-328 13 34 013-328 13 34 013-328 13 34 013-328 13 34 013-328 13 34 013-328 13 01 013-328 13 06 013-328 13 31 013-328 13 01 013-328 13 06 013-328 13 31 013-328 13 08 013-328 13 34 013-328 13 01 013-328 13 06 013-328 13 31 013-328 13 01 013-328 13 06 013-328 13 31 013-328 13 34 013-328 13 34 013-328 13 01 013-328 13 06 013-328 13 31 013-328 13 08 01 013-328 13 06 013-328 13 31 013-328 13 01 06 013-328 13 31 013-328 13 08 01 013-328 013-328 1318 06 013-328 013-328 13 31 013-328 13 36 013-328 13 013-328 13 21 013-328 13 11 013-328 13 37 013-328 13 34 013-328 13 34 013-328 13 01 013-328 13 06 13 31 13 08 013-328 1334 3434 013-328 013-328 13 01 013-328 013-328 13 06 013-328 013-328 13 31 013-328 013-328 13 08 013-328 13 013-328 1301 0101 013-328 1306 0606 013-328 1331 3131 013-328 13 08 Magnus Larsson 13 13 13 13 08 Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström 013-328 13 013-328 13 013-328 13 013-328 13 013-328 13 08 013-328 13 34 013-328 13 01 013-328 13 06 013-328 13 31 013-328 13 08

Privat

Företag

Trygg Liv

013-328 13 09 Företag

Annika Karlsson Anders Nordström Orlunder Jenny Håkansson Annika Karlsson Hellberg Jenny Håkansson Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson Eva Sagent Magnus Larsson Camilla Anders Nordström Gunnar Orlunder Eva Sagent Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson Peter Silstrand Andreas Andersson Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström Anna Eriksson Andreas Homanen Camilla Hellberg Camilla Hellberg Eva Sagent Camilla Hellberg Eva Sagent Eva Sagent Peter Silstrand Annika Annika Annika Karlsson Karlsson Karlsson Anders Anders Anders Nordström Nordström Nordström Gunnar Gunnar Gunnar Orlunder Orlunder Orlunder Gunnar Jenny Jenny Jenny Håkansson Håkansson Håkansson Peter Silstrand Peter Silstrand Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson Camilla Camilla Camilla Hellberg Hellberg Hellberg Eva Eva Eva Sagent Sagent Sagent Peter Peter Peter Silstrand Silstrand Silstrand Camilla Hellberg Eva Sagent Peter Silstrand Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson Annika Karlsson Anders Nordström Orlunder Jenny Håkansson Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson Camilla Hellberg Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson Eva Sagent Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Gunnar JennyHellberg Håkansson Peter Silstrand Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson Camilla Camilla Hellberg Camilla Hellberg Camilla Hellberg Eva Sagent Eva Sagent Eva Sagent Eva Sagent Camilla Hellberg Peter Silstrand Eva Sagent Camilla Hellberg Camilla Hellberg Eva Sagent Peter Silstrand Eva Sagent Camilla Hellberg Eva Sagent Peter Silstrand 013-328 13 36 013-328 13 11 013-328 13 18 013-328 13 21 013-328 13 27 013-328 13 36 013-328 13 18 013-328 13 21 013-328 13 11 Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson n 013-328 Fredrik Björk Jessika Edström Åsa Ekström Anna Eriksson 013-328 13 01 Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson 013-328 13 37 Camilla Hellberg 013-328 13 36 013-328 13 18 013-328 13 21 013-328 13 11 013-328 13 27 013-328 13 34 013-328 13 36 013-328 13 18 013-328 13 21 013-328 13 11 Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson Eva Sagent 013-328 13 36 013-328 13 18 013-328 13 21 013-328 13 11 013-328 13 28 Camilla Hellberg Peter Silstrand 01 06 31 08 09 Eva Sagent Camilla Hellberg Eva Sagent Peter Silstrand Eva Sagent 013-328 13 37 Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson Peter Silstrand 37 Camilla Hellberg 013-328 13 37 013-328 13 27 Peter Silstrand 013-328 13 27 Eva Sagent 013-328 13 27 013-328 13 28 013-328 013-328 13 13 36 36 36 013-328 013-328 013-328 13 13 13 18 18 18 013-328 013-328 13 13 21 21 21 013-328 013-328 013-328 13 13 13 11 11 11 013-328 13 28 Peter Silstrand 013-328 13 28 013-328 13 36 013-328 13 18 013-328 13 21 013-328 13 11 Camilla Hellberg 013-328 013-328 13 13 13 37 37 37 013-328 013-328 013-328 13 13 13 27 27 27 013-328 013-328 13 13 28 28 28 37 013-328 13 27 013-328 13 28 013-328 13 36 18 013-328 13 21 013-328 13 11 013-328 13 36 013-328 13 18 013-328 13 21 013-328 13 11 013-328 13 36 013-328 13 18 013-328 13 21 013-328 13 11 013-328 13 37 013-328 13 36 013-328 13 18 013-328 13 21 11 013-328 13 36 013-328 13 18 013-328 13 21 013-328 13 11 013-328 13 27 013-328 13 36 013-328 13 18 013-328 13 21 013-328 13 11 013-328 13 28 013-328 13 36 013-328 13 18 013-328 13 21 013-328 13 11 013-328 13 36 013-328 13 18 013-328 13 21 013-328 13 11 013-328 13 18 21 11 013-328 13 18 36 013-328 013-328 13 37 013-328 13 37 013-328 13 37 013-328 13 37 013-328 13 27 013-328 13 27 27 013-328 13 27 013-328 13 37 013-328 13 28 013-328 13 27 013-328 13 37 013-328 13 37 27 28 013-328 13 27 013-328 13 37 013-328 13 27 013-328 13 28 Elin Lindqvist 013-328 13 36 13 21 013-328 13 11 013-328 13 06 013-328 013-328 13 31 013-328 13 08 013-328 013-328 1336 09 013-328 013-328 13 36 013-328 13 18 013-328 013-328 13 21 013-328 013-328 13 11 013-328 1336 36 013-328 1318 1818 013-328 1321 2121 013-328 1311 1111 Per Kostmann 013-328 13 37 13 13 13 13 013-328 13 27 Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson 37 013-328 013-328 13 28 013-328 13 27 013-328 013-328 1337 3737 013-328 1327 2727 013-328 13 28 013-328 13 013-328 13 013-328 13 013-328 13 013-328 1328 2828 13 Camilla Hellberg 13 Eva Sagent 13 Peter Silstrand 013-328 13 013-328 13 013-328 13 Elin Lindqvist Susan Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn Fredrik Johansson Krister Persson Helene Ohlin 013-328 13 24 013-328 13 13 013-328 13 36 013-328 13 18 013-328 13 21 013-328 13 11 013-328 13 37 013-328 13 27 013-328 13 28 013-328 13 24 013-328 13 26 013-328 13 13 013-328 13 15 013-328 13 12 013-328 13 22 011-338 30 15

Företag Företag Företag Företag Företag Företag Företag Företag Företag Företag Företag Företag Företag Företag Företag Företag Företag Företag Företag Företag Företag

Liv Trygg Liv Trygg Liv Trygg Trygg TryggLiv Liv Liv Trygg Trygg Liv Trygg Liv Trygg Liv Trygg Liv Trygg Trygg Liv Trygg Liv TryggLiv Liv Trygg Liv Trygg Liv Trygg Liv Trygg Liv Trygg Liv Trygg Liv Trygg Liv

Peter Silstran Peter Silstra Peter Silstran Peter Silstra Peter Silstr 013-328 13 013-328 13 013-328 13 013-328 13 013-328 12 Joakim Lönn 013-328 13 1

Annika Karlsson Anders Nordström Gunnar Orlunder Jenny Håkansson Eva Sagent Peter Silstrand Anders Nordström Gunnar Orlunder Eva Sagent 013-328 13 36 013-328 13 18 013-328 13 21 013-328 13 11 Peter Silstrand 013-328 13 27 013-328 13 28 Elin Lindqvist Elin Lindqvist Elin Lindqvist Elin Lindqvist Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn Susan Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn Susan Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn Elin Elin Elin Lindqvist Lindqvist Lindqvist Susan Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn 013-328 13 18 013-328 13 21 Susan Johansson Krister Persson Elin Lindqvist Helene Ohlin Fredrik Johansson Krister Persson Susan Susan Niroozad Niroozad Niroozad 013-328 13 27 Susan Joakim Joakim Joakim Lönn Lönn Lönn Fredrik Johansson Krister Persson Fredrik Johansson Krister Persson 013-328 13 28 Fredrik Susan Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn Helene Ohlin Helene Ohlin Helene Ohlin Fredrik Fredrik Fredrik Johansson Johansson Johansson Krister Krister Krister Persson Persson Persson Elin Lindqvist Fredrik Johansson Krister Persson Helene Helene Helene Ohlin Ohlin Ohlin Elin Lindqvist Elin Lindqvist Helene Ohlin Elin Lindqvist Elin Lindqvist Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén Elin Lindqvist Susan Niroozad Per Joakim Lönn Elin Lindqvist Elin Lindqvist Elin Lindqvist Susan Niroozad Susan Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn Per Kostmann Joakim Lönn Susan Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn Susan Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn Susan Niroozad PerKostmann Kostmann 013-328 Joakim Lönn Fredrik Johansson Krister Persson Susan Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn Susan Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn Susan Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn Helene Ohlin Fredrik Johansson Krister Persso Fredrik Johansson Krister Persson Fredrik Johansson Krister Perss Fredrik Johansson Krister Persso Fredrik Johansson Krister Persson Fredrik Johansson Krister Perss Fredrik Johansson Krister Persson Fredrik Johansson Krister Pers Helene Ohlin Helene Ohlin Helene Ohlin Helene Ohlin Helene Ohlin Krister Helene Ohlin Helene Ohlin Helene Ohlin 13 24 Elin Lindqvist Elin Lindqvist Elin Lindqvist 013-328 13 24 013-328 13 24 Elin Lindqvist 013-328 13 24 013-328 13 26 013-328 13 13 013-328 13 15 Susan Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn Susan Niroozad Kostmann Joakim Lönn Elin Lindqvist Susan Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn 013-328 13 26 013-328 13 13 013-328 13 15 013-328 013-328 13 13 24 24 24 Sara Nellmark 013-328 13 26 013-328 13 13 013-328 13 15 Susan Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn 013-328 13 26 013-328 13 13 013-328 13 15 Sara Nellmark 013-328 13 12 013-328 13 22 Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén Fredrik Johansson Fredrik Johansson Krister Persson 013-328 13 24 Joakim Lönn Fredrik Johansson Krister Persson Per Kostmann Elin Lindqvist Helene Ohlin Persson Susan Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn Fredrik Johansson Krister Persson 011-338 30 15 Helene Ohlin 013-328 13 12 013-328 13 22 013-328 013-328 13 13 26 26 26 013-328 013-328 013-328 13 13 13 13 13 13 013-328 013-328 013-328 13 13 13 15 15 15 013-328 13 12 013-328 13 22 Fredrik Johansson Krister Persson 013-328 13 12 013-328 13 22 Helene Ohlin Helene Ohlin 013-328 13 26 013-328 13 13 013-328 13 15 011-338 30 15 011-338 30 15 Helene Ohlin 011-338 30 15 Fredrik Johansson Krister Persson 013-328 013-328 013-328 13 13 13 12 12 12 013-328 013-328 013-328 13 13 13 22 22 22 013-328 13 24 Helene Ohlin 013-328 13 12 013-328 13 22 011-338 011-338 011-338 30 30 30 15 15 15 013-328 13 24 013-328 13 24 011-338 30 15 013-328 13 24 013-328 13 24 013-328 13 38 013-328 13 29 013-328 13 013-328 13 24 013-328 13 26 013-328 13 13 15 013-328 13 24 013-328 13 24 013-328 13 24 013-328 13 26 013-328 13 26 013-328 13 13 013-328 13 15 013-328 13 13 15 013-328 13 26 013-328 13 13 15 013-328 13 26 013-328 13 13 013-328 13 15 013-328 13 26 013-32813 1313 13 013-328 013-328 13 15 013-328 13 12 013-328 13 22 013-328 13 26 013-328 13 13 013-328 13 15 013-328 13 26 013-328 15 013-328 13 26 013-328 13 13 15 011-338 30 15 013-328 13 12 013-328 13 013-328 13 12 013-328 13 22 013-328 13 12 013-328 13 013-328 13 12 013-328 13 013-328 13 12 013-328 13 22 013-328 13 12 013-328 13 013-328 13 12 013-328 13 22 013-328 13 12 013-328 132 011-338 30 15 011-338 30 15 011-338 30 15 011-338 30 15 011-338 30 15 011-338 30 15 011-338 30 15 011-338 30 15 13 24 013-328 13 24 013-328 013-328 1324 2429 013-328 13 13 Elin Lindqvist 013-328 13 16 013-328 13 26 013-328 13 13 013-328 13 15 013-328 13 1212 013-328 15 013-328 13 26 013-328 013-328 13 013-328 013-328 13 15 013-328 013-328 13 013-328 13 24 013-338 30 15 013-328 13 22 24 013-328 13 26 013-328 13 13 013-328 13 15 13 013-328 13 16 13 26 013-328 13 13 13 15 Susan Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn 013-328 13 38 013-328 13 013-328 13 33 013-328 13 12 013-328 13 22 013-328 13 12 011-338 013-328 13 22 013-328 13 26 013-328 13 013-328 13 15 013-328 13 12 013-328 13 2222 013-328 13 013-328 13 011-338 30 15 13 12 13 22 011-338 30 15 013-328 Fredrik Johansson Krister Persson 011-338 3015 1515 011-338 30 30 Helene Ohlin 013-328 13 24 013-328 13 26 013-328 13 13 013-328 13 15 013-328 13 12 013-328 13 22 011-338 30 15 Camilla Hellberg Annika Karlsson 013-328 13 37 013-328 13 36 Per Per Per Kostmann Kostmann Kostmann

Företag

Trygg Liv

Trygg Liv

Kapitalrådgivning Kontorschef

Kapitalrådgivning Elin Lindqvist Susan Niroozad Per Kostmann Joakim Lönn Fredrik Johansson Sara Nellmark Nordahl Säberg Anna Wirén Sara Nellmark Sara Nellmark Sara Nellmark Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén Sara Sara Sara Nellmark Nellmark Nellmark Caroline Caroline Caroline Nordahl Nordahl Nordahl Caroline Jan-Åke Jan-Åke Jan-Åke Säberg Säberg Säberg Jan-Åke Anna Anna Anna Wirén Wirén Wirén Sara Nellmark Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén Sara Nellmark Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén Sara Nellmark Caroline Nordahl Jan-Åke Anna Wirén Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén Sara Nellmark Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg AnnaSäberg Wirén Sara Nellmark Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén Caroline Nordahl Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén Jan-Åke Säberg Anna Wirén 013-328 13 24 013-328 Susan Niroozad Joakim Lönn Susan Niroozad 013-328 13 26 013-328 013-328 13 13 Caroline 013-328 13 15 Fredrik Johansson Krister Persson Helene Ohlin 013-328 13 12 13 16 Sara Nellmark 013-328 13 38 13 29 013-328 13 33 Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén Sara Nellmark Sara Nellmark Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén 013-328 13 16 013-328 13 16 Sara Nellmark 013-328 13 16 013-328 13 38 013-328 13 29 013-328 13 33 013-328 13 38 013-328 13 29 013-328 13 33 Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén 013-328 13 38 29 33 Sara Nellmark Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén 013-328 013-328 13 13 16 16 16 013-328 013-328 013-328 13 13 13 38 38 38 Caroline 013-328 013-328 13 13 29 29 29 013-328 013-328 013-328 13 13 13 33 33 33 013-328 13 16 38 013-328 13 29 013-328 13 33 013-328 13 16 013-328 13 013-328 13 29 013-328 13 33 013-328 38 013-328 13 16 013-328 13 013-328 33 13 38 13 29 013-328 13 33 013-328 13 38 013-328 13 29 013-328 33 013-328 13 013-328 13 29 013-328 13 33 013-328 13 16 013-328 13 38 013-328 13 29 013-328 13 33 013-328 1338 38 013-328 013-328 13 29 013-328 33 16 013-328 13 38 29 013-328 13 33 013-328 26 013-328 13 38 013-328 13 29 33 013-328 13 38 013-328 13 29 013-328 13 33 013-328 13 26 013-328 13 15 013-328 013-328 13 12 013-328 13 22 011-338 30 15 013-328 13 16 13 38 013-328 13 29 013-328 13 33 013-328 13 16 013-328 1316 1616 013-328 13 38 013-328 013-328 13 29 013-328 013-328 13 33 013-328 013-328 1338 3838 013-328 1329 2929 013-328 1333 3333 13 Sara Nellmark 013-328 13 13 13 Caroline Nordahl Jan-Åke Säberg Anna Wirén 013-328 13 013-328 13 013-328 13 013-328 13 013-328 13 16 013-328 13 38 013-328 13 29 013-328 13 33 Anders Forsberg Madeleine Ripstein Lars Wedén Jonas Lundberg 011-338 30 09 013-328 13 25 013-328 13 32 013-328 13 14

Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning Kapitalrådgivning

Helene Ohlin Sara Nellmark Sara Nellmark Sara Nellmark Sara Nellmark Sara Nellmark 011-338 30 15 013-328 13 16 013-328 13 16 013-328 13 16 013-328 13 16 013-328 13 16

Krister Persson 013-328 13 22

Anders Forsberg Lars-Gunnar Åström 011-338 30 09 013-328 13 35

Jonas Lundberg

Madeleine Ripst

Peter Norell Kontorschef Kontorschef 013-328 13 2 013-328 13 14 Kontorschef Kontorschef Kontorschef Kontorschef Kontorschef Kontorschef Kontorschef Kontors Kontorschef Kontors 013-328 13 19 Kontors Kontorschef Kontor Kontorschef Kontorschef Kontorschef Kontorschef Kontorschef Kontorschef

Sara Nellmark Jan-Åke Säberg Anna Wirén Sara Nellmark 013-328 13 16 013-328 13 29 013-328 13 33 013-328 13 16 Telefon:Peter 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 Peter Norell Anders Forsberg Madeleine Ripstein Lars Wedén Åström Jonas Lundberg Peter Norell Peter Norell Peter Norell Anders Forsberg Anders Forsberg Anders Forsberg Ripstein Lars Wedén Lars-Gunnar Åström Jonas Lundberg Madeleine Ripstein Lars Wedén Lars-Gunnar Åström Jonas Lundberg Madeleine Ripstein Lars Wedén Lars-Gunnar Åström Jonas Lundberg Peter Peter Norell Norell Norell Peter Norell Anders Anders Anders Forsberg Forsberg ForsbergTelefon: Madeleine Madeleine Madeleine Ripstein Ripstein Ripstein Lars Lars Lars Wedén Wedén Wedén Lars-Gunnar Lars-Gunnar Lars-Gunnar Åström Åström ÅströmLars-Gunnar Jonas Jonas Jonas Lundberg Lundberg Lundberg Anders Forsberg Madeleine Ripstein Lars Wedén Lars-Gunnar Åström Jonas Lundberg Peter 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69Madeleine 29 Anders Forsberg Peter Norell Peter Norell Madeleine Ripstein Lars Lars-Gunnar Åström Jonas Lundberg Peter Nore Peter Norel PeterNorell NorellBesöksadress: Peter Norel Peter Norell Anders Forsberg Anders Forsberg Peter Nor Anders Forsberg Anders Forsberg Ripstein Lars Wedén Lars-Gunnar Åström Madeleine Ripstein Lars Wedén Lars-Gunnar Åström Jonas Lundberg Jonas Lundberg Madeleine Ripstein Lars Wedén Lars-Gunnar Åström Jonas Lundberg Madeleine Ripstein Lars Wedén Lars-Gunnar Åström Magnus Segersten Jonas Lundberg Anders Forsberg Anders Forsberg Madeleine RipsteinMadeleine LarsWedén Wedén Lars-Gunnar Åström Anders Forsberg Jonas Lundberg Madeleine Ripstren Lars Wedén Lars Gunnar Åström Norell Jonas Lundberg Anders Forsberg Madeleine Ripstein Lars Wedén Lars-Gunnar Åström Jonas Lundberg Anders Forsberg Madeleine Ripstein Lars Wedén Lars-Gunnar Åström Jonas Lundberg Madeleine Ripstein Lars Wedén Lars-Gunnar Åström Jonas Lundberg Postadress: Box 369, 581 03 Linköping. St 013-328 13 19 Peter Norell Peter Norell Peter Norell 011-338 30 09 Peter Norell Anders Forsberg 013-328 13 25 013-328 13 32 013-328 13 35 013-328 13 14 013-328 13 19 Madeleine Ripstein Lars Wedén Lars-Gunnar Åström Jonas Lundberg 013-328 13 19 Peter Norell 013-328 13 19 Anders Forsberg Madeleine Ripstein Lars Wedén Lars-Gunnar Åström Jonas Lundberg Anders Forsberg Anders Forsberg Madeleine Ripstein Lars Wedén Lars-Gunnar Åström Jonas Lundberg Madeleine Ripstein Lars Wedén Lars-Gunnar Åström Jonas Lundberg 011-338 30 09 011-338 30 09 Anders Forsberg 011-338 30 09 25 013-328 32 013-328 13 35 013-328 13 14 013-328 13 25 013-328 13 32 013-328 13 35 013-328 13 14 Madeleine Ripstein Lars Wedén Åström Jonas Lundberg 013-328 13 25 013-328 13 32 013-328 13 35 013-328 13 14 013-328 013-328 013-328 13 13 13 19 19 19 013-328 13 19 011-338 011-338 011-338 30 30 30 09 09 09 013-328 013-328 13 13 25 25 25 013-328 013-328 013-328 13 13 13 32 32 32 013-328 013-328 13 13 35 35 35 Lars-Gunnar 013-328 013-328 013-328 13 13 13 14 14 14 011-338 30 09 013-328 13 25 013-328 13 32 013-328 13 35 013-328 13 14 013-328 Postadress: Box 369, 03 Linköping. Stora 5 13 013-328 13 17 011-338 30 09 13 11 013-328 13 19 013-328 13 25 32 013-328 13 35 013-328 13 14 011-338 30 09 013-328 14 013-328 13 013-328 13 32 013-328 13 35 013-32813 013-328 13 013-328 13 013-328 1319 19 013-328 013-328 13 013-328 13 19 011-338 30 09 011-338 30 09 013-328 13 011-338 30 09 011-338 30 09 013-328 13 25 13 32 13 35 013-328 13 25 013-328 13 32 013-328 13 35 013-328 13 14 013-328 13 14 013-328 13 25 013-328 13 32 013-328 13 35 013-328 13 14 013-328 13 25 013-328 13 32 013-328 13 35 013-328 13 14 011-338 30 09 581 011-338 30 09 013-328 13 25 Torget 013-328 13 32 013-328 013-328 13 35 013-328 013-328 13 14Besöksadress: 011-338 30 09 013-328 13 25 013-328 13 32 013-328 13 35 013-328 13 14 011-338 30 09 25 013-328 13 32 013-328 13 35 013-328 13 14 25 013-328 13 32 013-328 13 35 013-328 13 14 013-328 13 19 013-328 13 19 013-328 1319 1919 011-338 30 09 013-328 13 25 013-328 13 32 013-328 13 35 013-328 13 14 013-328 13 011-338 30 09 013-328 Peter Norell 013-328 13 25 013-328 013-328 13 32 Lars-Gunnar 013-328 13 35 013-328 13 14 013-328 011-338 3009 0909 013-328 1325 2525 013-328 1332 3232 013-328 13 3535 013-328 1314 1414 013-328 13 013-328 13 013-328 13 013-328 13 011-338 30 013-328 13 Anders Forsberg 13 13 013-328 13 35 13 Madeleine Ripstein Lars Wedén Åström Jonas Lundberg 011-338 30 Caroline Nordahl Anna Wirén 013-328 13 38 013-328 13 33

Kapitalrådgivning

011-338 30 09

Kontorschef

013-328 13 14

013-328 13 25

013-328 13 32

Kontorschef

013-328 13 19

013-328 13 35

Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 efon: fon: lefon: 0771-62 0771-62 0771-62 10 10 10 00 00 00Fax: Fax: Fax: 013-14 013-14 013-14 69 69 69 29 29 29 Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 Anders Forsberg Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 Madeleine Ripstein Lars Wedén Lars-Gunnar Åström Jonas Lundberg Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 Telefon: 0771-62 10 00 013-14 69 29 Postadress: Box 369, 581 03 Linköping. Besöksadress: Stora Torget 55Peter Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29Fax: Postadress: Box 369, 581 03 Linköping. Besöksadress: Stora Torget Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 Postadress: Box 369, 581 03 Linköping. Besöksadress: Stora Torget Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 Postadress: Box 369, 581 03 Linköping. Besöksadress: Stora Torget 55 Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 ostadress: stadress: adress: Box Box Box 369, 369, 369, 581 581 581 03 03 03 Linköping. Linköping. Linköping. Besöksadress: Besöksadress: Besöksadress: Stora Stora Stora Torget Torget Torget 55Linköping. 5Linköping. Postadress: Box 369, 581 03 Linköping. Besöksadress: Stora Torget 55 Norell Madeleine Ripstein Lars Wedén Lars-Gunnar Åström Box 581 03 Linköping. Besöksadress: Torget 55 011-338 30 09Postadress: 013-328 13 25 581 013-328 13Stora 32 013-328 13 35Torget 013-328 13369, 14 Postadress: Box 369, 03 Besöksadress: Stora 55555 Postadress: Box 369, 581 03 Besöksadress: Stora Torget Postadress: Box 369, 581 03 Linköping. Besöksadress: Stora Torget Postadress: Box 369, 581 03 Linköping. Besöksadress: Stora Torget Postadress: Box 369, 581 03 Linköping. Besöksadress: Stora Torget Postadress: Box 369, 581 03 Linköping. Besöksadress: Stora Torget Postadress: Box 369, 581 03 Linköping. Besöksadress: Stora Torget Postadress: Box 369, 581 03 Linköping. Besöksadress: Stora Torget 5 Postadress: Box 369, 581 03 Linköping. Besöksadress: Stora Torget Postadress: Box 369, 581 03 Linköping. Besöksadress: Stora Torget 5 Postadress: Box 369, 581 03 Linköping. Besöksadress: Stora Torget 5 Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 Postadress: Box 369, 581 03 Linköping. Besöksadress: Stora Torget 55 013-328 13 19 013-328 13 25 013-328 13 32 013-328 13 35 Postadress: Box 369, 581365 03 Linköping. Besöksadress: Stora Torget 5 Telefon: 0771-365 E-post: kontakta5319@seb.se

Postadress:Box369,58103Linköping,Besöksadress:StoraTorget5

Peter Norell 013-328 13 19


Mode & skönhet

Shopping

JUST NU I BUTIKERNA

Chatwal & Jonsson Rhode Island Home Interior Spiralen Köpcentrum, Norrköping Pris: från 595 kr

Sail Racing International Active Life Filbytergallerian Pris: 700 kr

Apoliva, Sommarängar Apoteket AB Filbytergallerian Duschgel 39 kr Bodylotion 59 kr Deodorant 49 kr

Alain Mikli Optiker Almå Nygatan 18 Pris: 4 489 kr

Alain Mikli Nyheter Optiker Almå Nygatan 18 Pris: 5 489 kr Camel Norén Englund Ågatan 19 Pris blazen: 2 295 kr Pris skjorta: 799 kr

Camel Norén Englund Ågatan 19 Pris blazen: 2 295 kr Pris jeans: 849 kr

10


Annons Hagdalhs Välkommen Hagdahls & Co Skönhetssalongen i Linköpings City

Här erbjuder vi dig: • Hud, Fot och Kroppsvård • Hårvård/Styling • Nagelförlängning/Manikyr • Massage & Kinesisk Koppning Platensgatan 2 • 013 124000 • www.hagdahls.com

5/27/13 1:06 PM

© Silhouette

Hagdahls_annons_Maj2013.indd 1

"Gör som jag"

TITAN MINIMAL ART. THE ICON. MODERN. DYNAMIC. CUTTING-EDGE.

Behandla ditt synfel /ålderssynthet med marknadens  tryggaste alternativ. Leg. optiker - Tomas Almå

Boka tid för fri screening! En del av förundersökningen. Välkommen att boka tid på tel 013-13 95 28.

D e s i g n a n d q u ali t y m a d e in A u s t r i a | w w w. s ilh o u e t t e . c o m | v i s i t u s o n

Nygatan 18/Snickargatan 32, tel 013-13 95 28, www.ogonlasern.se

Nygatan 18 • 013-13 60 70 • www.optikeralma.se


Profilen

12


Profilen

med

FOTBOLLS-EM CHARLOTTE ROHLIN Fotbolls-EM för damer, eller UEFA dam-EM, äger rum 10 till 28 juli. Norrköping och Linköping är två av sammanlagt sju orter där turneringen spelas. Linköpingstjejen Charlotte Rohlin är EM-ambassadör. Vi pratade med henne om fotboll, Pia Sundhage, att välja bort tennis, rehabilitering, att ha hund, framtiden och om att leva i nuet. Text Daniel Atterbom Foto Håkan Ahldén

