Koerier september 2021

Page 1

koerier Tijdschrift van Jeugddienst Don Bosco vzw - verschijnt halfjaarlijks

Verantwoordelijke uitgever: Guido Stoop, Naamsesteenweg 37, 3001 Heverlee

september september 2021 2021

- 30ee jaargang #2


JEUGDDIENST DON BOSCO

summer events

JDB on

tour

|2


Het zwarte gat HalllooooOO

na de top komt weer het dal waar ik met beide voeten in val terwijl ik droom van de voorbije tijd kan ik terugkijken zonder spijt

Hoe dichter we bij de zomer komen, hoe meer zin we erin krijgen. En dan plots is de zomer voorbij. De vreugde, het plezier en het vreemde tijdsbesef maken plaats voor het befaamde zwarte gat en een warme gloed van nieuwe vrienden en fantastische herinneringen. ‘Het is een zomer om nooit te vergeten’. Ik hoor het elk jaar wel iemand zeggen. Het is het cliché der clichés in het jeugdwerk. En toch kan ik me de laatste acht zomers van mijn leven beter herinneren dan wat ik gisteren heb gegeten. Die ene keer dat we bowling speelden op een mat met bruine zeep, die ene avond in de bar dat we met 35 mensen karaoke zongen, die ene Sjoefoemi waar 250 animatoren dansten terwijl er djembé gespeeld werd, die ene zomer waar ik iemand voor de eerste keer heb gekust, … Het mooie – en tegelijk jammere – van een zomer die twee maanden duurt, is dat je tien maanden hebt om naar de zomer toe te werken. Wanneer je deze Koerier leest, heb je nog maar een negen maanden vol anticipatie te gaan, proficiat! Uitkijken naar een spectaculaire zomer betekent niet stil zitten, jammerend en smachtend naar de maand juli. Het betekent actief op zoek gaan naar manieren om je zomer nog leuker te maken en ondertussen genieten van de tijd die je hebt om in de loop van het jaar engagementen te vinden die je (minstens) een even leuk gevoel geven als het zomergevoel.

ondanks de sleur die dreigt terug te komen ga ik me alvast mentaal klaarstomen klim ik langzaam aan de ladder op naar opnieuw een geluksmomentje op de top

@woordenvanemile

Mijn zomergevoel in de loop van het jaar? Cursus geven en weekendjes met vrienden! Nu ik je warm gemaakt hebt voor nog meer Don Bosco-vibes lok ik je graag in de val door te zeggen dat Jeugddienst Don Bosco ook buiten de zomermaanden allerlei engagementen heeft waar je mee in kan springen. Je ontdekt je mogelijkheden in deze editie.

Maarten personalia Geboorte

24.04.2021 27.06.2021 30.06.2021 18.07.2021 24.08.2021

Arwen, dochter van Nele De Bruyn en Dries Verbinnen Fleur, dochter van Nele Ribbens en Serge Lievens Floris, zoon van Stefke Bellen en Tom Cornelissen Minne, dochter van Flo Stalmans en Girben Wolfs Lola, dochter van Kobie Knevels en Jeroen Nouwen

Overlijden

05.08.2021 Geert Brabant, echtgenoot van Greet Vandergoten, papa van Warre en Senne - oud-instructor

Huwelijk

24.09.2021 Sofie Renckens en Michiel Kun Deze berichten kwamen aan op de Jeugddienst. Je kan jouw persoonlijk nieuws melden via communicatie@donbosco.be.

upComing events 25/09/2021 Jédonco @ Don Bosco Haacht 15 - 17/10/2021 Hoofdanimatorcursus weekendvorm deel 1 @ Wijgmaal 15 - 17/10/2021 Instructorcursus weekendvorm deel 1 @ Wijgmaal 1 - 6/11/2021 Animatorcursus herfstvakantie @ Oud-Heverlee 1 - 7/11/2021 DBYN Educate to elevate Youth @ Sint-Pieters-Woluwe 19 - 21/11/2021 Hoofdanimatorcursus weekendvorm deel 2 @ Wijgmaal 19 - 21/11/2021 Instructorcursus weekendvorm deel 2 @ Wijgmaal

Jeugddienst Don Bosco is alle weekdagen bereikbaar via het nummer +32 16 24 16 20.

26 - 31/12/2021 Verdere vorming

Bij ons kan je altijd terecht voor vorming op maat voor jongeren, advies over jeugdwerk en internationaal vrijwilligerswerk en/of projecten, een rustige studieplek, een vertrouwde sfeer en een warme kop koffie!

26 - 31/12/2021 Animatorcursus kerstvakantie @ Oud-Heverlee

www.jeugddienstdonbosco.be |3


CURSUSSEN JEUGDWERK

ZOMERCURSUSSEN

Maarten Lens

In Halle en Kortrijk werden tijdens de zomer jongeren klaargestoomd voor het animatorschap.

n al Wij dede g ! u jij no n , s u s r cu

ud-heverlee o 1 2 ' r e b m e 1 tot 6 nov '21 oud-heverlee 26 tot 31 december erlee

OUD-Hev 2 2 ' APRIL 4 tot 9 |4

 www.animatorcursus.com


UPGRADE JOUW MONISKILLS

spring hoger en

verder !

26 tot 31 december '21

 www.jeugddienstdonbosco.be/verderevorming randomizer 2.0.

Tim Bex, Don Bosco magazine

creatief hulpmiddel bij het maken van spelletjes

Ward Blykers en Robbe Leyssens, hoofdanimatoren Don Bosco Halle “Het idee voor deze animatiekast is vorig jaar ontstaan op Speelplein Don Bosco Halle. Als hoofdanimatoren maakten wij deel uit van de werkgroep Animatie en zochten we naar een manier om animatoren een creatief hulpmiddel te bieden bij het maken en inkleden van spelletjes. Het is zeker niet de bedoeling om het werk van de animatoren af te pakken, maar juist om hen een houvast te bieden. In deze kast komen verschillende aspecten aanbod die de animator kunnen prikkelen. Je vindt er dus geen kant-en-klare spelletjes, maar creatieve input waarmee je een spel makkelijker kan ­aanpassen aan een bepaald thema.” “In de eerste versie van de Randomizer – zo hebben we onze animatiekast genoemd – vind je vier draaischijven met elk een eigen thema: spel, verhaal, materiaal en typetje. Iedere schijf bestaat uit acht vlakken met impulsen en kan vervangen worden door een schijf met acht andere impulsen. Een animator kan aan elk van de vier schijven draaien en zo bijvoorbeeld uitkomen op balspel (spel), bom ontploft (verhaal), elfenpoeder (materiaal) en betrouwbaar (typetje). Met die kernwoorden kan hij of zij aan de slag gaan om een animatie, spel of verhaal in elkaar te knutselen.”

Randomizer. We hebben de feedback van vorig jaar samengevoegd met een aantal nieuwe ideeën en maakten zo een verbeterde versie. Deze Randomizer 2.0 bestaat uit een rooster van twaalf vakjes met verschillende kaartjes, een lade voor de gebruikte kaartjes en een tweedelig rad; een grote draaischijf met kleuren en een kleinere draaischijf met cijfers. De combinatie van een kleur met een cijfer zal leiden tot een spelimpuls die je in het rooster kan vinden.” “We willen deze vernieuwde versie ook aanbieden aan andere speelpleinen, in de vorm van een eenvoudig bouwpakket. Op die manier kan de creativiteit van animatoren ook op andere plaatsen gestimuleerd worden. Momenteel zijn we volop bezig met de uitwerking van die bouwpakketten. Zolang die niet klaar zijn, kunnen animatoren alvast eens een kijkje nemen op onze online, ­vereenvoudigde versie van de Randomizer 2.0. Daar krijg je een ­spelvorm en een ­spelregel te zien. Met die twee zaken ­kan je aan de slag gaan om een creatief spel in elkaar te steken.”

