Koerier

Page 1

juni 2020

29e jaargang #2

Verantwoordelijke uitgever: Guido Stoop, Naamsesteenweg 37, 3001 Heverlee

Tijdschrift van Jeugddienst Don Bosco vzw - verschijnt halfjaarlijks

De helden van . r e m o z n i e l p l e e p s de


Vrijdagavond. Zomer. Vrienden. Drankjes. Hapjes. Een gezellige sfeervolle locatie. Dat is de JDB Zomerbar. Iedereen is welkom: vrienden, speelpleinanimatoren, vrijwilligers, familie‌*

Zomerbar JDB

Fun, food, drinks & friends 17 juli 2020 19u - 23u

12 augustus 2020 19u - 23u

JULI

31 juli 2020 19u - 23u

AUG

28 augustus 2020 19u - 23u

*Natuurlijk zorgen wij voor een coronaveilige omgeving.


Wat vind jij van Koerier? We luisteren graag naar jouw mening.

beste

Vul de enquête in en maak kans op een paar vrolijke #ikbeneendonbosco animator-sokken.

koerierlezer/es

Buenos dias todos! Mijn naam is Tim Van Wambeke. Ik ben ruim drie maanden actief bij Jeugddienst Don Bosco, en heb me nog geen moment verveeld! De afgelopen weken hebben we op JDB (en van thuis uit) alles in het werk gezet om een leuke en veilige speelpleinzomer te garanderen voor vele kinderen en jongeren! Samen met de pleinverantwoordelijken van elf speelpleinen­en vakantiewerkingen bespraken we tijdens onze online overlegfora­de mogelijkheden om de speelpleinzomer coronaproof te laten verlopen. Ready? Set? Zomer! We tellen ook af naar donderdag 30 juli. Dan vindt de Dag Van De Animator plaats! Net zoals voorgaande jaren staat die dag volledig in het teken van alle animatoren die zich inzetten in talloze jeugdwerkingen in Vlaanderen. Dit jaar organiseren we een grote wedstrijd waarvoor iedere animator zich kan inschrijven op dagvandeanimator.be/wedstrijd. De prijzen zijn alvast de moeite waard! Daarnaast organiseren we onze jaarlijkse JDB On Tour. Door de veiligheidsmaatregelen is het ons niet toegestaan om fysiek op ieder speelplein en iedere vakantiewerking langs te komen. Daarom bedachten we een leuk alternatief! Het hoe, wat, waar en wanneer komen jullie snel te weten via jullie pleinverantwoordelijken!

Dromen van de zomer Elk jaar in september Met juli nog zo ver als ik in de grote leegte val Ja, dan begint het al, dromen van de zomer Daar op het einde van het jaar terwijl ik naar het vuurwerk staar genietend van elke knal voel ik de kriebels al, Dromen van de zomer In maart nog een maand of drie Maar dan plots een pandemie ongeduldig vanuit mijn kot aan’t wachten

Kom deze zomer zeker eens langs in onze JDB-zomerbar in openlucht, voor een gezellige babbel met een verfrissende cocktail. In juli en augustus organiseren we op vier dagen een zomerbar, waar we de nodige sfeer en gezelligheid voorzien voor alle vrienden en vriendinnen van de jeugddienst. Meer info volgt via onze website en andere mediakanalen. We kijken er al naar uit om jullie weer te zien!

Verzonken in gedachten,

Laat zien hoe jullie deze zomer beleven met hashtag wie weet zie je jouw foto's dan in de volgende en of op www.jeugddienstdonbosco.be. Koerier, op

en een miljoen kinderen daarbij

De zomer van 2020 belooft een zomer te worden om nooit te vergeten!

Dromen van de zomer

Veel succes!

Tim

Dromen van de zomer In mei begint het echt te spannen Ik moet me echt vermannen de zomer is zo belangrijk voor mij het begint me echt te slopen maar nooit gestopt met hopen

Maatregelen met durf genomen zodat de meesten kunnen komen

Jeugddienst Don Bosco is alle weekdagen bereikbaar via het nummer +32 16 24 16 20.

Hij is nu zo dichtbij

Bij ons kan je altijd terecht voor vorming op maat voor jongeren, advies over jeugdwerk en internationaal vrijwilligerswerk en/of projecten, een rustige studieplek, een vertrouwde sfeer en een warme kop koffie!

Onze wens is eindelijk vervuld

personalia Geboorte

Die uitlaatklep voor jou en mij Vol spanning en ongeduld, Dromen van de zomer Daar is september weer Nog sneller dan de vorige keer Denkend aan die goede tijd

19.05.2020 Ario, zoon van Annemie Thibaut en Jeroen Cortoos

Kan ik nu weer zonder spijt,

Huwelijk

Dromen van de zomer

06.06.2020 Claire-Eline Theyskens en Saroja Jacobs Deze berichten kwamen aan op de Jeugddienst. Je kan jouw persoonlijk nieuws melden via communicatie@donbosco.be.

éMiLe


JEUGDDIENST DON BOSCO

ET LEVEN H IN IG Z E W N A HOE WAS jdb A ORONA? C S N E D IJ T S R ILLIGE VAN DE VRIJW

|4


CORONA EN CHOLERA

Coronavirus:

Don Bosco als een inspiratiebron.

door Maarten Lens - gebaseerd op de tekst "Nu corona, toen cholera." van Wilfried Wambeke, Provinciaal van de salesianen van Don Bosco Het leven van Don Bosco als inspiratiebron gebruiken in deze tijd lijkt wat vreemd, maar toch heeft hij iets erg gelijkaardigs meegemaakt. Waar wij allemaal in de ban zijn van het coronavirus werd het leven toen verstoord door cholera, een ziekte met een hoge sterftegraad waarbij ouderen het zwaarst getroffen werden.

manieren om zieke mensen te helpen en te ondersteunen. Van eerste medische hulp aanbieden tot boodschappen doen voor mensen die opgesloten zaten in hun huis. De jongeren werkten samen om de zieken te ondersteunen. Ze droegen altijd een mondmasker en gebruikten azijn als ontsmettingsmiddel.

Net als corona verspreidde cholera zich erg snel. Don Bosco nam verschillende maatregelen, vind je ze ook herkenbaar?

Jongeren opvoeden tot verantwoordelijke burgers die hun rol opnemen in de maatschappij, dat vond Don Bosco belangrijk. Solidair handelen en geloof in elkaar zorgden ervoor dat geen enkele jongere ziek werd bij het helpen van anderen tijdens hun crisis.

- De lokalen goed verluchten

- Gemeenschappelijke ruimtes vaker en grondiger schoonmaken - Bedden op een grotere afstand van elkaar plaatsen - Regelmatig de handen wassen met water en zeep - Speciale gebedsmomenten voor de slachtoffers en voor de zorgverleners (doet me spontaan denken aan het klappen om 20 uur) Vlak na de uitbraak deed de overheid een oproep om de hulpverlening te versterken door vrijwilliger te worden. Toen Don Bosco aan zijn jongeren vertelde dat hij vrijwilliger zou worden, boden er zich op twee dagen tijd bijna 50 jongeren ook aan als vrijwilliger. Per twee gingen ze op zoek naar

Ook vandaag zien we die inzet bij onze jongeren. Zonder verplichting hebben duizenden jongeren zich ingezet om anderen te helpen. Ze deden de boodschappen voor zieken of risicopatiënten. Ze zorgden voor online spelletjes om kinderen en ouders bezig te houden die verplicht thuis moesten zitten. Ze schreven brieven naar ouderen die zich eenzaam voelden. Ze vergaderden urenlang om toch een zomeraanbod te kunnen voorzien, ondanks alle omstandigheden. Elk in onze eigen tijd, met onze eigen crisis. Anderen helpen is een reflex waar wij ons allen zoveel mogelijk voor inzetten. Verantwoordelijkheidszin en geloof in elkaar, dat zien we terug in de waarden van Don Bosco, toen en nu. Het is niet overdreven om te zeggen dat de droom van Don Bosco verder blijft leven in onze jongeren. Dat is iets om trots op te zijn. Trots op jezelf en elkaar. Bedankt!

uit: Don Boscostrip ®Jijé 2005

www.jeugddienstdonbosco.be |5


SPEELPLEINZOMER 2020

r

e m o z n i e l p l e een spe met een plan

De speelpleinzomer gaat van start, maar er werden heel wat maatregelen opgelegd, hiernaast vind je een handig overzicht van De Ambrassade. Op www.jeugddienstdonbosco.be/coronavirus vind je de link naar de zomerplannen die opgesteld werden door het jeugdwerk, een lijstje met vaak gestelde vragen en het standpunt van Jeugddienst Don Bosco voor de animatorenwerkingen. Bij deze Koerier zit een poster met Tips & Tricks voor animatoren en hoofdanimatoren: hang hem op in het monikot. Het wordt een zomer als geen andere of toch niet?

