Page 1

WWW.RETTKOMMUNIKASJON.NO

24 ende ĂĽrgang

GRATIS MAGASIN

Utgave

#2/3

MAI/JUNI 2016

i denne utgaven q STOR Ă˜KNING AV KONFIRMANTER SIDE 5 q BILDER FRA HISTORIELAGET SIDE 16-17 q BEDEHUSET UTE AV HISTORIEN SIDE 20-21

informasjonsorgan for Ă…sgĂĽrdstrand & omegn

q UTVIKLING AV KUNSTNERBYEN SIDE 24-25

Design: wiggo@rettkommunikasjon.no

Forsidefoto: Lin Rabe-Nordberg

3.- 5. juni 2016 Bo Kaspers Orkester en 3. juni. Portene ĂĽpner kl.18.00 g med D.J. Billetter: www.Billettservice.no

Garden med Norges eneste ShowbandÂť for jenter 5.Juni kl. 17.00

Et sted ü vÌre, tilhøre og inkludere - side 26-27

  

Programmet til Ă…sgĂĽrdstrandsdagene - side 31-34

Vinmonopolet til Ă…sgĂĽrdstrand - side 43

Utgiver: Åsgürdstrand Idrettsforening | Redaktør: Stüle Rydberg, redaksjonen3179@live.no

HORTEN Storgt. 33 - Tlf.: 33 07 40 00

www.pizzanini.no

Følg oss pü Facebook Bli venn med oss pü FB og fü gode tilbud, meny og annet.

B.M.Elektro AS


2

PIZZA • PASTA • FASTFOOD RAVEIEN 311, 3184 Horten

tlf. 33 03 15 95 ÅPNINGSTIDER: Mandag-lørdag: 15.00 - 23.00 Søndag: 13.00 - 22.00

VINNER AV «VM» I PIZZA! GRAT IS BR US VED K 2 STO JØP AV RE PIZ ZAER

1 STO R PIZZ kkrr.. 1147 A 94,-,-

Alle retter kan også fåes som Take-Away! ALLE Gode RETTERparkeringsmuligheter. KAN OGSÅ FÅES SOM T AKE -A WAY! www.rapizza.no GODE PARKERINGSMULIGHETER FØLG OSS PÅ

WWW. RAPIZZA. NO

Våre gjester har utnevnt og laget en egen favoritt-pizza på Facebook. Sjekk ut!

GRATIS trådløst internet til våre restaurant-gjester.


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

3

Foto: Lin Rabe-Nordberg, Åsgårdstrand UTGIVER Åsgårdstrand Idrettsforening REDAKSJONEN Redaktør: Ståle Rydberg Telefon: +47 900 31 830 redaksjonen3179@live.no BIDRAGSYTERE Jan Wiggo Wiger Dennis Larsen Lin Rabe-Nordberg ANNONSERING Salg og Markedsføring: Ståle Rydberg Telefon: +47 900 31 830 redaksjonen3179@live.no Foto: Lin Rabe-Nordberg

OPPLAGSINFORMASJON Opplag: 1 600 DESIGN Grafisk design/repro: Jan Wiggo Wiger FOTO Lin Rabe-Nordberg

TRYKK LOS Digital v/Gyri Strømmen GENERELLE FORESPØRSLER Post adresse: Rydberg Distribusjon AS Reirveien 30 3185 Skoppum Telefon: +47 900 31 830 redaksjonen3179@live.no

ÅPT UTGIVELSER I 2016 q Nr 4 høst, uke 36

Benytt muligheten, bidra!

Annonse-/materiellfrist 19. august

Bidrag og annonser sendes per e-post: redaksjonen3179@live.no

q Nr 5 Jul, uke 47 Annonse-/materiellfrist 11. november

HUSK! Bilder må ha høy oppløsning og leveres “løst” ved siden av tekst.

COPYRIGHT Alt materiell i Åsgårdstrand på tvers har copyright, om det ikke er opplyst om annet. Åsgårdstrand på tvers tar forhåndsregler for å sikre at informasjonen er korrekt på trykketidspunktet, men utgiveren påtar seg intet ansvar for nøyaktigheten av informasjonen som finnes i teksten eller reklamen. Synspunktene er ikke nødvendigvis støttet av utgiveren eller redaktøren.


4

FLUID FILM - LANOLINOLJE

Priser fra

2400,ink.mva

Gjelder personbil/Stv. Tillegg for større biler. Behandlingen tar fra 1,5 t. Vi serverer kaffe mens du venter.

• • • • • • •

Ring

ile

til 1 eb 0 år gaml

tidsgarant iL vs i

LIVSTID På

inn

Priser standard behandling: kr 2.400,for personbil. Tillegg for større biler. Alle priser inkl. mva.

r

10 ÅR

Bilene må ikke være rustfrie, men de må passere vår rustkontroll før garantibehandling iverksettes.

For ytterligere informasjon om garantier og priser. Se vår hjemmeside, www.vestfoldantirust.no

inn

le r

antirustgara års

nti

10

MARKEDETS BESTE ANTIRUSTGARANTIER

til 3

å r g a ml

eb

i


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

5

Stor økning i antall konfirmanter Tekst/foto: Dennis Larsen

Representanter for konfirmantene fra Åsgårdstrand samlet på leir på Knattholmen.

Det er mange år siden det har vært så stor oppslutning om kirkens konfirmantopplegg. Årets kull er oppe i 70% oppslutning – mot 52% i fjor. Konfirmantopplegget blir stadig utvidet. Nå kan konfirmantene få med seg vanlig undervisning, de kan synge i kor, de deltar på leir, noen er på tur til London og alle er med å gjør noe for verdens fattige gjennom ulike prosjekter. På den måten er konfirmantåret både varierende og meningsfullt. Vi møtte årets konfirmanter på leir på Knattholmen utenfor Sandefjord. En av aktivitetene var «globalløpet» til inntekt for KFUK-KFUM sitt hjelpeprosjekt for fattige i Tanzania. På forhånd hadde konfirmantene sikret seg sponsorer og de løp inn nesten kr.40.000 i løpet av en ettermiddag. Tilsvarende er konfirmantene med på dør til dør aksjon i fastetiden og samler inn til Kirkens Nødhjelp. Medmenneskelighet og det å kunne bety noe for andre mennesker er en viktig del av opplegget, forteller kateket Hilde Haug Larsen som er ansvarlig for konfirmantopplegget.

I tillegg skal de få en opplevelse av å høre til i kirken, blant annet som medhjelpere på gudstjenesten. Gjennom vanlig undervisning lærer og samtaler konfirmantene om de sentrale kristne tema. Vi tror at til sammen får de mye med seg og at det utgjør en god helhet, forteller Hilde. Oppslutningen kan variere fra år til år, men vi ser en god trend og det virker som det konfirmantopplegget vi nå har trekker ungdom til kirken, avslutter kateketen.

Det er trangt om plassen i kirken når konfirmantene inntar kveldsmaten.


6

Bromsveien 23 3183 Horten Telefon: 33 04 59 87 Mobil: 97 54 02 50 E-post: k.lang@online.no

www.mesterhus.no


Tekst/foto: Dennis Larsen

ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

7

Former fremtidens kirke

Åsgårdstrand menighetsråd, f.v. Hans Erik Vatne, Turid Stenersen, Øystein Bredal-Thorsen, Eli Irene Fjose, Fred Andersen, Hilde Grøstad Aasen, Nils Magnus Hovland. Dennis Larsen var til stede da bildet ble tatt.

Åsgårdstrand menighetsråd har startet en prosess med ønske om å stake ut kursen for den lokale kirke de neste 4 årene. Menighetsrådet i Åsgårdstrand representerer bredden i vår folkekirke. Rådet har medlemmer med erfaring og kompetanse fra forsvaret, næringslivet, kirkelig ledelse, skole og organisasjonsliv. Menighetsrådet er i starten på sin 4 års periode den er valgt for og for tiden jobbes det med strategi. Hvordan er den menigheten vi drømmer om å være en del av, hva vil vi som menighetsråd oppnå i den 4 års perioden vi er folkevalgt for? Hvilken visjon og hvilke verdier skal prege vår lokale kirke? Hva er de strategiske målene? Hvorfor er det nesten ingen som gifter seg i Åsgårdstrand kirke og hvordan kan en øke oppslutningen om dåp og konfirmasjon. Dette var viktige spørsmål når rådet hadde sin første lørdagssamling for å tenke strategi. Øystein Bredal Thorsen ledet samlingen og brukte sin erfaring og kunnskap fra tilsvarende prosesser i næringslivet. Det var et stort engasjement og driv og en kjempefin prosess, fortalte Bredal Thorsen etter møtet.

Han mener det er et meget kompetent menighetsråd med stor bredde og erfaring. Selv gikk han til valg for å jobbe frem en kirke preget av inkludering, raushet og en kirke som kulturbærer. Leder i rådet, Hans Erik Vatne, hadde på forhånd laget en presentasjon med innspill som det ble jobbet med i grupper. Dette resulterte i at en skal jobbe videre med følgende områder: Kommunikasjon, kunnskap/trosopplæring, fellesskapsarenaer og ledelse/organisasjon/ handlingsevne. Fort hvert av disse områdene skal det utarbeides mål og aktivitetsinnhold. Hans Erik Vatne konkluderte med at rådet opplever en god teambygging og tenker mye felles. Det var en god start på en prosess som forhåpentligvis vil skape ny vekst i Åsgårdstrand menighet.

Øystein Bredal-Thorsen ledet strategisamlingen.


8

SOMMERKONSERTER PÅ RAADHUSE T I ÅSGÅRDSTRAND

Jørn Hoel

Horten kommune arrangerer også denne sommeren konserter i det idylliske Raadhusamfiet i Åsgårdstrand.

Lars og Louis

22. juli

29. juli

Først ut er Jørn Hoel fredag 22. juli. Enkelte artister har evnen til å levere full pakke hver gang de opptrer. Jørn Hoel er en slik artist.

Fredag 29. juli blir det gjensyn med duoen Lars Martin Myhre og Louis Jacoby. Det er femte sommeren på rad Lars Martin og Louis står sammen på utescenen i Raadhusamfiet, en tradisjon som har vist seg å bli en stor suksess. Louis og Lars Martin fyller sine konserter med tull og tøys og moro i skjønn forening med en smule alvor og vakre viser. Som alltid stiller de med nye viser i tillegg til sine klassikere som publikum ikke vil være foruten.

Med sin særegne stemme, selvironi, udødelige sanger, historier, og unike opptredener i ulike tv-sammenhenger har den folkekjære artisten blitt en ekte klassiker.

Billetter

fås i Rådhustorge t, Horten, og på: www.bakkenteige nkulturhus.no

5. august Konsertserien avsluttes fredag 5. august med nok en gammel kjenning, Ole Paus. Han liker seg godt der og insisterer på å få komme tilbake år etter år! Ole Paus har vært en av Norges mest fargerike artister i mer enn 50 år. I løpet av en konsert med Ole Paus får du i tillegg til de kjente sangene glimt fra drøyt seksti år på jorden og femti år på veien i en blanding av poesi, satire og stand up.

