Östermalms Saluhall Magasin No.2 2011

Page 1

ö sterma lms

saluh a l l magas i n | N o 2 2 011

L oreen – en sångfågel med karaktär

Lyx i världsklass 5 VI LISTAR AV VÄRLDENS LEDANDE SPA-HOTELL

OLA LAURITZSON

Stockholmspärlor lisapåtorget & Svartsö KrogFOTO: Linda Åkerberg / Whitestar Studios

SOMMAREN KOM ÄVEN I ÅR! I årets andra nummer tittar vi närmare på vad Östermalm och Stockholms stolthet Djurgården har att erbjuda. Bara minuter från storstadspulsen kan själen få ro – ta en promenad längs kanalen, förkovra dig bland något av alla museum eller upplev svenskt lantliv på Skansen. På Stockholms enda djurpark och världens äldsta friluftsmuseum får man se både vilda och tama djur samt uppleva historiska miljöer. Nya Lill-Skansen öppnar 2012 och det blir en plats där barn kan bekanta sig med djur och natur året runt. Själv hade jag kunnat stanna inne på Akvariet där de kramgoa och oskygga lemurerna promenerar fritt bland besökarna. Under denna årstid är det lätt att hitta ställen för avkoppling och fantastisk mat. Två fina Stockholmspärlor med rötter i saluhallen är Svartsö Krog och lisapåtorget. Lisapåtorget ligger ett stenkast från Hallen och har sedan starten varit ett populärt tillhåll för såväl unga som trogna kunder från Lisas. Vill man ge sig ut i vår vackra skärgård rekommenderas ett besök på Svartsö Krog, ungefär 1,5 timmes båttur från city. Här finner du vänskaplig stämning, ljuvlig mat såväl som en gedigen vinlista – charmigt beläget vid vattnet.

Inne i Hallen huserar Nybroe Smörrebröd och Tysta Mari i två gemytliga hörnor. Författaren och folkvettsexperten Magdalena Ribbing har i debatten om vad som anses vara en klassisk räkmacka utnämnt Nybroe's utbud som ett utmärkt exempel och många är stamkunderna som kan intyga den höga kvaliteten på de smarriga smörrebröden! Jag har träffat en av våra yngre stammisar, Loreen, som har signerats av Måns Zelmerlöws nya skivbolag Mohito Music. Låten ”My heart is refusing me” klättrar på listorna och med karaktär, vacker röst och stark integritet kommer vi att se mer av denna sångfågel – inte bara i Hallen. Vår redaktör provlagar mat med GI-experten Ola Lauritzson, en licensierad kostrådgivare, föreläsare och författare som har inspirerat hundratusentals människor till bättre kostvanor. Missa inte det goda receptet på sista sidan, där vi även lottar ut tre exemplar av Olas fina kokbok ”GI Gourmet” till de som lämnar in sina bästa hälsotips!

Lina Bielsten, chefredaktör

i nnehåll N 2

5

o

Att förbereda denna superdessert med lågt GI är enkelt. Smält mörk eller vit choklad försiktigt i vattenbad. Doppa jordgubbarna i chokladen, rulla direkt i kokos och låt svalna. Vill du ge bort godbitarna i present, köp fint omslagspapper och gör en strut. I Östermalms Saluhall hittar du dessa favoriter hos Sandins Frukt & Grönt!

Ledare 5 Stockholm Exclusive 6 Svartsö Krog – En Stockholmspärla i skärgården 8 Nybroe – Östermalmshallens största skalbolag 12 Lisapåtorget 16 Loreen – En sångfågel med karaktär 20 Tysta Mari 23 Vinstocken 25 Lagerlings – 60 år på Östermalm 28 Stammis i Hallen – Klas Björkhagen 34 En dag på Skansen 35 Lyx i världsklass med Ricki Petrini 44 Vi möter Ola Lauritzson 48 Arkitekten Pontus Lomar 52 Swedish Racing League 54 På jakt efter den perfekta kundupplevelsen 59 Hallguide med alla handlare 61 Recept & utlottning 62

redakti on Chefredaktör & ansvarig utgivare Lina Bielsten Redaktör: Clara Öquist Art Director: Carolina Krupinska Tryck: Sörmlands Grafiska Omslag: Magnus Elgquist Tack till: Ricki Petrini, Carro Hjerpe, Sebastian Carlsson, Emelie Klein, Sanna Buckhöj & Martin Engelbrecht. Kontakta oss: redaktionen@ostermalmshallen.se Annons, event & konceptutveckling:

Lina Bielsten, Östermalms Saluhall Projektledare, PR & Kommunikation lina@ostermalmshallen.se Östermalms Saluhall Magasin ges ut av Lina Bielsten Brand Communication AB på uppdrag av Östermalms Saluhall.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


S

TOCKHOLM eXCLUSIVE

Konst, musik, mode, design, mat, shopping eller nattliv – oavsett dina intressen så har Stockholm mer än nog att erbjuda den kräsna och världsvana resenären. AV: Turistkonsulterna

6

Stockholm har många smeknamn, ”Nordens Venedig” och ”Europas pärla” är två av dem. Varje stadsdel bär sin alldeles egna prägel; Östermalm och Södermalm är varandras motpoler, Kungsholmen och Vasastan mer neutrala, City – smältdegeln med blandat utbud, och Gamla Stan, där svunna tider vilar över gator och gränder. Stockholm är en stad av bekvämt format, med alla av den internationella metropolens fördelar. Du kan enkelt promenera mellan besöksmål och sevärdheter och lätt ta dig mellan stadsdelarna och uppleva allt de har att erbjuda. Östermalms Saluhall är en central mötesplats i stadsdelen Östermalm. Här kan du spatsera omkring i timmar; titta, känna, dofta, smaka, och ta del av en äkta lanthandelstradition. När du känner dig nöjd kan du passa på att lära känna Östermalm där saluhallen är belägen. Här hittar du Sveriges högsta bostadspriser och statusen har höjts ytterligare i och med att ett stort antal ledande personligheter inom näringsliv, förvaltning och nöjesindustrin bosatt sig här. På Östermalm finns ett gediget utbud av museer och kulturella klenoder. De mest exklusiva gatorna ligger på Östermalm: Strandvägen, den praktfulla strandallén, där du bland extravaganta och ståtliga byggnadsverk hittar den Kungliga Dramatiska Teatern, där mästerregissören Ingmar Bergman debuterade 1951 med pjäsen ”Det lyser i kåken”. Stadsdelens naturliga mittpunkt, Östermalmstorg, når du via tvärgatan Nybrogatan, som även möter Humlegårdsgatan där Johan III på 1500talet anlade Stockholms äldsta park, Humlegården. Här återfinner du dessutom Kungliga biblioteket, Sveriges nationalbibliotek. Östermalm är en spännande och omväxlande stadsdel med mycket att uppleva. Historiska minnesmärken och arkitektoniska rikedomar, vid sidan om luftiga parker och trädkantade boulevarder, gör mångfasetterade Östermalm komplett.   Djurgården är Stockholms stolthet. På denna ö hittar du allt från orörd natur till slott och trädgårdar. Vad som förr i tiden var kungliga jaktmarker, är idag en naturidyll som både turister och stadsbarn uppskattar. Här får själen en frist från storstadens stress och lugnet infinner sig i samma stund som du brer ut filten över en av alla gräsbelagda kullar. Njut av båtarna som puttrar förbi i Djurgårdskanalen och svanarna som sakta glider förbi. För den kultursugna erbjuder Djurgården många alternativ. Ta del av Vasaskeppets märkvärdiga öde på Vasamuseet,

förkovra dig i svenska trender och traditioner på Nordiska museet eller inspireras av det bästa från konstvärlden på Liljevalchs Konsthall, vars utställning “Vårsalongen” är Stockholms säkraste och kanske tidigaste vårtecken. För den med barnasinnet i behåll väntar kittlande nöjen på tivolit Gröna Lund och för den som vill uppleva svenskt lantliv lockar Skansen, Stockholms enda djurpark och världens äldsta friluftsmuseum, där du kan få se både vilda och tama djur och uppleva historiska miljöer. Djurgården stoltserar även med Rosendals Slott, där du kan kliva in i Karl XIV Johans sängkammare och beskåda hans boksamling som bevarats i orört skick och Rosendals trädgårdar, vackert beläget bland Djurgårdens många ekar. Här kan du vandra bland de grönskande ekologiska odlingarna, plocka färsk basilika och njuta av nybakat i det välkända trädgårdskaféet. En grönskande oas, det vanliga folkets naturpark och de rika och berömdas tillflyktsort. Djurgården har många strängar på sin lyra.

7

Text hämtad från ”Savor Stockholm”– en exklusiv prisbelönt inspirationsbok om Stockholm. Boken omfattar 280 sidor med tips och rekommendationer på intressanta butiker, restauranger och sevärdheter. ”Savor Stockholm” finns i dag på 5 000 hotellrum på fyr- och femstjärniga hotell runt om i Stockholm och ges ut en gång per år.

Savor Media AB är ett medieföretag som arbetar inom besöksnäringen. Vi skapar kommunikation mellan distributörer och köpstarka turister samt affärsresenärer. Vi står bakom ett stort antal publikationer i samarbete med flera av Sveriges bästa hotell och andra viktiga aktörer inom besöksnäringen. Bland våra produkter ingår bland annat prisbelönta hotellboken ”Savor Stockholm”, det ryska destinationsmagasinet ”Sweden Selected” som gjort succé, 27 hotellspecifika kartor över Stockholm, gratisguiden ”Stockholm City Guide” och kartan ”Stockholm City Map”.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


8

Svartsö En stockholmspärla i skärgården

Efter att ha suttit 1,5 timme på skärgårdsbåten med kurs rakt ut i skärgården, har vi hamnat på Svartsö Krog. Ägaren Niclas Lewenhagen och restaurangchef Jan Melin ser till att vi har vad vi behöver på både tallrik och i glas och rätt efter rätt paraderar stolt förbi i händerna på otvunget vänskapliga servitörer. Efter att ha avsmakat åtta delikata rätter landar jag slutligen med en bit gödkalvrack i munnen, mör som en bit rumsvarmt smör, som tillsammans med en Shed 6 Pinot Noir gör mitt liv relativt komplett.

Den lilla restaurangen Svartsö Krog ligger på just Svartsö, en av 24.000 öar i Stockholms skärgård, och drivs sedan 2008 av Niclas Lewenhagen som också är ägare till Willy Ohlsson Eftr. i Östermalms Saluhall. Hit kommer man med antingen Cinderella, som avgår från Strandvägen, eller Waxholmsbolaget som huserar utanför Grand Hotel på Strömkajen. Ön Svartsö är 8 km lång och knappt 2 km bred och hyser fem insjöar fyllda med sötvatten från egna källor. Flora som fauna är rik och prunkande; man finner bäver i vattendragen, häckande fiskgjuse och ormvråk i träden och fridlysta orkidéer – Adam och Eva, nattviol och ängsnycklar – på ängar och i hagar. Restaurangen i den lilla röda träbyggnaden är uppdelad i tre sektioner; en pubdel i genuint originalutförande, en restaurangdel med maritimt tema och en uteservering i avslappnad atmosfär med klappstolar och träbord. ”Det ska finnas något för alla och alla ska känna sig bekväma hos oss.”, säger Niclas. Svartsö Krog menar allvar med den ambitionen. Det finns en tipspromenad för barnen, stora kritor som de kan rita med på bergshällen precis utanför uteserveringen och hundar på besök får alltid både vattenskål, tuggben såväl som kärlek. Ägarna kan titta på och köpa tavlor från diverse duktiga konst-

närer från en permanent utställning i restaurangdelen som denna säsong representeras avTuvan, Roland Svensson och Nicola Dahl. Menyn liknar den man hittar hos Willy Ohlsson i Östermalmshallen, men med fler skärgårdsinfluenser som lättrimmad fisk- och skaldjurscarpaccio, tre sorters hemlagad sill med Västerbottenost samt smörstekt gösfilé med majrova, tryffel, färskpotatis och räkor. Men fokus ligger naturligtvis på köttet. Det berömda guldköttet, hängmörat under fyra eller åtta veckor, serveras med tre olika sorters salt tillsammans med en god sallad och den möra gödkalvracken från Holland med sommarbär och portvinssås håller en exceptionellt hög kvalitet. Vinlistan är lika lång som den är ambitiös och påminner om de man hittar på bättre restauranger i centrala Stockholm. Jan har i den investerat både tid och kärlek och som gäst känner man respekt för den försorg och omtanke om gästen som vinlistan vittnar om. Sommarpersonalen uppgår till ett 30-tal och består till större delen av erfarna kockar, sommelierer och serveringspersonal från topprestauranger i Stockholm. Niclas behöver inte motivera dem att komma ut och jobba för honom. 9

krog Janne

Niclas

Grillad gödkalv

AV: Clara Öquist Foto: Sebastian Carlsson sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


10

Personalen kommer så gärna själva för den avslappnade atmosfärens, den vackra miljöns och den höga ambitionens skull. Säsongen börjar på Valborg, då man håller öppet på helgerna fram till 1:a juni. Högsäsongen med daglig servering sträcker sig från 1:a juni till sista augusti och under september får man återigen passa på att komma hit endast på helgen. Många av gästerna på Svartsö Krog är de stammisar som rör sig i Hallen, vare sig de är stamgäster hos Willy Ohlsson Eftr. eller inte. Restaurangen har en egen flytbrygga där båtburna gäster kan lägga till. Det finns även en helikopterplatta för de som vill transportera sig via luften, något som bland Svartsö Krogs gäster inte är alldeles ovanligt. Vi besöker krogen andra helgen i juni vilket är den sista lugna helgen innan högsäsongen sätter igång på allvar. Strögäster droppar in i en jämn ström och blir väl omhändertagna av den uppmärksamma personalen. Under den heldag vi spenderar på ön hinner vi i en följd känna oss både välkomna, bekväma och hemmastadda. Personalen är bakom det professionella förklädet klädsamt avslappnad och vi slappnar av med dem. Fyra förrätter och lika många huvudrätter senare låter vi oss till sist förföras av en ostbricka med förtjusande smaksensationer och en faktiskt fulländad fransk chokladtårta på Valrhonachoklad. Allt kommer hand i hand med noggrant utvalda viner som kompletterar de omsorgsfullt tillagade rätterna. När vi tar båten tillbaka har vi inte bara fått en fantastisk kulinarisk upplevelse till livs. Vi har också haft en riktigt fin dag tillsammans med riktigt sköna människor.