3 keer begroeten

vanop een afstand. door Jens De Vos Hoe kan je kinderen verwelkomen op het speelplein? High fives of knuffels zijn deze zomer wat moeilijker. Een klassieke UGH!

UGH!

De indianen hebben een zeer gekende manier van begroeten: een klassieke UGH! Die kan je elke dag in een ander jasje steken. Een cowboy, een piraat, een mime‌

De distance-shake.

Een handshake maar dan vanop afstand. Liefst met de meest crazy dansmoves. Een been omhoog, een arm opzij, draai een pirouette en maak een dierlijk geluid. De sign-spinner

Ontwikkel een nieuw talent, begroet de kinderen en ouders buiten voor de poort als sign-spinner. Kinderen worden animatief onthaald en de ouders weten meteen waar ze naartoe moeten gaan om hun kleine spruit af te zetten.

|6

door Jean-Baptiste Mylle


JEUGDWERKZOMER

WAT M O E T E E N K I N D O F J O N G E R E W E T E N WA N N E E R D I E N A A R E E N J E U G D A C T I V I T E I T G A AT I N D E Z O M E R ?

2020

Met jeugdactiviteit bedoelen we georganiseerde activiteit van een jeugdorganisatie zoals een kamp, vakantiekamp, speelplein, jeugdhuis,‌ Hier vatten we de jeugdwerkregels even samen voor begeleiding en ouders. M AG I K GA A N ? je ziek bent (min 5 dagen terugtellen)

Je mag meegaan of meedoen tenzij:

je tot een risicogroep hoort en je ouders of dokter geen toestemming geven

WAT I S E R A N D E RS D E Z E ZO M E R?

Je kiest best voor 1 soort activiteit per week.

Kampen en activiteiten worden opgedeeld in bubbels van 50 personen.

Bijvoorbeeld een week kamp met de jeugdbeweging. Een andere week speelpleinwerking en nog een andere week een sportkamp. Hoe meer je wisselt, hoe meer kans dat het virus zich kan verspreiden.

Binnen deze bubbels kunnen jullie samen eten, spelen, slapen‌

50

Geen contact tussen bubbels en met externen. Met mensen uit andere bubbels en buiten je activiteiten, moet je anderhalve meter afstand houden. Ouders komen dus ook niet op bezoekdag of naar een showmoment.

IS H E T W E L V E I L I G?

De begeleiding zorgt er voor dat alles en iedereen proper blijft. Je zal zelf moeten letten op handjes wassen, hoesten/niezen in je elleboog. De begeleiding poetst en verlucht tenten en gebouwen extra veel dit jaar.

Er zijn meer rustmomenten zodat je minder gemakkelijk ziek wordt. Op zoek naar informatie op maat van jongeren?

WWW.WATWAT.BE/ZOMER2020 De uitgebreide jeugdwerkregels kan je vinden op:

WWW.AMBRASSADE.BE/JEUGDWERKZOMER

www.jeugddienstdonbosco.be |7


DON BOSCO ANIMATOR

Doe onze te gekke ‘Monitest’ en kom snel de waarheid

OMGGGG. Heb jij altijd al welk type animator itest

Mon

|8

1. A) B) C) D)

Tijd voor een themaspel morgen! Hoera, totaal loos gaan in het verkleden. Wat kies jij? Het berenpak met bijpassende oren en masker De cowboyhoed, de sheriffster en het pistool De gekke roze zonnebril Niets. Zelfs als ik een pruik en masker opzet, lijk ik nog op mezelf.

2. A) B) C) D)

120 decibel zou schadelijk zijn voor je oren. Maar niets gaat boven een goed schreeuwlied om de dag te starten. Waarop schreeuw jij je stem helemaal schor? Ik kan niet zingen, dus ik lip maar een beetje mee Everywhere we goo-ooo De kannibalen van Robinson Crusoe Ik zag twee beren broodjes smeren

3. A) B) C) D)

De speelpleinzomer komt eraan. Snel zijn, want anders is jouw plaats al weg: hoeveel weken kom je en bij welke groep wil je graag staan? Sowieso vijf weken, en het maakt me niet uit. Eén week misschien, afhankelijk van mijn herexamens, en zeker niet bij de kleuters en de tieners. En ook niet bij de 8-10-jarigen; To the Kaa-eL-Eee-Uuu-Tee-Eee-eR-eS. Week 1, 2 en 7. Twee weken en liefst bij de lagere school.

4. A) B) C) D)

Vrij spel, het leukste moment van de dag! Op welke plek kunnen we jou vinden? De zandbak! Samen zand scheppen en emmertjes vullen. Het groot grasveld, natuurlijk. Veel kinderen, voetballen, lopen, tikkertje standbeeld, … Gaaaas geveeeuh! Op de speelplaats. Met de meisjes macramébandjes maken en babbelen over de nieuwe boysband. In het monilokaal, even de schaduw opzoeken.

5. A) B) C) D)

Cool, een smokkelspel morgennamiddag. Maar sowieso dat het weer misloopt, er komt ruzie van. Hoe pak jij dat aan? Je stuurt hen vijf minuten naar de gevangenis. Ze mogen daar wat uitrazen. Je roept je hoofdmoni. Je laat hen elkaar een hand geven en sorry zeggen. Je organiseert een shoot-out tussen de twee maffiosi: vijf stappen zetten en dan PANG. De eerste die geraakt wordt, moet een minuut in het ziekenhuis genezen.

6. A) B) C) D)

Was je maar zoals Mr. Proper, dan was alles na één keer vegen spic en span. Welke opruimtaak kunnen ze na een speelpleindag aan jou wel toevertrouwen? Het materiaalkot. Even die ontplofte bom opruimen. Zet mij maar in het kleuterlokaal. De liedjes van K3 op en borstelen maar. Liefst het grasveld. Dat heb je vorige week ook al gedaan. Je weet hoe het moet. De verkleedhoek. Af en toe eens gek doen met die politiejas en de clownsneus.

7. A) B) C) D)

Je mag mee de jaarlijkse kinderuitstap uitwerken. Wat staat er bij jou op nummer 1 om met de lagere schoolkinderen naar toe te gaan? Planckendael: in kleine groepjes rondlopen en gekke bekken trekken naar de goudkopleeuwaapjes. Pick me! Technopolis. Vreemde brouwsels maken, met een fiets over touwen rijden, het spijkerbed testen. Je wilde altijd al wetenschapper worden. De brandweerkazerne. Dan kan je daarna het dansje doen op ‘Wij zijn bij de brandweer’. Het circus. Een voorstelling van twee uur waarbij de kinderen en jij samen kunnen kijken naar acrobaten. Leuk.

