2022_12 Koerier

Page 1

koerier

Verantwoordelijke uitgever: Guido Stoop, Naamsesteenweg 37, 3001 Heverlee
#kringtotkerst 4kerstkaarten omteversturen
Tijdschrift van Jeugddienst Don Bosco vzw - verschijnt halfjaarlijks

whatshappening@jdb?

JEUGDDIENST DON BOSCO
instagram.com/jeugddienstdonbosco Volg ons ! |2

beste koerierlezers !

Daar stond ik dan, bij een stevige snijdende wind, het opvliegende strandzand trotserend, tussen het geschreeuw van een 300-tal jongeren. De ene met een mond vol wortelen, de andere trots zwaaiend met een kleurrijke vlag of dicht opeen elkaar verwarmend om de koude te doorstaan.

Als je me een jaar geleden gevraagd had wat ik op 23 september 2022 aan het doen zou zijn, ik had het zo gek niet kunnen bedenken. Maar wat voelde het goed, warmtegevend, om daar die middag op het Bredense strand te staan. Was het voorbestemd? Wie zal het zeggen? De waarheid is dat het leven niet altijd volgens plan verloopt. We hebben momenten waarop alles perfect lijkt en een ander moment lijkt het allemaal rampzalig uit elkaar vallen. Maar ik geloof dat wat voor ons voorbestemd is, wel op ons pad zal komen en dat je dan de uitdaging met vertrouwen moet omarmen. Dat vertrouwen kon ik die middag en elke dag opnieuw alleen maar uitspreken dankzij het sterke Jeugddienstteam, vrijwilligers én staf. Zij geven bij elke activiteit, elke cursus, elk internationaal seminarie, en bij elke zomer- of winterbar het beste van zichzelf.

Ook in de nabije toekomst gaan we jullie nog vaak dat vertrouwen geven maar tegelijkertijd ook vragen. Er staan ons immers spannende maar tegelijkertijd opwindende tijden te wachten. We zijn in blijde verwachting van een nieuwe naam en een nieuw logo. Kruis 6 mei 2023 alvast aan in je agenda voor de officiële lancering van al dit nieuws. Vertrouw ons dat de keuze voor vernieuwing ons ten goede zal komen.

Laten we eerst samen aftellen naar Kerstmis en ik wil jullie hierbij uitnodigen om jullie solidariteit te tonen met anderen, dicht of nabij, jong of oud, … door warme kerstwensen te verspreiden. Via onze #kringtotkerst willen we zoveel mogelijk warme kerstwensen verspreiden. Ontvangt immers niet iedereen graag een kerstkaart? Laat ons Geloof, Hoop, Liefde en Vrede wensen aan elkaar en zo 2023 met een warm gevoel inzetten.

Ik ben benieuwd wat er allemaal op mijn pad zal komen. Ik hoop jullie alvast ergens onderweg tegen te komen.

Fonny

Jeugddienst Don Bosco is alle weekdagen bereikbaar via het nummer +32 16 24 16 20.

Bij ons kan je altijd terecht voor vorming op maat voor jongeren, advies over jeugdwerk en internationaal vrijwilligerswerk en/of projecten, een rustige studieplek, een vertrouwde sfeer en een warme kop koffie!

Tijdens de koude van de winter

Voelt de warmte zo dichtbij

Door de gedachte aan de zomer

Komt er alsmaar liefde vrij

Tijdens de koude van de winter

Denk ik aan wat belangrijk is De banden die gesmeed zijn De vrienden die ik mis

Tijdens de koude van de winter Blijven jullie mij verwarmen Zonder in mijn buurt te zijn Lukt het jullie toch me te omarmen

upComing events

@woordenvanemile 26/12 - 31/12/2022

Animatorcursus @ Oud-Heverlee 10 - 12/02/2023

Hoofdanimatorcursus weekendvorm deel 3 @ Wijgmaal 24 - 26/02/2023

Instructorcursus weekendvorm deel 3 + instructorenweekend @ Wijgmaal 28/01/2023

Winterbar + Don Boscofeest

@ Jeugddienst Don Bosco 03 - 08/04/2023

Animatorcursus paasvakantie @ Oud-Heverlee 03 - 08/04/2023

Animatorcursus paasvakantie @ Lommel 10 - 15/04/2023

Hoofdanimatorcursus weekvorm @ Oud-Heverlee 10 - 15/04/2023

Animatorcursus i.s.m. Het Balanske @ Bekkevoort

19.07.2022 Teo, zoontje van Fonny en Ella Grootjans - Jakubek 23.08.2022 Gabriël, zoontje Janne Gutschoven en Nick Hoogmartens
Lukas, zoontje van Daniela Pittomvils en Kenneth Husson
Luna,
van Dries Verbinnen en Nele De Bruyn
aan op de Jeugddienst.
persoonlijk
via communicatie@donbosco.be.
personalia Geboortes
24.08.2022
26.09.2022
dochter
Deze berichten kwamen
Je kan jouw
nieuws melden
De jaarkalender up-to-date www.jeugddienstdonbosco.be |3

#SJOEFOEMI_2022

Sjoefoemi is een driedaagse waar alle speelpleinen en vakantiewerkingen van Don Bosco van over heel Vlaanderen samenkomen, waar spel, plezier, samenwerking en verbondenheid centraal staan.

"Er is een enorme samenhorigheid en je kan 100% jezelf zijn."

Tim, verantwoordelijke animatorenweekend

Sjoefoemi brengt jongeren in beweging en zet hen ertoe aan om actief contacten te leggen met animatoren van andere werkingen. De spontane ontmoetingen die plaatsvinden gedurende het weekend leiden tot onvergetelijke momenten van hilariteit en plezier Persoonlijk genoot ik het meest van de competitie en daarnaast het bezinningsmoment. De animatoren gaven het beste van zichzelf in een hevige strijd voor de felbegeerde beker, om daarna als één grote groep weer samen te smelten tijdens het bezinningsmoment.

Nina en Eva, speelplein Don Bosco Halle

Sjoefoemi is een weekend om naar uit te kijken! We proberen iedereen te motiveren om mee te komen. Er is hier een heel fijne sfeer en je kan veel connecties maken met andere speelpleinen. Het samenhorigheidsgevoel bij Halle zelf is ook belangrijk. De laatste editie was al 3 jaar geleden, dus er zijn animatoren mee die Sjoefoemi niet kenden. We hebben hen uitgelegd wat het weekend inhoudt en ondertussen kwamen er vanzelf herinneringen naar boven van vorige edities. Wat was zo’n memorabel moment? In 2015 toen we de beker wonnen, dat was een heel emotioneel moment voor ons. We hadden die zomer een animator verloren in een ongeluk. We hebben de zege aan hem opgedragen.

SJOEFOEMI 2022 |4
Reporter: Lindsey Pinnock

Ian en Merel, speelplein Don Bosco Halle

Ze hebben me verteld dat je veel leuke dingen doet en ook de band met het speelplein en andere speelpleinen aanhaalt. Ik wilde het wel eens proberen. Het is super, heel erg leuk die eerste keer Sjoefoemi. Ik heb ook animatoren van ons eigen speelplein beter leren kennen. De leukste activiteit? Het groot spel voor de competitie uiteraard, maar ook de activiteit met ons eigen speelplein: koken met zeewater en zand.

Sara en Delano, speelplein Heidevreugde

Het is onze eerste keer op Sjoefoemi. We hebben verloren bij de competitie. We gunnen het hen allemaal, maar toch willen wij ook wel eens winnen. Volgende keer hé!

Ik heb animatoren leren kennen van andere speelpleinen. Ze zien er ook aardig uit, vrolijk en blij, net zoals wij. Iedereen praat ook met elkaar, de groep mengt zich. Er is vreugde zoals op een echt speelplein.

