Östermalms Saluhall Magasin No.1 2011

Page 1

ö stermalms

saluh a l l magas i n | N o 1 2 011

Blossom Tainton Folkkär hälsoprofil

c/o Gerd

Kronprinsessan invigde Sveriges nya skönhetsfabrik

GI i Hallen

åns Zelmerlöw saluhallens stamm i s & ny allsångsledaredessert Tysta Mari har många strängar på sin lyra. Förutom en café- och restauranghörna i Östermalmshallen, erbjuder man även ett brett sortiment av bröd och bakverk i butiken strax innanför huvudentrén. Vad sägs om en choklad- eller hallonmoussebakelse till efterrätt? Här finns den klassiska prinsesstårtan till födelsedagsfikat, kakor till affärsmötet eller om du helt enkelt själv vill piffa upp vardagen med något sött till kaffet! AV: Lina Bielsten FOTO: Linda Åkerberg/ Whitestar Studios

Stockholm i m itt hjärta Östermalms Saluhall besöks varje vecka av turister från hela världen och på kort tid vill de hinna uppleva så mycket som möjligt av vår fina huvudstad. Efter ännu en lång och kall vinter har man nästan glömt bort just hur vackert Stockholm är! Utländska gäster som jag möter förundras över hur svenskarnas samtalsämnen oftast berör vädret, oavsett årstid. Under vintern är det uteslutande snön och kylan som upptar våra tankar, och samma engagemang uppstår när vårsolen tittar fram. Vi är nog många som har längtat efter värmen och ljuset som ger oss ny energi! Somliga behöver en ny årstid för att vakna till liv, men inte vår populära och ödmjuka stamgäst, Måns Zelmerlöw. Till sin gedigna meritlista kan nu 24-åringen lägga till delägare i skivbolag och yngsta programledare någonsin för tv-programmet Allsång på Skansen. Jag träffade Måns för att höra mer om hans matlagningskunskaper, tävlingsinstinkt och varför han trivs så bra i Östermalmshallen. I årets första magasin möter ni en annan profil med många järn i elden - Blossom Tainton - en inspiratör och kanske Sveriges mest folkkära träningskompis! Kost och träning är ju ständigt aktuella ämnen. Vi bjöd in GI-experten Lotten Odh för att ta reda på vilka hälsosamma alternativ som finns hos våra handlare.

Vi följde med på den kungliga invigningen av en skönhetsfabrik i Jokkmokk, där de ekologiska produkterna c/o Gerd tillverkas. Kronprinsessan var på plats och fick även göra sin egen olja. Favoriten vanilj är en av produkterna som ni har möjlighet att vinna i vår utlottning, i anslutning till handlarreceptet på sista sidan! Från kunglighet till tennisprinsessor - jag kollar närmare på damtennisen som idag är den största professionella sporten för kvinnor. Vi berättar även om den roliga nyheten att iWagyu ®, Sveriges första fullblodswagyu, lanserats. Vill du lägga vantarna på det unika Wagyuköttet för att laga din egen biff hemma är det Willy Ohlsson i Hallen som du ska besöka! Sedan 2010 har Östermalms Saluhall valt att stödja Stockholm Stadsmission för att göra Stockholm till en mänskligare stad för alla. I arbetet att stärka individens möjligheter att själv ta makten över och förändra sin livssituation är gåvogivare och partners ovärderliga för hjälporganisationerna. Läs mer om hur man kan bli vänföretag i detta nummer! Ta tillvara på alla ljusa stunder, såväl i vårsolen som med dina nära och kära!

Lina Bielsten, chefredaktör

i nnehåll N 1

5

o

Ledare 5 Arkitekten som ville rädda staden 6 Betsy Sandberg Choklad 8 Lansering av 100% svenskt fullblodswagyu 12 GI i Östermalmshallen 14 Husmans Deli 17 Karlfälts Gård - Sigillmärkt kött från Österlen 19 J E Olsson & Söner 21 Stammis i Hallen - Måns Zelmerlöw 24 Bli vänföretag - Stockholms Stadsmission 29 Tips till hemmabjudningen 30 Vinstocken - Vin i historisk miljö 32 Restaurangtips London 34 London City Lifestyle 35 Show-stoppers 44 Herrtrender 46 c/o Gerd - Ekologiskt från Norrland 48 Blossom - En folkkär hälsoprofil 51 Det våras för golfen 54 Tennis Ladies 58 Hallguide med alla handlare 65 Recept & utlottning 66

redakti on Chefredaktör & ansvarig utgivare Lina Bielsten Redaktör: Clara Öquist Art Director: Sanna Buckhøj Tryck: Sörmlands Grafiska Omslag: Ola Ericsson/Stockholmsfoto Tack till: Carro Hjerpe, Ricki Petrini, Petra Larsson, Mikael Andersson, Rebecka Fant, Cissi Widén, Linda Åkerberg & Anna Thorbjörnsson. Kontakta oss: redaktionen@ostermalshallen.se Annons, event & konceptutveckling:

Lina Bielsten, Östermalms Saluhall Projektledare, PR & Kommunikation lina@ostermalmshallen.se Östermalms Saluhall Magasin ges ut av Lina Bielsten Brand Communication AB på uppdrag av Östermalms Saluhall.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011


Salin var örebroaren som flyttade till huvudstaden för att studera på Tekniska Högskolan i Stockholm. Tiden kring förra sekelskiftet präglades av stora förändringar i sättet att bo och leva i Stockholm. Hus revs, berg sprängdes bort och gator breddades i en rasande fart. Stockholm lämnade det småstadsaktiga bakom sig, de smala gatorna med små röda trähus och livet på bakgårdarna. Fram växte den stenstad som vi idag betraktar som gammal.

6

rkitekten som ville rädda staden Av: Ulrika Falk och Janke Brandberg Foto: Eklunds Ateljé, Lennart af Peterséns

Kasper Salin-priset känner säkert många till. Det utdelas årligen av Sveriges Arkitekter till ett svenskt byggnadsverk av hög arkitektonisk klass. Kasper Sahlin var teknikern bakom den komplicerade inre gjutjärnskonstruktionen i Östermalms Saluhall och redan när Hallen byggdes var den en, för sin tid, mycket avancerad och framstegsvänlig skapelse. Men vem var egentligen personen Kasper Salin, på vars donation priset vilar?

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

Östermalms Saluhall Det var två unga, framgångsrika arkitekter som fick uppdraget att rita Stockholms första stora saluhall av kontinentalt snitt. Isak Gustaf Clason hade redan 1880 blivit biträdande stads­ arkitekt och skulle så småningom bli professor i arkitektur, med byggnader som bl. a Nordiska Museet i sin referensmapp. Tillsammans med den skicklige arkitekten och konstruk­tören Kasper Salin startade Clason ett eget arkitektkontor år 1881. Inför arbetet med Östermalms Saluhall hade de två herrarna tidigare fått inspiration under en stipendieresa 1883 - 1886, då de studerade många nya exempel på tegelarkitektur i Nordtyskland, Italien och Frankrike. Särskilt i Frankrike fanns flera monumentala gjutjärnskonstruktioner av den avancerade typ som skulle bli stommen i Östermalmshallens tegelkatedral. Mest remarkabelt var naturligtvis Eiffels berömda torn i Paris som uppfördes under just denna period, påbörjat 1883 och avslutat år 1886. Vid invigningen den 30 november 1888, i Konung Oscar II:s närvaro, hade bara 6 månader förflutit från byggstart till avslut. Så, den 1 december, öppnades Östermalms Saluhall sina portar för allmänheten. En ännu lika levande epok hade tagit sin början och Stockholm fick därmed sitt eget tempel över den goda matens kultur och bevarande. Sedan dess har Hallens handel och livskraft egentligen bara varit hotad under 1960-talet. Några politiker fick, i Hjalmar Mehrs anda, den något makabra idén att riva hallen för att ge plats åt mer biltrafik och parkering. Lyckligtvis ledde detta initiativ ingenvart. Idag är hallen ännu inte K-märkt, dvs. byggnadsminnesförklarad, men i praktiken har den redan samma skydd som ett byggnadsminne enligt Stockholms Stadsmuseum. 1898 utsågs Salin till Stockholms stadsarkitekt. Lite ironiskt, med tanke på att han själv ville gå försiktigt fram med rivningarna och spara mer för eftervärlden. I en artikel i DN 1916 sa Salin ”räddas vad som räddas kan, i bild och i verklighet, från den vandalism som i så många fall blir följden av den moderna byggnadsverksamheten!” Och han fortsätter: ”Ni unga förstår det inte alltid riktigt, men ju äldre man blir desto mer sätter man värde på det Stockholm som går”. I denna tid var Kasper Salin verksam, både som stadsarkitekt och som flitig amatörfotograf.

Räddas vad som räddas kan, i bild och i verklighet, från den vandalism som i så många fall blir följden av den moderna byggnadsverksamheten!

Det som utmärker hans fotografier, och som gör att de skiljer sig från andra samtida fotografier, är den mycket starka ögonblickskänslan. Fotografier från den här tiden är ofta komponerade nästan som konstverk. Men Salins fotografier bär mer karaktären av tidiga snap-shots. Det är också påfallande många människor i hans bilder, och de känns oftast helt oregisserade. Barnen leker kring husen, kvinnorna lyfter sina kjolar för att inte dra dem i smutsen på gatorna och tittar man noga kan man se en och annan sotare på taken. Före sin död 1919 testamenterade Salin sina Stockholms­foto­grafier till staden och sedan 1930-talet ingår de i Stockholms Stadsmuseums samlingar. Idag finns det knappt 200 av Salins fotografier tillgängliga för allmänheten hos Stockholmskallan på www.stockholskallan.se. Här kan du också se andra fotografier från samma tid, titta på gamla kartor och läsa om Stockholm vid förra sekelskiftet. Östermalms Saluhall, Clason och Salins storverk, står alltså där det står - till glädje för alla matälskande generationer, de som frodas idag och de som komma skall. Den goda smaken har fått en välförtjänt seger och en verklig hemvist att glädjas åt.

Ögonblicksbilder av Stockholm I sitt yrkesverksamma liv lyckades Kasper Salin inte få gehör för sin strävan att gå försiktigare fram. Det är istället i Salins fotografier som det gamla Stockholm lever kvar för eftervärlden. Salin promenerade ofta runt i staden på lediga stunder och dokumenterade, särskilt den bebyggelse som han visste skulle rivas.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

7


Betsy Sandberg Vem kan motstå hemlagad choklad? Betsy Sandberg i Östermalms Saluhall är ett familjeägt företag som tillverkar handgjorda chokladpraliner på Lidingö utanför Stockholm. Här används bara äkta råvaror med choklad från leverantörer i Belgien och Frankrike, såsom Callebaut och Valrhona. Tryfflar och kolor kokas i grytor på spisen. Med kärlek formar, skär och rullar man dessa godbitar för hand. Traditionen från 1926 lever kvar i verksamheten och även viljan att fortsätta tillverka tryfflar av högsta kvalitet, vilket har resulterat i många trogna gourmander genom åren.

8

AV: Lina Bielsten Foto: Daniela Norman

Det är lätt att dra paralleller till Kalle och Chokladfabriken, när man pratar med Susanne Yron som driver Betsy Sandberg – ett familjeägt företag som tillverkar handgjorda chokladpraliner. Jag måste erkänna att precis som Kalle kan jag också drömma mig bort när jag ser tryfflar och andra sötsaker. I boken ligger världens största chokladfabrik i närheten av Kalles hem. I Stockholm ligger den på Lidingö där tillverkningen är sammankopplad med butiken, och det är en fabriksbutik fylld med doft och egen choklad som kan inhandlas i lösvikt eller presentaskar. Här hittar man även ett visst kompletterande sortiment av chokladkakor och annat gott för vuxna. Beroende på säsong skapas också plats för diverse Jul-, Påsk- och Valentine­ choklad. I Östermalms Saluhall har Betsy Sandberg en chokladbutik där man inte bara säljer från sin egen tillverkning, utan besökarna kan även välja bland annan kvalitetschoklad som Valrhona, Michel Cluizel och Montezumas. På frågan om hur det är att bedriva sin verksamhet i just Östermalmshallen, svarar Susanne: - Vi trivs bra, eftersom vi känner att man är omgiven av andra företag som också värnar om kvalitet. Betsy Sandberg får på så sätt kunder som uppskattar att man just lägger så stor vikt vid råvaror av högsta klass och att det blir bra produkter.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

Känslan för de bästa råvarorna och förstklassiga hantverk var kännetecken för Betsy, som grundade företaget med sin kusin Hedvig år 1926, och deras egentillverkade tryfflar blev snabbt populära. Chaufförer åt Gustaf V och prins Bertil sågs ofta vänta i sina bilar utanför villan på Lidingö där kusinerna hade tillverkning och försäljning.

Dessutom ser hon det som mycket inspirerande att så många av kunderna har ett utvecklat sinne för smak. - De har ett lika stort intresse och samma kärlek till mat som vi själva, säger Susanne entusiastiskt. Den fortsatta framgången tror man främst beror på att det finns en stolthet hos alla som arbetar i företaget och en genuin ambition att skapa produkter som är de bästa i sitt slag. Det är en medveten strategi att hålla verksamheten i en liten skala, eftersom företaget ser en viss risk med att tillverka för stora volymer och därmed tappa känslan. Likt en kock, som värnar om det han eller hon gör och sätter sin egen prägel på maten, finns ursprunget kvar i Betsy Sandberg. Det är ett litet familjeföretag och Susanne förklarar att det är enklare att då också känna ett större engagemang för det man gör. Hon ser även en fördel i att hon inte själv är utbildad inom chokladbranschen. - Hos oss är design och trender viktigt men vår främsta styrka är smak. Och det är tack vare smaken vi har så många stamkunder.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

9


Jag är” mamma” till passionsfrukten och den är jag ju väldigt glad över att ha skapat. Det är svårt att inte bli stolt! Susanne Yron, delägare Betsy Sandberg

10

Om traditioner Verksamheten drivs efter mottot ”hög kvalitet och förstklassigt hantverk” sedan starten 1926, vilket har resulterat i många trogna gourmander genom åren. Det var inte helt självklart att kliva in i familjeföretaget, även om Susanne ibland arbetat extra under studieperioder. När hon befann sig mellan två jobb kom ett erbjudande om att bli delägare, av Susannes pappa, och efter 2 veckor stod hon själv i chokladproduktionen. - Det är en rolig tradition att förvalta. Många har kommit in till oss i butiken på Lidingö och berättat om upplevelsen av vissa dofter, hur Betsy var osv. Äldre kunder vill gärna förklara ”hur det ska gå till” och det ser vi som positivt, eftersom de har fina minnen och en kärlek till företaget. Även kunder går ju i arv. Ibland känns det som att när jag kommer till himlen vill jag träffa Betsy & fråga om jag har skött det bra. Susanne fick lära sig tillverkningen från grunden och hon minns när hon stod på en kall råvind i 17 grader och packade choklad. Det tar tid att lära sig alla hemligheter inom yrket, till exempel att det är oerhört viktigt med exakt gradantal under chokladtillverkningen. Hon har därför, likt de flesta nybörjare, upplevt mindre missöden som går att le åt i efterhand, men när man stod där med alla kulorna fastklistrade i brickan var det nog lättare att hålla sig för skratt. Susanne berättare även att hon egentligen avskyr att bli kladdig, men att den fobin har försvunnit med tiden efter åtskilliga perioder när hon har fått stå i alla bunkar med smet och jobba i produktionen.

