__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

JANUARI 2o21

3 Kunstschaatsster Kahlan

7

8

Het recept van Jasper

10

Een hut bouwen

Hoe vind jij thuisonderwijs?

Een eigen ponyclub ZWIJNDRECHT – Laura (8) en Leah (8) hebben een eigen ponyclub. ‘We doen verschillende dingen met pony’s in onze ponyclub, bijvoorbeeld spelletjes en staples’, vertelt Laura. ‘We hebben 3 pony’s in de ponyclub. Er zijn iedere keer 2 kinderen per pony bezig. De kinderen van de club zitten bij ons op school. Laura en ik helpen de kinderen en leggen dingen uit. We leren hen hoe ze met pony’s om moeten gaan’, zegt Leah. Tekst en foto´s: Linda te Veldhuis ‘Onze ponyclub heet Heartland. De club is vernoemd naar de leesboeken over paardenranch Heartland’, zegt Laura. ‘De pony’s die we voor de club gebruiken zijn Monty, Maarten en Polly. Maarten is mijn verzorgpony’, vertelt Leah. ‘Polly is de verzorgpony van mijn zusje. Monty is mijn eigen pony’, legt Laura uit.

Spelletjes spelen

‘De ponyclub is om de week op zaterdag. We doen veel spelletjes met de pony’s. We doen bijvoorbeeld Annemaria koekoek. Het spel is net

als op straat. Maar dan heb je een pony aan een touw beet’, vertelt Laura. ‘We spelen ook zigzaggen. We zetten pionnetjes op de grond. We lopen dan met de pony aan de hand om de pionnetjes heen’, zegt Leah.

Staples op Monty

‘De kinderen van de club krijgen staples. Mijn moeder helpt daarbij. Lopen heet bij een pony stappen. De kinderen zitten dan op een rijdekje op Monty. Een rijdekje is een heel plat zadel. Je glijdt daarmee minder snel van de pony af’, zegt Laura. ‘2 kinderen houden Monty met een halstertouw vast. 1 kind zit op de rug van Monty. Iedereen moet goed samenwerken tijdens het lopen. Je spreekt af wanneer je stilstaat en weer gaat lopen’, vertelt Leah.

Poetsen en vlechten

Laura ligt op de rug van Monty.

Leah doet een kunstje op de rug van Monty.

‘We poetsen ook samen de pony’s. Ze staan altijd in de wei. Ze zitten dus best vaak onder de modder. We leggen de kinderen van de ponyclub uit hoe ze kunnen poetsen met de borstels’, zegt Laura. ‘We maken ook vlechten en knotjes in de manen en staart. Ik word er blij van om met pony’s bezig te zijn’, vertelt Leah. ‘Ik ook. Ik vind pony’s er ook mooi uitzien’, zegt Laura.

Laura en Leah hebben een eigen ponyclub.


Prikbord

JANUARI 2o21

Jantje vraagt aan de meester: ‘Wat is de laatste letter van het alfabet?’ ‘De letter z’, antwoordt de meester. ‘Nee’, zegt Jantje. ‘De t is de laatste letter van alfabet.’

Ouarda (11) ��������������� ‘Wat heb jij getekend?’, vraag de tekenmeester aan Jantje, die een leeg vel papier voor zich heeft liggen. ‘Een wei met een koe erin’, antwoordt Jantje. Meester: ‘Waar is het gras dan?’ Jantje: ‘Dat heeft de koe opgegeten.’

S A M

E

N W E

R

N B A

S

I

C H

A

E

G N C C U

P

T

N A

R

H H

L

A N O R

U

E

O E O O

T

U G

V K

U R K

E

T

S S

K

R S O U Z

E N S O O

L

E

E

T E

E

E

T

N

R G

E

P N

F

L

U

E

L

S

I

Meester: ‘En ik zie ook geen koe.’ Jantje: ‘Denkt u echt dat een koe in een wei zonder gras blijft staan?’ León (9)

O

I

N

L

E

E

K

R

K S

L

V

P

E

A

L

T

E

A G

L

P

J

E

L

A

E

I

E

R M Y A

E

U A

T

V R

I

J

S

P M S

L

F

Sietse zegt tegen Maartje: ‘Ik zou willen dat ik in de middeleeuwen was.' Maartje vraagt: ‘Waarom dan?' Sietse: ‘Dan had ik niet zo veel geschiedenisles!' Fatima (11)

T

E

A M P

L

E

E

R N

Z

I

Aangeboden door kinderboekhandel De Giraf in Dordrech t

U

BASISSCHOOL

NIVEAU

ENGELS GROEP

SAMENWERKEN SCHOOLKAMP

CULTUUR ENERGIE

GYM INTERNET

PAUZE PLEZIER

SFEER SPEL

JUF

TAAL

KLAS LEREN

TEAM TOETS

LES NATUUR

VAKKEN VRIJ

ANTWOORD (1 WOORD):

REGELS: DE WOORDEN VIND JE HORIZONTAAL, VERTICAAL EN DIAGONAAL. JE MAG LETTERS MEERDERE KEREN GEBRUIKEN. ALS JE DE OVERGEBLEVEN LETTERS IN DE JUISTE VOLGORDE ZET, KRIJG JE HET ANTWOORD. MAIL DIT WOORD SAMEN MET JE VOORNAAM, LEEFTIJD EN HET TELEFOONNUMMER VAN JE OUDERS OF VERZORGERS (ZODAT WE CONTACT MET JE OP KUNNEN NEMEN ALS JE HEBT GEWONNEN) NAAR ANTWOORD@JONG078.NL. ALLEEN WINNAARS KRIJGEN BERICHT.

HET ANTWOORD VAN DE WOORDZOEKER IN DE VORIGE KINDERKRANT IS: OLIEBOLLEN DE WINNAAR IS: ERWIN (8) GEFELICITEERD!

ZOEK de sneeuwvlo kken in deze Kinderkrant

Kun jij ze allemaal vin den? Vul hier het aantal in:

Een haan staat met de ene poot in België en met de andere in Nederland. In welk land legt hij zijn ei? Floortje (11)

Nergens, hanen leggen geen eieren.

Je loopt buiten op straat. Je hebt geen muts of kap op je hoofd. En je hebt ook geen paraplu of iets anders boven je hoofd. Toch word je niet nat. Hoe kan dat? Angelique (9)

Welke Barbie kan het best vlees bakken? Sabrien (11) De Barbie cue.

Het regent niet.

