Page 1

00-00_Omslag_NKPG_b #08-11_NKPG Magazine 2011-09-16 21.26 Sida 1

N KPG MAGAZI N E / ร… TTA 2011 NORRKร–PINGS STร–RSTA LIVSSTILSMAGASIN

3ODQHUI|UIUDPWLGHQ" 6SDrDWLOOGHP GXVNDNRPPDWLOOMXVWRVVNDQYLEHrlWWDDtt /lQVI|UVlNULQJDUKDU6vHULJHVPHVWQ|MGD EDQNNXQGHr 9lONRPPHQ+XUVWRrDSODQHUKDUGX"

Exklusivt

ร…tta 2011

Foto: petersvenson.com

Hร–STMODE 2011

Spara klokare โ€“ det tjรคnar du pรฅ. WWW.NKPGMAGAZINE.SE

'HWยฟQQVPnQJDErDVNlODWWVSDrDยฑIrDP WLGVSODQHUI|UVRPPDrHQIDPLOMHQRFKEDUQEDUQHQWLOOexHPSHO'HWยฟQQVRFNVnPnQJD ROLNDVlWWDWWVSDrDยฑVSDrNRQWRIRQGHURFK SHQVLRQVVSDrDQGHWLOOexHPSHO VLKMlOSHUGLJDtt vlOMDGHQNORNDVWHVSDrO|VQLQJHQVnDWWGXNDQIรถrverNOLJDEnGHVPnRFK VWRrDSODQHr2FKRPGXIXQGHrDUSnvDUIรถr


00-00_Omslag_NKPG_b #08-11_NKPG Magazine 2011-09-16 21.27 Sida 2

Kultur i City Kulturskolan underhåller! Skördemarknad inne på torget i DOMINO till den 24/9. Välkomna att provsmaka höstens skörd av äpplen. Flimmer säljer biljetter till årets Filmfestival på DOMINO, till och med den 30/9.

Vardagar 10.00-19.00 Lördagar 10.00-17.00 Söndagar 12.00-16.00

www.norrkopingcity.se


•01_Ledare #08-11_NKPG 2011-09-16 21.34 Sida 1

LEDARE Så blev det oktober i år också. Inte så konstigt egentligen, men man vet ju

aldrig. Höst är det i vart fall, och oavsett om man förknippar oktober med regn och rusk eller klara dagar och färgsprakande natur så får man lite extra mycket av det i oktober. Tack vare omställningen till vintertid är oktober nämligen årets längsta månad. Även om de flesta av oss sover bort den där extra timmen som omställningen ger. Men det är inget som ska föraktas, oktober har ju faktiskt goda möjligheter att bli årets mest utvilade månad. Det är något att se fram emot. Förutom lite extra vila finns en hel del annat att se fram emot och fira i oktober. Till exempel är det kanelbullens dag den fjärde oktober och den femte är det världslärardagen. Så kom ihåg att ge din favoritpedagog en bulle. Här på NKPG Magazines redaktion firar vi mest att vi nu fyllt 30 nummer. Helt sant. Det är nummer 31 du håller i din hand. Kanske inte det mest magnifika jubileet man kan tänka sig, men hade vi varit artister hade vi kanske checkat ut redan vid nummer 27. Nu börjar vi istället känna oss mer och mer hemma i Norrköping. Riktigt varma i kläderna faktiskt, den kalla årstiden till trots. Lägger man dessutom till att systertidningen LKPG Magazine fyller 50 nummer detta nummer och att vi lyckats knåpa ihop en rad bilagor till såväl NKPG City som Östgötamat så törs vi nog sticka ut hakan och säga att vi har fått kläm på det här med att göra tidningar. Därmed inte sagt att vi gör som kungen och vänder blad här. Nej, vi har träffat alldeles för många spännande människor, blivit alldeles för nyfikna på vad som händer i staden och haft alldeles för roligt för att sluta göra NKPG Magazine. Tvärtom tänker vi fortsätta att utvecklas och ha skoj. Så har ni tips på saker som ni vill läsa om, hör gärna av er. Det är ju trots allt för er vi skriver. Redan i det här numret har vi faktiskt en liten godsak på lut. Det är nämligen dags för höstens modebilder. Vi packade resväskorna fulla och for till öknen utanför Los Angeles och fotograferade höstens kläder i ett gammalt movieset ur en Dennis Hopper-film. Vare sig fotograf eller modeller var några nybörjare direkt, Peter Svenson fotar bland annat för skönhetsmärket Isadora när han inte gör videos för Budweiser eller EMD. Amra har ni sett i Enrique Iglesias-video, Entourage eller CSI:NY, Josh i Katy Perry’s video Teenage dream och Tatana är före detta Miss World. Tyvärr British Airways slarvade bort hälften av vårt bagage och den amerikanska tullen sedan vägrade lämna ut det till oss så lät vi oss inte nedslås utan fotade resten här hemma i Sverige. Så kryp upp en stund i soffan och passa på att frossa i snygga kläder och coola bilder. Rätt vad det är så dyker nästa nummer upp. För vi har siktet inställt på nummer 50 även av NKPG, och till dess tänker vi bli ännu bättre, ännu snyggare och ännu mer Norrköping. Håll i hatten, nu drar vi! MIKAEL FRENNESSON CHEFREDAKTÖR & ANSVARIG UTGIVARE

Omslag: Amra Silajdzic FOTOGRAFERAD AV PETER SVENSON

Dags för en makeover av hemmet? Hej! Jag heter Judita och jobbar som Inredningsdesigner på Colorama. Det ÄUUZinga regler när det gäller inredning. Men hur skapar man ett personligt hem? Vilken färgskala ska man använda och hur ska man tänka för att få till en helhet?

Jag kommer gärna hem till dig och ser din bostad med nya ögon. Jag skapar ett inbjudande och harmoniskt hem med vackra tapeter, färger och textilier. – Ett hem att trivas i! Boka mig för ett hembesök eller i butiken så får du veta mer.

Vi ses!

Boka ett ! k hembesö

Judita Inredningsdesigner 0703-62 63 01 judita.norrkoping@colorama.se

Nummer 8 (nr 31 sedan start) Årgång 4 NKPG Magazine kommer ut 10 ggr per år. Adress: NKPG Magazine, Korsgatan 2 (Pronova), 601 86 NORRKÖPING. Vd / Chefredaktör / Ansvarig utgivare: Mikael Frennesson, 0709-34 38 90 Försäljningschef: Peter Lindgren, 0707-52 62 53 Annonsbokning: Tiva Angeli, 0703-13 54 00. Johanna Hällöv, 0709-89 34 36. Francesca Rode 0709-98 34 37. Redaktionschef: Maria Tjernström, 0709-89 34 34. Produktion: Fabian Wellving, 0709-89 34 32. Daniel Atterbom, 011-10 59 79. Mats Larsson, 0705-95 92 72. Maila enligt modellen fornamn.efternamn@nkpgmagazine.se Omslagsfoto: Peter Svenson Hemsida: www.nkpgmagazine.se Distribution till hushållen:

Upplaga: 30 000 ex Tryck: Scanweb OY

NKPG Magazine är ett registrerat varumärke. Citera oss gärna, bara källan anges. För insänt, ej beställt material, ansvaras ej. Eventuell vinstskatt i samband med av oss anordnade tävlingar betalas av vinnaren. Vi reserverar oss för att färgerna i tryck eventuellt ej överensstämmer med verkligheten och ansvarar endast för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. Åsamkad skada pga uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej.

Lite personligare Öppet: vard 09.00-18.00, lörd 10.00-14.00 Lindåkersgatan 29 Tel. 011-364470 www.weydes.se


02-03_Nöjessida–NKPG #08-11_NKPG 2011-09-16 21.35 Sida 2

NÖJE NKPG bäst just nu

Vi listar vad som är mest sevärt på film, dvd och TV i sommar BIO JÄGARNA 2 (Action) Uppföljare till Jägarna. 15 år senare bor Erik (Rolf Lassgård)i Stockholm. Ett brutalt mord tvingar honom att åka upp till sina gamla hemtrakter. Premiär 9 september. YOUTUBE KEENAN CAHILL (Youtube-stjärna) Ni har väl inte missat att spana in Keenan på Youtube när han mimar till låtar från kända artister. Missa inte den mot David Guetta eller 50 cent. Sök Keenan Cahill. MUSIK HURTS (Hapiness) Att det fortfarande görs briljant musik är Hurts ett levande exempel på. Deras debutplatta är lysande och fortsätter de på detta sätt kommer de bli riktigt stora. MUSIK CLARE MAGUIRE (Light after dark) En blandning mellan Stevie Nicks och Annie Lennox som spås en lysande framtid av den engelska musikpressen. Vi kan bara hålla med. BIO BRIDESMAIDS (Komedi) Kvinnlig motsvarighet till Baksmällan om en brudtärna som leder sin bästa vän och en grupp av färgstarka tärnor på en vild väg mot äktenskapet.

Håll utkik efter

Vi tipsar dig om vad du inte ska missa den närmaste tiden BIO TINTIN (Animerat/äventyr) Tintin, Milou, Haddock, Dupontarna, Kalkyl och co ger sig ut på skattjakt. Baseras på Enhörningens hemlighet och Rackham den rödes skatt. Premiär 28 oktober.

Floppvarning

Vi tipsar dig om saker som kan få svårt att leva upp till förväntningarna BIO TINTIN (Animerat/äventyr) Kan Tintin funka på bio eller är seriealbumen bättre? Eller är till och med de tecknade filmerna bättre? Snart får vi svaret från Steven Spielberg och Peter Jackson.

Östgötateatern ger Farliga förbindelser Farliga förbindelser spelas på Östgötateatern till och med 8 oktober 2011. Det är ett spel på liv och död med kärleken som insats. I slutet av 1700-talet, i en intim krets av franska aristokrater, utspelar sig en raffinerad och grym historia. I centrum för Farliga förbindelser står den iskalla markisinnan de Merteuil, spelad av Marika Strand, och libertinen vicomte de Valmont, spelad av Sven Angleflod, som i en destruktiv kärleksaffär idkar vadslagning om unga människors hjärtan. Det blir en tävling där de hänsynslöst förför, förstör och manipulerar människor i sin omgivning. Genom sin erotiska fåfänga krossar de till slut allt och alla omkring sig.

Kate Bush släpper en ny skiva Den 23 november släpper Kate Bush ett helt nytt album. Skivan heter 50 Words for Snow och släpps på Bush egna etiketten Fish People genom EMI Music. I maj släppte Kate albumet Director’s Cut så detta blir hennes andra platta i år. 50 Words For Snow innehåller helt nyskrivet material och den spelades in under samma period som jobbet med Director’s Cut pågick. Låtlistan består av sju låtar och den totala speltiden för 50 Words for Snow är 65 minuter.

NKPG Magazine Åtta 2011

Graveyard till Dynamo Göteborgsbandet Graveyard gästar Norrköping den 1 oktober 2011 på Dynamo (före detta Kulturkammaren). Graveyard bildades 2006 och har gett ut flera skivor. Den senaste heter Hisingen Blues och fick fyra plus i Aftonbladet. Titeln anspelar på deras bakgrund i stadsdelen Hisingen. Bandet har turnerat flitigt, även i England, innan de nu kommer till Norrköping. – Det [senaste albumet] känns fortfarande bra även om jag inte har lyssnat på det på ett tag, säger sångaren och gitarristen Joakim Nilsson till www.midlandsrocks.co.uk. Jag vill inte tröttna på låtarna. Jag tror att den största skillnaden mellan hur vi spelade in skivorna är att den första spelades in bara tre månader efter att vi bildade Graveyard medan Hisingen blues spelades in efter år av turnerande, så jag tror att vi är mer mogna som band nu. Det tog mycket längre tid att spela in den andra plattan så vi hade gott om tid att »radera« alla dåliga delar och de flesta misstagen. Förband till Graveyard är Year of the Goat och Top Hawk.

The Fantastic Four på Skandiateatern I höst gästar vokalgruppen The Fantastic Four Skandiateatern med en helt ny föreställning den 15 oktober. De framför den nyproducerade jubileumsshowen 10 år med The Fantastic Four tillsammans med sitt åttamannaband. The Fantastic Four tar oss med på en hisnande resa genom deras musikaliska karriär och i kulissen står ett pärlband med klassiska låtar och stampar, redo att få visa upp sig i både ny och gammal kostym. Skivdebuten från 2008, döpt efter gruppen väckte stor uppmärksamhet på listorna då man klämde sig före de flesta internationella artister. Nu till hösten släpper The Fantastic Four äntligen uppföljaren och hoppas naturligtvis på ett liknande gensvar, när de återigen tolkar sånger från 60-talets digra låtskatt.


02-03_Nรถjessidaโ€“NKPG #08-11_NKPG 2011-09-16 21.36 Sida 3

'HWlULGHVVDWLGHUGXPlUNHUNYDOLWpQSnHQEUDUnGJLYDUH          

.DSLWDOUnGJLYQLQJ . DSLWDOUnGJLYQLQJ 7HOHIRQ)D[ 3RVWDGUHVV%R[1RUUN|SLQJ%HV|NVDGUHVV'URWWQLQJJDWDQ


04-05_Boksidan_b #08-11_NKPG 2011-09-16 21.36 Sida 4

BÖCKER Bekännelsen heter den senaste översatta boken av John Grisham. Den handlar om hur en oskyldig man dömds för ett mord på en tonårstjej. Den verklige mördaren sitter i fängelse för ett annat brott. Fyra dagar före avrättningen av den oskyldige bestämmer sig mördaren för att, för första gången i sitt liv, göra något etiskt rätt. Han erkänner. Mördaren lider av en dödlig hjärntumör. – Jag återvänder till gamla frågeställningar och problem, säger John Grisham i en intervju för den amerikanska bokhandelskedjan Borders. Det är en berättelse om hur en oskyldig man dömts och det återstår bara dagar tills han ska avrättas. Mina läsare kommer att känna igen sig, jag skrev om samma ämne i Dödscellen. Jag är fascinerad av avrättningar och de juridiska finter som sker under de sista 48 timmarna. Ibland fungerar det och ibland inte, men det är alltid lika fascinerande. Jag är intresserad av dödsceller och hur vi dödar människor. Varje [amerikansk] delstat gör det på sitt eget sätt. Boken ger en bra bild av det. Sedan Grisham gav ut dokumentärskildringen Den oskyldige mannen har han mött dussintals oskyldiga män som släppts ut från fängelset.

Nytt från

Grisham

NKPG Magazine Åtta 2011

– Jag har pratat med dessa män som har tillbringat 25 år i fängelse för ett brott som de inte har begått. En del höll på att bli avrättade. Det finns gott om material att skriva om. Jag har använt det som grund för Bekännelsen. Det finns mycket som ger mig bokidéer, men arbetet med oskyldigt dömda kryper in under skinnet på mig. Oftast när jag är klar med en bok är jag färdig med den, och jag vill inte återvända till den. Jag tänker redan på min nästa bok. Men Bekännelsen och de oskyldigt dömda upptar mina tankar nu. Jag kommer att fortsätta att skriva om det, kanske inte i bokform, men jag är även aktiv i ideella föreningar som kämpar för de oskyldigt dömda. Den oskyldige mannen var den av Grishams böcker som var svårast att skriva. – Det var för att det är en sann berättelse. Det var betydligt svårare att göra efterforskningar än vad jag trodde. Jag var arg när jag skrev den och det märks. Nästan alla domar mot oskyldiga kunde ha undvikits. Många av dem som gav upphov till den felaktiga domen i Den oskyldige mannen levde, och jag visste att om jag skulle berätta historien sanningsenligt så skulle de inte beskrivas på ett positivt sätt. Jag förväntade mig att bli stämd och det blev jag. Det är över nu. Det tog mig 18 månader att skriva boken mot i normala fall sex. Det gör att jag nog inte kommer att skriva mer sakprosa. Det finns oftast någon otrevlig eller skum advokat i Grishams böcker. – Jag brukar få kritik för det om en advokat recenserar boken. Ibland är det rättvist. Advokater framstår inte alltid i något fördelaktigt ljus i mina böcker. Å andra sidan har det under årens lopp funnits romanfigurer som har varit duktiga advokater som försökt göra vad som var rätt. De flesta advokater [i USA] är hårt arbetande, ärliga människor som inte tjänar så mycket pengar. Men ingen vill läsa om det. Folk vill läsa om någon som stal pengar, lurade andra att han var död och flyttade till Brasilien. Det är en bättre berättelse, och man måste skriva böcker som folk vill läsa. Advokaternas rykte hjälps inte upp av hur de utannonserar sina tjänster i USA, menar Grisham, som själv är advokat. – Det gör att yrket framstår i dålig dager. Berättelser om advokater ligger i den amerikanska själen. Titta på vilka TVserier och filmer som är populära. Vi har ett starkt behov av berättelser om brott och straff och om rättegångsdramer. Som amerikaner har vi så många rättigheter som vi är stolta över. När någon försöker förvägra oss de rättigheterna är vi snabba att stämma eller ta hjälp av en advokat. Grisham saknar själv inte advokatyrket. – Jag var advokat i tio år i en liten

NKPG bäst just nu Vi listar läsvärda böcker

BROBYGGARNA JAN GUILLOU, Första delen i Jan Guillous romanserie om 1900-talet. Följ tre bröders öden i ett sekel som ännu var ungt och där framtidstron överskuggade världens alla orättvisor. GULDSOT. BERÄTTELSEN OM RÖDA KORSET-BEDRAGAREN… BERNT HERMELE Johan af Donner har blivit synonym med bedragare av värsta sorten; en som stjäl från jordens fattiga för att finansiera sitt eget överklassliv. Här är den spännande berättelsen. TVÅ GÅNGER ÄR EN VANA DENISE RUDBERG Förra året lanserade Denise Rudberg en helt ny genre: elegant crime. Konceptet består av kriminalhistorier i överklassmiljö, och rymmer allt som behövs för en spännande historia. ANNA OCH MATS BOR INTE HÄR LÄNGRE HELENA VON ZWEIGBERGK Under sex månader får vi följa Anna och Mats resa mot nya självständiga liv. En skilsmässa som skakar om dem båda i grunden på ett sätt som ingen av dem är beredda på. ÄNGLARNAS SVAR STEFAN EINHORN En stark roman av författaren till Konsten att vara snäll. Vid andra världskrigets slut kommer den unga Hanna till Sverige med de vita bussarna. Hon har överlevt men förlorat allt.

Håll utkik efter

Vi tipsar dig om vad du inte ska missa att läsa just ÄNGLAMAKERSKAN CAMILLA LÄCKBERG Påsken 1974 försvinner en familj spårlöst från ön Valö utanför Fjällbacka. En fin påskmiddag är uppdukad i matsalen, men alla utom den ettåriga dottern Ebba är borta.

Boktipset

För dig som vill stänga dörren om dig och krypa upp i läsfåtöljen… EN DAG DAVID NICHOLLS 15 juli 1988. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitetet. Dagen efter måste de gå skilda vägar. Vi får följa dem i 20 år. Nu som stor biofilm i höst.

