Karlstads studenttidning september 2017

Page 1

KARLSTAD STUDENTKÅRS STUDENTTIDNING GRUNDAD 1967-NR 3 2017

"FÖRENINGARNA BEKÄNNER FÄRG" "DET FINNS FLERA OLIKA UTBILDNINGSFÖRENINGAR I KARLSTAD. I DETTA NUMMER AV KARLSTADS STUDENTTIDNING MÖTER DU FYRA AV DEM - EN BLANDNING AV LÄSKIGA KRAMAR OCH BAMSE I ETT STORT INFERNO"

Nya kårhuset!

Survival guide

KRÖNIKA

Karlstad univeristet har fått

Så här överlever du din första

Är du ny student?

ett kårhus igen

termin på universitetet

Välkommen! Få inte panik!

SID 4-5

SID 9

SID 11


NYHETER

INNEHÅLL

LEDARE

4-5 Det nya kårhuset

Dags att börja bygga

6 Föreningsguide 7 Vi fyra

Welcome to Sweden-all you

need to know about our country

8 Fråga studentkåren Studenthälsan-kalender 9 Survival guide för nya studenter 11 Krönika

Kårordförande avgår

Möt redaktionen Gillar du Karlstad Studenttidning? Vi finns på både Facebook och Instagram! Instagram: Karlstad_studenttidning Facebook: facebook.com/studenttidning/ Ansvarig utgivare: Denny Jansson Tryck: NWT

I en av Boverket genomförd enkät om bostadsmarknaden har 23 av landets 40 högskolekommuner angett att de har ett underskott på studentbostäder, och endast 15 kommuner att det finns tillräckligt med studentbostäder för att möta efterfrågan. Endast Piteå och Södertälje uppger att det finns ett överskott av studentbostäder i städerna. Det intressanta med siffror och statistik är att siffror tenderar att tala sitt tydliga språk vilket i detta fall framträder entydigt: bristen på studentbostäder är inte längre enkom förekommande i de större studentstäderna som historiskt präglats av svår bostadsbrist av studentbostäder, utan situationen ser numera lika ansträngd ut i historiskt mindre studieorter som Karlstad, Örebro och Eskilstuna.

DENNY JANSSON

Studenter är på bostadsmarknaden en särskilt missgynnad grupp. Avsaknaden av fast inkomst under den tid då det inte studeras i kombination med att många studenter inte chefredaktor@karlstadstudentkar.se stått i de, ofta, åratal långa bostadsköerna gör att studenter i avsaknad av studentbostäder blir ytterst hårt drabbade. Att hitta studentboende i tid inför studiestarten är inte bara viktigt för att studenter ska ha någonstans att sova om nätterna mellan dagar fyllda av föreläsningar, inläsning av kurslitteratur och grupparbeten, utan även eftersom en bostad också ger säkerhet och trygghet för studenten. Att plugga inför en tenta och samtidigt behöva leta bostad i sin, ofta, nya studieort är en tämligen illavarslande situation som allt fler studenter dessvärre får bli varse idag även långt från de stora studieorterna.

Chefredaktör

När Sveriges förenade studentkårer, SFS, varje höst publicerar sin bostadsrapport om situationen i de svenska studieorterna har det för Karlstads del de tre senaste åren varit dyster läsning. Så sent som 2015 rödlistades Karlstad som studieort på grund av den då mycket ansträngda bostadssituationen då antalet antagna studenter i behov av boende i Karlstad översteg det antal lediga studentbostäder i staden. Mycket har dock hänt sedan dess. För någon månad sedan invigdes det senaste området med studentbostäder i Karlstad alldeles intill universitetet och förra sommaren invigdes området Forrest Hill alldeles bakom universitetet. Förra hösten såg situationen sålunda bättre ut och Karlstad blev gullistad, vilket är en klar förbättring från den dystra rödlistade placeringen i rapporten Karlstad hade året dessförinnan. Men alldeles oavsett byggs det alldeles för få studentbostäder – inte bara i Karlstad – utan i hela Sverige. Projekt som ”hjärterum” eller Vännerhem, att privata hushåll mot ersättning kan hyra ut rum, är välkomna initiativ, men inga långsiktiga lösningar för att lösa bostadsbristen. Dock dämpar sådana projekt och initiativ tillfälligt den mest akuta situationen, men för att göra Karlstad till en studentstad värd namnet bör ansvariga politiker och aktörer ta sig i kragen och leverera. Arbetet med att lösa problemet går alldeles för långsamt och samtidigt som diskussionerna om hur fler studentbostäder ska byggas och vart de ska i sådana fall ska byggas tenderar rinna ut i sanden antas år efter år studenter som har det mycket svårt att slå sig till ro i sin nya studentstad. För studenternas välbefinnande och för Sveriges framtid behöver större diskussioner föras om hur det både ska bli enklare att bygga studentbostäder, samtidigt som diskussionen även bör inbegripa hur kvalitativa studentbostäder byggs till rimliga kostnader som studenter faktiskt har råd att bo i. Att det byggts mycket de två senaste åren är välkommet och ger indikationer på att det finns hopp för Karlstad som studentstad. Men mycket mer behöver göras. Ingen student ska behöva tacka nej till en utbildning på grund av bostadssituationen och Karlstad bör ta sikte på att bli en grönlistad studentstad återigen och bli en studentstad värd namnet.

REDAKTION

STINA SAMUELSSON

Skribent

ROBIN JOHANSSON Skribent

LOTTA FALLQVIST

JOHAN OLSSON

ALMIR CANCAREVIC

Layoutansvarig

Illustratör

Fotograf

ANNA DAHLBERG

Karlstads studenttidning grundades 1967 och är Karlstad Studentkårs studenttidning. I tidningen lyfts frågor som berör, roar och informerar.

2

KARLSTADS STUDENTTIDNING - SEPTEMBER 2017

Krönikör

Kontakta oss: chefredaktor@karlstadstudentkar.se Ansvarig utgivare: Denny Jansson


SEX BRA ANLEDNINGAR TILL ATT BLI MEDLEM I KARLSTAD STUDENTKÅR Trygghet

VI ÄR PÅ DIN SIDA

Som medlem i Karlstad Studentkår får du hjälp om du stöter på problem under din studietid. Vänd dig till studentombudet om du känner dig osäker på om allt gått rätt till eller om du hamnar i en situation där dina rättigheter som student inte respekteras.

Mecenatkortet

MÄNGDER AV RA

BATTER

Som medlem erhåller du ett Mecenatkort som ger dig hundratals olika studentrabatter. Ditt mecenatkort kan du använda för att få studentrabatt hos bland annat SJ och Karlstadsbuss.

Inflytande

MERITERANDE FÖR DITT CV

Engagera dig i studentkåren! Du får rösta i kårvalet, kan sitta med i kårfullmäktige, bli studeranderepresentant eller engagera dig i olika projekt och evenemang.

