Page 1

NR 3 2013

T R E N D

|

N Ö J E

|

I N R E D N I N G

GUIDE: SOMRIGA UTESERVERINGAR INREDNING: HOS MAGNUS

BÄCKLUND

|

H Ä L S A

|

M AT

SHOPPINGINSPIRATION - SOMMARFIN! NYA SKÖNA RESMÅL FRÅN NORRKÖPING

Stefan Papangelis

OM VARUMÄRKET

NORRKÖPING


25%

rabatt vid köp av två valfria solprodukter.

Apoteket (Gatuadress)

Få fin färg, med eller utan sol! Välkommen in! Erbjudandet gäller t o m 23/6 -13 eller så länge lagret räcker. Gäller även Brun utan sol och Efter sol samt Apoliva solpuder och puderborste.

Apoteket Apoteket Hantverkaregatan 23-29, Norrköping mån–fre 10–19 lör 10–17 sön 11–17 Drottninggatan 53, Norrköping mån–fre 10–19 lör 10–17 sön 11–17 Vilbergen Centrum, Norrköping mån–fre 9.30–18 lör 10–13 Vrinnevisjukhuset, Norrköping mån–fre 8.30–17.30 lör 10–13 apoteket.se Tel 0771-450 450


Innehåll

INNEHÅLL

Nr 3 2013

15 Varumärkeschefen

27 Gemensamt SM-guld – och dotter!

Den hyllade Dolphinsspelaren Elisabeth Egnell och Dolphinscoachen Lasse Johansson har förutom ett SM-guld även dottern Rut gemensamt. Framgången är barnvakternas förtjänst, säger de.

Stefan Papangelis kan sägas vara chef för varumärket Norrköping. Som vd på Upplev Norrköping har han ett finger med i de flesta av stans evenemang.

20 Tre års arbete för EM-matcher Johan Bergerfalk på Upplev Norrköping har arbetat i tre år för att Norrköping ska vara värdstad för fyra av sommarens EM-matcher i fotboll.

29 Sångfågel med många talanger Magnus Bäcklund är melodifestivalvinnaren med många förmågor. Förutom musiken är han pilot – och hantverkare.

24 Burkar föder rugbyn

40 Nya rallybilar på G

Mikael Lindh har varit på Elmia och konstaterar att WRC-bilar är det stora nya, runt om i Europa. Skoda, Ford och Peugeot har utvecklat nya R-bilar och flera bilmärken verkar hänga på.

Ingela Claréns grannar undrade vad hon gjorde i carporten? Svaret var att hon plattade ut tomburkar som folk lämnar till henne för att hjälpa till att finansiera rugbyklubben Trojáns verksamhet.

25 Så tappar du kilon

50 Star Trek mot mörkret

Mer än 45 år efter att science fiction-serien Star Trek debuterade på amerikansk tv fascineras vi fortfarande. Nu kommer den tolfte filmen, Star Trek into darkness.

Vad förbränner mest – löpning eller spinning? Tobias Karlsson svarar på de viktigaste frågorna du har om träning i sin träningskrönika. Den här gången bland annat om hur du bäst går ner i vikt.

3


Ledare

VAD SKA DU HITTA PÅ TILL

E

semestern?

n inte allt för ovanlig fråga som poppar upp på såväl kafferaster på jobbet som fikan med vännen. Maj har börjat och vi känner att semesterveckan i juli är alldeles runt hörnet. Jag och min sambo har räknat ut att vi har exakt 7 dagars gemensam semester och det är då allt ska hända. Vi ska upptäcka främmande kulturer, testa de nya attraktionerna i nöjesparkerna, hälsa på vännerna på annan ort och någonstans däremellan, kanske onsdag mellan klockan 16 och 17, ska vi bara göra ingenting. Förhoppningsvis prioriterar SMHI oss östgötar och ger oss en riktigt solig sommar. Det har blivit så otroligt enkelt att ta sig till främmande platser idag och inte behöver det kosta skjortan heller. Någon pratar om att äta en otroligt ovanlig råvara i Asien och någon annan om att titta på en otroligt gammal indisk byggnad som stått där sedan urminnes tider. Jag stannar upp och frågar mig själv, vad är det egentligen jag själv vill uppleva på min semester? Egentligen handlar det nog om att göra det man själv känner för. I det här numret presenterar vi förslag på upptäckter du kan göra på såväl bortaplan som hemmaplan. Norrköpings flygplats ger dig tipsen på destinationer en bit bort ifrån vardagens alla måsten och todo-listor, och som ger dig solbränd hy och roliga minnen från en annan värld. Är du däremot en av dem som inte vill åka så långt så finns det också gott om saker att uppleva på hemmaplan. Spana in östgötska matpaket lite senare i tidningen för inspiration. Oavsett om du planerar litet eller stort – eller kanske ingenting alls – är jag säker på att det kommer bli en trevlig semester även i år. Det bästa av allt är själva känslan av att ha semester och kunna göra precis vad man vill.

Jennifer Sylvan Redaktör

6

Redaktionen Redaktör Jennifer Sylvan jennifer.sylvan@mdgm.se 0723 89 61 09 Projektledare/Säljare Peter Lindgren peter.lindgren@mdgm.se 0721 62 93 58 Projektledare/Säljare Robert Carlsson robert.carlsson@mdgm.se 0733 87 43 38 Reporter Daniel Atterbom daniel.atterbom@mdgm.se 011 10 59 79 Creative Director Gustav Magnusson gustav.magnusson@mdgm.se 0704 94 78 44 Art Director Jessica Nyström jessica.nystrom@mdgm.se 0737 57 71 18 Ansvarig utgivare Christer Fälldin christer.falldin@mdgm.se 0708 41 75 80

NUMMER 2 2013 OMSLAGSFOTO: Håkan Ahldén UPPLAGA: 30 000 ex TRYCK: Sörmlands Grafiska UTGÅVOR: 9 ggr per år DISTRIBUTION TILL HUSHÅLLEN: SDR NKPG MAGAZINE Drottninggatan 24 582 25 Linköping www.lkpgnkpg.se

NKPG Magazine är ett registrerat varumärke. Citera oss gärna, bara källan anges. För insänt, ej beställt material ansvaras ej. Eventuell vinstskatt i samband med av oss anordnade tävlingar batalas av vinnaren. Vi reserverar oss för att färgerna i tryck eventuellt ej överensstämmer med verkligheten och ansvarar endast för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. Åsamkad skada p.g.a uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej.


Läsarrespons

LÄSARRESPONS

Läsarna har åsikter om NKPG Magazine. Under den här vinjetten publicerar vi åsikter, frågor och svar. Skicka gärna in dina synpunkter till lkpgnkpg@mdgm.se eller på vår facebook.com/lkpgnkpg Hur får jag NKPG Magazine hem? Jag bor i Norrköping men får inte er tidning till dörren. Jag tycker att NKPG Magazine är en väldigt trevlig tidning men vet inte vart jag kan få tag på den. Hur gör jag detta och kan jag välja att få den till brevlådan?

SVAR: Roligt att höra att du uppskattar vår tidning. Vi delar ut till 27 000 hushåll i staden. På vår hemsida kan du läsa vilka områden som tidningen ska delas ut i och se om ditt område finns med. Finns det med och du ändå inte har fått din tidning kan du höra av dig till oss. I dagsläget har vi inte någon övrig prenumerationstjänst.

Mats Larsson, Norrköping

Tävla och vinn två biobiljetter Vilken annonsör döljer sig bakom anagrammet? Ett anagram är ett ord, namn eller mening vars bokstäver kan kastas om så att de bildar ett annat ord, namn eller mening. Kan du lista ut vilken av våra annonsörer som döljer sig bakom namnet här under?

Curt pekar

Kommer du på vem det är? Gå i så fall in på www. lkpgnkpg.se och lämna ditt svar, senast den 16 maj, så är du med och tävlar om två biobiljetter. Anagramkonstruktör: Rolf Axén

MEDELTIDSHÖGTID

PREMIÄR FÖR GÖTA KANAL En tur på vattnet är ett säkert vår- och sommartecken för många. Den 6e maj öppnar Göta kanal för säsongen som varar fram till 29 september. Fram till och med 4 juni är det bestälningssäsong vilket innebär att man får boka sin färd på kanalen. Under högsäsongen från 5 juni till 20 augusti är kanalen öppen dagligen kl.9.00 till 18.00, utan förbokning. n

Det har åter blivit dags för ett av Sveriges äldsta och största medeltidsevenemang på Ekenär Slott. Ta med familjen till evenemanget som utlovar tornerspel och en oförglömglig medeltidsshow i vallgraven på slottet. Upplev hur det är att leva på medeltiden och hälsa på i medeltidsbyn Carnis med typiska medltidsaktiviteter som fäktning, bågskytte, barnriddarspel med mera. Nytt för i år är den rutinerade och välmeriterade riddargruppen: The knights of Royal England. n

För dem som inte får tidningen i brevlådan finns tidningen att hämta i city på bland annat kaféer, hotell, butiker och väntrum. Vill man inte lämna hemmet finns tidningarna även att läsa gratis på internet. Gå in på vår hemsida lkpgnkpg.se så kan du klicka dig fram till senaste numret. Jennifer Sylvan, Redaktör

Grattis! 1a pris Kim Berggren, Söderköping 2a pris: Gunilla Mårtensson, Skärblacka Som svarade rätt på förra månadens tävling och därmed blev vinnare av fem biljetter till Kolmårdens djurpark den 1 maj respektive fyra biljetter att använda valfri dag under säsongen.

GRETA GARBO I SPIRALEN I december 2012 auktionerades delar av Greta Garbos Estate ut i Beverly Hills. Lifestylebutiken Rhode Island Home Interiors ropade in 18 föremål. I slutet av april hade Rhode Island Home Interior versnissagekväll där de visade upp föremålen i butiken i Norrköping. Under våren kommer en miniutställning att anordnas i både Norrköping och Stockholm med Greta Garbos privata tillhörigheter. n 7


Hårtips

NKPG TIPSAR HÅRMODE

s n e Vår OCH SOMMARENS

www.stylestation.in facebook.com/stylestationnorrkoping instagram.com/stylestationnorrkoping

HÅRHAPPENINGS

S

Av Carolina Ypsilantis, Style Station  Foto Fredrik Dahlberg, stylat av Style Station

nart är det dags för bal, examen, studentfirande och bröllop. Tillfällen som vi väntat på och sett fram emot länge. Både som gäst och huvudperson förgyller vi gärna dessa dagar med att göra något annorlunda med vårt hår. Kanske får en uppsättning vara pricken över i:et den speciella dagen. Vad det gäller modet i håruppsättningar ser vi frisö-

håren sätts upp och lagda lockar och vågor kommer mer och mer.

Foto Fotografica

8

rer att det tenderar att gå mot att frisyrerna är mycket mer arbetade med än på länge. Vi går mer och mer ifrån trenderna med halvt uppsatt, löst utsläppt eller lockat hår och låter kreativiteten flöda i mer avancerade skapelser. Flätor och knutar i alla möjliga varianter är populära inslag våren och sommaren 2013. Även de kortare


SHOPPING

JUST NU I BUTIKERNA!

Timberland klocka Urmäster Spiralen köpcentrum Pris: 1 498 kr

LEE bracelet Stylestation Drottninggatan 28 Pris: 349 kr

SOS Village bracelet Stylestation Drottninggatan 28 Edblad smycken i rostfritt stål Pris: 799 kr

Tanger bracelet Edblad. Rostfritt stål. Stylestation Drottninggatan 28 Pris: 329 kr

Swatch klocka Urmäster Spiralen köpcentrum Pris: 470 kr

DW klocka Urmäster Spiralen köpcentrum Pris: 995 kr

Artwood Float Rhode Island Home Interior Spiralen Köptcentrum Pris: set om tre för 945 kr

Lifetimeskjorta Greencha Lifestyle Spiralen köpcentrum Pris: 999 kr

Eichholtz Lamp Royal Marine Rhode Island Home Interior Spiralen Köptcentrum Pris: 12 995 kr

Newport star sittkuddar Rhode Island Home Interior Spiralen Köptcentrum Pris: 398 kr

Quietlife jacka Greencha Lifestyle Spiralen köpcentrum Pris: 1 299 kr

BLI INSPIRERAD AV SÄSONGENS LOOK!

Under 50 minuter lär en makeupartist dig att framhäva din skönhet ( rek.pris 495 kr). Efter kursen får du välja ut produkter för hela kursbeloppet!

Boka en makeupkurs och få mer information. Dominogallerian tel: 011-125566 makeupstore.se


a rn la g a N UTNYTTJA

Sminktips

SOM ACCESSOARER

Äntligen börjar det bli varmare väder och när solen tittar fram är det också dags för oss att visa mer hud. Det är dags att börja tänka på hur våra händer och fötter ser ut. Naglarna är verkligen en accessoar som vi bör lyfta fram i sommar och en snygg manikyr kan göra susen. Därför tänkte jag passa på att inspirera med lite nageltrender som du lätt kan göra hemma.

V

i har sett colorblock-trenden på både kläder och inom smink ett tag och det är faktiskt himla enkelt och snyggt! Måla naglarna i en färg och bryt sedan av med en helt annan färg på någon nagel.

Av Natalie Wålander

Glitter kommer alltid vara inne i nagelväg, strö över lösglitter över ett nylagt nagellack och låt torka. För att få en twist kan du använda tejp även här för att få skarpa linjer. Glittret gold är snyggt gulguldigt och bryter här av mot turkost, vilket även ger en colorblock-effekt.

Det är mycket 3D-trender nu och det gäller även på naglarna. På Make up store har vi fått in nail deco caviar i fyra olika färger. De små kulorna skapar en häftig 3Deffekt på nageln. Ha på alla naglarna eller bryt av med endast en nagel. På Make up store har vi även stazz-stenar, som kan fästas på naglarna som också ger 3D-effekt. Manikyrer med tejp har jag sett på olika bloggar i många år men denna trend verkar få en peak nu i vår. På kläder ser vi just nu mycket etno-mönster och det är väldigt snyggt även på naglarna. Tejpen hjälper dig få snygga mönster och skarpa linjer. Denna trend går att variera i oändlighet, så låt fantasin flöda. Tänk även på att tejp även kan hjälpa dig att få till en snygg fransk manikyr.

En annan nageltrend är ombrenaglar, tänk vad vi snöat in oss på ombre, det ska vara på hår, läppar och naglar. En ombrenagel som går från en färg till en annan kan vara svår att få till men om man inte är så pillig kan du alltid göra en lättare variant. Här har jag målat med två nagellack, på tummen har jag lagt lacket Lisa, sen har jag för varje nagel droppat i det vita lacket St Tropez så att det blivit en ombreeffekt från tumme till lillfinger.

Foto Fotografica

10

Hoppas att ni fått lite idéer till snygga manikyrer till sommaren. Själv kommer jag nog köra hårt med alla dessa trender och speciellt etnomönster i olika former!


Egen design och tillverkning Zoom tandblekning! Vitare leende på en timme.

a r k c Va er! tänd Invisalign, osynlig tandställning som kommer att förvandla ditt utseende.

