TOTCERDANYA SETEMBRE 21 LA MILLOR TERRA

Page 1

Editorial

La millor terra

La Cerdanya, un petit tros del món que sembla haver estat beneït amb una porció generosa de la natura, és una terra que ha captivat el cor de molts viatgers i habitants de tot arreu. Aquest racó màgic, situat als Pirineus, és molt més que un simple lloc geogràfic; és una experiència que t'envolta amb la seva bellesa, cultura i un toc d'humor que et fa somriure.

Aquesta encantadora regió, compartida per Espanya i França, es pot descriure millor com el paradís terrenal. Imagina't un lloc on els paisatges canvien amb les estacions de l'any, com si la natura mateixa estigués realitzant un espectacle en evolució constant. A la primavera, els camps es vesteixen de flors de tots els colors; a l'estiu, els verds prats són un punt de trobada per als amants de l'aire lliure; a la tardor, els arbres es pintejen amb tons grocs, rojos i taronges; i a l'hivern, tot es converteix en un somni blanc amb les neus immaculades.

Un viatge a la Cerdanya és una delícia per als sentits, especialment pel teu paladar. Aquí, pots gaudir de la cuina catalana en tota la seva esplendor. No pots deixar passar l'oportunitat de degustar plats tradicionals com la "trinxat," una mena de torta de patates i col arrissada amb cansalada, o el "civet de senglar," un guisat ric i suculent. Acompanya-ho amb un bon vi de la regió i experimenta un autèntic festival de sabors.

La Cerdanya no només és un paradís visual i gastronòmic, sinó que també està impregnada d'una cultura rica i autèntica. Els habitants d'aquesta regió són gent hospitalària que gaudeixen compartint les seves tradicions. Les festes i celebracions locals són una oportunitat perfecta per involucrar-se i conèixer la història i l'esperit de la comunitat. Des de les festes de Sant Esteve fins als mercats artesanals, hi ha sempre una raó per celebrar i connectar amb els locals.

Editor i director Xavi Ruiz

Maquetació i impressió graficvic.site

Administració Marta Anglada

Redactors Cristina Comerma Andreu Gomez Miquel S.

Molist Badiola Elisabet Jorquera Ariadna Jutglar

Dipòsit legal B 18552-2014

Telèfon 655 45 42 33

Mail info@totcerdanya.site

www.totcerdanya.site

ACTUALITAT

LA RECEPTA

LLIBRES @revistadevic
2 TOTCERDANYA Setembre | Octubre
RECUPEREM ARTICLE NEXT GENERATION @totcerdanya

Prop de 10.000 estudiants donen el tret de sortida al nou curs escolar a la regió de l'Alt Pirineu i Aran

Diversitat Educativa a l'Alt Pirineu i Aran

Els números del nou curs escolar a l'Alt Pirineu i Aran són impressionants i mostren una gran diversitat en l'oferta educativa que ofereix aquesta regió. En concret, 1.663 alumnes s'han inscrit en el cicle d'educació infantil, 4.287 en educació primària, 3.220 en secundària obligatòria i 788 en batxillerat. Aquestes xifres reflecteixen una forta base educativa que abasta totes les etapes crucials del desenvolupament acadèmic i personal dels estudiants.

Cal destacar l'augment considerable en el segon cicle d'educació infantil, on el nombre d'alumnes ha augmentat de 1.237 l'any passat a 1.450 en aquesta nova edició. Aquesta tendència positiu revela una creixent confiança dels pares en l'educació infantil de la regió.

No obstant això, la gran majoria dels estudiants, gairebé nou de cada deu, han optat per les escoles públiques. En el nivell d'educació primària, s'han format 210 grups amb un total de 3.706 estudiants, mentre que en secundària hi ha 2.759 joves aprenent a construir el seu futur.

En un esforç per proporcionar una educació de qualitat i reforçar l'impacte dels docents, la dotació de personal docent s'ha incrementat gairebé un 6%, passant de 981 en l'any acadèmic 2022-23 a un impressionant total de 1.039 per aquest curs. Aquestes noves incorporacions de personal es distribuiran principalment entre els instituts (27), les escoles (27) i una institució educativa integral (3). La resta del personal es destinarà a altres serveis educatius, assegurant així una educació de qualitat i suport en tots els nivells i aspectes de l'aprenentatge.