En stark studentröst

FÖRBÄTTRA STUDENTLIVET

Ett medlemskap i Karlstad Studentkår stärker den gemensamma studentrösten. En enad studentröst behövs för att driva på förändringar som gynnar studenter och studentlivet.

Medlemsrabatter Som medlem i Karlstad Studentkår har du även möjlighet att utnyttja flera lokala rabatter. Bland annat till FBK:s hemmamatcher, KAUIF, Folkuniversitetet, Stadsloppet, Tjurruset, Optikerhuset och Wermlandsoperan. ARLSTAD NJUT AV K

Medlemsförmåner Vi vill även sätta guldkant på din tillvaro. Minst en gång i månaden bjuder vi på medlemskaffe/te på universitetet. Dessutom arbetar vi för att anordna gratisevents och för att varje år kunna dela ut fribiljetter till olika evenemang. DET LIL

LA EXT

RA


NYHETER

Kårhuset - drömmen som blev verklighet Projektledare, Frida Burström, visar upp den nya baren i Karlstads nya kårhus. Foto: Denny Jansson

Över ett decennium har gått sedan Karlstad senast hade ett kårhus. Om någon vecka är det dock dags igen. Personen bakom det nya kårhuset, Frida Burström, ser fram emot att kunna erbjuda studenterna en samlingsplats. – Det känns jättekul att äntligen vara i hamn. Drömmen om ett kårhus har funnits länge. Men brist på resurser och avsaknaden av en lämplig lokal har gjort att kårhuset inte blivit mer än just en dröm för många studenter. Nu äntligen blir dock den drömmen verklighet. Projektledaren för kårhuset, Frida Burström, ser med spänning fram emot invigningen om någon vecka. – Det har varit både spännande och svårt. Framförallt så har det varit väldigt roligt också och det känns jättekul att snart kunna öppna upp kårhuset och kunna erbjuda studenterna en samlingsplats. För projektgruppen som arbetat med kårhuset har det enligt Frida hela tiden varit viktigt att ett kårhus ska ligga nära universitetet. – Att kårhuset ligger nära universitetet känns väldigt viktigt eftersom det ska vara lättillgängligt för så många som möjligt. Det är också lite därför det varit svårt att hitta en lämplig lokal. Men nu när vi fick möjlighet att flytta in i Studenternas hus så kändes allt rätt.

AV STUDENTER – FÖR STUDENTER Kårhuset är tänkt att fungera som en lokal som till stor del ska styras enligt studenternas egna behov. På dagen ska det bedrivas café och på kvällen ska lokalen kunna användas som studentpub. Kårhuset kommer bestå av en stor och öppen yta som kommer vara inredd med bord, stolar och soffgrupper och givetvis kommer internet finnas att tillgå. – Ja, det kommer bli lite av en allt–i–allolokal. Du ska kunna komma dit och plugga eller bara

4

ta en fika om du hellre vill det. Det ska även finnas möjlighet att anordna sittningar eller att bjuda in föreläsare. Det viktigaste är att man ska kunna gå dit ensam utan att behöva vara ensam. Det ska vara en hemtrevlig miljö helt enkelt. Tanken är att studenter ska kunna arbeta på kårhuset, både i cafét och på puben. Frida menar att det är ett sätt för studentkåren att erbjuda studenterna arbetslivserfarenhet samtidigt som studenterna hjälper kårhuset att fungera som det ska. – Det ska vara kul att jobba på kårhuset och det ska kännas att man får något tillbaka. Arbetet sker ideellt, men i utbyte kan vi på så sätt erbjuda bättre priser i både cafét och puben. I början kommer kårhuset att testa olika öppettider för att se vad som fungerar bäst. I början är det sagt att cafét kommer hålla öppet tisdag till lördag. För att få komma in på kvällen kommer det emellertid krävas kårmedlemskap. Det kommer också finnas möjlighet för föreningar och enskilda personer att få tillgång till lokalen utöver de vanliga öppettiderna.

"NÅGOT SOM SAKNATS" För Frida, som jobbat med projektet det senaste året, börjar nu en längre tids ansträngningar leda mot ett resultat även om det har varit en lång väg dit. Det svåraste har enligt Frida varit att det inte funnits någon att fråga som arbetat med ett liknande projekt i Karlstad innan. Och även om det finns inspiration att hämta i andra studentstäder kan det vara svårt att avgöra vad som känns rätt eller fel.

KARLSTADS STUDENTTIDNING - SEPTEMBER 2017


NYHETER

Det är mycket som ska hinna förberedas inför det att det nya kårhuset öppnar senare i september. Foto: Denny Jansson

– Det har inte alltid varit helt enkelt. Jag har tittat lite på andra studentstäders kårhus, då främst Örebro och Umeå. De har dock inte riktigt samma koncept som vi kommer att ha. Det senaste året har ägnats åt undersökningar och planeringar, allt för att det som levereras ska vara så bra som möjligt. Dessutom har jag haft förmånen att jobba med en studentgrupp som jag kunnat bolla tankar och idéer med. Avgörande i projektet har för Frida varit att hela tiden se slutprodukten framför sig. – Det har varit ett måste att hela tiden se vart vi varit på väg. Det finns alltid en kritisk sida hos mig och den får mig att tänka realistiskt. På så sätt har jag hela tiden kunnat fokusera på vad som är möjligt och vad som inte är det. Senast Karlstad hade ett kårhus var 2006 då dåvarande kårhuset i Klaraborgs herrgård lades ner efter ekonomiska problem. En tid, som Frida beskriver, som varit något fattigare: – Det har varit något som saknats. Ett kårhus kommer göra det mer attraktivt för människor att söka sig till utbildningarna vid Karlstads universitet. Kårhuset riktar sig mot alla utbildningar och det är ett sätt att skapa ett sammanhang, menar hon.

POSITIV FEEDBACK Även om vägen mot det kårhus som om en dryg vecka öppnar sina dörrar varit något krokig, är Frida nöjd över det gångna året och resan mot ett nytt kårhus i Karlstad.

men de gångerna har jag haft studiegruppen att tillgå och ibland har jag fått följa magkänslan. Jag har lärt mig massor, både om byggbiten som hur det fungerar med lagar och olika tillstånd. Men jag känner mig trygg i att veta alla beslut som tagits kring kårhuset har varit kloka och välgrundade.

é f a C

Även feedbacken från studenter på universitetet har varit väldigt positiv. Frida berättar att det märks att det här är något som studenterna saknat och sett fram emot att få. Många har också varit nyfikna på att få veta mer. – Folk har varit väldigt glada och positiva över det här och det är oerhört roligt. Men det är också viktigt att komma ihåg att det här helt nytt nu så misstag kommer säkert att göras från vår sida också. Det är misstag vi får lära oss ifrån och vi hoppas att studenterna ska kunna ha överseende med det nu i början.

