__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

2020

Don Bosco

Vrijwilligerswerk


Summer School of  nimators

17+

MALTA

In samenwerking met

Grijp nu je kans om andere Europese animatoren te ontmoeten. Ben jij een animator op een speelplein of een kamp in Vlaanderen? Dan ben jij degene die wij zoeken om met ons mee naar Malta te gaan. Onder het motto: “Je bent nooit te oud om te leren” organiseren wij een zesdaagse internationale vorming om een nog betere animator te worden. Tijdens creatieve workshops, spelen en animatie wissel je spelideeën en animatietechnieken uit met 30 Europese jongeren van andere landen.

Er komen verschillende thema’s aan bod: animatie, diversiteit, leidinggevende skills... Na deze cursus zal je niet alleen je competenties als animator­ bijgeschaafd­hebben, maar heb je hoogstwaarschijnlijk ook enkele Spaanse woorden geleerd, heb je enkele Slovaakse dansen onder de knie en weet je als geen ander hoe de Maltese tradities in elkaar zitten. Stel je snel kandidaat! Datum: augustus 2020 Plaats: Sliema, Malta Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: jeugddienstdonbosco.be/summerschoolofanimators Kostprijs: € 60 (verblijf, verzekering, voorbereiding en administratie). Je reiskosten tot € 275 worden gefinancierd door Erasmus+.


nimator in het buitenland europa

18+

In samenwerking met

Ben jij een geboren animator? Ben jij iemand die telkens naar de zomer uitkijkt om jouw grootse animatorskills boven te halen? Dan is het nu tijd om de wereld met jouw talenten te laten kennis­maken. Ga mee op kamp als animator met een Europese Don Boscowerking en beleef een geweldige­internationale ervaring. ‘Lay handkerchief’, ‘las encondidas’, ‘uno dos tres, pollito inglès’, ooit al van gehoord? Wij kennen het als ‘zakdoek leggen’, ‘verstoppertje’, ‘1-2-3 piano’. Allemaal spelletjes die we vroeger als kind en nu als animator nog altijd graag spelen.

Wil jij nog meer internationale spelen leren kennen? Wil je honderden kinderen een leuke tijd bieden? Een weekje speelplein in Tsjechië, of een zomerkamp onder de Spaanse zon: het kan allemaal! Je komt terecht in een leuk animatorenteam. Je ervaart het animator-zijn vanuit een andere context: we beloven dat het fantastisch wordt. Wij zorgen ervoor dat alles geregeld wordt en dat je zorgeloos kan vertrekken. Jij zorgt voor veel ‘goesting’ en enthousiasme.

juli  en augustus 2020

Datum: (zomerkampen van 5 dagen tot 2 weken) Plaats: in verschillende landen in Europa, zie overzicht Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: jeugddienstdonbosco.be/animatorinhetbuitenland en summerexchangeofanimators.eu Kostprijs: Je betaalt € 30 administratiekosten en je reiskosten.


Overzicht

België (Wallonië)

Hou het groeiende aanbod voor de zomer van 2020 en de concrete data in de gaten op summerexchangeofanimators.eu.

Duitsland

GANSHOREN, speelplein

REGENSBURG, Summer Camp

Frankrijk

Malta

6 - 17 juli 2020

LILLE, speelplein

6 - 17 juli 2020 (6 tot 11-jarigen) 6 - 23 juli 2020 (12 tot 16-jarigen)

LILLE, zomerkamp

4 - 7 augustus 2020 9 - 12 augustus 2020

UK BOLLINGTON, Summer Camp 18 juli - 1 augustus 2020

21 augustus - 5 september 2020

SENGLEA, Summer Camp 5 - 18 juli 2020

Ukraïne

Spanje CARTAGENA, Summer Camp 30 juli - 5 augustus 2020

VALENCIA, Summer Camp 17 - 26 juli 2020

HUESCA, Summer Camp 6 - 23 juli 2020

BURGOS, Summer Camp

ZHYTOMIR, Summer Camp

14 - 28 juli 2020

Tsjechië

28 juli - 7 augustus 2020

12 - 25 juli 2020

PRAAG, Summer Camp 1 - 13 augustus 2020

Data onder voorbehoud.

Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: jeugddienstdonbosco.be/animatorinhetbuitenland en summerexchangeofanimators.eu

VALENCIA, Summer Camp VILANÚA, Summer Camp 14 - 26 juli 2020

Kan je slechts een deel van voorgestelde de ka Contacteer on mpperiode? s en we bekij ken wat we kunn en doen.