C

harlotte Rohlin har varit Linköpings Fotbollsclub (LFC) trogen hela sin karriär. Hon beskrivs som ”en snabb och stabil mittback med huvudspelet som styrka”. Charlotte debuterade sent i landslaget, först som 26-åring 2007. Hon utsågs till ”Årets back” på fotbollsgalan 2010 efter en helgjuten säsong och bland andra sina två helt avgörande mål i VM-kvalet mot Danmark, som tog Sverige till VM 2011. Där var hon en av de tongivande spelarna i laget som vann VM-brons. Hon fick även priset ”Årets back” 2011. LFC menar att Charlotte Rohlin ”personifierar hjärta och klubbkänsla”. Hon är en egen produkt av klubben och har redan från första början varit med på LFC:s resa upp i toppen. Charlotte är en tuff och svårpasserad försvarsspelare. Det sägs att de flesta elitidrottare är födda i början av året, men LFC:s och landslagets mittback Charlotte Rohlin är född 2 december 1980 i Linköping. Hur kommer det sig att Charlotte Rohlin spelar fotboll på elitnivå? – Det är en bra fråga, jag tror det beror på att jag har varit omgiven av min familj som varit sportintresserad. Det föll sig helt naturligt att börja med olika idrotter och hålla på med sport. Jag spelade tennis som ung, men det spelar jag nu bara någon gång ibland. Det har

inte funnits tid, även om jag tycker att det är roligt. Det blir någon gång när jag spelar med en kompis eller en familjemedlem. Charlotte hade en äldre bror som spelade tennis och fotboll, och hon tror att det var det som smittade av sig. Brodern spelade tennis på en hög nivå, medan hon själv valde fotbollen i åttan då hon var 14 år. Hon minns precis när och varför hon valde fotbollen. – Jag tyckte att det var ensamt med tennis. Jag tyckte om att det var jag mot en motståndare och allt berodde mig om jag förlorade eller vann. Nu kunde motståndet vara bra, men man var inte beroende av andra. Det gillade jag, men inte biten när man reste mycket med sina föräldrar. Min pappa skjutsade mig ofta till tävlingar och träningar. Det var lite ensamt. I fotbollen var det verkligen ett lag, man var med flera, dödtiden var mycket roligare när man var i ett lag. Man hade alltid någon runt sig, det var det som jag tyckte var roligare. Sedan tyckte jag om att träna själv med tennisen, men det var helt olika idrotter. Det var mer allt det här runt omkring. Man delade något med någon annan i fotbollen. Charlotte har inte kunnat undvika att fundera över hur det hade sett ut om hon hade valt på ett annat sätt. – Hur långt hade jag gått i tennis? Jag var duktig

i båda idrotterna i den åldern. Jag ångrar inte att jag valde fotbollen, men jag är nyfiken på hur bra man hade kunnat bli i tennis. Charlotte Rohlin hade nog tillhört eliten av svenska tennisspelare, precis som hon tillhör de bästa fotbollsspelarna. Det tar mycket tid och hennes fritid är tämligen beskuren, men hon har ett fritidsintresse. – Jag har ingen hobby, största delen av all tid går till fotboll. Min sambo spelade ishockey tidigare, och jag tycker om att titta på det. Jag har en hund, en boxer på sex år och hon kräver mycket tid. Tiden är spikad varje dag. Att tillbringa tid med henne är nog min hobby. Det är härligt med hundar och djur. Du är EM-ambassadör, hur blev du det? – Jag blev tillfrågad av LFC och kommunen. De frågade mig 2011 inför förra året, och då blev jag ambassadör för fotbolls-EM i Linköpings kommun och gentemot publiken och för Linköping som stad. Charlotte Rohlin är tillbaka efter en svår skada i maj 2012. – Jag kom tillbaka efter nio månader. Det var en korsbands- och meniskskada. Det är en lång rehabperiod. Det tar tid. Under rehabiliteringen tog den all Charlottes tid. – Jag hade varken ork eller tillfälle till annat. Rehab tar så lång tid om dagarna att det är ett heltidsjobb. 13


Profilen

FAKTARUTAN NAMN: Charlotte Rohlin. POSITION: Mittback. FÖDD: 2 december 1980 i Linköping. NATIONALITET: Svensk. LANDSKAMPER: 59 A, 4 U21, 3 F19, 2 F17. LÄNGD: 174 cm. VIKT: 63 kg. MODERKLUBB: Linköpings FC (BK Kenty). KOM TILL LFC: 1987.

Vi har gjort justeringar i försvarsspelet och försöker kanske tänka på andra vägar i anfallsspelet. Om fotbollen är ett heltidsjobb, är rehabiliteringen mycket mer krävande. Dels är man skadad och blir sjukskriven, dels får man inte ta sig an andra åtaganden. Det blir ett heltidsjobb bara att ta sig tillbaka till fotbollen. Det är verkligen en jobbig period, även om man är målmedveten, det är till fotbollsplanen man ska tillbaka. Det är en tuff period både psykiskt och fysiskt. Det är en prövning man går igenom. Något mer än rehabiliteringen varken fick eller kunde jag göra. Jag blev haj på korsord, det fanns inte mycket annat att göra. Precis efter operationen gick EM på tv. Det var skönt för mig, det var matcher på tv hela tiden när jag låg hemma och inte kunde röra mig. Jag var helt inne i fotbolls-EM. Det var skönt. Nu är det bara några månader sedan Charlotte Rohlins var tillbaka på plan. – Ja, det var i februari som jag var tillbaka i LFC, 14

men jag var inte tillbaka i landslaget. Då var jag på gång i LFC och kom mer och mer in i allting. När vi pratar med Charlotte Rohlin tränar hon med landslaget, som har läger inför en landskamp i Linköping mot Norge, där Sverige sedan vann med 2–1. Charlotte bildade mittbackspar med Nilla Fischer, även hon från Linköpings FC. Efter att Pia Sundhage tog över som förbundskapten har det svenska landslaget förändrats, i alla fall lite grann. – Det är klart det är annorlunda, för det är ett annat tänk. Det är en helt annan person som pratar, men det är inte som natt och dag. Det är fotboll vi håller på med. Vi har gjort justeringar i försvarsspelet och försöker kanske tänka på andra vägar i anfallsspelet. Men i det stora hela är det inte jättestora skillnader mot tidigare. Den stora skillnaden är att Pia har mycket erfarenhet från utlandet. Hon är verkligen en inspiratör,

man kommer på sig själv… Det är häftigt att höra på vad hon säger. Hon har gjort och vunnit så mycket. Hon smittar verkligen av sig. Charlotte Rohlin vill inte sia om sina chanser att spela i EM. – Helt ärligt, så lever jag mycket här och nu. Det har jag alltid gjort, men än mer efter min skada i fjol när ett stort mästerskap försvann för mig. Jag ska göra allting bra här och nu. Nu, denna vecka, är det landslaget som gäller, nu fokuserar jag på att göra en bra match på lördag med landslaget. Jag ska vara bra på träningarna inför den. När landslaget är över för den här gången Charlotte, då koncentrerar hon sig på LFC. – Jag tänker inte så mycket framåt. Gör jag det så bra jag kan nu, är det upp till Pia att välja vem hon


Fotos

i foku

Det åttonde underverket Åsa Nyhlén porträtterar de fantastiska småländska stenmurarna från 1800talet, som är påtagliga monument över mänskligt slit. Visas 1 juni–25 augusti 2013.

I nöd och lust Journalisten Annica Hesser och fotografen Michael Svensson har fångat historien om makarna Jan och Mona tiden före, under och efter deras njurtransplantation. Visas 15 juni–6 oktober 2013.

ÅFF - Syrianska

Söndag 23 juni kl. 1500 27.28.29 JUNI NORRKÖPING

ÅFF - BP

Måndag 1 juli kl. 1900 RAMMSTEIN • GREEN DAY • AVICII IN FLAMES • FRANK OCEAN • VOLBEAT MANDO DIAO • ARMIN VAN BUUREN • THÅSTRÖM

ÅFF - IF Elfsborg

Lördag 27 juli kl. 1600

TOTALT ÖVER 100 ARTISTER PÅ 4 SCENER + HANGARER!

ÅFF - Gävle IF

FLER BAND TILLKOMMER, MER INFO: BRAVALL AFESTIVAL .SE KÖP BILJETTER PÅ EVENTIM.SE/BRAVALL A ELLER VIA 0771 651 0 0 0

Söndag 4 aug. kl. 1500 Välkommen www.atvidabergsff.se


Profilen

Under min rehabperiod har EM varit det stora målet. vill ha på plan. Jag kan bara visa att jag vill vara med och kriga och att jag vill ha en plats. Det ska jag försöka göra. Jag ska ge allt. Under min rehabperiod har EM varit det stora målet. Jag tänker inte så mycket på att om ett antal dagar så kan det vara jag som spelar i EM. Charlotte Rohlin har börjat fundera på vad hon ska göra efter att hon har slutat sin tid som aktiv fotbollsspelare på elitnivå. – Det har vuxit fram. Bara för fyra, fem år sedan trodde jag att om jag slutade att spela fotboll skulle jag försvinna bort från fotbollen. Men jag kommer alltid att vara intresserad av fotboll och titta på fotboll. Det har vuxit fram mer och mer att det är en livslång utbildning. Jag kan ingenting så bra som jag kan fotbollen. Jag vill dela med mig av mina erfarenheter och min kunskap. Det känns som att det är för få damfotbollsspelare som tar vara på sin kunskap och sprider den till yngre generationer, till klubbar och till landslaget. Jag vill ta vara på det och göra något bra av det på något sätt. Förhoppningsvis kan hon på sikt göra det på något sätt i LFC. Hon kan se sig själv ha en uppgift i klubblaget, men även kanske jobba med sponsorer och marknadsföring för klubben. Charlotte vet hur mycket det betyder att få in sponsorer för det innebär att alla verkligen kan ägna sig mer åt att bara spela fotboll. 16

– Jag hoppas och tror att fler tjejer bara ska kunna ägna sig åt fotboll, om de vill det. Jag tycker ändå att man ska försöka plugga eller jobba. Det ska inte bli så att man direkt efter gymnasiet kan livnära sig på fotbollen. Det är bra att få plugga eller jobba och verkligen få kämpa sig upp i leden. Men jag hoppas att man i framtiden ska få ägna sig åt fotbollen. Charlotte Rohlin har själv jobbat vid sidan av fotbollen och har bara varit fotbollsspelare på heltid i fem, sex år.


Profilen

Jag känner mer eller mindre att jag har blivit proffs i LFC, jag har mer och mer kunnat ägna mig åt fotbollen... – Jag var gammal när jag fick en lön så att jag bara behövde spela fotboll. Jag har jobbat på olika ställen och pluggat lite. Man har fått knapra ihop det och styra så att man överlever vardagen. Jag har gått från att inte ha haft någonting till att i dag kunna leva på fotbollen. Den utvecklingen är rätt häftig. I början fick man möjligen pengar till ett par skor, då fick man köpa allting själv och sälja bingolotter. Det var mycket man gjorde för laget. Från att bara ha fått ett par skor till att vara heltidsproffs är en häftig resa. Jag är glad att det har gått åt det hållet. Det har funnits tillfällen när Charlotte kunnat bli utlandsproffs. Hon har fått olika erbjudanden, men har inte nappat, dels för att hon har en sambo sedan elva år, dels för att hon tycker att hon varit relativt gammal när erbjudandena har kommit. – Jag känner mer eller mindre att jag har blivit proffs i LFC, jag har mer och mer kunnat ägna mig åt fotbollen, och allt runt omkring i Linköping har varit så pass bra att jag inte har velat byta. Min utveckling har varit på väg uppåt, och då har jag inte velat bryta den. Det har dessutom varit under mäs-

terskapsår. Samtidigt är jag glad över att jag har varit kvar i LFC och fått följa med på en fin utveckling från Kenty till LFC. Den resan är fantastisk, och jag är glad att jag har varit kvar och varit en del av den. Sedan kanske det hade varit häftigt att prova utlandet. Men allt runt omkring har varit klockrent i Linköping, förutsättningarna har varit bra. Det hade inte blivit bättre någon annanstans, även om det kanske skulle ha varit ett äventyr. Hur går det då för Sverige i EM? – Jag tror att det kommer att gå bra. Jag har en skön känsla i kroppen, gruppen känns harmonisk, laddad men ändå avslappnad. Det är en bit kvar, så man får inte vara för laddad och spänd, utan det ska vara en skön avslappnad stämning. Jag är positiv och förväntansfull. Det kommer att vara tufft och alla kommer rustade till max när de kommer till ett sådant här mästerskap, men det är vi också. Landslaget spelar i Göteborg och Halmstad. Vi kan spela kvartsfinal i Linköping, men då har vi blivit bästa grupptrean och det får jag hoppas att vi inte blir.

40% RABATT KINDA

YDRE

19/7 Invigning i kvarteret Vråken, Kisa 25/7 Barnsliga kul på Smedstorp - en hel dag för barnen med musik, skattjakt, historiska bus, hästar, Tobbe Trolkarl, servering mm 28/7 Avsutning i Norra Vi, Ydre ... och mycket mer, bland annat musik släktforskning, utställningar, torpvandringar...

PÅ HELA SORTIMENTET IFRÅN (Erbjudandet gäller på ordinarie pris t o m 2013-06-29)

www. a m e r i k a v e c k a n. s e

Ågatan 19 • 013-13 04 05

17


Hälsa & Sport

FAKTARUTAN POSITION: Forward. ÅLDER: 25 år. LÄNGD: 189 cm. VIKT: 85 kg. TIDIGARE KLUBBAR: Triangeln s IK, Eskilstuna City FK (–2008). I Åtvidab ergs FF sedan 2009.

VIKTOR PRODELL Text Daniel Atterbom Foto Håkan Ahldén

D

u har tröja nummer elva, är det av något speciellt skäl? – Nej, jag fick den av Haris Radetinac när han bytte lag.

– Ja, det är ett skönt gäng. Det känns som om man är hemma när man kommer ner till Kopparvallen. Jag har varit här ganska länge nu. Jag bor i Linköping, vi har några bilar att åka med.

Hur började du spela fotboll och hur blev du bra på det? – Jag började spela fotboll i Triangelns IK när jag var sju år, mest med kompisar. Jag tyckte att det var kul och fortsatte. Jag var med i DM-laget och kände att man kunde satsa lite. När jag var 15 år gick jag till Eskilstuna City FK och när jag var 19–20 år bytte jag hit, till ÅFF.

Vad är målet för Åtvid i år? – Att fortsätta att spela i högsta ligan och bli bättre och bättre hela tiden. Vi siktar inte på att vinna (skratt).

Om du inte var fotbollspelare, vad skulle du göra då? – Jag skulle vara byggare, det är kul att snickra lite. Det kommer jag nog att göra efter karriären.

Siktar du på att bli proffs utomlands? – Det är en dröm som jag alltid har haft sedan jag började spela. Sedan får man ta en match i taget och se vad som händer.

Hur stor är skillnaden mellan Superettan och Allsvenskan? – Det går mer folk på matcherna i Allsvenskan och det är bättre tempo under matcherna. Det är den största skillnaden.

Du har spelat en match med landslaget, hur var det? – Det var häftigt, det var i år i Thailand, på träningslägret där.

2012 kom du trea i Allsvenskans skytteliga med dina 15 mål. Hur går det i år? – Det går bra, jag har gjort några mål nu. Det rul�lar på. Är Åtvid din hemmaklubb nu efter fem säsonger?

18

Har du fått böter för att mobilen har ringt eller för att du har glömt någon boll? – Ja, många gånger. Det får man ta ibland.

Har Erik Hamrén ringt igen? – Inte än, men jag hoppas (skratt). Hur länge tror du att du spelar fotboll, om du är skadefri? – Så länge som jag är skadefri och det är kul, det är det viktigaste med fotbollen. Det är både en hobby och ett jobb, det är kul att man kan kombinera det.


FILBYTERGALLERIAN • LINKÖPING • 063-10 30 60


Hälsa & Sport

FAKTARUTAN NAMN: Pia Sundhage FÖDD: 13 februari 1960 i Ulricehamn. FAMILJ: Två bröder, tre systrar och har delad vårdnad om en hund. BOR: Stockholm. INTRESSEN: Fotboll och musik. Meriter som spelare: EM-guld, två EM-silver, ett VM-brons, ett EM-brons, fyra SM-guld med Jitex och fyra guld i svenska cupen med Jitex och Hammarby. 146 A-landskamper för Sverige och 71 mål.

PIA SKA GÖRA SVERIGE TILL

VINNARE

MERITER SOM TRÄNARE: OS-guld med USA både 2008 och 2012, VM-silver med USA 2011, vald till årets damtränare i hela världen 2012 vid FIFA-galan. Pia om grupp C i EM, som spelas i Linköping och Norrköping: ”Frankrike tillhör de största favoriterna och kan ta sig till sig final, det gäller även England som var i EM-final förra gången. Spanien är en stor outsider, medan Ryssland är på stark utveckling. Riktigt bra lag som ni borde passa på att titta på”.

