REVISTA DE VIC JUNY 118 - COMENÇA LA FESTA

Page 1

COMENÇA LA FESTA

Vic es prepara per a la seva Festa Major 2024, una cita ineludible que celebra la riquesa cultural, històrica i patrimonial de la ciutat.

La Festa Major de Vic és una tradició que, any rere any, omple d'orgull i alegria tots els seus habitants. Aquesta festivitat, dedicada a Sant Miquel dels Sants, no només ens permet gaudir de la diversitat cultural de la ciutat, sinó que també ens connecta amb la seva història i patrimoni.

Enguany, la festa promet ser especialment vibrant i enriquidora, amb una àmplia varietat d'activitats per a totes les edats i gustos. Des de música i ball fins a teatre i cinema, el programa d'aquest any ha estat dissenyat per garantir una experiència inclusiva i participativa. La comissió de la Festa Major de Vic anima a tots els vigatans i vigatanes a engalanar els seus balcons i finestres amb la senyera i els colors de les colles, contribuint així a l'ambient festiu que inunda els carrers de la ciutat.

La Festa Major de Vic és un moment per al retrobament entre amics i famílies, un espai on tots, des dels més petits fins als més grans, poden gaudir i participar. Els veïns de la comarca i els visitants que s'uneixen a nosaltres durant aquests dies són convidats a gaudir de cada moment, a omplir els carrers de festa i a viure-la amb respecte i generositat. "Fem d'aquesta Festa Major un esdeveniment memorable i ple de generositat,"

Editor i director Xavi Ruiz Maquetació i impressió graficvic. site

Administració Marta Anglada Redactors Carla Arguimbau Miquel S. Molist Badiola Elisabet Jorquera Ariadna Jutglar i varis

Dipòsit legal

B 18552-2014 Telèfon 655 45 42 33 Mail info@larevistadevic.cat www.revistadevic.cat

Editorial
@revistadevic REALITATS DE VIC ACTUALITAT ARTICLE @revistadevic
LA RECEPTA LA PORTADA

Els Llibres

LES TORRES DEL CEL

Celebrem el mil·lenari de la fundació de Montserrat amb una de les millors novel·les de Coia Valls, que ens explica com dotze monjos van fundar el monestir.

Tot va començar en una muntanya infinita, el gran episodi perdut de la nostra història. Una visió dels inicis del monestir de Santa Maria de Montserrat.

A començament del segle XI, l'abat Oliba pren una decisió que trastoca l'ordre establert. Un petit grup de monjos s'instal·la en una de les ermites amb la missió de posar les bases del monestir. Entre ells, l'exsoldat del comte Berenguer Ramon I, Dalmau Savarés, que es debat entre dos futurs excloents: l'espiritualitat transformadora d'en Basili, l'eremita, contra el poder mundà de l'Església.

Coia Valls recrea amb la seva magistral minuciositat un episodi perdut de la nostra història. Tot un homenatge a la muntanya de Montserrat i al mar que va ocupar aquest territori màgic en el despertar dels temps.

COIA VALLS (Reus, 1960) és escriptora i professora d'educació especial i logopèdia. Ha publicat la novel·la La princesa de jade (2010), premi Néstor Luján de novel·la històrica, a més de nombrosos contes i relats en volums col·lectius. Al món de la literatura infantil han vist la llum Marea de lletres que maregen i la novel·la L'ombra dels oblidats. Coia Valls (Reus, 1960) és escriptora i actriu.

La tardor del 2010 va veure la llum la seva primera novel·la, La Princesa de Jade, publicada en català (Edicions

Columna) i en castellà (Suma de Letras). Amb aquest llibre va guanyar el premi Néstor Luján de novel·la històrica.

Al 2012 va publicar, en català i castellà El mercader a Edicions B. Amb aquesta novel·la va ser guardonada amb el Premi dels Lectors de L’Illa dels Llibres, el Premi a la Millor Novel·la en Català de Llegir en Cas d’Incendi i el Premi a la Millor Novel·la Històrica 2012 de la web Novel·les Històriques. Tots tres per votació popular.

Al març del 2013, l’editorial Sperling & Kupfer l’edita en italià: Il mercante di stoffe. Pròximament sortirà una edició en portuguès al Brasil.

El 2013 publica, també en català i castellà, Les torres del cel a Edicions B.

El 2014 veu la llum La cuinera (Edicions B, en català i castellà).

Al febrer del 2015 surt la seva darrera novel·la, Amor prohibit (Edicions B, en català i castellà). L’editorial Sperling & Kupfer la publica en italià el 2016: Amore proibito.

El 2016 publica, també en català i castellà, Etheria a Edicions B.

El 2017 publica la novel·la inspiracional Si tu m’escoltes, en català i castellà a l’editorial Comanegra.

El setembre del 2018 l’editorial Rosa dels Vents reedita en català El mercader. Al novembre surt a llibreries la seva novel·la sobre la vida i l’obra de Louis Braille, el creador de l’alfabet que porta el seu nom: Els camins de la llum (Ed. Rosa dels vents); també en castellà a Ediciones B: Los caminos de la luz.

LA XICOTA DE L'AQUIL·LES

Desgranant els temes polítics de la resistència grega als nazis, la guerra civil i la junta militar, Alki Zei exposa les tensions de la Grècia moderna.

Alki Zei teixeix els fils de la seva pròpia vida en aquesta història de lluita per la supervivència d'una jove en un període extraordinari de la història de Grècia, però també d'Europa.

A París, després del cop militar del 1967 a Grècia, l'Eleni i un grup d'exiliats treballen com a figurants en una pel·lícula francesa: El tren del terror. Entre escena i escena, l'Eleni reviu moments decisius de la seva pròpia història: la primera trobada amb l'Aquil·les, les manifestacions contra l'ocupació alemanya, l'estada a la presó, les constants fugides en tren o els exilis a Itàlia, la Unió Soviètica i París.

Vagi on vagi, l'Eleni serà sempre «la xicota de l'Aquil·les», la promesa del líder de la resistència. Però en algun moment del seu

camí, es converteix en una dona independent que comença a dubtar dels eslògans pels quals havia lluitat durant la seva joventut.

ALKI ZEI (Atenes, 1923 - 2020) Aclamada escriptora grega, transforma les experiències pròpies en novel·les d'un alt valor literari i històric. Amb una expressió magistral, una trama perfecta i un subtil sentit de l'humor, les obres d'Alki Zei conviden a ser llegides d'una tirada. Zei va estudiar filosofia, teatre i guió cinematogràfic, i començà a escriure de molt jove. Des de l'ocupació alemanya de Grècia, va lluitar activament per la llibertat, la justícia social i la democràcia. Del 1954 al 1964 va viure com a refugiada política a la Unió Soviètica, i del 1967 al 1974, a París. Amb la reconstrucció de la república parlamentària, va poder tornar a Grècia. La seva obra semiautobiogràfica La xicota de l'Aquil·les s'inclou entre els clàssics best-sellers de la literatura grega contemporània. La seva obra s'ha traduït a més de 20 idiomes.

4 Revista de Vic Juny | Juliol
COIA VALLS
ALKI ZEI

Festa Major de Vic 2024, amb més d’un centenar d’activitats

Vic es prepara per a la seva Festa Major 2024, una cita ineludible que celebra la riquesa cultural, històrica i patrimonial de la ciutat.

La Festa Major de Vic és una tradició que, any rere any, omple d'orgull i alegria tots els seus habitants. Aquesta festivitat, dedicada a Sant Miquel dels Sants, no només ens permet gaudir de la diversitat cultural de la ciutat, sinó que també ens connecta amb la seva història i patrimoni.

Un Programa d'Activitats

Vibrant i Inclusiu

Enguany, la festa promet ser especialment vibrant i enriquidora, amb una àmplia varietat d'activitats per a totes les edats i gustos. Des de música i ball fins a teatre i cinema, el programa d'aquest any ha estat dissenyat per garantir una experiència inclusiva i participativa. La comissió de la Festa Major de Vic anima a tots els vigatans i vigatanes a engalanar els seus balcons i finestres amb la senyera i els colors de les colles, contribuint així a l'ambient festiu que inunda els carrers de la ciutat.

Agraïments a la Comunitat

L'alcalde de Vic, Albert Castells Vilalta, ha expressat el seu sincer agraïment a totes les persones i entitats que fan possible aquesta festa. Des de la comissió de Festa Major fins a les colles de la Crida, les entitats locals, els voluntaris i el personal tècnic de l'Ajuntament, la dedicació i l'esforç de cadascun d'ells són fonamentals per a l'èxit de la celebració. "Sense vosaltres, aquesta celebració no seria possible," ha destacat l'alcalde.

Una Festa per a Tothom

La Festa Major de Vic és un moment per al retrobament entre amics i famílies, un espai on tots, des dels més petits fins als més grans, poden gaudir i participar. Els veïns de la comarca i els visitants que s'uneixen a nosaltres durant aquests dies són convidats a gaudir de cada moment, a omplir els carrers de festa i a viure-la amb respecte i generositat. "Fem d'aquesta Festa Major un esdeveniment memorable i ple de generositat," ha dit l'alcalde.

180 Anys de l'Escola de Música de Vic i la Banda Municipal

Un dels punts destacats de la Festa Major d'enguany és la celebració dels 180 anys de l'Escola de Música de Vic i la seva Banda Municipal. Fundada l'any 1843, l'escola ha estat una referència en l'educació musical a Catalunya. Aquest aniversari es commemorarà amb l'estrena de l'obra "Fem fressa" de la compositora internacional i antiga alumna, Helena Cánovas. A més, el 14 de juliol, els germans Mendelssohn seran homenatjats amb una actuació especial de la pianista Emma Stratton i l'Orquestra de Cambra de Vic, en una gran nit de la Clàssica Jove programada per l'Atlàntida.

Una Mirada al Passat i al Futur

La esta Major de Vic també és una oportunitat per recordar i honorar el nostre passat. Enguany, s'ha estrenat la pel·lícula "Somnis d'espígol", que captiva l'essència de la festa major i ofereix un viatge visual a través de la història de la ciutat. Aquesta pel·lícula, que es podrà tornar a veure durant l'estiu a l'espai ETC, representa un pont entre les generacions, recordantnos la importància de preservar i celebrar el nostre patrimoni cultural.

La Festa Major de Vic 2024 promet ser una celebració inoblidable que reforça els llaços comunitaris, celebra la diversitat cultural i honra la rica història de la ciutat. Amb un programa ple d'activitats per a tots els gustos, aquesta festa és una oportunitat per a tots nosaltres de gaudir, participar i fer memòries que perduraran per sempre.

L'ESPÍGOL

Brollant com un regal de la terra a l'infinit entre els camps i la rocalla et balanceges amb el vent, i ens recordes que la natura és generosa i agraïda i que en cada raig de sol s'hi amaga un nou començament.

Amb colors violacis com la tarda i amb el teu aroma subtil de noble i senzilla bellesa omples d'encís l'aire tranquil.

Planta forta i resilient, pròspera malgrat les adversitats ets símbol de determinació enfront les dificultats.

Les teves fulles com plomes en dansa ballen al compàs de la brisa amb harmònic moviment, al ritme d'una partitura invisible mostres la teva bellesa essencial. i amb cada onada alliberes la teva fragància en un ballet natural.

Arrelat a la terra que ens bressola, espígol de Festa Major, ets aquell fil invisible que preserva la tradició. Avui la ciutat s'engalana i guarneixes el carrer sense recel, amb orgull encatifes les llambordes per on passarà Sant Miquel.

Margarita Bosch Pagès

6 Revista de Vic Juny | Juliol

Vida en ordre

Deixar anar per Carla Arguimbau

L’exercici de deixar anar és una de les eines més potents per fer canvis a la nostra vida, és alhora una de les més complicades de dur a terme.

Alguna vegada t’has sentit lligat a persones, situacions o coses? Això són els aferraments emocionals! Són com llaços invisibles que ens lliguen a coses que creiem necessitar, però que en ocasions ens ofeguen i ens impedeixen avançar en la vida.

Imagina la teva habitació plena d’objectes que has acumulat amb el temps. Alguns et porten alegria, però altres només ocupen espai i et fan sentir aclaparat. Aquests objectes representen els nostres aferraments emocionals: aquestes coses a les quals ens aferrem per por de perdre-les o perquè pensem que ens defineixen.

Hi ha diferents tipus d’aferrament emocional, podem sentir aquesta dependència cap a una parella: sentirnos incomplets o insegurs sense la seva presència, necessitar constantment la seva atenció i validació per a sentir-nos valorats.

Aferrament a objectes materials, atribuint un valor excessiu a certs objectes i sentir-nos buits o insatisfets sense ells. Això fa que acumulem de manera compulsiva i la nostra casa quedi atapeïda, comencem a tenir problemes d’espai, costa mantenir l’ordre i cada vegada sentim més la sensació de viure en un basar en comptes d’una llar.

També hi ha persones que s’aferren a la seva feina, inclús de vegades quan no s’hi senten a gust, però la por al canvi o a no trobar-ne un altre fa que es quedin durant anys estancats a un lloc on passen un terç del seu dia sent profundament infeliços.

És important reconèixer aquests aferraments emocionals i treballar a alliberar-nos d›ells per a poder créixer i viure més plenament.

En treballar en la nostra salut emocional i mental, podem superar el dolor del passat, perdonar i deixar anar allò que ens lliga. Això ens permet viure en el present amb lleugeresa, pau interior i autenticitat.

És important reflexionar sobre la relació que tenim amb les nostres possessions i qüestionar-nos si realment necessitem tantes coses per a ser felices. Sovint, acumulem objectes innecessaris que ocupen espai físic i mental, generant desordre i distraientnos del veritablement important en la nostra vida.

Com a organitzadora professional el cas en el qual puc ser de més ajuda és evidentment l’enganxament cap a objectes materials. És un fenomen comú

en la societat actual, on moltes vegades tendim a atribuir un valor excessiu a les nostres possessions i a vincular la nostra identitat i felicitat amb elles. Aquests objectes poden convertir-se en fonts de dolor i malestar quan ens aferrem a ells de manera desproporcionada, creient que ens brinden seguretat, estatus o satisfacció emocional.

Per a identificar i alliberar-se d’objectes que ja no ens aporten valor o felicitat, aquí et deixo alguns consells pràctics:

Fes una avaluació honesta: Pren-te el temps per a revisar les teves pertinences i valorar si realment necessites cada objecte. Pregunta’t si aquest objecte t’aporta valor, utilitat o felicitat en la teva vida, respon amb sinceritat.

Si no és així, per què vols que en formi part? Pots donar-ho a coneguts o a associacions que en donaràn un ús benèfic o vendre-ho i així fomentar l’economia circular. Si està molt malmès, no t’ho pensis més i llença-ho

Practica deixar anar: Aprèn a despendre’t aquelles coses que ja no et fan feliç o que simplement ocupen espai sense motiu. Reconeix que desfer-te d’objectes innecessaris pot alliberar energia positiva en la teva vida.

Quan tot està atapeït no pot entrar res nou, quedem ancorats al passat. És important deixar espai a allò que vingui de nou.