Öppettider: Mån–Fre 10-18 • Lör 10-14

Gamla Rådstugugatan 44, Norrköping • 011-10 29 75 w w w. atelje15. se

Tandläkare Peter Franzén Tel 011-12 39 99 peter.franzen@ptj.se www.vackratander.se Medlem av Svenska och Amerikanska Akademierna för kosmetisk tandvård.

"Gör som jag" Behandla din ålderssynthet med marknadens tryggaste alternativ.

Mikkel Gade - kiropraktor

Boka tid för fri screening! En del av förundersökningen. Välkommen att boka tid på tel 011-13 37 50.

Drottninggatan 66, Norrköping, tel 011 -13 37 50, www.ogonlasern.se

11


Mode & skönhet Marc Jacobs 420 Optiker Persson Drottninggatan 66 Pris: 3 340 kr

Carrera Gran Prix 2 Optiker Persson Drottninggatan 66 Pris: 1 300 kr

Trollbeads bangle Ateljé 15 G:a Rådstugugatan 44 Pris: 1 365 kr

Sommarfin

Äntligen lite sol och värme! Så fort vädret börjar visa sig från sin fina sida tar shoppingsuget vid och vi vill förnya garderoben. Släng ut de sista vinterkläderna för gott och inspireras av sommarens färgglada, mönstrade och snygga nyheter. Färgglad väska Väskmakarn Drottninggatan 56 Pris: 1 199 kr

YOLO armband Ateljé 15 G:a Rådstugugatan 44 Pris: 298 kr/st

12

By biehl Ateljé 15 G:a Rådstugugatan 44 Pris armband: från 420 kr Pris berlocker: från 245 kr

Sommarsmink Make Up Store Galleria Domino Pris: 149 kr/st

Odlade sötvattenspärlor Barock 12 mm. Ateljé 15 G:a Rådstugugatan 44 Pris: 5 460 kr


Mode & skönhet Skjorta Eton Johnells Linden Köpcentrum Pris: 1 398 kr

Piké North Sails Johnells Linden Köpcentrum Pris: 1 098 kr

Mascot Miltzen Optiker Persson Drottninggatan 66 Pris: 2 380 kr

Skjorta Eton Johnells Linden Köpcentrum Pris: 1 198 kr

T-shirt Barbour Johnells Linden Köpcentrum Pris: 498 kr

Gucci 4209 Optiker Persson Drottninggatan 66 Pris: 2 885 kr

Please Jeans & Customade Blus Fideli Drottninggatan 42 Pris jeans: 1 299 kr Pris blus: 1 299 kr

Cappuccini klänning Sandströms Norra promenaden 102 Domino Köpcentrum Pris: 399 kr

Murrey Sandströms Norra promenaden 102 Domino Köpcentrum Pris chinos: 499 kr Pris skjorta: 299 kr

New era shapback Greencha Lifestyle Spiralen köpcentrum Pris: från 349 kr

Badshorts Ralph Louren Johnells Linden Köpcentrum Pris: 698 kr 13


en .

n.

ra ba tt o. m .s

%

he l t. a le r

äl

G

HE Vedugnsbakad Pizza T! 01 3.

m a is tta m m e aj n 2 y

K m lip ed p k u ut po ng ta h oc

2 på 0

NY

!

Upptäck skillnaden … Kvällsservering ons–sön Kött • Fisk • Pasta Vedugnsbakad Pizza Fullständiga rättigheter

IFK

Vid IFK:s samtliga hemmamatcher erbjuder vi en match meny med reducerade priser

Lunchservering mån - fre kl 11-14

10 st lunchkuponger 650:-

P

Öppet

När du äter hos oss bjuder vi på fri parkering

måndag-tisdag 11–14 ons-fre 11–14 & 17–22 lördag 12-22 söndag 12-21

(endast till ordinarie pris)

14

Kungsgatan 72

011–12 12 04

www.lillakrogen.com


Profilen

Profilen

Profil upplev STEFAN PAPANGELIS, VD FÖR UPPLEV NORRKÖPING:

FRAMGÅNG FÖDER FRAMGÅNG OCH EVENEMANG FÖDER EVENEMANG 15


Profilen

Som vd för Upplev Norrköping jobbar Stefan Papangelis med varumärket Norrköping. Utvecklingen är positiv både affärsmässigt och när det gäller den privata turismen.

S

om vd för för Upplev Norrköping finns det få normala dagar, om man inte räknar ett antal olika möten som det normala. Men Stefan Papangelis tycker att mötena är positiva, för det är genom dem han träffar människor med idéer. – En bra arbetsdag för mig är när vi tar ett steg framåt, mot en färdig produkt, till exempel att sätta en säljare på en konsert, eller att vi får ett avslut på ett eller annat sätt. Vissa projekt tar längre tid som Bråvalla. Det projektet har tagit tre år och krävt mycket jobb innan det till slut har burit frukt. Stefan utvecklar gärna resonemanget om Norrköpings varumärke som han tycker att det är ett privilegium att få jobba med.

– Vi ser en positiv utveckling i Norrköping, oavsett om det gäller affärsturism med möten och konferenser eller privatturism, som kan vara konserter eller andra evenemang. Upplev Norrköping har “en hel stads varumärken i portföljen” och jobbar proaktivt med uppsökande verksamhet. – Vi försöker få företag att lägga möten här och föreningar att ha aktiviteter i kommunen. Vi jobbar också mot produktionsbolagen för att få dem att förlägga olika evenemang till stan. På senare år har Upplev Norrköping lyckats bra med de stora evenemangen. Stan har hyst Melodifestivalen, dansbandskampen, VM i handboll och snart fotbolls-EM för damer. Listan blir lång när Stefan Papangelis räknar upp vad som skett och sker I stan. – Vi har ju också haft Rosa bandet-galan och en dinosaurieutställning, och i sommar har vi en stor musikfestival och en Titanic-utställning. Framgång föder framgång och evenemang föder evenemang, menar Stefan. Det viktiga är att det fungerar oavsett om det sker i en ishall, en sporthall eller någon annanstans. Om logistiken och planeringen fungerar blir det lyckat. – Vi har jobbat konstruktivt och systematiskt mot där vi står I dag. Det är alltid så att man kan utvecklas mer, men jag vill påstå att Norrköping har utvecklats till en väldigt bra evenemangsstad. Sedan finns det evenemang som inte vill jobba med Upplev Norrköping och som de inte är delaktiga i. – Det finns många duktiga entreprenörer som skapar olika typer av återkommande evenemang i stan, vilka betyder mycket för framför allt besökningsnäringen. De lockar hit resande till allt från hundutställ16

16

Jag vill påstå att Norrköping har utvecklas till en väldigt bra evenemangsstad.

ningar till som nu i sommar ett SM för islandshästar. Ungdoms-SM i handboll har kommit tillbaka till Norrköping och det ligger många krafter, både ideella och andra, bakom dessa arrangemang för att de ska bli verklighet. De är livsviktiga för stadens utveckling inom besöksnäringen, anser Stefan. – Utan handbollsalliansens hjälp hade vi inte haft Undoms-SM i handboll två år i rad i Norrköping. Eller de aktiva i hundföreningen. De blir till ambassadörer för Norrköping och de hjälper oss i vårt arbete. Besöksnäringen omsätter 260 miljarder per år, enligt Stefan Papangelis. I Sverige ger den cirka 165 000 arbetstillfällen. Man pratar oftare om stålindustrin eller skogsindustrin än besöksnäringen, som är på stark frammarsch. Lågprisflyget har bidragit till den utvecklingen. Man vill idag som privatperson unna sig upplevelser. – Det råder ingen lågkonjunktur utifrån nöjesperspektivet. Man går inte mindre på konserter, det är snarare tvärtom. Förra året sålde vi fler biljetter än vi

tidigare har gjort på Louis De Geer. Evenemang är något som alla städer vill positionera sig inom, menar Stefan. Om man som nu har en stor festival i Bråvalla, skapar man en anledning för människor som inte bor i Norrköping att resa hit. – Det är samma sak inom idrott och andra områden. Kan man skapa den här starka anledningen att resa lyckas vi locka besökare till Norrköping. Om sedan evenemanget är en, två eller tre dagar spelar mindre roll. Man vill att det ska hända något som inte händer de övriga 364 dagarna på året. Stefan Papangelis tror på framtiden eftersom evenemangsrörelsen växer och växer runt om i världen. – Jag tycker att vi positionerar oss bra i Sverige för att vara vår storlek av stad. Det gör vi tack vare att vi har en bra infrastruktur med bra arenor att vara på och det är viktigt. Vi hade nyligen till exempel inomhusSM i friidrott ,och det hade inte varit möjligt utan den nya arenan. Så vi är väl rustade. I år är det premiär för Bråvalla musikfestival som


Profilen

FAKTARUTAN

NAMN: Stefan Papangelis. g AB. AKTUELL: Vd på Upplev Norrköpin FÖDD: Stockholm. ÅLDER: 34 år. FAMILJ: Fru och två barn. tre år. BOR: Norrköping sedan han var . resor och t Huse : ESSEN SINTR FRITID själv som FAVORITMUSIK: ”Jag beskriver mig ållet.” allätare, men mer åt pop- än rockh

pågår mellan den 27 och 29 juni i Norrköping. Men första kontakten togs redan för flera år sedan. – Min kollega Johan Bergerfalk och jag blev kontaktade av Gunnar Lagerman för tre år sedan. Gunnar var en av initiativtagarna och grundarna till Hultsfredfestivalen och han kom till oss helt förutsättningslöst till ett möte där han ville berätta om en idé som han hade. Det är inte ovanligt att Upplev Norrköping får den här typen av förslag. – Vi har förmånen att få träffa många människor med bra idéer, och någonstans kommer man till läget: hur ska det här finansieras? Sedan tar det ofta stopp, om man säger så. Någon måste stå för kalaset. Det är inte kommunens roll att finansiera evenemangen, framför allt inte en musikfestival. Men kommunen kan vara behjälplig med andra saker. När det gällde Bråvalla musikfestival var det ett plus att arrangören hade arrangerat musikfestivaler tidigare. – Vi hade några möten och efter en stund kom en ny aktör in i bilden. Det var Folkert Koopmans som visade sig vara ägare till FKP Scorpio som nu arrangerar Bråvalla. De är vana arrangörer på femton olika platser runt om i Europa. Gunnar Lagerman och Folkert Koopmans har tidigare jobbat ihop och känner varandra väl. Det bidrog till att Folkert Koopmans ville köpa det konkursade varumärket Hultsfredsfestivalen och bege sig in på den svenska marknaden. Hultsfredsfestivalen hålls även i år, även om den geografiskt flyttat till Sigtuna norr om Stockholm. I samband med det insåg Gunnar Lagerman och Folkert Koopmans att det fanns ett lämpligt festivalområde i Norrköping. – Vi var en kall novemberdag och stod i blåsten och tittade på Bråvallaområdet tillsammans med Folkert.

Rätt snabbt gav det ena det andra tills snöbollen började växa. Rätt snabbt började arbetet med att titta på möjligheter utifrån markägarna och vad som skulle behövas. Stefan Papangelis sager att planeringsprocessen för en musikfestival är ganska lång, med många tillstånd och avtal. – Det känns rätt overkligt att vi är där om någon månad, efter år av förberedelser. Det blir rätt festligt när man kan blicka tillbaka och se arbetet med hur detta har formats som kanske redan första året kan bli Sveriges största festival. Det är en häftig känsla och en härlig upplevelse att få vara med på den här resan. För Stefan Papangelis del har arbetet med Bråvalla tagit tre år. – Ja, mer eller mindre. Det har tagit tre år från det första mötet till var vi befinner oss i dag. Vi har jobbat med detaljplanering, och nu är vi inne i genomförandet av det som är kommunens ansvar under festivalen, till exempel vatten och avlopp. Bråvalla skiljer sig från andra festivaler som brukar börja i en liten skala och växa efter hand. Här är det tvärtom. Bråvalla vill markera att man är en stor festival redan första året, vilket ställer krav på en annan typ av planering av arbetsinsatser och planering av området. Stefan Papangelis har inte varit inblandad när det gäller vilka musiker som ska uppträda på Bråvalla. – Nej, skrattar han, det kanske är bra att jag inte varit det med tanke på min musiksmak, men jag kan tycka att Green Day är en bra bokning i min smak. Det är förresten tur att jag inte sitter och bokar. Jag överlåter det till Gunnar (Lagerman). Han gör det alldeles lysande, och han har fått ihop ett bra startfält. Upplev Norrköping arbetar med att ge förutsättningar för att kunna etablera festivalen genom att göra 17 17


Profilen

Redan i mars var vi uppe i 10 000 blogginlägg kopplade till Bråvalla och Norrköping.

– Man får inte glömma att den resande festpubliken är begränsad. Vår styrka, och det var ett av argumenten för att lägga en så pass stor festival som Bråvallai Norköping, är att vi är en relativt stor stad. 18


Profilen i ordning alla underlag som krävs. Internt inom det kommunala så är inte bara vi inblandade. Musikfestivalen har krävt insatser hos olika kommunala instanser som Tekniska kontoret som arbetar med markfrågor och Norrköping Vatten som ansvarar för vatten och avlopp. – Vi har kollegor också på lokalförsörjningsenheten som arbetar med fastigheter på Bråvalla. Vi är en projektgrupp som består av ganska många tjänstemän inom den kommunala sfären som arbetar med Bråvalla. Det är vår uppgift att kontrollera hållfastheten i marken, att vatten och avlopp fungerar. Sedan jobbar vi mycket från Upplev Norrköping med marknadsföringen för att få folk att komma till Norrköping och festivalen. Stefan Papangelis och Upplev Norrköping räds inte att Borlänge håller sin stora festival samma helg. – Nej, varje festival har sin nisch. Sedan får man inte glömma att den resande festpubliken är begränsad. Vår styrka, och det var ett av argumenten för att lägga en så pass stor festival i Norköping, är att vi är en relativt stor stad. Vi har mycket människor inom en kort upptagningstid och vi når Stockholm väldigt enkelt. Platsen för festivalen ligger nära till, men är inte i centrala Norrköping. Vi stör inte så många, även om vi har respekt för dem som bor i området. Stefan Papangelis är mycket optimistisk inför Bråvalla och han sager att stämningen är “otroligt positiv” runt festivalen. Alla som han träffar vill prata om festivalen. – Festivalens betydelse för staden är stor, dels för besökarna som kommer att skapa mycket för näringarna, dels för marknadsföringen av Norrköping som kommer att förekomma i medierna. Redan i mars var vi uppe i 10 000 blogginlägg kopplade till Bråvalla och Norrköping. Stefan Papangelis flyttade till Norrköping när han var tre år gamma och hans tidigaste minne av stan är skridskor och fotboll på Bollspelaren. Parallellt med studierna på Hagagymnasiet spelade han fotboll men slutade när han var runt 18, 19 år. Han fortsatte att plugga, men dömde fotboll I stället. Så på planen har han befunnit sig betydligt längre. För Stefan Papangelis är det IFK Norrköping som gäller. – Absolut, det är den föreningen som ligger mig varmast om hjärtat. Jag har tillbringat många timmar vid fotbollsplaner och har härliga minnen från matchen mot Torino i Uefa-cupen 1992. Jag har sett många allsvenska matcher från träläktarna, och tycker om att sitta på Nya parken. Det är mycket minnen relaterade till den typ av intressen som man har, och fotboll är bara ett av dem. Stefan Papangelis övergav alltså det aktiva livet som fotbollsspelare när han började studera. – Jag pluggade både i Sverige och i utlandet. Jag har läst ekonomi och marknadsföring. Jag har läst spanska och kultur i Spanien. Jag har en förkärlek för Spanien som land. För nio år sedan började Stefan på Louis De Geer Konsert & Kongress som försäljningschef. – När vi fick barn kände jag att jag vill vara lite närmare hemmet. Då passade det mig ypperligt att arbeta på Louis De Geer. Nu är Louis De Geer en del av Upplev Norrköping och Stefan är dess vd. – Jag har varit med på den otroliga resan när Flygeln kom till 2006. Det är fantastiskt kul att ha varit med och sätta det landmärket, som jag tycker har betytt mycket för kultur- och nöjeslivet i stan. Det har fått en helt annat skjuts. Efter tre år på Louis De Geer blev Stefan Papangelis vd för Upplev Norrköping 2010. – Det är kul att vara vd för Upplev Norrköping, en turistoch evenemangsorgansation som drivs i bolagsform. Jag är ju nu inne på mitt nionde år i koncernen, sager han.