Ole Paus


Tekst/foto: Tom Brunstad

ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

9

ÅIF/Borre G16 til Dana Cup finansiert med pant fra Åsgårdstrands befolkning

ÅIF har i mange år hatt tradisjon for å samle inn pant i Åsgårdstrand. I år er det samarbeidslaget ÅIF/Borre G16 som fører tradisjonen videre. Laget består av en fin miks av spillere fra Åsgårdstrand, Skoppum, Borre og Horten født i 2000 og 2001. Totalt er det nå hele 31 aktive spillere på laget, hvorav 7 er medlemmer i Borre og hele 24 i ÅIF. Laget stiller i kretsserien med et 11-er lag og et 7-er lag. For 11-er laget som spiller i 3.divisjon har resultatene så langt vært gode. Med 3 seire og 1 uavgjort så troner laget øverst på tabellen sammen med Sandar2. Det ligger trolig an til en ren seriefinale når Sandar2 kommer på besøk til badebyen i midten av juni. Uansett blir det nok opprykk til et høyere nivå på høsten. Resultatene for 7-er laget svinger noe mer, hittil har det blitt 1 seier og 2 tap på 3 kamper. Denne serien fortsetter utover våren og til høsten, og det er fortsatt gode muligheter til å rykke langt oppover på tabellen. Sesongens store høydepunkt for laget er Dana cup i Hjørring til sommeren. Borre har lang tradisjon i å delta på denne cupen, men for ÅIF’s gutter blir dette første gangen de er med på Dana som er av en verdens største fotballturneringer for ungdom. Hele 29 gutter samt 4 ledere reiser nedover til Danmark i slutten av juli, og vi stiller lag i både G15- og G16-klassen. Det er også mange foreldre/søsken som har lagt ferien sin til Danmark denne uken, så det blir en fin heiagjeng på sidelinja. I løpet av uken blir det mye fotball, men også tid til en god del sosiale aktiviteter. Ambisjonene til begge ÅIF/Borre lagene ligger nok først og fremst på det sosiale planet, men det er alltids et håp om å komme et stykke i cupen. Laget har til tider vist at

de kan spille jevnt mot gode lag, men det er litt tilfeldig hva slags motstand man møter i en slik cup. Det er også B-sluttspill i cupen for de lagene som ikke når helt opp i gruppespillet, så mulighetene er mange. Både Borre og Ørn stiller med flere lag i cupen, så Vestfold er godt representert. Det er ikke få ganger to Vestfold lag har møtt hverandre i cupen, men for vår del håper vi på litt mer internasjonal motstand enn Ørn. Totalt er det ca. 1150 lag påmeldt til cupen fra hele 56 forskjellige land med Jomfruøyene som kanskje det mest eksotiske innslaget. Dana cup er et arrangement som naturlig nok koster mye penger. Transport til Danmark, overnatting og mat må betales av den enkelte. For at egenandelen skal bli minst mulig har guttene hatt flere runder med flaskeinnsamling i Åsgårdstrand. Totalt har det blitt pantet for over 30.000 kr hittil i år så ingen tvil om at dette er et viktig tilskudd til cup-økonomien. Laget takker alle i Åsgårdstrand for bidragene, og håper på like stor velvillighet på de neste rundene med innsamling Det er selvsagt planer om å delta på en stor sommercup også neste år. Også en stor takk til Meny som tar oss imot med åpne armer i butikken!


10

Små og store byggoppdrag

lars@lysellentreprenor.no Tlf: 97 12 26 67 www.lysellentreprenor.no tel. 0999

dnbnoreiendom.no

Bruk din lokale eiendomsmegler - vi når frem til flest boligkjøpere tel. 0999

Best markedsføring Attraktiv presentasjon Kvalitetsvisning

dnbnoreiendom.no

Aktiv budrunde Rask verdivurdering og finansiering «Finn din bolig»-app for iPhone og iPad

Best markedsføring Attraktiv presentasjon For mer informasjon, kontakt oss eller kom innom Kvalitetsvisning DNB Eiendom Horten

for en uforpliktende boligprat.

Turid E.Bærland Tlf. 90737024

Ketil Storstein Tlf. 91168047

Thor Fredrik H.Solberg Tlf. 40451110

Beathe S.Karlsen Tlf. 41439874

Thor Fredrik H.Solberg Cathrine Asbjørnrød

Ketil Storstein

Turid51 E.Bærland Tlf.: 404 110

Thor Fredrik H.SolbergTlf.: 400Beathe Tlf.: 911 68 047 52 610S.Karlsen Tlf.: 412 65 222

Tlf. 90737024

Tlf.: Ketil 991 Storstein 04 619 Tlf. 91168047

Tlf. 40451110

Vivian Wold Tlf. 41439874

Robert Hoff

Du finner oss i Apotekergata 20 ved Horten Torv.


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

11

Agent for rettferdighet Foto: Dennis Larsen

”Agent for rettferdighet” er et opplegg for barn med fokus på internasjonal solidaritet. Gjennom aktiviteter, refleksjoner og bibelfortellinger gis barna mulighet til å tenke rundt rettferdighet, både lokalt og globalt. Opplegget tar utgangspunkt i fastetiden, og ønsker å bidra til å gi denne tiden et innhold

spesielt med fokus på solidaritet. Opplegget er knytter tett opp mot Kirkens Nødhjelps fasteaksjon. På bildet ser vi trosopplærer Rahel Kapstad Landsend sammen med barna i Åsgårdstrand kirke.

Samlet inn 18.000 kroner Konfirmantene i Åsgårdstrand har samlet inn kr.18.434 til Kirkens Nødhjelp. Dette er den årlige fasteaksjonen med dør til dør aksjon. Vi ser Eskild Torp Skogsholm som var en av konfirmantene som var rundt på dørene i Åsgårdstrand. Og de kan melde om god mottagelse, mange ventet på konfirmantene når der banket på. Foto: Dennis Larsen


12

Du finner oss i hjertet av Åsgårdstrand! Urmaker Heddi Innerdal Alt fagmessig innen Alt fagmessig innen hårpleie/frisering moderne hårpleie Klipp, Farge, Striper, Permanent, og frisering hår- og hodebunnspleie m/massasje,

FRISØR

FRISØR

vask &farge, føn, oppsettinger, brudepynt, Klipp, striper, permanent, vipper/bryn, Gelish negler,m/massasje, hårog hodebunnspleie hull i&ørene +++ vask føn, oppsettinger, brudepynt, vipper/bryn, Gelish negler +++

Åpningstider:

Man.: Tirs/Tor/Fre: Ons.: Man.: Lør.:

Stengt 0.0 – 16.00 0.0 – 18-00 Stengt 0.0 – 14.00

Åpningstider:

Tirs/Tor/Fre: 08.30 – 16.00 Ons.: 08.30 – 18-00 Utover det, etter avtale Lør.: 08.30 14.00 med Ann Teres eller– Susanne.

Utover det, etter avtale Velkommen til oss! med Ann Teres eller Susanne. Følg oss:

Velkommen til oss! Havnegaten 6 (1.etg Thon Hotel) Facebook: Instagram: AQUA Åsgårdstrand. Frisør aquafris 3179

www.baker-nilsen.no

Naustet pub ÅPNINGSTIDER man. - tors.: 17 – 24.00 fredag: 17 – 02.30 lørdag: 15 – 02.30 søndag: 15 – 24.00

Tlf.: 330 330 81 81 587 587 Tlf.: Havnegata 6, 3179 Åsgårdstrand


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

13

Tekst/foto: Dennis Larsen

Menighetshuset er solgt

Erik Gundersen og Erik Gjeruldsen har vært husstyret de siste årene for menighetshuset.

Det som mange husker som det gamle bedehuset i bakken, senere mer kjent som Åsgårdstrand menighetshus, er nå solgt. Som et ledd i utbyggingen av Åsgårdstrand kirke har menighetsrådet solgt menighetshuset. For å samlokalisere kirkens lokaler rundt kirken og som delfinansieringen av denne kirkeutvidelsen. Menighetsrådet er glad for at huset er solgt til en som ønsker å ta vare på huset og som ønsker å rehabilitere det. Kopi av de gamle originale vinduene er allerede bestilt som en del av restaureringen. Overdragelsen finner sted 17. juni.

Åsgårdstrand menighet trenger 5,5 mill. kroner for å bygge ut kirken ved inngangspartiet på nordsiden. Nå mangler det bare 1,5 mill. og denne summen vil menigheten låne og har fått bankgaranti fra Horten kommune. Faste lokale givere vil være med å finansiere lånet. Alle pengene til dette offentlige kirkebygget er samlet inn på dugnad, uten støtte fra kommunen. Det forteller om et stort lokalt engasjement i Åsgårdstrand.

Trenger du skilt eller dekor?

Prøv vår nye nettbutikk! Norges beste priser på trykksaker

Tlf: 40 30 20 05 post@colorprof.no

CpTrykk.no


14

Glad på badet? Ikke det? Ring T&T Tør du pusse opp badet uten bruk av våtromsgodkjente fagfolk? Ring den eneste våtromsgodkjente byggmesterbedriften i by’n.

Tlf. 917 33 960

Godt arbeid til riktig pris og avtalt tid

“Vi bygger og vedlikeholder grønt” Velleveien 15 - 3118 Tønsberg Tel: 99 11 60 00 e-post: post@strandman.no

Tlf: 91 32 50 45

00 2 4 3 04 3 . f l T

Grev Wedelsgate 24, Over 3179 Åsgårdstrand VÅRE ELEKTRIKERE 25 års tlf.: 330 81 571 GIR DEG LYS OG VARME erfaring www.baker-nilsen.no


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

15

En sprudlende og kulinarisk opplevelse i Åsgårdstrand

Attilios Trattoria - i gamle Åsgårdstrand ligger det en utrolig hyggelig Italiensk restaurant. En ekte Italiensk Trattoria! En ekte Italiensk Trattoria må jo ha en ekte Italiener som kokkelerer på kjøkkenet. Denne sprudlende glade mat elskende kokken heter Attilio Goffredo. Han kommer fra Calabria Sør Italia, med en gang du åpner døren inn til Attilios verden blir du møtt med ett stort smil og varme, han ønsker deg velkommen med åpne armer som bare en Italiener kan. De deilige duftene fra Italiensk mat fyller Trattoriaen, og god Italiensk vin fyller hyllene… det er bare å velge, vet du ikke hva du vil ha så kan Attilio vin… han hjelper deg gjerne. Kanskje en Prosecco vil smake?