Organitza i depura: Ordena els teus espais i desféste d’allò que ja no necessites. Organitzar les teves pertinences t’ajudarà a tenir una visió més clara del que realment valores. D’aquesta manera prendràs consciència del que tens i potser faràs canvis en els teus hàbits de compra, organitzar la casa de manera més funcional i aconseguir un funcionament pràctic que et permeti tenir més temps per a tu.

Crea nous hàbits: En lloc de buscar la felicitat en l’adquisició de nous objectes, busca experiències significatives i relacions amb persones que t’omplin emocionalment.

És comú quedar estancats en èpoques passades, a vegades més felices o a vegades traumàtiques, això pot afectar la nostra capacitat per a avançar i créixer personalment experimentem sentiments de tristesa, ira, culpa o ressentiment que ens impedeixen viure plenament en el present i construir un futur més positiu. Per a superar el dolor, perdonar i deixar anar situacions passades que ens lliguen, és important treballar en la nostra salut emocional i mental

En practicar deixar anar els nostres objectes materials, podem alliberar-nos del pes emocional que aquests poden generar i enfocar-nos en el veritablement important en la nostra vida. Recorda que la veritable felicitat no es troba en les possessions materials, sinó en les experiències compartides i les connexions humanes significatives

Et convido a reflexionar sobre els teus propis aferraments emocionals i prendre mesures concretes per a deixar anar allò que et limita. Quins aspectes de la teva vida et generen ansietat, estrès o sofriment?

Una vegada identificats, pren mesures concretes per a deixar-los anar:

Practica l’autoacceptació i el perdó cap a tu mateix i cap als altres.

Integra la gratitud per les experiències positives en la teva vida.

Aprèn a deixar anar allò que ja no et serveix o et fa mal.

Cerca suport en amics, familiars o professionals si ho necessites.

Practica l’atenció plena i viu en el moment present.

Busca suport professional. Si sents que no pots superar el passat, considera buscar ajuda d’un terapeuta o conseller que pugui guiar-te en aquest procés de sanació emocional.

Recorda que també pots demanar ajuda per deixar anar tots aquells objectes que tant et pesen, però no saps acomiadar, sense cap judici els professionals de l’ordre estem preparats per sostenir aquestes emocions amb tu , fer un acompanyament actiu en el procés i ajudar-te a fer que el procés sigui més planer, ràpid i durador. Deixar anar el passat no significa oblidar les teves experiències, sinó aprendre d’elles i continuar endavant, la vida és evolució constant, cada experiència viscuda ens canvia una mica per dins i d’aquesta manera continuem creixent. En alliberar-te de les càrregues emocionals del passat, podràs obrir-te a noves oportunitats.

Una nova vida t’espera cada dia, per què no li fas espai i la deixes entrar?

Carla Arguimbau vidaenordre.com

carla@vidaenordre.com

649814236 8 Revista de Vic Juny | Juliol

CATÀLEG PETARDS MANLI 2024

40 ANYS

SÚPER CAIXES

MATEIXOS

CAIXES MANLI

19’50€

CAIXA XIQUETS

1 Cebetes

1 Party Popper

1 Hilo tirón

1 Font

1 Huevos dragon

1 Girasols

1 Mini Fuentes

1 Ajitos

1 Bengala blanca

1 Bengala color

1 Font Merlí

1 Metxa

24’50€

CAIXA TRO

1 Cebetes

3 Traques Xinos

1 Traca Pájaro

2 Caixa 100 xinos

1 Baby petardo

2 Súper diablo

1 Piules

3 Metxes

2 Carpinteros

1 Serpiente

39’50€

CAIXA XXL

1 Carpinteros

1 Cebetes

34’50€

CAIXA COLOR

1 Cebetes

3 Traques Xinos

3 Traques Xinos

2 Traques Pájaro

1 Xinos

3 Metxes

1 Flocs

1 Bengala

1 Bengala color

1 Camelias

1 F. Del drac

1 Dulce música o panal

1 Súper Diablos

1 Coet xiula-tro

1 Pistoles

1 Mini fonts

1 Huevos Dragón

1 F. Canigo

1 Xinos

1 Baby petardo

1 Ajitos

3 Metxes

1 F. Fantasia

1 Font fantasma

1 Font grillos

1 Piules

1 Flocs

1 F. Canigo

1 Huevos Dragón

1 Bengala color

1 Pistoles

1 F. merlin

Els articles poden variar segons disponibilitat.

Súper Caseta Caseta

Països Catalans / Dr. Junyent (al

via del tren)

NOMÉS A LA BOTIGA I CASETES A MANLI pots comprar petards tot l’any! Nadal, cap d’any, casaments, aniversaris i festes! Petards i focs d’artifici al millor preu! CARNAVAL I FESTA TOT L’ANY! Carrer Ramon Soler, 1. Vic Tel. 93 889 04 84 660 34 36 79 info@manli.cat www.manli.cat C. Mossèn Josep Gudiol C.
Av. Països Catalans C. de l’Era d’en Sellés Guàrdia urbana Mossos d’Esquadra Pàrquing Tanatori C. Doctor Junyent C. Doctor Junyent C. Ramon Soler CORREUS Pàrquing Sucre Pàrquing Sucre Rambla de l’Hospital Botiga Manli Carrer Ramon Soler, 1. Vic Era d’en Sellés / Camí de la Tolosa (Tanatori/Zona guàrdia urbana/Mossos d’Esquadra)
Mossèn Josep Gudiol
costat
NOVETAT NOVETAT COMPRA AMB DESCOMPTES A LA NOSTRA WEB! www.manli.cat
WEB MANLI
PREUS
L’ANY
TOT

Coets

MATEIXOS

OFERTA CAIXA 144 COETS

15’00€

COET XIULA I TRO

PREUS TOT L’ANY

2x39’99€

2x3’50€

Paquet de 12 petits voladors amb sortida de cua platejada, xiulet i petit tro final.

2x9’99€

5’50€

XXL COLOR O RAINBOW

Paquet de 5 coets que realitza una ràpida pujada i finalitza amb una palmera de diferents colors.

2x49’99€

24’50€

VENUS

PACK FONTS

Paquet de 6 coets, qualitat i variació de coets multiefecte i tro.

39’99 €

25’95€

GALAXY

CALIFORNIA O TEXAS

Paquet de 6 voladors de pujada ràpida i a gran altura amb estela de xiulet i final amb un gran esclat de colors crackers.

18’90€

ROCKET ASSORTIMENT

Paquet de 12 coets de reduïdes dimensions que pujant ràpidament finalitzem amb una palmera de diferents colors i efectes.

5 coets amb efectes de colors variats.

VOYAGER

Paquet de 5 coets. Variats efectes de colors.

16’00€

TROPIC COLOR

Paquet de 5 coets que realitza una ràpida pujada i finalitza amb palmeres de colors.

25’00€

16’00€

Paquet de 5 coets que realitza una ràpida pujada i finalitza amb un gran tro d’efecte titani.

4 coets amb pujada amb cua de foc i gran palmera.

28’50€

WINDER

Paquet de 6 coets de tro.

2x99’00€

65’00€

TITAN

Paquet de 5 coets d’extraordinària qualitat per la varietat d’efectes, crisantems i peònies de color, xiulet i crackeling.

46’90€

BIG BANG

TRUENO Nº7

Paquet de 5 coets de tro.

Paquet de 10 coets de mides variades amb pujada amb cua de foc i gran palmera.

42’00€

COET K-20

Paquet de 5 coets de súper tro.

35’00€

PATRIOT TRO

Paquet de 5 coets que realitza una ràpida pujada i finalitza amb un màxim tro d’efecte titani.

Demaneu sempre consell als nostres venedors, us aconsellaran els productes més adequats per a cada edat. Carnaval i festa tot l’any!

26’50€ ELYSIUM TRO
O TROPIC TRO
24’50€
55’00€
30’00€
NOVETAT
FONTS
PACK
NOVETAT

Megatrons Màxima potència

15’00€ SUPER GATO

Caixa 5 trons de super intensitat

2x26’99€

15’00€ SUPER XXL

Caixa de 6 trons de gran intensitat

5 trons que produeixen un esclat molt fort

15’00€

CAMPEON

Caixa de 10 trons de mitjana intensitat

MEGA FALLEROS

Caixa de 20 trons de mitjana a forta intensitat 5’00€

6’75€

SILBA BOOM

Caixa de 10 petards que realitzen una font verda amb un intens xiulet i una forta explosió final

5’80€

XIULA TRO

9’50€ BOOMERS

19’50€ GIGANTE

Caixa de 6 trons de gran intensitat

Petards

3’50€

TNT o P2

5 trons que produeixen un esclat molt fort 15’00€

DESTROYER

14’00€

ESPECIAL NÚM.10

Caixa de 8 trons de gran intensitat

i trons

6’50€

NANO TRONS

Caixa de 14 trons de mitjana intensitat

Caixa de 10 trons de mitjana a forta intensitat

3’50€

ROJO BOOM

Realitza una font vermella i finalitza amb una gran explosió.

14’00€

MEGATRONS NÚM.4

Caixa de 5 trons súper forts

TRUENO ROJO

5 trons que produeixen un esclat molt fort

ROMPEVIGAS

5 súper trons de la màxima categoria. Produeix un esclat molt fort

2x17’50€

10’00€ SUPER TNT

Caixa de 5 trons de mitjana-forta intensitat

Caixa de 50 trons de mitjana intensitat 3’80€

50 SÚPER FALLEROS

3’00€

AGUILAS

Caixa de 100 petards de mitjana intensitat

6’50€

SUPER MASCLET

Caixa 50 petards d´alta potència en explosió, que produeix un fort soroll i vibracions

2’00€

100 CHINOS

Caixa de 100 petards de baixa intensitat

1’50€

Caixa de 10 tro amb color, xiulet i gran tro

100 LINCE

Caixa de 100 petards de petita intensitat

2’00€

PIULES

Caixa de 72 petards de petita intensitat

Demaneu sempre consell als nostres venedors, us aconsellaran els productes més adequats per a cada edat. Carnaval i festa tot l’any!

8’50€
10’00€ NOVETAT
2x9’99€ 2x9’99€ 2x9’99€ 2x6’99€
2x15’00€ NOVETAT NOVETAT 2x24’99€ NOVETAT

10€ PACK MINI FONTS

Fonts i sortidors

Les fonts poden canviar segons disponibilitat

Sensacional font amb intens sortidor de cracker 2’00€

Font multicolor amb efectes glitter i perles de color

Dues sensacionals fonts amb una intensa pluja platejada 3’50€

2’00€ FONT KONIK

Lllampecs blancs, xiulets, colors i cracker

Volcà de llum platejada

Caixa amb 4 fonts petites assortides de diferents efectes i colors. 8’50€ FONT HAPPYNESS

Assortit de colors amb 2 efectes

28’50€ 10 FONTS

MATEIXOS PREUS TOT L’ANY

Les fonts poden canviar segons disponibilitat

Sortidor d’intensa pluja daurada amb perles verdes i blanques acompanyades de xiulets 4’00€

4’90€ FONT MONTJUÏC

Efecte daurat amb cracker

FONT NOCHE DE VERANO

Font amb diferents colors i efectes 8’00€

2’00€ FONT FLOCS

Mini assortit multi-efecte, flocs daurats

2x14’99€

8’50€ HAPPY MIX

Assortit de 4 fonts. Cuckoo Jr., xiulets i crackers Butterfl ys, vermell, verd i blanc Font, sortidor blanc La Rosa, sortidor de perles grogues

3’00€

Font multicolor en sortida de remolins de colors i craker

3’00€

STROMBOLI

Sortidor amb espectacular craketeig blanc i de llarga durada

8’50€ NIT DE LES BRUIXES

Sortidor de llengües de foc i color

16’90€

ASSORTIT MÀGIA I COLOR

Caixa amb 4 fonts mitjanes assortides de diferents efectes i colors.

Demaneu sempre consell als nostres venedors, us aconsellaran els productes més adequats per a cada edat. Carnaval i festa tot l’any!
FONT FANTASIA
FONTS
4’75€ FONT TRIANA
DRAGONES 5 fonts variades
3’00€ SILVERY
9’50€ FONT TERROR
3’00€ MINI FONTS Caixeta amb 10 Mini Fonts 2’50€ ASSORTIT
MAGIC
BOX
ABELLES ASSASSINES

8’90€

FONT SUSTO

Font blanca amb efecte de volcà i final explosiu

Fonts i sortidors

14’50€

FONT DALIA

Font daurada i vermella i cracker de llarga durada

GRAN VULKAN

Sortidor Volcà platejat amb xiulets inicials i perles porpra 12’50€

10’00€ TREVI FONTANA

Sortidor vermell a porpra amb blanc, xiulets i cracker final

16’90€ NIT DE SANT JOAN

Espectacular combinació de multiefectes de color i finalitzant amb xiulets

15’90€

FONT DE LA PATUM

Sortidor amb crisantems multi efectes de perles vermelles, desmai d’or, esplendors blancs, estrelles verdes i cracketeig

16’50€

Súper Fonts

Puntes de colors vermelles, verdes i blaves amb sortidor crepitant 20’80€

DRAC DE SANT JORDI

Gran sortidor amb multi efectes, molts colors i final amb xiulets

MATEIXOS PREUS TOT L’ANY

FONT UTOPIA

Súper font de 4 minuts amb múltiples efectes i combinacions de colors

FONT LA ROCA

Impressionant sortidor multicolor amb flash blanc, crackeling i un gran final amb xiulets. 22’50€

GAUDÍ

Font amb 6 canvis de color de gran intensitat amb llarga durada i efecte espectacular.

FONT DELS ENCANTS

Gran sortidor amb multi efectes molts colors i espectacular final 15’50€

Font de grans dimensions i llarga durada que canvia 5 vegades de color

14’90€

FONT

BIG BEN

Volcà amb 7 canvis de color de llarga durada i gran efecte visual

FONT VOLCÀ KRAKATOA

Gran volcà amb efecte de llum blanca amb gran intensitat lumínica. Arriba a gran alçada 18’90€

Superfont que al final del seu efecte dispara 10 palmeres de color.

Gran font de combinació de llums i perles de colors, de llarga durada.

Demaneu sempre consell als nostres venedors, us aconsellaran els productes més adequats per a cada edat. Carnaval i festa tot l’any!

49’50€
IMPERIAL
FONT
34’50€
FONT DIAMANTE AZUL
14’90€
FONT
26’80€
FONT BRAZIL
28’50€
VALKIRIA
NOVETAT NOVETAT

3’25€

B. 25 MÍSSILS

Bateria de 25 míssils amb estela platejada que alterna xiulets i petites explosions a l’aire.

Bateries

8’50€

B. 81 MÍSSILS

NOVETAT

MATEIXOS PREUS TOT L’ANY

BATERIA MINIUS

27’50€

B. VERSUS

25 trets. Cua verda.

Obertura en perles lila i verd amb espurnes blanques; salze daurat amb espurneig de perles de colors. Salze plata amb espurnes vermelles.

27’50€

B. TERRA

25 trets. Corona plata a vermell amb espurneig verd. Corona plata a espurnes vermelles. Salze daurat. Final corona plata amb perles blaves.

27’50€

63’50€

B. CIRCUS

Bateria de 64 trets d’espectacular obertura de color vermell, verd i blau, espurneig verd i crisantems de cracker.