“Intussen zijn we in onze vrije tijd bezig geweest met de o ­ ntwikkeling van een nieuwe versie van de

www.jeugddienstdonbosco.be |5


VRIJWILLIGER BIJ JDB

Doe onze te gekke ‘werkgroepentest’ en kom snel de waarheid

werk groepen test

OMGGGG. Met welke staffer op date tijdens dit

Welke stelling is er zeker voor jou van toepassing? Kies er maximaal twee.

|6

1. A) B) C) D) E) F) G)

Welke activiteit kies jij als je gaat daten? Je neemt zeker je smartphone mee om een herinneringsfoto te maken van jullie fijne avond. Als je date voor jou kookt, duik je sowieso mee de keuken in om een handje toe te steken. Een gezelschapsspel tijdens een dateavond vind je zeker kunnen. Winnen is niet belangrijk, zolang er maar eens goed gelachen wordt. Je houdt van een goed gesprek met diepgang en waar de andere jou aan het denken zet. Als je kookt op een date wil je graag verrassend uit de hoek komen met zo’n verborgen parel(hoen)tje dat je in een leuk kookboek ontdekt hebt. Je kookt sowieso veel te veel. Je bent immers slecht in het inschatten van porties, en je wilt natuurlijk ook niet dat je date met honger naar huis gaat. Een goede Italiaanse of Duitse wijn maakt de dateavond des te beter. Daarbij voorzie je zeker nog een stukje Franse kaas en een sneetje Spaanse chorizo of serranoham.

2. A) B) C) D) E) F) G)

Een streepje goede muziek geeft altijd een boost aan een leuke dateavond. Welke muziek zet jij op? Je speelt de Spotifyplaylist ‘Random shizzle’ Uit de oude doos: Doe Maar Je laat je date kiezen, zo kom je te weten naar wat de andere graag luistert. The Beatles, old but still gold De nieuwste van Arctic Monkeys Het live-optreden van Bazart op Rock Werchter Het beste van 50 jaar Eurosongfestival

3. A) B) C) D)

Je voelt je heel hard aangetrokken tot de andere. Na enkele dates heb je wel zin in iets meer. Een kus? Handjes vasthouden tijdens de film? Hoe ga jij dat aanpakken? Je haalt je camera boven voor een leuke fotoshoot waarbij je date enkele ‘hottie’-poses moet aannemen. Rechttoe rechtaan. Je neemt de andere mee naar de slaapkamer voor een stomende nacht tussen de lakens. Geen woorden maar daden. Je gaat samen uit dansen waarbij je de andere de eerste salsa- en merengue- danspasjes aanleert. De handen op de heupen en dansen maar. Toch misschien maar eerst goed aftoetsen in een goeie babbel of jullie allebei klaar zijn voor wat meer.

E) F) G)

Je neemt de andere mee naar jouw favoriete plek om naar een prachtige zonsondergang te kijken. Geen beter moment om elkaar eens goed vast te pakken. Je hebt tickets voor het optreden van je beste vriend in het jeugdhuis. Goeie muziek, paar pintjes erbij: de losse sfeer brengt ons er wel. Jullie kiezen een leuke film die tijdens een romantische scène eindigt in een intense French kiss (tongzoenen m.a.w.).

4. A) B) C) D) E) F) G)

Je swipet naar links of je swipet naar rechts bij het zien van de foto. Zo eenvoudig is het bij Tinder. Maar waarvoor zou jij naar rechts swipen (liken) of beginnen chatten? De mooie kleren maken het verschil. Stylish, creatief, kleurrijk, intrigerend: helemaal je ding. Tinder? Daar doe ik niet aan mee. Ik vind mijn dates wel in levenden lijve. Ik kom genoeg volk tegen tijdens mijn dagelijkse activiteiten. Je merkt direct de hobby’s op: scouts. En de totem ‘de zonnige vuurrode haas’ verklapt ook al de voorliefde voor jeugdwerk. Gemeenschappelijke passies zijn al een goed startpunt. Als het antwoord op je eerste vraag je al doet lachen en uitnodigt voor een langere babbel, dan kan het weleens een match worden. De persoon ziet er een echte levensgenieter uit op de foto’s: omringd door anderen, met een lekker ijsje, grote glimlach, op reis, enz. Al is de afstand wel wat groot. Hmm, niet twijfelen, toch maar doen. Is dat nu een T-shirt van de Gentse feesten dat die aan heeft? En die is daar aan het tappen? Cool! Dat wilde ik ook altijd al doen. Hobby’s: reizen. En dan die mooie foto’s van exotische bestemmingen: LIKE!

5. A) B) C) D) E) F)

Na een paar dates merk je dat dit toch niet is wat je zoekt. Maar hoe vertel je dat aan de andere? Je post op Facebook een foto van jou in een intense knuffel met iemand anders en tagt ‘per ongeluk’ je date erin. Je zegt het gewoon rechtuit de volgende keer dat je afspreekt. Eerlijk duurt het langst. Je belt de andere op en zegt het gewoon in rijmvorm zoals vroeger op de lagere school: ‘Piet poet puit, jij vliegt eruit.’ Met een beetje humor los je toch alles op? Is dat wel zo? Is dit echt niet wat ik zoek? Ik voel me toch goed? Wat is er dan slecht? Het is toch leuk samen? Toch nog eens goed over nadenken. Op een wandeling vertel je hoe leuk je het wel vond, maar dat je er zelf nog niet helemaal klaar voor bent. Je hebt nog zoveel te ontdekken dat het nu nog geen tijd is om je te binden. ”Het ligt niet aan jou.” Je gaat naar het feestje in het jeugdhuis waar de andere ook zal zijn.

Neem contact op met de staffer van jouw date,


,

over jezelf te weten.

moet jij werkjaar? C Ga op date met maarten #vorming Na enkele wijntjes op heb je genoeg moed om … iemand anders te kussen. Je zorgt dat de andere het zeker gezien heeft. ’t Zal nu wel duidelijk zijn, zeker? G) Je stuurt de andere liedjes door via Messenger: 'Het is over' van #Like Me, 'Split’ van DJ Tiësto & the Chainsmokers, 'Arrividerci Hans' van Laura Lynn, 'Ohne dich' van Rammstein, … De titels spreken voor zich, nee?

Jij leert graag bij en geeft je kennis nog liever door. Jij wil jongeren op een speelse manier het beste van zichzelf leren kennen. Daarnaast vind je het cool dat je collegavrijwilligers slimmer, leuker en speelser worden. Andere manieren van leren, mensen leren kennen en een grote dosis plezier zijn je ding. Jij hoort thuis in het vormingslandschap van JDB.

bonusvraag Wat zou jij graag doen op een leuke verrassingsdate? A) Leuke kiekjes gaan schieten op een Europese citytrip in de buurt: Amsterdam, Luxemburg, Rijsel, Maasmechelen, Berlijn… #urbantraveller B) Samen gaan kamperen in een groene omgeving met uitzicht over de stad. En ’s avonds gezellig ons eigen potje koken. Heerlijk romantisch! C) Die nieuwe tentoonstelling over Rodin en andere kunstenaars klinkt echt superinteressant. Dan kan je daar maandag over vertellen aan je klasgenoten. En wie weet is er wel een workshop beeldhouwen. D) Een goed festival met veel podia, goeie muziek, dikke ambiance en zo’n bungeejumpkraan. En liefst ook nog met camping zodat we daar nog wat kunnen socializen met anderen.

D Ga op date met guido #denkers

Het moment van de waarheid: Jij koos de antwoorden het vaakst met letter …

A Ga op date met lindsey #creatief Jij bent een echte insta-king/queen/X. Jij voelt je helemaal thuis voor of achter de camera en durft spontaan en creatief uit de hoek te komen. Jij durft de gewone dingen in een ander daglicht te plaatsen en wil mensen emotie laten voelen. Iets artistieks creëren is je ding. Jij hoort thuis bij een van onze creatieve werkgroepen.

B Ga op date met dries #doeners Jij steekt graag de handen uit de mouwen. Materiaal verzamelen en opbouwen, de lekkerste gerechten tevoorschijn toveren, spellen begeleiden, een podium bouwen: het klinkt je als muziek in de oren. Het werk van anderen verlichten en aangenamer maken is jouw ding. Jij hoort thuis bij de helpende handen.

Jij ben het perfecte voorbeeld van de denkende mens. Jij zorgt graag voor antwoorden op de moeilijke vragen. Als er geen eenvoudige oplossing is, zorg jij er wel voor dat je systematisch tot het antwoord komt. Van concepten of teksten naar ideeën gaan en de informatie eruit verwerken is je ding. Jij hoort thuis in een van de denktanks van JDB.

E Ga op date met KOEN #reizen Jij plant en begeleidt graag tochten. Je kent de schoonheid van toeristische genotjes en durft op zoek te gaan naar verborgen parels in de stad of natuur. Jongeren begeleiden om zichzelf te ontdekken op reis is een van je stiekeme pleziertjes in het leven. Reizen plannen of begeleiden die zowel inspirerend, ontspannend en avontuurlijk zijn is je ding. Jij hoort thuis in een werkgroep of bij de begeleiding van een van onze tochten.

