Revista A Punt 45

Page 1


CONSELL DE REDACCIÓ

BERNALTES, Lucrècia (clàssiques-direcció) GELLIDA, Rosa (CF) PALLÀS, Amparo (castellà) PALOS, Mireia (matemàtiques) RAMIRO, Vicent (biologia) REVISIÓ LINGÜÍSTICA

MAIGÍ, Carme (català) COORDINACIÓ

ARQUÉS, Oleguer (català) LOGOTIP

GIL, Miquel EDITA

45 REDACCIÓ(2020-2021) (3r d’ESO E) ARASA, Fiona BRULL, Ainoa El HAROUK, Jesmina HANNOU, Amal JIMÉNEZ, Íker LIU, Haowei (AA) OUDJAID, Douaa (AA) PÉREZ, Manel POP, Sergiu REINA, Ismael TORRES, Clàudia VALLS, Laia

REDACCIÓ(2019-2020) (3r d’ESO D) BALAGUÉ SOLÀ, Irén BORT RIBERA, Joel GESTÍ QUERAL, Mireia LAGUEL, Nour MERZOUKI VÁZQUEZ, Rosa MOUGHAND SERRAT, Fatima OJEDA FERNÁNDEZ, Yulianna RODRÍGUEZ BUSTOS, Arle STEMPOVSCHI, Sorina VERDIELL BRANCO, Diana

46

INS Ramon Berenguer IV Av. Músic Sunyer, 1-37 Tel.: 977701556 e-mail: e3000329 xtec.cat http://www.iesramonberenguer.org IMPRESSIÓ

Impremta Querol, SL Tel.: 977597100 DIPÒSIT LEGAL: T- 1 6 4 9 - 2 0 0 6

FE D’ERRADES: A l’APUNT 44, a la pàgina 45, l’article titulat Projecte FITJOVE signat per Nour Laghel hauria d’haver estat signat per Rosa Merzouki, la qual el va cobrir.

SUMARI

PORTADA: RAMOS, Eros; RODGERS, Che Jake -2n batx. Arts- (Paisatges a l’estil romàntic anglès de William Turner)..........................................................................1 Sumari.........................................................................2 *(CURS 2019-2020)

Editorial: COVID19/Portes obertes/A la Ràdio ..........3 CF: trobar faena. Experiències universitàries ............4 X./P.:Taula periòdica. NeuroArt (InfoK-TV3).............5 J. Recreació històrica romana......................................6 P.Estellés.Parlament Catalunya.Expo.:Guerra Civil ..7 Pilar Garriga.VII L. Literàrias: J.R. Barat ...................8 *(CONFINAMENT)

Confinament:Dia de la poesia.Llegint a casa.AMPA...9 Confinament: Coronavirus PopArt.Còmics.Storyboard. 10 Confinament:UNIferia.Els CF donen.Orientacions ...11 Confinament:DMAF/Reptes COVID 19/Numen ........12 Confinament:Kirigami/Dep. ViP/Dep. Biologia .......13 Treballs de batxillerat .................................................14 Dibuixos de l’ESO.....................................................15 *(CURS 2020-2021)

Editorial (200-2021). Aprenentatge Servei (APS) ..16 Orles curs 2020: batxillerat/ESO/CFGS/CFGM ........17 Erasmus+. GEP .........................................................18 La biblioteca. Crítica de lectures ...............................19 L’alumnat de 1r opina. Bibliografies .........................20 Taller FEM DANSA. Pràcticum ....................................21 L’Aula Oberta. L’Aula d’Acollida. Coeducació ...........22 Setmana de la Ciència. Salut i Escola .......................23 Emprenedoria. ...........................................................24 X. Pla Joventut. X. Violència gènere. La Marató ....25 *(EXCEL·LÈNCIES)

Excel·lències: Olimpíades Científiques. I Premi Petjades. J. Virtual Centres Formadors. Premi R. Calvo .......................................................................26 Excel·lències. Premis: Recerca Jove, Baldiri, Paco Sorolla, Parc Científic, Ciutat Amposta, Gerard Vergés ...............................................................................27 CONTRAPORTADA:Desigualtat de gènere (Coeducació): MARTORELL, Alícia -2n ESO- (Col·lage); EL HADRI, Manar; FABRA, Arnau; i LI, Sijia -4t ESO(Cartell) ..................................................................28 Notes:(Portada, pàgines 12 i 13 i contraportada, coordinades pel Departament de ViP) (*J.: Jornada/es) (*P.:Projecte/ «Portes») (*X.: Xerrada/es) (*T.:Taller)

2


EDITORIAL in memoriam EL CORONAVIRUS, VENÇUT; LA INTEL·LIGÈNCIA, PERDUDA «Hi havia una vegada en un país molt i molt proper, un virus que era conegut amb el nom de Coronavirus. Aquest virus, com tothom que es posa una corona al nom o al cap, volia conquerir tot el món i, com que no tenia cames, l’única manera que tenia de fer-ho era anar saltant de persona en persona. Van venir els homes i les dones més forts (o més ben dit, les dones i els homes que es creien els més forts) de tot el món, però cap va ser capaç de guanyar la batalla al virus, ja que aquest era tan petit que sempre sabia com esquivar els cops. - I si és tan petit, com el podem guanyar?- va començar a preguntar-se tothom. - Molt fàcil! – va dir un nen que passava per allà (un nen, que representa tots els nens, i que en aquest conte simbolitza el sentit comú, una característica humana que sovint anem perdent a mesura que ens fem grans, igual que la capacitat de veure l’elefant dins de la boa de El petit príncep). -Si no té cames - va seguir el nen -, nosaltres som les seues cames. Si ens quedem tot el temps que puguem a casa, no podrà seguir

A PUNT 45

avançant, i el vencerem sense lluitar, que és la manera com es guanyen les lluites més importants de la vida – va dir el nen deixant a tothom bocabadat. I així va ser com tots els nens van quedar-se moltes setmanes a casa, i com els adults vàrem aprendre una mica de sentit comú dels infants. Així va ser com tothom va tenir temps de tornar a llegir El petit príncep, i entendre’l. I així va ser com vàrem entendre que les victòries de debò es guanyen amb unes armes que són invisibles als ulls: l a intel·ligència i el sentit comú.»

(Editorial des del confinament, a casa, que algú amb dos dits de front em va passar: una lliçó!; mentre d’altres se n’anaven a Múrcia o a la Cerdanya «de vacances», pensant que allí no n’hi hauria (de virus), però amb el virus, potser, a la maleta i sense pensar que, potser, els hi portaven ells i elles!). Cal reflexionar per a «una altra vegada», que esperem que no arribe (... però que ... ha arribat, per desgràcia!!).

JORNADES DE PORTES OBERTES Enguany (2019-2020) els dies dedicats a rebre l’alumnat que l’any que ve cursarà 1r de l’ESO al nostre centre van ser el següents: -Dilluns 9 de març de 15:00 h a 17:00 h: Escola Miquel Granell (FOTO) -Dimecres 11 de març de 15:00 h a 17:00 h: Escola Consol Ferré (cancel·lat) -Dimecres 18 de març de 15:00 h a 17:00 h: Escola Soriano Montagut (cancel·lat) -Per a les famílies es va programar per al dijous 19 de març a les 19:00 h. (cancel·lat) La Jornada de Portes Obertes de Batxillerat i Formació professional per a les famílies també es va cancel·lar. Direcció

75è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazis Les alumnes Daria Torta i Eva Solé, de 1r de Batxillerat, han participat en una entrevista en un programa d’Amposta ràdio amb motiu del 75è

aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazis. Les alumnes treballen el projecte Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis, iniciat el curs passat, el qual es basa en la recerca de les vivències de deu deportats ampostins i dues exiliades actuals. https://www.amposta.cat/radio/ pagina.asp?id=4772&i=ca

Direcció

3


A PUNT 45

CICLES FORMATIUS: TALLERS DE RECERCA DE FAENA Els dies 19 i 26 de febrer l’alumnat de Cures Auxiliars d’Infermeria i de 1r d’Higiene Bucodental de l’INS Ramon Berenguer IV va poder gaudir de dos tallers-xerrades: Taller de tècniques de recerca de feina activa i Taller sobre procés de selecció: l’entrevista Aquests tallers van ser impartits per Sheila Bayarri i Camilo Reverté, tècnics referents d’ocupació juvenil del Consell Comarcal d’Amposta. Aquests tallers tenien com a objectiu bàsic familiaritzar l’alumnat de CAI i Higiene Bucodental amb els processos i situacions que en poc temps els caldrà dominar per poder accedir al món del treball.

RONDÓ, Marian (Coordinació CF Salut)

EXPERIÈNCIES UNIVERSITÀRIES El dia 6 de març, dues alumnes del nostre centre, ara ja universitàries, van visitar-nos per oferir una xerrada a l’alumnat de 1r de Batxillerat C (humanístic i filològic).

«T’has d’organitzar molt.» Ares Valldepérez estudia un Doble Grau en Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades a la UPF (Universitat Pompeu Fabra). Ares actualment cursa 2n curs del grau universitari; va estudiar ESO al Col·legi Sagrat Cor i Batxillerat humanístic al nostre centre. Ens va oferir una explicació molt interessant amb un power point. Viu a una residència d’estudiants a Barcelona i va explicar que a la UPF els horaris són bastant «exigents» i per això t’has d’organitzar molt: ets lliure de fer el que vulgues i quan vulgues, sempre que recuperes les hores i aconseguisques els objectius que se’t demanen. A la tarda, estudia llengües, en concret quatre, i, al matí, treballa traducció. Diu que és (quasi) obligat cursar un Erasmus. En concret estudia català, castellà, anglès i alemany; també es poden triar optatives. La seua experiència de l’Erasmus diu que va ser «super xula», ja que el va cursar a Londres durant tres mesos a la Queen Mary.

«Es realitzen moltes pràctiques.» Paula Fumadó estudia Periodisme a la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona). Va cursar 1r de Batxillerat humanístic i filològic al nostre centre. En un principi no sabia què estudiar i entre vuit opcions al final va optar, per notes, pel periodisme.

Ara estudia Periodisme i ja sap clarament que vol ser periodista.

El seu horari consta d’una hora de teoria i dues hores creant i/o editant vídeos, per a la qual cosa disposen de platós, càmeres i totes les infraestructures necessàries i pròpies per a l’elaboració d’un programa. Realitza moltes pràctiques i els seus exàmens o proves són majoritàriament de caire pràctic. Ella viu a Barcelona i agafa un tren cada dia; també tenia l’opció de quedar-se allí, a la universitat, però diu que és angoixant, perquè no surts mai del campus universitari. Viu amb una amiga seua i amb dues més que no coneixia, però ara ja s’han fet amigues.