Dues Novetats Destacades per al Nou Any Escolar

El començament d'un nou curs sempre ve

acompanyat de canvis i novetats, i aquest any no és una excepció. Hi ha dues iniciatives notables que estan cridades a marcar la diferència en l'educació a l'Alt Pirineu i Aran.

La primera d'elles és el val escolar de 100 euros, una mesura que busca facilitar l'accés als llibres de text i material escolar per a cada estudiant de primària. Aquest val, que moltes famílies ja han utilitzat amb entusiasme, és una oportunitat que garanteix que cap estudiant es quedi enrere per manca de recursos. És una iniciativa que contribueix a alleujar la càrrega financera que suposen els materials educatius i que permet als estudiants començar el curs amb confiança i motivació.

La segona novetat d'aquest any és la introducció de la figura del referent de coeducació, convivència i benestar emocional en tots els centres educatius de Catalunya. Aquesta figura té com a objectiu promoure una educació més inclusiva, que no només es centri en l'adquisició de coneixements acadèmics, sinó també en el desenvolupament integral dels estudiants. La importància de la coeducació, la convivència i el benestar emocional no es poden subestimar, i aquesta iniciativa representa un pas significatiu cap a una educació més holística i equilibrada.

Un Pas Més Enllà en la Prevenció de la Violència a les Escoles

La seguretat i el benestar dels estudiants són prioritats absolutes en tots els centres educatius. En aquest sentit, el nou curs ve carregat de mesures destinades a prevenir i abordar situacions de violència, assetjament i discriminació a les escoles.

Un dels passos més importants és la unificació en un sol document dels protocols relacionats amb la violència masclista, la LGBTI-fòbia, l'assetjament i la discriminació. Aquesta mesura busca proporcionar als docents una eina més eficaç per identificar i abordar situacions de

violència i discriminació a l'entorn educatiu.

A més, s'ha posat en marxa el Registre de Violències contra l'Alumnat (REVA), una eina que millorarà la detecció i el seguiment dels casos de violència a les escoles. Aquest registre permetrà una recopilació de dades més precisa i una resposta més ràpida i eficaç a les situacions de violència, assegurant així un entorn escolar segur i saludable per a tots els estudiants.

Un Curs Ple de Possibilitats

Així doncs, el nou curs a l'Alt Pirineu i Aran s'inicia amb gran expectació i una clara determinació de proporcionar als estudiants l'oportunitat d'aconseguir l'èxit en tots els aspectes de les seves vides. Amb una base educativa sòlida, un increment en el nombre de docents i mesures significatives per a la prevenció de la violència, l'educació a aquesta regió està clarament compromesa a proporcionar una formació integral que transcendirà les aules.

És un curs que arriba carregat d'esperança i amb una mirada cap al futur. Aquests estudiants, ja siguin petits aprenents d'educació infantil, joves que s'immergeixen en l'educació primària o adolescents que es preparen per al batxillerat, estan començant una aventura educativa que els formarà com a individus i contribuirà al futur de la societat.

A més, cal subratllar l'entorn privilegiat de l'Alt Pirineu i Aran. Aquests estudiants tenen l'oportunitat d'aprendre i créixer en un ambient natural excepcional. Les muntanyes majestuoses, els rius que serpentegen i els paisatges idíl·lics són una part integral de la seva experiència educativa. Aquesta connexió amb la natura no només ofereix oportunitats per a l'aprenentatge a l'aire lliure, sinó que també fomenta una consciència ambiental que serà fonamental per afrontar els reptes del futur.