Robin Johansson

Pub

kvä

llar

!

– Det har framförallt varit jättekul och extremt lärorikt. Men det har också varit svårt ibland

KARLSTADS STUDENTTIDNING - SEPTEMBER 2017

5


NYHETER

Många möjligheter att engarera sig i studentföreningar. Det finns ett stort antal utbildningsföreningar på Karlstads universitet som är kopplade till olika program och kurser som du som student kan engagera dig i. Alla program har sin egen förening med tillhörande färg, märke, motto och sång. Men vilken är egentligen vilken? I varje nummer av Karlstads studenttidning möter du i år de olika studentföreningar.

Krama, Inferno, Bamse² samt Läsk. Foto: Denny Jansson

INFERNO

KRAMA

SVART Information och PR Systerförening till KRAMA, vilka tidigare varit en gemensam förening. John Lavelle, ordförande, berättar:

TURKOS Medie– och kommunikationsvetenskap Marcus Falck, ordförande, berättar:

Inferno är en liten förening, men tro inte att det är en nackde! Tvärtom ger det oss chansen att engagera hela föreningen i alla våra aktiviteter vi gör. Det innebär att alla lär känna varandra och umgås på ett helt annat sätt. Inför större event brukar vi slå ihop oss med vår systerförening Krama, som vi även anordnar introduktionen med. Runt om på universitetet syns vårt arbete framförallt i Studenttidningen, där flera av våra medlemmar medverkar varje år. Det största arrangemanget som har med Inferno att göra är dock Kommunikatörsdagen som arrangeras en gång om året med fokus på kommunikation, PR och medier där flera olika typer av föreläsningar hålls under dagen. En dag man absolut inte får missa!

BAMSE

LÄSK

ORANGE Byggingenjörer, elektroingenjörer, energi– och miljöingenjörer, maskiningenjörer, mekatronikingenjörer och musik– och ljudsättningsingenjörer. Josefine Söderlund, PR–ansvarig, berättar:

RÖD Lärarprogrammen Elin Gold, aktiv inom LÄSK, berättar:

BAMSE² är en förening som riktar sig främst till högskoleingenjörer inom bygg–, maskin–, energi–, miljö– samt elektroteknik. Vi i BAMSE2 jobbar för att alla studenter ska känna sig inkluderade, klara av sina studier, knyta kontakter med företag och för att ha en riktigt bra studietid. Detta är framförallt något som styrelsen i BAMSE2 arbetar med, i vilken alla har möjlighet att gå med i vid årsmötet. Varje år jobbar vi bland annat med IN–dagen, som är ett perfekt tillfälle att få kontakt med flera olika företag för extrajobb, sommarjobb och framtida anställningar. Självklart tycker vi att det är viktigt att studenterna har kul längs med sina studier, detta löser vi med flera olika evenemang som hålls under årets gång. Flera av evenemangen hålls tillsammans med studentföreningen CURA, vilken vi även arrangerar introduktionen tillsammans med. Vi ses!

6

KRAMA är studentföreningen för dig som studerar visuell kommunikation och design, digitala medier och analys samt fristående kurser inom medie– och kommunikationsvetenskap. Tillsammans med systerföreningen Inferno arrangerar vi också introduktionen och flera roliga event för våra medlemmar. KRAMA är en liten förening till storlek men det väger vi upp för i stark sammanhållning och engagerade medlemmar. Gemenskap är viktigt för KRAMA, vi verkar för våra medlemmars intressen och är måna om att du trivs i vår förening, har du en gång blivit medlem kommer du alltid vara det, en gång KRAMA, alltid KRAMA!

KARLSTADS STUDENTTIDNING - SEPTEMBER 2017

LÄSK är en av Karlstads största studentföreningar och har lärarstudenter som läser till alla typer av lärare, från förskolelärare till gymnasielärare. Vi är en öppen förening där alla är välkomna. Varje år arrangerar vi en hel del aktiviteter som passar alla möjliga sorters intressen. Till exempel arrangeras idrottspass, filmkvällar, picknickar och senare i höst ska vi även ha quizkvällar på studentpuben Bunkern för våra medlemmar. En gång om året arrangerar vi även Lärardagen som är dag där vi lärarstudenter ges möjlighet att gå på föreläsningar och mässa för att inspireras för våra framtida yrkesliv. Det är lätt att känna igen LÄSK på våra röda overaller.

Anna Dahlberg


NÖJE

Vad har du gjort i sommar? Jobbat, pluggat, sovit, semestrat. Vi har frågat fyra studenter om vad de har gjort i sommar och hur deras tankar går inför det nya läsåret.

Caroline Lindström, webb och multimedia:

Ann Adolfsson, yrkeslärarprogrammet

– Jag har jobbat väldigt mycket och när jag inte har jobbat har jag sovit. Det ska bli väldigt kul att komma tillbaka och börja plugga igen, det ska också bli kul med introduktionen och att lära känna andra studenter.

– Jag varit ledig och haft semester i Sälen. Vi har cyklat, fiskat och paddlat, så det har varit en bra sommar. Jag ser framemot det nya läsåret eftersom jag är ny student som har arbetat som sjuksköterska innan, så det bli kul.

Juval Pruitt, studentombud på studentkåren: Oscar Kamph, civilingenjör maskinteknik: – Jag har jobbat på en fabrik i Kristinehamn hela sommaren och tagit det lugnt när jag varit ledigt. Det känns både bra och dåligt inför den nya terminen, det ska bli skönt att komma tillbaka samtidigt som jag är lite skoltrött.

– Jag har varit i Småland och umgåtts med vänner och familj. Utöver det har jag flyttat till en ny lägenhet, så det har varit lite jobb med det. Så sommaren har varit bra, även om den varit lite kallare än vad man hoppats på. Nu när höstterminen är igång är det fullt fokus på att hantera studentfall och arbeta med rättssäkerhetsfrågor ur ett studentperspektiv. Det blir också en del möten med studenter och konferenser, så det känns bra.

Denny Jansson

The ultimate guide to the most important things you should know A warm welcome to Sweden, Karlstad and to Karlstads University! Going abroad for one semester is both a new and exciting chapter in your life. Coming to Sweden there are problably a number of things that can seem to be quite odd for you as a exchange student at the very first sight. But do not be scared! Those things you will get used to during your stay here in Karlstad and in Sweden. In this number, Karlstads studenttidning has compiled a list of a few – but very important – things that you as an international student need to know.

1. WAITING FOR THE BUS Waiting for the bus is something that many people in the world do not see as neither a problem or as a system. But here in Sweden, it is a very important important thing – the guide to bee a good fellow traveler is to follow a couple of, seemingly, small things but oh so important. Do not stand to close to a person you do not know. This is a rule that do not only applies as you wait for the bus. It also applies on the bus. Very important. If there is a free seat beside someone, you just do not choose the seat next to another person. You just do not.