8. Voor de competitie op Sjoefoemi moeten de namen opgegeven worden voor de opdrachten. Bij welke opdracht worden jouw talenten het beste ingezet? A) Je bent op je best als je gewoon aan de kant kan staan en de anderen kan aanmoedigen. B) “Eeeuhm, ik weet het niet goed. Ik kan, denk ik, wel goed tekenen, dus ik kan misschien dat Pictionary-spel op die trampoline wel doen als er niemand anders wil.” C) Het finalespel natuurlijk. Je kan die druk wel aan. En dan met zo’n fietsband waterballonnen afschieten, dat gaat je ook wel goed af. “Den beker is sowieso van ons.” D) De barvrouwenrace. Geen probleem, je kan uren lopen met kleuters op je arm. 9. Je hebt je laten overhalen om mee te gaan op cursus Verdere Vorming. Dat wordt ongetwijfeld de moeite! Beste week van je leven. “Wij blijven saaaa-men voor eeuwig en altijd.” Maar welk specialisatieblok zou jij kiezen? A) Expressie, geen twijfel mogelijk. Toneelspelen, muziek en dans, decors bouwen. Jouw verkleedkoffer staat nu al klaar. B) Je kan niet echt knutselen en expressie is al helemaal niets voor jou. Dan is er nog adventure: FOR-GET it. Misschien toch maar voor grote spelen gaan? C) Adventure en outdoortechnieken, dat lijkt je wat te gevaarlijk. Misschien ga je gewoon voor knutselen en leer je wel wat meer over hoe je een poppenkast

Gebruik een van de plaktattoos om het aan iedereen

o


over jezelf te weten.

willen weten jij bent? moet bouwen of met plasticine moet knutselen. D) Expressie, daar ben je nog niet echt goed in. Je leren schminken en je inleven in een rol lijkt je wel wat. Dat knutselen lijkt je ook wel plezant, maar dat kan je eigenlijk al wel goed. Dus toch maar expressie.

Score 21 - 40

Het Peter Van De Veiretype: pluimen in je k*nt, in een balletkleed rondlopen, een spel vanuit een jacuzzi … niets te gek, te zot of te groots. Het speelplein is jouw tweede thuis. Je kijkt er het hele jaar naar uit om tijdens de zomer minstens vijf weken op het plein te staan. Het Duracellkonijn in jou zorgt voor jouw eindeloze energie. Je loopt de hele dag verkleed rond als het moet en de kinderen mogen je altijd vragen om met hen tikkertje te spelen. Je valt al eens graag op en in de spotlight staan, dat doe je maar al te graag. Neem zeker die nieuwe moni’s mee op sleeptouw, en een bijrol in het toneeltje is ook een rol. Zo kunnen de anderen eens schitteren.

10. Het is zover, morgen kan je naar het speelplein vertrekken. Wat neem jij sowieso mee in je koffer? a) Toch maar even een lijstje opstellen: je stageboekje, je speelpleinshirt, UNO, wat verkleedattributen… Zou dat genoeg zijn voor deze week? b) Je hebt net een nieuwe coole pet en een speelpleinshirt gekocht. En die oude speelpleintrui mag ook wel mee. c) Zeker je gsm-oplader om naar huis te kunnen bellen. En je oordoppen en masker want anders kan je zeker niet slapen in de slaapzaal. d) Voor je verjaardag heb je van je vriendinnen wat schmink en glitters gekregen. Misschien is dat wel leuk voor een activiteit met de kleuters. Nu nog een boek Score 41 - 60 James Damen met voorbeelden vinden. (een kruising tussen James Cooke en Karen Damen): lief, Het moment van de waarheid: vrolijk, creatief, zacht, … Alle Scores: kleine kabouters vind je schat1a) 1 1b) 4 1c) 6 1d) 8 tig en je zou de hele dag met hen willen spelen. Je zingt vlot alle liedjes van K3 en 2a) 8 2b) 2 2c) 4 2d) 6 Samson en Gert mee. En je verkleden, dat doe je weleens, maar niet te gek, want 3a) 1 3b) 8 3c) 6 3d) 4 stel je voor dat de kleuters bang zouden worden van jou. Je bent de ideale persoon 4a) 6 4b) 2 4c) 4 4d) 8 om advies aan te vragen als het gaat over knutselen, kleuterspelen en -liedjes, en 5a) 4 5b) 8 5c) 6 5d) 1 ook voor die lange toiletmomenten weet je wel een creatieve oplossing. Misschien 6a) 2 6b) 6 6c) 8 6d) 4 is het wel eens het moment om die lagereschoolkinderen te ontdekken. Dat zijn 7a) 4 7b) 1 7c) 6 7d) 8 eigenlijk ook gewoon kleuters, maar dan een paar jaar ouder. 8a) 8 8b) 4 8c) 1 8d) 6 9a) 2 9b) 8 9c) 6 9d) 8 Score 61 - 80 10a) 8 10b) 1 10c) 4 10d) 6

Lifty

Score 1 - 20

De kookaburra (het grootste ijsvogeltje): je geniet ervan in groep te zijn en eens goed te lachen. Je bent zorgzaam voor de kinderen en helpt graag je medeanimatoren. Dat maakt je geliefd op het plein. Je komt graag naar het speelplein om je uit te leven en met de kinderen bezig te zijn. Je bent best wel een gek persoon als je die gekke hoed en kleurrijke bril opzet. Soms twijfel je nog wat aan jezelf en of iets wel goed zal gaan, maar hey, dat is geen probleem. Je leert met vallen en opstaan. Verleg je grenzen en verken zeker alle groepen van het speelplein. Zo vind je wat het beste bij je past. Kortom: je kan het, je wil het, je doet het graag. Wat kan een speelplein nog meer van een animator verwachten?

(de blauwe kraan van Bob De Bouwer): Soms is het speelplein nog wat overweldigend. Heel druk, vele kinderen. Soms voel je je in deze gekke boel nog wat onzeker. Maar ook jouw aanwezigheid is essentieel om een speelpleinweek tot een goed einde te brengen. Jouw speelpleincarrière is net gestart. Je bent nog volop het speelplein aan het verkennen en je plaats aan het zoeken tussen de andere animatoren. Je hebt al een cursus gevolgd, maar je weet dat je nog veel moet leren. Je bent gemotiveerd maar je bent nog niet helemaal overtuigd of het wel iets voor jou zal zijn. Bij sommige groepen wil je liever niet staan omdat je nog wat onzeker bent over je moniskills. Je vraagt je af of je het wel aankan en of de kinderen niet te druk zullen doen. Eén advies: smijt je gewoon! Durf die gekke pruik en dat zotte kostuum aan te trekken, zing maar eens goed vals want de anderen doen dat ook. En je medeanimatoren zullen je wel meenemen in hun enthousiasme.

te laten zien en wie weet verschijn jij volgende keer wel op onze coverfoto.


JDB VRIJWILLIGERS

Heldinnen in & k r e w d g u e j het

tor. c e s g r o z e d in

Ken jij Karen en Anna al? In hun vrije tijd zijn ze helden op het speelplein, op cursus en op Sjoefoemi. In hun professionele leven zijn ze beiden helden van de zorgsector. Ze vertellen ons hoe zij de coronatijd hebben beleefd. Karen Lefever

8 jaar animator en hoofdaninator bij Groene Zone, instructor bij JDB, verpleegkundige op de abdominale heelkunde van UZ Leuven campus Gasthuisberg.

meer met m'n familie en vrienden te kunnen afspreken. Ik ben een heel sociaal beestje en die kleine afspraakjes, wijntjes, restaurantjes en het koffiekletsen­maken echt mijn dagen. Dat dat nu zo lang niet meer kon, heeft regelmatig wel op m'n gemoed gespeeld.