S.O.S – tre sorters sill med Västerbottenost och klassiska tillbehör

11 Willy Ohlssons berömda Guldentrecôte med tre sorters salt

Smörstekt gösfile

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


N

YBROE Smörrebröd - Östermalmshallens största skalbolag

Det är underbara maj, solen skiner och Danmarks nationalrätt väntar runt hörnet. På min väg längs Nybrogatan laddar jag för ett samtal kring det som en gång var vardagsmat i det danska bondesamhället. Idag är smörrebrödet en delikatess och landets bidrag till det internationella köket. AV: Martin Engelbrecht Foto: Carro Hjerpe

12

Utöver dessa har menyn en ständig följeslagare i form av Dagens trea, som enligt Jarmo är lite av en ”surprise, surprise”. Den tar jag, säger jag. Nu sitter man alltså här med tre smarriga smörrebröd framför sig och känner att livet är rätt behagligt. Jag tittar mig omkring och ser att de övriga gästerna med Dagens trea äter bröd för bröd, i tur och ordning. Själv tar jag en bit här och en där, fullständigt asymmetriskt. Jag tänker att det måste vara en del av min personlighet.

Vilka smörrebröd säljer ni mest av idag? – Räkmackan är fortfarande storsäljaren, säger Jarmo. Om det är något vi är berömda för så är det den. Vi har räknat ut att vi skalar ungefär sex ton räkor per år. Då måste ni vara Östermalmshallens största skalbolag, flikar John Nevado in och skrattar. John Nevado har precis dykt upp och Johan förklarar att han är en av stamgästerna. John föreslår att vi ska förena oss i en skål för hans danska fru Mia som har tagit körkort för en timme sedan. Jag smuttar på champagnen, säger stort grattis och får veta att Sverige har så många märkliga uttryck. Som ”väjningsplikt” till exempel. Kul med stamgäster tänker jag och ber att få ställa några frågor. Mia måste avvika eftersom deras lilla JohnJohn (fem månader) vill ha mat, men John stannar en stund.

Ända sedan jag åt smörrebröd med föräldrarna har jag haft en romantisk idé om att själv få sälja smörrebröd en dag.

Johan Vidlund och Jarmo Tammisto är kompisar från förr. Deras vägar korsades på 90-talet, när de sålde popcorn och läsk på Sandrews biografer. De tappade kontakten under några år men sprang på varandra igen i början av 2000-talet. Genast började de snacka om att göra någonting tillsammans.

Varför just en smörrebrödskrog? – Den poppade upp som en idé ganska tidigt i livet, säger Jarmo. Ända sedan jag var i Danmark som liten och åt smörrebröd med föräldrarna har jag haft en romantisk idé om att själv få sälja smörrebröd en dag. Den har legat och mognat i byrålådan. Johan fyller på:

– Jarmo fick nys om den här lokalen i september 2004. När han ringde mig tänkte jag direkt – smörrebröd! Jag visste att det då inte fanns någon smörrebrödskrog i Stockholm och tyckte att det var dags att starta en. Vi svenskar gillar ju att äta smårätter på restaurang, se bara på alla populära tapas- och sushibarer. Det kändes också som att den allmänna bilden av smörrebröd var så positiv att det absolut var värt ett försök. Och skulle smörrebröd funka någonstans, så var det ju i Östermalms Saluhall. Vi slog till direkt och öppnade i november 2004.

Men inte var det väl en succé från dag 1? undrar jag krasst. – Nja, vårt läge i det sydöstra hörnet av Saluhallen är väl

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

egentligen inte det bästa och det hade hyresgästerna före oss känt av. Men vi såg det som en utmaning och satte redan från början vår prägel på lokalen genom att måla och kakla i danska flaggans färger. Vi köpte också lampor av samma typ som vi hade sett på flera klassiska smörrebrödskrogar i Köpenhamn. Men visst, nya etableringar kräver sin tid och i början sålde vi nästan bara smörrebröd med räkor och rostbiff. De uppfattades som säkra kort. Jag tittar på klockan, tycker att det är lunchdags och ber att få kika på menyn. Johan berättar att Nybroe har fyra menyer som skiftas var 14:e dag. Totalt serveras ett 30-tal rätter där räkor, rostbiff, lax och sill utgör grundpelarna.

– Vi bor bara 75 steg härifrån och besöker Saluhallen flera gånger i veckan. Jag tycker att den är som ett mysigt torg nära Medelhavet. Med alla småhandlare som säljer sina färska utvalda varor och det glada snacket över disk. John berättar att de ofta äter lunch hos Nybroe och att sillen är hans favorit. – Den kommer ju från Christiansö och sillen därifrån är top-of-the-line. Hos Nybroe är jag uppe på sillens parnasse. (Vilken citatmaskin, tänker jag och antecknar för glatta livet.) Vi har också beställt catering flera gånger. Som när vi gifte oss. Vi åt smörrebrödscanapeer på kyrktrappan. Små munsbitar som sköljdes ner med snaps och skumpa. Det var uppskattat, säger John och ber att få skynda vidare till familjen. Johan och Jarmo har tid att prata lite till, innan lunchrusningen. De berättar att danska smörrebrödsentusiaster kan delas upp i två kategorier. Den ena håller sig till traditionella rätter medan ”modernisterna” tycker om att experimentera med nya och ibland häpnadsväckande kombinationer.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

13


Vilken kategori tillhör ni? – Nybroe är en klassisk dansk smörrebrödskrog, säger Johan och förklarar att alla deras smörrebröd är hämtade från danska receptböcker. Och vi åker ofta över sundet för att hämta inspiration hos de stora smörrebrödskrögarna. Några av oss har t.o.m. fått äran att praktisera hos Ida Davidsen. Restaurang Ida Davidsen grundades av Oskar Davidsen år 1888 och innebar att smörrebrödet tog steget från bondens kök till restaurangvärlden. (Maximala tio poäng till dig som vet att Östermalms Saluhall invigdes samma år.) Familjen Davidsen är en ikon i smörrebrödskretsar och restaurangen är en självklar förebild för alla som arbetar på Nybroe.

Förresten, varifrån kommer namnet Nybroe? – När vi drog igång 2004 var bron över Öresund en ny bro, berättar Johan. Vi lekte med tanken att vårt koncept skulle bidra till en bildlig förlängning av bron, ända upp till Stockholm. Dessutom ligger vi ju på Nybrogatan, fyller Jarmo i. Och med e:et på slutet fick vi till den danska klangen rätt bra, säger han med ett leende. Det är dags att runda av och jag tackar för mig. På min väg tillbaka reflekterar jag över att smörrebrödet är långt ifrån en macka i mängden: I botten ska det ligga en tunn skiva bröd, helst av

flera pålägg som, i vart fall enligt modernisterna, kan varieras i det oändliga. Mängden pålägg ska vara väl tilltaget. Om våra svenska smörgåsar består av 90 % bröd och 10 % pålägg så är det vice versa med smörrebrödet. En tumregel är att brödet inte ska synas. Vad dricker man då till? Öl förstås, i sann dansk anda, och varför inte också den lille. Champagne passade också bra om jag får säga det själv. Och givetvis ska smörrebröd ätas med kniv och gaffel. Inga fingrar i maten.

grovt fullkorn. Ovanpå den ett tunt lager smör och ett eller

Jarmo Tammisto & Johan Vidlund

Räksmörgåsen – nästan en svensk nati onalrätT AV: Lina Bielsten

14

John Nevado

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

När folkvettssexperten och författaren Magdalena Ribbing, signerat “i räksmörgåsforskningens tjänst”, för en tid sedan tog upp striden för vad hon klassar som en äkta "räkmacka" underkände hon många av Stockholmskrogarnas varianter. I DN förklarade hon att en räksmörgås gärna får återgå till att vara en skiva gott bröd med ett tunt lager smör och 45 tjocka räkor i rader. - Vill man ha majonnäs kan den serveras i en liten bytta bredvid. Men att fylla en brödbit med isbergssallad, majonnäs och allt möjligt annat och kalla det för en räksmörgås är bedrövligt. Då blir det en smörgås med bland annat räkor.

På frågan om var man kan hitta en bra räksmörgås, svarade Magdalena: - Jag tycker att Nybroe i Östermalmshallen serverar en utomordentlig räksmörgås som gärna får bilda exempel. För Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner har Magdalena Ribbing, som även är en frekvent kund i Östermalms Saluhall, uttalat sig om Nybroes hela utbud: "Välgjorda, vältänkta och synnerligen läckra är dessa danska smörgåsar med mer pålägg och mindre trams än de flesta svenska i samma bransch.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

15


lisa på torget – Det blir inte riktigt sommar förrän man tagit sitt första glas rosé på lisapåtorget, sa en god vän till mig förra veckan. Jag bestämmer mig för att jag också vill uppleva riktig sommar och undersöka varför lisapåtorget har blivit synonymt med storstadssommar. AV: Emelie Klein Foto: Magnus Elgquist

Jag sätter mig på uteserveringen, lunchen är slut och snart anländer gästerna som ska fira att arbetsdagen är över och njuta av ett glas vin efter jobbet. Restaurangchefen Linda, som har varit på Lisas i över fem år, häller upp ett glas rosé.

Varför tror du att lisapåtorget har blivit ett sådant populärt vattenhål? - Vi ligger mitt i stan, det är alltid liv och rörelse här och vår blandning av gäster tror jag hjälper till. Hit kommer allt ifrån 20-åringar till 90-åringar, med en hög andel stamgäster. Nöjda gäster, god mat, bra service och svensk sommar kan liksom inte gå fel. Ja, du måste ju trivas om du varit här i över fem år? - Ja, man kan ju säga att vi i personalen också är stammisar. Det är lite ovanligt när det gäller säsongsarbetare, men det är samma sak för oss som jobbar som för gästerna. Nöjda kunder och god stämning gör ju att man vill komma tillbaka. Det är roligt att jobba i ett proffsigt företag och i en miljö där alla runt omkring oss är nöjda och glada. Vad är det som är nytt för i år på lisapåtorget? - Vi har en ny köksmästare, Maria, som även hon har jobbat här tidigare och är nu tillbaka för att lägga sin personliga touch på köket. Det blir som vanligt 90% fisk och skaldjur, men Maria kommer att hitta godbitar på Husmans Deli inne i Östermalmshallen och även bjuda på lite annat. - Sedan har vi nya färger inför sommaren. Årets färger är rött och turkost och mest kär är jag i cirkusbelysningen som vi hängt upp ovanför baren. Det är hög mysfaktor på den.

16

Jag läste någonstans att svenskarna dricker mest rosé i världen på sommaren och det verkar som Östermalmstorg definitivt inte är något undantag. Vår mest populära champagne är Pol Roger Brut Vintage från 2000, en mycket bra årgång. Något som också uppskattas mycket är att 99% av vår vinlista går att köpa på glas.

Om man tar med sig en dejt hit - vad ska man då äta och dricka? - Hmm.. då skulle jag nog rekommendera en skaldjurshink. Det är som en liten skaldjursplatå och fantastiskt god. Och vad skulle de dricka till det? - Jag har ju valt hela vinlistan och allt är anpassat efter skaldjur, men personligen skulle jag nog valt ett glas champagne eller min favorit för tillfället, C.M.S White, Hedges, Washington från 2008, som är ett mycket fint vin. Mitt glas är tomt och uteserveringen börjar fyllas på med gäster. Det finns inget som gör svenskar på så gott humör som den här årstiden när solen äntligen tittar fram och det verkar som om sommar på lisapåtorget gör dem allra gladast. Jag tror att jag stannar på ett glas till!