2

078 De nieuwe Jong verschijnt bruari! donderdag 18 fe ������ ������������������

een goed Heb jij een leuke mop, e voor een artikel? raadsel of een leuk ide am en je leeftijd Mail deze met je voorna l. naar redactie@jong078.n

Deze Jong078 wordt mede mogelijk gemaakt door:

COLOFON JONG078

-

JANUARI 2021 2 - EDITIE 1 12.200 KRANTEN��

JAARGANG OPLAGE:

MEER INFORMATIE EN CONTACT: WWW.JONG078.NL

Oprichter en hoofdredacteur: Linda te Veldhuis Vormgever: Stan van Oss Op alle artikelen in Jong078 berust copyright.

Volg Jong078 op:


Sport en Sociaal

JANUARI 2o21

Kunstschaatsster Kahlan

3

DORDRECHT – Kahlan (9) zit op kunstschaatsen: ‘Ik begon op mijn 5e met kunstschaatsen. Ik wil heel goed kunnen kunstschaatsen. Ik train daarom 4 keer in de week bij Kunstrijvereniging De Drechtsteden Dordrecht. Ik doe ook mee met wedstrijden. Ik heb al veel prijzen gewonnen.’ Tekst: Linda te Veldhuis Foto’s: Piet van Es

‘Kunstschaatsen is een soort dansen op het ijs. Je maakt bijvoorbeeld pirouettes en sprongen op het ijs. Het lijkt een beetje op ballet’, vertelt Kahlan.

Pirouettes en sprongen

‘Er zijn verschillende soorten pirouettes. Je kunt zacht of hard ronddraaien. Je kunt staand of door

je knieën gezakt ronddraaien. Je kunt er duizelig van worden. Je wordt minder duizelig als je veel oefent. Ik vind sprongen maken het leukst. Je springt daarbij met je ene been omhoog en landt op je andere been. Je draait rond tijdens het springen. Ik oefen nu dubbele sprongen’, zegt Kahlan.

Kahlan is aan het kunstschaatsen.

Tijdens wedstrijden

‘Ik rijd tijdens een wedstrijd een kür (spreek uit als kuur). Ik schaats dan op muziek. Dit is vaak klassieke muziek of filmmuziek. Ik draag een mooi schaatspakje. Ik heb tijdens een wedstrijd make-up op. Mijn haar zit ook altijd mooi. Mijn moeder doet mijn make-up en haar’, zegt Kahlan.

Door het hele land

Kahlan kan goed kunstschaatsen. Ze was 1e tijdens de clubwedstrijd in Dordrecht.

Veel trainen

‘Ik train 4 keer in de week op de schaatsbaan. Ik krijg ook balletles. Ik leer daar bewegingen mooier te maken. Ik dans daardoor mooier op het ijs’, legt Kahlan uit.

Kahlan doet de zweefstand.

‘Ik kijk samen met mijn coach naar welke wedstrijden ik ga. Ik kan voor wedstrijden naar veel verschillende plaatsen in Nederland. Ik ga weleens naar Groningen, Alkmaar, Zoetermeer, Tilburg, Utrecht, Hoorn of Nijmegen. Ik heb ook wedstrijden in Dordrecht. Er zijn nu geen wedstrijden door corona. Ik hoop dat dit snel verandert’, zegt Kahlan. PIROUETTE: Een rondje draaien op 1 of 2 benen.

De lockdown van Julian en Stan ALBLASSERDAM – Nederland zit sinds 15 december weer in een lockdown door corona. De lockdown duurt in ieder geval nog tot 9 februari 2021. Julian (11) en Stan (11) vertellen wat zij merken van de lockdown. Tekst: Linda te Veldhuis Julian: ‘Ik vind corona spannend. Ik ben best bang dat ik ziek word. Ik ben ook bang dat mijn moeder ziek wordt. Zij loopt meer risico. Ik vind het jammer dat uitjes niet kunnen, bijvoorbeeld het pretpark, de bioscoop, de kermis of het zwembad.

........................... ........................... Mijn opa en oma wonen in België. Ik heb hen in . . . . . .het . . . .afgelopen . . . . . . . . . . jaar . . . . .maar . . 3 keer gezien. Ik vind het thuis leren best fijn. Ik kan me nu beter . . . . . .concentreren . . . . . . . . . . . . . .dan . . . .op . . .school. Ik word daar vaak . . . . . .afgeleid . . . . . . . . .door . . . . .pratende . . . . . . . klasgenoten. . . . . . .Ik. . denk . . . . . .in. . bed . . . . .soms . . . . . na . over corona. Ik kan dan niet slapen. Ik vind dat veel dingen niet meer leuk . . . . . .zijn . . . . door . . . . . .corona. . . . . . . . .Ik. .zou . het heel erg fijn vinden als de lockdown en corona voorbij zijn.’ ...........................

Julian denkt in bed soms na over corona. Suzanne Polderman

Foto:

Wat vind jij van een lockdown? Ik . . .vind .........................................

............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................

Stan vindt verjaardagen nu minder leuk.

Foto:

Trudy Horden

Stan: ‘Ik vind dit een rare tijd. Alles is anders dan normaal. Ik mis mijn school. Ik mis mijn klasgenoten en juf. Het thuiswerken gaat wel. Mijn moeder helpt. Elke dag is nu wel meer van hetzelfde. Leuke vakken zoals knutselen, geschiedenis, gym en tekenen heb ik niet. De verjaardagen zijn minder leuk. Er komen minder mensen op visite. En als het net gezellig wordt, moeten ze weg. Dan komt de volgende visite. Mijn opa en oma komen nog oppassen. Ik knuffel wel minder met mijn opa´s en oma´s. Onze vakantie ging niet door. Ik zit op atletiek. Dat gaat gelukkig nog door. Er zijn alleen geen wedstrijden meer. Mijn vrienden zie ik nog wel elke dag. We spelen meer buiten. Ik maak graag strips. Dat doe ik nu ook meer.’


4

Toekomst en Geschiedenis

JANUARI 2o21

Verzorgende in een verpleeghuis

ZWIJNDRECHT – De moeder van Abby (8) werkt in een verpleeghuis. ‘Mijn moeder helpt demente mensen. Demente mensen kunnen veel dingen zelf niet meer doen. Mijn moeder zorgt ervoor dat de mensen een fijne dag hebben’, zegt Abby. Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis Angelique, de moeder van Abby, is verzorgende in het verpleeghuis. ‘In een verpleeghuis wonen mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Ze kunnen zich niet meer wassen en aankleden. Zelf eten is ook vaak lastig. Verzorgenden helpen de mensen in het verpleeghuis hiermee’, vertelt Angelique. ‘Mijn moeder vertelt thuis weleens over haar werk in het verpleeghuis’, zegt Abby.

DEMENTE MENSEN: Mensen met hersenen die niet goed meer werken. Ze hebben vaak geheugenverlies. Ze gaan zich ook anders gedragen.