Stefan Papangelis är mycket optimistisk inför Bråvalla och han sager att stämningen är “otroligt positiv” runt festivalen. Alla som han träffar vill prata om festivalen.

GRUPP C UEFA DAM-EM 2013 10-28 juli

FREDAG 12 juli KL 18.00 FRANKRIKE - RYSSLAND, NYA PARKEN, NORRKÖPING KL 20.30 ENGLAND - SPANIEN, LINKÖPING ARENA MÅNDAG 15 juli KL 18.00 ENGLAND - RYSSLAND, LINKÖPING ARENA KL 20.30 SPANIEN - FRANKRIKE, NYA PARKEN, NORRKÖPING TORSDAG 18 juli KL 20.30 RYSSLAND - SPANIEN, NYA PARKEN, NORRKÖPING KL 20.30 FRANKRIKE - ENGLAND, LINKÖPING ARENA MÅNDAG 22 juli KL 20.45 KvARtSFINAL, LINKÖPING ARENA TORSDAG 25 juli KL 20.30 SEmIFINAL, NYA PARKEN, NORRKÖPING

svenskfotboll.se/damem2013

19


Hälsa & Sport

UPPLEV FOTBOLL I VÄRLDSKLASS I JULI Uefa Women’s Euro 2013, det elfte Europamästerskapet i fotboll för damer, kommer att avgöras i Sverige. I Norrköping kommer fyra matcher att spelas. Vi pratade med Johan Bergerfalk på Upplev Norrköping om arrangemanget.

F

Av Daniel Atterbom  Foto Fotografica

örsta frågan kom för tre år sedan till Upplev Norrköping och Johan Bergerfalk, som sedan dess arbetat intensivt med fotbolls-EM. Den första kontakten togs i ett ”paket” med Linköping. – Svenska Fotbollförbundet ville ha ett ”center” tillsammans med Linköping. De hade snappat upp förfrågan först och sedan kom frågan om vi ville bilda ett center. Fotbollförbundet frågade 16 kommuner och till sist blev det sex kvar, plus Solna och Friends Arena. – När vi fick frågan måste vi börja tänka till: Hur kan vi möta detta, fungerar vi som värdkommun? Uefa blev inkopplat för det är en massa krav som vi ska leva upp till. Anbudet ska läggas och därefter finns det ett antal förutsättningar som vi måste uppfylla. Det finns vissa saker som Norrköping har kunnat förhandla om – utöver det är luntan med bestämmelser diger. Det har varit Johans och Upplev Norrköpings jobb att hitta alla parametrar så att det fungerar. Och förarbetet gick tämligen fort. – Det tog ett par, tre månader, men inte på heltid, för att utröna om det kunde fungera i Norrköping. Först kom Svenska Fotbollförbundet och kikade, sedan Uefa Därefter blev det klart att Sverige skulle arrangera, och att Norrköping skulle vara en av sex kommuner. Fyra matcher spelas i Norrköping, tre gruppspelsmatcher och den ena semifinalen. De tre grundspelsmatcherna är Frankrike–Ryssland den 12 juli, Spanien–Frankrike den 15 juli och Ryssland–Spanien den 18 juli. Semifinalen spelas 25 juli.
 – I semifinalen kan vi få Tyskland, det vore fantastiskt. Tysk tv har varit här och mediebevakningen, när vi kommer så långt, är så stor att medieplatserna på Parken har svårt att räcka till. Vi får tänka till lite grann här. EM i fotboll för damer är på sätt och vis större än VM i handboll för herrar. – Herridrott är enklare att marknadsföra, men det här är det största kvinnliga idrottsarrangemanget som sker i Europa. Man förstår nog inte storleken om man inte är inne i det. Damfotbollen är den snabbast växande sporten just nu. Det är spännande. Det är skillnad på dam- och herrfotboll. Men jag brukar hävda att det är två olika sporter. Man jämför inte när Kajsa Bergqvist och Stefan Holm hoppar höjdhopp.

20

Den här intervjun med Johan Bergerfalk görs på telefon då han ofta är på resande fot. – Jag är i Halmstad på grund av fotbolls-EM. Vi har ett samarbete mellan värdstäderna. Det är en vinst för oss, för på här den nivån lär vi oss massor av varandra. Vi ser vad de gör, och de ser vad vi gör. Det är en extra bonus i sammanhanget. Att Norrköping är värdstad för EM är noga utrett och Upplev Norrköping vet vad det ger Norrköping som stad. – När vi fick frågan fick vi ta ställning till om vi kommer att klara av EM. Vi har haft EM-matcher i Norrköping tidigare och det har gått bra. Vi gör detta delvis för att sätta Norrköping på kartan, och vi ser redan nu att näringslivet har dragit stor fördel av EM. Vi vill även flytta fram positionerna för damfotbollen. Det här är en del i det. Samtidigt är det bra att kunna hänga på världens snabbast växande sport. Redan nu tror Upplev Norrköping att EM drar in stora summor till Norrköping.

– Vi gör en turistekonomisk analys efteråt. Vi vet redan att näringslivet i Norrköping har en omsättning på cirka tio miljoner runt EM redan nu, och det ökar. Om vi jämför med handbolls-VM, så var omsättningen nio miljoner på två dagar, exklusive matchbiljetter. Jag hopas att det här ska toppa det. Besökare under EM lägger pengar på mat, shopping och boende. Företagen får oväntade order, till exempel har Gigantprint fått sin enskilt största order hittills när de fick beställning på vepor och banderoller till alla sju EM-arenorna. Johan Bergerfalk ser EM i fotboll som något man inte bör missa. – Det är fantastiskt att vi får vara om en sådan här sak. Vi har haft herr-VM och herr- EM i Sverige, vi har haft dam-VM och nu får vi ett dam-EM. Så länge som jag jobbar med det här kommer ingen så här stor fotbollsturnering att spelas i Sverige igen. Det är ett gyllene tillfälle att se fotboll i världsklass.


Kostym paket

1695:KOSTYM / SKJORTA / SLIPS / NÄSDUK

En bättre affär. Sedan 1923. Linköping • MotaLa • norrköping kisa • ViMMerby • VästerVik • tranås • VetLanda


Hälsa & Sport

Hallå

ANDREAS HELGSTRAND, HUR VAR DET PÅ SKÄRLUNDA GÅRD? Den danske hästinstruktören Andreas Helgstrand var på Skärlunda gård strax utanför Norrköping i slutet av april för att hålla ”clinic”. Det lockade över hundra personer. Av Daniel Atterbom Foto Fotografica

22

B

land Andreas meriter finns VM-brons och VM-silver i Aachen 2006. Från Norrköping reste han sedan vidare till Tyskland och vann Grand Prix och Grand Prix Special Kur med sin nya häst Akim. Vad innebär det att du har en ”clinic”? – Jag instruerar i vad man kan göra med hästarna. Instruerade du hela tiden? – Ja, jag red två hästar och instruerade i tre timmar. Lärde du dig någonting nytt? – Nej, det är jag som ska lära dem, skrattar Andreas.

Vad är det viktigaste som du lärde ut? – Det viktigaste är vad man kan och ska begära av hästen i den åldern den är i. Du bor i Danmark men har ett svenskt namn? – Jag är dansk med svenska föräldrar, och jag har alltid känt mig som dansk. Men min mormor bor i Stockholm, så jag kommer ibland till Sverige. Kommer du tillbaka till Norrköping? – Det var roligt och jag har lust att komma tillbaka. Jag har mycket att göra, men finns det tid så kommer jag gärna hit igen.


a g Frå

Hälsa & Sport

DJURDOKTORN

Vad är bäst för katten när vi reser bort?

Vi skulle behöva lite kloka råd om hur vi ska göra med vår katt när vi reser bort. Den är 6 år och vi brukar lämna den till en äldre ensamstående släkting när vi reser bort. Katten blir ganska orolig, kryper runt med låg ställning och gömmer sig helt under möbler. Han äter inte mycket heller. Det brukar släppa lite efter några dagar. De senaste gångerna vi har lämnat bort katten har det blivit värre. Han åt knappt någon mat och smög ut på toalådan på natten eller när han var ensam. Vad är bäst för katten? Ska vi lämna bort honom hos någon annan, trots att han mest är rädd och inte tycker om det? Eller ska vi låta honom vara själv hemma och att någon kommer dit varje dag och ser till honom och ger honom mat? Agneta

Svar:

Jag tycker absolut att ni bör överväga att låta katten vara kvar hemma snarare än att lämna bort den. Det är givetvis nödvändigt att kattvakten tittar in minst en gång dagligen, gärna fler. Även om det förmodligen är ganska tråkigt för katten att bo ensam är det betydligt vanligare med beteendestörningar i samband med att katter utackorderas eller på annat sätt flyttas runt. Katter är inte flockdjur och har inte något inbyggt behov av umgänge med andra individer. Tvärtom ger för mycket förändring och osäkerhet upphov till stressrelaterade problem av olika slag hos många katter.

påverkar hundarna. Biverkningar förekommer sporadiskt, framför allt hudirritation men även påverkan på nervsystemet har setts i enskilda fall. Apotekens preparat är nästan alla lika effektiva. Om man väljer att använda halsband, som Scalibor eller Seresto, är hunden skyddad under 5-6 månaders tid, vilket är väldigt smidigt för er som ägare.

Hur får vi katten sluta jaga fåglar?

Vår utekatt tycker om att jaga och fånga fåglar och hon tar ofta med dem in i huset. Det är inte lika uppskattat av oss i familjen. Varför gör hon det? Hur ska man uppträda? Sonja

Finns det någon hundras som passar för hundallergiker?

Vi har länge funderat på att skaffa hund men vår son är allergisk. Finns det någon hund som passar även pälsdjursallergiker? Karin

Svar: Tyvärr finns inga hundraser som är gene-

rellt mindre allergiframkallande än andra. Alla hundraser släpper ifrån sig i princip samma sorts ”allergener” i päls, hudflagor och saliv. Däremot kan vissa raser möjligen ge ifrån sig mindre mängd sådana allergener – små hundraser som inte fäller sin päls. Många anser att dvärg- eller toypudel fungerar bättre än andra raser.

Svar: Det är normalt att katter uppvisar jaktbe-

teende, dessutom är det svårt att träna bort. Att visa upp det döda – och ibland levande – bytet är också fullständigt normalt. När en katthona med ungar visar upp bytesdjuren är det ett steg i att lära ungarna att jaga på egen hand. Våra tamkatter – särskilt kastrerade sådana – vill ofta lära upp sina ägare på samma sätt. För att minska framgången er katt har vid jakten kan ni sätta på bjällror eller reflekterande material på dess halsband. Fåglarna har då bättre chans att upptäcka hotet och sätta sig i säkerhet.

Hur skyddar vi hunden mot fästingar?

Vi har en blandrasterrier på 4 år som väger sju kilo. Vad rekommenderar ni för skydd mot fästingar nu när säsongen börjar? Leif Bengtsson

Svar:

Med Vänliga Hälsningar Veterinär Måns Röken Specialist i hundens och kattens sjukdomar Djurdoktorn i Linköping

Foto Håkan Ahldén

Fästingsäsongen har verkligen startat med en smäll i år. Nu när temperaturen äntligen har halkat över 5 grader vaknar fästingarna ur vinterdvalan och börjar leta näring, till förtret för oss och våra husdjur. Fästingmedel finns i många varianter – droppar, halsband, stenar, pulver och olika dosor som utsöndrar lukt eller ljud som ska verka avskräckande på fästingarna. De enda preparat som är bevisat effektiva är de behandlingar som kan köpas på apotek. Dessa innehåller nervgift som är dödligt för fästingarna men normalt inte

23


Hälsa & Sport

TOMBURKAR HJÄLPER RUGBYUNGDOMARNA I TROJÁN Ingela Claréns grannar undrade vad hon gjorde i carporten. Svar – hon plattade ut tomburkar.

I

ngela Clarén har en son som spelar rugby i Norrköpings rugbyklubb Troján sedan han var liten. Hon har dock inte spelat själv. – Jag har kommit med i ungdomsdelen som förälder, säger hon och titulerar sig skämtsamt som ”pantgeneral”. Samarbetet började när Troján fick en förfrågan från Returpack om de ville börja samla tomburkar för ett par år sedan. Ett tag var det bara icke pantbara burkar som föreningen kunde lämna in. Dessa så kallade ”fulburkar” skulle lämnas in hopknycklade. – Så jag stod ensam hemma i carporten och trampade sönder sådana, säger Ingela Clarén. Av det fick hon bra motion, men nu läggs alla burkar i samma säck så hopknycklingen slipper man numera. Ingela Claréns tillplattande av returburkar väckte en smula uppseende bland grannarna.

24

Av Daniel Atterbom  Foto Fotografica – De undrade vad jag höll på med. En gång var det uppåt 300 burkar att trampa sönder och då undrade de verkligen, men nu har jag pratat med grannen. Ofta får jag burkarna säckvis och häller ut innehållet på marken. Sedan sorterar jag dem så att burkar och petflaskor är var för sig. Ibland står det tre, fyra säckar. De som går förbi tycker nog att vi har hög konsumtion av dricka, skrattar Ingela Clarén. Nu är samarbetet etablerat sedan tre, fyra år tillbaka och intäkterna är på 200 kronor per säck. – Det har blivit ungefär en tusenlapp i månaden. Det har varit lite sämre på senare tid. Om du som läser är intresserad av att hjälpa till så är det enkelt. Du kontaktar Norrköpings rugbyklubb Troján via webbadressen här intill. – Man ställer in sina tomburkar i vår carport så fixar jag det. Sedan åker jag någon gång i månaden till returpack.