Som spelare tillhörde Pia Sundhage världens bästa – som tränare har hon tagit USA till två raka OS-guld. Nu ska den nya svenska förbundskaptenen införa tillräckligt med attityd och längtan för att vinna EM-guld i sommar – med hjälp av bland annat sångerskan Louise Hoffsten… Text Joakim Löwing Foto Jennifer Sylvan ”Only the dead fish follow the stream” sjöng Linköpings egen Louise Hoffsten till en femteplats i årets Melodifestival. Orden kunde knappast vara mer beskrivande än så när det gäller Pia Sundhage. Sveriges nya förbundskapten är nämligen en fena på att gå sin egen väg och inte bry sig så mycket om vad andra tycker. För att hämta inspiration till de svenska landslagstjejerna inför EM-slutspelet på hemmaplan tog hon i februari exempelvis hjälp av just Louise Hoffsten. Ett ovanligt grepp med tanke på att hon ju är sångerska och inte har någon koppling till idrotten… – Jag fick hjälp av min systerson Stefan Örn att komma i kontakt med henne, de skrev låten till Melodifestivalen ihop. Jag är väldigt imponerad av Louise, som jobbar vidare trots sin svåra MS-sjukdom. När vi skulle träffas var hon mitt inne i ett skov, men kom ändå. Något som ger perspektiv på tillvaron då vi fotbollsspelare har det väldigt bra. Pia dricker ur sitt kaffe och fortsätter: – Louise skulle läsa något för oss, men det gick inte just då med tanke på hennes sjukdom. Då ryckte vår spelare Caroline Seger in i stället. Och det är just sådant jag vill se och blir så glad över. Att vi hjälper 20

varandra och löser svårigheter tillsammans. Det ska komma naturligt. Något även Sundhages bok ”Spela på bästa fot” delvis handlar om. – I ett lag ska man göra varandra bra genom att spela på andras bästa fot. Det gäller att uppmärksamma och förstå vad andra är bra på och gillar. Förstärker man det goda smittar det i gruppen och lyfter laget. När jag ger feedback till spelarna tar det sju positiva saker för att väga upp en negativ. Negativ kritik gör ont, men väger man upp den kan man leva med den. Därför kör jag stenhårt med den så kallade 7-1-metoden. Pia var vår överlägset största stjärna och förde Sverige till flera tunga mästerskapsmedaljer under sin spelarkarriär. Som coach har hon tagit USA till två raka OS-guld och utsågs i fjol till världens bästa damtränare. – När jag spelade själv var det knappt någon som brydde sig om damfotboll. På senare år har både utvecklingen av spelet och intresset varit fantastisk. Nu sänds många matcher på tv och för egen del blir jag ofta igenkänd på stan.

Hur ska du skapa samma vinnarattityd i Sverige som amerikanskorna har? – Bland annat genom att uppmuntra spelarna att våga ta plats, att uttrycka sina åsikter och göra sina röster hörda. Dessutom är det enormt viktigt att tycka om att spela under press – med glädje och passion. Där har vi hämtat impulser genom att bjuda in och lyssna på svenska stjärnor som Anja Pärson, Kajsa Bergqvist och Therese Alshammar. Du älskar ju att plocka fram gitarren och sjunga – både hemma och vid stora galor – vad bjuds vi på för låt om Sverige tar EM-guld i sommar? – Tina Turners ”The best” kanske. Men vi får se, jag är ju väldigt spontan av mig (ha, ha). Det ska bli underbart med ett mästerskap på hemmaplan och jag hoppas publiken stöttar oss som en tolfte spelare på planen. Vi pratar om att vi ska till Friends Arena, där finalen spelas, ler Pia Sundhage.


a g Frå

Hälsa & Sport

DJURDOKTORN

Min katt klöser på tapeten

Vår katt är 10 år och river fortfarande på tapeter, speciellt vid dörrkarmen. Vi brukar få ställa saker framför och då slutar han, men så fort vi tar bort den därifrån så börjar han att riva igen. Vad ska vi göra för att få honom att sluta? Agata

Svar:

Klösning är en del av katters naturliga beteende och de kan klösa av många anledningar. Om ni inte har någon klösmöbel hemma bör ni börja med att inskaffa en sådan. Där kan katten slipa sina klor utan att skada inredningen hemma. Om katten trots klösmöbeln väljer att riva på tapeterna vid dörrkarmarna kan ni prova att sätta en Feliway-dosa i ett uttag nära dörrkarmen. Feliway-dosan utsöndrar speciella feromoner (doftmolekyler) som liknar dem som en digivande katta utsöndrar. Katter kan bli lugnare och mer harmoniska av feromonerna och vill ogärna förstöra i de delar av huset där dosan har effekt. Ett sista alternativ kan vara att spraya citron kring dörrkarmarna. Katter ogillar ofta doften av citron och katten skulle då förhoppningsviss lämna de sprayade områdena ifred.

Hur märker jag om hunden har pollenallergi?

Jag har hört att även hundar kan drabbas av pollenallergi. Jag undrar om det är vanligt? Hur märker man av det som ägare? Och går det att ge någon tablett eller spruta?

Min labrador är åtta år och ganska tjock. Jag undrar hur jag bäst bantar den? Räcker det med att minska på maten? Vilka sätt rekommenderar du att motionera hunden på, till exempel cykla eller simma?

Svar:

Vid lindrig övervikt kan det räcka att minska på hundens mat och öka mängden motion för att åstadkomma en viktnedgång. Är hunden tjockare är det viktigt att inte öka motionen för mycket då detta kan leda till skador. Cykling för motion är riskfyllt med en måttligtkraftigt fetlagd hund. Simning är en skonsam, bra motionsform för en överviktig hund men inte heller simningen bör gå till för stor överdrift innan hunden är i bättre form. I fall med måttligkraftig fetma är det bästa man kan göra för att åstadkomma en snabb viktnedgång att använda en bantningsdiet. Detta finns att handla hos nästan alla veterinärkliniker. När hunden nått en bra vikt kan man sätta över hunden på ett light-foder och se till att hålla igång motionen så att kilona inte åter kommer smygande.

Svar:

Djur har precis som människor ett behov av att få i sig vitaminer. I normalfallet klarar sig både hundar och katter bra med de vitaminer som finns i ett helfoder av god kvalitet. För andra djurslag kan det vara svårt att få tillräckligt med vitaminer i bara fodret. Detta gäller exempelvis marsvin som måste få tillräckligt med c-vitamin för att inte drabbas av sjukdomar. På grund av detta väljer många marsvinsägare att ge extra c-vitamintillskott i dricksvattnet. Ibland händer det att veterinären rekommenderar tillskott av en eller flera vitaminer även till hundar och katter. Exempelvis kan vitamin B7 (biotin) tillsättas till kosten till en hund med dålig klokvalitet.

Behöver djur extra vitamintillskott?

Har sett att det finns vitamintillskott att köpa hos veterinären. Räcker det med de vitaminer som finns i fodret eller behöver man tillsätta extra vitamintabletter? Varför?

Med Vänliga Hälsningar Tobias Svensson Legitimerad veterinär Bild: Sven Ödman och hunden Dixie på Djurdoktorn

Foto Håkan Ahldén

Svar: Allergi är vanligt förekommande både på hundar och katter. De kan vara allergiska mot något i sin diet och/eller mot något i sin omgivning. I omgivningen kan de utöver gräs/ ogräspollen och trädpollen reagera på olika sorters kvalster och mögel. De kan också vara allergiska mot andra djur. De vanligaste symptomen på allergi mot något i omgivningen (exempelvis pollen) är klåda med eller utan rodnader och utslag. Klådan drabbar ofta öron, armhålor eller ljumskar. Vid pollenallergi är klådan säsongsbunden. Det finns flera olika metoder för att behandla allergiska besvär, man kan till exempel inleda vaccinationsprogram mot specifika allergener. Behandlingsstrategin bör dock utformas tillsammans med en veterinär.

Hur bantar jag hunden bäst?

21


Hälsa & Sport

TRÄNINGS

tips

Att hålla på med bestraffning eller liknande för att se snabba viktresultat tror jag inte på alls. Inte heller att hålla på med komplicerade dieter. Vill du uppnå en hälsosam livsstil skulle jag vilja uppmana till att göra något som är enkelt och som passar just dig. Text Camilla Rehn

Hoppa bikinidieten

Kosten – en del i pusslet

Är det så att du i dag inte tränar alls kan det räcka med att du faktiskt drar ner lite på ditt dagliga intag då det gäller kosten. I stället för två bullar till kaffet ta en, eller välj ett äpple. Fyll din tallrik till hälften med grönsaker och sedan resten med mat. Skulle du få till en promenad då och då så är det ju en jättebra bonus. Det handlar som sagt om att göra det enkelt. Rör på dig, ät bra, och framför allt – se till att du hittar en form med rörelse och motion som du tycker är kul. Du behöver inte lyfta vikter för att träna om det är inte passar dig. Jogging, powerwalk, intervallträning, styrketräning, gruppträning, simning eller fotboll är bara några exempel på aktiviteter. För visst blir livet så mycket roligare och mera enkelt när du har kul? Här kommer några tips på vad du kan tänka på i vardagen för att förbättra sin livsstil – utan att ta hjälp av någon.

Det finns lika många varianter och synpunkter även här men, som jag tidigare nämnde, håll det enkelt och utan konstigheter.

Träning i vardagen Fundera på hur du har det på jobbet. Tar du hissen i stället för trapporna? När du ska hämta kaffe – ta en liten omväg. Sitter du vid ett skrivbord kan du variera mellan att stå och sitta. Ofta finns det höj- och sänkbara skrivbord. Hur transporterar du dig till jobbet? Om du till exempel tar bussen eller bilen i dag kanske du kan byta till att cykla i stället? Den som känner för en utmaning kan transportjogga någon gång i veckan. Har du svårt med att få tiden att räcka till och fixa barnvakt kan du ta med dig barnen ut när du ska ta en powerwalk eller joggingrunda. Om barnen cyklar så kan ni ju göra det tillsammans, det är ett bra sätt att förena nytta med nöje.

22

Frukost Se alltid till att äta en frukost bestående av både kolhydrater, protein och fett. Till exempel gröt med lite nötter och bär samt ett ägg. Behöver du mer kan du lägga till en grov smörgås. Är du inget fan av det här med gröt så kör naturell yoghurt med bär och nötter samt ett ägg. Lunch Gärna en sallad med kyckling eller räkor, mycket grönsaker och pasta eller bulgur. Annars finns det numera väldigt många salladsbarer där du själv kan välja din egen sallad om du inte känner att du har tid att göra en egen. Middag Här kan du dra ner på kolhydraterna. Kroppen behöver inte lika mycket kolhydrater på kvällen och natten. Passa på att njuta av grillat, denna härliga årstid, och till det en härlig sallad med mycket färg. Rädisor, paprika, brytbönor, gurka, tomat eller champinjoner är bra exempel. Mellanmål Glöm inte mellanmålen. Mitt tips är att äta lite nötter, keso, avokado eller frukt.


w

w

w . v

i s i

t

o

s

t

e r

g o

t

l

a

n D . s e / o

s

t

g o

t a

ÖstgötaDagarna 7-8 september 2013

D a g

a

r n

a

13 år

Besök muséer, gårdsbutiker, ateljéer eller varför inte följa med på en guidad busstur! Öppet hus på landsbygden första helgen i september. Upptäck och upplev Östergötlands landsbygd. Välj bland runt 170 olika arrangemang. Se och läs mer på www.visitostergotland.se/ostgotadagarna

Från svinavall till gravkor Dramatiserade, guidade vandringar på de centrala griftegårdarna i Linköping Följ med på en spännande tur genom två sekel

Datum: 4/6, 11/6 och 18/6 Vandringarna börjar kl 18.30. Samling vid kapellet på Norra griftegården (entré från Malmslättsvägen) Föranmälan till 013-20 50 00 eller via mail: info@svenskakyrkanlinkoping.se


Live Nation

17 JULI LInköpIng StångebrofäLtet 24


Hem & bo

BANKEN HJÄLPER DIG ATT NÄTVERKA SEB nätverkar genom att sammanföra bankens kunder med varandra. – Vi på SEB jobbar på att folk få folk att inse att banken är ett av de bästa nätverken som finns i affärslivet i dag. Men det är få som nyttjar det, säger Peter Norell på SEB.

P

eter Norell är kontorschef på SEB i Linköping sedan 2004. Han tycker att det är viktigt och spännande att SEB som bank jobbar på ett annat sätt än banker arbetar traditionellt. – Vi jobbar på att få folk att inse att banken är ett av de bästa nätverken som finns i affärslivet. När vi pratar med våra kunder så säger vi till dem att koma till oss och fråga om råd. De flesta kunderna, menar Peter Norell, tänker bara att en bank är något som man uppsöker när man behöver låna pengar eller skaffa sig ett nytt betalkort. – Men vi känner ett antal företagare i massa olika branscher, vi känner politiker, vi känner hantverkare och människor inom en rad olika branscher. Vi vill att våra kunder ska använda oss så mycket det går. Målsättningen är att varje gång ett företag blir ny kund ska banken hjälpa dem att göra en affär som de inte hade gjort om de inte hade varit SEB-kund. Peter Norell menar att för att den här tanken ska fungera är det tre saker som måste till. – Normalt pratar man om tillgänglighet och service och relation. Det är grundläggande. Om inte banken kan se till att det finns en tillgänglighet och service – då

Text Daniel Atterbom Foto Jennifer Sylvan kan banken packa ihop. Vi vill kunna träffa folk och hjälpa dem att göra affärer. Då måste vi jobba långsiktigt, vara proaktiva och nätverka på det sätt som nätverkande avser. Det vill säga ge folk saker, inte fråga efter att få.  Peter Norell har bestämda åsikter om nätverkandet som han menar traditionellt går till så att man träffas på en nätverksträff och försöker sälja sina produkter. Det är inte att nätverka, för vad det handlar om är att dela med sig av sina kontakter och sedan ge folk möjlighet att träffa andra människor – och göra affärer. Peter Norell poängterar att SEB i Linköping vill hjälpa folk att göra affärer genom ta initiativ, arbeta långsiktigt och hjälpa till att nätverka på det sättet ordet egentligen avser. – Vi bygger relationer, men att säga att vi är bra på relationer  är farligt,  för det är det egentligen ingen bank som är. Vi jobbar på att bygga relationer. En bra bank för mig på 2000-talet är inte en bank som bara levererar produkter och tjänster, utan det är en bank som levererar kontakter och relationer. Den första delen är självklar: om vi inte har de bästa produkterna

och de bästa tjänsterna, då väljer inte våra kunder oss. Alla banker har ungefär samma produkter, oavsett vad de säger. Peter Norell vill få respons och bli utmanad genom kunder som ställer krav, säger han. Men hur går ett nätverkande via banken egentligen till? Peter Norell ger ett exempel – En gång bjöd jag med två företagsledare för var sitt IT-bolag på lunch. De hade 20–25 anställda i respektive bolag. På lunchen sade den ena: ”Ursäkta, men jag har ingen aning om vad vi ska prata om i dag. Peter svarade att han inte heller hade någon aning om det, men att det skulle kunna bli spännande. Efter 20 minuter satt de två företagarna och pratade om sådant som Peter Norell inte förstod. – Jag träffade en av dem tre månader senare och frågade om de båda hade träffats någon mer gång. Han svarade att de träffas minst en gång i veckan och att de redan har gjort tre affärer tillsammans. Det handlar inte bara om att göra business vid varje möte. Det är klart att dessa två rekommenderar oss som bank, säger Peter Norell.

25


LÖRDAG 3 AUGUSTI Vadstena Slott LÖRDAG 3 AUGUSTI

Biljetter: Nojet.se, Ticnet.se 077-170 70 70 samt Ticnetombud.