Wassen en aankleden

‘Mijn moeder helpt de mensen met wassen en aankleden’, zegt Abby. ‘Mensen kunnen soms niet meer zelf opstaan. Wij tillen hen met een soort lift uit bed. We zetten hen met de lift in een rolstoel’, vertelt Angelique.

Veel praten en aanraken

Eten en drinken

‘Mijn moeder helpt mensen ook met eten en drinken. Ze geeft bijvoorbeeld drinken’, zegt Abby. ‘We zorgen ervoor dat de mensen genoeg eten en drinken’, vertelt Angelique.

Medicijnen en wonden verzorgen

‘Sommige mensen hebben medicijnen nodig. Mijn moeder geeft hen de medicijnen’, zegt Abby. ‘We weten van iedereen welke medicijnen zij nodig hebben. We zorgen ervoor dat de mensen de medicijnen op tijd slikken. We verzorgen ook wonden. We doen dan bijvoorbeeld een schoon verband om’, vertelt Angelique. Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door:

Abby.

Abby en haar moeder Angelique. Angelique werkt in een verpleeghuis.

‘Mijn moeder praat veel met de mensen in het verpleeghuis. Ze vertelt de mensen wat ze gaat doen, bijvoorbeeld tijdens het aankleden. Mijn moeder houdt van praten, dus dit past goed bij haar’, zegt Abby. ‘Praten met de mensen is belangrijk. Het is ook belangrijk om samen met de mensen te lachen. Sommige bewoners kunnen niet meer praten. We houden dan bijvoorbeeld hun hand vast. Of we leggen een arm om zijn of haar schouder. Ze weten zo dat er iemand voor hen is’, vertelt Angelique.

Welke opleiding doe je voor deze baan? Je volgt voor deze baan een mbo-opleiding. De opleiding heet Verzorgende IG. Dit is een opleiding die je na de middelbare school gaat doen. Je kunt naar een mbo-opleiding als je je vmbo hebt gehaald. Je kunt de opleiding in de Drechtsteden volgen.

Van zaadje tot stof

SPINNEWIEL: Een apparaat om van vlas of wol een draad te maken.

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Een deel van Hendrik-Ido-Ambacht was vroeger een vlasdorp. Vlas is een gewas. Er werd stof gemaakt van vlas. Siem (11), Laurence (10) en Lisa (10) kregen in december met hun klas een les over vlas van juf Marianne bij het Historisch Genootschap. Dit is een les uit de leerlijn erfgoed voor groep 6, 7 en 8 in Hendrik-Ido-Ambacht. Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis

Veel mensen in Hendrik-Ido-Ambacht werkten rond 1900 met vlas. Ze verdienden er hun geld mee.

Zaaien met een machine

De zaadjes werden in het voorjaar geplant. Siem: ‘De zaadjes werden geplant met een zaaiviool. Een zaaiviool is een machine van hout. Ik wist niet dat er van die machines waren rond 1900. De zaadjes werden in de bak van de machine gedaan. De zaadjes rolden over het wiel op de grond.’

Zaadjes stampen

De machine strooide de zaadjes op de aarde. De zaadjes moesten de grond nog in om te kunnen ontkiemen. Laurence: ‘Ze gebruikten daarvoor een trapklomp. Dat is een klomp met een plank eronder. De mensen stampten hiermee de zaadjes in de grond.’

Lisa met het spinnewiel.

Draden maken

Siem met de zaaiviool.

Laurence met de trapklomp.

Vlas werd na 100 dagen geoogst. Juf Marianne: ‘Het vlas werd in bundels in het water van rivier De Waal gelegd. Het vlas werd daardoor zachter. De harde buitenkant werd eraf gehaald. Er bleven dan lange strengen over. Die lijken op haar. Hiervan werden draden gesponnen.’ Lisa: ‘Dit werd gedaan door de vrouwen. Ze maakten de draden met een spinnewiel. Ik wist niet dat een spinnewiel daarvoor was.’

Een bundel vlas heet een schoof. Een winkelcentrum in HendrikIdo-Ambacht heet De Schoof.

Stof maken

Juf Marianne: ‘De zachte draden werden gebruikt om linnen te maken. Linnen werd gebruikt voor kleding. De stuggere draden werden gebruikt om jute te maken. Jute werd bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van de zakken van Sinterklaas.’

GEWAS: Een plant of een struik.


Kunst en Cultuur

JANUARI 2o21

Hoe bedruk je een t-shirt?

5

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door:

RIDDERKERK – Zit jij op een sport? Heb jij een tenue van je club? Er staan vaak logo’s van sponsors op sportkleding. Gido (11) en Noortje (8) uit Zwijndrecht vertellen hoe logo’s op kleding komen. Noortje: ‘Wij hebben t-shirts bedrukt met het logo van kinderkrant Jong078.’ Gido: ‘We hebben dit bij een bedrijf gedaan. Dit bedrijf drukt vaak logo’s op sportkleding.’ Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis Gido staat naast de drukmachine. De machine staat op een tafel. Het bestaat uit 2 delen. Een pers en een plank. Gido: ‘Het t-shirt moet recht op de plank van de machine liggen. Het logo komt anders scheef te staan.’ Noortje: ‘Er zit een lijmlaagje op het logo. De lijm gaat pas plakken als deze heet wordt.’

1

Noortje schuift het stukje plastic met het logo op de goede plek: ‘Het logo aan de voorkant moet net zo hoog als je oksel komen. Zo zit het niet te hoog of te laag.’ Gido: ‘Het logo op de achterkant komt ongeveer 1 hand breed onder de kraag van het t-shirt.’

2

Gido: ‘De bovenkant van de machine is de pers. Je drukt met je voet een pedaal in. De pers draait en stopt boven de plank met het t-shirt.’ Noortje drukt daarna 2 blauwe knoppen tegelijk in: ‘De bovenkant zakt dan op de onderkant van de machine.’

3

Gido: ‘De bovenkant drukt 15 seconden op de onderkant. Het logo plakt door hitte en druk na een bepaalde tijd vast op het t-shirt.’ Noortje: ‘De bovenkant is 150 graden Celsius heet. Ik let op dat ik dit deel van het apparaat niet aanraak. Anders brand ik mijn hand heel erg. De bovenkant gaat na 15 seconden vanzelf omhoog en draait weer weg. Het t-shirt is heet geworden. Ik laat het t-shirt dus eerst afkoelen. Ik trek daarna het plastic laagje van het logo.’

4

SPONSOR: Een bedrijf betaalt iets voor bijvoorbeeld een sportclub. Het logo van het bedrijf wordt in ruil daarvoor getoond.