Ibland har föreningens ungdomar hjälpt till med att samla in burkar, även om det inte förekommer någon organiserad insamling, utan var och en som har några burkar hemma lämnar in dem till Ingela. – Det har varit vid några tillfällen då många har hjälpt till, som augustifesten, då vi gjorde en drive. Annars har vi inte någon organiserad insamling, utan var och en har lite burkar hemma som de lämnar in. Pengarna går oavkortat till ungdomsverksamheten. Ingela Clarén tycker att returhanteringen är, om inte kul, så i varje fall helt okej. – Jag klagar inte, det blir ett bidrag till klubben. Fördelen är att vi får pant för de icke pantbara burkarna och flaskorna, så det blir en miljömedveten påverkan. Det känns bra att ta hand om burkarna. Så länge grabben vill köra rugby så fortsätter jag. Du hittar insamlingen här: korta.nu/dg9yg


Krönika

SVAR PÅ DINA VANLIGASTE FRÅGOR OM

träning

I de närmaste krönikorna tar jag upp de vanligaste frågorna jag får på jobbet, inom både styrketräning, fettförbränning och kost.

NU STARTAR SPEEDWAYSÄSONGEN

I början av maj startar årets elitseriesäsong i speedway, och hemmapremiär för Vargarna är den 14 maj mot Västervik. Vargarna som även detta år kör landets högsta liga har i år en något starkare trupp än ifjol år. Av Robert Carlsson  Foto Robert Carlsson

K

var i laget är storstjärnan Nicki Pedersen som är Vargtruppens enda GPförare. Klubben har även två återvändare, Adam Shields samt Adrian Medzinski, två gamla publikfavoriter som hittar runt mycket bra på Kråkvilans något knepiga bana. Nya förare som kan överraska är Tomasz Gapinski samt Grzgorz Zengota, två stycken mycket lovande och bra polska förare. Nytt för detta år är att laget måste ha minst tre svenska förare i laget och man har därför förstärkt med Pontus Aspgren och kvar sedan förra året är Anders Mellgren samt Kim Nilsson. Pontus var en av de förare som trivdes allra bäst på banan i Norrköping trots att han representerade Västervik förra året. Kvar i laget är också den danske föraren Peter Kildemand. Vi hoppas att Peter får en bra start i årets serie och levererar mycket poäng till laget i år då han har en högre kapacitet än han visade i fjol. Lagledaren Peter Jansson har formerat en bra och stark homogen trupp detta år och förhoppningarna är givetvis att detta år ta sig till slutspel, väl där kan allt hända. Om experterna får rätt kommer Elit Vetlanda att vinna årets serie också i år, men även Piraterna och Indianerna har formerat starka lag och vill och kan vinna årets serie. Men vi i Norrköping håller givetvis på vårt lag Vargarna. Vi önskar Vargarna Speedway lycka till.

J

ag använder mig ofta av metaforer när jag svarar på frågor och förklarar hur kroppen fungerar. Det gör jag framför allt för att jag har märkt att det är lättare för människor att förstå något de i dagsläget inte förstår, om man använder en metafor för något som de redan förstår hur det fungerar. Men även för att människokroppen ofta är mycket enklare än man tror. Vi är väldigt duktiga på att komplicera saker mer än nödvändigt.

HUR GÖR JAG FÖR ATT GÅ NER I VIKT? Här brukar jag använda en ekonomisk metafor om hur du bör göra för att bli av med alla pengarna på sparkontot så fort som möjligt. Se till att minska din lön (= ät mindre) och gör av med mer pengar på konsumtion (= rör på dig mer). Svårare än så är det egentligen inte. Det är därför det finns så många som inte kan något om kost och dessutom inte tränar som ändå klarar av att gå ner i vikt. Problemet är att klara av att hålla den nya vikten. Jag anser att den största anledningen till att människor har svårt att hålla den nya livsstilen är för att de inte har insett att de inte kan gå tillbaka till sina gamla vanor. Går du tillbaka till att jobba för mycket (=äta för mycket) och inte spendera 1 krona (=inte röra något på sig) så kommer sparkontot att börja växa igen. Logiskt! Eller hur?

VAD FÖRBRÄNNER MEST, LÖPNING ELLER SPINNING? Denna fråga behöver inte ha samma svar för alla personer. Det beror nämligen på att det som förbränner mest är den aktivitet där du kan hålla högst intensitet under längst tid. Det innebär att person X kanske kan springa ganska så snabbt under väldigt lång tid, men orkar bara cykla i ett lugnt tempo under en kortare tid. För person X är löpningen den aktivitet där han förbränner flest kalorier. Kroppsvikten är en av många saker som påverkar detta, är du överviktig kan du antagligen cykla under en längre tid än du klarar av att springa. På återseende Tobias Karlsson

25


Hälsa & Sport

FAKTARUTAN FÖDD: 1983. LÄNGD: 183 cm. VIKT: 81 kg.

MODERKLUBB: Bærums Verk IF, Norge. I IFK sedan 2012 POSITION: Back.

MORTEN MORISBAK SKJØNSBERG

D

u har tröja nummer 3, betyder numret något speciellt för dig? – Nej, egentligt inte, det var ledigt. Du spelade tidigare för norska Stabæk, skiljer sig den klubbens spelsätt från IFK:s? – Det var då en spelande klubb, det vill de nog vara fortfarande med mycket bollinnehav. Det är en liten skillnad i spelstil. Du har sagt att publikstödet är bättre i Norrköping än i Norge. – Ja, än i Stabæk kanske, det är bra tryck här när det är mycket folk på läktaren. Jag minns matchen mot Åtvidaberg i fjol. Det var kul och jag hoppas att flera matcher blir som den. Vad tycker du om Norrköping som stad? – Jag tycker att det är en fin stad, speciellt på våren och sommaren med Strömmen och alla gamla byggnader. Vad saknar du mest från Norge? – (Skratt.) Min familj och mina kompisar. Du kan spela var som helst i backlinjen, vilken position föredrar du? – Jag föredrar att spela mittback, det har jag spelat mest de senaste åren. Men du spelar inte alltid innerback. – Nej, ibland har jag vikarierat som högerback,

26

men för det mesta spelar jag mittback. Säsongsinledningen för IFK har varit lite upp och ned, hur hanterar ni det i laget? – Nja, det har du rätt i. Vi måste fortsätta att tro på oss själva och vad vi kan göra. Den tron har vi. Det var tungt de senaste matcherna, men vi måste jobba och se det positivt. Vi kan vinna matcher, det tror jag att vi kan. Är målet att bli bland de åtta bästa lagen fortfarande realistiskt? – Ja, det är det absolut. Hur länge kan du hålla på med fotboll om du är skadefri? – (Skratt.) Hur länge man kan eller vill? Jag har några år kvar. Jag får se vad kroppen och sinnet säger. Så länge det är roligt så vill man hålla på om kroppen hänger med. Du har sagt att du tänker studera när du har slutat att spela fotboll. Vad tänker du studera? – Jag studerar något som heter samhällsprogrammet i Oslo, så jag pluggar lite där redan. Det heter Kultur och kommunikation. Jag siktar på att ta en fil. kand. Lycka till! – Tack så mycket.


Hälsa & Sport

na rnvakterTILL BaBIDROG SM-GULDET

Den hyllade Dolphinsspelaren Elisabeth Egnell och Dolphinscoachen Lasse Johansson har förutom ett SM-guld även dottern Rut gemensamt. – Vi vill tacka våra barnvakter, de har bidragit till SM-guldet, säger de till NKPG. Av Daniel Atterbom  Foto Fotofabriken

Grattis till SM-guldet! – Tack, tackar, säger Elisabeth Egnell och Lasse Johansson. När började ni ställa in er på att ni skulle ta SMguld? – Egentligen någonstans kring jul när vi hade spelat stor del av grundserien och slagit alla lag utom Telje. Vi hade dessutom vunnit många av matcherna överlägset. Då kändes det som om vi borde ha chansen, säger Lasse. – Jag håller med. Jag anade tidigt att vi hade ett finallag, säger Elisabeth. Tv-sporten visade en mor- eller farmor med ert barn på publikplats. Hur får ni pusslet att gå ihop? – Dels får vi mycket hjälp av morföräldrar och av farmor, säger Lasse. – Dessutom har vi två barnvakter, två unga tjejer, en spelare i Dolphins och en som vi har hittat på annat håll. De går i nian båda två. De passar vår dotter tre, fyra kvällar i veckan, fyller Elisabeth i.

– Vi visste inte innan om det skulle funka, men det har det gjort över förväntan, fyller Elisabeth i. Vad väntar härnäst? – Nu är vi igång med träningen igen. Sedan börjar landslagssäsongen i mitten på maj. Där är vi båda två engagerade. Det blir en intensiv månad fram till EM. Ingen rast, ingen ro, säger Lasse. – Jag har smygstartat med träningen. Jag kunde inte ta mer än tre, fyra dagar ledigt. Jag känner inte att jag behöver den återhämtningen, utan jag kör på och lyssnar på kroppen. Det är roligt att träna och spela, så jag kan lika gärna passa på, säger Elisabeth. Hur går det i EM i juni? – Oj, det är svårt att säga. Vi har hamnat i en tuff grupp med Spanien, Ryssland och Italien. Som formatet är så räcker det oftast att vinna en match för att gå vidare till gruppspel 2. Den ambitionen ska vi ha, säger Lasse. Han säger att Italien är ett 50-50-lag som vi en bra dag ska kunna slå. Sverige slog Spanien förra sommaren, men de är lite starkare i år.

– Om vi kan vinna en match till att börja med kan det gå bra. Det är svårt att säga mer än så, det beror lite på hur det går i de andra grupperna. Men att gå till andra gruppspelet vore bra, säger Lasse. – Jag tror att Lasse har ett mer målinriktat perspektiv som tränare. Vi spelare är mer hans brickor och vi gör vad han säger. Men självklart är ambitionen att gå så långt som möjligt, säger Elisabeth. Hur ser läget ut för nästa säsong med Dolphins? – Det är svårt att säga. Vi är ett paket, ingen av oss har haft möte med klubben. Det återstår att se. Vi vill vara kvar och jag hoppas mycket på en Europasatsning. Det är ett perfekt scenario. Då är det inget snack, säger Elisabeth. – Jag håller med. Det är viktigt för oss båda, och även för många andra spelare i laget, att klubben satsar vidare på det vi har påbörjat. Det är ett jättebra lag och vi har en enorm chans att bygga vidare på det genom Europaspel, som skulle ge ytterligare utmaningar. Jag hoppas att vi kan få till det, och då skulle det vara intressant att köra vidare med så stor del som möjligt av laget, avslutar Lasse. 27


HÄR FINNS NÅGOT FÖR ALLA SINNEN!

Pool hemma? Varmt välkommen till Östergötlands största pooloch spabutik. Se och provsitt 12 olika spamodeller i vår utställning. Just nu har vi extra fina erbjudanden på både pooler, spabad och tillbehör.

GARDENCENTER · CAFÉ · VISNINGSTRÄDGÅRD Bonäsvägen/Kraftvägen, Svärtinge, Norrköping • www.billbacks.se

HÄR FINNS NÅGOT FÖR ALLA SINNEN! HÄR FINNS NÅGOT FÖR ALLA SINNEN!

Folkpool Norrköping | Lindövägen 55, Norrköping tel. 011-10 19 05 | öppet vard 09-17

GARDENCENTER · CAFÉ · VISNINGSTRÄDGÅRD Bonäsvägen/Kraftvägen, Svärtinge, Norrköping • www.billbacks.se · CAFÉ · VISNINGSTRÄDGÅRD GARDENCENTER

Bonäsvägen/Kraftvägen, Svärtinge, Norrköping • www.billbacks.se

Mycket pant och lite tid? På vår pantmottagning Returpunkten Norrköping kan du snabbt och enkelt panta dina burkar och PET-flaskor. Häll i dina säckar med pant i pantmaskinen så räknas och sorteras de automatiskt. När allt är klart får du en värdekupong eller möjligheten att donera dina pengar. Låter inte det som ljuv musik?

28


Hem & bo

MAGNUS BÄCKLUND

e r a k r e v t n a h

ÄR MUSIKER, PILOT – OCH Att Magnus Bäcklund är en sångfågel vet vi efter segern i Melodifestivalen för tio år sedan tillsammans med Jessica Andersson i Fame och låten ”Give me your love”. Men artisten från Linköping visade också fullfjädrade hantverkstalanger när den anlitade snickaren inte klarade av att bygga och färdigställa deras stenhus på rätt sätt. Text Joakim Löwing Foto Peter Eriksson

M

agnus Bäcklund slog igenom stort när han först vann musiktävlingen ”Fame Factory” – och bara några månader senare Melodifestivalen 2003 tillsammans med Jessica Andersson. Numera kombinerar han artistkarriären med att arbeta som pilot. Men vad många säkert inte vet är att han i grunden är utbildad elektriker. – Faktum är att om jag inte vore musiker eller pilot skulle jag kunna tänka mig att arbeta som någon form av hantverkare. Jag älskar att skapa, att se något växa fram, berättar Magnus. Under nybygget av familjens stenhus tvingades han att göra en hel del på egen hand – och överraskade sig själv. – Om det finns något positivt med historien kring det här projektet är det att jag upptäckt att jag inte har tummen mitt i handen. Det har fått mig att inse att jag kan mer än jag trodde innan och ökat suget efter att bygga mer. 29


H ee m m & & bb oo H

Den anlitade snickaren tog inte bara dubbelt så lång tid på sig som utlovat – mer än ett år – utan gjorde så mycket fel att makarna Bäcklund till slut bad honom att packa i hop och gå. Det hade lätt kunnat platsa i TV 4-programmet ”Fuskbyggarna”. Bland mycket annat saknades isolering i samtliga tre sovrum, inget fall mot golvbrunnarna i badrummet – varav en dessutom felaktigt placerad, ingen värmesköld i öppna spisen… och, ja listan kan göras lång. Totalt har slarvet kostat makarna hundratusentals kronor extra, helt i onödan. – Vissa saker är helt ofattbara, som att han inte gjorde något fall mot brunnen i duschen. Det krävs ju ingen raketforskning för att få golvet att luta åt brun�nen i stället för in mot övriga badrummet. Jag blir fortfarande så irriterad att jag knappt kan prata om det. Det verkar inte existera någon yrkesstolthet överhuvudtaget hos vissa hantverkare, suckar han. Magnus rev själv upp väggarna i sovrummen och satte dit ny isolering. Han byggde även ett sorts podium med glasmosaik ovanpå i badrummet, för att täcka den felaktiga placeringen av golvbrunnen. Ovanpå detta står det nya badkaret. – Det var inte helt enkelt att borra i glasmosaiken för att få dit alla spotlights, fick använda ett diamantborr. Men det är klart att man är lite stolt när resultatet blev bra, skrattar han. Ett av de senaste verken är en rund ram av MDFmaterial till en rejält uppförstorad ultraljudsbild föreställande tvillingdöttrarna Linn och Moa i mammas mage. Den hänger över ena soffan i vardagsrummet. – Liknar en satellitbild över två oväder. Och det kan 30

man i och för sig dra paralleller till, skrattar Magnus. Sofie har förstorat och redigerat ultraljudsbilderna, det är nämligen två stycken, i datorn och sedan har ett tryckeri tillverkat en canvastavla. Det är hustrun som har det allra största intresset för inredning i huset. – Men Magnus är ju uppvuxen i en möbelhandlarfamilj och har rätt bra koll på hur han vill ha det också, ler Sofie. Som tur är har vi väldigt lika smak. Båda vill ha lugn och harmoni, utan en massa färger. Därför är det vitmålat och ekgolv som gäller nästan överallt. Sedan gillar vi att blanda nytt och gammalt. Båda ville dessutom ha ett stort kök med köksö och barstolar. Därifrån går det att blicka ut över en härlig vy utanför. – Underbart när allt börjar spricka upp, den här tiden på året skulle man vilja ha en pausknapp att trycka på, tycker makarna som varit gifta i över 23 år. Magnus är på resande fot mellan tre och fem dagar varje vecka på grund av sitt arbete. Därför passar de på att umgås så mycket som möjligt när han är hemma. I juli väntar tre spelningar på Nordens största countryfestival i Norge tillsammans med sitt nya rockcountryband Miss Anderson. Sedan släpps förhoppningsvis en ny platta under hösten – den första med gruppen. – Jag sjunger och ska även vara med och skriva en del låtar till skivan. Det ska bli väldigt spännande hur vi tas emot, tycker Magnus Bäcklund. Planerna är högtflygande – var han än befinner sig.