Hem & bo

OLGAS TRÄDGÅRD

- EN RIKTIG HÖJDARE Många trädgårdsfanatiker vill ha en jämn trädgård. För Olga Cederberg är det precis tvärtom. – Växterna kan presenteras på ett helt annat sätt när de kommer upp på höjden, framhåller hon.

O

lga är en kreativ trädgårdskonstnär som går mycket på känsla – och är inte ett dugg rädd för att släppa loss. Gissa därför om hon älskade uppdraget att år 2000 få fason på sin då nyblivna sambo Ulfs vildvuxna tomt. – Han hade inte tid med trädgården innan. Det var bara barrväxter, resten gräsmatta och björkskog. Ulf köpte till och fördubblade marken till ungefär 4 000 kvadratmeter och sedan hade vi att göra ett tag framöver, ler Olga.

Text Joakim Löwing Foto Peter Eriksson Potentialen var stor i den kuperade och varierade terrängen. – Många vill ha en jämn trädgård, men jag föredrar att det ska vara så ojämnt som möjligt för att kunna skapa stora kontraster i olika nivåer. Växterna kan presenteras på ett helt annat sätt när de kommer upp på höjden. Man får andra vinklar och det blir inte platt. Att ta vara på stenar och annat vanligt förekommande i naturen, är en självklarhet. – Dels kan stenarna hjälpa till att höja helhets-

intrycket och de bidrar även till behålla fukten på sommaren. På vintern blir det väldränerad mark och dessutom lagrar stenar värme under dagen och ger den tillbaka till växterna under natten. Tack vare det höjs även växtzonen från tre till två på vissa partier. Från höjden har man en härlig utsikt ned mot den stora dammen med sin paviljong på ön mitt i. Där ute firar de alltid midsommarafton och sitter gärna ute och äter mat eller fikar under sköna dagar. Just vatten utgör 27


Hem & bo

FAKTARUTAN NAMN: Olga Cederberg och Ulf Pettersson. FAMILJ: Olgas vuxna döttrar Olivia och Anna, samt ett barnbarn. Ulf har en son och ett barnbarn. BOR: Hus utanför Mjölby i Östergötland. YRKEN: Olga är utbildad trädgårdsmästare. Arbetar som cirkelledare och föreläsare inom trädgårdsdesign. Ulf är pensionerad kriminalinspektör. TOMTENS YTA: Cirka 4 000 kvadratmeter. Trädgården anlades: Arbetet påbörjades 2000. VÄXTZON: 3. Tack vare att trädgården har mycket stenar och grus och samtidigt är kuperad kan det vara zon 2 på vissa ställen. TEMA: Tillbaka till romantiken. MEST NÖJD MED: Parken – där har jag lärt mig att kombinera vilda växter med trädgårdsväxter och bra balans mellan dem. MINST NÖJD MED: Moderna rosor. Jag har försökt med alla möjliga sorter, men de flesta blir väldigt dåliga redan året efter. Nu har jag tröttnat och ersätter med fina perenner i stället. NÄSTA PROJEKT: Göra ordning strandpromenaden runt den stora dammen och plantera växter längs med hela så att det blir fint från alla håll.

28

en betydelsefull del. Trädgården innehåller fyra olika dammar, två vattenfall och en bäck. – Det ger en annan dimension och skapar en bättre miljö där det inte blir för torrt. Speciellt varma dagar är det underbart att höra det porlande vattnet. Vi har sex olika sittplatser, de flesta i nära kontakt med vatten där man kan sitta och njuta. Det ger svalka och en fuktigare lukt. Sedan drar sig vattnet även till mycket djur som fåglar, råddjur, hare, räv och också älg. Vi får mer liv och rörelse, vilket är härligt. Med mycket skaparglädje och lust har Olga format ett spännande verk som innehåller åtta olika avdelningar. Bland annat finns ett rosarium, en magnolialund, små och stora näckrosdammar, bäckar och vattenfall, samt en köksträdgård och en parkdel. – Jag har rest runt och besökt många vackra trädgårdar i framför allt England, Frankrike och Italien som jag fått mycket inspiration från. Då bestämde jag mig även för att temat skulle vara tillbaka till romantiken. Något som sedan blivit alltmer populärt de senaste åren.

man på kontraster kommer allt fram på ett annat sätt. Bland favoriterna märks körsbärsbenved, rödbladig smällspirea, vit hortensia... För att inte prata om alla rosor. – I rosariet har jag en del med enbart gammaldags rosor. Det är mycket jobb för bara någon månads blomning, men när den väl pågår är det underbart. Jag kan inte leva utan dem! Under åren har hon skaffat sig mycket kunskap – men fullärd blir man aldrig. – Det går inte heller att lita hundra procent på vad som står i trädgårdsböckerna. Det sägs exempelvis att magnolior inte ska växa i kalkjord, men det gör mina och de är jättefina. Visst kan man utgå från böckerna, men samtidigt våga testa sig fram. I värsta fall är det ju bara att flytta på växten. Men vänta i så fall två år. Under det första året försöker den att acklimatisera sig på sin nya plats och då är det inte säkert att den växer. Men händer inget under andra året heller är det dags att flytta den.

Olga – som är född och uppvuxen i Ryssland vid Svarta havet – utbildade sig och arbetade som trädgårdsmästare i Sankt Petersburg innan kärleken tog henne till Sverige. – Det som kännetecknar mitt sätt att välja och sätta ihop växter är att jag i första hand tittar på bladverken. De måste vara fina hela säsongen. För att en rabatt inte bara ska bli en klump är det viktigt att blanda ljust och mörkt både i bladverken och i blommorna. Bygger

På en sten vid en av dammarna ligger en huggorm och solar sig. Nej, gästerna behöver inte vara oroliga, den är av gummi. – Men jag har ofta besökare till trädgården här och det händer i bland att någon skriker till ordentligt, skrattar Olga. På vintrarna målar hon en hel del – med trädgård som förebild. Då ger Olga sig själv tillåtelse att göra en och annan tavla.


Hem & bo

LKPG TIPSAR HUS & BO OLGAS BÄSTA TRÄDGÅRDSTIPS: • Börja inte med olika projekt samtidigt. Gör färdigt ett i taget innan du ger dig på något nytt. • Ha tålamod. De tar tid för en trädgård att utvecklas. Att få de där riktigt maffiga rosorna kan ta fem år. • Våga prova nya saker, även om det ser knepigt ut. Det är roligare att göra något eget än att efterlikna någon annan. Som att plantera sparris i en perennrabatt. Den är väldigt dekorativ med sina fina bladverk. • Ta reda på hur lång blomningsperioden är och hur mycket arbete som krävs, innan du köper nytt. • Stamma upp gamla barrväxter, buskar och träd i stället för att ta bort dem. De gamla stammarna ger trädgården en spännande struktur. • Se till att njuta av din trädgård. Vi ska inte leva för trädgården, utan trädgården ska leva för oss.

29


rin

ng

Ve

te

ä r k lin i k L i n k ö

pi

• Pennhip • Magnetröntgen • Hudutredningar • Titthålskirurgi i buk och leder • Insemination

Öppettider i sommar Måndag-Torsdag 08.00-18.00 Fredag 08.00-17.00

www.djurdoktorn.se Telefon 013-270897

Vi finns även på facebook!

I sommar får ni 10% på allt friskfoder. Välkomna!

Nya Tanneforsvägen 13, 582 42 Linköping

Teprovning Kinarummet After W ork

Paketerbjudande

ntea Afternoo

Bo mitt i stan Park (varför åka hem)

Hotell rep

KL R PAOTE H

www.fawltytowers.se Park Hotel.indd 1

2013-03-28 20:35


Nöje & Resa

VINN BILJETTER TILL En vinnare får 2 biljetter till konserten med Gyllene Tider! Vilken stad förknippas med Gyllene Tider? 1 Falkenberg X Göteborg 2 Halmstad Skicka ditt svar senast 30 juni till lkpgnkpg@mdgm.se och märk mejlet ”Tävling Gyllene Tider”

31


jimmy lööf Kvalitetsmäklare

013-36 48 80 – www.skandiamaklarna.se/linkoping


Hem & bo

NU HÄNDER DET MYCKET I LINKÖPING

O

j vad veckorna går snabbt. För drygt två månader sedan kom jag in i det här fantastiska projektet och för varje dag inser jag allt mer vilken spännande och stor utmaning vi står inför. Linköping är en framtidsstad på många sätt. Och LinköpingsBo2016 är en av förklaringarna. I april kunde vi med stolthet meddela att hela 19 företag anmält sitt intresse till att bygga Vallastaden. Ett fåtal tjänstemän har känt till vilka som står bakom förslagen. Anledningen är enkel – ingen ska kunna påverkas. Senaste veckorna har det pågått en intensiv process där intresseanmälningarna analyserats och bedömts. Vi har också haft en nära dialog med byggherrarna för att komma fram till bra lösningar för oss alla. Verkligt glädjande är att de anbud vi har fått in håller en riktigt hög nivå när det gäller nytänkande inom samhällsbyggande. Så här kommer det att växa fram en helt ny, innovativ stadsdel med social hållbarhet i fokus. Och nu är vi på väg! Ett annat stort steg i projektet är att vi i mitten av maj fick en ny marknads- och kommunikationsansvarig. När Ulrika Wänseth, och även hennes man som är pilot, fick sina drömjobb här

i stan var det inte mycket att fundera på. Familjen bestämde sig helt enkelt att flytta från Luleå och bli linköpingsbor. Ulrika har en gedigen bakgrund, bland annat som vd för Luleå & Co, det som nu blivit VisitLuleå. Där utvecklade hon varumärket Luleå, besöksnäringen och handeln i stadskärnan. Det var ett långsiktigt och strategiskt arbete som också byggde på samverkan med många parter. Så visst finns det stora likheter med LinköpingsBo2016. Enligt Ulrika lockades hon framför allt av projektets unika grundtanke – människan bygger staden. Nu närmar vi oss semestrar och sköna sommardagar, men trots det fortsätter arbetet i högt tempo. Så håll ögonen öppna! Och ta gärna för vana att gå in på vår sajt www.linkopingsbo2016.se med jämna mellanrum. Trevlig sommar!

Tommy Hultin Vd LinköpingExpo AB/ LinköpingsBo2016

Musteri & Gårdsbutik Naturligt, nyttigt och gott, är vårt måtto på Brunneby Musteri. Vi mustar frukt och bär från traktens odlare och hemmaträdgårdar. Det blir godast och bäst. I Gårdsbutiken finns Brunneby’s egna sortiment av cider, saft, juice, sylt och marmelad. Vi har också ett stort utbud av lokalproducerade

delikatesser. Restaurang Bettina är gårdens egna restaurang. Välj ur deras spännande meny med goda lunchrätter och nybakat till fikat.

Gårdsbutiken har öppet: Måndag-fredag kl. 9-18, lördag kl. 10-16, söndag kl. 11-16.

Brunneby Musteri, Borensberg, 0141-40204, www.brunnebymusteri.se. Restaurang Bettina, 0141-40220, www.restaurangbettina.se

33


Nu kan du beställa hem den svenska klassikern till sommarens grillfester.

n stor stark korr

ÖLEN – med namnet

du aldrig glömmer. – N Stor Stark, när du vet vad du vill ha!

Ölen hittar du på Systembolaget

10.70 kr/st+pant Artnr 89448 5.2%


et är verkligen så att motor-Sverige har vaknat. Elitserien i speedway har dragit igång och så här i inledningen kan man säga att förra årets finallag Piraterna har startat bra medan Vargarna i Norrköping har lite mer att fundera på. Jag slog på tv:n när STCC hade premiär för några veckor sedan och jag blev i alla fall positivt överraskad över de två första racen. Det var ju en del omkörningar vilket man inte skämt bort racingpubliken med under de senaste årens premiärhelger. Förr, på Mantorp, åkte alla i led på premiären eftersom alla var rädda om poängen. ”Säsongen är ju lång” sa förarna. När finalen skulle avgöras var djävulshornen utanför hjälmen och vissa försökte köra om i sandfollorna. Men det bjöds på bra racing på Knutstorp och en riktig närkontakt hade motorprinsen med vår förare Mattias Andersson som ju precis han klart med sin Dacia inför säsongen. I närkontakten fick Andersson ge sig och helgen slutade med blygsamma placeringar. Vi som känner Anderssons kapacitet vet ju att när året är slut har han varit uppe och naggat på pallplatserna till Volvoteamets stora skräck. Ett rumänskt lågbudgetmärke slår Sveriges stolthet Volvo på fingrarna. Tänk om så sker? Den klassiska rallysprinttävlingen i Skänninge lockar många bra förare och mycket publik. Bilder avslöjar att svängen vid Birkas bilplåt var fylld med upp till fyrahundra personer. Det är ju mer än vad LFC har i sin nya arena… Vad alla i den svängen pratade om efter tävlingen var Danne Walls

2-rätters + kaffe & k

De Geerhallen Fred 29/11 kl 20:00 e r k va r ! Fåtal b iljett

Konsert & Kongress Lörd 14/12 kl 20:00 e r k va r ! Fåtal b iljett

Mikael Lindh

aka

Norrköping

Linköping

underbara publikfria körning – och den missade jag. Katastrof! Danne Wall är kungen i folkrace och snart är han det i rallycross och rally också. Sen missade jag en höjdpunkt till. Björn ”Nalle” Johansson var tillbaka i rallyskogen igen och inte med vilken bil som helst utan med en Opel Ascona 400. Mums säger alla rallynördar, skitans säger jag som inte kunde ta mig till sträckan utanför Finspång. Nu gick Asconan varm så mot slutet av sträckan gjorde sig inte förare och bil sig riktigt rättvisa. Men eftersom jag visste att jag skulle missa Nalle så skickade jag en spion så jag har allt sett lite filmer från comebacken. Närmast väntar midnattssolsrallyt för Nalle. Något jag inte missade var årets South Swedish Rally. Och jag måste säga att det var rätt fränt i år. Nu när Jimmy Joge lägger hjälmen på hyllan så hoppar hans kartläsare John Stig in och kommer åka resten av säsongen med Ingemar Svensson i Fiestan. Tjejekipaget Ramona Karlsson och Miriam Walfridsson var nära att snuva hela killgänget på segern i värstingklassen. Mantorpsföraren Jari Saarinen körde bra i sin Ford Focus innan motorn gav upp. Bra fighter i alla klasser och mycket publik. Som det ska vara i SM. Var inne på LKPG/NKPG-redaktionen häromdagen. Alltid lika kul att höra vad som sägs och görs. Det nya nu var att de säger tjoff när man ska säga hej då. Så uppfattade jag det i alla fall. Så, avslutningsvis, ha en underbar sommar. Tjoff!

* Extraföreställning *

Lörd 30/11 kl 20:00 tte r kvar! Fåtal b ilje

* Extraföreställning *

Sönd 15/12 kl 18:00

Förköp 011-15 51 00 samt www.louisdegeer.se Förköp 013-190 00 00 samt www.arenabolaget.se

Foto: Peter Knutson

D

OCH TvåENMISSAR FULLTRÄFF

Motor

35


Krönika

MER SOMMAR FÖR PENGARNA!

a l l A

ÄLSKAR VÄL REDAN LINKÖPING...

ALL INCLUSIVE

*

KOMPLETTA GLASÖGON ENDAST 950 KR FRÅGA OSS I BUTIKEN!