Topplistor SKÖNLITTERATUR SEPTEMBER 1. LIVET DELUXE JENS LAPIDUS (Wahlström & Widstrand) 2. ÄNGLAMAKERSKAN CAMILLA LÄCKBERG (Bokförlaget Forum) 3. TIGERKVINNAN KATERINA JANOUCH (Piratförlaget) 4. NÅGONSTANS INOM OSS KAJSA INGEMARSSON (Norstedts) 5. DET GODA INOM DIG LINDA OLSSON (Albert Bonniers Förlag) POCKETTOPPEN SEPTEMBER 1. HUVUDJÄGARNA JO NESBØ (Pocketförlaget) 2. PAGANINIKONTRAKTET LARS KEPLER (Månpocket) 3. EN DAG DAVID NICHOLLS (Printz Publishing) 4. DEN FARLIGA LEKEN MARI JUNGSTEDT (Bonnier Pocket) 5. HUNDRAÅRINGEN SOM KLEV UT GENOM FÖNSTRET OCH FÖRSVANN JONAS JONASSON (Pocketförlaget) Källa: Svensk Bokhandel. Listorna bygger på uppgifter från cirka 300 bokhandlar och varuhus.

stad i Mississippi. Det var inte tillfredsställande och det var konkurrens med andra. Jag tjänade inte mycket pengar och jag slappnade aldrig av. Jag tyckte inte om det. Under den tiden skrev Grisham sin första bok Juryn. – Jag började drömma om att livnära mig på att vara författare, att slippa advokatkontoret. När jag väl hade börjat tänka i de banorna tilltalades jag inte längre av advokatyrket. Idag är Grisham inte tillgänglig, han finns varken på Facebook eller på Twitter. – Jag tillbringar mycket tid på Google när jag gör bakgrundsforskning. Om jag skriver fiktion vill jag att städer, gator etc. ska vara korrekta. Tidigare var jag tvungen att anlita en efterforskare, nu gör jag det medan jag skriver. ■ TEXT DANIEL ATTERBOM FOTO: COPYRIGHT/FOTOGRAF: BOB KRASNER


04-05_Boksidan_b #08-11_NKPG 2011-09-16 21.37 Sida 5

Här är hela vårt Dream Team: Privat

Ulrika Jalkner 011- 338 30 16

Jenny Bredberg 011-338 30 13

Yvonne Gustafsson 011-338 30 11

Pia Josefsson 011-338 30 14

Karin Magnusson 011- 338 30 08

Hans Ramsfors 011-338 30 25

Klas Wendahl 011-338 30 31

Kristina Stjernberg 011- 338 30 07

Johanna Åkerblom Chanko

Magnus Daneli 011- 338 30 06

Henrik Lindström 011-338 30 17

Björn Mandorsson 011-338 30 19

Nina Wallman 011-338 30 27

Anna Knutsson 011-338 30 29

Magnus Segersten 011- 338 30 28

Anne Thermaenius 011-338 30 26

011-338 30 23

Företag

Fredrik Alkvist 011- 338 30 04

Kapitalrådgivning

Anders Forsberg 011- 338 30 09

Irene Bjärkse 011-338 30 05

Trygg Liv

Carl-Johan Lindström

011-338 30 18

Kontorschef

Helene Ohlin 011- 338 30 15

Jonathan Strandberg Barbro Karlsson-Skärlund 011-338 30 15 011- 338 30 24

Telefon: 0771- 621 000 Fax: 011-13 76 66 Postadress: Box 2159, 600 02 Norrköping. Besöksadress: Drottninggatan 49 Mail: kontakta5323@seb.se

Anders af Ekenstam 011-338 30 01


06-09_Film_ En dag_b #08-11_NKPG 2011-09-16 21.41 Sida 6

FILM

En dag Bästsäljande roman kommer till vita duken David Nicholls bästsäljande bok En dag har blivit en stor succé även i Sverige, och nu kommer filmversionen i regi av danskan Lone Scherfig och med Anne Hathaway och Jim Sturgess i huvudrollerna som Emma och Dexter. Liksom i boken får vi följa dem samma dag, den 15 juli, under 20 år. Pia Printz är svensk översättare och förläggare till En dag av David Nicholls. Den svenska succén för boken överraskade även Pia Printz, som för drygt ett år sedan blev klar med översättningen. – Jag hade inte väntat att den skulle göra så här stor succé. Jag trodde mycket på boken och hoppades, men aldrig att den skulle sälja så här mycket. I Sverige har den sålt 20 000 inbunden och hitintills 125 000 i pocket. Det är jättemycket för en bok. En dag var den första boken som Pia Printz gav ut på Printz Publishing. – Det är lite galet. Efter en succé som denna är NKPG Magazine Åtta 2011

det jobbigt att det bara kan gå utför. Det är baksidan av den här succén. Jag försöker att inte tänka så mycket på det, utan jag tänker istället att den här boken har gett mig lite pengar på kistbotten till att kunna ge ut andra böcker som jag tycker om. Sedan kommer det så klart inte bli samma succé som En dag av dem. Om jag kan hanka mig fram är jag nöjd. En dag är ett fenomen även i ursprungslandet England. Den läsvärda tidningen The Word är alldeles salig över boken. – Den har blivit stor i England ryktesvägen. Den blir större och större hela tiden. På den senaste

Englandslistan som jag fick via e-post låg En dag (One Day) etta och tvåa på topplistan. Etta med det orange omslaget och tvåa med filmomslaget. Det är lite galet egentligen, skrattar Pia. Det är nästan så att David Nicholls inte behöver skriva någon mer bok. En dag har gjort honom ekonomiskt oberoende. – (Skratt.) Jag hoppas ju, som hans svenska förläggare, att han ska ta tag i det och skriva en till bok.

Pia Printz var modig som satsade på En dag. – Det var ju en chansning. Jag känner mig inte så jättemodig. Men det har en varit en kul resa. Pia har sett filmen på en pressvisning. – För mig går det inte riktigt att älska den på samma sätt som boken. Pia, som gillar TV-serier, hade föredragit en längre TV-serie. – Det hade varit något, skrattar hon. Det hade nog fungerat mycket bättre. Men det är en fin film och jag tror att den har alla förutsättningar att bli väldigt omtyckt.


06-09_Film_ En dag_b #08-11_NKPG 2011-09-16 21.44 Sida 7

I boken följer man huvudpersonerna i 20 år, men det hade varit för långt i filmen. – Vissa år tickar bara förbi utan att man får se någonting. Av andra år kanske man får se ett par minuter och sedan kanske 20 minuter från ett år. Man har i filmen valt att fokusera på vissa händelser. Boken handlar om Emma och Dexter och om var de befinner sig i sina liv varje år den 15 juli. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter sin examen 15 juli 1988, och boken följer dem sedan i tjugo år. Filmen har lyckats fånga det tidstypiska, menar Pia. – Ja, det har de gjort ganska bra, men jag tycker att de hade kunnat dra lite större växlar på det. Jag får för mig att regissören inte ville att det nostalgiska skulle skymma själva berättelsen. De använder inte så mycket frisyrer, mode eller musik som verkligen skulle kunna få en att känna »wow«, just »1992«. Själva kärnhistorien är ju central för En dag. Om du inte har läst boken ska vi inte avslöja slutet, men det är samma slut i filmen som i boken. – Det hade kunnat bli helt fel om de hade haft ett annat slut. Pia gillar Anne Hathaway och Jim Sturgess i huvudrollerna som Emma respektive Dexter. – Jag tycker att de fungerar bra. Min favorit är nog Jim Sturgess som Dexter. Han var fantastiskt bra. Han passar väldigt bra i rollen. Jag tycker även att Anne Hathaway fungerar som Emma. De hade en viss kemi på filmduken. Dave Nicholls har själv skrivit filmmanuset. – Jag tror att han är nöjd. Det sa han när han var här i Sverige. Han tyckte att det var en tung, jobbig process att skriva manuset till filmen, att göra om sin egen bok till en film. Han sa att han inte tänkte göra om det. Men han är nöjd med resultatet.

Det är svårt att som Dave Nicholls skriva om sitt eget manus. – Jag vet själv att det är lättare att redigera någon annans manus än sitt eget. Då kanske det är bättre att någon annan, med fräscha ögon, gör det. Samtidigt kände jag mig trygg när jag gick in till filmen just genom att det är David som har gjort det här. Det är inte någon annan som har förstört hans historia. Vi får se om det blir en stor succé eller inte. Mycket talar för att filmatiseringen av En dag blir en succé. SF gör den nog till det. – Ja, det kommer inte så många filmer som den här, skrattar Pia. Det kan finnas ett behov av sådana här kärlekshistorier. Det är en väldigt vacker och stämningsfull film med härliga miljöer i London. Om man har läst boken har man en sorts behållning av filmen, och om man inte har läst boken kan man bli överraskad av berättelsen. – Definitivt, och då tror jag att man blir sugen på att läsa boken. En dags upphovsmän är positiva till filmversionen.

– Kvickheten i David Nicholls skrivande tilltalade mig, säger En dags regissör, danskan Lone Scherfig. Men vad som verkligen fångade mig var hur mycket av en riktig kärlekshistoria det i själva verket är – och på en nivå som man sällan stöter på. Manusförfattaren håller med. – Det är en kärlekshistoria, bekräftar David Nicholls. Det handlar också om vänskap och familj, nostalgi och saknad, och hur våra förhoppningar och drömmar inte riktigt går i uppfyllelse – åtminstone inte på det sätt som vi väntar oss att de ska göra. Det finns en bitterljuv sida av det. Jag ville skriva en gammaldags – jag antar att det är vad den är – romantikhistoria som visar uppoch nedgångar i en relation under en längre tid.

Nicholls arbetade med romanen i två år. – Jag skrev andra saker parallellt, konstaterar han. Dessutom krävs det mycket planering i förväg. Det var som att lägga ett pussel, plantera frön i ett år i historien som växte ut till viktiga händelser ett annat år. Jag var tvungen att bestämma vad som skulle hända på de många 15 juli som finns i boken. Jag skrev inte En dag med tanke på ett filmmanus, men jag älskar att skriva dialog och fiktion, så det kanske finns något filmmässigt i boken. Nicholss har haft kul med storyn. – Att skriva En dag var ett rent nöje. Jag skrev den första halvan och tog sedan en paus från det i ungefär sex månader. Jag gick sedan tillbaka och bearbetade den första hälften och fortsatte med den andra hälften. Filmproducenten Nina Jacobson, som är väl insatt i konsten att känna igen böckers filmpotential och förverkliga den, slogs av hur mycket En dag drabbade henne när hon läste boken. Hon säger: – Jag blev förälskad i figurerna. Berättelsen är väldigt allmängiltig. Dessa personer, Emma och Dexter, och deras resa säger verkligen något om hur man förvandlas sedan man tagit examen från universitetet och gått ut i livet, vem man är då och vem man är tjugo år senare. Det tar tid att bli vuxen och innan vi blivit det, är vi inte nödvändigtvis ihop med den person vi är menade att vara ihop med. Den där tiden är nödvändig, men det är också något man inte kan få tillbaka. Så det finns en ton av längtan och saknad i berättelsen.

David Nicholls

Efter att ha insett romanens potential att bli en klassisk romantisk film arbetade Nina Jacobson för att få köpa filmrättigheterna och lovade Nicholls att hon skulle behålla historien i dess ursprungliga brittiska miljö medan han förvandlade boken till ett filmmanus. – Nina har varit en stark förkämpe för berättelsen, säger Nicholls. Hon är en naturkraft! Jag är förvånad över att allt blev klart så snabbt. Nina Jacobson säger: – Många filmbolag skulle velat förlägga berättelsen till USA och varken behålla den brittiska miljön eller låta huvudpersonerna vara britter. För mig skulle det ha inneburit att äventyra det speciella med boken och det unika hos huvudpersonerna. Miljön är en del av charmen hos boken. Så vi letade reda på kreativa partners som inte skulle propsa på att förlägga handlingen till USA. Filmen är en samproduktion mellan bokförlaget Random Houses filmavdelning och Focus Features, med brittiska Film4 som medfinansiär. Åtta 2011 NKPG Magazine


06-09_Film_ En dag_b #08-11_NKPG 2011-09-16 21.44 Sida 8

FILM

Den uppbackningen gjorde att filmskaparna redan på ett tidigt stadium kunde koncentrera sig på att göra filmen. Författaren David Nicholls hade redan tidigare fört över en av sina böcker till film, eftersom hans roman Starter for Ten (på svenska utgiven som På vinst och förlust) blev filmen Starter for 10. Berättelsen En dag var mer ambitiös, och Nicholls säger: – Det är redan en utmaning att försöka kondensera tjugo år av en romanfigurs liv till en bok.

6995,-

När man sedan tvingas kondensera ytterligare, till kanske två timmar på vita duken, måste man acceptera att man förlorar en del saker. Med den reservationen är En dag en mycket trogen bearbetning när det gäller både stämningen och tonen, och berättarstilen också. Nina Jacobson förtydligar: – Dexter och Emma träffar varandra mer än en dag om året, men vi ser dem bara en gång om året. Så är det i boken och även i filmen. Med David som

författare kunde man vara säker på att även om man var tvungen att kondensera, säg, tre olika bitar av boken till två avsnitt i filmen, skulle de stora temana, som romantiken och Dexters och Emmas respektive känslomässiga och rumsliga resor, absolut fortfarande lysa igenom. När det gällde regissör bestämde de sig snart för Lone Scherfig, vars film An Education fick tre Oscarnomineringar, bland annat för bästa film. Men Nicholls och Jacobson hade också sett regissörens tidigare filmer som Italienska för nybörjare och Wilbur och kom ihåg dem. – Det var tydligt att de egenskaper hon har som regissör var sådana som behövdes för En dag, säger David Nicholls. Integritet och en känsla för hur man ska hantera topparna och dalarna i berättelsen. – Lone var vårt förstaval som regissör, säger Nina Jacobson. Om man tittar på hennes filmer, ser man hur hon behärskar både rollfigurerna och skådespelarna, och kan förmedla intima stunder mellan människor. Vi visste att hon skulle hitta nyanser i rollfigurerna och deras utveckling och kommunicera allt det samtidigt som hon fångade tiden och platsen – utan att förlora Emma och Dexter som kärnan i berättelsen. Det var en fråga om att dirigera orkestern och samtidigt se till att melodin inte gick förlorad. ■

text Daniel Atterbom bilder Giles Keyte © 2011 Focus Features LLC & Random House, Inc.

6995,-

5995,-

1995,-

HHöst Hö öösst& t & vinter vivininteterer 22011 20 0010111111 Öppet: Vard 9-18 Lörd 10–14 web-shop www.skeppamarin.se alltid öppet

Skepparegatan el 0011-21 Skepparegatan 2 TTel 11-21 1144 2200 www.skeppamarin.se www. skeppamarin.s e

Gäller så långt lagret räcker

NKPG Magazine Åtta 2011

FRI-LK


06-09_Film_ En dag_b #08-11_NKPG 2011-09-16 21.45 Sida 9

14 januari kl 11.15

Föräldramöte på Blue Village Bahía Feliz, Gran Canaria. I vinter flyger du direkt från Norrköping till Tenerife och Gran Canaria. Välj mellan två Blue Village, direkt vid stranden med stora pooler, underhållning och möjlighet till prisvärd All Inclusive. Och när ni har föräldramöte busar barnen med Bamse och hans vänner.

Pris från 5 598:-*

Direkt från Norrköping!

Blue Village Bahia Feliz.

Boka på Fritidsresor.se eller ring 0771–84 01 00. Besök din närmaste resebyrå. * Pris per person med del i dubbelrum på Blue Village Orquidea FFFFi Bahía Feliz, 1 v fr Norrköping 21/1. 500:- Du-och-jag-rabatt avdragen. Begränsat antal platser. FRI-LKP-NKP-215x280.indd FRI-LKP-NKP-215x280 indd 1

2011-09-16 14 14.03 03


10-13_Cattis_b #08-11_NKPG 2011-09-16 21.56 Sida 10

Jakten på höstens

nyckelplagg FÄRGADE LEGGINGS

Cattis skönhet&mode Hej, Nu har höstmodet fyllt hyllorna till bredden och de pytonmönstrade plaggen ger årets kollektioner karaktär. Färgpaletten strålar starkt med petroliumblått, smaragdgrönt, senapsgult och rostiga toner med inspiration från djurriket. Känslan förmedlar mättade, mustiga och dramatiska inslag där också mönsterbilden är tydlig med dominerande prickar på både pennkjol och blus. Vill du förlänga sommaren ska du satsa på dekorativa höstblommor som gestaltas både på klänningar och i form av smycken. För att komplettera din nya höstgarderob behövs även lite nya sminkprodukter. Den här säsongen bjuder på skimrande skuggor i metallicfärger, morotsfärgade läppar och markerade ögonbryn. Eyelinern tar större plats och bruna nyanser skapar kontraster både på kindben och i ögonglob. Håret stylas i oändlighet och vi varierar oss med stram hästsvans, högt sittande knut eller varför inte en skarp mittbena. Oavsett vad du föredrar kan du på nästa sidor hitta inspiration, hämtat direkt från höstens modevisningar. Det har också hänt mycket i skönhetsindustrin, läppstiftsgurun Maria Montazami, samarbetar med Make up Store. David Beckham lanserar en ny doft och Laila Bagge testar också sina vingar inom parfymindustrin. Vi tenderar att gå i kändiselitens fotspår så varför inte slänga en blick på hur de klär sig just nu. Mer om det på nästa sida.

POLOTRÖJA

DR MARTENS SKIR BLUS

Trevlig läsning,

Catarina Löfgren, Trendredaktör & Certifierad Makeupartist catarina.lofgren@nkpgmagazine.se

NKPG Magazine Åtta 2011


10-13_Cattis_b #08-11_NKPG 2011-09-16 21.56 Sida 11

Trendkoll

Special

Så klär sig kändisarna just nu: MATCHA SLAPPT Gwen Stefani vet hur man klär ner sig smakfullt. En kortare kavaj gör sig perfekt över en lös t-shirt med tryck.

Boka en

makeup kurs idag!

Tid: 50 Min/Rek.Pris: 495 Kr Låt dig inspireras av säsongens look. En makeupartist lär dig framhäva din skönhet. Efter kursen får du välja ut produkter för hela kursbeloppet! Boka en makeupskurs och få mer information NORRKÖPING Dominogallerian tel: 011-125566

makeupstore.se

SOMMAR SOM HÖST Paris Hilton förlänger sin figur med långa utsvängda jeans och skir tunika. Hon sätter också trenden att bära solhatt även när temperaturen sjunkit.

MODELS FASHION

Väskor i olika storlekar och modeller

från

549:-

Plånbok

199:-

FULLSTÄNDIG FÄRGPALETT Kaylee DeFer har en unik förmåga att matcha alla 70-talsfärger på ett spännande och kreativt sätt.

Drottninggatan 56 • 011-16 26 25 Öppettider: Mån-fre 10-18 • Lör 10-15 • Sön STÄNGT

Åtta 2011 NKPG Magazine


10-13_Cattis_b #08-11_NKPG 2011-09-16 21.57 Sida 12

Cattis skönhet&mode BEIGE VARDAG Naturen avbildas i en fantastisk beige skala med skuggor som blandas upp med geometriska mönster. Vi gömmer oss under stora stickade huvor. Byxorna är långa och kombineras med slappa överdelar.

LÄR AV NATUREN Vårt ursprung sätter sin prägel på modet i höst och vi vänder oss till naturen som inspirationskälla. Vintervita färger, ullgrått, jordiga och rostiga nyanser avspeglar dess oslagbara färgkombination. Modet är varmt och ombonat, det gestaltar sig i bekväma polotröjor och hängande kragar. Halsduken är lång för att skapa en stilig silhuett.

STORSTICKAT Ytterplaggen har breda slag och knäpps med tre knappar. Dem är generösa och stilrena i siluetterna och är gjorda i material av ull och poplin. Jackan kan med fördel få ligga kvar i garderoben och bär istället stickade cardigans.

PUDERLÄTT ROMANTIK Den avvikande trenden är den flickiga färgpaletten med urvattnade pastellfärger som lavendel och puderrosa.

NKPG Magazine Åtta 2011


10-13_Cattis_b #08-11_NKPG 2011-09-16 21.57 Sida 13

Nytt varumärke i butik By Rydéns

NEW LOOK Damigt mode är också på tapeten. Vi ser nya tolkningar av välsittande klänningar i sann Dior anda. Mönsterbilden består av fotografiska tryck av blommor och lämnar avtryck på näthinnan.

Lampskärm + fot flera färger (ord. 599,-)

399,-

Skolgatan 1, Knäppingsborg, 011-10 00 60, www.veradesign.nu Gilla VERA på Facebook och ta del av nyheter & erbjudanden

HÖ NYH ST ETE

SCIENCE FICTION Modeller på catwalken är som hämtade direkt ur en science fiction-film med det androgyna uttrycket och futuristiska linjer i minimalistisk ton. Uniformer är i klassiska linjer och krockar kraftfullt med sjuttiotalsnostalgin. Hippieklänningarna är nätta och byxorna utsvängda.