4 TOTCERDANYA Setembre | Octubre

La diputació de girona rep gairebé 1,9 milions d'euros dels fons next generation

La Diputació de Girona ha obtingut una inversió significativa de gairebé 1,9 milions d'euros (MEUR) dels fons Next Generation amb l'objectiu de finançar projectes que accelerin la transició energètica en els pobles petits de la demarcació. Aquests fons, que arriben en un moment crucial de consciència ambiental i sostenibilitat, s'assignaran a través del programa "DUS 5000", que se centra especialment en els municipis de menys de 5.000 habitants. A les comarques gironines, un total de quinze pobles rebran aquest suport per dur a terme iniciatives com la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis municipals, la modernització de l'enllumenat públic amb tecnologia LED i la substitució de calderes de gas per altres que funcionin amb biomassa. L'objectiu fonamental d'aquestes ajudes europees és promoure la generació d'energia renovable en els pobles petits, contribuint així a la reducció de les emissions de CO2.

la sostenibilitat als pobles petits de Girona.

El Programa "DUS 5000" Impulsa la Transició Energètica als Municipis Petits

El programa "DUS 5000" és un component essencial d'aquesta iniciativa, i té com a públic objectiu els municipis amb menys de 5.000 habitants que proposin projectes d'estalvi energètic. En total, quinze pobles de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i la Selva en seran beneficiaris. En alguns casos, diversos municipis rebran finançament per a més d'un projecte.

Plaques Fotovoltaiques: Energia

Renovable per a Edificis Municipals

Quatre projectes addicionals rebran finançament per a la renovació de l'enllumenat públic, amb l'objectiu de substituir les lluminàries actuals per altres d'alta eficiència LED i implementar un sistema de telegestió centralitzat per monitorar el consum d'energia amb detall. Aquests canvis permetran als pobles assolir un estalvi energètic superior al 50%. Peralada, Viladamat, Urús i Saus, Camallera i Llampaies seran els beneficiaris d'aquesta part de l'ajuda europea, que suma un total de 524.043 euros.

Biomassa i Mobilitat Sostenible: Oportunitats per a la Sostenibilitat

La Diputació de

Girona, un Referent en Matèria de Sostenibilitat

Durant un temps considerable, la Diputació de Girona ha estat fermament compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic i la promoció de pràctiques sostenibles. Aquest compromís s'ha traduït en un suport constant, tant tècnic com econòmic, als ens locals de la demarcació, amb l'objectiu de fomentar la transició energètica. Aquesta inversió de gairebé 1,9 MEUR dels fons Next Generation representa un pas significatiu en aquesta direcció i impulsarà una sèrie de projectes destinats a millorar l'eficiència energètica i

Un dels aspectes més destacats d'aquesta iniciativa és l'assignació d'una part significativa dels fons (fins a 1,19 MEUR) per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis i equipaments municipals. Aquestes plaques seran col·locades en teulades d'ajuntaments, centres cívics, pavellons, escoles, consultoris mèdics i magatzems municipals. En total, es contemplen 23 projectes presentats pels quinze municipis beneficiaris, que inclouen Agullana, Amer, Breda, Castellfollit de la Roca, Esponellà, Jafre, la Cellera de Ter, Mieres, Navata, Peralada, Urús, la Vall d'en Bas, Vall-llobrega, Viladamat, i Saus, Camallera i Llampaies.

Eficiència Energètica: Renovació de l'Enllumenat Públic

El tercer aspecte del programa de subvencions és una inversió de 157.851 euros que finançarà la instal·lació de calderes de biomassa i la promoció de projectes de mobilitat sostenible. A Castellfollit de la Roca, es reemplaçaran quatre calderes de gas natural per una única caldera de biomassa de 150 kW, que proporcionarà calefacció als edificis del parvulari El Castellet, l'escola Castellroc, la sala polivalent i produirà aigua calenta pels vestidors de la piscina mitjançant una xarxa de calor. A Mieres, es durà a terme una ampliació de la xarxa de calor existent per proporcionar calefacció al dispensari municipal, utilitzant una caldera de biomassa ja existent. En l'àmbit de la mobilitat sostenible, es construirà un carril bici de 700 metres que connectarà el nucli antic de Peralada amb la urbanització Peralada Residencial, fomentant així el transport ecològic i saludable.

