Brahms' dobbeltkonsert for fiolin og cello

Page 1

KILDEN KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER KILDEN.COM Brahms’ dobbeltkonsert Kristiansand Symfoniorkester Dirigent: Eva Ollikainen Laura Marzadori, fiolin Leonardo Sesenna, cello Torsdag 17. november 2022 Konsertsalen

Leonardo Sesenna fra Kristiansand Symfoniorkester møtte Laura Marzadori på operahuset La Scala i Milano for noen år siden. Det ble starten på et spesielt vennskap.

Laura Marzadori , konsertmester for orkesteret ved operahuset La Scala i Milano, og KSOs italienske solocellist Leonardo Sesenna er solister i Johannes Brahms’ dobbeltkonsert for fiolin og cello fra 1887. Dette genialt melodiske verket, hvor de to solostemmene er i dialog mellom hverandre og orkesteret, vitner om komponistens udiskutable mesterskap.

Eva Ollikainen, sjefdirigent for Islands Symfoniorkester, tar seg av Sibelius’ suggestive og dramatiske tonedikt En saga , før kvelden avsluttes med Barbers første symfoni, fylt av romantisk orkesterprakt.

Velkommen!

2
VELKOMMEN TIL KONSERT
Kristiansand Symfoniorkester | Brahms’ dobbeltkonsert | 17. november 2022

KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

Dirigent Eva Ollikainen

Laura Marzadori fiolin | Leonardo Sessena cello 0 O 0

JOHANNES BRAHMS (1833-1897)

DOBBELTKONSERT FOR FIOLIN OG CELLO, op. 102, i a-moll (32’)

• Allegro • Andante

• Vivace non troppo

Pause

JEAN SIBELIUS (1865-1957 )

EN SAGA, op. 9 (1892) (20’)

SAMUEL BARBER (1910-1981)

SYMFONI nr. 1, op. 9, In One Movement (1935-36) (21’)

• Allegro ma non troppo

• Allegro molto

• Andante tranquillo

• Con moto (Passacaille) 0 O 0

Lyd- og filmopptak er ikke tillatt. Mobiltelefoner må slås av.

Fotos, forside: Anders Frode Marum, Marco Cambiaghi.

3
PROGRAM

EVA OLLIKAINEN

4 Kristiansand Symfoniorkester | Brahms’ dobbeltkonsert | 17. november 2022 Foto: Nikolaj Lund

EVA OLLIKAINEN

Eva Ollikainen har siden 2020 vært kunstnerisk leder og sjefdirigent for Islands symfoniorkester. Den finske dirigenten startet med pianostudier som 3-åring, og lærte seg også fiolin og fransk horn. Hun studerte på Sibelius-akademiet fra 1994, og ble uteksaminert i 2002 med en mastergrad i piano. Ollikainen studerte dirigering hos Jorma Panula og Leif Segerstam.

Gjesteopptredener de senere år inkluderer konserter med Staatskapelle Dresden, Wiener Symphoniker, BBC Symphony Orchestra og Royal Scottish National Orchestra. Hun fungerte som sjefdirigent for Nordiska Kammerorkestern i tidsrommet 2018–2021.

Et av høydepunktene inneværende sesong er hennes debut på BBC Proms med BBC Philharmonic, med verdenspremieren på Anna Thorvaldsdottirs ARCHORA. Hun vil også debutere med Los Angeles Philharmonic både i Walt Disney Hall og Hollywood Bowl, og opptre med BBC Symphony Orchestra på Festival Printemps des Arts de Monte-Carlo.

Denne sesongen vil hun også besøke Baltimore Symphony Orchestra, , Orchestre National de Belgique og Helsinki Philharmonic. I tillegg til en omfattende turné i Storbritannia med Islands symfoniorkester, vil hun også dirigere hundreårsjubileet til BBC Philharmonic.

Eva Ollikainen er en hyppig gjestelærer ved Sibelius-akademiets dirigentklasse, og i sin første sesong som kunstnerisk leder for Islands symfoniorkester grunnla hun dirigentakademiet for unge musikere på Island.

5

Laura

Marzadori ble konsertmester i Filarmonica della Scala i 2014, bare 25 år gammel. Før tiltredelsen var hun solist og kammermusikker, og hadde ingen erfaring som orkestermusiker. Allikevel ble hun enstemmig utnevnt som konsertmester.