R

Armani Armani Jeans, Jeans, Barbour, Barbour, Basler, Basler, Gant, Gant, Gardeur, Gardeur, Gare Gare de de Robe, Robe, Oleana, Oleana, Piro, Piro, Ralph Ralph Lauren, Lauren, RM RM Williams, Williams, Stenströms Stenströms Beretta, Beretta, Burlington, Burlington, E Eduard duard D Dressler, ressler, F Falke, alke, Fynch F ynch H Hatton, atton, Jaggy Jaggy Färger sepia, mullvad, avokadogrön, sportiga kulörer i lila, rosa och blått. Material Fuskpäls, fjädrar, tweed, sammet och manchester. Accessoarer Vaxade och oljade handskar, väskor och långa sjalar.

Varmt V armt vvälkomna! älkomna! Minsjö säteri

tis-fre 12-18 lör 11-16

011-707 92 www.bpl.se/minsjo Åtta 2011 NKPG Magazine


14-15 Flimmer_b #08-11_NKPG 2011-09-16 21.59 Sida 14

Bobby Fischer Against the World

Små vita lögner

The Shadow Line

Even the Rain (También la lluvia)

Den trettonde upplagan av Norrköpings filmfestival Flimmer äger rum

30 september till 9 oktober Den trettonde upplagan av Norrköpings filmfestival Flimmer äger rum 30 september till 9 oktober 2011. – Det är tio dagar med full fräs, säger projektledare Linnea Landers. Det är mycket som är nytt i år. – Först och främst vill jag säga att jag är så stolt över årets festival. Den stora nyheten i år är att vi flyttar hela festivalen in i Cnema. Cnema är, om någon missat det, Norrköpings nya, fina kommunala biograf intill Visualiseringscenter C. – Det är det första besökarna kommer att märka innan de ser vilka filmer vi har. Det kommer att innebära en kvalitetshöjning både lokal- och teknikmässigt. Efter invigningen är Flimmer den andra stora grejen som händer på Cnema. Flimmer bjuder i år på fler filmer än förra året. – Det blir över 100 filmvisningar. Invigningsfilmen är Stockholm Östra med Mikael Persbrandt och Iben Hjejle. Den öppnade även kritikerveckan på Venedigs filmfestival. NKPG Magazine Åtta 2011

I år har Flimmer tre invigningsfilmer mot tidigare en. – Vi har tre salonger på Cnema, så vi visar även Even the rain (También la lluvia), Spaniens bidrag till Oscar för bästa utländska film, och Bobby Fischer Against the World, som är en dokumentär om schackspelaren. Vi kommer även att visa Talihina Sky: The Story of Kings of Leon, en dokumentär om det amerikanska bandet Kings of Leon. Regissören Stephen C. Mitchell kommer. Avslutningsfilmen är Små vita lögner, en fransk film. Programpunkterna är fler i år. – Vi har ett utökat seminarieutbud i år. Vi fortsätter med vår tävling Guldsvanen, som är en tävling för unga filmare i Östergötland. Vi har ytterligare en tävling i år som heter 60 sec, där man tävlar med filmer på max en minut. Flimmer slår ett slag för film i Östergötland. – Vi tar även ett rejält grepp om filmproduktionsläget i Östergötland. Vi kommer att arrangera en heldag som heter Filmproduktion: Från hobby till regional resurs. Vi vill lyfta fram talangfulla filmare som finns i Östergötland. De får berätta vad de gör.

Samtidigt vill vi skapa en diskussion om hur vi ska se filmen inte bara som en hobby utan hur den kan lyfta en region. Det har Beck- och Wallanderfilmerna gjort för sin respektive region. Vi hoppas att Norrköping och Östergötland blir en filmregion, så att man inte behöver flytta härifrån. Man ska inte behöva flytta till Stockholm, utan det finns bra resurser här.

Det blir många seminarier. – Det blir andra roliga seminarier, det är allt från att analysera Alienfilmerna till filmquiz, och vi visar även en arbetskopia av en dokumentärfilm som ska göras om Plura. Man kan se en TV-serie i ett sträck. – Vi har en väldigt kul nyhet i och med att vi har en TV-seriemaraton. Vi kommer att visa en brittisk serie som heter The Shadow Line, en konspirationsthriller på åtta timmar som kommer att gå på SVT runt jul. Seriens producent Johann Knobel kommer hit. Den visar vi 2 oktober klockan 14 till 22. Det blir en stor grej.


14-15 Flimmer_b #08-11_NKPG 2011-09-16 21.59 Sida 15

Hos Synsam väljer du den båge du vill ha – tillsammans väljer vi det glas du behöver Här är några exempel

1 690 kr No Name 0 kr

Vårt enklaste glas, högbrytande, index 1,6, med antireflex- och hårdytebehandling.

Mikael Persbrandt i Stockholm Östra.

2 490 kr

Eyes 890 kr

Ett av våra tunnare och lättare basglas. De har fullt UV-skydd och extra hård ytbehandling. De är smutsoch vattenavvisande samt antistatbehandlade.

Du väljer de bågar som du gillar bäst. Från O-kronorsbågar till ledande varumärken. Tillsammans väljer vi de glas du behöver, från enkla glas till skräddarsydd högteknologi. Svårare än så är det inte hos Synsam. Kom in och bli nöjd.

Till vänster Linnea Landers festivalproducent och till höger Louise Berg programproducent.

OPTIKER NEUMAN SYNSAM · CENTRUMGALLERIAN, BERGSLAGSV. 17 · FINSPÅNG 0122-100 95 · DROTTNINGG. 62B · NORRKÖPING · 011-12 23 94 · NY BUTIK! SYNSAM HAGEBY · LIDALEDEN 6 · NORRKÖPING · 011-14 06 10

text Daniel Atterbom bilder Flimmer

Det här är Linnea Landers andra festival som projektledare. – Jag började 2008. Det är ju en ideell förening och det bygger mycket på frivilliga krafter. Vi sätter stort värde på dem. Jag startade som volontär. Utbudet på Flimmer är stort. – Vi har lite specialarrangemang när det gäller film under festivalen. Vi kommer bland annat att ha en barnfilm som heter Vem är var?. Det är första gången visar en barnfilm på festivalen. Vi vill ha fler barnfamiljer. I samband med detta kan man dagen innan göra sin egen film i Cnemas lokaler. De filmerna kan sedan visas som förfilmer till Vem är var?.

Flimmer uppmärksammar även det lokala. – Vi har även Norrköpings stolthet Crazy pictures, de kommer att få en egen avdelning under festivalen där de kan fritt visa vad de vill. De kommer att visa filmklipp, berätta hur de jobbar och hur de började. Flimmer visar i år filmer om homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner, förkortat hbtq. – Vi får även besök av Alexandra-Therese Keining, som gjort Kyss mig, och av Josefin Tengblad som producerat den. Kyss mig kommer att inleda vår sektion med hbtq-filmer. Vi har tre stycken fokusgrupper av filmer i år, det är hbtq-, miljö- och kvinnofilmer, utöver de vanliga kategorierna som vi har. Linnea avslutar: – Det är så mycket att det är svårt att sammanfatta! ■ Åtta 2011 NKPG Magazine


16-17 Evenemangskalender_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.00 Sida 16

30 sep LADIES NIGHT En kväll bara för tjejer i Himmelstalundshallen. I år medverkar bland annat Thomas Järvheden, Frank Andersson och Brolle. Ladies lounge öppnar 17.30, showen startar 21.00. www.ladiesnight.se

6 okt

8 okt

AMIRA Sevdalinka är ett sätt att beskriva själen. Amira Medunjanin är en av världens främsta sevdalinka sångerskor och ger nytt liv åt gamla sångskatter. Tid 19.00. Plats: Skandiateatern. Pris: 200 kr. Studenter 130 kr. www.maestromusic.se

GROTTUTFLYKT MED SÄGNER OCH SAGOR Vi rör oss på bergskanter och trånga grottor och samtidigt får veta hur de har bildats och hur de har används. Tid: 10.00. Plats: Gamla bussterminalen. Pris vid förköp: 150 kr. Barn 75 kr. www.ekoturen.se

13 okt

9 okt

t.o.m.

NORRKÖPING 13:E FILMFESTIVAL FLIMMER Smala filmer blandas med breda filmer och favoriter i repris med premiärer 30 september till 9 oktober. Festivalkort: 60 kr. Biobiljett: 50 kr. www.flimmer.nu Linnea Landers festivalproducent

Louise Berg programproducent

19 okt

MILJONPORGAMMET HEMBYGDER I UTVECKLING Miljonporgammet. Hembygder i utveckling med Per Wirtén, författare och Krisina Thorvaldsson, planeringchef Växjö kommun. Tid: 18.00. Fri entré. Plats: Norrköpings stadsmuseum. www.norrkoping.se/stadsmuseet

23 okt

MARIA WETTERSTRAND gästar Spira och Spotlight för att föreläsa kring samtidens miljöutmaningar, och varför unga människor behövs för en hållbar utveckling. Tid: 18.00. Plats: Kårhuset Trappan. www.cafespotlight.se

MYTER OCH MYSTERIER Det finns gott om spännande historier i Norrköping. Du får veta om kusliga händelser, platser och mystiska väsen. Obligatorisk bokning: 011-15 50 00. Tid: 20:00. Pris: 50 kr. Plats: Samling vid Holmentornet www.upplev.norrkoping.se

29 okt MEGALOPPIS Vi har nu det stora nöjet att presentera Megaloppis. Två hela våningar i Borgen och nästan 200 bord. Fri entré för besökare. Pris: 250 kr/bord. Tid: 8:00-16:00 Plats: Folkborgen. www.turistia.se/borgen.htm

15 okt THE FANTASTIC FOUR tillsammans med sitt åttamannaband tar The Fantastic Four oss med på en hisnande resa genom sin musikaliska karriär. Plats: Skandiateatern. Pris: 270 kr. 365 kr med mat. www.choppevent.se

TIPSA OSS OM EVENEMANG Vi tar gärna emot tips på kul och udda grejer som händer i Norrköping med omnejd. Maila ditt tips till kalender@nkpgmagazine.se Sista dag att tipsa till septembernumret är den 14 oktober. Skriv »Evenemang« i ämnesraden.

Oktober

Oktober

FOLKETS STRINDBERG Intressant utställning om Strindberg och arbetarrörelsen i samarbete med Strindbergsmuseet i Stockholm. Tid: 18.30. Lördagar. Plats:Entrén Stadsbiblioteket. www.nsb.norrkoping.se www.strindbergsmuseet.se

HELGKUL FÖR BARN OCH VUXNA PÅ ARBETETS MUSEUM Verkstad inspirerad av utställningen BAMSE & DU. Bygga hus och annat som behövs tillsammans med museets pedagoger. Tid: lördagar och söndagar 12-16 fram till och med 10 juni 2012. Plats:Arbetets museum. www.arbetetsmuseum.se

snygga sn nyg ygga fälgar fä för för vinterbruk vintterbruk hittar hitt tta ar du endast st hos oss! oss!

Gamla Övägen – höger Bildemontering • 011-495 40 66 • www.karstorp.com • För hjulinställningar ring 011-495 1-495 40 64 • ÖPPET ÖPPET:T: måndag– fredag 8–17 NKPG Magazine Åtta 2011

Vi behöver Er hjälp för att få information om evenemang runt om i Östergötland. Allt från att klättra i träd till vinprovningar. Gärna udda och roliga evenemang. Vi förbehåller oss rätten att välja ut det som passar. Införandet är helt gratis. Maila in era uppgifter på: kalender@nkpgmagazine.se

Evenemangskalender oktober 2011


16-17 Evenemangskalender_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.00 Sida 17

BJUDEN PÅ KALAS

NU HAR VI FIXAT KLART!

Det vill vi fira med dig i Botorgets nya lokaler på S:t Persgatan 78. Lördagen den 24 september kl. 10-14 bjuder vi på tårta, kaffe och saft. Och ballonger och trolleri för barnen. Ta med ditt Bonuskort och ta del av erbjudanden på nya GRÄDDHYLLAN

Energisparlampor: Ord. 30 kr/st. Max 6 lampor/person. Se hemmamatchen den 25/9 mellan IFK och BK Häcken. Max 2 biljetter/person. Vi har laddat upp med 250 lågenergilampor och 200 fribiljetter. Först till kvarn gäller, mot uppvisande av Bonuskortet 2011. *Erbjudandena gäller enbart den 24/9.

Tel. 011-21 16 00 www.hyresbostader.se

Efter kalaset har vi öppet:

Måndag: ......................................... 10.00 - 18.00 Tisdag-torsdag: ............................... 10.00 - 17.00 Fredag: ........................................... 10.00 - 15.00 Lördag: ........................................... 10.00 - 13.00


18-19 IFK-profil_b #08-11_NKPG 2011-09-16 21.59 Sida 18

James Frempong

text Daniel Atterbom foto John Sandlund

James Frempong är IFK Norrköpings uppmärksammade nyförvärv. Han har precis flyttat till Norrköping, men känner sig redan uppskattad av såväl hemmapubliken som sina lagkamrater. Han tror definitivt att IFK Norrköping hänger kvar i allsvenskan. Du har tröja nummer 14, är det något särskilt med det numret? – Nja, det vet jag inte. Jag har haft lite olika nummer överallt. Det var ledigt i IFK Norrköping.

Vad är den stora skillnaden mellan dina tidigare klubbar och IFK Norrköping? – Jag har precis kommit hit. Jag har varit här för kort tid för att riktigt kunna känna in vad den största skillnaden är.

Vad var din personliga målsättning denna säsong? – Att starta i fler allsvenska matcher än jag gjorde förra säsongen.

Vem är den bästa spelare du mött? – Marco Marin, i en pojklandskamp. Han spelar för närvarande i Werder Bremen och i det tyska landslaget.

Vad har IFK gjort bra i år? – Jag har varit här så kort tid, så jag kan tyvärr inte svara på det.

Vad slösar du gärna pengar på? – Jag vet inte, det är lite allt möjligt.

Vad har du alltid i ditt kylskåp? – Det är inget speciellt, men jag försöker se till så att det finns lite av varje, basvaror helt enkelt.

Vilken pryl kan du inte leva utan? – Jag skulle nog klara mig, men man har prylar som man använder lite mer än andra. Mobilen använder jag regelbundet. Men jag kan köpa en ny om den skulle försvinna.

Vad tittar du helst på i tv? – Jag ser inte så mycket på tv. Men Californication är en serie som jag följer.

Vem skulle du vilja byta jobb med för en dag? – Svårt, jag passar.

Vad är det bästa med att bo i Norrköping? – Jag har fått ett bra intryck än så länge. Det är trevliga människor, det är en fin stad, men det som är det bästa växer säkert fram med tiden.

Vad är det bästa med att spela i IFK? – Framför allt är det publiken, som var fantastisk den senaste hemmamatchen, och även lagkompisarna och lagledningen som gjort det lätt för mig att komma in i laget. Det får jag tacka dem för.

Hur länge tror du att du håller på om du är skadefri? – Jag har ingen aning, efter 30 får jag börja fundera.

Om du fick ändra på en regel i fotboll, vad skulle det vara? – Jag tycker att de flesta reglerna är bra. Det är domaren som man inte alltid kommer överens med, men det är en annan sak.

Tror du på en högre makt? – Pass.

Målsättningen för IFK är bli åtta i allsvenskan, klarar ni det? – Målsättningen var att etablera oss i allsvenskan och det tror jag definitivt att vi kommer att klara av.

NKPG Magazine Åtta 2011

James Frempong Född 1989 i Örebro. Position Mittfältare. Längd 174 cm. Vikt 72 kg. Tröjnummer 14. Tidigare klubbar Örebro SK, IF Brommapojkarna, Gefle IF. Familj Ja. Bor I Norrköping.


18-19 IFK-profil_b #08-11_NKPG 2011-09-16 21.59 Sida 19

presenterar

,h78)2 

SHOPPING

RALPH LAUREN Flanellskjorta och ullkofta. Butiken pรฅ landet www.bpl.se/minsjo Pris skjorta 1 895 kr Kofta 4 595 kr

1IPMWWE,SVR 2VUZLY[ 2VUNYLZZ3PURย€WPUN +L.LLYOHSSLU5VYYRย€WPUN

BARBOUR Johnells Linden Kรถpcentrum Pris 3 498 kr

8MQFYOXY -S`NLSU5VYYRย€WPUN GLOVERALL Johnells Linden Kรถpcentrum Pris 3 298 kr

JAGGY Skjorta och chinos. Finns i flera fรคrger. Butiken pรฅ landet www.bpl.se/minsjo Pris skjorta 895 kr Chinos 1 595 kr

:IVSRMGE1EKKMS -S`NLSU5VYYRย€WPUN

+VEZI]EVH Dynamo, (fd Kulturkammaren), Norrkรถping 1/10*

/ENWE+V]XX Crescendo, Norrkรถping 27/10*

)PSQL[[LY^^^[PJRZ[LYZL

i samarbete med:


20-21 Squashhallen+Himalya_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.00 Sida 1

text Daniel Atterbom foto John Sandlund

ANRIKA SQUASHCENTER Anrika Norrköpings Squashcenter firar tre år i de

Eftersom Peter är född 1974, samma år som

nuvarande lokalerna. Men centret har funnits i 37 år. – Min far startade Norrköpings Squashcenter 1974, säger Peter Blomqvist. Det var min far och två kompanjoner till honom som byggde den förra hallen.

Squashcenter startade, är han så att säga född i verksamheten, som han alltså tog över 2001. – Jag har alltid spelat squash och jag har tävlat sedan 1984.

Peter har drivit Norrköpings Squashcenter i drygt tio års tid.

Hans fru Camilla tävlar inte i squash, men hon har

– Jag började med min bror i den gamla hallen. Sedan gjorde vi en satsning för tre år sedan på en ny anläggning. Vi såg att squashen var på frammarsch överallt i Sverige. Då tänkte vi att vi skulle göra en chansning och bygga en ny hall med lika många banor som tidigare, men där vi även skulle ha ett gym och en relaxavdelning. Peter Blomqvist är idag delägare tillsammans med sin hustru Camilla. Han driver Norrköpings Squashcenter parallellt med sitt arbete på HSB Östra. – Jag jobbar på HSB som energikonsult, säger Peter. Jag jobbar ingenting med Squashcenter, utan det är min fru Camilla som driver stället. Jag är bara där och tränar själv och kör lite kurser i veckan på kvällstid. Jag lägger ingen annan tid på det. NKPG Magazine Åtta 2011

jobbat med Squashcenter sedan nystarten i de nya lokalerna 2008. Hon är delägare. – Jag jobbar med allt som har med driften att göra, säger Camilla Blomqvist, ekonomi, kunder, marknadsföring, personal – allt. Vi är fem timanställda, så det är sex personer med mig som jobbar på Squashcenter.

Squashcenter har fem banor, ett fräscht gym, solarium och relaxavdelning. – På kvällar kan det vara lite svårt att få squashtid, men om man är ute i god tid och har framförhållning är det inga problem. Det är om man bokar samma dag eller någon dag innan, som det kan vara svårare.

Det är generösa öppettider på Squashcenter, som har öppet till 22 fyra kvällar i veckan, men stänger tidigare fredag till söndag. – På fredagar och lördagar har vi speciella öppettider tack vare att vi har en relaxavdelning som har öppet till kockan 20. Den bokas i förväg. Det är inget dropin. Relaxavdelningen har en stor bubbelpool med plats för tio personer och en bastu för lika många. Det finns sittgrupper, TV och musik. Det är mycket möhippor, svensexor, kompisgäng och företag som bokar den. Åldersspannet på dem som spelar squash är stort. – På gymmet är det 15-årsgräns, men de yngsta som spelar squash är fem år. De äldsta är pensionärer på 65–70 år. Norrköpings Squashcenter är värd för Case Swedish Open varje år. – Kvalspelet för en av Europas största squashtävlingar, Case Swedish Open, går hos oss varje år i februari, säger Camilla. Det är en rolig tävling. Det är en höjdpunkt med mycket bra utländska spelare som kommer hit. ■


20-21 Squashhallen+Himalya_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.00 Sida 2

Vad En klättringsexpedition till Himalaya för att bistå med sjukvård under mottot: »Klättring för mänskliga rättigheter.« När Under 2012. samdo2011.no

text Daniel Atterbom foto Markus Korhonen

KLÄTTRINGSEXPEDITION En klättringsexpedition till Nepal i Himalaya ska hjälpa invånarna i landets otillgängliga delar att få bättre sjukvård. Två bergsklättrare från Norrköping, Markus Korhonen och Martin Carstens, planerar för en expedition till Nepal under 2012.