Gido en Noortje laten de door hen bedrukte t-shirts zien. Noortje: ‘Ik dacht dat de machine groter zou zijn. Ik vond het speciaal dat ik zelf een logo op een t-shirt kon drukken.’ Gido: ‘Er werd goed uitgelegd hoe de machine werkt en hoe je alles moest doen. Ik wil nog wel een keer een t-shirt bedrukken.’

5

Zwerfboeken lezen

DORDRECHT – Basisschool De Griffioen heeft een Zwerfboekenkast. Floor (9), Estelle (9), Nick (9) en Steijn (8) lezen boeken uit deze kast. ‘Zwerfboeken zijn boeken die je mee mag nemen om te lezen. Je mag ze niet houden. Je moet ze na het lezen weer in een Zwerfboekenkast zetten’, vertelt Steijn. Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis

‘Eigenlijk is een Zwerfboekenkast een minibibliotheek. Het boek hoeft alleen niet naar dezelfde plek terug’, vertelt Nick. ‘En je krijgt geen boete als je het boek te laat terugbrengt’, vult Steijn aan. ‘Gelukkig maar. Ik ben nog steeds een boek kwijt. Ik kan het thuis niet meer vinden’, zegt Estelle.

Neem me mee! Je herkent zwerfboeken aan de sticker op de kaft. Op die sticker staat: Neem me mee! Je mag het boek gratis mee naar huis nemen en lezen. Als je het uit hebt, laat je het weer zwerven. Dan kan iemand anders het boek ook lezen. Er zijn in de regio Drechtsteden meer dan 50 plekken waar je Zwerfboeken kunt pakken en brengen. Je kunt op www.kinderzwerfboek.nl kijken waar.

Zwerfboekenkasten in de buurt

Er zijn door heel Nederland Zwerfboekenkasten, ook in de Drechtsteden (zie kader). Als je erop let, zie je vast op verschillende plekken Zwerfboekenkasten staan. ‘Bij ons op school zijn er 2’, zegt Estelle. ‘Ik weet iemand die heeft een klein huisje met zwerfboeken voor zijn huis’, vertelt Nick. ‘De kerk in de buurt van mijn oma heeft er ook 1’, zegt Floor.

Code in de boeken

Floor en Estelle lezen Zwerfboeken.

‘Mijn moeder heeft geholpen om de Zwerfboekenkast op school te krijgen. Er staan codes in de boeken. Je kunt de code invullen op de website over de zwerfboeken. Zo kun je zien waar een boek is’, legt Floor uit.

Nick en Steijn staan voor de Zwerfboekenkast op hun school.

Favoriete boeken

‘Ik lees het liefst boeken van Disney’, vertelt Steijn. ‘Ik lees graag boeken die een beetje eng zijn, bijvoorbeeld de boeken van Kippenvel’, zegt Nick. ‘Ik lees graag spannende boeken, bijvoorbeeld de boeken over Emilia Hoektand’, vertelt Floor. ‘Ik vind grappige boeken leuk, bijvoorbeeld Flip Fiasco. Ik lees ook graag Donald Duck’, zegt Estelle.


6

Verkeer

JANUARI 2o21

De verkeersregelaar HENDRIK-IDO-AMBACHT – Soms staan er verkeersregelaars op een weg. Kom jij weleens een verkeersregelaar tegen? Weet jij waarom ze daar staan? En weet je wat ze je duidelijk willen maken? Verkeersregelaar Liesbeth van Stichting Verkeersregelaar Hendrik-Ido-Ambacht vertelt wat verkeersregelaars doen. Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis Verkeersregelaar Liesbeth: ‘Een verkeersregelaar regelt het verkeer tijdens bijzondere situaties. Bijzondere situaties zijn bijvoorbeeld evenementen, wegwerkzaamheden of een wegafsluiting door een calamiteit. Een verkeersregelaar geeft verkeersdeelnemers aanwijzingen.’ Gevaarlijke situaties voorkomen ‘Een verkeersregelaar voorkomt gevaarlijke situaties. Als er geen verkeersregelaars zijn, doen mensen wat zij zelf willen. Het verkeer loopt dan in de soep. Mensen rijden dan bijvoorbeeld met de auto tussen de deelnemers van een avondvierdaagse. We voorkomen ook dat er opstoppingen komen. Een opstopping kan ontstaan als veel auto’s een tijdelijk doodlopende weg inrijden. De auto's moeten dan keren en het wordt te druk in de straat’, zegt verkeersregelaar Liesbeth.

Behulpzaam zijn Verkeersregelaars staan vaak bij een wegversperring. Dat is bijvoorbeeld een rood met wit gestreept hek. ‘Mensen vragen ons vaak waarom ze ergens niet verder mogen. We vertellen hen wat de reden is. En we vertellen ze hoe ze ergens wel kunnen komen’, legt verkeersregelaar Liesbeth uit. Oogcontact maken ‘Het is belangrijk dat de verkeersregelaar en een verkeersdeelnemer oogcontact maken. Je weet zo sneller of de ander weet wat je bedoelt. Kijk altijd goed naar een verkeersregelaar. Begrijp je wat hij of zij bedoelt? Zo niet, stap af en ga op een veilige plek staan. Vraag daarna de verkeersregelaar wat hij of zij bedoelt’, zegt verkeersregelaar Liesbeth.

Vraag om aan iemand te stellen: Begrijp jij een verkeersregelaar altijd?

Richting aanwijzen Een richting aanwijzen is een aanwijzing. ‘Ik gebruik deze aanwijzing als er bijvoorbeeld een weg is afgesloten voor de Zomerparkdag. Dit is een soort braderie in Hendrik-IdoAmbacht. Ik wijs de richting aan waar de verkeersdeelnemer heen kan’, vertelt verkeersregelaar Liesbeth.

Het stopteken Het stopteken is een aanwijzing. ‘De verkeersregelaar laat zo zien dat een verkeersdeelnemer moet stoppen. Ik steek mijn rechterhand omhoog en wijs met mijn linkerhand schuin naar voren. Ik gebruik dit teken als verkeersdeelnemers bijvoorbeeld moeten wachten tot de wandelaars van de avondvierdaagse zijn langsgekomen’, zegt verkeersregelaar Liesbeth.

De Verkeersquiz 1. Een verkeersregelaar geeft verkeersdeelnemers aanwijzingen om A. gevaarlijke situaties te voorkomen. B. gevaarlijke situaties te laten ontstaan. C. een praatje met hen te maken.

2. Wat voor vorm staat er op de jas van een verkeersregelaar? A. Een cirkel. B. Een driehoek. C. Een ruit.

3. Hoe gaat het stopteken?

Verkeersregelaar Liesbeth wijst verkeersdeelnemers welke kant zij op moeten.

Hoe herken je een verkeersregelaar? Je herkent een verkeersregelaar aan een waarschuwingsdriehoek op de jas.