En pralin tar 2-3 dagar att göra med de olika momenten. - Det är inte alltid som folk förstår hur lång processen faktiskt är. Askarna tar tid att packa och ska ner i sina ”kjolar”, med silkespapper som viks, och innan dess har ju även receptet tagits fram. Men jag har ju fått flera fina minnen på vägen, som vid ett tillfälle när vi fick tillverka en unik hjärtformad champagnetryffel till en person som skulle fria. När Susannes yrke avslöjas, är den vanligaste kommentaren ”Hur kan man vara så där smal när man arbetar med choklad? Du kan inte äta mycket!” - Alla tror att man äter praliner i massor. Men du blir ganska nöjd efter 1-2 bitar kvalitetschoklad. Äkta grädde och den höga kakaohalten är betydligt mer mättande än för annan choklad. Jag äter nog i snitt 5-6 praliner per dag, då jag i mitt arbete både provar nya smaker och kontrollerar vår tillverkning.

Pralinerna Grunden för förstklassiga hantverk är att arbeta med de absolut bästa råvarorna och chokladen som används hos Betsy Sandberg kommer från utvalda leverantörer i Frankrike och Belgien, exempelvis Valhrona och Callebaut. En utveckling på marknaden är att det blir allt tuffare gällande ursprunget på chokladen för att upprätthålla en hög kvalitet. Susanne hittar mycket inspiration hos sina kunder. - Det är kul att få vara i butiken och inte bara sitta på kontoret, t ex att ta ett pass när någon är sjuk. Du får respons direkt från kunder och de vill höra ”stories”. Jag blir inspirerad när jag känner att de tycker att choklad är helt fantastiskt! Jag har även ett stort matintresse och visst påverkas man av sin omgivning. Dessutom åker jag själv ofta till Frankrike och besöker flera mässor på olika ställen. Blommor var något som jag kände vibbarna av i branschen. Men det är inte möjligt att producera något enbart för att det är trendigt - om kunderna sedan inte tycker att det är kul eller gott. Till syvende och sist handlar det om att leverera vad kunderna efterfrågar och hitta en balans.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

Hur tar ni fram nya smaker? Våra konditorer provar ständigt nya smaksättningar, men det kan även vara så att butikspersonalen i Östermalms Saluhall har hört önskemål från flera kunder eller att jag själv vill utveckla en idé. Oftast diskuterar vi oss fram och testar under lågsäsong. Det innebär att besökare i butiken kan hitta praliner som inte hör till vårt ordinarie utbud. Om pralinerna blir efterfrågade inkluderas de i vårt fasta sortiment. Varje konditor har efterlämnat sig någon tryffel i sortimentet. Jag är” mamma” till passionsfrukten och den är jag ju väldigt glad över att ha skapat. Det är svårt att inte bli stolt! Ibland kan man även vara för tidig med att lansera en produkt. Vi testade macarons för något år sedan, men försäljningen tog aldrig fart som vi hade hoppats på och nu är de jättepopulära överallt! Just nu utvärderar vi till exempel viol, men tryffeln får stanna kvar först när vi ser hur mycket folk uppskattar den. Därmed finns bara ett fåtal gamla recept kvar från Betsy Sandbergs tid. Till högtiderna kan vissa chokladpraliner återvända, för upplevelsens skull, men vi säljer dem inte hela året. Som traditionsföretag har vi kunder som vill återskapa sin barndoms­ jul med traditionella produkter och människor reser från olika delar av Sverige, till vår butik på Lidingö. Det finns stamkunder i 80-årsåldern som flyttat till USA, men de vill fortfarande ha sin choklad till jul. Vilka chokladtrender kan ni se? Det har varit mycket salt och lakrits i några år. Vi tog faktiskt fram ett salt chokladbräck redan för 10 år sedan. Idén kom sig av att jag av misstag använt salta nötter vid tillverkning av pistageglass och att den lite salta glassen blev en succé! Nu har vi salt i flera produkter efter önskemål från kunder.

11

Har ni några nyheter i år? Ja, vi har dels salta mandelsplit med ingefära och havssalt – som både är nyttigt och gott. Dessutom har vi muscovadotryffeln och fler på gång, men de är inte namngivna än. Vilken är din personliga favorit? Muscovadotryffeln som har både sötma, salt och choklad. Den kommer även att finnas i Östermalmshallen fr.o.m påsk. Det är en smakbomb - man får allting!

Buti ker: Odenvägen 5, Lidingö. Tel. 08-765 22 29 Östermalms Saluhall, Stockholm Tel. 08-663 63 05 www.betsychoklad.se Våra butiker ligger i Stockholmsområdet men det är möjligt, både som privat- och företagskund, att kontakta oss för beställningar!

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011


Nicklas Lewenhagen, Willy Ohlsson, på pressvisningen. Mathias Dahlgren Matsalen/Grand Hôtel i Stockholm.

prem iär

12

för svenskt wagyukött Japanska Kobebiffar är världsberömda för sin mörhet och saftighet. Köttet härstammar från fullblodsrasen Wagyu och nu finns det för första gången svenskuppfött Wagyukött. I år ska de första djuren slaktas och köttet kommer, när det är tillgängligt, att serveras på Mathias Dahlgren Matsalen och Matbaren och säljas hos Willy Ohlsson i Östermalms Saluhall! AV: Redaktionen/ Press Foto: Conny Hallberg

Lokalproducerat Wagyukött under varumärket iWagyu® är nu tillgängligt i Sverige. Anders Larson, ägare av Värmvik Säteri utanför Västervik, har byggt upp en besättning av fullblodsrasen Wagyu. Ordet wagyu härstammar från Japan och betyder “japansk nötboskap”. Wagyukött blev världsberömt under namnet “Kobekött”, som refererar till kött från Wagyudjur uppfödda i det japanska distriktet Kobe. Japanska myndigheter har skyddat namnet Kobekött för kött producerat från djur i Kobedistriktet. Wagyu kan födas upp i hela världen och får kallas “fullblodswagyu” eller “100% Wagyu” så länge den genetiska linjen kan spåras genom provtagning av dna. Ursprungligen användes nötkreatur av rasen Wagyu endast som dragdjur för plogar och vagnar i Japan. Djuren var särskilt utvalda och avlade för att kunna klara hårda arbetsförhållanden.

Därför har rasen under århundraden utvecklat intramuskulära fettceller som utgjorde en snabbt tillgänglig energikälla vid arbete. Enligt månghundraåriga japanska traditioner låter man boskapen växa långsamt och i en stressfri miljö. Den första generationen av Värmviks Wagyubesättning har tillkommit genom embryotransfer och fötts i Sverige av svenska kor som surrogatmammor. Wagyurasen har specifika genetiska egenskaper som ger ett utsökt mört, välsmakande och näringsriktigt kött. Mer än hälften av allt intramuskulärt fett i Wagyukött består av omättade fettsyror vilket minskar totala kolesterolhalten samtidigt som de ökar det bra kolesterolet (hdl). Kött från Wagyu­ djur som får mycket stor andel vallväxter i sitt foder, vilket är fallet på Värmvik, har också höga värden av Omega 3.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

” Jag är affärsman och sedan mer än 30 år bosatt utanför Sverige. Jag har alltid valt att gå min egen väg och varit lite av en pionjär på flera områden. När jag köpte Värmvik Säteri såg jag möjligheterna att göra något nytt och annorlunda och bestämde mig för att föda upp nötrasen Wagyu. Det kött som kommer från våra renrasiga Wagyudjur tillhör det godaste, möraste och mest hälsosamma röda köttet i världen” Anders Larson, ägare av Värmvik Säteri

13

Värmvik Säteri Värmvik Säteri är vackert beläget vid Gamlebyviken cirka 14 km nv om Västervik och anpassat för att föda upp en renrasig Wagyu­ besättning genom att skapa en så lugn, avskild och stressfri miljö som möjligt. Under 2007 påbörjades avelsarbetet och i dagsläget har Anders Larson 57 renrasiga Wagyudjur på gården, varav fyra avelstjurar. Nyligen föddes tre kalvar och inom en snar framtid väntas tillökning med ytterligare 9 kalvar. Målet är att ha ca 30 dikor om några år och därigenom kunna slakta 30 djur per år. Djuren är minst 32 månader gamla innan de går till slakt. - Jag är affärsman och sedan mer än 30 år bosatt utanför Sverige. Jag har alltid valt att gå min egen väg och varit lite av en pionjär på flera områden. När jag köpte Värmvik Säteri såg jag möjligheterna att göra något nytt och annorlunda och bestämde mig för att föda upp nötrasen Wagyu. Det kött som kommer från våra renrasiga Wagyudjur tillhör det godaste, möraste och mest hälsosamma röda köttet i världen” säger en entusiastisk Anders Larson, ägare av Värmvik Säteri.

Tillgången är i början begränsad och vill man försäkra sig om att få prova på ett unikt kött hemma – besök Willy Ohlsson, med sin välsorterade köttdisk, som fortsättningsvis kommer att erbjuda iWagyu. Exklusivt bara i Östermalms Saluhall! Som en av våra trogna kunder uttrycker det: - Trots att jag älskar fisk och inte är en storätare av kött i vanliga fall, låter detta som en spännande kulinarisk upplevelse!

Wagyukött i Östermalms Saluhall Det första Waguyköttet kommer att tillredas och serveras på Mathias Dahlgren Matsalen och Matbaren på Grand Hôtel Stockholm. För matintresserade som vill prova på att tillaga sin egen Wagyubiff välkomnar vi er till anrika Östermalmshallen.

sa lu h a l l e n m agas i n

Bli Din egen Mästerkock! Det är lätt att bli en utmärkt kock om man arbetar med de bästa råvarorna. Rikt marmorerat renrasigt Wagyukött är inget undantag. För att lyckas väl med en iWagyu® Signature Entrecôte rekommederar vi att använda en riktig gjutjärnspanna på hög värme och smörja den med lite smör. Lägg i entrecôten och bryn den ca 60-70 sekunder på varje sida. Krydda med salt och peppar. Servera den gärna tillsammans med en grönsallad och ett smakfullt rött vin (t. ex. ett Amaronevin) som fullbordar måltiden! Njut!

n o 1 2011


g i i hallen

14

GI är hetare än någonsin och den ena undersökningen efter den andra ger samma resultat. Det är de snabba kolhydraterna, konstiga transfetterna och det raffinerade sockret som gör oss sjuka och feta. Nu har experten Lotten Odh från GI Viktkoll spanat in Östermalms Saluhalls GI-luncher. AV: Lotten Odh & Clara Öquist Foto: Carro Hjerpe, Linda Åkerberg & Planet Food pressbild

GI står för glykemiskt index och är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter att du ätit ett livsmedel som innehåller kolhydrater. GI-metoden är en hälsosam livsstil och ingen bantningsmetod. Nu har deras expert Lotten Odh kollat in GI-alternativen i Hallen. - Kärleken till mat delar vi på GI Viktkoll med Östermalms Saluhall. När du äter GI får man äta så mycket gott och du får alltid äta dig mätt. Det handlar inte om att banta utan snarare är det en livsstil som gör dig smal och pigg, säger Lotten Odh. - Att äta GI innebär begränsning av intaget av snabba kolhydrater. Man kan även under perioder ta bort kolhydrater helt vilket vi inte rekommenderar under någon längre tid.

Vad händer egentligen när vi begränsar intaget av kolhydrater? Svaret är lika enkelt som välkommet – vi börjar bränna fett. Kolhydrater är den mest lättnedbrytbara energiformen i kroppen. Eller mest högoktaniga bränslet, om du så vill. Det ger oss snabbt energi men den varar inte särskilt länge. Däremot är fett och protein mer komplicerat för kroppen att omvandla till energi som kan användas av musklerna, hjärnan och de inre organen. Kroppen måste då arbeta hårdare och processen i sig kräver energi. Vi får då en långsammare höjning av blodsockret och insulinet. För mycket insulinpåslag, sådant som man kan få av snabba kolhydrater, orsakar fettinlagring och resulterar i de där tråkiga fettvolangerna på magen.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

Så här tyckte Lotten om GI-alternativen i ett urval av Östermalmshallens ställen:

Tysta Mari

Beirut Café Déli

M Seger

På Tysta Mari kan du göra din egen sallad och den trevliga personalen bakom disken berättar att många kommer och frågar om just GI-mat. Kunden väljer själv sin sallad och kan också välja att lägga till ett proteinrikt tillbehör som kyckling, skaldjur eller bönor. Tysta Mari är den perfekta platsen att hitta komplement från något annat av Hallens lunchställen till din GI-tallrik. Varför inte prova en delikat köttbit från M Seger eller Willy Ohlsson och sedan köpa till en enkel sallad från Tysta Mari? På Tysta Maris restaurang med servering i andra sidan av Hallen serveras även fisk- och skaldjursrätter med lågt GI.

Här serveras varma och kalla mezerätter för dig som äter GI. De flesta rätter innehåller däremot bulgur, men det kan tas bort om man vill utesluta kolhydrater. Deras Sojok, stekt lammkorv som serveras med grönsaker i olivolja, är perfekt för dig som äter lite striktare GI. Till detta kan du köpa nyttiga sallader och röror av kikärtor, auberginer och sesampasta. Det är bra GI på alla dessa tillbehör. Om du bara undviker det friterade och panerade på Beirut Café, så fungerar maten här mycket bra för dig som vill äta GI.

Hos en av Östermalmshallens många kötthandlare, M Seger, serveras husmanskost i lunchlådor. I de flesta lådorna finns potatismos, potatisgratäng och annan potatis vilket inte har särskilt bra GI. Om du ändå känner för att äta en lunch med gott kött med bra GI, kan du köpa det färdiglagade köttet hos Segers och sedan gå till Tysta Mari för att köpa en sallad. Då blir din lunch perfekt GIanpassad. Personalen på Segers rekommenderar bland annat dillkött, köttbullar, pannbiff och kåldolmar.

Husmans Deli

Birgitta Åhs

På Delin är det färsrätterna som dominerar och de har även bra GI. Pannbiff, köttbullar, wallenbergare, oxrullader är de färsrätter som köps mest men även grytor är populärt. Det finns även andra klassiker att välja mellan; kalvstek, peppar­rotskött, fläsklägg, oxbringa, biff à la Lindström och oxjärpar. Man kan välja själv vad man vill ha och detta serveras i lunchlådor vid disken.

Längst in i saluhallen i Birgitta Åhs välfyllda disk hittar du rökt lax i bit, makrill och böckling – allt perfekt för dig som vill hålla en GI-diet. Dessutom får du i dig massor av omega 3 från dessa feta fiskar, vilket gör valet ännu bättre. Som tillbehör kan du antingen skaffa en sallad eller lägga på lite skagen­röra med löjrom, så blir du garanterat mätt.