Hem & bo

NKPG TIPSAR HEM & BO BÄCKLUNDS TIPS OM DU SKA BYGGA EGET: • Kolla alltid noga upp byggentreprenören och husfirman som ni tänkt anlita. Be att få referenser och titta på tidigare arbeten/hus. Gör kreditupplysning. • Betala aldrig i förväg för ett jobb. • Se till att det i kontraktet finns med en klausul om vite om bygget blir försenat. • Var noga med att ändringar ni bestämmer också kommer med på ritningarna som ska användas vid bygget. • Tänk på att man aldrig kan få för mycket av förvaringsutrymmen och förråd.

31


Hem & bo

FAKTARUTAN

båda NAMN: Magnus och Sofie Bäcklund, Moa, är 47 år. Tvillingdöttrarna Linn och 14 år. mil söder BOR: I ett 1,5-plans stenhus ett par ping. om Linkö flygGÖR: Magnus är artist och pilot på Centrum bolaget Nextjet, Sofie jobbar på ning, Förvaltning med ekonomi och uthyr samt i Magnus företag. på HUSET: 178 kvadratmeter, fördelade 2 000 sex rum och kök. Tomten är på totalt kvadratmeter.

SÅ HÄR BYGGDE MAGNUS PODIET I BADRUMMET: 1 Först bestämde han formen genom att noga mäta. Kapade till material av reglar, golvspån och golvgips. Använde även ett formbart material till de svängda sidorna som heter Jackon, ”suveränt att jobba med”. 2 Byggde i hop delarna och drog VVS till golvblandaren och avloppet. 3 Satte tätskikt, monterade glasmosaiken och borrade hål för deck-light. 4 Fogade mosaiken och monterade deck-light. 5 Till sist ställdes badkaret på plats. Hela konstruktionen ligger löst på befintligt badrumsgolv och byggdes för att dölja avloppsröret till den från början felaktigt placerade golvbrunnen. Det kan lätt tas bort och steget är separerat från huvudpodiet för att lätt komma åt och rensa golvbrunnen. 32


NU VÄXER A-HUS I NORRKÖPING Ny kollega Michael Tegnestål Försäljningschef A-hus Professional

Rolf Baric Byggtekniker

Roger Holmberg Mark/support

Ny kollega Mikael Adolfsson Auktoriserad Trähussäljare

Christian Strömberg Auktoriserad Trähussäljare

Vi hälsar våra nya kollegor välkomna och ser fram emot att kunna erbjuda våra kunder ännu bredare service och kunskap. Varmt välkomna att kontakta oss på Norrköpingskontoret!

A-hus Norrköping Högabergsvägen 28, 603 85 Norrköping, 011-19 49 80, www.a-hus.se


Hem & bo

SÅ GÖR DU DET BÄSTA AV TRÄDGÅRDEN I VÅR En något försenad men efterlängtad vår är här. Nu får vi äntligen ställa oss och påta i trädgården. Kerstin Jacobsen Billbäck på Billbäcks Plantskola tipsade om hur vi utnyttjar våren på bästa sätt. Av Ellen Mäkipiha  Foto Fotographica 34


Hem & bo

Ä

ntligen är våren här och hos de flesta kliar det i de gröna fingrarna. Allra vanligast är att vi rusar iväg och köper allt från penséer till frön och sättpotatis. Men det är inte alltid så lätt att veta var man ska börja. Ett tips är att hålla det så enkelt som möjligt och faktiskt försöka njuta av det du redan har. – Försök att titta på din trädgård ur ett annat perspektiv. Det positiva i det är att du kan göra så mycket roligt med det som redan finns där. För dig som har ett magnolia- eller äppelträd kan det räcka med lite inredning för att lysa upp din trädgård på bästa sätt. Köp ett par spaljéer och sätt ned på olika ställen eller möblera om inredningen som du har. Använder du dig av flera små sittplatser runt om i trädgården skapar du en annan dimension och kan

samtidigt följa solens gång under dagen. Men bara för att solen lyser och dagarna blir varmare betyder inte det att allt du sätter och odlar klarar av de kyliga nätterna. – Det är viktigt att ha koll på om det blir minusgrader. Det bästa du kan göra då är att lägga en fiberduk, tidningar eller ett gammalt lakan över det som behöver skyddas. Det är inte heller bara kylan du behöver tänka på när du öppnar för våren. Nu börjar även ogräset att växa och sniglar och annan ohyra dyker upp. – Det är bra om du ser till att rensa ogräset så tidigt som möjligt. Då slipper du det mesta sedan när det grönskar i rabatterna. Och just för dina rabatter är A och O att du använ-

der dig av bra jord för att allt ska ha bäst förutsättning att växa ordentligt. Vad många kanske inte heller tänker på är nivån på växterna i trädgården. Att utgå ifrån hur det växer i naturen och försöka återspegla den miljön med nivåer och höjder gör att det du har i din trädgård trivs på ett naturligt sätt och håller sig därför också längre. Har du ett intresse för blommor och plantering behöver du heller inte gå lottlös för att du inte har tillgång till en stor trädgård. Det går att göra mycket med blomlådorna på balkongen. – Ett exempel är att mixa blommor med kryddor och örter. Oavsett om du är jättebra på att använda kryddorna i matlagning eller inte, så avger de en fin doft som uppfyller flera sinnen. 35


Hem & bo

BRIST PÅ HYRESRÄTTER DRIVER BORÄTTSPRISERNA Bostadsmarknaden i Norrköping gynnas av fortsatt låga boräntor, trots att det är svårt inom andra områden, med lågkonjunktur, varsel och arbetslöshet. Av Christer Fälldin

D

et anser Magnus Dahlgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Norrköping. – Just nu är bostadsrättsmarknaden hetare än villamarknaden. Det är en stor brist på hyresrätter i stan, vilket göra att efterfrågan ökar på bostadsrätterna. Det driver också upp priserna, säger han. Många bostadsrättsförsäljningar har slagit prisrekorden under senaste månaden. Det beror på att det nästan inte går att finna en ledig hyresrätt i Norrköping. – Det genomsnittliga kvadratmeterpriset kan skilja enormt mycket i Norrköping. Snittet ligger kring 11 000 eller 12 000 kronor per kvadratmeter, men om lägenheten är fin, eller ligger i ett bra läge kan man hamnar över 30 000 kronor kvadratmetern, säger Magnus Dahlgren. Villorna står ganska stillastående just nu, enligt den statistik som publiceras på www.maklarstatistik.se. Det skiljer visserligen en hel del mellan olika områden.

36

– Vissa villor är det stor budgivning kring, medan andra måste sänka sina priser. Är förväntningarna hos säljaren alltför höga kanske villan inte går att sälja alls, säger Magnus. Men under våren ökar alltid utbudet på villor, och Magnus Dahlgren bekräftar att många villor är på väg ut på marknaden i takt med vårens framskridande. Även när det gäller villor är prisvariationen stor. – Där det är välskött och ordning och reda får man också bättre betalt. Även fritidshusmarknaden blir allt intressantare i takt med att solen visar sig. Nya objekt läggs ut varje vecka, men Magnus Dahlgren säger att det är för tidigt att sia om hur marknaden blir i vår och sommar. – Generellt är det så att höga prislägen och avstånd från stan innebär färre spekulanter, medan närhet till stan kan driva upp priset på fritidshus.


AMMA tAk ALLt uNder S itetSBeLySNiNg, MäNgder AV kVAL cket kuNSkAp eLMAteriAL och My

MMA tAk ALLt uNder SA etSBeLySNiNg, MäNgder AV kVALit cket kuNSkAp eLMAteriAL och My

AMMA tAk ALLt uNder S itetSBeLySNiNg, MäNgder AV kVAL Taklampacket kuNSkAp Bordlampa eLMAteriAL och My Tentacle rökfärgad

Maxi Dove vit glas

LjusiHem LjusiHem LjusiHem Proffs- & Kvalitétsbelysning Proffs- & Kvalitétsbelysning Proffs- & Kvalitétsbelysning

1535,- 1199,(1699,-)

Taklampa Cordelia

745,-

från

Taklampa Tentaclemellan rökfärgad

Taklampa Magnolia

795,-

från

1575,(1799,-)

Vägglampa Bladverk

379,Bordlampa Diamond vit Golvlampa Vienda glas

från

259,-

Taklampa Parant

495,(1295,-)

799,Bordlampa Zebra

1245,-

Golvlampa Straight svart

1299,Boka tid för ljussättni ng – vi hjälper dig med planering av elin stallation och ljussät tning

Öppet: Måndag-Fredag 09.00–18.00 Lördag 10.00-14.00 10.00–15.00 • Söndag stängt

Varmt välkommen in till oss Vi finns på Fjärilsgatan 1 i NorrköpingBo Annonsen gäller t o m 2013-05-31 ka tid för ljussät ng – vi för medtni reservation hjäslutförsäljning. www.ljusihem.se • info@ljusihem.se • 011-13 69 93 lper dig med pla nering av elinstallat ion och ljussättning

Öppet: Måndag-Fredag 09.00–18.00 Lördag 10.00–15.00 • Söndag stängt

Varmt välkommen in till oss Vi finns på Fjärilsgatan 1 i Norrköping ka 93 tid för ljussättning – www.ljusihem.se • info@ljusihem.se • 011-13Bo 69 vi hjälper dig med planering av elin stallation och ljussät tning

37


Motor

S

y N X FRÅN BMW

OCH RALLYKULTUR PÅ TUBEN

om inbiten motorentusiast drar man sig likt ett nytt sommardäck på torr asfalt till nyheter inom motorbranschen. Kunde häromdagen läsa att BMW nu utökar SUV-segmentet med en ny X4. De nyligen släppta bilderna visar dock på bristande fantasi hos tyskarna. Man kan väl säga att man har tvättat en X6 i 400 grader, satt dit framlycktorna från nya 3-serien och bak hittar vi ljusinsatser från minsta lillebror X1. Enligt info på nätet skvallrar tyskarna om att bilen ska finnas på marknaden under 2014. Det mest intressanta med nya X4 är att man vill få den sportigare än de andra i X-familjen och snacket går att man ska göra en X4 M. Jo, men då pratar vi nyhet, BMW! I motorartikeln kan ni läsa om de nya rallybilarna i Sverige. Jag missade ju bilsalongen i Geneve men fick i stället tillsammans med 80 000 andra besöka Elmia under påskhelgen. Träffade en rad motortokiga människor som skvallrade om både det ena och det andra. För det första har Tommy Andersson köpt ytterligare en Ford. Den här gången är det dock ingen WRC utan en Fiesta R2 som köpts in för att Pontus Tidemand ska få mer mil i kroppen inför årets junior-VM-körningar. En väl investerad bil då Pontus vann premiären i Portugal i mitten av april. I växellådsmontern hittade man naturligtvis Leif Petersson och Toni Sundqvist som i ärlighetens namn verkade mer intresserade av de nya R2-bilarna som ploppar upp i rally-Sverige än att stå vid sin

egen ”klassiker” till bil. Jag citerar kartläsare Sundqvist: ”Visst tittar vi på nya bilar men vi tror samtidigt att det inte tar så lång tid innan vår Corolla platsar i Appendix-K reglementet och ser vi på alla gråa hår som Leif fått så platsar vi nog redan där.” Sann rallyhumor. Toni som för övrigt kommer från Motala och har en hel låda med SM-medaljer har alltid glimten i ögat. Och när vi ändå är inne på gamla rallybilar måste jag avsluta med att det kommit en rad nya filmklipp på Youtube som får vilken rallygalning som helst att bli varm i kropp och själ. Björn ”Nalle” Johansson, Ola Strömberg, Mats Johnsson, Leif Asterhag och Bror Danielsson är bara några som man hittar från klassiska rallyn som Sapa-rallyt 1984, Kvastadansen och Snapphanerallyt 1983 och Sydsvenska rallyt från 1981, med mera. Opel Ascona 400, Ford Escort Mk 2 och Saab 99 var då rallyvärldens nyaste bilar och de kördes även här i Sverige i mer eller mindre privat regi. Startfälten låg på upp emot 200 bilar och ett 30-tal kunde slåss om segern. Det var bättre förr! Ska jag säga som vid denna tidpunkt var något år eller tre gammal. Hur som helst jag njuter när jag ser de klassiska bilderna och jag tror nog att fler gör detsamma när ni nu surfar in på tuben och tittar på dåtidens storheter. Ciao! Mikael Lindh

Dina Maxxis däck köper du hos Karstorps Däckmarknad!

011-4954066 38

• www.dackmarknad.se


CHEVROLET CAMARO...

...OM DU VÅGAR! CAMARO SS COUPÉ FRÅN 387.000 kr

Vi har både Coupé och Cabriolet för omedelbar leverans

Biva Norrköping, Fjärilsgatan 2, 011-28 26 01, www.biva.se


Motor

Rallysportens nya R2-bilar säger sig vara framtiden för sporten. I SM får vi framöver se denna nya Peugeot.

FRAMTIDENS RALLYBILAR PÅ

ELMIA

R som i rally har blivit R som i rallybil. Rallyvärlden håller på att målas om och delar av färgburken kunde man ana på Elmia under påskhelgen.

I Två glada herrar på mässan var Olof Jägerhult som driver rally-SM.