I denne rollen har hun allerede jobbet med noen av de verdens største dirigenter: Barenboim, Chailly, Gatti, Harding og Pappano.

Hun begynte å studere fiolin allerede som treåring. I en alder av 10 studerte hun i ett år hos professor Enzo Porta, berømt fiolinist og pedagog, før hun begynte på Conservatorio G.B. Martini i Bologna, hvor hun ble uteksaminert i 2005.

I 2004 vant hun den nasjonale Andrea Amati-konkurransen for unge fiolinister. Året etter vant hun den viktigste italienske fiolinkonkurransen, Città di Vittorio Veneto, samt Gulli-prisen for beste Mozartutførelse. I løpet av de siste to årene har hun vunnet priser ved de internasjonale fiolinkonkurransene i Sion og Buenos Aires.

Marzadori er en lidenskapelig kammermusiker og har samarbeidet med ekstraordinære musikere som Salvatore Accardo, Lazar Berman, Rocco Filippini og Antony Pay – og nylig også med mange kolleger i Filarmonica della Scala.

I 2010 fremførte hun verdenspremieren på Ottorino Respighis fiolinkonsert i New York, og spilte den inn for NAXOS. Innspillingen, utgitt i USA i mai 2011, ble godt mottatt av kritikere.

LAURA MARZADORI 6 Kristiansand Symfoniorkester | Brahms’ dobbeltkonsert | 17. november 2022
Foto: Ennie D’Altri

Leonardo Sesenna har vært ansatt som solocellist i Kristiansand Symfoniorkester siden 2015, som følge av et internasjonalt prøvespill. Nylig avsluttet han engasjement som tredje solocellist i London Philhar monic Orchestra for å vende tilbake til KSO. I tillegg har han blitt medlem av symfoniorkesteret ved Teatro alla Scala wi Milano, utnevnt av en jury ledet av dirigenten Riccardo Chailly.

Leonardo har vært gjestesolocellist ved bl. a. Tampere Filharmoniske Orkester, Teatro Regio i Parma, A. Toscanini Filharmoniske, Kuopio Symfoniorkester og London Philharmonic. Ved sistnevnte ble han valgt som solocellist i «Luigi Cherubini»-ork esteret av Riccardo Muti, og han har videre vært med på orkesterets turneer i Frankrike, Tyskland, Russland, Østerrike, Spania, Italia og har spilt konserter ved Théâtre des Champs-Élysées, Opéra de Paris, Mariinskij Theatre, Kölner Philharmonie, Musikverein og på Salzburg Festivalen. Disse og andre erfaringer ledet ham til å jobbe sammen med dirigenter som John Eliott Gardiner, Esa Pekka Salonen, Jurij Temirkanov, Daniel Harding, Daniele Gatti, Zubin Mehta og Claudio Abbado. Han har studert med Marianne Chen, Rocco Filippini og med den legendariske russiske cellisten Natalia Gutman. Han har deltatt på masterklasser med Antonio Meneses, Alain Meunier, Wolfgang Boettcher, Karine Georgian og Ivan Monighetti.

Leonardo er universitetslektor ved Universitetet i Agder og gjesteprofessor ved Musikkakademiet i Pinerolo, Italia. Han spiller på en cello bygget av J. B. Vuillaume i 1865, som er på utlån fra og stilt til disposisjon for KSO sin solocellist av Sparebanken Sør.

LEONARDO
7
SESENNA
Foto: Kilden

Johannes Brahms Dobbeltkonsert for fiolin og cello

Johannes Brahms’ konsert for fiolin, cello og orkester ble urfremført i oktober 1887 i Köln. Brahms selv dirigerte, og fiolinist Joseph Joachim og cellist Robert Hausmann var solister. Dette var musikere Brahms kjente godt, og som hadde spilt strykekvartett sammen i mange år. Joachim, som på denne tiden ble regnet som verdens fremste fiolinist, hadde hjulpet sin komponistvenn med ekspertråd under tilblivelsen av den berømte fiolinkonserten, og komponerte i tillegg kadensen.

Vennskapet deres hadde imidlertid kjølnet grunnet en hendelse i forbindelse med Joachims ekteskap. Hans mistanker om at ektefellen Amalie hadde en kjærlighetsrelasjon med en forlegger, viste å være sanne. Brahms hadde på uheldig vis blandet seg opp i det hele ved å forfatte et brev til Amalie som ble brukt i den rettslige prosessen, som endte med skilsmisse.