F Ga op date met tim #evenementen Jij ziet het graag groots. Je organisatorische knobbel begint al te jeuken als er een idee is om veel volk bijeen te krijgen. Van dagplanning tot gasten uitnodigen, backstage voel jij je helemaal thuis. Een dag (of weekend) organiseren waar je uitgedaagd wordt om outside the box te denken is je ding. Jij hoort thuis in een van de werkgroepen rond evenementen.

G Ga op date met LIEN #europa Jij bent gebeten door andere culturen en talen. Je wil graag de hele wereld zien en als jij niet overal geraakt, haal je ‘overal’ het liefst naar hier. Aan de slag gaan met internationale vrijwilligers en organisaties is je ding. Jij hoort thuis in een van de werkgroepen rond internationaal.

hij/zij zal jou snel uitnodigen voor de eerste bijeenkomst.

www.jeugddienstdonbosco.be |7


SPEELPLEINZOMER 2021

2021

#speelpleinzomer

n behind the scenes

je nu even meeglure van de reporters ter plaatse kan Dankzij het ijverige redactiewerk -vakantiewerkingen. van de Don Boscospeelpleinen en

"Respect voor de animatoren die dit een hele week doen. Echt respect."

Reporter: Fien Meesters

Noah Boujida, tiener en 'Animator voor één dag'. Dit is een kort interview met Noah Boujida, een van de oudste tieners bij ons op plein. Sinds dit jaar geven we hen de mogelijkheid om één nacht op het speelplein te blijven overnachten om samen voor te bereiden met de andere animatoren en de volgende dag die voorbereide activiteiten te begeleiden. Zo leren ze spelen maken en ervaren ze of ze het fijn zouden vinden om animator te zijn. Dat is ook altijd bij de jongste groepen. Noah is de eerste tiener die dit uitgeprobeerd heeft. Hallo Noah. Sinds dit jaar mogen tieners één keer per week proberen om animator te zijn bij de kleuters. Jij hebt dat nu voor de eerste dag mogen proberen. Hoe was dat? Goed. Het geeft me ook een nieuwe blik op hoe de animatoren werken achter de schermen. Als tiener zit je daar gewoon en je doet spelen die je voorgeschoteld krijgt. Nu kon ik echt meehelpen en zelf nieuwe dingen verzinnen. Ervoor zorgen dat die kleuters willen blijven komen. Het is interessant, ik wil later ook animator worden. Door te proberen, weet ik nu: dat is iets voor mij. Het was een heel leuke dag. Niet alles was positief: bij kleuters is het soms heel druk. Iedereen zit samen en die kleuters hebben veel energie en die moeten dat uiten. Dat is moeilijk, maar na een tijd besef je dat het jouw taak is als animator om ervoor te zorgen dat die kinderen een leuke dag hebben. Het was chill. Ik had minder verwacht, ik dacht gewoon wat spelletjes te spelen. Je denkt meer na, van: ah, waarom is dat? Je moest ook een verhaal verzinnen en tijdschema’s maken, wat echt helpt. Het maakte het veel concreter wat het is om animator te zijn. Ik heb nu ook veel meer respect voor animatoren. Die werken hier echt, mijn respect is echt omhooggestoken. Het was nice. Er zaten ook stagiairs in de groep, die hielpen mij ook. We kregen feedback. We konden goed samenwerken.

|8

Ze delen ons ook eerlijk in. Ik had nu ochtendopvang en wist niet goed wat ik moest doen, ik ken de kinderen ook niet. Het was eerst moeilijk om op gang te komen. Daarna ging het goed en leerde ik al een paar namen. Ik vind het leuk om te helpen. Ik ben wel moe, maar het was echt leuk, het was echt een toffe dag. De sfeer ’s avonds was ook fijn, ik kon er echt van genieten. De hoofdanimatoren zijn een stuk ouder dan ik maar we hebben keihard gelachen samen. Het avondwoordje was ook chill, dat gaf een rustig gevoel. En het zingen voor ik ging slapen, dat maakte me rustig en ik kon dan ook heel goed slapen. Het was echt chill! We vinden het ook fijn dat je dit hebt willen doen en dat je zo enthousiast bent. Als je creatief bent, genoeg energie en tijd hebt, zou ik het zeker aanraden. Maar het is een zware taak, je krijgt echt wel verantwoordelijkheid. Het is hard en serieus werk, je moet toegewijd zijn. Jij doet dit ook, hoor. Het is normaal dat dit in het begin extra zwaar is. De andere animatoren zeiden dat ze het de eerste dag ook een beetje moeilijk hadden. Het zijn nog altijd mijn animatoren en nu moest ik met hen samenwerken als een gelijke. Ik was niet meer een tiener. Ik kreeg direct het gevoel dat ik werd meegenomen in de groep, ik was echt een medemoni en geen tiener meer. Ik voelde me echt goed. Ik ga in de paasvakantie cursus volgen en animator worden.


SPEELPLEINZOMER 2021

"Je leert hier genieten van de kleine dingen in het leven."

Reporter: Joppe Houben

Jasper Wouters, 10 jaar actief als animator. Waarom heb je voor speelplein De Mirkens gekozen? Ik heb er als kind ook gezeten en het is de speelpleinwerking het dichtst in de buurt. De keuze was dus snel gemaakt. Hoe ben je bij speelplein De Mirkens terechtgekomen? Toen de leiding langskwam op school om uitleg te geven over het speelplein en de vraag had om zelf animator te worden, heb ik dus niet lang moeten nadenken. Wat was je drijfveer voor animator te worden? Ik wou iets actiefs te doen hebben in de zomer en door speelplein te doen, leer je ook altijd mensen kennen, dus was de keuze snel gemaakt.

Wat is je favoriete leeftijdsgroep? De laatste jaren heb ik altijd de jongste groepen gehad, die vind ik wel het tofst. Al zijn ze niet zo heel populair bij andere animatoren. Waarom vind je het belangrijk om kinderen te entertainen? Je hebt toch de kans om de kinderen altijd iets bij te leren, hoe klein dat ook mag zijn. Daardoor blijf ik het graag doen. Hoe is de sfeer onder de animatoren? De sfeer is meestal heel gemoedelijk. We doen meestal ook activiteiten na het plein om elkaar beter te leren kennen en in groep te leren samenwerken. Hoeveel jaar ben je nog van plan om te komen? Zolang ik het gecombineerd krijg met mijn werk wil ik na mijn uren altijd weleens binnenspringen op het plein. Waarom vind je vrijwilligerswerk belangrijk? Je wordt er niet voor betaald, maar je leert er dat er belangrijker dingen in het leven zijn dan geld.

Reporter: Bo Richard

www.jeugddienstdonbosco.be |9


SPEELPLEINZOMER 2021

"Je beseft het niet altijd, maar je kan een lichtpunt zijn, een rol spelen in iemands leven."

Reporter: Quentin Lievyns

Kathleen Leunens, vrijwilliger sinds... Hoe is het voor jou allemaal begonnen bij speelplein Don Bosco Halle? Heel lang geleden – toen de dieren nog konden praten – ging ik als klein meisje naar het speelplein. Het ‘bisjke’ heeft me enorm gebeten, want nadien heb ik het hele traject afgelegd: van animator tot hoofdanimator tot pleinleiding. Welke topherinnering is jou altijd bijgebleven? Och, er zijn zoveel leuke herinneringen. Gaande van de formaties voor 800 kinderen, over moddergevecht in ons zelfgemaakt modderbad, moniweekends, Turijnreizen, onze speelpleinmusicals en slotfeesten, tot "Idioot 2003", de wedstrijd op het avondplein waar we de familie Von Trapp tot in de kleinste details geïmiteerd hebben. O jawel, mijn rokje was gemaakt van een gordijn en de witte kousen waren opgetrokken tot aan mijn knieën., noem maar op. Maar ook de avondwoordjes en bezinningsmomenten, samen naar vallende sterren kijken, samen een afscheid verwerken van een tophoofdanimator: ook dat staat bij mij allemaal in mijn geheugen gegrift. En ook de kans die ik kreeg om samen met Gert Lucas als eerste leek pleinverantwoordelijke te zijn. Een enorme waardering en stimulans om ertegenaan te gaan en mee mijn schouders onder een fantastische werking te zetten. Waarom ben je vandaag nog altijd vrijwilliger? Het is iedere keer thuiskomen op het plein en het geeft me telkens opnieuw een enorme voldoening om mee te draaien, weliswaar nu als secretariaatsmedewerker. De meeste medewerkers zijn dan ook oud-animatoren, met wie je al menige herinnering deelt via het plein of de cursussen. Ook is het gewoon zalig om te zien hoe gemotiveerd en enthousiast de jeugd is om superherinneringen te creëren en voldoening te halen uit zoveel mooie momenten met de kinderen, maar ook onderling bij de animatorenploeg. Heel wat animatoren heb ik zelf als kind of beginnende animator op het plein gekend. Knap om te zien hoe ze stuk voor stuk uitgegroeid zijn! En dan als laatste: ik ben nog altijd vrijwilliger omdat ik heel hard geloof in de werking in zijn