Smaksløkene er i gang

Denne blide hyggelige Italieneren er en bereist mann. Han har reist rundt om i verden og besøkt flere hjørner. Jobbet også rundt omkring. Jobbet som hjelp på kjøkken som kelner og kokk, drevet sin egen Trattoria ved sjøen i Italia, der er vel derfor han serverer de beste scampi og blåskjell jeg har smakt. Blåskjellene til Attilio er allerede kjent.. pastaen med scampi….jammiii… Han jobbet ved tv og teateret i Italia i mange år og ikke minst som klovn på sirkus som han reiste med også i flere år rundtomkring i Europa. Så vi snakker om en kunstner på mange måter. Men det er maten og kokkeleringen som er hans lidenskap. Matlagingskunsten startet tidlig i livet hans... I dag driver Attilio sin Trattoria i Åsgårdstrand, så heldige er vi. Han har vært her snart 1 år nå, men det er ikke enkelt, det er tøft å holde hjulene i gang på høst og vinterstid. Hans misjon er å drive ett sted alle føler seg velkomne og kan nyte ett godt måltid, treffe gamle og nye bekjentskaper. Han sier han vil aldri bli rik på dette men han vil bli rik på å glede mennesker med god mat og at vi får en fin opplevelse. Han elsker Åsgårdstrand og trives her det har blitt hans nye liv. Så derfor kjære venner må vi komme oss ut å bruke denne lille perlen av en restaurant, nyte god mat nyte god vin og ikke minst en god opplevelse. I Attilios Trattoria kan man reservere bord, som kan være lurt, til selskaper, bord for 2,burstager eller romantisk middag venninne kvelder guttas kveld ute… Eller om noen vil starte vin mat kveld for alle som vil komme. Mulighetene er mange. Han lager alt på sin smakfulle måte. Menyen varierer så man møter sjelden den samme menyen om igjen og om igjen.. Attilio

har alltid et skjult kort i ermet, han tryller frem noe godt uansett. Har du lyst på en ekte Italiensk kveld hjemme er det bare å bestille Attilio hjem… du ringer han bringer. Tenk en ekte Italiensk kokk hjemme som lager deilig Italiensk mat til deg og dine… og om du vil be til store selskaper. Attilio ønsker deg Velkommen med en ekte Italieners glede. Han ønsker å bidra med sin Trattoria, med hjemmelaget Middelhavsmat til sine gjester, han legger al sin energi sin lille resturant, han gir så mye av seg selv at man tror at man har vært en liten tur i Italia, var vi ikke eller.. Var vist i Åsgårdstrand ja. Jeg tenker, må snart tilbake, dette er koselig

Følelsen sitter i kroppen enda…. var nesten som å være i Italia dette… Attilio ønsker Velkommen tilbake!


16

ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

Bilder fra Historielaget - fotogruppa

▲ ÅH0011 Åsgårdstrand torg med Songegården til venstre rundt 1918.

I gården hadde Oscar Saastad fra Horten filial og Thor O. Hannevig bank.

▼ ÅH0430 Åsgårdstrand havn ca. 1955.


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

▲ ÅH0419 F.v.: Olga Frantzen (mor til Per Bjune Frantzen), Linda Didriksen og Kari Frantzen (søster til Per Bjune). Bildet tatt ca. 1931

17

▲ ÅH0562 Fra skolejubileum i 1986.

Arne Adamsrød med Aasgaardstrands Folkeskoles fane. Damen t.v. er Ellen Larsen og t.h. Sylvia Hardly Olsen.

▶ ÅH0542 Thaulows plass 1927. F.v.: Hulda Adamsrød med Arne Adamsrød i barnevogn, butikkeier Christian Heien og Signe Fadum.

Aasgaardstrand og omegn historielag etterlyser fotografier. Sitter du på fotografier med motiver fra Åsgårdstrand og omegn, ta kontakt med oss. Alt er av interesse. Hilsen fotogruppa: Tott Asplin 957 93 868, Aase Helland Volle 91850213, Pippi Døvle Larssen 922 28 846 eller Steinar Stenersen 915 76 505


18

Aasgaardstrand Bygg AS BYGGMESTER

EGIL NILSEN DAMGATEN 19 TLF. 33 08 26 35 MOB. 922 60 300

Nybygg Tilbygg Rehabilitering utføres fagmessig Stangsgate 2A 3179 Åsgårdstrand Mob. 922 88 568 / 922 31 454 e-mail:post@byggmesterfirmalarsen.no

• VISA • MASTERCARD • EUROCARD • TELEKORT • FRIMERKER • LEGEMIDLER

- helt i nærheten

Søndagsåpent hele året! Våre åpningstider:

Man - Fre.: 08:00 - 21:00 | Lørdag: 09:00 - 19:00 Søndag: 09:00 - 20:00 BAKKEGATA 8 - 3179 ÅSGÅRDSTRAND

TELEFON 33 08 11 08


19

Kontakt oss:

StatsrĂĽd Johansensgt. 1 3187 Horten

Tlf: 33 04 22 90 Mob: 920 43 064 post@ggblikk.com


20

ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

Menighetshuset i Åsgårdstrand

«Bedehuset oppi bakken» - nå ute av historien

Med virksomhet her i Aasgaardstrand gjennom 130 år er nå «Bedehuset oppi bakken» solgt og vi har fått ny eier som skal føre historien videre. Hvilke forandringer som vil komme får framtiden vise. Det var Haugianervenner her omkring som reiste huset og startet det hele. Huset ble innviet 3. juledag 1886 og har vært bedehuset her i Åsgårdstrand. Flere bedehusforeninger har stått for virksomheten, men først rundt 1930 fikk kirken avtale om gudstjenester i huset og det skal da ha blitt vigslet som kirkerom. Mange har minner fra «Bedehuset oppi bakken» og husker at smed og kirketjener Hans O. Hassum dro tauet for klokkene og kalde søndagsskoler med lærer Lie-Mathisen selv om den store koksovnen glødet av varme. Fra sist på 60-tallet da kirken i Riddervoldsvei sto ferdig ble det behov for et eget menighetshus. «Bedehuset oppi bakken» ble etter gode forhandlinger overført til kirken i 1976 gitt som misjonsgave og har fungert som menighetshus inntil nå. Planer om samlokalisering av lokaler med et tilbygg til hovedkirken satte salg av menighetshuset på kartet og i mars ble kontrakt signert. «Bedehuset oppi bakken» får ny eier fra midt i juni. Historisk siste møte på menighetshuset var menighetens Hyggetreff tirsdag 10. mai. Temaet var «Menuett i mai» og regien hadde Arne Samuelsen som leste epilog og takk til Åsgårdstrand Menighetshus, Inger Kristine Rolland visesang og gitar og Øyvind Teigen på trekkspill. Toralf Holt, var initiativtager for å etablere menighetshuset, takket også for hva huset har betydd i disse 130 år. Det ble en verdig og flott avslutning på menighetshusets historie, litt rørende å forlate det gamle huset, men vi hilser vår nye eier lykke til med framtiden.

av Erik Gundersen (23/5-2016)


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

21

Hilsen til Åsgårdstrand menighetshus siste Hyggetreff Tirsdag 10. mai 2016 - Redigert fra orginal av Arne Samuelsen

Epilog Sitat «For første gang, for første gang, det giver mang en småting rang» fra prolog til skuespillet «Campellerne» av Henrik Wergeland i 1838. Til en epilog og i denne anledning tør en omskrivning gjøres; « For siste gang, for siste gang det giver mang en småting rang» Den 10. mai 2016 er ingen milepel i Norgeshistorien, ikke en dag å flagge for, ingen prominente gjester tilstede, ingen dag fylt av dyp sorg eller med jubel og glede. - Men, her og nå, på denne dagen er vi vitne til menighetens siste hyggetreff i dette hus. Menighetshuset, kalt «Bedehuset oppi bakken» går nå over i historien, og historien den er lang og huset er gammelt, for huset har tjent sin oppgave i 130 år etter innvielsen den 3. juledag 1886. Det har vært kirke og bedehus for «Jarlsbergske fellesforening for indre misjon» i mange år helt fram mot 1970-årene. Da fikk Åsgårdstrand sitt eget kirkebygg. Noen ildsjeler med Toralf Holt i spissen så behov for et menighetshus og etter gode forhandlinger ble det i 1976 overført til Åsgårdstrand menighet som en misjonsgave og det skulle være et fremtidig menighetshus. Mye arbeid måtte gjøres og med stor frivillig dugnad før huset kunne brukes som menighetshus. Det ble snart fylt opp med ulike aktiviteter, ungdomsklubb, barneklubb og kor, søndagskole, juletrefester og påskeverksted, søndagskole hyggetreff og menighetssamlinger. Utleie til barnedåp og konfirmasjon, til lokale foreninger som Hagelaget, Historielaget, Velforeningen og private grupper har hjulpet godt på driften. Nå er vi her, ved veis ende. Det er tid for å si farvel til «Bedehuset oppi bakken» og takk også til alle som frivillig har gitt av sin tid. Huset er solgt, saken er klar, ny eier overtar og det blir forandringer for det gamle huset. For noen litt vemodig kanskje, men ikke fortvil , vi kan gå her forbi med et smil med tanke på hva vi fikk av historie, musikk, kunst og kultur fra mennesker som gav av seg selv. Med disse ord ønsker vi alt godt for menighetshuset og til de som nå skal føre historien videre. ## Takk på vegne av mange og fra Inger Kristine, Øystein og Arne


22

Alt innen brønnboring Lang erfaring, høy kompetanse og konkurransedyktige priser!

Vanngaranti – gratis befaring

Østlande t Brønn og Energiboring AS

Tlf. 928 58 838 • Langmyra, 3185 Skoppum

BILGLASS Gratis reparasjon av steinsprutskade ved kasko og delkasko. Fagmessig montering av alle typer ruter. Behjelpelig med forsikringspapirer. GLASSMESTER

B. Børresen

Glassreparasjoner • Bilglass • Bly og messinginnfatninger • Speil • Innramming

Sverresgate 16 • Horten • Tlf. 33 07 36 45 20x5cm2013_press.pdf

1

17.09.13

08:42

Grev Wedelsgate 24, 3179 Åsgårdstrand tlf.: 330 81 571 www.baker-nilsen.no

Raveien 310, 3184 Borre • Tlf: 33 02 03 00 • E-post: post@platech.no


23

NYANLEGG • Plen - plantearbeid • Natur- og betongsteinsarbeid • Gjerder

VEDLIKEHOLD Anleggsgartner Bent Olafsen Tlf: 994 40 976 e-post: be-ola@online.no


24

ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

Utvikling av kunstnerbyen Åsgårdstrand

Områdereguleringsplan i Åsgårdstrand – innspill

Når kommunen nå skal utvikle en helt ny «byplan» for Åsgårdstrand samtidig som det arbeides med at sentrale bydel (gamle Åsgårdstrand kommune fra menighetshuset til brygga) ønskes vernet med strengere bestemmelser enn verneplanen fra 1983, så må blikket løftes og man må se langt fremover i tid. Det er enighet om at totalmiljøet i gamle Åsgårdstrand fortsatt gir et inntrykk og en følelse av hvordan livet artet seg i den gamle kunstnerbyen rundt det forrige århundreskiftet, og det er derfor viktig å identifisere hvilke trusler som eksisterer og som kan ødelegge denne verdien. Dette er ingen lett oppgave, men vi kan ta lærdom av andre steder som har vært i en lignende situasjon. Røros, byen som i dag er på UNESCO’s verdensarvliste, holdt for mange år siden på å bli kvalt av biltrafikk som gikk rett gjennom byens to hovedgater. Bergstadens politikerne identifiserte problemet og gjorde det som den gangen var en dristig beslutning; de vedtok å lede trafikken i en ringveg rundt byen. En beslutning som fikk handelsstanden til å skrike opp om politikere som sviktet de næringsdrivende og man varslet kollektivt om konkurser og nedleggelser som konsekvens av vedtaket. Til dette svarte politikerne at det umulig kunne være et mål å få flest mulig kunder til å kjøre forbi butikkene i byen – målsettingen måtte da heller være å få flest mulig kunder til å komme inn i butikkene for å handle. Og få år etter at Røros hadde bygget ringvegen slik at gjennomgangs- trafikken forsvant hadde handelsstanden i byen mangedoblet sin omsetning, og absolutt alle forsto at det var