B. CRACKÒVIA

Bateria de 25 tubs amb trets de cua vermella de cracker, cua verda obrint a verd, cua vermella obrint a vermell, cua verda amb peònia verda i cua vermella amb peònia vermella.

47’50€

B. MISTRAL

Bateria de 48 trets pujant amb xiulets, finalitzant el seu recorregut amb efectes de colors.

47’50€ BATERIA TÒXIC

Bateria de 50 trets. Palmeres vermelles i verdes amb cracker

Bateria amb 36 trets. Cues platejades amb puntes color, vermell i verd, i cues cracker. 20”

27’50€

BATERIA FUJI

Bateria de 25 sortides, meteors vermells, blaus, verds, i blancs, amb un final de cracker

B. HAPPY

14’50€

Bateria de 36 sortides amb multiefecte de color verd i vermell, final de tro.

B. MAXYPOPS

14’50€

Bateria de 48 sortides amb boles de color verd i vermell amb una descarregada final de cracking.

24’50€

Bateria de 81 míssils amb estela platejada que alterna xiulets i petites explosions a l’aire. COMPRANT: 2 BATERIES 1 DE 25 TRETS + 1 DE 36 TRETS

ES PODEN COMBINAR COM VULGUIS (1 BATERIA DE 27’50€ + 1 BATERIA 34’80€) 55’00€ OFERTA!

75’90€

BATERIA LOTUS

Bateria de 20 trets amb coco vermell amb cracker, coco verd amb cracker i coco blanc amb cracker. Final amb crackeling

BATERIA TROPICAL/ GALÍPOLI

Bateria amb 36 trets. Palmera blanca amb craqueteig i cua. 40”

9’95€ NOVETAT NOVETAT

OFERTA! 120’00€ COMPRANT: 2 BATERIES 1 DE 75,90 EUROS + 1 DE 75,90 EUROS NOVETAT

34’80€

BATERIA HAWAII

Bateria amb 36 trets. Meteors de color i obertures de peònies de tres colors diferents amb final de cracking.

34’80€

B. ATTIKA

Bateria de 36 trets amb 5 colors i efectes diferents

34’80€ BATERIA DAKOTA

Bateria amb 36 trets. Efectes daurats.

75’90€

BATERIA TARIFA

Bateria amb 100 trets. Efecte: Meteors color amb obertura a perles color, llampades blanques i cracker. 70”

75’90€ BATERIA MARATHON

36 trets. Cua verda a peònia color (groc, porpra) amb centelleigs blancs. Cua or a salze or amb espurneigs vermells. Cua or a corona centelleigs or amb perles blaves. Cua or a coco amb crisantems or. Final: cua or a corona or amb eclosió crisantems. 40”

Demaneu sempre consell als nostres venedors, us aconsellaran els productes més adequats per a cada edat. Carnaval i festa tot l’any!

Bateries

B. ESPARTA

99’00€

B. ÁRTICA

Bateria de 48 tubs de blau a verd, coco daurat, espurnes verdes amb cracker desmai i espurnes verdes.

95’50€

B. AMAZONIA

Bateria de 36 trets amb meteors vermells amb obertura daurada i eclosió de cracketeig

B. LAS VEGAS

Bateria de 48 trets. Cua

platejada amb obertura en corona daurada “brocade. 30”

B. MATRIX

Bateria de 48 trets. Meteor blau amb obertura en salze platejat i peònia color (vermell, verd, blau i púpura)

99’00€

B. DAMASK

Bateria de 48 trets.

Cua daurada a coco or amb centelleigs vermells.

Bateria de 36 trets. Cua vermella amb perles blaves i corona daurada “brocade” cua vermella salze de centelleigs vermells; cua vermella amb salze de centelleigs verds; cua vermella amb peònia daurada i centelleigs verds. 45”

Cua daurada a corona or amb centelleigs vermells.

Cua daurada a salze plata amb centelleigs vermells. Cua daurada a corona brocada or amb espurneigs vermells.

Cua daurada a puntes brocada or amb centelleigs vermells. Final: cua daurada a salze or amb centelleigs vermells. 60”

125’00€

BATERIA OXFORD

Bateria amb 100 trets. Cua verda a perles verdes amb centelleigs blancs. Cua daurada a coco daurat amb espurneigs verds.

B. COVADONGA

Bateria de 100 trets. Cua vermella a corona plata; cua vermella a corona brillant or; cua vermella a peònia blava i centelleigs vermells; salze daurat i pistil vermell, final corona brillant or. 70”

Cua vermella a coco vermell amb centelleigs blancs. Cua or a corona or amb centelleigs or. Cua verda a perles porpra i verda amb crackling. Final cua vermella a crisantems 60”.

BATERIA ESTELAR

Espectacle pirotècnic de 88 trets. Cua vermella a dàlia vermella amb crisantems. Cua verda a coco or amb centelleigs verds. Cua vermella a dàlia blava amb centelleigs or. Cua verda a corona brocada amb centelleigs vermells. Cua verda a salze centelleigs or amb perles blaves. Cua cracker de coco crackling amb perles verdes. 120”

130’00€

BATERIA FUGATA

Bateria de 100 espectaculars trets, fent obertures de corona platejada de verd a vermell, peònies de color amb cracker i desmai multicor amb flash, final desmais daurats.

145’00€

BATERIA BELLAGIO

Bateria de 85 espectaculars trets pujant fent obertures amb coco de colors amb cracketeig.

199’00€

BATERIA MAGNA

2

Espectacle pirotècnic de 88 trets i 45” de duració. Meteors color, obertura de peònia color vermell, verd i porpra amb crackling. Peònia blava i crisantems daurats, corona amb desmai i cracketling i estelles vermelles, peònia blava i corona plata amb un final de tro.

199’00€

BATERIA COLOSUS

88 trets. Meteor vermell a obertura en salze plata amb espurneig vermell; verd a daurat amb espurneig verd; vermell a taronja amb espurneig blanc.

Demaneu sempre consell als nostres venedors, us aconsellaran els productes més adequats per a cada edat. Carnaval i festa tot l’any!
MATEIXOS PREUS TOT L’ANY OFERTA!
Súper Bateries
350’00
COMPRANT:
BATERIES 1 DE 88 TRETS + 1 DE 88 TRETS NOVETAT
125’00€ NOVETAT
199’00€ NOVETAT
75’90€ NOVETAT
40” 75’90€
75’90€ NOVETAT

PACK ANIMALONS

5’50€ MARIETES

O BICHOS

Giren per terra, xiulen i volen fent una estel·la verda.

Efectes Terra

5’50€

PANDA ACROBÀTIC

Fonts de color verd i vermell amb espurneig.

2’50€ GOS

CACA CAN

Expansió que simula un divertit excrement.

3’00€

HILO TIRÓN

En estirar els extrems, peta. (36 unitats)

2’00€

FICHAS

2’50€ RANAS

Corren i salten.

19’50€

X1 GALLINA - X1 PORQUET

X1 GOS - X2 MARIETES

X4 GRANOTES

X1 GUSANITOS

NOVETAT

2’75€

SUPER COCHINO

Produeix una flama, cendres efecte de femta, fum i finalitza amb cracker.

Caixeta de 4 peces que realitzen girs sobre si mateix amb un aro de xispes blanques

3’50€

RULETA

Caixeta de 3 peces que realitzen girs sobre si mateix amb un aro de xispes blanques

2’50€

GUSANITOS

NOVETAT

2’50€

DRAC REFREDAT

Al encendre la metxa surt foc del nas del drac seguit d’un moc.

3’50€

SUPERSONICS

Ascensió verda i obertura cracker.

3’00€ TANCS

Caixa 2 tancs, realitzen un desplaçament i treuen sortidors de colors amb efecte crackling.

2’00€

CORRE CAMAS

Caixeta de 5 correcames que realitzen espatecs amb moviment.

Caixeta de 10 peces que realitzen girs sobre si mateix amb un aro de xispes de color plata

4’95€

GALLINA TURULECA

Realitza una font de color i finalitza amb la gallina posant l’ou.

3’00€

MAGIC BOX

Font multicolor en sortida de remolins de colors i craker

2’00€

CRISPITAS

Caixeta de 10 peces que realitzen petites explosions de cracling de colors.

2’00€

BELZEBU

Caixeta de 6 peces que realitzen girs sobre si mateixes amb un aro de xispes vermelles amb final de color verd

2’50€ COBRA

Caixeta de 3 peces que realitzen girs sobre si mateix amb un aro de xispes blanques i forma de serp final.

Demaneu sempre consell als nostres venedors, us aconsellaran els productes més adequats per a cada edat. Carnaval i festa tot l’any!

NOVETAT
NOVETAT

MATEIXOS

PREUS TOT L’ANY

Efectes voladors

2’00€ ABEJITAS

3’00€

PISTOLES SERPENTINES

MAGNUM POPPER

Pistoles de serpentines

2’50€

PARTY POPPER

Paquet de 6 unitats que en estirar el cordill, produeix una petit detonació i dispara serpentines.

62’00€

10€ OFERTA VOLA VOLA

12 Abejitas - 1 Paracaigudes 2 Papallones grans

3 Avions

3’50€

HUEVOS DE ORO

2 unitats amb efecte Girasòls i ascensió estela blanca.

Caixeta de 12 peces que realitzen al pujar un efecte helicoïdal de colors.

3’50€

BATERIA CARNAVAL

Bateria de confeti, colors i serpentines.

BENGALA PASTEL

Paquet de 4 bengales. Realitzen un sortidor d’estrelles, no fan fum ni deixen pòsits.

3’50€ PARACAÍDAS

Tret d’un paracaigudes amb doble efecte de color i un final amb remolí de color.

3’50€ AVIONS

Caixeta de 3 avions que realitzen al pujar un efecte giratori amb diferents efectes i final paracaigudes.

3’00€ PAPALLONES GRANS o ZANGANOS

Bossa de 2 peces que realitzen una ràpida pujada deixant al seu pas una meravellosa estela de color i final de cracker.

14’75€

BABY SHOWER

Sortida de fum de color rosa o blau

15’00€

TUBS DE FUM 90”

Pot de fum diversos colors.

8 COLORS A ESCOLLIR

Candeles

CANDELA 30 BOLES DE COLORS

3’50€

CANDELA LLUM I CRACKER

Candela que realitza 10 trets de cua blanca i cracker

6’50€ CANDELES ASIA

22’50€

TORXES DE PARAFINA

Paquet de 5 torxes de parafina amb protector circular, realitzen llum blanca amb una duració aprox. de 1,30 min.

16’90€

TUBS DE FUM

Assortit de 5 tubs de fum d’intensos colors variats.

Candela que realitza 30 trets de boles de multiples colors.

Paquet de 3 candeles que realitzen 1: 10 trets d’efectes vermells i verds 2: 10 trets d’efectes or amb tro 3: 10 trets d’efectes blaus i plata amb cracker

4 Candeles 30 boles + 1 Candela Califòrnia 20€ OFERTA CANDELES

Demaneu sempre consell als nostres venedors, us aconsellaran els productes més adequats per a cada edat. Carnaval i festa tot l’any!

NOVETAT

MATEIXOS

PREUS TOT L’ANY

Efectes voladors

2’00€ ABEJITAS

3’00€

PISTOLES SERPENTINES

MAGNUM POPPER

Pistoles de serpentines

2’50€

PARTY POPPER

Paquet de 6 unitats que en estirar el cordill, produeix una petit detonació i dispara serpentines.

62’00€

10€ OFERTA VOLA VOLA

12 Abejitas - 1 Paracaigudes 2 Papallones grans

3 Avions

3’50€

HUEVOS DE ORO

2 unitats amb efecte Girasòls i ascensió estela blanca.

Caixeta de 12 peces que realitzen al pujar un efecte helicoïdal de colors.

3’50€

BATERIA CARNAVAL

Bateria de confeti, colors i serpentines.

BENGALA PASTEL

Paquet de 4 bengales. Realitzen un sortidor d’estrelles, no fan fum ni deixen pòsits.

3’50€ PARACAÍDAS

Tret d’un paracaigudes amb doble efecte de color i un final amb remolí de color.

3’50€ AVIONS

Caixeta de 3 avions que realitzen al pujar un efecte giratori amb diferents efectes i final paracaigudes.

3’00€ PAPALLONES GRANS o ZANGANOS

Bossa de 2 peces que realitzen una ràpida pujada deixant al seu pas una meravellosa estela de color i final de cracker.

14’75€

BABY SHOWER

Sortida de fum de color rosa o blau

15’00€

TUBS DE FUM 90”

Pot de fum diversos colors.

8 COLORS A ESCOLLIR

Candeles

CANDELA 30 BOLES DE COLORS

3’50€

CANDELA LLUM I CRACKER

Candela que realitza 10 trets de cua blanca i cracker

6’50€ CANDELES ASIA

22’50€

TORXES DE PARAFINA

Paquet de 5 torxes de parafina amb protector circular, realitzen llum blanca amb una duració aprox. de 1,30 min.

16’90€

TUBS DE FUM

Assortit de 5 tubs de fum d’intensos colors variats.

Candela que realitza 30 trets de boles de multiples colors.

Paquet de 3 candeles que realitzen 1: 10 trets d’efectes vermells i verds 2: 10 trets d’efectes or amb tro 3: 10 trets d’efectes blaus i plata amb cracker

4 Candeles 30 boles + 1 Candela Califòrnia 20€ OFERTA CANDELES

Demaneu sempre consell als nostres venedors, us aconsellaran els productes més adequats per a cada edat. Carnaval i festa tot l’any!

NOVETAT

MATEIXOS PREUS TOT L’ANY

3’50€ BENGALA

TRICOLORINES

Paquet de 5 bengales de 37 cm que realitzen 3 canvis de color, blanc, vermell i verd.

Bengales

1’00€

BENGALA NORMAL

Paquet de 10 bengales de 17 cm que realitzen una aurèola de petites estrelletes.

2’25€ GRAN

BENGALA NORMAL

Bombetes

3’00€

25€ X10 CAIXES

TRACA

VALENCIANA

Realitza una successió de trons cada mig metre i finalitza amb un impressionant tro.

5’50€ BENGALA MAX GOLD

Caixa de 5 unitats d’estrelles daurades. 120”

Paquet de 10 bengales de 30 cm que realitzen una aurèola de petites estrelletes i verd.

SUPER BOMBETES GRANS

Caixa 50 Bombetes grans, en tirar-los contra el terra produeix una petita explosió.

3’50€

SUPER BOMBETES GRANS

50+10

Traques

16’00€ 22’00€ 60’00€ 10 METRES20 METRES50 METRES

3’25€

LÁTIGO DE 1 METRE

Tira que produeix el mateix efecte que una traca amb un fort cracker blanc. 3 Unitats.

6’50€

MEGA TRACA 160 PICOS

Traca de 160 petards consecutius de mitjana intensitat

1’25€

50 AJITOS

Caixa 50 Ajitos petits, en tiralos contra el terra produeix una petita explosió.

1’25€ BENGALA COLORINES

Paquet de 10 bengales de 17 cm color, groc, vermell verd i blau que realitzen una aurèola de petites estrelletes acolorides.