GESTÍ, Mireia

4


A PUNT 45

TAULA PERIÒDICA DELS ELEMENTS El dimarts 10 de març va tenir lloc al nostre centre una xerrada sobre la taula periòdica per a l’alumnat de 4t d’ESO i de 1r i 2n de batxillerat que cursa ciències, per part de dues investigadores, la «Dra. White», Mar Reguero, i la «Dra. Black», Ana Maria Masdeu, del Departament de Física Química i Inorgànica de la URV. L’any passat es complien 151 anys des que Dimitri Mendeleyev va elaborar la taula periòdica tal com la coneixem actualment. Han dit que a la URV es pot estudiar física i química en català, castellà, però també en anglès. Amb un power point, la «Dra. White» va començar explicant què és la taula periòdica i quina funció té; després, els tipus d’àtoms i que depenent de quins combines es formen elements diferents. A la següent diapositiva va mostrar la primera taula periòdica amb només 4 elements: terra, aigua, aire i foc, la qual va tenir vigència fins al s. XVIII. La segona taula periòdica va tenir més elements i va ser creada per Dalton l’any 1805, però, a la fi, l’any 1869 Dimitri Mendeleyev va crear una taula periòdica amb ja 63 elements, agrupant-los per propietats. Va explicar el perquè de la col·locació de cada element. A la següent diapositiva va explicar que els primers homínids ja coneixien els elements bàsics; que el s. XIII va ser l’època dels alquimistes que buscaven «la pedra filosofal» i, mentrestant, van descobrir elements nous. Aquells primers químics estaven obsessionats amb «la pedra filosofal», perquè aconseguint-la pensaven que podrien convertir les coses en or. L’any 1250 es va descobrir l’arsènic i el 1670 un científic alemany va descobrir que es podia extraure fòsfor de l’orina i no ho va dir a ningú, perquè creia que havia trobat la famosa «pedra filosofal». Al segle XX es va accelerar molt la investigació i van descobrir més elements, però «es destruïen», tot i així també es van introduir a la taula periòdica. Després, la «Dra. Black» va explicar el grups que hi ha, per exemple el Grup 1: hidrogen i sodi (l’hidrogen s’usa per als globus aerostàtics, però una vegada un globus va fallar i va caure i des d’aquell moment la gent ja no no hi va pujar més); el Grup 6: oxigen i sofre (ha explicat l’ús de l’oxigen i també que hi ha menjars que contenen sofre i que això explica l’olor de les flatulències; el Grup dels gasos: clor i heli, molt diferents entre ells; el clor s’utilitza per exemple en el lleixiu i és perillós, l’heli és un element inert i no és tòxic, i per exemple s’usa per a les bombones de busseig; el Grup dels sòlids: carboni i or (de carboni n’hi ha diferents tipus: grafit, carbó i or, que no s’oxida, no es rovella, és molt resistent i molt pesant, forma part d’algunes molècules i forma part d’algun fàrmac). Va sorgir un voluntari, li van donar un fragment de carbó, el va trencar i de dins va sortir «un diamant». La «Dra. Black» va fer una sèrie de propostes i una d’elles va ser ajuntar sòlids i líquids i dir-li «vaixell dels elements» perquè tenia forma de vaixell. Al final, va proposar un joc amb un voluntari per a saber «quin element ets segons la teua personalitat»: s’havien d’anar eliminant elements i els que quedaven combinarlos, fins que arribaves al teu element de la taula periòdica: era un joc curiós. Va ser una manera divertida, fins i tot còmica, i amena de mostrar el món de la química.

L’InfoK (TV3) va visitar el nostre Projecte NeuroArt

OJEDA, Yulianna

El passat dimecres 11 de març, el programa informatiu del Super3 (TV3) InfoK, adreçat al públic més jove, va visitar l’institut per cobrir un reportatge sobre la nostra participació en el concurs del Projecte NeuroArt. NeuroArt és un projecte de divulgació científica per a jóvens organitzat per l’Institut de Neurociències i la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, i la Unitat de Cultura Científica i Innovació, en què, a través de la reflexió i l’experimentació artística, es pretén que creïn representacions del sistema nerviós. Durant la seua visita, els hi vam ensenyar la nostra exposició amb tots els treballs realitzats i van poder compartir una estona d’entrevista amb els tres grups seleccionats per anar a defensar el seu treball a Barcelona. Acabada la fase al centre i esperant la defensa dels treballs davant el jurat a Barcelona, no sabem si guanyarem cap dels premis, però sense dubte, aquesta ha estat una gran experiència en la qual l’alumnat ens ha mostrat la seua interessant i particular visió del nostre sistema nerviós. «Ajuntar-se només és el principi».

Dep. de Biologia i Geologia/Dep. ViP BENAVENT, Josep (professorat de Biologia)

5


VII JORNADES DE RECREACIÓ HISTÒRICA ROMANA(gastronomia)

A PUNT 45

PRESENTACIÓ En aquestes Jornades de recreació històrica «Els romans ens visiten» ens volíem apropar a l’alimentació de l’època romana. Volíem conèixer els costums culinaris i les receptes, els productes que usaven, els tipus de coccions, els atuells i estris de cuina i la vaixella de taula, els horaris dels àpats, els grans banquets, però també el menjar de les tavernes, etc. Tota una immersió en la cultura culinària romana. «Els romans ens visiten» va començar pel març de 2013 amb l’objectiu pedagògic i educatiu de fer una immersió en la història; de conèixer en primera persona, a través de la recreació històrica, l’època romana. Durant aquests anys ha esdevingut un punt de trobada atractiu no només per a l’alumnat, sinó també per als apassionats del món romà i el públic en general. Van participar en la seua organització CAMPUS EXTENS URV, INS Ramon Berenguer IV, Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta; i hi van col·laborar Diputació de Tarragona, ESARDI i l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià.

PROGRAMA

A)Per a l’alumnat: Els dies 9 i 10 de març hi va haver un «Taller de cal·ligrafia romana» a càrrec de Keith Adams a l’Escola d’Art i Disseny (ESARDI) d’Amposta. Keith Adams és professor de cal·ligrafia a EINA des de 1985. Ha impartit classes a altres escoles de disseny com ESDi, Elisava, Escola d’Art de Terrassa o La Massana, entre d’altres. També ha impartit més de 100 cursos monogràfics a Anglaterra, Bèlgica, França o Espanya. L’alumnat va practicar la cal·ligrafia romana amb el pinzell i la pintura, primer al taller i després sobre un mur de la ciutat d’Amposta amb frases i paraules en llatí relacionades amb la gastronomia romana.

(ANUL·LAT:) «El dijous 19 de març hi havia d’haver Visites guiades «Castell d’Amposta, porta de l’Ebre», per veure les restes d’aquest assentament ibèric adreçades a l’alumnat de 2n de l’ESO de l’INS Ramon Berenguer IV a càrrec dels Serveis Educatius del Museu de les Terres de l’Ebre. També, hi havia d’haver un «Taller de ceràmica a torn» a càrrec de Joan Cortiella de Terrisseria Cortiella per a l’alumnat de Batxillerat d’Arts del nostre centre. El divendres 20 de març s’oferiria la conferència «Per què a l’antiga Roma ja hi havia McDonalds?» a càrrec de Magí Seritjol, gestor cultural i historiador. També, hi havia d’haver «Tallers sobre alimentació a la cultura romana» a càrrec del grup URV GRESEPIA, activitat educativa adreçada a l’alumnat de 1r d’ESO del nostre institut. B) Per a tots els públics:

De l’11 al (22 de març) 12 de març, i de dilluns a divendres tot el dia, hi va haver una Exposició de Batxillerat d’Arts sobre l’art romà a l’INS Ramon Berenguer IV.

El diumenge 22 de març, al matí, hi havia d’haver una «Visita guiada al Parc Arqueològic de la Carrova(Amposta)» a càrrec de l’Ajuntament d’Amposta. A la tarda, hi havia programat el «PRANDIUM APICIUS», classe magistral amb Jeroni Castell del Restaurant les Moles (Estrella Michelin), classe culinària inspirada en el llibre de cuina De Re Coquinaria de l’escriptor i cuiner romà Apici, a l’Oficina de Turisme KM0.»

LAGHEL, Nour/Dep. Llengües Clàssiques

6


A PUNT 45

El passat dilluns 2 de març les classes de 3r d’ESO A i B van assistir a una xerrada amb Isabel Anyó Andrés, neta de Vicent Andrés Estellés, en el si del Projecte Estellés. És una noia que també és ballarina, però que ha estudiat Història i té un Màster sobre el patrimoni de la humanitat i així ha arribat a ser guia turística a Burjassot. Va explicar-nos el vessant més personal i íntim del seu iaio, però sempre en relació a la seua obra. Va dir que ella també havia estudiat el seu iaio a l’institut, perquè va morir el 1993, quan ella tenia només 6 anys. Els va explicar que V. A. Estellés venia d’una família humil de forners i la seua muller (iaia) d’una família més rica, però, tot i així, va poder estudiar periodisme. Treballava al diari Las províncias (de dretes), entre d’altres, i el van fer fora per la seua ideologia (esquerres). Allí escrivia un petit article diàriament que titulava «Bon dia» de poesia en català, i que signava amb el pseudònim de Roc. Era una persona que escrivia sobre l’amor, la mort i la pàtria. Era alegre i es va fer periodista gràcies a un veí que li deixava llibres per a llegir tant en català com en castellà. Isabel ens parlà sobretot de la seua vida amorosa, (anècdotes amb la seua iaia Isabel) i va explicar alguns dels seus poemes més íntims com «La nit» o «Primera soledat», que estaven dedicats a la seua primera filla, la qual va morir quan tenia només tres mesos, i al iaio de V. A. Estellés. També va contar que era una persona molt creient i que tenia geranis al balcó per recordar constantment la pèrdua de la seua primera filla. Per finalitzar, va ensenyar algunes fotos en què apareixia el seu iaio. L’alumnat al final li va formular algunes preguntes com per exemple «quin poema li agradava més del BALAGUÉ, Irén seu iaio?». Va ser una xerrada molt entranyable.

VISITA AL PARLAMENT I AL MUSEU DEL BORN L’alumnat de 3r d’ESO A i B el passat 10 de març va implementar una sortida pedagògica a Barcelona. Primerament, van realitzar una visita guiada al Parlament de la Generalitat en què se’ls va ensenyar i explicar cadascuna de les estances principals, el seu ús i la seua història.

EXPOSICIÓ SOBRE LA GUERRA CIVIL Entre 1936 i 1939, i durant els anys posteriors, la guerra espanyola es convertí en el símbol de la lluita contra el feixisme i l’única esperança de poder dur a terme una veritable revolució social. Fou considerada per molts com l’última gran causa, el darrer conflicte en el qual es va lluitar per uns ideals, fet perfectament escenificat per la presència a Espanya de milers de brigadistes arribats voluntàriament d’arreu del món, la qual cosa suposà la creació d’un exèrcit internacional, integrat per més de 35.000 homes i dones de més de 53 nacionalitats, un exemple únic en la història, tant pel que fa als seus efectius com pel fet de venir, majoritàriament, a lluitar de manera voluntària.