Je herkent een verkeersregelaar aan de felle gele en oranje kleuren van de jas.

Je herkent een verkeersregelaar in het donker aan de reflecterende strepen.

De verkeersregelaar heeft een portofoon. Een portofoon is een soort walkietalkie. De verkeersregelaar praat via de portofoon met andere verkeersregelaars.

Verkeersregelaar Liesbeth geeft het stopteken.

Deze rubriek is mede mogelijk gemaakt door:

De verkeersregelaar heeft een fluitje. De verkeersregelaar trekt daarmee de aandacht van de verkeersdeelnemer.

Antwoorden: 1. A 2. B 3. A

A. De verkeersregelaar doet zijn of haar rechterhand omhoog en wijst met zijn of haar linkerhand schuin naar voren. B. De verkeersregelaar doet beide handen voor zijn of haar ogen. C. De verkeersregelaar steekt beide armen recht naar voren.


Eten

JANUARI 2o21

7

Mini cupcakes met frambozenvulling ZWIJNDRECHT – Jasper (8) vindt het leuk om te bakken. Hij maakt vaak cupcakes. Jasper: ‘Ik vind het leuk om anderen blij te maken met iets lekkers. Ik bak samen met mama. Ik vind het gezellig om samen bezig te zijn. Ik bak zelfs als we op vakantie zijn. Ik heb afgelopen zomer in onze caravan brownies gemaakt.’ Jasper deelt zijn recept voor 24 mini cupcakes met frambozenvulling. Tekst en foto’s: Linda te

van Jasper

Veldhuis

‘Ik doe veel zelf, zoals de spullen klaarzetten en de ingrediënten afwegen. Maar ik kan niet mixen. Ik kan daarvoor niet goed genoeg bij het aanrecht komen. Mijn moeder doet dat dus. Ze helpt me ook bij het maken van de vulling. Ik maak dat in een pan op het vuur. De pan wordt dus erg heet’, vertelt Jasper.

? Wat heb je nodig Cupcakes

r - 175 gram bote e kristalsuiker - 175 gram fijn geklopt - 3 eieren, licht nille-extract - 1 theelepel va m - 200 gram bloe bakpoeder - 2 theelepels elk - 3 eetlepels m

er Frambozenbot

crème en -pur

ée

ter - 250 gram bo edersuiker - 400 gram po nille-extract - 1 theelepel va k - 1 eetlepel mel bozen - 300 gram fram 2 citroenen - sap van 1 of r jne kristalsuike - 2 eetlepels fi

De mini cupcakes met frambozenvulling van Jasper.

Hoe maak je de mini cupcakes met fra

Cupcakes

Jasper bakt bijna ieder weekend iets lekkers.

Mijn eigen favoriete recept .. . . . . . . . . . . . . . . . . ........................................................... .. . . . . . . . . . . . . . . . . ........................................................... .. . . . . . . . . . . . . . . . . ........................................................... .. . . . . . . . . . . . . . . . . ........................................................... .. . . . . . . . . . . . . . . . . ........................................................... .. . . . . . . . . . . . . . . . . ........................................................... jouw recept in Jong078? ..Wil . . . . . . .jij . . . . .met . . . . ........................................................... mail naar redactie@jong078.nl. ..Stuur . . . . . . . . . . .een . . . . . ...........................................................

Baktips van Jasper - Steek een satéprikker in de cupcake. De cupcake is gaar als de satéprikker schoon en droog is als je hem eruit haalt. - Doe de poedersuiker langzaam in de kom. De poedersuiker ligt anders overal in je keuken. - Het is lekker om de garden af te likken. Maar neem niet te veel. Er zit rauw ei in. Je kunt daar ziek van worden.

mbozenvulling?

- Verwarm de oven voor op 180 grad en Celsius. - Klop in een grote kom de boter en fijne kristalsuiker tot een luchtige mas sa. - Schraap de wand schoon en klop opn ieuw. - Voeg 1 voor 1 de eieren toe met het vanille-extract. - Zeef de bloem en bakpoeder boven de kom. - Schenk de melk erbij. - Klop alles tot een glad beslag. - Verdeel het beslag over de cupcake vormpjes. - Bak de cupcakes 12 tot 15 minuten in de oven. - Kijk of de cupcakes licht goudbruin en goed gerezen zijn. - Haal de cupcakes uit de oven. - Laat ze afkoelen op een rooster.

Frambozenboterpurée

- Doe 200 gram frambozen in een stee lpan. - Doe het citroens........... ap erbij. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . - Breng alles onder regelmatig roeren ........... . . . . . . . . . . . .op . . . laag . . . . . .vuur . . . . .aan . . . . .de . . kook tot de frambozen een soort jam geworden zijn. ........... - Haal de pan van het vuur. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . - Druk de frambozen door een zeef. ........... . . . . . . . . .Pas . . . . .op, . . . .ze. . .zijn . . . .heet . . . . .!. . . - Laat de frambozen afkoelen.

........... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Frambozenbotercrème ........... ................................. - Snijd de boter in klon tjes in de kom. - Klop de boter tot........... een luchtige . . . .mas . . . . .sa. ........................ - Voeg de poedersuiker in 3 of 4 dele n ........... . . . . . . . . . . .toe. ...................... - Doe het vanille-extr act en de melk erbij. - Meng alles goed met ........... . . .eren . . . . . spa . . . . tel. ..................... een rubb - Mix het beslag op matige snelheid tot ........... . . . . . . . . . . . .het . . . .licht . . . . . .en . . .rom . . . . ig . . .is. . - Meng de rest van de frambozenpurée door de botercrème. ........... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Vullen - Snijd met een sche........... . . . .elbo . . . .or . . .1. .gat .................. rp mes of. .app van 1 cm uit de bovenkant van de cupcake. ........... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .............. - Vul de holtes met 1 theelepel fram bozenpurée. ........... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Versieren ........... ................................. - Schep de frambozenb otercrème in een spuitzak met geka rtelde spuitmond. - Spuit een toef bove........... nop de cupc . . . .akes . . . . . met . . . . . fram . . . . . .boz . . . .envu . . . . .lling ..... - Versier de cupcakes met bijvoorbe ........... . . . . . . .eld . . . .een . . . .fram . . . . . .boo . . . .s,. .een . . . . .vlag . getje of sprinkles.

Eet smakelijk!


8

Natuur

JANUARI 2o21

Een hut bouwen ZWIJNDRECHT – Tess (10), Damian (11) en Jayden (11) bouwen samen met andere kinderen uit hun buurt een hut. De hut staat in de bosjes. Damian: ‘We werken al sinds februari 2020 aan de hut. De hut wordt steeds groter. De hoogste plek van de hut is 3,5 meter hoog.’ Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis

‘We gebruiken allerlei spullen voor de hut, bijvoorbeeld pallets en laminaat. Er staat soms een grote container voor een huis. We bellen daar aan en vragen of we spullen uit de container mogen halen voor onze hut’, vertelt Damian.