40

Kånge och Mats

slutet på 90-talet kom VM:s nya WRC-bilar. World Rally Cars skulle tävla i World Rally Championship. WRC har sedan dess utvecklats i olika omgångar men bakom VM-bilarna har man satsat på både tvåhjulsdrivna F2-bilar till fyrhjulsdrivna S2000-bilar. I Sverige har vi kunnat njuta av ett antal WRCbilar i privat regi men nu verkar det som om trenden bryts runt om i Europa. Skoda, Ford och Peugeot har utvecklat de nya R-bilarna och flera bilmärken verkar hänga på. Enkelt uttryckt kan man beskriva bilarna med en siffra bakom bokstaven R. En långsam, billig rallybil heter R1. Sen följer R2 som är de bilar man kör i junior-VM, R3, R4 och R5. Det som rallyvärlden mest pratar om är R2 och R5. Den förstnämnda är en tvåhjulsdriven bil med detaljer som

Text Mikael Lindh

sekventiell växellåda och trimmad 1,6-liters motor på cirka 170 hästkrafter. Citroen, Peugeot och Ford har R5-bilar på gång och de väntas dyka upp i nationella mästerskap efter sommaren. R5, som är billiga WRC-bilar, blir en underklass till VM i Europa och kanske även Asien och USA om man får tro experter. Det är fyrhjulsdrivna bilar som kommer att ha 1,6 litersmotorer men som är mer strypta vid turbo än de bilar som körs i VM. Dessa bilar får vi kanske se i Sverige om ett år. Men redan nu börjar R2bilarna att ploppa upp i rallygaragen i Sverige. Till nästa SM-tävling får vi troligtvis se tre till fem nya R2-bilar. Kanske kommer JVM-föraren Pontus Tidemand att köra en R2 även om Tommy Anders-


Das Auto är ny kung i rally-VM. Konkurrenterna har hittills bara sett baksidan av Polon.

Tommy Andersson ställde ut en av sina Ford Focusar som tidigare körts av Colin McRae.

son med all säkerhet lånar ut en WRC-bil till den unga talangen. Säkert är att Göteborgssonen Mattias Adielsson kör Sveriges nyaste rallybil i Sydsvenska rallyt. Nya Peugeot R2 premiärvisades på Elmia och många var nyfikna på den nya bilen. Man njuter av

Folkracekungen Daniel Wall, Mantorp, visade upp både rallycross och folkracebilar.

att se när en junior i Sverige sätter trenden för sporten. Vi kommer också att få se Skodas nya R2 framöver i SM. Martin Jansson med kartläsare Lars Blondell från Mantorp sadlar om mitt i säsongen och har hämtat hem en Fabia. Motormeckat England har tagit bort allt vad fyrhjulsdrift heter och kör enbart R1, R2, R3 i mäster-

skapet. Verkar som att trenden kommer till Sverige. Opel vill tydligen återuppliva 80-talets storhetstid och kommer snart med en R2. Rally-Sverige behöver nyare rallybilar för att öka intresset. (R)allybilar är kanske receptet för nu har privatteamen börjat ta hem bilarna.

41


Mat

UTESERVERINGARNA I NORRKÖPING HAR ÖPPNAT Soliga vår- och sommardagar vill Norrköpingsbor sitta ute och äta. Det finns en rad uteserveringar i centrala Norrköping. Vi tipsar om några av dem. Av Daniel Atterbom

Black Lion Inn

Öppettider sommar: Gamla Rådstugugatan 11 Söndag–måndag 16–22 602 24 Norrköping Tisdag–torsdag 16–24 Telefon 011-104 105 Fredag 16–01 Pernilla@blacklion.se Lördag 14–01 ”Vi har verandatips på mat och dryck”, säger Pernilla Lundström. ”Det är trevligt, med brännare, filtar och markiser så att det inte regnar på gästerna i sommar.”

The Bishops Arms (Elite Grand Hotel)

Tyska torget 2 Box 1152 600 41 Norrköping Telefon 011-36 41 00 bishops.norrkoping@elite.se bishopsarms.com

42

Öppettider sommar: Måndag–torsdag 16–24, Fredag 16–01 Lördag 15–01, Söndag 16–22 ”Vi har samma meny som Bishops Arms. Den finns på hemsidan. Vi har filtar att ta på om det är kallt, och om det börjar regna har vi tak. Om det är sol är det bara att njuta. Vi har garanterat vatten utanför i Motala ström”, säger Inka Erinder.

Enjoy Bar & Mat Skolgatan 1B 602 21 Norrköping Telefon 011-13 45 31 www.facebook.com/ Enjoybaromat

Fiskmagasinet Skolgatan 1B   602 25 Norrköping Telefon 011–13 45 60 info@fiskmagasinet.se

Öppettider: Måndag–tisdag 16–23, Onsdag–fredag 16–01 Lördag 12–01, Söndag 12–16 ”Uteserveringen är öppen, och Enjoy serverar samma meny på uteserveringen som i restaurangen. ”Vi serverar vår sommarmeny”, säger Henrik Ringqvist, ”och vi håller uteserveringen öppen till oktober–november, eftersom vi har en egen gård.”

Öppettider sommar Måndag–fredag 17–22 (då stänger köket) Lördag 12–22 (då stänger köket), Söndag stängt Uteserveringen är öppen och har öppet till dess att restaurangen ”känner att det inte går längre. Det var i oktober–november som vi stängde förra året, vi har egen gård”, säger Henrik Ringqvist. Fiskmagasinet serverar sin sommarmeny efter midsommar.


Mat

Harrys

Måndag 12–21, Tisdag 12–22, Onsdag 12–22 Drottninggatan 63A Torsdag 12–23, Fredag & Lördag 12–03 602 32 Norrköping Söndag stängt Telefon 011–10 80 80 ”Uteserveringen öppnade 1 april”, säger Alexander norrkoping@harrys.se Andrén. ”Vi har en del av uteserveringen öppen året Öppettider efter midsommar: om, men mellan 1 april och 1 september tredubblar vi ytan. Så fort solen kommer fram vill människor sitta utomhus. Vi har haft fullt på dagtid när det har varit sol. På uteserveringen har vi, utöver ordinarie meny, Harrys husman för 89 kronor med klassiska husmansrätter.”

Lagerqvist – Trädgårn Restaurang Lagerqvist Gamla torget 4 602 32 Norrköping Telefon 011–100740 info@restaurant-lagerqvist.se

O’Learys Manesa

G:a Rådstugugatan 10 602 24 Norrköping Telefon 011-450 14 38 info@manesa.se

Öppettider: Måndag–söndag 17–01 ”Uteserveringen är öppen, vi har samma meny som inne i restaurangen. Vi har värmelampor, filtar och stora parasoller. Vi håller uteserveringen öppen till sista september”, säger Alexander Gezici.

Drottninggatan 60   602 32 Norrköping 011-10 51 07 https://www.facebook.com/ pages/OLearys-Norrköping/131088913640128

Öppettider: Måndag–fredag 16–01 Lördag–söndag 14–01 Uteserveringen har redan öppnat, och Tobias Jakobsson på restaurangen säger att ”vi har öppet minst september ut”. De kommer att erbjuda en sommarmeny från 13 maj. ”Det blir mycket svenska klassiker och sommarinspirerad mat. Vi kommer att ha grillkväll en gång i veckan på onsdagar.”

Öppettider sommar Måndag–torsdag 11.30–23, Fredag 11.30–01, Lördag 12–01, Söndag 12–23 ”Vi har öppnat uteserveringen, det är samma meny som i restaurangen. Våra amerikanska hamburgare är populära”, säger Alexander Kempe. ”Vår uteservering är öppen så länge som vädret tillåter det, det brukar vara långt in i september eller oktober.” 43


Nöje & Resa

ts anna

BRÅVALLAFESTIVALEN ÄR HÄR FÖR ATT Den erfarne artistbokaren Gunnar Lagerman såg Bråvallaområdet redan för tio år sedan och insåg att det var perfekt för en musikfestival. I dag är han optimistisk när det gäller Bråvallafestivalens framtid.

D

Av Daniel Atterbom  Foto FKP Scorpio

et må vara första gången som Bråvallafestivalen äger rum, men artistbokaren Gunnar Lagerman, nu på tyska FKP Scorpio, är gammal i gården, har varit med sedan 1986. – Jag tycker att det ser jättebra ut på Bråvalla. Jag är säker på att det här blir första gången av flera för Bråvallafestivalen, säger han. Under flera år trodde Gunnar, 57 år, att han var pensionerad som artistbokare. Förberedelserna på att ”pensionera” sig i Gryt, där han driver en handelsträdgård med sin sambo hade kommit långt. Intresset för växter är ungefär lika stort som intresset för musiken. – Jag har kvar handelsträdgården än så länge, men jag hinner inte sköta den. Du kan få köpa den om du vill, skrattar Gunnar. Samtalet som förändrade allting kom för ett par år sedan, från Folkert Koopmans på FKP Scorpio.

44

– Vi känner varandra sen tjugo år tillbaka, men jag visste först inte hur jag skulle ställa mig till att bli artistbokare igen. Jag svarade både nja, ja och nej. Men Folkert Koopmans övertalade honom. Och så var Gunnar igång igen. – Vi körde igång med Hultsfred direkt 2011, och 2012 gjorde vi Hultsfred och Getaway Rock i Gävle. I år blir det tre festivaler med Bråvalla. Det här med Bråvalla är Gunnars egen idé och första tanken tänkte han redan för tio år sedan då han såg Bråvalla för första gången. – Jag hade de första kontakterna med Upplev Norrköping och introducerade idén för två och ett halvt år sen och samarbetet har fungerat bra hela tiden. Det är en förutsättning för att lyckas med en festival, att du har ett bra samarbete med den kommun som du är verksam i. Banden valde sig själva, enligt Gunnar. Han säger

med ett litet skratt att man ”får ta det som finns att välja på”. En bokning kan gå till på flera olika sätt. Ett sätt är att kontakta artistens agent och erbjuda pengar, eller tvärtom, att agenten hör av sig och berättar vilka artister han eller hon vill ha ut på festivalerna. Är du nöjd med årets startfält? – Nja, hyfsat, både och. Det är alltid några som man inte fick, men jag säger inga namn. Så ska det alltid vara. Mardrömmen är att få allt man vill, för då har man problem nästa år. Man vill alltid överträffa sig själv och bli bättre. Vad tycker du om att Hultsfred i år går utanför Sigtuna? – Det är lite både och. Jag tror inte att festivalen kommer tillbaka till Hultsfred i sin nuvarande form.


ÅRET MORG S O SHOW N 2012

LINKÖPING/ NORRKÖPING

106.9 FM

MER MUSIK - BÄTTRE BLANDNING

fran norrkoping

u

FlySwedish Sök resan på www.norrkopingflygplats.se

24/3 - 27/10

Turkiet

30/4 - 18/6

Mallorca

4/5 - 31/8

Turkiet

Detur

17/5 - 4/10

Cypern

Fritidsresor

17/5

Menorca

Fritidsresor

18/5 - 31/10

Antalya/Turkiet

Fritidsresor

18/5 - 8/6

Kroatien

18/5 - 5/10

Rhodos

Fritidsresor

24/5 - 11/10

Mallorca

Fritidsresor

8/6 - 10/8

Kroatien

Ving

18/6

Azorerna

Solresor

29/6 - 26/10

Antalya/Turkiet

Ving

13/8 - 17/9

Mallorca

Ving

18/8 - 29/9

Rhodos

22/8 - 10/10

Kreta

17/10 - 17/4

Egypten

Fritidsresor & Ving

18/10 - 11/4

Gran Canaria

Fritidsresor & Ving

19/10 - 12/4

Gran Canaria

Fritidsresor & Ving

20/10 - 13/4

Teneriffa

6/1

Mexiko

Turkietresor Ving

Apollo

Apollo & Ving Fritidsresor

o

Apollo, Fritidsresor & Ving Ving


Mingel

MINGLA MED MAMMORNA Av Ellen Mäkipiha

Den 25:e maj är det för andra året i rad ”Mammamingel” i Norrköping. Denna gång äger eventet rum på Elite Grand Hotel.

N

är Sanna Kaakinen gick tredje året på gymnasiet startade hon en hemsida för unga mödrar. Hon själv fick barn som 16- åring och kände att det inte riktigt fanns något forum dit hon kunde vända sig med sina tankar och funderingar. – Jag och min mamma Christina engagerade oss i detta länge, gick på event och undersökte var man kunde samtala med andra i samma situation, säger Sanna Kaakinen. På vägen blev även grannen Linnea Svensson intresserad av idén om ett forum. Efter att ha fått stor respons på hemsidan bestämde de sig för att anordna ett så kallat ”Mammamingel” för första gången 2012.

Men eventet är inte bara till för unga föräldrar. – Även fast grundidén med hemsidan är unga föräldrar så vill vi inte exkludera någon, det blir roligare om mammor i alla åldrar är med, kan umgås och dela erfarenheter tillsammans. Till i år har eventet växt på sig och hålls i lokalerna på Elite Grand Hotel. För att väcka folks uppmärksamhet har dem använt sig av hemsidan, facebook och flyers på stan. Intresset har varit stort och 100 personer har hittills bokat för att ha en trevlig kväll med mammor från alla håll och kanter i Sverige. Ett antal företag kommer även att ställa ut sina

V Ä L KO M N A N YA O C H G A M L A K U N D E R !

:

Frisor Massage Smycken Naglar Make up

Vi på

hälsar Anna Porsmarker välkommen till vårt team!

0705-45 45 66 1 00 011-18 9 Drottningg. 28

tation.in info@styles www.style station.in

46

produkter för de medverkande att kika på. Allt från barnkläder till smycken och sexleksaker. Det går även att förhandsboka olika dagsbiljetter där olika former av matpaket och övernattningsmöjligheter ingår. Självklart blir det också en spännande prisutdelning och den obligatoriska utdelningen av en goodiebag till alla gäster. Förhoppningen är att det nästa år blir två dagar av mammamingel istället för en. Att expandera och göra samma sak i andra städer ligger också på kartan. – Vi har även fått frågor och förslag om att göra detta med pappor, så det kan tänkas bli nästa projekt, avslutar Sanna.

Bland skatter och vrak Följ med dykare ner i havsdjupen. Titta på mystiska vrak och hitta bortglömda skatter. Hur djupt vågar du själv dyka och hur länge kan du hålla andan? I vår sommarutställning för barn får man följa olika dykare i deras arbete. Visas 4 maj–15 sept 2013


OUD.SE

Din östgötamat!

Nu finns Östgötamat i din butik. Lätt att hitta. Lätt att välja. Östgötamat är din närmaste mat. Regionala producenter som tillsammans för fram Östergötlands smaker och matupplevelser. Produkter som växt, vårdats och hanterats med omsorg. Projektet Rätt och Slätt – Mat i Östergötland ägs av SIK Institutet för Livsmedel och bioteknik i samverkan med Hushållningssällskapet Östergötland och Östsvenska Turistrådet. Projektet pågår under 2011-2013, och har huvudfinansiering från Landsbygdsprogrammet genom Länsstyrelsen i Östergötland samt medfinansiering av Regionförbundet Östsam.