Wie heb je het meest gemist? Hoe heb je de voorbije periode beleefd? Zoveel mensen! Ze allemaal opnoemen zou me een pagina in Als kind was ik overal bang voor: overstromingen, oorlog, de Koerier kosten, haha. zelfs dat een orkaan m'n huisje zou komen "Het moeilijkste wegblazen. Maar dat we op een punt zouden Wat heb je als eerste gedaan na de lockdown? komen dat we min of meer opgesloten zitten was voor mij Mijn bubbel vergroot en een gezellig avondje voor onze eigen gezondheid? Dat nooit! Het is samengezeten met vriendinnen. Niets zo fijn als om niet meer heel apart geweest om 's avonds het nieuws te eindelijk weer bij elkaar te kunnen zijn en bij te volgen met het gezin en te beseffen dat corona met m'n familie kletsen! alsmaar dichterbij kwam. Zelf volgde ik al sterk en vrienden Heb je nieuwe hobby’s ontdekt? de situatie in Italië, Spanje en Amerika op. Ik te kunnen Doordat ik kon blijven werken tijdens de lockdenk dat ik zo mijn onderbewustzijn wou klaarafspreken." down ben ik niet zozeer op zoek gegaan naar maken voor wat dat alles ging betekenen op nieuwe dingen om te doen. De dagen waren het werk en thuis. Maar als je er dan midden in altijd al goed gevuld met werken, sporten en me zit, is het toch heel anders. Ik heb het er zwaarder mee gehad bijscholen voor mijn nieuw werk. dat je geen anderen mocht zien dan eerst gedacht. Wat was jouw taak in de zorg? Ik draai nog maar sinds kort mee in het team, sinds 20 januari. Het is sowieso al een uitdaging als nieuweling, en dat werd het zeker toen corona in België uitbrak. Vrij snel werden er relocaties uitgevoerd, waardoor wij verschillende disciplines bij ons op de dienst kregen. Onze taak was hier om de continuïteit en kwaliteit van de zorg voor onze patiënten te blijven garanderen in een voor ons nieuwe patiëntenpopulatie, samen met onze huidige patiënten. Wat was de makkelijkste en moeilijkste aanpassing tijdens de lockdown? Een echt makkelijke aanpassing heb ik niet zozeer ervaren.­Ik heb het idee dat alles zo snel werd ingevoerd en opgelegd dat je – voor de veiligheid van jezelf en anderen – niet anders kon dan daarin mee te gaan. Het moeilijkste was voor mij om niet

|10

Zal je deze zomer actief zijn op een speelplein? Ik ben al een tijdje gestopt met actief zijn op een speelpleinwerking. Maar ik ben zeker en vast te vinden tijdens de cursussen en andere evenementen van JDB en DBYN! Heeft iemand jou aangenaam verrast? Kleine gebaren blijven het doen. Dat heeft m'n vriend meermaals laten zien door een boeketje bloemen op te sturen of een geschreven kaartje achter te laten met een succeswens. De lieverd! Heb je iets gedaan wat je nooit van jezelf verwacht had? Tijdens de lockdown heb ik mezelf niet echt voor verrassingen­ gezet. Mezelf zijn is soms al apart genoeg, Wat zou je anders doen als er opnieuw een lockdown komt? Als het kon, zou ik al m'n vrienden meenemen naar één plek waar we samen de lockdown kunnen doorkomen!


"Ik heb heel

hard beseft dat

Annabel de vis

7 jaar animator en hoofdanimator op speelplein Don Bosco Oud-Heverlee, instructor bij JDB, verpleegkundige op oncologie van UZ Leuven campus Gasthuisberg. Hoe heb je de voorbije periode beleefd? Eigenlijk niet zo heel anders. Misschien ben ik wel wat meer bezorgd geweest over de andere mensen. Doordat ik gewoon elke dag naar het werk moest blijven gaan, voelde ik op gewone dagen niet zo veel verschil. Natuurlijk was het jammer dat je amper met vrienden kon afspreken maar door op het werk nog zoveel mensen dagelijks tegen het lijf te lopen, had ik wel veel sociaal contact. Wat ik echt absoluut niet graag deed de voorbije tijd was naar de winkel gaan. Ik voelde de spanning zo hangen in de Colruyt. En dat iedereen, zoals het hoort, in grote bogen om elkaar heen loopt, dat vind ik toch erg bevreemdend. Wat was jouw taak in de zorg? Doordat kankerpatiënten dagelijks redelijk specifieke zorg nodig hebben, werden wij niet omgeschoold tot Covidverpleegkundigen maar konden wij met heel ons team gewoon onze patiënten blijven verzorgen. Natuurlijk waren er wel tal van richtlijnen maar daar wen je precies wel snel aan. Wat was de makkelijkste en moeilijkste aanpassing tijdens de lockdown? Wat ik niet zo moeilijk vond, was om meer thuis te moeten blijven. Meestal zitten agenda’s propvol en nu ineens had ik zoveel tijd om al die andere dingen te doen. Ik heb echt veel tijd genomen om me neer te zetten, koffie te drinken en te "Ik heb echt veel verdwalen­in mijn leesboeken. tijd genomen om Zalig gewoon! te verdwalen­in

Het moeilijkste vond ik om mijn leesboeken. niet impulsief iets te kunnen doen, een luxeprobleem Zalig gewoon!" eigenlijk. Maar soms heb ik in de ochtend een idee en dan ga ik dat gewoon doen. Nu waren vele dingen gesloten of mocht het niet. Ik heb al vaak ‘s morgens, als het mooi weer was, ineens het geniale plan gehad om naar zee te gaan, maar dat kon nu niet. En dan bedacht ik een nieuw plan, ook leuk natuurlijk, maar het impulsieve was er dan wel van af.

Wie heb je het meest gemist? echt sociaal Vrienden en familie in real life contact toch niet kunnen zien en vastpakken vervangbaar is ... Ik heb heel hard beseft dat echt sociaal contact toch niet door virtuele vervangbaar is door virtuele media" media. Ook in het ziekenhuis: patiënten die wekenlang geen bezoek mogen krijgen, dat is zo nefast voor hun vechtlust en doorzettingsvermogen. Ik was ook zo dankbaar dat ik elke dag op het werk nog met zoveel mensen écht kon praten. Via skype en dergelijke wordt er minder echt gepraat, je mist een groot stuk non-verbale interactie en daardoor zijn gesprekken eerder oppervlakkig. En bovendien was ieders wereld zo klein geworden plots waardoor er ook enkel over corona werd gepraat. Wat heb je als eerste gedaan na de lockdown? Een huis gaan "patiënten die bezoeken met mijn toekomstige wekenlang geen bezoek huisgenoten. mogen krijgen, dat

Heb je nieuwe is zo nefast voor hobby’s ontdekt? hun vechtlust en Fietsen. In no time doorzettingsvermogen." raak je een heel eind ver en als je 50 km van je eigen huis bent, zie je toch al een heel andere omgeving. Zal je deze zomer actief zijn op een speelplein? Als helpend handje ga ik mijn steentje nog wat bijdragen. Heeft iemand jou aangenaam verrast? Mijn oma, 92 jaar, in goede gezondheid, alleenwonend op een appartement. Zij heeft al haar hulp afgezegd: thuisverpleging, kinesist, schoonmaakhulp, enz. Aan de telefoon zegt ze dan: “Eigenlijk, als het moet, kan ik dat allemaal zelf nog wel, het gaat gewoon heel erg traag.” Heb je iets gedaan wat je nooit van jezelf verwacht had? Niets bijzonders. Wat zou je anders doen als er opnieuw een lockdown komt? Minder troostvoedsel kopen. Ik heb vaak in de koekenrayon van de winkel gestaan en gedacht: kom, het is corona, da’s al erg genoeg dus gun jezelf maar een extra koekske.

www.jeugddienstdonbosco.be |11


ge n: sc hr ijv in in & rm at ie fo in

WIE? Jongeren 16-26 jaar WANNEER? 10-16 april 2021 WAAR? Castelnuovo Don Bosco Turijn Italië PRIJS? € 390

2021


EVEN STIL STAAN

avondwoordje Online avondwoordje 16/03/2020 van Kobe Briers Don Boscospeelplein Halle Kijk eerst even naar deze video: Open Ocean: 10 Hours of Relaxing Oceanscapes | BBC Earth

Het jonge meisje pauzeerde, keek naar boven en zei: “Ik gooi de zeesterren terug in de zee. Het getij heeft hen op het strand gebracht. Zonder hulp kunnen ze niet terug de zee in geraken,” antwoordde ze. “Wanneer de zon hoog staat, gaan ze dood, tenzij ik ze terug in het water gooi.”