attraksjonsverdien som var avgjørende for besøket. Konsekvensen av denne historien må bli at Åsgårdstrand forsøker å skjerme byen for gjennomgangstrafikk og fremmedparkering, og da kan man ikke i en plan for den fremtidige utvikling anstrenge seg for å legge til rette for enda flere parkeringsplasser i den sentrale bydel. En løsning tilsvarende den som Blaafargeverket på Modum har valgt for sine besøkende hadde vært ønskelig. Der må nemlig besøkende spasere et godt stykke før de kommer til selve bygningene med utstillinger og kafe. Og det å «tvinge» besøkende til å spasere gjennom byen vil, som det gjorde på Røros, føre til øket besøk hos de næringsdrivende, i museer og på kunstgallerier. Her i Åsgårdstrand er det en nærliggende løsning å etablere en større parkeringsplass ved Paletten kjøpesenter både for kunder til kjøpesenteret og til andre som faller i kategorien «gjesteparkering.» Det kan ikke herske tvil om at trafikkforurensningen er den alvorligste trusselen kunstnerbyen vil møte fremover. Det må derfor arbeides helt konkret overfor politikere i Tønsberg kommune og Vestfold


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

fylkeskommune for å få bygget avlastningsvegen for Åsgårdstrand fra Bliksekilen og til Hortensvegen hvor den knyttes til Adalsveien (som må utvides). På denne måten kan også biltrafikk fra Østfold og som skal sydover mot Tønsberg ledes utenom Kirkebakken og spare bomiljøet også her for ytterligere trafikkforurensning. På samme måte kan trafikk fra Tønsberg ledes til Adalsvegen og mot Bastøfergen for å ta fergen til Østfold eller opp til E18 på den nye bomvegen fra rundkjøringen på Borre. All tankbiltrafikk til/fra Esso Slagentangen bør ledes vekk fra Kilenkrysset og til den nye avlastningsvegen som i sin tid ble planlagt for å få en tryggest mulig transport til/fra raffineriet og ikke presse tankbilene gjennom beboelsesområder både nordfra og sydfra. Ved en overordnet målsetting om å redusere trafikkforurensningen bør man i sentrale Åsgårdstrand forby fremmedparkering i gatene og ha forbud mot gjennomkjøring av byen. Beboerne må selvsagt få kjøre til sine egne hus, men de bør helst parkere sine biler på egen tomt. Hvis dette ikke går bør de parkeringsområder som eksisterer bli reservert for beboere som ikke kan parkere på egen tomtegrunn. Man bør for eksempel ikke disponere den nylig frigjorte bussholdeplassen ved kirken til fremmedparkering. Besøkende til kirken må gjerne kunne parkere her, men disse plassene bør ikke bli fylt opp av ordinær fremmedparkering og blokkere for besøkende (med bil) til kirken. Konsekvensen av en slik bestemmelse vil selvfølgelig føre til at denne åpne plassen ved kirken blir bevart og således bidra til å ta vare på det totalmiljø som ønskes bevart. Den fremtidige byplanen med vernebestemmelser for sentrale bydel må selvsagt også inneholde andre bestemmelser for å nå målsettingen om utvikling av kunstnerbyen. Når man først har løftet blikket og tittet 50 år fremover i tid, så kan det vel hende at vi er så heldige å ha fått både et bymuseum med salgsgalleri i det gamle rådhuset og ny restaurant på brygga. Kunstgallerier og verksteder ønsker vi jo at det skal bli mange av, og gjerne også få lokket flere kunstnere til å bosette seg i byen. Dette vil selvsagt føre til mange besøkende som jeg antar vil bli ønsket hjertelig velkommen av de aller fleste beboere, men de besøkende må finne seg i å spasere fra parkeringsplasser som etableres utenfor den sentrale bykjernen. Innenfor sentralområdet i byen er det spesielt to kvartaler som bør bevares – rådhuskvartalet og skolekvartalet med Minde. Begge må utvikles for å bevares, og det viktigste er å tilrettelegge for

25

løsninger som kan gi inntekter til å møte det store vedlikeholdsbehovet av denne bygningsmassen. Og spesielt gjelder dette for det gamle rådhuset i byen.

Oppsummert bør følgende bestemmelser tas med i planen:

• Den gamle kommunegrensen for sentrale Åsgårdstrand (innenfor grensesteinene) fra menighetshuset til brygga bør ha strenge bestemmelser for å bevare det eksteriørmessige totalinntrykket av byen (interiørmessig bør huseierne så helt fritt). • Gjennomkjøring i Åsgårdstrand bør forbys (forutsetter bygging av avlastningsvegen). Det settes opp fotobokser for å avsløre bilister som ignorerer dette forbudet og bøter bør gis ved overtredelser av forbudet. • All parkering i gatene i sentrale bydel i Åsgårdstrand bør forbys og huseiere må parkere på egen tomtegrunn. For de eiendommer som ikke kan innfri et slikt parkeringskrav bør huseierne bli tildelt bilplass på egnete, offentlige parkeringsplasser alternativt gis dispensasjon for parkeringsforbudet i gatene. • All fremmedparkering bør etableres i området ved Paletten kjøpesenter • Etablere moderne leilighet(er) i loftsetasjen og i 2. etasje i rådhuset for salg eller utleie • Etablere et bymuseum med salgsgalleri i 1. etasje og den gamle bystyresalen (møte-/foredragsrom). Dette bør driftes av foreningen Bymuseet og gi grunnlag for dekning av drifts- og husleiekostnader (etter modell av Lokalhistorisk senter i Horten). • Tilrettelegge for (enkel) uteservering om sommeren i atriet rådhuskvartalet. Driften av sommerserveringen bør overlates til foreningen Bymuseet for å gi et best mulig grunnlag for å betale husleien til Bymuseet/salgsgalleriet.

Åsgårdstrand, 15/5-16 Benn Solem Åsgårdstrand


26

ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 MAI 2016

Et sted å være, tilhøre og inkludere Tekst: Roy Kenneth Skulstad-Hansen


27

ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 MAI 2016

Et barn som «faller utenfor», koster som voksen omtrent 1 million kroner i året for samfunnet, eller 50 millioner kroner over 50 år (2016-kroner). To barn det dobbelte. Bostedskommunen må ta en del av denne kostnaden, både i form av ytelser, men også tapte skatteinntekter. Har vi eller noen kommuneøkonomier råd til å la være å tenke bredt i forhold til forebygging og tidlig innsats? Små investeringer vil med sikkerhet gi avkastning frem i tid. Helt i tråd med et annet viktig arbeidet – hvordan vi som best mulig skal kunne møte den kommende eldregenerasjonen. Hvorfor skal vi da ikke kunne tenke dette også om barn?


28

REGNSKAPSKONTORET BØRRESEN & WIERSDALEN A/S Autorisert regnskapsfører

Tlf.: 330 71 550 | Fax: 330 71 551 E-post: erik@b-w.no Stangsgt. 2, 3179 Åsgårdstrand

Kammegt. 1, 3110 Tønsberg (avd. kontor) E-post: bjorn-erik@b-w.no

Nettside: www.b-w.no

Robergveien 347, 3157 Barkåker tlf 33 38 01 33 E-mail: post@montessori.vf.no Web: www.jareteigen.no

BYGGFIRMA

Jon Sæterlid ÅSGÅRDSTRAND IF’S

SAMARBEIDSPARTNER

PÅ SPORTSUTSTYR!

• STOR KLUBBSHOP • GODT UTVALG I SYKLER

• EGET SYKKELVERKSTED • STOR SKOAVDELING

SOLBERG SPORT

ANDERS JØRGENSENSGATE 15, HORTEN. TLF. 33 03 08 80. ÅPENT HVERDAGER 9-19

Utfører alt innen: - Nybygg - Vedlikehold - Reperasjoner - Planlegging - Restaurering TLF: 330 81 049 Priv. 920 32 572 Mob.

Stangsgt. 21 3179 Åsgårdstrand


29

Vi i Usbl vet at det å kjøpe bolig er en veldig stor beslutning, og noe som ofte er forbundet med mye stress, spenning og utmattende budrunder. Derfor tilbyr vi alle våre medlemmer forkjøpsrett på over 50 000 trygge og gode boliger i hele Norge. Du kan få mer informasjon om oss og hvordan du melder deg inn på usbl.no eller ved å ringe 08725.

Vi utfører alle typer elektro-, tele- og datainstallasjoner Dine ønsker - vår erfaring gir en fornøyd kunde - til fornuftig pris

Barkåkerveien 47 33 00 31 00 - Vakttlf 901.98250 - Faks 33 38 03 21 E-mail: even@evencudrio.no Telefoner: Even 901.98250 - 333.80640 privat Bjørnar 918.61922


GULLI TREVAREFABRIKK AS Alt i dører, vinduer, kjøkken, garderobe og trapper. Barkåkerveien 87

Prosjektering & saksbehandling av boligbygg STEIN STRØM ARKITEKTTJENESTER

Mob. 932 18 041 PB 76 3107 Sem e-post: stein@arkitektstrom.no

Din forhandler av Brenderup og Tredal

3157 Barkåker Tlf: 33 00 32 80 Åpningstider: Man-Fre: 07:00-16:00 Torsdag: 07:00-19:00 Lørdag: 09:00-13:00 www.gulli.no

Trenger du LAGRINGSPLASS? Korttid eller langtidsleie

Ring o

ss på 9LÀN Hengere sæ´re "

Lett tilgjengelig ved Åsgårdstrand Salg og service av alle typer hengere

Tlf. 900 31 830 Valleåsen 2 3174 Revetal Tlf 33 06 33 00 mob. 90 02 79 66 petter@hengere.as


3.- 5. juni 2016 • Konsert Bo Kaspers Orkester Munchparken 3. juni. Portene åpner kl.18.00 Oppvarming med D.J. Billetter: www.Billettservice.no .