17

Nöjda kunder och god stämning gör ju att man vill komma tillbaka. Det är roligt att jobba när alla runt omkring oss är nöjda och glada. Jag har förstått att det går inte att göra för stora ändringar heller från år till år? - Nej, med så många stammisar får man skynda långsamt. För några år sedan tog köket bort rätten ”pill pill” från menyn eftersom det tog för lång tid att handskala scampin. Ägarna och restaurangen blev fullkomligt nedringda av upprörda gäster som ville ha tillbaka sin favoriträtt och till slut fick köket vackert börja skala scampi igen. Vanans makt är stark. Vi har gäster som kommit hit flera gånger i veckan i tio år. De vet vad de vill ha. Därför har vi en meny med klassiker som alltid finns med bland annat vår fiskgryta och fish & chips. Annars byter vi delar av kvällsmenyn och lunchmenyn varje vecka. Och vad dricker man en sommarkväll på Östermalmstorg? - Vin… mest rosé men också mycket vitt och så champagne såklart. Vårt mest populära rosévin är Chateau Riotorm.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


Lisa på torget – hur hamnade hon där?

påtorget. Man inser att man vinner på igenkänningsfaktorn men också att namnet förpliktigar. Mat, dryck och service måste hålla hög kvalitet annars är risken att hela varumärket urholkas. Enligt Mattias Johansson, Vice VD och restaurangansvarig sedan år 2000, skulle det vara omöjligt att hålla den höga kvaliteten på mat och råvaror på en sådan liten restaurang om man inte hade musklerna, kontakterna och erfarenheten från Östermalms Saluhall. - En yngre publik dras till lisapåtorget och de börjar även handla inne i butiken för att de gillar konceptet. Våra äldre, trogna kunder från Lisa Elmqvist i Hallen har också hittat ut och tillsammans skapar de en härlig blandning. Sedan har vi ju märkt att det inte bara är företag som går i generationer, även kunder gör det. Har man smakat vår Toast Skagen hemma hos föräldrarna så vill man inte ha någon annan, skrattar Mattias när jag träffar honom i Östermalmshallen. Råvarorna

18

1926 startade Lisa Elmqvist själv sin fisk- och skaldjursdisk inne på Östermalms Saluhall. Idén var att sälja allt ifrån den färska råvaran till färdig mat tillagade enligt hennes egna hemliga recept. Idag drivs butiken och restaurangen av Lisas barnbarnsbarn Ulf Elmqvist och hans två syskon, Peter och Ninna, tillsammans med en grupp hängivna medarbetare. Det är en viss del av pappas farmor Lisas recept kvar - hon anses vara något av en pionjär när det kommer till skaldjur, och man köper fortfarande den bästa fisken nere från västkusten och kör upp den över natten till Stockholm flera gånger i veckan. På torget

1993 kom Ulf på idén att man borde flytta ut verksamheten till torget. Där fanns inget förutom en trött torghandel och svenskar gillar ju att ta tillvara på soltimmarna under sommarhalvåret. Pappa Elmqvist var skeptisk när den yngre generationen ville förnya men Ulf insisterade. Man erhöll tillstånd att sätta upp en mobil enhet och resultatet lät inte vänta på sig. Kort därefter fick man även möjligheten att sätta upp en permanent byggnad för en fullt utrustad restaurang och 1995 öppnade verksamheten lisapåtorget som vi känner den idag. Li sa flyttar ut

Eftersom Lisa Elmqvist inne i Hallen borgar för hög kvalitet och har en stamkundkrets väljer man att döpa stället till lisa-

19

Lisa Elmqvist är synonymt med hög kvalitet. Ända från början har man insett att det inte är den som betalar minst som får den bästa fisken och de bästa skaldjuren på fiskauktionerna nere på västkusten. Enligt Ulf tas inga genvägar, det överlåter man till andra. Man betalar för att försäkra sig om att man alltid får det bästa och ser till att transporterna kommer regelbundet så att det ständigt finns färska råvaror. Det är bara räkor som kokas på båtarna, alla andra skaldjur kokas och tillagas hos Lisas. På det viset har de kontroll från ax till limpa. Eftersom verksamheten har en butik samt tre till fyra restauranger att leverera till kan de köpa mycket av det bästa. - Har man norra Europas bästa fiskaffär ska fiskdisken visa det. Man äter med ögat, säger Ulf. Det finns många historier om kunder som har hittat sina favoriter hos Lisa Elmqvist. En är damen som åkte från Skärholmen en gång i veckan för att köpa Lisas sillbullar. - Alla vill inte ha färsk löjrom, de vill ha något de gillar och ett sätt att njuta av livet är att äta väldigt god mat. Våra kunder har höga förväntningar och det förpliktigar men är samtidigt oerhört roligt, säger Ulf. Idag driver familjen som sagt tre restauranger och flera butiker. Butiken i Östermalmshallen är kunglig hovleverantör och Lisa Elmqvist rekommenderas i Guide Michelin, vilket är unikt för en dagsrestaurang och Östermalmstorg har blivit mer levande sedan lisapåtorget öppnade. – Vi är väldigt stolta över vad vi har gjort och vad vi gör. Det kommer att bli en bra sommar, avslutar Ulf.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


I mellanmjölkens land kan det växa fram intressanta karaktärer. Loreen Talhaoui, en av Östermalms Saluhalls yngsta stamgäster, är en färgstark sångfågel. Många kanske minns henne från fjärdeplatsen första säsongen av TV-programmet Idol eller nu senast i Melodifestivalen med låten ”My heart is refusing me”. Loreens bakgrund, i ett hopkok av olika kulturer, är hennes styrka och onekligen har det varit en influens i det musikaliska skapandet såväl som det har påverkat inställningen till livet i allmänhet. ”One big cultural mess” på ett bra sätt, som hon förklarar skrattandes när vi sitter på favoritstället Roberts Coffee. AV: Lina Bielsten Foto: Peter Knutson

Loreen Talhaoui är född i Västerås, men med sina berbiska rötter var uppväxten långt ifrån medelsvensk. Berberna är Nordafrikas ursprungsbefolkning och huvudsakligen bosatta i Marocko. Loreen förtydligar dock att hennes ursprung inte härstammar från ”turist-Marocko” utan släkten levde som nomader – de var överlevare. Den närmsta familjen består av sex helsyskon och en halvsyster, alla yngre än Loreen. Hon har en helsvensk styvpappa sedan tio år och har på så sätt vuxit upp med en dubbelkultur i hemmet när det gäller allt från språk till musik och mat. Detta hopkok av kulturer är något som Loreen uppskattar med sin uppväxt. Nyfikenhet och brist på kunskap manar mig att fråga vad som är karaktäristiskt för marockansk mat. - Det är till exempel couscous och grytor. Lammplommongryta är hysterisk gott. Syrligt, sött och salt! Vi använder mycket kryddor, mer än i exempelvis libanesisk mat, som basilika och timjan. I Marocko har vi tjocka limpor och mer mastig mat. Alla äter från samma tallrik och vi dricker mint-te med massor av socker.

20

Vi sitter på Roberts Coffee i Hallen där personalen nickar igenkännande när jag dyker upp med Loreen. - Jag älskar att fika. Det kommer från cafékulturen i Paris, säger Loreen. Jag gillar Östermalmshallen. Jag hänger mest på Roberts Coffee i entréhörnan och eftersom studion ligger nära så hämtar vi ofta mat från Beirut Cafe, Sushibaren eller Tysta Mari's salladsbar. Programmet Idol – en plantskola

En sångfågel med karaktär

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

Den musikaliska debuten inleddes med deltagandet i första omgången av TV-programmet Idol 2004, där Loreen slutade på fjärde plats. Det var systern som gjorde anmälan när hon tyckte att Loreen skulle sluta sjunga i badrummet och göra något åt saken. - Hon är grym på att övertala, säger Loreen. ”Ska du inte testa det häääär?” säger hon alltid.

Vad har varit mest roligt under din resa fram tills idag? - Jag började i Idol som en liten puppa för sex år sedan. Personerna i juryn bestod av starka karaktärer och var verkligen sig själva. Det kändes som en lekskola i början där jag etablerade mitt uttryck och vad jag ville säga. Men det var en mer gedigen utveckling och naturlig mognad efteråt. Jag tog en paus och reste mycket. 21

Tillbaka i Sverige efter att rest runt i världen, arbetat med flera producenter och en blandning av kreativa personer är siktet inställt på att få förmedla sitt budskap och skapa sitt eget formspråk. Detta är en nyfiken tjej, med starkt självförtroende och mycket energi. Loreen älskar att vara kreativ på flera sätt samtidigt som hon gillar att ha kontroll och förstå hur saker fungerar. ”Nobody puts Loreen in a corner”, det är ett som är säkert! Hon hör hemma på en scen, men inte för att hon vill synas utan det finns en äkthet över Loreen som artist och människa. Precis som sin mentor Måns Zelmerlöw, uppskattar hon att arbeta med fantastiska personer, sprida positiv energi bara genom att vara sig själv och att underhålla sin publik. långt från Schlager

Loreen var en av artisterna i Göteborgs deltävling av Melodifestivalen 2011 med låten "My heart is refusing me", en berättelse om en relation som logiskt sätt är över, fast hjärtat vägrar släppa taget och gå vidare. – Det är en väldigt dramatisk låt med mycket smärta. Det är korsning av den elektroniska världen och den organiska med mycket stråkar och känslor, berättar Loreen i en intervju inför Melodifestivalens deltävling. Jag älskar smärta och att kunna göra något av den. Bidraget var helt klart ett av de som stack ut i årets Melodifestival, inte enbart för Loreens uppseendeväckande scenkläder som var en röd kreation med nitar skapad av stjärndesignern Bea Szenfeld.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


För min egen del var det en frisk fläkt bland de ofta standardiserade schlagerproduktionerna med något färglösa artister. Låten var välproducerad och framför allt har Loreen utan tvekan en av de bästa rösterna jag har hört på länge. Stark och känslofylld. Men skeptikerna undrade om det skulle vara för svårt för den svenska publiken att ta till sig. Med försiktiga förväntningar inför uppträdandet blev Loreen förvånad men självklart glad att så många hade röstat och att hon därmed gick vidare till Andra Chansen. På frågan varför hon tror att låten har vuxit, svarade Loreen: - Jag tror att den växer för att alla kan relatera till den. Sedan är jag en drama queen och jag tror fasen att halva Sverige gillar drama! Ska det vara så ska det vara, jag vill bre på! Tyvärr räckte det inte hela vägen i Andra Chansen, även om det var en oerhört jämn omröstning. Singeln har däremot fått bra respons efter tävlingen och på Spotify ligger den på topplistan över mest lyssnade låtar. Mentorn Måns Zelmerlöw

22

Artisten Måns Zelmerlöw, även han med en bakgrund från TV-programmet Idol, mötte Loreen genom gemensamma vännen Moh Denebi. Moh är en av upphovsmännen till låten ”My heart is refusing me” och tillsammans blev de ett litet team. Nyfikenheten växte att jobba mer aktivt ihop och på initiativ av Moh signerade de Loreen via ett nystartat skivbolag Mohito Music för ett drygt år sedan. Loreen har uttryckt i intervjuer hur mycket hon uppskattar förtroendet som hon har fått som den första artisten på skivbolaget. Hon gillar Måns för att han vågar satsa, eftersom hon ser sig själv som en udda artist. – Måns vet att integriteten är avgörande för mig, säger Loreen. Jag vill inte bli formad. Han vet hur jag fungerar och det var viktigt i början. Vi satt och pratade, och under den processen formades bolaget. Inte genom fasta regler, eller rutiner utan det är så här det ska vara. Ett samarbete som växer fram genom vänskapen och all energi som skapas i studion.

Callas. Jag sjunger dessutom själv, även om jag började med soul först. Men jag hittade mina rötter i operan och att använda rösten som jag gjorde när jag var barn. Jag älskar det – opera är jättekul och det är på riktigt! Jag gillar att alla akter om någon har en identitet. Man behöver inte älska själva musiken!

Ditt råd till dig själv som tonåring? – Lita på dig själv! Ta inte allt på så stort allvar! Var lekfull, för vi lever bara en gång.

Ha självrespekt och bli inte en produkt – integritet är viktigt. Till de som drömmer om att bli artister, vad kan du ge för tips och vad har du lärt dig under dina första år? – Stå på dig! Försök inte att forma dig till någon annan. Ha självrespekt och bli inte en produkt - integritet är viktigt. Men framför allt kämpa! Ge ut DIN musik, du är din egen skapare. Se inte bara skivbolagen utan använd alla kanaler som finns. Det blir ett sätt att få bekräftelse på det du gör, vilket är bra om du väl kommer till en agent. Vänta inte på att någon gör det åt dig!