Hamers, spijkers en zaag

‘We bouwen veel met hout. We zetten alles vast met spijkers. Deze slaan we vast met een hamer. We maken planken korter met een zaag’, zegt Tess. ‘We slaan kromme spijkers weer recht. We kunnen ze dan nog een keer gebruiken’, vertelt Jayden.

Veel samenwerken

‘We willen soms een pallet hoog in een boom krijgen. We denken weleens dat zoiets niet gaat lukken’, zegt Tess. ‘We werken dan samen en hijsen bijvoorbeeld de pallet met een touw omhoog’, legt Damian uit.

Tess, Damian en Jayden bouwen aan de hut.

Vrienden maken

‘Je maakt nieuwe vrienden bij het bouwen van de hut’, vertelt Tess. ‘Damian en ik kenden elkaar niet. We zijn door het bouwen goede vrienden geworden’, zegt Jayden.

Verzinnen, bouwen en afbreken

Damian, Tess en Jayden zijn in de hoogste boom van de hut.

Damian slaat de spijker in het hout.

‘We halen soms iets uit elkaar en bouwen van het hout weer iets nieuws. Ik vind het leuk om te verzinnen wat we bouwen’, vertelt Jayden. ‘Ik vind het erg leuk om steeds iets nieuws te bouwen’, zegt Damian. ‘Een stuk dun hout was nat geworden. Het was daardoor slap. Het was te gevaarlijk om daar op te staan. We hebben dat stuk dus weggegooid’, zegt Tess.

Tess en Jayden zijn aan het timmeren.

Hond Indy van River en Roan HENDRIK-IDO-AMBACHT – River (12) en Roan (9) hebben een hond. Roan: ‘Onze hond heet Indy. Ze is een Labradoodle. Ze is nu 5 jaar. Ze is als pup bij ons gekomen. Ik knuffel graag met haar.’ River: ‘We spelen en wandelen ook veel met haar. Indy is een vrolijke hond. Ze loopt eigenlijk niet, maar ze huppelt.’ Tekst: Linda te Veldhuis Foto’s: Ciska Streefkerk-Dietz ‘Indy kent een paar trucjes. Ze kan een high five met haar poot geven. Ze kan ook een boks geven. Ze duwt

haar neus dan tegen mijn vuist. Ik vind het leuk om met haar te spelen’, vertelt Roan.

TV kijken

‘Indy heeft een lievelingsprogramma op tv. Het programma heet Poesjes. Het gaat over katten die in een poppenhuis wonen. Indy kijkt alleen mee met dat programma’, vertelt River.

Samen wandelen

‘We laten Indy meestal samen met mijn moeder uit. Ik ga ook wel eens samen met mijn buurjongen Gijs. We zijn thuis met 5 personen. Soms gaan we met zijn allen wandelen. We gaan dan bijvoorbeeld naar het strand’, zegt Roan.

Spelen met een flossy

‘Ik vind het leuk om met Indy met een flossy te spelen. Dat is een hondenspeeltje van touw. Indy en ik trekken allebei aan de flossy. Als ze de flossy loslaat, gooi ik de flossy weg. Indy pakt de flossy dan’, zegt Roan. ‘Ik verstop me weleens na het weggooien van de flossy. Indy laat de flossy dan vallen. Ze kijkt om zich heen en gaat mij daarna zoeken’, vertelt River.

De flossy van Indy ligt op haar poot.

Samen suppen

‘Indy is een beetje bang voor water. Ze gaat alleen zwemmen om een drijvend waterspeeltje te pakken. Ze durft wel te suppen. Bij suppen sta je op een surfplank. Je verplaatst je met een peddel door het water. Wij gaan vaak suppen. Indy zit tijdens het suppen op een handdoek op de surfplank’, zegt River.

Wandeltips van River en Roan Roan en River zijn met Indy buiten.

- Het Perenlaantje in Hendrik-Ido-Ambacht is een mooie plek om te wandelen. Hier kun je onder een boog van fruitbomen doorlopen. - Het is leuk om rond de feestdagen in je wijk te lopen. Je kunt dan naar alle lichtjes van de huizen kijken.


Maritiem

9

JANUARI 2o21

Warm en koud water HENDRIK-IDO-AMBACHT – Lijkt het jou leuk om met proefjes te experimenteren? Jeslyn (8) en Stijn (7) doen een proefje met warm en koud water. Dit is een proefje dat jij ook kunt doen. Vraag wel een volwassene om hulp. Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis

Wat heb je nodig?

- Warm water - Koud water - Inkt of ecoline - Spuitje of pipet - 2 dezelfde glazen

Wat gebeurt er met koud en warm water bij schepen? Een schip in warm water ligt dieper dan een schip in koud water. Dit komt ook door de sneller bewegende moleculen. Het schip zakt daardoor verder in het water.

Stap 1.

‘Vul het ene glas met warm water. Vul het andere glas met koud water’, zegt Jeslyn.

Stap 2. ‘Ik

doe met een spuitje 5 druppels inkt in het glas met warm water’, vertelt Jeslyn.

Wat gebeurt er? De kleur verspreidt zich in het warme water veel sneller dan in het koude water. Water bestaat uit heel veel kleine deeltjes. Die deeltjes noem je moleculen. De moleculen staan niet stil, maar bewegen allemaal door elkaar heen. De moleculen bewegen in warm water sneller dan in koud water. De kleurstof verspreidt zich in het warme water daardoor veel sneller.

Stap 3. ‘Ik doe met een spuitje 5 druppels inkt in het glas met koud water. We kijken na 1 minuut wat er is gebeurd’, zegt Stijn.

Zet jij het schip in elkaar? De foto van dit schip is gehusseld. Zet jij de stroken van de foto in de juiste volgorde?

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door:

De juiste volgorde is: 1

2

3

4

5

6

Stap 4. ‘De

inkt gaat in het

koude water naar beneden. De inkt blijft in het warme water

meer boven. De inkt mengt met

het warme water’, vertelt Stijn.

Dit schip is een binnenvaarttanker. Een binnenvaarttanker vervoert vloeistoffen. De naam van het schip is Portland. Het schip Portland vervoert afvalwater. Het schip is 86 meter lang en 11 meter breed.

7

8


10

De vraag en Jong078 puzzel

JANUARI 2o21

Hoe vind jij thuisonderwijs?