6 TOTCERDANYA Setembre | Octubre

Els Llibres

Els Pirineus indòmits

El retorn dels superdepredadors als Pirineus és un fenomen que planteja qüestions crucials sobre la convivència entre la vida silvestre i la ramaderia, així com les implicacions per a les comunitats de muntanya. Enmig d'aquest dilema, l'autor Steve Cracknell emprèn una fascinant exploració a les zones més recòndites dels Pirineus per entendre de primera mà les complexitats d'aquesta situació. A través de converses amb pastors, caçadors, ecologistes i la cerca dels elusius ossos, aquest llibre ens ofereix una visió enriquidora de com les nostres actituds envers la natura estan lligades a les percepcions culturals.

Cracknell no es limita a ser un observador passiu sinó que s'implica de valent en l'edició catalana d'aquesta obra, incorporant les veus i les impressions d'individus vinculats als Pirineus catalans. A través d'aquesta col·laboració, l'autor ens convida a contemplar aquesta qüestió des de més angles, mostrant-nos que no existeix un monopoli de la veritat en aquest debat complex i canviant.

L'edició anglesa d'aquest llibre va ser distingida amb el prestigiós reconeixement "Mark Avery's Nature Book of the Year 2021",

ressaltant la seva importància i rellevància en el panorama literari i ambientalista. Així, "El Retorn dels Superdepredadors" emergeix com una lectura imprescindible per a aquells interessats en la interacció entre la vida silvestre, la ramaderia i les comunitats de muntanya, oferint una visió rica i equilibrada sobre aquest apassionant tema.

Nascut a Yorkshire, Anglaterra, Steve va començar a fer excursions a peu pels North York Moors i posteriorment pel Lake District. No obstant això, no va ser fins que es va traslladar a França fa 25 anys que va adoptar el senderisme de llarga distància com a passió. A mesura que explorava aquestes terres, va sentir la necessitat imperiosa de compartir les històries que s'amagaven darrere de cada camí i paisatge.

L'autor es va veure impulsat a escriure sobre la convivència entre la vida silvestre, la ramaderia i les comunitats de muntanya. Els Pirineus es van convertir en el teló de fons perfecte per a aquesta recerca, una regió on les preguntes sobre la propietat de la terra i els drets i responsabilitats associats ressonen de manera especial.

Els camins escrits del Pirineu

La Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp va ser l'escenari de la presentació d'un llibre fascinant: "Els Camins Escrits del Pirineu". Aquesta obra, un recull de 23 relats curts, és fruit de la col·laboració d'escriptors pirinencs que transporten als lectors a diversos camins de la majestuosa regió del Pirineu.

El llibre és una iniciativa de l'Associació Llibre del Pirineu i l'IDAPA (Institut de Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran), que té com a objectiu destacar dos aspectes valuosos: la rica literatura creada per autors del territori i els mateixos camins que s'inspiren a aquesta regió montanyosa. Isidre Domenjó, president de l'Associació Llibre del Pirineu, va explicar que aquesta idea va sorgir a partir de l'exposició "Històries i Camins", que va inspirar la creació d'aquest llibre amb la finalitat de donar valor literari a aquests camins.

Domenjó va destacar que els 23 relats continguts en el llibre aporten "un valor afegit" a aquests camins, omplint-los d'històries fictícies que, tot i partir d'alguns fets reals, donen vida i personalitat a cada recorregut. Així, "Els Camins Escrits del Pirineu" esdevenen un mosaic ampli que celebra i posa en valor aquest ric patrimoni natural i cultural.

Els autors, en aquest cas, van rebre la llibertat de deixar volar la seva imaginació, sempre inspirant-se en camins reals. Això ha donat lloc a una varietat impressionant de temàtiques i estils, oferint als lectors una experiència literària diversificada.

Una de les autores destacades és Elvira Moreno, que ha situat la seva història a la Vall Fosca. Moreno va explicar que el seu relat es centra en el "camí de Rus" i inclou elements com estanys, figures mítiques com les dones d'aigua i fins i tot un toc de bruixeria, incorporant fins i tot el nom d'una bruixa real. La història va evolucionar cap a la problemàtica de l'assetjament escolar, oferint una narrativa enriquidora i complexa.