OFERTA BOMBETES

12€

60 Cebetes grans, en tirar la cebeta contra el terra produeix una petita explosió. NOVETAT

2x1’50€

TRACA PÁJARO

Traca de 40 petards consecutius de mitjana intensitat

36’75€

TRACA

1500 PICOS

Traca de 1500 petards consecutius de mitjana intensitat

12’00€

3x1’00€

TRACA AMERICANOS

Traca de 20 petards de petites explosions consecutives

3x1’00€

TRACA

20 CHINOS

Traca de 20 petards de petites explosions consecutives

TRACA REVETLLA 500

Traca de 500 trons que sonen consecutius.

Demaneu
consell als nostres venedors, us aconsellaran els productes més adequats per a cada edat. Carnaval i festa tot l’any!
sempre
PACK OFERTA
500 BOMBETES O CEBETES
PACK OFERTA ALEXANDRIA 10€ PACK OFERTA IRIS PACK OFERTA APOLO 12€ 49€ PACK OFERTA ODIN 50€ NOVETAT NOVETAT NOVETAT PACK OFERTA 4O ANYS MANLI PACK OFERTA PHOENIX 89€ 53€ NOVETAT NOVETAT C. Ramon Soler, 1. Vic Tel. 93 889 04 84 660 34 36 79 info@manli.cat www.manli.cat C. Mossèn Josep Gudiol C. Mossèn Josep Gudiol Av. Països Catalans C. de l’Era d’en Sellés Guàrdia urbana Mossos d’Esquadra Pàrquing Tanatori C. Doctor Junyent C. Doctor Junyent C. Ramon Soler CORREUS Pàrquing Sucre Pàrquing Sucre Rambla de l’Hospital Botiga Manli Carrer Ramon Soler, 1. Vic Era d’en Sellés / Camí de la Tolosa (Tanatori/Zona guàrdia urbana/ Mossos d’Esquadra) Països Catalans / Dr. Junyent (al costat via del tren) Súper Caseta Caseta MATEIXOS PREUS TOT L’ANY WEB MANLI
V I D R E - T A N C A ME N T S - T A N Q U E S D E J A R D Í - B A N Y - C O MP L E ME N T S - P O R T E S D E G A R A T G E

Realitats de Vic 1886

Aquest mes i el següent faré una aturada momentània en l’explicació de l’any 1896. Vull recordar els efectes dels començaments de la pandèmia en els quals els dos articles de la Revista de Vic que en aquests mesos us mostraré, només es van publicar digitalment. Per tant, com a “revista” que és, falta l’edició en paper. Els dos articles tractats, que corresponen als números 68 i 69, van sortir publicats exactament l’abril/maig del 2020 i el maig/juny del mateix any.

Pel que fa al primer, que veurem tot seguit, es relaten els fets més rellevants succeïts a l’any 1886: des d’un incendi a un edifici de la ciutat, el naixement d’Alfons XIII, els correbous, el catalanisme i Jaume Collell, fins a la primera fàbrica amb instal·lació elèctrica de Vic aprofitant les aigües del Mèder.

En el segon reportatge, que sortirà publicat el més vinent, es tractaran temes relacionats amb l’any 1887 com la “màquina infernal” i les morts que causà, els carros com a transport habitual, els serenos, un detall de l’Exposició Universal de Barcelona, les “corridas de vacas” i el nudisme a Vic.

Els presento en la redacció original per a que es vegi l’evolució feta des d’aleshores fins ara. Abans avançava amb major rapidesa temporal i els temes eren diversos i sense lligams entre les qüestions tractades, ho reconec. Actuava com un periodista pur i dur, ressaltant les notícies més impactants d’un any en concret, en la nostra ciutat. Ara, les tracto més com un historiador, amb una forma de treball més detallada i cercant documentació relacionada fora de les fronteres del municipi vigatà, per a que s’entengui millor el context històric de la notícia en sí.

REALITATS DE VIC (1886)

El 1885 recordem que va acabar amb una desgràcia (l’ensorrament de la fàbrica Bassols)... Doncs, el 1886 començà amb un altre succés nefast per a la capital osonenca: l’incendi a la casa del botiguer Llanas al carrer de la Fusina. Es va produir al matí del primer dia de l’any. Les campanes de vàries esglésies tocaren el senyal de foc donant l’alarma al veïns. No hi hagueren víctimes mortals però no es pogué evitar la pèrdua de tot el gènere i la destrucció de la botiga. Tothom treballava amb ardiment per apagar les flames i inclús les monges de Santa Clara obriren la porta claustral per donar abastament d’aigua. Afortunadament es pogué controlar gràcies a les bombes d’aigua de l’estació de ferrocarril i de la fàbrica de Comella. El cos de bombers no estava reorganitzat i no va poder intervenir (La Veu del Montserrat de 2 de gener).

També hem de pensar que, l’any anterior i parlant de la mort d’Alfons XII, vam deixar la Reina en estat. Esperava una criatura, i el bisbe convidà a l’Ajuntament a una missa solemne, que es celebrà a la Catedral l’últim diumenge

per Miquel dels Sants Molist Badiola

de gener, per a desitjar un feliç part de la monarca. El Consistori accedí a la invitació (Sessió Plenària de 21 de gener). Mesos després, un repic de campanes anuncià a la ciutat el naixement del Rei Alfons XIII. L’Alcalde i Ajuntament de Vic dirigiren un telegrama al President del Consell de Ministres felicitant “con el mayor entusiasmo á S. M. la Reina y al Consejo de Ministros...” (S. O. de 18 de maig). Tot seguit, s’acordà seguir una sèrie d’actes protocol·laris com el de convidar oficialment a totes les autoritats i corporacions militars, eclesiàstiques i judicials per a assistir a una comitiva que sortiria de les Cases Consistorials, com es va fer el 1857 en motiu del naixement d’Alfons XII.

Correbous. Què va passar aquell any? En principi, tenim informació a la Sessió Plenària de 27 maig. En ella, Miquel Mas i Puntí demanà autorització per a utilitzar la Plaça Major a l’efecte de donar tres corrides de bous o vaques durant les festes de Sant Miquel dels Sants, i també, per a la construcció “de los tendidos”. Es concedí aquesta petició a condició de que s’havia de subjectar a les instruccions de les comissions d’Obres i de Policia.

El 19 de juny ja es començaven a descarregar taulons de Flandes pels cadafals i, en breu, es posarien en camí les vaques navarreses que havia anat a cercar una comissió entesa en la matèria. No hi ha notícies del contingut de les corrides en sí. Només tenim la data de la última de les

tres: diumenge 11 de juliol.

Més notícies taurines. En aquest cas és una crítica a la construcció de més places de toros a Catalunya. En concret a Tarragona i a Sabadell; ciutats que mai s’havien mostrat aficionades a tal diversió. La Veu del Montserrat de 28 d’agost recalca amb indignació una queixa: “Ferne de novas quan seria hora de destruhir las vellas!”

Avancem en el temps i trobem el primer esment de l’11 de setembre als diaris vigatans. “Oficialment” començava la seva anadura el catalanisme a Vic. Va ser en un article signat per Jaume Collell, on exposa la necessitat de celebrar aquesta commemoració recordant les víctimes en nom de la “Pàtria”. Una altra característica del catalanisme que ell esmenta és el fet de que el poble català ha de mirar al passat... a la gloriosa història del poble ”com la heroica resistencia de Barcelona á las tropas de Barcelona a Felip Quint” Aquest corrent “va concretant sas idees y dibuixant sas aspiracions”. O sigui, en aquells moments, s’estava formant el catalanisme i encara no se sabia on arribaria.

Jaume Collell, era a Barcelona en el moment de la celebració de l’esmentat dia, a l’església de Santa Maria del Mar, per homenatjar a les víctimes que moriren al 1714. Havia de donar l’oració fúnebre però, al final, és va anular pel Bisbe de Barcelona per raons d’alta prudència. Fou convenient negar el competent permís.

Per què es va donar aquesta situació? Collell era conflictiu?

Per altra part, sembla estrany que, 7 anys abans, criticava el catalanisme a La Veu del Montserrat de 5 d’agost de 1879, argumentant: “el catalanisme, tal com molts l’entenen, es una planta exótica y per lo tant migrada, anyívola y de curta vida”

Això em deixa estranyat... Realment, quina era la mentalitat d’aquest bon home?

Finalment, com a anècdota important, tenim que la primera instal·lació d’il·luminació elèctrica a Vic va ser a la fàbrica coneguda amb el nom de vapor dels velluts, propietat de Comella i Companyia (La Veu del Montserrat de 6 de novembre de 1886). La llum clara i fixe del “fanals incandescents” donà un grandiós aspecte a les quadres de la fàbrica i, tots els que la visitaren aquells dies, felicitaven als Srs. Comella per la notable millora. La instal·lació la feu la Casa Riensch i Leonhart de Colònia sota la direcció de l’enginyer Josefí Casas Chocomeli.

22 Revista de Vic Juny | Juliol
La Ilustración Ibérica de 5 de junio de 1886 – Naixement Alfons XIII

Nou Kuga ST-LINE 2.5 FHEV 132 kW (180 CV). L'oferta inclou IVA, IEDMT (Impost Especial sobre Determinats Mitjans de Transport, que varia per comunitat autònoma, per la qual cosa es recomana revisar-ho en cada cas), transp., dtos. promocionals, aport. Concessió i dte. per finançar amb FCE Bank plc S.E., ajornat mín. 12.000 € i permanència mín. 25 mesos. Oferta de multiopció de FCE Bank plc S.E. a 49 mesos i 15.000 km/any. Preu Final Finançant 35.024,25 €. 48 quotes de 250 €/mes. Entrada 11.200 €. Quota final 19.441 €. Import total del crèdit 23.824,25 €. Import dels interessos i Cost Total del Crèdit 7.616,75 €. Comissió d'obertura 0 €. TIN 8,6%. TAE 8,95%. Import total degut 31.441 €. Preu total a terminis 42.641 €. Preu d'adquisició al comptat 36.690,59 €. Sistema d'amortització francès. L'oferta inclou Ford Protect i Ford Protect Manteniment a 4 anys o 60.000 km (el que abans succeeixi), amb garantia comercial addicional estesa i les revisions oficials segons els intervals de manteniment pautats per Ford, subjecte als termes i condicions aplicables al contracte ofert per Ford España, S.L. Operació subjecta a valoració creditícia. Oferta aplicable a unitats demanades en el mes. La versió visualitzada del vehicle pot no coincidir amb l'oferta. Incompatible amb altres dtos i amb MOVES III. Vàlid en Pen. i Bal. fins al 30/06/2024.

Carrer Eix 11 de setembre, 26 08500 Vic (Barcelona) 938 83 24 11 www.garatgecentral.com

El plaer de la Bibliomania: A la defensa dels amants dels llibres

segons Umberto Eco

En una era on la cultura d'internet sovint imposa una frugalitat estricta i un cert ressentiment per la igualtat forçada, alguns han començat a veure amb desdeny la pràctica d'acumular llibres i omplir grans biblioteques. Aquesta tendència es fonamenta en una mentalitat d'eficiència i una pulcritud deslligada de la seva font original, la bellesa, i s'indigna amb aquells que dediquen la seva vida a l'art d'organitzar vastes col·leccions de llibres.

El lector i col·leccionista de llibres és un tipus especial de lector, sovint preciosista i a vegades diletant, que llegeix segons el seu estat d'ànim i creu en una correspondència entre els seus pensaments i els llibres que guarneixen els seus prestatges com ocells en un bosc.

Aquest lector venera l'"àngel de la biblioteca", una presència literària celestial que representa un ritme o difusió temporal particular. Umberto Eco, amb la seva ironia medieval i raó impecable, va interpel·lar aquells que critiquen aquesta pràctica amb aquestes paraules memorables: "És una ximpleria pensar que has de llegir tots els llibres que compres, de la mateixa manera que és una bajanada criticar aquells que compren més llibres dels que mai podran llegir. Seria com dir que has d'utilitzar tots els coberts, gots, tornavisos o broques que has comprat abans de comprar-ne de nous.

Hi ha coses a la vida que necessitem tenir en abundància, encara que només utilitzem una petita porció." Eco argumenta que els llibres haurien de ser considerats com medicaments. És millor tenir molts a casa que pocs, perquè quan necessites sentir-te millor, vas a la 'farmaciola' i tries el llibre adequat per aquell moment. Per això, és essencial tenir una varietat per triar.

Aquells que compren un sol llibre, el llegeixen i després se'n desfan, apliquen la mentalitat de consum als llibres, considerant-los només un producte de consum. Per contra, els amants dels llibres saben que un llibre és qualsevol cosa menys una mercaderia. Eco dissecciona neuràlgicament aquest problema. Les persones que critiquen l'acumulació de llibres tenen una concepció molt limitada

d'aquests. Operen en un món secular mecanicista, governat per la utilitat, perdent així tot sentit existencial.

Els llibres han de ser entesos com a amics, com Borges explicava que un amic no necessita ser vist sovint per ser estimat. També com a medicaments o plantes en un jardí, seran els remeis, els consoladors, els tònics que alegraran i confortaran els nostres dies.

Tenir un gran repertori és essencial per crear un règim de salut mental i poètica a través dels llibres, on preval el plaer. Com deia Baudelaire, "Dec al plaer el que soc, gràcies al plaer he crescut". Estimar els llibres és un acte de superabundància, un goig exuberant.

Aquesta efusivitat innecessària de bellesa i coneixement líric és la mateixa divinitat, tal com l'han entesa místics com Eckhart o Abhinavagupta. Una biblioteca de milers de llibres és la imatge d'un univers superabundant, un símbol d'un rei tranquil en l'exili. En aquest context, acumular llibres

no és un acte de consum excessiu, sinó un acte d'amor i devoció cap al coneixement i la bellesa.

"No hi ha una única regla sobre com organitzar els llibres en una biblioteca o llibreria. L'ideal és que s'ordenin d'acord amb les necessitats i els hàbits de lectura de les persones a la casa, és a dir, no importa com decideixi ordenar-se, ha de ser funcional per a tots i sobretot deu ser un ordre que es pugui mantenir amb el temps", indica l'experta i ordre Adelaida Gómez, d'Orde Studio.

Per Maite Albañil, fundadora de Kitorganizer, la regla per organitzar una biblioteca és "separar aquells llibres que fem servir amb molta freqüència. Aquests els situarem sempre a les prestatgeries més properes a la nostra taula de treball o lloc de lectura". La resta es pot categoritzar temàtica i, dins de la temàtica, per ordre alfabètic.

"Situa els llibres que més utilitzes el més a prop possible d'on treballis o llegeixis. Recorda revisar els prestatges de llibres recurrents periòdicament per retirar aquells que ja has deixat de consultar i afegir els que has començat a necessitar"

24 Revista de Vic Juny | Juliol

La recepta Pizza d'arròs

Ingredients per fer Pizza d'arròs:

½ tassa d'arròs cuit (87½ grams)

1 ou

2 cullerades soperes de maicena

1 cullerada postres de mostassa

60 grams de formatge fresc

4 olives

2 cullerades soperes de salsa de tomàquet

Com fer Pizza d'arròs:

1

Per començar amb la preparació de la pizza d'arròs cuit, cuina en aigua abundant bullint pel temps indicat al paquet, el qual sol ser uns 8 a 12 minuts. En aquest cas utilitzem arròs llarg fi, però pots fer servir doble carolina per a una consistència més homogènia o bé arròs jamanès si prefereixes aportar més fibra a la teva pizza. També podries fer servir arròs que t'hagi sobrat d'una altra preparació.