Alexandra en Noah, speelplein Don Bosco Halle

Het is onze eerste keer. Het speelplein heeft ons overtuigd om mee te komen. Ze hadden gelijk: de sfeer is echt super. Het is echt een ervaring die je als Don Boscoanimator ooit in je leven moet meegemaakt hebben. Het brengt de animatoren van het speelplein zelf dichter bij elkaar. Door de activiteiten tijdens de dag leer je elkaar echt goed kennen. Er waren opdrachten waar je kracht voor moest gebruiken, bij andere moest je nadenken, bij nog andere moest je creatief zijn. Iedereen kon kiezen waarze sterk in zijn en hun steentje bijdragen.

Naomi, vrijwilligster kookploeg

Ik ben 28 jaar en ben samen met Michiel, en hij is actief bij Jeugddienst Don Bosco. Vorige zomer ben ik met hem mee gaan koken op speelplein Don Bosco Oud-Heverlee. De visie van het speelpleingebeuren dat intrigeerde mij. Het was een toffe bende waar het meteen mee klikte. Ze hebben me gevraagd om mee te gaan met het kookteam naar Sjoefoemi. Het is ook erg leuk, maar wel pittig. We hebben enorm veel vlees gebakken voor de barbecue en groentjes gesneden als voorbereiding van een barbecue voor zo’n 300 man. We spelen op elkaar in en zien waar er hulp nodig is. De sfeer op Sjoefoemi is heel leuk en aangenaam. Hier zijn allemaal toffe en lieve mensen. Ik voel me gewaardeerd, het is precies alsof ik al jaren deel uitmaak van de kookploeg. Ik vind het fantastisch.

Tom en Gust, speelplein Don Bosco Oud-Heverlee

We hadden er heel veel zin in, we waren gemotiveerd om na 15 jaar de beker nog eens mee naar huis te nemen. We hebben geprobeerd om het zo tactisch mogelijk aan te pakken. We hebben ons opgedeeld in 3 teams. Er was een centraal punt zodat we direct wisten welke opdracht klaar was en welke de volgende opdracht was. We moesten bijvoorbeeld een kilo zand, een kilo rijst en een kilo zeewater verzamelen. We moesten schatten wat een kilo was. Het werd op de weegschaal gelegd en dan moesten we telkens teruggaan tot het juist was. Moeilijk, maar het lukte uiteindelijk. Ik heb het finalespel gelopen. Ik zat in het zand vast aan zo’n wasdraad en ik heb een parcours met obstakels afgelegd. Ik ben diegene die op de rode knop heeft geduwd, dat was een euforisch gevoel! Er kwam een juichende mensenzee op mij af. Absoluut fantastisch. De beker krijgt een plaats op het secretariaat van het speelplein, waar alle kinderen en ouders hem ook kunnen zien.

SJOEFOEMI 2022
www.jeugddienstdonbosco.be |5

Karen, Sjoeteam

Er gaat een intensieve voorbereiding aan vooraf. Er kruipt veel tijd en energie in, maar ik hou ervan om mensen te helpen. Dat geeft me heel veel voldoening. Dat komt ook terug in mijn job: ik ben verpleegkundige. Het feit dat ik er mee voor kan zorgen dat jongeren tijdens zo’n weekend leuke herinneringen maken, daar krijg ik veel energie van.

Het is voor mij ook een uitlaatklep, even een escape from reality Het is schrijnend wat er momenteel in de wereld gebeurt en hier kan je dit even vergeten. Je kan hier gek en onnozel doen, maar je mag ook even stil zijn. Je vindt altijd wel iemand die met jou mee wil doen. Welke kant ik van mezelf ook laat zien, ze worden allemaal geaccepteerd. Er is een enorme samenhorigheid en je kan 100% jezelf zijn. Het was de derde editie die ik mee organiseerde. Op voorhand had ik gezegd dat ik hierna zou stoppen. Maar dit jaar was zo’n goede editie, dat ik ermee verder wil doen. Er zijn altijd wel zaken die anders kunnen. De animatoren zijn openhartig en zeggen wat ze fijn of lastig vonden. Die feedback nemen we als Sjoeteam zeker mee.

Waardering van de animatoren

De animatoren laten hun waardering echt blijken. Sinds de vorige editie hebben we het concept veranderd: de klemtoon ligt op de samenhorigheid en samen dingen doen. Ze moeten ervoor zorgen dat ze opdrachten winnen om voordelen mee te pakken naar de grote competitie op het einde waar ze de felbegeerde beker proberen te bemachtigen. Dat wordt enorm geapprecieerd. Het hoeft niet telkens competitief te zijn, iedereen kan hun eigen talenten inzetten

SJOEFOEMI 2022
|6
Dankjewel aan Tim Bex voor de mooie foto's!

#ikbeneendonboscoanimator

jaarwerking animatoren

De Mirkens werkt tijdens het jaar vooral aan de band tussen de animatoren. Zo proberen we jaarlijks een feestdagendrink en enkele uitstappen te voorzien. We geloven er als speelplein in dat de band tussen de animatoren ervoor kan zorgen dat kinderen zich in de zomer eens zo hard kunnen amuseren.

Onze main activiteit is onze maandelijkse BoscoBar. Dan zakken we gezamenlijk af naar ons stamcafé om daar te drinken/snacken/poolen/ kickeren…

Soms organiseren we iets speciaals zoals schaatsen of de kerstmarkt. Om de twee jaar hebben we ook ons moniweekend. Bij extra activiteiten zoals Dome Festival zijn we altijd samen van de partij.

mirkens

Speelplein Raccoon organiseerde een Sinterklaasactiviteit voor de animatoren.

Merel Van Wambeke

Ieder jaar organiseert Speelplein Kinderland de ‘Instuif’. Hier spelen alle animatoren, ervaren of nieuw, een knettergek spel. Laten we eerlijk zijn, er is geen band zo uniek als die van teamwork tijdens een spel. Het is dé beste manier om onze animatoren klaar te stomen voor een fantastische zomer.

Laurence Hinnekens

We zijn voor de monibedanking met de animatoren naar Bobbejaanland gegaan. Hier is een foto met een paar van de animatoren die toen mee waren. Imago is onze animatoren heel dankbaar voor wat zij doen. Woorden kunnen niet beschrijven hoe dankbaar wij zijn dat ieder van ons zich inzet voor deze werking!

Op zaterdag 4 maart 2023

organiseert Speelplein Groene Zone sinds lang weer een ‘Soirée Mangée’! Iedereen zal er à volonté kunnen genieten van een heerlijke spaghetti! Tuur Schrooten

Op zaterdag 11 februari 2023 om 19:30 uur organiseert Speelplein Don Bosco Halle zijn eerste quiz in lange tijd! Met ploegen van maximum vijf personen zal er worden gestreden om de hoofdprijs!

Verdere info volgt!

Pouya Zolfaghari

SPEELPLEIN DON BOSCO OUD-HEVERLEE speelplein de Speelplein Raccoon
SPEELPLEINEN VAKANTIEWERKINGEN
www.jeugddienstdonbosco.be |7
Don Bosco Sint-Pieters-Woluwe

Het grote dubbelinterview met Fonny en Guido.

De coördinatoren van Jeugddienst Don Bosco.

Hoe lang werk jij al bij Jeugddienst Don Bosco?