• Kolbotn Garden Oppvisning med Norges eneste «Marching Showband» for jenter Badeparken 5.Juni kl. 17.00

• Trekkspill og leikarring Oppvisning i Badeparken 4. Juni kl.12.00

• Danseoppvisning I Badeparken 4. Juni. Kl.15.00: Dansegruppa Verzetailles Med La Salle de Dance 5. Juni. Kl.15.00

• Kortreff 5.Juni i kirken kl. 14.00 ved Vestfold og Telemark Korforbund

• Blues og Rock konsert 4. Juni kl. 17.00: Knut Eide og Finn Reiersen 5. Juni kl.14.00: Knut Ropperstad. Begge konserter i Badeparken

• Leker/konkurranser/dans/sang og underholdning fra scenen i Badeparken

• Over 50 utstillere på brygga

Pluss mye mer; • Kunsthåndverk • Kunstutstillinger • Konserter • Historisk vandring • Teatergruppe

Kom – bli med på byens store folkefest!


P R O G Å sg ård stran d sd agen e

”P iken e på broen ” deltar u nd Hovedsponsor

ÅSGÅRSDSTRAND

FREDAG 3. 6 1100 Om Munchs kunst og tilknytning til Åsgårdstrand. Sted: Munchs Hus. 00 00 18 - 02 Sjømannsforeningen holder åpent ”PUB aften” i Havnegaten 4. Servering av mat og drikke. Grilling og Bacalao. 1800 MUNCHPARKEN ÅPNER. Mineralvann, øl, vin, vårruller. 1830 Underholdning ved DJ som spiller kjente sommerlåter. 30 20 Velkommen. Orientering om Åsgårdstrandsdagene ved formann i Åsgårdstrandsdagene. 2045 Åpning av Åsgårdstrandsdagene 2016 ved ordfører i Horten, Are Karlsen. 2100-2300 Konsert med BO KASPERS ORKESTER, et av Sveriges mest kjente rock/pop band. Entre ved inngang: kr. 475.-. På Billettservice.no, kr 505.-. Forhåndssalg hos Fargerike på Paletten kr.425.-. Barn under 6 år i følge med foreldre: Gratis. NB: Husk å kjøpe bonger for drikke. 1500-2300 Restauranten på Thon Hotel Åsgårdstrand er åpen. Velkommen til et velsmakende måltid i rolige omgivelser. 2300 Nachspiel på Naustet Pub.

LØRDAG 4. 6 0800 -1030 Frokost på Thon Hotel Åsgårdstrand. Kr. 150.- per person. Bordbestilling anbefales. 1100 -1300 Eldresentret åpner. Konsert 11.30 med trekkspillgruppa fra Horten Kulturskole. Servering av Kaffe/kaker. 1100-1800 Om Munchs kunst og tilknytning til Åsgårdstrand. Sted: Munchs hus. 1100-1800 Alle aktiviteter på brygga og i badeparken starter. Stor scene i badeparken. På brygga og i badeparken: : Leker, aktiviteter og underholdning. Marked / kunsthåndverk, restaurant/servering. Trekkspill/leikarring, kaninshow, såpebobledans for de yngste og de eldste, mannekengoppvisning, blueskonsert, hoppeslott og radiobiler. Informasjon om de ulike aktiviteter ved konferansier i Badeparken. Entre kr. 50,Barn under 16 år: Gratis. 1100-1800 Restaurant ”Pikene på broen” på brygga. Servering av mat og drikke i regi av Carol,s Filipino Cuisine & Catering. 1200-1700 Galleri Smalgangen: utstilling med kunstneren Svein Erik Larsen, grafikk, akvarell og monotypi. Galleri Ask, Galleri Kjær, Kunstfabrikken og øvrige atelier i Gamle Åsgårdstrand er åpne. Se til slutt i programmet. 1200-1800 Sjømannsforeningen holder åpent hus i Havnegata 4. Servering av drikke og mat. Grilling/Baccalao. 00 00 12 -13 Trekkspill og leikarring oppvisning. 1300-1330 Kaninshow. 1330-1400 Såpebobledans for de minste og de eldste. 1400-1500 Konsert med visegruppa «Tuntreet». 1500-1545 Danseoppvisning med dansegruppa Verzetailles. 1545-1600 Avduking av Aasgård Gildes gave til Åsgårdstrand. 1600-1700 Mannekeng oppvisning. 1700-1900 Blues konsert med Knut Eide og Finn Reiersen. 1800-0200 Åpen «PUB» aften i huset til Sjømannforeningen i Havnegaten 4. Servering av mat og drikke. Musikkinnslag. 2100 Konsert på Naustet Pub. RAVI med showet «ALÆINE». 1200-2200 Restauranten på Thon Hotel Åsgårdstrand er åpen. Velkommen til et velsmakende måltid i rolige omgivelser.

www.aasgaardstrandsdagene.no


R A M 3. - 5. ju n i 2016

d er hele arran gem en tet Hovedsponsor

SØNDAG 5. 6 0800-1100 Frokost på Thon Hotel Åsgårdstrand. kr.150- per person. Bordbestilling anbefales 1100-1200 Familiegudstjeneste i Åsgårdstrand kirke. Kirkekaffe serveres av Kiwanis i Badeparken. Musikalsk innslag ved Kulturskolen. 1100-1700 Om Munchs kunst og tilknytning til Åsgårdstrand. Sted: Munchs hus. 1100-1800 Alle aktiviteter på brygga og i badeparken starter .Stor scene i badeparken. På brygga og i badeparken: : Leker, aktiviteter og underholdning. Marked / kunsthåndverk, restaurant/servering. Kaninshow, danseoppvisning, Korps/drillshow, musikalsk innslag, el biler og hoppeslott. Informasjon om de ulike aktiviteter ved konferansier i Badeparken. Entre kr. 50. Barn under 16 år: Gratis. 00 00 11 -18 Restaurant ” Pikene på broen” på brygga. Servering av mat og drikke i regi av Carol,s Filipino Cuisine & Catering. 1200-1700 Kunstsalgsutstilling hos de ulike galleriene i Åsgårdstrand. Nærmere informasjon - se til slutt i programmet eller lørdag samme tid. 00 00 12 -18 Sjømannsforeningen holder åpent hus i Havnegata 4. Servering av mat og drikke. 1200-1230 Kaninshow. 1230-1330 Oppvisning ved teatergruppa Scenekunstensamblet. 1330-1400 Hortens ungdomsmusikk korps HUMK spiller fra Paletten og ned til Badeparken. 1400-1500 Kortreff i Åsgårdstrand kirke med RA Sanglag, Nøtterøy kammerkor, Tønsbergkoret og Borre Vocale. 1400-1500 Konsert med Knut Ropperstad. Rock/roots, country rock/americana. 1500-1600 Oppvisning ved Danseskolen La Salle de Dance 1600-1630 Premieutdeling ved Kiwanis. 1630 KOLBOTN GARDEN starter marsjering i Gamle Åsgårdstrand. 1600-1800 Pernilles sommerkonsert med Lars Martin Myhre. Sted: Naustet Pub. 1700-1745 Oppvisning med KOLBOTN GARDEN foran scenen i Badeparken. 1745-1800 Utdeling av årets ærespris. 1800 Avslutning Åsgårdstrandsdagene. Annet: Redningsselskapet og båten ELIAS ligger ved brygga Søndag 5.6. Leker for barna blant annet; Tommy togtunnel, Bungeerun, El Biler, yoga for barn, ansiktsmaling, hesteridning pluss mye mer. NB: På enkelte av aktivitetene lørdag og søndag må deltakere regne med en mindre deltakerbillett

FAST BEVERTNING: Naustet Pub, Thon Hotell Åsgårdstrand, Munchs Kafe, Torvet Cafe, Vinstua3179. BEVERTNING LØRDAG OG SØNDAG Åsgårdstrand Kvinnelige Badeselskap serverer kaker og kaffe i Badehuset. Restaurant «Pikene på broen» Kiwanis selger kaffe og kaker og holder loddsalg. Badeparken både lørdag og søndag.

MARKED/MESSE: Mer enn 45 markedsutstillere med kunsthåndverk, glass, husflid, tekstiler og mat.

HUSK Konserten med

BO KASPERS ORKESTER fredag i Munchparken.

KUNST/ KULTUR: Billetter hos Fargerike på Salgsutstilling: Lørdag og Søndag kl 12 – 17: Galleri Smalgangen: Paletten eller Akvarell-, grafikk- og monotypi utstilling ved Svein Erik Larsen. Billettservice.no Galleri Ask: Utstillingen stenger kl.16. Utstilling i Kunstfabrikken (som holder til i Aasens gamle fabrikk øverst i Toldergata). Utstilling i Galleri Kjær Gård (ved Kjærkrysset) Faste Utstillinger/gallerier: Anne-Lise Toverud i Skolebygningen, Skolegården. Galleri Smalgangen, åpent keramikkverksted ved Anne Kristine Mjelva og Ingrid Kristine Lund – åpent lørd./sønd. Kl. 12 – 17. Faste Utstillinger/gallerier: Anne-Lise Toverud i Skolebygningen, Skolegården. Galleri Smalgangen, åpent keramikkverksted ved Anne Kristine Mjelva og Ingrid Kristine Lund – åpent lørd./sønd. Kl. 12 – 17. Stiftelsen Åsgårdstrandsdagene tar forbehold om trykkfeil og endringer i programmet.

www.aasgaard strand sd agene.no




 Ola Abrahamssondvei

Munc hs hus ate chsg Mun

Damgata

Hav ata

neg

en

ti Falkes

Fra badepark en

Grev W edels g

ate

N. C. N

ielsens

gate

alg

Sm n

ge

an

Toldergata

Ba

kke

ga ta

Kirkeveien Bak n veie

keås

ers Kay

e gat

Paletten Kjøpesenter Torvet Munchs Hus og Munchparken Thon Hotel Kjøsterudgården Eplehaven Gamle Skolegården Åsgårdstrand Galleri Galleri Smalgangen Galleri Ask Rådhuset Bade Parken Smalgangen Victoriagården og Naustet Pub Munchs Kafé Joker Nytt parkanlegg

i ls ve

Dah

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17.

Drill/show oppvisning i Badeparken 5. juni kl 17.00 med KOLBOTN GARDEN

www.aasgaardstrandsdagene.no


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

35

Fra Ra Sanglag Foto: Svein Lindstad

Siden forrige utgave av ÅTP, har Ra Sanglag gjennomført sin 100 års jubileumskonsert på Bakkenteigen. Medvirkende gjester var Horten Ungdomsmusikk Korps og Gulbrandsens kor. Og med korets dirigent Bård Galleberg og pianist Astri Kubberud, ble det en uforglemmelig aften. Det hele ble bundet sammen av konfrensier Øystein Fevang, som selv bidro med en egen sang. Ra Sanglags reportoir gjenspeilet sanger fra tre forskjellige tidsepoker. Hver aktør bidro med egne avdelinger og konserten ble så avsluttet med felles sanger av begge kor med 75 sangere og korpset og helt til slutt med sangen Merano. Et slikt opplegg krever mye forberedelse, øvelser og logistikk, noe som har pågått i lang tid. Styret vil takke alle aktører for alt de har bidratt med i form av økonomisk stønader, administrasjon eller praktisk hjelp. Uten dere alle hadde det ikke blitt så bra. Men det nytter ikke å hvile på sine laurbær. Koret øver nå iherdig til sommerkonsert 03.06 i Åsgårdstrand Kirke og til vår jubileumstur til Italia fra 16. – 20.06. I Italia skal vi ha konserter, bl.a. med et kor fra distriktet. Vi skal også delta på Norges Korforbunds treff og synge i Åsgårdstrand kirke den 05.06. Etter det tar vi sommerferie, og starter opp igjen ved skolestart.