2

Un cop cuit, hauràs de colar-ho i deixarho refredar. Després, barreja-ho amb l'ou, els condiments i el midó de blat de moro. Si ho prefereixes, processa els grans d'arròs per a una consistència més homogènia.

Truc: també pots reemplaçar el midó per farina de cigrons o, si no tens cap problema amb el gluten, per farina 000 o integral.

3

Escalfa el forn a temperatura màxima, és a dir, 200-220ºC. Quan arribi a aquesta temperatura, unta una asadera amb oli i porta-la uns 2 o 3 minuts al forn. Amb compte de no cremar-te, retira i afegeix la preparació d'arròs amb ou i midó. Proporciona forma arrodonida i cuina-la per uns 20 minuts o fins que estigui sec i lleugerament daurat.

4

Passat aquest temps, retira la pizza d'arròs del forn, unta-la amb la salsa i afegeix els cubs de formatge. Porta-la al forn novament per uns 15 minuts perquè el formatge es fongui i la salsa s'escalfi.

5

Serveix la pizza d'arròs. A menjar! Explica'ns si la proves i comparteix la fotografia del resultat final.

Amb què acompanyar la pizza d'arròs Aquesta preparació aporta hidrats a l'arròs i proteïnes al formatge. Per tant, per a un plat complet, ho hauries d'acompanyar amb alguna verdura. Per exemple, pots servir la teva pizza d'arròs amb amanida de fulles verdes, pastanaga, tomàquet, remolatxa i api, entre d'altres. Un altre acompanyament clàssic de la pizza és la faina casolana, la qual està feta amb farina de cigrons, per la qual cosa pot ser consumida perfectament pels qui no poden menjar gluten.

Els orígens de la pizza es remunten a temps antics, molt abans que la pizza tal com la coneixem avui aparegués a Nàpols. A continuació es detallen algunes etapes importants en la història de la pizza:

Antiguitat: Ja a l'època de l'antiga Grècia i Roma, es preparaven plats similars a la pizza, amb pa pla cobert amb oli d'oliva i herbes. Els antics grecs feien un plat anomenat "plakous", que era un pa pla cobert amb diversos ingredients.

Edat Mitjana: Durant l'Edat Mitjana, a diverses regions de la Mediterrània es preparaven pans plans amb ingredients per sobre, similars a la focaccia italiana. Aquest tipus de menjar era popular entre la gent comuna, ja que era senzill i barat de fer.

Renaixement i Barroc: La incorporació del tomàquet a la cuina europea al segle XVI, després del seu descobriment a Amèrica i la seva introducció a Europa, va ser un pas crucial en l'evolució de la pizza. Tot i que inicialment es pensava que el tomàquet era verinós, va començar a ser utilitzat a Nàpols al segle XVII.

Segle XVIII: La pizza moderna va començar a prendre forma a Nàpols al segle XVIII, quan els napolitans van començar a cobrir la seva massa de pa amb tomàquets, creant així les primeres versions de la pizza actual.

Segle XIX: La pizza va continuar evolucionant a Nàpols, amb l'addició de la mozzarella de búfala. La famosa "Pizza Margherita" es diu que va ser creada en honor de la reina Margherita de Savoia el 1889, amb els colors de la bandera italiana: tomàquet (vermell), mozzarella (blanc) i alfàbrega (verd).

Segle XX: Amb la gran immigració italiana als Estats Units, la pizza es va popularitzar a Amèrica del Nord, on va experimentar diverses adaptacions i va contribuir a la creació de noves varietats, com la pizza de Nova York i la pizza de Chicago. Des d'allà, la pizza es va expandir a altres parts del món i es va convertir en un menjar internacional.

26 Revista de Vic Juny | Juliol

FESTES DE SANT MIQUEL DELS SANTS 2024

VIC, del 25 de juny al 7 de juliol de 2024

La comissió de la Festa Major de Vic us demana que engalaneu els balcons i les finestres de casa amb la senyera i amb els colors de les colles.

La comissió de la Festa Major de Vic agraeix la col·laboració desinteressada de totes les entitats participants en els actes de la Festa Major.

CRÈDITS

Autor cartell: David Oliva Torras

Disseny Gràfic: Anna Defez Padrós Impressió: Gràfiques Copyset

Estimats veïns i veïnes,

Arriba la Festa Major de Vic, una celebració que any rere any es manté com una preuada tradició que ens omple d’orgull i alegria a totes les persones que hi vivim. Rememorem la festivitat del patró de la nostra ciutat, Sant Miquel dels Sants, i durant dies fem lluir la riquesa de Vic en cultura, però també en història i patrimoni.

Aquest any, la festa promet ser particularment vibrant i enriquidora, amb una àmplia varietat d’activitats dissenyades per a totes les edats i gustos. Volem que la Festa Major de Vic sigui una festa inclusiva, activa i, sobretot, participativa. Des de música i ball fins a teatre i cinema, el nostre objectiu és crear un espai per a la diversió, la cultura i, sobretot, per al retrobament entre amistats i famílies.

Voldria aprofitar aquestes línies per expressar el meu sincer agraïment a totes les persones que fan possible aquesta festa: la comissió de Festa Major, les colles de la Crida, les entitats, les persones voluntàries, el personal tècnic de l’Ajuntament i tothom que, amb el seu esforç i dedicació, treballa incansablement durant setmanes i mesos. Sense vosaltres, aquesta celebració no seria possible.

Vigatans i vigatanes, veïns de la comarca, i tots aquells visitants que us uniu a nosaltres durant aquestes dates: us animem a gaudir de Vic, a aprofitar cada moment, a omplir els nostres carrers de festa i a viure-la amb el màxim respecte. Fem d’aquesta Festa Major un esdeveniment memorable i ple de generositat.

Visca Vic i visca la seva Festa Major!

Un any més amb aquell pessigolleig a la panxa i aquell nus a la gola que ens genera l’esperada i estimada Festa Major. Un punt de trobada de moltes colles d’amics i amigues, i també persones diverses que sovint només es coneixen o es troben i retroben aquests dies per celebrar en comú, la festa per excel·lència dels vigatans i vigatanes. Aquells dies màgics que vivim d’ençà que érem petits, que cada any són iguals, però que alhora els vivim ben diferent.

Enguany hem pogut gaudir de la presentació de la pel·lícula basada en l’essència de la festa major: els gegants i el dia 5 de juliol. L’estrena dimarts 18 de juny al teatre L’Atlàntida amb el títol “Somnis d’espígol” vol representar el somni i record que podria tenir qualsevol vigatà i vigatana. Com més passen els anys, més present és el record d’allò que com a nens ens ha aportat valors, alegria i felicitat.

A mesura que van passant els minuts, les imatges cada vegada són més històriques fins a arribar als anys vint del segle passat. Just al desembre de 1924, segons les cròniques de la premsa de l’època, al Teatre Vigatà situat al carrer Verdaguer, ja s’hi presentava una pel·lícula sobre la festa major amb un gran èxit de participants i d’expectació.

Aquest és el patrimoni que ha passat de generació en generació i que per més que evolucionin o que canviïn les coses fa que tinguem una cosa en comú amb els nostres avantpassats vigatans.

La premsa diu que aquesta pel·lícula la va adquirir l’ajuntament però malauradament avui no es conserva en cap dels seus arxius. Qui sap on deu ser aquesta pel·lícula? L’estrenada enguany “Somnis d’espígol” es podrà tornar a veure durant l’estiu a l’espai ETC.

Bona i participada Festa Major!!

Roger Albert Casanova

Membre de la comissió de la Festa Major de Vic

HISTÒRIA, PATRIMONI I FUTUR;

180 ANYS DE L’ESCOLA DE MÚSICA DE VIC I LA BANDA MUNICIPAL

L’any 1843 Felix Mendelssohn va fundar a Leipzig la primera institució d’estudis superiors per a músics de l’actual Alemanya i que s’ha convertit, al llarg de la història, en una referència universal dels estudis musicals. Just un any després, l’Ajuntament de Vic nomenava director de la banda i professor d’ensenyament públic de tots els instruments que requereixi a Jaume Solà. Era la formalització d’una activitat que, de ben segur, ja es desenvolupava a la ciutat però que va quedar així institucionalitzada i referenciada com l’escola de música degana de totes les que configuren l’actual panorama educatiu a Catalunya.

La Festa Major, el Corpus, desfilades i processons amb gegants, autoritats, músics i capellans formaven un dels paisatges més idiosincràtics de la ciutat fins ben enllà del s. XX.

La Banda Municipal perviurà fins l’any 1972, ja amb Rafael Subirachs jubilat, quan l’Ajuntament la dissol per evitar el concurs nacional de la legislació franquista. Passaran anys abans que l’escola de música, que ja des de l’època de Joaquim Maideu havia anat ampliant l’oferta d’instruments de vent i creixent de manera exponencial, pugui tornar-la a reconstruir, aquesta vegada amb joves estudiants i professors que cada any des de 2011 tornen puntualment a la plaça catedral en el concert de vigília.

Vic està de celebració, la seva escola de música i banda municipal fan 180 anys. Ho celebrem també en aquesta Festa Major. Enguany la banda estrenarà l’obra Fem fressa , encàrrec a Helena Cánovas, compositora internacional, antiga alumna i membre de la banda. Quinze dies després, el 14 de juliol al vespre, els germans Mendelssohn, la Fanny i en Felix, sempre tan amatents i conscients del camí que hem fet junts, vindran també a la plaça catedral de la mà de la pianista Emma Stratton i l’Orquestra de Cambra de Vic en una nova gran nit del Clàssica Jove que programa L’Atlàntida. Nit de festa estiuenca, manifestació d’una nova idiosincràsia de la nostra ciutat i de la nostra gent, això sí, sense oblidar les arrels, la història i el nostre patrimoni comú.

Escola de Música de Vic

QUINES NITS LES D’AQUESTS DIES!

Com diria l’ opening d’una famosa sèrie que ens toca de ple “... un país encantat, on contents, ara hi farem cap!”. Per això, quan acaba la Festa Major de Vic comença la festa oriental de Vic, un Festival Nits de cinema oriental - Asian Summer Film.

Festival - que s’estén durant sis dies, del 16 al 21 de juliol, i que viu una prèvia als centres cívics de la ciutat amb un grapat d’activitats vinculades a la cultura i la gastronomia asiàtiques. Aquest any, per exemple, durant el Més Nits! (de l’1 al 13 de juliol) s’inaugura l’exposició Found in Translation al CCVIC Joan Triadú, amb cartells originals japonesos de pel·lícules occidentals. Aquesta passió pel país del sol naixent continuarà el dimarts 16 de juliol amb la inauguració del festival, una nit japonesa amb pel·lícules tan tendres com SINGLE8 o SABAKAN , i l’homenatge al Gran Premi Honorífic del festival d’aquest any, Minoru Kawasaki, director de culte especialitzat en comèdies molt animals!

La resta de dies de Nits visitarem Corea del Sud, Hong Kong, la Xina i l’Índia, i pel camí, a L’Atlàntida hi podrem veure pel·lícules infantils, les irresistibles sessions Akihabara! , dedicades al Japó més Otaku (amb un homenatge a Akira Toriyama), i les sessions de Secció Oficial a concurs, amb una selecció del millor cinema recent del continent asiàtic, des del cinema més espectacular a les obres més autorals. Apunteu-vos títols com A LONG SHOT, ROB N ROLL, ALIENOID 2, HANUMAN o l’últim film del mestre Zhang Yimou, FULL RIVER RED . Aquest any també estrenem la Sala B , a les tardes i a la mateixa L’Atlàntida, amb una programació de títols adreçats als amants del cine més friki . I els sopars a la Bassa, les exhibicions de dansa, arts marcials... Ah, el Centre Cívic Joan Triadú serà el punt de trobada de matinada, amb el mític Karaoke o la novetat de la Quina Visual, un bingo amb cinema i sèries.

I tot això, amb l’ esperit Nits , participatiu, divers, una trobada cultural i festiva que caracteritza el certamen des dels seus inicis i que no seria possible sense totes i tots vosaltres perquè, com diu l’ ending de la mateixa sèrie d’abans: “... amb la vostra absència, el nostre cor es posa trist.”

Festival Nits de Cinema Oriental

05/07/2024

DIADA DE SANT

MIQUEL DELS SANTS

A LES 11 DEL MATÍ

06/07/2024

MISSA

A LES 9 DEL MATÍ

09/07/2024

MISSA EN SUFRAGI DE JAUME BALMES

A LES 9 DEL MATÍ

DIVENDRES

Missa solemne presidida per l’Excm. i Rvdm. Mn. Romà Casanova, bisbe de la diòcesi.

DISSABTE

Missa que se celebrarà en sufragi dels compatricis i ciutadans morts durant l’any.

DIMARTS

Missa que se celebrarà en sufragi de Jaume Balmes, en l’aniversari de la seva mort.

CULTES A LA CASA NADIUA DE SANT MIQUEL DELS SANTS

02, 03 i 04 – 07/2024

EUCARISTIA I HOMILIA

A LES 7 DE LA TARDA

05/07/2024

CELEBRACIÓ DE MISSA

A LES 8, A LES 9 I A LES 10 DEL MATÍ

DIMARTS, DIMECRES I DIJOUS

TRÍDUUM DE PREPARACIÓ — Celebració de l’eucaristia i homilia, veneració de la relíquia i cant dels goigs.

DIVENDRES

FESTA DEL SANT — A l’església de baix i a la capella de dalt. Durant tot el dia, es podrà visitar el Museu i altres llocs que guarden records del Sant.

ACTES RELIGIOSOS CATEDRAL DE SANT PERE

L’ESPÍGOL

Brollant com un regal de la terra a l’infinit entre els camps i la rocalla et balanceges amb el vent, i ens recordes que la natura és generosa i agraïda i que en cada raig de sol s’hi amaga un nou començament.

Amb colors violacis com la tarda i amb el teu aroma subtil de noble i senzilla bellesa omples d’encís l’aire tranquil. Planta forta i resilient, pròspera malgrat les adversitats ets símbol de determinació enfront les dificultats.

Les teves fulles com plomes en dansa ballen al compàs de la brisa amb harmònic moviment, al ritme d’una partitura invisible mostres la teva bellesa essencial i amb cada onada alliberes la teva fragància en un ballet natural.

Arrelat a la terra que ens bressola, espígol de Festa Major, ets aquell fil invisible que preserva la tradició. Avui la ciutat s’engalana i guarneixes el carrer sense recel, amb orgull encatifes les llambordes per on passarà Sant Miquel.

Margarita Bosch Pagès

LA PELL DEL MÓN

11 DEL MATÍ

MUSEU DE L’ART DE LA PELL

Amb aquesta activitat familiar viatjarem per tot el món per recuperar els objectes que la Kekacauan ha perdut per culpa d’un malvat bruixot.

Per a famílies amb infants de 4 a 9 anys. Preu: 4 € per infant (acompanyants gratuït).