2. FIKA In Sweden they love, what they call, Fika. If someone of your new swedish friends as you to join a fika – do not be afraid! It means that you are going to hang out while drinking a cup of coffee or a glass of lemonade with a piece of cake or a bun, especially the cinnamon bun. If you are curious for the swedish fika, just google it or search for Swedish fika by Go Royal on Youtube. It is amazing. Especially when it nearing christmas and everything either tastes cinnamon or has a temporary name with something like “Christmas cake”.

3. ALCOHOL The swedes can seem to be quite shy. But do not be surprised if a person who never had said hi to you before, suddenly is your new best friend. The swedes might be shy sober but damn, we are fun after shots. Remember that go to a club also requires you to show your identification card and that there in all probability there will be chaos in the closet where you leave your outerwear.

4. WHERE TO BUY ALCOHOL You thought that you can buy alcohol in every shop? Oh no. It is not a joke. In Sweden you can not buy alcohol in any shop 24/7. In Sweden there is one place, and one place only, that sells alcohol and that place is called Systembolaget. Remember that this store, owned by the state, has its own special opening hours. During weekdays it can all of a sudden be closed, even though it is a thursday. Those days, marked as

red ones in the calendar, it is always closed. On saturdays the shop closes early and on sundays, the Systembolaget is always closed. To buy something as Systembolaget you must be 20 years or older. So for the love of god: do not forget to buy drinks before closing time. To summarize: in Sweden it is important to absolutely have a plan for your party in advance.

5. THE CALENDAR FULL OF FOOD In Sweden we take very seriously on food and have the attitude that special dishes will be celebrated on different days of the year. In the swedish calendar, there is special days where to eat specifik food. So do not act surprised if your feed on Instagram get occupied by pictures of cinnamon buns on October 4th, Mudcake on November 7th, gingerbreads on December 9th or saffron bun on December 13th. (If you want to know more about this, take a look here: https://www.norrmejerier.se/goda–recept/ arets–matdagar)

6. SNAPS Apparently the swedes is lacking a good imagination. Every single holiday we are eating herring with potatoes and to this we drink the swedish snaps. The snaps is an alcoholic drink that you buy at Systembolaget (of course). Do not forget to learn to sing the song ”Helan går” before you take a sip.

7. The friendly swedes Last but not least. The swedes are very friendly once you get to know them. And even if you forget about these rules, you will still have an amazing time during your time in Sweden. Enjoy your time here and do not forget to take a Fika once in a while.

Anna Dahlberg

KARLSTADS STUDENTTIDNING - SEPTEMBER 2017

7


NYHETER

Fråga studentkåren I varje nummer av Karlstads studenttidning svarar presidiet i Karlstad studentkår på studenternas frågor. Har du en fråga? Mejla till chefredaktor@karlstadstudentkar.se. Finns det någon på universitetet jag kan prata med om jag mår psykiskt dåligt?

som mår psykiskt dåligt. De har god vetskap om vilken typ av hjälp man kan tänkas behöva.

finnas tillgänglig på universitetets webbplats senast en månad före kursstart. Därefter får den inte ändras.

Vice ordförande med studiesocialt ansvar Tobias Svensson svarar:

Finns det några regler för hur sent en litteraturlista får ändras inför kursstart?

Om någon känner att de mår psykiskt dåligt rekommenderar vi att man pratar med Studenthälsan. De ser till att hjälpa studenter

Studentombud Juval Pruitt svarar:

Vad gör jag om jag känner att min examination blivit orättvist betygsatt? Studentombud Juval Pruitt svarar:

Enligt universitetets regler ska litteraturlista

Om du är missnöjd med bedömningen av din

examination kan du begära en omprövning. Det innebär att du lämnar in en blankett där du motiverar din ansökan. Blankett kan hämtas i välkomstcentret utanför biblioteket eller på universitetets webbplats.

Denny Jansson

CORE

KURSVERKSAMHET – FÖRANMÄLAN KRÄVS VIA KAU.ONLINEBOOQ.SE

Studenthälsan

Core är en träningsform där fokus ligger på att bygga upp styrka, stabilitet och balans i främst rygg och mage. Denna del av kroppen är involverad i många tunga uppgifter i vardagen och en stark mage och rygg är därför en stor fördel för att undvika och förebygga skador. Datum och tid: Start 30/8 därefter 6/9, 13/9, 20/9 och 27/9 kl. 08.00–08.45 Plats: 3C 304, Studenthälsan

DU ÄR HÄR FÖR ATT LÄRA INTE FÖR ATT DU REDAN KAN ALLT – TILLÅT DIG ATT VARA NYBÖRJARE!

Svårt med koncentration och fokus? Med kroppen som utgångspunkt över vi på att bli mer närvarande och trygga i oss själva. Datum och tid: Start 14/9 därefter 21/9, 28/9 och 19/10 kl. 15.30–16.30 Plats: 3C 304, Studenthälsan

13/9

MINDFULNESS 14/9

STRESSHANTERING Att komma som ny student innebär för de flesta en stor förändring – det kan kännas spännande, nervöst, roligt, pirrigt, osäkert och lite skrämmande. Oavsett vilken känsla just du bär på är det helt naturligt, tillåt dig att känna det du känner. All förändring framkallar någon form av stress inom oss. Kom ihåg att stress i sig inte är farligt – det är i grunden en positiv reaktion och en del av att vara människa. Stressreaktionen gör att vi får extra kraft och energi för att kunna möta förändringar. Det är bara om stressreaktionen inte följs av återhämtning utan istället kvarstår som den på sikt kan leda till negativa konsekvenser.

snäll mot dig själv! Ha tålamod – saker måste få ta sin tid! Framförallt våga be om hjälp – lärare, kamrater eller andra!

Du kanske bär på frågor som till exempel – kommer jag att klara mina studier, kommer jag att klara att bo själv, kommer jag att duga, kommer jag att få några vänner... Ett sätt att hantera känslor av osäkerhet och oro är att så snart som möjligt skaffa sig rutiner i vardagen som ger dig trygghet. Se dina studier som ett arbete, om du studerar på heltid så är det 40 timmar i veckan som gäller, inte mer! För att må bra behöver du balans, om du alla dygnets timmar tänker på plugget får du ingen återhämtning. Du behöver påfyllning med vila, göra ”ingenting” samt göra saker som väcker din lust och glädje och som inte har med studierna att göra. Om du ser på dina studier som ett heltidsjobb med fasta tider så brukar det bli lättare att få rutiner gällande mat, motion och sömn. Goda rutiner ger utrymme för avkoppling och välgörande fritid!