Tekst: adapted from The Star Thrower, by Loren Eiseley (1907 – 1977) Een oude vrouw besloot haar dag te starten met een ochtendwandeling. Afgelopen nacht was hier een enorme storm voorbijgetrokken. Ze wandelde langs het strand en zag dat dat vol lag met zeesterren. Zo ver het oog zien kon. In de verte zag de oude vrouw een jong meisje dichterbij komen. Terwijl ze aan het stappen was, nam ze soms pauzes waarna ze weer begon met stappen. Na een tijdje kon de oude vrouw haar beter zien en zag ze dat het meisje af en toe neerboog om iets op te rapen en het in de zee te gooien. De oude vrouw besloot haar nieuwsgierigheid te volgen. “Goedemorgen! Mag ik vragen wat u aan het doen bent?”

De oude vrouw antwoordde: “Maar er liggen zeker duizenden zeesterren op dit strand. Ik ben bang dat u niet veel verschil zult maken.” Het meisje bukte zicht, pakte een zeester op en gooide die zo ver als ze kon de oceaan in. Waarna ze zich omdraaide en met een grote glimlach zei: “Het maakt een verschil voor die ene.” Veel woorden moet ik hier niet aan vuil maken. Het zijn de kleine zaken die soms meer impact kunnen hebben dan je je kan voorstellen. Luister tot slot naar dit liedje: Yellow Light – Of Monsters And Men

www.jeugddienstdonbosco.be |13


JDB STAFFERS

1

e d j i j n e k ) r e (h s? r e k r e w e d e m staf eelpleinen Guido op de Don Boscowijksp

Naam? Guido Stoop Woonplaats? Kessel-Lo Relatiestatus? Gehuwd Lievelingseten? Pasta in allerlei smaken en vormen, en af toe een goeie steak met frietjes en sla. Wat staat er op je bucketlist voor de zomer van 2020? Bo-taoshi en proberen 30min lang niets doen. Wat is jouw lievelingsplek in jouw kot? Atelier Wat doe je voor JDB? Coördineren

BoscoFonny als Don rika Af vrijwilliger in

2

Naam? Fonny Grootjans Woonplaats? Het wilde Wilsele Relatiestatus? Getrouwd Lievelingseten? Thaise curry met scampi Wat staat er op je bucketlist voor de zomer van 2020? Een cocktail drinken met vrijwilligers tijdens de zomerbar. 1000 km fietsen. Wat is jouw lievelingsplek in jouw kot? Mijn hoekzetel om languit in the chillen. Wat doe je voor JDB? Spikeball spelen, internationale projectjes organiseren, Guido op kosten jagen, collega’s ambeteren, Europese vrijwilligers begeleiden, zorgen dat er lekkere cocktails zijn in de Zomerbar.

3

Catherine en de paarden

Naam? Catherine Holemans Woonplaats? Blanden Relatiestatus? Mama van 3 schatten van kinderen. Lievelingseten? IJsjes, chocolade… Wat staat er op je bucketlist voor de zomer van 2020? Oma worden van een gezond kleinkind en genieten samen met de kinderen. Wat is jouw lievelingsplek in jouw kot? In de tuin genieten van het mooie weer. Wat doe je voor JDB? Administratie en boekhouding. Herken je de stafmedewerkers ook met een mondmasker? Welke letter hoort bij welk cijfer?

A

|14

B

C

D


Naam? Maarten Lens Woonplaats? Heverlee, op 10 scheten van de Jeugddienst. Relatiestatus? Samenwonend... met mijn broer. Lievelingseten? Hangt van het moment af. Sushi, barbecue, frieten, pizza en kebab zijn zeker kanshebbers. Wat staat er op je bucketlist voor de zomer van 2020? Kamperen! Heb ik stiekem nog nooit gedaan. Wat is jouw lievelingsplek in jouw kot? Ik zou graag de keuken zeggen, maar mijn bed zou me een leugenaar noemen dan‌ Wat doe je voor JDB? Niets tegen Guido zeggen, maar eigenlijk vooral leuke dingen met vrijwilligers: cursus organiseren en geven, vormingen voorbereiden en geven, het vormingsaanbod en de cursussen vernieuwen en zo veel mogelijk plezier maken. Lindsey en het speelplein van Boortmeerbeek

5

Maarten bij DBOH

Naam? Lindsey Pinnock Woonplaats? Leuven Relatiestatus? Getrouwd met Koen en mama van Mirte. Lievelingseten? Mosselen met frietjes, vegetarische moussaka, zoete aardappelen in de oven... en zoveel meer. Wat staat er op je bucketlist voor de zomer van 2020? De rust die ik vond tijdens de coronaperiode proberen vast te houden, een nieuw stukje Bach op de piano leren. Wat is jouw lievelingsplek in jouw kot? Het bankje van mijn grootouders op ons terras. Wat doe je voor JDB? Mijn collega's en vrijwilligers aan het werk zetten om artikels te schrijven voor Koerier, hen regelmatig aan de deadline herinneren en het dan in een lay-out gieten, de website regelmatig een update geven en Koerier Flash samenstellen.

Naam? Koen Timmermans Woonplaats? Dilbeek Relatiestatus? In een relatie met God. Lievelingseten? Witloof met hesp en kaassaus in de oven, alles met broccoli. Wat staat er op je bucketlist voor de zomer van 2020? Mijn actieve speelpleincarrière in Halle in schoonheid afsluiten. Wat is jouw lievelingsplek in jouw kot? Het plein voor de deur. Wat doe je voor JDB? Alles wat met zingeving en Don Bosco te maken heeft.

Tim als vrijwilliger in Peru

6

Naam? Tim Van Wambeke Woonplaats? Alken Koen bij Don Bosco Halle Relatiestatus? In een relatie. Lievelingseten? Tikka Masala Wat staat er op je bucketlist voor de zomer van 2020? Deze zomer wil ik samen met mijn vriendin een Tiny House bouwen. Wat is jouw lievelingsplek in jouw kot? De afgelopen maanden bouwde ik een pizzaoven in de tuin van mijn ouders. Dat is mijn favoriete plek thuis. Wat doe je voor JDB? Samen met een enthousiast team van animatoren organiseer ik in juli het Speelplein Raccoon! Daarnaast staan ook het befaamde JDB On Tour, onze JDB Zomerbar en de Dag Van De Animator op mijn programma.

7

E

4

F

G

De oplossing: 1B, 2C, 3F, 4A, 5D, 6G, 7E

www.jeugddienstdonbosco.be |15


DE KRACHT VAN JEUGDWERK

Heeft jeugdwerk een positief effect op jongeren in kwetsbare situaties? We vroegen het aan enkele Don Boscovrijwilligers en -medewerkers die dagelijks met jongeren werken.

ht c a r k e d e j n e l e p s Als ... n e m o r d e t m o t f e e g Zr Katelijn Vandekerckhove 20 jaar speelpleinverantwoordelijke van Groene Zone in Heverlee 5 jaar directie van het internaat van Groot-Bijgaarden. In deze coronatijden hoor je meer dan ooit dan de oproep om zorg te dragen voor kwetsbare kinderen en jongeren. What’s in a name? Of zoals Jambers vroeger zijn reportages begon: “Wie zijn ze? Wat doen ze?” En wat mij betreft: wat is er zo anders dat ze dat etiketje krijgen? Het jeugdwerk kan hier duidelijk het verschil maken. Want mogen zijn wie je bent zonder stempel, etiket of wat dan ook geeft jou en mij en kortom iedereen vleugels. Een aantal accenten in het jeugdwerk liggen daarvoor aan de basis. Ik baseer me vooral op speelpleinwerkingen. Waarom komen zoveel kinderen en jongeren zo graag naar het speelplein? Waarom kijken ze uit naar die zomer waar ze ravotten, spelen en zoveel meer? Ze vormen er een eigen gemeenschap. Een vorm van framily.