Organització: Museu de l’Art de la Pell

PISTA DE L’HORTA

6 DE LA TARDA

PISTA DE BÀSQUET DE L’HORTA VERMELLA

OPEN DOOR

7 DE LA TARDA

PLAÇA MAJOR

7 DE LA TARDA PONT GÒTIC INAUGURACIÓ

VERMELLA HAVANERES

Torneig de bàsquet 3x3. Capitalitat Bàsquet Femení. + info a vic.cat/serveis/esports

PASSEJANT ENTRE GLÒRIES VIGATANES

Passin a través de la porta per poder viure de manera diferent el carrer de cada dia i fer-lo quotidià... inoblidable. Idea i creació: Pere Hosta.

Espectacle itinerant.

Tranquil·lament, gaudint, passejant, compartirem un petit viatge per algunes glòries vigatanes per essenciar-nos del seu ADN, per envicar-nos.

A càrrec de Carles Costa i Muntades, estudiant de Vic. Projecte Sumem Patrimoni

Amb el grup Les Anxovetes. Hi haurà rom cremat.

En cas de pluja es farà a l’Orfeó.

10 DEL VESPRE PLAÇA GAUDÍ

PROGRAMA DE FESTA MAJOR DIMARTS 25 DE JUNY

LES PECES

MISTERIOSES

DEL MAP

11 DEL MATÍ

MUSEU DE L’ART DE LA PELL

26 DE JUNY I 3 DE JULIOL

VI TORNEIG

DE PETANCA DE FESTA MAJOR

2/4 DE 6 DE LA TARDA

PLAÇA MAJOR

El MAP conserva autèntiques joies a la seva col·lecció. Una d’aquestes joies és l’arquimesa de “la Jerusalem alliberada”. Explicarem la seva història i la d’una altra peça misteriosa que conservem: un objecte recuperat en un vaixell enfonsat al fons del mar.

Activitat gratuïta.

Organització: Museu de l’Art de la Pell

Organització: Amics de la Petanca

TASTET DE RUGBI Tardes d’estiu

Organització: Osona Rugby Club

6 DE LA TARDA

PISTA DEL MONTSENY

CONCERT DE FESTA MAJOR

7 DE LA TARDA

PLAÇA DE LA CATEDRAL

CONCERT DE FESTA MAJOR DE L’ORQUESTRA INCLUSIVA DE LA UVIC I L’ORQUESTRA INCLUSIVA DE CENTELLES

Projecte pioner i innovador que proposa gaudir de l’experiència de tocar música en grup.

En cas de pluja es farà al Paranimf de la UVic.

DIJOUS 27 DE JUNY

TALLER

D’ARTESANIA: FEM PEIXERES I VAIXELLS!

10 DEL MATÍ

MUSEU DE L’ART DE LA PELL

Veniu a refrescar-vos al museu i passeu una bona estona fent els peixos i vaixells més divertits de l’estiu.

Preu: 4 € per infant (acompanyants gratuït).

Organització: Museu de l’Art de la Pell

PROGRAMA DE FESTA MAJOR DIMECRES 26 DE JUNY

L’ART EN LA PELL: EL GUADAMASSIL

2/4 DE 5 DE LA TARDA

MUSEU DE L’ART DE LA PELL

27 I 28 DE JUNY i 2 I 4 DE JULIOL

K-POP

6 DE LA TARDA

PLAÇA DEL CARBÓ

XERRADA: COMPOSITORES A L’OMBRA

7 DE LA TARDA L’ATLÀNTIDA

GRAN SONATA

7 DE LA TARDA

RAMBLA TARRADELLAS

FESTA MAJOR A

LES GERMANETES DELS POBRES

7 DE LA TARDA

RESIDÈNCIA LES GERMANETES DELS POBRES

BALLANT SOBRE LES VARIACIONS SERIOSES DE MENDELSSOHN

8 DEL VESPRE L’ATLÀNTIDA

Aquesta visita en format tastet proposa un recorregut per diferents obres del museu, que ens permetrà conèixer l’origen i evolució de la tècnica del guadamassil al llarg de la història.

Activitat gratuïta.

Organització: Museu de l’Art de la Pell

Joves del barri.

Tardes d’estiu

Amb Mar Medinyà.

Clàssica Jove

Activitat gratuïta.

Hi haurà servei de bar.

L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques d’Osona

Cia. Le Puant

Un espectacle de clown contemporani i teatre gestual per a tots els públics, on la improvisació té un paper fonamental a l’obra, que el farà fresc i únic a cada representació.

Ballada amb tots els elements del Seguici Infantil.

Sílvia Pedret, relat; Martina Pulido, dansa; Emma Stratton, piano.

Clàssica Jove + info i compra d’entrades a latlantidavic.cat

L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques d’Osona

PROGRAMA DE FESTA MAJOR DIJOUS 27 DE JUNY

ELS ANIMALS

D’EN QUEL

11 DEL MATÍ

MUSEU DE L’ART DE LA PELL

CONCERT JOVE

6 DE LA TARDA

RAMBLA DEL PASSEIG

VIGÍLIA DEL SEGUICI INFANTIL

2/4 DE 7 DE LA TARDA PLAÇA GAUDÍ

SARAU KIDS

2/4 DE 8 DEL VESPRE

PLAÇA DELS MÀRTIRS

FESTA MAJOR DEL CARRER DE SANT PERE

8 DEL VESPRE CARRER DE SANT PERE

CONCERT DE FESTA MAJOR ORFEÓ VIGATÀ

2/4 DE 9 DEL VESPRE CCVIC JOAN TRIADÚ

En Quel, el nostre gegant, ha perdut tots els animals de la seva granja mentre treballava i s’han amagat al museu. Nosaltres, ens haurem de convertir en autèntics exploradors per trobar-los a tots. Ens ajudeu?

Per a famílies amb infants de 3 a 8 anys. Preu: 4 € per infant (acompanyants gratuït).

Organització: Museu de l’Art de la Pell

Joves del barri. Tardes d’estiu

Cercavila amb els gegants petits i bestiari infantil fins a l’església dels Dolors per anar a buscar el petit Sant Miquel dels Sants.

Balls a la plaça Gaudí i tot seguit cercavila amb el Sant fins a la casa nadiua de Sant Miquel dels Sants.

Organització: Geganters i grallers del c. de la Riera

Ball folk per a infants i públic familiar. Companyia Pep López i Sopars de duro.

Organització: L’Oca Rosa

En cas de pluja es farà al CCVIC La Guixa.

Concurs de pastissos, sopar popular. Concert de Boys Damm a partir de les 11 de la nit. Hi haurà servei de bar.

En cas de pluja es farà a l’Orfeó.

Direcció: Daniel Antolí

Piano: Joan Espuny + info i compra d’entrades a orfeovigata.cat

Organització: Orfeó Vigatà

PROGRAMA DE FESTA MAJOR DIVENDRES 28 DE JUNY

PROGRAMA DE FESTA MAJOR DIVENDRES 28 DE JUNY

ASSAIG SAGALS

D’OSONA

9 DEL VESPRE PLAÇA MAJOR

SOPAR JOVE

9 DEL VESPRE BOSQUET DE L’ATLÀNTIDA

LA PUNTUAL FOLK

2/4 D’11 DE LA NIT PLAÇA DELS MÀRTIRS

DISSABTE 29 DE JUNY

FESTA MAJOR

AL NADAL

2/4 DE 12 DEL MIGDIA RESIDÈNCIA EL NADAL

LA HISTÒRIA DE LES ADOBERIES DE VIC I L’ORIGEN

DE LA COL · LECCIÓ

DEL MAP

12 DEL MIGDIA

MUSEU DE L’ART DE LA PELL

29 I 30 DE JUNY i 6 I 7 DE JULIOL

Assaig especial per Festa Major obert a tothom.

Enceta la festa major jove amb el clàssic sopar del jovent de la ciutat.

A les 11 de la nit, concert amb Akoblats, versions des de l’Empordà.

+ info a @fmjvic FMJ

En cas de pluja es farà al Recinte Firal El Sucre.

Ball amb música d’arrel tradicional que ofereix un ball de plaça potent i engrescador.

Organització: L’Oca Rosa

En cas de pluja es farà al CCVIC La Guixa.

Amb tot el seguici infantil, els Sagals d’Osona i la Colla Sardanista Entre Boires (Grup Sardanista Riallera).

Explicarem la història de les adoberies de Vic i el procés de treball de la pell, i farem un breu recorregut comentat per conèixer l’origen del museu.

Activitat gratuïta.

Organització: Museu de l’Art de la Pell

LA CRIDA

2/4 DE 7 DE LA TARDA

9 DEL VESPRE

PLAÇA DE LA CATEDRAL

CANÇONS I EMOCIONS

8 DEL VESPRE ESGLÉSIA DE L’ESCORIAL

DIUMENGE 30 DE JUNY

COLLIDA DE L’ESPÍGOL

8 DEL MATÍ

CARRER DE JOSEP M. SELVA

FESTA MAJOR DEL CARRER DE SANT PERE

2/4 DE 10 DEL MATÍ

CARRER DE SANT PERE

Sortida de les colles en rua cap a la crida, acompanyades per les xarangues i els Caps de llúpia. Qui vulgui pot participar en una de les tres rues liderades pel seu cap de llúpia.

PUNT DE TROBADA DE LA COLLA DEL NEN:

Parc de la Serra-de-senferm

PUNT DE TROBADA DE LA COLLA DE LA VELLA:

Carrer Sant Isidre / Eix 11 de setembre, 29

PUNT DE TROBADA DE LA COLLA DEL MERMA:

Centre Cívic Can Pau Raba

ENTRADA DE LES COLLES A LA PLAÇA DE LA CATEDRAL

Himne de la crida i balls dels Caps de llúpia.

Sopar popular.

Concert de xarangues

Concert de Waikiki

Fi de festa amb DJ Velasco

Coral Brusquina, direcció Manel Ferré. Cor de Cambra de Palautordera, direcció Joan Valero.

Organització: AFA de l’Escola de Música de Vic i

Coral Brusquina

Entrada gratuïta

Camp d’espígol

Xocolatada popular i espectacle de màgia a càrrec de Mag Caru.

A 2/4 de 10 del vespre, cinema a la fresca. Hi haurà servei de bar i crispetes.

En cas de pluja es farà a l’Orfeó.

PROGRAMA DE FESTA MAJOR DISSABTE 29 DE JUNY

CAMPIONAT DE BITLLES CATALANES

10 DEL MATÍ PLAÇA MAJOR

CORREFOC INFANTIL

6 DE LA TARDA

PLAÇA DE LA CATEDRAL

FESTA MAJOR INFANTIL

SEGUICI INFANTIL

7 DE LA TARDA

CARRER DE LA CIUTAT

CONCERT A LA CAVA

7 DE LA TARDA

PLAÇA DEL CARBÓ

JORNADA

CULTURAL

7 DE LA TARDA

NIT D’HOMILIES

2/4 DE 10 DEL VESPRE BOSQUET DE L’ATLÀNTIDA

LA PUNTUAL. “L’AUCA DEL SENYOR ESTEVE”

8 DEL VESPRE L’ATLÀNTIDA

Organització: Vic Bitlles

Amb la Colla Infantil Les Fúries d’Ausa (Fúries Canalla) i la Colla Infantil dels Diables de Tona.

Organització: Associació Cultural Sagals d’Osona

Amb la participació de macers, banderers, trompeters infantils, caps de llúpia petits, bou petit, mulasseta, cavalls cotoners, gegants petits, gegants pubills petits, aligueta, la Canalla Sagala portadora de Sant Miquel dels Sants i el Consistori Infantil.

Organització: Geganters i grallers del c. de la Riera

Bigott

Organització: Ajuntament de Vic i Jazz Cava

L’autoorganització com a xarxa de cohesió social.

Monòlegs frescos d’arreu del territori. Hi haurà opció per sopar. FMJ +info a @fmjvic

En cas de pluja es farà al Recinte Firal El Sucre.

L’obra de de Santiago Rusiñol dirigida per Àngel Llàcer després de l’exitós programa televisiu.

+ info i compra d’entrades a latlantidavic.cat

L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques d’Osona

PROGRAMA DE FESTA MAJOR DIUMENGE 30 DE JUNY

CORREFOC DE FESTA MAJOR

10 DEL VESPRE

RAMBLA DEL BISBAT

DILLUNS 1 DE JULIOL

ENVERDA’T

6 DE LA TARDA

BASSA DELS GERMANS MARISTES

MÉS NITS! CCVIC INTRODUCCIÓ A LES CÍTARES

2/4 DE 7 DE LA TARDA

CCVIC SANTA ANNA PROGRAMA

MÉS NITS! CCVIC

TAITXÍ A L’AIRE LLIURE

8 DEL VESPRE

CCVIC LA GUIXA

CAPALTARD A LA TERRASSA DE LA BIBLIO

2/4 DE 9 DEL VESPRE BIBLIOTECA PILARIN BAYÉS

Amb les Fúries d’Ausa i els Diables del Ges.

Organització: Associació Cultural Sagals d’Osona

L’ambulància estarà situada a l’entrada de la Rambla del Bisbat.

Conte musicat a càrrec de Marta Cruz (@clau_de_conte).

Jocs i tallers familiars.

Torneig de Vòlei Plana de Beach. Es començaran a fer partits a mesura que els equips es vagin inscrivint.

A partir de les 9 del vespre.

Mixtus (Jordi i Gil)

Six in town

PD Bros

Sopar i servei de barra.

+ info a @colladelmerma

Organització: Colla del Merma

En cas de pluja es farà a l’Orfeó.

Vine a descobrir aquests meravellosos instruments turcs i perses. L’especialista Robert Santamaria parlarà de la seva història, les seves particularitats i, per descomptat, tocarà alguns temes.

+ info i inscripció prèvia a centrescivics.vic.cat

Omplim el Pla del Maset de l’harmonia i els moviments suaus del taitxí, un art marcial intern d’origen xinès que potencia el benestar i la salut.

A càrrec de Xevi Riera de L’Indret.

+ info i inscripció prèvia a centrescivics.vic.cat

Teatre / Narració oral Activitat amb inscripció.

+ info a bibliotecapilarinbayes.cat

DE FESTA MAJOR DIUMENGE 30 DE JUNY

LA PELLUFA I EL PRÍNCEP

11 DEL MATÍ

MUSEU DE L’ART DE LA PELL

MÉS NITS! CCVIC

BALL K-POP

6 DE LA TARDA

CCVIC LA GUIXA

ACCIÓ NEGRA

6 DE LA TARDA PARC JAUME BALMES

MÉS NITS! CCVIC

INICIACIÓ AL ZEN

2/4 DE 7 DE LA TARDA

CCVIC SERRA-DE-SENFERM

COBLA VILA D’OLESA

8 DEL VESPRE PLAÇA MAJOR

La pandereta Pellufa és la primera peça que va venir a viure al museu. Tal com fan les altres peces, dorm durant el dia i es desperta a la nit. Amb el temps, descobreix que quan els nens i les nenes li bufen el nas la seva pell es transforma màgicament en un objecte del museu.

Per a famílies amb infants fins a 6 anys.

Preu: 4 € per infant (acompanyants gratuït).

Organització: Museu de l’Art de la Pell

El pop coreà té molt èxit a Catalunya i arreu. Aprendrem a ballar una coreografia popular adaptada per a tots els públics. A càrrec de Sendy Kovers. Hi col·labora Korea en Barcelona.