– Det är ett långsiktigt projekt, säger Markus Korhonen. Vi åker inte bara för vår egen klättring. En viktig del i expeditionen är att bistå med medicinsk hjälp till avlägsna byar i Himalaya. – Vår expedition är bara en liten del. Vi vill skapa en plattform (»Medical Aid Mountaineering«) för att andra ska kunna göra liknande insatser. Plattformen innebär kontakt med olika företag, medicinska organisationer, sponsorer och så vidare. – Vem som helst ska kunna åka till Nepal och till exempel göra en trekkingtur och sedan höra av sig till oss och se hur de kan bistå. Vi försöker förmedla de kontakter och de medel vi har för att göra en insats. Vi kommer till exempel att få förstahjälpenutrustning sponsrad. Den bakomliggande tanken är att starta ett långsiktigt projekt för sjukvård där turismen används som ett livgivande blodomlopp. Expeditionen hette från början Samdo 2011, efter orten Samdo, men har nu skjutits upp till 2012 och heter därför Samdo 2012 (webbplatsen heter dock samdo2011.no). – Vi har blivit tvungna att flytta fram det till nästa år. Vi behöver mer tid för att utforma hela projektet. Vi måste söka rätt sponsorer och samarbetspartners. Vi var lite väl tidsoptimistiska i början. Men det är bara av godo faktiskt. Vi hinner med mycket mer och vi känner redan nu att det var ett gott beslut. Vi har fått massor med mer kontakter. Vi ska byta namn på domänen ganska snart, skrattar Markus. Ett av syftena med expeditionen är att sätta fokus på bristen på medicinsk vård i Nepal. – Vi vill inte bara uppmärksamma det, vi vill försöka göra något åt det. Istället för att bygga ett sjukhus, vilket görs på många håll i världen, vill vi försöka använda kraften av den turism som finns i Nepal. Den är ganska stor.

Istället för sjukhus ska det bli en resande klinik. – I de trakterna som vi ska till, där tar sig inte

människor till ett sjukhus om det ligger fem dagar bort per fot. Allra längst upp i Burhi Gandakhi- dalen, dit vi ska, är det över två veckors vandring. Om man till exempel hugger sig i foten i Samdo innebär det stora problem. Vi har hört ett exempel från någon som har varit i en annan del av Nepal och som träffade en man under en tur. Mannen hade huggit sig i foten med en yxa. Medicinkvinnan i byn hade gett honom rådet att proppa såret fullt med gethår, varpå han fick livshotande problem med infektioner och blodförgiftning. De försökte att hjälpa honom så gott det gick att göra rent såret. Men han vägrade att gå ifrån byn, även om de skulle bära honom därifrån. De törs inte gå ifrån sin familj. Jag vet inte vad som hände med den mannen senare. Detta är ett exempel på att en så enkel sak som undervisning om hygien kan göra stor skillnad för en människas liv.

Markus blev av en händelse involverad i kampen för bättre sjukvård i Nepal. – Det är mycket slumpen som avgör var man hamnar i livet. När Martin och jag var i Norge för några år sedan träffade vi Solvor [Småkasin som är akutsjuksköterska] under en klättertur som var ganska stor och spektakulär. Vi fick en positiv upplevelse av en tur som egentligen gick bra fast vi inte nådde målet. Vi var tvungna att fira ned oss mitt på berget i mörkret mitt i natten. – I våras 2011 hörde Solvor av sig, vi har haft lite kontakt de senaste tre åren, med önskemålet att vi skulle följa med på den här turen. Jag hade aldrig funderat på att åka till Nepal förut. I det här sammanhanget kände jag direkt att det inte var något att snacka om. Jag har sambo och två små barn, jag har mycket att ta hand om, men jag kände ändå att det måste gå. Vi måste kunna göra något för att hjälpa till i Nepal. För Markus räcker det inte att sitta i soffan och skicka pengar till en hjälporganisation. – En aspekt, som var lite grädde på moset, var att om Martin och jag lyckas ta oss upp på det obestigna berget i Nepal vi tänker bestiga, kommer vi att vara de första svenskarna någonsin som är först med att bestiga en huvudtopp på ett berg i Nepal. Expeditionen är även klättringsmässigt stor i Sverige. ■ NKPG Magazine Åtta 2011


•22-•23 Musikens historia 5_b #08-11_NKPG 2011-09-17 00.35 Sida 22

Musikens historia del 5

Mendelssohn & Schumann I denna femte del av musikens historia pratar vi om Felix Mendelssohn och Robert Schumann med Stig Jacobsson. Stig är kanske en av Sveriges främsta musikvetare. Han skriver som anställd programblad åt Norrköpings symfoniorkester.

Mendelssohn och Schumann är två tyska kompositörer som var verksamma före Tysklands enande 1871. – Felix Mendelssohn och Robert Schumann var tyskar innan Tyskland enades, säger Stig Jacobsson. Då bestod dagens Tyskland av mindre stater. De bidrog inte till Tysklands enande, men de hjälpte till att skapa ett tyskt medvetande. Felix Mendelssohn eller Mendelssohn-Bartholdy (med eller utan bindestreck), föddes 1809 i Hamburg och dog 1847 i Leipzig. Han var en tysk kompositör och dirigent från en judisk familj. – Han var född Mendelssohn. Familjen konverterade tidigt från judendomen till kristendomen och de lade då till namnet Bartholdy.

Familjen var oerhört kulturellt intresserad. – Mendelssohn var verksam i Berlin till att börja med. Föräldrahemmet var öppet för alla sorters kulturpersonligheter: filosofer, konstnärer, tonsättare, musiker – alla kom dit. För den unge Felix betydde det att han tidigt kom i kontakt med stora kulturpersonligheter. Han gjorde sig känd genom att de spred ryktet om honom som ett underbarn. Han var otroligt receptiv och sög i sig allt. Innan han fyllde 15 år hade han skrivit tolv symfonier för stråkorkester plus en massa annan musik. Mendelssohn var från början pianist. Två av sina mest fullödiga verk, stråkoktetten och ouvertyren till En midsommarnattsdröm, skrev han vid 16 respektive 17 års ålder. – Det var inte det enda han skrev. Som ung skrev han massor av väldigt bra musik.

Mendelssohn såg även till att Bach återupptäcktes. – Mendelssohn kom över noter till Bachs Johannespassion. Ingen hade brytt sig om Bach på länge, han betraktades som en förlegad gammeldags perukstock. Mendelssohn insåg de stora kvaliteterna i musiken. För första gången efter Bachs död kom man att uppföra Bach. Det var hans återkomst i musikhistorien, och han har aldrig varit bortglömd mer. Mendelssohn hade då flyttat till Leipzig där han komponerade sina stora mogna verk. Mendelssohn hade en nära relation till sin syster och dog kort efter henne. – Ja, systern hette Fanny. Även hon var tonsättare, men hon hade som kvinna svårt att göra sig gällande i den rollen. Felix såg till att en del av hennes kompositioner publicerades i hans namn. Det framgår tydligt av brev och andra dokument vem som har skrivit vad. På ytterligare ett sätt är Mendelssohn viktig i musikhistorien, inte minst ur ett östgötaperspektiv. NKPG Magazine Åtta 2011

– Mendelssohn grundade konservatoriet i Leipzig. Det hade en oerhört stor betydelse, inte minst för skandinaviska tonsättare, som i stor utsträckning åkte dit och studerade. För svensk musik betydde det till exempel att östgöten Adolf Fredrik Lindblad [1801–1878] studerade där och skrev symfonier. De brevväxlade, Mendelssohn och Lindblad, och deras brev har publicerats. Mendelssohn satte honom väldigt högt.

Samtida med Mendelssohn var Robert Schumann (1810–1856). Han var en tysk romantisk kompositör, musikkritiker, dirigent och pianist som dog i nuvarande Bonn. – Schumann var pianist till en början, men tränade sina fingrar rått och oförståndigt, så han blev förlamad i fingrarna och kunde inte spela professionellt. Han gifte sig med sin lärares dotter Clara Wieck. Hon var en av den tidens absolut främsta pianister i världen, och Clara uruppförde hans musik och gjorde den känd. Robert var psykiskt labil. Det låg en mentalsjukdom i släkten. Han försökte vid ett par tillfällen att ta livet av sig. Schumann komponerade till en början framför allt pianomusik som Kinderszenen, Kreisleriana, Papillons och symfoniska etyder. Hans pianokonsert tillhör de mest uppskattade i sin genre. Från 1840 tillkommer ett antal sångcykler och kammarmusik. Listan över hans verk innehåller också fyra symfonier, kyrkomusik och scenmusik som opera. – Hans sånger är kärleksförklaringar till Clara. Operan spelas sällan, men symfonierna tillhör standardrepertoaren och spelas alltid, pianokonserten likaså. Både Mendelssohn och Schumann dog tämligen unga. – De brände ut sig. Schumann var insatt på hospital de sista åren.■

Text Daniel Atterbom


22-23 Musikens historia 5_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.07 Sida 23

NGFLYG TILL BA RK O Y KOK & NEW N Å FR T EK DIR G MED NORRKÖPIN

NYHETER SOMMAREN 20 CYPERN, BO 12: DRUM & SAMOS M ED

fran norrkoping Teneriffa Egypten Gran Canaria Gran Canaria

16/10 - 1/4

Apollo, Fritidsresor & Ving

27/10 - 5/4

Fritidsresor & Ving

28/10 - 6/4

Fritidsresor & Ving

29/10 - 7/4

Fritidsresor & Ving

FLER SOMMARNYHETER 2012: TURKIET MED

Sök resan på www.norrkopingflygplats.se

Ta första steget mot ett liv utan glasögon och linser.

Ring Memira på 020-61 62 00 för personlig rådgivning, eller besök oss på kliniken i Norrköping, Olai Kyrkogata 50.

Ledande inom ögonlaser

Åtta 2011 NKPG Magazine


24-25 symfoniorkestern_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.08 Sida 24

Vad Familjekonserter på Norrköpings symfoniorkester, När En resa genom musikens värld den 19 november, Ayla fixar julen den 3 december, Here comes the SON den 4 februari 2012, Sportlovsorkestern den 21 februari och Mamma Mu och Kråkan den 10 mars. Var Norrköpings symfoniorkester i De Geerhallen. norrkopingssymfoniorkester.se

Symfoniorkestern vill locka fler barn och ungdomar under jubileumssäsongen Nästa år fyller Norrköpings Symfoniorkester (SON) 100 år och jubileumssäsongen har just inletts. Barn och ungdomar är en prioriterad målgrupp och under året bjuds det på speciella familjekonserter. Kristina Holm Danielsson är barnpedagog och producent för barn- och ungdomsverksamheten vid SON. Varje år kommer cirka 25 000 barn och ungdomar till De Geerhallen för att träffa medlemmar i Norrköpings Symfoniorkester. – Det som ger mig idéer och inspiration till barn- och familjekonserterna är den dagliga kontakten med barn, menar hon.

Kristina brinner för ungdomsverksamheten, som hon jobbat med i snart tio år. – Genom de lekfulla studiebesöken kan vi nå barn i alla delar av Norrköping med omnejd, vilket känns väldigt bra, säger hon. Studiebesöken är oerhört populära och under den just påbörjade säsongen är nästan alla tider fullbokade, säger Kristina och fortsätter: – Det är verkligen roligt! Jag vill tacka alla lärare som kommer med sina klasser till oss! Kristina tar dagligen emot förskoleklassgrupper, något som kallas för »lekfulla studiebesök«. Barnen får då också träffa maskotarna Filippa Fiol och Filip Fagott. – Jag visar bilder på olika instrument och berättar om stråkfamiljen, träblåsfamiljen, mässingfamiljen och familjen slagverk. Vi ser hur instrumenten fungerar och hur man får ljud i dem. Barnen får lyssna till en CD med instrumentljud för att se om de kan koppla ihop rätt bild med rätt musikinstrument. – Vi går ut på scenen och podiet innan orkesNKPG Magazine Åtta 2011

tern börjar sin repetition. Vi träffar musikerna och de ger oss smakprov på hur olika instrumentet kan låta.

Barnen får lyssna på repetitionen en stund tillsammans med Kristina. Efter studiebesöket får de med sig en målarbok och en CD, Musik för lek och vila, med bland annat musik av Grieg. – Jag hoppas att våra studiebesök ska inspirera och förbereda barnen för kommande konsertbesök, menar Kristina. Alla förskoleelever och barn upp till och med gymnasiet bjuds på en konsert per spelår. SON gör en föreställning för förskolan till årskurs två, en för årskurs tre till fem och en för årskurs sex till gymnasiet, som sker i samarbete med gymnasieelever. – Där gör vi en föreställning i samarbete med avgångsklassen på Musikgymnasiet De Geer. Eleverna får sätta ihop en repertoar i samarbete med Norrköpings Symfoniorkester. De är programvärdar och delas upp i olika projektgrupper. Eleverna skriver till och med egna verk för symfoniorkestern, berättar Kristina. Generellt handlar det om att paketera musik, att gå halva vägen var. Vi måste hitta ett tema som intresserar den aktuella åldersgruppen. En sak är annorlunda i år. – Tidigare har vi gjort en skolföreställning per dag under en vecka och en familjeföreställning under följande lördag. Men under denna säsong, när orkestern fyller 100 år, producerar vi unika familjeförsäljningar: En resa genom musikens värld den 19 november är en blandning mellan streetdance och klassisk musik. Ayla fixar julen ges den 3 december. Here comes the SON, den 4 februari 2012,

är SON:s samarbete med Musikgymnasiets årskurs tre och Sportlovsorkestern återkommer den 21 februari. Mamma Mu och Kråkan kommer tillbaka den 10 mars för att fira att orkestern fyller 100 år.

SON:s nya direktör och konstnärliga ledare Karin Veres ser barn och ungdomar som en prioriterad grupp. Kristina berättar att man också försöker hitta nya koncept för att utöka barn- och ungdomsverksamheten. – Vi vill kunna nå ännu fler. Vi vill hitta nya sätt att samarbeta med kulturskolor, inte bara i Norrköping. För sjunde året i rad kommer musicerande ungdomar från hela länet och bildar den omåttligt populära Sportlovsorkestern, till vilken inbjudan går ut till alla musik- och kulturskoleelever i Östergötlands län. – Vi sätter ihop en symfoniorkester med ungdomar. Det bygger på att vi hyr in en professionell dirigent, Cecilia Rydinger Alin. Hon har varit med i detta projekt under flera år. Musiker ur SON coachar var sin stämma i Sportlovsorkestern. Många av de unga musikerna återvänder till Sportlovsorkestern år efter år. Kristina är full av lovord för Sportlovsorkestern: – I år var det svårare att planera eftersom det är jubileumssäsong. Men ungdomarna skapade en egen lista på Facebook för att se till att Sportlovsorkestern verkligen blev av! ■

text Daniel Atterbom foto Taimi Köster


24-25 symfoniorkestern_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.09 Sida 25

”Vi lever som vi lär” F R E D R I K A C K E S TÅ L , M A R K N A D S C H E F N AT U R E .

”Vi har valt en tydligare väg än andra hälsokostbutiker. På våra hyllor finns inga kemiska läkemedel. Istället erbjuder vi mineraler och vitaminer hämtade från naturen, framställda på ett ekologiskt och rättvisemärkt sätt. Vi vill vara en kedja ”nära naturen” och det synsättet går igen även när det gäller vår reklam. För oss är det självklart att göra en reklam som det går att klimatkompensera för. Så när Svensk Direktreklam berättade om möjligheten att klimatkompensera var det ett enkelt beslut för oss att ta. Dels visste vi sedan tidigare hur effektivt oadresserad direktreklam kan vara, och dels överraskades vi av den låga kostnaden för att klimatkompensera. I år gör vi 9 kampanjer och delar ut 300.000 exemplar av vårt 8-sidiga magasin varje gång. Då känns det bra att kunna visa logotypen för klimatkompenserad direktreklam intill vår egen”.

Svensk direktreklam. Malmgatan 25, 602 23 norrköping. tel 011-19 72 50. sdr521@sdr.se


26-27 Länsförsäkringar_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.13 Sida 26

Målvakt av slump För Alexander Bergh är Norrköping hemma. Fastighetsmäklaren och målvakten i Vita Hästen kom hit för att gå på gymnasiet och har sedan blivit kvar. Vi träffas över lunch på Norrköpings flygplats. Hans tvåårige son är lite sjuk och får följa med pappa på jobbet. När Alexander ska träna ishockey med Vita Hästen klockan 15 tar mamma hand om sonen. För Alexander styrs schemat av hans arbete som registrerad fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och hans andra jobb som målvakt i ishockeylaget Vita Hästen. – Jag brukar komma till kontoret mellan sju och åtta, om det inte är några kundbesök. Sedan är det lunch vid 12-tiden, tillbaka till kontoret och så är det träning vid 15. Vi har normalt 1,5 timmars träning och sedan är det dagis vid 17 och hämta grabben. Ibland har jag någon visning efter det. Under säsongen är det hockeymatcher på onsdagar och söndagar. – Om vi spelar borta så åker vi vid lunchtid. Alexander Bergh kommer från Jönköping och han började spela hockey i HV 71 när han var tio år. – Idag är det inte så många som börjar spela hockey så sent. Det var slumpen egentligen, min pappa tog med mig. Vi hade egentligen inte råd, det är dyrt med utrustning för hockey. Jag spelade mycket inlineshockey hemma och bandy på skolgården.

Han blev målvakt av en slump.

Vi säljer allt från bostadsrätter till lantbruk.

text Daniel Atterbom foto John Sandlund NKPG Magazine Åtta 2011

– Det var en annan kille som inte ville vara målvakt. Jag hade börjat som utespelare. Tränaren frågade om någon ville testa, så det gjorde jag. Jag fastnade direkt för det. Han är kvar på positionen alla dessa år senare. – Man brukar säga att målvakter är speciella, ler Alexander. Man gillar att vara den där sista, avgörande posten. Så är det oftast. Är jag inte bra så förlorar vi, är jag bra så vinner vi. Det är det som jag gillar, att stå i centrum. Alexander flyttade från Jönköping för att gå på gymnasiet. Han kom inte in på ishockeygymnasiet i Jönköping. – Det var [Detroit Red Wings-spelaren] Jonathan Ericssons pappa Sven som värvade mig. Han är assisterande tränare idag. Vita Hästen behövde en målvakt och Alexander flyttade för att gå på gymnasiet. – Jag gick Haga florist. Jag är utbildad florist av den enkla anledningen att det var riksintag på den linjen och jag fick skol-


26-27 Länsförsäkringar_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.14 Sida 27

peng för det. Jag har dock aldrig jobbat som det. Efter gymnasiet arbetade Alexander som personlig assistent medan han var målvakt i Vita Hästen, innan han blev hockeyproffs, först i Nybro och sedan i Lillehammer 2008–2010. – Då spelade jag bara hockey i två år. Jag kände att det kunde vara bra att göra något vid sidan av, så jag började utbilda mig till fastighetsmäklare. Jag hade tid över och började plugga på distans. Jag plockade ihop distanskurser lite överallt i Sverige: Gävle, Uppsala, Malmö och Kristianstad. Alexander blev klar till julen 2010. – Under våren har jag gjort praktiken på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Jag blev klar i somras. Han hade varit i kontakt med olika mäklare och fick goda vitsord om sin chef Johan Ahlén och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. De har varit med och sponsrat Vita Hästen. – Johan är en bra fastighetsmäklare och intresserad av ishockey. Han har en grabb som spelar i ungdomslaget.

Idag upptar ishockeyn och fastighetsmäkleriet Alexanders tid. Han är inte oroad för en vikande fastighetsmarknad. – Jag har svårt att jämföra med hur det har varit tidigare eftersom jag har jobbat en så kort tid, men vad jag förstått har det lugnat ned sig lite nu. Vilket är ganska sunt för marknaden. Det är inte bra när det bara stiger och stiger. Någonstans måste det lugna sig lite. Jag läste någonstans att fastighetspriserna har ökat med 200 procent de senaste 15 åren. Det går inte i längden. Så mycket högre inkomster har vi inte fått. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är en bred fastighetsmäklare. – Vi säljer allt från bostadsrätter till lantbruk. Vi har ingen specialisering. Jobbet som fastighetsmäklare har så här långt varit vad Alexander hade förväntat sig. – Det är tidskrävande och man träffar mycket människor. Men det har varit jättekul hitintills. Vi har både bank och försäkring under samma tak. Det är, märker man bland kunderna, en stor fördel. Flera av bankens kunder kommer till oss och vill ha hjälp, samtidigt som våra fastighetskunder kan få hjälp av banken. Det är en stor fördel.