|16

Ze ontdekken er vrienden en vormen groep. Een groep met een naam, een betekenis en een statement. Ze dragen de sjaaltjes, T-shirts, sokken met respect en fierheid. Dat merk je ook in de jeugdbewegingen. Maar vooral: ze beschouwen elkaar tegelijkertijd als vrienden en familie. Hier telt wie je bent en van waar je komt niet zo sterk meer mee. Het etiketje vervalt. Het komt er veel meer op aan wat jou buitengewoon maakt in diegene die je bent. Scoor jij altijd de doelpunten of werk jij altijd met zorg je knutselwerkje af of mag ik op jou rekenen als we een puzzel moeten oplossen? Jouw talenten komen op de voorgrond en je wordt gewaardeerd en groeit van daaruit. Je leert grenzen verleggen en verkent stilaan de "Mogen zijn wie mogelijkheden en je bent zonder de kansen in jezelf. stempel of etiket

Zo kom je thuis in jezelf en geeft iedereen verruim je je eigen kader. Het maakt je als kind of vleugels." jongere rijker. Die ervaringen geven mee kleur aan de ontwikkeling. Het is een uitstappen uit de situatie waarin je leeft en waar je vaak ook verdriet over hebt.


Van daaruit ontdek je de kracht om zelf engagement op te nemen en mee het verschil te maken in de maatschappij. Jouw bestaan en leven komen in een andere dimensie terecht. Van overleven of vechten naar geven en inzet. Waar je durft te delen van wie je bent ontvang je zoveel meer. Het is een andere rijkdom dan degene waar je soms naar op zoek bent. Het is een broos evenwicht tussen vallen en opstaan en keuzes maken. In de spirit van Don Bosco en gedragen door anderen slaag je erin om uit een soms vicieuze cirkel te stappen. Het is voor degene die naast je staat als begeleider of medespeler ontzettend belangrijk dat die de mogelijkheden en kansen ziet die in jou schuilen. Het geeft vleugels om onvermoede horizonten te kunnen zien. Het jeugdwerk biedt kinderen en jongeren uit kwetsbare groepen net die stapstenen om verder te gaan en te durven groeien om in een ‘andere betekenisvolle kwetsbaarheid’ te staan en krachtig mee het verschil te maken en te geloven in de toekomst. "jeugdwerk biedt Ik huiver meestal van de term ‘kwetsbare groepen’ want het stapstenen komt er volgens mij op aan om om te durven door de kwetsbaarheid heen groeien." de kansen te zien. Spelend, sportend, lachend je samen inzetten voor een ander doel dan het overleven: zo kom je tot leven, en dat statement is universeel.

Sanne Detrez 9 jaar op Don Bosco Oud-Heverlee Begeleider bij vzw Alba Jeugdwerk hééft een positief effect op jongeren in kwetsbare situaties. Voilà, artikel klaar! Nee, wat ik nu ga vertellen, gaat volgens mij over het positieve effect van zelf in het jeugdwerk te hebben gestaan. Het eerste waar ik aan denk, is het thuisgevoel. Het is gewoon fijn om je ergens thuis te voelen. Maar belangrijker is dat je in een groep terechtkomt waar je op een veilige manier ontdekt welke rol je wilt opnemen, waar je bijleert over wat je leuk vindt en ook wat eerder niet leuk. Kwetsbare situaties zijn zeer uiteenlopend. Toch zorgt jeugdwerk volgens mij in alle situaties voor afleiding en minder triggers die pijn, verdriet, boosheid of negatieve

"het is gewoon fijn om je ergens thuis te voelen."

patronen uitlokken. Alsof een jongere even op adem kan komen, hoe intens het jeugdwerk ook kan zijn.

Spelen maken, fratsen bedenken, decors bouwen/knutselen, een goed excuus vinden om de toiletten niet te moeten schoonmaken… Dat spreekt je creatieve kant aan. Ik geloof dat jongeren daardoor hun vermogen aanscherpen om creatieve oplossingen te bedenken en creatief om te gaan met "jongeren leren problemen. van elkaar, ook

Nu, kort gezegd, het positieve door te botsen." effect van jeugdwerk op jongeren in kwetsbare situaties … ZIJN DE JONGEREN! Het zijn allemaal gelijken met andere contexten. Ze kunnen van elkaar leren (ook door te botsen), er zijn voor elkaar en de kwetsbare zal herkennen wie kwetsbaar is. Deze positieve effecten wil ik ook nog even vermelden: nieuwe energie krijgen, weerbaarder worden, verantwoordelijkheid, bevestiging, vertrouwen, vaardigheden aanscherpen, veerkrachtig worden. Tot slot, als je alleen voor een berg staat, zou je denken dat je er niet op geraakt, tot je de uitdaging met de hele groep aangaat!

Biju Oledath salesiaan coördinator Jeugdhuis De Takel in Oostende Heden ten dage is jeugdwerk onmisbaar in onze samenleving. Bij het (bege)leiden van jongeren naar hun volwassenheid is het jeugdwerk een belangrijke factor om hun weg te vinden naar zichzelf en in de samenleving. Er is een toename van diversiteit in onze samenleving, wat we echter niet terugvinden in de groepssamenstelling van jeugdbewegingen, van sport- en vrijetijdsclubs. Kinderen en jongeren uit kwetsbare situaties die leven in een kansarm gezin of opgroeien in een gezin van vreemde origine nemen relatief weinig deel aan georganiseerd jeugdwerk.

www.jeugddienstdonbosco.be |17


Jeugdwerkers hebben een cruciale rol om ook "jeugdwerkers zijn die groepen jongeren uit verbindingsfiguren te nodigen tot en toe te tussen jongeren en leiden naar het regulier jeugdwerk! Ze zijn de de samenleving." verbindingsfiguren tussen die jongeren en de samenleving, en ze dragen mee zorg voor hun welzijn en toekomst. Ze bouwen bruggen voor en met de jongeren naar andere jongeren, tussen ouders, naar buurtbewoners, naar sportclubs, naar verenigingen, naar de arbeidsmarkt enz. Begeleiders in het jeugdwerk hebben oog voor het helpen uitbouwen van een sociaal netwerk. Ze ondersteunen jongeren bij persoonlijke of sociale problemen en het vinden van positieve vormen van vrijetijdsbesteding, en ze bevorderen actieve participatie van jongeren in de samenleving.

Daarmee samenhangend krijgen jeugdwerkers een unieke en positieve pedagogische functie. Ze hebben de opdracht om jongeren te stimuleren in hun persoonlijke én sociale ontwikkeling. Ze winnen hun vertrouwen en behartigen indien nodig hun belangen, en geven grenzen aan. Door die verbindingsfunctie móét het jeugdwerk er sterk op gericht blijven om jongeren te bereiken die dreigen de aansluiting met de samenleving te verliezen en hen ook vast te houden! Die betrachting vermindert het risico dat de jongeren afglijden naar een marginale positie. Een verhoogde inzet van jeugdwerk naar jongeren die dreigen uit de boot te vallen, voorkomt deels frustratie of woede, wat anders vaak leidt tot overlast, gewelddadigheid of radicalisering. Goed onderbouwd jeugdwerk voor álle jongeren draagt positief bij tot participatie, sociale integratie en inclusie.

Laat je hart spreken

!

Tover een lach op het gezicht van kinderen. Elk kind heeft recht op spel en spelen.

Voor sommige ouders is het financieel moeilijk om hun kinderen naar het speelplein te laten gaan.

De coronacrisis zal de kwetsbaarste gezinnen dubbel zo hard treffen.

Fiscaal attest via Koning Boudewijn­stichting vanaf 40 euro per jaar.