GRATIS

VÄRDE: 395 KR

SYNUNDERSÖKNING*

V

ilken härlig vecka det har varit. Vi har haft många gäster vid Tillväxtdagarna i Linköping. Här har partiledare och ministrar samsats med ledande företagsledare och viktiga opinionsbildare. Swedbank valde att förlägga årets tillväxtdagar till Linköping. Ett riktigt bra val – eller hur? I Linköping är vi väldigt bra på att ordna stora konferenser och evenemang. Vi har också en stad att vara stolta över. Linköping kännetecknas av stark tillväxt och stor framtidsoptimism. Vi har också en väldigt nära samverkan mellan näringsliv, politik och universitet. Den samverkan är en viktig förklaring till varför Linköping utvecklats så starkt. Jag hade möjligheten att få tala under rubriken ”därför borde alla älska Linköping”. Svårt ämne. Alla älskar väl redan Linköping? Vi har också haft besök av Amerikas ambassadör i Sverige. Det var ett välbesökt lunchmöte på Linköping City Airport. Jag har också haft Vietnams ambassadör på besök i Stadshuset. Vi diskuterade bland annat möjligheterna att fördjupa samverkan kring de stora miljöutmaningar som Vietnam står inför. Studentorkesterfestivalen har firat 40 år. Alltid lika kul när studenterna sätter sin prägel på staden. Tusentals glada linköpingsbor (och många besökare) såg paraden eller stannade till för att lyssna på någon av alla studentorkestrar som deltog i firandet. Nu i veckan är det också stor promotions- och disputationsfest i Linköping. Ett stort grattis till alla er som disputerat eller promoverats vid Linköpings universitet (LiU). Vi har ett fantastiskt universitet. Jag var inbjuden till Kolmårdens premiär av årets nya delfinshow. Vilken enastående show. Missa inte att besöka Kolmården i sommar. Kolmården är en fantastisk tillgång för hela regionen. Äntligen har Linköping Arena invigts. Här finns det möjlighet att följa LFC:s matcher framöver. Om ett par veckor är det också landskamp i fotboll mellan Sverige och Norges damlag. Visst är det härligt nu när uteserveringarna har öppnat? Visst är det härligt att kunna njuta av solen i någon av stadens parker – eller kanske hemma på balkongen eller på uteplatsen? Jag älskar Linköping. Visst gör du det också!

GLASÖGON MAGASINET ALLTID: ANDRA PARET HALVA PRISET

*

SOMMARRABATT SOLGLASÖGON

SOMMARRABATT LINSVÄTSKA

GRATIS * SYNUNDERSÖKNING

E O P M HTURW LJSAVXYF

Köp solglasögon med Din egen styrka nu! 500 kr rabatt gäller både solfärgade samt färgskiftande glas. Gäller tom 2013-08-11.

3 st. Extend 355 ml. Ord. pris 234:(78:- styck)

500 KR RABATT

3 FÖR 150 KR

Utförs alltid av en av Socialstyrelsen, legitimerad optiker. Inget köptvång.

VÄRDE 395 KR

* Prisex. All inclusive avser enkelslipade glasögon. Gratis synundersökning gäller ej som linskontroll. Intyg/recept debiteras. Andra paret halva priset gäller billigaste paret och från samma recept/köptillfälle.

LINKÖPING: Nygatan 33 Telefon: 013-13 70 71

Paul Lindvall Kommunstyrelsens ordförande

KVALITÉ & SERVICE TILL RÄTT PRIS!

NORRKÖPING: Drottningg. 14 Telefon: 011-13 18 88 www.glasogonmagasinet.se

36


Motor

LOKALT FÖRANKRADE SANDSTRÖMS FYLLER 90 ÅR Modebutikerna Sandströms fyller 90 år i år. Ägaren Mikael Sandström arbetar på att göra sig själv umbärlig – och ser fram mot hundraårsjubileet.

M

Text Daniel Atterbom Foto Sandströms & Jennifer Sylvan

ikael Sandström är vd och tredje generationens ägare till kedjan  Sandströms, som fyller 90 år i höst. Sandströms första butik öppnade  i

Kisa 1923. – Förmodligen var Malkolm Sandström nervös den där måndagen den 1 oktober 1923 när han låste upp dörren till butiken för första gången, säger Mikael Sandström. Tillsammans med Matilda och äldste sonen Richard hade han planerat öppningen länge. De hade fått ett tips om att Kisa saknade en bra kläd- och tygaffär. Det gick så bra att man redan 1929 öppnade en affär även i Vimmerby. I dag finns elva butiker, i Vimmerby, Kisa, Västervik,  Tranås, Motala, Linköping (Ikanohuset och Trädgårdstorget), Norrköping och Vetlanda. – I mars öppnade vi en ny herrbutik i Motala. Vi försöker vara representerade i Östergötland och norra Småland. Sandströms fungerar bevisligen på såväl små som stora orter, och det gör att fler marknader utanför det som för närvarande är kärnområdet kan bli intressanta. Mikael Sandström  är barnbarn till Malkolm och Matilda, son till Gunnar, familjens andre och yngste son som startade tillverkning under namnet Mästersöm, en firma som redan 1953 blev kunglig hovleverantör. Man fokuserade också mycket på sportmode och klädde den svenska truppen under ledning av prins Bertil vid de olympiska spelen i Melbourne 1956. – Men min far Gunnar avled tidigt, redan 1963, och fabriken såldes, säger Mikael. I dag omsätter Sandströms 100 miljoner kronor och har närmare 70 anställda, inklusive de deltidsanställda. Personalen på Sandströms har stort ansvar, och Mikael hoppas därför att det är roligare att arbeta på Sandströms än på en stor kedja där alla besluten fattas centralt.

– Jag har naturligtvis ett stort intresse för mode, men jag är långt ifrån bäst på mode och det ska jag inte vara heller. Jag har medarbetare som är duktigare. Jag är bra på att delegera och jag har alltid försökt att göra mig umbärlig. Det är aldrig bra om ett företag står och faller med en enda människa. Att Sandströms firar 90-årsjubileum märks i butikerna. – Vi håller på kontinuerligt under året med att fira de 90 åren. I samband med att vi har vår kundklubbskväll i höst kommer vi att fira extra mycket. Vi har en stor kundklubb med över 10 000 medlemmar. Trots höstens firande har Mikael Sandström blicken riktad framåt. – Jag ser fram mot 100-årsjubileet, säger han.

FAKTARUTAN Mikael, som är född 1952, tänkte inte alls arbeta med klädbutikerna. Han tog en fil. kand. i statsvetenskap, nationalekonomi och historia. Efter arbete på Saco/SR och Jusek som förbundssekreterare sadlade han om och utbildade sig till marknadsförare vid IHR, Institutet för högre kommunikations- och reklamutbildning. – Jag tyckte att det var roligt på IHR, men jag insåg att det var roligare att göra affärer än att jobba med organisationer, även om jag har ägnat mycket av mitt liv till att organisera ändå. Mikael Sandström övertog ansvaret för butikerna 1982. Då fanns de bara i Kisa och Vimmerby. Förutom sitt arbete som vd är han också ordförande för Svensk Handel Stil, med fler än 3 000 medlemmar inom kläd-, sko- och sporthandeln. Han är även vice ordförande för den europeiska textilhandlarorganisationen AEDT med säte i Bryssel.

37


Hälsa & Sport

e S LINKÖPING

UR ETT NYTT PERSPEKTIV Sommartid flockas många glada gångare till Stångån för att ta del av det fina området i centrala Linköping. Blir man då nyfiken på att uppleva Stångån från vattnet kan ett alternativ vara att prova på stadspaddling. Text Jennifer Sylvan Foto Linköping Kajak

V

atten och sommar hör ihop och när solen steker är det skönt att svalka sig runt vattnet. Linköping Kajak tillhandahåller i sommar olika paddelturer med ett utbud som ska passa såväl den naturintresserade vana paddlaren som den ovana stadspaddlaren. En enkel paddeltur är deras stadspaddling som anordnas torsdagar i juni samt augusti. – Idén är att man ska kunna paddla runt inne i stan eftersom det är en fin och mysig miljö. Det är många som inte sett Linköping från det perspektivet utan bara promenerat runt Stångån, men det är väldigt härligt att se ifrån vattnet, berättar Jonathan Josefson från Linköping Kajak. Ett kompisgäng kan till exempel ta med sig en guide som berättar om platser man passerar och som lär ut den rätta tekniken. Jonathan poängterar även att turen är väldigt nybörjarvänlig. Fördelen med stadspaddling

38

är att det är väldigt skyddat från vind och vågor så även nybörjare kan paddla på egen hand. Däremot behöver man vara simkunnig och lämpligt är att man klarar att simma 200 meter. Barn får också vara med i vuxet sällskap. – Det är många som tänker att det är väldigt ostabilt och svårt att paddla kajak, men det behöver det inte vara. Det är inte svårare än att paddla en kanadensare eller kanot. Det finns en fördel i att man sitter längre ner eftersom man får bättre balans på det sättet. Det finns kajaker som är svårare att paddla men de vi erbjuder är anpassade för nybörjare så det är väldigt ovanligt att man går runt. Turen utgår ifrån stranden vid Scandic City där det finns en kanotbrygga. Där får man cirka 20-30 minuters instruktion och information hur man paddlar och hur säkerhet och utrustning fungerar. Sen är det

bara att paddla iväg själv och styra kosan mot vad man känner. Vanligtvis paddlar man mot Tannefors Slussar där man kan kombinera turen med en fika och titta på den fina miljön. Den som söker ett större äventyr kan testa på någon av de andra turerna. Vill man uppleva vacker natur i kombination med kulturhistoria rekommenderar Jonathan Slottspaddling. – Den turen går söder som staden i Kinda kanal. Det som är coolt med kanalen är att den är 9 mil och man får se flera slott och kyrkor i en kulturhistorisk miljö. Man startar i Järnlunden, passerar Brokinds sluss och slott och får höra intressanta historier längs vägen. Det är en heldagstur med fikapaus där det även ingår en visning på nya slottet i Bjärka-Säby tillsammans med en guide. Det kan jag verkligen rekommendera.


r Avreso dagligen

g, rrköpin från No maren m hela so

Upplev den spännande

RYMDRESAN Med

Christer Fuglesang

visualiserings center

Det nya resebolaget SpaceTrip erbjuder semesterresor till rymden för hela familjen! Mer information på spacetrip.se.

Domfilmen Rymdresan 3D

Läs mer om våra resor: www.spacetrip.se Biljetter:

011-15 63 00 www.visualiseringscenter.se

Utställning Rymdresan

All Inclusive


Nöje & Resa

BRA TIPS INFÖR

BRÅVALLAFESTIVALEN

Upplev Norrköpings Sofia Fäldt ”pryade” förra året på Hultsfredsfestivalen. Hon uppmanar alla Bråvallabesökare att ha med sig rätt kläder, åka med Östgötatrafiken och besöka Upplev Norrköpings loungetält på festivalen. Dessutom ger hon tio tips på artister att kolla in.

S

ofia Fäldt är marknadskoordinator på Upplev Norrköping. Hon har arbetat med Bråvallafestivalen sedan hösten 2012. – Då drog vi igång med marknadsföringen, som jag arbetar med. Vi har gjort lokala marknadsföringsinsatser med till exempel utomhusreklam, infartstavlor och affischering. Vi hade ett event i city med ett musikquiz och vi har annonserat både lokalt och nationellt, säger hon. Under själva festivalen kommer det att finnas en festivalbilaga som tidning. – Vi gör den med Norrköpings Tidningar och den distribueras även till Correns och Folkbladets abonnenter. Efter presskonferensen i höstas när nyheten om Bråvallafestivalen släpptes har Sofia Fäldt hört hur det talats om festivalen så gott som hela tiden. – Det märks att det är ett stort intresse här i Norrköping.

40

Text Daniel Atterbom

Jag har en bred musiksmak och gillar toppnamn som Green Day och Avicii. Bråvalla är idealiskt för en festival, menar Sofia Fäldt. Området är perfekt och invånarantalen i Linköping och Norrköping är sammanlagt en kvarts miljon. Det är bara landets tre största städer som har en större befolkning. – Vi ligger bra. Dessutom är Östgötatrafiken en samarbetspartner, man kan åka gratis mot uppvisande av festivalpass.

Biljettförsäljningen går bra, enligt det tyska bolaget FKP Scorpio som arrangerar. – Vi på Upplev Norrköping är ju inte arrangör. FKP Scorpio ger inga siffror annat än att det går bra. Sofia har en lista på band hon vill se på Bråvallfestivalen (se här intill). – Jag har en bred musiksmak och gillar toppnamn som Green Day och Avicii. Green Day tar mig tillbaka i tiden, det är inget som jag har lyssnat på den senaste tiden. Jag är inget jättefan av något speciellt band. Jag började lyssna på Avicii i och med att han kommer till Bråvalla. Med på listan är även Volbeat, Takida och Nause. – Takida är aktuella för mig just nu. Nause upptäckte jag på Hultsfredsfestivalen förra året, det var en ”wow-upplevelse” när jag var där på studiebesök. Det finns ju även en lokal koppling i och med att Norrköpings stora band Eldkvarn uppträder.


Nöje & Resa

FAKTARUTAN

– Jag har med Eldkvarn för att det är vår lokala stolthet och en av mina lokala favoriter. Sedan även Miriam Bryant, In Flames och Familjen. Men det är svårt att välja. Det finns så mycket bra. Jag tror att lördagen och torsdagen kommer att vara favoritdagar. Eftersom Sofia Fäldt var på Hultsfredsfestivalen förra året har hon några råd inför Bråvalla. – Vi hoppas på bra väder, annars får man klä sig efter vädret. Man ska ha roligt. Ett annat råd är att lämna bilen hemma. Åk med Östgötatrafiken ända in på festivalområdet. Upplev Norrköping har ett eget arrangemang på Bråvallafestivalen. – Vi kommer att ha ett stort loungetält på plats, utifrån att bo och leva i Norrköping. Visualiseringscenter C kommer att visa upp sin Domteater. Vi kommer bland annat att spela lugn musik och ha fikaservering. Det visas film varje dag och vi visar bilder och sätter dit flipperspel. Det finns något för att alla på festivalen.

Sofia Fäldts favoriter: Green Day, torsdag Avicii, lördag Volbeat, lördag Takida, lördag Nause, lördag Icona Pop, torsdag Miriam Bryant, torsdag Eldkvarn, torsdag In Flames, torsdag Familjen, fredag

Foto Upplev Norrköping

Har du festivalpass åker du gratis med ÖstgötaTrafiken till och från Bråvalla

Åk med ÖstgötaTrafiken till Bråvalla festival!

Östgötatrafik

Du som har biljett/armband till Bråvalla festival reser gratis till och från festivalen under den dag eller de dagar din biljett eller ditt festivalpass gäller. Vi förstärker och utökar vår trafik (särskilt kvälls- och nattetid) på Östgötapendeln,

spårvagnarna i Norrköping och på vissa landsbygdslinjer runt Norrköping så att du kan ta dig till och från festivalen.

Du hittar alla tider i våra reseplanerare på ostgotatrafiken. se, på mobil.ostgotatrafiken. se samt i våra appar för iPhone och Android. Välkommen ombord! 41


VÅR STORA SOMMARREA STARTAR Noreen NI 19 JUEnglund korr

Ågatan 19 • 013-13 04 05


Nöje & Resa

Norrköping blir KRIMSTAD

Av Daniel Atterbom Foto Eva Lindblad

Östgöten Emelie Schepp debuterar i år på eget förlag med Märkta för livet, en spänningsroman som utspelar sig i Norrköping. Huvudpersonen är åklagare Jana Berzelius, som leder förundersökningen om ett uppmärksammat mord på en verksamhetschef på Migrationsverket i Norrköping.