Willy Ohlsson Willy Ohlsson serverar lunchlådor med exklusiv husmanskost. Här har man separerat köttet från de kolhydratrika tillbehören och lagt dem i olika lådor, vilket är behändigt om du bara vill köpa det GI-godkända köttet. Och nyttiga kompletterande alternativ hos Frukt& Grönthandlarna ligger inte heller så långt bort.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

15


Nybroe smörrebröd Här får du GI-vänligt danskt rågbröd i form av en tunn liten skiva med massor av goda, hälsosamma pålägg som rostbiff, räkor, rökt lamm och mycket annat. Om du vill avstå brödet så kan du beställa en ”råbiff med det hele”, vilket är ett perfekt GI-alternativ. 16

Lisapåväg På Lisa Elmqvist kan du få mat för de flesta inriktningar. GI för dig som vill hålla lågkolhydratsprofil, eller glutenfritt och laktosfritt för dig som är allergisk. De använder havregrädde istället för vanlig grädde i vissa rätter så att du slipper laktos. Själv provade jag rimmad torskrygg med rödbetor och potatissorten blå kongo. Just blå kongo har ett lägre GI än de flesta andra potatissorterna. Rödbetor går an om det bara är några få, vilket det är i denna rätt.

Lisa Elmqvist & Gerdas

Planet food

Robert's Coffee

Planet Food serverar olika wraps, vilket innehåller bröd gjort på vetemjöl som inte är GI-vänligt. Däremot är deras hälsotallrik är perfekt för din hälsa och GI. Hälsotallriken består av sallad med proteintillbehör som kyckling, kalkon, tonfisk/räkor, nötfärs, lax eller avokado & bönmix för dig som är vegetarian. Till salladen kan du välja på råris, bulgur (inte bästa GI) eller quinoa. För att få den absolut bästa GI:n på tallriken så ska du i första hand välja quinoa och i andra hand råris. Till detta kan du dricka en hälsosam juice på färskpressad frukt och bär. De gör även smoothies på plats och du kan själv välja vilka av dina favoritfrukter och bär du vill kombinera med. För att få smoothien extra GI kan du be om en som är laddad med protein.

När du väl intagit din GI-lunch är det dags för en god kopp kaffe eller te på Robert's. Kaffe ökar förbränningen och är därför GI-vänligt. Dricker du en till två koppar kaffe om dagen är det inte onyttigt. Det gör dig enbart gott om du väljer ett bra kaffe som du njuter för fullt av. Om du vill vara mer hälsosam finns det fantastiska hälsosamma teer på Robert's som kallas Superfruits. Finns i smaker som goji/havtorn, acai (ett nytt superbär fullt med antioxidanter), mangostan. Eller vad sägs om spirulina som görs på obehandlat vitt te med spirulina, guanabana och noni? Alla teerna är gjorda på vitt, obehandlat te som är mycket nyttigt och till detta har antioxi­ dativa, mineralrika och vitaminrika bär tillsatts. - Teerna serverar vi med en speciell tesil som gör att bladen flyter fritt så att alla aromer och antioxidianter kan tas upp till fullo. Jag rekommenderar också att låta teet stå länge så att man nästan går åt det beska hållet. Då är det som mest nyttigt, säger Paula på Roberts.

B Andersson & vilt Precis som hos handlaren Willy Ohlsson, har B Andersson & Vilt separerat köttet från tillbehören. GI-godsaker man kan hitta här är bland annat tupp i vin, rådjursfilé i rödvinsås och majskyckling med chèvre och mozzarella. De icke-redda såserna är dessutom helt glutenfria.

I restaurangerna Lisa Elmqvist och Gerdas, längst in i saluhallen, kan du njuta av färska fiskrätter som ger dig bra fetter i form av omega 3 och mycket lågt glykemiskt index.

Vill du veta mer om GI kan du gå in på www.giviktkoll.se! Där hittar du över 1500 utsökta GI-recept som dessutom hjälper dig att gå ner i vikt.

HUSMANS DELI

17

Husmans Deli ligger i hjärtat av Saluhallen, omgiven av köttvilt- och fiskdiskar, frukt- och grönsaksstånd. Det är i grunden en köttaffär men känns numer igen även för sin fina husmanskost. Runt ena kortsidan finner man de tio populära sittplatserna som är lite av Husmans Delis succé. Här kan man samlas för att äta husmanskost till lunchen eller bara droppa in för en tallrik ost och charkuterier, gärna ackompanjerat av ett gott glas vin. AV: Clara Öquist Foto: Carro Hjerpe

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011


Ka r l f ä lts g å r d Öppna slätter på Österlen i Skåne. Det är här lammen från Karlsfälts Gård växer sig starka. Det mjälla köttet är en av många produkter från gården som går att köpa på Husmans Deli i Östermalms Saluhall. -Det är viktigt att djuren har det bra. En fråga som jag brinner för, säger Erik Bengtsson som driver gården tillsammans med sin far Olof. AV: Kerstin Hansson Foto: Pressbilder

18

Ett av Husmans Delis mest kända ansikten, Anders, står bakom disken och putsar en filé. Han upplyser att de främst handlar med svenskt kött. Husmans Deli är särskilt stolta över det fina samarbetet med Karlfälts Gård, från vilken man får en stor del av det kött som saluförs. Allt kött från gården är sigillmärkt, vilket står för kvalitet, kontroll och svenskt ursprung. Svenskt Sigillmärkt mat är säker mat som producerats på svenska, kontrollerade gårdar, med omsorg om djuren och med hänsyn till miljön. Lagom till påsk börjar Husmans Deli sälja Svenskt Sigillmärkt lamm från Karlfälts Gård och till sommaren är ambitionen att börja sälja gårdens kalv. I diskarna hos Husmans Deli ligger även gris- och nötkött från Karlfält, vilket passar bra inför grillsäsongen! Man kan erbjuda klassiska entrecôter och biffar, t-benstekar, lammkotletter, fläskkotletter och fläskkarré. Dessutom finner man här alla tillbehör för grillen, såsom röror och såser. Förutom att Husmans Deli säljer mycket ost och charkuterier, har de dessutom ett stort sortiment av egentillverkade marmelader. De runt 20 marmeladerna produceras efter årstiderna. Hallonmarmelad trängs med rabarbermarmelad som i sin tur knuffas med päronmarmelad. ”Vi konserverar sommaren!”, som Anders uttrycker det. Olivoljorna som står uppradade stavas Novello och kommer ifrån Italien och Spanien. Namnet Novello, det vill säga ny, syftar på att all olja i buteljerna kommer från första handplockade skörden under tidig höst. De smakar olika men gemensamt för dem alla är den höga kvalitén. Med det stora antalet kvalitetsmedvetna kunder som lockas till Östermalmshallen i kombination med det stora utbudet, måste man erbjuda högsta kvalitet både när det gäller produkter och service. Husmans Deli handlar med spanjorer för de spanska varorna, italienare för de italienska och fransmän för de franska varorna.

Till våra 20 till 30 rätter per dag får man gräddsås, rårörda lingon och pressgurka. Men man får ingen ketchup!

Husmanskosten Husmans Deli har, som namnet antyder, även stort fokus på svensk husmanskost. Husmanskost har alltid funnits i butiken och man har omsorgsfullt tagit tillvara på traditionen och utvecklat den. Som Anders enkelt beskriver det: - I grunden är allt kött, sås och potatis! Framför allt är det färsrätterna som är mest populära hos lunchgästerna. Folk köar för att få lägga vantarna på pannbiff, köttbullar, wallenbergare och oxrullader. Grytor är populärt och även klassiska rätter som raggmunk med fläsk eller dillkött. Det är många stammisar som kommer och äter dagligen och vissa har egna favoriter som Husmans Deli lagar i några få portioner varje dag. Det kan vara klassiker som plommonspäckad fläskkarré, kalvstek, pepparrotskött, fläsklägg med rotmos, oxbringa, biff à la Lindström, oxjärpar och falska gäss; fläskrullad med äpple och plommon. Anders egen favorit är för övrigt kroppkakor.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

Vi sste du att… Man i gamla tider i Skåne tillverkade så kallad Syltemjölk av fårmjölken. Detta var ett mycket vanligt livsmedel i den tidens skånska hushåll men återfinns inte i någon annan del av landet. Den speciella mjölken gick att förvara upp till ett halvt år. I en skånsk receptbok från slutet av 1800-talet står följande ”Fårmjölk blandas upp med lite komjölk och kokas upp. Den får stå och surna, vilket dröjer omkring åtta dagar sommartid. Vasslan tages bort. Användes till frukost att doppa brödet i.” Även Linné skrev om Syltemjölken på sin skånska resa 1749.

Karlsfälts Gård ligger naturskönt på Österlens slätter. Gården har drivits som ett familjeföretag sedan 1927. Erik Bengtsson blev delaktig i arbetet för sex år sedan. Han sadlade om från ett chefsjobb inom näringslivet. - Det valet har jag aldrig ångrat, säger han. Visionen har varit att driva ett lantbruk med mångfald. Därför har man valt en varierande produktion av växtodling och djuruppfödning. - Detta tror vi leder till en hållbar produktion på lång sikt. Ett kvitto på att detta arbete lyckats är certifieringen med Svenskt Sigill, en kvalitetssäkring som garanterar en varsam hantering av både djur och natur. Att kvalitet går före kvantitet tror Erik är hemligheten bakom det eftertraktade köttet, som idag säljs till gourmetrestauranger och finare butiker runt om i landet. Sedan några år tillbaka kan Karlsfälts Gård även titulera sig hovleverantör – på kundlistan står nämligen prins Charles i England. Erik träffade Husmans Delis ägare, Ulf Elmqvist, under en jakt 2005. Det blev starten på ett framgångsrikt samarbete. - Vårt mål är att leverera det där lilla extra som jag tror att Husmans Delis kunder uppskattar, säger Erik. Idag hittar man förutom möra lammfiléer och fårfioler även Karlsfälts nötkött och magra fläskkött i Husmans Delis diskar. Nu har också delikatessen kalvkött hittat dit. Att djur och natur ska leva i symbios är en viktig utgångspunkt för det dagliga arbetet. Huvuddelen av fodret produceras på den egna gården. En del av detta består av ärtor och havre som odlas utan sprutmedel och gödning. Karlsfälts Gård skickar alla sina djur till Rögle slakteri som ligger ett stenkast från gården. - Korta transporter är viktigt. Det ger oss även möjlighet att följa djuren under alla faser i livet, förklarar Erik. Fyrfaldig svensk mästare i avelsproduktion är en av många utmärkelser som Karlsfälts Gård kan stoltsera med. Karlsfälts grisar växer upp i boxar som är cirka sex gånger större än normal med riklig tillgång på halm. Det gör det möjligt för djuren att följa sina naturliga instinkter att böka och leka. Halmen fungerar också som fibrer för grisarnas magar och motverkar magsår. Den stressfria uppväxten är en viktig orsak till att Karlsfälts Gård använder lite antibiotika. Även gårdens nötdjur är framavlade med största omsorg. Djuren är anpassade till de naturliga förutsättningar som råder på gården med sommarbete på Öja mosse. Rasen, som är en korsning mellan Charolais och Simmental, ger starka och livkraftiga kalvar som är väl rustade för livet på betesmarkerna.

Källa: Mat och miljö utgiven av Nils Arvid Bringéus. Gleerups 1970.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

19


J. E. Olsson & Sรถner

21

20

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011


Det är och har alltid varit ett privilegium att arbeta här och det bästa av allt är de goda relationerna man har med kunderna. Molly Thörnqvist

22

J. E. Olsson & Söner har funnits i Östermalms Saluhall sedan 1945 och är den frukt- och grönsakshandlaren i Hallen med längst historia. Molly och Lasse Thörnqvist har salufört förstklassiga grönsaker, frukt, service och omsorg till sina kunder sedan 1975 och hann under drygt ett år på 2000-talet både sälja och köpa tillbaka butiken. Många är kunderna som lojalt kommer tillbaka för att handla och har gjort så i generationer i familjen. AV: Clara Öquist Foto: Carro Hjerpe

Molly snyggar till bland apelsinerna samtidigt som hon håller ett öga på folket som passerar förbi hennes stånd som dignar av frukter och grönsaker. Utbudet i butiken är rikt och omväxlande. Det andas europeisk matkultur med hängande, torkade kryddknippen och många olika sorters olivolja och vinäger. Engelska marmelader trängs med Olssons hemmagjorda sortiment och påsarna med bönor hänger prydligt i taklisten. Bakom Molly hojtar någon till och hon vänder sig om och hojtar tillbaka på en välklädd affärsman i lång vinterrock och halsduk av kashmir. De språkar en stund i familjär ton och när mannen går har han fått med sig en påse full av fina tomater. Allt frukt och grönt är utvalt på plats samma morgon i gryningen i Årsta Partihallar av Lasse. Sedan väljer Molly ut varorna till kunden efter att hon förhört sig om för vilket ändamål kunden skall ha varan och när den skall konsumeras. Lasse har sedan 18-årsåldern varit egen företagare och hunnit med att driva både livsmedelsaffär, kiosker, gatukök och torghandel med frukt, grönsaker och blommor. Han är även utbildad styckmästare, vilket ledde in honom in i Östermalmshallen som extrajobbare om vintrarna i Otto Reitmanns köttaffär. När Otto i början på 70-talet ville dra sig tillbaka erbjöd han

Lasse att köpa butiken, något som inte ledde till affär. Eftersom affärens signum var hemmalagade patéer, pastejer och korv och Lasse ”endast” var styckmästare men inte kock, tackade han för förtroendet men avböjde erbjudandet. Även J. E. Olsson & Söner fick extrahjälp av Lasse. Hans huvudsakliga uppgift var att hjälpa till med färskvaruinköpen i Årsta Partihallar om morgnarna, vilket han även gärna tog eget ansvar för i vissa perioder så att ägarfamiljen kunde åka iväg på gemensamma semestrar. År 1975 insjuknade ägaren Hasse Olsson och bad då Lasse ta över företaget - något han också gjorde! Där och då började ansvaret att föra Hasse Olssons tradition vidare genom att sex dagar i veckan i gryningen åka till partihallarna för att välja ut de absolut bästa exemplaren. Efter ett antal år började personalen de ärvt från Hasse Olsson bli redo att gå i pension. Samtidigt blev extrapersonalen antingen klara med sin utbildning och försvann till andra arbetsplatser eller började bilda familj. Alla dessa uppbrott skedde dessutom samtidigt, vilket satte Molly och Lasse i en prekär situation. För första gången på 24 år fick de sätta in en platsannons. Efter att ha välsignats med enbart kompetent, social och trevlig personal i alla år förstod de inte hur bortskämda de hade varit.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