Fonny: Ik ben gestart met een vervangingscontract in september 2011. Dat werd verlengd en uiteindelijk heb ik 9 jaar als stafmedewerker Internationaal gewerkt. Ik ben 2 jaar geleden weggegaan en sinds augustus 2022 werk ik hier opnieuw, nu als coördinator. Een speciale formule. (lacht)

Guido: Ik was internaatsopvoeder en gaf les in Don Bosco Woluwe. In augustus 1994 heb ik op vraag van de salesianen, om de vrijetijdssector uit te bouwen, Kaderschool Don Bosco erbij genomen. Dat was toen ook al een organisatie die getrokken werd door vrijwilligers. In september 1996 ben ik officieel halftijds aangeworven.

ben ik gestart als animator op Don Bosco Groene Zone in Heverlee. Mijn zus had me de oren van mijn kop gezaagd om het toch maar eens een weekje te proberen. Ik ben er 13 jaar gebleven. Ik ben gegroeid van hulpanimator naar pleinleiding en zo heb ik ook Jeugddienst Don Bosco leren kennen als vrijwilliger. Ondertussen gaat mijn oudste zoontje ook naar een Don Boscospeelplein.

Guido: Ik ben Don Boscoanimator geworden in de jaren 80. Eerst twee weken in Oud-Heverlee. Dat was toen nog in groepjes –ik vond dat maar niks. Als kind speelde ik op straat. Luisteren naar een animator die zegt wat je moet spelen, dat zat niet in mijn genen. Toen ben ik verzeild geraakt op de wijkspeelpleinen van Leuven. Dat was echt de hemel op aarde. Ik werd animator, hoofdanimator – tegen mijn goesting want ik was liever gewoon animator – en pleinverantwoordelijke. Ik heb het tien jaar gedaan en ben via die weg ook in ‘het bureau’ van de Kaderschool gerold, wat nu de stuurgroep Vorming is. De wijkspelen zijn nog altijd een stuk van mijn leven. Daar is een vriendengroep uit ontstaan die nog jaarlijks samenkomt.

“ Animator zijn op de wijkspeelpleinen van Leuven dat was voor mij de hemel op aarde.” Guido

Bij mij is dat ook zo. Ik heb op het speelplein een vriendengroep voor het leven opgebouwd. Het is ondertussen een hele bende met partners en kinderen erbij. Maar ooh zo leuk als we allen samen afspreken.

Kan je een anekdote vertellen?

Welk moment zal je altijd bijblijven?

Fonny: Met vijf enthousiaste jongeren trokken we naar Zambia om vorming te geven aan de animatoren ter plaatse. We werden ontvangen door de salesianen en meteen uitgenodigd voor de Engelstalige mis. De jongeren wisten dat ze dat konden verwachten. Voor een viering die minstens 2,5 uur zou duren, namen we achteraan in de kerk plaats. We dachten dat we zo incognito konden blijven. De priester verzocht ons na tien minuten om op de eerste rij te komen zitten, en ik mocht vertellen wie we waren en wat we kwamen doen. Maar dat was nog niet alles.

SPEELPLEINZOMER 2021 HET GROTE DUBBELINTERVIEW |8

Alle 250 aanwezigen kwamen ons op het einde van de mis een hand geven en persoonlijk verwelkomen. Ik vond dat geweldig, die Don Boscogastvrijheid en het enthousiasme van die mensen.

Guido: Sjoefoemi in de Hoge Rielen: er was een terrein afgebakend en in het zand waren er nagels verstopt. Een animator vastgebonden aan een groot kruis en gedragen door vier andere animatoren moest met een metaaldetector de nagels zoeken. Ik stond naast iemand die zijn hoofd schudde en vol verbazing zei: ‘Hoe komen ze erbij? Hoe komen ze erbij?’

Fonny: Het memorabele instructorenweekend met als thema ‘Après-Skuido’. Allemaal waren we verkleed in Tiroleroutfit, we deden aan kaasbolrollen van de Heiberg, aten kaasfondue en hielden een Tiroleravond in Kessel-Lo. Hilarisch!

Guido: Ook nog Sjoefoemi. Er was een grote open ruimte met daarnaast een bos. Op een bepaald moment zag ik een zetel voorbijkomen met een geblinddoekte animator erin. Ongelofelijk grappig beeld. Sjoefoemi heeft veel in beweging gebracht.

buitenstaander chaotisch. Het ligt vol papieren, maar als ze me iets vragen, dan weet ik het meteen liggen. Creatieve geesten werken zo. (lacht) Ik zit tussen dozen vol postkaarten en postzegels. Allemaal bazaar voor Don Bosco Stichting. Ik kijk na of er ‘schatten’ tussen zitten en dan komt een veilinghuis alles ophalen. Jaarlijks hebben we zo’n 50 000 euro aan giften en opbrengsten. De speelpleinen en andere Don Boscoorganisaties kunnen een aanvraag indienen om steun te ontvangen voor een project.

Hoe start jij je werkdag bij Jeugddienst Don Bosco?

Guido: Ik doe mijn inbox open en ga een pot koffie halen.

Fonny: Binnenkomen en goeiedag gaan zeggen tegen iedereen.

Guido: Ah ja, natuurlijk, dat is automatisch.

Fonny: Ik ruim mijn overlegtafel op, leg mijn spullen ’s morgens in de kast. Anders moet ik telkens alles verschuiven als er iemand met mij komt overleggen.

Wat mag er niet ontbreken op een typische werkdag bij Jeugddienst Don Bosco?

Fonny: Eens lachen en veel plezier maken. Dat geeft energie om je taken te doen en dat zorgt voor een aangename collegiale sfeer.

Guido: Ik sluit mij daarbij aan. Onze koffiepauzes, dat zijn

Fonny: Sjoefoemi Zingt, dat vind ik ook altijd een hoogtepunt. Je spoort op voorhand je collega’s aan die aangeven dat ze dat niet graag doen en schrik hebben van een podium. Op de avond zelf zie je ze dan in een ABBA-pakje volledig uit de bol gaan voor 250 animatoren die aan het zingen en dansen zijn. Dat geeft een warm gevoel van verbondenheid dat je samen zoveel plezier kan maken.

Wat is jouw taak als coördinator?

Fonny: Ervoor zorgen dat er plezier gemaakt wordt.

Guido: Het was wel wat zoeken in het begin, maar de afbakening is duidelijk. Ik bied ondersteuning op het gebied van administratie, financiën en juridische zaken en ben verantwoordelijk voor Don Bosco Stichting.

Fonny: Ik ben verantwoordelijk voor het opvolgen van de beleidsnota, een instrument met onze kerndoelstellingen waar we vier jaar mee aan de slag moeten. En ik coach de staffers binnen hun groeitraject. Guido is mijn klankbord, vanuit zijn ervaring kan hij mij veel input geven.

Hoe ziet jouw bureau eruit? Wat is het object dat het meest in het oog springt?

Fonny: Nu ziet het er nog kaal uit. Ik heb een bureau met een computer, een vergadertafel en ook een salon. Dat laatste brengt wat huiselijke sfeer.

Maar ik mis nog een tapijt, een plantje en een inspirerende quote van Don Bosco aan de muur. Er slingeren nog wat erfstukken rond van vorige collega’s, maar die zullen stilaan verdwijnen.

Guido: Mijn bureau is voor een

HET GROTE DUBBELINTERVIEW
www.jeugddienstdonbosco.be |9
Eens lachen en veel plezier maken dat hoort bij een typische werkdag bij Jeugddienst Don Bosco ." Fonny

En soms worden er ook serieuze dingen aangekaart. Ik vind dat goud waard. Het zijn pauzes die niet van je uren worden afgetrokken, dat hoort erbij, dat zit ingebakken in onze organisatie. Dat bepaalt die familiale sfeer die typisch is bij Don Bosco. Zelfs tijdens corona is de koffiepauze blijven bestaan, dan wel online

Fonny: En een bord soep tijdens de middagpauze, dat toont de gastvrijheid van de salesianen. Daar hoor je ook verhalen van de salesianen… hoe zij vroeger in den tijd vrijwilligerswerk hebben gedaan bij de Kaderschool of missionaris zijn geweest in een ver land. Het is interessant om te luisteren naar hoe zij dat hebben beleefd.