Tysta MARI I Östermalmshallen drivs Tysta Mari i koncernen Melanders regi sedan 2001. Anders Tronje har jobbat i Hallen i 30 år och är både passionerad och ödmjuk i sin ambition att tillsammans med sin personal skapa den absolut mest trivsamma upplevelsen för var och en av kunderna som kommer förbi. AV: Clara Öquist Foto: Carro Hjerpe & Pressbilder

Vilket budskap vill du förmedla genom din musik? – Vi vill att folk ska våga känna - att det är ”mycket”. Plattan är väldigt filmisk med en melankolisk stämning och smärta.

23

Vad finns på horisonten på kort sikt? – Först singelsläppet nu i vår och att sätta ihop musik till en show, men det ska vara exceptionellt. Än så länge är det på planeringsstadiet! Jag siktar inte på den så kallade klubbscenen. Däremot gärna internationellt, fastän mer teater och att ta ut musiken till så många som möjligt!

För Loreen handlar det mycket om att omge sig av bra människor i studion och det är ingen tillfällighet att hon arbetar med Moh Denebi, som har varit en vän sedan fem år tillbaka. - Vi lever efter samma ”livsklocka” och är väldigt synkade. Moh är en själsfrände, som om han hade varit mitt syskon i ett tidigare liv. Vi älskar dessutom samma typ av musik, den som berör själen.

Vilka har du arbetat med tidigare? – Jag har jobbat med Brandy's & Michael Jackson's låtskrivare. Det lärde mig mycket om skapande och blev en stor inspirationskälla, om hur man t ex ”tar ett beat” och levererar en låt eller text direkt. Jag fick även en erfarenhet av hur man jobbar totalt koncentrerat i studion – att släppa hämningarna och bara skapa. Hitta sitt flow. Stänga av tankarna som ibland stör mer än de hjälper! Har du några musikaliska förebilder? – Björk älskade jag som liten och Coldplay som har smarta texter, men jag uppskattar framför allt opera som t.ex Maria

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


Maria Christina Lindström öppnade ett café 1834 i centrala Stockholm, som vid sidan av Tennstopet kom att bli en central samlingsplats för stadens journalister. Caféet var välkänt i sin samtid och smeknamnet Tysta Mari uppkom på grund av det lågmälda och diskreta sätt som Lindström skötte caféet på. Innehavarinnan själv gick bort 1895 men caféet levde vidare fram till 1954. I Östermalms Saluhall har restaurang Tysta Mari huserat sen 1974 och är sedan länge en institution och naturlig träffpunkt för många. Under dagen kommer en strid ström gäster för att antingen inta frukost, avsmaka en god lunch, dricka en omsorgsfullt tillagad kaffe eller njuta av ett glas av restaurangens noggrant utvalda viner.

Jonathan Hesford, ägare av Domaine Treloar

V

Vilka är restaurang Tysta Mari's framgångsfaktorer? – Naturligtvis är det oerhört viktigt att maten är perfekt til�lagad, smakar utmärkt och att kvaliteten på råvarorna är de allra bästa. Men utöver det jobbar vi väldigt hårt med servicen, varje dag och varje stund på dagen. Det är centralt att vår personal förstår att våra gäster är det viktigaste vi har och det är min uppgift att hela tiden motivera och uppmuntra personalen att aldrig glömma det.

24

i nstocken

Det som är allra viktigast är att alla trivs – från turisterna till stammisarna till personalen. Det är det som är Tysta Mari.

Tomas Avebäck är sommelier på Vinstocken.se, där han också är ansvarig för vinsortimentet. Vinstocken säljer viner både direkt till konsument, för leverans till dörren, och till restaurang. Deras provningslokal ligger i Stockholm i Gamla Stan, och har ett stort och brett utbud i de flesta prisklasser. Vinerna kommer från små, kvalitetsmedvetna vingårdar.

Vad är din ambition om ett besök på Tysta Mari? – Det ska vara en upplevelse, inte mindre än så. Jag vill understryka att alla i vår personal är lika viktiga – från köket, kallskänken och disken till butiken. Vår personal är tränad att se gästen, tillaga varje beställning med hjärtat och servera den med stolthet, vare sig det gäller en lunch eller en kopp te.

AV: Tomas Avebäck Foto: Domaine Treloar

Det är frapperande att ett fåtal märken står för en så stor del av försäljningen i Sverige. Storsäljarna är väl tillrättalagda viner som tillverkas i enorma mängder. De femton bäst säljande varumärkena för rödvin har nästan 30% av marknaden och för vitt vin är motsvarande siffra 40%. Siffrorna indikerar att många konsumenter missar en mängd intressanta viner. Många har insett detta och har börjat söka efter större variation. Det öppnar dörren till det småskaliga, det unika och de ekologiskt framställda vinerna. Där spelar direktförsäljning en viktig roll eftersom små odlare då når konsumenterna omedelbart med viner som man sällan eller aldrig finner på monopolet.

Anders var halvvägs igenom en socionomutbildning när han en dag gick förbi Hallen med lite tid över, inför ett tandläkarbesök, för att säga hej till en bekant. Besöket slutade med att han hade ett sommarjobb hos dåvarande ägaren till Tysta Mari, Claes Hanngren. Efter den sommaren fick han erbjudande om att fortsätta och på den berömda vägen är det. Bli inte förvånad om Anders slår sig ner i ert sällskap nästa gång ni sitter på Tysta Mari för att försäkra sig om att ni trivs så bra ni kan. Det är hans ambition, hans passion och det jobb han är klippt och skuren för.

sa lu h a l l e n m agas i n

NYA GAMLA VÄRLDEN

Framgångarna för nya världens viner har medfört att andra vinproducenter tvingats att rycka upp sig ordentligt. Det finns därför anledning att återigen börja prata om den nya gamla världen med deras många spännande viner. Man bidrar dessutom till mångfalden då man vågar utveckla kvalitetsviner på sina lokala druvor i stället för att plantera Cabernet Sauvignon. Många jobbar dessutom ekologiskt eller med hållbart jordbruk. Ett bra exempel är Languedoc-Roussillon som förr oftast hade lågkvalitativa viner, men där bilden nu är en helt annan. I området finns det många odlare som verkligen vill höja kvaliteten i såväl vinn o 2 2011

gårdarna som i vineriet och de använder sig glädjande nog av traditionella kvalitetsdruvor som Syrah, Grenache och Mourvèdre. Resultatet är härligt fruktiga viner med bra struktur och som även är prisvärda, t.ex Domaine Treloar och deras rödvin Motus eller TAHI. Ett annat exempel är de unika vita vinerna från Piemonte, som Erbaluce och Gavi. Från södra Italien produceras även bra viner gjorda på den traditionella druvan Aglianico. Går man upp en smula i pris finner man vin som är gott och väl i klass med de bästa röda ”nyavärldenvinerna”. Från Spanien kommer utmärkta viner på Tempranillo. Som en reaktion på alla de maffiga, röda vinerna hittar vi även mer finstämda alternativ. Många har fått upp ögonen för de tyska rödvinerna gjorda av Spätburgunder, från Ahr eller Baden, av mycket hög kvalitet. Konsumenterna börjar förutom detta hitta de ytterst goda Pinot Noir-vinerna från Nya Zeeland. Trenden är tydlig – allt fler svenskar vågar prova nya viner. Tomas Avebäck, sommelier på Vinstocken. se, och ansvarig för vinsortimentet. Vinstocken säljer viner både direkt till konsument, för leverans till dörren, och till restaurang. Deras provningslokal ligger i Gamla Stan i Stockholm, och har ett stort och brett utbud i de flesta prisklasser. Vinerna kommer från kvalitetsmedvetna mindre vingårdar.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

25


Vi vill önska alla våra kunder en riktigt skön sommar! Välkomna in till oss på Drömhuset! Ni kan även besöka www.dromhuset.se för att hitta vardagsinspiration och nyheter i vårt sortiment! 27

26

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


När Alf Lagerling inledde sin karriär som fastighetsmäklare såg marknaden helt annorlunda ut än vad den gör idag, eller som hans barnbarn och nuvarande VD Richard Lagerling uttrycker det - ”på den tiden fanns det en hyresmarknad”. Richard målar upp en bild av en svunnen tid då det affischerades på husen om lägenheter som hyrdes ut. Grundaren Alf Lagerling förmedlade däremot inte lägenheter på Östermalm, utan arbetade vid denna tidpunkt med hela hus i stockholmsområdet och det var avsevärt större affärer som gjordes. Andra generationen klev in i företaget genom Jan Lagerling som till en början förmedlade kommersiella hyreshus. I takt med att marknaden för hyresfastigheter krympte, och främst hanterades mellan fastighetsägare, skiftades fokus mot Östermalm där ombildningar skedde i störst utsträckning. Det var i samband med den utvecklingen som allt började ta fart, berättar Richard. Vi sitter på Lagerlings kontor på Strandvägen för att prata om hur det är att driva vidare ett litet familjeföretag och varför man har valt att enbart förmedla våningar på Östermalm. Det är en hemtrevlig och vacker miljö, likt många av de våningar som familjen har förmedlat genom åren.

Lagerli ngs 60 år på Östermalm

Tredje generati onen mäklare på Östermalm

Som liten följde Richard Lagerling med sin pappa till jobbet och observerade honom när han pratade med kunder hela dagarna och skötte administration på kvällarna. Då insåg han att mäklaryrket– att finnas tillgänglig på kvällar och helger – var en livsstil. Det var inte ett självklart val att gå i pappas fotspår, men han ville ändå testa på det och läste därför mäklarutbildningen direkt efter gymnasiet. Richard gjorde entré på 90-talet under brinnande finanskris och han kom in i branschen när marknaden kraschade. Hans första objekt låg på Karlavägen - en paradvåning på 100 kvm och ”helt omöjligt att sälja för 10.000 kvadraten”, minns Richard och ler. Till slut hittade han någon som kunde hyra den istället!

Ri chard Lagerling VD, Fastighetsmäklare

29

28

1995 introducerades första hemsidan. Lagerlings var först ut på nätet av alla Sveriges fastighetsmäklare och internet är idag en viktig, och framför allt effektiv, kanal för att väcka köparnas intresse. Richard berättar att de genom hemsidan får in nya kundgrupper samtidigt som den traditionella målgruppen hittar Lagerlings enklare. ”Men visste du att de allra mest exklusiva våningarna aldrig syns i bostadsannonserna” säger Richard snabbt. Nyfiket undrar jag hur dessa i så fall förmedlas och får veta att 20% av försäljningen sker utan traditionell marknadsföring. Det finns även möjlighet till helt diskret försäljning, vilket innebär att information endast ges till specifika intressenter och utvalda spekulanter bjuds till en visning. Idag är fastighetsmäklare mer av en ”reklambyrå”, eftersom det är allt viktigare med bilder och presentationsmaterial. De senaste fem åren har kvalitetsnivån höjts rent generellt och på Lagerlings har man en heltidsanställd fotograf och en stylist.

Lagerlings säljer våningar, men vad är då skillnaden på våning och lägenhet? – Riktig våning är egentligen ett helt plan. Allt annat är en lägenhet. Men våningarna krymper och det har gått inflation i begreppet. Men på Lagerlings används det för över 100 kvm – vi säljer inte 1:or och 2:or, utan endast från 3 rum och kök.

På Östermalm har Lagerlings förmedlat våningar sedan 1947 och allt började när Alf Lagerling sålde sin första fastighet för över 60 år sedan. Nyklassicismen hade övergått i funkis och även det traditionella Östermalm var i förändring. Det är ett medvetet val att fortsätta vara ett mindre familjeföretag. Likt hos flera handlare i saluhallen träffar man samma personer i företaget år efter år, och de känner sina kunder väl. Nu är det tredje generationen genom sonsonen Richard som styr familjeskutan!

Att endast sälja på Östermalm är inte en ”snobbighet”, utan kommer från att man blivit experter inom området, vårdat sina kundkontakter väl och kan arbeta mer långsiktigt. ”Vi är hellre specialister än att vara lite bra på många saker”, förklarar Richard. Kundregistret är den största tillgången och nätverket består av tusentals potentiella köpare med intresse för en våning på just Östermalm. Det finns ett välorganiserat system för alla önskemål och detaljer som kunderna sätter speciellt värde på, från kakelugnar, takmålningar, egna vinkällare till tornrum. Därmed hittar man rätt köpare även till mycket speciella våningar – direkt och diskret. Efter 60 år i branschen har Lagerlings lärt sig att det ofta fungerar bäst så.

AV: Lina Bielsten Foto: Johan Nilsson/Lagerlings sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

Östermalmshallen är bland det bästa jag vet – att gå in på fredagen och belöna sig själv en god middag hem. Det är trevlig stämning, man hejar på handlare och gamla kunder. Jag har ju vuxit upp med Hallen och gick alltid dit med mina föräldrar på helgen, så det är en väldigt hjärtlig relation!