European Youth Exchange

16+

Jongerenuitwisseling

hongarije In samenwerking met

Gezocht: Avontuurlijke jongeren met zin in een unieke ervaring. Je trekt een week naar Hongarije met andere Europese jongeren om te spelen, uit te wisselen, te leren, de natuur te ontdekken... Wees nu eerlijk, dat klinkt toch veel leuker dan een weekje Ardennen, Benidorm of SiciliÍ met je ouders? Je doet er supertoffe activiteiten, je ontmoet er nieuwe BFF’s (of toch BFF’s voor een weekje )

đ&#x;˜€

en het is leerrijk want het thema ‘inclusie’ komt uitgebreid­aan bod. Op een speelse en plezante manier natuurlijk. SAAI staat niet in ons ­woordenboek.­ Datum:

9 - 19 augustus 2020

Plaats: PĂŠlifoldszentkereszt, Hongarije Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: jeugddienstdonbosco.be/hongarije Kostprijs: De reis wordt tot 275 euro terugbetaald. Jij betaalt enkel ca. â‚Ź 50 deelnemersgeld voor eten en drinken.


European

Youth Week

17+

The Journey Never Ends 2.0

italië

In samenwerking met

Geïnteresseerd in Europese culturen Avontuurlijk

Open-minded Nieuwsgierig Enthousiast

Als jij je hierboven in minstens vier kwaliteiten hebt herkend, dan is de European Youth Week voor jou ‘the place to be’. Samen met een dertigtal jongeren­ uit alle hoeken van Europa neem je deel aan de coolste activiteiten. Het programma zal bestaan uit een combinatie van: workshops, interculturele­ avond, gesprekken, internationale spelen, outdoor­ activiteiten, enz. Je zal er zeker je grenzen verleggen­en veel plezier beleven.

Door met verschillende culturen en nationaliteiten­ samen te leven, ontstaat er een unieke sfeer waarin je je zeker thuis zal voelen. Het is voor jou de ideale­kans om kennis te maken met een internationaal­project. Wees er snel bij want er zijn maar vier plaatsen. Go for it!

Datum:

31 augustus tot 6 september 2020

Plaats: Venetië – Mogliano Veneto, Italië Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: jeugddienstdonbosco.be/youthweek Kostprijs: € 80 (verblijf, verzekering, voorbereiding en administratie). Je reiskosten tot ca. € 275 worden gefinancierd door Erasmus+.


European

een culturele dienst ondersteunen, in een natuurreservaat gidsen, enz.

Solidarity Corps

Vrijwilligerswerk, stage en/of werken in Europa

Op de website van het ESC europa.eu/youth/solidarity vind je het project van jouw keuze.

17+

Het European Solidarity Corps biedt alle Europese jongeren de kans om vrijwilligerswerk te doen, een stage te lopen of te werken in een project in eigen land of in het buitenland voor een periode van twee tot twaalf maanden. Je kan je inschrijven vanaf 17 jaar en vertrekken­ als je tussen 18 en 30 jaar bent. Er zijn 101 maatschappelijk­relevante projecten waaruit je kan kiezen: bijvoorbeeld assisteren in asielzoekerscentra, werken in een sociaal circusproject,

We verzekeren je dat het op vele vlakken een zeer verrijkende ervaring wordt. Ook financieel hoef je je geen zorgen te maken, want het project wordt volledig gesubsidieerd door Europa. Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen, dan helpen wij je graag verder. Als erkende zendorganisatie zorgen wij voor de hele omkadering. Datum:

gedurende het hele jaar

Plaats: de Europese Unie en omringende landen. Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: jeugddienstdonbosco.be/esc Kostprijs: € 60 administratieve kosten (verzekering, voorbereiding). Huisvesting,­ voeding en reiskosten (tot € 275) worden voor jou betaald via het ESC. Maandelijks krijg je ook leef- en zakgeld van je gastorganisatie.


Vrijwilligersproject

17+

zambia

Droom jij er al lang van om een stukje Afrika op een actieve manier te ontdekken? Zet dan het ‘Vrijwilligersproject Zambia’ bovenaan op jouw bucketlist. Zambia is een prachtig land in het zuidelijke deel van Afrika met een enorme gastvrijheid, een mooie cultuur en prachtige natuur. In de stad waar je naartoe trekt, werk je mee met de lokale gemeenschap­en ervaar je het alledaagse leven. Natuurlijk doe je dat niet alleen: samen met een groepje jongeren en begeleiders­ga je voor een complete onderdompeling. We steken onze handen uit de mouwen in het Chilotoproject. Dat is een jongenstehuis in Makululu dat onderdak, onderwijs en veel familiale warmte biedt aan een

60-tal kinderen.­We werken mee aan de bouw van een nieuwe leefgroep en we organiseren­ mee de dagelijkse speelpleinwerking. Dat gebeurt natuurlijk in samenwerking met de lokale bevolking. Je leert de Zambiaanse cultuur op een aangename­manier kennen en je beleeft momenten waar je de rest van je leven met veel vreugde aan zal terugdenken. Je raakt er helemaal­geïnspireerd­ door de ‘African way of living’. Datum:

half juli  tot half augustus 2020

Plaats: Zambia (Makululu) Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: jeugddienstdonbosco.be/zambia Kostprijs: € 1600 (Vliegtickets, visum, voorbereiding, verzekering en verblijf­ inbegrepen. Toeristische uitstappen, persoonlijke onkosten, internationaal­reispaspoort en inentingen niet inbegrepen.)