‘Ik vind thuisonderwijs soms leuk en soms saai. Ik mis mijn klasgenoten. Ik vind het jammer dat we niet samen buiten kunnen spelen. Ik mis ook het kletsen. Ik zie mijn klasgenoten nu alleen online in de les. We kunnen dan niet met elkaar kletsen. Dat is saai. Ik had op school al digitale lessen, zoals Snappet. Dat is dus hetzelfde gebleven. Ik mis ook mijn juf. Ze komt in de klas naar me toe om iets uit te leggen. Nu gaat dat niet. Mijn vader, moeder en broer helpen me met schoolwerk. Dat vind ik wel leuk.’

DORDRECHT – Bijna iedereen op de basisschool heeft weer een tijd thuisonderwijs. Joëlle, Arben en Raniya vertellen wat zij van thuisonderwijs vinden. Tekst en foto's: Linda te Veldhuis

Arben (8)

Joëlle (9) ‘Ik vind thuisonderwijs best saai. Ik mis mijn vrienden en vriendinnen. Ik zie hen nu alleen tijdens het videobellen in Google Meet. Ik ben wat meer alleen. Ik hoor minder nieuwtjes. Ik heb geen kletspraatjes met vriendinnen. Ik vind het wel gezellig zo met mijn moeder thuis. Ik eet soms een andere lunch nu, bijvoorbeeld noedels. Ik heb nu geen knutselen of gym. Maar de juf vertelde dat we deze week een knutselopdracht krijgen. Ik vind rekenen nu vervelender dan op school. Mijn moeder legt het anders uit. Maar ik snap haar uitleg wel.’

Raniya (8)

‘Ik vind thuisonderwijs vreselijk. Ik word thuis erg afgeleid. Mijn broertje van 5 jaar komt steeds in mijn kamer speelgoed pakken. Hij klopt wel op de deur en ik stuur hem weg. Maar hij komt binnen en blijft in mijn kamer spelen. Ik zie de juf tijdens een instructie soms niet. Ik zie dan alleen de uitleg op mijn scherm. In de klas blijf je de juf tijdens een uitleg gewoon zien. Ik vind dat fijner. Ik vind het geluid ook lastig. Ik praat bijvoorbeeld soms met mijn microfoon nog uit. En soms heeft iemand een piepstem.’

NoEdels: Sliertjes deeg in een soort soep.

Hoe vind jij thuisonderwijs?

In welke plaats verschijnt Jong078 nu ook? Pagina 1

Waaruit halen Tess, Damian en Jayden weleens spullen voor de hut? Pagina 8

Waar zit Stan op? Pagina 3

Waar lijkt kunstschaatsen een beetje op? Pagina 3

Waarmee spinden vrouwen vroeger draden? Pagina 4

Wat zit er op het logo?

Het antwoord van de

We verloten de prijs onder de goede inzendingen. Alleen de winnaar krijgt bericht.

puzzel van november is: NACHTVORST. De winnaar is Erwin (8). GEFELICITEERD!

Aangeboden

door:

Wil je nog meer puzzelen? Kijk dan eens op PUZZELCORNER.NL voor meer leuke puzzels!

Pagina 9

Wat eet Raniya nu soms als lunch? Pagina 10

Waarin zitten Storm, Sanne en Jayden? Pagina 11

Wat is Liesbeth?

Waarmee wil Jasmine voetballen op het schoolplein?

Pagina 6

Pagina 12

Pagina 5

De letters in de gele balk vormen het antwoord. Mail dit antwoord, samen met je voornaam, leeftijd en het telefoonnummer van je ouder(s) of verzorger(s), naar antwoord@jong078.nl

Wat verspreidt zich veel sneller in warm water?

Wat maakt Jasper vaak? Pagina 7


Naar de middelbare school

JANUARI 2o21

Storm, Sanne en Jayden zitten in een accentklas

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door:

DORdrecht – Storm (12), Sanne (12) en Jayden (12) zitten in een brugklas van het Insula College aan de Koningstraat. Zij zitten ook in een accentklas (spreek uit als aksentklas). Storm, Sanne en Jayden vertellen wat een accentklas is en welke er zijn. Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis .

Techniek accentklas

Jayden zit in de techniek accentklas: ‘Ik vind het leuk om iets te maken. In deze accentklas ben je een paar weken met een project bezig. Ik heb bijvoorbeeld een stoel ontworpen en gemaakt. Ik heb ook een microbit geprogrammeerd. Dat is een klein computertje. Ik heb van het computertje een digitale dobbelsteen gemaakt. En je kunt er steen-papierschaar mee spelen. De techniek accentklas is leuk als je iets met je handen maar ook met computers wilt doen.’

‘Er is een accentklas voor sport, kunst en techniek. Je kiest 1 van deze accentklassen. De lessen gaan over het onderwerp dat je gekozen hebt. De accentklas is niet verplicht, maar wel leuk’, vertelt Sanne.

Sport accentklas

Storm zit in de sport accentklas.

Storm zit in de sport accentklas: ‘Ik sport graag. Ik houd van lekker bewegen. Ik krijg 3 weken les in 1 sport. Daarna wordt een andere sport gegeven. We krijgen de lessen niet op school, maar op de plek waar de sport gegeven wordt. Voorbeelden van sporten zijn judo, schaatsen en klimmen. Ik vind het leuk om steeds andere sporten te doen. De sport accentklas is leuk als je van verschillende sporten en lekker bewegen houdt.’

Kennismaken met het Insula College Ga je binnenkort naar de middelbare school? Kom dan kennismaken met het Insula College tijdens onze Open Huis weken tot en met 27 januari 2021. Kijk voor alle geplande activiteiten op www.insulacollege.nl. Je kunt je op deze website ook inschrijven.

Sanne zit in de kunst accentklas.

Kunst accentklas

Sanne zit in de kunst accentklas: ‘Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn. Ik heb daarom voor deze accentklas gekozen. We werken 2 of 3 weken achter elkaar aan 1 thema. Voorbeelden zijn handletteren, een lino snijden of dansles. Lino snijden is een tekening in een stuk schuim uitsnijden. Je stempelt daarna de tekening met verf op papier. De kunst accentklas is leuk als je later iets met kunst en cultuur wilt doen. Ik wil later modeontwerpster worden.’

Test: Is de Haven Havo iets voor jou? ROTTERDAM – Denk jij na over de middelbare school? Misschien is de Haven Havo wel een fijne school voor jou. Doe hier de test. Tekst: Linda te Veldhuis Foto: Haven Havo

Denk jij na over de middelbare school? NEE JA

JA

JA

Vind je het leuk om uit te zoeken hoe iets in elkaar zit?

Vind je technologie leuk, zoals 3D-printers en robots?

Weet je het zeker? Kijk eens op: https://vmbo-stc.nl/ informatie/groep8

NEE

NEE Vind je het leuk om met je handen te werken?