Nu blev det tydligt hur svårt det är att hitta rätt personal. Hos J. E. Olsson säljer man inte bara fina råvaror – man säljer även en utomordentlig service, en förfinad kundomsorg och en känsla för hur varje kund vill bli bemött. Detta är svårt att lära sig om man inte förstår vikten av det för servicekänsla föds man med. Svårig­heterna med att hitta rätt personal ledde fram till beslutet att sälja. Ägarbytet gick igenom 2002 och de nya ägarna ämnade följa traditionen, för vem vill ändra ett vinnande koncept? Dock var det av olika anledningar mycket som gick fel, med följden att butiken sjangserade och kunderna slutade handla. Före detta lojala kunder stoppade Lasse och Molly på stan och frågade med förtvivlan i rösten när de skulle komma tillbaka. Lasse och Molly kunde inte bara titta på när deras livsverk sjönk som en sten, så när de ett halvår senare erbjöds att köpa tillbaka rörelsen accepterade de erbjudandet. Ärligt skall tilläggas att Lasse först inte var helt förtjust i idén efter ett halvår av behagliga morgnar som inte startade klockan halv fem. Han hade ändå under 27 år haft 16-timmars arbetspass sex dagar i veckan och ville nu fortsätta ha privilegiet att få vara ledig. Men efter trägen lobbyverksamhet från sonen Joachim lät han sig övertalas, till deras trogna kunders stora glädje. Idag har paret Thörnqvist som fritidshus en gård i Morgongåva och äggen de säljer i sin butik handlar de av närboende bönder med frigående höns. Lasse går fortfarande upp varje morgon för sina inköp i partihallarna, ett hantverk som är unikt i Hallen för J. E. Olsson. Det krävs ett tränat öga och goda personliga relationer med grönsaksgrossisterna för att man ska få det absolut bästa av vad de har att erbjuda. Så vad är då behållningen med att vara en frukt- och grönsakshandlare i Östermalmshallen? - Att jobba i hallen är en livsstil, säger Molly. Det är och har alltid varit ett privilegium att arbeta här och det bästa av allt är

de goda relationerna man har med kunderna och uppskattningen man får från dem. Många av stammisarna har nu gått in i tredje generationen och det är kul att följa familjen och deras barn och barnbarn. Ett annat roligt faktum är att den extra personal som jobbade hos Molly och Lasse från början nu själva har barn, som i sin tur jobbar extra hos J. E. Olsson. Respekten för kunden är enormt viktigt, säger Molly. Alla kunder betyder lika mycket för oss och vi har ingen gräddfil här, utan det är därför vi har nummerlappssystem. Kändisarna som handlar i butiken gör man inget väsen av, något de flesta av dem tycker är befriande. Klientelet består av många karismatiska personligheter och en hel del av dem har under årens lopp kommit att bli nära vänner till Lasse och Molly. Molly är dock noggrann med att understryka att det är kunden som bestämmer nivån och måste få ta initiativet till att gå över från det personliga planet till det privata. Ernst-Hugo Järegård är en av dem som blev en nära vän till familjen och på Mollys 50-årsdag höll han ett 45 minuter långt och innerligt tal till hennes ära. Lasse tillägnades en tavla av Kar De Mumma som signerades med orden "Till grönsaksdirektören från Erik Zetterström". På tal om karismatiska personligheter tillägger Molly att Jamie Oliver de senaste två åren har valt att förlägga sina intervjuer för världspressen på J. E. Olsson när han har varit i Stockholm. Han bad samtidigt om att få presentera och fotografera sin kökskollektion i butiken, vilket han naturligtvis fick. Molly passade då på att introducera honom för smulbär, en mix av smultron och jordgubbar, en delikatess han aldrig hade smakat förr. Molly går fram till en kvinna med vacker håruppsättning för att hjälpa henne att välja ut de finaste bland de apelsiner som hon just lagt till rätta. Det trägna arbetet med att tillfredställa kundernas önskemål fortsätter på J. E. Olsson & Söner!

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

23


Femteplatsen i Idol 2005 och vinsten i Let´s Dance 2006 öppnade upp ögonen på svenska folket för en ny folkkär artist. Även om han då själv ansåg sig vara en ”lat tonåring” syns idag inga spår av den egenskapen i vår yngsta programledare för ett av Sveriges mest populära tv-program, Allsång på Skansen, och även delägare i skivbolaget Mohito Music. Man kan tro att tillfället var noga kalkylerat och det hördes avundsjuka suckar från olika håll när jag berättade om min Alla Hjärtans Dag-träff med en av våra mest omtyckta stamgäster Måns Zelmerlöw. Vi möttes på favoritstället, Robert’s Coffee, för att prata om varför Måns trivs så bra i Östermalmshallen och hur han till slut blev en tävlingsmänniska.

24

Sångare, musikalartist, låtskrivare, programledare – listan kan göras lång om man ska räkna upp 24-åringen Måns Zelmerlöws meriter. Just nu skriver Måns ny musik parallellt med att han gör huvudrollen i musikalen Romeo & Julia, som fortsätter till hösten med 40-50 föreställningar på Göta Lejon. I sommar tar han dessutom alltså över stafettpinnen till det populära tvprogrammet Allsång på Skansen. Det har varit ett medvetet val att satsa på fler yrken och hela tiden hitta nya utmaningar. I början av karriären hände det att Måns accepterade ett erbjudande på stående fot, men nu är beslutsprocessen längre och det är allt viktigare att tänka igenom alla val. Alternativen diskuterar han med sin manager, Sandra, och även med familjen. Starkaste minnet hittills är medverkan i Melodifestivalen med låten Cara Mia 2007. Måns gick vidare i deltävlingen och avancerade direkt till Globens slutfinal. - I deltävlingen var jag en underdog! Magnus Carlsson och Nanne Grönvall var förhandstippade, så i röstningsduellen mot Magnus Carlsson tänkte jag att ”nu är det kört”! Måns anser inte att han är en klassisk tävlingsmänniska, utan förklarar att han nog var den lataste tonåringen. Jag undrar vilket råd han hade velat ge sig själv under den perioden. - Lägg på ett kol och kämpa för det du vill! Jag var bekväm under Idol 2005. Det var halvvägs in i "Let’s Dance", året därpå, som jag insåg att jag kunde ta hem allt och segern gav mersmak till tävlandet. Men en viss vinnarinstinkt har jag alltid haft. Om jag möter bästa vännen som ”man ska slå” i en match, kastar jag racketar omkring mig om spelet inte funkar. Men det går över fort! Det är ju Alla Hjärtans Dag idag. Minns du din första flickvän? Jag blev tillsammans med en tjej i 8:an och hon gick en årskurs över mig. Det gick rykten om hennes känslor för mig och jag var jätteintresserad. Jag hade ljugit om att ha kysst en norska, vilket inte var sant. Vi skulle kolla på film hos en vän och under kvällen tog vi varandras händer och kysstes, sedan blev vi tillsammans. Det höll i 3 veckor! Hur kommer det sig att du är stammis i Östermalmshallen? Det är en oas i Stockholm. Jag mår så bra av att bara promenera i gångarna och titta. Det började med att jag tog många möten på Robert’s Coffee, eftersom studion ligger nära. Jag inleder morgonen med gröt, sedan en lunch från Beirut Café, M Seger eller Tysta Mari. Wrapsen på Planet Food är grymma! Vi är stammisar på flera ställen här och brukar ”klunsa” om vem som hämta. När skivstudion har fest, använder vi mat från saluhallen. Tyvärr är jag inte så bra på matlagning, även om det är kul.

Att handla råvaror i Stockholm är dyrt så det lönar sig nästan att köpa hem färdig mat. När vi har middagsbjudning köper jag oftast från M Seger i Östermalmshallen. Det blir inte samma sak med Ica. Vad säger du för att locka vännerna till Hallen och finns det något du saknar? "Kom hit för att jag är här!" Jag är sällskapssjuk! Och givetvis för utbudet och den härliga stämningen. Det är ju många unga människor i saluhallen. Skulle jag få önska något mer vore det en italiensk deli och en bra bar för afterwork på fredagar. Måns uppskattar lugna söndagsmiddagar i hemmet, gärna med pizza. Det är inte heller ovanligt att det dyker upp chips och godis under kvällen. Men det äts inte bara onyttigheter hos Serneholt/Zelmerlöw. - Vi har mycket grönsaker i kylskåpet och även konstiga såser på flaska som t ex Sweet & Sour, som köpts i tron att det ska användas. Men det blir ju aldrig så, säger Måns och skrattar. Men däremot handlar vi massor av bär till smoothies. Det gör vi ofta! I november hade jag gått två år utan någon träning när uppvärmningen startade med Bounce inför "Romeo & Julia". Jag fick kostdirektiv från en personlig tränare och sedan blev det 5 pass i veckan. Det är kul att komma igång igen – men det är mindre roligt att träna på löpband!

25

Förutom musiken, har Måns ägnat sig mycket åt sport. Eftersom vi delar tennisintresset, frågade jag om det har funnits någon favoritspelare och vilka matcher han helst kollar på. - Agassi var en av mina favoriter. Han hade mer attityd än exempelvis Sampras. Man försökte efterlikna slagen som Agassi gjorde. En svensk spelare som jag gillade mycket var Magnus Gustafsson. Marie är inte lika förtjust i tennis, så jag kollar oftast när jag är ensam. Alla Söderlings matcher är roliga att titta på och även de spelare som jag sett live i Båstad försöker jag att följa. Av alla matlagningsprogram gillar Måns ”Halv åtta hos mig”, mycket tack vare Helge Skoog. Även programmet Mauro och Pluras kök är en favorit, medan Marie gärna ser på Master’s chef. Om Måns fick välja en person – död eller levande – att spendera en kväll med, hade han gärna suttit och jammat med Cornelis Vreeswijk. På frågan om hur en drömmiddag kan se ut och vilka som sitter vid bordet, väljer han Björn Skifs och Loa Falkman. - En middag med härliga människor och samtidigt få höra många roliga anekdoter!

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

Pojken med guldbyxorna AV: Lina Bielsten Foto: Carro Hjerpe sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011


– Jag har fortfarande svårt att se mig själv som en etablerad artist. Men jag vet att det är musik och underhållning jag vill ägna mig åt i resten av mitt liv! För många innebär begreppet ”folklig” och att vara ”folkkär” någonting negativt. Så är det inte för mig!

Är du engagerad i något välgörenhetsprojekt? Ja, i Star for Life (förebyggande mot aids i Sydafrika) som började i år med att vi gjorde "infovideos" och arbetade med fadderbarn. Jag var även med på en gala i Malmö med en sydafrikansk kör, vilket var fantastiskt kul. Det är saker jag vill göra mer av och detta är ett första steg!

Hos Robert's Coffee finns denna härliga kladdkaka, med mycket fyllig choklad, bakad i ett litet bageri i stan som drivs av Susanne Helin och Lotta Voltaire. Kakan är dekorerad med hasselnötter och vill man unna sig lite extra lyx - ta en klick vispgrädde till. Dagens festliga kaffepaus!

Vilken är din nästa utmaning? Det är att välja vad jag vill göra härnäst. Det har varit en hektisk vinter med en julturné och huvudrollen i Romeo & Julia, som kräver mycket sång och skådespeleri. Samtidigt skriver jag låtar och jobbar med nya artister. Det är en dröm att hjälpa och hitta talangfulla sångare, till exempel Loreen som vi arbetade med under årets Melodifestival.

26

En av Måns Zelmerlöws drömgäster i Allsång på Skansen är Robyn. Det är inte osannolikt att hon dyker upp i sommar, men högst troligt är att han kommer att framföra sin favoritallsång Sjösala Vals av Evert Taube. Under presskonferensen med SVT berättar Måns, som älskat programmet sedan han var 7 år gammal, att det nya jobbet är en dröm som nu slår in. - Ett av de största ögonblicken var när jag uppträdde på allsångsscenen 2007. Nu får jag stå där åtta tisdagar i rad. För mig är det ingen sommar utan allsång.

27

En snabbi s med Måns: När jag var liten ville jag bli: Pilot Mest utmärkande drag: Impulsiv Detta vill jag förändra hos mig själv: Ta bort de negativa sidorna av impulsiviteten. Under 2011 ska jag lära mig: Photoshop och Excel. (för kontorsjobbet) Jag skulle vilja sjunga en duett med: Rihanna När ingen ser mig: Okynnesäter jag Jag får energi av: Kärlek. Att ta mig framåt. (avskyr att stå och stampa) Smultronställe i Stockholm: Östermalms Saluhall Vardagshjälte: Moh (han är min bästa vän & gör alla glada)

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

Foto: Carro Hjerpe


Redaktionen har en ny favoritbutik nära Östermalmshallen! Bara att gå runt i Drömhuset ger inspiration – här finns produkter till både hemmet och presenter, när man inte vet vad man ska köpa till värdinnan eller födelsedagsbarnet. På bilden är några av alla saker som jag inte kunde motstå. Om du vill piffa upp din vardag rekommenderar jag att titta in hos Drömhuset på Östermalmstorg 5! För er som inte har möjlighet att gå förbi butiken, besök www.dromhuset.se.

BLI VÄNFÖRETAG & GÖR STOCKHOLM TILL EN MÄNSKLIGARE STAD

För att stärka individens möjligheter att själv ta makten över och förändra sin livssituation, behövs hjälporganisationerna. I arbetet att göra Stockholm till en mänskligare stad är gåvogivare och partners viktiga. Sedan 2011 är Östermalms Saluhall nytt vänföretag till Stockholm Stadsmission! AV: Merete Forssberg Madshus/ Redaktionen

Stockholms Stadsmission är en ideell förening och arbetar sedan mitten av 1800-talet med att hjälpa människor som lever i olika former av utanförskap. Verksamheten finansieras till stor del av gåvor från privatpersoner och företag. Tack vare alla bidrag kan Stockholms Stadsmission fortsätta att hjälpa barn och ungdomar som behöver stöd av en vuxen, barnfamiljer i kris, ensamstående mammor som inte får ihop sin vardag ekonomiskt, unga vuxna som är i behov av terapi, unga föräldrar som behöver stöd och råd, äldre som lever i ensamhet samt de män och kvinnor som lever i hemlöshet och missbruk. Livet kan drabba alla människor, oavsett bakgrund, på ett sätt som gör att man hamnar hopplöst utanför. En skilsmässa eller en konkurs kan stjälpa livet på precis samma sätt som en svår uppväxt eller en sjukdom. Stockholms Stadsmission finns i staden där det offentliga samhällets resurser och insatser inte räcker till.

Northern Trust AB är ett av Stockholms Stadsmissions alla vänföretag. Som vänföretag har de med hjälp av engagerade medarbetare samlat in medel genom en välgörenhetsauktion. I oktober 2010 bidrog Northern Trust även till invigningen av Unga Station, Stockholms Stadsmissions barn- och ungdomsverksamhet, där en hoppborg och ansiktsmålning var små insatser som gav stora upplevelser för barnen. För att kunna fortsätta verka för förändring för fler människor i utsatthet och för att möta de behov som finns behövs fler gåvor. Vill ni vara med och göra Stockholm till en mänskligare stad? Bli vänföretag!

Våra vänföretag är ovärderliga i det viktiga arbete vi gör. Genom att stödja oss är man delaktig i att göra Stockholm till en mänskligare stad för alla.

Företagets bidrag går direkt till arbetet med barnfamiljer i kris, barn och ungdomar i nöd eller på glid, män och kvinnor i hemlöshet samt ensamma äldre. Ju mer pengar vi får in, desto fler kan vi hjälpa. Att vara vänföretag innebär att man som företag bidrar under minst ett år till våra verksamheter. Du kan själva välja till vilken av våra verksamheter som ni vill stödja. Lägsta nivå för att bli vänföretag är 10 000 kronor per år.

Varje år möter Stockholms Stadsmission tusentals människor som behöver stöd och hjälp. Alla insatser som har åstadkommits under åren hade inte varit möjliga utan bidrag från alla vänföretag. – Våra vänföretag är ovärderliga i det viktiga arbete vi gör. Genom att stödja oss är man delaktig i att göra Stockholm till en mänskligare stad för alla, säger Merete Forssberg Madshus, ansvarig för företagssamarbeten på Stockholms Stadsmission.

G ör s om Ö st er malms Saluh al l . B li v änf ör etag!

sa lu h a l l e n m agas i n

AV: Lina Bielsten FOTO: Linda Åkerberg/ Whitestar Studios. Produkter från “Drömhuset” på Östermalmstorg

Vi ll n i bli vänföretag?