Alexander ser även ljust på framtiden för Vita Hästen. – Vi pratade om det när vi var på träningsläger i Norge. Hela laget är enigt om vår målsättning, och det är att vi ska gå upp i Allsvenskan i år. Vi ska vara ett av topptvålagen i den sista kvalserien. Det känns som att vi har fått lite bättre spetsar i laget och blivit jämnare överlag. Jag tror att vi har lärt oss mycket sedan förra året. Det var nyttigt för oss att ta ett steg längre, även om det var trögt den sista tiden. Som den ene av två målvakter vet Alexander inte om han eller Tim Harrysson kommer att vara förste målvakt. – Jag är lite osäker på hur [tränaren] Sune [Bergman] väljer. Förra året delade vi på det fram till efter jul. Sedan valde Sune Bergman att ha Alexander som förste målvakt och så spelade han resten av säsongen. – Vi får se hur han väljer att göra i år. Som målvakt har Alexander många hockeysäsonger framför sig. – Jag kommer att fortsätta att spela så länge kroppen håller och jag tycker att det är kul. Dominik Hašek, den tjeckiske målvakten, är 46 år och spelar fortfarande i KHL. Alexander menar att det har blivit mer fysiskt krävande att spela målvakt. – Det har utvecklats en del. Idag krävs det nog mer av en målvakt. Jag tror att dagens målvaktsspel sliter lite mer på kroppen, speciellt på knäna. Det gäller att man håller sig vältränad och i form. Med åldern får man rutin och det psykiska är en stor del av målvaktsspelet. Det är det som jag försöker utveckla hela tiden. Jag får mer erfarenhet. Den dag som Alexander slutar som ishockeymålvakt har han redan ett jobb. – Det känns som att jag, förhoppningsvis, har en karriär efter ishockeyn. ■

Åtta 2011 NKPG Magazine


28-33 Mode_STHLM_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.20 Sida 28

MATTIAS JEANS, G-STAR, 999 KR. SKJORTA, LEE, 599 KR. TRÖJA, EAST WEST, 399 KR. TRÖJA, BLUE RIDGE, 995 KR. IPHONEHÅLLARE, 199 KR. SARA TRÖJA, G-STAR, 1 199 KR. T-SHIRT, SISTERS, 199 KR. JEANS, G-STAR, 1 399 KR. SCARVES, BUD TO ROSE, 599 KR. ARMBAND, BUD TO ROSE, FRÅN 149 KR. BROTHERS/SISTERS, LINDEN KÖPCENTRUM

Exklusivt

HÖSTMODE 2011

FOTO HICKE FOTOASSISTENT MARTIN BLIX MAKE-UP & HÅR VIX MODELLER ISABELLE, MATTIAS & SARA SCANDINAVIUM MODELS LOCATION MARRIOTT COURTYARD, STOCKHOLM


28-33 Mode_STHLM_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.20 Sida 29


28-33 Mode_STHLM_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.20 Sida 30

MATTIAS JEANS, WRANGLER, 799 KR. SKJORTA, LEE, 699 KR. ISABELLE JEANS, LEVI’S, 999 KR. LINNE, HILLEVI, 99 KR. JEANSTUNIKA, HILLEVI, 599 KR. JEANSMAGASINET, SLOTTSGATAN 119


28-33 Mode_STHLM_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.21 Sida 31

MATTIAS JACKA, LJUNG, 2 999 KR. SKJORTA, BZR, 899 KR. TRÖJA, ACNE, 999 KR. T-SHIRT, NUDIE, 299 KR. JEANS, TIGER, 1 299 KR. KOFTA, RA-RE, 1 599 KR. SKOR, ACNE, 3 799 KR. SARA SKOR, ACNE, 2 999 KR. JEANS, ACNE, 2 499 KR. BÄLTE, TIGER, 599 KR. BLUS, ACNE, 1 299 KR. KAPPA, L’ECOLE NATIONAL, 2 299 KR. D&COMPANY, LINDEN KÖPCENTRUM


28-33 Mode_STHLM_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.21 Sida 32

SARA JACKA, 4 499 KR. TRÖJA, 1 199 KR. SKJORTA, 999 KR. BYXA, 1 295 KR. SKOR, 2 395 KR. HALSDUK, 799 KR. MATTIAS JACKA, 6 999 KR. TRÖJA, 1 499 KR. SKJORTA, 999 KR. BYXA, 1 699 KR. SKOR, 1 695 KR. HALSDUK 899 KR. GANT, LINDEN KÖPCENTRUM


28-33 Mode_STHLM_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.22 Sida 33

5000,2500,-

7000,-

3000,-

HHรถst Hรถ รถsรถst& t & vivvinter iinnteteerr 22011 20 0010111111 Skepparegatan el 0011-21 Skepparegatan 2 TTel 11-21 1144 2200 www.skeppamarin.se www. skeppamarin.s e ร…tta 2011 NKPG Magazine


34-43 Cattis Profil_b #08-11_NKPG 2011-09-16 23.24 Sida 34

a n i r a t a C

PROFILEN

n e r g f ö L text Daniel Atterbom foto Niclas Albinsson

– Jag tycker att trenderna på catwalken är något vi ska använda som inspirationskälla. Plocka ut godbitarna som kompletterar din stil och det som du hittar lokalt här i Östergötland. Modet har inga måsten. Använd det istället för att förstärka din personlighet, säger Catarina Löfgren. NKPG Magazine Åtta 2011


34-43 Cattis Profil_b #08-11_NKPG 2011-09-16 23.24 Sida 35

Catarina Löfgren Titel Centrumchef på IKANO-huset i Linköping och moderedaktör för NKPG Magazine. Bor I Linköping. Familj »Liten men naggande god. Däribland hunden Sture.« Fritid »Det är mitt dåliga samvete.«

Åtta 2011 NKPG Magazine


34-43 Cattis Profil_b #08-11_NKPG 2011-09-16 23.25 Sida 36

Catarina Löfgren är denna tidnings moderedaktör. Hon har just kommit tillbaka från en semestervecka på Cypern med sin mamma. – Jag har bara haft en veckas semester i sommar, säger hon.

Det är en solig sensommardag och vi sitter på gården utanför redaktionen och pratar. – Jag började arbeta som moderedaktör efter att ett par nummer hade lanserats av denna tidnings systertidning LKPG. Det har gått fort, nästan fem år. Patrik [Ekenblom] som jobbade på tidningen då frågade mig om jag var intresserad av att börja skriva, eftersom han visste att jag var utbildad makeupartist. Självklart ville jag dela med mig av mina erfarenheter, felköp och godbitar som jag hittat på marknaden. Då jobbade Catarina i en kosmetikbutik i Norrköping. – Jag jobbade på Kicks i nästan tre år. Det var väldigt intressant att först lära sig teorin i skolbänken för att sedan praktisera det. Målet är alltid att kunna hjälpa kunderna med deras personliga behov. Catarina minns Kicks med glädje.

A M HEM HER C T A M 2011-2012 Sön Sön Sön Sön Ons

25/9 2/10 9/10 15/10 26/10

Tranås AIF Grästorp Arboga Skövde Mjölby

Matchstart: Onsdagar kl.19.00 Söndagar kl.16.00

se

.vi www

ten. s a h ta

– Det var en fantastisk arbetsplats. Jag jobbade tillsammans med duktiga och erfarna kvinnor som hade gedigen erfarenhet i branschen. Jag lärde känna alla märken och kunde hitta godbitarna till kunden. Det är alltid för deras skull man utvecklas på sin arbetsplats. Hon sminkade även sportprofiler. – Parallellt med arbetet i butik var jag också makeupartist åt Canal+ och Kanal 5 när de hade studio på LHC:s hemmamatcher. Det var ett härligt gäng att jobba med. Efter ett par år gick Catarina vidare till Filbytergallerian i Linköping och sedan till sitt nuvarande jobb på IKANO-huset. Men innan vi kommer dit så backar vi lite grann. Catarina är uppvuxen i Linköping och gick på Katedralskolan med inriktning företagsekonomi. Som ung höll hon på med hästar och spelade basket, tills en korsbandsskada satte stopp för det. – Jag har genomgått två operationer och har fortfarande lite problem med att gå med högklackade skor, men å andra sidan står man stadigare på jorden utan. Att bita ihop och jobba började hon med tidigt. – Parallellt med gymnasiet jobbade jag hos min far som äger McDonaldsrestauranger i Linköping. Jag knegade på helger och lov, och McDonalds kommer alltid att finnas i mitt hjärta. Under gymnasiet åt jag nog på McDonalds minst fyra dagar i veckan, eftersom det var nära där jag gick i skolan. Vi hade till och med en tyskalektion där nere en gång och åt glass i solen. Catarina är glad över att ha jobbat på McDonalds. – Det var ett väldigt lärorikt jobb och en bra plattform som sedan förde mig vidare i arbetslivet. Man får lära sig service, kassahantering och stresstålighet. Möjligheten finns till ansvar, utveckling och långsiktiga relationer med både kollegor och kunder. Efter McDonalds gav sig Catarina ut på turné. Inte som musiker utan som fixare. – Vi var ett team som åkte ut med artister och

arrangerade stora event. Vi jobbade bland annat med en stor Carola-turné och artister som Da Buzz, Jan Johansen, Charlotte Perrelli med flera. Vi skapade kundevent runt om i Sverige. Vi var borta i ett halvår, en ny stad varje dag. Vi var även i Frankrike och Tyskland.

Catarina fick jobbet efter ha gått på en intervju. – Det var en rolig anställningsintervju. Vi fick skala potatisar med sked och göra lite roliga tester (skratt). Det var nog för att undersöka vår kreativa förmåga och hur vi löste problem. Det kan hända mycket under ett event, där snabba beslut är ett måste. Det är en rolig erfarenhet så här i efterhand. Jag började med att producera event och på min nuvarande arbetsplats [på IKANO-huset] skapar jag och beställer liknande aktiviteter. Det är en jättebra erfarenhet att ha med sig. Efter att ha kuskat runt med event var Catarina lite trött på att vara borta från familjen. Det var erfarenheten från eventen som gjorde att Catarina ville bli makeupartist. Så hon utbildade sig till det. – Jag har alltid tecknat mycket och älskat färg och form, men även smink. Dock inte smink som kosmetika. Utan vad man kan göra med smink, hur man kan skapa ansiktsdrag och sudda ut andra. Det var det som jag fastnade för. Så jag ringde min mor och bad henne ta tjänstledigt och vi åkte och utbildade oss i Stockholm. Vi delar intresset för att skapa och ser varje ansikte som ett vitt ark. Mamma ville göra något nytt i vardagen och det var roligt att kunna dela upplevelsen med henne. Efter utbildningen fick Catarina alltså jobb på Kicks i Norrköping och hon startade även en egen sminkskola, Mini Makeup Artist School. – Jag ville göra något annorlunda. Jag kände att jag fick en bra erfarenhet på Kicks. Det är en fantastisk organisation som verkligen satsar på internutbildningar, men jag ville också skapa något eget och utmana mig själv i branschen. Det resulterade i att jag startade en sminkskola för ungdomar i samarbete med KFUM med målet att stärka deras ungdomsverksamhet. Det är väldigt enkelt att få ungdomar att sporta när de är yngre, men när de väl ger upp sporten är det svårt att få dem tillbaka till gemenskapen. Vi försökte hitta ett nytt sätt att skapa engagemang genom ett gemensamt intresse för att framför allt nå fram till unga tjejer.

Nu har Catarina slutat med Mini Makeup Artist School. – Sminkskolan pågick under ett par år och över 500 ungdomar deltog i utbildningen, två dagar i veckan i tre veckor. De fick egentligen gå igenom samma kurs som jag gick i Stockholm. Det är så mycket mer än smink. Man pratar hemförhållanden, relationer och skola. Det var många som blev som småsyskon till mig. En del har jag kontakt med än idag. Det var fantastiskt lärorikt för mig att möta den nya generationen och samtidigt kunna vara en del av deras vardag. Men jag var tvungen att sluta med sminkskolan. Det tog för mycket tid med flera jobb samtidigt.


34-43 Cattis Profil_b #08-11_NKPG 2011-09-16 23.25 Sida 37

På McDonalds får man lära sig service, kassahantering och stresstålighet. Möjligheten finns till ansvar, utveckling och långsiktiga relationer med både kollegor och kunder.

Catarina Åtta 2011 NKPG Magazine


34-43 Cattis Profil_b #08-11_NKPG 2011-09-16 23.25 Sida 38

Tyvärr har ingen tagit över idén. – Det tog mycket tid, som sagt. Jag var aldrig riktigt ledig eftersom jag kände ett socialt ansvar för ungdomarna. Det var mycket på ideell basis. Jag jobbade först på Kicks, slutade 17–18, åkte tåget hem för att börja kursen på KFUM och jag var inte hemma förrän 22. Det gick inte i längden, men det var ett lärorikt projekt. Jag ångrar inte en sekund av det. Kombinationen av att bo i Linköping, pendla till Kicks i Norrköping och jobba med sminkelever på KFUM gjorde att tiden inte räckte till. – Min mor flyttade till Norrköping och pendlade till Linköping, så vi åkte om varandra. Då kände jag att det var dags att söka efter nya utmaningar i Linköping. Då fick jag jobb på Scandic Linköping City som konferensvärdinna. Det är också ett väldigt fint företag med mycket möjligheter. Men där var jag tyvärr inte kvar så länge. Jag fick ett tips om att Filbytergallerian sökte en centrumledare. Jag tog beslutet att det skulle passa mig bättre i framtiden och att det var en möjlighet att återgå till ett kreativt arbete med ett högt tempo, vilket jag älskar.

Det var modigt att gå från Kicks till Scandic till Filbytergallerian. – Det var ett svårt beslut med mycket fjärilar i magen. Jag trivdes väldigt bra på Scandic, de tar väl hand om sina medarbetare. Jag hade mycket väl kunnat se mig där en längre tid, men jag kände att tjänsten som centrumledare på Filbytergallerian var så pass spännande och utmanande för mig på en personlig nivå. Det stundade också en stor invigning där, vilket gjorde att det fanns mycket att

NKPG Magazine Åtta 2011

hugga tag i direkt, lite som att komma till ett oskrivet blad. Det var, sett så här i efterhand, rätt beslut. Catarina hade alltså en annan bakgrund än vad man kan förvänta sig av en centrumledare. – Jag tror att man måste intala sig själv att allt är möjligt, men samtidigt ha med sig att det ibland kan vara svårare att nå sitt mål än vad man först hade tänkt sig. Att motgångar lär en nya sätt att tackla situationer i framtiden. Jag hade arbetat praktiskt med event, mött kunder och lärt mig bedöma riskerna. Det jag saknade i kunskap fick jag själv ta reda på och jag lärde mig framför allt att våga ställa frågor. Det finns ingen skattkarta med streckade linjer som visar vägen, resan till målet får man hitta själv. Det är tjusningen med jobbet. Det handlar om att våga utmana sig själv och många gånger om att »kill your darlings« – våga avveckla en god idé även om det har varit ett favoritprojekt som man skapat genom blod, svett och

Det finns ingen skattkarta med streckade linjer som visar vägen, resan till målet får man hitta själv. Det är tjusningen med jobbet.

tårar. Men visst var det var mycket nytt och många nätter av lite sömn.


34-43 Cattis Profil_b #08-11_NKPG 2011-09-16 23.26 Sida 39

Det var en nyttig erfarenhet, menar Catarina. – Idag är jag tacksam att jag både fick och tog chansen. Det fanns stunder när jag tvivlade, men många gånger var det handlarna på Filbytergallerian som gav mig energi att fortsätta i samma tempo. Det var ett ömsesidigt förtroende. Vi gjorde det tillsammans. Det var lite kaotiskt i början, men det var jättekul. De stöttade mig helhjärtat och jag saknar dem så klart.

Från Filbytergallerian blev Catarina headhuntad till sitt nuvarande jobb på IKANO-huset. – Jag hade inga planer på att byta jobb. Filbytergallerian hade precis sålts till Aberdeen Asset Management och under rådande finanskris fick jag alternativet att starta eget för att fortsätta min roll som centrumledare. Det var något nytt för mig, bokföring som tidigare varit avskräckande blev en del av vardagen och jag tvingades omvandla mina svagheter till styrkor. Det som jag också är tacksam för idag är att min dåvarande chef på Aberdeen vågade satsa på mig trots att jag bara var 24 år gammal. Det har betytt mycket för mig och min personliga utveckling. Jag har hennes mentorskap att tacka för mycket. Så fick Catarina ett samtal angående tjänsten som centrumchef på IKANOhuset. – Ett rekryteringsföretag ringde och frågade om jag ville söka tjänsten. Jag ville gärna lära mig mer om fastighetsägaren och bestämde mig för att träffa dem. Tjänsten jag har idag på IKANOhuset skiljer sig på många sätt från den tjänst jag hade på Filbytergallerian. På Filbytergallerian var det ett kommersiellt ansvar tillsammans med handlarna. Tjänsten som centrumchef på Ikano Retail Centres inkluderar även budget- och resultatansvar samt marknad, drift och underhåll. Fastigheten ska underhållas 365 dagar om året och en god förvaltning av fastigheterna är viktig både för våra kunder och för oss. Vi förvaltar även ytterligare objekt på Tornbyområdet såsom Elgiganten- och Coophusen samt Burger King och IKEA:s externlager.

IKANO-huset är döpt efter fastighetsägaren, som heter Ikano Retail Centres. – Ikano Retail Centres äger, förvaltar, utvecklar och bygger shoppingcenter i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Vi är ett fristående bolag som ägs gemensamt av Ikano Fastigheter och IKEA samt är en del av företagsgruppen Ikano, som ägs av familjen Kamprad. När det här numret av tidningen kommer ut slår vi upp portarna till ett nytt shoppingcenter i Västerås. Köpcentrumet har delad entré med IKEA och alla som arbetat med projektet har gjort ett fantastiskt jobb.

Catarina är med och stöttar shoppingcentret i Västerås. – Vi är ett stort team som hjälps åt och lär av varandra. Vi har, förutom Linköping och Västerås, ett populärt shoppingcenter i Sundsvall som vi är väldigt stolta över. IKEA och Ikano är fantastiska arbetsgivare som ger medarbetarna möjlighet att växa inom organisationen.

I studiesyfte åker Catarina runt och tittar på andra köpcentra. – Jag ska gå en utbildning nu som hålls i Europa. Det är en internationell centrumchefsutbildning där jag får möjlighet att träffa kollegor från hela världen. Det är viktigt att ta lärdom av varandra, byta erfarenheter och se vad som skiljer marknaderna åt. Hur fungerar det i Sverige och hur fungerar det i Malaysia eller i Ryssland? Vi ska snart träffas första gången

HÖST SÄSONGEN 2011

NY HÖSTMENY

öppet: tisdag-fredag från 17.00 lördag och söndag från 13.00

På helgerna återkommer då den så populära helgplankan. Utöver detta så presenteras en ny höstmeny i september med inslag av säsongens influenser. I år består kockteamet av Alegria bröderna Manuel och Sebastian och de ackompanjeras av norrlandssönerna Johan Lindmark och Morgan Lundin. I köket får Morgan ta hand om taktpinnen som köksmästare. Morgan har en gedigen meritlista där han jobbat på flertalet topprestauranger runtom i världen. Han har även varit en av kockarna i köket under Nobelmiddagarna 2007 och 2009.

JULBORD PÅ BACCHUS RING 011-10 07 40 FÖR MER INFO

öppet: fredag och lördag från 22.00-03.00 fri entre!

BRED COCKTAILLISTA Under hösten kommer Vinkällaren(VK) presentera en bred cocktaillista som kompletteras av ett brett utbud av viner, champagne, öl och flertalet alkoholfria alternativ. Vk´s hus dj´s Troij, Gresse och Mogge kommer att leverera den senaste housemusiken. Inom kort öppnar vi även upp för vår torsdagsklubb på VK, även där med tilltalande erbjudanden. För den som jagar en attraktiv festlokal så kan vi erbjuda vår festvåning Paraden!