47 Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden


Nöje & Resa

resmål

NYA SPÄNNANDE FRÅN NORRKÖPING Norrköping flygplats är fjärde störst i Sverige när det gäller charter. Förutom resmål kring Medelhavet kan man flyga till Hurghada i Eygpten vid Röda havet och till Azorerna och Mexiko vid Atlanten. Sommarens nyhet blir Kroatien. Text Daniel Atterbom Foto Foto Nicholas Pitt och Ving

48

– Norrköping är Sveriges största regionala charterflygplats, efter Arlanda, Landvetter och Sturup. De tre stora ägs alla av det statliga flygplatsbolaget Swedavia medan Norrköping flygplats ägs av Norrköpings kommun, säger Jörgen Nilsson, marknadsoch försäljningschef på Norrköping flygplats. Årets resmål, spår Jörgen Nilsson, blir Kroatien som både Apollo och Ving flyger till från Norrköping. Jörgen har nyligen själv varit i Kroatien. – Det är riktigt fint, säger han. Det är min favorit av alla runt Medelhavet i sommar. Flygen från Norrköping landar i staden Split. Väl där finns flera alternativ, antingen bor man i staden som ligger vid Adriatiska havet, i Medelhavet, eller gör man som de flesta, åker ut till de populära öarna Brac och Hvar i skärgården utanför Split. En annan variant är att åka till Makarska-rivieran söder om Split. – Makarska-rivieran ligger mellan Dubrovnik och Split, och det är det största enskilda resmålet. Där är havet turkosblått hav och det är varmt i vattnet och i luften, men det är inte någon tryckande hetta, utan ganska lagom. Utbudet av resmål från Norrköping ökar för varje år och är just nu rekordstort. Det blir hela tiden fler destinationer som

säljs av allt fler researrangörer. En ny researrangör som flyger charter från Norrköping är Detur, som trafikerar Antalya i Turkiet. – I och med att Detur från sommaren erbjuder resor från Norrköping har vi alla Sveriges största charterarrangörer, vilket vi inte har haft förut. Det är en nyhet och särskilt bra eftersom Turkiet är ett hett eftertraktat resmål bland östgötarna. I och med att Detur börjar flyga från Norrköping lyfter nu fyra flyg i veckan till Turkiet under sommaren. – Där är det garanterat varmt. Turkiet är hundra procent säkert för den som vill ha sol, bad och värme. Dessutom är prisläget bra, och hotellen har hög standard. Det blir en behaglig vecka, varmt och skönt, sol och bad med bra boende. Man kan inte bli missnöjd. Jörgen Nilsson poängterar att resenärerna flyger hemifrån på morgonen och landar på kvällen vid återkomsten. Det kallas för rättvända flyg, vilket innebär att resenären maximerar tiden på resmålet. – Det är poängen med att flyga från sin regionala flygplats. Du flyger ut på morgonen och landar i Norrköping på kvällen. Ett par resmål sticker ut i det stora utbudet.


Nöje & Resa

Årets resmål, spår Jörgen Nilsson, blir Kroatien som både Apollo och Ving flyger till och från Norrköping.

– Vi har några enstaka avgångar till Azorerna och Menorca, det är en omgång var, en specialare där man känner av marknaden. Menorca är Mallorcas mindre systerö, medan den portugisiska ögruppen Azorerna ligger mitt ute i Atlanten. Dessutom kan man sedan länge flyga från Norrköping till andra, klassiska destinationer som Kreta, Rhodos, Mallorca och sedan förra sommaren även Cypern. – Mellan maj och oktober kan man flyga till Cypern varje fredag från Norrköping. Under hela vintern från oktober till april kan man flyga till Gran Canaria. Det är en gammal klassiker och svenskar är överlag lyriska över resmålet. Det går två flyg i veckan, med avresa på morgonen och ankomst på kvällen vid återresan.

Till vintern går det även att flyga till Egypten och Teneriffa mellan oktober och april, en gång i veckan. – Jag var själv i Egypten i vintras. Jag blev helt klart positivt överraskad. Vi snorklade, tittade på korallrev och fiskar och besökte kungarnas dal i Luxor – det var riktigt fint. I början av januari 2014 går även ett charterflyg till Mexiko. Jörgen Nilsson vill se Norrköping flygplats som en flygplats för hela Östergötland. – Vill man resa på charterresa är Norrköping flygplats det självklara alternativet oavsett var man bor i Östergötland. För oss handlar det om att informera om det utbud flygplatsen erbjuder och på så sätt öka

kännedomen, som i sin tur innebär att resenärerna väljer Norrköping som sin avreseflygplats på sin nästa semesterresa. De som är lite mer äventyrslystna kan även flyga reguljärflyg på semestern. Sedan 2008 finns rutten Norrköping-Helsingfors. – Om du flyger till Helsingfors når du värmen på ett annat sätt, till Asien eller USA via Helsingfors med Finnair. Jörgen Nilsson är positiv när det gäller framtiden för Norrköping flygplats. – Absolut, även om flygbranschen är lurig och allt kan hända där.

49


Nöje & Resa

STAR TREK MOT MÖRKRET Över 45 år efter att science fictionserien Star Trek debuterade på amerikansk tv 1966 är dess universum fortfarande populärt. Den tolfte filmen Star Trek into darkness har biopremiär 10 maj. Vi pratade med ett kvinnligt fan.

D

Text Daniel Atterbom Foto Paramount Pictures en ursprungliga serien Star Trek gick bara på tv i tre år, i slutet av 60-talet, men är trots det en av de mest framgångsrika serierna sett till efterföljare och långfilmer. Star Trek skapades av Gene Roddenberry. Originalserien har följts av en animerad Star Trek 1973– 1974, Star Trek: The next generation 1987–1994, Star Trek: Deep space nine 1993–1999, Star Trek: Voyager 1995–2001 och Star Trek: Enterprise 2001– 2005. Dessutom har elva lågfilmer spelats in mellan 1979 och 2009 innan det nu är dags för den tolfte filmen: Star Trek into darkness. Den är regisserad av den nyskapande regissören J.J. Abrams, bland annat känd för tv-serien Lost. I Star Trek into darkness kallas besättningen på Enterprise hem när ett fruktansvärt terrordåd utförts av någon inom deras egen organisation. Stjärnflottan, och allt

50 50

den står för, förintas, och världen befinner sig i kris. I denna krigshärjade värld leder kapten Kirk jakten efter den livsfarlige man som i sig själv är ett massförstörelsevapen, en jakt som även är en personlig vendetta. Besättningen tvingas in i ett schackspel på liv och död, ett spel där kärlek och vänskap står på spel och Kirk måste offra allt för den enda familj han någonsin haft,  sin besättning. James T. Kirk spelas av Chris Pine, Zachary Quinto spelar Spock. Marianne Djudic på Taste PR arbetar med marknadsföring av den nya filmen. Eftersom hon själv är ett fan av Star Trek, är det något av ett drömuppdrag, men vid den här intervjun hade hon ännu inte sett hela filmen. – Det är ingen som har sett filmen än. Vi såg 34 minuter förrförra veckan. Det var helt fantastiskt. Vi fick se hela inledningsscenen. Det är två parallella handlingar, det är så snyggt och roligt samtidigt.

Det är som gamla ”Star Trek”, att det är roligt att de är bitchiga mot varandra. Jag hade med min kompanjon Richard Lindh, som inte alls är någon Star Trek-fan. Han var helt bergtagen. Det är snyggt med bra dialog. Vi fick se en lång scen mellan Benedict Cumberbatch, som spelar skurken, och Spock. Både dialog, scenografi och actionscener var fantastiskt väl utförda. Vi fick se hela inledningsscenen med två parallella handlingar, det är så snyggt och roligt samtidigt. Det är som gamla Star Trek, att det är roligt att de är bitchiga mot varandra. Jag hade med min kompanjon Richard Lindh, som inte alls är någon Star Trek-fan. Han var helt bergtagen. Det är snyggt med bra dialog, säger Marianne Djudic. De extrema Star Trek-fansen kallas för trekkies, men det vill Marianne Djudic inte kalla sig. – Jag kommer ihåg Star Trek från att jag var liten


Nöje & Resa

Det är ingen som har sett filmen än. Vi såg 34 minuter förrförra veckan. Det var helt fantastiskt. och den gick på svensk tv. Men jag tror att det började med att Kee Marcello i Europe, som var ett stort Star Trek-fan, köpte hela originalserien på VHS. Jag fick serien levererad i Ica-påsar. Jag hade hela hallen full med Star Trek. Gene Roddenberry, Star Treks skapare var först med många saker på amerikansk tv. Originalserien var den första amerikanska tv-serien där en svart och en vit kysste varandra. Ett skäl till att han kunde göra det var för att deras viljor var kontrollerade av utomjordingar. Star TrekD var även den första amerikanska tvserien som visade homosexuella rollfigurer. Det i sin tur gick att göra eftersom Star Trek kom till en enkönad planet. Allt detta gav en extra dimension till serien. Den första Star Trek-serien var rolig och underhållande i sin

tafflighet. Man lärde sig att rollfigurer i röda skjortor alltid går åt först. Originalet väckte ett intresse för Star Trek som lever kvar fortfarande. – Sedan fortsatte det. Jag har sett alla filmerna, säger Marianne Djudic. I likhet med förra filmen om ”Star Trek” behöver man inte kunna ett smack om Star Trek för att se den, men det finns roliga vinkar åt oss Star Trek-fans. Det finns en scen när de svävar på en plattform i luften där det finns en krake i en röd skjorta, och kan man sin Star Trek vet man att han kommer att gå åt först. Även om Marianne inte är trekkie så har intresset för Star Trek satt sina spår hos henne. Hon har fått gradbeteckningar av en vän som varit på en Star Trekmässa och en väninna gav henne en kopia av ett stridsskepp från Klingon i födelsedagspresent.

– Mina älskningsfiender är borgerna och min favoritkapten är Jean-Luc Picard i Star Trek: The next generation, som spelas av den brittiske Shakespeareskådespelaren Patrick Stewart. Marianne Djudic är full av roliga berättelser om Star Trek. – När de gjorde piloten, det första avsnittet, hade de bara råd att spela in den i svartvitt, det var för dyrt med färg. När den hade blivit godkänd hade färg-tv slagit igenom, så de gjorde om piloten i färg. Kee (Marcello) lånade ut den gamla, ofullständiga svartvita piloten. Färgversionen är inspelad på millimetern med exakt samma kameravinklar, samma positioner, skådespelare, repliker – allting. Där är rollfiguren Christopher Pike med, Kirks förste kapten. Han är även med i de nya filmerna. Cirkeln sluts alltså.

51 51


Profilen

RUFUS WAINWRIGHT SJUNGER SHAKESPEARES

sonetter

Världsartisten Rufus Wainwright gästar Norrköpings Symfoniorkester den 23 maj och i Linköping den 24 maj. Han kommer att framföra sina egna tonsättningar av fem sonetter av William Shakespeare, uruppförda av BBC Symphony Orchestra i Barbican Hall i mars 2012. Text Daniel Atterbom

– Det jag gillar med hans musik är att han har en oerhörd känsla för melodier och att han är en god hantverkare. Hans sånger har ganska komplicerade strukturer.
 Att Rufus Wainwright är bra på det han gör, poängterar Thomas Renhult. innebär att man hela tiden kan upptäcka nya saker i hans musik. – Lennon och McCartney var skickliga hantverkare, så det behöver inte betyda att det är tråkig musik, utan tvärtom. Bra hantverkare gör musik utan att vänta på inspiration, hantverket gör att man kan uttrycka sig även om man inte har inspiration. Jag tycker även att Rufus är en bra sångare som utrycker mycket med sin röst.
För dem som vill börja lyssna på Rufus Wainwright har Thomas Renhult ett tips.
 – Min favoritskiva är ”Want one”, den sammanfattar honom bra med storslagna melodier och väldigt starka låtar. De två första skivorna var ojämna, men här har han utvecklats och slagit ut i full blom på en högre nivå. ”Want two” är lite mer ojämn, men det finns mycket bra även på den.
Rufus Wainwright är öppet homosexuell och hans musik tilltalar breda lager.
 På första skivan finns en låt som heter ”Danny Boy” och som tydligt riktar sig till en man, men det är först och främst en sång om olycklig kärlek, något vi alla har erfarenhet av.

Thomas Renhult.

Foto: Johanna Fragiadakis Olsson

Rufus Wainwright.

Foto: Universal Music AB

R

Att Rufus Wainwright är bra på det han gör, poängterar Thomas Renhult. innebär att man hela tiden kan upptäcka nya saker i hans musik.

ufus Wainwright är son till de kända sångarna Kate McGarrigle och Loudon Wainwright III. Rufus Wainwright är en mycket personlig låtskrivare, menar Thomas Renhult, skribent i Lund, som följt Rufus i 15 år.
 – Jag upptäckte Rufus Wainwright när han kom ut med sin första skiva 1998, säger Thomas Renhult. Jag har lyssnat på honom och följt hans karriär sedan dess. Jag ser fram mot varje nytt skivsläpp.
 Rufus Wainwright, som även har amerikanskt medborgarskap, är kanadensare, menar Thomas Renhult, det är ett återkommande tema i texterna. Thomas såg Rufus Wainwright som en frisk fläkt

52

när han dök upp på 90-talet.
 – När han kom hade singer/songwriter-scenen stagnerat, det var samma influenser, som till exempel Neil Young. Alla hade jeansjacka, skitigt hår och spelade på akustisk gitarr. Rufus var något annat, han var fåfäng och prålig och hade mer gemensamt med Liberace än Neil Young. Rufus hade  andra influenser, som Liza Minnelli och kabarémusik. Musiken var storslagen och personlig, på senaste skivan skriver han till exempel om sin mammas bortgång. Om man tycker om musik är det stor chans att man tycker om Rufus Wainwright.


För Thomas Renhult är det logiskt att Rufus Wainwright tonsatt fem sonetter av William Shakespeare.
 – Det passar bra för honom, det finns ett slags androgynitet i texterna eftersom dikterna är tillägnade en ung vacker pojke. Det intresserar nog honom. Han har tonsatt sonett nummer 20, där både mister och mistress ingår. Den kan vara tillägnad en kvinna eller en man. Jag kan tänka mig att Rufus är fascinerad av vackra dikter.
 För Norrköpings Symfoniorkester är Shakespeare även aktuell efter paus, då orkestern spelar den kompletta musiken till Mendelssohns En midsommarnattsdröm. Uvertyren skrev han som 17-åring, och många år därefter fick han beställning på resten av musiken, och här krävs mycket musik. Scenmusiken är i det närmaste timslång och rymmer förutom den älskade bröllopsmarschen en lång rad ljuvliga musikstycken såväl för orkester  som med röster.
Kvällen inleds med en introduktion av Kersti Adams-Ray. Norrköpings Symfoniorkester dirigeras av Michael Francis.M M aa tt

ÅK PÅ EN MATRESA ar

i somm

Söker du inspiration för att fylla kalendern i sommar kan en rekommendation vara att söka rätt på Östgötamats matpaket. Hälsa på bonden på hans egen mark, träffa getterna som producerar fetaosten i din sallad eller köp glass direkt från gårdsbutiken.