En segon lloc, van visitar el Museu del Born, Centre de Cultura i Memòria, ubicat a l'antic Mercat del Born, que és un equipament cultural del segle XXI i que mostra la Barcelona viva i dinàmica del 1700 i els fets de 1714 en el context de la Guerra de Successió. Al jaciment es troben les restes del barri enderrocat per Felip V, per exemple. Redacció

Aquesta exposició itinerant, cedida pel Museu de les Terres de l’Ebre fou produïda pel COMEBE i el Museu de les Terres de l’Ebre amb motiu dels 80 anys de la Batalla de l’Ebre i del comiat de les Brigades Internacionals, està conformada per elements museogràfics: 25 plafons penjats de 140 cm x 200 cm, dels quals se’ns n’han dixat 10. Més informació: info@museuterresebre.cat

ARASA, Neus (professora del Dep. de CS)

7


A PUNT 45

Un estiu al Priorat El passat dimecres 11 de març, l’alumnat de 1r d’ESO va gaudir d’una xerrada de l’escriptora Pilar Garriga, ja que el seu llibre, Un estiu al Priorat, ha estat una de les seues lectures de curs. Pilar Garriga comentava que va començar a escriure a partir de fets reals viscuts i que abans d’escriure sempre visitava el lloc que havia de narrar per poder escriure mentre el vivia en primera persona. És una escriptora que va ser professora i que també traduïx còmics. A ella li agrada escriure sobre la realitat, però també barrejar-la amb la ficció. Va prendre la idea per escriure aquesta història, quan a l’estiu anava a la masia dels seus avis al Priorat, d’on agafava moltes idees, per la qual cosa no li calia inventar gaire. A l’acabar de parlar de la novel·la en qüestió i d’explicar-nos com s’havia inspirat, ens va passar unes imatges per donar una idea visual de la flora i la fauna que apareix a la història. Al descriure la fauna de la narració va explicar com viuen, com són els seus nius, etc., d’alguns animals (ocells...) del Priorat. Ens deia que tota aquesta informació la coneixia perquè el seu pare la hi explicava o perquè ho llegia. Va comentar diverses vegades que certs animals que ensenyava estaran en perill d’extinció aviat per la contaminació. A l’acabar, va passar un vídeo de la fauna comentada. Al final de la xerrada, l’alumnat va poder formular diverses preguntes, per exemple:«Alguna vegada sabrem el final? El final està en la teua imaginació.»; «Encara traduïx llibres? Sí, còmics per a adults.»;«Per quin motiu va escriure aquest llibre? Va ser un homenatge als meus avis i als meus pares.»;«La noia de la portada, qui és? És la meua filla que al llibre és Mon.»;«Quin lloc ens recomanes del Priorat? Els indrets que apareixen al llibre; potser el que més m’agrada són les mines.»;«Tens pensat escriure un altre llibre d’un estiu? Sí, el proper llibre serà Un estiu al Delta.»;«Al final del llibre, apareix una parella, qui són? Són els meus pares.» Després de les preguntes va ensenyar tres vídeos més de ximpanzés relacionats amb un altre llibre i a l’acabar de veure els vídeos va ensenyar «una titella», en Martí, un personatge principal que representa ser el seu fill. Finalment, va signar molt amablement els llibres de l’alumnat que li ho va demanar.

VII JORNADAS LITERARIAS

VERDIELL, Diana

J.R. Barat i La noche de las gárgolas El passat divendres 28 de febrer ens va visitar, en el si de les VII Jornadas Literárias que organitza el Dep. de Lengua Castellana y Literatura, Juan Ramón Barat, autor de la novel·la La noche de las gárgolas, que és una de les lectures que ha treballat l’alumnat de 3r d’ESO aquest curs, concretament al primer trimestre. Aquesta xerrada va tenir lloc a la sala d’actes del centre de 9:00h a 10.00h i hi va assistir tot l’alumnat que va llegir-la. La professora del Dep. de Llengua castellana i literatura, Vanesa Geira, va introduir l’acte amb una breu presentació en què ens va donar a conèixer l’autor de la novel·la i la seua trajectòria literària i professional. Seguidament, J. R. Barat els va agrair el fet d’«haver perdut part de la seua vida llegint una de les seues històries» i els va explicar alguns aspectes de la seua novel·la i també de la seua obra en general.

Algun alumnat li va formular qüestions, a les quals ell va respondre molt amablement: « Hi haurà una continuació del llibre?; En què es va inspirar per escriure la novel·la?; És difícil guanyar-se la vida com a escriptor?;...» Finalment, va projectar imatges d’alguns dels seus llibres com La Perla de Sanzio o Clara en la oscuridad. I ja per acabar, ens va passar i explicar un Book Trailer d’algunes de les seues obres, en què el protagonista és Daniel Villena.

MOUGHAND, Fatima/STEMPOVSCHI, Sorina

8


CONFINAMENT ACTIU

Dia de la Poesia Catalana a Internet El nostre alumnat de 2n d’ESO C va omplir la xarxa de versos catalans. El Dia de la Poesia Catalana a Internet trobà espai en la web de l’INS Ramon Berenguer IV. Des de l’any 2011, el 17 de març es fa una crida a emplenar la xarxa de versos catalans: celebrem el Dia de la poesia catalana a Internet s’ha convertit en una iniciativa col·laborativa que vol fer visible a la xarxa la qualitat i la vitalitat de la poesia en català i mostrar com n’és de valorada i estimada pel nostre alumnat. L’alumnat de 2n d’ESO va etiquetar les seues creacions a Twitter i Instagram amb #poesiacatalana, i a Facebook. Alumnat que va col·laborar: Pau Cabrera, Nahia Gómez Sallent, Sandra Sapiña, Chaymae Salhi, Bianca Lefter, Nerea Favá Bové, Ian Quesada Gilabert, Èric Martí Sabaté, Carmen Casais, Ariana Cerdà, Juan Guachamín, Idoia Mas i Elisabet Balagué Fernández, amb l’ajut de la seua tutora, Alícia Sorlí. Les seues creacions van ser ben boniques: versos i poemes de

dona que havíem d’exposar al centre el dia 21 de març, dia mundial de la poesia amb la mirada del dia de la dona. Les circumstàncies actuals són ben diferents, però la cultura al nostre institut no s’atura.

SORLÍ, Alícia(professora)/Direcció

«Al Berenguer, enguany, llegim des de casa: Feliç Sant Jordi.» Amb el lema «Al Berenguer, enguany, llegim des de casa», l’alumnat de 2n ESO C va celebrar un dia tan màgic com Sant Jordi, envoltat de lletres i des de casa. Amb aquell Sant Jordi, confinats, segur que vam guanyar nous lectors. FELIÇ SANT JORDI 2020!

SORLÍ, Alícia (tutora 2n d’ESO C) Direcció

L’AMPA ens va felicitar la diada de Sant Jordi L’AMPA de l’Institut Ramon Berenguer IV es va unir a la proposta d’activitats culturals, en confinament, que es van dur a terme arreu del territori i va compartir a través de les xarxes uns versos de Miquel Martí i Pol a l’enllaç: https://www.facebook.com/748489275324814/videos/277895853208027/?epa=SEARCH_BOX

AMPA

9


CONFINAMENT ACTIU

Coronavirus Pop Art (Tancats a casa i gaudint de l’art)

El còmic, la millor versió d’un Sant Jordi en confinament Una mirada de l’alumnat de 1r ESO A

Al Batxillerat d’Arts després d’estudiar les segones avantguardes del segle XX a classe, ens vam quedar amb el Pop Art. Vam aprofitar la quarantena per a treballar amb l’alumnat i fer una interpretació Pop Art a l’estil d’Andy Warhol o Roy Lichtenstein de tot el que estava passant aquells dies, a manera de collage digital o a mà. Les obres publicades a la web eren de l’alumnat Jan Barrachina, Genelva Barrera, Joan Castellano, Júlia Curto, Idoia Estudillo, Silvia Jiménez i Jordi Martín. N’oferim una petita mostra que ens recorda el missatge més important d’aquests dies:

#quedatacasa.

Amb un dia de Sant Jordi diferent, tot i que no vam poder sortir a comprar còmics al carrer, els vam treballar a Educació Visual i Plàstica. L’alumnat de 1r d’ESO A va reflexionar sobre el confinament i la crisi del COVID 19 des de casa, fent servir tots els recursos del còmic i els materials que tenia a mà i creant unes obres tan vistoses i enginyoses com aquestes. Moltes felicitats a l’alumnat per crear consciència sobre el COVID19 o explicar la seua experiència del confinament a través de les seues vinyetes!

ESCRICHE, F r a n c e s c (professor de ViP)

ESCRICHE, Francesc (professor d’Arts)

«Storyboards» de Saint George’s Day L’alumnat de 3r d’ESO per celebrar el St. George 2020 va fer «storyboards» amb la professora Mònica San José Martín. Aquí us en mostrem un.

Direcció

10


CONFINAMENT ACTIU

UNIferia, un saló de l’ensenyament virtual Cada any, pel març, la comunitat educativa té una cita amb el Saló de l’Ensenyament. Aquest 2020, però, la informació sobre graus i cicles formatius s’adaptà a les circumstàncies i canvià de format per convertir-se en una fira virtual. Les dotze universitats catalanes van decidir impulsar la plataforma UNIferia, on els estudiants de secundària de casa nostra van poder trobar en un sol lloc informació sobre tot el ventall de graus i centres als quals podien optar per accedir als estudis universitaris. Es va poder accedir al contingut a la pàgina CATORZE.CAT

https://www.catorze.cat/noticia/13886/uniferia/salo/ensenyament/virtual

Direcció

Orientacions en temps de confinament a casa

L’INS Ramon Berenguer IV dona el seu material epidemiològic a Salut

L’INS Ramon Berenguer IV, en què s’impartixen els cicles de Cures Auxiliars d’Infermeria i d’Higiene Bucodental, ha donat material epidemiològic de protecció a centres hospitalaris del territori.