För mer info

www.bacchus.se 011-100740


34-43 Cattis Profil_b #08-11_NKPG 2011-09-16 23.26 Sida 40

i Danmark. Kursplanen är spännande och inkluderar allt från fastighetsförvaltning till uthyrning, kontraktsskrivning och marknad.

att hitta min forskarkollega. Jag gillar utmaningar där allt inte är skrivet i stjärnorna, men jag borde ha insett mina begränsningar. Denna idé klassas inte som en av mina framgångar (skratt).

Omvärldsanalys är inget nytt för Catarina. – Aberdeen, som förvaltar Filbytergallerian, hade under tiden jag arbetade där många gallerior och köpcentrum runt om i Sverige. Jag har farit och flängt ganska mycket för att hälsa på både kollegor och konkurrenter. Jag försöker hitta inspiration och framför allt möta kunderna för att lära mig mer om deras framtida önskemål och behov. På IKANO-huset har vi en väldigt nära dialog med våra hyresgäster och deras kunder, alltså våra besökare. Vi följer upp event och utvärderar beslut vi tagit inom förvaltningen. Vi ställer frågor som: Vad gör vi bra? Vad kan förbättras? Vad förväntar ni er av oss? Det är ofta av kritiken vi kan lära oss något. Att inte vara nöjd är att ständigt utvecklas.

Catarina är inte rädd för nya utmaningar. – Jag går till jobbet med ett leende varje dag. Butikerna i IKANO-huset är fantastiska och väldigt duktiga på sina verksamheter. Varje kundevent vi skapar kräver ett enormt engagemang och det är många veckors planering från både centrumledningen och butikerna. Delaktighet, kreativitet och engagemang är nyckeln till framgång. Det är 63 handlare som drar sitt strå till stacken. Allt för kundens skull.

Hon är mer en praktiker än en teoretiker. – Även om man har läst de rätta böckerna är det stor skillnad mot hur det fungerar i praktiken. Det är många relationer som ska underhållas med både butiker, kunder och leverantörer. Vi strävar efter att göra affärer på schysta villkor, vilket innebär att kunden alltid står i fokus och beslut som fattas är för den stora massans skull. Det genomsyrar vår företagskultur och vi arbetar hårt för att leva upp till detta. Vi jobbar tillsammans. Det fungerar jättebra, men det innebär inte att det alltid är smärtfritt (skratt). Förutom kunderna vill Catarina även framhålla sina arbetskamrater. – Jag är otroligt tacksam över att få arbeta med så kompetenta, drivna och duktiga medarbetare. Det är få förunnat. Vi kompletterar varandra fantastiskt bra. Linköpings universitet har nog förlorat en forskartalang i Catarina. – Jag försökte utveckla ett larm en gång (skratt). Jag kom på en galen idé där jag skulle framställa ett flytande larm som skulle penslas på klädesplagg. Osynligt för tjuven, men det skulle ge utslag i larmbågarna. Jag satte till och med ut en annons i tidningen för

NKPG Magazine Åtta 2011

smycke för att vi ska stråla i kapp med solen. Samma förhållande som barn har till lördagsgodis (skratt).

Hennes passion är accessoarer. Catarina fick med sig entreprenörsandan från sin far och sinnet för färg och form från sin mor. Det kanske inte är konstigt att hon är intresserad av mode. – Jag ser mig inte som en trendsättare, men jag gillar att ta på mig rollen som informatör. Sprida lite inspiration och nyfikenhet. I modet finns det något för alla och trenderna går att tolka på olika sätt. Det finns inget rätt och fel. Jag hoppas att jag skiljer ut mig på det sättet. Jag är ingen levande skyltdocka som man ska ta efter. Ska jag sitta med bokföringen en hel dag drar jag på mig en hoodtröja och sneakers. Andra dagar är fulla med möten och då åker kavajen på. Jag framhåller hellre att tjusningen är att kunna variera sig efter hur man vill möta dagen. Hon klär sig efter vad hon ska göra. – Om jag tar en tjejkväll på stan så spenderar jag lite mer tid framför spegeln. Då passar jag på att locka håret, bära stora smycken och höga klackar. Men på morgonen kommer ni att se mig osminkad i mysbyxor på promenad med en liten hund som ska rastas. Ibland anstränger man sig lite extra och andra gånger tar man det som ligger närmast i garderoben. Catarinas inspiration finns inom familjen. – Min familj är allt för mig, vi står varandra väldigt nära. Om jag tittar tillbaka är jag farmor upp i dagen. Hon får till och med hyra externa förråd för att förvara sina kläder. Hon får blombuketter från postorderföretagen för att hon är en trogen kund. Det är helt galet tycker min pappa, som måste hitta plats åt allt. Vi delar intresset för att spontanshoppa, och det behövs bara ett hundrakronors

– Jag har en vägg full med smycken. Det är inga dyra smycken, eller jo, kanske om man lägger ihop alla (skratt). Jag gillar valfriheten, att kunna matcha till kläder och smink. Jag skyller även detta på farmor (skratt). Som liten var jag alltid i hennes garderob och rotade. Det finns många foton på mig iklädd hennes underkjolar, klänningar och hattar.


34-43 Cattis Profil_b #08-11_NKPG 2011-09-16 23.27 Sida 41

Catarina trivs som denna tidnings moderedaktör. – Jag försöker ständigt hålla mig uppdaterad på det senaste modet. Det är det som är det bästa med att ha jobbet som moderedaktör. Jag är à jour hela tiden, och det har jag nytta av i mitt jobb som centrumchef. Det är en styrka att veta trenderna och vad det är som gäller just nu. Men självklart, ska man berätta om det rådande modet gäller det att man läser på. Jag studerar bilder och hittar min egen tolkning av det. Visst tar det tid. Modet ska anpassas till individen, menar Catarina. – Jag tycker att trenderna på catwalken är något vi ska använda som inspirationskälla. Plocka ut godbitarna som kompletterar din stil och det som du hittar lokalt här i Östergötland. Modet har inga måsten. Använd det istället för att förstärka din personlighet, säger Catarina Löfgren. Efterforskningar är viktiga för Catarina, som drivs av att ta reda på saker och ting. – Mycket av mitt jobb som moderedaktör handlar om research. Jag älskar att kombinera accessoarer, smink och kläder för att skapa en helhet. Modet intar inte alltid skepnaden av ett klädesplagg. Vi ser det i nya bilmodeller, i inredningstidningar, i mat- och resekulturen. Studerar man allt detta ser man en röd tråd där många hämtat inspiration från samma länder, ikoner eller färgpaletter. Den senaste teknologin är också en trend och inom hudkrämer är den särskilt intressant att följa. Vi försöker alla stoppa åldrandet och lägger mycket pengar på den omöjliga uppgiften. Man ska givetvis skydda sin hud mot yttre påfrestningar, men vi ska alla åldras. Det är det enda vi vet helt säkert.

+|VWP\V I SÖDERKÖPING En höstpromenad längs Göta kanal och en värmande kopp choklad på ett café. Det är enkelt att njuta i Söderköping! Stadens charm sprider en värme som får dig att känna dig extra välkommen. Strosa längs kullerstensgatorna och besök butikerna som du inte hittar någon annanstans – allt medan bilen står parkerad gratis.

Hennes utbildning och erfarenhet hjälper henne även i rollen som moderedaktör. – Eftersom jag har jobbat i butik känner jag till varje märkes historia och jag förstår oftast vad de är inspirerade av genom att titta på kollektionen eller på produkten. Sedan har jag förmånen att kunna teknologin bakom produkten. Jag testar alltid det jag rekommenderar. Jag skulle aldrig skriva om en produkt om jag inte har provat den själv. Vad jag upplever av den är vad jag vill förmedla vidare. Jag lägger aldrig ner energi på att skriva om en produkt som är dålig. Mitt jobb är att presentera produkter och prylar som läsarna kan ha nytta av. Jag måste kunna gå i god för dem och det måste vara trovärdigt.

Detta, ärligheten, tror Catarina har saknats i modejournalistiken. – I många andra tidningar köper företag annonsplats i form av redaktionell text från sådana som mig. I mitt fall finns det inte en krona bakom något jag presenterar. Det handlar för min del om ett eget intresse som jag hoppas att flera inspireras av. Sedan tror jag att alla produkter är bra för någon. Det gäller att hitta sina egna guldkorn i den stora djungeln där ute. Det är mer inspiration det handlar om. Jag vill skriva lite mer sakligt. Jag tycker att det finns en del som tar bloggandet till nya dimensioner. Jag tycker att de som är bra på det ska göra det. Jag gillar mer kunskap, fakta och information. Sedan får folk ta ställning själva efter att de har testat det. Undertecknad, som läser Catarina i varje nummer, inte bara av professionella skäl, håller med. – Personligt men inte privat, det tror jag är viktigt. Man ska hålla en distans till det. Catarina har även distans till sitt modeintresse. – Det absolut sämsta köpet jag gjort var när jag gick på gymnasiet och alla skulle ha platådojorna som var inne då. Jag köpte ett par som var tio centimeter höga, de var både svarta och limegröna. Jag bar dem till en latexrock i silver. Jag såg ut som om jag kom från yttre rymden (skratt). Jag kunde ha passat i vilken Alienfilm som helst. När jag tittar på kort idag ser jag att hela vårt

Din egen PS. ”Personal shopper” kallas de visst i hippa kretsar. I Söderköping finns de överallt! För butikerna längs shoppingstråken har personlig service alltid varit självklart – en flärdfull känsla man gärna vänjer sig vid. De flesta butikerna har lördagsöppet mellan kl. 10-14. På gång i Söderköping – i höst händer det mycket speciellt för barnen. Skriv in dessa datum i kalendern och kom hit och upplev staden lite extra. Buskul i stan lördag 29 oktober: Butikerna i stads kärnan och på Fixområdet hittar på klurerier för barnen och goda priser utlovas. Se www.isoderkoping.se Barnsliga lördagar i oktober och november: minibio, dramasagor och så bildverkstad tillsammans med konstnärer! Plats: Biblioteket, Stinsen, alltid kl 14.00. För fler evenemang och mer information, se www.pagang.info eller kontakta Infokontoret 0121-18 200, infokontoret@soderkoping.se STADSKÄRNAN I

Åtta 2011 NKPG Magazine


34-43 Cattis Profil_b #08-11_NKPG 2011-09-16 23.27 Sida 42

tjejgäng bar samma kläder. Man hade inte en egen identitet utan antog gruppens stil för tillhörighet. Visst förändras både vi och modet med tiden, men man måste kunna skilja på vad som bara är trendigt och vad som faktiskt är fint. Man kan med gott samvete hoppa över en och en annan trend som blåser förbi. Som 80-talist missade Catarina det decenniets mode. – Jag föddes ju på det glada 80-talet. Jag har hjälpt mamma att rensa i garderoben. Vi hittade plagg i neon, axelvaddar och flera spektakulära kavajer. 80-talet är tillbaka nu, absolut, men satsa på nya plagg i sann 80-talsanda (skratt). På IKANOhuset anordnade vi en 80-talshelg i slutet av augusti med Noice och Tommy Nilsson på besök. Butiksper-

sonalen klädde ut sig på temat och det blev många skratt, vill jag lova. Trots att hon inte har fyllt 30 år har Catarina hunnit med mycket. Hon har alltså bland annat arbetat flera år till och från på McDonalds, en sväng på eventföretag, tre år på Kicks, fem år på NKPG och LKPG Magazine som trend- och moderedaktör, ett mellanspel på Scandic, två år på Filbytergallerian och ett år på IKANO-huset. – Jag ser ljust på IKANO-huset framtid och ser fram emot att vara en del av den. Vi har mycket spännande saker på gång. Det finns fina utvecklingsmöjligheter för Tornbyområdet och vi samarbetar med andra handelsområden för att stärka Linköping som handelsdestination. Det är en rolig förändringsprocess som vi är inne i nu.

Det var en rolig anställningsintervju. Vi fick skala potatisar med sked och göra lite roliga tester.

NKPG Magazine Åtta 2011

Catarina vill inte svara på om Ikano har några planer på ett shoppingcentrum i Norrköping. – Ni har ju Hageby Centrum och Ingelsta shopping redan, räcker inte det (skratt)? Vi är väldigt bra kollegor och strävar efter samma mål. Även om Catarina gått arbetsvägen i sitt yrkesliv har hon också studerat. – Jag har på distans pluggat kurser på universitetsnivå som jag tycker är intressanta, grafisk design, entreprenörskap, ledarskap med mera. Så fort jag inte kan någonting vill jag lära mig det. Det har jag alltid gjort parallellt med jobben jag haft. Jag har akademiska kurser att falla tillbaka på även om jag inte har gått ett fyraårigt program. ■


34-43 Cattis Profil_b #08-11_NKPG 2011-09-16 23.27 Sida 43

Exklusivt

HÖSTMODE 2011

PHOTOGRAPHER PETER SVENSON (PETERSVENSON.COM) FIRST ASSISTANT JESSIE TENNISON SECOND ASSISTANT CHRISTIAN ANDERSSON MAKE-UP VICTORIA RUBELL MODELS AMRA SILAJDZIC, TATANA KUCHAROVA, JOSH K, PINKERTON MODEL & TALANT, LOS ANGELES LOCATION DESERT MOVIESET, CALIFORNIA, USA


•44-•49 Mode_LA_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.38 Sida 44

AMRA KLÄNNING, VARGA. HALSBAND & ARMBAND, VARGA. HANDVÄSKA, VARGA. SKOR, VARGA. TATANA KLÄNNING, VARGA. HALSBAND & ARMBAND, VARGA. SKOR, VARGA. WWW.VARGASTORE.COM


•44-•49 Mode_LA_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.38 Sida 45


•44-•49 Mode_LA_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.39 Sida 46

JOSH SKJORTA, RALPH LAUREN, 1 198 KR. CARDIGAN, RALPH LAUREN, 2 998 KR. CHINOS, RALPH LAUREN, 1 298 KR. JOHNELLS, LINDEN KÖPCENTRUM


•44-•49 Mode_LA_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.39 Sida 47

TATANA TOP, SOYA, 149 KR. KOFTA, PARK LANE, 599 KR. KAVAJ, PARK LANE, 1 595 KR. KJOL, PARK LANE, 795 KR. JOSH HALSDUK, PARK LANE, 399 KR. SLIPOVER, PARK LANE, 399 KR. SKJORTA, PARK LANE, 499 KR. BYXA, PARK LANE, 599 KR. KAVAJ, PARK LANE, 1 895 KR. SANDSTRÖMS NORRA PROMENADEN 102


•44-•49 Mode_LA_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.39 Sida 48

AMRA GLASÖGON, KAREN MILLEN 1 795 KR. JOSH GLASÖGON, BENETTON, 1 595 KR. SPECSAVERS, PRÄSTGATAN 22


•44-•49 Mode_LA_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.39 Sida 49

AMRA BYXA, B.YOUNG, 749 KR. KLÄNNING, B.YOUNG, 499 KR. JACKA, ROCK’N’BLUE, 2 499 KR. CITY FASHION, DOMINO


50-51 Handelsgalan_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.44 Sida 50

Guldpåsen 2011. Priset delas ut i följande fem kategorier: Årets butik, Årets butiksanställde, Årets medarbetare, Årets ledare och Årets hederspris. Läs mer på handelsgalannorrkoping.se När Den 17 november. Var Värmekyrkan. Program Middag, prisutdelning, liveunderhållning. DJ och dans tar sedan vid och fortsätter till långt in på natten.

Guldpåsen – Samarbetet om Handelsgalan är gott och den är viktig för handeln och förbrödringen, säger Joakim Nättsjö, centrumledare på Norrköping City. Handelsgalan i Norrköping är ett samarbete mellan Svensk Handel, Norrköpings kommun och Norrköpings Tidningar som mediepartner. Jag är projektledare tillsammans med Anna Falk från Svensk Handel. Syftet med Handelsgalan är alltså att förbrödras inom handeln i Norrköping. – Det har varit många etableringar, och handeln växer snabbt i Norrköping, fortsätter Joakim Nättsjö. Det går bra för handeln och det här är ett ypperligt tillfälle att sätta handeln på kartan. Vi kände att vi ville göra det med en gala där man premierar Årets butik, Årets butiksanställde, Årets medarbetare och Årets ledare, och vi har även Årets hederspris. Det sistnämnda kommer att tilldelas någon som gjort något exceptionellt stort för handeln i Norrköping.

Alla pristagare får en guldpåse. Joakim Nättsjö är glad och stolt över att kommunen är med. – Det är viktigt att kommunen är med, för handeln i Norrköping är en stor affärsgren. Den omsätter åtta miljarder i Norrköping. Vi har gått från sex till åtta miljarder bara de tre senaste åren. NKPG Magazine Åtta 2011

Sammantaget är handeln Norrköpings kommuns näst största arbetsgivare. – Det är 3 800 deltidsarbetande som arbetar inom handeln i Norrköping. Med deltidsanställda är siffran närmare 5 000 personer. Vi känner att Handelsgalan är en viktig manifestation för handeln som vi vill genomföra med glitter och glamour.

Handelsgalan äger rum den 17 november i Värmekyrkan. – Tre ledord för galan är mingel, gala och fest. Mingel är för att träffa medarbetare och ha ett trevligt umgänge. Galan ska vara gala med Oscarkänsla. Vi har satsat på dekor och upplägget med filmer med de nominerade, en känd TV-profil är konferencier och en hemlig gästartist kommer. Vi har en musikvärd och vi har ett band som heter Easy Kit som kommer att underhålla under kvällen. Det är ett välarrangerat evenemang, med andra ord. – Vi satsar och första gången ska det kännas att det här blir något riktigt bra. Vi har lagt mycket krut på förarbetet. Vi har en hemsida, handelsgalannorrkoping.se, där man kan gå in och nominera och se hela förfarandet. När nomineringsfasen är över i mitten på oktober så kommer det att finnas en jury i varje kategori som väljer ut tre kandidater. De tre

kandidaterna kommer att presenteras i Norrköpings Tidningar och även på webbsidan, så att man kan gå in och rösta i en öppen omröstning. Juryn utser, tillsammans med de röstande, en vinnare som presenteras på galan.

Årets hederspris delas ut i samarbete med Norrköpings Tidningar. – De kommer att göra reportage om de personer eller organisationer som vunnit för att på så sätt lyfta upp handeln ytterligare. Joakim Nättsjö arbetar med Anna Falk, centrumledare på Ingelsta Shopping. – Det är vi som är arrangörer och initiativtagare till galan. Sedan har vi hjälp av Mötesfabriken i Norrköping, som är medarrangör tillsammans med Norrköpings Tidningar och kommunen, som är med under hela processen. Intresset är stort. – Hälften av alla biljetterna var redan sålda i början av september. Alla våra kostnader är redan täckta, tack vare att vi har ett bra samarbete när det gäller handeln i Norrköping och att alla ser vikten av det. Jag är oerhört stolt och glad över att det blir av i Norrköping. Det är första gången. ■ text Daniel Atterbom foto John Sandlund


50-51 Handelsgalan_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.45 Sida 51


52-53 Östgötabrand_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.45 Sida 52

Länsförsäkringars sparexpert Mats Wester gav råd till ett hundratal besökare i Linköping.