N

är semestern kryper allt närmare och kalendern ekar tom kan det vara inspirerande att surfa runt på förslag på olika möjliga resor. Man behöver inte blicka särskilt långt bort för att hitta något intressant resmål. Östergötland är en region rik på matkultur och småskaliga lokala producenter som ibland verkar i det tysta. Sök upp dem på deras egen hemmaarena och lär dig hur glassen tillverkas och var sparrisen växer. I Östgötamats certifierade paket ingår förbestämda turer hos Östgötamats medlemmar där man får hälsa på hos lokala matproducenter, smaka lokalproducerad mat på fina restauranger och samtidigt uppleva kultur och vacker natur. Det finns olika typer av resor för att kunna passa

53

Av Jennifer Sylvan  Foto Östgötamat olika personer. Det finns paket med båtturer och vandringar på vandringsleder i naturen såväl som dramatiserade guidningar med kulturhistoriska inslag i stadsmiljö. Flera paket innehåller övernattningar på hotell, besök på restauranger och såklart besök hos lokala producenter. Idag finns ett tjugotal paket att välja på och de blir allt fler. – Överhuvudtaget är det ett intresse för matturism i hela Europa. Jag har en absolut känsla av att intresset ökar för det. Många uppskattar att få smaka på något som man just sett produceras, berättar Karin Käverö på Svecia Travels där man kan boka paketen. Ett av de nya paketen för i år är turen med matupplevelser längs sjön Rängen med besök på Spar-

rislandet, Löt getostmejeri, Stafsäters gårds glass och övernattning på Stiftsgården Vårdnäs. På Stafsäter gårds glass får du provsmaka glassen som är fria från smakförstärkande ämnen och tillsatser. De hämtar mjölk och grädde från gårdens kor och under säsong använder de svenska bär och frukter från odlare nära dem. Maria Ekman på Stafsäter gård berättar om skillnaden mellan glass och glass. – Det många reagerar på när de smakar vår glass är att den är krämigare än vanlig glass vilket beror på att den är gjord på riktig grädde. Smakerna kommer också fram mycket tydligare. Vi vill att jordgubbsglass verkligen ska smaka jordgubbe och rabarberglass verkligen ska smaka rabarber.

53


TIPSA OSS PÅ FACEBOOK

Vi är nyfikna på vad ni vill läsa om i LKPG och NKPG? Gå in på vår sida på facebook och tipsa. Där kan ni också se vad som händer med tidningarna mellan utgivningarna. En tidning utan läsarnas intresse är ingen tidning värd att göra. Det är vår uppfattning på LKPG Magazine och NKPG Magazine och en anledning till varför vi nu drar igång vår facebooksida. Vi vill komma ännu närmare er läsare och bli snäppet bättre på att fånga upp era tankar och idéer. Vi är säkra på att det finns gott om intressanta idéer på reportage,

eldsjälar, sporter, trender och andra händelser som ni känner till och som bara väntar på uppmärksamhet. Kanske är din granne mästare i schack? Driver du en förening som vi kan uppmärksamma i våra Nyfikenpå-reportage? Eller bara känner att du vill läsa mer om någon artist som är på gång i Östergötland? Vi läser alla förslag.

VÄLKOMMEN TILL SPORTBAREN MED NORRKÖPING I HJÄRTAT! 42 ST TV-SKÄRMAR VISAR DET SENASTE INOM SPORT!

FÖLJ OSS PÅ: FACEBOOK.COM/TITANSSPORTBAR

OLAI KYRKOGATA 18 011 - 18 18 15 54

På facebooksidan presenterar vi även roliga tävlingar och intressanta diskussionsfrågor i våra trådar. Vill du vara med och påverka innehållet men saknar facebookkonto går det naturligtvis lika bra att gå in på vår hemsida. Där kan du också läsa magasinen digitalt och bläddra i vårt långa arkiv. Kolla på www.lkpgnkpg.se


NKPG UTSER!

e t i h THEW

Månadens VIN

CA DI PIAN 2008 Systembolaget: 74396 Rhône, Maison Tardieu-Laurent Grenache, Syrah.

Prisbelönt

ITALIENSKT VIN

D

å var det dags för ännu ett vin i den kraftigare kategorin. Denna gång föll valet på Ca Di Pian från Vinhuset La Spinetta i Piemonte,

Italien. La Spinetta grundades 1977 och ägs av familjen Rivetti. De är främst kända för sina kraftfulla men eleganta röda viner. De jobbar alltid med lokala inhemska druvor och arbetet i vingården är prioriterat för att nå den druvkvalité familjen kräver för sina viner. Lågt skördeuttag och grön skörd under sommaren är nyckelfaktorer. La Spinetta jobbar helt utan bekämpningsmedel och till 75 procent biodynamiskt. Familjen har även vunnit flera prestigefyllda priser i guiden Gambero Rosso och 2001 utsågs La Spinetta till årets vinhus av guiden. Över till vinet Ca Di Pian. Torr med frisk syra och balanserade tanniner. Koncentrerad med mängder av röda bär, körsbär, kaffe. Lagras tolv månader i nya medium rostade franska ekfat samt ytterligare två månader på flaska innan försäljning. Passar bra till kraftigare rätter av nöt, lamm och även till ost. Dekantera gärna innan servering.

Mat

LADY

D

en med cointreau (likör smaksatt med apelsin, en triple sec) tillsammans med citrus och socker gör denna drink syrlig och ett självklart val nu när sommaren står på tröskeln. Drinkens historia och dess skapare? Ja, det har det debatterats mycket om det senaste seklet. Många hävdar att den såg dagsljuset år 1919 på Ciro’s Club i London och skapades av bartendern Harry McElhone. Personligen tror jag att Harry kom på namnet (genom en rysk societetsdam han hade som stamgäst), men att han kopierade receptet. För rätt som det var, tio år senare, så ”byttes ingredienserna ut” från McElhones drink baserad på mintlikör till det vi i dag får i glaset när bartendern skakar ihop en White Lady. En komponent som alltid följt med är dock det berömda cocktailbäret som man vet är ursprungsgarnityren för denna cocktail. Drinken skakas och silas upp i ett cocktailglas. Avnjuts precis när och var som helst! 3 cl Gin 2 cl cointreau 3 cl citronjuice 2 cl sockerlag Äggvita Ett rött cocktailbär som garnityr Christoffer Hjelm Enjoy bar och mat  

Tobias Jacobsson Lagerqvist Restaurang & Bar

Foto Fotografica

Foto Fotografica

NKPG UTSER!

Månadens DRINK

White Lady

55


15% rabatt på beställningar t.o.m. 18/5 Beställ mat eller tårta till Studenten av Sockerbagarna. Beställ före 18/5 och få 15 % rabatt. Smörgåstårta, Exotiskplanka, Studenttårta, mm. Gäller enbart på beställningar som hämtas ut 12–14/6.

www.sockerbagarna.se 011-31 74 74 56


Dryck

NKPG UTSER!

e l A

BRIT HOP EN ENGELSK REAL

I

BLANTONS GOLD. SB Nummer 557. På korken finns en tävlingshäst med ryttare. Det finns nio olika varianter. Pris 499 kronor.

MISSTAG BÄDDADE FÖR SUCCÉN MED

ett samarbete mellan de två engelska bryggerierna Fullers och HardKnott Brewery kommer nu en ny säsongsbetonad Real Ale, bryggd på en unik blandning av åtta engelska humlesorter, vilket gör detta till den mest humletäta brygden som Fullers hittills har gjort..I

Doft: Brödig med friska toner av gräs och blommor. Smak: Fruktig men med lätta kryddiga och peppriga inslag. Eftersmak: Söt och fruktig där den mångsidiga blandningen av humle visar sig i en mjuk blommig och citrusfrisk avslutning. Real Ale är ett traditionellt sätt att tillverka öl på. När ölet kommer till puben innehåller det fortfarande en aktiv jästkultur, vilket innebär att jäsnings- och mognadsprocessen fortskrider även utanför bryggeriet. Det medför att ölet genomgår en andra jäsning som resulterar i den speciella karaktär som kännetecknar brittisk ale. Real Ale är ofiltrerad, opastöriserad och innehåller ingen tillsatt kolsyra. Brit Hop finns inte på Systembolaget men kan avnjutas hos oss på The Black Lion Inn där vi handpumpar upp den från fatet. Pernilla Lundström The Black Lion Inn Foto Fotografica

NKPG UTSER!

Månadens WHISKY

Månadens ÖL

BRIT HOP – ENGELSK REAL ALE – är ett öl som kommer ur ett samarbete med de båda engelska bryggerierna Fullers och HardKnott Brewery. 4,1% ABV. Finns inte på Systembolaget men väl på The Black Lion Inn i Norrköping.

n o b r u o b

Amerikansk Whiskey – del 2

förra numret skrev vi om Tennessee whiskey. I detta nummer blir det Bourbon whiskey från Kentucky. Kentucky är känt för tre saker – Blue grass, horses and whiskey. Den enorma grässtäppen i Kentucky var känd för sina stora bisonhjordar. Numera passar gräset alldeles utmärkt till att föda upp tävlingshästar. Flyplatsen i Loisville, Kentuckys huvudstad, är den flygplats i världen dit flest hästar flygs! I Kentucky tillverkas ett stort antal bourbonsorter. Här hittar vi giganter som Jim Beam, Heaven Hill, Wild Turkey och många fler. Bourbon tillverkas till större delen av majs men man använder dessutom mältat korn, vete eller råg i små proportioner. Råg ger en kryddig bourbon som Jim Beam. Vete ger en söt bourbon som Makers Mark. Bourbon kolonndestilleras men inte högre än till 80 procent. Whiskeyn lagras därefter på nya amerikanska viteksfat som ”kolats”, bränts, på insidan i olika rostningsgrader. Faten får endast användas en gång för bourbonlagring. Då man använder nya fat kan man inte lagra whiskeyn mer än 6-7 år. Därför ser vi sällan bourbonwhiskey med årtal på. Historiskt var det invandrare från Europa som fick muta in land i utbyte mot att de lovade att skicka säd till amerikanska Östkusten. Som vanligt fann man på ett sätt att destillera majsen, som var det naturliga sädeslaget i USA. De fyllde ekfat med whiskey och utnyttjade de stora floderna som Mississippi att skeppa whiskeyn via båtar från New Orleans. Whiskeyn blev behagligare att dricka då den mognade på ekfaten de månader det tog innan fartygen nådde östkusten. Någon ”brände” av misstag faten på insidan och vips kom man på att whiskeyn blev ännu bättre på brända ekfat. Bourbon har fått sitt namn efter ”Bourbon counties” som var Kentucky och Virginia. Det var ett sätt att hedra det franska kungahuset av ätten Bourbon, som hjälpte amerikanarna under frihetskriget. Bourbon får en kraftfull smak från de nya och kolade ekfaten. Därför tål den att sippas med krossad is. Gärna på verandan en sommarkväll då Kenneth solen är på väg ner. Lindblad 57


Matvandring på Mors dag

Ett samarbete mellan Britta och Lennarts Nära Kött och Ekoturen. På turen får ni via era smaksinnen uppleva närproducerad mat. Alla dina sinnen får en oförglömlig naturupplevelse. I turen ingår en Östgöta-meny – en blandning av the´ torkad på blad från hagen, insaltad gurka från gården intill, pastej på gammalt recept, sötad honung.

Dansa till Barbados

Barbados spelar dansbandspop på Borgen i Norrköping. Barbados startades av Magnus Carlsson och har varit med i melodifestivalen fyra gånger med ”Se mig”, ”Allt som jag ser”, ”Världen utanför” och ”Bye bye”. Datum: 10 maj Tid: 20.30 Plats: Borgen Pris: 200 kr

Datum: 26 maj Tid: 17.00 Plats: Gamla Bussterminalen Pris: 775 kr

Trädgårdslust på Färgargården

Få trädgårdsinspiration och trädgårdstips på årets trädgårdsdag på Färgargården. Här kan du bland annat lyssna på föredrag, handla växter eller blomsterarrangemang. Passa även på att köpa med dig lokalt producerade råvaror och hantverk så som hemgjord ostkaka, träkorgar och marmelader. Datum: 25 maj Tid: 10.00 Plats: Färgargården Pris: Gratis

Vårruset

Spring in våren med vårruset – 5 km bara för tjejer. Banan går via cykelbanor, parkvägar och gator i centrala Norrköping och startar och avslutas vid Centralbadet. Spring, jogga, lunka eller promenera i din egen takt. Datum: 20 maj Tid: 19.00 Plats: Centralbadet Pris: 210 kr

G

PÅ I NORRKÖPING

Fågelskådning

Häng med på en busstur till Tåkerns nya naturum. Via Norrköpings naturskyddsförening fågel expert Robert Petersen, kan du få djupare kunskaper om vilka fåglar du får se. Datum: 25 maj Tid: 8.00 Plats: Gamla Bussterminalen Pris: Vid betalning via bankgiro en vecka innan turen 350 kr/vuxen och 200 kr/bar, 400 kr/vuxen och 250 kr/barn vid betalning på bussen.

Vår i folkton

Med Lena Willemark och Kören Ad Libitum. Lena Willemark räknas som en av Sveriges främsta folkmusiksångerskor. Kören Ad Libitum är känd för sitt arbete framför allt inom körjazz och populärmusik, såväl i Sverige som internationellt. Datum: 26 maj Tid: 16.00 Plats: Borgs kyrka Pris: 295 kr

NÄSTA NUMMER UTE 1-2 JUNI Missa inte vårt nummer fullt med ny och intressant läsning om livsstil, shopping, sport, trend och inredning.

58

Har du tips på något vi borde uppmärksamma? Skicka ett mail till lkpgnkpg@mdgm.se


SOLGLASÖGON MED STYRKA PÅ KÖPET! Jubileumserbjudande värde ca

4.500 KR Köp ett par nya glasögon med ZEISS bästa glas så får du ett par Ray Ban solglasögon med din styrka på köpet! Gäller vid köp av kompletta glasögon (även progressiva). 1963 2013

Välj bland olika modeller. Gäller t.o.m 31/5 och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Med våra kunders bästa för ögonen i 50 år För oss är du viktigast. Därför ser vi till att det alltid finns specialister på alla områden tillhands. Och extra tid när det behövs. Du kan också vara säker på att de glasögon, linser och tillbehör som finns hos oss alltid håller den bästa kvalitet som går att få. Det har vi varit noga med i 50 år. Vi är stolta medlemmar i Synologen som utsetts till den butikskedja i Sverige som bäst bemöter sina kunder!

Drottninggatan 66 Tel 011-13 07 32 Vardagar 9-18 lördagar 10-14 www.optikerpersson.se

Bågar, linser och ögonlaser.


nordens största auktionsHus Finns i norrköPing Har du en guldgruva Hemma? Förra året Hade vi inte mindre än 72 miljonnoteringar. Passa På att Få din konst ocH dina Föremål värderade av nordens Främsta exPerter. vi Finns i norrköPing. kontakta oss gärna För Fri värdering. vi gör även Hembesök eFter överenskommelse. anders olsén, cHeF bukowskis norrköPing, anders.olsen@bukowskis.com lisbetH olsén, intendent lisbetH.olsen@bukowskis.com måndag – Fredag 13–17, lördag 11 –15, 011 - 18 42 30, linnégatan 21 www.bukowskis.com

NKPG Magazine #03-13  

Norrköpings eget livsstilsmagasin #03-2013

NKPG Magazine #03-13  

Norrköpings eget livsstilsmagasin #03-2013

Advertisement