JA

Vind je het leuk om ontwerpen te maken, op de computer en in het echt?

JA

JA

NEE

NEE

Wil je meer te weten komen over de Rotterdamse haven?

Heb je een havo of havo/vwo-advies?

Jayden zit in de techniek accentklas.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door:

De Haven Havo

De Haven Havo is dé school voor jou als je van leren houdt én graag praktisch bezig bent. Je volgt 3 dagen per week theoretische vakken. Je hebt 2 dagen per week praktijkopdrachten bij het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Je leert zo alles wat je op elke andere havo ook leert. En je doet veel praktische kennis op, bijvoorbeeld over moderne technologieën in en om de haven. Het is op de Haven Havo belangrijk dat je veel ontdekt en leert. Je haalt zo het beste uit jezelf haalt. Jij ook? Kom op bezoek! Op 30 januari 2021 is er een open dag.

NEE

NEE JA

Zit je misschien nog in groep 5 of 6? Dan ga je er vast over 1 of 2 jaar over nadenken.

NEE

Vind jij techniek leuk?

JA

11

Dan is het STC vmbo college wat voor jou. Kijk eens op: https://vmbo-stc.nl/ informatie/groep8

Kom naar de open dag op 30 januari! Kijk op: https://vmbo-stc.nl/ open-dagen In de klas op de Haven Havo.


12

Op school en Muziek

JANUARI 2o21

Meer naar buiten door brief van Jasmine DORDRECHT – Jasmine (10) schreef in juni 2020 een klachtenbrief naar de stichting van haar school. Jasmine: ‘Ik vind dat we meer buiten moeten werken tijdens schooltijd. Je zit dan minder op schermpjes. En de frisse lucht is goed voor je.’ Jasmine kreeg antwoord. Haar school werd gerenoveerd en veranderde daardoor. Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis De school van Jasmine heet sinds deze maand Het Avontuur. De oude naam is De Satelliet.

Brief schrijven

‘Ik moest in juni 2020 tijdens een les een klachtenbrief schrijven. Het was toen erg warm in onze school. Ik wilde daarom heel graag meer naar buiten. Ik kwam zo op het idee voor de brief. Mijn juf vond mijn brief heel goed. Ik heb hem daarom echt opgestuurd. Ik kreeg na 8 dagen antwoord. De stichting van mijn school was het eens met mijn klacht. Onze directeur en 2 juffen hebben geregeld dat we nu meer buiten kunnen doen’, vertelt Jasmine trots.

Ieder lokaal een veranda

Ieder lokaal heeft openslaande deuren naar buiten.

‘Ieder lokaal heeft 2 deuren naar een eigen veranda. Dat is een stukje tuin met een soort dak erboven. Er komen picknicktafels te staan. We kunnen dan buiten werken. Ik wil daar ook graag lunchen’, zegt Jasmine.

Buiten lessen

‘Het lijkt me fijn als lessen op het scherm afgewisseld worden met lessen buiten. Bijvoorbeeld op het plein voetballen met rekensommen. Je mag de bal dan doorschoppen na het oplossen van een som’, zegt Jasmine.

Lichte tinten Jasmine staat op de veranda van haar lokaal.

Natuur op het schoolplein

Jasmine laat haar brief en de brief van het schoolbestuur zien.

‘Het schoolplein is ook veranderd. Er staan meer planten. Er hangen vogelhuisjes en insectenhotels. Er zijn een klimtoestel, een grote boomstam, een glijbaan en een waterpomp op het onderbouwplein. Er wordt nog gekeken naar toestellen op het bovenbouwplein’, vertelt Jasmine.

‘De school is van binnen veel lichter geworden. Er zijn kleuren van de natuur gebruikt, zoals groen, geel en bruin. Het zijn lichte tinten. Het is mooi geworden’, vindt Jasmine.

RENOVEREN: Het opknappen van slechte of versleten gebouwen.

Gitaar spelen HENDRIK-IDO-AMBACHT – Jasmijn (10) en Bridget (10) spelen gitaar. ‘We krijgen samen gitaarles. We hebben 1 keer in de 2 weken les bij Stichting Ambachtse Muziekschool’, zegt Bridget. ‘Ik oefen thuis bijna elke dag 15 minuten’, vertelt Jasmijn. Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis Jasmijn stemt haar gitaar met een apparaatje.

Jasmijn en Bridget spelen sinds 1,5 jaar gitaar. ‘Ik vind het leuk om zelf muziek te maken. Ik word ook rustig van gitaar spelen. Ik voel me er ontspannen door’, zegt Jasmijn. ‘Ons lievelingsliedje om te spelen is Shape of you van Ed Sheeran’, vertelt Bridget.

Een aap die geen bananen eet

‘Een gitaar heeft 6 snaren. De bovenste 3 zijn dikker dan de onderste 3. Elke snaar heeft een letter. Dit zijn in de juiste volgorde: E, A, D, G, B en E’, zegt Jasmijn. ‘We gebruiken een ezelsbruggetje om dit te onthouden. We maken de volgende zin van deze letters: Een Aap Die Geen Bananen Eet’, vertelt Bridget. Jasmijn en Bridget weten door het ezelsbruggetje waar welke noten op de gitaar zitten. Bridget stemt haar gitaar met een app.

Stemmen

Jasmijn en Bridget spelen gitaar.

‘Je leert eerst de gitaar stemmen. Je geeft de snaren de juiste spanning. Je doet dit per snaar. Je zorgt er zo voor dat elke snaar het goede geluid geeft. Je stemt door aan de knoppen van de gitaar te draaien. Ik heb een app voor het stemmen. De app geeft een geluidje als het geluid van de snaar goed is’, legt Bridget uit. ‘Ik stem mijn gitaar met een apparaatje. Ik zet dit op mijn gitaar. Het apparaatje geeft groen licht als de snaar strak genoeg is’, vertelt Jasmijn.

Toonhoogte veranderen

‘Je speelt gitaar met 2 handen. Je ene hand is boven het gat. Je andere hand is op de hals van de gitaar’, zegt Jasmijn. ‘Je duwt de snaar op de hals plat met je vinger. Hoe dichter je bij het gat komt, hoe hoger de toon van het geluid wordt’, legt Jasmijn uit.

Liedjes leren

‘Eerst leren we een kort stukje van een liedje. Als dat goed gaat, gaan we naar het volgende stukje. En dan speel je de 2 stukjes achter elkaar. Dat gaat door tot we het liedje helemaal kennen’, vertelt Jasmijn.

Profile for Jong078, dé kinderkrant van de Drechtsteden

Kinderkrant Jong078 januari 2021  

Kinderkrant Jong078 januari 2021  

Advertisement