H

on bor numera utanför Norrköping och det är i Norrköping som hennes deckare utspelar sig. Det är veterligen ingen som tidigare har skrivit deckare som utspelar sig där. Skälet till att Norrköping spelar huvudrollen i boken är för att Emelie Schepp känner staden så väl. Idén till Märkta för livet växte fram genom huvudpersonen, Jana Berzelius. – Jag hade henne i bakhuvudet och hon växte fram när jag väl bestämde mig för att skriva. Pusselbitarna föll på plats när jag läste en artikel i Aftonbladet om barnsoldater. Jag tänkte på hur det skulle te sig om det hände i Sverige i dag? Då började fantasin sätta gång och snart hade jag hela berättelsen klar för mig. Huvudrollfiguren Jana Berzelius är två år äldre än Emelie själv, och det var ett medvetet val. Märkta för livet är den första delen i serien om Jana Berzelius, men det kommer fler – Jag planerar minst tre stycken, sedan får vi få se om läsarna har behov av fler. Boken ges ut på eget förlag, med namnet En & Ett, som pocket och e-bok. Vad fick dig att ge ut boken själv? – Det var egentligen så att jag skickade manus till förlag som ger ut mycket kriminallitteratur och jag fick både erbjudanden och refuseringar. Ett av förlagen som jag helst ville komma ut på hade tyvärr inte hört av sig. Efter tre månader när man förväntar sig svar ringde jag upp och fick då till svar att de inte hade nå-

gon som läste manus. Efter ytterligare tre månader fick jag samma svar. Då började jag fundera på hur jag själv kunde arbeta för att få ut min bok snabbare i handeln. Om förlaget hade tackat ja till Emelie hade det dröjt minst ett år till, till våren 2014, innan boken hade varit tryckt och klar. – Jag ville inte vänta så länge, så jag började titta på egenutgivning. Jag vägde för- och nackdelar och bestämde mig till slut för att ge ut boken själv. Min erfarenhet av reklam vägdes in och nu gör jag en satsning för att se hur långt jag kan nå. Hittills har det gått över förväntan. Vad har överraskat dig mest med att skriva en kriminalroman? – Det är nog att det är så himla roligt att skriva spänning. Jag gillar när berättelsen ligger på gränsen till realistisk. Då blir det underhållande, tycker jag. Emelie är född och uppvuxen i Motala, men åkte direkt efter studenten till USA för att jobba som au pair i 13 månader. Hon bodde i Chicago och flyttade med familjen till Boston. Hon tyckte om att resa, och började plugga turistvetenskap på Mitthögskolan i Östersund. – Jag var lite ivrig och pluggade i fortare takt, men när jag hade tio poäng kvar till examen ångrade jag mitt val av studier och kom på att det här vill jag ju inte bli. Jag ville bli journalist. Så jag flyttade hem, pluggade upp mina betyg från gymnasiet till MVG. Jag kom in på journalisthögskolan i Sundsvall, men fick samtidigt ett

erbjudande om reklamjobb. Jag tog jobbet, eftersom jag då kunde skriva och få betalt för det i stället för att lära mig att skriva och ta lån för det. Jag började arbeta med reklam, annonser, trycksaker och reklamtexter. Hur upptäckte du litteraturen? – Jag har alltid skrivit sedan jag var liten. Jag skrev dagböcker, korta berättelser och jag brevväxlade med många vänner i lågstadiet. I trean på lågstadiet i Råssnässkolan uppmanade läraren Lena Frödin hela klassen att skriva vad vi förväntade oss av vårt sommarlov. Då skrev jag en berättelse och när jag läste upp den inför klassen sa hon: ”Emelie, du kommer att skriva något stort en dag.” Jag fortsatte skriva på hobbybasis och i trean på gymnasiet i Platenskolan uppmanade en annan svenskalärare mig att delta i en tävling som Östgötateatern utlyste. Man skulle skriva en pjäs som handlade om Möten och jag bestämde mig för att delta. Det gick så bra att jag vann och Göran Sarring, som var ansvarig för tävlingen, satte upp pjäsen i både Norrköping och Linköping. Det var en mäktig känsla att få se sitt eget teaterstycke spelas upp på scen. Har du några litterära förebilder? – En stor förebild är Hans Rosenfeldt, som varit chef på SVT. Han har bland annat varit med i ”Parlamentet” och skrev manus till ”Bron”. Han är fantastisk på att skriva både böcker och för tv. Jag är enormt imponerad av honom. 43


Nöje & Resa

VÄLUTBILDAD ÖSTGÖTE SJUNGER I MARTINEZ En gedigen utbildning – och Ikea – har bidragit till att Sandra Estberg sedan ett år tillbaka sjunger i det svenska dansbandet Martinez. Hon stormtrivs i en värld full av glädje.

Ö

stgöten Sandra Estberg sjunger sedan sommaren 2012 i dansbandet Martinez. Hon är välutbildad inom musik och föddes 1981 i Linköping. Sedan dess har hon alltid sjungit och dansat. I åttaårsåldern kompletterades hennes musikaliska uttrycksförmåga med piano. – Det började redan med Carola och bröderna Herrey på 80-talet. Det var naturligt att sjunga och spela och sedan fortsatte jag även med barnkörer och vuxenkörer, säger hon. I vuxen ålder väntade Musikhögskolan i Göteborg med musiklärarexamen 2010.

44

Text Daniel Atterbom Foto Martinez

– Jag sökte för att alla andra sökte, kom in och valde att gå i Göteborg. Det var en fantastiskt rolig tid. Jag träffade människor som är som jag – på musiklärarprogrammet har alla drömmen om att få jobba med musik på heltid. Musiklärarprogrammet stod för Sandras plan B: om hon inte kan hålla på med musik är det bra att ha en utbildning att falla tillbaka på. – Under utbildningen jobbade jag på Ikea i Göteborg, men fick sedan jobb som musiklärare mellan 2010 och 2012. Under den tiden fick hon nys om dansbandet som sökte en sångerska.

– Jag halkade in på ett bananskal när jag sökte och fick jobbet, säger Sandra. Med deltidsdansbandet Nova uppträdde Sandra framför allt på helger, mer under sommarmånaderna från 2009 och framåt. Bitvis sjöng hon även i ett coverband i Linköping som hette Bitch and the Boys. Men att sjunga i dansband är ingenting man kan leva på, det är nödvändigt att han någonting annat vid sidan om, anser hon. I februari 2010 medverkade Sandra i ”Sveriges dansband för Haiti” efter jordbävningen  som drabbade Haiti i januari samma år.


Förut var det social dans, i dag är det många som motionsdansar och det finns en stor glädje i musiken. – Vi spelade in en singel med 40 dansband. Alla pengar skulle skänkas till Haiti. Vi var med på Bingolotto, alla kända och mindre kända band. Det var en häftig grej. Nu sjunger Sandra sedan juni ifjol i det svenska dansbandet Martinez. – Om man har fått in en fot i dansbandsvärlden har man ögonen på sig, speciellt som frontfigur. Alla vet vem man är. Man träffar band på olika ställen, som Haitigrejen eller om man spelar nonstop ihop med ett annat band. Sandra hade träffat Martinez ett par gånger innan kapellmästaren Danne Strandberg hörde av sig via Facebook i februari 2012. – Han undrade om jag var intresserad av att vikariera, och jag trodde att det handlade om en spelning. Det visade sig att Martinez sångerska var gravid, så det var ett mammavikariat. – Jag träffade dem när de spelade på Ålandsbåten Cinderella. De ville hitta någon som hade ambitionen att bli kvar i bandet. Den tidigare sångerskan kom inte tillbaka. Sandra kom överens med Martinez. Hon slapp att göra audition och började midsommarafton 2012. Martinez är ofta ute och spelar, i snitt 15 spelningar per månad. Ibland är det en dag emellan spelningarna, men just nu ska bandet vara ute i två veckor – tolv spelningar på 14 dagar. Sandra har blivit positivt överraskad över dansbandsmusiken sedan hon började. – Den glädjen som finns i dansbandskulturen är stor, det är en annan värld. Om man inte har varit ute och dansat på många år vet man inte hur det är nu. Förut var det social dans, i dag är det många som motionsdansar och det finns en stor glädje i musiken. Det är en glad – och man kan säga – romantisk musikgenre, med många olika inriktningar. Martinez har funnits i 30 år och har en stor musikskatt med eget material. Hälften är eget, hälften andras låtar, enligt Sandra. Martinez måste tillföra något för dem som inte tillhör deras trogna publik. Om folk dansar till Martinez för första gången måste de känna igen hälften av låtarna. – Vi kan inte bara spela originallåtar, säger hon. Martinez släppte plattan Fram & tillbaka i mars och har fått bra kritik från Får jag lov? Och P4 Dans. Hälften är covers och hälften är nytt material. – Det är lite häftigt, jag hade inte ens varit med ett år när vi släppte ett fullängdsalbum. Sandra växte upp utanför Ulrika med hundar, hästar och katter och ”bymentalitet”. Mamman bor kvar i huset och Sandra tycker att det är skönt att få komma dit ibland. När Sandra började på Ljungstedtska gymnasiet tyckte hon att hon redan kunde sjunga. Hon har studerat musik på Motala musikpedagoglinje på Brunnsviks folkhögskola åren 2003 till 2005. Det var en jobbarkompis på Ikea som uppmanade henne att söka. – Det var roligt. Min inriktning var sång, men jag spelar instrument också. Jag fick pianolektioner och lärde mig spela lite andra instrument hjälpligt bra som gitarr, bas och trummor. Det beror på hur mycket tid man lägger ned på egenstudier. Samtidigt jobbade jag på Ikea på kvällar och helger. Jag vickade också som sångpedagog på musikskolan i Motala där jag hade sångelever i mitt program. 45


ÅRET MORG S O SHOW N 2012

LINKÖPING/ NORRKÖPING

106.9 FM

MER MUSIK - BÄTTRE BLANDNING

EN KLASSISK PLATS FÖR ALLA NYA MÖTEN vI ERbjudER dIg FLExIbLA LÖSNINgAR KoNFERENSLoKALER FÖR 15–1500 PERSoNER MÖjLIghETER TILL INTERAKTIvA MÖTEN ToPPModERN TEKNISK uTRuSTNINg väLKoMMEN!

www.cupolen.com

www.cupolen.com 013-12 25 63 013-12 25 63


Nöje & Resa

DIGGILOO ÅTERVÄNDER TILL VADSTENA SLOTT Lasse Holm har slutat framträda på scenen, men Diggiloo gästar Vadstena den 9 augusti. Vi pratade med Charlotte Perrelli, som hyllar Vadstena slott.

Å

rets Diggiloo leds av tio språkrör, tio egotrippade kompisar som alla vill ta plats. Då kan jag fortsätta trixa och fixa i kulisserna, säger Lasse Holm med ett leende. Årets skara består av Andreas Weise, komikern Per Andersson, E-Type, Jessica Andersson, Linda Pritchard, David Lindgren, Lotta Engberg, Charlotte Perrelli, Clabbe af Geijerstam, Magnus Johansson och Mojje Johansson. Konserten 9 augusti på Vadstena slott är en av de sista på turnén. Vi fick en pratstund med Charlotte Perrelli. I år är första året efter att Lasse Holm slutade som värd, och du är en av tio ersättare. Hur känns det? – Det känns inte som så jättestor skillnad än så länge, för Lasse Holm är producent och han har varit med i hela processen. Det är svårt att säga hur det blir på scen, men jag tror att det går bra. Det är enormt många artister som är med i produktionen, så jag hoppas att vi ska reda ut det, säger Charlotte Perrelli. Vet du vilket år i ordningen som du är med? – Ja, för fjärde gången, skrattar Charlotte. Charlotte har skrivit på sin blogg: ”Vi har börjat repa så smått och fått ihop ett mer eller mindre gällande körschema för showen. Det känns bra, riktigt bra och jag tror att det blir en bredd utöver det vanliga i år. Underbara låtar och det är riktigt inspirerande att få sätta tänderna i det här materialet.” – Ja, vi håller på och repar precis just nu. Vi håller

Text Daniel Atterbom Foto Digiloo.com på och sätter körer och dansrepeterar. Det är mycket arbete fram till premiären 1 juni. I stora drag har låtarna ett 80-talstema, medan andra låtar är förknippade med artisterna. Charlotte Perelli ska också göra lite annorlunda låtar som hon inte har gjort i de här sammanhangen förut, till exempel något klassiskt – som Bach. – Det känns verkligen kul att göra något så annorlunda, säger hon. Vad skiljer årets Diggiloo från tidigare års? – Grejen med Diggiloo är lite grann att det ska finnas en igenkänning. Att man vet lite grann vad man får. Det som är nytt är artisterna, vi byter ut ett gäng. I år känns det som en bra samling glada människor. Det känns som att vi har hittat bra material låtmässigt. Det är ändå det som bär showen. Var det självklart för dig att säga ja till ännu en sommar med Diggiloo? – Ja, det var det definitivt. Det kan vara lite olika mellan åren, vad som ligger i linje med det man vill göra. I år kände jag att det inte var några konstigheter över huvud taget. Du tror att publiken vill kunna känna igen sig? – Ja, jag tror att det är hela poängen. Det är ett vinnande koncept. Man vet lite grann vad man får, men det är klart att det ska finnas överraskningar och moment som är nya, så att man inte känner att man har

kört fast. Men definitivt är igenkänningen viktig för en sådan här show. Du är gravid, men ska ändå genomföra – om jag har räknat rätt – 20 spelningar från 1 juni till 17 augusti. Det är imponerande. – Vi får hoppas att det fungerar. Jag vet att någonstans under turnén kommer det att komma en bebis. Vi får bara hoppas att det går bra, att jag får vara frisk och inte ha några krämpor. Det är svårt att sia om. Jag har gjort det ett par gånger förut och det har funkat bra att turnera då. Vi får hoppas att det blir detsamma den här gången. Hinner du åka hem mellan spelningarna? Ni har några dagar ledigt mellan varven. – Ja, det hinner man. Det blir lite semester och man hinner hem mellan varven. Är det annorlunda att spela på Vadstena slott i jämförelse med de andra 19 konserterna? – Vadstena är väldigt vackert över huvud taget. Det är ett av mina favoritställen att spela på. Det är inte så stort men det är väldigt kompakt, vilket gör att man får en bra närhet till och kontakt med publiken. Det är en speciell miljö. Det är mysigt att vara där. Är det någon fråga som du har drömt om att få, men aldrig har fått? – Nej, skrattar Charlotte, jag tror inte det. Jag har fått de mest konstiga frågor. Det är inget jag drömmer om. 47


Nöje & Resa

n e l ä j s d l E

GÖRAN INGVALD OM ÅRETS UPPLEVELSEKVÄLL För sjunde året planerar Göran Ingvald arrangemanget Upplevelsekvällen som vuxit sig större från år till år. Alla intäkter går som vanligt oavkortat till Barndiabetesfonden och Göran Ingvald hoppas på rekordgåva även i år.