|10

totaliteit! Het geeft enorm veel kansen voor jou als mens en het kan een grote impact hebben op je eigen persoonlijkheid en je leven. Wie is Don Bosco voor jou? Ik leerde de persoon “ Ook is het gewoon zalig om Don Bosco te zien hoe gemotiveerd en kennen enthousiast de jeugd is op een vrij moeilijk om zich belangeloos moment in in te zetten.” mijn leven. Algauw werd het voor mij duidelijk dat ik zijn visie en zijn geloof erg hoog in het vaandel draag. Het werd de drijfveer om ertegenaan te gaan in mijn leven en mijn toekomst uit te bouwen. Als de mensen me vragen wat mijn geloof is, antwoord ik altijd hetzelfde: ik ben katholiek opgevoed, maar mijn geloof is Don Bosco. Er als volwassene zijn voor jongeren, jongeren begeleiden en steunen, jongeren kansen geven, geloven in jongeren, het beste in hen naar boven halen. Don Bosco is een leidraad in mijn leven en het heeft me ertoe aangezet om destijds de studies voor opvoeder en leerkracht aan te vatten. Ik sta dus dagelijks nog tussen de jongeren en ik ben niet van plan om dat te wijzigen. Ik blijf alles dus zeer hoog in het vaandel dragen. Heb je nog goede raad voor toekomstige vrijwilligers of vrijwilligers die net gestart zijn? Geniet er ieder moment voor 100% van. Geniet van de kleine dingen die het zo waardevol maken. Je creëert heel wat mooie herinneringen voor jezelf, maar ook voor anderen. En geloof me: binnen zoveel jaar zal je nog meer beseffen dat het allemaal écht wel de moeite waard was om als vrijwilliger op zo'n TOPlocatie en met zo'n TOPteam meegedraaid te hebben. SDBH 4-ever!


SPEELPLEINZOMER 2021

"Ik ben vooral blij dat ik echt mezelf kan zijn bij iedereen! "

Reporter: Sherain Motallebi

Caro Luijs, oud-speelplaatsanimator en 3 jaar actief bij Imago. Hallo, mijn naam is Caro Luijs. Ik ben 18 jaar en kom uit Wijchmaal in Limburg. Ik zat zes jaar in het middelbaar op een Don Boscocollege. Daar hebben we al heel snel geleerd waar Don Bosco voor staat. Ik ben er al heel snel in contact gekomen met de Don Boscosfeer. In het eerste middelbaar kregen we bij het vak godsdienst lessen over Don Bosco’s leven. Ik kende toen Jeugddienst Don Bosco en de speelpleinwerkingen nog niet. Don Bosco is een figuur voor mij die heel veel heeft betekend voor jongeren die het niet goed hadden. Ik vind het knap hoe hij het initiatief genomen heeft om toch voor hen te zorgen. Kijk nu wat er daar allemaal uit ontstaan is! Op onze school had je ook een animatorenwerking. Daar organiseerden animatoren elke middagspeeltijd activiteiten voor de eerstejaars. In het vierde middelbaar besloot ik samen met mijn goede vrienden om speelplaatsanimator te worden op school en op vakantiewerking Imago. Ik leerde tijdens het jaar heel veel bij, waardoor ik er in de zomer klaar voor was om alles te geven voor de jongeren op het speelplein. Uiteindelijk ben ik op school ook hoofdanimator geworden en dat gaf me een boost. Op elk speelplein en elke school van Don Bosco merk je echt wel de sfeer die daar zit en de banden die je hebt met leerkrachten, animatoren en jongeren. Dat vind ik er echt heel geweldig aan. Ik twijfelde om naar vakantiewerking Imago te gaan. Ik had wat schrik dat het mij niet zo goed zou lukken. Toch voelde ik mij er meteen thuis. Vakantiewerking Imago is geen speelplein als alle andere. Wij focussen op de leeftijd van 13-15 jaar en de speelpleinwerking vindt ‘s avonds plaats voor de jongeren, van 18 tot 21.30 uur. Misschien gek voor sommige mensen, maar ik vind het iets unieks. In de loop van het jaar zijn we al bezig met activiteiten te maken in groepjes. Dat kunnen de gekste dingen

zijn, want daar houden wij van. Ik vind het fijn om met die leeftijd te werken, want de jongeren zijn gewoon open en verrassen me nog vaak. Animator zijn op Imago en op school heeft mij veel veranderd. Eerder was ik nog niet zo open, maar in vergelijking met nu ben ik dat wel. Ik sta open voor iedereen en kan altijd wel met iedereen omgaan. Ik heb zelf gezien hoe ik ben gegroeid en daar ben ik wel trots op. Dit is mijn derde jaar als animator. Nog niet lang, eigenlijk, maar toch heb ik al heel veel leuke momenten meegemaakt die ik nooit zal vergeten. Animator zijn vind ik heel leuk. Als jongere heb je nooit echt door hoeveel tijd erin kruipt om een activiteit te maken, maar toen ik animator werd, besefte ik het toch heel snel. Als eerstejaars animator was ik nog fel aan het letten op wat ik fout of goed deed, maar nu in mijn derde jaar probeer ik echt meer te genieten en mezelf te zijn. Ook vind ik het geweldig om mensen te leren kennen. Wat ik nog moeilijk vind, is avondwoordjes geven. Dat is wel een bekend iets dat in elke Don Boscovereniging terugkomt. Ik vind het moeilijk hoewel ik het echt een mooi onderdeel vind. Ik ben altijd een open persoon en heel uitbundig en om dan iets serieus door te geven aan de jongeren, dat vind ik nog wat moeilijk. De waarden respect en vriendschap zijn belangrijk voor mij. Ik vind het heel erg belangrijk dat mensen respect hebben voor elkaar, ook al mag je elkaar niet. Vriendschap is voor mij ook belangrijk omdat je zoveel van elkaar kan leren en je er voor elkaar kan zijn. Die twee dingen vind ik zeker op vakantiewerking Imago. Het maakt voor niemand uit hoe je eruitziet, of je gek wilt doen, enzovoort. Bij ons is iedereen altijd welkom. We praten er ook vaak open over als we het ergens niet mee eens zijn, maar dat is bij elke samenwerking het geval. Mijn beste momenten op Imago? Ik heb niet één specifiek iets. Wel mensen leren kennen en leren van elkaar. De speciale activiteiten zijn ook wel mijn ding: nachtspel, de nacht, Adventure Weekend – dat ik dit jaar zelf heb voorbereid met mijn groepje – enzovoort. Om af te sluiten wil ik je echt meedelen: als je nog twijfelt om animator te zijn of om naar een speelplein te gaan, ga echt! Het heeft mij op een positieve manier veranderd.

www.jeugddienstdonbosco.be |11


SPEELPLEINZOMER 2021

"op het speelplein kom je altijd een beetje thuis."

Reporter: Mattijs De Paepe

Céline Lecouturier, 7 jaar animator, hoofdanimator en pleinleiding. Stel je eens voor. Ik ben Céline Lecouturier, 23 jaar, en ik studeer architectuur in Gent. Ik ga nu naar mijn laatste masterjaar. Ik ben 7 jaar actief op het speelplein.

gedaan maar bij een andere organisatie. Dat was niet zo goed meegevallen en dus raadde mijn mama me aan om terug naar speelplein Groene Zone te gaan. Et voilà, de rest is geschiedenis.

Je hebt net een week als pleinleiding afgerond. Wat was je favoriete momentje van deze week? Ik vond mijn stil moment met Wout, mijn medepleinleiding, heel tof! Ik was het voorbereiden ervan wat aan het uitstellen en wisselde zelfs van dag met andere mensen. De dag zelf stond het ­uiteindelijk bovenaan mijn ­to-dolijstje. Mijn idee was nog erg abstract, maar dankzij de nuttige aanvulling van Wout over hoe we de ­boodschap het beste konden ­brengen, vond ik het toch heel geslaagd. Het was leuk om het resultaat te zien van een goede samenwerking in zowel de ­voorbereiding als de uitvoering.