Dobbeltkonserten var et slags fredstilbud fra Brahms til Joseph Joachim, der vennskapsbåndet fremheves i verkets innledning med tonefølgen F-E-A. Dette er en variant av Brahms og Joachims felles motto FAE («Frei Aber Einsam»), som også hadde vært brukt i blant annet Brahms’ 3. symfoni og Schumanns 2. symfoni.

Konserten for fiolin og cello følger den etablerte formen med tre satser. Det begynner dramatisk med flere virtuose sekvenser for solistene, kontrastert av partier for orkestret. Den andre satsens rolige, lyriske og reflekterende karakter står i kontrast til den livlige finalen. Her hører vi innflytelse fra ungarsk-/romani-musikk, noe som fulgte Brahms i hele hans musikkskapende karriere.

Kristiansand Symfoniorkester | Brahms’ dobbeltkonsert | 17. november 2022

8
KOMPONIST- OG VERKOMTALER

Jean Sibelius En saga

- Psykologisk sett er En saga et av mine aller dypeste verk. Man kan nesten si at det inneholder hele min ungdom. Det er et uttrykk for en sinnstilstand. På den tiden jeg skrev En saga opplevde jeg mange rystende ting. Ikke i noe annet verk har jeg blottet meg så fullstendig som i En saga. Alle tolkninger av er derfor naturligvis helt fremmede for meg.

Dette sa komponisten selv om tonediktet fra 1892, som han bearbeidet ti år senere.

Tittelen ga naturlig nok rom for diverse spekulasjoner, men Sibelius avslørte aldri noe konkret «program» for hva musikken skildret. Verket kan kobles til den såkalte symbolismen som var en sterk trend på den tiden. Målet var å ved hjelp av symboler og drømmeaktige uttrykk å finne en dypere måte å skildre virkeligheten på enn hva «realistisk» kunst tillot.

Etter bearbeidelsen i 1902 ble En saga internasjonalt anerkjent og tatt opp av store dirigenter som Arturo Toscanini og Sir Henry Wood. Fremdeles er det et av Sibelius’ mest fremførte og innspilte verk.

9 KOMPONIST- OG VERKOMTALER
U30 RIMELIGE BILLETTER FOR DEG UNDER 30 Kun 150,Gjelder Kilden Teater, Kilden Opera, Kristiansand Symfoniorkester og Kilden Vokalensemble.

Samuel Barber Symfoni nr. 1

Samuel Barber ble født 9. mars 1910 i West Chester, Pennsylvania. Han komponerte sitt første verk som syvåring, og forsøkte å komponere sin første opera da han var ti. Fire år senere begynte han sine studier i sang, piano og komposisjon ved Curtis Institute i Philadelphia, etterfulgt av dirigentstudier under den berømte dirigenten Frederick «Fritz» Reiner.

Barbers musikk er tradisjonsbundet til den romantiske stil, selv om verkene som ble komponert etter 2. verdenskrig har en del modernistiske elementer. Blant hans komposisjoner kan nevnes to symfonier, de tre Essays for Orchestra, operaen Vanessa som ble belønnet med Pulitzerprisen, og den ofte fremførte fiolinkonserten. Hans aller mest populære verk er selvfølgelig Adagio for Strings , som har blitt brukt i en rekke film- og TV-produksjoner.

Om sin første symfoni har Barber selv sagt: «Formen av min symfoni i en sats er en kondensert versjon av den klassiske firedelte symfonien. Verket har tre tematiske ideer som presenteres i begynnelsen og som utvikles og sammenflettes.»

I innledning hører vi et heroisk, storslått tema som følges av en mer lyrisk versjon og en avsluttende del. Så kommer det første temaet, presentert i virvlende 6/8-takt. Deretter roer musikken seg ned, og i det andre temaet høres en andante tranquillo. I den avsluttende delen gjentas symfoniens åpningstema, fremført av de lave instrumenter i en såkalt passacaglia, før resten av orkestret føyer seg til og skaper en intens og praktfull finale.