Hur är det då att verka på Östermalm – vad utmärker era kunder? – Långsiktigheten. Kunderna letar längre eftersom de har högre krav och är medvetna om vad de vill ha. Vi kan sälja vissa lägenheter fort, men vi jobbar ofta med speciella önskemål och vissa kunder kan vänta 1-2 år på ett visst objekt. Lägenheterna är dessutom byggda efter hur man levde förr, men idag kommer det barnfamiljer med just sina behov. Många vill ha stort kök och fler badrum, vilket är svårt att hitta i 1800-talshus. Det har skett en föryngring av målgruppen på Östermalm och därmed sker det fler renoveringar också. Vilka är det som köper lägenhet på Östermalm? – 60% av de som köper lägenhet här bor redan i området och resten är familjer som flyttar från närförort eller återvänder från utlandsjobb. Vilken är din syn på en pålitlig förmedlare? – Vara påläst, förberedd, ärlig och visa att man är en bra säljare. Det handlar om att vinna förtroendet och förtjäna respekten. Jag börjar från noll varje gång jag träffar en spekulant! Det var en viktig läxa jag lärde mig, i början på 90-talet, att inte ha förutfattade meningar om någon kund och lärdomen att vara ödmjuk att marknaden kan gå upp och ner. Vi smickrar inte heller kunder med en hög värdering, för vi vill hellre se att de kommer tillbaka nöjda! Förtroendet är givetvis viktigt eftersom det inte är varje dag som man säljer sitt hem och det händer även att någon av mäklarna på Lagerlings blir rådfrågade trots att man inte är involverad i just den försäljningen. Detta är något som Richard uppskattar eftersom han ser det som ett tecken på att man litar på dem och i dessa fall hjälper de gärna till.

Unika våningar kräver unika köpare – är det så kanske? – Ja, det är ett roligt arbete att förmedla så vackra hem och man är med i en viktig process. Därmed att man också lägger ner otroligt mycket tid på att finnas där hela tiden och nästan hålla dem i handen. Även en VD eller börsdirektör kan vara nervös när de ska sälja sitt hem eftersom det trots allt är så pass privat. Och därmed vill jag visa dem den respekten! Man blir nästan amatörpsykolog med alla nervösa säljare och köpare, skrattar Richard. Har det hänt att ni säljer samma objekt flera gånger? – Det bästa betyget vi kan få är när en kund kommer tillbaka 10 år senare och det är dags att byta bostad igen. Just nu säljer jag en våning för tredje gången och även ett hus som min farfar sålde för 40 år sedan.

När man har sålt lägenheter i samma område, under flera generationer, är det inte konstigt att det tar väldigt lång tid att gå en kort promenad i Östermalmskvarteren. Richard möter förbipasserande som han känner och vet var de bor. Det händer ofta att han fastnar i samtal om deras nya boende och delar med sig av kunskaperna om området, vilket kanske inte alltid uppskattas av alla i sällskapet. Richards fru får nog tåligt stå och vänta när det ska ”pratas med alla”.

Östermalmstorg sägs ju ofta vara hjärtat av Östermalm – är det ett favoritställe? – Ja, Östermalmstorg och Humlegårdsgatan ner är Östermalm för mig. Saluhallen är bland det bästa jag vet – det är underbart att gå in på fredagen och belöna sig med att köpa hem en god middag. Jag handlar ofta på M Seger och tar gärna en lunch på Tysta Mari som är en naturlig och lättsam plats. Det är trevlig stämning i hela Östermalmshallen och man hejar på handlare och gamla kunder. Jag har ju vuxit upp med Hallen och gick alltid dit med mina föräldrar på helgen, så det är en väldigt hjärtlig relation! Pappa Jan är fortfarande aktiv, men hanterar nu mestadels större objekt och privata visningar genom sitt kontaktnätverk. Madeleine, Richards mamma, är också fastighetsmäklare. Richards bror jobbar däremot på Google och är totalt ointresserad av mäkleri. Fjärde generationen Lagerlings är bland annat Richards två barn. Sonen Hugo vill gärna följa med på visningar och undrar hur det har gått, så vem vet om han tar över stafettpinnen en vacker dag. Jag ska vandra tillbaka längs Strandvägen upp mot Östermalmshallen och Richard är på väg att sälja en fastighet som hans farfar sålde för 40 år sedan – därmed är cirkeln sluten!

Isabelle Sjövall har arbetat professionellt med inredning sedan hon var 19 år. Redan som liten byggde och ”inredde” Isabell kojor dagarna i ända. Nu har hon avancerat till våningar på Östermalm! Inspirationskällor: resor (senast i Florens för att studera konst och renässansarkitektur), möten med människor, promenader eller en harmonisk stund på Sturebadet.

På vilket sätt märker du att Lagerlings är ett familjeföretag? – Alla är väldigt omtänksamma och måna om varandra. Jag längtar till kontoret varje morgon. Det är ett privilegium att ha så bra kollegor och en trevlig stämning på kontoret, trots att vi alla oftast har ett högt tempo och mycket att göra.

ISABELLE SJÖVALL Inredningsstylist

Jag uppskattar Östermalm otroligt mycket. Det är roligt att ”alla känner alla” och småstadskänslan som kommer med det.

Vad är det bästa med ditt yrke? – Allt vackert som jag får se. Fantastiska våningar och konst i världsklass. Det är roligt att jag ges mycket utrymme och förtroende, det gör att jag kan fokusera på att vara noggrann och vi får bra resultat rent estetiskt. "God is in the details" som Mies Van Der Rohe så klokt har sagt, och det stämmer verkligen. Inredning handlar om att hitta rätt balans så att det blir både vackert och personligt. Vilket är det roligaste uppdraget du har haft hittills? – Det är stora inredningsuppdrag för utlandssvenskar eller internationella uppdragsgivare där jag fått i princip fria händer. Jag går igenom kundens levnadsvanor och önskemål för att skapa ett koncept skräddarsytt för dem. Det är roligt och utmanande för jag driver hela processen från renoveringen till inköp av möbler och konst på auktionshusen. Då är kreativiteten på topp!

Magnus Ekman är uppvuxen med familjeföretag. Lagerlings blev en naturlig arbetsplats då han uppskattar långsiktigheten, engagemanget, den platta organisationen och viljan att arbeta hårt för värderingarna och kunderna. Magnus anser att personligheten, den samlade kunskapen och erfarenheten är byggstenar för att skapa trygghet i rollen som fastighetsmäklare, då det i grund och botten handlar om att skapa förtroende. LAGERLING OM Vad sOM händer på Östermalm

Man börjar få bygglov på taken (speciellt platta tak), eftersom vindarna tar slut. Kontor börjar byggas om till bostäder! På det glada 80-talet gjorde man kontor av alla lägenheter och nu är det omvänt. Det lönar sig mer att sälja en bostadsrätt än vad man får in i kontorshyra. Nu går det även att få en våning på Strandvägen igen. 5-6 hus har ombildats från hyresrätter till bostadsrätter. Innan var det en omöjlighet för att det inte gick att köpa våningar där!

Varför tror du att man får bra förtroende för just er som mäklare? De som väljer Lagerlings gör nog det främst för att de vill ha en fastighetsmäklare som kan just deras område och typ av boende. Några som vet vad som fungerar och i synnerhet vad som inte fungerar. Vi har en rak och ärlig kommunikation med våra kunder. Vi säger inte att man kan få tio miljoner för en våning om den inte kommer säljas för mer än åtta. Det är trots allt det personliga mötet, dialogen med människor och kunskapen vi besitter som gör att vi har den position på marknaden som vi har. Våra kunder kommer oftast till oss via rekommendationer, vilket är det bästa kvittot på att det vi gör fungerar och uppskattas. Hur är det att arbeta enbart med ett område som Östermalm? Östermalm har alltid känts som min stadsdel eftersom jag är uppvuxen här. Jag kan utföra mitt arbete ännu bättre eftersom jag naturligt känner till kvarteren och platserna med deras styrkor och svagheter. För mig personligen har Östermalm alltid haft en närhet till mycket; City, vatten, Djurgården. Det är ett vackert område med många intressanta platser som i sig drar till sig ett trevligt folkliv. Ibland hör jag ”att Östermalm är lite dött”, men jag håller inte med. Få av Stockholms stadsdelar tycker jag erbjuder så mycket som Östermalm, oavsett preferenser.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

Magnus Ekman Fastighetsmäklare

Få av Stockholms stadsdelar tycker jag erbjuder så mycket som Östermalm, oavsett preferenser.

31


Några korta Med LAGERLINGS

I nternet De senaste åren har transparensen ökat på marknaden. Det är lättare att följa marknaden i stort, men även enskilda boenden i och med att internet har fått ett allt större genomslag. Jag upplever det som positivt för alla parter; köpare, säljare och fastighetsmäklare. Mer information är tillgänglig, det är lätt att följa budgivningar och det är också möjligt att vara väldigt specifik i sökkriterier vilket inte hade varit möjligt annars. Magnus Ekman Transperensen har ökat, tack vare internet. Kunderna kan lära sig marknaden och få en överblick av utbudet samtidigt som vi snabbt kan komma ut med information, bilder och visualisera lägenheten på ett annat sätt. Richard Lagerling

32

Pri sutveckli ngen Prisskillnaderna kommer att öka mellan den billigaste och dyraste lägenheten i innerstan. Bolåneräntan påverkar en del av marknaden och drabbar främst de yngre som tagit för stora lån och tvingas skaffa ett billigare boende. Premiumsegmentet styrs av börsen och hur det går för företagen, konjunkturen osv. Däremot har branschen varierande värderingar och kunskap. Antingen är det lockpriser eller orealistiska priser, vilket försvårar för kunder att bilda sig en bra uppfattning om objekten. Prisutvecklingen har annars varit stabil, förutom 2008. Uppfattningen att priserna har gått upp mer än de har, vilket vissa medier förmedlar, är utifrån vår erfarenhet en missvisande bild. Richard Lagerling

Fördomar Många tror att vi tar en dag ledigt under veckan i och med att vi arbetar på söndagar! Vi har ofta inte en lugn stund under hela vår sex arbetsdagar långa arbetsvecka. Magnus Ekman

I nredn i ngstrender Man lägger ner mer tid och pengar på sina hem idag än tidigare och tänker i större utsträckning på detaljerna. Många har även märkt fördelarna med att blanda antikviteter med moderna möbler, vilket jag tycker är kul eftersom det då blir mer dynamiska och trivsamma hem. Isabelle Sjövall

läget, läget och läget. Det handlar inte bara om adressen utan även om placeringen i huset, utsikten, entrén och mycket annat. Balkong, öppen spis, garage och en god ekonomi i föreningen är andra detaljer som höjer värdet betydligt. Riktiga renoveringsobjekt är också oerhört populära, för att bara ta några exempel på vad som kan påverka priset.

Stockholmspärlor Den är inte okänd men jag måste ändå säga Djurgården en tidig vårmorgon! Speciellt kring Djurgårdsbrunnsviken eller kanalen, det är faktiskt rätt magiskt. Nobelparken för pulkaåkning på vintern är också att rekommendera. Och Saluhallen såklart. Det är en härlig atmosfär där oavsett veckodag! Magnus Ekman

En bra mäklare vet hur man värderar helheten - läge, planlösning och skick. Lägenheter i dåligt skick kan t.ex sälja bra på grund av läget. ”Timing is everything” - på Lagerlings har vi en lång kunskap om säsongsvariationer och kan därför rekommendera när man får bäst pris. En kund kan vänta i månader på en optimal prisbild men om tidpunkten ändå är felvald spelar styling eller snygga bilder ingen roll. Richard Lagerling

33

Kanel – superkryddan

En favoritkrydda som är både god och nyttig! Förutom att det är fantastiskt gott att blanda kanel i såväl kaffe som alla klassiska bakverk, hjälper kryddan till att hålla blodsockernivån mer stabil. Superkryddan, som är bark från träd i tropiska länder, har många hälsosamma effekter och ger en rejäl antioxidantboost! Men njut av kanel i lagom mängd då överkonsumtion snarare är ohälsosamt! Besök gärna våra Frukt & Grönt-handlare i Östermalmshallen som kan berätta mer om sina olika kryddor!

Piano Nobile Det finaste våningsplanet i ett hus, dvs paradvåningen. Förr i tiden var det plan 1 el plan 2, där det var högst i tak – inte högst upp som många kan tro idag. Richard Lagerling

Av: Lina Bielsten

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


STAMMIS I HALLEN

Klas Björkhagen, VD på varumärkesbyrån Brandreality, har ofta långa arbetsdagar på kontoret på Nybrogatan. Klas är stamgäst i Hallen sedan många år tillbaka och det märks att han känner sig hemma här. Han träffar på många vänner och bekanta, och några av de som passerar är på ett eller annat sätt engagerade i Klas hjärteprojekt The Chiparamba Foundation. AV: Maria Schultz Foto: Fiann Paul

Att satsa på utbildning är nyckeln. Fotbollskillarna utbildas också i hiv- och aidsfrågor. Killarna är förebilder för många och när dom berättar om hiv och aids och hur man skyddar sig så lyssnar alla, säger Klas Björkhagen.