Ett kraftfullt verktyg för att hantera förändringar är mindfulness eller medveten närvaro. När vi tillåter oss att vara medvetna om bara just den stund vi befinner oss i så slutar vi älta det förflutna eller oroa oss för framtiden. Det är förstås inte lätt men det går att träna.

En vanlig oro hos studenter är känslan av att inte duga, känslan av att inte vara tillräckligt bra. Det är lätt att tro att ”alla andra” har kommit igång med sina studier både snabbare och lättare. Om du känner igen den tanken så påminn dig flera gånger om dagen att inte jämföra dig med andra. Jämförelse med andra ökar stress och tar död på glädje och kreativitet. Försök att träna på att disciplinera dina tankar när de börjar ”hacka” på dig. Det kan hjälpa att ha en bild av en hackspett som hackar på ditt huvud när negativa tankar om dig själv dyker upp. Säg då till dig själv att du inte vill att hackspetten bygger bo utan bjud istället in ugglan. Ugglan – en bild för vishet, som bara iakttar det som sker utan att döma dig själv eller jämföra dig med andra. Du duger! Var

Som ny student är du också inbjuden till en rad festligheter där alkohol utgör en stor del. Kom ihåg att inga av dessa aktiviteter är obligatoriska. Det är du som bestämmer om du vill dricka alkohol och hur mycket du i så fall klarar att dricka. Låt dig inte påverkas av påtryckningar från andra. Ställ dig frågorna; Vilken sida står jag på, min egen eller någon annans? Vad behöver jag just nu? Vad får mig att må bra i just denna stund?

Slutligen några ledord att ha i ryggsäcken när du trampar upp nya stigar: tillit, nyfikenhet och självmedkänsla – du gör så gott du kan!

10/10

VÅGA–TALA 18/10

Lär dig hantera din osäkerhet i att framträda genom att öva i en trygg miljö. Datum och tid: Start 18/10 därefter 25/10, 8/11 och 15/11 kl. 15.15–17.15 Plats: 3C 304, Studenthälsan

FORUMSPEL 5/10

Forumspel ger en praktisk möjlighet att få träna sig inför livets val– och konfliktsituationer, analysera olika former av makt och hitta vägar ur utsatthet och förtryck. Två tillfällen, kom på en eller båda! Mer information om Forumspel hittar du här. Datum och tid: 5/10 & 30/11, kl.15.15–18.15 Plats: 3C 304, Studenthälsan

MEDITATION 3/10

Om du aldrig mediterat förut, anmäl dig till vår introkurs eller maila hans.kvarnstrom@kau.se. Tid: Tisdagar kl. 16.30 – 17.15, torsdagar kl. 17.00 – 17.45 (start 3/10) Plats: Stilla rum, 3C315

MEDITATIONSDAG 14/10

En fördjupningsdag då vi går igenom meditationens teori och praktik för nya och vana meditatörer. Vi bjuder på fika! För mer info kontakta hans.kvarnstrom@kau.se Datum och tid: 14/10 kl. 10.00–13.00 Plats: Acksjö kapell, Mariebergsskogen Karlstad

VARJE VECKA – DROP IN HBTQ–LUNCH

Behöver du någon att prata med? Om du av olika skäl känner att du behöver stöd så kom och prata med oss i tid. Att skjuta upp bygger berg som kan vara jobbigare att ta hand om senare.

Lär dig konsten att koppla av och koppla på. I den här kursen arbetar vi med metoder för att hantera olika former av stress. Datum och tid: Start 10/10 därefter 17/10, 24/10 och 17/11 kl. 15.00–17.00 Plats: 3C 304, Studenthälsan

TIS

Ta med din matlåda och käka din lunch i öppenhetens tecken med andra studenter. Kom och slipp hetero– och cisnormen för en stund! Tid: Tisdagar kl. 12.05–13.00 Plats: 3C 304, Studentföreningen HBTQ et al Karlstad

MULTI FAITH–LUNCH ONS

Vi äter vår lunchlåda och delar av oss av våra olika traditioner, livsåskådningar och tro. Är du nyfiken? Välkommen! Tid: Onsdagar kl. 12.05–13.00, Plats: 3C 304, Studenthälsan

LYSSNARLUNCH TORS

Intressanta levnadsöden, spännande berättelser, smakprov ur odödliga kärlekshistorier. Det kan du njuta av när bokälskare möts och läser högt för varandra ur sina favoritböcker. Tid: Torsdagar kl. 12.00–13.00, Plats: 3C 300, utanför Stilla rum

”FREDAGSMACKAN” FRE

8

KARLSTADS STUDENTTIDNING - SEPTEMBER 2017

Den sista fredagen i varje månad bjuder vi på hembakt bröd och smarriga tillbehör. De övriga fredagarna får du gärna ta med din egna macka, så får vi se vad som händer. Varje fredag bjuder vi på kaffe/te. Tid: Fredagar kl. 12.05–12.55 (start 29/9) Plats: 3C 300, Universitetskyrkan och Studenthälsan


NYHETER

Så överlever du ditt första år på universitetet Att vara student handlar till en stor del om att överleva jobbiga grupparbeten, trixiga inlämningsuppgifter, sena kvällar med tentaångest, oglamorösa matlådor, en ständigt ansträngd ekonomi och inte minst – kärlek. Karlstads studenttidning ger de tre bästa överlevnadstipsen för dig som vill överleva ditt första år på universitetet. ANVÄND DIN FRITID MED MÅTTA Visst kan det kännas härligt av att ha tre föreläsningar per vecka. Men kom ihåg att det alltid finns en baktanke – självstudier! Underskatta inte vikten av att faktiskt plugga under veckodagarna när det är luft i schemat även om det ger tid till att jobba, hänga med kompisar eller ta en lång sovmorgon. Kom ihåg att det inom många yrken är bättre betalt på helgen och dina lärare inte svarar på dina mejl på söndag kväll.

STÄLL RIMLIGA MÅL Förvänta dig inte att allt ska gå vägen direkt och försök att verkligen nyttja och njuta av din studietid så länge den varar. Fick du inte högsta betyg är det inte hela världen, se till att plugga mer inför nästa tenta – för tentor finns det nämligen gott om.

SKAPA EN BUDGET

och ta det lugnt så kommer också plugget att gå betydligt bättre. Lika viktigt som det är att inte låta ditt plugg störas av ditt sociala liv, lika viktigt är det att också ha ett socialt liv utanför plugget. Njut av studentlivet!