Wat betekent Don Bosco voor jou?

Guido: Een inspiratiebron, echt wel. Dat was een man die niet bezig was met pedagogische theorieën. Die ‘vier pijlers’ zijn door zijn volgelingen genoteerd. Don Bosco dééd gewoon: hij kwam een paar jonge gasten tegen op straat, nam hen mee naar zijn oratorio, gaf onderdak, onderwijs, catechese …

Fonny: Ik vind dat een heel moeilijke vraag omdat Don Bosco op veel facetten in mijn leven invloed heeft, niet alleen bij het samenwerken met vrijwilligers en collega’s, maar ook op mijn dagelijks leven. De ‘vier pijlers’ – thuisplaats, leerplaats, speelplaats, zinplaats – zijn overal toepasbaar en je kan er ook zelf mee aan de slag. Bijvoorbeeld: geloof kan je beleven door naar de kerk te gaan, maar ook door een Avondwoordje of een kleine impuls naar de animatoren te brengen.

Guido: Hij had het lef om zijn jonge salesianen de verantwoordelijkheid te geven over een groot project. Hij geloofde echt in de capaciteiten van jonge mensen en gaf hen kansen. Dat passen we hier ook op de werkvloer toe. Als ik een nieuwe staffer moest aanwerven, heb ik altijd de voorkeur gegeven aan iemand die pas van de schoolbanken kwam. Daarna ondersteun je hen wel, maar je geeft hen zeker de kans om het zelf te doen.

Wat zijn jouw toekomstplannen en -dromen voor Jeugddienst Don Bosco?

Guido: Voor mij zitten die toekomstplannen in de nieuwe beleidsnota. Een zeer sterke nota, geschreven vanuit de blik van jonge mensen en met aandacht voor samenwerkingsverbanden. Dat is mijn droom voor Jeugddienst Don Bosco, dat we nog meer kunnen samenwerken met bijvoorbeeld jeugdhulp, OKAN-klassen … wie weet wat er nog allemaal komt.

Fonny: Dat we ‘de lijm’ kunnen zijn voor speelpleinen,

dat we voor verbinding kunnen zorgen en met Don Boscojeugdwerk als een mooi geheel naar buiten kunnen komen. En ik droom er ook van dat collega’s en vrijwilligers de dynamiek van Don Bosco kunnen meepakken en doorgeven in hun werk met jongeren of andere vrijwilligers of zelfs thuis.

Guido: Dat je het je eigen maakt als een stuk van je levensstijl?

Fonny: Precies.

Wat is een vaste waarde, wat mag er echt niet veranderen bij Jeugddienst Don Bosco?

Fonny: ‘Guido’, is dat geen vaste waarde?

Guido: De eerste vaste waarde is die Don Boscospirit. Als we dat ooit loslaten, dan kunnen we even goed VDS worden. Die spirit maakt dat we werken met een andere insteek: we gaan ergens voor, we geloven in jonge mensen, sommigen in God. Ik wil graag nog een anekdote vertellen. Na een animatorcursus werd ik aangesproken door een vader: ‘Bent u de verantwoordelijke hier?’ Ik kreeg al koud angstzweet. Hij vroeg: ‘Wat steken jullie hier uit?’ Hij herkende zijn zoon niet meer. Die zoon had een stille persoonlijkheid. Hij was thuisgekomen na de animatorcursus en was onafgebroken beginnen praten, hij was helemaal opengebloeid op nog geen week tijd. Dat is iets wat niet gewist mag worden. Die jongen had gevoeld dat hij bij Don Bosco zichzelf mocht zijn, dat hij kansen kreeg, hij mocht op zijn bek gaan, dat was oké, hij werd door de groep opgenomen.

Fonny: Dat jongeren kunnen zeggen: ‘Ik ben een Don Boscoanimator.’ Dat ze weten dat ze deel uitmaken van een groter geheel.

Welke vernieuwing is noodzakelijk?

Fonny: Ik denk dat we altijd openstaan voor nieuwe impulsen van staffers, vrijwilligers of Don Boscowerkingen. We moeten ook de tendensen volgen van de samenleving en van het jeugdwerk in Vlaanderen. Er zijn altijd dromen, laat die maar op ons afkomen. Soms zijn die realiseerbaar, soms wat moeilijker, maar veel mag en veel kan.

Guido: Als je open blijft staan voor dingen die binnen komen waaien, dan ontstaan er ook nieuwe dingen. En sterke dingen. Sjoefoemi is zo ontstaan. Maar ook DBYN, het Europese netwerk, of de cursus Animator In Spe voor OKAN-klassen. Als er een vraag binnenkomt en we hebben de expertise en de tijd, dan doen we dat gewoon!

SPEELPLEINZOMER 2021 HET GROTE DUBBELINTERVIEW
“ Ik wens dat we ‘de lijm’ kunnen zijn voor speelpleinen, dat we voor verbinding kunnen zorgen” Fonny
|10
“ Don Bosco was niet bezig met theorieën, hij dééd gewoon ” Guido

te delen met de mensen r ondom jou via onze kerstkaarten.

om v r ede, hoop, liefde en geloof

Jeugddienst Don Bosco en D r oomfonds Don Bosco nodigen jou uit

BUCKETLIST 2023

Een bord spaghetti opeten zonder handen m Meterslange knikkerbaan bouwen m Een pipibroek van een kleuter verversen m Een spel verzinnen terwijl je de spelregels uitlegt m Zo hard opgaan in je spelthema dat je er 's nachts van droomt m Meer dan 30 Nick Nacks in je mond steken zonder te kauwen m Zo hard meezingen met het speelpleinlied dat je geen stem meer hebt m Na een volledige week nog steeds de naam van kind X niet onthouden m Meer dan 10 minuten de slappe lach hebben m Een DIY zwembad bouwen op het speelplein m Dezelfde onderbroek dragen als de dag voordien m Kindjes/animatoren met heimwee troosten m Meer dan 2 nachten op rij als laatste wakker blijven m Binnen de 5 minuten het secretariaat opruimen m Een spel verzinnen waar de kinderen de hele week over blijven praten m Na het eten in de file moeten staan aan het toilet m Naar het materiaalkot gaan en vergeten wat je zoekt m Een avondwoordje schrijven over hoeveel speelplein voor jou betekent

m

#ikbeneen donbosco
VOUW EEN HAPPERTJE  Knip het vierkant uit.  Draai de lichtblauwe kant naar boven.  Plooi de hoeken naar binnen zodat je een ruit hebt.  Draai het happertje met de teksten naar boven.  Plooi de kleurrijke vlakken naar binnen.  Plooi het happertje dubbel. Vertel je meest gênante moment van afgelopen zomer. Geef vandaag minstens 5 complimenten aan 5 verschillende mensen Verricht vandaag een goede daad Doe 10 push-ups Doe gedurende 30 seconden een dier na Laat je meest verleidelijke blik zien Waarheid, durven of doen? (Jij mag iemand een vraag stellen) Waar is jouw favoriete vakantiebestemming? 
animator

# ik ben een Don Bosco anima tor

®Jeugddienst Don Bosco

het leven van don bosco in een notendop.