35

34

EN DAG PÅ

The Chiparamba Foundation är en stiftelse som Klas Björkhagen grundade 2004, i samband med sin 50-årsdag. Klas, som gärna går ner till Östermalmshallen för att äta lunch på Tysta Mari och prata bort en stund med restaurangchef Anders Tronje, berättar för mig om projektet. –Tanken bakom stiftelsen är att hjälpa spelarna i det zambiska fotbollslaget Chiparamba Great Eagles och deras systrar med skolavgifter, skolböcker och skoluniformer. Bakgrunden till Chiparambas verksamhet står att finna i en omskakande resa. Under påsken 2004 reste Klas Björkhagen ner till Zambia, på spaning efter ett biståndsprojekt att satsa på. Trots att han visste att Zambia är en av världens 15 fattigaste länder så möttes han av en misär han inte kunnat föreställa sig.

Barn som förlorat sina föräldrar i aidsepidemin drev omkring på stadens gator utan mål. I Lusaka finns idag 10 000-tals hemlösa barn som försörjer sig på att tigga, stjäla eller prostituera sig. För dessa barn finns det i princip inga andra livlinor. Staden har inte längre någon avgiftsfri skola och de är förvisade till en framtid fylld av fattigdom och missbruk. Men Klas såg inte bara misär, utan också livsglädje. Överallt spelades det fotboll, med bollar tillverkade av tyg och tidningspapper. När Klas kom hem från Zambia så bjöd han sina 150 närmsta vänner på 50-årsfest. Han hade skrivit en särskild önskelista inför födelsedagen. Istället för presenter skänkte hans vänner mer än 170 000 kr till den nystartade stiftelsen. Sju år senare har stiftelsen vuxit och idag finns det planer på att starta en egen skola med aktivitetshus och fotbollsplaner i Lusaka.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

SKANSEN

Ett helt nytt Lill-Skansen öppnar under vintern 2012 och det blir en plats där alla barn kan bekanta sig med djur och natur året runt. Barnen får träffa kaniner, marsvin och små getter vid Skogens hus och hjälpa till i hus och på gård. Passa även på att hälsa på de mysiga lemurerna på Akvariet! AV: Lina Bielsten Foto: Sebastian Carlsson MODELL: Judith Skoog

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


37

36

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


39

38

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


41

40

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


43

42

Varje dag stödjer Stockholms Stadsmission föräldrar som inte har råd att mätta sina barn. Du kan hjälpa till genom att bli månadsgivare på stadsmissionen.se sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


Lyx i världsklass Vi har li stat

5 av världens ledande SPA-hotell

Som resande journalist har Ricki Petrini besökt fler 5-stjärniga hotell än de flesta. Erfarenhet medför också en viss fingertoppskänsla. Därför bad vi henne lista 5 olika SPA-hotell i 5 länder. Här kommer en målande SPA-rapport exklusivt för Saluhallen. AV: Ricki Petrini FOTO: Björn Lierud

45

44

1. La Res i denci a, Deià, Mallorca

SPA-kännare världen över har länge talat om en pärla i Medelhavet, en oas bland olivlundar och apelsinträd. Denna pärla går vid namn La Residencia och lockar globetrotters, finsmakare och SPA-älskare till den nordvästra delen av Mallorca. Medan det täta hotellutbudet gör öns sydligare stränder optimala för sport, bad och fest, är Mallorcas mer oexploaterade stränder pittoreskt orörda. Deià är en sömnig, balearisk by som till och med har en egen Michelin-rankad krog. Gourmetmat och en episk fond är dock bara förnamnet på det som verkligen drar kändiseliten världen över till Deià. La Residencia erbjuder sina gäster en sällan skådad repertoar av bekvämligheter. Hotellet är det perfekta gömstället för nygifta par, rosökande resenärer och finsmakare. Med lokala råvaror kan man få ta del av några innovativa SPA-behandlingar. Mandelolja, citrus och olivkärnor har inte bara en plats på tallriken och här återfinns de bland många andra ingredienser i kroppsbehandlingar, peelings och ansiktsritualer. Om man sedan hellre vill spela tennis, äta gourmetmat i någon av hotellets fem restauranger eller bara ta en tur med hotellets två vespor, så står en engagerad personalstyrka alltid på plats för att leverera något av det bästa som Europa har att erbjuda den SPA-älskande resenären. www.hotel-laresidencia.com

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


1

2.Mandari n Ori ental, Hong Kong

3. The Hotel, Cha Am, Thai land

Klassisk lyx möter kontemporär design på ett av Hong Kongs mest legendariska hotell och Mandarin Oriental Hong Kong var kedjans första hotell. Med andra ord var det här resan började för en av världens mest innovativa hotellgrupper. De topprenoverade rummen har en flärd och stil som charmar den mest svårflörtade resenären. I huset finner man även den mytomspunna krögaren Pierre Gagniere, stans mest kända chokladmakare och en legendarisk cigarrklubb. Mat och dryck i världsklass kräver rekreation i samma standard. Då kommer en simvänlig pool, ett välutrustat gym och hotellets omtalade SPA att roa de flesta hotellkännarna. www.mandarinoriental.com/hongkong

I den lilla fiskebyn Cha Am (ca 20 mil söder om Bangkok) har det länge surrats om ett hotell med en trendkänslig arkitektur. Alila Hotel som nu bara heter The Hotel kort och gott är ett mindre SPA-hotell som lyckas tilltala lyxlirare såväl som barnfamiljer. De minimalistiskt inredda rummen är en välkommen kontrast till Thailands övriga fäbless för tunga trämaterial och textilier. Cementputsade väggar, stora rainshowers och slottsliknande portar pryder alla hotellrummen. Om yogaklasser, matlagningskurser eller SPA-behandlingar sedan kan vara något som faller i smaken så har The Hotel något för hela familjen. www.hotel-cha-am.com

2

3

5

4

6

7

47

46

8

4.Four Seasons Gresham Palace, Budapest

5. Ritz-Carlton Hotel, Berli n

När andra världsledande hotellkedjor nöjer sig med att sätta sin ökända logga på en centralt belägen byggnad, har Four Seasons lyckats finna historiska adresser med fingertoppskänsla. Gresham Palace brukar omnämnas som ett av de bästa exemplen på detta koncept. Vid Donaus strandkant har det gamla försäkringspalatset nu fått ett oförskämt lyckat ansiktslyft. Världsartister och toppolitiker tillhör stammisarna och det är lätt att förstå när lyx här kommer förpackad med ett gästvänligt, bulgariskt leende. www.fourseasons.com/budapest

’Öst möter väst’ brukar det ofta heta i texter som handlar om Berlin. Citykvarteren Mitte är ett bra exempel på gammalt som möter nytt. Här återfinns ett av Berlins flådigaste hotell, Ritz-Carlton. 5-stjärnig lyx har sällan kommit förpackad med sådan självklarhet. Personalen briljerar med sin gästvänlighet och frukostbuffén är omtalad och hotellets SPA-terapeuter har gedigen erfarenhet. Ritz-Carlton må stå på den forna gränsen mellan öst och väst, men idag är man mest i händelsernas centrum, där service alltid kommer först. www.ritzcarlton.com/de

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

9

10

10 Favoriter på resan Rickis

10 bästa produkttips på resan i sommar

1. Time Arrest Eye Serum, Dr. Brandt, 2. Skinergetic, Day & Night, Biotherm. 3. Glam Shine Fresh, L’oréal Paris. 4. Heavenly Gingerlily, duschcreme, Molton Brown London. 5. Boho Chic plattång, ghd. 6. Un-Wrinkle Face Serum, Peter Thomas Roth. 7. Eye Studio Color Explosion ögonskugga, Maybelline. 8. Mint Clean & Finish, schampo och balsam, Redken for Men, 9. Moroccan Rose Otto Ultra-Moisture Body Oil, REN 10. Bang, Edt for Men, Marc Jacobs.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


OlaLauritzson VI MÖTER

GI-experten Ola Lauritzson står i köket i sin våning på Östermalm, ett stenkast från Östermalms Saluhall, och provlagar tre nya rätter till sitt senaste projekt GI-boxen. Licensierad kostrådgivare, föreläsare och en av Sveriges mest lästa författare inom kost och hälsa har han inspirerat hundratusentals människor till bättre kostvanor. Han är den ständige entreprenören som alltid har nya projekt på gång och har inga planer på att sakta ner. AV: Clara Öquist Foto: Carro Hjerpe & Pressbilder

49

48

Ola har inte alltid varit GI-Ola. I slutet av 1990-talet grundade han EPO.com, ett företag som erbjöd börsintroduktioner via nätet, en tjänst som kompletterade de traditionella bankernas. Företaget blomstrade med 50 anställda i fem länder och Ola var både omslagspojke i Business Week och figurerade i reportage i Financial Times, Wall Street Journal och på CNN. Med bas i London jobbade han på tok för mycket, stressade ännu mer, reste hela tiden och representerade företaget på otaliga restauranger. Efter att ha sålt företaget i början på 2000-talet var måttet rågat. Han behövde gå ner i vikt. Ola gjorde då som man traditionellt gör när man bantar – han började undvika fett och tänkte att han kunde äta allt annat om han gjorde det. Han levde till slut nästan uteslutande på bröd, pasta och flingor. Sockriga vingummin var inte heller något han tackade nej till. Med ett blodsocker som åkte konstant berg- och dalbana var det inte heller konstigt att han varken mådde särskilt bra eller hade någon energi. I en diskussion om viktnedgång, avslöjade en vän – tvärtemot Olas egen övertygelse – att bröd, pasta och flingor var det sämsta han kunde äta. I ett sista desperat försök att lyckas provade han att utesluta kolhydrater och började istället äta enligt Atkins-metoden. Lax, kött och feta såser, ägg och ost åkte raka vägen in på menyn och resultatet var kännbart; han blev både mätt och fylldes med energi. Dessutom, han rasade

i vikt! Stoltheten över att ha gått ner så mycket brottades med en känsla av att vara lurad. Han hade trott att det var korrekt att äta lightprodukter med smala människor på paketet. Men vid närmare granskning är ju flertalet lightprodukter sprängfulla med socker. När han konstaterade det började en tanke gnaga i honom; "Om inte jag visste detta borde det rimligtvis innebära att en massa andra människor inte heller vet!". Utan en tanke på en framtid inom hälsobranschen skrev han en bok om hur positivt hans kropp hade reagerat på det nya sättet att äta. Boken ”Gå ner i vikt med GI-metoden” kom ut våren 2004. Succén var lika oväntad som given och boken har till dags dato sålt i 130,000 ex. Det var dags att kliva ut i en karriär han inte ens hade kunnat drömma om när han pluggade till civilekonom på Handels i Stockholm. GI Vi ktkoll

Olas nya karriär inom hälsobranschen tog fart och tillsammans med vännen Carl Hall fick han Sverigeagenturen för amerikanska Atkins olika livsmedelsprodukter. Som en del i den utvecklingen vaknade ambitionen att utveckla konceptet. Nättjänsten GI Viktkoll skapades i samarbete med Expressen och TV4 samt kollegorna Ewa Söderström och Marlene Gustawson. Fram tills idag har sajten gjort livet bokstavligt talat lättare för 150.000 GI-anhängare med hjälp av ett antal hjälpande verktyg och en enorm bank av GI-recept.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


thebodyshop.se Böckerna

Olas böcker har sålt i sammanlagt en halv miljon exemplar. I mitten av augusti kommer han ut med nya boken Snabblagad GI, en bok för den tidspressade med 100 GI-recept som tar max en halvtimme att laga, och i början av september släpps hans första roman ut – "Miljardären som försvann". Sistnämnde bygger på en verklig händelse och kretsar kring finansmannen Carl-Eric Björkegren, Sveriges rikaste person tack vare spekulationer i fastighetsbranschens haussade marknad på 80-talet. När kraschen kom i början av 90-talet förlorade han allt och ännu mer då han hade gått i personlig borgen för sina affärer. Han drog sig undan och flyttade ner till sitt sommarställe utanför Helsingborg, men sommaren -94 försvann han under märkliga omständigheter därifrån och har sedan dess varit spårlöst borta. Björkegren är alltjämt försvunnen och mordutredningen är fortfarande öppen. Ola var både nyfiken på och fascinerad av historien och bestämde sig för att skriva ner det fängslande ödet. Teorierna om vad som hände fastighetsmagnaten är många men en teori är att han fortfarande lever utomlands på pengar han hade gömt undan på utländska konton. GI-boxen

50

Vissa både köper Olas kokböcker och går på gym men går ändå inte ner i vikt. Ola har ofta fått frågan från folk hur man gör för att komma loss när man har fastnat. "Ska jag gå hela vägen in i köket?", började han fundera på och arbetet med att ta fram färdiglagad, nyttig GI-mat tog form.