F

rån början var tanken att på ett lite annorlunda sätt marknadsföra det kräftfiske som LSFF har i Göta Kanal. I dag har det växt till ett återkommande arrangemang för många att räkna med. Göran Ingvald har tillsammans med klubben drivit Upplevelsekvällen sen start. – Det är väldigt kul för föreningen att kunna bidra till forskning till förmån för diabetes som har blivit något utav en folksjukdom. Det är flera barn per dag som drabbas av sjukdomen och jag tror att det är viktigt att lyfta det på ett annat sätt. Alla intäkter vi får in skänker vi därför oavkortat till forskning. Det har han gjort med bravur. Varje år har det slagits nya rekord. Förra året drog evenemanget in 98 000 kronor och i år hoppas man på ytterligare rekord. Inträdet kommer fortsätta vara gratis, alla pengar kommer från sponsorer och intäkter från evenemangets aktiviteter. Cirka 5 000 besökare letar sig varje år till Malfors Gästhamn i Ljungsbro där Upplevelsekvällen hålls. – Bara fiskdammen drog in 10 000 kronor förra året, vilket om man räknar på det betyder att det varit över 500 barn som metat. Det är onekligen uppskattat, berättar Göran.

Text Jennifer Sylvan Foto Upplevelsekvällen Dagen är som tidigare uppdelad i två delar; en barnfestival på eftermiddagen och Upplevelsekvällen därefter. Eftermiddagen fylls i år av indianer, hoppborg, teater och chansen att få testa brottning i sumodräkter. Många djur letar sig också fram och barnen kan träffa på såväl ponnyhästar, katter, kaniner och hundar. På kvällen intar artister scenen och Göran berättar om många nya tillskott till årets show som han tror många känner igen och kan glädjas av. – I år har vi fått med svenska mästarna i Rockabilly. De kommer från Askersundstrakten så det är inte så långt härifrån. Jan Johansen känner nog många igen från Melodifestivalen. Sen kör vi som vanligt allsång och i år är det Lotta Källström som leder den, berättar Göran. Men allt roliga kommer inte av sig självt. Göran har flertalet gånger kallats eldsjäl och vann förra året Lions Vreta klosters Kulturstipendium för sin idérikedom och sitt personliga engagemang. Varje år lägger han ner flera hundra timmars ideellt arbete för att få allt att klaffa. – Jo det är sant, men det är samtidigt väldigt roligt att kunna hjälpa en välgörenhetsorganisation på det här sättet, ler han.

FAKTARUTAN Aktuell: För sjunde året i rad i augusti. Antal besökare: Cirka 5 000. Förra årets gåva till Barndiabetesfonden: 98 000 kr. Medverkande artister: Kulturaktörerna, Ola & Stefan, Vreta Kloster ungdomsorkester, Drill och Drull, Lotta Källström, Jan Johansen och rockabillybandet The Jetaways.

Varje år har det slagits nya rekord och förra året drog evenemanget in 98 000 kronor.


Nöje & Resa

dagar Lamm. och ta med ett föremål som En av mässans ofilen TV-pr om antikviteter merPeder dig du lära kan dagar n och En av mässans xperte av antike du får värderat du får värderat av antikexperten och TV-profilen Peder Lamm. En av mässans dagar kan du lära dig mer om antikviteter och ta med ett föremål som Sveriges främsta en avLamm. och TV-profilen ochPeder du får värderat av antikexperten i Svensk Solenergiförening Lars Andrén, ordförande ser på mässan. och en av Sveriges främsta i, föreläSolenergiförening i Svensk r energ Lars Andrén, ordförande experter inom förnyelseba experter inom förnyelsebar energi, föreläser på mässan. Lars Andrén, ordförande i Svensk Solenergiförening och en av Sveriges främsta an. Vår maskot Fixit mässan. på mäss energi, experter inom förnyelsebar trivsas på skaföreläser Vi vill att hela familjen besökarna. emot de d tarfamiljen Vår maskot Fixit trivsas på mässan. skasmå att hela Vi villleklan och hans på lördag! Mike upp en emot Clown besökarna. små de dyker tar lekland hans och tom Dessu mässan. Vår maskot Fixit ska trivsas familjenMike helaClownen Vi vill att lördag! upp påpå dyker Dessutom och hans lekland tar emot de små besökarna. Dessutom dyker Clownen Mike upp på lördag!

Antikrunda med Peder Lamm en riktig expert rgirådgivning medmed EneEnergirådgivning en riktig expert Energirådgivning med en riktig expert n Mässa för hela familje Mässa för hela familjen Mässa för hela familjen

der ett tak Allt till ditt boende un Allt till ditt boende under ett tak Allt till ditt boende under ett tak

BOMÄSSA BOMÄS SA BOMÄSSA RE

GÖR DITT BOENDE BÄTT

GÖR DITT BOENDE BÄTTRE PRODUKTNYHETER IRATION TIPS & RÅD AND INSP TRENDER BÄTTRE DITT BOENDE GÖR INGAR TÄVLINGAR LEKL LÄSN ERBJUDANDEN FÖRE

TRENDER INSPIRATION TIPS & RÅD PRODUKTNYHETER ERBJUDANDEN FÖRELÄSNINGAR TÄVLINGAR LEKLAND TRENDER INSPIRATION TIPS & RÅD PRODUKTNYHETER ERBJUDANDEN FÖRELÄSNINGAR TÄVLINGAR LEKLAND

a g å r F

FÖR 1 PER

m Peder Lam ål som nda medmed iteter och ta med ett förem Antikru mer om antikv Lamm Antikrunda kan du lära digPeder

FRIBILJETT TILL MÄSSAN 80 KR MÄSSAN TILL- VÄRDE FÖR 1 PERSON FRIBILJETT 80 KR - VÄRDE FÖR 1 PERSON SSAN L MÄ FRIBILJETTSONTIL - VÄRDE 80 KR

VINN BILJETTER TILL BOMÄSSAN

Var arrangeras Bomässan i Linköping? 1 Konsert & Kongress X Cloetta Center 2 Nya fotbollsarenan

Skicka ditt svar senast 30 juni till lkpgnkpg@mdgm.se och märk mejlet ”Tävling Bomässa”

www.bomassa.se

BOMÄSSA VÄLKOMMEN TILL ÅRETS

CLOETTA CENTER LINKÖPING

13-15 SEPTEMBER

Antikrunda med Peder Lamm Vi har ett fåtal platser kvar till dig som önskar vara utställare. Kontakta oss idag för bokning eller frågor, tel 036-19 96 97 eller info@bomassa.se. 49


Med stor omsorg och känsla skapar våra florister vackra blomsterarrangemang till livets alla skeenden

Sommarkampanj! Poolvärmepump på köpet Beställ ett poolpaket så får du en anpassad poolvärmepump HeatForce på köpet. Sommarkampanj gäller 3/6 – 31/7 och kan inte kombineras. Vi reserverar oss för slutförsäljning. Kampanjen gäller ej Familypool.

Folkpool Norrköping Lindövägen 55, Norrköping Tel 011-10 19 05 vardagar 09-17

Sommaren i Linköpings Domkyrka 2013 Gudstjänster Sinnesrogudstjänst 30 juni, 28 juli, 25 augusti Broderiutställning Sommarvisning av katedralen 24 juni – 1 september

Dop Examen Bröllop Högtider Begravning

Sommarorgel 20 juni – 15 augusti Kammarmusikvecka i katedralen 19-25 augusti  Linköpings stadsfest 22-24 augusti  

Fjärrvärmevägen 1 013–13 92 42 blomstertorget.se

Domkyrkan är öppen alla dagar kl 9-18 (minst) www.linkopingsdomkyrka.se


e Nöje & N R eö sj a

FAKTARUTAN Europas populäraste sevärdheter – enligt svenskarna

1. Colosseum, Rom 2. Eiffeltornet, Paris 2. Akropolis, Aten 3. Stonehenge, Wiltshire 4. Vatikanstaten, Rom 5. Tulpanodlingarna, Nederländerna 6. Draculas slott, Transsylvanien/Rumänien 7. Sagrada Familia, Barcelona 8. Lutande tornet, Pisa 9. Louvren, Paris 10. Big Ben, London Källa: Novus, 2013

s Linda i-håg

- sköna skor - kamera - vattenflaska komsolskyddsfaktor till packväskan - solglasögon och k fickbo - reseguiden som

ÅTERUPPTÄCK EUROPAS SEVÄRDHETER På resebyråerna syns trenden tydligt, att allt fler rutinerade resenärer återupptäcker sevärdheter i Europa. Storstadsresande blir allt mer populärt, och har ökat med 23 procent i år. Linda Holmstedt från Ticket berättar mer om restrender i dag och ger tips på trevliga europeiska resmål.

E

nligt Novus mätning är Colosseum, Eiffeltornet och Akropolis de populäraste sevärdheterna i Europa. Tre stora och välkända sevärdheter som många känner igen och har läst om. Linda har själv en känd kulturstad som Europafavorit, nämligen Rom. – Jag var där för bara någon månad sedan. Det finns mycket kultur och så otroligt mycket att hitta på. Dessutom är det promenadavstånd till det mesta i Rom så det är enkelt att förflytta sig. Jag skulle säga att Rom har ett blandat utbud som passar de flesta. Det italienska köket tilltalar smaklökarna. – De har en väldigt god och trevlig matkultur. Typiskt italienskt är pasta, ostar, korvar och man sitter ofta länge vid bordet och äter. De har mycket att välja på och en rik vinkultur av fina viner. Många känner till klassiska sevärdheter i Rom och

Av Jennifer Sylvan Linda tycker staden har något som andra storstäder saknar. – Man kan uppleva Colosseum och Spanska trappan till exempel. De har väldigt mycket fina byggnader och en vacker miljö. Rom är en storstad som ändå lyckats behålla den genuina känslan. När vi ber Linda rekommendera ett resmål för den kulturintresserade vill hon gärna välja flera. – I Barcelona finns nästan allt för alla. Här har du både kultur, sport och en strand mitt i staden. Jag skulle också rekommendera Paris med all sin kultur av byggnader, kyrkor och konst, tipsar hon. På Ticket säljs många typer av resor och man kan välja att boka charter eller få hjälp med att skräddarsy sin perfekta resa. I år är det särskilt många som hört av

sig med bokningar, kanske på grund av den kalla våren. Många vill därför komma iväg och solsäkra sin semester. Linda märker av flera trender i resandet just nu. – Oftast är det viktigare med ett centralt läge än med hög standard på hotell. Sen efterfrågas en smidig flygning, gärna direktflyg så att man slipper den långa restiden. En stor trend världen över är ökandet av sociala medier, vilket också återspeglar sig i resebeteendet. Enligt Novus undersökning är det 46 procent av svenskarna som facebookar på resan. – Jag tror att det påverkar en hel del. Efterfrågan är stor på trådlöst internet på boendena. Många uppdaterar och lägger ut bilder under semestern, och man får upp ögonen för fina ställen som kompisarna besöker. Man inspireras och tipsas av varandra. 51


Nöje & Resa

Foto: Friluftsmuseet Gamla Linköping

TuristaHEMMA I LINKÖPING Spännande idrottsturneringar, Göta kanal, Gamla Linköping, Tinnerbäcksbadet, Flygvapenmuseum och dramatiserade stadsvandringar – Linköping bjuder på mycket om man vill semestra på hemmaplan.

T

ill skillnad från Norrköping använder inte Visit Linköping uttrycket hemester. – När vi marknadsför våra turistmål på hemmaplan kallar vi det rätt och slätt för att turista hemma, säger Caroline Staaf, turismchef på Visit Linköping. Hon framhåller att Linköping i år har inte mindre än tre stycken EM-evenemang och att man inte bör missa att ta del av dem. De tre evenemangen är dam-EM i fotboll som pågår mellan 10 juli och 28 juli, lag-EM för flickor i golf på Linköpings golfklubb, 9 till 13 juli, samt EM i vattenskidor för U21 som arrangeras 9-11 augusti, utanför Ljungsbro. – Det är gyllene tillfällen att vara med på internationella sportevenemang utan att behöver resa utanför Linköping. Det tycker jag inte att man ska missa. Men fet finns attraktioner utöver dessa idrottsarrangemang. – Vi har våra guldkorn i Linköping som jag varmt rekommenderar både till besökare och till Linköpingsbor. Det är Bergs slussar en dryg mil utanför stan, som

Text Daniel Atterbom bjuder på en heldag av kanalturer, äventyrsgolf, bad, cykling och att få uppleva slussning på riktigt nära håll.   Längs Göta kanal bjuds det på fler evenemang under sommaren. Det är ”Fri fart” på Göta kanal 27 juli. – Då kan man få se en hel del häftiga veteran- och sportbåtar gasa fram på kanalen. Om man inte alls vill lämna Linköping så går det bra. – Vi har vår pärla Friluftsmuseet Gamla Linköping, där man i sommar bland annat kan gå på sommarteater på friluftsteatern. Under hela sommaren spelas Madicken efter Astrid Lindgrens bok. Den kan jag rekommendera alla barnfamiljer. Gamla Linköping lever upp under sommaren med skådespel, marknader, alla hantverkarna, kaféerna. Man får verkligen prova  på hur det var att leva för hundra år sedan. Om det blir en varm sommar kan man svalka sig inne i Linköping. – Tinnerbäcksbadet är ett härligt utomhusbad mitt i city, med både badsjö och tempererad bassäng. Om man är inne i centrum och vill svalka av sig en sommardag är det dit man ska gå. En sak som man inte bör missa, menar Caroline

Foto: Bergs slussar

Foto: Visit Linköping

52

Staaf, är Flygvapenmuseum. – Där visas, förutom alla ordinarie utställningar, ”Överlev” under sommaren. Där ges tips på hur man överlever  katastrofer och liknande. Barnmaskotarna Drakel och Viggo, döpta efter de svenska flygplanen, har barnvisningar under sommaren. Men det mest spektakulära är ändå den  nedskjutna DC 3:an från 1952 som ruvar i källaren på Flygvapenmuseum. Linköpings guideklubb kommer att ge dramatiserade vandringar i Linköpings city under sommaren. – Visit Linköping medarrangerar två stycken gratis prova-på-drama-vandringar i sommar, den första den 25 juni. En Braskvandring, där man får se hur biskopen förbereder sig för att ta emot kung Gustaf Vasa. Man får se guider i tidsenliga kläder spela upp skådespel på utvalda platser runt om i city. Tisdagen den 6 augusti sker en vandring om krögare och krogliv. Där får man möta figurer från kroglivet under 1800-talets senare del. För uppdaterade nyheter om sommarens aktiviteter och evenemang, besök vår webbplats visitlinkoping.se/sommar.”


Välkommen till Sveriges mest spännande hotell!

Sommaren är närmre än Du tror! Vadstena har en fantastiskt välbevarad historia och omges av östgötsk natur och Vätterns klara vatten. Vadstena Klosterhotel och Restaurant Munkklostret är inrymda i några av Sveriges äldsta byggnader; den Heliga Birgittas kloster från 1300-talet och Birger Jarls furstepalats från 1200-talet. Terrassen vår uteservering på Restaurang Munkklostret. Njut vår sommarmeny och den fantastiska utsikten över Vättern när solen går ner. Restaurang Slottsvillan vår välfyllda grillbuffé i mysig uteatmosfär i slottsparken. Vadstena Klostercafé erbjuder delikata smörgåsar, härliga bakverk, glass och kaffe.

Rum från

690 kr

www.klosterhotel.se

Tfn +46 (0)143-315 30 • hotel@klosterhotel.se

TIDEN VID KORALLHAVET 8.6-17.8

BIANCA MARIA BARMEN Upplev en av världens mest besökta vandringsutställningar, Titanic - The Exhibition. Visas 30/4-8/9 2013 i Värmekyrkan i Norrköping.

PRISER 120 kr/vuxen 80 kr/barn (7-14 år) (0-6 år gratis) www.titanic.eu 011-15 50 00

LKPG Magazine #04-13  

Linköpings eget livsstilsmagasin #04-2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you