L’alumnat d’aquests dos cicles formatius i l’alumnat d’ESO i de Batxillerat, per a les pràctiques als laboratoris de les matèries de Biologia i de Química, treballa amb material epidemiològic real com ara mascaretes, bates quirúrgiques, guants o ulleres de protecció integral. Direcció

Us adjuntem la carta que ens va adreçar el nostre psicopedagog, Justí Pagà, a tota la comunitat educativa. Llegiu-la: «En primer lloc, una salutació molt afectuosa per a companyes i companys de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta, així com per a les famílies i en especial per al nostre alumnat en aquesta situació d’incertesa. Hem de tenir clar que aquest temps no és un temps de vacances. Estem vivint una problemàtica que no té precedents en la nostra història viscuda fins ara i per tant l’haurem de gestionar de la millor manera possible. De segur que, al llarg d’aquests dies, hem pogut tenir sentiments de por, angoixa, estrès, tristesa, impotència, ràbia, inseguretats...:tot això és NORMAL; però també és cert que hem de regular aquests sentiments i treure’n algun profit. Els temps de crisi, com aquest, els hem de mirar com una oportunitat per aprendre, créixer i millorar sobretot com a persones. Per a portar de la millor manera possible aquesta situació us faig arribar aquestes orientacions que us poden anar bé, ja sé que algunes ja les sabeu i feu: 1-En primer lloc, hem de seguir estrictament les mesures que ens marquen les autoritats sanitàries en relació a la pandèmia, sobretot quant a higiene, i evitar el contacte amb els altres, per protegir-nos i protegir-los. 2-És convenient planificar un horari, unes rutines en què inclourem temps d’estudi, esport casolà, tasques domèstiques, lectura, contacte amb amistats, iaios..., amb mòbil, Skype, videojocs; estar amb família... Els horaris poden ser una mica flexibles per facilitar l’organització de tots els membres de la família. 3-No abusem de videojocs, consoles, mòbils... Hi ha temps per a tot. 4-Famílies! És una oportunitat per a treballar l’autonomia dels i les adolescents: Què podem fer avui per dinar? Per què no ens fas aquella recepta que tant t’agrada? Jo t’ajudo. Fem una cuina creativa, inventem postres. Obrim la nevera i amb el que tenim, què podem fer? Compartim les tasques de la llar més que mai. 5-Esteu en contacte amb el vostre professorat i seguiu les seues indicacions amb els treballs a realitzar: es poden treballar temes i aspectes transversals: vacunes, malalties, cercar informació, gràfics pandèmia, percentatges... A nivell competencial és un moment bo per relacionar el currículum amb l’entorn, la nostra societat actual. 6-Es pot fer un diari personal de confinament. Segur que quan passin els anys i el llegim tindrem moltes coses a recordar i podrem comentar tot allò que vàrem aprendre. 7-Treballem valors com la paciència, la solidaritat, l’altruisme, l’esperit de sacrifici, la dedicació als altres, aspectes que veiem reflectits en la situació que vivim, però també els comportament incívics, la picaresca... Fomentem l’esperit crític. 8-Aprofitem també aquest temps per a les nostres aficions: música, lectura, activitats lúdiques... 9-Parlem en família de tot el que està passant, però sempre evitant el derrotisme, l’angoixa, el pessimisme..., i sense perdre els ànims i segur que «ens en sortirem». 10-Procurem compaginar temps d’estar en família i temps de treball autònom dels nostres fills i filles. Espero que aquest decàleg us puga donar una mica de llum en aquests moments. Aquestes, com he dit al principi, són orientacions que cadascú haurà d’adaptar a la seua situació concreta, però que us ajudarà a sentir-vos millor. Aquests dies prioritzem el CURRÍCULUM DE LA VIDA, de fet és el més important. Crec que aquest ens pot ajudar molt a treballar l’altre currículum, l’escolar, per aconseguir motivar-nos, aprofitar el temps i aprendre amb ganes. PAGÀ, Justí (orientador) Una abraçada».

11


CONFINAMENT ACTIU

6 d’abril: Dia Mundial de l’Activitat Física En aquesta notícia us passem a ensenyar com va celebrar, des del c o n f i n a m e n t , l’alumnat de 1r d’ESO el Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF). Qui va organitzar l’activitat és el professor del Departament d’Educació Física, Albert Reverté. Us reproduïm algunes de les directrius que va donar el professorat a l’alumnat en format diari de confinament. «La feina bàsica és seguir movent-vos cada dia una estona a casa (amb vídeos, sense vídeos, amb la família, treballant força, fent estiraments, treballant resistència, amb una bicicleta estàtica, pujant escales, etc.).

El recomanable i saludable per a la vostra edat és realitzar entre 30’ i 60’ al dia d’activitat física, així que ja sabeu… I ara ve la faena que tocava aquella setmana! «A sota us dixo les instruccions: El proper dilluns dia 6 d’abril se celebra, com cada any, el Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF). Aquest any serà una mica estrany perquè no el podrem celebrar junts fent alguna classe especial d’EF a l’institut. Tot i així, sí que hi havia una altra activitat prevista i que igualment podreu fer des de casa. Havíem de decorar el gimnàs, els vestidors i altres zones on practiquem EF amb un concurs de cartells relacionats amb el referit DMAF. Aquest concurs, i els cartells, el farem igual: Utilitzarem el programa Canva. Ho podeu fer directament on-line amb l’ordinador (més recomanable) o descarregar-vos l’app al mòbil o a la tàblet. Un cop a dintre de Canva haureu d’escollir l’opció «Poster». Veureu que podeu agafar una plantilla en blanc o bé utilitzar i modificar alguna de les moltes que el programa us oferix». La tasca consistix a elaborar un pòster amb un eslògan que anime a fer activitat física.

REVERTÉ, Albert (professor d’EF)

Reptes sobre la COVID-19 a les xarxes Amb l’alumnat de biologia de 1r de batxillerat, a més de la feina «normal» que van estar realitzant, van endegar uns reptes per Instagram sobre el coronavirus. 1: Aquest va ser el primer i alguns es van animar. Aquesta quarantena ens va servir per reinventar els nostres mètodes. SANCHO, Lara (professora de biologia)

Sant Jordi a la recerca de Numen Tot intentant minimitzar les activitats que ens hem perdut per la pandèmia, es va proposar una adaptació de la gimcana A la recerca de Numen. Va ser una activitat virtual, però mantenint el treball en equips de 4 alumnes i les mateixes proves previstes, amb les mínimes modificacions. Sant Jordi a la recerca de Numen va ser una gimcana confinada però gairebé tan ambiciosa com la seua precedent, que no va donar problemes de desplaçaments ni d’aglomeracions i, tot i així, va ser creativa, participativa, literària i innovadora preparada amb entusiasme per professorat de

diversos centres de les Terres de l’Ebre (del nostre, Laura Villalba i Carme Maigí) Va estar adreçada a tot l’alumnat de 4t d’ESO de les Terres de l’Ebre i va mantenir el concurs final i els premis als equips que van presentar els millors treballs de cada categoria. La literatura i la il·lusió va ajudar a combatre el confinament. Mireu les creacions dels nostres alumnes de 4t d’ESO, a twitter i instagram! https://twitter.com/mariiaapm/ status/ 1255558567416954883?s=12 https://twitter.com/vicime1/ status/ 1255413120023093255?s=12

Direcció

12


CONFINAMENT ACTIU

Treballem el volum a casa amb el kirigami El paper no és només un suport físic sobre el qual dibuixar, sinó que és també un material sobre el qual podem intervenir per a construir volums, geometries, arquitectures i paisatges. La tècnica treballada a 1r del Batxillerat d’Arts a l’assignatura de Volum amb la professora Maria Llàtser, s’anomena kirigami i és un procediment vinculat ancestralment a la cultura oriental. Aquesta tècnica es remunta pràcticament a la mateixa època de la invenció del paper, fa ja més de dos mil anys. La tècnica del kirigami (en japonès kiru significa tallar i kami, paper) es basa en un treball de tallat i doblegat sobre un únic plec de paper que permet crear mons tridimensionals partint exclusivament del full pla. No necessita més ferramentes que el cúter i les nostres mans. Dep. ViP

El Batxillerat d’Arts en confinament L’alumnat de 1r i 2n del Batxillerat d’Arts també continuà amb el currículum i la recta final del curs a casa amb les matèries més pràctiques del batxillerat, creant i d i s s e n y a n t embalatges de productes i objectes de consum a la matèria de disseny i practicant les seues destreses tècniques i la seua creativitat a la matèria de dibuix artístic amb el p r o f e s s o r a t Pepi Balcells i Francesc Escriche. Enhorabona per la feina feta amb les vostres creacions!

Dep. ViP

El nou Art Pop: Els mems L’art inspira a una persona a crear coses emocionants, i algunes vegades aquestes grans coses emocionants són mems que ens roben un somriure. Un mem és un text, imatge, vídeo o altre element que es difon ràpidament per internet, i que sovint es modifica amb un objectiu humorístic. En veiem cada dia i són molts els que circulen per les xarxes, per això a l’optativa de 4t de Visual i Plàstica vam voler acomiadar el confinament creant mems i acabant amb un somriure el curs. L’alumnat va reaprofitar imatges i coneixements sobre la història de l’art per apropiar-se dels quadres des d’una òptica diferent, gamberra i amb humor. Un art clàssic, reciclat i popular per explicar allò quotidià.

Dep. d’Arts

Sentir ens farà lliures Molts articles afirmen que la quarantena ha estat i és un període on hem posat a prova els nostres límits, les nostres sensacions. Els nostres òrgans dels sentits han estat sotmesos a una nova forma d'interpretar els fenòmens que ens envolten i s'han hagut d'adaptar a la situació La pandèmia ha de ser una enorme lliçó de vida, per a viure hem de sentir i per a sentir hem de comprendre com ho fem. L'alumnat de 3r d'ESO a la matèria de Biologia i Geologia, va voler investigar i exposar amb una visió artística aquest fet. Van expressar les seues vivències, mitjançant aquells òrgans que ens fan sentir. El professor que va coordinar l'activitat va ser Josep Benavent, professor del Departament de Biologia i Geologia. Dep. Biologia i Geologia

13
EDITORIAL Descobrim, sobre la mascareta que els cobrix la cara, els seus ulls Portem quaranta dies de classe. I tot ha pres una magnitud ben diferent. Només cal que llegiu i ho entendreu: els de segon de Batxillerat entren a les vuit i vint per la porta del Carrer Mestre Suñé; els de primer, a la mateixa hora però per la porta del Passeig Canal; els de 1r i 2n d’ESO, a les vuit i mitja en punt; els de 3r i 4t d’ESO, a la mitja i deu. I ja a la tarda, s’incorporen els de Formació Professional. Escalonats, recorren els passadissos que els porten fins a les seues aules, seguint els pictogrames d’uns peus que recorden que no es poden creuar amb cap grup més. En arribar a l’aula, han de posar-se gel abans d’entrar i rentarse les mans. Les distàncies s’han eixamplat: ara, les taules i les cadires s’enfilen una rere l’altra sobre gomets rodons i rojos que, rebels, amb el frec continu han perdut la goma d’enganxar. A dins, és el moment de prendre la temperatura; ens apropem... i sentim l’estranyesa de la situació que vivim i, és quan descobrim, sobre la mascareta que els cobrix la cara, els seus ulls i els preguntem com se senten i els donem el bon dia. M’impressiona tenir-los al davant i no poder veure el seus rostres! I sort de l’existència dels mòbils: a una de les seues aplicacions m’he guardat, amb fletxes de colors diferents, les hores d’entrades i de sortides, i les zones