GI-boxen startade 2010 med nio rätter från recept komponerade av Ola. I ett fyraveckorspaket får man de djupfrysta boxarna levererade hem till dörren och hittills har efterfrågan varit över förväntan med 150,000 lagade GI-rätter levererade till olika hem runt om i landet. När vi möts i köket idag skall tre nya rätter i menyn lagas till. Det är en fin laxfilé som serveras med nakenhavre, bönor och broccoli samt en krämig sås med apelsinsmak. Nästa är en asiatisk kycklinggryta med ingefära, chili och curry som serveras med råris. Sist ut, en Boeuf Bourguignon serverad med bulgur, pärllök och spänstiga edamerbönor.

Jag vill inspirera folk att hitta en sund livsstil, där maten känns som en källa till glädje snarare än dåligt samvete. Det ska vara kul att leva hälsosamt!

Sambon Fredrik och deras svarta labrador Sture kommer hem. Fredrik har med tidningen Se & Hör där Ola figurerar på tre sidor. Vi tittar på fina bilder från våningen och man kan i reportaget läsa att Ola älskar att bada, ”för man tänker så bra då”, och att köket är hemmets hjärta. Det sistnämnda känns inte helt irrelevant i sammanhanget.

NORMAL HUD

NYHET BODY BUTTER DUO

Å V T R E T T EN BODY BU VARARE E B S T E H G I T FUK TORR HUD

Så funkar GI-metoden

GI, glykemiskt index, är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter att man ätit kolhydratrik mat. GI-metoden utgår från att välja mat som ger en jämn blodsockerkurva och därmed en balanserad insulinproduktion, längre mättnadskänsla och viktnedgång. Raffinerade kolhydrater, som socker och vetemjöl, har högt GI och bör därför undvikas. Proteinrika livsmedel, som fisk, kyckling, ägg och kött, liksom naturliga fetter från exempelvis oliver, avokado och fet fisk är viktiga ingredienser i en nyttig GI-kost. Läs mer på: www.giviktkoll.se och www.giboxen.se

NYHET Body Butter Duo sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

Två sorters fuktighetsbevarare i en och samma burk. Applicera den lite kraftigare varianten på områden som armbågar, knän och ben, och använd den lättare varianten för resten av kroppen. Oavsett vilken variant du använder verkar den o 2 2011 sa lu h a l l e n m agas i n fuktighetsbevarande i upp till 24 timmar. Välj mellan fyra härliga dofter. Pris 185 kr. n Finns i butik från 7 juli 2011.

51


när man byggde den 1888 och dess arkitektur möjliggjordes tack vare ny teknik. Jag vet att det även pågått diskussioner om återställande av ursprungsfärgerna i Hallen.

Favoriter på Hallen? - För mig är Östermalmshallen intimt förknippad med helg. Jag går gärna dit med vänner en lördag när jag vill unna mig det lilla extra.Vi väljer ofta att gå till Tysta Mari – husmanskosten där är fantastisk. Sen tycker jag om känslan av att ta med en god bok, sitta en stund och avnjuta en Gammeldansk och smörrebröd på Nybroe. Det ger en härligt kontinental känsla.

52

Pontus Lomar

Jag träffar Pontus Lomar, en av Stockholms nu mest omtalade arkitekter och pratar saluhall, arkitektur och skapandet av ett nytt landmärke i Stockholm. AV: Emelie Klein Foto: Pressbilder

Vi träffas på kontoret för Lomar Arkitekter på Kungsgatan. Pontus är tillbaka från möbelmässan i Milano och ska snart iväg igen och argumentera för att Stockholms nya landmärke ska vara svart istället för gult.

Ni vann nyligen tävlingen om att rita Stockholms nya landmärke, Spritmuseet, med den världsberömda Absolut Art Collection? - Ja, det är en utmaning. Gamla Vin & Spritmuseet byter namn och flyttar ut till Djurgården. Museet kommer att ligga granne med Nordiska Museet och Vasamuseet. Det förpliktigar att skapa ett museum som troligtvis kommer att bli ett av Stockholms nya landmärken och som ligger precis bredvid byggnader ritade av stora arkitekter. Många tror även att det kommer bli ett av Stockholms stora besöksmål och det är självklart att både det och omgivningen gör att man känner ett särskilt ansvar.

Men ni kommer inte att bygga ett helt nytt museum? - Nej, vårt uppdrag är att i de k-märkta galärskjulen från 1700-talet rita ett fungerande museum. Med vandringstråk och restaurang längs vattnet kommer vi också att skapa en samlingsplats för både Stockholmare och turister. Just nu diskuteras vilken färg museet ska ha. Tjärad svart som troligtvis var orginalfärgen eller guldockrafärgen som antagligen målades på under världsutställningen på 1800-talet. Det är alltid spännande när man ska kombinera gammalt och nytt. Museet kommer att ligga granne med Nordiska Museet av Isak Gustaf Claesson, samme arkitekt som har ritat Östermalms Saluhall. - Ja, det är en fantastisk miljö att vistas i och arkitekturen enastående. Den adderar till hela upplevelsen, som arkitektur bör. Vi har arbetat med flera projekt kring Östermalmstorg och läst in oss på arkitekturen runt hela torget. Hallens eiffeltornsliknande konstruktion av arkitekten Kasper Sahlin var helt ny

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

Men Lomar arkitekter har varit lite involverade i arkitekturen runt Östermalmstorg? - Ja, vi har gjort interiören till Näringslivets hus. Sen ritade vi också ett förslag till kvarteret Krejaren, huset där Åhlens finns idag. Vårt förslag var ett samarbete med två av USA's nu främsta konstnärer, The Starn Twins. Vårt förslag byggde på Östermalms militära och marina historia. Vi arbetade med kopparreliefer och puts där fasaderna mot torg och gata hade två helt olika uttryck. Tyvärr gick vårt bidrag inte vidare. Men vi anlitades att rita inredningarna till flera av de stora vindsvåningarna på taket samt flera av kontoren inne i huset. Enligt tidningarna arbetar ni också för en viss golfspelande kändis i Florida? - Haha, det kan jag tyvärr inte kommentera. Men visst är det sant att vi har arbetat för privata kunder och företag internationellt. Inget jobb är för stort eller för litet. Just nu arbetar vi med nya planer för Haninge centrum och miljövänliga restauranger till MAX. Vi har dessutom flera privata kunder, bland annat på Östermalm. Om man som stockholmare vill se något ni gjort, vart går man då? - Vill man inte vänta på när Spritmuseum öppnar 2013 så kan man gå ut och äta på F12, Grill eller SMAK. Vi har arbetat mycket tillsammans med Melker Andersson och ritat restauranginteriörer. Vill man ha en budgetvariant så får man får man åka ut till den miljövänliga Maxrestaurangen i Bromma som blev klar förra året. Har du något drömprojekt? -Spritmuseum var något av ett drömprojekt. Vem vill inte skapa fonden till the Absolut Art Collection. 22-våningshuset vi arbetar med i Haninge Centrum är också väldigt spännande men jag skulle gärna genomföra fler projekt för och tillsammans med konstvärlden. Ja, jag har förstått att du har ett brinnande intresse för konst? - Ja, konst, möbler och formgivning hänger ihop. En konstnär fångas av sin samtid och uttrycker den i sina verk precis som en arkitekt gör. Jag har samlat på konst privat men nu börjar väggarna ta slut. Mitt senaste verk är ”Attracted to light” av the Mike and Doug Starn.

53

Ger du dina kunder råd vilken konst de ska köpa? - Mitt uppdrag som arkitekt är väl snarare att visa kunden vad som finns. Jag tar med mig konstböcker där de kan visa vad de gillar och sen kan nästa steg bli att ta med dem på utställningar eller till konstnärens ateljé. Man ska leva med konsten så man måste välja något man gillar. Min uppgift är att tolka kundens önskningar och förväntningar för att därefter infria och överträffa dem. Vad är planerna för våren? – Mycket jobb, ett besök på konstbiennalen i Venedig är inbokat och sen blir det givetvis några lördagar med smörrebröd. Tre inredningsråd till våra läsare? - Köp hellre ett konstverk du gillar än två du halvgillar. - Försök att integrera data och teknik i lägenheten. - En bra och varierad ljussättning är viktig, särskilt i vårt land som är mörkt mer än halva året. Personligen tycker jag att konsten är viktig i ett hem men jag kompletterar gärna med textilier för att skapa värme och trevnad. Jag vill också ha möbler som bjuder in efter en lång dags jobb.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


SWEDI sH RACING LEAUGE En ny racingserie med rötterna i hallen.

Det är möjligen en överdrift att påstå att den nya racingserien Swedish Racing League föddes i Östermalmshallen men det finns ändå ett korn av sanning i påståendet. För en av initiativtagarna har den definitivt varit en inspirationskälla och när han inte är i sina andra hemtrakter, då är det Hallen som gäller. AV: Leif Lindström Foto: Daniela Dickens, Sveneric Eriksson

54

Året var 1988. Den svenska racerföraren Stanley Dickens hade just blivit Japansk Mästare i ett av Japans mäktigaste mästerskap i bilracing. Vi talar om sportvagnar med Formula 1-prestanda och kampen bland världens stora bilfabriker. På den tiden körde man nämligen ett VM för dessa bilar och Japan var ett föregångsland och hemvist för flera stora team. Stanley Dickens var ung, men redan en etablerad sportvagnsspecialist med många års erfarenhet från världens alla banor. Han hade tävlat i de flesta länder och till och med kört för det ärevördiga tyska Porsche-teamet. Boendet var mest i en resväska eller snarare i flygplan. Basen för verksamheten hade flyttats från Hälsingland, via Motala till Japan och Monaco. Nu, efter segern i Japan, strömmade erbjudandena in och ett av de mer intressanta i svenskens ögon, var ett från ett annat högt rankat team – Mercedes Benz. Man ville absolut ha den snabbe svensken i en av fabriksbilarna till det klassiska 24-timmarsloppet på Le Mans. Stanley tackade ja – ett beslut som han knappast skulle ångra. Ett halvår senare körde han över mållinjen som segrare i en av världens absolut tuffaste biltävlingar. Tre år senare lades VM för sportvagnar ner. I brist på nya utmaningar började Stanley leta sig tillbaka till hemtrakterna i Sverige, trött på de långa resorna och den ständiga bortavaron. – Det var en tuff tid att anpassa sig till ett mer normalt liv i Sverige. Åtminstone till en början, säger Stanley. Jag hamnade på ett kontor inte långt från Östermalmstorg och det är ingen överdrift att påstå att Hallen blev mitt andra hem. Det höll i några år men strax blev saknaden för stor och Stanley återvände till racerbanorna. Flyttbilen gick tillbaka till Monaco men nu stannade familjen hemma och det var USA som gällde. Efter några år var det dags att starta ett eget team.

– Jag började närma mig 50-strecket och insåg kanske att jag kunde använda mina erfarenheter på ett bättre sätt, berättar Stanley. Jag satsade på att hjälpa yngre förare i stället och framförallt de som ville ut i världen och tävla. På så sätt erövrade han nya segrar, men nu i egenskap av stallchef. År 2001 vann det svenska teamet den ledande internationella sportvagnsserien med en Lola. Stanley var teamchef och STCC-föraren Thed Björk, var då den unga och mest tongivande föraren i teamet. Nya utman i ngar

Efter några mellanår började en ny galen idé växa fram. Med kollegorna Poker Wallenberg och Leif Lindström smiddes nu planer på att etablera en ny serie tävlingar i Sverige. Unisont konstaterade man att landet saknade ett skikt inom motorsporten där både proffs och amatörer kunde samlas. Dessutom ansåg man att det kunde finnas nya intressanta klasser ute i Europa som kunde köras i Sverige också. Därmed skulle man kunna bygga en plattform för fler förare och team, som ville ta siktet mot högre höjder – eller rättare sagt mot Europa. Sagt och gjort, i mitten av maj i år kördes den första tävlingen i Swedish Racing League. Det skedde på Anderstorp Raceway i Småland och med viss försiktighet uttrycker Stanley att han ser det som en succé. – Att starta upp nya klasser är ingen lätt historia i vårt lilla land. För att skapa intresse måste varje klass helst innefatta minst 15 bilar. Vi lyckades en liten bit högre i premiären och hade dessutom turen att få riktigt spännande tävlingar, säger Stanley.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

55

Stanley Dickens stormar fram mot seger i 24-timmarsloppet på Le Mans i sin Sauber-Mercedes.

. Lovorden duggade tätt efter premiären och de tre initiativtagarna blev snabbt överbelastade och har därför nu knutit även en kvinna till teamet. Det är en ung, framåtriktad tjej som dessutom tävlar i en av klasserna – Trofeo Abarth. Namnet, Anna Pensar, bör läggas på minnet. Men trots framgången är det en modest Stanley som inser att resan är lång.

att så många har anammat vår idé och bjuder oss på så fin racing, menar Stanley. En annan nyhet är den italienska Trofeo Abarth, en enhetsklass där alla tävlar under exakt samma villkor med nya Abarth 500. Här har man särskilt försökt locka kvinnliga deltagare som tävlar om ett separat pris.