Giovanni Don Bosco (16 augustus 1815 - 31 januari 1888)

Don Bosco was een priester in het noorden van Italië, die sterk begaan was met het welzijn van jongeren. Vele van die jongeren trokken naar de stad Turijn op zoek naar een beter leven. Don Bosco droomde ervan die jongeren ten volle kansen te bieden zodat ze hun toekomst zelf in handen zouden kunnen nemen. Hij bouwde een ‘oratorio’, een plaats waar zij konden thuiskomen en vriendschapsbanden smeden, een vak leren, zich ontspannen – en de échte zin van het leven ontdekken.

1815

In Castelnuovo d’Asti, een dorpje in de Noord-Italiaanse regio Piëmonte, wordt Giovanni geboren. Start middelbare school in Chieri. 1831 1835 Hij begint op het seminarie van Chieri aan de priesteropleiding.

uitbreiding van het oratorio in Valdocco.

van de dochters van Maria Hulp der Christenen.

salesianen in Frankrijk, vertrek missionarissen naar Zuid-Amerika.

Wist je trouwens dat het feest van Don Bosco elk jaar wordt gevierd op de dag waarop hij in 1888 gestorven is? Het kan misschien een beetje vreemd lijken om feest te vieren op iemand zijn of haar sterfdag, maar in de christelijke traditie is het eigenlijk normaal dat een heilige zoals Don Bosco gevierd wordt op de dag dat hij of zij stierf: je kunt het bekijken als de ‘geboortedag’ in de hemel, bij God.

DON BOSCO ALS INSPIRATOR
Zes
1841 1846 Start
Start
1853 1860 Verdere
Romereis:
1872
Eerste
1875 1881
1887
Winterbar Don BoscoFeest Zaterdag 28 januari 2023 @JEUGDDIENST DON BOSCO Fotografie: Frank Bahnmüller ?WEETJE Op 31
1888 sterft
in
jaar later wordt Giovanni in Turijn priester gewijd.
oratorio in Valdocco.
beroepsopleidingen in Valdocco.
audiënties bij de paus. 1858
Ontstaan
Eerste salesianen in Spanje. Bollettino Salesiano: contactblad met de medewerkers. 1878
Eerste salesianen in Engeland.
januari
Don Bosco. Hij is dan 72 jaar. De beweging die hij heeft gestart, staat stevig
haar schoenen en ze zet Don Bosco’s droom verder … tot op vandaag!

De kerstkaart van Maarten en Lien. t

[de telefoon gaat over]

Lien: “Hallo met Lien!”

Maarten: “Jow Lien, ik heb net inkopen gedaan voor onze kersttaart, kom je straks dan langs om samen lekker te bakken?”

Lien: “OMG Maarten!!! We gingen een kerstkaart maken, geen kersttaart! Wat een flater!!”

Maarten: “Oepsie, dat is per abuis! Jammer, ik had wel zin in een baknamiddag met kerstsfeer”

Lien en Maarten in koor: “DOEN WE!!”

Bak jij met ons mee?

VOOR GEVORDERDEN

SOEZEN 100 gram boter 200 gram water 150 gram bloem 6 ei

Bereiding

 Verwarm de oven voor op 200°C.

 Breng de boter en het water in een steelpan aan de kook. Voeg dan de bloem toe en roer totdat je een bal bekomt die niet meer aan de bodem blijft kleven.

 Doe deze bal in een ronde mengkom. Spatel er nu één voor één de eieren onder. Je hebt voor dit recept 5 à 6 eieren nodig. Wanneer weet je dat het goed is? Wanneer je deeg als een sliert van je spatel valt.

 Vul een spuitzak met effen spuitmondje en spuit bolletjes van ongeveer 3 cm groot.

 Bestrijk de soezen met ei en bak 16 minuten af.

ONZE MEELIGE

SPEELPLEINZOMER 2021 BAKKEN MET MAARTEN EN LIEN |16
Bij het einde van de hopen we dat je een aan het vieren bent.
Maarten
   
Je kapoenen, De jeugddienst
en Lien

VULLING SOEZEN

Banketbakkersroom: 500 ml melk 100 gr suiker 2 eidooiers 45 gr maïzena

Slagroom: 250 ml room 25 gram suiker GANACHE 100 ml room 200 gram pure chocolade 20 gram boter

Bereiding

 Breng de melk met de helft van de suiker aan de kook. Meng ondertussen de rest van de suiker en de maïzena in een mengkom. Doe hier de dooiers bij. Klop los tot er geen klonters meer zijn. Indien nodig kan je een scheutje melk toevoegen.

 Giet de helft van de kokende melk bij het eiermengsel terwijl je blijft mengen. Giet meteen daarna het hele mengsel terug in de pot en zet dit weer op het vuur.

Blijf goed roeren zodat de bodem niet aanbakt. Wanneer er bubbels naar boven komen, haal je alles van het vuur. Giet dit in een ovenschaal en dek af met vershoudfolie om af te koelen.

 Klop de slagroom op tot deze stevig is. Klop de banketbakkersroom los wanneer deze is afgekoeld. Meng nu de slagroom onder de banketbakkersroom.

Bereiding

 Breng de room aan de kook. Giet de kokende room over de chocolade in een mengkom. Blijf hierin mengen tot alle chocolade gesmolten is. Meng dan de boter er onder.

BODEM

Volg hiervoor het recept van de koekjes en snijd het deeg in een cirkel van ongeveer 10 cm diameter.

SAMENSTELLING TAART

Stap 1: vul de soezen met de overheerlijke vulling.

Stap 2: werk de soezen af met de ganache of bloemsuiker.

Stap 3: leg de bodem op een mooie ondergrond en bestrijk deze met wat ganache.

Stap 4: begin met het stapelen van je soezen, waar nodig kan je wat ganache gebruiken om ze te kleven.

Stap 5: versier met chocolade en koekjes.

PS. Zou Lien ook meegeholpen hebben tijdens het bakken?

KOEKJES

250 gram boter 1 ei 1 eidooier 180 gram suiker 300 gram bloem

Bereiding

VOOR BEGINNERS

 Kneed de boter en de suiker met je handen tot die zacht is. Voeg daarna het ei toe en blijf kneden. Als laatste kneed je ook de bloem mee tot een vaste bal. Leg de bal, gewikkeld in vershoudfolie in de koelkast voor 30 à 45 minuten.

 Verwarm de oven voor op 180°C.

 Rol het deeg uit op ongeveer een halve centimeter. Vergeet geen bloem op je werkbank te strooien! Steek dan de koekjes uit met je favoriete vormpjes, snijden kan ook. Leg ze op een bakplaat met bakpapier.

 Klopt de eidooier los met een vork. Bestrijk hiermee de koekjes en bak ze 12 à 14 minuten in de oven.

www.jeugddienstdonbosco.be |17
snaptem!?): WENS advent, zoete kerst kalkoenen
     

AANRADER VOOR IEDERE JONGERENWERKER !

Afgelopen zomer trok hoofdanimator Rani Mein een week naar het Hongaarse Boedapest voor de cursus ‘Voices of Youth’. Deze studiesessie werd georganiseerd door Don Bosco Youth-Net en had als doel om jongerenwerkers uit allerlei landen met elkaar in gesprek te brengen.

Tijdens ‘Voices of Youth’ werd Rani ondergedompeld in de thema’s belangenbehartiging en mensenrechten. “Ik wist wat het thema was, maar niet goed wat ik precies van de cursus moest verwachten”, legt de 20-jarige hoofdanimator van Speelplein Don Bosco Halle uit. “Ik ben dus erg open-minded naar Hongarije vertrokken.”

Waarom sprak dit thema jou zo aan? “Ik ben iemand die wil opkomen voor mensen die niet voor zichzelf kunnen spreken. Iedereen heeft basisrechten en ik vind het belangrijk dat iedereen ook krijgt waar hij of zij recht op heeft. Zowel in mijn studie orthopedagogie als op het speelplein kom ik heel veel in contact met kinderen met een 'andere' achtergrond. Dankzij deze cursus kon ik leren hoe ik die mensen ook op een hoger niveau kan helpen.”