Kristiansand Symfoniorkester | Brahms’ dobbeltkonsert | 17. november 2022

10
OG
KOMPONIST-
VERKOMTALER

LEXUS

… en av Kildens samarbeidspartnere

Den hemmelige ingrediens i Lexus-opplevelsen

Omotenashi er mer enn bare det japanske ordet for gjestfrihet. Omotenashi er følelsen som er selve kjennetegnet på den japanske kulturen. Og dermed også for Lexus. Omotenashi er for oss en stadig påminnelse om å forutse våre kunders behov og alltid levere noe mer enn hva som er forventet. Helt enkelt å vise en betingelsesløs respekt og omsorg for kunden. På et nivå som matcher den så mange ganger prisvinnende bilkvaliteten. Respekt og omsorg for alle kunder, uansett hvor lenge vi har kjent hverandre. Dette er essensen av omotenashi. Og dermed også essensen av Lexus.

Vi er stolte av vårt gode samarbeid med Kilden. De leverer et kulturelt tilbud med en kvalitet, et mangfold og en innpakning som hele regionen vår skal være stolte av. Og som vi ønsker å være en del av.

Geir Skogdalen

Adm.dir. Lexus - Toyota Sør AS

11 EN AV VÅRE SAMARBEIDSPARTNERE

Kristiansand Symfoniorkester (KSO) er et av Norges syv profesjonelle symfoniorkestre og består av 71 heltidsansatte musikere. KSO er et ungt og vitalt ensemble i sterk utvikling og har ansatte fra 17 ulike nasjoner.

I tillegg til et omfattende klassisk orkesterrepertoar, gjennomfører KSO konserter og prosjekter med stor variasjon. Dette inkluderer barneog familiekonserter, kammerkonserter og samfunns- og sjangerover skridende prosjekter, med blant annet Kilden Opera, Kilden Teater og Kilden Dialog. Orkesteret er en viktig del av Kildens mål om å skape kunstnerisk samspill på tvers av kunstformer.

Sjefdirigent Nathalie Stutzmann overtok taktstokk og podium i 2018 etter Giordano Bellincampi som var sjefdirigent fra 2013 og ble utnevnt til æresdirigent i januar 2020. Første gjestedirigenter er Julian Rachlin og Tabita Berglund.

Mer informasjon om KSO finnes på Kildens hjemmeside og på Youtube finner du flere flotte opptak med

Kristiansand Symfoniorkester | Brahms’ dobbeltkonsert | 17. november 2022

12
Kristiansand Symfoniorkester. KRISTIANSAND
SYMFONIORKESTER
Kilden teater og konserthus rommer Kristiansand Symfoniorkester, Kilden Teater, Kilden Opera, og Kilden Kulturdrift. Konsertsalen med hele 1185 seter er blant Skandinavias flotteste saler. Det siste innen akustisk teknologi gjør Konsertsalen i stand til å huse alt fra rocke-konserter til de store symfoniske opplevelsene.

1. FIOLIN

Jian Ren

Daniel Perek

Yuka Sato

Katarina Skogheim Maria Andrén

Halvor Aasen Ingvild Sæther Riselda Rreka Miriam Bergset Hallvard Holm Høgemo

2.

FIOLIN

Armando Toledo Aribú

Lene-Marie Helland Solveig Husebø Svetlana Jelic Josine van den Akker Sigmund Eikeset Lars Audun Hadland Karen Walthinsen Linda Manukyan

BRATSJ

Nadia Debono Kjell Åge Stoveland

Ivan Zecevic Piotr Slowik Jane Kärner Edda Stix Trygve-Johan Simonsen

CELLO

Ariel de Wolf Maarten Jansen Jasper Havelaar Anne Bræin Wolfram Kärner Krisztina Eikeset

KONTRABASS

Erik Zeppezauer John W. Harrison Jan Mathiasson Alfred Matre Kåre Dalane

FLØYTE

Eloise Kendall Anne Randi Haugejorden Nina Barkenes OBO Marion Walker Roar Brostrøm Torunn Irene Kristensen