Denny Jansson

ORDLISTA ADJUNKT – En lärare vid universitet och högskola som ej har doktorerat. AKADEMISK KVART – På universitetet startar undervisningen i regel en kvart efter hel timme. Anges hel timme på schemat används akademisk kvart om inget annat angetts. AVHANDLING – Det arbete som skrivs inför doktorsexamen. B/C/D–UPPSATS – Olika nivåer av uppsatser. B–uppsats skrivs i regel under B–kurser som introduktion. C–uppsats, eller kandidatuppsats, skrivs inför en kandidatexamen. D–uppsats, eller master– eller magisteruppsats, skrivs inför examen på avancerad nivå. CSN – Centrala studiestödsnämnden beviljar och betalar ut studiestöd och studielån till dig under din studietid. Glöm inte att lämna studieförsäkran i tid för att få dina pengar. DEKAN/PRODEKAN – Högsta administrativa chef för en fakultet och ordförande för fakultetsnämnd. DISCIPLINNÄMND – Utreder ärenden med misstänkt fusk. I disciplinnämnden sitter

Att vara student innebär ofta en mycket ansträngd ekonomisk situation om du inte på något magiskt sätt lyckas arbeta ihop en bra inkomst. Sätt upp en budget för allt från kurslitteratur till matinköp. Då kan du följa upp hur det går och se om du behöver anpassa dina inköp.

såväl rektor, studentrepresentanter, jurister som lärarrepresentanter.

NYTTJA STUDENTRABATTER

HEL–/HALVFART – Helfart motsvarar 30 högskolepoäng per termin med en arbetsinsats

Att det kan vara knapert ibland säger sig självt. Se därför till att utnyttja att du är student med alla studentrabatter som finns för allt från kurslitteratur till ny dator. Jämför samma produkt hos olika försäljare och se om det finns studentrabatt du kan använda. Här finns massor av pengar att spara som du kan använda till annat.

på 40 timmar per vecka. Halvfart motsvarar hälften – 15 högskolepoäng per termin

HÅLL DIG FRISK Om du festar oftare, arbetar oregelbundna tider och sover halva dagarna kan det vara svårt att hålla fast vid dagliga rutiner som krävs för att hålla dig frisk. Först försök att äta bra vilket definitivt är möjligt på en budget. Att träna kan bli dyrt i längden, nyttja därför elljusbana och promenadstråk eller häng med på någon av alla föreningarnas idrottsaktiviteter så tränar du minst lika bra men till ett betydligt lägre pris.

BLI KOMPIS MED DINA MEDSTUDENTER Oavsett om dina medstudenter verkar kunna dubbelt så mycket som dig eller inte förstår enklaste instruktionen på seminariet – se till att skaffa dig nya vänner bland dina medstudenter. Att ha någon att prata med inför tentan som dessutom vet vad det handlar om kan vara guld värt och ha en lugnande effekt. Var inte rädd för att starta en konversation i klassen eller planera att komma ikapp efter en föreläsning.

GÅ PÅ GRATIS FÖRELÄSNINGAR OCH SE VART DU KAN FÅ STÖD Varje vecka erbjuds massor av gratis föreläsningar runt om på universitetet. Att gå på en sådan kan ge nya och värdefulla insikter som kan göra det enklare att plugga, hjälpa dig med din studieteknik eller skriva bättre. Kolla också vart du kan vända dig om du behöver hjälp. Studentkåren, Välkomstcentret och studenthälsan räcker ofta långt, men ibland kan du behöva ännu mer hjälp.

DOKTORAND – En person som är forskarstuderande och skriver doktorsavhandling. DUGGA – Förberedelseuppgift inför en tentamen som ofta räknas in i tentans totala poäng. EXAMINATOR – Den lärare som utsetts vara ansvarig för betygsättningen av ett moment i en delkurs eller en hel kurs.

med en arbetsinsats på 20 timmar per vecka. HÖGSKOLEPOÄNG – Poäng som används för att räkna studier inom högre utbildning. En veckas heltidsstudier motsvarar 1,5 poäng och en termin 30 poäng. ITSLEARNING – Universitetets digitala lärplattform som hittas på its.kau.se. KAU–KORTET – Ett kort som är både passerkort, utlåningskort och skrivarkort som skaffas genom KAU–id i automaterna i huvudentrén. KURSPLAN – Dokument som beskriver kursens innehåll, kurslitteratur, hur kursens lärandemål examineras och vilken betygsskala som används. LADOK – Datasystem som hanterar alla uppgifter om studenternas namn, personnummer, adress, studieresultatt, examen med mera. LEKTOR – Lärare vid universitet och högskola som har doktorerat och har doktorsexamen. MIN SIDA – Sida på kau.se där du registrerar dig för kurser, skriver ut studie– och resultatintyg med mera. PREFEKT – Administrativ chef på en institution för både personal, ekonomi och utbildning inom institutionen. PROFESSOR – Ansvarig och företrädare för forskning inom ett visst ämne. SALSTENTAMEN – Tentamen som skrivs i en tentamenssal. Kom ihåg att anmäla dig i tid på Min sida på KAU.se i god tid. SEMINARIUM – Undervisningsform i grupp som kan vara examinerande, som till exempel en redovisning. STUDENTKÅREN – Den enade studentrösten som verkar för att bevaka kvalitén på utbildningarna och se till att studietiden blir så bra som möjligt för dig som student. STUDENTOMBUD – Tjänsteman vid studentkåren som erbjuder stöd till studenter som känner sig orättvist eller felaktigt behandlade under sin studietid. STUDIEREKTOR – Ansvarig för ett ämne på en institution. TENTAMEN – Prov som görs vid avslutad kurs eller kursmoment. TIMEEDIT – Universitetets schemabokningssystem där du både kan boka grupprum och se schemat för din kurs.

BALANSERA DITT LIV Att studera på heltid kan ofta vara mycket krävande. Planera därför dina veckor, vilken dag du ska handla, vilken eller vilka dagar du ska träna och vilka dagar som du kan slappa

KARLSTADS STUDENTTIDNING - SEPTEMBER 2017

9


NYHETER

Hallå där... ... Hanna Schaffer, affärsutvecklare på Drivhuset som tidigare i år mottog priset för "Årets studentvän i Karlstad". VAD ÄR DRIVHUSET? – Drivhuset är en organisation man som student kan vända sig till om man är intresserad av att starta företag. Oavsett om man har en färdig idé man vill arbeta med eller bara är nyfiken kan man komma till oss så hjälper vi studenten genom att bolla en idé framåt där studenten förs vidare framåt i processen. Vi erbjuder även flera olika utbildningar varje termin man kan gå, som starta eget–utbildning där företagare som tidigare fått hjälp av Drivhuset föreläser om vägen att förverkliga sin idé och om andra saker som kan vara bra att känna till, som presentationsteknik eller bokföring. Vi föreläser även inom en del kurser där vi anordnar workshops om olika teman. Det finns också möjlighet för dem som har en affärsidé att utveckla den i Drivhusets workshopserie "Loopa" där man kan förädla affärsidén med fokus på kundbehovet.Tanken är att vi ska finnas och verka för studenterna som en plattform där man kan få idéer och testa dem och sedan få dem att växa.