Ett spel på liv och död med kärleken som insats. Bygger på de Laclos rafflande 1700-talsroman

Sparande ger dig trygghet och möjligheter STORA TEATERN NORRKÖPING

17 SEP – 8 OKT

BILJETTER 020 - 51 51 20 www.ostgotateatern.se

Sparande var i fokus under en rad fondkvällar som Östgöta Brandstodsbolag bjöd in kunder till i Norrköping, Linköping, Motala och Mjölby. – En miljon svenskar har inte en krona i sparande. De klarar inte ens av att köpa en ny diskmaskin utan att behöva ta ett lån, säger Länsförsäkringars sparexpert Mats Wester, för att åhörarna ska inse att sparande gör skillnad. Mats Wester påpekar att en sparbuffert är viktig och nödvändig för alla. Alla kan drabbas av oförutsedda utgifter eller en period med lägre inkomster. Som exempel ur verkliga livet tar han en man, Lars-Göran med dottern Linnéa, som aldrig trott att han en dag skulle bli arbetslös och tvingas vända och vrida på varenda krona för att få hushållsekonomin att räcka till. Och därför aldrig tänkt på att spara. – Hade det gjort skillnad om Lars-Göran haft 30 000 kronor på sitt sparkonto? Definitivt! Då hade han kunnat klara sig betydligt bättre under en övergångsperiod, innan han lyckades få nytt jobb. Även oförutsedda händelser som en tandläkarräkning eller en trasig tvättmaskin kan orsaka problem för den som inte har något sparande. – Att låna betyder att köpa i dag och betala i morgon. När det gäller att låna är Sverige tyvärr bäst i Europa. – Så fort du har ett jobb, börja spara. Mitt råd är att ha som mål att ha en buffert på åtminstone en till två månadslöner. På ett vanligt sparkonto är pengarna tillgängliga och inte heller beroende av börsens utveckling. Sparande ger möjligheter

YAMAHA P155 Stagepiano

10.999:13.948:-

Nygatan 116 011 - 18 41 80 www.4sound.se NKPG Magazine Åtta 2011

Mats Wester tycker också att alla, eller nästan alla, även ska ha ett målsparande. Ett individuellt anpassat sparande. – Sparande ger också möjligheter att köpa kul saker; kanske en båt, eller att göra en resa. Sparexperten råder till månadssparande i fonder, för den som inte vill och kan vara aktiv på börsen. – Månadssparande är en fantastisk uppfinning, säger Mats Wester. Genom att köpa för samma belopp varje månad i en eller flera fonder behöver jag inte ta ställning. Det är det enda säkra sättet att inte missa de bästa köptillfällena, eftersom börsen går upp och ner och det är omöjligt för den vanlige spararen att hänga med i de kraftiga svängarna. Att månadsspara i fonder är likaså ett lämpligt alternativ för ditt pensionssparande, så att du får möjlighet till en fortsatt bra privatekonomi den dag du går i pension. Det nuvarande pensionssystemet ger inte mer än hälften jämfört med den lön du har.


52-53 Östgötabrand_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.46 Sida 53

TRO DINA ÖGON! Kulturnatten på C, Science Talks, spektakulära föreställningar i domen, C After Work, utställningar, författarkvällar, live-opera, butik, restaurang och mycket annat. Allt på Visualiseringscenter C i höst! För kalender och mer information besök visualiseringscenter.se

facebook.com/visualisering

text & foto STEFAN HOLGERSSON

Personlig sparplan Mats Wester ger rådet att sätta upp en personlig sparplan, för att få koll på såväl buffertsparande som målsparande och inte minst ditt pensionssparande. Rådgivare hos Östgöta Brandstodsbolag/Länsförsäkringar hjälper gärna till med det. – Att spara regelbundet är angeläget för att få en ekonomisk trygghet och en viktig del i en sund privatekonomi. Självklart ska nivån sättas utifrån de egna förutsättningarna men även mindre belopp blir stora pengar efter några år. ■

Hur tänker du i ditt sparande? Kerstin Allert, Ljungsbro: – Jag tänker mycket… Jag jagar bra räntor på sparande. Och när det gäller premiepensionsfonder gör jag aktiva val för att det ska hända något. Jag är inte så orolig för börsen, den har gått upp och ner förr.

Daniel Vestin, Fornåsa: – Jag använder sparpengarna till renoveringsarbete på huset. Som läget är nu har jag bara sparkonto, men funderar på att börja med något annat. Det blir förmodligen fonder. Jag har inte tid att engagera mig, men vill ha något som ger bättre avkastning än sparkonto. Erik Jägerborg, Ljungsbro: – Just nu sparar jag mycket i mitt hus, genom att investera i det. Men jag vill balansera upp det och ha fler sparformer. Kapitalet i huset kan jag inte ta ut hur som helst. Jag behöver ha en buffert ifall något händer.

Lena Forsén, Linköping: – Just nu funderar jag mycket på börsen och den ekonomiska oron. Vad gäller sparande vill jag ha en buffert, om jag behöver göra om i huset eller reparera något. Dessutom vill jag ha ett lite mer långsiktigt sparande, och den tredje delen är att spara till pensionen.

tis-ons tors-fre lör-sön

11-18 11-21 11-17

Visualiseringscenter C Kungsgatan 54, Norrköping 011-15 63 00

VISUALISERINGSCENTER.SE

Håll din skorsten frisk. Sätt en mössa på den!

Pris från 2999 kr efter rotavdrag. Normalstor skorsten kostar 3500 kr efter rotavdrag. Kajnät 400 kr tillval. Ring och boka en måttagning för offert. Se till att skydda din skorsten innan vintern kommer. I pris ingår måttagning, transport, montering och moms.

Ättetorpsvägen 18

616 31 Åby

0708-254 920 www.villaarbeten.se bivillaarbeten@gmail.com Vi har f-skattsedel och ansvarsförsäkring

Åtta 2011 NKPG Magazine


54-55 Lamp Hotell_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.52 Sida 54

The Lamp Hotel Ett nytt boutiquehotell, The Lamp Hotel, har öppnat sina portar på Hospitalsgatan i trendiga M-kvarteren i Gamla stan i Norrköping. – Det fyrstjärniga hotellet håller internationell klass vad gäller design, inredning och känsla och är unikt med svenska mått mätt, säger Magnus Malm, ägare till Magnentus AB som är fastighetsägare. Han har varit med och skapat hotellet, men det är inte han som driver det. – The Lamp Hotel är precis den typ av hyresgäst vi önskar i våra M-kvarter i Gamla stan, fortsätter Magnus Malm. Ronny och Lotta Waldau, som äger och driver The Lamp Hotel, har tillsammans med Eric och Katarina från inredningsfirman Indori i Stockholm gjort ett fantastiskt arbete med att skapa ett av Sveriges i särklass trendigaste och trivsammaste boutiquehotell. NKPG Magazine Åtta 2011

Idén till The Lamp Hotel kom när Ronny och Lotta Waldau, som driver hotellet, kom till Magnus Malm och sökte lokaler. – Då hade jag precis kommit från ett, i min värld, häftigt hotell i Miami. De hade en stor lampa som tema på hotellet. Jag fastnade för den idén och presenterade den för Ronny och Lotta Waldau. De tände på alla cylindrar och tyckte att vi skulle skapa en stor lampa i hotellet på Hospitalsgatan. Det är ett skäl till att hotellet heter The Lamp Hotel. – Sedan försöker Norrköping marknadsföra sig som en stad i ljus. Det är mycket lampor. Vi på Magnentus AB har mycket fasadbelysningar på våra fastigheter. Det ena gav det andra. Men den stora lampan som står i restaurangen är jag pappa till.

Magnentus AB har ett 20-tal fastigheter i Norrköping. Ingen av de andra är hotell. – Det är en positivt udda och annorlunda hyresgäst för oss. Normalt har vi kontor, butiker och bostäder. Vi är rätt stora fastighetsägare i den här delen av stan som kallas för Gamla stan. Där vill vi skapa liv och rörelse. Då passade idén med ett hotell alldeles utmärkt.

Idag finns det 16 rum öppnade på The Lamp Hotel, och det kommer att byggas ut i två etapper om 16 rum vardera. – Det blir totalt 48 rum när The Lamp Hotel är färdigbyggt. Då finns det även restauranger i samma kvarter. Det är en stor satsning. – Det är mycket pengar vi lägger på hotellet


54-55 Lamp Hotell_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.53 Sida 55

iken! t u b i s u Öppet hden 8:e okt. 10-15

1-15 Lördag 9:e okt. 1 e vilka fina n e d g a d hs Sön ! t kök oc ta

sa raa t vill mis mingllaa, p om du inte Kom in o s r a h den vi erbjudan

ch Vitvaror o l salu. till k ö sk g utställnin da! n fy tt a Passa på

text Daniel Atterbom foto John Sandlund

Dags för eget spabad hemma Vita Spa Intrigue

och restaurangerna. Norrköping behöver hotell. Investeringen isolerat är hög, men vi tror på området. Vi lägger pengarna för att vi vill sätta den här stadsdelen på kartan. Magnus Malm vill slå ett slag för M-kvarteren i Gamla stan. – Vi har en vision. Vi marknadsför de här kvarteren som M-kvarteren. M står för Magnentus, för möten, för mat, för musik och mycket mer. Magnentus marknadsför M-kvarteren på samma sätt som Ståhls marknadsför Knäppingsborg och Lundbergs marknadsför Norrköping City. – Jag tycker om den här delen av stan. Den lever upp igen när vi försöker få tillbaka lite handel och kommersiell verksamhet. Magnentus AB vill ha en internationell känsla hos både hotellet och restaurangen. Det är Restaurang Ardor och Östgöta Kök, Delikatess & Catering som öppnat sin verksamhet i M-kvarteren. – Jag tycker att vi sätter en annan nivå gentemot vad som tidigare finns i Norrköping. Det här är enligt min mening ett ställe som håller internationell klass. Det är få ställen i Sverige som har den här känslan, och jag uppmanar alla läsare att gå dit. ■

Nu till superpris!

Intrigue

59 900:ord. 86 50 0:

-

Populär modell med bra sittkomfort och snygg design. Rostfria jets och LED-lampa ingår. Intrigue 200 x 211 x 92 cm, 5 pers.

Folkpool Norrköping Lindövägen 55, Norrköping Tel 011-10 19 05 Öppet vard 9-17

Åtta 2011 NKPG Magazine


56-59 Inredning_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.55 Sida 56

7HVWDQ\DRFKVQDEEDUH 0DF%RRN$LU )|UYlQWDGLJDOOW²DYHQElUEDU VRPYlJHUQlVWDQLQJHQWLQJ 'HQRSWLPDODElUEDUDYDUGDJVGDWRUQlUQXNUDIWIXOODUHlQQnJRQVLQ PHGVHQDVWHJHQHUDWLRQHQ,QWHO&RUHLSURFHVVRURFK,2WHNQLNHQ 7KXQGHUEROWI|UEOL[WVQDEEGDWD|YHUI|ULQJ1\D0DF%RRN$LUILQQVL RFKWXPRFKKDUHWWEDNEHO\VWWDQJHQWERUGLIXOOVWRUOHNKHOW IODVKEDVHUDGODJULQJHWWEDWWHULVRPUlFNHUOlQJHRFK26;/LRQGHQ VHQDVWHYHUVLRQHQDYYlUOGHQVPHVWDYDQFHUDGHRSHUDWLYV\VWHPI|U GDWRUHU$OOWLHWWWnOLJW8QLERG\K|OMHDYDOXPLQLXP.RPI|UEL'66WRUH RFKXSSWlFNYnUWXQQDVWHRFKOlWWDVWHElUEDUD0DF

'66WRUH ZZZGVVWRUHVH *D5nGVWXJXJDWDQPLWWHPRWILOPVWDGHQL1RUUN|SLQJYDUGDJDUO|UGDJDU

70RFK‹$SSOH,QF$OODUlWWLJKHWHUI|UEHKnOOV

NorrkÜpings hetaste konserter Visste du att SON arrangerar konserter speciellt fÜr ungdomar? I hÜst kan du bland annat se streetdansaren Calle Stenbäck dansa till klassisk musik. Under Kulturnatten bjuder SON pü en specialkonsert med rymdtema i samarbete med Visualiseringscenter C! Välkommen till SON!

Fr entr i ĂŠ!

GĂĽ pĂĽ konsert fĂśr endast 50 kronor! Ă„r du student med CSN-kort gĂĽr du pĂĽ alla SON:s ordinarie konserter i De Geerhallen fĂśr 50 kronor!

Biljetter BiljettByrĂĽn/TuristbyrĂĽn 011-15 51 00 www.norrkopingssymfoniorkester.se Ticnet 077-170 70 70 eller ditt ATG-ombud

NKPG Magazine Ă…tta 2011

Du som har Hyresbostäders bonuskort kan ta med dig barnen utan kostnad.


56-59 Inredning_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.56 Sida 57

text Maria Tjernström foto John Sandlund

Vera är butiken som vill lite mera. Det är inte länge sedan som Knäppingsborg var

ett bortglömt område. En gammal tobaksfabrik som mest tjänade som parkering. Det fanns till och med planer på att jämna kvarteret med marken och bygga ett tolv våningar högt kontorshus. Så blev det inte. Istället har kvarteret rustats upp och förvandlats till en av Norrköpings pärlor, en liten oas bara ett stenkast från city. Längst de kullerstenslagda gränderna och torgen i kvarteret finns butiker och restauranger som bjuder besökaren på en genuin upplevelse. – Vi är alla egenföretagare här i kvarteret, säger Sara Tubbin, en av ägarna till Vera Design och Interiör som ligger vid Knäppingsborgs torg. Vi brinner för det vi gör och vi kan mycket om våra produkter. Alla här är engagerade och vill ge våra kunder en bra upplevelse. Vera Design och Interiör tillhör de företag som har funnits i Knäppingsborg ända sedan starten. Fyra år har det hunnit bli och att de hamnade här är ingen slump. – Vi blev kära i lokalerna, i kvarteret, menar Tove Westlie, Vera Design och Interiör andra ägare. Det är här vi ska vara. Vi har en framtidstro, vi vet att Knäppingsborg är en pärla. Vi vet att det finns Norrköpingsbor som ännu inte vet att vi finns – det vill vi ändra på! Vi vill att alla skall få uppleva det charmigaste, mysigaste och trevligaste kvarter som staden har.

I Knäppingsborg kan man utforska alla fem sinnen, här kan man njuta, äta, shoppa och fika. Vera önskar att det skall vara en positiv upplevelse att komma hit, att kliva in i butiken och få detta första intryck av underbar doft, trevligt bemötande och att kunna förlusta sig i alla dessa saker. Går man runt i butiken är det just så det känns. Vitmålade väggar och naturfärgat golv, båda i grovt trä för gärna tankarna till det lite lantligare. Men på hyllorna finns produkter som passar hem i de flesta stilar. Det är Tove och Sara själva bevis för. – Vi har rätt olika stilar, enas de. En mer lantlig och en mer modern, men vi gillar båda de produkter vi har till salu här. Det har också varit tanken ända från början, att sälja produkter och varumärken de gillar och som inte finns överallt. Här finns, som de själva säger, både högt och lågt. Allt från det där som ger hemmet ett lyft till den perfekta presenten, saker vars enda syfte är att höja stämningen i ett rum eller saker med funktion, så som kastruller, droppfria

karaffer och möbler. På Vera gillar de produkter med funktion, inte bara med design. Det får gärna finnas flera funktioner i samma produkt, eller som de själva säger: – Design är snyggt, men funktion är fakta. Att känna, att fundera kring användningsområdet och finessen i just denna produkt. Det är nog just därför vi har många manliga kunder, de älskar funktion och teknik, menar de.

Att de varumärken som Tove och Sara köper in inte finns att få tag på var som helst innebär inte att de är okända. Tvärt om. Istället pratar vi om rena linjer från Eva Solo, blommande Marimekko och Brukaporslin i alla sina vackra färger och det är bara några av favoriterna. Här hittar vi också träskor och träskokängor från A Nordin. De är mycket populära och just kängan ligger Vera Design och Interiör lite extra varmt om hjärtat. – Den är döpt efter oss, ler de. Idén att det skulle finnas en känga kom från oss så när de tog fram den så fick den heta Vera.

Efter fyra år har Tove och Sara blivit säkra på sin sak, de är nöjda med både butiken och de varumärken de har, men det betyder inte att de lutar sig tillbaka och låter saker rulla på. – Vi vill fortfarande utvecklas, bli mera Vera helt enkelt, säger Sara. Vi vill ge allt, vi vill ge hemmet ett lyft med enkla medel, vi vill att du hittar den perfekta presenten som höjer festen. Vi vill hjälpa till med dina önskemål för att underlätta för dina bröllopsgäster. Vi vill även följa med till det dukade bordet eller till och med duka det. Vi vill ge varje kund ett personligt bemötande och den hjälp de behöver. Det är ju något vi har som exempelvis en onlineshop saknar, det personliga och att kunden kan känna att de gör ett väl informerat val när de handlar här. Så har vi väldigt lite återköp också. Vet du vad du vill ha, men saknar möjlighet att komma förbi butiken hjälper Sara och Tove gärna till och skickar varorna till dig. Och skulle det vara så att det du köper just idag är en present får du den naturligtvis med dig inslagen i ett fint paket. – Vi har förstått att det inte är alla som gör det längre, men för oss är det viktigt. Det får gärna vara lite annorlunda paket också. Köper du exempelvis en skål brukar vi föreslå att du köper något från området att lägga i den som jordgubbar eller ost. Sedan slår vi in hela kittet så att det blir en snygg present. ■ Åtta 2011 NKPG Magazine


56-59 Inredning_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.56 Sida 58

Inredning •Formex

Mysigt och snyggt på

Formex Stefan Nilsson på Trendgruppen pratade på Formex om att det nu är sluttjatat om eko och miljötrenden. Det är numera självklart och en naturlig del i trend, design och produktion. Visst är det bra! Många pratar om den personliga stilen, både inom mode och inredning. Det tipsas åt höger och vänster, både från Ernst och Lulu och andra inredningsproffs, hur man ska hitta sin alldeles egna personliga stil. Inte alltid så lätt kan jag tycka. Det positiva är väl att man i stort sett kan komma undan med vad som helst med förklaringen att »det är min egen personliga stil«. Det är helt enkelt ute att prata om trender. Detta till trots, så är det ändå så att man kan se vissa trender, fortsättning och utveckling av det som varit under det gångna året. Fortfarande gäller retro och vintage. Fast kanske lite mer i form av nyproduktion med tillbakablick och snegling på historien. Titta till exempel på de företag som tillsammans bildar Folklore Catwalk, mode av folklore, bland annat som lovikkavantar i nya skepnader Heart of Lovikka, träskor i nya fräna färger från Sweet Caroline och Mrs Murphys 40-talsklänningar. Hantverkstrenden håller alltså i sig och vidareutvecklas. Allra helst ska det förstås vara naturmaterial och handgjort. Snickra helst dina egna möbler och sticka dina egna plädar!

NKPG Magazine Åtta 2011


56-59 Inredning_b #08-11_NKPG 2011-09-16 22.56 Sida 59

Inredning •Formex

Temat för höstens mässa var cosy minimalism, som sägs hämta inspiration från det enkla och naturnära. Osökt får det mig att tänka på Shakerstilen. En stil som föddes i USA under 1800-talet med ett väldigt enkelt och stilrent formspråk, utan onödiga utsmyckningar. Ett funktionellt och gediget hantverk. Shakerrörelsens designfilosofi är helt underbar tycker jag. »Gör inte någonting om det inte är båda nödvändigt och nyttigt, men om det är både nödvändigt och nyttigt, tveka inte att göra det vackert.« Det handlar också om att se det sköna i det enkla och funktionella. Mysigt ska det också vara – mysigheten kommer in med textiliernas hjälp. Gärna grovstickat och ull. Varma jordnära färger, allt ifrån sliten mocka till varmrött oxblod. Stilen tycker jag andas lite amerikansk västern, den slitna sadelväskan, den indianinspirerade pläden, det råa trärena. Man kan nästan höra hästarna gnägga… Nu när stormen viner utanför knuten känns stilen helt rätt, på med pläden och kryp upp i vintagefåtöljen framför brasan!