Kontakta Merete Forssberg Madshus, på 08-78 78 600, eller läs mer om hur du gör för att bli vänföretag på: www.stadsmissionen.se/foretag

n o 1 2011

29


Com booh – en ny vän på m i ddagsbjudn i ngen Om nöden är uppfinningarnas moder, är nytänkande Harald Moe deras fader. Han är kreatören och författaren som alltid arbetat med måltiden och festen som ledstjärnor. Inte minst i sin roll som marknadsförare på en reklambyrå specialiserad på mat och dryck.

Haralds senaste skapelse, Combooh!, är en kortskaftad sked som med hjälp av skåror kan vila på ett vinglas. Sex skåror på skedens undersida gör att den ligger kvar på nästan alla sorters glas. Skeden fyller man sedan med små munsbitar matchade till drycken. Ett roligt sätt att göra något nytt av middagsbjudningens aptitretare. -Idén är ganska enkel, men den tog lång tid att utveckla. Att lyckas över en natt tar många år, skrattar Harald. Hemma i ungdomens Lidköping kunde man i korvkiosken beställa en ”kombinationsbricka”. Då fick man både mos och pommes frites. Många år senare, vid ett besök på Santorini, insåg jag att grekerna hade sin egen förfinade variant: en liten träbricka med plats för vinglas och skål med tilltugg. Kunde man utveckla det ännu längre? Lösningen blev Combooh!. I skeden kan man lägga allt från rinniga röror till läckerbitar av det mesta – fisk, kött, ost och grönt. - Jag brukar säga att sensmoralen med historien är att alla bra idéer inte föds ur problem, utan det kan lika väl födas ur möjligheter. Många, många goda möjligheter att lyfta smakkombinationerna till nya höjder – och det på ett enkelt och roligt sätt.

Det är bara att ta ett varv bland frestelserna i Östermalms saluhall och själv sätta ihop sin egen kombination! Vilket ställe passar bättre än i Hallen där man fylls av inspiration och alltid kan få bra tips av handlarna bakom disken. En annan av Haralds idéer är en marknadsföringsbok, även den med inspiration från festens värld. Under en vistelse i familjens sommarhus på Öland satt han under ett äppelträd och funderade. Visserligen var det semester, men han kunde inte helt släppa jobbet som strateg. Samtidigt hade han planeringen av årets midsommarfest i huvudet. Plötsligt krockade de båda tankarna. Försiktigt kände han på den nyfödda insikten. Kan det vara så att en lyckad fest och framgångsrik marknadsföring bygger på samma grundprinciper? I båda fallen är det många detaljer som ska samspela utifrån en "röd tråd", för att till slut få både nöjda gäster och kunder. -Boken Partymarketing är främst skriven till företag­aren som vill följa en säker plan för sin marknadsföring, eller ett ypperligt verktyg att skapa förståelse för företagets marknadsföring hos den egna personalen. Men visst - varför inte också en checklista med matnyttiga tips för den privata festen? avslutar Harald.

AV: Lina Bielsten Foto: Pepe Nilsson

31

30

Hur skulle du ordna en fest i Östermalms Saluhall? De fem bästa förslagen belönas med boken Partymarketing (värde 195 kr). En kort beskrivning skickas till: redaktionen@ostermalmshallen.se.

Vi kommer även att lotta ut 10 förpackningar med Combooh! på vår nystartade Facebooksida (8 skedar/förpackning, värde 120 kr). Gå in och gilla Östermalms Saluhall redan idag, om du inte har upptäckt sidan: www.facebook.com/ostermalmshallen. Här kan du ta del av nyheter och erbjudanden från våra handlare och samarbetspartners.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011


för d i g som söker det li lla extra AV: Redaktionen Foto: Domaine Treloar & Istockphoto

32

Det är en ljuvlig känsla att kliva in i en saluhall och strosa runt bland delikatesser av alla de slag. Besökarna som har skyndat in för att handla en fredagskväll tittar ofta avundsjukt på gästerna som vid restaurangdisken väntar in helgen sippandes på ett glas vin. Oftast ligger intresset för mat och kärleken till vin väldigt nära varandra. Ett nystartat företag Vinstocken, är en brokig skara av herrar som alla har en sak gemensamt - de älskar vin och de upplevelser som kommer med att utforska och avnjuta goda viner. Företaget Vinstockens grundare är Lennart Jonsson med 20 år inom IT, Urbain von Ulitzen vars far handlade med franska slottsviner i Frankrike och Schweiz, Petri Viuhkonen med en bakgrund som logistikansvarig på Systembolaget i 7 år och Tomas Avebäck jur mag, men som idag har sadlat om till sommelier. Att dela med sig av erfarenheterna är själva anledningen till att de startade verksamheten. Vinstockens butik i Gamla Stan ligger i Stockholms äldsta bostadshus. När man kommer in ser man rester av den gamla stadsmuren som byggdes kring 1250. Vid den tiden fanns inte Österlånggatan utan det var då ett tiotal meter ner till strandkanten. År 1336 omnämns byggnaden då kung Magnus Eriksson skänker huset till Johanniterorden. Detta för att få dem att flytta till Stockholm från Eskilstuna. Som den välgörenhetsorganisation de var kom munkarna till byggnaden, startade sitt kloster och drev sen härbärge där. Idag kallas huset ibland för Papisthuset, något som är ett skällsord för katolik. Detta skedde då Sigismund startade en katolsk kyrka här i samband med att han blev kung år 1592. Vindragarna var de medeltida transportarbetarna och vindragare blev eget skrå runt 1686. Vindragaren skulle transportera varorna från kajen till kunderna. Givetvis handlade det om vin och sprit, men det kunde också gälla olja och annat flytande. Viss hantering ingick i ämbetet och vindragarna fick kontrollera produkten gällande både kvalitet och alkoholstyrka. De blandade och kryddade varorna, men hur de gjorde detta ingår i skråhemligheterna.

Jonathan föddes i England men tillbringade sina första år i Spanska Baskien där han introducerades till vinets värld. Efter ingenjörsutbildning med IT som huvudämne ledde det till att han utvecklade ledningssystem för ubåtar. Hans fru Rachel från Levin, nära Wellington i Nya Zeeland, arbetade inom skatteförvaltningen. Hon hade en utvecklad kärlek till vin och besökte ofta närliggande vingårdar i Martinborough. Gifta och bosatta i New York sedan tre år, kom vändpunkten i deras liv den 11 september 2001. Deras bostad var endast ett kvarter från World Trade Center och i efterdyningarna av denna katastrof förlorade de sitt hem och båda sina arbetsplatser som låg i tornen. Som många andra i samma situation började de tänka på vad som verkligen betydde något i deras liv. Att äga en vingård är en dröm som många vinälskare drömmer om, men Rachel och Jonathan ville närma sig drömmen på rätt sätt. Jonathan tog en kurs på Plumpton College i Storbritannien. För att se om han verkligen var lämpad för yrket, arbetade han därefter som trainee på Halfpenny Green Vineyards i Staffordshire i sex månader – och älskade det! Paret beslutade sig då för att åka till Nya Zeeland och studera vinodling och vinframställning under tre år. Jonathan kom in på en kurs i vinodling och oenologi vid Lincoln University och under sin tid där övade han upp sina praktiska färdigheter. Efter examen 2003 blev han erbjuden rollen som biträdande Winemaker på Neudorf Vineyards i Nelson, en av landets mest välrenommerade producenter.

Här lärde han sig hur man tillverkar några av världens främsta viner genom en kombination av de bästa tillverkningsmetoderna och en blandning av modern och traditionell vinframställningsteknik. Även om Jonathan och Rachel hade ett bra liv i Nya Zeeland beslöt de 2005 att återvända till Europa för att starta eget företag i det franska området Languedoc-Roussillon. Kraven de hade var mycket konkreta och de hittade till slut en gammal vingård med flera äldre vinstockar runt byn Trouillas i Aspres-regionen, en egendom som uppfyllde alla önskemål de hade. Uppmuntrade av det goda rykte som de närbelägna vingårdarna hade, exempelvis Domaine Vaquer, La Cazenove, Chateau Mosse och Domaine Ferrer-Ribiere, blev de övertygade om att området de valt var bäst lämpat för att leva ut drömmarna de hade byggt upp. Idag, sex år senare, har de ett etablerat namn i området och har tagit fram fantastiska viner. Domaine Treloar viner finns bl.a. på Midsummer House i Cambridge med två Michelinstjärnor, Jamie Olivers Fifteen Cornwall i Watergate Bay, Albertine Wine Bar, Shepherd’s Bush London och andra välkända restauranger. Precis som i ovanstående livsöde har varje vin och vinodlare sin unika historia. Det är alltid intressant att få ta del av annorlunda upplevelser och till alla vinintresserade kan vi rekommendera att besöka Vinstockens anrika lokal med anknytning till gammal, svensk vinhistoria på Österlånggatan 28 i Gamla Stan.

33

De var prydligt klädda med stort läderförkläde och hela och rena med välvårdat hår. De fick inte ha någon ansiktsbehåring eftersom det inte rimmade väl med att de skulle suga upp dryckerna ur faten med pipetten som arbetsverktyg. Man var 17 personer i arbetslaget och uttrycket "för sjutton gubbar" lär komma från vindragarna. I kvarteret Stora Hoparegränd upphörde Vindragarämbetet 1930, som det sista skrået, även om den sista vindragaren slutade i yrket 1924. Vinstocken gör avsteg från vinets stora allfarväg för att hitta de små stigarna, som leder till mindre kända producenter och vindistrikt. Deras viner kommer därför ofta från mindre vingårdar, vilka har gått i arv från generation till generation och vars ägare har en filosofi om ”det goda vinet". De drivs av en stark övertygelse om hur egendomens vinstockar skall vårdas, utvecklas och skördas till vin. Ett fint exempel på en vinodlares gripande bakgrund är Jonathan och Rachel Hesford som äger Domaine Treloar, en liten, högkvalitativ vingård i Roussillon som just nu är Frankrikes mest spännande vinregion.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011


en londonweekend fylld med mat Få städer erbjuder större kulinär mångfald än London. Här möts kockar från världens alla hörn och nya restauranger slår upp portarna stup i kvarten. Det senaste året har varit ett av de mest spännande på Londons restaurangscen. Du känner redan till The Ivy, Gordon Ramsey och The Wolseley – varför inte spendera din weekend med att utforska dessa nya, helt fantastiska restauranger som inte hunnit in i guideböckerna än?

MittLondon Den officiella nedräkningen har redan börjat. Nu är det inte ens 500 dagar kvar tills London återfår sitt kära OS. Sist var årtalet 1948 och då som nu präglas staden av nybyggarglädje och kulturutbud. Ricki Petrini, vår välberesta Lifestyleredaktör, tar här med oss till några av sina hetaste vattenhål. AV: Ricki Petrini

Vi ajante

34

B ISTROT BRUNO LOUBET

TERRO i RS

HAWKSMOOR

At lunch på…

At sen plockmat & drick vin på…

At middag på…

At Sunday Roast på…

Vi ajante (Patriot Square, Bethnal Green) Nuno Mendes Viajante förtjänar all kärlek restaurangen fått under det gångna året – Londons alla restaurangkritiker blev upp över ören förälskade i forna El Bulli-kockens innovativa rätter. Här finns ingen à la carte utan du väljer mellan tre eller sex rätter (upp till 12 på kvällen) och många av Mendes kreationer är knäppa (till exempel bröden du får innan maten, med sött smörfluff toppat med lila potatispulver och kycklingskinn). Viajante ligger lite längre ut i östra London men är väl värd tunnelbaneresan - en mycket, mycket speciell restaurang där du kan se en av världens bästa kockar jobba.

B i strot Bruno Loubet (St John’s Square, 86-88 Clerkenwell Road) Bruno Loubet i Clerkenwell är ett franskt bistro som öppnade i början av 2010 och sedan dess har det hyllats av kritiker (till och med Londons petigaste, som gjort sig kända för att inte bli exalterade över någonting). Med bröd serverat i blomkrukor, franska sniglar, många fantastiska långkok och trevlig, ljus inredning med fönster ut mot St John’s Square, Bistrot Bruno Loubet lagar enkel men perfekt fransk mat som det är svårt att bli besviken på.

35

Terro i rs (5 Willian IV Street, Charing Cross) Ta en paus från turistandet med ett glas vin (eller flera, vilken vinlista!) och något litet att knapra på i mysiga vinbaren Terroirs. Franska charkuterier, ost och smårätter som steak tartare, rökt anka och hel krabba med majonnäs är alla mycket bra och perso­nalen är duktiga på att hjälpa dig matcha mat till ditt vin (ja, här föredrar de att göra tvärtom). Terroirs är alltid fullt så var beredd att vänta en stund för ett bord – du glömmer snart väntan med ett av deras fantastiska viner i baren och skön, om än lite högljudd, atmosfär.

Hawksmoor (157 Commercial Street, Shoreditch / 11 Langley Street, Covent Garden) Bättre kött hittar du inte - här serveras Storbritanniens stolthet Longhorn Cattle, hängmörat i en månad och kolgrillat till perfektion – och sedan Hawksmoor börjat hålla öppet för helgbrunch är Londons alla köttfantaster lyriska. Ät deras Sunday Roast med Yorkshire pudding, roast potatoes, benmärg och engelsk gravy, eller Full English för två som garanterat håller dig mätt hela dagen (och förmodligen även morgondagen).

Hanna Söderlund Hanna är en studerande Londonbo med mat som sitt största intresse. Hon är en flitig besökare på Londons bästa restauranger och delar här med sig av sina bästa tips för dig som gästar storstaden över en helg. Vill du ha mer tips kan du titta in på Hannas populära matblogg: www.swedishmeatballeatslondon.com sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

Foto: Malin Hed

n o 1 2011


37

36

Lyx i East End

Four Seasons Canary Wharf är östra Londons lyxigaste hotell. När OS-elden tänds om drygt ett år kommer detta också att vara det närmast belägna 5-stjärniga hotell. Räkna med en hel del sportstjärnor i denna hotellbar. Adress: 46 Westferry Circus, Canary Wharf

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

Kändistätt

Snacket är redan igång, och Sketch har få utmanare om tronen som Mayfairs hetaste restaurang. Kate Moss, Sienna Miller och Emma Watson är alla stammisar på den franska krögaren Pierre Gagnieres über-trendiga hak. Adress: 9 Conduit Street

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011


39

38

Designhotell i tiden

The Met Bar var i slutet av nittiotalet en av stans hetaste tillhåll. Innepubliken har sedan länge emigrerat vidare från källarens läderdekorerade lokaler medan hotellet fortfarande står sig starkt. Få hotell i London har lika hög designfaktor som The Metropolitan. Här vid Hyde Parks östra kant är utsikten magnifik och rummen moderna. Adress: 19 Old Park Lane

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

En dos surrealism

Nu ställer Tate Modern ut den största samlingen verk av Jean Miró på 50 år i London. Se en av konsthistoriens största surrealister här nere vid Themsens södra strandkant. Utställning: 14 apr–11 sep. Adress: Bankside

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011


41

40

Dinera med stjärnorna

The Ivy har sedan länge lockat Londons framgångsrika och vackra genom sin diskreta service och mat i världsklass. Här i Covent Garden är den anonyma, lilla entrén ofta bemannad med säkerhetspersonal, då både Madonna och Gwyneth Paltrow tillhör stammisarna. Adress: 1-5 West Street

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

Varuhusglamour

Fifth Floor Bar är namnet på Harvey Nichols famösa restaurang och bar på femte våningen. Här uppe kan du ladda om batterierna med Champagne i cocktailbaren liksom köpa lite delikatesser i saluhallen. Flådigt tillhåll som fortsätter att dra de fina massorna. Adress: 109-125 Knightsbridge

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011


43

42

Nygammal klassiker

Efter en av Englands mest ambitiösa hotellrenoveringar har nu klassiska Savoy öppnat upp portarna igen. Hotellet som ligger i hjärtat av West End har lockat de rika och berömda sedan 1889. Art déco-stilen dominerar fortfarande och The Savoy Grill drivs numera av TV-profilen Gordon Ramsay. Adress: Strand

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011


S

Armband "Creative", Maloa

how stoppers Säsongens lekfulla färgpalett talar för en färgsprakande sommar. Mixa starka pasteller med exotiska toner för den rätta sommarlooken. ’Color-blocking’ är på allas läppar och det syns även på catwalken där designers parat ihop fantasifulla färgkombinationer.