Aquest llibre, fruit de la col·laboració de dues editorials pirinenques, Salòria i Garsineu, esdeve un homenatge literari als camins del Pirineu i a la rica imaginació dels seus autors.

"Els Camins Escrits del Pirineu" ofereix als lectors una oportunitat única de submergirse en aquesta regió d'una manera totalment diferent, a través de les paraules i les històries que donen vida als seus recorreguts màgics.

8 TOTCERDANYA Setembre | Octubre
STEVE CRACKNELL
Varis autors

Un ramat de cabres recupera l'antiga tradició transhumant al camí de la Marina

En un esforç per reviure una antiga tradició transhumant i posar en valor la vida pastoral, un ramat d'aproximadament un centenar de cabres de la raça murciana-granadina s'ha posat en marxa pel Camí Ramader de la Marina. Aquest camí històric uneix les terres de l'Alta Cerdanya amb la regió del Penedès i es presenta com una oportunitat per redescobrir i apreciar la riquesa del patrimoni natural i cultural d'aquestes regions.

L'antic camí de pastura s'estén a través de 282 quilòmetres, des del llac de la Bollosa, situat a més de 2.000 metres d'altitud, fins a Cunit, al Baix Penedès, on està previst que arribin el 1 d'octubre. Aquest viatge transcórrerà en 23 etapes, amb aproximadament vint quilòmetres recorreguts a cada jornada. Durant la travessia, es realitzaran diverses activitats per celebrar l'art de la ramaderia, com ara sessions de munyides i

degustacions de formatges.

L'Associació Llibre del Pirineu i l'IDAPA (Institut de Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran) han unit esforços per impulsar aquesta iniciativa que busca ressaltar dues formes de patrimoni: la literatura creada per autors locals i els antics camins de pastura. Isidre Domenjó, president de l'Associació Llibre del Pirineu, ha destacat que aquesta idea va sorgir de l'exposició "Històries i Camins", que va inspirar la creació del llibre "Els Camins Escrits del Pirineu". L'objectiu principal és donar una dimensió literària a aquests camins, afegint històries fictícies que enriqueixen l'experiència dels qui els recorren.

Els autors van rebre l'encàrrec de basar les seves històries en camins reals, però es va permetre que la seva imaginació vagi lliure. Això ha donat lloc a una gamma

àmplia de temes i estils en els relats continguts a l'obra. Un dels autors, Daniel Giraldo, un ramader que ha passat una setmana preparant el seu ramat de cabres per a aquesta experiència, descriu amb entusiasme com aquest viatge és un somni fet realitat, un viatge a través de paisatges idíl·lics i pastures de muntanya.

A més d'enriquir el patrimoni cultural i literari de la regió, el projecte busca ressaltar l'ofici de pastor i altres activitats relacionades amb la ramaderia, com l'artesania i el paper essencial dels animals en la prevenció d'incendis forestals. L'associació que promou aquesta iniciativa està formada per una trentena de municipis i lidera el projecte "Camins de vida, transhumància, patrimoni i territori". Aquesta iniciativa té un potent potencial per a la desestacionalització del turisme, ja que permet explorar aquesta ruta tant a peu com en bicicleta o a cavall.

El Camí de la Marina, amb una història que s'estén a més d'un miler d'anys, passa per deu comarques catalanes i més de cinquanta municipis, i ofereix un viatge ric en patrimoni històric, cultural i natural. Les activitats programades en els pròxims dies compten amb la col·laboració del Centre d'Estudis i Recursos de la Transhumància de Lluçà, l'associació Manou, Ramats de Foc, la Universitat de Lleida i altres entitats i ajuntaments. Això demostren l'interès i l'apreciació per aquesta tradició viva que esdevé un tros de la història