Behöver du hjälp med inredning? Kontakta Ann Ögård Stern, ann@houseforlife.se, 070-346 11 18. Eller kika in på www.houseforlife.se

Åtta 2011 NKPG Magazine


•60-•61 Östgötamat_b #08-11_NKPG 2011-09-16 23.02 Sida 60

Kliv in i det östgötska skafferiet Östergötland är ett landskap rikt på matproducenter. Några av dem syns i butikernas hyllor, andra möter vi på Bondens Egen Marknad, men det är inte alltid lätt för de små företagen att stå upp emot jättarna. Inom Östgötamat ekonomisk förening jobbas det dock hårt och ständigt för att vi ska uppmärksammas på allt det goda som finns i det östgötska skafferiet, och den 15 oktober slår skafferiet upp sina dörrar på Konsert och Kongress i Linköping. Då är det nämligen dags för den femte upplagan av mässan Smaka på Östgötamat. – Det började med att vi utsåg Årets Östgötakock på Trendmässan, berättar Louise Alenbrand, projektledare för Östgötamat. Det var ett sätt lyfta den östgötska maten, att inte bara visa vilka bra råvaror vi har utan också vad man kan göra med dem. Men tävlingen kom i skymundan på Trendmässan så efter två år bestämde vi oss för att skapa vår egen mässa för Östgötamat. När tävlingen och senare mässan startade var det ovanligt att krögarna i länet jobbade med lokala råvaror, men med tiden har allt fler, såväl krögare som konsumenter, börjat leta efter närproducerat. När mässan nu öppnar för femte gången finner vi såväl producenter som krögare samt aktivitetsföretag och hantverkare med koppling till maten innanför väggarna på Konsert och Kongress. – Det är en mässa man upplever med alla sinnen, menar Louise. Det finns massor att smaka på, känna på, lukta på. Förutom alla producenter som kommer till mässan kan den hungrige köpa sig en smakpalett att njuta av till lunch och vill man dessutom höra diskussioner om mat hålls en matdebatt på scenen. Där debatteras det runt matens betydelse, vad det egentligen är man betalar för och mervärdet hos det närproducerade. Dessutom hålls kortare föredrag av bland anndra vår matambassadör Britta Andersson och LRF:s ordförande Peter Borring.

Sedan får vi ju inte glömma tävlingen Årets Östgötakock. Från de bidrag som kommit in har en förjury valt ut fyra tävlande som gör upp i två liveheat på mässans scen,

NKPG Magazine Åtta 2011

ett under förmiddagen och ett under eftermiddagen. Klockan 16 koras sedan Årets Östgötakock. En titel som har blivit åtråvärd bland länets kockar. – Titeln ger ju både kockarna och deras restauranger uppmärksamhet. Per Andersson på Väderstad Centralkrog som vann förra året har haft mycket glädje av titeln. Det är Sveriges första återkommande regionala kocktävling, nu har den fått sällskap av fler och vem vet, om några år kanske den är en uttagningstävling till Årets Kock, ler Louise.

Uttagningstävling eller inte, att flytta Årets Östgötakock från Trendmässan var helt rätt drag. Smaka på Östgötamat har nämligen blivit ett populärt inslag i länets mässutbud och under 2010 kom omkring 2 000 besökare. Kanske inte så konstigt med tanke på att nästan alla länets läckerheter för en dag är samlade under samma tak. Att kunna prata med den som ystat osten, stoppat korven eller syltat bären brukar också göra att den där produkten man köper med sig hem smakar lite extra gott, för man vet ju med säkerhet att den är gjord med kärlek, kunskap och omtanke. n

text Maria Tjernström Foto Kristin Carlén och Östgötamat


60-61 Östgötamat_b #08-11_NKPG 2011-09-16 23.00 Sida 61

SHOPPING

WOMAN LETTER BEAME Skeppa Marin Skeppargatan 2 Pris 300 kr

MEN INTERNATIONAL KINSAC KNIT Skeppa Marin Skeppargatan 2 Pris 1 400 kr

WOMAN ZIP HOOD Finns i flera färger. Skeppa Marin Skeppargatan 2 Pris 1 200 kr TIGERVÄSKA D & Company Linden Köpcentrum Pris 2 349 kr

E Egenlagrade genlagrade och och importerade importerade ostar, ostar, delikatesser, delikatesser, tillbehör. tillbehör. Vi Vi hjälper hjälper dig d ig med med ttips ips o och ch rråd åd för för att att ge ge dig dig en en smakupplevelse smakupplevelse du du inte inte glömmer. gllömmer. Välkommen! V älk kommen! Storgatan 54 Linköping 013-12 38 27

Nygatan 21 Linköping 013-12 55 57

Knäppingsborg Norrköping 011-12 32 08

KOFTA OCH VÄST Romantisk kofta från Cream och väst från Oxmo. Sandströms Norra Promenaden 102 Pris Väst 549 kr Kofta 899 kr

VAGABOND DAM Leslie Kalle P. Sko Hageby Pris 1 199 kr

! R E L B Ö M S N E T HÖS

KOM IN KÄNGA FRÅN A. NORDIN Finns i flera färger och modeller. Vera Design och Interiör Knäppingsborg Pris Socka 299 kr Känga 1 849 kr

RAS AV E R I P S IN LÅT DIG

OCH

Åtta 2011 NKPG Magazine


62-63_Restaurangguiden_b #08-11_NKPG 2011-09-16 23.04 Sida 62

ÄTA UTE I NKPG

Harry’s Restaturang & Bar

Pappa Grappa Bar & Trattorian

Drottninggatan 63 011-10 80 80

G:a Rådstugugatan 26 011-18 00 14

Highlander Inn

Trattoria Asti

S:t Persgatan 94 011-16 58 90

G:a Rådstugugatan 16 011-450 14 45

Hugo Bar Kök Bowling

ÖVRIGT

Mitropa Garvaregatan 15 A 011-12 73 99

Oliver Twist

Möt Norrköping från sin godaste sida. Här finns något för alla smaker!

ASIATISKT Asien Garden Hospitalsgatarn 26 011-18 90 50

Golden Bangkok Drottninggatan 42 011-18 18 28

Peking House Drottninggatan 16 011-13 30 33

Restaurang China Kristinagatan 12 011-16 11 25

Sing Thai Trädgårdsgatan 15 011-18 61 88

Spicy Hot Kungsgatan 21 011-12 15 01

Sukiyaki Kungstorget 2 011-23 88 22

Sushi Bar Kimono Hospitalsgatan 22A 011-16 28 28

Thai Fast Food Koppargatan 17 011-12 14 15

Thai House Fredriksdalsgatan 28 011-13 31 66

CAFÉER Bagarstugan

Nya Rådstugugatan 2 011-12 08 80

Kafé Kuriosa Hörngatan 6 011-10 36 70

Café Täppan Bredgatan 52 011-16 33 77

Espresso House Drottninggatan 50 011-18 68 55

Fräcka Fröken’s Kungsgatan 43 011-23 88 23

Tips LOKALA R RÅVARO

Slottsgatan 118 011-13 41 45

Butlers Hörna G:a Rådstugugatan 48 011-18 29 69

Svea Skeppet

Linden 011-23 88 25 Spiralen 011-23 96 67 Hageby 011-14 07 65

Café 12:an

Café con Leche

Brasserie Charlies Slottsgatan 130 011-12 05 87

Puls

Prästgatan 3 011-12 61 61

Bråddgatan 26 011-13 31 40

Knäppingsborgsgatan 1

Drottninggatan 60 011-10 51 07

Jolla Choklad & Dessert

Café Broadway

Bagarstugans Brasserie

O’Learys

Knäppingsborg 011-470 20 20

Trädgårdsgatan 31 011-12 28 63

Renströmmen

Slottsgatan 118 011-13 12 50

restaurangguide nkpg

Kristinagatan 7 011-23 77 11

Carl Johan Bar & Restaurang

The Bishop s Arms

Bråddgatan 9 011-18 18 49

Drottninggatan 5 011-36 41 20

Deli Bar & Kök

The Black Lion Inn

Trädgårdsgatan 3 011-12 68 28

G:a Rådstugugatan 11 011-10 41 05

Durkslaget

The Cromwell House

Korsgatan 13 011-13 70 70

Kungsgatan 36 011-18 26 00

Fiskmagasinet Knäppingsborg 011-13 45 60

Kårhuset Trappan

MEDELHAVET

Holmbrogränd 011-36 35 86

Athena

God vän

Kungsgatan 19 011-18 61 01

Kungsgatan 71 011-13 02 99

Lindahls

Forno Italiano & Papas Tapas

Knäppingen

Lindåkersgatan 27 011-12 11 21 Hageby Centrum 011-14 04 80 Ingelsta Shopping 011-31 38 80 Repslagaregatan 42 011-13 08 52 Spiralen 011-13 08 53

Manesa

Meze Bar & Kök

Waynes Coffee

G:a Rådstugugatan 10 011-450 14 38

Bråddgatan 14 011-12 01 40

Kungsgatan 72 011-12 12 04

Västgötegatan 19-21 011-10 74 45

La Uva

Kvarterskrogen Asken

S:t Persgatan 85 011-13 17 60

Knäppingsborg 011-18 00 20

Hantverkargatan 20 011-13 11 40 Hageby Centrum 011-14 02 05

Hospitalsgatan 40 011-16 85 61

Drottninggatan 1 011-495 52 29

Restaurang Indra Bråddgatan 19 011-18 11 81

Restaurant Riverside Tyska Torget 2 011-36 41 00

Saliga Munken S:t Persgatan 80 011-13 30 01

Scandic Norrköping Nord Järngatan 17 011-495 55 00

St. George Repslagaregatan 5B 011-10 35 85

Stjärnkrogen Ektorpsgatan 6 0707-55 96 10

Texas Longhorn Burgers & Deli Kungsgatan 35 011-16 70 40

Visualiseringscenters Restaurang & Café C Kungsgatan 54 011-156300

Världens bar Västgötegatan 15 011-13 45 10

Östgöta kök Malmgatan 41 011-470 20 30

Mimmis Visthus Knäppingsborg 011-10 21 22

MAT/PUB/BAR Babyl House Trädgårdsgatan 20 011-16 16 82

Grillat och gott MIMMIS VISTHUS I det som en gång var ett stall i det mysiga kvarteret Knäppingsborg ligger nu Mimmis Visthus. Under vackra valv finns både restaurang och butik med ekologisk och närodlad mat. Här finns en hel del vegetariska alternativ och de kötträtter som står på menyn baserar sig på lite ovanligare kött så som struts, kalkon och hjort. Klimatsmart mat i en genuin miljö skapar en njutningsfull upplevelse för alla sinnen.

ADRESS Skolgatan 1, Knäppingsborg TELEFON 011-10 21 22 HEMSIDA www.mimmisvisthus.se ÖPPETTIDER Måndag-fredag 10-18, Lördag 10-16.

LOKALA VAROR

Gammalt möter nytt ASKEN Asken bjuder på vällagad mat, och då framför allt rejäla kötträtter. Rötterna går rakt ner i det svenska och nordiska matarvet. Asken är en spännande restaurang som står för den nya tidens matupplevelser, back to basics med råvaror från gårdar alldeles i närheten. Även miljön är smakfull, den nyrenoverade lokalen är en del av den svenska industriepoken och här möter gamla traditioner och arbetarkultur den moderna tiden.

ADRESS Skolgatan 1, Knäppingsborg TELEFON 011-18 00 20 HEMSIDA www.krogasken.se ÖPPETTIDER Måndag-torsdag 17-23. Fredagar 17-01. Lördagar 12-01. Lunch serveras måndag-fredag 11-13.30 samt lördagar.


62-63_Restaurangguiden_b #08-11_NKPG 2011-09-16 23.05 Sida 63

SHOPPING

SKRIVBORDSLAMPA BY RYDÉNS Finns även i rostfritt med röd sladd. Vera Design och Interiör Knäppingsborg Pris 595 kr DOLOMITE Johnells Linden Köpcentrum Pris 3 998 kr

Drottn

n

ugat

gata

stug

Präst

atan

Råd

ingg

G:a

Louis de Geer

an

ECCO HERR Vasto. Kalle P. Sko Hageby Pris 1 499 kr

LOVE AT FIRST SLICE Chroma Type 301. Design by F.A. Porsche. Bäst kvalitet och prestanda i testfakta mars 2011. Vera Design och Interiör Knäppingsborg Pris från 795 kr

Matm

ässan 2

SMAKA A PÅ Å ÖSTGÖTAMAT ÖSTGÖT ÖT TA AMA AT

011

Lördag Lördag 15 15 oktober oktober k 0 : 00-16 : 30 kll 1 10:00-16:30 K onser t & Kongress, Kongress, Linköping Linköping Konsert P ris : 1 00 kr kr ( Barn under 12 år,, gratis i vuxens sällskap) Pris: 100

ESPRIT Kalle P Sko Hageby Pris 799 kr

För femte året i rad samlas östgötska mat- och vinproducenter, restauranger och matintresserade för att provsmaka, debattera, handla och njuta av östgötska delikatesser och hantverk. Regionens kockar tävlar om vem som skall bli Årets Östgötakock 2011. Mer information om mässan hittar du på www.arenabolaget.se /evenemang /smaka-pa-ostgotamat

Åtta 2011 NKPG Magazine


64_Vinsida_b #08-11_NKPG 2011-09-16 23.05 Sida 64

Sherry – Varför dricker man inte mer sherry? är en vanlig kommentar från vinroade som just kommit hem från Jerez. Och visst kan man undra varför. Är det fortfarande tantstämpeln som gäller? I så fall har äldre damer uppenbarligen avancerade smakpreferenser. Ty få viner är så diversifierade som sherry. Här finns allt mellan knastrigt torrt och knäckigt sött och aromer som går från lätta mandel-, citrus- och äppeltoner till djupa drag av choklad, nötter och torkade frukter. Sherrydistriktet ligger vid spanska Atlantkusten med ett hjärtområde i en triangel mellan städerna Jerez de la Frontera, Puerto de Santa Maria och Sanlúcar de Barrameda. Klimatet så långt söderut är förstås varmt men inte överdrivet så. Läget vid Atlantkusten har en mildrande effekt, luftfuktigheten är överraskande hög och årsnederbörden jämförbar med den i Alsace. Man räknar med 300 soldagar om året och påverkas också av två vindar, positivt av Ponienten från väst som är mild, sval och fuktig medan Levanten från sydöst som är hård, varm och torr är jobbigare. Liksom på många håll i Medelhavsområdet var det fenicierna som planterade de första vingårdarna även i Jerez. De följdes senare av bland andra greker och araber som båda bidragit till utvecklingen. Grekerna införde metoden att torka druvor som än idag används för vissa sherrytyper. Och araberna införde destillationstekniken, nog så viktig för alla starkviner. Och, muslimer till trots, dessutom bruket att dricka vinet utan att först späda ut det med vatten. Fast det skulle dröja till slutet av 1700-talet innan den sherry vi känner idag började utvecklas. Och den utvecklingen stimulerades främst av exporten till England. Tidigare hade vinet sålts på våren året efter skörd. Nu började man lagra vin i fat för att få ett mognare och bättre vin man kunde ta mer betalt för. Man byggde stora bodegor där tunnorna staplades i rader och utvecklade en metod, solerametoden, med stegvisa blandningar av yngre och äldre årgångar för att hålla en jämn kvalitet. Det blev också praxis att förstärka vinerna med druvsprit. Under de första årtiondena på 1800-talet började man notera ett fenomen som så småningom fick namnet flor. Ett havregrynsgrått täcke som bildades på ytan av somliga viner som logerade i inte helt fyllda fat. De vinerna fick en annorlunda smak än de andra vinerna som var gulbruna i färgen och hade fatiga och oxidativa aromer. Men det dröjde ändå nästan till mitten av seklet innan tunnorna med flor samlades i särskilda soleror för att ge en renodlad vinstil. Ljusare, lättare och elegantare än övrig sherry fick den namnet Fino. Därmed var alla viktiga pusselbitar på plats för den sherry vi dricker idag. ■ ULF JANSSON

NKPG Magazine Åtta 2011

Vintips

MAT & DRYCK

Vintips för dig som vågar trotsa tantstämpeln Cuco Oloroso Dry Nr 8239, PRIS 77 KR/375 ML Oloroso är den andra grundtypen av sherry. Här har vinet fatlagrats utan att det bildats något skyddande jästtäcke. Vinet har således mognat under inverkan av luftens syre och därmed fått en helt annan karaktär. Mörkt i färgen, med tydlig fatkaraktär i doften och torr, fatpräglad smak med högre syra än finon men med samma lilla sälta. Vinet doftar av fat, mörk choklad, nötter, russin och torkad frukt. Smaken är torr med lätt strävhet, komplexa aromer, bra intensitet, tydlig syra och lång, varm eftersmak med russin, nötter, fat, mörk choklad och en del sälta. Pata negra, den stolta spanska skinkan, är det perfekta valet till.

Lustau Solera Reserva Amontillado Los Arcos NR 8227, PRIS 79 KR/375ML Ytterligare ett monastrellvin från sydöstra Spanien. Men den här gången med inblandning av cabernet sauvignon och i Spanien allestädes närvarande tempranillo. Valencia heter ursprungsområdet som är uppdelat i fyra distrikt runt själva staden Valencia. Producenten Aranleón är en modernt inriktad bodega med 150 hektar vinmark till sitt förfogande. Doften är varm, fruktig och kryddig med plommon, röda bär och ett litet inslag av ek. Smaken är medelfyllig med lite robust strävhet och bra syra. Ett rättframt rödvin som passar bra till grillat fläskkött.

Bristol Cream NR 8228, PRIS 109 KR Runt nittio procent av all sherry är faktiskt torr men för att leva upp till alla fördomar rundar vi av med en söt variant. Med »cream« förstås en sherry av olorosotyp som blandats med sötningsvin av torkade druvor. Creamsherryn innehåller mer än hundra gram socker per liter men de bästa exemplen håller ändå balansen. Som den här genreklassikern. Doften är avrundad och nyansrik med russin, torkade frukter, nötter, vanilj och mjölkchoklad. Smaken är mycket söt, len och fyllig med sammansatta aromer, bra längd och nyanserad eftersmak med kvardröjande sötma. Ett vin som passar bäst till bakverk och chokladdesserter men också fungerar bra till starka ostar.

Tio Pepe Fino Nr 8225, PRIS 99 KR Fino är en av sherryns grundtyper och får sin karaktär av lagring i fat under flortäcke. Floret består av jästsvampar som skyddar vinet mot oxidation genom att konsumera allt syre i tunnorna. Dessutom förtär jästen flyktiga syror och restsocker samtidigt som den bildar olika estrar och aldehyder. Vinet blir ljust i färgen, får en speciell doft och en lätt, kruttorr smak. Tio Pepes doft är öppen och finotypisk med inslag av äpple, mandel och kaprifol. Smaken är helt torr och rätt len med fin nyansering, balanserad syra och karakteristisk sälta. Perfekt till apéritif, gärna med några mandlar som rostats i panna med neutral olja och saltats lätt. Eller till tapas på skaldjur. Kom bara ihåg att kyla flaskan först.


00-00_Omslag_NKPG_b #08-11_NKPG Magazine 2011-09-16 21.27 Sida 2

Kultur i City Kulturskolan underhåller! Skördemarknad inne på torget i DOMINO till den 24/9. Välkomna att provsmaka höstens skörd av äpplen. Flimmer säljer biljetter till årets Filmfestival på DOMINO, till och med den 30/9.

Vardagar 10.00-19.00 Lördagar 10.00-17.00 Söndagar 12.00-16.00

www.norrkopingcity.se


00-00_Omslag_NKPG_b #08-11_NKPG Magazine 2011-09-16 21.26 Sida 1

N KPG MAGAZI N E / ร… TTA 2011 NORRKร–PINGS STร–RSTA LIVSSTILSMAGASIN

3ODQHUI|UIUDPWLGHQ" 6SDrDWLOOGHP GXVNDNRPPDWLOOMXVWRVVNDQYLEHrlWWDDtt /lQVI|UVlNULQJDUKDU6vHULJHVPHVWQ|MGD EDQNNXQGHr 9lONRPPHQ+XUVWRrDSODQHUKDUGX"

Exklusivt

ร…tta 2011

Foto: petersvenson.com

Hร–STMODE 2011

Spara klokare โ€“ det tjรคnar du pรฅ. WWW.NKPGMAGAZINE.SE

'HWยฟQQVPnQJDErDVNlODWWVSDrDยฑIrDP WLGVSODQHUI|UVRPPDrHQIDPLOMHQRFKEDUQEDUQHQWLOOexHPSHO'HWยฟQQVRFNVnPnQJD ROLNDVlWWDWWVSDrDยฑVSDrNRQWRIRQGHURFK SHQVLRQVVSDrDQGHWLOOexHPSHO VLKMlOSHUGLJDtt vlOMDGHQNORNDVWHVSDrO|VQLQJHQVnDWWGXNDQIรถrverNOLJDEnGHVPnRFK VWRrDSODQHr2FKRPGXIXQGHrDUSnvDUIรถr

Norrköpings gratismagazine #8-2011  

Norrköpings gratismagazine #8-2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you