44

AV: Ricki Petrini

Constance, Hermés

45

Pumps i Hot Pink, Christian Loboutin

Klänning, Esprit

Blå solglasögon, D&G

Pretty Hot, Elisabeth Arden

Röda underkläder, DKNY

Orange retroporslin, Villeroy Boch

Sheen Supreme, MAC Silverring med blå onyx, Kum Kum

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011


Tissot Veloci-T Gent, Tissot

Watch Out Den nya generationens ur för herrar drivs av engagerade celebriteter som Daniel Craig. För Omega driver han nu kampanjen Orbis där minst en miljon dollar av försäljningen går till ögonsjukdomar som skapar blindhet. Här visar vi även två andra säsongsnyheter:

Rutig fluga, Pepe Jeans

Squared Summer Nu kliver rutorna in i finrummet. Inte bara ser vi rutorna i det dekadenta skogshuggarmodet. I sommar pryder vi kostymen med rutiga skjortor, slipsar, näsdukar och flugor.

TRENDER Sommar 2011

46

Somrig

a rutor , Arm

Guldklocka med krockomönstrat armband, Certina

strong

47

AV: Ricki Petrini

Marinblå jacka, Day

Flätade loafers, H by Hudson Shoes

BLUE BOY Färgen blå regerade på catwalken bland sommarens kollektioner. Kornblå, himmelsblå, marint och babyblå syns nu överallt. Krydda din outfit med blå detaljer eller strid nedför gatan ikläd sommarens hetaste kulör, från topp till tå.

Brai ds of Nature

Himmelsblå byxor, Mexx

Mixa flätade bälten och accessoarer till sommarens lediga look. Färgerna beige och brun dominerar detta mode där referenserna till naturen ligger nära till hands.

Flätat bälte, Tiger of Sweden

Blå hudvård, Botanical Buffing Beads, Peter Thomas Roth

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011


H.K.H Kronprinsessan besöker c/o Gerd och får en lektion i skillnaden på petrokemiska kontra naturkosmetiska produkter. Kronprinsessan får blanda en egen ansiktsolja, Blueberry Queen under stor koncentration. Vanilla Kiss från c/o Gerd skall, enligt Kronprinsessan dofta ljuvligt, nästan som sockerkaka.

Kunglig invigning av Sveriges nya Skönhetsfabrik, c/o Gerd. Östermalms Saluhall var naturligtvis på plats! AV: Redaktionen Foto: c/o Gerd pressbilder

48

c/o GERD sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

För tre år sedan bestämde sig syskonen Anna-Lena Wiklund Rippert och Johan Wiklund att satsa på sin livsdröm. Arenan där allt skulle sjösättas var svenska Lappland och Jokkmokk och filosofin var given: Ekologiska hud-, hår- och skönhetsprodukter från Svenska Lappland. Det är kallt när vi kommer till Jokkmokk första helgen i februari i år. En av Sveriges äldsta marknader med anor ända bak till 1600-talet, Jokkmokks Vintermarknad, har just tagit fart. Vi är här för att besöka invigningen av Sveriges nya Skönhetsfabrik. Väl utanför c/o Gerds fabrik är det svårt att tro att företaget ännu inte fyllt tre år. Den 800 kvm stora skönhetsfabriken har väldiga fönster och ser mer ut som ett litet sagoslott, fast i norrländsk tappning. Runt husknuten växer många av råvarorna som till exempel blåbär, hjortron och björk. – Hela pärlälven är ett luktområde, säger Johan Wiklund. I Lappland har vi en rik jordmån och sol dygnet runt varför många örter och bär blir extra kraftiga i sina egenskaper. Den ekologiska skönhetsindustrin har tagit fart under de senaste åren. Syskonen är övertygade om att det är den ökande medvetenheten hos många som gör att man väljer ett ekologiskt alternativ

när man köper hud-, hår- och skönhetsprodukter. Parallellt med att c/o Gerd exporteras till Saudiarabien, Australien och USA ökar försäljningen ständigt på hemmamarknaden. Bärfröoljor från blåbär, hjortron och lingon är de aktiva substanser som i samklang med andra ekocertifierade råvaror utgör basen i produkterna. - Vi har kräsna och medvetna konsumenter som förväntar sig kvalité, funktion och design och det är vårt största mål att ge dem det, säger Johan Wiklund. Namnet Gerd har syskonen lånat från sin mor, en verklig förebild som också jobbar i det utpräglade familjeföretaget. Först i efterhand har de fått reda på att det fornordiska namnet Gerd lämpligt nog betyder norrsken och skönhet. Syskonen värnar om norrländska värden som äkthet, kvalitet och ödmjukhet - både mot varandra och inom företagets vision. I och med invigningen av fabriken kommer produktsorti­ mentet att breddas. Inom den närmsta tiden lanseras en hudvårdsserie och frisörserie som komplement till den produktstock som finns idag. - Vi hoppas kunna växa, men vi vill växa organiskt och jordnära, avslutar Johan.

Vad sägs om äkta kallpressad vaniljolja som kroppsolja? Vanilla Kiss med citrusdoft och Blueberry Vanilla med extra mycket E-vitamin från bärfröoljan av blåbär. Efter dusch appliceras droppar på huden och smörjs in. Går lika bra att använda som Ekoparfym på dekolletage.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

49


FAKTARUTA Ålder: 48,5 Familj: Gift, tre söner, hund Bor: Söder/ Stockholm Träningsvanor: Yoga, löpning, fuktionell träning, poledance, kickboxning mm. Matvanor: En bra dag: Bovetegröt med färska bär till frukost, gärna wokade grönsaker med cashewnötter till lunch och fisk eller kyckling till middag. Njutningsvanor: Ute i naturen, bra film i soffan med en kopp te, långlunch med tjejgänget (kan bli halva natten!) bara hänga med mina söner.

51

50

I nsp i ratör, i nnovatör & Sveriges kanske folkkäraste träningskompis?! AV: Petra Larsson Foto: Pressbilder

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011


En seger i Melodifestivalen, en åttonde plats i Eurovision Song Contest och uppträdanden i till exempel Allsång på Skansen, Sen kväll med Luuk, Doobidoo och Så ska det låta. Med populära tränings-DVD:er, programledare för flertalet TV-program, föreläsare och nu senaste chefredaktör för det självbetitlade magasinet Blossom är det svårt att inte använda fraser så som ”mångsysslande superkvinna” och ”många bollar i luften” när man beskriver det här numrets färgstarka profil. Att Blossom står för en sund livshållning är en underdrift och jag tror inte någon skulle tacka nej till att ha henne som träningskompis. Hela hennes person signalerar hälsa och inspiration och man undrar ”Hur orkar hon?”. Hon är mamma till tre söner, driver fler projekt än de flesta ror i hamn under en livstid och ändå hittar hon tid till sig själv, familjen och egen träning. För profilen själv är det viktigaste av allt att göra det man mår bra av. Helst laddar hon energi utomhus och då gärna genom en blandning av olika intervallträningar med inslag av löpning, klättring, krälning och stocklyftning. Hon ser till att meditera och utöva yoga för att hålla sig i balans och finna livslugnet och harmonin. Att få lagom med sömn, äta rätt kost och ha roligt inverkar också på sinnet och ger kroppen rätt förutsättningar att orka.

52

Vi får tag i henne mellan en föreläsning i Göteborg och en träningsresa till Turkiet och nu är vi nyfikna på vilka råd hon kan dela med sig av så att vi kan må lite bättre. Mitt råd är att bli expert på dig själv. Ta reda på hur just du funkar bäst. Sedan är det viktigt att röra på sig. Stort eller smått spelar ingen roll, bara du gör något. Att även kunna meditera eller lära sig några andningsövningar underlättar både vardagen och livet i sin helhet. Ett sunt leverne är det många som eftersträvar, vad står det för enligt dig? Att få sin skönhetssömn är viktigt och även att tömma tarmen ordentligt varje dag. Äta god mat som gör mig pigg. Andas frisk luft, att ha kul och unna sig av livets goda! Att Blossom är en allätare vad det gäller träning är tydligt när man googlar hennes namn. Det känns som att hon har provat allt. Men det är även en del av trovärdigheten bakom hennes namn, för hon vet vad hon pratar om. Blossom har nämligen testat det mesta – vare sig det gäller bollywood, simning, kettle bells eller pole dance.

Hon är även påläst och kunnig. Det är en livets resa under 20 år som tagit henne dit hon är idag och som drivit henne till att satsa på ett eget magasin. Att det finns ett samband mellan kropp och själ genomsyrar hela Blossom Magazine och är lite av tanken bakom; tanken att helheten behövs för att man ska må bra. Det har debatterats friskt om hur man tränar i 25-45 års ålder, men därefter finns inte så mycket att hämta som är specifikt. Därför är vi nyfikna på Blossoms tankar om träning och kost för 45-55-åringar. Kroppen förändras ju under åren och det bör man ta hänsyn till. Så vad ska man tänka på? - Det är viktigt att träna åldersanpassat. Det betyder inte att man inte kan ta i ordentligt om man vill, man ska bara inte tro att man är 25. Då gör det bara ont.

Vad är en lagom dos träning? Att hellre träna ofta och kortare pass är bättre än sällan och länge. Man kan gärna röra på sig lite varje dag och ha olika nivåer på träningen – det funkar lika bra för både kvinnor och män. Toppen om man även kan köra högintensivt någon gång för att boosta hormonproduktionen, eftersom den tenderar att minska ju äldre vi blir och kan få oss att känna oss lite nedstämda. Hur ska man tänka med kosten? Som regel saktar ämnesomsättningen ner något med åldern. För stora portioner är inte att rekommendera och att tugga maten ordentligt är väldigt viktigt. Socker och mjöl är ju de stora bovarna för de flesta av oss och vi kommer väldigt långt bara genom att minimera det. Att även äta rena och ekologiska produkter hjälper kroppen. Som storasyster till tre bröder och mamma till tre pojkar är hon omgiven av män. Det är lätt att förstå hennes j-ar anamma och go. Nu när hon börjar närma sig 50 och har fler projekt på gång än tidigare, kan man konstatera att livet inte står direkt still. Tur att hon är en livsnjutare som vet att bromsa och ta tid för sig själv. Blossom är bosatt på Söder men besöker Östermalm då och då. Hon tittar gärna in på Melanders Fisk i Hallen och tycker att ’fisk är ljuvlig mat!’. Så titta dig omkring nästa gång du äter lunch i Östermalmshallen! Har du tur får du en dos inspiration till fisken!

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

53

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011


NU VÅRAS DET FÖR GOLFEN

Vit driver, Taylor Made R11

De första, värmande solstrålarna väcker alla golfares hopp om en lång, framgångsrik säsong till liv och nu väntar vi ivrigt på att gräset ska växa sig frodigt på banorna. Men mitt i all våryra skrockar olyckskorpar om att golfen är på väg utför. AV: Mikael Andersson

54

I Sverige har också antalet aktiva golfspelare minskat de senaste åren. Visserligen är fortfarande 500 000 personer registrerade medlemmar i svenska klubbar och ungefär lika många är oregi­strerade utövare. Ytterligare runt en miljon säger sig dessutom vilja börja spela golf – så frågan är varför de inte gör det. Är det för dyrt? Nej, knappast i dagens läge där du i många fall kan bli medlem för en spottstyver och sedan fördriva varenda dag under sommarhalvåret på en välskött idrottsplats utan att spendera ytterligare en krona. Tar det för lång tid? Ja, där är de flesta ense. Rundorna tar ibland så lång tid att de kräver en hel dag i anspråk. Men är det verkligen enda orsaken, eller kan det även vara så att sporten är för svår för oss vanliga dödliga? De allra flesta kämpar i motvind och lyckas aldrig komma ner till ett ”godkänt” handicap. De tränar, spelar och köper ny utrustning utan att det hjälper.

Vad beror det på? En anledning kan vara att banorna faktiskt är svårare för oss amatörer än för proffsen. Och värre har det blivit i takt med trenden att bygga allt svårare och längre ”mästerskapsbanor”. När tourspelarna efter en bra drive står med en järnåtta eller järnnia i handen, står vi amatörer efter motsvarande praktsmäll (för vår standard) oftast där på fairway med en järnfemma, hybrid eller kanske till och med en träklubba. Anledningen är att vi – i mitt tycke – ofta spelar för långa banor. Faktum är att herrproffsen slår runt 30% längre än amatörerna. Däremot spelar de banor som oftast bara är 10-20 procent längre än från gul tee – där vi glada boogeygolfare står och hoppas. Till och med från de beryktade svarta utslagsplatserna längst bak på Bro Hofs Stadium Course är det relativt sett ”lättare” för proffs än för amatörer från gul tee. Banan är bara 23% längre från svart än från gul. Och mellan vit och gul skiljer endast 10%. Inte konstigt då att medelgolfare har svårare att uppskatta rundorna. En grupp kreativa affärsmän i USA har uppmärksammat dessa ”orättvisor” och lanserat något de kallar Flogton (helt enkelt ”Not golf” baklänges). Anledningen är att de – som de säger – vill införa ett enklare, snabbare och roligare spel för alla

amatörer. Det ska göras genom att bland annat tillåta uppfinningar och utrustning som inte är godkända av det ordinarie regelverket och ett knippe andra lättnader. Exempelvis ”Bump”, som gör att du utan plikt får ta upp bollen och välja en fri plats, så länge det inte är närmare hålet. Kan ändrade regler vara vägen till en fortsatt global ökning av antalet golfare? Jag tror inte det. Men jag hoppas att ban­ designers, bankommitéer och andra ser till att hålla banorna spelbara – och njutbara, från herr- och damtee. Det är ju trots allt vi amatörer som i det långa loppet ska bekosta alla tjusiga byggen. Tillbaka till våren och hemmapremiären finns det faktiskt bra saker även med golfens nedgång. Exempelvis alla smakliga greenfeesamarbeten mellan klubbar, som gör att du kan spela på flera banor till reducerade priser. Även insatserna för medlemskap har sjunkit dramatiskt och i de allra flesta fall är det inte längre någon kö på banorna. Se där – tre bra anledningar att ta upp golfen igen om du legat på latsidan i några år, eller – för dig som hittills bara funderat på att börja – varför inte äntligen ta steget och söka upp en pro för att komma igång?

sa lu h a l l e n m agas i n

Bro Hof Slott Stadium Course är Sveriges bästa bana – men också väldigt svår, inte minst för amatörer. Foto Peter Cordén.

n o 1 2011

FOTO: Ian Poulter

Vitt är vårens färg Utrustning är en klar och tydlig vågdelare bland golfare. Vissa sniffar blixtsnabbt upp trender och byter klubbor, bollar och skor så snart något nytt kommer ut på marknaden. Andra spelar med samma klubbor i 30 år utan att lockas av löften om rakare och längre slag. De flesta av oss ligger väl som vanligt någonstans däremellan och har en blanding av trotjänare och nya bekantskaper i golfbagen så här års. Vill du vara helt rätt på tee i vår, gäller det att tänka vitt. I fjol köpte Puma upp Cobra och det nya företaget släppte i november en helvit ”limited edtition”-version av Cobras ZL-driver, med vilken britten Ian Poulter lyckades vinna Hong Kong Open. Därmed var trenden ett faktum. Inför 2011 satsar gigantiska Taylor Made stort på vita drivers och deras kritvita R11 dominerar nu fullständigt intresset på tourerna. Senare i vår kommer dock konkurrens – även då i vitt! – men det är ännu så länge en väl förborgad hemlighet. En annan tydlig trend är att golfskorna inte längre behöver se ut som just golfskor. Det är länge sedan golfskor var antingen svarta eller vita, möjligtvis kryddade med en ”saddle”-design i kontrasterande färg. Idag kan du matcha skorna med dina kläder på ett helt annat sätt, och du blir inte längre portad om du anländer till klubben i skor med mer avslappnad stil. Ikonen Fred Couples har setts smyga omkring på PGA-touren i sina jordfärgade Ecco Street-skor, vilka nu följs upp till våren med ett antal fräscha och roliga färger för damer. Skorna fungerar lika bra på kullersten som på banan, tack var små dubbar som ger ett utsökt grepp i gräset utan att slitas ner på hårda underlag.