Hanna Schaffer, affärsutvecklare på Drivhuset, blickar upp mot skylten som påminner om den fina utmärkelsen. Foto: Denny Jansson

OM MAN HAR EN IDÉ, HUR KAN NI HJÄLPA TILL DÅ? – Har man en idé kan man alltid mejla till oss eller besöka oss i Innovation Park i huset på andra sidan vägen. Man kan också prata med oss när vi står i Gläntan och bjuder på kaffe. Man kan också få hjälp av Drivhusets kompetensteam som består av studenter från olika program som arbetar extra för Drivhuset där studenterna bidrar med sin kunskap. Är man med i teamet får man som student chans att testa det man gör inom sitt program samtidigt som man blir en resurs för Drivhuset och för andra studenter som vill förverkliga sin idé. Det som är unikt med just Drivhuset är att vi aldrig bedömer någon idé, utan vågar testar.

HUR ENKELT ÄR DET ATT STARTA FÖRETAG IDAG? – Att starta ett företag kan vara förutsättningslöst, att man inte riktigt vet vad man vill göra. Man behöver heller inte starta sitt företag förrän man ska ta betalt av sin första kund, fram tills dess kan det hela vara ett projekt. Tar man hjälp av Drivhuset får man hjälp med att tänka ut och spetsa till sin idé samtidigt som man får utbildning. Att starta själva företaget är inte så svårt. Det svåra ligger i hur väl man lyckas hålla igång sitt företag eller sitt projekt och att anta den utmaningen, att föra idén vidare och utveckla den.

ÄR DET NÅGON SPECIELL IDÉ SOM ÄR SÄRSKILT POPULÄR JUST NU? – Ofta har många storslagna idéer men vet inte

Affärsutvecklare, Hanna Schaffer, utanför Innovation Park, beläget på andra sidan Universitetsgatan. Foto: Denny Jansson i vilken ända de ska börja. Just nu är det många som vill starta tjänsteföretag, webbshoppar eller appar, men där många inte vet hur de ska göra det hela rent tekniskt. I sådana fall kan Drivhuset bidra med kompetensteam eftersom det finns sådana utbildningar på universitetet, och där Drivhuset kopplar ihop det hela.

personer och organisationer. Fördelen med Drivhuset är att vi vågar testa, gör olika piloter, testar samarbeten och slänger ut förfrågningar och sedan utvärderar utfallet istället för att bara planera. Vi jobbar som vi lär – entrepröniellt. Vi är en orädd organisation som får gjort mycket på få anställda.

NI FICK PRIS AV STUDENTKÅREN SOM ÅRETS STUDENTVÄN FÖR ATT HA STÄRKT "STUDENTERNAS LIVSKVALITE". HUR KÄNDES DET?

HAR DU NÅGOT TIPS TILL STUDENTER SOM ÄR INTRESSERADE AV ATT STARTA FÖRETAG?

– Vi blev jätteglada och tacksamma! Drivhuset vill verkligen vara en bra studentvän, dels genom att lyssna om man som student har en idé man vill utveckla, men också om man student vill vara med och bidra med sin kunskap. Genom Drivhuset kan man få möjlighet att testa att göra någonting utanför sin förening. Drivhuset kan ge otroligt mycket tillbaka eftersom vi kopplar ihop idébärarna med rätt

Intensiv höst för träningssugna studenter När koncentrationen känns som bortblåst, högarna av kurslitteratur inför tentan liknar Mount Everest och när höstmörkret står för dörren kan motivationen för att plugga dala. Ett tips är att kompensera allt det gråa och tråkiga med fysisk träning som ger påfyllning av energin inför både tentaplugg och mörka kalla höstdagar. Som student på Karlstads universitet finns tillgång till en helt egen idrottsförening på skolans område med aktiviteter och tider som fungerar i ett stressigt studentliv: KAUIF. — KAUIF är Karlstads univeristets idrottsförening som är öppen för alla, men som särskilt riktar sig till studenter här på Karlstads universitet, berättar Filip Eriksson, ordförande för KAUIF. Varje vecka arrangerar KAUIF flera olika aktiviteter som förutom klassiska sporter, också bjuder in till mer svettiga inslag som powerdance, boxning, cross cirle och kampsporter som Shorinji Kempo. — Vi har ett brett utbud av både gruppträning, bollsport och kampsport samt massage. För många av universitetets internationella studenter blir KAUIF:s träningar ofta en viktig social knytpunkt. Under den nyss påbörjade höstterminen pågår förutom flera olika aktiviteter även olika projekt och inom kort invigs en ny plan för beachvolleyboll.

Förutom att själv delta på någon av föreningens aktiviteter kan man själv också engagera sig ideellt i föreningen och arbeta som ledare, instruktör, styrelseledamot i föreningens styrelse eller andra typer av engagemang. — Det finns gott om möjligheter om man känner att man har orken. Foto: Arkivbild KAUIF För Filip Eriksson och de andra i KAUIF är det just nu bråda tider då Karlstad i slutet av läsåret kommer stå värd för ett stort studentintrottsevenemang: — Det kräver mycket planering och tid, men det är otroligt kul att Karlstad får stå värd. Dessutom kommer evenamanget kräva mycket folk för att fungera. — Att delta i våra aktiviteter är otroligt kul och är dessutom ett bra sätt att koppla bort vardagsstressen! Dessutom finns möjlighet att delta i student–SM i olika sporter.

Anna Dahlberg

— Planen invigs i höst och ligger alldeles intill universitetet. Vi kommer också att arrangera en fotbollsturnering som spelas i vår idrottshall strax innan jul samt andra mindre arrangemang som diverse tema–event.

10

KARLSTADS STUDENTTIDNING - SEPTEMBER 2017

Foto: Arkivbild KAUIF

– Tveka inte att ta kontakt med oss. Man behöver absolut inte ha en perfekt affärsidé för att få prata med oss. Det räcker med att man är nyfiken eller har en stark vilja, vi har låga trösklar. Skjut inte upp att besöka Drivhuset om du är nyfiken.

Denny Jansson


NÖJE & NYHETER

Söker ny ordförande för studentkåren

Få inte panik! Karlstads studenttidnings krönikör, Stina Samuelsson, påbörjar denna höst sin femte termin och delar med sig av sina erfarenheter av hur det är att vara ny student. Douglas Adams, författargeniet som tyvärr inte längre finns med oss, är upphovsman till några av världens mest underhållande böcker. Jag tänker inte ens skriva ”enligt mig”, det här anser jag vara obestridliga fakta. Jag har läst dem allihop, men är – som många andra – mest fäst vid Liftarens guide till galaxen. Jag vet att svaret på livet, universum och allting är 42. Jag vet att man alltid bör ha en handduk med sig. Och jag vet att det viktigaste för att överleva på intergalaktiska resor är att inte få panik. Med fördel är detta klokt att minnas även inför terminsstarten.