10 TOTCERDANYA Setembre | Octubre

La Cerdanya com a destinació estiuenca de l'Elit Catalana

A mitjan segle XIX, arribar a la Cerdanya era tot un repte. Salvador Andreu, metge i farmacèutic, va ser un dels primers a aventurar-se-hi acompanyant a son pare, el notari Rafael Andreu Tramullas, per tractar-se de l'asma al sanatori de Font Romeu. Andreu es va enamorar del paisatge ceretà, amb el seu clima assolellat i sec, decidint-se a establir-s'hi amb la seva esposa, Carmen Miralles. Van adquirir terrenys amb vista a França al voltant del llac de Puigcerdà i van construir-hi una mansió de disseny modernista amb la col·laboració de l'arquitecte Emili Sala. La propietat estava envoltada de dues pistes de tennis, una pista de bitlles i un jardí frondós. A partir de 1887, la família Andreu va passar-hi els seus estius.

En aquesta època, arribar a la Cerdanya era un viatge èpic que durava diversos dies. Primer, agafaven el tren fins a Ripoll i, després, continuaven en diligència. Malgrat les dificultats, moltes famílies de l'elit catalana, com els Schierbeck, Volart, Bufill, Buxareu i altres, també van decidir establir-s'hi. Els seus estius eren tranquils, amb activitats com excursions a cavall, pícnics i passejos en barca pel llac.

A més, la música omplia les seves cases, ja que tots els membres de la família Andreu tocaven un instrument musical. La comunitat ceretana incloïa figures destacades com el compositor José Vallcorba i Enric Granados.

A més de la propietat de la família Andreu, altres famílies notables van establir-se al voltant del llac, construint cases modernistes amb extensos jardins rodejats de murs i reixes impressionants, molts dels quals encara es mantenen en peu.

Però després de l'esclat de la guerra civil espanyola, moltes d'aquestes cases van ser confiscades i moltes van ser objecte de bombardeigs o incendis. No obstant això, algunes famílies com la del Pepe Andreu Miralles, que va adquirir la finca Mas Aransó, van aconseguir mantenir les seves propietats. Aquesta finca va ser convertida en un hotel i s'hi van afegir noves instal·lacions, com frontons, piscines i pistes de tennis, a més d'una torre modernista única dissenyada per als convidats. L'hotel es va convertir en un centre de reunió per a polítics, militars, músics, empresaris, intel·lectuals i aristòcrates, creant una atmosfera animada i multicultural.

Durant les dècades de 1950 i 1960, nous membres de l'elit catalana, com els Godó, Güell, Riviére, Bertránd i Serra, Fabra, Conde de Egara, Daurella, Rosal, Valls, Vilá i d'altres, van continuar establint-se a la regió, enriquint encara més la vida social i cultural de la Cerdanya.

El golf també va guanyar popularitat a la zona amb tornejos internacionals com l'Open de Espanya i el partit EspanyaInglaterra, que van atreure jugadors de primera línia. A més, les piscines es van convertir en una nova tendència a les cases del barri del golf, amb forta competència per tenir les piscines més impressionants. Per les nits, el Mas Aransó i altres llocs esdevenien el centre d'actes i sopars de gala.

Tot i els canvis i l'arribada del turisme massiu amb l'obertura del Túnel del Cadí, aquells que van viure a la Cerdanya en aquesta època segueixen sent testimonis de com era abans i de com ha evolucionat amb el temps. La Cerdanya ha passat de ser un refugi exclusiu de l'elit catalana a una regió que atreu visitants d'arreu en busca de la seva bellesa natural i la seva rica història.

12 TOTCERDANYA Setembre | Octubre

La recepta Crema de Carbassó i Llenties

L'arribada de la tardor no només porta un canvi en els colors del paisatge i la temperatura, sinó que també afecta la nostra salut i benestar. És important adaptar la nostra dieta a aquesta estació per garantir que el nostre cos rebi els nutrients adequats per afrontar els nous desafiaments que es presenten. En aquest article, explorarem com la transició a la tardor pot impactar la nostra salut i quins aliments hauríem d'incloure en la nostra dieta per mantenir-nos sans i plens d'energia.

L'impacte de la tardor en la nostra salut

Els canvis d'estació poden afectar el nostre estat d'ànim i benestar general. Amb l'arribada de la tardor, els dies es fan més curts i les temperatures comencen a baixar. Aquesta transició pot fer que ens sentim més cansats i necessitem més energia per afrontar el dia a dia. Després de les vacances d'estiu, el nostre cos ha de readaptar-se a una nova rutina i un ritme més actiu.

Incloure aliments energètics en la teva dieta

Una de les maneres més eficaces de mantenirnos sans i actius durant la tardor és assegurarnos que la nostra dieta inclogui aliments que proporcionin energia. Aquests inclouen:

Pasta i arròs: Són fonts d'hidrats de carboni que proporcionen una energia ràpida i són baixos en greixos. Són ideals per a la resistència i l'energia a llarg termini.

Llegums: Les llegums com les llenties, els cigrons i les mongetes són riques en proteïnes i fibra, el que els converteix en una excel·lent font d'energia. A més, són baixes en greixos saturats.

Patates: Les patates són una font rica en carbohidrats que potencia la resistència i ofereix una energia constant. Opta per la cocció al forn o el vapor per mantenir els seus beneficis nutricionals.

Vitamines i minerals essencials

A més dels aliments energètics, és fonamental assegurar-se que rebem una quantitat adequada de vitamines i minerals per reforçar el sistema immune i prevenir malalties comuns de la tardor i l'hivern. Algunes recomanacions inclouen:

Cítrics: Les fruites cítriques com les taronges, les mandarines i les llimones són abundants en vitamina C, que té efectes beneficiosos per a la prevenció de refredats i infeccions. Són típiques de la tardor i l'hivern.

Seleni, zinc i vitamina E: Aquestes substàncies són antioxidants i poden contribuir a reduir les infeccions respiratòries. És especialment important per a la tercera edat incloure-les a la dieta per mantenir un sistema immune fort.

L'estrès i les seves repercussions en la salut

Cal recordar que l'estrès pot tenir un impacte negatiu en la nostra salut i pot afectar la quantitat de vitamines i minerals que absorbim dels aliments. Per aquesta raó, és essencial gestionar l'estrès amb tècniques de relaxació, meditació o exercici físic regular.

En una cassola gran, escalfa una mica d'oli d'oliva a foc mitjà. Afegeix la ceba i les pastanagues picades i sofregir fins que estiguin tendres i la ceba estigui daurada.

Afegeix els daus de carbassó i continua cuinant durant uns 5 minuts fins que el carbassó comenci a daurar-se lleugerament.

Afegix les llenties i barreja-les amb les verdures a la cassola.

Aboca el brou de verdures a la cassola i afegeixhi la fulla de llorer, el comí mòlt i la cúrcuma (si s'utilitza). Remena bé.

Porta la mescla a ebullició, reduïx el foc i

Seleni, zinc i vitamina E: Aquestes substàncies són antioxidants i poden contribuir a reduir les infeccions respiratòries. És especialment important per a la tercera edat incloure-les a la dieta per mantenir un sistema immune fort.

deixa coure a foc lent durant uns 20-25 minuts, o fins que les llenties i les verdures estiguin ben tendres.

Un cop cuinat, retira la fulla de llorer de la cassola.

Utilitza una batedora d'immersió per triturar la crema fins que obtinguis una textura suau i homogènia. Si és massa espessa, pots afegir una mica més de brou per aprimar-la.

Prova la crema i ajusta el sabor amb sal i pebre al gust.

Serveix la crema de carbassó i llenties calenta i decora-la amb una mica de crema de llet o iogurt i fulles d'alfàbrega fresca si ho desitges.

Aquesta crema és una opció saludable, saborosa i reconfortant per gaudir dels sabors de la tardor. És rica en nutrients i perfecta per als dies més frescos de setembre. Bon profit!

Ingredients:

1 carbassó mitjà, pelat i tallat en daus

1 ceba gran, picada

2 pastanagues, pelades i tallades en rodanxes

1 tassa de llenties vermelles

4 tasses de brou de verdures

1 fulla de llorer

1 culleradeta de comí mòlt

1/2 culleradeta de cúrcuma (opcional)

Sal i pebre al gust

Oli d'oliva per coure

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.