KLARINETT

Stig Nordhagen Ingrid Wangsvik Kari Ingelsrud

FAGOTT

Yuan Tianwei Odd Lyngstad Thea Iselin Øyhus

HORN

Simon Breyer

Amanda S. Harrison Hilde Lunde Garby Leif Tore Strandbakken Ove Øgård-Repål

TROMPET

Jens Forus Trym Dalene Eivind Bjørnevik

TROMBONE Alan Vavti Nils Tore Brunvatne Thor-Arne Martinsen

TUBA Vidar Løvbrøtte

HARPE Johanna Engedal

PAUKER Ellen Fjørtoft

SLAGVERK Ellen Fjørtoft Henning Seldal

13 KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER 2022/2023 Frank Høgberg og Emil Otto Syvertsen Symfonisk musikk i Kristiansand gjennom 100 år Kristiansand Symfoniorkester 1920–2020 SYMFONISK MUSIKK I 100 ÅR Kjøp Jubileumsboken på billettkontoret i foajeen. Nå kr 100,-! Veil. pris kr 299,-
14 Kristiansand Symfoniorkester | Brahms’ dobbeltkonsert | 17. november 2022 NESTE TORSDAGSKONSERT På vår YouTube-kanal kan du nyte digitalkonserter og bli kjent med dirigenter og musikere – helt gratis! youtube.com/KristiansandSymphonyOrchestra KSO PÅ YOUTUBE Torsdag 24. november STUTZMANN OG STJERNEPIANIST KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER Dirigent: Nathalie Stutzmann Sunwook Kim, piano PROGRAM Brahms: Pianokonsert nr. 2 Schumann: Symfoni nr. 2

Søndag 27. november, kl.15.00 MED RYGGEN MOT VEGGEN - KAMMERKONSERT PÅ ARKIVET Musikere fra Kristiansand Symfoniorkester: Yuka Sato (fiolin), Josine van den Akker (fiolin), Piotr Slowic (bratsj) og Jasper Havelaar (cello) Schubert: Døden og piken Shostakovich: Strykekvartett nr. 8 Fri entré.

Torsdag 8. desember HÄNDELS MESSIAS I DOMKIREN

Kristiansand Symfoniorkester | Dirigent: Rolf Gupta Solister: Ditte Marie Bræin (sopran), Kristina Hammarström (alt), Anders J. Dahlin (tenor) og Johannes Weisser (baryton) Kristiansand Domkor, ledet av Marianne Sødal Misje

11. - 14. januar (12. januar i Arendal kulturhus) NYTTÅRSKONSERT 2023

Kristiansand Symfoniorkester | Dirigent: Case Scaglione Evelyn Jons, konferansier | Erik-André Hvidsten, sang På den tradisjonelle nyttårskonserten feirer vi 125-årsjubileet for den amerikanske komponisten George Gershwin (1898–1937)

Torsdag 19. januar STUTZMANN OG HARPESOLIST

Kristiansand Symfoniorkester | Dirigent: Nathalie Stutzmann Sunwook Xavier de Maistre, harpe Schumann: Symfoni nr. 1, Vårsymfonien Aleksandr Mosolov: Harpekonsert (1939)

STØTT DITT SYMFONIORKESTER

Kristiansand Symfoniorkester har utviklet seg til et ekte kvalitetsorkester, og lar oss oppleve glede, skjønnhet og entusiasme fra første til siste takt. Venneforeningen Crescendo er et tilbud til deg som vil støtte orkesteret og lære mer om musikkens verden.

Følg oss på Facebook og meld deg inn på crescendokristiansand.no

Fullstendig program for sesongen 2022/2023: se kso.no | Forbehold om trykkfeil og endringer

15
KOMMER
Venneforening for Kristiansand Symfoniorkester

Et storslått

Av Peter Shaffer

KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

Besøks- og postadresse: Kilden teater og konserthus for Sørlandet IKS Sjølystveien 2 | 4610 Kristiansand | post@kilden.com | Sentralbord: 90 58 11 11 Facebook: facebook.com/krs.symf | YouTube: youtube.com/KristiansandSymphonyOrchestra Billettkontor: man.-lør. kl. 11.00-15.00 + én time før konsert. Søndag stengt | billett@kilden.com Restaurant og bar: kilden.com/restaurant-og-barer/ | Bordbestilling: spise@kilden.com | 902 29 412

Eiere: Kristiansand kommune (60 %) | Agder fylkeskommune (37 %) | Grimstad kommune (3 %) kilden.com | kso.no

KILDEN TEATER OG KONSERTHUS KILDEN.COM KILDENS
SAMARBEIDSPARTNERE HOVEDSAMARBEIDSPARTNERE SAMARBEIDSPARTNERE
AMADEUS
stykke musikkteater!
Premiere fredag 8. september 2023 Billetter i salg nå. KILDEN KULTUR PRESENTERER
Grafisk produksjon: Kristiansand Symfoniorkester Anders Frode Marum

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.