– Vi har massor att göra och en hel del barnsjukdomar att ta hand om. En ny racingserie bygger man inte på ett år men vi har en långsiktig plan med SRL och kanske har vi chans att skapa något riktigt bra. Swedish Racing League består av tre olika bilklasser och en MC-klass. Höjdpunkten är GT-klassen med riktigt vassa bilar. Här tävlar giganter som Ferrari, Porsche, Audi och BMW i 1-timmeslopp med obligatoriska depåstopp och förarbyten. Ett relativt nytt och spännande begrepp inom svensk racing. – Det är en mäktig syn att se nästan 20 stycken av dessa muskelbilar dåna fram mot första kurvan. Vi är otroligt tacksamma

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011


MIDDAGSPAKET FRÅN

295:-

I Anderstorp var det fyra kvinnliga förare i fältet och man hoppas på fler inom kort. Den engelska sportvagnen Ginetta G20 tävlar också i ett enhetligt reglemente och brukar bjuda på ”Real British Close Racing”. Sist men inte minst är det över 30 motorcyklar som gör upp om ”Battle of the Twins”. Som namnet antyder handlar det om tvåcylindriga maskiner och den som har fantasi kan säkert föreställa sig ljudet! Stanley bor kvar i Monaco och älskar det lilla furstendömet. Men han tillbringar också en hel del tid i Sverige och inte minst i Stockholm. Det är inte helt ovanligt att han dyker upp i Östermalmshallen ibland, där en och annan idé smids bland borden på Tysta Mari, som är favoriten. - Jag har turen att få jobba i olika miljöer och det uppskattar jag verkligen. Idag är det ju så mycket lättare att verka mobilt och därför kan jag sköta stora delar av mina uppgifter till och med från utlandet. Att jag dessutom får jobba med någonting som en gång har varit min hobby, gör det nästan oslagbart. Det är mycket stimulerande, avslutar Stanley.

VALUE TICKET ELLER LUCKY CHIPS* Stanley Dickens

Lill-Lövis" tillbaka i Ferrari.

Prova lyckan på våra spelbord eller spelautomater, välj till Lucky Chips eller Value Ticket till ett värde av 100 kr. Pris 40 kr. *Endast i kombination med middagspaket.

57

56

UPPLEV NÅGOT NYTT

EFTER BESÖKET

I GAMLA STAN Ditt Stockholmsbesök blir vad du gör det till. På Casino Cosmopol bjuds du på en oförglömlig upplevelse genom förstklassig mat, spänning och underhållning i en exklusiv atmosfär.

Tuffa tag I nya Trofeo Abarth.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

o

sa lu h a l l e n m agas i n n 2 2011 KUNGSGATAN 65 • 08-781 88 00 • WWW.CASINOCOSMOPOL.SE ÖPPET ALLA DAGAR 13-05 • ÅLDERSGRÄNS 20 ÅR • ALLA VISAR ID


planet food

ESs i Toutounch i På jakt efter att leverera den perfekta kundupplevelsen Essi Toutounchi är VD på Kaiser Bil, Lexus exklusiva återförsäljare i Stockholm och Malmö. Där började han för fem år sedan efter att tidigare ha arbetat med revision och konsultation på den internationella revisionsjätten Ernst & Young. AV: Fred Ekermann FOTO: Micke Lundström

Essi Toutounchis framtoning ligger väldigt långt från min bild av den typiska bilförsäljaren. Han är ung, dynamisk och välutbildad med en mycket vänlig, men ändå tydlig affärsmässig attityd. Här är det minsann inte fråga om något hårdsäljande. - När jag pluggade ekonomi på Universitetet jobbade jag extra på Kaiser Bil då och då. Jag tyckte att det var kul produkter i en intressant bransch och trivdes bra. Men föga anade jag väl att jag skulle återvända några år senare som VD. När jag väl var tillbaka hade Kaiser Bil just blivit exklusiv återförsäljare av Lexus, säger Essi. Lexus är ett oerhört tacksamt varumärke att jobba med. Det är ett bilmärke som tekniskt sett ligger i den absoluta framkanten med hög innovationstakt och mycket hög kvalitet. Och deras drivkraft är dessutom en ständig jakt efter perfektion, vilket helt stämmer med vårt tankesätt.

58

Mycket enkelt rättesnöre Genom hårt arbete utan genvägar är Essis vision att Kaiser Bil ska upplevas som en naturlig förlängning av varumärket Lexus.

Om man köper en Lexus hos Kaiser Bil ska man helt enkelt kunna räkna med en servicenivå fullt i klass med bilens kvalitet. Och helst, naturligtvis ännu lite bättre. - Vi lever på nöjda kunder. Och för nöjda kunder. Riktlinjerna för att nå dit med varenda individuell kund är tämligen enkla: sund affärsmässighet i kombination med en mycket hög servicenivå. Jag vill helt enkelt att varenda människa hos oss i varje kundkontakt ska leverera den upplevelse vi själva skulle vilja få om det var ombytta roller. Och helst med lite spets. Det låter enkelt. Men det förutsätter en hel del; framförallt kunskap, fantasi, egna initiativ och en riktigt genuin servicvilja. Essi förklarar vidare sin syn på god service: -Vi lyssnar. Vi respekterar. Vi levererar alltid minst det vi lovat. Och helst med råge. Just nu har vi ett team som är på mycket god väg att leverera visionen. Och vi kämpar varje dag för att det ska bli ännu litet bättre. Vårt mål är att bjuda på den högsta servicenivån bland premiumbilmärken i Sverige. Och faktiskt, i hela Europa.

Bara det bästa är gott nog! Hälsosam och nästan helt nylagad snabbmat som smakar bra – det är Planet Foods koncept. Man använder bara de absolut bästa råvarorna. Ambitionen är att gästerna ska uppleva samma höga kvalitet varje gång de handlar. Favoriten finns alltid tillsammans med nyheter och varianter på klassiker, det skall inte vara långtråkigt att vara nyttig.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

59


hallgui de 12. Gerdas fi skrestaurang

Tel: 08 - 553 404 40 En klassisk mötesplats för generation efter generation av fisk- och skaldjursälskare. 13. J. E. Olsson & Söner grönsakshandel

Tel: 08-661 31 42 Personlig service & kvalitet sedan 1945. Vi erbjuder ett stort, rikt och omväxlande sortiment, med en internationell fläkt av europeisk matkultur. 14 Li sa Elmqvi st Fi sk, Skaldjur och Restaurang.

Tel: 08-553 404 00 Det allra bästa av färsk fisk och skaldjur, även som färdiglagade rätter och delikatesser från eget kök. Hela 80 års erfarenhet står för en kvalitet i särklass. 15. Sand i ns Frukt och Grönt

Tel: 08-661 90 00 Hos oss hittar ni en hel värld fylld av spännande frukter & grönsaker. Hemlagade pajer, gino, fruktsallader, färskpressade juicer. Exklusiva olivoljor & vinäger. 16. Melanders Fi sk, skaldjur, vi lt och cateri ng

Tel: 08-662 45 79 Ett brett utbud av färsk fisk, skaldjur, färdiglagad mat, gravad lax, färskrökt lax, löjrom samt övriga delikatesser. Vi har även Take Away- och viltavdelning.

1 Huvudentré, Östermalmstorg  2 entré, Humlegårdsgatan 1 3 entré, Humlegårdsgatan 3

17. M Seger Eftr. Kött & Ost

4 entré, Nybrogatan 31

60 5. Nybroe Smørrebrød

Tel: 08-662 23 20 Äkta smørrebrød med stor variation och härliga smakligheter på typiskt danskt manér. Serveras och förtärs på plats, för avhämtning eller som en cateringleverans till små eller stora sällskap. 6. Amandas Brödbod

Tel: 08-783 05 91 Svenska & internationella brödsorter från eget bageri. Vi håller på goda traditioner och bakar med rena, naturliga ingredienser – helt utan konserveringsmedel. 7. B Andersson Fågel & Vi lt

Tel: 08-662 55 57 Allt inom vilt, färsk anklever, tryffel & skogsfågel. I sortimentet finns färdiglagade vilträtter och majskyckling. Vi erbjuder även Takeaway och Catering. 8. Betsy Sandberg Choklad

Tel: 08-663 63 05 Egen tillverkning av handgjorda chokladpraliner sedan 1926. Tryffel, nougat, kola, mandelmassa och marmelad. Många läckra smaker i fina presentaskar och lösvikt. 9. Robert´s Coffee

Tel: 08-662 51 06 Gott nyrostat gourmetkaffe från eget rosteri och ett brett tesortiment finns till försäljning och serveras även i vårt mysiga café med ljuvliga bakverk.

H OT E L L R E S TA U R A N G KO N F E R E N S

10. B i rg itta Åhs Fi skaffär

Tel: 08-662 51 40 Färsk fisk och fina skaldjur. Fiskhandlare i 3 generationer. 11. sush i baren Östermalm

Tel: 08-662 19 98 Vi serverar mat med färska råvaror av högsta kvalitet som tillagas med känsla och noggrannhet. Du kan få maten levererad, eller t.o.m hyra en egen kock.

Tel: 08-661 12 28 Egen tillverkning av charkuterier. Unik kvalitet och ett klassiskt sortiment med de rätta tillbehören. Stort urval av svenska och utländska ostar i god harmoni. 18. Bei rut Café Deli

Tel: 08-667 30 40 Delikatesser, Take Away och Catering från libanesiska kökets stora urval av både god och nyttig mat. 19. Husmans Deli

Tel: 08-553 40 480 Kött, Chark & Ost. Färdiglagat är vår specialitet. Bistro och butik, välkomnande och kulinariskt innehållsrik! 20. Planet Food

Tel: 08-660 17 51 Hälsosam snabbmat med råvaror av högsta kvalitet. Wraps, hälsotallrikar, färskpressade juicer & smoothies. 21. Tysta Mari

Tel: 08-667 58 54 (restaurang) 08-662 60 36 (butik) Butik med TO GO-sallad som du själv komponerar samt ett stort utbud av ost, bröd och bakverk. Restaurang med allt från husmanskost till fisk och skaldjur. 22. Wi lly Ohlsson Eftr.

Tel: 08-667 43 66 Köttspecialist med egen hängning av guldkött. Här finns färdiglagad husmanskost och andra delikatesser samt ett väl avstämt sortiment av utvalda ostar. ÖPPETTI DER: Måndag - Torsdag 9:30 - 18:00, Fredag 9:30 - 19:00, Lördag 9:30 - 16:00 Information om öppettider under helgdagar och högtider, besök www.ostermalmshallen.se.

BAR sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

DI PLOMAT HOTE L .CO M + 46 8 459 68 00

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

61


Citron - och salvi afylld kyckli ngfi lé och medelhavssallad En spännande rätt som dina vänner garanterat ber att få receptet på efter middagen. KYCKLINGEN

Medelhavssallad

4 kycklingfiléer

8 skivor lufttorkad skinka

salt och svartpeppar

1 squash

50 g färskost med vitlök och örter

1 aubergine

1/2 kruka färsk salvia

2 vitlöksklyftor

tandpetare

2 msk olivoljasalt och svartpeppar

1 msk smör eller olivolja

50 g ruccola

rivet skal och saft från citron

rivet skal och saft från citron 1/2 kruka salvia 25 g rostade pinjenötter

Foto: Malte Danielsson

62

Sätt ugnen på 200 C. Banka ut kycklingfiléerna så att de blir platta, ca 1 cm. Strö över salt och peppar. Fördela osten på filéerna och lägg salviablad över. Rulla ihop kycklingfiléerna och fäst med tandpetare. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn rullarna runtom i några minuter. Lägg rullarna på en ugnsplåt. Strö citronskal över rullarna och pressa citronsaft över. Sätt in i ugnen i 20 minuter. Lägg den lufttorkade skinkan på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen 5–10 minuter på 200  C. Låt vila på plåten en stund. Skär squash och aubergine i skivor på längden. Skala och finhacka vitlök. Hetta upp en stekpanna med olja och stek squash- och aubergineskivorna i någon minut på varje sida. Strö på salt, peppar och hackad vitlök. Lägg upp skivorna på ett fat med ruccola och pressa citron-saft över. Blanda ner skinkan i salladen. Toppa med salviablad, citronskal och rostade pinjenötter.

63

VILKET ÄR D ITT BÄSTA HÄLSOTI PS?

Redaktionen lottar ut tre exemplar av Ola Lauritzsons fina kokbok "GI Gourmet" till de som delar med sig av sina bästa hälsotips. Ski cka i n d itt bi drag ti ll:

redaktionen@ostermalmshallen.se, före den 31 oktober.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 2 2011Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.