Kikkor är en helt nytt märke av Kanadensiske tourspelaren James Lepp, som kombinerar en ungdomligt skateinspirerad streetlook med bra egenskaper. Kikkor har tagit USA-marknaden med storm och visar att design verkligen kan sälja även inom golfen. Puma är en annan tillverkare som satsar på en fräsch look och har kanske årets hetaste golfsko i Club 917 – svenske affischnamnet Johan Edfors favoritmodell. Den ser ut som en retroinspirerad sneeker, men är i högsta grad anpassad för kraven i gröngräset. Fler trendspaningar rör hybridklubbornas segertåg, ställbara drivers och den rosa färgens uppsving. Att det för de flesta av oss inte finns någon anledning att släpa runt på järntvåor är väl ingen hemlighet, men nu börjar hybriderna äta sig nedåt i hierarkin, och frågan är om vi ens kommer bära på järnfemmor om några år. Den lilla tillverkaren Adams är tongivnade på proffstourerna, men i stort sett alla tillverkare satsar nu fullt ut på hybrider. När det gäller större vapen, det vill säga drivers, är trenden klar. Det är ställbart som gäller! Nike och Callaway var tidigt ute, och nu är även Titleist på spåret med sin skönhet 910 D2. Rosa. Med en treårig dotter kan man inte undvika närkontakt med färgen, och faktum är att rosa golfprylar säljer som smör. Hello Kitty är ett av de nya varumärken som kommer pryda bagarna i sommar, var så säker. Säga vad man vill om prylar och utrustning, men att snöra på sig ett par nya, snygga skor och plocka fram en ny driver inför årets första runda, gör spelet bra mycket roligare för de flesta av oss. Om det sedan gör scoren lägre, återstår att se.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

55


5 restips för d i g som vill ki ckstarta golfsäsongen •

Tyskland, Berli n A-ROSA Scharmützelsee Sport & Spa Resort har tre banor och den rankas av Nick Faldo som en av landets allra bästa. Så sent som 2008 fick anläggningen utmärkelsen ”Tysklands bästa golfresort”. Weekend från ca 4 000 kronor inkl. flyg, 2 nätters boende och 2 greenfee. http://resort.a-rosa.de/svenska/scharmuetzelsee •

Itali en, M i lano Le Robinie Golf & Resort är en liten oas, inbäddad i trädgårdarna från en gammal bondgård i Lombardisk stil, bara en kvart från Milanos flygplats Malpensa. Här finns Italiens enda Jack Nicklaus-bana och ett riktigt bra 19:e hål! Weekend från ca 4 500 kronor inkl. flyg, 2 nätters boende och 2 greenfee. www.lerobinie.com •

Span i en, Mallorca Svenskägda Hotel Feliz kunde inte vara bättre placerat i hjärtat av Palma. Med marinan och den gamla staden bara några minuter bort och mindre än 15 minuter från sju av Mallorcas 22 golfbanor är det en perfekt utgångspunkt för en urban golfsemester Weekend från ca 5 000 kronor inkl. flyg, 3 nätters boende och 2 greenfee. www.hotelfeliz.com •

Portugal, Algarve I vackert lantlig miljö mellan Portimãos stränder och bergen i Monchique, ligger Morgado do Reguengos helt nyligen invigda lyxhotell, omgivet av de två golfbanorna Morgado och Alamos. Weekend från ca 6 000 kronor inkl. flyg, 3 nätters boende i Deluxerum med halvpension inkl. dryck och frukost och 3 greenfee. www.cshotelsandresorts.com •

Frankri ke, Pari s Ta med hela familjen för en weekend på Disneyland Paris. Bo på Radisson Blu Hotel, mitt bland frodiga fairways och greener på den hyllade 27-hålsbanan Golf Disneyland. Dessutom med hela Paris utbud av kultur och nöjen inom räckhåll. Weekend från ca 4 000 kronor inkl. flyg, 2 nätter på Radisson Blu Hotel at Disneyland Paris med frukost och 2 greenfee. www.radissonblu.com/golfresort-paris •

Vill du fly verkligheten och resa till främmande greener? Hitta fler golfpaket på www.golfresan.se

Säsongsstart

Delux

Nu dröjer det inte länge förrän de flesta banorna här i Stockholmstrakten har öppnat, men ärligt talat, hur kul är det egentligen att inleda golfåret på vårtrötta fairways och så där lagom småruffiga försommargreener? Årets långa och tunga vinter har dessutom försenat premiären mer än vanligt. Vad sägs om att i stället söka dig längre söderut, och komma hem med några riktigt härliga golfrundor i minnet, och kanske till och med en klädsam solbränna? Visst finns det fantastiska golfanläggningar i Sverige, och flera av dem i de sydligare delarna av landet kan vara väl så njutbara även under tidig vår, men för den där riktigt härliga känslan, anser jag att resan bör bära ner mot medelhavet, eller i vart fall en god bit söder om Öresundsbron. Exempelvis till Tyskland, som är ett i högsta grad underskattat golfresmål. Med Air Berlin tar du dig förslagsvis enkelt och prisvärt ner till Berlin, i vars omgivningar några av landets bästa golfanläggningar hittas. Spanien, Portugal och Frankrike är klassiska vårdestinationer, och de är verkligen inte några dåliga val. Här finns det mesta som vi nordbor söker – bra banor, sol, värme och en härlig aftergolf i form av mat och dryck. Italien har däremot inte varit ett lika självklart resmål för golfsemestern, men mycket har hänt de senaste åren. I mars öppnade Ryanair en direktlinje från Stockholm (nåja, Skavsta) till Brindisi nere i sydöstligaste Italien. Här finns en närmast orörd landsbygd, mysiga byar, en mängd historiska lämningar och ett mycket bra klimat. Dessutom några fina golfbanor. Milano är en annan, lättillgänglig fullträff bara ett par timmar från Stockholm – särskilt när du nu kan kombinera golfen med att beskåda Zlatan in action. Vilket resmål du än väljer kommer du få ett försprång på golfsäsongen. Och kanske är det ändå vårresans största fördel?

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

57


Damtennisen är idag den största professionella sporten för kvinnor. Samtidigt som man attraherar en större idrottsintresserad publik, har det skapats en arena för mode och trender. Spelarna har blivit stilikoner, vilket stämmer väl in på världsettan Caroline Wozniacki som är ett av affischnamnen i årets Collector Swedish Open. Jag fick en pratstund med Tournament director Nina Wennerström för att höra mer om ”tjejveckan” i Båstad och vi tittar även lite närmare på Sveriges bästa tennisspelare på damsidan, Sofia Arvidsson. AV: Lina Bielsten FOTO: Pressbilder

58

tenn i s lad i es

Women’s Tennis Association (WTA) firade nyligen 40-årsjubileum och är idag den största professionella sporten för kvinnor, med över 2 200 spelare som tävlar om 86 miljoner dollar i prispengar. Touren som består av ett femtiotal event, inklusive fyra Grand Slams, har 5 miljoner besökare världen över och bevakas bland annat av Eurosport, CBS och BBC. I takt med alltfler tittare, har stora varumärken fått upp ögonen för damtennisen och 2005 signerade Sony Ericsson ett historiskt 88-miljonerskontrakt, vilket är det största och mest omfattande sponsorskap inom såväl tennisen som damsporten. Numera har man även uppnått en jämlikhet i förhållande till herrarnas tävlingar när det gäller prispengar - ett resultat av den grund som lades redan 1970 av pionjärerna i ”the Original 9” med Billie Jean King i spetsen. På den tiden ansågs dessa spelare vara revolutionärer i kampen om lika villkor och en bättre framtid. Idag har marknadsvärdet ökat för WTA-touren, förklarar Nina Wennerström som till vardags är sportagent på Octagon och dessutom turneringsdirektör för den skandinaviska tävlingen Collector Swedish Open. - Damtennisen attraherar inte bara alltfler personer som intresserar sig för sporten, utan det är även en arena för mode och trender. Det är mer ”glamour och röda mattan”, vilket egentligen började med Kournikova, Sharapova, Ivanovic m fl. Tjejerna har blivit stilikoner och de är mer bevakade nu än för 10-15 år sedan. Nina ser en positiv utveckling och det kommer många talanger underifrån, varav det finns fler namn att uppmärksamma. - Förutom Caroline, i 20-årsåldern och nuvarande världsetta, har du exempelvis Pavlychenkova. Azarenka, Radwanska, Kvitova och Laura Robson.

Det har vuxit fram en slags attacktennis på damsidan. Det är svårare att ”bara stå och mata bollar” som till exempel både Martinez och Sanchez, med sin defensiva spelstil, behärskade. De kunde hålla igång matcherna otroligt länge! Utvecklingen har onekligen lett till fler besökare och en annorlunda publik som uppskattar damernas matcher, vilka bjuder både på ett bra spel och på mer underhållning. Personligen har jag alltid haft ett stort tennisintresse, främst på herrsidan måste jag erkänna, men den som stack ut bland damspelarna för mig var Graf. Som 13-åring följde jag Steffi Graf när hon 1988 blev den andra kvinnan i Open-eran att vinna alla Grand Slams och som kronan på verket även tog OS-titeln i Seoul samma år. Damtennisen handlade då till störst del om spelet och det var mindre glamour rent generellt, även om det inte fanns brist på personligheter inom sporten. Många minns säkert toppspelaren Monica Seles med sitt höga stönade vid varje tillslag, vilket fick även den mest dedikerade tittaren att byta kanal - trots att matchen i sig var sevärd. Innan dess dominerade en annan intressant karaktär, Martina Navratilova, som är en av tidernas bästa kvinnliga idrottare. Navratilova höjde nivån på damtennisen med sin, på den tiden, aggressiva spelstil och snabbhet. Själv besöker jag ett flertal tävlingar varje år och det har inte bara skett en förändring i form av snyggare och vassare design på kläderna, utan spelarna har blivit mer kommersiella överlag. Allt oftare anlitas tennisstjärnorna av skönhetsföretag och exklusiva varumärken, snarare än traditionella fotomodeller, som ansiktet utåt i reklamkampanjer.

Det är en otrolig fördel att ha Skandinaviens första världsetta på damsidan i turneringen för de yngre talangerna. Caroline är dessutom en lättsam spelare att arbeta med pr-mässigt och hon trivs här. Nina Wennerström, Tournament director Collector Swedish Open

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

59


Både Sofia och Johanna är professionella, framgångsrika och kämpar. Det är en stor bedrift att vara topp 100 i världen där flera tusen satsar och lägger hela sitt liv på att lyckas. Nina Wennerström, Tournament director Collector Swedish Open

60

En av de mest lysande stjärnorna just nu är världsettan Caroline Wozniacki, den populära danskan med 6 inhämtade titlar under 2010. Caroline är bara ett av flera toppnamn som vi dessutom kan förvänta oss att se i sommar under ”damveckan”, nu inne på sitt tredje år i Båstad. Collector Swedish Open Women är en grusturnering och arrangeras den 2-9 juli i år. Tävlingen gick under namnet Nordea Nordic Light Open i sex år, men sedan 2009 är den placerad i Båstad med titeln Collector Swedish Open och spelas veckan före Skistar Swedish Open för herrar. Turneringschefen Nina Wennerström förklarar att syftet med tävlingen är att lyfta skandinavisk damtennis och samtidigt ge svenska juniorer möjligheten att uppleva matcher på plats med sina förebilder. - Det är en otrolig fördel att ha Skandinaviens första världsetta på damsidan i turneringen för de yngre talangerna. Caroline är dessutom en lättsam spelare att arbeta med pr-mässigt och hon trivs här. Tjejveckan står för idrott, business och mode snarare än party. Spelarna är fortfarande så pass unga och reser vanligtvis med sina föräldrar.

Sponsorerna Intresset från media är starkt kopplat till startfältet, vilket är nyckeln till framgång. Läktarna blir fyllda och sponsorerna får ett ökat mervärde. När Swedish Open för damer startade i Båstad 2009 var det en finansiell kris, men Collector gick trots allt in som huvudsponsor. VD Lena Apler resonerade på följande sätt: ”Vi är hellre titelsponsor på damtennisen än en mindre sponsor på en herrturnering". Efter en positiv utveckling har flera aktörer anslutit sig till tävlingen. Oriflame, en global sponsor av WTA-touren, gör nu även en stor satsning i sällskap med andra starka varumärken som Sony Ericsson, Dagens Industri, E.ON, Saab, SEB, Elite Hotels, Läkerol m fl. Thomas Sabo, en av huvudsponsorerna, har valt att ytterligare förstärka sin närvaro och anordnar en egen tävling för yngre juniorer på damsidan. Matcherna spelas i anslutning till en bra anläggning, med chansen om en finalplats inne på huvudområdet, och samtidigt får tjejerna uppleva sina egna tennisförebilder på plats.