BE10 0000 0000 0404 +++017/0960/00022+++

WWW.DONBOSCOSTICHTING.BE/speelplezier

STICHTING


CURSUSSEN JEUGDWERK Ik vind het fijnste aan

instructor zijn... Geprikkeld door het jeugdwerk en klaar voor een nieuwe uitdaging? Word instructor en geef je kennis door aan nieuwe animatoren en hoofdanimatoren.

enthousiasme voor

Stap 1  Volg de instructorcursus.

dragen aan nieuwe

Stap 2  Geef cursus.

animatoren en

Stap 3  Word verslaafd aan cursus geven!

hoofd-animatoren en

“  Jongeren te zien openbloeien en groeien in de loop van de week en

“  Ongeremd mijn jeugdwerk over te

hen te zien groeien

“  Dat ik me tot ver in mijn

in de loop van de

jongvolwassen leven extra

cursussen."

jeugdig kan gedragen!

Leen

Oh, en de weekendjes..” Wout

om het vlammetje voor kinderen in kwetsbare situaties door te kunnen geven.” Iris

“ Ik vind echt helemaal niets leuk aan instructor zijn... Said no one ever.” Deef

“  Het nonformeel leren

“  Dat we spel, plezier

faciliteren en

en waarden kunnen

het pedagogisch

doorgeven aan

project van Don

jongeren met

Bosco mee uit

Don Bosco als

te dragen en

leidraad en daar

door te geven.”

jongeren voor warm

Claire-Eline

word

instructor

wanted

maken.” Karen

“  Dat je even je serieuze zelf aan de kant kan zetten.” Wouter

Dat je jongeren echt het gevoel kan geven dat ze ergens deel van uitmaken. Dat ieder individu belangrijk is.” Janne

WIJGMAAL

vr 16/10 - zo 18/10/2020 vr 27/11 - zo 29/11/2020 vr 19/02 - zo 21/02/2021 ëngageer Plezierig ge

Inschrijvingen:

WWW.JEUGDDIENSTDONBOSCO.BE jeugddienst@donbosco.be -  016 24 16 20

d!


INTERNATIONAAL NETWERK

Happy

birthday DBYN!

door Fonny Grootjans

Jullie kennen Don Bosco Youth-Net misschien van de artikels die geregeld verschijnen in Koerier of online. Of misschien van zelf deel te nemen aan activiteiten, of misschien wel van de affiche op de deur als je door de gebouwen van Jeugddienst Don Bosco loopt? Om onze 20ste verjaardag in de picture te zetten, vertellen we jullie graag – in een notendop – hoe het netwerk de voorbije 20 jaar evolueerde. Wat ooit geboren werd als een kleine Europese organisatie is ondertussen uitgegroeid tot een volwassen netwerk van maar liefst 18 Don Bosco-organisaties uit 15 Europese landen. Tijdens het eerste decennium groeide het netwerk geleidelijk aan uit tot een stevige organisatie met een leuke kalender vol uiteenlopende activiteiten. Vele jongeren konden zich uitleven tijdens uitwisselingen en trainingen over heel Europa. Telkens was er plaats voor ontmoeting, spel, inhoud en bezinning. Kortom, non-formeel leren op z’n best. Van Malta tot de UK, over Italië en Duitsland: overal werd het netwerk met open armen onthaald en de bruisende Don Boscospirit, daar zorgden de jongeren wel voor. De eerste 10 jaar kunnen we vooral samenvatten in: groeien, verkennen, stabiliteit zoeken, jongeren ontmoeten, sterke fundamenten bouwen. We zochten en vonden onze plaats in het dynamische Europese jeugdwerkveld. Door de groei van de organisatie was er na enkele jaren al snel nood aan een werkkracht om het DBYN-werk in goede banen te leiden. Zo werd het DBYN-kantoor in Oud-Heverlee geopend in de kantoren van Jeugddienst Don Bosco. De volgende jaren zouden we hen trouw volgen bij elke verhuis (DB Oud-Heverlee, DB Groenveld, DB Heverlee). Waar het ooit startte vanuit de goesting om andere Europese jongeren te ontmoeten, interculturele ontmoeting, werd in ons tweede bestaansdecennium de focus breder en ging het netwerk zich ook verdiepen in thema’s als mensenrechten, actief

|20

burgerschap, jeugdwerk, en sociaal ondernemerschap. Zo werd er rond 2012 een heel traject van acties opgestart omtrent jongerenwerkloosheid en in 2015 startten we een driejarig traject rond vluchtelingen en migratie in Europa. Vanuit het mensenrechtenperspectief willen we jongeren bewustmaken van de heersende situatie en hen stimuleren tot actief burgerschap. Jongeren zich laten inzetten voor de kwetsbaren in onze samenleving, dat is wat Don Bosco ooit zelf deed tijdens zijn werk in Turijn, en wat wij via DBYN nog altijd verderzetten. Het tweede decennium werd ook gekenmerkt door de uitbouw van de verscheidene organisatiestructuren en de profilering van het netwerk in Europa. Zo werden er o.a. drie vrijwilligerspoules­opgestart: trainers, representatives en chaplains. De trainers zijn vrijwilligers die alle activiteiten uitwerken en begeleiden. Chaplains zijn jongeren en salesianen die ervoor zorgen dat de salesiaanse identiteit op elke activiteit aanwezig is. Door hun aanwezigheid is er altijd oog voor de spirituele begeleiding van jongeren en zorgen we ervoor dat het Don Boscogehalte voldoende aanwezig is tijdens een DBYN-activiteit. Representatives zijn jongeren die het netwerk vertegenwoordigen­in platformen en Europese instituten. Zo kunnen we ook op beleidsniveau blijven strijden voor de gelijke kansen voor alle Europese jongeren. We kunnen met trots zeggen dat we sterk vertegenwoordigd zijn binnen het Europese jeugdwerkveld maar ook in het netwerk van salesiaanse instituten. Onze inbreng wordt er gerespecteerd, mede door de expertise die we de voorbije jaren opgebouwd hebben in het werken met (kwetsbare) jongeren. In 2016 sloten de eerste organisaties van buiten de Europese Unie zich aan bij DBYN: DB Odessa (Oekraïne) en DB Podgorica (Montenegro). Hopelijk kunnen we in de toekomst nog enkele organisaties warm maken om zich bij het netwerk te voegen. Het biedt immers vele kansen voor jongeren en organisaties. In 2019 konden we blij aankondigen dat DBYN een tweede werknemer mocht verwelkomen in zijn kantoren. Een nieuwe mijlpaal in de bestaanshistorie aangezien we vanaf de beginjaren,­toen we nog een ‘klein’ netwerk waren, maar één iemand in dienst hadden. We merkten meer en meer de behoefte om het personeelsbestand uit te breiden om de


kwaliteit van de activiteiten, de relaties tussen partners, enz. te blijven garanderen. En zo geschiedde, mede door de steun van de congregatie.

"we zijn sterk

vertegenwoordigd binnen het Europese

jeugdwerkveld Wat de toekomst brengt, is moeilijk in te schatten. Europa maar ook in het gaat door enorme moeilijke netwerk van tijden. Systemen zoals de salesiaanse Europese Unie worden meer en meer in vraag gesteld en instituten." velen zien daarom Europese samenhorigheid ook niet meer als een prioriteit. Met de modetermen ‘positieve meerwaarde’ en ‘impact’ kan er immers niet voldoende gescoord worden. Iets wat essentieel is voor beleidsmakers heden ten dage. Wel, net daar vinden wij de bestaansrede, de noodzaak, van ons netwerk. Jongeren kunnen door vorming, uitwisseling

Voices of Youth

18+

Straatsburg, Frankrijk De Raad van Europa nodigt Don Bosco Youth-Net uit om in zijn Europees jeugdcentrum in Straatsburg een training te houden over het thema ‘vertegenwoordiging' (advocacy). In het hart van Europese politieke instellingen verdiepen we ons in het thema 'mensenrechten’ en kijken we naar wat de rol van jongeren kan zijn in dat debat. Jongeren krijgen via diverse workshops de skills aangereikt om hiermee zelf aan de slag te gaan, om verantwoordelijkheid op te nemen voor onszelf, de anderen en de samenleving. Opkomen voor jouw rechten, die van anderen, streven naar een betere samenleving; het is waar elke jongere mee zou moeten bezig zijn. De jeugd is immers de toekomst. Jeugddienst Don Bosco mag 2 jongeren naar Straatsburg sturen om deel te nemen aan deze interessante cursus. Datum:

27 september - 4 oktober 2020

Deelnemingsvoorwaarden: min. 18 jaar, je spreekt en begrijpt Engels, geïnteresseerd in ‘advocacy’ en mensenrechten.

en ontmoeting net die meerwaarde en impact realiseren. DBYN wil jongeren samenbrengen om vooroordelen tegen te gaan, om samen globale thema’s en tendensen zoals polarisatie, discriminatie, hatespeech en milieuproblematiek aan te pakken. Door vorming van Europese jongeren willen we van hen actieve burgers maken die op lokaal niveau die problematieken aanpakken en zo mee bouwen aan een warme samenleving. Wij zijn ervan overtuigd dat Don Bosco Youth-Net nog altijd bijdraagt aan de uitbouw van een solidaire en betekenisvolle maatschappij. 20 jaar moet natuurlijk gevierd worden en dat doen we met een feestelijke bijeenkomst in Benediktbeuern aan de voet van de Duitse Alpen. Kruis alvast zaterdag 22 augustus 2020… ooow ja, corona, euhm ... hou gewoon zaterdag 21 augustus 2021 vrij! Die datum wordt later nog bevestigd. facebook.com/DonBoscoYouthNet en Hou alvast onze www.donboscoyouth.net in de gaten.

Educate to elevate Youth

18+

Ben je zelf al actief als instructeur of trainer, en heb je zin om je ervaringen te delen met jongeren maar dan op Europees niveau? Dan is deze training of trainers de ideale activiteit voor jou. Je leert er de skills hoe je met een internationale groep moet omgaan; wat intercultureel leren precies betekent en hoe je dat proces stimuleert; hoe je een vormingssessie uitbouwt, enz. Je trekt naar huis met de vaardigheden om zelf als begeleider en trainer van Europese trainingen en activiteiten aan de slag te gaan. Jeugddienst Don Bosco mag 2 jongeren naar Straatsburg sturen om deel te nemen aan deze interessante cursus.

2 - 8 november 2020

Deelnemingsvoorwaarden: min. 18 jaar, je hebt al ervaring in het jeugdwerk als (hoofd)animator. Je spreekt en begrijpt Engels Kostprijs: € 70

17+

Auschwitz, Polen

Sint-Pieters-Woluwe, België

Datum:

Youth Technology

Technologie, apps, ze worden steeds belangrijker, ook in het jeugdwerk. Don Bosco Youth-Net organiseert daarom een activiteit voor jongeren actief in het jeugdwerk met als doel het ontdekken van moderne technologieën en methodieken toepasbaar in het jeugdwerk. We ontdekken samen wat de invloed is van internet op jongeren in Europa. Ongetwijfeld zijn daar ook heel grote verschillen in. We bekijken de kansen en voordelen van het werken met computers, technolgische toepassingen in jeugdwerk en we verdiepen ons ook in de risico’s verbonden aan deze manier van werken. Je zal er als animator, jeugdwerker nieuwe inspiratie halen uit het werken met nieuwe toepassingen die je in je eigen werking kan gebruiken. Datum:

15 - 21 november 2020

Deelnemingsvoorwaarden: Je hebt al ervaring in het jeugdwerk als (hoofd)animator. Je spreekt en begrijpt Engels

Kostprijs: € 50

Chat met "fonny grootjans"

016 24 16 20

internationaal@donbosco.be www.jeugddienstdonbosco.be |21


Jeugddienst Don Bosco sluit zich aan bij Don Bosco Green Alliance.

De milieucrisis waarmee we geconfronteerd worden, is een grote bedreiging voor de planeet. Don Bosco Green Alliance is een internationaal collectief van jongeren van Don Bosco-organisaties die zorg willen dragen voor het leven op de planeet en tegelijkertijd aan een nieuwe generatie van milieubewuste burgers willen bouwen. Jeugddienst Don Bosco heeft zich aangesloten bij Don Bosco Green Alliance. Jeugddienst Don Bosco wil zijn ecologische voetafdruk verkleinen op zes manieren: - energie sparen - duurzaam materiaal gebruiken - winkelhieren - voedselafdruk verkleinen - verantwoord vervoer - sensibiliseren

2 6 . 09 . 2 02 0 H ET

don

o c

START HIER.

Start nieuwe werkjaar We willen het nieuwe werkjaar dit jaar extra in de verf zetten: Jédonco staat in het teken van jou: onze vrijwilliger, Don Bosco-animator, sympathisant. Een dag vol activiteiten met sportwedstrijden, vorming, ontmoeting en eten… veel eten. Zie je vrienden weer vlak na de zomer en ontmoet de animatoren van de andere Don Boscospeelpleinen en -vakantiewerkingen. Hou zaterdag 26 september 2020 vrij in je agenda, want het belooft groots te worden.

|22


VentielŠ

JEUGDDIENST DON BOSCO

WIJ ZIJ N

jeugdd

ienst don bo sco

JE KAN BIJ ONS

TERECHT MET AL JOUW VRAGEN:

Fonny Grootjans fonny.grootjans@donbosco.be

Guido Stoop jeugddienst@donbosco.be

Catherine Holemans catherine.holemans@donbosco.be

Maarten Lens maarten.lens@donbosco.be

Tim Van Wambeke tim.vanwambeke@donbosco.be

Lindsey Pinnock lindsey.pinnock@donbosco.be

Koen Timmermans koen.timmermans@donbosco.be

colofon Tijdschrift Koerier, 29e jaargang, #2, editie juni 2020 Redactie Jeugddienst Don Bosco Drukwerk zwartopwit.be Illustraties Ventiel en freepik.com Taalcorrecties Bart Boone Vormgeving Lindsey Pinnock Verantwoordelijke uitgever Guido Stoop, Jeugddienst Don Bosco vzw, Naamsesteenweg 37, 3001 Heverlee, +32 16 24 16 20, jeugddienst@donbosco.be Website www.jeugddienstdonbosco.be, www.spelfiches.be, www.avondwoordjes.be, www.speelplaatsanimatie.be instagram.com/jeugddienstdonbosco facebook.com/jddonbosco www.pinterest.com/jeugddienstdonbosco Sociale media www.linkedin.com/company/jeugddienst-don-bosco-vzw App "Spelfiches" en "Don Bosco Games"

www.jeugddienstdonbosco.be |23


Doe mee aan onze wedstrijd en win een springkastelendag voor je werking ĂŠn een pizzabuffet voor het animatorenteam! Hoe kan je meedoen? Registreer je voor 25 juli 2020 op www.dagvandeanimator.be/wedstrijd en maak kans op een leuke prijs uit onze grote prijzenkast! 39.000 jongeren, in Vlaanderen en Brussel kiezen ervoor om in hun vrije tijd animator te zijn op een speelplein- of vakantiewerking. 70% van hen doet dat zelfs helemaal vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. Gewoon, omdat ze het belangrijk vinden.

In de aanloop naar 30 juli, de 4de editie van Dag van de Animator, roepen verschillende landelijke jeugdwerkorganisaties en meer dan 200 lokale werkingen iedereen op om voor deze jongeren digitaal te applaudiseren als blijk van waardering voor hun enthousiasme en inzet.

WWW.DAGVAN DE AN IMATOR.BE

Tijdschrift van Jeugddienst Don Bosco vzw - verschijnt halfjaarlijks - Verantwoordelijke uitgever: Guido Stoop, Naamsesteenweg 37, 3001 Heverlee

29e jaargang #2

Doe mee en win !

JUNI 2020

DONDERDAG 30 JULI 2020


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.