Je wist eerst niet goed wat te verwachten. Is het uiteindelijk meegevallen?

“Absoluut! We waren met een 20-tal jongeren uit negen landen: Spanje, Frankrijk, België, Duitsland, Slowakije, Malta, Italië, Armenië en Litouwen. In het begin had ik wat stress, maar eigenlijk voelde ik me al snel ‘thuis’. Je merkte dat je met allemaal mensen uit de Don Boscowereld samenzat en dat iedereen het jongerenwerk gemeenschappelijk had. Het was een hechte en open groep, waar iedereen op een respectvolle manier verhalen en meningen met elkaar kon uitwisselen.”

Was dat dan ook het belangrijkste van de cursus: het uitwisselen van ervaringen?

“Ja en nee. Natuurlijk was het enorm

inspirerend om te horen hoe het er bij andere jongeren en in andere landen aan toegaat, maar daarnaast was er natuurlijk ook tijd voor de nodige expertise. Er werd gewerkt met verschillende methoden en er zijn ook sprekers van Don Bosco Green Alliance en Eduxo komen spreken over hun campagnes. Zo leerden we onder andere hoe je zelf een campagne opstelt, wat je allemaal moet doen, wie je moet aanspreken, enzovoort.”

Dus nu zou jij perfect zelf een campagne kunnen opstarten?

“Dat hebben we zelfs al gedaan! (lacht) Tegen het einde van de week hebben we in kleine groepjes een eigen campagne mogen opstarten. Ik heb samen met een meisje uit Italië en twee meisjes uit Spanje een campagne rond seksueel grensoverschrijdend gedrag in Europa opgestart. Ons doel is om die straffen gelijk te stellen. Tijdens de cursus hebben we geleerd welke stappen we moeten zetten en nu zijn we van plan om die kennis

Rani nam deel aan ‘VOICES OF YOUTH’
SPEELPLEINZOMER 2021 NAAR HET BUITENLAND |18
“ Ik voelde me op mijn gemak, het was een veilige omgeving. Ik kon hier vrijuit spreken."

uit te breiden, partners te zoeken en de campagne écht te realiseren.”

Het was dus niet alleen een oefening?

“Nee, inderdaad. Ik had aan het begin van de cursus nooit gedacht dat ik zou weggaan met het idee om een eigen campagne te realiseren. Nu heb ik via WhatsApp nog altijd contact met de andere meisjes om ervoor te zorgen dat we onze campagne ook in de realiteit kunnen verwezenlijken. We spreken elkaar vooral online, maar misschien dat we in de verdere toekomst nog eens in real life samenkomen.”

Jij bent ook hoofdanimator en pleinleiding op speelplein Don Bosco Halle. Heb je ook bepaalde zaken opgestoken die je mee kan nemen naar het speelplein?

“Tijdens de cursus hebben we vooral op macroniveau gewerkt, maar ik denk wel dat ik op het speelplein nu ook met de nodige kennis van zaken bepaalde thema’s kan aankaarten, bijvoorbeeld rond jongeren die het minder breed hebben.

We doen daar op ons speelplein al heel veel voor, maar we kunnen ook proberen om kwetsbare jongeren te helpen met hun thuissituatie. Bijvoorbeeld door andere organisaties aan te spreken om samen te werken. Ik heb mijn verhaal al met heel wat mede-animatoren gedeeld en zal zeker een en ander op de vergaderingen aanhalen.”

Nog een vraagje om af te ronden: zou je dit aan andere animatoren aanraden?

“Zonder twijfel. Ik hoorde dat er nog een cursus rond mentale gezondheid in het jeugdwerk aan zit te komen en daar

wil ik zeker ook aan deelnemen. Ik denk dat het gewoon heel interessant is om dit mee te maken.

Enerzijds omdat je enorm veel bijleert over relevante thema’s, anderzijds omdat de sfeer ook gewoon top is. Ik ben normaal iemand die eerder gesloten is, maar omdat ik me zo op mijn gemak voelde en in een veilige omgeving terechtkwam, kon ik vrijuit spreken. Ook de vrije momenten zorgen voor een meerwaarde: de stad verkennen, een internationale avond met allemaal gerechten uit verschillende culturen, spelletjes spelen, samen zingen, enzovoort. Kortom: een aanrader voor iedereen!”

Welk internationaal avontuur staat jou te wachten? Neem een kijkje op onze instagrampagina @jdbinternationaal
www.jeugddienstdonbosco.be |19
We leerden over mensenrechten en belangenbehartiging en hoe je een campagne opstelt en écht kan realiseren.”

Wat is jouw connectie met Jeugddienst Don Bosco? Ik ben hoofdanimator op speelplein Kinderland en ook instructor bij de jeugddienst.

Aan welke droom van Don Bosco heb jij dit jaar meegewerkt? Deze zomer heb ik heel wat blije kindergezichtjes zien passeren die kwamen ravotten op speelplein Kinderland. Ik gaf in de paasvakantie ook een animatorcursus met fantastische medeinstructoren en stoomde jongeren klaar om het beste van zichzelf te geven en kinderen te animeren.

Waar ben je dankbaar voor? Voor al de mooie momenten die ik met de kindjes en mijn besties op het plein heb mogen beleven deze zomer.

Waar kijk je naar uit in 2023? Ik kijk ernaar uit om net zoals in 2022 veel prachtige momenten te beleven met de mensen die ik graag zie. Ik sta ook al te popelen om naar Dranouter te gaan en mooie concertjes mee te pikken.

Op welke plek in jouw regio kan je een mooie winterwandeling maken? In de Gavers in Harelbeke.

Waar vind je in jouw streek de lekkerste koffie? Kaffee Renée, al ga ik daar stiekem liever voor de heerlijke chocomelk met slagroom en Maltesers!

Wat is jouw favoriete kersttraditie?

Kerstavond bij oma en opa met de hele familie. Aan de hand van een spel komen we te weten wie voor jou een cadeautje moest kopen. Heerlijk om dan alle competitiebeesten in de familie samen te hebben… Ambiance verzekerd!

Wat eet je het liefst tijdens de feestdagen? Kaasballetjes als hapje, mmmmmm! Eigenlijk alle vormen van kroketten, als ze maar vegetarisch zijn!

Wie ben jij?

Freddy Staelens, salesiaan van Don Bosco.

Wat is jouw connectie met Jeugddienst Don Bosco? Samen wonen, koffiepauze en een financieel steuntje.

Aan welke droom van Don Bosco heb jij dit jaar meegewerkt? Steun aan goede doelen via recup van oude boeken e.a. / gebedspastoraal.

Waar ben je dankbaar voor? Mijn verhuis naar Heverlee, mijn taken als econoom en mantelzorger, en vieringen.

Waar kijk je naar uit in 2023? Dat alles gesmeerd loopt in huis, de terugkeer naar vrede in landen

en harten, en een gezonde moreel. Op welke plek in jouw regio kan je een mooie winterwandeling maken? In Meetkerke, daar kan je kilometers wandelen zonder in de verte een huis te zien

Waar vind je in jouw streek de lekkerste koffie? Ik ben geen koffiedrinker, ik drink ersatz koffie, maar bij The Quins (er hangen allemaal foto’s van Belgische vorstinnen) in Ruddervoorde kan je gezellig zitten.

Wat is jouw favoriete kerst- traditie? De middernachtmis en de kerstwensen die na de mis worden uitgewisseld.

Wat eet je het liefst tijdens de feestdagen? Konijn, appelmoes, gewone aardappelen en rode wijn.