ÄR DU EN NY STUDENT? VÄLKOMMEN! FÅ INTE PANIK! Jag börjar min femte termin på lärarprogrammet denna höst och börjar äntligen bli en smula varm i kläderna. Men det har tagit sin tid. Min första termin på Karlstads universitet var ett enda kaos av föreläsningar, kurslitteratur, begrepp jag aldrig hört talas om förut och en klass fylld av genier och en dumskalle: jag. Jag har sällan tvivlat så på mig själv och min förmåga som jag gjorde under den första tiden som student. Douglas Adams visdomsord var totalt bortblåsta. Innan jag började studera var det många som gav mig uppmuntrande peppsnack. De sa att jag, som arbetat med språk och som var så hiskeligt gammal (34 då, 36 nu) skulle sopa mattan med alla nybakade gymnasiestudenter. Och jag trodde nog mycket på det. Hur svårt kunde det vara att läsa svenska när jag arbetat på tidning i tio år?

KARLSTAD — Karlstad studentkår meddelade förra veckan att man kommer att polisanmäla sin egen ordförande för trolöshet mot huvudman. Nu har arbetet med att hitta en ny ordförande för studentkåren påbörjats. Den tidigare ordföranden har sedan varit bortkopplad från verksamheten den 25 augusti. Beskedet att Karlstad studentkår kommer att upprätta en polisanmälan kom efter studentkårens fullmäktigesammanträde förra tisdagen. Man har även beslutat att tillsätta en extrainkallad valberedning som fått i uppdrag att hitta en ny ordförande.Tills vidare är vice ordförande, Tilda Aronsson, tillförordnad ordförande. – Vi kommer fortsätta att arbeta efter den verksamhetsplan vi har. Jag känner mig trygg i mitt uppdrag som tillförordnad ordförande, dels på grund av alla bra människor jag har runt mig på studentkåren, men också för alla studenterna som ger mig det driv och den energin jag behöver, förklarar Tilda.

I övrigt kommer Karlstad studentkår att fortsätta sitt arbete som vanligt enligt Tilda. – Studenterna kommer inte märka av någon förändring som så. Men visst, vi på studentkåren kommer behöva sätta oss ned och titta över våra rutiner och se hur vi kan bli ännu bättre. Men jag känner ändå en enorm stolthet över hur vi har hanterat hela den här situationen. – På studentkårens webbplats så finns det ett skriftligt utlåtande från vår sida. Har någon student fler frågor eller funderingar så är de givetvis mer än välkomna att besöka oss på kårkansliet också.

Robin Johansson

Nu kommer den valberedning som tillsats att påbörja sökandet efter en ny kandidat för ordförandeposten, något som beräknas vara klart i slutet av oktober. – Valberedningen har i uppdrag att ta fram en kandidat de tycker är lämplig för uppdraget och sen är det upp till fullmäktige att fatta beslut.

Jättesvårt, visade det sig. Skitkrångligt, rentav. Och jävligt jobbigt. Inledningsvis trodde jag att de drev med oss när de gav oss tusentals sidor kurslitteratur att läsa på en vecka. Men det var ingen som drev med oss. Inga leenden, bara seriösa miner. Så jag läste. Och läste. Efter en termin litteraturvetenskap hade all tidigare läslust utplånats, jag gick från bokmal till lässkeptiker.

KÄNNER DU DIG PEPPAD ÄN, NYA STUDENT? KÄNNER DU DIG UPPMUNTRAD? FÅ INTE PANIK! Att läsa på universitet är det roligaste, jobbigaste, mest frustrerande, givande och utvecklande jag har gjort. Så oavsett om du har siktet inställt på ett särskilt mål, eller om du läser några kurser i väntan på ditt sanna kall: Välkommen! Du kommer trivas och vantrivas, du kommer älska och hata det och du kommer ha det gemensamt med 16 000 andra studenter. Du är i gott sällskap, kanske det allra bästa. Få bara inte panik.

Karlstad studentkår. Foto: Arkivfoto

Stina Samuelsson

Möt Lotta och Denny - två av våra medarbetare Denny Jansson, chefredaktör och ansvarig utgivare: VAD PLUGGAR DU? Påbörjade nyss min femte termin på ämneslärarprogrammet där jag pluggar till gymnasielärare i historia, svenska och svenska som andraspråk. Just i höst läser jag litteraturvetenskap inom svenskaämnet vilket gör att jag har en stor hög av skönlitterära böcker att läsa igenom i höst.

VAD TITTAR DU HELST PÅ? När jag inte läser gillar jag att ha film–marathon eller att gå på bio. Brukar ofta fastna för olika tvserier som "How I met your mother" eller "King of Queens". "På spåret" är en annan personlig favorit.

VAD LÄSER DU HELST? Förutom att läsa alla böcker i litteraturvetenskapen, gillar jag att läsa facklitteratur om politisk historia, vilket jag tycker är otroligt fascinerande.

VAD ÄTER DU HELST? Eftersom jag tycker att det är så oerhört tråkigt att laga mat brukar det ofta bli hamburgare, nudlar eller utemat. Ibland får jag dock ett ryck och försöker mig på, vad för mig är, avancerade maträtter som indisk eller thailändsk mat.

VAD DRICKER DU HELST? Cola Zero eller Pepsi max är personliga favoriter hemma i kylen. Starkt kaffe eller kaffe med mycket mjölk i ligger också högt upp på listan.

När det gäller film tittar jag gärna på det mesta med Audrey Hepburn eller filmer gjorda under 90-talet (gärna katastrof-filmer som "Independence day" och "Dante's Peak").

VAD LÄSER DU HELST? Några favoritböcker är Harry Potter-serien, annars läser jag gärna klassiker. Just nu läser jag mycket barnböcker för min fyraåring.

VAD ÄTER DU HELST? Chips, popcorn, koreanskt eller potatisgratäng. Allt med potatis är gott! Och pannkakor!

Lotta Fallqvist, layoutansvarig: VAD PLUGGAR DU? Jag har precis påbörjat min femte termin på ämneslärarprogrammet. Min ämnen är svenska och engelska, just nu läser jag grammatik och fonologi i engelska språket.

VAD DRICKER DU HELST? Kaffe!

VAD TITTAR DU HELST PÅ? Jag är tv-serienörd och tittar på massor. Några favoriter är "Gilmore girls", "Buffy the vampire slayer", "Sailor Moon", "Doctor Who" och "Rick and Morty".

KARLSTADS STUDENTTIDNING - SEPTEMBER 2017

11


Har du högre ambitioner? 25 traineeplatser hos spännande arbetsgivare i Värmland.

www.higherambition.se Designas, koordineras och genomförs av Effect Management i samarbete med företag, akademi och utvecklingsorganisationer i Värmland.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.