Servei comunitari (APS) de l’INS Ramon Berenguer IV Curs 2020-2021 L’APS és una proposta educativa dirigida principalment a l’alumnat de 3r d’ESO amb l’objectiu de conscienciar-los sobre la importància de l’ajuda i el voluntariat en la societat. Els diferents grups de 3r d’ESO de l’INS Ramon Berenguer IV treballen diversos serveis relacionats amb pràctiques socials amb la finalitat d’educar-se en valors, promoure l’autonomia i comprometre’s amb l’entorn més immediat. Aquest curs, davant de les restriccions excepcionals arran de la COVID-19, l’APS ha hagut de modificar les seues línies d’actuació i adaptar-se temporalment a la nova situació. És per aquesta raó que el servei es realitza dins al centre (amb tot el grup-classe i dins l’aula) i a casa (en horari no lectiu i en cas de confinament). Durant el curs es treballaran diferents actuacions encaminades a reflexionar sobre la situació actual que estem vivint: Confecció de mascaretes: Reflexionarem sobre la necessitat d’utilitzar les mascaretes com a mesura preventiva i en confeccionarem per després donarles a diferents entitats. També treballarem sobre la necessitat de fer un ús responsable de les mascaretes i com s’han de gestionar els residus que es generen amb el seu ús. Trobades virtuals amb els usuaris i usuàries de la Fundació Pere Mata: Informarem l’alumnat sobre la Fundació i les malalties mentals. Hi contactarem a fi de donar ànims, explicar com hem fet les mascaretes i, sobretot, per mantenir-hi el contacte. Fridays for Future: Per conscienciar-nos sobre la necessitat de vetllar per un món més sostenible (els productes de proximitat, el valor dels aliments, malbaratament alimentari, les deixalles que generem, els hàbits saludables, la gestió dels residus... Escoles verdes). Organització i participació de les diferents activitats que organitzem al centre (Marató de TV3 (pàg. 25), Sant Jordi, recollida de material escolar, col·laboració amb la revista del centre...). Suport emocional per al dol o per a l’aïllament durant la COVID: Xerrada sobre com

dels patis on gaudixen del temps de l’esbarjo el 1r d’ESO A, el 2n d’ESO B, el 3r d’ESO C... i així fins a vint-i-quatre. Portem quaranta dies de classe, i encara cerco en el núvol quin grup està i on. Des de la finestra veig els més menuts, els de 1r, jugant i rient al pati. Observant-los penso que, tot i les dificultats, estan en el seu lloc, a l’escola. El professorat, conscient de la fragilitat i vulnerabilitat viscudes, entoma aquest curs 2020-2021, amb valentia, i amb el gran repte de prioritzar les necessitats emocionals, cognitives i socials de xiquets i xiquetes, d’adolescents que porten sis mesos sense el contacte més humà del coneixement. I, no ho dubteu, els mestres i les mestres sabem què hem de fer! En aquesta línia, m’apunto a les reflexions que, en temps de confinament, va fer el catedràtic de política econòmica de la Universitat de Barcelona, el gallec Antón Costas, en una entrevista de L a Vanguàrdia publicada a La Contra: «Dejar a los niños sin colegio evita un riesgo que no compensa el daño que causa. Sobre todo en los más pobres, porque se alimentan en la escuela. Hay que estudiar cómo reabrir los colegios de forma ordenada y prudente, porque son un servicio esencial de enorme importancia para la comunidad».

viuen l’aïllament les persones grans i proposta de pautes que es poden dur a terme. Trobades virtuals amb Càritas i Creu Roja: Informarem sobre les necessitats que patixen les dues ONGs i efectuarem una proposta d’ajuda o col·laboració virtual (cartells informatius, confecció de mascaretes...). Mediació: Xerrades informatives sobre què és la mediació. Receptes generacionals: Reflexionarem sobre la necessitat de mantenir els llaços familiars i intercanviarem receptes per continuar amb el llegat cultural i familiar amb l’objectiu de fomentar l’intercanvi generacional que ens permet aprendre junts. Els diferents serveis comunitaris realitzats durant els darrers cursos han estat APS Treballem amb el Pere Mata, APS Creu Roja, APS Càritas, APS Projecte Rius, APS Mediació, APS Escoles Verdes, APS Dinamitzem el Berenguer i APS Patis Dinàmics.

GONZÀLEZ, Neus; LÓPEZ, Mari Luz; MAIGÍ, Carme (Grup impulsor de l’APS)

16


ORLES 2019-2020

Orla 2n de batxillerat Promoció 2018-2020

Orla 4t de l’ESO Promoció 2016-2020

Orla CFGS Higiene bucodental Promoció 2018-2020

Orla CFGM Cures Auxiliars d’Infermeria Promoció 2019-2020

17


Projecte ERASMUS + Durant el curs 2019-2020 es va implementar amb l’alumnat de 3r A i B d’ESO el projecte ERASMUS + que ja s’havia iniciat el curs anterior i que enguany finalitza. L’objectiu del curs passat era analitzar les amenaces que patix el Delta de l’Ebre. Es van dur a terme diverses activitats relacionades amb els quatre eixos temàtics: crisi climàtica, regressió del Delta, espècies invasores i contaminació. L’alumnat va assistir a quatre xerrades impartides per un biòleg del parc Natural del Delta de l’Ebre, per la responsable de Seo BirdLife (ONG dedicada a la conservació de les aus), per una portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre i per un fotògraf de natura. L’alumnat també va realitzar dues visites de camp: una a la depuradora d’Amposta i l’altra al Delta de l’Ebre, dins del marc del programa d’educació mediambiental de l’Escola del Parc Natural del Delta de l’Ebre. A les aules van construir jocs de relacionar (espècie i nom) i maquetes del Delta i d’una barraca.

El confinament va imp0licar que no es pogués realitzar el desplaçament previst per al mes de maig de 2020 a Normandia, però l’alumnat va seguir treballant on line i en grups cooperatius per acabar de realitzar quatre vídeos sobre cadascun dels eixos temàtics. Si llegiu el codi QR adjunt, n’obtindreu l’accés al bloc del projecte on trobareu els enllaços als vídeos i informació relacionada amb el projecte. La previsió per aquest curs, si la situació sanitària ens ho permet, és dur a terme l’intercanvi entre l’alumnat ebrenc i normand que participa en l’ERASMUS+ per implementar un treball conjunt de comparativa entre el nostre delta i el seu estuari.

PALOS, Mireia; TENA, Marta

What’s GEP? El nostre alumnat és més competent en llengües estrangeres gràcies al Projecte GEP. En aquesta notícia us expliquem objectius i actuacions que l’Institut Ramon Berenguer IV ha implementat durant els tres últims anys en el marc del plurilingüisme. Visiteu aquest GEP in Catalan stands for Grup Experimental per al Plurilingüisme. El curs 2017-2018 el Departament d’Ensenyament inicià el programa d’innovació pedagògica Generació Plurilingüe (GEP). La finalitat d’aquest programa és millorar la competència en llengües estrangeres de l’alumnat i afavorir el seu creixement acadèmic i la posterior inserció laboral, per capacitar-lo per

interactuar amb el món en diverses llengües i de manera més crítica. El projecte el duu a terme professorat (10) de diferents matèries: matemàtiques (3), Informàtica (1), Visual i Plàstica (1), Educació Física (1), Física i Química (1), tecnologia (2) i anglès(1). El projecte té com a objectius millorar la competència lectora, la comprensió oral, la competència comunicativa i la competència escrita de l’alumnat. GEP/Direcció

Futbol + Mates + Anglès GEP El curs passat, els departaments de matemàtiques i d’anglès en el marc del projecte GEP (Generació Plurilingüe) vam realitzar un vídeo tutorial amb l’alumnat de 1r d’ESO D. Van jugar un partit de futbol-sala en anglès on havien de resoldre una equació de primer grau. Els dos equips, X team i Independent team, van fer l’escalfament i l’àrbitre els ensenyava una targeta vermella si no estaven al seu camp. D’aquesta manera havien de multiplicar per (-1) el nombre del seu dorsal. L’alumnat aprenia a canviar de signe al canviar de banda. Vols veure quina equació havien de resoldre? Escaneja amb el teu mòbil el codi QR i comprova si tu també la saps resoldre!

PALOS, Mireia; VILANOVA, Mari Pau (Dep. de Matemàtiques); AGUILAR, Salomé( Dep. de Llengües estrangeres)

18


FUNCIONAMENT I ÚS DE LA BIBLIOTECA El funcionament de la biblioteca ha canviat molt des des de l’inici de la pandèmia. Per començar, Maria Gallego, professora de Lengua castellana y literatura i coordinadora i encarregada de la biblioteca, ens ha confessat que el funcionament de la biblioteca canviarà molt enguany, no mantindrà el mateix funcionament de sempre. De moment s’usa com a sala de professorat per evitar aglomeració a la sala habitual, la qual s’habilita bàsicament per a funcions de guàrdies i incidències. A causa del COVID-19, la biblioteca, a l’hora de l’esbarjo no es podrà aprofitar per avançar faena i estudiar, com seria habitual i normal. Malgrat aquest fet, el servei de préstec de llibres se seguirà oferint, però amb molta precaució. Algunes activitats que cada any es realitzaven a la biblioteca tampoc s’implementaran per reduir o eliminar la possibilitat de casos de coronavirus. En canvi, hi ha algunes activitats que sí es realitzaran des de l’àmbit de la biblioteca, com ara l’activitat o Xerrada sobre «Referenciació bibliogràfica» indicada per a la millor elaboració del treball de recerca de l’alumnat de 2n de batxillerat, la qual s’ha realitzat durant el mes d’octubre.

POP, Sergiu (GALLEGO, Maria)

LA NOCHE DE LAS GÁRGOLAS La noche de las gárgolas és una novel·la de Juan Ramón Baret. Es tracta d’una obra narrativa per a públic juvenil que, a més a més, aquest any acadèmic (2020-2021) és la primera lectura obligatòria de l’assignatura Llengua castellana i literatura de 3r de l’ESO. És la història d’un jove adolescent, Daniel Villena, que una nit, de sobte, rep una carta molt estranya que conté una adreça desconeguda i sols una paraula intrigant: «HELP». Molt estrany tot, no? La nota estava signada per un noi o noia, tampoc està clar, que volia mantenir la seua identitat en secret, però hi havia dues enigmàtiques inicials: «K.W.» El jove comença a sofrir malsons en què una ombra misteriosa li planteja qüestions en anglès. Haurà de viatjar a Londres per acabar amb aquestes visions: una molt estranya aventura, en què descobriran, ell i la seua parella, personatges misteriosos, fets inimaginables i «entitats terrorífiques»,«animals terrorífics». La resta ho dixem en suspens: haureu de llegir el llibre per saber què s’esdevé. La novel·la ens ha sorprès molt! Pensàvem que seria avorrida i «empalagosa», però no ha estat així. El que més ens ha agradat d’aquesta novel·la ha estat el misteri, ja que ens feia imaginar-nos el que podia passar, però, després, el que seguia no tenia res a veure amb el que ens imaginàvem. També és molt entretinguda, no us avorrireu si la llegiu. En resum, la recomano molt, sobretot per a jóvens adolescents, de la nostra edat, a qui els agrade aquest tipus d’obres, és a dir, de misteri, d’intriga ..., sobretot perquè t’enganxa, t’atrapa; i de la qual pots extraure una moralina: «No et rendisques davant els problemes, seguix fins al final.». BRULL, Ainoa; TORRES, Clàudia

L’OMBRA DEL STUKA L’ombra del Stuka, de Pau Joan Hernàndez, és una novel·l per a jóvens. Ha estat la primera lectura obligatòria a 3r de l’ESO en l’assignatura de Llengua catalana i literatura. L’obra m’ha agradat bastant, ja que crea un ambient d’intriga i misteri. Narra la història de dos jóvens adolescents, l’Elvira i el Roger, que viuen a les Terres de l’Ebre i que passen la major part del temps junts. Tot és normal fins que es troben amb un turista d’Hamburg (Alemanya) amb bicicleta una tarda de molt sol en direcció a Sant Joan del Pla. Tots dos acabaran ajudant-lo en el misteri de la seua família i els seus orígens. Tots tres s’embarquen en una història que els farà passar per moments durs, terrorífics i emocionants. Aquesta història ensenya valors de la vida real com ara l’amistat o la perseverança: no has de rendir-te mai, perquè fins i tot que el que pot semblar més difícil d’aconseguir es pot assolir. O que la vida, de vegades, és dura, però que s’ha d’acceptar la realitat i no ocultar res, ja que són millor «les veritats que fan mal que les mentides que et fan content». La recomano molt perquè ajuda a veure la vida des d’un punt de vida més real i a la vegada emocionant, però també perquè ens dona una lliçó d’història de l’Europa de mitjans del segle XX des d’un punt de vista humà. Estaria bé que els adolescents a qui agrada la intriga i la història tinguessen l’oportunitat de llegir-la.