Wie ben jij? Zr Katelijn Vandekerckhove, zuster van Don Bosco

Wat is jouw connectie met Jeugddienst Don Bosco? Ik ben al jaren lid van de raad van bestuur en verbonden met de Jeugddienst van Don Bosco als speelpleinzuster voor speelplein Groene Zone

Aan welke droom van Don Bosco heb jij dit jaar meegewerkt? Ik probeer elke dag te werken aan de dromen van Don Bosco en Maria Mazzarello om kinderen en jongeren groeikansen te geven. Vooral die jongeren en kinderen die dit vaak nog zelf niet zien. Geloven in de toekomst en erop vertrouwen dat elk kind en elke jongere een schat aan mogelijkheden in zich draagt .

Waar ben je dankbaar voor? Ik ben dankbaar voor de kleine gelukjes die deel uitmaken van mijn dagelijks bestaan en content om mee vorm te geven aan de rijkdom die de zusters van Don Bosco al 150 jaar lang in zich dragen.

Waar kijk je naar uit in 2023? 23 september '23 waar we samen met de Don Bosco Beweging een familiedag houden om het slot van het feestjaar van 150 jaar zusters van Don Bosco vieren.

Op welke plek in jouw regio kan je een mooie winterwandeling maken? Dilbeek heeft heel leuke verrassingen in petto. Kom ze even ontdekken… Maar een solidaire toer in Brussel vind ik ook de moeite waard.

Waar vind je in jouw streek de lekkerste koffie? Geen idee want ik lust geen koffie, maar altijd welkom voor een lekkere tas koffie of thee in onze gemeenschap.

Wat is jouw favoriete kersttraditie? Framilytime. Knus, warm en gezellig bijbabbelen. Kerstkaartjes schrijven.

Wat eet je het liefst tijdens de feestdagen? Gezelligheid maar dat kan je niet opeten. Gezellig tafelen en genieten en proeven. Geen specifieke voorkeuren.

|20
Wie ben jij? Laurence Hinnekens
De 2022eindejaarsvragen

Wie ben jij? Daisy van Speelplein Don Bosco Halle

Wat is jouw connectie met Jeugddienst Don Bosco? Ex-instructor en momenteel nog vrijwilliger (helpend handje Sjoefoemi en af en toe kan je mij in de keuken vinden op een of andere cursus)

Aan welke droom van Don Bosco heb jij dit jaar meegewerkt? Na een korte break ben ik teruggekeerd naar waar het voor mij begon: speelplein Don Bosco Halle. De werking ondersteunen die draaiende wordt gehouden voor en door jongeren, ik ken geen fijner vrijwilligerswerk.

Waar ben je dankbaar voor? Het klinkt zeer cliché, maar ik ben dankbaar dat mijn gezin en iedereen die mij dierbaar is momenteel in goede gezondheid verkeert.

Waar kijk je naar uit in 2023? In februari zal ik voor het eerst in mijn leven op skilatten staan, daar kijk ik enorm naar uit.

Op welke plek in jouw regio kan je een mooie winterwandeling maken? Park Ter Rijst in Heikruis, op enkele minuten rijden/fietsen van bij ons. Wandelen, joggen, vissen, picknicken,…het kan er allemaal!

Waar vind je in jouw streek de lekkerste koffie? Ah koffie… BAH! Geef mij maar een kopje thee, hier bij ons thuis naast het haardvuur.

Wat is jouw favoriete kersttraditie? Het zetten van de kerstboom en de ene na de andere kerstfilm verslinden.

Wat eet je het liefst tijdens de feestdagen? Het liefst raclette, daarmee kan je niets verkeerd doen en iedereen smijt erop wat ze willen.

Wie ben jij?

Wat is jouw connectie met Jeugddienst Don Bosco? Ik ben 8 jaar actief geweest bij Speelplein Groene Zone, als animator en hoofdanimator. Nu ben ik actief binnen enkele werkgroepen bij de jeugddienst.

Aan welke droom van Don Bosco heb jij dit jaar meegewerkt? De droom om jongeren samen te brengen.

Waar ben je dankbaar voor? Dat ik deel mocht uitmaken van projecten waar ik veel fijne internationale mensen mocht leren kennen.

fijne sociale contacten.

Op welke plek in jouw regio kan je een mooie winterwandeling maken? Lubbeek heeft mooie bossen. Ideaal als het sneeuwt.

Waar vind je in jouw streek de lekkerste koffie? Geen koffie voor mij, geef mij maar een thee. Een Dirty Chai van Madmum kan er wel in.

Wat is jouw favoriete kersttraditie? Kerstfilms voor de zoveelste keer bekijken.

Wat eet je het liefst tijdens de feestdagen? Comfort food, en veel dessertjes.

Waar kijk je naar uit in 2023? Een succesvolle rit op schoolvlak en veel

Wat is jouw connectie met Jeugddienst Don Bosco? Ik werk tijdelijk bij de Jeugddienst als logistiek en administratief medewerker en ik ben hoofdanimator bij Speelplein Raccoon!

Aan welke droom van Don Bosco heb jij dit jaar meegewerkt? Deze zomer gaf ik voor het eerst animatorcursus in Don Bosco Halle en ik beleefde weer een fantastische tijd op Speelplein Raccoon als hoofdanimator. Kindjes blij maken, dat doen we goed!

Waar ben je dankbaar voor? Dat ik elke dag mag samenwerken met mijn cousin Germain! (ik weet dat jullie allemaal jaloers zijn).

Waar kijk je naar uit in 2023? EEN VOLTIJDSE JOB (aub God als je dit leest, doe mij eens een plezier).

Op welke plek in jouw regio kan je een mooie winterwandeling maken? Een supertoffe wandeling in Brussel: van Wiels naar Flagey, leuke parken, mooie architectuur en gezellige winkeltjes! (Nee, het is niet gevaarlijk, dank u.) Een geweldige wandeling in Dilbeek: het befaamde tettenpad achter de parochiekerk van Koen Timmermans die leidt naar De Wolfsputten (het beste bos van Dilbeek).

Waar vind je in jouw streek de lekkerste koffie? Geen koffie maar bier in het stamcafé van speelplein Raccoon: DE MONK in Brussel.

Wat is jouw favoriete kersttraditie? Onze jaarlijkse mislukte familiekerstquiz.

Wat eet je het liefst tijdens de feestdagen? Slagroom uit de garage van Jeugddienst Don Bosco.

De eindejaarsvragen 2022
Benjamin Capoen Wie ben jij? Merel Van Wambeke
www.jeugddienstdonbosco.be |21

Wie ben jij? Ik ben Sherain Motallebi en ik kom uit het prachtige Limburg. Ik ben 20 jaar. Ik ben 6 jaar animator op Vakantiewerking Imago in Hechtel en al 4 jaar een van de hoofdverantwoordelijken. Dagelijks ben ik veel met muziek bezig, sinds kort ook als dj.

Wat is jouw connectie met Jeugddienst Don Bosco? Ik heb 6 jaar op het Don Boscocollege in Hechtel gezeten. Daar kwam ik al snel in aanraking met Don Bosco, dus leerde ik ook snel jeugddienst Don Bosco kennen. Zelf heb ik er curssusen gevolgd zoals: basiscursus, Verdere Vorming en hoofdanimatorcursus. Ik vind het een goede organisaties die zich veel inzet voor verschillende dingen.

Aan welke droom van Don Bosco heb jij dit jaar meegewerkt? Ik zet me vooral in voor de jongeren van 13-15 jaar. Ik wil hen een leuke vakantie geven. Dat doe ik niet alleen, maar met een topteam van animatoren. Samen proberen we de jongeren een fantastische zomer te bezorgen. Dus ik denk dat dat wel een van de dromen van Don Bosco was, om jongeren leuke dingen te laten beleven.