Herinner je je nog je eerste week als animator? Ja, ik had een superleuke week! Ik stond bij de driejarige kindjes en dacht eerst dat dat niet zo mijn ding zou zijn, maar doordat ik me maar last minute ingeschreven had, was dat de enige plaats die nog vrij was. Gelukkig stond ik bij twee superervaren ­animatoren, waardoor ik uiteindelijk een hele week met mijn ogen gestolen heb.

Als we even terug in de tijd gaan, hoe ben je eerst bij speelplein Groene Zone terechtgekomen? Als kind kwam ik al naar Groene Zone omdat mijn mama hier vlakbij werkt. Ik koos altijd voor de knutselactiviteiten en vond het fantastisch om te mogen kiezen in plaats van opgelegd te krijgen wat we moesten doen. Tijdens het vrij spel was ik dan weer altijd aan het dansen. Was de stap naar animator dan vanzelfsprekend voor jou? Ik wist altijd wel dat ik animator wou worden door in de Chiro te zitten, op kampen te gaan en naar het speelplein te komen. Doordat ik in mijn tienerjaren niet meer naar het speelplein kwam, dacht ik niet direct: ah, ik ga op Groene Zone staan. Mijn eerste idee ging uit naar andere organisaties, zoals Kazou, en ik heb mijn animatorcursus dan ook niet bij Don Bosco

Je staat hier ondertussen al zeven jaar en dit is je derde jaar als pleinleiding. Had je dat gedacht of ben je er zo in gerold? Ik dacht zeker niet in mijn eerste week dat ik hoofdanimator en pleinleiding zou worden. Als kind vond ik de pleinleiding heel eng en ik durfde er dus nauwelijks iets tegen te zeggen in mijn eerste week als animator. Na elke zomer dacht ik wel altijd: volgend jaar kom ik terug. Het is niet dat ik dit last minute inplande of op het plein stond om een ‘gaatje’ in mijn zomer te vullen. Integendeel, vroeg in het jaar was ik al aan het nadenken over welke weken ik graag zou willen komen. Wat ik natuurlijk niet voor ogen had, is dat ik hier acht jaar later nog zou zitten en dat ik hoofdanimator en pleinleiding zou worden. Dat was een leuke bonus! Wat motiveerde je dan om altijd terug te komen? Het was hier gewoon altijd supertof. Het voelde een beetje als thuiskomen bij mensen die ik een heel jaar niet gezien had of toch niet op regelmatige basis zag. Zeker in de eerste paar jaar leer je wel mensen kennen, maar je spreekt er niet direct buiten het plein mee af. En toch, elke keer dat je hier komt, geeft het zo’n vertrouwd gevoel en voel je je direct thuis. Wat daaraan is voor jou specifiek aan dit speelplein? Wat is voor jou de special touch van Groene Zone? Je komt hier aan en ook al zijn er hier mensen die al tien jaar komen, toch zullen zij een babbeltje beginnen in de zetel met iemand die hier zijn eerste week staat. Zeker tijdens de tussenmomenten voel je niet de hiërarchie van animator-hoofdanimator-pleinleiding doordat iedereen nog overal staat. Z ­o staan ook bijna alle hoofdanimatoren en de pleinleiding nog als animator tijdens de zomer. Ze proberen ook iedereen bij alles te betrekken en iedereen te stimuleren om te blijven slapen en eten omdat je zo mensen beter leert kennen.

|12


SPEELPLEINZOMER 2021

Je bent ook Intersoc-animator. Hoe zie jij de verschillen tussen Intersoc en Groene Zone? Intersoc is minder een familie, terwijl je op Groene Zone altijd een beetje thuis “ Je wordt geëvalueerd komt. Door zelf activiteiten en gemotiveerd om voor animatoren voor te betere spelen te bereiden, ben je meer maken en zelfs een geëngageerd. Bovendien betere animator te heb je in de loop van het worden." jaar ook nog eens gezellige evenementen om het contact te kunnen onderhouden. Bij Intersoc daarentegen ga je tien dagen naar een mooie locatie in het buitenland, je gaat wandelen en zwemmen, maar spelletjes blijven op de achtergrond. Je zit echt in een bubbel en dat zijn tien fantastische dagen maar je wordt daar minder uitgedaagd. Je moet jezelf echt uitdagen om een cool spel te maken, waardoor dat minder vaak gebeurt. Dat is anders dan op Groene Zone, waar iedereen samen voorbereidt en probeert om een nieuw spel te bedenken. Je haalt er dan ook meer voldoening uit. Dat vind ik ook net het leuke aan hoofdanimator zijn, dat je die uitdaging bij animatoren kunt overbrengen, dat je hen kan uitdagen om betere spelen te maken, dat je hen tips kan geven hoe ze beter kinderen kunnen begeleiden vanuit wat jij hebt geleerd al die jaren voordien. Ondertussen ben je een kleine ‘legacy’ gestart, met je broer en zus die nu ook animator zijn. Is dat door al je reclame thuis? Als er animatortekorten zijn, trommel ik hen op. De eerste keer moest ik hen wel overtuigen, maar toen vonden ze het leuk en zijn ze teruggekomen. Wat voor advies zou je jezelf geven als startende animatoren? Amuseer je, maar dat heb ik wel gedaan. Ik ben iemand die soms weleens kan terugdenken over hoe bepaalde zaken gelopen zijn. Als ik terugdenk aan mijn tijd op het plein, heb ik dat echter helemaal niet. Ik heb nooit het gevoel gehad van: oh nee, ik heb iets fout gezegd. Wellicht omdat ik vind dat ik hier mezelf kan zijn. Dus misschien is mijn advies: blijf jezelf! Maar ook dat heb ik wel gedaan. Je hebt dus eigenlijk geen advies nodig, het kwam allemaal vanzelf? [lacht] Door deze plaats, inderdaad. Hartelijk dank, Céline, en nog veel succes in je speelpleincarrière en verder. Reporter: Jean-Baptiste Muylle

www.jeugddienstdonbosco.be |13


SPEELPLEINZOMER 2021

"HIER worden vriendschapsbanden voor het leven gesmeed." Alexi, animator

Voornaam + leeftijd + hobby’s? 17 jaar, sporten, voetbal, basketbal, baseball. Hoe lang sta je al op een Don Boscospeelplein? Vijf jaar op speelplein Raccoon. Hoe ben je bij dit speelplein terechtgekomen? Door een vriendin van speelplein Raccoon en de directeur van het Don Bosco-internaat. Wat is jouw favoriete speelpleinmoment? Waarom? Het avondspel, da’s het moment wanneer je ontspant en dat je met je vrienden doorbrengt. Wat geeft jou het meeste voldoening als animator? Dat de kinderen zich amuseren.

Pierre, animator

Voornaam + leeftijd + hobby’s? 17 jaar, tekenen, voor mijn broertje zorgen, programmeren, bij vrienden zijn. Hoe lang sta je al op een Don Boscospeelplein? Vier jaar op speelplein Raccoon. Wat is jouw favoriete speelpleinmoment? Waarom? De eerste keer dat ik een spel moest organiseren. Toen heb ik veel bijgeleerd. Het heeft me geholpen om met mijn broer om te gaan. Ook ben ik nu minder verlegen. Wat geeft jou het meeste voldoening als animator? De glimlach van een kind. Als ik tijdens de dag de kinderen zie meespelen en zie dat ze blij zijn.

Alyxe, animator

Voornaam + leeftijd + hobby’s? 20 jaar, ik luister veel naar muziek, lees manga en teken ook graag. Hoe lang sta je al op een Don Boscospeelplein? Vier weken op speelplein Raccoon. Hoe ben je bij dit speelplein terechtgekomen? Mijn leerkracht heeft erover gesproken en een vriendin van speelplein Raccoon heeft mij erbij betrokken. Wat is jouw favoriete speelpleinmoment? Waarom? Waterspelletjes spelen met de kindjes, samen spelen met de animatoren, dat vind ik heel erg leuk. Wat geeft jou het meeste voldoening als animator? Als ik op het einde van de dag een glimlach krijg van een kind dan heb ik het gevoel dat ik mijn job goed gedaan heb.

|14

Reporter: Mo Mohammed Ige

Jens, pleinleider

Voornaam + leeftijd + hobby’s? 26 jaar oud, jeugdwerk in Halle en op Raccoon, op café gaan en capoeira . Hoe lang sta je al op een Don Boscospeelplein? 4 jaar op Raccoon. Hoe ben je bij dit speelplein terechtgekomen? Op vraag van de Jeugddienst, en ik ben blijven plakken. Wat is jouw favoriete speelpleinmoment? Waarom? Heel kleine dingen zoals de spontane avonden, zien hoe het speelplein vooruit gaat, en dat alle kindjes het leuk vinden. Wat geeft jou het meeste voldoening als pleinleider? Er niet moeten zijn, weten dat mijn aanwezigheid fijn is maar niet nodig. Weten dat de animatoren aan het groeien zijn en hun capaciteiten maximaal ontwikkelen. Maar mijn grootste voldoening is dat het speelplein aan het groeien is.