PÉREZ, Manel

19


L’ALUMNAT DE PRIMER D’ESO OPINA Entrevista a Ruth Sapiña Labernia (1r D’ESO D) i a Laia El Harouk que provenen totes dues de l’escola Miquel Granell d’Amposta. Quina és la diferència més notable que heu trobat entre el «col·le» i l’institut? Les diferències més notables que he trobat han estat que hem de matinar molt, que estic moltes hores asseguda i que manen molts de deures. Els «mestres» són més estrictes i els deures es fan o són més complicats. Canviaríeu algun aspecte del centre actual? Pel que portem estudiant a l’institut (finals d’octubre), no, no canviaria res: estic molt a gust i no és gens com me l’imaginava. M’agradaria que hi hagués més minuts d’esbarjo per poder airejar-nos una mica més. Què t’ha agradat més del nou centre? El que més m’ha agradat ha estat que el pati és més petit, o siga, que no et toca caminar tant; les papereres estan més a prop; i toca el sol i l’ombra. No diré que és millor, però sí que hi ha diferents formes d’ensenyament i, la veritat, és que està molt bé, perquè abans d’«entrar» tenia la idea que anirien bastant ràpid a l’explicar, que no entendria res, perquè l’institut «és una cosa per a grans»,

però una vegada comences és totalment diferent: és millor del que em pensava. Què hi ha de diferent en el professorat? El que hi ha de diferent és que manen molts de deures i són més estrictes que a l’escola. Quins són els canvis més positius o més negatius que heu observat? El més positiu és que he conegut nous companys i companyes; i el més negatiu és que passem moltes hores seguides a classe. És tot una mica més complicat, perquè aprenem «coses noves» i hi ha diferents maneres d’explicar; ens hem d’esforçar més, no és com al «col·le», on estaven darrere nostre tota l’estona. Trobes que s’estan prenent bé les mesures de la COVID-19 al centre? Sí, creiem que s’estan prenent bastant bé. En general, el canvi ha estat positiu o negatiu? S’han acomplit les vostres expectatives inicials? El canvi ha estat bastant positiu i les expectatives s’estan complint quasi totes. EL HAROUK, Jesmina; VALLS, Laia

L’ALUMNAT DE 2n DE BATXILLERAT APRÈN A REFERENCIAR UNA BIBLIOGRAFIA Durant alguns dies d’octubre l’alumnat de 2n de batxillerat va rebre una xerrada sobre Referenciació bibliogràfica de les fonts d’informació per poder aplicar al seu TdR i a futurs treballs de diferent índole, impartida per Maria Gallego, professora de castellà i coordinadora de la biblioteca, a les seues aules en horari de tutoria. Per començar, els va explicar la importància de referenciar les fonts d’un treball, ja que sovint ens basem en el treball d’altres persones, per tant hem de fer saber la seua procedència i no atribuir-nos un mèrit que no és nostre; si la informació s’extrau d’altres persones, pàgines web, llibres analògics, vídeos... s’ha de fer constar, per no caure en un «plagi». Seguidament, va explicar que en cada cas, segons el tipus de font (llibres, webs, imatges, vídeos...), es referencia d’una forma específica i diferent; les diverses maneres de realitzar una referenciació. A Europa, per exemple, existix la normativa APA; per fer-ho es poden utilitzar generadors automàtics, però cal saber com es fa de forma personal. Aquesta xerrada s’implementa cada any perquè l’alumnat done crèdit i importància a les fonts d’informació d’on ha extret les idees i sàpiga descriure-les correctament i amb criteri universal. L’alumnat opina que ha estat molt útil, ja que no tenia gaire informació de com referenciar una bibliografia, i s’han adonat que és un procés que no tenien gaire en compte, però que és molt important, i que és més difícil del que semblava. La sessió ha proporcionat molta ajuda i ha estat molt útil, ja que és un tema complex del qual es tenia poca informació fins al moment. Els servirà sens dubte per

poder realitzar una part del TdR amb la màxima correcció i rigorositat. «M’ha quedat molt clar el procés a seguir i ens ha facilitat eines molt interessants en el procés de referenciació.» «A mi em va agradar la reunió... em sembla una idea genial. A més, s’ha de donar crèdit a la gent que s’ha esforçat abans que nosaltres.»

PÉREZ, Manel (ESCRIHUELA, Aleix -2n batx. D; LLUÍS, Gemma -2n batx. A)

20


FEM DANSA: apropem les arts en moviment al nostre alumnat Els passats dies 13, 14 i 15 d’octubre, alumnat de 3r i 4t d’ESO del nostre centre va poder gaudir d’un taller de danses urbanes (hip-hop, popping, locking ,etc.). Aquesta nova iniciativa va estar possible gràcies al programa FEM DANSA, impulsat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta i la seua titular, Inés Martí, en el marc del Pla Integral de la Dansa de la Generalitat de Catalunya, en coordinació amb el Departament d’EF del nostre centre. Un dels objectius del programa ha estat difondre i apropar la dansa a l’alumnat de secundària. Aquest taller, totalment pràctic i d’una hora de durada, es va dur a terme en horari d’educació física i va ser impartit per Guillem Vidal-Ribas i Míriam Valero, dos reconeguts coreògrafs professionals en aquest àmbit de les danses urbanes.

Primerament, van començar a ensenyar-nos passos de ball simples que l’alumnat havia d’anar imitant. Després, els formadors ho van anar complicant una mica més afegint altres passos diferents. I, finalment, ens van demanar crear una coreografia amb el que havíem après i amb d’altres moviments inventats per l’alumnat. La coreografia consistia a combinar alguns passos de hip-hop, popping... uns en càmera lenta i d’altres retrocedint, cap enrere. L’opinió de l’alumnat és que va ser molt divertit, correcte... el fet d’implementar una classe d’educació física diferent, ja que així s’aprenen «coses noves». Van passar una bona estona. Per tant, la valoració que en fem des del centre, i especialment per part de l’alumnat participant, és molt positiva, tot esperant poder donar-li continuïtat i repetir l’experiència en futurs cursos.

TORRES, Clàudia (SÁNCHEZ, Guillem-3r C) Direcció

PRÀCTICUM Programa d’innovació pedagògica del MUPFS (Màster Universitari del Professorat de Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament de Llengües Estrangeres). Dura tres cursos i estem en el segon curs del programa.

«Se sent molt a gust impartint classes i ajudant l’alumnat»

Anna Ferrando Blesas és una alumna del Pràcticum que va cursar ESO i Batxillerat Social al nostre institut. Va estudiar la diplomatura de Ciències Empresarials, la Llicenciatura d’Administració i Direcció d’empreses i el Màster de finances i gestió bancària a la UEB. Actualment està cursant el Màster de professorat a la Universitat de la Rioja (UNIR). Des de ben petita li ha agradat ensenyar. Quan estudiava ESO va començar com a monitora de patinatge; als estius impartia classes particulars a alumnat de primària i es vol dedicar a ensenyar matemàtiques i economia a l’educació secundària (ESO). Li agrada molt realitzar les pràctiques en aquest institut, ja que és on ella va estudiar i en guarda molt bon record d’aquella època.

Sempre s’ha plantejat dedicar-se a l’ensenyament, però quan va acabar la carrera li va sorgir faena en un banc que va acceptar, ja que aquesta activitat també li agradava i va estar vuit anys treballant en una entitat financera, fins que es va decidir a dedicar-se a l’ensenyament. Va determinar estudiar economia, ja que quan estudiava a l’institut va tenir una professora molt bona que la va animar a estudiar economia. Ens comenta que està molt contenta i a gust realitzant les pràctiques entre tots nosaltres, perquè la seua tutora, Mayte Marí, la tracta molt bé, li dona molts de recursos i l’ajuda en tot allò que necessita. Diu que se sent molt a gust impartint classes i ajudant l’alumnat. POP, Sergiu

21


L’AULA OBERTA Rosa Royo, professora i tutora de l’AO, ens ha explicat com funciona aquest projecte al nostre centre. L’Aula Oberta està integrada per vuit alumnes, cinc nois i tres noies, i és un espai obert per a l’alumnat de 4t de l’ESO, pensada i implementada per afavorir-ne l’orientació, l’adaptació i la motivació, per ajudar-los a obtenir el graduat de l’ESO. Els seus objectius principals són millorar la seua comprensió i expressió oral i escrita; ajudar-los a assolir resultats positius davant els problemes i que tinguen autonomia de treball; establir relacions personals positives d’autoestima i motivació enfront dels aprenentatges i les expectatives de futur; fer-los sentir el centre com un espai propi i acollidor en el qual tenen un lloc; ajudar-los a descobrir i demostrar les seues pròpies habilitats; i, és clar, ajudar-los a assolir els aprenentatges i les competències necessàries per afrontar la vida futura. Ells i elles realitzen diferents tasques com ara la formació bàsica per als aprenentatges bàsics, però també la formació en pràctica en què realitzen activitats a diferents entitats o empreses, el desenvolupament de diverses tasques d’oficis, etc., i tot, per poder millorar el seu caràcter social i laboral. Cada alumnat durant les hores fora de l’aula comuna implementa una tasca diferent fora del centre, és a dir, s’ocupa, amb la supervisió de persones responsables de les entitats en qüestió, de realitzar tasques en el si de la piscina municipal, en la nostra biblioteca comarcal SJA, en la llar d’infants la Gruneta, realitzant accions relacionades amb l’acollida i l’atenció a la immigració, a l’arxiu comarcal del Montsià, a l’escola Consol Ferré o, també, a la secretaria del nostre propi centre. Aprenentatge i formació tot en un.

REINA, Ismael

LA FAMÍLIA DE L’AULA D’ACOLLIDA A l’Aula d’Acollida enguany som vint alumnes: dos alumnes d’Hondures, tres de Colòmbia, tres de Veneçuela, quatre del Marroc, tres d’Argentina, dos d’Equador, una d’Algèria, un de Xina i un de Senegal A l’Aula d’Acollida ens ensenyen el català, llengua vehicular de l’ensenyament, i les cultures de Catalunya i d’Espanya. També coneixem nois i noies d’altres països i cultures, i treballem el dossier de català per poder després seguir millor les diferents assignatures

a l’aula comuna de cadascú. Aquest any tenim menys hores a l’Aula d’Acollida i hi treballem en grups més reduïts. Nosaltres estudiem a l’Aula de Dibuix-1, amb la professora Roser Forcadell i el professor de suport Pablo Landete que ens reforça dins les aules comunes fent de professor de complement i ajut en les assignatures comunes o bé, també, realitzant, segons els continguts de la classe, el dossier de català. OUDJAID, Douaa; LI, Haowei (AA)

La Coeducació al Berenguer

Engeguem la comissió de coeducació per continuar treballant de manera coordinada la coeducació al nostre centre, amb l’objectiu que siga un espai ric, estable i segur, i que el nostre jovent esdevinga gent lliure d’estereotips sexistes. Creiem en una educació basada en la igualtat de gènere i els drets humans i en l’educació en la prevenció de tota manifestació de violència masclista. Es pretén treballar des de les tutories, i de manera transversal a totes les matèries del currículum, l’educació afectiva i sexual basada en els principis dels drets humans. Es vol avançar cap a un model inclusiu del sistema educatiu i contribuir a la millora social per impulsar, incorporar i visibilitzar el treball per a la coeducació i la perspectiva de gènere. Per començar, l’alumnat pot trobar al nou racó de la coeducació informació facilitada per la coordinació de Joventut a les TE, com ara són campanyes de prevenció de la violència masclista amb telèfons d’interès vinculats a l’atenció de dones i homes: SAHTE (Jove): Servei d’Atenció a Jóvens que han exercit, exercixen o creuen que poden arribar a exercir violència de gènere en les seues relacions afectives; SAI: Servei d’Atenció Integral a persones del col·lectiu lgtbiq+ o ciutadania que es vulga informar respecte a qüestions d’orientació sexual i gènere. A la web teniu les dades de contacte: https://www.amposta.cat/ca/ n3/la-ciutat/atencio-persones/xarxa-sai-serveiatencio-integral-lgtbi; Oficina Jove del Montsià: Es tracten totes les àrees vinculades als/les jóvens: habitatge, treball i, també, gènere, violències, salut sexual...; i un document on consten les dades dels serveis d’atenció a les dones que han patit algun tipus de violència masclista (SIAD, SIE, Institut Català de les Dones...). Direcció/Comissió coeducació

22


25a SETMANA DE LA CIÈNCIA Durant el mes de novembre es va celebrar a Catalunya la 25a Setmana de la Ciència. La situació excepcional viscuda amb motiu de la pandèmia de la COVID-19, fa que la temàtica de la Setmana de la Ciència se centrés en aquesta malaltia, la seua evolució global i l’estat de la recerca sobre el coronavirus SARS-CoV-2. La 25a Setmana de la Ciència va tindre també altres temes centrals d’idèntica rellevància, com són l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal de la UNESCO i el centenari del naixement de diferents persones que han estat referents als respectius camps de coneixement com el filòleg i lingüista Antoni Maria Badia i Margarit; el químic Enric Casassas i Simó; la química anglesa, Rosalind Franklin, clau en el descobriment de l’ADN; i l’escriptor i bioquímic Isaac Asimov. El meteoròleg, astrònom i sismòleg Eduard Fontserè i Riba s’afegix als homenatjats pel 150è aniversari del seu naixement. La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) a la qual s’unix el professorat del Departament de Ciències Naturals de l’Institut Ramon Berenguer IV amb les següents activitats: Fem ciència a casa Es tractava de la realització a casa de vídeos curts (menys de cinc minuts de durada) de senzills experiments científico-tecnològics, però que no siguen perillosos, i amb materials senzills. Concurs de relats científics Per fomentar el pensament científic i la seua divulgació a través d’obres literàries, es podien presentar relats curts d’inspiració científica d’una extensió màxima de 800 paraules. Els relats havien d’estar escrits en català o castellà i havien de ser originals i inèdits. Dones i ciència S’havia d’escollir una científica que hagi tingut un paper rellevant en qualsevol camp de la ciència de qualsevol època històrica; informar-se’n bé; i, a partir del que s’hagués investigat, gravar un petit vídeo on

es mostre qui era (o qui és) i les aportacions d’aquesta científica en la història de la ciència. Pòster científic Presentació d’un pòster científic o divulgatiu sobre el medi ambient. Cafè científic en línia La immunologia al voltant de la covid-19, conferència telemàtica el 16 de novembre a les 17:00 h a càrrec de Jorge Lloberas, doctor en Ciències Biològiques per la UAB; professor a la Facultat de Biologia de la UB en el camp de la immunologia; director de tesis doctorals i autor d’articles científics a nivell internacional; investigador principal de nombrosos projectes de recerca bàsica en immunologia i de projectes aplicats amb empreses relacionades amb el desenvolupament de vacunes; coordinador del Màster Interuniversitari de la UB i la UAB en Immunologia Avançada..., adreçada a estudiants, professorat, famílies i públic en general en l’enllaç https://eu.bbcollab.com/guest/ bf725d0278a340ca964cc05509fbd88b . Conferències La microbiota intestinal: petits amics que viuen amb nosaltres, conferència telemàtica a càrrec de Cristina Torres Fuentes, investigadora Beatriu de Pinós del Grup de Recerca en Nutrigenòmica de la URV, i Espècies amenaçades al Parc Natural dels Ports, conferència presencial a càrrec de Víctor Reverté, comunicador i tècnic ambiental d’Arabogues, responsable d’activitats d’educació ambiental del Parc Natural dels Ports. La ciència en primers persona, amb la professora de genètica de la UB, gemma Marfany. Lliurament de premis La setmana del 23 de novembre a les classes de Ciències Naturals es va premiar amb diplomes i material escolar els/les estudiants que van presentar els millors treballs en cadascuna de les activitats.

Dep. Ciències naturals

SALUT i ESCOLA A partir del dimecres 11 de novembre es reinicià al nostre centre el Programa Salut i Escola. El segon i quart dimecres de cada mes de 8:30 h a 12:00 h, concretament aquest primer trimestre l’11 i el 25 de novembre i el 9 de desembre, la infermera Iolanda Elias s’ha instal·lat al saló d’actes per atendre les consultes de salut del nostre alumnat. Prèviament l’alumnat s’haurà hagut d’inscriure a consergeria per a demanar cita prèvia, com quasi tot el que es sol·licita actualment a nivell col·lectiu degut a la situació sanitària i social. El passat 28 d’octubre Iolanda va acudir al centre per a explicar en què consistix aquest servei a l’alumnat de 1r d’ESO, com a alumnat nouvingut que encara no el coneix. Les persones tutores han estat les encarregades de recordar i explicar a la resta d’alumnat en hora de tutoria la disponibilitat d’aquest servei un any més. Aquest curs, de moment, i degut a la situació sanitària, Iolanda no podrà realitzar tallers a les aules. Direcció

23


EMPRENEDORIA Projectes de futur Enguany, un curs acadèmic més, l’alumnat de 1r de Batxillerat Social i Econòmic en el si de l’assignatura de modalitat Economia portaran a terme el projecte d’Emprenedoria amb la professora Maite Audí. Aquest projecte consistix en la creació i la gestió d’una miniempresa creada per l’alumnat. Aquest any escolar s’implementarà individualment, pensada i treballada per cada alumne, a diferència d’altres anys en què es realitzava en grups de quatre o cinc alumnes. Cadascú, per tant, aporta la seua idea de negoci i/o empresa, elaborarà un prototip del producte, avaluarà millores de qualitat i, quan ja esdevinga un producte viable a nivell de mercat, es constituirà l’empresa. Per promocionar cada empresa en qüestió l’alumnat haurà de crear uns logotips i uns eslògans. Degut a la situació que s’està donant a tot el món amb la COVID-19, s’intentarà no mantindre contacte amb l’alumnat que no siga el que hi ha a l’aula. La finalitat del projecte és que s’aprenga a prendre decisions i a planificar la faena que s’ha de dur a terme en cadascun dels departaments per poder assolir tots els objectius de tota bona empresa, és a dir, minimitzar costos, tindre més beneficis tenint en compte el medi ambient i assolir una bona posició, tant comercial con de qualitat, del producte. La finalitat didàctica última del projecte i de l’assignatura en conjunt és implementar un aprenentatge competencial dels continguts apresos a classe i traslladar-los al món empresarial real, tenint en compte, a part de les possibilitats de cadascú, aquest any, les circumstàncials actuals.

JIMÉNEZ, Íker

Suport de mòbil

Clauer

Calendari

Taula vinil Joier

Pots multiusos Subjecta llibres

24


NECESSITEM UN ENTORN MÉS AGRADABLE El dilluns 9 d’octubre el nostre centre va rebre la visita de Laura Chipre, de l’Associació de Joves d’Amposta, per tal d’impartir una xerrada. Concretament, la classe de 4t d’ESO B va ser l’elegida per a aquesta experiència. Necessitaven saber el que realment fa falta a la nostra ciutat per millorar, quins aspectes o punts els agradaria que l’Ajuntament d’Amposta inclogués en els pressupostos 2020-2021. Es va agrupar l’alumnat estanc del grup a l’exterior, al pati adjudicat enguany a primer i segon d’ESO, amb els monitors de l’Associació. Al pati hi havia disposats uns paperògrafs penjats en diferents llocs i van explicar que estaven allí per contestar dubtes de diferents àmbits: social, sanitari, econòmic... L’alumnat anava pels cartells penjant les seues idees per millorar cada àrea (àmbit), tot des del punt de vista d’una persona adolescent. Després, en grups de sis, van col·locar cada propòsit per tal de traure un gran titular o conclusió en cada cas.

La finalitat de l’activitat era tenir en compte l’opinió d’una representació del col·lectiu adolescent i de polir i millorar l’actuació del consistori en cada àmbit, perquè la joventut tinga més possibilitats d’implementar diferents activitats socials i culturals, ja que per al jovent relacionar-s’hi de vegades és complicat, perquè no gaudixen d’espais públics o mitjans adequats que els hi facilitin la socialització.

HANNOU, Amal (FUMADÓ, Èrik – 4tB-)

SENSIBILITZACIÓ EN VIOLÈNCIA DE PARELLA Durant el mes de novembre ens va visitar Joana Rodríguez Sánchez, psicòloga-clínica voluntària que col·labora amb la Creu Roja d’Amposta, a dirigir unes xerrades a les classes de 3r de l’ESO sobre «Sensibilització en violència de parella». Ens va fer parlar a tots/ totes com en una assemblea i, mentrestant, anava passant-nos un power point il·lustratiu del tema. Ens va fer reflexionar i discutir, debatre, per fer-nos adonar del que passa actualment en algunes relacions de parella. Ens mostrava imatges relacionades amb la xerrada i l’alumnat havia d’opinar. Va tractar els diferents tipus de violència: física, psicològica, verbal, social, econòmica, sexual, etc.). Va explicar la diferència entre sexe (com es naix: home o dona) i gènere (com ens veu la societat). Ens va fer veure que tot comença amb la «microviolència»; després, seguix la psicològica; en tercer lloc, la física; i, per últim, pot acabar amb la mort, l’assassinat. A gran part de la classe ens va fer reflexionar, perquè no tot és fàcil en aquesta vida. Va explicar

LA MARATÓ DE TV3 A L’INSTITUT El passat mes de novembre l’alumnat de 3r d’ESO, que cursa l’assignatura de l’APS, va rebre una xerrada sobre la Marató de TV3, en el marc de l’APS, per part de l’infermera Anna Cardona. Enguany va dedicada a la COVID-19. Cal conscienciar el jovent sobre aquesta malaltia (pandèmia) que està causant tants estralls en la nostra societat i ajudar a recaptar fons per a la seua eradicació, investigació, atenció, cura ... i obtenir-ne recursos. Va ser una xerrada en línia. Primerament, va passar un vídeo per exemplificarnos-en les causes i també les experiències de d i f e r e n t s persones i famílies que l’han patit en primera persona i/o de prop. En segon lloc, ens va explicar amb un power point com

com fer veure a algú que està vivint una relació tòxica. A la prehistòria els hòmens «usaven» les dones només per procrear. Ens va fer pensar que avui dia de vegades encara seguim igual. Malauradament a les notícies no paren d’explicar-nos casos de dones maltractades i/o assassinades; quasi mai s’expliquen casos d’homes maltractats. Esperem que, si al nostre voltant hi ha algú (familiar, amiga, veïna ...) que patisca «situacions tòxiques», ajudem sense dubtarho: podeu trucar al número 016, en el qual oferixen informació, assessorament i ajuda a les possibles víctimes d’aquesta xacra social.

Redacció

va aparèixer, què podem fer per evitar contagiar o contagiar-nos, els seus símptomes, la seua gravetat i les conseqüències que comporta el fet de «no fer el que toca». Els darrers minuts els vam dedicar a plantejar-li dubtes. La conclusió a què vam arribar és que cal col·laborar-hi i, sobretot, «fer el que toca» per nosaltres i, també, pels altres, per tota la societat que ens envolta, els més propers i els que no ho són tant.

ARASA, Fiona/Redacció

25


EXCEL·LÈNCIES Olimpíades biològiques i químiques El passat 8 de febrer, l’alumne de 2n de batxillerat Íker Alfaro participà en la fase catalana de l’edició de l’olimpíada de biologia al campus Sescelades de la URV de Tarragona. Així mateix, el passat 4 de març, a la tarda, cinc alumnes de 2n de batxillerat (Àlex Capilla, el qual va obtenir una menció especial; Maria Escolà; Kílian Gil; Helena Segarra; i Rubén Ripollés) van participar en l’edició de les olimpíades de química. Les proves consistien en preguntes relacionades amb el temari de batxillerat. Durant les jornades també es va donar informació sobre els graus relacionats amb les biociències, la química i l’enginyeria química, respectivament, que oferix la URV. Ha estat una experiència nova que l’alumnat va qualificar com a enriquidora i que els va permetre consolidar els continguts de les assignatures a un nivell més ampli.

Dep. Ciències Naturals

I Premi Petjades Joana Bel, amb el relat Vaig sobreviure (1r premi), i Biel Martí, amb la narració Sense títol (3r premi), de 1r de batxillerat, són reconeguts en la primera edició del Premi Petjades, concurs impulsat per l’entitat Amics i Amigues de l’Ebre i DEMD-Ebre (Departament d’Educació i Memorial Democràtic) que pretén fomentar la recuperació de la memòria històrica entre l’alumnat de 4t d’ESO i 1r de batxillerat. En aquesta primera edició s’han presentat un total de 81 relats escrits per alumnat de set instituts de les Terres de l’Ebre. Felicitats! Direcció

Centre de referència a la I Jornada Virtual de Centres Formadors de futurs docents La Direcció General d’Innovació, Recerca i Cultura Digital va organitzar el dimecres 7 d’octubre la I Jornada Virtual de Centres Formadors. Els objectius de la jornada van ser principalment assignar valor als centres formadors com a institucions clau en la formació inicial dels estudiants del Màster de Secundària; crear entorns de debat pedagògic per millorar la formació inicial de l’estudiant universitari; i professionalitzar i reconèixer la tasca d’acompanyament de les persones mentores de centre i dels/de les tutors/ es de les universitats.

El nostre institut va participar-hi com a un dels sis centres de referència amb una experiència que dona èmfasi al treball conjunt entre Universitats i Instituts per aconseguir la millora dels processos d’ensenyament i aprenentatge a través de la innovació i la formació dels futurs docents.

Direcció

Premi Ramon Calvo La nostra exalumna del Batxillerat d’Arts Idoia Estudillo Meca ha estat guanyadora del premi del cartell dels XVII Premi Ramon Calvo de l’Institut Deltebre amb el disseny que il·lustra la notícia. Enhorabona, Idoia! També felicitem l’exalumna Ona Esquerré Faus que amb el Treball de recerca «Els contes com a eina pedagògica contra l’assetjament escolar» ha estat finalista dels XVIII Premis Ramon Calvo. El veredicte i entrega dels premis van tenir lloc el dijous dia 29 d’octubre. Direcció

26


EXCEL·LÈNCIES Premis de Recerca Jove 2019 per fomentar l'esperit científic del jovent (PRJ) L’alumna Esther García Ramonillos va obtenir el Premi Recerca Jove de Catalunya 2019 (antic CIRIT) amb el seu treball de recerca «El despertar de la dona en la literatura catalana», amb un estudi sobre el paper de la dona en la societat de finals del s XIX i principis del s XX a partir de l’obra i vida de Dolors Monserdà, Caterina Albert (Víctor Català) i Mercè Rodoreda concretament a partir de tres de les seues obres més representatives, el qual ha estat premiat amb 750 euros; així com el nostre Institut, amb 2.500 euros més per la seua trajectòria en investigació i en recerca i la seua aposta per fomentar l’esperit crític dels jóvens. Els premis els convoca l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), adscrita al Departament de Coneixement de la Generalitat. Donem l’enhorabona a Esther i al tutor del seu TdR, Oleguer Arqués.

Redacció

Premi Baldiri Alumnes 2019/2020 L’alumna de l’Institut Ramon Berenguer IV, Ona Esquerré Faus, va ésser guanyadora del Premi Baldiri Alumnes dels Premis Baldiri Reixac 2019/2020 de la Fundació Carulla, amb el seu treball de recerca «Els contes com a eina pedagògica contra l’assetjament escolar», tutoritzat pel professor del Departament d’Arts Francesc Escriche. El premi Baldiri Alumnes és un premi atorgat als treballs d’investigació amb un enfocament innovador i cultural i que tracten temes que donen resposta a reptes actuals. Amb el seu treball l’Ona va investigar sobre la utilització dels contes per a treballar sobre l’assetjament escolar a l’aula i va escriure i il·lustrar el seu propi conte No callis mai, Emma! amb material didàctic per a prevenir i actuar davant aquesta problemàtica. Moltes felicitats a la nostra alumna Ona i al tutor del seu TdR, Francesc Escriche! Redacció

I Premi de Recerca Paco Sorolla El dilluns dia 29 de juny es va fer entrega del I Premi Paco Sorolla a la sala d'actes de l'Institut Dertosa. El nou premi, que reconeix els millors treballs de recerca, va ser un bonic homenatge al desaparegut professor Paco Sorolla, que va exercir durant molts anys a l'Institut Dertosa, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa i el Mercat Municipal. L'objectiu d'aquesta convocatòria és la concessió de dos premis en dues modalitats: humanística-social-artística i científica-tecnològica i un premi al millor cartell. La nostra alumna Ona Esquerré va rebre el premi en la modalitat humanísticasocial-artística amb el seu treball de recerca «Els contes com a eina pedagògica contra l'assetjament escolar» on va escriure i il·lustrar el conte No callis mai, Emma!, tutoritzat pel professor Francesc Escriche. Enhorabona un altre cop, Ona! Redacció

Premi del Parc Científic de la UB El passat 27 de maig a les 10:00 h va tenir lloc de forma telemàtica l’acte de lliurament de premis del programa BATX2LAB del Parc Científic de Barcelona. L’estudiant de 2n de batxillerat Kilian Gil Royo va estar un dels tres guanyadors dels premis que oferix el programa entre els seus participants. El seu treball «La genètica lligada a l’evolució de l’ésser humà» va comptar amb l’assessorament de l’investigador i doctorand Luís Daniel Toribio per a la part pràctica del treball, que va tindre lloc als laboratoris de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona. El professor tutor del TdR és el professor de Biologia Vicent Ramiro de Molina. Felicitats a tots dos!

Direcció

Premi Recerca Ciutat d'Amposta «La lluita silenciada: el cas de set ampostines entre les reixes franquistes» és el títol del treball de recerca guanyador d'Ariadna Tomàs Iborra tutoritzat per Carme Maigí. La investigació, que s'inicia amb el reconeixement de la repressió efectuada als camps de concentració franquistes, incidix en la vulnerabilitat de les dones en aquests espais a partir de la situació viscuda per set ampostines a la presó de Pilats i el seu posterior trasllat a la de les Oblates, les dues a Tarragona. Aprofundix el cas de Rosa Sebastià, nascuda a La Sénia i mestra a Amposta, acusada de rebel·lió militar. Un homenatge a totes aquelles dones invisibilitzades. «Exili familiar. Memòria d'Agustí Maigí Ferré. I treball forçat per a l'Alemanya nazi.» és la recerca efectuada per Montse Ferrando Sancho i tutoritzada per Lluís Montull, que se n’ha emportat l'accèssit. Aquest treball reconstruïx, a partir de diverses fonts arxivístiques, l'exili i la trajectòria d'Agustí Maigí Ferré per diversos camps d'internament de refugiats i de concentració, fins a l'establiment definitiu a l'estat francès. Enhorabona! Redacció

Tres projectes amb tres Premis Gerard Vergés del CTE/URV Ariadna Tomàs Iborra, autora del Treball de Recerca «La lluita silenciada: el cas de set ampostines entre les reixes franquistes»; Júlia Tallada, autora d’«Escutoides»; i Pau Barberà, autor de «Les brigades internacionals a la batalla de l’Ebre, a Amposta» han estat tres dels set treballs premiats ebrencs a la tretzena edició dels Premis Gerard Vergés del Campus Terres de l’Ebre de la URV als treballs de recerca de batxillerat i treballs de síntesi de CFGS del curs 2019-2020, tutoritzats respectivament per Carme Maigí, Mireia Palos i Àngela Pitarch. Enhorabona!

Direcció

27Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.