Waar ben je dankbaar voor? Ik ben dankbaar voor alle kansen die ik gekregen heb. Ik heb zoveel mensen leren kennen door alles wat met Don Bosco te maken heeft. Ik kom elk jaar weer nieuwe dingen te weten en daar hou ik van!

Waar kijk je naar uit in 2023? Ik kijk nu al uit naar de zomer! Dat is nog wel even, maar het is wel iets wat me blij maakt. Tijdens het jaar ben ik vooral aan het studeren, waardoor ik echt zin krijg in de zomer. Ik hoop op weer fantastische spelen. Ik kijk er ook naar uit om de nieuwe animatoren te ontvangen op ons plein.

Op welke plek in jouw regio kan je een mooie winterwandeling maken? Ik woon in Wijchmaal in Limburg, daar heb je veel natuur. Een mooie winterwandeling kan je er zeker maken. Je komt van alles tegen: herten, watervallen, wandelpaden,..

Waar vind je in jouw streek de lekkerste koffie? De lekkerste koffie uit mijn streek is toch wel de koffie die ik thuis maak haha. Zelf maak ik graag een icekoffie met caramel. Zalig!! Wat is jouw favoriete kersttraditie? Mijn favoriete kersttraditie is gourmetten. Dit is iets wat wij jaarlijks doen en waar ik het meest naar uitkijk (natuurlijk ook naar de pakjes :P). Ik ben niet echt zo een kerstmisfan om eerlijk te zijn. Zolang mijn familie en vrienden gezond zijn, ben ik tevreden!

Wat eet je het liefst tijdens de feestdagen? De meeste mensen kijken het meest uit naar desserts, maar ik toch niet, hahah. Ik ben niet echt een fan van desserts (oepsie). Als we aan het gourmetten zijn, vind ik van alles lekker. :D Iets echt randoms is gesmolten kaas, dat maakt me altijd blij!

Wie ben jij? Hellooo! Ik ben Lien. 26 jaar oud en geboren in Leuven, getogen in Boutersem en nu woonachtig in Leuven. Ik heb een heel mooie langharige poes die Leo heet. Jammer genoeg kunnen wij niet samen de straten van Leuven onveilig maken. Hij moet binnenblijven want hij is drager van het FIV- virus. Hij leeft momenteel zijn leven als een echte Garfield, maar hij is vatbaarder voor ziektes en is besmettelijk voor andere katten.

Wat is jouw connectie met Jeugddienst Don Bosco? Ik ben staffer bij Jeugddienst Don Bosco! In een notendop doe ik alles wat te maken heeft met internationale projecten. Van projecten met DBYN, over zetelen in DBYN’s Raad van Bestuur, tot het hosten en zenden van internationale vrijwilligers. Daarbij kan ik ook samenwerken met de leukste vrijwilligers van ’t land in de werkgroep Summer Exchange of Animators (SEA). Wij organiseren in de zomer de ontvangst van internationale Don Boscoanimatoren. Toffe job!

Aan welke droom van Don Bosco heb jij dit jaar meegewerkt? In mijn ogen is dat ons project 'Hasta La Pista'. Een vijfdaagse staptocht die financieel wordt ondersteund door Droomfonds Don Bosco. Samen met vrijwilligers onderweg met enkel een rugzak en goed gezelschap. We kozen de voorbije twee jaar voor een staptocht naar Santiago de Compostela. Verbondenheid, lopen in de voetsporen van zoveel anderen, ’s avonds gezellig samenzijn en ontspannen, samen afzien en elkaar letterlijk vooruit helpen. Het is een unieke ervaring. Don Bosco wandelde zelf ook, deels uit noodzaak en deels uit passie, over de Italiaanse wegen waar hij zelf opgroeide.

Hij wandelde ook met zijn jongeren. Dit waren wandelingen van pedagogische waarde en waarmee hij een gemeenschapsgevoel wilde creëren.

Een leuk weetje. Er bestaat zelfs een Cammino di Don Bosco waarbij je van Turijn naar Castelnuovo de paden bewandelt die Don Bosco zelf heeft bewandeld.

Waar ben je dankbaar voor? Voor men goei lief, toffe vrienden en gezellige familie!

Waar kijk je naar uit in 2023? Ik ga in de zomer op bezoek naar mijn stageplek in Brazilië !

Op welke plek in jouw regio kan je een mooie winterwandeling maken? De Keizerberg in Leuven vind ik echt een heel gezellige plaats! Het is een kleine beklimming, maar erna heb je uitzicht over Leuven. Je vindt er een mooie abdij, schaapjes in de wei, een oude waterput én mammoetbomen!

Waar vind je in jouw streek de lekkerste koffie? Op je weg naar de Keizerberg passeer je Opek, een culturele site aan de Vaartkom. Daar heb je Café Entrepot. Hier is het echt super gezellig om iets te eten en een koffietje te drinken.

Wat is jouw favoriete kersttraditie? Wij doen elk jaar een secret santa met het gezin. Maar om op kerstavond deze secret santa te onthullen, maken we ieder jaar een spel. Altijd heel sfeervol en plezant!

Wat eet je het liefst tijdens de feestdagen? Krokketteuuu!!!!

De 2022eindejaarsvragen |22
Jeugddienst Don Bosco is alle weekdagen bereikbaar via het nummer +32 16 24 16 20. colofon Tijdschrift Koerier 31e jaargang, #2, december 2022 Redactie Jeugddienst Don Bosco Drukwerk zwartopwit.be Illustraties Ventiel en freepik.com Taalcorrecties Bart Boone Vormgeving Lindsey Pinnock Verantwoordelijke uitgever Guido Stoop, Jeugddienst Don Bosco vzw, Naamsesteenweg 37, 3001 Heverlee, +32 16 24 16 20, jeugddienst@donbosco.be Website www.jeugddienstdonbosco.be, www.spelfiches.be, www.avondwoordjes.be, www.speelplaatsanimatie.be Sociale media facebook.com/jddonbosco instagram.com/jeugddienstdonbosco www.pinterest.com/jeugddienstdonbosco www.linkedin.com/company/jeugddienst-don-bosco-vzw App "Spelfiches" en "Don Bosco Games" JEUGDDIENST DON BOSCO Maarten Lens maarten.lens@donbosco.be Guido Stoop jeugddienst@donbosco.be Merel Van Wambeke merel.vanwambeke@donbosco.be Catherine Holemans catherine.holemans@donbosco.be Tim Van Wambeke tim.vanwambeke@donbosco.be Lindsey Pinnock lindsey.pinnock@donbosco.be Ventiel © Wil jij Koerier ontvangen in jouw brievenbus? Stuur jouw gegevens naar communicatie@donbosco.be www.jeugddienstdonbosco.be |23
Deze animatorcursus is voor alle jongeren die aan de slag willen gaan als animator met als extra troef kinderen en jongeren met een beperking in het spel betrekken. De succesformule van deze cursus? De hartelijke Don Boscovibes + de knowhow van Het Balanske = een onvergetelijke cursusweek Je kan na deze animatorcursus aan de slag op elke erkende speelplein- of vakantiewerking. word ANIMATOR 10 TOT 15 APRIL 2023 ZOZIMUS, BEKKEVOORT WWW.JEUGDDIENSTDONBOSCO.BE/BALANSKE jeugddienst@donbosco.be -  016 24 16 20 Solidariteitsfonds DON BOSCO PRIJS: € 210 KOERIER Tijdschrift van Jeugddienst Don Bosco vzwverschijnt halfjaarlijksVerantwoordelijke uitgever: Guido Stoop, Naamsesteenweg 37, 3001 Heverlee
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.