Mel, hoofdanimator

Voornaam + leeftijd + hobby’s? 21 jaar, speelplein en reizen en genieten met vrienden. Hoe lang sta je al op een Don Boscospeelplein? Zes jaar op speelplein Raccoon. Wat is jouw favoriete speelpleinmoment? Waarom? Bij de kindjes zijn. Het laadt mijn batterijen weer op als ik zie dat spelende kindjes genieten en gelukkig zijn. Wat geeft jou het meeste voldoening als hoofdanimator? Als ik zie dat de animatoren plezier hebben door met de kinderen te spelen en daardoor veel enthousiasme uitstralen.

Mo, hoofdanimator

Voornaam + leeftijd + hobby’s? 23 jaar, speelpleinwerking, basketballen. Hoe lang sta je al op een Don Boscospeelplein? Vier jaar op Raccoon. Wat is jouw favoriete speelpleinmoment? Waarom? Toen ik een week bij de kleuters stond, hadden wij ons zo goed ingeleefd dat ik er zelf in begon te geloven. Ik sta niet zo graag bij kleuters, maar toen had ik er de beste tijd. Wat geeft jou het meeste voldoening als hoofdanimator? Ik kom naar het speelplein om de buitenwereld te vergeten, om al mijn zorgen te vergeten. Met de kindjes spelen helpt mij.


SPEELPLEINZOMER 2021

"Ik bezorg de kinderen graag een plezierige dag. " Voornaam + leeftijd + hobby’s + op welk speelplein sta je? Ik ben Lize, 28 jaar en ik sta op speelpleinwerking Heidevreugde. Mijn hobby’s zijn speelpleinwerking, creatief bezig zijn, "drankjes doen", lekker gaan eten met de vrienden en Jeugddienst Don Bosco. Hoe lang sta je al op een Don Boscospeelplein? Ik sta ondertussen al 14 jaar op het speelplein. Hoe ben je bij dit speelplein terechtgekomen? Ik ben op het speelplein gestart door mijn buurmeisje dat hier al naartoe ging. Ze wist dat ik graag met kinderen bezig was en vroeg of ik eens geen zin had om een zomer mee te proberen. Het is me goed bevallen, want ik sta er na al die jaren nog steeds.

Reporter: Lize Amodio Wat is jouw favoriete speelpleinmoment? Mijn favoriete speelpleinmoment is het Speelpleinfeest iedere zomer met optredens, dansjes door de kinderen en leuke activiteiten. En ook wel de ontspanningsavonden op vrijdagavond met alle animatoren Wat geeft jou het meeste voldoening als animator? Het meeste voldoening geeft mij om de kinderen te zien lachen en ze een plezierige dag te bezorgen. Maar ook om de animatoren te zien groeien en hen nieuwe dingen aan te leren als hoofdanimator.

word

instructor

wanted 15 tot 17 oktober '21 19 tot 21 november '21 18 tot 20 februari '22 wijgmaal

 www.jeugddienstdonbosco.be/instructor


SPEELPLEINZOMER 2021

hoe heb jij deze

speelpleinzomer beleefd?

Enkele Don Boscoanimatoren vertelden wat ze belangrijk vonden of waarom deze speelpleinzomer voor hen bijzonder was. Ze staan op de foto's met een voorwerp dat naar het speelplein verwijst.

Delphine van Imago “Ik word altijd blij als de zomer weer begint. Elk jaar tel ik af naar vakantiewerking Imago. Ik word blij als ik alle jongeren en moni’s terugzie. De speelpleinzomer is mijn favoriete tijd van het jaar. Hier kan ik volledig mezelf zijn en mij uitleven.”

Nick van Don Bosco Oud-Heverlee "Dit is mijn eerste week ooit op speelplein Don Bosco. Ik vond het in het begin zwaar en druk, maar ik vind het hier zeer fijn. Naarmate de week vorderde, leerde ik om te gaan met kinderen en werd ik creatiever. Ik heb heel veel plezier uit deze week gehaald!"

Pierre van Raccoon

Benjamin van Groene Zone “Ondanks corona is het toch een heel leuke zomer, een zomer zoals een andere. We proberen de zomer zo normaal mogelijk te laten verlopen en dat lukt wel.”

Alyxe van Raccoon "Ik heb verkleedkleren gekozen als voorwerp, omdat kindjes dan graag bij mij komen en een babbel komen doen. En als je een kostuum draagt, word je niet gezien als animator maar alsof je deel uitmaakt van de kinderen."

Bram van Don Bosco Oud-Heverlee

"Mijn voorwerp is mijn Raccoon-trui, omdat ik die gekregen heb op mijn eerste dag. Ik ben daarin gegroeid, mentaal en fysiek, het heeft de beste momenten opgeleverd."

"Zelfs in mijn achtste zomer ga ik elke week naar huis met getrainde lachspieren, super plezante momenten en de voldoening van kinderen die moe gespeeld zijn!"

Stef van Don Bosco Halle "Ik vind het keitof. Het is echt een superleuke groep. Het is leuk om te zien hoe de kinderen zich kunnen vermaken en echt opgaan in dingen. Ook met de thema’s die we bedenken bij de spelletjes. Ook de andere moni’s zijn gewoon top."

Max van Don Bosco Oud-Heverlee "Ik vond en vind het moeilijk om op te staan om 7 uur ‘s ochtends, maar het is enorm fijn om de kinderen en animatoren goed te leren kennen. Ik vind het vooral fijn dat de kinderen meedoen tijdens een spel en dat ze zich echt amuseren! Ook de baravonden zijn zeer tof want daar is iedereen enthousiast en kan je tot rust komen na een zware dag!"

|16

Lars van Heidevreugde "Ik vind het dit jaar ook weer superleuk! Het werken in bubbels is ook wel tof. Zolang ik maar mezelf kan zijn, ben ik blij. Dus gek doen, mij uitleven en mij verkleden bij themadagen, dat is voldoende en maakt mij gelukkig als animator op het speelplein."

Brooklyn van De Mirkens "Ik vind het superleuk om de kinderen een leuke zomer te bezorgen. Ik vind het fijn dat ik mij ook in de vakantie nuttig kan bezighouden en ook mijn sociale contacten kan bijhouden. Ook de sfeer met de medemonitoren is fijn, zowel voor en tijdens als na het plein."


SPEELPLEINZOMER 2021

Hanne van De Mirkens "Ik vind het belangrijk dat de kinderen niet alleen veilig kunnen spelen maar ook dat ze na het plein veilig thuis geraken."

Mel van Raccoon Jelle van De Mirkens

Shayen van Imago

"Door corona is het veel lastiger om alles in goede banen te leiden. Maar de kinderen verdienden een toffe zomer. Ik zou niet weten wat ik in mijn vrije tijd moet doen."

“Beelden zeggen meer dan woorden. Onze foto’s op onze sociale media tonen altijd hoeveel plezier er is. De mensen zijn geweldig!”

"Ik heb een pingpongbal gekozen omdat dat het simpelste en kleinste voorwerp is dat ik gevonden heb. Dat representeert goed hoe ik over speelplein denk. Wat je als moni voor de kinderen doet, is simpel en het hoeft niet altijd groot te zijn, maar het is niet vanzelfsprekend. Je krijgt ook zo veel terug van de kinderen voor je enthousiasme."

Gertjan van Groene Zone “Ik woon hier twee straten verder maar het voelt alsof ik in een andere wereld leef. Zelfs in een coronajaar is dit mijn escape.”

Emöke van Don Bosco Halle

Sofie van Groene Zone “De speelpleinzomer heeft alle verwachtingen overtroffen, eindelijk je weer helemaal kunnen laten gaan met vrienden en lachende kinderen, en mensen leren kennen!”

Ward van Don Bosco Halle "Speelpleinzomer 2021 klinkt vertrouwder in mijn hoofd dan de zomer van 2020 aangezien we in het begin van het werkjaar allemaal wel wisten wat er van ons verwacht werd. En dat hadden we vorige zomer niet echt."

"Hoe ik speelpleinzomer 2021 heb beleefd, was speciaal, het was anders. Ik vond het echt een geslaagde zomer. De bubbelwerking kwam niet in de weg te staan van een plezante en volle zomer. Je ziet dat iedereen aanwezig is en dat de kinderen echt blij zijn. Ik denk echt dat het een geslaagde zomer is, kan niet beter." Mo van Raccoon "Mijn voorwerp is verkleedkleren omdat ik dan een andere persoon ben, dan heb ik geen zorgen over alle stress in deze wereld."