+ info i inscripció prèvia a centrescivics.vic.cat

Animació infantil amb Idoia.

A partir de les 8 del vespre, concerts de:

Males arts

Resiliència

Dj Rutxo

Hi haurà barra amb hamburgueses, frankfurts i tota classe de begudes. Ah! I opció vegana també, és clar.

+ info a @colladelavella

Organització: Colla de la Vella

En cas de pluja es farà a l’Orfeó.

El zen és una branca del budisme amb una llarga història. El mestre Ricardo Taishin ens explicarà en què consisteix i experimentarem una meditació zazen.

+ info i inscripció prèvia a centrescivics.vic.cat

Ballada de sardanes.

En cas de pluja la ballada de sardanes es farà al CCVIC Triadú.

PROGRAMA DE FESTA MAJOR DIMARTS 2 DE JULIOL

LA BIBLIO

2/4 DE 9 DEL VESPRE BIBLIOTECA PILARIN BAYÉS

COLINE RIO

10 DEL VESPRE PATI DE L’OS

DIMECRES 3 DE JULIOL

MÉS NITS! CCVIC EXPOSICIÓ FOUND IN TRANSLATION

6 DE LA TARDA

CCVIC JOAN TRIADÚ

MÉS NITS! CCVIC INTRODUCCIÓ AL SUMINAGASHI

6 DE LA TARDA

CCVIC PLAÇA D’OSONA

FESTA HOLI

6 DE LA TARDA

VICJOVE

PASSEJANT ENTRE GLÒRIES VIGATANES

Música

Activitat amb inscripció. + info a bibliotecapilarinbayes.cat

7 DE LA TARDA

PONT GÒTIC

Coline Rio, cantautora de Nantes, presentarà el seu últim àlbum en solitari “Ce qu’il restera de nous” juntament amb al violoncel·lista Laure Magnien en un format acústic al Pati de l’Os.

Entrada gratuïta.

Organització: Seminari de Vic

Inauguració de l’exposició de cartells originals japonesos de pel·lícules occidentals. Formen part de la col·lecció de Jordi Batet, cineclubista i amant del cinema que treballa a Clàssic Films. Tot seguit, roda de premsa del Festival Nits de Cinema Oriental. + info a centrescivics.vic.cat

Taller per aprendre la tècnica japonesa del marbrejat de paper amb tintes de color i negre, que fan dissenys únics per a découpage, targetes o enquadernacions. A càrrec d’Eva Pujol.

Preu: 10 € + info i inscripció prèvia a centrescivics.vic.cat

Festa organitzada pels joves del projecte COP! + info a vicjove.cat

Tranquil·lament, gaudint, passejant, compartirem un petit viatge per algunes glòries vigatanes per essenciar-nos del seu ADN, per envicar-nos.

A càrrec de Carles Costa i Muntades, estudiant de Vic. Projecte Sumem Patrimoni

CAPALTARD A LA TERRASSA DE
PROGRAMA DE FESTA MAJOR DIMARTS 2 DE JULIOL

S’HA D’ESTAR MOLT ROIG

7 DE LA TARDA BOSQUET DE L’ATLÀNTIDA

CAPALTARD A LA TERRASSA DE LA BIBLIO

2/4 DE 9 DEL VESPRE BIBLIOTECA PILARIN BAYÉS

CURSA NOCTURNA DELS 7 PORTALS

2/4 DE 10 DEL VESPRE PLAÇA MAJOR

DIJOUS 4 DE JULIOL

TALLER DE MONEDERS

BESTIALS

10 DEL MATÍ

MUSEU DE L’ART DE LA PELL

BULLICI DE FESTA MAJOR

3/4 DE 6 DE LA TARDA A LES ESCULTURES DELS CAPS DE LLÚPIA

REPIC GENERAL

DE CAMPANES DE VIGÍLIA

6 DE LA TARDA

7 de la tarda Concert familiar de Jaume Barri 9 del vespre Concert de Carbono 14 11 de la nit Concert de La Divand Fi de festa amb DJ Pau Castaño + info a @colladelnen

Organització: Colla del Nen En cas de pluja es farà a L’Institut La Plana.

Música

Activitat amb inscripció. + info a bibliotecapilarinbayes.cat

A 2/4 de 10 del vespre, categoria infantil. A les 10 del vespre, categoria absoluta.

Sortida i arribada a la plaça Major de Vic. Amb la col·laboració del Club Atlètic Vic, Club Natació Vic-ETB- i Unió Excursionista Vic. + info a vic.cat/serveis/esports

Construeix el teu propi moneder de pell en forma d’animal utilitzant tècniques com la costura.

Preu: 4 € per infant (acompanyants gratuït).

Organització: Museu de l’Art de la Pell

El Merma, la Vella i el Nen volen que els acompanyeu a buscar als gegants per sortir de cercavila. Us hi apunteu?

Diversos campanars de la ciutat tocaran simultàniament el repic de festa com a preludi de la diada de Sant Miquel dels Sants.

Organització: Campaners de Vic, Catedral i Parròquies de la Ciutat de Vic.

DE FESTA MAJOR DIMECRES 3 DE JULIOL
PROGRAMA

MÉS NITS! CCVIC

L’ANY DE LA RATA: PÒDCAST EN DIRECTE

2/4 DE 7 DE LA TARDA

CCVIC JOAN TRIADÚ

TRADICIONAL CERCAVILA DE GEGANTS I LLÚPIES

2/4 DE 7 DE LA TARDA

CARRER DE LA CIUTAT

HOMENATGE GEGANTER A MOSSÈN ROMEU

3/4 DE 7 DE LA TARDA

PLAÇA DEL PES

JORNADA

ESPORTIVA

7 DE LA TARDA

ZONA ESPORTIVA

CAPALTARD A LA TERRASSA DE LA BIBLIO

2/4 DE 9 DEL VESPRE BIBLIOTECA PILARIN BAYÉS

PREGÓ A LES

FESTES I CONCERT DE VIGÍLIA

2/4 DE 9 DEL VESPRE

PLAÇA DE LA CATEDRAL

In the mood for Love, Bola de drac, El problema dels tres cossos... Sabíeu que aquestes pel·lícules i sèries es basen en novel·les ben conegudes de la literatura xinesa? Si en voleu saber més, veniu a escoltar Sílvia Fustegueres i Mireia Vargas-Urpí.

+ info i inscripció prèvia a centrescivics.vic.cat

Gegants i llúpies acompanyats per la Cobla Principal Vigatana recorreran els principals carrers i places de la ciutat fent les ballades a les personalitats d’enguany.

El primer infant que prengui la xurriaca als llúpies serà premiat.

Per commemorar el 150è aniversari del naixement de Mn. Lluís Romeu i Corominas, els gegants de la ciutat ballaran davant de la seva casa natal dues peces, el “Ballet vell dels gegants”, que recordava de quan era petit, el va recuperar i transcriure, i un pasdoble compost per ell.

150è aniversari Mn. Lluís Romeu Organització: Gegants de la ciutat de Vic i Comissió

+info a @fmjvic FMJ

Tales for adults

Activitat amb inscripció. + info a bibliotecapilarinbayes.cat

Pregó a càrrec de Jofre Bardolet.

CONCERT DE VIGÍLIA

Banda de l’Escola de Música de Vic. Directors: Ferran Anglí i Oriol Codina. En cas de pluja es farà a L’Atlàntida.

PROGRAMA DE FESTA MAJOR DIJOUS 4 DE JULIOL

ORQUESTRA DI-VERSIONES

2/4 D’11 DE LA NIT

PLAÇA MAJOR

BARRAQUES

11 DE LA NIT

ZONA ESPORTIVA

NITGÍLIA

12 DE LA NIT

PLAÇA DEL PES

DIVENDRES 5 DE JULIOL

DESPERTADA

MUSICAL

9 DEL MATÍ

NUCLI URBÀ

FEM LLAVI

10 DEL MATÍ

PLAÇA DEL CARBÓ

SORTIDA DE LA COMITIVA I ORDRE

DEL SEGUICI

1/4 D’11 DEL MATÍ

CARRER DE LA CIUTAT

La pitjor banda de versions de la història, però tot i això, allà on va ho peta.

Enemic Interior

Punk, post-punk i Oi!, en català.

Les Testarudes

Combinen l’ska, el reggae, el rocksteady i el soul, en català.

+info a @fmjvic FMJ

Després del concert de la plaça Major, la festa continua amb els Gegants de la ciutat fent una cercavila acompanyats de la Cobla Principal Vigatana.

Amb la Banda de Vic

Trobada amb la Banda de l’Escola de Música de Vic, Grallers i timbalers de la ciutat de Vic, Grallers del c. de la Riera i Grallers dels Sagals d’Osona i cercavila cap a la plaça Major.

AAVV del carrer Sant Pere, Grallers i timbalers de la ciutat de Vic, Bou, Lleó, Mulassa, grallers dels Sagals d’Osona, Cavalls Cotoners, músics dels Cavalls, Gegants petits, Grallers del c. de la Riera, Gegants pubills, Llúpies, Gegants de la ciutat, Cobla Principal Vigatana, Àliga, Colla Sardanista Riallera, Campanile, Basílica, Penó i borles, relíquia, Sagals d’Osona, Sant Miquel dels Sants, bandera de la ciutat i heralds, macers, Consistori infantil, Banda de l’Escola de Música, Corporació Municipal i guàrdies de gala.

El primer infant que prengui la xurriaca als llúpies serà premiat.

DE FESTA MAJOR
PROGRAMA
DIJOUS 4 DE JULIOL

OFICI DE SANT MIQUEL

11 DEL MATÍ

CATEDRAL DE SANT PERE

DESCOBRIM EL MUSEU

12 DEL MIGDIA

MUSEU DE L’ART DE LA PELL

BALLS A LA PLAÇA DE LA CATEDRAL

Missa solemne presidida per l’Excm. i Rvdm. Mn. Romà Casanova, bisbe de la diòcesi. Dins la catedral, el ball de l’Àliga.

1 DEL MIGDIA

PLAÇA DE LA CATEDRAL

Coincidint amb la Festa Major de Vic, proposem una visita guiada a la col·lecció permanent d’arts decoratives del museu, per conèixer de prop l’origen de la col·lecció d’Andreu Colomer Munmany i la gran riquesa artística dels seus objectes.

Activitat gratuïta.

Organització: Museu de l’Art de la Pell

– Peça interpretada pels Grallers i timbalers de la ciutat de Vic.

– Sardana, ball del Bou, de la Mulassa, dels Cavalls Cotoners, del Lleó i de l’Àliga.

– Dansa vigatana de l’espígol.

– Ball dels Gegants de Vic, Gegants pubills i Gegants petits.

Tot seguit pujada del seguici.

La plaça de la Catedral disposarà d’ombra i cadires per al públic assistent.

Hi haurà servei d’entrepans i de begudes.

Cercavila fins a la plaça de la Catedral.

Ball de totes les comparses del bestiari i una sardana.

Hi haurà un tram amb menys estímuls sensorials i auditius.

8 DEL VESPRE CARRER DE LA CIUTAT

XURRIACADA –SEGUICI DE VESPRE ORQUESTRA LA SELVATANA

8 DEL VESPRE

PLAÇA MAJOR

Hi haurà servei d’entrepans i de begudes.

Concert de Festa Major

PROGRAMA DE FESTA MAJOR DIVENDRES 5 DE JULIOL

MEN IN SWING

8 DEL VESPRE

RAMBLA DEL PASSEIG

VIQUINA

9 DEL VESPRE

ZONA ESPORTIVA

GUILLEM RAMISA

10 DEL VESPRE

PATI DE L’OS

BARRAQUES

12 DE LA NIT

ZONA ESPORTIVA

DISSABTE 6 DE JULIOL

PILAR CAMINAT

7 DE LA TARDA

CARRER DE LA CIUTAT

Men in swing és una història d’amor declarada per un conjunt de músics cap a un gènere musical popular que comparteix energia, dinamisme i improvisació amb el ball que l’acompanya, ja sigui el claqué o el lindy-hop.

Organització: Vick Kick Swing

En cas de pluja es farà al Recinte Firal el Sucre.

Vine a la ja tradicional quina desenfadada a les Barraques.

+ info a @fmjvic

FMJ

Polifacètic cantant i poeta de Roda de Ter que aborda les emocions des d’un univers particular, sensible i proper.

Entrada gratuïta.

Organització: Seminari de Vic

Al·lèrgiques al Pol·len

Música pop, la rumba i el folk, tot interpretat en català.

Boom Boom Fighters

Proposta innovadora que combina el Roots reggae dels anys 80 amb el dancehall dels 90.

Groggy Rude

Punk rock que neix a Tarragona, destaca per les versions de cançons icòniques.

+info a @fmjvic

FMJ

Amb la colla castellera Sagals d’Osona.

DE FESTA MAJOR DIVENDRES
DE JULIOL
PROGRAMA
5

CRONOESCALADA

7 DE LA TARDA

PLAÇA GAUDÍ I

CARRER DE SANT MIQUEL

MÉS NITS! CCVIC

ELS SECRETS DE LES BOLES DE DRAC

7 DE LA TARDA

CCVIC CAN PAU RABA

98È CONCURS DE COLLES

SARDANISTES

10 DEL VESPRE

PLAÇA MAJOR

XAROP DE NIT

11 DE LA NIT

PLAÇA DELS MÀRTIRS

BARRAQUES

12 DE LA NIT

ZONA ESPORTIVA

La tradicional pujada de ciclistes arriba a l’edició 10 + 1. L’esdeveniment esportiu més important de l’any tindrà moltes sorpreses. Aixeca’t del sofà i vine a moure les cames! Passa a ser el protagonista de les dues rodes.

Inscripcions a partir de les 18.00 H a la plaça Gaudí.

+info a @fmjvic

FMJ

Un repàs a la figura d’Akira Toriyama, autor de Dr. Slump i Bola de Drac, figura cabdal de la història del manga. També parlarem dels secrets de la traducció de les obres al nostre país.

A càrrec de Marc Bernabé i Oriol Estrada.

+ info i inscripció prèvia a centrescivics.vic.cat

Cobla Reus Jove

Organització: Colla Sardanista Riallera

En cas de pluja es farà al Recinte Firal El Sucre.

Ball de Tornaboda

En cas de pluja es farà al CCVIC Joan Triadú.

Maria Jaume

Cantant, guitarrista i compositora mallorquina de pop. Cada vegada més en la música pop i electrònica.

Aiko el grupo

Nova moguda madrilenya, un grup underground poppunk nacional.

Dan Peralbo i El Comboi

Grup osonenc amb un nou rock català.

+info a @fmjvic

FMJ

PROGRAMA DE FESTA MAJOR DISSABTE 6 DE JULIOL

JORNADA

CASTELLERA DE FESTA MAJOR

2/4 DE 12 DEL MIGDIA

PLAÇA MAJOR

DE PORTES

ENDINS 2024

12 DEL MIGDIA

CASA NATAL DE SANT

MIQUEL DELS SANTS

Amb Marrecs de Salt, Castellers de Sant Cugat, Capgrossos de Mataró i Sagals d’Osona.

Organització: Associació Cultural Sagals d’Osona

2a Edició.

Una bona ocasió per gaudir d’elements del nostre patrimoni que, per diferents motius, resten immerescudament amagats.