Team Paco zambia of Malawi

18+

Ben jij een speelpleinfanaat in hart en nieren? Wil jij dat goedaardige virus overdragen op anderen? Dan is het nu het moment om je valies te pakken en met JDB naar Zambia of Malawi te trekken! Heb jij al wat ervaring in het jeugdwerk als animator­en/of hoofdanimator, misschien ben je instructeur of jeugdwerker? Jouw enthousiasme­ werkt aanstekelijk? Dan ben jij de geschikte persoon­om mee te gaan naar Zambia of Malawi. We organiseren op een lokale Don Boscowerking een animatorcursus voor de jongeren die zich inzetten voor het oratory*. Vanuit elkaars ervaring­ bouwen we de cursus op en brengen­we de jongeren­de kneepjes van het animator-vak bij. We halen het beste in elkaar naar boven.­ *oratory: zo wordt een speelplein in die landen genoemd.

Tijdens het tweede gedeelte van het project staan we samen met de jongeren op het speelplein. Samen met de animatoren bouwen we het ­speelplein verder uit. Natuurlijk staan er nog ­ veel andere dingen op de planning: lokale ­uitstappen, bezoek aan de Victoria Falls, een heerlijke ‘braai’, enz. Het intense samenleven­ en samenwerken maakt Team Paco tot een ervaring­die je nog lang met je zal meedragen.

Datum:

half juli  tot half augustus 2020

Plaats: Zambia of Malawi Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: jeugddienstdonbosco.be/teampaco Kostprijs: € 1400 (Vliegtickets, visum, voorbereiding, verzekering en verblijf­ inbegrepen. Toeristische uitstappen, persoonlijke onkosten, internationaal­reispaspoort en inentingen niet inbegrepen.)


Individueel vrijwilligerswerk wereldwijd

Wil jij als vrijwilliger een unieke ervaring­beleven­in het buitenland? Ga dan 5 tot 12 maanden aan de slag in een Don Boscowerking ergens ter wereld. Van Ecuador tot Zambia en van India tot Swaziland.­We werken wereldwijd samen met Don Bosco-organisaties die zich inzetten voor kwetsbare­kinderen en jongeren. Je werkt mee als begeleider in een leefgroep, je assisteert in een school of je helpt mee in een opvangtehuis voor kansarme (straat)jongeren.­Stuk voor stuk sociale projecten waar jij je als vrijwilliger ten volle kan inzetten en veel zal bijleren. Het is een hele uitdaging, als vrijwilliger naar een ander continent trekken, werken en wonen in een

18+

vreemde context, integreren in een andere cultuur,­ iets betekenen voor kinderen of jongeren, botsen op het anders zijn en denken, een beter wereldbeeld vormen, nieuwe vriendschappen­sluiten, enz. Wij bereiden je zo goed mogelijk voor zodat je deze ervaring voor de rest van je leven kan meedragen. Datum: vertrekdatum overeen te komen, dit kan het hele jaar Plaats: Congo, Angola, Zuid-Afrika, Kenia, Zambia, Swaziland, Ecuador, Peru, India... Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: jeugddienstdonbosco.be/individueel Kostprijs: € 120 voorbereidings- en administratieve kost. Je vliegticket, visum, internationaal paspoort, inentingen en verzekeringen­betaal je zelf. Kost en inwoon zijn gratis of er wordt een minimumbijdrage gevraagd, afhankelijk van de locatie.


Stappenplan

Don Bosco

Internationaal vrijwilligerswerk is een hele uitdaging voor jou. Het is niet zomaar iets waar je elke dag aan begint. Door ondersteuning op maat te bieden, proberen­we jouw ervaring zo mooi mogelijk te maken. Je droomt van vrijwilligerswerk in het buitenland, maar je hebt nog zoveel vragen en weet niet waar te beginnen? Bezoek jeugddienstdonbosco.be/internationaal, daar vind je gedetailleerde info over elk project. Heb je gevonden wat je zocht? Dan wordt het tijd om eens nader kennis te maken en te bekijken of onze verwachtingen­overeenstemmen. Maak een afspraak via internationaal@donbosco.be of 016 24 16 20. We vragen je om een motivatiebrief op te stellen en je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.­ Hebben we na dat gesprek een match, dan kan jouw voorbereidingstraject van start gaan.

Wat verwachten we van jou?