Mathijs van Imago “Speelplein Imago is voor mij een plek waar er vriendschappen ontstaan. Het is leuk om met je vrienden kinderen te animeren en hen een lach te geven. Gek doen dit jaar vind ik zeker niet erg.”

Jens van Raccoon "Mijn sleutels. Er hangt een fluitje aan dat ik gekregen heb voor de Dag van de Animator en dat geeft mij een goed gevoel."

Maxim van Heidevreugde Alexi van Raccoon

Brecht van Heidevreugde "Met heel veel vreugde en plezier!"

"Mijn Raccoon-trui. Ik ben begonnen als hulpmoni. Op het einde van mijn eerste echt jaar als moni voelde ik mij als een echte animator, dat was het begin van iets moois."

"We hebben supertoffe springkastelen gehuurd, waar niet alleen de tieners maar ook de animatoren zich mee geamuseerd hebben! Het waren twee supertoffe weken speelplein vol met gekke opdrachten, vriendschappen en plezier!"

www.jeugddienstdonbosco.be |17


EEN BABBEL MET LIEN

"animator zijn op Akindo heeft

Nora Melkebeke

een heel grote impact gehad op mijn leven."

Lien Ramaekers, Don Boscoanimator en instructor Lien Ramaekers is een 22-jarige Don Boscoanimator en instructor uit Limburg. Zij werkt in de kinderpsychiatrie, maar ook als entertainer­bij Centerparcs. Wat was jouw motivatie om Don Boscoanimator te worden? Ik zat op de Don Boscoschool in Hechtel en zoals iedereen wilde ik mee naar het populaire kamp in Oostenrijk. Dat was 3 jaar op rij een geweldige ervaring. Toen ik in het 4de middelbaar zat, wilde ik heel graag meegaan als animator, dus moest ik de animatorcursus doen bij Jeugddienst Don Bosco. Die cursus vond ik zo tof. Zo ben ik ook animator geworden bij Akindo in Lommel, Don Bosco Oud-Heverlee en Imago. De oorspronkelijke drijfveer was het Oostenrijkkamp, maar het heeft veel meer teweeg gebracht dan ik ooit had kunnen denken. Wat doen de animatoren op het kamp in Oostenrijk? Het is echt een bergkamp, dus met veel wandelingen in de bergen. ’s Avonds wordt er een groot spel gespeeld dat wordt voorbereid door de animatoren. Er hangt daar zo’n fijne sfeer, dat is ongelofelijk. Je bent er met een 180 mensen samen: leerlingen en leerkrachten. We wandelen, zingen, doen zot, spelen… en zo vormen we 10 dagen lang een hechte groep. Hoe was jou eerste dag als animator op een speelplein? Als ik denk aan de eerste zomer in Oud-Heverlee, dat was heel spannend. Je weet niet goed wat je mag verwachten. Je krijgt dan een groep toegewezen en je moet dan spelletjes voorbereiden, maar je weet helemaal niet wie je in je groep gaat hebben. Hoe gaan ze reageren? Gaan ze dit leuk vinden? De eerste dag komen er veel indrukken op je af. Je vraagt je voortdurend af of je het wel goed doet. Als die eerste dag goed loopt ben je gestart voor de rest van de week en de zomer. Welke impact heeft het animatorschap gehad op jouw leven? Eigenlijk een heel grote impact! Als animator op Akindo kwam ik in aanraking met verhalen van kinderen en jongeren met een moeilijke thuissituatie. Dat heeft me echt geraakt. Ik wilde iets betekenen voor die kinderen en jongeren en niet alleen tijdens een vakantiekamp, maar ook verder in het dagelijkse leven. Ik wilde graag leerkracht worden, maar door de ervaring op Akindo heb ik ervoor gekozen om Sociale Readaptatiewetenschappen te studeren.

|18

Heeft het animator zijn geholpen bij je opleiding? Op Akindo was ik al moeilijke situaties tegengekomen: ­jongeren die je eens uitschelden of uit je tent proberen te lokken. Tijdens mijn stage in het buitengewoon secundair onderwijs voor jongeren met gedragsproblemen kwam ik dit ook tegen. Doordat ik wat ervaring had op Akindo stond ik sterker in mijn schoenen. Wat doe je nu als job? Ik ben vorig jaar gestart tijdens de coronapandemie als opvoedster in een leefgroep. Toen dat vervangingscontract afliep zag ik een vacature voor de kinderpsychiatrie als klastherapeut, een combinatie van enerzijds leerkracht en anderzijds een uitdagende doelgroep. Ik ben er gestart en heb ondertussen ook een vast contract getekend daar, het plan is dus dat ik daar nog wel een tijdje blijf. Het lesgeven spreekt me toch heel hard aan, dat doe ik heel graag. Je geeft zelf animatorcursus tijdens de vakantie. Waarom ben jij graag instructor? Weten dat je cursisten in een week tijd kan klaarstomen om er te staan als volwaardige animator. Als zij op het einde van de week zeggen dat ze een fantastische week hebben gehad en veel hebben bijgeleerd weet je dat je samen met het ​instructorenteam je doel hebt bereikt. Anderzijds vind ik het ook fantastisch wat voor een hechte band je opbouwt met de mede-instructoren. Ik heb tijdens de paasvakantie cursus gegeven maar de omstandigheden waren door corona anders dan voorheen; het moest volledig buiten doorgaan met mondmaskers en er was ook nog eens slecht weer voorspeld. Ongelofelijk om te zien hoe we op een week tijd zo’n hechte band opbouwden met elkaar. We waren precies één kleine familie, er zijn bij mij dan ook wel traantjes gevloeid bij het afscheid. Maar dat familie-gevoel heb ik iedere cursus en met ieder team, cursus geven is een unieke ervaring en ook moeilijk om te begrijpen als je het zelf nooit hebt meegemaakt. Wie of wat is jouw grootste inspiratie? Ik heb niet zo één grote inspiratiebron maar als ik zo terugdenk, waren dat de hoofdanimatoren van Don Bosco Hechtel. Ik keek echt op naar de hoofdanimatoren, zo wilde ik ook worden. Daardoor heb ik ook het animatortraject gevolgd en ben ik hoofdanimator geworden. Dan kwam ik op cursus waar ik de instructoren zag en dan dacht ik “dat wil ik ook”. Zo ben ik ook instructor geworden. Er zijn dus veel mensen geweest die me geïnspireerd hebben om een volgende stap te zetten.


EEN BABBEL MET DRIES

"De Don Boscosfeer die hier hangt,

Nora Melkebeke

die voel je echt. "

Dries Verbinnen, stafmedewerker bij Jeugddienst Don Bosco Jouw avontuur bij Jeugddienst Don Bosco begon in oktober 2020. Heb jij het meeste van je tijd moeten telewerken? Ik werk één dag van thuis uit voor fondsenwerving voor Jeugddienst Don Bosco. Daarnaast ben ik veel bezig met logistieke zaken, onder andere met de zorg voor materiaal en de technische apparatuur. Dat kan niet thuis. Ik vond het fijn dat ik een job had die het toeliet om naar kantoor te komen.

Hoe heb jij het afgelopen jaar beleefd? Buiten het feit dat ik veel van mijn vrienden niet heb kunnen zien en we geen pintjes konden gaan pakken op café heb ik wel heel fijne herinneringen aan het afgelopen jaar. Ik heb samen met mijn vriendin – ondertussen mijn vrouw – ons huisje verbouwd. We zijn verhuisd, ze werd al snel zwanger, in februari van dit jaar zijn we getrouwd en in april is onze dochter Arwen geboren.

Wat vind je het leukste aan je job bij Jeugddienst Don Bosco? Geen enkele week ziet er hetzelfde uit voor mij, die variatie vind ik erg leuk.

Wat heb je al geleerd bij Don Bosco? Dat je iedereen een kans moet geven. Dat hebben ze ook met mij gedaan. Je moet verder kijken dan wat er op papier staat of hoe iemand eruitziet. Je moet kijken naar de kwaliteiten van mensen. Er is een heel open mentaliteit naar andere mensen toe.

Welk project zou je nog eens willen doen? De dankactie voor vrijwilligers! Ik mocht op zoek gaan naar een duurzaam geschenkje, de voorstellen daarvoor afstemmen met de collega’s en zelfs met vrijwilligers, een ontwerp laten maken en de bestelling opvolgen. Kortom, heel het project van a tot z. Tot en met het langsgaan bij de vrijwilligers thuis om onze appreciatie voor hun inzet te tonen en de drinkbus af te geven. Die smile op hun gezicht was een mooie afsluiter van de dankactie.