Entrada gratuïta

No es sobreviu realment a la Festa Major si no es ve al dinar més ben parit de l’any. Reviu amb nostàlgia els dies que has viscut i acaba la FMJ amb el millor final de festa possible. L’AFA de la FMJ ja no es veu amb cor de venir.

2/4 DE 3 DE LA TARDA

ZONA ESPORTIVA

CONCERT A LA CAVA

7 DE LA TARDA

PLAÇA DEL CARBÓ

BACHCELONA:

BACH & MENDELSSOHN

7 DE LA TARDA

L’ATLÀNTIDA DINAR DE VALENTS

LA CRIDÒRIA

2/4 DE 8 DEL VESPRE

PLAÇA MAJOR

+info a @fmjvic FMJ

Kinki Boys

Organització: Ajuntament de Vic i Jazz Cava

Solistes, cor i Akademie Bachcelona Consort.

Lluís Vilamajó, direcció.

Clàssica Jove

+ info i compra d’entrades a latlantidavic.cat

L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques d’Osona

XI Triangular de colles

Vine a jugar i animar la teva colla!

PROGRAMA DE FESTA MAJOR DIUMENGE 7 DE JULIOL

CASTELL DE FOCS

1/4 D’11 DE LA NIT EL SUCRE

CONTRACRIDA

11 DE LA NIT PLAÇA GAUDÍ

Amb Pirotècnia Tomàs

Amb Etcètera Teatre

punt lila possibilitat de pirotècnia tram amb menys estímuls

EFEMÈRIDES

DEL SEGUICI

245 Diada de Sant Miquel

192 Aniversari del Merma

162 Aniversari dels Gegants de Vic

162 Aniversari de la Vella

124 Aniversari del Nen

98 Edició del concurs de colles sardanistes

30 Aniversari de l’Associació de Dansaires de Sant Miquel

27 Aniversari de l’Associació Cultural Sagals d’Osona

22 Aniversari de la recuperació de l’Àliga de Vic

17 Aniversari de la recuperació del Bou

17 Aniversari de la recuperació de la Mulassa

17 Aniversari dels Grallers i Timbalers de la Ciutat de Vic

12 Aniversari Banda EMVIC

10 Aniversari de la recuperació dels Cavalls Cotoners

4 Aniversari del Lleó

DE
MAJOR DIUMENGE 7 DE JULIOL
PROGRAMA
FESTA

EXPOSICIONS

BÈSTIES!

ELS ANIMALS EN L’ART MEDIEVAL

Què hi fan tantes bèsties, en l’art medieval? Amb aquesta nova exposició descobrirem com els animals representats durant l’Edat Mitjana es relacionen amb temes com el folklore, les llegendes, la literatura oriental, la simbologia o la moralitat.

Fins al 15 de setembre. MEV, Museu d’Art Medieval

ART I ESCOLA 13. LA MORT

Els cicles de la vida Exposició dels projectes realitzats en el marc de la tretzena edició d’ART I ESCOLA.

A cura de Roser Sanjuan.

Fins al 13 de juliol.

Centre d’Art Contemporani de Vic

ATZUCAC

Instal·lació que reflexiona entorn el concepte de casa, llar, carrer i ciutat. Obra de SP25 Arquitectura / David Oliva + Elisenda Planas.

Del 28 de juny al 22 de setembre. Església de la Pietat + info i horaris a: vicpuntzero.cat/victurisme.cat

FOUND IN TRANSLATION

– Més Nits! CCVIC

Exposició de cartells originals japonesos de pel·lícules occidentals. Formen part de la col·lecció de Jordi Batet, cineclubista i amant del cinema que treballa a Clàssic Films.

De l’1 al 31 de juliol.

Claustre del CCVIC Joan Triadú + info a centrescivics.vic.cat

RACONS DE VIC

Racons de Vic atrapats per la mirada del fotògraf: llums, ombres, bocins i, imatges de gran format de detalls menuts.

Fotografies de Quim Espona.

Del 4 al 31 de juliol.

Sala Romeu – 3e1 VicClic (CCVIC Joan Triadú)

UNA MIRADA AL PASSAT

Recull fotogràfic de la vida vigatana des de finals del segle XIX fins a mitjans del segle XX: oficis, comerços, entorn i el pas del temps.

A cura de l’Associació de Veïns Vic Nord.

Fins el 2 de juliol.

Sala Romeu – 3e1 VicClic (CCVIC Joan Triadú)

I ENCARA MOLT MÉS...

RESSÒ: Mercat social de la reutilització

Un projecte innovador de consum responsable i d’economia circular, singular i de qualitat, que genera un impacte social i ambiental positiu sobre el territori.

DEL 8 AL 21 DE JULIOL.

De dimarts a dissabte de 10 a 2/4 d’1 i 5 a 9 / dilluns de 5 a 9 / diumenges de 10 a 2/4 de 2.

Organització: Associació Tapís, Fundació Areté, Fundació Ashes, Cooperativa La Fera Ferotge i Fundació Trueta.

L’Orfeó

CAPALTARD a la terrassa de la Biblio

Cada tarda del 8 a l’11 de juliol a 2/4 de 9 del vespre. Activitat amb inscripció.

+ info a bibliotecapilarinbayes.cat

Biblioteca Pilarin Bayés

Més Nits! CCVIC – Cuina nepalesa

A través de l’elaboració de dal bhat, plat tradicional del Nepal, ens endinsarem al món de les espècies, curris, coccions i sabors típics d’aquest país. A càrrec del Restaurant Sherpa.

Preu: 10 €

+ info i inscripció prèvia a centrescivics.vic.cat

Dilluns 8 de juliol a 2/4 de 7 de la tarda.

CCVIC El Montseny

Més Nits! CCVIC – Papiroflèxia coreana

Taller pràctic on elaborarem un handbol amb paper, el bell vestit tradicional de Corea. A càrrec de Korea en Barcelona.

+ info i inscripció prèvia a centrescivics.vic.cat Dilluns 8 de juliol a les 7 de la tarda.

CCVIC Santa Anna

Més Nits! CCVIC – Karate col·lectiu

Aprendrem els moviments més emblemàtics d’aquest art marcial d’origen japonès i, a través d’ells, el respecte a l’altre i la confiança. A càrrec de Dolors Franquesa. Per a tots els públics. + info i inscripció prèvia a centrescivics.vic.cat

Dimarts 9 de juliol a 2/4 de 7 de la tarda.

CCVIC Serra-de-senferm

Més Nits! CCVIC – Cinema: Mongolian Rhapsody

Una poètica pel·lícula revela la importància de la natura per a la cultura i la música tradicional mongolesa. L’activitat començarà amb una actuació de Gerard Canals, especialista en cants guturals.

+ info a centrescivics.vic.cat

Dimarts 9 de juliol a les 8 del vespre. Espai ETC

Conferència Balmesiana

A càrrec de la senyora Sílvia Coll-Vinent i Puig, llicenciada en filologia catalana i professora de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull.

Dimarts 9 de juliol a les 8 del vespre. Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic

Més Nits! CCVIC – Fem teatre d’ombres

Visita-taller per fer en família i descobrir els secrets del teatre d’ombres tailandès, turc i xinès gràcies a la col·lecció del Museu de l’Art de la Pell.

Preu: 4 €

+ info a centrescivics.vic.cat

Dimecres 10 de juliol a les 11 del matí. Museu de l’Art de la Pell

Més Nits! CCVIC – Col·loqui: Els mons de Kaur

Manu Kaur, autora del llibre, ens ofereix l’oportunitat de fer un viatge transversal entre dues cultures, la sikh i la catalana, des de la mirada de dues dones de diferents generacions. + info i inscripció prèvia a centrescivics.vic.cat

Dijous 11 de juliol a les 6 de la tarda.

CCVIC Plaça d’Osona

Més Nits! CCVIC – Cuinem una bento kawaii

Taller participatiu on aprendrem una de les tradicions culinàries més boniques del Japó. Nens i nenes prepararan una carmanyola plena de personatges adorables i ingredients deliciosos. A càrrec de The Broccoli Tribe. + info i inscripció prèvia a centrescivics.vic.cat

Dijous 11 de juliol a 2/4 de 7 de la tarda.

CCVIC El Montseny

Més Nits! CCVIC – Clausura del II Curs

Internacional de Piano

Alumnes del curs internacional de piano.

Clàssica Jove

Divendres 12 de juliol a les 6 de la tarda i a les 8 del vespre.

L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques d’Osona + info i compra d’entrades a latlantidavic.cat

Més Nits! CCVIC – La influència de l’art japonès

Quina relació hi ha entre Japó i Catalunya? I entre l’art japonès i el tan estimat art modernista català i Gaudí?

Conferència a càrrec de Diana Rossell. + info i inscripció prèvia a centrescivics.vic.cat

Divendres 12 de juliol a 2/4 de 7 de la tarda.

CCVIC Joan Triadú

Més Nits! CCVIC – Cinema a la fresca: Alienoid

Una superproducció coreana dirigida per Choi Dong-hoon. Extraterrestres dins de cossos humans, robots, viatges en el temps, esperits llegendaris i encanteris medievals que encaterinaran tots els públics.

+ info a centrescivics.vic.cat

Divendres 12 de juliol a les 10 del vespre.

Pati del Casal Cívic i Comunitari Mossèn Guiteras

Més Nits! CCVIC – Taller de dansa del lleó

A Vic tenim lleó i a la Xina... també! El farem ballar en grup i aprendrem una de les tradicions més importants de les celebracions xineses.

A càrrec de l’Asociación de Danza de León y Dragón Guanghui.

+ info i inscripció prèvia a centrescivics.vic.cat

Dissabte 13 de juliol a 2/4 d’11 del matí.

CCVIC Can Pau Raba

La JONC celebra 30 anys Manel Valdivieso, director.

Clàssica Jove.

+ info i compra d’entrades a latlantidavic.cat

Dissabte 13 de juliol a les 8 del vespre.

L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques d’Osona

Nit amb Fanny i Felix Mendelssohn

Orquestra de Cambra de Vic; Emma Stratton, pianista i artista resident

Clàssica Jove.

Concert gratuït. + info a latlantidavic.cat

Diumenge 14 de juliol a les 10 del vespre.

Plaça de la Catedral

Organització: L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques

Quartet Gerhard

Acompanyats de les formacions guanyadores Premi La Flama de la VIII Acadèmia Internacional de Quartet.

Clàssica Jove

+ info i compra d’entrades a latlantidavic.cat

Divendres 19 de juliol a les 8 del vespre.

L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques d’Osona

Festival Nits de Cinema Oriental 21a edició – Del 16 al 21 de juliol de 2024

Cada estiu, la cultura asiàtica popular a través del cinema i la gastronomia. + info a cinemaoriental.com

Vicpuntzero

Visites guiades programades

Experiència Vicpuntzero, dissabtes i festius a les 12 del migdia.

Descobrir Vic, dissabtes a les 5 de la tarda. +info i inscripcions a vicpuntzero.cat i Oficina de Turisme 93 886 20 91

Visites Experiència Vicpuntzero

ESPECIAL ESTIU

Diürnes, del 16 de juliol al 30 d’agost, de dilluns a divendres a les 12 del migdia.

Nocturnes, del 5 de juliol al 31 d’agost, divendres i dissabtes a les 10 del vespre.

+ info i inscripcions a vicpuntzero.cat i Oficina de Turisme 93 886 20 91

Projeccions del vídeo mapatge al Temple Romà

Del 5 de juliol al 15 de setembre, cada dia a les 10 del vespre. Activitat gratuïta.

PER UN CORREFOC SEGUR!

NORMES DE SEGURETAT

PER A LES PERSONES PARTICIPANTS:

· Vestiu-vos amb roba de cotó, preferiblement vella, amb mànigues i pantalons llargs.

· Poseu-vos un barret amb ales que us cobreixi tot el cap i tapeu-vos el clatell amb un mocador de cotó.

· Protegiu-vos els ulls.

· Poseu-vos un calçat adequat (esportiu, de muntanya, etc.).

· Procureu tapar-vos les orelles per disminuir els sorolls de les explosions pirotècniques.

· No demaneu aigua als veïns.

· Obeïu les indicacions dels serveis d’ordre públic i de sanitat.

· Queda prohibit portar productes pirotècnics particulars, només es poden utilitzar els que han preparat els organitzadors.

· Respecteu les figures de foc, els seus portadors i els músics.

· Adopteu una actitud correcta amb els diables, no els obstaculitzeu el pas i no els feu caure.

· Seguiu en tot moment les indicacions dels diables.

· Assabenteu-vos, abans de l’inici, del recorregut del correfoc.

· En cas de perill, seguiu les instruccions dels diables.

· Si per qualsevol circumstància se us encén la roba, tireu-vos a terra i rodoleu per apagar les flames. Sobretot, no correu, perquè les flames s’escamparien i serien més virulentes.

· Espereu la comitiva del correfoc en carrers amples i eviteu, en la mesura que us sigui possible, les aglomeracions i els taps de la gent.

PER AL VEÏNAT:

· Retireu tots els vehicles dels carrers de l’itinerari.

· Abaixeu els portals metàl·lics o persianes en els edificis que en tinguin.

· Protegiu els vidres de les finestres, portes i aparadors amb cartrons gruixuts.

· Enrotlleu tots els tendals exteriors dels habitatges i locals.

· No tireu aigua als participants ni als espectadors del correfoc per la perillositat que representa.

· Desconnecteu tot tipus d’alarmes.

· Retireu de la via pública qualsevol objecte que pugui dificultar el pas dels actors, organitzadors i participants del correfoc.

El masclisme i la LGTBIfòbia són presents a diferents esferes de la vida quotidiana. Durant les activitats de Festa Major i activitats d’estiu, volem fer incidència visualitzant el rebuig a les violències masclistes i LGTBifòbiques, i concretament les que es donen en l’àmbit comunitari.

Aquestes violències són una realitat que es dona als carrers, a l’espai públic en general, en espais d’oci, al transport públic i a les xarxes socials. I per això ens cal identificar-les, denunciar-les i visibilitzar-les per erradicar-les.

#NOVIOLÈNCESMASCLISTES

#NOVIOLÈNCIESLGTBIFÒBIQUES

#NOENPASSEMNIUNA

#LLIURESDEVIOLÈNCIESMASCLISTES

#LLIURESDEVIOLÈNCIESLGTBIFÒBIQUES

Per això si et trobes en alguna d’aquestes situacions o coneixes algú que necessiti ajuda pots posar-te en contacte amb els següents recursos:

– TELÈFON 112 PER EMERGÈNCIES (24 H)

– TELÈFON 900 900 120 (24 H)

– MOSSOS D’ESQUADRA VIC – 93 8815700 (24 H)

– GUÀRDIA URBANA DE VIC – 93 8850000 (24 H)

Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI+: 93 702 7284 / 650 540 732 (servei d’informació i atenció a les dones -SIAD i el servei d’atenció a la diversitat sexual i identitats de gènere –SAI LGTBI+) - De dilluns a divendres de les 9 del matí a les 3 de la tarda.

Durant l’activitat, davant d’aquest tipus de situacions, també pots adreçar-te al personal de l’organització – 696429148 / 671741097 i consultar els horaris dels esdeveniments de Festa Major que habilitin punts liles.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.