Förutom att gå in som sponsor till turneringarna, har allt fler företag valt att associeras med enskilda tennisspelare. Nina Wennerström hanterar dessa frågor i sitt arbete som agent och tycker att det är en engagerande och spännande resa. - Fördelen med personlig sponsring är att man får tillgång till spelaren för exempelvis kundträffar och företagsdagar, så kallade management clinics. Utöver exponering på kläder och synlighet på TV under matcher, kan man uppleva en Grand Slam och se sin spelare ”live”. Personsponsring fortsätter ofta efter karriären – det ger mycket goodwill. Som spelaragent besöker Nina större internationella turneringar, där hon finner både kunskap och inspiration. Men hon påpekar betydelsen av att utgå från klientens personliga profil och därefter dra lärdom av hur andra gör, inte bara inom tennisen. - Jag jobbar mycket med rådgivning och hjälper spelarna på vägen. Det kan vara kontraktsförhandlingar, finansiella och juridiska frågor likväl som mer imagebyggande faktorer. Det är ett väldigt brett spektra och varierar beroende på om t ex spelaren är i början av sin karriär. Jobbet är både spännande och kreativt! Jag har även en nära relation till andra agenter och vi utbyter mycket kunskap. Det finns förebilder som kommit långt inom tennisen och det är viktigt att maximera det kommer­siella värdet för en spelare, både on-court och off-court. Karriären är kort, vilket innebär att man måste säkerställa möjligheterna och göra rätt val.

Wozniacki var på plats redan premiäråret och förlorade då i finalen som 18-åring, men hoppas nu kunna ta hem titeln i Båstad – en plats hon ser som "hemma". Caroline har tidigare uttryckt sin tacksamhet för allt stöd hon får av sina lokala fans. Världsettorna i dubbel, italienskan Flavia Penetta och argentinskan Gisella Dulko är också trogna besökare i Båstad och har vunnit dubbelturneringen 2 år i rad. Båda dessa tjejer är för övrigt duktiga singelspelare, vilket skapar förutsättningar för ett varmt mottagande av publiken när de återigen kliver in på centercourten. - Båstad är en av de vackraste tennisarenorna, säger Nina. Men förra året var Caroline saknad av publiken och medierna. Det märktes att hon inte var på plats och därför var den stora utmaningen att säkra en världsspelare tidigt. Genom Caroline får vi hit såväl världspressen som den danska publiken. Turneringen blir mer uppmärksammad, både av media och bland spelare! Vi har även det karismatiska dubbelparet Penetta/Dulko, självklart våra två toppspelare från Sverige och Rebecka Pettersson, som är en ny talang. Turneringsledningen räknar med att tävlingen på lång sikt kan säkra 50 000 åskådare, samma antal besökare som herrveckan. Målsättningen är självklart att, precis som Skistar Swedish Open på herrsidan, bli framröstad som bästa tävlingen på WTAtouren.

sa lu h a l l e n m agas i n

Världstrean Zvonareva spelar med Prince EX03. Detta Hybrid Pink-racket är den lättaste i Prince EXO3-familjen designat för kvinnliga spelare med korta till medellånga svingar. Kombinerar bra kraft med maximal kontroll.

n o 1 2011

Sveriges bästa damspelare När det gäller våra egna talanger, Sofia Arvidsson och Johanna Larsson, tycker Nina att de är fina ambassadörer för svensk tennis. - Både Sofia och Johanna är professionella, framgångsrika och kämpar. Det är en stor bedrift att vara topp 100 i världen där flera tusen satsar och lägger hela sitt liv på att lyckas. Sofia Arvidsson, Sveriges bästa tennisspelare på damsidan, har tävlat professionellt i 12 år och höjdpunkten som junior innefattar finalplatsen på Grand Slam-turneringen Australian Open 2001.

Högsta noteringen kom 2006, då Sofia nådde plats 29 på WTA-rankingen. Just nu befinner hon sig bland de 80 främsta i världen.

Coachen Sofia Arvidssons tränare, Lars-Anders Wahlgren, var proffsspelare 1984-1998 och som högst raknad på plats 66. Bästa resultatet blev en finalplats i Sydney. - Under min karriär sparrade jag mycket med Steffi Graf och det var även hon som frågade om jag ville börja träna henne tillsammans med coachen Heinz Gunthardt 1998. Därefter har jag jobbat i 7 år på damtouren med Rittner, Danilidou, Cirstea, Petrova och Safina (fd världsettan från Ryssland). På herrtouren har jag tränat i 3 år med Behrend, Calatrava, Kiefer och Simon Aspelin från Sverige. Skiljer det sig åt att träna tjejer jämfört med killar? Ja, det är ett annorlunda spel. Herrarna spelar med mer skruv på bollarna, topspin i slagen och kickservar, medan tjejerna spelar mer platt och något enklare. Även mentaliteten skiljer sig där killarna är tuffa och tjejerna lite mjukare. Sedan augusti 2009 har team Arvidsson/Wahlgren arbetat tillsammans och Sofias kurva har pekat uppåt på det sätt som man eftersträvat - att etablera sig i top 100. - De närmaste målsättningarna är att göra bra ifrån sig på Franska Öppna och Wimbledon samt att gå långt i Båstad som oftast är en dröm för alla svenska spelare. Vilken är din favoritturnering? Australien Open, i Melbourne, tycker jag är den mest gemytliga Grand Slamen på året. Där är allt väldigt enkelt för spelare och coacher, samtidigt som vädret är varmt och skönt. Men Båstad är också ett fint tennismecka, speciellt nu med möjligheten att få se världstennis 2 veckor i rad – det är fantastiskt!

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

61


Ni är på resande fot större delen av året och äter ofta ute på restaurang. Har du ett favoritställe att rekommendera? Akvavit i New York. Där vi brukar fira min födelsedag under US Open.

Kanske borde jag starta ett café. På dörren med öppettider skulle det stå: “Öppet när jag är hemma”….. Sofia Arvidsson

62

Populär tennisblogg På Answermyquestionjerk.se, med initiativtagaren och f.d världstvåan Magnus Norman, har Sofia Arvidsson även en blogg. Man kan lätt förvänta sig att bloggen mest innehåller tennis men förutom roliga vardagsobservationer på touren, och härliga inlägg om pappa Yngve som entusiastiskt följer med sin dotter på vissa tävlingar, så har jag skönjt ett visst matlagningsintresse. Den dagliga matkonsumtionen kan vara allt från havregrynsgröt på rummet till lyxigare rätter på restauranger runtom i världen. Ibland dyker det även upp bilder på muffinsbak hemma i Kärleken, Halmstad, eller nu senast ett stort hjärta av ­Makirullar, då Sofia stolt har lärt sig att laga sushi. Saknar du något på touren? Svenskt lösgodis! Det går inte att hitta lika bra utomlands. Vilken mat äter du helst: Asiatisk mat (japanskt eller thai). Favoritrestaurang: Sushi samba, som bland annat finns i Miami. Där avnjöt jag en ”misu-marinated seabass”, vilken var det godaste jag har ätit! Var handlar du helst mat utomlands? Den bästa supermarket jag vet är Wholefoods som har hög kvalitet på sina produkter och det är nyttig mat också. Alltid fräscht! Avslutningsvis, varför ska man besöka Collector Swedish Open? Jag hoppas på en stor uppslutning under damveckan, så kom gärna och stötta alla svenska spelare på plats! Det är även ett bra tillfälle att se Caroline Wozniacki, eftersom hon trots allt är bäst i världen och spelar i Båstad.

63

Favoritcitat från sofi as blogg Alla spelare är olika. Vissa är väldigt engagerade och har massa frågor eller klagomål, andra är dåliga på engelska och förstår inte så mycket och en del lyssnar, säger inget och löser sudoku… Avslöjar inte vilken kategori jag skulle hamna i. Blev intervjuad av en journalist efter lunch. Han ställde en massa frågor, kollade på min bruna fläta och sa: -Are you Swedish from the beginning? -Yes, I’m Swedish but maybe something went wrong and I got brown hair…? Läste i tidningen att AIK’s tränare vill att hans spelare ska banta. Är det för att förlusterna ska bli mindre tunga? Går bra för pappa just nu. Häromdagen hejade han på Nadal. Vet ej vad Rafa svarade, men något i stil med: “Hello Yngve, nice to see you” …. (skulle jag gissa på…?) Refereen kom fram och förbjöd mig att spela i mitt lila matchställ. Sverigemärket som jag med omsorg strukit på syns tydligen för dåligt. Så det ser ut som att jag får spela naken imorgon... Då kanske fler kommer och kollar, eller tvärtom… Att flyga via tyska flygplatser är en riktig fest. Man får träffa alla glada och avslappnade personer som jobbar i säkerhetskontrollerna där. De har genom årens lopp snott en hel del saker av mig. Som en gång när de hittade en rulle med senor och ett hopprep i min tennisväska. - ”Diss is NOT allowed. Diss is weapon”. (Vapen, var då?) - ”No, this is a skipping-rope”, sa jag. Hon gav en blick som gjorde klart för mig att diskussionen var slut. Sofia- Tyskland 0-1.

Sofias observationer på och utanför tennisbanan ger dagens skratt!

www.answermyquestionjerk.se/sofia

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011


hallgui de 12. Gerdas fi skrestaurang

Tel: 08 - 553 404 40 En klassisk mötesplats för generation efter generation av fisk- och skaldjursälskare. 13. J. E. Olsson & Söner grönsakshandel

Tel: 08-661 31 42 Personlig service & kvalitet sedan 1945. Vi erbjuder ett stort, rikt och omväxlande sortiment, med en internationell fläkt av europeisk matkultur. 14 Li sa Elmqvi st Fi sk, Skaldjur och Restaurang.

Tel: 08-553 404 00 Det allra bästa av färsk fisk och skaldjur, även som färdiglagade rätter och delikatesser från eget kök. Hela 80 års erfarenhet står för en kvalitet i särklass. 15. Sand i ns Frukt och Grönt

Tel: 08-661 90 00 Hos oss hittar ni en hel värld fylld av spännande frukter & grönsaker. Hemlagade pajer, gino, fruktsallader, färskpressade juicer. Exklusiva olivoljor & vinäger. 1. Huvudentré, Östermalmstorg

16. Melanders Fi sk, skaldjur, vi lt och cateri ng

Tel: 08-662 45 79 Ett brett utbud av färsk fisk, skaldjur, färdiglagad mat, gravad lax, färskrökt lax, löjrom samt övriga delikatesser. Vi har även Take Away- och viltavdelning.

2. entré, Humlegårdsgatan 1 3. entré, Humlegårdsgatan 3 4. entré, Nybrogatan 31

17. M Seger Eftr. Kött & Ost 5. Nybroe Smørrebrød

Tel: 08-662 23 20 Äkta smørrebrød med stor variation och härliga smakligheter på typiskt danskt manér. Serveras och förtärs på plats, för avhämtning eller som en cateringleverans till små eller stora sällskap. 6. Amandas Brödbod

Tel: 08-783 05 91 Svenska & internationella brödsorter från eget bageri. Vi håller på goda traditioner och bakar med rena, naturliga ingredienser – helt utan konserveringsmedel. 7. B Andersson Fågel & Vi lt

Tel: 08-662 55 57 Allt inom vilt, färsk anklever, tryffel & skogsfågel. I sortimentet finns färdiglagade vilträtter och majskyckling. Vi erbjuder även Takeaway och Catering. 8. Betsy Sandberg Choklad

Tel: 08-663 63 05 Egen tillverkning av handgjorda chokladpraliner sedan 1926. Tryffel, nougat, kola, mandelmassa och marmelad. Många läckra smaker i fina presentaskar och lösvikt. 9. Robert´s Coffee

Tel: 08-662 51 06 Gott nyrostat gourmetkaffe från eget rosteri och ett brett tesortiment finns till försäljning och serveras även i vårt mysiga café med ljuvliga bakverk. 10. B i rg itta Åhs Fi skaffär

Tel: 08-662 51 40 Färsk fisk och fina skaldjur. Fiskhandlare i 3 generationer. 11. sush i baren Östermalm

Tel: 08-662 19 98 Vi serverar mat med färska råvaror av högsta kvalitet som tillagas med känsla och noggrannhet. Du kan få maten levererad, eller t.o.m hyra en egen kock.

Tel: 08-661 12 28 Egen tillverkning av charkuterier. Unik kvalitet och ett klassiskt sortiment med de rätta tillbehören. Stort urval av svenska och utländska ostar i god harmoni. 18. Bei rut Café Deli

Tel: 08-667 30 40 Delikatesser, Take Away och Catering från libanesiska kökets stora urval av både god och nyttig mat. 19. Husmans Deli

Tel: 08-553 40 480 Kött, Chark & Ost. Färdiglagat är vår specialitet. Bistro och butik, välkomnande och kulinariskt innehållsrik! 20. Planet Food

Tel: 08-660 17 51 Hälsosam snabbmat med råvaror av högsta kvalitet. Wraps, hälsotallrikar, färskpressade juicer & smoothies. 21. Tysta Mari

Tel: 08-667 58 54 (restaurang) 08-662 60 36 (butik) Butik med TO GO-sallad som du själv komponerar samt ett stort utbud av ost, bröd och bakverk. Restaurang med allt från husmanskost till fisk och skaldjur. 22. Wi lly Ohlsson Eftr.

Tel: 08-667 43 66 Köttspecialist med egen hängning av guldkött. Här finns färdiglagad husmanskost och andra delikatesser samt ett väl avstämt sortiment av utvalda ostar. ÖPPETTIDER: Måndag - Torsdag 9:30 - 18:00, Fredag 9:30 - 19:00, Lördag 9:30 - 16:00 Information om öppettider under helgdagar och högtider, besök www.ostermalmshallen.se.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011

65


recept från Amandas Brödbod Fransk surdegsfruktlimpa

4 fantastiska bröd Rågdeg: 0,5 liter Vatten 200 g Surdeg ljus* 200 g Surdeg råg* 750 g Mjöl (150 g rågfint, 180g Northernsprin, 420g vete) 25 g Salt ca 7,5 g Mörk Malt special 200 g torkad frukt som delas lika på tre: - Torkade fikon - Russin - Aprikoser För bästa resultat rekommenderas en kraftig matberedare eller hushållsassistent!

66

Dag 1: Lägg de torkade frukterna i varmt vatten och låt stå och dra över natten. Dag 2: Rör ihop alla torra ingredienser utom saltet. Blanda degen i matberedaren eller hushållsassistenten 1,5 minuter framåt och 1,5 minuter i blandaren. Kör sedan degen 6 minuter sakta. Tillsätt saltet och kör ytterligare i 4 minuter sakta och avslutningsvis 45 minuter snabbt. Låt det blötlagda torkade frukterna rinna av och blanda i degen. Blanda ca 400g av degen med ca 200 g av den torkade frukten. Forma till runda bullar med händerna och lägg på en väl mjölad plåt. Låt jäsa på plåten i ca 45 minuter. Mjöla varje bulle lite extra som dekoration. Fantastiskt god till ostbrickan eller bara med en klick smör. Bon Appétit! *Surdeg, råg och ljus, finns i välsorterade matvarubutiker, men kan även göras själv eller köpas hos oss på Bageribaronen och Amandas Brödbod.

Har du ett favoritställe i Östermalms Saluhall? Redaktionen lottar ut 5 paket från c/o Gerd, med Vanilla Kiss Body Oil 100 ml och Blueberry Eye Serum 5 ml, till de mest inspirerande beskrivningarna om sin/sina favorithandlare! Vinnaren publiceras även på vår nya hemsida som lanseras i sommar. Ski cka i n d itt bi drag ti ll:

redaktionen@ostermalmshallen.se, före den 31 juli. Alla produkter från c/o Gerd innehåller endast naturliga ekologiska råvaror. För mer information: careofgerd.com.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2011Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.