Wie inspireert jou in het leven? Ik zou het niet kunnen vastpinnen op één persoon. Het is eerder een aaneenschakeling van mensen die een bepaalde visie hebben op het leven en waar ik dingen uit heb opgepikt. Zo is mijn idee gevormd over hoe ik in de maatschappij wil staan.

www.jeugddienstdonbosco.be |19


HASTA LA PISTA Lien Vanhecke en Tim Van Wambeke

tela santiago de compos na dagenlang stappen eren in die samen in zee springen Beeld je een groep lachende jong postella. Dat is Hasta la Pista! Com naar hun eindbestemming: weg op nje, Spa van rden noo het in

In april van dit jaar werd een nieuw initiatief in het leven geroepen, gericht op jongeren van het Don Boscointernaat van Sint-Pieters-Woluwe. Dat initiatief werd mede mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van de Vlaamse overheid en het Droomfonds.

anje vertrek naar Sp

|20

Ferrol  Neda

De jongeren werden uitgenodigd om deel te nemen aan een voorbereidingstraject van vier maanden. Maandelijks werd telkens een ontmoetingsmoment georganiseerd waar de jongeren niet alleen elkaar en de begeleiders beter leerden kennen, maar ook maakten ze op een speelse manier kennis

Neda  Pontedeume


HASTA LA PISTA

“Ik had nooit gedacht dat ik een staptocht ging doen met mensen die ik niet heel goed ken. De ervaring van iets nieuws bijleren met onbekende mensen vind ik wel leuk.” - Alexi

met het jeugdwerk. Natuurlijk werd er tijdens die ontmoetingen samen gestapt om ook op fysiek vlak goed voorbereid te zijn. Na vier ontmoetingen en de nodige technische en praktische voorbereiding was het dan eindelijk zover. Op 3 augustus ging de staptocht van start in de havenstad Ferrol. Dagelijks verbleef de groep op een andere locatie en stapten ze ongeveer 125 kilometer. Ondanks enkele blaren en spierpijn zette iedereen door tot het einde. Uitgerekend op zondag 8 augustus kwam de groep aan in Santiago de Compostella en konden ze samen genieten van de uitgelaten sfeer tussen vele andere pelgrims. Het werd een avontuur dat een sterke indruk naliet op zowel de jongeren als hun begeleiders. Een warme herinnering die ongetwijfeld nog lange tijd zal nazinderen. Met de staptocht in aantocht spraken enkele tochtgenoten over de beleving en hun persoonlijke verwachtingen. Hun reacties lees je hier:

“Van de kennismakingsdagen zijn er momenten die me echt bijbleven. Zoals Sanne die liedjes zong en de avondwoordjes. Ik hoop dat we dat blijven doen op de staptocht. Het zullen waarschijnlijk zware dagen worden en even tot rust komen door de avondwoordjes zal nodig zijn. Dat is een moment om even aan je dag te denken, aan wat er goed en minder goed is gegaan en wat er de volgende dagen beter kan.” - Alexi “Ik voel geen grote scheiding tussen de begeleiders en de jongeren. Het is één grote groep. Het voelt echt aan als ‘met z’n allen op tocht’.” - Sam “Ik kijk uit naar het groepsgevoel. Elkaar uitdagen, elkaar aanmoedigen, elkaar erdoor trekken. Als je de hele dag hebt afgezien en je halverwege merkt dat je stikkapot bent, dat de groep je dan kan overhalen om samen aan te komen en er te geraken. En dat je op het einde van de dag als groep kan zeggen: we dit it.” - Fonny Aan hun verwachtingen werd ruimschoots voldaan, dat zie op de foto's.

“Het is een superervaring tot nu toe. We hebben al heel leuke momenten gehad dus ik kijk echt uit naar de staptocht.” - Sam

Betanzos  Hospital de Bruma Pontedeume  Betanzos

Hospital de Bruma  Sigüeiro

Sigüeiro  Santiago de Comp ostela

www.jeugddienstdonbosco.be |21


VRIJWILLIGERSWERK SPEELPLEINZOMER IN EUROPA 2021

"Everybody will help you to gain

from your positive characteristics and to let them grow!"

Lien Vanhecke

Sara Rowshan uit Duitsland, vrijwilliger bij De Takel, Oostende Het European Solidarity Corps (ESC) biedt Europese jongeren de kans om vrijwilligerswerk te doen, een stage te lopen of te werken in een project in eigen land of in het buitenland. Sara deed 2 maanden vrijwilligerswerk bij De Takel in Oostende en vertelt over haar ervaring. Playing tabletennis, billard, cards, table games, spike ball, painting, talking, cooking, kayakking, swimming, doing sports, cycling, partying,... This sounds like an amazing summer camp? It is kind of! The EVS adventure in De Takel offered me many possibilities of getting in contact with other cultures, learning a lot from meeting other people and involving myself. When I arrived, there was already a timetable prepared for me. Most of the time I spent directly at De Takel: a big room with bar and terrace where the youngsters come to talk and to play. From week to week I saw myself more open and engaged to get in contact with the young boys and girls. One of the things that I liked the most was leaving for a camp with nine guys between eleven and sixteen years for four days. It was my first time to join a camp as a "begeleider". I found it very interesting to see how a group develops during a

few days. But sometimes it was complicated to find a language that everybody could understand. The Salesians as a community and as individuals that are part of it are so inspiring for me. I admire these men for their commitment and their consequent decisions. In my eyes, they are very good humans. The ambiance near them and with them is so friendly, funny and harmonious at a time. I am so grateful that Salesians exist and that I am part of Don Bosco world! I found the family Don Boscosphere at De Takel. At De Takel you are accepted as an individual with your personal strengths and weaknesses. An environment with Salesians is like a second home to me. Lien as the personal coordinator for international volunteers from Jeugddienst Don Bosco is a very responsable, friendly and engaged woman who helped me a lot with being available every time, being interested in how it is going and reflecting all the new experiences with me. I wish all of the future volunteers at De Takel the same support I have got.

gezocht: esc vrijwilligers

Vrijwilligerswerk in een Don Bosco-organisatie Taken: educatieve projecten in een internationaal studentenhuis, sociaal werk met vluchtelingen, sport en spel in een Don Boscoschool...

Locatie: Oostenrijk Data: september 2021 - juni 2022 Periode: flexibel Leeftijd en ervaring: 18+


JEUGDDIENST DON BOSCO

Ventiel©

N WIJ ZIJ ienst jeugdd sco don bo

Guido Stoop jeugddienst@donbosco.be

Dries Verbinnen dries.verbinnen@donbosco.be

Catherine Holemans catherine.holemans@donbosco.be

Maarten Lens maarten.lens@donbosco.be

Lien Vanhecke lien.vanhecke@donbosco.be

Tim Van Wambeke tim.vanwambeke@donbosco.be

Lindsey Pinnock lindsey.pinnock@donbosco.be

Koen Timmermans koen.timmermans@donbosco.be

colofon

Tijdschrift Koerier 30e jaargang, #2, editie september 2021 Redactie Jeugddienst Don Bosco Drukwerk zwartopwit.be Illustraties Ventiel en freepik.com Taalcorrecties Bart Boone Vormgeving Lindsey Pinnock Verantwoordelijke uitgever Guido Stoop, Jeugddienst Don Bosco vzw, Naamsesteenweg 37, 3001 Heverlee, +32 16 24 16 20, jeugddienst@donbosco.be Website www.jeugddienstdonbosco.be, www.spelfiches.be, www.avondwoordjes.be, www.speelplaatsanimatie.be facebook.com/jddonbosco instagram.com/jeugddienstdonbosco www.pinterest.com/jeugddienstdonbosco Sociale media www.linkedin.com/company/jeugddienst-don-bosco-vzw App "Spelfiches" en "Don Bosco Games"

Wil jij Koerier ontvangen in jouw brievenbus? Stuur jouw gegevens naar communicatie@donbosco.be

www.jeugddienstdonbosco.be |23


het mysterie van valdocco.

Turijn, eerste week paasvakantie 2022.

www.jeugddienstdonbosco.be/hetmysterievanvaldocco KOERIER

Tijdschrift van Jeugddienst Don Bosco vzw - verschijnt halfjaarlijks - Verantwoordelijke uitgever: Guido Stoop, Naamsesteenweg 37, 3001 Heverlee


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.