Leie lokalet vårt?

Lokalet vårt Furuhaug kan du også leie, hvis stua hjemme blir for trang for et arrangement du skal gjennomføre. Ta kontakt med Hege Susæg tlf. 951 95 743.

Lyst til å synge?

Koret ønsker seg veldig flere sangere og ikke minst på herresiden. Korsang er en utrolig bra hobby som gir energi og overskudd i hverdagen og foregår i et hyggelig miljø. Vi har øvelser hver tirsdag på Furuhaug fra kl. 19.00 – 21.30. Møt opp da vel!

Styret for Ra Sanglag vil ønske alle våre trofaste tilhørere og lesere av ÅPT en riktig god sommer!

Helseklin ikke n Horten Handelspark

K i r o p r a k to r - M a s s as j e t e r ape u t

Fysioterapeut

Ivan En stad, T lf 3 3 04 88 35 ivan@ryggklinikk.no www ryggklinkk.no

Tri lle S t a ub o , Tlf 479 63 008 e t s t a u bo@online.no www.fysioterapirommet.no

Ernæringsfysiolog B e n t e A n n i e B o r g e n , Tlf 913 75 1 1 2 bente@friskmedmat.no www.friskmedmat.no


36

Din forhandler av Brenderup og Tredal

Ring o

ss på 9LÀN Hengere sæ´re "

Salg og service av alle typer hengere

Valleåsen 2 3174 Revetal Tlf 33 06 33 00 mob. 90 02 79 66 petter@hengere.as


Hva skjer´a - Pernille? Ikke gå glipp av de utrolig populære sommerkonsertene i Pernilles Have! 05.06 - Lars Marten Myhre 12.06 - Knut Roppestad & TheRamblingRodgers 19.06 - Backers Blaa 26.06 - Nikolai Kleiven 03.07 - Gutta På Hjørnet 10.07 - Henrik Johannessen 17.07 - Tove Bøygard 24.07 - Yngve F. Kristiansen 31.07 - Gotheart Mountain Boys 07.08 - Reggie Thunder 14.08 - Shotgun Whalers 21.08 - Sviskeprinsene 28.08 - Marianne Eide med Band

Sted: Naustet Pub i Åsgårdstrand Hver søndag fra 05. juni til 28. august kl. 16.00 til 18.00 CC: Medlemmer kr. 100,Ikke medlemmer: kr. 150,-

Arrangør


38

Akkurat nå er det mange som ønsker seg bolig i Åsgårdstrand! I fjor ble det rekordomsetning av boliger i ÅsgŒrdstrand! NŒ er det lite for salg og vi har derfor liste pŒ interessenter som ¿nsker seg helŒrs- og fritidsboliger. Ta kontakt for en hyggelig og uforpliktende prat.

Adresse: Nedre Langgate 39 3126 T¿nsberg

Ta gjerne kontakt for en uforpliktende boligprat! Presenteres av megler Mari-Anne Halvorsen T.91 66 09 83| mah@eie.no

Horten bibliotek

Åpningstider sommer 2016 Åsgårdstrand bibliotek Mandag 16:00-19:00 Stengt i skolens ferier.

Horten bibliotek Sommertid 20.juni – 14. august Selvbetjent fra kl. 08:00-09:00 Mandag 09:00-17:00 Tirsdag t.o.m. fredag 09:00-16:00 Lørdag 10:00-15:00

HORTEN BIBLIOTEK - Apotekergt. 10, 3187 Horten Tlf: 33 08 53 30 - www.htnbib.no


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

39

Nyåpninger i Åsgårdstrand Paletten dame- og herrefrisør og Paletten Solstudio Når Vinmonopolet åpner sine dører på Paletten i juni vil dette føre til en del endringer på kjøpesenteret. Gry Linnea Stensrud åpner en helt ny frisørsalong med navnet Paletten dame- og herrefrisør. Salongen vil være lokalisert i Paletten Helsesenter (tannlege Stenbergs tidligere lokale), og her ønsker Gry både tidligere og nye kunder hjertelig velkommen i sin nye salong fra mai måned. Gry Linnea Stensrud har vært i frisørfaget i over 30 år, og har tidligere holdt til i frisørsalongen på Thon Hotell i Åsgårdstrand. Siden 2013 har hun arbeidet i salongen inne på selve kjøpesenteret, men etablerer seg altså nå i egen salong. Paletten Solstudio har måttet flytte ut av sine lokaler for å gjøre plass for Vinmonopolets avdeling på kjøpesenteret. Heldigvis har vi funnet plass i Paletten Helsesenter sammen med den nye frisørsalongen hvor det er bygget to adskilte kabinetter med egen inngang i deler av Grys salong. Åsgårdstrand på Tvers ønsker begge virksomheter lykke til i sine nye lokaler.

Nyåpning mai 2016

Tlf: 911 94 360 Nedenfor apoteket i Åsågrdstrand Gry Linéa Stensrud


40

ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

Gründere - vi sees på løkka! Det er ikke alltid at en idé om et produkt ender opp som et faktisk produkt. Det så lenge ut som at sykkeltilbehøret CyClaw skulle forbli på idéstadiet, men igjennom hardt arbeid, gode samarbeidspartnere og mye flaks vil CyClaw One bli å finne i butikkhyllene denne sommeren.

Da brødrene Bjørnstad vokste opp var løkka en del av hverdagen. Etter skolen ble fotballen plassert på sykkelens bagasjebrett og så bar det i full fart til den lokale fotballbanen - og de var ikke de eneste. “Da jeg selv fikk barn la jeg merke til at barna fraktet fotballen på de merkligste måter når de syklet”, sier Rune Bjørnstad, oppfinner og daglig leder i CyClaw AS. Sykler nå til dags har ikke bagasjebrett. Det finnes ingen klype som fotballen kan festes i. Dette gjør at fotballen fraktes under genseren, under armen med en hånd på styret, eller i en ryggsekk. “Det var da sønnen min kom hjem med blodige knær etter å ha trynet på vei til løkka at idéen til CyClaw ble skapt”, forteller Rune. Garasjen i barndomshjemmet ble benyttet til å lage den første prototypen, sommerferien 2013. “Vi var tidlig klar på at produktet skulle være en klo, og navnet CyClaw ble til den samme sommeren”, sier Robert Bjørnstad, som sammen med bror Rune og far Kåre danner rekkene i selskapet. Det gikk sakte men sikkert fremover med forretningsplan, prototyper, investeringsplaner og kontakt med Innovasjon Norge og andre

aktører. “Vi fikk virkelig fart på sakene da Håkon Steinbo ble introdusert til CyClaw under et familieselskap, sommeren 2014”, sier Kåre. Kontaktnettet til Håkon ble benyttet og plutselig var vi i dialog med en fabrikk i Kina som tok prototypen til et helt nytt nivå. Det ble flere runder med 3D-printing, tre og fire armer, festemekanismer og design. “Barna mine ble aktivt brukt til testing av produktet, noe som raskt førte til krav om sterkere plasttyper”, forteller Rune. Igjennom gode samarbeidspartnere, støtte fra Innovasjon Norge og et godt produkt satser gründerne i CyClaw AS på å skape suksess i Norge og utlandet. Produktet CyClaw One kommer for salg denne våren hos BikeShop og andre sportsforretninger. Det er den perfekte bursdagsgaven til alle barn som spiller fotball.

Vi sees på løkka!


41

TINE FOTBALLSKOLE

- I ÅSGÅRDSTRAND

8.-12 AUGUST ALDERSGRUPPE FRA 1999-2009 FRA KL 10.00 – 14.30 (MULIG Å AVLEVERE FRA KL 09.00 OG HENTE INNEN KL 15.00)

PÅMELDING SMS TIL: 900 31 830 PÅMELDINGSFRIST: 2. AUG. (NAVN + ALDER)

PRIS KR 1 000,-


Blomster til alle anledninger • BRUDEBUKETTER • DEKORASJONER • KRANSER • BÅREBUKETTER

PALETTEN TLF.: 33 08 24 82


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

Åsgårdstrand Seilforening

43

På bildet: Rormann og skipper Sindre Sørebø 10 år, Storseiltrimmer Håkon Sørebø - 7 år, Forseil og genakker trimmer Kristian, Høstvang - 9 år. Alle fra Åsgårdstrand og aktive i jollegruppa som har bra aktivitetsnivå om dagen!

Seilforeningen har lagt bak seg en aktiv sesong i 2015 med feiring av 80 årsjubileum og mange aktiviteter i seilsportsenteret og på regattabanen. Mange nye unge lovende barn og ungdom har fått kurs og opplæring i 2015, og vi starter nå opp igjen i 2016 for fullt med trening og kurs for Optimistjoller, RS Feva, Snipe og seilbrett. På regattabanen oppnådde Åsgårdstrandsseilerne veldig bra resultater i 2015 med hele 3 NM titler. En NM-tittel til Jostein og Asbjørn Grødem i Snipe klassen, og 2 NM-titler til Karl Otto og Maren Book i storbåt og i NM shorthand. I tillegg har flere av tur og hav seilerne gode plasseringer i Færder’ n og Hollenderen.

Seilsportsligaen 2016

Norges Seilforbund har introdusert en ligaserie for seiling i Norge. Serien starter i 2016 og vil bestå av fire delstevner gjennomført på ulike steder i landet. Ved siste delstevne vil Norges beste seilforening kåres. Seilsportsligaen består av to divisjoner: 1. divisjonen og 2. Divisjon. Begge divisjonene består av 15 foreningslag som kvalifiserte seg i 2015. Laget fra ÅS kvalifisert seg med seier i «kvalik-regattaene» i 2015, og er klare for 1. divisjon i 2016. Stor takk til laget vårt ved Jostein Grødem (lagleder), Charlotte Blixen Halvorsen, Eivind Tyttelandsvik, Maren og Karl Otto Book og Sondre Dahle. Vi gleder oss til sesongen 2016. Følg med - første ligaregatta er 21. og 22. mai i Oslo!

Pågående oppgradering av Seilerhuset

Gjennomstor stor dugnadsinnsats har foreningen de

siste 4 årene bruk betydelige ressurser til utbygging av et nytt servicebygg med toaletter, dusjanlegg og møterom. Vårt pågående prosjekt nå, er nytt kjøkken og oppussing av den store salen som benyttes mye til utleie, alt dette er klart i løpet av april. For alle de som ønsker å leie et selskapslokale kan vi tilby nye moderne kjøkkenfasiliteter og hyggelig selskapslokale. Gå inn på hjemmesiden vår www.seilforeningen.no for mer informasjon.

Vår nye kommunikasjonsplattform

I 2015 ble det etablert en ny hjemmeside: www.seilforeningen.no og nytt administrasjonsprogram styre web: www.styreweb.no. Den nye plattformen hjelper oss med medlemsregister, dokumentarkiv, regnskap, oppdatering hjemmeside og ikke minst direkte kommunikasjon med alle medlemmer via SMS eller mail. Etter det første året er vi veldig godt fornøyd med systemet som sørger for bedre kommunikasjon og en mye bedre dokumentasjon av hele virksomheten vår.

Geir Lundkvist Styreleder


Lokal leverandør og produsent av: Kjøkken, dører, garasjeporter i tre/stål

C. GUNNESTAD TREVAREFABRIKK Butikk: Stasjonsveien 1, 3185 Skoppum | Tlf: 330 70 885 Produksjon: Grøstadbakken 5 - 3185 Skoppum | Tlf: 330 70 841 - Fax: 330 70 886 E-post: post@gunnestad-trevare.no | Web: www.gunnestad-trevare.no


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

45

Vinmonopolet til Åsgårdstrand

Vinmonopolet kommer til Åsgårdstrand og Paletten i juni. Vi tok en prat med butikksjef i Horten Erik A. Sandum. Fortell litt om butikken i Åsgårdstrand. Butikken blir en såkalt Kategori 2 butikk, som er vår nest minste butikkstørrelse. Det innebærer

at vi har litt begrensede åpningstider, hvor vi holder stengt mandag.

Åpningstider

I typiske sesongbutikker har vi imidlertid åpent mandag i sesong og for Åsgårdstrand sitt vedkommende gjelder det fra åpning 16. juni og ut skoleferien. Ellers som følger: Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag

11.00 – 17.00 11.00 – 17.00 11.00 – 17.00 11.00 – 18.00 11.00 – 15.00

I kategori 2 har vi et utvalg på ca 420 produkter, med god bredde innenfor de ulike varegruppene, med en dynamisk og sesongbasert lokal tilpasning.

For øvrig kan man enkelt bestille, både på nett, via kundesenter og i butikk fra våre totalt 16.000 produkter til henting i butikk. Se for øvrig vår nettside for mer relevant informasjon: http://www.vinmonopolet.no/artikkel/omvinmonopolet/dette-er-vinmonopolet/v%C3%A5rebutikker-og-v%C3%A5rt-vareutvalg

Blir du butikksjef på begge steder?

Ja, jeg blir butikksjef. Butikken vil bli samdriftet med butikken Horten, hvilket innebærer at våre dyktige og erfarne ekspeditører bemanner butikken Åsgårdstrand.

Vi gleder oss til åpningen i juni.


46

Sterk og svakstrøm er vårt yrke Kvalitet er vår styrke

Tlf nr. 33 04 52 60

9LNDQWLOE\HWEUHGWVSHNWHUDY SURGXNWHURJWMHQHVWHULQQHQ ‡ rehabilitering av bad ‡ varmepumper ‡ utvendig vann og avløp

‡ servicearbeid ‡ vannbåren varme

Krohn Rørleggerbedrift AS er totalleverandør av alle tjenester innen rørleggerfaget.

www.krohnrorQR‡7OI Bjørnestien 10, 3188 Horten


47

ER DU REDD FOR RADON ? - Vi låner deg en radonmåler! HAR DU PROBLEMER MED UTLEIE? Vi har flere kurs om farer og feller ved utleie utover våren.

Her er gode råd gratis: t Utleie t Kjøp og salg av eiendom t Problemer i bosameier og borettslag t Nabotvister t Håndverkertjenester

B L I MEDL

EM

MANGE F LERE FORDELE R!

Spør oss!

www.dinbolighjelp.no · tlf.: 33 31 54 00


48 8

bil e n ĂĽ l r a h Vi

Hortensveien 275, 3157 BarkĂĽker Telefon 456 93 004 - info@vestfoldautogass.no / www.vestfoldautogass.no


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

KUNSTFABRIKKEN

49

KUNSTFABRIKKEN vil ha salgsutstilling under Åsgårdstrandsdagene, som vanlig, lørdag og søndag fra kl 12-17. Vi fortsetter utover sommeren med søndagsåpent, helt fram til 10.august. I år har vi hatt tilhold i 2.etasje på Aasens gamle fabrikk, i 20 år! Bygget stod tomt for aktivitet i 1996, og noen av oss som var ferdig på Tønsberg tegne- og maleskole var ute etter et sted å male sammen, og spurte om å få leie på fabrikken. Det fikk vi, og siden har vi vært der. Nå har sønnen til Henkien Aasen, Odd Henrik, tatt over driften av bygget, og han leier ut plass i 1.etasje til ulike aktiviteter, f.eks. hvis noen trenger et snekkerverksted. Vi ønsker alle velkomne innom oss, på Åsgårdstrandsdagene og utover sommeren. Vi lodder ut et bilde som trekkes siste åpningsdag. I hovedsak maler vi i akryl, olje og akvarell. Vi finnes på Facebook som Kunstfabrikken i Åsgårdstrand. Vi holder også på å utvikle en hjemmeside med adresse Kunstfabrikken.net. Her finner dere opplysninger , etter hvert, om hver og en av oss og det vi driver med. Arrangementer legges også inn på Facebooksiden.

De som er med på ”Kunstfabrikken” nå er Anne Bugge, Anne Skjelbred, Anne- Cathrine Aagesen, Berit Sundby, Borghild Halmrast, Ellen Johannessen, Grethe Gjertsen, Kathe-Iren Rabe, Margaret Gjeruldsen, Marit Lenhartzen, Sidsel Melby Lenhartzen.


50

MORO FOR LITEN & STOR!

Hos oss kan du arrangere alt fra barnebursdager til firmafester! Ko ntakt oss for tilb ud

t Bowling

t Spilleautomater

t Mat & drikke k

t Lazerworld

t Biljard

t Ă˜l & vin

Vi har ĂĽpent fra kl. 12 hver dag!

Vestfold bowling rettkommunikasjon.no

www.vestfoldbowling.no Borreveien 42, 3186 Horten t330 400 70


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

51

RAKU, HORSE-HAIR RAKU og OBVARA i Galleri Smalgangen

Raku box, Anne K Mjelva

Obvara, Anne K Mjelva

Horsehair raku, Anne K Mjelva Redusering

Vinteren er en stille tid med tanke på turister og besøkende i Galleri Smalgangen. Vi har til og med innvilget oss helgestengt. Det betyr ikke at vi “går i hi” vinterstid. En må jo produsere før sommersesongen setter inn, og noe det er vanskelig å få tid til om sommeren, er det å brenne raku. Noen forveksler raku med raki (tyrkisk brennevin) og mener at det er noe de har god greie på, men jeg kan her kort fortelle litt om raku og et par andre brenneteknikker.

Raku u er en gammel asiatisk brenne-teknikk fra 1600-tallet. Prosessen er arbeidskrevende, men gir spesielle farger, ofte med kobberglans og med markerte krakeleringer. Teknikken gir mange spennende og uforutsigbare resultater. Det gir unike produkt som er umulig å kopiere, unika. Raku-brenning foregår vanligvis i friluft, da prosessen fører med seg både åpne flammer og røyk. Som ovn bruker jeg et tomt, isolert oljefat som jeg fyrer opp med propangass. Teknikken går ut på at gjenstanden løftes ut av ovnen når glasuren smelter ved ca 900°C. Den glødende gjenstanden legges i en beholder med sagflis.

Flisen tar fyr, deretter legges lokk på beholderen. Det oppstår nå en reduserende brenning (ikke tilførsel av luft) som gir glasuren og leiren spesielle farger. Deretter kjøles gjenstanden hurtig ned. De store temperatursvingningene krever at det brukes en spesiell leire. Glasuren vil krakelere grunnet den store temeratur-forskjellen. Jeg har også rukket å teste et par andre brennemetoder, nemlig horsehair-raku og obvara. Ved horsehair-raku u varmer en opp gjenstanden på samme måte som nevnt over, men en legger på hestetagl på den glødende gjenstanden, og mønsteret dannes når tagelet brenner opp. Brenneteknikken Obvra a, stammer fra Øst-Europa på ca 1200-tallet. Den er også kalt Baltisk Raku. Teknikken ble brukt for å tette porer i leirgodset før glasurer var i bruk, slik at det skulle bli «vanntett». I praksis varmer en gjenstanden opp til ca 900°C, dypper den deretter i en blanding av vann, mel, gjær og sukker. Dette gir den unike brun-brente overflaten. Dere er velkommen til å stikke innom og se noen av de forskjellige resultatene. Forøvrig starter vi utstillingsesongen i kjellergalleriet 21. mai og da blir det igjen helgeåpent. Nyt våren og velkommen innom! Anne Kristine Mjelva, Galleri Smalgangen.


52

Vognmannsgata 5 3187 Horten Telefon: 33 04 13 60


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

53

St.Hans aften i Badeparken 2016

Salg av mineralvann kaker, kaffe og pølser fra kl. 1700 Kiwanis loddsalg

Bål tennes kl. 2100 Hoppeslott for barn

Musikkinnslag fra kl. 20.00 - 22.00 med trubadur Geir Olav Nikolaisen

Velkommen hilsen Kiwanis Club Åsgårdstrand


54

Vi ønsker å være din lokale gartner

Nettbutikken Alle priser er inkl. frakt

Din lokale gartner

Rom Hagemiljø www.dinlokalegartner.no


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

55

Har du lopper? - ring ÅIFs Loppetelefon: 454 32 893

Helgen 11. og 12. juni blir det igjen loppemarked på idrettsplassen i Åsgårdstrand! Men, for å kunne gjenta fjorårets suksess trenger vi dine gamle lopper. Har du ting andre kan ha større bruk for og glede av – ring Loppetelefonen. Vi tar ikke imot store møbler eller hvitevarer, men lopper som klær, leker, sportsutstyr og pyntegjenstander osv. er supert! Loppene kan leveres på klubbhuset hver onsdag fra klokken 17:30. Hvis det er noe du lurer på når det gjelder markedet kan du ringe:

Loppetelefonen: 454 32 893 I år er hele markedet under tak, og det er kafé på stedet med noe for enhver smak. Det er også gode parkeringsmuligheter, så her er det bare å komme og finne noen nye, gamle skatter.

Inntektene fra loppemarkedet går til drift av idrettsforeningen. Det betyr mye for mange barn og unge i Åsgårdstrand å ha et trygt og godt fritidstilbud, og det er det vi i ÅIF jobber for. Vi skal ta vare på alle, vi gjør så godt vi kan for å legge forholdene til rette sånn at flest mulig blir i ÅIF lengst mulig. Skrevet av Vilde Jacobsen.

Loppetelefonen:

454 32 893 Innlevering av lopper:

Klubbhuset Hver onsdag fra 17:30


56

Velkommen til vår nye butikk

Spør oss om råd!

ÅSGÅRDSTRAND G r e v We d e l s g a t e 4 4 , t l f . : 3 3 0 8 1 8 9 0


57

ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

Utstillingen Caravaggio på min måte Jeg har lenge hatt lyst til å utfordre meg selv når det gjelder å male noe fra de gamle mesterne. Michelangelo Da Caravaggio er en klassisk maler som fanget interessen. Det er lyset og de virkelighetstro detaljene han malte som spesielt fasinere meg. Dette har vært en prosess som har gått fra ett maleri til nå sju malerier der jeg har malt med forskjellige teknikker. Det er disse maleriene jeg nå vil vise frem. I 1997 ble jeg utsatt for en arbeidsulykke. Livet ble bokstavelig talt snudd på hodet. I og med at jeg har dårlig hukommelse så bruker jeg fotografier som skisser, og jobber meg gradvis rundt i maleriet. Jeg maler lagvis med forholdsvis tynne strøk ved å bruke flere lag med farger oppnår jeg et resultat som jeg kan være fornøyd med. Det blir ofte prøving og feiling underveis, spesielt med fargene rød og grønn som jeg ikke ser da jeg er delvis fargeblind. Dette gjør at jeg får en avvikende, men egen fargegjengivning. Jeg bruker lang tid på bildene mine, ca. 4 - 6 måneder på hvert bilde. Jeg har etter mye jobbing, fått tilbake mesteparten av troen på meg selv, og kan virkelig glede meg over livet. Malingen har vært, og er terapi for sjel og kropp. Jeg er takknemlig for alle som har bidratt til å få meg over på malersporet. Jeg begynte på kunstskolen i Åsgårdstrand og det var starten på noe som skulle drive meg videre dit jeg er i dag, med fast plass i arbeidsfellesskapet på Kunstverkstedet.

www.jchalling.no www.kunstverkstedet.com

Utstillingen er åpen:

kunstverkstedet

Lørdag og søndag 9 - 10 april Lørdag og søndag 16 - 17 april Fra Kl. 12.00 - 16.00 alle dager

Kjær Gård, Raveien 361, 3179 Åsgårdstrand

www.jchalling.no j g

Plissegardiner Lamellegardiner

Be om gratis befaring og pritilbud

- 40%

Innv Persienner Terrassemarkiser Utv Zip Screen

Montering er inkludert i prisen

år 2016

Horten Åsgårdstrand

Her er vi!

www.kunstverkstedet.com

Tønsberg

JOTAN MARKISER SVEIN KIRKHAUG Etabl. 1983

BEVERSTIEN 3 - 3188 HORTEN Tlf. 33 04 67 90 Org nr: NO 978 704 409

epost: post@jotan.no web: www.jotan.no


58

Åsgårdstrand

Regnskap as

Autorisert Regnskapsførerselskap

Ring oss for avtale

Tlf. 33 08 13 81

Vi utfører alt innen: • regnskap • årsoppgjør • lønn • selvangivelser • fakturering • etablering av selskaper Thaulows plass 1, 3179 Åsgårdstrand Tlf. 33 08 13 81 • e-mail: sbkarls@online.no

VBK AS

Tverrmyra 3, 3185 Skoppum

Vi utfører service og reparerer karosseriskader innen stål, aluminium og glassfiber på bobiler, campingvogner, lastebiler, påbygg, hengere og busser. Vi lakkerer i vårt store moderne lakkanlegg. VBK forhandler, monterer og er et serviceverksted for bakløftere, hengere og kraner. Vi hjelper deg hvis du har vært uheldig, vi har avtale med alle forsikringsselskapene. VBK er et godkjent påbygger- og skadeverksted.

Tlf: 33 02 07 00 | Fax: 33 02 07 01 E-post: post@vbk.no | Webside: www.vbk.no

Glad på badet? Ikke det? Ring T&T Tør du pusse opp badet uten bruk av våtromsgodkjente fagfolk? Ring den eneste våtromsgodkjente byggmesterbedriften i by’n.

Ta gjerne kontakt med oss for timebestilling: Linden tannklinikk, Strandparken 3, 3187 Horten Telefon: 33 50 21 22 Epost: lindentannklinikk@gmail.com Tannlegene Boris Guenther & Anke Woelk og Ellen Westerlund Fay

Tlf. 917 33 960


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

59

Æresmedlem: Mona Kristina Skaarnæs Mona Kristina Skaarnæs utnevnes til æresmedlem i Åsgårdstrand IF for sin store innsats for foreningen gjennom 3 ti-år. Åsgårdstrand 12.03.2016 Hans Otto Tveiten, Leder av Åsgårdstrand IF Elisabeth Brekke Økonomiansvarlig

Årets Navn i ÅIF 2015: Ove Lysell

Prisen som årets navn i ÅIF tildeles en som har gjort seg særdeles bemerket med stor dugnadsinnsats til foreningens beste i 2015. Han har spesielt utmerket seg med følgende: • Oppussing av klubbhuset som var en stor jobb. Hans innsats gjorde at han fikk flere med seg og gjorde det mulig å få salen i den fine tilstanden den er i nå. • Han var drivkraften i gjennomføringen av foreningens første loppetorg noe som resulterte i et flott bidrag til foreningens økonomi. • Salg av juletrær er en stor dugnadsjobb som krever god organisering og ikke minst oppfølging av vedkommende som har ansvaret.

• Han har gjennom sin innsats løftet Old Boys laget til å bli en virkelig resurs for foreningen.

Ove Lysell er en verdig vinner av Årets Navn 2015 i ÅIF. Åsgårdstrand 12.03.2016

Hans Otto Tveiten

Leder av Åsgårdstrand IF


60

Plissegardiner Lamellegardiner Innv Persienner

Be om gratis befaring og pritilbud

- 40%

Terrassemarkiser Utv Zip Screen

Montering er inkludert i prisen

2 00 4 4 30 3 . f l T

JOTAN MARKISER SVEIN KIRKHAUG Etabl. 1983

BEVERSTIEN 3 - 3188 HORTEN Tlf. 33 04 67 90 Org nr: NO 978 704 409

epost: post@jotan.no web: www.jotan.no

VÅRE ELEKTRIKERE GIR DEG LYS OG VARME

Over 25 års erfaring


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

Åsgårdstrand Seilforening

61

Åsgårdstrand Seilforening som vant 1 runde i Seilsportsligaen i Oslo helgen 20-22 mai 2016 Seilerne på laget er: Jostein Grødem, Karl Otto Book, Karen Kristoffersen, Maren M Book, Andrea H Rolstad, Charlotte B Halvorsen. Seilsportsligaen 2016

På bildet ser du laget til Åsgårdstrand Seilforening som vant 1 runde i Seilsportsligaen i Oslo helgen 20.-22. mai og utklipp fra Gjengangeren sin omtale. Seilerne på laget er: • • • • • •

Jostein Grødem Karl Otto Book Karen Kristoffersen Maren M Book Andrea H Rolstad Charlotte B Halvorsen

Neste regatta er i Sandefjord 17-19 juni, Seilforeningen arrangerer tur for tilskuere både med båt og bil, følg med på hjemmesiden www.seilforeningen. no og Åsgårdstrand Seilforening på Facebook for mer informasjon. Her kommer det også informasjon om hva ÅSF skal gjøre med premien fra Oslo regattaen på 250 kg laks som f.eks kan brukes på en skikkelig fest. Åsgårdstrand sitt mål i Sandefjord og i Seilsportsligaen er å bli topp 3, og helst vinne.

Seilsportligaen er Norges seilforbund sin nye storsatsning der alle seiler med identiske båter på 22 fot. I 1 divisjon (høyeste nivå) er det 15 lag, disse lagene skal 20x5cm2013_press.pdf 1 17.09.13 08:42 seile 160 regattaer, så langt er 40 regattaer gjennomført og Åsgårdstrand SF leder!

Vi håper innsatsen bidrar til at enda flere oppdager at seiling kan være både morsomt, sosialt og avslappende og spennende samtidig. Åsgårdstrand Seilforening Torbjørn Lunde, Seilsportskoordinator

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Raveien 310, 3184 Borre • Tlf: 33 02 03 00 • E-post: post@platech.no


ÅSGÅRDSTRAND PÅ TVERS #2-3 JUNI 2016

1979

63

2016

KIWANIS CLUB ÅSGÅRDSTRAND 35 ÅR 19. Februar 2014

Kiwanis Club takker den lokale befolkningen Den årlige våraksjon er avsluttet og tonnevis av kalk, bark, blomsterjord og kunstgjødsel er kjørt ut til Åsgårdstrands hageeiere. En flittig gjeng av Kiwanianere har kjørt rundt i Åsgårdstrand og levert jordforbedringsprodukter på døren til Åsgårdstrands befolkning. Folk har handlet villig vekk og omsetningen har nok en gang nådd nye høyder. Kiwanis Club Åsgårdstrand takker hele lokalbefolkningen for den økonomiske støtten og overskuddet går som vanlig, til humanitært arbeid i nærmiljøet.

Nok en gang; Takk for støtten! FAKTA OM KIWANIS

KIWANIS er en internasjonal humanitær organisasjon av frivillige som aktivt arbeider for barn og unge • KIWANIS er en serviceorganisasjon med ca 586. 000 aktive kvinner, menn, barn og unge. • KIWANIS International arbeider i mer enn 80 land med hovedkvarter i Indianapolis, USA. • KIWANIS har ca 16 000 klubber i verden. • KIWANIS er partipolitisk og religiøst nøytral • KIWANIS består av mennesker som ønsker å hjelpe og støtte svake grupper i samfunnet • KIWANIS prioriterer “BARN FØRST OG FREMST”, men støtter også funksjonshemmede og eldre • KIWANIS skaffer midler gjennom arbeid og diverse aksjoner • KIWANIS holder regelmessige klubbmøter med foredrag, diskusjoner, bedriftsbesøk med mer. • I lokalsamfunnet ønsker KIWANIS å hjelpe der hvor virkelig behov er til stede.

HVA GJØR KIWANIS?

Kiwanis konsentrerer sin innsats på områder i lokalsamfunnet, der stat og kommune av ulike grunner ikke kan gi den nødvendige menneskelige og økonomiske støtte. Kiwanis prioriterer sin innsats slik; • KIWANIS gir støtte og hjelp til barn og unge. • KIWANIS samarbeider med og assisterer eldre som er alene eller ved syke/aldershjem • KIWANIS hjelper spesielt trengende grupper, nasjonalt og internasjonalt • KIWANIS oppmuntrer til internasjonal forståelse og samarbeid.


64

Velkommen til Meny Åsgårdsstrand 'FSTLWBSFCVUJLLFONFEEFUTUPSFVUWBMHFU

q%FGFSTLFTUFSÆWBSFOFq'SJTLFTUFGFSTLWBSFBWEFMJOH q"MMUJEHPEFUJMCVEPHWFSEJGPSQFOHFOF q"LUVFMMFTFTPOHWBSFSPHCSFEUVUWBMH q#MJEFPHLPNQFUFOUFNFEBSCFJEFSF

ÅSGÅRDSTRAND Paletten Kjøpesenter 8-21  q5MGq (SBUJTQBSLFSJOH

Åsgårdstrand på tvers - #2 - 2016  
Åsgårdstrand på tvers - #2 - 2016  
Advertisement