Als je met Jeugddienst Don Bosco op pad gaat, verwachten­we ook iets van jou. Daarom stellen we de volgende­voorwaarden: Je bent minstens 17 jaar oud, zie projectvoorwaarden. Je begrijpt en spreekt Engels. Je bent enthousiast en gemotiveerd om je in te zetten voor jouw project. Je neemt actief deel aan het volledige­traject van het project: de voorbereiding,­de evaluatie en de nawerking. Je bent bereid je in te leven in de gewoonten, verwachtingen­en noden­van een plaatselijke gemeenschap en organisatie (cultuur, eten, enz.). Je bent bereid te werken in de geest van Don Bosco en de daarbij horende­christelijke waarden en verwachtingen. Je staat open voor een (andere) gelovige­cultuur. Je bent plezierig geëngageerd en je hebt er enorm veel zin in. Een aantal projecten stellen nog bijkomende­ vereisten over bijvoorbeeld­leeftijd en/of ervaring. Je leest die bij de details van elk project op jeugddienstdonbosco.be/internationaal.


JEUGDDIENST DON BOSCO 2020 Project

Bestemming Periode

summer school of animators

malta

aug

17+

animator in het buitenland

europa

jul aug

18+

european youth exchange

hongarije 9 - 19 aug

16+

european youth week

italiĂŤ

31 aug - 6 sept

17+

european solidarity corps

europa

heel het jaar

17+

vrijwilligersproject

zambia

half jul - half aug 17+

team Paco

zambia of malawi

half jul - half aug 18+

individueel vrijwilligerswerk wereldwijd heel het jaar Welke dromen wil jij waarmaken? jeugddienstdonbosco.be/internationaal

In de loop van het jaar komen er nog meer interessante projecten bij. Hou de webpagina’s in de gaten of abonneer je op de nieuwsbrief: jeugddienstdonbosco.be/#nieuwsbrief_email

Leeftijd

18+


Verhalen van deelnemers Je wil graag deelnemen aan een internationaal­ project, maar de prijs is een probleem? Neem dan contact met ons op via 016 24 16 20 of internationaal@ donbosco.be. We bekijken samen en discreet of je een beroep kan doen op het Solidariteitsfonds van Don Bosco.

“Bereid je erop voor dat het een heel pittige ervaring wordt, maar het is absoluut de moeite waard! Je ervaart een andere cultuur van binnenuit en leert om minder snel te oordelen over een andere manier van leven. Je realiseert je hoe goed we het hier hebben. Als je met Jeugddienst Don Bosco internationaal vrijwilligerswerk doet, kan je op een comfortabele manier uit je comfortzone komen. Je krijgt de kans om je helemaal onder te dompelen in de andere cultuur en dat gebeurt binnen een veilig kader. Je hoeft je geen zorgen te maken over waar je zal terechtkomen, want je verblijft in een Don Boscocentrum. Je deelt de ervaring met je groepsgenoten en wordt van bij het begin van het project tot het einde en zelfs nog nadien begeleid.” Marie, begeleidster van het vrijwilligersproject in Zambia, 2019 Meer lezen? jeugddienstdonbosco.be/verhalen of jdbwereldwijd.wordpress.com

Solidariteitsfonds DON BOSCO


Droom jij van vrijwilligerswerk in het buitenland? Jeugddienst Don Bosco biedt jou de kans om je jeugdwerkvibes door te geven als animator in het buitenland, via jongerenuitwisselingen, vormingsprojecten of individueel vrijwilligerswerk in Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Of je nu voor een korte of lange periode gaat, Jeugddienst Don Bosco garandeert­ je de unieke ‘Don Boscosfeer’, een veilige reis en een veilig verblijf, een kwaliteitsvolle­voorbereiding­en een inhoudelijk sterk project.

Bekijk rustig deze folder, laat je inspireren door de verhalen van onze internationale­ vrijwilligers op de blog, lees het stappenplan en de selectievoorwaarden van de verschillende projecten op jeugddienstdonbosco.be/internationaal en neem dan snel contact op met ons!

Jeugddienst Don Bosco helpt je om jouw internationale droom waar te maken.

Met de financiële steun van

Legende selectievoorwaarden 18+

18 jaar of ouder geen ervaring in het jeugdwerk vereist minstens 1 jaar ervaring in het jeugdwerk minstens 2 jaar ervaring in het jeugdwerk minstens 3 jaar ervaring in het jeugdwerk

Jeugddienst Don Bosco vzw Naamsesteenweg 37 3001 Heverlee jeugddienst@donbosco.be internationaal@donbosco.be T +32 16 24 16 20 facebook.com/jddonbosco

d!

ëngageer Plezierig ge

www.jeugddienstdonbosco.be

Profile for Lindsey Pinnock

Internationaal vrijwilligerswerk 2020  

Internationaal vrijwilligerswerk 2020  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded